Kuptimi i termit “shartim”

June 29, 2018 10:05

Kuptimi i termit “shartim”

Termi “shartim” është shumë familjar për ata që janë marrë me pemët.

Shartimi është futja e një sythi ose e një kalemi të një druri (mbishartesës) nën lëkurën e një druri tjetër (nënshartesës).

Qëllimi i procesit është që sythi “të zërë”, pra të rritet për ta shndërruar p.sh. një dru frutor të egër në të butë ose për të përhapur një kultivar më të dobishëm mbi trungje të kultivarëve të tjerë.

Mënyrat kryesore janë: shartim me afrim; shartim me copa të shkëputura; shartim me syth.

Shartimi ka luajtur rol të madh sidomos në vreshtari.

Termi sot përdoret edhe me kuptime dytësore.

n.s. / dita

June 29, 2018 10:05
Komento

1 Koment

  1. Shartim me afrim... June 29, 19:16

    Termi sot përdoret edhe me kuptime dytësore…

    Në gazetari per shembull, nga shartimi i nje sharlatani me nje sahanlepires lind nje gazep mjaft i dobishem…

    Shembuj tipike ka sa te duash, por me se shumti ato shfaqen ke te perdhitshmet Dita dhe Tema. Aty zakonisht aplikohet “shartimi me afrim”… 😉

    Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*