Ku ndodhet Maja e Thatë?

January 1, 2018 11:56

Ku ndodhet Maja e Thatë?

Maja e Thatë është një majë mali në Alpet Shqiptare, në rrethin e Tropojës, me lartësi 2400 m.

Shtrihet në skajin më perëndimor të kurrizit Kollatë-Rosnik, në anën e majtë të rrjedhjes së sipërme të lagunës së Valbonës.

Është e ndërtuar tërësisht prej gëlqerorësh e dolomitesh të triasit.

Ka formë të theksuar piramidale me shpate të thikta.

Spikat menjëherë në reliev me lartësinë relative afro 1500 m midis fshatrave Kukaj e Valbonë.

Qafa e Rupës në verilindje dhe ajo e Rrethit të Bardhë në juglindje e veçojnë Majën e Thatë nga kurrizi i lartpërmendur.

Maja mbi lartësinë 1400-1500 m është krejtësisht e zhveshur, kurse nën këtë lartësi shfaqen drurë të rrallë të rrobullit, që më poshtë ia lëshojnë vendin brezit të pishës së zezë dhe ahut.

n.s. / dita

January 1, 2018 11:56
Komento

1 Koment

  1. MH January 2, 19:06

    Nuk po di,po paskeshim dy maje te thata.
    Kjo qe na shtjellojne ketu ma siper per maja e thate e dyte.Dhe Maja e That e pare qe gjindet ne lartesin e mbi 1600 m.mbi nivelin e detit posht saj qafa e Agrit,Ne juge te kesaj Maje apo qafes se Agrit gjindet qafa e shterziqes,ne veri te Majes se That gjindet Qafa e Ndermajes.Ky var Maja Thate e qafa qe pershkrovaqe ndan krahinen e Dukagjinit Shale e Shosh nga krahina e Nikaj Merturit.
    Une nuk njoh maje te Thate tjeter veq kesaj qe pershkrova,te cilen e kam pershkue me kambe.

    Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*