Ku ndodhet Kandavia?

October 2, 2018 18:55

Ku ndodhet Kandavia?

Kandavia është krahinë malore në luginën e mesme të Shkumbinit, që nga Polisi deri në Qukës.

Përmendet së pari gjatë luftës civile më 48 p.e.r për lëvizjen e ushtrisë së Pompeut nga Dyrrahu në Maqedoni.

Straboni dhe Plini i përcaktojnë malet e Kandavisë 78000 hapa (rreth 113 km) nga Dyrrahu, si kufiri midis krahinës së parthinëve dhe të dasaretëve. (Gabimisht e japin edhe si qytet të Maqedonisë).

Përmendet për herë të fundit gjatë dyndjes gote të v.479 e.r. si pjesa malore e rrugës Egnatia para zbritjes në fushë.

Në itinerarët e rrugës Egnatia kishte dy stacione që mbanin këtë emër: Grandavia (në Babie) dhe in Candabis në Spatharë.

a.k. / dita

October 2, 2018 18:55
Komento

3 Komente

 1. demo October 2, 21:13

  Mos lexoni Wikipedian per te dhene qofte edhe ne forme kurioziteti ngjarje dhe vende historike! Wikipedian e kane mbushur gazetare,studente,diletante PA EMER.Referojuni specialisteve te fushes.Konkretisht per rrugen Egnatia burim informacioni jane tre Tabula te udhetareve te lashtesise me emra te detajuar per Stacionet dhe emrat gjeografike te vendeve ku kalon.Keto jane:Tabula e Burdigales,Tabula e Peutingerit dhe Itinerari i Antoninit.Edhe keta tre udhetare kane mbivendosje emrash,lajthitje te vendkalimeve,emra te ndryshem stacionesh.Me sa kam vene re une shumica e studiuesve i referohen Tabules se Burdigales si me e sakte,.Nuk existojne dy stacione prane e prane Grandavia ne Babje dhe In Candavis ne Spathare.Stacioni per te cilin behet fjale quhet Ad Dianam,sipas Burdigales duhej te ndodhej ne Babje,por aqrkeologet Papajani dhe Ceka qe e ndoqen kete harte nuk gjeten rrenoja te lashta ne Babje,por gjeten ne Spathar,qe eshte nja 5 km para se te arrish ne Babje.Keto rrenoja kane qene goxha te mbajtura,me mure te larta,por pa cati deri ne vitet 40-50 te shek te kaluar,por fshatarsia e zones e pa te udhes te shembe muret per te ndertuar ca si bicim stallash per bagetine.
  Ky emri In Candabia qe i vishet Spatharit eshte emertim dublant per stacionin Tres Tabernas,qe ndodhet ne Qukes.Romaket nuk ishin Lali Eri qe te ndertonin cdo 5 km nga nje stacion autobuzi.Stacionet e rruges romake Egnatia kane pasur nje distance prej afersisht 30 km dhe rruga nje gjeresi prej 6 m.Kete distance uniforme e ndryshon Mutatio Ad Quintum ne Metalurgjine e sotme,sepse kishte banjo termale dhe sherbente per nderrimin e kuajve.
  Kandavia e lashte nuk eshte vetem Polisi.Zemra e Kandavise se lashte ndodhet ne Cermenike.Kandavia fillon ne malesine e Martaneshit dhe mbaron me malet e Sopotit.Per keto probleme mos u merrni me diletante qe mbushin faqet e Wikipedias per hobi,as me thitholloge qe fluturojne me pras ne bythe,Keni gjalle akoma historiane dhe arkeologe qe jane marre gjithe jeten me keto.

  Reply to this comment
 2. betixho October 2, 22:40

  Kandavia është referenca në Ilirishte(shqipen e lashtë),e popullsive të fiseve te Toskëve dhe Gegërisë që ndodheshin ballë për ballë në luginën e lumit shkumbin.Fjala Kandavia është shqip(ilirisht) dhe do të thotë- i ka ndarë vija-d.m.th. vija e ujit-Skumbini,lumi që ndan këto fise të mëdha të Shqiptarëve.Autori Burdigales është autori Keltas nga Burdigala ose Bordoja e sotme në jugëperëndim të Francës përballë oqeanit Atllantik.

  Reply to this comment
 3. demo October 4, 06:23

  betixho,e ndave kinesce si etimologjite e Rroshit,qe i ndan fjalet ne rrokje dhe ju gjen ndonje kuptim.

  Din-Pak eshte emer korean dhe vjen nga shqipja Din pak
  Din Shum eshte emer kinez qe vjen nga shqipja din shume. Rroshi ka bere zbulimin fenomenal. Emri Aleksander vjen nga shqipja gegenishte:A – le – si -ne -anderr.
  Me kete REFERENCEN tende ala RROSHI,o betixho ti vesh flaken atyre qitapeve te shnderrimeve fonetike dhe historike te gjuhes shqipe,se kjo -referenca-jote qenka kollaj fare.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*