Jemi në mes të një zhdukjeje tjetër masive në Tokë

June 30, 2017 12:26

Jemi në mes të një zhdukjeje tjetër masive në Tokë

Nga të gjitha speciet që kanë jetuar. më shumë se 99% e tyre janë zhdukur. Shumica e tyre zhduken qetësisht gjatë periudhave të “zhdukjes në prapaskenë” dhe një numër i konsiderueshëm speciesh zhduket çdo 100,000 vjet apo më shumë.

Ka edhe raste kur zhdukjet rriten me shpejtësi në periudha të shkurtra kohore, ku humbasin pjesë të konsiderueshme të të gjithë jetës në Tokë. Këto janë të njohura si zhdukje masive.

Ata kanë ndikuar thellësisht në historinë e jetës – dhe shumë shkencëtarë tani argumentojnë se ne jemi në mes të një zhdukje tjetër.

Për të parë nëse ata kanë të drejtë, ne mund të shikojmë në rastet e mëparshme kur një numër i madh i specieve u zhdukën.

Tradicionalisht, shkencëtarët i janë referuar zhdukjeve masive si “Big Five”, duke përfshirë ndoshta zhdukjen masive më të famshme që solli fundin e dinozaurëve.

Kjo u shkaktua nga një ndikim i meteorit në fund të periudhës së Kretakut, por zhdukjet e tjera masive të mëdha u shkaktuan nga fenomenet me origjinë tërësisht në Tokë.

Shumica e zhdukjeve të në të kaluarën janë të lidhura me dioksidin e karbonit nga vullkanet që shkaktojnë ngrohjen e shpejtë globale, gjë që çoi në një numër efektesh mjedisore.

Shkaku mund të jetë i ndryshëm, por rezultatet do të jenë të njëjta.

Megjithatë, tani jemi 66 milionë vjet që nga zhdukja e fundit në masë.

Ekosistemet e Tokës janë shumë të ndryshme dhe ndoshta më të qëndrueshme duke marrë parasysh kohëzgjatjen e kaluar që nga kriza e fundit biotike e madhe.

Pozicioni i kontinenteve ka ndryshuar, gjegjësisht qarkullimi atmosferik dhe oqeanik janë të ndryshme; Që e bën shumë të vështirë të përdoren të dhënat e kaluara për të parashikuar rezultatet e çdo zhdukje masive në të ardhmen.

Normat aktuale të zhdukjes janë 50 herë më të larta se normat e pritshme, duke sugjeruar që një ngjarje tjetër me zhdukje masive është duke u zhvilluar.

Nëse njerëzimi mund ta ndalojë rënien e biodiversitetit në të ardhmen e afërt, mund t’i shpëtojmë zhdukjes në masë.

June 30, 2017 12:26
Komento

3 Komente

 1. anticensurë25642654 June 30, 13:24

  “Nga të gjitha speciet që kanë jetuar. më shumë se 99% e tyre janë zhdukur. Shumica e tyre zhduken qetësisht gjatë periudhave të “zhdukjes në prapaskenë” dhe një numër i konsiderueshëm speciesh zhduket çdo 100,000 vjet apo më shumë.”
  gjithçka rrotullohet në këtë thënje!!
  JETA
  kështu si e njohim ne në kuptimin biollogjik do të thotë periudha e kohës nga lindja në vdekje!
  sipas teorive shkencore kemi dhe jetën e universit që thuhet se ka një fillim dhe do të ketë një mbarim!!
  jeta e çdo qënje njerzore ka një fillim dh enjë mbarim!!
  askush,pak a shumë në kushte normale nuk e di se kur do të vdesë!!për këtë arsye ne vazhdojmë jetën sikur të mos vdisnim kurrë!!
  nga qënjet biollogike jemi të vetmit që mendojmë për vdekjen(të paktën kështu mendojmë ne)qënjet e tjera biollogjike duke filluar nga bimët deri tek më i afërti me ne shimpanzeja,përpiqen të jetojnë,dh enë fund vdesin!!
  ne si qënje me llogjikë,jo vetëm që mendojmë për vdekjen tonë,që i kemi gjetur një zgjatje hipotetike,por dhe të gjithë të tjerëve bile dhe të gjithësisë!!
  një ditë njeriu ka ditën e fundit të tij,ashtu si e ka gjithçka!dhe speciet lrijohen dhe zhduken si dhe planetet,sistemet diellore e gjithësia!!i vetmi ndryshim është periudha,kohzgjatja e segmentit ndërmejt lindjes dhe vdekjes!!
  teorikisht,mentalisht është një fenomen i bukur përpjekja për të kuptuar gjithçka,përpjekja për të parashikuar gjithçka,por praktikisht nuk sjell ndonjë ndryshim të madh!!ndoshta zgjat pak segmetin e jetës!!
  ligjet e natyrës janë të pa ndryshueshme!ne kemi kuptuar dhe shfrytëzojmë një pjesë të tyre,por në fund të fundit jemi ne që duhet ti nënshtrohemi atyre!!
  si shumë specie dhe njeriu do të zhduket,do tia lërë vëndin specieve të tjera!!më shumë a më pak inteligjente se ai!!
  këtë e vendos KAOSI!!

  Reply to this comment
 2. anticensurë25642654 June 30, 15:20

  Nga të gjitha speciet që kanë jetuar. më shumë se 99% e tyre janë zhdukur. Shumica e tyre zhduken qetësisht gjatë periudhave të “zhdukjes në prapaskenë” dhe një numër i konsiderueshëm speciesh zhduket çdo 100,000 vjet apo më shumë.”
  gjithçka rrotullohet në këtë thënje!!
  JETA
  kështu si e njohim ne në kuptimin biollogjik do të thotë periudha e kohës nga lindja në vdekje!
  sipas teorive shkencore kemi dhe jetën e universit që thuhet se ka një fillim dhe do të ketë një mbarim!!
  jeta e çdo qënje njerzore ka një fillim dh enjë mbarim!!
  askush,pak a shumë në kushte normale nuk e di se kur do të vdesë!!për këtë arsye ne vazhdojmë jetën sikur të mos vdisnim kurrë!!
  nga qënjet biollogike jemi të vetmit që mendojmë për vdekjen(të paktën kështu mendojmë ne)qënjet e tjera biollogjike duke filluar nga bimët deri tek më i afërti me ne shimpanzeja,përpiqen të jetojnë,dh enë fund vdesin!!
  ne si qënje me llogjikë,jo vetëm që mendojmë për vdekjen tonë,që i kemi gjetur një zgjatje hipotetike,por dhe të gjithë të tjerëve bile dhe të gjithësisë!!
  një ditë njeriu ka ditën e fundit të tij,ashtu si e ka gjithçka!dhe speciet lrijohen dhe zhduken si dhe planetet,sistemet diellore e gjithësia!!i vetmi ndryshim është periudha,kohzgjatja e segmentit ndërmejt lindjes dhe vdekjes!!
  teorikisht,mentalisht është një fenomen i bukur përpjekja për të kuptuar gjithçka,përpjekja për të parashikuar gjithçka,por praktikisht nuk sjell ndonjë ndryshim të madh!!ndoshta zgjat pak segmetin e jetës!!
  ligjet e natyrës janë të pa ndryshueshme!ne kemi kuptuar dhe shfrytëzojmë një pjesë të tyre,por në fund të fundit jemi ne që duhet ti nënshtrohemi atyre!!
  si shumë specie dhe njeriu do të zhduket,do tia lërë vëndin specieve të tjera!!më shumë a më pak inteligjente se ai!!
  këtë e vendos KAOSI!!

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*