Klishetë antikomuniste, si dogmat teologjike

Nga Prof. Dr. Hulusi Hako August 25, 2016 15:30 Updated

Klishetë antikomuniste, si dogmat teologjike

Polemika e rindezur këtë gusht në gazetën DITA, rreth karakterit të epopesë më të lavdishme të historisë sonë, na ngacmon në ndërgjegjen kombëtare, cënon identitetin liridashës të mbarë popullit e historinë e elementit substancial të identitetit kombëtar, pasurisë së vyer dhe themelit të së ardhmes. S`po rresht hedhja e baltës antikomuniste në sakrificat e flijimet, në aktet më madhështore dhe mënyrën sublime të afirmimit të vlerave njerëzore.
Jeta e martirëve të Kombit është e denjë për t’u skalitur në mënyrën më të madhërishme nga brezat dhe për brezat, sepse ato janë në themelet e historisë së vërtetë të popujve dhe kombeve. Edhe Lufta Antfashiste Nacional Çlirimtare shërbeu si një gur prove për çdo shqiptar të ndershëm. Kush qe me të, i përkiste atdhetarëve, kush doli kundër saj, pa mëdyshje, u damkos si tradhtar i padiskutueshëm dhe, i parevokueshëm! Pjesëmarrësit e deritanishëm të të dy krahëve (më saktë, i Andreas, që ushqen mendimin: “edhe vetëm, trim në debat”, po pakëson kredencialet e një publicisti simpatik me këmbënguljen si mushka, dhe e grupit që i thonë “ndalu beg, se ka hendek”), janë shprehur gjatë e gjerë, në parim e me fakte, po përsëri mbetet shumë për t`u thënë.

1. Gjatë këtij restaurimi kapitalist, nuk janë të pakët pinjollë a vegla të nostalgjive klasore, konservatore për të shfryrë publikisht; gjenden hije të ish forcave të errëta, për të ndjellë errësirë, ashtu siç janë gjithnjë prezent dhe dëshmitarët e autorët e respektimit të së vërtetës, arsyes dhe vlerave të përgjithshme. Bota është në kërkim e krijim. Debatet e polemikat për tema madhore, janë aspekt i polemikës shekullore, pjesë e proces i historisë dhe jetës, njëherazi, dhe motor i hapave përpara, i vizioneve të reja dhe progresit në përgjithësi. Edhe ato nivele qeverisjeje, që vlerësohen apo reklamohen si mënyrat më të larta, janë ende larg përsosshmërisë dhe ideales. Si ecën më mbarë prodhimi, me pronë shenjtërisht private, me atë të shoqëruarën maksimalisht, apo me ndonjë variant të gërshetuar? Për liritë dhe të drejtat njerëzore është folur e shkruar aq shumë, sa po të sendërtohej çereku i atyre, njerëzia do të ishte ku e ku më e lirë e me të drejta më të plota. Në himnin e ish-Bashkimit Sovjetik, edhe pse thuhej: “Bashkim të pahyeshëm farkëtoi në shekuj Rusia e Madhe”, kjo lidhje u shpërbë pa e mbushur as shekullin. Nuk shkëlqen as fraza e himnit tonë: “Se zoti vet e tha me gojë, që kombet shuhen për mbi dhe…”, ku njëfarë të plotfuqishmi iluzor e të hamendusuar, i vihet goja, ndofta pak e fshehur midis mjekrës e mustaqeve! Është i njohur një debat në qarqet kishtare në se “femra është njeri”, po dhe ligjëbërësit deri vonë nuk e kanë konsideruar si pjesë të sovranit. S`ka shumë që i kanë njohur të drejtën e votimit, dhe jo gjithkund. Po të ishin ligjet të përsosura, sidomos, po të zbatoheshin me përpikmëri e saktësi, do të delte e tepër armata e avoketëve. Erotizmi, teorikisht është, jo vetëm lezeti, po vetë thelbi i jetës, për të mos thënë është vetë jeta, po sa tabu, ndalesa, kufizime i janë sajuar Erosit si pranga? Për sa është me vlera e relaksues, aq gjëndet ende larg emancipimit të plotë! Shkenca, pasi i shpëtoi kthetrave të Kishës nga mbytja që në djep, sot i thotë dogmave arkaike, “si ma keni qejfin”, dhe, prapseprapë, në sfondin e marshimit të saj triumfal, shumica e botës, (e hallakatur në një mozaik besimesh, ku bashkësitë hanë turinjtë e njera-tjetrës), vazhdon me dogmën “zoti krijoi njerinë, gjithësinë, drejton jetën e fatin e secilit”. Historia moderne ka afirmuar laicitetin e shtetit e të shkollës, por realisht e faktikisht po vepron një simbiozë e panatyrshme Politikë – Fe; jemi dhe dëshmitarë të përpjekjeve të ethshme, siç janë dhe këto të Tiranës zyrtare për futjen e një farë “kulture fetare” në shkollën publike, sa të bën të mendosh “ende s’jemi shkëputur nga ajo mesjeta e flamosur?”
Shumë gjëra bëhen a shihen me karakter relativ, koniuktural, joadekuat, me devijime, deri në shëmtime! Një nga difektet e të menduarit është se paraqet për absolute, gjëra që realisht janë relative.

2. Tabloja objektive kontrastore e kontradiktore e botës, ecja e saj edhe nëpërmjet ngërçeve, stërkëmbsheve dhe restaurimeve, është evidente. E njëjta gjë mund të thuhet edhe për mendjen njerëzore. Pjesë e këtyre kontrasteve dhe kontradiktave të jetës, janë bërë, tanimë, edhe dy realitete, komunist dhe ai anikomunist, fillimisht si dy mënyra të të menduarit. Kjo antinomi e re spikati që para rreth 160 viteve, me botimin e Manifestit Komunist, daljen në drië të një platforme të re, e cila vuri në lëvizje botën dhe krijoi epokë në shekullin e 20. Orientimi i ri ishte ende teori, po autorët nuk bënë ndonjë profeci kur u shprehën se kundër fantazmës së komunizmit është ngritur Europa plakë, Gizo e Meternik, papa i Romës dhe çdo forcë tjetër konservatore. Platforma e re orientuese kishte bazën e vet sociale shumë të gjerë, shprehu shkencërisht gjendjen dhe interesat e saj, atë shumicë dërmuese e ndërgjegjësoi për kontrastin dhe kontradiktën e jetës reale me pakicën sunduese, shfrytëzuese, skllavëruese, shkelëse tërësisht të të lirive dhe të drejtave njerëzore; i tregoi shkakun e vërtetë të mjerimit, jo prej makinerive, siç vepronte lëvizja ludiste që i shkatërronte, po prej klasës sunduese…
Për herë të pare u fol seriozisht për masat punonjëse, të drejtuara efektivisht nga e Majta, që me shpatullat e tyre bëjnë luftrat dhe historinë, prodhojnë e mbajnë dhe gjallë jetën e njerëzimin, veprojnë, po dhe gabojnë. Manifesti shpalli pa ekuivok: “Le të dridhet borgjezia, proletariati s`ka ç`të humbasë,veç prangave!” Ky është komunizmi i vërtetë, tjetër çështje e temë del se si u ripërtyp e u zbatua ai në njerin apo tjerin vend të kampit socialist! Çdo bënte pakica para ultimatumit dhe kërcënimit serioz? Nuk bën vaki nga kush të identifikojë varrmihësit dhe t’u thotë atyre: “u lumçin krahët!” Për një kokë, bashkë me dy duart, u vu në lëvizje rëndshëm edhe mendja. Që këtu nis fushata antikomuniste, u ngri dhe organizmi i përgatitjes me kohë të arsenalit kundër-vënës, se dhe gjuha shkon vetë ku dhëmb dhëmbi. Termi “komunizëm” doli në qendër të vëmendjes, e detyroi borgjezinë të bënte reflektime të thella, po i dha shkas ideologëve, suflerëve dhe tellallëve të saj të fabrikojnë insinuata, të manipulojnë, dredhin e përdredhin fjalët e frazat, me të cilat mbanin gjallë propagandën antikomuniste. Antikomunizmi u vetëportretizua si një monstër që duhej të nxinte çdo veprim që lidhej me komunizmin. Se si u ndërsye uragani antikomunist në Shqipëri, nën vellon e “demokracisë”, me partinë demokratikase në krye, këtë e vëren qartë edhe brezi i paindokrinuar i lindur këto vite. Zanafilla e hershme e polemikës me këtë problmatikë, ui faneps në meditimet e fundit të Andreas tonë. S`është as i pari, as i fundit. Nuk përbën lajm, nuk është e papritur, as për t’u habitur. Është fatkeqësi që nuk e gjen e nuk e ndien veten ndryshe instiktivisht, belbëzon ashtu si dhe bretkosa në kënetë. Është edhe vetë mendja njerëzore, kjo arritje më madhështore, që përveç karakterit të vet relativ, bie edhe nën prangat e pozitës dhe interesave klasore, hyn në kornizën e simpative e antipative dhe ndikime të tjera negative që e nxjerrin nga binarët, e ç’ekulibrojnë. Mendja dhe gjuha, mjeti i materializimit të saj, të thirrura në jetë për të shprehur sa më odjektivisht e realisht përmbajtjen e hisorisë e të jetës,e kanë hapësirën të bëjnë dhe të kundërtën, e sakatojnë, e shtrëmbërojnë, mohojnë deri dhe përmbajtjen e vërtetë. Dalja e Andreas, këstu siç e ka nisur, nuk është e papritur e për t`u çuditur, mrekullia dinjitoze, e ndryshme e burrërore do të ndodhte sikur të bënte kthesë, duke dëgjuar publikisht zërin e arsyes, që është integralja e kësaj polemike!

3. Po ç’karakter pati vetë ajo Luftë dhe, ç’vënd ka zënë në historinë e Shqipërisë? Më qartë e bukur, këtë përcaktim e gjejmë nga historiani ynë i mirënjohur, i ndieri Akademik Kristo Frashëri, intelektuali-aktor atdhetar dhe autori shkencor i saj, ish pjesëtar dhe i një prej grupeve komuniste të kohës. Ndonëse i pickuar nga Enveri, nuk ia ha hakun për hatër të luftës që udhëhoqi. Në veprën e tij “Historia e qytetërimit shqiptar”, evokon momentin historik kur ajo Luftë u zhvillua, detyrat që shtroheshin para vendit dhe kontributet që dha për zgjidhjen e tyre, ai përcakton se ajo luftë: “pati karakter thellësisht patriotik,…dhe është një nga ngjarjet më të rëndësishme të historisë së re të Shqipërisë. Është një luftë çlirimtare, me karakter kombëtar, demokratik dhe popullor, e cila u zhvillua kundër dy armiqve më të rrezikshëm të qytetërimit europian të shekullit XX. Është një revolucion nacional-çlirimtar, i cili, në kuadrin e Luftës së Dytë Botërore, solli çlirimin e Atdheut nga zgjedha e huaj, ripohoi pavarësinë kombëtare të Shqipërisë dhe e radhiti atë në koalicionin e madh anglo-sovjeto-amerikan…Pjesëmarrësit e saj i thyen të gjitha kufijtë shoqërorë, krahinorë e fetarë, dhe shkuan pas idealit të tyre. Për të parën herë në historinë e Shqipërisë, u ngritën në këmbë me dhjetëra mijëra vetë dhe ranë në fushën e betejës me mijëra dëshmorë”. Në kontekst me gjeopolitikat e kohës, Akademiku ynë sqaron edhe se demokracitë moderne (dihet, me natyrë antikomuniste), i konsideruan me të drejtë, agresorët fashistë, si armiqtë më të rrezikshëm që kërcënonin njerëzimin, formuan koalicion të përbashkët me Bashkimin Sovjetik (ish-komunist) dhe pranuan të ndihmonin formacionet partizane, të udhëhequra prej partive komuniste të vendeve të shtypura të Evropës. Ata, nga ana tjetër, kur panë plogështinë e tyre luftarake, ua refuzuan ndihmën nacionalistëve të këtyre vendeve. Shqipëria e robëruar nga po ata agresorë, ndoqi rrugën e drejtë, e cila përputhej me interesat e veta. “Me pushtimin e 7 prillit 1939, sqaron autorii, Italia fashiste e fshinte Shqipërinë si një shtet të pavarur…Për më tepër, këtë pushtim e njohën, de fakto, të gjitha Fuqitë e Mëdha… Në rast se Shqipëria nuk do angazhohej në luftën nacionalçlirimtare, në fund të luftës do të ndodhej në radhën e vendeve të mundura, në bankën e të akuzuarve dhe, do të ishte dënuar siç u dënuan aleatët e Gjermanisë e të Italisë, jo vetëm me dëmshpërblime materiale, por edhe me gjymtime territoriale… Qeveria shqiptare që doli nga Kongresi i Përmetit (24 maj 1944), u pranua në Konferencën e Paqes në Paris (1946) si aleate, pikërisht pse nuk ndoqi rrugën e Ballit Kombëtar, por atë të Frontit Nacionalçlirimtar”. Llogjikë e hekurt për realitetet objektive.

gjermanet-ne-tirane-mitrovica-dhe-deva-me-pas4.Po nga antikomunizmi ç’lloj frytesh dalin? Secili stan ka bylmetin e vet. Nëse midis Luftës tonë Antifashiste Nacional-Çlirimtare dhe doktrinës komuniste nuk ka asnjë lidhje të brendshme, organike, propaganda antikomuniste e kthen në fakt një lidhje të tillë, e përligj, çetat partizane i emërton “çeta komuniste”, shton dhe bishta, si “të shitur te sllavët” dhe parafabrikate të tjera. Të luftoje fashizmin, kjo u bë një kërkesë imperative e kohës për çdo atdhetar, pavarësisht nga njohja e lidhja me idetë komuniste! Në vijën e parë të frontit dolën bijtë e bijat e tij atdhetarë, kryesisht pa parti, vetëm me partinë tradicionale shqiptare të etjes për liri! Për këtë fakt të karakterit çlirimtar të Luftës ishte e ndërgjegjësuar edhe Partia, siç dhe u pozicionua qartë e publikisht, vetëm 5 muaj pas themelimit, në mars 1942, në një direktivë të saj “Çetat janë të përbëra prej njerëzve që duan të luftojnë fashizmin, me elementë jashtë partisë… As komanduesi ushtarak nuk është e domosdoshme të jetë anëtar partie”. Vijë e pandryshuar ka qenë, në komandimin e njësiteve dhe në shtabet e zonave të përfshiheshin “nacionalistë të ndershëm, me influencë, që e kanë marrë me gjithë mend luftën kundër okupatorëve dhe tradhtarëve të vendit”. Po në atë direktivë theksohej: “Komunistët të jenë shembull dhe gjykues të drejtë, pasqyrë e sakrificës, vetëmohimit dhe thjeshtësisë”. Këto ide, s’qenë diplomaci, as për demagogji, me to shprehej përkushtimi atdhetar të sinqertë! Ajo Lëvizje ishte vazhdim i drejtpërdrejt, organik i luftrave për liri e pavarësi, i heroizmit të Mujo Ulqinakut e dhjetra të tjerëve, i nacionalistëve të vërtetë që krijuan cetat e para luftarake. Nacionalistë të vërtetë, atdhetarë të vendosur, u treguan dhe mbetën vetëm partizanët. Të tjerët, ç`ishin ballistë, legalistë etj, vetëm luanin me atë kartë. Kësaj historie të vërtetë i përkasin edhe mjaft kapedanë popullorë si Myslim Peza, Omer Nishani, Haxhi Lleshi, Riza Kodheli, Gjon Marashi, Dali Ndreu, Baba Faja Martaneshi, Jaho Gjoliku, Zylyftar Veleshja, Shefqet Peçi, Zyko Kalivaçi, Riza Veipi etj, që kishin hedhur pushkën krahut në krye të çetave patriotike, si vazhdues të drejtpërdrejt të traditës së luftërave kundër pushtuesit otoman, andartëve grekë e agresorëve sërbo-malazez! Nëse në krye dhe në ball të frontit dolën komunistët, kjo është dëshmi e atdhetarizmit të kulluar me peshë të lartë spexifike dhe shpirtit vetmohues të këtyre bije të popullit, është një arsye më shumë për rspekte mirënjohje. Pinjollët e sotëm të Ballit e Legalitetit, të paktën, duhet të skuqen e t’i vras ndërgjegjja për pararendësit e tyre tradhëtarë e kolaboracionistë dhe jo të krekosen me ato bëma dhe me pozën se e paskan luftuar komunizmin që në fazën e shfaqjes së tij si fantazëm në Shqipëri. Partia Komuniste e Shqipërisë u kish dalë borxhit, u kish thënë shqip të vetëshpallurve nacionalistë: “Mos nxirrni luftën ideologjike në plan të parë, nuk është koha e saj, ejani të luftojmë për çlirim kombëtar”, por ky zë ra në vesh të shurdhër, interesat klasore, nuk u kapërxyen kollaj, edhe kur ishte fjala për kauzën e madhe kombëtare. Kur digjnin fshatra dhe pushkatonin patriotë, gjermanët përdornin fjalën “Comunist!” Edhe eksponenti ballist Hetem Çako në Delvinën time, kërcënonte një nënë me pushkën në gjoks, “ku e ke atë kulish komunisti!”, për të marrë përgjigjen: “shko gjeje në mal”. Delvinjotët e moshuar ruajnë në kujtesë ndjenjën e indinjatës për barbarinë balliste që trupit të dëshmores Lejla Malo, të vendosur në sheshin para ish godinës së Dopolavoros, në qendër të qytetit, i krijuan një pamje rrënqethëse të patregueshme, e cila do të habiste dhe kafshët e pyllit, torture të kufomës, që nuk e suportoi dot as ushtari gjerman, por e mbuloi atë pamje makabre! Dokumenet kanë vlerën e tyre për hitorinë, janë të bollshme dhe të tjera do të dalin, do t`u flasdin qartë e bindshmëm brezave, por dëshmitë e gjalla të brezit tim, pjesëmarrës okular, janë të pazëvëndësueshme.

5. “Lufta kundër komunizmit”, “antikomunizmi”, janë dukuri të pranishme e të njohura në botë, ato u bënë slogane të përdorimit të gjerë dhe nga blloku imperialist agresiv, si pretekst e maskë e synimeve ekspansioniste. Pushtuesit fashistë, mandej edhe ata nazistë, ishin të kurdisur me antikomunizëm, ashtu edhe u ngrefën se po e luftonin atë kudo në Evropë apo dhe më tej. Edhe vetë anglo-amerikanët nuk e dëshironin fare të delte faktori komunist në udhëheqje të popujve të pushtuar, por fakti është se pesha specifike e atdhetarisë midis atyre pak komunistëve në çdo vend, rezultoi shumë më e lartë, në krahasim me atë të taboreve renegate që i binin gjoksit si “nacionalistë”, apo “kombëtarist”, po u shfaqën tipik klasor e kolaboracionist. Aleatët ia matën kokën, ia panë syrin, iu lutën të ngriheshin në luftë, se etjen për pushtet e interesat klasore do të gjenin të plotësuara e më se të kënaqura pas fitores së madhe, por kolaboracionistët, që “nuk e nxorrën qimen nga qulli”, menduan më mirë të plotësimin interesat e ditës me pushtuesit, sesa të prisnin ato të se ardhmes me Aleatët. Kështu që aleatët euroatlantikë, deshën, s`deshën, vlerësuan udhëheqjen e luftës nga e Majta në shumë vende, për të mposhtur rrezikun numër një dhe e ndihmuan Lëvizjen tonë, qoftë dhe me pikatore! Shprehja “luftë kundër komunizmit”, sigurisht, e ka përmbajtjen dhe forcën e vet vepruese; në bashkimin e krejt shfrytëzuesve në botë për të mbytur komunizmin, por në Luftën e Dytë Botërore “antikomunizmi” u gjend si pretekst e formulë komode për të maskuar ekspensionin nazi-fashist. Përmbajtja, e vërteta e madhe e saj ishte, jo konfrontim klasor, por angazhim i popujve liridashës, antifashistë kundër hordhive agresive fashist Po, ndërsa popujt, ashtu edhe shqiptarët, u ngritën e organizoheshin në një luftë patriotike çlirimtare antifashiste, detashmentet agresive të imperializmit botëror, i jepnin asaj drejtim dhe përmbajtje ideologjike, shpalosën “shfarosjen e komunizmit”, u pozicionuan sipas strukturës klasore antagoniste, të etiketuara me termat “komunizëm” dhe “antikomunizëm”. “Shfarrosja e komunizmit”, është bërthama dhe thelbi i të shumë kërkuarës dhe të dëshiruarës “luftë civile”. Ballafaqimit “bllok ekspansionist-popuj të pushtuar”, iu vu velloja e dyfishtë, ajo e luftës kundër komunizmit”, mandej dhe ajo e “luftës civile”. Ishte etiketë e përshtatshme, me të cilën nazi-fashistët gjenin mbështetës dhe pasues në vendet e pushtuara. Me këtë etiketë të shtrembëruar, dolën ata edhe në Shqipëri, e cila i erdhi sipas midesë forcave ballisto-legaliste, të vetëquajtura dhe “nacionaliste”. Ato forca u bashkuan me pushtuesit, degraduan si kolaboracioniste, po me atë etiketë dhe motivim të “antikomunizmit”, në vend që të radhiteshin atdhetarisht në zgjidhjen e problemit që kish shtruar historia, atë të çlirimit kombëtar. Kjo do të thotë se ata u rradhitën me klasën e vet, në vend që të qëndronin atdhetarisht me popullin që i përkisnin dhe me kauzën e Madhe të Çlirimit të Atdheut. Nga pozicioni i tyre klasor antikomunist, ata e kanë më të lehtë ta shpërfillin Luftën e Madhe, dhe ta denigrojnë si ballafaqim ideologjish e me shpalljen si “luftë civile”. Demek, “të parët tanë, -iu fanepset pinjollëve të sotëm – luftuan kundër komunizmit dështak, por u mundën. Ne kurorëzuam sakrificat e tyre”.
Një konfondim trashanik i ngjarjeve të ndryshme në kohë si përmbajtje dhe objektiva! Pinjollët e sotëm të ish “antikomunistëve”, mbartësit e atyre lloj mendësive, në vend që t`u a vënë fajin prindërve e gjyshërve të tyre që nuk u hodhën në luftë dhe lanë, kështu, mundësinë të vinin në pushtet komunistët, tani, i shpikin “bishta” asaj lufte, si e si t`a denigrojnë dhe t`ja errësojnë madhështinë. Reagimi klasor, i nisur që me shfaqjen e tij si “fantazmë nëpër Evropë”, mbeti i ngrefur në vazhdimësi edhe ndaj komunizmit fitimtar. Por Lufta e Dytë Botërore bashkoi në të njëjtë llogore Amerikën dhe Çërçilin antikomunist me Stalinin dhe atdheun e komunizmit.

6. Epërsia e komunizmit si shkencë sociolgjike, mbetet absolute, kundrejt antikomunizmit mjeran. Komunizmin nuk e shpiku Enver Hoxha me disa dhjetra njohës e pasues të kësaj ideologjie shkencore. Nëse ata e çuan Lëvizjen më tej, drejt aspiratave socialiste, kjo sepse qëlloi që vetë elitat tradicionale, me miopinë e tyre, ua lanë duart të lira, e varrosën nacionalizmin dhe u skartuan, morrën arratinë bashkë me pushtuesit, disa u futën nëpër guva e shpella. Komunistëve iu desh natyrshëm të vendosnin pushtetin popullor, jo si lakmi dhe etje për sundim (kështu gërhasin pinjollët e antikomunizmit), po si veprim të vendosjes realisht të sovranitetit popullor, i emërtuar prej kohësh “diktaturë e proletariatit”. Historikisht e teorikisht një diktaturë e tillë ishte bërë hak. Është përmbysje klasore, është kthesë rrënjësore në qeverisjen e vëndit. Nuk ka emërtim dhe pamje tjetër, ajo vjen si “revansh” popullor për vuajtjet shekullore të shumë brezave të skllevërve, bujkrobërve, zejtarëve e punëtorëve. Është doktrina e re që mbetet siç ia përplasi në fytyrë dhe Qemal Stafa trupit gjykues të Tiranës më 1939: “Kam qenë dhe jam komunist, sepse kam bindje të thellë se komunizmi do të shpëtojë vendin nga mjerimi dhe padituria”. Socializmi është epokë, ka arritjet, si rregull, bëri dhe gabime. si përjashtim. Marifeti antikomunizmit është kthimi i gabimeve në rregull, shpallja e arritjeve si përjashtim Tani që, në këto zigzage dhe restaurime historike, antikomunizmit i mori lopata ujë, ithtarët e tij na dalin në tribunë, kapardisen dhe tjetrin alibinë e një “lufte civile” dhe bishta të tjera. Janë orvatje të dëshpëruara për të mbuluar tradhëtinë. Po një vepër tradhëtie, s`ka si të mbulohet me tradhëti fjalësh. “Na doli fjala, -pohojnë ata, – të parët tanë e treguan imazhin e komunistëve që me nisjen e Luftës”, ide e kopjuar në arsenalin e shpifur “made in Hitler-Gebels”. Injorojnë faktin që ajo ishte një luftë mbarë popullore, me motivim të thellë atdhetar, se disa njohuri komuniste, mbeteshin pronë e një grushti njerëzish, kurse botëkuptimi dhe motivimi i djemve dhe vajzave partizane, ishte thellësisht atdhetar. “Doktrina komuniste” dhe emri “komisar”, përdoreshin si sinonim i “atdhetarisë” dhe “luftëtarit të vijës së parë”. E tillë është rrjedha e historisë dhe faktet e pakontestueshme, të cilave antikomunizmi u mbivendos alibinë e “luftës civile”. Shpalljen e klisheve të antikomunizmit të përgjashme me dogmat teologjike, e bazojmë në faktin se të dy palët janë “bathë, bathë, po një kokërr”, kanë të kurdisur të njëjtin avaz, i bien fyellit po në një vrimë, mbajnë në vend-numëro apo e kthejnë rrotën e historisë mbrapa. Është paralelizëm i dy fatkeqësive, nga të cilat njerëzimi do të gjejë forca, mënyrën e mjetet për t`u shkëputur.

Nga Prof. Dr. Hulusi Hako August 25, 2016 15:30 Updated
Komento

55 Komente

 1. Kris August 25, 15:40

  Z Thano! Ju lutem beni analizen e “sheqerit” ne gjak! Nuk besoj se ka shqiptare te ndershem qe ju intereson Enveri e sidomos tani! Ndihmoni ne reformen per drejtesi!

  Reply to this comment
  • PO.PO August 25, 17:56

   Zoti “Kris” , keto debate ,jane filluar keto dite, nga kreret e sotem , pinjolle te gjasme “nacionalisteve” te djeshem , qe perpiqen te rishkruajne historine, te shkaterrojne e perbaltin ate,qe shqiptaret e kane te shenjte , dhe te vene ne vene ne vend nderin e prostitutes kolaboracioniste me pushtuesit nazi -fashiste. Eshte kjo arsyeja e shperthimit te Cunamit kaq te fuqishem .
   Ti ,me sa duket , duke pare lakuriqesine e te vetequajturve “nacionaliste” ,me logjike te ftohte , e sheh se nuk mund t`i bihet murit me koke ,ndaj gjen nje rruge te ndermjetme, per t`iu shmangur Cunamit , te cilin e redukton thjesh me emrin “Enver” . Ketu flitet per LANCl , per epoken me te lavdishme te historise se Shqiperise , kurse ti e te tjeret si ty, me dashakeqesi e konseguence ne qendrimin tuaj ,nxjerrin perpara “gogolin” Enver , per t`i rreshqitur boshtit te problemit .

   Reply to this comment
   • Fani August 26, 05:55

    Keshtu mendon ti.
    Pse komunistet xhihadiste shqiptare, qe mburren se luftonin pushtuesin, ku ishin dhe pse nuk luftuan ushtrine greke pushtuese pasi ajo hyri ne Shqiperi ne 1940-1941 apo ushtrine gjermane kur hyri ne Shqiperi?

    Reply to this comment
 2. fshatari pafshat August 25, 16:23

  Hulusi o Zoteri, te lumte goja, mendja. Po, si “vrejtje”, kot je zgjatur me shkrimin, pasi ke mbaruar se shkruari fjalet se Tradhetia e atyre qe dolen kunder LANC: “Eshte e Padiskutueshme dhe e Parevokueshme”. Ky, nje percaktim: LAPIDAR. Kjo duhet te jete edhe Logoja, bashkuese, perjete, e Veteraneve, te LUFTES, te popullit shqiptar.
  Mbahu o popull, se jo te gjithe kane vdekur.

  Reply to this comment
 3. vjola August 25, 16:47

  Te falenderojme profesor .

  Reply to this comment
 4. paci August 25, 17:05

  Shum i sakte ky shkrim , po njerezia don te ngopet edhe nje here me kte uje te mesjetes kur te ngopet do te zgjohet duke ju kujtuar koha boshe qe u kthyen te dogma , kur ti kujtohen Andrea me shoke se si ishin kur degjonin realitetin e vendit e popullit te tyre dhe ne cfar u shnderruan kur ju kthyen teorise se vjeter o Mete gjithkush per vete , vetem atehere do te shifen se sa shum pak do te mbesin me Andrean e anallistet e sotem kurse ne anen e te zhgenjyerve do te jete nje popull i tere .

  Reply to this comment
 5. Bujari August 25, 17:09

  Idealet e babait tim , partizan , komunist dhe veteran , dhe idealet e sotme të këtij rendi që po jetojmë .
  Kam një ballkon në shtëpinë ku unë jetoj , një vend që falë pozicionit të saj , i bie dielli që kur lind e deri kur perendon . E përmenda këtë vend , sepse sa herë që ulem tashti , kujtoj babain tim të shtrenjtë , babain tim të dashur , babain tim ish-partizan , ish-komunist , ish-veteran e ushtarak , një njeri të mrekullueshëm , ashtu siç janë të gjithë baballarët ndaj fëmijve te tyre . Ishte pra babai im që ulej në këtë ballkon , dhe pinte kafen e mëngjezit apo të mbasdites me një gotë raki . Dhe sa herë që ulej aty , jetonte në botën e vet , në botën e fëmijërisë së tij . Një fëmijëri në një familje të pasur , por patriote dhe atdhetare , që pasurinë e saj e vuri në shërbim të atdheut dhe luftës për çlirim kombëtar kundra pushtuesve , për lirinë dhe pavarsinë e vendit . Jetonte në botën kur ndonëse ishte mjaft i ri në moshe , mori armën në dorë dhe u rreshtua në rradhët partizane e luftoi për clirimin e vendit , kundër nazi-fashistëve e bashkëpuntorve të armikut , jetonte në botën e ndërtimit të vendit , e punën kolosale që bëri brezi i tij , jetonte me idealet e tij patriotike dhe atdhetare , jetonte me idealet , se besonte se Shqipëria ishte vend i bekuar , një vend i bukur dhe jeta duhej të ishte shume e mirë , nga djersa dhe puna e tyre e ndershme . Ndonëse idealet që patën ato , nuk u realizuan tamam ashtu siç ëndërruan ato , por ama shumë gjëra dhe premtime u mbajtën , u çlirua vendi vetëm me bijtë dhe bijat e saj , Shqipëria nga një vend anadollak e me një prapambetje të theksuar shekullore , me një popullsi pothuajse të pashkolluar dhe analfabete , u kthye në një popullsi e shkolluar . U zhduk analfabetizmi fare , u ndërtuan shkollat e larta , të mesme e tetë vjeëare në cdo cep të Shqipërisë , dhe ndryshoi në maksimum mënyra e jetesës . Shqipëria e kandilit dhe bishtukut , u bë një vend i elektrifikuar në çdo shtëpi shqiptare , me hidrocentrale e termocentrale , Shqipëria nga një vend gjysëm feudal , me bujqësinë primitive e të parmendës së drurit , u bë me një bujqësi moderne me rendimenta të larta , me kooperativa dhe ndërmarrje bujqësore , me mjete më moderne të mekanikës bujqësore . Thau këneta e moçale dhe i ktheu në toka buke , zhduku malarjen , nga një vend pa industri , u bë një vend me industri moderne , të rëndë e të lehtë e përpunuese , industri ushqimore dhe veshmbathje , me kombinate e uzina , fabrika dhe kantiere . Me rrugë dhe hekurudha , me një shërbim shëndetesor falas e në çdo skaj të vendit . Me një rini të shkolluar , dhe me një klasë puntore e fshatare të kualifikuar , me një Shqipëri të artit e muzikës , të folklorit dhe filmit e të baletit , të sportit masiv në të gjitha fushat e saj dhe cilësor , të letërsisë dhe shkencave , të minierave dhe lindjen e qyteteve dhe fshatrave te rinj , me një Shqipëri të një ushtrie që i mbronte lirinë dhe kufijtë e saj shtëteror . Dhe në ato çaste kur ai jetonte në këtë botë kujtimesh dhe mendimesh , gjithmonë merrte e kendonte këngë lufte dhe pune , këngë dasmash dhe të krahinës së vet . Po sot kur unë ulem , në vendin ku ulej babai im i mirë dhe i dashur , edhe unë jetoj në botën e këtyre njëzet e pesë viteve , por më vjen zor shumë për vehte që unë jetoj në këtë vend , sepse mendova që idealet që patëm , për një botë krejt ndryshe nga ajo e pas viteve 1990 , nuk u bë realitet.. E përse vallë kështu u zhgënjyem kaq shpejt , u zhgënjyem kaq shpejt për fajin e kësaj klase politike që patem dhe kemi në këto njëzet e pesë vite . Një klasë politike të papërgjegjshme , amorale e sejmene , kuislinge dhe servile , një klasë politike që shkatërroi gjithë pasurinë e ndërtuar gjatë 50 viteve , me djersën dhe punën e një popullit të tërë . Që e grabiti dhe përvetësoi , e zhduku dhe e shiti tek të huajtë , një klasë politike totalisht vetëm për interesat e tyre dhe jo për interesat kombetare dhe të popullit të vet , një klasë politike e llumit të pasurisë të pandershme , e korrupsionit dhe kontrabandës , një klasë politike që nuk ka për qëllim idealin kombëtar e të bashkimit të shqiptarve dhe trojeve të tyre , që e kanë bërë Shqipërinë një vend ku me plot gojën mund të themi se sovraniteti dhe dinjiteti kombëtar është në nivelet e saj me të ulta se kurrë . Sa poshtë kemi rënë , na kanë përçudnuar e na e kanë ulur kokën poshtë dinjitetin dhe krenarinë kombëtare , kjo klasë politike tradhëtare të idealeve tona kombëtare .

  Reply to this comment
  • Kaci August 25, 17:32

   Bujar! Respekt per babin tend dhe per te gjithe ate brez te shkelqyer veteranesh te luftes dhe te punes. Trima te ndershem e puntore.

   Reply to this comment
  • Shkodra August 27, 11:43

   O Bujar ,gjitha keto arritje qe patem ne kohen e mesjetes Komuniste ku ishin ne vitin 1990 kur nje e treta e popullit shqiptar braktisi atdheun nga mjerimi ,ekonomik(shiko ne internet)dhe injoranca e pa fund qe mbollet per 50 vjet,sic duket ti ke lexuar vetem zerin e popullit.si ti numeron arritjet e pa fund dhe harron me te rendesishmen LIRINE,pa te cilen asgje nuk arrihet.Artikullshkruesi eshte nje nostalgjik dhe filo sovjetik,bem baba qe te ngjaj.

   Reply to this comment
 6. Emri i vertete: Enid Zoto August 25, 17:20

  Zoti Hasko, qe kur lexova ne krye: “epopese me te lavdishme te historise sone” nuk e morra me mundimin qe te vazhdoj leximin e ndonje pacavureje tjeter te fuksave qe kane marre emrin prof. dr. Qysh mund te quhet “epopeja me e lavdishme” kur (per mos t’u hedhur me tej) kemi nje ‘fare’ Skenderbe, kemi ca Rilindas, kemi ca Ismailra me perpara kesaj ‘epopeje’ shoku Hasko. Per zotin nuk e kam pas simpatizuar ate A. Stefanin por (pervec sa kam lexuar nga ai se fundmi ne Dita ku i jap te drejte per shume gjera) me keto pacavuret tuaja po e lartesoni me shume se c’duhet!!!!!!.

  Reply to this comment
  • xhonson August 27, 00:36

   Per Enid Zoto-n,nga Dine Therepeli!
   Kelyshet e atyre qe BASHKEPUNUAN ME PUSHTUESIT NUK I LIDH ASGJE ME LUFTEN ANTIFASHISTE NACIONAL CLIRIMTARE,PLUS QE JENI EDHE ANTISHQIPTARE,PRANDAJ JUVE U DUKET AJO LUFTE SI KOTI,CIVILE,VELLAVRASESE ETJ!
   Po te ishte ndryshe,ju keni patur kohe 26 vjet,qe ato qe pretendoni per Mukjen,t’i realizonit keto vite!
   Por ju mutewr keni qene dhe jeni se asnjehere populli nuk ju votoi dhe ne jete te jeteve ballistet do mbeten TURPI I POPULLIT SHQIPTAR!
   Jeni vetem nje grusht plehrash dhe ju duket se u erdhi dita,por e shikoni se as dita e as nata nuk eshte me ju!
   Mire ata te paret tuaj tradhetare aq mend kishin,por ju te rinjte kaq gomere paskeni qene qe nuk kuptoni se tradhetia e juaj mbulohet vetem duke qepur halene tuaj?
   Po e trazove mutin vjen ere,prandaj Stefani e beri kete gabim dhe Shqiperine po e kundermon era e mutit ballist!
   Se ju ne vend te gjakut keni shurre!
   Te fala sat”eme,Enid!

   Reply to this comment
 7. Zaho Koka, Rama August 25, 17:37

  Nuk guxoni te thoni se jeni komunista, cka ne te vertete jeni dhe na tregoni pallavra me partizane me zi se Kinostudio.Vini ne balance 5 vjet lufte me 50 vjet diktature.Me shume te vrare pati ne kohe paqeje nga shqiptaret komuniste ndaj popullit, se ne kohe lufte nga pushtuesit.Komunista, mbyllni gojen e tju vije turp.Kriminela.

  Reply to this comment
 8. Enid Zoto August 25, 17:38

  Edhe nje pyetje do te kisha per z. Hulusi…. Po sikur t’a kish fituar Luften II Boterore Hitleri (qe, mesa di une, afer i vajti fitores) si do ta trajtonte shkelqesia e tij zoti prof. dr. nje teme te tille???!!!!!!!!!!!

  Reply to this comment
  • ganiu August 25, 19:30

   Po sikur ti zoti Zoto të kishe hajdarin në gojë dhe me të dy duart të luaje me voet?
   Si do ti shkruaje këto budallallëqe?

   Reply to this comment
   • enid ZOTO August 25, 19:50

    Me mjaftojne 2 ‘ZOTOT’ hajdarin ua le te tjerve

    Reply to this comment
   • Enid Zoto August 25, 20:20

    Sa bukur tingellon ZOTI ZOTO !!!!!! Falemnderit. Hajdarin mos e mbaj shume ne goj se s’te ben mire.

    Reply to this comment
    • anticensurë 25642654 August 26, 08:35

     enid ganiu ja ka fut pak si kot,mund të kishe përdorur tjetër metaforë,por dhe ti nuk mbetesh pas!!
     budallallëkun e paske të lindur!!
     mos ma merr për ofezë,është thjesht konstatim!!
     “Po sikur t’a kish fituar Luften II Boterore Hitleri”,asgjë më tepër se shkruarja e historisë sipas shijes së tij!!fitimtari shkruan jep variantin e tij!!
     çdo të kishte ndodhur në realitet?
     fare thjeshtë!gjithë europa do të ishte e pushtuar dhe do të kishim perandorinë gjermane!!nuk e di a e kupton se çështë pushtimi?!ne do të ishim nën sundimin e gjermanit,kuptohet të bashkuar nën një komb,njëlloj si ishim në kohën e turkut!!
     ndryshimi do të ishte se ne ndryshe nga turku që e mbante veten për më të fortin por në fund të fundit ishte një grabitës,me gjermanin do të kishim plus dhe përshkallëzimin racor!!ajo pak kohë tregoi se sa të ëmbël ishin nazistët!!shfarosjet masive racore dhe politike,mizoritë,bile dhe ndërmjet vetvetes si bashkpuntorë,bënë që në fund të luftës të ndryshohej qëndrimi që ishte mbajtur deri atëherë ndaj humbësit!!kemi parë shumë luftëra por rasti i L2B është më i veçanti dhe më i egri,më i ndyri dhe më anti njerzori!!
     e njëjta gjë po përsëritet në një shkallë shumë më të vogël në siri sot!!një grup po aq i egër i ndyrë dhe çnjerzor po përpiqet të fitojë teren!!
     kështu mor eind djali,thuaj falemnderit një mijë herë në ditë që nuk ndodhi ajo që,mesa duket ty të pëlqeka!!thuaj flm që popujt mposhtën një tufë idiotësh,të çmëndurish,ndoshta të ngjashëm me ty,dhe të dhanë mua e ty mundësinë që të shkruajmë dhe ndonjëherë dhe të shahemi,por në fund të fundit jemi deri diku të lirë!!jo si pretendon prekomunisti platon dhe postkomunistiantikomunist andrea stefani!
     enid një këshillë nga unë,mos flauturo me presh në mendere!!mund të jesh i ri,bir i dikujt që ka nja pes lekë dhe të duket vetja rracë ariane,por mos harro se kufizimi i lirisë të dikujt tjetër është fillimi i kufizimit të lirisë tënde!pak a shumë e njëjtë “liria time mbaron ku fillon e tjetrit”!!nuk egziston ajo liri që po kërkon të përdorë stefani për të dalë nga rëra lëvizëse që ka hyrë,por më e keqe është liria që ëndërron ti me “Po sikur t’a kish fituar Luften II Boterore Hitleri”!
     ps:mos je gjë çuni i ahmet shqarrit??ai në vitet,fundi,’70 i bën një pyetje të tillë përnaskës:”po sikur të mos e kishte kapur portieri topin!?ti do të kishe bërë gol??”
     përnaska mbetet me sy hapur!!nuk dinte çtë thoshte!
     e njëjta gjë po më ndodh dhe mua,pavarsisht se i shkruajta nja dy fjalë!!
     sidoqoftë flm për kartvizitën!!

     Reply to this comment
     • Enid Zoto August 26, 20:43

      Shoku antiautocensure 123456789, 1: ti ,me e pakta je hipoman (nese s’e di i thone atij qe ka shume llafe dmth … llafazanit) me e shumta je …. vari leshte. Ajo ishte nje metafore per te thene se fuksat si puna juaj vene nga fryn era … 2: Une te pakten kam burrnine te ve emrin tim te vertete kurse ti …. ta gezosh nickname-in vella. 3 E perseris preshin mos e mbaj shume ne goje se te djeg …

  • normali August 26, 20:17

   o endi zoto: e di si i thone kesaj qe thua ti? Te kishte halla koqe, nuk e therrisnin halle por xhaxha.

   Reply to this comment
   • Enid Zoto August 26, 21:19

    Z. normali, normale do ishte te vije emrin tend normal (qe mund te ta kete vene edhe halla ose xhaxhai). Po pse xhanem keni kaq frike te vini emrat e vertete o njerez …. e shikoni cfare ju kane bere mooooo?????!!!!

    Reply to this comment
  • dfg August 27, 00:39

   O Enid ta jap une pergjigjen ty!
   Po sikur te mos nderzehej jot”eme me gomaret e fshatit ne internim,a do lindej nje krric si ty?

   Reply to this comment
 9. intelektuali August 25, 17:40

  HULUSI PROFESORI, MORE HULUSI
  KESHTU DO E BASHKOSH KOMBIN TI?

  sepse:

  Ja kartvizita e ateistit shkencor, Hulusi Enveristi:

  “Prof. Dr. Hulusi Hako Shkrimtar, publicist, promotor i Ateizmit Shkencor. Kryetar i Shoqatës Atdhetare për Identitet dhe Bashkim Kombëtar.”

  prandaj:

  Ketu lind edhe pyetja:

  SI DO TE BASHKOJE KOMBIN KY FANATIK ENVERIST KUR NDJELL VETEM URREJTJE MIDIS BESIMTAREVE?

  Po ta lexojne ne Perendim kete profesor DUDUM fanatik te Enverit, mesiguri do te kerkojne t’i vene prangat se eshte i rrezikshem per shoqerine njesoj si fanatiket e ISIS-it, te cilet percec islamit nuk njohin gje tjeter.

  Reply to this comment
  • ganiu August 25, 19:37

   Intelektuali po të shohësh dokumentarin e Hawkins “Ai ekziston Zoti?” nuk do të kishe nxjerrë këto mrekullira.
   Si të thotë Moza shpesh kur të jep të drejtë, duhet me të dëgju se ti nuk ha mut kot.

   Reply to this comment
   • intelektuali August 25, 20:48

    Ke dale nga shinat e debatit o Gani Shoku

    sepse:

    Hulusi Profesori ne DITA deklaron:

    ANTIKOMUNIZMI ESHTE DOGME TEOLOGJIKE

    dhe vazhdon me pas:

    ENVERI AKBAR!

    duke yshtur fanatiket dru me pre enveriste qe te prishin kishat dhe xhamijat dhe te vrasin kleriket se keta jane ARMIQ sic ka bere vaki ne Kohen e Qepes te Partise se Punes.

    Nga ana tjeter thote se eshte Kryetar Famoz i shoqates per Bashkim Kombetar.

    CILA NGA KETO PROGRAME ANTAGONISTE ESHTE E VERTETE?

    prandaj:

    Edhe pyetem Ateistin e Enverit, Hulusiun e DITES se cfare ka dashur te deklaroje me DACIBAON e tij ateiste:

    ENVERI AKBAR!

    shoqeruar me vrasje klerikesh dhe me prishjen e kishave dhe xhamijave

    apo:

    BASHKIM KOMBETAR

    pa dallime fetare dhe besimi

    Kjo ishte tema dhe per kete po zhvillohej debati ne DITA kur ti del papritur dhe urdheron:

    HA MUT SE SIPAS HAWKINS-IT ZOTI NUK KA EZISTUAR.

    Kjo nuk eshte serioze.

    Reply to this comment
 10. DASHAMIRESI August 25, 18:04

  I nderuar profesor Kulsi ! Ne kete polemike absurde , qe po zhvillohet prej disa ditesh ,Ti , na shfaqesh ” I madh ,
  mbi te medhenjte ” ! Ndonse ne moshe te thyer , por me nje logjike te hekurt e pa pasione , shpalos edhe nje here te verteten per brezat e rinj , per ta bere ate te pa vdekeshme dhe te trashegueshme brez pas brezi , tregues i krenarise seligjeshme te ketijpopulli .
  RESPEKT TE THELLE PER PROFESORIN DHE PLEQERI TE LEHTE !

  Reply to this comment
 11. Ballisti demokrat nga dukati. Bdd August 25, 18:05

  Intelektuah. Beji te fala pellumb kulles.
  Vazhdo bjeri bythes se te ha vete.

  Reply to this comment
 12. info analitike August 25, 19:29

  Shoku Hulusi paske mbajtur nje fjalim si dogmatik i vertete, besnik i mesimeve marksiste-leniste-enveriste. Po amani more shoke, Stefani ua perseriti per te n-ten pyetjet dhe ju prape vini rrotull si kali ne leme me perralla propagandistike. E pastaj thone se te shkolluarit ne shkollen e neverit vlenin. Ja te lexosh Hulusiun e kupton se sa vlenin, sidomos ata te specilaizuarit ne studime marksiste-leniniste qe akoma edhe sot vazhdojne ti bien fyellin ne te njejten vrime sikur te mos kishte ndodhur asgje. Me gjithe kete inat qe keni me Stefanin ju do ta kishit denuar me pushkatim me ato rregullat tuaja enveriste. Apo ato nuk ishin dogme!!!

  Reply to this comment
 13. Sejdi Veseli August 25, 20:04

  Përshëndetje dhe respekt i Madhi Prof.dr. Hulusi Hako.
  Edhe një shkrim i qëndisur nga pena Juaj e mprehtë, që vlen të lexohet , të rilexohet dhe të shpërndahet neper miq!

  Reply to this comment
 14. Ani August 25, 20:59

  Zoti Hako, keto qe shkruani ju, te gjithe shqiptaret i dine, se jemi lindur e rritur ne sistemin komunist. Stefani ka nje optike tjeter, Ai nuk ka mohuar LANC, luften e njerezve te thjeshte, te komunisteve patriote. Stefani e ka me diktaturen dhe lidershipin e Hoxhes. Edhe pa Enverin LANC do ishte bere se rrethanat e kohes e diktuan ate. Sot ne duhet te kemi te gjithe nje kuptim te paanshem per kohen qe kaluam, diktaturen komuniste. Diktaturen nuk e bene komunistet e devotshem, njerezit e punes, prinderit tane. Ata jane me te zhgenjyerit e kohes, sepse idealet e tyre te pastra nuk vlejten per Atdheun,, per femijet e tyre. Komunizmi deshtoi kudo, ishte vetem nje diktature me njerez pa liri. Ketu Andrea ka te drejte, njerezit e lire kane te drejte te zgjedhin per jeten e tyre. A jemi te lire sot? Padyshim Jo. Tranzicioni ne Shqiperi nuk prodhoi Demokraci. Demokracia buron nga Ligji. Ju me emer te madh duhej te dilni ne krah te mendimeve qe i sherbejne te ardhmes se vendit. Shqiperia eshte me e madhe se Enveri dhe komunizmi i tij.

  Reply to this comment
 15. Goni August 25, 23:01

  Sa shkruan H. Hako, edhe pse shume gjate, vetem sa provojne katerciperisht se sa te drejte ka Andrea Stefani. H. Hako dhe shume te tjere si ai nuk kane pergatitjen e duhur per ta kuptuar esencen e pikpamjeve te Z. Stefani. Sa per titujt qe ka Z. Hako, me besoni se e njoh nga afer, eshte nje i indoktrinuar kokebosh. Por kur them kokebosh, besojeni bosh fare. Pervec disa sloganeve te pakuptim, gjoja sipas tij ateiste-shkencore.

  Reply to this comment
 16. Aftimi August 25, 23:22

  avaidep q e tregon per lufzen qe beri Enveri

  https://www.youtube.com/watch?v=CxK6e4U88OM

  Reply to this comment
 17. REZI August 25, 23:41

  Faleminderit Profesor! Shëndet dhe forcë për të shkruar pikërisht këto që janë të vërteta të pakundërshtueshme. Respekt.

  Reply to this comment
 18. Illo August 26, 01:58

  Hulsi Hako ka mbaruar gjimnazin me medalje ari dhe eshte shkolluar ne BS. Ka brume shkjencor , por nuk I ka rinovuar mendimet pas renies se murit te Berlinit . Historia evolon . Filozofia me shume . Nuk besoj se Andrea ka bagazh me shume se Hako , por ne kete rrast , Andrea eshte superior . I ka rinovuar parimet , madje me shume sa duhet . I eshte larguar dukshem dogatizmit , te cilit Hako I qendron besnik . Ne se Stefani eshte me shume marxsist , Hako mbetet Leninist . I . Foto

  Reply to this comment
 19. Dashamiresi D August 26, 02:31

  Mos u tut Pr.Dr Ulusi Hasko-lemizhdet lemizhde jane.

  Profesor Ulusiu.mos u tut nga istikami.
  Qente le te lehin karvani te shkoje perpara. Lemizhdet lemizde jane dhe e dine ku vendin e kan.
  Zhurme lemizhdesh jane de…

  Dashamiresi D

  Reply to this comment
 20. Stefan Cole Vlora August 26, 07:26

  Hartim i denje i klases se katert fillore me teme “Enveri Ine” . Ne vitin 2016 ketu qendron cudia. Fare e keqe e moret ne qafe kete vend, e degraduat ne nje nivel me Somaline e Hitin ,saqe shqiptaret tronditen boten tek iknin me qinadra mijra ne 1990-1991, e vazhdojne edhe sot te ikin. 45 vjet u zhduken edhe ballistet edhe zogistet edhe tregtaret edhe fetaret e kushdo qe nuk i pelqente Verit deri te njerezit e tij me besnike.Keta pas 1990 ishin keta njerezit e rinj qe u formuan ne zbore e ne rradhat e qumeshtit. Ca faji ka Balli e Bytha sot? Ata i zhduken qe ne vitet e para pas luftes,se ju e quani pas clirimit por clirim nuk pati, pati vetem terror fizik e psikologjik te vazhdueshem. Nje vend paranojak e qesharak,ja kete beri Veri.

  Reply to this comment
  • intelektuali August 26, 12:43

   He pra o Stefan Miku, pse keta enveriste te poshter dhe mashtrues vazhdimisht cirren e gelthasin ne DITA:

   BALLISTET E KANE FAJIN PER TE GJITHA TE LIGAT!

   Dhe harrojne qe kane 70 e kusur vjet qe drejtojne shtetin duke flluar nga Enveri, Saliu, Likja dhe Edvini shoqeruar me soje e sorrollope spiuna sigurimsash nga pas.

   PO MIRE BALLISTAT E KANE FAJIN QE PER NJE A DY VJET BASHKEPUNUAN ME GJERMONET, PO ENVERISTAT QE KANE 70 VJET QE DREJTOJNE SHTETIN SI HITLERI DHE STALINI DHE E KANE BERE VATANIN SI NJE SHKRETETIRE AFRIKANE DHE I KANE TRANSFORMUAR SHQYPTARET SI NJE FIS KANIBALESH ZULU, KETA VAMPIRE KOMUNISTE A NUK KANE FAJ FARE?

   sepse:

   Keshtu tregon perralla me mbret edhe Edi Rama kur deklaron papushim me media:

   GJITHE FAJIN E KA SALIU!

   Dhe harron qe ka tre vjet ne pushtet.

   Reply to this comment
 21. lili August 26, 08:06

  Mjerimi i fanatizmittotal qe edhe mbas deshtimit te komunizmit ne 4 anet e botes vazhdojne me mbrojt date qe nuk mbrohet:kriminalitetin e tyre qe per ‘komunizm’ vrau gjysme e popullit e la ne mjerim gjysmen tjeter!
  Mire,se e keni bâ vendin me ju ardh gjithe fanatiket si ju! Jo kot po IU dergojne muxhajdinet,vellezerit e Juan ne fanatizm,
  Nje jeté kot e keni kaluar,ne cdo aspekt…je ni per t’u meshiruar,si te semundit qe vuaj nga nje semundje te pasherueshme!

  Reply to this comment
 22. fteri August 26, 08:07

  ***Ngjarje ,analizë reale e epopesë së lavdishme të luftës nac-çlirimtare dhe kundër kokëmushkve, kokëlopve ,hijenave tradhëtarve të pa fytyrë të sotëm .por edhe armiqve të rrezikshëm djeshëm të huaj dhe të brendshëm që luftuan jo për atdhe e komb por për interes e pasuri tyre si bejlerët ,agallarët ,Balli ,legalitetit ,bajrektart injorant ,kapedanve e bashubozukve hajdut e vrasës të errësirës mirditës të dibrës ,kuksit ,shkodrës ,krujës që sollën vetëm armiqësi ,vrasje ,mjerim e zi në vatrat shqiptare dhe errësirën kombëtare , sabotuan dhe luftën nac-çlirimtare u rreshtuan së bashku me pushtuesit me armë në dorë kundër partizanve çlirimtar.
  -faleminderit profesor !!!…për këtë analizë të reale të qartë e brilant.
  ****E VËRTETA NUK DO KALLAUZ.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reply to this comment
 23. DIBRANI August 26, 08:16

  E NDJEJ VETEN KRENAR SE KAM QENË STUDENTI JUAJ PROFESOR HULUSI HAKO! RESPEKTE PËR KTHJELLËSINË E MENDIMIT DHE FJALËN E SHKRUAR.

  Reply to this comment
 24. dn August 26, 08:22

  Klishet komuniste Jane si dogma,o Zotni,se antikomunistet nuk pyesin me per komunizmin qe vdiq …po ju fanatiket e fundit en de nuk e pranoni vdekjen e tij!
  E lere me te analizoni se si mbetet mohicanet e fundit!…

  Reply to this comment
 25. Mersin August 26, 12:41

  I cuditshem eshte reagimi per kete teme. Per problemet dhe hallet e dites te mjaft shqiptareve te pabuke, te varfer por edhe te nje niveli dicka me lart, pa arritur ate te mesem nuk reagohet keshtu. Duket si nje teme diskutimi per te harruar hallet, debatin per reformen ne drejtesi dhe probleme te tjera te perditshmerise. Kete debat le ta bejne historianet, akademiket, te cilet sikur flene gjume dhe jo publiku, qe nuk le fjale te faqes se fundit te fjalorit pa perdorur.

  Reply to this comment
 26. gjermani i fundit August 26, 15:38

  Majmunet shikojne rroten qe rrotullohet dhe rrotullohen edhe ata… Zoti qesh e shkrihet, se me doren(apo shkopin) e vet ka bere si rroten, ashtu edhe majmunet. Sot eshte ne mode te shahet komunizmi me rrenje e me dege, majmunet jane ne krye te fushates. E megjithate kur u merr mendte rrethrrotullimi ndalen pak e thone:”Komunizmi eshte utopi”, kaq larg dhe lart eshte komunizmi, si ylli polar. Utopi e quajne “e paarritshme”, ne fakt kuptimi eshte “e enderrueshme”. Po ku enderrojne majmunet? Ata duan Leka, prona dhe te pijne kafe ne Tajvan duke sfiduar evolucionin e Darvinit.

  Reply to this comment
  • info analitike August 26, 18:07

   “Ata duan Leka, prona dhe te pijne kafe ne Tajvan duke sfiduar evolucionin e Darvinit.”
   Eh Darvini i shkrete te kishte pare se si ka evoluar gjermani i fundit do te kishte vene duart ne koke. Ata duan ato prona dhe ato leke qe iu grabiten me dhune nga majmunet enveriste qe ende sot vazhdojne te sillen si majmune me reflekset e kushtezuara enveriste.Enveristet nuk ia kane haberin as utopise komuniste e as lirise. Ke te drejte majmunet enveriste nuk dine te enderrojne e as te arsyetojne ata dine vetem te shajne, te peshtyjne e te hakerrehen. me kete lloj “arsyetimi” qe ben ti me shume se gjermani i fundit dukesh si majmuni i fundit. Tani keta si intelektuali qe jane rreth 90 vjec e kane te merituar ate kafen e pleqerise pas nje jete te mundimshme apo mos valle yt ate vazhdon te punoje me kazem e te caje brazdat!?
   Kur lexon perla si kjo: “Balli Kombetar i pati rrenjet tek feudalet dhe cifligaret anadollake dhe qe sa lindi ishte parodi qe sikur te ringjallej Cervantes Don Kishoti do dukej hicasgje. Partite vjeterohen shpejt, ja, shihni PD qe duket me e leshte( me fal, e lashte, po njesoj eshte) se Saliu, por Balli nuk kish nevoje te formohej. Ai ka qene prezent ne shekuj, nje kaste ofiqesh dhe cifligjesh qe ka rrojtur per vete dhe per te keqen e popullit.Vllavrasje i thone te behesh bashke me pushtuesin kunder partizaneve. Te nenshkruash traktat bashkpunimi si Dalmazzo – Kelcyra. Te ishte se u rrembenin popullit pula hajde de, por ata vrane dhe dogjen dhe terrorizuan popullin me pushtuesin dhe si pushtues.Te ishe me Ballin ne vitet ’40 ishte anakronike, kriminale dhe ndofta prapambetje kulturale per ata qe ende nuk shkeputeshin dot nga bota e vjeter feudale, te jesh ballist sot eshte donkishoteske. Ka edhe me keq, jane legalistet, ata duan perralla me mbret.” te forcohet edhe me shume ideja e majmunit te fundit. Pastaj mos na cudit fare o gjermani i fundit se komunsitet nuk besonin ne Zot ndaj mos iu fut kot terreneve te armikut se do te damkosin si poliagjent edhe ty se e keni zakon te vjeter ju majmunet komuniste kete.

   Reply to this comment
   • gjermani i fundit August 26, 23:26

    O info, ti je i kenduar dhe e kupton pse u shpik rripi i pantallonave. Se nuk mjafton pullja e pantallonit, ben vaki e keputet dhe bien pantallonat. Rrit shkallen e sigurise…Shteti dhe liria jane antipode. E perseris, te shash komunizmin eshte ne mode, te argumentosh sharjen eshte mundim majmuni. Une kam 20 vjet ne Perendim, dhe per ca gjera argumentat e dikurshme te ores se marksizmit qendrojne. S’te bind dot dhe as e kam qellim, “Enderrimtaret” eshte poezia ime e preferuar, juve germoni heroizmat e Ballit.

    Reply to this comment
    • info analitike August 27, 13:10

     Ore mua nuk me behet vone sa vjet ke ti ne perendim sepse nuk je i vetmi por ju majmuneve te enverit u pelqen te gezoni te mirat e perendimit e te glorifikoni te keqijat e diktatorit. Me kot fshiheni pas citimeve te njerezve te famshem se enverin e keni ne zemer e ne mendje. Ti mund te jetosh nje jete ne perendim por do te mbetesh gjithmone rob i propagandes enveriste me te cilen te ka mekuar yt ate. Ti si i kenduar duhet te dish se barishtet e keqija nuk behen dot te mira sado qe fshihen midis bimeve. Kumandarit nuk i beri pune as pulla, as rrypi e as panolinat kur i erdhi momenti. Ti vazhdo brohorit se tashme je kthyer ne ato speciet qe i studionte me aq zell Pavllovi.

     Reply to this comment
 27. Plaku Xhuxhumaku August 26, 16:35

  Po per klishete komuniste qe ia nxine jeten njerezise ne Shqiperi ke ndonje gje per te thene o prof doktor prej leshi te ngrene nga mola?

  Reply to this comment
 28. Shkodra August 27, 11:56

  Zoti Hako,je shume i denje te besh propagande per Isis,vetem ato mund te besojne,ku mbizoteron injoranca dhe e keqja,ku fjala Liri dhe Drejtesi nuk egziston. E pabesueshme deri ku arrin qenia njerzore,vetem Komunizmi Shqiptare dhe islamiket mund te bejne kete. tung

  Reply to this comment
 29. enzo August 27, 16:55

  O Thanas ……………………………………………….!!!!!!!!?????

  Reply to this comment
 30. Enid Zoto August 27, 17:19

  O njerez (ketu me dhimbje fus edhe ata qe me kane share nga e ndjera nene se fundja jane “njeriu i ri i socializmit”) nje pyetje te sinqerte kam: ate dite qe ra busti i ‘Perendise Enver’ si nuk doli ndonjeri nga ithtaret e tij (qe perbetoheshin se per PPSH dhe Enverin hidhemi ne zjarr) qe ta shtinte njehere koburen (ne ajer te pakten) se fundja po binte busti i ATIJ te cilit i ishin falur dhe per te cilin i percellonin pellembet me 1 Maj …. ha ha ha ha ha ha

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*