Ditari “grek” i njërit prej dinozaurëve të diplomacisë shqiptare të socializmit

January 25, 2021 15:15

Ditari “grek” i njërit prej dinozaurëve të diplomacisë shqiptare të socializmit

 

Prof. Pëllumb Xhufi

Botuar në DITA

Në veprimtarinë shumëplanëshe të një shteti, politika e jashtme e diplomacia, si instrument i saj, është ajo që më shumë se çdo veprimtari tjetër është e detyruar t’i qëndrojë besnike “skemave të vjetra”. Nuk ndodh, e nuk mund të ndodh kështu me veprimtaritë e tjera, si ato në fushën e ekonomisë, financave, tregtisë, artit, kulturës, arsimit, shkencës, ku progresi matet me aftësinë për t’u ndryshuar, për t’u përshtatur, për t’u reformuar e madje për t’u riorganizuar nga e para.

Për sa kohë kujdesi parësor i politikës së jashtme është t’i sigurojë vendit e qytetarëve të vet një mjedis të qetë, paqësor e të favorshëm ekzistence e zhvillimi, një shtet është i detyruar që në atë fushë të ndjekë rrugë historikisht të provuara e të certifikuara. Diplomacia ka, pra, një vokacion “konservator”, pavarësisht ndryshimit të dinamikave e të sistemeve politike.

Në këtë kuptim, ditari “grek” i njërit prej dinozaurëve të diplomacisë shqiptare të periudhës së socializmit, Ambasador Ksenofon Nushit, nuk është thjesht një rrëfim autentik për historinë e diplomacisë shqiptare të periudhës 1944-1990.

Nga ditari i mbajtur prej tij si Ambasador i Shqipërisë në Greqi në vitet 1982-1988, lexuesi mund të konstatojë elementët e vazhdimësisë që karakterizojnë politikën e jashtme të shtetit shqiptar ndaj një fqinji krejt të veçantë, e problematik, siç është Greqia. Elementë, që ndjekin trajektoren e hequr qysh në shek. XIX nga ideuesit e krijuesit e shtetit shqiptar, Pashko Vasa, Abdyl e Sami Frashëri dhe Ismail Qemali.

Në kohën kur K. Nushi mori detyrën e Ambasadorit të Shqipërisë në Greqi, më 1982, kishin kaluar 10 vjet nga koha kur mes dy vendeve ishin rivendosur marrëdhëniet diplomatike. E megjithatë, në ata dhjetë vjet pothuaj asgjë nuk kishte lëvizur. Bashkëpunimi në fushën e ekonomisë, tregtisë, arsimit, kulturës, shkencës, turizmit, transporteve ishte fare i papërfillshëm për shkak të mungesës së vullnetit politik nga ana e Athinës për të nënshkruar marrëveshjet përkatëse.

Në sfondin e marrëdhënieve shqiptaro-greke qëndronte “Ligji i Luftës” me Shqipërinë i dekretuar në vitin 1940 dhe që pala greke këmbëngulte ta mbante në fuqi. Ky ligj, që ishte dëshmi e pretendimeve tokësore të shovinizmit grek, ishte kthyer në një katalizator të qëndrimeve antishqiptare dhe veprimtarive shoviniste të sponsorizuara nga vetë shteti dhe kisha greke, ku shquheshin organizatat (sillogjet) e ashtuquajtura “vorio-epirote”.

Me mbajtjen në fuqi të atij ligji, qeveritë greke përligjnin spastrimin etnik të popullsisë çame në verën e vitit 1940, pezullimin (sekuestron konservative) të pasurive të qytetarëve shqiptarë në shtetin helen, mosnjohjen de jure të kufijve duke refuzuar nënshkrimin e marrëveshjeve përkatëse dypalëshe.

Duke ruajtur “Ligjin e Luftës”, politika greke mbante gjallë shpresën për aneksimin, një ditë, të “Vorio-Epirit”, ushqente me racionin e përditshëm oreksin nacio-shovinist të politikës e të opinionit grek, duke e kthyer ëndrrën e çmendur të gllabërimit të trojeve të tjera shqiptare në një faktor të kohezionit të brendshëm politik e social.

Problemet tepër të rënda në marrëdhëniet me Greqinë përbënin thelbin e misionit të Ksenofon Nushit si ambasadori i ri i Shqipërisë në Athinë dhe jo më kot ato iu parashtruan atij si sfidë personale nga vetë Enver Hoxha në një takim të posaçëm në çastin e nisjes me detyrë. Ambasadori i Shqipërisë në Greqi duhet të punonte për të krijuar një frymë të re në marrëdhëniet me shtetin fqinj, por kjo frymë e re parakuptonte kapërcimin e ngërçeve historike të shkaktuara nga projeksioni “megaloideist” i politikës së jashtme greke.

Për këtë duhej shfrytëzuar çdo element pozitiv në gjirin e klasës politike, të inteligjencës e të shoqërisë greke, duke ndjekur me vëmendje zhvillimet e brendshme te shtetit helenik, por edhe marrëdhëniet e tij me faktorët e rëndësishëm të skenës botërore e ballkanike, si me SHBA, BRSS, me BE, me Italinë, Gjermaninë, Jugosllavinë e veçanërisht me Turqinë.

Në atë moment, Ksenofon Nushi ishte diplomati i lartë që gëzonte autoritetin, përgatitjen e kompetencën e duhur për të kryer detyrën e vështirë të ambasadorit të Shqipërisë në Athinë.

Faqja e parë, DITA

Njiheshin miqësia dhe lidhjet e ngushta që familja Nushi dhe ai vetë kishin me liderin komunist. Lidhje të mbrujtura në vitet e Luftës Antifashiste Nacional-Çlirimtare, kur Ksenofoni, ashtu si e gjithë familja e tij, u angazhuan në radhët e para të rezistencës antifashiste e të formacioneve partizane. Arsimimi në Francë, ku familja e tij kishte emigruar në vitin 1930, dhe përvoja e gjatë si diplomat e ambasador i Shqipërisë në Egjypt, Francë e Itali, dhe si drejtues i lartë i Ministrisë së Punëve të Jashtme, e kishin bërë Ksenofon Nushin një nga kuadrot kryesore të shërbimit të jashtëm.

Shumë e rëndësishme për misionin e titullarit të ambasadës së Shqipërisë në Athinë ishte edhe përvoja e tij e dikurshme si kuadër i rëndësishëm i Zbulimit të Ushtrisë. Kjo, si dhe origjina e tij nga fshati Vuno i Bregut, e ndihmuan ambasadorin Ksenofon Nushi të orientohej në mjedisin e komplikuar grek, ku krahas miqve të shumtë e të sinqertë të Shqipërisë, krahas emigrantëve të shumtë patriotë nga Shqipëria, kishte edhe elementë ekstremistë me veprimtari të hapur antishqiptare, kishte edhe elementë të manipuluar të emigracionit, të cilët kryenin akte provokative e deri akte terroriste ndaj personelit të ambasadës shqiptare.

Ambasador Nushi ishte personi i duhur për të trajtuar edhe këtë aspekt specifik, delikat e të rrezikshëm, me të cilin ishte pashmangshmërisht e lidhur veprimtaria e përfaqësisë shqiptare në Athinë.

Kompetenca e ambasador Ksenofon Nushit shtrihej, pra, në të gjithë gamën e aktivitetit normal të një ambasade, posaçërisht të një ambasade në një vend plot probleme, siç vazhdonte të ishte për Shqipërinë Greqia e viteve ’80 të shekullit XX. Nuk qe aq pozita zyrtare, sa ç’qenë historia e shkëlqyer personale e familjare, aftësitë dhe përvoja e rrallë dhe e gjithanshme që mbante mbi supe, ato që i siguruan ambasador Nushit autoritetin e respektin e menjëhershëm të personelit të ambasadës të përfaqësuar kryesisht nga djem të rinj, të aftë e të motivuar.

Lexuesi i këtij ditari njihet nga njëra anë me një drejtues serioz, kërkues e të rreptë në marrëdhëniet e punës, por nga ana tjetër edhe me një natyrë thellësisht humane. Ksenofon Nushi ishte padyshim një ambasador hijerëndë, përfaqësues i gjeneratës së diplomatëve që vinin nga betejat e Luftës Antifashiste, të cilët injektuan në shërbimin e jashtëm shqiptar frymën e idealizmit, patriotizmit, përgjegjshmërisë e përkushtimit, virtyte këto, që mjerisht ndeshen gjithnjë e më rrallë në institucionet tona.

Kjo klasë diplomatësh, ku bashkë me Ksenofon Nushin bënin pjesë edhe personalitete të tjera të shërbimit të jashtëm, si Behar Shtylla, Reis Malile, Halim Budo, Javer Malo, Misto Treska, Sokrat Plaka, Mihal Prifti, Gac Mazi, Skënder Konica e të tjerë, ka bërë historinë e diplomacisë shqiptare të pasluftës.

Misioni në Greqi në vitet 1982-1988, ishte më i rëndësishmi dhe më i vështiri që Ksenofon Nushi përballoi në karrierën e tij të gjatë diplomatike. Në një kohë të vështirë, kur vendi po përjetonte një krizë të rëndë e pa kthim të sistemit, kur pas prishjes së marrëdhënieve me Kinën e me Jugosllavinë izolimi i Shqipërisë ishte thelluar më tej, Tirana synoi të ndërtonte një marrëdhënie të re me fqinjin e jugut.

Fitorja e zgjedhjeve nga socialistët e Papandreut, më 1981, jepte shpresë të hiqeshin pengesat serioze që frenonin normalizimin e marrëdhënieve me Greqinë. Në radhë të parë duhej hequr Ligji absurd i Luftës me Shqipërinë, të cilin qeveritë greke vazhdonin ta mbanin në fuqi. Ky ligj, që ushqente frymën dhe veprimet antishqiptare, brenda dhe jashtë institucioneve shtetërore greke, konsiderohej nga qeveria e Tiranës një conditio sine qua non për t’i hapur rrugë normalizimit të marrëdhënieve.

Kështu, abrogimi pa kusht i Ligjit të Luftës nga pala greke u bë kryefjala e çdo bisede formale e informale që ambasador Nushi pati me qeveritarët e lartë grekë, nga Harallambopulos, tek Papulias e deri tek vetë kryeministri Papandreu.

Ligji i Luftës me Shqipërinë, që qeveria greke ishte munduar ta mbante mbyllur në sirtar, u bë temë e shtypit dhe e rretheve diplomatike të Athinës, duke e vënë në pozitë të vështirë politikën zyrtare greke. Ndërkohë, takim pas takimi, ambasadori i ri i Shqipërisë shpalosi në tryezën e bisedimeve edhe problemet e tjera të hapura të marrëdhënieve shqiptaro-greke, si ai i marrëveshjes së kufirit, problemi i pronave dhe pasurive të qytetarëve shqiptarë në Greqi, ai i shfrytëzimit të ujërave të brendshme, posaçërisht i ujërave të Vjosës, etj.

Ai denoncoi pranë Ministrisë së Jashtme të Athinës veprimtarinë antishqiptare të silogjeve “vorio-epirote”, demonstratat dhe sulmet me eksploziv kundër ambasadës, që rrezikonin deri jetën e antarëve të personelit e të familjeve të tyre. Tashmë për opinionin e gjerë brenda dhe jashtë Greqisë ishte fare e qartë se kush ishin nxitësit e përgjegjësit për klimën e luftës që tentohej të krijohej me Shqipërinë.

Megjithatë, përtej këtij kuadri aspak inkurajues, Ambasador Nushi dhe bashkëpunëtorët e tij u përpoqën, dhe ia arritën, të vendosin lidhje me personalitete të politikës, të mediave, të artit, të kulturës e të jetës akademike, me organizma të ndryshme të shoqërisë civile.

Në këtë mënyrë, rrethi i miqve dhe i dashamirësve të Shqipërisë, u rrit në mënyrë të dukshme. Nga ana tjetër, gjeografia e lëvizjeve dhe e vizitave zyrtare e private të Ambasadorit, ishte shumë e gjerë dhe përfshinte me përparësi vendet ku kishte prani popullsish shqiptare e arbëreshe. Gjithnjë e më shpesh, vizitat e Ambasadorit dhe e bashkëpunëtorëve të tjerë të tij në Çamëri, Atikë, Beoci, Korfuz, Korinth, Follorinë, Peloponez e në ishuj u shoqëruan me ardhjen e grupeve dhe asambleve artistike nga Shqipëria, të cilët u pritën me dashuri dhe entuziazëm nga spektatorët e shumtë, duke u kthyer në një moment takimi miqësor me Shqipërinë, me artin e kulturën e saj.

U shpeshtuan shkëmbimet në fushën e arsimit e të shkencës, posaçërisht të albanologjisë, dhe me interesimin e drejtpërdrejtë të Ambasadorit, filloi dhe u intensifikua dërgimi në Shqipëri i grupeve turistike nga Janina dhe Çamëria, duke kapërcyer pengesat që vinin nga presioni i egër i rretheve antishqiptare, e ndonjëherë edhe nga qëndrimet e ngurta të Ministrisë së Punëve të Jashtme në Tiranë.

Si rezultat i interesimit të Ambasador Nushit, u lejuan edhe vizita private në Shqipëri. Por në mënyrë domethënëse u përjashtuan nga e drejta për të kryer vizita të tilla funksionarë të lartë e ushtarakë grekë, për sa kohë qeveria helenike mbante në fuqi famëkeqin Ligj të Luftës. Si rrjedhojë e kësaj politike të mirëmenduar e të koordinuar me Ministrinë e Jashtme në Tiranë, në Greqi u krijuan grupe presioni që kërkonin abrogimin e Ligjit të Luftës me Shqipërinë.

Shënimet e mbajtura me skrupulozitet të veçantë nga Ambasador Nushi, ilustrojnë besnikërisht ndryshimin e klimës lidhur me këtë çështje kardinale. Qeveria greke, e cila deri atëhere e justifikonte mbajtjen e Ligjit të Luftës me “ndjeshmërinë” e madhe të opinionit e të opozitës greke ndaj kësaj çështje, u detyrua më në fund të pranojë kotësinë, dëmin dhe domosdoshmërinë e abrogimit të Ligjit të Luftës me Shqipërinë.

Pas shtyrjesh e vonesash të qëllimshme, në prag të largimit të Ambasador Nushit nga Greqia, më 1987, qeveria Papandreu, me një vendim të saj, shpalli heqjen e Ligjit të Luftës. Megjithatë, një akt i tillë nuk u pasua edhe me çlirimin e pasurive të qytetarëve shqiptarë në Greqi, të mbajtura peng pikërisht nga ai ligj. Ç’është më e keqja, vendimi i qeverisë greke për abrogimin e “Ligjit të Luftës me Shqipërinë” nuk i kaloi për ratifikim Parlamentit dhe për rrjedhojë ai mbetet sot e kësaj dite në fuqi.

Kështu, pas rreth 40 vjetësh, ky ligj vazhdon të kushtëzojë marrëdhëniet midis Tiranës dhe Athinës duke gjeneruar tensione e energji negative.
Misioni i diplomacisë është ndërtimi i urave të komunikimit e të paqes. Në gjashtë vitet e shërbimit të tij si Ambasador i Shqipërisë në Greqi, Ksenofon Nushi bëri gjithshka për të hedhur bazat e një marrëdhënie të re me Greqinë fqinje. Mjedisi ku ai veproi ishte i vështirë, në segmentë të caktuar ishte deri armiqësor.

Selia e ambasadës disa herë u rrethua nga turma të egërsuara antishqiptarësh, të prira e të ndërsyera nga klerikë të zinj e të toleruara nga autoritetet. “Himarioti tradhëtar”, siç ata e thërrisnin Ambasadorin Nushi, ishte objekti kryesor i stigmës dhe i urrejtjes së tyre. Nuk munguan sulmet me dinamit ndaj ndërtesës dhe ndaj automjeteve të ambasadës.

Megjithatë, personeli me në krye Ambasadorin Nushi i përballuan me gjakftohtësi, kurajo e dinjitet të tilla situata, me bindjen se përtej tyre ekzistonte një opinion i tërë që i neveriste e i refuzonte sjelljet e një Greqie të vogël, të venitur, intolerante e incivile.

Ditari i ambasadorit Ksenofon Nushi është, në një farë kuptimi, një rrëfim historik imediat, i saktë e i vërtetë i marrëdhënieve shqiptaro-greke në vitet e vështira 1982-1988. Është periudha, kur u nda nga jeta lideri i Shqipërisë komuniste, Enver Hoxha, kur situata situata ekonomike e shoqërore u përkeqësua edhe më tej dhe kur në politikën e jashtme, ngërçeve ekzistuese me Greqinë e Jugosllavinë fqinje, iu shtuan edhe ngërçe të reja në marrëdhëniet me shtete të rëndësishme, si Italia, Franca e Gjermania.

Tashmë regjimi në Tiranë ishte në tërheqje në të gjitha frontet, edhe në atë të politikës së jashtme. Po tentohej të rivendoseshin lidhjet me Gjermaninë Perëndimore, me Britaninë e Madhe, Spanjën dhe Shtetet e Bashkuara, të intensifikoheshin ato me Italinë, Francën e Turqinë.

Me librin e tij “Dy popuj miq”, Enver Hoxha dha sinjalin se dëshironte të inaugurohej një epokë e re edhe në marrëdhëniet shqiptaro-greke, por kjo pa hequr dorë nga çështje parimore e jetësore të axhendës kombëtare, siç ishte ajo e abrogimit të “Ligjit të Luftës” dhe e pasojave të tij dhe njohja nga ana e Athinës e integritetit territorial dhe e sovranitetit të shtetit shqiptar, ashtu siç ato ishin vendosur e njohur në Konferencat Ndërkombëtare të Londrës (1913) e Parisit (1921).

Ky ditar diplomatik tregon se Ambasador Ksenofon Nushi ishte jo thjesht një përçues, por edhe një aktor protagonist i kësaj politike parimore e kombëtare në raport me Greqinë fqinje.

Ditari i Ksenofon Nushit është historia e një fragmenti dramatik të marrëdhënieve shqiptaro-greke. Por njëherësh është edhe një copëz e historisë personale të autorit. Është historia e një ish-partizani dhe e një komunisti patriot e idealist, nga ata që punuan me ndershmëri e me bindjen se i shërbenin interesave të shtetit, të vendit e të popullit të tyre.

Një lexues i sotëm mund të gjejë në faqet e këtij ditari edhe pasazhe të veçanta ku Ambasador Nushi shfaq botëkuptimin dhe bindjet e veta ideologjike, që lexuesi në fjalë mund të mos t’i ndajë e t’i miratojë. Por ato janë çështje intime të autorit, e për rrjedhojë meritojnë, të paktën, mirëkuptim. Gjithsesi, një lexues i interesuar, aq më tepër një historian do të gjejë me siguri në këtë ditar të ambasadorit Ksenofon Nushi lëndë të pasur dhe origjinale për të shkruar historinë e marrëdhënieve shqiptaro-greke në fragmentin kohor 1982-1988.

Ditari i Ambasadorit Ksenofon Nushi është veçanërisht për punonjësit e shërbimit të jashtën shqiptar një shkollë e madhe formimi dhe edukimi. Leximi i tij i trondit bindjet e atyre që i hyjnë lehtshëm profesionit të diplomatit, duke menduar se diplomacia është një “ars elegantiarum” (punë për t’u kënaqur), që përkthehet në udhëtime me avion, pritje luksoze, dreka e darka me verë të shtrenjtë e me biseda “intelektuale”.

Aq më shumë, ditari i këtij ambasadori trim e patriot, tregon se sa i vogël dhe i mjerë është portreti i ndonjë apatridi të sotëm, që profesionin e diplomatit e konsideron si një mundësi për të promovuar interesat dhe mirëqënien personale, deri edhe si një katapultë për të braktisur përgjithmonë vendin. “Ditari grek” i Ksenofon Nushit mëson se për të qenë një diplomat i realizuar nuk mjafton kultura, nuk mjaftojnë gjuhët e huaja dhe nuk mjaftojnë “sjelljet evropiane”.

Duhet njohur e duhet dashuruar pafundësisht vendi yt, duhen kuruar, mbrojtur e promovuar interesat kombëtare, ato dhe vetëm ato, me pasion e me vetmohim. Dhe në fund, ditari i Ambasador Ksenofon Nushit i viteve 1982-1988, vite kur ai drejtoi ambasadën shqiptare në Athinë, ruan një vlerë të jashtëzakonshme aktuale.

Lexuesi, e në mënyrë të veçantë lexuesi i specializuar politikan e diplomat, do të gjejë përgjigjen e shumë pikëpyetjeve që rëndojnë ende sot, pas rreth 40 vjetësh, në marrëdhëniet e Shqipërisë me fqinjin e jugut.

 

—–

©Copyright Gazeta DITA

Ky artikull është ekskluziv i Gazetës DITA, gëzon të drejtën e autorësisë sipas Ligjit Nr. 35/2016, “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e lidhura me to”. Shkrimi mund të ripublikohet nga mediat e tjera vetëm duke cituar DITA dhe në fund të vendoset linku i burimit, në të kundërt çdo shkelës do të mbajë përgjegjësi sipas Nenit 178 të Ligjit Nr/ 35/2016.

 

January 25, 2021 15:15
Komento

72 Komente

 1. Raimond vlonjati January 19, 00:31

  Kete liber duhet ta lexojne se pari Diplomatet tane , qe te mesojne se interesi i Shqiperise eshte primare ne politiken e jashteme

  Reply to this comment
  • Erhard January 19, 09:26

   Kete liber duhet ta lexoje i pari PAQLLOSHI YNE,qe te marre vesh se eshte PALLOSH NGA TRUTE dhe injorant ne detyren qe ka marre si KALE TROJE!

   Reply to this comment
   • sopiqoti January 19, 16:12

    Ti “Erhard” QENKE NJE LLOSH PERVETE QE NUK E GJEN SHOKUN JO vetem midis nesh POR as ne Ballkan,referuar c’ka shkruan.

    Reply to this comment
    • Erhard January 19, 18:31

     Ma spjego ti “sopiqoti” tru tallash se cfare paskam bere gabim une ne kete percaktim qe ty te habit!
     Se ti nuk e kupton ,qe palloshi yt ka emeruar ministra kalamaj bythe si ai “gjeniu” i dhjere dhe qe nuk beri asgje vecse mori rrogen kot!
     Di ti o masazhues palloshi se cfare beri ndonje gje qe t’i mbahet mend kosovari Gent Cakaj pervec injorances se tij?
     Po vete palloshi yt cfare beri ndonje gje qe te mbahet mend gjate kryesimit te OSBE-se pervec pordheve te tij?
     Nje vrime ne uje beri!
     Dhe meqenese ti paske njohuri per LLOSH-et ne gjithe Ballkanin,a mund te na japesh ketu disa te dhena ku jane ata te Ballkanit dhe ku qenkam une?
     Se ti duhet t’i dish se je vete LLOSH pa samar!

     Reply to this comment
     • keshillus January 19, 22:29

      je i vogel E te gjykoss te medhejte,mund te shprehesh mospelqim se aq vizion apo mend ke, pa ditur pse u be ai veprim. mendo me shume arsyeto pastaj gjyko,sa per vleresim e punes ne OSBE lexo letren e ministres se jashtme te Suedise qe e pasoi ne detyre.

     • Erhard January 20, 12:18

      O dallkauku “keshillues”!
      Kush qenka ky i “madhi”,qe une nuk mund ta kritikoj?Mos te duket ty se piktori kryeminister,qenka me i madh,me i afte dhe me patriot se une,qe t’i perulem atioj?
      Gabohesh o plehre e rilindjes,se une personalisht e konsideroj Ramen si njeriun me te rrezikshem per fatet e Shqiperise,nje mashtrues i madh,qe i urren fukarewnjte,qe perbuz shumicen e shqiptareve,armik te Luftes Antifashiste etj!
      RAma nuk vlen asnje dite per kryeminister,se atij i duket vetja koke e madhe dhe te tjeret i sheh nga lart si skllever!
      Rama nuk e njeh kurre dialogun por vetem monologun dhe si i tille ai eshte nje ZERO e madhe qe duhet shporrur nga politika!

  • Bureto January 19, 19:20

   “Ligji i Luftës me Shqipërinë, që qeveria greke ishte munduar ta mbante mbyllur në sirtar, u bë temë e shtypit dhe e rretheve diplomatike të Athinës, duke e vënë në pozitë të vështirë politikën zyrtare greke. Ndërkohë, takim pas takimi, ambasadori i ri i Shqipërisë shpalosi në tryezën e bisedimeve edhe problemet e tjera të hapura të marrëdhënieve shqiptaro-greke, si ai i marrëveshjes së kufirit, problemi i pronave dhe pasurive të qytetarëve shqiptarë në Greqi, ai i shfrytëzimit të ujërave të brendshme, posaçërisht i ujërave të Vjosës, etj.”-shkruan Xhufi me të drejte. Por pyetja qe behet, po ashtu me të drejte eshte se pse ende edhe sot, mbas 32-36 vjeteve që ambasador Nushi i ngriti ato probleme ne Athine, nuk eshte zgjidhur asnjëra? Perkundrazi eshte plotesuar një per një oreksi i grekeve? Do të doja që prof. Xhufi të na shpjegonte se si ka qene e mundur te vazhdonte kjo marrdhenie kaq dispropocionale dhe totalisht jo ne frymen e reciprocitetit shqiptaro-greke? Nepermjet analizes qe ka ekspertizen, si historian, por edhe si diplomat, Xhufi mund te ndriçoje objektivisht ku kemi gabuar apo ceduar, që greket në menyre arrogante na kane terhequr per hundesh dhe vazhdojne ta bejne keteende dhe sot. besoj, se per keto ka më shume nevoje opinioni publik,
   Ne e kemi vene jo pak here në “pozite te veshtire”, palen greke sidomos per Ligjin e Luftes”, siç e paska bere edhe Ksebnofon Nushi,, por në fakt greket bejne sikur irritohen dhe duke vazhduar diplomatikisht me fjalen e urte “fjale te mira dhe gure ne traste” na tregojne gishtin e mesit. Edhe per sa kohe?!

   Reply to this comment
  • Jorgo Karajani January 20, 20:26

   Dinosauri i bithes. Komunist muti

   Reply to this comment
 2. Adih January 19, 01:48

  Nje pyetje per ju zoti Xhufi .Si e shpjegoni dhe a mund ta krahasoni ju , punen e amb te nderuar Nushi ,me politikanet e sotem shqiptare .Amb Nushi eshte interesuar me te drejte , per heqjen e ligjit te luftes ,eshte interesuar per trojet e Cameve e tj .Pse eshte sot e 30 viteve te fundit nje iniferentizem ,as edhe nje nga kata kopile bandite politikane te ketyre tre dekatave te fundit ,nuk e ngriti ceshtjen came .Si e shpjegoni ju i nderuar zoti Xhufi ,mos ndoshta kane frike dhe nuk duan te deskrititohen nga pala Greke ,po te kerkojne te drejtan came ,dhe te rimarjes se trojeve te tyre rrembyer nga shovinistet greke.Dhe ndoshta Greket mund ti pergjegjen dhe ndonese i talin vetem me nje fjali te vetme ,duke i thene ::Cfare mutin mender doni ju per keto troje ,ku ju vete pronareve shqiptareve te tjere ne shqiperi ,nuk ja keni kthyer akoma trojet e tyre ,e po i shkelni me kembe te drejtat e njeriut ,dhe shkelni me te dyja kembet kushtetuten shqiptare posacerisht per ceshtjen pronave .besoj se me kuptuat i nderuar Z Xhufi ,si mund ti kuptojme ne sot keto probleme ,presim sqarim nga ana e juaj .
  Ju feleminderit per mirekuptimin Z Xhufi .

  Reply to this comment
 3. demo January 19, 02:09

  Politika e jashtme e Diktatures antikombetare te proletariatit ka qene ne funksion te Juntes kiomuniste dhe jo te Atdheut.Diplomatet e Partise se Punes kane qene Agjente te Sigurimit,si tregon edhe sigurimsi Hasan Luci.
  Keta kishin qellim ti sherbenin Juntes duke spiunuar atdhetaret e arratisur nga ferri komunist,Tu benin presion me familjen,te rekrutoshin spiuna.
  As i shkonte mendja tek Cameria dhe tek ceshtja e kthimit te Cameve ne Trojet e tyre..
  Sherbimi i Jashtem i Juntes komuniste nuk ka pasur Dinosaur,,por zhapiker.
  Ule steken o Bir i partise.
  Tiranosaur ka qene enver hoxha

  Reply to this comment
  • Aldo January 19, 10:37

   “Atdhetaret” e arratisur te sateme e te te tyteti. Qelbesira ishit athere dhe qelbesira keni mbetur. Bisht qeni ishit dhe bisht qeni keni mbetur. Greqia qe strehoi “atdhetaret” e tu i donte shume ata. I donte sepse ishin gati te luftonin kunder Shqiperise, sic edhe luftuan duke u nisur nga toka greke. Ata ishin te gjithe qelbesirat tradhetare te kombit qe shiten nenen, baben, grate dhe femijet e tyre duke u arratisur vete dhe duke lene mbrapa familjet e tyre. Plehra te ghithe jetes.
   Nuk ka lidhje me komunizem apo pa komunizem, ska rendesi se kush do te fitonte pas luftes se dyte, tradhetari tradhetar mbetet.

   Reply to this comment
  • Aldo January 19, 10:54

   “Atdhetaret” e arratisur te sateme e te te tyteti. Qelbesira ishit athere dhe qelbesira keni mbetur. Bisht qeni ishit dhe bisht qeni keni mbetur. Greqia qe strehoi “atdhetaret” e tu i donte shume ata. I donte sepse ishin gati te luftonin kunder Shqiperise, sic edhe luftuan duke u nisur nga toka greke. Ata ishin te gjithe qelbesirat tradhetare te kombit qe shiten nenen, baben, grate dhe femijet e tyre duke u arratisur vete dhe duke lene mbrapa familjet e tyre. Plehra te gjithe jetes.
   Nuk ka lidhje me komunizem apo pa komunizem, pse komunizmi ju tha aryre te beheshin me italianin dhe gjermanin, ska rendesi se kush do te fitonte pas luftes se dyte komuniste ose jo, tradhetari, tradhetar mbetet.

   Reply to this comment
  • CBRN D SME January 19, 11:24

   Interesat kombetare jan te perjetshme, pavaresisht sistemeve/etapave shoqerore qe kalon nje vend..

   Ndryshimi i sistemeve nuk i ndryshon interesat komberare. Thjesht, ndryshimi krijon mundesi per Aleanca te reja ne funksion te permbushjes me mire dhe me “lirë” te ketyre Interesave.

   Instrumentet kryesore ne permbushjen e Interesave kombetare jan ai Diplomatik, Ushtarak dhe Ekonomik..

   Duke qen se Ineresat Kombetare an te perjetshme, edhe natyra edhe misioni i Instrumenteve qe i permbushin Ato, si Diplomacia dhe Ushtria, jan te pandryshueshme…..apo kane natyre Konservatore….

   Kete ta ka shpjeguar qart profesor dhe Akademik Xhufi,.

   Poor Rroç*a si puna jote o Demon nuk mund ta kuptojne nje gje te tille…

   Ti dhe qoftexhinje te tjere, nen bekimiin e Berishizmit rural dhe kesaj kaste te korruptuar, i dini Interesat Kombetare si Plaçk qe mund te shiten dhe blihen tek Pazari Çam…nen bekimin e Janullatosit…

   Respekte dhe mirjohje Profesor Xhufi

   Reply to this comment
  • sopiqoti January 19, 16:16

   Ti “Erhard” QENKE NJE LLOSH PERVETE QE NUK E GJEN SHOKUN JO vetem midis nesh POR as ne Ballkan,referuar c’ka shkruan.

   Reply to this comment
  • ATEISTI January 19, 18:48

   Zoti “demo” , bajge ke qene dhe bajge do te mbetesh sa te jesh gjalle , per cdo njeri qe e ndien veten shqiptar i vertete . Ty te ka verbuar urrejtja dhe nuk njeh as me te voglen vlere pozitive kombetare , ndaj mos i fut hundet e tua te qyrrosura ne problemet kombetare shqiptare .

   Reply to this comment
 4. Arben January 19, 06:42

  Litari litari litari litari litari litari litari litari litari për sigurimin e shtetit sllavo-komunist

  Reply to this comment
 5. Spinoza January 19, 07:57

  Mos u merr me fusha qe nuk i njeh bej ate qe njeh mire kontroll arkivash, as Nushi as Bushi nuk mund te shkrinin akullin e luftes se ftohte ato i shkrine dy fuqite e medha

  Reply to this comment
 6. Ethem Lalaj-MallaKASTRIOTI January 19, 09:36

  DITA:Analiza e Z.Xhufi është domethënse për të kuptuarë më mirë punën e MPJashtme në kohën e E.Hoxhes,K.Nushit dhe delitantëve të 30 viteve të Shkërdhatokracisë te NE.
  -politika e Jashtëme e një vëndi udhëhiqet nga mëndësia që ka drejtuesi kryesor i vëndit.Enver Hoxha nuk bëri asnjë kompromis me monarkoFashistët Grek.
  -Si në kohën e E.Hoxhes,të Saliut dhe të Ramës-Greku nuk ka ndryshuarë qëndrim:
  -Pretendimet teritoriale vazhdojnë,,Pretendimet për detin e falur nga SALISËBI vazhdojmë,,Ligjin e Luftës nuk po e heqin,,Problemin ÇAM nuk duan tua zësh në goi fare.Athere pse ky qëndrim po thuaj ARMIQSOR i Greqisë ..!?
  -Sipas Venizellosve ne jemi vënd i vogël dhe nuk e përballojmë dot Greqinë,ndaj Ata ndaj nesh mund të bëjnë çfar të duanë dhe ne të heshtim.Deri 2019 në Greqi u vranë nga bandat Greke mbi 107 shqipëtsrë dhe Qevrit tona kan heshtur.Ndërsa në BULARAT u vra TERRORRISTI K.KACIAS dhe Greqia alarmoi botën.Dhe vënd-varrimin e tij e quan Vorio-Epir Grek për të cilën Ai edhi i Armatosur.Nesër kur të vdesi JANULLATOSI dhe të varroset te kisha Greke në Tiranë..Greku do kërkoi dhe Tiranën,pasi në varrimin e tij do të vijnë mbi 100 Autobuza Grekë.
  -Në këtë 30 vite Qeverit Shqipëtare sidomos e S.Berishës kanë ndënjur kokë-ulur para Grekut,duke i falur detin për të hyrë në NATO.Dhe Greku sot ptetendon akoma shkeljen e syrit nga SaliKrimi.
  -Në favor të Grekut punon Europa e djathtë PPE-ekstremiste,Sërb,Rus,Lobi Grek,deri në SHBA,etj.
  -Qeveria Rama duhet të mbylli hesapet 80 vjeçare me Greqinë,pasi po erdhi Berishizmi në pushtet..do falet Deti,Toka..dhe dreqi me të birin.
  -FLM DITA,FLM P.XHUFI

  Reply to this comment
 7. Njazi Xhelo January 19, 09:43

  Ne kemi c’te festojme nga politika e jashte e shtetit Grek.Mjaft qe t’i kopjojme ne marrdheniet me ne shqipetaret dhe t’i kunderpergjigjemi me te njejten vlere.Shprehja “shpif,shpif,se diçka do te mbetet” eshte moto e diplomacise greke.
  Kunderpergjigje do te ishte e anasjellta ” thuaj e thuaj gjithmone te verteten,diçka do te perceptohet”
  Eshte si pika e ujit te rene nga çatia,ajo bie gjithmone ne te njejtin pozicion dhe biron edhe betonin me te forte.

  Reply to this comment
 8. Njazi Xhelo January 19, 09:45

  …ne kemi c’te mesojme …

  Reply to this comment
 9. Sassati January 19, 10:17

  Me pelqen ky shkrim per Ksenofon Nushin.Une e kam njohur. personalisht dhe me ka bere pershtypje patriotizmi itij,kultura e gjere,sjellja e tij njerezore.Si shqiptar qe e kam jetuar ate kohe me duhet te them se gjithe perparimet e diplomacise sone me Greqine jane nje fakt.
  Te lumte pena zotiXhufi!
  .Le te marrin shembull diplomatet e stem nga burra si Ksenofon Nushi i paharruar!

  Reply to this comment
 10. Idriz Mazreku January 19, 12:04

  Çameria eshte vetem ne titull, por mungon ne permbajtjen e artikullit.Diplomacia e kohes nuk guxonte ta trajtonte me kembengulje dhe guxim çeshtjen çame dhe as ta permendte.Kurse e sotmja vetem e belbezon nganjehere kur i duhet per kapital politik ne komunitetin çam.

  Reply to this comment
 11. Fisniku January 19, 12:42

  Krahasoni te gjithe ata BURRAST E SHTETIT qe punuan atehere ne ministrine e Jashtme dhe diplomaci me keta zorraxhinjte e ketyre 30 vjeteve,qe nuk i kane dhene Shqiperise asgje te mire pervec matrapazlliqeve me vizat,pasaportat etj!
  Krahasoni po mundet Behar Shtylla, Reis Malile, Halim Budo, Javer Malo, Misto Treska, Sokrat Plaka, Mihal Prifti, e të tjerë, ka bërë historinë e diplomacisë shqiptare të pasluftës me kalamanin e bythes Gent Cakaj,qe nuk dinte as te lidhte ushkurin e brekeve te tij?
  Kujtoni betejen gjigande te Halim Budos ne OKB per pranimin e Kines ne OKB dhe do mbyllni gojen tere jeten!
  Beteja te tilla diplomatike duke u ndeshur me FUQITE ME TE MEDHA TE BOTES kane hyre ne analet e diplomacise boterore si te pa precedent,ashtu sic kane mbetur fjalimi i Enmver Hoxhes ne Konferencen e Paqes ne Paris ne 1946 apo fjalimi i Enver Hoxhes ne Moske,.ne 1961 qe i beri autopsine Hrushovit,liderit te BRSS,superfuqise boterore dhe kulmi fare DALJA e Shqiperise nga Traktati i Varshaves,i pa shembullt ne historine boterore!
  Shpifni e shani sa te doni,por faktet historike nuk ju lene te mbuloni te verteten!

  Reply to this comment
 12. Iliri January 19, 13:29

  Vetëm pak nëse ia doni të mirën Kosovës, dërgojeni nga një ekzemplar në përfaqësitë e saj diplomatike e konsulare nëpër botë dhe disa ekzemplarë në Ministrinë e jashtme në Prishtinë!

  Reply to this comment
 13. Fatmir Dodona January 19, 13:53

  Historia e marredhenieve SHQIPTARO-GREKE eshte histori e dhimbeshme e dy vendeve fqinje qe nuk kane arritur te gjejne zgjidhje per shum nga ceshtjet qe edhe sot mbeten te pa zgjdhura midis tyre!PretendimetGreke per”territore shqiptare”jane me teper kunderveni per popullsine Came te shperngulur me dhune nga trojet e tyre ne periudha te ndryshme nga qeverite dhe shteti Grek!As Gjirokastra ,as Himara e ca me pak Korca nuk jane territore ”Greke” edhe pse kane pakice greke te ardhur ne periudha te ndrysme historike ,per shkaqe nga me te ndryshmet!Territori i ligjshem i Grekeve jane ishujt eEgjeut ;,jo teJonit e ca me pak te Adriatikut!

  Reply to this comment
 14. km January 19, 13:55

  ishte koha kur shqiperia kishte zot.Tani ka qenerzot.

  Reply to this comment
 15. Piro January 19, 14:02

  Demo, i dashur, me vjen keq per kete kuptim te ngushte egoist e mizantrop te rolit dhe natyres se diplomacise ne historine e nje vendi. Diplomacia e ne politiken e jashtme ka prioritet interesat kombetare e jo ideologjike.
  Ndryshe nga c’mendonte Marksi per nje ideologji komuniste internacionaliste, komunizmi ne Rusine Sovjetike, ne te gjitha vendet e Europes Lindore duke perfshire Shqiperine dhe ne Kine mori karakter te theksuar nacionalist
  Historia ne mijera vjet ka treguar se ideologjia kombetare ka dominuar mbi cdo ideologji politike (marksiste, socialiste, social-demokrate, fashiste, etj.(ndryshe nga c’mendonte Marksi me parrullen “Proletaret nuk kane Atdhe). Pavaresisht nga ideologjia politike qe ka zbatuar, cdo shtet, pa perjashtim, ne politiken e jashtme ka ndjekur politike nacionaliste ose ultranacionaliste
  Per te ta bere me te qarte per ta kuptuar. Po te jap dy shembuj.
  Ideologjia fashiste e Hitlerit padyshim ishte e denueshme, por askush nuk e ka vene ne dyshim se ai ishte nje patriot idealist i vendit te tij. Josif Stalini, edhe pse gjeorgjian e jo rus me origjine, i dha komunizmit rus nje karakter thellesisht nacionalist, me nacionalist se ai i Stanislavit e Pjetrit te Madhe dhe arriti t’i rriste si askush kufijte e Rusise ndonese vrau ruse me shume se sa vrane gjermanet ne luften e dyte boterore (burime te ndryshme japin shifra te ndrysme por eshte e besueshme rreth 20 milione). Po keshtu me Mao Ce Dunin: fakti qe sistemi i tij vrau rreth 40 milion kineze, ai ishte nje patriot i madh kinez te cilin kinezet si nje popull i mencur e adhuirojne ende sot.
  Po keshtu Enver Hoxha me gjithe gjynahet e tij pasi zhduku cdo influence te huaj (jugosllave, ruse, kineze) mbroi me fanatizem interesat kombetare te kombit jo vetem ne Konferencen e Parisit ne 1946, por edhe ne luften pa kompromis e te paperkulur ndaj armiqve greke e jugosllave te ketij vendi per gati gjysem shekulli, gjysem shekulli qe staxhionoi dhe konsolidoi shtetin shqiptar ne ate shkalle qe edhe sot me kete politike te nenshtrimit ndaj Greqise pavaresia e Shqiperise eshte e pacenueshme.
  I dashur Demo, ne duhet te tregohemi me te zgjuar. Ne duhet te ngrihemi mbi mllefete e justifikuara per hir te interesave te medha e te ardhmes se Shqiperise sone. Ka ardhur e ka kaluar koha te kuptojme cili eshte prioriteti i shqiptareve sot ne kur ka filluar brezi i dyte i shqiptareve qe po rriten ne kushtet e “demokracise”.
  Bashkimi kombetar dhe vetem bashkimi kombetar eshte e duhet te jete moto e shqiptareve te sotem

  Reply to this comment
 16. Paul Tedeschini January 19, 14:05

  Kam gati 30 vjet qe jetoj neper vende te ndryshme ne Prendim. Nuk kam pà “historian” ma me tru te shplar se ket historianin, qe paska studju ne universtitetin e Romes (CAPUT MUNDI) dhe per ma teper jep mendime historike si ky Pllumb “i shkruar” Bufi.
  Dhe shqiptart hapin veshet me ndigju se çka po nxjerr ky beçim historiani prej goje.

  Reply to this comment
  • Donalad January 19, 21:40

   Pal Ted eci niiiii , nuk besoj se vjen nga Tedeschini, por te analizosh nivelin e prof Pellumb Xhufit do te thote dhe tregon cekesi injorance kulture. Pavarsisht ideve apo qendrimeve prof eshte historian qe edhe universitet e huaja I referohen studimeve te tij.
   Keto analizza duhet ti kuptoj opinioni shqiptar se pavarsisht sistemit te Enver Hoxha, kishte burra diplomate qe ai zgjidhte te perfaqesonin e jo sot si Edi Rama qe ka vene te papjekur, pa kulture profesionale e kulturale te perfaqesojne vendit Si ne Greqi sidomos edhe per mardheniet qe kemi. Ky eshte Edi Rama qe vazhdojme ta zgjedhim sepse PD sna jep zgjidhje tjeter me sharlatanin lulshit lulezime basha.

   Reply to this comment
  • kirurg January 29, 08:27

   Bën mirë të shkosh në vendin tënd, se këtu të ka dalë boja si antishqiptar dhe burrë grindavec. I bie fyellit po në një vrimë, je bërë i neveritshëm.

   Reply to this comment
 17. edi January 19, 14:49

  Po çfar burrash more na flisni qe paskan luftuar kaq shume per Shqiperine por jo per shqiptaret qe i lane te burgosur te perjetshem ,qe punonin gjith diten per kafshaten e bukes ,qe na shkoi jeta duke menduar per armiqte qe na rrethonin,qe i qanim hallin popujve ne boten kapitaliste per jeten e keqe dhe vuajtjet qe perjetonin ,qe sterviteshim per tu mbrojtur nga imperialistet se mos na pushtonin ndersa sot i lusim te vijne ,s’kemi as ushtri dhe ata nuk denjojne jo te na pushtojne por as nuk vijne per ta pare vendin tone fanar ndriçues ne breg te Adriatikut.

  Reply to this comment
 18. Claus January 19, 15:13

  Per cfare diplomacie dhe diplomate kalibri flet ky?
  Nuk e di se per cfare diplomacie behet fjale?

  Shqiperise i kane munguar diplomacia dhe diplomatet. Diplomaci nuk behej dhe as kerkohej te behej kur kushtet dhe politika ishin aq te ngurta aq sa ne asnje vend tjeter nuk i gjeje.

  Diplomatet tane (u thencin) rrinin vetem ne ato zyrat e tyre ku as telefoni nuk binte dhe as i kerkonte njeri per marreveshje a shkembime delegacionesh.
  Pi kafe me emigrante, pi kafe ketu dhe pi kafe aty ndiq ndonje emigrant politik, lexo ndonje gazete ditore dhe kaq. Kur vinte ndonje anetar i Byrose ne Paris beji ndonje shetitje me ndonje FIAT te vjeter dhe aty mbaronte puna e tyre.

  C`diplomaci zeza!

  -Kushte Gjermanise per reparacione lufte!
  -Kushte Britanise per arin shqiptar me vlere 2 milion!
  -Kushte BS per Stalinin!
  -Kushte Italise per ca kriminele lufte!
  -Kushte Europes Lindore per tradheti ndaj socializmit!
  -Kushte Kines per viziten e Nixonit!
  -Kushte Greqise per „ligje lufte“!

  Kur edhe sot e kesaj dite, asnje shtet kundershtar i Gjermanise ne Luften e Dyte Boterore nuk ka nenshkruar Traktat Paqeje me Gjermanine e sotme.
  As USA, as Britania, as Franca, as Rusia nuk kane firmosur traktate paqeje me Gjermanine!!!!!
  Kur cdo shtet eshte i prirur te kete maredhenie sa me te mira me Gjermanine perfshi ketu dhe Rusine, Kinen dhe te tjere dhe te tjere.

  Pra le ti lere brockullat Pellumb Xhufi se diplomacia shqiptare nuk ka qene kurre ekzistente.

  Asamblet e kengeve dhe valleve popullore shkonin neper bote per tu pare nga grupet kosovare, ku diku u vihej ndonje bombe, diku i godisnin me kepuce, se rralle kishte ndonje interes nga vendalinjte per ate vend te panjohur qe quhej Shqiperi.

  Kohet e fundit u shfaq diku ne kinemate ne Gjermani filmi „I love Tropoja“ vende nuk kishte me, a thua se po shfaqeshin filmat me Rackapurin ne kinema „Republika“ si ne kohet e shkuara!!!!!

  Gje e perjetuar ndonjehere per kinemate gjermane, dhe a e dini perse…….?

  Vendet ishin zene nga kosovare, tropojane dhe shqiptare.!!!!!!! Per ta pare Tropjen dhe gallofin Edi Rama qe dilte si xhind dhe ca „artiste“ rruge qe bredhin studjove te „Xing-ut“ a „Opinioneve“.
  Sukses i plote qe nuk arrihej as nga aktore si Tom Cruiz!!!!!

  Apo dhe kjo eshte sukses i diplomacise se Edi Rames dhe atij ambasadorit Kuko a si quhet ne Gjermani???

  Pre lerini keto ekozhe se ne qendren e diplomacise ne OKB nje tip nga Burreli ishte, me emrin Abdi Baleta qe kur dilte dhe fliste ne Asamblene e Pergjithshme cdo shtator fliste ne nje salle bosh kunder imperializmit amerikan, socialimperializmit sovjetik!!!!

  Ministria e Jashtme ishte nder ministrite e dores se dyte ne ate Shqiperi, me ministra qe te jashtem quheshin por vizita jashte shtetit kurre nuk benin.

  Kjo ka qene diplomaci i nderuar Pellumb Xhufi?

  Reply to this comment
  • Dajti January 19, 15:46

   Ja dhe nje tjeter nihilist e megalloman qe mendon si Sali Berisha se Shqiperia deri sot nuk ka pasur asgje e duhet ta shpiem ne nivel zero (sic e shpuri ne te vertete) dhe pret kete te vije nga emigracioni e te ngreje diplomacine shqiptare qe nuk paska ekzistuar.
   Sa ignorante jemi ne shqiptaret qe e paskemi pasur e nuk e kemi shfrytezuar nje diplomat te madh. Nje anglez ketu ne Britanine e madhe do te thoshte:”Si ia lejon Shqipria vetes luksin te humbase nje xhevahir te tille?
   Ka te gjare qe asistenca sociale perendimore te ben te jetosh ne kete bote sureale.
   Kur degjoj megallomani te tilla me duket sikur degjoj aliene.
   Ulu more djalke me kembe ne toke.
   Shqiperine nuk e bene GREKET (se fryma progreke ndjehet) as konjunkturat nderkombetare por e bene shqiptaret dhe politika e diplomacia e tyre, ne kundershtim me perpjekjet e grekut dhe te konjunkturave nderkombetare.

   Reply to this comment
  • Bormali January 20, 23:55

   Si ka mundesi qe nje vend pa diplomaci pa kontroll dhe politike sovraniteti i rrestoi presioneve te shumta (edhe me arme,kujtojme provokacionet e grekeve ne gushtit 1948)
   i Rezistoi Jugoslavise se Titos per ta kthyer shqiperien ne nje republike te 7-te ?!!!!

   Rrethanat politike dhe lidhjet e Shqiperise nepermjet nje Diplomacie te zgjuar ben ate qe Shqiperia te kishte nje sovranitet te pakushtezuar real dhe Dinjitoz!

   Ne nje kohe qe pas Luftes 2B Shqiperia ishte ne rrezik coptimi prej fqinjeve !

   Diplomacia shqiptare dhe siguria e Territorit Shqiptar ishte maksimalisht ne nivelin e duhur te kohes!

   Mos flit kot! Referoju faktit konkret ! Shqiperia per 45 vjet ishte nje shtet me mardhenie diplomatike, serioze dhe dinjitose ne arene nderkombetare! si nje vend normal panvarsisht `vogelsise` se saj!

   Ishte nje “kocke ne fyt” qe nuk u gelltit nga fqinjet ruajti me dinjitet 28 km katrore cdo pellemb toke shqiptare!

   Reply to this comment
 19. Platon January 19, 15:16

  @Pa ul Tedes kini!
  Nuk je shqiptar, por nje grek, që shkruan me gabime shqipen, ndërsa komandën për të shprehur urrejtjen ndaj të vërtetave autentike të renditura nga HISTORIANI SHQIPTAR, Pëllumb Xhufi, ti e merr nga prapambetja jote barbare, nga bjerrja jote morale dhe nga deformimi i pandreqshëm psiqik.
  Ngushëllohu me “demon” dhe demonët e tjerë, mbasi është e vetmja mënyrë qetësimi e qënies dhe shpirtrave tuaj të trazuar toksikë.
  Pëllumb Xhufi është historian me përmasa ballkanike dhe evropiane, është ajka e shqiptarit atdhetar. Ai nuk mbetet të vlerësohet nga një arixhi, që ka 30 vjet duke bredhur rrugëve të botës dhe akoma nuk ka një stacion…
  Vazhdo rrugën, arixhi!
  Nderime dhe respekt, prof. Xhufi! E lexova me dëshirë studimin Tuaj të Ditarit të ambasadorit të shquar në Greqi, Ksenofon Nushi. E kam njohur personalisht. Mbetet një ikonë në historinë e diplomacisë shqiptare sëbashku me personalitetet, që Ju përmendni.

  Reply to this comment
 20. Fisniku January 19, 15:48

  Nuk mund te vleresosh diplomacine e shtetit socialist,ti pjelle e armiqve te Shqiperise!
  Se cfare diplomacie ka qene ajo e kane provuar jo vetem shtetet fqinje me ne,por ne radhe te pare fuqite e medha dhe agjenturat e tyre te fuqishme!
  1- Diplomacia shqiptare filloi,qe gjate kohes se Luftes Antifashiste kur prane Shtabit te Pergjithshem te UNCL erdhen perfaqesuesit e fuqive me te medha te botes si SHBA dhe Britania e madhe ne rang gjenerali!
  2-Goditja e sukseseshme e diplomacise shqiptare pas L2B u be ne Konferencen e Paqes ne Paris,ne 1946,me fjalimin madheshjtor te Enver Hoxhes ku u deklaroi para botes se “Populli shqiptar nuk e ka derguar delegacionin ne Paris per te dhenme llogari,por per te kerkuar llogari”!
  Me kete fjalim Shqiperia garantoi mbeshtetjen e fuqwishme te fuqive me te medha te botes,qe realizuan perfundimisht ruajtjen e kufijve londineze te Shqiperise!
  3-Super goditje e diplomacise dhe shtetit shqiptar ishte perballimi me sukses i Provokacioneve te monarko-fashisteve greke ne 1949,duke i treguar botes se Shqiperia i kishte dale zot fateve te veta!
  4-Sukses i madh ishte vecanerisht perballimi me sukses i akteve te shumta diversioniste ndaj vendit tone deri ne cuarjen para drejtesise te te gjithe diversanteve dhe spiuneve te derguara nga jashte per rrezimin e pushtetit popullor duke i treguar botes se nuk mund te maten dot ketej e tutje me shtetin shqiptar!5-Sukses i madh ishte edhe aktiviteti mjeshteror dhe trim i sigurimit te shtetit shqiptar qe bene te mundur neutralizimin e akteve subversive ndaj vendit tone!
  6-Sukses i madh ishin vizitat e Enver Hoxhes ne BRSS dhe mbeshtetja qe i dhane ao vizita Shqiperise!
  7-Sukses ishte perballimi i diversionit kriminal te Jugosllavise titiste,qe tentonte bashkimin e Shqiperise si republike e shtate e saj!
  8-Sukses i madh ishte pranimi i Shqiperise ne OKB dhe te gjitha orghanizatat boterore!
  9-Sukses ishte demaskimi qe Enver Hoxha i beri Hrushovit ne Moske ne 1961,forcimi i maredhenieve me Kinen,Dalja nga Traktati i Varshaves pas denoncimit te pushtimit sovjetik te Cekosllovakise ne 1968!
  10-Sukses ishte Pranimi i Kines ne OKB ku delegacioni yne luajti rolin kryesor ne perballimin diplomatik e te zgjuar te perpjekjeve te medha te SHBA dhe BRSS kunder pranimit te saj!
  11-Sukses ishte garantimi qe i beri Kina ekonomise shqiptare duke bere te mundur,qe ne ate kohe Kina e madhe te kishte MIKUN ME TE MADH NE BOTE Shqiperine!etj,etj!
  Me thuaj ti bplehre e ndyre,Claus,se cfare aktivitetesh paska bere politika e jashtme e Shqiperise keto 30 vjet,qe t’i afrohet ketyre faklteve qe rreshtova une me siper?
  Ne se nuk i kupton,atehere vazhdo ha… mut sa te duash!

  Reply to this comment
 21. Aleksander Thana January 19, 15:51

  Ksenofon (Ceno) Nushi, ishte jo vetem diplomat kariere I shquar dhe me eksperience, por burre I mencur, me kulture te gjere dhe zemer te madhe, sic jane Bregasit ne pergjithesi dhe atdhetaret e spikatur te Vunoit ne vecanti. “Bregu I ashper” me fytyre nga deti i pamate drejte Perendimit, I ka bere te rrahin Mesdheun e te njihen qe ne lashtesi me popujt e kulturat e tjera me te cilat kane marre e dhene dhe I kane dale zot vetes e vendit te tyre. Me njerez te tille Enver Hoxha beri Shtetin Modern shqiptar dhe perballoi sfidat e pashembullta e te pa krahasueshme.
  Eshte “detyra” e ish kolaboracionisteve, udebasheve, janullatisteve e gjithfare llumrash qe te lehin sot, te hedhin balte dhe te lerosin vepren dhe punen e paprecedente, gjeniale te Enver Hoxhes e popullit shqiptar, por pa qene nevoja per statistika, krahasoni dokumentet e panumurta qe fundosin bashkepunetoret e fashizmit, bandat e hamit matjaneve dhe se fundi udebashet e Bibereve dhe “inxhinierin e zbatimit” te megaprojektit te shkaterrimit te Shqiperise, kryekriminelin Sali Berisha. Te tjerat jane sallate me rigon qe kur e ha te sheron.

  Reply to this comment
 22. Erdogan January 19, 17:24

  Nje analize shume e hollesishme dhe me te vertete domethenese zoti me comentin Ethem-Lalaj,qe tregon se Arnautia nuk gjendet ne Afrike por diku ne Evrope.
  Prit nje dite ky “historiani i famshem”te declaroje qe “Skiptaret e Allahut” jane pasardhes te Ilyreve.
  Jo se nuk jane,por Njeriu patriote dhe i ndershem nuk e shet veten dhe Identitetin e Tij (ne kete rast tek Turqia) por nga ana tjeter te pretendoje se eshte “Besnik dhe Atdhetare” Epirote!
  Prit nje dite zoti Ethem-Lalaj qe ky “historiane” i famshem te pije ndonje dhipllo raki Permeti apo Skrapari dhe tja vendosi kembet ne “nje kepuce” Erdoganit per Agia Sofian e ndertuar nga Perandori Ilyre Megas Iustinianos ne 532A.D te kthyer ne Xhami.
  Do ta bej sic beri Miu pasi e ndoqi Macja dhe u fut ne Kazan te Rakise dhe kur doli tha:
  Ku o Macja se do ja shkerd………..je robt ku i ka se me cfarosi fisin.
  Ne vend te Nderit dhe Dygnitetit Arnautia ka zgjedhur Poshterimin,Hipokrizine,Spiunllekun,
  Tradhetine,Servilizmin fjale keto “pellazge” nga (Spy,Traitore,Servis) e te tjera,ecetera.
  Gluhe e bukur (Glosa e buatiful) kjo Arnaute,per tu patur zili (Zika greqisht)
  Serine e dyte vazhdoje vete zoti Ethem turku.

  Reply to this comment
 23. demo January 19, 19:14

  Gjithe keta emra diplomatesh qe permend z.Fisnik ,nuk e kane permendur sikur njehere Camerine dhe Kosoven ne OKB.
  Por nqs Kosova i kishte gjalle bijt e saj..Ishte gjalle Xhaferr Deva,qe organizonte Mitingje ne OKB,Paris,Bruksel,,
  Cameria mbeti:”Rrihe e mos e len me kja-thoshte Fishta. Suksest e Diplomacise shqiptare te Juntes enveriste llogariten:-Shporrja prej Tirane e Konsullates Amerikane.
  Shpallja Armik i Populloit i Konsullit Akmerikan Harry Fullc.
  Denimi i te gjithe shqiptareve qe kishin mesuar prej tij,folur me te,edhe ata qe i kishin thene Miremengjes,,edhe llustraxhiu i kepuceve.,edhe berberi.
  Sukses i madh i Diplomacise se Juntes kriminale ishte Vendosja e minave fshehyrazi ne Kanalin e Korfuszit,,Hedhja ne ere e luftanijeve engleze dhe lenia peng e floririt te bankes shqiptare.
  Sukses i madh i Diplomacise se Juntes Kriminale ishin mitingjet popullore ne Tirane dhe rrethe per kalimin e Triestes nen Jugosllavi.
  Pa dyshim qe dy nga Aksionet me afatgjata te Diplomacise Se Juntes ne OKB kane qene Ceshtja e drejte e popullit Palestinez dhe Ceshtja e drejte e popullit Vietnamez.
  Por strategjia diplomatike e Juntes shkelqeu me Pranimin e Kines ne OKB.
  Megjithe angazhimin afatgjate ne ceshtjet e drejta te popullit vietnamez,te popullit Palestinez,te popullit Kongoles dhe te Popullit Kinez,,as Kina,as Vietnami,as Palestina(nuk kam njohuri per Kongon e Patrick Lumumbes) nuk e njohin Kosoven…
  Prandaj i nderuari Pirro,Une kam te drejte kur them,se Diplomacia e Diktatures i sherbeu vetem Juntes,jo Atdheut.

  Reply to this comment
  • Fisniku January 19, 20:34

   Bravo “demo”,lum Cameria dhe Kosova,qe te paska ty,nje trim i madh,q neser do sulmosh e do ta clirosh Camerine brenda 24 oresh!
   Qe je idiot antishqiptar,kjo duket hapur,por sa per Koso0ven Enver Hoxha nuk kishte pse ta zinte me goje ne OKB,se per Kosoven dhje te gjitha trojet Shqiptare ne ish Jugosllavi Enver Hoxha dergoi p[as clirimit te Shqiperise 4 diviziuone te UNCL,duke luftuar kunder nazisteve pushtues duke dhjenme jeten e tyre 650 bij e bija shqiptasre partizane!
   Vetem pas hyrjen ne Jugosllavi te UNCL kosovaret me ndihmen e divizioneve shqiptare filluan te formonin brigadat e para partizane me kosovare,sepse deri atehere kosovaret me urdherin e Titos luftonin ne perberje te brigadave maqedonase me qellimin e vetem,qe pas lufte kosovareve te mos u jepej e drejta e vetvendosjes dhe krijimit te nje republike te pavarur etj!
   Brigadat partizane me kosovare ne perfundim te luftes arriten te kishin rreth 70 mije partizane,aq sa e detyruan regjimin e Titos te pranonte Kosoven si Krahine Autonome!
   Por as sot asnje pushtetar i Kosoves nuk e ka permendur luften e tyre heroike,aq me teper se ajo ishte pjese e Koalicionit boteror fitues sepse ne Kosove akoma sundojne kelyshet e atyre qe formuan divizionin nazist “Scanderbeg” qe eshte turpi i madh i Kosoves!
   Jane po ata lidere kosovare,qe as sot nuk kane denjuar te nderojne me nje pllake perkujtimore 650 deshmoret partizane te UNCL qe dhane jeten per clirimin e tyre,ne nje kohe qe memoriale i kane ngritur te gjithe ushtarakeve pushtues!
   Sa per vCamerine,mos u ngut,o “demo” mavria,se Cameria ishte dhe eshte pjese e Greqise sot ashtu sic nuk jane pjese e Shqiperise edhe trojet shqiptare ne Malin e Zi,Maqedoni,Serbi e Cameria,qe Europa ua fali fqinjeve tane!
   E cfare mund te bente me teper Enver Hoxha kur ne ate kohe po rrezikohej edhe pavaresia e Shqiperise londineze?
   Megjithate ti “demo” duhet te qetesohesh se per Camerine Enveveri ua la juve,cameve te shkerdhatokracise,qe ndonese keni 30 vjet qe hani mut per Camerione,nuk keni marre gje,bile as keni per te marre gje edhe me vone!
   Lere Enverin ne qetesine e tij,se e ka kryer me nder detyren kombetare,por merru me keta kelyshet e sotem qe diuan t’i falin detin Greqise e jo me t’i marrin Greqise Camerine!
   Po kjo diplomacia e ketyre 30 vjeteve,di gje ti demo se kujt i ka sherbyer,se popullit jo e jo?
   Kujdes se Rama do te na beje pjese te ish Jugopsllavise,por me emer te bukur “Minishengen” te lyer me boje …muti qe ta lepish ti rehat e te kenaqesh!

   Reply to this comment
  • Fisniku January 19, 20:36

   Bravo “demo”,lum Cameria dhe Kosova,qe te paska ty,nje trim i madh,q neser do sulmosh e do ta clirosh Camerine brenda 24 oresh!
   Qe je idiot antishqiptar,kjo duket hapur,por sa per Koso0ven Enver Hoxha nuk kishte pse ta zinte me goje ne OKB,se per Kosoven dhje te gjitha trojet Shqiptare ne ish Jugosllavi Enver Hoxha dergoi pas clirimit te Shqiperise 4 divizione te UNCL,duke luftuar kunder nazisteve pushtues duke dhene jeten e tyre 650 bij e bija shqiptare partizane!
   Vetem pas hyrjen ne Jugosllavi te UNCL kosovaret me ndihmen e divizioneve shqiptare filluan te formonin brigadat e para partizane me kosovare,sepse deri atehere kosovaret me urdherin e Titos luftonin ne perberje te brigadave maqedonase me qellimin e vetem,qe pas lufte kosovareve te mos u jepej e drejta e vetvendosjes dhe krijimit te nje republike te pavarur etj!
   Brigadat partizane me kosovare ne perfundim te luftes arriten te kishin rreth 70 mije partizane,aq sa e detyruan regjimin e Titos te pranonte Kosoven si Krahine Autonome!
   Por as sot asnje pushtetar i Kosoves nuk e ka permendur luften e tyre heroike,aq me teper se ajo ishte pjese e Koalicionit boteror fitues sepse ne Kosove akoma sundojne kelyshet e atyre qe formuan divizionin nazist “Scanderbeg” qe eshte turpi i madh i Kosoves!
   Jane po ata lidere kosovare,qe as sot nuk kane denjuar te nderojne me nje pllake perkujtimore 650 deshmoret partizane te UNCL qe dhane jeten per clirimin e tyre,ne nje kohe qe memoriale i kane ngritur te gjithe ushtarakeve pushtues!
   Sa per Camerine,mos u ngut,o “demo” mavria,se Cameria ishte dhe eshte pjese e Greqise sot ashtu sic nuk jane pjese e Shqiperise edhe trojet shqiptare ne Malin e Zi,Maqedoni,Serbi e Cameria,qe Europa ua fali fqinjeve tane!
   E cfare mund te bente me teper Enver Hoxha kur ne ate kohe po rrezikohej edhe pavaresia e Shqiperise londineze?
   Megjithate ti “demo” duhet te qetesohesh se per Camerine Enveri ua la juve,cameve te shkerdhatokracise,qe ndonese keni 30 vjet qe hani mut per Camerine,nuk keni marre gje,bile as keni per te marre gje edhe me vone!
   Lere Enverin ne qetesine e tij,se e ka kryer me nder detyren kombetare,por merru me keta kelyshet e sotem qe duan t’i falin detin Greqise e jo me t’i marrin Greqise Camerine!
   Po kjo diplomacia e ketyre 30 vjeteve,di gje ti demo se kujt i ka sherbyer,se popullit jo e jo?
   Kujdes se Rama do te na beje pjese te ish Jugopsllavise,por me emer te bukur “Minishengen” te lyer me boje …muti qe ta lepish ti rehat e te kenaqesh!

   Reply to this comment
  • Fisniku January 19, 20:37

   Bravo “demo”,lum Cameria dhe Kosova,qe te paska ty,nje trim i madh,q neser do sulmosh e do ta clirosh Camerine brenda 24 oresh!
   Qe je idiot antishqiptar,kjo duket hapur,por sa per Kosoven Enver Hoxha nuk kishte pse ta zinte me goje ne OKB,se per Kosoven dhje te gjitha trojet Shqiptare ne ish Jugosllavi Enver Hoxha dergoi pas clirimit te Shqiperise 4 divizione te UNCL,duke luftuar kunder nazisteve pushtues duke dhene jeten e tyre 650 bij e bija shqiptare partizane!
   Vetem pas hyrjen ne Jugosllavi te UNCL kosovaret me ndihmen e divizioneve shqiptare filluan te formonin brigadat e para partizane me kosovare,sepse deri atehere kosovaret me urdherin e Titos luftonin ne perberje te brigadave maqedonase me qellimin e vetem,qe pas lufte kosovareve te mos u jepej e drejta e vetvendosjes dhe krijimit te nje republike te pavarur etj!
   Brigadat partizane me kosovare ne perfundim te luftes arriten te kishin rreth 70 mije partizane,aq sa e detyruan regjimin e Titos te pranonte Kosoven si Krahine Autonome!
   Por as sot asnje pushtetar i Kosoves nuk e ka permendur luften e tyre heroike,aq me teper se ajo ishte pjese e Koalicionit boteror fitues sepse ne Kosove akoma sundojne kelyshet e atyre qe formuan divizionin nazist “Scanderbeg” qe eshte turpi i madh i Kosoves!
   Jane po ata lidere kosovare,qe as sot nuk kane denjuar te nderojne me nje pllake perkujtimore 650 deshmoret partizane te UNCL qe dhane jeten per clirimin e tyre,ne nje kohe qe memoriale i kane ngritur te gjithe ushtarakeve pushtues!
   Sa per Camerine,mos u ngut,o “demo” mavria,se Cameria ishte dhe eshte pjese e Greqise sot ashtu sic nuk jane pjese e Shqiperise edhe trojet shqiptare ne Malin e Zi,Maqedoni,Serbi e Cameria,qe Europa ua fali fqinjeve tane!
   E cfare mund te bente me teper Enver Hoxha kur ne ate kohe po rrezikohej edhe pavaresia e Shqiperise londineze?
   Megjithate ti “demo” duhet te qetesohesh se per Camerine Enveri ua la juve,cameve te shkerdhatokracise,qe ndonese keni 30 vjet qe hani mut per Camerine,nuk keni marre gje,bile as keni per te marre gje edhe me vone!
   Lere Enverin ne qetesine e tij,se e ka kryer me nder detyren kombetare,por merru me keta kelyshet e sotem qe duan t’i falin detin Greqise e jo me t’i marrin Greqise Camerine!
   Po kjo diplomacia e ketyre 30 vjeteve,di gje ti demo se kujt i ka sherbyer,se popullit jo e jo?
   Kujdes se Rama do te na beje pjese te ish Jugopsllavise,por me emer te bukur “Minishengen” te lyer me boje …muti qe ta lepish ti rehat e te kenaqesh!

   Reply to this comment
  • Vlora1912 January 19, 21:24

   Zoti Demo,

   Per te kuptuar natyren e komentit Tuaj, vezhgoni dicka;

   Ai, komenti juaj pra, eshte ne nje Linje me ate te te gjitha qelbesirave Antishqiptare te Leshallatosit te rruges se Kavajes si:

   Erdogllatos, Enter, AC/DC, pellasgos, claus etj…etj qe paguhen me nje souvlakis dhe ca evro te ndyra nga fondi i qeverris greke per mediat shqiptare..

   Ne rastin tuaj shtrohet pyetja; A e ke ngren dhe ti Demo Souvlakin e fondeve te mesiperme apo Aq di dhe te Keqperdorin?????

   Reply to this comment
  • ´´ January 19, 22:06

   demo,

   1 ) Fisniku , eshte i pakundershtueshem sepse eshte
   jashtezakonishte i sakte dhe bindes ne te gjitha
   pikat /Argumentet e tij ,
   duke treguar se , qe te Komentoshe Diplomacine
   e Shqiperise ,
   me par duhet te njohesh e kuptoshe se cdo te thote Diplomaci e nji vendi ,e cila matet ne cdo raste me rezutate e arritje ne Arenen Nderkomebtare , jo thjeshte
   te kundershtoshe sepse s’do te pranoshe komentin
   e Fisnikut,
   ose sepse nuk arrin dot ne ato nivele e hysh ne debate te tilla mbi Diplomacine .

   E dyta dhe e fundit .
   Babi im eshte Diplomuar ne shkolla teknike e Fulsit
   dhe nuk u denua aspak por punoj ne ate kohe , ne gjithe
   Shqiperine ne te gjitha sektoret e industrise jovetem ate
   te makinave ,ishin Kuadrot qe mbajten nji peshe jo te vogel , te rindertimit te vendit tone .

   Mirpo ju qe s’ja keni iden punes e teknikes , profesionalizmit ne pergjithsi , e keni te lehte te flisni
   si ju a do egua e semure ,e kjo nuk eshte aspak korrekte .
   Eshte injorance e dashakeqese per Kombin vendin tend ,
   qe te sulmoshe gjithcka cdo suksese qe u arrite gjate
   Sistemit Komuniste , vetem sepse ke qen i persekutuar
   nga Sistemi .
   (shqiperia po ekziston dhe zhvillohet sot ,nga ajo shkolle
   baza e marre gjate atij sistemi komuniste ,sepse # kishim marre fund si Kombe )
   Nji njeri i kulturuar e inteligjente di te jet Fair ne jete ne cdo
   situate ,vetem se kjo kerkon edhe dicka tjeter per njeriun
   K a r a k t e r !

   Reply to this comment
  • Lsi January 20, 16:14

   E ka mirê demka ! Diplomat ishin ata qê shitên Shên naumin ! Zogollinjtê ! Komunistét ishin tradhêtarë dhe nuk ka nevojê tê korrigjosh demkén ! Vetêm mbas 90′ diplomacia u rikthye fuqishêm me salinjtê qê sa shkelén , sollên një nga ithtarêt e vorio epirit, njé grek né krye té kishés ortodokse SHQIPTARE ! Po qy , salushi i demkês , njésoj si zogu qé me egon pèr tê mbretèruar shiti ca toka andej nga jugu kumunist duke ngulur sinorvarreza greke nga korça deri nê llogara (epiri i ri) qé me siguri do ua ndjejmé shirrin njê ditê ! Po qy salushi me diplomatin e rrangut botnor lulush demushkén firmosên marrveshjen e faméshme té detit té 2009 qé gjykata kushtetuese e ktheu né letér higjenike !!!!…apo jo demkééé! A do ti kishin béré diplomatét komunisté dhe ksenofon nushi kêto tradhéti ndaj vendit ?.

   Reply to this comment
 24. Aliu nga Selenic January 19, 20:01

  Me endje e lexova kete shkrim te mrekullueshem te pellumbe Xhufit.
  Ai tregon se sa e sukseseshme ka qene diplomacia jone gjat sistemit Komuniste te drejtuar nga i madhi Enver Hoxha.
  Ne c`do pikpamje ajo ishte funde e krye ne sherbim te Atedheut dhe nje venmdje te vecante politika e asje kohe i ka sherbyer edhe intersave te shqiptarve jeshte kufirit shterore.
  Ceshtj Came dhe ligji i luftes ishte ne pririoritetin e politikes se asje Kohe.Po ashtu edhe e hapsires shqiptare ne ish Jugosllavin e renegatit Titro.!
  Jo me kote e thot Bill Klinton. “Shqiptaret me pake mende do te jen faktor ku ballkani do te jen ne duat e tyre”
  Pore boshti politik i shqiperise duhet te jet me i ingranuar ku duhet te merret shembull nga politika e sistemit te kaluar. Ajo kohe ka len udhe te hapura edhe ne politiken e jashteme per ata qe duan te marrin eksperience ne favore te intersave tona kombatar.

  Reply to this comment
 25. Alban hamzai January 19, 20:07

  A e di lexuesi shqiptar se Shqiperia ,nepermjet Parlamentin Shqiptar,I shpalli lufte Greqise ne qershor 1940 dhe akoma edhe sot e kesaj dite nuk e ka anulluar kete ligj?
  Pra Shqiperia i ka shpallur lufte Greqise 5 muaj me pare se Greqia ti shpallte lufte Shqiperise.
  Shpallja e luftes e Greqise ndaj Shqiperise u be me dekret mbreteror dhe me heqjen e mbreterise ne Greqi ne v.1976 u shfuqizuan te gjitha dekretet mbreterore,pra dhe ligji i luftes me Shqiperine.Parlamenti Grek nuk ka mare ndonje vendim qe ta shfuqizoje ,kurse parlamenti shqiptar ka mare vendim dhe nuk e shfuqizon.Shihni dokumentat e qershorit 1940 dhe do te shihni firmat,vulat,vendimin parlamentar shqiptar.

  Reply to this comment
 26. Piro January 19, 20:35

  Demo i dashur, te rekomandoj te kuptosh se ajo kohe ishte pjese e historise se pashlyeshme tende e time (ne fisin tim une kam dy te pushkatuar nga ai sistem) dhe se ne ate kohe jo vetem Greku e Serbi (Jugosllavia) por as Rusi nuk guxonin ta poshtronin Shqiperine sic na kane bere keta te sotmit.
  Enver Hoxha e beri ate gabim qe mendoi se Shqiperia filloi ne 1944, Sali Berisha po keshtu ne 1992.
  Vazhdimesia eshte kyc i suksesit si ne cdo fushe
  edhe ne politike. Popujt e mencur nuk e hedhin poshte historine e tyre. Po ta kujtoj edhe nje here, Mao Ce Dunin qe edhe pse vrau rreth 40 milion kineze eshte ende sot udhegheqesi me i admiruar ne Kine.
  Duke besuar se jam pak me i vjeter (jo me i ditur) te rekomandoj te ngrihesh ne nivelin e kerkeses me te madhe te Atdheut sot qe eshte basjhkimi kombetar.
  Le te heqim dore nga lufta brenda llojit (races ose kombit) ose do te hame koken e njeri tjetrit dhe nga kjo ti e di me mire se une, fiton vetem Greku,
  Sa kohe do te vazhdojme te luftojme njeri tjetrin?Nuk mjaftuan tre breza lufte me njeri tjetrin. Ne te satin brez do ta pushojme kete lufte?
  Le te kerkojme ato qe na bashkojne e mos te mbetemi rober te mllefeve politike e ideologjike.
  Percarja i sherben Grekut, vellazerimi e bashkimi i sherben Shqiperise.

  Reply to this comment
 27. Aleksander Thana January 19, 21:19

  Je gabim Demo, mllefi te zbeh gjykimin. Kur ta do interesi, ne shkrime te caktuara, ben vleresime objektive dhe po te duash une mund te numeroja disa nga pohimet tuaja, por nuk preferoj kundervenie personale pervec thelbit rreth temes ne fjale.
  Ndryshe qendron puna me te adoptuarit e janulles dhe birbot e udbes.

  Reply to this comment
 28. Kuçioti January 19, 22:17

  O demo me d te vogel se nuk e meriton,po qenke gomar i madh,,qe gjith populli shqiptar ,we gjith ushtria dhwiptare we gjith diplomatet shwiptar punon per junten komuniste,jo or gomar punuan dhe sakrifikuan per Atdheun ,diplomatet per te rregulluar mardheniet me vendet fqinje per te pasur te drejtata reciproke,greku spati bythe te kerkonte kufijte detar dhe toksor,se qeveria komuniste ja kishte ven kufirin te thana grekut,e skishte byth te nderhynte me dhune,,Ushtria shqiptar ishte jashtezakonisht e forte dhe e pregatitur per te mbrojtur atdheun,por disa idioter si puna jote,thone u fortifikua vendi per te mbrojtur junta komuniste faliljet e tyre,kur cdo lagje dhe shum psllate,dhe shume qytete jane ndertuar mbi vend strehime per te mbrojtur popullaten ,mbase mund ti wuash dhe gabime,por duhet te flasesh i bazuar ne ate periudhe historike.ndryshon si nata me diten puna perkushtuese e dipllomacise ne sistemin komunist me keta te sotmit,qe sot kan hequr breket para te huajve,pa karakter,
  Po keshtu mesuesit si nata me diten ne dy periudha te ndryshme,,gjysmat e nxenesve analfabeter,se meduesit duan leka,po keshtu ne spitale,mjeket infermieret duan leka drejtesia do leka,kush nuk ksloi vetingun ngeli pa pune se nuk justifikoi pasurine,kjo tregon qe kan vjedhur ose abuzuar me vendin e punes,sekuestrim pasurie,po kush do i bej valle kete drejtesi qe Shqiperia te heci perpara o demo djali.ska me atdhedashuri,besnikeri dashuri vllazeri ,ka kurveri tradheti pabesi drogaxhi papunesi e shum maskaralleqe..Respekte per te gjithe ata ambasdor idealist e te ndershesh si zoti Ksenofon Nushi ewe i sherbyen atdheut,ish ushtarak we i sherbyen mbrojtjes se atdheut,mesuesve we i sherbyen arsimimit te qytetareve te Shqiperis,ndertuesve we ndertuan fabrikat uzinat hidrocentralet dhe cuan ne zhvillimin e Shwiperis qe keta horrat e sotem e vodhen,e shiten e degjeneruan kete vend e kete popull.

  Reply to this comment
 29. Nik January 19, 22:50

  Respekt per punen e diplomatit Z. Nushi dhe per historianin Xhufi. Nje gje me duket paradoksale se si sheti yne ne ate kohe vendosi maredhenie diplomatike me nje vend qe kishte dhe ka dhe sot e kesaj dite ligjin e luftes me vendin tone! Kjo eshte krrejt pa logjike shteterore!! Mund te justifikohet me gjendjen e veshtire ne te cilen ishte vendi ne ate kohe por perseri duket marrezi nje veprim i tille. Z. Xhufi e di mire kete pune por nuk guxon ta thote publikisht, gje qe eshte nje minus per te me gjithe meritat e medha si historian i shquar dhe patriot i madh.

  Reply to this comment
 30. Kol Tivari January 20, 01:37

  Ti Paul Tedescini paske 30 vjeye neper Bote…e pastaj?,
  Ashtu si ti jane me mijera e mijera shqiptare te shperndare neper bote,por nuk shesin potdhe si ti,qe e shkruan shqipen me stilin e Lek Dukagjinit.
  Pordhac i trash.
  .

  Reply to this comment
 31. alphade January 20, 02:40

  Z. Xhufi , respekte si historian e diplomat klasi ! fillova
  te shkruaj rreth artikullit Tuaj per diplomatin Ceno Nushi.
  Ndaje te njejtin mendimi por thashe me koment edhe di-
  sa gjera “pikante” lidhur me diplomatet e MPJ te Shqipe-
  rise asaj kohe por me sa duket “Qendres” nuk i pelqyen
  dhe m’a prishen komentin ! Nese ! pune e gazetes ! MPJ
  e Shqiperise qe nga koha e sistemit qe kaloi ka vuajtur
  shume nga krahinizmi dhe burokracia e kuadrove kryeso-
  re te MPJ ,sidomos Zv. Ministrat qe ne kundeshtim me
  orientimet nga lart fusnin “kontrabande” njerezit e klanit e
  te krahinave te tyre.! Nuk,po permend zonat qe e kishin
  akaparuar MPJ sepse te gjithe i Kane pase ditur ato. Edhe tani vazhdon e njejta “semundje” shume me alar-
  muese se sa DJE ! Sot cdo gje behet hapur ! Ashtu sic u
  bene “plepistat” gjyqtar e Prokuror ,edhe diplomatet sot
  behen ata qe paguajne “pruresin” me te pare…….! Dhe
  JU ! Zoti Xhufi mendoni se diplomacia do te ece perpara
  kur Ministrat Jane gjetur nga “fundi i thesit” pa patur asnje CV – qe Ta njohin te gjithe. Do te permend vetem
  nje shembull: Me gjeni sot nje diplomat te kalibrit te
  Halim Budos apo te Behar Shtylles ?! ZOR …se i gjen!!!
  Halim Budo edhe fytyren e kishte “intelektuale” qe per
  kohen,vitet 60- te vuri me shpatulla pas murit diplomatet
  e dy syperfuqive ….! Me duhet shume kohe per te folur
  per diplomacine por nuk me lejon edhe gazeta e nderuar
  “DITA” e cila ka privacionet e saj me raport me kerkesat e
  Shtetit dhe te medias……!!!

  Reply to this comment
  • Gertruda January 20, 12:06

   Degjo,alphade!
   Nuk diskutohen se nga vinin njerezit e punesuar ne ambasada,por se cfare efektiviteti pai puna e tyre ne ate kohe ne sherbim te shtetit shqiptar!
   Se ata nga Shqiperia do ishin e jo nga Greqia,ndersa keto 30 vjet nuk mund te thuash asnje gje te mire qe kane bere ambasadat per interesat madhore te shtetit!
   Se diplomatet nuk do merreshin nga Maroku!

   Reply to this comment
 32. alphade January 20, 04:21

  E pershendes komentin e Zotit Piro,fjale me mend …!

  Reply to this comment
 33. demo January 20, 13:48

  zFisnik!
  Ate 70 mije partizane shqiptare me urdher te shtabit serb E PUSHTUAN KOSOVEN.
  Kjo perben faqen me te ndyre te historise kombetare.
  Nuk e pushtuan dot falangat cetnike te Drazhe Mihajllovicit,.Brigadat partizane te Alexander Rankovicit,Brigadat proletare Maqedonase,,,Ne fund Trimat e Shaban Polluzhes u falen para Flamurit kuq e zi,qe mbanin kinswe,brigadat e Shefqet Pecit.
  Ato 650 deshmore shko dergoji ne Beograd,se u vrane per serbet.Nuk i pranon dheu i Kosoves shqiptare.
  Bashke me serbet JU organizuat Masakren e Tivarit,Masakren e Derenices..Ishin bashke partizanet serbe dhe partizanet shqiptare.
  Ishte njemije here me i ndershem se ju Ramiz Alia,qe ka shkruar:-Edhe po te mos e pushtonim NE Kosoven,do ta pushtonin Ruset,sepse ne Beograd ishin tanket e ushtrise se kuqe..
  Sa per keta qe po i falin Detin Jon Greqise,,Ne cdo Teme ke komentet e mija.
  Edhe ketu Pellumb Xhufi po justifikon veprimin antikombetyar te kryeministrit,qe u be Flamurmbajtes i politikes GRABITQARE te shtetit grek per te perfituar zgjerim me 12 milje NGA ISHUJT MIKROSKOPIKE me Perkatesi te dyshimte,,Duke u bere Avokati i Greqise ne dem te Kufijve detare te Shqiprise..
  PS.Ne keto momente kur Krueministri grek mburret se ka shtuar me 13 mije km hapesiren detare te Greqise ne kurriz te Shqiprise ne Detin Jon,i lutem Atdhetarit Shaban Murati te formoje nje Parti sa per te hyre ne Zgjedhje.Jane shume shqiptare qe i shohin partite e majta dhe te djathta si Qendra Xhambasesh per te shitur Atdheun.
  Eshte me i ndershem Ramiz Alia,qe ishte vete ne Kosove

  Reply to this comment
 34. Fisniku January 20, 15:41

  Sa per ta mbyllur debatin,po te them se ti “demo” meriton as me pak e as me shume “gjysmen e lekut” ne balle,se nuk e meriton te jesh i gjalle midis shqiptareve!
  Ti je nje gjarper,nga ata qe shteti socialist i pushkatoi,vari ne litar,burgosi,internoi etj!
  Ke 30 vjet kapitalizem o felliqesire dhe akoma mban ne gjak helmin armiqesor dhe si i tille meriton perbuzjen me te plote!
  Shkurt ti ulurin si qen i zgjebosur,se para 90-tes ti,si te gjithe te tjeret i hengret mune atij sistemi ashtu sic beni sot ku ne pushtet jane prap bijte e komunisteve!

  Reply to this comment
 35. Shqiperia Socialiste January 20, 22:52

  Ne vitin 1944 Shqiperia ishte nje vend i shkatruar nje vend i vdekur nga L2B!
  Pa rruge,

  pa shkolla,

  pa universitet pa spitale, pa dituri (90% e popullsise ishte analfabete)

  pa dyqane,

  pa transport publik,autobuza, trena

  Pa buke,

  pa buqesi,

  pa fabrika,

  pa uzina

  pa treg

  Pa elektrifikim,

  Pa ujesiellsa,

  Pa sitem arsimi, inxinier, mesues, edukatore

  Pa teatro,

  Pa Opera ect ecte ct

  Ky eshte fakt ne cfare gjendje ishte Shqiperia ne 1944 !!

  Hidhini nje sy historise te statistikave!

  —-
  sistemi Diktatorial komunist pervec te keqiave, kishte nje nje gje Pozitive themelore :

  ` Mbrojti territorin e Shqiperise nga showinizmi i fqinjeve !
  -Nxcori Shqiperine nga faza klinike e vdekjes, ne fazen rihabilitimit mekembjes
  -Vetem per 35 vjet U zhviluan sistemi Agro Buqsor, Indistrial, profesional dhe arsimor, ne cdo cep te shqipwerise
  U zhduk analfabetizmi u zhduk malarja semundjet
  epidemike
  U zhvillua arti, kultura transporti urban, menyra e jeteses ne qytet dhe ne fshat
  U zhvilluan kinemaja, opera baleti,

  vetem per 35 vjet Shqiperia detyroi fqinjet te terhiqeshin pa sukses nga pretendimet e tyre te pa rreshtura.

  Enver Hoxha u kishte ven kufirin tek Thana!

  —-
  sot Shqiperia pas 31 vitesh?!

  Vendi me i korruptuar ne rajon
  qe prodhon drog krim pasiguri
  analfabet me universitet
  Politikan te inkriminuar
  Sitem drejtesie te korruptuar
  1.000.000 emigrant
  🙂 🙂 🙂

  Laj thaj Berish,Ilir Monik, Rame Basha

  Reply to this comment
 36. alphade January 26, 02:06

  Edhe nje here mbi artikullin e zotit Xhufi ….! Nje “korigjim”
  te vogel dashamires dua t’i bej zotit te nderuar Xhufi …!
  Per mendimin tim dhe besoj ne me shume she 80 per-
  qind e shqiptareve mendojne si Une por realiteti shqiptar
  sot aq i trazuar shpirterisht nuk kane guximin qytetar ta
  thone sepse sistemi qe u vetpermbys ne te gjithe Lindjen
  nuk e justifikoi vetveten,mbi te gjitha ne fushen politike,
  ideologjike dhe per te mos folur per fushen ekonomike qe
  ishte nje “desaster” dhe bashke me te u permbys e gjithe
  “Godina” me te mirat dhe te keqijat e tij dhe sot te flasesh
  per ate sistem do te konsiderohet nje SAKRILEGJ,e me-
  gjithate edhe ne ate Sistem ka patur njerez te mencur ne
  te gjitha fushat: Duke zbritur ne terrenin konkret rreth ar-
  tikullit te zotit Xhufi dua te them se dinosauri i vertete i
  politikes dhe diplomacise shqiptare ka qene vetem nje dhe Ai quhej Enver Hoxha ! Sot qe Ai ka vdekur mund te
  hidhet balte nga kushdo, me shume nga ata qe kane te
  privilegjuar dhe njoh shume nga ata se sa nga te perse-
  kuptuarit qe edhe nga keta njoh shume qe flasin me objektivitet qe edhe po te flasin me urrejtje kane plote-
  sisht te drejte…Por nuk durohen te gjithe ata qe nje ate
  kohe mjerimi e varferie te popullit shqiptar, ai regjim I
  Enverit dhe personalisht Enver Hoxha u dha strehe dhe
  buke ashtu si te gjithe shqiptareve denbabaden ne tokat
  e tyre ….! Ne shqiptaret,ashtusi e gjithe Bota duhet te ke-
  mi kurajon qytetare t’i themi “bukes- buke dhe veres-ve-
  re” ……. Dhe tash ne demokraci ky refren i Bibles mer
  dimensione te jashtzakoneshme per te thene dhe per te
  mbrojtur te VERTETEN ,me nje fjale,e perseris :”Bukes-
  buke dhe Veres – vere”……! Jepi Cezarit hakun…..!!!

  Reply to this comment
 37. mirel January 26, 03:47

  Demo, diplomaci bente Mithati, na ndihmoni te rrezojme Komunistet, dhe do vihemi nen urdherat e qeverise greke, dhe te ushtrise greke.
  Superdiplomaci demo

  Reply to this comment
 38. alphade January 26, 04:13

  Pse ma shuat komentin Zoterinj ? Pse thoja te verteten,
  lidhur me krahinizmn e localizmin,nje semundje e per-
  hereshme dhe e pasherueshme e Shqiperise ! Diten qe
  do t’i gjindet “ilaci” kesaj semundje atehere Shqiperia do
  hyje ne rrugen e civilizimit ….! “meritokracia” qe propa-
  ndonte F.Nano ngjanin si dy pika uji qe propagandonte
  babai I tij,Thanasi, me “besimin politik” te kohes ish-regji-
  mit qe kaloi .,…! Krahinizmi nen regjimin e ?Berishes mori
  permasa te perbindeshme…..!
  Shtojce: Kjo ishte nje pergjigje per zonje Gertrude ! Eshte
  e vertete ,zonje qe ne nuk do t’i merrnim diplomatet as nga “Greqia” dhe as nga “Maroku”, sic thoni Ju por nuk
  shkonte asesi qe ne ate kohe nje nje drejtori disasteri
  punonin 6 veta,te gjithe,duke perfshire edhe drejtorin vi-
  nin nga nje rreth,bile te njohur e me lidhje krushqie e fis
  nore me njeri- tjetrin ! Cfare do Ta quani kete Zonja
  Gertrude ? Nuk ka cfare t’ju bej nese Ju preket ndonje
  interes se sa per kete te fundit ka nje sentence boll
  kuptimplote e thene nga nje filosof I madh, emrin e te ci-
  lit nuk po Ja permend per te mos hyre ne polemike KOTI
  Ai thote “Nese aksiomat gjeometrike do te preknin intere-
  sat e njerezve,keta te fundit do t’i pergenjeshtronin” ! A ka
  me te goditur se sa Kjo sentence kur vjen fjala per cesh-
  tje interesash….Any way ….,.

  Reply to this comment
 39. skenderi January 26, 14:32

  nga komentet e mesiperme tregohet qarte pasojat e shplarjes se truve ose thjesht mungeses se tyre nga rregjimet kriminale shqipetare ,……greqine e krijoi dhe e perdor europa dhe amerika kunder shqiptareve dhe me gjere ne ballkan ata jane armiq me te gjithe ,kto jaqne politika amerikane dhe europiane, nuk ka greke por grumbuj racashte mveshura me emertesen greqia prej gjermaneve kjo ne 1823 ,me vone ishte curcilli qe organizoi me zerven masakrat e cameve , nuk jane gjerat kaq te thjeshta ,nuk kemi perballe popullsine heterogjene te vetquajture greqi , por boten perendimore qe nuk na ka perfillur dhe dashur edhe sot qe flasim,..

  Reply to this comment
 40. alphade January 26, 22:15

  Shenim: Nuk me rrihet: gjyshja ime gjithemone me thosh-
  te: “Ke hanger neps pule” ?! Asnje here nuk e kuptova
  domethenjen e kesaj shprehje por ne essence jep idene
  se dikushi nuk i rrihet pa sqaruar dicka qe mund ta dijne
  por qe duhet nenvizuar ……!
  E gjithe mosha jone e mban mend se si thuhej dikur: se
  filani dhe (jo hajdut Fullani) – X apo Y mbajti fjalimin ne
  OKB dhe jepej emri e mbiemri i Ministrit qe mbante fja-
  limin !? Ne fakt keta ishin thjeshte lexues te fjalimit sepse
  doren e fundit te fjalimit e jepte XHAXHI, dinosauri i poli-
  tikes shqiptare,e ritheksoj, I VETMI DINOSAUR qe ka
  patur Shqiperia,ndersa te tjeret diplomate deri te Ministrat
  thjeshte ishin percues te dinosaurit ! Nder ta ka patur TA-
  LENTE por shume te rralle: per kulture publikut shqiptar,
  talente te diplomacise shqiptare ishin: Halim Budo, Behar
  Shtylla,Hysni Kapo e ndonje tjeter …..!
  Po te krahasojme diplomatet talente te djeshem me Ma-
  xhunet e sotem te SALIUT apo cekajt e bushatet e Ra-
  mes, shqiptaret do te lemeriseshin qe mund t’i dalloje nga
  diplomatet e kaluar me nje here sa “zbardhnin” dhembet
  qe te dilnin bukur ne televisionet dhe kaq ishte detyra e
  tyre qe t’i shihnin shqiptaret se si ndryshonte diplomacia
  e djeshme nga e sotmja ?! Me nje dhimbje te thelle diplo-
  matet e sotem nuk i sherbejne shtetit shqiptar por xhepit
  te tyre,Jane shndrruar,me perjashtime, me matrapaze e
  dallaverexhi dhe ironia e ketyre diplomateve qe dalin ne
  pension,sipas prirjeve te tyre politike (te majte apo te
  djatht,megjithese s’ka as te majte dhe as te Djathte por te
  Sales apo Rames) u caktohet edhe nje “Pension i Posa-
  cem) sikur te kene “punuar” ne galerite e diamantit te
  Afrikes se Jugur,dikur Rodezia e Jugut ! Pas Reformes ne Drejtesi dhe ne kupolen politike shqiptare,nje “qilizem”
  duhet bere edhe ne diplomaci ! Djemt e neritareve dhe
  dhendurret e josefinave asesi nuk duhet te mbulojne di-
  plomacine shqiptare sepse ata me miq kane shkuar jasht
  dhe jo me merite …..!
  Ne fund, si qytetar anonim i ketij vendi i bej thirrje K/mini-
  strit shqiptar qe here tjeter nen fjalime te deklarat e tij de-
  magogjike mos t’i dale nje mbrojtje kupoles politike duke
  deklaruar se politikanet nuk Jane te korruptuar por vetem
  gjyqesori ! Jo zoti K/ minister nese do te ishte me rregull,
  si thoni Ju,edhe gjyqesori s’kishte nga i levizte “vithet” e
  “dhjamosura” nga rushvetet e korrupsioni ! Por e filluat
  Ju politikanet dhe nen shembullin Tuaj (Nanos- Berishes,
  etj) u groposen nje here e mire: ndershmeria,Drejtesia aq
  shume e enderruar nga shqiptaret ….!
  Edhe sot Ju si K/minister ngulni kembet ne mbrojtjen te
  politikes nga korrupsioni duke fjalet vulgare qe nuk I
  takojne nje K/ministri ! Shqiptaret duan qe politika t’i thote
  “Bukes-buke dhe Veres-vere” (BIBLA” dhe te mos i fsheh
  hajnat me damke : klanet Berisha,Meta,Basha etj.etj. dhe
  ne fund edhe Ju si K/minister te sqaroni poziten Tuaj si
  K/minister sepse Bota flet edhe per Ju si i zhytur ne Ko-
  rrupsion ….!
  E fillova ndryshe dhe e perfundova ndryshe kete koment
  por,sic thote populli: “Gjuha shkon atje ku dhemb dhem-
  bi” dhe gjithe shqiptareve sot u dhemb dhembi nga sa
  shohin e degjojne …..!,

  Reply to this comment
 41. alphade January 27, 02:35

  Shenim: Njeri nga talentet e diplomacise shqiptare ka qene dhe mbetet pas dyshim: KAHREMAN YLLI, qe
  ka lene gjurmet te thella Jo vetem ne diplomaci por
  edhe ne fushen e aresimit ….!
  “Diplomacia e Re Shqiptare me Dhembe Perjashta ” Sa
  turp qe perfaqesojne nje POPULL dhe NJE KOMB ku
  tipat e NANOS e qesendisin ….!

  Reply to this comment
 42. intelektuali January 27, 19:42

  Per alphade

  George Bush Reacts To Taiwan Being Kicked Out Of The United Nations
  https://m.youtube.com/watch?v=PXr7lRzBE4o

  E pyeti gazetari Bush Senior: e ndjeni vehten te humbur?
  Loser?

  Albania Resolution = one China Policy

  Amerika humbi luften per te mbajtur Taiwanin e Cankajshise (mithati frasheri kinez) ne OKB
  Resultati=> Taiwani U detyrua ti lere vendin Kines ne OKB

  FOREIGN RELATIONS OF THE UNITED STATES, 1969–1976, VOLUME XVII, CHINA, 1969–1972

  https://history.state.gov/historicaldocuments/frus1969-76v17/d167

  I madh, i madhi, me i madhi, legjendar Enver Hoxha.

  Respekt dhe per shoket e tij idealiste e Patriote te luftes e te punes

  Reply to this comment
 43. alphade January 27, 22:38

  FLM/ zoti inteletual, megjithese nuk kuptova asgje nga
  moment I juaj …..! Eshte nje koment gongorist…!!!
  Shenim: Poeti spanjoll Gongora njihet si poeti me enigmatik i klasicizmit spanjoll …..!!! RESPEKTE ….!

  Reply to this comment
 44. intelektuali January 28, 06:58

  Alphade

  Fole per Xhaxhin se “dinosauri i vertete i
  politikes dhe diplomacise shqiptare ka qene vetem nje dhe Ai quhej Enver Hoxha”

  Une nuk komentova.

  E pasurova thenien tende me Fakte nga arkivat dhe intervisten qe ju be ish Ambasadorit te USA ne OKB (me vone drejtor i CIAs, zv. President dhe me se fundi President) per nje ngjarjet nga me te medha ne parketin diplomatik boteror:
  Largimi mit Taiwanit dhe pranimi i Republikes Popullore te Kines ne OKB Si Kina e vetme.

  Njihet me Termin One China Policy.

  Kjo ish e gjitha.
  Fakt jo koment. Kush ka interes Mund TI lexoje e degjoje.
  Information thjesht.

  Mbase Ju i dinit keto gjera, ndoshta jeni ISH Diplomat, historian.
  Bashkim Pitarka ka shkruar per keto ngjarjet.

  Sifoqofte ndoshta per shume lexues te tjere linket qe kam shtuar do te ishin me interes.

  Reply to this comment
 45. intelektuali January 28, 07:36

  Alphade

  nje kuriozitet tjeter, besoj se pershkruan ne menyre te permbledhur perdonalitetin dhe Genet: i lindur per te drejtuar.

  Enver Hoxha – Alpha male personality

  https://medium.com/@munasheshumba/15-signs-you-are-an-alpha-male-d395c2f94ddc

  Si tha rama kafshe politike? Wtf?

  Hahaha

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim