KiE: Shqipëria s’ka përmbushur tre rekomandimet në luftën kundër diskriminimit

Redaksia Online February 20, 2013 11:19

KiE: Shqipëria s’ka përmbushur tre rekomandimet në luftën kundër diskriminimit

Shqipëria nuk ka përmbushur ende rekomandimet në luftën kundër racizmit dhe diskriminimit racor, veçanërisht në qasjen ndaj komunitetin rom, vlerësoi të martën Këshilli i Europës. Në raportin e fundit, grupi i ekspertëve të KiE-s (ECRI) vëren një përforcim të legjislacionit, por siç ndodh rëndom, gjërat ngecin tek zbatueshmëria – thotë një raportim i televizionit Top Channel.

Grupi i ekspertëve të KiE-së kishte lënë 3 rekomandime për Shqipërinë, nga të cilat vetëm një është zbatuar (ai i kuadrit) ligjor por vetëm kaq: ligjet kanë mbetur në letër. Dy rekomandimet e tjera që kërkojnë aplikimin në terren luadrit ligjor, nuk janë plotësuar.

Por raporti i KiE-së përshëndet rolin e rëndësishëm luajtur nga Avokati i Popullit i Shqipërisë për rastet që ka çuar drejt zgjidhjes dhe rekomandimeve që ai u adreson autoriteteve, dhe njëkohësisht konsideron hap pozitiv krijimin e institucionit të Komisionerit për Mbrojtjen kundër Diskriminimit, institucion që u bë operacional në 2010. “ECRI shpreson që aktiviteti i Komisares të mund të kontribuojë në zbatimin efikas të ligjit dhe për njohjen më të mirë të saj nga grupet vulnerabël – thuhet në raport.

Ndërkohë, masat e prekshme, si përshembull strehimi i familjeve rome në mjedise dinjitoze, me kushte më të mira, apo integrimi i fëmijëve romë në sistemin parashkollor janë plotësuar vetëm pjesërisht – thotë raporti për punën e qeverisë. Në përfundim, KiE kërkon përmbushjen e angazhimeve të ndërmarra nga Shqipëria në luftën kundër diskriminimit, duke ruajtur rekomandimet dhe vëzhgimin e vendit nëpërmjet raporteve të rregullta në këtë fushë.

Redaksia Online February 20, 2013 11:19
Komento

Ende pa komente

Ende pa komente!

Je i mirëpritur. Bëhu i pari që komenton këtë artikull. Kujdes etikën.

Komento
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*