KSHH i ashpër me politikën: “Zgjedhorja” dështoi, uluni në dialog

August 12, 2019 15:39

KSHH i ashpër me politikën: “Zgjedhorja” dështoi, uluni në dialog

Komiteti Shqiptar i Helsinkit shpreh shqetësimin për krizën e thellë politike, në të cilën ndodhet Shqipëria prej disa muajsh. KSHH ju bën thirrje palëve politike të gjejnë rrugët dhe mekanizmat për zgjidhjen e kësaj krize, duke theksuar se qytetarët shqiptarë nuk dëshirojnë përplasje.

“KShH shpreh shqetësimin se situata politike në vend vazhdon të jetë e tensionuar. KShH mendon dhe shpreson se mund dhe duhen gjetur rrugët dhe mekanizmat e zgjidhjes së saj. Qytetarët nuk dëshirojnë një përplasje të tilla të vazhdueshme, në një moment kur për ta në rend të ditës duhet të jenë problemet social-ekonomike”, thuhet ndër të tjera në reagimin e KSHH, shkruan Ballkanweb.

Më tej, KSHH vë theksin edhe te Reforma Zgjedhore, duke thënë se ajo ka dështuar. Sipas këtij institucioni, Reforma Zgjedhore kërkon konsensus dhe dialog të gjerë politik, si dhe është shumë i rëndësishëm depolitizimi i administratës zgjedhore në të gjitha nivelet.

Reagimi i plotë

Pas caktimit të kësaj date, Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH) monitori në 9 Bashki të vendit, me anë të 110 vëzhguesve të tij, disa aspekte kryesore të procesit parazgjedhor, të ditës së votimit (30 Qershor 2019) dhe të numërimit. Monitorimi ynë i pjesshëm u shtri në një numër të kufizuar qendrash votimi dhe KZAZ, ndaj gjetjet e pasqyruara në raportin përfundimtar nuk mund të konsiderohen të plota dhe as gjithëpërfshirëse. Mgjth, ato mund të vlejnë në drejtim të identifikimit të disa problematikave që mund të mbahen në konsideratë në kuadër të reformës zgjedhore, reformë kjo e cila ka dështuar me nismat e ndërmarra vitet e fundit nga Kuvendi i RSH.

KShH vlerëson se reforma zgjedhore kërkon konsensus dhe dialog të gjerë politik, transparencë dhe gjithëpërfshirje. Është e nevojshme të merren në shqyrtim rekomandimet e OSBE/ODIHR-it të pasqyruara në raportet e katër proceseve zgjedhore të fundit, përfshi edhe të dt.30 Qershor 2019. Rekomandim kyç është ai për depolitizimin e administratës zgjedhore në të gjitha nivelet, i cili edhe në këto zgjedhje nuk u përmbush.

Lidhur me sistemin zgjedhor, mendojmë se kjo çështje kërkon një analizë të thelluar, objektive dhe të gjithanshme. Rishikimi i sistemit zgjedhor kërkon paralelisht një reformë ligjore në mënyrën e organizimit dhe funksionimit të partive politike, forcimin e demokracisë së tyre të brendshme, ndarjen dhe balancimin e kompetencave të kryetarit të partisë për zgjedhjen e kandidaturave që i propozohen elektoratit. Pavarësisht se çdo sistem ka avantazhet dhe disavantazhet e tij, në mënyrë të veçantë për këtë çështje duhet të ketë konsultime dhe dëgjesa publike me qytetarët që janë aktiv në jetën publike.

Për ligjshmërinë e zgjedhjeve të dt. 30 qershor 2019 do të vendosin organet kompetente. Gjithashtu, raporti përfundimtar i OSBE/ODIHR-it përbën një udhërrëfyes të rëndësishëm që duhet të lexohet nga të gjithë palët me objektivitet dhe paanshmëri. Por pavarësisht nga kjo, KShH shpreh shqetësimin se situata politike në vend vazhdon të jetë e tensionuar. KShH mendon dhe shpreson se mund dhe duhen gjetur rrugët dhe mekanizmat e zgjidhjes së saj. Qytetarët nuk dëshirojnë një përplasje të tilla të vazhdueshme, në një moment kur për ta në rend të ditës duhet të jenë problemet social-ekonomike.

August 12, 2019 15:39
Komento

4 Komente

 1. Lili August 12, 20:26

  Bla bla bla Bla bla bla !

  Reply to this comment
 2. pilo August 12, 20:59

  PO me ke flet Komiteti Shqiptar i Helsinkit dhe kujt ja thote? Presidentit, opozites apo mazhorances. Ky lloj komiteti merr parate kot fare dhe tallin bythen si shume shoqata te tjere deri tek ato te bytheqirjes. Komiteti Helsinkit, me kujtohet kur behej lufta ne Kosove protestonte per te vdekurit ! sa formale jane gjerat.

  Reply to this comment
 3. Alban Dega August 13, 02:30

  NJE KOPJE E SHEMTUAR E NEDIOKRITETIT TE DREJTUESVE TE TIJ !

  Turp !

  Reply to this comment
 4. Alban Dega August 13, 02:31

  PAK E SAK

  NJE KOPJE E SHEMTUAR MEDIOKRITETIT TE DREJTUESVE TE TIJ !

  Turp !

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim