Korrupsioni, sfida e madhe e Ballkanit

October 25, 2017 16:25

Korrupsioni, sfida e madhe e Ballkanit

 

Lubjanë – Identifikimi i efektshëm i rreziqeve të korrupsionit dhe vlerësimi i tyre në institucionet publike është temë kryesore e një Forumi dy-ditor rajonal i cili filloi sot në Lubjanë, Slloveni.

Gjatë dy ditëve të ardhshme, pjesëmarrësit, përfaqësuesit përkatës të ministrive të drejtësisë, organet anti-korrupsion dhe organizatat joqeveritare nga Evropa Juglindore (EJL) të cilët kanë punuar së bashku për zbatimin e Iniciativë Rajonale Kundër Korrupsionit /Këshilli Rajonal i Bashkëpunimit  do të diskutojnë modelet universale të korrupsionit në çdo shoqëri dhe do të përqendrohen në raste specifike të korrupsionit në ekonomitë e Rajonit.

Boris Štefanec, komisioneri kryesor i Komisionit slloven për Parandalimin e Korrupsionit, shprehu kënaqësinë e tij për faktin se një ditë para se Sllovenia të bashkohej me Iniciativën Rajonale Kundër Korrupsionit (RAI) si vëzhgues.

“Komisioni do të përfaqësojë Slloveninë në punën e ardhshme të Nismës e cila është njohja e vlefshme e punës tonë në 13 vitet e fundit, që nga themelimi i saj. Puna e përbashkët, bashkëpunimi ndërkombëtar dhe shkëmbimi i praktikave më të mira janë vendimtare në luftën për të eliminuar korrupsionin, pasi ky fenomen nuk njeh kufij”.

Radu Cotici, Eksperti i KBER për Qeverisjen – Reformën e Administratës Publike dhe Antikorrupsionin, kujtoi rezultatet e anketës publike dhe të biznesit të publikuar së fundmi në rajon, Balkan Barometer 2017, ku thuhet se korrupsioni është një nga shqetësimet më të mëdha të njerëzve në Rajoni si 32% e qytetarëve thonë se ata shqetësohen për korrupsionin, që është një rritje prej 5% krahasuar me vitin e kaluar.

“Ne duhet ta marrim seriozisht zërin e njerëzve, ta rrisim vetëdijen, veçanërisht në shërbimet publike dhe të luftojmë pa mëshirë korrupsionin. Nuk ekziston një model i vetëm që i përshtatet të gjitha mjediseve në mënyrë të barabartë në mënyrë efikase dhe për këtë arsye është me rëndësi të madhe që ne të krijojmë forume të përbashkëta bashkëpunimi, si kjo, të shkëmbejmë përvojat dhe të identifikojmë mënyrat në të cilat korrupsioni mund të luftohet më mirë, ekonomitë tona”.

Një nga veprimet kryesore të Strategjisë së Evropës Juglindore 2020 është të vendosë rregulla të qarta dhe transparente të qasjes në shërbimet publike, duke rritur kështu nivelin e integritetit të institucioneve publike. Në këtë kontekst, dy masa parandaluese janë përmirësuar në të gjithë rajonin në vitet e fundit – vlerësimi i rrezikut të korrupsionit dhe vlerësimi anti-korrupsion i ligjeve.

Davor Dubravica, Kryetar i Nismës Rajonale Antikorrupsion, tha se: “Forumi është një mjet i vlefshëm për të mësuarit nga nga njëri -tjetri, duke adresuar çështjet kyçe në lidhje me zbatimin dhe duke diskutuar të ardhmen e Vlerësimit të Rrezikut të Korrupsionit dhe Rregullimit të Legjislacionit të Korrupsionit të rajonin tonë. Shumë nga rezultatet dhe arritjet e deritanishme janë zbatuar në kuadrin e Programit Rajonal të Evropës Juglindore që po zbatohet në bashkëpunim me UNODC. Nisma mbetet e angazhuar për institucionet kombëtare që punojnë në këtë fushë dhe do të vazhdojë asistencën e saj nën patronazhin e Programit Rajonal për dy vitet e ardhshme”.

Për të shfrytëzuar momentin e krijuar nga institucionet, ky forum do të trajtojë progresin e arritur dhe sfidat me të cilat ballafaqohet futja dhe zbatimi i këtyre masave parandaluese, me fokus të veçantë në zbatimin praktik dhe qasjen inovative.

Monika Tortschanoff, menaxhere e programit në Agjencinë Austriake për Zhvillim, përsëriti përkushtimin e Qeverisë Austriake për të mbështetur Evropën Juglindore në përpjekjet e saj kundër korrupsionit. “Sot dhe nesër ne i festojmë arritjet e vendeve në veçanti në fushën e  Vlerësimit të Rrezikut të Korrupsionit”.

Veprimtaria është organizuar nga Këshilli Bashkëpunimit Rajonal, Nisma Rajonale Antikorrupsion në bashkëpunim me Komisionin Slloven për Parandalimin e Korrupsionit nën patronazhin e Programit Rajonal për Forcimin e Kapaciteteve të Autoriteteve Kundër Korrupsionit dhe Shoqërisë Civile për të Luftuar Korrupsionin dhe për të kontribuar në procesin e shqyrtimit të UNCAC, financuar nga Agjencia Austriake për Zhvillim.

October 25, 2017 16:25
Komento

Ende pa komente

Ende pa komente!

Je i mirëpritur. Bëhu i pari që komenton këtë artikull. Kujdes etikën.

Komento
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Sondazh

MENDONI SE PËR TË ZGJIDHUR KRIZËN POLITIKE DUHET NJË MARRËVESHJE E RE RAMA-BASHA?