Kontakt

Adresa: Nacional sh.a. Rr. “Donika Kastrioti”, pas “Kullave Binjake”, Vila 9/1.
Kontakt:  +35568 90 89565 / +35568 90 73730
Email: [email protected] 
NIPT/NUIS L22205001K

***

Letrat dhe opinionet:

SMS – 068 90 73 730, email: [email protected]

Për marketing:

Cel: 068 90 73 739, email: [email protected], [email protected]

Shpërndarja:

Erland Durishti, Cel: 068 90 79 813

 

 

Komento

69 Komente

 1. edvini February 1, 16:31

  na cate trapin me absurditete

  Reply to this comment
 2. "Horri i Bulevardit" March 21, 20:39

  I nderuar zoti Adrian Thano.
  Do te isha shume i interesuar, te lexoja ndonje shkrim, per te drejten e autorit.
  Shof ne disa kanale televizive, si Klan emisioni “Stop”, ABC, Top Channel dhe ndonje emision tjeter, qe shfrytezojne sekuenca te ish Kinostudios, ose RTSH, nga filmat shqiptare, te realizuar nder vite.
  Jam mese i bindur se keto sekuenca jane te piratuara, por asnje nuk e ngre zerin, kur ato sekuenca edhe mund te paguhen dhe fitimet ti kalojne artisteve, qe sot jane me te varferit.
  Do te ishte nje teme shume interesante, qe do te shkaktonte furtune, por edhe mirnjohjen e artisteve tane te paharruar.
  Faleminderit.

  Reply to this comment
 3. favenido dr. May 3, 17:14

  Ato janme gjera te vdekura,te vjedhura me kohe.
  Por sot po vjedhin vet persoanat artikujt e shkruar nga autore D.F. per pervjetorein e flamurite .
  Bile nuk bene asnje ndryshim ne hyrje ase ne mbyllje vec heq emrin e autorit D.F. dhe shenon emrin e vete.
  Ne funde heq qytetin nga NY ne Shkupe.referat 26 faqe,
  Nga Ana kombetar ska asgje te keqe ,perkundrazi behet me shume publicistik problemet flamuri Kombetar nga lashtesia ne ditet e sortme .
  pja qe ndodhin ne shekullin e XXI.
  Po bile ta kisjhte bere me bashkautore.

  Reply to this comment
 4. Asnjeansi May 12, 23:48

  I nderuar zoti Thano , ka disa dite qe nuk po mund te postoj komentet e mija ne internet . Ju lutem me ndihmoni te rivendos lidhjen . Nuk eshte hera e pare qe me ndodh . Me respekt [email protected]

  Reply to this comment
 5. BARDHYL XHEMAL LAMI June 3, 21:47

  Pershendetje!mund te postoje ne gazeten tuaj nje artikull per nje ngjarje qe ka ndodhur gjithmone?si mund tju kontaktoj ?

  Reply to this comment
 6. Nafi Çegrani June 16, 17:43

  Ju pershendes redaksi e nderuar e gazetes DITA dhe stafit duke i deshiruar shendet, uroj te keni suksese kolosale !
  Respekte,
  N. ÇEGRANI

  Reply to this comment
 7. Skender Jashari June 28, 13:59

  Radikalizimi, rekrutimi, ekstremizimi, organizimi i ekstremitëve Vehabist në Institucionet Korrektuese në Kosovë dhe lidhja e tyre me zyrtar korrektues të caktuar, me theks të veçantë në Qendrën Korrektuese në Dubravë ( shkurt QKD), Qendrën e Paraburgimit në Lipjan ( shkurt QPL) dhe Qendra e Paraburgimit në Gjilan ( shkurt QPGJ).
  Kjo është fatmirësia në fatkeqësinë time, që gjatë qëndrimit të padrejtë në burgjet e Kosovës, si në QKD, QPL dhe QPGj, të mirëinformohem për shumë dukuri. Duke qenë i përkushtuar thellësisht edhe para se të burgosesha nga Eulex-i, si pjesë të Grupit Lëvizja e Lirisë ( Grupi i Dobrosinit i njohur nga mediet), në studimin e dukurive të terrorizmit vehabist (islamik siç e quajnë Serbia dhe vetë vehabistët). Asnjë Shqipëtarë i besimit islam dhe asnjë besimtarë i sinqertë i sektit Vehabi, s’duhet të preket, a të ndjehet i cënuar në integritetin e tij fetar. Në burgje të sipërdhëna, isha nga 16.10.2012, deri më 31.05.2016, që përfshinë tërë periudhën e dukurisë që shpërtheu nga viti 2013, e që u zvogëlu në maksimum në mesvitin 2015, kështu që pata mundësinë në imtësi ta studioja dukurinë e tillë, e nga ajo të bëja një punim të detajuar të kësaj dukurie.
  Në korrik 2014, njoftohen edhe me shkresë institucionet gjegjëse ( Prokuroria Speciale, Shërbimi Korrektues i Kosovës, Ministria e Drejtësisë etj), në lidhje me dukurinë e përhapur në QKD, sidomos në Pavionin VIII( të sigurisë së lartë), por të ngjajshme zhvillohen edhe në QPL dhe QPGJ. Dukuri kjo që ishte tejet serioze dhe e rrezikshme për shtetësinë e Republikës së Kosovës si dhe për Sigurinë Kombëtare Shqipëtare si tërësi. Gjykata tashmë kishin dënu raste ku terrorist vehabist që kishin sulmu institucionet e Kosovës, e që vetë këta të dënuar e thonin se janë quajtur jo pak herë si “dorë e Serbisë”( si nga institucionet e drejtësisë dhe ato qeveritare), mirëpo kjo nuk është përfshirë as në hetime nga vetë hetuesit dhe prokuroria, e as nga gjykata! Institucionet korrektuese, në vend se të bëheshin simbol i riedukimit dhe risocializimit të kriminelëve, për fat të keq kjo nuk ngjau.
  Në institucionet korrektuese të Republikës së Kosovës, që para vitit 2012, janë paraburgosur dhe burgosur disa terrorist vehabist ( islamik siç i pëlqen të vetëquhen dhe siç i quan politika antishqiptare), ndërsa këta ishin të dënuar për dy lloje veprash penale, ato të kryera kundër institucioneve të Kosovës ose për vepra penale ordinere ( kryesisht grabitje kazinosh, plaçkitje, grabitje !). Ndërsa në vitin 2013, u paraburgosën dhe gjatë vitit 2014 e më pas, edhe u burgosën për vepra penale si: kryerje e veprës terroriste; ndihmë në kryerje të terrorizmit; lehtësimi në kryerje të terrorizmit; rekrutim për terrorizëm; organizim dhe pjesëmarrje në grup terrorist; nxitje të urrejtjes, përçarjes ose mosdurimit kombëtar, racor, fetar apo etnik; mbajtje në pronëse, kontroll ose posedim të paautorizuar të armëve; si dhe më rrallë edhe për vepra të tjera penale. Vlen të theksohet, para vitit 2013, asnjë terroristi vehabist ( pra ata të arrestuar para vitit 2012), nuk është dyshu, gjyku as dënu nën motivin e kryerjes së veprës penale të jenë fetar! Krasuar me këtë, të arrestuarit gjatë e pas vitit 2013, u është ngarku edhe motivi fetar sektar si shtytës për kryerje të veprave penale. Një krahasim tjetër qartazi vërehet, që pas shtator 2009, terroristët vehabist qartazi ndryshuan taktikë veprimi, ata që ishin si udhëheqës të grupeve të tilla, i rruajtën mjekrrat, i zgjatën pantollonat ( që mos të identifikoheshin), e që në trojet tona nuk synonin sulme terroriste ( përvetësuan taktikën terroriste palestineze të kryerjes së akteve terroriste në shtete të Europës perëndimore, për qëllim impakti më të madh) e me theks të vacant mbi obnjektiva që do kishin ndikim politik në dëm të Shqipëtarëve dhe në dobi të Serbisë. Po ashtu të burgosurit si terrorist vehabist( jo edhe të dënuar zakonisht si të tillë!), ishin pa mjekrra dhe me pantollone të gjata ( zakonisht).
  Ndërsa terroristët vehabist të arrestuar gjatë viteve 2013 deri 2015, janë shumica thuaja edhe absolute me mjekrra karakteristike dhe pantollone të shkurtëra. Dallim specifik, po ashtu është që shumë nga terroristët vehabist përpara vitit 2009 të arrestuar, janë qartazi të lidhur me hierarki komanduese nga Qarqe të Serbisë. Ndërsa për dallim terroristët vehabist 2012-2016, janë më specifik, sepse zakonisht lidhen me njerëz të Serbisë që të cilët janë “imam vehabist” ( mirë të njohur në mediumet tona). Duke e shiku këtë dukuri në Trojet tona, shohim që vazhdimisht është duke u mbështet dhe nxit nga Serbia, e që vazhdimisht është duke shku duke u bë gjithnjë e më serioze!
  Si zyrtarë të Institucioneve Korrektuese, veçmas në QKD, në Pavionin VIII ( derisa ishte i sigurisë së lartë fundviti 2014), kishte një superstrukturë agjentësh specifik të dirigjuar nga Serbisa (njëri prej tyre më kërcënon personalisht dhe mua- pasi kishte marrë informatën që kisha deponu shkresë tashmë për kundër kësaj dukurie), të cilët i radikalizonin, rekrutonin, ekstremizonin, organizonin ekstremistët vehabist që të bëhen Xhihadist! Mënyrat se si i kryenin këto ishin: u siguronin materiale propagandistike ( broshura e sidomos cd-dvd), i këshillonin për ndjekje të rrugës së tillë fetare ( vehabiste), i trajtonin më mirë ata që vehabizoheshin, i vendosnin në dhoma më të mira dhe të përbashkëta të vehabizuarit, beneficione më të mëdha ( pako, trajtim më të mirë, ushqim më të mirë, kushte jete më të mira, sende që mund të mbanin në burg etj) e deri edhe në disa raste në ndihma të konsiderueshme ( absolutisht kriminale!).
  Këta zyrtar korrektues, të katapultuar përmes UNMIK-ut, kryesisht si më me përvojë ( nga ish-regjimi i Serbisë), apo që kanë shkollim ( fakultete, por që kanë “gjak të përzier me serbë”), e që disa raste edhe të mbështetur edhe nga disa parti politike vendore, e që patjetër të mbështetur nga shërbimet sekrete të Serbisë, luajtën rrolin krucial në radikalizimin, rekrutimin, ekstremizimin, organizimin e ekstremistëve vehabist që të bëhen Xhihadist! Madje këta zyrtar korrektues, i “ndërsenin”( urdhëronin), që celula vehabistësh të kërcënonin, sulmonin dhe rrahnin të burgosur të tjerë që i pengonin në propagandimin e sektit vehabi ( ka raste të tëra në QKD- sidomos). Praktika tregon që ndjekej një procedurë specifike, sepse përmes të burgosurve të ekstremizuar si vehabist, fillimisht u jepej lehtësira në propagandim ( po nga këta zyrtar korrektues), e që pastaj pasi radikalizohej i burgosuri ordiner ( zakonisht), pastaj i rekrutonin ( po këta propagandues), me rastin e rekrutimit i rekrutuari behej një ekstremist vehabist( i cili duhet ta dëshmonte bindjen e tij, duke propaganda dhe rekrutu edhe të tjerë- zakonisht bëheshin shumë më ekstrem se sa mësuesit e tyre), pastaj vinte faza e organizimit në banda vehabiste ( me qëllim për të vepru më mirë në drejtim të propagandimit, por edhe për veprime tjera operative- si shkuarje në luftra terroriste)
  Zyrtarët korrektues si agjent të Serbisë ( në realizimin e politikës së vehabizmit), rreth vetës krijojnë rrethin shoqëror( sidomos zyrtar të tjerë korrektues mbi të cilët kanë ndikim a lidhje familjare, shoqërore a të tjera), e që këtë e bëjnë për të patur më të lehtë operimin. Në përgjithësi zyrtarët korrektues janë kundër këtyre, por që s’guxojnë ta rrezikojnë vendin e punës ( rrogën nga 450 euro e më shumë!). Këta zyrtar korrektues praktikisht nuk pengohen dhe as nuk janë pengu nga askush, as nga vendorët e as nga ndërkombëtarët, në periudhën 2012-2016. Disa zyrtar të tjerë korrektues mes tyre edhe të lartë në gradë( madje edhe nga Shërbimi Korrektues i Kosovës), pasi i jam anku për këtë fakt, e po ashtu dhe për shumë fenomene tjera kriminale ( krim i organizuar, nepotizëm, korrupsion, prodhim dëshmitarësh falso kundër ish-luftëtarëve shqipëtarë etj), vetëm e konfirmojnë si fenomen, por vetarsyetohen se s’mund të bëjnë më shumë!
  Për dallim nga QKD, në QPL dhe QPGJ, janë shumë më të pakët zyrtarët korrektues që operojnë në këtë drejtim. Pavioni VIII të QKD-së ( vitet 2012-2014), mbetet poligon i përkryer për celulat vehabiste. Ndërsa pas vitit 2014 ( kur edhe hapet), praktika e krijimit të celulave vehabiste, shprehet tepër edhe në Burgun e Sigurisë së Lartë, por mbetet të shihet se sa kanë ndikim shërbimet sekrete të Serbisë në ndonjë zyrtar korrektues të këtij institucioni ( siç ndodhi në QKD, pavioni VIII). Instituconet hetuese të Kosovës, asgjë nuk bën, në parandalimin dhe hetimin e implikimeve në dukurin e radikalizimit, rekrutimit, ekstremizmit, organizimit të ekstremistëve vehabist që të bëhen Xhihadist! Madje këto celula vehabiste, sidomos gjatë vitit 2014 dhe 2015 kanë tentu të kryejnë disa akte tepër të rënda terroriste, e që opinioni publik në Kosovë është njoftu shumë pak! Madje në fillim vitin 2014, tentativa e arratisjes nga QKD, Pavioni VIII( i sigurisë së lartë), kësaj grupe vehabistësh i kishin ndihmu së paku disa zyrtar korrektues mes tyre edhe deri drejtori i pavionit ( e që pastaj suspendohen vetëm ca prej tyre!). Apo edhe rasti i fillim vitit 2015, ku edhe nga Burgu i Sigurisë së Lartë në Gërdoc, disa terrorist vehabist planifikojnë arratisje, madje duke sulmu këtë Institucion nga jashtë( nga grupi i terroristëve vehabist), e pastaj për të shku në Maqedoninë Lindore, për të marrë një bazë ushtarake maqedone e cila kishte në dispozicion armatim të shumtë dhe të rëndë ( këtë ua kishte rekomandu Shërbimi sekret Serbë- përmes disa “imamëve vehabist) e që ruhej nga shumë pak ushtar maqedon ( 6-9 ushtar)! Ky informacion dihej nga të gjithë në QKD, QPL, mirëpo nuk u ndërmor asgjë, e pastaj ndodhi tragjedia në Kumanovë, ku edhe disa djem të vërtetë Shqipëtarë u vranë a u kapën robë( e theksoj disa nga të vrarët e nga robërit!).
  Në QPL, kam pa që kjo situate është përmisu deri në një masë sidomos pas gjysmëvitit 2015, kur edhe të paraburgosurit për terrorizëm vehabist i kanë largu për në Qendra tjera Korrektuese.
  Zyrtarët korrektues, të cilët janë të përfshirë në këso veprimtari kriminale, po ashtu duhet të nxjerren para drejtësisë- ende asnjë rast s’ka! Po ashtu që Institucionet Korrektuese t’i korrektojne mire gabimet e tyre, që këta terrorist vehabist mos të infektojnë me ekstremizëm edhe kriminelë ordiner.

  Post scriptum : Jam Skender Jashari, nga fshati Rahovicë, komuna e Preshevës, që jetoj në Kosovë, ngaqë e kam të ndaluar të kthehem në vendlindje nga autoritetet e Serbisë, për luftra kundër saj. Kam mbaru fakultetin juridik dhe tash jam në mbrojtje të temës së Master drejtimi juridiko-penal në Universitetin e Prishtinës, po ashtu kam studime joformale ushtarake. Më 2012 jam arrestu nga EULEX-i me porosi politike të Serbisë, si pjesë e grupit të Lëvizjes së Lirisë ( në medie i njohur si Grupi i Dobrosinit), e që jam mbajtur në QPL, QPGJ dhe QKD deri më 31.05.2016. Për shumë dukuri kam shkruar deri më tash sidomos institucioneve gjegjëse, e i jam shmangur maksimalisht mediumeve.

  Reply to this comment
 8. Dhimiter M. Xhoga July 21, 22:32

  Dhimbie sa krenari;nw vite lindur gazeta “EGNATIA”
  ( Me ju jetoj- te nderuar bashkwatdhetarw)

  I nderuari z.kryeredaktor i gazetws “Dita” z. Ardian Thano,pwrshwndetie e shwndet..
  Nwse e shihni tw mundur,jepini drite jeshile nw gazetwn tuaj, tw nderuar e tw pavarur “DITA”, kwtyre rjeshtave qw na shpien nw vite; krijuar gazeta e parw e emigrantwve vw Athine “EGNATIA” 10 prill 1993.

  Jo rastwsisht,pas 1muaji e10 ditw sot tej oqeanit(pas nipit 25 vjecar,lindur e rritur rrugwve tw emigracionit lindur e rritur aty,(detyruar tw pas 90tws emigrauar familia),sot fatmirwsisht, nisur “DOKTORATURW”,(si artist nw pjano),dipllomuar nw kryeqytetin Kanadws Ontario),
  Nostalgjia mw shpuri nw shkrimet e tw mirwnjohurit Albert Zholi, rilexuar, shkrimin e gaetarit shkrimtar- Kolec Traboini,pwr nismwn mwse atdhetare,,plot 23 vite shkuar: botuar -E para gazetw e emigrantwve nw Greqi-10 prill 1993.titulluar fillimisht- “EMIGRANTI”.
  Krenohem sa ligwshtohem, ato vite dhe unw mes tyre, ndaj,mw jepni mundwri tw shpie tek lexuesit emigrantw (jo vetwm),nw rrethana krijuar ajo gazetw.
  Lexoj terw emocione shkrimin e tw talentuarit gazetar Kolec Traboini e kujtoj me nostalgji, gjithcka ai,me vwrtetwsi shkruan c’ka pwrjetuar.
  – …10 prill 1993 mes Athinws e pikwrisht nw qwndwr tw “OMONIAS”rruga ‘Pretorias”,,ndodhi njw ngjarie e pabesushme sa ngazwlluese; botohet gazeta e parw nw shqip mes Athinws,gazeta;”EMIGRANTI”,nw njw shtypshkronjw tw vogwl nw Kolonaqi.
  Qw nw numwrin e parw nuk pwrballohen kwrkesat e vwllezwrve emigrantw, qw e pritwn atw,si “Zogu” thwrrimet”.
  Njw atdhetarizwm i pa pwrshkruar,sa telefonata pwrshwndetwse, Deri 10 gazeta blinte njw njeri,me synimin tua shpinte shokwve “tw uritur”.
  Dihet indiferentizmi i shtetit tonw tw asaj kohe,sa pengezat e autoriteteve vwndase(nxit ekstremistwt) antishqiptarw.sa mediat vwndase deri nw R/Tv e vwndit.
  qw, mw 1992-93 prapaganda antishqiptare me kronika tw dhimbwshme sa tw dwnueshme nga opinioni i shwndoshw vwndas.Kulmi arritur me1996 me parrullwn e njohur” “Skupa ja ton alvanus”(“Fshesa”shqiptarwve” ) .jp vetwm qeveria e Micotaqit po dhe Papandreistwt, .bwnw atw “gjueti spektakulare raciste.
  Nwnvizon kwto gazetari atdhetar Kolec Traboinie mw tej vazhdon:
  – Po gazeta qw pasoj atw me emrin “EGNATIA” pwr tw cilwn shtoheshi kwrkesat cdo ditw sa nga emigrantwt nw Athinw e twrw Greqinw, sa nw atdhe,,nuk u terhoq para vwshtirwsive dalw, sa ju pwrgjigj. kwrkesave.
  Mbi 1000 kopje dwrgoheshin nw Tiranw cdo botim,pos deri nw ishurj e greqisw,shpwrndanin pasionantet aktivistw. Gazeta shkoi deri nw Kosovw, Mqedoni e Mal tw Zi.
  Tw paharruara mbeten shkrimet e para e nw vijimwsi tw krijuesve grekw me nw krye Aristidh Kolwn ( kryetar i ARVANITASVE” nw Greqi), sa Kosta Velita, G. Jakerimis, Mimi Denmisi,Leta Kuceter e tj.
  I mirwnjohuri Spiro Xhai do bwhej sponsori kryesor sa ndwrlidhwsi me shtwpinw botuese, sa siguroi shkronjat me alfabet latin. Me tw grekwt Eleni e Babi Golena nw rrugwn “Xhavella”e “Kolonaqi tw Athinws.
  Po nuk harroen gazetarwt e parw profesionistw sa amatorw,amgazhuar nw botimin e kwsaj gazete, mbeshtetur qw nw fillim:Genc Cobani,Gazmend Kapllani,(student ato vitet e para). Me ta Robert Goro, deri me RT.sa nw Athinw e Tiranw.Festim Liti, Dhimitwr Xhoga Tatiana Qurku(poete),Zhoneta Orgaja (shkrimtare),sa Rajmonda Diamanti15 vjecare,poete, me Eglantina Kumen e Fatos Arapin.
  Bashkwpuntorwt e gazetws shtoheshin nga dita nw ditw. Ixh Andon Ikonomi, Pilo Zyba, Angjelina Xharo, Ilia Vasili, Dritan Haxhia,e krye tyre Albert Zhpli qw do tw bwhej,kryetari i parw i shoqatwsh “VELLAZERIMI”, me nw krah Ramadan Bizgwn, Agim Pipwn, Leka Gjoka,Andon Dedi,Hysen Sinani,Kostaq Pepa me Fredi S Mwrkurri e tj.
  Deri nga shqipwria MWMW shkruanin: Nasho Jorgaqi, Dhimitwr Xhoga, i moshuri Irfan Cela,sa tw mirwnjohurit Spartak Broho,Pipi Mitrojorgji, Florina Paskalideri,nwgazeta”ILIRIA”botuar nw Boston ShBA.
  Radio dhe Tv, shqiptar po ashtu, i bwnw jehonw kwsaj gazete nw emigracion, ndwr tw parat pas –90tws.
  Po largimi;thuajse i dhunshwm i botuesit gazetar, Kolec Traboinit,(nw Sh.B.A. vendosur) me gjithw pwrpjekiet e pasueses tij, z.Florinda Paskali qw drejtoi kwtw gazetw deri nw mbyllie,mbyllie qw u showrua me protwsta deri nw atdhe, nuk u ribotua “EGNATIA”po ajo mbeti “PIONOERIA” e shtypit sa revistave nw ship, botuar ne Athinw. Pa tjetwr, u pasua mw pas, nga tw tjerra Gazeta e revista tw njohura,deri nw ditwt tona
  Me dhimbie sa krenari i kujtoj ato vite me ata atdhetarw tw pwrkushtuar pwr botimin e asj gazete emwr lwnw pwr brezat sa shtypin shqiptar.
  Ndiesw pacin ata gazetarw apo kontributorw pwrmwndur nw kwtw shkrim,qw si kemi mw midis nesh,sa; shwndet e punw tw mabrw tw gjithw tw tjerwve,(shumica me thinja) qw japin ndimeswn e tyre pwr mbrodhwsinw e shtypit sa librit nw emigracion.
  Faleminderi Kolec Traboinit e Alber Zholit sa Rabert Goros me shokw,pa haruar kryetarwve tw shoqatave emigrante nw Athinw, mbwshtetur nw cdo situatw.
  Vetarani 80 vjecar korespodent i Gazetws MESUESI” nw ato vite,me qw ndodhem nw Toronto tw kanadasw, me lejoni tw pwrshwndes anallogwt kwtu; Ilir Lena me Stafin e tij ne Tv “Pasqyra shqiptare”,kryesinw e shoqatws “Shqiptaro-Kanada me kryetar; Muharem Xhaferi, Ruki Kondaj,Petraq Peci, sa ata tw shoqatws “KOSOVA”e tj. nw cdo qytet kanadez, sa gazetwn e parw “JON”, me Kliton Verlit, kryeredaktor. e Skluptorit talentusar atdhetar Ytbi Tarrelli.Me ta,Genc Tirana deri Konsull i Torontos enwruar,sa,Patraq Peci, Ramadan Kwllezi aktualisht kryetar i shoqatws “shqiptaro-Kanadeze” Me krye tyre shkrimtarin e nderuar Vangjysh Ziko,me Profesorin Kristian Bukuroshi gjithnjw krye tyre.
  . Me shumw konsideratw mbarwatdhetareve tane kudo qofshin me amanetin stregjyshor:
  “BJERINI BITES ANW E MBANW PO-
  MOS HARRONI VATANW”

  Toronto 21-07-2016 Dhimitwr M. Xhoga

  “EGNATIA” e para gazetw emigrante shqiptare nw greqi 10 Prill 1993.
  Duke nxjerrw “dufin”, 1 muaj e 10 ditw larguar nga atdheu, tek fwmijwt emigrantw tej deteve,( ctw bwn fwmija sta bwn perwndia”) nga halli pa tjetwr,lexoj e lexoj faqe mw faqe kompjuterash e ja gjeta njw shkrim qw mw shpuri nw ato vite; unw “lavierws”pas fwmijwvw marrw rrugwt e emigracionit masiv.

  Reply to this comment
 9. cdyera July 29, 10:05

  Dear Media Representative
  at DITA
  in Republika e Shqipërisë, Shqipëria / Republic of Albania

  RE : Be bound to settle at ‘Reliable Site’ esp. in Republika e Shqipërisë, Shqipëria / Republic of Albania

  This is David D Y Choi.

  Would you please let me have work and settlement opportunity?

  Over the Broadcast ;
  My extraordinary case was disclosed via Austria Local media,
  at TV forum on the date of April 14, 2014, while I was dwelling at detention center in Austria, Vienna,
  my case was classified as ‘Gov. Sanction’.
  This was keen story source among the local people in Austria.
  I joined at least 45 business sites, mostly pre-framed sites including of war and conflict zones during last decade or so.

  Over the film production ;
  I may be eligible to offer my extra case as the film,
  joined at least 45 business sites, mostly pre-framed sites including of war and conflict zones
  such as Iraq, Congo, East-Timor, Cambodia etc.
  After the extraordinary case was disclosed via Austria Local media on the date of April 14, 2014,
  its story was key source at detention center in Austria, Vienna.
  Chanted by camp dwelling children, through the nick named story of ‘Frog’.

  Considering personal work experience,
  I did my best at various business sites in and out of the state.
  Among the joined sites, there mostly SoCs which makes me have fresh eyes basis vision new business development affairs.

  Here, David D Y Choi, would be the right person, who worked at least 45 different business sites,
  upon receiving of positive notice to be settled.

  Since 2001, I have been placed at a lot of business site, including of war and conflict zone etc.
  Joined work site is at least 45 business placed while working as temporary hired status.

  Currently, I have sent tons of inquiry messages to have secure income source from my work.
  Meanwhile, there is no positive notice at all.

  Believing that,
  there, still, a reliable settlement site is in existence under the sky.

  For the detour way of approach,
  I am in searching of a reliable settlement site, should be named, ‘Reliable site’.
  To fulfill future originated career goal,
  I would like to send this enquiry message, whether there is a positive opportunity of settlement.

  ‘Reliable Site’ : Supporting, offering of basic accommodation until ‘David’ gets a secure income source & work permit
  ‘David’ side : Offering of potential skills, fresh basis eyes vision would be eligible, worked at least 45 sites, incl. SoC affairs

  Step

  1) I would like to be there,
  upon receiving of positive notice,
  will be reached at designated site within a few days.
  Believing that, acquiring of visiting visa toward ‘Reliable Site’, its procedure is not complicated as long as I follow current
  regulation, in there.

  2) Would like to exchange mutual benefit, for the coming future as the long-term basis period.
  Between 2001 and 2013, joined work sites were recorded by at least 45, from SoC projects up to conflict zones.
  My potential skills from various work site basis work know-how, this would be key asset toward your region.

  I am waiting of any of further notice from your side.

  Truthfully,

  David D Y Choi
  [email protected], [email protected]
  Tel. : +82-19-378-4105
  Personal URL : http://www.cdyera.wordpress.com
  On the bottom of Personal URL, liked images are eligible,
  hand written images, between Apr 2015 and Feb 2016.

  ====

  Reply to this comment
 10. Dhimiter M. Xhoga August 2, 20:24

  Ziso Dama -Pasardhes i “Luftetarit te shekullit”;
  Vaso Dama – ndarw nga jeta.”

  (Gjurmw ditari; kushtuar Ziso Dama,mars2003,ndarw nga jeta.Lajm tw kobshwn,larg atdheut..)

  Lajm i kobshem e Prwmte 28 Mars 2003 .Ndodhem nw Toronto tw Kanadasw, nxjerrw mallw me nip e mbesw, Njw telefonatw,-pa rwnw mirw dielli,-nga Korca. thotw mbesa,-me njwherw mwndia mw shkoi tek motra mbi tw 70tat vite,sa tw dajat nw Drenovw…
  Nuk e prisia,kjo telefonatw tej oqeanit,nga vwndi shqiponjave sa dallwndysheve,atdheu im.Shqetwsohem
  Motra me receptorin nw dorw, nuk shqiptonte dot fjalwt.E dinte dhimshurinw time,tashme,prag tw 70tave,nuk mw identifikonte kush u nda nga jeta.me kwtw,ma shtonte ankthin.- I them;
  – Mos mi shto brengat, nxire tw shkretwn, kush wshtw ndarw nga zwmrat tona?! e, pwr ti dhwnw kurajo i shtoj: -Cdo njeri ka fatin e vet,duhet tw jemi tw fortw e ti durojmw dhimbiet,sido tw jenw ato!
  -Zisua i dajo Vasos na la! sot ka tw nwntat.e pasi ngashwron- na fal pwr voneswn se e di qw ti e ke dobwsi.Po mos u mwrzit, jeta i ka kwto,
  -shqipton ime motwr tej receptorit,nga ndihen psherrwtimat e saj,unw pwrfytyroj lotwt.
  Motwr Frosa fliste,unw u bwra kufomw,sa shqetsova vajzwn,qw mw rinte karshi dhomws pwrballw e cila, nuk pati kohw tw perfundonte bisedwn.Shaminw e lagur ma vuri nw ballw shoqwruar me fjalet:
  – babi mblidhe veten,sa di,nw moshw tw vet ishte, pastaj, ti e di, ai ishte i swmurw! Nuk i dihet tw shkretws vdekie, qw s’pyet pwr moshw.
  Si gozhdw tuk! tuk! rahiet e zwmrws sime.po e mbledh veten pwr tw mos shqetwsuar cupwn,vite nw emigracion,akoma pa nxjerrw malin me mua.
  -Me motwn u ndamw ashtu nga biseda telefonike,e vajza e telefonoi pwr ta qetwsuar…
  Unw,krah ndarjes tij nga jeta,pwrjetoja mbresat e njw viti mw parw,atje nw Micanin e tij bwrw vizitw …
  Para syve e sjelljes nw mwnd mw vjen momenti i ndarjes fundit, njw vit mw parw, fund gushtit kaluar, festwn e “Ditws sw “Shwnmwrisw”,nw Micanin e tyre, sw bashku me ta,unw kujtuar fwmijrinw time tek dajat, mes krismave tw luftws,sa vitet e para tw clirimit me atw dhimbie,para 10 viteve,tw ndaries nga jeta tw “Luftwtarit te shekullit” Vaso V. Dama”,unw shkuar nw vendlindien e tij Mican, pwrciellw eshtrat e tij,e sot kujtoj e,nxjer mallin e fwmijnisw, atje kaluar thuajse pushimet e shkollws,cdo vit, ardhur nga Zavalani ynw. Dajat si dajat,tre aty mes Micanit; me tw ndierwt daja:Vason, Nauni sa Kita,qw na kwnaqte, me ato tregimet nga Franca(Lioni) para lufte kthyer. Daja i vigwl Hari,Invalid minator, nw Denovw pritur cdo vit, mua pas clirimit shkuar nw Tiranw.
  …Para suve mw vjen ndwr mwnd, 15 gushti, njw vit mw parw, ndarja e fundit,kur festuam sw bashku ditwn e “Shwnmwrisw”qw unw me kwtw rast,kujtova fwmijninw e herrwshme. Ai si ta paramendonte njw ndarje tw tillw nga jeta,mw thotw,krah derws mullirit, ,auzi plot me ujw e,ai vadiste zarzavatet:
  -Dale tw tw puth nw ballw(une(75 vjecar, ai 85-sw), pwr c’ka ke bwrw pwr Vaso Damwn, babain tonw, ti me Apostol Kotanin,ai thirur i pari atij “Luftwtar i Shekullit”. I faleminderit. Ju, me penwn tuaj ia thatw tw gjitha bwmat sa atw thwnien Amanet:
  -“Bjerini botws anw e mbannw dhe, mos e harroni VATANE”
  E pas saj psherwtiti thwllw, i miri Ziso,plot 86 vjecar,
  Tha me lot gjyshi qw ma fshah fytyrwn:
  -Po mw shkurtohen gjunjwt kusho e kjo, mw tepwr; shkela njw amanet tw babait “Luftwtarit tw shekullit” thwnw Apostal Kotani me tw drejtw, Amanetin pw tw mos u larguar nga fshati,vwndlindia,ai, njw jetw lwnw histori.Kwtw sia fal vetes e, dheu z’do mw tresw”.
  Kjo ishte ligjerata e fundit fiksuar unw nw mwndien time e sot, kwtu tej oqeanit me tw jetoj.
  Dihet Amanetin se tret dheu” thotw populli
  dhe ja,pwr njw amanet,ai bwri sublimen:
  Pa mbushur 6 muaj nw Drenovw tw Korces pas fwmijwve,blerw ai shtwpi e stabilizuar, kthehet nw Micanin e tij tw lindies e plakies me twrw ato kujtme,pos tw baba Vasos, vetw bwrw njw nga drejtuesit kryesore tw fshatit sa lokalitetit Dangwllisw.
  U kthye Zizua aty tw bwnte punwt e stines, prag vjeshte,aty ku i prehen tre wngjejt e tij fwmijw,mw gjyshin qw i donte shume,dhe pa pandyer atje nw ara i pushon zwmra e ndwrron jetw.
  Ndjesw pastw, lwnw pas dhimbie sa amanete: fshatin os ma harroni!
  Dhe ja unw sot mes Torontos, drejt njw kishe aty mes rrugws “Viktoria Park” voreza pranw, ndez e vendos njw tufw me lule nw shwnjw kujtimi me psherrwtimen e tij, sot unw 80 vjecar.
  ‘I perjetshwm kujtimi tyre”

  Atje nw atw veranden e tij;Ballkon i luginws Ashikies
  Krah Osumit nw atw vah, sa hyn nw Skrapar,pwrmes ati kanioni madhwshtor, shtwpinw dykatshw nw vite.
  Zison sa shkova nw shtwpi nuk e gjeta. E ke nw “mblata”( vresta”)me thotw e shoqia sa takohem me tw. kaqw, lashw canten e me aparatin fotografik nw dorw dhe “diktofonin, drejt Vreshtave, atje poshtw faqes Jugorw tw mali Micanit, fundi fshatit,twrrw vreshta e parcela zarzavates mbushur.
  Ruaja kujtimet e fwmijrisw kaluar aty e ecij gjyswm vrapi,sa mbesa e tij Liljana, s’mw ndiqte dot..

  Reply to this comment
 11. Guri Naimit D(Dh.Xh) August 4, 18:27

  Mbresa shpwnw nw vite shkuar-“trinitrina” jete.

  E diela nw pritie, wshtw e diela e 15 Gushtit 2016-t ,aktualisht,mes Torontos mikpritwse.
  Larg atdheut po me tw jetojmw,pos halleve aktuale qw kalon.Shpresojmw pwr mirw..
  U bw c’u bw, jo pwr ti fshirw,po pwr tw nxjerrw mwsime, mos pwrswriten, kjo tw jetw moto e tw gjithwve; pozitw opozitw.
  Atdheu wshtw atdhe,pwr tw gjithw,pa tjetwr atdhetare,
  … Natyrisht sa mbritur tek fwmijwt, kwtu tej oqeani,, kryebiseda kjo wshtw: gjwndia nw atdhe.(tw them tw drejtwn ‘zeherit’ i hedh “sheqer”Pse tua shtoj merakun.
  Mes bisedave sa ca dorwshkrime tw miat, ime mbesw,sa po mbaron Ut kwtu nw Toronto,(“Mesuesi”), pasionuar sipas porosisw gjyshit “amanet” lwnw, shkruan ditar.Mes tyre ka ruajtur njw ditar timin, vite shkuar,marrw si kujtim gjyshi
  Sikur nuk e kam shkruar unw i them, teksa dhe vete befasohem nga titulli “MBRESA CUAR NE VITE”.
  Ja c’ shkruaj:
  “..Familiarwt dhe pwrkrahwsit e vwrtetw tw tyre, bwnw protestwn e radhws dje,.(behet fjalw pwr 21 Janarin e 2011-tws),tw neswrmen kjo ishte biseda e ditws, nga do tw shkoje nw Tiranw. U ndava nga shokwt tek lulishtia “1 Maji”,(ani se Dajti deri poshtw kodrave me dwbore,) nw ballkon e pimw kafenw, me mikun tim Xh Subashi,nisemi drejt fushws “Ali Demi”.
  Unw, perfytyroj ato biseda e mw qetwsohet shpirti,sa hedh sytw tek mali Dajtit, njw jetw jetoj me kujtime, marw aty, kur Tirana kryeqytet priste tw merte UJE dhe DRITE (viti -1951 nwndor).
  Kujtoj plot 62 vjet mw parw (sot 64),kur Tirana e bwri realitet lajmin marw “Tiranws “Ujw e Dritw” nw atw Nwndor”(1951).
  Si pwr “t’u ngrohur”,kaluar mendimet nw thellwsi tw atij tuneli ujwmbledhws tw Dajtit,mes pwrmes carw mbi 1200 metro gjatwsi,mund kalonte njw makinw brenda tij. planifikuar qw edhe po u pre uji burimeve, ajo depozitw tw furnizonte Tiranwn deri plazhin e Durrwsit, me ujw e dritw.
  Ngrohem se aty kam kaluar pjesw tw fwmijnisw sime,plot kujtime.”Korieri Tuneleve” me thirnin minatoret me Sali Vatwn”Luani Tuneleve”, nw krye.(im vella drejtor kantieri),shpwnw Tiranws kryeqytet, bijtw dhe bijat shqiptare; nga ish Partizanw,punonjws deri drejtues veprave ndertimtare.
  Dhe ja, para meje, ruga “Dhimitwr Kamadra”,qw si njw tunel mes pallateve dhe pemevemw, mw shpie nw ato kreshtat e malit Dajtit.Ecie mes tyre, si nw wmderr.
  Para meje,dy bashkwmoshatre tw moshuara ecin e bisedojnw me pwrmallim, pwr cudi c’pwrfytyraja unw, duke parw Dajtin nw thellwsi tw viteve, bisedonin ato.
  Mw cuditi biseda e tyre,koecidence e rallw, dhe ju kerkoj ndiesw me shprehien drejtuar:
  -Mw falni zonja! -mund tw mar pjesw nw bisedwn tuaj?!- Jam njw dashamirws i atij “mali”, njw etw mw lidh me tw; “Dritw e Ujw”-jetwdhwnws,sjellw kryeqytetit!
  U prezantova ca si enigmatik”Pionieri Tuneleve”sa ju pwrmwnda emrat e “herronjve tw asaj vepre histori lwnwse, “Luanwt e Tuneleve”Sali Vata Sabri Shini, Shaban Xhema, me dhjetra tw aksidentuar,mbetur nw mendien time,sa drejtues me emwr ta asaj vepre:
  Rahman Hanku,Dretor i pwrgjithshwm, Stavri Mihali e Mali Rama, drejtorw kantjerwsh,me kuadrot inxhinierw e specialistw: Emin Mysliu, Doko Suli, Bardhyl Fico, Balo Balo,Buran Strazimit,Niazi Vrioni, mjeshtwr mekanik, Kadri Kryekurti nwnpunes llogarie me Aleksandra Budo e Meli Dwshnica e deri kuadro e specialistw vwndas, si Traktoristi parw A. Sollaku me drejtuesit;Ibrahim Dema e Ibrahim Tafa, sa mesuesi veteran, Seit Hallvaxhiu nga Qafmolla e tj.
  Janw mbresa lwnw vite,qw mw bwjnw tw bisedoj me kwto dy zonja;ish vajza nw ato vite ne fshatin e Tyre rrezw Dajti e Qafmollws; Rabie e Naime Kuka.
  Dy motrat, tashmw tw moshuara,kanw zgjedhur kwtw mbrwmje,prag janari,tw shwtisin me sytw dhe mwndien drejt vwndlindies sw tyre, Mojsitit pas Malit tw Dajtit twrw histori. me prinderit e tyre bwrw ndwrtues tw asaj vepre sa pasueset.
  Mbiemri tyre mw shpuri direkt tek kolegu im i viteve mes 60 tw e pikwrisht 1967,Bilal Kuka emwruar mwsues nw Zall-Dajt,sa Avdulla Cani e Abaz Mca, sa hapur shkolla e parw 8 vjecare, unw emeruar Drejtor, deri ime shoqe Natasha,mwsuese, nga Pwrmeti aty..
  Kujtoj sot dhe mwsuesin veteran nw ciklin e ulwt; Hamdi Mancaku,sa nw Besh Selman Muca e Shupal kodwr,Lili MIta.(Barjam Moqi,bwrw kryetar lokaliteti.
  Atw rrugw mes Tiranws me pwrpara Dajtin objekt bisedw e pwrfunduam me njohie recioroke.
  – U emancipuam qw fwmijw thotw Rabija, sa na u hapwn rrugwt e shkollws dhe u bwmw gra nw shwrbim tw shoqerisw. Sot gwzojmw pensionin mes kryeqytetit, njw jetw aty pas martese,kjo nw saje tw asaj pune dhe shkollimi qw morwm mes Tiranws krijuar familiet tona. Ato vite tw fwmijnise na shoqwrojnw njw jetw,me sw pari,kujtojmw ato aktivitetet kulturore tw fwmijnisw,nga grupet ardhur nga Tirana ato vite,me Fitnete Rexhwn ne krye.
  Mw kujtuan tw mirat motra, ato trasformome te pas luftws nw atw zonw tw thellw,si shprehet me nostalgji
  Nazmija flokwthinjur sot,sidomos hapien e shkollave nw cdo fshat deri me klasa kolektive,sa ato kurset kundwr analfabetizmit,tw viteve tw para pas clirimit,qw me tw drejtw i quajnw clirimi i dytw i vwndit.Deri shkollw tw mesme bujqwsore u hap nw Zall-Dajt.
  Na e nderpreu kwtw bisedw twrw mbresa, njw mik i pwrbashkwt,ish kuadri oficer.nga Tirana deri nw Kukws,Ilir Zaimi,larguar nga ai profesion,njw jetw pasioni tij,qw nuk harroi tw na ftonte nw njw aktivitet me veteranwt,prag vitit Ri.
  Biseda pas largimit te atij energjiku burrw,biseda kaloi nw ditwt qw po pwrjetojmw. Mos sigur Jetese sa tw moshuarit edhe atw pakw pension qw marin, jua rrembejnw hajdutwt mbushur rrugwt.si vijimesi e –97-tws,Rabia,qw njwherwsh thotw- ne deri kwtu jemi.teksa i drejtohen arkws kursimit…
  Me mirupafshim e faleminderit pwr koefidencen dhwnw, ju them zonjave sa Gwzuar vitin e Ri 2013 sa festuar. .
  ..Kwto mbres i zbardhe me 21 janar, natw pa gjumw,
  mw vrasin kujtimet akumuluar njw jetw sakrifica e gwzime,mes nxwnwsve e prinderve tw tyre,sidomos 15 vitw pune si mwsues e drjtues shkolle,nga malesia e Shegjergjit,Zall-Mnerit e Zall-dajtit, pas tyre,nw Katund te Ri(Yrshek) deri Krabw, Pezw, Dwrshe e marrw frymw nw Tiranw,nga shkolla Gjuheve tw huaja”Asim Vokshi”,nw Shtwpinw Mwsuesi e Seksino Arwsimit Rajoni 4, dalw nw pension 1991.
  Nderim tw gjithw atyre pwrmwndur qw si kemi mw midis nesh.
  Jetw tw gjatw pacin zonjat Mojsitase,Rabie dhe Naime Kuka, bashkwkohesw tw fwmijnisw e rinise sonw, rinuar e plakur ne Tiranw,me ujwt e Hidricentralit tw “Selitws”,Hidrocentrali i parw nw vwnd, sjellw “UJW e DRITE “Tiranws kryequtet,nga 1 nwndori 1951,( kwtw vit qw zbardh kwtw shkrim plot 65 vjet Kaluar.)e Pleqwri tw mbarw dy zonjave Rabie e Naime Kuka, bija tw Mojsitit, sot gjyshe nw familet Kurti e Koja mes Tiranws.urime e gjithw banirwve tw lagjes “ALI DEMI” ,qw na bwn krenar emri “ALI DEMI- Hero I popullit”,

  Toronto 04-08-2016 Guri Naimit D.(Dh. Xhoga)

  Reply to this comment
  • Dhimiter Xhoga April 6, 15:35

   Rilexoj sot kete Koement shkrim nga une ne 04-08-2016 dhe mbushem me emocione.Sa kthyer nga disa muaj pas femijeve ne Toronto te Kanadase,si tinitrine lexova vetevten,sa qortuar ate se nuk i kam takuar te nderuarat, bashkebanore te lagjes one “Ali Demi”.Ndiese ju kerkoj e pa tjeter do ti takoj ne lokalin para ish Nd.Gjeollogjike, ,tashme Fabrike kepuces a dicka te ngjashme.Atu prane lokali “ADLI” i pesionisteve pasionate atdhetare Adli dhe Liliana qe jane kthyer ne simbol te asaj Ndermarie dikur…
   Ndjese te nderuarave qytetare te lagjes one Rabie e Nazmie Kuka(Kurti dhe Koja) ,per mos takimin pas atij takimi sa te ralle dhe mbereslenes. Do ju lutesha te takoheshim ne ate lokal modest sa model “ADLI”peballle ish Nd.Gjeollogjike..Atje cdo te diele bejme takime me dashamiiresit e lagjes,Ju mirepresim me nostalgji Ju bija te MOJSITIT te Malesise se Shengjergj Zall-Dajtit-MOJSITI- krye fshat me histori..
   Me shume konsiderate mesuesi persionist 83 Vjecar, nje jete me ate Zone nga vitet e ndertimit te Hidrocentralit Selites,nje jete mesuees e drejtuies shkollash ne ate Zone, sa ne Tirane.Sot provuar emigracionin deri tej oqeaneve, me shkollat shqipe, ngushellohem qe i falenderoj mesuesit angazhuar nga Athina ne Toronto e kudo sot. (Une,ish Korieri tuneleve(1950-51) me tim vella Stavri Mihali,Djejtor i atyre kantiereve nga i pari ne te tretij. peruruar me 1 nendor 1951…) Ndiese te gjite atyre qe si kemi me midis nesh, me Sali Vaten “Heroi i pare i TUNELEVE”. I perjetshem kujtimi i tyre.
   Me shume dhimbie dhe konsiderate, 83 vjecari Dhimiter M Xhoga.

   Reply to this comment
 12. Dhimiter N. Xhoga August 16, 21:27

  AbdyL M. Skenderi-MESUES qe-duhet vleresuar..

  Te jetosh ditet e pleqerise,me nostalgine e femijnise, them se i vlen, pavarsisht si kaluar ajo.
  ( Femijnia ime, nisi me luften 1936-ta (ne Spanje, nder per ne bashkeatdhetare atje shkuar, si lufte progresiste e shoqerise njerzore),ritur mes krismave te Luftes N. Clirimtare,mare dhe dhuraten e pare prej saj. mes krismave qe lajmeruan fitoren, hapur shkolla e pare fillore ne Zavalanin tim, emer degjuar per TRIMRI e ATDHETARIZEM, ani se pa shkolle ne fshat. marre femijte e Zavalanit ne Frasherin emer madh, hapur ajo qw mw 1908, nga Rilindasit atdhetare. Frashellinjte para prires.
  Dhe mesuesit e pare te Zavalanit tim:” Llukan Xhoga, Muharrem Skenderin e Reshat Shehun Gjirokastrit, Mbaruar me qershor 1948,.I kujtoj me nostalgji, nisur rrugen e shkollimit, une,nipi Kapedan Jano P. Xhoga, rene Ai, si bien trimat me 1913-te.Pavaresia e sapo shpallur, kercenuar nga shteti fqinj jugor.(Histori e nhohur kjo).
  Mesuesi qe mori stafeten e tyre ne ato vite (une larguar per Tirane), ishte Abdyl Muharem Skenderi, sa mbaruar shkollen perkatese, ne zonen e vendlindies nisur ate mision te shenjte, tradite familiare.
  ..Vitet rrodhen e une bere koleg me te, shkova ne vendlindie;DANGELLINE NAIMJANE, pwr te nxjerre malle. ishte viti 1967, tre vjet mesues une, ne malesine e Tiranes; nga Shegjergji ne Zall-mner e Zalldajt.
  Fund gushti sa zbritur ne Permet drejt e malit te Tabor- Kokojkes, nga hapet panorama e asaj Dangelie me emer.
  Tere ederrime te asaj zone,kaluar me xhaxha Lilin me 1948, ai nisur mua per Tirane.Si ato vite pwrmallohem deri ne lote,tashme burre,dale MESUES.
  Kalova keshtu tere kujtime ate rruge, sa nuk kuptova se po kaloja mes pyllit te Kokojes,kaluar ate radhua varmali Tabor- Kokojke.
  Ne dalie te atij pylli krye fshatit te Selenices,me del kodra e pare disi e cveshur, me dellinja anes rruges, degjoj nje ze; –
  -Dale moj”Nazike”, te hengert TENJA se ma hodhe xhaketen ruges!-i therriste muskes para.
  Si te zgjohesha nga fgjumi nga njw ender, degjuar ate ze te njohur. Pyesnja veten?
  -Si ze i mesues Avdylit ky?!
  Sa kaqw shpejtova hapin dhe ia arrita. U cudita ai fliste me mushken,ngarkuar plackat e radhes..
  E pashe ate meso burre,shume simatik, ani se i dobesuar dukej fisnik me ato mustaqe te zeza. Keto me bene mos ta njoh, po zeri me shpinte tek mesuesi viteve shkuar.Takuar ate ne provimet e klases katwr ne Frasher (i benim ato vite bashke klasat e katerta fillore).
  E pershendes, me te pergjitheshmen- Tungjatjeta o mik! e sa kaqw, sa me pa,mu drejtua me emer:
  – O ! Dhimuar yne! nga na u hapen qiejte!
  Ashtu i perqafuar si dy vellezer( 5 vjet para meje ai,)me turp e pyeta,
  -Zeri me ‘prezantoi” po si besoja vetes,-eshte i mesues Abdylit ky ze ?!. E pas saj e riperqafova, sa mushka kishte kaluar bregun drejt Selenices.
  Tere mall e nostalgji;per c’nuk e yetem njeri tjetrin; Une per ata ne fshat, ai per shoke e miq ne Tirane.
  Me foli per nje kusheririn tone, Gjergjin. djalin e Llukanit, mesuesi pare ne Zavalan pas luftes ky, qe i biri po e nderonte me punen e tij, sa mbaruar istitutin e larte Pedagogjik.
  Sa kaqe dielli ne te perenduar,para kodrave drejt “Teqese Bektashiane”,shkembyem bisedat pwr te,sa aty, pashe qe rruga ndahej drejt lagjes pertejme,ku banonte kushua im, famiiarisht. Megjithse me ftoi; -hajde nga une sote, se vertet e kam feste,-me thote pa ma leshuar doren. Faleminderit i them po nga Tirana e kam njoftuar se vij sot. Takohemi, i them e peqafohemi.Ne ndarie ai shtoi;-
  -A i njeh nipat ne Tirane? -pa tjeter i them, do flasim neser
  … Rodhen e si rrodhen punet ai takim do mbeste i fundit,deri pas viteve -90-t ai ardhur familiarisht ne Tirane e pikerisht, ne Qytetin e ish nxenesve, vendosur..
  Shkova me nostalgji sa ne mendie ate ndarie mes mugetires mbremjes vite shkuar.Aty mesova historine e tij sa djalin e kishte bere mesues si tashegimi familiare.Pas asaj, thuajse cdo muaj, takoheshim si veterene ne Tirane. Ne Aktivitetet e fundit mbaj mend e kemi bere ne Kafe-librari “Agolli”, aty prane komitetit te veteraneve e pas nje bisede mes shokesh, ishte dhe i nderuar Pr. Kristo Frasheri, zhvilluar nje bisedet teper interesante( e kam shkruar ate, para ca muajsh, Prof. nderuar, ndare nga jeta),mesova se ci kishte ndodhur ati QW nga fillim 60ta, pushuar nga puna si mesues.
  U cudita. Si ne ndarie qe ish, si ta dinte kerkesen time me jep nje leter te palosur e me thot:
  – Per ty e kam pergatit. E di qe shkruan ditar e Gjergji juaj, ma ka thene kerkesen tende.
  E futa ne xhep pa e lexuar ne rruge e siper e sa shkova ne shtepi,e shkrova ne ditarin tim identik, c’ka shkruan Ai, qw fatkeqesisht, ka tre vjet,ndare nga jeta. Nderimin e duhur ia kam bere po kete deponim te tij per rrugen si mesues e pas saj “kafshar”ne Frasher, se kam shkuar.
  ..Ja me jepni mundesi, ju te nderuar miq te gazetes “DITA”, tua perciell dashamiresve te tij, ne tre vjetorin e ndaries nga jeta,
  “- I dashur Dhimo!
  Jam mire deshiroj dhe per Ju.Sipas fjales derguar po te dergoj nje”sidi” te punes sime.Nga viti 1947 ne 1955 si mesues, viti kur jam larguar si i pa desherushem… Telegrafisht po a paraqes.
  – Ne vitin 1945-se, kemi hapur shkollen fillore pas luftes, ne Frasher, une e Adriatik Skenderi, te caktuar nga pushteti rrethit Permet, si mesuese vullnetare pwr te mos mbetur femijet pa shkolle,rrugeve sa mbaruar lufta.
  Nga viti !945-47, kam qene antar i Komitetit Rinise rrethit. Gjate kesaj kohe jam pranuar dhe si i Ri komunist,(qe dihet ne ate kohe ishte ilegale).
  Si aktivist sa mesues nisur, u dergova ne kursin e Rinise shkoder 6 muaj, specializuar per mesues.
  Ne shtator te viti !947 u caktova mesues ne Vercisht, ti edi ku bie, atje buze Osumit tej Ashikies,(ku ti ke kaluar femijnine tek Dajo Vaso..(“Luftetar i shekullit”) keshtu ne klapa shkruar ai mesues i mesuesit…
  Viti shkollor 1947-48, do me gjente ne Suke te Permetit. Ay punova si mesues sa u pranova dhe ne Parti ,Antar i PK ato vite emertuar..
  Ne vitin mesimor !949-50, me trasferuan ne Zavalanin tuaj,(ti ke ikur nje vit me para, sa mbarove klase e ketert apo jo_ me pyet mua ).-Aty kam shpene dhe lidhien e Partise sipas rregullave.Si pasion jo vetem per punen e mesuesit,kam punuar pa u lodhur,jo per ti rene gjoksit, me aktivitete jashteshkolles,deri i zgjedhur nga rrethi,-Kryetar i Keshillave te Komunes Frasher,pra, per gjithe fshatrat.Aty benja mbledhie e e keshillit te te gjithe fshatrave te komunes nje here ne muaj sa, zhvilloja punen si mesues dhe per kurset e analfabetizmit,qe e zhdukem ate me 1950-t.
  Kete pune e pasqyroja ne informacionet e rregullta per qendren, ne Permet rregulisht.
  Me mua ne Zavalan, per zhdukien e analfabetzmit ka punuar dhe Ali Muharremi, nga po ai fshat; Aliu me burrat une me grate ne kurse te rregullta tre here ne jave.
  Une mbas dreke,mblidhie nenat me femije dhe, u spjegoja librat qe sillja nga rrethi,per nenat me shume femije.Ne mbremje mblidhie ato me 1dhe 2 klase sa pas tyre, me klasem e trete.
  Detyre kisha te ndiqia kete pune ne fshatrat: Shijan Vitisht dhe Piskal ti e di ku jane.(Tani, Piskalin e ka rrethi kolonjes).E benje ate pune cdo jave dhe mendo, kaloja dy lumej ate te Piskalit dhe Shijanit,(dege e lengarices Vjoses), qe ndahet me Zavalanin tuaj.
  Qe ne oren 5se te mengjesit e beja ate rruge dhe me akull te ishte rruga.
  Ne Lokalitet po ashtu kam qene i angazhuar me punonjesit e Adminitrates lokalitetit si sekretar i Bashkimeve Profesionale,sa propagandis t i “formave te edukimit”,per tema politike te dites,mare udhezime nga Permeti sa shtypi dites.
  Kam pergatotur materiale per gazeten e kohes, sa korektuaratoja ate shokeve,qe mi sillnin nga fshaterat .Gjithcka qe behej shkalle vendi e perconim ne fshatra nga mesuesit dhe aktivistet tone nxenes.
  Nuk me harroen vecanerisht, ato vitet e Elektrifikimit zones, sa Ndertimi spitalit ne Frasher.
  Tani me tutie s’kam c’te them, se me pushuan nga puna,si pasardhes nga familie balliste etj. I di vete ti ato pune…(me duket se si une, e ka pesuar yt vella Stavri,ish Parizan sa drejtues ne ndertimet errugeve hekurudhore te para apo jo.(1952 sa di e kane pwrjashuar nga parita. po sisa di nga dertya shteterore nuk e kane luajtur nga detyra nisur, Drejtor ka qene nje jete apo jo?!,-Me fal qw nuk erdha dot ne ndarjen e tij nga jeta, me 1998, mare vesh von.Mirwsi families dhe fisit tuaj te ndiere me Gjyshi Jano Kapedanin rene si trimat krye cetes, atje tek “Ura Dashit”mbi Lengarice te Shqerise, me 1913. Kete maka treguar Baba Muharremi,sa xhxha Meleqi e Seiti. Se hiqnin nga goja si dhe babain tuaj Mihal, me ate historine lene: Xhandari,(para luftes kjo), qe deshte t’u merte kalin, pa i pyetur mare e ngarkuar me bereqet per ne mulli, Mihali, e ndaloi mes qendres frasherrit dhe ia preu litaret e ngarkeses.Ishte trim ai,sa i vellai Lili… Sa kam per te biseduar me ty duhen “nete dimri”,po ke mundeis te pres ne shtepi,ti e di ate, tek lagjie njohur; Skenderasit..
  Me shume rrespekt Avdull Skendrri.”

  Me dhimbie e rilexoj kete leter ruajtur ne origjinal, ani se hedhur ne ditarin tim e nuk gjej fjale te pershkruaj ate njeri sa mesues te perkushtuar, Fatkeqesisht, larguar nga arresimi, qe ne vitin 1955,atij mbetur merak.
  Ndjese paste Ai dhe shendet e miresi pasardhesve.
  I perjetshem qofte kujtimi TIJ-
  Do sugjeroja; shoqates “Peemeti” apo “Vellezerit Frasheri”, tia vleresojne punen e tij;edhe pse ndare nga jeta, kjo do kish me shume vlere dhe per to..
  E meriton’.

  Toronto 16-08-2016 Mesuesi pensonist 80 vjecar
  Dhimiter M. Xhoga- Zavalani.

  Reply to this comment
 13. Dhimiter M. Xhoga August 20, 06:34

  Njeqind vjetorin i kujtojme: Ramadan Muces
  Nje jete ne sherbim te arresimit ne Tirane.

  Ne qershorin sapo kaluar, i krentuan familiaret sa kolege pasues Tiranas,”100 vjetorin e lindies”, mesuesit nga te paret ne Tirane te ndierir Ramadan Muca. Ai lindur ne Diber ne qershor te vitit 1916-te.
  I ati e la ne moshen 2 vjece jetim, ritur ate me mundime e jema dhe gjyshia, kjo sa e dhimbshurr dhe bujare.
  Arresimin fillor e kreu ne vandlindie,me ender per t’u bere MESUES.Me vullnet e sakrifica e arriti kete.
  Qe ne rinine e tij dashuria per librin e shoqeronte e kjo ia shtoi akoma me shume enderen e mesuesise.Tek libri ai kuptoi,se DRITA E DITURISE,buronte nga Lbri cellesi te cilti eshte shkolla.
  Pati fatin e madh, te afert te families e shpune ne Istitutin Amerikan, tw” Harity T. Fults” nw vitin 1926 ne Tirane.Si u c’tegonte ai pasardhesve sa shokeve, ne shkolle mbisundonte nje disipline spontane dhe cdo gje, kryehej me perpikteri te madhe; primare edukata e punes. Ai qe thyente normat etike ose disiplinen ne shkolle,denohej dri me pune te detyruar,per nje jave. Po kishte kushte ne shkolle, naturisht per kohen qw flasim. Krahas bibliotekes se pasur,me libra jo vetem shkollore, shkolla kishte nje spital ne mjediset e saj, sa mjedise te tjera per te ushtruar praktikat mesimore. Kishte nje fabrike akulli, parcela te mbjella me fruta e zarzavate,keto ne zonen e Laprakes,jo larg shkolles. Aty kishin dhe nje stalle per te mbajtur e mirerritur Derra dhe gjedhe,keto sherbenin pos per plotsimin e nevojave ushqimore per nxenesit konviktore dhe per treg.nga siguroheshin te ardhura.
  Gjate viteve te shkolles Ramadani u shqua per pune me kembengulje e cila,kosistonte ne pervetesimin e njohurive baze, te sygjeruara nga programi mesimor. Si model konkret per te, sherbente shembulli vetiak i drejtorit te Istitutit Politeknik, i nderuari Harity T. Fultz sa mesuesi pasionant qe dhe do ta zvendesonte ate si drejtor, deri dhe pas clirimit te vendit pasionati mesuesise shqiptar “Mesuesi Popullit” Gjergj Canco.
  Ne vti 1933 Ramadani e mbaroi degen normale prane atij istituti, me rezultate shume te mira. Aty pos profesionit, pervetesoi mire gjyhen Anglishte, qe i sherbeu shume ne jete, pavaresisht si rrodhen punet gjate viteve te luftes, qe i nderpreu lidhjet me shkollen. Ato vite ai i ri, u aktivizua me leviziet e kohes, kunder pushtimit Italo- Gjerman me njisitet guerile ne Tirane dhe fshatrat e saj.
  Janari i vitit 1945,pra 3 muaj pas clirimit, Ministri i atehershem i arresimit Kostaq Cipo, i ngarkoi Ramadanit detyren; te hapte disa shkolla ne Maqellare ,Kurtbeg, dhe Kavashice, te rrethit te Dibres,me synimin,te ndermerreshin hapa cilesore ne fushen e edukimit te femijeve ne ato zona.
  Ne ato vite, zgjidhet kryetar i Sindikatave te Arresimit te qytetit te Dibres ne vite 1945-51.
  Si rrefejne nxenesit e tij, ne pune ai, prirej nga serioziteti dhe perkushtimi maksimal, ne pervetesimin e dijeve dhe mbarevajtien e procesit mesimor.
  Jo ralle ate e kercenuan hapur disa bajraktare te zones, te cilet nuk donin qe ai te hapte shkolla atje. Ata madie,i refuzuan edhe shkollimin e vajzave te fshatrave,.te cilen e kundershtoi dhe rezistoi stoikisht. per te mos mare nje lokal shkolle afer vorezave te fshatit. Ai me kembengullien e tij siguroi nje ndertese shkolle, mes fshatit.Aty ai zhvilloi dhe shkolle mbremie per te riturit,pwr te zhdukur analfabetizmin.
  Ne vite 1950- 60-t, atij ju mgarkua detyra e drejtorit te shkolles 8 vjecare te Zall-Herrit, ne Tirane, qe kishte ne varesi shkolla vartese si ate te Priskes e Herrajt, Ai njeheresh drejtonte dhe punen metodike, si metodist i mire qe ishte .
  Me aftesite dhe cilesite si mesues,krijoi nje afinitet te admrushen ne fshatrat e rrethit Tiranes.Nje ish nxenes i tij,Skender Qefalia, kujton me nostalgji dhe respekt Ramadanin,ne fshatin e tyre Priske.vec mesimit e drejtimit te shkolles, ai kujdesej per vazhdimin e shkolles mesme per nxenesit e tij.Ramadanit ia, ia kushton shkollimin bashke te te vellane,ne ato vite. -Agroniomine qe mora,-thote ai,merite e drejtor Ramadanit ishte- thote Skenderi,- sot pensionist.
  Nga Priska Ramadani do e punonte ne Kashar, Yzberishe deri ne Mezez, gjithnje ne shkollat 8 vjecare perkatese. Ishte shume njeri i inisiatives dhe zbatonte metoda te reja mesimi.Gjate ketyre viteve, ka patur gjithnje prane kolege e drejtues te arresimit ne Tirane, ku pergjeronte ispektoret; Sami Kalasa,e Bari Turku,sa Aslan Hysa,Zv shef arrsimi rrethit, deri Ibrahim Kamberi ne Shengjergj. prane shtepise mesues. Nuk harronte, Petagugun Shefki Osmani qe se hiqte nga goja,sa dhe sot Ai i moshura e kujton Ramadanin si mesues te perkushtuar.
  Ruante respekt dhe per mesuesit me te rinj si:Qamil Panariti, Baki Egro dhe z, Luan Llagami te cilet punonin pa u kursyer per edukimin e bresit te ri, ne shkollat ku punonin.
  Jane keta arsimtare te ketij dimesioni, me ta dhe Ramadan Muca,qe duhen nderuar e perkujtuar per ndihmesen dhe kontributin e tyre, ne shkollat e Tiranes ne vite shkuar.
  Ramadani siviet kaloi 100 vjetorin e lindies e, duhet te ishte kujtuar sa nderuar nga organet perkatese.
  Ky evendiment kaloi vetem, ne shtepin e tij, djali tij Agim,fatkeqesisht, ani se mesues, ka vite, pas viti 2000-je, pa pune…
  Ramadan Muca ploteson te gjitha kushtet per tu vleresuar pas kaqe vites sherbim ne Arresim, per me teper, nje nga mesuesit e pare, qe nga para clirimit, qw kete “100 vjetor”te lindies tij, duhet tia kishim kujtuar sa nderuar te pakten moralisht, me titill perkates te MESUESISE psh Urdherin e punes;
  “Naim Frasheri”.
  Atji, deri sa doli ne pension ne vitin 1976.i kane ardhur ne shtepi per vizita ish nxenesit e tij sa perfaqesues te seksionit rethit, uruar 8marsin e atij vit.
  Ku mesues i nderuar, jetoi ne pesion, deri ne vitin 1991, e pikerisht me 6 Mars, nje dite para “7 Marsit Dites se mesuesit”, nderoi jete,pas 45 vite pune, kushtar shkolles shqipe..
  Ja vlen sa do te thosha, jemi te vonuar, pa vleresuar nje nga mesuesit e pare te viteve,, 30 ne Tirane,qe emri tij te vendoset ne PANTEONIN e Arresimit shqiptar, nder ky; per Te, familien e tij dhe arresimit shqiptar.
  Une njohur ne ato vite,sa punuar per MUZEUMIN e ARRESIMIT ne Tirane,Ate evidentuar per ta vendosur ne muzeun e Arresimit Tirane,gje qe u be,(deri me foto), por fatkeqesisht pas viteve te “demokracies” ai muze, u prish nga themelet,ish prane shkolles Pedagogjike,sot Ekonimike.Keq me vjen per ate MUZE sa per rastin ne Fjale.
  (Prishesve te atij MUZEU, as qe ju hyri gjemb ne kembe).Seksioni aktual duhet ta shohi kete problem
  Nga Toronto jua dergoj kete shkrim, pasi ne diten e tij te “100 vjetorit”lindies, nuk u ndodha ne Tirane,nisur per Kanada prane femijeve emigrante. .
  Ju lutem mereni ne konsiderate kete kerkese timen, nese nuk eshte bere gje ne ate dite te shenuar, te ketij mesuesi te nderuar qe i kujtojme 100 vjetorin e lindies.
  I perjetshem Kujtimi tij.
  Te me fali z. Agim,per mungesen time ne 100 vjetorin perkujtiomor mesuesit e babat tij,z.Ramadan Muca, une,larguar jashte shtetit.
  Do ti uroja Agimit mbi te 50 tat vite,rifillim te punes tij si mesues.s’di si nxjere jashte kuadrit.

  Ish mesues sa Drejtor Shkolle,80 vjecari
  Toronto 20-08-2016 Dhimiter M. Xhoga

  Reply to this comment
 14. Dhimiter M.Xhoga August 20, 19:32

  ” Dallandyshet e para”, te shkolles Pedagogjike femerore ne Tirane, bejne APEL.(Ne foto)
  (Kujtim vitesh ngritur ate “MUZE arresimi mes Tianes)

  Cdo kush, qe do te kishte marre ne dore kete fotografi,( nga te rrallat e historise Aresimit Tirane,qe mban siglen: “Matura e pare e vajzave 1932”).pa teter, do te shtangej, si me ndodhi mua, pikerisht ne prag te “7 Marsit”, Festes se Mesuesit dhe shkolles shqipe” sapo marre ne dore ate foto.
  Me joshi, pasi e shoh si dicka te vyer qe me mungonte,(shikuar dikur, afishuar ne “Muzeun e Arresimt” te qytetit te Tiranes, tashme mbyllur nga “diajte”,qe fatkeqesisht muar ne dore” administrimin e atij istitucioni, te pazevendesueshem te shkolles shqipe, i pari i llojit ne vend.
  Per me teper shqetesues! ku shkan tere ato materiale me vlere sa historike dhe e konomike,aqe dhe funksionin edukativ?!.
  (Tashme mos gaboj,duhet te kremtonte 20 vjetorin e krijimit (1985) fatkeqesisht e shohim e shkaterruar, ndertesa kthyer ne zyra burokratike.te “bashkise Tiranes,me krye saj ai, nje nga punonjesit krjues te atij istitucioni,si dhjetra kuadro angazhuar.( me cudit si mund te punoje Ai, ne ate zure tjatersuar…pa folur per mjaft drejtues dhe sot ato vite marre me kete Muze.)
  Sodoqofte,me kete shkrim, nuk kam ate qellim,( nuk dua ta quaj”perdhosie”,te atij istitucioni,MUZE i ngritur prane asaj shkolle te PARE Pedagogjike te vajzave ne vitet 30-t , me 1932 dale matura e pare qe shihet ne ate fotografi te vyer.
  Sidoqofte, istancat perkatese le ta shikojne kete problem.(ne eshe akoma i pa zgjidhur,pasi jam larg atdeut kete fund pranvere- aktualisht, tej oqeanit tek femijet emigrante sa mes tyre nxnes emigrante ne shkolla shqipe hapur ti pershendes sa bejne.).
  …Shoh kete fotografi te ralle me nostalgji dhe, perulem me rrespekt e konsiderate, perpara tyre qe s’e di, nese kemi zonje, mes nesh.(mosha bere te vetenen). Pasardhesve ju uroj gjithe te mirat dhe nonje syresh qe jeton i uroj jete te gate e te na kujtoje..ne kete prag 7 marsi ky shkrim, derguar per urim..).
  Ne foto, jane 13 vajza te shkolles se mesme femerore -Kamez, vazhdim i tradites se shkolles hapur ne Korce qe me 1922, nga atdhetaret e shquara Motrat Qiriazi; Parashqeve e Sevasti. qe shoqeria shqitare i ka nderua e nderon nje jete. Ato nga 1901 nisur ne Korce,(mbyllur gjate luftes Ballkanike me 1913-t,
  Fotografia flet vete, Flet buzeqeshia e vajzave ne ate dite gezimi per to; Dipllomen mare, per perfundimin e shkolles mesme, njeheresh besimit tyre per te ardhmen, qe prisnin te realizonin.(Faleminderit asaj dore mjeshterore fotografi, ato vite fiksuar aqe mjeshterisht.,sa familes dhuruar Muzeut)
  Ne rrejshtin e pare;e dyta, (shenohet pas fotos),eshte Margarita Mona e cila, duhet te kete patur lidhie me nje te afert me emrin Andrea,(skluptor) shenuar pa fotos.
  E katerta ne ate rrjesht(gjithnje sipas shenimeve, eshte Drita Malile(Hoxha) qe ka punuar si Drejtoreshe shkolle ne Durres. Fytyra e saj shpreh optimizemqe sipas shenimit i ka realizuar.pas clirimit.
  Ne rrejeshti e dyte ulur,dy te parat jane:Violeta Shqau dhe Pavlina Fundo,per te cilat keq me vjen nuk ka nonje te dhene.po si citova me lart,ato mbeten “Dallendyshet e para, nxenese maturante sa mesuese ne jete,te asaj shkolle te pare- VASASH.
  Ne rreshtin e trete me kembe,e pikerisht ne funduin e tij, shihet nje vajze me gershetin e saj thurur per bukuri,me ate shikimin e saj te larget,diku ne qiellin e kalter te saj,sikur ka fiksua te ardhmen e pritur.
  Ajo, shenohet pas fotos;eshte nga Kalakulat tiranase. Me te, shoh ato fytyra njera pas tjetres teper shprehese e me besim ne te ardhmen..
  Ato jane MESAZH, sa pershendetie njeheresh.
  ( Do ju lutem kush kontakton me kete fotografi, te identifikoje emrat dhe te na i dergoje ne kete redaksi gazete apo Drejtorise Arresimit,me kete rast, ta “zgjoje nga “gjumi harreses”,per kete istitucion.
  Mes kesaj fatografie si shkruhet gjithnje, eshte dhe znj. Fatmira Leka (Micolli),pa cituar vendi kush eshte.
  Te nderuar lexues te ketij shkrimi ( foton fatkeqesisht nuk e disponoj, dorezuar vete, seksionit arresimit Tirane, gjithe dosien me mbi 100 fotografi e dokumenta te atij MUZEU, ruajtur nga une,dorezuar kete fund Maji ,sot 80 vjecar, pasi jam larguar jashte shtetit pas femijeve emigrante, Ai nenpunesi ispektor,zotuar mua, paste ruajtur,zotimin:”MOS KI MERRAK GJYSH”.
  Me rastin e fillimit te ketij vitit Ri shkollor 2016-17, (kaluar 7 marsi), ju lutem percilleni kete shkrim,ne urim te fillimit te vitit te Ri shkollor sa Vitit Akademik per shkollat e larta, nga une pensionisti 80 vjecar, nje jete mes nenesve e mesuesve jo vetem te Tiranes, dhe sot mes tyre,ketu ne Toronto,nga pershendes Mesues e nxenes emigrante, shollat shqip,hapur ka vite,nje seri, ne gjuhen amtare,ketu e ne mjaft qytete te Kanadase.Faleminderit shtetit human Kanadez.
  Falemindrit dhe shoqatave: “”Shqiperi- Kanada”, “Kosova” etj per kujdesin tregua. Faleminderit TV “Pasqyra Shqiptare me Ilir Lenen drejtues per emisionet qe jep ne kete drejtim..
  Urime per fillimin e vitit te Ri shkollor 2016-17-te, pa harruar amanetin per “kopetentet”:
  -NAKTHENI MUZEUN E ARRESIMIT TIRANES”.

  (Vo. Nje leter e tille, derguar “kopetenteve” qe me 05 mars 2005.si merak, per muzeun e Arresimit Tiranes.)
  Sa u largova fillim Qershori dhuruar nje dosie foto e dokumenta, te atij muzeumi qe nuk funksionon.
  Paci miresi ju drejtues “te rinj” te Aresimit ne Tirane sa me tej.. te na e plotesoni ate boshllek.
  Me falni ju te Gazetes “DITA”; po Ju me keni mbetur..

  Toronto 20-08-2016 Mesuesi pesionist 80 vjecar.
  Dhimiter M. Xhoga.

  Reply to this comment
 15. Guri Naimit D. (Dh.Xh) August 21, 07:45

  Dy motra: nje jete MESUESE dhe NENA.

  7 Marsi ketij viti, erdhi dhe kaloi per mua,ne udhetim.
  Si vite pas -90-97-tes,kaluar me te vecanta,sa arritie me dhimbie te kohes qe jetojme,Kete,jo vem une
  …Kalojme diten e kesaj feste me dy motra “rreziote”; lindur ne Pellumbar buze Vjoses,bri qytetit Permetit te luleve. Ato,vitet e para te clirimit lindur e rritur, me mundime ne Pellumbar- Permetit(1947-49 perkatesisht
  Baba Jorgji L.Kristo,mesues qe vite e para te clirimit, Ai, njeri i nderuar ne rrethin e Permetit.
  Dy cupat si binjke,me dy vjet diference moshe,nisen mesuesine ne venlindien e tyre;Natasha, ne Pellumbar, Iliar, sa Strembec,sa martuar e vazhduar Tirane, me bashkeshort mesuesin Dhimiter Xhoga.,.
  Nje enderr realizuar vajzat,te jatit Jorgji,biri i Lilos, provuar rruget e emigracionit qe para clirimit; nga greqia ne Stamboll te Turqise.U kthye ne atdhe para luftes sa me 1947 krujoi familien,martese qe e gezoi me plot femije njeri pas tjetrit. Plot 6-te; Dy vajaza dhe 4 djem.Bere mesues doktore e agronome.
  Femija e pare do ishte vajze, Natasha, lidur me 1947,, vene emrin gjyshia Varvara,qe e donte diale. baba Jorgji iu gwzua vajzes. Gjashte femije rriti Jorgji me Ollgen basjkeshorte pas clrimit te vendit e,do e gezonin Jorgjin,si mbrodhesi te asaj familie,ne kushte fshati malor, rreze Nemerckes.
  Nga gjashte femije, Jorgji,:tre i nxori mesues; dy vajza Natashe e LENI dhe Vironi djale,
  Po Dy vajzat mesues Jorgji do ti kishte dobesi, jo vetem ju dha profesionin e mesuesise,po u kujdes dhe krijimin e familieve. Te dyja;martuar e stabilizuar Tirane e Durres,(1967-1974) perkatesisht..
  …Festojne kete 7 Marsin 2016-te, dy motrat pensioniste e kujtojne me nostalgji vitet e tyre te mesuesise, nga vendlindia e tyre ne Tirane e Durres perkatesisht,sa vitet e emigracionit kaluar..
  Ja c’na tregojne ato,pas bisedave pershendetese me femijte e tyre emigrante nga Athina, Gjermania e deri ne Toronto te Kanadase:
  Natasha:
  – “Jam e kenaqur nga jeta ne fshatin tim te lindies Pellumbar,Si e para e 6 femijve lindur prindet njeri pas tjetrit,aty mbaruar 7 vjecaren, baba Jorgji mesues.. Mbarova shkollen 2 vjecare per mesuese ne Tirane,sa ne Gjirokaster 4 vjecarin mare me korespodence,direkt sa nisa mesuesine. une vajza e pare motra e 5se femijeve,me nje rroge mesuesi ne familie sa pake toke, me te cilen merej vetem nena.Aty ne fshat emeruar sa mbaruar shkollen per mesuese. Mirenjohes ju jam bashkefshatreve sa ne Iliar,fshat buze Vjoses, rreze Melesinit mal dhe atyre te Stermbecit.
  Isha vetem 17 vjece,kur nisa punen e mesuesise,deri me klasa kolektive,(si fshat i vogel Iliari).Viti mesimor 1965-66 e kalova mes femijeve te gezuar te asaj zone arsimdashese. Nuk me harroet Teto Kicia,mema e nxeneses Kristofili Proko,jetime,do te dilte dhe ajo mesuese, bere kolege,ajo;te shkolla”Ali Demi” Tirane,(martuar me tim vella mjeku Petraq Kristo) Punova si mesuese dhe ne Strembec (fshati nenes sime,nga ruaj kujtime te paharruara. 1 vit aty,mbaj mend, jehonen qe kish lene me punen e tij, mesuesi Koco Llukani nga Postenani, ngulitur ne mendie ajo vjersha qe ju mesonte nxenesve: “Kosove e Cameri jane NJI”ato vite.
  U martova ne Tirane me nje Dangelliot.Dhimiter Xhoga, ato vite Drejtor shkolle ne Zall-Dajt te Tiranes.(1967-73) .Aty do nisia dhe une punen si mesuese sa u martova 25 gusht 1967 e,me 1 shtator mesuese ne ciklin e ulet, drejt ne Zall-Dajt..
  Ishin Vite te revulociarizimit te shkolles e ne shume te prokupuar. Punova aty vetem 7 muaj, me lindi vajza qe do ta thirnim Lindita, nga mora kujtimin e largimit me 7 mars 1968, bere ate manifestimin e madh, ne Pallatin e madh te Kulures”Tirane,ku shembulli yne, mesuese shkuar ne zona te thella, u vleresua shume. Jehona e mesues kolege ne Mirdite, Athina Mile.Mua sa mjaft vajza mbaruar pedakogjiken e Tiranes ato vite,na quajten”Athina Milet”e malesise Tiranes.
  Linda vajzen Lindita,(1969) e trasferohem ne Tirane si filim ne shkollen e Bregut Lumit Pas lindies dhe te djalit me 1971, hyj ne Tirane,nje jete edukatore ne kopshte rreth “Pazarit Ri…sa dola ne pension 1993,. Pas saj, fillon nje periudhe e vashtire e migracionit, une 12 vjet pas djalit ne Athine.me gezon fakti se vajza stabilizuar e Kanada(Toronto)pas 10 viteve ne Athine, nga viti 2000-je ne Toronto,rriti dy femije,sot mbaruar universitete: djali pjanist vajza Miesuese.
  Teksa na servir moter Leni, me flet per rrugen e saj, duke thene, -si Natash jam rritur dhe une”binjaka”qw gjyshia mallkoi nenen,lindur dy cupa njera pas tjetres.
  Mua babai me dergoi ne Tirane ne shkollen e kulures, qe e mbarova 4 vjet, vite keto te paharuara, atje ne qytetin e nxenesve, shkolla sa konvikti.1967-71.
  Se harroj Drejtoreshen Liri Kroi, sa Pr. kosovar Agron Gashi,e Gjyshen Vangjo me teze Aleksandra dhe i shoqi Llambi Budo,qe u kujdesen si per femien e tyre. .Pata fatin sa mbarova u emerova ne Permet,shkolla “Kamber Benja” e pas marteses me oficerin Petraq Proko, ne fshatin e tij Kaludh 1 vit e prej aty ne Durres.Nga viti ne fshat ruaj kujtime te paharruara si mesuese kulture, punuar pos shkolles me rinine e fshatit te rrinj e te reja.Falenderoj Foren e Kolos, Jorgo i Pilos, Tomia e Prokove sa Vasiliken dhe Valentinen me Lanen e Sotiren,amatore kultures sa amvise te shkelqyera.Ato ma mbajten gjalle ate grup artistik rreze Nemerckes e Dhembelit.Po ashtu Jorgua i Lipes si mesues aqe dhe aktivist i kultures ne fshat sa Fatia, me e moshuara,
  Qava me 1971, kur u largova per Durres nga Kaludhi, percielle nxenesit si une me lot ne sy.Ju faleminderit.
  Nuk me harrroet as vjerra Aleksandra qe me mua, prane kambanes kishes me thosh:
  – Me iku djali, tani po me mer dhe nusen.(per mua e kishfjalen).Kurse gjyshi Misto sa vinte nga bacia i:thoshte -Plake moj?! Ku eshte nusia ? me duart plot me rrush dhe fiq per mua.. Ruaj kujtime per ate vjerre dhe vjerr, sa dhe per gjithe kaludhitet te mbedhenj e te vegjel. keq me vjen qe shkoj ralle.
  Tani jam Durrsake mesuese pensioniste po me shume probleme. Djale e Cupe plot halle tani qe u rriten. me ta te vegje c’vuajta, Burri oficer me shume ne repart, punova si mesuese, ne shkollen “Isuf Ferra” Shkozet, deri 1979-te e,tek “Kushtrimi lirise”mes Durresit prane shtepise sa dola ne pension.
  Pas 24 vjet pune me 2003 dola ne pension,po me nx. jetoj dhe ne keto vite.Shtepia plot me rri Jam e kenaqur dhe shoqeria e ruan respektin dhe konsiderate si: Bakushe Rrokaj, Feride Dylia, Shpresa Muca dhe Lubica Cucia.Ato me clodhin dhe me mbajne mendien, shqetesuar me femijte e mij ne emigracion. Vajza ne Frangfurt te Gjermanise, kam prere bileten per te shuar vizite, sa djali qe kam ne shtepi me ben te kthehem shpejt se kam dhe ketu nip e mbese. Ja me thuaj, cte bej?.- mire thone “-ku te con femija ste con perendia.
  Flet ajo tere ngasherim e teksa me kerkon ta le kompjuteri – U lodhe me thote.-Mbylle dhe uluni ne Tavoline te hame dreke.
  Gezuar 7-8 Marsin sa festuar, ani se me plot probleme. -C’e ka zene njeriun dhe nuk e ka heq i them, sa ulemi e si me porosi “gjenerali” keshtu i them une te shoqit,Petraq, deri kolonel arritur pa te dale ne pension ,”REFORMA”ne ushteri e beri te provoje dhe ai, rruget e mergimit deri ne Krete te Greqise.Tani mes Durresit, po gjeti nonje-rroje nate… Ja si jemi katandisur.
  Ruge te mbare i them zonjes Leni sa Natashes qw dhe ajo niset per tek cupa ne Kanada.
  Po, nuk harrum; te urojme festat e 7-8 marsit,para nisies tyre.
  Nga Toronto pershendetie dhe miresi pacim.

  Guri Naimit D.( Dh. Xh)

  Reply to this comment
 16. Guri Naimit D(Dh.Xh) August 21, 20:58

  VITET;Kur mendohej te behej fshati si QYTETI

  (Ne zonat e thella te Tiranes-mesuesit paraprires)

  Koha me ligjet e saj, ecen e ben te veten,- thote nje fjale e uret popullore, -por kujtimet dhe mbresat e saj ruhen ne memorien e shoqerise njerzore, te cilat shpesh, njeriu u rikthehet si pa e kuptuar.
  Ruajtia e tyre mvaret nga thellesia e mendimeve akumuluar, te cilat shpesh, jane te paperseriteshme. Lum kush ka fatin ti ruaje, jo vetem per vete.
  Ato jane “trinitrina” jetedhenese, sidomos per ne te moshuarit. Keto porosi sidomos “perseritia- nena dijes” thene nje nder miqte dhe mesuesit e mij te pare, metodist i ralle ne Arresim, dhene nga i ndieri Sami Kalasa,me beri mua, ti futem kesaj rruge; “Arshivimit” te kujtimeve mbreselenese te jetes sime,apo mjedisit dhe rrethanave te jetes, me ne krah, kuadro te pasionuar si Asllan Hysa.
  Falenderoj te ndierin Sami Kalasa sa miqte e tij, bere te mijte; dishepuj te arsimit,si i ndieri Bedrei Dedia.sa me tej;” herrronjte e Hidrocentralit Selites(LENIN) marre mesimet e para une ne rritie,im vella Drejtor kantieri me shoke, idhur dhe sot per mua Emin Mysliu,kryeinxhinier,sa dale nga katedrat e shkollimit.

  …Ishte pranvera e vitit 1967 Une,sa filluar detyren e Drejtorit shkolles ne Zall- Mner te rrethit Tirane.(lene ate detyren e “Pergjegjesit kultures” ne Shengjergj te Tiranes,sa mesues deri ne Vakumone,anise nje muaj sa per nje jete..).
  Ne Zall mner,shkolla buze kodrave te :Koder Luces e te Vilzes e Zall-Bastarit,si kurorem,shkolles 7 vjecare, sapo ndertuar e atij fshati;Zall-mner,”Myzeqeja e Tiranes”, -do ta quante ate vere pas vizites pare, Abdyll Kellezi, kryetar i atyre viteve per Tiranen sa njeheresh Zv/kryeminister..
  .Si i ri ne ate mision te mesuesit,me tremte kjo detyre marre(drejtor shkolle),detyre sa fisnike dhe me pergjegjesi.Me inkurajonte e me nxirte nga situata, i miri Asllan Hysa, zv shef arresimi, ate vit(1964) une emeruar, me prosite e tij; – Mos harro se je “permetar- frashelli”, krahine kjo “lapidar”, jo vetem per shkollen shqipe.”.
  Kete thenie sa mesimet e Sami kalases ndiere, i kam “ETALON” te jetes sime.
  “Provimin e pare” me te veshtire, i pa paramenduar ,me dolli qe ne fillimet e punes sime ne arsim- Kulture ne rrethin e Tiranes.Ishte faza e kalimit te sistemit te shkollave “verore” ne sistemin e pergjithshem te vendit, nisia ne shtator- Qeshor. Na u desh te benim nje trampoline, gati dy vite shkolle ne nje vit. Pushime vere nuk beme, direkt ne shtator nisi viti i Ri shkollor si ne gjitha vendin. Perokupimi ishte i madh si nga qendra dhe ne baze.Po ajo qe perjetuam ne ne zonen e thelle te Malesise Tiranes ishte e pa parashikuar. ne kete aksion te madh,papritur,niset tere udheheqia e pushtetit ne qender,deri vete Kryetari Abdyl Kellezi. krye nje ekipi me ministra, pergjegjesa seksionesh,sa specuialiste te fushave akute- Shkoles dhe bujqesise.
  U shokuam, kur njohem perberien e ekipit me ne krye nga Manush Myftiu ne linje partie, sa Abdyl Kellezi me ne krah ministrat: Thoma Deliana i arresimit ,Kico Ngjela i finacave, sa tere shefat e seksioneve e kryespecialiste deri te kryeministrise sa rrethit.
  Ne mesuesve na binte barra me e rende,ne kete situate, si intelektualet e pakte ne fshat. Shkolla qe i vetmi istitucion ato vite ne fshat.Si te pamesuar me ispektime te ketyre niveleve, “u shokuam”.Tere vemendien tek shkolla si ta paraqisnim me mire,sa mjedisin rreth saj.Na lehtesoi,pasia prane shkolles Lapidarin, ndertuar ne kujtim te themelimit te Brigates 22 partizane,qe e mbanim si ujet e paket. lulishtia rreth tij sa para shkolles,na beri prezantimin e pare per mire,para kesaj eksorte ispektimi.Mes Tyre dhe shkrimtaret e mirenjohur Dalian Shapllo e Petro Marko ky,me subjektin e rrromanit “Ara ne Mal”…
  Grupi i ardhur na dukej si; “KRUSHQIT”ardhur ne nje “dasem te madhe”.Ne rolin e “NUSES”, ishte tere fshatit atje rreze dhe Qafshtambes,nder te parat qendra klimaterike ne vend.
  Kreret e gjithe fshatit, me ne krye Ismail Saliun kryetar koperative,(e para kjo ne malesine e Tirane nga1958-ta)priste sinjale nga kryesia e lokalitetit,deri per vendin, ku ti prisnin ter keta Qeveritare te larte.. Zyra e tyre nje dhome perdhese 4×4.
  Do ishte i miri Abdyl Kellezi,”praktiku”dhene zgjidhien . -Ne ate mjedis lendine ca e pjerret, rreze kodrave te Luces,pa nje mullar bari,si artist u ngrit nga karigia e tij (ai dhe Manushi ne karrige,ato kish ajo zyre kryetari), ftoi gjithe ekipin te uleshin rreth tij, fal dhe nje TRA i rrezuar perdorur si stol.-Sipas vendit behet kuvendi, -qeshi ai, qe ralle qeshte.
  Tere keto qe po i hedh ne leter, pare nga obori i shkolles,ku benin pergatitiet e fundit per priten e tyre, qe dihet,shkollen dhe Lapidarin,nuk do e linin pa vizituar.
  Dhe ja, ne ate ankth,shohim Xha Hamdiun,rojen e zyrave te kop.te kaloje perion qe na ndante ne ngullc, me drejtohet
  – Drejtor hajde se te kerkojne ata te kipit! se shqiptonte dot ekipit). Me te une,si qytetar, mesuar me ta,takoj sipas normave te kohes, Manush Myftiun,ato vite sa ardhur dhe Ai, i pari i Partise per Tiranen. Doren me dha si gjithnje akull dhe pas tij,pa nisur une pershendetien, me kap per dore Kryetar Abdyli.
  Me “mbyti”me kritika miqesore…-Mos do ftese te te bejme ty drejtor?me thote e shton; -Pa mesuesit dhe inteligjencen e fshatit nuk mund te punohet sot ne keto kushte te fshatit. Ju eni “komisare”, si ta doni thueni.”
  Ashtu si i imte qe isha, para tyre me dukej, se u “tkurra” fare,po e mora veten e them.
  – Ne keto raste, njerezit qe vine ne takime i caktojne “kopetentet”.
  -Sa kaqe, i pa permbajturi sekretari partse koop.(sa mbaruar 7vjecaren naten), kishte kurajo me tere udheheqien e partise sa shtetit, hedh nje batute, pa e menduar mire:
  -Nuk eshte AP.drejtori shkolles!
  U rrevoltua Kryetar Abdyli, sa i thote
  -Po me ju do ta drejtojme ekonomine, tashme te kolektivizuar..?!dhe nisi nje bisede te gjate,tere porosi:
  -“Ju mesuesit dhe kuadrot e tjera qe do te mbushni fshatin e sapo kolektivizuar,tani e tytie, jeni direkt pergjegjes per tere punet e fshatit,pos ato te shkolles si detyre shteterore.Mos harroni se ky Zall-Mneri, eshte “Myzeqeja” e malsise Tiranes,akoma pa kolektivizuar.
  E kuptoni kete shoku drejtor,”i pa organizuar”- me drejtohet mua, jo pa qellim shihte, ate sekretarin ne sy.
  Me tej, me dha dhe detyre; te kultivoje shkolla se pari deri ullirin dhe orizim,sa lulen e diellit.Ne doni te thoni jemi shkolla e fshatit.
  Poa ketyre me pyeti dhe per shtrirjen e arresimit ne fshat dhe kur i thashe se ne qender te lokalitetit nuk ka shkolle 8 vjecare,nuk ju besua dhe iu drejtua,shefit te arresimit Tiranes, Vedat Islami,me pyetien urdher!
  -C’e ke kete drejtor shkolle, qe nuk din shtrirjen e arresimit ne lokalitet, jo me, te drejtoje shkollen?e me shtrengon doren mua,(gjithe kohen,ashtu e mambajti) .
  Shef Vedati, si kurajoz qe ishte, i thote:
  – Po se diti ai, drejtori, as une se di !
  Sakaqw, pa mare leje ia pret Asllan Hysa(ate vit ardhur kryetar lokaliteti ne Zall- Dajt si kuader me pervoje).-
  -Nuk i sjelin femijet ne shkolle,se do ruajne lopet”..!
  Pa mbaruar mire Asllani fjalen,ia pret me nje batute qe habiti pjesmarresit qe u shukaten, nga kjo bisede.:
  – Po ty mor Asllan, per te ruajtur derrat te kemi sjelle ne kete zone! -duke ngritur zerin si ralle ai.
  Heshtie nga te gjithe,qe e prishi, vete kryetar Abdyli:
  -Asllani keshtu i ka fjalet,se mendien e ka tek puna..
  Kjo bisede kaqe shoqerore na beri per vete te gjitheve qe mbaroi me “urdherin” per mua:
  -“Drejtor nisu per ne lokalitet e me sakteso numerin e nxenesve qe kap juridiksioni asaj shkolle.Te henen me ke aty.
  Ngela i habitur sa fal kurajos, i them
  – Po tere ato detyra qe mora shoku Abdyll.. ai ma preu fjalen.
  -Kjo eshte detyra mbi detyrat per Ty.
  Per detyrat dhene per ketu ne Zall-mner dihet:
  -Nje bije mijera ngrihe, e di kete ti?!. E me kap ne supe,si te me jepte forca. Sakaqw ra nje heshtie e plote.
  Erdhi mbremia e ku do strehoeshi gjith keta “miq”. Tere kryesia vendit ne ankth,ku do bujtnin udheheqesit..
  Nga situata i nxori i mire Abdyll Kellezi, qe si tiranas, ju thote:
  Kush do vije me mua per mik sonte!/
  Tere u stepen e se pari paria e fshatit u shokua. Abduli ju thote.
  -Mua me Shokun Manush,si vlonjat sot ketu,me gjeni ne koder Luce,tek nje miku im,qe nga koha luftes,nuk me ka harruar besoj.(Familia Haruci).me nje theks bindes.
  Te pranishmit moren fryme sa mua,me thote:-
  – Mos e harro te henen na ke aty ne Zall -dajtK( ai ia vuri kete emer se pari).- Eshte 25 gushti e me nje Shtator apo me 15te,duhet te hapim shkollen 8 vjecare aty se na turperuat;qwnder Lokaliteti pa shkolle… Jo 8 vjecare po dhe te mesme duhet te kete.
  U tha dhe u be…Me 15 shtator 1967, ne Zall_dajt qendra e Lokalitetit,u hap shkolla,sa ne vaszhdimesi me 1971,shkolle e mesme bujqwsore deri me konvikt, E para kjo ne zonat e thella te Tiranes,qe pas saj, u masivizua arresimi mesen ne mbare rrethin.
  …Te gjithe jemi deshmimtare per zhvillimin e arrsimit ne ato zona sa mbare vendi, Vetem ne Ate zone Zall-Dajt, Zall-bastar, u hapen 19 shkolla fillore te reja dhe 6-te 8 vjecare, sa e mesmia bujesore ne Zalldajt, sa ne Zall- Bastar. Pas viteve 90t, fatkeqesisht mbyllur shkolls esme Zall-Dajtit, “Pionieria” e shkollave te mesme,jo vetem ne ate lokalitet, po rrethin e Tiranes pas Kamzes e Vores me Ndroqin.
  Keqardhie. Presim te festojme kete vit te pritshem ,50 vjetorin e asaj shkolle ne Zall-dajt,e..,mos me ardhte vdekia ketu ne Toronto,pa ardhur aty sa te uruar nipin ga vajza Jorgo kalo, mbaruar ciklet e sholles larte dhe nisur DOKTORATUREN, si nje PIANIST i apasionuar.(Djale sot 25 vjecar, me Gen nga; “Dangellia Naimjane”sa Gjirokstra e trimave te Cerciz Topullit me shoke.
  … Sa kemi per te treguar per arritien e asaj zone, ne vite shkuar. Duhen volume shkruar..
  . Falenderoj mesuesiT sa drejtoret,unuar ne ate zone, nga veterani Pr, i gjuhesise Seit Mancaku,nisur si drejtor i pare, ne Zallmner 1962-63… sa mesuesit Selman Muca, Hamdi Mancaku, Brajam Moqi, Mustafa Kamberi, Seit hallvaxhiu, Xhemal Koci. Ibrahim Dema, Sami e Qamil Meta, Bilal Kuka e tj.ne ate zone..
  I kane dhene asaj zone, mesuesit e ardhur nga Qyteti sa zonat fushore te Tiranes,qe jane shume po nuk ri dot, pa permendur te parret e shkolles mesme ne ZallDajt nga 1967-ta nisur 8 vjecaria me Drejtor Dhimiter M Xhoga, ne 1971 e mesmia, m e drejtor Maksim Gumrnin, ku sherbyen me devotshmeri:Dh. Xhoga drejoi pare, Bilal Kuka, Abdulla Cani, Abaz Muca. Ne fillore:Natasha Xhoga, Ylka Sharofi, e tj. Pas 1971, shkolla e mesme me drejtor Maksim Gumeni, N/dr Dhimiter Xhoga.me mesuesit: Ylli Caci,Liljana Nushi,Zana Karapici,Hasan Shehu,Bajame Balla ne fillore me Lili Miti, Shupal Koder, Selman Muca ne Besh. Lumturi Zaimi ne kurth.sa Z. Macaku ne Husaj, Shpresa Ceci ne Dajt.Keto shkolla te reja hapur pas vitit 1970.
  Ne Zall-mner indieri Naim Sula e Perikli Mima, Halil e Feti Skendaj, Piro Skendi, Dulejman Doci,me vellezerit Baja nga kukesi ardhur e vajzat; Lumturi Krutani e Elvira Dobrolishti,ne Zall- mner.
  Myrvete Fetiu drejtoreshe ne Bastar te mesem me 4 shoqe vullnetare nga Tirana ne vite 67-74. Dhe Bujar Hyska.ne Selite sa Xhetan stazimri ne Mojsit e tj.
  Permenda Zallmnerin e jo te tjera se aty kam qene drejtor pas naim Sules 1966.
  … Si garnityre te ketyre kujtimeve nuk mund te rri pa permendur shkollaat e Tiranes ne ato vite, mbajtur lidhie deri bere vizita te ndersjellta;
  Gjimnazi Qemal Stafa me dretoreshe te pa harruaren Sadete Cuci, Ismail Qemalin me Abdulla Pullazi e Bashkim Shijakun sa mesuesit e fiskultures te te dy shkollave.
  Me ta gjithnje ne aksione kulturore Ansambli i kennnngeve dhe valleve me YJET e ATIT te kenges e Baletot shqiptar, sa gjimnazi Kamzes. e tj.
  Te me falin gjithsa kam harruar pa permendur si 80 vjecar qe po kaloj kete vere ne Toronto te kanadase me NIpin si ju thshe nisur Doktoraturen si Pianist, mbesen mesuese pas nje viti me te larten shkolle.
  Gjithe te mirat mesues ,Nxenes e dashamires dhe fillim te mbare te ketij vitit t Ri shkollor 2016-17.

  Toronto 21-08-2016 Guri Naimit D.( Dh. Xh

  Reply to this comment
 17. Guri Naimit D(Dh.Xh) August 23, 23:09

  ” Vendlindia e ZANAVE” me SOLLI tek JU.
  Pasi lexoj shqetesimin e Gezim Flores (2006)

  Duhet thene se pari, faleminderit, Enver Robellit, me penen e tij erudite, qe me solli tek ju miqte e mij te viteve shkuar,ish nxenesit e mij te dashur te asaj zone”VENI ZANAVE”qe pake i a dine kimetin ( I faleminderit dhe, Doktorit nderuar, Xhorxhi, Jani,vite se bashku ne Zal- dajt. Ai drejtor spitali une i shkolles 7 vjecare, pemetare te dy,po une i them -jam DANGELLIOT” -ai Nga Lipa ne gen,lindur ne France (Lion) nga 1947 ardhur dhe atdhe;Doktor dipllomuar sa drejtor spitali,plakur;nga Shqiperi,ne Frence me “UJKENDET”,sa ne Mal VILZES, krah Qafshtambes ndertuar vilen e tij,ku kalon verrat sa kthyer nga Franca, qytetar i saj, trasheguar nga i ati i ndieri Ilia, me znj .Gone, mjeshtre ne “Hotel-Dajt”,me floktore. qe me xhaxhain tim Andrea Xhoga,sa u clirua atdheu, shqiperia,u tyre, u kthyen perfundimisht ne Atdhe. Tirana per Xhorxhin, qyteti jetes, Vlora, per pasardhesit e xha Andrea.Te dy ndjese pacin e, mbrodhesi pasardhesit e tyre: Iliapasardhes,djale e vajze, tashme me familiet e tyre.Andrea Dy vajza mesuese (Poleta e pa fat,sa maruar humbur jete ne lindie te vashtire) dhe Mata sa Maria llogaritare, si e para e femijeve ardhur nga Franca ne “djepe” riti dhe dy vellezerit: Zhani e Loni, tashme me familiet e tyre nga Tirana ne Vlore, me femije te suksesshem, realizuar enderren e gjyshit Andrea, ndare nga jeta pa i pare te stabilizuar, vajzat sa djemte. Po ata, arriten te dalin ne jete .
  Xhorxhi tash vite ne France, me beri te ndaloj per te ne Toronto,ndare Oqeani po zemrat bashke i kemi kete e di. Pleqeri te mire e uroj sa dy djemve azgane e kuadro dale ne U.E Tiranes. Tashme bere franceze.
  Po nuk dua te lagohem nga “ZALLET”: Zall-mner, Zall-basta e Zall-Dajt, deri Zall- Bruz i Krujes, Vite kaluar ne to.
  Si duket, per te “zbutur” largesine me Tiranen, sjelle me afer ato zona,vene keto emertime. Largpamese.
  Ne fakt, vargmalet rethuar, te lara deri ne “qiell”,i japin tere bukurine asaj zone.
  Dikur,ne kohen kur “mendohej se punohej per te gjithe”, nje nga udheheqesitme popullore te vendit, pikerisht Abdyl kellezi, e ka quajtur “MYZEQE e PAS DAJTIT”e udhezonte mesuesit e shkollave; derite eksperimentonin;kultivimin e orizit, pambukut e pse jo, panxharit te sheqerit.
  Natyrisht, enderrat prere ne mes….
  …Si e titullova kete shkrim; “nostalgji ne vite”,me solli tek ju shkrimi: “Kryengritia e zanave “,sa,shkrimi tjeter: “A do kete kryetar Zall- bastari?! me autor Gezim Floren nje ish nxenesi yne.
  C’ka shkruar jane mese te drejta e, duhet terheq vemendia per ate zone, vecanerisht pas ndertimi te liqenit e BOVILLES “Mushkeria e dyte e kryeqytetin me ujin sjelle, sa rendesine qe duhet te marre ajo zone, si zone Turistike.( sot qe zbardh kete shkrim eshte tej aktuales- djegur etapa…)
  Nuk e di, si e perfytyrajne drejtuesit e Tiranes sa bizesmenet, po- Nje UNAZE -rreth ketij vargmali; Kruje -Dajt, do ishte fantastike. Nga lugina Erzenit ne ate te Tiranes e Terkuzes,me kulmore nga: Lugina Erzenit me shpellen e Pellumbasit, Mali i Dajtit me tere basenin e ujembledhes te Hidrocentralit Selites,(nis nga Mali me gropa), ne Qafshtambe e Krye majen e Malit Krujes me te famshmin GUZ-BABA, Pa haruar, Krujen e KASTRIOTIT.
  Nuk e di po po te ishte gjalle i ndieri Petro Marko, ,shkrimtari qe qendroi nje muaj ne ate zone(Zall-Mner Bulces, nga mori subjektin e romani;”Ara ne MAL”, ate vere te 1966-67es- ( dihet fundi i tij) ndaj dhe u denua nga burokracia e kohes),
  Do te bente sot nje tejter rroman “ENDERRA e TIJ” per kete;parajse kryeqytetit shqiptar,qe se ka bota.
  Kete treve me te dejte do ta quante Ai(sa une po e nnenvizoj): “OAZI QETESISE dhe RINGJALIES”.
  Kam patur fatin e madh te jem prane tij dhe shume kolegeve te tij te “penes sa shpirtit”, jo vetem ate muaj pas tyre.
  Nuk eshte vendi sa koha, per te shkruajtur ato kujtime dhe mbres brilante,Po j dregoj nje fotografi brilante fikuar me te dhe shkrimari dailan Shapllo, mes mesuesve te shkolles Zall_ mnerit Koriki 1967, mes kolektivit mesimor pra Lapidarit te krijimit e brig XXII S. sa shkolles.
  Ne fakt dua te nxis dicka tjetes “ender te Patro Markos; “ENDERRA e OAZIT te QETESISE” qe une sot e shoh te mundeshme. Liqeni “Bovilles” es ati peisazhi te sjkrlqyer sa ujin kristal, duhet te kthehet ne nje qender TURISTIKE, natyrisht pas nje pune te kujdeseshme sa investime bere.Kush e ka parasysh liqenin e krijuar, me ne mes nje gadishull si “karaburuni” reze pikes turistike te Qafshtambes, do ishte mbrekulli, sa burim te ardhurash nga Turizmi.
  Mendooni te dilet tek “Sofra e Skenderbeut”maje malit Krujes.Nje cirkuid: “Shpella PELLUMBASIT-Vargu Dajt Bjesh- Qafshtambe-Sofa Skendrbeut- Kruje.e Preze,mbullur nje udheim i rralle, dhe brenda dites.
  Pra te krijohet nje UNAZE TURISTIKE duke bere nje rruge funksionale rreth Dajtit – Bjeshit e bregut Perendimor te Liqenit Bovilles, sa te lidhet ajo me rrugen nga Kampi Dajtit, nisur qe nga vitet 70, mbi fshatin Dajt del… do ishte me e mundeshmia e pa shume shpenzime.
  Urbanizimi i kesaj zone duhet te jete objektivi kryesor e administruesve te kryeqytetit deri Qeverrise. Do ta sillte bregdetin e Adreiatikut ne keto treva… Pa llogaritur nje tjeter perle turistike pas Dajtit mali me GROPA dhe BIZA qe lidhe dhe me Elbasanin sa tej Birelin pse jo Peshkopine Dibren. Rruga e ARBERIT do ta lehtesonte realizimin e kesaj enderre.
  Mos e paste “ender” po e realizofte Edi Rama,sa deklaroi ne nje takim me popullin.
  … Shqetesimin e mesuesit Shkelqim Flora, sot e 10 vjet para sot ringritur, besoj se do shkoje jo ne VESH TE SHURDHET. Kjo do sillte dhe me kryesoren do nderpriste SHPOPULLIMIN MASIV qe ju be asaj zone.
  -Roj me gaz e rroj me shprese,
  ndaj s’kam deshire te vjes”
  Me kete thirie poetike te hereshme po e perfundoj dhe une. sa popullorce”
  “Shkofte reja me DEGJOFTE..
  enderra u REALIZOFTE”

  Toronto 23-08-2016 Guri Naimit D. (Dh Xh)

  Reply to this comment
 18. Dhimiter M. Xhoga August 25, 21:07

  Nostalgji: sa URIM.
  : Nga “Lulishtia “VELLEZERIT FRASHERI”Tirane
  -ne shkollen “Terraview-Willowfield” Toronto…
  Gezuar vitin e Ri shkollor 2016-17
  Engjej shqiptare NXENES-STUDENTE.
  Eshte bere tradite e mire;festat e shkolave nisin na java e pare e Marsit,si prologu i pranvers, nis me festa. Jo rastesisht dy data historike, bunjake te njera tjetres prane: 7 dhe 8 Marsi.
  Kete vit 2016 kalova ne qytetine Korces, Korces te “Mesonjetore pare”. Mbetur feste mbare kombetare si “Dita e MESUESIT sa shkolles shqipe.
  Mora mbresat e rastit sa vizituar disa shkolla e takuar me mesues, deri mikun tim Pr. e nderuar te pedagogjise;Sotir Temo.sa miqte e mij ne Radio Korca,me Drejtorin ne krye, qe i falenderove per respekti; disa emisine dhene, une subjektin bere:”Me Nxenesit e studentet ne emigracion”..
  Drejtori i Ri i “Mesonjetores Pare” me kenaqi me shpirtin e tij te ri, per ta persour ate,kthyer ne qender edukimi per brezat.
  Vizitova dhe nje klub veteranesh,nga mora mbresa. Gjithcka aty,ne dispozicion te veteraneve,deri kafe e pije freskuese falas.I pershendeta nismetaret (te me falin per mos citimin e emrave,,tashme shkruaj nga Kanadaja, ruajtur ato mbresa. Ju faleminderit.
  Pas 2 qershorit, s abere nje udhetim si lamtumire se jam gjysh mes Tiranes e piva kafen tek lokali “Vellezerve Frasheri” si ngushellim me cperjetova.. nis rrugen nga Tirana- Athine-Toronto, me nje qellim:”80 vjetorin”e lindies sime(10-06-1936) atje ne Zavalanin e “Dangellise Naimjane”,ta festoj me vizita tek te afert e miqte emij ne kete inernar, femijet me nipa e mbese, ne emigracion,si dihet i pas 90tes.

  Teksa,mendoj udhetimin tim te gjate,me moshen qe kam,mendia me shkonte tek nxnesit e shkollave nje jete kaluar,me kryefjale keto vite emigracion, une bere lavieres.
  Sivjet sa kremtava 7- Marsin ne Korce dhe e mbylla ne Tirane, festuar mbylljen e vitit shkollor mes shkollave”Ali Demi”, Ismail Qemali e tj, tash kete vere te nxehe e kalova ne udhetim. me bbloqet e ditareve te mia me vete sa aparatin fotografit me qindra foto ne te.Me to i kalova ydhetimet e gjata.me rastin e largimit, pasi gjeta ne arkivin tim personal mjaft materiale per “Muzeun e Arresimit” Tirane,i dhurava drejtorise arsimire, ato materiale, me manet mos pacin fatin e “MUZEUT te Arresimit’ hapur pas 1985, prishur burakoracia e kohes pas ..90tes. fatkeqesi sa turp per autoret e kesaj MASAKRE po e shkruaj me te Madhe. …. ..
  Nga 6 Qershor ne Toronto, mar gezimet nga nxenes e studente,une, thuajse cdo vit, uruar fillimin e vitit te Ri mesimor.
  …Lexoj ne bloqet “Ditar”,shkrimet,si prag fillimit te Vitit te ri shkollor 2016-17-te, mes “Ditareve”ne vite,si pasoinant i fjales shkruar dhe te folur;sa disa emisione ne R/Tirana bere, te cilet gjej rastin ti falenderoj, duke vecuar, mikun tim te vjeter Jaho Margjega me shoke e shoqe, sa te mirin Inxh. Zhani Canco,i perhershem ne ate istitucion me bisedat e tij, pasardhes i te ndierit Gjergj Canco “Babai” shkolles Teknike “Hari Fulls” .Nuk mund te le pa pemendur znj B.T,ne emisionin R/Tiranen per “Bashkeatdhetaret”.bere mua,kranike te vecante,10 qershor 2011, me rastin e 75 vjetorit.( 80 vjetorin e festova ne udhetim Tirane-Athine-Toronto e, i falenderoj mesazhet marre,sa ne Toronto me miq e shoke emigrante,me kryefjalet nga nxenesit shqiptare deri studente universitare e mesues,qe na nderojne dhe ketu. si ne gjithe qytete kryesore te Torontos).
  I pershendes, deri Profesoret e nderuar Kistian Bukuroshi e “Mesuesin e Meriuar” Vangjush Ziko,sa mesueset e mesuesit shqiptare sa studenteve, qe na nderojne, me vijimesine e gjuhes shqipe dhe historise saj, Pershendes Studentet sa ishstudentin ne istitutin e Artit ne Otava,djaloshin 25 vjecar,Jorgo F.Kalo,(im nip,qw nuk do te shkruaj per te).Marte nga ditet e mia,nis ne kete shtator, “DOKTORATUREN” ne ate profil.Mbroddhesi paste.
  Shkova per nostalgji, ne shkollen 8 vj,mbaruar Ai sa mjaft femije shqiptare e u gezova.
  – “Flemurin Kombetar shqiptar”Kuq e Zi,dhuruar une10 vjet me pare,Shkolles”Terraview Willowfield” ne lagjen “Skalboro”,ne rrespekt te kujdesit per femijet shqiptare , ne ate shkolle 10 vjet me pare,( mes tyre Nipi Jorgo sot nis Doktorature, sa mbesa Ana, mbaron Univeritet per MESUESI.sa korcaria-drenovare-Joana Kita, kete vit mbaron per mjeke. e tj.
  Flamurin shqiptar e shoh ekspozuar ne ate ekspozite,krye 37 flamujve te shteteve te tjera te botes, nga kane prejardhien,mjaft nxenes te kesaj shkolle, pajisur me te tera,( terene sportive model, me ne krye te flamujve; Flamurin kuq e Zi Shqiptar.
  .Ju faleminderit
  Pres 1-Shtatorin e ketij viti, te shkoj e pershendes,ne shenje falenderimi, si mesues VETERAN ardhur nga atdhu i tyre, sjelle pershendetie vellazerore, mbare shqiptaret
  Si u clodha, nga ruga Tirane-Korce e anasjelltar, festuar ate mbyllje te viti shkollor, u clodha dhe ketu ne Toronto,qe si ju shkruajta me siper, vizitoj femijet ne emigracion,qe me gezojne me arritiet e tyre.
  Kete te diele me 21 gusht, Mesues Nxenes dhe prind nga mbare trojet shqiptare,fesuan ne nje piknik madheshtor,prologun e nisies se viti te ri shkolor 2016-17 ne nje nga sheshet e ketij qyteti; 2milion e gjysem banore.Tradite kjo ne keto vite emigracioni.
  Mbrodhesi vellezer shqiptare te kudo ndodhur.
  Unitet sic po e shoh te manifestohet ketu ne Toronto. Pershendetie organizatoreve me kryesite e shoqatave me ne krye ate “Shqiptaro-Kanadeze sa “Kosove” , sa Ilir Lenes me Tv. “pasqyra Shqiptare qe si gjithnje, ua sjell shikuesve ne ekran deri ne atdhe.Falemindrit atij.
  Pershendetie kolegeve te mij pensioniste sa VETERANEVE si pasues i gjyshi”Kapedaj Jano P. Xhoga, rene krye cetes qe komantonte me 1913-te, ne mbrojtie te Pavaresise sa shpallur,nga synimet e fqinjeve.Faleminderi Qarkut Gjirokastres,per nderimin dhene: “MIRENJOHIE”(25 maj 2015)-102 vjetori renies.
  Me shume konsiderate
  Mesuesi pensionist 80 vjecar
  Biri;”Dangellise Naimjane”: Dhimiter M. Xhoga
  Toronto 25-08-2016.
  VO. DO ju jem shume mirenjohes ta vendosni kete shkrim si pershendetie per vitin e Ri shkolor,nxenesve e studenteve ne Toronto te kanadase,sa mbare vendeve me shqiptare…

  Reply to this comment
 19. Dhimitwr M. Xhoga August 26, 04:45

  Kur do te vish ne Toronto te Kanadase i madhi-artist;

  Renato Ripa.

  Nje amanet gjyshi; “mikun e ri mbaje, po te vjetrin mos e harro.” me shpuri tek Ty RENATO sa prinderit e nderuar, miq e Luigjin,mjeshteri, im i femijnise.. .
  Teksa po shflrtoja nje nga blloqet e shumte “Ditar”, te miat ne Vite, Me tehoqi me shenimin siper viti 2008te. per cudi, faqia e perthyer ku lecoj; titullin qe po perciell kete shkrim.
  Pos faktit te atij si artist,disa vjet vizituar ne Athina sa pare koncertin e tij ne Tirane,mbi 5 vjet para, me Prindet nga Athine:I Madhim MJESHTER te punimit metaleve; Tornitor-frezatorin i talentuar,Luigj Ripa, pa tjeter me bashkeshorten Pina, kjo nje mesuese artiste e “Punes dores e vizatimit”sa mjeshtere rrobaqepsi, ne Tirane,shkolla “Petro Nini Luarasi”.
  Malli marre, pasi jam shkeputur nga Athina drejt Torontos,(ku te shpie femia sta ben perendia) e ja, pasi bej nje urim mesuesve dhe nxenesve te Torontos per nje Piknik fstiv, si prolog e vitit te ri mesimor, Po dergoj permes Gazetes “DIta”; “drite” bere per mua sa lexues te thjeshte, ne kontakt me lexuesit-I faleminderit.
  Mare shkas per ate leter dergua ne vite nje shkrim i gazetares se Njohur Elsa Dema, ne nje aktivitet, sjelle deri ne Toronto, me beri tiu drejtoj Pyetien:
  Kur do te vish ne Toronto,mjeshter i Violinceli, miku Yne Ranato Ripo?!
  Mjeshter; i ati mjeshter Luigji sa nene Pina, ne profesionet e veta,sot pensioniste vite pa i takuar. ,Jetuar me kujtimin e fundit mare atje mes Athines ne ate shtepi vile.(ani se me qira) Pleqeri te mire si gjithnje te mireve miqve te mij, prinder te Renatos sa per te sot mali per ta e te plotesoj nje kerkese ne vite.. , Po i perserish ate thirjen e viti 2008-te:
  -Kur do na vish ne Toronto-artisti violineles,Renato Ripa.
  Le ta marre kete “Ftese” nga une,( koleg pune me mjeshterin Luigj sa te miren Pina,) sa dashamires i tij, shprehur deshiren e emigranteve ne Toronto.
  Keq me vjen se jam pensionist i para 90tes ne atdhe e, nuk e financoj dot, po,po na konfirmosi,do ta gjejme zgjidhien.(edime ekonomi tregu). Ketu kemi shoqata teper atdhetare;nga e para “Shqiptaro-kanadeze”sa “Kosova” e “tj.
  Ne Toronto, jetojne mbi 20,000 shqipetare, nga mbare trojet amtare.
  U befte e mira, me se pari qofshi mire.
  Pa tjeter qe; kontaktoni me gazeten “DITA” ne faqet e se ciles po e perciell.
  Vit te mbare nxenesve dhe mesuesve shqiptare aty ne Athine,vite kaluar sebashku.
  VO gjithnje me falni mua gjyshin,
  ju miq te gazetes “DITA”

  Toronto 25-08-2016 Mesuesi 80 vjecar pensionist
  Dhimiter Xhoga.

  Reply to this comment
 20. Guri Naimit (Dh Xhoga) September 9, 06:39

  Ku tiu gjej tiu puth ne balle ish ju,ato vite-emigrante
  (Nga blloku i shenimeve te vitit 2001 (Athine)
  Me ju jetoj- te nderua BASHKEATDHETARE.!
  Te deruar lexues dashamires sa ju,miqte e mij te hershem nga viti 2001,mos me pare, njohur aty mes Athines, ku mundoheshim te mbijetojme si emigrante; detyruar situata ne Atdhe,sidomos,pas ngarjeve te 1997-tes.Aty im bir familiarisht si gjith ju mbetur.. Kalova nje jave kete Qershor e dihet c.hall keni…
  Teksa mundohem te cfelotoj blloqet e mia te ditareve,(“semundie” nje jete kjo per mua si mesues),me mbeti ne dore nje bllok xhepi me kapak si meshini. Si duket do ia kem mare,miku tim Lilo Nikollaidhis,(ky emigrant lindur ne Athine a Stamboll,(1931), me baba te ndierin Stefan, (Femije ikur nga Pellumbri i Permetit.) qe mbante shpenzimet e dyqanit tij ne Pire, tregtonte EREZA nga:Borziloku, meneksheja ,Caji e deri fruta te thata sa kafe etj.E kujtoj me rrespekt te ndierin: baba Stefani,shetitur nga une ne Tirane ne vitin 1967 ai ardhur pare vendlidien pa e pare qe para lufte merak nje jete, Lilo,megjithse djali tij,nuk harriti ta vizitoje Pellumbarin e tij te lindies me 1931,Peng mbetur edhe keto vite pas 90tes, ardhur ne si emigrante ne Athine.Atje Xhaxhain e tij Jorgji, qe ia shperbleu miresjelljen, me pritien e mbeses tij Lindita,nder te paret emigrante,ne eksodin e 1991shit me gjithe bashkeshortin e saj( te dielen e 14 marsit bere martesen ne Tirane, e te henen, nisur ne ate eksod te dhimshem),me nje leter te gjyshit ne xhep,me adresen e Lilo se ndiere,( ka 10 vjet ndare nga jeta),qe do ti priste si femijet e tij,ani pa njohur as Xhaxhain. histori e dhimshur. kjo..
  Ja c’kam shenuar ne kete bllok ditar mbi 30 fletesh, fatkeqesisht pa data,.vec vitit 2001 e ne tjetren 2001.
  Do te shenoj ne keto shkrim ditar,ashtu si gjej ne cdo faqe shenimet bruto. Besoj se do cfaqin interes.
  ***
  Sa hap bllokun,ne faqen e pare,shoh vetem nje emer te njohur e u cudita, kerkuar aty shkraja:
  1- Kujtim Rifat Vani-Fotoreporter nga Burreli.
  U elektrizova plot kujtim e me tej shenuar: Mbremja me Permetaret, Niisu me Termo trol 3 Stacioni Patision. te shtunen 12 Maj …Kujtimi.
  A sa kujtime marre ne ate mbremje..te shoh a do gjej shenimet,pos incizimeve te miat ne Nje kasetofon dore.
  ..
  2- Shkuar ne ate mbremje,paskam shenuar te paret orkestren:
  – Klonard Marku/-Piro Koka(kompozitor, aty me fisarmonike) -Fatmir Papaj,-Ben Fikaj/- Gezim Diku ky kengetar. ..
  Do kem mbrapa beso intervista me ta.
  Dhe ja. Takimi me pjestaret e asaj mbremje me rastin e 24 Majit organizuar Shoqata”Permeti”dhe “Lushnja”…
  3- Pershendetie e pare nga nje cift nga Fieri: Loreta dhe Ervini, ky shofer ne Greqi, sa ardhur e thote,- s’kam problem pune vec;kulmi racizmit, qe cfaqim grekerit, per ne shqqiptare.
  Krah tyre shoh nje cifte gjimnazistesh. prezantuar, Lindita Duka e Agim Myftari qe sa i pyes nga e si..me thone si horas:
  -Ne nje muaj keni qe kemi ardhur e na mori malli per Fierin tone.
  4- Pas tyre Drita Kocollari nga kucove, qe mu vete prezantua, sa me pa, ne rrolin e nje korespodenti, deri me aparatin fotografik ne dore sa diktofonin. me thote:
  – C’te te them Xhaxhi, kur s’kam Karte qendroimi,kam frike dhe te flas shqip se dihet.. ku perfundoj.
  Viktori i shoqi, nje babaxhan burre, thote:
  – Punoj si te jem punesuar ne shqiperi, po nuk na respektojne greket. Na shikojne me sy mosperfilles si te ishim,si ta them une se nuk dua te prek asken,nga do qofte. Mundohemi te ruajme dinjitetin tone ate pastretine e shqiptarit.
  Faleminderit i them teksa prape nje djale,beratas,si te vazhdonte fjalet e parafolesit nga Kucova thekson:
  – Kam plot per te thene .. ketej eshte per te hikur naten.. Jam 24 vjec me 10 vjet ketu ne Greqi,ku bera nje sakrifice te madhe.-“Nga Qeveria Greke, nuk pres asnje perkrahie. Sa kemi arritur gjithcka me forcat tona. Racizmi grek na shqeteson,sa mos interesi sa duhet i Qeverise sone (shqiptare),qe duhet te marri masa ne mbrojtie te shtetasve te vet.
  5- Sa kaqe,sa ishim duke ecur drejt e ne sallen e mbremjes,kecidece degjojme fjalen e hapies te kryetarit shoqates Permeti.Vasil Pr.me te tjerave si urim doli tek halli te gjitheve..
  -Duam te ndiejme perkrahien nga qeveria jone se me sa po degjojme e lexojme ne shtyp,,s’ka ndermend te beje gje per ne emigrantet,s’ka asnje shenje interesi.
  Pas saj mbremja nisi me vallzim popullor e salla buciste. Une si pasionant vazhdoja punen time, me kontakte me njerez te cdo moshe.
  6- Ja perseri nje zonje nga Kucova me ne krah vajzen dhe bashkeshortin,qe akoma nuk po zinin tavoline per tu ulur.Ajo me thote: Kam 6 vjet ne emigracion ketu e, me ka marre malli te takoj bashkeatdhetare,ndaj kam ardhur sot familiarisht si e shikoni.
  Kurbeti eshte kurbet vella sa VATANI -VATAN.-e per cudi shton:
  Na ndane ne grave nga burat me ligjin e ri… kjo na shqeteson> .
  5- Ja nje i johur nga Peposhet e Kukesit.Hyseni,djale beqar e dija, ndaj e pyes u martove? e qeshim te dy.
  – Jo xhaxhi me gjithse kam 10 vjet ne keto rruge emigracioni.Pe atdheun tone, Shqiperine, kemi shume per te thene. E kam fjalen per shtetin”
  Dam se pari qetesi,harmoni dhe dashuri.ndersa ne emigrantet:TE KTHEHEMI sa mepare ne vendlindiet tona,po duhet te na plotesohet se pari,vend pune.
  7- si me porosi,nje i sapo ardhur ne emigracion nga Peshkopia,me cuditi sa me tha:
  -Gabim s’kam bere vetem une qe erdha ketu,po dhe te tjeret, halli i ka sjelle.Pasiguria e punes na nxori ne rruge te madhe.shpesh kalohet ne ekstrem-vetevrasie.
  Mbi te gjitha jemi shqiptare e kete nuk duhet ta lejojme.Paste fat shqiperia dhe ne shqiptaret jashte atdheut. Zyrtaret ne shqiperi po degjenerojne..
  8- Kujtoja se isha vetem une nga Tirana,aty mes Pemetareve e lushnjareve sa Fieri,qe dominonin,po me doli dhe kolegu im Petrit Bunaca,ish mesues ne Mullet e kishim shume per ti thene njeri tjetrit.Ai duke ditur se sa kisha ardhur nga Tirane,me mbyti me pyetie per shoke e miq. Drejtoreshen Juli Jorgji,ma permend te parin,duke e ditur se eshte nuse ne fisin tim(i shoqi Jani,Pilot tek elikoptaret.Pyeti per Hasan Shehun,Fadil Teqen,Nezir Dauti,e Liljana Kellicin nga Qyteti.Me tha se ka dy vjet ketu ne Athine,larguar se paga ishte e vogel, kur cmimet kaluan ne ekstrem Paga shqiptar. cmimet nderkombetar” me thote duke buzeqeshur, me dhimbie.Qe do kthehem,do kthehem pa tjeter,them se do na hapen prespektiva. Me fal thote- se jam me nje shok te mire grek Ardi e quajne. E pershendeta menje JASUS .
  .9- Sa mora ne dore nje shishe bire, dhene miku im lushnjar Mihal Jano,sa me “urdheroj”,- mjaft more intervsta, ulu se s’je i ri, sakaqe,-me ‘areston nje cift vlonjat:Sivane e Sokol Myslimaj,cift simpatik ne nje tavolne si te podium vecante thote:
  – Ky aktivitet na mblodhi dhe eshte i pari,mes ne shqiptareve ketu ne Athine,kaqe masiv. Sot ndihemi si te ishim ne Vlore e ngritem dolline pikerisht per Vloren tone,-Vloren e Ismail Qemalit -do te thoshte Sokoli.
  Krah tyre,si gjithnje vlonjatet tok,Cifti Veziko e Rabert Avdiaj,sa kishin krijuar familien e tyre te Re.E uruam se bashku, sa Veziko tha; -na gjalleroi muzika shqiptare,si te ishim ne”Gus-baba”.le keto kenget e bukura te Permetit tuaj,- do me thoshte mua,Roberti.
  Mbremia vazhdonte me nje atmosfere si te ishin ne atdhe.Jo vetem orkestra po dhe punonjesit e atij lokali sa pronari shqiptar- Beratas.
  Teksa mendoja ta nderprisia punen me intervistat, Mihali,s’pushonte se thiruri deri harrazi,- hajde-de! me kapi per krahu nje zonje e moshuar- Vasilika Myslimaj jam tha ajo, -Meri dhe fjalet e mia- si te me urdheronte.
  -Nga Vlora jam,nje vit ka qe kam ardhur po jo vetem jam lodhur,po merzitur..Punoj si robaqepse private( ku gjen pune).Ne vlore punoja ne fabrike..Dallon si nata me diten cpo perjetoj.”Mefal -me thote,sa me ofron te ulesha kur shoh ne krah, Vjollcen mesuese e Vullnetin nga Tirane me dy femijet.
  Sa kaqe Elbasanasi Eduart Bali thote -Do ngre “dolli” morti,per 9 vjet qe po hame veten ketu e lene Ebasanin -e bukur Elbasan,si thoet ajo kenga jone. Le te falenderojme organizatoret qe na bashkuan e qajme hallet se bashku,pse jo dhe zgjidhien e tyre..
  Valbona Shaptarraku nga Fieri e kapi per qafe dhe i thote; – Te lumte goja sa fole.
  Me tavolinave kishte shume femij e deri ne karoca. Vili sa ka filluar klasen e pare sa Ili ne karoce.Ne krah Eli nga burreli qe si tha,vazhdonte klasen e katert.-Kam 20 shoke e shoqe ne shkolle nga shqiperia,po s’kemi ku te mesojme shqip.-Thone se do hapin nje ketu ne Atthine.-Blerina Bureli qe eshte ne klase te tret- thote: -Ne shkolle mesoj greqisht po ne shtepi mami me meson shqipen. Sa do doja te ktheheshim tek gjyshia ne Burrel ?,- thote ajo.
  Kur u hap mendimi per te hap shkolle shqip, oshetiu tere salla.e mes keti entuziazmi, Djali Erges Viku nje “OSELITO”.i vogel shqiptar,kendon “SAGAPONE”
  Aty u cfaq fotoreporteri burrelas Kujtim Vani sa organizatoria e ketij aktiviteti Elidiana Gurami.
  Arriti kulmi i kesaj feste,kaluar parashikimet e eskeptikeve.
  Ne krah te grupit artistik Shaqir Lici nga Ceriku,10 vjet ne emigracion,iu dha nje sihariq pjesmaresve.
  -Po krijonte nje shoqate ne Pirgos,krah asaj te Athines sa Permetit e Lushnjes,tashme afirmuar ne Athine.
  Pavaresisht se aktivitetit po i vinte fundi,nje tjeter emigrant atdhetar e pikerisht Lushnjari Mihal Jano, njoftoi,- eshte biseduar me Tiranen dhe ministria me ambasaden,po punojne per hapien e shkollave shqipe ketu ne Athine.Selaniku na e ka kaluar,do perfundonte ai fjalen.
  Kjo ishte nje mbyllje e gezueshme e kesaj mbremjeje kthyer, ne nje manifestim diskutimesh mese atdhetare.
  Une falenderova organizatoret sa me percolen Besnik e Gezim Kasollia,Tiranas,amatore te regullt.(qe sot qe po botoj kete shkrim flitet se jane ne Gjermani).
  Pacim Miresi sa permenda ne kete shkrim Ditar, thjesht, per te kujtuar ato vite,qe me gjith veshtiresite, solidariteti i emigranteve ishte per ta patur zili.
  E shoh kete ketu ne Toronto,10 vjet e me shume, lavieres shko e ardhie nga atdheu dhe; i falenderoj. Shkollat shqipe. Vetem ketu ne Toronto,jane me shume se tete klasa, qe zhvillojen emsim dy here ne jave. Kjo eshte java e pare> Faleminderit shtetit akanadez per perkrahien dhene.Suksese kete vit,dhe ju urojme.gjithe te mirat vellezer, kudo te ndodheni, Beso shumica do jeni kthyer ne atdhe. sa shkuar tej oqeanit,ku me kane shpene dhe mua femijet.
  Me gezoj nipi;nisi mbrojtien e “DOKTORATURES” .mbaruar konsevatorin sa pas universitetit,specializim 2 vjecar per PIANO.
  Suksese mesues e Nxenesve te kudo ndodhur.

  Toronto 09-09- 2016 Guri Naimit D.(Dh.Xhoga )

  Reply to this comment
 21. Guri Naimit D. ( Dhimiter M Xhoga) September 17, 17:36

  NOSTALGJI..
  Me Ju jetojme-ani tej OQEANI..

  (TASO- te “Pasqyra e thyer”)

  Nje jete me kane bere per vete, krijuesit ne fushen e artit e sidomos Piktoret.
  Ne femijni, atje ne fshatin e larget te Zavalanit ne “Dangelline Naimjane”, me kane cuditur ca rrasa te gurta(shtufi),te shekujve kaluar, si mbetie mes kodrave atje ne hyrie te Frasherit emer madh te “Vellezerve Frasheri, me pamje t bukura vizatuar gjethe lisi.
  Aty mesova dhe fajalen “PIKTOR” na mesuesi pare LLukani.(sa mbaruar lufta). e kjo me ndoqi ne Tirane ardhur femije,
  Mesuesia e vizatimit e ndiera Fatime Vokopoli, ne shkollen “10 Korriku” Tirane,qe donte te zbullonte deshirat tona feminore,pas ketij tregimi, bere une femije(Kl. V-te), me rekomandoi te shkoja ne rrethin e Vizatimit ne shtepine e pionierit( atehere ne nje shtepi te bukur “pasaniku”sekuestruar, aty afer shkolles “Kongresi Permetit”).Kane kaluar vite e me nostalgji e kujtoj sa me vjen keq se nuk pata vijimesi.Me beri per vete me shume rrethi letersise….
  Rethanat e sollen te mar mesuesine,pse jo nisur si mesues Vizatimi sa Muzike.thjesht si pasion,(ne fshat,s’kish mesues e atyre profileve ato vite..).Kjo me miqesoi akoma me shume me te tille krijues,sa dy nga mesueset me per zemer kam Pasur Znj Fatime sa Engjellushen e Muzkes.. nje gjirokastrite engjell dhe sot tek te 90 viteve,”CUPKE” si ne rinine e saj mes Tiranes, na jep kurajo ne ish nxenesve te saj,gjysher..
  .
  …U plaka dhe dore shoqa,piktoret me terheqin e i ndek krijimet e tyre.
  Per Nostalgji, shkova ne shtepi te mikut tim te femijniese Inxh talentuar sa krijuesi ne fushen e letrave sa ato biseda profesionale ne R/T. Zani Cancon dhe i propozova te benim nje shetitie bashke,si ne rini nga “LIQENI.
  Nuk me kudershtoi,Kaluam ato rugicat pas Ambasades Amerikane( ai shtepine vile;tashegimi nga e ema dhe i ati( Pr i nderuar Gjergj Canco),istiktivisht me merrakun e tij si Arkitekt, kaluan rreth Stadiumit “Qemal Stafa” e pas Universiteti te Arteve. Teksa po kalonim rrugen,aty pas selise te Presidences, drejt kodrave te Shen-Prokopit,( dhe kjo dobesi e kohes si nxenes e me von mesues),shoh nje tabele reklam,ne anekset e Akademise Arteve” :
  Ekspozite Nga Nanstas Kondo- TASO-
  “PASQYRA e THYER”
  E pyes “artistin tim”Zhani ;- ceshte kjo ekspozite,si i njohur ky emer?!
  Ai njeheresh me thote :
  Eshte nje arist pikto Pogradecar i talentuat, ardhur e hap kete ekspozite te shkelqyer. E kam vizituar e jam kenaqur sa e kam pergezuar.
  -Po ta shofim- i them dhe per koecidence, piktori TASO(keshtu i therresin) sa na pa, na pershendeti.
  Une qe e shihia per here te pare”humba ne te,sa dhe 2-djem e nje vajze si une shkonin e kuvendonin me njeri tjetrin. U kenaqa sa shenova dicka ne librin e pershtypjes aty ne dalie nga salla.
  I kenaqur i kerkova; -nese meund te shkruaj dicka, per punen tuaj,jam amator i gazetave?
  – Patjeter dhe ju faleminderi,per me teper shok e mik i mikut tim Zhani Canco -Kritiku im.
  Dhe ja c’kam shkruar:
  ***
  E pyes si e koncetuat kete krijim tuajin z,Anastas?

  .. Kjo ekspozite gjen frymezimin ne imazhin intim dhe poetik, tek “Pasqyrres thyer”, nje lloj kolejdoskopi qe thith e rreflekton boten perrreth dhe krijon nje trill vizual ritmik.
  Forma e destrukturuara superpozohen mbi baza figurative dhe realiste,qe behen pre e asaj loje,por qe qendrojne gjithsesi, te lexueshme nepermjet filtrave gjeometrike.
  Loja ka per qellim te vere ne pikepyetie krijimtarine tradicionale te artistit (peisazh,kompozime natyra te qeta,figura njerzore…),nepermjet denatyralizimit dhe trasformimit te teknikave dhe motiveve klasike te tij.
  – Artisti, duhet te insistoje qellimisht ne karakterin grafik per ti dhuruar piktures nje strukture e dimension te Ri,-do te me thoshte teksa e pyes per sekretet profesionale.
  -Keto tabllo te permbysura -thote ai, nuk jane tjeter, vecse punime te konsideruara si te paperfunduara apo te pa perfundueshme..
  .Ato i neneshtrohen nje metamorfoze te zellshme, gjate se ciles artisti aplokon nje sere ndryshimesh teknike per te krijuar nje filter opak ne shikim te pare, por te lexueshem per spektatorin germues , do te shtonte arktekti im- Zhani Canco.
  – Ai nderz kuriozitein prej arkeollogu te cdo njerit prej nesh, duke na ftuar te zbulojme ne thellesine e shtresave te vepres tij – shtoi miku yne,shoqerues, mesuesi Ilir Domi,njeheresh miku im familiar.
  Zhani qe e njeh nga afer,sa vite te tera veres kaluar familiarisht ne Pogradecmatje ne ate liqen te shkelqyer, nga te rallet ne Ballkan,si njohes i veprave te Anastasit piktor tregon:
  “Ne viti 1967, gjate revolucionit kulturor qe merrej nder te tjerat me shkaterrimin e istitucioneve te kultit,( Zhani vite tetera ka punuar ne Kinostudion “Shqiperia e Re”si inxhinier) Taso 13 vjecar, asistoi ne shkaterrimin e kishes se qytetit te tij.
  Prej shandanit te kristalte te hedhur per toke,ai mblodhi copat qe i sherbyen si koleidoskop per te observuar dhe idealizuar realitetin.
  “Pasqyra e thyer” trasformohet ne nje filter magjik mbi boten dhe sherben gjithashtu,si nje ure lidhese midis aristit dhe historise se families Tij.
  Ne “Pasqyre e thyer”e trasheguar brez pas brezi. Nje lloj albumi familiar,objekt efektiv dhe frymezues,ne te cilin pasqyrohen figrat e personazheve te dashur , qe vijne,ikin e nuk kthehen me. Do te thoja “pasqyra si nje terren narcizik.
  Pasqyra si nje ballafaqimme veten dhe dramen personale te artistit te izoluar, ne qytetin e tij te vogel.Teme teper personale e punes se TSASOS,do shtoja une, si amator ne vite pas PIKTURES.
  Po Zhani,njohur deri Rumanine(si student),dobesia e tij, qe nuk len pa e vizitar keto vite pesioni,si gjithnje, jep dhe mesazhin e kesaj ekspozite:
  -“PASQYRA” rreflektonraportin e nderlikuar;”dashuri-urrejtie”qe artsti ka ne vemendien e tij.Besnikeria daj qytetit, shperblehet me avantazhin e qetesise krijuese por zymetohet nga thatesire intelektuale qe ofron provinca shqiptare.
  “Pasqyra e thyer”, eshte nje lloj metamirfoze poetike , e nevojeshme, per t’ju prgjigjur jo vetem kerkimeve artistike te artistit,por edhe te deshires dhe kuriozitetit femijnor, per te magjepsur vazhdimisht dhe nga bota qe na rrethon,duke e obsrervuar dhe rindertuar.
  Me keto fjale do ta perfundonte fjalen e tij i miri Zhani, qe u degjua nga shikues te zgjedhur, studente te arteve, kjo,si galeri e “UNIVERSITTIT te ARTEVE”..
  Ja na kenaqi kjo vizite spontane,kaluar parashikime e nje shetitie ne “Shen-prokop”,jetuar me POGRADECIN “Parajsen e NATYRES SHQIPTARE”po e quaj une.
  Faleminderit i nderuar “TASO” qe na kenaqe me kete ekspozite cilesore,pasqyruar kaqe mire kjo, dhe ne pershtypiet e vizitoreve kryeqytetas,kete jave Ju i nderua “TASO”,sjelle ketu,”Kapitulin e TRETE te “Pasqyres Thyer” nisur si ckel ne GKA ketu ne kryeqytet. tre vjet para.
  **
  E rilexova sot kete pjese te ditarit tim,qe e quaj; dhurate te asaj vizite spontane po mbreselenese;ndaj po jua dergoj juve,te nderuar miq te Gazetes “DITA” si pershendetie nga TORONTO,(ku jam aktualisht),dhe kete shkrim, ekspozuar para miqve te mij,(ne nje aktivitet ketu ne Torinto),me arstin e fillimit te vitit te ri shkollor 2016-17,per femijet tane ne emigracion, qe ruajne me fanatizem, gjuhen dhe traditat kombetare.
  Kete aktiviet sa pasuese ne kete par vjeshte, TV. “Paqyra Shqiptare” me Ilir Lene ne krye, na i pasqyron ato jo vetem per Toronton.(Shiheni ate te dashur nashkeatdhetare dy here ne jave jepet ketu ne Toronto.
  Pershendetie sa urime studenteve e nxenesve ne fillimin e vitit te ri Shkollar sa Akademk.

  Toronto 17-09-2016 Guri Naimit D.
  ( Dhimiter Xhoga).

  D

  Reply to this comment
 22. Dhimiter M Xhoga (Guri Naimit D) September 20, 23:59

  “FRASHELLINJTE e RINJ” mes TORONTOS.
  Albert Frasheri me librin e ri: “Magjia e Riindies Kombetare”ne Toronto.
  Kjo e diele do te qyhet “E diela e Frashelinjve” ne Torono, si nje dite e njohies se vepres te me te riut Frashelli,(ani, sa kaluar te 70-tat), Albert Frasheri, nje nga pasardhesit e asaj familie te madhe Rilindase, Frashellinj,sjelle krijimin e tij me Librin: “Magjia e Rilindies Kombetare”( studime).
  Perurimi i ketij libri,organizohet nga Shoqata “Shqiptaro Kanadeze” me kryetar z. Ramadan Kellezi drejtues,me Z. Ilir Lena, operatorin eTv. “Pasqyra shqiptare “ne Toronto. .
  ** Shkallet e ballkonit hyries ne kete mjedis, u gjalleruan,para ores 11 te para dites;e dielle 18 shtator,si te ishte nje ceremoni –“dasme Tiranase”.
  Takime, buzeqeshie, perqafime, pa patur nevoje per prezantime; ishin gjithe,”ZEMRA SHQIPTARE” Aktiviteti zhvillohet,ne qender te Toronor e pikersht Rr.”Anete” 145, ne nje librari moderne me te gjitha anekset,mblidhur emigrante shqiptare nga te gjithe trevat e, gjitha moshat,ku garate dominonin.
  Si merakli pwr kesi aktivitetesh, ani se i kalova te 80 vite jete, sa me njoftuar per kete aktivitet, (faleminderit z. Ilir Lena, operator sa drejtues I Vt.” Pasqyra shqiptare” ne Toronto),shkova gati nje ore para, me merakun per te kontaktur, ardhien e te ftuarve. Parashikimi me doli,dashamiresit nje nga nje dhe familiarisht, populluan ate mjedis para Librarise ne rrugen “ ne kryqezimi “Kele”me Stari Clar.Nje mes dite e qete,ani mes Torontos. Akoma frekuentohen plazhet …sa vizitat ne Kataraktin e Niagares.
  Te paret edhen; Flora Mullai,nje devollite pasionate e librit,me ciftin; Antoneta e Leko Lido,lidhur jeten nje Gjirokastrite,ky, nje djale Librazhdi. Pas tyre elbasanasi Bashkim Carcani,(qedoli shtergjyshat,qene bashkefshatare ) ai, bir nga Zavalina e Elbasanit,(e ralle kjo, zbuluar) , une i thashe, jam nga Zavalani i Dangellise, nga ka orighinen gjithe ai fashati juaj Zavaline,sit ha ai; fshati tij, Zavalina ne malesine e Elbasanit,babaxha djale-burre.
  Prane tij, si te priste radhen me identifikimet e mia, Linda Carcani nga Velca e Pogradecit me Guralum Bregun, nga Zemlaku i Korces e, krah tyre kolegu mesues, Guri Bregu nga Devolli, qe me beri ti tregoj miqte e mij te shumte nga ky fis,ne Tirane.( Bashkim Bregun,ish oficer,(doli xhaxhai i tij) ,pa folur per Dritero Agollin e fisi tij. Me terhoqi Fatmir Duli, nje Gjirokstrit- Dibran.me aparat fotografik ne dore..
  Me terhoqi vemendien shprehia: -pse nuk na flet gjysh?-( per te hap bisedes)- nje babaxhan Burre qe me befasoi Ishte i njohuri im ne vite ketu,Jani Papadhimitri, nje nga kuadroh specialist ne zgjidhjen e tij.Pas tij, Aferdita Konomi nga Durresi dhe kjo, me shokoi me miqte permendur, si kryemikun z. Tarreli nje nga bashkepunoret paresore te”Fjales lire”, une lidhur pemes batimeve gati perdite….Me te djali Arben Saraci,me te cilin do te shastisesha,ishte djali Arben Saracit,I ati, miku im ne Tirane,organizator I ketij aktiviteti me bashkeshorten Mirela..
  Vargu i te ftuarve nuk mbaronte. Ora po afronte 11 sa u hap salla e aktivitetit, ne te Ilir Lena monton aparatet e tij te filmimit.
  Ja me erdhen, si te mernin karamelen e qirasies: Arben Serani nga Dibra e Lindor Shtembari, qe nuk ishte nevoja ta pyesie, Shtembaret, miqte e mij nga Lushnja ne Tirane,me ne krye Dhimiter Shtembarin, adashin tim, sa krijues.
  Nje rreze vezulluese me pershkoi syte, kur shoh te dale nga vetura,qe e drejtonte vete,Ruki Konda,(kuadro e larte farmaciste,qw ne atdhe para eksodit,sot punonjese ne nje istitucion qendror ketu ne Toronto),ish kryetare e sukseseshme e shoqates ”Shqiptaro-Kanadeze” ne vite, une asistuar ne zgjedhien e saj te pare,(viti 2008),sot Antare nderi e saj.
  I nderpreva fjalet pershendetese, me perqafime,si gjysh qe jam.( festuar 80 vjetorin mes tyre),me te ruaj kujtime te mira ne aktivitetet e shqoates, qe s’harrova ta pyes;- ku i ke shkoket?..Fjala ishte per veteranet Nga ish kryetari pare, Muharrem Xhaferi,e pas tij, Petraq Peci.sa veteranet; Pr. Kristian Bukuroshi,shkrimtari mirenjohur Vangjush Ziko,sa kuadrin poliglot Kliton Verlin, Pr. Mina Naqen, Ilir Ficon me skulptorin emirenjohur Ytbi Tarreli.!? -Me futi nje kritike si di ajo…
  Si me porosi pas saj,erdhi dobesia ime per “cupat” tiranase,( njohur ato, vitet e para pas 2005-ses, N/kryetare sa ekonomiste shoqates ato vite; znj Tafaj.si gjithnje organizatore,sot mare persiper “banketin modest”. E pas saj, Ilda Mulla Gjirokastrite me ne krah, nje vajze sipatike,sa mbaruar Universitetin.( prezantur); Irisi Kazanxhiu,cupa e Alfred Kazanxhiut.me te,pas saj, Lusi Brace.vajzae Edmondit kolegut tone.
  U zhvillua ceremonia, si nje feste e vertete.Salla mbush plot e perplot, sa rinia rrinte ne kembe.
  Une, ani se me i moshuri nga pjesmarresit, u bera i “zoti i shtepise”,pritur te gjithe njeri pas tjetrit, emigrante te te gjitha moshave, qe s’kishe nevoje ti pyesie. Buzeqeshiet dhe bisedat e tyre ne shqip, gjalleruan ate mjedis, ne kryqezimit te ruges “KELE” dhe “Anete st”.
  E hapi kete aktivitet z. Ramazan Kellezi,Kryetari shoqates, qe se pari falendoi sponsrizuesit e ketij aktiviteti znj. Mirela Saraci e cila,ne fjalen e saj do nenvizonte:
  -E dini pse e bera kete; se pari, si shqiptare.-e qesh.-Jo si TEZE e Bertit e vazhdon;-Nuk me harroen,sa ka bere Ai per mua nga nxenese ne Gjimnazin”Petro-Nini-Luarasi” deri sa mbarova Universitetin.Nje prind e shkuar prindit, si specialist mesues matematike.(sot me grada “Doktor i shkencave”).Ani se i matematikes, ndihmen e pare ma ka dhene; ne nje hartim,(isha ne mature). Pos kur dola ne pune e meresha me statistika, ai mbi koke… Nuk ia shperblej dot, miresjellie te tij si specialist, jo mw, me organizimin e ketij aktiviteti ketu ne Toronto.E falenderoj sa ka bere, ne kete liber te fundit, me parathenie ne gjuhen Anglisht qe perdor Kanadaja.
  Autori foli shkurt, se shumica e pjesmarresve e kishin marre librin, ai pershkoi momentet kyce me kryefjale ; -C’me shtyu mua, ta botoje kete liber?!- Ja si e spjegon ai kete nisme:
  -Me nxiten,mangesite e vena re deri me sot,sa deri mosperfillia nga disa “njesha”, te shkences perkatese shqipare, U jam mirenjohes miqve te shumte sa njeiut tim Alfred Frasheri Pr. Dr i nderuar Antar I kryesiese se“ Akademise shqiptare” aktualisht. Njeheresh njeriu im, qe eshte bere kryesori, ne nxitien time, per kete sipermarie serioze.
  Shkak tjeter qe meshtyti;-E di qe; “MJERIMI I POPUJVE eshte PADITURIA”. Sa; Ju jam rreferuar penave te miqve te verte e dashamiresve te shqiperise, deri tek Bajroni me shoke.
  Dua te ngulit tek cdo shiptar: ZOTI DO GJUHEN AMTARE-kete e theksoj;- sidomos per ne ne emigracion .Ndalova pos krereve te historiise sone, tek figura Gjergj kastriotit Skenderbeu, qe them se i kemi borxh sa ka bere Ai per atdheun. Vete Europa thote -jemi debitore ndaj figures se SKENDERBEUT. Dhe se fundi, ju drejtohem kryesisht te RINJVE te kombit tone. Ata ti drejtohen me mire e sakte Origjines, Identiteti dhe vetedijes kombetare. Le te marin shembull nga shtetet e zhvilluara; nga Amerika ne Irlande apo deri ne Azi e Afrike, c’bejne ata, per keto probleme te identitetit atdhetare etj. Me perparesi kam ndaluar;per kujdesin per brezin me te ri, femijet,ndaluar e sjelle shembuj qe duhen vene ne jete.
  . Pa tij, folen njeri pas tetrit diskutante,qe vleresuar ate pune qe; s’paguhet me para, ky;”Frasherlli” ne GEN.110 botime ka arritur te botoje, sot te radhes, po na e sjell nga Italia sa mare graden:.”DOKTORI i SHKENCAVE MATEMATIKE”.
  Nje fjale jo te zakonte, po; Teme shkencore studimi, per te nderuarin Albertin Autor, solli ne kete aktivitet z. Ilir Lena,(bashkeshorten lene me filmim.),referimi tij,mori duartokitie nga salla.
  Per kete nuk po zgjatem as per diskutimet e bera pasi do ti shikoni te pasqyruara ne dokumentarin film, qe do shoqeroje kete aktivitet, deri ne Tirane e gjetke ku ka shqiptare,ia vlen njohia e ketij libri..
  .Gjithnje sinjalete filmimit na jep Ilir Lena,sa fotoamatoret e shumte qe s’mbaheshin.
  Njeri pas tjetrit folen Znj Ruki Kondaj,qe pos te tjerave, do ta falenderonte autorin, qe na con tek e kaluara e harruar, jo pake dhe nga vitet pas 90-tes- kaluar.. Mirela Saraci sa; kosovari emigrant ketu, ne vite sa jurist i pa puni Sokol Asllaku,nenvizio ne fjalen e tij; -se sa jemi diskriminuar atje ne Kosove, deri si SKLLAV trajtuar…-do te thoshte dhe,-ne nuk njohim akoma herronjte e vertete te trevave mbareshqiptare, .Historine tone na e kane marre te tjerret. ..sidomos ate te Kosoves.Nga njerezit qe bejne programet ne shkolla thellohen me shume.Duhet qe njerezit e ditur te lidhen me mire me popullin.Te behet “BASHKIM” i njerezve te ditur,- do ta perfundonte ai diskutimin qe ngjalli debate…
  Nje ish nxenese e Albertit, mesues ne Burel pas mbarimit te Univeristetit, do te thonte se: – Nuk me harroet rrethi jashte shkollor qe benim me te Albertin mesues,ne mesimin Italisht jashte procesit mesimor, sa u trasferua Ai,ne e lame.,
  Pas ketyre diskutimeve u shtua nje kotej I thjeshte,( si eshte bere zakon tashme, ani se me “Kokakola”e “Leng portokalli”,ketu rregull, ne kesi aktivitete). u ndame me njeri tjetrin, duke plotesuar mangesite e numerave te telefonave, qe lidhemi e nxjerim DUFIN,si larg atdheut, keshtu do me percilte dhe mua veterani kuader, Petraq Bano, nje jete kuader nga Voskopoja origjinen ,sa Ardian Venhari e Lesh Rica nga Burreli.
  I fundit me dha doren kryetari Ramadan Kellezi, qe me porositi:
  – Gjyshi Dhimiter !-duke me shtenguar doren,- c’do te shtune e te diele, kemi aktivitete. Te duam midis nesh. Po deshe djem te te perciellin,kemi plot,deri, te te shpien ne shtepi, sado von te mbarojme.

  Toronto 18-09-2016 Dhimiter M Xhoga

  Reply to this comment
 23. velo September 25, 11:33

  Ne fshati Toc Tepelen ,vellezerit Mariglen Sherif Alimetaj kane mbjell 10000 rrenje kanabisative lende narkotike/Ju lutem te pakten i carmatosni se do na vriten djemet se qellojne me arme drejtime te ndryshme per keto qe po ju informaj kam njoftuar ambasaden Amerikane dhe Italiane gjithashtu dhe Kryeministrin zotin Rama.kane mbeshtetje nga fuksionare te rendesishem qe punojne ne policin e shtetit.Nga Ervin Hodaj

  Reply to this comment
 24. Ozan October 4, 20:01

  Pershendetje jam Ozani nga Kosova – Prishtina
  dhe dua tju tregoi se kam ilaq per ndalesen e renies se flokut dhe per zhdukjen e zbokthit , ilaqi eshte 100% natyrale mund te me kontaktoni ne nr +37744173315 .
  Ju pershendes

  Reply to this comment
 25. A.Adop October 14, 23:18

  Agron Tufa nuk del dot nga tufa(dialogomonolog)

  A.Tufa – Duhet theksuar fort, që në fillim: çmimi “Nobel” në Letërsi nuk është Gjyqi i Fundit për një shkrimtar të madh. Le të na qetësojë ky pohim.

  A.Adop -Mbare njohesit vepres se Kadarese i kane te qarte kufinjte e saj dhe nuk ndjejne asnje shqetesim.Shqetesim mund te shkaktoje stili i fryre dhe i perzjere kot me kot nga ju. Po te heqim fjalet Nobel,letersi dhe shkrimtar ,gjithe pjesa e mbetur na sjell nder mend fjalimet para dhe postdiktatoriale.

  A.Tufa – Është fakt, se “Nobeli” për më se një shekull ka evidentuar vlerat më të bukura artistike dhe humane të letërsisë botërore dhe ka shërbyer si një sistem referimi për shijet e mira estetike dhe edukative, që orientojnë tregun dhe trendin e lexuesit serioz. Por është fakt gjithashtu, se lista e “nobelistëve” fitues është zbehur jo pak herë nga lista e “nobelistëve” jo fitues. Dhe në disa raste kjo është kaq flagrante, sa hedh hije të fortë dyshimi si për nga kriteret e përzgjedhjes së fituesit, ashtu dhe për vetë Testamentin e Alfred Nobelit, që ky çmim t’i jepet atij shkrimtari që sjell risitë dhe arritjet më të mira në fushën e letërsisë. Mjafton të kujtojmë disa nga emrat më të mëdhenj të letërsisë botërore, tashmë klasikë të përbotshëm të fondit të artë letrar të shekullit XX-XXI, të cilët nuk e morën: Lev Tolstoj, Anton Çehov, Virxhinia Vulf, Xhejms Xhojs, D.H. Lourens, Marsel Prust, Franc Kafka, H.L. Borhes, F.G. Lorka, Vladimir Nabokov, Italo Calvino, Umberto Eko, Milan Kundera, Zbignjev Herbert etj. etj. Madje ka raste kur profili i nobelistit është ulur në nivele të rëndomta sipas meje, deri te Dario Fo, Alise Monro, Svitllana Aleksieviç etj.

  A.Adop – Pasi perfundoj leximin e paragrafit,mbushur me arsyetime
  qesharake,besoj se cdo lexues cuditet me” prokurorin” Tufa dhe akuzat ndaj komisionit: me flagrancat,hijet e forta te dyshimit dhe ne fund me rendomtesine e Dario Fo, Alise Monro,Svitllana Aleksievic etj .

  A.Adop – Hej…lexues …me poshte kemi te bejme me tradhetare:

  A.Tufa – Komisionet përzgjedhëse të “Nobelit” shpesh kanë tradhtuar politikat, shpesh majtiste apo dhe konjukturat momentale të historive politike të Euroamerikës, duke shmangur meritën dhe virtytet artistike të krijimtarisë letrare të kandidatëve të “Nobelit”.

  A.Adop – Vraaap…lexues… per te kapur kycin e tradhetive:

  A.Tufa – Në këtë kyç duhen parë “të papriturat” e komisionit të Stokholmit, sa herë shpallin fituesin e radhës. Shkarjet janë bërë të shpeshta dhe gjithë e më dendur zgjidhjet na dalin tendencioze, si infiltrim politikash që s’kanë të bëjnë me thelbin e misionin e letërsisë.

  A.Adop – Ah…po tradhetia me e madhe na qenkesh bere ne!!!

  A.Tufa – Rasti “Kadare” në gjithë këtë histori ka të bëjë me kreshpërimet dhe lëkundjet e panatyrshme të Komisionit të Nobelit. Personalisht kam menduar dhe mendoj, se korpusi letrar i veprës së Ismail Kadaresë ka qenë i denjë dhe i padiskutueshëm për çmimin “Nobel”. Atëherë përse nuk i jepet, përderisa vepra kadareane është gjerësisht e njohur dhe e përhapur në shumë gjuhë?

  A.Adop – Valle te mos kete ne kete bote qindra e mijra artiste letrare
  gjeresisht te njohur dhe perhapur ne shume gjuhe???!!!

  A.Tufa – E para mendoj se eshte burokracia dhe pertacia.Anetaret e Komisionit nuk e lexojne me vemendje vepren e nje pretendenti cerekshekullor te “Nobelit”

  A.Adop – O Tufa ,qe nuk ke dale nga tufa,keta burokrate e pertaca,nuk e lexojne me vemendje vepren e nje pretendenti cerekshekullor apo nuk e lexojne fare.

  A.Tufa – E dyta, mendoj se është krijuar një rrjetë paragjykimeshijet e forta te dyshimith, të ushqyera edhe nga letrat e liga denoncuese të qarqeve të ulëta shqiptare e antishqiptare, me alibinë se “një pjesë e veprës së Kadaresë ka qenë konformizëm me realizmin socialist”.

  A.Adop – Ah armiqte,armiqte…na kane perndjekur nder shekuj…na kane mohuar lirine…tani na mohojne Nobelin!

  A.Tufa – E treta, mendoj se është skepticizmi apriori që kihet nga snobët e “Nobelit” për kulturat e gjuhëve të vogla, si shqipja. Kemi pasur mjaft kohë të gjatë të mendojmë, analizojmë e krahasojmë për një pikë të katërt: a e meriton menjëmend një vlerësim të tillë vepra e Kadaresë. Dhe përgjigja ime, absolute dhe e bazuar në bindje nga krahasimet është, se shkrimtari shqiptar Ismail Kadare, e ka merituar gjithmonë këtë vlerësim, që me nominimin e parë për kandidat të “Nobelit” në vitin 1992 e deri më sot. Nga tre pikat që parashtrova më sipër, duket (dhe pëshpëritet me shpesh në ambientet shqiptare, po edhe të huaja), se ka peshë pika e dytë, pra fakti, se I. Kadare një pjesë (më minorja) të veprës e ka shkruar në pajtim me normat e realizmit socialist. Gjej momentin të theksoj se ky kinse argument është më i ligu dhe më pezmatuesi, pasi korpusi i veprës së Kadaresë është një kompleks katedralesh letrare, romanesh, novelash e tregimesh dhe se vepra e tij duhet parë në koherencën dhe konsekuencën e saj, së pari, si kundërvënie estetike, e mandej edhe si kundërvënie logjike ndaj artit zyrtar socrealist (shih shkrimin tim për ketë “Disidenca estetike e Kadaresë”).

  A.Adop – Paragrafi i gjate dhe i lodhshem e shtyn te them:nje pikez drite qe mbreteron ne erresiren e pafund,cfare vlere ,roli ka ne driten e pafund?

  A.Tufa – Por nëse Komisioni i Nobelit vërtet do të çmendej dhe ta pranonte një logjikë të tillë, ai do të binte ndesh me praktikat e veta të mëparshme. Çdo të thonim atëherë për dyzina të tëra poezish e poemash të nobelistit Pablo Neruda kushtuar Stalinit dhe regjimit stalinist? Po për modelet e socrealizmit sovjet në veprat e nobelistit Mihaill Shollohov? Nuk po zëmë këtu periudhat e hershme rinore e (disa deri kur u bënë zdapa të ndërgjegjshëm) të një numri të pafund poetësh të mëdhenj si Arragon, Elyar, Hikmet, Rricos, hipokrizitë e Sartrit apo Brehtit me stalinizmin, duke qenë madje të pa kërcënuar me jetë në vendet e tyre të lira perëndimore. Nëse këtyre emrave nuk u zihet për të madh zelli komunist, madje dhe i mbrojtjes së krimeve të Stalinit, për hir gjoja të kauzës, nëse për ta nuk u bë pengesë ky komprometim politik e ideologjik për nderimin me çmimet “Nobel” e të tjera çmime prestigjioze, atëherë, a nuk është meskinitet e hipokrizi t’i zihet kjo shkrimtarit shqiptar të mbijetuar nga një diktaturë monstruoze, që nuk e kishte për gjë të të kalonte në plumb për një varg (siç edhe ka ndodhur në Shqipëri, deri në gusht të vitit 1988)?

  A.Adop – O Tufa ,qe nuk ndahesh nga tufa,une dhe ti mund te cmendemi ose ,nisur nga ato qe shkruajme,jemi te cmendur.Po pse, o burr ,e zbulon me mendjen tende faktin se Kadareja eshte me pak mekatar se Pablo Neruda dhe me pak artist se Nobelistet e tjere???!!!

  A.Tufa – Unë mendoj se nuk ka asgjë për të sqaruar vepra letrare e Ismail Kadaresë përballë Komisionit të Nobelit në Letërsi. Përkundrazi, Komisioni i Nobelit ka shumëçka për të sqaruar përballë veprës së Kadaresë dhe letërsisë shqipe.

  A.Adop -Une mendoj se deri sa Komisioni i Nobelit te sqaroje perballe vepres se Kadarese dhe letersise shqipe dhe ndoshta kjo do te ndodhe,do te ishte mire te ndodhte,per te gjitha palet…une dhe ti te lexojme Nobelistet me kersheri…

  A.Tufa – Dhe ndoshta kjo do të ndodhë. Do të ishte mirë të ndodhte. Për të gjitha palët. Kombi shqiptar, i cili shenjë vendimtare të identitet të tij ka gjuhën shqipe, ka nevojë të shënjohet përmes kësaj gjuhe e kulture me një çmim Nobel. Kjo është ajo që bota na ka borxh, të na japë atë që na takon, të na shënjojë si kulturë e gjuhë, përmes instrumentit të saj më besnik, që në këtë rast është shkrimtari Ismail Kadare, kandidati çerekshekullor për çmimin Nobel në letërsi.

  A.Adop – Do te ishte mire qe paregrafin e fundit ta lexonte Nobelisti Bob Dylan, te shkruante nje tekst per ate qe bota na ka borxh,te na jape ate qe na takon…ose tekstin e bejme vete, e bejme shume me te bukur,super te figurshem,thene me fjale te tjera-lesh arapi. Dylan te beje muziken,te kendoje ne mbare boten…”Jepi borxhin kesaj Shqypnie, O Heeej !”

  A.Tufa – Të tjerat janë shkarje nga tempi, pengesa, paragjykime, snobizma të huaj e mazokizma të brendshëm.

  A.Adop – Uaaa, sa emocionuese shprehjet!

  A.Tufa – Faleminderit!

  A.Adop – Ja teksti,poezia,do frymezohet Bob Dylan,do tundet bota.

  Shkarje nga tempi
  Jepi borxhin kesaj Shqypnie,o heeej
  Pengesa
  Jepi borxhin kesaj Shqypnie,o heeej
  Paragjykime
  Jepi borxhin kesaj Shqypnie,o heeej
  Snobizma te huaj
  Jepi borxhin kesaj Shqypnie,o heeej
  Mazokizma te brendshem
  Jepi borxhin kesaj Shqypnie, o heeej

  Reply to this comment
 26. are October 16, 04:15

  e pash nje shkrim per berishen lidhur me kosoven te bomet e tije
  une jam vet qytetar i kosoves
  kret ai shkrim kunder berishes qe ekishi ber duket qart se jeni gazet socialiste komuniste shqip folse me baz serbe
  Sali berisha eshte nje hero igjall i kombit nje njeri qe beri aqe shum per kosoven qe te jet e panvarur dhe per nje shqipri te moderrnizuat
  sod shqipria duket me ndryshe fal punes se sali berishes dhe sod kosova eshte e lir e panvarur fal dhe kontributit te madh te ti
  shpikjet qe bohen per sali berishen nga selia socialiste eshte nje faktZi qe ibon ndom vet shtetit shqiptar.

  Reply to this comment
  • skifteri November 16, 13:38

   ******************are prej Kosove =! ************************
   Çdo popull është krenar për patërjotët e tijë .
   Dhe kombi ynë ka me dhejtra e dhjetra figura me të cilat krenohet me të drejtë si në kosovë edhe në shqipëri,por jo me S.Berishën .
   Prrallat dhe legjendat urbane që qarkullojnë për bamat e S.Berishës ju kosovarët mos i merrni për të vërteta . Ju kosovarët jani mashtruar një shekull nga propoganda raksionare serbisë,dhe nuk bënë të mashtroheni përsësri nga vllezrit tuaj të Tiranës .
   Do të tregoi një histori .
   Ishte një djalë i vogël në kosovë dhe vazhdimisht pyeste të jatin për heroi dhe lufter trima dhe fatin e tyre me familet e fëmijët e tyre . Edhe legjendat Jashari i vogël i merrte për të vërteta . ” Baba ,- i thotë të jatit ,si ishte Muaji ? Po Halili ? Na kallëzo një bejlig (duel) me balozët e kralët ! ” Dhe tregimi i gjatë i legjendave të Muajt e të Halilit të GJergj Elez Alisë ,vazhdonte me orë të tëra në netët e dimrit gjat me dëbor .
   Edhe ju kosovarët vazhdojnë ti besoni akoma legjendave e prrallave urbanë që qarkullojnë në kosovë për S.Berishën me orë e netë të gjata me dëborë.
   Sali Berisha është një mallkim i madhe për shqiptarët ,por edhe për kosovarët .Tradhëtitë e tijë janë të pa shembullta,mos besoni legjenda urbanë.

   Reply to this comment
 27. Dhimiter M Xhoga (Guri Naimit D) December 15, 23:00

  NOSTALGJI ne kete prag VITI i Ri !
  (15 vjet me pare; “5 Maji ne Athine)

  Prag festae; presim Vitin e Ri (per mua eshte i 81-ti) e fatkeqesisht po e festoj me zemra te ndara.Ku nuk i gjen,njrezit e mij te gjakut, sa te jetes me ta kaluar. Erdhen kohe te veshtira,Ne. marre ca si seprapi; Degjuar ata qe thoshin e thone;- nuk jetohet ne Shqiperi. E pesuam ndaj dhe mesuam:-Guri rende ne vend te vet.
  Po skemi mesuar tjetren:
  -Te thenen nga e bera, i ndan nje det i tere”!
  Me keto e te tjera fjale te urta thene, ngrys ditet jo vetem une,gjithsa te seres kam prane.Ka nga ata qe nuk flasin, po me te madh e kane marazin.
  Nje te tille,ngrohur nga pensioni; nje muaj ketu sa nje vit e me shume te vendi yne, mbetur me keq se cish e megjithate, atje na mbetet mendia sa zemra.
  Po ju sjell nje ditar gjyshi sot e plot 15 vjet para, emigrantet ne Athine,”perkujtojne sa lengojne”:Platia “Karaskaqi”5 Maj 2001
  **Te me falin sa do permend fjalet e tyre shkruar dhe sot ata, sa per ti Uruar;-Qofshi si donin ata, sot e 15 vjet para.Athine Ne mbremjen e “5 Majit 2001”
  *
  Platia “Karaskaqi” sot, tere shqiptare.Ardhur aty gjithe emigrante Athinas, sa nga rrethet deri tej oqeani.Eshte i dhjeti vit qe shqiptaret provuan masivisht emigracionin ku Greqia, si vend fqinj zuri vend paresor.
  Jo rastesisht caktuan kete Date “5 Majin” per te perkujtuar 28 mije cdeshmoret e atdheut ne luften e fundit clirimtare, ani se ndodhemi larg atdheut.
  Salla mbushur plot e perplot mes tyre Ambasadori yne z.Xhorxhi Robo i cili i pergezoi per unitetin e cfaqur ne kete aktivitet,sa shprehu solidaritetin me gjithe luftetaret antifashiste ne ate lufte boterore..
  Kryetari shoqates Beratit Met Metani,mare i pari nismen per kete aktivitet,me ne krah regjizorin e mirenjohur Fehmi Oshafi, Kryetari shoqates Myzeqeja Mihal Jano, Qamile Paja aktiviste Grave emigrante sa e reja Florie Bitri nga Fieri.e tjj.
  Mbas hymnit Kombetar dhe fjalimeve pershendetese, salla oshetou pasi djali Dalan Bariu, pasardhesi i te madhit Laver Bariu,si te ishte nje OSELIITO kendoi kene sa shqiptare dhe te huaja manifestuese.
  Mes kengeve dhe valleve kalova ne tavolinat e manifestuesve dhe mora mendimet e tyre atdhetare:
  _Floria Llazar Bitri,nga Fieri do thoshte:- jam e emocionuar se po kujtoj vite te shkuara,kur ne atdheun tone,me ato organizime te persosura te ketyre festave perkujtimore(babai im organizator) na ngadhnjonin.
  Krahas saj po fierakia Valentina Molckaj,me ne kraj dy femije engjej Ladin dhe Elion,qe thote:- i solla femijet ta kujtojne kete dite perkujtimore.mua me emocionuan se ruanin gjuhen amtare per bukuri ani se vite larguar nga atdheu.
  Nje kerkese interesante do me bente gjimnastia Liljana Daka nga Vlora:me shprehien:
  Xhaxhi gazetari,-a ke per te me cuar ne Shqiperi?! Keshtu e ndiej veten sot.Ketu jetohet pa objektiv.
  Ne krah te saj soqia Vasilika Kaludhioti do te shtonte:- -Presim te kthehemi ne ATDHE! me emocionoj sa bej me to nje fotografi.
  Suprizen ne ate takima dha Sherif Muarati, mesues Kolegu im dikurm nga Tirana.ardhur tek vajza,qe e ka gerzuar lidhur djalin, Josif e ndihet si te jete ne shqiperi.-Per ate kam ardhur timar -me shton ai.
  Peng e kishte largimin nga Berati; Vjollca me bashkeshort Agronin, nje Piktor pasionant pwr restaurimin e Monumenteve te kultures,sa per djalin qe e ka ne gjimnaz po po me humbet gjuhen amtare, .ketu nuk lejojne as individualisht te bisedosh ne gjuhen shqipe.Jane raciste te mbedhenj greket.shtoi.
  Duke me pare me diktofon ne dore nje zonje nga Himara me drejtohet:-Jam Violete Kazani me tim shoq Kicon,Kemi 10 vjet ikur nga ai vend i bekuar e c’te te them – Mezi po presim te kthehemi.
  Kete shton dhe nje djalosh,duke cituar emrin -Jam MILIANI nga Korca. Do e shkruash ne gazeta ta lexojne prindet e mij sa shoket o xhaxhi?.
  Pas tij Dhimiter Barkas nga Sofratike e Gjirokastres do me thoshte, jo me humor:- A do te kemi te tjera festa si sot?! Njeriu ka nevoje per njeriun.
  Si pa prit, me del Diamant Kodra,i deshperuar nga shoqata “Vellazerimi” mbetur pa kryetar…(dualizmi-sa shkuar Albert zholi ne Tirane)
  Atij, do ti pergjigjej Ladi Nako nga Lushnja:- Ngjyrimet politike e sjelin kete, kjo eshte shoqate e MAJTE…
  Ndoc Pjeter Simoni, nga Lezha, futur ne kete bisede spontane, thote:- U gezuam sot me kete manifestim shqiptarce,e na ardhte dita, qe ta bejme ne atdhe nje manifestim solid.se Partite politike po na percajne unitetin kmbetar..
  Kjo bisede beri te nderhyjne njeheres thuajse: Fredi e Natasha Samara, qe theksuan: kthimin ne atdhe e duam se pari per femijet tane .Ata po harrojne atdheun e tyre.sa gjuhen.Na mbeten femijet analfabete!..
  Ti leme Partite qe po na percajne, ketu jemi te gjithe shqitare.Ate, do e pasonte Nik Mallci nga Laci,Jorgo Bufi nga Oshteva Gjirokastres,
  Dila Malci do shtonte -kemi 5 vje ketu e nuk degjoj nje fjale shqip rrugeve te athines.Po fole shqip te nisin nga ke ardh..Pasaj,Olimbi Pafi thote -Buke e hi e ne shtepi (shqiperi), thote dhe sakaqe, dy vajzat e Jorg Bufit i fusin krahun per te kercyer. Me to Alma Shaholli nga Devolli qe ka ne krah Evis Murren nga Peshkopia ,qe me thote;- do mbedh do pare te shkoj ne Peshkopi te ndertoj shtepi te re dhe;- mos ia degjoj emrin emigracionit.
  Si me porosi ne fund te ketij internari te gjate bisedash, tavoline me tavoline,me dalin Tiranasit;
  Arben Ymeri nga Lagjia 10teNersin Bregasi qe ishte i kenaqur per mbresat mare ne kete aktivitet sa me thote ma shkruaj emrim me te mbedha qe ta mesojne prindet; ku dhe si jam.Nuk kam komunikuar.
  -Sot e ndjeme vten se jemi shqiptare,-do me thote me goten para Festim Hoxha nga Fieri dhe ky qe sot ketu dominonin.
  Kur une ia theksova;- ju lumte ju firakeve, ma pru nje meso burre, -jemi dhe ne nga Skrapari.Ishte Kasem Hysenbegasi,nje ish oficer i cmobilizuar- politikisht..
  Ai do bente verejtie qe ambasada jone, duhet te jete me aktive ne keto aktivitetet masive te shqiptareve.
  Intersante ishte se ne fund te kesaj marrathone,(ani se kaluar te 65 vitet),me ndalon nje Grek, ardhur me miq te tij shqiptare ne kete aktivitet.
  Ishte Ilia Parashqvopullosnga Athina qe me thote:
  -Per sot s’te them gje tjeter, vec kenaqesise qe kam ne gjoks, si e shikoni- STEMEN e SHQIPERISE me flamurin Kuq e Zi.
  Kjo mekanaqi. U perqafuam e si me porosi erdhi operatori Vani (burelas ky dhe na filmon nje seguence ne kujtim. Gje e rralle.Me ta Eglantina Diamanti nga Tepelena, Nuko Isufllari sa Adriatik Arifi,qe deri atehere po benin qefin e tyre vite pa u pare.ish oficere..
  Teksa une vijoja me ate timen, vjen e me kap per krahu me urdher.Mjaft me,U marrose.Mosha jote do dhe te ulet ke mbi dy ore s’u kenaqe? Ashtu si te me “arestonte me shpuri ne tavolinene, plot miq e shoke mes tyre dhe Tomor Toporia,qe sot
  Sot pas 15 vitesh gjej ket bllok shenimesh e them te kujtoj ate aktivitet sa ata miq e shoke ne te .Te me falin per nonje mos saktesim,apo emrat shkruar .te gjitheve ndjese dhe kudo qofshin shendet e miresi pacin. Do te doja te di per fatin e tyre.Iashin te gjithe thuajse te rinj. pershendetie mihal Janos qe e di se eshte ne Sh,B.A.dhe faleminderit qe nuk e harron.
  gezuar nga Torontua aktualist, Vitine Ri 2017-te

  Toronto15-12-2016 Guri Naimit D (Dh.Xhoga )

  Reply to this comment
 28. Dhimiter M Xhoga (Guri Naimit D) December 27, 21:34

  Nje ditw me Pr. Sotir Temon ne Korce,, Ai riperteritur.

  Ne dite mes Dhjetori takohem ne Korce me Prof Dr Sotir Temo, qe me gjithe moshen e trete, vazhdon te jape leksione ne fushen e teorise dhe komunikimit nderkulturor , ne departamemtin e Filozafise dhe shkencave sociale te Fakultetit te “Shekencave natyrore dhe humane” ne Universitetit “Fan Stilian Noil”. Universitet ky, me kate fakultette: Mesuesi ,Agronomi, Ekonomi- finance, dhe Filozofi e shkenca humane.
  Pr, Dr. Sotir Temo pas pershendeties permalluar vite pa pare, me thote:- Sot ,12 dhjetor 2014-te,kam kenaqesine te zhivilloj kete bisede te pa shoqe me ju, une, ani ne moshe me ju thuajse, ju kam patur student te viteve -60t.
  Dobesia ime, vazhdon Profesori, eshte Korca , vendi kultures dhe qyteterimit ballkanik,qe jo me kot thiret”Parisi i Vogel”, ku kane mersuar e ndricuar mendien e tyre dhe shpirtin atdhetar, figura te shquara te kombit shqiptar: Themistokli Germenji , Mihal Grameno,Stavri Themeli, Thimi Marko, emrin e te cilit e ka perjetesuar shkolla aktuale ne qytetin e Korces, me gjimnazin “Raqi Qirinxhi”, nder dritaret themelore te arsimit dhe kulturesh shqiptare, Me te drejte,ky Lice Kombetar, mban emrin “Raqi Qirinxhi” ne ditet tona, si vatra te diturise e qyteterimit kombetar e me gjere.
  Me karakter sa kombetar e profesional, rrezatuar ne kulturen kombetare sa Balkanike dhe , ne ate globale. Eshte nje shembell i preceptueshem per cdo qytetar, pavaresisht formimit dhe predispoziconeve social -kulturore, te nje kulture gjithe njerzore, per te aspiruar ne kulturen dhe qytetarine mbare njerzore europiane, me karakteristika te kohes e gjithe njerzore- thekson Ai, teksa pershendetet nga kolege, ne lokalin qendror te ish shtepise Oficerave sot istitucione partiake e tj.
  Ky themel, i hedhur ne historine e kultures dhe te tradites kombetare sa nderballkanike dhe pse jo, europiane, eshte nje bazament meditimi, arsyetimi dhe predispozicioni, per nje kulture te kohes qe jetojme, me keto karakteristika globale bashkekohore , per nje qyteterim te ri, me dimensione euroatllantike te pa diskutushme, te perceptueshme dhe plotesisht te mundeshme, per tu realizuar ne kushtet e reja te qyteterimit demokratik global.
  Kesaj i sherbeu edhe perriudhe e Luftes N.Cl. qe solli shume transformime ne fushen e ekonomise,te industrise dhe modernizimit te shoqerise, vecanerisht, emancipimit te jetes shqiptare, me perparesi ate te femres shqiptare, por edhe me disa reforma te pa plotesuara ne kuadrin ekonomik dhe emancipues, sic ishte koncepti i luftes klasave, qe ndikoi disi negativisht sa frenues, ne emancipimin teresor te shoqerise. Pikerisht, ne keto drejtime, shoqeria aktuale demokratike, duhet te sjelle risite qe i takojne , ne nje progres intensiv qytetar dhe global, per te arritur trasformimet sa ne ekonomi, ne kukture dhe sidomos, ne emancipimine ndergjegjes sociale, ne perputhie kjo, me kerkesat e zhvillimit social-ekonomik eurorpian
  Ketoni shin disa nga mendimet , predispozicionet dhe hapesirat filozofiko-sociale, qe inderuar Pr,Dr. Sotir Temo., me rezervoi mua, nje ish student i tij, sa bashkeudhetar, ne fushen e aresimi dhe edukimit te gjeneratave te reja , futur une ani se 78 vjecari, ne rruget e zhvillimit dhe progresit.
  Teksa rrufit glenken e fundit te kafese, shoqeruar me nje gote raki permeti, Profesori me thote:-
  -“Sa te rrojme do te meditojme per kulture dhe miresi qytetare korcare sa mbare shqiptare.
  Na duhet kjo. Ju faleminderit, per kete interviste te sinqerte, pas kaqe vitesh jetuar bashke ne Tirane dhe ne Korcen tone, takuar sa here vini ju, une, midis stuenteve dhe qytetarise fisnike Korcare”.
  Faleminderit juve Pr. Sotiri, per predispozicionin, ne kete fund dhejtrori te; ” 70 vjetorit te clirimit dhe 122 vjetorin e Pavaresise” , qe po perjrtojme se bashku keto dite ne Korcen tone, me plot aktivitete.
  Korce 12-12- 2014
  Ne kujtim te ketij takimi Gezuar vitin e Ri 2017 Familiarist .
  Toronto 27-12-2016 Dhimiter M.Xhoga

  Reply to this comment
 29. Dhimiter M Xhoga (Guri Naimit D) December 30, 00:15

  Faleminderit per “DHURATEN”dhene Ju gazeta “DITA”(Kontakt),botuar shkrime nga “Ditari nje 80 vjecari” !

  Ne lulishten e”VELLEZERVE FRASHERI”-Tirane !

  4 Mars 1998, buze mbremje ne Tirane.Neser do te nisem per tek femijet emigruar ne Athine, ndaj vendosa te bej nje shetitie vetem, ne legjet e saj rritur, kur kujtimet e femijnise s’me shqiten nga mendia.
  Ora 17.00, shetis pa adrese nga te me cojne kembet; kuptohet.atje ku dhe kujtimet, jane me mbreselenese.
  Si i telekomanduar shetin ne ato rruge, dikur; shetitur me sandale te sajuara nga dora e NENES,ne ato vitet e pas luftes,qe si gjithe femijeve te shqiperise se shumevuajtur, ju hapen rruget e shkollimit…
  * Sot, ne prag te mijevjecarit te trete,Tirana eshte zmadhuar e xbukuruar aqe shume,sa po te mos ishe rritur bashke me te,nuk do ta kuptoja ndryshimin.
  Imagjinata me con ne Tiranen e 50 viteve me pare e, per momentin,ngazellehem…
  Nga njohia e Tiranes te atyre viteve rritur,deri ne Universitet,vleresoj arritiet po fatkeqesisht,shoh prapesite e pas viteve pseudo(te pas 90tes,e sidomos 97-tes).Keto vite,lene asaj,nje njolle te pashlyeshme.
  Memoria e njjeriut eshte universale, Ajo ruan me fanatizmin me te madh,gjithcka perjetuar e gjen rastin,per te dhene kenaqesine e kujtimeve,qofshi dhe nga ato,qe nuk don ti kujtosh.

  **Pasi pershkova internarin nga rruga “Kavajes”-deri tere brigjet eLanes, sistemuar ne ato vite,dale para univeristetit e aty,me parakolojne para syve vite 55-64, vitet skalitur e mendien time nxenes e student..Ecia drejt enderrave,sa trokitur ndegjegjes sime.
  Ne ato shkalle,jane thurur enderrat e mia,qe ne manifestimet ne vitet e themelimit tij. Aty fokusuar enderrat rrinore,sot shoh Tiranen ne lengim.
  Si te kem dale nga psihiatria e ndiej veten sa e pyes?
  – Si pushoi ajo zemer, jehona e shqiperise?
  Ku.u shua gjithe ai entuziazem e buzeqeshie rinore, qe kishte ne dore celesat e jates ne kete kryeqytet, patur zili, cdo vizitor deri i huaj, sa vizion viziv dhe per ate ciltersi e siguri jetesore?Ku te mer malli te shikoje nje polic ne rruge?
  Kalonim shetitiet e mbremjes,ndoshta pa patur mundesi ndoshta te shijonin nje akullore,po; i qete, clodheshe pas shetities,ne vallzim lulishteve ne cdo rruge kryesore,deri ne orete vona te nates e, vajzat ktheheshin dhe te vetme, ne shtepite e tyre apo konvikt,pa asnje shoqerues.
  Ja keto mendoj ne keto shkalle e si te me nxiere nga kllapia,nje polic sherbimi,me afrohet e me thote:
  -Xhaxha,,,te iku treni ! me nje buzeqeshie pasksa ironizuese
  Si te zgjohesha vertet, i thashe:-Kam ‘Trenin e babait!
  E falenderova duke i thene:- ta kuptova humorin. Kishte te drejte djaloshi polic,siguria ne qytet ka humb.
  Shkoj drejt bulevarit qendror pa ndricim,vetem ato te Presidences,sa tej ne horizont ca drita te 15 katshit .As ajo veper e fundit e monizmit:”Pallati kongresve” sa hotel dikur “Dajti” e “EUROPA”,nuk ndriconin si dikur.
  Psheretij thelle,duke vrojtuar mjediset ne tere ate bulevard,qe pershkruan Tiranen nga kodrat e Universitetit(pas tyre Liqeni Tiranes).drejt stacionit Trenit,ne veri te kryeqytetit,nje nga mbrekullite e projrktuesve te kohes,nga 1920-ta kryeqytet.
  **
  Ndodhem para monumenteve te Rilindave Frashellinj e me shperthejne kutimet e femijnise,atje;ne Zavalan-Frasher te Dangellise,rritur sa mbarova shkollen fillore (1948).Ne vendlindien e Tyre,pata fat,te kaloj femijnine.Dhurate kjo.E ndjej veten krenar,jam nga kjo krahine,emermadhe,qe i jam borxhlli.
  Shprehem keshtu,pasi e ndiej; per vendlindien, Dangelline,jam borxhlli dhe jo vetem une….
  ,,,Gjithe ajo shetitie nostalgjike,ne rruget e Tiranes,ku, une u bera ai qe jam,jetoj me vendlindien.
  Me”zgjuan” nga qwndra,tingujte nje muzike buze mbremje.Balle parbale ajo bar lulishtia”;emertuar
  “Vellezerit Frasheri”
  ;Gjithe sheshi,me tavolina,sa vandale me kioska anes Lanes sa rreth tre busteve te Rilindasve tane,tethuar buster;”Vellezerit Frasheri”,qe nuk dukeshin,Deri mbi bustet e tyre, hedhur mbetie amballazesh..
  Dhimbien e ndieve e do te kisha perfunduar ne nonje klinike,po te mos me kish kapur per krahu,me nje;
  -Ej! Gjysh! -ke lajthitur! s’di cdo ndodhte..
  Ishte “djali”,njohur ne rruget e Athines,(sot pas 20 vitesh i therres”djali” dhe ai mua “Gjush),para meje,, Albert Zholli,me1966 zgjedhur, i pari kryetar i shoqates “Vellazerimi” ne Athine.sot,dale si me porosi.
  Ishte ky takim “trinitrina”e rastit. E falenderova,sa i shtova:
  -Kjo si falet asnjerit, ne kete pseudodemokraci” dhe zoti te me dali para! S’do heshtia.Me flal sa te bisedoj me nonje nga punonjesit e ketij lokali-lulishte.
  I drejtohem banakut ku sherbente nje vajze e re, qe ne dulie dukej me kulture.At pasqyroj dhe ne bisede me mua,kur iu luta-te takoj nje nga pergjegjesit e lokalit.
  – Xhaxhi! me degjo mua bijen tende, une nuk e di kush eshte ai qe kerkon ti, s’do ia gjesh rrenjet kure,ato rrenje jane te tella kushedi ku te shpien. po po me degjove mua,mos u merr me kete pune se do ta pesosh. As une se di e kujt eshte. Po ruaj veten!
  E pashe qe kjo vajze fliste e ciltersi ndaj i thashe:
  -Pac fat moj bije e naten e mire,po kete bisede ani se e ben me koleget.Le te shkoje ky sygjerimiim si gojdhene,ne mos shume a pake,fjala,shkon te i zoti.
  Largohem si i dehur,kur skisha pire as nje gote uje,ore rugeve te Tiranes sime. perjetova kete katraure qe po perjeton kryeqyteti,sa mbare vendi,me keq qeverisie. Deshem te vinim vetulla e na nxoren syte.
  I miri Albert,tashme, pertypur me vete kete gjendie, me thote teksa dola nga lokali ai priste me kembe ne ate mjedis me syte mbi Tre”Vellezerit Frasheri”me sy te pikelluar me thote:
  – Qetesou gjysh dhe me ftoi per nje kafe ..
  Ku te duash i them, po ne kete lokal jo! Jo i theksova,se duroj kete ambjent mbytes,po te lutem shkojme tek kafe prane R/Televizionit,mos gjejme dhe nonje nga miqte tane.
  U nisem e gjithe rruges sa kaluam Piramiden une risillia me mendi, gjithsa perjetova e si besoja vetes.
  Rikujtoj komunikimin me vete,ne ate rrugetim rreth Tiranes sime,une folur me veten.Habiteshin te njohurit qe me njihnin, me kete”mosperfillie kaluar rruget e saj e salutuar si te ishin te pa njohur. Ata,ish shoket e mij nje jete sa ish nxenes ne vite sot, ne keto mjedise shumica shites ambulante.
  Ulia koken,sot jetoj me vite shkuar.
  Teksa shkojme ne lokalin pas”Piramides”ku, nuk kalohet para saj, mbushur me shites ambulante,
  Ne Kafen perballe R.Tiranes,me miqte tane takuar;
  Si me porosi i gjetem ne lokal stafin e Emisionit per bashkeatdhetaret me ne krye; Jaho Margjeken.
  Teksa Alberti fliste me ta,per emisionin per Bashkeatdetaret ne emigracion, Alberi, tashme kryesori.Une mendien e kisha atje,tek lilishtia, “Vellezerit Frasheri”,kthyer ne ate gjendie mjerane, pyes veten,si te mos isha me ta::
  -Si pushoi ajo zemer, jehone e shqiperise,
  Ku u shua gjithe ai entuziazem e buzeqeshie rinore qe kishte ne dore te ardhmen e atdheut, cellesat e jetes per ti mare ne dore, te ketij kryeqyteti qe e ka pas zili cdo vizitor i huaj,me ate clitersi dhe siguri jete ne shqiperi.
  Kujtoj kur kaloje bullevardit apo ne”kafe Gjirokastra” si e thirnim, mjedisin rrethues te sheshit “Skendebej”e deri ne oret e vona te nates,pas ndoshta nje kafe apo nje akullor dhe pa shijuar,Shkonin vajzat edhe te vetme,ne shtepite e tyre,pa asnje ngurim.
  Keto mendoja,para universitetit,kur nje polic me thote:-
  – Xhaxah te iku “treni” dhe do te lesh dhe kepucet ! me nje nenqeshie ca si ironike.
  E kuptova djalin eme uniformen blu se ku e kishte fjalen.Shpejtova hapin.duke psherretitur thelle.
  Ajo kafe me keta miq ma skaliti me shume kete ne mendie,ata perdite me keto probleme marre.
  ***
  VO. hedhe kete pjese ditari per ju te nderuar miq, qe do kini mundesi te kontaktoni tek Gazeta “DITA”
  rubrika :KONTAKT skanuar.
  Me falni per gjithcka mua 80 vjecarin, tej oqeanit kaluar, se dihet:-C’te ben femija s’ta ben perendia! nga halli dhe ata e kane.

  Toronto 20-12-2016 Dhimiter M.Xhoga(Guri NaimitD)

  Reply to this comment
 30. Dhimiter M Xhoga (Guri Naimit D) December 30, 01:44

  Faleminderit per “DHURATEN”dhene Ju gazeta “DITA”(Kontakt),botuar shkrime nga; “Ditari nje 80 vjecari” !

  Ne lulishten e”VELLEZERVE FRASHERI”-Tirane !

  4 Mars 1998, buze mbremje ne Tirane.Neser do te nisem per tek femijet emigruar ne Athine,ndaj vendosa te bej nje shetitie vetem,ne legjet e saj rritur, kur kujtimet e femijnise s’me shqiten nga mendia.
  Ora 17.00, shetis pa adrese nga te me cojne kembet; kuptohet.atje ku dhe kujtimet,jane me mbreselenese.
  Si i telekomanduar shetis ne ato rruge,dikur shetitur me sandale te sajuara, nga dora e NENES,ne ato vitet e pas luftes,qe si gjithe femijeve te shqiperise se shumevuajtur,ju hapen rruget e shkollimit…
  * Sot, ne prag te mijevjecarit te trete,Tirana eshte zmadhuar e xbukuruar aqe shume,sa po te mos ishe rritur bashke me te,nuk do ta kuptoja ndryshimin.
  Imagjinata me con ne Tiranen e 50 viteve me pare e, per momentin,ngazellehem…
  Nga njohia e Tiranes te atyre viteve rritur,deri ne Universitet,vleresoj arritiet,po fatkeqesisht,shoh prapesite e pas viteve pseudo(te pas 90tes,e sidomos 97-tes).Keto vite,lene asaj,nje njolle te pashlyeshme.
  Memoria e njjeriut eshte universale, Ajo ruan me fanatizmin me te madh,gjithcka perjetuar e gjen rastin,per te dhene kenaqesine e kujtimeve,qofshi dhe nga ato,qe nuk don ti kujtosh.

  **Pasi pershkova internarin nga rruga “Kavajes”-deri tere brigjet e Lanes,sistemuar ne ato vite,dola para univeristetit e aty,me parakolojne para syve vite 55-64, vitet skalitur e mendien time nxenes e student..Ecia drejt enderrave,sa trokitur ndegjegjes sime.
  Ne ato shkalle,jane thurur enderrat e mia,qe ne manifestimet ne vitet e themelimit tij. Aty fokusuar enderrat rrinore,sot shoh Tiranen ne lengim.(1999)
  Si te kem dale nga psihiatria e ndiej veten, sa e pyes?
  – Si pushoi ajo zemer,jehona e shqiperise?
  Ku.u shua gjithe ai entuziazem e buzeqeshie rinore, qe kishte ne dore celesat e jates,ne kete kryeqytet, patur zili cdo vizitor,deri i huaj,sa vizion viziv dhe per ate ciltersi e siguri jetesore?Ku te mer malli te shikoje nje polic ne rruge?
  Kalonim shetitiet e mbremjes,ndoshta pa patur mundesi te shijonin nje akullore,po; i qete, clodheshe pas shetities,ne vallzim lulishteve ne cdo rruge kryesore,deri ne orete vona te nates e, vajzat ktheheshin dhe te vetme, ne shtepite e tyre apo konvikt,pa asnje shoqerues.
  Ja keto mendoj ne keto shkalle e si te me nxiere nga kllapia,nje polic sherbimi,me afrohet e me thote:
  -Xhaxha,,,te iku treni ! me nje buzeqeshie pasksa ironizuese
  Si te zgjohesha vertet,i thashe:-Kam ‘Trenin e babait!
  E falenderova duke i thene:- ta kuptova humorin. Kishte te drejte djaloshi polic,siguria ne qytet ka humb.
  Shkoj drejt bulevarit qendror pa ndricim,vetem ato te Presidences,sa tej ne horizont ca drita te 15 katshit .As ajo veper e fundit e monizmit:”Pallati kongresve” sa hotel dikur “Dajti” e “EUROPA”,nuk ndriconin si dikur.
  Psheretij thelle,duke vrojtuar mjediset ne tere ate bulevard,qe pershkruan Tiranen nga kodrat e Universitetit(pas tyre Liqeni Tiranes).drejt stacionit Trenit,ne veri te kryeqytetit,nje nga mbrekullite e projrktuesve te kohes,nga 1920-ta kryeqytet.
  **
  Ndodhem para monumenteve te Rilindave Frashellinj e me shperthejne kutimet e femijnise,atje;ne Zavalan-Frasher te Dangellise,rritur sa mbarova shkollen fillore (1948).Ne vendlindien e Tyre,pata fat,te kaloj femijnine.Dhurate kjo.E ndjej veten krenar,jam nga kjo krahine,emermadhe,qe i jam borxhlli.
  Shprehem keshtu,pasi e ndiej; per vendlindien, Dangelline,jam borxhlli dhe jo vetem une….
  ,,,Gjithe ajo shetitie nostalgjike,ne rruget e Tiranes,ku, une u bera ai qe jam,jetoj me vendlindien.
  Me”zgjuan” nga qwndra,tingujte nje muzike buze mbremje.Balle parbale ajo bar lulishtia”;emertuar
  “Vellezerit Frasheri”
  ;Gjithe sheshi,me tavolina,sa vandale me kioska anes Lanes sa rreth tre busteve te Rilindasve tane,tethuar buster;”Vellezerit Frasheri”,qe nuk dukeshin,Deri mbi bustet e tyre, hedhur mbetie amballazesh..
  Dhimbien e ndieva e do te kisha perfunduar ne nonje klinike,po te mos me kish kapur per krahu,me nje;
  -Ej! Gjysh! -ke lajthitur! s’di cdo ndodhte..
  Ishte “djali”,njohur ne rruget e Athines,(sot pas 20 vitesh i therres”djali” dhe ai mua “Gjush),para meje,, Albert Zholli,me1966 zgjedhur, i pari kryetar i shoqates “Vellazerimi” ne Athine.sot,dale si me porosi.
  Ishte ky takim “trinitrina”e rastit. E falenderova,sa i shtova:
  -Kjo si falet asnjerit, ne kete pseudodemokraci” dhe zoti te me dali para! S’do heshtia.Me flal sa te bisedoj me nonje nga punonjesit e ketij lokali-lulishte.
  I drejtohem banakut ku sherbente nje vajze e re, qe ne dukie,dukej me kulture.Ate pasqyroj dhe ne bisede me mua,kur iu luta-te takoj nje nga pergjegjesit e lokalit.
  – Xhaxhi! me degjo mua bijen tende,une nuk e di kush eshte,Ai qe kerkon ti,s’do ia gjesh rrenjet kure,ato rrenje jane te tella kushedi ku te shpien.po, po me degjove mua,mos u merr me kete pune se do ta pesosh. As une se di e kujt eshte.Po ruaj veten!
  E pashe qe kjo vajze fliste e ciltersi ndaj i thashe:
  -Pac fat moj bije e naten e mire,po kete bisede ani se e ben me koleget.Le te shkoje ky sygjerimiim si gojdhene,ne mos shume a pake,fjala,shkon te i zoti.
  Largohem si i dehur,kur skisha pire as nje gote uje,ore rugeve te Tiranes sime. perjetova kete katraure qe po perjeton kryeqyteti,sa mbare vendi,me keq qeverisie. Deshem te vinim vetulla e na nxoren syte.
  I miri Albert,tashme, pertypur me vete kete gjendie, me thote teksa dola nga lokali ai priste me kembe ne ate mjedis me syte mbi Tre”Vellezerit Frasheri”me sy te pikelluar me thote:
  – Qetesou gjysh dhe me ftoi per nje kafe ..
  Ku te duash i them, po ne kete lokal jo! Jo i theksova,se duroj kete ambjent mbytes,po te lutem shkojme tek kafe prane R/Televizionit,mos gjejme dhe nonje nga miqte tane.
  U nisem e gjithe rruges sa kaluam Piramiden une risillia me mendi, gjithsa perjetova e si besoja vetes.
  Rikujtoj komunikimin me vete,ne ate rrugetim rreth Tiranes sime,une folur me veten.Habiteshin te njohurit qe me njihnin, me kete”mosperfillie kaluar rruget e saj e salutuar si te ishin te pa njohur. Ata,ish shoket e mij nje jete sa ish nxenes ne vite sot, ne keto mjedise shumica shites ambulante.
  Ulia koken dhe une,sot jetoj me vite shkuar.
  Teksa shkojme ne lokalin pas”Piramides”ku, nuk kalohet para saj, mbushur me shites ambulante,
  Ne Kafen perballe R.Tiranes,me miqte tane takuar;
  Si me porosi i gjetem ne lokal stafin e Emisionit per bashkeatdhetaret me ne krye; Jaho Margjeken.
  Teksa Alberti fliste me ta,per emisionin per “Bashkeatdetaret ne emigracion”, Alberi, tashme kryesori.Une mendien e kisha atje,tek lulishtia, “Vellezerit Frasheri”,kthyer ne ate gjendie mjerane, pyes veten,si te mos isha me ta::
  -Si pushoi ajo zemer, jehone e shqiperise,
  Ku u shua gjithe ai entuziazem e buzeqeshie rinore qe kishte ne dore te ardhmen e atdheut, cellesat e jetes per ti mare ne dore, te ketij kryeqyteti qe e ka pas zili cdo vizitor i huaj,me ate clitersi dhe siguri jete ne shqiperi.
  Kujtoj kur kaloje bullevardit apo ne”kafe Gjirokastra” si e thirnim, mjedisin rrethues te sheshit “Skendebej”e deri ne oret e vona te nates,pas ndoshta nje kafe apo nje akullor dhe pa shijuar,Shkonin vajzat edhe te vetme,ne shtepite e tyre,pa asnje ngurim.
  Keto mendoja,para universitetit,kur nje polic me thote:-
  – Xhaxah te iku “treni” dhe do te lesh dhe kepucet ! me nje nenqeshie ca si ironike.
  E kuptova djalin eme uniformen blu se ku e kishte fjalen.Shpejtova hapin.duke psherretitur thelle.
  Ajo kafe me keta miq ma skaliti me shume kete ne mendie,ata perdite me keto probleme marre.
  ***
  VO. hedh kete pjese ditari per ju te nderuar miq, qe do kini mundesi te kontaktoni tek Gazeta “DITA”
  rubrika :KONTAKT skanuar.
  Me falni per gjithcka,mua 80 vjecarin, tej oqeanit kaluar,se dihet:-C’te ben femija s’ta ben perendia! nga halli dhe ata e kane.

  Toronto 20-12-2016 Dhimiter M.Xhoga(Guri NaimitD)

  Reply to this comment
 31. Guri Naimit D. ( Dhimiter M Xhoga) December 31, 01:31

  NOSTALGJI

  Emocione;”I jep dorene te keput krahun”…

  (Nje ndodhi; Mesues nxenes.vite pas 91-shit) .

  Kam nga viti 1994- bere lavieres-Tirane Athine Toronto.Femijet shperndare emigracioni. Vajza, bere me femijen e pare pikerisht ne vitin e pare te emigrimit ne Athine (1991)prill).10 vjet ne athine, dihet me cdo mrej ani se me universitet(ekonomik vajza, pune neper shtepite e grekeve mes Athines,sa dhenderi inxhiner mekanik sa mbaruar. Te dy e nisur kete emigracion te dhimshem.gjetur nje pune si Tornitor e fresazator.(Pire) . Pas 4 vites u be me femijen e dyte nje vajze per ta pire ne kupe.Per te rritur femijet u detyrua e jema, te shkonte, dihet sa vuajti per te nxjerre vizen,..me ta dhe i vellai 18 vjecar, lene shkollen sa dale e drejta e studimit ne Tirane, e nis marangosllekun ne Pire.
  Une ne Tirane sa dale ne pension po ate vit shtator 1991. C’nuk bera per te perballuar jeten,: roje nate ne nje pike varrimi,(prane spitalit ushtarek ne Laprake,) roje nate tek nje lokal miku(fotbollisti Met Metani) prane gjimnazit “Qemal Stafa”, qe i falenderoj sot e 20 vjet para.Provova dhe shites ambulant,tek sheshi i Manaziase(prane kuvendit Popullor sot), sa dhuruar nje kioske (si kabine telefoni,kish dhe drita),nje ish komshi, pasi per vete u be punonjes policie.
  Kioska perballe tek “Ura Tabakeve”.I jepia 1000leke te vjetra ne muaj qira,i faleminderit. Aty pas nje tre muajve,do me ndodhte “hataja”, Si ish mesues,me dobesi nxenesit, shume syresh, me vinin aty e une nga dobesia per ta, i mesova keq,ju jepia dicka si karamele deri nonje pako biskote, Punoje gjithe diten nga 6-te e mengjezit,deri 8-te apo 9-nte te mbremies. Nje nate,pune sportime mbylla nga ora 8 e mbremjes, Si gjithnje driten e lenja hapur. Dy nga ata femijet 10 -12 vjecare, mesuar si manare, i kisha dhe komshij te ruga Ali Demi”,paskeshin qene mjeshter hajdute.
  Kioska e mbyllur me celes nga jashte i joshi ata per ta vjedhur. Te zgjuar per prapesi.Me nje sharre dore hekuri, prere drynin,Tutius,dhe futur brenda si ne shtepine e tyre.Mare pako cigares, pajisie kinkalerish sa Carape grash, deri dhe c,mban nje kioske e tille. Gjithe keto, futur poshte ures Lanes, ti mernin me qef me von. Gjetur aty te kioska nje arke bire,qe ma linte nje shok,ish oficer,,qe shiste ne ruge, se i mbeten pa shit ate dite. Ajo i joshi ata, te uleshin e te pinin birre,sa aranxhata. Ora po kalonte te 11 e mbremjes, Polici i asaj zone, tek kalon trotuarit sa kalon uren e Lanes, drejt asaj te Tabakeve, sheh ne tokee,paketa te rena sa pako piskotash,ato si shenja udhe rrefyese e shpune te kioska, ku degjon bisedat e dy djemve si ne shtepine e tyre. Dera pas e hapur.Kaqe duhej, i mori i shpuri ne polici, bashke me mallin e vjedhur,.Mbyllur deren me nje celes te policise.
  Ne mengjes, une vij si perdite,shoh aty para kioskes, nje polic, Mendova ka ngelur pa cigare e me pret. Sa i them mirmengjesi, paske ngel pa cigare,ai me thote: -Ju jeni shites ne kete kioske?
  Po i thashe dhe bera te hap celesin.U habita tjeter celes.Polici si pa habitien time, me thote:
  – Shko ne rajon se ta kane vjedhur atje mer hollesite.
  I hypa bicikletes e drejt ne rajon,aty pas Ministrise jashteme,ku eshte dhe sot.Polici dezhurn me drejto tek oficeri rojes.Ngjis shkallet. Aty cudia e dyte; Dy djemte dobesia ime, nga pas xhamit dritare therresin: Xhaxhi !-xhaxhi !. S’po kupoja gje. Sa hyra ne dhomen e oficerit rojes, pashe tere dhoma mbushur me c’kishin vjedhur ata, Policet i inventarizonin.
  Me thane,vjedhesit jane dy femije,(ata qe une i pashe),
  i kemi ne izolim. Sa me tha kete,i them :
  – Liroini ata femije.Se seshte faji i tyre.Prindet mbajne pergjegjesi.Ashtu u be,pasi thirren prindet dhe bene dokumentacionin e duhur. .
  Tere ai mall mbi 250 mije leke te vjetra shkoi kot.Sa kur bera inventarinne e kioasek dyfishohej demi.Aty qe dhe fundi im. Mu desh te punoja roje, faleminderi mikut sportist,Met Metani,(ndjese paste ndare nga jeta) me
  Lirine, te shoqen (sot pensioniste,) me femijet sa mesoi historine me punesoi roje nate ne lokalin e tij.
  U faleminderit se lava borxhet mare.
  Tere kjo histori nuk do te vlente,pa fundin e saj. Pa kerkuar une qe te gjykohen keta femije, me therresin ne gjykate.U habita pse.Kur mora vesh shkakun ju thashe; po ate me policet.-Lironi femijet,s’kane faj ata. U be gjyqi,pa prezencen time une i fala, nuk mud te denoj nxenesit e mij e per meteper komshij. Familiaret qe dhe me njifshin,aty per aty me kapen per qafe e nuk gjeni fjale te me falendernin.JU thash vetem;
  -Ruani femijet e, mos vazhdojne ate rruge.
  -Nuk do te te harrojme profesor,keshtu me therrisnin,mua mesuesin,-sa dhe do te te plotesojme demin.
  Keshtu u ndava me ta dhe sot,ne mergim tek oqeanit, nuk e di ku jane,as si banore ne nje lagje e nuk me flasin me. Me e forta, ata femije atehere,sot berra,njeri veshur polic,sa me sheh nderron rrugen.Me kete me kenaq,se si duket e ndjen fajjin…
  Une ngushelloj veten,Mire kam bere.
  **
  Sot teksa kontrolloj ditaret e mia nje jete, me del ky shenim i asaj date te dhimbeshme, Nendor 1994.
  Ndoshta e lexon ai polici, se tjetri se kam pare, mos e ka perpire emigracioni si une, e lexojne dhe me kujtojne kete, “camarokie”po e quaj, te femijnise tyre. Prindet dhe sot i qortoj per mungese MIRENJOHIE, ndaj sjellien time.
  Une jam i kenaqur per vete,them se veprova mire ;vertet; si te isha direkt mesues i tyre.

  **Tornto ora po shkon tete e mbremies dhe ime shoqe me therret,t’u dogjen lajmet ne shqip,qe i degjojme cdo dite,fal femijeve pajisur me internet.

  Duhen dhe kujtimet me mbresat ruajtur. Po e lexua kete shkrim-ditar ne gazeten tuaj; ju uroj atyre keqberesve;minore atehere,shendet e,le te me gjejne.
  e kerkojne ndiese,kjo me duhet.

  80 vjecari mesues pesionist;

  Toronto30-12-2016 Guri Naimit D(Dh Xhoga)

  Reply to this comment
 32. Dhimiter Xhoga (Guri Naimit D.) December 31, 05:12

  N O S T A L G J I
  Qe na fton te urojme:GEZUAR VITIN E RI 2017.

  Mes PERMTAREVE emigrante;
  28 nentori 2002- ne Athine

  Me gezoi pa mase ftesa per dreken e shoqerise “PERMETI”,qe u be ne 17 Nentor 2002, ne lokalin “STANI”ne periferi te Athines. Nismetare nje grup Permetares sa Lushnjare.
  Edhe buze varrit te isha do t’iu pergjitgjrsha pa tjeter.
  Kam mbi supe mbi 65 vite ,(sot qe shkruaj per ju 81 vjecar),tani dua me shume se kurre prane, shoke e miq .
  Perjetova aty nje nga ditet me te enderruara me njerezve te nje gjaku, mbledhur ne kuvened gezimi. Mes gjith pjesmarresve,te vecanten e perbenin femijet, lulet e jetes, sa gjysher e gjysheqe na rinojne ne te gjitheve me cicerrimat e tyre femijnore e fjale te mencme, te asaj moshe te trete.
  Ja dhe supriza,organizatoret e aktivitetit,shperndaje STEMA me simbolin kombetar.Femijet turren te paret si dikur mbledhur lulegjokset e tyre zbukurohen me stemat Kuq e Zi, qe rezatojne atdhedashur. Ato gumezhijne si bletet puntore, me fytyrat e tyre te qeshura,si dallandyshet qe lajmerojne pranveren.
  Tingujt ne gjuhen e NENES shqiperi,gjuhes shqipe, bucasin si nje sinfoni Bethoviane.Me mbushen syte me lot.Jane lot gezimi,lote qe flsin por edhe akuzojne deri qeverite,per gjemen qe na bejne;mos shkollimin ne gjuhen shqipe te brezit te ri ,te ketij brezi buzequmesht re te pafajshem, ne emigracion.
  Ne emer te te gjithe femijeve pjesmarres,folen se pari engjejt e emigracionit permetar,qe dominonin.Krye Tyre
  Mihal Dusha nga Shqeria e Permetit, Novruz Alibeaj, Piro Loli, Andon Xhoga Faliarisht, Nase Jani,Mihal Jano,Gazetari Robert Goro,regjizori Fehmi Oshafi,Vasi Logo ,Serafina Serani fotoreportere, Kico Fotiadhi, me Vanin nga Bureli e tj.
  Vaso Pecollarin(nga Stembeci origjina),ne krye ,i cili ne keto ne keto vite emigracioni,eshte gezuar me tre femije:djalin Andon dhe dy binjake; ermanela dhe Manilen. Krh tyre nena Marjeta me dy vajza me emra puro shqiptare qe me befasuan; Borna dhe Erblina.
  S’kam c’tu jap ketyre engjejve, vec keto shenime te nje mesuesi ne pleqerine e tij te dhimbeshme,mer kete gezim dhe mendia me shkon te mbesa ime Ana dhe nipi Jorgo Kalo,qe ndodhen toni anen tjeter te kontinentit, ne Toronto te kanadase dhe jam i sigurte, se dhe ata, me flamurin Kuq e zi qe ju ka derguar gjyshi e majne te ballkoni i apartamentit si me shkruajne ne katin e 10 te nje pallati ne lagje Skalboro.I paste gjyshi sa ju uron gezuar keto festa dhe atje.
  Gezuar 90 vjetori Pavaresise se vendit tone nga pushtimi 500 vjecar Osman,o miqte emij te kudogjindur dhe mos harroni porosine e te pareve tane:
  -“BJERINI BOTES AN E MBANE-
  PO MOS e HARRONI VATANE”
  Athine 30 nendor 2003… Dh.Xhoga .

  ** E risjellkete tek ju te dashur bashkeatdhetare; femije atehere sot burrerrua,si nipi im Jorgo mbaruar konservatorin e vazhdon “Doktoratyre”per Pianist klasi, sa mbesa ne vit te fundit te Univerisytetit per pedagogji-psikollogji.
  Si ata gjithe femijet e emigranteve ketu ne Toronto, vazhdojne shkollat e vendit sa ato per ruajtien e gjuhes amtare qe me rasti e viti Ri i pergezo,bashke me mesueset e perkushtuar:
  Nikolete Kostandini,Rajmonda Dema,Engjellushe Xhakolli, Pavlina Muca, Tefta Tahiri,Drita Palana, Merita Allushi e Drita Tarifa, kjo me kurset per gjuhen sa shqipe dhe anglisht. Krah tyre shoqatat shqipare si ajo”Shqiptaro Kanadeza” e “Kosova” e tj.
  Gezuar Vitin e Ri 2017 te nderuar emigrante kudo qe ini,me gjithcka qe ju do zemra.
  Jo paqellim, mora kete flete ditari nga Athina, Nentor 2002 per ju.
  Si miku im, te vecanta urime Vaso Pecollarit Familiarisht.

  Toronto30-12-2016 Dhimiter Xhoga(Guri Naimit D.)

  Reply to this comment
 33. Dhimiter M Xhoga (Guri Naimit D) January 5, 19:27

  Le te vazhdojme me NOSTALGJI

  Ndue Dodbiba na mblodhi ne Mirdite.
  ( Nga Toronto i urojme 85 vjetorin..)

  5 Maj 2013-te. Nje dite mese mbreselenese ne Rreshen- Mirdite,ku na mblodhi veterani Ndue Dodbiba,ky 83 vjecar me nje familie te madhe, emigracioni shperndare;Europes,pas viteve 90-t..
  Ky 5 Maj, i mbodhi femijet e tij-me femije,sa miq e shoke ne Rreshen mes Mirdites,nje qytet i ri,qe mua me befasoi,(turp me erdhi pare ate per here te pare nga afer,pas mbi 75 vite jete).Nuk me la fjale pa qortuar miku dhe kolegu im sa i Ndues,shkrimtari Pjeter Nikolla,kur i thashe:- do me lyesh fytyren me mjalte,si nusia qe hyn per jere te pare ne shtepine e dhenderrit
  ,burrit te saj zgjedhur ne jete.Ai qeshte.
  Kjo dhe me gezoi me teper per ftesen bere i miri Ndue,se do te festonte atje;tre momemte te jetes tij.
  – 83 vjetorin e lindies tij,atje ne nje familie me tradita.
  -5 Majin,feste perkujtimore ai familie deshmori, sa;
  -Perurimin e librit:”Ndue Dodbiba na mbodhi ne Mirdite”,me autor Nok Noka,per kete figure emblematike te rrethit te Mirdites;Ndue Dodbiba.
  Ajo qe e gezoi me shume ishte ardhie e femijve te tij emigrante me pasardhes pas qe e rigjalleruan,sa e ngushelluan 4 vjet me pare ndare nga jeta.Mrika, Bashkeshortia e ndiere.
  Nga Anglia,Bekgjika,Italia ardhur femijet;6 djem e vajza,me femije si lule Prilli celur.nga Erisolda dhe Teani.te djalit te madh Lin.sa Anisa dhe Esmeralda me Elisen 12 cjecare te djalit Maksim etj.,qe nuk erdhen te zene me shkolla, i shihte permes albumeve voluminoze e nuk nginjej, ky gjysh tere shendet.
  -Jane pasuria ime -thote gjyshi Ndue,duke perkedhelur fotografite e dy nipave;Fationin dhe Enkelejdin te vajzes madhe Vasilika.pa harruar Brodinelen mbese,sa ata te Lilianes cupe ne Belgjike:Ledionin,Jugerten e Nataline.
  Elizen e djalit Maksim e ka vendos mbi Tv, ku kalon dite me ate fotografi me ne krah, Evisin 20 vjecar, te Mireles vajze,student ne Itali.U uron sukses me ate buzeqeshien e tij teper simpatike,te nje 83 vjecari.
  Tere ky perjetim behet ne shtepine e Gjyshit aty ne rrugen”Ali Demi”,pamja e te ciles te shpie ne malin e Dajtit,(une aty nisur jeten aktive ani pionier),teksa pritej makina te niseshin per ne Rreshen,atje vendosur te behej ky aktivitet me permasa jo te zakonshme.
  Ardhur ata nga larg e pritur me kete suprize mbreselenes.qe kulmi do te merrej aje mes Rreshenit, ne “Pallatin e kultures”,mes te ardhurve,deri autoritete, ardhur nga qytete te ndyshme,per te nderuar kete BURRE Mirditor,me nje histori te ralle.
  Mbresa te pashlushme na le hyria ne qytetin e rreshenit,si te priteshin artiste apo udheheqes shtetesh.Ajo qendra e Reshenit me pallatet njeri pas tjetri, gjithe ndertuar te reja,se i ri ky qytet Minatoresh. (pas clirimit ndertuar nga themelet).
  Dashie pa dashie,mora misionin e nje korespodenti
  ,shoqeruar kete aktivitet,mare me vete sa aparatin fotografik e diktofon,per te regjistruar bisedat.
  Pjeter Nikolla qe me shoqeron,regjistron ne memorien e tij gjithcka,si e ka ai zakon e i paraqit ne shkrimet e tij, tere mbresa,si nje shkrimtar i formuar tashme vite pensionist.
  Rresheni vertet ne feste.Gjithe mjediset plot me njerez,drejtuar pallatit kulture ku do zhvillohej aktiviteti.Krye pritesve autori i librit Nok Noka me Drejtorin e Pallatit Kultures Reshen.Gjergj Marku.
  z,Ndue Geda, kryetari Bashkise Reshen,me Ndrece Deden,Deputet i prefektures se lezhes ardhur posacerist per kete aktivitet.
  Krah Gjergj Markut shoh Pr.Dr Ilia Telon,ardhur posacerisht nga Gjirokstra.si ish nje nga kuadrot e para ne kete rrerh nga 1946-ta.,me ne krye Shkalleve, orkestra popullore, para hyries se atij pallati, si per dasme.
  Kenaqesia e jashtezakonshme, per mua vizitorin e pare ne kete qytet.qe shkelqente nga pastertia,sa mes tij. Monumenti i “12 barjaqeve te Mirdites.sa ndertuar ,(me cudit kjo,aty dikur vendi i heronjve te Mirdites?!)
  Krye pritesve kryebashkiaku I Rreshenit Ndrece Deda ,qe na trego lokalin e Mark Koles, ku do na jepte kafene e pare,ne te ardhurve nga Tirana.Nje Pallat si te ishe para mjediseve te Kinema “17 nendor”,sot qender biznesi.Aty u familiarizuam me te gjithe,e pas asaj njohieje,drejt salles se pallatit kultures perballe.
  Aty mjedise,si te nje”kongresi shkrimtaresh dhe artistesh”,me te gjitha: Ekspozite fotografike,mbushur koridoret,aparatet e kinooperatoreve regjistroni gjithcka ,sa vlonte kenga ne mikrogonet deri ne rugicat per rreth,sa organizuar nje koncert tipik krahinor..
  Salla brenda, (ku gjithcka fliste per Ndue Dadbiben, permes Librit qe do te perurohej).Per mua, si nje jete marre me kesi aktivitetesh ne Tirane,ishte nje suprize.
  Skena apo tribuna e ketij aktiviteti hapej me nje fotografi te permasave sa vete skena,(“mbi ato te udheheqesit E.H dikur),me foton e Ndue Dodbibes.
  Emocione te pa peshkrueshme salla mbushur plot e per plot,si te pritej,Vace Zela,apo Zef Deden e sotem.
  Mes salles mbushur plot e perplot,dominonin ne rjeshta e para, te moshuarit.Krye tyre;Gjet Noka,
  Simon Doda,Kol Ndreka,Pjeter Lleshi,sa Prof. veteran preng Cub Lleshi qe do ta emertonte Nduen si “Uje te pashuar te MIRDITES.Nga Tirana kishte ardhur kuadri fjeter Shyqyri Baja,qe kete liber e quajti: nje “thesar”nga kane cte mesojne njerezit.Ye gjithe pas fjales kryesore te kryebashkiakut, keta dhene pershtupjet dhe mbresat e fituara me Ndue Dodbiben nje jete,drejtues i bujqesise ne rreth sot 83 vjete jete..
  Si te bente konkluzionet,”i zoti i shtepise”sic e quajti konferencieri, dretori pallatit luktures,kryetarin bashkise z, Ndue Gega do theksonte:-Nuk jane sistemet qe percaktojne personin.”.Fjalen e kishte per Ndue Dodbiben.-qe e njeh Mirdita e tere,nisur Ai atje ne PRROSEKUN,qe e beri shkollle pervoje ne shkalle vendi.”
  Deri me telefonata pershendeten sic ishte ajo e Pjeter Tarazhit,qe ne pamundesi ardhie,permes kengetarit te mirenjohur Kurt Lika.me kengen “Lulia e Kurbinit” pershendeti gjithe pjesmarresit.
  Salla ngrihet ne kembe sa ne skene dalin Valtaret e talentuar, tere gjak i ri: Xheni Tuci,Elhiana Gjini,Alban Tusha,Brunilda Picaku,Xhenela Nikolla,Kristian Jaku, Kevia Deda,Harlen Nikolla,Denald Lleshi e Feliks Cara, qe me mjeshteri te ralle,kercyen ato valle,sa salla shoqeruar me duartrokitie e, ngritur ne kembe, Fotorreporteret sa kamerat nuk perballonin kerkesat.
  Une, mesuesi pensionist nga Tirana ,me origjine nga Zavalani i “Dangellise Naimjane”,pata nje fat te paperseritshem,nje aktivitet te tille dhe mes Tiranes nje jete,pa perjetuar ate atmosfere vellazerore, qe nuk mbaroj me kaqe.Sheshi jashte oshetiu me ore te tera pas asaj ceremonie qe sgjati ore te tera.Sa ne, kthehemi ne Tirane te “dehur” nga ai sukses.
  Faleminderit Mirdite me; MIRFITORE e MIRDITORE artiste dhe ne jete.
  Nje diapozitiv te tere me vehte te ketij aktiviteti deri ketu ne Toronto sjelle,me shoqeron mes bashkeatdhetarev. Jetojme me Mirdites sa,me ate “Mjeshter te Bujqesise Mirdites” Ndue Dodbiba” si e therresin te gjithe dhe sot, mes Torantos, sapo festuar 85 vjetorin po nxjerrim mall e atdheut,me mendien aty..
  Urime i dergojme te gjithe ne nga Toronto,tej oqeani.

  Toronto05-01-2017 Dhimiter M.Xhoga.

  Reply to this comment
 34. Dhimiter M Xhoga (Guri Naimit D) January 6, 00:27

  Theniet vleresuese-eksperience jete..
  (Me Ndue Dodbimen e pasuesit..)

  Me kenaqesine mare ne ato mjedise pritese me njerez te cilter mirditore, nisi promovimi librit:”Ndue Dodbiba na mblodhi ne Mirdite”, Pos asaj pritie feste ne hyrie te ati mjedisi,aktiviteti nisur me referatin kryesor, mbajtur nga Gjergj Marku,meshtetur ne liber qe shumica e pjesmarresve e kishin ne duart e tyre,mbi 200 kopje shperndare,nisen diskutimet.
  Ato bene pershtypie,se ishin diskutime,qe do ti barazoja me nje liber te dyte per kete figure te Mirdites sa per ecurine e ketij rrethi ne vitet e pas luftes, sidomos ne bujqesi.
  Nok Noka autori librit do te citonte:
  -Mbresa e pare qe mora sa u emerova ne hyrie te zyrave te kooperativesse Prosekut,lecova parullen me germa kapitale e ngjyre te kuqe:TE LUFTOJME KONCEPTIN PATRIARKAL SE BUJQESIA nuk mbahet me gra”! Ne zyre, babaxhan qe ate here, Ndue
  Dodbiba.i njohur e bashkefshatar me tha sa u pershendetem tere autoritet:
  -Ti do te mbash pergjegjesi per urdherat qe jep”! dhe shtoi,-Kemi shume specialiste te fushave te ndryshme nga; duhet te mesojme me se pari,nga specialistet dhe puntoret e minierave prane.sidomos per disiplinen dhe cilesine ne pune.keto jane themeli i venies se ekonomise sone bujqesore ne baza shkencore, e si kerkon koha.”- Te them te drejten,si i ri qe isha me beri te mbedh veten.Ky qenka burre thashe me vete”.
  Pas tij e mori fjalen Pr.Dr Ilia Telo,ky nga Gjirokastra ardhur mbi 80 vjec,e nisi fjalen :
  Falenderit per ftesen qe e quajti si nje privilegj per mua
  Dua t’u falenderoj, vite lerguar nga ky rreth dhe me duket si te kem jetuar ketu.Jane ato mbresa marre ne vite qe me injektojne kete Ju faleminderit.Mua me joshi inisiative e Nokes,per te shkruar,librin titulluar bukur per Nue Dadbben,ne fakt behet fjale per Mirditen dhe Mirditoret.Per Nduen me mire se c’fisni ju,nuk ka,Ju nje jete me te.Une 20 vjet me te specialist.me falni,po perseris nje thenie te nje dijetari te shquar:
  -Kur vdes nje i moshuar, digjet nje biblioteke” une do te shtoja-Digjet biblioteka kur i mashuari,ato qe di,nuk i publikon,por i mer me vete ne boten tjeter”.e kur i publikon nuk digjet ajo,po behet prone e brezave te tanishem dhe atyre qe do te vine”.
  Pas ketyre fjaleve,salla shpertheu ne duartokitie.
  Ju pergezoj per vleresimin.e dua te shtoj:
  – Une mbarova Univeristetin ne Tirane, ketu ne MIRDITE mora UNIVERSITETIN e DYTE.Mes tyre mora;TALENTIN ,harmonizuar me punen,atehere behet mbrekullia”.Fjala ishte per Ndue Dodbiben kryetar kop.
  Dhe mbrekullia e tij ishte:mori kryesimin e koperatives me 40apo 50 lek per dite pune e shpuri ne 130deri 150 leke.A nuk eshte mbrekulli kjo per kohen?!
  Dhe e mbylli fjalen Pr.Dr.Ilia Telo me nje kujtim te bukur,me te cilin ngrinte lart mikpritien mirditore:
  -Ne nje darke miqesor, une punonjes ne aparatin e Kom.Ekz.te rethit Nduja,me urdheroi te rija ne krye te tacalines,si mik nga Gjorkstra.Une nuk pranova.Pas pak erdhi vellai Ndues e, sa me pa ne ate posicion tha:
  -Ky eshte Ilia Telo nga Gjirokastra,jo se eshte shefi planit ne komitet, i takon te jete ne krye te sofresm ke gabuar, ke zene vend te huej.Aty i takon atij,zakoni yne.”
  Nje miresjellie mirdotore mesova te paren,ato vite buzequmesht,Iste viti 1956,mos gaboj, se u plakem.”
  Te njejtat vleresime do te bente dhe per autorin e librit e Nok Nokas. per te cilin,nenvizoj:-
  -Nok Noka eshte nje dijetar i shquar per mua sa, ju qe lexoni veprat e tij jo vetem kete te sotmin per bujqesine me Nduen kryefjale.Dua te theksoj”:
  -” Per njeriun duhet thene fjala e mire sa eshte gjalle,sa t’i ngresh nje monumente pas vdekies”,
  Kjo u be sot si per Ndue Dodbiben dhe Nok Nokan.”
  Me kete rast i uroj: Ndue Dodbibes,te kaloje pleqeri te mbare,ta gezoje kete famile prej shume shtepish.. sa Nok Nokes,urimin me te mire e kam,per kete liber te mbrekullushem e, me libra te tjera ne te ardhmen, eshte dialektike kjo.”
  Vijon…Me Gjergj Markun e tj…

  Toronto 06-01-2017 Dhimiter Xhoga (Guri Naimit D.

  Reply to this comment
 35. Dhimiter M Xhoga (Guri Naimit D) January 6, 19:01

  Pa Gjok Precin sa artiste merditore,nuk flas,
  ata jane zani jem !

  Keshtu e nisi prezantimin e dalies ne skene,si per clodhien e pjesmarresve Gjergj Marku i cili dhe shtoi:
  -Kuadrot ne Mirdite nuk jane kufizuar thjesht ne specialitetin e tyre,po jane marre dhe me aktivitete te tjera.shoqerore,per te cilat kishte shume nevoje Mirdita.
  Eshte e pabesueshme per brwzat e mevonshem, se Mirdita deri nga mesi vitit 1945,nuk ka pasur treg dhe as dyqane ne pjesen me te madhe te teritorit.te saj. Artikujt baze per jetese,si misri per buke,kripa ,shqeri vajguri,dhe pelhurat,bliheshin ne Shkoder, lezhe, Shengjin, Gjakove, Prizren e deri ne Diber t’Madhe.
  Sot femijet tane nuk i kujtojne dot shume ose s’duant’i dijne.Pra.. kjo ka qene Mirdita.
  Shtegun e lodhshem qe zgjaste 4-5 dite udhe, mirditori e ka vuajtur..Ja degjoni kengetarin Fran Preci, ne kengen me cifteli,qe se pari do me pershendet te ardhurit sot ne kete aktivitet kaqe masiv mr fjale.
  Fran Preci nje burre azgan,si jane malsoret,me ate kostumin karakteristik;kemishe te bardh si bora sa qeleshen me ate Gjoksore te qendisme, pak te hapur ne gjoksin e tij t’shendetshem, ani se kaluar te 60ta kendon e zeri tij, cau mjediset e asaj salle koncerti te pallatit kultures Reshenit.Me te tjerave kenga tregonte:
  S’kam cfare te coj tek gryka furres,
  Ma ka ka ngane qiraje e udhes,
  Barra kockat mi ka blue
  Hall me vdek e gjyq me jetue !
  Salla oshetiu nga brohoritiet sa ta lumsha Fran Preci, e Ai,pershendet si dine mirditoret,me dore ne zemer thote:-Pershendeti te vecante gjithe miqve te ardhur nga Tirane e rrethet !
  Pa ketyre momenteve qe salla gumezhinte nga komentet,Gjergj Marku, mjeshter i fjales artistike del ne skene e biseden e solli- tek libri qe keni neper duar-ju thote spektatoreve,mbi 450 vete ne salle me nje ne duar.e shtoi:
  -Autori me kete monigrafi nuk ka per qellim vec jeten e Ndue Dodbibes,por nepermjet pershkrimit te saj,ai pasqyron, historine e zhvillimit te bujqesise Mirdites dhe jo vetem te saj.Kjo ia rrit vleren ketij libri voluminoz.Ne liber ka disa shifra kur bujqesia ne Mirdite iu afrohej koheve moderne.Po citoj vetem nje fakt: Nga 1630 hektare toke bujqesore, vaditeshin vetem 700 megjithse mirdita tere ujera.Kjo beri qe dhe mirdita e MINERALEVE,bakrin se pari,te mendonte dhe per sigurimin e bukes ne vend.dhe kjo u arrit.
  Me kujtohet hidrotekniku i pare ato vite, Hider Kuci, permes kryetarit i kerkonte Ministrise Bujqesise nje specialist te mirefillte per ate pune.Ai,me Sami Kucin ne krah i ra per 30 dite Mirdite mbare,ani relievi si e dini i thyer, hartoi dhe kalkuloi gjithe rjetin e ujities se rrethit.me ujembledhesa,si ata ne Malaj 1 dhe 2,sa ne Perlat qender,Tarazh,Sheshaj,Prosek,Geziq e vepra te tjera qe per fat ke keq tashe 22 vjet pas 90tes, jane shkateruar pothuaj totalisht…Hamza Hyka na flet me qarte per keto trasformime, dhe e fton ne skene.
  Si te ishte artisi mirenjohur i fjales artistike,me thjeshtesi malsori, se pari falemderoi Ilia Telon kete mjeshter drejtues specialist, te asaj kohe, qe ishte ne sale e na i tha te tera, ne fjalen e tij,-Duke nderuar e falenderu Ndue Dodbiben e Nok Noken,qe na dhane mundesin e me u mbledhe e me u taku se bashki si ne vite shkuar.Kujtuar ate pune me harmoni e arritie qe kemi kaluar,jo pa veshtiresi,po ai unitet bashkeveprimi na solli arritie qe sot kur i permendim na bejne te krenohemi.Nga 30 vjet pune ne bujqesi,une 10 vjet kam qene ne Mirfite tuaj me ju e, me lejoni te perment Kryetarin inteligjent te Blinishtit Lec Becin me Mehill Nikollen te dy drejtues te kohes,sa : Ndue Dodbiben e Nok Noken qe na mbledhin sot me Mark Lleshin,Gjon Koken,Pjeter Kacorrin, Nikoll Sulejmanin, Gjin Noku, Zef Gjepali, Frok Gjet leshi, brigadieri famshem i Bukerrimes e Tj.
  Per librin, them se eshte nje monografi e arirre.
  Pershendtie autorit dhe aktorit( personazhit)kryesor..
  qe na ben ta njohim Mirditen si ka qene dhe si eshte.
  Ralle gjen specialist bijqesie ka,te njohe rethin me kaqe imtesi e profesionalizem si Nok Noka,paraqitur ne liber.
  Nje nga realizuasit e ketyre aritieve per gjithe kohen, i miri mes nesh,83 vjecari Ndue Dodbiba,qe.Jete paste.
  .Nora Ndoi, nje bije artiste e Mirdites do te ngeje me kembe gjithe pjesmarresit,dale ne skene direkt me ate kostumin karakteristij duke kenduar.theksoi:
  -Eshte privilegj per mua te kendoj e pershendes xhaxhi Nduen,dhe miqte qe e kane nderuar me ardhien ketu, per perurimin e librit qe ben fjale; per”Regjizorin fisnik te bujqesise Mirdites”,me penen e Nok Nokes.Ju pershendes”.10 minuta ajo ne skene, beri sallen ta shoqeronte ne kenget e saj popullore.
  Si per te qetesuar sallen ne skene doli nje tjeter specialist i mashuar Gjergj Buna me fjalet:
  -Do ju flas shume shkurt jo me letra e fjale te pergatitura,vetem per viti 1968 c’ndodhi ne Mirdite:
  Ishte shurti 1968.Ne Prosek mblidhet Asamblea e Koperatives,Koperativa me siperfaqe me te madhe toke ne Mirdite.Duhej dore e forte,ta drejtonte.Kryesia e rrethit rekomandoi Ndue Dodbiben qe sot e kemi para.Mashalla mbi 80 vite jete.Gjithe salla ra ne heshtie e mes tyre nje, u ngrit e iu drejtua te deleguarit:
  -Ju me duket se keni ardh per; te prishni kullen per te ndreq kasallen. Fjalen e kishte pse e hiqnin nga drejtues ne rreth e sillnin ne nji fshat Ndue Dodbiben. -Doni me prish rrethin e te rregulloni prosekun -a?!
  Gjergjo i thot- e do puna. Mbyllo fjalen e tij me:
  -Ardhie e Ndue Dodbibes ne Prosek ne vitin 1968,qe nje fatbardhesi per koperativen e Prosekut. Vete pritia e bere nga fshatret me gezim e besim per te.
  Tek Ai,bashkefshataret,shihnin nje personalitet qe u a mbushte syrin.Nxori rrethin pararoje, jo me Prosekun, theksoi njeri nga salla.
  Iu vuri vulen ketyre diskutimeve Kol Ndreka, nje mik specialist nga te paret ne Mirdite nga 1945ya, njohur Mirditen. Ai nga Lushnja ardhur tha:
  -Njoha Mirditen nga Vela e paraclirimit sa Kthella, Blinishti,Oroshi,ne to 4 vjet legjenda perjetuar .S’kam pare me sy vresha apo kanale vadite pervec perrenjve dhe deri provuar; urine e bukes.Ishte viti 1946-te. Ate vit,7 kg. miser ne muaj mershin per fryme.Nga uria thernin deri kaun e parmendes.Po femijet nuk rrinin pa shkuar ne shkolle qe sa u hap.Keshtue pashe Mirditen e ne vite me njerez si Ndue Ddbiba me shoke, pame si ndryshoi.A nuk e pame ate?,krye gjithe aksioneve deri ato social-kulturore,sa ne ato kombetare, Mirditasit dhe Mirditoret lene gjurme.Po e mbyll fjalen time me ne thenie proverbiale mesuar ne lexime:
  -Nuk ka mundesi te dale nje popull i mire,po te mos jete i nje race shume te mire”.Vete emri aqe shprehes “MIRDITA”, i thote te tera.ndaj dhe i kendojme:
  “Oj mirse erdhe e tungjatjeta”…Kjo eshte mirdita.
  Salla qe dhe koridoret i kishte plot ne kor e kendoi kete kenhe me ne skene te madhen cupe mirditase Nora Ndoja.
  Pas ketyr fjaleve te ngrohta, me nderuan mua, mesuesin veteran nga Tirana,origjina nga”Dangellia Naimjane”, ti pershendes.Fjalet keto, zgjedhur Konferncieri,-Drejtor i ketij istitucioni kulturor,bene qe sall te bjere ne qetesi.
  Me emicione si per here te pare ne kete qytet nje 75 vjecar mesues,ngjitem ne skene.
  -Te gjitha u thane ne kete aktivitet,sa Kol Ndreka,s’la fjale per mua.Po permbedh nje shprehie per te gjithe
  -Faleminderit.Une jam rritur ne kesi aktivitetesh,fal punes nje jete me arsim Kulturen ne Tirane,vizituar shume rethe,te me fali Mirdita qe vij sot per here te pare dhe;s’justifikohem,ndiese,po me Mirditasit artiste sa amatore dhe profesioniste,nje jete.Me falni, do ju pershendes dhe ne emer te krahines sime, a me mire te”Dangellise Naimjane”,bir i saj jam,qe; ashtu si Mirdita,kane nxjerre njerez te shquar,sa punuar e ndricuar shqiperine mbare.
  Faleminderit organizatoreve qe ma dhane fjalen dhe per nje arresye tjeter.
  Dua tiu sjell pershendetie nga bijte dhe bijat tona emigrante, une provuar ate,kaluar dete eoqeane,deri ne kanada.(Toronto ),vajzen pare,me dy engjej pasardhes, (sot universitare),Aty kam takuar shume mirditore qe si gjithnje, na nderojne.Nuk po permend emra se jane shume.Po ju permend nje emer djali mirditor;Tonin Ndoi qe, nderon Mirditen, me arritiet,deri aktivitete kulturore si ne Mirdite, organizuar ne lokalin e tij ne Toronto,ku punon familiarisht,sa me bashkeatdhetare ne krah>Krijuar shoqate,krye se ciles Ai.
  E falenderoj dhe nga ketej.
  Po e mbyll dhe me konkuzionin jo vetem timi: -Mirditoret na nderojne si komb ashtu si na nderon ne Tirane; Biri i saj Ndue Dodbiba,kryeveteraneve te Lagje “Ali Demi”,zgjedhur, qe na nderon te gjitheve.
  Me libra te tjera u pasqyrofte kontributi tij,si beri i talentuari Nok Noka,sa morem ne dore sot.

  Vijon “Sa kemi per te thene-lexonani..

  – Dhimiter Xhoga (Guri Naimit D)

  Reply to this comment
 36. Dhimiter M Xhoga (Guri Naimit D) January 7, 01:33

  Sa kemi per te thene Lexonani..:

  ZEMRA e tij si NJE KALA
  Liber me shume vlera ideore letraro-artistike;-tha ne disktimin e tij Ndue Gjoni per Librine Nok Nokes, -ku nje mirditor shkruan per nje mirditor.pergezime, ne librin:NDUE DODBIBA na mblodhi ne Mirdite”..
  Po une do te thoja me vargj : “Zemra e tij si nje KALA,” e ketij “rregjizori”fisnik te bujqesise Mirdites.

  Ja c’poezon Ai:.

  Shume pishtare ka lind Mirdita
  Me shume vlera e merita
  I nderuar eshte Bardhok Biba.
  Me tradita mirditore
  Trashegim nga t’paret e vet,
  Gjalleroj bujqesine e mirdites
  Me kembengulie me vullnet.
  I lartesohet emri Mirdites
  Kur del zani ndue Dodbibes,
  Me vizion, freski mendore
  Regjizor n’veprat bujqesore.
  Ne cdo rast gjente menyren
  E sqaronte ne kohe detyren,
  S’flinte gjume as dite as nate
  Pa e vleresuar mire situaten.
  Ne halle te shumta ne veshtiresi
  Gjithnje ne krah,shoket e tij,
  Me konsulta me gjykime
  Per cdo gje , merte vendime.
  Nuk i shmangej vapes,furtunes,
  Zemra e tij si nje KALA,
  Riti vleren e dites punes,,
  Mbronte femijet,-fukarane.
  Ndue Dodbiba cdo dite ngadhnjonte
  Vitet ikin e Ai ,lartohet,
  Puna e tij mbetet kujtese
  Per Mirditen,model do mbese.
  Shume vlera jo vetem n’ bukqesi
  I kane dhene koleget e tij
  E nderon dhe qielli e toka
  Cfare shkruan per Te;NOK NOKA.

  Tirane 02 Maj 2013. Ndue Gjoni.
  **
  Sa festuar vitin e Ri 2017 me mndien ne atdhe,mar “trinitrine” e rilexoj krijimtare MIRDITOR qe i pershendes. Me ta kaluar ate perurim libri.
  Nga Toronto e Kanadase i lexoj dhe impenjohem per keta kuadro te asaj kohe,qe verte la jo veten “KOMOSARE” e “Regjizore”,por dhe POETE si i nderuari Ndue Gjoni, nje jete,me unitet njeri me tjetrin,per tia nderue faqen e mjerimit MIRTDITES.gjetur ne kulmin e mjerimit clirimi.
  Pacin shendet kete VETERANE ne kete vit
  sa festuam ne familiet e tyre sa atdheu YNE MIRESI.

  Toronto 07-01-2017 Dhimiter Xhoga (Guri Maimit D)

  Reply to this comment
 37. Dhimiter M.Xhoga (Guri Naimit D.. January 11, 02:56

  Njeriu i nderuar NDEROHET- Ndue Dodbiba.
  Ai nderon dhe TIRANEN keto vite PENSIONIST.
  Fundi nje NOSTALGJIE.
  Ne Kuadrin e 101 vjetorit te Pavarsise dhe 69 vjetorin e clirimit Tiranes nga pushtimi nazi-fashist,Organizata e veteraneve te lagjes “Ali Demi”,ku militon veterani Ndue Dodbiba,beri nje mbledhie te posacme ne nderim te ketyre festave lapidare,per te nderuar me kete rast Veprimtaret e saj,
  Ishte 30 Nentori 2013,qe mblodhi veterane e kesaj lagjeje,ku mori pjese nga Komiteti Pergjithshem i veteraneve sh.Nexhmedin Mezenxhiu dhe nga lagjia 2 kryenashkiaku,z.Shpetim Cani.
  Kryetari i veteraneve te lagjes Dhimo Gjini,e hapi kete aktivitet ku fjalen kryesore e mbajti Agim D..,i cili vleresoi punen e veteraneve te lagjes, vecanerisht per punen me pasardhesit dhe me shkollat,sidomos ne kuader te festave jubilare e perkujtimore deshmoreve. .Pas tij Ndue Dodbiba ne funksionin e Perfaqesuesit te Komitetit pergjithshem te veteraneve, foli imtesisht per punen e bere ne kete lagje sa permendi me emra individe te vecante.
  Folen njeri pas tjetrit veteranes si: Hekoran Halili 86 vjecar, ky luftetar i oreve te para nisur nga vendlindia e tij nga Terpani,bri Beratit e Skraparit,radhitur me brigaten e pare e cila mori pjes dhe ne clirimin e Tiranes me 17 Nentor 1944 cliruar.Ky dallohet per punen me shkollat e lagjeve nje dhe dy, per biseda interesnte per ate lufte.
  Terhoqi vemebdien e te pranishmeve fjala e veteranit Nexhmedin Mezenxhiu, perfaqesues i kryesise se veteraneve te Tiranes,ku theksoi:
  -Historia e kombit tone ka tre maja te larta:
  Se pari ajo me Heroin tone Kombetar, Gjergj Kastriotin Skenderbe qe per 25 vjet i beri balle pushtimit Turk me ato luftera legjedare,ku valoi, Flamuri kombetar Kuq e Zi me Shqiponjen dy krenare per 25 vjet rrjesht.
  Se dyti, erdhi data historike e 28 Nentorit 1912 qe shpalli Pavaresine e vendit,pas 50 vjet roberi Turke.
  Se treti,Erdhi maja decizive e lufterave per liri ajo L.N.Clirimtare, qe solli clirimin e vendit me 29 Nentor 1944 nga pushtuesit e huaj dhe kolaboratoristet e vendit. Le te lehin forcat e erreta per kete dite clirimi. ..Une dua te pershendes ne vecanti, veterani Ndue Dodbiba, qe e kemi dhe nga me aktivet ne Kryesine e pergjitheshme, sa ate te Tiranes.Per te dhe gjithe veteranet, dua te jap nje pershendetie urimi,ne kete ceremoni analize te punes suaj,ju faleminderit.
  Dua te theksoj dhe ate daten e formimit te “Brigates se 27S” ne Shkoder,pikerisht e kete dite te clirimit ajo mori dhe detyren per te ndjek armikun tej kufirit shteteror me vellezerit tane.Dihet pse kane mbet jashte kufijve,qe pas 1913-nga vendimi pa drejte i fuqive te medha,Akoma vuan nje komb i tere.
  Te lumte goja ,harazi dhe me duartrokitie i percollen kete fjale pjesmarresit e pas tij, fjalen e mori veterania e lagjes Ali Demi, Oqeane..e impresionuar, tha:
  -Faleminderit dhe ju pershendes ne emer te nenave dhe motrave te veteraneve te luftes sone.Na gezuan festat ku u manifestua unitet.
  Une do te theksoja nder te tjera,se detyra jone si organizate veteranesh,eshte qe te propagandojme e punojme me njerezit qe nuk jane ne radhet tona.C’dua te them me kete; – Te punojme me me brezin e ri,sa ta bejme me masive organizaten tone.Dihet mosha ben te vten,duke i ndergjegjesuar te gjithe e ti nxisim, qe te na pasojne,duke i ndergjegjesuar, na pasojne ne cdo aktivitet tonin, Me shkoollat jam e kenaqur.Duhet perqendruar tek grate, ne menyre te vecante,se dihet roli i gruas,si nene se pari. Ju luem, qe nga ky takim , kryetaret e rinj te lagjeve, te na ndihmojne per ti aktivizuar grate veterane,se kemi shume e duhet ti vkeresojme.Te na nxisi ajo pjesemarie e grave deri 30% ne Parlament.I pergezojme.
  Nga te gjithe u pergezua fjale e saj e llogjikuar.
  Si natyre ekspresiv, foli veterani Ali Laze,qe ngriti nje problem akut:-Te dali nga zona jone nje propozim: -Vlora ka ngritur flamurin me 28 nentor dhe te gjithe te shkojme ne Vlore,ate dite si Kryeqytet,qe duhet shpall me dekret presidenti per nje dite..Pa tjeter pasi te festojme 17 nentorin ,Clirimin e Tiranes sone.
  Eshte cliruar Shkodra me 29 nentor,e kete se luan topi.Po deshi ta festoje si Vlora 28 Nendorin ajo 29-ten.
  Do me falni sh.Nexmedin, po vini ne levizie Komitetin e veteraneve, se ka shume lapidare dhe pllake perkujtimore deri monumente te shkaterruara.Per feste duhet te riparohen.
  Pas tij e mori fjalen kryebashkiaku i lagjes,Shpetim Cani,ky dhe pasardhes veteranes,te fisit nderuar Cani ne Diber,i cili,pasi uroi festat,ndaloi ne disa probleme akute,pa harruar te falenderoje veterane e legjes,per punen e mire qe kane bere..Une jam deshmimtar,13 vjet prane jush. Ju falenderoj per ndihmen dhene ne si pushtet ekzekutiv.tash kryetar pas emerimit te ish kryetares sone Lindita Nikolla si Ministre Arresimi,qe na nderon dhe ne.Ju jam mirenjohes per ndihmen dhe per ju veteranet, do tregoj vemendie te posacme.Nuk dua te flas me perkatesi partiake,po duhet pare cila parti mbeshtesin L.N.Cl dhe veteranet dhe cilat jo.
  Ne eduhet te perkrahim koalicionin e majte,si parti e shtresav te mesme dhe te varfera kryesisht, jo se te tjerat do i abandonojme.Do qeverisim per te gjithe.
  .Dihet luftojme per nje Shqiperi Europiane dhe ju, jeni nder mbeshtetesit e pare.Ju jemi mirenjohes.
  Ne fund te fjales tij Ai pershendeti PS. dhe qeverine ne koalicion me LSI-ne,se e ka nisur mire qeverisien e vendit.Ja shikoni Tiranen se c’beri Rama,keshtu do behet shqiperia mbare.Keq na vje qe kryetari zgjedhur nga opozita e djathte,po ben te kunderten.Ai nuk investon sipas nevojave te qytetarev po te partiakeve.
  Ne si njisi bashkiake na jane kufizuar kopetencat.Lul Basha, investon per lagjet me drejtim te PD.Po vetes ia ben se zgjedhesit,do ia thone fjalen e tyre..
  Teksa kryetari veteraneve te lagjes u ngrit e tha sot kemi dhe nje te vecante..ia nderprue fjalen, veterani Fejzi Muca: -me falni nje problem qe jo se u harrua,po kaloj pa dashie:-Duhet tu japim nje pergjitgje te forte,ju te zyrave e dini, Kolaboratoristeve per festen e 29 Nentorit.te prere, se nuk durohen deri rugeve me ofendime ne veteraneve.Pa tjeter
  -“Qente le te lehin, karvani te na eci perpara.”
  Kryetari Dhimo dha pastaj vendimin e kryesise veteraneve te lagjes,per pranimin e pese pasues VETERANESH te rinj: Ata jane:
  – Behar Gjika, Enver Basha,Dhimiter M.Xhoga, Zef Nikolla dhe Enver Gjikcelaj. I kemi sot midis nesh, te cileve ju uroj nga zemra shendet e te ngrejne lart e me lart sakrificat e paraardhesve te tyre-Deshmore.
  Lart e me lart kujtimi i te reneve.
  Pas pershendetieve e perqafimeve vellazerore u kalua ne biseda te lira deri me dollira urimi te gjithe nga nje shishe birre para.
  ***
  Kujtoj sot sa kaluar viti i ri 2017-te,kete ceremoni, pasqyruar,gjate e imtesisht ne librin e Ndue Dodbibes,Autori veteran Dhimiter M.Xhoga,hartuar atij pas asaj ceremonie te shkelqyer te Librit “Ndue Dadbiba na mbodhi ne Mirdite” pershtypie nga ceremonia,qe la mbresa mes te Reshenit, si ne nje feste te vertete,mes mbi 450 pjemarresve,deri nga rrethet.(Nga Gjirokastra,Tirana,Lezha,Lushnja,kolege te tij, sot kuadro veterane pesioniste aktiv..
  Pershendtie te gjithe pjesmarresve ne ate takim sa lexuesve te dy librave;kuadrit Veteran Ndue Dadbiba : Ate te Nok Nokes prej mbi 250 faqe libri,te ilustuara me fotografi sa ate te mbresave nga ai aktivitet, bere mesuesi Veteren Dhimiter Xhoga.Peruruar kjo ne kete mbledhie prag festash. Faleminderit pjesmarresve ne aktivitete,kushtuar librave te vecante-VETERANEVE.
  -Sa nisur ky viti i ri 2017,si larg atdheut ne emigracion tej oqeanit(Toronte-Kanada) ju uroj Gezuar sa mendoj tua kujtoj kete evendiment,lene mbresa ne MIRDITE sa lexuesit qe na kane pershendetur ne si autore,sa vete Heroin e librit Ndue Dodbiba,sa festuar 86 vjetorin e lindies tij.
  Paste pleqesi te mbare me ata femije e pasardhesit.

  Faleminderi Gazetes “DITA” per botimin e shkrimeve derguar.ne kete fillim viti qe e kalofshi me suksese.

  Toronto11-10-2017 Dhimiter M Xhoga(Guri Naimit D)

  Reply to this comment
 38. Hamid Kryeziu January 22, 14:34

  Me thane se ne nje kanjon te bukur te Shqiptarise,i cli i ndane dy bjeshke te larta,ndodhet nje ure atraktive druri,e cila bashkonte ato male.Vndosa ta vizitoj.Ishte dicka fantastike! Poshte gurgullonte uji i pastert si loti,i cili mund te pihej me kenqesi, pa e kulluar fare.Te dy anet e grykes ishin te mbuluara me gjelberim e druj te gjate.Dukej disi si perrallore.Bukurine e plotesonin dhite e te dy aneve,sa duke kullotur e sa ishin cuar areza , thua se do t’i mberrinin majat e drunjeve.Ishte dicka qe mund ta pershkruante vetem Naimi.
  Mberrina ke ura.Nga poshte,aty ku isha une,ura dukej si nje shtage barish, e cilaj puqet me dy anet e maleve dhe dukej se po puqet edhe me qiellin.Ishte aq large e larte. Vendosa te ngjitem nalte.Po te keqyresha posht me dukej se do ta theja qafen.Isha frikacak.Ulem ne nje maje shkembi te vogel.Shikoja dhite e asj ane.Dicka impresionuese!Edhate luanin thua se ndonje fushe magnetike i mbante per toke.Une dridhesha si thuprra ne uje e ata kercenin thua se jane ne rrafshin e Muzeqes apo te Dukagjinit.Me dhane kurajo dhe arrita mire ke ura.
  Ura ishte pak me e trash se sa dukej nga poshte.Nuk ishte e zbrazet.Ulem dhe pres qe ura te zbrazet pasi qe dy veta nuk mund te kalonin ne te njejten kohe.
  Diku, ne mes te ures ishin dy cjapa, njeri i kesaj ane e tjetri i asaj.Kuptova se shtyheshin me fjale.Briret nuk i perdornin.Kisha pershtypjen se i ruanin per sulmin final.Pritja te shoh se kur do te ndodh perplasja e fundit.E dija se deshet sulmonin me furi njeri tjetrin koke me koke.Me interesonte se cfare lufte bejne cjapet.Me kane thene se lufta e tyre u ngjane luftes se qeneve.Qohen areza dhe i cakrojne briret per t’i dhene kudershtarit sa me shume dhimbje.Me duket se keta nuk ishin te tille.I cakrronin briret thua se jane gota rakish.
  U lodha duke pritur.Me duket se keta cjapa e dine fatin e dhive te ures nga perrallat.Qohem dhe vazhdoj rrugen duke mos patur shprese se cakrrimi i ‘gotave’ te tyre do te pefundoje.

  Reply to this comment
 39. Syrja Islami February 1, 21:15

  ZOTI VIKTOR MALAJ

  Jam nje pensionist por dhe abonent i rregullt i Gazetes ”DITA”.
  Artikujt teper interesant ne sherbim te kombit shqiptar te perpiluar nga kolegji i gazetareve tuaj jane jasht mase ne interes te popullit e atdheut tone.
  Por ne vecanti artikujt tuaj qe mundohem t’i studioj me laps ne dore per te nenvizuar frazat me te vecanta,por nuk mundem dot se artikujt tuaj duhet te nenvizohen nga fillimi e deri ne fund.
  Por keta politikanet tane e ne vecanti keta te dy te koalicionit te majte cfare mender xxxx duan qe i shtrengojne dhembet njeri tjetrit.
  A je i majte mor vella,atehere uluni ne tavoline te rrumbullaket e vendosni cdo argument ne interes te kombit e te popullit.
  Sic duket ketu duket ashiqare se keta maskarenj i tregojne dhembet njeri-tjetrit me vota ,po te kene mend qe te bashkohen populli u jep edhe mbi 99 %,kjo eshte ne interes te kombit.
  Kjo grindje ne mes tyre do te thote se luftojne per karrike dhe karrikja ka para ,ka vjedhje,ka korrupsion.
  Ketu del sheshit se nga vjedhja nuk heqin dore,prandaj edhe reforma ne drejtesi besoj se do beje nje verre ne uje.
  I lumte pena edhe Arben Dukes qe i shan sa u nxjerr gurin e fundit por budallai ngelet tere jeten budalla dhe hajduti i ketij populli nuk e kupton qe po u shkon mbrapa ketyre maskarenjve ,Faleminderit.

  Reply to this comment
 40. Niko June 21, 22:38

  O z.Thano! Po pse more zoteri ? Edhe na ve gazeten perpara per ta lexuar dhe na ben per te vjelle me ate video- spot politik te PS( pasi s’guxon te klikosh per nje artikull se te del dhe shoqeron zhurma e spotit si mize kali).

  Reply to this comment
 41. Golik Kokojka D. July 9, 07:36

  O komentues Niko. Laj gojen para se te flasesh, per kryeredaktorin e pashoq z.Thano.
  Gazeta DITA eshte “DRITE”sa ndricuese,per ata qe duan SY dhe; verbuese per ata qe i shohin seprapi aritiet.
  Me konsideraten”Opozitare po VELLEZER”.
  Golik Kokojka.D.

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 May 4, 09:03

   golik
   ke shumë të drejtë për ato që thua”Gazeta DITA eshte “DRITE”sa ndricuese”
   të njëjtën gjë thonë dhe për biblën e vejtër e të re,për kuran e për budizëm,për induizëm dhe taoizëm!!
   nuk ka radika që nuk përgjërohet për “dritën” e tij,bile dhe të vrasin për të!!ti je nga këta tipa??
   kurse njeriu normal,flas për atë që vetëm dritën e djellit njeh si dritë,bile dhe me hijet e saj,kritikon atë që nuk i duket e drejtë!!ndoshta dhe mund ta ket gabim,por prap ai shpreh mendimin e tij!!
   “kryeredaktori i pashoq”(për ty krisht,muhamet a budë)ka arsyet e tij që e bën atë që kundështon niko!!dhe ai do të mbajë gazetën gjallë,dhe ai bën kompromise për të mbijetuar,prandaj kur vihet në diskutim,vihet në peshore, personaliteti i një “kryeredaktori i pashoq”!?
   merren parasysh të gjitha këto arsye!!
   dhe aty del nëse është””kryeredaktori i pashoq”,apo kryeredaktor i pashoq!!
   dhe thamo nuk është i tillë!!
   është vetëm kryeredaktor!
   i kapur!!

   Reply to this comment
 42. Ahmet Collaku September 25, 02:40

  NE VIGJILJE TE 100 VJETORIT TE NAFTES SHQIPTARE

  PROF. DR. TELO VELAJ, PORTRET NAFTETARI

  Te besosh eshte fuqia e dyte, e para eshte te duash.
  Viktor Hygo

  Ahmet Ҫollaku

  Në Shqipëri specialistë nafte të graduar, që shtiren, ka me thasë, ndërsa specialistë me menu apikative ka pak, fare pak. Shtirja është kolerë qytetare. Fatkeqësisht, kemi shumë “shkencëtarë” bërë thyes me këto qeveri te cilat i kane çertifikuar gjeosekseret komediane ngjitur korridoreve dhe sallave qe mbajne varur në gjoks medaljone me tituj Dr. Prof., shërbëtorë motelesh në anëve rrugeve. Doni t’i numërojmë? Ka shumë të tillë, po te gjithe heqin valle dhe pozojnë në
  Prof. Dr. Telo Velaj
  sistemin 3D. Këta mostra, sikundër ata analistet e pasur, mbrojne qeverite tonë, ndërsa vendi rrudhet dita ditës. Një specialist i vërtetë nafte, diku nga mezi i Shqipërisë, kur unë e pyeta për naftën, më tha se, sikur fontane të shpërthente mu në qendër të Tiranës, do të shkonte t’i bënte m… sepse e kane flakur pensionist me 300 dollarë në muaj. Ai tani rrethe te 80-dhjetave i është vënë greqishtes, të shkojë tek djali, në Greqi, të bëhet grek, se ashtu i leverdise me mire. Pa pikë dyshimi ata do ta paguajnë mjaft më mirë.
  Po, le te kthehemi tek personazhi radhes, tek Prof. Dr. Telo Velaj. Ndryshe nga të tjerët, specialisti Telo Velaj shfaqet gjithmone i buzëqeshur, energjik, i pasionuar, dashamirës jo si mumjet hermetike te koridoreve të digastereve qeveritare si varreza moderne. E njoh mire sepse bashkë kemi ristudjuar zonën e Blinit, atë strukturë të bukur, por me amplitudë të vogël për të cilën disa drejtus të përçitur me istruktorët e KQ, na bënin presion qe të projektonim! Ky kërcënim i frikshëm na la ca netë pa gjumë, por më mirë kështu pa gjumë sesa të kishim vepruar kundër bindjeve tona, të digjnim disa miliona leke.
  Sikur shlodhem kur e mendoj gjeologun Telo Velaj. Me trup mesatar, me flokët e rritura, që në disa raste lëshoheshin si mburojë në ballë, ai shtërngonte dorën dhe përqafohej me shokë dhe kolegë. Ai vinte cdo dite nga qyteti Kucoves duke sjelle ne institut dicka nga fryma e fundit e gjeologut te madh polak Stanisllav Zuber, te cilin e vrau primitivisht sistemi monist qe diten e pare.
  Gjeolog Telua, shfaqej në Insitutin e Naftës në Fier si një meteor, që nuk godet. Më kujtohet e qeshura e tij e lartë, që kumbonte dhe derdhte kënaqësi tek ata që e dëgjonin, tek ata që ishin në simetri me ‘të. E qeshura e tij ndihej që nga rruga nacionale Fier-Berat, kur vinte nga larg, herë shpejtë, herë vonë, herë i lagur e herë i ftohur, herë i djegur, por gjithmonë nxitimthi, sepse kishte humbur shumë kohë duke pritur rrugëve për makina të rastit. Në vend që ta ndihmonin, partiaket cinik i kërkonin serinë e biletes me të cilën kishte udhëtuar, hipur në karroceri (!) Hip-zbrit! Rrugëve (jo vetëm ai), specialistët e naftës nuk humbën vite dhe muaj, por një jetë të tërë. Kështu i dogji specialistët e naftës sistemi monist. Specialistet e ndermarrjeve urdhëroheshin të bashkëpunonin me Institutin e Naftës, të bënin shkencë pa u dhënë makinë, të ecnin me këmbë se keshtu kishin ecur edhe partizanët.
  Por jo vetëm kaq. Shumë nga këta heronj nuk kishin as shtëpi ku të jetonin, ndryshe edhe nga kafshët, që kanë një kasolle, një kolibe, një strehë. Në ato vite fjalori shqip i Kristoforidhit u pasurua me fjalët e reja moniste si: Teknokrat, buroktrat, borgjez, karrierist, egoist, kapitalist, hileqar, dinak, fodull, spiun, oportunist, revizionist, frikacak, mendjemëdhenj, rehatçinjë, bythëmëdhenj, bjellogardist…, të krijuara nga instruktorët e partisë dhe drejtorët e ndërmarrjeve. Tani, në këtë “demokraci” nuk përmenden më këta epitete, por ama nuk kujtohen as emrat e specialistëve, thua se jemi në një planet tjetër.
  Prof. Dr. Telo Velaj mendonte gjatë udhëtimit për përgjithësimet, projektet, temat, të cilat i bënte herë vetë dhe herë me shokë. Telo Velaj si më parë edhe tani është i sinqertë. Ai nuk shtiret, nuk bën hile, thotë qartë e pa ekuivoke mendimet e tij shkencore apo shoqërore, ndryshe nga shumë të tjerë të graduar. Atë nuk e bën dot armik edhe nëse insiston, sepse ai është korrekt, i ëmbël dhe dashamirës. Ai di të repektojë dhe të lëshojë. Tolerant deri në dhimbje, ai i do dhe i jeton të gjithë, sepse sëpari ai dashuron punën dhe nuk merret me fjalë. Ai nuk është cinik dhe egoist, epidemi kjo që ka veshur dhe armatosur gjithë specialistët e lartë të Naftës Shqiptare. Morali është një luks privat dhe i kushtueshëm, thotë Henry Adams. Po të mos ishte ky infeksion, detashmenitit të naftës shqiptare nuk do t’i rezistonte asnjë qeveri demokratike-fashiste, sado e fuqishme të ishte dhe sado e lidhur me institucionet e Evropës dhe përtej, të cilët na përkundin në djepin tonë për të na vënë në gjumë, ta harrojmë fare Shqipërinë e mbarsur, e cila hë për hë nuk ka ndërmend të lind ndonjë njeri për të qenë, se, për hero as që bëhet fjalë!
  Prof. Dr. Telo Velaj pronëson një seri studimesh gjeologjike, për zona të ndryshme të Shqipërisë. Ai duhet studiuar dhe skeduar, sepse ka shumë mendime shkencore personale me vlerë të madhe. E mendoj këtë fond shkencor dhe më vjen keq për te, por shumë herë më tepër më vjen keq për popullin tim. Unë urrej pa limit administratën e tanishme të qeverisë shqiptare, atë të moteleve shqiptare, që nuk kujtohet për personalitete të tillë shkencorë, për aftësitë e tyre, për eksperiencen e tyre, që mbart me vete të nesërmen, sepse çdo punime ka studime, që kërkon të nesërmen. Asnjë nuk kujtohet për këta shkencëtarë aplikativ shqiptarë.
  Por le të pyesim, kush humbet në të vërtet?! Diçka humbet z.Telo, po shumë më tepër humbet Shqipëria jonë, për atë fond të painventarizuar, që ka të bëjë me naftën, me këtë pasuri të shenjtë të vendit tonë. Të huajt, këta OSBE, BE, KE dhe kompanitë konçensioniste, janë pjesë e Oktapodhit. Kush thotë, që ne nuk kemi aftësi të drejtojmë gjithë proceset, që kanë të bëjnë me kërkimet, zbulimet dhe administrimin e naftës Shqiptare?
  Z.Telo ka bere shume studime dhe ka projektuar mjafte puse. Studimet individuale të z.Telo për Diapirin e Dumresë janë pasaporta e tij. Ai ka konceptin e tij për këtë gjigant të madh nafte ende të pa zbuluar! Gjithashtu ai ka mendimet e tij për diaparizmin Shqiptar i cili shtrihet jug-veri e më tej. Studimet e naftës, që lidhen me diapirizmin, bota i ka nisur shumë vite më parë, dhe kështu janë zbuluar shumë vendburime të fuqishme nafte. Në botë ka sot institucione, që merren posaçërisht vetëm me studimin e diapirizmit. Kështu, z. Telo Velaj në këtë shkencë ka karriken e tij, në të cilën nuk mund të ulet ndonjë tjetër.
  Ka shume të graduar në naftë dhe në shkencat e naftës. Por pa më thoni, çfarë thonë këta specialistë dhe shkencëtarë për njëri-tjetrin?! Vetëm shajnë. Ata janë cinikë, egoistë të tejskajshëm. Të gjithë, si ata që u lexojnë studentëve disa leksione të kopjuara apo të përkthyera vite më parë, ashtu edhe ata gjoja super të kualifikuar, që punojnë nëpër kompani të huaja, të cilët në CV-të e tyre shkruajnë se kanë shkëlqyer! Te gjithe jane cinik, si ata qe gjoja lartesojne aftesite e tyre profesionale ne Facebook, ashtu edhe ata qe bejne art me ha-ha-ha, por qe nuk ua mban te kritikojne qeverine dhe ish koleget tane qe mbajne vulat qeveritare.
  Pa më thoni: Si janë përfshirë këta specialistë në këto qeveri dhe kompani të huaja? Me konkurs? Jo! Me punime autorësie? Jo! Ata janë ngulur nëpër ‘to me hile dhe miqësira demokratike. Ata janë vendosur aty si gjeobiznesmenë. I kanë kapur ato punëra, duke kërcyer që nga zyrat e korrupsionit. Më thoni: Si është puna që këto kompani të huaja, që menaxhojnë miliona dollarë, akoma nuk kanë zbuluar deri tani, një vendburim industrial nafte?! Tridhjete vite hapje. Tani të huajt i dinë më mirë se ne, sa përrenj, lisa dhe brinjë ka Shqipëria. Si thoni ju, nuk u dhimbsen paratë të huajve? Kuptohet, është paaftësia e ciceronëve gjeoshkencëtarë Shqiptarë! Këta gjeopolitikanë Shqiptarë, nëpër këto kompani të huaja, ekspozojnë si banditët punimet dhe studimet tona. Por, asnjëherë nuk mund ta ekspozosh drejt një studim apo punim, kur atë nuk e ke bërë vetë. Kështu pra, këta shkencëtarë, që shtiren të ditur me tituj Prof. Dr. paaftesitë e tyre ua hedhin si llaç të tjerëve, atyre që nuk duan, atyre që janë më aplikativ dhe më të moralshëm. Pyetja është e thjeshtë: Çfarë bëhet me naftën Shqiptare, që e grabisin të huajt? Qeveria, në vend që të investojë në industrinë e naftës, harxhon jo pak para për të blerë helikopterë dhe makina luksoze për vete. Investon për agitacion dhe propagandë për votime, ndërron karriket, investon për një godinë të re parlamenti, dhe bën sikur nuk e di se ku shkon kjo naftë, që del nga nëntoka jonë, e cila e rindërton vetë-veten për disa muaj…
  Prof. Dr. Telo Velaj është nje fond i çmuar, për të cilin herët a vonë dikush do të kujtohet, por atëherë do të jetë vonë. Për kapjen e këtyre vlerave bota moderne lëviz kryqëzata të dukëshme dhe të pa dukëshme. Fatkeqësisht, tani në Shqipëri flamurin e ka kryqëzata e hirit. Vendet e botës janë modernizuar me menaxhimin e pasurive natyrore, dhe jo me menaxhimin e moteleve dhe partive. Këtë mesazh skenon dhe rrezaton portreti i kolegut tim, Prof. Dr. Telo Velaj. Sepse nuk mund të jesh specialist apo shkencëtar, nëse nuk je i çiltër, i ndershëm. Por, a do të kujtohet ndonjëherë kjo lloj qeverije për këto elitare të naftës Shqiptare?! Kjo është çështje, që duhet të na tundojë nga brenda. “Mësoje pra, se veprimtaritë më të larta i kryejnë ata, që duken sikur s’bëjnë asgjë. Pikërisht ata dinë t’i trajtojnë njëherësh, si detyrat njerëzore ashtu edhe ato hyjnore”, thotë Seneka.
  Specialisti Telo Velaj, megjithe shendetin e renduar, mendon dhe shkruan per naften Shqipatre. Ai botoi tani afer ne anglisht, nje liber per Diapiret Shqiptare me ndihmen e nje shtepie te huaj botuese. Nese te huajit na ndihmojne, qeverite vendase bejne te kunderten, bejne ceshte e munduar te na pengojne, te na i djegin librat qe shkruajme. E ku numurohen poshtersite e qeverive shqiptare! Qeverite tona jetojne me legjslatura, kurse punimet dhe studimet e Prof. Dr. Telo Veles, nuk kane legjslature, ato presin aplikim. Dhe, te mos harrojme refrenin, ‘Ha-ha-ha…’ te kolegeve tane, ushqimin organik per pushtetaret tane!!

  Reply to this comment
 43. Dh. M.Xhoga (Guri Naimit D) October 2, 20:36

  Nje kerkese- Redaksise e Gazetes :”:DITA”:
  Ne se ka mundesi, bejeni te ditur per lexuesit..

  Ne Toronto te Kanadase,me miratim te Org Veterave Tirane,krijohet shoqata e Veteraneve dhe Pasardhesve te luftes,si organizate e pavarur politiko shoqerore, pluraliste dhe jo qeveritare.

  Sipas nenit 2 te statutit te org Pergjitheshme, ku thuhet:Org.eshte nje bashkim vullnetar i te gjithe veteraneve dhe pasardhesve.pa mare parasysh perkatesine partiake,bindiet politike,fetare,krahinore dhe gjinore”.
  Ne mbledhien e pare themeluese 16 shtator 2017,jo pa qellim kjo date,qe koncidon me mbedhjen historike te “Konferences se Pezes”. Muaren pjese 12 veterane dhe veterane pasues, qe banojne ne Toronto te Kanadase dhe vendosen unamimisht, Krijojne organizaten ne kuadrin e Organizates se VETERANEVE te shqiperise,
  Antaret e pare jane:
  1 Donika Piro Kadena-veterane, 2-Valentin Haxhiraj,
  3-Aferdita Qendro,4Vjollva F,Spaho 5-Drita S.T.Skilia,6-Xhafer S. Skilia,7-Spiro Kico Pandeliu,8-Irma Pandeli (Ndreu),9-Liljana V.Honia, 10-Janaq Pano(shkrimtar), 11-Kristaq Turtulli (shkrimtar)dhe.12-Lindita Xhoga,
  (ekomomiste).
  Kerkesat jane ne ritie,kjo sidomos, ne kuadrin e festave te Nendorit dhe vitit Jubilar 550 vjetorit te Herroit Kombetar- Gjergj Kastrioti-Skenderbeu.
  Nismetare: Pasuesi Veteran 82 vjecari
  Drita S.Skilia, Janaq Pani, Dhimiter Xhoga (ngarkuar nga Komitetit pergj.te Veteranve-Tirane )
  Pergatiti per gazeten
  Dhimiter Xhoga.

  Reply to this comment
 44. Andi Meca November 13, 13:46

  pershendetje! mund te abonohem ne gazeten Dita?

  Reply to this comment
 45. Guri Naimit D(Dh Xhoga) January 25, 00:27

  VO Me falni per gabimin; Jo Lindita Xhoga po Natasha Xhoga.
  Ne listen e pasuesve veterane shtoni dhe:
  1-Arqule Robo,2-Tahir Nezha,3-Fafsi Hajdari,4-Kico J.Buta,5 Spartak Vero,6- Alfred mehmeti,7-Faslli Mici,
  8-Emin Ymeri,9-Harilla J.Simaku.10-Kliton Verli.
  Me fillimin e muajit Shkurt behe zgjedhjet e Komitetit drejtues. (kjo per lexuesit e interesuar ne Toronto.)
  Pasuesi veteran- per shtypin ;
  Guri Naimit D( Dh Xh)

  Reply to this comment
 46. Joni April 9, 18:46

  Pershendetje , ndjej nje lodhje dhe veshtirsi ne te ecur te kembes se majt dhe dores mungesen e sensibilitetit . Druaj se eshte nje demtim nervor , cfare duhet te bej ne kete rast . Faleminderit

  Reply to this comment
 47. Atanasio Pizzi April 26, 18:07

  Se mi contatta le posso dare notizie di tante cose inesatte che gli arbereshe portano in Albania
  Atanasio arch. Pizzi
  3389048616

  Reply to this comment
 48. anticensurë25642654 May 3, 17:21

  o ben duka
  përse i ke bllokuar komnetet??
  lëri hapur o derdhtar!!
  më të zi se e ke bërë faqen ti nuk ta bëjnë dot të tjerët!!
  ja tashti e pordhi dhe atë palo kushtetuese rama!tashti do të futet labova në greqi o dukë!!nuk ke më nevojë për vizë!!apo do të të fusin ça shkelma dhe ty!!do të të nisin këtej nga shqipëria e mbetur!!
  megjithëse gërku i do tradhëtarët!!i mban mirë!si pirdho t’dhimin e qenefis shabanisin!!ec se bën emër në graqi dhe kërkon azil në ameriqi!!
  hy njerëz legena!!
  mos u mërzit beno!!ka shumë si ti!perandor keni molin e kadarve!!

  Reply to this comment
 49. Krist June 5, 17:45

  Bedri Islami,Viktor Malaj,Xhevdet Shehu,lapsin nuk e perdorin keq,pra ,ne nje fare menyre,jane bere zanatcinj,por mentaliteti i tyre,duhet te mos behet objekt,ne shkrimet e tyre.Bile,me sakt,do te desheroja te thoja,qe te hiqnin dore nga cfaqja militantiste (ata kane te drejten e tyre,te angazhohen apo te aderojne ne cdo krah te politikes).Jane gazetare dhe duhet te cfaqen te paanshem,pra ne krahun e pushtetit te katert.Pushteti i katert (ata jo se nuk e dine,bile e dine shume mire )duhet te luftoje me shume “, “mekataret”,qe me keto “mekate”demtojne interesat e popullit.Natyrish te shprehen edhe per politiken ne pergjithesi,per t’i ardhur ne ndihme ,atyre,qe te mos perserisin gabimet (te cilet pushteti i katert ja ve ne dukje).Por gazetaret qe siper shenova,tregohen shume te politizuar,bile ka raste qe tejkalojne e kufijte dhe shkruajne me ete politizuar se vete politikanet (dua te them,se behen me fanatike se Papa).Sa do me pelqente gazeta Dita (edhe keshtu e lecis me interes dhe deshire),pa politizimet,sidomos te skajeshme te tre lartpermendurve.

  Reply to this comment
 50. anticensurë25642654 June 12, 16:53

  o ben duka a e ke marrë vesh!?
  “”Në samitin e qershorit, ne do të japim miratimin tonë për rrugën europiane të Shqipërisë. Kemi zgjidhur tashmë të gjitha problemet, ne duhet të ndihmojmë dhe të mbështesim Shqipërinë në rrugën e saj europiane”, deklaroi Kotzias.”
  gërku i paska zgjidhur problemet me ne o dukë,o tradhëtar!!
  askush nuk di gjë këtej!të paktën ne idiotët që quhemi publik!
  ne i marrim të dhënat nga gërku se ti e thamo duhet të merreni me llogjet e tramp&kim!
  prandaj ishte tërë ajo gjullurdi,teatër opozitë-pozitë!tërë ato “kryengritje” të luajtura tmerrësisht keq dhe të paraqitura më ndyrë nga kazani i ramës!
  kazan në të cilin zjen ti,thamo dhe baze qerosi!!
  ju të tre të zjerë bashk ska llum që jua kalon!!
  o tradhëtar i labovës dhe nga labova,je i kënaqur tashti??
  hy ndyrësira!
  hy farë e qelbur!

  Reply to this comment
 51. anticensurë25642654 June 13, 15:54

  Çfarë hipokrizie – o Zot!
  vet portretizim i poetit partiak arben tradhëtar duka!!

  Reply to this comment
 52. 王毅 July 26, 06:32

  aa内容zzzz

  Reply to this comment
 53. kondi August 2, 14:20

  Para se te largohemi ose humbur vendlindjen tone – atdheun – kemi humbur/jemi larguar nga vetvetja.

  I nderuar zoti Thano,

  duke ju falenderuar per nivelin e gazetes tuaj e cila perpiqet te ndihmoje sadopak ne ”te menduarit jashte kutise” do te desha te ndaj me ju disa mendime personale modeste.
  1.me pelqeu shume debati/ anketa e mendimit intelektual per qeverisjen Rama deri tani e sidomos artikujt e Cukallit e prof. Kabos.
  2.mendimi humanist modern e ka bere te qarte se cdo platforme ose praktike qeverisjeje pasqyron mesataren statistikore te profilit psikologjik te individit qe perben komunitetin ne nivel lokal ose kombetar.
  3. rruga drejt civilizimit europian kerkon mentalitete te ri , zakone te reja, qe nuk arrihem me vendime qeveria as me artkuj /hartime ose ziliqare te pseudointelektualeve por me PUNE DHE PERPJEKJE INVIDUALE NGA SEJCILI PREJ NESH DITE PR DITE DERISA TE MBYLLIM SYTE.
  4pse e pelqej gazeten tuaj? si emigrant intelektual shqiptar qe jam kurioz te mesoj kam gjetur tek ju artikuj qe me kane ndihmuar te permiresohem ne nivel personal ne drejtim te NJOHJES SE THELLE TE VETVEHTES SI KUSHTI BAZE PER TE KUPTUAR BOTEN PERRETH.
  5.JU FALENDEROJ per sa me lart dhe perunjesisht do tju uroja te celnit ne te ardhmen anketa intelektuale psh. pse largohen shqiptaret , reforma ne drejtesi dhe KU po shkon shqiperia me te ftuar per shkrime/opinione edhe ark. maks velo, edhe prof. artan fugen edhe agim bacin . edhe erjon kriston etj etj
  6. jam i bindur qe kemi kapacitete – shembull eshte emigracioni e integrimi i suksesshem – por KEMI NEVOJE NE SHQIPERI PER MODELE POZITIVE ME KULTURE E INTEGRITET . JU MUND TE BENI DICKA PER KETE. ju faleminderit e suksese ne punen tuaj fisnike.

  Reply to this comment
 54. Guri Naimit D(Dh Xhoga) August 13, 22:19

  Flet komentuesi “kondi”,ta lexojme e rilexojme.. sa c’thote per gazeten “DITA” e falemderojme . Ajo po e ralizon ! E them une tej oqeanit, “trinitrina” per dite marre,
  Asaj i shkofte sipermaria mbare.
  Guri Baimit D.( Dh Xhoga)

  VO.Ju lutem redaksise,nese mundeni, me ribotoni nje shkrim te me siperme( nr 10 te komenteve,),ne 15 vjetorin e ndarie nga jeta,te nje”Pasuesi veteran” e konkretisht te,Ziso Vaso Dama biri “Luftetarit te Shekullit” Vaso Dama (-ky 1 shekull jetuar me arme ne dore, 25 vjetorin e ndaries nga jeta),qe prehen atje ne Micanin e”Dangellise Naimjane”,fatkeqesisht,thuajse braktisur pas 90tes. Do nderonit nje fshat te tere,dikur me mbi 100 shtepi.
  Shkrimi titullohet
  “Zizo Dama Pasardhes i “Luftetarit te Shekullit”Vaso Dama”(Ziso-.Ndare nga jeta 15 vjet para- Mars 2003-
  Do ju jem mirenjohes( si i moshar qe jam e pas nje “ishemie cerebrale tranzitore kaluar,se riprodhoj dot.).
  Me shume konsiderate.

  Toronto13-08-2018 – 82 vjecar “Pasues veterani”
  Guri Naimit D.(Dh Xhoga)

  Reply to this comment
 55. ligor August 19, 17:54

  Pershendetje
  Me lejoni nje replike me Z Bedri I slami per shkrimin e tij per artikullin e Z Kim Mehmeti
  Detyra e nje analisti me integritet eshte qe te beje oponencen e qeverisjes dhe jo te behet parzmore e saj ne rastin e pare kur nje tjeter analist kritikon punen e te pagabueshmit Z . Rama
  Po eshte e vertete se zullumet e paraardhesit Z Berisha jane ku e ku me te medha, por do te vazhdojme akoma qe per hir te kesaj ne duhet ta pranojme Z Rama si e keqja me e vogel dhe ti bejme hosanara .me mire nje kritike mbase jo plotesisht e merituar , sesa 1000 lavde te pamerituara qe behen nga tabori i pseudoanalisteve qe jane bere miliardere nga lepirja e B…. se politikaneve ne pushtet dhe nuk do te deshiroja qe ne kete tabor te beni pjese edhe ju Z Islami, sepse i kam lexuar me shume kenaqesi shkrimet tuaja dhe te gazetes suaj qe i adresoheshin PD ne kohen kur kjo parti ishte ne pushtet dhe me te vertete i keni bere nje sherbim te madh opinionit publik , kurse tani me vjen keq qe gazeta juaj eshte kthyer ne nje kopje te shemtuar te gazetes ZERI I POPULLIT SHERBIMI ME I MADH I NJE ANALISTI ME INTEGRITET DHE NE RADHE TE PARE PATRIOT ESHTE TE THOTE TE VERTETEN edhe kur kjo e vertete nuk i sherben partise ndaj se ciles ai ka afeksion. sepse keshtu duke i treguar publikisht gabimet mbase i ben sherbimin me te madh kesaj partie dhe ne radhe te pare kombit . me peshtiros thenja e nje exponenti te larte te PS (qe me mburje infantile qe nuk mund ta beje nje politikan me pervoje) ka thene : UNE DUA ME SHUME PARTINE SOCIALISTE SE SA SHQIPERINE , NESE KJO ESHTE BERE MOTOJA E ANETAREVE TE PS SE TANISHME ME VJEN KEQ QE KJO PARTI PASKA RENE KAQ POSHTE
  Me erdhi mire kur para disa ditesh gazeta juaj tha disa te verteta ndaj keq qeverisjes, por cfare ndodhi qe shume shpejt ju u kthyet ne parzmore e saj dhe nuk do te deshiroja qe ju e bete kete thjesht per te arritur disa perfitime meskine sepse kjo nuk eshte gazetaria qe pritet nga ju

  Reply to this comment
 56. Ahmet Collaku September 10, 04:22

  I nderuar Z.Thano,
  Kam kohe qe me ngacmon kurioziteti te di sa gazetare, studio dhe analiste ka kjo Shqiperi e vogel sepse shfaqet nje armate e mdhe e tille, sa nuk di ke te lexosh dhe ke te degjosh. Te gjithe flasin dhe komentojne kaq shume sa nuk di ke te besosh me pare, sepse here paraqiten te majte, here te djathte, dhe here te mesem… Agjitacioni i politikaneve i gjithe ketyre partive neper keto studio eshte nje tjeter “ushqim”, per kete popull te mjere. Ju faleminderit.
  Ahmet Collaku

  Reply to this comment
 57. FrankMuh October 17, 00:29

  майнер байкал цена – майнер байкал доходности, майнер байкал официальный

  Reply to this comment
 58. BarryNeoma November 12, 11:35

  Hey an well-connectedoffers
  To of a mind click on the mutual disreputable of

  https://drive.google.com/file/d/1U8IrrTIFcIMDGpbao1teUrgAYd7NPBra/preview

  Reply to this comment
 59. Cody December 31, 09:36

  Buy Marijuana this christmas safely and securely online
  24 hours delivery with secure packaging(we ship worldwide)

  Buy CBD and THC marijuana legally from home!

  Are you feeling depressed or stressed?Do you suffer from insomnia? MEDICAL CANNABIS can help you! You dont have to look for a dealer and take any risks.Order Cannabis securely and privately from home!

  Buy now at https://herbalmarijuanastore.com/

  Reply to this comment
 60. Brigida January 9, 16:50

  Beloved Sir/Madam,

  Pleased New Year! I am Matthew from Bluetooth Tool Ltd, a Hong Kong based technology business specialized in Bluetooth as well as cordless items including: Bluetooth headsets, speakers, adapters, billing tools and also variety of devices.

  Today item:
  360 Level Rotation Wireless Auto Battery Charger + Magnetic Holder For Brand-new Apple Iphone/ Mobile Phone (Air Vent Installed).

  A magnetic mobile owner for your safe driving when you need to examine your message or GENERAL PRACTITIONER transmitting as well as keep charging by QI.

  Even more information right here:

  https://www.bluetooth-device.com/index.php?route=product/product&product_id=131

  We only create finest items, both in feature and overview design.

  Farewell!
  Ideal relates to,
  Matthew.
  Sales Manager
  Bluetooth Gadget
  6F Leader Industrial Centre,
  57 Au Pui Wan Road,
  Fo Tan,
  Hong Kong
  Whatsapp/wechat: 852-64628287
  Email: [email protected]

  Why select us?

  Newest organisation version– Manufacturers union to conserve your time and also price.

  We developed a Mobile Add-on Manufacturers Union with our very- shut manufacturing facilities as well as we had the business shares each other to make sure that distributors can place orders for various mobile accessories products in a more convenient way without the unnecessary price by trading firms.

  Reply to this comment
 61. Mark February 11, 10:20

  Hello

  HI,I Saw You The Website http://www.gazetadita.al/kontakt/ Is Really Look Good, But Your Know Must Grow Up You Targeted Email Ad Campaign Or Visitor See You Awesome Website, Introduce For You This Software

  ~~Hot Super Targeted Leads From Facebook And Twitter!~~
  ~~Good Testimonials,What They Saying About Us!~~
  ~~Target You Customer,Super Targeted Marketing~~
  ~~Use It To Promote Your Products And Services!~~

  Best Regards!

  Dont Believe? You See Will Believe!

  https://supertargetedleads-11.ucraft.net/

  IG-romingsongoh

  Reply to this comment
 62. Logan July 14, 23:06

  Hello!

  You Need Leads, Sales, Conversions, Traffic for gazetadita.al ?
  I Will Findet…

  Don’t believe me? Since you’re reading this message then you’re living proof that contact form advertising works!
  We can send your ad to people via their Website Contact Form.

  I WILL SEND 5 MILLION MESSAGES VIA WEBSITE CONTACT FORM

  IF YOU ARE INTERESTED, Contact us => [email protected]

  Regards,
  Dunlop

  Reply to this comment
 63. Niamh October 30, 19:31

  Sick of wasting money on PPC advertising that just doesn’t deliver? Now you can post your ad on 10,000 advertising websites and you only have to pay a single monthly fee. Get unlimited traffic forever! To find out more check out our site here: http://moreadsposted.n3t.store

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*