Ja pse në 21 janar është dhënë urdhër për të vrarë

Skënder Gjoni January 21, 2017 07:39

Ja pse në 21 janar është dhënë urdhër për të vrarë

Do parashtroj e do komentoj disa arsyetime personale rreth 21 janarit, këtij krimi të pastër shtetëror të rrallë e të paparë në Europën demokratike që nga koha e Musolinit dhe Hitlerit. Qëllimi im nuk është fort për të bindur shqiptarët e Shqipërisë, por më shumë këta të disaporës që jo rrallë herë më habisin me naivitetin e tyre.
Para se ta filloj interpretimin e ngjarjes së parë në fjalë do i kujtoj lexuesit një thënie si formulë që e lexojnë në të gjitha fillimet e teksteve të kriminologjisë: “krimi perfekt nuk ekziston”. Edhe në raste krimesh shumë- shumë të menduara, syri i mprehët i hetuesit ekspert në kriminologji din të kapi gjithmonë një detaj ose të interpretoj një veprim që në studim të t’cilit kthehet në një provë të pakundërshtueshme. Të tilla, në rastin e 21 Janarit ka plotë. Provat direkte apo indirekte të zbuluara e të parashtruara qartësisht nuk të lënë mundësinë të bëhen as spekullime, as interpretime diametralisht të kundërta siç është tendenca aktuale.
Jo rrallë herë provat indirekte që gjithmonë si numër janë shumë herë më të mëdha sesa provat direkte bëhen shpesh më bindëse dhe më të fuqishme mbasi përmbajnë në vetvete shpjegimin dhe motivimin e fajësisë së kriminelit bazuar edhe mbi arsyetimin e çastit veprues, situatën mendore, gjendjen psikologjike para dhe pas krimit. Për një ekspert me eksperiencë çdo send, gjurmë, fjalë, arsyetim, gjendje, kthehet në një provë me vlerë akuzuese dhe bindëse.
Tragjedia e Gërdecit ishte një aksident tragjik që zbuloi një krim makabër shtetëror ku fatkeqësisht u vranë 26 vetë, ndërsa më 21 Janar kemi katër krime që janë vrasje me urdhër për të “Vrarë”, dhe fatkeqësisht jo për shkelje ligji, as për vetëmbrojtje. U vranë këta njerëz që, për fatin e tyre të keq me mënyrën e kryerjes së vrasjes provon pafajësinë e tyre. E thënë shkurt: mënyra si u vranë provon qartë se janë vrarë fare pafajshmërisht. Praktikisht viktimat fatkeqe u vranë sepse pikërisht në momentin fatal që vrasësi merrte shenjë mbi ata, pikërisht në atë çast ata ishin në gjëndje statike, të palëvizur mbi rreth pesë sekonda. E tepërt të shtoj se ishin shumë larg gardheve, zonave e kangjellave të gjoja rregulloreve të mbrojtjes siç na këndoi Kryeministri midis të tjerash të koduara me zona A,B,C etj….

***
Ka norma të koduara me imtësi të studiuara nga specialistë për sa i përket mënyrës dhe efektit të goditjes me armë. Ato që kanë bërë shkollë për këto punë i njohin mirë këto norma ushtarake apo kriminalistike. Të vrasësh një njeri nuk është punë e kollajtë. Ata që kanë marrë pjesë në luftë e dinë shumë mirë këtë veprim. Aq sa kollaj vritet njeriu aksidentalisht, aq me vështirësi vritet në luftë apo në aksion. Si në çdo gjë edhe në këtë veprim kryesore mbetet shkollimi specifik dhe eksperienca e madhe. Normalisht një qitës detyre apo qitës elite profesional duhet të stërvitet rreth 25-30 e ma tepër orë në javë. Kuptohet thjeshtë që një njeri i pa lëvizur qëllohet shumë më lehtë sesa një njeri në dinamikë.
Ja disa të dhëna që më janë ngulitur në mendje edhe sot që shkruaj. Njeriun në pa lëvizje, një qitës “mesatar”, i stërvitur, e merr në shenjë për 3-5 sekonda duke e qëlluar për vdekje. Rasti kur një njeri vrapon me ritëm të rregullt dhe në një drejtim po ky qitës e merr në shenjë për afërsisht 7-10 sekonda, ndërsa një njeri që lëviz në mënyrë të çrregullt që ta marrësh në shenjë për ta vrarë për vdekje duhet ta shoqërosh për rreth 15 – 20 sekonda pa marrë frymë që të arrish të sinkronizohesh, duke shoqëruar lëvizjen e viktimës dhe në momentin e përputhjes së gjithë këtij kombinimi intuite, eksperience e dijesh të tërheqësh këmbëzën. Ky rast kërkon veç stërvitjes dhe talent të veçantë prandaj dhe plagosja me vrasjen janë në përpjesëtim 70% me 30% bazuar në statistika serioze kriminologjike.

***
Duke parë filmimet s’ka si të mos bëjë përshtypje vrasja e Veizit. Fatkeqi, duke qenë edhe disa metra larg portës e jashtë territorit as nuk i ka vajtur mendja që syri dhe dora vrastare e selektoi si më të kollajshëm për ta vrarë. Dhe e vrau. Ia ka lehtësuar marrjen në shenjë edhe dera e zezë e hapur, e cila ishte po ashtu statike dhe nga pozicioni i vrasësit ishte paralel me Veizin e gjorë në projeksion fare afër tij, si të thuash e orientoi më mirë për ta vënë në shenjë. E them këtë sepse një njeri, qoftë statik e merr më kollaj në shenjë kur është afër një objekti po statik, paralel me të dhe me ngjyrë dalluese më mirë sesa kur viktima është krejt vetëm ose i rrethuar nga objekte të lëvizshme. Në procesin e qitjes pamja anësore “orbitale” ndihmon orientimin e pamjes kryesore. Po të ishte fjala për të mbrojtur territorin brenda kangjellave, i pandehuri Llupo duhet të kishte qëlluar një djalë të ri që nga lëvizjet aktive duhej të ishte rreth 20 vjeç. Ky djalë siç e kemi parë shumë herë nw filmimin pwrkatws qëllonte me gurë vrasësin Llupo. Duel tepër i frikshëm. Llupo me skafandër komplete dhe me një automatik Pb5 – 9 mm dhe përballë tij i ziu djalë e qëllonte me gurë rreth 20 metër larg. Të ishte për të mbrojtur territorin, Llupo mund ta inaktivizonte djalin e ri kokëkrisur me një breshëri të shkurtër këmbëve për 2 sekonda, siç duhet ta ketë rregullorja dikur e siç e kanë rregulloret e të gjithë botës sot.
Edhe në kohën e diktaturës ushtarët e gardës në Bllok kur kishte raste që ndonjë këmbësor hynte në bllok urdhri ishte që të qëllohej nga këmbët fillimisht, pasi t’i ishte bërë thirrja “Ndal” disa herë për t’u inaktivizuar. Dhe kështu ka ndodhur realisht në një rast kur dikush me biçikletë hyri në bllok, apo edhe kur një natë dikush si i dehur në vjeshtën e vitit 1978 tentoi të kalonte në thellësi të bllokut. Kurse nw 21 janar armwt e gardës qëlluan direkt në trup njerëzish të pafajshëm.

***
Këtu qëndron e fshehta e problemit tonë. Urdhri ishte pa dyshim “Vrisni” dhe jo “plagosini” shkelësit nga këmbët, etj. Në momentin që vrasësi Llupo shenjonte fatkeqin Veizi, i cili në atë moment po vrojtonte me duar në xhepa – provoni duke parë videon.. numëroni me ritmin e sekondave, 1-2-3-4-5, nuk do ta kaloni 4 sekondëshin, Veizi shembet i vdekur. Duke qenë me gjysëm apo çerek profili vrasësi Llupo ka marrë shenjë në gjoks. Sqarim: Njeriun po ta qëllosh nga përpara, ballas, po nuk i preke zemrën apo shtyllën kurrizore nuk vdes menjëherë. Madje ka shanse të jetojë po iu dha ndihma shpejt. Ndryshon krejtësisht puna kur e qëllon në lartësinë e gjoksit dhe në profil. Në goditjen anash, majtas djathtas e anasjelltas, siç thuhet brinjë më brinjë, vdekja është e sigurt.
Vrasja në fjalë më kujton vrasjen e Bardhok Bibës nga mirditorët. Këta veriorë e mjeshtër të pushkës denbabaden e dinin mirë këtë mënyrë vrasjeje. Nishantarë të klasit të parë, pritën e zinin gjithmonë për të qëlluar objektin anash. Rasti i Bardhok Bibës i qëlluar brinjë më brinjë është tipik i mirditorëve.
I shoqëruar nga dy shokë të tjerë kemi shkuar, e kemi marrë e transportuar trupin e të vrarit. Ai ishte qëlluar mbi 700 hapa larg, vetëm me një plumb dhe në pritë gjetëm vetëm një gëzhojë e disa bishta cigaresh të dredhur. Plumbi i kish përshkuar mushkëritë, zemrën pa asnjë lloj shprese shpëtimi. Vrasja e Veizit më duket shumë analoge, por shumë- shumë më afër dhe mjerisht shumë më e kollajshme për t’u realizuar. Në këtë rast përjashtohet çdo mundësi për ta paraqitur si një vrasje rastësore.

***
Vrasja e Hekuranit ka ndodhur gjithashtu qëllimisht. Ky grup njerëzish të hipur mbi një tavolinë së bashku me një kamera e gazetarw u qëllua në drejtim “koke”, as për t’u plagosur, as për t’u trembur. Me rikoshetë e pa rikoshetë kemi një qitje me objektiv për të vrarë, kjo është e qartë. Ndërsa njeriu i qëlluar me plumb në kokë është 99% i destinuar që të vdesë, sidomos me plumb pushke apo automatiku 9 mm. Gjatë periudhës së luftës kurrë nuk kam parë ose dëgjuar që një njeri të goditet nga një plumb në kokë e të shpëtojë.
Njoh vetëm një rast që për kuriozitet vlen të përmendet. Në një aksion sulmi partizani dhe atentatori Safet Kurti i ngritur në këmbë me automatik në dorë duke bërtitur të famshmen thirrje luftarake, “Para partizanë”. Pa mbyllur gojën një plumb i hyn drejt në gojë duke mos i prekur për fatin e tij shtyllën kurrizore por afërsisht 1-1.5 cm larg vertebrës së qafës. Safetin e kujtuam të vdekur kur e pamë rastësisht të rënë përmbys që villte gjak. E mbartëm në krahë dhe e lamë në Pezë në një bazë tonën në një familje fshatarësh me aspak shpresë shpëtimi. Fshatarët e mjekuan me mjaltë e me duhan e ai shpëtoi për mrekulli. Flitej për një rast tjetër kur një partizan kishte marrë një plumb në ballë, pak sipër, dhe që plumbi i kishte dalë në anën tjetër duke i kaluar përmes dy hemisferave trunore pa i dëmtuar gjë. Edhe ai shpëtoi nga kjo, por u vra më pas, nga një plumb qorr pak para çlirimit!.

*****
Nga burime shumë të besueshme mësohet se gjatë protestës së 21 Janarit ka pasur gardistë të vetëplagosur apo edhe që, në momente paqëndrueshmërie psikologjike kanë humbur kontrollin nën presionin e urdhrit për të vrarë dhe për pasojë u është shkrepur arma pavullnetshëm përgjatë tentativave për të mos zbatuar urdhrin. Prandaj janë bërë trajtime mjekësore brenda ndërtesës së Kryeministrisë. Kjo bëri që të flitej nga kryeministri Berisha për gardistë të plagosur prej demonstruesve. Prandaj kishte plumba brenda Kryeministrisë, por nuk kishte xhama të thyer në dritaret prej goditjeve nga jashtë ndërtesës së Kryeministrisë. Ky ishte skenari i parë i përgatitur nga Berisha për të akuzuar demonstruesit, por që ndryshoi shpejt nga rrethanat e reja të orëve të mëvonshme e ditëve në vazhdim.
Kur deputeti Hoxha në krah të Eduard Halimit në komisionin parlamentar e pyeti gjeneralin Ndre Prendi se, a kishte të plagosur me armë zjarri nga ana e gardistëve, Preni tepër i ngurosur, sikur të kishte gëlltitur okllainë nuk iu përgjigj pyetjes. Deputeti e përsëriti prapë pyetjen, a kishte të plagosur me armë zjarri nga ana e Policisë dhe Gardës. Prendi rrinte si i ngrirë pa asnjë përgjigje. Dikush deshi ta përsërisë pyetjen, por Halimi me një gjest të dorës e ndërpreu pyetjen tepër të bezdisshme. Kjo ishte më se e qartë se Prendi kishte skenarin e ri, ndërsa deputeti Hoxha pyeste me skenarin e vjetër. Me sa duket zinxhiri mashtrues e kishte parë të arsyeshme  të hiqnin dorë nga shakaja e Puçit.

***
Të kthehemi te problemi i vrasjes së parë, akoma pa u parë “kaseta e famshme”  filmike e vrasjes së Veizit. Ndoqa deklaratën e mjekut ushtarak Sami Koçeku, ku me njohuritë e një eksperti dallova menjëherë gënjeshtrën fatale. Kjo gënjeshtër për një ekspert mjafton për të shërbyer si filli i Arianës në mitologjinë greke që të të shpjerë direkt te Minotauri ynë gjysëm njeri e gjysëm kafshë “kriminele”. Siç e kemi parë dhe riparë, mjeku Koçeku shpjegoi se vrasja është shkaktuar nga një plumb tepër i vogël që ka vetëm një hyrje në trup pa dalje. Gjë që presupozon se fatkeqi është qëlluar nga fare afër, mbasi nga kurora e djegies rreth vrimës së plumbit vërteton që distanca e qitjes është rreth 1 m – 1, 20 m. Çka do të thotë me fjalë të tjera se është qëlluar nga vetë demonstruesit, d.m.th një krim i qëllimtë për të akuzuar më vonë demonstruesit. At’kohë nuk dihej akoma ekzistenca e “Kasetës Shpëtimtare”. Atë natë mendja e sëmurë e kryeministrit nuk mendonte gjatë (ekspertiza nga tanët e të huaj, etj).
E vërteta dhe gënjeshtra e pastër për të fshehur krimin: Ekzistojnë pistoleta të vogla të quajtura pistoleta grash. Fillojnë nga kalibri 6.25 mm dhe ka 6 ose 5 plumba dhe një dorë e madhe e mbështjellë plotësisht. Tyta e saj është 6 cm e gjatë, doza e barutit është 0.1 gram. Kjo pistoletë mund të vrasë në distancë fare afër, 20-40 cm maksimumi. Më tutje s’ka as forcë dhe as preçizion (tyta e shkurtër), por zhurmën e bënë shumë të madhe. Kjo lloj arme grash nuk bën pjesë në asnjë armatim profesional si te ne, ashtu edhe në asnjë armatim profesional të botës. Në depon tonë të MPB as atëherë as tani këto pistoleta nuk ishin e nuk janë të regjistruara dhe kryesisht janë markat Beretta, Ëalther, Herstal, Broëning, C.Z.. Kanë dekoracione shumë tërheqëse me zedef, fildish e të kromuara.
Një kalibër paksa më i madh 7.65 mm është minimali i pranueshëm në ushtri. Oficerët gjermanë kishin të tillë për në qytet, jo për në luftë. Hitleri vet është vetëvrarë me një kalibër 7.65 mm të markës Ëalter. Këto të dhëna siç merret me mend janë pak më profesionale dhe nuk ka si t’i dijë as kryeministri kardiolog e as mjeku Koçeku patolog. Pra këtu qëndron gënjeshtra kriminale: Unaza e kuqe e flakës së barutit nga distanca e afërt që të dy doktorët e shpjeguan me kaq bindje e siguri ekzistuese që, ishte gjoja e pranishme në trupin e të vrarit sikur ky të ishte qëlluar nga shumë afër por, detyrimisht duhej të ishte lakuriq, i zbuluar në pjesën e qëlluar. Pra praktikisht me kraharor lakuriq si në plazh ose në shtëpi në një stinë vere e vape të fortë e jo në mes të janarit. Insistoj se mjeku ushtarak nuk ka parë asnjë shenjë flake nga minipistoleta e sajuar me fantazi e as ai vetë s’kishte si ta shpikte. Shpikje me zarar kjo që të shpie direkt në bankën e të akuzuarve. Po të kishte drejtësi, në kodin penal përpjekja për të fshehur krimin quhet bashkëfajësi kriminale.
Të dhënat e kësaj mini pistolete janë sugjeruar nga një gjysëm profesionist, supozoj i Gardës, e kanë shkuar te mjeku Koçeku. Kush i kërkoi këto të dhëna me kaq urgjencë dhe që me po kaq urgjencë e nxitim u dhanë në TV? Sigurisht pa asnjë mëdyshje nga vrasësit. Kujt i vajti mendja dhe kishte kurajon që të krijonte këtë krim të dytë po aq me peshë sa vrasja vetë? Këtë kompetencë dhe kurajo për këtë veprim të dytë mjeran, të ndyrë e shumë të dënueshëm e kishin vetëm dy vetë, Kryeministri dhe Ministri i punëve të brendshme.
Duke i ardhur fundit dua të theksoj edhe një herë prioritetin njerëzor mbi atë politik, material, etj. Asnjë njeri, cilido qoftë s’ka asnjë të drejtë që t’i marri jetën një tjetri qëllimisht. Vrasësi është kriminel kushdo qoftë ai.

Skënder Gjoni January 21, 2017 07:39
Komento

52 Komente

 1. rova January 31, 13:17

  Po mire kete p… e kurves , kete doktorin desha te them nuk do ja tregoje njeri vendin qe i takon mbas 23-qershorit ?

  Reply to this comment
  • Dielli mbi Korab January 20, 23:29

   Nje dialog i papergjuar.
   Ilir Meta:Po lere o flori se Doktori eshte plak i rrjedhur.
   Edi Rama :Po thuaji te dali ne pension te pakten se na çau bythen ne Parlament.
   Ilir Meta:Po ja iku nga Parlamenti po ai ka dhe FB dhe prej aty do na terrorizoi ma keq.Ma mire ketu ne foltore se e le te flasi sa dua une dhe pastaj ja mbyll me stil mikrofonin.
   Edi Rama:Eh o grupo un e di qe Berisha ty te ka pik te dobet ne zemer,dhe ti nuk do ishe ne koalicion me mua po te mos ishte Drejtesia e Saliut,po thuaj ta shtyjm sa ty shtyjm se po bohet MUTI MULLAR

   Reply to this comment
  • fakju January 21, 14:35

   mire qe i eshte dhene urdher per te vrare….po per ta bere deputet dhe kryetar te PS ate qe ka gjuajtur ne burrel kush ja ka dhene?????

   Reply to this comment
 2. besnik kanani January 31, 14:58

  jam dakort me ju zoti gazetare qe per te realizuar nje qitje te efektshme eshte pozicioni ndaluar,por mos harro se gardisti llupo nuk eshte ushtar i rendom por nje specialist.ai ka mbaruar shkollen e bashkuar,ka nje vjetersi pune eksperiencedhe ato norma qe jepni ju ky mund ti pergjysmoje,mund qe dhe ne ecje te godiste ne shenje pasi ato ecje ishin me hap e jo me vrap.edhe une jam i mendimit qe jan vrasje te urdheruara.

  Reply to this comment
 3. toni January 31, 19:18

  Urdhri eshte dhene dhe vazhdon akoma te jete ne fuqi,a nuk e shikoni se sa vrasje po behen perdite,vrasje dhe vjedhje.E dine mire se po u vjen fundi,urdhri qe u dha me 21 janar ishte te vritet,e tani po vazhdon te vritet dhe te grabitet dhe me forcen e armeve per te krijuar terror,keto jane praktika te njohura te Berishes,a nuk e beri dhe ne 1997.

  Reply to this comment
 4. Baro Liçaj January 31, 20:59

  Po te kishte drejtesi ,kryeministri duhej te merrej si i pandehur per deshmi te rreme se demonstruesit dispononin arme pistolete dhe se vrasjet jane bere nga afer ( nga vete demonstruesit ). Po hajt me , Drejtesi i thençin ! Nje dite edhe mjeku Sami Koçeku duhet te jape llogari; Kush e urdheroi te jape ate deklarate fallso ?

  Reply to this comment
  • RAJMONDA February 1, 11:58

   MJEKU SAMI KOCEKU DUHET TE JETE SHOK IDEALESH ME MJEKUN KRIMINEL SALI,OSE ME MIRE RIMIT TJA VEM EMRIN SALI BERISHA . ESHTE NJE ANALIZE E SHKELQYER. JAM SHUME KURJOZE TE DI VALL DO KET FIRMOSUR KU MJEKU I 21 JANARIT PETICIONIN PER TE FIRMOSUR 3 LIGJET?

   Reply to this comment
 5. tani February 1, 21:38

  ky veterineri KOCEKU eshte po aq plehreeeeee sa edhe ata qe vrane…………

  Reply to this comment
  • Pellumb Zaimi January 21, 01:43

   Ato argumente qe sjell autori i shkrimit z.Skender Gjoni edhe ne logjiken time si ushtarak qendrojne plotesisht. Banda e vrasesve me ne krye Sali Berishen nuk ka zbatuar asnje kerkese te rregullores perkatese ushtarake per mbrojtjen e objektit dhe per hapjen e zjarrit. Te kunderten mund ta thote vetem ndonje militant idiot partiak dhe vete fajtoret. Por nuk do ndalem ketu sepse e kam ezauruar kete problem disa here. Do te ndalem te mjeku Koceku. Sa per dijeni pky eshte i vellai i gjeneralit te saliut Ali Koceku i cili ka qene edhe kandidat per deputet i Partise se vrasesve ne njesine time bashkiake ( Nr.8 ). Mjeku nuk ka bere gje tjeter vecse i ktheu Saliut reston e gradave te pamerituara te vellait te vet. Shkeli mbi moralin,etiken dhe humanizmin e e profesionit te vet dhe u be bashkepuntor i vrasesve. Kaq do te mjaftonte per ta perjashtuar perfundimisht nga radhet e mjekesise dhe per ti hedhur prangat . Por prangat i ka humbur edi rama dhe nuk po i gjejne dot . Prandaj merjani kenges edi rama or tunjatjeta /nuk ke bythe per ato spaleta…( per spaleta kryeministri e kam fjalen P.Z). Nderime per autorin e shkrimit ! PS/ Edi Rama te beje ne kete 21-janar te pakten nje gjest mirenjohje per gazetarin Artan Hoxha duke e dekoruar per kontributin e tij te madh ne filmimin “live” te ekzekutoreve dhe vrasesve te kater qytetareve patriote te ketij vendi . Pa kete filmim zor se do te kishim nje tabllo te paster te duarve vrasese dhe te urdheruesve te tyre.Me kete akt do te na tregonte se nuk eshte dhe edi rama antar konspirativ i skenarit vrases.

   Reply to this comment
  • Pellumb Zaimi January 21, 01:45

   99 99 99 99 99 @@@@@ Ato argumente qe sjell autori i shkrimit z.Skender Gjoni edhe ne logjiken time si ushtarak qendrojne plotesisht. Banda e vrasesve me ne krye Sali Berishen nuk ka zbatuar asnje kerkese te rregullores perkatese ushtarake per mbrojtjen e objektit dhe per hapjen e zjarrit. Te kunderten mund ta thote vetem ndonje militant idiot partiak dhe vete fajtoret. Por nuk do ndalem ketu sepse e kam ezauruar kete problem disa here. Do te ndalem te mjeku Koceku. Sa per dijeni pky eshte i vellai i gjeneralit te saliut Ali Koceku i cili ka qene edhe kandidat per deputet i Partise se vrasesve ne njesine time bashkiake ( Nr.8 ). Mjeku nuk ka bere gje tjeter vecse i ktheu Saliut reston e gradave te pamerituara te vellait te vet. Shkeli mbi moralin,etiken dhe humanizmin e e profesionit te vet dhe u be bashkepuntor i vrasesve. Kaq do te mjaftonte per ta perjashtuar perfundimisht nga radhet e mjekesise dhe per ti hedhur prangat . Por prangat i ka humbur edi rama dhe nuk po i gjejne dot . Prandaj merjani kenges edi rama or tunjatjeta /nuk ke bythe per ato spaleta…( per spaleta kryeministri e kam fjalen P.Z). Nderime per autorin e shkrimit ! PS/ Edi Rama te beje ne kete 21-janar te pakten nje gjest mirenjohje per gazetarin Artan Hoxha duke e dekoruar per kontributin e tij te madh ne filmimin “live” te ekzekutoreve dhe vrasesve te kater qytetareve patriote te ketij vendi . Pa kete filmim zor se do te kishim nje tabllo te paster te duarve vrasese dhe te urdheruesve te tyre.Me kete akt do te na tregonte se nuk eshte dhe edi rama antar konspirativ i skenarit vrases.

   Reply to this comment
 6. Blloku February 2, 01:53

  NË KËRKIM TË SË VËRTETËS

  Ka libra që lexohen me ëndje, në të cilët jeta rrjedh e qetë në larminë e saj të përditëshme, në të cilët lexuesi njëjtësohet me personazhet, ka përshtypjen se ato ngjarje i ka jetuar apo dëgjuar dhe kur arrin në fund ka përtypur në vetvete gjithshka. Ai e mbyll librin, e arkivon atë në kujtesë i bindur se nuk do t’i kthehet më leximit të tij. Ka të tjerë që të mbërthejnë, që nuk i lëshon dot nga dora, mbasi ritmet e leximit janë shumë të larta e ankthi apo kureshtja për vijimin e ngjarjeve, apo përfundimin e tyre marrin një ngarkesë të tillë që, në mbarim të librit, duket se ajo është bërë pjesë përbërëse e vetes. Këta lloj librash nuk mbyllen për të mos u hapur më, tek ata rikthehet sërish lexuesi, mbasi përsiatjet rreth ideve apo ngjarjeve të librit mbeten gjithmonë nxitëse.

  Një libër i tillë është romani “Odiseja e një dedektivi” i shkrimtarit Agim Hamiti. Si nëntitull ai shënon “ngjarje të jetuara”. Ky i jep një karakter të veçantë veprës, që anon më shumë nga dokumentari se sa nga filmi artistik, nëse do të përdornim gjuhën e kinematografisë.

  Romani fillon me kapitullin e parë që titullohet : Spaçi. Është një përshkrim i bukur i mjedisit natyror e njerëzor të një kampi pune të detyruar në Mirditën e gjysmës së dytë të viteve 70. Është kampi ku më 1973 u zhvillua e para kryengritje në një burg komunist shqiptar, edhe se në formën e saj parake. Emri Spaç është binjakëzuar me kryengritjen e majit 1973 dhe me ekzekutimin barbar të tre të dënuarve (Xhelal Koprencka, Fadil Kokomani e Vangjel Lezho) “Për dy letra adresuar pushtetit qëndror në Tiranë, ku denoncohej veprimtaria antikombëtaree diktatorit Hoxha”. Për revoltën, siç e quan autori, “Çmimi me të cilin u pagua ajo qe tepër i shtrenjtë. Katër të pushkatuar dhe 86 të ridënuar me një shumë të përgjithshme prej 1400 vjet burg (14 shekuj jetë njeriu!)”. E gjithë kjo mynxyrë për tri ditë mosbindje policëve e ngritjen e një flamuri pa yll nga disa pjestarë të një bashkësie njerëzish të dënuar në kundërshtim me të gjitha normat juridike të një ligjëshmërie normale. Madje këtyre u duhet shtuar, për detyrë kronike edhe varja e një qeni, besoj një dukuri e panjohur në gjithë historinë botërore të shtypjes së kryengritjeve….

  Në këtë kamp famëkeq dërgohet për të kryer dënimin prej dhjetë vjetësh për “agjitacion e propagandë” një djalë 31 vjeçar nga Dukati i Vlorës, Sazan Diksi. Jeta e tij, e përshkruar shkurt, na paraqet një stereotip, atë të shumicës dërmuese të bijve të familjeve “të prekura”, t’ashtuquajturit armiq të klasës. Ata rriteshin pa baballarë, sepse këta ishin nën tokë, në burg ose në mërgim. Rriteshin me njëqind sakrifica nga nënat apo gjyshet në kampet e pafund të internimit, në vënde të ndryshme të Shqipërisë. Në më të shumtën e rasteve këta fëmijë ishin të parët e klasës, nxënës t’etur për dije e që mundoheshin të mësonin ndonjë gjuhë të huaj, për t’a zgjeruar atë. Ata i priste kazma që në moshën 16 vjeçare, sepse dyert e universitetit e, ndonjë herë edhe të shkollave të mesme, ishin të mbyllura për to. Kur arrinin moshën i përlante shërbimi ushtarak, pa kapur armë me dorë, në repartet e punës. Ishte preludi i viteve të punës së papaguar që më vonë do të kryenin në burgjet politike. Ata ishin gjithmonë nën vërejtjen e pandërprerë të “ëngjëjve projtës”, “heronjve të heshtur”, kriminelëve të Sigurimit të shtetit, pjesa më parazite e një shoqërie që kishte në themel të saj dhunën dhe varfërinë. Strategjia e tyre e zakonshme synonte një trysni të pashembullt, të gërshetuar me premtime joshëse, për t’u vënë në shërbim të tyre. Kur kjo nuk funksiononte “pinjojtë e klasave të përmbysura” viheshin në listën e arrestimeve, për t’u dënuar e dërguar në kampet e punës së detyruar pa shpërblim, ku ridënoheshin, vriteshin, torturoheshin e, në rastin më të mirë, dilnin të gjymtuar e bëheshin klientë të përhershëm të spitaleve.

  Kështu fillon edhe kalvari i Sazan Diksit. Mbas pesë vitesh qëndrimi në Spaç, ai shpërngulet në Qafë Bari, një tjetër emër kampi, i lidhur me një t’ashtuquajtur kryengritje, shtypja e së cilës, përsa i përket mizorisë së dhunës, shënoi rekorde planetare. Këtu dukatasi fjalëpak u njoh me një gjirokastrit, në frontin e punës së zbrazjes së vagonëve të mineralit. Kolegu i burgosur quhet Hamit Meli dhe vjen nga një përvojë krejt tjetër nga ajo e Sazan Diksit.Hamiti është bir i një partizani të brigadës së parë, një invalid lufte që mban ende në kokë ciflat e predhës, të cilat bëhen shkak i vdekjes së tij të parakohëshme n’operacionin për t’i nxjerrë. Simbas nënës së Hamitit i shoqi “më shumë duhet të ketë vdekur për shkak të brengave, se nga operacioni”. Ai porosiste djemtë që asnjë të mos bëntë shkolla ushtarake e shpesh thonte :”derdhëm gjak për t’i sjellë një mënxyrë këtij populli…”. Ishte njëri nga të shumtit e zhgënjyer nga socializmi i Enver Hoxhës e që dëshmonte jo vetëm objektivitet gjykimi, por edhe ndershmëri karakteri.

  Këto dy veti të çmuara i trashëgonte dhe i biri, Hamiti, që e kishte filluar veprimtarinë në rradhët e DSJ (drejtoria e sigurimit të jashtëm), organi më besnik e më i zgjedhur i diktaturës, që në moshën 19 – vjeçare, si student i vitit të tretë në shkollën e posaçme të kuadrove të saj. Ja si e përshkruan, me pak fjalë, autori i librit parabolën e rrufeshme të karierës së personazhit të tij :

  “ Kishin mjaftuar vetëm tre vjet veprimtarie në DSJ që Meli të shpallej unanimisht si detektivi më i mirë i shërbimit sekret shqiptar. Pas pesë vjetësh emri i tij do të regjistrohej në librin e artë të rekordeve botërore të detektivëve që e kalonin shifrën 100 të misioneve të realizuar me sukses….. . Barra e misioneve të kryer për interesat e diktaturës i rëndonte tashmë në ndërgjegje. Rekordet në shërbim të së keqes përbënin një famë lënduese për të….. Pa i plotësuar të 28 vjetët – moshë në të cilën shumica e detektivëve të botës fillojnë karrierën e tyre – Meli hoqi dorë përfundimisht nga veprimtaria e detektivit…… Gjithshka kishte qenë anormale në karrierën e Melit : fillimi i hershëm, ritmi i lartë i zhvillimit si detektiv cilësor, martesa e ndaluar nga ligji, përfituesit e fruteve të veprimtarisë së tij si detektiv [Inteligjencë Servici britanik], pendesa e thellë e Melit, burgu dhe, sidomos, ofertat e refuzuara në kampin e Qafë-Barit për rifillimin e karrierës së ndërprerë befasisht….”

  Do t’i mjaftonin këto pak fraza lexuesit për të hyrë në botën e mbrendëshme të personazhit e për të kuptuar dramën e tij. Mes Hamitit dhe Sazanit lind një miqësi e fortë, që buron jo vetëm nga prania në të njëjtin ambient të vuajtjes, por edhe nga një këndvështrim i përbashkët i të vërejturit të botës, nga një përceptim pothuaj i njëjtë i problemeve të Vendit të tyre. Kështu veçoritë e jetëve të tyre nga lindja, stilet e ndryshme, prejardhjet jo të njëjta, shkrihen e sheshohen në vetëdijen e përbashkët të të qënit viktima të një diktature, që ka çuar në kasaphanë dhjetra mijra qytetarë e në mjerim një popull të tërë n’emër të idealeve të paqëna. Në bazën e lidhjes së tyre është respekti e besimi i ndërsjelltë. Ky shfaqet më parë tek Hamiti që, në një çast të vështirë për të, i ndërgjegjshëm për rrezikun që i kanoset çdo ditë, ka nevojë për një shok që t’i hapë zemrën, të ndajë me të shqetësimet, ankthin, pasigurinë. Të gjithë ata që, fatkeqësisht, kanë kaluar përvoja të tilla e dijnë mirë se sa vlen një shok i vërtetë n’ata kushte.

  Sazani befasohet nga rrëfimi i Melit. Natyrshëm në fillim shtanget, por shpejt kupton se tek tregimi i Melit nuk ka hije provokacioni apo prapamendimi të keq e i beson. Shoqëria e tyre forcohet çdo ditë e përballon prova skajore, paralel me ngjarjet e pazakonta në të cilat bëhet pjesëmarrës Meli. Këto ngjarje e futin lexuesin në botën e mistereve, të hafijeve, të të fshehtave, të prapaskenave të paimagjinueshme, që përbëjnë sekretet e pazbulueshme të një regjimi, të një shteti, të pushtetit të një kaste. Jemi të pranishëm në një botë sureale ku në një kamp pune të detyruar, në një nga burgjet më mizore të diktaturës enden ndërmjet të burgosurve, të veshur me uniformën e tyre, kuadro të larta të DSJ që i njeh vetëm një oficer i komandës, kartelisti. Vijnë për të takuar ish detektivin Meli drejtori i DSJ, Dofemi, alias Ilir Enver Hoxha, në shoqëri të funksionarëve shumë të lartë të Sigurimit të KQ, të Inteligenc Servisit britanik, të CIA-s amerikane. Galeria e personave të fuqishëm, që kërkojnë të bindin Melin për rifillimin e veprimtarisë së detektivit, secili në rradhët e tij, është marramendëse, pothuaj e pabesueshme. Ato takime janë përshkruar me imtësi, me data e me orë.

  Pa hyrë në përshkrimin e hollësishëm të tyre, edhe se zënë pjesën kryesore të lëndës së rrëfimit, ajo që del nga këta takime ka diçka sa të pabesueshme, aq edhe të llahtarëshme. Fatet e njerëzve ndërthuren me fatet e popujve në një lojë të fshehtë, të shumfishtë që mbetet e panjohur për shumicën dërmuese të njerëzimit, në rastin tonë për shqiptarët. Është loja e shërbimeve të fshehta që përcaktojnë dhe politikat e qeverive, ajo e interesave që shqelmojnë parimet e ideologjitë, ajo e aleancave të padukëshme, të panjohura, të pabesueshme, që mbeten mundësi vendimarrje e pak njerëzve “të zgjedhur”, shpesh herë e një njeriu të vetëm që i jep vetes atributet e një perëndie, që vendos gjithshka mbi vartësit e tij, mbi një popull të tërë. Në këtë xhungël të dëndur interesash, në të cilën papritur Hamit Meli zë një vënd qëndror, atij i zbulohen fakte që përmbysin krejtësisht botën e tij të deriatëhershme. Kështu ai merr vesh se në më shumë se njëqind misione vrastare në të cilat ka marrë pjesë, me përjashtim të dy të parave, gjithë të tjerët i kanë shërbyer Inteligjenc Servisit britanik, zyrtarisht armik i tij dhe i Vëndit të tij, e në sajë të tyre sot ka një llogari rrjedhëse në një bankë angleze e rezulton i ngritur edhe në gradë.

  “ Midis qeverisë sonë dhe partisë suaj ka ekzistuar gjithmonë një aleancë e fuqishme, e cila, për të qënë efikase, është lypsur të mbahej sekrete. Kjo aleancë ka lindur qysh në vitet e Luftës së Dytë Botërore, kur, si aleatë me njeri-tjetrin, ne luftonim nazi-fashizmin.” Zinxhiri i zbulimeve të të fshehtave që gëlonin në marredhëniet Enver Hoxhës e të komunizmit shqiptar me anglezët dhe amerikanët është një varg i gjatë episodesh, ndodhish e pohimesh marramendëse që e futin lexuesin në një botë të cilën mund t’a konsiderojë fantapolitike, pjellë e një fantazie të ndezur e të prirë për romanet policorë. Kështu lexuesi mëson për luftën mes CIA-s dhe Inteligjenc Servisit për të patur në zotërim fatet e Shqipërisë, me miratimin e “udhëheqësit legjendar” të saj, për oficerët e DSJ të vrarë nga anglezët sepse donin të mbështeteshin tek CIA, për të ndryshuar jo vetëm vartësinë por edhe sistemin me dënimin e tradhëtisë së Enver Hoxhës, për vizitën tepër sekrete të këtij të fundit në Londër në tetor 1983, në një nga misionet e fundit të veprimtarisë 40 – vjeçare në shërbim të zbulimit anglez.

  Lexuesi njihet edhe me të tjera dukuri të mistershme, të pashpjegueshme, që zënë fill nga mbas lufta e kanë të bëjnë me veprimtarinë kundër komuniste të të mërguarve shqiptarë. Është fjala për dhjetra misione desantësh që binin në dorën e Sigurimit, sapo zbrisnin në tokën shqiptare, e që janë motivuar me tradhëtinë e Kim Filbit, për të cilin përgjegjësi i CIA-s për Evropën, në një pasazh të romanit shprehet kështu : “ Un jam gati të vë bast, se dekorata që i ka akorduar në heshtje Kim Filbit Inteligjencë servisi me këtë rast, është dy herë më e madhe nga kjo që i ka dhënë KGB-ja. Në ambientet e CIA-s në Amerikë tashmë thuhet nën zë, se Kim Filbi është një nga agjentët e dyfishtë më të suksesshëm të historisë së shërbimeve sekrete.”

  Në një tjetër fragment të veprës zbulohet një tjetër dukuri e pashpjeguar për shumë prej të mërguarve politikë shqiptarë. Bëhet fjalë për 100 vetë që punonin për CIA-n e që “kishin shprehur në formë të hapur protestën ndaj qeverisë amerikane, për qëndrimin dashamirës që mbahej ndaj regjimit komunist të Tiranës.” Të gjithë këta, në pak kohë, vdiqën në rrethana aksidentale e jo bindëse. Ndërmjet tyre ishte dhe i ati i Sazanit, për të cilin detektivi i kërkon shpjegime shefit të seksionit evropian të CIA-s, prej të cilit merr këtë përgjigje : “ Babai i shokut tuaj ka tradhtuar interesat e shtetit amerikan, të cilit i shërbente.” Një fund tragjik kanë edhe të gjithë ata t’arratisur, të lidhur me operacionin e Maltës, për të cilët dëshmon edhe plaku kolonjar i mërguar që erdhi nga Nju Jorku n’Athinë, për të tërhequr dy bijtë e tij që ishin arratisur nga Shqipëria. Ai ruante si një relike të shenjtë librin “ Të tradhtuarit” dhe fjalët që i kishte thënë një djalosh, më i riu i Oeracionit të Maltës : “ Ruaje si kujtim të hidhur këtë libër vrastar, në emër të të cilit u zhdukën të gjithë ata që ëndërronin të luftonin e të vriteshin për çlirimin e Shqipërisë nga komunizmi.”

  Rrjeshtova këtu disa prej fakteve dhe pohimeve të romanit, të gjitha rrëfime të detektivit Meli autorit, që ka përmbushur amanetin e shokut të tij për t’i shkruar këto “ngjarje të jetuara”. Ai na ka dhënë një vepër në të cilën spikasin dy linja : burgjet e diktaturës komuniste, si shprehja më e përsosur e “luftës së klasave”, në tërë mizorinë e tyre, dhe prapaskenat e politikës s’asaj diktature në marredhëniet me armiqtë – miq anglo-amerikanë në më shumë se një gjysëm shekulli.

  Linja e parë është shtjelluar shkëlqyeshëm. Stili i të rrëfyerit është shumë tërheqës e i kursyer, autorit nuk i pëlqen uji i tepërt dhe ai e shmang atë. Personazhet portretizohen më së miri, përshkrimi i mjediseve dhe ngjarjeve është një riprodhim i saktë e cilësor i realitetit. Përsiatjet e autorit dëshmojnë thellësi mendimi e citatet në krye të kapitujve erudicionin e tij. Në këtë drejtim është një nga veprat më të realizuara në gjininë e saj, duke zënë një vënd të nderuar në letërsinë e mbas diktaturës. Linja e dytë rrok një problematikë tepër të ndërlikuar, pasqyron një botë të padukshme, që nuk sheh dritën e diellit, që ka për model urithin, që mbetet e panjohur për shumicën dërmuese të njerëzve. Por aq sa është larg përfytyresës së përgjithëshme, po aq është pranë fateve t’atyre që pësojnë historinë. Libri na jep një tabllo që i ngjan një tërmeti të fuqishëm që rrafshon gjithshka : bindje, opinione, besime, ideale, botkuptime, ideologji, parime, të vërteta të kthyera në tabu. Mbi gërmadhat e tyre, mes shumë luhatjesh, mosbesimesh, dyshimesh ngre krye një kult i ri, që është ai i mashtrimit, i hipokrizisë, që mbulojnë interesa marramendëse, leva të fuqishme që lëvizin jetë kombesh si t’ishin lodra fëmijësh e që në të folurit diplomatik merr termin “real-politikë”.

  Në rastin tonë, ajo që del në dritë, simbas autorit, është një aleancë e fortë mes regjimit komunist shqiptar të Enver Hoxhës dhe demokracive të mëdha të Perëndimit, konkretisht të Anglisë dhe të SHBA, një dukuri që cik absurden, po të mbahet parasysh historia zyrtare e marredhënieve mes tyre, e shënuar nga një armiqësi proverbiale. Lexuesit ndahen në dy pjesë : disa, që u besojnë më shumë dogmave të antikomunizmit të sinqertë të Perëndimit, apo të tjerë besnikërisë ndaj komunizmit të Enver Hoxhës e idhtarëve të tij, më të paktë këta të fundit, e hedhin poshtë romanin si një shpikje apo delir të autorit. Të tjerë, mendoj shumica, duan të gjejnë të vërtetën. Ajo mund të jetë shumë e hidhur, por duhet pranuar si e tillë, cilado qoftë pamja e saj.

  Që këtu lind kërkesa, sa e drejtë aq edhe ligjëshme, që ata që drejtojnë shtetin shqiptar të kenë kurajon e burrerinë të hapin arkivat e të nxjerrin prej tyre të vërtetën. Nuk është më e pranueshme që të gjitha sekretet e diktaturës të vazhdojnë të ruhen si të tilla, duke e mbajtur ende shoqërinë tonë robe të së shkuarës, sepse pa u zbardhur mirë e shkuara nuk mund të hidhet shikimi tërësisht në t’ardhmen. Në një demokraci të vërtetë, dyshime të tilla kaqë të rënda nuk mund të mbahen pezull në ndërgjegjen e një kombi, apo të trajtohen me logjikën e diktaturës si “trillime” të një shkrimtari apo të mikut të tij detektiv. Nëse janë të tilla Agim Hamiti apo Hamit Meli duhet të japin llogari para opinionit publik apo ligjeve të shtetit, në të kundërt dikush duhet të japë shpjegime.

  Mendoj se këto shpjegime i takojnë më shumë shtresës së luftuar egërsisht nga diktatura. Kemi jetuar gati gjysëm shekulli nëpër kampet e internimit e burgjet e komunizmit shqiptar të Enver Hoxhës, kriminelit më të madh të racës shqiptare. Kemi shpresuar tek “forcat e së mirës”, të personifikuara në përfytyresën tonë nga “bota e lirë”, nga demokracitë e Perëndimit, nga SHBA së pari. Kemi besuar në to, jemi përndjekur, jemi vrarë, jemi gjymtuar me ato bindje në mëndje, në një Vend në të cilin Perëndimi dhe sistemi i tij i demokracisë ishin “të këqijat absolute”, “varrmihësit e lirisë së popujve”, “imperializmi agresiv”, “neofashizmi”, “xhandari ndërkombëtar” e sa e sa epitete të tjera, njëri më i keq se tjetri. Mbijetuam, kufoma të gjalla, në një botë që lavdi Zotit u ndryshua me shpejtësi, por që për ne solli pak ndryshime. Na hoqi telat me gjëmba e na dha mundësi të marrim rrugët e globit në kërkim të një jete të re, duke filluar nga zeroja. Besuam se Perëndimi i “ëndërruar” do të kishte një qëndrim më dashamirës, humanizmi i shoqërive të tij do t’ishte më bujar me plagët tona e më mikpritës ndaj shpresave tona. Qe një tjetër zhgënjim. Në pjesën më të madhe të tij, Perëndimi qe indiferent karshi nesh, i shurdhët ndaj dëshmive tona, madje shumë më mikpritës ndaj xhelatëve tanë.

  Tani ky roman merr përsipër të zbulojë një realitet që, po të vërtetohet nga dokumentat, shpjegon domethënien e shumë dukurive të habitëshme. Uroj me gjithë shpirt që dokumentat t’a përgënjeshtrojnë, sepse nuk dua që ajo godinë, thellë në veten time, që ka strehuar një jetë të tërë ëndrrat, shpresat, iluzionet në të mirën njerëzore, në botën e lirë, të kthehet në një gërmadhë që do të zinte poshtë dhe vetë qënien time. Ka 11 vjet që është botuar ky libër, por asnjë nga pyetjet që shtron nuk ka gjetur përgjigje. A ka qënë Enver Hoxha spiun i Inteligjenc Servisit deri në fund të jetës së tij ? Nëse ka qenë, si është e mundur që Anglia, demokracia më e hershme e historisë njerëzore, s’ka bërë asgjë për të zbutur instiktet e tij kriminale e për të ndihmuar sado pak shqiptarët të ndërtonin një shtet të së drejtës, pa dhunën e terrorin karakteristik të tij? A ka përgjegjësi shteti amerikan, apo ndonjë segment i rëndësishëm i tij, për qindra antikomunistë shqiptarë, të vrarë nga Sigurimi i shtetit shqiptar këtu, apo nga “rastësitë” në vënde të ndryshme të botës? A ekziston një prirje e admninistratës amerikane për të favorizuar ish komunistët gjatë këtyre viteve të tranzicionit e si motivohet ajo? Cili është fati i oficerëve shqiptarë që punojnë në CIA dhe pse nuk kthehen në Shqipëri për t’a vënë në shërbim të Vendit të tyre përvojën e vyer?

  Këto janë disa nga pyetjet që dalin nga leximi i romanit të Agim Hamitit. Nuk më duket me vënd heshtja dhe bojkotimi që i bëhet këtij libri, nuk më duket një shenj i mirë. Librat nuk bojkotohen, nuk digjen, nuk ndalohen, përvojat e tilla na kthejnë në faqet më t’errta të historisë së njerëzimit. Librat diskutohen, idetë e tyre rrihen në kuvende, në faqe gazetash, në libra të tjerë. Ato mund të miratohen ose të kundërshtohen, por nuk mund të vihen para plotoneve t’ekzekutimit. Ky është mësimi i madh që na jep leksioni i demokracisë së mirëfilltë, së bashku me trasparencën, thyerjen e tabuve, dënimin e së keqes, zbulimin e së vërtetës, asaj historike të së shkuarës, asaj të këtyre njëzet vjeteve të mjegullta të demokracisë. Është një mësim që duhet t’a përvehtësojmë nëse duam të shkojmë përpara, duke pastruar rrugën tonë nga “shpendërat, hithrat, ferrat” e së shkuarës, siç thonte më shumë se njëqind vjet të shkuara poeti ynë kombëtar. Këtë mision i ka vënë vetes edhe ky libër.

  Eugjen Merlika

  Reply to this comment
  • tekniku January 21, 01:04

   Cfare paralelizmi kerkon te besh me kete analize te gjat dhe referenca te dikujt tjeter ti e di .Te gjitha sa thua mund te jene te verteta por krimi shteteror i 21 Janarit ka te beje me ata qe la mbrapa Enver Hoxha me ish komunistet e thekur qe akoma duan te qeverisin nje vend te stermunduar,bile disa ultras qe kane bere kete kasaphane pretendojne te jene ne politike edhe 74 vjec.Problemi eshte se drejtesia duhet ti denoje kriminelet sa jane gjalle cdo lloj Nurembergu mbas vdekjes nuk do te kishte asnje vlere.Analiza e profesor Skenderit qe jeton ketej oqeanit eshte teper profesionale,po aq sa edhe ekspertiza e FBI qe u hodh poshte dhe u neperkemb nga “njeshi” Lideri “historik “i PD jo i te djathtes se te djathte ne Shqiperi nu ka.

   Reply to this comment
  • Iliri January 21, 01:41

   Eshte fiksuar ne publik sikur videoja e vrasjes se Ziverit u nxorr nga ky ushtari i tom doshit, Artan Hoxha i Xhungles.
   Eshte gabim.
   Videoja eshte nxjerre fillimisht reth ores 6 pasdite nga nje gazetar e Klanit me rrjete sociale.
   Rreth 1 ore mw vone e botoi gazeta Shekulli Online.
   Duhet theksuar se Shekulli e vuri theksin tek fakti qe protestuesi u qellua nga gardisti.
   Une kam punuar faqoses te Shekulli i Ad Thanos ate kohe dhe per detaj zyrat e redaksise atekohe gjendeshin perkohesisht tek Bryli perballe gazetes Sot.
   Rreth 1 ore pasi video kishte dale online nga Prokuroria telefonojne gazetarin e kronikes ne Shekulli Flamur Vezaj. Dhe pak me vone ne redaksi vjen nje prokuror dhe kerkoi filmimin origjinal.
   Iu tha qe ishte mare nga rrjetet sociale dhe iu tregua vendi nga ku.
   Interesant eshte qe pas largimit te prokurorit gazetari i Klanit e fshiu videon nga faqja e tij.
   Dikush e lajmeroi.
   Ne 12 te nates te njejten video e transmetoi ky Artani i Xhungles.
   Duke qene se atehere rrjetet sociale dhe faqet online nuk kishin zhvillimin e sotem shumica e njerezve e pane atje dhe mbeti sikur ajo video u zbulua nga ky Tani sharlatani.
   Ne fakt e verteta eshte kjo qe thashe me siper dhe Thano mund ta konfirmoje.

   Reply to this comment
  • anticensurë 25642654 January 23, 11:47

   eugjen merlika
   “Një libër i tillë është romani “Odiseja e një dedektivi” i shkrimtarit Agim Hamiti. Si nëntitull ai shënon “ngjarje të jetuara”. ”
   “ngjarje të jetuara”ka seicili prej nesh!kjo e thënë në mënyrën ABSOLUTE!!
   gjithashtu të gjithë neve na ka rastisur të kemi ngjarjet të jetuara grupi!!pra një grup njerzish përjetojnë në të njëjtin moment një ndjarje,ngjarje të ndrysheme se epoka të tëra!!
   mund të më thuash se kush është për të besuar nga tërë tregimet që mund të përfitosh nga tërë njerzit!!nëse e vërteta është një!?gjithë të tjerat janë të gabuara!!nga perceptime të gabuara, tek fantazitë dhe mashtrimi!!
   nuk besoj që agim haniti ka dashur të mashtrojë,por nuk mund të them se sjell prova!!ka shkruar shumë bukur romanin e tij por në asnjë mënyrë nuk mund të thuhet se është një dokument!!
   edhe sikur “dedektivi” i tij rekordmen me 100 misione të realizuara, të kishte bërë një autobiografi!?prap duhej marrë me dorashka!!
   e kam thënë shpesh që agim hamiti po ta kishte parqitur si një rroman normal!?ndoshta do të ishte një bestseller!!
   eugjen merlika,ti,jo vetëm ti por dhe shumë të tjerë,keni rënë në pozitat e hamitit!!ju pëlqen absurdja!!

   Reply to this comment
  • anticensurë 25642654 January 23, 14:17

   eugjen merlika
   “Një libër i tillë është romani “Odiseja e një dedektivi” i shkrimtarit Agim Hamiti. Si nëntitull ai shënon “ngjarje të jetuara”. ”
   “ngjarje të jetuara”ka seicili prej nesh!kjo e thënë në mënyrën ABSOLUTE!!
   gjithashtu të gjithë neve na ka rastisur të kemi ngjarjet të jetuara grupi!!pra një grup njerzish përjetojnë në të njëjtin moment një ndjarje,ngjarje të ndrysheme se epoka të tëra!!
   mund të më thuash se kush është për të besuar nga tërë tregimet që mund të përfitosh nga tërë njerzit!!nëse e vërteta është një!?gjithë të tjerat janë të gabuara!!nga perceptime të gabuara, tek fantazitë dhe mashtrimi!!
   nuk besoj që agim haniti ka dashur të mashtrojë,por nuk mund të them se sjell prova!!ka shkruar shumë bukur romanin e tij por në asnjë mënyrë nuk mund të thuhet se është një dokument!!
   edhe sikur “dedektivi” i tij rekordmen me 100 misione të realizuara, të kishte bërë një autobiografi!?prap duhej marrë me dorashka!!
   e kam thënë shpesh që agim hamiti po ta kishte parqitur si një rroman normal!?ndoshta do të ishte një bestseller!!
   eugjen merlika,ti,jo vetëm ti por dhe shumë të tjerë,keni rënë në pozitat e hamitit!!ju pëlqen absurdja!!
   Duplicate comment detected; it looks as though you’ve already said that!

   Reply to this comment
 7. agroni January 20, 22:49

  Na bere te nxjerim shamine per te fshire lotet o z.Merlika.Me duket se ne artikull flitet per nje krim makaber i ndodhur 5 vjet me pare ku kriminelet nuk jane ndeshkuar por perkundrazi bejne akoma ligjin dhe jane konseguente ne qellimin e tyre per ta shkateruar kete vend perfundimisht.Ate qe se bene dot pushtuesit me bastardet e ketij kombi qe bashkepunuan me ta si MERLIKA dhe zagaret e tjere,po e bejne kelyshet e tyre qe pellasin gjith diten per demokraci dhe per me teper na tregojne heroizma.Bashkoju realitetit z.Eugjen MERLIKA per kete tragjedi kombetare ku krimineli dhe hajduti behen heronj dhe viktima quhet terorist prej banditeve.

  Reply to this comment
 8. Dike Mullai January 20, 23:11

  Per komentin nga Blloku:- Meriton shprehjen “Moj Dudie moj Dudi, Ku t’a ve une e ku pjerdh ti”

  Reply to this comment
 9. Thanasi qe ta plasi January 21, 01:01

  Ne 21 janar dolem dhe protestuam kunder regjimit te Berishes. Dolem e protestuam se pame videon e Ilirit. Besuam tek Rama. E dini si hyri sot pas 5 vjetesh 21 janari? Hyri i cuditur se pa Ilirin dhe Ramen duke darkuar se bashku ne restorant. Darken e perfunduan ne oren 00.30. A thua i perplasen gotat gjate darkes dhe i thane njeri tjetrit GEZUAR!

  Reply to this comment
  • Pellumb Zaimi January 21, 01:58

   Drejt e kini kapur kete moment “Thanasi qe ta plasi” ? Mesa duket kane shprehur gezimin dhe jo pikellimin per 21-janarin ???? Nderime Thanasi…. !

   Reply to this comment
   • Pellumb Zaimi January 21, 01:59

    Drejt e kini kapur kete moment “Thanasi qe ta plasi” ? Mesa duket kane shprehur gezimin dhe jo pikellimin per 21-janarin ???? Nderime Thanasi…. !

    Reply to this comment
    • Pellumb Zaimi January 21, 02:00

     Drejt e kini kapur kete moment “Thanasi qe ta plasi” ? Mesa duket kane shprehur gezimin dhe jo pikellimin per 21-janarin ???? Nderime Thanasi…. !i

     Reply to this comment
     • Komiti 3 January 21, 16:37

      ****55 55 55 RD … Edi Rama-, dekoro zbuluesin e vrasjeve gazetarin Artan Hoxha si shenje qe nuk je bashkepuntor me vrastesit dhe jepi pergjigje publike me SHKRIM XHAXHAIT TE ALEKS NIKES . NE TE KUNDERTEN JE PO AQ NDYRESIRE SA SALI BERISHA ?????? Spjego gjithashtu pse drejtuesin e grupit te zjarrit vrases te Gardes me 21- janar e ke bere kryetar te PS ne Burrel ??? Spjegohu dhe mos u mundo ti mbulosh . Jane gjera qe po i mbulove do tju bejne te mbani ere KRIM dhe vetem KRIM. Spjegohu Hipokrit ?

 10. ALBAN DEGA January 21, 03:14

  In a message dated 1/29/2011 5:17:22 A.M. Eastern Daylight Time, [email protected] writes:

  CFARE FSHIHET PAS PARANOJES ENVERISTE TE SALI BERISHES PER PUC SHTETI!?

  – Sali Berisha mbron vetem karriken e Sali Berishes

  – Nga Alban Dega Nju Jork

  Paranoja puciste e Sali Berishes dhe e Enver Hoxhes

  “ Disponohen të dhëna të plota për sasitë e eksplozivit, tritolit dhe kallashnikovëve, me të cilët do të realizohej sulmi final për të hyrë në ndërtesë. Disponohen të dhëna të plota mbi armët e sofistikuara, çadrat-pistoletë, stilolapsat-pistoletë, thikat me helm që do të përdoreshin në stadet e caktuara të këtij grushti shteti, të kësaj përpjekjeje të turpshme për të marrë pushtetin me dhunë… Ne do tu tregojme vendin gjithe pucisteve “.u shpreh dje kryeministri i Republikes se Shqiperise Sali Berisha ne mbledhjen e Qeverise.

  “ Poliagjenti Mehmet Shehu kishte marre udhezime te hollesishme nga agjenturat e huaja e huaja imperialisto- revizioniste qe te elemiminonte Sekretarin e Pare me bastun- pistolete, me pilula helmi me veprim te ngadalshem me qellim qe te permbyste pushtetin popullor dhe te vinte ne fuqi…. Kjo veprimtari puciste e poliagjentit Mehmet Shehu deshtoi me turp ne saje te vigjilences revolucionare marksiste- leniniste te Partise sone. Partia u tregoi vendin pucisteve ” shkruan Enver hoxha ne tablon Sinoptike per Veprimtarine Puciste te ish- poliagjentit Mehmet Shehu ketu e 29 vjet me pare.

  Dy epoka. Dy regjime. I njejti fill komploti. E njejta gjuhe. I njejti mendim. Pike per pike te njejta edhe mjetet qe do te perdoreshin kunder shokut Enver dhe kunder shokut Sali, dy ish- sekretareve te PPSH-se. Njeri i pari i krejt vendit. I dyti i pari i Spitaleve te Tiranes.

  Pike per pike “Beme baba te te ngjaj “

  Pike per pike paranoja puciste e Sali Berishes eshte njesoj si ajo e babait te tij ideologjik e shpirteror Enver Hoxha. Dy trupa qe i bashkon e njejta koke. Koka enveriste, staliniste kunder cdo puci e komploti kunder karrikes se tyre.

  Sali Berisha mbron vetem Sali Berishen

  Cila eshte e verteta e kesaj paranoje puciste te enveristit Sali Berisha!? Cila eshte e verteta e “mbrojtjes” stoike te Sali Berishes per gardistet e tij “ heronj” !? Cili eshte roli i Sali Berishes dhe sherbetoreve te tij politike e mediatike ne kete puc, ne kete grusht te sajuar shteti!?

  Asnje gardist, as kryegardist nuk do te qellonte kunder vllait te vet pa urdherin e Krye Kryegardistit te Mafias se korrupsionit ne qeveri Sali Berishes. Sali Berisha i quan heronj gardistet ekzekutore per tu percjelle shqiptareve mesazhin mortor se kryeheroi eshte ai.

  Se pa urdherin e tij askush nuk do te terhiqte kembezen vrastare. Per tu percjelle shqiptareve, popullit te vet kryemesazhin se nuk do te hezitoje te ekzekutoje krejt shqiptaret dhe vet Shqiperine po u kercenua karrikja e tij e pushtetit ekzekutor!

  Prandaj Sali Berisha nuk ia dorezon Prokurorise se Pergjithshme e ligjit gardistet e akuzuar . Ka frike se perballe hetuesve e prokuroreve profesioniste , perballe drejtesise do te nxjerrin emrin e urdherdhenesit te vertete. Ka frike se ata nxjerrin emrin e Sali Berishes si urdheruesin real te ekzekutimit te tre protestuesve te pafajshem.

  Avokat i zellshem i krimit

  Sali Berisha nuk pjerdh per Presidentin e Shqiperise nga partia e tij Z. Bamir Topi e jo me te caje koken per gardistet e as per ligjin. E ka shkeluar ate qindra, mijera here. Po e shkel perdite e me teper.

  A nuk veproi keshtu dje me Gazmir Dibren per skenarin e Berishes kunder nipit te ish- Presidentit Mojsiu!?

  A nuk i mbrojti me cdo rruge e me cdo menyre kryehajnat e autostrades se kombit Lulezim Basha, te Gerdecit Fatmir Mehdiu duke paralizuar e flakur tej ish- prokurorin e ceshtjes se shekullit Zamir Shtylla!?

  A nuk mbrojti me te gjitha mjetet zevendesin e tij te sterkorruptuar e te kapur me presh ne duar Ilir Meta nga zevendesi i tij Dritan Prifti!? Pse?

  Per burreri!? Per bese!? Per solidaritet njerezor!? Aspak .

  I mbrojti sepse si I pabese qe eshte per vete mendon se te gjithe jane si aid he ia nxjerin ne pah krimet e tij e te krejt klanit te vet.

  Duke mbrojtur gardistet, Sali Berisha mbron vetem Sali Berishen e askend tjeter! Mbron me zjarr e me hekur vetem karriken e Sali Berishes e asgje tjeter!!!

  Nje alibi e cmendur mashtruese

  Pikerisht per te shmangur dhe terhequr vemendjen nga shkeljet flagrante te ligjit, nga neperkembja e perditshme e Kushtetues se Shqiperise ne politiken e brendshme e ne ate nderkombetare sic qe marreveshja atdheshitese e Otrantos me Athinen, Sali Berisha sajoi alibine e cmendur puciste.

  I vetmi motiv dhe synim i mendjes se cartun te Sali Berishes eshte per te mbrojtur Sali Berishen. Me nje gur godet kater zogj: liderin e opozites Edvin Rama, Presidentin, Prokuroren e Pergjithshme, SHISH-in qe ia dine te gjitha horlliqet e vjetra e te reja, sepse ne krye nuk eshte me Gazidede Berisha.

  Fillimisht ai akuzoi opoziten si autore te grushtit te shtetit. Kur nuk i dolen as tanket e as autoblindat, as kallashnikovet e as dinamitet , as gjeneralet e as kolonelet e implikuar e nderroi melodine.

  Kur nuk i dolen as pamjet e opozitareve dhe protestuesve te armatosur qe qellonin njeri tjetrrin, kur nuk i dolen asdgjekundi kokat e opozites ne krye te bandave te “ krimineleve, hajduteve, bllokmeneve, narkotrafikanteve, lavireve te rruges”perseri e nderroi pllaken.

  Tani ne balle te grushtit te shtetit perkrah liderit te opozites Edvin Rama ka vene Presidentin Bamir Topi, kryeprokuroren e Republikes Ina Rama, kryetarin e SHISH-it Bahri Shaqiri, cilindo insitutcion qe ende ruan nje fare pavaresie dhe zbaton ligjin e jo Saliqin! Pse!?

  Shperblim mercenaresh apo blerje e heshtjes !?

  Sepse te keto institucione pertfshi edhe ato te zgjedhura me votat e tij dhe te partise se tij ushtare besnike, paranojaku Berisha shikon rrezikun kryesor per karriken e tij dhe venien ne bangon e te akuzuarit per shkelje kushtetute, per korrupsion, per lidhje me krimin e organizuar. Shikon fundin e tij te turpshem !

  Pse!? Sepse secila prej ketyre hallkave di shume per paudhesite e tij, per krimet e tij, per shkeljet flagrante e ne cdo hap te ligjit prej Sali Berishes.

  Hapi i pare qe hodhi pas cdo akti korrupsioni e hajnie te qeveritareve te tij ishte corientimi dhe keqtdrejtimi i drejtesise ne rrugen qe i leverdiste Berishes per te mbrojtur vetem Berishen. Kur deshtonte, mbrohej duke risulmuar me alibi e mashtrime te reja.

  A nuk qe e tille edhe shperblimi i ruajtesve te rendit dhe i gardisteve, te cilet i mban ne karantine te mirefillte brenda Murit te Madh Kinez te Kryeministrise vetem e vetem per te mbrojtur Sali Berishen dhe karriken e tij te pergjakur me urdherat e tij prej kryeekzekutori te mirefillte.

  A nuk shperbleu me para e me poste ekzekutive si Bashkim Gazidede, gjeneral dhune si Agim Shehu me 130 milione leke per te njejtat aresye.

  Shperblimi i cdo mercenari te tij me para, me poste eshte nje akt blerjeje e heshtjes se tyre per krimet e tij. Eshte nje ofendim e jo nje vleresim per plaget e tyre. Eshte nje shperblim tipik mercenari per te mbrojtur Sali Berishen jo rendin e sigurine, jo institucionet me te cilat spekullon e genjen edhe me keq se vete Nastradini!

  Shkembime favoresh midis hajnave te korruptuar

  Kur shperblen me tendera e djersen e popullit, sic shperblen me karrike ministrash e poste te lara diplomatike bijte e bijat e “bandes se gangasteereve” mafian e korruptuar, ai vetem blen besnikerine e tyre deri ne vdekje per pushtetin me vota te vjedhura!

  Kur ben avokatin e cdo hajni qeveritar e buldozeri te korrupsionit te kapur me presh ne duar si Ilir Meta, Lulezim Basha, Fatmir Mediu, Genc Ruli, Majlinda Bregu, Aleksander Frangaj, Artur Zheji, Fatri Balliu, Blendi Fevziu“Klani”,“ ABC-ja e RTSH-ja.… e cdo vide politike, e cdo suste mediatike te karrikes e kolltukut te tij oligarkik e kleopatrik, ai mbron vetem Sali Berishen e askend tjeter.

  Shihni me vemendje se cili eshte skalioni i pare i teorieve dhe paranojes se sajuar keq puciste te Sali Berishes qe ndryshon nga dita ne dite, nga ora ne ore, nga minuta ne minute. Ne radhet e tij me te zellshmit ne mbeshtetje te Berishes jane pikerisht me te akuzuarit dhe me te demaskuarit per hajni, per korrupsion, per krim te organizuar .

  Padrinoja i Mafias se dale krejt jashte kontrollit mbron ceten e tij te kusareve.Ceta e hajnave mbron “il Capo delli capi “ te Koza Nostres qeveritare.

  A mos kjo Mafia ka blere edhe anesine e nderkombetareve!?

  Ajo qe me shqeteson me se shumti eshte heshtja dhe qendrimi i njeanshme i disa perfaqesuesve bile dhe diplomateve perendimore ne Tirane perballe vjedhjes se votave, apo sic u tha ashiqare “numerimit te keq ose shume te keq ne 30 per qind te tyre”, perballe korrupsionit galopant, perballe hajnise qeveritare. Pse !?

  Jane perfolur edhe diplomate te BE-se e eurodeputete per afera korrupsioni, per seli me qera korruptive, per vila private ngjitur me VIP-a te mafias shqiptare ne qeveri.

  Jane perfolur per implikime ne afera te dyshimta dhe allishverishe te paligjshme multimilioneshe deri ish- funksionare te larte politike, ushtarake e diplomatike te huaj, ku Fazlicet e co. kane vetem rolin e sekserit dhe te pimpit- kodoshit te Mafias serbo –ruse .

  Eshte nje fakt i mirenjohur sot per shqiptaret se deri edhe ish-Sekretari per Sigurine Kombetare te SHBA-se, per te mos folur per kongresmene si Trafikant kane perfunduar ne pranga e jane denuar me dy- tri e deri tete vjet burg per korrupsion, fshehje taksash.

  Eshte nje fakt i mirenjohur se deri ish- drejtore drejtorish strategjike ne sherbimet sekrete ose te sigurise jane rekrutuar nga ish- KGB-ja ose agjenci te tjera spiunazhi.

  Eshte fakt i mirenjohur qe lobingu ka si motor e moral kryesore parane.

  Do te ishte ne nderin e Departamentit amerikan te Drejtesise dhe te struktuave perkatese te BE-se te hapnin hetime per cilindo rast te perfolur per korrupsion ne Shqiperi. Emrat e tyre jane ne listat dhe lejet e lobingut te leshuar nga keto insitucione, ne biznese multimilioneshe e investime strategjike e fitimprurese, si dhe ne shume artikuj gazetash te pavarura apo te opozites.

  SHENIM: KJO ANALIZE ESHTE SHKRUAR DHE BOTUAR ME 29 JANAR 2011 NE DISA GAZETA SHQIPTARE. RIBOTOHET PA ASNJE NDRYSHIM

  Reply to this comment
  • Komiti 3 January 21, 16:33

   Edi Rama-, dekoro zbuluesin e vrasjeve gazetarin Artan Hoxha si shenje qe nuk je bashkepuntor me vrastesit dhe jepi pergjigje publike me SHKRIM XHAXHAIT TE ALEKS NIKES . NE TE KUNDERTEN JE PO AQ NDYRESIRE SA SALI BERISHA ?????? Spjego gjithashtu pse drejtuesin e grupit te zjarrit vrases te Gardes me 21- janar e ke bere kryetar te PS ne Burrel ??? Spjegohu dhe mos u mundo ti mbulosh . Jane gjera qe po i mbulove do tju bejne te mbani ere KRIM dhe vetem KRIM. Spjegohu Hipokrit ?

   Reply to this comment
  • Komiti 3 January 21, 16:34

   ****55 55 55 RD … Edi Rama-, dekoro zbuluesin e vrasjeve gazetarin Artan Hoxha si shenje qe nuk je bashkepuntor me vrastesit dhe jepi pergjigje publike me SHKRIM XHAXHAIT TE ALEKS NIKES . NE TE KUNDERTEN JE PO AQ NDYRESIRE SA SALI BERISHA ?????? Spjego gjithashtu pse drejtuesin e grupit te zjarrit vrases te Gardes me 21- janar e ke bere kryetar te PS ne Burrel ??? Spjegohu dhe mos u mundo ti mbulosh . Jane gjera qe po i mbulove do tju bejne te mbani ere KRIM dhe vetem KRIM. Spjegohu Hipokrit ?

   Reply to this comment
 11. Arben January 21, 07:09

  PO ERRESOHEJ DHE PROTESTUESIT ME DUKET SE PO SULMONIN DYERT E KRYEMINISTRISE ME BOMBA.

  KA PAKEZ PERGJEGJESI EDHE AI QE I NXORRI NE PRITE, KESHTU ME DUKET KY MUHABET MUA.

  TE KISHTE DALE SITUATA JASHTE KONTROLLI ME DUKET SE DO TE KISHIM PERJETUAR NJE 11 SHTATOR 1998 TJETER.

  Reply to this comment
 12. Anti kolaboracionist January 21, 08:26

  O ti eugen, po dukesh nga mbiemri se cfare je e ke perfaqeson dhe nuk pritesh te flasesh ndryshe.
  Po ketu behet fjale per viktimat e pafajsme te 21 janarit ti i ben reklame librit te hamitit. E kam pare ne youtube. Psiko i tere.
  Po ty ste vjen keq per ata te shkrete qe u vrane ne bulevard se i pari yt kish duart e lara me gjakun e rinise shqiptare. Me gjakun e popullit te vet.
  Ske moral te flasesh, por te heshtesh me turp e jo te na besh pallavra e te na tregosh peralla ketu.
  Jane akoma njerezit gjalle qe ju mungojne vellezerit motrat baballaret e tyre deshmorevte vrare nga qeveria kuislinge e mustafa merlikes & co

  Reply to this comment
  • Komiti 3 January 21, 16:32

   Edi Rama-, dekoro zbuluesin e vrasjeve gazetarin Artan Hoxha si shenje qe nuk je bashkepuntor me vrastesit dhe jepi pergjigje publike me SHKRIM XHAXHAIT TE ALEKS NIKES . NE TE KUNDERTEN JE PO AQ NDYRESIRE SA SALI BERISHA ?????? Spjego gjithashtu pse drejtuesin e grupit te zjarrit vrases te Gardes me 21- janar e ke bere kryetar te PS ne Burrel ??? Spjegohu dhe mos u mundo ti mbulosh . Jane gjera qe po i mbulove do tju bejne te mbani ere KRIM dhe vetem KRIM. Spjegohu Hipokrit ?

   Reply to this comment
  • Komiti 3 January 21, 16:36

   ****55 55 55 RD … Edi Rama-, dekoro zbuluesin e vrasjeve gazetarin Artan Hoxha si shenje qe nuk je bashkepuntor me vrastesit dhe jepi pergjigje publike me SHKRIM XHAXHAIT TE ALEKS NIKES . NE TE KUNDERTEN JE PO AQ NDYRESIRE SA SALI BERISHA ?????? Spjego gjithashtu pse drejtuesin e grupit te zjarrit vrases te Gardes me 21- janar e ke bere kryetar te PS ne Burrel ??? Spjegohu dhe mos u mundo ti mbulosh . Jane gjera qe po i mbulove do tju bejne te mbani ere KRIM dhe vetem KRIM. Spjegohu Hipokrit ?

   Reply to this comment
 13. Cenzura January 21, 08:51

  Pse sbotoni komentin tim

  Reply to this comment
 14. VFLP January 21, 09:10

  http://c8.alamy.com/comp/F4XH2W/the-albanian-prime-minister-mustafa-merlika-kruja-wearing-the-fascist-F4XH2W.jpg
  Per eugenin qe mundohet te mbroje gjyshin e tij fashist:

  Kthyer ne shqiperi me forcat pushtuese italiane me 1939 dhe der nu 1943 kryeminiazer i qeverise kolaboracionistw.
  Ka qene nje minument tek pazari i ri ne tirane, ne perkujtim te dy djemve te rinj qe me firmene gjyshit tend u torturuan e u varen ne litar. Shyqyri Ishmi dhe shoku i tij E prishen dhe e hoqen ate monument pinjollet e kolaboracionistwve.
  Dhe ti flet per EH si kriminelu me i madh i races shqiptare, po gjysji cishte.
  Sepse luftonin per nje shiperi te lura nga pushruesir dhe nga pseudopatriotet qe e tradhetuan atdheun dhe popullin para interesave te tyre personale.
  Lexo ne internet per gjyshin tend qe u dha dokumenta grekeve per te perforcuar qendrimin e tyre antishqiptar ne konferencen e paqes 1946 paris, se shqiperia eshte vorioepir, se shqipetia sulmoi greqine ne 1941, kohe kur gjyshi jot ishte kryeminiater antar i partise fashiste italiane.

  Cfare familjaresh ishin keta njerez, vrane e prenw, iken e mitten aratine baske me pushtuesit dhe lane familjen e pambrojtur mbrapa. Tamam malesor shqypnie

  Reply to this comment
  • Komiti 3 January 21, 16:28

   Edi Rama-, dekoro zbuluesin e vrasjeve gazetarin Artan Hoxha si shenje qe nuk je bashkepuntor me vrastesit dhe jepi pergjigje publike me SHKRIM XHAXHAIT TE ALEKS NIKES . NE TE KUNDERTEN JE PO AQ NDYRESIRE SA SALI BERISHA ?????? Spjego gjithashtu pse drejtuesin e grupit te zjarrit vrases te Gardes me 21- janar e ke bere kryetar te PS ne Burrel ??? Spjegohu dhe mos u mundo ti mbulosh . Jane gjera qe po i mbulove do tju bejne te mbani ere KRIM dhe vetem KRIM. Spjegohu Hipokrit ?

   Reply to this comment
 15. Sokrati nga DukatiThana January 21, 13:50

  Thanasi qe ta plasi, ke te drejte djalo. Edi Rama dhe Meta themi ketej nga Dukati, jane bythe e breke..per para dhe pushfet, shesin dhe evlatet e vet. Turp e faqja e zeze. E mnefa socialiste ne c’duar kka rene.

  Reply to this comment
 16. Rruga "Muhamet Gjollesha" January 21, 14:12

  A ka turp me te madh o faqezinj qe shkaterroni lapidarin ku fashizmi italo-shqiptar vari ne litar Sh.Ishmin dhe M.Gjolleshen ? Pikerisht tek “Pazari i Ri” ?
  Po guxoni ta beni diku ne Itali apo France se cfar ju bejne populli ?

  Reply to this comment
 17. ILIRET January 21, 15:50

  Artikullshkruesi gabon kur thote se viktimat jane selektuar, pastaj jane vrare.
  Pyetje;-Cilat ishin cilesite e vecanta te viktimave qe ata duhej te selektoheshin? Cfare aktesh kishin kryer ata qe kerkoheshin te eleminohen.
  -Qe te selektoheshin do te thote se ata njiheshin me pare nga vrasesi dhe ai prandaj i perzgjedh ata.
  Nese shikon edhe nje here me vemendje castin e hapjes se zjarrit nga gardisti, veren se ai nuk e vendos armen ne sy per te mare shenje. Ai qellon ne drejtim te protestuesve, sepse ashtu e kishte mare urdherin.-Zjarr ne drejtim te turmes. Pra le te vritej kush te vritej. Pra, eshte rastesi qe plumbat goditen per vdekje keta kater, por ata mund te kishin goditur edhe te tjere. Duhet te mos harrojme se ka patur edhe te plagosur te tjere nga plumbat ate 21 janar.
  Vetem analiza per mjeket eshte e sakte. Persa i perket vrasjeve, eshte teresisht e gabuar. Shikoje videon me vemendje dhe do te bindesh se nuk ka patur selektim, por hapje zjarri ne drejtim te turmes.- Zjarr me selektim do te thote qe te shmangen viktimat e pafajshme.
  Ndersa ketu krimi eshte me i rende. Zjarr ne turme, le te vriten edhe dhjete apo njezete. Le te vritet kush te vritet, ke te kape plumbi. Prandaj edhe denimi ne kete rast duhet te jete me i rende si per urdheruesit dhe per zbatuesit.
  Te gjitha rregulloret ushtarake theksojne:-Ne asnje rast nuk qellohet kunder turmes.
  Me vjen keq per ushtarakun Zaimi qe e mbeshtet analizen.

  Reply to this comment
  • Pellumb Zaimi January 21, 16:54

   Iliret ? Lexojeni ju lutem edhe nje here me vemendje artikullin. Autori nuk flet fare per selektim por per perzgjedhje objektivash ndermjet atyre statike dhe jo statike.. Perzgjedhja e objektivave nuk eshte selektim njerezish. Ka ndryshim esencial ndermjet termit ” perzgjedhje objektivash” dhe “perzgjedhje njerezish” ? Mendoj se je nxituar ne arsyetim .Nderime !

   Reply to this comment
   • Pellumb Zaimi January 21, 16:59

    Iliret ? Lexojeni ju lutem edhe nje here me vemendje artikullin. Autori nuk flet fare per selektim por per perzgjedhje objektivash ndermjet atyre statike dhe jo statike.. Perzgjedhja e objektivave nuk eshte selektim njerezish. Ka ndryshim esencial ndermjet termit ” perzgjedhje objektivash” dhe “perzgjedhje njerezish” ? Mendoj se je nxituar ne arsyetim .Nderime !

    Reply to this comment
    • Pellumb Zaimi January 21, 17:01

     Iliret ? Lexojeni ju lutem edhe nje here me vemendje artikullin. Autori nuk flet fare per selektim por per perzgjedhje objektivash ndermjet atyre statike dhe jo statike.. Perzgjedhja e objektivave nuk eshte selektim njerezish. Ka ndryshim esencial ndermjet termit ” perzgjedhje objektivash” dhe “perzgjedhje njerezish” ? Mendoj se je nxituar ne arsyetim .Nderime !

     Reply to this comment
     • Pellumb Zaimi January 21, 17:04

      Iliret ? Lexojeni ju lutem edhe nje here me vemendje artikullin. Autori nuk flet fare per selektim por per perzgjedhje objektivash ndermjet atyre statike dhe jo statike.. Perzgjedhja e objektivave nuk eshte selektim njerezish. Ka ndryshim esencial ndermjet termit ” perzgjedhje objektivash” dhe “perzgjedhje njerezish” ? Mendoj se je nxituar ne arsyetim .Nderime !

     • Ushtaraku January 21, 17:36

      E ka drejt Pellumbi or ti Iliret. Ti i ngaterron gjerat Pellumbi ka thene ne nje emision televiziv te A1Reporti se kam ardhur si nje pjesemarres kunder te cilit eshte qelluar.Futi dhe veten tek te qelluarit. Nuk e ke kuptuar artikullin i dashur. Mos i ngaterro objektivat me seleksionimin e njerezve se autori eshte profesionist or taje.Per Skenderin e kam llafin.

     • Ushtaraku January 21, 17:40

      E ka drejt Pellumbi or ti Iliret. Ti i ngaterron gjerat Pellumbi ka thene ne nje emision televiziv te A1Reporti se kam ardhur si nje pjesemarres kunder te cilit eshte qelluar.Futi dhe veten tek te qelluarit. Nuk e ke kuptuar artikullin i dashur. Mos i ngaterro objektivat me seleksionimin e njerezve se autori eshte profesionist or taje.Per Skenderin e kam llafin.

 18. Bilbil Sulovari January 21, 18:38

  Sa “bukuri “e rralle qe duket,del kelyshi i kolaboracionistit dhe tregon histori se ka” bere “histori duke bashkepunuar me nazifashizmin te cilin e ka denuar bota me kohe.Kjo eshte pjella e keqe qe deri dje mbanin koken ne hale dhe sot duan te ajrosen,por koha tregon se jeni te tille ,thengjill i zi i panevojshem as per kovaçet primitiv.

  Reply to this comment
 19. Agimi January 21, 23:26

  Si mund ta besoje njeri kete shkrim te shkruar nga dora vete Mero Bazja. Ose thote te paverteta dhe trillime, ose ka frike, ose do e haje prape kur te vine te djathtet me pushte. Ose ka turp nga emri i tij, nuk e beson njeri. Ne fakt une kam nje pyetje per shokun Mero: po ti ku ishe ate dite? po te kujtohesh, mbase e kupton se ka edhe nje ane tjeter kjo histori. E lodh kot kete Skenderin,dil me mire me emrin tend.

  Reply to this comment
 20. Syrja Bidova January 22, 09:50

  E ka thene ckoqur “Thanasi qe ta plasi”. As mos e mendoni se Rama do bej gje per te verteten e 21 janarit. Nuk do na trete dheu thote nje nga langojte e tij, qe te na mbush menden per cthote Rama. Asgje, asgje nuk do te ndodh. Aliazhi i zi Rama Meta eshte mburoje per ta, per Salen, Lulushin dhe vrasesit e tjere.

  Reply to this comment
 21. MH March 8, 15:45

  Vrasjet jane ba me urdher,ndryshej aty nuk ka disipline.
  Cfare duhet e gjithe kjo filozofi.
  Vrasesit mbrohen nga Berisha.Prishen provat.Keto me garanci urdheri nga Berisha.
  Mbylljen e kane te argumentume nga vete urdheruesi vrasesit,si ma poshte:
  Perseriteni edhe njihere!Do ju varim tek SELVIA!!!
  Pra,heren e dyte perseritje,jo me vrasje,po,me varje!

  Reply to this comment
 22. Azemi January 21, 12:22

  Fjalen e ka Edi Rama.

  Reply to this comment
 23. haku January 21, 12:51

  More Skender, je PROF i mre i kriminalistikes por jo edhe i drejtesise.Shumica,mos edhe shumica absolute e vrasjeve jane veper e ndonje porosie.Veprimet e Edi Rames,para se Berisha te zgjidhet kryeminister,ju i dini por i keni futur diku nene dry.Rama atehere publikisht pat deklarua se Salen kryeminister nuk e do.Me thuani tani se 21 Janri a nuk ishte vazhdimesia e rivalitetit Berisah-Rama.Te vraret i ka marre ne qafe edhe Sali Berisha po edhe Edi Rama.Njeri e kishte topin e tjetri e qon viktimen ne gryke te topit.Z.Skender e di fare mire se Rama dhe Berisha e njohin psikologjine e njer tjetrit si paren e kuqe.Tani, cili prej tyre eshte i ndershem e cili fajtor per ngjarjen e kobshme te 21 Janarit.Ngjarja e 21 Janarit si edhe ajo e 1997 ,ishte me e shemtuara pas 1991.Qe te dy rastet ishin pjelle e rivalitetit e jo per te miren e shoqerise shqiptare.
  Edi Rama i thoshte Salut “IK” para se ky te behet kryeminister.Nderkaq, ne 21 Janarin Rama si sllogan e kishte “Berisha ik”,pra te njejtin sllogan, me perjashtim parashtesen “Berisha”.Ne 21 Janar Rama nuk erdhi si protestues por si personi i cili kerkon ta largoje Berishen, edhe ate me dhune.Skenderi largimin me dhune, marrjen me dhune, te pushtetit nuk e llogarite si puch.Ne kriminalistike detalet flasin shume.Detalin puch e fute,gjithashtu,nene dry.Z.Skender e di mese miri se “dera e hapur” nuk do kallauz, e as puna publike deshmitare.
  Edhe per Gerdecin dinin te gjithe:dinte Berisha,dinte Meta,dinte Rama etj.E tere ELITA rivale dinte se ne Gerdec punonte fabrika me rrezikshmeri potenciale,te paparashikuar dhe tejet te madhe.Diheshin edhe fajtoret potencial.Diheshin dhe fshiheshin.Dhe “BUMI” i hatashem i cili e dridhi tere Shqiperine ia solli ndermend z.Skender se Berisha eshte personi qe e dridhi Tirana.E frikesoi Rama pasi qe ky ishte Kryebashkiak i Tiranes.
  Dhe ne fund,zoterinje, mos ndjekni shtriga,sic thot z.Artur, por kerkoni elitat rivale komplet te largohen nga “FATKEQESIA” e Shqiperise.Shqiperia ka njerez te afte e me te qyetruar se keta RIVALE.

  Reply to this comment
 24. LAZAR January 21, 16:13

  URDHERIN PER TE HAPUR ZJAR MBI TURMEN E KA DHENE VETE BERISHA..PERSE? AI TREMBEJ NGA PERSERITJA TE NESERMEN E MITINGUTTE NGA TURMA NJEQINDEMIJESHE. DHE KRIJOHEJ PRECENDENTI REZIMIT ME FORCE TE PUSHTETITKUSH E TRIMEROI AMBASADORI AMERIKAN. ARVIZU A NUK E QUAJTI AI BERISHEN “BURR SHTETI”?

  Reply to this comment
 25. Mark uk January 21, 16:49

  Kot nuk thuani se ata terrorist te udhehequr nga drejtuesit kryesor qe jan sot ne qeveri duhej te priteshin me lule.

  Reply to this comment
 26. gon agoli January 21, 19:24

  Mjaft o Pellumb, mjaft na cave trapin. Mmbete koqe fare, po tere jeten, aman.

  Reply to this comment
 27. "horri i bulevardit" January 21, 20:22

  Saliu dha urdher per te vrare, kjo per arsye se ishte momenti i duhur, per te nxjerre Gerdecin qe akuzonte irekt djalken e tij, si nje kriminel dhe 21 janeri sipas salehut, do ta mbulonte ceshtjen Gerdeci dhe do harrohej shkerdheni, salehu mendoi se erdhi casti qe krimin e te birit, ta pergjithsonte, njesoj sic deklaroi ne fillim viteve 90, ku krimet e komunizmit, tentoi ti pergjithsonte si te gjithe ishim bashkefajtore, kur ne fakt fajtore ishin vetem nje pjee si takemi i salehut.
  por dy kirurgeve duhet si mase e pare tu hiqet licensa si mjeke.

  Reply to this comment
 28. ETHEM January 22, 10:34

  PERSHKRIM I SHKELQYERE I GAZETARIT,BESOJ TE KET QENE USHTARAK MADHOR.NGARJA E NDODHUR ESHTE FILMUARE NGA GAZRTARI FANTASTIK ARTAN HOXHA DHE SALIU NUK KA MUNDESI TA LEVIZI PRAPANICEN VRASTARE.POR,UNE DO DESHA TE PERFORCOJ NJE ARGUMENT KOKE-FORTE:VRASJA NUK U BE NE TURME POR I PIKETUARE NJE NE ÇDO QARK SI GJIROKASTRA,FIERI,LEZHA,DIBRA..ME QELLIM QE TE MOS BENIN ME PROTESTE E TE SHQETESONIN KM-SALI E MB-LULI.NUK U BENE VRASJE NE T I R A N E.KJO JO PA QELLIM.SE TIRANA DO E HIQTE QAFE SHPEJTE ATE MALOK TE PAGDHENDUR DHE DO BEHESHIN PROTESTA PAMBARIM.ESHTE VENE RE SE NE ÇDO 21 JANAR PER 6 VJET RRESHT FAMILJARET E VIKTIMAVE NUK JANE SHOQERUARE NGA QYTETARE TE TJERE,KU NE VENDET E TJERA NUK NGJET,POR PROYESTUESIT QE NE VITIN E PARE DO E KISHIN SHQYERE DEREN E SOIT SALI E TE GJYQTAREVE TE TRADHETISE.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*