Kolonel Goxhaj: Vrasja e Adem Jasharit në Prekaz, shtoi radhët e UÇK-së

Kujtim Boriçi August 31, 2013 10:16

Kolonel Goxhaj: Vrasja e Adem Jasharit në Prekaz, shtoi radhët e UÇK-së

(Vijon nga numri i kaluar)

Vrasja e Heroit të Kosovës, trimit Adem Jashari bashkë me familjarët në shtëpinë e tij në Prekas më 5 mars të vitit 1998, shërben si një shtysë kryesore për domosdoshmërinë e luftës me armë kundër serbëve, ndërkohë, bëri që të shtohen radhët e UÇK-së… Në rrëfimin e tij, kolonel Dilaver Goxhaj, tregon se në këtë situatë, kërkohej më tepër se kurrë vënia në praktikë e njohurive akademike e atyre si pjesëmarrës në shumë stërvitje të improvizuara dekadave në Shqipëri.. Ai shton se në mjaft përpjekje të UÇK-s, u aplikuan metodat e luftës partizane që kishte përdorur Mehmet Shehu me Brigadën e Parë Sulmuse për çlirimin e Shqipërisë…

Sipas argumenteve tuaja, gjatë luftës në Kosovë kundër ushtrisë serbe, u aplikuan masivisht metodat e luftës partizane… A kemi pasur luftime të tilla që të kenë pasur vlerat e një beteje?

– Po. Por, para se të ta tregoj, duhet të dimë se mund të ndodhë që një luftim, apo një betejë, mund të përfundojë edhe si një fitore e Pirros, por që përfundimisht favorizon palën e mposhtur. Dhe jo pa qëllim unë përmenda luftimin e fundit të inkursionit të Br1S, të 3 marsit 1944. Ajo rigadë edhe pse pati 75 partizanë të vrarë, të plagosur apo të dalë nga luftimi për shkak të ngrirjeve dhe urisë, por megjithatë, ajo fitore favorizoi LANÇ-in.

Patët shembuj të tillë gjatë luftës së UÇK-së?

-Edhe gjatë luftës në Kosovë patëm një luftim të tillë, me humbje për UÇK-në, por që mori vlerat e një beteje në favorin e UÇK-së. Dhe ai luftim ka ndodhur përsëri në 5 Mars, por tashti pas 54 vjetësh, në 5 Mars 1998. Ajo është lufta e Prekazit, ku lufton Adem Jashari me gjithë fisin e tij. Ai luftim, çuditërisht përkon përsëri me përfundimin e atij inkursioni para 54 vjetësh. Lufta që ndërmorën serbët kundër Adem Jasharit ishte e kundërt me arsyen, edhe pse e fituan atë fizikisht, pasi serbët menduan se me përdorimin e forcës do ta zgjidhnin qetësinë në Kosovë. Edhe pse ata e fituan atë luftim, duke e vrarë gjithë fisin e Jasharajve, ata favorizuan UÇK-në, u bënë shumë më të dobët se ajo, pasi nuk nxorën asnjë përfitim nga paqja që ata mendonin se do t’u vinte pas fitores fizike që patën. Në vend që të kishim një paqe të gjatë e të sigurt, sikundër patën menduar serbët, na ndodhi e kundërta, u acarua i gjithë populli në Kosovë dhe shpërtheu një bum në lindjen dhe fuqizimin e formacioneve të UÇK-së, ku menjëherë pas luftës në Prekaz kemi një seri luftimesh të vogla. Prandaj mund ta themi plot bindje se Lufta e Prekazit pati vlerat e një beteje.

Pse lufta e Prekazit, ku u vranë Adem Jashari e familjarë të tijë pati vlerat e një beteje?

-Serbët, me atë përplasje, krijuan shumë pengesa në rrugën e tyre. Kështu, me luftën që ata bënë, sfiduan arsyen, dhe kjo solli shumimin e UÇK-së. Si rjedhojë, ai bum i UÇK-së e kapi armikun në befasi, e shokoi atë psikologjikisht, ngaqë pat krijuar bindjen se nuk do të kish më grupe të armatosura në Kosovë. Duhej të na ndodhte ajo humbje e madhe, që të shpërthente ai shtim në formë bumi i formacioneve të UÇK-së. Kjo solli atë kthesë shumë të madhe në zhvillimin e luftës, pasi ai luftim, edhe pse u humba fizikisht nga ana e jonë, u shndërrua në një apel për qëndresë kombëtare, në dëshirë për pavarësi kombëtare e shkrirë me dëshirën për bashkim me shtetin amë. Për këtë arsye mund të themi me plot bindjen se Lufta e Prekazit pati vlerat e një beteje, por nuk mund të quhet kurrë betejë. Ai luftim pati vlerat e një beteje pasi ndodhi ajo që tashmë e dimë të gjithë, populli shqiptar në Kosovë, edhe pse nuk e donte luftën, u detyrua të hynte në luftë i shtyrë nga ndjenjat kombëtare dhe jo nga interesa të parallogaritura, duke vendosur të shkojë gjatë luftës deri në ekstrem. Megjithatë, mund të themi e të pranojmë se e gjithë lufta dyvjeçare në Kosovë mund të quhet një betejë, por jo se gjatë asaj lufte janë zhvilluar beteja.

Duke mos pasur mundësinë që UÇK-ja të zhvillonte beteja, a mundej ajo ta çlironte e vetme Kosovën?

-Janë të shumtë ata që e bëjnë këtë pyetje mosbesuese për luftën çlirimtare në Kosovë. Dhe kjo vjen për faktin se ende në konceptet e tyre është i ngulitur mendimi se pikësynimi i vetëm i strategjisë së një lufte është shkatërrimi i forcave të armikut, sipas parimit të Klauzeviçit: “gjaku është çmimi i fitores”. Duhet të kini një gjë parasysh, jo vetëm ne, por të gjithë ata popuj që rrëmbejnë armët për liri dhe i bashkëngjiten një lufte popullore partizane, si dhe ajo e jona në Kosovë, luftonim me bindjen se ne do ta çlironim Kosovën, pa menduar se do ta mundim apo jo ushtrinë e Serbisë, pa menduar se do tëvriteshim apo jo. Nëse ne do të bënim të tilla llogaritje, as që do t’i hynim asaj lufte, sit ë gjithë popujt e tjerë që kanë luftuar dhe po luftojnë. Lufta çlirimtare guerile është gjithnjë një çështje që fillimisht duket se të çon drejt ferrit, por brenda ka shpresë se një ditë do të vijë e mira. Po të mos ishte ajo shpresë, nuk do të kish luftëra çlirimtare. Kjo ishte dhe strategjia në luftën në terren në Kosovë..

 

Cila ishte kjo strategji?

-Bazuar në këtë, strategjia luftës sonë çlirimtare në Kosovë, kundër ushtrisë serbe shumë herë më të fuqishëm dhe shumë herë më të madh në numër dhe në teknologji ushtarake se UÇK-ja, synonte që fitoren vendimtare ta arrinim duke bërë largimin e armikut nga Kosova, pa bërë luftime serioze, e jo më të bëhej fjalë për beteja ushtarake. Për një strategji të tillë kemi shumë shembuj nga historia ku, përmes luftës guerile, e favorizuar nga kushte të mira të terrenit dhe ato rajonale apo ndërkombëtare, ka dhënë rezultate të tilla. Lufta guerile është si puna e zègalit (murjelës) me buallin apo me qètë. Zègali është i vogël, por pickimet e tij e bëjnë buallin dhe kaun të marrin vrapin dhe mos të dinë ku të ndalojë, porsa dëgjojnë fishkëllimën e zègalit e jo më kur pësojnë pickimin e tij. Raste të tilla kanë qenë jo të pakta në luftën tonë, kur rendimet e UÇK-së afroheshin për të sulmuar, pothuaj në të gjitha zonat tona operative, sidomos në malësinë e Gollakut, ku vepronte brigade e komanduar nga Adem Shehu, nga Farka e Tiranë. Pra, ai ishte pikësynimi ynë, të detyrohej armikun të hiqte dorë vetë nga mbajtja nën okupim e Kosovës. Dhe kjo ishte një strategji jo e thjeshtë, e cila synonte që veprimi psikologjik të ishte aq i efektshëm sa armiku të detyrohej të largohej, pa qenë nevoja të zhvilloheshin luftime të ashpra. Me një fjalë, të arrihej një fitore pa gjakderdhje. Kjo strategji bën përjashtim, ngaqë janë raste të rralla.

Pati gjatë luftës në Kosovë ‘Fitore pa gjakderdhje’?

-Të tilla raste UÇK-ja pati shumë herë, por rasti më simbolik i kësaj

lloj fitoreje ishin ngjarjet e fillimit të Janarit 1999, të cilat përfunduan me shkëmbimin e robërve midis ushtrisë të Serbisë dhe UÇKsë, pavarësisht se ne nuk ditëm ta menaxhonim me sukses atë fitore, edhe pse ajo fitore na çoi në Rambuje. Nga ana tjetër, kjo strategji nuk e prekte aspak vlerën e luftës sonë, por përkundrazi, e lartësonte atë. Ajo ishte një mundësi e padukshme e strategjisë së UÇK-së, ishte një depërtim në fushën e luftës psikologjike, duke hequr dorë nga betejat e tentuara gjatë vitit 1998, pasi për ne ishin të papërballueshme, gjë që do të ishte marrëzi nëse do të vijonim në atë mënyrë të luftuari, pa mohuar faktin se ishte edhe e pamundshme nga ana e UÇK-së deri në Qershorin e vitit 1999. Pra, pikësynimi ynë i vërtetë nuk ishte kurrë kërkimi i betejës, por krijimi i një situate strategjike të favorshme për vetë largimin e armikut ose me ulje në bisedime, por gjithmonë duke mos hequr kurrë dorë nga lufta e gjatë popullore.

Si u aplikua në frontin e luftës kjo strategji nga ju drejtuesit e UÇK-së?

Përmes shkurajimit të kundërshtarit, ky ka qenë synimi strategjik i UÇK-së. Dhe ky shkurajim strategjik do të arrihej përmes luftës popullore, duke e etyruar atë ta ndryshonte shpesh frontin e luftimeve, të shpërndante shpesh e më shpesh forcat e veta sa në një drejtim në tjetrin, por edhe duke i vënë në rrezik komunikacionin dhe rezervat, duke e detyruar që t’i tërhiqte në territorin e Serbisë të gjitha bazat e tij të furnizimit. Dhe kjo mundësi neve na erdhi duke na u rritur, pasi kishim arritur që ta centralizonim gjithnjë e më mirë drejtimin e UÇK-së. Duke qenë se ushtria e Serbisë ishte një ushtri e madhe në raport me ne, (mbi 100.000 me 20.000 forca), aq më të shpejta filluan të ishin efektet e goditjeve tona, të cilat u vunë re si në ndryshimin prej tyre të vijave të komunikacionit ashtu edhe në shtrirjen dhe ndërrimin e shpeshtë të vend bazimeve të forcave të tyre, ku më pas filluan dhe dezertimet. Ne, duke përdorur goditjet e befasishme sipas strategjisë së luftës popullore, filluam t’i shkurajonim komandantët serbë, por edhe forcat e tyre, duke i detyruar ata të mendonin se kushtet e tyre në Kosovë po bëheshin gjithnjë e më të dis favorshme. Nëse ne do të kërkonim betejë, do të thoshte që të shkonim drejt disfatës së sigurt.

 

Në cilat luftime vepruat në këtë mënyrë?

-Në Rahovec, në Loxhë, në Bardh të Madh e gjetkë, gjatë vitit 1998, etj… Kjo, pasi beteja kërkon përqendrim të madh forcash dhe mundësisht ekuivalentim teknologjik në armatim… Gjithashtu, duke qenë se kundërshtari ynë i kishte të gjitha mundësitë që të përforcohej shumë shpejt në atë pikë ku ne do të mund të përqendroheshim, për UÇK-në beteja do të ishte një katastrofë. Dhe, po të lexojmë Tarlenë, mësojmë se Napoloni prandaj pësoi disfatë disa herë, pasi nuk e pati parasysh mundësinë e përforcimit të shpejtë të kundërshtarit.

Ju theksoni se në këtë periudhë, UÇK-ja pati marrë tiparet e një ushtrie të rregullt. Si atëherë ajo do të zhvillonte luftë guerile?

-Është e vërtetë që UÇK-ja po merrte gjithnjë e më shumë tiparet e një ushtrie të rregullt, por në kushtet e Kosovës, si të terrenit edhe të armikut që kishim përballë, ne ishim të detyruar të zhvillonim vetëm luftë guerile, me formacionet e rregullta, të kombinuar me atë diversioniste, duke i ndërthurur të dy format e saj. Ndërthurja e luftës guerile me atë diversioniste na dha sukses, prandaj në çdo rendim tonin luftarak, prej kompanisë e deri në zonë operative ngritëm formacionet e posaçme të luftës diversioniste, të cilat i patëm emërtuar me emrin simbolik “Skifterët” dhe më pas edhe me nënrepartet e quajtura “Gardiste”. Kjo solli në luftë befasi për gjeneralët serbë, gjë që është pranuar dhe më vonë…

Cila ishte kjo taktikë befasuese për gjeneralët serbë që drejtonin ushtrinë e tyre në Kosovë?

-Thash që këtë kombinim tonin e kishin vënë re dhe i ruheshin edhe gjeneralët dhe komandantët e tjerë serbë. Ja se si e ka pranuar vetë në Gjyqin e Hagës gjenerali serb Bizhidar DeliÇ, kur thotë: “Çdo shtab i UÇK-së kishte njësi të ndërhyrjes që mbështesnin trupat e UÇK-së, që vepronin në terren”. Por të kuptohemi drejt, kjo nuk do të thotë ajo strategji dhe taktikë ishte një risi e jona. Jo. Këtë lloj ndërthurje e pat përdorur gjerësisht Ushtra Çlirimtare e Kinës, pas Luftës së Dytë Botërore, më pas ajo e Vietnamit dhe më vonë u përdor edhe në Qipro, Algjeri dhe Kubë. Por, e veçanta e jonë qëndron në atë se ne e përshtatëm atë lloj strategjie në kushtet e një teknologjie shumë më modern nga ana e armikut dhe në një terren me sipërfaqe të kufizuar, ku shumica e tij është terren fushor dhe i zhveshur. Dhe për realizimin e kësaj ndërthurjeje ne shfrytëzuam jo vetëm pakënaqësinë sociale të popullit tonë, por edhe armiqësinë e gjatë midis shqiptarëve dhe kolonëve serbë të Kosovës, të cilën e kish ngritur Milosheviçi në ashpërsinë më të madhe.

Si aplikuat luftën guerile në Kosovë?

Zhvillimin e luftës guerile të ndërthurur me atë diversioniste na e mundësoi dhe na e imponoi edhe politika e hakmarrjes masive që bënte policia, paramilitarët serbë dhe ushtria e tyre, duke na djegur fshatra të tëra si dhe duke u grabitur atyre gjithë pasurinë e tundshme, pa folur për shpërnguljen me dhunë të popullsisë, sipas teorisë së tokës së djegur, të cilën e kam shpjeguar dhe e kam bërë tëqartë për publikun e gjerë shqiptar në një intervistë që i pata bërë gjatë luftës, në Marsi 1999, shefit të Shtabit të Përgjithshëm të UÇKsë, Bislim Zyrapit. Ajo lloj strategjie hakmarrëse masive na detyroi ne që të kalonim në taktikën e luftimeve në shkallë të vogël, vendim ky i marrë në një mbledhje urgjente të Shtabit të Përgjithshëm, në 20 Mars 1999, kur Serbia nisi operacionin famëkeq “Patkoi”. Por më vjen keq që z. Jakup Krasniqi, në një nga botimet e tij mundohet ta mohoi një gjë të tillë, edhe pse në atë kohë ai nuk ka qenë në Kosovë. Ne, duke kaluar në këtë lloj strategjie dhe taktike, e shtrimë dhe e zgjeruam së tepërmi agresivitetin tonë në një sipërfaqe shumë më të madhe se deri atëherë, duke e detyruar armikun të shpërndante forcat e veta, gjë që na mundësonte ne t’i godisnim më lehtë dhe me forca më të pakta se më parë.

Cili ishte efekti mbi kundërshtarin, ushtrinë serbe?

-Kuptohet që kjo mënyrë veprimi nga ana e jonë, me goditje të vogla, por të shpejta e të shpeshta, natyrisht që pati peshën e vet në vendimin e Serbisë për t’u larguar nga Kosova, i cili ishte edhe synimi ynë strategjik. Normalisht që diversioni ynë fillimisht ishte i kufizuar në infiltrimin shumëformësh, në shpinë të armikut, me pjesëza shumë të vogla, por të gjitha së bashku ato përbënin diçka të madhe dhe të fuqishme. Kështu që, zhvillimi i strategjisë së hakmarrjes masive nga ana e Serbisë, e dobësoi fuqinë e saj rezistuese ndaj reagimit tonë. Dhe kjo ishte një rezultat shumë serioz për ne, pasi, sa më shumë hakmerrej masivisht Serbia, aq më shumë shtoheshin radhët tona. Sa më shumë na shtoheshin neve radhët, aq më dinamike bëhej lufta jonë, duke ju përshtatur momentit. Kuptohet që, fillimisht, dy javët e para të saj, kur kaluam në këtë lloj kombinimi të luftës guerile patëm shumë intervale statike, pavarësisht se ishim shumë më efektivë kundër armikut se më herët. Kjo për disa arsye, ku një prej tyre ishte ajo e përshtatjes së komandantëve dhe luftëtarëve me këtë lloj strategji dhe taktike, si dhe i lamë armikut kohë që të depërtonte edhe në territore që deri atëherë nuk kish mundur të shkonte. Këtë taktikë e përdorëm që armiku të mund të shpërndante forcat e tij në një territor shumë më të gjerë. Mirëpo, për ta mbajtur atë territor të gjerë nën kontroll, kërkohej që Serbia të sillte dyfishin e forcave të veta. Në këtë rast suksesi ynë kish probabilitet më të lartë, po të kemi parasysh hapësirën dhe numrin e njerëzve për atë hapësirë në të cilën shpërndahej armiku, duke na krijuar raste të shumta për veprime iversioniste. Kështu, kishim avantazhe në ecurinë e luftës…

Cilat ishin këto avantazhe?

-Forcat tona vepronin më me lehtësi dhe në zonat e veshura me pyje dhe ato malore filluam të kishim përparësi, prandaj dhe Serbia urdhëroi prerjen e pyjeve në të gjithë gjatësinë e rrugëve të Kosovës, atje ku kish, në një thellësi jo më pak se 100 metra. Ajo përhapje e detyruar e forca ve serbe na mundësoi edhe në drejtimin e fitimit të kohës për të zgjeruar radhët tona me luftëtarë të rinj nga radhët e popullit, si rrjedhojë e hakmarrjes masive serbe.

(Vijon nesër)

 

NESËR DO TË LEXONI:

-Rrëfimin e kolonel Goxhajt: Ekulibri i forcave në drejtime taktike lokale dhe operative, kyç i suksesit në luftimet në në Podrimje, në Gollak, Bajgorë, Berishë, në Pashtrik, Nerodime, Koshare etj.

-Si u luftua dhe u arrit fitorja nga UÇK në betejat e Budakovës (prill 1999), Topillës(maj 1999), në Kaçandolli, të Shalës së Bajgorës, etj.

-Si u bë në pak javë tmerri i ushtrisë serbe Br153, e komanduar nga oficeri Adem Shehu nga Farka e Tiranës.

Kujtim Boriçi August 31, 2013 10:16
Komento

50 Komente

 1. Gramoz August 31, 14:31

  bravo komandant ju jemi mirenjohes per jete te jeteve ndjenja kombetare kurrrrre nuk do na shuhet ,pa kete ndjenje nuk ka te ardhme ,,,ju faleminderit z goxhaj

  Reply to this comment
 2. beni August 31, 15:14

  Pamjet firmike te nje televizioni Italian,ne ngjarjet ne Kosove te mbas luftes kur grupe te organizuara dogjen pothuajse te gjith kishat ortodokse,te len te kuptosh,se ketu kemi te bejme me nje lufte Fetare ku ky mjeker cjapi, xhihad Islamik, ne emer te shqiptarve, ngriti pushken kunder Serbis per gjoja dinjitet kombetar!
  Dinjiteti kombetar nuk i trazon kulturen e tjetrit ose te nje kombi tjetr,por lufton per mos diskriminim e tij!
  Edhe Hitleri kur i hyri frances nuk ngacmoj asnje send nga kultura franceze!
  Dikush e shfrytezoj budallekun e ketij jasharit per pushtet e ekspansion,se per budallekun e tij tu humbesh jeten gjith familjes,ku shum femije akoma nuk e dinin se cfar luheshe me politiken,ne kosove!Mir kete qe e lane mente,por familjaret e tij si duhet te budalloseshin mbas tij,kur shohim qe sot puthen e shtrengohen me Serbet sikur te mos ket ndodhuar as nje gje!Luftoj per fe apo per atdhe?

  Reply to this comment
  • SHKUPI August 31, 23:51

   BENI @ Ti si duket nuk kupton disa gejera se ke tru qeni.Serbet per te mbisunduar dhe si kompleks e kishin paaftesine e tyre te sundojne,dhe ndertonin kisha per te vene kufinje se gjithku ku ka nje serb ka nje kishe dhe eshte Serbi.Jane djegur sepse kishat i kane pasur magazina lufte,vendstrehime te krimineleve.Tani cfar duhet bere me ta kur ska asnje ortodoks aty? Pse nuk i pishen e nuk i renuan ato kisha te vjetra qe ishin shekuj me pare?Kur serbet e njesoshin kombin me kishen,e keqperdornin ate,demtonin shqipetaret cfar duhet tu benin?Per cdo 10 serbe nga nje kishe? Ti nuk ke faj se je islamofob e shqiptarofob.Nese tani atjeku jeton ti te ndertohen nja dhjet xhami per nja 100 musliman si do thoshe ti,ne rregull do ishte? Te shoh edhe neper disa komente tjera se ste behet vone per shqiptari por vetem per kisha.Per 10000 banor nje xhami,kurse per 1000 serb 10 kisha.Shkon dic ketu?

   Reply to this comment
  • gaja January 4, 15:47

   O, ti vërtet qenke i flliqur dha kundër shqipëtar. Se di, nëse ke ndonjë rrënjë serbi atëherë je fashist serb, se shqipëtar nuk e besoj se je.

   Reply to this comment
 3. Akrepi August 31, 17:15

  Ore Beni! Vetem ti dhe ca miq te Milloshit ketej nga ne kosovaret nuk e paske kuptuar (nu do) se masakra ndaj popullsise shqiptare ne trojet e veta ne Kosove, eshte nder me te rendat e 200 viteve te fundit… Shume nga bashkeatdhetaret tane, me mijera, ende jane te zhdukur, pa varre…

  Reply to this comment
 4. Auron August 31, 21:04

  Ky koloneli ne pension,ish ushtar i Sali Berishes, Goxhaj,duket nga larg se eshte nje SHARLATAN AVENTURIER!!!
  -Merr si shembull inkursionin e Brigades se PARE SULMUESE per shpetimin e SHTABIT TE PERGJITHSHEM TE USHTRISE NACIONAL-CLIRIMTARE,por,qe nuk e arriti dot,se VETE SHTABI ME ENVER HOXHEN KISHIN SHPETUAR PA ARDHUR MEHMET SHEHU,duke e VLERESUAR SI BETEJE LUFTARAKE!!!
  Jo,more DELIRANT SHPELLAR,se nuk beri asnje beteje kjo brigade,qe ti merr si shembull,duke ULUR me qellim te keq qindra LUFTIME te BRIGADAVE te tjera te USHTRISE!!!
  -.Ja edhe kulmi i SHARLATANIZMIT DHE INJORANCES SE KETIJ DELIRANTI LAPANGJOZ:
  -” Lufta guerile është si puna e zègalit (murjelës) me buallin apo me qètë. Zègali është i vogël, por pickimet e tij e bëjnë buallin dhe kaun të marrin vrapin dhe mos të dinë ku të ndalojë, porsa dëgjojnë fishkëllimën e zègalit e jo më kur pësojnë pickimin e tij”
  Vetem kaq mjafton,per t’i vene damken e SHARLATANIT ketij mashtruesi kokebosh e ANTI SHQIPTAR!!!
  Te krahasosh LUFTEN GUERILE TE POPULLIT KOSOVAR KUNDER USHTRISE FASHISTE SERBE me ROLIN QE LUAN MIZA E ZEGALIT NE BYTHEN E KALIT,NUK KA TURP ME TE MADH!!!
  Kosovaret me kaq duhet ta kuptojne se kane vene ne krye te UCK-se nje KOQE GOMARI DHE SPIUN TE SERBISE!!!
  I lutem redaksise se gazetes “DITA”,qe me kaq ta nderprese botimin e intervistes se TURPIT me kete SHARLATAN KOKE BOSH!!.

  Reply to this comment
  • gezimi September 1, 14:55

   Ky fare Auroni duhet te jete ndonje idjot ose jashte kalibrit njerezor, ose ndonje nga ato fytyrat e perbuzura te shoqerise, qe ka guximin e thote idjotesi te pashoqe. Ose duhet te jete ndonje i perzene nga femijet e tij dhe nuk di se c’thote. Por qe duhet te jete idjot kalibri, duket. Si duket do t’u kete dale nga pavjoni atyre te spitalit 5. Njoftoni policine.

   Reply to this comment
   • Auron September 1, 21:17

    @gezim!
    Mos me ngaterro me shoket e tu paciente te SPITALIT PSIKIATRIK NR 5 NE TIRANE!!!
    Po te ishte ndryshe,duhet te kundershtoje me argumente ato,qe sipas teje jane idiotesi!!!
    Ne se ti pranon,qe LUFTA E POPULLIT KOSOVAR KUNDER SERBISE TE KRAHASOHET ME ATE CFARE BEN MIZA E ZEGALIT NE BYTHEN E KALIT,doemos,qe je I CMENDUR OSE CETNIK SERB!!!
    Ky miku yt,Goxhaj,qe ti mbron,duket qe larg se eshte nje DELIRANT I PERSHTIROSUR,qe i duket vetja KOKE E MADHE SI STRATEG USHTARAK!!!
    Na flet per AKADEMI USHTARAKE,PER TAKTIKA E STRATEGJ sikur ne Shqiperi te kete BRIGADA E DIVIZIONE LUFTARAKE SI DIKUR!!!
    Ushtaret tane,pervec plotesimit te nevojave per ca DOLLARE,duke vajtur ne Afganistan etj,vetem pastrojne PLEHRAT tek ne!!
    Sa per luften e UCK-se,lerini te flasin e shkryajne vete kosovaret,se po luani rolin e CLIRIMTARIT TE KOSOVES,kur ne fakt jeni ca KARIERISTE DELIRANTE pa tru!!!

    Reply to this comment
    • gzimi September 1, 22:09

     Dukesh qe je iot, pasi nuk njeh krahasimin. Ti, mesa duket nuk duhet te kesh me shume se 7 klase dhe ato duhet t’i kesh shkolle fshati te humbur. Krahasimi qe perdor koloneli i luftes partizane si zegali qe terbon buallin, ashtu edhe gurilasit i terbojne ushtrite pushtuese, eshte nga me te goditurit. Por me sa duket ti je nul nga kjo ane dhe nje lloj intriganiti qe nuk e ke shokun. Mesa duket kjo lloj intrige duhet e e ket dhene sukses ne jete dh duhet tejesh dalluar per servilizim, pasi ata ane te tille interprestues jashte logjike

     Reply to this comment
     • zefi September 1, 23:46

      A nuk e kupton,o “gezim”,qe je injorant analfabet,aq sa edhe emrin tend nuk di ta shkruash drejt,por e shkruan “gzim”???
      Merr nje njeri tjeter,qe ka mbaruar te pakten 4 klase fillore dhe meso prej tij se sa gabime ortografike ke bere ne repliken tende foshnjarak kunder meje!!
      Ne se je i semure me PARKINSON eshte tjeter gje:TE FALET!!!

 5. Dilaver Goxhaj August 31, 22:12

  Ketij shqipfolesi, me pseudonimin Beni, i cili nuk e di qe Adem Jashari per atdhe sakrifikoi jeten e vet dhe te familjes se tij, por qe ky zoteri duhet te jete serb i Kosoves, pasi nuk mund te kete shqiptar, me nene e babe shqiptari qe te kete kete mendim, po i pergjigjem se Atdheu fillon nga familja dhe Ademi mbrojti familjen e vet dhe duke mbrojtur familjen e vet ngriti ne kembe gjithe shqiptaret ne Kosove qe e kane gjyshin dhe gjyshen, katragjyshin dhe katragjyshen, si nga baba ashtu edhe nga dajet, shqiptar te paster si dhe nenen e baben po ashtu,dhe plotesuan formacionet e UCK-se. Dhe t’a akuzosh Adem Jashari keshu sikunder ben ky fare shqipflesei me pseudonimin “beni” do te thote se ky ose eshte serb ose eshte agjent i serbeve.
  Persa i perket se kush i dogji kishat ne Kosove, po i pergjigjem vetem me ate cka i kam kthyer pergjigje Ismail Kadarese, ne librin tim: “UCK-ja dhe Kadareja”, Prishtine 2004, i cili keshtu si ky zoteri na akuzoi per kishat serbe,ne ngjarjet e Marsit te vitit 2004, ne Kosove:

  KUSH I DOGJI KISHAT?

  Përse i le gërmadhat e Ilionit, ç’kërkon,
  Që midis kohërave endesh si somnambul?
  S’të mjaftuan zjarret, tempujt, klithmat e Trojës,
  S’të mjaftuan qytetet që hëngre në kohët e
  mëvonshme?
  Tani hënë e bardhë, e vdekur mbi to shndrit.

  (Ismail Kadare: Vargje nga poezia “Kali i Trojës”.)

  Në “analizën” për ngjarjet e marsit, ju, z. Kadare shpreheni se:“Brenda një nate u dogjën aq kisha sa ndoshta nuk janë djegur gjatë një shekulli në Europë.”
  Ndoshta është ashtu, por që të ketë aq shumë kisha serbe në Kosovë, vështirë se besohet. Ju, qëllimisht, nuk e jepni shifrën e kishave të djegura, me qëllim që ta befasoni e njëkohësisht ta bindni lexuesin apriori. Se përse e bëni këtë, mund ta shpjegoni vetëm ju…
  Por, po qe se në Kosovë do të kish aq shumë kisha të djegura, do të besohej se në Kosovë predominon popullsia serbe dhe jo ajo shqiptare, gjë që nuk qëndron, pasi vetëm 13 kisha e manastire u dogjën dhe asnjë më shumë. Por a e dini ju, zoti Kadare, se, nga këto 13 kishat dhe manastiret, asnjë nuk u dogj gjatë ditës së parë të protestave? Ato u dogjën duke u gdhirë dita e dytë e protestave dhe gjatë asaj dite dhe, për çudi, brenda të njëjtës kohë në të gjithë Kosovën!.. Në qoftë se populli do të kishte atë urrejtjen që unë nuk e shoh gjëkundi, veçse në “argumentet” tuaja, atëhere përse nuk i dogji kishat dhe manastiret gjatë ditës së parë, kur nuk kish përforcime në to as nga ushtarë të KFOR – it dhe as nga polica e UNMIK – ut?…
  Mirë. Me lejoni për një moment të kthehemi pak më prapa në kohë. Si e harruat kaq shpejt, zotëri, se, vetëm para pesë vjetësh, në Kosovë ka patur dy vite lufte të armatosur ndëretnike, midis shqiptarëve autoktonë dhe serbëve kolonizatorë dhe, sikundër dihet, gjatë asaj kohe nuk u dogj asnjë kishë apo manastir? Ja, në manastirin e Deviçit në Drenicë, për shembull, për nevoja të luftës, ishte instaluar një njësit i UÇK – së dhe jo vetëm që nuk u prek e nuk u prish asgjë, por edhe dy murgjërit që ishin atje, janë respektuar ashtu sikundër u takon njerëzve të nderuar të fesë. Kështu ka ndodhur edhe me manastirin e Deçanit dhe në shumë kisha të tjera, të cilat ndodheshin brenda territoreve që kontrollohshin nga UÇK – ja. Madje, ka patur edhe porosi e urdhra të rrepta nga Shtabi Përgjithëshëm për këtë qëllim, zotëri, që objektet e kultit kurrë të mos prekeshin.
  Në rast se do të pranohet kjo që thoni juve dhe, në rast se do të pranohet edhe ajo tjetra, se “ekstremistët, të veshur me duhmë antiserbe” ishin ish – luftëtarë të UÇK – së, (paragjykim që e vërtetojnë arrestimet e shumta, për të cilat folëm më lart), natyrshëm lind pyetja: Në qoftë se këta “ekstremistë” ishin aq antitolerantë, pse nuk i dogjën ato kisha e manastire atëhere kur nuk mund t’i ndalonte e t’i akuzonte askush, se luftë ishte? Pse nuk i dogjën ato objekte kulti në shenjë hakmarrjeje në kohën që në Kosovë digjeshin xhamitë dhe shkatërroheshin të gjitha teqetë bektashiane prej formacioneve ushtarako – policore sërbe? Nuk i dogjën, e para, sepse nuk është në traditën e shqiptarit të merret me punë të tilla të errëta dhe, e dyta, sepse e dinin shumë mirë se çfarë ndieshmërie dhe ç’zhurmë e madhe propagandistike krijohet në raste të tilla… Dhe, të mos harrojmë që, në të kundërt, ushtria, policia dhe paramilitarët serbë dogjën e shkatërruan në Kosovë plot 218 xhami, kryesisht gjatë katër muajve të fundit të luftës. Si përfundim, duke perifrazuar fjalët tuaja, unë kam të drejtën morale të them se, kaq shumë xhami e teqe nuk u dogjën e nuk u shkatërruan as gjatë pesë kryqëzatave të krishtërimit kundër muslimanizmit, zoti Kadare. Dhe të pyes: “Cilët janë primitivët e vërtetë, zotëri, ne, apo të tjerët?…”
  Të mos harrojmë se, xhamitë dhe teqetë bektashiane shqiptare u dogjën në mënyrë të programuar e të organizuar, me urdhër të oficerëve serbë, pra me një vendim paraprak të shtetit serb.
  Vetë zoti Wesli Klark e shpjegon këtë gjë në dëshminë e tij në gjyqin e Millosheviçit: “Ishte e qartë nga burimet e tjera të besueshme se atje ishte një lloj selie e përbashkët e ushtrisë dhe policisë, nën drejtimin e Shahinoviçit, për të koordinuar veprimtaritë e ushtrisë dhe policisë në terren dhe për të evituar kontrollin e drejtpërdrejtë të forcave të armatosura nga Shtabi i Përgjithëshëm…, se atje kishte ende elementë, të cilët nuk ishin nën kontrollin e plotë politik të Milosheviçit.”
  Dhe as juve e as Solana e kompani, as ata “çlirimtarët” europjanë, nuk thatë qoftë edhe një fjalë për djegien e tyre. Ne i dimë edhe arsyet, edhe psikologjinë që justifikon raste të tilla dhe që “përkthehen” pak a shumë kështu: “Ç’u lëron nënën shqiptarëve, ato janë institucione për myslimanët, të cilët nuk duhet të jetojnë në Europë, Europa është vetëm për të krishterët?…” A nuk janë tejet primitive edhe këto arsye dhe kjo lloj psikologjie, zotëri?
  Lidhur me këtë problem, dëshiroj t’iu kujtoj se çfarë i keni thënë zotit Denis Fernandez, më 5 maj 1999:
  “Dua të them që nuk iu shkrepi rastësisht në kokë: Shteti kriminel serb i kishte programuar dhe unë vazhdoj të jem i bindur se shërbimet e fshehta perëndimore qenë në dijeni.”
  Mua, zotëri, nga ato që kam parë në Kosovë, nga ato që di dhe që ndiej, më gërryen e më gërryen nga brenda një ide, një pyetje – fikse: Përse të mos themi se djegia e kishave serbe në Kosovë u bë përmes agjentëve të saj shqiptarë? A e dini, zotëri, se çfarë kanë deklaruar me gojën e tyre drejtuesit kryesorë të shtetit serb në vitin 1999, menjëherë pas mbarimit të luftës, në lidhje me agjentët e tyre në Kosovë? Ne, thanë ata, kemi patur rreth 80 mijë agjentë të rregullt në Kosovë, që do të thotë agjentë të paguar rregullisht. Besoj se, shumicën e tyre, padroni i vjetër e ka ende nën komandë dhe ata vazhdojnë të jenë aktivë, gjë që shihet e kuptohet edhe nga informacioni shumë i hollësishëm që kanë mediat serbe për Kosovën. Mos i paguan kot Serbia ata agjentë?…
  Fillimisht edhe unë nuk i kam besuar asaj shifre marramendëse, por më vonë jam bindur. Shumë intelektualë atdhetarë të moshës së thyer, të cilët në vitet ’50-të kanë kryer kurset e partisë nëpër qytetet e Kosovës, tregojnë se, gjatë seminareve, iu është përsëritur shpesh se partia është shumë e organizuar dhe se forca e saj qendron te informacioni. Për këtë qëllim, thuhej, partia ka shërbimet e saj të fshehta. Për shembull, kujtojnë ata, na thoshnin se, në çdo 60 familje, sigurimi i shtetit ka 6 bashkëpunëtorë të rregullt, ndërsa kundërzbulimi i armatës ka parimin që, në çdo 60 familje, të ketë 12 bashkëpunëtorë të tillë. Këtij nuk mund t’i vesh emër tjetër, veçse spiunazh total, kjo do të thotë t’i ndërsesh të gjithë kundër të gjithëve dhe besoj se Kosova ka qenë një vend ideal eksperimentimi edhe në këtë fushë, për shkak të cinizmit me të cilin trajtoheshin shqiptarët.
  A e dini, zoti Kadare, se “armata” e spiunëve na del se ishte dy deri tri herë më e madhe se efektivi i UÇK – së? Po të marrim parasysh se gjysma e popullit përbëhet nga pleq e fëmijë dhe po të heqim edhe vajzat e gratë e moshës së aftë për punë e për luftë, del që, në çdo 7 – 8 shqiptarë meshkuj të aftë për punë e luftë, ose në çdo 24 shqiptarë ( duke llogaritur të tërë popullin e Kosovës), njëri ka qenë bashkëpunëtor i shërbimeve sekrete serbe (?!…).
  Edhe në fillim të viteve ’90-të, ishin kryesisht kosovarët e kësaj “armate” që erdhën në Shqipëri, të cilët, me bizneset dhe sjelljet e tyre, kishin për qëllim të nxisnin të popullsia shqiptare e shtetit – amë ndjenjën e urrejtjes për Kosovën dhe shqiptarët e saj.
  Edhe nxirja e realitetit nga gazetat që filluan të botoheshin në Prishtinë pas mbarimit të luftës dhe kthimit të popullit në trojet e veta, ku flitej vetëm keq për Shqipërinë dhe për popullin e saj dhe nuk thuhej asnjë fjalë mirënjohjeje për atë bujarinë e paparë ndonjëherë në historinë e njerëzimit, megjithë varfërinë e njohur dhe ekonominë e brishtë të shtetit shqiptar, bëhej me qëllimin djallëzor, që, nga njera anë, të bindeshin shqiptarët e Kosovës, refugjatë dhe jo – refugjatë, se kjo është Shqipëria e vërtetë dhe, nga ana tjetër, që edhe populli në Republikën e Shqipërisë të zemërohej për atë mosmirënjohje që shprehej nëpër gazetat e Prishtinës…
  A e kuptoni se sa gabim bëni juve, kur po e përsërisni për të tretën herë se populli shqiptar i Kosovës duhet t’i falë këta spiunë, pa kërkuar, së pari, ata vetë falje, madje edhe pa e ndërprerë edhe sot veprimtarinë antishqiptare? Këtu, zotëri, juve shfaqeni i dyzuar dhe bini në një kontradiktë të thellë me vetveten. Kur bëhet fjalë për bashkëpuntorët e sigurimit të shtetit socialist shqiptar, të cilët në fund të fundit i kanë shërbyer, ashtu si i kanë shërbyer, vendit të tyre, ju kërkoni: “të hapen arkivat sekrete pa asnjë kusht”, sikundër shkruani në përgjigjen që i dërgoni Blloshmit, përmes gazetës “Shekulli”. Ndërsa për spiunët shqiptarë të Kosovës, që i kanë shërbyer një pushtuesi e kolonizatori (dhe kjo quhet thjesht tradhëti), ju, në sprovën, “Shqiptarët në kërkim të një fati”, faqe 17, shkruani:
  Në një intervistë mendova të bëj një propozim mjaft delikat: Kosovarët e rekrutuar nga shërbimi sekret serb ishte mirë të faleshin publikisht prej Kosovës. Ishte e vetmia mënyrë për t’i shpëtuar nga ankthi…”
  Iu ardhka keq,… aq sa edhe mua më vjen shumë keq për këtë “mëshirën” tuaj të kulluar kristiane. Të gjorët, janë bërë për t’u qarë hallin. Të mos hapen dosjet e tyre, kërkoni juve me “delikatesë” se qelbin dynjanë… Përse mbani, zotëri, dy qendrime diametralisht të kundërta për të njëjtin fenomen? Apo se Kosovën e konsideroni edhe juve ende si një “laborator” natyror eksperimentesh, apo se mendoni që spiunët këtu nuk kanë ndonjë lidhje të drejtpërdrejtë me juve dhe nuk iu kanë bërë keq personalisht, gjë që në Shqipëri mund e duhet të ketë ndodhur?!… Në këtë rast, a nuk po shfaqeni edhe juve si një hakmarrës modern, zotëri, megjithëse keni folur e shkruar aq shumë kundër kësaj ndjenje primitive?…
  Po le të kthehemi prapë tek spiunët në Kosovë. Me intuitën tuaj prej shkrimtari të madh, juve keni kapur diçka rreth asaj “armate” të stërmadhe, kur thoni në atë “analizë”:
  “Në se do të vërtetohet, siç pritet, se dhuna ka qenë e organizuar…, nga shqiptarë të shitur te shërbimet e huaja, kryesisht serbe.”
  Të jeni i sigurtë se djegiet janë organizuar e nxitur pikjërisht nga këta “shqiptarë të shitur” edhe pse, përsëri, mund të kërkoni të falen spiunët pa asnjë kusht. Më vjen keq, por nuk është hera e parë që juve, kur merreni me politikë, thoni të parën fjalë që iu vjen në mendje, duke harruar shpesh se çfarë keni thënë e shkruar më parë…
  Edhe unë jam për atë, që të falen. Nuk jam për atë që bëri De Goli, pas Luftës së Dytë Botërore, i cili pushkatoi 13 mijë të tillë kolaboracionistë. Por, më parë duhen njohur dhe parandaluar për të vazhduar më tej rrugën e tyre të ndyrë, ndoshta edhe pa u shpallur se kur dhe kë kanë dëmtuar, me qëllim që të parandalohen hakmarrjet. Ndryshe, në Kosovë, tërë jetën do të kemi spiunë e tradhëtarë me bollëk dhe popullin shqiptar të Kosovës do ta brejë gjithnjë dyshimi.
  Por, ç’them edhe unë! Nuk përjashtohet mundësia që të vijë dita dhe juve t’iu luteni atyre ta falin vetë popullin e Kosovës, që u çmend një ditë dhe shpërtheu një Luftë Çlirimtare, duke i prishur qetësinë Serbisë. Atëhere, do të ktheheshim t’iu luteshim edhe ne “ekstremistët”, duke thënë: “Aman, na mbroni, na mëshironi!…” Se ata janë më shumë se ne, janë sa trefishi ynë, zotëri!…
  Zoti Kadare, a e dini juve se çfarë flasin ca “gojë të këqija” këtej nga Kosova për djegiet e kishave? Thonë se janë parë edhe ca ushtarë të “çlirimtarëve” europjanë duke i spërkatur hyrjet e kishave me një lloj lëngu, që e trasportonin me ca bidona, si te ai teatri me Arturo Ui – në. Po “çlirimtarët” europjanë nuk bëjnë të liga, ai duhet të ketë qenë lëng kundra zjarrit. Vetëm se duhet të ketë qenë i skaduar, ndaj edhe zjarret që u vunë më pas e bënë se e bënë të vetën. Unë nuk iu besoj atyre gojëve. E kujtova këtë thashethem, jo për gjë, por vetëm e vetëm se andej nga rrini juve tani, ai milet është pak naiv dhe, kam frikë se mos i merrni për të vërteta ato që pëshpëriten për ca “çlirimtarë”…
  Po ashtu, desha t’iu bëj me dije se, gjatë muajve janar dhe shkurt të këtij viti, kryeprifti i kishës serbe në Kosovë, Sava Jonjiç, nuk pushoi së foluri pothuajse çdo ditë në mediat sërbe, duke thënë se, së shpejti, në Kosovë do të kthehen pushteti dhe ushtria sërbe. Ku e dinte ai?!… Eshtë e qartë se këto shprehje kryeprifti nuk i thoshte për t’iu dhënë zemër serbëve që të mos iknin, por të ktheheshin në Kosovë. Jo, më shumë se kaq, ai kërkonte t’iu jepte sinjalin atyre të asaj armatës (që tashmë duhet të falen nga populli i Kosovës), që të ishin gati, se diçka do të ndodhte dhe diçka do të flitej, për të mirën e serbëve dhe për demonizimin e kosovarëve, ashtu sikundër ndodhi dhe sikundër u shprehën zotërinjtë Solana e Shifer, të mbështetur prej jush.
  A iu kujtohet se çfarë keni shkruar në 7 prill 1999, te “Ra ky mort e u pamë”, në faqen 61, lidhur me këtë aftësi dhe perfiditet të shërbimeve serbe:
  “Stili serb është ai i projektimit të krimit te pala kundërshtare. Përgatitet për masakër kundër të tjerëve dhe, ndërkaq, shpall se populli serb po masakrohet…”
  Shumë bukur e keni thënë, zotëri! Atëhere, përse duhet të thoni sot të kundërtën, përse duhet të shpreheni në atë “analizë” se:
  “U bë e besueshme teza e mbrapshtë se lufta në Kosovë nuk ka qënë luftë për liri, por për fé…, (që) t’iu mbjellin idenë fëmijëve dhe adoleshentëve se e keqja në Kosovë, përpara se të vinte nga Serbia diktatoriale , shoviniste e neokomuniste, ka ardhur nga kisha serbe.”
  Në qoftë se do të thoshnit se Serbia e veshi luftën e vet edhe me petkun e luftës kundër shqiptarëve, pse ata janë myslimanë, – këtë do ta besonim. Por, të thuash të kundërtën, këtu në Kosovë, – ky është një nonsens; këtë nuk e beson askush, përveç Solanës dhe Shiferit, të cilëve dihet që iu vjen mirë të dëgjojnë fjalë të tilla…
  Kot që iu vjen mirë dhe kot që shpresojnë, zotëri! Le ta dinë ata zyrtarët europjanë, sidomos francezët, që juve i njihni mirë, se, po t’i lejohet popullit të Kosovës të vetvendosë për t’iu bashkangjitur trupit natyral të tij, të mos kenë frikë se mund të prishen manastiret dhe kishat e serbëve, as edhe për pakicën serbe të mos shqetësohen fare, pasi edhe juve e thoni te “Ra ky mort e u pamë” se “populli shqiptar… mund të kritikohet për shumë gjëra, por … nuk mund të mos lavdërohet për një gjë të mrekullueshme: tolerancën fetare, për të cilën ai, me sa duket, ze vendin e parë në botë”. Po kështu shkruani edhe për trajtimin e pakicave, duke sqaruar se, këto të fundit, janë trajtuar nga shteti shqiptar edhe më mirë se qytetarët e vet. Ju mund t’i siguroni me bindje të plotë se, serbët dhe kishat e tyre do të jenë më të sigurta në bashkimin Shqipëri – Kosovë, se sa në Kosovën – shtet më vete, edhe sikur Kosova të futet në BE para Shqipërisë. Besoj se këto gjëra juve i dini më mirë se kushdo tjetër, prandaj, iu lutem, shfrytëzojeni autoritetin tuaj në këtë drejtim dhe mos ndikoni që, lloj – lloj analistësh e politikanësh të merren me hipoteza dhe të shpallin si ekstremiste pjesën më idealiste e më kristalore të kombit shqiptar…

  Reply to this comment
  • beni September 1, 07:01

   Po pse mos ju akuzojm ju,gjoja clirimtaret e Kosoves kur pushkatuat shum e shum Shqiptare ne Racak e gjoja na paskan vrare Serbet me te derguarin Amerikan Volker te paguar prej tyre,per te bombarduar Zastaven e per tu kthyer nen Skllaverin e Vendeve te industrializuara!
   Firmimimet po pergatiten,per tja u nxjer bojen ju Te eturit per pushtet,qe kerkoni te vini ne krye mes djallezise e injorances duke vrare e prere njerez te pafajshem shqiptare!

   Reply to this comment
   • luli September 1, 15:10

    Personi me emerin beni duhte te jete nje nga ata qe Sllobodani ka deklaruar se jane ende ne Kosove dhe i sherbejne serbise.

    Reply to this comment
  • antonio September 2, 00:07

   Vetem nje SKIZOFREN mund te marre mundimin te matet me KADARENE,qe te duket se eshte i perafert me te!!!
   Kush je ti,o ANONIM fshati,qe hiqesh si koke e madhe,por je nje ZERO ME XHUFKE???
   Kur ka ngelur USHTRIA SHQIPTARE te perfaqesohet nga ZGJEBARAKE SHARLATANE merret me mend se ku ka shkuar puna!!1
   Dikur nje KAPTERR,qe ishte veshur OFICER,nga ata te SHLU-ve,me thoshte me KRENARI KAPTERRI:
   PO KU NDRYSHOJME NE TE DY?
   Ti me kapele edhe une me kapele!!
   Ti me uniforme edhe une po ashtu!!!
   Ti merr rroge shteti edhe une e marr kete rroge!!!
   E sheh,qe jemi njelloj???
   PO,i them,njelloj jemi,por ndryshimi mes nesh qendron ne ate se UNE JAM OFICER KERIERE,NDERSA TI JE DORDOLEC I VESHUR ME UNIFORME!!!

   Reply to this comment
  • Peza September 2, 08:29

   Per: Dilaver Goxhaj dhe Pellumb Zaimi!
   Po ju vleresoj si ushtarak profesionist e jo si kalemxhi!!
   Nga menyra se si shkruani,
   -duke u marre me maredhenie personale private,
   -nga mbivleresimi i vetes,
   -nga marrja persiper te shkruani per UCK-ne duke mos ua dhene njeri kete te drejte,qe u takon kosovareve dhe institucioneve te tyre te specializuara,
   -nga tendenca agresive per t’iu kundervene me fjale fyese pa argumente te gjitheve,qe ju kritikojne,
   -nga perdorimi i ZHARGONEVE FSHATARE ne vend te argumenteve shkencore etj
   -Ju vleresoj si NJEREZ ME KAPACITET MINIMAL KULTUROR,ARSIMOR E USHTARAK!!!
   – USHTARAKU,ne radhe te pare duhet te shkruaje PAK POR SAKTE!!!
   -USHTARAKU duhet te analizoje AKTIVITETIN LUFTARAK TE UCK-se dhe njesive te saj para,gjate e pas luftimeve!!!
   -USHTARAKU duhet te SQAROJE SITUATAT PARA,GJATE E PAS LUFTIMIT,SUKSESET DHE HUMBJET E TE DY PALEVE NE NJEREZ E MATERIALE USHTARAKE!!!
   -USHTARAKU duhet te tregoje aktivitetin POLITIK E USHTARAK te SHTABIT TE PERGJITHSHEM TE UCK-se,vendimet e marra,ndikimin e tyre ne popull,bashkepunimin me NATO-n,me forcat e tjera te interesuara per te luftuar pushtuesin serb,kundershtaret e brendeshem e te jashtem te UCK-se!!!
   -USHTARAKU duhet te faktoje me shkrim e sidomos GRAFIKISHT te gjitha LUFTIMET E ZHVILLUARA GJATE LUFTES,RAPORTIN E FORCAVE E MJETEVE PARA,GJATE E PAS LUFTIMEVE!!!
   Te analizoje shkencerisht faktoret politike dhe ushtarake,qe ndikuan ne FITORET APO HUMBJET ne cdo luftim!!!
   -USHTARAKU duhet te japer grafikisht RRITJEN GRADUALE TE UCK-se NGA RADHET E POPULLIT DHE SIDOMOS TE SHQIPTAREVE TE DIASPORES NE EUROPE E SHBA!!!
   Te vleresohen STRATEGJIA DHE TAKTIKAT E LUFTIMIT TE PERDORURA NE CDO LUFTIM,si u perpunuan ato dhe cila ishte gjendja e pergatitjes LUFTARAKE e ushtareve te saj!!!Si sterviteshin para cdo luftimi,analizat e mundeshme pas luftimit dhe konkluzionet perkatese per kete veprimtari!!!
   Si ishte DISIPLINA USHTARAKE E UCK-se,MORALI DHE MAREDHENIET MIDIS TYRE!!!
   KU DALLONIN USHTARET E UCK-se NGA KACAKET E MALEVE!!!
   ARMATIMI qe u perdor,bazat e furnizimit,mbeshtetjen e forcave ne
   PRAPAVIJE TE ARMIKUT etj!!!
   SE FUNDI:Te shkruash per LUFTEN E NJE POPULLI TE TERE,KURRE NUK MUND TE MBUSHESH FAQE TE TERA DUKE VENDOSUR VETEN NE PLAN TE PARE!!!
   Te argumentohet shkencerisht se sa ka NDIKUAR LUFTA E UCK-se ne CLIRIMIN E KOSOVES

   Reply to this comment
 6. Pellumb N. Zaimi August 31, 23:45

  O dilo! E ve re si i nxjer perfundimet ndonje nga komentuesit. Pa ju lexuar fare sidomos per çeshtjen e adem jasharit. Nuk do ta quaja qellimkeq nje koment te kesaj natyre por ne rastin konkret e quaj te tille sepse ky komentues eshte recidivist ne shtremberimin e fakteve. D.m.th eshte i porositur ta beje këte ose ne rastin me shfajesues eshte i marre ose mizantrop.. S’duhet t’ja u vësh veshin. Shembull i bukur ai i murjeles. Me kujtove sun tzune me shembullin e lumit. Taktika e luftes guerilje per te cilen une e di se ke pasur debate te medha ne shtabin e uçk eshte rekomandimi juaj me i mire dhe them se shpetimtar per uçk. Lufta frontale do ta kishte shfarosur uçk. Interesante kjo intervista juaj e sotme edhe nga pikpamja e analizes strategjike. Disa thenie tuajat kane vleren e sentencave me shume vlere per ata qe jane te interesuar per kete fushe dhe sidomos per t’i perfshire ne nje histori ushtarake te uçk! Nuk e di a eshte perpunuar ndonje histori e tille. Mund te thoni ne vazhdim diçka per kete teme. Nuk duhet te kete lufte pa kete histori. Eshte e domosdoshme per pasardhesit. As ne akademine tone nuk e di nese jepen leksione per historine ushtarake,per mendimin strategjik e taktik te uçk!? Na thuaj diçka para se te te shtrydhe z.kujtim boriçi. Te kam paralajmeruar se eshte gazetar i tmerrshem. Eshte si ato trupat “skifter”. Kur nuk ja jep t’i rremben. Pergezime miku im! Te kesh mik nje patriot mbareshqiptar eshte nder i madh per mua. E quajne Dilo Golêmi

  Reply to this comment
  • dilever goxhaj September 1, 15:05

   I dashur Pellumb. Faktikisht deri sot ne shkoll tona ushtarake nuk eshte trajtuar si teme e vecante lufta qe eshte zhvilluar ne Kosove 1997-1999. Por eshte me interes te dihet se kur filloi lufta ne Kosve Shtabi i Pergjithshem i Gjermanise ngriti nje grup ekspertesh ushtarake per te ndjkur luften ne Kosove dhe ne fund te saj kane paraqitur nje studim mjaftinteresant, por qe ne shkollat tona ushtarake nuk eshte mare ende per t’u trajtuar. Por ty as mos u merzit nga ca “komente” te njerezve intrigantee te paedukuar, te cilet tere jeten e tyre e kane siguruar duke u bere dhendure te kuadrove me reputacion ne kohen e monizmit dhe per hater te grave te tyre i kane mbajtur edhe ne ushtri, pasi nuk e meritonin as per te qene ushtare dhe kete e sheh shume qarte nga cfare shkruajne dhe si shkruajne. Mjere kjo toke qe mban mbi vete te tille injornte!

   Reply to this comment
 7. Arli September 1, 03:00

  Interviste e gjate, por qe nuk nxjer thelbin e ceshtjes, qe UCK u stervit dhe zbatoi teorine e “luftes popullore” jofrontale, pra te shkalles se dyte, qe sterviteshin shqiptaret e Shqiperise ne kohen para viteve 90 dhe nuk ngjason me kohen e luftes se dyte boterore.

  Reply to this comment
 8. Luftetari September 1, 13:15

  Cfare eshte ky sharlatan, qe dhe deri Kukes nuk ka shkuar dhe flet per lufte te UCK-se. Pyeteni njehere, kush nga ata njerez nder ato vende permend ai e njohkan kete Dilaver Dylberin. Mos i ulni tirazhin Dita nderuar kur na servirni te tille njerez qe kurre nuk kane mundur te shkojne, as gjer ne Kukes, jo me ne Kosove. Turp!

  Reply to this comment
  • brahimi September 1, 15:15

   kush ta ka dhene kete emer luftetar, pasi fyen tere luftetaret e vertete. Te pakten nderoje kur shkruan komente idjioteske

   Reply to this comment
 9. Pellumb N. Zaimi September 1, 14:46

  Zoti “luftetari”. Lexoni librin e shkelqyer te diplomatit ylli polovina me titull “nje kolonel midis tiranes e prishtines” qe te kuptoni se dilaveri ka qéne deri ne kukes apo zvëndes shef i shtabit te pergjithshem te uçk. Bëni mire t’ja kerkoni kéte liber yllit i cili me siguri do t’ja u jape falas si fisnik që eshte. Por dhe dilaverit mund t’ja kerkoni sidoqe nuk eshte ai autor. Sa per dijeni nje liber mbi dilaverin eshte depozituar ne biblioteken e kongresit te shba. Atje nuk lejohet depozitimi i librave qe nuk konfirmojne fakte te verteta. Mos u nxitoni ne perfundime sepse perfundimet dhe etiketimet bajate kane efektin bumerang. Une personalisht e di nga aksesi ne dokumentacionin e uck se ato qe thoni juve nuk kane asgje te vertete. Larg urrejtjes per patriotët e ketij vendi!

  Reply to this comment
  • polici September 1, 15:42

   Z. Zaimi por edhe ju z. Goxhaj……deri kur do te vazhdoni te trumbetoni me te madhe nje lufte qe nuk di te na thote se sa ushtare serbe ka vrare, sa me perafersi, sa tanke ka prishur, sa vend komanda serbe ka goditur….me vjenkeq por ju vazhdoni ne gjurmet komuniste te berjes propagande duke genjyer…..te gjithe e dime se cfar beri Adem Jashari, kur u rrethua i spijunuar nga A. Thaci….Ademi nxori familjaret jashte nderteses per tja mbathur vete por ndodhi ajo qe serbet i vrane te gjithe……apo se ku luftonte Thaci dhe se ku u plagos ai….duke i marre nje femer Ilir metes ketu ne Dajte…..apo ai Krasniqi qe vetem u vidhte parat shqiptareve dhe ata qe nuk ja jepnin i vriste…….Pellumbe. kane bere mire qe te larguan nga ushtria….

   Reply to this comment
   • Pellumb N. Zaimi September 1, 21:16

    “Polic” i paramilitarève sërbê…Me kontributin tend o spiun i sërbëve se e di kush je. Do të ta them email-in ténd morr antishqiptar dhe antiushtarak? U bé bytha jote te hedhë balte mbi heroin e kosoves! Mbi mua hidh sa té duash se s’me kërcet fare bajgë. Ptu.!

    Reply to this comment
    • polici September 2, 12:33

     O SORRE, se ti e ndyn emrim PELLUMBE….pikerishte gjuha jote prej horri dhe me ere te ndyre beri qe te perzune nga ushtria por edhe per abuzimet e shumta qe ke bere me fondet e ushtareve…….ti e di e-mailin tim se me kete pune je mare edhe para viteve 90…….ti e di mire qe ajo qe une kam shkruar eshte e vertet por ti e di mire qe ka edhe shume te verteta qe deri tani nuk jane thene se jeni ju njerez te ndyre me edukimin komuniste te qelbur qe edhe te vrisni mbrapa shpine me ata komandante vrasesa te UCK me Thacin ne krye por edhe me ate Haradinajn qe me te mbaruar lufta beri sarajet ne Prishtine me parat e vjedhura shqiptareve te Kosoves ku edhe ti ke marre pjese luani bashke me ate Goxhajne qe i mesoi ushtaret e UCKs se si ti vrasin shoket e tyre pa u diktuar…..ti je nje BAJGE qe po qelbe te gjithe vendin se bashku me te gjithe ndyresite e tjera te ketij populli..sda deshire kam te te shof njehere ne Tirane qe te te beshtyj ne ate fytyren tende te ndryshkyr nga servilizimi dhe perversiteti…..

     Reply to this comment
    • zefi September 2, 13:25

     Lexojeni se me cfare “argumentesh mbrohet,ky SHARLATANI P.Zaimi,kur i shkruan komentuesit “polici”:
     -“Mbi mua hidh sa té duash se s’me kërcet fare bajgë. Ptu.!”
     A mund te shkruaje me kete FALOR RRUGACESH nje,qe e mban veten per STRATEG USHTARAK???
     I rekomandoj redaksise se gazetes se nderuar “DITA”,qe ta nderprese komunikimin me keta SHARLATANE si P.Zaimi dhe D.Goxhaj!!!
     Ata jane ca DELIRANTE te pandreqshem,qe turperojne vetem,ushtrine tone,por edhe ju si gazete!!!
     Nuk ka nevoje Kosova te degjoje MBROCKULLA te tilla sharlatane nga dy vete,qe duan te behen me PERDHUNE “Heronjte ” e Kosoves!!!
     Boll e kemi “SKENDERBEUN E DYTE”,Sali Berishen,ne rolin e DON KISHOTIT ,per cfare na duhen keta SANCO PANCOT E TJERE???

     Reply to this comment
  • zefi September 1, 22:11

   Kur na u be DIPLLOMAT Ylli Polovina,o teveqel???
   Doemos pas 90-tes na kane dale plot shkrimtare,poete,gazetare,analiste,PORDHISTE etj!!!
   Ky fare dipllomati,do bente mire te na nxirrte nje liber me MASKARALLEQET E KLIKES SE Berishes neper ambasada,pastaj te merrej me MISIONET E KETYRE “GJENERALEVE” pa spaleta!!!
   Jeni bere nje KOPE ME KAPTERRA dhe mburrni njeri tjetrin,sikur pa ju KOSOVARET NUK DO CLIROHESHIN!!!
   Si ,gjoja ushtarake duhet te tregonit fakte:
   -Kur u krijua SHTABI I PERGJITHSHEM I UCK-se
   -Kur u formua NJESIA E PARE LUFTARAKE E UCK-se dhe te tjerat me pas!!
   -Sa ushtare e oficere kishte UCK-ja!
   -Ku furnizohej me ARMATIM,VESHMBATHJE,USHQIM UCK-ja!!!
   -Kur ,ku dhe si u zhvillua luftimi i PARE I UCK-se kunder ushtrise serbe dhe cfare rezultati pati!!!
   -Cfare luftimesh bene NJESITE LUFTARAKE te UCK-se,HUMBJET NE FORCA E MJETE TE UCK dhe serbeve gjate gjithe LUFTES!!!
   -STRATEGJIA DHE TAKTIKAT E NDJEKURA NGA UCK-ja NE LUFTIME DHE HARTAT RESPEKTIVE TE ZHVILLIMIT TE KETYRE LUFTIMEVE!!!
   -Forcat qe e mbeshteten UCK-ne ne LUFTE kunder serbeve!!!
   -Perdorimi i NJESIVE TE UCK-se NE PRAPAVIJE TE SERBEVE DHE DEMTIMET E MUNDESHME NE OBJEKTET E TYRE STRATEGJIKE!!!
   -Bashkeveprimi i UCK-se ME NATO-n,ne cdo luftim dhe vlerat e ketij bashkepunimi!!!
   -Morali i ushtareve te UCK-se dhe DISIPLINA E TYRE NE LUFTIME E NDERMJET LUFTIMEVE!!!
   -Veprimtaria POLITIKE, USHTARAKE, DHE DIPLLOMATIKE E UDHEHEQJES SE UCK-se!!!
   -RAPORTI I UCK-se ME FARK-un e Bukoshit dhe PERPLASJET NDERMJET TYRE!!!etj!!!
   Keto e te tjera si keto , ju dallojne ne se jeni ushtarake apo KARAGJOZE MENDJEMEDHENJ!!!

   Reply to this comment
 10. DRENICA E KUQE September 1, 20:21

  Ai fare “Beni” e “Luftetari” duken se jane te te njejtes shkolle antishqiptare, jugosllave, serbo-ruso nderkombetare. Ne mos qofte “Beni” vete “Luftetari” ose anasjelltas. Po hiç me pak “shqiptar” nuk duket as ai fare “Aulon”. Sidoqofte puna, po shihen qe te gjithe se na qenkan “shqiptare” te medhenj sikurse Ali Shukurija, Azem Vllasi e Mahmut Bakalli me kompanite e tyre “patriotike” e “shqiptare”, ne mos qofshin drejtperdrejt bijt e Titos, sugurisht jane bijt e bijeve te tij “shqiptare”… Mos u çudit ore Dilo vellai, se tash secili mund ta shohe me syte e vet dhe te bindet se çfare ka mbjellur Pashiqi, Tito, Rankoviqi dhe Millosheviqi tek “shqiptaret” e trojeve te pushtuara shqiptare nga Jugosllavia dhe Serbia. Nuk thote kot nje fjale e urte shqiptare: Mos i pvet se t’kallxojne vete!… Tipat e tille jane jashteqitje kafshesh qe ecin si njerez, fatkeqesisht, dhe hane buke ne vend se te kullosin mungull e bar. Po kush na qenka ky “Polici” qe na i “ditka te gjitha, she …?!”…

  DRENICA E KUQE

  Reply to this comment
  • beni September 2, 08:41

   O batakcinj kushe vrau Fehmi Aganin?
   Pse nuk i tregoni publikut te gjere qe ju kerkonit poste!
   Pse duhet te fajsojm dike qe nuk ka kryer krim per ket patriot e burre i mirpritur ne gjith trojet shqiptare!

   Reply to this comment
   • DRENICA E KUQE September 2, 18:10

    O “Beni” i faqeve te zeza pa asnje t’bardhe! O sylesh e gojendyre! Fehmi Aganin e paske vrare ti, po me maske, siç del publikisht dhe serish pyet me masken qe ta ka dhene LDK. “Burrat e mire” si ti e Fehmi Agani me kompani kane punuar per Jugosllavine e Serbine. Ato mendime ruaj per vehten dhe per familjen tende jugosllavo “shqiptare”. Mos provo ta bindesh shqiptrarine me masken qe ve ne fytyre, o “Beni” M… Krimet ne Kosove i kane kryer te parapaguarit nga LDK, ata qe i kane paguar Shen Abraham (Ibrahim) Rugova, Bujar Bukoshi, Isa Mustafa me kompanite e tyre te krimit te organizuar “shteteror”, qe i kane pase çelsat e pareve te 3% dhe te ardhurat tjera te klases punetore shqiptare ne Jugosllavi. Mos provo me i qite popullit shqiptar hi syve, more M… Madhi ti.

    DRENICA E KUQE

    Reply to this comment
 11. Pellumb N. Zaimi September 1, 21:21

  “Drenica e kuqe”. Je shqiptar i vértete dhe meriton nderimet e mija të zëmrës. Mos u mer me police serbë. Fshihen si spiunet pas nje emri te koduar dhe hedhin balte mbi luftetaret e kosovës. Burracake e lepuj!

  Reply to this comment
  • Shtabi i uçk. September 1, 21:28

   O pellumb! Spiunet te provokojne ty dhe z.goxhaj sepse e njohin qendrimin tuaj te vendosur antiserb. Eshte i konfirmuar qysh me 1986-ën ne akademine ushtarake e ne vijim… Lërini të lehin!

   Reply to this comment
 12. Kuqeziu September 1, 21:39

  Z.Dilaver! Nesér do t’ju sjell adresat e spiuneve serbë qe replikojne me ty dhe baltosin luften e kosovës. Eshte mire t’ja jepni dhe sherbimit informativ shteteror pas nderrimit të ekipit.

  Reply to this comment
 13. zefi September 1, 21:46

  @P.Zaimi!
  Te duket vetja se je STRATEG USHTARAK,por nuk e kupton se po hiqesh si MILADIN POPOVICI i LUFTES SE DYTE BOTERORE!!!
  Kush jeni ju,LEGENE,qe kerkoni te beni LLAPAQENIN ndaj LUFTES SE POPULLIT KOSOVAR???
  Lereni te shkruajne vete kosovaret,ndersa ju jeni vetem ca DELENXHINJ,qe doni te PRIVATIZONI KETE LUFTE!!!
  PLEHRA JENI aspak ndryshe!!!
  Cfare anti serb jeni ju,kur e quani luften e kosovareve ndaj Serbise si MIZA NE BYTHEN E KALIT???
  Kush eshte MIZA dhe kush eshte BYTHA E KALIT???
  Spjegojeni kete,pastaj beni GAM-GAM me MBROCKULLA!!!
  QEPENI GOJEN DHE MOS FUTNI HUNDET TUAJA TE QELBURA NE HISTORINE E KOSOVES!!!
  Ne se e meritoni,LAVDINE,kete do t’ua jape vete KOSOVA,e jo te KREKOSENI si gjeli maje PLEHUT!!!
  TURPI JU MBULOFTE!!!

  Reply to this comment
 14. gzimi September 1, 22:16

  Tash po kuptohet se “zefi”, “luftetari”, “beni”, “polici” dhe “arli’ eshte i njejti person, gje qe shihet ne te njejtin fjalor dhe ne te njejtin “argument” idjoteske. Nuk duhet te biem ne nivelin e tyre se ndryshe do te na thone: Me cilet po merreni? Me antishqiptaret? .

  Reply to this comment
  • Arli September 2, 01:59

   Une, Arli, kam komentuar vetem nje here dhe shkruajta nje te vertete qe nuk mund ta mohoje asnje. Asnje ushtarak nuk mund te quhet jo kolonel por as kapter ne rast se nuk thote qe stervitja e Adem Jasharit me shoke u be ne Shqiperi nga oficeret shqiptare me programet e “luftes popullore” te shkalles se dyte ose jofrontale. Diskutimet e mesiperme jane banalizuar ne mbrojtes dhe kundershtare te kolonelit duke ofenduar njeri tjetrin. Une nuk bej pjese ne kete sepse nuk me ha meraku shume per kete ceshtje. Arsyeja qe shkruajta eshte se nuk eshte normale qe nje kolonel te thote kaq shume fjale dhe te mos permende te verteten qe dy grupe kosovaresh u sterviten ne Shqiperi para fillimit te luftes.

   Reply to this comment
   • gzimi September 2, 11:18

    Eshte e vertete qe 35 shqiptare te Kosoves u sterviten nje muaj ne Shqiperi, por kjo nuk do te thote se per nje muaj atyre mund t’u shpjegohej tere taktika dhe strategjia e luftes popullore. Ata moren njohurite me elementare per perdorimin e armve te lehta te kembsorise dhe te eksplozivave dhe asgje tjeter. Dhe me kaq njohuri, si mendon ty, z. Arli se ata u bene stratege dhe komandante te afte! Pastaj a ke pyetur Dilaverin dhe shume te tjere shoke te tij se sa nga keta qe u sterviten ne Shqiperi shkuan dhe luftuan ne Kosove? As dhjete prej tyre dhe gjysma u arrestuan duke u spiunuar nga tipat si beni, luftetari, zefi, polici dhe shoket e tyre. Por nuk thone me kot se njeriu sa me i paditur dhe i painformuar te jete, aq me te zgjuar e njeh veten. Karakteristike e i njoranteve. Dilaveri dhe shoket e tij kane qene ne Kosove dhe ne radhet e UCK dhe keta “benet”, “luftetaret”, “policet” e “zefet” e nje fare “peza” e kompania e tyre na i ditkan me mire ngjarjet. Pika qe s’u bie!
    Por po me terheq vemendjen nje fare “Auroni”, i cili interpreton keq dhe me dashakeqesi krahasimin e Dilaverit per guerilasit qe e detyrojne pushtuesin te iki nga syte kembet ashtu si e detyron zegali buallin, kur zegali i leshphet tek briret (dhe jo tek bishi e nen bisht ku futen tipat si auroni), njesoj si ai oficeri qe thuhet ne fillim te kesaj interviste qe e paska akuzuar Dilaverin se ka mohuar betejat e UCK, kur ka thene qe UCK ka zhvilluar luftime e jo beteja. me sa dukt eshte po ai oficer, por ngaqe eshte shume “trim” e i “ditur”, ndaj dhe nuk e jep emerin dhe mbiemrin e plote, per derisa pretendon tebeje oponencen. Trima pas beteje dhe tmencem pas kuvendit ne Shqiperine tone ka pas e do te kete perhere si ky “Auroni” yne.

    Reply to this comment
    • Auron September 2, 13:36

     Ti “gzim” qe je fshatar dallkauk,nuk do shume mend te kuptohet!!!
     Ty te djeg akuza ime per krahasimin TEPER TE NDYRE E BANAL,qe ky koloneli Goxhaj(alias Osman Gazepi) i ka bere LUFTES SE UCK-se,se ajo ishte si “MIZA E ZEGALIT NE BYTHE TE KALIT”!!!
     Vetem nje NIVEL MJERAN FSHATARESK ben krahasime te tilla,se kaq eshte KULTURA PROVINCIALE e ketyre TEVEQELEVE!!!
     Ne se kane shkuar ne Kosove sic shkuan LUFTETARET SHQIPTARE NE SPANJE,SI IDEALISTE PER TE LUFTUAR FASHIZMIN PUSHTUES SERB,ne kokat e tyre nuk do te VLONIN PLEHRA TE TILLA,qe po i hedhin ne tregun mediatik shqiptar!!!
     Kujt i duhet tere keto mburrje e deklarata idiote,te ketyre LAMASHEVE,qe po KACAFYTEN ME TE GJITHE,QE I KUNDERSHTOJNE???
     TURPI JU MBULOFTE,FARE E KEQE SERBE!!!
     Lerini vete kosovaret te shkruajne HISTORINE,o DALLKAUKE,se po beheni si tek skeci humoristik “A DONI ME PER BELUL GJERAQINEN”!!!
     HYYYYY PLEHRA!!!

     Reply to this comment
 15. Pëllumb zaimi September 1, 22:43

  I nderuar “shtabi i uçk”. Sipas keshilles tuaj dashamirese po i lë te lehin sepse nuk mund të leh dhe une. E vini re ç’broçkulla kepusin!? Me bejne dhe mua pjestar të uçk-së ndonese nuk kam mare pjesë asnjeherë. Dilaveri mori pjesë aktive dhe kaloi rreziqe te medha te cilaj i ka pershkruar z. Polovina me art të rrallë. Per ta studjuar luftén e uçk po! E kam studjuar. Jane te njejtet llomotitës por me nick të ndryshuar! Nderime shtab. Ke vëne emer të nderuar!

  Reply to this comment
 16. Kuqeziu September 1, 23:48

  I dashur “gzimi”. I ke rënë pikês. Po eshte i njejti person,perfshi dhe auronin. Neser listën dhe emailet e tyre do te ti sjell n.q.s me jep nje nr.tel. Pershéndetje!

  Reply to this comment
  • Auron September 2, 16:41

   O KOQE ZIU!!!
   Akoma nuk e ke nxjerre listen e e-mail-eve,o tutkun??
   Si specialist LESHI,qe qenke,duhet ta kishe nxjerre per 24 minuta!!!

   Reply to this comment
 17. R.MOISIU September 2, 11:08

  Dilaver Goxhaj:NATO-ja e vetme nuk mund ta clironte Kosoven! A. Kurti Opozitari I vetem ne Kosove,Interviste,nga Raimonda Moisi
  December 8, 2011 at 6:56am
  Dilaver Goxhaj:NATO-ja e vetme nuk mund ta clironte Kosoven! A. Kurti Opozitari I vetem ne Kosove,Interviste,nga Raimonda Moisiu

  NATO-ja e vetme nuk mund ta clironte Kosoven!

  I N T E R V I S T E

  ME ISH-ZEVENDES SHEFIN E SHTABIT TE USHTRISE ÇLIRIMTARE TE KOSOVES (UÇK), Dilaver Goxhaj,

  (i njohur gjate luftes me emrin Shpetim Golemi)

  Bisedoi: Raimonda Moisiu

  Kolonel Dilaver Goxhaj,-alias-Shpetim Golemi,-ka lindur ne Gjirokaster dhe rritur ne zemer te Laberise, ne nje familje me ndjenjen e perkatesise kombetare, atdhetare e patriotike.Nje nga te paret e familjes patriotike GOXHAJ, ka hyre ne kenge njw shekull e gjysem me pare duke luftuar per mbrojtjen e Janines, bashke me vullnetare te ardhur nga Kosova. Atdhedashuria, per Shqiperine etnike, per Kosovwn e cuan ate krejt natyrshem ne rrugen per ne rradhet e luftetareve te UCK-se, madje ne krye te saj, prane Shtabit te Pergjithshem. Ai nuk kurseu asgje, ai vuri ne sherbim, jo vetem zemren, por edhe mendjen e penen, gjithw profesionalizmin e tij intelektual e ushtarak, duke na dhene te qarte genin e tij te te qenit shqiptar e nje atdhetar i flakte.Ky gen e beri Kolonel Dilaver Goxhaj ta shohe veten si pjese perberese e kontributit te tij ne lufte dhe te rreshtohet ne rradhet e UCK-se.

  Lufta e UCK-se dhe e NATOS-tashme i perket historise dhe e njohur ne tere boten.Ne epiqender te kesaj interviste eshte Lufta dhe Fuqia e armatosur e saj, UCK-ja!
  -Eshte shkendija-shprehet Shpetim Golemi, qe e detyroi faktorin nderkombetar te ktheje koken nga “treva e harruar”, e Kosoves, qe vazhdonte te lengonte nen cmendurine millosheviciane.Per Kolonelin, UCK-ja eshte promotori qe vuri ne levizje fuqishem, ne zgjidhjen e ceshtjes kombetare.Ai eshte i bindur se :Nato pa UCK-ne , nuk mund ta clironte Kosoven!Akoma me i prere eshte kur vlereson kontributin e Albin Kurtit, si opozitari i vetem nw Kosove.
  Per cdo shqiptar, por edhe per boten e jashtwme dihet drita realiste e tragjizmit, shpernguljes biblike, masakrat, heroizmi, epiciteti, e gjithw historia e pergjakur e popullit martir te Kosoves, nga egwrsia, mizoria e genocidi serb, ndaj njw populli te pafajshem.
  Le te sherbeje kjo interviste -thote Kolonel Goxhaj, si nje kujtese, per ceshtjen kombetare dhe shqiptare, per te mos harruar te ardhmen e Kosoves e te kosovareve,- por edhe nje vleresim, per vepren e gjakun e tyre te ndershem.Kolonel Dilaver Goxhaj eshte analist, autor i shume librave analitike, biles ka botuar edhe nje doktrine, i shume leksioneve e metodikave, njohes i mire i anglishtes.Ka qene pedagog ne Akademinw e Mbrojtjes,- por mes gjithe ketyre qwndron madherishwm ne karakterin e tij;Modestia, atdhedashuria e patriotizmi.
  -.-

  -Ju jeni një nga kuadrot e UÇK-së .Si ndodhi që ju u bëtë pjesë e saj?

  Ndoshta në kët përgjigje do të më duhet të zgjatem, pasi në përgjigjet e mëparshe që kam dhënë rreth kësaj pyetjeje, kam shpjeguar vetëm kronologjinë praktike të veprimeve. Para së gjithash duhet kuptuar se unë jam lindur e rritur në sistemin socialist, ku prona ishte e përbashkët. Si rjedhojë, unë nuk e kam njohur ndjenjën e fortë tërheqëse për nga vetja, që ka prona private dhe, si rjedhojë, të gjithë shqiptarët i ndjeja si vëllezër e motra, pa dallim krahine apo përkatësie fetare. Madje unë kam lindur në një familje muslimane në një fshat të besimit ortodoks. Duke qënë se moshën e adoleshencës e kalova në konvikte me shokë nga të gjitha fetë dhe krahinat e Shqipërisë, përfshi edhe kosovarë e çamë, nuk kam as edhe një ndjenjë antipatie apo përçmuese, si fetare ashtu edhe krahinore ndaj shqiptarëve. Entusiazmi im për UÇK-në dhe luftën çlirimtare në Kosovë ishte një ndër tiparet e mia më tërheqëse edhe pse në atë periudhë nuk isha oficer aktiv në radhët e ushtrisë, për mos të thënë isha i denigruar si i tillë nga qeveria e PD-së dhe më vonë e PS-së, të cilat mbajtën e rimorën në ushtri kryesishtë oficerat militantë të tyre, bashkëkrahinorë, bashkpuntorë ose të një feje, kryesisht mediokër dhe që kishin urrejtje ndërkrahinore, krahas ndjenjës së cmirës ndaj të aftëve. Këta tipa u shërbejnë verbërishtë partive, ndaj edhe ato i preferojnë. Unë nuk plotësoja as edhe një nga këto kritere.
  Duke qënë entusiastë për të ardhmen e Kosovës, dëshiroja që, për të, të bëhej më shumë; kjo ndoshta nga bujaria e shpirtit tim kombëtar sesa për nga thellësia politike. Edhe prirjet e mia të theksuara intelektuale nuk ishin të llojit që lidheshin më shumë me filozofinë politike, por lidheshin me filozofinë e artit të luftës. Mos harrojmë diçka, që lufta çlirimtare e një populli është pika kulmore e një “infeksioni” që përshkon çdo shoqëri politike, që rrezikon të infektojë edhe antarët më të fortë, më të lumtur e më të shëndetshëm të saj. Si të tillë, unë e shihja qartë se lufta në Kosovë do të ishte një luftë e pamëshirshme, pasi Millosheviçi gëzonte një mbështetje të gjithëanëshme në Sërbi dhe ajo më bindi se po vërtetohej teoria e Klauzeviçit, i cili theksonte se sa më të rënda, sa më shumë mbështetje në popull që të kenë qëllimet përkatëse politike, aq më ekstreme, aq më e pamëshirshme, shkatërrimtare dhe e kushtueshme do të jetë lufta. Ndaj ndërhyri edhe NATO-ja, për ta frenuar atë forcë shkatërrimtare serbe, e cila bëhej nën pretekstin e ndëshkimit të “terrorizmit shqiptar”, term ky i përdorur edhe nga Rugova. Unë e dija se lufta nuk është shkencë, por kulmi i poshtërsisë së botës moderne, një aspekt i jetës politike dhe shoqërore, e lidhur ngushtë me jetën në konkurencë me popujt e tjerë. Por duke u bindur se vetëm lufta me armë do ta shpëtonte Kosovën, pavarësishtë se politikanët shqiptarë dhe ata evropjanë u trembën se mos ajo luftë merrte karakterin edhe të një revolucioni shoqëror i ndryshëm nga çka kanë ndër mend PD dhe PS në Tiranë, ndaj dhe e atemuan dhe më në fund e çarmatosën UÇK-në. E tillë ishte propaganda e politikanëve shqiptarë. Unë shkova në atë luftë pasi ajo ishte e justifikuar si e tillë, sepse nuk kish mbetur më as edhe një alterntivë tjetër, pasi nuk kish më as edhe një të mesme midis lirisë së Kosovës dhe shpopullimit të saj. Pra, lufta morri formën e të vetmit faktor ekstrem sublim, e cila do të mënjanonte ose do të parandalonte shpërnguljen dhe shpopullimin e Kosovës nga shqiptarët, do të parandalonte padrejtësitë dhe vuajtjet e llahtarshme që do të vinin nga ai shpopullim masiv. Ky mendim i sfumoi tek mua të gjitha prirjet apo pretekstet për të mos shkuar në atë luftë. E dija dhe e di se lufta nuk është në shlodhje e kulturuar. Unë isha i bindur se me atë veprim po bëja një vetësakrifikim, madje një vetëmohim për të ndihmuar në minimizimin e të këqijave të padurueshme kundrejt shqiptarëve. Por, në fund të fundit, ky është edhe patriotizmi. Të mendoje për të drejtën e bashkimit kombëtar në një shtet të vetëm, për mua në atë kohë do të thoshte që t’i kundërviheshe politikës së Tiranës e të Evropës për të drejtën e vetvendosjes për shqiptarët; do të thoshte që shqiptarët të kombinonin dhe të ristrukturonin skemat politike, diplomatike dhe ushtarake të veprimit, në përputhje me situatën në Ballkan dhe regullat e së drejtës ndërkombëtare, në kushtet e globalizimit nderkombëtar, duke vënë në plan të parë të drejtën e popujve sipas konventave ndërkombëtare. . Nga këndi im i vështrimit si ushtarak profesionist, duke parë tej kufijve të Kosovës, kisha kuptuar se ajo kish qenë e shtypur, e shfrytëzuar dhe e trajtuar pamëshirë dhe padrejtësishtë si nga regjimi i Titos ashtu edhe nga politika europiane, të paktën e atyre viteve ‘90-të. Dhe ajo çka unë shihja, ishte një pamje e thjeshtë njëngjyrëshe dhe e kuptova se kish qenë e keqe. Sepse Kosova në veçanti, dhe çështja shqiptare në përgjithësi, ishte një shembull i skajshëm i asaj çka ishte në esencë situate e përbashkët e gjithë kombeve të tjerë të Ballkanit, por edhe të Evropës. Edhe ato shtete të mëdha që dukeshin përparimtare, vura re se lufta e Sërbisë kundër shqiptarëve në Kosovë për ta nuk përbënte as edhe një lloj shqetësimi, të cilët ose vononin të flisnin ose nuk flisnin fare.
  Për mua Kosova paraqeste një kombinim të emigracionit masiv, të detyruar nga prapambetja ekonomike dhe represioni serb, me një politkë të brendëshme, (por edhe në emigracion), thellësishtë pacifiste jo-aktive, nënshtruese, e cila ishte agresive vetëm kundër UÇK-së, gjë që mua më bënte të ndjeja dhimbje dhe turp të thellë pse politikanët e Prishtinës dhe të Tiranës tregoheshin të tillë. Kjo më dha shtysën të formuloja bindjen dhe pikpamjet e forta e të qarta për drejtësinë e luftës çlirimtare në Kosovë dhe ekzistencën e UÇK-së si dhe për lidhjet që ekzistonin midis politikës së Tiranës dhe asaj të Rugovës dhe bashkëpunimi i tyre me Evropën kundër UÇK-së. Me këtë pikpamje përpiqesha të hidhja hapin e parandalimit të luftës civile midis shqiptarëve në Kosovë, pasi dihet që pluralizmi politik në kushtet e një lufte çlirimtare të shpie drejt një luftës civile, sepse partitë, në të gjitha rastet e pluralizmit, i tradhëtojnë interesat kombëtare për interesat e ngushta partiake. Të gjitha vështirësite, dështime dhe tragjedi ushtarake e politike që ndodhnin çdo ditë në Kosovën e vitit 1998, gradualisht përbënë për mua një kusht të nevojshëm për të marrë rrugën vetmohuese e për të shkuar në radhët e UÇK-së, brenda në territorin e Kosovës; për të dhënë ndihmesën time modeste, sado të vogël, për të përballuar në mënyrë racionale sfidat e asaj lufte dhe asaj politike mjerane shqiptare përballë këtyre sfidave. Qëllimi më i fundit i këtij veprimit tim racional do të ishte një Kosovë e lirë për të vetëvendosur përmes votës së lirë e të sigurtë, një mrekulli që do të mbështetej edhe nga institucionet demokratike ndërkombëtare. Ky ishte shkaku motiv, frymëzues dhe intelektual i mjaftueshëm për të shkuar unë në atë luftë, sado me vonesë dhe sado dobët ekonomikisht që unë lija familjen në Tiranë, duke marrë rrugën për në UÇK. Kjo është edhe arsyeja pse unë dhe shumë nga bashkluftëtarët e mi quhemi idealistë, ngaqë kemi ëndëra për të ardhmen e kombit, e cila tek të tjerët krijon përshtypjen e utopistit.

  -Po citoj titullin e një libri: “Një kolonel midis Tiranës dhe Prishtinës “, nga Ylli Polovina. Personazhi kryesor Shpëtim Golemi. Ç’ju lidh Ju me këtë libër dhe personazhin e tij?

  Ylli Polovina nuk më njihte dhe nuk e njihja. Unë kisha lexuar shkrime të tij publicistike, por nuk e njihja personalisht. Një ditë të bukur më thërret në telefon babai i një dëshmori të luftës në Maqedoni, i ati Skerdilajd Llagamit dhe më tregoi se Ylli kërkonte të njihej me mua, i cili po shkruante një libër për djalin e tij. Kështu u lidha më Yllin. Pas disa intervistave me mua, ai kërkoi të më intervistonte edhe më shumë rreth UÇK dhe më në fund vendosi që tregimet e mia t’i botonte libër më vete. Kështu lindi libri “Një kolonel midis Tiranës dhe Prishtinës”, ku protagonisti kryesor është Shpëtim Golemi, pseudonimi që unë mbaja gjatë luftës. Më hollësishtë lexuesi e gjen në libër gjithçka rreth meje dhe UÇK-së gjatë periudhës që unë isha në radhët e saj. Qëllimi i autorit është që të njohi opinionin e gjerë shqiptar e të huaj se cilat janë të vërtetat për UÇK-në, e cila është përfoluar në shumë varjante.

  -Kur filluat të krijoni fillimisht në letërsi: në poezi, prozë , tregim apo publicistkë?
  Fillimisht kam punime të karakterit studimor dhe shkencor-mësimor, kur më emruan pedagog. Më vonë pata studime analitike ushtarake në fushën e armës time rreth luftrave lokale që zhvilloheshin në botë, por gjithmonë në krahun e kundrajrorit dhe aviacionit. E kishim detyrim që çdo vit duhej që pedagogu të përgatiste jo më pak se dy artikuj shkencorë të fushës së tij, të cilat duhej të botoheshin ose në organe shkencore ose t’i dërgoheshin ushtrisë. Këto ishin ngarkesë jashtë ngarkesës së procesit mësimor. Kur isha pedagog duhej tyë jepja jo më pak se 600 orë mësim, ndërsa kur isha shef katedre dhe antar i këshillit shkencor të ushtrisë, duhej të jepja jo më pak se 400 orë mësim në vit, përveç detyrave të tjera. Kjo të detyronte që të shfrytëzoje jo vetëm 8 orarëshin, por të punoje jo më pak se 6 orë pas orarit të punës.
  Pastaj erdha deri tek përpilimi i një doktrine, që është kulmi i arritjes së një studjuesi ushtarak për një armë të veçantë.
  Pas lirimit nga ushria jam marrë me analiza të luftimeve të ndryshme të historisë së mbrojtjes kundrajrore dhe të aviacionit, por edhe të fushave të tjera të artit ushtarak, deri sa erdha tëk analizat politico-ushtarake për luftën në Kosovë në vitin 1998.
  Gjajtë luftës në Kosovë hartova Strategjinë e mundëshme të UÇK-së në kushtet e bashkveprimit me NATO-n, në dy varjante: edhe në kushtet e veprimit të NATO-s vetëm nga ajri, si dhe atë në kushtet e veprimeve të NATO-s me forca tokësore.
  Gjithashtu, gjatë asaj lufte, krahas drejtimit të luftimeve të formacineve të UÇK-së, në rolin e koordinuesit midis zonave dhe brigadave si dhe krahas mbajtjes së bashkëveprimit midis UÇK-së dhe NATO-s, bashkveprim i cili ishte i pandërprerë gjatë 24 orëve, hartoja edhe analiza dhe studime për veprimet luftarake të UÇK-së, krahas komunikatave ditore për tërë ushtrinë, të cilat i nisja për botim në shtypin ushtarak të Tiranës. Fatkeqësishtë, aty nga fundi i luftës, në rrethana që kurrë nuk e morra vesh, më humbi çanta e luftës dhe nuk i kam të gjitha dorëshkrimet. Është një humbje e madhe. Madje edhe ato që më janë botuar janë botuar me shkurtime jashtëzakonisht të dhimbëshme. Por nuk kam ç’t’i bëj.
  Përsa i përket librit “UÇK dhe Kadare” jam munduar të nxjerr në pah veprimtarinë e UÇK dhe kontributin e saj të pallogaritshëm për çlirimin e Kosovës, duke dalë në përfundimin se as UÇK-ja e vetme dhe as NATO-ja e vetme nuk mund ta çlironin Kosovën, duhej bashkveprimi luftarak midis tyre që të arrihej ajo fitore. Fatkeqësia është se shtetet pjesmarrëse në NATO dhe ajo vetë e mohuan atë bashkveprim të domosdoshëm me UÇK-në.
  – Cilat mund të jenë arsyet e këtij mohimi dhe pse duhej të behej një gjë e tillë? Më duket si diçka e pabesueshme, pavarësishtë se ju tek libri “UÇK dhe Kadare” e trajtoni shkurt, madje duke cituar edhe disa vargje të Kadaresë për Laokontin e Luftës së Trojës.
  Menjëherë porsa mbaroi lufta dhe sëbashku me trupat e NATO-s në Kosovë erdhën dhe udhëheqësit e saj politikë e ushtarakë, një pyetje e ngjashme më këtë u është bërë edhe atyre nga gazetarët vendas. Çudia është se të gjithë ata politikanë të NATO-s, që i kanë kthyer përgjigje kësaj çështjeje, kanë qenë në akordancë, duke u shprehur afërsishtë: Nuk e njihnim dhe ende nuk e dimë se cila ishte ideologjia dhe botkuptimi i UÇK-së. Por unë mendoj se një nga arsyet e mëdha, për mos të thënë kryesorja, pse ishte paraparë qysh herët që UÇK-ja të shkrihej menjëherë pas lufte, madje edhe në Rambuje dhe jo vetëm në Rezolutën 1244 të OKB-së, ishte dhe është se: Fitorja e UÇK-së ata i trembte se mos ajo fitore trajtohej si një fitore tjetër islamike kundër një force jo-islamike, madje kundër një force ateiste, sikundër ishte në atë kohë ushtria e Sërbisë.
  E them këtë pasi edhe humbja e ish Bashkimit Sovjetik në Afganistan në vitet ’80-të, e cila solli edhe shpërbërjen e tij, nga historia ushtarake nuk është konsideruar si fitore afgane, por si një fitore islamike kundër një supërfuqie jo-islamike, e për më tepër kundër një ushtrie ateiste. Këtë gjë e pranojnë gjithë analistët civilë e ushtarakë të botës. Ja se si shprehet amerikani George Friedman në librin e tij “America’s secret ëar”, botim i vitit 2004: “Eksperienca në Afganistan do të shihej si një ngjarje kyçe në historinë e Islamit… Lufta e Afganistanit ishte e para luftë në shekuj, ku një forcë islamike kish mundur një forcë jo-islamike. Forca sovjetike nuk ishte vetëm jo-islamike por edhe ateiste. Ajo nuk ishte thjeshtë një vend a një shtet i zakonshëm, por një superfuqi. Ajo nuk ishte thjeshtë një super fuqi, por një superfuqi që u shëmb pas disfatës. Më e rëndësishmja është se kjo u pa si një fitore Islamike më tepër se një fitore afgane. Ushtarët që mundën Bashkimin Sovjetik ishin forca multinacionale të luftëtarëve islamikë, të paktën pjesërishtë, dhe sigurisht u bë një legjendë islamike. Paratë që u paguan për luftën ishin tërhequr prej vendeve islamike. Ideja u shndërua se luftëtarët islamikë i dhanë fitoren e tyre Amerikës kundër Sovjetikëve”, pavarësishtë se amerikanët nuk ishin pjesmarrës të drejtëpërdrejtë në atë luftë. Pra kësaj frike iu frikësuan jo vetëm europjanët por edhe Amerika, se mos edhe lufta e UÇK-së të mund të trajtohej si fitore islamike, pasi edhe në Bosnjë lufta kish përfunduar në favor të boshnjakëve islamikë, aq më shumë që lufta e tyre pat marrë ngjyra islamike ndërkombëtare, pasi patën ardhur vullnetarë nga shumë nacionalitete islamike. Edhe luftën në Bosnjë ishin amerikanët që I dhanë fund, pasi Evropa duke qenë se vriteshin muslimanët bënte sikur interesohej të ndalej lufta. Mirëpo edhe në Kosovë pjestarët e UÇK-së ishin pothuajse qindpërqind të besimit islam, me përjashtim të disa individëve që ishin katolikë të Kosovës. Edhe vullnetarët nga shteti amë dhe trevat e tjera shqiptare në Ballkan, si dhe ata që erdhën nga diaspora shqiptare, ishin qindpërqind të bësimit islam, asnjë i krishter. Të gjitha këto e trëmbën Evropën por edhe Amerikën se mos lufta e jonë merrte ngjyrimet e një fitore të islamikve kundër të krishterëve, edhe pse Shtabi i Përgjithshëm i UÇK-së qysh në fillim të luftës nuk i kish pranuar një grup luftëtarësh vullnetarë nga vendet islamike që patën marrë pjesë në luftën e Bosnjës, dhe këtë NATO-ja e dinte shumë mirë. Kësaj imagjinate të pabazë i vinte në ndihmë edhe propaganda e Rugovës dhe e partisë së tij me qëllimin e vetëm që bota demokratike të mos e përkrahtë UÇK-në, duke botuar madje në gazetën e tyre “Rilindja” edhe një emblemë të rreme të UÇK-së me betim ndaj Allahut. Madje Rugova, edhe kur lufta mbaroi, ai vuri kusht se nuk kthehej në Kosovë pa u çarmatosur edhe ushtari i fundit i UÇK-së. Gjithashtu, disa vite më pare ai e pat deklaruar hapur se ishte konvertuar në katolik, ndaj dhe shishen me uiski nuk e ndante nga tavolina, si shenjë përforcimi të atij konvertimi.
  Ashtu si në Afganistan, ku SHBA u panë si një forcë drejtuese në organizimin e rezistencës dhe ku pa SHBA, sovjetikët do t’ kishin mundur muxhahedinët, pavarësishtë se amerikanët nuk u thanë as edhe një fjalë vullnetarëve islamikë, edhe në Kosovë, në rast se UÇK-ja do të ishte ruajtur e paprekur, SHBA i trembeshin faktit se mund të akuzoheshin nga Evropa dhe e gjithë bota jo-islame se ishte ajo që e organizoi dhe e furnizoi UÇK-në. Megjithëse për luftëtarët e UÇK-së përkrahja diplomatike amerikane dhe ajo nëpërmjet NATO-s kish qenë e rëndësishme, është fakt që amerikanët nuk i dhanë UÇK-së as edhe një mendim. Edhe në luftën tonë amerikanët, njësoj si dhe në luftrat e tjera në Afganistan e Bosnjë, ishin të paparashikueshëm në formën e aleancave, duke pretenduar pa ndonjë bazë se luftëtarët e UÇK-së do të mund të përbënin një marrëveshje me SHBA, ndërkohë që ajo ishte e para që ishte për shpërbërjen e UÇK-së. Ky ishte çelësi i ndarjes. Pra, këto janë dy nga arsyet më kryesore: që lufta e jonë dhe UÇK-ja të mos quheshin fitore islamike dhe që SHBA të mos akuzoheshin se kishin bërë aleancë me UÇK-në “islamike” për ta shfrytëzuar më tej në Kosovën Lindore, në Maqedoni dhe Mal të Zi. SHBA ishin këmbëngulësit kryesorë që UÇK të shkrihej, dhe këtë e paramenduan qysh në projektmarrëveshjen para Rambujesë. Madje për këtë pikë u prishën me Adem Demaçin.
  Nuk duhet të harrojmë edhe faktin tjetër që fillimisht SHBA nguruan ta sulmonin të vetme Irakun kur ai pushtoi Kuvajtin në vitin 1990, nga frika se mos akuzohej si një akt solidariteti i Amerikës për të shpëtuar një vend islamik, si kundër ishte Kuvajti. Pr ishin interesat e SHBA në Arabinë Saudite dhe frika e kësaj të fundit nga Sadami që i detyroi amerikanët të ndërhynin ushtarakisht në favor të Kuvajtit. Por megjithatë, për të mos u etiketuar si superfuqi solidare e vendeve islamike, SHBA angazhuan OKB-në. Kështu vepruan edhe në Bosnjë. Kështu vepruan edhe në Kosovë, me të vetmin qëllim që të mos akuzoheshin nga krishtërimi botëror si përkrahëse e vendeve islamike.
  Kjo është edhe arsyeja pse SHBA, kudo që kanë dërguar trupa të tyre, në vende me popullsi islame si në Kosovë, Afganista, Maqedoni, Mal të Zi, Bosnjë, Shqipëri etj, ka dërguar e dërgon misionarë të përhapjes së fesë së krishterë, për të bindur aleatët e saj se nuk është në mbrojtje të islamizmit. E megjithatë, që ta frenojnë sa më shumë Amerikën, Europianët vazhdojnë ta akuzojnë angazhimin e saj në Kosovë si angazhim për botën islame.

  Ju keni qënë përkthyes dhe mësues i gjuhës angleze. Zotërimi i një gjuhë të huaj, sa ka ndikuar në krijimtarinë dhe jetën Tuaj?
  Zotërimi i gjuhës angleze më ka ndihmuar në punën time si pedagog , më ka ushqyer pas lirimit nga ushtria dhe pas mbarimit të luftës deri në vitin 2005, gati 10 vjet. Sot më ndihmon të lexoj të huajt për luftën në kosovë dhe çështjen shqiptare. Ç’t’i kërkoj më shumë!
  Cilat jane raportet e Dilaverit me shtetin e sotëm të Kosoves, pasi kontributi juaj në atë trevë konsiderohet me shume se sa patriotik e atdhetar?
  Së pari, Kosova nuk është shtet që të drejtohet si çdo shtet, është një shtet sipas planeve, por jo sipas rezolutave dhe të drejtave ndërkombëtare. Së dyti, ekziston një fjalë e urtë: E hodha lumin, të dhj….. kalin! Mirënjohja nuk ka mbrritur ende te politikanët e të gjithë krahëve të Kosovës, por edhe të Tiranës; ajo është një lloj fshati që nuk njihet nga kjo kategori shqiptare.
  Asgjë. Unë nuk ekzistoj për ta. Po ashtu edhe bashkëvullnetarët e tjerë.
  Si e perjetuat luften dhe në se nuk përbën më sekret, disa nga veprimet më të guximshme të UCK-së në atë trevë përballë militarizimit serb.
  Kur mbaron lufta nuk ka sekrete. Madje edhe në luftë sekreti ekziston deri në fillimin e sulmit. Filloi sulmi, mbaroi sekreti. Unë isha i familjarizuar psikologjikisht me luftën, pasi kisha dekada që merresha me përgatitjen për luftë dhe me teorinë e zhvillimit të luftës. Ndaj dhe nuk më befasuan edhe përpjekjet e para në luftë. UÇK-ja ka disa luftime nga më të suksesëshmet, përveç luftës së Prekazit, ku luftoi Adem Jashari me familjen e tij si dhe luftës së Glloxhanit, ku luftoi Ramush Haradinaj me familjen e tij. Kemi dështimin e Operacionit “Patkoi” në Drenicë, në Pagarushë, në Dukagjin, ku secila pati veçori ndryshe nga tjetra. Kemi luftën dy ditore në Budakovë në fillim të prillit 1999, kemi atë 4 ditore të Topillës në mesin e Majit 1999, kemi luftën tre mujore në rrethim të Br121 në mbrojtje të vendndodhjes së Shtabit të Përgjithshëm, Qeverisë së Përkohëshme, të Radio Kosova e Lirë, të agjensisë Kosova Press si dhe bazën kryesore logjistike të UÇK-së, të cilat ndodhëshin në Malin e Berishës, në Drenicën e Poshtme. Kemi Ioperacionin “Shigjeta” i cili u ndërmuar në dy faza nga forcat e UÇK-së të grumbulluara e stërvitur në territorin e shtetit amë. Kemi luftimet sulmuese të pandërprera të Br153. Kemi luftimet në Kaçandoll të Shalës së Bajgorës. Kemi trasportimin e 35 të plagosurve prej Grykës së Rugovës, në Rozhajë, në Mal të Zi , në Mal të Shkëlzenit-Tropojë dhe marrja e tyre atje me helikopterat e ushtrisë shqiptare në dimërin e muajit prill 1999 gjatë të cilit nuk reshti as edhe një ditë pa rënë borë. Kemi zhbllokimin e rrethimit të institucioneve kryesore të Luftës në rajonin e malit të Berishës në 31 mars 1999 dhe kalimin e forcave tona nga të rrethuar në rrethuese. E plot të tjera, pa përmendur bashkveprimin e shkëlqyer me NATO-n, ku në 12 qershor 1999 na dërguan një faks, ku na përshëndesnin me fjalët: “Ka qenë bashkveprimi më i mirë që ka patur NATO me UÇK-në në tërë historinë e stërvitjeve të saj”. Mos harrojmë që ishte 50 vjetori i saj. Por ajo që më ka mbetur gjithnjë në kujtesë është bashkveprimi me komandën e Divizionit të Kukësit të Ushtrisë Shqiptare për thyerjen e sulmeve të ushtrisë serbe kundër territorit të shtetit amë, e cila shtjellohet gjerësishtë në librin e Ylli Polovinës.
  Cilet nga figurat patriotike të Kosovës keni patur në krah pergjate asaj periudhe?
  Kam patur shumë: Bislim Zyrapin, Hashim Thaçin, Ramë Bujën, Sokol Dobrunën, Sulejman Selimin, Rexhep Selimin, Agim Çekun, Sokol Bashotën, Kadri Veselin, Ahmet Qeriqin, Berat Luzhën, Ekrem Rexhën (Drinin), Lum Haxhinë, Fatmir Limën, Jakup Krasniqin etj.

  Pjesa e Dyte
  Albin Kurti Opozitari I vetem ne Kosove
  -.-
  Si do t’i vleresonit disa nga drejtuesit e asaj lufte që sot janë në qendër të politikës së shtetit të Kosovës dhe pse disa prej drejtuesve te saj sot kane pozicione te ndryshme, (Thaçi-Haredinaj)?

  Unë Hashim Thaçin e kam kontaktuar për herë të parë në Tiranë, në dhjetëditorin e fundit të muajit Janar 1999 dhe më tej, disa nga momentet kryesore të bashkepunimit tim me atë janë shtjelluar në librin e Ylli Polovinës, me përjashtim të ditëve të bisedimeve midis UÇK dhe NATO në malet e Berishës, 18-20 qershor 1999, për të cilat kam planifikuar të shkruaj më gjerësishtë në ndonjë shkrim apo libër të veçantë, gjë që ende nuk e kam fiksuar. Për Ramushin kisha dëgjuar shumë më herët se për Hashimin. Për atë flisnin luftëtarët e ardhur në Shqipëri për mjekime apo furnizime, duke e cilësuar si një njeri që nuk e zinte plumbi edhe pse luftonte në ballë; ishte shëndrruar gati në mit. Gjatë luftës kam komunikuar shumë herë, pothuajse çdo ditë, por vetëm në telefon, ndërsa fizikisht e kam takuar për herë të parë aty nga fillimi i Majit 1999, kur erdhi për disa orë në shtab, në Divjakë.
  Unë jam i bindur se ndoshta Hashim Thaçi gjatë luftës ishte i gatshëm të jepte edhe jetën për Kosovën, Ramushi po se po, por, bazuar në ato ç’kam vërejtur tek Hashimi gjatë luftës, por më së shumti, duke parë veprimet e tij prej 20 qershorit 1999 e deri më sot, mund të them se Hashim Thaçi dhe ata që e rrethojnë me verbëri, është gati ta shesë Kosovën për interesa të ngushta të tij dhe të forcës së tij politike. Këtë nuk mund ta them për Ramushin. Idealizmi që ka luftëtari i thjeshtë i lirisë tek Hashimi u zevendësua shumë më herët me praktiçizmin e politikanit, praktiçizëm i cili menjëherë pas lufte dhe në vijim u shfaq në formën më të lartë të mirëqënies së tij dhe të afërmve të tij. Politikani Hashim, por edhe Ramushi, i kryejnë detyrat e tyre sot si politikanë me të njëjtin përkushtim si dikur në luftë por me një ndryshim, pa asketizmin e e një idealisti atdhetar. Përdryshe, do të thoshja se, duke u shkëputur nga idealet e UÇK-së ata gradualisht u shkëputën edhe nga idealet shpirtërorë, pasi pa një shkëputje të tillë nuk mund t’i shërbehet politikës. Hashimi nuk mund të mbetej Hashimi i idealeve të asaj lufte. Ai dhe Ramushi nuk mund t’u drejtohen më bashkëluftëtarëve, pasi ata, (luftëtarët), përveç pasurisë shpirtërore nuk kanë asnjë pasuri tjetër; ndërsa këta të dy tashmë kujdesen vetëm për pasuesit besnikë të tyre dhe përfitues, të cilët ndjekin rregullisht të gjitha rregullat e politikanit: të mbjellësh për të gjithë dhe të korrësh veç për vete. Ata tashmë Ata tashmë nuk kanë asnjë konflikt me ndërgjegjen e tyre në lidhje me braktisjen
  që u kanë bërë idealeve të luftës, të dëshmorëve dhe të atyre që luftuan, dhe e justifikojnë veten po me atë lehtësi me të cilën justifikonë pasurimin në mënyrë të padrejtë të tyre dhe të miqve e shokëve që u shkojnë prapa. Idealizmi i Hashimit mbaroi sëbashku me luftën, për mos të thënë qysh në Rambuje;ndërsa idealizmi i Ramushit mbaron pak më vonë, kur filloi të mendojë për t’u marrë me politikë. Madje unë do të thoshja se Ramushin e nxitën A. Çeku dhe ndërkombëtarët që e sollën Agim Çekun ditët e fundit të luftës në UÇK, që Ramushi ta linte TMK-në, sepse jetonte ende me idealet e luftës, krejt ndryshe nga Agim Çeku, Thaçi, Limaj, J.Krasniqi, Xh. Haliti, A. Syla etj. Duke qënë se Ramushi nuk ishte xhveshur nga ato ideale, ai do t’u prishte punë si këtyre ashtu edhe ndërkombëtarëve, pasi jo vetëm që TMK-në nuk do të pranonte kurrë që ta shuanin, por do të përpiqej ta shëndrronte atë në një ushtri të rregullt e me të gjitha komplentimet që ka nevojë një ushtri. Ai do ta bënte këtë sepse kish guximin, trimërinë dhe idealin e gjakut të vëllezërve të tij, kish të drejtën morale, ndërkohë që Hashimit me shokë u mungonin të gjitha këto. Duke e parë se ai mund t’i bënte këto, i përkëdhelën sedrën, duke i thënë se mund të jesh shumë më i suksesëshëm në politikë. Pra këtu ndryshojnë Hashimi me Ramushin përsa i përket kufirit të fundit të botës së idealit të tyre. Prej atyre momenteve ata u kthyen në politikanë, në praktiçistë, duke bërë hesap se çfarë leverdie personale do t’u sillte në xhepat e tyre kalimi në politikanë dhe braktisja e UÇK-së dhe e idealeve të saj.
  Me këtë transformim ata fitonin përkrahjen e ndërkombëtarëve prezentë në Kosovë dhe, si rjedhojë, edhe në fushatat zgjedhore do të merrnin aq vota se ndërkombëtarët do të vlerësonin shkallën e largimit të tyre nga idealet e luftës që ata bënë. Kur ndërkombëtarët e panë se Hashimi hodhi poshtë jo vetëm idealet e luftës por ishte gati të hidhte poshtë edhe interesat e gjithë shqiptarëve në Kosovë ( pas vdekjes së Rugovës, pasi në këtë pikë nuk ia kalon dot Rugovës), ndërkombëtarët i dhanë vendin e parë në zgjedhje. Ai e bëri këtë i vendosur, edhe pse e kishte të qartë se i humbi një herë e përgjithmonë votat e popullit idealist, që është shumica e tij, por e kishte edhe më të qartë se fitonte diçka më të rëndësishme: përkrahjen e vendosur të ndërkombëtarëve. Për këtë , ndërkombëtarët bënë ligjin që nuk ka rëndësi nëse në zgjedhje nuk do të marri pjesë shumica e zgjedhësve; boll edhe sikur të dalin në votime vetëm kandidatët për deputetë të të gjitha partive dhe zgjedhjet quhen të rregullta. Me këtë lloj ligji Hashimi, Ramushi dhe LDK-ja do të jenë gjithnjë në vend të parë, të dytë apo të tretë, sipas devotshmërisë në nënshtrimin ndaj ndërkombëtarëve që tallen me interesat e shqiptarëve. Hashimi vetëm me 105 mijë vota që morri partia e tij në vitin 2007 u bë kryeministër, që do të thotë vetëm me 7% të votave të të gjithë votuesve në Kosovë. Ja se si e mbështesin ndërkombëtarët. Në këto kushte, ç’është nevoja që ata të vrasin mendjen për UÇK-në dhe Kosovën kur leverdia duket sheshit? Pushteti të pasuron. Këtu është edhe arsyeja pse ata ndahen midis tyre. Mirëpo, pikërishtë këtu ata kanë gabuar, nuk kanë menduar se në jetë ekziston edhe një gjyq tjetër, gjyqi i historisë, e cila do t’i njollosi jetë e mot, dhe që ka filluar shumë shpejtë ta bëjë këtë.
  Po, ku mund ta ketë burimin ky deformim i tyre në ideale?
  Këtë, në radhë të parë duhet ta kërkojmë teke moszhvillimi i mjaftueshëm kulturor i tyre, pasi dihet se nga një pemë e thatë nuk mund të presësh një degë të njomë. Lakmia për t’u pasuruar ndoshta e ka burimin edhe tek fëminia e tyre pak a shumë e varfër, pasi dihet se dëshira për të qenë gjithnjë i parë dhe i pasur me çdo lloj formash, kur trashëgon varfëri brezash, të shtyn për herë në rrëmbime postesh dhe rrëmbime të tjera të mirash materiale. Përjashtuar disa veprime të tyre heroike gjatë luftës, (për Ramushin mund të them se u shëndrrrua gati në legjendë dhe qëndron shumë më lartë se të gjithë ata rreth Hashimit sëbashku), të gjitha veprimet e tyre të deritshme, të çojnë në përfundimin se gjithë
  qëllimi i Hashimit ka qenë pushteti, lavdia dhe pasuria, qysh në fillesat e tij të ilegalitetit, ndërsa Ramushi është transformuar shumë më vonë, sikundër e shtjelluam më lart. Për Hashimin mjafton të sjellim si provë kapitullimin pa kushte të UÇK-së, ku edhe ka pranuar të nënshkruaj marrëveshjen tonë me NATO-n, duke ia hequr fare edhe fjalën “marrëveshje”, sikundër ishte deri në fund të bisedimeve, dhe e ka nënshkruar atë duke e zëvendësuar me fjalën “Zotim për çarmatosjen dhe trasformimin e UÇK-së”.

  Pas lufta, në veshtrimin e një ushtaraku si ju.
  Shumë e paqartë. Deri tashti gjasat tregojnë se Kosova do të ndahet në një heshtje të madhe dhe do të trumbetohet si fitore historike. Politikanët e saj e kanë shitur Kosovën. E vetmia opozitë në Kosovë tashti është Lëvizja Vetëvendosje, e udhëhequr nga Albin Kurti,i cili është burgosur disa herë nga “demokratët” e OKB-së dhe të BE-së, armiku kryesor për Qeverinë dhe politikanët e Kosovës, sepse kërkon që gjithë populli që ndodhet në Kosovë dhe ai në Kosovën Lindore (Preshevë, Bujanovc dhe Medvegjë) të lejohet të organizoi dhe të zhvilloi referendum për vetvendosje nën monitorimin e ndërkombëtarëve, duke u para shtruar disa pyetje, por
  ndërmjet tyre të jetë edhe pyetja: Dëshironi shtet më vete apo bashkim me Shqipërinë? Dhe tjetra: Shtet më vete apo bashkim me Sërbinë? Këtë referendum na e premtoi Medlin Ollbrajt qysh në Rambuje dhe u tha se do të bëhej pas tre vitesh nga mbarimi i luftës. Mirëpo as e bënë dhe as politikanët e Kosovës të dalë nga lufta nuk e kanë kërkuar dhe nuk e kërkojnë. Prandaj populli ata i quan tradhëtarë të idealeve të luftës. Pse na u premtua referendumi ndaj dhe UÇK-ja pranoi të çarmatosej, duke bërë gabimin më fatal të saj dhe që historia nuk do t’ia fali kurrë. Por jo vetëm ata në Prishtinë, por edhe këta në Tiranë nuk e duan bashkimin, pasi më mirë secili të jetë i parë në pjesën e ndarë, se po u bashkuam e dinë që nuk janë më kurrë të parë.
  Cili ka qene sipas jush ndikimi i politikes shqiptare në teatrin e veprimeve te drejtuesve te rinj kosovarë për rrugen drejt pavarsise?

  Një zero me xhufkë.
  Ne vitin 2000-2001 ka qene nje tjeter vater e nxehte e luftes per liri e shqiptareve te pertej kufirit, kete here ne Luginën e Preshevës. Dilaver Goxhaj ka patur ndonje angazhim te ri luftarak?
  Po. Edhe për këtë flitet hollësishtë në librin “Një kolonel midis Tiranës dhe Prishtinës”. Në atë luftë më së shumti dhe drejtpërsëdrejti u angazhua djali im, i cili luftoi një kohë gati një vjeçare në afërsi të Vranjës, në zonën e Qarrit me pikëmbështetje te “KKodra e Shën Ilias”, sikundër quhet vendi. Ka qenë zevendës i komandantit të asaj zone.
  Po në luftën në Maqedoni gjatë vitit 2001?
  Jo. Atë ditë që disa nga organizatorët e asaj lufte erdhën në takim me mua, atë ditë shteti shqiptar më arrestoi djalin. Të jetë rastësi? Nuk e besoj, pasi dhjetë ditë pasi u arrestua djali im nga policia e Tiranës, në Shqipëri erdhi Solana dhe në konferencën e shtypit që ai dha pas takimit me kryeministrin Ilir Meta, ky i fundit, midis të tjerave u shpreh: “Edhe një ushtarak që ne kemi patur në Luginën e Preshevës, i raportova zotit Solana se e kemi ndaluar këto ditë”. Kjo deklaratë u bë më 9 shkurt 2001, ndërsa djali im u arestua më 29 janar 2001. Të nesërmën, në 10 shkurt, djalit i zhvillohej gjyqi i dytë i përcaktimit të masës së sigurisë dhe iu dha ndalim me burg, pa afat. Madje disa ditë më vonë që shpërtheu lufta në Maqedoni nga shqiptarët Ilir Meta ndodhej në Paris dhe prej andej deklaroi: “E dënoj atë luftë, e cila inicohet nga disa enveristë pa mend.” Megjithatë unë dhashë një ndihmesë me mendime në disa lëvizje dhe takime që unë bëra si në Prishtinë, në Dibër dhe Tiranë.

  -Kanë thënë për Dilaver Goxhajn….alias Shpëtim Golemi..
  Kanë thënë e ç’nuk kanë thënë; kanë thënë se bëri heroizëm; kanë thënë se vajti për para; kanë thënë se luftoi si mercenar; kanë thënë se ishte i dërguar i Fatos Nanos; kanë thënë se ishte i dërguar i komunistave; kanë thënë se ishte i dërguar i “komiteteve rebele” të vitit 1997; kanë thënë se ishte i serbëve; kanë thënë se ishte i grekërve, e plot e plot të jera. Madje Hashim Thaçi e kompani kanë thënë se pas lufte përgatiste dhe përgatit grupe terroriste në Kosovë, për këtë i kanë dërguar edhe informacion me shkrim UNMIK-ut dhe KFOR-it, të cilat janë botuar edhe në shtypin e Kosovës. Plot kanë thënë e plot do të thonë. Por ka edhe nga ata që kanë ditur ta vlerësojnë punën time. Një nga ata është shkrimtari shumë i talentuar, mjaft i ëmbël në të lexuar, Ylli Polovina, që druhem të them ato që ai meriton sepse do të thonë se e bëj për servilizëm. I jam shumë mirënjohës.

  -Cilat janë marrdhëniet me fëmijët Tuaj. Sa ju mbështetën bashkëshortja dhe fëmijët kur ju ju bashkuat UCK-së?
  Mardhëniet e mia familjare janë të mrekullueshme, secili e ndjen veten të barabartë midis të barabartëve. Gruaja nuk e morri vesh se unë do të shkoja në luftë. Kur e mësoi u rrebelua disa ditë dhe pastaj unë e morra në telefon. Më vonë më mbështeti në çdo kërkesë që unë u bëja. Djali dhe vajza më mbështetën kur e mësuan se isha në luftë, me gjithçka. Grumbullonin lajmet nga disa gjuhë të huaja dhe ato shqip, m’i sistemonin dhe në ora 02.00 të çdo dite m’i dërgonin në faks ose m’i lexonin dhe unë i regjistroja në manjetofon, të cilat i shfrytëzoja për komunikatën ditore të mëngjezit për ushtrinë tonë çlirimtare. Gjithashtu, kur na bllokohesh dërgimi i fakseve për bashkveprimin me NATO-n në të gjitha pikat e kontaktit me atë, faksin e nisja në shtëpi dhe djali ua jepte amerikanëve, me të cilët punoi prej 29 marsit 1999 deri në fund të luftës, dhe ata ia trasmetonin aviacionit të NATO-s që të godiste objektivat. Bashkëshortja ime dhe vajza shkonin dhe merrnin familjet e bashkëluftëtarëve të mi kosovarë dhe i sistemonin natën e parë në shtëpinë tonë, derisa u gjenin një strehim tjetër. 18 familje kanë sistemuar në këtë mënyrë. Më vonë djali erdhi edhe vetë në luftë në Kosovë e më vonë shkoi në Kosovën Lindore, por me thënë të vërtetën, unë nuk dëshiroja ta lija, por nuk më dëgjoi. Ai nuk e kish ndjerë ende zhgënjimin tim të pasluftës.

  -Cfarë ju lidh me “Heroin e Popullit”, Xheladin Beqiri-Karadaku? Besën dhe amanetin e tij, ju e realizuat. Ç’mund të na thoni për këtë?
  Unë për Xheladin Beqirin, i njohur gjatë luftës NÇl me emrin Karadaku, pata lexuar dikur një monografi të shkurtër për jetën e tij dhe dija gjithçka rreth tij. Në 25 korrik të vitit 1999, një muaj pasi kish mbaruar lufta në Kosovë, isha i ftuar nga komuna e Vitisë të merrja pjesë në mitingun madhështor që ajo organizonte në fshatin Tërpezë të krahinës së Karadakut, me rastin e kthimit në Atdhe pas 54 vjetësh të patriotit të madh Hysen Tërpezës. Unë mbrita me vonesë në miting, kishin folur dy-tre persona. Me të mbritur në tribunë, menjëherë njoftuan publikun se do t’i përshëndeste koloneli nga Shqipëria, ku ishte mbledhur gjithë krahina, mbi 15 mijë njerëz, ndoshta edhe më shumë. Ishte mitingu i parë i pasluftës. Ishte dhe hera e parë që une ftohesha të flisja në një grumbullim të tillë. Nuk dija ç’të flisja, isha i papergatitur, pasi atë ditë më njoftuan se do të isha i vetëm si përfaqësues i Ministrisë së Mbrojtjes së Kosovës. Mirëpo prezantuesi foli fjalë shumë të larta për mua dhe më vuri në pozitë të vështirë. Që të zhvleftësoja sado pak ato lavdërime që u thanë për mua, menjëherë më shkoi mendja që unë ndodhesha në krahinën e Xheladin Beqirit dhe vendosa të flisja për të, dhe, midis të tjerash, thashë: “Faleminderit parafolësit që tha ato fjalë aq të mira për mua, por unë nuk kam bërë ndonjë gjë të veçantë, vetëm se i kam kthyer borxhin një djalit të krahinës tuaj. Do të thoni ju se cili është ai? Ai është Xheladin Beqiri, i cili në kohën e regjimit të Zogut qe larguar nga Kosova për të mos e arrestuar serbët për një vrasje të një xhandari që e kish rrahur. Pat ardhur në Labërinë timë, në Kurvelesh. Kur filloi lufta jonë nacionalçlirimtare ai ishte ndër të parët që u rreshtua në radhët e çetës së Kurveleshit, çeta e dytë në Shqipëri, pas asaj të Pezës, bashkë me babanë tim. Në luftën për mbrojtjen e Kongresit të Përmetit ai u vra bashkë me një nga dajot e mi që ishin partizanë të Brigadës së Parë Sulmuese Shqiptare. Është i pari Hero i Popullit i shpalluar në Shqipëri pas asaj lufte. Kështu që unë nuk kam bërë asgjë, vetëm se i ktheva borxhin djalit të krahinës tuaj, Xheladin Beqirit, i cili mbante për pseudonim emrin e krahinës nga ai ishte: Karadaku”. Ky ishte edhe fjalimi im, i cili u prit me duartrokitje të pafundme, ndërsa patrioti Hysen Tërpeza qante dhe nuk më shqitej nga kraharori.Të nesermen e pasqyruan edhe gazetat. Mirëpo, sa xhelozë u bënë ca të tjerë!

  -Keni lindur në Gjirokastër, sot jetoni në Tiranë. Sa jeni sot të lidhur me Kosovën, me çështjen kombëtare, si një kontribues në Pavarësinë e Kosovës?
  Më vjen keq që ma bën këtë pyetje, por unë hyj në të harruarit, si dhe gjithë shokët e mi bashkëvullnetarë e bashkëluftëtarë. Nuk e di në se i keni lexuar vargjet e poetit Ali Asllani? Po ua citoj: “Ç’do të thotë patriot, / Sot për sot në Shqipëri? / Një tufë Ah.. e një tufë lot. / Një njeri i pa njeri.” Kjo është ligjësia shqiptare për patriotët dhe më vjen keq që nuk e dini. Unë e kam ditur para se të shkoja në luftë, por ja që s’më la shipri idealist shqiptar. Ky shpirt më detyron që herë pas here të marr penën e të trajtoj probleme të çështjes kombëtare apo të politikës shqiptare.

  – Ne se do te perdornim në këtë rast një shprehje frazeologjike, nga nje arme e ushtrise ku keni qene edhe ju i inkuadruar per 33 vjet: “Nendetsja u kthye ne baze.Vertet ç’fare po ndodh me Dilaverin gjate kesaj periudhe qe po bisedojme?
  Nëndetsja po ndryshket.
  Ju faleminderit !
  Intervistoi : Raimonda Moisiu
  Tirane, Mars 2009

  Reply to this comment
 18. Anad September 2, 13:47

  As SKENDERBEU I MADH nuk ka folur kaq gjate sa po zhgarravit ky “strategu” Goxhaj ketu!!
  Ja si thote me siper:
  -Dilaver Goxhaj:NATO-ja e vetme nuk mund ta clironte Kosoven!!

  Nje deklarate te tille prej DELIRANTI SHARLATAN tregon se ky njeri “NUK I KA PIRE ILACET E MENGJESIT”!!!
  -Kush eshte ky,qe na qenka kaq strateg dhe i thote NATO-s se “PA MUA TI NUK DO TA CLIROJE KOSOVEN!!!””
  Le te tregoje me fakte ky DALLKAUK,se cfare VEPRIMESH LUFTARAKE KA BERE UCK-ja VETEM OSE NE BASHKEPUNIM ME NATO-n dhe rezultatet e ketij BASHKEPUNIMI!!!
  Qe Kopsoven e CLIROI NATO,as qe diskutohet,se Serbia nuk pyeste per asnje USHTRI GUERILE NE KOSOVE,ku 50% jane SPIUNE TE UDB-se!!!
  Shembull eshte situata ne MITROVICE ku nje grusht serbesh po DIKTOJNE POLITIKEN BOTERORE E JO ME ATE KOSOVARE!!!
  KU JANE FSHEHUR CUBAT SI GOXHAJ ME SHOKE TANI???

  Reply to this comment
  • gzimi September 2, 14:18

   Po, more rugovisti “anad”, akoma nuk e ke kuptuar ty se pa UCK-ne NATO nuk e fitonte dot luften ne Kosove? Po nuk e ke kuptuar kete, athere kemi te drejte te te themi: Po qenke vegjat’, o beu yne!
   Qe je veshgjat, e pohon vet kur thua: “As SKENDERBEU I MADH nuk ka folur kaq gjate”. Pse ke gjetur ndonje interviste te Skenderbeut , o ty mohues i luftes dhe aftsive te UCK-se? Hajde idjot, hajde! Lum familja qe te ka, nese kefamilje.

   Reply to this comment
   • Anad September 2, 14:52

    Si lejohet,qe IDIOTE si ky “gzimi” te komentojne budallalleqe me brire???
    Ky DEBIL,as,qe e kupton se une nuk MOHOJ LUFTEN E UCK-se,por SHARLATANIZMIN E CA DALLKAUKEVE,qe kerkojne te PERVEHTESOJNE KETE LUFTE PER TE THURUR “LAVDINE “E TYRE TE FELLIQUR!!!
    Ju nuk po shkruani per UCK-ne,o TEVEQEL,por per vete,si BELUL GJERAQINA!!!
    Komentuesi “PEZA” ua ka thene HAPUR E SAKTE,se ju shkruani USHTARAKISHT per UCK-ne e jo per MBURRJET TUAJA!!!
    Cfare ushtarakesh jeni ju,kur nuk keni botuar asnje germe per STRATEGJINE DHE TAKTIKAT QE NDOQI UCK-ja???
    Cfare njesish krijoi UCK-ja dhe cfare luftimesh kreu ajo vetem dhe ne bashkeveprim me NATO-n???
    As hartimet e nxenesve te fillores nuk lejohet te shkruhen keshtu sic beni ju,aq me teper per nje LUFTE TE NJE POPULLI TE TERE!!!
    JENI TE SKIZOFRENE TE PANDREQSHEM!!!

    Reply to this comment
 19. Pellumb zaimi September 2, 13:52

  Të nderuar komentues! Vini re! Pas shume pseudonimeve, komenteve negative dhe anti uçk antidilaver e kunder komentuesve te tjerë patriotë fshihet personi spiro buçka nga perondia e beratit, arumun dhe ish-ushtarak i liruar nga ushtria per intriga të panumerta… Vini re qé nuk le pa baltosur as patriotin e vet te nderuar dhe autor i shume librave,diplomatin y. Polovina!!!!!?

  Reply to this comment
  • Anad September 2, 15:59

   Ke harruar nga NXITIMI I MADH PER TA KAPUR MAT KUNDERSHTARIN,te vendosesh germen “N” ne mes!!!
   Doemos,qe ky zbulimi yt eshte tamam “SHKENCOR”,ndaj ke plotesuar kushtet ,qe te vendoset emri ne PIEDESTALIN,qe do ngrihet per ju,STRATEGET E USHTRISE tek GROPA E HAJDIN SEJDISE dhe t’u jepet DEKORATA E LARTE NGA PRESIDENTI NISHANI “PER MERITA TE SHQUARA NE FUSHEN E DRUVE”!!!

   Reply to this comment
 20. S0S,zbuluesi i uçk September 2, 13:55

  Vini re! Pas shume pseudonimeve, komenteve negative dhe anti uçk antidilaver e kunder komentuesve te tjerë patriotë fshihet personi spiro buçka nga perondia e beratit, arumun dhe ish-ushtarak i liruar nga ushtria per intriga të panumerta… Vini re qé nuk le pa baltosur as patriotin e vet te nderuar dhe autor i shume librave,diplomatin y. Polovina!!!!!?

  Reply to this comment
  • Anad September 2, 14:53

   Shkoni dhe ARRESTOJENI,o BUDALLENJ TE MARRE!!!
   As fshati nuk do ju pranoje se trembni PULAT!!!

   Reply to this comment
  • antonio September 2, 23:39

   Aq LEGEN je,o P.Zaimi sa nuk ngopesh duke shkruar me emer,por ja fut edhe me KOD,sic ke bere me kete:” sos,zbuluesi i uck”!!!
   Je njeri i “VOCKEL”,provincial dhe KARRIERIST SHARLATAN!!!

   Reply to this comment
 21. guerrilas December 17, 06:35

  Kosova ti puthi bythen NATO se te ishte per kete te ashtuquajturin kapter,se nuk mund ta quaj kolonel kete coban dhish, dhe per te ashtuquajturen UCK,se vetem emrin kishte UCK, se gjysma ishin islamik e gjysma spiune te Serbit,aty do I kishte ushtaret Serbe akoma,duke kenduar,duke pire, e duke qire,se ky komandanti me yll ne balle dhe trimat e UCK e kishin mendjen te Benin foto me arme e rroba ushtari kendej kufirit tone,dhe me vone I nxorren keto foto,si deshmi te luftes se tyre heroike,ikni o bajga se sjeni ju as per lufte e as per gje.Respekt per ata trima qe luftuan me te vertet dhe dhane jeten per cirimin e Kosoves,ishin vetem 10% pjesa tjeter e tera e shitur te Serbi,dhe vjen e tregn historia trimerie ketu.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim