Këpucar, rri te këpucët!

December 23, 2017 11:01

Këpucar, rri te këpucët!

I nderuar z.Adrian

Thonë se piktori i famshëm Francesko Goja, i tha dikur këpucarit të mbretit: “Këpucar, rri te këpucët!”. Piktori dëgjoi edhe pranoi mendimet e tij për paraqitjen e këpucës në tablonë që i kushtonte mbretit spanjoll Karl III, por ai e teproi kur filloi t’i bënte vrejtje e t’i jepte mend edhe mbi veshjet e mbretit.

Dhe titullarët tanë, president, kryetar, sekretar, etj. të shoqatave ushtarake të rrinë tek profesioni i tyre, po qe se edhe atë e zotërojnë mirë, e të mos “shesin” mënd me okë për jurisprudencën, a fusha të tjera, që jo vetëm nuk janë kompetentë, por me opinionet e tyre dizinformojnë publikun dhe ngjallin panik.

Eshte paradoksale kur, nën aurorën e titullarit, hakërrehen, kërcasin dhëmbët, tregojnë muskujt, për të vënë në shënjestër të grykës së “topit ”, Gjykatat, Qeverinë, Parlamentin, se qënkanë ”antiushtarake,antishqiptare” (?!)

Në gazetën “Telegraf”, “Panorama” e “Shekulli”, titullarë të shoqatës së ushtarakëve në rezervë dhe kryetar i shoqate tjetër, pa parë e pa lexuar asnjë rresht, nxituan e dhanë mendimet e tyre ogurzeza e denigruese për Gjykatën Kushtetuese, lidhur me vendimin nr.72 datë 17.11.2017 , që rrëzoi (nuk shqyrtoi) kërkesën e tre shoqatave të ushtarakëve, (përfshi të policisë), për pezullimin dhe shfuqizimin si antikushtetues të vendimit nr.3 datë 16.11.2016 të Gjykatës së Lartë.

Deklarimet kobsjellzse që ngjallin panik

Disa nga deklarimet skandaloze, të Elitës së dy shoqatave, janë pa pikën e logjikës elementare njerëzore, pa le atë ligjore. Përdorin një zhargon shkarpë e shumë të kufizuar ushtarak edhe në fushën e jurisprudences, me të cilat ndjellin panik për ndalimin e guximit e të kurajos për të “luftuar” gjyqësisht të fitojnë të drejtat e mohuara nga paligjshmëria e sigurimeve shoqërore. “Drejtësia ka vdekur; Kushtetuesja “rrëzon” ushtarakët, njeh vendimin unifikues të Gjykatës së Lartë; Vazhdon vija politike e goditjes së 4 mijë ushtarakë që fituan gjyqet nga 2005 e këtej. Vazhdon rruga e nisur nga strukturat shtetërore dhe organet ligjvënëse me tortura kundër ushtarakëve; Vendime totalisht kriminale; eleminimme dhunë të ushtarakëve; gjyqtarët të xhveshur totalisht nga dinjiteti, personaliteti e profesioni i nderuar i gjyqtarit; Ju jeni nënpunësit më të urryer e mosbesues, ju jeni gjakpirësit e popullit; ne ushtarakët e populli do kontribuojmë që ju e shpura juaj çdo qindarkë t’u sekuestrohet,si jo e ndershme, por gjakpirëse; do gjykoheni nga populli, duan apo s’duan urdhëruesit padrino të politikës; anulloni vendimet tuaja, ose do shihemi në gjyq; vendime totalisht politike, të kamufluara, për të fshehur urdhërat e disa politikaneve dhe qeveritarëve antiushtarakë dhe antishqiptarë!”

Kush ka durimin të lexojë këto deklarata, si  ushtarakët e të tjerë, do të ndjehen keq, rrudh buzët e nënqesh. Druhemi prej civilëve, nëse pyesnin: Ky është niveli i ushtarakëve tanë? Jo, jo, aspak nuk është niveli i ushtarakëve, por vetëm i kësaj “Elite”, që çuditërisht, qëtë e demokratikisht, udhëheq 20 vjet shoqatën tashmë të shkërrmoqur, të ndarë e të përçarë të ushtarakëve.

Po ç’qamet ka ndodhur realisht? Asgjë!

Vendimi nr.3/2016 i Gjykatës Lartë, sipas ushtarakëve, është marrë në kundërshtim flagrant të dispozitave të Kushtetutës; të KEDNJ-së; ligjet në fuqi; dhe gjithë praktikës në vite të kësaj Gjykate. U mbajt në sirtar nga nëntori 2016 dhe fillim të prillit 2017u vu në zbatim.  Kthyen rekurset e ushtarakëve e të sigurimeve shoqërore, për t’u rigjykuar në Apel, me një tjetër trup gjykues; Në emër të unifikimit të praktikave gjyqësore urdhëronte gjykatat të moszbatonin ligjet në fuqi, por ato të deformuara, çka përbën një precedent të rrezikshëm. Vendimi, u denoncua publikisht, si një akti antikushtetues, në “DITA”,31 mars 2017, “Gjykata e Padrejtësisë së Lartë, masakron ushtarakët”; Vendimi ngjalli zemërim e dëshpërim  te ushtarakët.

Juristi Feriat Janushaj, nga radhët e policisë, mori nismën e projekt-ankimit në Gjykatën Kushtetuese. Kërkoi mendim e përkrahje nga kolegë ushtarakë, ku u tregua e gatshme shoqata Aleanca Kombëtare, e cila me Juristin e saj Bashkim Asllani, bënë punë të lavdërueshme dhe hartuan tërësisht kërkesën. Kontribut të çmuar dhanë edhe kolegët Kujtim Çako, Kadri Muka, Hysni Mullolli e të tjerë. Nismës, në fund, iu bashkua dhe shoqata e ushtarakëve në rezervë.

Duke qënë afër kësaj nisme, pamëdyshje theksoj se kërkesa është nga më të arriturat, që trajton drejt shkeljet e ligjit prej Gjykatës së Lartë dhe që e bënin të cenueshëm vendimin e saj. Por ç’ndodhi në Gjykatën Kushtetuese? Qysh në fazën paraprake Gjykata e rrëzon kërkesën, (nuk e shqyrtoi në themel), pasi ajo nuk plotësonte dy kushte të rëndësishme të Kushtetutes, që janë:1) Kërkuesit të kishin legjitimitet, d.m.th, të ishin palë e drejtëpërdrejtë në procesin gjyqësor në shqyrim në Gjykatën e Lartë. Shoqatat nuk ishin palë, por ishte vetëm një ushtarak, si dhe ISSH . 2) Sipas Kushtetutes, Gjykata Kushtetuese vihet ne levizje për kontrollin e pajtueshmësisë së ligjeve dhe akteve normative me  Kushtetuten. Në rastin konkret, vendimi unifikues i Gjykatës së Lartë, nuk hyn në aktet normative, ku vihet në lëvizje Kushtetuesja.

Pra, as shoqatat dhe as individi nuk mund të kërkojë shfuqizimin e vendimit unifikues, siç u kërkua në thelb. Rrjedhimisht, Kushtetusja e rrëzoi (nuk miratoi) kërkesën për shqyrtim të plotë të saj, për deri sa kërkesa jonë nuk plotëson këto dy kushte paraprake, ndryshe vetë Ajo do të shkelte Kushtetuten.Vendimin e  Kushtetueses, e cilëson të drejtë edhe ish Kryetari i Gjykatës së Lartë Fehmi Avdiu, kurdoherë  mbështetës i të drejtave dhe interesave kushtetuese e ligjore të ushtarakëve, bashkëfirmosës i dy vendimeve të shkëlqyera të Gjykatës Kushtetuese, nr.9/2007 e nr.33/2010. E vërteta, ështe se për mungesë përvoje, nxitimi për të mos humbur kohë, mosangazhimi i juristëve me përvojë në Kushtetuese etj, beri që kërkesa të kish keto mangesi dhe të mos shqyrtohet në themel. Por si çdo e keqe, e ka edhe anën e mirë. Me rëndësi është se përmbajtja e kërkesës ka shumë vlerë për çdo ushtarak që i drejtohet Kushtetueses vetëm për vendimin e tij, natyrisht duke respektuar afatet kohore si dhe të gjitha rregullat e tjera proceduriuale, rigorozisht të përcaktuar për zbatim, ndryshme, përsëri Gjykata do rrëzojë kërkesën,dhe JO, siç flasin e shkruajnë në gazeta:Gjykata rrëzon ushtarakët!

Kushtetuesja as nuk i dha dhe as nuk i mohoi të drejtën askujt.

Deklarimi se ”Kushtetusja i dha të drejtë Gjykatës së Lartë dhe sigurimeve shoqërore” është e pavërtetë, absurde, gënjeshtër me bisht! Kushtetuesja, nuk i ka dhënë aspak të drejtë sigurimeve,  ajo nuk është shprehur fare mbi themelin e çështjes. Atëhere nga del kjo “shpikje” kur në fakt ajo ka rrëzuar kërkesën për shkaqet e mesiperme dhe asgjë më shumë! Eshtë e vërtetë, që Gjykata e Lartë ka kthyer rekurset për rigjykim, jep rekomandime  gjykatave që bien ndesh me Kushetuten.

Po kjo nuk do të thotë se Gjykata e Lartë u jep të drejtë sigurimeve shoqërore! Janë gjykatat të Faktit dhe të Apelit ato që vendosin dhe japin të drejtën. Edhe pse rekomandon Gjykata e Lartë, pavarësisht hierarkisë, të dy Gjykatat kanë detyrimin kushtetues e ligjor, të zbatojnë vetëm Kushtetuten dhe Ligjin. Vendimi unifikues nuk është ligj. Në funksion  të dhënies së drejtësisë, do t’ia japin atij që i takon, siç kanë dhënë më parë! Pse i paragjykojmë tërësisht gjykatat! Shumë prej tyre, me profesionalizëm, u dhanë drejtësi 4 mijë ushtarakëve. Edhe sikur s’dhanë, ndonjërit, për shkelje të ligjit, ushtarakët kanë të drejtën të ankohen në organet më të larta për të drejtën e cenuar, në Gjykatën e Lartë e më pas në Kushtetuesen, madje dhe të denoncojnë edhe gjyqtarët që haptazi shkelin ligjin, në organet e larta përkatëse.

Dizinformimi vazhdon:“ Kushtetuesia u vuri vulën, vendim antikushtetues,bëri gjithçka nul dhe u mbylli të gjitha dyert; ata që fituan gjyqe i kthen në borxhli, do kthejne nga 2 deri 37 milionë lekë të vjetra, saqë jeta e tyre nuk u del për ta shlyer;u hoqi të drejtën të hapin gjyqe”.  Të gjitha  këto e të tjera, janë absurditete djallëzore, çoroditëse e përçarëse, për frikë e pasiguri. Nënteksti  i tyre është ogurzi:“O ushtarakë! Mos kërkoni të drejtat tuaja kushtetuese e ligjore, mos bëni padi në dyert e gjykatave!Ja,gjykata s’jep drejtësi, të merr edhe ato që të ka dhënë, nuk fitoni asgjë, do mbeteni me litar borxhi në grykë sa të jeni gjallë!”.

Oh, po ç’është kjo pikë e zezë, që na gjeti, me këto deklarime e mashtrime të shëmtuara. Dhe i thonë titullarë, që nuk kanë parë as kapakun Kushtetutës, as ligjet që normojnë veprimtarinë e gjykatave. Nuk dinë as Statusin e Ushtarakut, as ligjet,të cilët tregojnë qartazi rrugët, procedurat dhe mjetet për të trokitur, e  hapur në çdo kohë të gjitha dyert e gjykatavë për kërkuar e fituar të drejtat e mohuara!

Ushtarakët nuk do të kthejnë asnjë lekë, se s’kanë  marrë asnjë kacidhe në mënyrë të paligjshme! Shumë nga vendimet janë të formës së prerë, edhe të Gjykatës së Lartë dhe ato nuk mund të zhbëhen. Të tjerët, do vazhdojnë “luftën”, janë në të drejtën e tyre ligjore, se nuk kanë vjedhur, përkundrazi, u ka dhënë të drejtën Gjykata, e cila nuk të jep asnjë lekë pa qënë e sanksionuar e drejta në ligj. Aq më tepër, për realizimin e mëtejshëm të kësaj të drejte, jep shumë besim Reforma aktuale në Drejtësi. Askush nuk mund të dalë mbi Kushtetutën dhe Ligjin, as sigurimet, as qeveria, as gjykatat! Nuk ka asnjë rrezik për frikë e pasiguri. Eshtë fatkeqësi e jona që, në këtë kohë të trubullt, dalin titullarë, në “Vendkomandën” e shoqatës, interpretojnë sipas qejfit deri vendimin e autoritetit superior, Gjykatës Kushtetuese, të gjyqtarëve profesionist dhe pa pikë arsyetimi logjik, bëjnë dizinformime të tilla, që sjellin frikë, panik, përçarje, pasiguri. Tek shënoj këto deklarime absurde, më erdhën ndërmend dy thënie.

Njëra, e të mirës Xhixhi, për t’i ngritur  lart vlerën fjalimit të Kokëboshit të fshatit tha: Kur sheh mendjen e këtij që bëri dritë gjithë dynjanë, dhe kjo jona, naaa, xëc fare, të vjen të therësh veten nga zverku me bisht të maçokut” Dhe tjetra, është shprehja e Jezu Krishtit, ” Fali o Zot, se nuk dinë se çfarë bëjnë!”

Problemi nuk qëndron vetëm e kryesisht te gjykatat

Varfëria profesionale  shprehet qartë  në deklarimet alogjike e qesharake: “Çështja nuk mbyllet me kaq.Ne do vazhdojmë luftën kundër këtij vendimi; do mbledhim problematikat; do bëjmë kërkesë sigurimeve shoqërore, të ndalin ofensivën që të mos dërgojnë padi në Gjykatë të Lartë; do përdorim të gjitha mjetet dhe shkresat zyrtare, që do t’u dërgohen institucioneve shtetërore që të frenojnë këtë ofensivë të sigurimeve shoqërore, që penalizon 4000 ushtarakë”

Nuk ka si të mos të japin shije të hidhur të tilla deklarime, që ngjajnë me historitë e “luftrave” me Mullinjtë e Erës. Po ç’lloj lufte do bëjë kundër vendimit, një copë letre? Problematika ka qënë ato të 27 viteve, pandryshuar, e rritur në shkallë sipërore, pse nuk u mbledh në këtë 20 vite. Eshtë fyerje e injorim për gjithë ushtarakët, që problemi përqëndrohet të gjykatat e kryesisht për 4000 ushtarakë që janë marrë me gjyqet. Problematika është aq e madhe, fillon jo vetëm me pensionin e parakohshëm, por dhe me papunësinë, pagën kalimtare, pensionin e pleqërisë, kurimet brënda apo jashtë shtetit, me ilaçet, strehimet, e shumë të tjera, deri edhe me kryerjen sa më mirë të funksionit e misionit kushtetues të ushtarakëve aktivë e në rezervë. Nëse ushtarakët kanë edhe probleme me gjykatat, gjithkush e di se  gjykatat janë shkalla e fundit, për të dhënë drejtësi, por  nuk janë as e para dhe as e dyta, ku duhet të trajtohen realisht problemet që të mos agravojnë në gjykata.

Po a merret me këto probleme Paria jonë ? Jo! Armata e ushtarakëve nuk janë 4000 mijë, por 20.000? Mirë që ka shkelje të ligjitpër pensionin e parakohshëm, po me të pleqërisë ç’kanë! A e di Paria, se janë mijëra ushtarakë, që në vend të pensionit maksimal që u takon sipas ligjit marrin minimalin? Po ç’bëri për këtë problem? A e di se janë mijëra që nuk gëzuan suplementarin nga 2006-2009, dhe këtë e gëzoi vetëm presidenti ynë? A ka trokitur Paria në dyert e Ministrisë së Mbrojtjes, në Sigurimet Shoqërore e deri në Qeveri? Fitorja e të drejtave që u takon me ligj, nuk është aspak  meritë e Parisë, por e guximit e kurajës të çdo ushtaraku, që shkoi në dyert, jo të mbyllura, por të hapura, të Gjykatave.

Dhe gjykatësit profesionistë u dha drejtësi. Po pse i shajmë, u nxijmë fytyrë e shpirtin atyre? Cilat qënkanë  mjete e akte zyrtarë që do u dërgoni organeve shtetërore, dhe ç’keni bërë pse nuk dërguat asnjë në këto vite? Me shkresa “çudibërëse” zgjidhen këto problemet jetike ? Si do të arrini të “frenoni” këtë ofensivë, cilat janë këto frena e frera, dhe pse nuk i keni përdorur deri tani? Shumë pyetje të tjera, nxjerrin në pah  veprimtarnë apatike e stanacionare së Elitës së shoqatës Mëmë e ndonjë Bijë, në këto 20 vjet, që vetëmburret me flamuj sukses-dështimeve, pasi problemet e të drejtave të ushtarakëve kanë ecur gjithnjë e më keq e më për dreq, drejt humnerës.

Dora që të ndihmon, nuk kafshohet

Gjykata Kushtetuese, është autoriteti më i lartë që garanton respektimin e ligjit themelor, Kushtetutës. Në këto 25 vite ka përballur me një sfidë të pazakonshme të mijëra çështjesh të natyrave e përmasave të ndryshme, dhe hap pas hapi krijoi një praktikë të pasur. Kujtojmë këtu dy vendimet e saj brilante posaçërisht për ushtarakët e FA, nr.9/2007 dhe nr.33/2010. Po ç’beri kjo Elite, me institucionet  shtetërore që të zbatohen vendimet? Asgjë!, Mos vallë Kushtetuesja do na bjerë vetë lekët në shtëpi!  Gjykata Kushtetuese fitoi simpati e mbështetje mbarë popullore, pas vendimit historik për çështjen e kufirit detar,u ngrit mbi gjithçka e mbi të gjithë dhe me një vendimmarrje vërtetë për të qenë të gjithë krenarë, u bë Gjykata e mbrojtjes të sovranitetit kushtetues dhe shtetëror të Republikës së Shqipërisë. Natyrshëm, vënd për kritika, me siguri do ketë, mund t’i pranojë edhe vetë ajo.

Por duhet pohuar që nëse ka institucion më trasparent, më të sigurtë e që mund të hyhet pa ndojtje deri edhe nga individi, është pikërisht kjo Gjykatë. E vërteta është, se ky organ, me gjithë klimën jo të shëndetshme të realitetit politik shqipëtar, ka bërë përpjekje në gjykimet e saj, ka forcuar themelet e trasparences, paanshmërisë  e të barazisë para ligjit dhe i ka siguruar imazhit të vet një pamje më të besueshme për të gjithë. E ndaj për këtë iu drejtuan edhe shoqatat e ushtarakëve. Sulmi i padrejtë, pa pikën e arsyes njerëzore që i bëhet Gjykatës Kushtetuese, etiketimi i gjyqtareve si “kriminele, gjakpirës, pa dinjitet e personalitet, si më të pabesuarit e më urryerit e popullit, antiushtarakë, antishqiptarë…’ e te tjera,- janë anormale, e amorale ,të denueshme për çdo ushtarak dhe jo më të flitet në emër të armatës së nderuar të ushtarakëve. Ky sulm është i dënushëm madje me ashpërsi, sulm që padrejtësisht e artificialisht e ngjall indinjatë e neveri.

Të ngrejmë ura të forta bashkëpunimi e mirëkuptimi

Elites së shoqatave, vetë ne, ushtarakeve, na duhet që me mënçuri e objektivitet të ngrejmë ura lidhëse të forta bashkëpunimi e mirëkuptimi me të gjitha organizmat dhe institucionet shtetërore, në të mirë tonë e atë të përgjithme, për rigjalljen dhe rivendosjen e Shtetit Ligjor dhe Shtetit të së Drejtës, dhe jo ne vendosim mina e ndezim fitila të shkatërrimit, ku pasojat janë katastrofike, jo vetëm për ushtarakët, por për shqiptarët e Shqipërinë. Dekratata të tilla, pa karar, kobsjellëse, me synim për kundërvënie e panik, në emër të rivendosjes se të drejtes kolektive të cënuar , si p.sh  “Vazhdojnë nga strukturat e shtetit, dhe organet ligjvënëse me tortura për ushtarakët. Drejtësia ka vdekur… etj” janë tërësisht sajime,shpifje makabre, qëllimkeqe, që përhapin pasiguri, frikë, përçarje e urrejtje në masat e gjera, që ky vënd të mbetet rrumpallë, pa Shtet dhe Shqipëria të fshihet nga harta politike.

Konkretisht, nuk na thuhet cili ushtarak u torturua dhe nga cila strukturë?  Problemet tona, zgjidhen këtu, në vatrën tonë ,ku lindin, dhe as në qiell, as në det, dhe as  nga tej kufirit. Do të zgjidhet me Qeverinë , Shtetin, Gjyqësorin tonë, pavarësisht se nuk i kemi të përsosur. Askush nuk mund t’i marrë, si eksport, e të na sjellë më të mirë, si import. Nuk mund të hidhet poshtë përpjekja e parë e Qeverisë Rama 1, për faljen e të ashtuquajtura borxheve të ushtarakëve, pavarësisht se ushtarakët realisht, nuk  kishin marrë asnjë qindarkë borxh shtetit. Përkundrazi u kishin borxh.

Po të marrësh furçën e të nxish faqet gazetash, e quajtun qeverinë që “nxit mësymjen e shfrenuar ndaj ushtarakëve, që vazhdon rruga e nisur nga strukturat shtetërore dhe organet ligjvënëse me tortura kundër ushtarakëve”,nuk është  as reale dhe as anormale. Nuk  ka qënë dhe nuk është kurrë kjo gjuha e ushtarakut të mënçur e dinjotoz, si simbol i kombit, e në funksion të misionit kushtetues.

Çështja në Strasburg – një fjalë goje!

Pa u menduar thellë shprehen: “Çështjen do ta dërgojmë në Strasburg!” sikur në Straburg, shkohet lehtësisht, si nga fshati në kryeqytet! A thua se Gjykata aty do merret me llogaritjen e pensioneve tona, do zgjidhë qesenë, dhe do të na japë në sini lekët. Rregullat e kërkesës janë tepër  strikte. Kërkesa bëhet individualisht, pasi janë zhvilluar gjyqet në të gjitha shkallët në shtetin tënd. Plotësimi i kërkesa do njohuri e praktikë të lartë juridike, të cilën, duhet thënë haptaz, ne  ushtarakët nuk e kemi. Po si thuhet kaq letësish,sikur ushtarakët, do shkojnë njëshkollonë e do t’i presin krahëhapur?

A mund t’u besohet këtyre titullareve që në 20 vjet nuk kanë trokitur kurrë  as në deren e ministrisë së Mbrojtjes,  ku nis e keqja, dhe që janë në një godinë, apo në ministri  të tjera e deri në Qeveri? Këta nuk shkojmë dot te Kushtetuesja, në qëndër të Tiranës e jo më përtej kufirit. A nuk është me vënd të përmendim fjalën e urtë të popullit: ” Atë që nuk e pranojnë në fshat, ai kërkon të bijën e Priftit për grua! A nuk është hipokrizi, t’i mbash ushtarakët me shpresa të kota, t’i ngopësh me lugë të zbarazët. Ja , ta zëmë, kanë takat 10 vetë, po të tjerët që janë 4 mijë? A nuk bëhemi gazi i botës me këto deklarata, të cilat, për keq, gjithkujt, mbase i shërbejnë, por interesave të  ushtarakëve, dinjitetit e integritetit të tyre, nuk u shërbejnë, përkundrazi janë në dëm të tyre!

Ushtarakët, nuk janëtë larë me ujë floriri                                                                                                  

Problemet tona nuk kanë lindur as në 2005, as në 2009. Mëndjet e kthjellëta e dinë fare mirë se  diskriminimi i ushtarakëve kanë filluar qysh në vitin 1990, u ligjëruan me nenin 24/1 në prill 1992, nën parrullat makabre të hakmarrjes politike : “Komunistët në litar, veteranët në hanxhar” dhe “ushtarakët- jeshil nga jashtë e të kuq nga brenda”. Me mijëra u hoqën nga ushtria e u flakën në rrugë të madhe, gjasme si kundërshtarë politik të regjimit “demokratik” që po instalohej. Sot, pas 27 vjetësh, është mëse e qartë, se njërëz të ligj, në politikë, në qeveri, në gjyqësor, a kudo, ka patur e do ketë. Se kemi patur e kemi të tillë, që i durojmë shumë, jemi këta që jemi dhe  jemi këtu ku jemi, në Shqipëri.

Ushtarakët janë pjesë e popullit, tamam si kilë nga kulaçi. Ushtarakët nuk janë të larë me ujë floriri. Në çdo kohë ka patur e do ketë dhe të këqinj, deri antishqiptarë, por askush si i tillë nuk është me brirë në ballë. Një shëmbull kuptimplotë është shkatërrimi i ushtrisë, ngjarjet tragjike të vitit 1997, hapja e depove të armatimit e municioeve luftarakë, pasojat e së cilës ndjehen ende çdo orë e çdo ditë, me marrje jetë njerëzisht. Dhe në këtë tragjedi makabre kanë dorën e përgjegjësinë e vet edhe ushtarakët, e sidomos ata që ishin në detyrë, që arritën deri aty sa të mobilizojnë forca me armë në luftën vëllavrasëse “Veri-Jugë”, apo deri në planëzimin dhe zhvillimin e operacioneve luftarakë, me tanke, avionë, artileri, lëndë helmuese luftarake  etj., kundër popullsisë së trevave të Jugut, të ngritur në revoltë, ndaj vjedhjes shekullore të gjakut e të djersës së tyre.

Kurrë nuk kish ndodhur në histori që ushtarakët drejtonin armët kundër pupullit të vet! Do të mbetet një njollë turpi ngjarjet e atyre viteve, që nuk do të hiqen e fshihen kurrë nga faqja e histrorisë së Ushtrisë e të ushtarakëve shqiptarë. Po nëse kemi politikanë, qeveritarë, gjyqtarë, ushtarakë të ligj e antishqiptarë, ata duhen etiketuar me emër e mbiemër, e jo të flitet rëmbëlla-bërdëmbëlla, rrumpallë, bjeri t’i biem. Problemet e ushtarakëve sot, janë njëlloj me ato të të gjitha kategorive të popullit, lidhur me moszbatimin e ligjit, vjedhjet e tjetërsimin e pronës, grabitjet, shkeljen e të drejtave të njeriut; prostitucioni, kriminalitëti etj. Por jo gjithçka është për të marrë furçën e ta bëjmë faqen të gjithë zi, e lëkurën e fytyrës shollë. Nuk duhet vetëm mohuar, por  edhe pohuar. Të jetojmë edhe me ngjarjet e kohës, të përkrahim çdo hap pozitiv të Qeverisë e të Shtetit, të jemi mbështetës të rivendosjes së rregullit, ligjit.

Çdo ushtarak ka të drejtë të mendojë çfarë të dojë për situatat që po kalon vendi dhe personazhet e tyre. Po titullarëve nuk i lejohet të thotë çfarëdo që mendon ai dhe, aq më pak, të guxojë të thotë të çfarë ai beson se i pëlqen vetëm atij ,gjasme kjo edhe  në emër të ushtarakëve dhe aq më keq, në emër të popullit. Besoj se cilido ushtarak, me mendje të kthjellët i hedh poshtë me neveri këto deklarata absurde, djallëzore, përçarëse e çoroditëse, të cilat, për ligësi gjithkujt i shërbejnë, por kurrën e kurrës për mirë e në interes të ushtarakëve, të shqiptarëve, të rendit juridik, të Shtetit Ligjor, të Shtetit të së Drejtës dhe të Shqipërisë.

E përfundoj këtë shkrim për reflektim me thënien e fizikanti e filozofit gjerman, gjeniut të Shek.XX, Albert Anjshtajn: “Unë nuk jam njeri i mirë, por mëndja nuk më lë të bëj marrëzira!”

ISMET ISUFI, Ushtarak në pension 

December 23, 2017 11:01
Komento

25 Komente

 1. PRENG PJETRI December 23, 11:14

  I dashur Adrian Thano

  Tregu mediatik pati njohur dhe pelqyer një gazet më emêr të vjeter
  SHEKULLI qe ju kini drejtuar per me shume se 10 vite!
  Ajo gazetë pati fituar simpatinë dhe respektin e mijerave
  qytetareve shqiptare.
  Thenur troq dikur kjo gezete ishte shderruar ne peidistal per vetë
  guximin dhe profesjonalizmin qe tregonte ne të gjitha faqet dhe gamen
  e saje.
  Na ishtë një zë ndryshe në tregun e medias se shkruar.
  Mirpo dal nga dale kjo gazete filloj të trukerre e të pordhoset.
  Separi shkurtoj emrin duke e zevendesuar me një germë të vetme SH.
  Mirpo lexuesin nuk e penalizuan as nuk e braktisen gazeten e tyre te
  lakmuar deri sa erdhi ora e keqe per kte staf e gazete.
  Më largimin e botuesit saje Koço Kokdhima nga parlamenti per hesape te
  drejtesisë.
  Edhe gazeta Shekulli doli papritmas nga shinat e saj tamam si një
  lokomotive e ndryshkur duke terhequr pas vetes drejt gremines vagon
  pas vagoni.
  Duke perdhosur faqe pas faqje e rubrik pas rubrike.
  Detyrimisht botuesi dhe babaxhani Koço e injektoj të gjitha
  kolegjiumin e gazetes me virusin hakmarrja te mbeshtjellur me epitetin
  ZGJIDHJA….!
  Zgjidhja që jo vetem nuk afron asnjë zgjidhje konkrete por më keq
  akoma Koçoja e shnderroj gazeten SHekulli ne binjake te gazetes
  rrupallehane 55..
  Sot lexuesit e Shekullin ndjehen beseprere dhe të indinjuar nga
  tjetersimi artificialisht i skuadres se atyre gazetareve qe po lepyne
  çdo dite e minut pështymen e tyre.
  Dhe me shume te drejte nje ish lexues i hershem i Shekullit me tha
  amani more Prenge bisedo me ata drejtuesht e gazetes DITA të na e
  sjellin neper fshatra DITEN.
  Pasi Shekullin tani e blejne dhe lexojne vetem ata pak lexues te RD
  dhe te gazetes 55.
  Pra sot gazeta shekulli ka zevendesuar totalisht gazten 55!
  Une dote sygjeroja safin e Shekulli te bashkohen me gazeten 55 dhe te
  pagezohet me emrin e merituar SH56….!
  Se fundi dua tju percjelle kerkesen e qindra lexueseve per stafin e
  DITE jeni te lutur ne vitin 2018 mundesoni qe DITA te vejë edhe neper
  fshatra qoft më një çmim mê të lartë.
  Lamtumire gazeta Shekulli!
  Mire se vjen gazeta mbarepopullore DITA jone.
  Leta fillojme diten me gazeten DITA..
  Nga PRENG PJETRI
  miku i Dites
  LEZHE.

  Reply to this comment
  • Tartufi December 23, 14:38

   Preng hajvani,uroj qe kjo Dita te te vije dhe ne fshatin tend
   qe trute e nje truthari si ti te ngelen po te thara nga leximet
   e kesaj gazete. Truthari Preng njerezija meson me shume
   kur qendron ne mes te kundershtareve,jo ne mes te atyre
   qe i bien vjolines ne nje tel tere kohen. Une jam pothuaj
   nje perbuzes 100% i kesaj Dites dhe mos perfilles i gazetave si ajo 55 sa vetem dhe vetem ketu mesoj per ata qe dua une,se si duhet ti dua, Ketu mesoj se sa vlera kane keta ,qe xhveshin ata qe dua une.Ketu mesoj se me ke kam te beje si kundershtarin e ndergjegjes time. Preng hajvani truthare me te poshtrit me intrigantet gjithmone rrethohen nga hajvanerija,qe nuk kupton nga loja, Ashtu si pacaurija Shekulli kur i erdhi momenti ndroje ngjyren dhe kjo Dita si pacaure ,qe ti tani nuk e kupton dot si truthare qe je,kur ti vije
   momenti do te ndrishoje si pacaurija Shekulli.

   Reply to this comment
  • Fidel December 24, 02:24

   Po ti ku ishe zoti Ismet Isufi kur ata qe ti i lavderon ne krye se moren nismen per hartimin e kerkeses ne Gjykaten Kushtetuese,me poshte na i akuzon si idiote qe nuk dinin se ankimi behet vetem nga subjekte,qe ti i mendon vete,por nuk i thua?
   Pse nuk i dhe keto mendime atehere,por na del tani si xhandar mbi koleget e tu?
   Je i zoti per fjalime letrare,o Ismet,por per ndihme konkrete te le ne balte!
   Shfrytezon rastin qe keta te DITA-s te mbajne per koke te madhe,por ne fakt je nje delirant qe nuk i sherbyer ushtarakeve!
   Per probletet e pensioneve tona jane fajtore deri ne krim te gjitha qeverite dhe gjykatat,ndaj mos u hiq si tradhetar!
   Je treguar servil ndaj gjykatave,mbase per te marre per vete ndonje kocke!

   Reply to this comment
  • Laert December 24, 21:35

   Je i nshitur o Ismet Isufi!
   Vete nuk ke dhene asnje kontribut per padrejtesite e bera ndaj ushtarakeve nga shteti dhe drejtesia!
   Nuk ke asnje te drejte dhe asnje fakt qe te vleresosh pozitivisht gjykatat deri ate Kushtetuese!
   Ti lavderon Gjykaten Kushtetuese per vendimin e saj nr.33/2010 ne mbeshtetje te te drejtave tona,por harron te thuash se kjo gjykate as e vuri ujin ne zjarr qe ky vendim te zbatohej,perkundrazi,me vone nxorri simiten tjeter me nr.2/2013 qe e hidhte kete vendim ne koshin e plehrave!
   Ti lavderon qeverine Rama per kthimin e debive,por harron te tregosh te verteten se kjo qeverimashtruese ndaj nesh nuk shfuqizoi ligjet qe ne kundershtim me Kushtetuten dhe Parimin e Sigurise Juridike,na ulen me 50% pensionin mujor dhe mbas kesaj uljeje na shpallen debitore duke na mbajtur edhe 20% te tjera pervec uljes se Pare duke e cuar pensionin tone ne nivelin e karrocierit te komunales!
   Ti harron te thuash se Berisha dhe Nano per 3 vjet rresht nuk na dhane asnje qindarke pension te parakohshem sikur te ishim te burgosur ne kampet e internimit nazist!
   Ishte ky shtet dhe keto gjykata te telekomanduara qe nuk na e japin kete padrejtesi .
   Ti i justifikon gjykatat,por harron te tregosh se kujt i duhen mendte e tua tani pas pilafit qe Gjykata Kushtetuese nuk e pranoi kerkesen e ushtarakeve,sepse nuk ishin pale ne gjykimin ne Gj.e Larte?
   A e di ti Ismet Isufi se avokati qe paska hartuar kerkesen eshte nje nga avokatet me te pa afte qe ka Shqiperia,kur nga radhet e ushtarakeve ka dhjetra avokate e gjyqtare shume here me te zote qe mund ta conin ne rrugen e duhur kete problem?
   Kush i thirri keta dhe nuk erdhen?
   Dihet se shumica e tyre jane bythe pambuker se u ka zene dhembi buke,kane bere para te madhe me zanatin e tyre te ri dhe dihet qe barngopuri nuk e kujton bark pangopurin!
   Me habit fakti qe gazeta DITA te jep prioritet ty,qe te mbushesh faqe te trera me mbrockulla,pa cuar uje ne hallet e ushtarakeve!
   Te gjitha shkrimet i ben per vete e jo per ushtaraket!
   Por ky shkrimi i fundit te nxorri zbuluar:
   -Je edhe ti pjese e atyre qe kane bere padrejtesi ndaj ushtarakeve!
   Gjykatat shqiptare ,gjynahet e tyre ndaj nesh,nuk i lajne as te gjithe lumenjte e botes!
   Cfare drejtesie derdellit ti se kane dhene gjykatat,kur per kushte te barabarta njerit i japin demshperblim 5 leke,ndersa tjetrit 10 milion leke?
   Si e cspjegon ti qe ushtaraket kane rreth 20 vjet qe rropaten gjykatave per pensionin e pa paguar,ligjet kane qene ne fuqi,por klika Berisha ka nxjerre ne kundershtim me parimin e sigurise juridike ligje pas ligjesh duke na ulur pensionin?
   Turpi ju mbulofte te gjitheve dhe mos shkruaj me se le nam tani ne pleqeri!
   Ke dale ne krah te atyre qe na kane mohuar buken e gojes se femijve tane!

   Reply to this comment
  • Drini December 25, 15:15

   Qe ne tituii dukesh o mavri,qe i fyen ish koleget e vtu oficere!
   Se brenda ne shkrim e ke treguar veten se ke urrejtje per ushtaraket,se te duket vetja sikur je akoma ne ministri!
   Ushtaraket nuk kane nevoje per derdellitjet e tua ne mbrojtje te qeveritareve dhe gjyqtareve anti ushtarake,prandaj do beje mire te heqesh dore nga sherbimet e tua te turpeshme ne favor te klikave qe na shkurtuan kafshaten e bukes se femijve tane!
   Ndersa ti na del e na i mbron,per me teper duke i fyer ne bllok ushtaraket!
   Cdo shtrese shoqerore ka heronjte dhe tradhetaret e vet,ndersa ti sic duket ke vendosur te jesh ne variantin e dyte.
   Ti sherbesh klikave eshte me me fitim se sa te perkrahesh fukarenjte,te persekutuarit e demokracise!
   Dhe kete e paske kuptuar mire,zotrote!

   Reply to this comment
 2. Mersin December 23, 17:57

  Zoti Ismet e ke tjerrur gjate. Nuk kuptova cfare ke dashur te thuash. Ne cdo paragraf i ke dale ne mbrojtje Gj.K. Mund te jesh i zoti ne jurisprudence, por ndoshta nuk ke aftesine per tu shpjeguar te tjereve ate cka kupton vete.

  Reply to this comment
 3. Vladimir Dushniku,kolonel ne pension December 24, 21:39

  Si e shfrytezoi Sali Berisha PASIGURINE JURIDIKE per te diskriminuar ushtaraket.
  Historia e trajtimit te mijra ushtarakeve shqiptare, qe reforma e autokratit Sali Berisha i hodhi ne mes te 4 rrugeve ne vitin 1993, eshte nje shembull i pa precedent ne bote ne shkelje te te drejtave dhe lirive te njeriut dhe nje material i denje per t’u trajtuar ne te gjitha institucionet juridike, se deri ku mund te arrije nje klike antidemokratike, te diskriminoje nje pjese te shtetasve te vendit te tij, qe i sheh si armiq politike nepermjet perdorimit te pasigurise juridike si “arme” per te “vrare” kundershtaret e vet.
  Deputeti socialist, Erion Brace, ne seancen e dates 22.02.2016 te Kuvendit te Shqiperise, ka deklaruar se “Sali Berisha i ka trajtuar ushtaraket ashtu si Hitleri izraelitet”!
  Pak i afrohet te vertetes kjo thenie, pasi krye xhelati i popujve te botes Hitleri, te pakten u tregua me dinjitoz si i tille, ne kushtet e nje kasaphane te pergjakeshme boterore, sepse i deklaroi boterisht izraelitet si armiq te rraces ariane, i grumbulloi neper kampet e vdekjes naziste si ne Aushvic etj, i dogji neper krematoriume, i beri kufomat e tyre sapun etj, ndersa Sali Berisha ne menyre “demokratike” perdori pasigurine juridike per t’i zhvleftesuar vit pas viti te drejtat tona per pension sipas ligjeve te kohes deri sa arriti , edhe me ndihmen e kolegeve socialiste te deputetit Brace, qe per 3 vjet rresht ( 1996-1998), nuk na dhane asnje qindarke pension, pa folur per te drejtat e tjera ligjore.
  Edhe roberit e luftes po te trajtoheshin keshtu nga palet nderluftuese, do te konsideroheshin si krime lufte!
  Skenari diskriminues, ndaj nesh dhe familjeve tona te hedhur tashme ne rruge te madhe, pa shtepi, pa pune dhe me femije te vegjel apo ne shkolle, ishte aq i eger, sa as kompesimet per buken dhe dritat, 500 leke ne muaj, qe e merrnin te gjithe, nuk na i dhane deri vone.
  Keto jane ne shkelje te Kushtetutes se Shqiperise, qe ne nenin 52/2 percakton qarte se,”Kushdo, kur mbetet pa pune per shkaqe te pavarura nga vullneti i tij dhe kur nuk ka mjete te tjera jetese, ka te drejten e ndihmes ne kushtet e parashikuara me ligj!
  Dhe kjo ka ndodhur ne Shqiperi, ne mes te Europes, ne nje shtet antar i Nato-s, kandidat per ne BE dhe i monitoruar ne cdo hap nga te gjitha institucionet nderkombetare, por edhe sot as shteti e as gjykatat nuk pranojne se eshte bere nje krim masiv ndaj mijra njerezve te pa fajshem e te pa mbrojtur!
  Per hir te se vertetes duhet thene se legjislacioni per sigurimet shoqerore te ushtarakeve, qe u shfrytezua vetem per konsum te brendeshem dhe te jashtem politik, fillimin e pati me hartimin formal te Statusit te Ushtarakut te vitit 1991 dhe per 27 vjet kane dale gati cdo vit aq shume akte ligjore me emrat sugjestionues si “status” apo ligje me shumice te thjeshte e te cilesuar, akte normative etj, sa kujtdo, pervec ne , viktimave te tyre, i eshte krijuar mendimi se “sa shume paskan bere per ushtaraket”!
  Por e verteta eshte krejt ndryshe.
  Asnje nga ligjet e miratuara per 27 vjet nuk jane hartuar ne favor te te drejtave tona kushtetuese, por te gjitha ligjet e nxjerra si simite nga “krematoriumet” e Sali Berishes, jane ideuar, formuluar dhe miratuar me qellimin e vetem: per te ulur ne cdo rast, sa me shume masen e pensionit mujor te ushtarakeve!
  Te gjitha aktet ligjore te dala pas statusit te vitit 1991, i cili nuk sherbeu as per te justifikuar juridikisht hedhjen ne rruge te madhe te disa dhjetra mijra ushtarakeve, (VKM-ja qe u zbatua per kete qellim, nuk i eshte referuar as Kushtetutes e as Statusit te ushtarakut), jane ne shkelje te Kushtetutes se Republikes dhe parimit te sigurise juridike, qe eshte baza e shtetit te se drejtes.
  Jo pa qellim djallezor edhe sot sigurimet shoqerore dhe gjykatat nuk i referohen statusit te vitit 1991, per zgjidhjen e mijra konflikteve juridike te ushtarakeve, por ligjit nr.7703/1993, qe eshte ligj per civilet pasi vete ky ligj e sakteson se “sigurimi shoqeror per ushtaraket behet me ligj te vecante”!
  Ne lidhje me parimin e sigurise juridike, ne jurisprudencen kushtetuese eshte theksuar se ai perfshin besimin te sistemi juridik. Besueshmeria ka te beje me bindjen e individit se nuk duhet te shqetesohet vazhdimisht ose te jetoje me frike per ndryshueshmerine dhe pasojat negative te akteve juridike, te cilat cenojne jeten e tij private ose profesionale dhe perkeqesojne nje gjendje te vendosur me akte te meparshme. Shteti duhet te synoje te ndryshoje nje situate te rregulluar me pare, vetem ne se ndryshimi sjell pasoja pozitive (shih vendimin 43/2015 te Gjykates Kushtetuese)!
  Parimi kushtetues i shtetit te se drejtes do te konsiderohet i dhunuar ne se mohohen ose shkelen siguria juridike, stabiliteti ligjor dhe mbrojtja e pritshmerive te ligjeshme. Per te kuptuar dhe zbatuar drejt kete parim kerkohet qe ligjet ne nje shoqeri demokratike te ofrojne siguri, qartesi dhe vazhdimesi, ne menyre qe individet t’i drejtojne veprimet e tyre ne menyre korrekte e ne perputhje me to.
  Mbi te gjitha, ne aspektin kushtetues, ligji me fuqi prapavepruese eshte i kundershtueshem neqoftese cenon te drejtat e fituara me pare me ligjet ekzistuese.
  Te gjitha ligjet e miratuara per pensionet e ushtarakeve, kane qene me fuqi prapavepruese, duke bere te mundur uljen drastike te mases se pensionit tone!
  Por shteti antidemokratik, nepermjet Gjykates Kushtetuese i ka justifikuar me sofizma veprimet e tij diskriminuese ndaj ushtarakeve, se gjoja “parimi i sigurise juridike nuk mund te prevaloje ne cdo rast” dhe se “kufizimet e te drejtave te ushtarakeve kane qene te nevojshme, pra te diktuara nga nje interes publik, e arsyeshme dhe ne perpjestim me gjendjen qe ka diktuar nderhyrjen “.
  Dhe Gjykata Kushtetuese ne vendimin nr.2/2013 ka vleresuar se “nderhyrja ne skemen e llogaritjes se pensioneve te parakoheshme per vjetersi sherbimi te ushtarakeve eshte bere per interes publik, per shkaqe te tilla si:
  a) efekti i paperballueshem per buxhetin e shtetit;
  b) reduktimi i borxhit publik;
  c) presioni negativ i krizes globale financiare;
  ç) konsolidimi fiskal i qeverise;
  d) funksionimi i skemes se sigurimeve shoqerore;
  dh) natyra e sigurimit shoqeror suplementar.
  Ky arsyetim dhe vleresim i Gjykates Kushtetuese, shpreh hapur hipokrizine e shtetit dhe drejtesise shqiptare dhe pohohet indirekt se diskriminimi mbi 20 vjecar i shtreses se ushtarakeve, dale ne rezerve nga reforma ne ushtri, ka qene i paramenduar dhe i organizuar me qellime djallezore antidemokratike nga sundimtaret ne pushtet me “regjizor” armikun e ushtarakeve, Sali Berisha!
  Nuk besoj se gjendet nje njeri ne bote, qe te argumentoje se per te gjitha keto falimente financiare te shtetit shqiptar, paskan qene shkaktaret e vetem ushtaraket shqiptare, per me teper gjate 3 vjeteve te mallkuar 1996 deri ne 1998 kur shteti demokratik nuk na dha asnje lek pension!
  Perpara kesaj llogjike te mbrapshte mund shtrohen disa pyetje:
  Ne se kane qene te verteta te gjitha keto fatkeqesi financiare, ekonomike etj per Shqiperine, ne momentin kur Gjykata Kushtetuese mori kete vendim skandaloz dhe gjykoi si te nevojshem diskriminimin shume vjecar financiar te ushtarakeve, kush i kishte shkaktuar ato, per deri sa ushtarakeve per mbi 25 vjet u jane mbajtur disa qindra milione leke pensione te pa paguara dhe nuk mund te ishin ata shkaktare te tyre?
  Ne se interesi publik paska qene i rrezikur ne vitin 2013 dhe u gjeten pensionet e ushtarakeve si shpetimtaret e financave te shtetit , po ne rastet e ndryshimit te vazhdueshem, te legjislacionit per pensionet e ushtarakeve qe nga viti 1991 e deri me sot, mbi dhjete here, cfare interesi publik paska qene i rrezikuar, pasi ne cdo rast ushtaraket jane perdorur nga ky shtet si “koka turku”, duke u shkurtuar buken e gojes femijve tane ne kushtet e mjerimit total?
  Mos valle me ne ushtaraket kane dashur dashur te eksperimentojne ne kushtet demokratike dhe ne menyren me groteske te mundeshme, parullen komuniste “Te veme interesin e pergjithshem mbi ate personal”?
  Si nuk doli, qofte edhe nje prej antareve te Gjykates Kushtetuese qe te shtronte keto pyetje para kolegeve te vet :
  a- Pse sa here, qe miratohen ligje per uljen e pensioneve te ushtarakeve, perdoret tog fjaleshi misterioz “interesi publik” dhe sa te faktuara e te justifikuara jane penalizimet ndaj tyre?
  b- Pse per 3 vjet rresht (96-98) ushtarakeve nuk iu dha asnje lek pension?
  c- Pse nuk eshte shfuqizuar Akti Normativ i qeverise Berisha, qe ne menyre anti kushtetuese uli shtesen per cdo vit te pensionit nga 2 % ne 1,5 %, gje qe coi ne uljen drastike te pensionit tone rreth 50 %? etj.
  Kjo nuk ka ndodhur asnje here, sepse drejtesia shqiptare, ka qene gjithmone nen komanden e sundimtareve, qe i kane caktuar ne ato poste per interesat e tyre, prandaj sot ndodhemi para nje drejtesie “kufome” qe ka qelbur tere vendin!
  3. Ne se per 27 vjet shtet demokratik, interesi publik qenka rrezikuar aq shume dhe aq shpesh, sa u eshte dashur e nevojshme t’u shkurtoje cdo vit buken e gojes femijve te ushtarakeve, si nuk u rrezua ky shtet, kur u vodh i gjithe floriri i Thesarit te shtetit ne Krrabe, kur u vodhen mbi 7 miliarde leke ne Banken e Shqiperise, kur u grabiten miliarda dollare nga shitja dhe demontimi i armatimit dhe municioneve te ushtrise dhe ne arken e shtetit nuk eshte futur asnje lek?
  4. Ne se interesi publik qenka rrezikuar aq shume e aq shpesh sa koincidon gjithmone me miratimin e ligjeve anti njerezore per uljen e pensioneve te ushtarakeve, si mundet, qe ne asnje rast per perballimin e ketyre fatkeqesive financiare shteterore nuk kemi degjuar asnje ulje rroge per presidentin, kryeministrin, ministrat, deputetet, doganieret, mjeket etj, etj,
  5. Ne se shteti dhe Gjykata Kushtetuese e paskan gjetur shpetimin e interesit publik, te rrezikuar kaq shume per 27 vjet rresht (sipas tyre) duke u paksuar buken e gojes vetem ushtarakeve dhe familjeve te tyre, a mund te na binde dot njeri sot, se pas ketij diskriminimi shume vjecar te ushtarakeve, financat e shtetit shqiptar shpetuan dhe pesuan nje lulezim te vertete?
  6. Ushtaraket shqiptare kane vite te tera qe rropaten neper dyert e gjykatave per te marre drejtesi sipas ligjeve te miratuara nga legjislativi shqiptar, duke mos perfituar, ne shumicen e rasteve as minimumin e te drejtave te tyre!
  Si mund te jape drejtesi nje gjyqtar i Gjykates Administrative te Shkalles se Pare, Tirane, kur ne vendimin e tij arsyeton se “nuk ka VKM per kompesimin e bukes dhe dritave per ushtaraket “nderkohe qe VKM nr.471/1996 e ka te shkruar e zeze mbi te bardhe nje te drejte te tille?
  Si mund te jape drejtesi, po ky gjyqtar, kur ne dosjen gjyqesore nuk i ka mjaftuar nje akt ekspertimi per t’u bazuar ne vendimin e tij per dhenien e demshperblimit shume vjecar te pensionit tim te parakohshem, por kerkon njeri pas tjetrit plot 4 akte te tilla, per te marre vendimin e tij mbeshtetur ne akt ekspertimin anti ligjor, me shifrat me te ulta me diference nga ai me shifrat me te larta prej 4.3 milion leke?
  Si mundet, qe ky gjyqtar te fute ne dosjen gjyqesore disa akte ekspertimi nga eksperte te rregjistruar gjyqesore me shifra te ndryshme, disa prej te cileve i bejne llogarite jo sipas ligjit, por sipas Maliqit?
  Si pranon ky gjyqtar qe eksperti gjyqesor te beje interpretime te ligjeve, kur kete e ka te ndaluar, por ai hesht sepse eshte bere norme proceduriale, qe gjyqtari nuk merr vendim me pare dhe mbi kete baze eksperti te beje llogarite e demshperblimit, por ai e merr vendimin pasi eksperti bene disa variante llogaritjesh. Ne keto kushte gjyqtari bene zgjedhjen e variantit me te pranueshme prej tij duke vendosur jo sipas ligjit por sipas maliqit.
  A nuk eshte kjo forme, burim i korrupsionit ne drejtesi?
  Qytetaret kerkojne drejtesi nga ligji e jo nga eksperti, por keta eksperte nuk mund te jene konforme ligjeve kur vete gjyqtari u thote te bejne llogarite ne 10 variante, qe pastaj ai te vendose, sic veproi ne rastin tim, kur caktoi nje shume qesharake, per arsyet qe vetem ai dhe koleget e tij te Apelit i dine!
  Pra, sipas gjyqtarit e drejta qenka jo nje, por ne shume variante dhe kete e cakton vete gjyqtari me ndihmen e gjoja eksperteve te licensuar e jo ligji!
  Por , sic thote populli, “peshku qelbet nga koka”, se edhe kur ia cova ministrit te Drejtesise te gjitha aktet e ekspertimit, me materialin tim kundershtues, as u beri pershtypje fare, qe gjykatat i perdorin ekspertet jo sipas ligjeve, por sipas Maliqeve! Dhe habiten pastaj se si mund te behet korrupsion ne drejtesi!
  7. Asnjehere shteti demokratik nuk i ka pyetur ushtaraket per padrejtesite qe jane bere nder vite.
  Edhe tani, kur socialistet ne pushtet gjykuan, me shume per efekte elektorale, te ndreqin shkeljet ligjore te bera me pare, vendosen te na japin nje lemoshe, pa na dhene te drejten, qe na e ka grabitur shteti qe nga viti 2009.
  Shume zhurme pompoze u be rreth kthimit te debive prej 20 % ne muaj, qe na ishte mbajtur me pare nga pensioni, por socialistet – specialiste, bene sikur nuk e kuptuan, qe kjo debi u ligjerua, pasi me pare, me ligje anti kushtetuese ne vitin 2009, qeveria Berisha na kishte ulur fillimisht pensionin mujor gati 50% dhe nga shuma e mbetur na mbajten me pas edhe 20% te tjera, qe e cuan pensionin mujor sa nje kocke!
  Kjo ishte kocka qe na dhane socialistet, se ligjet antikushtetuese, qe i pranuan edhe vete se ishin te tille, nuk i shfuqizuan apo amenduan!
  8. Marifetet juridike per te ulur sa me shume pensionin e ushtarakeve kane qene te pa numerta.
  Qeveria e PD-se, me te ardhur ne pushtet ne 2005, pasi injoroi statusin e ushtarakeve te 2004 ju sul ushtarakeve me ligjin 9481/2006, qe percaktonte se “masa e kontributit per ushtaraket te derdhet sipas pages minimale ne shkalle vendi” e jo sipas pages qe ushtaraku ka patur ne ushtri.
  Bile Instituti i Sigurimeve Shoqerore, ka dhene edhe ai nje dore jo te vogel kunder nesh, deri edhe ne fallcifikim skandaloz te dokumenteve tona.
  Ne nje rast te vertetuar personalisht, nje kolegu yne rastesisht u njoh me dosjen e tij ku ne formularin e llogaritjes se pensionit emertohej “punetor” e jo oficer dhe klasifikohej ne “kategoria e 3” dhe jo e dyte! (per kete arsye sigurimet shoqerore nuk u japin ushtarakeve te dhena per llogaritjen e pensionit te tyre me argumentimin se eshte sekret shteteror!??) Ne rastin ne fjale ky ushtarak mori prej vitesh pension puntori e jo ushtaraku!
  Deri ketu eshte katandisur Instituti i Sigurimeve Shoqerore, se shteti, jo vetem nuk e ka kontrolluar kete institucion, por e ka perdorur per qellimet e mbrapshta te tij!
  Si perfundim:
  Problemi i trajtimit antikushtetues te pensioneve te ushtarakeve te dale ne rezerve nga reforma ne ushtri, nuk eshte thjesht ceshtje mballome, por nje problem politik, juridik dhe moral, si nje shembull i qarte i veprimeve arbitrare, antinjerezore, antidemokratike te sundimtareve autokrate ne pushtet, qe e perdoren legjislacionin per 27 vjet rresht kunder nje shtrese te caktuar qytetaresh, qe i ka konsideruar armiq politike!
  Te gjitha keto shkelje jane bere ne vemendjen e te gjithe institucioneve demokratike, te nje opozite te pa afte, te gjykatave te nenshtuara nga sundimtaret e radhes, pa folur per shoqatat gjoja te ushtarakeve, qe vetem emrin kane patur te tille, se nuk kane luajtur rolin e tyre per te cilin u krijuan.
  Dhenia e plote e te drejtave te ushtarakeve te grabitura me dhune nga shteti per vite me radhe, mund te behet vetem duke mos i paragjykuar ushtaraket politikisht, me nje rishikim te pergjithshem te legjislacionit per sigurimet shoqerore te ushtarakeve, qe nga viti 1991, duke shfuqizuar te gjitha aktet ligjore e nenligjore antikushtetuese qe vijne ne kundershtim me parimin e sigurise juridike, bllokimin e te gjitha ceshtjeve gjyqesore te hapura nga ushtaraket per pensionet ne te gjitha shkallet e gjyqesorit dhe dhenien e te gjithe mases se pensionit te pa paguar me pare!
  Zgjidhjen juridike dhe morale te padrejtesive te bera ndaj ushtarakeve, qe nga viti 1991, e ben vetem nje shtet demokratik, qe i trajton si te barabarte te gjithe shtetasit e vet.

  Reply to this comment
  • demiri January 18, 14:24

   Tani vone e lexova kete shkrimin e zotit Dushniku dhe habitem se si nuk ka patur asnje koment ose replike!
   Eshte nje shkrim mjaft cilesor dhe profesional qe i trajton problemet ne menyre kronologjike dhe juridike!
   Me siguri te plote bindem se mungesa e komenteve rreth tij nuk ka te beje me indiferencen apo nenvleftesimin qe i kane bere atij ushtaraket,por se moderatoret e gazetes i kane censuruar ato per qellime extra juridike!

   Reply to this comment
 4. Montro December 25, 00:21

  Po ti kush je qe i ke vene ne gryke te pushkes te gjithe koleget e tu ushtarake ne pension,o Ismet Isufi?
  Ne se je punesuar si kalemxhi i gjylkatave apo zedhenes i tyre kunder nesh eshte tjeter pune!
  Po ti ku i gjete mendte ne jurisprudence dhe neve na e heq kete te drejte?
  Ne se ke qene sekretar ne ish ministrine e Mbrojtjes,postjer ke qene,o i vrare e asgje me shume!
  Merrje letrat nga ne dhe i palosje e ia coje ministrit!
  Sic duket nuk e ke degjuar fjalen e popullit se :PYET TE VUAJTURIN E JO TE DITURIN”!
  Si nuk mund t’i gjykojme ne viktimat padrejtesite e gjykatave,kur Kushtetuten dhe ligjet i lexojme te gjithe dhe kemi aq kulture juridike qe te mbrojme veten tone nga padrejtesite e shumta?
  Mos u bej buke shkale,por bashkohu me ne per te goditur armiqte e ushtarakeve,qe nga Sali Berisha e dewri tek gjyqtaret e shumte!
  Si kujton ti,se drejtesia qe quhet e shpartalluar,nuk na ka vrare edhe ne ushtaraket?
  Bile me shume,se na ka prere buken e gojes te femijve tane padrejtesisht!

  Reply to this comment
 5. Tomorri December 25, 00:27

  Epo te shkruaje i nderuari Kadri Muka per drejtesine e padrejte,hajde de,por te shkruaje,Ismet Isufi,ky i perkedheluri i gazetes DITA,qe mbush faqen e pare te kesaj gazete me lojra fjalesh te kota,kjo nuk ka ku te rrije!
  Ky per ushtrine dhe anonimi Qani Duraj per M.Shehun,kane marre licencen tek DITA ne keto fusha!

  Reply to this comment
 6. Kepucari December 25, 16:54

  Cfare do te thote ky filozofi Isufi me kete shprehjen qe eshte vene si ntitull,qe “Kepucar,rri tek kepucet”?
  Sic e kuptoj une ky do te thote qe ne ushtaraket te pranojme mjerimin qe na dhuruan te gjitha qeverite demokrate qe nga viti 1991 e deri me sot,packa se Kushtetuta dhe ligjet jane interpretuar sipas interesave qe qellimeve antishqiptare vte pushtetareve!
  Bravo,ish kolegu yne,se dole edhe ti nga radhet tona qe te na hedhesh balte mbi koke!
  Ne fillim thua se materiali qe u pergatit per ne GJK ishte nga me te arriret,pastaj e kthen pllaken kur thua se GJK nuk e pranoi se nuk ishte konforme rregullave!
  Njelloj si ai udhetari,qe pasi mbushi barkun me qershi,i hodhi te tjerat dhe u beri shurren siper,ndersa kur u kthue nga rruga dhe e kishte marre uria filloi t’i hante nje nga nje qershite e shurrosura duke i mbushur mendjen vetes se :nuk e paska zene shurra kete kokerr”,deri sa i mbaroi te gjitha!
  Edhe ti keshtu veprove,o mavri me boje!
  Po ti,o kepucar Ismeti,kur u bere jurist,qe te dalesh jo mbi ne,po e po,por edhe mbi Gjykatat shqiptare qe paskan rene ne pike te hallit se nuk kishte kush t’i mbronte nga perbuzjet dhe akuzat tona dhe u dole ti,filozofi i madh!
  Mortja qe nuk te ha!

  Reply to this comment
 7. kris 1 December 26, 01:06

  Njeriu kur plaket dhe mund te rrjedhii saqe ben thiirrje te jetojme me kohen e te perkrahiim qeveriine.Rofsh o Mete. cpaske qene. per vehte.Vertet qe usdhtaraket duhet te shikojne kepucet port dhe ti oo bojaxhi mos e derdh mbi surrratin tend bojen.Po te kiishin vullnet delenxhinjte e riilindasit Rame dhe prehiistoriikut Rucii nuk luanin kut e piingel me gjykatat

  Reply to this comment
 8. Ismet December 26, 13:02

  PËR TË GJITHË KOMËNTUESIT, ME EMËR A PSEUDONIME,
  FORT MIRË TË KUPTUAR A NËNKUPTUAR:

  TË NDERUAR KOMENTUES! LEXOVA ME SHUMË VËMENDJE KOMENTET TUAJA.

  Faleminderit, për gjithë opinionet Tuaja, edhe pse përgjithësisht kundërshtuese, reaguar nga ata që kanë mndim ndryshe. I mirëkuptoj dhe sinqerisht u kërkoj falje, për faktin e thjeshtë përsa shkrova, sepse syzat Tuaja nuk bëjnë për sytë e Mi, apo dhe se syzet e Mia nuk bëjnë për sytë Tuaj. Dhe ndaj jemi në demokratiqi ose më saktë në shkërdhatokraci, që secili të mendojë e gjykojë sipas mendjes së Tij, kur dihet që mendja mendjes nuk i ngjan, dhe sidomos për shumë arsye, apo më shumë për arsye të mos arsyes, apo të baltosjes pa aspak të drejtë, gjithçka që përpara syve është reale!
  E vetmja gjë që më vjen keq, për gjykimin Tuaj, është ajo që etiketoni gazeten “Dita”, sikur ajo më ka të privelegjuar dhe më ka dhënë “Vënd-Strehim”, apo” Vënd-komandë-gjuajtese” për problemet që kam trajtuar në vite, për çështjen e të drejtave të ushtarakëve, ndërkonë që kjo nuk është apak e vërtetë, madje absurde, pasi unë kam shkruar në disa gazeta si : “Telegraf”, “Panorama”, “Shekulli”, “Shqiptraja.com” etj.
  Eshtë e drejta Juaj, me pashë, pa karar, e pakufizuar, të qëndroni e jetoni me mendimin Tuaj, dhe madje edhe deri arbitrarisht, e skajshmërisht të etiketoni të lig,… apo me tëpër…,siç ua do qejfi, apo interesi juaj, apo edh nga ata më tej Jush, cilindo që nuk mendon ndryshe nga Ju edhe kur nuk keni arsyen jo më ligjore , por edhe atë të logjikës së arsyes së shëndoshë mendore të një njeriut normal te gjykimit, të shikimit e te vlerësimit të realitetitnë të cilën ndodhet shoqëria shqiptare, mbarë populli, në kushtete aktuale, dhe po kështu edhe përsa u përket ushtarakëve në lirim e në pension, të diskriminuar në 27 vite!
  Nuk marr aspak në mbrojtje asnjë Gjykatë, pavaresisht gjëndjes katastrofike që ekziston në to, për shkak që edhe Ju e dini, por nuk mund të futim në një thes, e t’i mbyllim grykën, si gjakpirës, të padenjë, , të urryer nga populli,…etj. të gjithë gjyqtarët, që përbëjnë trupin gjykues në këto Gjykata, dhe për më tepër që janë mbi 12.000 gjyqtarë që kanë gjykuar çështjet e 4 000 ushtarakëve dhe u kanë dhënë të drejtë! A mund të themi që drejtësia qe kaq shumë u ka dhënë te drejtë ushtarakeve, cka tregon se drejtësia nuk ka vdekur, nuk ka mbyllur dyert, dhe se e drejta zhytet por nuk mbytet, dhe se e drejta deri në fund duhet kërkuar e luftuar për ta fituar!
  Ajo që kam dashur të them, është se asnjë ushtarak, nuk do paguajë asnjëlek, te fituar nga gjyqet dhe se edhe nese rikthehet per rigjykim, nuk duhet të tërhiqet nga lufta për të fiutuar të drejtën e tij. Dhe kjo nuk bëhet me thirrje patretike, nga kuadro të veshur me titull shoqatash, as me mburrje e kërcënime, por me faktin që shoqatat, aktualisht inrentable, të bëhen zë e faktor i rëndësishëm në mbrojtjen e interesave të ushtarakëve, dhe se ato duhet të ndërtojnë ura bashkëpunimi me të gjitha institucionet qoftë ligjvënëse, qoftë ligjzbatuese. Me thirrje patetike, me sharje dhe etiketime prej zëmërimit, nuk zgjidhet gjë, përkundrazi!
  Nëse Ju, u pelqejnë vetëm thirrjet të tilla, është e drejta Juaj, vazhdoni në rrugën Tuaj, për të fituar të drejtat tuaja të mohuara.
  Edhe një herë, sinqerisht, u faleminderit, dhe u mirekuptoj, edhe pse shani e ofendoni!
  Autori i shkrimit

  Reply to this comment
  • Fidel December 26, 15:13

   Inderuari ish kolegu yne,Ismet!
   Replika jote me komentuesit,jo vetrem ishgte e pavend,por hapur t’i perseri shfryn me perbuzje dhge cinizem te gjithe komentuesit,pa pranuar asgje nga sa te kane kritikuar!
   Por zotrote pranon hapur se ti me shkrimet e tua te vazhdueshme nuk ke patur hallin tone,por te tregosh se je Belul Gjeraqina dhe me shume je shqetesuar te mbrosh gazeten DITA qe ty te ka dhene kaq shume hapesire sa nuk e ke merituar!
   Vetre e thua se e vetmja gje qe te vjen keq eshte se ne kritikojme DITA-n per privilegjin qe te ka dhene vazhdimisht!
   Sa per gjykatat,qe prap po i mbron fatkeqesisht per ty,ti i kundervihesh opinionit te pergjithshem kombetar ve nderkombetar se ato kane dhene padrejtesi e jo ndrejtesi!
   Eshte e vertete se disa ushtarake kane marre miliona nga gjykatat,por keta jane te pa perfillshem ne krahasim me shumicen derrmuese te tyre qe nuk kane marre aq sa u takon me ligj!
   Ne se do te kuptosh drejt problemin ti duhet te akuzoje shumicen e gjyqtareve qe kane bere interpretime te gabuara,mbase edhe me dashje per interesa korruptive,qe ndonese jemi ndeshkuar te gjithe ne ushtaraket nga te njejtat ligje te keq perdorura dhe keq interpretuara ndryshe nga shumica e gjyqtareve me vendimet e tyre u kane dhene te drejten vetem pak prej nesh!
   A nuk te duket ty,se armiqesia e ketyre qeveritareve prej 27 vjetesh duket hapur kur gati cdo vit jane ndryshuar ligjet per pensionet tona gjithmone ne ulje,aq sa edhe vendimi i Gj.Kushtetuese nr.33/2010 jo vetem nuk u zbatua,por u hodh ne kosh si pa vlere se ashtu donte Berisha!
   Edhe socvialistet,ndonese u hoqen se na dhane te drejte,kur pohuan se ishin miratuar disa ligje antikushtetuese,jo vetem nuk i shfuqizuan ose amenduan ato,por i lane ashtu sic i miratoi armiku yne Berisha!
   Debite qe na dhane ishin vetem nje kafshate,ne krahasim me ato qe na kane mbajtur qe nga viti 2009.
   Mua psh,me dhane 110 mije leke,kur ne fakt me kane mbajtur qe nga viti 2009 580 mije leke te reja!
   Ku eshte drejtesia ketu?
   Ti na del ne mbrojtje te shtetit dhe gjykatave,por si duket ke patur kushte te tjera te favoreshme kur nga 1.1.1996 e deri ne 31.12.1999 nuk na dhane fare pension te parakohshem sikur te ishim skllever apo rober lufte!
   Kjo ishte shprehja me e hapur e urrejtjes se ketij shteti dhe drejtesie ndaj ne ushtarakeve deri sa na prene edhe te drejten per buke thate!
   Me keto merru,zoti Ismet e jo me perralla me mbret!
   Ne se nuk je i zoti te mbrosh te drejtat e ushtarakeve,me mire mos dil ne mejdan e te turperohesh tani ne pleqeri,se nuk ke moshe per t’a ndrequr imazhin!

   Reply to this comment
 9. Autori December 26, 13:04

  PËR TË GJITHË KOMËNTUESIT, ME EMËR A PSEUDONIME,
  FORT MIRË TË KUPTUAR A NËNKUPTUAR:

  TË NDERUAR KOMENTUES! LEXOVA ME SHUMË VËMENDJE KOMENTET TUAJA.

  Faleminderit, për gjithë opinionet Tuaja, edhe pse përgjithësisht kundërshtuese, reaguar nga ata që kanë mndim ndryshe. I mirëkuptoj dhe sinqerisht u kërkoj falje, për faktin e thjeshtë përsa shkrova, sepse syzat Tuaja nuk bëjnë për sytë e Mi, apo dhe se syzet e Mia nuk bëjnë për sytë Tuaj. Dhe ndaj jemi në demokratiqi ose më saktë në shkërdhatokraci, që secili të mendojë e gjykojë sipas mendjes së Tij, kur dihet që mendja mendjes nuk i ngjan, dhe sidomos për shumë arsye, apo më shumë për arsye të mos arsyes, apo të baltosjes pa aspak të drejtë, gjithçka që përpara syve është reale!
  E vetmja gjë që më vjen keq, për gjykimin Tuaj, është ajo që etiketoni gazeten “Dita”, sikur ajo më ka të privelegjuar dhe më ka dhënë “Vënd-Strehim”, apo” Vënd-komandë-gjuajtese” për problemet që kam trajtuar në vite, për çështjen e të drejtave të ushtarakëve, ndërkonë që kjo nuk është apak e vërtetë, madje absurde, pasi unë kam shkruar në disa gazeta si : “Telegraf”, “Panorama”, “Shekulli”, “Shqiptraja.com” etj.
  Eshtë e drejta Juaj, me pashë, pa karar, e pakufizuar, të qëndroni e jetoni me mendimin Tuaj, dhe madje edhe deri arbitrarisht, e skajshmërisht të etiketoni të lig,… apo me tëpër…,siç ua do qejfi, apo interesi juaj, apo edh nga ata më tej Jush, cilindo që nuk mendon ndryshe nga Ju edhe kur nuk keni arsyen jo më ligjore , por edhe atë të logjikës së arsyes së shëndoshë mendore të një njeriut normal te gjykimit, të shikimit e te vlerësimit të realitetitnë të cilën ndodhet shoqëria shqiptare, mbarë populli, në kushtete aktuale, dhe po kështu edhe përsa u përket ushtarakëve në lirim e në pension, të diskriminuar në 27 vite!
  Nuk marr aspak në mbrojtje asnjë Gjykatë, pavaresisht gjëndjes katastrofike që ekziston në to, për shkak që edhe Ju e dini, por nuk mund të futim në një thes, e t’i mbyllim grykën, si gjakpirës, të padenjë, , të urryer nga populli,…etj. të gjithë gjyqtarët, që përbëjnë trupin gjykues në këto Gjykata, dhe për më tepër që janë mbi 12.000 gjyqtarë që kanë gjykuar çështjet e 4 000 ushtarakëve dhe u kanë dhënë të drejtë! A mund të themi që drejtësia qe kaq shumë u ka dhënë te drejtë ushtarakeve, cka tregon se drejtësia nuk ka vdekur, nuk ka mbyllur dyert, dhe se e drejta zhytet por nuk mbytet, dhe se e drejta deri në fund duhet kërkuar e luftuar për ta fituar!
  Ajo që kam dashur të them, është se asnjë ushtarak, nuk do paguajë asnjëlek, te fituar nga gjyqet dhe se edhe nese rikthehet per rigjykim, nuk duhet të tërhiqet nga lufta për të fiutuar të drejtën e tij. Dhe kjo nuk bëhet me thirrje patretike, nga kuadro të veshur me titull shoqatash, as me mburrje e kërcënime, por me faktin që shoqatat, aktualisht inrentable, të bëhen zë e faktor i rëndësishëm në mbrojtjen e interesave të ushtarakëve, dhe se ato duhet të ndërtojnë ura bashkëpunimi me të gjitha institucionet qoftë ligjvënëse, qoftë ligjzbatuese. Me thirrje patetike, me sharje dhe etiketime prej zëmërimit, nuk zgjidhet gjë, përkundrazi!
  Nëse Ju, u pelqejnë vetëm thirrjet të tilla, është e drejta Juaj, vazhdoni në rrugën Tuaj, për të fituar të drejtat tuaja të mohuara.
  Edhe një herë, sinqerisht, u faleminderit, dhe u mirekuptoj, edhe pse shani e ofendoni!
  Autori i shkrimit

  Reply to this comment
  • Dermani December 26, 20:39

   I nderuari shume,por shume ama,zoti ish sekretar i Kadri Hazbiut!
   E lexova me plot veneracion pamfletin tuaj politik dhe filozofik kunder ushtarakeve,aq sa hoqa dore perfundimisht edhe nga marrja e pensionit te pleqerise,sepse me binde qe e paskam marre kot,pra me shume se na takonte me ligjet e vendit!
   Jam shume i lumtur qe leket e mija te shkojne si shperblimper ish burgaxhinjte,shumica hajdute,spiune dhe diversante,qe edhe pa pensionin tim kane marre dhjetra milione leke si shperblim per antikomunizmin e tyre!
   Ndersa ne ish ushtaraket,jemi shpallur de fakto si armiq te ketij regjimi dhe ne pamundesi te na burgosin,se nuk kemi shkelur ligjet,gjeten rrugen dhe na prene buken!
   Dhe tani shyqyr qe dole ti ne mbrojtje te gjyqtareve hallexhinj,qe nuk arrijne te numerojne miliardat apo vilat se ku i kane neper bote!
   O Mete,po cfare thua,more aman?
   Edhe e etiketon kete sistem politik si demokratiqi dhe shkerdhatokraci kurse nga ana tjeter mburr qeverite dhe sidomos gjykatat se u paskan dhene te drejte ushtarakeve!
   Po ku i shikon te drejtat ti more Mete?
   A beson ti se gjykatat na paskan dhene te drejte kur ligjet dhe statuset e ushtarakeve jane nderruar si breket e grave,gjithmone duke na e hequr racionin deri ne 50%?
   A di gje ti Mete se Berisha nxorrti ligjin kriminal,qe ushtarakeve t’u derdhet kontributi per Sigurimet Shoqerore me minimali e jo sipas pages mujore,sikur ne te ishim pastrues te ish Komunales?
   A e di ti se Berishana e uli me ligj shtesen prej 2 % mbi 15 vjet pune duke e bere ate 1.5 %,gje qe na e uli masen e pensionit mujor tek minimalja?
   A di gje ti Mete ne se ka ne bote ushtarake ne pension qe te marrin 200 dollare ne muaj,perfshi ketu edhe vendet me te varfra te globit,se per shtetet antare te NATO-s as qe behet fjale?
   Harrove ti o Mete se vete ke akuzuar gjyqtaret dhge ISSH per pa drejtesi ndaj teje?
   Cfare qellimi i vure vetes kur bere kete shkrim,kur ti i perbuz ushtaraket duke mbrojtur gjykatat e korruptuara?
   Po keta 12 mije gjyqtaret ku i paske gjetur o Mete,se kaq gjyqtare nuk ka as SHBA-te?
   Apo keshtu i shumezon me 1000 edhe demshperblimet mizerabel qe na kane dhene keta merhumet ,militante te Berishes dhe te xhepit te tyre?
   Rri o Mete se na hape barkun dhe cinizmin dhe perbuzjen qe ke ndaj ish kolegeve te tu,perdore ne tjeter vend e mos u bej si Hamza Katrioti!
   Edhe nje here sinqerisht te falenderoj per talljen qe na ke bere me shkrimin tend aq sa na ke mbyllur gojen!
   Ky shkrimi yt eshte per nga qellimi dhe vertetesia i barabarte me dhenien e shtetesise shqiptare te kolonelit grek Janullatos,gje vqe e beri Greqine t’a shpalle kete dite si “feste kombetare” !
   Na shkruaj prap se vetem ti na i qan hallet!

   Reply to this comment
   • Ismeti December 27, 08:47

    Shume I nderuar DeliDermen,
    Nuk ma merrte fiqiri, se do beheshe kaq I mir, e do me zbertheje gjendjen e situatave te vendit e sidomos ate te ushtarakeve ne keto 27 vite e me tej, dhe do me godisje brinje me brinje, per dashurine dhe patriotizmin tend ndaj ushtarakeve, dhe bere zbulimin e shekullit se une qenkam nje lloj Hamzai., e ti nje lloj Skenderbe dermani. Nuk e di nese ta hapa epo ta mbylla barkun e te tjera e te tjera qe dalin nga goja, jote, natyrisht nga perbrenda. Por, dakord, Ja qe Ti i di me mire problemet e jep argumentete bindese per gjithcka, qe nuk eshte e sakte, e drejte, e jo ne pergjithesi dhe as me fyerjet apo cinizmin Tend, deri sa permend dhe nuk le rehat aty ku dergjen edhe te vdekurit, duke menduar se keshtu na ke “varrosur dhe mua te gjallin”. Te tilla shfryrje nuk te ngrejne ne lartesine ku Ti e vendos veten dhe as te nderojne! Por kjo eshte Puna , e deshira Jote! Te vafte Mbare!. Gjithsesi, te Uroj, te kesh shendet e jete e kalofsh mire Festat e fundvitit

    Reply to this comment
    • Dermani December 27, 18:12

     Nuk kam pare kurre filozof apo shkrimtar qe t’u vervitet kritikuesve te vepres se tyre kaq idiotikisht sic po ben ky Metja yne!
     Cfare kishte per te thene sic e kane porositur,e tha ne letren e tij,prandaj derr derr-rret me komentuesit jane vecse kokfortesi dhe delirantizem i tij,qe i duket vetja coc eshte.
     Ti shfryn se te paskam share,por nuk e kupton se ti ke fyer mijra ushtarake,qe kane hequr picirin per te ushqyer femijet e tyre se shteti kriminel dhe gjyqtaret e tij na trajtuan si armiqte e ketij vendi?
     Ti je rreshtuar si kolaboracionist me pushtuesit kunder ish kolegeve te tu.
     Kjo nuk te nderon,prandaj hesht.
     Se cfare drejtesie kane dhene gjykatat per 99 % te ushtarakeve e trajton kolegu yne Dushniku me siper,por cuditerisht(me siguri jane censuruar komentet) komentuesit jane marre vetem me ty,sic merren zakonisht me Sali Berishen,se ti hodhe balte mbi ne.
     Dhe pa cliruar Shqiperine nga pushtuesit nuk ndertohet shteti i se drejtes.

     Reply to this comment
 10. Mersin December 26, 18:51

  Zoti Ismet une nuk i perkas asnje shoqate. Para rreth dy javesh i drejtova nje leter te hapur kryeministrit, per problem te zbatimit te ligjit per statusin e ushtarakut, sepse na jane kundervene te gjithe, ndersa ju tirrni ligjerata pa fund ne mbrojtje te vendimeve te Gj. L e Gj. K. Nuk u kuptoj edhe ne sqarimet qe beni. Ne vend qe te behemi bashke dhe te dalim e te kerkojme te drejtat tona, me te gjithe format e mundshme ligjore e demokratike ne i veme sterkembesha njeri-tjetrit. Them se politika mjeshterisht ka arritur te ne percaje. Per sqarim, letren time fillimisht e dergova tek gazeta Dita, redaksia e se ciles refuzoi ta botonte. Nuk merremi me ju ish-ushtaraket me thane, keni 27 vjet gerr- verr dhe nuk keni nxjerre gje ne drite, ndersa shkrimin tend, qe nuk thote asgje ne te mire te zbatimit te ligjit, zoti Thano e ka botuar.

  Reply to this comment
  • Ismeti December 26, 21:13

   I nderuar Mersin, te mirekuptoj per sa me shkruan. Sqaroj se edhe kete shkrim timin nuk e ka botuar ne gazete, por e ka nxjerre ne faqen e internetit! Eshte I drejte konstatimi Juaj, qe duhet te gjejme forma per t’u lidhur me te gjithe faktoret qe bejne te mundur realizimin e te drejtave, po aq e vertete edhe percarja midis nesh, duke u coperluar ne dhjetra shoqata e qind parti, e asnjera per te qene. Por fitorja e te drejtave nuk behet me te shara e me etiketime, si per organet e larta e as per njeri tjetrin. Nuk mbroj asnje gjykate, por duhet te etiketojme konkretisht gjyqtaret, secilin qe nuk zbaton e shkel ligjin dhe jo ti futim ne nje thes te gjithe, se ja qe ka prej tyre qe u kane dhene te drejte ushtarakeve, megjithe presionet e politikes. Sidoqofte, nuk jam une qe pengoj apo realizoj me kete shkrim arritjen e te drejtave te ushtarakeve. Kaq, nuk di sa arrij te shprehem sinqerisht me Ju. Ju uroj Kalofshi gezuar festat e Fundvitit!

   Reply to this comment
  • Derderi December 26, 23:13

   Eh more Mersin vellai,thua ti se sghkrimet e Ismetit nuk thone gje,por DITA-s i duhet te mbushe faqet dhe te xhvase klikimet tona!
   Ae keni vene re se kur ka akuza te shumta ndaj shkrimeve te botuara,leta e heqin shkrimin nga zbardhja on line?
   Neser ose pasneser nuk do ta gjeni ketu kete shkrim se e plotesoi detyren!
   Ti thua se i ke cuar leter gazetes dhe nuk ta ka botuar!
   Genjen!
   Edhe mua nuk ma botuan shkrimin,por nuk them gje!
   Sa kujtohet Ismeti te shkruaje dicka edhe kot,ata e botojne,bile ne faqen e pare si krye artikull!
   Edhe tani dyshoj shume se ky shkrim eshte bere kastile ne mbrojtje te DITA-s dhe GJ.K,se ndryshe nuk mund te kuptohet tere ai mllef i ketij filozofi kunder shokeve te tij!
   Pa le kur thote se cedhe ushtaraket nuk jane vte lare me flori!
   Per cfare e ke llafin o derdimen?
   Ne nuk po kerkojme kariere,por te drejten tone qe na i japin ligjet per te ushqyer femijet,ndersa ti na hidhesh sikur je diversant midis nesh!

   Reply to this comment
  • Cubi December 26, 23:20

   Shoku Ismet i shan kolegetv e vtij si kepucare!
   Ndersa vete me siguri qe e ka profesionin “MBATHTAR”!
   Se te pakten kepucari vesh kembet e njerezve,ndersa mbathtari u ve patkonj kuajve!
   Kush na del me i nderuar tani:Zanati i kepucarit apo ai i mbathtarit!
   Kete le ta gjeje shoku Ismet ne nje vshkrim te metejshem ,se ia ka marre doren!

   Reply to this comment
 11. shpatar December 27, 12:04

  A do ket nje fund per ato cfare jan then e thuhen per ish ushtaraket ? Jo e ka ky, por ai e cfuqizoj, ai e miratoj ,ky nuk e zbaton e shume e shum fillozofi pa nje perfundim, jan te kota qe nuk sjellin azgje per ankesat .
  Dicka nuk shkon dhe kjo per mua eshte pergjegjsia e organeve te shtetit .Nese me te persekutuarit ka nje angazhim dhe po ju kthehet dinjiteti i mekembur nga diktature ,me ish ushtaraket ka nje loje si ajo e pronave.
  Kuptohet fatura ne kurrizin e shtetit, per shtremberimet qe jane bere ne diktature e demokraci ,eshte e medhe.Vet shteti dhe organet e Drejtesise e ka trajtuar kete politikisht e jo ligjerishte .Me te persekutuarit ka patur dhe mos perputhje ndersa me ish ushtaraket ka patur nje frenim per tu dhen zgjidhje. Qendrimi politikishte ,ne demokraci ,ndaj ish ushtarakve eshte trajtuar si lufte kunder komunizmit. Ndryshe, nga sa kuptohet, jan perpjekur te mos i japin nje zgjidhje ligjore por politike .Ku e bazoje kete. Nga1991 e deri ne 1998 shteti as u mor serjozishte ti trajtonte ish ushtaraket sipas regullave te reja te shtetit demokratik . I pelqeu te largoheshin ushtaraket nga radhet e FA pa i menduar se cfare te drejta u takojne e perfitime financjare . Kamikazi Sali ,qe mori medaljen e luftes kunder komunizmit, nuk mori asnje vendim ligjor se si do te operohej me keto kontigjente .Beri spastrimet ne ushtri dhe me fondet qe duheshin paguar te larguarit kenaqi orekset e partive qe ishin ne koalicjon me te. Futen ne FA nipert,mbesa ,miq, krushq e te persekutuar dhe fatura per ti paguar u dy fishua .U cfaqen dy bordero . Njera me ish ushtaraket dhe tjetra me te rinjte qe zvendesuan te paret .Ky antikapat politik soll gjithe keto pasoja qe sot vijme verdall me ligjin per ta .
  Llogjika e politikave te ndjekura krijoj nje percarje te madhe qellimisht per te arritur ne ditet e sotme .Nje pjese, qe ishin kontigjente te politikes, i muaren parat me gjyqe qe urdheroheshin nga politika sidomos ata qe ulerinin per partine demokratike ne mitingje .Keta te Nanos nuk ndiheshin, se mendonin qe kur te vinte ne pushtet e majta, do te benin gjyqe e do te fitonin nga 20-40 miljon lek qe perfituan ata te Sali Beut .Nanua e la pergjyse ate qe nisi dhe ish ushtaraket, qe u qendronin besnik te majtes ,ngelen me gjishte ne goje.
  Ndryshuan gjerat ne 2013 politikisht.Ish ushtaraket u zgjuan, mbasi Rama, qe do ti rilindte shqiptaret e do tu kthente dinjitetin ish ushtarakve u premtoje dhe nisen kete maraton. Mesa duket shteti ska ku ti gjeje parat per te demshperblyer percmimet e sistemit demokratik ose nuk e konceptojne se gabimet e bera ne vite duhen kompesuar .
  Ismet. Ti bene mire qe qan por keto qarje i ngjajne nje funerali qe per mua ju si shoqate ,apo emertohuni si te doni, jeni te vdekur qe askush nuk ka per tu marr me ju.
  Ne respekt te djerses dhe sakrificace tuaja i uroje gjithe ish ushtarakve nje vite te mbare plot shendet e lumturi.Paci nje kothere te mbani frymen gjall.

  Reply to this comment
 12. Mersin December 27, 17:19

  Duke lene menjane shoqatat, te cilat vetem e kane penguar dhe demtuar ceshtjen tone, duhet te gjejme format per nje riorganizim te ri dhe te nisim protestat. Nedryshe jemi te humbur.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim