“Si u shkatërrua Gjiri i Durrësit, bisedat e mia me Berishën dhe Bashën”

Arben Meçaj December 9, 2019 23:00

“Si u shkatërrua Gjiri i Durrësit, bisedat e mia me Berishën dhe Bashën”

Shënim i Kryeredaktorit:

Ky shkrim është botuar si kopertinë e gazetës DITA në 3 shtator 2013 pak pas ardhjes së Rilindjes në pushtet.

Është një rrëfim i shkruar nga ish-Drejtori i Përgjithshëm i Menaxhimit Urban, Arben Meçaj.

Janë bisedat e tij me Berishën dhe Bashën mbi bregun e Durrësit dhe ndërtimet.

Sot, pak ditë pas tërmetit shkatërrues të 26 nëntorit, vlejnë për të kuptuar që moralistët e sotëm janë shkatërruesit e djeshëm.

Dje kishim këta që përshkruan Meçaj në këtë vetë-denoncim, sot kemi ata që vijuan traditën e mosndëshkimit,  të dhënë pas shout dhe shpërdorimit të buxhetit publik.

Të djeshmit nuk i tundën “baket” që përshkruhen në këtë rrëfim, të sotmit as tërmeti paralajmërues i dy muajve më parë.

Të djeshmit dhe të sotmit duken në anë të ndryshme të barrikadës.

Në fakt janë bashkëpunëtorë dhe bashkëpërgjegjës në një shkatërrim jo vetëm të territorit, por edhe të moralit, ndërgjegjes, vlerave.

Shkatërrim që e meritojmë sa kohë do vazhdojmë t’i votojmë pavarësisht provave tashmë 30 vjeçare të paaftësisë, korrupsionit, dështimit.

 

 

*****

Një rrëfim që merr shkas nga Ademi

Nga Arben Meçaj

Me pushime në Turqi. Në një ekskursion me anije, në brigjet e Antalias, mbi një shkëmb, grupi ynë shqiptar shkruan “Shqipëri–Kosovë”. Kaq u desh dhe u mblodhën si rrotull një pike mjalti, bijtë e shqipes, kosovarë dhe shqiptarë, biseda nis e ngrohtë dhe vëllazërore. “Jam nga Gjakova”, – thotë Ademi.

Prej vitit 2006 kam blerë një vilë në Durrës, por vitet e fundit, më vjen keq, por nuk vij më në Durrës. Shumë pis shumë rrëmujë. Të dhimbshme për mua këto fjalë, por fatkeqësisht të vërteta.

Sapo vij në Shqipëri, në TV shoh misionarë të PS. “Në shtator do të fillojmë prishjet në bregdet“, – ishte mesazhi i tyre final. Në Shqipëri, Kryeministri i zgjedhur organizon takim me specialistë të huaj të territorit. Diskutohen probleme të menaxhimit urban të territorit. Konkluzionet: 1. Ndarje e re territoriale, 2… 3… 4. Piramida…? 5. Vila Enver Hoxhës…?

Ademi nuk e preferon më Durrësin. Ai ndjen, percepton dhe reagon. Durrësi i 2006-ës i ofronte besim dhe kënaqësi. Durrësi sot… Ademi nuk preferon më të pushojë në apartamentin e tij në bregdetin adriatikas.

Ademi, Arbeni, Saliu, Edi …janë shumë. Ata kanë braktisur Durrësin, zemrën e turizmit shqiptar, pikënisjen e Rrugës së Kombit!

Përse? Çfarë ndodhi në këto 6 vjet, që kjo pasuri kombëtare, ky resurs  i trashëguar  me krenari në vite, sot shfaqet në këtë derexhe?

Lutem, të vlerësoni se ngjarjet që ofrohen më poshtë nuk përfaqësojnë thjesht pozicion individual, por do i përdor që nëpërmjet tyre, ti lexues i pavarur dhe mendjekthjellët të gjykosh se Kush, Si dhe Përse menaxhoi, gatoi dhe ofroi këtë produkt të shëmtuar: Durrësin Sot.

Dua të sjell në vëmendje se çfarë ndodh kur vullneti politik deformon argumentin teknik. (me apo pa qëllim të mbetet ty ta gjykosh) sjell Atë, që Ti vetë me sytë e tu e sheh, me qenien tënde e përjeton, me koshiencën tënde e gjykon, në dëshpërim apo kënaqësi, aty buzë detit, përtej perdes demagogjike, të gënjeshtërt, mashtruese dhe marramendëse të propagandës së një Shteti… pse jo Kriminel dhe Shkatërrimtar.

Viti 2005 dhe Doktori: Sapo kthehem nga një udhëtim në bregdetin jugor të Francës: Kanë, Nisë dhe pushimet në Turqi, në Alania.

I frymëzuar nga mënyra e menaxhimit shtetëror të bregdetit jugor Francez (kjo filozofi menaxhimi është universale për të gjitha bregdetet ranore në gjithë perëndimin “Palma de Majorka, Barcelonë, Rimini etj), direkt kërkoj takim me doktor Berishën.

Takimi ishte i përzemërt (pritej ardhja në pushtet në 2005) dhe unë parashtroj në parim një Projekt-Ide mbi mënyrën se si mund të zbatohej kjo filozofi menaxhimi në bregdetin e Gjirit të Durrësit.

Për lexuesin sqaroj se Nisa, Kana, Rimini, Barcelona, Palma janë një kopje natyrale si pikat e ujit e Gjirit të Durrësit.

Më erdhi mirë se emocionet e Berishës tejkaluan parashikimet e mia mbi pritshmërinë e propozimit.

Vërtet: Një bulevard shëtitës, i gjelbëruar me bimësi tropikale, me kufizime lëvizjeje për automjetet, që do të ndante zonën e ndërtimeve nga brezi i rërës, i jepte jetë një zhvillimi turistik modern të integruar dhe cilësor në Gjirin e Durrësit, nga Porti e deri përtej Qerretit.

Sqaroj se situata urbane e kohës në këtë Gji lejonte zbatimin pa kosto suplementare të çdo modeli turistik bregdetar të plazheve në propozim.

Por sot jemi në vitin 2013. Realiteti mbi zhvillimin në Gjirin e Durrësit flet krejt ndryshe. Përse nuk u zbatua Modeli? Ai ishte i thjeshtë, i njohur, lehtësisht i zbatueshëm. Përse?!

Prilli 2006 dhe Dinozauri:  Unë drejtor i Përgjithshëm i Menaxhimit Urban. Nga Kryeministria vjen një Letër ankimore nga Populli mbi një platformë (mbushje me gurë) që po realizohej në plazhin  e Durrësit. (Sqaroj se ankimimet mbi shkelje ligjore në atë kohë nuk bëheshin në organet kompetente, por vetëm në zyrën e Kryeministrit.)

Natyrisht rasti ishte flagrant, i pa besueshëm. Kurajë tepër e madhe. Ndërtim në det?! Ngjarje e pa besueshme por realitet. I doli pronari dhe detit hejjj o hejjj.

Pas komunikimeve intensive dhe mungesës totale të reagimit nga Policia Ndërtimore në Durrës (në fakt sipas organizimit të Policisë Ndërtimore, Dega Tirana-Fshat me qendër në Tiranë), nisem në Durrës. Skandalizohem kur shoh një masiv gurësh rreth 40-50m në thellësi të detit, në brendësi të masivit ishte një ekskavator.

Kërkova ndihmë nga policia e rendit, saktësisht nga Policia e Plazhit si komisariat më vete. Ndodhej rreth 350 m larg platformës. Bashkërisht me të bllokojmë ekskavatorin dhe shoqërojmë në komisariat ekskavatoristin. Nuk diskutohej konsumimi i veprës penale, e cila nisi menjëherë.

Pas disa ditësh marr vesh, se me “Urdhër nga lart”, procedimi ishte ndërprerë. Por, jo vetëm procedimi. Puna kishte filluar nga fillimi. Sot, “vepra” si një dinozaur okupon Plazhin e Durrësit.

Por fatkeqësisht, jo vetëm në këtë platformë. Ishte fillimi i një prej proceseve të pandalshëm dhe më shkatërrimtarë me efekte të pa llogaritshme negative në Gjirin e Durrësit. Ishte fillimi i filozofisë së  “Parcelizimit të Plazhit, i “Tokës së Xanun”, i pushtimit të Detit, i shkatërrimit gjenetik të tij.

E gjithë kjo kryhej nën hundën e gjatë, të “Atyre Lart”. Të një projekti tashmë të mirë planifikuar. Shteti nuk kishte më kuptim. Ai nga kjo ditë ishte thjesht Shërbëtor.

Maj 2006 dhe Luli: Unë përsëri Drejtor i Përgjithshëm. Thirrem me urgjence nga ministri Basha në zyrën e tij. “Arben, nga Kryeministria na është ekspozuar shqetësimi mbi situatën e ndërtimeve dhe urbanizimin e zonës së Plazhit  të Durrësit (Golem-Mali i Robit). Çfarë mendon se duhet të bëjmë?”, – më pyet ministri.

Në fakt ishte një çështje që vërtet ishte problematike dhe që ishte në qendër të informacioneve mbi situatën në këtë zonë.

Përgjigjem se në zonë ka ndërtime nga kioska deri godina shumë katëshe. “Fillimisht duhet të përqendrojmë potenciale policore (ndërtimore) në zonë, me detyrë ekskluzive që të pengojnë ndërtimin e mëtejshëm. Të evidentojmë dhe prishim të gjitha ndërtimet kioska dhe një katëshe. Të gjykojmë rast pas rasti për ato dy katëshe, të pezullojmë (një moratorium bllokimi) çdo ndërtim të nisur në ndërtesa mbi 2 kate. Pasi të kemi realizuar këtë plan, të fillojmë  Urbanizimin  e Integruar (Studimin e Integruar Urban i cili dhe sot që flas nuk ekziston), mbikëqyrjen, disiplinimin e organizuar dhe të studiuar të gjithë zonës turistike të Gjirit të Durrësit”, –  ishte në parim propozimi im.

Në atë kohë territori i Plazhit ishte akoma i pa prekur seriozisht, vetëm sa kishte filluar procesi i ndërtimeve të larta. Në zonën e Golemit dhe Malit të Robit situata Urbane ishte gati e virgjër dhe zbatimi i këtij plani ishte absolutisht i mundshëm.

“Oh sa mirë. Plan shumë shumë i mirë”, – ishte konkluzioni i ministrit. Nga nesër të fillojmë zbatimin. Gjithë natën punova për një plan organizimi dhe riformatim të strukturave policore për fillimin e ekzekutimit të tij të nesërmen.

Eh, të nesërmen. Në mëngjes herët, thirrem në zyrë nga ministri Basha. Në zyrë ishte dhe një personazh. Drejtor “tepër i rekomanduar” në këtë ministri.

“Arben  bashkë me Drejtorin kemi vendosur një plan tjetër. Të fillojë inspektimi i zonës, të evidentojmë situatën dhe mbi të, ne të hartojmë një Studim Urban të Zonës. Kur Studimi të jetë gati, ndoshta pas 6 muajsh, të fillojmë implementimin e planit të djeshëm”, – më thotë ministri Basha.

Pa e bërë dysh, sinqerisht pa asnjë diskutim, çohem, i jap dorën dhe i them: “Më vjen keq zoti ministër. Ju keni vendosur të shkatërroni këtë zonë”.

Dola menjëherë dhe nga zyra.

Duke e njohur prej rreth dy muajsh në detyrë se si punonte apo operonte ky ministër (se për menaxhim as mos i shkojë njeriu në mendje të diskutojë), kisha bindjen time se mënyra më e mirë për t’i hapur rrugë, për të ligjëruar shkatërrimin urban ishte: “Të fillohej një Studim Urban në një zonë”.

Por vetëm të fillosh. Fatkeqësisht bindja ime, se Plani Urbanistik ishte fillimi i një Batërdie të Organizuar, sot është realitet i lexueshëm besoj dhe nga Ty, lexues i dashur. Studimi asnjëherë nuk filloi dhe rezultati nuk lë vend për diskutim.

Aktualisht gjykoj se Gjiri i Durrësit jo vetëm që nuk ka më funksion turistik (përveçse është pranë detit), por ai ka humbur dhe funksionin e tij urban. Ai sot është dhe i pa banueshëm.

Fatkeqësisht dhe Ademi në Turqi kishte këtë mendim. Këtë e tregon dhe bllokimi fatal i tregut imobiliar. Këtë e tregojnë mijëra apartamente të pa shitura në zonë. Humbje shumë e madhe për një vend të vogël.

Bravo z.Basha ke me çfarë të krenohesh sot në Durrës.

Maj viti 2006 dhe Platforma. Diku nga zona e Qerretit, saktësisht ne pjesën veriore te pyllit te pishave fillon ndërtimi i një platforme mbushje gurësh në brendësi të detit. Informacioni përsëri vjen nga Kryeministria.

Nëpërmjet një MEMO-je (praktike absurde e komunikimit të brendshëm në Ministi) i drejtohem Ministrit.

Në Memo në parim cilësoj se: “Në Durrës po të fillon një proces tepër serioz dëmtimi i bregut të detit. Cenimi i shtratit natyror të bregut, ndërhyrja në regjimin natyror të lëvizjes së ujerave (uji i detit lëviz në bregun e Durrësit me një shpejtësi natyrale në drejtimin vertikal. Kjo lëvizje rifreskon ujin e gjirit dhe njëkohësisht stabilizon dhe ruan të pa ndryshuar vijën bregdetare), do të shoqërohet me lëvizje serioze të masiveve ranore (bregut) por dhe me formimin e baseneve ujore natyralist të pa rifreskuara, për pasojë, me ndotje natyrale nga depozitimi në këto basene i mbetjeve organike detare.

Sa më sipër, kërkohej ndërhyrja urgjente: Ndërprerja e menjëhershme dhe e pa kushtëzuar e mbushjes, procedimi i menjëhershëm për prishjen e bankinës së prodhuar.

Natyrisht asgjë nuk ndodhi. Sot ky bregdet Qerret-Mali i Robit ka pësuar një deformim të frikshëm. Vetëm për periudhën 2006-2012 bregu ka humbur, ndoshta dhe përfundimisht brezin e vet ranor(humbja është nga 40-60 m). Të jem më i qartë, po them se në periudhën 2006-2012, vetëm për 6 vjet deti është futur në tokë 40-60m.

Një zhvillim gjeologjik i pa besueshëm për një periudhë kaq të shkurtër.

Kjo zonë, nga një Gji i mrekullueshëm ish-ranor, një perlë elitare e turizmit shqiptar, tashmë e kthyer në një zonë të mbushur vetëm me platforma gurore. Ajo ka humbur  plotësisht funksionin e vet turistik. Aty lagin trupin ardhacakë spontanë, por jo turistë.

Natyrisht dhe në pellgun e Liqenit të Tiranës apo Saukut, në lumin e Devollit në Maliq apo Gjanicë lahen të rinj dhe pensionistë. Por këto basene nuk kanë asgjë të përbashkët me turizmin.

Besoj se z.Basha do të ndihet krenar  me produktin e largpamësisë së tij. E ftoj që ashtu i qeshur, me vështrimin larg, drejt Italisë (Perëndimit), aty në fundin e ndonjërës prej Dampave, në transmetim direkt, t’i shpalosë popullit të tij, projektin për të ardhmen në krye të PD-së.

Ai ka se çfarë të tregojë. Ai e ka një Model. Projekti është në brigjet e Malit të Robit.

Maj 2006 dhe një Tironc Babaxhan. Unë ende Drejtor i Përgjithshëm. Përsëri objekt Posta nga Kryeministri. Në Golem batërdia. Ne filan vend prerje drurësh, e në tjetrën ndërtim pa leje.

Në plazhin e Durrësit Policia Ndërtimore kishte një strukturë të posaçme me varësi të drejtpërdrejtë nga Tirana. Drejtoria Tirana-Fshat quhej. Në krye të saj, fatkeqësisht një tiranas me prirje të cilësuara “Babaxhani”.

E bënte pazarin “për shtatë pale qejfe”.

Doje të ndërtoje. Kishe “Baken”. Të habiste kuraja dhe guximi me të cilën ky individ mbyllte pazaret pa i bërë syri xix, se si i bënte “ballë presionit nga sipër”. Pa e zgjatur, për një muaj rresht organizonim deri dhe bllokime me grupe dhe proces-verbale ministrore të ndërtimeve të strukturave për të cilat Kryeministria, shpesh dhe vetë Kryeministri, dërgonte letra deri dhe urdhra të përsëritur veprimi.

Por “Bakja” nuk donte t’ia dinte. Ndërtime, prerje, shkatërrim, rrumpallë kudo në plazh. Më në fund me propozimin tim në një mbledhje me ministrin fillojmë procedurë ligjore të shkarkimit të “Bakes”.

Firmoset dokumenti i shkarkimit nga ministri, protokollohet dhe sapo bëhet gati për t’u nisur për ekzekutim, ndodhi ajo, Hataja. Një telefonatë (që nuk ishte Berisha) dhe më besoni Ministri, ai i qeshuri, u ngrit në këmbë Gati-Tu! U bë i vogël, po i vogël fare (personaliteti vëlla të jep ymër, të jep nur, të jep autoritet, të jep forcë, të bën të madh).

Si i zënë në faj përgjigjet shkurt, me një zë të mekur duke ju marrë fryma:  “Si urdhëron. Si urdhëron. Pa merak z. X”.

I zverdhur, Ai, ministri i gjatë e gjithnjë buzagaz u zhyt në kolltukun e lëkurës. Pasi mori veten më drejtohet : “Arben, ndërprite procedurën”.

Procedura natyrisht u ndërpre, Urdhri i Ministrit, dhe Urdhri i Shkarkimit dhe procedimit Penal ndodhet akoma në dosjet e mia personale dhe sot, ashtu me firmë, vulë dhe Nr. protokolli.

“Bakja” vazhdoi Drejtor, Z. X vazhdoi karrierën, lartë fare madje. Koha kaloi, por ajo fytyrë prej ministër-kufomë, e zhytur kruspull pa frymë, pa jetë  në kolltukun e lëkurës mbetet dhe sot e gjallë në koshiencën time.

E shoh sot këtë personazh në podium, shpesh duke ngritur zërin, duke bërë të fortin dhe… nënqesh.

Unë e kam të gjallë këtë qenie butaforike, këtë manekin folës, këtë ligavec që kudo ku zvarritet  jargët e tij lënë gjurmë pështirosje përballe “Bakeve” dhe protektorëve të tyre dhe hidhërohem.

Në dorë të kujt u katandis PD-ja! “Bakja”, ai që shteti i kishte ngarkuar një detyrë, vazhdoi i pa prekur “Gjobë-Vjeljen”, protektori i tij z.X vazhdoi me “sukses  dhe meritë“ karrierën. Ministrit i erdhi buzëqeshja. Gjiri Durrësit pësoi fatin e nënshkruar nga “Bakja”, ministri, Zotërinjtë atje lart.

Në po atë mbrëmje, rreth orës 16.30 (më ka mbetur në memorie kjo ngjarje), në celularin tim bie zilja. Ishte z. X. udhëheqës i lartë (Pika që si bie).

E hap, dhe përtej telefonit një zë mbllaçitës: “Ore ti. Si guxon të cenosh njerëzit e mi. E di t’i se çfarë të bëj…?!”. Nuk ishte vështirë të dalloje se ishte duke ngrënë paçen e radhës. Në sfond  psherëtinte zëri i “Bakes”.

Por kishte rënë në “hundë lesh” z.X. Nuk ka interes përgjigja ime. Ishte e rëndë. Ajo ishte përgjigja për të cilën dhe sot jam krenar. Por them se nuk kam për ta harruar përjetë mesazhin e kësaj telefonate. Mu pështiros vetja si Drejtor. Mu pështiros dhe Ai: I gjati, ministri me drejtqëndrimin e tij Gati-Tu para këtij lëngaraqi.

Pas gjysmë ore, ministri më merr në telefon dhe direkt: “Arben, ti nuk di të sillesh, si guxon t’i japësh atë përgjigje z.X“. Nuk e lashë të vazhdonte më, por direkt i përgjigjem: “Z. Ministër, mos harxhoni kohën kot. Nesër, në tavolinë do të kini dorëheqjen time.

Pas bisedës menjëherë i dërgoj një mesazh z.Berisha ku në vija të trasha paraqes dorëheqjen e pa revokueshme dhe shkruaj shprehimisht : “Z. Kryeministër, që ka një platformë shkatërrimi, vjedhje  dhe abuzimesh kjo nuk ka më diskutim. Por po të pyes: Janë vetëm Këta apo je dhe Ti?” (ky cilësim u dërgua kështu si është shkruar pa asnjë presje të hequr).

Të nesërmen dhashë dorëheqjen, duke mos shkelur më për asnjë ditë në shkallët e ministrisë dhe pse isha Drejtor i Përgjithshëm. Vetëm shtatë muaj pas dorëheqjes, ministri nxori Urdhrin e Lirimit.

Viti 2008 Tashmë nuk jam më Drejtor: Sapo kishte filluar realizimi i Autostradës Porto-Romano Kavajë. Në disa artikuj dhe analiza në TV insistoja se realizimi i Autostradës në zona turistike do të sillte pasoja të pa riparueshme për turizmin në këto zona. Brezi turistik Plazhi Durrës-Plepa-Golem-Mali i Robit është tepër i ngushtë të mbajë brenda vetes një fluks rrugor nacional. Ekzistonte mundësia teknike që të ruhej e pa prekur gjithë kjo hapësirë. Ndërsa Autostrada që lidh Tiranën me Rrogozhinën apo Kavajë me Porto-Romanon të kalojë dhe larg kësaj zone.

Gjiri i Durrësit kishte nevojë urgjente vetëm për një rrugë me tipare cilësore turistike. Autostrada u bë. Rezultati?

Zona lindore e Autostradës u nxor përfundimisht jashtë çdo funksioni turistik, e për më keq dhe tregu imobiliar (miliona euro potencial energji e vendit  të groposura në mënyrë mizore).

Gjithë zona turistike, theksoj e gjitha, u imponua teknikisht nëpërmjet mureve të larta  betoni (a thua ishte shpallur Karantinë) të komunikojë me pjesën tjetër të vendit (drejt Durrësit, Tiranës apo Kavajës) vetëm me një rrugë 5 m të gjerë.

Kush ka provuar të futet këtë verë në këtë zonë me siguri është bllokuar në një trafik disa km të gjatë, në këtë rrugë katastrofë. Kush ka guxuar ta provojë për herë të dytë? Jo, për herë të dytë qytetari shkoi larg Durrësit.

Sqaroj se bëhet fjalë për një zgjidhje të PËRHERSHME. (se mos del “ministri” dhe si gjithmonë deklaron është e Përkohshme)

E gjithë kjo Rastësi?! Papjekuri teknike!? Papërgjegjshmëri?! Apo thjesht, qartë e saktë Projekt, Qëllim i Paramenduar?

Një rast pa precedent në historinë e menaxhimit urban të zonave turistike, një katastrofë. Një atentat i mirë programuar për neutralizimin e një resursi kombëtar. Një bombë e vërtetë shkatërrimtare e ëndrrës dhe kuletës se mijëra qytetarëve shqiptarë, qytetarë të ndershëm që besuan në qeverinë e tyre, qytetarë te cilët kursimet e tyre i investuan në një zonë bregdetare atraktive në vite.

Sot, me bindje të plotë, akuzoj këtë zgjidhje si një projekt të mirë studiuar bllokimi dhe neutralizimi të Gjirit të Durrësit. Projekt i ideuar në skuta dhe i zbatuar nga drejtues të papërgjegjshëm.

Kopertina e Ditës 3 shtator 2013

Si Epilog

I nderuar Lexues i gazetës DITA. Ngjarje të gjata, ndoshta të lodhshme në lexim. Por pasi të mora pak kohë, të lutem tani dhe një përgjigje, aty duke medituar me bindjen eksperiencën dhe përjetimin tënd.

A ke një ide më të qartë tani se Kush, Si dhe me Çfarë përgjegjësie dhe filozofie e kanë menaxhuar Gjirin e Durrësit? A është Durrësi sot në vitin 2013 si Durrësi i vitit 2005? A se ka pasur ndonjëherë ndonjë Plan zhvillimi, apo menaxhimi zhvillues në Durrës? A ka pasur qeverisje shqiptare në Gjirin e Durrësit?

Bregdet ranor i munguar, infrastrukturë lëvizëse e munguar (nuk trajtova furnizimin me ujë të pijshëm apo largimin e ujërave të zeza se këto përbëjnë një histori më groteske dhe dramatike njëkohësisht), hapësirë territoriale absolutisht e munguar (pa rrugë të brendshme pa vend parkimi apo sheshe pushimi) me bllokime rrugore permanente, a do të shkonte më në mendje të frekuentoje ish-perlën e turizmit shqiptar, Durrësin?

Vëllai kosovar kishte ëndrra, shpresa te mëdha. Ai bleu apartamentin, që “për një ore e gjysmë të pinte kafen në Durrës”. Por ai u zhgënjye, ai nuk vjen më në Durrës. Ai po kërkon ta shesë shtëpinë e tij të “Ëndrrës se Premtuar” në 2005. Por ajo nuk shitet. Janë me mijëra të tjerë, që “Ëndrra e Premtuar”  i futi në gropën e dështimit e zhgënjimit.

Disa mendime dhe për Ty i nderuar z. Rama

Muaj të çuditshme këto dy të fundit. Çudira nga më grotesket, deri dhe më të dhimbshmet. Privatizime  dhe Koncesione, SHQUP dhe Konvikt, “mavi” dhe “vjedhje” zgjedhjesh?! Romë dhe lotë krokodili për “Fatin e tyre të mjerë” (vërtet përse nuk i strehoi Komuniteti  Evropian romët në Shqipëri.

Bashkia duhet të denonconte dhe në prokurori rezidentët e KE-së dhe bashkëpunëtorët e tyre në Shqipëri. Prona që rrëmbehen, prona që dhurohen, prona që falen. Marrëzi, marrëzi, marrëzi! Këto ngjarje kanë mbushur në këto dy muaj  të çuditshëm atmosferën post-elektorale shqiptare.

Ne, të gjithë, pyesim dhe presim. A do te këtë ndëshkim? Këtë ende s’e dimë. Presim, shpresojmë, diskutojmë, debatojmë dhe…presim. Gjithsesi, ndëshkimi do të jetë  një ngushëllim, një shkarkim emocional, një mësim, një domosdoshmëri. Por gjithsesi jeta vazhdon, ecën. Duhet të shohim përpara.

Pyetje që ndoshta nuk parashtrohen vetëm para meje:

Përse Durrësi qendra pararojë e resursit turistik të vendit  aktualisht është në braktisje?

Përse PS-ja duhet të propagandojë Prishjen dhe jo Projektin Zhvillues si alternativë që natyrisht do të kërkojë dhe Prishjen?

Përse alternativat e zgjidhjes së administrimit të territorit, PS-ja duhet t’i studiojë dhe ofrojë me specialistë të huaj?

Do të desha që opinionin tim ta ofrojë paraprakisht për dy pyetjet e fundit. Sëpari: PRISHJA! Është me e lehta dhe procedimi më i thjeshtë që mund të ndërmarrë administrata shtetërore. E pranoj këtë procedim si aktin absolutisht më normal në zbatim të ligjit të çdo administrate ligj zbatuese të menaxhimit Urban. Prishja është pjesë organike dhe e pa diskutueshme e zbatimit të ligjit.

Por, më vjen keq të pranoj Prishjen si platformë zhvillimi. Apo Prishjen, si pararojë programore e një alternative qeverisëse e cila ka marrë një mandat shumë herë më të madh, shumë herë më të vështirë: Transformimin Rrënjësor, ZHVILLIMIN.

E kuptoj, se në kushtet aktuale, është e pamundur të realizosh programe zhvillimi dhe urbanizimi pa Prishje. E kuptoj dhe situatën alarmante të tre muajve të fundit. Por, gjykoj se është gjetur një mënyrë primitive dhe në mos vulgare për një fillim të mbarë.

Së dyti. Gjykoj se jam njohës i potencialit intelektual profesional shqiptar. Them me krenari se në Shqipëri ka potenciale të mrekullueshme teknike të fushës së Urbanistikës. Njerëz të përkushtuar patriotë, të ndershëm dhe specialistë të rangjeve të admirueshme.

Them patriotë, sepse Urbanistika është e lidhur ngushtësisht me zhvillimin. Pa dashurinë për vendin tënd, ajo është thjesht biznes. Urbanistika si biznes, është… katastrofë, sado profesionale të jetë ajo. Urbanistika më shumë se profesionalizëm është politikë, është vullnet, është edukim, kulturë e disiplinë. Është ndershmëri, është PATRIOTIZËM.

Gjithsesi, duke më mirëkuptuar në objeksionet e mia, ndihem shpresëplotë kur vërej se mesazhi i parë i Qeverisë së Re, vjen nëpërmjet përqendrimit dhe etiketimit të problemeve të kontrollit dhe menaxhimit Urban të territorit si principiale dhe thelbësore, si pararojë e platformave zhvilluese të vendit.
Siç do të jetë Urbanistika, njohja, perceptimi, gjykimi dhe zgjidhja e saj, ashtu do të jetë dhe shteti–qeverisja.

Nëse më lejon, disa mendime dhe për Ty i nderuar z.Kryeministër: Durrësi  është shumë afër. Në vitet e rinisë, të dy, i hipnim ndoshta të njëjtit tren, atij të mbingarkuar dhe shijonim ëndrrën tonë rinore në këtë bregdet të mrekullueshëm. Kemi nostalgjinë e viteve, por dhe detyrimin  t’ia rikthejmë këtë bregdet Shqipërisë sonë të dashur. Z.Kryeministër.

Modelin se si duhet shkatërruar në mënyrë të organizuar Durrësi, e sheh në ngjarjet e mësipërme. Modelin e Rilindjes Durrsake di ta shpreh bindshëm dhe unë. Atë e dimë të gjithë. Ai gjendet i gjallë në Nisë, Kanë, Rimini etj. Ai teknikisht është mëse i gjallë në Shëngjin.(Vërtet! Këta kanë ditur si bëhej, por vendosën të mos e aplikojnë në Durrës).

Z.Kryeministër! Projekti nuk ka nevojë për “Ekspert”. Ky projekt ka nevojë për diçka të madhe, shumë të madhe. Dashurinë për vendin Tënd. Përkushtimin, Vendosmërinë, Besimin në Fe e Atdhe.

Z Kryeministër. Në fushatë dhe SHPRESË dhe Ne të dhamë votën. Na jep BESIMIN dhe të siguroj ne do të japim Forcën dhe Mbështetjen. Kam bindje se pranë Teje dhe në dispozicion gjenden specialistë të mrekullueshëm që do të japin zgjidhje impresionuese teknike. Nuk kam përse ta fsheh. Jam i dashur me specialistët shqiptarë. (Kam një eksperiencë të hidhur me Podestën, me koncesionet, me konsulencën e dështuar të të Huajve).

Sfida e “Lanës” z .Kryeministër është afër. Ajo është e gjallë, e prekshme, e përjetuar. Kam besim se ti do ta përballësh këtë Sfidë. Durrësi ka nevoje. Ai kërkon Ringritje. E thënë thjesht dhe shkurt ai kërkon Sfidën e propaganduar të Rilindjes.
SFIDOJE!

 

*****

Shkrimi risillet prej arkivës. Botuar në DITA në 3 shtator 2013. Ndalohet ribotimi i plotë ose i pjesshëm pa lejen me shkrim të redaksisë

 

Arben Meçaj December 9, 2019 23:00
Komento

42 Komente

 1. nastradini September 2, 07:02

  NJE LUTJE NGA NASTRADINI.

  Mbroje o Zoti Yne ne Qiell Shqypnine tone dikur si LULE mali sot e falimentuar totalisht dhe e degjeneruar moralisht! Ki meshire o Zoti Yne ne Qiell per shqyptaret e pafat qe nuk dine te zgjedhin BOSIN e tyre si NJE rob besimtar tek Zoti dhe largo nga Vatani DEMONET grabitqare te Partise se Punes qe Enver ANTIKRISHTI i hodhi ne trojet shqyptare per te vrare, per te vjedhur dhe per te mashtruar!

  Reply to this comment
  • VFLP September 2, 08:48

   @nastradini
   Debil, mitoman, dhe i semure psiqik qe je , kjo nuk ka dyshim.
   Por kur do ta mbash veten me kulture, kjo eshte akoma dhe me e rende.
   Ne qoftese je mbrojtesi i Krishtit qe ta fusesh ne bythe( e njenjta qe dhe per Muhametin) te pakten hiqe oseudonimin nastradin qe eshte perfaqesuesi i mençurise se popullit… mysliman.
   Malade sans espoire.

   Reply to this comment
  • feniks September 2, 09:15

   O nastradin prej Tropoje!!!
   Zoti e degjoi lutjen tende dhe dergoi Edi Ramen per te vene rregull ne kete province, qe e shkaterroi i derguari i DJALLIT,Sali Ram Berisha!!!

   Reply to this comment
   • nastradini September 2, 13:08

    Mos e turpero emerin o ZOGU i lashtesise FENIKS qe simbolizon Dashurine dhe jo Urrejtjen ne mitologjine Boterore. Mos e lejeo veten o ZOGU i Diellit qe te biesh pre e VEMJEVE te Enverit anonime VFLP, te cilat i hodhi ne trojet shqyptare si gaz helmues Partia e Punes, sepse DJALLI qe permend ti ne repliken per nastradinin eshte dora vete Enver ANTIKRISHTI dhe Saliu eshte pjella e tij origjinale. Edi Rama nuk eshte i derguari i Zotit, sepse feston akoma datat qe sollen ZINE komuniste ne trojet tona, sepse Edi Rama mban akoma ne Partine Socialiste te mykur te tij Dinosauret Prehistorike te Partise se Punes, sepse Edi Rama mban akoma Enver ANTIKRISHTIN si HERO te popullit dhe HERO te punes socialiste, sepse Edi Rama mban akoma akoma gazeten famekeqe kriminale Zeri i Popullit me te njejtin emeri sic e krijoi Enver Gjakatari ne vitin 1942 kur ky sadist gjirokastrit ishte strehuar ne shtepine e kunatit te vet Kryefashist i Tiranes kuislinge Bahri Omari. Nga kjo shtepi Enver Hoxha tradhetoi dhe vrau me pabesi te pashoq te gjithe kundershtaret e vet drejt pushtetit te pakufizuar, sepse Edi Rama nuk flet fare, por hesht si shurdhmemec, kur Saliu grabit si Enveri prones private te SHQUP-i apo te Kishes ne Permet. Prandaj Edi Rama artist-ateisti nuk mund te jete i derguari i Zotit. Prandaj edhe nastradini i lutet Zotit ne Qiell qe te mos u dergoje shqyptareve te pafat nje DJALL tjeter lakmitar dhe vrastar.

    Reply to this comment
    • sotiri December 10, 16:01

     Lusim Zotin qe te kemi sa me pak tipasi ky “nastradini”, shembelltyra te Sali Berishes, Edi Rames, LulBashes, Gramoz Rucit, Topit dhe Nishanit e Ilir Metes. Pse na ka mallkuar valle Zoti e te na lindin kaq shume”nastradine” e berishe e rama?!

     Reply to this comment
  • Euro MALOKU September 2, 13:54

   Halli yne eshte se ne i kemi te ndare trimat nga te zgjuarit.
   Gjen ne Shqiperi te zgjuar sa te duash por nuk gjen dot te zgjuar-trima.
   Apo gjen trima ,por jo trima qe te jene te zgjaur…
   Hajde e bej bashk nje trim-e te mençur…!

   Reply to this comment
  • feniks September 2, 14:44

   Kerkese Edi Rames!
   Zoti ARBEN MECAJ eshte ndeshur dhembe per dhembe me KRIMINELET E KLI*KES FASHISTE TE Sali Berishes,ndaj ai DUHET TE THIRRET PER ZHVILLIMIN MIODERN TE BREGDETIT SHQIPTAR!!!
   Ka luftuar per Shqiperine,kur shume prej nesh STRUKESHIN NE QOSHET E NGROHTA,ndaj ky PROFESIONIST duhet te THIRRET ME PERPARESI!!!
   As e njoh e as me njeh,por kam degjuar shume per TRIMERINE E TIJ KUNDER BARBAREVE SHPELLARE !!!

   Reply to this comment
   • anticensurë25642654 December 10, 08:00

    o feniks ramës nuk i mungojnë njerzit,ramës nuk i duhen njerzit e tillë!!
    akoma o njerëz kujtoni se HEROI i radhës është i ndershmi i dynjasë por është i rrethuar me hajdutë??
    përse jeni kaq të trashë mor njerëz??
    nuk e kuptuat se enveri ëngjëll nuk ishte rrethuar me gjarpërninj,por ishte enveri gjarpëri!?
    nuk e kuptuat se saliu nuk ishte rrethuar me tradhëtarë e hajdutë,por ishte ai tradhëtari dhe hajduti nr.1!?
    nuk e kuptoni se rama,psikopati narcizist nuk është rrethuar me mashtrues e injorantë,por ai vetë është injoranti,budallai,hajduti,mashtruesi dhe tradhëtari absolut?!ai është nipi i gjyshit të tij real!!

    Reply to this comment
   • s.g. December 10, 09:20

    Ha ha nuk dilni kurr nga rrethi i mbyllur po ky Meçka bëri diç konkrete apo vetëm llafe autobusi kētu të dy anët i ndëshkoi nëna Natyrë si ndërtusit ilegal matrapaz hajdut ashtu edhe blerësit e ndërtimeve ilegale para drejtësie të dytë janë fajtor si shitësi i mallit ilegal ashtu edhe blerësi i atij malli

    Reply to this comment
  • anticensurë25642654 December 10, 07:55

   përse e ke lënë përgjysëm nastro??
   përse nuk ke thënë “o zot më lësho ndonjë shkëmb mbi kokë dhe më ço në PN,mua qënit të qelbur tradhëtar e antishqiptar deri në palcë”??
   apo ke ndërmënd të mbarosh punë vetë me ndonjë copë litari??

   Reply to this comment
 2. Tushi September 2, 07:18

  He pra denanconi korrupsionin e ktyne kriminelave qe e shiten dhe shkatrrun Shqipnin

  Reply to this comment
 3. shpatar September 2, 09:39

  Nuk jane pak 14 vjete ne pushtet te shkatrimtarve te ketije populli .Historikisht shqiptaret ,duke u njohur mendjen atyreve qe ozurpojne pushtetet ,nuk u kane kushtuar shume rendesi .Jane ngritur dhe do te ndrihen vetem kur kalohen kufijte e durimit.
  Saliu theu qafen por ka lene mbrapa nje Shqiperi qe nuk di nga ta kapesh .Ka aq shume anomalira si shtet qe Rama dhe kabineti i tije do te perballen me kurthet dhe leqet qe ka lene pas Berisha .Disa thone se keshtu e la Shqiperine dhe ne 97 .Mendoje se e ka lene me keq. Demet ne gjitha struktuart jane shume here me te medhaja se ne 97. Operacjonet e tanishme per te sjell normalitetin duhet te jene me te medhaja e te sukseshme .

  Reply to this comment
 4. Luan September 2, 12:15

  I ligu sali ka minuar vendin .e po viet ne pritje qe ti shperthej .

  Reply to this comment
 5. erti September 2, 13:38

  Te pershendet Arben dhe te komplimentoj per shkrimin sot ne Dita.
  Uroj qe te kete njeri me sy hapur afer Rames,qe te lexojne shkrimin tuaj.Jam kategorikisht dakort me ju.

  Reply to this comment
 6. salah September 2, 13:55

  Durrësi është një terroristësh kriminalë Enterprise, idiots talebanë, gjyqësori dhe bashkia dhe shumë politikanë, përfshirë Sokol Olldashi, Telitii, Adrian Cela, Dash Gjoka si biznesin e pastrimit të parave të drogës. Në mënyrë të ngjashme, për Tetovës dhe Kosovës mafias. Sokol Nishani ka, prokurori dhe kriminale vetë, si Sokol Kazazi mafies, apo hoxhë Agim! Bamir Topi është gjithashtu aktive në shkatërrimin e viteve më parë.
  Që në fillim të 1998, nuk kishte paralajmërime masive madje edhe nga investitor të huaj të vetme. Paralajmërimet e Rënda nën Ilir Meta, i cili me Hotin Myri Kryetari (Vasil Hila skandal), Lefter Koka Gjithçka shkatërruar direkt në ministri. Gjithashtu Vangjush Dako dhe kriminale shumë prefektin si Nastasho Paco, Martin Cukkala, Ingrid Shuli, Genc Alizoti, Banka Botërore paralajmëroi shpesh ambasadori amerikan Marci Ries ishte në Durrës dhe paralajmëroi dhe i dërgoi ekspertët.Gjyqësori kriminal dhe të korruptuar dhe të prokurorisë të bëjë asgjë. Policia e Ndërtimit janë të paaftë dhe kriminale.

  Reply to this comment
  • Precizim December 10, 11:12

   O Salah

   Ke harruar Saleh Plehun, qe vuri ne Durres nje nga me hajdutet dhe shkaterruesit me te medhenj ARQILE GORRENE.

   Reply to this comment
 7. poshte saliu September 2, 14:33

  Duhet denuar ky k’rye kriminel, shkaktari i ketyre pasojave te sotme, per ndryshe te tjeret bmas tij, do te bejn me keqe.

  Reply to this comment
 8. shqipfolësi September 2, 14:38

  Manekini gjatosh që do ti shkonte për shtat nofka e romanit-“NJERIU QË QESH”- si skuth dhe frikacak që është, natyrisht kështu do sillej me pronat dhe me vendin e vet. Kjo ishte politika berishiane. Çdo gjë është konsideruar si mall pa zot në Shqipërinë e qeverisë berishiane. Bjeri ti biem kujtdo e kush të vjedhë më shumë.
  Pa diskutim që shkrimi sjell fakte dhe ngre me të drejtë një anë sociale dhe kombëtare. Ai që nuk e do vendin e tij, nuk ka se si të punojë për të. Duket sheshit politika e ndjekur e hajdutëve dhe njerëzve pa integritet. Shikoni sot akoma vazhdojnë ti bien fyellit në një vrimë. Çdo projekt i tyre është si helmi i hedhur në tokën mëmë.
  “NJERIU QË QESH” si debil, ka marrë vendimin idiot të mbyllë stacionin e trenit në Tiranë. Kryeqyteti sipas tij dhe idiotëve të tjerë që e ndjekin nga pas, nuk ka nevojë për tren?!!! Njerëzia të turren një vrap deri në Vorë dhe ti hypin atje trenit?!!! Estradë dhe humor alla-berishian!!!
  Po pse ky projekti i tyre i zgjerimit të bulevardit, nuk mund të parashikonte një zhvendosje të rrugës së trenit psh. drejt rrugës së vjetër të trenit që është nja 500 metra më tej duke krijuar mundësinë e vazhdimit të punimeve për dy projekte, edhe për bulevardin e bizneseve të tyre famëkeqe, por edhe për rrugën e trenit që është një transport tradicional por dhe i domosdoshëm. Pa lënë mënjanë këtu dhe anën nostalgjike të historisë së Tiranës. (U bë puna si barcoletat me zbërthim-mbërthimin e armës në zbor. I dolën veglat tepër zboristit se nuk dinte ku ti fuste, po kështu dhe treni na doli i tepërt?!) Po pse o debila gjoja politikanë, kështu ruhen vlerat dhe historia e një vendi? Mos bëni gabimin fatal të mbyllni stacionin e trenit se historia do ju dënojë!
  Qytetarë të Tiranës, përse jemi kaq indiferentë?!!! Çfarë na ka bërë ky monstër pushtet? Na ka hequr gojën? Na ka hequr guximin? Na ka dhënë peshqesh indiferencën? Frikën? Kërcënimin?
  Pushtetarë gjoja njerëz me “shkollë”, gjoja të “gjezdisur” a nuk i keni parë ndërtimet dhe urbanistikën e vendeve ku keni bredhur prej kaq dekadash?! Kush e ka shkatërruar vendin kështu si ju? Askush! Kudo sheh dorën dhe kujdesin e shtetit por dhe të vetë qytetarëve. Përse xhanëm, nga ju buron gjithë kjo urrejtje për vendin tuaj? Çfarë biçimsëz njerëz paskeni qenë? Po ju Ndëshkimin e keni pak!Ju duhet të përgjigjeni deri më një për të gjitha sa keni bërë në kurriz të këtij vendi. Të ktheni gjithçka që keni përvetsuar dhe qeveria e re të bëjë gati procedurat ligjore për të gjithë që kanë shkelur ligjet dhe kanë vjedhur e abuzuar me pronën e përbashkët! Nuk ka anshkalim! Nuk ka falje! Përndryshe, s’kemi bërë gjë tjetër veçse një vrimë në ujë!

  Reply to this comment
 9. andi September 2, 15:12

  Mendime te mira jep z. Arben, Fakte qe po te kishte Prokurori te afte e te pamvarun do ishte angaxhi menjehere qe sot. Po aty eshte ba nje CILIZEM i thelle dhe ashtu dhe nje Korrupsion dhe ma i thelle e shume njerez jane perly dashte e pa dashte ne ate mes ndertimesh. Nje inisiative e forte dhe e vendosun per ti shkue deri ne fund me cdo kusht nje plani te mire studiuar edhe me dhimbje te forta ja vlen qe Durresit ti kthehet vlera e bukurija si qytet dhe si Plazhe per Turizem. Kam besim se Edi Rama do e baje nje gje te tille, veshtirsi shume do kete por do ja arrije. Sa per Salen e Lulin me banden e tyre mafjoze e kriminale, po nuk i vuni para pergjegjesise per te gjithe sa kane ba deme, atehere te gjitha dem do i shkojne sado mire te punoje. Keqbeseri e hajduti duhet denu, ndryshe nuk ka pune te drejte e te paster. Urime per faktet e te vertetat z. Arben, por dhe bllokun e ditarit mire eshte tja dorezosh Prokurorise me proces verbal.

  Reply to this comment
 10. tan September 2, 15:33

  Artikull qe simbolizon shkatrrimin dhe akatorete qe moren pjese ne kete katrahure.
  Po te zevendesojme Fjalane Durres me Vlore ky artikkul doti pershtatej 100% edhe ketij qyteti qe ja ka kaluar Durresit ne ato qe permend A.Meçaj ,megjithe se eshte pak larg nga Tirane Vlora eshte po aq e rendesishme dhe mbase me e bukur se Durresi por nga renim dhe shkaterrimi ja ka kaluar atij,JU permendet disa platforma ne det kurse ne Vlore ka me qindra te tilla qe kane betonizuar detin dhe bregun e tij ne mes te dites me diell pa u shqetesuar,ne kete shkaterrim kane pjese te gjithe K.Bashkise Flamurtari dhe mbajtesite e tjere te Flamurit Policia e Shtetit (Klanit) Prokuroria e Shteti (Pale e hapur me kriminelet ) Gjykata (Kumarja e Krimit),dhe gjithe populli Fshatar ,Fshatar ne mentalitet dhe ne origjine icili pushtoj pronen private dhe bregun e detit duke i vene mure dhe beton,duke bere ne kete menyre qe ne vitin 2013 Vlora te jete qyteti me pak Turistik dhe me pak i frekuentauar nga Turistet vendas se te huajt nuk duken me nga keto ane .
  Ky eshte cemimi qe keta Pusht.a. (etar) dhe Fshat are ne bene te pagojme te gjithe ,sepse cemimin e pagojme te gjithe .
  Vertet ne shpresojme ne nje Rilendje ,dhe pa asnje kompleks i urojme Kryeministrit te shqiptareve te mbaj fjalen e dhen dhe Kryeministrit te PD te hesht sepse atij ja dhame dhe uruame ne 2005 pa asnje komplekse duke i mbylur syte per 1997,1998,por duke shpresuar ne fjalete e tij qe asnje here nuk i mbajti ,Lere Kryeministrin e Shqiptareve te beje detyren dhe pastaj gjykoje,sepse po e gjykon perpara se te beje ose mos bej dicka,
  Kemi shprese
  duhete ndalur kjo baterdi
  duhet ndalur ky krim mbi territorin
  duhet ndalur i paligjeshmi

  Reply to this comment
 11. Patrioti September 2, 15:44

  “Bakja” (apo Dakja) nuk e ka me shok Mr. X. U prishen ne pazar dhe ne interesa se Mr. X nuk e ka me xhan Saliun. “Bakja” e beri fabriken e kepuceve me parate e rushfeteve per te cilat te telefonuan ty o Beni. Shiritin e fabrikes e preu natyrisht Komandar Saliu ne kohen e fushates. Tani, a e gjen dot ti fajtorin ?? Po as hajdutin besoj, apo jo ?? Perse e bene rrugen deri ne Rrogozhine gjoja autolesh, ta merr mendja ty ?? E di ti po nuk e thua, duhet te shiten investimet e ATYRE ne vende te tjera, ne det, gjirin tjeter aty ku familja ka blere tokat. E di it e di, je nje tiiii. Eshte bande e madhe, shume e madhe dhe e fuqishme. Te gjithe keta xhmbaze do vegjetojne ende, jane te stervitur.
  Durresin e shkaterruan sepse keshtu donin ata “miqte” matane kufirit… Pune e thelle kjo o Beni !! Nuk e zberthen dot me nje artikull, duhet nje drejtesi e pavarur ta zbertheje.
  Ndoshta do ta beje Edi, prova ke dhene se di ta beje…, ndoshta do ta beje. Le te presim… Koha do ta tregoje. Shpresa vdes e fundit.

  Reply to this comment
 12. beni September 2, 15:52

  Vetem Sunami mundet te rregulloj ter territorin e Bregdetit nga grabitjet e shkaterim i kesaj mbrekullie te vertet dikur!
  As Socialistet e as demokratet,pervecse lutjeve te presidentit Amerikan,per nje Atom ne mes te Adriatikut,ku vala ti perfshij qe te gjith mekatet qe i jan ber ktij vendi!

  Reply to this comment
 13. gimmy September 2, 20:00

  Z.Arben e lexova me vemendje rrefimin tend dhe ke bere mire qe ke dhene doreheqjen per ie mos qene pjese e kesaj masakre,per te pasur ndergjegjen e paster por a mjafton kjo.Dua te them se ministri i mjedisit(i sapo zgjedhur) ka ndertuar nje kompleks brenda ne det dhe ka shkaterruar nje pjese te mire te reres e cila eshte mbushur me copa te mbetjeve inerte te cilat uji i nxjerr gjithmone ne breg.A e dii se z Dako per te dhene nje leje ndertimi duhet te marresh betonin tek ai.A e shikonte z Dako qe brenda nje jave u ndertua nje lokal ne fund te rruges per ne currila ne breg te detit(ndoshta ka prere ai shiritin).Nuk dua te zgjatem me tej por dua te them kete;lum kush na iku dhe mjer kush na erdhi.

  Reply to this comment
 14. Gramoz September 2, 22:54

  po pse mendoni se arben mecja ka ngritur vetem kete problem ,,anuk e kangritur ky i pari me robert papen korupsionin e ruges dures-kukes ..mecja eshte pus i thelle ,nese vihet drejtesi dosjet qe ka mecja nuk i ka asnje prokuror .i kam pare vete me syte e mi tek robert papa ..mecja ne prokuroria i kerkon ndihme mecja i ka gati .nese mecja meret deshmitar ky futne burg gjysmen e qeverise ..te shikojme c,do beje ky shkopi arixhofkes

  Reply to this comment
 15. albanian eagle September 3, 00:16

  Arbenin e njoh si njeri pedagog korrekt dhe trim (e kam fjalen per pjesemarrjen ne levizjen studentore).E besoj qe eshte shume i afte profesionalisht dhe me te drejte ka dhene doreheqjen nga posti kur pa qe po behej abuzimi ne bregdet dhe me gjere.Tani ai kerkon ti bashkohet Rames me idene se do te ndihmoj ne zhvillimin urban etc.Ke Rame do te ndihmoj.Ate Ramen e “pandershem” qe ne “komisionin parlamentar Rama” Arbeni si ekspert maste trashesine e asfaltit duke e akuzuar ramen per vjedhje.Aty jane te gjithe hajdut.Aftesi quhet te gjejme hajditin qe vjedh me pak.

  Reply to this comment
 16. malushi September 3, 16:34

  Nje rrefim i frikshem por i vertete. E shohim shkaterrimin kudo, ne bregdet, ne qytete e ne fshatra, ne lumenj e liqene, ne male, ne fushane e ne pyje ….
  Nuk eshte aspak nje rastesi !!!
  Eshte nje strategji e studiuar mire dhe e zbatuar akoma me mire.
  Eshte nje fatkeqesi kombetare, me pasoja te pariparueshme.
  Mallkim, Mallkim, Mallkim S.B. qe mori persiper kete shkaterrim me deshiren e tij.
  MALLKIM PERJETESISHT !!!!

  Reply to this comment
 17. kastriot September 4, 20:42

  Po mire more shoku, Arben MECAJ, qe ke bere kete shkrim te tejzgjatgur sa te humben durimi ta lexosh nga fillimi ne fund, pra mire qe e ke shkruar, por po te pyes:
  KUR I DINJE DHE I SHIKONJE GJITH KETO SHKATERIME, PSE ASNJEHERE TE VETEM, E THEKSOJ ASNJEHERE TE VETME NUK I U DREJTOVE PERSONALISHT KRYEMINISTRIT TE SHQIPERISE, BERISHES, PAVARESISHT NE SE AI DO TE DEGJONTE VEREJTJEN TENDE OSE JO?
  ME HESHTJEN TENDE DHE ME VAZHDIMIN E PUNES TENDE NE ATE SEKTOR, TI JE NJELLOJ FAJTOR DHE BASHKEPUNTOR NE ATA QE E “PASKERKAN SHKATERUAR PLAZHIN E DURRESIT”.
  TI TANI DEL SI “PARTIZAN PAS LUFTE” E KUJT I DUHEN TANI KETO KUJTIMET TENDE? DHE ME E FUNDIT, NE SE KE KAQ PROVA TE VERTETE, DERGOJI ATO NE ADRIATIK LLALLA, ATJE NE PROKURORI.
  MENDOJ SE TI KETO QE KE SHKRUAR DHE ME ATO QE I DREJTOHESH RAMES, DUKET ASHIQARE QE KERKON NJE VEND PUNE NE ADMINISTRATEN E RAMES.
  POR E KE KOT. RAMA NUK MERET ME ATA QE KANE PRISHUR APO KANE BASHKEPUNUAR NE SHKATERIMIN E PLAZHEVE TE SHQIPERISE

  Reply to this comment
 18. intelektuali December 10, 07:18

  Gazeta DITA:

  Perdorimi i komenteve te vjetra me nastradinin nuk zgjidh problemin kryesor qe po perjeton Shqypnia me tragjedine qe la pas termeti qe mund te numerohet me 51 viktima dhe afro 1 miliard euro deme, qe jane si rrezultat:

  I INJORANCES TOTALE NE DREJTIMIN E SHTETIT NGA QEVERIA E EDI RAMES, KRYEMINISTER KAQOL MEGALOMAN, PA SHKOLLE DHE PA ARSIM.

  Bedela te Rilindjes si Arben Mecaj qe shkruajne me porosi dacibao urbanistike per te shmangur vemendjen pas tragjedise se 26 nentorit me Sali Berishen dhe qe termetin e shpallin si “Fitorje e inxhnierise se ndertimit dhe nje Arritje e Lavdishme e Rilindjes” nuk mund te fshijne dhe zhdukin Raportin e Eksperteve Nderkombetare qe lane ne dore te Edvinit dhe te Qeverise dhe qe tregon ne kundershtim me ate qe thote propaganda e shemtuar enveriste:

  “NDERTESAT E REZUARA DHE TE DEMTUARA NE STRUKTURE JANE KRYESISHT TE REJA, TE PROJEKTUARA PA MBROJTJE SIZMIKE JASHTE CDO STANDARTI DHE NORME PROJEKTIMI, ME BETON TE DOBET, ME ARMATURE TE PAMJAFTUESHME NE BETON, NUK ESHTE REALIZUAR KONTROLLI I PROJEKTIT NGA SUPERVIZORI DHE KONTROLLI GJATE PROCESIT TE NDERTIMIT, NUK KA DOKUMENTA PER PER CILESINE E MATERIALEVE TE PERDORURA, POR NE KETE SITUATE JONORMALE ESHTE LESHUAR LEJE SHFRYTEZIMI NGA ORGANI SHTETEROR. REKOMANDOJME PRISHJEN E NDERTESAVE TE DEMTUARA, PASI RIPARIMI ESHTE I PAMUNDUR.”

  Kete raport duhet te komentonte inxhinieri i Edvinit, Arben Mecaj dhe nuk eshte aspak morale per nje inxhinier te behet bedel i pushtetit fajtor dhe te publikoje dacibao enveriste per Saliun kur Edi Rama ka 6 vjet ne pushtet si kryeminister, ka qene 12 vjet si Kryebashkiak i Tiranes qe ka komanduar per dekada edhe Durresin me Gjushat e tij lakmitare.

  KUSH KA LEJUAR KETE KATRAHURE NE PROCESIN E NDERTIMIT QE NGA PROJEKTIMI, E DERI TEL LESHIMI I LEJES SE NDERTIMIT NGA ANA E SHTETIT?

  Kush i ktheu ne banesat e tyre vrastare mjeranet viktima ne Thumane pas termetit paralajmerues te shtatorit duke u tallur me paralajmerimet e sizmologeve greke?

  Kush vrau dhe likuidoi gjithe familjen Lala qe kishte ndertuar nje vile me konstruksion beton arme me te gjitha dokumentat qe i kerkonte ligji dhe shteti?

  Kush vrau mjeranet ne hotelet me 4 dhe 5 yje te Plazhit te Durresit qe u shkaterruan nga termeti mesatar 6 ballesh sikur te ishin ndertuar me fije shkrepse?

  KUSH SHKATERROI BANESAT E SHQYPTAREVE?

  Termeti 6 ballesh qe ne San Francisko bie cdo dite, apo injoranca totale ne menaxhmin e Shtetit nga Pushteti?

  KUSH LA VIKTIMAT TE VDESIN ME ORE DHE DITE POSHTE RENOJAVE NE NJE C’ORGANIZIM TOTAL TE EMERGJENCES SHTETERORE?

  Ketyre pyetjeve duhej t’i pergjigjej inxhnieri Arben Mecaj qe ka qene edhe Drejtor urbanistike i Turpit dhe i Rezilit dhe jo te leshonte llogje me dacibao propagande si ne Kohen e Qepes te Enverit qe gjithnje justifikohej me llafin:

  TE GJITHA TE LIGAT I KA BERE MEHMETI ME KOKE TE VET.

  Per ta mbyllur do te shtoja:

  Nuk i vrau termeti shqyptaret, por inxhnieret amorale si Arben Mecaj qe jane vene ne sherbim te plote te Edvin Kaqolit.

  Reply to this comment
 19. intelektuali December 10, 07:22

  Gazeta DITA:

  Perdorimi i komenteve te vjetra me nastradinin nuk zgjidh problemin kryesor qe po perjeton Shqypnia me tragjedine qe la pas termeti qe mund te numerohet me 51 viktima dhe afro 1 miliard euro deme, qe jane si rrezultat:

  I INJORANCES TOTALE NE DREJTIMIN E SHTETIT NGA QEVERIA E EDI RAMES, KRYEMINISTER KAQOL MEGALOMAN, PA SHKOLLE DHE PA ARSIM.

  Bedela te Rilindjes si Arben Mecaj qe shkruajne me porosi dacibao urbanistike per te shmangur vemendjen pas tragjedise se 26 nentorit me Sali Berishen dhe qe termetin e shpallin si “Fitorje e inxhnierise se ndertimit dhe nje Arritje e Lavdishme e Rilindjes” nuk mund te fshijne dhe zhdukin Raportin e Eksperteve Nderkombetare qe lane ne dore te Edvinit dhe te Qeverise dhe qe tregon ne kundershtim me ate qe thote propaganda e shemtuar enveriste:

  “NDERTESAT E REZUARA DHE TE DEMTUARA NE STRUKTURE JANE KRYESISHT TE REJA, TE PROJEKTUARA PA MBROJTJE SIZMIKE JASHTE CDO STANDARTI DHE NORME PROJEKTIMI, ME BETON TE DOBET, ME ARMATURE TE PAMJAFTUESHME NE BETON, NUK ESHTE REALIZUAR KONTROLLI I PROJEKTIT NGA SUPERVIZORI DHE KONTROLLI GJATE PROCESIT TE NDERTIMIT, NUK KA DOKUMENTA PER PER CILESINE E MATERIALEVE TE PERDORURA, POR NE KETE SITUATE JONORMALE ESHTE LESHUAR LEJE SHFRYTEZIMI NGA ORGANI SHTETEROR. REKOMANDOJME PRISHJEN E NDERTESAVE TE DEMTUARA, PASI RIPARIMI ESHTE I PAMUNDUR.”

  Kete raport duhet te komentonte inxhinieri i Edvinit, Arben Mecaj dhe nuk eshte aspak morale per nje inxhinier te behet bedel i pushtetit fajtor dhe te publikoje dacibao enveriste per Saliun kur Edi Rama ka 6 vjet ne pushtet si kryeminister, ka qene 12 vjet si Kryebashkiak i Tiranes qe ka komanduar per dekada edhe Durresin me Gjushat e tij lakmitare.

  KUSH KA LEJUAR KETE KATRAHURE NE PROCESIN E NDERTIMIT QE NGA PROJEKTIMI, E DERI TEL LESHIMI I LEJES SE NDERTIMIT NGA ANA E SHTETIT?

  Kush i ktheu ne banesat e tyre vrastare mjeranet viktima ne Thumane pas termetit paralajmerues te shtatorit duke u tallur me paralajmerimet e sizmologeve greke?

  Kush vrau dhe likuidoi gjithe familjen Lala qe kishte ndertuar nje vile me konstruksion beton arme me te gjitha dokumentat qe i kerkonte ligji dhe shteti?

  Kush vrau mjeranet ne hotelet me 4 dhe 5 yje te Plazhit te Durresit qe u shkaterruan nga termeti mesatar 6 ballesh sikur te ishin ndertuar me fije shkrepse?

  KUSH SHKATERROI BANESAT E SHQYPTAREVE?

  Termeti 6 ballesh qe ne San Francisko bie cdo dite, apo injoranca totale ne menaxhmin e Shtetit nga Pushteti?

  KUSH LA VIKTIMAT TE VDESIN ME ORE DHE DITE POSHTE RENOJAVE NE NJE C’ORGANIZIM TOTAL TE EMERGJENCES SHTETERORE?

  Ketyre pyetjeve duhej t’i pergjigjej inxhnieri Arben Mecaj qe ka qene edhe Drejtor urbanistike i Turpit dhe i Rezilit dhe jo te leshonte llogje me dacibao propagande si ne Kohen e Qepes te Enverit qe gjithnje justifikohej me llafin:

  TE GJITHA TE LIGAT I KA BERE MEHMETI ME KOKE TE VET.

  Per ta mbyllur do te shtoja:

  Nuk i vrau termeti shqyptaret, por inxhinieret amorale si Arben Mecaj qe jane vene ne sherbim te plote te Edvin Kaqolit.

  Reply to this comment
 20. Lushingabarbullushi December 10, 08:33

  Dmth! Fajiin e paska prap Berisha… e jo Xhuxhi.

  Reply to this comment
 21. Socialisti i Ndershem December 10, 09:21

  Ky shkrim eshte fiks per shqiptaret, te cilet shquhen per besimin qe kane tek ajo QE I THONE dhe jo per ATE QE KANE PARE.
  Vertete qe Golemi u be katrahure ne kohen e Berishes por ama Durresi nga Ura e Dajlanit deri ne Plepa eshte merite e Gjushit. Kete artikullshkruesi e tregon me tinezi duke dashur te na mbushe mendjen se pa gabimin e Saliut dhe Lulit nuk do te kishim kete baterdi qe shohim. Bile gati sa nuk thote shyqyr qe erdhi Rama se demi do te ishte edhe me i madh.
  Burre – kurve quhen ne anet tona njerez si ky Mecja.

  Reply to this comment
 22. Vatra December 10, 09:43

  Kush lexon referat demagogu lexohet deri aty te shkatërrimi i moralit njerëzor dhe karakterit njerëzor por morali dhe dinjiteti njerzor duhet të vinë në shprehje te situatat konkrete apo janë elemente që i takojnë vetëm brendësisë personale unë dyshoj se në Shqipēri kishte krijim të mirfilltë të vl. morale sociale atje gjatë gjithë ati 40 vjeqari paska jetu damari zogist fshehur se si ka jetu tjetër temë por kjo është isah se ai erdhi prap në qendër të Tiranës dhe morali dinjiteti qytetaria duhet të manifestohen konkret si p.sh. në Ankara ku u dual me duar thatë para tanksave u parandalu paligjshmëria vdiqën 200 njerëz për pak orë dhe ky birë qeni del dhe na bën referat këtu po pse nuk mblodhe ata denoncusë dhe të shtriheni para bagerit po të kishte ndodhë kjo Durrësi do të mbetej i fortë si Ankara por jo

  Reply to this comment
 23. besi December 10, 09:56

  Durresin e dhjene ata qe edhe pse e kane zaptuar prej mese 28 vitesh kur i afrohen brigjeve te Shqiperise duke u kthyer nga portet Italiane me te spikatur konturin e Durresit nga boret e trageteve nuk thone: Ja Durresi,por thone ja mali o Meçe!Ndaj ate qe i beri jo vetem bregdetit Shqipetar por gjithe Shqiperise Berisha nuk ia beri bomba atomike Jeroshimes!Dy here kane goditur “miqte ” keqazi ne historine e tyre ,nje here kur leshuan bomben atomike ne Jeroshime dhe se dyti kur vendosen Berishen ne krye te shtetit Shqipetar,ku ndersa e para dihej veprimi shkaterues me fuqine qe mbarte i dyti (Berisha) ai ishte aq idiot sa qe kishte per ta shketaruar Shqiperine me çdo çmim ndoshta edhe pa e instruktuar !Sot keto pasoja i vuan nje popull i tere .Dikush nga komentuesit permen nje çunami qe mund ta rregulloje bregdetin ,ndersa une jam me largpames vetem nje bombe si ajo e Jeroshimes e pas ketaj te filloje rindertimi jo vetem i infrastruktures por edhe i njeriut qe eshte kryesori ne nje vend te civilizuar ,ku ne menduam se po te bejme gradaçiele do ti afrohemi vendeve te zhvilluara,ku sa hyne neper studiot televizive te duket vetia sikur je ne vendet me te zhvilluara e kur merr pjese ne debat kupton qe je ne vendet me te prapambetura kur ndeshesh me mesjetare si analiste e ne rruge me njerez qe u kane marre grate pa leje e i kane strehuar neper hotele !Kjo shoqeri eshte feudale me bujekrober dhe feudale,te dhjere por krenar!

  Reply to this comment
 24. Romak December 10, 12:20

  Keto lutjet ne paragrafet e fundit drejtuar Rames ne postin e kryeministrit ishin te neveriteshme, saqe ma prishen shijen e gjithe shkrimit te stergjate.

  Reply to this comment
 25. MH December 10, 13:20

  nastradin!
  Ne c’kohe Shqiperia ishte si lule!?
  Periudha e Zogjit ishte kohe mjerane edhe pse qeni hante petulla.Kete e verteteton me pershkrime kronkani i kohes MIGJENI.
  Ne monizem ndryshimet ishin drastike fushat malet dhe kodrinat lulezuan si asnjihere qe s’asht pa ne historine e Shqiperse.
  Sot jane ndertue rruge dhe ndertime alla gradacele shqiptare pa pike pergjegjesiet sa theket e pistili i lules ka zane rreth 52 njerez brenda te pa jete kan mbet petalet feshferine.Pra sot zemra e lules asht permbyse nga termeti.
  Per ne c’koh e ke iden e shqiperise si lule.

  Reply to this comment
 26. uskania December 10, 18:24

  Arben Meçe: Më ke befasuar me këtë shkrim të para 6 vjetëve. ABSOLUTISHT të gjitha qëndrojnë, ka qënë edhe shqetësimi im prej qytetari. Të lumtë! Sidomos për varganët me gurë nga Qerreti te Pishat e Buta.

  Reply to this comment
 27. ALBAN DEGA December 10, 21:18

  NJE SHEMBULL I SHKELQYER…
  JO VETEM PER CDO SHQIPTAR

  – Kur flasin shkencetaret …
  Te heshtin druvaret !

  – Nga Alban Dega, Nju Jork

  Profesor Arben Mece ngriti zerin kunder Sali Berishes dhe Bandes se tij Gangstereve e vrasesve te mbi 15 fishte te Shqiperise ne 15 vjet SaLikekracise.
  Prof. Arben Mece asnjehere nuk u kthye ne ushtar partie e bythelepires Vicidoli.
  Ai ishte nder te paret per te mos thene i pari nga profesoret e Inxhinjerise se Ndertimit dhe krejt Universitetit te Tiranes qysh me 8 nentor 1990 si nje nder lideret kryesore te levizjes demokratike kunder ish- diktatures komuniste.
  Ai ishte nder themeluesit e pare te PD-se, deputet dhe nje nga lideret e saj…
  A nuk ishte ky Profesor Drejtori i Drejtorise se Rrugeve dhe infrastruktures ne ministrine e Transportit, nje post tejet i lakmuar si nje “ Miniere Floriri ” dhe “Fabrike parash“ nga cdo politikan i korruptuar e oligark i vjeter ose i ri e parardhesit dhe pasardhesit e tij, qe diten kur ish- Ministri Lulezim Basha i paraqiti kontraten vetem ne anglisht te Autostrades se Kombit se Bechtelit famekeq pa e menduar dy here dha doreheqjen e parevokueshme .
  Jo pse nuk e njihte anglishten, qe e zoteronte shume me mire se Basha e Argita, se Sala e Corp. por sepse nuk donte te perzihej ne aferen me korruptive ne historine e Shqiperise qe thau financat dhe boshatisi arken e shtetit shqiptar.
  Jo vetem kaq por si nje shkencetar i madh i Ndertimit dhe i Urbanistikes, Ekonomise e Financave, si nje nikoqir i shkelqyer pogradecar dhe simbol ndershmerie, ai hetoi dhe zbuloi si askush tjeter se populli fakir shqiptar dhe Shqiperia e stervjedhur nga ajo bande kriminale kishin paguar me djersen e gjakun e tyre vetem per germime dheu ne nje terren kodrinoro- malor sikur e gjithe ajo autostrade, qe kurre nuk arriti shkallen per tu quajtur e tille, te ishte 21 metra e gjere dhe 9 metra e thelle ne tere gjatesine e saj nga Miloti ne Morine te Kukesit?????….
  Ose ose, rreth 600 milione euro te vjedhura nga kjo Mafia antishqiptare me kumbaren dhe mikun per koke te Sali Karaxhicit, Damir Fazlic e Corp.
  Me gjeni edhe nje shembull te ngjashem si ate te shkencetaret te ndertimit Prof. Arben Mece ne historine gati 30 vjecare te pluralizmit politik shqiptar !!!
  Ky eshte Arben Mece nje personalitet shembullor ne lemin e ndertimit dhe nje shqiptar i madh e atdhetar me integritet e moral shembullor per brezat e sotem e te ardhshem te Shqiperise!
  Nje shembull i shkelqyer per tu ndjekur jo vetem nga cdo shqiptar kudo ne Bote!
  Une krenohem me Prof. Arben Mecen 1999-esh.
  Shpresoj dhe uroj qe edhe ti e kushdo tjeter !
  – Kur flasin shkencetaret …
  Te heshtin druvaret !

  Shkruar ne trenin Grand Central Terminal – Stamford te Metro North ora 2:19 te mengjezit te dates 4 dhjetor 2019

  Reply to this comment
 28. ALBAN DEGA December 10, 21:23

  ARBEN MECAJ ME GJUHEN E FAKTEVE…

  – A mund tu besohet hajnave me
  cizme e nashtruesve edhe per
  oren !?

  – Thesaret e kombit ne sherbim te
  te popullit !

  – “ Nje dite pas” eshte … kurre !

  – Nga Alban Dega , Nju Jork

  Shuma 230 milione euro te vjedhura nga Lulezim Basha dhe Mafia politike e biologjike e Saleh Karaxhicit ne Autostraden e Kusarise se Kombit eshte shuma e minimizar e Bujar Leckajt te Vicidolit dhe mediat e blera prej tyre .
  Shuma e vertete eshte shume me larte, te pakten dy here e gjysem me shume dhe e kalon shifren 600 milione euro, jo sipas meje, por sipas analizes shkencore profesionale te Profesor Arben Mecaj, nje nder heronjt e dhjetorit, ish- themeles i PD, ish minister.
  Profesor Arben Mecaj ishte drejtor i Drejtorise se Infrastruktures dhe Rrugeve te drejtuar nga Lulezim Karabush 300 leke kilja e energjise dhe 6 x 7 = 49, pra nje analfabeti informal e formal.
  Eshte i pari zyrtar i larte shqiptar qe nuk nguroi asnje cast te jepte doreheqjen perballe mastrafit dhe megavjedhjes lemeritese te qeverise se Saleh Ramollah Ajatollah Milloshevic Putaninit qe shterroí financat shqiptare, qe filloi me nje kontrate bakalli vetem ne anglisht nga Bechtelli i sterkorruptuar!
  Nje shembull per tu ndjekur !
  Kini durimin dhe qetesine te lexoni analizen e shkelqyer te ketij shqiptari te madh e shkenctari te shkelqyer botuar ne gazeten “ DITA “:
  http://www.gazetadita.al/sharlatanizem-donkishotizem-apo/
  Ka edhe nje te dhene tjeter edhe me tronditese nga ky inxhinjer i talentuar per negamashtrimet e falsifikimet e bera nga Saleh Kadafi e Lulezim Bashici me kete Autostrade qe me te drejte quhet AUTOSTRADA E KUSARISE SE KOMBIT:
  Ne bilancet e paguara nga taksat, nga mundi dhe djersa e grabitur shqiptareve del se vetem per germime dheu dhe shkembi eshte paguar nje shume sikur ajo te ishte 9 metra e thelle e 21 metra e gjene ne te gjithe gjatesine e saj, pa qene ne asnje moment autostrade qofte edhe e kategorise se trete sipas standarteve bashkekohore as sot pasi jane harxhuar edhe dhjetra ndofta edhe qindra milione dollare te tjere .
  A mund tu besohet qeverisja e Shqiperise nje kryehajduti te 600 milione eurove vetem nga Autostrada e Kusarise se …. , me pak se gjysma e 1.3 miliarde eurove te vleres se pergjithshme te saj dhe qe thau financat e shtetit shqiptar dhe krijoi nje borxh te brendshem prej mbi 800 milione eurosh dhe rriti mbi 17 per qind borxhin e jashtem te shtetit shqiptar !
  A mund te mos kujtosh portretin moral qe Jozefina Topallit ka bere me nje fjali per ate kodosh e zagar te Saleh Xhenxhikhanit “ Lulezim Basha genjen edhe kur e pyet per oren“ !?
  A mund te votojne shqiptaret per kete hajn me cizme e mashtrues rrugesh e bosit te tij Toptanit te Viicidolit qe mashtron diten per Diell e kercenon me cunam te 64 000 diten per protestues kur nuk ishin as 6.4 mije ne “oqeanin” e cmendurise se tyre nga cunami i vertete i SPAK-ut dhe Byrose Kombetare te Hetimit, i Vetingut dhe Drejtesise qe po lind ne Shqiperi !? Qeveria e Edi Rames dhe drejtesia qe po lind dhe me konkretisht SPAK-u dhe BKH, duhet te shfrytezoje aftesite shkencore dhe ligjore te Arben Mecajt, ketij thesari te shkencave te ndertimit per te hetuar dhe zbuluar korrupsionin dhe vjedhjen masive te zyrtareve qeveritare dhe kompanive te ndertimit ne rruget e ndertuara ne Shqiperi nga viti 1994 e deri sot.
  Arben Mecaj eshte eksperti me i zot dhe me indershem ne kete fushe qe ka gllaberuar miliarda euro ne keto 25 vjeteve fundit sipas antiparimit idiotesk mbareshqiptar “ rruget sjellin zhvillim” dhe jo praktikes se sprovuar amerikano- boterore “ zhvillimi sjell dhe hap rruget”! I
  Do te ishte ne nderin e kesaj qeverie dhe ne dobi te mbare shqiptareve qe shkencetar me moral te larte si Arben Mecaj te drejtonin nje Komision, Komitet apo Bord te Posacem per te gjitha projektet dhe tenderat ne fushen e ndertimit me demokratin e sprovuar dhe atdhetarin e deshmuar Arben Mecaj ne krye.
  Ai i ka kaluar me sukses provat e zjarrit jo vetem si shkencetar por edhe si shtetar i pakorruptueshem. Vetem me hetimin e mastrafit te Autostrades se Kusarise se Kombit dhe konkluzionet shkencore lidhur me termetin e fundit dhe parandalimin e spekullimeve dhe mashtrimeve me pasojat e termeteve te fundit, Arben Mecaj, i kursen shtetit e popullit shqiptar miliona Euro nga hienat e pangime me gjak e djerse te shqiptareve.
  Jo vetem kaq.
  Arben Mecaj paralajmeron marrjen e masave parandaluese per deme e pasoja shume e shume me te renda nga termetet apo fatkeqesi te tjera natyrore te paparashikueshem por te pritsheshme !
  Per shkencetare te tille me moral te larte ne fushat e veta ka sot me shume nevoje se kurre Shqiperia dhe cdo qeverisje me tru ne koke !
  Jo per militante qe dine vetem te duartrokasin e lepijne prapanicat e sundimtareve te rastit !
  Asete te tilla jane nje thesar per cdo popull e shtet serioz demokratik ne Bote!
  Asnje vend ne Bote, aq me teper nje shtet i vogel si Shqiperia, nuk duhet ti harroje por ti perdore si te tille.
  Sot!
  “Nje dite me vone” eshte teper vone … eshte kurre !

  From: Alban Dega
  Date: September 27, 2019 at 1:19:44 PM EDT

  Reply to this comment
 29. Adih December 10, 23:18

  O Ben mece …Ashtu si e shkateroi shqiperine Saliu ,nuk do gjeje as edhe nje tjeter ,ne rrezullin tokesor , qofte edhe ne ishujt Zulu.E dime dhe skemi nevoje per perkthyes o BEN .Por dil edhe ketej nga Rilindja ,i lutesh dhe i jep mendime Rames cfare te bej me Durrsin .Haron o Ben Mecja se Durrsin e filloi Saliu ,por gaz i dha Vangjush Dako .I dha aq gaz shkaterimit dhe betonizimit ,si me qene pashai i Durrsit . Ka vene miliarda euro vetem per leje ndertimi te “FORTEVE ” per interesa korrupsioni ne toka shteterore deri ne rere ,me keq se ne mall te babes …Dhe a mendon ti se Rama nuk i di ?? Saliu duhet te denohet per kete kratahure nje here ,kurse Vangjush Dako disa here me burgim te perjetshem ,ai eshte kriminel ,me keqeardhje ,por eshte realitet me ze e me figure jane abuzimet e Dakos , ku per turp opozita i di te gjitha abuzimet e ketij debili Dako ,por hesht dhe vetem hesht ?? ..Me i zgjuar o beni .Saliu me bashen dhe me Ramen nuk jane kundershtare midis tyre ,me vjen keq qe ti nuk e kupton .Me me kembe ne toke o Ben ..Do te jap nje shembell o Beni .Ishja tek Mali i Robit ,para 3 a 4 vitesh .Me thote nje zaptues toke ,ka bere nje hotel ka dhe lulishte perballe klub e restorant ,si gjithe 100 % tjeter qe ka xanum toka .Hajde ulu do te qeras me thote pronari i tokes se xanum .Nuk e kam mik te vjeter por e njoh shume pak .U habita dhe i thashe ti e ke biznes dhe nuk po te kuptoj .Jam shume i gezuar me tha .dhe konkretisht o Ben Mecja .Edi Rama kishte bere legalizimet ,por me kunj , me dobicllek .I kishte bere vetem legalizimet miqeve te vet ,dhe per te mos rene ne sy ,vazhdoi tme tregoje ky zaptuesi i truallit ,me futi edhe mua ne legalizim .Per te mos rene ne sy tek te pa perkrahurit e tjere , shejtan budallai Rama bashke me bedelin e tij Lame ,Lamashin .Kurse te tjereve te pa perkrahurve nuk ja ka bere legalizimet .Pra une nuk kam kredi ,por une ishja i vetmi qe fitova nga gjithe te tjeret .Prandaj me dhune me qirasi nga gezimi ..U habita ,ai shtoi se ka tre hotele dhe restorante ne rrjesht te par ILIR META ,por ja legalizoi ati metes te parit..E kupton ca behet o ben Mecja , ti tregoj keto mos lufto me mullinjte e eres .Bregdeti shqiptar u shkaterua nga te gjithe me radhe ,nga katovicaret ,dhe qellimi eshte qe turizmi te lulezoje ,ne Itali Kroaci dhe ne Greqi dhe shqiptaret te ikin nga syte kembet ,te boshatiset ky vend .Ate qe se beri Enveri , e ben keta te gjithe pa perjashtim ne kor bretkocash . Perfundimisht u shkaterua cdo gje .Nuk eshte mendim i keq ,per prishjen totale dhe te mbahet distanca shume e mdhe nga deti ,per mbijetesen ne shekuj per turizem ,por vetem keto inerte ,ku do ti cosh se ne det nuk te le njeri ti hedhesh ?..Prandaj o Ben Mecja me mire ha pace dhe mos dil neper medja .Me beso , na duhen , kemi nevoje per zera intelektualesh trima , per te miren e vendit ,por jo me bythlepirje dhe me dy surreter si ne rastin e sotem ,me obkektive o Ben se populli eshte me i zgjuar se ju . , ??????? .

  Reply to this comment
 30. minushe December 11, 15:08

  me njerez te tille pasionant dhe idealiste mund te behet shqiperia dhe nuk ka pak te tille… Ka Shume… Bravo Kryeministrit qe e beri pjese te Komitetit te Rindertimit Z.Mecaj. E meriton dhe duhet degjuar.

  Reply to this comment
 31. MH December 11, 22:32

  Po kush asht ai fotograf qe e ka kap Berishen duke ba banjo ne uturak.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim