KOPERTINA: 20 shkurt ’91, rënia e një shtatoreje. Përse tri dekada pas ndryshimit të dirigjuar të sistemit, Shqipëria gjendet në pakënaqësi dhe dëshpërim të thellë popullor?

February 19, 2021 22:22

KOPERTINA: 20 shkurt ’91, rënia e një shtatoreje. Përse tri dekada pas ndryshimit të dirigjuar të sistemit, Shqipëria gjendet në pakënaqësi dhe dëshpërim të thellë popullor?

Nga Viktor Malaj

Botuar në DITA

 

“Idealizmi pa pragmatizmin është i pafuqishëm. Pragmatizmi pa idealizmin nuk ka kuptim. Çelësi i udhëheqjes së efektshme është idealizmi pragmatik” – Riçard M. Nikson

Kanë kaluar 30 vjet nga ndryshimi i sistemit politik në Shqipëri dhe sot ndodhemi në gjendjen kur vendi ka bërë disa ndryshime mjaft të dukshme nga ana materiale, megjithëse fort të dyshimta sa iu përket burimeve financuese, por pakënaqësia popullore ndodhet në nivele shumë të larta.

Pakënaqësia dhe dëshpërimi popullor nuk vijnë nga fakti se popullit i është mohuar liria e fjalës, organizimit politik, manifestimit dhe votimit. Mirë apo keq, këto liri kanë qenë dhe janë të pranishme brenda përkufizimit të gazmores (barceletës) shkodrane që thotë: “Para 1990 kishim lepurin në bark, tani na ka hyrë qeni”.

Me gjithë ekzistencën e këtyre lirive e të drejtave dhe me gjithë ndryshimet e herëpashershme të pushtetarëve, niveli ekonomik i vendit është nga më të prapambeturit në Evropë, një e treta e shqiptarëve e kanë lënë vendin dhe po aq të tjerë do ta bënin këtë veprim po të kishin mundësi. Dhe kjo ka ndodhur pavarësisht qeverive e qeveritarëve, është tipar i qëndrueshëm i të menduarit dhe të vepruarit tonë.

Po, pse atëherë ne jemi të prapambetur dhe të pakënaqur?

Qysh në fillim të viteve ’90 propaganda zhurmëmadhe politike dhe publicistike iu ka fryrë dhe iu fryn borive të vlerave dhe nivelit material të qytetarit dhe shoqërisë. Asnjë prej atyre që kanë qenë në moshë madhore në vitin 1990 nuk do ta kishte besuar se në vitin 2020 veprimtaria prodhuese në Shqipëri do të ishte në këtë nivel të mjerë zhvillimi, se papunësia dhe të ardhurat nga punësimi do të mbeteshin në këtë nivel të vajtueshëm.

Propaganda formale dhe e gjithanshme ka kërkuar t’i bindë shqiptarët se mjaftonte pluralizmi politik dhe liria e tregut dhe të mirat materiale do të vërshonin me shumicë dhe për të gjithë.

Kjo propagandë e cekët, hileqare dhe mashtruese nuk iu tregoi kurrë shqiptarëve se si, pse, qysh dhe kur janë zhvilluar vendet dhe popujt perëndimorë. Papërgjegjësia e kudogjendur dhe korrupsioni i përhershëm i administratave qendrore e lokale, si dhe shndërrimi i sistemit të drejtësisë në bashkëpunëtor dhe vegël të politikës dhe, sidomos, të krimit ordiner e kanë dëshpëruar shqiptarin e ndershëm dhe e kanë bërë të flasë me vete.

Për të mos lejuar që dëshpërimi të kthehet në revoltë, klasa politike shqiptare dhe establishmenti i saj mediatik kanë bërë çmos që dështimet dhe të këqijat që i përjeton dhe i vuan populli t’i paraqesë si “shfaqje të tranzicionit”. Cilit tranzicion?!

Për 5-10 për qind të popullsisë nuk ka pasur tranzicion, por përparim dhe pasurim duke arritur majat më të larta. Kjo “shkëputje” në vrapimin ekonomik dhe politik, në pjesën më të madhe, nuk ka ardhur për shkak të aftësive të jashtëzakonshme të “atletëve ekonomikë”, por nga veprimtaritë e tyre të paligjshme dhe korruptive.

E keqja, e paligjshmja dhe e pamoralshmja kanë marrë shtrirje dhe përmasa të tilla sa që të mendosh e të sillesh në të kundërtën e tyre, jo vetëm të del e padobishme por, madje, edhe vihesh në lojë për “trapllëkun” tënd.

Të gjithë e dimë se viti 1990 e gjeti vendin dhe popullin shqiptar në falimentim ekonomik. Për shumë shkaqe objektive e subjektive, kombëtare dhe ndërkombëtare, ekonomia e vendit ngadalësoi dhe, pastaj, ndaloi hapat e zhvillimit të saj.

Edhe sot dëgjojmë apo lexojmë përpjekje për t’u tallur me thënien e drejtuesit të atij regjimi, E. Hoxha, se “Edhe bar sikur ta dimë se hamë, parimet nuk i shkelim, Marksizëm-Leninizmin nuk e tradhtojmë!”.

Nuk ka asnjë dyshim se faji kryesor i gjendjes së vendit në vitin 1990 bie mbi udhëheqjen politike të kohës. Duke qenë historikisht një vend i vogël dhe i prapambetur Shqipëria ka pasur dhe ka nevojë për hapa të mëdha dhe të shpejta në të gjitha fushat e jetës. Acarimi dhe prishja e marrëdhënieve politike dhe, sidomos, ekonomike të vendit me fuqi të mëdha të botës, siç ishin BS dhe Kina, dëshmon për një dogmatizëm ekstrem të udhëheqjes së asaj kohe.

Pas vitit 1990, klasa politike shqiptare u përpoq të bindë popullin se ishte idealiste dhe luftonte për parime demokratike për të mirën e tij.

Por, si është e vërteta që na e provojnë veprat dhe jo fjalët e politikës? A mund të jenë idealistë ata që e kanë djegur vendin e vet sa herë i zinin ethet e pushtetit; ata që pasuritë kombëtare tokësore e nëntokësore ose i dëmtuan ose ua dhanë një grushti horrash të pangopur; ata që parimet që propagandonin formalisht i shkelnin dhe i shkelin vetë praktikisht; ata që, pa bërë kurrfarë punësh të tjera veç politikës, janë bërë sot milionerë? Kurrësesi jo!

Duke qenë gjithnjë pengje të etheve për pushtet e privilegje, politikanët shqiptarë bënë çfarë nuk duhej bërë dhe që askush në Evropë s’ia ka lejuar vetes. Lejimi i lëvizjeve kaotike të popullsisë; zaptimet e pronave dhe ndërtimet pa leje dhe pa rregulla urbanistike e arkitektonike; legalizimi (legjitimimi) i këtyre veprimeve për nevoja elektorale; pengimi dhe, shpesh, mohimi i marrjes së pronave nga pronarët e kahershëm; lejimi i grabitjes së pyjeve dhe mineraleve deri në shndërrimin e vendit në “geto kjoskash”; manipulimet dhe dhunimet e përsëritura të proceseve zgjedhore dhe çuarja e vendit në konflikte civile dhe në gjendjen e jashtëzakonshme, si dhe përpjekjet për marrjen e pushtetit me dhunë etj. e tradhtojnë dhe diskreditojnë të gjithë propagandën e tyre dhe e rrëzojnë përdhe çdo pretendim të tyre për idealizëm.

Po, “mirë” se nuk ishin dhe as janë idealistë por, të paktën, të ishin pragmatistë. Pavarësisht nga propaganda ngjyra-ngjyra e politikës, ky sistem politik është kapitalizëm.

Dhe, njëra nga vetitë kryesore të tij është pragmatizmi që, i përkthyer në veprimtarinë e jetës së përditëshme do të thotë se partitë, politikanët dhe qeveritë, duhet të ndjekin ato politika dhe të lidhin ato marrëdhënie ndërkombëtare që japin më shumë rezultat në zhvillimin afatshkurtër dhe afatgjatë të vendit.

Orientimi politik drejt Perëndimit është një gjë normale dhe e domosdoshme, por ky orientim nuk duhet të përjashtojë zhvillimin e marrëdhënieve ekonomike me vende dhe popuj të Perëndimit e të Lindjes, pavarësisht sistemit të tyre politik, mjafton që këto marrëdhënie të mos cenojnë integritetin territorial dhe sigurinë kombëtare.

Kur erdhi në Shqipëri në qershor 1991, Sekretari i Shtetit i SHBA-së, Xhejms Bejker, ndër të tjera, pohoi se “Ne nuk i japim kujt peshk por i mësojmë të tjerët si të zënë peshk”. E dha këtë si përgjigje për ata që në kor bërtisnin në sheshin para tij: “Hudhe qesen! Hudhe qesen!”, por për ata që kishin veshë të dëgjonin dhe mendje të arsyetonin, Bejkeri po thoshte: “ne na mjafton që ndërruat sistemin politik dhe tani mësoni të ecni vetë”. Një popull dinjitoz nuk mendon të jetojë vetëm me ndihma e “dhurata”.

Por këtu lindin disa pyetje: Po sikur të mos kemi vend gjuetie dhe as peshk për të gjuajtur? Po mjetet “e peshkimit” ku do t’i marrim? A mund të arrihet zhvillimi ekonomik vetëm duke propaganduar parime e norma, pa investuar dhe punuar?

Fatkeqësisht, ekonomia shqiptare mbështetet kryesisht në veprimtarinë tregtare dhe fare pak në atë prodhuese. Një vend dhe popull që nuk prodhon gati asgjë nuk i kanë punët mirë dhe e ardhmja e tyre nuk është fare e sigurt. Shqiptari me nivel mesatar i vitit 1990 e përfytyronte Shqipërinë e sotme plot me fabrika, uzina dhe ndërmarrje perëndimore, me popullsinë të punësuar dhe pa asnjë qytetar shqiptar të papunë apo që merr ushqimet familjare me lista, ngaqë nuk ka të ardhura të mjaftueshme.

Atëherë, ku janë këto investime të dëshiruara dhe të propaganduara dhe pse papunësia është në shkallë kaq të lartë dhe të ardhurat në nivel kaq të ulët? Nëse perëndimorët nuk jepkan “peshk”, çfarë rezultatesh ka dhënë “shkolla” ku na mësuan të zëmë peshk? A, mos thjesht, ne jemi nxënës të këqij e të pabindur, apo, përveç “teorisë” kemi nevojë edhe për praktikë e mjete që ta materializojmë teorinë?!

Pse duhet që zbatimi i parimeve politike perëndimore të na pengojë të kemi marrëdhënie ekonomike dhe, rrjedhimisht, investime me vendet e fuqishme lindore si Kina apo disa vende arabe? Përbuzja, ngadalësimi apo pengimi i këtyre marrëdhënieve dhe investimeve prej politikanëve dhe qeverive tona nuk ka ardhur nga idealizmi dhe parimësia e tyre, por nga servilizmi dhe frika ndaj partnerëve perëndimorë.

Në këtë drejtim faji është i dyanshëm: i partnerëve tanë politikë perëndimorë të cilët, megjithëse kanë marrëdhënie politike dhe ekonomike të niveleve më të larta me Kinën dhe disa vende të Lindjes, në forma të ndryshme, iu bëjnë presione qeverive shqiptare dhe të ndonjë vendi tjetër si ne, t’iu rrinë larg marrëdhënieve dhe investimeve lindore.

Pse?! Si mund t’i kushtëzosh këto marrëdhënie kur vetë i ke Kinën dhe të tjera vende lindore ndër partnerët kryesorë ekonomikë, kur me to ke volume gjigante import- eksportesh dhe investimesh të ndërsjella?!

Nga ana tjetër, politikanët shqiptarë të të gjithë krahëve politikë, duke iu druajtur dyshimeve dhe hatërmbetjeve të Perëndimit, kanë mbajtur dhe mbajnë qendrime mospërfillëse ose kundërshtuese ndaj ofertave për investime nga vendet e lartpërmendura (lindore).

Politikanët shqiptarë nuk kanë hallin e “prishjes me miqtë”, por e dinë, ndonëse nuk e pohojnë, se ardhjet apo qendrimet e tyre në pushtet varen në një përqindje të madhe nga “humori politik” i Perëndimit sepse, përndryshe, fillojnë “revolucionet “ngjyra-ngjyra, të trumbetuara si “vullnet i popullit”, “revoltë ndaj diktaturës dhe autoritarizmit” apo “lëvizje demokratike”.

Duke menduar dhe besuar kësisoj, në shërbim të pushtetit vetjak dhe jo të të sotmes dhe të ardhmes së vendit, ata kanë zgjedhur servilizmin dhe nënshtrimin pa kushte ndaj vendeve perëndimore dhe jo pragmatizmin që do të thotë t’iu përmbahesh parimeve politike perëndimore por edhe t’iu hapësh rrugë marrëdhënieve dhe investimeve nga vendet e tjera.

Popujt nuk ushqehen pambarimisht vetëm me parime dhe predikime. Ata duan të jetojnë edhe si qenie biologjike dhe shoqërore, duan punë, mirëqenie ekonomike dhe siguri e drejtësi sociale. Në të gjitha vendet perëndimore, duke përfshirë edhe SHBA, janë të pranishme mallrat, bizneset dhe investimet kineze dhe ato të tyre në Kinë.

Në të gjithë botën, pa përjashtim, qëllimi kryesor i biznesit dhe investimit është fitimi material. Biznesi është mëkatar nga vetë natyra e tij, por mençuria e qeverive vlerësohet nga fakti se sa dhe cilat biznese pranojnë të investojnë në vendin tonë. Eksperienca e kompanive perëndimore si CEZ, Bankers, Beçtel (Bechtel) etj. nuk lë vend për dyshime rreth moralit dhe karakterit të biznesit.

Po të kishim ofruar me mençuri investime kineze, siç po ndodh në Ballkan dhe në vendet e BE-së, sot do të kishim një tregues shumë më të ulët të papunësisë dhe nuk do të kishim probleme të mprehta me energjinë elektrike, komunikacionin hekurudhor, industrinë minerare etj.

Unë nuk besoj se Kina është agresive dhe e rrezikshme për Shqipërinë apo se i kushtëzon investimet e saj ekonomike me objektiva politike. Madje, është qartësisht e dukshme që Kina është vetë një shtet gjysmë kapitalist dhe zbatues i fjalës së urtë kineze që thotë se “Nuk ka rëndësi çfarë ngjyre ka macja, e rëndësishme është të gjuaj minj”.

Ndoshta historia njerëzore nuk njeh asnjë rast që një perandori kaq e madhe gjeografike, ekonomike, ushtarake, politike dhe demografike të shquhet për maturi dhe mosagresivitet në botë.

Prandaj, besoj se për Shqipërinë, në kushtet kur investimet perëndimore janë fare të pakta, ne duhet t’iu hapim rrugë investitorëve me seriozitet të verifikueshëm edhe nga pjesa tjetër e botës. Pra, ditën të punojmë në “arat” e atyre që ofrojnë punë dhe në darkë të lutemi në “falëtoret” e Perëndimit. Vetëm nëse të zotët e “arave” na kushtëzojnë “falëtoren” që duhet të frekuentojmë, gjë që nuk ka të ngjarë të ndodhë, atëherë ne e braktisim “arën” për “falëtoren”.

Përndryshe, duhet ditur se, me gjithë vlerat e larta, “falëtorja” nuk të siguron jetesën.

Shqipëria dhe populli shqiptar as duhet dhe as mund të mbesin peng i rivaliteteve ndërkombëtare, gjeopolitike e gjeostrategjike. Përndryshe, mund të vijë dita që s’do të ketë kush të punojë ” arat ” dhe as të lutet në ” faltore “. Kështu, edhe ” zotat ” mund të mbesin pa idhujtarë, edhe ” bizneset ” pa punëtorë. Po të ndodhë kjo atëhere s’ka më Shqipëri prandaj duhet parandaluar sa nuk është vonë.

 

—–

©Copyright Gazeta DITA

Ribotohet me rastin e 20 shkurtit. Ky artikull është ekskluziv i Gazetës DITA, gëzon të drejtën e autorësisë sipas Ligjit Nr. 35/2016, “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e lidhura me to”. Shkrimi mund të ripublikohet nga mediat e tjera vetëm duke cituar DITA dhe në fund të vendoset linku i burimit, në të kundërt çdo shkelës do të mbajë përgjegjësi sipas Nenit 178 të Ligjit Nr/ 35/2016

February 19, 2021 22:22
Komento

98 Komente

 1. Mirela August 25, 11:19

  Artikulli me kuptimplote qe pershkruan me se mire gjithe rrugetimin e vendit tone ne keta 30 vitet e fundit.Faleminderit!

  Reply to this comment
  • Remo August 25, 19:51

   Artikulli me kuptimplote!!! Po ky Viktor Mala pse nuk na spjegon pak me qarte ate “thenien” e Xh.Beikerit se si do na mesonin te kapnim peshkun!? Me anen e Rajerson&Biberaj na istaluan Peshkaqenin Berisha dhe na kthyen ne nje rezervat peshku me ato teorite e tyre apo Jo? Nga ata i kemi edhe ato teorite e Pashkos per ta kthyer ne zero cdo gje me ate terapine e shkokut? Po ky zoti Mala i bie larg e larg e nuk ndalon askund!

   Reply to this comment
   • Hermes February 20, 13:39

    I nderuari z.Viktor!
    E kemi lexuar edhe me pare kete shkrim dhe shumica qendrojne,por ne disa percaktime themelore gjykoj se calon,por rende ama!

    Ju thoni se,”Pavarësisht nga propaganda ngjyra-ngjyra e politikës, ky sistem politik është kapitalizëm.”

    Gaboheni z.Viktor,se ky sistem politik i instaluar ne Shqiperi pas 90-tes nuk eshte kapitalizem por mesjete!
    Shqiptaret kane 30 vjet,qe e kane njohur dhe jetuar kapitalizmin neper bote dhe sidomos ne SHBA cdo shqiptar e ben qarte dallimin katastrofik midis shtetit shqiptar dhe atij te SHBA!
    Po ne nuk jemi SHBA,mund te hidhen perpjete bythelepiresit e partise ne pushtet,se me kete shprehje te perdorur gjithmone edhe nga Rama tentohet te justifikohen krimet , padrejtesite ,rrenimi i shtetit ligjor dhe munfesa e plote e demokracise!
    Se kur vjen puna,ne krahun e kundert,qe te justofikojne shkeljet kushtetuese dhe korrtupsionin gjigand te tyre i pari Rama hidhet perpjete duke u justifikuar se “Edhe bota keshtu i ben tenderat” etj!
    Pra BOTA perdoret gjithmone per te mbrojtur krimet e pushtetit,por edhe per te mbyllur gojen e popullit qe te mos kerkoje me shume!
    Por pikerisht kjo eshte MESJETA dhe keta jane sundimtaret e mesjetes,qe sot SHTYPIN dhe SHFRYTEZOJNE deri ne palce popullin shqiptar!
    Ju thoni,z.Viktor se sot ka liri fjale,por ne fakt eshte e kunderta!
    Liri fjale nuk eshte te BERTASESH ne kupe te qiellit,asd te shash me liber shtepie kryeministrin,por LIRI FJALE eshte qe FJALA E QYTETARIT TE DEGJOHET DHE ZGJIDHET NGA PUSHTETARET e jo te perbuzet!
    “Te drejte ke,por gje nuk te takon”- eshte nje fjale e urte popullore shkodrane!
    Kaq eshte dhe e ashtuquajtura demokraci ne Shqiperi!
    Ke te drejte t’i biesh kokes me grushta,por askujt nuk i behet vone per ty!
    Gjithe diten rri ne twiter etj kryeministri dhe kete e ben per reklame mashtruese e jo se ka zgjidhur gje!
    Ne se lidhjen dhe degjimin e ankesave te qytetareve do ta kishte vertet te sinqerte dhe bazen e filozofise qeverisese te tij,ai kete gje duhet ta kishte bere qe para 8 vjetesh duke urdheruar “SHQYERJEN” e te gjitha dyerve te zyrave te pushtetit per te bere pritje populli dhe per te zgjidhur te gjitha ankesat e tyre,jo ne kryeministri,por atje ku kane lindur konfliktet!
    Mos valle duhet te ishim si SHBA qe te zbatohej kjo praktike demokratike edhe ne Shqiperi?
    Te gjithe e mbajme mend kohen e diktatures komuniste,kur qytetareve u ishin hapur te gjitha zyrat e shtetit dhe njerezit mund te ankoheshin pa asnje kufizim deri tek sekretari i Pare i PPSH se rrethit!
    Ndersa sot nuk te degjon as roja i portes se UKT!

    Reply to this comment
    • Tonibuloni February 20, 16:12

     Po çfare pret ti mor Viktor(Thano) ti pret zhvillim normal per shqiprine ti pret kapitalizem normal per shqiprine po ti ke hala kara e bole ne ate qe gjendja e tyre ekonomike nuk eshte se ka ndryshuar shume prej 1990 e prape shkojne e votojne per berishes mediun nard ndoken etj etj etj e mendojne se kta do ta bijne ndeyshimin pra e shikon se çfare popull kar ka mbete ne ate vend, kur shkova ne greqi ne1991 omonia ne athine ishte e mbushur plot me Polake por polaket mbas pak vitesh u zhduken nga greqia e sot Polonia eshte ma mire se greqia por shqiptaret jane prape njesoj si ato vite e kenaqen kur greket ju thone se do te pranojme 65000 puntore sezonal qe i trajtojne si skllever(si meksikanet ne canada)e prape votojne per baben sale axhen mehdi dajen nard etj, etj pra ju bolet qe jeni ne ate vend te mrekullushem prej natyres e zotit qe vetem ne qe sjetojme atje e dijme se çfare mrekullije eshte ai vende me klimen ma te mire ne planet me pasurite me te bukura ne bote e me njerezit ma kara ne bote mos pritni ma shume derisa te mbaroje karlleku ne ate vende.

     Reply to this comment
  • Z February 20, 00:36

   Te mesojne te zesh peshk dhe te jesh i varfer tere jeten! Tru peshk, a keni degjuar!

   Reply to this comment
  • mirel February 20, 03:03

   E cili ishte kuptimi moj Mirela?

   Reply to this comment
  • K February 20, 07:35

   Nuk bëhet shtet me bari dhish. Bizmark.

   Reply to this comment
  • Raimond vlonjati February 20, 22:44

   Tani pas 30 vjet demokraci , kur cdo gje esht sqaruar
   duhet qe patjeter
   populli Shqiptar ta vendosi perseri atje ku ishte monumentin e ENVERIT.

   Sepse edhe vete po e perjetojme por edhe Enciklopedia Britanike e thote se
   askush tjeter si Enveri nuk i ka dhene Shqiperise nje zhvillim epokal
   duke e kthyer Shqiperine “ nga nje vend i feudalizmit Otoman ,
   ne nje vend modern Industrialo-Agrar..”

   Mbase Monumenti nuk duhet te jete aq i madh sa ai qe u rrezua ,
   por natyrisht me i madh se monumenti per mbretim Zog , i cili nuk beri azgje vecse vodhi pasurite e Shqiperise …

   Reply to this comment
 2. Vl August 25, 11:27

  Mire e ke ti, jam shume dakort me analizen.Por i kemi pare si i trajtojne punetoret vendet aziatike.Jo se perendimi shkelqen eee.

  Reply to this comment
 3. Oli13 August 25, 11:52

  Viktor nje pyetje per ju:
  Mendoni se populli shqiptar kurriz ulur meriton me shume se kaq, pra se kjo derexhe ku e kane katandisur?

  Reply to this comment
  • fteri August 25, 17:56

   o Edi Karbone ,po ta mbajti dil e laj ti çarçafët e njollosur të gjakut të drogës së kapitalizmit 30 vjeçar që skuqin pragun e shtëpive dhe rrugët e qyteteve te shqipërisë ,sipas modelit demokrashkërdhatësisë ,bashkë me arratin e rinisë nga shqipëria ,aj zvoglohet përditë ZHelet mbaj për vete.

   .Kurse në shqiprinë e diktaturës ato çarçafët 4×4 të Enver HOXHËS shëndrisnin si margaritar fatlumtur borë të bardha ,te rritja e fëmijve pasardhës të shqiptarve në malet e fushat e gjelbërta plot lule të shqiprisë socialiste ,te politika e shtimi i popullësisë shqiptare katër fishë ,pra :
   Shqipëria ka 3.900.000 banorë dhe jo 2.870.000 banorë si gënjen INSTATi

   Kurese shqiptar sot në botë ka mbi 100 (njëqindë) milon në të gjitha kontinentet ,përfshi Turqi ,Serbi,kroaci,Greqi ,Itali, austri ,bullgari ,Malë ZI. Rumani ,Poloni,Hungari, Rusi ,Bjellorosi ,angli zvicër ,australi ,kanada ,zelanda e re,afrikë ,egjyptë ,siri ,irak ,iran kinë ,angli ,suedi ,skoci ,iralandë e kudo.dhe milona shqiptar Qam në troje shqiptarte në greqi në trojet shqiptare rreth e çark ballkanit , që nga koha e lashtë e deri sot ,vetëm armiqët e kombit nuk i lexoin !!!.

   Reply to this comment
   • katarakti August 25, 19:03

    O Fteri. Je bërë me gjithë mend për tu lidhur me këtë fiksimin për popullsinë e Shqipërisë dhe Instatin?! Mos je gjë i sëmurë mendërisht?! Ndryshe nuk mund të spjegohet ky fiksim i përditshëm.

    Reply to this comment
    • fteri August 25, 21:06

     Z.Karakteri,i ndjek komentet tua jan të arsyeshme ,por ,Ku i ke faktet se jam ” fteri ” ?…Mirë bë të pyesësh redaktorin se cili është “fiksimi i popullësisë” ,pastaj shohim kush ta ketë gabim ,ndofta duhet të lidhesh -TI- që akuzon pa fakte.!.

     Reply to this comment
    • Shqipëria ka 3.900.000 banorë dhe jo 2.870.000 banorë si gënjen INSTATi August 26, 09:27

     O katarakti. Ti po flet kot. Ke nevoje per te mesuar me shume rreth kesaj teme qe eshte aq e rendesishme sa nuk ta merr mendja ty. E di ti planin e Amerikes dhe Britanise me kukullen Xhorxh Soros? Shikoje ketu:

     https://www.youtube.com/watch?v=B-ZabAAF8ZY

     Shqiperia jo vetem qe nuk eshte shpopulluar por ka sot 600.000 banore me shume se sa ne 1990. Ne 1990 Shqiperia kishte 3.295.000 banore kurse sot ka afersisht 3.900.000 banore rezidente.

     Me emigrantet Shqiperia ka 5.250.000 shtetas se emigrantet jane 1.350.000. Kurse qeveria dhe INSTATi genjejne dhe thone sikur Shqiperia ka vetem 4,5 milione shtetas dhe vetem 2,87 milione banore.

     Qellimi i kesaj genjeshtre te qeverise dhe INSTATit eshte qe te sjellin afrikane dhe aziatike ne Shqiperi dhe qe te ndryshojne perberjen etnike te vendit ashtu sic e kane bere ne vendet perendimore.

     More vesh tani katarakti?

     Reply to this comment
   • Remo August 25, 22:05

    Ti qenke keq nga truri o Fteri! Po cfare thua o lumemadh!?? Nuk do te dalin shifrat e sakta kurre. Pike e zeze po ja jemi 4.000.000 ti ku do te dalesh me kete??!

    Reply to this comment
    • Shqipëria ka 3.900.000 banorë dhe jo 2.870.000 banorë si gënjen INSTATi August 26, 09:25

     O Remo. Mos fol kot. E di ti planin e Amerikes dhe Britanise me kukullen Xhorxh Soros? Shikoje ketu:

     https://www.youtube.com/watch?v=B-ZabAAF8ZY

     Shqiperia jo vetem qe nuk eshte shpopulluar por ka sot 600.000 banore me shume se sa ne 1990. Ne 1990 Shqiperia kishte 3.295.000 banore kurse sot ka afersisht 3.900.000 banore rezidente.

     Me emigrantet Shqiperia ka 5.250.000 shtetas se emigrantet jane 1.350.000. Kurse qeveria dhe INSTATi genjejne dhe thone sikur Shqiperia ka vetem 4,5 milione shtetas dhe vetem 2,87 milione banore.

     Qellimi i kesaj genjeshtre te qeverise dhe INSTATit eshte qe te sjellin afrikane dhe aziatike ne Shqiperi dhe qe te ndryshojne perberjen etnike te vendit ashtu sic e kane bere ne vendet perendimore.

     More vesh tani Remo?

     Reply to this comment
     • ? February 20, 01:44

      Demokracia ka shume e shume te mira, po ka nje te keqe shume te madhe. I lejon te flasin, pa ndeshkim, debilet si puna e ketij fterit dhe ketij boles tjeter i fiksuar me genjeshtrat e INSTATit. Rrofte diktatura e proletariatit qe i shkerdhente mbare e prape, si te mencurit ashtu edhe debilet.

 4. BOTA ESHTE NE PRAG KOLAPSI August 25, 12:06

  Viktor je unik.

  Na kan ikur në drejtim të paditur:
  -NDËRGJEGJE-
  -BESË-
  -NDERSHMËRI-

  Reply to this comment
 5. Eno August 25, 12:06

  Ca qe jane cuditur pse Ambasadorja Amerikane po qendron disa dite per pushime ne nje vile pasaniku, se kane marre vesh akoma qe kryeopozitari eshte bere pronar i dy vilave te tjera te te njejtit pasanik.

  Reply to this comment
 6. Al August 25, 12:39

  E thjeshte fare shiko pasuritee politikaneve…..dhe si behen fushatat ku idiotet presin pjesen….

  Reply to this comment
 7. Dibrani August 25, 12:39

  Ne Shqiperi politikanet pas 1990 jane si ne te gjithe boten kukulla te Rothschildeve qe komandojne te gjitha vendet e botes nepermjet Amerikes, CIA, Bashkimit Europian dhe organizatave te tyre te fshehta. Nuk jane dhe as nuk kane qene kurre kundershtare mes tyre politilanet e Shqiperise. Vetem per te genjyer opinionin publik bejne sikur jane kundershtare ata. Prandaj Berisha nuk eshte denuar kurre per te gjitha vrasjet dhe krimet e tjera qe ka bere. Nano beri burg fallco dhe denimi i tij ishte qesharak dhe ai hynte dhe dilte nga burgu kur te donte. Edhe Nexhmija dhe Ramizi bene burg fallco. PS kishte Fondacionin Populli dhe Rrapush Xhaferin. Kurse PD kishte te gjitha firmat e tjera piramidale. Amerikanet i kane bere edhe ne vende te tjera firmat piramidale. Edhe 1997 ishte nje teater amerikan me kukulla politikanet e Shqiperise. Cfare cmedurie ishte hapja e depove te armeve dhe shperndarja e tyre ne popull. U vodhen popullit rreth 1.5 miliarde dollare dhe u shperndane edhe armet qe te vriteshin mes tyre. Cili shtet ka bere idiotesira te tilla si kryekrimineli Sali Berisha? Po gjithe ato vrasjet qe ka bere Saliu? Ne 1998 Saliu dogji kryeministrine dhe kriminelet e tij para disa muajsh godisnin deren e kryeministrise me sende te forta per ta thyer dhe nuk u ndodhi asgje. Kurse Saliu vrau me 21 Janar ne fund te protestes megjithese ata ishin paqesore dhe kryeministria kishte gardh. Ku ka idiotesi me te madhe se kaq dhe ka akoma qe jane me PD dhe Saliun ne Shqiperi. Edhe Gerdeci ishte vetem faji i tij por si gjithemone asgje nuk i ndodhi. Saliu eshte e keqja e madhe e Shqiperise. Ai dhe gjithe familja e tij nuk kane ndergjegje shqiptare por ndergjegje serbe dhe kete e ka treguar edhe mbesa e tij. Edhe te gjitha zgjedhjet dhe formimin e qeverive Rothschildet me nepermjet amerikaneve i kane vendosur ne kohen e demokracise. PS ka bashkepunuar gjithemone me PD dhe nuk kane qene fare kundershtare mes tyre. Prandaj edhe Rama beri koalicion me LSI ne 2013 megjithese ca nuk kishte thene per Meten e 21 Janarit dhe te floririt te vjedhur. Prandaj e beri hajdutin Meta qe doli hapur me ze dhe figure president pa pyetur as PS Rama. Per pallatin qe ia prishi i fali Bashes gati 17 milione euro duke mos derguar as avokat ne Strasburg Rama. Sheti e kishte te fituar ate ceshtje dhe ai pallat ishte edhe pa leje fare. Ku ka me hipokrizi se kaq? Ai pallat nuk do kushtonte as 4 milione euro nese do kishte perfunduar por ai as nuk ishte perfunduar. Kaq hapur dalin qe jane hajdute politikanet shqiptare. Edhe te gjitha krizat politike ne Shqiperi me protesta dhe cadra jane fallco ashtu si jane ne te gjithe boten fallco. Prandaj as nuk jane paditur kurre ata politikanet per krimet e tyre. Edhe vetingu eshte nje teater fallco dhe politikaneve nuk u ndodh asgje. Edhe anetarsimi ne BE eshte nje teater politik dhe nuk sjell asgje per vendet anetare. Ne BE sjellin aq shume aziatike dhe afrikane ata se kane si qellim perzierjen e rracave dhe BE eshte krijuar per te hequr pavaresine shteteve dhe perkatesine nacionale njerezve. Rothschildet jane me origjine nga Frankfurti ne Gjermani dhe me fe cifute. Kane 200 vjet qe e kane krijuar organizimin e tyre ata. Edhe shtetin e Izraelit ata e kane krijuar se e kane te tyrin. 11 shtatorin dhe te gjitha sulmet terroriste vet i kane bere. Ne 11 shtator nuk kishte as avione dhe ka filmime origjinale. Ishte rrezim me dinamit i kullave. Edhe te gjitha luftrat ata i komandojne. Edhe te gjitha bankat e botes ata i kane. Ata e komandojne parane dhe vendosin nivelin e rrogave dhe te cmimeve ne te gjitha vendet e botes. Edhe te gjitha firmat e medhaja dhe internacionale ata i kane. Eshte nje diktature e fshehte pushteti i tyre. Edhe vajtja ne hene nuk eshte fare e vertete se xhirimet jane bere ne Amerike. Eshte e pamundur qe astronautet te qendronin ne hapesire jashte tokes se rrezet gama te diellit do i vdisnim direkt. Edhe fotografite dhe xhirimet duken hapur qe jane fallco se hena nuk eshte e vogel sa nje skene xhirmi dhe jane edhe jashtezakonisht shume arsye te tjera. Ne nje film humori te 2001 me politikane amerikane ata i kane pranuar te gjitha genjeshtrat per vajtjen ne hene dhe tallen me gjithe boten qe u beson genjeshtrave te tyre.

  Edhe ngrohja globale nuk ekziston fare. Edhe rritja e nivelit te detit nuk eshte e vertete. Dioksidi i karbonit nuk eshte fare gaz sere. Jane te gjitha vetem genjeshtra te Rothschildeve per opinionin publik. Vertetohen lehtesisht te gjitha keto gjera per politiken dhe keto tema te tjera. Edhe lufta e pare boterore, lufta e dyte boterore dhe lufta e ftohte ishin teater politik i Rothschildeve. Ne te vertete vendet demokratike nuk jane aspak demokratike sepse te gjithe politikanet i komandojne ata dhe vetem sipas skenarit te tyre veprojne.

  Reply to this comment
 8. Jimi August 25, 12:48

  Viktor! Je dhe do te jeshe nje pene serioze dhe respektuar. Bukur!

  Reply to this comment
 9. Malsori August 25, 12:59

  I nderuari Viktor!
  Jam adhurues i juaji ne cdo gje qe shtroni,por kam edhe nje keshille vellazerore per ju:
  -Kemi 30 vjet qe konstatojme,qe themi po te njejtat gjera qe i ndjejme dhe i vuajme te gjithe mbi jetet tona,por qe deri me siot keto kontatimet tona,sadio te sakta e kriminale qe jane nuk kane ndikuar ne asgje te mire!
  Ne ankohemi se jemi percare,se na grabiten pasurite kombetare,se kryewtaret e opartive jane bere diktatore ligjerisht me ndryshimet kushtetuese te 2008 etj,por prap te gjithe heshtin!
  Ne keto kohe mjerimi te tejskajshem KUSHTRIMIN duhet ta japoe media patriotike,idealiste,qe u dhimbsewt atdheu dhe jeta e popullit,por deri me sot kete gje askush nuk e ka marre persiuper!
  Populli i varfer eshte ngopur me propagande,me citate dhe me teorite e turli lloj profesoresh,qe mbushin faqet e gazetave per te shpallur veten si Belul Gjeraqina,se nje populli te mjere i duhet buka e dites e jo citatet e filozofeve angleze,gjermane,amerikane etj!
  Behuni ju si staf gazete nismetaret ku te ftohen njerez te shquar,te guximshem etj,qe te marrin persiper fatet e atdheut!
  Duhen njerez,qe t’i thone hapur popullit se klasa politike e ketyre 30 vjeteve nuk ka qeverisur,por ka sunduar,se eshte sjelle si pushtuese ne vendin e vet!
  Se e kane trajtuar popullin e vet si rober lufte,duke e percare ate deri ne palce sa sot shqiptaret si kurre me pare kane nje urrejtje te pa pare midis tyre ne cdo drejtim!
  Jetojme ne nje vend me pasuri prallore,me nje popullsi te mbetur prej 2 milion banoresh,por kemi 30 vjet qe banditet politikane na thone se jemi ne tranzicion!
  Pse nuk behen protesta ketu,kur kemi kaq mjerim,kaq padrejtesi?
  Sepse populli eshte lene ne varferi te tejskajshme,qe sundohet lehte,parim qe e kane zbatuar te gjithe pushtuesit dhe sundimtaret!
  Nuk ka protesta se shqiptareve iu eshte mbyllur goja edhe per faktin,se nje qeveri e majte si PS-ja,ne vend qe t’i hapte dyert e zyrave te administrates qendrore dhe vendore qytetareve qe te ankohen dhe t’u zgjidhen ankesat ne vend,Rama sajoi fantazmen kanceroze te ashtuquajtures “Bashkeqeverisje me qytetaret”,qe ne fakt shkaterroi shtetin ligjor,demokracine dhe nxorri jashte loje tere administraten!
  Sot te gjithe e pranojne se ka korrupsion,kete e thote me ze te larte edhe kryeministri Rama,por kur vjen puna te vere gishtin tek shkaktari i ketij korrupsioni ai i drejtohet vetem sistemit te drejtesise!
  Dhe per cudi te gjithe heshtin dhe nuk i drejtojne gishtin e akuzes vete ketij kryeministri,mbrojtesin me te flakte te korrupsionit ne vend!
  A nuk e keni pare kete kryeminister,qe pas cdo skandali korruptiv te dalke i pari dhe i vetmi ne mbojtje te tij?
  Dhe kete e ben se eshte vete babai i tij!
  Kulmi fare eshte rasti i tenderit te Unazes se Re,ku ky kryeminister iu hakerrye gazetareve se “Ku eshte ketu korrupsioni”?
  Viktimat e vetme te korrupsionit ne vend jane qytetaret shqiptare,por ketyre u jane mbyllur te gjitha rruget e ankesave dhe denoncimit!
  I gjithe shtypi shqiptar eshte bere bashkefajtor me diktatorin Rama ne mbrojtjen e fantazmes se “bashkeqeverisjes…”,sepse ka heshtur duke mos e trajtuar kete menxyre kriminale antidemokratike si nje mashtrim te madh mediatik,por si nje slogan elektoral!
  Pse nuk behen prej shume vitesh pritje populli ne bashki/
  Pse nuk kane mundesi te ankohen ne bashki qytetaret,per shkelje qe u bejne vete rrogtaret e bashkise?
  Pse jane “BLINDUAR” bashkite dhe nuk mund te hysh dot ne nje zyre se nuk te le polici,por te tregojne “Bashkeqeverisjen…”?
  Pse nuk ben pritje populli kryebashkiaku Veliaj,kur ka kohe te bredhe ne perurime rrugicasah mediatike,kende lojrash ne mes te Tiranes etj ,por nuk ka dakle asnjehere ne media atje ku nuk ka investuar asnje lek,ku nuk ka degjuar ankesat e qytetareve etj?
  Pse reklamon investimet gjigande ne fshatin Kashar,ne liqenin e Farkes etj dhe hesht per lagjet poeriferike te Tiranes,qe i ka lene si dikur kapmet e internimit,pa cerdhe,kopshte,kende lojrash,lulishte,rruge te shtruara,plehra dhe qe rrugacesh kudo etj?
  Doemos se ne Kashat investimi eshte gjigand,por edhe fitimi eshte po aq gjigand!
  Ndersa ne lagjet periferike nuk ka interes te madh dhe nuk i shikon njeri!
  Se lali Eri vdes per reklame mediatike,por harron se njekohesiusht ka fitiuar edhe poerbuzjen e lagjeve ku nuk ka investuar asnje lek!

  Reply to this comment
  • PO , PO August 25, 18:15

   Pra , fundi i muhabetit , sipas malsorit qe nuk e prek fare bajraktarin serb te Vicidolit , apo particken e Ilir Metes , nuk na mbetet tjeter , vec te rikthehemi serisht tek ‘ qershite e pa lagura nga shurra ‘ ! Ne se nuk te kam kuptuar drejt , me sqaro pak ,te lutem .z.malsori .

   Reply to this comment
   • Malsori August 25, 21:18

    T’a kam dhene pergjigjen e sakte,ti “Po,PO”,por nuk ke dashur ose nuk ke mundur te me kuptosh !~
    Ja cfare kam thene ne komentin e mesiperm:

    -“Duhen njerez,qe t’i thone hapur popullit se klasa politike e ketyre 30 vjeteve nuk ka qeverisur,por ka sunduar,se eshte sjelle si pushtuese ne vendin e vet!
    Se e kane trajtuar popullin e vet si rober lufte,duke e percare ate deri ne palce sa sot shqiptaret si kurre me pare kane nje urrejtje te pa pare midis tyre ne cdo drejtim!
    Jetojme ne nje vend me pasuri prallore,me nje popullsi te mbetur prej 2 milion banoresh,por kemi 30 vjet qe banditet politikane na thone se jemi ne tranzicion!”
    Cfare kerkon me teper nga une si komentues i thjeshte ti?
    Po ti vete pse luan rolin e kritizerit te semure dhe nuk jep asnje mendim se si duhet ndrequr situata?
    Nga kush e pret zotrote te vije mireqenia kur i je nenshtruar sloganeve mashtruese kriminale te partive kryesore qe mashtrojne militantet e vet me sloganet “Rama ik” dhe “Po te ike Rama do vije Basha”?
    Pse ke pranuar qe protestat t’i bejne vetem partite politike dhe jo sindikatat e puninjesve,qe jane blere dhe nenshtruar partive kryesore politike te dy kraheve?
    A ke degjuar gje se qeveria Rama ka hapur nje kolone ne liste pagesat e punonjesve te shtetit dhe bashkive etj,,ku iu mbahen kuotat e sindikatave rrogtareve te tyre,qe as vete nuk e dine kete turp dhe ne fund te cdso periudhe ua kalojne krereve te sindikatave ne llogarite e tyre bankare,prandaj ata HESHTIN se marrin nga shteti miliona leke cdo muaj?
    A e di ti se kreret e 2 sindikatave kryesore, perfitojne rreth 2 miliarde euro nga pasurite e ish Bashkimeve Profesionale,por qe punonjesve antare te tyre nuk u japin asnje lek?
    Cfare faktesh te tjera te duhen ty,qe te ngrihesh ne kembe duke u bashkuar me mua dhe te mos pajtohesh me pushgtetaret e djeshem dhe te sotwem kunder meje sic bejne zakonisht shumica e kellirave komentues?
    Ne nuk jemi bashkuar per te mbrojtur te drejtat tona se jemi te percare,se jemi te shitur tek pushtuesit pushtetare,prandaj sundimtaret nuk pyesin per shumicen e popullit!
    Qe ta kuptosh ti perfundimisht:
    -Te gjithe ata qe kane sunduar kete vend prej 30 vjetesh jane antishqiptare dhe e urrejne shumicen e popullit shqiptar!
    Situaten e ndreqin kur te ngrihen te gjithe shqiptaret patriote,te bashkuar rreth nje partie idealiste,as te majte e as te djathte,por SHQIPTARE!
    Te fala ketij shurranit Myzeqorri ketu poshte,qe vetem ha …mut si shume!
    Sa per investimet,ti mos u shqeteso,se ka investuar jot eme apo jot moter ne cdo semafor te Shqiperise dhe botes dhe ti qenke i kenaqur!

    Reply to this comment
  • Myzeqorri August 25, 19:55

   Pas qurravitjes se ketij argati prej myzeqeje qe na shtiret gjoja si malesor, i nerumi dhe i parumi krietar bashkie u betua me grusht ne temth para shokeve te tij te idealit se do beje te pamunduren qe te investoje urgjentisht ne zonen e BYTHORES dhe YZBERISHTIT.

   Reply to this comment
 10. shtetas shqiptar August 25, 13:06

  30 vite para ne komunizem – barazi e plote ne varferi
  30 vite post-komunizem – barazi nuk ka dhe kjo te disa (perfshire Viktor M. ) ngjall nostalgjine e barazise ne varferi, mjaft te mos shohin askend me mire se vehten.

  Reply to this comment
  • katarakti August 25, 19:08

   Ndofta je i ri dhe nuk e di se në 1991-shin ne ulurinim në qytetin “Studenti”, nën dirigjimin e demokratit të orëve të fundit, S.B., kundër “privilegjeve” të “Bllokut”! Që nuk jetonin njëlloj si populli i thjeshtë! Dhe të çakërdisur dhe pezmatuar nê kulm nga kjo pabarazi e “poshtër” e komunizmit, luteshim për “barazinë” kapitaliste. Dhe vajtêm si cjapi te kasapi.

   Reply to this comment
   • shtetas shqiptar August 25, 20:10

    katarakti – Ai sistem VDIQ nuk e vrau kush, dhe dihet qe kush vdes varroset (me gjithe zellin qe mund te kene disa ta mbajne per ballcamosje), ndryshe qelbin dyrnjane.
    Ky sistem kapitalist eshte i keq por shume here me i mire se ai i VDEKURI. Keshtu u provua te pakten kudo.

    Reply to this comment
    • mirel August 26, 07:01

     Ore shtetas shqiptar, sipas teje ata qe vuajne duhet te jene vetiu te gezuar qe ata qe vjedhin ta gezojne pasurine qe e fitojne mbi kurrizin e atyre qe vuajne.
     Ke pare ti, ka 30 vjet dhe nuk e mesojne dot nje rregull te tille. Dhe te vuajtur, dhe te pakenaqur.

     Reply to this comment
     • ? February 20, 01:48

      Jo o mirel, po eshte me mire te degjojme pordhet e Enver Bastardit per begati e lumturi dhe pastaj te hame bar qe te mos shkelen pordhimet e Enverit. Te me rroç e te ma rruaç o mirel.

    • Fernando February 20, 18:48

     O “shtetas shqiptar”!
     Mund te jesh edhe muxhahidin dhe je pajisur me pasaporte shqiptare!
     A mund te me thuash se ne cilin vend ndodhet nje palo shtet ligjor si ky i yni?
     Po nje kryeminister qe i shan opozitaret ne mes te Kuvendit qe “T’i hani ate qe nuk thuhet gruas time” a ke degjuar gjekundi?
     Po kryeminister qe t’a shaje shtetasin e tij se “Kush po vjedh o maskara,o te shk…sha robt”! ku ke pare ti?
     Nuk ka kapitalizem o koqe por mesjete ketu!
     Dil ne Europe,pa folur ne SHBA qe te marresh vesh se cfare eshte kapitalizmi dhe shteti ligjor!

     Reply to this comment
    • NDERi February 20, 19:56

     Ne Shqiperi nuk do ndyshoje asgje me kete klase politike majtas e djathtas persa kone e DUAN pushtetit per te vjedhur pasurite e vendor e duerden e popullit. Ka 30 vjet e NUK esht denuar asnje POLITIKAN vetem tregojne faktet. Kush do te veproje ndaj krimineleve, hajduteve te permasave TE madha.
     Organet E drejtesia kane frike te veprojne ndaj politikaneve.
     Kjo eshte arsyeja pse nuk e duan periudhen e Enver Hoxhes pasi ne ate Kohe ligji ishte I Barabarte per te gjithe. Sot politikanet vjedhin CDO dite e nuk I gjen ASGJE por e kane PER nder.

     Reply to this comment
 11. lef hazizi August 25, 13:49

  Po hajd e mbushi mendjen Braces sw vogwl qe thote se jane larguar shume pak nga vendi e Rama e paska bere Shqiperine Eldorado. Ka filluar te serviloset edhe Brace bishtuku per te qene perseri ne sofren e pushtetit.

  Reply to this comment
 12. Or taj zhelal bjeri daulles dhe ngri sumen perpjet August 25, 13:57

  Turkoshaket menduan se do iki soc(por jo komuniste)dhe ne kap do hanin e do pinin e te benin qef.
  Ky eshte kapitalizmi ,kush eshte i zoti te mashtroj,te vjedhi,te meret me droge ,trafike armesh e prostuticion,te vrasi,te krijoj banda,te vij ne pushtet me premtime,vjedhje votash e injorance me hir e pahir.
  Kush i ka keto cilsi behet i pasur dhe udheheqes,eshte i shkathet dhe i respektushem…..
  Kush nuk i ka keto cilsi eshte merhum dhe perfundon sherbetori i ketij 10%ndshi.
  Si na thoshte shoku sali kap do njerez te pasur or taj dhe i leshoi turmat rrugeve qe te fitonin keto veset e kap…
  Dhe Shqiperia komandohet nga disa familje e grupe mafioze qe tallin bythen me paret dhe pasurine qe na vodhen neve merhumave

  Reply to this comment
 13. Shqipëria ka 3.900.000 banorë dhe jo 2.870.000 banorë si gënjen INSTATi August 25, 14:03

  Edi Rama, Sali Berisha, Ilir Meta, Lulzim Basha armiq te kombit dhe te shtetit

  Reply to this comment
 14. Dibrani August 25, 14:08

  Edhe ti nje aktor cirku je Viktor. Te verteten e di shume mire por nuk e thua.

  Reply to this comment
  • Lili August 25, 16:00

   Më shkoqur se e thote te verteten Viktori, nuk e thote askush.
   Ti ja fut kot

   Reply to this comment
   • Dibrani August 25, 19:13

    O Lili prej Kukesit. Ca te vertete thote Viktori qe voton Edi Ramen qe eshte shoku i Sali Berishes, Ilir Metes dhe Lulzim Bashes?

    E di ti Lili qe Viktori eshte nje sherbetor i shoqerise se hapur te sorosit ne Tirane? Prandaj ai eshte nje hisyhedhes per lexuesit e gazetes Dita?

    Nese nuk e njeh konspiracionin e Rothschildeve qe kane krijuar diktaturen boterore atehere nuk mund te shpjegosh dot as politiken e 30 viteve te fundit ne Shqiperi.

    Eshte e kot te merresh me analiza miope si i shkruajne Viktori dhe shoket e tij sepse aryeja per politiken e pas 1990 eshte krejt ndryshe dhe e ka emrin: Iluminati me ne krye Rothschildet e Londres.

    Reply to this comment
    • Lili August 25, 23:23

     Dibrani,kjo lili nukjamune nga kukesi: ka disa fjaleqe kurnuk ierfori ne grate e kukesit…
     Lili nuk ka shkruar asgje qe nje jave se eshtene pushim…

     Reply to this comment
 15. Arben August 25, 14:13

  Projekti Shqiperia urupiane histori suksesi, i sherbeni perfekt atij qe e ka realizuar

  Reply to this comment
 16. Adih August 25, 15:07

  Interesant ,dhe e pa konceptueshme , personalisht ,nuk jam ne gjendje ta mendoj e ta kuptoj ,sa te lidhur paskan qene keta politikanet tane te ketij tranzicioni post komunist me Serbet.Ku teoria dhe interesi e ketyre te fundit eshte, te boshatiset Shqiperia .dhe fatkeqesisht ja kane arritur qellimit .Pronaret e trojeve u terhoqen zvare ,nga keto banda ne pushtet ,ndertime pa leje e pa kriter u perkedhelen ,kemi pare interes te madh nga te gjithe politikanet per legalizimet , shkelesit e ligjeve , Shkaterimi i natyres ,sidomos bregdeti ,shkaterimi me koshjence i drejtesise ,qe eshte nje nga faktoret me negative te mos zhvillimit te shqiperise .Perkrahese te korrupsionit ,te hajduteve dhe ritjes sic e dime ne malore te kriminalitetit qe jane bere shume te dhunshem ,se i eshte shtuar paraja . Me gjithe respektin i nderuar zoti Viktor mbi shkrimet tuaja ,kryesoer eshte se ne shqiperi ,me keqeardhje , shkaku kryesoer eshte se nuk jane partite kundershtare ne politike me njera tjetren .Bejne opozite tamam si teatri majmuneve me njeri tjetrin ? .Jane kundershtare vetem atehere , kur i trazojne monopolet njeri tjetrit ,dhe deri tani mafja e ka zbatuar kete pisllek me se miri ,dhe nuk kemi pare te nderhyne ne monopolet e njera tjetres .I nderuar z Viktor ,merni shkruani ju lutem nje artikull:::

  SHQIPERISE DO I VIJE BEGATIA, ZHVILLIMI ;VETEM ATEHERE KUR TE GJITHE PARTITE POLITIKE ME NJERA TJETREN ;DO TE JENE KUNDERSHTARE POLITIKE, PA KOMPROMIS NDERMJET TYRE .

  Ne jemi me keq se Bjellorusia ,se ne i kemi te gjithe LUKASHENKO 100% politikanet mbare te te gjithe partive ,dhe ne nuk kemi fatkeqesisht nje SVETLANE te vetme ne opozite si ne Bjellorusi ???? Se sa i perket standartit e inevestimet me Bjelloruset , as nuk kemi te krahasuar .Me keqeardhje qe nga 2013 e deri me sot ,as edhe nje firme serjoze perendimore nuk ka investuar ne shqiperi per punesimin e te rinjeve ,qe po braktisin vendin nga mos funksionimi ne te gjitha drejtimet te shtetit te korruptuar shqiptar .

  Shkruani i nderuar z Viktor per kete teme ,ju lutem ,kjo eshte themra e hakilit .
  Me shume respekt per shkrimin z Viktor.

  Reply to this comment
  • Dibrani August 25, 16:46

   O plaku matuf Adih!

   Ne asnje vend te botes politikanet nuk jane kundershtare mes tyre por jane vetem kukulla te komanduara nga Rothschildet e Londres qe jane ne krye te Iluminatit.

   Mendon ti debil ballisto-zogist qe Lukashenko dhe opozita ne Bjellorusi jane me te evrtete kundershtare politike mes tyre? Jo nuk jane! Jane bashke dhe te komanduare nga Iluminati me qendren ne Londer.

   Eshte vetem cirk ne kolonine Bjellorusi ashtu sic ishte edhe ne cirk ne kolonine Ukraine ne 2014.

   Edhe ne Bjellorusi u be si ne 21 Janar me protestues te vrare nga qeveria. Edhe ne Ukraine ashtu u vrane protestuesit ne 2014.

   21 Janari ne Shqiperi ishte veper e Iluminatit te Londres qe u zbatua nga Sali Berisha, Edi Rama, Ilir Meta dhe Lulzim Basha. Asgje tjeter nuk ishte.

   Moret vesh ju qe komentoni kot e me kot?

   Reply to this comment
 17. Lymi August 25, 16:38

  Se nuk ka nderruar regjimi akoma prandaj..

  Reply to this comment
 18. fteri August 25, 17:14

  “Ne nuk i japim kujt peshk por i mësojmë të tjerët si të zënë peshk”. E dha këtë si përgjigje për ata që në kor bërtisnin në sheshin para tij: “Hudhe qesen! Hudhe qesen!”, Bejkeri po thoshte: “ne na mjafton që ndërruat sistemin politik dhe tani mësoni të ecni vetë” ..
  Si të ecim vetë,… të vrasim veten me burra shteti hajdut e vrasës që na i rekomandut JU 1?…Apo të shpresojmë për L.Bashën yll në ngjitje !….Me gjithatë sipas jushë nuk duhet të mërzitemi ,jemi popull pjesë e një bote kapitaliste që ha njeriu ,njerin edhe po nuk zumë peshk si na mësoi Bejkeri për tu zhvilluar , pas 28 vjetësh shqipria e mbytur në krim ,hajdutëri e korrupsin amerika do kapi peshkun e madhë të korrupsinit ,Ambasdori iku dhe peshku i madhë jo vetëm nuk u kap ,por po bë kërdinë ka 30 vjet që ndrruam sistemin ,peshkimi na shkoi shumë keq,me gjithë propogandën e “çirrjeve e bërtitjeve” Se amerika nuk fal peshk ,por po na mëson si ta zëmë ,por gjithmon rrjeta mbetet boshë ,barku boshë ,fukarallëku ka mbulu shumicën e popullit për bukë të gojës..Kjo është propogandë kapitaliste tepër e sofistikuar ,korrupsini rritet ,një politikan përveç punës tij si deputet ministër që merr pagën 25 fishë më shumë se puntor ,ka punësuar dhe familjen e farefisin ,mundësisht është i rregjistruar edhe për ndihma sociale në bashki.

  Pra amerika dhe europa kapitaliste e mbytur në drogë e korrupsion i thonë shqiprisë vogël se mos bëni mardhanje tregtare me lindjen dhe Kinën ,kur mallrat kineze kan mbuluar gjithë botën ,Anglinë ,Francën Amerikën etj.
  Shqipëria e do kapitalizmin e sofistikuar për tu kthyer në skllevër,në servilë,në hipokrit ,mjafton të lidhim kontrate të mos arrestiit në teritorin shqiptar të asnjë ushtaraku amerikan që bë krim .
  Amerika dhe Europa na thonë se jemi absolutisht të pa gabueshëm në gjykme ndaj Lindjes ,kur vetë kan të lidhur kontra ekonomike me shumë levërdi me Kinën Turqinë.Rusinë ,Indinë ,Iranin ,Afganistanin ,Moldavinë ,Taxhakistanin. Afrikën dhe Amerikën e jugut.

  Të justifikoshë gabimet apo fajet e Amerikës dhe BE-së që bënë 30 vjet ndaj ndërtimit demokracisë kapitaliste në shqipëri ,që rezultoi një dështim i madhë
  historik si në fushën e politikës degjeneruar klasës re politike vrastre dhe hajdute ,një oqean i mbushur me peshq grabiqar ku peshku i madhë e ha të voglin.,do të thotë se kapitalizmi është pa të ardhme ,njeriu ha njerinë !

  Atëherë me të drejtë na fshikullon na zgjon nga gjumi letargjik ky artikull i gazetarit talentuar VIKTOR MALAJ ,shkoni djathtas duke u mbajtur MAJTAS ,një këshillë absolutisht e pa gabueshëm në gjykime e veprime për përparimin e shqiprisë demokratike.

  Jo të kthehemi në shtet kukull e dështak në duartë e perendimit ,kjo është e pa falshme ,histori do na ndëshkoi.

  Shkaqet, faktorët si dhe gabimet e fajet që quan në dështim të kapitalizmit 30 vjeçar ,jan padyshim rrethanat ndërkombëtare politika e SHBA-së dhe ,BE,

  Por edhe rrethanat e brendëshme të padijes e injorancës popullit se në kapitalizëm do të dëfrejm dhe do hamë me lugë floriri ,por shqiptarët po vriten përditë dhe ,nuk kemi ushqim as me lugë druri . !!

  Rrini në pritje na thonë se shqipria do zhvillohet kur të mbaroi Vetingu ,apo kur të lindin udhëheqësit e ndershëm kapitalis !….YJE NË NGJITJE.!!!!

  Duhet të pranojmë ,nga ana tjetër se për asnjë rrethanë ,apo motiv nuk mund të përjashtohet nga përgjegjësia e tyre Sali Ram Berisha dhe mafja e Partisë demokratike , Partisë Socialiste e legaliste ,balliste për politikën e strategjisë fashiste të tokës djegur të shkatrrimit të shqiprisë .

  Atëherë na delë në skenë se Enver Hoxha mbete një personalitet i madhë historik për 45 vjet, Ai , çliroi dhe zhvilloi shqiprinë sa mijra vjet kapitalizëm.Ai nuk ishte një njeri i përkryer ,por pati qëllime të përkryera ,erdhi në skenën historike për të qënë në shërbim të popullit shqiptar ,të shqiprisë shtet i fortë i SHQIPTARIZMIT
  Shqipria ,Krenar në troje të veta në ballkan dhe europë e botë që u mat supërfuqi të mëdha ,
  .

  Dhe tani të bëjmë arsyetimin më të rëndësishëm që shtron Gazetari talentuar Viktor Malaj /Përse tri dekada -pas -ndryshimit -të -sistemit -politik-shqipria është e zhytur në -pakënaqësi -dhe -dëshprim -të -thellë-popullor / ?….. jo si kjo klasa e re që erdhi pas 1990 ,mbi supet e të cilave rëndon shumë krime e shkatrrime të përbindëshme ,sa edhe një armik i huaj nuk do ja bënte shqiprisë ,vetëm e vetëm për tu pasuruar si sheikë me pasuri përrallore për vete dhe shumë breza pasardhës të tyre..

  A’ duhet ti etikojmë egoistë kulltuku ,hajdut pasurie ,tradhtar të kombit dhe ti dënjojmë me “VDEKJE ” këta politikan që e kan emrin -ASKUSHI – !!…..MBI SUPET E TË CILVE RËNDOJNË KRIMET NDAJ DEMOKRACISË E POPULLIT.?……..!…..

  Reply to this comment
 19. Oponenti August 25, 17:17

  Nuk e di ku e keni gjetur kete shprehje te Richard Milhous Nixon-t (R.M.N) per idealizmin dhe pragmatizmin kur ai vete ka deshtuar turpshem ne te dyja

  #
  R.M.N-ja ne sondazhet amerikane eshte nga presidentet me te padeshiruar dhe jo vetem kaq por ai eshte presidenti I vetem I perzene me turp nga Shtepia e Bardhe me Water-gate-in.

  #

  Eshte presidenti I vetem qe ne kohen e tij ne 4 maj 1970 garda e tij kreu masakren ne Universitetit KENT duke egzekutuar 4 studente “kok palare” me duar ne xhepa..dhe a e dini cfare kerkonin studentet ??…Ne fushaten e tij elektorale R.M.N-ja deklaroi se do terhiqej nga Vietnami kurse ai me “pragmatizmin” e tij jo vetem nuk u terhoq por filloi invazionin ne Kamboxhia..Pikerisht per kete studentet e universitetit Kent Ohio u ngriten ne protesta paqesore dhe moren shperblim plumbat….ku me pas vendosen nje parrulle te madhe NIKSON-CRIMINAL WAR dhe e akuzuan jo vetem per gjysem miljoni ushtare te vrare dhe sakatuar por dhe per egzekutimin e 4 studenteve me duar ne xhepa

  #
  Tashme keto lotet e tua o Thano nuk shkojne me…

  #
  Aq me keq kur ju mallkoni “dogmatiket e Enverit” qe u prishen me rusin apo kinezin..

  #

  Po mire o zoteri ja u hape me perendimin ne 1987 erdhi ambasadori I RFGJ dhe ne 1991 ai USA-s dhe a e di cfare bene keto colonele ambasadore qe kishin vend komanden ne Beograd…??
  .
  Keto nuk folen as nje fjale per pajtim kombetar..as per investime (plan mini marshall) por per lufte kunder komunizmit qe kur shkelen ato ne ate vend ai kishte vdekur
  …Pra te luftosh me nje system (regjim) te vdekur eshte Kanibalizem..

  #

  A nuk e di I nderuar Thano qe pas marrjes pjese te Rajersonit ne votimet e shkurt marsit 1992 ( QE NUK NDODHTE AS NE KOLONITE KLASIKE) ai vend quhet Republike ambasadoriale ku paria e Tiranes nga Sali Krimineli ( plus ilir bash-muten) e deri te Ediramperversi jane kuislinge te tyre ?.
  .
  Kam dhe shume argumente ndaj regjimit ambasadorial qe drejton at vend me Saledbashmutet dhe qe jane fajtore per kete kataklizmo te pa pare ne historine modern te atij vendi por dhe ju njerzit e shtypit duhet te hiqni dore nga keto qyrravitjet duke akuzuar ate popull dhe heshtni per fajtoret e vertete..
  .
  I pritem si Krishti Bejkerat & Biberat ne 1991 por per faj te tyre e shohim kombin shqiptar te varur ne kryq..
  .
  Eshte deshtim I tyre apo ka qene nje plan per kthimin e Shqiperise ne shprehje gjeografike me muzike demokratike…per kete le te zgjedhin miqte tane njeren nga te dyja

  pse jo dhe kuje-venesi Thano
  ishte DESHTIM APO PLANIFIKIM ?

  Reply to this comment
 20. Ethem Lalaj August 25, 17:56

  DITA: Analize e shkelqyere e V.Malaj.30 vjet deshtim i politikaneve ne pergjithesi,e ne veçanti nga drejtimi medioker i qeverise se djathte te PD me ne krye S.Berishen,si fatkeqsia Kombetare e ketij vendi.
  -Qeverisja e PD filloi mbrapsht qe ne 92 kur Sb-President drejtonte edhe qeverine duke lene ne hije A.Meksin.Ky njeri jo vetem nuk kerkonte te bente shtet,por te sundonte me dore te hekurt,,nuk kerkonte te ndertonte ekonomine e vendit por zbatoi terapin “Shock”per shkaterrimon e çdo gjeje te ndertuare ne kohen e E.Hoxhes,ku u shkaterruan,shiten e tjetersuane… mbi 530 mild.$ pasuri te popullit.
  -Ne emer te levizjes se lire te njerzve-Sb lejoi levizjen pa kriter te popullsise se Veriut drejt jugut e Shqiperise se mesme per efekt te votave,duke ndertuar objekte pa leje e kriter ndertimi absurd,sa qe sot nuk mund te riparohet ky dem i madh i çdo qeverie ne bote.
  -Sb per te demtuar dhtetin nuk mblidhte TAKSAT se gjoja ndihmonte qytetaret.Kjo deri ne 2013 kur buxhetin e la ne “0” leke.
  -Firmat piramidale u lejuan prej tij dhe nuk mbajti asnje pergjegjsi.Perkundrazi akuzon PS.
  -Ne 1996 vodhi votat masivisht dhe rrahu opoziten ne menyre barbare dhe sot akuzon PS per vjedhje votash.
  -Ne 21 janar vrau 4 protestues..ne perseritje te 1 prillit 1991 Shkoder po me 4 deshmor te Atdheut dhe nuk mbajti pergjegjsi.
  -Nen qeverisjen e tij u vrane mbi 20.000 njerz ku vetem ne Tropoje u vrane per hadmeri te nxitura prej tij mbi 200 persona,ku familjen Haklaj e shoi me njerz e themel kulle…!
  -Sipas PAMFLET ne personin Sb numurohen mbi 75 krime ne 28 vite…dhe Ai qendron ne politike aktime me shume se ne prapaskene,duke lozur te gjitha fijet e krimit ne vend.
  -Ne kete situate te rende te krijuare nga opozita e rruges dhe presidenciale duhet qe nd/kombetaret te shpejtojne krikimin e GjK,GjL,BKH dhe kjo bashke me SPAK te fillojne arrestimin e Sb,Im,Lb,etj,duke filluare qe nga 92,ku SHBA te vendosi veton.Ndryshe ky vend ka marr fund.
  -FLM-DITA,FLM V.MALAJ

  Reply to this comment
 21. Adih August 25, 18:13

  Dibrani @………… ……….pi Dibre ….

  Qenke i nevrikosur me mua dhe me ben edhe plak ,por jam shume i ri nuk e gjete ,mbai nervat o konsomolas bythlepires i PPSH .ne kub . Te vjen edhe per te vjelle kur nje Dibran te jep mend dhe na permen Rolschildat ??Nuk e di ,a e di ti more derr si funksionojne partite midis tyre ne perendim .E shikojne me lup njera tjeteren ,per te mare pushtetin .Po te jap dy shembuj more torollak dhe meso e mos be propogande partiake .
  Ish presidenti Gjerman ,para 7 a 8 viteve dha doreheqje ,ja vune bad bad per ty gjera .
  1 .Kishte ndertuar nje shtepi modeste rreth 120 m2 ,dhe kishte mare kredi me perqindje te vogel. 3.4 %E akuzuan prej kreditit ,me gjithe se e kishte ndertuar me kredit te vogel ,perpara se tu merte me politike .
  2..Kur ishte i ri ,para se tu merte me politike ,e ftoi ne Jahtin e tij privat , nje shoku i tij i femirise dhe kishin bere nje xhiro ne det te hapet dhe e akuzonin se kishte pire nje gote sekt qyl.? .Dhe keto i quajten korrupsion?

  Rast tjeter ,ish ministrin e brendeshem te Austrise ,per nje premtim te vogel ,qe ti ndihmonte ,pa thene ose permendur fare shuma parash ,e incizuan ,e denuan me 4 vite burg ,dhe e luajten menc ,duke ja kthyer shtepine permbys ,dhe qe nga hyrja ne pune ditet e para ,i kontrolluan taksat si i kishte paguar .Apo more idiot kishin dhene Roschvildet urdher per keto raste ??
  Prandaj largoju PPSH ,e mendo per femijet e tu , o i mjere ,dhe mos propogando fam e Roschfildeve kot, tamam si e jema e zeqos ne maje te thanes ,o shejtan budalla partiak i qeruar nga syte e i peshtire kembe e koke ..

  Reply to this comment
  • Dibrani August 25, 19:37

   Nuk merr vesh ti nga politika jo. Prandaj leri keto idiotesite. Te gjithe politikanet e vendeve perendimore jane kryekeput kukulla te Rothschildeve te Londres dhe asgje tjeter.

   Sa per kuriozitet: Ca kuptimi ka pseudonimi yt?

   Reply to this comment
  • bekimi August 25, 19:53

   Dy fjale per zotin Adih:

   Per te qene I sinqerte nuk jam as me ty as me dibranin por ai ka nje fare te drejte se ka mekanizma jashte udheheqsve boterore qe I komandojne ata qe mund te jete nje kombinim I monopoleve me lobet e fuqishme ne USA-BE -ETJ.
   .
   Cfare ka ndodhur ne Shqiperi pas 1992 me kete fuck-globalizem mund te themi se zogizmi-fashizmi apo komunizmi se bashku jane lule..
   .Edhe ne Amerike ndodhin gjera te pabesueshme per shembull ne konferencen e republikave del Cuni Trampit dhe quan rivalin Joe biden
   “Loch Ness Monster of the Swamp”
   dhe kjo nuk ka bythe te rrije ne demokraci..nuk eshte problem I Joe Biden qe nuk e honeps por nje gjuhe e tille eshte antihumane..
   .Kurse ti le per te deshiruar kur I thua Akilit ..hakil…pash zotin mos ke mbaruar Kristalin para tete vjecares..ose ajo qe thua se pas 2013 nuk ka asnje investim serioz..cilen quan ti investim serioz Gerdecin e Xenit apo Rrugen e Korbit Bashes ?..Me vjen keq po kur shoh komente si te Adihut apo dibranit me vjen keq qe jam shqiptar se te tille ka plot per fat te keq

   Reply to this comment
   • Dibrani August 26, 09:12

    O bekimi paske nevoje per te mesuar me shume per Iluminatin dhe Rothschildet. E kuptoje qe te duket e pabesueshme diktatura globale e Rothschildeve. Edhe mua me dukej e pabesueshme ne fillim por duke i njohur te gjitha veprat bindesh 1 milion % qe eshte e vertete dhe qe ka 200 vjet qe eshte formuar ky organizim dhe qe gjithemone ka ardhur duke u fuqizuar aq sa sot genjejne sikur ekziston nje covid dhe te gjitha vendet e potes, madje edhe Kina dhe Rusia, veprojne sipas komandes se Iluminatit. Lexo kete se qe ne 1981 ishte planifikuar gjoja pandemia e covidit nga Wuhani dhe qe do ndodhte ne 2020:

    https://insajderi.com/libri-i-vitit-1981-qe-parashikoi-ardhjen-e-koronavirusit/

    Pse rastesi eshte kjo o bekimi?

    Kjo eshte diktatura globale e Iluminatit.

    Reply to this comment
 22. Proshi August 25, 18:37

  I drejte, shqetesimi, politika me Kinen, Indine, por dhe me Turqine, apo vende arabe, duhet te behet prioritet per kete qeveri, pa patur frike se mund te kete qejfmbetje nga BE, Biles po te jete per BE-ne Shqiperise i duhet ne keto faza qe eshte pra te zvaritet politikisht dhe pragmatikisht me mungese ekonomie. Kjo situate pandemije duhet te risjelle nje praktike me besuese dhe te drejtuar veshtrimin drejt lindjes. Kinezet fatmiresisht i njohim dhe na njohin prej dhjetvjecaresh, nuk duhet fshire ato nga kujtesa.

  Reply to this comment
 23. katarakti August 25, 18:41

  Si gjithmonê i lexoj me kënaqësi të madhe shkrimet e Viktor Malajt. Kanë brenda një qetësi dhe vërtetësi të frikshme. Megjithatë dua tê nënvizoj se pluralizmi politik dhe liria e « kontrolluar » e tregut janë asete të çmuara të sistemit demokratik të çdo vendi. Dhe baza e përparimit të çdo shoqërie. Se ato nuk ecên nê Shqipëri, faji është sa i njerezve, ose i popullit, por edhe shumê mê teper i politikanëve. Historikisht shqiptarët nuk e kanë dashur punën. Roje, nizam, asqer, bari, kanë qënê « zejtaritê » e parapëlqyera nga shqiptarêt den baba den. Ndërsa sot është modë dhe nder fitimi i parave me punë të pista. Nê rradhë të parë nga politikanët dhe qeveritarët super të korruptuar, nga gjyqtarët dhe prokurorët mafiozë dhe pastaj nga kriminelët e shumtë që kanë bërê para nga droga, shfrytëzimi i prostitucionit, grabitja e pasurive tê vendit dhe njerëzve deri edhe në të gjitha vendet perëndimore. Njerêzit e ndershëm kanë sot mbetur pa bukë dhe pa katandi.
  Në këtë kuptim, dhe pa asnjë ekzagjerim, shqiptarët ranë nga shiu në breshër. Dhe ç’janë « pasuritë » e dikurshme të Bllokut me ato të sotme të Shkëlzenit, Frangajt, Fevziut, Kokëmadhes, Argitës etj etj.Si dita me natën. U ankuam dhe uluritëm kundër « pabarazisë » komuniste duke kërkuar « barazinë » kapitaliste ! Dhe e gjitha kjo u bë me qëllim. Nê rast se do të vazhdonim të qeveriseshim nga njê shtet me ligje, siç janë Amerika, Franca apo Danimarka, Shkëlzeni nuk do të ishte bërë sot i pasur. As Meta e kompani. Ujku do mjegull dhe prandaj u krijua edhe kjo katrahurë. Pêr mua i vetmi shpëtim, teorik, mund të vinte nga krijimi i një partie popullore dhe kombëtare, (e mbështetur te pluralizmi politike dhe ekonomia mikste), që të mendonte për interesat e vendit pa iu vënë veshin shumë ndërkombëtarëve. Por kjo dëshirê mbetet utopi. Klasa pasunore, hajdute dhe borgjeze e instaluar sot në vend, nuk do e lejojë kurrë krijimin dhe forcimin e njê partie të tillê social/nacionaliste. Nuk jam dakort me Malajn edhe kur mëton se do të na shpëtojë nga e keqja Kina apo Rusia. Investuesit e huaj në vendet e varfëra janë shpesh herë çakej dhe peshkaqenër. Kina psh i ka futur në borxhe deri në fyt vendet afrikane që kanë pranuar investimet e saj. Përgjithësisht të huajt nuk investojnë në hapjen e fabrikave dhe rritjen e GDP-se së një vendi. Por investimet e tyre përqëndrohen në grabitjen e pasurive kombëtare, në sistemin bankar, telekomunikacion, rrugët etj etj. I gjithë ky 30 vjeçar ishte një deshtim marramendës dhe i papërseritshëm. Nuk ditëm të kalonim nga diktatura në demokraci. Por e zëvendësuam ligjin e diktaturës me atë të xhunglës. Kush ështê mê I mire?! Traseja e këtij përçudnimi të paparê ishin vitet 1990 – 1997. Tani e ka marrë ferra uratën. Edhe Mesia sikur të zbresë në Tokë nuk e ribën dot më këtë vend. Game over. Secili për vete, Zoti për të gjithë! Të shpëtojê kush të mundë! Barka u mbyt.

  Reply to this comment
 24. dashamires August 25, 19:09

  Ka zhytje ne pakenaqesi per ato qe kane mall per zboret, per tallonet e ushqimeve, per aksionet me pune vullnetare edhe te vetmen dite pushim te javes te djelen, per 2-3 vjet ushtri, per pashaportizimet, per parrullat – Parti-Enver jemi gadi kurdohere. Apo – Edhe bar do hame por parimet nuk i shkelim. Per autorizim per TV, Frigorifer, Kabine kompensato plazhi..
  Eh…sikur te na kthehet serish ajo kohe sa do gezoheshin nje dore njerezish. Me Viktor Malajn ne balle.

  Reply to this comment
  • katarakti August 25, 20:14

   A je në gjendje të kuptosh se mund të jesh edhe kundër sistemit të djeshêm të diktaturës, po ashtu edhe kundër sistemit të sotëm të katrahurës?! Apo të kanê bêrë nje lavazh të tillë truni saqê sheh vetëm bardhë e zi?!

   Reply to this comment
 25. elmaz bufi August 25, 19:58

  z.Malaj….besoj se ka ardhur koha te flitet jo me pergjithesime sokur 39 vitet jane nje gje e njejte…sikur te gjithe te korruptuarit sikur tere periudha eshte tranzicion kur pas 1999 ka vetem zvarritje nen drejtimin e amoraleve dhe te korruptuarve.
  Harroni qe ne kete periudhe 1992 deri 2021 13 vite ka qeverisur PD dhe te tjerat 16 vite ka qeverisur PS.
  Duke sheshuar kete history ku te gjithe jane kriminela…te korruptuar pra keqberesa e te percale po jepni nje alibi se keshtu eshte kjo dynja.
  Duhen analizuar me te dhena statistikore te gjitha dukurite qe karakterizojne kete periudhe per te qene jo vetem te sakte por dhe te dobishem.
  Mos harroni se te njejtat pergjegjesi ka Saliu e po ashtu dhe Edi

  Reply to this comment
 26. 21 janari 2011 krim demonkratik August 25, 20:26

  Zoti Buf pajtohem me idene tuaj per barazimin e krimeve te Salit me gafat e Edit..biles do shkoja pak me tej;
  Nese Berisha vrau shtetin dhe shqiptare te pafajshem..Edi Rama vrau shpresen e shqiptareve per ndeshkim te biberishizmit por mos harro se dhe Lute Arvizute me Kimeten e rradhes vrane besimin e shqipove te Amerika
  .

  Ju lutem lexoni me kujdes dhe kuptoni pse Enveri me Mehmetin ishin e keqja me e vogel ne krahesim me kete regjim demonkratik te Salisërbit.
  -Si ka mundesi qe i derguari Obames & Klintonit iku me bisht ne shale nga “frika ” Berishës
  .
  -Si ka mundesi qe antiamerikani Arvizu quajti kryemistrin vrases-burre shteti
  .
  Si ka mundesi qe sherbimet inteligjente amerikane jane gjunjezuar para Salimonsren qe u betua qe do vriste Edi Ramen ne 21 janar 2011 sipas kanunit Leke Dukagjinit
  Materiali i meposhtem eshte shenjterimi Enver hoxhes nga:
  shteti amerikan
  BE
  TE PERMJERRURIT POLITIKE

  Ish-kryeministri Monstër Sali Berisha ka tronditur opinionin publik.
  .
  Për të parën herë ai ka deklaruar dje se ka pasur një skenar për të vrarë Edi Ramën më 21 janar të 2011.
  .Duke folur dje në studion e Sokol Ballës, Berisha deklaroi hapur se një ditë para kishte urdhëruar 5 snajperë që të qëllonin për vdekje kreun e opozitës të asaj kohe dhe sipas tij, kjo bëri që Rama të mos ishte në protestë. Berisha ka rrëfyer se i ka dërguar mesazh Ramës përmes një zyrtari të SHBA. “Në 21 Janar, qëndrova, ata që kanë ardhur më kanë gjetur në zyrë dhe më kanë gjetur me dosje në duar. Pas disa ditësh erdhi një zyrtar amerikan i dërguar nga Klinton dhe më thotë, më kërkon: “A ka mundësi të mos vish nesër në zyrë?” I them absolutisht, se është ditë pune, po edhe të mos ishte, do isha në zyrë. Me tha: “S’bëhet nami se nuk je”. I thashë: “A të të jap mesazhin për Ramën? Po preke gjënë më të vogël do jenë 5 snajper, 4 nga të katërt anët dhe unë në mes dhe do goditet, vetëm po nuk e shpoi plumbi”. “Ti po thua,- tha, Shqipëria e shek 19”.
  Më vjen keq i thashë, Shqipëria e shek 21. Unë për zjarrvënës do bëj atë që më takon të bëj. I thuaj se një postë policie po e prekën, në mënyrë absolute s’do kthehet në Shqipëri i gjallë. Ia kanë thënë, që po të lëvizte në atë mënyrë do qëllohej, u zhduk në 21 janar si ajo e pulës. Funksionoi”, deklaroi ai. Më tej ai ka përmendur dhe Kanunin.
  . Ai deklaroi se është rritur me frymën e Kanunit dhe prandaj nuk ka aspak frikë. “Prindërit e mi, 50 vite më parë, pavarësisht se ishin besimtarë myslimanë, Kanunin e Lekës e kishin si diç- ka hyjnore, pasi kështu ishte në tërë Veriun

  EPILOG:
  NESE BASHKESIA NDERKOMBETARE NUK DENON SALI SATANAIN KY TOLERIM ESHTE SHENJTERIM I ENVER HOXHES DHE SHOKEVE TE TIJ…
  .NESE FUCK-SPAKU NUK FILLON ME BANDEN E BERISHAJVE PER 21 JANARIN DHE GERDECIN MOS SHANI SHQIPTARET QE KANE FILLUAR TE THONE:
  Ishim mire kur ishim keq… dhe kjo eshte merite e amerikes dhe europes qe kllonuan mbrojte dhe shenjteruan Sali Satanain e tyre bashke me Lulet dhe Lilat

  Reply to this comment
 27. Aliu nga Selenic August 25, 21:04

  Vetem nje problem duhet ta trajto. Malaj thote perse nuk kthehemi ne vendet e tjera te lindjes qe te thithim investim pasi perendimi eshte i kursyer.
  Me duket qe koncepti konservator nuk eshte shkulur.
  Me para ne nuk donim te merrnim kredi se nuk lejohej dhe me perendimin e kishim te veshtire te benim tregeti kjo edhe per arsye politik.
  Sopte perseri ekemi kthyer fleten ndryshe. Me kinen kemi frige te bejem tregeti se mose valle po na preken partneret tane strategjek, ne je kohe qe SHBA me kinen ka mbi 30 % te tregtise dhe te mardhenjeve ekonomike.
  Pra ky eshte skandal. Ne ekonomin e lire te tregut duhet te hulumtohet dhe te shkohet atje ku ke leverdi aqe me teper qe pothuajse edhe kina sice e thot Viktori eshte pothuajse me nje pluralizem te thell ekonomik ku prona private atje eshte e lire.!
  E perse te mos e ndjekim leeverdin.
  Thjeshte Per parim dje humbem
  Ashtu edhe sote per parime perseri po humbim.
  Dy her Gabim.!

  Reply to this comment
 28. Mane Alikaj August 25, 23:41

  Si gjithnje i nderuar Viktor Malaj i rrall ne analizat e tua te shkelqyera, por, a kane sy te lexojne, a kane vesh te degjojne, a kane tru te mendojne kupolat e larta, per interesat e Shqiperise e te popullit Shqiptar!?

  Reply to this comment
 29. Adih August 26, 17:19

  Bekimi @………………………

  Paske dhe emrin te bukur me u bekue, fatkeqesisht nuk e meriton .Crendesi ka ore bythlepires i Rames nje germe gabim ortografik ?.Komentet jene per te diktuar pislleqet , qe shqiperia po boshatiset dita dites ,sidomos nga rinia .Te digjka ty se , qe nga 2013 e deri me sot , se as edhe nje firme e huaj serjoze ska investuar ne shqiperi ?Cpune ke ti ore debil te me kujtosh investimet e CEZ e te Gerdecit ??Te vjen keq per Ramen ty ? Mesoje ore Bekim i trashe nga trute e kokes se Sala ,Ilir Meta dhe Edi Rama jane pjesa e te njejtit mut te Ramiz Alise .Mere dhe lexoje titullin e ketij shkrimi ,dhe po nuk e kuptove ,kerkoi ndihme zyshes tende te fillores se te ndihom ajo.Po nuk e ke kuptuar ,je vetfajtore ,sinqerisht nuk te ndihmoj dot .
  Ah o ZOT i madh ,pse na ke puq me nje tufe budallenjsh e hipokritesh ,cfare te kemi bere ??

  Reply to this comment
 30. bekimi August 26, 21:54

  O adih djali

  Me ke ofenduar duke me gjuajtur poshte rripit te mesit dhe te garantoj se nuk do te ofendoj..
  .
  Perkundrazi po te pershndes me kete koment te botuar para 6 vitesh kur Rama e dhjeu muhabetin me votuesit por dhe Donald Lu me shqiptaret

  Lexim te kendshem!!

  Ka kohe qe gazeta Dita dhe analiste virtuoze si Bedrislami apo viktormalaj e kane rrugen e zotit.
  Tashme nuk behet fjale per krimet e berishes por per tolerancen kriminale te Rames..donald luse..shoqerise civile..mediave dhe intelektualeve.
  Shqiperia sot eshte e pushtuar nga kthetrat e pergjakura te salibishes dhe nga koqet e shkerdhen berishes.
  Aq bole te forta ka breke-salepi Shkerdhen sa arriti te kerrcenoje me vdekje gjeneral Luan Hoxhen ( SI KOSTA TREBICKEN ) dhe cuditerish ambasada amerikane ne vend te shpalle terroriste te rrezikshem familjen e Don Corleones Viqidolit…pais me vize gjeneralin..
  Tre rrjeshtat me siper jane te dokumentuara..pra ambasada amerikane mbron hapur keto kriminele……pse ben si struci zoti Bedri.
  A nuk po kupton qe berishiste ne washington dhe bruksel po e hajne te gjalle edi ramen dhe ka nje” hemoragji” aq te madhe sa sot eshte kthyer ne nje kufome qe pret ti dorzoje pushtetin atij qe ja vrau 4 protestues dhe tani po i pshurr jetimet e 21 janarit.
  Njihu ME FANTAZMEN EDI RAMA DHE JU LUTEM…ose shkruani ato qe mendon ne te vertete (dhe nuk ke guxim ti thuash) ose heshtja do jete flori..dhe shiko ate pensionin…

  Goditjen e pare
  Edi Rama( EKR) e mori ne 21 janar 2011 ku i doli situata nga kontrolli dhe lejoi ata qe vrane ne 2 prill 1991 te vrisnin dhe ne 21 janar por me nje skenar “mirror”
  Goditjen e dyte
  EKR beri krim moral qe u fut ne votimet e majit 2011 me ministrin vrases te bulevardit Lu Basha duke u bere gjykatesi i pare qe virgjeroi kriminelin Lul
  Goditjen e trete
  E mori kur i tha Satanai Sali ..kujdes Edwin bllokmeni se do te bej varrimin me madheshtor ne historine boterore….dhe nga krahu tjeter buzeqeshte honorable Arvizu me shakate me kripe te DUCE-BERISHES
  Goditjen e katert
  E mori kur deklaroi honorable A. se berisha eshte burre shteti dhe luli yll ne ngjitje qe nenkupton se NE arvizute caktojme rradhen e k/minstrave me parrullen
  POPULLI VOTON-AMBASDORI EMRON FITUESIN
  Goditjen e peste
  E mori kur shkoi ne promovimin e librit te Blendi fejzi esat pash toptanit dhe u dorzua para dyshes 2F ne menyren me te turpeshem te mundur
  Goditjen e gjashte
  E ka marre se ne vend te hapte defterin e mega krimeve te SRB per te cilen mori vota te mjaftueshme..eshte treguar me kanibali ne shqiperi me enverizmin
  Goditjen e shtate
  E mori kur pranoi nen presinin e nderkombetareve para nje viti qe nuk do perdori forcen e kartonave ne parlament pa miratim te pakices (dorzim pushteti ne tavoline)
  Goditjen e tete
  E mori kur ne prill 2014 ne nje konference per Kosoven ne Kukes e quajti tradhetarin berishe si nje atdhetar te madh per clirimin e Kosoves….
  Goditjen e nente
  E mori kur para nje vizite ne Amerike para dy muajsh..dekoroi Shikun e Visho Ajazit ??
  Goditja e dhjete
  Keto dite u kap ne Itali nje anije me 1.6 ton droge e ardhur dhe e kontrolluar nga shteti shqiptar me Rapisconin e tyre..qe tregon se jo vetem EKR ka vdekur me kohe por dhe qeveria e tij.
  Goditja e njembedhjete
  masakrimi i 3 KRYEBASHKIAKEVE…nga spiunet e sales (SS) qe ka ne dore terkendeshine bermudes president-prokurori-shik dhe ne menyre te fshehte dhe parlamentin e ilir mutes
  Goditja VDEKJE PRURESE e dymbedhjete dhe fundit
  Tentativa e sotme per te arrestuar SAIMIR TAHIRIN qe eshte kalaja e fundit e Rames
  ***********************
  Per sa me siper EKR eshe si puna e atij boksierit ne ring qe ka rene 12 here nockdown ne ring.
  Dhe albitri Lu duhet ta nderprese ndeshjen…..Por jo eshte shpejt akoma.
  Nje Edi Rame i goditur per vdekje ne ring eshte nje rast i persosur qe boksieri tjeter me pashaporta te dyshimta Lu Basha ti japi goditje te lehta nga mbrapa dhe te marre karriken e k/m ashtu si ja dhane kriminelit berishe pas 2 prillit 1991.
  Pra profecia e honorable Arvizu se Lul Basha eshte yll ne ngjitje ne qiellin e sterrosur te politikes po del e sakte.
  -edi rama sot eshte kufome
  -shteti ka vdekur
  -rilindja lindi e vdekur
  -dipllomacia nderkombetare eshte pro berishes
  PRA ESHTE KOHA PER RINGJALLJE…PER PRANGA BERISHES DHE DEBIMIN E EDI RAMES
  —-nje keshille te fundit per ‘adih-un’
  Mos kembengul,,mos ofendo te tjeret me komentin e fundit si te vallja e Pinguinit ku I fundit I valles ben rrolin e budallait zgjuar..Tung !

  Reply to this comment
 31. Adih August 27, 00:50

  bekimi @…. ……………….pi Tropoje
  Tani sinqerisht nga komenti i fundit ,e mesova se ke nderuar emrin ,je ai ,pi Tropoje .Te lutem ,jemi shume larg ,ne karakter e ne llogjike ne , ndermjet njeri tjetrit .
  Por ke haruar edhe nje dicka tjeter .Shtoje ,kur te besh keto komentet e gjata ,si ky i fundit ,mer e lexo me poshte !!!!!!
  Edi Rama i jot , hipi ne pushtet e perfitoi ne 2013 ,nga vrasja e 4 te mjereve komplet te pa fajshem ,me duar ne xhepa ,qe mileti u ngrit ne revolte me te drejte ,prej vidios me ze e me figure te Ilir Metes .Rama i jot i vrau per se dyti ata 4 viktimat e pa fajshme ,i ktheu kurrizin dhe na la “peshqesh “ne preher pa deshiren tone , te mbare popullit shqiptar ,Meten President . Saliu eshte vrasesi ,kurse ky adashi i jot tradhetar, eshte akoma me i pa bese ,me i poshter .Te tjerat i kupton vete .Te lutem po ta perseris ,mos me kundershto here tjeter ,se vetem do diskrititosh vehten tende ,e mos haro ate bajgen e ndare ne disa pjese te PPSH ,qe fatkeqesisht ty ste vjen as edhe nje here zeri .Te ka pare Amerika ty .
  Do te jap edhe nje porosi tjeter ,e te garantoj se Sali larqofti ,nuk hipen me ne pushtet ,eshte i djegur ,por cfare ti bejme keti komunisti skixofren ,qe ti direkt e indirekt e lavderon ,prej kohesh ,e kjo nuk te ben ty intiligjent ,ose vere vete diagnozen tende si te duash .
  PS: Do zoti , nuk kam bere ndonje gabim ortografik ,e tme kujtosh KRISTALIN e ndertuar me koshjence ne qetesi e me keqdashje nga mafja ,per te shkateruar kulturen e diturine ne shqiperi ,ku fatkeqesisht ,ja kane arritur qellimit , qe ti o cinik shpirt vogel te kenaqesh ,megjithe se une nuk jam gazetar si ty edhe me falet ,dhe hiqe se ste ben mire inatin e malokut hakmares ne hatlla ,fare pa llogjike dhe mbi te gjitha te ben shume te vogel ne shpirt e ne intelekt ..

  Reply to this comment
 32. RROFTË HASHIM THAÇI ♥️ August 27, 02:23

  Shqipëria këto 30 Vjet Nuk ka patur PLURALIZËM Politik apo PARTI POLITIKE , por BANDA KRIMINALE , ORGANIZATA KRIMINLALE , ORGANIZATA MAFIOZE dhe NARKO-TRAFIKANTËSH dhe KOPE HAJDUTËSH të KORRUPTUAR , që VJEDHIN , ZHVASIN , GRABISIN dhe PLAÇKISIN SHQIPËRINË tonë të BUKUR !!! Shumë shpejt SHQIPËRIA do ÇLIROHET nga këto ORGANIZATA KRRIMINALE , të kamufluara në Parti Politike , dhe do shkojnë në PIDH TË MOTRËS së tyre në GUANTANAMO dhe do SHPRONËSOHEN si ÇEÇUA , sepse me RIZGJEDHJEN e DONALD TRUMP si PRESIDENT do fillojnë ARRESTIMET në masë në gjithë BOTËN !! 2 LUFTË ANIJE BURG janë DIISLOKUAR në KROACI dhe ITALI , dhe shumë shpejt të gjithë të KORRUPTUARIT , NARKO-TRAFIKANTËT , VRASËSIT , HAJDUTËT me KOLLARE do shkojnë tek GOPI MAMASË tyre , dhe SHQIPËRIA do ÇLIROHET nga BANDAT KRIMINALE të PD , PS , LSI , PDBNJ , PDIU , PAA , PR , PAD , etj etj etj etj etj KRIMINELË dhe HAJDUTË të FSHYER mbas SIGLAVE të Partive POLITIKE , BANDA KRRIMINALE dhe ORGANIZATA MAFIOZEtë mirëfillta !! RROFTË SHQIPËRIA dhe vetëm SHQIPTARËT e NDERSHËM kudo në BOTË . RROFTË KOSOVA dhe HASHIM ♥️ THAÇI ATDHETAR⚖

  Reply to this comment
 33. bekimi August 27, 14:10

  Zoti adih faleminderit per autogolat e tu..
  .
  Merri komentet e mia me siper dhe coji te nje analist te pa-anshem dhe te jesh I sigurte qe do te thote se jam me Anti-Ediramist se ty
  .
  Ja lexo rrjeshtin e 13 te komenti I fundit ku e kam quajtur Edi Ramen FANTAZEM….dhe kam kerkuar me poshte pranga berishes dhe debimin e Edit

  …nese nuk kupton shqip ky quhet HARAKIRI..
  .
  Nuk kam asnje lidhje me Tropojen me perjashtim te faktit qe kam punuar ne Fierze 1972-1977 dhe per kujtese njihu me

  HYMNIN E KARADYZIT TE TRAMPOJES
  ( FIERZE 1973)

  ( mos e ngaterroni me tropojanet fisnike)

  Karaduz ne zonen “B”
  Harroi k’mishen ne WC
  .
  Karaduz prej Bajram Currit
  S’ja lshon rrrugen Centaurit
  .
  Karaduz n’ kmishe t’najlonit
  Turrni i trete n’ fabrike t’betonit
  .
  Karaduz shka kie aty
  Pese leke buke dhe nje Purri
  .
  Centauri neper gropa
  Karaduzi hopa -hopa .
  …….
  Sali karaduzin
  s’e ka lind nona nga barku
  por shejtani nga carku
  .
  Per respect te artikullit keto lotet qe derdh ti me Thanon biles dhe me Kimen e rruges Elbasanit une I kam derdhur nga 2 prilli 1991 deri ne 22 mars 1922 kur Rajersonoviqi me Biberioviqin dhe banden e Tropojes organizuan masakren e Shkodres….Grevat e Valiasit..Prishjen e qeverise stabilitettit ne 4 dhjetor si dhe marrja pjese e Rajersonit ne votimet e 22 marsit 1992 qe shenon defakto heqjen e sovranitetit te Shqiperise duke e kthyer Shqiperine ne Republike te Pjerdhur Ambasadoriale dhe krijuar kasten e tyre kuslinge me Killerin Berishe dhe Perversin Rama.

  Reply to this comment
 34. Lili August 28, 08:42

  Sepse komunizmi e socializmi deshtojne sa t’u mbarojne paret qe qeverite e djathta kane magazinuar!
  E ne Shqiperi sepse qeveritaret kur nuk kane punuar me djerse te vete po vetem kane hanger hazer! …

  Reply to this comment
  • Gjyshja Brigitte Marie-Claude Macron August 28, 17:37

   Hello lili hell
   Nese do behej nje kampjonat kush eshte komenti me idiot besoj qe me keto 2 rrjeshta me siper do shpallesh kampion boteror…I djathti Zog kur iku mori floririn me vehte kurse te majtet ne 1944 kishin bankat me zero lek..Edhe ne 1997 I djathti berishalja I vuri zjarrin atij vendi….Edhe pse thone se ishte e varfer Shqiperia ne 1991 asetet e saja kombetare kalonin 130 miljard dollaresh ku vetem armatimi shqiptar nese do shitej me cmim minimal kalonte vleren e 50 mijardit ku I djathti
   Zen Berishorri ja ka
   pare lezeti.Nese e ke fjalen per Francen ku jeton me ngadale mor djale me ato shalet e Brigides ku pakoqsi Makron eshte antishqiptar I certifikuar
   .

   Reply to this comment
   • Lili August 29, 07:52

    Gjyshja, ti e kupton shtetin vetem me arken qe merr me veti Njishi, kurse shteti eshte ekonomia edhe ndermarrjet me njereze qe prodhojne, shesin e blejn edhe infrastrukture qe lane aty.

    Sa te jete kjo shtrese qe çuhet e mesme e forte , shteti qendron ne kemb se ka taxa qe i mbushin arken, me aktivitetin e tyre.
    Kur kjo shtrese shterohet nga politikat idiote,e kur ke nje shtet oligarki, nuk ka me pare ne arken se oligarket nuk kontribuojne ato ligjet i bejne ne favor te tyre, e shteti falimenton si sot ne Shqiperi ku jeni nji shtet i falimentuar qe jeton vetem me kredit qe ju varferojne cdo dite e ma shume,juve njerezet e thejsht po nuk prek oligarket.
    Perndryshe eshte edhe nje hadet komunist ,apo ma mire me thiane nje vese i juaji si komunist: cdo gje duhet te perfundoje nen brez…

    Reply to this comment
 35. Poko August 29, 02:44

  Pupuuuu sa e keni zgjatur nje ceshtje qe eshte shume e thjeshte,Ja ua them une.:Sepse per 30 vjet nuk kane pare te ndertohet asnje hidrocentral, ,asnje fabrike,asnje uzine,asnje minier.doni me per belulin,

  Reply to this comment
 36. Dr Lili February 20, 07:05

  Pse? Sepse ai sistem vazhdon, me bijte e tyre sot!
  Ai sistem pos deshtime nuk prodhon asgje!

  Reply to this comment
 37. Begu February 20, 08:53

  20 shkurti 1991,Vandalizma e perdhosjes se shtatores se Enverit, nuk ishte ide e askujt nga keta qe sot flasin e krokasin.Shtatoren e rrexuan disa te rinje rome e serbe,ndoshta te nxitur edhe nga ndonje Titist kosovare, te joshur me ndonje cokolade mbrenda saj edhe ndonje dhjetshe dollari. Nje nga keta qe erdhi ne Prishtine,madje moren poste dhe drejtonin televizinin e Prishtines,pat deklaruar se ai me shoke e ka rrenuar shtatoren e Enverit, e ka ngreh zvar,madje edhe ka urinuar ne te.Kjo eshte “demokracia”genjeshtra e ketyre demokratve te sotshem ne Shqiperi, qe krokasin e bertasin,sikur e “paskan pas” ide demokracine qe kur e kur.

  Reply to this comment
 38. 45 VJET SHQIPERI SOCIALIST-TALLONISTE February 20, 09:39

  Shqiptaret me 20 shkurt 1991 shurrosen e hoqen zvarre emblemen gerdalle te nje Diktature qe –
  Per 45 vjet izoloi shqiptaret nga bota me tela me gjemba
  Per 45 vjet vrau shqiptare qe donin te jetonin ne Europe
  E nisi ne 1945 me ushqime me TRISKA dhe e mbylli ne 1990 me ushqime me LISTA

  Reply to this comment
 39. Shqipëria rron si ropi, Mejtohet për të Evropi; February 20, 09:48

  Po te kemi parasyh kohen si njesi matese zhvillimi Shqiperia ka ecur perpara ne disa drejtime jo ne saj te vet shqiptareve sesa nga hapja dhe ndihma e Evropes!

  Shqiptare sot pas 31 vjeteve informohen me shume.levizin me shume jane te lire me shume …… por vuajne me shume prej organizimit dhe korrupsionit te cilet per 30 vjet nuk jane ne gjendje te luftojne!

  Po nuk zume mend te ndryshojme veten tone nga mentaliteti i ortodoxo osmanllise lindore Shqiperia do te mbetet nje vend i varfer dhe i dobsuar

  Reply to this comment
 40. Rea February 20, 10:42

  Enver Hoxha vdiq me nderime e respekte u pecuall ne banesen e fundit por e verteta eshte se Enverizmi eshte ngulur thell edhe 35 vjet nga vdekja e tij,bile me I forte se kur ai ishte gjalle.Ne shqiperi nuk ka exzistuar asnje permbysje dhe nje tentative qe ishte e vertet u perdor mjeshterisht nga Enverizmi per ta mbytur ishte ajo e vitit 1997.Fatkeqsisht shqiperia eshte perseri ne piken zero.Enverizmi i ka te gjithe pushtetet dhe eshte shume shume veshtire per ta hequr nga pushtet qe ka .shpresa e veteme eshte vetem rinia.flm

  Reply to this comment
 41. Ethem Lalaj February 20, 11:35

  DITA: Me penën e ARTË V.Malaj i bënë “ANATATOMINË” politikës në Shqipëri në 30 vite katraurë,nga e cila rrjedhin të gjitha fatkeqsitë.Por unë si gjithmon dua të jem i drejtPërdrejtë:
  1-Shqipërinë në këtë sistem të egër Kapitalit e orientoi keq vetëm SALI BERISHA.Ai,Azem Hajdari,Gramos Pashko,etj, zbatuanë teorinë SHOCK DHE ÇEKUN E BSRDHË të huazuarë nga AGJENTURAT E HUAJA,për të shkatërruarë ekonomin e ndërtuarë në 45 vite të mbi 350 mild.$ në emër të rrëzimit të KOMUNIZMIT të E.Hoxhës,ku Anglo-Ametikanët-UdëBashët kishin 50 vjet që nuk e mposhtën dotë. Po kështu,Amerikani Bejker tregoi se si duhet të zihet PESHKU nga vet NE,por mbajtën sehir kur Saliu agjenti shumfisht(shif pamletin) i prurë vet prej Rajersonit,Elez Biberaj,etj dhe miratuarë prej Ramiz Alis-Edhe ky agjent i UDB..në 91 mori urën e zjarrit në dorë dogji Shkodrën dhe në 2 prill vrau 4 protestues me duar në xhepa siç veproi në 21 janar 2011.
  2-S.Berisha edhe në pushtet të vret,por dhe në opozitë shkakton destabilizim të pashoq në përshtatje të orientimit Sërb-Grek-Rus.Thirjet kriminale të tij se “..Ramën e mposhtim vetëm me luftë e jo me votë..” janë tipike për një ARMIK POOULLI që i bën karshillëk gjithkujt që e dëgjon dhe, askush nuk guxon ta arrestoi,pasi që në 97,98 ishin disa ambasador perëndimor që deklaruan haptë ”
  Sb të mos preket ndryshe do të ndërpriteshin ndihmat për popullin pa bukë..”Edhe tashmë Ai 77 vjeç mbijeton në saje të tyre dhe nuk guxon kush ta preki.
  3-Sb (evidentimet e mia)ka bërë mbi 80 krime në Shqipëri 91-2013.Në mëndjen e Shqipes nuk harrohen 96,87,98,09,011,Gërdeci,21 janari,Çez,Lobimi Rus,Thyerja e embargos,vrasjet e A.Hajdarit,Trebickës,R.Hoxhës,S.Olldashit..të 20.000 gjithsej dhe 200 vetëm në Tropojën e tij.Dhe Izet Haxhia mbahet në burg pa gjyq vetëm me urdhër të tij,pasi Ai di sa herë Saliu ka shkuarë në WC.
  4-Fatkeqsia e pariparueshme në këtë vënd është kapja,TREDHJA e DREJTËSISË ngan Sb në 92 me kursin e plepave.Me anën e drejtësisë Sb shpartalloi PRONËN në Shqipërin me anën e SHABAN TAPISË(Memisë),ku në 2013 donte ta vriste për tja hedhur fain E.Ramës siç veproi me Azem Hajdarin për të rrëzuarë Qeverin Nano.Dhe drejtësia nuk bëhet më kurrë sa të jetë Sb mbi tokë.Ai po shtyn në aventura Im,Lb,opozitën e rrugës dhe Presidenciale,Milìtanët e armatosur për të futyr në luftë popullin nëse humb zgjedhjet në 25 Prill.Ksaj thirrje po i paraorin Ilir Meta,pasi po shehë se LSI e tij po shkrin si kripa në uji.
  -Në këto kushte E Rama po punon në RRETHIM pasi përveç KryeOpozitarëve hajdut e Kriminal të deklaruarë me VILA,VIDIO ME ZË E FIGURË ka kundër dhe shumicën e PPE-Eurooiane që duan të bien sezbën Salizmin në pushtet,Pasi ka 50 % të familjes SERBE,Greqisë i ka falur derin,Luli ka fshehur vidion e Krushës Kosovë,Likja ka vjedhur floririn e kërrabës dhe 7 %-çin,etj,Ku i trëmben SPAKUT+BKH nëse një ditë do zgjohet nga KOMA,ku unë nuk kam besim se do ndodhi një gjë e tillë.
  -Kjo do shifet me hajdutërinë skandaloze të zaptimit të Klubit ” PARTIZANI” të Sb në favor të dhëndrit,sikures Argitës në Gj.Lalzit,Zenit në Gërdec,Të 21 janarit të shkaktuarë prej tij,etj.etj.
  -FLM DITA,V.MALAJ

  Reply to this comment
 42. !!! February 20, 11:57

  Z. Malaj, keni shkruajtur shumë gjëra, por nuk keni përmëndur kryesoren. Përse u krijua kjo gjëndje në Shqipëri?! Në vitin 1990, vërtet që ekonomia ishte në kolaps si rezultat i ndrimit të sistemit nga socialist në kapitalist, por uzinat dhe fabrikat e panumërta ishin aty. Përse nuk u ndrua vetëm « motori » drejtues i ekonomisë, ashtu sikurse veproi Hungaria, Çekia dhe Polonia, por u rafshua gjithçka dhe të fillohej nga zero?! Pèrgjigja është se Berisha dhe kompani, duke mos patur para, mendonin të pasuroheshin sa më shpejt dhe sa më lirë. Pra mos ja hidh fajin sistemit të kaluar që « hante edhe barr », por kësaj klase politike të babzitur për t’u pasuruar sa më shpejt. Që të shërohet plaga, duhet thënë atë që e shëron dhe jo t’ja kalosh fajin sistemit të mëparshëm, sepse ai sistem i barazonte njerëzit ndërsa ky sistem i polarizon, pra nuk kanë lidhje me njëritjetrin.

  Reply to this comment
  • Niku February 20, 22:51

   Për këtë arsye u krijuan « piramidat » si Sude, Xhaferi, Populli etj. që të grabisnin kursimet e të tjerëve, ku disa shitën edhe shtëpitë. Me ato para blenë objektet e çflerësuar dhe menjëherë nga të varfër u bënë të pasur!. Si miza që i ngjitet mjaltit, disa si p.sh. Basha u martua me vajzën e administratorit të Vefa-s dhe i hyri politikës për t’i shumuar. Tani kërkojnë të vijnë në fuqi për herë të tretë, në mënyrë që të përjetsojnë grabitjet që kanë kryer dhe për të bërë akoma më shumë, sepse  « oreksi vjen duke ngrënë ». Kujdes o shqiptarë! Mos haroni se çfarë kanë bërë gjatë këtyre 30 vjetëve. Pa u larguar nga skena politike Berisha, Basha, Meta dhe soi e sorollop, në Shqipëri nuk do të ketë progres. Duhet shtet ligjor që kèta të japin llogari përpara drejtësisë.

   Reply to this comment
 43. Dari February 20, 14:07

  Sistemin nuk rrexuam ne qe dolem ne shesh ne 90 , sitemit i erdhi koha dhe nuk mund te qendronte me mbas renies se kampit te lindjes , ne u gezuam shum per ndryshimin por e hemngrem me brryl , tjeter gje pritem dhe tjeter gje na doli , fatkeqsiishte , se e moren rrugaçet alabaket dhe llumi kombit shtetin , dhe 30 vjet shqiptaret e din çfar kon heq , kjo esht arsyeja qe te ben me mos u gzu sot , se fitun kriminelet llumi , ne qe e bem ndryshimin ja futem vetes , kjo esht historia tragjikomike e jona , per kta bira kurve qe erdhen ne pushtet kto 30 vjet pasha zotin nuk kishim me e lon ate sistem me ik , paska pas me keq , ne at koh ishim fukarenj por per buk nuk vdiste njeri , por sot i humbem bashk me endrrat dhe dinjitetin familjet punet shkollat dhe fituam vetem hajdutrin mashtrimin dhe korrupsionin qe ka 30 vjet nsa le me jetu.

  Reply to this comment
 44. Niko February 20, 15:51

  O Viktor, pse lodhesh kot dhe i bie gjate pa I thene gjerat troc qe njerezit te kuptojne?

  Pyetja per shqiptaret eshte: A jemi te afte te kombinojme idealizmin, patriotizmin, disiplinen, shtetin ligjor te kohes se Enverit ME nje system demokratik dhe ekonomi liberale?

  Po qe se pergjigja eshte JO atehere edhe 500 vjet te tjera do ngelemi “fundi kavallit”. Period.

  Reply to this comment
  • Rebus February 20, 19:28

   E kam pare Kinen ne 1970,por e kam pare edhe ne 2006!
   As heren e pare por as heren e dyte Kina pervec propagandes,nuk kishte asgje komuniste!
   Ne Kombinatin Metalurgjik te Pekinit,drejtori ishte komunist,ndersa nendrejtori ishte ish pronari i dikurshem i atij kombinati!
   Ne 1970 shteti kinez ishte shume i fuqishem ne te gjitha drejtimet,por shumica e popullit jetonte ne varferi ekstreme aq sa vete udheheqja e asaj kohe pranonte nje sasi te caktuar te varferish!
   Se Kina atehere zhvillohej shume se populli kinez eshte ne gen popull i zgjuar,mjaft puntor dhe e do shume vendin e tij!
   Ne 2006 pashe nje Kine shume here me te zhvilluar dhe nje popull me mireqenie shume here me te larte!
   Vitin e kaluar qendrova ne SHBA per afer 6 muaj dhe kam pare parajsen mbi toke!
   Nje popull me kulture te jashtezakoneshme,qe shfaqej ne cdo vend ku kembehej me amerikanet,ne supermarkete,restorante,stadiume etj,nje shtet qe respektonte qytetaret ne maksimum,por edhe qytetaret e respektonin njelloj shtetin e tyre!
   Provona disa spitale dhe klinika private se si funksiononin dhe vura nje nje sherbim te jashtezakonshem shendetesor,falas per ata qe kishin sigurim shendetesor!
   Mund t’i kryeje vizitat dhe analizat,pa perjashtim brenda dites dhe te merrje mjekimin e duhur!
   Ne farmacite atje nuk mund te merrje kurresesi barna pa recete etj!
   Perjetova nje asistence ne shtepi te urgjences mjekesore,qe e instaluar jashte qendrave te banuara dhe ne disa pika,arriten te vinin ne adresen e kerkuar per 3-4 minuta!
   Ne dere trokiti Sherifi dhe pas tij hyne edhe 4 police te tjere ndoshta per te verifikuassr mos kishin te benin me ndonje krim!
   Pasi u siguruan mire,ftuan personelin mjekesor me mjeke dhe infermiere 5 vete te pajisur me 5 valixhe te medha me pajisje spitalore te gatshem per te kryer ndihmen e shpejte ne shtepi!
   Ne rruget e shumta ku kryqezimet ishin minimale sepse kishte perparesi mbikalimi,sinjalistika rrugore ishte perfekte!
   Riparime te rrugeve kryheshin cdo dite,gjithmone naten dhe njoftimet e drejtuesve te makinave kryheshin me tabela elektronike ne gjithe gjatesine e rruges!
   Ne rruget e shumta merreshin informacione te shumta jo vetem per trafikun e renduar,por edhe per aksidentet qe bllokonin rrugen dhe keshillen per rrugen alternative qe mund te ndiqej!
   Jepeshin informacione per vendodhjen e wc,stacioneve policore,klinikat e urgjences,restorantet,serviset e makinave,karburantet etj!Nuk shikoje ne rruge asnje polic rrugor,se cdo gje ishte nen monitorim me kamera etj!
   Ne cdo 1 milje ne rruge kishte tabela me numerin e km nga qyteti kryesor dhe rruget ishin emertuar me numera!
   Tabelat “Kujdes kembesoret” dhe “STOP” ishin aq te respektueshme nga drejtuesit e makinave dhe vete kembesore,sa ndjeje nje kenaqesi te vecante!
   Kurre nuk pame nje rruge me debore dhe ngrice,se pastrohej gjate gjithe kohes dhe u hidhej kripe!
   Por per habine time atje pastroheshin edhe rruget dytesore,vetem per kembesore,anash rrugeve kryesore midis qendrave te banuara!
   Plehrat hiqshin nje here ne jave dhe ne zonen e banuar kurre nuk pame qofte edhe nje bisht cigareje!
   Dhe e gjithe kjo kulture shembullore e qytetareve amerikane nuk behej me gjoba as me plumba,por edukimi i femijve fillonte qe ne kopesht dhe vazhdonte edhe ne shkolle!
   Fatkeqwesisht tek ne qeveritaret kur shkojne jashte vendit nuk i vene re keto gjera dhe t’i zbastojne ketu,se atje shkojne per te dale ne foto me ndonje politikan te larte etj!
   Per mua SHBA eshte vertet shtet demokratik ku Shqiperia duhet te mesoje shume gjera,qe nuk kane nevoje te kete pasurite e saj!
   Duhen TRU te PASUR , dashuri per vendin dhe pergjegjesi per popullin tend!

   Reply to this comment
 45. Ferdinandi February 20, 16:55

  Te lumt pena viktor Malaj.por do shtoja: ato qe mbrapeshtuan dhe varferuen ma tej ket popull , ky popull i zgjodhi , i thuri lavde etj etj. Se dyti qe ju me te drejte e trajtuet esht vyrtyti nen nivel i popullit ne pergjithsi, servila me brire te pa pare.pa dinjitet.Deri aty sa qe edhe vaksinat kunder vdekjes i refuzuan pa izmen e padronve perendimor.Turp i pa degjuar. ” vdesim por partneret nuk i trathtojme “Burra te ” beses ” shto viktor edhe popullin dembel. Thuejepa ndrojtje. Shikoni Kinen ku ishte para 40 vitesh varferi exstreme dhe ku asht sot.

  Reply to this comment
 46. labi February 20, 17:39

  Perse perse perse? edhe keta qe e kane drejtuar kete shtet per 30 vjet jane bijte e atyre qe e sollen ne kete derexhe,jane bijte e atyre qe ne emer te luftes se klasave vrane njerezit e familjes e mbaruan me ish shoket e ngushte,jane bijte e sih cobaneve qe zbriten nga malet te pa shkolle e injorante qe shkatrerruan nga rrenja cdo gje,a nuk veproji Saliu njesoj,zbriti nga malet injorantet e vet dhe i vuri te drejtojne shtet dhe ja ku jemi,mjaft te ktheni koken dhe te shikoni kush ishte ne 92 minister i jashtem,i brendshem,i ekonomise dhe te tjere dhe do kuptoni se pse jemi ketu.E keqja me e madhe eshte se Shqiperise i sillen akoma si hienat ishet e dikurshem,Nano,Berisha dhe zagaret e tyre.

  Reply to this comment
 47. SOVJETIKU-afije xhepistash February 20, 18:04

  antastike metafora shkodrane.

  “Para 1990 kishim lepurin ne bark dhe,mbas 1990 na ka hyre qeni ne bark”.

  simbas metafore lepuri ja ka hudh gjithmone qenit duke i shpetuar dhembeve te tija dhe,qeni gjithmone del huq ne gjuetine e lepurit.
  Ndaj tani parashtrohet pyetjia;
  Te jetosh me lepurin ne bark apo pa lepurin ne bark???

  Reply to this comment
 48. fteri ,për 20 shkurtin e ZI ! February 20, 19:31

  Enver Hoxha burri i madhë i kombit nuk bie me rënjen e shtatores me 20 shkurt 1991 nga një gup tradhëtarësh e mercenarësh të egër .Enver Hoxha sot shëndrit si floriri në zamrat e shqiptarve të ndershëm .

  Ai , lindi në luftë, u rrit mes luftës, jetoi një jetë luftarake, mbylli sytë me “pushkën” pranë,në atdheun e vet që aq shumë e deshi , duke u ngritur mbi vdekjen, duke mbijetuar , si hero ku ,mijra shqiptar i dhanë lamtumirën, e fundit e përcollën me nderime ,shpirtit tij u ngrit në qiell rron ! . 

  Ky prijës strateg e popullor punoi për popullin , ky është hero i kombit, si  tërë atdhetarët, është i pavdekshëm. Enver Hoxha nuk mendoi, nuk punoi e nuk luftoi kurrë për pasuri,. Vdiq i varfër ekonomikisht, por shumë i pasur në nder e lavdi, duke mbetur i ri në këngë dhe histori:

  O Enver Shqiiponjë Mali

  Pse është veshë shqipnia në zi ?
  Pse pikëllueshëm flet Partia ?
  Ç far kan malet që rënkojnë ?
  Çfar’ kan pyet që gjëmojnë ?
  Pse në kuvende njerzit mblidhen ?
  Çfar kan zemrat që po dridhen ?
  Pse po çajn’ e po vajtojnë ?
  Lot’ si shiu pse pikojnë?
  Hije e randë i ra shqipnisë ,
  vdiq udhëheqësi i Partisë ,
  O Enver shqiponjë mali,
  vdekja nga rruga të ndali .
  Të jep fjalën gjith’ ky popull ,
  që nga Alpet deri n’ Dropull ,
  atdheun do ta lulëzojmë
  dhe fitoret do t’i mbrojmë.
  Peshkopi.

  Ç’ QE KY LAJM KJO VETËTIMË

  Ç’qe ky lajm, kjo vetëtimë ?
  Qyshë e pamë Enverin Shtrirë ?
  Natyr’, e shkreta natyrë,
  pse e bëri këtë mynxyrë?
  Brez pas brezi do të ndrij’ ylli ,
  Enver Hoxha ,kryetrimi.!
  Oshtinë fusha dhe mali ,
  lumej lotësh derdh vatani ,
  nga shqiponja u nda djali ,
  mbylli sytë kryekomandanti .
  Val’ e dallgë pikllimi ,
  dhimbja-plumb ,çelik betimi.
  Ju male ,kokën ngrini ,
  nuk vdes kurr Enver trimi.
  Kush e priste këtë gjamë ?
  Jo ,Enveri nuk ka rënë ,
  prin përjet’ në tokën nënë.
  Nëpër shekuj mal më këmbë.

  Gjirokastër

  LAJMI U DHA U DRIDH TOKA
  Lajmi u dha u dridh toka
  për një zll që ka epoka .
  Kur ra gjëma ,plasi guri,
  n’gjysëmshtizë u ul flamuri.
  Jo,s’na ngroh as rrezja e diellit,
  Tjetër hije i ka ra qiellit ,
  n’gjoks t’flamurit shqipja hesht ,
  s’ asht’ Enveri midis nesh.
  Zogjët e malit këngën ndalin
  gurë e dru vajton për djalin,
  Lajm i zi helm e farmak,
  a’ t’besohet, o bajrak?
  Vargu i njerzve pa mbarim ,
  drejt selis’ në pikllim,
  kokëulur të gjith’ qëndrojnë,
  Enver Hoxhës i premtojnë,
  se sa t’jetë rrezja e diellit ,
  ngjyrat do të ja ruajm’ qiellit.
  Gurë-Lurë-Dibër.

  Ky ështe biri i shtrenjt’i Shqipërisë që për pesë dekada ngriti e udhëhoqi një kombë në luftë për liri, e mori nga errësira e çoi në dritë.

  Falangat e rrëzuan monumentin .Ai rron në zemrat tona ,ne e shofim ,ësht’ kudo çdo ditë sa herë vritemi te dera e shtëpisë ,sa herë shkojmë në gjykata e nuk gjejmë drejtësi ,sa herë fëmjtë na ikin nga shtëpia ,sa herë fëmijtë drogohen rrugve ,sa herë gangësterët na trafikojnë vajzat e gratë ,sa herë mbemi pa ndihmë shëndetësore për shkak se nuk kemi lek tu japim mjekve ,vdesim në derë të spitalit .Të kujtojmë kur na vidhet prona ,sa herë nuk kemi adresa ,sa herë nuk na japin çertifikatën e shtëpisë ,sa herë endemi rrugve e kazanava të plehrave pa punë .
  Të kujtojmë Enver djali me atë buzëqeshje ti nuk ke vdekur rronë e do të rroshë si udhëheqësi shqipërisë

  Reply to this comment
 49. fteri ,për 20 shkurtin e ZI ! February 20, 19:38

  Koment I korigjuar

  Enver Hoxha burri i madhë i kombit nuk bie me rënjen e shtatores me 20 shkurt 1991 nga një gup tradhëtarësh e mercenarësh të egër .Enver Hoxha sot shëndrit si floriri në zamrat e shqiptarve të ndershëm .

  Ai , lindi në luftë, u rrit mes luftës, jetoi një jetë luftarake, mbylli sytë me “pushkën” pranë,në atdheun e vet që aq shumë e deshi , duke u ngritur mbi vdekjen, duke mbijetuar , si hero ku ,mijra shqiptar i dhanë lamtumirën, e fundit e përcollën me nderime ,shpirtit tij u ngrit në qiell rron ! . 

  Ky prijës strateg e popullor punoi për popullin , ky është hero i kombit, si  tërë atdhetarët, është i pavdekshëm. Enver Hoxha nuk mendoi, nuk punoi e nuk luftoi kurrë për pasuri,. Vdiq i varfër ekonomikisht, por shumë i pasur në nder e lavdi, duke mbetur i ri në këngë dhe histori:

  O Enver Shqiiponjë Mali

  Pse është veshë shqipnia në zi ?
  Pse pikëllueshëm flet Partia ?
  Ç far kan malet që rënkojnë ?
  Çfar’ kan pyet që gjëmojnë ?
  Pse në kuvende njerzit mblidhen ?
  Çfar kan zemrat që po dridhen ?
  Pse po çajn’ e po vajtojnë ?
  Lot’ si shiu pse pikojnë?
  Hije e randë i ra shqipnisë ,
  vdiq udhëheqësi i Partisë ,
  O Enver shqiponjë mali,
  vdekja nga rruga të ndali .
  Të jep fjalën gjith’ ky popull ,
  që nga Alpet deri n’ Dropull ,
  atdheun do ta lulëzojmë
  dhe fitoret do t’i mbrojmë.
  Peshkopi.

  Ç’ QE KY LAJM KJO VETËTIMË

  Ç’qe ky lajm, kjo vetëtimë ?
  Qyshë e pamë Enverin Shtrirë ?
  Natyr’, e shkreta natyrë,
  pse e bëri këtë mynxyrë?
  Brez pas brezi do të ndrij’ ylli ,
  Enver Hoxha ,kryetrimi.!
  Oshtinë fusha dhe mali ,
  lumej lotësh derdh vatani ,
  nga shqiponja u nda djali ,
  mbylli sytë kryekomandanti .
  Val’ e dallgë pikllimi ,
  dhimbja-plumb ,çelik betimi.
  Ju male ,kokën ngrini ,
  nuk vdes kurr Enver trimi.
  Kush e priste këtë gjamë ?
  Jo ,Enveri nuk ka rënë ,
  prin përjet’ në tokën nënë.
  Nëpër shekuj mal më këmbë.

  Gjirokastër

  LAJMI U DHA U DRIDH TOKA
  Lajmi u dha u dridh toka
  për një yll që ka epoka .
  Kur ra gjëma ,plasi guri,
  n’gjysëmshtizë u ul flamuri.
  Jo,s’na ngroh as rrezja e diellit,
  Tjetër hije i ka ra qiellit ,
  n’gjoks t’flamurit shqipja hesht ,
  s’ asht’ Enveri midis nesh.
  Zogjët e malit këngën ndalin
  gurë e dru vajton për djalin,
  Lajm i zi helm e farmak,
  a’ t’besohet, o bajrak?
  Vargu i njerzve pa mbarim ,
  drejt selis’ në pikllim,
  kokëulur të gjith’ qëndrojnë,
  Enver Hoxhës i premtojnë,
  se sa t’jetë rrezja e diellit ,
  ngjyrat do të ja ruajm’ qiellit.
  Gurë-Lurë-Dibër.

  Ky ështe biri i shtrenjt’i Shqipërisë që për pesë dekada ngriti e udhëhoqi një kombë në luftë për liri, e mori nga errësira e çoi në dritë.

  Falangat e rrëzuan monumentin .Ai rron në zemrat tona ,ne e shofim ,ësht’ kudo çdo ditë sa herë vritemi te dera e shtëpisë ,sa herë shkojmë në gjykata e nuk gjejmë drejtësi ,sa herë fëmjtë na ikin nga shtëpia ,sa herë fëmijtë drogohen rrugve ,sa herë gangësterët na trafikojnë vajzat e gratë ,sa herë mbemi pa ndihmë shëndetësore për shkak se nuk kemi lek tu japim mjekve ,vdesim në derë të spitalit .Të kujtojmë kur na vidhet prona ,sa herë nuk kemi adresa ,sa herë nuk na japin çertifikatën e shtëpisë ,sa herë endemi rrugve e kazanava të plehrave pa punë .
  Të kujtojmë Enver djali me atë buzëqeshje ti nuk ke vdekur rronë e do të rroshë si udhëheqësi shqipërisë

  Reply to this comment
 50. Enveristet February 20, 20:05

  Enver Hoxha per plot 45 vjet,

  vrau e preu mbar popull te vet,

  por vec me fort ky katran me boj

  rracen e enveristeve e pushkatoi

  sikur dhe disa vite te kishte jetuar,

  edhe Nexhon e tij do ta kish qeruar

  Reply to this comment
 51. Lufter February 21, 05:11

  Me kete artikull kesaj radhe nuk na ke plotesuar kerkesat me perjashtim te dy thenieve pragmaizem-Idealizem. Megjithate ceshtja ngacmohet. Kjo gjendje ekonomike e tanishme pas 30 vjeteve te nderrimit te sistemit ketu do perfundonte pasi u nis shume keq qe ne fillim nga politikanet e brendshem dhe mendimtaret e keshilltaret e perendimit.Qe ne fillim te ktheses u tha shkaterroni e pervehtesoni gjithcka dhe keshilletaret perendimor vrojtonin e kenaqeshin se Shqiperia po shkaterrohej nga vete shqiptaret me orjentim te politikes dhe drejtimit shteteror. Dhe ne drejtim te ekonomise hoqen specialistet me pervoje ne baze te ligjit 24/1. Te gjitha u shkaterruan, industria mbi toksore e nentoksore e ndertuar nga populli per 45 vjet, u shkaterruan e u pervehtesua bujqesia moderne e mbeshtetur nga industria kimike, azotiku e fosfatit me Institutet perkatese u shkaterruan. Azotiku u ndertua nga Kina por ishte teknologji e disa firmave perendimore dhe Azotiku shqiptar, kjo teknologji atehere konsiderohesh e treta ne Europe. Po keshtu u shkaterrua ushtria, arsimi ne te gjitha nivelet etj etj. Atehere si mund te pretendohet zhvillimi i ekonomise keto 30 vjete ku gjithe zhhvillimi i me parshem ekonomik u shkaterrua ne menyre barbare dhe ngeli ceku i bardhe me vleren zero. Vendet e tjera ish socialiste nuk shkaterruan asgje por pershtaten ne rrugen e zhvillimit dhe sot jane zhvilluar dukshem. As nje justifikim nuk ka pse te ishte ne kete gjendje Shqiperia me resurset natyrale qe ka apo nje klase punetore te kualifikuar qe kishte por duhesh te ishte filluar mire qe ne fillim si dhe duke mos shkelur e pervetesuar pronat nga lejimi i levizjeve rremuj te popullsise per interesa elektorale apo pervehtesimet nepermjet falsifikimeve te dokumentave dhe mashtrimeve. Edhe me keto kushte negative te veprimeve shkaterruese e keqdashese te brendeshme e te jashme, Shqiperia ka prodhuar, ka siguruar pasuri ato qe duken te materializuara ne vila, pallate. vetura luksose te politikaneve e oligarkeve, qe do te thote se i jane vjedhur popullit. Po para te tjera te depozituara jashte ??

  Reply to this comment
 52. Aliu nga Selenic February 21, 20:59

  O Malaj.Ti e dine me mire se neve qe nje sistem ekonomiko shoqerore nuk mundet , perse rrezohet nje llamarin. Jo perkundrazi ajo llamarin po rrite vlerat e veta dita per dite. Nje sistem ekonomiko shoqerore mundet vetem me ekonomi.
  Ekonomin ne e kishim trashegim nga sistemi qe e permbysem.
  Po mire llamarinat qe i rrezuam po me fabrikat, me kombinatet me veprat te medha bujqesore e ushtarake qe realizonin 1 milon vende pune ne sferen prodhuse jo ne sferen thjesht buxhetore sikur jemi sote.
  Ja pra qe ketu eshte “themra ” e Akilit.
  Kalorsi i shkatrrimit te shqiperise i ra ne dore platforma e shkatrrimit te veprave madheshtore te pergatutura nga qarqet antishqiptare dhe Berisdh me zell u vu ne sherbim te tyre ne shkatrrimin e ekonomise dhe doli me pretekstin se ato jen “kovaçhane” dhe ne do te marrim nga perndimi fabrika moderne Pore keta faqezez nuk ndertua qofte dhe nje hale.!
  Pra ketu eshte çelsi i suksesit, pa filluar prodhimi industrial i industris se rende dhe i asaje te lehet nuk munde te dalim nga kjo gjendje.
  Mjafte ka punuar Edi Rama ne ifrastrukturen rrugore dhe te tjera pore pa filluar ringritjen e industris e kemi te pa mundure te dalim nga Prapambetja.
  Kalorsi i shkatrrimit e ka llogaritur qe per 100 vjet shqiperia do te shkoje rrakopuj.!

  Reply to this comment
 53. Lufter February 21, 22:45

  Pavaresisht nga permbajtja e artikullit qe gjithmone e kam vleresuar Viktorin, te nje cilesia te larte sidomos kur shkruan rralle, opinionet po plotesojne qe do te sherbejne per gjithmone e me mire ne ge ardhmen. Ashtu eshte, keshtu e tregon realiteti se gjendja ekonomike eshte ne nivele te padeshiruara, vendi eshte varferuar dhe me veshtiresi perballon nevojat jetesore te domosdoshme. Klasa politike qe mori drejtimin e vendit ne vitet 90- te qe eshte edhe sot, tha dhe duhet te rriste ekonomin por faktikisht nuk beri gje pasi beri te kunderten duke pasuruar vehten. Ne zhvillimin e vendit, nje brez apo disa breza te popullsise e cojne ekonomine dhe te gjitha deget e shoqerise ne nje nivel te caktuar dhe brezat e ardhshem e cojne me tej pa nderprerje ne permiresim te vazhdueshem te industrise e bujqesise. Por klasa politike qe mori drejtimin ne vitin 1990 nuk beri kete por te kunderten duke shkaterruar gjithcka te ndertuar nga populli per 45 vjete. U shkaterruan uzinat,fabrikat, pasurit natyrore te panumerta, u shkaterrua bujqesia moderne qe kishte baze te fuqishme industriale si Azotiku i teknologjise se fundit me Institutet perkatese. Per drejtimin e kesaj ekonomie u hoqen specialistet me eksperience ne baze te nenit famkeq 24/1. Ke te thuash me pare qe nuk u shkaterrua me themel, arsimi, shendetesia, ushtria, ……deri shuarja e shtetit qe erdhen nderkombetaret. Megjithe kete mos vijim te ecurise ndertuese e pasuruese, populli shqiptar ka prodhuar keto 30 vjete dhe kjo pune e prodhim ka shkuar ne pasurimin e politikaneve e oligarkeve me vilat e apartamenteve private te materializuara dhe para te sistemuar jashte vendit. Ata qe i sollen kete shkaterrim vendit, qe ndertuan “blloqe” te shumta per vete, gjate kohes ne opozite i kane vene flaken disa here shqiperise qe e “duan shume” dhe po ulurijne te vijne perseri ne pushtet per ta varrosur me thelle shqiperine e cila po perpiqet te ngrej koke edhe ne kushtet e termetit e pandemise. Te gjithe vendet e botes po luftojne Pandemine si dhe Shqiperia por ne dallim nga vendet e tjera shqiperia po lufton e ;perballon me sukses edhe termetin. Po te mos ishte pandemia e virusit shkaterrimtar dhe termeti i fuqishem pa asnje dyshim qe shqiperia do te kishte bere hapa perpara. Shqiperia tanime e ka marr tendencen e zhvillimit dhe do duket me mire pas vaksinimit te popullsise dhe perfundimit te pasojave te termetit. Prandaj Populli shqiptar duhetb te jete vigjilent dhe mos beje prova vrastare ne kurrize te tij se do te jene te pafalshme dhe katastrofike per popullin dhe shqiperine. Le te shpresojme se e mira do te behet dhe ardhmja eshte ne zhvillim.

  Reply to this comment
 54. 007 February 22, 08:46

  Ja iku 20 Shkurti2021,beni pak pushim!

  Reply to this comment
 55. fteri February 22, 08:59

  .
  Kapitalizmi ka sunduar botën të paktën mbi 30 milon vjet ,ndërsa socializmi nuk zgjati as 80 vjet.
  Në shqipëri 45 vjetët socializmi i Enver Hoxhës e zhvilloi shqiprinë sa 1000vjet rende kapitaliste të marra së bashku ,otomane ,zogiste fashiste e ballist ,e .4 fishoi popullësin .Bari mbi mi i fuqishëm kur kositet ,ndryshe ferrat mbulojn dhenë dhe shkretohet vendi

  Reply to this comment
 56. labi February 23, 12:17

  Qe te kuptojme me mire se ku jemi si shtet dhe si komb mjaft te degjoje ne opinion mendimet e intelektualeve te tanishem per ate sistem,opinioni u be me interesant kur kurva Fevziu shfaqi dhe filmimet e bera ne spitalet e asaj kohe,por kurva Fevziu nuk dha ndonje film per spitalet e 97 ,pra 7 vjet mbas atyre filmimeve te bera perpara,debati i bere mes tyre tregonte qarte nivelin se ku jemi sot ne 2021,ne ate kohe kishim shume probleme po ato ishin minore me ato qe kemi sot,nese athere rrezuan nje bust sot jane me dhjetra qe duhen rezuar.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim