Ku gabon më tej Stefani dhe përgjigje pyetjeve të Pëllumb Kullës…

August 17, 2016 17:30

Ku gabon më tej Stefani dhe përgjigje pyetjeve të Pëllumb Kullës…

Idajet Beqiri

Qasja 26 vjeçare e këtij problemi kaq madhor, që përbën në fakt thelbin e konfliktit që kanë shqiptarët me vetveten, ka qenë e njëjtë: Një pjesë, ajo që kërkon ta zhvleftësojë ose ta pakësojë vlerën e madhe të LANÇ-it, nuk denjon në asnjë mënyrë të thotë se në këtë eveniment kaq të madh historik për kombin shqiptar, ballisto-zogistët gabuan rëndë, e humbën keq toruan dhe i tradhtuan hapur interesat kombëtare të Shqipërisë. Madje bënë krime kundër popullatës antifashiste të vendit të tyre, jo vetëm sepse u bënë bashkëpunëtorë të nazifashistëve, dhe si të tillë i udhëhiqnin ata për të bërë masakra çnjerëzore mbi popullin në të gjitha krahinat e vendit, por edhe me formacionet e pakta luftarake që krijuan, nuk vranë asnjë nazist, në një kohë që bënë kërdinë me vrasje dhe masakrime të popullit të vet.

Mjafton të përmendim vetëm aktin barbar të forcave balliste të Kadri Cakranit, i cili mori vendimin për të ekzekutuar të gjithë këshilltarët antifashist të Krahinës së Mallakastrës, mbi 100 persona, të cilët ishin zgjedhur me votim të lirë për të administruar mirë popullin e fshatit të tyre në kohën e trazuar të luftës, shumica prej të cilëve u ekzekutuan realisht, mes të cilëve edhe 10 këshilltarët e Hekalit, për të dalë në konkluzionin se çfarë përfaqësonte në të vërtetë Balli Kombëtar dhe çfarë përfaqësonte LANÇ, i cili mbronte jetën e popullit, interesohej për sigurimin e ushqimit të tij, u garantonte rend e siguri dhe luftonte kundër nazifashistëve.

Këto të vërteta të pakontestueshme historike ballisto-zogistët dhe përfaqësuesit e tyre në politikë apo në gazetari dhe publicistikë duhet t’i pranojnë pa hezitim dhe njëkohësisht ta dënojnë këtë veprimtari turpëruese të  tyre. Mirëpo ata për 26 vjet po bëjnë të kundërtën. Nuk po lënë arkiv pa gërmuar, arkiv shteti në Shqipëri dhe arkivat e shteteve të tjera, me qëllim që të gjejnë raste, episode, fragmente të pozitivitetit të ballisto-zogistëve gjatë luftës, si dhe raste, deklarata, episode, fragmente dhe ngjarje të ndryshme ku del se edhe udhëheqja e LANÇ-it ka bërë gabime të rënda kundër tyre si dhe në interes të ekuilibrimit dhe të qetësimit të situatës mes dy kampeve. Ata LANÇ-in duan ta shndërrojnë në “luftë civile”. Ata edhe 28 mijë dëshmorët që na njohu Konferenca e Paqes në Paris, pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore, me një dashakeqësi të hapur antishqiptare i bëjnë 7000 ose 4 herë më pak. Kësaj qasjeje i shkojnë edhe pas 26 vjetësh Andrea Stefani, dhe dje, në këtë gazetë, edhe miku im i respektuar Pëllumb Kulla.

 Në një situatë të tillë, forcat pro LANÇ-it, nuk janë të gatshme të pranojnë gabimet, kur krahu tjetër nuk pranon fajet. Dhe fajet ndëshkohen rëndë, se në fund të fundit janë krime lufte, ndërsa gabimet evidentohen, pranohen, theksohen shkaqet që çuan në këto gabime, dhe pala që ka gabuar me guxim, me forcën dhe logjikën që të jep emancipimi qytetërues, duhet të shpreh pa mëdyshje pendimin e thellë. Kjo do t’i shërbente pajtimit dhe çtensionimit të situatës.

Duke mos u bërë kjo gjë, Shqipëria sot nuk numëron vetëm 70 mijë partizanë, aq sa e bëri ushtrinë e vet LANÇ, apo nuk numëron vetëm 28 mijë dëshmorë, por ky numër është rritur së paku 10-fish, sepse në “llogoret” e partizanëve dhe në varrezat e dëshmorëve janë përfshirë fëmijët, nipat e mbesat e partizanëve dhe të dëshmorëve të atdheut.

Ndërsa krahu tjetër ballisto-zogistëve është zvogëluar së tepërmi, sepse ata që e bën fajin dhe tradhtinë kombëtare nuk janë më. Ndërsa fëmijët, nipat dhe mbesat e tyre, me përjashtime të rralla, nuk marrin përsipër të mbrojnë diçka që nuk mbrohet. Pastaj që të mbrohet diçka, duhet të marrësh frymëzim. Nga do e marrin ata frymëzimin, nga fakti që, megjithëse ballisto-zogistët thoshin “ne u bashkuam me nazifashistët sepse donim shtet demokratik, liri dhe të drejta njeriu në Shqipëri”, në një kohë që në radhët e tyre nuk kishin as një grua apo vajzë të vetme, domethënë kishin përjashtuar gjysmën e popullsisë shqiptare nga emancipimi shoqëror?! Ndërsa LANÇ ishte tepër i emancipuar në këtë drejtim dhe ky fakt nuk mund të mohohet.

Nga do e marrin ata frymëzimin, kur në gjithë atë epope 5 vjeçare lufte të dytë botërore, asnjë këngë e vetme nuk u kompozua apo nuk u këndua për ndonjë ballisto-legalist, ndërsa për luftëtarët e LANÇ-it u kompozuan dhe këndoheshin me qindra mijëra të tilla. Dhe flasim për periudhën kur ende ishim në luftë, ende të paçliruar nga nazifashistët, ende pa ardhur në pushtet komunistët. Ishte populli shqiptar që u këndonte partizanëve, brigadave të tyre, heroizmit të tyre, heronjve dhe dëshmorëve. Dhe kjo është mjaft domethënëse.

Po pse u këndonin, pse i donin dhe pse u bashkuan kaq masivisht pas tyre?! Sepse LANÇ ishte serioze, luftën që bënin e kishin serioze dhe të shenjtë, luftonin kundër pushtuesit, kërkonin çlirimin e vendit nga nazifashistët dhe vendosjen e pushtetit popullor.

U këndonin sepse evakuimin e tyre, para se të digjeshin e të vriteshin nga nazifashistët, e bënin partizanët. U këndonin se për administrimin e jetës së tyre, megjithëse në kohë lufte dhe pa shtet funksional shqiptar, e bënte LANÇ. U këndonte se partizanët u ruanin pasurinë, u ruanin bagëtitë, dhe nëse dikush vinte dorë mbi to, qoftë edhe për një kokërr fiku të vjedhur gjyqi partizan nuk të falte. Ndërsa ballistët nuk linin qymez pulash e kasolle bagëtie pa grabitur! A mund të këndoje dot për ta, veç këngëve sarkastike?! Po, të mos harrojmë, ndikimin që ka pasur dhe ende ka në popull skeçi brilant i penës së papërsëritshme të humorit të Pëllumb Kullës “Hapi sytë e zesë moj…”, të luajtur me aq mjeshtëri prej aktorëve të Teatrit dhe të Estradës së Fierit Luftar Paja, Hasan Bregu etj. Po sa të tilla u shkruan dhe u interpretuan për plot 45 vjet me radhë, kur komunistët ishin në pushtet?! U bën në këto vite aq shumë filma artistik, komedi, drama, romane, poema, poezi, novela, tregime, pjesë teatrale e komedi, skeçe etj, kundër ballisto-legalistëve, sa është futur në genin e shumicës absolute të shqiptarëve të qenurit kundër Ballit Kombëtar dhe ballistëve, sa është futur në genin e gjithë popujve të botës të qenurit kundër nazizmit gjerman dhe Hitlerit.

Këto janë pak a shumë arsyet e demotivimit të pasardhësve të ballisto-legalistëve për t’a shumuar forcën e tyre, për të mbrojtur të pambrojturën.

 Në këtë aspekt, të kërkosh “gjilpërën në kashtë”, të përpiqesh të shtosh artificialisht forcën ballisto-legaliste për të krijuar baraspeshën në faje e gabime mes të dyja palëve që ende vazhdojnë të luftojnë në fushën e ideve për 75 vjet me radhë, është qasja më e keqe që i bëhet këtij problemi të rëndë kombëtar. Kjo qasje i ngjan shumë fenomenit të sotëm të disa të marrëve në Kosovë, të cilët kërkojnë të formojnë “kombin kosovar”! Është aventurë e rrezikshme të ngresh artificialisht peshën e ballisto-legalistëve, t’i barazosh aktet e tyre kundërshqiptare, pavarësisht shkaqeve dhe motiveve, me LANÇ, e pastaj kjo të passjellë “dorëzimin e armëve” prej të dyja palëve. Pa afruar dhe pranuar të vërtetat e mëdha të LANÇ-it, pa bërë dallimin midis parimores në Luftën e Dytë Botërore, pa evidentuar cilat veprime dhe organizime ishin pro interesave kombëtare,  dhe cilat ishin probleme dytësore, domethënë gabimeve të  caktuara, si bije fjala, në prishjen e Marrëveshjes së Mukjes (e cila për hir të së vërtetës ishte si kofini pas të vjelave), në ekzekutimin e disa ballistëve, në pavërtetësinë e  të  shkruarit të historisë për ndonjë aksion, me qëllim mohimin e  pjesëmarrjes së formacioneve të Ballit, nuk mund të arrihet pajtimi mes dy kampeve!

Në reagimin e djeshëm të Pëllumb Kullës ka disa pyetje, të cilat ai i formulon saktë dhe kërkon përgjigje. Këto pyetje, para se të bëheshin prej Pëllumb Kullës, u ka dhënë një përgjigje Andrea Stefani. Madje Pëllumb Kulla, duke qenë në një linjë me Andrea Stefanin, duke e pranuar pa vërejtje çdo arsyetim të tij, nuk e bën ndarjen e LANÇ-it, e cila është një epope më vete, pjesë e veçantë e historisë sonë kombëtare, me post luftën, e cila ka të bëjë me vendosjen e pushtetit popullor, siç e quajnë komunistët. Përzierja e dy epokave të ndryshme është një gabim i rëndë. Në radhë të parë, lufta për pushtet ka ekzistuar, ekziston dhe do të ekzistojë vazhdimisht, për derisa organizimi shoqëror kudo në botë funksionon në bazë të shteteve. Pse nuk kishte dhe nuk ka luftë për pushtet në SHBA, në BE, apo këtu tek ne?!

Ishte gjëja më normale që komunistët, kur e panë që ishin forca e vetme serioze që po udhëhiqte LANÇ-in, kur përmes pushtetit lokal nacional-çlirimtar kishin nën kontroll gjithë territorin e vendit, nuk kishin arsye pse të ndanin pushtetin me njerëz të dyshimtë, e madje me tradhtarët e interesave kombëtare, sikurse e kishte evidentuar veten në mjaft veprime domethënëse Balli Kombëtar. T’ia linin pushtetin Ballit, sepse këta ishin për pluralizëm politik?! Por çfarë pluralizmi do të ndërtonte Balli kur ne nuk do të kishim fare shtet, kur do të bëheshim koloni e Jugosllavisë apo e dikujt tjetër, si humbëse e Luftës së dytë botërore dhe si bashkëpunëtorë të nazifashistëve?! Sa shtete të tilla humbën dhe u bën koloni të BRSS, të Anglisë, të Francës, të Jugosllavisë?! Këtë nuk e mendoni fare ju?!?

 Në pikëpyetjet tuaja ka plotë të vërteta. Në parashtrimet dhe anatemimet që ju bëni ndaj pushtetit komunist të pasluftës ka gjithashtu të vërteta të pamohueshme. Mirëpo qasja juaj nuk është objektive, nuk është e ndershme, nuk është e drejtë. Juve ju mungon kryesorja, sensi i masës dhe paanësia. Ju parashtroni të njëjtat gjëra që Berisha, i cili pandershmërisht u bë përfaqësuesi dhe zëdhënësi i asaj klase, e cila gjatë luftës antifashiste quhej ballisto-zogiste, gjatë pushtetit komunist u quajtën të deklasuar, ndërsa sot quhen të persekutuar politik, ka plotë 26 vjet që ulërin dhe nxin. Këtu nis drama e 26 viteve në këtë vend. Zëdhënësi u zgjodh tepër i papranueshëm. Persekutori i vërtetë kundër “të deklasuarve” ishte fanatiku Sali Berisha. Një përfaqësim i tillë ishte dhe është mosbesues. Fjalët dhe akuzat e Berishës,  dhe pas tij të gjithë të persekutuarve politike kundër sistemit komunist,  të vendosur pas luftës antifashiste,  nuk bindin askënd. Ka të bëjë shumë figura përfaqësuese. Persekutori i vërtetë, ai që të bënte hatanë në regjimin komunist me sektarizmin e tij, si sekretar partie dhe si njeriu nga më të afërtit e Bllokut të udhëheqjes komuniste, nuk ka fuqi argumenti dhe nuk i zë vend fjala për të thënë të vërtetat dhe gjëmën e atij sistemi. Pikërisht kjo është një ndër shkaqet kryesore që një pjesë e madhe e njerëzve që tregohen fanatik në mbrojtje të atij sistemi të përmbysur, qëndrojnë të palëkundur në pozicionin e tyre, dhe që ju e konstatoni me të drejtë dhe e kritikoni. Po të ishte gjetur zëdhënësi i duhur dhe i merituar, si bije fjala Pjetër Arbënori, apo Isuf Luzaj, ish komisari politik i Ballit Kombëtar, profesor i shquar në SHBA… , situata do të ishte krejt ndryshe për të dyja palët që dyluftojnë ende pas 75 vjetëve.

Por cilat janë përgjigjet e mia për parashtrimet e Andrea Stefanit lidhur me pushtetin e vendosur nga komunistët pas luftës antifashiste dhe për pyetjet që parashtron Pëllumb Kulla?!

   Ju bëheni të pabesueshëm sepse nuk sillni asgjë të re nga sa është theksuar gjatë 26 vjetëve për sistemin komunist që sundoi Shqipërinë për plot 45 vjet. Gaboni sepse vazhdoni ta trajtoni atë sistem vetëm globalisht dhe me terma parafabrikate, të cilat as ndezin, as shuajnë, e mbi të gjitha nuk të çojnë askund. Ju, para se të fajësoni shqiptarët për vendosjen në Shqipëri të sistemit komunist pas Luftës së dytë botërore, duhet të mos tregoheni hileqarë, si Berisha, duke mos evidentuar disa të vërteta të mëdha, të cilat nuk vareshin nga ne, shqiptarët. Botën e ndau Jalta!

Shqipërinë në vitin 1878 dhe 1913 e bënë copë e çika Fuqitë e Mëdha! Mirë ne, shqiptarët u treguam budallenj që zgjodhëm sistemin komunist pas luftës së dytë, por gjysma e Gjermanisë, Polonia, Çekia, Sllovakia, Hungaria, Rumania, Sllovenia, Kroacia, Lituania, Letonia etj, etj budallenj ishin?! Thojeni këtë, sepse e bën analizën e të keqes më të plotë, sepse kështu  “i japim Cezarit, atë që i takon Cezarit”!

Pastaj, kaq shpejt e harruat ju thelbin e atij sistemi, pjesë e së cilës u bë gjysma e botës?! Çdo sistem ka ligjësitë dhe organizimin e vet. Ju nuk keni guximin të ndani të metat thelbësore të sistemit, ku ishim të detyruar të bënim pjesë, ashtu si gjithë gjysma e botës, me të zezat tona shqiptare që e bën shumë më të zi se çfarë ishte ai sistem.

Ju nuk jeni të ndershëm në evidentimin e të këqijave reale dhe në përmasat reale të atij sistemi sepse abuzoni me slogane, me përgjithësime globale, pa ju referuar statistikave dhe të vërtetave. Nëse do të thuash se ishim vendi me persekutimin më të madh në botë, jep shifra. Ai shtet ishte diktaturë e proletariatit, që do të thoshte vetëm një klasë, klasa punëtore, në aleancë me fshatarësinë dhe shtresën e inteligjencës, janë në fuqi dhe shtypin klasat e përmbysura! Kjo ishte deviza e diktaturës e fiksuar në Kushtetutën e vendit në atë periudhë. Ai sistem e kishte të përcaktuar në Kushtetutë se parimi bazë që e udhëhiqte atë shoqëri ishte lufta e klasave, e cila herë ngrihej, herë ulej, herë acarohej dhe herë zbutej, por kurrë nuk shuhej! Dhe “Muri i Berlinit” nuk u ngrit në Shqipëri, por u ngrit në Gjermani. Për rrjedhojë të mbyllur, të izoluar nga Perëndimi, nuk ishim vetëm ne. Thuajeni edhe këtë!

Pranoni pastaj faktin që pjesa më e madhe e popullit në atë sistem nuk kishte probleme dhe shqetësime të rënda të sotme, flas për afro 80 për qind të popullsisë, sepse gjithçka i kishin të garantuara. Të tjerët, domethënë “të deklasuarit” (dhe këtu përfshihen vetëm një pjesë e vogël e tyre, sepse shumicën e përbënin kundërshtarët politikë të regjimit), kishin privimet e rënda që përmendin Andrea Stefani dhe Pëllumb Kulla. U mungonin gjërat e luksit, autoveturat, lëvizja e lirë në vendet e ndryshme të botës, liria e sotme e shtypit dhe e fjalës, por gjërat jetësore i kishin, ushqimin bio dhe të shkëlqyer nga çdo pikëpamje e kishin, punësimin e garantuar e kishin, arsimin falas e kishin, shëndetësinë cilësore falas, kur shteti nuk të linte të vdisje, e kishe, rendin e qetësinë absolute, ku i ligu dhe krimineli nuk i thoshte dot “plaç” në rrugë e kudo vajzës apo gruas, qoftë edhe në orën 24.00 të mbrëmjes, e kishe…! Po, ishin si ishin ato fabrika, uzina, miniera, puse nafte etj, përsëri prodhonin plotë për vendin dhe për eksport. Sot gjithçka, madje edhe buka na vjen e helmuar nga Serbia! Elektrifikimi model, sistemi bujqësor, kullimi i tokave, sistemimi i tyre, kontrolli territorit, ekologjia, pyjet, pastërtia e territorit, arti e kultura, ishin si nata me ditën nga sa është sot.

   Dhe këtu bëj një parantezë lidhur me artin, ku Pëllumb Kulla është në terrenin e vet. Isha sekretar i parë i rinisë së Fierit, anëtar i Byrosë së Komiteti Qendror të Rinisë, kur Pëllumb Kulla ishte regjisor i Teatrit të Fierit. Meqë isha i ri, dhe këto punët e luftës së klasave nuk i kuptoja dhe zbatoja dot mirë, mbase edhe nga natyra ime dhe e prindërve të mi, në vitin 1974, kur po vinim me autobusin urban nga Patosi ku jetonim, në Fier ku punonim, i them një miku tim aktor në Teatrin e Fierit: Si lum ju që keni një Pëllumb Kulla regjisor, libretist, shkrimtar, skenarist, të përmasave mahnitëse, një talent të papërsëritshëm, që e ka bërë Teatrin dhe Estradën e Fierit model për gjithë Shqipërinë. Dhe aktori, që ishte edhe ai bir dëshmori lufte, por që në çdo dy vjet letrat anonime herë ia bënin babain dëshmor, herë ballist, më tha: “Si talent, si krijues i shkëlqyer, Pëllumb Kulla është kështu siç thua ti, por si “biografi”, pas Ahmet Zogut, ky është i dyti që e ka kaq të keqe!”

Kjo nuk më pengonte mua, nuk pengonte dhjetëra e dhjetëra intelektualë dhe madje kuadro drejtuese, deri edhe nga më të rëndësishëm në Fier, që të rrinim me kënaqësi, të pinim kafe dhe të shoqëroheshim me Pëllumb Kullën, duke mos ditur e pyetur fare për “luftën e klasave”! Atëherë e kishim Pëllumb Kullën e papërsëritshëm, e kishim emra emblematikë krijuesish si Ismail Kadare, Dritëro Agolli, Jakov Xoxa, Dhimitër Shuteriqi, Naim Frashëri, Sandër Prosi, Kadri Roshi, Eqrem Çabej etj etj. Ku i kemi sot?! Pse nuk e arrijnë më atë nivel të papërsëritshëm të atëhershëm?! E keqe ishte kjo?!

Dhe lista e gjërave që kishe ishte e pafund. A është normale t’i zvogëloni dhe shpërfillni ato, siç bëni ju?! Për më keq, t’i konsideroni me një fjalë të përgjithshme “po sistemet komuniste i kanë këto gjëra, që nuk ka drogë, nuk ka prostitucion, nuk ka krim, nuk ka gjakmarrje, ka arsim dhe shëndetësi falas…, por nuk ka liri”, siç bën Andrea Stefani, nuk është normale. Nëse këto ishin të mira në atë sistem, ti mos i anatemo,  por insisto dhe lufto që të jenë të tilla edhe sot. Mirëpo “këta fanatikët e sistemit komunist të pasluftës”, për 26 vjet me radhë po përjetojnë një model shteti dhe sistemi që bëhet zi dhe më zi për ta.

Në atë sistem vriteshin kryesisht kundërshtarët politikë, vriteshin “armiqtë e Partisë”, akte të cilat me të vërtetë ishin barbare, siç i përshkruani me të drejtë ju. Por nuk vriteshin plot 90 për qind e popullit në këtë farë feje si këto 26 vjet, ku për shkak të qeverisjes së papërgjegjshme dhe antishqiptare vriten çdo vit prej krimit që lejon dhe nuk është i aftë të luftojë shteti, së paku 10 herë më shumë shqiptarë se sa viti më i keq në sistemin monist! Kur në burgjet e sotme të Shqipërisë ke çdo vit 4 herë më shumë të burgosur se viti më i keq në sistemin komunist!

 Me ritmet e rritjes së popullsisë në kohën e sistemit që përmbysëm, sot Shqipëria do të kishte 5 milionë e 200 mijë banorë, dhe mosha mesatare e popullsisë do të ishte 24 vjeçe, ndërkohë që ne sot jemi 200 mijë banorë më pak se sa na la 26 vjet më parë ai sistem dhe Shqipëria është plakur dhe është bërë një “zhgorrë” ku nuk di ku ta kapësh më! Këto dhe të tjera e të tjera të shumta, i bëjnë “nostalgjikët” e atij sistemi më nostalgjik, dhe ju bëjnë juve jo vetëm të pabesueshëm në ato që thoni, por edhe objekt sulmi. Pse?! Sepse asnjë popull në botë nuk ndihet i kënaqur dhe i ngopur prej dogmave dhe sloganeve, por prej modelit më të mirë të shtetit, i cili nga çdo pikëpamje e bën popullin e vet të lumtur, të ngopur, të punësuar, të sigurt, me drejtësi të garantuar, me shëndetësi e arsim cilësor dhe falas… Sepse asnjë shqiptar nuk shkon në darkë në shtëpi dhe të hajë gazetat e shumta, apo shkrimet e Andrea Stefanit, të  Pëllumb Kullës dhe të mijat!

Këtu duhet kërkuar shkaku kryesor pse veteranët e luftës, pasardhësit e tyre, një popull i tërë, që rritet çdo ditë e më shumë, nuk pranojnë të errësosh në proporcion të zhdrejtë me sa ishte në realitet ajo kohë, sa të bësh krahasimin skizofrenik që Hitleri dhe Enveri ishin Një!!! Këto ekzagjerime thellojnë mospajtimet, krijojnë një hendek të pakapërcyeshëm, të cilat e pengojnë shkelmimin shpirtëror, dhe jo vetëm me slogane sistemin komunist, që askush nuk do që të rikthehet.

August 17, 2016 17:30
Komento

27 Komente

 1. intelektuali August 17, 18:42

  ENVERI ISHTE ME I LIG SE HITLERI O IDAJET BEQIRI

  sepse:

  te dy perdoren demagogjine socialiste per te mashtruar popujt ne favor te pushtetit te tyre absolut dhe fundi i te dyve ishte pothuaj i njejte: Nga lakmia e pushtetit falimentuan ekonomine dhe renuan shtetin. Edhe Enveri edhe Hitleri si “Vellezer Siameze” qe kane dale nga barku i nje nene i likuiduan pa meshire te gjithe kundershtaret e vet pa falur edhe miqte dhe bashkepuntoret qe paranoja e Diktatorit i bente ARMIQ.
  Edhe Enveri edhe Hitleri hapen kampe perqendrimi te shfarosjes ne mase dhe mbushen lumenj me gjak njeriu te pafajshem ne vendet e tyre respektivisht permasave te popullates.Edhe Enveri edhe Hitleri e drejtuan shtetin me dore te hekurt bazuar mbi ideollogjine nacional-socialiste te Partise-Shtet dhe pervehtesuan mjetet e prodhimit ne doren e tyre duke i transformuar popujt e tyre ne skllever me pune te detyruar te mbikqyrur papushim nga spiunet e Sigurimit te Shtetit dhe te Gestapos. Edhe per Enverin flitet qe ka qene pederast edhe per Hitlerin tregohet e njejta gje ne rinine e tij,

  por:

  Midis Enverit dhe Hitlerit ka nje ndryshim thelbesor

  Hitleri nuk e shiti Vatanin tek ASKUSH nderkohe qe Enveri e shiti Shqypnine, Kosoven dhe Metohine te Beogradi dhe Moska per dy aspra dhe pislliqet qe shkruan ne DITA se Enveri e mbrojti Shqypnine nga jugosllavet o SPIUNI i Sigurimit dhe VEMJE e Enverit, Idajet Beqiri jane arroganca dhe mashtrimi me i madh qe kemi degjuar deri tani.

  Kur Josip Tito dergoi ne Shqypni KILLERIN Vukmanovic Tempo ne vitet 1940 per te gjetur nje njeri te pershtatshem besnik te interesave jugosllave ne vendin tone, Tempo i shkruajti Titos:

  “KAM GJETUR NJE NJERI QE PER PUSHTET SHET EDHE NENEN E VET.”

  Dhe fjalen e kishte per Enverin pa shkolle qe jetonte si levend pasanik ne vilen e Kryefashistit Bahri Omari dhe Tito u pergjegj:

  “KE GJETUR ME TE VERTETE NJERIUN E DUHUR”

  prandaj:m

  mbylle squpin e enveristit me brockullat qe shkruan ne DITA qe shkruan per vendet ish komuniste si nje idiot fanatik, sepse keto vende e denuan Kultin e Stalinit dhe Kultin e Individit qe ne vitin 1956 dhe pas renies se Murit te Berlinit denuan njezeri krimet e komunizmit ne vendet e tyre dhe nuk u lejuan spiuneve te Sigurimit si puna jote qe te behen avokate famoze te Mafies se Kuqe me pushtet si ne Shqypni, as te dalin papushim me median kombetare me shkrime REZILI si kokosha maje plehut per te mbrojtur Enverin dhe LANC-in Kriminal te tij qe mbushen lumenj me gjak njeriu, perkundrazi ne keto vende ish komuniste qe rendit ti o Idajet Beqiri spiunet e Sigurimit si puna jote jane fshehur poshte barit si zhapinj dhe nuk e ngrene fare koken se demokracia perendimore ja pret koken dhe koqet njeherashi, njashtu sic ja preu Mehmet Shehu KOQET jushnjareve te pafajshem para do kohe.

  prandaj:

  Edhe njehere te themi ik dhe bej shurren o Idajet Beqiri dhe mos guxo te ngresh serish permendoren e kriminelit Mehmet Shehu ne Mallakaster,

  sepse:

  Do te dergojme Izetin nga Turqia qe te te zbathi fare breket dhe te dalesh para popullit karkacul.

  Reply to this comment
  • Zogist nga shen naumi August 17, 22:33

   Erdha kumandar Nastradini – erdha
   Ja ketu te llafosemi ashtu si ta ka Enda Ty !
   Keto 26 vite , Ballistet DEMOKRAT na sollen lirine e Begatine .
   Ta rrezojme Enverin , e Ta bejme Shqyperine
   si Europa — Me kete moto e rrezuam sistemin .

   26 vite Kumandar [[ nuk jane pake per ta kthyer shqiperine ne skllave ,
   edhe Ti aty bene Pjese – Skllav je
   por ty te Pelqen Iluzioni i te qenurit i pasur e Lekat .

   Se mbeshtetesit ” remain ” britanik
   do ti kushtonin gjysem Dite Kohe
   per te verifikuar Burgun INFERNAL KU ndodhet europa , me tratatet Mbishteterore
   do te ngeleshin me goje Hapur ,

   Ja metafora , per ta shpjeguar Me mire
   o INTELEKTUAL pa INTELEKT .

   Imagjino nje Ferme ne Luizianen e shekullit XIX ,KU sklleverit e barrakes 18 , kane vendosur te bejne disa ndryshime te Miserabiliteti i barrakes te Tyre.

   Duhet ta besosh o nastro EFENDIU !
   ART 8c TEU thote:
   Sipas Tratatit te Lisbones
   Parlamenti Europian duhet te ndjeke Interesin
   e Europes perpara , atyre te shteteve .
   Politikanet – Italiane , greke ………..
   Nuk kane asnje ” ZE ” ne kapitujt e politikes Fiskale e te Taksimit .
   Per greqine Kurbanin e Europes besoj se je deri ne gryke ,
   Tani ja edhe per ITALINE
   nje shtet i pasur , qe tani Falenderon bashikimin me europen me 4,5 meleon
   Persona qe jetojne ne varferi Apsolute ,
   40,4% te Rinise tek Ushtari i panjohur,
   ku ne 5 , 1 nuk ka te drejte te Kurohet ,
   dhe me 25% te uljes se PIL mbas luftes se dyte boterore .
   Keto komentet e Tua ,
   nuk me Inpressionojne me ,
   Sepse ti I kerkon Enverit te Vdekur ,
   perse nuk u SOLL ashtu si deshiroje TI .
   kUMANDAR Intelektual Nastradini !
   Nuk duhet te shqetesohesh perpara rrezikut Nuklear ,
   eshte me i rrezikshem Disasto e bankave .

   Te pershendes me Dy PULA E nje kile Raki Mareje —–

   Reply to this comment
  • fteri August 18, 09:56

   Për IDJOTIN = me nofkën intelektuali ! .
   ****Kur të humbë busulla ke humbur rrugën ,ty të ka humbur busulla së bashku me rrugën e drejtë,po humbe rrugën do vërtitesh si qifuti në shkretirë ,si kali që shinë lëmën,edhe ti po shinë lëmën në këto blogje gazetash ! ***.Po humbe mendjen ke humbur gjithçka si puna jote ,kur arrin e krahason UDHËHEQËSIN legjendar të shqiptarve E.Hoxha për gjysëm shekulli fitore të shqiptarve me Hitlerin !!!!?,ke humbur llogjikën ,kur humbë llogjikën ke humbur lirinë .
   ****Lirinë e sjellë drita e mendjes ,kurse ti nuk ke dritë në mendje por errësirë të zezë sterr,krime të zeza në kokë .Jeni një mashtrues ordiner i historisë ,vendi juaj është koshi i plehrave të historisë.

   Reply to this comment
   • raimond vlonjati August 19, 06:35

    Nga ky artikull qe ka shkruar ky bajati Idajet dhe nga komentet armiqesore kuptohet qe ne jemi nje popull primitiv dhe jo-shtetformues

    Ky Idajeti esht rembythje fare , kur i pparaqit kundershtaret e partizaneve si armiq te Shqiperise .Komplet deficent qe na ben politken e kohes se Dulles tani ne demokraci

    Duhet te kuptojme, se Ajo puna e Luftes se 2-te Boterore ne Shqiperi, esht njelloj si ne gjithe Europen

    Edhe ne France kishte 2 milion naziste franceze, edhe ne Greqi kishte forca pro naziste, edhe ne Serbi, kishte forca pro naziste, –Edhe ne Bullgari, Rumani dhe kudo ne Europe

    Pra ishte nje fenomen pan-europian, kjo ndarja e popujve midis Nazisteve dhe anti-fashisteve

    Dhe ne pergjithesie gjithe te pasurit e Europes u bene me nazizmin, sidomos familjet mbreterore, sic ishte Mbreti i greqis e etj,sepse e mbronin pronen e tyre nepermjet nazizmit dhe ne te njejten kohe mbronin edhe shtetin e tyre ,
    te pakten mbreti jone nuk ishte pro nazizmit

    Kur filloi ajo ufte askush nuk e dinte se si do perfundonte –ndaj edhe nje pjese u bene me gjermanet dhe pjesa tjeter u bene kunder gjermanit

    Nqs do ftonte gjermani, pjesa pro naziste do bente ligjin

    Fitoi ant-nazizmi dhe e ben ligjin ant-nazistet

    Dhe ne rastin e Shqiperise ka dicka qe ata qe vajten me nazizmin jane njecike te justifkuar sepse , vendi jone ishte vrare e djegur nga fqinjet
    Atehere meqe erdhen nazistet dhe i dhane Shqiperise njefare perkrahje , kushdo patrot qe te ishte ne ate kohe do behej me nazistet per te luftuar serbin dhe grekun, sepse nazizmi dukej shume i forte ne ate kohe , dhe ishte normale te kerkoje ndihmen e te fortit per te mbrojt vendin tend

    Porse ne te njejten kohe rinia ishte kunder nazizmit ,dhe edhe kjo ishte gje shume e mire

    Sepse sido qe te perfundonte lufta ne kishim perfaqsues ne te dyja krahet —
    Keshtu bene gjithe popujt e Europes ,qe kur te mbaronte lufta ,kushdo krah qe ta fitonte do kishte mundesi te ishte pjese e fituesve dhe do e mbronte vendine tij

    Ndaj ,kur flasim tani per ate kohe, duhet te flasim me zemergjeresi dhe me dashamiresi, per te dy krahet e luftes

    Te dyja palet e donin Shqiperine , edhe ballistet edhe partizanet , por ruget per ta shpetuar Shqiperine nga ajo lufte ishin te ndryshme

    Ishte nje lufte ku vellai luftoi edhe nazizmin edhe vellane , porse po ta shikosh me largepamesi ishte gje e mire

    Sepse edhe nqs do fitonte nazizmi,Ballistet qe ishin pjese e nazizmit do e ndihmonin Shqiperine , aq me teper pastaj qe Nazizmi Shqiperise si asnje vend tjeter , me perjashtim te Zvicres , Shqiperine e quante vend asnjeanes , pavaresisht se ata u futen me ushtri tek ne

    Dhe qeverisjen e Shqiperise nazistet ua lane shqitpareve te qeverisnin si te donin
    Biles ne ate kohe perfaqsuesi i qeverise naziste qe mbulonte Shqiperine kishte krijuar nje plan ekonomik per zhvillimin e Shqiperise dhe ai kishte ndermend te merte para nga qeveria gjermane per te investuar ne Shqiperi..Dhe ai u nis per ne Gjermani per te kerkruar fondet
    Porse luftes po i vinte fundi dhe nga Gjermania i thane ta linte ate muhabet ….

    Dmth , duhet te jemi te sinqerte kur flasim edhe per Ballsitet edhe per partizanet

    Natyrisht LNCl ishte e domosdoshme dhe e shpetoi Shqiperine, sepse Anglia kishte 100 vjet qe vazhdonte nje politke per ta prishur Shqiperine ne dobi te Greqise
    Dhe megjithse ne juridikisht rezultonim nje vend asnjeanes Anglia e akuzonte Shqiperine si bashkepuntore te nazisteve, pavaresisht atij fakti te asnjeanesise sone , qe e njifnin edhe nazistet, por edhe faktit se ne kishim bere nje lufte partizane heroike

    Pra duke pasur parasysh tendencen kriminale te Anglise kunder Shqiperise , duhet thene se ishte LNCl e partizaneve qe e shpetoi Shqiperine nga kthetrat e Anglise

    Ne fakt Shqiperine e shpetoi oratorizmi dhe heroizmi i ENVER HOXHES ,qe nuk donte tja dinte aspak per Angline Ameriken por e mbrojti vendin e tij pa ju drish syri dhe me inteligjence
    Po te ishte ndonje tjeter do trembej dhe sot nuk do kishim Shqiperi

    Por sic thashe edhe ballistet nuk duhen quajtur armiq, porse ata menduan se Shqiperia mund te shpetohej neprmjet mbeshtetjes naziste dhe nuk e kishin keq nisur nga fakti se Gjermania naziste , per 20 dite e humbi luften
    Sepse ato 20 dite te fundit nuk harit ta mbaronte pergatitejn e bombes atomike ..dhe pastaj cdo gje kishte marre fund

    Sepse ata shkencetare gjermane qe merreshin me bomben atomike te Hitlerit i mori Amerika dhe e bene bomben atomike ne Amerike

    Ndaj edhe te majtet te mos fryhen shume si kaposhe budallenj, se nuk varej nga ata kjo lufte

    Reply to this comment
  • fteri August 18, 10:35

   !!!!!!!?????!!!!!????

   Reply to this comment
  • sali Serbi August 1, 13:40

   Ti nuk je intelektual, ti je nje qen e brez pas brezi bir qeni. Eshte apsurde te krahasosh Enverin me Hitlerin, o mjeran intelektual. Mjafton vetem nje fakt per ta hedhur poshte njehere e mire kete vrerevjellje te ndyre te korrit te kukuvajkave ku ben pjese edhe ti, letyre komentues. Shqiperia ne vitin 1944 trashegoi nje popullsi prej 850 ooo banoresh, 90% analfabet, ,nje pjese e semure malarie, tuberkuloz pa bere fjale per koleren qe shfaqej vit pas viti si murataja mesjetare, nje popullsi qe ndriçohej ne gjithe fshatrat me driten e kandilit dhe pishes,pa uje te pijshem te rrjedhshem por me puse, pa spitale shteterore, pa shkolla te larta e sigurisht pa universitete, pa institucione kulturore laike por vetem me kisha e xhamija qe perligjnin injorancen dhe pushtetin e pasanikeve injorante e vampire, e pafundesisht pa kete e pa ate. Kete trashegoi viti 1944. Pas 45 vjetesh ne Shqiperi jo vetem ishte zhdukur analfabetizmi(qe ne 3-4 vitet e para) ,ishte zhdukur malarja kronike, tuberkulozi(ne kishi senatoriume moderne pas 45 vjetesh) por po rritej nje popullsi me mbi 4 here me e madhe ,4.2 milon banor te shkolluar ,me shkolla te larta nje pjese e mire , me universitete, me hidrocentrale gjigande qe çonin driten deri edhe ne kasolle e plevicat e bagetive ne fshat, me institucione shendetesore deri ne fshatra, me kulture e sport te zhvilluar e masiv, me nje bujqesi e industri qe kishte hyre ne rrugen e zhvillimit intensiv.Ja …qelbesira Pellum Kulla se çfare ben komunistet. Ti kelysh i vendosur i antikomunizmit me çfare na i prezanton sistemin e lirise qe ka 27 vjet qe qelb ne Shqiperi? Aaaaa nuk eshte ky sistemi qe paske kerkuar ti dhe paraardhesit tuaj ? po une prap po ju bej nje pyetje naive retorike.A nuk ishin paraardhesit tuaj ata qe dominonin jete poilitike e ekonomike te vendit kur Shqiperia jetonte mesjeten ne kohet moderne te botes se qyteteruar. A nuk ishin ata langonj qe ullerinin kunder te vobekteve dhe i mbanin ne injorance per te nxjerre perfitimet qe kenaqnin babaezine e tyre te paskrupull per pasuri. Hesht kelysh… eshte gjeja me e mire qe mund te besh per vete dhe Xhulin tend komuniste nese nuk ke akoma urtesine te dallosh te vertetat sepse urrejtja te ka errur arsyen dhe kjo thjesht per arsye instiktive se urrejtja te eshte mekuar qe me qumeshtin e bushtres qe te ka ushqyer.

   Reply to this comment
 2. Paqesori August 17, 18:46

  Populli shqiptar thote qe po u pezieve me krundet the hane edhe pulat. Zdo mend qe partizanet do luftonin kunder ballistave sepse nuk kishin mundesi te luftionin germanin kur ballistat ishin lrahe per krahe me germanin nga ana luftarake taktike eshte e pa mundur. Une vetem kam frike se mos ballistat ngrihen e thane se na kishin mare gjermanet me zore te na perdorinin si muroje njerezore dhe te detyronin partizananet te mos qellonin. Une vete jam I ri po im gjysh qe ishte deshimitar I afert I luftes me ka thene qe ballistat kane bere krimi ne popullisi dhe kane vrere ata qe luftonin gjermanin. E sa per demokracine e alimadhit dua te them qe te bukur perkrahje kishin gjetur. Gjermania naziste idhe diktatur e jo demokraci or ti shoq. Une do te them vetem nje gje si fund. Oficeret angleze qe ishim qe vinin nga nje vend demokratik dhe I lire duke vleresuar situaten ne vend pavaresisht se nuk I deshin komunistat I furnizuan me are dhe municione sepse ne ate kohe te nxire te luftes boterore e pare gje qe duhet te benin te gjithe demokratet e perarimtaret e botes ishe lufta kunder gjermanit. kete gje duhet te kishte bere edhe balli me trimat e tij pastaj le te luftonin pas lufte per democracy eshe me pushke po te ishte nevoja.

  Reply to this comment
  • Raimond vlonjati August 20, 01:05

   Po ri or ti tani me gjithe vendet demokratike

   Keto vende demokratike ne vitet e para luftes se 2 boterore e perdornin demokracine vetem per popujt e tyre dhe popujt te cilet i konsidetonin si miq . Ndersa per popujt e tjere as qe ju ruhej fare

   Dhe esht pikerisht Anglia shkaktarja kryesore e luftes se dyte boterore , sepse anglezet pas luftes se pare boterore i vune kushte shum te renda popullit gjerman
   Dhe populli gjerman , si popull vital qe ishte u orek ne seder dhe krijoi nje industri super te avancuar qe ua oaraksloi te gjitha fuqite e medha
   Dhe pastaj si superior qe ishin gjermanet dhe te prekur ne seder , vendosen te hakmerreshin

   Dhe gjermanet do e kishin fituar luften , nqs Hitleri nuk do nxitohej per te pushtuar Rusine

   Shkencetaret gjermane ishin shum perpara ne prodhimin e bombes atomike
   Dhe Hitler idioti , nuk u tregua dinak qe te bente nje armepushim me ruset dhe te fitonte kohe sa te shpiknin bomben shkencetaret gjermane
   Dhe pastaj do e shikonim Angline se ku do perfundonte

   Lexoni librin Cezari i Ballkanit te Peter Lukas , qe ka qene perqaqsuesi amerikan prane shtabit te Enverit

   Aty thuhet se prrfaqsuesit angleze sapo e takuan Enverin per here te pare fare , pa i dhene doren mire , oficeri anglez i tha Enverit :.. …..Curcilli mendon qe Jugu i Shqiperis ti jepet Greqise

   Dhe Enveri djali , qe nje ka bere nena si ai ne ket bote ,
   ja ktheu flake per flake :… I jepet Greqise kur jugu i Anglise ti jepet Irlandes

   Dmth shif ca bastardesh ishte perfaqsuesi angkex

   Pra Shqiperia ishte midis dy zjarresh , te shkoje nga Perendimi angkezi te kerkonte gjysmen e vendit ,
   Dhe esht interesant se juridikisht Gjermania naziste na ndihmoi , sepse ne figuronim ne aspektin juridik si vend Asnjeanes , porse vendet perendimore me Angline ne krye nuk donin tja dinin dhe donin te na shkateronin.

   Ndaj do thosha perseri se nuk duhet ti shajme as bsllistet dhe as komunistet

   Lufta e komunisteve na sherbeu per te shpetuar Shqiperine nga thonjte e Greqise
   Por edhe ballistet do ta shpetonin Shqiperine nqs fitonin nazistet

   Dhe fitorja e nazisteve dukej fare e sigurte atehere

   Ndaj ke te flasim ne menyre paqesore duke i justifikuar te dyja paket poltike shqiptare ndhe te behet pajtimi historik , se vetem nepermjet psjtimit tregojm se jemi nje popull shtet formues dhe modern

   Pra le te bejm “pajtimin e gjaqeve ” dhe ky muhabet te ngelet mbas , dhe te respektohen te gjithe edhe ballistet edhe komunistet

   Jemi populli vogel dhe nuk duhet ti harxhojm energjite duke luftuar njeri tjetrin ,

   Nje gje eshte :.. Sic erdhen punet pas luftes se dyte boterire , vetem nje tip heroik dhe metodik ne arsyetim si Enver Hoxha mund ta shpetonte Shqiperine

   Kushdo tjeter te ishte nuk dio e shpetonte dot Shqiperine nga armiqesia e Anglise l

   Ndaj duhet ti themi 100 here faleminderit Enver Hoxhes qe kemi kete Shqiperi sot

   Une mendoj se brezat qe do vijne e ka ne detyrim moral ta vendosin nje permendire te Enverit ne Tirane dhe aty te gdhenden fjalet monumentale te tij ne Konferencen e Parisit ne 1946, ku tha :.
   …. Nuk kam ardhur ketu , per te dhene llogari ,kam ardhur per te kerkuar llogari ….

   Reply to this comment
 3. logjika August 17, 19:29

  Te pershendes Idajet Beqiri, te pershendes si shqiptar, si patriot, si qytetar qe i qendron perballe se keqes te madhe te shqiptareve. Nuk mund te shkruaj me shume, se ketu gjen dhe komente nga me monstruozet e kohes.

  Reply to this comment
 4. shtangist skrapari August 17, 19:29

  Me te lumte ajo bithe, or idajet shkaperdhatari. Me mire nuk do ta kishte shkrojtur kete artikull as Vukmanoviç Tempo e as Miladini!

  Reply to this comment
 5. vasili August 17, 19:46

  Eh mor Beqiri shoh qe e ke nxjerre gerdallen komuniste hoxhiste-shehiste nga muzeu i krimeve kombetare shqiptare dhe i ke dhene revan si ne kohet,si kur ishje pjese e autoresise se sundimit komunist,qe gjakosi,ne menyre te pakthyeshme trupin dhe shpirtin njerezor shqiptar,
  Je nje rufjan politik(sic thosh babai tend shpirteror Mehmet),por jo i zgjuar deri sa ke dale kaq hapur duke njehsuar Beqirin e dikurshem me Beqon tani.
  Por nje ´´te drejte´´ dhe e ke:
  Per deri sa kete vatan vazhdojne ta sundojne alter egot komuniste te llojit beqo,si Sali,Ruci,Dokle etj,perse jo dhe ti
  Geni i llojit tuaj ka pesuar nje mutacion(degjenerim),qysh ne kohen e kuqe,qe ju pa ngene dhe mund te rrini,apo dhe pasurine ta refuzoni,por ne qofte se ju mungon pushteti,qe ju ploteson kenaqesite kanibaleske per te shtypur dhe cfrytezuar njerez,ju nuk vdisni por ngordhni.
  Si nje rufjan i shplare i serviloseni dhe kulles.
  Dhe ne menyre teper banale dhe te semure trajtoni epoken komuniste ne keto ane.
  Ishte e natyreshme qe ne nje vend ku sundonte feudalizmi oriental mesjetar,ne trajten e nje bujkeroberie,ideologjia komuniste e barazise dhe e mireqenies materiale,do te perqafohej forte jo vetem nga shtresa e varfer por dhe nga nje pjese e mire e intelektualeve idealiste,pamvaresisht se ndokush vinte nga ndonje familje goxha e kamur.
  Shume nga ata dhe u vrane ne lufte,apo mbas shpine nga enveri.Te tjeret idealiste dhe demokrate te vertete u pushkatuan me mbas apo u kalben burgjeve,ku i ndiqte dhe kalvari i vuajtjeve te afermeve te tyre.
  Keto Enveri i realizoi deri ne vitet 90 me doren e llojit te beqireve:
  Njerez te vegjel dhe pa parime,apo te tjere te llojit jo te keqij por frikacake
  Dhe Beqiri si thenie ka te drejte kur thote,qe nuk krahasohet Hitleri me Enverin:
  Hitleri e zhvilloi shume ekonomine gjermane,kurse Enveri e coi ne kollaps.
  Hitleri e donte dhe e trajtonte popullin e vet,kur enveri e shperberi ate.Ne luften e dyte boterore u vrane 22 milione rus.kurse Stalini vet cfarosi 33 milion me pushkatime dhe kampe.Kampion mbahet Mao me mbi 50 milion kinez te cfarosur.
  Ata qe mbante ne udheheqje,sekretari i pare komunist,asnjehere nuk e kishin te sigurte, si do te gdhiheshin te nesermen,kurse Hitleri asnjehere nuk bente kurban bashkepuntoret e vet,pa ndonje shkak te madhor.

  Shkrova pak gjate pasi nuk shkrova per beqirin si individ.

  Reply to this comment
 6. E po te pacim o avukat,.. August 17, 19:52

  Me nje te qelluar i kepute nja dy harabela zoti avokat. Te lumte!

  Tani te ka mbetur pa keputur ai zogu i thiut qe leshon hijen e zeze perpara kryeministrise.

  Se mos del e na thua, qe e ke te veshtire te kepusesh zogj prej guri, se per ate pune duhen hallate te forta ore…?

  shahistit qe s’kane lene parqe, lulishte, kafene, tajvaner, dhe monumente pa pshurr.

  Reply to this comment
 7. info analitike August 17, 20:51

  “Ata LANÇ-in duan ta shndërrojnë në “luftë civile”. Ata edhe 28 mijë dëshmorët që na njohu Konferenca e Paqes në Paris, pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore, me një dashakeqësi të hapur antishqiptare i bëjnë 7000 ose 4 herë më pak….Në një situatë të tillë, forcat pro LANÇ-it, nuk janë të gatshme të pranojnë gabimet, kur krahu tjetër nuk pranon fajet”
  Si mund te merret seriozisht dikush qe shkruan te tilla budallalleqe.
  Aman o Alqi shiko pak edhe kete bulmetin e stanit tend se nuk i le gje mangut replikave te Alimadhit.

  Reply to this comment
 8. EDHE I VDEKUR TE DHJET ENVERI ,O INTELEKTUHALE August 17, 20:56

  DEAR NASTRADIN/INTELEKTUAL/PEJGAMER A KUSH GOPISOMES JE.

  NA KUJTON PANAJOT PLAKUN QE NE VITET 60 SHKRUANTE ANONIM TE BORBA BEOGRADIT DHE FLISTE INTIMITETE POLITIKE TE ASAJ KOHE.

  KE TE DREJTE KUR THUA SE ENVERI ISHTE ME I KEQ SE HITLERI DHE ME LEJO TI FUS TY DHE DY TE TJERA:

  E PARA
  HITLERI U VRA SI QEN RRUGESH..KURSE ENVERIT JU BE NJE VARRIM NGA ME MADHESHTORET NE HISTORINE E NJERZIMIT

  E DYTA
  NDERSA HITLERI SULMOI BOTEN NE VITET 40..KURSE ENVERIN E SULMOI BOTA DHE I RRUAJTEN KOQET SA ISHTE GJALLE BASHKE ME TY.

  Reply to this comment
  • intelektuali August 17, 22:13

   Ka edhe nje dallim te madh midis dy ANTIKRISHTAVE gjakatare:

   Enveri nuk arriti te prodhoje dot as edhe nje traktor gerdalle kinez gjate jetes se gjate 50 vjecare te tij si Diktator, nderkohe qe Hitleri krijoi per afro 3 vjet fabriken popullore Volkswagen me miliona vetura te lira per miletin, te cilat gezojne fame deri me sot.

   Nga ana tjeter

   Enveri blente papushim per vete dhe familjen e tij BENCET 7 metra e kusur te gjata dhe me xhama te blinduara tek gjermoni dhe jo PODEDAT gerdalla te Stalinit?

   Megjithate firma famoze qe e pelqente kaqe shume Enveri dhe qe sot e pelqejne kaq shume pushtetare dhe fshatare dru me pre shqyptare eshte:

   MERCEDES-BENZ

   dhe kjo firme bashkepunoi shume me Hitlerin gjate luftes si edhe shume firma te tjera gjermane qe sovjetiket i quajten kolaboracionise, njashtu sic i quan ballistet edhe Idajeti ne kete pergjigje, pra sovjetiket kerkuan mbylljen e firmes famoze gjermane MERCEDES-BENZ qe furnizonte ate kohe BOSAT si Enveri me makinat e tyre lluksoze.

   Por sovjetiket nuk i pjerdhi kush nga Bota Perendimore dhe ata u terrhoqen ne Moske me gjuhen jashte dhe kjo o enverist fanatiku i fshehur pas llogjeve dallkauke, pra kjo gje perben edhe nje ndryshim te madh midis Enverit te Shqypnise dhe Hitlerit te Gjermanise dhe e tregon Enverin tone shume me te lig se Hitleri,

   sepse u predikonte shqyptareve:

   BENI SI THEM UNE, POR MOS BENI SI BEJ UNE!

   Reply to this comment
  • intelektuali August 17, 22:14

   Ka edhe nje dallim te madh midis dy ANTIKRISHTAVE gjakatare:

   Enveri nuk arriti te prodhoje dot as edhe nje traktor gerdalle kinez gjate jetes se gjate 50 vjecare te tij si Diktator, nderkohe qe Hitleri krijoi per afro 3 vjet fabriken popullore Volkswagen me miliona vetura te lira per miletin, te cilat gezojne fame deri me sot.

   Nga ana tjeter

   Enveri blente papushim per vete dhe familjen e tij BENCET 7 metra e kusur te gjata dhe me xhama te blinduara tek gjermoni dhe jo POBEDAT gerdalla te Stalinit?

   Megjithate firma famoze qe e pelqente kaqe shume Enveri dhe qe sot e pelqejne kaq shume pushtetare dhe fshatare dru me pre shqyptare eshte:

   MERCEDES-BENZ

   dhe kjo firme bashkepunoi shume me Hitlerin gjate luftes si edhe shume firma te tjera gjermane qe sovjetiket i quajten kolaboracionise, njashtu sic i quan ballistet edhe Idajeti ne kete pergjigje, pra sovjetiket kerkuan mbylljen e firmes famoze gjermane MERCEDES-BENZ qe furnizonte ate kohe BOSAT si Enveri me makinat e tyre lluksoze.

   Por sovjetiket nuk i pjerdhi kush nga Bota Perendimore dhe ata u terrhoqen ne Moske me gjuhen jashte dhe kjo o enverist fanatiku i fshehur pas llogjeve dallkauke, pra kjo gje perben edhe nje ndryshim te madh midis Enverit te Shqypnise dhe Hitlerit te Gjermanise dhe e tregon Enverin tone shume me te lig se Hitleri,

   sepse u predikonte shqyptareve:

   BENI SI THEM UNE, POR MOS BENI SI BEJ UNE!

   Reply to this comment
   • sali Serbi August 1, 13:47

    Qelbesire “Intelektual”, te eshte bere lekura sholle ndaj reagon perseri si gomar i ngordhur qe nget kemben akoma. nuk e rezon dot ti monumentin e Enver kolosit me keto paçavure qe komenton.Ai beri Shqiperine , ngriti ne kembe gjithe popullin, per pune e per kulture. Ua futi koken ne bythe ju ndyresirave qe keni 27 vjet qe qelbni Shqiperine, ndryshe nuk do ishte zhvilluar vendi por do kish mbetur ne mesjete zogolliane ku kakarisni kuaknin zhabat si juve.

    Reply to this comment
 9. fieraku August 17, 21:17

  Avukat Beqiri, shkrimi i pare qe te lexohet me emdje se je treguar realist, pa leji keta qen te lehin pasi kane dyzet fytyra. Nese neser vjen nje parti e majte ne pushtet (se deri tash nuk kemi ndonje parti te majte keta 26 vjet), do ta shikosh edhe Kullen edhe Stefanin qe do te servilosen sikunder u servilosen sot ish- kolaboracionisteve.

  Reply to this comment
 10. Demokrati August 17, 23:17

  Mire Kullen, e dime qe eshte dele e zeze, shyqyr qe i erdhi dita te vjelle, po Ky stefani ç’pati me uren?! Valle kaq rendshem ta kene paguar per t’u bere ballist i diteve tona?! Sa per ate “intelektualin”, vertet qenka “intelektual i diteve tona, nga ata qe i pergatiste Berishas dhe i dekretonte Profesor – doktor. Te lumte, o avikat Beqiri, pa qente dine vetem te lehin. Le te vazhdojne.

  Reply to this comment
  • intelektuali August 18, 06:22

   PO SI SPJEGOHET KJO PUNE?

   Lur vjen puna per te mbrojtur Kauzen e Partise se Punes dhe te Enverit me Nexhmijen, enveristet fanatike ne DITA te gjithe kercejne ZGUPTHI dhe thone:

   KOMUNIZMI SOVJETIK DHE LANC-I JUGOSLLAV I ENVERIT JANE TE MIRE SE E CUAN SHQYPNINE NE ANEN E DUHUR TE HISTORISE

   por kur vjen puna qe te hypin BYTHEN e tyre te kuqe komuniste ne veture nuk zgjedhin “POBEDAT” gerdalle te Rusise se Stalinit apo nje veture me tre rrota te Korese se Veriut te Kimit, por vrapojne tek Gjermoni i Hitlerit si kolaboracioniste te vertete dhe blejne “BENCAT” superlluks te Hitlerit.

   Keshtu ben edhe Idajet Beqiri, keshtu bejne edhe deputete e qeveritare qe te gjithe hypin BYTHET e tyre komuniste te kuqe si te majmunit tek BENCAT lluksoze te Hitlerit dhe pasi futen brenda ne keto vetura lluksoze te gjermonit te lig thone ne media:

   OH SA MIRE ME KEN ENVERIST!

   He pra pse keshtu o Demokrat i Sali Komunistit kur shkoni tek Gjermoni dhe kerkoni azil thoni:

   OH SA MIRE ME KEN KAPITALIST!

   dhe sapo vini ne Shqypni tek DITA shkruani:

   OH SA MIRE ME KEN ENVERIST!

   sic ben edhe Idajet Beqiri, por sic beri edhe Edi Rama sapo mberriti ne Rinas pas vizites tek Merkeli ne Gjermani ku denoi krimet e komunizmit dhe me pas me te mberritur ne Tirane deklaroi festimet me buje te 29 nentorit te ZI jugosllav qe mbolli faren e te KEQES ne vendin tone.

   HE PRA PSE KESHTU O DEMOKRATI I SALI KOMUNISTIT SHQYPTARET JANE BERE SI “MESLLA ME DY FAQE”?

   Reply to this comment
 11. antienveriste te te gjitha vendeve bashkohuni dhe merrni nje brisk rroje... August 18, 00:54

  Ne vend te hyrjes

  Eshte e thjeshte fare pse Enver Hoxha i rezistoi dhe i vdekur sulmeve tejet mizore deri ne cmenduri.Aresyeja e pare eshte se pinjollet e ballistave,zogisteve,ish bashkpuntoreve te fashizmit dhe ish diversante u nxituan se pasi gjasme hodhen bustin e enverit ngriten ate te Ahmet zogut qe eshte ikona e tradhetise kombetare.

  Aresyeja e dyte eshte se shoqeria civile,mediat mazhoranca dhe dipllomacia euro perendimore po tregojen nje tolerim kriminal ndaj krimeve te saliserbit dhe luleve te tij

  ***
  Fenomeni i shume-perhapur tek ne prej viteve 90 e ketej, me perpjekjet per te erresuar cdo gje te lavdishme dhe per te revizionuar dhe pastruar, jashte te gjitha limiteve, figura te diskredituara te historise shqiptare, eshte e po behet me shume agresiv… Te rinjte e sotem dhe te rinjte e te nesermes historine duhet ta lexojne ashtu sic eshte, sepse ne te kunderten cmimi qe shqiptaret do t’i paguajne historise se te ardhmes do te jete shume i rende dhe do te kete emrin Harrim. Harrim i momenteve qe nuk duhen harruar, harrim i Heronjve te Vertete dhe hapje vend ne Panteonin e Lavdise per figurat, qe e kane vendin ne stolin e turpit ne perjetesi.

  Sot figura si Abaz Kupi,Bahri Omari, Anton Harapi, Xhafer Deva, Lef Nosi, Hasan Dosti, Rexhep Mitrovica, Abaz Ermenji, Mit’hat Frasheri, Muharrem Bajraktari, Gjon Markagjoni e te tjere, po na paraqiten befas si patriote te medhenj, pershkruhen te zezat e komunizmit ndaj tyre dhe se ato burra te pamposhtur i paskan sherbyer Shqiperise me pergjerim. Per shume prej tyre permendet vetem kalimthi, se i paskan sherbyer nazisteve gjermanit vec per “pak kohe”, vec per “t’i sherbyer” atdheut e “shpetuar” ate nga komunizmi.

  Si mund te merret guximi te revizionohen keto figuara te mbuluara me turp, sepse “me pare” paskan qene burra te mire e patriote apo se me pas, komunizmi i paska “persekutuar”?

  Por e verteta mbetet e vertete dhe komunizmi nuk hyn fare ketu.

  Perse valle njerez si keta Historia Boterore i ka quajtur Kolaboracioniste, apo Kuislinge?

  Ky epitet famekeq vjen nga emri i Vidkun Quisling, qe bashkepunoi me nazistet kunder kombit te tij, Norvergjise. Ne Shqiperi ato qe moren poste ne kohen e pushtimit italian apo gjerman, ishin thjesht tradhetare te atdheut. Te tille u konsideruan “koleget” e tyre ne bote qe bene te njejten gje.

  Perse u dashkan te rishikohen figurat e tyre ? Nese Xhafer Deva paska qene burre i mire, ka dashur Kosoven e Shqiperine pa mase, kjo mund te permendet deri ne kohen qe u be bashkepunetor i Nazisteve.

  Perse? Ne Luften e Dyte Boterore, figura, me pare te respektuara, qe do permendeshin per mire per gjenerata te tera, por vetem per ate hap te gabuar, qe ju bashkuan nazizmit, jane damkosur si tradhetare nga vendet e tyre. Burra shteti, mareshalle, admirale e gjenerale, diplomate e njerez me emer ne fusha te ndryshme, qe per nje arsye a tjeter (ajo tashme nuk ka rendesi) ju sherbyen Nazisteve, quhen e jane denuar si Kolaboracioniste.

  Le te marrim shembullin me primar. Mareshallin Petain, qe sot historianet franceze e quajne thjeshte Philip Petain dhe te denuar si tradhetar te atdheut, e qe quajne Mareshal Hauteclocque, liderin e rezistances Philippe Leclerc de Hauteclocque.

  Petain, nje hero i Luftes se Pare Boterore, zgjodhi qe qe ne te Dyten te behet bashkepunetor i gjermaneve dhe udhehoqi Qeverine Kuislinge te Vishise. Fati i tij dihet ne mbare boten, pas lufte gjykohet e denohet me vdekje (me pas falet nga presidenti De Gol) e sot konsiderohet simboli i turpit per mbare Francen. Askush nuk i referohet atij si burre i mire. Apo si burre i persekutuar, apo se gjyqi pas lufte a denoi pa te drejte.

  E pra, Peten deri ne veren a 1940 respektohej ne mbare boten per emrin e mire, por sic De Gol (qe e kish njohur personalisht) tha nje here “ Peten ka qene nje njeri i madh, por ai Vdiq ne 1925), por reputacioni i meparshem ‘heroit te Verdunit nuk e shpetoi nga damkosja e perjetshme, ne France, ne Bote e ne Histori, u quajt dhe ashtu do mbetet, nje Tradhetar.

  Peten per nga fama, arritjet e reputacioni ka me shume peshe se Xhafer Deva apo kolaboracionistet nga Shqiperia, por ndajne bashke nje fat – te gjithe bashkepunuan me Okupatorin e ne proces tradhetuan atdheun.

  TANI, ne u dashka te shkruajme bemat e tyre dhe te flasim mire per ta? Por si? Cfare kane bere? Apo se persekutoi dhe vrau dhe derdhi gjak popullsie te pafajshme ne rruget e Tiranes me 4 Shkurt te vitit 1944…?? Vepra e tij eshte fakti qe e denon, ashtu si ne shume vende bashkepunetoret me gjermanin e filluan kete ne vitet 40-41, ne Shqiperi dhe kur lufta shihej qarte se kish marre krahun e humbjen per Gjermanine Naziste, Kuislinget Shqiptare u lepinin cizmet e krijonin Regjenca e te tjera grupe, bile deri ne tetor te 1944.

  Per ata njerez eshte shkruar nje here e pergjithmone fati i tradhetise,
  njerez si Xhefer Deva e kane marre nje here e mire vulen e turpit nga Historia
  A kane qene burra te mire Kolaboracionistet Shqiptare deri pak para Bashkepunimit me Hitlerianet e Fashiste te tjere eshte pa rendesi per shqiptaret. Akti i tyre “final” eshte i parevokueshem e askush nuk mund te ktheje dot kohen pas, nuk mund t’i rishikoje ne nje drite tjeter apo te perpiqet te na i paraqese ata ne nje version pozitiv.

  Tradhetare ishin dhe te tille do te mbeten! Ashtu si gjithe kuislinget ne te gjithe Europen e okupuar nga Nazi-Fashizmi. Ky eshte nje fakt i palevizshem. Pavaresisht se historia ne Shqiperi u be rremuje ne keto 20 vjetet e fundit dhe historia a pa anshme e shkencore nuk mund te pretendohet ne keto vite. Per kete le t’i referohemi Historise Boterore
  te te njejtes periudhe – Luftes se Dyte Boterore dhe te bejme sic bene te gjithe, pra le t’i quajme Tradhetaret – Tradhetare dhe Heronjte e vertete – Heronj.

  II
  MINISTRI FASHIST
  Gjatë pushtimit të Shqipërisë nga Gjermania naziste ai u bë Ministër i Punëve të Jashtme në qeverinë e Rexhep Mitrovicës 5 nëntor 1943-16 qershor 1944. Për këtë pozicion që ai mbajti u burgos. Gjatë burgut luante shah, siç kishte bërë edhe gjatë emigracionit sipas Kol Tromarës – mik i ngushtë i tij qyshë nga kohët e emigracionit anti-zogist.[6] në vitin 1945 ai u arrestua dhe u dënua me vdekje nga Gjyqi Special.[4]
  Prokuror i çështjes ishte Bedri Spahiu, ndërsa kryetar i Trupit gjykues zëvendëskryeministri, gjeneral-lejtënant Koçi Xoxe, një njeri me shkollim fillore, me profesion teneqexhi, ashtu si edhe prokurori Spahiu: një ish-toger i degraduar dhe i çmobilizuar i Ushtrisë Mbretërore që në vitin 1935, pa kurrfarë formimi juridik dhe njohje të ligjeve. Gjyqi u zhvillua në kinema “Kosova” (sot “Teatri Kombëtar”), ndërsa mijëra vetë e ndiqnin atë nëpër rrugë nga altoparlantët që qenë vendosur kudo në Tiranë. Vendimi u dha më 13 prill 1945, ora 10.00.[7] U ekzekutua ditën e nesërme
  lexoni me kujdes dyshja e gjyqit…koxi xoxe..bedri spahiu..
  ……………………………..
  III
  ………………………………..
  Në 24 nëntor 2014 me nder me thene Preshidenti Nishani dekoroi z.ISH FASHISTIN Bahri Omari (pas vdekjes) me dekoratën “Nderi i Kombit”, me këtë motiv: “Në shenjë vlerësimi për veprimtarinë e pamohueshme atdhetare, për ndihmesën e jashtëzakonshme politike dhe diplomatike në shërbim të Shqipërisë,si dhe në nderim të martirizimit të tij nga diktatura.”
  Propozimi erdhi nga shoqata “Vatra” e shqiptarëve të Amerikës, veprimtar i së cilës kishte qenë dikur FASHISTI Bahri Omari, në fillimet e veprimtarisë së tij të gjatë atdhetare.FASHISTI Bahri Omari është i pari ngatë dënuarit prej Gjyqit Special Komunist të vitit 1945, i cili dekorohet në Shqipërinë paskomuniste. Gjyqi Special ka dënuar ata që u quajtën bashkëpunëtorë të rangut të lartë të pushtuesve fashistë,
  ……………………………
  IV
  Në mëngjesin e 7 prillit të vitit 1939, apo siç njihet ndryshe në memorien historike të shqiptarëve, të premten e zezë, Italia fashiste e Benito Musolinit kreu agresionin ushtarak duke pushtuar Shqipërinë fqinje.
  Vetëm një javë më pas, pra më 12 prill 1939, në marrëveshje me autoritetet italiane të pushtimit, në Tiranë u formua një Komitet Administrativ nën kryesinë e zotit Xhaferr Ypi dhe me z. Mihal Sherko për Punët e Jashtme, Zef Kadarja për punët e Brendshme, Pertef Pogoni për Arsimin, Kosta Marku për Financat, Izedin Beshiri për Punët Botore dhe Llambi Aleksi për Ekonominë Kombëtare. Përveç këtyre, koloneli italian, Stamati, u caktua për të organizuar forcat e rendit që do të mbanin qetësinë. Komiteti Administrativ vendosi formimin e një Asambleje Kushtetuese, në të cilën u zgjodhën personalitetet më të spikatura të jetës politike, shoqërore, artit, kulturës etj., nga e gjithë Shqipëria.
  Kjo asamble, më datën 12 prill paradite, u mblodh në sallën e Parlamentit dhe pasi emëroi qeverinë shqiptare të kryesuar nga kryeministri Shefqet bej Vërlaci, vendosi që të zgjidhte një dërgatë (delegacion), të përbërë nga personalitete prej të gjitha qarqeve të vendit, e cila do t’i dërgonte kurorën e artë të Skënderbeut në Romë, Mbretit të Italisë dhe Perandorit të Etiopisë, Viktor Eamanuelit III, i cili në bazë të vendimeve të marra nga Asambleja Kushtetuese, shpallej edhe Mbret i Shqipërisë. Sipas vendimeve të marra nga Asambleja Kushtetuese, kjo mërgatë, e përbërë nga personalitete dhe patriotë të shquar prej të gjitha trevave të Shqipërisë, u nis për në Romë më datën 14 prill, ku pasi u prit nga autoritetet më të larta italiane, të kryesuara nga vetë kryeministri Benito Musolini (Duce-ja), në mes ceremonive të shumta i dhuroi Mbretit Viktor Emanuelit kurorën e artë të Skënderbeut.
  Më në fund, Shk. T. kryetari i qeverisë, këndoi listën e anëtarëve të qeverisë së re, si vijon:
  Z. Shefqet Vëralci, kryeministër dhe Zëv.ministër i Punëve të Brendshme dhe i Punëve Botore: Z. Xhaferr Ypi, ministër i Drejtësisë; Z. Xhemil Dino, ministër i Punëve të Jashtme; Z. Fejzi Alizoti, ministër i Financave; Z. Anton Beça, ministër i Ekonomisë Kombëtare; Z. Ernest Koliqi, ministër i Arsimit. Formimi i Qeverisë u pranua me një zë dhe me brohoritje të mëdha. Menjëherë u pranua formimi i një delegacioni për t’i shprehur ndjenjat e mirënjohjes kontit Çiano, në Legatë, ku u drejtuan të gjithë në kortezh. Para se të mbyllej mbledhja, pranoi pas propozimit të Z. Xhaferr Ypi, t’i drejtohet telegram M.T. Mbretit të Italisë, Imperator i Etiopisë, duke iu lutur që të pranojë Kunorën e Mbretërisë Shqiptare dhe një tjetër telegram Shk. T. kryeministrit z. Musolini, për t’i shfaqur mirënjohjen për ndërhyrjen shpëtimtare në Shqipëri. Mbledhja e Asamblesë mori fund në mes brohoritjeve të pareshtura për N.M.T. Mbretin-Imperator Vitorrio Emmanuele, për Duçen, për Italinë fashiste, për flamurin shqiptar dhe për qeverinë e re.

  Menjëherë pasi u mbyll mbledhja e Asamblesë, që të gjithë asamblistët të pasuar prej një turme të madhe populli, një kortezhi impozant, u drejtua nga Legata italiane, ku qëndronte Konti Çiano. Ndërsa asamblistët hynin në Legatë për t’i shprehur Kontit mirënjohjen për ndërhyrjen italiane në favor të popullit, turmat jashtë brohorisnin frenetikisht Mbretin Perandor,të Duçes dhe të Kontit Çiano. Vendimi i Asamblesë që t’i afrohet Kunora Shqiptare Madhërisë së Tij, Viktor Emanuel të III, gjeti jehonën më të favorshme në shpirtin e popullit, i cili po shprehte me çfarëdo mënyre gëzimin dhe krenarinë e tij.
  – Më së fundi kemi një mbret, një mbret të vërtetë!

  Kështu thoshin shqiptarët. Dhe kishin plotësisht të drejtë, sepse dje kishim ESHTE FSHIRE NJE FRAZE E NDYRE… Po le të harrojmë të djeshmen. Tashti është koha të shikojmë vetëm përpara.

  Festimi i evenimentit
  Këshilli Ministror vendosi që ditët 12, 13 dhe 14 prill të jenë festë kombëtare dhe u lajmëruan telegrafisht të gjitha zyrat qeveritare që të kenë pushim. Tirana ishte në festim të math, ndërtesat publike ishin të ndriçuara, rrugët kryesore me shtylla të posaçme kremtimore dhe me drita dhe populli në lëvizje të madhe festimi. Me anë të Qarkores telegrafike drejtuar të gjitha Prefekturave dhe Nënprefekturave, Kryesia e Këshillit Ministror u njoftoi vendimet e Asamblesë Konstituente, domethënë: Rrëzimin e Dinastisë Kriminale ‘Zogu’ dhe të regjimit satrap të tij etj etj

  Reply to this comment
 12. Mashtrimi qe Vazhdon August 18, 01:58

  Per te marre nje cike fryme ndaj goditjeve nen bel prej Izetit te ekziluar ne brigjet e Canakalase, avukat Hydajeti rreket te luaj me humorin e Pellumb Kulles:

  “…të mos harrojmë, ndikimin që ka pasur dhe ende ka në popull skeçi brilant i penës së papërsëritshme të humorit të Pëllumb Kullës “Hapi sytë e zesë moj”, etj. etj”

  Epo edhe kjo ndodhi: Hydajeti paskej qene i lire dhe trimosh perballe luftes se kllasave dhe arrinte derisa te pinte kafe me Pellumb Kullen nen diktature pa care koken se ai paskej patur biografine e zeze te dyte me te keqe pas Ahmet Zogut, por u ndaka tani ne pluralizem…!

  Pastaj, Hydjeti kalon ne lartesi me te eperme:
  “…kishim emra emblematikë krijuesish si Ismail Kadare, Dritëro Agolli, Jakov Xoxa, Dhimitër Shuteriqi, Naim Frashëri, Sandër Prosi, Kadri Roshi, Eqrem Çabej etj etj. Ku i kemi sot?!”

  Kane dekur, Hydajet, se, si vdiq Enveri, si mund te mbeten gjalle te tjeret?! Ismaili ka dale kunder Enverit perpara Pellumbit e Andrea eshte i vonuar! Edhe Driteroi e akuzoi si kriminel, qysh ne kongresin e fundit te PPSH-se qe numerohet dy here, edhe si Kongres i Pare i PS-se! Cabej, Naim Frasheri, Jakovi e te tjere ne kete liste, me vjen keq, por kane qene kunder Enverit, Beqir Hydajet!
  Madje, ta them une, pa autorizim prej Pellumb Kulles: Pranonin te kembenin ndonje kafe edhe me ty…qe, duke te thene ato qe s’mendonin, t’i i percillje diku tjeter dhe atyre u rregullohej biografia!!!
  Po deshe pyete edhe Luftetar Pajen per kete qe po te them si mik…
  Kadri Cakranin, se ze dot me goje zotrote, se nuk thua dot kush i hapi shkollat e para rrotull Cakranit, dhe kush firmosi pavaresine ne Vlore…

  Ktheu e ktheja nje pergjigje Izetit tani, se me ate je ne beteje…

  Reply to this comment
 13. Aso August 18, 13:33

  Ky Idajeti, a mbaroi me Izet Haxhine qe meret me luften ncl?
  Po kjo lufta nacional clirimtare, cfare eshte dhe kur ka ndodhur ? E ju cafte ujku, ju cafte, se ajo lufte e dhiu kete vend.
  Po te mos ishin partizanet dhe partia e tyre, as pronat sdo na kishin marre, as lufte klasash sdo kishim bere, as NE rusi e kine sdo kishim shkuar dhe sot kushdo do merej me punen e vet. Ik o Idajet se te ka ngelur Ora.

  Reply to this comment
 14. Dhimbia e madhe August 18, 15:27

  Lereni avazin; “anes e pas anes-o…ooo! apo;

  E lagu… se lagu…ceshtia eshte c’duhet bere ?!

  Kete mendoni !

  Pa tjeter kufijte tek “thana” kujdo qe “ujkut’ i thote “Dele”.
  Ka burre te thote; c’duhet bere e ta beje?! e kete me fjalen e gjithe “te shumevuajrve” shqiptare-“shqiptare”te pas 90-tes,ata, marre rruget e botes.
  Kjo qe behet loja “Stefani -Kulla”eshte- te terheqi vemendien nga e verteta qe po shkallmon shqiperine..
  Lereni kengen “anes e pas anes-o…ooo !.
  Gjeni “ilacin e shpetimit”- fjala e popullit shumevuajtur…
  Mjaft me me loje fjalesh.
  Dhimbia e madhe

  Reply to this comment
 15. Daku prej Gjermanie August 18, 18:44

  Ne Gjermani per dike qe punon keq u thone qeke PARTIZAN, se partizanet dine vetem te shkaterrojne dhe jo te ndertojne.

  Reply to this comment
 16. paci August 19, 10:01

  Nuk mora mundimin ta lexoj Beqon ,por si Beqiri jane shumica e pseodoanalisteve te ndare per interesa ne dy kampe , njera hedh balte mbi tjetren qe i mbuloj balta e llumi i erresires 26 vjecare ata dhe vendin . Nuk ka realizem e atdhetarizem se dote kishte edhe Enverizem e Shqiperi te mirjetuar ,po te kishte nuk dote dilnin hapur armiqte e djeshem e te sotem qe stervodhen gjakun e djersen e 50 vjeteve te nje populli te tere qe lutoj e punoj per ta gezuar nipat e mesat e jo per ta pervetsuar nje grusht horrash qe nuk guxon kushe tu vej zap .

  Reply to this comment
 17. Emigranti November 18, 15:36

  Me vjen keq i ashtuquajturi Intelektuali burgu te ka demtuar keqas ,kam degjuar se ne Turqi persona qe e kane pesuar si puna jote gjykata nuk i pranon as si deshmitare.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim