Kundërgoditja!

April 2, 2018 13:01

Kundërgoditja!

 

Nga Bardhyl Hazizaj

Ka kaq vite, pas 1990-s e këtej që villet aq shumë vrer dhe flitet aq shumë keq për regjimin komunist që sundoi për gjysmë shekulli në Shqipëri, saqë ata që kanë lindur pas atij viti e përfytyrojnë atë kohë si skëterrën më të keqe të mundshme. Propaganda bën punën e saj dhe ata, të rinj 20-25 vjeçarë, sikurse jeni ju, binden apo u duket se janë duke jetuar parajsën pas ferrit që paskan jetuar prindërit e tyre.

Po pastaj ata rriten, formohen si njerëz me ndërgjegje dhe fillojnë bëjnë krahasimet me ato që lexojnë, dëgjojnë dhe me realitetin që jetojnë dhe shohin. Dhe realiteti është shumë më i trishtueshëm se pas një cigare hashashi…

Ne që i kemi jetuar të dy sistemit, nuk na falet të mos u tregojmë realitetin këtyre të rinjve që e kanë jetën përpara. Është kjo një përgjegjësi historike që nuk do të na falet po tymos e bëjmë si prindër.

Le të flasim pra me shifra dhe fakte konkrete, jo me slogane dhe propagandë që përhap tymnajë për të mpirë mendjen e popullit.

E, le ta themi troç se e gjithë kjo propagandë që nisi në fillim të viteve ’90 të shekullit të kaluar dhe që vazhdon për afro 30vjet me radhë, është kundërgoditja e mirë menduar për të fshehur kalbësirën dhe degjenerimin e pashembullt të sistemit aktual, gjoja demokratik, në të gjitha koordinatat e tij.

Këto janë goditje pas goditjesh porta errësuar dhe shtrembëruar historinë reale, atë që kanë përjetuar prindërit tuaj, të dashur të rinj. Ai realitet që na dha dinjitet dhe na radhiti midis vendeve që respektoheshin në gjithë botën.

Mirëpo,si mund të vazhdohet pafundësisht dhe paturpësisht kështu? Duke hedhur baltë mbi dinjitetin dhe vlerat tona. Është koha të flasim me fakte, të tregojmë të vërtetat historike të pamohueshme dhe kjo është kundërgoditja më e mirë për të gjithë falsifikatorët dhe manipulatorët e historisë.

***

Në të gjitha ballafaqimet me të rinjtë e sotëm kanë pyetje konstante: Cilido është Enver Hoxha? Si duhet ta konsiderojmë atë?

Është një nga pyetjet më të drejta. Enver Hoxha është udhëheqësi i Shqipërisë për gjysmëshekulli dhe ka përcaktuar fatet e kombit shqiptar përgjysmë shekulli. Nuk kam nevojë ta them unë këtë. E thotë historia. E thonë dhe kundërshtarët e tij politik.

Unë jam një ndjekës i vijës dhe mësimeve të Enverit. Jam dishepull i tij, jo në kuptimin kristian të fjalës. E adhuroj dhe e ndjek Enver Hoxhën si një hero që bëri maksimalen e mundshme për ta nxjerrë këtë popull nga errësira mesjetare në dritë. Prandaj dhe mendoj semësimet dhe praktikat që e ai zbatoi janë të vlefshme edhe për të ardhmen e këtij kombi.

Përse mendoj kështu? Po sjell disa argumente shumë të prekshme:

***

E para çështje që dua të trajtoj, është ajo për luftën antifashiste Nacionalçlirimtare. Kjo është lufta më e shenjtë dhe më e lavdishme që i ka dhënë një dinjitet të pamohueshëm këtij kombi. Mirëpo ka 28 vjet që dëgjojmë pa ndërprerje sulme të përbindshme kundër asaj lufte të lavdishme, kundër dëshmorëve dhe çlirimtarëve që vulosën fatin e Shqipërisë. E këta që kanë sulmuar dhe vazhdojnë ta sulmojë atë luftë janë ballisto-zogistë që bashkëpunuan me pushtuesit gjatë luftës dhe që sot mburren si demokratë. Këta pseudo antikomunistë i tërbon përkujtimi i 5 Majit, Ditës së Dëshmorëve dhe sidomos 29 Nëntori, dita e madhe e çlirimit të Shqipërisë nga pushtuesit nazifashistë dhe bashkëpunëtorët e tyre ballisto-zogistë. I tërbon në mënyrë të veçantë kur ish-partizanët e asaj lufte dhe komunistët shqiptarë mbajnë portrete të Enver Hoxhës. Mirëpo, si mund të mohohet fakti se Enver Hoxha ishte udhëheqësi i asaj lufte dhe fitimtari i saj? Në të vërtetë, të gjithë ata që sulmojnë luftën tonë antifashiste Nacionalçlirimtare ia ngrenë edhe më lartë emrin dhe lavdinë e Enverit.

Në Shqipëri si rrallëkund tjetër kanë ndodhur gjëra të përbindshme. Është mohuar e kaluara jonë më e ndritur. Ky padyshim është një nga krimet më të rënda. Por, mund të vazhdohet edhe më tej ky falsifikimi historisë dhe të vërtetave historike?

Në emër të luftës kundër komunizmit dhe Enver Hoxhës, antikomunistët e vetëquajtur demokratë, kanë dhunuar varret dhe monumentet e dëshmorëve, ndërsa nuk kanë lënë baltë pa hedhur mbi figurën e Enverit.

A nuk është kjo një çështje e nxehtë që kërkon të sqarohet, sidomos për të rinjtë e sotëm, që ndonëse e konsiderojnë shumë të largët atë periudhë historike, qëndrimi ndaj saj është shumë përcaktues për të ardhmen?

Mendoj se po.

Sepse Lufta antifashiste Nacionalçlirimtare e udhëhequr nga PKSH dhe Enver Hoxha është padyshim një nga faqet më të ndritura në historinë tonë kombëtare. Ajo luftë e shpëtoi Shqipërinë, pasi po të kishim mbajtur anën e atyre që sot e mallkojnë atë luftë, do të ishim zhdukur nga harta e historisë.

***

E vërteta ekziston, nuk mund të zhbëhet, ndërsa trillimet sajohen. Trillimet dhe shpifjet fitojnë terren përkohësisht por jo përjetësisht. E vërteta dhe idealizmi do të triumfojnë me doemos.

E keni vënë re se sa herë nuk ecin këto punët e sotme, kur zbulohet ndonjë korrupsion gjigant, apo kur ndodhin hatara si Gërdeci dhe 21 janari një sërë politikanësh fillojnë e shajnë diktaturën komuniste dhe Enver Hoxhën. Edhe pse gjatë këtyre viteve të demokracisë është shtuar në mënyrë galoponte analfabetizmi dhe gjakmarrja, përsëri nuk mungojnë shigjetimet për Partinë e Punës dhe Enverin. Pse? Sepse në atë kohë u zhduk analfabetizmit dhe gjakmarrja. Duhet që kriminelët të bredhin sheshit e të pa shqetësuar sepse kështu e do demokracia që po ndërtojmë Zotërinj askush nuk ka qëllim të shajë të tjerët pa shkak. Nuk është faji im kur ndonjë i afërmi i juaj ose i rrethit tuaj u rreshtuar në anën e Boshtit të së Keqes. Por nuk u falet juve që edhe sot pas 75 vjetësh rreshtoheni në anën e gabuar dhe vazhdoni të mbështesni Boshtin e së keqes. Ju kërkoni të fshiheni pas shpinës tuaj edhe sot e kësaj dite.

Po si të mos revoltohemi ne sot kur Presidenti i Republikës (Nishani) dekoron ish kolaboracionistet, kriminelët e luftës dhe diversantët që u hodhën këtu për të përmbysur pushtetin popullor dhe kryen krime të pashembullta antikombëtare?

Shumë gjëra në kohën e PPSH nuk u bënë ashtu siç dëshironim, por shumë gjëra u realizuan në mënyrën më të mirë të mundshme. Mirëpo, më thoni, kush tjetër veç PPSH dhe Enver Hoxhës i siguroi pushtet e prosperitet popullit? Nevojë ju keni që t’ju tregoj. Tani do t’ju rrëfej.

Ka një fakt të pamohueshëm që nuk ka historian në botë që ta mohojë: PKSH dhe Enver Hoxha bënë luftën antifashiste dhe e çliruan Shqipërinë nga pushtuesit por vendi ishte i shkatërruar nga lufta, me gati 1.080 .000 banorë ku 75% ishin analfabet, pa industri ,me një bujqësi primitive! Për pasojë, erdhën dhe në pushtet pas lufte. Kush mund të vinte tjetër në pushtet? Ata që bashkëpunuan me pushtuesit nazifashistë gjatë luftës dhe ia mbathën bashkime ta jashtë shtetit në mbarim të luftës për t’i shpëtuar ndëshkimit për krimet që kishin bërë? Kjo është e pamundur të imagjinohet edhe pas 75 vjetësh nga mbarimi i asaj lufte. Mund të kesh vërejtje sa të duash për regjimin komunist, për mënyrën se si funksionoi dhe pse dështoi, por kurrë nuk mund të vihet në dyshim legjitimet i tij. Madje, mund të thuhet se në kushtet kur komunistët qeverisën Shqipërinë, studiuesit e vëmendshëm dhe të paanshëm arrijnë lehtësisht në konkluzionin se gjatë atij regjimi është bërë më e mira e mundshme. Komunistët ndërtuan një shtet modern dhe me dinjitet në të gjithë botën, e nxorën vendin nga errësira mesjetare dhe e futën në hullitë e zhvillimeve moderne.

Ja, le t’iu referohemi disa shifrave të kohës dhe ju lehtësisht mund të bëni krahasimet midis dy kohërave, asaj të atëhershme dhe atyre të pas vitit 1990.

Sipas Vjetarit Statistikor vitit 1984 Shqipëria nën udhëheqjen e PKSH (PPSH), gjatë periudhës 1953- 1983 ­-kohe e njëjtë me atë 1991-2018-kishte:­ një popullsi prej 2.841.300 banorë. Në qytet banonin 51.6% ose 1.466.000 ishin meshkuj, 48.4% ose 1.375. 300 femra .Në qytet banonin 961.500 banorë dhe në fshat 1.879.800 banore. U martuan 9.511 çifte,u divorcuan 1.564 çifte u linden 20.938 fëmijë. Vdiqën 5.420 persona. Shtesa e popullsisë ne vit 15.518 persona. Numri i nxënësve dhe studentëve për 1000 banorë ishte 251. Gjithsej kishte 713.500 nxënës dhe student. (Libri Zhvillimi i arsimit  të lartë në Shqipëri autor B. Golemi , V. Misja Tiranë 1987)

Forca të afta pune mosha 15-59 vjeç femrat dhe 15-54 vjeç meshkujt zinin 56.4% . Forca nën moshën e punës 34.5% (34.7% meshkuj 34.3% femra). Mbi moshën e punës 9.1%. Në sektorin shtetëror punonin 697.774 veta, në sektorin kooperativist 517.178 persona.

***

Shkodra vazhdon të përpëlitet prej disa javësh mes detit të ujit. Thuajse vit për vit ndodh kështu me Shkodrën, Lezhën dhe rrethinat e tyre. Në vjeshtën e kaluar e dy vite më parë u bë hataja me përmbytjet në zonat fushore të Fierit dhe Vlorës. Kjo qenka parajsa e këtyre banorëve. Po si ka qenë realiteti në atë kohë kur sundonte Enver Hoxha?

Le t’iu referohemi sërish shifrave dhe fakteve.

Nga bonifikimet u përfituan mbi 52.500 ha tokë, dhe u përmirësuan 200.500 ha tokë, u zgjeruan liqenet artificiale dhe rezervarët e ujit. Kështu u arrit ujitja në tokë malore me rreth 70% të sipërfaqes. Shqipëria për ujitjen dhe plehërimin e tokës zinte vendin e parë në Evropë. Duke i llogaritur këto rezerva për frymë të popullsisë dhe për km2 të sipërfaqes, Shqipëria zë vendin e dytë në Evropë, pas Norvegjisë. Tokë e punuar 710.000 ha. Tokë arë 589.000 ha. Pemishte 58.000 ha. Ullishte 44.000 ha. Vreshta 19.000 hektar. U mbollën 5 milionë e 844 mijë rrënjë ulliri dhe një milion e 182 mijë rrënjë agrume. 60 milionë e 630 mijë pjergulla rrushi, u hapën 20 mijë ha vreshta me rrush. Vetëm gruri i mbjellë me 209 mijë ha siguronte 234 kg bukë për një banorë. Shqipëria kishte 699.000 gjedhë. Për fat të keq Sali Berisha do t’i shkatërronte pasuritë e mbidheshme dhe të  nëndheshme deri tek armatimi e municioni kolosal, që e kishte mbyllur E. Hoxha në tunele”.

Në librin Gjeografia Ekonomike të Mark Krasniqit fq. 346. Prishtinë 1985, shkruan “në Shqipëri për 1 ha tokë të punuar mesatarisht përdoren rreth 150 kg. pleh kimik (më shumë se disa vende tjera të Evropës).U pyllëzuan rreth 200.000 hektarë,u përmirësuan rreth 400.000 hektarë pyje. U arrit ndërtimi i 385.769 shtëpive e apartamenteve të banimit, u ngritën 67 qytete të reja. 

Industria shqiptare prodhonte mbi 130 lloje makinerish, 60 prej të cilave për bujqësinë. Vetëm traktorë me 15 kuaj fuqi kishte 22.300 copë. Shqipëria kishte 2000 kombajna, Shqipëria prodhonte edhe traktorë të rëndë, me 54 kuaj fuqi, motorin e Shkodës, autobusë, rimorkio 40-tonësh, lokomotiva, vagonë treni minierash etj.Shqipëria kishte 50 miniera dhe prodhonte 1 milion e 700 mijë tonë krom në vit. Nga sasia e mineralit të kromit që nxirrej, Shqipëria zinte vendin e dytë në botë. Shqipëria prodhonte hekur ,1 milion e 179 mijë tone. Shqipëria prodhonte Naftë 1.5 milionë ton.  Në katër fabrikat e duhanit – cigareve prodhoheshin 20 lloje cigaresh, duke konkuruar në tregun e jashtëm, ashtu si dhe me dhjetë llojet cilësore të çimentos shqiptare. Eksporti ishte 69%, i mallrave të Shqipërisë. Shqipëria kishte marrëdhënie tregtare, diplomatike me rreth 150 shtete të botës . Shqipëria mbas viteve 1990-2017 pas përmbysjes se Socializmit “Arkitektët e shkatërrimit të Shqipërisë” “Lumpen qytetarët”,shumë prej këtyre objekteve i prishën, i shkatërruan, i rrënuan për t’i lënë në harresë. Në qoftë se grekët për të pushtuar Trojën ndertuan me dërrasa “Kalin e Trojës “ çuditërisht jo grekët por vetë shqiptarët për të shkatërruar Shqipërinë hodhën parrullën e “Zeros” ku u shkretua gjithçka.

U ndërtuan hidrocentralet madhështore ku në çdo 5 deri 6 vjet ndërtohej nga një hidrocentral i madh: si i Lanabregasit,Ulzë, Shkopet, Bistricë Nr.1 dhe Nr.2, Vau i Dejës, Fierzë e Koman të cilët u projektuan nga specialistët vendas, u ndërtuan nga punëtorët shqiptarë, janë objekte dhe veprat më të mëdha të të gjitha kohërave të ndërtuara ndonjëherë në vendin tonë. Sot mbas shumë vitesh (36 vjet shfrytëzim hidrocentrali i Fierzës, 31 vjet shfrytëzim hidrocentrali i Komanit, 41 vjet shfrytëzim Uzina e çelikut, petëzimit në Kombinatin Metalurgjik), këto vepra punojnë për prodhimin e energjisë elektrike, prodhimin e çelikut, hekurit, profileve, tubave, llamarinave etj, duke i shërbyer zhvillimit të ekonomisë së vendit tonë. Ato flasin çdo sekondë të kohës, për të kujtuar “Shpejt, mirë, lirë dhe me forcat tona”.

U studiuan e u projektuan hidrocentralet e perspektivës për kaskadat e lumenjve Drin, Vjosë, Devoll, Osum, Erzen si dhe i 1213 hidrocentrale të vegjël. Vetëm gjiganti Metalurgjik i Elbasanit përbëhej nga 15 uzina.Vetëm diga e hidrocentralit “Drita e Partisë” në Fierzë me lartësi 267 metra ishte diga më e lartë në botë, e cila ka prodhuar 1 miliardë e 800 milionë kilovatë. U ndërtuan më se 83 diga të tjera, me lartësi mbi 25 metra. Kishte edhe 5 termocentrale:TEC Fier me fuqi 80.000 kë/orë ,TEC Kombinatit Stalin me fuqi 5.000 kë/orë, TEC Korçë me fuqi 5.000 kë/orë ,TECI Maliqit  me fuqi 5.000 kë/orë,TEC Metalurgjikut Elbasan me fuqi 10.000 kë/orë. U ndertuan 400 mikrohidrocentarle me me fuqi 300.000 kë/orë .Energjia elektrike  ishte 5 miliardë e 112 milionë kilovatë.  Eksporti i energjisë elektrike ishte 2 miliardë e 93 milionë kilovatë. Sot nevojiten 14.000.000 kë/ore .  Ndërsa sot hidrocentrali i Kalivaçit ka mbi 24 vjet që ka filluar dhe nuk dihet se kur do të përfundojë. Ndërsa Skiavica nuk dihet kur do të filloi!

Linjat hekurudhore nëpërmjet Hanit të Hotit në veri u lidhen me linjat ndërkombëtare ndërsa në jug vetëm për 2173 metër linearMl) (Kufi me Strugën) kompletohej i vetmi korridor hekurudhor veri­-jug. Sot transporti hekurudhor po shkon drejt rrënimit të plotë si shumë objekte e vepra të kësaj natyre ­

 Ndërtimi i veprave madhore si Kombinati Metalurgjik në Elbasan, Superforsfati i Laçit, Ferrokromi i Burrelit, Uzina e Plasmasit në Lunjë, Uzina e Llampave në Vlorë, Uzina e Përpunimit të Thelle e Naftës në Ballsh e Fier,Uzina e Telave në Shkodër, etj, sot këto objekte janë më shumë se të rrënuara. Nga 4 fabrika letre , sot s’ka asnjë!­

Në projektimin e ndërtimin e porteve e pontileve të Vlorës, Himarës, Sarandës, Durrësit, Shëngjinit etj, vepra, të cilat edhe sot i qëndrojnë kohës e janë në shërbim të ekonomisë vendit. Në projektimin e ndërtimin e veprave vaditëse e kulluese,u ndërtuan 654 diga të rezervuarëve të ujit së bashku me nënobjektet Mbas vitit 1990 e në vijueshmëri këto vepra nuk mirëmbahen, nuk tregohet kujdes për to, janë lënë në harresë duke u bërë të rrezikshme për komunitetin.Nga kjo pakujdesi u përmbyt disa herë Shkodra,Durrësi,Lezha, etj..

Radio Tirana programet e rregullta  në Shqipërinë e Lirë  i nisi më 27.11.1944, jepte 18 orë program në ditë në gjuhën shqipe dhe 82 orë në 20 gjuhë të botës. Në Has, në fshatin Letaj, u ngrit antena për Kosovën e viset shqiptare nën Jugosllavi. Radiostacionet në Shkodër e Kukës, në Korçë e Gjirokastër. Në vitin 1981 Shqipëria kishte armatën e madhe me rreth 100 mijë kuadro e specialistë me arsim të lartë,të profilizuar në 35 degë të ndryshme: Kishte Akademinë e Shkencave me 12 Institute e Qendra Kërkimore, Biblioteka e së cilës kishte lidhje e shkëmbime me 400 biblioteka e institucione shkencore të botës. Kinostudio “Shqipëria e Re” prodhonte 15 filma në vit e dhjetëra filma dokumentarë e shkencorë, të cilët ishin krenaria e kinematografisë, kulturës dhe kombit shqiptar. Shqipëria kishte rreth 100 kinema dhe afro 5000 institucione  kulturore e artistike dhe në fshatrat e thella e malore. Përveç muzeve të qyteteve ekzistonin edhe rreth 2 mijë muze e shtëpi muze. Botoheshin 110 gazeta e revista dhe fondi i librave ishte 4 milionë e 210 mijë.

***

Të dashur të rinj! Problemi më imadh që ju shqetëson sot është papunësia. Kjo është një nga problemet më të mëdha të shqoqërisë shqiptare sot. Ju, mbase të indoktrinuar nga propaganda e sotme, mund të thoni se më zi se gjatë regjimit komunist nuk ka kund të shkojë. Por unë po ju them një realitet të asaj kohe: Pasi u zhduk analfabetizmi, kishte një numër shkollash të mesme thuajse në gjithë rrethet e vendit, kishte institute dhe universitete, ku me një planifikim të përpiktë shkonin dhe studionin bijtë e popullit. Kishte një planifikim dhe çdokush që mbaronte një fakultet, aspo shkollë të mesme profesionale e kishte një punë të garantuar. Shajeni sa të doni atë regjim diktatorial, sikurse quhet sot, por mendoj se kjo mbase ishte rruga më e mirë e mundshme. Më gjeni një më të mirë! Apo u besoni ende universiteteve piramidale që ju japin diploma false dhe nuk u garantojnë asgjë?

Në Durrës prodhoheshin radiot dhe televizorët:Adriatiku, Shkëndija, Rozafa dhe Butrinti. Në Shqipëri kishte 324 905 familje me televizorë, 498 346 familje me radio. Shqipëria kishte 774 spitale e shtëpi lindje, 470 ambulanca e poliklinika të shtrira në çdo fshat, 37 institucione të higjienës e të  epidemiologjisë.  Shqipëria kishte përqindjen më të ulët të vdekjeve dhe përqindjen më të  lartë të lindjeve në Evropë. Jetëgjatësia ishte më e larta në botë. Në Shqipëri ushtroheshin dhjetëra lloje sportesh, e cila merrte pjesë dhe në veprimtaritë ballkanike, evropiane e botërore. Të papunë asnjë. Vëllavrasje asnjë. Numri i personave me libreza kursimi 1 milion e 084.804 veta!

Për mbrojtjen e vendit: Vetëm gjatë viteve 1949-1954 përballuan 2.334 provokacione të armikut, asgjësuan 110 diversantë e shkelës kufiri dhe u kapen 964 të tjerë, përbërës të 300 grupeve e organizatave kriminale, të stërvitura e të paguara nga agjenturat e huaja. Në vitin 1985 ushtria shqiptare me nje efektiv, gjithsej 585.000 vetë te organizuar në 185 brigada te ndryshme pa Rinine Shkollore te Armatosur dhe pa Forcat Vullnetare te organizuara ne gjithe territorin; 5 Baza te furnizimit te Ushtrise si dhe 5 Rregjimente te Aviacioni nga te cilet 3 ishin rregjimente gjuajtes bombardues dhe nje fllote te fuqishme detare, ujrore e nenujore dhe brenda 24 oreve ishte ne gjendje te armatoste  e ti kishte te gatshme per lufte mbi 700 mije forca. Me një efektiv ushtarak oficerësh shumë të përgatitur profesionalisht dhe moralisht, të cilët garantuan paprekshmërinë e kufijëve shtetëror për afër gjysmë shekulli. Do të ishte çmenduri që ndokush ta mohonte këtë fuqi mbrojtëse Gjeneralët shqiptarë kishin llogaritur për çdo m2 rreth 2 500 fishekë, për çdo 50 m2 siperfaqe dy predha topi. Shqipëria sipas strategëve të saj ishte përgatitur edhe për mbrojtje kundëratomike edhe për një luftë të gjatë mbi dhjetë vjet. Sot ushtria shqiptare ka një efektiv rreth 8.000 vetë. Në ndërtimin e veprave mbrojtëse si aeroporti i Gjadrit,baza Porto Palermos, veprat e ndryshme tokësore, nëntokësore, nënujore etj,vepra të cilat janë monumentale të llojit të tyre,por që mbas viteve 1990 e në vijueshmëri po shkatërrohen. ­

Mitinjgjet janë këmborë e zile të borgjezisë që i tund sipas “Gustos” së vet. Sa marrëveshje,veç asaj të detit më 2009, jane lidhur nga Qeveritë shqiptare në kurriz të çështjes kombëtare? Të gjithë heshtin! 101 vjet më pare pas fitores së Revolucioni të Tetorit, Qeveria Sovjetike e kryesuar nga V.I.Lenini në 1917 botoi të gjitha traktatet e fshehta të fuqive imperialiste, në të cilat popujt e vegjël ishin përdorur si monedhë shkëmbimi. Po sot? Kush do ta bëjë? Popujt do te mrrin në dorë fatet e veta! Po hapet një epokë të re ,epoka e triumfit të shoqërisë socialiste,të lirisë shoqërore e nacionale, e mirqënies,e paqes. Programi dhe objektivat e Partisë së Punës, nuk ndryshojnë shumë nga ato të themelimit në vitin 1941, të Partisë Komuniste të Shqipërisë. Natyrisht, nën gjendjen aktuale duket si të jetë një betejë e humbur dhe paraprakisht utopi e njerëzve të ngelur rober në të kaluarën, por kjo nuk është aspak e vërtet!

***

Të dashur miqtë e mi të rinj! Unë jam komunist, kam besuar në një kauzë që mendoj se nuk ka dështuar. Por në këtë rast, para jush, nuk po flas si nostalgjik. Le t’i njohim gabimet e regjimit të kaluar, por edhe kushtet në të cilat ata, Enveri dhe shokët e tij luftuan dhe punuan. Përfytyroni për një moment sikur të zhdukni historinë gjysmëshekullore të Shqipërisë komuniste. Çfarë mbetet? Errësirë andej dhe këndej. Para 1944-s dhe pas 1990-s. E kuptoni apo jo se nuk do të kishim sot Shqipëri që të pretendonte të hynte në BE? E, le ta njohim këtë meritë historike, para se të flasim për gabimet e periudhës gjysmë shekullore komuniste.

Ju lutem lexoni një nga filozofët më të mëdhenj bashkëkohorë, Sllavoj Zhizhekun, një fragment i një vepre nga më të fundit e tij,  u botua në ‘DITA’. Filozofi i shquar analizon dhe argumenton krizën e sotme të Europës dhe të botës kapitaliste në shkallë globale, shtypjen, shfrytëzimin dhe padrejtësitë e mëdha shoqërore që ekzistojnë aktualisht. Sipas tij, kjo krizë sa vjen dhe thellohet, ndërsa jep dhe opsionet për  daljen nga kjo krizë. Po e citoj në mënyrë të drejtpërdrejtë filozofin Zhizhek në konkluzionin e studimit të tij:

“Kur unë isha i ri, një përpjekje e tillë e organizuar për të rregulluar të përbashkëtat quhej Komunizëm. Ndoshta ne duhet ta rishpikim atë. Nuk është e mjaftueshme që të mbetemi besnikë ndaj Idesë Komuniste: duhen gjendur, në realitet historik, antagonizmat që e bëjnë këtë Ide një urgjencë praktike. Pyetja e vetme e vërtetë sot është kjo: a e përkrahim pranimin mbizotërues të kapitalizmit si një fakt i natyrës (njerëzore), ose a përmban kapitalizmi i sotëm botëror antagonizma mjaftueshëm të forta që t’ia parandalojë riprodhimin e tij pa një fund të qartë?”

Më qartë nuk ka se si thuhet për orientimin tonë drejt një të ardhmeje më të mirë. Ju, të rinjtë kini mundësinë e zgjedhjes…

Me të drejtë në një shkrim në gazetën DITA të ditëve të fundit, shkruhej kështu:

Gjatë viteve të komunizmit në vendin tonë janë ndërtuar shumë vepra publike, që nga sistemi i elektrifikimit të vendit, hekurudha, rrugë…

Po këto 28 vite demokraci, çfarë vepre publike është ndërtuar?

April 2, 2018 13:01
Komento

129 Komente

 1. Patriot Mekembenetok April 2, 13:21

  Nuk jam i ri, ndaj nuk ia vlen t’i pergjigjesh ketij sharlatani enverist. Vetem te mendosh qe ben apologjine e diktatures, te vjen nje e perzier ne stomak. Gafat deri ne krime te regjimit pas-komunist nuk perbejne justifikim per ri-ngjallje te mentalitetit te atille si zhgrapsi i ketij palo-shkrimi.

  Reply to this comment
  • Patriot me duar ne kokë April 2, 13:36

   Ti mor patriot je me kembe ne toke, me bythen lart dhe koken ne mut. Kaq shume te ka qorruar propaganda e Saliut. Patriotet jane ne gjendje te bejne dallimet e te mires dhe te keqes per vendin e tyre. Vendosi ne peshore bemat e dy koheve dhe do gjesh boll arritje pozitive per Shqiperine ne kohen para Saliut.

   Reply to this comment
   • intelektuali April 2, 14:10

    Po Saliu ishte vepra origjinale e Enverit dhe kuader i larte i Partise se Punes?

    HE O DEBIL KUSH E KA KOKEN ME MUT TANI?

    Reply to this comment
   • USALI SERBIBERISHA April 2, 19:00

    Ka nje hipokrizi kozmike ne ditet e sotme ne lidhje me rrezimin e bustit te Enver Hoxhes qofte nga te perndjekurit politike, ish te shpronsuarit,PeDeristat,tironsit e vjeter dhjertoristat e dhjetorit deri te dipllomatet “Inteligjente” euroatllantike qe u ngopen me luge te zbrazur.

    A e hodhen shqipfolesit Enverin apo i rruajten bolet ?

    Enverin e kam share dhe mallkuar deri ne ngjarjet e 1996-1997-1998,vite kur shqiptaret i treguan botes se nuk kane aftesi vetqeverisese qe vertetonte nje nga pikat kryesore te “Doktrines se Shenjt Serbe”
    Mbi tre mije te vrare,Vdekja klinike e shtetit shqiptar,urdhri per bombardimin e jugut me lende kimike nga ajri,mobilizimi privatisht i mijra verioreve nga 15-70 vjec kunder jugoreve ne lufte civile nga Perbindeshi Berishe normalisht ne cdo vend te globit duhej te ishte egzekutuar me varje publike ne litar

    .Veprimi i palo Bashkim Finokeve dhe Fatos Nanoputaneve te PS duke i dale ne mbrojtje dhe e falur nje perbindesh ishte po aq kriminal sa dhe vete krimet e SERBerishes.

    Ne trekendeshin e dyte te Bermudes (Gerdec-21 janar-vjedhja e bashkise Tiranes ) ishte nje rast i dyte qe shqifolesit te kishin kryqzuar Perbindeshin Berishe ose ne burgim te perjetshem ose ta egzekutonin me kanun pasi organet e drejtesise jo vetem qe nuk egziston por jane kthyer ne jelek antiplumbi.

    Duke shtuar dhe tradhetite e tij si me Janullatosin,varrezat e grekerve,falja e nje siperfaqe detare,sabotimi i ceshtjes came,spiunimi i UCK ne fillimet e saj,disa vrasje dhe disa arrestime te tyre,furnizimi me nafte i Miloshevicit ,sabotimi i lidhjes energjitike me Kosoven jane fakte pambarimisht antishqiptare qe vetem gjyqi i Hages ose nje Avni Rustem qe ta zhduke nga faqja e dheut.

    E thashe dhe ne nje koment me pare qe ai popull me shume shqipfoles dhe pak shqiptare po perjeton nje periudhe te LAJTHITJES KOMBETARE sepse ka njecerek shekulli qe po tregon sindroma nekrofilie deri dhe ne shendrrimin e Berishes ne Vampir i cili ushqehet dhe “tregton” akoma kockat e Enver Hoxhes.
    Kryeqelbesira e vicidolit shkeli kodin numer nje te malsise qe buka e mikut nuk shkelet.A ka ngel ndonje shqiptar i ndershem(ish i burgosur ose ish i pronesuar) ne Shqiperi te na tregoje se cfare i beri Enver Enver Hoxha ketij monstre pervecse e mori me morra nga tropoja edhe e beri kirurg ?

    Fajtoret kryesore jane te ish perndjekurit politike,te shpronsuarit,intelektualet,demokratet idealiste,mediat te cilet duke mos patur kurajon te cojne ne koshin e historise Esat pashen e vicidolit qe shkaterroi dhe shiti shqiperine merren me komedine se hodhen nje mase bronxi nen “kujdesin e sig. te shtetit”
    Kjo sjellje hienash dhe zvarranikesh e tyre na bejne te besojme se ne ate vend paska me shume antishqiptare se atdhetare dhe Enveri paska bere detyren patriotike si diktator qe i vuri ne rrjesht keto pula te shpifura qe kakarisin sot se rrezuam regjimin kur kishte rene me kohe.

    Nuk ngelen pa faj dhe dipllomacite perendimore qe prune ne pushtet Djallin Berishovic ne rrethana te paqarta ne 1992.Eshte hipokrizi e lexueshme e tyre sidomos ne rastin e 21 janarit 2011 ku midis 4 protestuesve te vrare dhe gjakatarit Berishe e mbrojten me cdo kusht dhe cdo cmim kete te fundit.

    Shenim: Kam qene dhe jam antienverist/antikomunst i moderuar por nuk hodhem Enverin per ta masakruar ate vendi USALI SERBERISHA per 27 vjet..ku as ne pushtimin nga Turqit nuk iken te lemerisuar nga ai vend kaq shume shqiptare sa ne kohen e Demon-Kracise

    Reply to this comment
    • Goni April 2, 23:35

     Patriot kujdes kembet se po të digjen.
     Injoranca dhe dritshkurtesia jote të krijojne ndjenjen e neverise.nga injoranca jote vjen era mendere.
     Është e rende për ty,të jesh me këmbë për toke.

     Reply to this comment
  • Claus April 2, 14:37

   Nje shkrim medioker i nje „komunisti“ shqiptar. Kaq mund te them, jo ne sensin pozitiv, aspak dhe nuk dua te bej ofeze ndaj autorit, por perpjekja e tij per t`i dhene rinise nje tablo te asaj kohe dhe atij sistemi per mendimin tim me duket e deshtuar.
   Dhe perse i them keto?

   Po mundohem ta bej ne fakt kete „muhabet“ te thjeshte duke marre per shtjellim dy perfaqesues te cdo brezi qe i kane dhene tonin politikes shqiptare per te nxjerre ne pah se cfare ishin komunistet shqiptare, nga erdhen, cfare sistemi ndertuan dhe ne fund perse u deshtoi, gjithmone ne kushtet dhe ne rrethanat shqiptare.

   1.Brezi i luftes me dy perfaqesusit e tij duke pare prejardhjen, formimin dhe ideologjine e tyre per ta zbatuar ne Shqiperi:
   Hysni Kapo dhe Mehmet Shehu.
   Te dy te lindur ne zonat e Laberise dhe Mallakastres ne shtepi fshataro-fetare pa ndonje konfrontim te mundshem me ndonje liber, biseda familjare, per te mos thene qe as gazetat e kohes nuk shkonin ne Vranisht a Corrush.
   Te rrahur ne jete me vjedhjet, vrasjet, cubllekun etj,etj dolen nga kasollet e tyre dhe u vune ne balle te luftes e cila me pasojat e saj i solli ne pushtet.
   Shko ne Bashkimin Sovjetik, shko andej dhe shko ketej per kurse dhe kualifikime, perseri formimi ideor te mbetet i cunguar ne koke. Mund ti krahasosh keta me bashkemoshataret e tyre ne Gjermani si Wihlelm Pick, Ernst Thelmann, Georg Dimitrow, Georg Dezh per te mos hyre tek socialdemokratet ruse qe te lene pa mend me idete e tyre? Zor se mund ta besh kete gje.
   Po keta tanet? Cfare idesh kishin ne koke? Nuk besoj se kishin ndonje gje, pervec shabllonizmave dhe arrogances se tyre dhe per kete nuk ka dyshim.
   Por ne kete pike dua t`i referohem „zbuluesit“ politik shqiptar ne shkrimet e fundit te tij Hasan Lucit qe endej neper Paris, Rome dhe Bruksel per te blere per ta banane, stilolapsa „parker“, margarine misri qe po mos t`ua sillje te priste e zeza. Fiqretja dergonte bakllava ne Stokholm tek djali, Hysniu shetiste ne Paris me nje taborr njerezish nga prapa duke mos na treguar asnje eksperience se „klasa puentore“ shfrytezohej ne France a ku ta di une. Shabllonet e tyre i studionte nje popull i tere, por te marra nga verprat e Marksit, ndersa keta nuk e shihnin shfrytezimin c`njerezor te popujve ne Perendim!!!!
   Keta ishin anetaret e Byrose Politike te Republikes Socialiste te Shqiperise dhe figura te dyta pas Enver Hoxhes!!!!
   A gjen tek keta dicka komuniste?

   2.Vijme tek brezi midis socializmit dhe „demokracise“ me dy figurat e saj:
   Sali Berisha, Gramos Ruci.
   Njeri nga Tropoja dhe tjetri nga Tepelena. Te dy anetare te Partise se Punes, te dy sekretare Partie, njeri ne rreth dhe tjetri ne fakultet. Perseri prejardhja e tyre eshte si te paret. Familje fshataresh, po ndonje formim, por ja, qe ata te brezit te pare i cuan neper shkollera te larta njeri ne Fakultet te Mjekesise dhe tjetri ne Institutin Pedagogjik ne Gjirokaster per degen e Bio-Kimise.
   U shkoi, si u shkoi jeta, njeri mori specializime nga Hysni Kapo per kardiologji ne Paris, tjetri u be Sekretar Partie ne Tepelene dhe u soll nga Ramiz Alia ne Tirane si Minister i Brendshem.
   Ndonje botekuptim ideor ne koke nuk kishin, pervec shablloneve dhe dogmave. Jane monstra te veprimit te castit,te cilet koha i beri kryeministra dhe ministra, por prape mbeten ne suazat e injorances dhe intelektit fshataresk.
   Te infektuar nga brezi i pare, por dhe nga tradita shqiptare vjedhjet, vrasjet, arrogancen dhe „burrin me dore te forte“ i kane dhunti qe u del nga shpirti i tyre coban.
   C`mund te presesh nga keta? Pergjigjen e ka treguar koha.

   3.Kalojme tek nje brez pak a shume me i ri, ata qe jeten e tyre e kane filluar pothuaj ne „demokracine“ shqiptare:
   Edi Rama dhe Ilir Meta.

   Ne kete pike nuk dua te zgjatem shume se gjerat dihen. Hajduteri, koncesione, shitje dhe blerje te pasurive, kokaine, droge, blloqe ne duar, arrogance, megalomani etj,etj,etj.

   Njeri vjen nga Skrapari me te atin komisar, tjetri vjen nga nje familje aferbllokmenesh me te atin anetar te komitetit qendror te PPSH dhe me nje kohe te shkurter te kaluar ne tendat e Parisit me makarona ne goje.
   Formimi i te dyve: Zero!

   Me ket duate sjell ne vemendje te lexuesve qe kjo Shqiperi nuk mund te behet nga njerez ku kultura, formimi, idete utopike dhe joutopike mungojne. E tere ky terren mbulohet nga fshatarlleku, mizerja, hipokrizia, mjerimi intelektual, hajduteria dhe krimi.
   Keto veti kane ardhur nga faza ne faze duke u rritur ne menyre eksponenciale.

   Pra te ndertosh sisteme te tilla me baza socialiste dhe komuniste te duhen njerez me ideologji dhe vizione teper njerezore. Komunizmi nuk mund te ndertohej nga keta njerez, te cilet i kam marre ne trajtese vetem vetite e tyre, te cilet mund te ishin dhe Skender Gjinushe dhe Xhelile Gjoner. Ai ndertohet ne nje mjedis kristian, human, plot mireqenie dhe moral dhe mbi te gjitha me formim solid si disa klasike te kohes.

   Ai vjen si pasoje e nje evolucioni te shoqerive kapitaliste dhe jo revolucioni.

   Ai vjen vetem ne nje mjedis mbi te gjitha jomysliman, kur tek ne mbizoteron e kunderta.
   Teorite socialiste dhe komuniste kane lindur dhe do te zbatohen vetem ne vende te Europes Qendrore dhe Veriore. Askund tjeter. Eksperimenti sovjetok deshtoi duke marre me vete dhe Shqiperine myslimane, injorante me tere njerezit qe kane dale prej saj.
   Ky eshte mendimi im.

   Reply to this comment
   • fteri April 2, 15:32

    Claus ,ti je mediokri tendecioz , si ajo bima barishtore që në gjuhën shqipe quhet maraq i ëmbël ,pra ska pse të përdorim fjalën që ty të përshtate më mirë -FINOK .
    Dy Udhëheqësve të parë legjendar që përmend ti duhet të lashë gojnë ,kur flet për ta.
    Njerzit nihen nga veprat ,jo nga llafet që shpif ti.

    Nihu më poshtë vetëm për elektrifikimin e vendit .

    47 vjet më parë, më 25 tetor 1970 përfundoi elektrifikimi i plotë i Shqipërisë. Përmasat e punës që u bë, shifra, krahasime dhe fakte. Një prizë, një çelës elektrik dhe mandej një radio ishin një mrekulli e paparë që linte pas shekujt e errësirës dhe do të ndryshonte standardin e jetës në të gjitha drejtimet…

    Xhevdet Shehu – DITA

    Mungesa e energjisë elektrike në ditët e sotme për një a dy orë, ngjan si një hata e madhe dhe qytetarët fillojnë me të drejtë menjëherë ankesat dhe kritikat për strukturat përkatëse shtetërore. Ku janë premtimet që na keni bërë? Përtej një ankese, ka më shumë revoltë. Sepse në errësirë mungojnë shumë gjera: një film, një telenovelë, një ndeshje sporti, nuk ka internet, nuk ka lajme… Nuk ka parlament e qeveri…

    Nuk ka disko dhe Facebook, anulohen kushedi sa takime dashurore, dhe kushedi se sa zemra lëndohen dhe nervozohen. Thjeshtë, vetëm se mungon energjia e elektrike. Nga mungesa e kësaj energjie mund të vdesin njerëz nëpër spitale dhe të bllokohen kompjuterët në kalimet kufitare… Mungon komunikimi, domosdoshmëria e të cilit nuk mund të vihet në dyshim. Bota shurdhohet dhe qeniet njerëzore ndihen pa asnjë vlerë.

    Vetëm atëherë e kuptojmë mrekullinë e rrymës elektrike dhe të kuptojmë revolucionin që ka ndodhur në jetën tonë, jo shumë larg po gjysmë shekulli më parë…

    ***

    Në të vërtetë ky është një revolucion pozitiv që ka ndodhur këtu e afro gjysmë shekulli më parë në Shqipëri.

    Shekulli i kaluar është quajtur me të drejtë si shekulli i dritës në rang botëror. Pa energjinë elektrike nuk ka kuptim asnjë arritje shkencore dhe qytetëruese. Por, le të ndalemi se si ka ndodhur tek ne:

    Më 25 tetor të vitit 1970, në fshatin Agim (Çiflik) të rrethit të Fierit, u festua përfundimi i elektrifikimit të të gjithë Shqipërisë. Entuziazmi ishte i jashtëzakonshëm pasi ky fakt ishte jo vetëm i mahnitshëm për kohën, por edhe në kufijtë e pabesueshmes. Ky entuziazëm reflektohej anekënd Shqipërisë, tek ata qindra mijë njerëz, punëtorë e fshatarë, studentë e deri edhe nxënës shkollash që morën pjesë në elektrifikim dhe që shikonin me sytë e tyre të mirat që u sillte.

    Jeta e tyre e përditshme paskëtaj nuk do të ishte më e njëjta, ndërsa do të shtoheshin kërkesa të reja që ndryshuan rrënjësisht standardin e jetës dhe kulturën e tyre. I kishte ardhur fundi epokës së kandilit dhe pishës proverbiale në jetën e tyre.

    Për ta kjo ishte “drita e partisë”, ishin “telat e partisë” që shtriheshin fshat më fshat dhe radiot buçisnin nga këngët për partinë dhe udhëheqësinë e saj. Në fillim të fushatës, Mehmet Shehu, në atë kohë kryeministër bënte thirrje: “Duhet ta trajtojnë vazhdimisht gjatë 4 viteve këtë aksion të madh, për të mbajtur gjallë frymën e kësaj lëvizje masive revolucionare”.

    Për të kuptuar rëndësinë e kësaj ngjarjeje, si dhe për t’u dhënë një mesazh të fuqishëm bashkëkomabsve të tij, Enver Hoxha shkoi vetë dhe preu shiritin e një ekspozite mbi elektrifikimin e përfunduar në Pallatin e Kulturës në Tiranë më 4 nëntor, 1970.

    Janë shkruar libra nga shkrimtarët më të mirë të kohës për këtë ngjarje, janë bërë kantata dhe vepra artistike të pafundme në artet figurative në atë kohë me një entuziazëm të paparë. Mund t’i kritikosh ato vepra për një entuzizëm të tepruar në ato vepra, por duhet të vendosesh, qoftë dhe për pak çaste në atë kohë që t’i kuptosh dhe t’i arsyetosh, jo t’i kritikosh apriori.

    Sepse drita elektrike nuk ishte komuniste! Ishte vetë qytetërimi modern që po vinte me hapa galopantë dhe të pashmangshëm. Shqipëria kurrsesi nuk mund të bënte përjashtim. Për më tepër, regjimi i kohës e shfrytëzoi maksimalisht në favor të tij, duke qenë njëkohësisht i përgjegjshëm për pasojat që do të sillte kundër tij.

    Po të mos ishte energjia elektrike, shqiptarët e izoluar nuk do të mund të dëgjonin Zërin e Amerikës dhe të kuptonin realitetet ku jetonin… Pa dritën e 1970-s, shqiptarët do ta vononin edhe shumë e shumë vitin ’90…

    ***

    Elektrifikimi i Shqipërisë ishte ndër projektet më ambicioze e më prestigjioze të regjimit komunist të Enver Hoxhës. Krahas një sërë politikash zhvillimore, ndërtuese dhe transformuese, që përfshinin luftën kundër analfabetizmit, mbrojtjen e vendit, emancipimin e gruas, arsimimin e të gjitha niveleve, luftën për higjienizimin, kanalizimin, hapjen e tokave të reja, zhvillimin e infrastrukturës, apo sjelljen e ujit të pijshëm në shtëpi.

    Pa energjinë elektrike shumë nga këto projekte nuk do të ishin realizuar kurrë. Dhe ky proces ndodhi në kuadër të një procesi tjetër më të gjerë, atij të modernizimit social, ekonomik dhe teknologjik të Shqipërisë së mes-shekullit XX.

    Nuk mund ta mohojë askush faktin që një nga pasuritë më të mëdha të krijuara në atë kohë, hidrocentralet gjigante mbi lumin Drin etj, janë edhe sot e kësaj dite të pakonkurrueshëm dhe vazhdojnë të mbajnë gjallë ekonominë shqiptare. Elektrifikimi ishte i nevojshëm për të zhvilluar projektin e një Shqipërie industriale.

    Brenda një kohe të shkurtër u ndërtuan hidrocentralet kryesore: në Selitë, 1952, Ulzë 1958, Vaun e Dejës, 1971, dhe në Fierzë, 1978, që edhe sot janë ende në funksionim. Më tej kemi ngritjen e një kompleksi të madh uzinash e fabrikash, të cilat nuk mund të funksiononin pa energjinë elektrike.

    E kur kujtojmë këto vepra, është e pamundur të kujtohet edhe fakti që në atë kohë Shqipëria komuniste ishte në kulmin e miqësisë me Kinën e largët. Pa ndihmën e madhe dhe kontributin e kinezëve në atë kohë, ky projekt madhështor zor se do të realizohej në ato përmasa dhe në atë kohë rekord.

    Le t’u referohemi shifrave zyrtare për dimensionet e kësaj arritjeje: 1759 fshatra u elektrifikuan, u lidhën 6500 kabllo elektrikë të kapacitetit 6\10 kv, u shtrinë 12 000 km linja elektrike të tensionit të ulët, u instaluan 2000 kabina elektrike, u ngritën më shumë se 50 mijë shtylla betoni dhe 330 000 druri, u elektrifikuan 140 000 shtëpi.

    Elektrifikimi i plotë i Shqipërisë u paralajmërua përmes elektrifikimit të qendrave urbane si Saranda, Gjirokastra, Durrësi, Tirana, Korça dhe Elbasani që ishte nisur që para Luftës së Dytë Botërore.

    ***

    Elektrifikimi rural i Shqipërisë kulmoi në kohën e regjimit komunist, përmes një fushate të fuqishme gjatë viteve ’67-’71. Kjo fushatë ishte objektivi më i rëndësishëm i një plani pesëvjeçar sikurse bëheshin në atë kohë dhe ishtë menduar të përfundonte në ditën që do të hapej Kongresi i 6-të i PPSH. Në të vërtetë përfundoi një vit më herët.

    Kjo ndodhi pothuajse 100 vjet pasi Thomas A. Edison shpiku llampën inkandeshente (viti 1879). Ndërkohë elektrifikimi rural kishte ndodhur tashmë në shumë vende, si p.sh në BS (1920-1932), në SHBA (1935-1955), në Irlandë (1946-1959).

    Krahasuar me mjaft shtete të tjera, elektrifikimi shqiptar shënon një rekord. Greqia, fjala vjen e përfundoi elektrifikimin një vit më vonë, ndërsa Bullgaria që e kishte filluar këtë proces në fillim të viteve ’40 e përfundoi në një vit me Shqipërinë.

    Një prizë, një çelës elektrik dhe mandej një radio ishte një mrekulli për çdo shtëpi fshati që linte pas shekujt e errësirës. Më vonë me shpejtësi do të hynin televizorët dhe frigoriferët që përbënin një luks të paparë.

    Prandaj dhe me këtë edukatë të re qytetare që u kultivua hap pas hapi, mungesa e energjisë sot duket për cilindo si një fatkeqësi, si një dramë e paimagjinueshme, sidomos për të rinjtë që nuk mund ta imagjinojnë jetën pa internetin dhe lehtësirave që ka krijuar rryma elektrike.

    Reply to this comment
   • Sebepi April 2, 18:18

    I denje si frymezim prej Janulatos.
    Cfare flet ky idiot? Po Japonia qe nuk ka “mjedis kristian” e po vendet qe po e lene mjedisin kristian si Skandinavia, Gjermania dhe Europe e perparuar?
    Pa shiko vendet ku luleson “mjedisi kristian” te Amerikes latine dhe te Afrikes ku i ka lene ai mjedis.
    Si do ta shpjegonte Janulla problemin e kolonizimit te Greqise “orthodhokse” me 400 milirad dollare ((me shume sa vlen Greqia me greket bashke) borxh qe i ka Europes qe e ka lene prapa mjedisin kristian”?

    Reply to this comment
   • N.VJOSA April 2, 18:57

    Or Claus,
    Or Pis!
    Po u be Bytha jote te hedhe balet mbi Mehmet Shehun me shoke, qe sa linden e deri sa mbyllen syte punuan me mish e me shpirt per Atdheun e tyre!?…
    Po u be Bytha jote or mercenar sharlatan te hedhesh balte e ti thuash Mehmet Shehut fshatar pa nje konfrontim te mundshem me ndonje liber?!…
    Dhe Kujt Mehmet Shehut qe fliste rrjedhshem pese nga gjuhet kryesore te Planetit,
    Anglisht,
    Frengjisht,
    Italisht
    Spanjisht
    dhe Rusisht…?!
    Ti thuash ti Rrembythje i paditur Mehmet Shehut qe mbaroi ne kohen e Shqiperise analfabete Shkollen Teknike Amerikane, Shkollen per Oficer ne Akademine ushtarake te Modenes (Napoli), qe mbaroi shkelqyer Akademine ushtarake “Woroshillov” ne Moske, nje nga Akademit me te mira te Botes?…
    Po u be Menderja jote mor Skuth te demaskosh Mehmet Shehun , Kryeministrin me jetegjate dhe me te mire qe ka pasur ndonjehere Shqiperia?!…
    Po ku dole ti more skolastik shpifes te erresosh Figuren e legjendarit Mehmet Shehu, qe ne moshern 23 vjecare iu drejtua Spanjes tok me dhjetra vullnetare shqipetare, perballoi dhe udhehoqi beteja te pergjakshme…Dhe na nderoi Shqiperine!
    Do thedhesh ti balte mbi Mehmet Shehun , Luftetarin dhe Komandanti Legjendar me te mire e me te sprovuar te Luftes se madhe Antifashiste?
    Tani, o spekullant e genjeshtar shpifes i pa fytyre, lexoi vargjet e poemes
    ADELANTE KAMARADAS…
    300 strofa, prej te cilave 70 prej tyre shkrusi i ketyre radheve i dinte ti recitonte qe ne klasen e 7-te :

    1.
    Ate nate shenendreu, kur ne bore e ne Tufan,
    Permbi gerxhet e thepisur, neper shtigje me kallkan
    Vargu yne i vullnetareve gjarperonte kembe e duar
    Pirenejve per ne Spanje, kurre s`kam per ta harruar
    gjer ne Varr…
    2.
    Shtatedhjete vullnetare drejt kufirit ecim varg
    Detra, male kaperxyem, kemi ardhur qe nga larg.
    Une vij nga Shqiperia, qe pertej Adriatikut;
    Gjithe bashke po marshojme lart malit, drejt rrezikut
    drejt ne zjarr…
    …….
    23.
    Spanje, Spanje! Te perunjem…Sonte puth me dashuri
    Pragun tend, sic putha doren, e sim`Èje kur tek ti
    me percolli e perlotur, e si Dheun e Shqiperise
    Ku kam lere, ku pashe Driten e ku Nena me dha Sise,
    Nene e gjore…
    24.
    Ketu te pragu betohem, se jeten e bej Kurban
    Per te mbrojtur tyja Spanje, per Liri e per Vatan…
    Dhe nga Plumbi n`u friksofsha, mos i vafsha Nenes gjalle,
    Po u vrava, kerkom plagen, jo ne shpine, por ne balle,
    ne Kraharor!
    249.
    S`na ka mbetur batalion, s`na ka mbetur kompani
    Vec spanjollve, vullnetare, treqind mbuloi Dheu i zi,
    Ca me shume u plagosen dhe po kthehen me ket`ane,
    Gjithsej tridhjet e kater! U be Ebrua Kasapane
    Varr e Ferr…
    250.
    Ebro, kur te zbresesh sonte, mase piqesh tej ne Det,
    Me Lumin ku kam pire Uje, te mi lesh nje Amanet:
    Te mi thote Neno-Xhanit, qe jam gjalle, nuk jam vrare
    E do vije ajo dite, kur ti vete asaj prane,
    Ndonjehere…!
    294.
    U mbush Spanja plot me varre, e ka Bota Panteon,
    Shqiperia, vend i vogel, Deshmoret e saj nderon
    Cù varrosen te qafuar me vellezrit nga krej Bota,
    Shokeve trima q`ù vrane, sa te jete Qielli e Toka,
    Nder-Lavdi…!
    300.
    Adelante Kamaradas, jemi vetem ne fillim
    Lamtumire Spanje e dashur
    Ne do ecim me guxim…!

    Ta pret mendja se keto vargje i ka shkruar nje 24 vjecar, qe ne ato kohe te errta, luftonte per nje Ideal, luftoi si askush tjeter dhe me shoket e tij e Cliroi Atsdheun e tij…
    Dhe, me krismat e Luftes ne koke, qeverisi si Kryeminister per 27 vjet!
    Qeverisi si nje Skenderbe qe ecte me shpejt se koha, me nje disipline te pashembullt, qe u be tmerri i burrokratve, te korruptuarve, tradhetareve dhe armiqve te Atdheut!…
    Ja ky eshte ai Mehmet Shehu qe hedh balte ky Pordhaci me nicknamen Claus Sharlatani…
    Do te flase dicka per Hysni Kapon qe i lau me gjak Malet e Laberise, dy here i plagosur ne Lufte , Heroin tjeter te Popullit Shqiptar…?!
    Jane nga ata qe Udheheqsit me te larte te Shtetit me te madh ne Planet ,
    perqafoheshin e respektoheshin si te ishin vellezer….Dhe i deklaronin mbare Botes
    SE NUK DO NJIHTE KUFI SHTETESH NDIHMA QE DO TI VINTE sHQIPERISE PO TI PREKEJ LIRIA DHE PAMVARESIA…!
    E cfare te vazhdoje me tej me kete Claus Langaraqin!?
    A ja vlen?!…
    Nuk i hyjne fare ne sy gjithe ato fakte qe Artikullshkrusi bie per ate pune te paepur te Shqiptareve, qe e ndryshuan Shqiperine feudale analfabete ne nje shtet modern qe e thoshe Fjalen e vet i pamvarur!…
    Po sot?
    Shqiperia eshte kthyer ne nje Koloni ku Ligjin e ben kushdo, por jo shqiptaret!…

    Reply to this comment
   • Hammerhaituri April 3, 08:51

    C – LAUS ha trahana se te zhduk morrat!!!

    Reply to this comment
  • amerikani51 April 2, 21:09

   Referoju fakteve jo mllefeve te tua,ato nuk te ndihmojne te shohesh te verteten

   Reply to this comment
 2. arjani April 2, 13:21

  Mire e ke ti, po kujt i flet? Propaganda e sotme eshte aq e pacipe dhe normal eshte nje strategji e miremenduar. Gjithe ai nivel intelektual qe u krijuar per 50 vite sa vjen e u rrenua e u rrenua, duke shkaterruar ate qe eshte baza. ARSIMI. Kjo qe thua ti zoti Bardhyl eshte nje realitet e jo nostalgji. Shpresoj qe teoricienet e tokes se djegur, te teorise se cekut te bardhe, apo “shkencetaret” ministra qe rrenuan, arsimin,shendetesine, mbrojtjen te gjejne fundin e duhur.

  Reply to this comment
 3. Shpetimi April 2, 13:37

  Keto jane fakte te cilet nuk ka regjim qe ti fshije nga histori. Te lumte per shkrimin qe keni bere .jane shum pak me ate pune kolosale qe eshte bere per te miren e popullit tone .

  Reply to this comment
 4. AKILI April 2, 13:43

  Ja tek shikoj keto gra me fytyre mashkulli qe i tjetersoi ai regjim duke i cuar ne turn te tret dhe neper zbore, i bej analizen atij sistemi qe e filloj me triska dhe e mbaroj me tollona. E beri gjithe buxhetin e shtetit bunkere dhe dyqanet i la drangull. Edhe llastik per brek nuk gjeje.

  Reply to this comment
  • Besniku April 2, 14:32

   Ke shume te drejte Akil.
   Ku kane krahasim grate e shkreta , qe Enver Hoxha I çonte me tre turne, me grate e sotme qe bejne qejf e gallate neper kafene pa pune, apo ato te veshura me ferexhe me ngjyra kafe apo gri.
   Po pse more njeri, do krahasosh nivelin e grave te djeshme, qe nga ferexheja e zeze qe u la turku, analfabete, u zhvilluan njesoj si burrat dhe ecen krahas tyre ne arsim e shkence, art e kulture, sport , ne te gjitha fushat e jetes.
   Po ne fund te fundit çeshtje gustoje eshte. Ca si ty pelqejne me shume femrat demokratike si grida, dhe ndoshta dhe salinjani.
   Me mire per ju jane burrat e kthyera ne femra ne kete demokraci qe po kalojme, se femrat qe jane te forta per te perballuar jeten, si nena jote, ne socializem.
   Çeshtje gustoje……….

   Reply to this comment
  • fteri April 2, 17:00

   Replik me AKILIN !
   Ja kush ishin gratë në socializëm ,dhe kush jan gratë sot në demokatoshkërdhatësi të kapitalizmit gjakatar …

   Vetëm PPSH ,dhe Enver Hoxha i mbështeti dhe i çliroi gruan ,motrat dhe vajzat shqiptare nga kthetrat e zhfrytëzimit shekullor feudalo – borgjez.

   Gratë u çliruan përgjithmon nga skllavria dhe errësira mesjtare ,tok me burrat i vunë gjoksin punës ,shkollës ,familjes, për ndërtimin e jetës së re të begatshme ,të bashkuara rreth vijës së partisë dhe E.Hoxhës lidhet përparimi i gruas shqipëtare si nënë ,si ushtare ,si luftëtare ,si edukatore .si shtëpiake ,si nënpunëse së aktiviste ,si veprimtare heroike e popullit në ndërtimin e vendit ,por edhe si sportiste të talentuara .

   Prandaj për herë të parë në histori të shqipërisë gratë u integruan ,u kualifikuan ,u shkolluan ju hoq përçja e zerzë e kokës. Nënat dhe motrat tona punuan në fabrika ,në bujqësi , në shkolla ,në shëndetësi e arsim në sporte .Kudo luftonin për tu kulturuar e ngitur kundër injorancës feudoborgjeze që donin ta mbanin gruan dhe vajzat shqipëtare në errësirë dhe injorancë dhe prapambetje.

   Gratë në socializëm ishin të forta ,të guximshme ,pse ato kishin partin e pushtetin në krah ,jo si sot femra ,që shitet me lek si raklamë prostitute ,që shfrytëzohet barbarisht si skllave ,që robërohet si kafshë barre ,kur ajo është e barabart në shoqëri me burrat.

   Si në të kaluarën e regjimeve anadollake -turke ,çifligaro -zogiste ,dhe në demoshkërdhatësinë e sotme kapitaliste , jeta e grave e vajzave shqiptare është vuajtje ,shfrytëzim ,trafikim ,grabitje .vrasje dhe drogë është një VARR i hapur !.

   Gratë dhe vajzat në socilizëm jetonin e punonin të lira në frymën e një patëriotizmi të madhë .Ishin të lira dhe të gëzuara ato nuk mund ti ndante apo dhunonte askush .

   Ato kishin një sedër e patëriotizëm të madhë kudo në mbrojtje të atdheut ,rritnin fëmijët e tyre me punë dhe jetë të ndershme ,sepse u zhduk skllavria dhe zakonet e prapanike që gratë i mbante të lidhura ,pa shkoll dhe injorancë .

   Reply to this comment
   • Zorro April 4, 14:59

    O fteri e ke gabim.
    Ne demokracine kapitalista femrat shqiptare shpetuan nje here e mire nga vargonjte socialiste sic ishte arsimi,puna,edukimi,fisiplina,morali,moda ,aksionet ne brezare e hekurudha rtj.
    Tani femrs shqiptare i ka te gjitha lirite e mundeshme.
    Diplomen e shkolles e blen babai ose tutori i saj,ne pune merret me kaull made in Ylli Pango,ndersa profesioni me i fitim prures eshte prostitucioni qe prodhon miliona.
    Kengetaret nuk kane nevoje per talent se sot nuk degjon njeri kenget por shalet e siset e saj.
    Ne konkurim boteror sot mbizoterojne jo mendja e zgjuar,por madhesia dhe forma e bythes.
    Modeli alla Kardashian eshte bere idhulli i shumices se femrave.
    Tani femra eshte e lire nga prinderit,burrat,shoqeria etj te beje cfare te doje me trupin e vet,moden e veshjeve te saj ,te bredhe nga te doje,te drogohet,te trafikohet,te mos pyese per prinderit etj.
    Shyqyr qe ia arriti kesaj dite femra shqiptare qe i hap shalet sa te doje,si te doje e kur te doje.

    Reply to this comment
  • I tillë je , sa herë që hap gojën April 2, 17:57

   Kurse une , o Akil , shoh femra shqiptare te pispillosura , te te gjitha moshave , qe rrine neper semafore , apo kane mbushur shtepite publike , jo vetem te Europes , por shume me gjere . Ato jane kthyer ne kafshe qe tregetohen e shiten si mall ; Brenda vendit , ato kane mbetur pa pune ndaj ofrojne edhe nderin per te kenaqur epshet e punedhenesve , bile edhe per ndjekjen e shkollave dhe marrjen e provimeve ! Ja ky eshte morali i juaj ,per vajzat , grate, nenat e motrat tuaja ,respekti qe ju kini per femren ! Pa folur per gjakmarrjen e kanunin mesjetar !
   Une te kam pare , ne gjithe komentet e tua , se ti je nje krimb i sherbimit sekret grek dhe keshtu ke folur vazhdimisht , ndaj nuk pritet asgje e mire nga armiqte tane tradicionale . A nuk iu ka rene ne sy , nje dukuri e frikeshme : Cu bene e gjithe agjentura e huaj , me ushtrine e tyre te spiuneve ne Shqiperi , qe po ben tre dekada , qe nuk permendet as edhe nje i vetem , por flitet vetem per ata qe luftonin spiunazhin e huaj ?!
   Sepse spiunazhet e huaja (kryesisht serbe e greke) , jane shtruar kembekryq me selite e tyre ne kryeqytet . Spiunet tashme jane ne krye te vendit , presidente , k/ministra , ministra , deputete , lidere partish , apo kryebashkiake , vetem me ndonje perjashtim te rralle….. …,mbase ka shpetuar ndonje !.
   PRANDAJ KINI MARRE ZEMER JU AKILET E ATHINES DHE TE BEOGRADIT , qe me siguri , iu pret nje e ardhme , si e para ardhesve tuaj !

   Reply to this comment
  • Orteku i Fekenit April 3, 09:08

   jo nuk gjeje lastik! Per 700 lek e coje femine ne kamp pushimi ne det ! Rroga minimale 4000 lek

   Reply to this comment
 5. info analitike April 2, 13:52

  Sa qesharake behen keta enveristet e shkrete qe e nisin shtruar e me pas shkojne ne ekstaze per kriminelin. Ore thuajani cope te rinjve, KRIMINEL ishte ore KRIMINEL qe vrau, torturoi e persekutoi shqiptaret, futi urrejtjen me te mallkuaren lufte kllasash e shkaterroi cdo ndenje njerezore tek njerezit duke i kthyer ne automa propagandistike qe perserisnin permendesh litanite enveriste. Se ku e ka vendosur perendimi Enve Hoxhen mjafton te hapni faqen me diktatoret e botes dhe ata qe kryen genocid ndaj bashkekombesve te tyre.

  Reply to this comment
  • arjani April 2, 16:24

   Ti mocalor qe ecen ne malore paske probleme te renda me veten.
   Se pari: Per 50 vjet u vrane ne burgje e kampe internimi afro 5500 vete apo jo? Dhe pse; se thyen ligjet e shtetit. Domethene ai shtet thoshte, po kalove keto shina une te vras e te fus ne burg. OK? Po te thoshte ama. Kishte dhe lufte klasash normal. Posot pse nuk ka lufte klasash? Sot te lene pa pune e pa perkrahje, te heqin nga puna pa asnje motivacion duke te bere presion dhe per buken e gojes. Po per mijerat e vrare pas viteve 90′ per gjakmarrje? Po per pronat sa jane vrare? Po ne det sa jane mbytur? Po ne vitin e zi 97′ sa u vrane? Sa kane qene viktima te vjedhjeve? Keta po ti mbledhesh bashke behen me shume se sa 10,000 vete.Tamam bilanc lufte.
   Se dyti; Sot nuk eshte bere asnje veper publike pas viteve 90 por jetohet akoma me veprat e bera para 90′. Sot 60% buxhetit te shtetit vidhet, kurse ne ate kohe te tera parate e buxhetit shkonin per investime ne dobi te popullates. Po ku ta dish ti qorr qe ne 45′ njerezit skishin as lopata e per pak dekada arritem ku arritem. Eshte tjeter gje qe ashtu si cdo qenie e gjalle dhe rendet shoqerore kane lindjen, rritjen, zhvillimin, staniacionin dhe vdekjen.
   Se treti: Qe te mos na cash shume koken llogarit nje gje. Perderisa nje pjese e madhe e njerezve thone. Ah te ishte ajo kohe qe hajdutet me bllok e pa bllok, me kollare e me cizme te futen ne burg, tregon qe ky sistem leshi qe po kalojme me tranzicion pa fund nuk eshte me i mire se sa ai qe kaluam. Perkundrazi. Po ku di ti more hu nga planifikimi i shtetit. Pas viteve 90′ vetem vjedhje ka e nuk ka planifikim e strategji. E qe ta marresh vesh ti kafshe atehere skishte kompjutera,kishte vetem lapsa e vone vone dolen makinat llogaritese. Dhe cdo gje behej perbukuri. Mos harro se ku ishim ne vitet 44 pas luftes e ku arritem. E di ti kafshe qe ne vertet kishim 99% te tokave nen uje te kullueshme e te vaditshme? Kurse sot lundrojne qytetet nen uje. Po me ke flet thuaj

   Reply to this comment
   • info analitike April 2, 18:45

    Shko ne Korene e Veriut qe te freskohen idete o “coban i malite”. Aty do te cmallesh me kumandarin. Meqe ke kaq nostalgji e nuk te pelqen liria transferohu tek Kim Jongu se do te ndihesh rehat e nuk do te derdellisesh marrezite e tua ne forumin e Dites. Ne te kundert ha pershesh me rilindje se aq mend paske.

    Reply to this comment
    • arjani April 2, 21:05

     Mendte mbaji per vete. E sa per dijeni une kam qene pjesëmarrës ne demostratat e studenteve. Dhe shume nga brezi im protestuam per nje jete me te mire, dhe jo per kete felliqesire tranzicion qe per 28 vjet kjo klase politike na e ka varur ne qafe. Por nuk u beashtu si ne enderronim. Demokracia keshtu si serviret sot eshte vec nje kocke qe politika ua hedh plebejve per tu zvarritur pas saj dhe behet tifozllik. Une kurre nuk cutem per te komentuar sepse me duket humbje kohe me nje nivel te tille. Se ca lidhje ka Kim jong se kuptoj. As ti vete nuk e kupton se ca thua po hajd mo.

     Reply to this comment
    • Orteku i Fekenit April 3, 13:10

     O Info!! Luftes se klasave vetem i dha emrin Hoxha se lufte kunder njeri tjetrit kemi bo gjithmon ! Me trego nje problem kombetar qe na bashkon e na bie ne nje mendje! Do dali dikush qe i jep te drejt Serbit Grekut ose Turkut Puna e Hoxhes ben muu kur i thon ,po ne po bejm hero Hajdarin e po shajm Skenderbeun Monumente ngrejm per B.Currin e A.Rustemin po edhe per A.Zogun nejse varja …

     Reply to this comment
     • info analitike April 3, 17:16

      Jo ore trim se sot nuk te vret kush si asokohe ne emer te luftes se kllasave. Mund te kesh ide e mendime e te mos biesh dakord por nuk duhet qe per kete te fusesh ne burg, te torturosh, internos e te vrasesh tjetrin. Ja ky eshte dallimi thelbesor dhe arsyeja pse kumandari ishte kriminel qe kreu genocid mbi popullin e vet.

 6. moçalor + terùn + redneck = jugor April 2, 13:58

  o moçalor o koleres se kuqe ai ka vra njerez o moçalor ai ka inastalu injoranc o moçalor ai ka dhunue e luftue kulturen o moçalor i jugut. na moret ne qafe ju moçalore e shkreta shqipni prej moçalorve

  Reply to this comment
  • Partizani April 2, 14:11

   Socializmin nuk e rrezoi populli por agjetura me tradhetaret e fshehur si Ramiz Alia,Sali Berisha,Fatos Nano,Gramoz Pashko etj
   Keto 28 vjet Shqiperia nuk krahasohet ne asnje fushe te jetes me socializmin pervec percarjes katastrofale te popullit,perdhosjes se historise,grabitjes se pasurive kombetare dhe shkaterrimit te tyre duke bere qe shqiptaret ye mos e shohin te ardhmen ne kete vend.
   Lavdi e perjeteshme burrit me te madh te kombit shqiptar Enver HOXHA?

   Reply to this comment
  • Kafsha Mark Ujk April 2, 18:05

   Ti injortant , qe je mocalori nga trute , je me idjoti shqipfoles , ne gjithe komentuesit e trullosur . Duke mos pasur tru , te debatosh , vetem vjelle. Vjell nga corba e prishur , qe vazhdon te usheqehesh ! Te flas keshtu , se idjote te shkalles tende nuk kuptojne gjuhe tjeter !

   Reply to this comment
 7. pepi April 2, 14:00

  bravo,i sakte dhe patriot,patjeter rinia duhet te njohe te kaluaren e vendit te vet;gjaku i derdhur per vendin do vleresuar ne perjetesi.respekte.

  Reply to this comment
 8. intelektuali April 2, 14:05

  ENVERI E MBYLLI DHE E RRETHOI ME TELA ME GJEMBA GJITHE SHQYPNINE DUKE E IZOLUAR NGA BOTA E JASHTEME TOTALISHT KETE PO U KERKON SOT TE RINJVE O SPIUNI I SIGURIMIT BARDHYL HAZIZAJ?

  Shume bukur ke renditur veprat e Enverit qe i darovisnin falas dashnoret e tij komuniste here pas here sa here qe i tekej t’i nderronte si “Mbreti Grate” qe nga Tito i Jugosllavise, tek Stalini dhe Hrushcovi i Rusise dhe me pas tek mao Ce Duni i Kines, bukur fort deri ketu,

  por:

  PSE NUK TE VJEN ZERI FARE PER TOLLONAT, BUNKERET DHE TUFEZIMET?

  Kur Enver mbeti vetem ne Dimrin e Vetmise se tij dhe kur shqyptaret po vdisnin nga uria e tejskashme dhe ishin bere si hije nate ne luften per mbijetese per nje kothere buke misri more mavri fanatike qe si qorr, si buf nate nuk shikon dot se:

  KOMUNIZMI COFI, U BE KAPUTT! NJEHERESH NE GJITHE BOTEN PA KTHIM PRAPA 27 VJET ME PARE KUR RA MURI I BERLINIT

  Nuk cuditet njeri me nje fanatik si ky dallkauku me kundergoditjet e tij imagjinare qe publikon gazeta DITA si ore gazmore, si relike e Hostenit hokatar te Partise se Punes qe nuk e gjen ne asnje shtet tjeter ish komunist, por ceshtja eshte me e thelle se shkrimi i ketij debili fanatik dhe pyetja shtrohet:

  PSE POLITIKA JONE KOMBETARE KA 27 VJET PAS RENIES SE MURIT TE BERLINIT ESHTE BERE SI “MESALLA ME DY FAQE”?

  Nga njera ane:

  Feston me buje datat e zeza te historise qe sollen MURTAJEN sovjetike ne Shqypni, qan dhe vajton si kukumjacke pylli per LANC-in kriminal te Enverit qe Gjykata e Hages e cilesoi si “Organizate Terroriste” per masakrimin e anglezeve ne Kanalin e Korfuzit me urdher nga Beogradi dhe Moska, dekoron xhelatet e Enverit me medalje trimerie dhe u shton pensionet e pleqerise si veterane dhe mbron me fanatizem Piramiden e Diktatorit ne mes te Tiranes,

  Nga ana tjeter:

  I lutet papushim Botes Antikomuniste dhe Demokratike per antarsim ne BE duke e kercenuar se ne rast te kundert do te bashkohet me Putinin dhe Rusine Bolshevike, vete Edi Rama e ka perseritur disa here kete kercenim tejet allogjik dhe absurd per nje shtet sovran qe po kerkon te clirohet nga zinxhirat e komunizmit stalinist per te ndertuar demokracine si te gjithe popujt e tjere.

  PSE KESHTU POLITIKA JONE KOMBETARE HESHT SI SKUTH DHE NUK DEKLARON QENDRIMIN E SAJ TE QARTE DHE TE SAKTE PA FINTE MASHTRIMI?

  Eshte pikerisht ky qendrim i Politikes sone Kombetare si sjellja e “Kurvave ne Bordello” qe prodhon papushim debila dhe dallkauke fanatike si ky enveristi i sotem Bardhyl Hazizaj,

  por:

  Qe edhe i jep guxim Pellumb Xhufit te tallet me viktimat e Genocidit Komunist ne Kampin e Perqendrimit te Tepelenes me nje CINIZEM te papare deri tani qe eshte nje veper penale ne baze te cilesimit qe i ka bere OKB-ja “Krimeve kunder Njerezimit” ku bejne pjese edhe “Krimet e Komunizmit”

  Sido qe te jete, mendoj se gazeta DITA nuk ben mire qe publikon shkrime te tilla idiote qe nuk i sjellin asgje te mire vendit tone ne syte e Botes duke ulur autoritetin e saj si nje gazete intelektuale me politike liberale.

  Reply to this comment
  • fteri April 2, 20:21

   Intelektuali, si njeri kritik e ka ndarë mendjen ti kundravihet legjendarit E.Hoxha ku thotë:

   “ENVERI E MBYLLI DHE E RRETHOI ME TELA ME GJEMBA GJITHE SHQYPNINE DUKE E IZOLUAR NGA BOTA E JASHTEME TOTALISHT KETE PO U KERKON SOT TE RINJVE O SPIUNI I SIGURIMIT BARDHYL HAZIZAJ?

   Kurse unë personalisht ,

   E falenderoi Bardhyl Hazirajn për vërtetësin e fakteve që shpalos ,dhe gajasem me paradoksin e qartë të urrejtëjes dhe falsifikimeve patologjik të intelektualit me shokë që shtrëmbrojnë të vërtetn historike të arritjeve të 45 vjet të zhvillimit të munizmit sa qindra vjet arritje të qeverive të borgjezisë të marra së bashku .

   Kënga e rapsodit Lezhian Ded Ndue Lazrit ,”Enver Hoxha e mprehu shpatën ,edhe njëher për situatën ! ” është aktuale ,mund të pikturohej fare mirë duke mbajtur në njërën dorë shpatën e diktaturës së proletariatit dhe në tjetrën “llampën e arsimit ” Perendimor ,dhe lindor ,kështu besoi se ti nuk do ta shkrueshe atë citatin e sipërpërmendur se Enveri i mbylli portat izoloi vendin me tela ,por në fakt ai izoloi lakuriqësinë e degjenerimt borgjez kapitalist !….

   Por edhe nga kultura kjo nuk është e vërtet sepse E.Hoxha jo vetëm kishte kulturë ,madej ai cilësohej si udhëheqësi me kulturë të gjërë midisë udhëheqësve të kohës tijë në botë,megjithse ishte nga vendi më i prapambetur në europë,ai spikaste dukshëm si udhëheqës më i kënduar i cilido partie komuniste të bllokut komunist.E.Hoxha fliste rrjedhshëm frëngjishten,italishten ,me gojë e shkrim,serbo-kroatisht ,rusisht,e anglisht,greqisht ,etj…

   E.Hoxha nihte letërsinë ,pëlqente mjaft Moljerin,Shekspirin,Gëten dhe Bajronin ,ishte admirues i Xhërom K Xheromit,ai nihte filozofinë e lashtë greko-Romake ,dhe Marksiste , dhe kulturën e lashtë të egjyptit ,veçanrisht kishte kulturë pedagogjike .

   Ai lexonte shtypin perendimor vazhdimisht ,gazetën LE MONDE dhe asaj INTERNACIONAL HEARD TRIBUNE .është shumë interesant ai ka marrë mundimin të lexojë kujtimet e shtetarve botrorë ,që ,nga më të shquarit ,si Çërçilli ,por edhe figurave më pak të njohura Harri Hopkinës ndihmës kryesor i Rustveltit etj,etj…
   …kështu ore Intelektual mavria ,

   E.Hoxha është njeri i jashtëzakonshëm .Ai ishte njeri me kulturë të madhe botrore jo më kot De Goli e admironte ashtu si Stalinin ,apo nuk të vjen zëri ,fillo tani duke sharë !

   Reply to this comment
 9. Plaku Xhuxhumaku April 2, 14:07

  Me keto palacolleqe qe shkruam ti o ish-sekretar partie mund te genjesh vetem ata qe nuk e kane jetuar ate kohe, se psh, tallonat per ushqimet baze nuk jane propagande, rradhat e qumshtit qysh ne dy te mengjezit per nje liter qumesht, nuk jane propagande, burgosjet per nje fjale goje nuk jane propagande. Po mire ka thene i vjetri genje, genje se dicla do te mbetet. Gjynaf per ata 20-25 vjecare qe ihane keto rrenat e tua,

  Reply to this comment
  • fteri April 2, 21:49

   o plaku xhuxho !

   …Tani qumështin e pin pa rradhë nga lopët e demokracisë ,që hanë mbeturia plastike ,dhe bari është infektua me drogë ,dhe ka mundësi edhe ti të jeshë droguar ose i tërbuar !

   Kurse të rijtë në atë kohë, as nuk e nihnin hashashin si emër ,kurse sot hashashin e thithin në grupe rrugve të hyrjeve të pallateve,kjo besoi nuk është rrena ,pa përmandur bukën që hamë sot ,gatuar me miell te skaduar të ngjyer me bojë të zezë .

   Kurse sot vriten (pushkatohen)katër qytetar të pa fajshëm dhe askush nuk prangoset ,kjo është provë .Edhe lufta e klasave sot është më e tmerrshme se dje ,po qe kundra partisë ,të jeshë i sigurtë se ngel pa punë, e pa buk. Vdes si qen rrugve.

   Si thonë kot në kapitalizëm ha njeriu ,njerinë !

   Reply to this comment
   • Plaku Xhuxhumaku April 2, 22:01

    fteri ti mundohu te behesh bashke me zagaret e tjere, nja 100 a 200 se me shume nuk beheni dot, po po u bete dote me shume formoni or Partine Komuniste dhe na sillni prape ate qumeshtin bio me pikatore, dhe te vraret neper burgje si atehere, e mban mend vete ti.

    Reply to this comment
   • ELIOT April 3, 02:20

    FTERI KUR SE KE JETUAR KAPITALIZMIN E VERTETE MOS HA MUT ..SI IDIOTE QE JE NE EUROPE KAPITALISTE SKA HAJDUTA SI BERISHA SI RAMA S I NANO SI BASHA PRANDAJ MOS FOL PERCART .NE FRANCEN KAPITALISE ME NJE RROGE BLEN AQ GJERA SA NUK I BLEJE ME BOLSHEVIKET PER GJITHE JETEN . .PRA NDAJ PERRALLAT TUAJA PREJ DEBILEJE TREGOJA FEMIJEVE
    TE TUJ HEJ PARTIZAN KOQJA …KUR TE MESOSH .. C ESHTE SOCIALIZMI DHE DIKTATURA KOMUNISTE NA SHKRUAJ .SE JE NJE ANALFABET QE ENVERI TE BERI SI NJE LOPE …

    Reply to this comment
    • fteri April 3, 18:39

     ELIOT =KASHALIOT !
     Në Francën kapitaliste , qënke ngopur me mut ,nuk paske nevojë rrogë ,kur një familje franceze të përbërë nga tre fëmijë për ndjekjen e shkollës shpenzon 48 % të ardhurave të familjes ,kur 60 % të studentve në universitete të francës ,largohen nga shkollat ,në pamundësi ekonomike ,për të vazhduar studimet ,kurse ti një rrëmbythje emigranti KASHALIOTI ,qënke trimëruar me rroga të majme ,sa blen aq gjëra sa nuk i blejnë bolshevikët për gjithë jetën !
     Kur në francë ka papunësi të madhe ,vetëm në Paris sillen 50 mijë të rijë pa punë ,brigjeve të senës tymosen me hashashi ! Sa taksa paguan zotrote ,që në kapitalizmin tuaj qënka parajsa !
     Politikën e shfrytëzimit francez nuk e kupton ti emigranti -Kashaljot ! ,ajo është politikë e thellë e shtypjes e diskreminimit ,e vrasjes ,e shfrytëzimit kafshëror që ju bënë ,është tipar i politikës së përgjithshme kapitaliste të borgjezisë Franceze ,kundër kësaj politike vazhdimisht jan zhvilluar protesta nga puntorët si ti ,por ti nuk i shikon ,nuk i dëgjon,nuk i kupton ,revoltat .

     Kapitalizmi është sistem i grabitjes ,ngrihet mbi shtyllat e shfrytëzimit njeriut,ka pabarazi të madhe,disa grumbullojnë pasuri të madhe në libreza dhe vila përrallore ,shumica varfërohet e shkatrrohet ,sa është kostoja e një dite në spitalet Franceze që duhet ti paguash ,është më i shtrejti në botë .

     Hë pra ore Kashaljot , ku do ti rregullosh sivjet dhëmbët e prishur ,me atë rrogën e “madhe “që paske në Francë,… apo në Shqipëri ..?….

     Reply to this comment
  • fteri April 2, 21:58

   o plaku xhuxho !

   …Tani qumështin e pin pa rradhë nga lopët e demokracisë ,që hanë mbeturia plastike ,dhe bari është infektua me drogë ,dhe ka mundësi edhe ti të jeshë droguar ose i tërbuar !

   Kurse të rijtë në atë kohë, as nuk e nihnin hashashin si emër ,kurse sot hashashin e thithin në grupe rrugve të hyrjeve të pallateve,kjo besoi nuk është rrena ,pa përmandur bukën që hamë sot ,gatuar me miell te skaduar të ngjyer me bojë të zezë .

   Kurse sot vriten (pushkatohen)katër qytetar të pa fajshëm dhe askush nuk prangoset ,kjo është provë .

   Edhe lufta e klasave sot është më e tmerrshme se dje ,po qe kundra partisë ,të jeshë i sigurtë se ngel pa punë, e pa buk. Vdes si qen rrugve.

   Si thonë kot në kapitalizëm ha njeriu ,njerinë !

   Reply to this comment
 10. pensionisti April 2, 14:08

  Jam plotesisht dakort me autorine shkrimit. Tani jam ne moshe 74 vjecare . Kam lindur ne vutin e pare te clirimit . E njoh shume mire jeten e Myzeqese ,sepse atje kam lindur. Eshte e vertet se te rinjeve nuk u thuhet e verteta e atij sistemi. Propoganda e sotme ,gjoja demokratike, them gjoja sepse kam pare edhe demokracine ne Amerike. Nuk u themi se Shqiperia jone deri ne vitin 1944 jetonte si ne mesjete. Ishte 95 % e popullsise analfabete. Nuk u thuhet se deri ne vitin 1944 populli shqiptar vdiste nga malarja dhe turbekulozi. NUk u thuhet se deri ne vitin 1944 ne shqiperi jo vtem shkollat e mesme ,por edhe ato 7 vjecare numuroheshin me gishta,kurse per shkolla te larta nuk u ishte degjuar as emri. Jashte shtetit shkonin vetem bijte e pasanikeve, jane ata qe ulurasin edhe sot kundra atij sistemi, Te rinjte duhet te dine se atij sistemi i doli detyra kryesore de dy fronte:
  E para: Shqiptari kishte bosh si barkun dhe trurin. Ndaj mbushja e trurit me die filloi qysh ne cetat partizane me kurset e analfabetizmit. Filoi tu mbushi barkun me buke sepse fshataret e malsive ngelen me thesin ne krahe oer te siguruar pak miser. U them te rinjeve te lexojne te madhin MIGJEN e aty do te gjejne se si ishte Shiperia e kohe se zogut. Sot te pasurit sidomos deputetet ulurasin aty ne parlament per kohen migjeniane….se populli vuan per kafshaten e bukes,por asnje nuk thote te ulim rrogat e majme. Te dhurojne nje apartament sepse kane nga 5-6 apartamente. Te rinjte nuk e dine se deri ne vitin 1944 shqiptaret nuk e njihnin traktorin, makinen apo trenin. Nuk dinin se c’ishte hidocentrali .termocenrali,kombinati apo uzina. Propoganda e sotme nuk jep pamje nga jeta e myzeqareve,malesoreve . Te shikojne te rinjte se myzeqeja kishte shtepi vetem me kallama e kashte… Se nuk e njihnin kepucen ,por opingat e lopes. Pra merninlekuren e lopes dhe benin opinga. NUk dinin se c’ishte kostumi…. PO ne vitin 1990 ,kue u pwrmbys socilizmi si ishte Shqiperia ? Sistemi socialist e la me 100 % te popullit te shkolluar. nga keta 60 % ishin me shkolle te mesme, 35 % me shkolle te larte 5% me shkolle 8 bjecare. Kudo ,ne c’do qytet kishte ndermarrje shteterore. U ngriten hidrocentrale,kombinate,shkolla te mesme edhe ne fshatra ,fakultete ne 4-5 qytete kryesore si dhe universiteti i Tirane. Akademia. Fronti i kultures pesoj rritje madheshtore.per te cilat po jap vetem nje shembull ; Vetem nje shtepi kulture ne fsaht kishte mezatarisht 3000 tituj librash artuistik,politik , profesional e per femije…. Le te japin propoganda e sotme ne ekranet televizive ,uzinat e kombinatet qe ishinne ate kohe. A vrau njerez ai sistem ? Po vrau ,ashtu si po vriten edhe sot. Nuk po vret shteti,por po vritemi me njeri tjerin,nesa shtetaret ferkojne duart sepse u intereson vetem vota.. E di qe ky koment eshte i cunguar seopse eshte koment,por shkrimi eshte i vertet. Te rinjeve nuk u tregohet e verteta. U bej thirrje te rinjeve qe ta njohin te verteten ,qofte ajo pozitive qe ze 90 % apo ate negative 10%. Ndaj Enveri do te vjje dita qe do te zeri vendin qe i takon. Te quash lider Sali berishen ,kete shkaterrues te vendit,kete mohues te historise, kete hajdut ,ku i biri eshte milardjer pa punuar nje dite, te quash lider nje kriminel qe per tu pasuruar i biri shfrytezonte edhe femijet e mitur e derisa i vrau ne shpethimine gerdecit,e te mohosh Enverin qe fitoj lutenper clirimine vendit,qe ndertoi sa esa uzina e kombinate ,shkolla e akademi,hidocenrale e hekurudha, po ,po na beri Europian,ky eshte turpi i ketij populli. Shiko opoziten perkrah ata qe dogjen e shkaterruan ,jane ata qe vodhen rrugen e kombit,jane ata qe vodhen floririn,jane keta qe thone mos zbatoni ligjin. Ja keta e shajne Enverin . Do me quani komunist,Enverist? Sa mire ! me beni nder. Jo se une jetova me luge floriri,por punova e jetova si njeri . Mes familljes e shoqerise….

  Reply to this comment
 11. PidhiISateme April 2, 14:09

  Kundergoditja e sat’eme mer sigurims muti.

  Reply to this comment
  • Shpellari i rrjedhur nga trute April 2, 19:41

   Te kesh qene sigurims , nuk perben as ndonje krim dhe as ndonje turp .Ne ate kohe ,mbrojtjes se atdheut i sherbente nje popull i tere , i madh e i vogel , pervec disa zagareve qe spiunonin per sherbimet e huaja .Te kesh qene dhe te jesh spiun e serbeve , ruseve e i grekeve , eshte jo vetem turp i madh , por edhe krim i rende , zotrote @P…Sateme , qe nuk paske tru te kuptosh as kaq pak gje !

   Reply to this comment
   • PidhiISateme April 2, 21:58

    Egzakt, po te ishe spiun i babait, vellait se lere pastaj i komshiut ishte nder e lavdi ne ate kohe te rrjedhur nga te gjitha anet e mundshme. Ik mor mut se edhe ti je me keq se ky zagar qe edhe zhgarravit e na çan loqet akoma. Kjo eshte si puna e eres se qelbur qe leshon kufoma e juve morrave te kuq qe ne Shqiperi nuk e varrosin dot.

    Reply to this comment
    • arjani April 3, 10:15

     Vertet ishte gje e keqe te ishe spiun ne ate kohe. Po aq e keqe dhe nedyre sa sot eshte te vrasesh babain apo vellain apo kusheririn per nje rrip toke, po aq e keqe sa te marresh dhe kusheriren apo nje vajze pa mbrojtje e ta trafikosh jashte shtetit Nese kjo eshte demokraci atehere ke te drejte robo. Por ta dish se demokracia eshte si nje kocke qe mbreti ua hedh plebejve e plebejte bejne tifozllik.

     Reply to this comment
 12. Xha Brahua April 2, 14:10

  Njerezit duhet te flasin realitetin ashtu si eshte: A kishte te mira ai sistem? …..Po qe kishte, sepse nuk kishte krime,te rinjte kishin menyra argetimi plot, u ndertuan uzina dhe fabrika, u rimekemb ekonomia edhe popullit Shqiptar iu ngrit krenaria, Shqiperia nuk ishte si eshte sot (e mbushur me kaos) kishte rregull edhe disipline pothuajse tek te gjithe………Po a kishte edhe te keqija?…….Edhe te keqija kishte plot, Fshatarit i qihej nena nga mengjesi ne darke te prodhonte grure dhe vete e griu “Babanacja”(buka e misrit), n.q.se ti nuk ngopeshe me buke apo se femijet ngeleshin pa darke nuk flisje dot se te “qinin nenen” te fusnin brenda servilat e sistemit per agjitacion e propagande, shifrat i fshihnin te korruptuarit (ata si sot Berisha&co) pseudokomuniste, gjoja sikur populli e kishte barkun plot sepse nuk dilnin ndonjehere ne oren 4 te mengjesit per qumesht nga qe atyre ua çonin ne shtepi servilat. Te blije nje frigorifer ishte lluks,po edhe lavatrice, te spostoheshe per te vajtur nga fshati ne qytet duhet te dilnin ne 6 te mengjesit per te kapur urbanin por edhe po te dilje nuk ishte e thene qe do te hipje…..alternativa? Ne maje te ndonje Saurreli apo Zisi ne janar ne -2 apo -5 , e plot te tjera. Kjo nuk do te thote qe keta qe jane sot ne pushtet jane me te mire, perkundrazi jane me per t’u qire pragun sepse i kane xhepat plot duke vjedhur dhe duke te te bere per budalla. Demokraci eshte ajo si ne vendet nordike ku kryeministri shkon ne pune me biçiklete apo me metroploitane pret bileten si gjithe te tjeret madje edhe nuk e njohin se kush eshte.

  Reply to this comment
 13. Partizani April 2, 14:10

  Socializmin nuk e rrezoi populli por agjetura me tradhetaret e fshehur si Ramiz Alia,Sali Berisha,Fatos Nano,Gramoz Pashko etj
  Keto 28 vjet Shqiperia nuk krahasohet ne asnje fushe te jetes me socializmin pervec percarjes katastrofale te popullit,perdhosjes se historise,grabitjes se pasurive kombetare dhe shkaterrimit te tyre duke bere qe shqiptaret ye mos e shohin te ardhmen ne kete vend.
  Lavdi e perjeteshme burrit me te madh te kombit shqiptar Enver HOXHA?

  Reply to this comment
 14. fteri April 2, 14:11

  Skifteri
  Kur kujtoi ngjarjet e çuditshme te rrezimit te shtatores se njeriut me te madhe ne histori te shqiptarve të komandantit ,organizatorit ,udheheqesit ,e frymezuesit te nje populli liridashes ,me nje ushtri vullnetare te dale nga populli ,me të madhen për nga numri me mbi 70 mije juftetar e pa pare asnjeher në histori te luftrave të kombit shqipëtar .

  PPSH-së me Enver Hoxhën në krye ,ÇLIROI VENDIN ME BURRERI e ME HEROIZEM duke shkruar faqe te lavdishme te perjetshme ne histori te shqipëtarve ,por dhe te shteteve aleate fituese te luftes,kunder nazi- fashizmit në L2 Botrore .

  NJERIU qe themeloi shqipërine e re,i rrëzuan monomentin ,figurë e GJENRALIZMIT shqipëtar , TE KETIJE NJERIU TE MADHE ,dhe me 20 shkurt DISA KOPUK,KAÇAK,HAJDUT,MATRAPAZ,TRAFIKANT , rrezuan shtatoren te ndjekur nga turma amorfe ,dhe me ndihmen e disa sherbimeve sekrete i vuri litarin ne fyte dhe hodhi monumentin e E.Hoxhës me armiqësinë më të madhe e të pa drejtë në histori të kombit.

  Me ket raste erdhi ne fuqi “demokratoshkërdhatësia ”kjo i vuri litarin ne fyte gjithe shqipëtarve.

  u vodhi gjithe pasurine,i vrau pa meshirë,krijoi prokurori dhe gjykatat , të ashtuquajtur “drejtësi ” një organizatë mafioze më të zezë e kriminale ne 100vjet shtet shqipëtar.

  Mbas 90 -tës , erdhi në fuqi nje klase politike vetem per tu pasuruar per vete,qëllimisht asgjesoi prona e pasuri të shqipëtarve ,ngatrroi shqiptaret nëpër gjyqe pa fund ,varferoi popullin deri ne prage urie dhe vdekje .

  Sot shume njerez jetoin duke mbledhur kanaçe ne kosha mbeturinash,pa minimum jetese . Kjo gjendje mjerane eshte rezultat i vetem i kësaj klase te re politike që ka vjedhur dhe grumbulluar gjithe pasurine kombetare për vete .

  Litarin ne fyte sot e ka populli,kjo sot nuk është “demokraci “,por ëshë ështe nje dhunë e re gjakatare që popullit po i pi gjakun ,është nje diktature e re e rrezikshme .E ardhmja i përket komunizmit !

  Enver Hoxha kurrë s’ vdes !…

  Fryma e legjendarit Enver Hoxha
  -rron mes nesh ,
  -rron me vepra që la ,
  -rron me gjak të partizanve heroik ,
  -në çdo vatër e në çdo prak shtëpie që dhanë kontribut e çliruan shqipërinë që kemi sot ,
  – Enver Hoxha ,ishte burr i patundur printe në ball të çdo shtërngate…,
  -betimi tijë për shqipërinë ishte si gjëmim topi !
  -gjithmonë -mëndje ndritur ,gjuhëzjarrët ,ai e ngriti shqipërinë përmbi popujt e botës .

  – gjithë supërfuqitë që ju kundravunë ai se uli kurrë kokën .
  Ai brojti me zajrr para gjithë globit ,shqipërinë e dashur ,ai kishte “zemërluani “,jo njeriu !

  Ai ishte atdhetar i flakët , se tradhtoi kurrë interesin e vatanit e mbrojti paprekëshmërinë e shqipërisë në çdo cep.

  Sa jetoi ,ai jetoi me nder,jo si këto faqe zinjë të sotëm që shqipërinë e shitën te të huajt ,sot e kthyen për skrapë .
  Ai kurrë nuk do të vdesë ,gjithmon në mes nesh do të mbesë si Skëndërbeu ,Ismail Qemai dhe i treti i vërteti çlirimtari i atdheut ,legjendari -Enver Hoxha komandat me ushtrinë moderne më të madhe në histori kombit..

  Reply to this comment
 15. befana April 2, 14:23

  Mbeshtes realitetin e atyre viteve te lavdishme ku brezi yne punoi me vetmohim e deshire per ndertimin e vendit,dhe kete e di gjith bota,e pranojne dhe armiqte e vendit.
  Nje gje ke harruar pa thene ,qe cdo gje ish gratis shkolla,mjeksia,nuk e njihnim drogen dhe prostitucionin,hajdutit i tregohej vendi duke u ndeshkuar.etj.(u elektrifikua pjesa e korfuzit qe sheh nga ne ,vetem per te na treguar qe edhe ata ishin elektrifikuar)pasi elektrifikimi peefundoi 100/100 qe ne vitin 1971.ne te gjithe Shqiperine.
  Flota detare kish 6transoqeanik etj
  Kur i permend te gjitha ato arritje te vjen per te qare se ku u katandisem,pa pik dinjiteti.
  Nqs ka zot ,shkaterruesit e te mirave materiale do mbajne mbi koke tere shkaterimet vjedhjet duke nisur nga femijet,nipat etj.
  As lufta nuk do sillte nje shkaterim te tille.

  Reply to this comment
 16. Plaku Xhuxhumaku April 2, 14:28

  Thirrje te gjithe zagareve te mbetur Enveriste qe mblidhen ketu si mizat pas mutit. Perse nuk bashkoheni dhe te riformoni partine komuniste dhe ta merrni pushtetin e ta beni Shqiperin bahce me lule, si ne kohen e qoftelargut Enver? He mo c’ju pengon? Apo ju kane rrene dhembet e gojes tashti dhe e shumta qe mund te beni eshte ndonje gojore pa dhimbje. Ju qifte qeni rrobt, ju qifte.

  Reply to this comment
  • BLACK SWAN April 2, 15:35

   ahahahahhahahaaahhaahaaha Plaku Xhuxhumaku

   nuk eshte se nuk kane dhembe ne goje , kane prostaten ne goje, prandaj jane ketu si mizat ne ….

   kam nje vrejtje per kte mutin ,ops shokun qe shkruan,
   ka mundesi te kthehet ne profil, jo qe te behet me shume i besueshem, se ne kohen e xhaxhit Endhjer, me kaq bark te madh do ishte deklaruar sabotator i grurit te partise 😛

   Reply to this comment
   • Plaku Xhuxhumaku April 2, 16:03

    Ne kohe te Enver Bythos ky Bardhyli ka qene si kunj shkrepse se ia hante tallonin vjehra, mbas 1990 filloi te haje shume paçe dhe tani ngado qe vete merr nje bark me mut me vehte.

    Reply to this comment
 17. perkthyesi April 2, 14:34

  Mendoj se atakohet shume ai regjim per faktin e thjeshte qe te mbuloje perversitetin dhe bizantinizmin e udheheqjes se sotme, e cila eshte krejtesisht anadollake, pa ekuiliber politik dhe mendor, e zhytur teresisht ne abuzivizem dhe pa asnje aftesi drejtuese! Cdo koment tjeter, do ishte i tepert! Ky eshte realiteti, sigurisht i dhimbshem! Pershendes artikullshkruesin!

  Reply to this comment
 18. fteri April 2, 14:36

  Ja kushtoi “djallit ” tim me nofkën “intelektuali ” që ka vlera se përktheu 75 veprat e legjendarit E.Hoxha në gjuhë të huajë ,dhe nuk pushonë llapën duke shpifur !…

  Hë pra o’ ithtar e falsifikator i historisë së kapitalizmit kalbur xhakatar , ja kush është kjo figurë madhore !…dhe mbylle sqepin !.

  Për Enver Hoxhën ja si i këndon populli.

  O’ dielli i shqipërisë së re ,
  popullin shum e deshe ,
  armiqve kockën ua trete ,
  linde burr’ e vigan mbete ,
  udhëheqës për jet’ të jetve.
  (Dukat-Vlorë)

  Tradhëti e gjëmë e madhe kombëtare :
  Kur kujtoi ngjarjet e çuditshme te rrezimit te shtatores se njeriut me te madhe ne histori te shqipëtarve të komandantit ,organizatorit ,udheheqesit ,e frymezuesit te nje populli liridashes ,me nje ushtri vullnetare te dale nga populli ,me të madhen për nga numri me mbi 70 mije juftetar e pa pare asnjeher në histori te luftrave të kombit shqipëtar .

  PPSH-së me Enver Hoxhën në krye ,ÇLIROI VENDIN ME BURRERI e ME HEROIZEM duke shkruar faqe te lavdishme te perjetshme ne histori te shqipëtarve ,por dhe te shteteve aleate fituese te luftes,kunder nazi- fashizmit në L2 Botrore .

  NJERIU qe themeloi shqipërine e re,i rrëzuan monomentin ,figurë e GJENRALIZMIT shqipëtar , TE KETIJE NJERIU TE MADHE ,dhe me 20 shkurt DISA KOPUK,KAÇAK,HAJDUT,MATRAPAZ,TRAFIKANT , rrezuan shtatoren te ndjekur nga turma amorfe ,dhe me ndihmen e disa sherbimeve sekrete i vuri litarin ne fyte dhe hodhi monumentin e E.Hoxhës me armiqësinë më të madhe e të pa drejtë në histori të kombit.

  Me ket raste erdhi ne fuqi “demokratoshkërdhatësia ”kjo i vuri litarin ne fyte gjithe shqipëtarve.

  u vodhi gjithe pasurine,i vrau pa meshirë,krijoi prokurori dhe gjykatat , të ashtuquajtur “drejtësi ” një organizatë mafioze më të zezë e kriminale ne 100vjet shtet shqipëtar.

  Mbas 90 -tës , erdhi në fuqi nje klase politike vetem per tu pasuruar per vete,qëllimisht asgjesoi prona e pasuri të shqipëtarve ,ngatrroi shqiptaret nëpër gjyqe pa fund ,varferoi popullin deri ne prage urie dhe vdekje .

  Sot shume njerez jetoin duke mbledhur kanaçe ne kosha mbeturinash,pa minimum jetese . Kjo gjendje mjerane eshte rezultat i vetem i kësaj klase te re politike që ka vjedhur dhe grumbulluar gjithe pasurine kombetare për vete .

  Litarin ne fyte sot e ka populli,kjo sot nuk është “demokraci “,por ëshë ështe nje dhunë e re gjakatare që popullit po i pi gjakun ,është nje diktature e re e rrezikshme .E ardhmja i përket komunizmit !

  Enver Hoxha kurrë s’ vdes !…

  Fryma e legjendarit Enver Hoxha
  -rron mes nesh ,
  -rron me vepra që la ,
  -rron me gjak të partizanve heroik ,
  -në çdo vatër e në çdo prak shtëpie që dhanë kontribut e çliruan shqipërinë që kemi sot ,
  – Enver Hoxha ,ishte burr i patundur printe në ball të çdo shtërngate…,
  -betimi tijë për shqipërinë ishte si gjëmim topi !
  -gjithmonë -mëndje ndritur ,gjuhëzjarrët ,ai e ngriti shqipërinë përmbi popujt e botës .

  – gjithë supërfuqitë që ju kundravunë ai se uli kurrë kokën .
  Ai brojti me zajrr para gjithë globit ,shqipërinë e dashur ,ai kishte “zemërluani “,jo njeriu !

  Ai ishte atdhetar i flakët , se tradhtoi kurrë interesin e vatanit e mbrojti paprekëshmërinë e shqipërisë në çdo cep.

  Sa jetoi ,ai jetoi me nder,jo si këto faqe zinjë të sotëm që shqipërinë e shitën te të huajt ,sot e kthyen për skrapë .
  Ai kurrë nuk do të vdesë ,gjithmon në mes nesh do të mbesë si Skëndërbeu ,Ismail Qemai dhe i treti i vërteti çlirimtari i atdheut ,legjendari -Enver Hoxha komandat me ushtrinë moderne më të madhe në histori kombit..

  Reply to this comment
 19. katarakti April 2, 14:57

  Ato qe shkruan autori jane mese te verteta. Shqiperia me 1945 ishte 300 vjet prapa Europes. Me 1985 ishte 50 vjet prapa. Pra u bene ndryshime epokale. Kjo eshte njera ane e medaljes. Ana tjeter eshte se e gjithe ajo pune, i gjithe ai transformim u be me kamzhik. Por a mund te behej ndryshe?! Zakonisht diktaturat dhe diktatoret bejne pune te tilla per te justifikuar qenien e tyre ne pushtet. Hitleri ishte po ashtu nje diktator i pashoq. Por per 5 vjet ai e nxorri Gjermanine nga kriza qe e kishte kaplluar. Dhe per 20 vjet e ktheu ne superfuqi. Putini dhe Erdogani, pa folur ketu per diktatoret e Kines, i kane perparuar dukshem vendet e tyre. Mos harroni piramidat e Egjiptit. Vepra madheshtore. por te ngritura mbi gjakun dhe vuajtjet e miliona sklleverve. Por krahasimi nuk eshte i goditur. Piramidat sherbyen edhe si varre te faraoneve, ndersa Hitleri, Enveri etj ngriten vendet e tyre. Megjithate mund te thuhet se Enveri, megjithese i ndrroi faqen vendit, shqiptaret i la te varfer. Nje meter stof kushtonte 2000 leke te vjetra. sa nje e treta e nje rroge mesatare. Dyqanet ishin bosh. Per nje liter qumesht duhej te ngiheshe ne 3 te nates. Pa folur ketu per shkeljen totale te te drejtave te njeriut. Per nje fjale goje iknje per lesh. Merrnje me qafe edhe familjen tende. Neper disa kooperative dita e punes paguhej vetem 30 leke te vjetra! Aq me e veshtire u be jeta per fshataret edhe pas ndalimit te oborrit personal. Shteti mbante nen vrojtim kedo. Sidomos intelektualet. Ne fund te regjimit, kur nuk i kishte mbetur me armik per ta asgjesuar, Enver Hoxha filloi vrasjen e shokeve te vet, duke u kthyer ne nje lloj Makbethi. Pra ajo kohe ka te mirat dhe te keqijat e veta. eshte bardhe e zi. personalisht nuk u jap kurre te drejte atyre qe duan te na e paraqesin regjimin diktatorial si fushe me lule, por edhe atyre qe mohojne gjithçk dhe e paraqesin ate kohe si bloze te zeze. E keqja me e madhe per mua eshte se regjimi qe e pasoi, keto 27 vjet demon-kraci, nuk dallohen per asgje te mire. Veçse per kthimin e Shqiperise ne nje toke te djegur ose ne nje shprehje gjeografike. Prandaj edhe shqiptaret vazhdojne te marrin “arratine” ne Perendim. Ne asnje vend te botes nuk eshte larguar 1/3 e popullisise siç ngjau ne Shqiperi. Dhe u largua pjesa me vitale. Per me shume ne bote sot emri shqiptar eshte bere sinonim i kriminelit. Si popull kemi deshtuar totalisht si ne ndertimin e socializmit ashtu edhe te demokracise.

  Reply to this comment
 20. Badriu April 2, 15:03

  O Bardhyl, e ke mire, e mosu druaj nga pasardhesit e kolaboracionisteve dhe tradhetareve te te gjitha kohrave. Te lumte!

  Reply to this comment
 21. shQIna prej Kosove April 2, 15:20

  ‘Autori’ i shkrimit kAmunist analfabet si shoku Pilo Peristeri qe nga komunizmi nuk di nga pjerdh gomari e deskrititon vetvehten kur perdor togfjaleshin ‘Regjim komunist’ pa zberthyer me pare fjalet ‘regjim’ e pastaj ‘komunist’ qe skane te bejne fare me njera tjetren !
  ‘Kamentuesit’ e peshtire alabake e hajdare si ‘intelektuali’ pordhes,’plaku xhuxhumaku’ fendes e ‘ifoanalitike’ ianalfabet para se te nxjerin bajga nga goja le te ‘zgjidhin’ nje ekuacion fare te thjeshte:

  SI KA MUNDESI QE NIPI I ENVER HOXHES DIKTATORIT QE UDHEHOQI NJE POPULL NE LUFTE E PUNE 50 VJET ME EMERIN ERMAL KALBET NE BURG,DHE NIPI I HYSNI KAPOS DHE SHOQES VITO DHE DJALI I SIGURIMSIT MEDI BUSHATI BASHKE ME DJEMTE E TJERE TE NOMEKLATURES SE MIHAL BISHES E DOKTORIT TE BLLOKUT SALI BERISHES 28 VJET JANE NE PUSHTET E U SHKERDHEJNE NENAT MOTRAT FEMIJET VAJZAT ‘INTELEKTUALVE’ E ‘PLAKUT XHUXHUMAKU’!??????

  Reply to this comment
 22. Po kujt ja thua April 2, 15:20

  Po këto 28 vite demokraci, çfarë vepre publike është ndërtuar?

  Nje top i madh muti me Like Floririn e me Berishen ne krye

  Reply to this comment
 23. Intelektuali April 2, 15:33

  Ha,ha, u fute xixat disa veteve, por po ti mbledhesh bashke nuk behen me shume se dhjete veta. Ne fakt shifrat jane te sakta. Berisha me zagaret e tij e shkateruan gjithe ate pasuri duke hedhur parudhen shqiptaret do te ngrejne kembet perpjete ndersa bota do ti ushqeje!!! Fatkeqsine e Shqiperise e keni akoma aty dhe vazhdon te trazoje ujrat si kete here ne Kukes.

  Reply to this comment
 24. Ylli April 2, 15:45

  Pikerisht o 80 lekshi Hazizaj ti je shembulli me i qarte sesi ishte ai rregjim.Ti dhe shume te there 80 leksha ,fuksa ,kaleca ,kryetar fronti ,te plotfuqishem ,polica ,sigurimsa ,vullnetare te Enverit ,drejtues qesharake dhe kllon rinie ,sekretare idiot dhe injorante partie ,hafije ,spiun shokesh e miqsh ,denoncues bashkeluftetaresh e vrases te shokeve te armeve nuk mund ta duroni kete kohe dhe kete sistem.
  Arsyeja eshte se nuk ju pjerdh njeri dhe nuk ju ka frike njeri.Ate frike te imponuar dhe te perqafuar me dashuri injoranti dhe skllavi nga ju ,skllever pa ndergjegje dhe paarsyetim te perbindeshit Enver ,donit dhe bete krime tja impononit popullit shqiptar 45 vjet.
  Kur ra rregjimi ,u tmerruat qe frika nuk bente pune dhe ju u gjendet lakuriq pa asnje ndjenje .Ashtu si qente zagare te sterilizuar nga Lali Eri vini verdalle duke lehur ndonjehere per Enverin.
  Enveri ka coooofffuuuur o Hazizaj ,zgjohu jo per te rradha qumeshtit ,qe te vendosesh gur me leter ne oren 4 te mengjesit ,por per te bindur veten se cdo individ qe kapet pas cfaredo idhulli eshte nje qenie boooosh ,komplet bosh.
  Keta lloj robsh gjeti Enveri dhe i ktheu ne makineri vrasese ne sherbim te rregjimit te tij.
  Kur degjoj Enveristet qe flasin per Gerdec e 21 Janar ,me peshtirosen dhe me vjen per te vjelle nga pafytyresia monstruale e tyre.
  Adhuruesit e Enver Hoxhes e Kryevrasesit gjakftohte te Anetareve te Komitetit te Pare te PKSH ,te anetareve ye Byrose Politike ,te komandanteve e gjeneraleve te Ushtrise Popullore ,te drejtuesve te Sigurimit te Shtetit e plot miqve e shokeve u vjen keq per viktimat e 21 Janarit dhe Gerdecit ?????
  O Hazizaj kooperativist ,hajdut shites komunist…..komunizmi ishte turpi i ketij vendi.

  Reply to this comment
 25. intelektuali April 2, 15:59

  KOMUNIZMI STALINIST I ENVERIT ESHTE NJE DINOSAUR PREHISTORIK QE NUK KTHEHET ME

  Shikoni cfare qyfyresh tregojne kafshet enveriste: “Ramizi me Nexhmijen e kane fajin qe cofi KAPUTT komunizmi ne Bote”

  PO PSE EMIGROJNE SI TE PAPARE SHQYPTARET NE PERENDIM TEK KAPITALIZMI, PSE NUK SHKOJNE NE KORENE E VERIUT APO TEK PUTINI NE RUSI?

  Pse shqyptaret ne vitin 90 nuk mbushen ambasadat komuniste, por u futen tek ambasada Gjermano Perendimore?

  Pse Enveri nuk i besonte nje mjeku komunist, por e porosiste ne Francen Kapitaliste qe e paguante si frengu pulen?

  Kur eksportet e Enverit ishin kaq famoze ku shkuan miliarda dollarot qe fitonte shteti nga ky eksport per afro 50 vjet me radhe?

  sepse:

  Ne vitin 89-90 Ylli Bufi deklaroi qe Shteti Komunist nuk kishte asnje kacidhe, ku shkuan te ardhurat e prodhimit 50 vjecar shqyptar?

  Kesaj pyetje duhet t’i pergjigjen komunistet e Enverit, pastaj le te flasin llogje kavaje sa te duan ne gazeten DITA per te mirat e komunizmit enverist si Dinosaure Prehistorike te Partise se Punes

  Reply to this comment
  • fteri April 2, 17:33

   Intelektual ! Po edhe kancerin kapitalist mos u mundo ta na e shesësh si vlerë,nuk jemi shtëpia e foshënjes !

   Reply to this comment
 26. shqip April 2, 16:03

  Kush eshte musulman, ose me frymen e futjes se shqiperise ne sferen e botes se islamit , te mos goxoi, te flase per kulture, europianizem, te drejta te njeriut, ose anti enverizem (antikomunizem). Per 25 vjecaret e me gjere; te pa imformuar ose te pa “sqaruarit” , mjafton t’u thuhet : Ju kujtoni, se enveri dhe sistemi i kaluar, shahen me te drejte ? Po shikoni sa shajne, krahet dhe individet politik sot, njeri tjetrin dhe sidomos, per ngjarje …katerciperisht kriminale . A ka njeri, qe te pranoj, ose te penalizohet si kriminel, ose keqberes, nga keta te cituar me siper ?? Perkundrazi deklarohen, njerezit me te denje te….popullit . Ne pati njerez, qe dolen kunder atij sistemi, ishin per keto arsye .
  1- kapitalizmi; duke fute elementin e mbrojtes sociale (mare nga komunizmi), ne sistemin kushtetues dhe duke pase avantazhe historike, ne shkence e ekonomi, mbolli tek disa nga ne, ish qytetaret e atij sistemi, idene se; 2-Fale dhe edukates kristiane, te perendimit, per qendrimin e njeriut per njeriun; 3-Trendit te fenomeneve, (duhet kohe ne permbysjen, e trendeve) ku kapitalizmi per momentin ishte ne avantazh dhe
  3-Ne emer te komunizmit, elementet keqberes, po denonin njerez te pa fajshem (me skemen e luftes se klasave) dhe qe ky moment, ku donim te denonim teorine ( ne fakt shume te drejte te luftes se klasave ne ideologji e kulture) qe mbushi burgjet me njerez te devotshem dhe po per kete moment, por me demagogjine me te ndyre, ne senc te kundert, intrigantet, hipokritet, simulantet dhe spiunet e djeshem, ferkojne duarte sot dhe “vjellin” vrer kundner komunizmit, duke u “identifikuar” si europianist te kulluar (ndonse ne shume raste, jane islamike nga me radikalet, ne vend te atyre, qe ishin dhe jane me te vertete, per nje Shqiperi europiane, ose sociale, ose …..perndryshe rikthim, ne sistemin me human, qe ka zbuluar menja njerezore, ate socialist marxist, ku cdo njeri eshte bashke pronar, ne shtetin e tij dhe jo skllav, ne duarte e nje grushti ish pronaresh, hajdutesh, usurpuesish pronash e pasurish, vrasesish e delinquentesh te cdo kallepi .
  Thjesht; sa per sqarim, te asaj kategorie njerezish te ndershem, ose te pa informuar, per kete realitet, mese… REAL, ne keto dite, gjithe genjeshtra dhe krime nga me te pa zakontat .

  Reply to this comment
 27. Intelektuali April 2, 16:07

  ENVERIST,

  eshte titull nderi sot, kur sheh Saliun dhe te tijet, ta djegin dhe shkaterrojne kete vend.
  Me 1944, 95% e popullsise analfabete. Kete mori Enveri si trashegimi. Se cfare beri, e dine shqiptaret, ndaj nuk e mohojne dot.
  Jepi Enverit, ate qe i takon Enverit, nderin dhe respektin qe meriton.

  Reply to this comment
  • intelektuali April 2, 16:58

   Te kam thene me pare, ti je rrugaci Ilir Hoxha qe kerkon me imitime idiotesh te turbullosh ujrat,

   por:

   Ik o Mavri, pjelle e Enver Pederastit, shko dhe kujdesohu me cunin qe Taulant Balla ta rasi ne burg dhe ta morri ne qafe se po iken per dhjam qeni duke ngritur sapunin dhe se enveristet ne gazeten DITA kane vene kujen qe hafijet e Bushatllinjeve dhe te Kapove po gezojne jeten bashke me intelektualin e perndjekur dhe te burgosur nga Enveri

   Te kam thene edhe me pare:

   SHKO DHE PUTHI BYTHEN ENVERISTE EDI RAMES SE MOS E MALLENGJEN ME KOMUNIZMIN STALINIST TE BABAIT TEND, SIC PO MALLENGJEHEN FANATIKET E ENVERIT NE GAZETEN DITA

   dhe:

   Lere Saliun se eshte pjella e Enverit tend dhe kuader i Larte i Partise se Punes,

   APO E KE HARRUAR KUR VARKONTE ME VELLAIN TEND, SOKOLIN NE DRILLON?

   Reply to this comment
   • Intelektuali April 2, 17:14

    Ha,ha,ha. Temperatura eshte rritur. Te kujtohet adashi im kur luanim bashke ne burg: hapa dollapa kush eshte mbrapa ptu ptu ptu nuk e quj? Qetsohu se te ben keq per shendetin dhe vrerin qe ke perbrenda perdore me karar, sepse ndonje dite do te ngresh patkojte nga dielli.

    Reply to this comment
 28. vjola April 2, 16:16

  Te lumte . Realiteti eshte Realitet . Duhet te dali nje burre a grua qote qe te mendoje dhe ta doje kete vend sa ce deshi Enveri qe i futi te gjithe ne pune .

  Reply to this comment
 29. shabani April 2, 16:18

  Mire o evlat gjithe ato arritje nuk I prishen pjellat e pushtetit komunist punen gjysem shekullore te popullit te vuajtur e prishen vete komunistet nga shpirtligesia se humben pushtetin

  Reply to this comment
 30. mirel April 2, 16:43

  E verteta e vertete sado qe tju dhembin syte shkaterruesve te Shqiperise.
  Komunizmi i Enver Hoxhes e nxorri Shqiperine nga humnera mesjetare qe nuk dihej do behej shtet apo copa krahinore midis Serbise dhe Greqise.
  I dha Statusin e Kombit dhe te shtetit ne arenen nderkombetare, dhe e nxorri nga injorancia e thelle e analfabetizmit, qe me hile zoti Claus e pohon, por se si u zhduk per pak vite nga Enver Hoxha e mohon.
  Arriti beri nje Universitet te shkelqyer dhe me studente qe mesuan shkencat ne nivelet me te larta ne shkollat ruse, atje ku linden Mendelejev,Glinka, Frish e Timoriev. Mesuan klasiket e letersise qe i paraprine revolucioneve franceze dhe angleze. Mesuan gjithcka qe ishte esenca e memdimit perparimtar dhe liberal te kohes.
  Ideologjia komuniste ishte sigurisht frenuese per mendimin liberal te kapitalizmit dhe pasurimit. Por deri ketu nuk i beri ndonje dem Shqiperise, perkundrazi ja garantoi qe gjithe burimet njerezore dhe natyrire te viheshin ne sherbim te mireqenues se popullit dhe te ndertimit te shtetit.
  Prandaj te besh cinikun dhe krahasimin me Gjermanine dhe Shqiperine e pasluftes eshte pak a shume si te perqeshesh historine nga ke ardhur dhe te pranosh qe nuk te drejte te shkosh larg, as ne Gjermani, dhe as kurre te mos behedh qytetar i denje i saj.
  Shqiperia e Enver Hoxhes provoi se populli shqiptar e perqafoi cdo mundesi per edukim dhe perparim me etje te madhe.
  Prandaj dhe sot, ne cdo familje shqiptare qe te shkosh gjeja e pare qe kerkojne shqiptaret per femijet e tyre eshte shkollimi.
  Vetem demokracia e banditeve mohojne cdo gje qe la komunizmi.
  Pse? Sepse me keto teori antikomuniste shkuan dhe vodhen gjithe ndermarjet shterore, i privatizuan drejtore e shofere sikur jua kish lene babai, dhe punetoret qe punuan ne to tere jeten nuk moren dot asnje tulle.
  Shaj komunizmin e vidh. Ashtu vajti kjo pune. E tani jemi perballe Kastratit, qenga shofer i ndermarjes shterore te Transportit u be pronar. I privatizoi 10 skodat e ndermarjes, dhe me vone tere ndermarjen.
  Si keshtu? Apo kur je hajdut thone eshte i shkathet.
  Tani kete Kastrat e kemi pronar te Rruges Kombetare!? Vazhdon grabitja masive e viteve 90. Prona, toka..privatizime per interesa te njerit apo tjetrit, dhe popullit ja mbajne doren ne xhep dhe gishtin ne b.
  Faktet e komunizmit jane fakte dhe nuk i mohon dot.
  Sado pakenaqesi te kesh ndryshimi i Shqiperise se luftes me Shqiperine qe ka Enver Hoxha eshte i madh. Dhe ndryshimi i Shqiperise se sotme me ate te Enver Hoxhes eshte i madh.
  As qe nuk krahasohet shteti plere qe jemi sot me shtetin e xhaxhit.
  E haje te semes per vjedhjen me te vogel
  Dhe shkoje per krimbat nese cenoje Pavaresine dhe interesat e Shqiperise.
  Sot e shesin detin dhe token per varreza greke pa pije problemi.
  Prr interesa strategjike thone. Dakort, por jo te Shqiperise
  Sot mund te mos heshtesh per pakenaqesine ndaj komunizmit.
  Ka familje qe kane vuajtur. Por njelloj si te tjeret.
  Komunizmin nuk mund ta denosh si deshtim te Enver Hoxhes. Por mund ta gjykosh si mohim qe ju be Shqiperise nga nderkombetaret sepse akoma nuk e konceptuan se si kjo cope province e harruar ne nje skute te pashkelur te Evropes nuk ju dha dhurate as Greqise e as Serbise. Interesat greke luajten shume kunder Shqiperise. Per te marre ate qe filkuan te marrin nga Ramuti.
  Enver Hoxha beri politika aktive me ruset, kinezet, aq sa pati mundesi te bashkepunonte dhe te mos bente pazar territorin e Shqiperise.
  Dhe kur donte te lidhej me gjermanet e Gensherit u sabotua.
  Fale demokrateve te sotem. Qe e kane limituar ne maximum dhe sot investimet gjermane dhe kane zbarkuar tere horrat e Greqise e Turqise, arabe me lidhje te dyshimta dhe e kane bere enkas te vjedhin se bashku pa inventar.
  Dhe fajin gjithnje ja lene komunizmit.

  Reply to this comment
  • Po kujt ja thua April 2, 17:07

   Pse Shqipëria është e varfër?

   Tranzicioni i vendit nga një regjim komunist në një treg të lirë në një republikë demokratike ka ndërprerë rritjen ekonomike dhe ka shkaktuar nivele të larta të varfërisë. Pjesa më e madhe e varfërisë në Shqipëri konsiderohet e thellë, ku të ardhurat janë nën standardet minimale të pranueshme, njerëzit përpiqen të plotësojnë nevojat themelore siç janë ushqimi, veshja dhe ngrohja. Shqiptarët përballen me shërbime publike të këqija dhe shërbime sociale të paarritshme. Shumë qytetarë të cilët nuk përballen me varfërinë në aspektin e të ardhurave ende janë të kërcënuar nga ajo.

   Standardet për varfërinë në zonat rurale dhe urbane, megjithatë, janë të ndryshme në bazë të rrethanave. Sipas vlerësimeve të Bankës Botërore që nga viti 2013, 25-30 përqind e shqiptarëve në zonat rurale jetojnë në varfëri, ndërsa rreth 15 përqind e shqiptarëve që jetojnë në zonat urbane jetojnë në varfëri. Këto statistika janë në raport me kushtet e pjesës tjetër të popullsisë rurale dhe urbane të Shqipërisë.

   Shumica e familjeve rurale jetojnë në male dhe në lartësitë. Përcaktuesit kryesorë të varfërisë rurale janë madhësia e fermës, mbajtja e blegtorisë dhe të ardhurat jashtë fermës. Rreth 25 përqind e popullsisë rurale jeton në një fermë që është shumë e vogël për të siguruar një nivel të mjaftueshëm të jetesës.

   Varfëria urbane ka karakteristika të ndryshme nga varfëria rurale. Varfëria urbane në Shqipëri ka të bëjë me nivelin e arsimimit dhe statusin e punësimit të kryefamiljarit, numrin e fëmijëve në familje dhe numrin e brezave të varur në një familje (nëse ka gjyshër apo nipër e mbesa). Ndërsa shqiptarët më shumë migrojnë jashtë zonave rurale në zona urbane, varfëria fillon të përqendrohet në zonat më rurale dhe malore.

   Shqipëria ka bërë hapa të kohëve të fundit në uljen e varfërisë. Burimet kryesore të prodhimit të vendit – bujqësia dhe ndërtimi – janë privatizuar. Reduktimi i përfshirjes së shtetit është veçanërisht i rëndësishëm në bujqësinë, e cila tani është kryesisht në pronësi private. Përveç kësaj, liberalizimi i çmimeve, tregtisë dhe këmbimit valutor ka ndihmuar ekonominë të rritet. Banka Botërore e klasifikoi Shqipërinë si një vend me të ardhura të mesme më të larta që nga 2010. Përqindja e shqiptarëve nën kufirin e varfërisë ka rënë ndjeshëm, nga 25.4 përqind e qytetarëve në 2002 në 14.3 përqind në vitin 2012.

   Në 2009, Shqipëria aplikoi për t’u bashkuar me Bashkimin Evropian dhe u konfirmua si kandidate në 2014. Megjithatë, Shqipëria nuk pritet të bashkohet me BE deri në vitin 2020, megjithatë, pasi BE i ka kërkuar Shqipërisë që të luftojë korrupsionin dhe krimin e organizuar, veçanërisht lidhur me trafikimin e qenieve njerëzore. njerëzit dhe drogat.

   Ndonëse Shqipëria historikisht është renditur si vendi më i varfër në Europë, varfëria në Shqipëri po fillon të ulet ngadalë. Tranzicioni i Shqipërisë nga një ekonomi e pas Luftës së Ftohtë në një kandidat të qëndrueshëm të BE-së dëshmon se ky vend ka potencial të kalojë nga varfëria ekstreme dhe nuk ka më nevojë të japë një përgjigje në pyetjen

   “Pse Shqipëria është e varfër?

   (shtypi)

   Reply to this comment
 31. intelektuali April 2, 17:08

  A e shikon o Edi Rama si e ke bere kete popull BUDALLA dhe injorant e fanatik dru me pre?

  Shikoji enveristet ne gazeten DITA qe te kselhasesh ne zyren tende nga piruetat e tua duke e dredhur bythen si “Kurvat ne Bordello”:

  Nga njera ane:

  I kerkon Botes Demokratike dhe Antikomuniste antarsim te menjehershem dhe pa kurfare kushtet ne BE

  Nga ana tjeter ysht dhe inkurajon Dinosaurit Prehistorike te Enverit me veprime kontraverse nga ato qe deklaron jashte shtetit duke festuar datat e zeza te historise se implementuan MURTAJEN sovjetike ne Shqypni, duke vajtuar le LANC-in kriminal, duke dekoruar xhelatet e Enverit me medalje trimerie dhe dume mbrojtur me fanatizem Piramiden e Sadistit Monster Gjakatare, Enver Hoxha ne mes te Tiranes.

  HE MO EDI RAMA A I SHIKON SE CILAT JANE FRYTET E PUNES TENDE KONTRAVERSE?

  Jepu vetem kushtrimin ketyre kafsheve fanatike qe ta cojne Shqypnine tek Putini sic kercenon ti BE, ose me keq akoma ta cojne direkt te Kimi i Korese se Veriut se eshte me afer nga pamja dhe truni si bullafiq e pederast me Enverin

  Reply to this comment
 32. Cuku April 2, 17:10

  Per te pare sa « mire » eshte ne ketr demokrashurren e ketyre palacove ,shiifni vetem L.G.B.T.
  Te ishte gjalle ai xhaxhi ja u shtypte koken ketyre muterve qe po bejne moral me bythen…….
  Per Shqiptarin nderi dhe familja ishin te shenjta ne ate kohe..

  Reply to this comment
 33. Po kujt ja thua April 2, 17:14

  Pse Shqipëria është e varfër?

  Tranzicioni i vendit nga një regjim komunist në një treg të lirë në një republikë demokratike ka ndërprerë rritjen ekonomike dhe ka shkaktuar nivele të larta të varfërisë. Pjesa më e madhe e varfërisë në Shqipëri konsiderohet e thellë, ku të ardhurat janë nën standardet minimale të pranueshme, njerëzit përpiqen të plotësojnë nevojat themelore siç janë ushqimi, veshja dhe ngrohja. Shqiptarët përballen me shërbime publike të këqija dhe shërbime sociale të paarritshme. Shumë qytetarë të cilët nuk përballen me varfërinë në aspektin e të ardhurave ende janë të kërcënuar nga ajo.

  Standardet për varfërinë në zonat rurale dhe urbane, megjithatë, janë të ndryshme në bazë të rrethanave. Sipas vlerësimeve të Bankës Botërore që nga viti 2013, 25-30 përqind e shqiptarëve në zonat rurale jetojnë në varfëri, ndërsa rreth 15 përqind e shqiptarëve që jetojnë në zonat urbane jetojnë në varfëri. Këto statistika janë në raport me kushtet e pjesës tjetër të popullsisë rurale dhe urbane të Shqipërisë.

  Shumica e familjeve rurale jetojnë në male dhe në lartësitë. Përcaktuesit kryesorë të varfërisë rurale janë madhësia e fermës, mbajtja e blegtorisë dhe të ardhurat jashtë fermës. Rreth 25 përqind e popullsisë rurale jeton në një fermë që është shumë e vogël për të siguruar një nivel të mjaftueshëm të jetesës.

  Varfëria urbane ka karakteristika të ndryshme nga varfëria rurale. Varfëria urbane në Shqipëri ka të bëjë me nivelin e arsimimit dhe statusin e punësimit të kryefamiljarit, numrin e fëmijëve në familje dhe numrin e brezave të varur në një familje (nëse ka gjyshër apo nipër e mbesa). Ndërsa shqiptarët më shumë migrojnë jashtë zonave rurale në zona urbane, varfëria fillon të përqendrohet në zonat më rurale dhe malore.

  Shqipëria ka bërë hapa të kohëve të fundit në uljen e varfërisë. Burimet kryesore të prodhimit të vendit – bujqësia dhe ndërtimi – janë privatizuar. Reduktimi i përfshirjes së shtetit është veçanërisht i rëndësishëm në bujqësinë, e cila tani është kryesisht në pronësi private. Përveç kësaj, liberalizimi i çmimeve, tregtisë dhe këmbimit valutor ka ndihmuar ekonominë të rritet. Banka Botërore e klasifikoi Shqipërinë si një vend me të ardhura të mesme më të larta që nga 2010. Përqindja e shqiptarëve nën kufirin e varfërisë ka rënë ndjeshëm, nga 25.4 përqind e qytetarëve në 2002 në 14.3 përqind në vitin 2012.

  Në 2009, Shqipëria aplikoi për t’u bashkuar me Bashkimin Evropian dhe u konfirmua si kandidate në 2014. Megjithatë, Shqipëria nuk pritet të bashkohet me BE deri në vitin 2020, megjithatë, pasi BE i ka kërkuar Shqipërisë që të luftojë korrupsionin dhe krimin e organizuar, veçanërisht lidhur me trafikimin e qenieve njerëzore. njerëzit dhe drogat.

  Ndonëse Shqipëria historikisht është renditur si vendi më i varfër në Europë, varfëria në Shqipëri po fillon të ulet ngadalë. Tranzicioni i Shqipërisë nga një ekonomi e pas Luftës së Ftohtë në një kandidat të qëndrueshëm të BE-së dëshmon se ky vend ka potencial të kalojë nga varfëria ekstreme dhe nuk ka më nevojë të japë një përgjigje në pyetjen

  “Pse Shqipëria është e varfër?

  (shtypi)https://78.media.tumblr.com/8b06100478281a8c70eabd4f12223601/tumblr_oq0q74ECAC1t4f8lmo1_500.gif

  Reply to this comment
 34. Plaku bytho xhuxhumaku April 2, 17:16

  Und intelektual plaku bytho Xhuxhumaku, Po outem se ne Burg kam hyre se isha pederast, dmth se me hante bitha, dhe bashke me plakun bytho Xhuxhumaku ja krushim njoni tjetrin sa Here qe na hante.

  Kjo eshte e verteta Pa Le cthone te tjeteret, Politika vete e vjen Po bithee bython e ke me vete sa Kohe qe te rrosh.

  Reply to this comment
 35. Plaku bytho baba snjihet xhuxhumaku April 2, 17:17

  Und intelektual plaku bytho Xhuxhumaku, Po outem se ne Burg kam hyre se isha pederast, dmth se me hante bitha, dhe bashke me plakun bytho Xhuxhumaku ja krushim njoni tjetrin sa Here qe na hante.

  Kjo eshte e verteta Pa Le cthone te tjeteret, Politika vete e vjen Po bithee bython e ke me vete sa Kohe qe te rrosh.

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku April 2, 18:25

   Ne me perpara qinim komandantin legjendar Enver Bytho Hoxha. Pastaj ai u merzit me neve se sa vinte e donte karin me te madh, keshtuqe na perzuri nga blloku, por per mirenjohje meqe e kishim qire vazhdimisht, edhe ne ditet e veshtira kur e rrifte Nexhmija, nuk na futi ne burg, po urdheroi te na jepnin nga dy tallona mishi. Ne na erdhi shume keq kur i pshurren statujen e rrezuar.

   Reply to this comment
   • mirel April 2, 18:54

    Enver Hoxha per ate pune jua luajti dhjecen me fis e fare. E beri me vepra, jo me fjale lamashi si puna jote.
    Ik mbaj ate..c ne goje..se ta ka fut Ramuti e Berisha bashke.

    Reply to this comment
    • Plaku Xhuxhumaku April 2, 22:04

     Ne fakt o mirel, o teveqel edhe neve na u merzit bytha e Legjendarit se edhe atij iu zgafllua keq. Ku je futur ti mireli tashti? Ate dite qe ta pshurren Komandantin Legjende ku ishe qe nuk luftove me arme ne dore per Revolucionin Proletar. Ha mut sa te ngopesh tashti me gjithe Ramutin e Saliun edhe ti, ose po deshe bashkoku me zagaret e tjere dhe merreni pushtetin me gryken e pushkes, he te lumte, po ta mbajti bytha e shpuar.

     Reply to this comment
     • Hani mut, qeras qeveria. April 3, 09:29

      Hahaha….me sa mbaj mend Enver Hoxha vdiq ne krevat, nga nje semundje e gjate. Ne prill te 1985. Tani na sqaro kur e pshurren komandantin ? Sa ishte gjalle i hengret mune. Kur vdiq e qate me lemeri…aaa e ke fjalen per rrezimin e bustit ? Po mire edhe busti kur u rrezua moret vrapin dhe u dhjete ne breke nga frika e snajperave. Tani fol dhe trego trimerite apo karderrlliqet e trimave si puna jote. Ik ore pirdhu.

     • Plaku Xhuxhumaku April 3, 13:40

      Ti qe qeras me mutin e qeverise, me duket se ca si puna jote u futen vrimave ate dite, apo po shikonit ndonje film me lufte ne televizor ku fitimtare dilnin partizanet trima dhe ju dukesh se po mbronit komandantin tuaj bytho legjendar. Po qe per pirdhu, pse te mos pirdhesh ti? Te jesh krenar eshte gje e mire, por te jesh edhe i dhjere silur qelb pak, apo jo?

 36. ETHEM April 2, 17:33

  SHKRIM I SAKT.MOS U MER ME KRIMINELET SI SALIU E KO.POR TE RINJT NUK STUDJOJNE ME QE JU KENI MERAK.ATA MERREN ME DROGE E NISHANIN E NENES.

  Reply to this comment
 37. Real fakt.. April 2, 17:53

  Sec ka nje insinuate diabolike, ky intelektuali . Jane pak kunder …..kapitalizmit thote ..debili ….kur me statistike thuhet se; 1 per qind e popullates se planetit, zoteron 80 per qind te pasurive ekonomike . Dmth keto 99 per qind te tjere, duhet te jene me ……intelektualin…Dhe tregohet trim . Ne fakt trima ne kohen e enverit, ishin njerezit e ndershem, por trimerine e njerezve te ndershem, ne kohen e enverit, e hoqi vete enveri, per ruatjen e “unitetit” . Dhe ” “itelektuali” me shoke, t’ja dine per ndere . Se po te na kishte lene “shoku”, per te bere vete gjyqesi; te pakten kete “intelektualin”, do t’a kisha “marinuar” vete, me duart e….mia, po t’me kishte dale para syve .

  Reply to this comment
  • intelektuali April 2, 18:56

   O BOLE FANATIKE:

   Eja se me ke te Tajvani,

   Qe ta shikosh sa te vlen lekura.

   sepse:

   Kur nuk te punon gjysma e hemisferes se trunit nuk ke si te gjesh argumenta intelektuale dhe fillon te enderrosh si “marinon” njerezit ne kavanoz ashtu sic bente Enveri qe e kishte mesuar “marinimin” e njerezve tek Hitleri, prandaj edhe SHBA e quajten Monster Gjakatare,

   dhe:

   Shqyptaret e ndershem qe kane studiuar dhe punojne ne SHBA te bejne te fala duke te treguar pagen e tyre vjetore me 6 shifra ne dollaro

   O BOLE FANATIKE

   Shko tek Putini o BOLE qe te shikosh barazine reale ne varferine dhe mjerimin e perbashket

   dhe:

   Mos lexo shume propagande komuniste se do te fishket edhe gjysma e trunit qe te ka mbetur.

   Reply to this comment
 38. demo April 2, 18:11

  Nje punetor socialist paguhej me 30 dollare ne muaj.Nje televizor rrangalle kushtonte 200 dollare me kursin e athershem te dollarit ne tregun e zi.Pra nje punetor duhej te kursente pagen e nje viti qe te blinte nje televizor.Konsiderohej privilegj,lux dhe duhej biografia 4 breza lufte,qe te siguroje autorizim..Nje fshatar ne kooperative mezi merrte 5 dollare ne muaj.Keta qe thonin se ishte e lire buka.Nje buke gruri kushtonte sa paga ditore e nje fshatari,ose sa 1/4 e pages se punetorit.Me kaq perfundon strategjia e statistikave te komunistit enverist bardhuk hazizaj.
  Lufta nac-clirimtare nuk ishte as nacionale as clirimtare,por ishte lufta me e felliqur antikombetare qe kane organizuar terroristet serbofile dhe grekofile kunder bashkimit te kombit shqiptar.Pasojat e kesaj lufte terroriste ishte edhe nje pushtet terrorist qe sundoi si regjim pushtues per 50 vjet nepermjet terrorit policor,ushtarak dhe terrorit te turmes se indoktrinuar.Vetem ne 10 vitetet e pare te regjimit terrorist te enver hoxhes jane vrare,pushkatuar,eleminuar me dhe pa gjyq 800 banore te Shqiperise,jane burgosur 4000 burra dhe gra dhe jane internuar ne kampe perqendrimi 40 mije gra,femije dhe pleq.Shqiperia ka pasur gjete regjimit terrorist enverist rreth 10 kampe perqewndrimi-internimi ku me i famshmi mbetet kampi i vdekjes se Tepelenes.
  1-Kampi i perqendrimit per gra pleq e femije-Tepelene
  2-Kampi i perqewndrimit Saver,Lushnje
  3-kampi perqendrimit Kosove Belesh
  4=Kampi perqendrimit Porto-Palermo kala e Ali pashes.
  5-Kamp perqendrimi Torrovice Lezhe
  6-Kamp perqendrimi Dragot Belesh
  7-Kamp perqendrimi Selenice Vlore

  Reply to this comment
 39. Shqiptari April 2, 18:21

  Komunizmi eshte i mire per ca komentues ketu…e pastaj? Kujtoni se si keta jane gjithe populli? Ha ha ha ha, jeni per meshire se ju ka ik truri. Nuk e kuptoni se ate komunizmin as Enveri po te ngrihej nga varri nuk e ben dot?
  Vetem per nje arsye te thjeshte, i duhet te mbylle kufinjte!
  Nje sistem qe me kufinj hapur nuk mbahet 24 ore, nje sistem qe funksionon vetem me shtetin burg me tela me gjemba e roje qe vrasin vellain e tyre se iken matane kufirit!
  Mendojeni nje edhe here enveriste, mendojeni…

  Reply to this comment
  • mirel April 2, 18:51

   Ishte i mire per shumicen shqiptaro. Edhe ju qe e shani kur e kujtoni ate kohe keni nostalgji.
   Jeta ishte e veshtire vertet per rroba e vetura, por ana tjeter ishte e paarritshme. Secili ne vendin e vet.

   Reply to this comment
 40. Sebepi April 2, 18:23

  I denje si frymezim prej Janulatos.
  Cfare flet ky idiot? Po Japonia qe nuk ka “mjedis kristian” e po vendet qe po e lene mjedisin kristian si Skandinavia, Gjermania dhe Europe e perparuar?
  Pa shiko vendet ku luleson “mjedisi kristian” te Amerikes latine dhe te Afrikes ku i ka lene ai mjedis.
  Si do ta shpjegonte Janulla problemin e kolonizimit te Greqise “orthodhokse” me 400 milirad dollare ((me shume sa vlen Greqia me greket bashke) borxh qe i ka Europes qe e ka lene prapa mjedisin kristian”?

  Reply to this comment
 41. Qeparoi April 2, 18:27

  Per Klaus deficientin.
  Komenti yt kuterbon ere e zgjyre Janulle.
  Po Japonia qe nuk ka “mjedis kristian” si po perparon, Po vendet qe po e lane mjedisin kristian si Skandinavia, Gjermania dhe Europe e perparuar?
  .
  Pa shiko vendet ku lulezon “mjedisi kristian” te Amerikes latine dhe te Afrikes ku i ka lene ai mjedis.
  Si do ta shpjegonte Janulla problemin e kolonizimit te Greqise “orthodhokse” me 400 milirad dollare (me shume se sa vlen Greqia me greket bashke) borxh qe i ka Europes qe e ka lene prapa mjedisin kristian”?

  Reply to this comment
 42. Edkari April 2, 18:30

  Kishte hidrocentrale sa te duash po ne vetem per nje llampe harxhonim korent.Asnje familje nuk gatuante me korent po me dru.Ne mensa gatuhej me qymyr se korenti shitej.
  Kishte rregull e qetesi se rregulli e qetesia ishin ne formatin e burgut.
  Ishim aq te sigurte sa therrisnim-rrofte diktatura-.
  Shume e me shume te drejta se ne kishin rumunet dhe e vrane Causheskun ndersa ne jo po e zgjodhem Ramiz Aline president.
  Duhej qe atehere ti jipej fund atij regjimi me ekzekutimet e atyre qe urdheruan vrasjen ne kufi ne vitin 90 por urdheruesin e masakres e kemi kryetar kuvendi dhe shume hetues jane me poste si ministri Fatmir Xhafa e Spartak Braho e karagjoz si Edirama ku babai tij i vuri litarin ne qafe poetit Havzi Nela.

  Reply to this comment
 43. Komunisti i rremë nga fshati Viçidol April 2, 18:37

  Teza gjeniale e Marksit se socializmi dotë fitoj në vendet me zhvillim të lartë ekonomik mjerisht u tregu e drejtë nga e Leninit që e polemizoi këtë tezë pra pa bazë ekonom.të lartë s’ka vetëdije të artë çka rasti Shqipëri e dëshmoi 100% ku vetë ata që ishin akterë të ndërtimit të sistemit si dhe populli vetëm çastin kan pritur për të tregu se nuk janë asgjë para lakmisë materiale nga të gjitha drejtimet dhe në të gjitha sferat dhe nivelet socializmi në vendet e varfëra u mundu ti bëjë të pasura dhe prap nga e para u rrotulluan në të varfëra

  Reply to this comment
 44. ante April 2, 18:49

  Enver Hoxhes koha nuk ja zhduku vepren e tij E kunderta ai po rilind me shpejtesi tek e ardhmja…..i keni degjuar te rinjet si e therasin ate?! . “XHAXHI”…ne kohen e xhaxhit As Ramizi As Saliu as Nano dhe as Edi nuk kane patur as do te kene “kohen e tyre” ..Ata do te zhduken ne pluhurin e hareses..

  Reply to this comment
 45. Shpellari i rrjedhur nga trute April 2, 19:13

  Jane hedhur ne sulm frontal te gjithe kermat e rilindura te nazifashizmit dhe u dridhen gjunjet , po tu kujtosh historine . Flama tu shpifet ku gjarperinjve te kombit shqiptar , ju pret fati i baballareve e gjysherve tuaj .

  Reply to this comment
 46. DRENICA E KUQE April 2, 19:20

  Nje analize dhe shkrim i sakte, mbushur me prova dhe te verteta qe s’i luan as “Topi i allamanit”… Po, brezave te tashem ju mungon edhe nje informacion tjeter i sakte: Po te mos ishte sistemi i Enver Hoxhes, shqiptaret ne trojet e pushtuara shqiptare ne Jugosllavi do te asimiloheshin plotesisht, ngase vetem Enver Hoxha dhe emri i Tij e mbajten gjalle shqiptarizmin ne trojet etnike…
  Prandaj, respekt dhe lavdi punes dhe vepres se tij shqiptare!…

  DRENICA E KUQE

  Reply to this comment
 47. Shpellari i rrjedhur nga trute April 2, 19:48

  Te kesh qene sigurims , nuk perben as ndonje krim dhe as ndonje turp .Ne ate kohe ,mbrojtjes se atdheut i sherbente nje popull i tere , i madh e i vogel , pervec disa zagareve qe spiunonin per sherbimet e huaja .Te kesh qene dhe te jesh spiun e serbeve , ruseve e i grekeve , eshte jo vetem turp i madh , por edhe krim i rende , zotrote @P…Sateme , qe nuk paske tru te kuptosh as kaq pak gje !

  Reply to this comment
 48. A do me ....sqarim ??? April 2, 19:53

  Intelektual ; ti tek taivani rri me ligjet e kafshes berisha dhe mbrojtjen nga ” halli” te rames, qe njelloj si dikur enveri, qe s’ donte te prishte unitetin ( ky sot ; ligjet e demokracise ) se mua me mjaftonte nje 10-teshe dhe te shkerdheja genin ty tajvanisteve te te gjithe llojeve dhe frymezueseve ideollogjik te trunit tend prej pederasti .

  Reply to this comment
 49. Shpellari i rrjedhur nga trute April 2, 19:53

  Filluam serisht nga a epara , sepse vandalet , nen masken e antikomunizmit ,e cuan ekonomine ne nivelin zero ! Kjo eshte thene me mijra here , si nuk e paske pare zotrote @Komunistri i rreme nga Vicidoli ?!

  Reply to this comment
 50. valentina April 2, 20:06

  I nderuar artikullshkrues, derisa te ekzistoje Shqiperia cdo trashegimtare i familjeve te partizaneve dhe pjesemarres ne luften kunder okupatoreve te huaj dhe kunder kolaboracionisteve te tyre Nazi-Fashiste si Zogiste-Balliste dhe grupeve agjenturore qe vepronin kunder lirise te fituar me aq shume gjak,mendoj se nuk do ishte fare e nevojshme per ndergjegjesim,sepse jane mbi 70% e popullit te cilet paraardhesit e tyre kane luftuar kunder ketyre dashakeqesve te Shqiperise, pra me pak fjale sa te rroje Shqiperia emri ketyre bastardeve si Zogiste dhe Balliste nuk do zhduket kurre nga memorja si bashkepunetore te te huajve ne dem te Shqiperise, Balliste ore Balliste keni qene.

  Reply to this comment
 51. pjerdhodemokracia April 2, 20:08

  ENVER HOXHES kelyshet e fashisteve dhe nazisteve i rruajten bolet dhe do vazhdojne tja rruajne historikisht. Ai ishte nje gjigand ne historine e shqiperise dhe dihet nga te gjithe qe gjigandet nuk pjerdhin per mizat e mutit qe bejne zhurme .

  Reply to this comment
 52. ETHEM April 2, 20:15

  GAZETA DITA BEN MIRE QE BOTON ANALIST TE TILLE SI Z.HAZIZAJ.KA DHE KOMENTE KUNDER TIJ.KETA TIPA DUHET TE JENE BALLIST,ZOGIST,BERISHIST OSE GAY.NUK BESOJ QE TE JEN TE RINJ TE LINDUR PAS ’90.PSE? SE ATA NUK LEXOJNE ME NE KETE SISTEM.NE KOHEN E XHAXHIT ATA STUDIONIN DHE SHKONIN NE AKSIONE NDERTIMORE TE VENDIT.TASHME FJALA AKSION ESHTE E HUAJ PER TA.ATA NE SHKOLLE SHKOJNE KOT.PA LIBRA E ME CELULAR NE DORE SA QE RRUGES PENGOHEN ME GURET E NJERZIT.PO NGOPEN ME DIPLOMA FALLCO-ME LEKE,SA QE SALIU SHPIKU UNIVERSITETE FANRAZME,KU EDHE 900 ITALIAN MOREN DIPLLOMA TE KRISTALI PA ARDHUR ASNJE DITE NE TIRANE.DHE TASHME SALIU SHAN RAMEN.DHE JO VETEM PER ARSIMIN E KO.POR DHE PER DROGEN QE E SHPIKU DHE E MBROJTI VET NE LAZARAT.
  KA 10-15%TE NJERZVE QE MBESHTESIN SISTEMIN E SOTEM DHE BERISHIZMIN.KETA JANE PASURUAR PREJ TIJ ME PRONA E LEKE PA PUNUAR.ATA AKOMA THON SE NE KOHEN E SB ISHIM ME MIRE.DHE KETA JANE DROGISTET..TUTORET E FEMRAVE NEPER BOTE..JURISTET E PLEPAVE ME 7 VJEÇARE QE U BEN ME UNIVERSUTET E QE SOT JANE BERE MILIARDIER ME DJERSEN E POPULLIT DHE GAY.
  KETA E MBROJNE SB QE VRAU NE SHKODER 4 VET ME NE KRYE A.BRICIN SIPAS PAEIMIT SERB:”VRIT NJE NGA TE TUT DHE HIDHJA FAIN KUNDERSHTARIT PER TE MARR PUSHTETIN”.DHE KESHTU VEPROI SB EDHE ME AZEM HAJDATIN DHE JA HODHI FAIN NANOS,KUR ME URDHERIN E TIJ E VRAN TROPOJANET E TIJ.
  UN QE SHKRUAJ JAM NE MOSHEN E HAZIZAJT DHE NE 96 U FUTA NE BURG NGA HORRAT E SB SE DONTE VOTAT PA VOTUAR,FIKTIVE.
  QE NGA ’97 SB KA VRARE MBI 6000 VET DHE NUK PO PSON GJE.AS EDHE ME ELIMINIMIN E SOKOL OLLDASHIT.
  SB KA BERE MBI 165 KRIME DHE NUK IKEN NGA POLITIKA.PSE?
  -SE KA FRIK NGA BURGU NESE DO BEHET DREJTESIA E VETINGU KORREKT.
  -SE KA FRIK NGA HASMERIT E KRIJUARA SIPAS KANUNIT TE LEK DUKAGJINIT…PER VRASJEN E REMZI HOXHES,KOSTA TREBICKES,A.SANTOS,26 NE GERDEC,4 NE 21 JANAR.
  -SE NUK E LEJON UDB KU ESHTE I LIDHUR FAMILJARISHT ME TA.QE I KERKOJNE DESTABILIZIM QE TE MOS E MARR STATISIN PARA SERBIT.QE SHQIPETARET TE JENE TE PERÇARE SIC KA NDODHUR TEK NE,NE KOSOVE,NE M.TE ZI E KUDO KU KA SHQIPTARE.
  DHE SA TE JET SB GJALL KY VEND NUK BEHET,PA NDIHMEN E BE DHE SHBA.PD DUHET TE NXIRRET JASHT LIGJIT POQE SE SB DO JET ATY.POR DHE LULI NUK QENDRON LARG TIJ.AI ESHTE I LINDUR NE TIRANE,THOT QE SHKOLLEN E KA BERE NE HOLLANDE POR KA PUNUAR NE UMNIK NE SHERBIM TE SERBIT…BASHK ME ARGITA SALI BERISHEN.KY KA SPIUNUAR TEK DIK MARTINI PER UÇK- PER SHTEPIN E VERDHE NE BURREL.
  PRA, KETA QE NUK E DUAN KOMUNIZMIN,JAN SALIST,ZOGIST,GAY.

  Reply to this comment
 53. MH April 2, 20:28

  Monizmi kishte nji te keqe dhe kjo e keqe po ndigjohet cdo dite sot ore e minut.
  E keqja e monizmit ishte se i dha shkolle Sali Berishes po te mos kishte ba shkolle nuk do e njihte askush sot,kete semundje horit te pa ftyre.I dha shkolle te gjtihe te persekutuarve.Po te mos shkolloheshin keto hale sot nuk do kishin mundesin te benin nji koment.Shkollimi i popullit pa dallime nga 6 vjec e deri 12 vjet shkolle te detyrume ishte veti e natyres teper sociale te ati regjimi.
  Autori i shkrimit jo shkruan per te shkruar.Po deklaron gjithe rrealitetin vertetesisht ne arritjet te ati sistemit.
  Sot koha flet me gjuhen e politikes,me norme programin te thuhet njimije e njimje nji te zezat per ate sistem.Kur fati desh qe ne po perjetojme te dy sistemet.Shoqerin socialiste dhe shoqerin e eger kapitaliste.Shoqerine e humanizmit qe eleminoi analfabetizmin dhe vendosi shkollimin nga 6 vjec e larte dhe shoqerin e kapitalizmit sejcili per vete zoti per te gjithe.Humanizem terbimi qe ktheu analfabetizmit kudo ne shqiperi.

  Reply to this comment
 54. Konti Sbalta April 2, 20:29

  Pershendetje ,Bardhyl Harizaj!Nuk do te rri te analizoi shkrimin tuaj edhe pse tema te tilla me terheqin dhe i lexoi me kenaqesi edhe pse shpesh jane aq te gjate sa duhet ti lexosh me “nderpreje”per tu shlodhur!Per sai perket shprehjes “rregjim komunist” me te cilen spekullohet aq shume sot, te ciles nuk i kini shpetuar as ju!cdo sistem shoqeror ka formen e vet te rregjimit ; ne asnji nga vendet lindore nuk kishte sistem komunist ; fillimisht ato u emertuan “demokraci, pastaj vende socialiste , por jo komuniste !Edhe ish BS nuk e quante vehten “komuniste” po qe po nderton bazat e komunizmit , pra ne asnji nga keto vende nuk behet fjale per sistem komunist!Atehere perse perdoret ky term sot kur ne fakte nuk ka egzistuar ?Eshte njisoj sikur te luftosh me mullinjt e eres!Mire perendimi eshte i interesuar qe ta luftoje komunizmin qe ne embrion ,pra edhe teorikisht por juve nuk u lejohet te bini ne gabime te tilla!Pra para viteve ’90nuk ka pasur sistem komunist , por sistem socialist!

  Reply to this comment
 55. MH April 2, 20:37

  Fotografia e ketyne femnave mbi bicikleta asht ba para deges se puneve te brendeshme Shkoder.

  Reply to this comment
 56. pena April 2, 21:21

  Deshtoi forma e qeverisjes jo socializmi ne Europen lindore Kete rrezik e pat parashikuar dhe vete Marksi Komunizmi eshte e ardhmja e botes e shpetimi i vetem i vegjelise

  Reply to this comment
 57. intelektuali April 2, 23:56

  KU ESHTE KUNDERGODITJA KETU O GAZETA DITA?

  sepse:

  Edi Rama dhe Rilindja Enveriste po i puthin BYTHEN Kapitalizmit per t’i pranuar ne BE-se Antikomuniste, dhe i zbathen breket enveriste kur u bene antare te NATOS Imperialiste,

  ndryshe:

  Enveristet dru me pre ne shqypni gadi e kane Putinin e Rusise Sovjetike, por edhe Kimin e Korese Komuniste sa te hapin gojen dhe HOP i pranojne me qef ne gjirin e tyre stalinist, por nuk kane asgje per t’i falur Edvinit nga Shqypnia si ne Kohen e Qepes te Enverit, sepse per vete kane nderur BYTHEN komuniste dhe po i kerkojne Perendimit teknollogji te reja dhe ndihma ekonomike per te mbajtur frymen gjalle, gjithe pjesa tjeter eshte propagande e gjalle,

  atehere:

  KU ESHTE KUNDERGODITJA KETU?

  sepse:

  Enveristat e squte ja mbathen me kohe per ne Perendim, kryesisht ne Kanada, kam takuar shume syresh ne zyrat e migracionit, i thoja:

  PO TI KE QNE GARDIAN BURGU C’NE KETU?

  Shumica nuk flisnin, por kish edhe qe luteshin per te mos i treguar se kishin familje dhe nuk ishin komuniste, por vetem kishin zbatuar urdherat.

  Ata enverista qe mbeten ne Shqypni ose jane debila dhe dallkauke, ose kane kryer krime dhe nuk kane mundesi te shpetojne koken dhe familjen, prandaj edhe sgfryjne dufin e shpirtit ne gazeten DITA me shkrime analoge pa kurfare kuptimi,

  sepse:

  SHQYPNIA E KA ZGJEDHUR RRUGEN E VET

  nderkohe qe:

  Enveristat debile dhe dallkauke qe kane mbetur ne Shqypni e kane deren te hapur tek Putini ose tek Kimi.

  prandaj:

  KU ESHTE KUNDERGODITJA KETU O GAZETA DITA?

  sepse:

  Keta fanatike i ka tradhetuar edhe Edi Rama.

  Reply to this comment
  • fteri April 4, 20:28

   Intelektual mavria !..nuk e kupton ,kundragoditjen ?…

   …ja ku është kundragoditja – krahasime arritjesh me demokratoshkërdhatësinë . Po nuk u binde me ne, bindu me Arben Dukën poetin e madhë shqipëtarë .

   Nga Arben Duka
   Nuk është thjeshtë çështje nostalgjie. Problemi është shumë më i thellë se kaq. Është rizgjuar ndërgjegjja shoqërore, shqiptarëve u ka dalë narkoza dhe bëjnë krahasimet me atë që humbën dhe me atë që fituan. Rrëzimi i bustit të shokut Enver, është akti i fundit, i turpshëm do të thoja, i rrëzimit të pushtetit popullor. Atë ditë njerëzit në shesh nuk rrëzuan Enver Hoxhën, po rrëzuan veten e tyre, pushtetin e tyre dhe e dorëzuan veten në duart më të zeza që kish njohur ndonjëherë historia e Shqipërisë. Të shumtët ndihen fajtorë me atë që i kanë bërë vetes dhe Shqipërisë. Unë kam shkruar shumë për këtë temë, dhe është padyshim tema që ngjall më shumë interes në ditët e sotme. Ata që kanë jetuar në të dy sistemet, dinë t’i bëjnë vetë krahasimet dhe të nxjerrin përfundimet e duhura. Problem mbetet brezi i ri, që është gënjyer nga propaganda borgjeze dhe fashiste që zëvendësoi socializmin, se për komunizëm nuk mund të flitet.

   Do t’i bie shkurt, që të mos e mërzis lexuesin me pallavra pafund. Socializmi që sistemi i pushtetit të popullit që gjithçka e bënte për mirëqenien e individit nga një gjer në njëmijë muaj. Futemi në temë. Atëherë çdo shqiptar pavarësisht gjinisë, racës apo ngjyrës kishte të garantuar arsimin falas nga klasa e parë dhe gjer në mbarim të universitetit. Çdo shqiptar e kishte të garantuar një punë dhe papunësia nuk njihej as si koncept. Çdo shqiptar kish të drejtën e kurimit falas në rrjetin e madh të spitaleve, ambulancave dhe qendrave shëndetësore. Për jetimët dhe pleqtë e vetmuar kish një rrjet të fuqishëm shtëpish fëmijësh dhe azilesh. Në Shqipëri qe zhdukur çdo sëmundje infektive, nëpërmjet vaksinave të detyruarë dhe falas për gjithë popullsinë,ndaj dhe popullsia u rrit rreth 5 herë në krahasim me vitin 1944.

   Siguria e jetës qe absolute. Vrasja thuajse nuk ekzistonte si vepër penale. Qe zhdukur gjakmarrja dhe vëllavrasja. Kultura arriti në majat më të larta. Çdo fshat kish shtëpi kulture e bibliotekë dhe lëvizja amatore artistike, shpesh konkuronte dhe profesionistët. Çdo qytet kishte shtëpinë e pionierit, estradën dhe teatrin profesionist, shtëpinë qèndrore të kulturës së rrethit, të gjitha me donacione shtetërore. Janë shumë gjëra që dhe i kam harruar tani si shtëpitë e kulturës së ushtarakëve në çdo qytet. Mbrojtja e Atdheut, si detyrè mbi detyrat qe super e garantuar. Shqipëria dispononte të gjitha armët moderne të kohës, që nga nëndetëset bërdhamore e gjer tek raketat e avionët reaktivë. Fortifikimi i vendit qe i pathyshëm. Rezervat në tunelet gjigande ndën tokë qenë për njëzet vjet sikur mos prodhohej asgjë. U ndërtuan hidrocentrale gjigante dhe uzinat e çelikut, u hapën dhjetëra miniera dhe u ngritën dhjetëra qyteza dhe qytete tè rinj. Droga,prostitucioni dhe korrupsioni nuk njiheshin as si emër. Tani shih ku jemi dhe çfarë ndodh sot dhe bëni vetë krahasimet.

   Reply to this comment
 58. dori April 3, 01:09

  Nje pyetje kam une .Po te ishte gjalle Enveri do te ishte ne komunitetin LGBT…? Besoj se kryetar edhe atje.

  Reply to this comment
 59. Javer April 3, 01:39

  Po pse njerzit morren arratine kur Enveri e pat bere aq mire Shqiperine? E molem lopen e madhe, Kinen, dhe kur Kina tha s’ka me qyl mbetem pa gje.
  Kjo eshte shkurt e verteta.

  Reply to this comment
 60. cili jeni ju qirje Claush ! April 3, 04:28

  Clausuma I Janulles nje falenderim me ‘F’ te madhe per autogolin qe ke bere me kete palo koment.
  .
  Per hir te se vertetes ne keto rrjeshtat tuaja jam dakord me shume pika takimi anesore por keni disa gabime te pafaleshme ne ato “kryesoret” qe vertetojne qe jeni nje Gjarper Interneti.
  .
  Pse e dekonspiron veten si Clausuma e Janulles?
  .
  Eshte e lexueshme qe tre periudha
  1944-1990 Kapo Shehu….
  1991-2018 BerishiRuci
  2009-2018 Ramameta
  ti I quan drejtues te Shqiperise
  “”MYSLIMANE –INJORANTE
  ME TERE NJERZIT QE KANE DALE PREJ SAJ”
  .
  Pra me fjale te tjera periudhen 75 vjecare te Shqiperise ti po e perdhos me ;
  fshatarlleku,
  mizerja,
  hipokrizia,
  mjerimi intelektual,
  hajduteria
  krimi.
  vjedhje koncesionesh,
  shitje dhe blerje te pasurive,
  kokaine,
  droge,
  blloqe ne duar,
  arrogance,
  megalomani
  shpirti coban
  etj,etj,etj.

  Futi ketu dhe 15 vjet te turkoshakut anadollak Ahmet Zogu ( I kurves) e bere Shqiperine 90 vjet bloze.Pra I cnderuar Claus me vjen keq por ke dale nga kontrolli jo vetem si antishqiptar por dhe Monster Interneti ME KOLLARE si te kam then dhe radhen e kalur..
  >>>>>>>>>>>>
  Dy fjale per komunizmin shqiptar
  .
  .Edhe nje historian apo analist nen mesatare e di qe ai sistem (regjim qe i thone ca bole makartiste) u instalua ne menyre artificjale jo per merite te Enverit me Kapot e tij por per koniuktura nderkombetare ku spikat tetori 1944 kur Kasapet Churchill e Stalin I lane Titon si litar ne qafe.
  .
  Sikur Marksi te cohej nga varri ne vitet 50 ne Shqiperi dhe te shikonte se nje vend thellesisht mesjetar do ndertonte socjalizmin (komunizmin) per 20-30 vjet ai do te kishte vrare veten..
  .
  Ti Clausuma te quash Mehmet Shehun fshataro-fetar tregon se je Bolezuar komplet….mjafton te kujtoj Shkollen e Fullcit
  -Luften e Spanjes..
  Brigaden e Pare S….
  Clirimi Tiranes.
  .Clirimi Shqiperise..
  Provokacjonet e Gushtit..
  Mbledhjen e Moskes..
  Pashalimani
  dhe ajo qe eshte me kryesorja thenia e tij per greket

  :Mbylleni sqepin Monarko-fashista se dreken e ha ne Janine dhe darken ne Athine nuk ka nevoje per poliglotin dhe legjendarin Mehmetshehu (pamvaresisht cfare ndodhi ne 18 dhjetor 1981) trimerite dhe gjaknxetesite e tij nuk mbulon nga kellirat Korofillakut Janulles.
  .
  Qe je koqe kandari ( te na falin ato qe merren me peshore) kur kraheson Hysni Kapon me
  Wihlelm Pick, Ernst Thelmann..Mjafton te kujtojme se kur ne vendet. e Wihlelm Pickeve ngriheshin universitetet stergjyshja e Clausit flinte me gomeret ku dhe ky kelyshi janulles ka nje fare ngjashmerie me nje thundraket…Ti a derzi mos shit pordhet e Wihlelm Pickeve se jeton ne Gjermani 10 apo 20 vjet…Ne nje nivel pershembell qe duhet te marresh ti …kane qene dhe Napolen Zerva juaj apo diktatori Jorgo Papadhopulos qe per cudi te dy jane me origjine te forte shqiptare si shumica e burrave te shtetit te Greqise nga 1820 e ketej.
  .
  Nje sugjerim per Clausumen e Janulles:
  .
  Qe je antishqiptar I zgjebosur nuk eshte problem fare..edhe qe shkruan me kaq ndyresi per kombin shqiptar ne Ballkan..Problemi eshte se po ben autogol ne porten tuaj..Lerini Wihlelm Pick-et ne shenjterine e tyre…Le te merremi me ofensiven kriminale qe po ben Sali Bisha per te marre pushtetin per here te trete dhe te fundit me djegie dhe terrorizem nen ZGERDHIMJEN E DONALDLULIT TE RRADHES qe do jete varrosja pergjithmone e kombit shqiptar dhe koha e Enver Hoxhes do na duket aq e larget dhe aq e madherisheme sa dhe koha e Gjergj Kastriotit.

  claus = φίδια & ποντίκια ( gjarperinj & minj)

  Reply to this comment
 61. Qytetar April 3, 08:42

  Nuk gjen dot sot budallenj si ne 1944 duke u thene ‘Do hame me luge floriri”!
  Nga triskat ne 1944 der te tallonat ne 1990, kjo ishte “Luga e floririt” e komunizmit, nje sistem gjakatar qe nuk duam t’ja degjojme emrin e as t’ja shohim bojen.
  Ke ka marre malli per Enver te shkoje ne Korene e Veriut, vetem atje ka Enver sot ne bote.

  Reply to this comment
 62. fteri April 3, 17:49

  ….Përse nuk trgoni ralitetin ,nuk është vendi për llogje kavaje apo për të vjellë vrerë e shpifje kundër regjimit komunist të E.Hoxhës .

  Kërkesë e detyrueshme të flasim me shifra dhe fakte konkrete jo të shtrëmbrojmë historinë me shpifje e propogandë ,të zbardhim të vërtetën :

  Përse në kohën e legjendarit E.Hoxha jeta e njerut dhe e qytetarve ishte e sigurtë .

  Po sot përse ka vrasje makabre deri brenda familjes ? Përse sot vrasjet ndodhin përditë e në derë të shtëpisë ?…

  A’ e shikoni situatën në atdheun tonë ,se i veshëm nënat dhe motrat tona me të zeza nuk ju hoqën lotët nga sytë !….

  Pra duhet të bëni analiza të thella dhe krahasime të ralitetit , në komunizëm (të djeshëm ), me ngjarjet makabre të sotëme . ,zi e më zi ndodhin ngjarje shkatrrimtare ,në të gjitha fushat e jetës.

  Tani po i bini murit me kokë,e shikoni se klasa politike e sotme e ka gjunëzuar popullin ,e ka katandisur e diskreminuar popullin me një pension qesharak.
  Diskriminimi fillon me pagat e pensionet .
  Raporti 1me 15 fish më shum klasa politike !
  Në komunizëm raporti shkonte 1 me 3 më shumë udhëheqësit .

  Përse nuk e bëni këtë analizë ,kjo është pika kyqe e shfrytëzimit e zhvatjes barbare që i bëhet sot piopullit. ?

  Sa është raporti i pagave dhe pensoineve dje dhe sot ?
  si shfrytëzohet e vritet sot populli thjashtë ?

  A është E.Hoxha një hero që bëri maksimumin e mundëshëm për ta nxjerrë këtë popull nga errësira mesjetare në dritë .Këto jan argumenta ,jo llogje e shpifje të llafazanve .E vërteta ekziston ,ndriçon, nuk lejohet ta errësojm !

  Reply to this comment
 63. votren April 3, 19:12

  Si cdo sistem qe ka te mirat e te keqijat edhe aji kishte te tilla.Pasi krahasohen te mirat me zullumet del dhe perfundimi.Kete nuk mund ta beje cdo kush.Per ate cka ndodhi ne periudhen komuniste jo vetem udheheqja ishte fajtore,por edhe ne si popull.Qe duhej zhdukur dhe qe duhej perveluar edhe gjurmet nga i ra,duhej.Po aq sa duhet zhdukur dhe plehrat postkomuniste qe la sistemi si fare te keqe.

  Reply to this comment
  • MALLKIM TROPOJE April 3, 20:48

   votron i neruem !

   ose ke dale nga ndonje spital i semundjeve mentale ose je antishqiptar analfabet..

   Plehrat antikomuniste ishin deri ne 2 prill 1991 qe u zevndesuan nga monstrat pro serbe & progreke qe do ta quaja elezbiberizim makartizim serbizim greqizim dhe islamizim.
   .

   Vetem te lexosh intervistat e Izet Haxhise para dy VJETEVE kur ky i fundit deklaroi me fakte se Berisha ne mars 1997 urdheroi dy akte terroriste karshi ambasades amerikane dhe kontigjentin gjerman per tja faturuar kete “rebelave te kuq” per te shpetuar vete sic veproi ne 2 prill 1991 dhe 21 janar 2011…lind pyetja ??
   .PSE NUK VEPRON DASH-IWASHINGTONIT ? PER TERRORISTIN BERISHE
   Po keshtu Izet Haxhia me fakte dhe emra AKUZON shkelzen berishen per trafikante droge.

   PSE NUK VEPRON DREJTESIA SHQIPTARE APO EUROATLLANTIKE PER BURGOSJEN O TE DROG-DILLERIT SHKELZEN O TE IZETIT SI MASHTRUES

   Pra kush e mbron Berishen per mega krimet e tij ??
   Pse Edi Rama jo vetem qe eshte I pafuqishem te arrestoje Berishen ( aresyeje pse mori votat cudiberese ne 23 qershor) por me gafa te tilla si ne 70 vjetorin e clirimit,budallakijet me bunkartin e Enverit,me shitjen tani se fundi te albetrolit dhe me miopine qe po tregon me guvernatorin duket se eshte nje jelek antiplumbi pallosh dy metrosh per te mbrojtur me cdo kusht “burrin e shtetit te arvizuse “

   Enigma e hidhur ka nje emer Elez Biberaj.

   CFARE ESHTE ELEZ SERBIBERIZMI ??

   Ky lloj antishqiptari me I madh per te gjithe kohrat ka qene mentori dhe shenjtori qe ka kllonuar berishen nga zgafellat e udb jugosllave ne 1991 dhe po e mbron akoma me cdo kusht.
   .
   Mbi Elez biberajn ketij serbishtfolesi rendojne dy faje te medha pas 1991:..
   .
   1- ne vend te nje pajtimi kombetar ne vitet 90’ dhe te nderhyrjes per ndonje plan marshall ne ate vend te dobritur ai per te kenaqur epshet e tij antikomuniste u be zbatuesi I doctrines rajersoniane per ‘dekomunistifikimin”
   .
   2-S i person me detyra speciale ne vitet 80-90 ne funksion te hakmarrjes tij karshi sistemit te enver hoxhes ben te mundur te ‘karikoje” dipllomate,zyrtare dhe politikane amerikane ne menyren me antishqiptare te mundeshme ku si rezultat I saj ky vend ka degraduar dhe eshte shperfyturuar plotesisht

   Fill pas pucit kriminale te shtetit se 1998 te Sali Berishes, pas vrasjes se Azem Hajdarit, sherbimet inteligjente shqiptare kishin mundur te regjistronin nje bisede telefonike mes Berishes dhe nje personi ne SHBA me dialekt nga veriu i Shqiperise, i cili i kishte thene Berishes te terhiqej sepse SHBA nuk do e njihte marrjen e pushtetit me dhune.
   Kush mund te kete qene ai person me dialekt verior? – shtrohet pyetja. Dikush mund te thote, e kush tjeter vec z. Elez Biberaj(-fran shkreli zedhenes.) Dhe natyrisht kush tjeter vec Elez Biberajt ishte/eshte aq i fuqishem ne Washington sa te dinte deri dhe opinione te tilla sekrete te Depertamentit te Shtetit per mos-njohjen e marrjes se pushtetit nga kryengritja e ’98s e Berishes.
   Ne nje interviste te fundit ne Top-CH, z. Biberaj shprehet se ai ka qene gjithmone aktiv per te rrezuar komunizmin ne Shqiperi, dhe madje pikpamjet tij ja kishte parashtruar edhe ish Presidentit amerikan Ronald Reagan. Sipas tij, komunizmi ne Shqiperi mund te permbysej nga njerez te afert te regjimit, individe te brendshem, pra nga ndonje “grusht shteti” ose “grup armiqesor.”
   Dhe natyrisht per te gjetur njerez te tille te besuar, brenda keshtjelles se regjimit, duhej fillimisht biseduar me ta. Kontakti ishte pjesa me e veshtire e procesit. Pra, si do takohej z. Biberaj me individet e synuar, dhe nese po, me ke? Me ke konkretisht??? Dhe ne kete aspekt, a ka egzistuar nje prirje per te kontaktuar vetem tropojane?
   [Ne vijim te ketij spekullimi, a eshte rastesi fakti qe tropojanet dominuan post-’90 ne Shqiperi? Kujt ia priste mendja se tropojanet do qeverisnin Shqiperine “demokratike”? Kujt? Natyrisht askujt. Tropoja njihej vetem per geshtenja… e Fatime Sokolin…. Po atehere cfare ndodhi?]
   Qe Elez Biberaj ka dore ne kete histori, eshte naivitet te mendohet e kunderta, perndryshe s’ka pse tropojanet te bejne ligjin prej 20 vitesh ne Shqiperi. Qe Elez Biberaj mund te kete kontaktuar fshehurazi Sali Berishen, ose Mehmet Elezin, gjate kohes se komunizmit kjo edhe mund te supozohet…
   Perndryshe, si do themelohej PD nga nje tropojan, Azem Hajdari, nese s’do ishte dora e Biberajt nga pas? E imagjinoni dot kete? Partia e pare opozitare pas 50 vjetesh komunizmi te themelohej nga nje student konviktor nga fshatrat e Tropojes – give me a break!!! – do thonin amerikanet. Ose fakti tjeter, qe Azem Hajdari u spostua dhe ne vend te tij u vendos nje tjeter tropojan (Sali Berisha – i brendshem i regjimit, sic ishte dhe vete filozofia e z. Biberj per te rrezuar komunizmin ne Shqiperi), flet per ate se i gjithe skenari mund te kete patur nje mastermind nga Tropoja, nje tropojan te fuqishem qe jetonte diku ne Perendim. Dhe natyrisht, tropojan me te fuqishem se z. Biberaj nuk kishte ne ate kohe pertej/ketej Atlantikut.
   Ronald Reagan qeverisi gjate viteve 1981-1989, dhe njihet si Presidenti qe i dha “grushtin” e fundit komunizmit. Kjo nenkupton faktin se administrata e tij duhet te kete investuar shume ne kete aspekt, dhe ne vijim te kesaj linje, ndoshta dhe per te kompromentuar individe te caktuar ne Shqiperi.
   Te mos harojme faktin se z. Biberaj kishte parashtruar direkt para Presidentit Reagan pikpamjet e tij per rrezimin e komunizmin ne Shqiperi, pra ai ishte nje figure e rendesishme ne kete aspekt, dhe ndoshta mund t’i jete dhene dore e lire per te vepruar.
   Po si mund te jete takuar Biberaj me Sali Berishen/Mehmet Elezin gjate dekades se fundit te komunizmit ne Shqiperi (’80-’90), nese me te vertete jane takuar? Dhe a ka ndikuar ne kete aspekt linja malazeze e gruas se Berishes per te lehtesuar kontaktin? A ka interferuar ne kete histori UDB meqenese ne ate kohe ishte nje sherbim aleat me sherbimet sekrete perendimore? Cfare roli kane patur njerezit e gruas se Berishes ne Beograd (UDB)?… e shume e shume pyetje te tjera, por natyrisht pa pergjigje…
   A ka dore z. Biberaj ne pasojen e 21 janarit? Pse Berisha duket kaq i fuqishem ne Washington dhe pse mbrohet edhe kur ben te 99t? Pse demokratet ne pushtet ne SHBA heshten per 21 janarin? Kush republikan i fuqishem (nga te kohes se Reagan dhe BUSH-ATEVE) ne SHBA eshte prapa Berishes, ose Biberajt, qe influencon direkt ne administraten e sotme amerikane?… A benefiten njerezit e Berishes ne Washington me perqindje korrupsioni nga Shqiperia?
   Dhe e fundit, nese sa me siper eshte e vertete, kur do mbaroje i ashtuquajturi “mallkim tropoje” per Shqiperine?
   Pikerisht Edi RAMA mori votat ne 23 qershor 2013 per ti hequr kete mallkim tropoje shqiptareve por me sa shohim koha per denimin e Berishes nga Rama ka kalur dhe qendrimi I tij I fundit me guvernatorin quhet nenshkrim I kaputillimit te tij pa kushte ndaj kartelit criminal te berishajve.

   Reply to this comment
 64. niko April 3, 23:48

  Te lumte dora e pena o bardhyl hazizi.
  historia eshte ajo qe thua ti dhe pik.

  Reply to this comment
 65. Ardiani April 4, 09:20

  Masturbohuni me shkrime si ky i ketij Bardhyl Haziz koqes or komuniste budallenj. Ajo ju ka mbetur, nostalgjia per te shkuaren se asaj i perkisni. Jeni jashte kohes, jashte logjikes e jashte realitetit. Por vazhdojeni se na beni te qeshim me jargavitjet tuaja per nje kohe qe nuk mund te kthehet kurre.

  Reply to this comment
  • vlersim April 4, 15:46

   zoti Ardian paske harruar germa “k” qe duhet ta kishit vene perpara.
   .
   Edhe une bashkohem me mendimin se BHazizaj e ka tepruar paksa por ne fund te fundit thote nje te vertete te madhe qe

   ISHIM MIRE KUR ISHIM KEQ…..kjo thenie eshte filozofike dhe pak veta e kuptojme..
   .
   Tregohesh kardian komplet kur thua ”
   “AJO KOHE NUK KTHEHET KURRE”

   .Ky eshte nje idiotizem se asnje nga komentuesit enveriste….te moderuar …apo indiferente nuk kerkon te kthehet ajo kohe…biles edhe sikur Trampi te harxhoje miljarda per te kthyer “komunizmin” ne Shqiperi per eksperiment nuk mund te kryhet se nuk ka kushte historike..
   .
   Mbaje mend mire KARDIAN dhe hapi llapat e veshit:

   Asnje shqiptar nuk kerkon dhe nuk mund te ktheje kohen e Enverit..por ne krahesim me kete Mortaje Demonkratike te Sali Matherfuckerit ajo ishte nje mrekulli qe nuk vjen kurre:
   .
   Beni nje referendum per figuren e Enver Hoxhes dhe ve bast me jeten time se nga ana atdhetare (jo ideologjike) ai merr me shume se 80% te votave..kujto sondazhin e OSBE vitin e kalur mbi 60 perqind
   .
   Tung !

   Reply to this comment
   • Ardiani April 4, 17:16

    (ZH)vleresim
    Referendumi ka 27 vjet qe behet neper c’do votim o I MARRE por ti nuk ke sy ne balle ta shohesh. Jane ato partickat e Nexhmijes qe dalin neper zgjedhje me emer e foto te Enverit dhe marrin se bashku 2-3%, ekzakt sa jane enveriste ketu, ekzakt dhe sa jane budallenj si ti njekohesisht.
    (sa per ate K, e kam per t’ja vene enveristeve nga prapa se e kane huq nga Enver bythcja)

    Reply to this comment
    • Enveri=Jezusi + Muhameti + Nevruzi i Cepanit April 4, 21:38

     Nuk kam patur ndonje simpati per Enver Hoxhen por per disa gjera duhet ti heqim kapelen.
     .
     As prifti as hoxha as dervishet nuk hoqen GJAKMARJEN…as Muhameti as JEZUSI….
     ate e hoqi Enver Hoxha por ju tribalet e e MM nuk rrini dot pa hy te kulla barit

     Ardjani është vetëm 11 vjeç. Jeton me gjyshërit në fshatin Vrakë të qarkut Shkodër. “Faji” i vetëm i tij është që lindi në familjen Gjonluli. Ai nuk ka dalë asnjëherë nga pragu i shtëpisë. Nuk ka shokë. Nuk di shkrim e këndim, pasi nuk ka shkuar asnjëherë në shkollë. Arbeni thotë se nuk del jashtë shtëpisë, pasi “është në gjak”.

     “Unë e kuptoj këtë situatë. Kam frikë nga gjakësi, se njeriu frikë për jetën ka”, thotë 11-vjeçari, teksa fjalët e tij duken prej të rrituri. Kërkesa e tij e vetme është që të jetojë i lirë.

     Familja e tij ka 25 vite që është në gjak. Gjyshi i tij, Marku, 75-vjeçar, tregon për “Fiks Fare” historinë si nisi gjakmarrja. “Djali im vrau një kushëri. Edhe pse ai vuan dënimin, familja jonë qëndron e ngujuar. Disa pjesëtarë kanë ikur jashtë shtetit. Frika më e madhe është për nipin 11-vjeçar.

     Edhe kur shkojmë për të mbushur ujë, qëndroj tek cepi i ferrës për të parë nëse kalon gjakësi”, thotë Marku, ndërsa shton se më mirë të vrasin atë.

     “Unë jam i vjetër dhe nuk i duhem as dreqit”, vijon Marku, ndërsa tregon se ka probleme edhe me disa familje të tjera, për shkak se djemtë e tij kanë vrarë.

     Për shkak të gjakmarrjes, familja Gjonluli, në fshatin Vrakë të njësisë Guri i Zi, është sulmuar disa herë me armë zjarri. Marku tregon vendin ku kanë rënë plumbat dhe se si kanë shpëtuar fëmijët e vegjël pa u vrarë. Një nga dritaret e shtëpisë, e cila kishte pamje nga rruga e fshatit, ishte murosur, për shkak të këtyre sulmeve.

     Ndërkohë, ekipi i gazetarëve të “Fiks Fare” udhëtoi drejt Malësisë së Madhe për të risjellë historinë e familjes Quku. E cila për shkak të gjakmarrjes i kanë vrarë një vajzë 17-vjeçare. “Maria kishte vajtur për pushime tek gjyshi kur ne morëm vesh se u vra në arë bashkë me vjehrrin tim”, thotë e ëma e Maries. Ajo thotë se nuk e dinë se kush i ka vrarë, por shton se kanë patur më përpara probleme me gjakmarrjen.

     Manushaqja tregon mes lotësh se Marie kishte nisur të bënte pajën dhe se qëndisjet e saj ajo do t’i ruante gjatë. Vajza më e vogël e kësaj familjeje shkruan në një fletë “Dua të jem e lirë”, ndërkohë që reciton një poezi për të motrën e vrarë, ku shpreh mallin e saj për të.

     Dramën e kësaj familje e tregon për Fiksin Liljana Luani, mësuesja vullnetare që shkon në të gjitha familjet me probleme gjakmarrje. Familje që fëmijët e tyre nuk i dërgojnë dot në shkollë. Për familjen Quku ajo thotë se “është një familje me probleme të theksuara gjakmarrjeje”. Mes lotësh, ajo tregon se sa të vështirë e ka patur të fshijë nga regjistri emrin e Maries së vrarë.

     Në Policinë e Qarkut Shkodër, shefi i krimeve Genti Berberi thotë se nga statistikat e fundit janë 247 familje të ngujuara dhe 162 fëmijë që nuk shkojnë në shkollë për shkak të këtyre problemeve. Ai thotë se historinë e gjakmarrjes mund ta tregojë më mirë një historian.

     Pyetjes së gazetarëve se nëse kërcënimi përbën vepër penale, Berberi nuk pranoi t’i përgjigjej, madje as të xhirohej me kamera. .

     Ndërkohë, i pyetur për numrin e nxënësve të ngujuar se ku bazohen mbi të dhënat, ai thotë se të dhënat i marrin nga njësitë administrative por eshte qindra here me i madh.

     Reply to this comment
     • Ardiani April 5, 08:54

      Padyshim ti qe barazon Enverin me Jezusin dhe Muhametin je me koqja e ketij grupi komentuesish!
      Sepse thua qe Enveri zhduku gjakmarrjen!
      Enveri per 47 vjet beri Gjakmarrje shteterore o idiot, SHTETERORE!
      Di gje ti pse u pushkatuan Genc Leka e Wilson Blloshmi nga zagaret komuniste?
      PER DY VJERSHA TE SHKRUARA
      Di gje ti pse u var ne mes te Kukesit Havzi Nela nga zagaret enveriste?
      SE MENDONIN QE DO ARRATISEJ
      Di gje ti sa jane pushkatuar per nje fjale goje, per nje kalim kufiri, per nje spiunim?
      Di gje ti sa ka grire jete njerezish makina makabre LUFTA E KLASAVE, modeli me gjakatar i provuar ne Shqiperi?
      Shko e mesoi keto e mos vdis injorant me idene qe Enveri eshte Jezusi e Muhameti!
      Jezusi e Muhameti nuk moren jete njerezish, Enveri jetet e njerezve ca i mori, ca i shkaterroi dhe vendi i tij ne boten e pertejme eshte ne flaket e Ferrit aty ku Jezusi e Muhameti thone se mbahen mekataret e kesaj bote.

 66. Genta kaloçi April 4, 16:51

  Respekte autorit!

  Reply to this comment
 67. Politikanet e dhjen Shqiperine ! April 4, 18:29

  O moj Shqypni, e mjera Shqypni,
  Kush te ka qite me krye n’hi?
  Ti ke pas qene nje zoje e rande,
  Burrat e dheut te thirrshin nane.
  Ke pase shume t’mira e begati,
  Me varza t’bukura e me djelm t’ri,
  Gja e vend shume, ara e bashtina,
  Me arme te bardha, me pushke ltina,
  Me burra trima, me gra te dlira;
  Ti nder gjith shoqet ke qene ma e mira.
  Kur kriste pushka si me shkrep moti,
  Zogu i shqyptarit gjithmone i zoti
  Ke qene per lufte e n’lufte ka dekun
  E dhune mbrapa kurr s’i mbetun.
  Kur ka lidhe besen burri i Shqypnise,
  I ka Kur ka lidhe besen burri i Shqypnise,
  I ka shti dridhen gjithe Rumelise;
  Nder lufta t’rrebta gjithekund ka ra,
  Me faqe t’bardhe gjithmone asht da.
  Por sot, Shqypni, pa m’thuej si je?
  Po sikur lisi i rrxuem perdhe,
  Shkon bota sipri, me kambe, te shklet
  E nji fjale t’ambel askush s’ta flet.
  Si mal me bore, si fushe me lule
  Ke pas qene veshun, sot je me crule,
  E s’te ka mbetun as em’n as bese;
  Vet e ke prishun per faqe t’zeze.
  Shqyptar’, me vllazen jeni tuj u vra,
  Nder nji qind ceta jeni shpernda;
  Sa thone kam fe sa thone kam din;
  Njeni:” jam turk”, tjetri:”latin”
  Do thone: ” Jam grek”, “shkje”-disa tjere,
  Por jemi vllazen t’gjith more t’mjere!
  Priftnit e hoxhet ju kane hutue,
  Per me ju damun me ju vorfnue!
  Vjen njeri i huej e ju rri n’voter,
  Me ju turpnue me grue e moter,
  E per sa pare qi do t’fitoni,
  Besen e t’pareve t’gjith e harroni,
  Baheni robt e njerit t’huej,
  Qi nuk ka gjuhen dhe gjakun tuej.
  Qani ju shpata e ju dyfeqe,
  Shqiptari u zu si zog nder leqe!
  Qani ju trima bashke me ne,
  Se ra Shqypnia me faqe n’dhe!
  E s’i ka mbetun as buke as mish,
  As zjarm ne voter, as drite, as pishe;
  As gjak ne faqe, as nder nder shoke,
  Por asht rrexue e bamun troke!
  Mblidhniu ju varza, mblidhniu ju gra,
  M’ata sy t’bukur q’dini me qa,
  Eni t’vajtojme Shqypnine e mjere,
  Qi mbet’ e shkrete pa em’n, pa nder;
  Ka mbet e veje si grue pa burre,
  Ka mbet si nane, qi s’pat djale kurre!
  Kujt i ban zemra m’e e lan’ me deke
  Ket fare trimneshe, qi sot asht meke?
  Kete nane te dashtun a do ta lame,
  Qi njeri i huej ta shklase me kambe?
  Nuk, nuk! Kete marre askush s’e do
  Kete faqe t’zeze gjithkush e dro!
  Para se t’hupet keshtu Shqypnia,
  Me pushke n’dore le t’dese trimnia!
  Coniu, shqyptare,prej gjumit coniu,
  Te gjithe si vllazen n’nji bese shterngoniu,
  E mos shikoni kisha e xhamia:
  Feja e shqyptarit asht shqyptaria!
  Qysh prej Tivarit deri n’Preveze,
  Gjithkund lshon dielli vap’edhe rreze,
  Asht tok’ e jona, prind na e kane lane
  Kush mos na e preki, se desim t’tane
  Te desim si burrat qe vdiqne motit
  Edhe mos marrohna perpara zotit.
   
   Vaso Pasha
  https://www.bing.com/videos/search?q=o+moj+shqipni+e+mjera+shqipni&&view=detail&mid=9765ADDE173351C40ED89765ADDE173351C40ED8&rvsmid=068063326CFB5925FB3C068063326CFB5925FB3C&FORM=VDQVAP

  Reply to this comment
 68. fteri April 4, 20:37

  Intelektual mavria !..nuk e kupton ,kundragoditjen ?…

  …ja ku është kundragoditja – krahasime arritjesh me demokratoshkërdhatësinë . Po nuk u binde me ne, bindu me Arben Dukën poetin e madhë shqipëtarë .

  Nga Arben Duka
  Nuk është thjeshtë çështje nostalgjie. Problemi është shumë më i thellë se kaq. Është rizgjuar ndërgjegjja shoqërore, shqiptarëve u ka dalë narkoza dhe bëjnë krahasimet me atë që humbën dhe me atë që fituan. Rrëzimi i bustit të shokut Enver, është akti i fundit, i turpshëm do të thoja, i rrëzimit të pushtetit popullor. Atë ditë njerëzit në shesh nuk rrëzuan Enver Hoxhën, po rrëzuan veten e tyre, pushtetin e tyre dhe e dorëzuan veten në duart më të zeza që kish njohur ndonjëherë historia e Shqipërisë. Të shumtët ndihen fajtorë me atë që i kanë bërë vetes dhe Shqipërisë. Unë kam shkruar shumë për këtë temë, dhe është padyshim tema që ngjall më shumë interes në ditët e sotme. Ata që kanë jetuar në të dy sistemet, dinë t’i bëjnë vetë krahasimet dhe të nxjerrin përfundimet e duhura. Problem mbetet brezi i ri, që është gënjyer nga propaganda borgjeze dhe fashiste që zëvendësoi socializmin, se për komunizëm nuk mund të flitet.

  Do t’i bie shkurt, që të mos e mërzis lexuesin me pallavra pafund. Socializmi që sistemi i pushtetit të popullit që gjithçka e bënte për mirëqenien e individit nga një gjer në njëmijë muaj. Futemi në temë. Atëherë çdo shqiptar pavarësisht gjinisë, racës apo ngjyrës kishte të garantuar arsimin falas nga klasa e parë dhe gjer në mbarim të universitetit. Çdo shqiptar e kishte të garantuar një punë dhe papunësia nuk njihej as si koncept. Çdo shqiptar kish të drejtën e kurimit falas në rrjetin e madh të spitaleve, ambulancave dhe qendrave shëndetësore. Për jetimët dhe pleqtë e vetmuar kish një rrjet të fuqishëm shtëpish fëmijësh dhe azilesh. Në Shqipëri qe zhdukur çdo sëmundje infektive, nëpërmjet vaksinave të detyruarë dhe falas për gjithë popullsinë,ndaj dhe popullsia u rrit rreth 5 herë në krahasim me vitin 1944.

  Siguria e jetës qe absolute. Vrasja thuajse nuk ekzistonte si vepër penale. Qe zhdukur gjakmarrja dhe vëllavrasja. Kultura arriti në majat më të larta. Çdo fshat kish shtëpi kulture e bibliotekë dhe lëvizja amatore artistike, shpesh konkuronte dhe profesionistët. Çdo qytet kishte shtëpinë e pionierit, estradën dhe teatrin profesionist, shtëpinë qèndrore të kulturës së rrethit, të gjitha me donacione shtetërore. Janë shumë gjëra që dhe i kam harruar tani si shtëpitë e kulturës së ushtarakëve në çdo qytet. Mbrojtja e Atdheut, si detyrè mbi detyrat qe super e garantuar. Shqipëria dispononte të gjitha armët moderne të kohës, që nga nëndetëset bërdhamore e gjer tek raketat e avionët reaktivë. Fortifikimi i vendit qe i pathyshëm. Rezervat në tunelet gjigande ndën tokë qenë për njëzet vjet sikur mos prodhohej asgjë. U ndërtuan hidrocentrale gjigante dhe uzinat e çelikut, u hapën dhjetëra miniera dhe u ngritën dhjetëra qyteza dhe qytete tè rinj. Droga,prostitucioni dhe korrupsioni nuk njiheshin as si emër. Tani shih ku jemi dhe çfarë ndodh sot dhe bëni vetë krahasimet.

  Reply to this comment
 69. Alban Dega April 5, 09:43

  ME GJUHEN E FAKTEVE

  CFARE I SOLLI SALIKRACIA SHQIPERISE !?

  Bema e zezona antishqiptare pa fund te nje kryebanditi

  Ishin keta qe i vune varete dhe zjarrin prones private dhe publike ne Kalimash, Ishte dora e zeze e zjarrvenesve politike dhe te Shqiperise jo sot por tash e 27 vjet me:
  1- “Kuoten Zero” qe rrenoi krejt industrine, bujqesine, arsimin – ekonomine
  shqiptare
  2- “Cekun e Bardhe qe vrau shpirtin e punes te shqiptareve
  3- Shkeljen e ambardos se naftes e armeve per terroristet e UDB-es , paramiliaret e bamditet e Milloshevicit dhe vampiret e Ruandes
  4- Mbytjen ne torura e zhdukjen e kufomes se atdhetarit Remzi Hoxha,
  5- Piramidat vrastare te 10 000 shqiptareve te 97-es dhe vjedhjen ose djegjen e kater 4 miliarde dollareve te shqiptareve
  6- Grushtin serbo- salisto- fashist te shtetit te 14 shtatorit 1998 ne kulmin e genocidit serb ne Kosove,
  7- Vjedhjen 500 milione euroshe te “autostrades se kusarise se kombit”,
  8- Hedhjen ne ere te 150 milione dollareve te Bankes Boterore ne Bregdetin e Jugut te Shqiperi nga shenderri i Sali Berishes, Jamarber Malltezi me korrupsionin e pangopesine e tij
  9- “Tokat e Helmatisura” te Porto Palermos te nipit te shefit te UDB-es serbe Stanishic Damir Fazlic, ne bashkepunim me Lulezim Bashen, Argita Berishen qe ia hoqi 100 milione dollare investime per bonusin e suksesit te garantuar
  nga i jati i saj kryeminister, Sali Berisha

  Nga fatkeqesite ne katrahura……

  10- CEZ-in 650 milionesh te Xenit te garantuarpo ashtu nga babai i tij kryeministri Sali Berisha dhe qeveria e tredhur prej tij ,
  11- Masakren e tmerrshme antishqiptare e antiamerikane te Gerdecit me 26 viktima, qindra te sakatuar dhe nje fshat te rrenuar deri nene themele
  12- ARMO-n e Taci- Oil qe i shkaktoi nje humbje prej 650 milione eurove te garantuara nga superfuqia ekonomike e Botes qeveria kineze te ofertes qe beri nje kompani kineze per privatizimin e saj
  13- Me Rapiscanin famekqe me nje humbje prej 250 milione dollaresh
  14- Me Interkoneksionin Kosove- Shqiperi, e financuar nga banka e fuqishme gjermane qe e sabotoi nipi i Beogradit ne bashkepunim me UDB-en serbe
  15- Me marreveshjen atdheshitese te Otrantos te Lulezim Berishes qe u kap ne flagrance nga atdhetari Myslim Pashai dhe Gjykata Kushtetuese e Shqiperise
  16- Me ekzekutimin pa vendim gjykate ligjore dhe ne shkelje flagrante te Kushtetues se Shqiperise qe ndalon denimin me vdekje te 4 protestuesve te pafajshem, plagosjen e dhjetera, rrembimin, torturimin e qindra te tjereve nga policia, FNSH-ja dhe “falangat e murrme” te Sali Berishes.
  17- Me dhjetera lejet abuzive, te falsifikuara e korruptuara te hidocentraleve e rrenimit dhe vrasjes se Valbones, Vjoses e dhjetra perlave te natyres shqiptare 18-Dora e zeze dhe e zgjatur e Beogradit dhe Moskes ne “luften civile” ne Shqiperi ne Veri e ne Jug te vendit… Ka edhe me !

  Reply to this comment
 70. Alban Dega April 5, 09:57

  ENVER HOXHA ME GJUHEN E OSNDAZHIT TE OSBE-SE….

  Sipas nje sondazhi serioz dhe shkencor te organizuar nga zyra e OSBE-se ne Tirane para dy vjetesh, po te beheshin zgjedhjet e pergjithshme ne Shqiperi, dhe po te ringjallej Enver Hoxha do te fitonte rreth 45 per qind te votave ne Shqiperi.
  Ose me shume se cdo parti politike e sotme ne Shqiperi. Do ti mjaftonin vetem dy deputetet te PDIU-se te krjonte qeverine e tij.
  A ka turp me te madh, a ka deshtim me to plote, e ka degjenerim me te thelle te politikes se sotme kusare dhe te sterkorruptuar shqiptare se sa ky !?
  Nje i vedkur do ti mundte 25 kryetare partish duke filluar nga PS-ja. PD-ja, LSI-a….e me radhe te marre se bashku !?
  Pse !?
  Ndjesia e shqiptareve dhe jo vetem e shqiptareve eshte se ishim me mire atehere kur ishim me keq.
  Ose me qarte politika shqiptare e 27 vjeteve te fundit e ka rrenuar, e ka zhbere, e ka kalbur cdo hallke te jetes shqiptare me korrupsionin, kusarine, vrasjet, krimin, drogat, human a narkotrafikun me cdo zezone qe krybanditi e kryemafiozi staliniststo- serbo e rusofil Sali Berisha me “Banden e Gangstereve” dhe “Kete Mafia qe ka dale krejt jashte kontrollit” ia ka bere Shqiperise!
  Sali Berisha eshte fatjeqesia dhe zeona me a madhe e shqiptareve, Shqiperise dhe kombikt tone ne histori.
  Eshte mallkimi i Stanishicit, Milloshevicit Beogradit dhe Moskes per Shqiperine !
  Lanet e i hupte ( humbte) fara serbe qe do lere mbrapa !
  Amen !

  Reply to this comment
 71. Enveri=Jezusi + Muhameti + Nevruzi i Cepanit April 5, 14:22

  ardian me “k” perpara

  Nese do viheshim ne kandar se kush ka qene me antienverist te garantoj me jete qe kam qene me shume se ty dhe se ky Albani i Deges lart… Habla spanjolito
  .
  Madheshtia e Enver Hoxhes qendron ne glorifikimin qe po i behet tradhetarit dhe kurvarit Zog.

  .
  Madheshtia e Enver Hoxhes qendron ne tolerimin kriminal qe po i ben dipllomacia perendimore Kryemostres Berishes , impotenca kriminale e edi rames dhe ndyresia e ju Kardianeve qe i kenduat 40 vjet Enverit dhe tani jeni bere kanibale.
  .
  Sa per dijeni:

  Havzi Nela e kishte hak plumbin ( jo litarin) sepse vrau si terrorist (plagosi per vdekje) nje polic fukara qe i coi nje leter paraqitje.qe dhe ne Amerike do veprohej njesoj.

  .
  Enverin e bete Jezus ju KARDIANET me hipokrizine e dipllomacise perendimore dhe te permjerrurit politike qe e kthyet shqiperine ne Hale HAMBASDORESH ne hambar droge dhe ne spital psiqiatrik ..te lumtur
  .

  Reply to this comment
 72. fteri April 5, 20:10

  Raporti i vërtet i një miku të madhë të popullit shqipëtar në uashingëton v.1944.Harri Fulc.

  Raporti i HARRI FULC në Uashingëton :
  Për rolin e vërtet që luanin shtëpitë e para ,bajrektar ,kopuk , halldup e shallvar gjërë, ata që sundonin shqipërinë e asaj kohe në mjerim e varfëri ,skamje e pa dituri ,klasë politike që i përmbysi komandanti legjendar E.Hoxha !
  -Lexoje e konspektoje po të duash ,është dekoment zyrtar !.

  ……Harri Fulc, në raportin që i dërgon Uashingtonit në shtator 1944 shkruan:
  “…duke qenë tepër feudalë në pikëpamjet e tyre i përziejnë ato me metodat fashiste dhe nazizmin gjerman…Këto gërshetohen mirë prandaj nuk është e rastit që anëtarët e një grupi të tillë përkrahën planet fashiste, duke krijuar një truall të përbashkët me nazistët gjermanë, ata nuk i besojnë popullit të tyre me pretekstin se është injorant dhe primitiv, ndërsa në të njëjtën kohë adaptojnë masa të cilat e mbajnë në kushte injorance, varfërie dhe primitiviteti…Ata preferojnë që njerëzit të jenë të nënshtruar…ata nuk kanë hezituar dhe nuk hezitojnë të përdorin mjetet më vicioze dhe më të ashpra për ta mbajtur popullin në kushtet e nënshtrimit dhe frikës.

  Anëtarët e këtij grupi me pozita shtetërore, nuk kanë hezituar t’i venë emrin komuniste, çdo shfaqjeje të pakënaqësisë, apo çdo shprehjeje të dëshirës për kushte më të mira, elementë të këtij grupi janë:

  Bejlerët, pronarët e mëdhenj të tokave në Shqipërinë e mesme dhe të jugut:
  Vërlacët, Vlorat, Libohovat, Vrionët etj.

  b.Bajraktarët, dhe kapedanët mysliman të Matit, Dibrës, Lumës: Dinet, Elezët.

  Katolikët fashistë të Mirditës, Shkodrës, Dukagjinit: Markagjonajt, Krujat,
  Bushatët, Çobat, Harapët.

  dhe.elementët ballisto-zogist , shumica e të cilëve, ka dalë nga grupet e mësipërme dhe shtresa e bejlerëve të mesëm e të vegjël, kasta e oficerëve profesionistë të ushtrisë dhe xhandërmarisë, zyrtarët profesionistë dhe tregtarët e pasur, doktorët dhe gjykatësit e privilegjuar, me ndonjë përjashtim të vogël shumica janë me prirje nazifashiste dhe përfaqësojnë interesat thelbësore më antidemokratike të vendit”. (Dokumenti original në arkivin e DASH: A. M 1211/16/875.01/9-2244)

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*