“Nëse qeveria do të donte vërtetë të dëshmonte vlerësim për LANÇ”

August 9, 2019 00:12

“Nëse qeveria do të donte vërtetë të dëshmonte vlerësim për LANÇ”

Në këtë intervistë botuar sot në DITA, Fatos Tarifa ndan të njëjtat shqetësime me historianët Paskal Milo dhe Pëllumb Xhufi mbi përpjekjet për të revizionuar historinë e Luftës Antifashiste Nacionalçlirimtare.

“Është tërësisht e vërtetë se historia e çdo populli nuk shkruhet vetëm një herë, ajo rishkruhet, por jo sa herë që ndërrohen partitë politike në pushtet, siç ka ndodhur rëndom në Shqipëri. Nga ana tjetër, ka të vërteta historike që nuk revizionohen dot lehtë veçse nëse me revizionim do të kuptonim falsifikimin e historisë. Në Shqipëri, ashtu si kudo në Europë dhe në mbarë botën, e vërteta e madhe e Luftës së Dytë Botërore është shkruar e pranuar thuajse në mënyrë universale. Të kërkosh ta “revizionosh” atë luftë, do të thotë ta mohosh atë” – thotë Tarifa.

I pyetur nëse konferenca e fundit e Akademisë së Shkencave ka bekimin e qeverisë, e cila këto ditë përpiqet ta mohojë me nervozizë,, profesor Tarifa thotë:

“Bekimin e qeverisë nuk e di, por fonde nga paratë e taksapaguesve shqiptarë padyshim që po” – duke shtuar se “historia dhe studimi i saj kanë një rëndësi politike të jashtëzakonshme. Siç thotë Orwell “Kush kontrollon të kaluarën, kontrollon të ardhmen”.

Më poshtë intervista botuar sot në DITA. Me z.Tarifa bisedoi gazetari Xhevdet Shehu:

 

Kopertina e sotme e gazetës Dita

Profesor, dy ndër historianët tanë më të njohur, Prof. Milo dhe Prof. Xhufi, janë shprehur pardje dhe dje në këtë gazetë se e kundërshtojnë idenë e organizimit nga Akademia e Shkencave, në nëntor të këtij viti, të një konference në përkujtim të 75 vjetorit të çlirimit të vendit nga pushtuesit fashistë e nazistë. Sipas tyre, një konferencë e tillë, gjykuar nga platforma e saj, e publikuar pak ditë më parë, synon revizionimin e historisë së Luftës Antifashiste Nacionalçlirimtare dhe të përmbajtjes së vërtetë të saj. A ndani edhe ju të njëjtin mendim me ta apo mendoni ndryshe?

Unë ndaj të njëjtat shqetësime që i kanë shprehur qartë dy kolegët e mi të nderuar, Prof. Milo dhe Prof. Xhufi, dhe nuk u heq asgjë argumenteve që ata kanë formuluar për synimet e shpallura ose të pashpallura të asaj konference. Përpjekjet për të revizionuar historinë e Luftës Antifashiste Nacionalçlirimtare në vendin tonë nuk janë të reja. Ato do të vazhdojnë edhe më tej, por unë besoj se një ngjarje historike e tillë, e madhe dhe e lavdishme, pavarësisht përpjekjeve që janë bërë e mund të bëhen për ta paraqitur atë në një dritë të shtrembër, nuk mund të kenë sukses.

Por, dikush mund të thotë se e vërteta historike, si çdo e vërtetë tjetër, është relative dhe, si e tillë, mund të interpretohet në mënyra të ndryshme.

Sado relative të jetë, e vërteta historike dallon nga gënjeshtra, nga e pavërteta. Dhe e vërteta e Luftës Antifashiste Nacionalçlirimtare mund të përmblidhet, me pak radhë, si më poshtë:

Më 7 prill 1939, Shqipëria, e braktisur dhe e grabitur nga mbreti i vetshpallur i saj, Ahmet Zogu, u pushtua nga Italia fashiste. A nuk është kjo ngjarje historike tërësisht e vërtetë?

Fill pas pushtimit, një numër patriotësh antifashistë shqiptarë organizuan një rezistencë popullore kundër ushtrisë së Musolinit, por kjo rezistencë, e dobët dhe sporadike në fillim, u organizua në formën e një lëvizjeje dhe të një lufte të vërtetë Antifashiste Nacionalçlirimtare, që u shtri në të katër anët e vendit, vetëm nga Partia Komuniste e Shqipërisë, një forcë politike, e cila, jo rastësisht, u krijua në vitet e para të Luftës, por u rrit dhe u konsolidua gjatë saj, vetëm e vetëm për shkak të rolit të saj në atë luftë. A nuk është edhe ky një fakt historik i vërtetë, siç është i vërtetë edhe fakti se, gjatë Luftës së Dytë Botërore, partitë komuniste kanë luajtur një rol kryesor në organizimin e lëvizjeve të rezistencës e të luftës antifashiste pothuajse në të gjithë vendet e pushtuara nga ushtritë fashiste e naziste (në Francë, në Greqi, në Çekosllovaki, në Jugosllavi etj.)?

Me kapitullimin e Italisë fashiste, duke filluar nga shtatori i vitit 1943, vendin e pushtuesve italianë e zunë dy divizione naziste, me rreth 60 mijë ushtarë. Ky ishte një kontigjent pushtuesish nazistë mjaft i madh dhe mjaft mirë i armatosur për vendin më të vogël të Ballkanit, çka i bënte edhe më të vështira rezistencën dhe luftën e popullit tonë kundër tyre. A nuk është edhe ky një fakt historik i vërtetë?

E vetmja forcë e organizuar politike e ushtarake që luftoi kundër pushtuesve nazistë në atë Luftë të Madhe ishte Ushtria Antifashiste Nacionalçlirimtare, e krijuar, e organizuar dhe e drejtuar nga PKSH. Edhe nëse ka njerëz që këtë të vërtetë përpiqen ta mohojnë, ose ta revizionojnë, burimet dokumentare të kohës, përfshirë edhe ato të aleatëve amerikanë dhe anglezë, e vërtetojnë qartësisht këtë.

Një libër i jashtëzakonshëm, shkruar nga miku ynë i përbashkët, Peter Lucas, The OSS in World War II Albania: Covert Operations and Collaboration with Communist Partisans (2007), të cilin ju e keni përkthyer dhe botuar në shqip, dokumenton fare qartë se, qysh nga fillimi i veprimtarisë së tij në Shqipëri, në vjeshtë të vitit 1943, misioni amerikan i OSS-së (Office of Strategic Services, pararendësja e CIA-s), ishte i udhëzuar që të bashkëpunonte dhe të ndihmonte të gjitha ato forca politike që ishin të gatshme të luftonin – dhe që në fakt luftonin – kundër nazistëve.

Meqenëse e vetmja forcë që u angazhua seriozisht – dhe vendosmërisht – në luftën kundër formacioneve naziste ishte Ushtria Antifashiste Nacionalçlirimtare, dokumentet amerikane dëshmojnë se të pesë misionet sekrete amerikane të OSS-së, që u dërguan në Shqipëri nga nëntori i vitit 1943 deri në mbarim të Luftës, u atashuan pranë Shtabit të ushtrisë partizane dhe bashkëpunuan me të. A mund ta mohojë kush këtë fakt, që e dëshmojnë vetë dokumentet zyrtare të Uashingtonit? Disa autorë anglezë, si Anthony Quayle, Reginald Hibbert, Julian Amery apo David Smiley, në kujtimet e tyre për veprimtarinë e misioneve angleze dhe amerikane në Shqipëri gjatë Luftës së Dytë Botërore dëshmojnë të njëjtën gjë.

Që drejtuesit e Ballit Kombëtar dhe formacionet e armatosura të asaj organizate nuk luftuan kundër pushtuesve nazistë por bashkëpunuan me ta, kjo, gjithashtu, është një e vërtetë që deri më sot nuk e ka vënë askush në dyshim.

Dikush mund të thotë, madje ka njerëz që e thonë këtë, se lufta e Ballit Kombëtar kundër formacioneve të Ushtrisë Nacionalçlirimtare dhe bashkëpunimi i eksponentëve të asaj organizate me pushtuesit nazistë u bënë në emër të antikomunizmit! Ç’përgjigje do u jepnit njerëzve të tillë?

Një përgjigje fare të thjeshtë: Në Luftën e Dytë Botërore, fuqia më e madhe kapitaliste, demokratike dhe antikomuniste e globit, Amerika, u lidh në aleancë me fuqinë më të madhe komuniste, Bashkimin Sovjetik, kundër një rreziku të përbashkët, Gjermanisë Nazistë dhe fuqive të tjerat të Boshtit.

Thamë më sipër se historia nuk shkruhet kurrë në mënyrë përfundimtare. Shkencat (dhe historia si njëra ndër to), ofrojnë vetëm të vërteta relative. Kjo mund të thuhet edhe për periudhën në shqyrtim, apo jo?

Është tërësisht e vërtetë se historia e çdo populli nuk shkruhet vetëm një herë, ajo rishkruhet, por jo sa herë që ndërrohen partitë politike në pushtet, siç ka ndodhur rëndom në Shqipëri. Kohë të reja mund të zbulojnë fakte të reja historike dhe faktet e reja mund të bëjnë të domosdoshëm rivlerësimin dhe rishkrimin e historisë së një populli.

Po kështu, kuptimi ynë mbi të kaluarën nuk është dhe s’mund të jetë kurrë tërësisht i saktë dhe përfundimtar, por është në një “fluks të vazhdueshëm”. Për këtë arsye, merita e historianëve është që, kurdoherë që është domosdoshme dhe e mundur, ta paraqesin historinë në një dritë të re për ta kuptuar më mirë atë.

Por, që dikush, nisur nga konsiderata ekstra-akademike, të pretendojë se historia duhet doemos të rishkruhet, pa zbuluar dhe pa sjellë ai vetë, ose studiues të tjerë, asnjë fakt të ri që do të përgënjeshtronte trajtimin e derisotëm të ngjarjeve apo të periudhave të caktuara historike, kjo do të ishte një aventurë, së cilës çdo popull dhe çdo historian i mençur do të duhej t’i shmangej.

Nga ana tjetër, ka të vërteta historike që nuk revizionohen dot lehtë veçse nëse me revizionim do të kuptonim falsifikimin e historisë. Revizionimi që synohet t’i bëhet historisë së Luftës Antifashiste Nacionalçlirimate të popullit tonë nga disa studiues dhe politikanë, në fakt, ka për qëllim që të mohojë vlefshmërinë e të dhënave historike që dokumentojnë ngjarjet më kryesore të asaj periudhe, madje edhe vetë përmbajtjen e asaj Lufte të Madhe, duke e cilësuar atë si një luftë civile për pushtet mes komunisëve dhe forcave “atdhetare”, të përfaqësuara nga Balli Kombëtar dhe Legaliteti.

Por a nuk ishte ajo luftë edhe një luftë civile?

Përleshja mes forcave politike kundërshtare për të marrë pushtetin duhet vlerësuar gjithmonë në kontekst historik. Kjo përleshje nuk ka të njëjtin kuptim e qëllim në një vend të pushtuar nga një ushtri e huaj siç do të kishte në një vend të papushtuar. Kur një vend është i pushtuar nga një fuqi e huaj, forcat politike brenda tij dallohen dhe ndahen qartazi në dy grupe: në ato forca politike që luftojnë për çlirimin e vendit nga pushtuesi i huaj, dhe ato forca që bashkëpunojnë me pushtuesin duke iu kundërvenë pjesës më të madhe të bashkëkombësve të tyre.

Në një luftë nacionalçlirimtare mund të mbahen vetëm dy qëndrime: ose kundër pushtuesit, ose me të. Rrugë të mesme nuk mund të ketë. Nga ky këndvështrim, mund të thuhet se lufta mes Ushtrisë Nacionalçlirimtare dhe formacioneve të armatosura balliste ishte një luftë brenda Luftës, një luftë forcash kundërshtare, të cilat, në raport me pushtuesit fashistë e nazistë, ishin pozicionuar në dy krahë të kundërt – ushtria partizane luftonte për çlirimin e vendit, ballistët u rreshtuan në një front me pushtuesit dhe kundër çlirimtarëve të vendit.

A nuk mendoni se në këtë mënyrë ju justifikoni, ose legjitimoni ardhjen në pushtet, pas përfundimit të luftës, të Enver Hoxhës në krye të Partisë Komuniste?

Nuk ka dyshim se, pavarësisht rolit shumë të rëndësishëm që Partia Komuniste dhe udhëheqësi i saj, Enver Hoxha, kanë luajtur gjatë Luftës, Hoxha kishte qëllime të tjera nga ato të anglezëve dhe të amerikanëve në atë luftë. Aleatët donin të fitonin një luftë me gjermanët; Enver Hoxha, gjithashtu, donte të fitonte luftën kundër nazistëve, por, në të njëjtën kohë, atij i duhej të fitonte edhe një luftë kundër Ballit Kombëtar dhe Legalitetit, për t’u hequr këtyre forcave politike çdo mundësi ose pretendim për të ardhur në pushtet pas luftës.

Përsa i përket legjitimimit të pushtetit komunist pas luftës, këtë e kam trajtuar gjerësisht në studimin tim Kërkimi i legjitimtetit dhe venitja e utopisë. Në Shqipëri, një vend që u çlirua pa ndërhyrjen e Ushtrisë së Kuqe, komunistët e morën pushtetin pa ndihmë nga jashtë. Kjo është e vërtetë edhe për Jugosllavinë, e cila, në mbarim të luftës, nuk u vu nën sundimin sovjetik. Në këta dy vende, partitë komuniste ishin të vetmet forca politike që e kundërshtuan dhe iu kundrërvunë pushtimit fashist nga fillimi i Luftës së Dytë Botërore deri në fund të saj

Si në Jugosllavi, dhe në Shqipëri, komunistët organizuan dhe drejtuan lëvizje të fuqishme partizane, ndërkohë që forca të tjera politike – çetnikët në Serbi, në Malin e Zi dhe në pjesë të tjera të Jugosllavisë dhe ballistët e legalistët në Shqipëri – bashkëpunuan me pushtuesit e huaj dhe u mundën bashkë me ta.

Fryma partizane e kohës së Luftës dhe aspekti nacionalçlirimtar i saj krijuan, si në Jugosllavi, dhe në Shqipëri, parti komuniste të forta e të mbështetura gjerësisht nga masa e popullsisë. Përveç kësaj, vakumi politik që u krijua në këta dy vende pas Luftës së Dytë Botërore kontribuoi në mënyrë vendimtare në marrjen e menjëherëshme të pushtetit nga partitë komuniste.

Këtu duhet marrë në konsideratë edhe udhëheqja karizmatike e Josif Broz Titos dhe e Enver Hoxhës, gjë që, sidomos në periudhën postrevolucionare në mbarim të Luftës, luajti një rol të rëndësishëm, duke krijuar një bazë më të qëndrueshme për legjitimimin e pushtetit dhe të autoritetit politik të tyre. Këta faktorë patën një rëndësi të madhe si në krijimin e bazës së legjitimitetit për regjimet komunistë të Titos dhe të Hoxhës, ashtu dhe në përcaktimin e rrugëve të tyre ikonoklastike në dekadat që pasuan.

Të mbetemi në periudhën e Luftës dhe në përpjekjet që bëhen sot për revizionimin e saj.

Më thoni, ju lutem, si mund të revizionohen të vërtetat (e dokumentuara gjerësisht), për të cilat fola më sipër? Edhe pse historia e Luftës Antifashiste Nacionalçlirimtare, si çdo periudhë tjetër e historisë sonë kombëtare (përfshirë edhe historinë gjysmëshekullore të diktaturës së proletariatit dhe tri dekadat e fundit të periudhës postkomuniste) ka nevojë të studiohet më thellë e më mirë, unë mendoj se, në Shqipëri, ashtu si kudo në Europë dhe në mbarë botën, e vërteta e madhe e Luftës së Dytë Botërore është shkruar e pranuar thuajse në mënyrë universale.

Të kërkosh ta “revizionosh” atë luftë, do të thotë ta mohosh atë. Në mënyrë të ngjashme kanë vepruar, gjatë 3-4 dekadave të fundit, disa autorë, të cilët, në emër të “revizionimit” të Holokaustit, kanë arritur deri atje sa ta mohojnë atë. Gjeneza e mohimit të Holokaustit mund të kërkohet te gjuha burokratike e vetë politikës naziste, e cila u përpoq që të kamuflonte qëllimin e vërtetë të gjenocidit, të cilin nazistët e quanin “Zgjidhja Përfundimtare e Çështjes së Hebrenjve”.

Pas Luftës së Dytë Botërore, ish-nazistët dhe simpatizantët e tyre nuk i pranuan provat dërrmuese të Holokaustit, të ekzpozuara në Gjyqin e Nurembergut mbi krimet e luftës. Sidoqoftë, si një lëvizje propagandistike e organizuar, “revizionimi” i Holokaustit nisi në vitin 1979, kur Willis Carto, themelues i Lobit të Lirisë, organizatës më të madhe të propagandës kundër hebrejve në Shtetet e Bashkuara, themeloi Institutin e Rishikimit të Historisë.

Unë dëshiroj të shprehem hapur dhe qartë lidhur me këtë çështje. Ajo që duket se po ndodh sot në Shqipëri me disa “historianë” dhe individë të veshur me pushtet i ngjan lëvizjes së viteve 1980 (por që vazhdon edhe sot) në qarqe të caktuara në disa vende, të cilësuar si “Revizionim i Holokaustit”. Qëllimi i tyre ishte dhe mbetet të sfidojnë vlefshmërinë e të dhënave historike që dokumentojnë Holokaustin, të gjitha ngjarjet që lidhen me të, si dhe vetë ekzistencën e këtij episodi të kobshëm historik.

Këtë duket se përpiqen të bëjnë edhe në Shqipëri ata që kërkojnë të mohojnë vlerat e çmuara antifashiste të popullit tonë, të dëshmuara me shumë dinjitet gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Profesor Tarifa, ju edhe më parë, në mjaft raste, madje edhe duke polemizuar me kryeministrin e vendit, z. Rama, jeni shprehur për rrezikun që paraqet ndërhyrja e politikës në trajtimin e historisë sonë kombëtare. A mendoni se konferenca që Akademia e Shkencave ka njoftuar se do të organizojë në muajin nëntor padrejtësisht ka marrë bekimin e qeverisë?

Bekimin e qeverisë nuk e di, por fonde nga paratë e taksapaguesve shqiptarë padyshim që po. Historia dhe studimi i saj kanë një “rëndësi politike të jashtëzakonshme”. Platoni thoshte se “ata që shkruajnë historinë, sundojnë shoqërinë”. Pierre Bourdieu, në analizën që i bënte prodhimit kulturor dhe kapitalit simbolik, argumentonte se monopoli i së drejtës për të formuluar përcaktime zyrtare nënkupton edhe “përdorimin e legjitimuar të dhunës fizike dhe simbolike”.

A nuk thoshte George Orwell se “Kush kontrollon të kaluarën, kontrollon të ardhmen dhe kush kontrollon të sotmen, kontrollon të kaluarën”? Kjo shpjegon përse politikanët, kudo dhe kurdoherë, pra edhe në Shqipëri, si dje dhe sot, janë përpjekur e përpiqen që t’i falsifikojnë faktet historikë dhe t’i interpretojnë ngjarjet historike sipas interesave të tyre. “Gënjeshtra mbi faktet historikë dhe shkatërrimi i provave”, shkruante Ludvig von Mises, “ka qenë për shumë shtetarë, diplomatë, politikanë dhe shkrimtarë pjesë legjitime e ushtrimit të pushtetit…

Falsifikuesit shpeshherë janë shtyrë nga dëshira për të justifikuar veprimet e tyre, ose të partisë së tyre nga këndvështrimi i interesave të atyre grupeve shoqërorë, mbështetjen e të cilëve ata kanë dashur të fitojnë, ose të grupeve që ata kanë dashur të neutralizojnë… Një ndër detyrat kryesore të kërkimeve historike është pikërisht të zbulojnë falsifikime të tilla”.

Për shkak se rivlerësimi i historisë kombëtare të çdo vendi, ose i periudhave të caktuara të saj, ka qenë dhe mbetet një temë filozofikisht shumë e ndërlikuar dhe politikisht shumë sensitive, shumë prej atyre (në radhë të parë historianë), që do të duhej të flisnin e të shkruanin për këtë çështje, kanë preferuar deri më sot të heshtin në vend që të prononcohen publikisht. Prof. Xhufi, Prof. Milo, Dr. Moikom Zeqo, Dr. Marenglen Kasmi, Bedri Islami dhe ndonjë tjetër bëjnë përjashtim.

Unë nuk jam historian dhe nuk shkruaj si historian, por historia e një kombi nuk është pronë as e historianëve, as e politikanëve. Të parët janë studiuesit dhe shkruesit e saj dhe duhet të jenë këta, pra historianët, që zbulojnë të vërtetat historike dhe garantojnë mbrojtjen e tyre nga çdo falsifikim dhe nga çdo përpjekje për t’i revizionuar ato. Politikanët, nga ana e tyre, nuk kanë asnjë të drejtë të ndërhyjnë në interpretimin e historisë, ndërkohë që, në Shqipëri, kjo është pikërisht ajo çka ata kanë bërë dhe vazhdojnë të bëjnë, madje me shumë zell, për dekada me radhë. Politikanët kanë për detyrë të përmirësojnë të sotmen dhe të planifikojnë të nesërmen e popullit të tyre, jo të udhëzojnë se si duhet interpretuar e djeshmja.

Interpretimi dhe rishkrimi i historisë së një kombi janë çështje shumë serioze dhe, si të tilla, duhen vlerësuar shumë seriozisht. Platforma e konferencës së ardhshme gjoja akademike (në fakt thjesht jubilare) të Akademisë së Shkencave mbi “antifashizmin popullor, pa armë dhe pa uniformë”, me sa kuptoj nga ajo çfarë është bërë publike deri më sot, nuk premton t’i kontribuojë ndonjë element të ri me vlerë paradigmës ekzistuese mbi Luftën Antifashiste Nacionalçlirimtare të popullit tonë.

Mos doni të thoni me këtë se Akademia e Shkencave e Shqipërisë, si institucion, nuk e ka aftësinë ta bëjë këtë?

Kjo është një temë më vete; le të mos flasim sot për këtë. Por më lejoni të them këtë: Cilësia e Akademisë së Shkencave nuk mund të jetë më e mirë sesa cilësia e universiteteve tona dhe cilësia e këtyre të fundit nuk mund të jetë më e mirë sesa cilësia e institucioneve që e administrojnë dhe e drejtojnë këtë vend dhe kanë në dorë fatet e qytetarëve – partitë politike, parlamenti, qeveria, gjykatat.

Por, ndërsa 75 vjetori i çlirimit të vendit po afron, a nuk duhet që kjo ngjarje e madhe historike të studiohet e të përkujtohet edhe nga historianët tanë?

Më thoni, ju lutem, cilët anëtarë të Akademisë së Shkencave janë historianë? Lufta Antifashiste Nacionalçlirimtare nuk mund të studiohet në tre muaj që kanë mbetur deri në mbajtjen e asaj konference. Studimi i saj dhe i çdo epoke historike është një detyrë e përhershme dhe duket bërë me shumë përgjegjësi.

Nëse qeveria shqiptare do të donte vërtetë të dëshmonte vlerësimin e saj për Luftën Antifashiste Nacionalçlirimtare, ajo mund të dëshmonte më shumë vlerësim e respekt për statusin e veteranëve të asaj lufte që ende janë gjallë (siç bëjnë qeveritë e Shteteve të Bashkuara, Britanisë së Madhe, Kanadasë, Hollandës dhe vendeve të tjerë), si dhe të kujdesej me më shumë përkushtim për mirëmbajtjen e varrezave të dëshmorëve të asaj Lufte të Madhe në Tiranë dhe në të gjithë vendin.

 

****

Botuar në Dita. Të gjitha të drejtat, e rezervuara. Ndalohet ribotimi i plotë ose i pjesshëm pa lejen me shkrim të redaksisë

August 9, 2019 00:12
Komento

60 Komente

 1. Bora August 9, 00:49

  Faleminderit Profesor.
  Te kishte edhe disa intelektuale me shume si ju Shqiperia, do ishte me e bukur jeta ne atdhe.

  Reply to this comment
  • Glaukias August 9, 10:39

   Mendoj se një nga pyetjet më të rëndësishme është : Kush përfiton nga paraqitja e LANÇ-së si luftë civile ???
   Nuk jam aq naiv sa të besoj se kjo bëhet nga A.Tufa me shokë sepse nuk kanë aq fuqi. Nëse kjo drejtohet nga Kryeministri, atëherë pse duhet Rama të mbajë këtë qëndrim ? Çfarë fiton ? Vota jo vetëm që nuk fiton por po i humb, se ballistët gjithmonë PD-në do votojnë, ndërsa veteranët nuk do votojnë më PS-në. Atëherë çfarë fiton ? Mbështetje ndërkombëtare ? Nga kush ? Kujt shteteve i intereson që Shqipëria të mos jetë e radhitur në anën e fituesve të L2B ??
   Nuk duket një trill i momentit por diçka e mirëstudiuar duke errësuar LANÇ-në vit pas viti, me Aushvicin e Tepelenës, me mit’hat Frashërin etj. Dyshoj se kjo zbehje e LANÇ-së është planifikuar nga Rama sepse në pamje të parë ai vetëm humbet nga kjo. Atëherë KUSH përfiton ???

   Reply to this comment
   • Raimond vlonjati August 10, 05:59

    Eshte e kote dhe tregohesh I leshte te filozofosh, nese Qeeria do apo nuk do te festoje me aktivitete Festen e Clirimit.

    Ketu duhet folur hapur, qe te vini me kembe ne toke o socialiste budallenj ,
    e po ju merr neper kembe nje funderine morale, si EDI RAMA

    Ky qe esht ne krye te PS-se dhe qeverise, eshte nje qelbesire ,
    qe nuk ka asnje lloj standarti moral , por di vetem si e si te vjedhi per xhepin e tij

    Ky eshte halabak, fare, plus qe ky dihet qe ka qene nnje deficient skizofrenik
    I cili nuk mund te sherohet tani qe esht ne krye,

    Ky hajdut kryeminsiter ne vitet 90-te ulerinte neper Tirane ” te varen gjithe komunistet “…
    ndersa ju filozofoni , jo keshtu po ashtu.
    Dhe atehere kur ky ulerinte ne ket menyre ishte 30 vjec , nuk ishte adoleshent .

    Ndaj,ketu
    nuk ka vend per dilemma, por duhet te kuptoni se ne
    krye te PS, eshte nje halabak
    I cili duhet nxjerre me shkelma jashte Selise dhe kreut te PS-se,,
    sepse nuk e lidh azgje me Partine Soaicaliste ,

    Dhe ja vete jeta e tij ne krye te Qeverise tregon se te gjitha reformat e tij ekonomike
    jane anti–socialiste dhe vrasese per njeriun e thjeshte socialist.
    Ato ndihmojne vetem nje pakice milioneresh qe I rijne atij rotull shtepise

    Reply to this comment
  • p... me rigon August 9, 12:48

   Ore zoteri,per boten eshte lufte civile dhe pike.Ti mund ta quash c’te duash,nuk te ndalon njeri te thuash kemi qene aliene te ardhur. Por ju duhet ta provoni shkencerisht tezen tuaj dhe jo me spekulime propagandistike Historia eshte ajo qe eshte,jo ajo qe duam dhe na pelqen ne.Ketu nuk behet fjale per opinione apo botekuptime, por per fakte qe “historianet”tane i mohojne

   Reply to this comment
   • Glaukias August 9, 14:09

    Për kë “botë” është luftë civile ? Edhe gabon kur thua që t’a provojmë ne tezën tonë, jeni ju ata që duhet të provoni tezën tuaj, se LANÇ është e njohur edhe nga Amerika, edhe nga Anglia, edhe nga Franca, edhe nga Rusia e nga shtetet humbëse Gjermania e Italia. Prandaj Shqipëria u rreshtua në krahun e fituesve edhe u dëmshpërblye nga pala humbëse. Këto janë FAKTE, ajo e juaja është tezë. Të lutem më thuaj kush “botë” e njeh tezën tuaj ???

    Reply to this comment
    • Le te kontestojne historianet tane.... August 9, 15:43

     Glaukias,
     Shqiperia nuk u rrjeshtua vete, e rrjeshtoj partia komuniste Jugosllave qe udhehoqi edhe luften e brendshme
     Shikoi te dy anet e medaljes ,Jane po keta Amerikane Angleze Gjermane historjane titullar te akredituar te botes akademike qe arrine ne keto konkluzione LUFTE CIVILE (simbas nesh ja kepusin kot se nuk e “kane kaluar testin,klasen te vleresuar nga ne)
     Bota nuk eshte vetem ajo qe njofim ne “kompetentet”

     Reply to this comment
     • Fieri August 9, 18:30

      Ankohuni ne Beograd dhe Moske.

     • Ixb3766 August 11, 12:03

      Ishte revolucion (permbysje e dhunshme e elitave) dhe ndodh kur elitat lyejne bythen me kos dhe pupulli nuk ka te haje.

   • Zorro August 9, 20:19

    O p…me rigon!
    Po’ ti ua ke vertetuar te tjereve se nena jote te ka pjelle tu apo jo me babain tend apo me komshiun?

    Reply to this comment
    • Bej te fala edhe sat'motre August 9, 21:58

     Zorro nuk jane te githe si ty qe polli joteme ferrave si buce rrugesh e qe s’la njeri ne lagje pa e mballosur

     Reply to this comment
     • Zorro August 10, 08:14

      O p…me rigon!
      Ke harruar nick-un e meparshem dhe po’ ha mut me kete tjetrin.Dukesh qe nuk ha mut kot.
      Historian i madh hiqesh,por vetem per pordhet e sat’eme!

   • Raimond vlonjati August 10, 18:41

    Ja te jap une nje super fakt :

    Ne vitn 1946 , ish presidenti Amerikan Eisenhower , i cili atehere ishte Komandant i Forcave Alrate ? deklaroi nga Bari i Italise ku ishte selia e komandes Aleate ,
    se
    …… Forcat Partizane shqiptare gozhduan me luftine ne Shqiperi 4 Divizione Gjermane “

    Kjo deklarate e Kryekomandantit te forcave Aleate cmendi greket , te cilet atehere benin propagande kunder Shqiperis duke na paraqitur si vend pro nazist , per shkak te Ballisteve

    Reply to this comment
 2. Lasgushi August 9, 04:51

  Për.pseudo shkencëtarët historian që janë mësuar ti bien vetëm qemanes,defit dhe ciftelisë ju duket se ka dalë dielli që do ti ngrohë me paratë dhe urrejtjen e shqiptarëve.

  Reply to this comment
  • Vlora August 9, 09:30

   Sa ceket gjykoni
   Nuk e di nese e beni nga padija apo qellimisht
   Ketu behet fjale per te mbrojtur disa vlera qe jane te patjetersueshme per shendetin moral dhe mendor te nje shoqerie.
   Po injorante si ju per fat te keq nuk shkojne dot kaq ne kete nivel te vetedijes.
   Per te ardhur keq vertet
   Ndaj Shqiperia eshte ketu ku eshte, sepse ka kete nivel shoqeror te ulet, inteligjence te ulet, ah nuk di nuk di si tua shpjegoj sa banal dhe i ceket jeni zoti komentues

   Reply to this comment
   • Gani USA August 9, 09:33

    Vlora
    Nuk ia shef pseudonimin?
    Lasgushi…
    Si avioni turk i Rames qe thot eshte Air Albania
    Dmth eshte nga ata te bodrumit
    Ata paguhen me taksat tona qe te relativizojne dhe te zhbejne cdo ide, cdo koment, cdo kritik qe nuk u shkon per shtat
    Jane si makineria e prooagandes e Gebelsit

    Reply to this comment
 3. Komunisti August 9, 05:47

  Lufte civile,kush te merrte pushtetin !
  Enver Hoxha me Miladinin spastruan te gjithe ata qe kuptuan tradhetine e luftes,partizane e balliste.
  Luften kunder nazizmit nuk e beri vetem lindja,e beri edhe perendimi.Pse ne u radhitem ne krahun e bolshevikeve qe na imponoj partia komuniste Jugosllave ? pse jo ne ate te Anglo Amerikaneve ? Qe ta gezonte pushtetin enveri ? Kuci i Miladinit dhe Mogushes ! Ja per kete u be lufta.Di njeri sa Gjermane ngelen te vrare nga “lufta heroike” e partizaneve ? “Check and balances” Profesor.Ne pretendojme se kemi 28 mije deshmor,Kush i vrau ?! Ne betejat e “pergjakshme” ka rreth 300 e ca Gjermane te vdekur ne Shqiperi,pjesa me e madhe jo si rezultat i shkembimit te zjarrit,por ceshtje subjektive.Beni nje bilanc transparent bazuar ne fakte o ju profesoret e propagandes se partise,se si e ku “rane ne beteja” keta 28 deshmore ! Mbas kesaj na jepni konkluzionet shkencore reale te historise,perrallat dhe mitet jane fabrikime propagandistike.

  Reply to this comment
  • bureto August 9, 11:52

   Edmund Burke, filozof irlandez, babai i konservatorizmit ka thene: “Ata qe e kane pushtetin sot i kane rrenjet nga e kaluara. Ata qe perpiqen te kontrollojne te kaluaren mendojne per pushtetin e se ardhmes”.
   Per kete perpiqen “filozofet” e rritur ne bahçen e Enverit, kohe kur rapsodit popullor kendonte “Shqiperi bahçe me lule…!”

   Reply to this comment
 4. Niko Shpiragu August 9, 06:20

  Shume sakte. Por tani e ka mare ferra uraten. Partia Socialiste qe duhet te jete forca kryesore per te mbrojtur Luften Antifashiste si ngjarja me madhore e historise se Shqiperise, eshte nje grumbull pa forme dhe qe eshte shpartalluar nga ballisti qe ka ne krye. Ne se PS nuk i tregon vendin ketij ballisti vagabond ne duhet te pergatitemi qe nje dite te bukur te shpallen kriminelet e ballit dhe legalitetit si heronj dhe ata qe ishin heronjte e vertete te shpallen te gjithe kriminele. E vetmja rruge eshte largimi nga PS i kryezogistit dhe kryeballistit vagabond si premise per te vene gjerat ne vendin e tyre.

  Reply to this comment
 5. Vlora August 9, 07:34

  Faleminderit qe mbroni vlerat
  Nuk eshte nje perpjekje per te mbrojtur thjesht LANC
  Eshte nje lufte per te mbrojtur dinjitetin, kuptimin e qenies njerezore.
  Ata qe e sulmojne duan te qetesojne ndergjegjen e tyre te prishur sepse vete jane pa dinjitet

  Reply to this comment
 6. intelektuali August 9, 09:03

  SHIKO O FANATIKU I ENVERIT, FATOS TARIFA SE CFARE SHKRUAN BOTA DEMOKRATIKE PER SHQYPNINE NESE KE SY PER TE PARE DHE VESH PER TE DEGJUAR:

  Gazeta gjermane ‘Tagesspiegel’ ka sjellë një raportazh nga Shqipëria, përpiqet të eksplorojë të shkuarën komuniste, nga Bernhard Schulz, Tagesspiegel:

  “…Edhe sot, 28 vjet pas mbarimit të komunizmit, shumë anëtarë të regjimit të vjetër janë akoma aktivë në aparatin shtetëror. Që ata nuk kanë asnjë interes në përpunimin e historisë dhe krimit, kjo kuptohet,” shkruan gazeta. Gazetari ka vizituar edhe Kampin e Perqendrimit komunist te Tepelenës, duke theksuar se nuk ka asnjë memorial për viktimat, por muzeu i qytetit vlerëson Enver Hoxhën. Sheshi Skënderbej, sheshi kryesor i Kryeqytetit shqiptar, Tirana, tani është i rezervuar për këmbësorët. Sipërfaqja e gjerë është e mbuluar me gurë natyralë nga të gjitha pjesët e vendit. Në skaj te sheshit është një xhami nga koha e sundimit otoman, ajo është restauruar nga fonde turke. Paratë, thuhet se vijnë nga arka e Erdoganit. Ne diagonale me të është ndërtesa e madhe e Muzeut Kombëtar. Fasadën e zbukuron një mozaik me shumë figura, me një grua energjike me kostum kombëtar dhe pushkën e ngritur në qendër, një luftëtar me flamurin kombëtar në krah, me një shqiponjë dykrenare të vendosur në një sfond të kuq si gjaku, por dallohet qe ylli komunist eshte fshire duke lene nje vend bosh? Me klasën punëtore, Partia Komuniste nën udhëheqjen e Enver Hoxhës e mori pushtetin në vitin 1944 dhe e mbajti deri në kalimin e thatë në demokraci në vitin 1991. Për ironi, ai nuk kishte nevojë për dashurinë e tyre. Pothuajse ajo nuk ekzistonte. Me të luhej. Ashtu siç luhej me termat demokraci apo pushtet popullor. Në fakt kishte vetëm një sundimtar, fotozhenikun e ri Hoxha, që me zgjuarsi që në moshë të re në vitin 1944, i shërbeu me shume vetes dhe aspak shokëve të Partisë dhe aq me pak vendit te tij. Hoxha mori pushtetin dhe herët a vonë, kundërshtarët dhe shoket apo bashkëluftëtarët e tij u zhdukën në birucat e Sigurimit, ose përfunduan përpara togave të pushkatimit. Kjo ishte maja e një ajsbergu të përgjakshëm. Turneu informativ, i organizuar çdo vit nga Fondacioni per krimet e Dikaturës, këtë herë i kushtohej Shqipërisë. Ata merren me studimin e trashëgimisë historike në vendet e kontrolluara nga komunizmi deri në fund të viteve 1989/1991. Një javë e mbushur me vizita në vendet përkujtimore dhe me biseda me viktimat dhe zyrtarët- por ajo që mbetet është ndjesia se kjo është vetëm maja e një ajsbergu të përgjakshëm. Në Shqipëri kishte shumë kampe, në fakt i gjithë vendi ishte një kamp i madh, ku kishte urdhër për të qëlluar këdo në kufi. Terrori nuk ishte diçka sekrete. Gazetarët e asaj kohe, me dokumente të vendosura në Muzeun Kombëtar, tregojnë shfaqje gjyqesh të mbajtura në kinema të mbushura plot me njerëz, ku njerëzit duartrokisnin për vendime të marra që në fillim, përpara se njerëzit të dërgoheshin në fusha ku ekzekutoheshin nga afër. Pastaj fitimtarët, duke tymosur cigare, qëndronin pranë kufomave. Ndoshta dyshonin se do vinte edhe dita e tyre dikur. Në Shqipërinë e Hoxhës mbizotëroi stalinizmi makaber antinjerezor deri në fund, edhe në vitin 1991 ishte i dhunshëm. Hoxha admironte Stalinin dhe e imitoi që nga Kulti Sovjetik i Individit e deri tek Gulagët e tij horror. Në vitin 1961, kur Shqipëria u tërhoq nga Bashkimi Sovjetik i destalinizuar, e ktheu vëmendjen nga Republika Popullore e Kinës, aparati i terrorit komunist vazhdoi të funksionojë me nje force te re. Kur Kina nuk e përmbushi pritshmërinë ideologjike të Hoxhës, vendi plotësisht mbeti i izoluar deri në fund. Shqipëria ishte jashtë vëmendjes së publikut botëror për një dekadë. Vetëm se aty brenda Ferrit Komunst ishte e tmerrshme. Poshtë dhe ne afersi te sheshit Skënderbej ka një sistem bunkerësh të Ministrisë së Brendshme dhe qendra e kontrollit të territorit. Këto dhoma pa jetë janë pjesë e një ekspozite tjetër për terrorin e regjimit komunist, të quajtur Bunk-Art 2. Italia Demokratike ishte afër, por mbeti e paarritshme. Jo larg nga sheshi Skënderbej ndodhet një ndërtesë, e cila shërbente dikur si klinikë private. Më pas aty u vendos Sigurimi. Kjo njihet si Shtëpia e Gjetheve, pasi këtyre janë mbajtur skedarë të panumërt të shërbimeve sekrete. Shtëpia është e mbushur me teknologji, nga këndvështrimi i sotëm të vjetra, por shumë të efektshme në atë kohë. Në qendër të Tiranës ka shumë ndërtesa të kohës së kultures italiane. Ato duken të ngurta dhe komunistët e Hoxhës i përdorën pa hezitim. Vetë Italia mbeti e paarritshme për gjysmë shekull, duke qenë vetëm në anën tjetër të Adriatikut.Të përndjekurve nuk u lejohej që të afroheshin pranë brigjeve apo kufinjve te vendit. Kishte kampe për gra e për fëmijë. Në Tepelenë, në jug të vendit, 600 të burgosur ishin të paketuar si sardhele konserve në pesë kazerma të mëdha. Të paktën 300 fëmijë te vegjel vdiqën me kalimin e kohës nga kequshqyerja apo sëmundjet e patrajtuara dhe akoma nuk ka asnje te denuar apo te ndeshkuar historikisht, perkundrazi ne media paushim dalin publikime qe synojne minimizimin e atij tmerri qe ka ndodhur. Simon Mirakaj mbërriti në Tepelenë në vitin 1945 si foshnje, ai mbeti në mënyrë të paimagjinueshme për 46 vite në përndjekje politike për shkak të një pjesëtari të familjes. Në kazerma gjenden vetëm muret e jashtme, nuk ka një memorial, por në Muzeun vendor te Tepelenes ruhen me kujdes modele të tipareve heroike të heronjve komuniste te LANC-it dhe shkrimet e Enver Hoxhës, Diktatorit që ndoqi dhe shkroi për shembullin e Stalinit. Vendlindja e Hoxhës është këtu afër, në jug të vendit, dhe shumë shqyptare janë akoma krenarë për të. Në një kodër në periferitë e Tiranës është edhe Monumenti Nëna Shqipëri. Flitet qe eshte projektuar nga babai i kryeministrit aktual Edi Rama. Monumenti është konceptuar si një model i Mëmëdheut, diçka që ekzistonte ne te gjitha monumentet bolshevike në Bashkimin Sovjetik nga Volgogradi deri në Kiev. Përpara monumentit shtrihen varret e partizanëve që ranë në luftën kundër fashistëve. Çdo regjim ka nevojë për heronjtë apo deshmoret e tij. Pllakat e varreve janë të çara, duket qarte që jane mirëmbajtur. Në veriun malor gjendet kampi i burgut të Spaçit. Godinat janë të vendosura guximshëm në shpatet e pjerrëta. Këtu jetuan të burgosurit që duhet të bënin punë të detyruar në minierën e kromit. Ngjitur qëndronin rojet e Sigurimit. Ndonjëherë të afërmit lejoheshin të vizitonin të burgosurit, dhjetë minuta nën mbikëqyrje speciale. Për këtë, ata duhej të bënin në këmbë shtatë kilometra me rrugë të pashtruar. Në kamp janë mbledhur ish të burgosur dhe përfaqësues të shoqatës së viktimave për të festuar përvjetorin e kryengritjes së të burgosurve në vitin 1973. Ishte një akt heroik, por pa rezultat. Mbahen fjalime, të gjithë njerëzit pinë duhan, ndërsa qielli nis të rëndohet prej reve. Lart në shpat mund të shihen ekskavatorët. Qeveria shqiptare ia ka dhënë të drejtën për të shfrytëzuar minierat një kompanie turke me koncesion. Miniera origjinale e monizmit rrezikon të zhduket. Edhe sot, 28 vjet pas mbarimit të komunizmit, shumë anëtarë të regjimit të vjetër janë akoma aktivë në aparatin shtetëror. Që ata nuk kanë asnjë interes në përpunimin e historisë dhe krimit, kjo vetkuptohet dhe nuk ka nevoje per komente te teperta. Në Shkodër, vizitorët gjermanë marrin pjesë në përurimin e një monumenti për viktimat e regjimit komunist. Në Bashkinë e qytetit mbahen fjalime emocionuese në një sallë të mbushur plot. Se ky mbaron shërbimi përkujtimor dhe ku fillon politika aktuale, vizitori nuk mund ta vendosë dot. Mund të jetosh në të tashmen, por si gjithmonë dhe kudo, e kaluara është një barrë e shtuar e shqyptareve. Muzeu i dioqezës është estetik dhe tregon historinë e persekutimit të Kishës Katolike, e cila dominon në veri të vendit. Në vitin 1967, Hoxha e shpalli Shqipërinë si shtetin e parë ateist në Botë dhe shkatërroi kisha e xhamia në mbarë vendin. Katedralja e Shkdorës u kthye në sallë sportive, në fasadë u vendoën portrete zyrtarësh. Tani ne Shqypni sundon klasa punëtore përmes Partisë së saj, thuhej në mesazh. Ndërkohë katedralja është restauruar me kujdes. Këmbënat bien herë pas here, kurse nga minarja fqinje tingëllon zëri i imamit. Ata kanë bashkëjetuar për shekuj dhe vazhdojnë ta bëjnë sërish edhe tani. Shqipëria nuk është një strehë e fanatizmit. Përkundrazi, ata shpresojnë të pranohen në BE. Vite më parë, Shqipëria ishte shumë e korruptuar, na thotë një diplomat që shoqëron procesin e rishikimit të drejtësisë, duke shtuar: Tani është vetëm e korruptuar me lezet. Nga rruga, vizitorët nuk shohin bregdetin. Bregderi duhet të jetë i bukur. E kaluara e errët shtrihet në brendësi. Duhet ta kërkosh, e megjithatë ajo është gjithmonë e pranishme qe te dritherron…”

  Permbledhje nga:

  intelektuali

  Reply to this comment
  • Ballisti August 9, 17:38

   Jeni mashtrues dhe armiq te popullit shqiptar,te gjithe ju qe merreni me burgaxhinjte qe merito in plumbin.
   Kujt i duhen mbrockullat tuaja me histori 70 vjecare shumica fallco?
   Ne se doni te diskreditoni socializmin folloni e tregoni se cfare eshte bere keto 30 vjet kapitalizem per shumicen e popullit ne Arsim,shendetesi,drejtesi,punesim,bujqesi,industri,miniera,pyje,bregdet,mjedis,siguri jete,dinjitet njerezit dhe mireqenie!
   Shpifjet dhe sharjet nuk Jane mireqenie,drejtesi etj,prandaj kurre nuk do ta mundni Enver Hoxhen ne se popullit shqiptar nuk i keni garantuar te drejta dhe mireqenie me te mire se sa i siguroi Enveri!

   Reply to this comment
  • HOMORA August 11, 21:22

   Everteta e do qe te flasesh per varrin e USHTARIT te panjohur ne Paris.

   https://fr.wikipedia.org/wiki/Tombe_du_Soldat_inconnu_(France)

   La MARIANE qe simbolizon kombin francez:

   https://www.google.com/search?q=La+Marianne&client=firefox-b-d&channel=trow&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwja0—wPvjAhWLzoUKHRJHClMQ_AUIESgB&biw=1920&bih=944

   Ndoshta statuja mema shqiperi ste duket e nivelit te duhur si intellektual qe je, veri pasurine tende ne dispozicion dhe,bej nje tjeter simbas imagjinates apo fantazise tende,apo simbas gustos se tashme shqiperia eshte bere si ballokum.

   Per te ndihmuar ne perzgjedhiet e tua mbi statujen mema Shqiperis shih tek katalog si me poshte e zgjidh e merre simbas deshires.

   https://www.google.com/search?q=des+statue+nacionales&client=firefox-b-d&channel=trow&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwja0qfswPvjAhUO3BoKHfxWBAAQ_AUIESgB&biw=1920&bih=944

   https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&channel=trow&biw=1920&bih=944&tbm=isch&sa=1&ei=ZGZQXZnsKMmUa93QhcgM&q=des+statue+que+represente+la+nation&oq=des+statue+que+represente+la+nation&gs_l=img.3…132421.142613..143431…0.0..0.236.3797.16j16j2……0….1..gws-wiz-img…….0i30j0i10i24.oib8-uxfeHQ&ved=0ahUKEwiZrpbzwPvjAhVJyhoKHV1oAckQ4dUDCAY&uact=5

   KLIKO persiper intellektual qe te na provosh te kunderten e Monumentit NENA SHQIPERI qe eshte bere me porosine e abdullait papas se gomarit qe ju terhaq nga hunda kur ne fakt te takonte ty si intellektual ta lidhje me litar gjembi.
   Eshte kollaj me fol ne ajer per mos te thene azgje.
   Po te kishe qene me objektiv e me realist pa dyshim qe shkrimi yt do ishte interesant e me mezazh konstruktif por,fatkeqesisht si intellektual me urrejtie dhe me mllef sigurisht qe ske aftesine te diskutosh apo polemikosh me kundershtarin tend qe,te mesosh ku qendron e drejta e tij dhe ku fillon detyra jote dhe vise-versa (anasjelltas).
   Ka nje proverb qe dikton:
   “Neqoftese kerkon te jesh balle lart dhe krenat karshi kundershtarit tend,njihi atij meriten”.
   Me kaq intellektual me takon tju uroj objektivitet dhe qartesi jo fanatike apo me partizanllik temave qe ju ben komentim me opinionet e tua,sepse vetem keshtu pozitivizmi dominon mbi negativizmin edhe pse sjemi ne matematike.
   Eshte vdekjia ajo qe na meson vleren e jetes,kur dihet qe jeta dhe vdekjia hecin me nje ritem,me nje hap dhe me nje force te pagabusheme njera me tjetren,pra kur ka kaq harmoni midis dy fenomeneve katardiktore ku,vdekjia i merre forcen jetes dhe jeta i jep vleren e duhur vdekjies,ti si intelektual ske aftesi qe kontraditave tju japesh drite edhe atu ku kerkohet me ngulm erresira dhe nxiria e tyre.
   Ne çdo negativitet ka pozitivitet dhe anasjelltas.
   Pershendetjie nga nje pellazg me kaske prej qelpiçi.

   Reply to this comment
 7. Feniks August 9, 09:08

  Z.Tarifa ju pershendes per faktet dhe argumentet e sakta qe jepni ne kete interviste,por ne fundin e saj jeni gabuar!
  Nuk mund te quhet nje qeveria se vlereson LANC-in vetem ne se u nel Statusin veterane e apo se miremban varrezat e deshmoreve!
  Nje kryeminister si Rama,njekohesisht edhe kryetar i PS-se,qe hiqet se ka ne antaresine e saj shumicen trashegimtare te 28 mije deshmoreve dhe 70 mije partizaneve,por qe pas 90-tes ka deklaruar se LANC-i ka qene lufte civile,qe se fundit i nguli thiken ne zemer LANC-it duke nderuar me ceremonia shteterore krye kolaboracionistin krimineli M.Frasheri,nuk mund te presesh asgje.
  Eshte vete PS-ja qe ka tradhetar idealet e kesaj lufte,perderi sa ne statuti e saj nuk ka asnje reference lidhur me kete epope.
  Fakti qe u hesht ndaj tradhetine se Rames,verteton ate se PS eshte po’ aq antishqiptare sa edhe PD,LSI,etj.
  LANC-i nuk goditet per arsye politike partiake,por per t’i mohuar historise se popullit shqiptar periudhen me lavdishme te tij, kur per here te pare ne historine mijra vjecare,u be pjese e nje koalicioni fitues boteror te udhehequr nga komunistet shqiptare dhe vetem me forcat e beta!

  Reply to this comment
 8. Partizani nga Korca August 9, 09:48

  Fatos.Ti je një intelektual shqiptar i formuar.Pse harxhon kohë aq gjatë me autorët e këti turpi dhe 9asuesit e tyre.Deri pas fitores së nacional lirimtares,populli shqiptar,pothuajse kujtohej vetëm për keq.Këtë gjëndje duan të sjellin,të shiturit tek sllavët,përbërësit pederastët,ballistët zhuanit që nga i pari tek i fundit.Shikoji një për një si janë. Ata shfrytëzojnë lirinë për të shfryrë universitetin.Njësoj si martesa burrë me butë dhe grua me grua.I shikon të gjithë të zgjebosur,zhulsa dhe realisht të palarë.Njësoj si grupet perverse të Rajhut të lll ose si ato grupet e të degjeneruarve holandezë.Kjo bie ndesh me traditat dhe virtytet e popullit shqiptar.Ata nuk mundet dot të evidentohen me gjë tjetër,vetëm me perversitete dhe ndyrësi si kjo fushatë.

  Reply to this comment
 9. Thoni te verteten! August 9, 11:02

  Boll u morret me ate lufte se po behen 75 vjet qe me “pseudorezultatet” e saj, keni sunduar e vazhdoni akoma te genjeni popullin shqiptar. Edhe ky Tarifa eshte pasardhes i atyre veteraneve legjendare te asaj lufte imagjinare, vetem per interesa pushteti e hakmarrjeje kriminale ndaj te tjereve. Po a mund te thone ndonjehere te verteten njerez si Tarifa? Vendi ka probleme boll, mjaft me me ato pseudofitore, ne emer te te cilave u mbajt shtypur nje popull i tere per dekada me rradhe! E me ne fund keta veteranet 70-80 vjecare sot, ne cfare viti i bie te kene luftuar? Po ky ftos Tarifa 60 e ca vjecar ne cilen Brigade Partizane ka qene i inkuadruar?

  Reply to this comment
  • Aladini me Eskorte August 9, 11:39

   Sigurisht qe “vendi ka probleme plot” sic thua ti komentues i nderuar.

   Dhe me problemet e tjera po merren keta, Dita dhe ato media qe kane atdhedashuri me shume se dshuri per partite.

   Dhe per kete i falenderojme.

   Por te mbrosh historine dhe te shkuaren, e sidomos te mbrosh ate qe Lanc perfaqeson eshte problem mbi probleme mor zoteri.

   A e di pse?

   Sepse simbolika e asaj lufte eshte DINJITETI dhe VETMOHIM NE EMER TE NJE INTERESI ME TE MADH SE VETE JETA E NJE NJERIU.

   Dhe DINJITETI i humbur si dhe ndjenja e humbur e SAKRIFICES per interesat e vendit jane sot PROBLEMI NUMER 1 PER SHQIPERINE

   A more vesh o komentues qe na ngre tezen qe “vendi ka probleme te tjera”

   Hajd futu prape te bodrumi i Edvin Fuges tani merr ate rrogen e prostitutes online anti-portal

   Reply to this comment
   • intelektuali August 9, 13:49

    Ore ti Aladin Budalli

    PER CFARE DINJITETIT TE LANC-IT KRIMINAL TE ENVERIT FLET TI MORE KARAGJOZ I PACIPE?

    Per LANC-in jugoasllav te Enverit qe gjithe Luften si Kumandar barkderr dhe faqefryre e kaloi duke u defryer me Nexhmije Fshisten tek vila e kunatit te tij Kryefashist, Bahri Omari, he mo Aladini budalli ke gje per te thene ti per Bahri Omarin apo do te na lexosh dacibao morali kinez komuniste ne kete forum te nerum te gazetes DITA?

    Perpara se te flasesh per DINJITETIN e LANC-it kriminal dhe jugosllav te Enverit shko dhe pyet Nexhmije Hoxhen:

    KUSH E SPIUNOI QEMAL STAFEN TEK FASHISTET?

    Me pas shko tek Vito Kapo dhe pyete pas Nexhmijes:

    KUSH I LIKUIDOI TE VELLANE, ALQI KONDIN ME INSKENIM SI LYM KETEN?

    dhe:

    perpara se te llapesh per DINJITET pyet veten:

    Kush mbushi lumenj me gjak njeriu te pafajshem ne Shqypni, kush i vrau dhe i likuidoi te gjithe shoket e tij nje nga nje duke i shapllur ose Poliagjente dhe Armiq te Popullit, ose duke i vrare naten dhe duke i vajtuar diten me lot krokodili, kush shiti tek Rankovici i Titos vellezerit tane kosovare me pabesi antishqyptari te perbetuar, kush vrau dhe masakroi me pabesi pederasti Aleatet Angleze tek Kanali i Korfuzit pa piken e dinjitetit njerezor?

    sepse:

    Sapo t’i besh pyetjen vetes se:

    KUSH KA QENE KY ANTIKRISHT?

    Menjehere rezulton se ai eshte Kumandari i LANC-it Enver Hoxha

    qe:

    FJALEN DINJITET NUK E NJIHTE DHE NUK E VLERESONTE FARE.

    Reply to this comment
   • Dn August 13, 13:36

    Eshte digniteti i vetme qe keni ju qe ishit asgje lumi i popullit shsiptare edhe e vetmja gje qe keni ba ne fakt eshte vrasja e komshiut per ti marr ku nje llope , ku nje magjar, ku nje pare kepuç ku nje hok drith! etj
    Prandaj ju duhet aq shume ajo lufte se perndryshe nuk jeni e nuk keni asgje per te treguar per ju si njereze!

    Reply to this comment
 10. troja August 9, 13:28

  I Nderuar Glaukias.
  Ju me te drejte ngrini pyetjen se ç’fare fiton Edvini,me kete poshtersi qe po i ben luftes dhe mijera bij,e bijave,niper e mbesave,te deshmoreve,te luftetareve dhe popullit qe u bashkua me LNÇ?
  Duhet te njohesh me shume realitetin,e kete nga viti 2013,kur fitoi zgjedhjet,me votat e e kesaj shtrese qe thame me siper.Por ndodhi e kunderta: Ne pozicione kyçe,u punesuan,pikerisht,femijet e ballisteve,u punesuan njerez qe diheshin se ishin kontigjent i PD,me vite,njerez qe nuk i perkisnin PS,as pasardhes te partzaneve,apo komunisteve.Ne te kundert,ne shume e shume raste,edhe sot,ata qe sakrifikuan,ndihmuan,u goditen nga administrata e PD,jo vetem qe nuk u punesuan,por edhe u larguan nga puna.Shenbujt jane me mijera,ne konkurse fitonin,neo ballistet,fitonin matrapazet,fitonin ata qe paguanin,e asnjehere njerezit e ndershem,te aftet,idealistet,e jo te PS.Sot kjo shtrese e mashtruar,e denigruar,e sakatuar ekonomikisht,nuk mund te votoje me per PS.Njerezit qe sot jane ne PS,(e kam quajtur Rilindja e se keqes,se risolli,te gjitha metodat,format,menyrat e grabitjes si PD), ku ne administraten e saj jane 40% me arsim 8 vjeçar dhe te mesem,dhe 5-10%,me diploma te blera dhe fallsifikuar,ku korupsioni e qeverise se Edvinit ka kapur nivelet me larta ne gjithe Ballkanin,pikerisht ne keta njerez do mbeshtetet Edvini,per zgjedhjet e ardheshme.Kjo eshte aresyeja qe ky kerkon te shtoje vota edhe nga kontigjent i ballisteve,zogishteve dhe nga nje pjese e te punesuareve,servile,hajdute qe ka sot ne administrate.Testi qe u be me zgjedhjet lokale ku shume edhe nga te punesuarit,me gjithe presionin,per votim familjar,me kercenime me vendin e punes,tregoi se mijera njeres jane kunder ketij despoti dhe grabitesi te pa pare ne keta 30 vjet.

  Reply to this comment
 11. Poshtë armiqtë e kombit shqipëtar! August 9, 13:38

  Aktiviteti i planifikuar si shkencor nga Akademia nuk ka synim revizionimin e historisë së LANÇ, kjo luftë është hedhur poshtë në mënyrë brutale as nga ndonjë historian i afirmuar , as nga ndonjë konferencë shkencore, por nga një basketbollist dhe piktor i dështuar që aftsinë e vetme si qënie njerzore që ai ka dhe ku çfaq talent diabolik të jashtëzakonshëm, është që të mashtrojë një popull të tërë dhe të mar në dorë qeverinë për të vjedhur si profesionist i vërtetë veçanrisht pjesën më të varfër të këtij populli dhe pensionistët e shkretë. Me gjestin brutal të ceremonisë që organizoj duke varrosur eshtrat e kolaboracionistit të Hitlerit, Mit’hat Frashërit, ai hodhi poshtë haptazi, në mënyrë sfiduese dhe përbuzëse asetin më të çmuar të kombit tonë, LANÇ. Ai haptazi aludoj atë që është tashma e vërtetë që ai dhe PS e sotme po të ishin aktivë në luftën e dytë botërore do të ishin bashkpuntorë të ngushtëtë pushtuesëve fashistë dhe nazistë. Kryministri ynë e thotë haptzi që nga formimi dhe botkuptimi i tij i tanishëm ai do të ishte mik i Musolinit dhe Hitlerit, ai po thotë haptazi që PS e sotme si formacion politik , po të ishte në kushtet e luftës së dytë botërore do të ishte, sikurse është faktikisht, armike e betuar e popullit shqipëtar.
  Konferenca është organizuar jo nga Akademia por direkt nga tradhëtari aktual i kombit shqipëtar, Edi Rama, e kjo nuk duhet thën me zë të mekur por me zë të lartë. Synimi, për të privuar popullin shqipëtar nga ajo pjesëz e historisë që shpëtoj tërësinë teritoriale të vëndit nga oreksi i fqinjëve të babëzitur. Ai e di mirë që jehona e LANÇ me idealet e djemëve dhe vajzave që derdhën gjakun në luftë kundër pushtuesve dhe Mitatëve kolaboracionistë, ndoshta është e vetmja gjë që mund të ngrej popullin në këmbë kundër pushtimit të ri 30 vjeçar të bandave PD, LSI dhe mender PS, që i kanë i kanë shkaktuar vëndit atë që asnjë pushtues para tyre nuk ka arritur ta bëj.
  Të gjithë duhet të mbrojmë historinë tonë nga armiqtë djallëzor të tipit Edi Rama që haptazi kanë mar kazmën në dorë dhe duke shkallmuar vlerat më qytetruese që e radhitin kombin tonë në një rresht me kombet e tjera europiane, ta rjepin atë deri në shpërbërje. Edi Ramët po e thonë vetë troç, jemi armiqë të betuar të kombit shqipëtarë , ndërsa ne nuk guzojmë tua përplasim në fytyrë dhe ti detyrojmë të zhduken si armiqë të mirfiltë të kombit dhe vëndit.

  Reply to this comment
 12. shipska August 9, 13:45

  Ne kushte okupacioni te huaj nuk ka lufte civile por Lufte nacional Ç;lirimtare. Historia shkruhet nga fitimtaret!

  Reply to this comment
  • une August 9, 16:13

   Dhe pike! Se na cate koken.

   Reply to this comment
  • Lili August 10, 09:26

   Jo . Prandaj duhet te lexojsh ma shume . Propaganda shkruhet nga fitimtaret .
   Historia jo ! Se cdo here do kete nje historian qe shkruan edhe per ´humbesin ´ tend , kjo ne vendet ku Historia nuk kontrollohet nga pushteti! Shih sa e sa libra i jane kushtuar pales ´humbesé n’evrope nga Historianet!
   Kur ishe shtet , ti nuk bene lufte çlirimtare po rezistance ( shtetnor si ne angli apo jo shtenore me grupe te armatusur qe bashkohen si ne France) . Kur je vend qe do me u ba shtet quhet lufte çlirimtare si rasti i kosoves apo vendet qe fituan pamvaresine mbas fundit te kolonializmit.
   Nga ketu lind moskuptimi me keshilltaret e ketij manifestimi

   Reply to this comment
 13. USA August 9, 15:48

  Intelektuhal je “gjeni” e ke qare Cercilli ka nje shprehje per koalicionin me stalinin qe kunder hitlerit bashkohem dhe me “djallin” jo me stalinin. Prandaj o hale lexo Dan Braunin te qartesohesh te kuptosh me shume per sot dhe te ardhmen mbete dogme. Roboti Uinston.

  Reply to this comment
  • intelektuali August 9, 21:12

   USA me behet qefi per komplimentin, por nuk jam “gjeni” jam vetem nje plak grindavec ne kete forum te nerum te gazetes DITA qe nuk duron dot enveristet fanatike si terrheqin ne gropen bolshevike Vatanin me perrallat per LANC-in kriminal qe ishte 100% jugosllav,

   por:

   intelektuali gjithashtu eshte me eduktate liberale dhe nuk detyron te tjeret te mendojne si ai me fyerje dhe ofeza personale, prandaj o USA amerikoni me pelqeu zbutja e tonit dhe tani jam gadi per te filluar nje debat intelektual,

   HAJT TA FILLOJME!

   Kryeministri me i zgjedhur anglez Winston Churchill ka treguar shume citate-barcaleta, por ate qe shkruan ti per Hitlerin dhe Stalinin nuk e gjej ne variantin qe e thua ti, por ne nje variant origjinal krejt tjeter duke e quajtur Hitlerin me emer, kurse Stalinin e quan si Djall te Ferrit, ja si tingellon ne shqip:

   “Nëse Hitleri pushton Ferrin, unë do ta lavdëroj se do te vrasë Djallin”

   por:

   Une do te vecoj disa citate qe jane me afer shqyptareve dhe ne menyre te vecante mund t’u sherbejne fanatikeve te Enverit ne kete forum te nerum te gazetes DITA, ja cfare dua te vecoj une nga citatet e shumta te Churchillit qe ishte i vetmi lider i Fuqive te medha qe tregoi pak interes per Shqypnine dhe shqyptaret kur dergoi ne Mukje, ne vere te 1943 oficeret e tij me nje oferte per bashkimin e trojeve tona, por me kushtin e orientimit politik te vendit nga Lindja Bolshevike e Titos dhe Stalinit drejt Perendimit Demokratik, ja disa nga citatet e Chruchillit qe i ka vecuar intelektuali:

   “Komunisti është si një krokodil – kur hapni gojën, nuk mund të kuptoni nëse ai është duke buzëqeshur apo do t’ju hajë”

   “Difekti më i madh i Kapitalizmit është shpërndarja e pabarabartë e mallrave, Virtyti i madh i Komunizmit është shpërndarja e barabartë e varferise.”

   “Komunizmi është si një ëndërr. Herët a vonë ju zgjoheni dhe ktheheni në realitet”

   “Komunizmi është një filozofi e dështimit, një besim në injorancë, një ungjill i zilisë”

   “Lenini u dërgua në Rusi nga gjermanët në të njëjtën mënyrë që ju të mund të dërgoni një shishe me murtaje, tifo ose kolere për t’u derdhur në rezervuarin e një qyteti të madh dhe ai funksionoi me saktësi mahnitëse”

   “Askush si unë nuk e urren bolshevizmin dhe dhunën revolucionare që i paraprin asaj, por urrejtja ime ndaj bolshevizmit dhe bolshevikëve nuk është për shkak të sistemit të tyre budalla, ose doktrinës së tyre qesharake të barazisë së pamundur. Ai vjen nga terrorizmi i përgjakshëm dhe shkatërrues i praktikuar në çdo vend që ata kanë shkatërruar dhe vetëm përmes të cilit mund të mbahet sundimi i tyre kriminal” / Fjala para Dhomës së Komunave, 08.07.1920 /

   “Në luftë nuk ka rëndësi kush ka të drejtë, por kush ka mbetur gjallë”

   “Kur duhet të vrasësh një person, nuk është e vështirë të jesh i sjellshëm”

   “Kushdo që pajtohet me të gjithë, askush nuk pajtohet me të”

   “Gënjeshtra ka udhëtuar në gjysmën e Botës përpara se e Vërteta të ketë një shans për të veshur pantallonat tuaja”

   “Paqësori dede ushqen krokodilin me shpresën se krokodili do ta hajë të fundit”

   “Argumenti më i mirë kundër demokracisë është një bisedë pesë minutëshe me votuesin fanatik”

   “Askush nuk pretendon se Demokracia është forma më e Përsosur ose e Mençur e qeverisjes, por është forma më pak e Keqe, në krahasim me të gjitha format e tjera që janë provuar ndonjëherë”

   Besoj se isha i dobeishem per saktesimet e paraqitura ne kete forum te nerum te gazetes DITA

   intelektuali

   P.S. PO AJO HALJA CFARE ISHTE?

   Reply to this comment
  • intelektuali August 9, 21:41

   Mire anglishten e fillores nuk e mesove dot, as Winston Churchillin nuk e citon ashtu sic i ka thene realisht:

   PO ME HALET QE PASTRON CFARE MUTI DO?

   Reply to this comment
 14. Tre$hi maÇ August 9, 16:08

  Rishkruhet historia kur kerkon te ngjallesh te cdekurit, dhe mbi te gjitha kur je neo-komunist si puna Tosken me shokee. (Qe jetojne akoma me kujtime = te vdekur)

  Reply to this comment
 15. T.Voda August 10, 03:51

  —– ME AQ SA ARRIJNE NJOHURIT E MIJA , NUK DIM NDONJE RAST NGA HISOTORIJA E ARTIT USHTARAK BOTEROR QE TE MOHOJE E CVLERESOje LUFTEN KUNDER OKUPATORIT, LUFTEN KUNDER PUSHTUSIT,,. DHE TE NGREJE E VLERESOJE KOLABORACIONIZMIN, BASHKEPUNETORIN ME OKUPATORIN … !! Kjo QE po NDODH, NDOFTA RASTI I RRALLE PER BOTEN E QYTETRUAR ..!!!
  —– Kjo qe po ndodh mbas 75 vjetesh eshte teper e rende , e kobshme , e rrezikshme . Duhet te jepet nje afat i shkureter, cfar ka per te vjelle te vjellin . Me nje LIGJ KONSENSUAL, GJITH PERFSHIRES te specifikohet e te ndalet cdo lloje propagande qe nxit percarjen, ndasine, urrejtien kombetare e c’do shkalle e niveli qofte….
  ……E ardhmja e afert dhe larget , domosdosherisht ka kerkuar e kerkon frymen konsensuale, te bashkpunimit dhe te pajtimit. Cfar eshte bere nuk cbehet. Ato tu kalojne arkivave historike duke i xhveshur nga ekstremizmi i cdo krahu.
  — HISTORIA DIHET: – ESHTE MESUESE E JETES , DRITA E SE VERTETS DHE LAJMETARJA E LASHTESISE… te nxjerim mesimet . Te ndertohet nje platform zyrtare [konsensuale] per te riparuar pa saktesit, demtimet, deformimete e deri tanishme. . Kudo , ne linjen zyrtare te komunikimit , te edukimit brezave e ate te diplomacice , te hecet ME MOTON – NJE KOMB , NJE QENDRIM…!!!
  —– KJO TREGON SE SHQIPERISE I MUNGON INTELIGJENCA E DUHUR, BURRAT E SHTETIT DHE NJERZIT E MENCUR , TE URTE, ZEMER GJERE, VIZIONAR E LARGPAMES PER TE VENE FATET E VENDIT MBI GJITHCKA….. Vime nga larg … dhe e dime se nga. DUAM TE SHKOJME LARG E LART ..!!, POR KESHTU, …S’DIHET SE KU….!!!
  —GERVISHTJA , RIKTHIMi HERE PAS HERESHM PER KETE PROBLEM , KU MBIZOTRON FRYMA E TEJSKAJSHME POLITIZUSE DHE PERCARESE , MBAJTJA NDEZUR E LUFTES FAMKEQE TE KLASAVE , DUHET TE MARIN FUND . Sepse, ne kompleks , direkt e indirect, po ndikojne ne rrudhjen e plakjen e Shqiperis, ne largimin e ftohjen e shqiptareve ndaj vendit dhe njeri-tetrit. ….PO USHQEHET FRYMA E VETE-HELMIMIT , E VET-MBYTJES DHE E VET-ASGJESIMIT ..[e shperberjes kombetare]
  —- Te gjithe ata qe ndjehen shqiptare, , PA DALLIM BINDJE E BESIMI ,.. , PAVARESISHT SE KU JETOJNE, duhet te bien ne nje konsensus historik :.. —–LUFTA NACIONAL CLIRIMTARE dhe..LUFTA PER CLIRIMIN E KOSOVES, , HEROJTE DHE DESHMORET , PJESMARRESIT DHE DREJTUSIT E TYRE , TE NDEROHEN BASHKERISHT, PA DALLIM NGA TE GJITHA KRAHET, DHE TE GDHENDEN NE ALTARIN ME TE LARTE , E ME TE ARTE TE HISTORIS SONE KOMBETARE.. Kjo eshte ne te miren , ne nderin e dinjitetin e te gjitheve, pavaresisht se ne ate kohe dikush mori apo nuk mori pjese ne ate lufte.
  — SHQIPTARET , NUK KANE ASNJE HUMBJE NE SE LUFTA NCL , LUFTETARET E DESHMORET NDEROHEN E RESPEKTOHEN , qofte edhe duke i zmadhuar apo hiprbolizuar disa gjera qe kane te bejne me vetite, virtytet, trimerite ,sakrificat per atdheun .
  —- Shqiperija e Rilindasve, [jo e atyre socialist] , nuk do te kish arritur ajo qe eshte sot, po te mos kishin shfrytezuar si burim frymezimi hisstorine dhe legjendat mbi luften e Skenderbeut e te trimave te tij. LUFTA NACIONAL –CLIRIMTARE DO TU HYJE ME SHUME NE PUNE SI NJE BURIM DRITE E FRYMEZIMI BREZAVE QE DO PASOJN. …[ ketu duhet synuar]….‘’tunxh bir…!!!’’
  —- Kjo duhet te jete nje KERKESE TAKSATIVE e perhereshme, nje TREGUES E MESAZH PAJTIMI E BASHKIMI,e BASHK PUNIMI, jo vetem per BREZIN QE JEMI, NE VECANTI, PER ATA QE do te VINE..!!.
  —-Brezi i luftes,.. i gjakut e sakrificave per clirimin e atdheut, ata qe jane gjalle, pasusit e atyre qe s’jetojne me , dhe perfaqsuesit e pales qe rrethanat historike e rreshtuan ne palen e kundert [te humbesit] , studjusit e historjanet e shendetshem , por dhe institutet e modeli Tufa duhet te gjejne gjuhen e perbashket , te largojne ‘’qimet ‘’ qe i dallojn dhe I ndajne …….Per shembull, dita e deshmoreve , mund te jete edhe diita e 7 prillit 1939 , ne se ka argumentat e kunder argumentat e nevojshem. Sepse, vrasja e MUJOS , eshte nje akt e nje date qe duhet te meret ne konsiderate ..….
  .—- PRANDAJ,..Del e nevojshme , qe nje grup ose institucion serioz , te mare nismen e organizimit e te bashkerendimit te nje pune gjithe perfshirese e konsesuale, qe keto problem te mbyllen njehere e mire….e SOTMJA , DHE E ARDHMJA, KERKOJNE GJUHEN E PAJTIMIT e TE BASHKEPUNIMIT .Duhet distancuar nga ekstremistet e cdo krahu , nga mendimet e veprimet e njerzve… bese-thyer e bese-prer, gjak-shprishur e gjak-pshurrur, bisht-perdredhur e kurriz-perkulur. te cilet , FATKEQESISHT SHQIPERISE NUK I KANE MUNGUAR . Ata cfaqen edhe neper blogje e komente , INJEKTOJNE HERA HERES HELMIN E FRYMES ANTI-KOMBETARE
  —– A shikoni cfar bejne fqinjet [ p.sh greku]= EDHE MBAS 80 VJETESH, ngulmojne , sajojne TE MBLEDHIN KOCKAT DHE MBJELLIN JUGUN E SHQIPERISE ME VARREZA E VARRE PA ESHTRA…!!!!>.[ne nje kohe qe jane jo me shume se 1- 2 ore larg vendit ame] .Me nje metode gjysem te heshtur , komplekse dhe afat gjate , PO PUNUN TE TJETERSOI GRADUALISHT JUGUN E SHQIPERIS.
  —- Serbija, prej kohesh ka punuar dhe punon, direkt e indirekt , ne pika e rajone nevralgjike te krijoje enklava , cibane dhe vatra zjarri. i mban ne inkubacion , per ti ndezur e PER TE DESTABILIZUAR KOSOVEN ne nje moment te caktuar .
  —- ”Kuajt e Trojes” arriten te demtojne e shkaterrojne totalisht ushtrine , sistemin e mbrojties , te fortifiikimit e te sigurise kombetare, ekonomine ..etj.. POR , KURRE ,… KURRE.. NUK DUHET TE ARRIJNE DERI ATY , SA TE VRASIN E ZHDUKIN MENYRAT E FORMAT E EDUKIMIT, VLERAT, NDJENJAT E ATDHETARIZMIT E TE PATRIOTIZMIT LUFTARAK . KJO ESHTE E VETMJA ARME QE ESHTE NE DOREN E CDO SHQIPTARI , TE CDO QELIZE FAMILJARE ATDHEDASHESE , DHE VARET TOTALISHT PREJ Tyre .
  — ,Luftrat PER MBROJTIEN E CLIRIMIN E ATEDHEUT ,…HEROJT , DESHMORET, LUFTETARET E LIRIS , DUHET TE NDEROHEN E RESPEKTOHEN NE JETE TE JETEVE , dhe nga te gjithe .
  Luftrat dihen , …Sa do te drejta , ato kane dhe gabimet e tyre .
  —-, NJE VEND E POPULL ATDHETASHES, ME NJEREZ E DREJTUES SERIOZE, NUK MERET ME GABIMET edhe mbasi kane kaluar 75 vjet… POR ,.. SHIKON E VLERESON TE PERGJITHESHMEN , AJO QE NXIT , INKURAJON E FRYMEZON BREZAT E ARDHSHEM. . Udheheqia e LNCL nga komunistet ,..MUND ISHE NJE RASTESI….. NDERSA, TE LUFTOJE OKUPATORIN FASHIST, te rrehtoheshe me fitusin, me koalicionin me te madh nderkombetar , ISHTE DOMOSDOSHMERI . ATA,.. QE NUK ARRITEN TA BEJNE KETE, JANE TE DAMKOSUR HISTORIKISHT [ nuk eshte fjala per ballistet e thjeshte , por per drejtusit , eliten e tyre , per te cilet , ne kete 75 vjetoor , per hire te se ardhms, duhet gjetur nje formule lehtesuse reabilitimi]
  === Luften antifashiste, herojt e deshmoret e saj i ka perjetsuar historija, populli edhe me kenget e vargjet e tij. — Vetem qarqet shoviniste , ata qe duan coptimin e shperberjen e KOMBIT SHQIPTAR , KANE KERKUAR E KERKOJNE TA LENE KETE KOMB PA IDENTITET DHE HISTORI..
  —- Besojme , se deri ne 75 vjetor te clirimit do te jet gjetur konsesusi politik nevojshem per ti bere luftes ANTI FASHISTE , HEROJVE E DESHMOREVE NDERIMIN E RESPEKTIN E PERBASHKET QE U TAKON . — ( Ky koment, me shume pak ndryshim eshte derguar edhe ne daten 13 qerhor ne gazeten Dita ne shkrmin : ”Historua e pa lexuar:Dekorata e Hitlerit per Ballin Kombetar”
  Pershendetje —Tomor Voda – NY—USA

  Reply to this comment
 16. T.Voda August 10, 08:07

  —– ME AQ SA ARRIJNE NJOHURIT E MIJA , NUK DIM NDONJE RAST NGA HISOTORIJA E ARTIT USHTARAK BOTEROR QE TE MOHOJE E CVLERESOje LUFTEN KUNDER OKUPATORIT, LUFTEN KUNDER PUSHTUSIT,,. DHE TE NGREJE E VLERESOJE KOLABORACIONIZMIN, BASHKEPUNETORIN ME OKUPATORIN … !! Kjo QE po NDODH, NDOFTA RASTI I RRALLE PER BOTEN E QYTETRUAR ..!!!
  —– Kjo qe po ndodh mbas 75 vjetesh eshte teper e rende , e kobshme , e rrezikshme . Duhet te jepet nje afat i shkureter, cfar ka per te vjelle te vjellin . Me nje LIGJ KONSENSUAL, GJITH PERFSHIRES te specifikohet e te ndalet cdo lloje propagande qe nxit percarjen, ndasine, urrejtien kombetare e c’do shkalle e niveli qofte….
  ……E ardhmja e afert dhe larget , domosdosherisht ka kerkuar e kerkon frymen konsensuale, te bashkpunimit dhe te pajtimit. Cfar eshte bere nuk cbehet. Ato tu kalojne arkivave historike duke i xhveshur nga ekstremizmi i cdo krahu.
  — HISTORIA DIHET: – ESHTE MESUESE E JETES , DRITA E SE VERTETS DHE LAJMETARJA E LASHTESISE… te nxjerim mesimet . Te ndertohet nje platform zyrtare [konsensuale] per te riparuar pa saktesit, demtimet, deformimete e deri tanishme. . Kudo , ne linjen zyrtare te komunikimit , te edukimit brezave e ate te diplomacice , te hecet ME MOTON – NJE KOMB , NJE QENDRIM…!!!
  —– KJO TREGON SE SHQIPERISE I MUNGON INTELIGJENCA E DUHUR, BURRAT E SHTETIT DHE NJERZIT E MENCUR , TE URTE, ZEMER GJERE, VIZIONAR E LARGPAMES PER TE VENE FATET E VENDIT MBI GJITHCKA….. Vime nga larg … dhe e dime se nga. DUAM TE SHKOJME LARG E LART ..!!, POR KESHTU, …S’DIHET SE KU….!!!
  —GERVISHTJA , RIKTHIMi HERE PAS HERESHM PER KETE PROBLEM , KU MBIZOTRON FRYMA E TEJSKAJSHME POLITIZUSE DHE PERCARESE , MBAJTJA NDEZUR E LUFTES FAMKEQE TE KLASAVE , DUHET TE MARIN FUND . Sepse, ne kompleks , direkt e indirect, po ndikojne ne rrudhjen e plakjen e Shqiperis, ne largimin e ftohjen e shqiptareve ndaj vendit dhe njeri-tetrit. ….PO USHQEHET FRYMA E VETE-HELMIMIT , E VET-MBYTJES DHE E VET-ASGJESIMIT ..[e shperberjes kombetare]
  —- Te gjithe ata qe ndjehen shqiptare, , PA DALLIM BINDJE E BESIMI ,.. , PAVARESISHT SE KU JETOJNE, duhet te bien ne nje konsensus historik :.. —–LUFTA NACIONAL CLIRIMTARE dhe..LUFTA PER CLIRIMIN E KOSOVES, , HEROJTE DHE DESHMORET , PJESMARRESIT DHE DREJTUSIT E TYRE , TE NDEROHEN BASHKERISHT, PA DALLIM NGA TE GJITHA KRAHET, DHE TE GDHENDEN NE ALTARIN ME TE LARTE , E ME TE ARTE TE HISTORIS SONE KOMBETARE.. Kjo eshte ne te miren , ne nderin e dinjitetin e te gjitheve, pavaresisht se ne ate kohe dikush mori apo nuk mori pjese ne ate lufte.
  — SHQIPTARET , NUK KANE ASNJE HUMBJE NE SE LUFTA NCL , LUFTETARET E DESHMORET NDEROHEN E RESPEKTOHEN , qofte edhe duke i zmadhuar apo hiprbolizuar disa gjera qe kane te bejne me vetite, virtytet, trimerite ,sakrificat per atdheun .
  —- Shqiperija e Rilindasve, [jo e atyre socialist] , nuk do te kish arritur ajo qe eshte sot, po te mos kishin shfrytezuar si burim frymezimi hisstorine dhe legjendat mbi luften e Skenderbeut e te trimave te tij. LUFTA NACIONAL –CLIRIMTARE DO TU HYJE ME SHUME NE PUNE SI NJE BURIM DRITE E FRYMEZIMI BREZAVE QE DO PASOJN. …[ ketu duhet synuar]….‘’tunxh bir…!!!’’
  —- Kjo duhet te jete nje KERKESE TAKSATIVE e perhereshme, nje TREGUES E MESAZH PAJTIMI E BASHKIMI,e BASHK PUNIMI, jo vetem per BREZIN QE JEMI, NE VECANTI, PER ATA QE do te VINE..!!.
  —-Brezi i luftes,.. i gjakut e sakrificave per clirimin e atdheut, ata qe jane gjalle, pasusit e atyre qe s’jetojne me , dhe perfaqsuesit e pales qe rrethanat historike e rreshtuan ne palen e kundert [te humbesit] , studjusit e historjanet e shendetshem , por dhe institutet e modeli Tufa duhet te gjejne gjuhen e perbashket , te largojne ‘’qimet ‘’ qe i dallojn dhe I ndajne …….Per shembull, dita e deshmoreve , mund te jete edhe diita e 7 prillit 1939 , ne se ka argumentat e kunder argumentat e nevojshem. Sepse, vrasja e MUJOS , eshte nje akt e nje date qe duhet te meret ne konsiderate ..….
  .—- PRANDAJ,..Del e nevojshme , qe nje grup ose institucion serioz , te mare nismen e organizimit e te bashkerendimit te nje pune gjithe perfshirese e konsesuale, qe keto problem te mbyllen njehere e mire….e SOTMJA , DHE E ARDHMJA, KERKOJNE GJUHEN E PAJTIMIT e TE BASHKEPUNIMIT .Duhet distancuar nga ekstremistet e cdo krahu , nga mendimet e veprimet e njerzve… bese-thyer e bese-prer, gjak-shprishur e gjak-pshurrur, bisht-perdredhur e kurriz-perkulur. te cilet , FATKEQESISHT SHQIPERISE NUK I KANE MUNGUAR . Ata cfaqen edhe neper blogje e komente , INJEKTOJNE HERA HERES HELMIN E FRYMES ANTI-KOMBETARE
  —– A shikoni cfar bejne fqinjet [ p.sh greku]= EDHE MBAS 80 VJETESH, ngulmojne , sajojne TE MBLEDHIN KOCKAT DHE MBJELLIN JUGUN E SHQIPERISE ME VARREZA E VARRE PA ESHTRA…!!!!>.[ne nje kohe qe jane jo me shume se 1- 2 ore larg vendit ame] .Me nje metode gjysem te heshtur , komplekse dhe afat gjate , PO PUNUN TE TJETERSOI GRADUALISHT JUGUN E SHQIPERIS.
  —- Serbija, prej kohesh ka punuar dhe punon, direkt e indirekt , ne pika e rajone nevralgjike te krijoje enklava , cibane dhe vatra zjarri. i mban ne inkubacion , per ti ndezur e PER TE DESTABILIZUAR KOSOVEN ne nje moment te caktuar .
  —- ”Kuajt e Trojes” arriten te demtojne e shkaterrojne totalisht ushtrine , sistemin e mbrojties , te fortifiikimit e te sigurise kombetare, ekonomine ..etj.. POR , KURRE ,… KURRE.. NUK DUHET TE ARRIJNE DERI ATY , SA TE VRASIN E ZHDUKIN MENYRAT E FORMAT E EDUKIMIT, VLERAT, NDJENJAT E ATDHETARIZMIT E TE PATRIOTIZMIT LUFTARAK . KJO ESHTE E VETMJA ARME QE ESHTE NE DOREN E CDO SHQIPTARI , TE CDO QELIZE FAMILJARE ATDHEDASHESE , DHE VARET TOTALISHT PREJ Tyre .
  — ,Luftrat PER MBROJTIEN E CLIRIMIN E ATEDHEUT ,…HEROJT , DESHMORET, LUFTETARET E LIRIS , DUHET TE NDEROHEN E RESPEKTOHEN NE JETE TE JETEVE , dhe nga te gjithe .
  Luftrat dihen , …Sa do te drejta , ato kane dhe gabimet e tyre .
  —-, NJE VEND E POPULL ATDHETASHES, ME NJEREZ E DREJTUES SERIOZE, NUK MERET ME GABIMET edhe mbasi kane kaluar 75 vjet… POR ,.. SHIKON E VLERESON TE PERGJITHESHMEN , AJO QE NXIT , INKURAJON E FRYMEZON BREZAT E ARDHSHEM. . Udheheqia e LNCL nga komunistet ,..MUND ISHE NJE RASTESI….. NDERSA, TE LUFTOJE OKUPATORIN FASHIST, te rrehtoheshe me fitusin, me koalicionin me te madh nderkombetar , ISHTE DOMOSDOSHMERI . ATA,.. QE NUK ARRITEN TA BEJNE KETE, JANE TE DAMKOSUR HISTORIKISHT [ nuk eshte fjala per ballistet e thjeshte , por per drejtusit , eliten e tyre , per te cilet , ne kete 75 vjetoor , per hire te se ardhms, duhet gjetur nje formule lehtesuse reabilitimi]
  === Luften antifashiste, herojt e deshmoret e saj i ka perjetsuar historija, populli edhe me kenget e vargjet e tij. — Vetem qarqet shoviniste , ata qe duan coptimin e shperberjen e KOMBIT SHQIPTAR , KANE KERKUAR E KERKOJNE TA LENE KETE KOMB PA IDENTITET DHE HISTORI..
  —- Besojme se deri ne 75 vjetor te clirimit do te jet gjetur konsesusi politik nevojshem per ti bere luftes ANTI FASHISTE , HEROJVE E DESHMOREVE NDERIMIN E RESPEKTIN E PERBASHKET QE U TAKON . — ( Ky koment, me shume pak ndryshim eshte derguar edhe ne daten 13 qerhor ne gazeten Dita , ne shkrmin : ”Historia e pa lexuar:Dekorata e Hitlerit per Ballin Kombetar”
  Pershendetje —Tomor Voda – NY—USA

  Reply to this comment
  • intelektuali August 10, 14:20

   Tomor Voda qe do te thote Tomor Uji i Ndenjur sllav nga NY, qe per korrektesi ne SHBA i thone NYC qe do te thote New York City, qe ne histori njihet se eshte krijuar si New Amsterdam nga hollandeze dhe gjermane te ardhur nga Evropa ne vitin 1626, ndryshe ku te te gjejme ty si kafshe e ralle ne gjithe shtetin New York NY ne USA? Ne Bronx apo ne Harlem duke pastruar halet dhe ujrat e zeza te amerikaneve te sotem apo duke lare pjatat ne mejhanet e ketij shteti te madh? Duket qe punon shume dhe nuk te mbetet kohe per te lexuar, prandaj meso nga intelektuali qe eshte ne pension dhe ka shetitur Boten anembane me kameren e tij se:

   LANC-i ne asnje vend ish komunist te Evropes Lindore nuk kujtohet me dhe gradualisht pas renies se Murit te Berlinit eshte hedhur ne koshin e plehrave te historise dhe eshte fshire si nje MURTAJE e keqe nga librat e shkolles, mbildh ca dollare dhe shko po deshe ne Varshave, Prage, Budapest, Bukuresht ose ne Sofje, Rige, Vilnjus, Talin apo Kiev dhe folu banoreve vendas o Voda sllave si Uje i ndenjur komunist qe te bindesh se LANC-i ne keto vende ish komuniste si Shqypnia eshte nje “fjale turpi dhe rezili” dhe kush perpiqet ta propagandoje me germa te medha e peson keq, sepse i vene hune ne rastin me te mire dhe ja bejne kurrizin me te bute se barkun ne rastin me te keq. LANC-i ka mbetur si fosile vetem ne Rusine e Putinit ku cdo 9 maj festojne Diten e Fitorjes, me ndonje satelit nga pas si Dinosaur Prehistorik si Serbia e Millosheviqit, por ja edhe Kancelrja Merkel refuzoi te shkoje ne 9 maj ne Moske megjithese ka studiuar ne kete qytet famekeq te bolshevizmes dhe KGB-se dhe shembullin e saj e ndoqi kete 9 maj gjithe Bota Demokratike duke abandonuar totalisht propaganden e shemtuar me antifashizmin sovjetik kur Rusia ka qitur gjuhen dhe ka nderur bythen komuniste per te kerkuar ndihma ekonomike nga Gjermania Armike dhe Imperializmi Amerikan, pak a shume sic po ben Shqypnia Enveriste e Edvin Droges kohet e fundit qe po kerkon te antarsohet ma llapen jashte ne BE nga njera ane dhe nga ana tjeter i meshon LANC-it kriminal dhe jugosllav te tij qe vrau Aleatet angleze ne Kanalin e Korfuzit dhe tradhetoi vellezerit kosovare ne Tivar duke i vrare me nje pabesi te papare,

   prandaj:

   HE MO VODA SERBE E MILLOSHEVIQIT NGA NYC E BATHORES PSE I VRAVE ANGLEZET NE KANALIN E KORFUZIT DHE PSE I TRADHETOVE KOSOVARET TEK ANTIFASHISTI, ALEKSANDER RANKOVIC I TITOS PER T’I VRARE DHE MASAKRUAR NE TIVAR?

   Reply to this comment
 17. Lili August 10, 09:14

  T .voda:
  Mire eshte po per ate qillim duhet te shihet pse ka problem edhe me i vu emer problemeve per me mujt me debatuar edhe per si arriten ne nje consensus pastaj.

  Une per shembull nuk e kuptoj pse perdoret termi nacional per kete lufte kur kemi termin kombtar ne . Kush e imponoj? U tremben shoket serbe nga fjala shqipe kombtare sepse nenkuptohet ma shume se Shqiperia? ( une mendoj se po ) .Pse perdoret çlirimtaret kur ishim shtet i okupuar e jo vend qe aspiron me u ba shtet , si ne kosove per shembull ku lufta ishte çlirimtare vertete. Pra kemi nje probleme me terminologjine nderkombtarisht te pranuar edhe terminologjine qe perdoret ne Shqiperi . Prandaj shtetet ‘shtet ´ perdorin fjalen Rezistance edhe vendet qe aspirojne me u ba shtet’ çlirim ´ .
  A ishim shtet ne , para luftes , po thot Historia jone, jo thone armiqte tone.
  Dallja nga zargoni komuniste per nje fjalor normal eshte i nevojshme , po duhet te pregaditen ma mire per mos me shkaktuar debate shterp si ky qe po shohim .
  Per me sjell konsensus,
  Se per me sjell percarjen te vazhdueshme keshtu duhet te veprohet e ka njereze e ka shtete qe iu intereson shume qe Shqiperia te jete peng e se kaluares e mos te eçe perpara!

  Reply to this comment
 18. intelektuali August 10, 14:21

  Tomor Voda qe do te thote Tomor Uji i Ndenjur sllav nga NY, qe per korrektesi ne SHBA i thone NYC qe do te thote New York City, qe ne histori njihet se eshte krijuar si New Amsterdam nga hollandeze dhe gjermane te ardhur nga Evropa ne vitin 1626, ndryshe ku te te gjejme ty si kafshe e ralle ne gjithe shtetin New York NY ne USA? Ne Bronx apo ne Harlem duke pastruar halet dhe ujrat e zeza te amerikaneve te sotem apo duke lare pjatat ne mejhanet e ketij shteti te madh? Duket qe punon shume dhe nuk te mbetet kohe per te lexuar, prandaj meso nga intelektuali qe eshte ne pension dhe ka shetitur Boten anembane me kameren e tij se:

  LANC-i ne asnje vend ish komunist te Evropes Lindore nuk kujtohet me dhe gradualisht pas renies se Murit te Berlinit eshte hedhur ne koshin e plehrave te historise dhe eshte fshire si nje MURTAJE e keqe nga librat e shkolles, mbildh ca dollare dhe shko po deshe ne Varshave, Prage, Budapest, Bukuresht ose ne Sofje, Rige, Vilnjus, Talin apo Kiev dhe folu banoreve vendas o Voda sllave si Uje i ndenjur komunist qe te bindesh se LANC-i ne keto vende ish komuniste si Shqypnia eshte nje “fjale turpi dhe rezili” dhe kush perpiqet ta propagandoje me germa te medha e peson keq, sepse i vene hune ne rastin me te mire dhe ja bejne kurrizin me te bute se barkun ne rastin me te keq. LANC-i ka mbetur si fosile vetem ne Rusine e Putinit ku cdo 9 maj festojne Diten e Fitorjes, me ndonje satelit nga pas si Dinosaur Prehistorik si Serbia e Millosheviqit, por ja edhe Kancelarja Merkel refuzoi te shkoje ne 9 maj ne Moske megjithese ka studiuar ne kete qytet famekeq te bolshevizmes dhe KGB-se dhe shembullin e saj e ndoqi kete 9 maj gjithe Bota Demokratike duke abandonuar totalisht propaganden e shemtuar me antifashizmin sovjetik kur Rusia ka qitur gjuhen dhe ka nderur bythen komuniste per te kerkuar ndihma ekonomike nga Gjermania Armike dhe Imperializmi Amerikan, pak a shume sic po ben Shqypnia Enveriste e Edvin Droges kohet e fundit qe po kerkon te antarsohet ma llapen jashte ne BE nga njera ane dhe nga ana tjeter i meshon LANC-it kriminal dhe jugosllav te tij qe vrau Aleatet angleze ne Kanalin e Korfuzit dhe tradhetoi vellezerit kosovare ne Tivar duke i vrare me nje pabesi te papare,

  prandaj:

  HE MO VODA SERBE E MILLOSHEVIQIT NGA NYC E BATHORES PSE I VRAVE ANGLEZET NE KANALIN E KORFUZIT DHE PSE I TRADHETOVE KOSOVARET TEK ANTIFASHISTI, ALEKSANDER RANKOVIC I TITOS PER T’I VRARE DHE MASAKRUAR NE TIVAR?

  Reply to this comment
 19. Një fshatar jo intelektual August 10, 16:40

  Ti Intelektual po të ishe në moshën aktive rinore në kohën e luftës së dytë botërore, vetkuptohet në formacionet partizane të udhhequra nga komunistët nuk do të ishe, këtë e tregon urrejtja jote patetike ndaj komunistëve. Po kështu natyra jote pasionante tregon që s’do të ishe në radhën e luftëtarëve kundër nazi-fashistëve të zbuluar pas 75 viteve mbas luftës së dytë botërore, luftëtar pa armë dhe uniformë, por fitimtarët e vërtetë në këtë luftë. Unë dyshoj që ti do të ishe një Xhaferr Devë apo Hamit Matjan apo Isa Toskë i vërtetë, thjeshtë një kriminel gjakpirs kolaboracionist i fashistëve dhe nazistëve. Qofsha i gabuar plotësisht dhe do të isha kureshtar se ku do të ishte e pozicioni jot si njeri jo indiferent gjatë kësaj lufte.
  Flet shumë dhe me urrejtje për kohën e “qepës” socialiste. Për mua ajo kohë s’ ka qën as socializëm as komunizëm, por një çfrytzim barbar skllavërues i fshatarsisë në kampet e punës të quajtura kooperativa bujqësore, për të mbajtur gjallë organizmin burokratik të quajtur diktaturë e proletariatit. Ky sistem përsëri ishte shfrytzim barbar i njeriut nga njeriu që e çoj fshatarin e shkretë, në kohën e poshtër të tufëzimit, në nivelin e vdekjes nga të pa ngrënit.
  U përpoqën anglo-amerikanët ta rrëzonin këtë regjim në vitet 50 me njerëz të armatosur të zbarkuar nga ajri dhe deti por pa sukses. Suksesi i kësaj veprimtarie të armatosur mos do të ishte një kasaphan totale për vëndin, një vëlla vrasje masive dhe ti Intelektual mos do të ishe një nga të zbarkuarit nga ajri, jo me penën e intelektualit, por me armë në dorë, dhe a mos do të shkruaje pamflete si këto që shkruan në këtë faqe të gazetës Dita, apo…..me urrejtjen tënde patetike ndaj komunistëve,do të…., na e thuaj ti çfarë do të bëje.
  Kam frikë se thjesht ke qën si shumë kush një ushtar pa armë dhe uniformë në luftë kundër komunizmit në kohën e qepës së Enverit dhe tani je trimëruar dhe po i jep dërmën komunistave.Vetëm dije mirë që komunistët e kohës së qepës nuk qenë komunista të vërtetë pamvarsisht se emrin e kishin të tillë, socializmi i tyre qe një karikaturë e neveritshme e socializmit të vërtetë.

  Reply to this comment
 20. intelektuali August 10, 18:15

  O katunar jo intelektual dru me pre, kur thua:

  “…socializmi i tyre albanez qe një karikaturë e neveritshme e socializmit të vërtetë…”

  PO KU ISHTE SOCIALIZMI I VERTETE?

  Ne vendin ku lindi per here te pare, ne BRSS e Leninit dhe Stalinit qe vrane dhe masakruan pa lufte gjate Diktatures se Proletariatit mbi 30 milione njerez te pafajshem qe i akuzuan si “kulake” dhe “armiq te kllases”?

  apo:

  Ne Kinen Komuniste te Mao Ce Dunit qe vrau dhe la te vdesin nga uria mbi 40 milione kineze te pafajshem pa patuar edhe ai pa patur asnje asnje lufte me “Armikun e Jashtem” njesoj si vellai i tij komunist Josif Stalini dhe qe e rendit Diktatorin Komunist kinez ne vendin e pare ne Bote te Monstrave vrastare, qe po t’i krahasojme Stalinin dhe Maon me Xhaferr Deven qe qit ti si killer dhe vrastar ne rang Bote do te dukej sikur te krahasoje Elefantin me Miun ne filmat argetues karton animate te Hollivudit.

  prandaj:

  KU ISHTE SOCIALIZMI YT I VERTETE?

  sepse:

  Nuk e gjej dot ne asnje pike te hartes se Botes me perjashtim te Korese se Veriut ku tollonat kane mbaruar me kohe dhe ku njeriu ha njeriun ne luften per mbijetese dhe ku Kimi si Enveri nderton Bomba Atomike dhe Bunkere njashtu si ne Kohen e Qepes te Partise se Punes te pelqen apo nuk te pelqen ty kjo eshte puna jote o katunari jo intelektual dru me pre.

  Nga ana tjeter ti pyet:

  “…se ku do të ishte e pozicioni jot si njeri jo indiferent gjatë kësaj lufte?…”

  Pergjigja eshte e thjeshte:

  ATJE KU ISHTE POZICIONI I INTELEKTUALEVE PROPERENDIMORE QE U VRANE DHE U MASAKRUAN NGA XHELATET KOMUNISTE TE ENVERIT VETEM SEPSE DESHEN QE SHQYPNIA TE BEHEJ PJESE E BOTES DEMOKRATIKE,

  njashtu:

  Sic po kerkon te behet sot, nje shekull me vone, pas pilafit duke pritur radhen e fundit per ta ftuar te hape negociatat per antarsim ne BE.

  Reply to this comment
 21. Fshatari që nuk mund të vetquhet intelektual. August 10, 23:42

  Mos vall i nderuar Intelektual, me botën demokratike nënkupton regjimin nazist sepse përfaqsuesit aleat anglo-amerikan,mbasi kërkuan bashkpunim për luftë kundër nazifashistëve në çdo cep të Shqipërisë, e gjetën atë vetëm në formacionet partizane të udhëhequr nga komunistët dhe atje u atashuan. Intelektual, ku ishin këta intelektual të mënçur si ti, pro perëndimor që nuk kontaktuan me përfaqsuesit ushtarak anglo amerikanë dhe kush ishin trego vetëm një prej tyre që nuk ishte komunist edhe ti e unë fshatari dru me pre, të bashkoheshim dhe të krijohej një formacion i fuqishëm pro perëndimor anti fashist sikurse ndodhi për shëmbull në Itali dhe si Italia ti bashkoheshim botës perëndimore e jo kampit socialist të Stalinit që as që dinte që ekzistonte Albania. Intelektualët që do të bashkoheshe ti me këto mënd që ke ishin vetëm ata që bashkpunuan me nazistët dhe jo me demokracitë perëndimore sepse aq ishte hapi i tyre mendor, shpresonin që i marrosuri Hitler të fitonte luftën kundër botës së qytetruar. Dhe këta intelektual e pësuan keq kudo në vëndet e pushtuara nga nazistët si në Francë, Itali e gjetkë edhe në Shqipëri, mbas largimit të nazistëve. Ata që u arratisën pas gjermanëve, nga nazistë u bënë të gjithë luftëtar të demokracis perëndimore, madje zbarkuan me armë në dorë në vëndin tonë, por nuk u ndezi. Kolaboracionistët e nazistëve nuk mund të bëheshin kurrë bartës të demokracis perëndimore ashtu si sot sekretari i partisë, komunisti besnik Sali Berisha, i konvertuar në demokrat, mund të shëndrrohet vetëm në një përbindësh, në një mallkim për popullin dhe vendin e tij, por jo, kurr një bartës i demokracis perëndimore.
  Më vjen keq Intelektual, por me këto mënd që ke, pozicioni yt në luftën botërore do të ishte kolaboracionist dhe në qoftë se do të arratiseshe pas ushtris gjermane do të shëndrroheshe si Alush Leshanaku në luftëtar të demokracive perëndimore dhe kur të zbarkoje me parashutë për të eksportuar me armë në dorë këtë demokraci komunistët e qelbur do të mbërthenin pa mbledhur parashutën.
  Sa për komunizmin dhe socializmin atë nuk mund ta realizonin as Stalini as Enveri sepse nuk ishin vërtet komunistë. Komunizmi ka në themel mirësin njerzore dashurin dhe respektin ndërmjet njerëzve dhe ju përbuzjen, arrogancën, urrejtjen ndërmjet tyre. Nuk po zgjatem për të treguar atë që komunistët e partisë së punës të mbrujtur me poshtërsitë njerzore që në kohën e mender socializmit, sot të konvertuar në biznesmen dhe politikanë po shkatrrojnë këtë vënd me mëndësinë që të bësh biznes dhe të qeverisësh do të thot të vjedhësh , të vjedhësh, vetëm të vjedhësh. Edhe tani që ne bëjmë sherr onlajn me njeri tjetrin ata mendojnë se çfarë konçesioni do të shpikin që të xhvasin ca miljarda të tjera popullit, çfarë takse duhet të venë që tu marin edhe paratë e xhepit të fëmijve të fukarenjve shqipëtar.

  Reply to this comment
 22. Fshatari që nuk mund të vetquhet intelektual. August 11, 21:38

  Disa mëndje të marrosura edhe Aleksandrin e Madh, pas 2000 vjetësh e bën me dashnor, të një kalibri janë edhe ata që i paskin mbajtur pishën Enver Hoxhës dhe e paskin kapur në flagrancë me dashnorin e vetë sikurse kan kapur dhe të shkretin Aleksandër.
  Në Itali dhe në Francë pati politikanë, intelektual dhe ushtarakë që pa qënë komunistë luftuan me armë në dorë fashistët dhe nazistët dhe De Gol i Francës nuk ishte nga atë që trëmbesh nga amerikanët por në debat politik, pa konfrontim me armë, me komunistët qeverisën vëndin, po kështu edhe në Itali.
  Se nuk e nderojnë disa LANÇL, mbas 75 vitesh,asaj nuk i prishet punë sepse ajo e kreu me nder detyrën ndaj popullit dhe vëndit dhe aleatëve. Intelektual, së bashku me mikun tënd Edi Ramën, kurr nuk mund të çbëni atë që tashma është bërë. Vetëm në qoftë se ndonjë i vetquajtur intelektual do të shpik makinën që kthen kohën mbrapsht mund të bëhet ndryshe ajo që është bër më parë.

  Reply to this comment
  • intelektuali August 12, 13:47

   Katunar-fshatari-anti-intelektual:

   Mos abuzo me historine se zbulon injorancen dhe veten karakcul ne kete forum te nerum te gazetes DITA, lere homoseksualitetin e Aleksandrit te Madh se mund bejme debat here tjeter, por meso se historia e Charles de Gaulle eshte fare ndryshe nga ajo qe shkruan ti me mendjelehtesi duke ironizuar te tjeret. Ja cfare shkruan interneti:

   “…Kushtet e jetesës menjëherë pas çlirimit ne France ishin edhe më të këqija sesa nën sundimin gjerman. Rreth 25% e qytetit te Parisit ishte në rrënoja dhe shërbimet publike dhe karburantet ishin pothuajse joekzistente. Demonstrata publike në shkallë të gjerë shpërtheu në të gjithë Francën, duke protestuar për mungesën e dukshme të veprimeve te qeverise se de Gaull për të përmirësuar furnizimin me ushqim te popullsise, ndërsa në gjithe Normandine, furrat e bukes ishin rrënuan. Problemi nuk ishte bujqësia franceze, e cila kishte vazhduar kryesisht të funksiononte pa probleme, por shkaterrimi total i infrastrukturës së vendit. Zona të mëdha te Frances se cliruar ishin shkatërruar nga bombardimet, pajisjet më moderne te industrise, mjetet lëvizëse, kamionët dhe kafshët e fermës ishin çuar në Gjermani dhe të gjitha urat mbi Seine , Loire dhe Rhonemidis te Parisit dhe detit ishin shkatërruar krejtesisht. Tregu i Zi i ngriti çmimet reale në katër herë mbi nivelin e vitit 1939, duke bërë që qeveria të shtypte para në përpjekje për të përmirësuar bilancin ne tregun financiar, e cila vetëm sa i shtoi inflacionin ne nivele te papara, thjesht ishte koha kur francezet po vdisnin per buke. Pasi festimet e fitorjes kishin mbaruar, de Gaulle filloi të bisedonte me figura kryesore të komunisteve ne vend, të cilët synonin të vazhdonin si një forcë politike dhe ushtarake, dhe kërkonin që t’u jepej një ndërtesë qeveritare për të shërbyer si selinë e tyre. Komunistët po vepronin me urdher nga Moska dhe kishin zhvilluar manifestin e tyre për ndryshime shoqërore dhe politike të njohur si Këshilli Kombëtar i Rezistencës qe dëshironte një status të veçantë për të hyrë në ushtri nën flamujt e tyre bolshevike. Megjithë mbështetjen e tyre vendimtare për ta mbështetur atë kundër Giraud, de Gaulle zhgënjeu disa prej drejtuesve të Rezistencës komuniste duke u thënë atyre se megjithëse përpjekjet dhe sakrificat e tyre ishin njohur nga qeveria, ata nuk kishin asnjë rol të mëtejshëm për të luajtur ne jeten politike te vendit dhe nëse nëse nuk do te bashkoheshin me ushtrinë e rregullt, ata duhet t”i kthehen jetës civile,. Nga ana tjeter duke besuar se ata ishin një forcë e rrezikshme revolucionare e finacuar nga Moska, de Gaulle vendosi të prishi Komitetet e çlirimit dhe milicitë e tjera te majta. Nga ana tjeter komunistët nuk ishin vetëm jashtëzakonisht aktivë, por ata morën një nivel të mbështetjes popullore që shqetësoi de Gaulle jashte mase. Qysh në maj të vitit 1943, Sekretari i Shtetit amerikan Cordell Hull i kishte shkruar Presidentit Roosevelt duke i kërkuar që të ndërmerrte veprime për të frenuar ngritjen e e frikshme te komunizmit në Francë që u be nje kusht i panegociueshëm për aplikimin e Planit Marshall me vonë…”

   KU I KE LLOGJET E BUDALLIT QE HEDH PA PERGJEGJESI:

   “… De Gol i Francës nuk ishte nga atë që trëmbesh nga amerikanët por në debat politik, pa konfrontim me armë, me komunistët qeverisën vëndin…”

   Sa here qe hapet debati per LANC-in kriminal dhe jugosllav te Enverit, fanatiket e tij qe shumica jane xhelatet e tij, spiunet e Sigurimit, por dhe debila si “miza pa koke” qe komentojne llogje amatoreske idiotesh pa kurfare pergjegjesie ne kete forum te nerum te gazetes DITA si t’ja thote toci i fanatikut te indoktrunuar, fillojne te bejne krahasime me Francen e de Gaulle, qe burgosi dhe denoi me vdekje kolaboracionistin dhe mesuesin e shokun e tij te Luftes se pare Boterore, Pétain qe me pas e fali dhe e coi ne nje spital, azil pleqsh me lekat e shtetit derisa ngrysi jeten.

   PO LANC-I I ENVERIT ISHTE I MODELIT SOVJETIKO-JUGOSLLAV

   Nga cila brime miu propagande te shemtuar enveriste e qisni ju Francen dhe Italine per krahasim me LANC-in kriminal dhe totalisht jugosllav te Enverit, kur ju o xhelate te Partise se Punes, besnike te Internacionales Komuniste vrate dhe masakruat Aleatet angleze ne Kanalin e Korfuzit me mina jugosllave dhe me urdher nga Beogradi dhe Moska?

   PO JU MUND TE KRAHASONI LANC-IN TUAJ ME LUFTEN E TITOS DHE TE RANKOVICIT QE VRANE KOSOVARET NE TIVAR O RUFJANE TE MASHTRIMIT ENVERIST

   dhe:

   Athdheu juaj eshte ne Lindjen Komuniste Moniste dhe jo ne Perendimin Demokratik dhe Liberal o mashtrues te pacipe qe perdridheni si “kurvat ne bordello” sa here i dilni ne mbrojtje te kauzes antishqyptare te Partise se Punes per antifashizmin tuaj fals.

   Nese mund te jem dakord me Edi Ramen eshte se ai eshte i vetmi Lider qe i del kunder babait te tij megjithese jo zyrtarisht, sepse po mundohet te fusi ne shina historine tone te shtremberuar kombetare, e be kete nga zori dhe presioni qe vjen nga SHBA dhe BE, apo se keshtu e ndjen shpirti i tijprej artisti, kete nuk e them dot, por megjithate:

   ESHTE NJE VEPRIM QE DUHET PERSHENDETUR NGA TE GJITHE SHQYPTARET E NDERSHEM QE E DUAN VATANIN SI BOTA DEMOKRATIKE.

   Reply to this comment
 23. mirel August 11, 23:10

  Koment shume interesant ne lidhje me Aleksandrin e Madh. Ne fakt nuk ka asnje te dhene te sakte qe ai ka patur dashnor. Gjithe legjenda per homoseksualitetin e tij bazohet vetem ne hamendjen pse Aleksandri dhe miqte e tij kur takoheshin putheshin ne buze. Ky eshte nje zakon i njohur ne shqiptaret deri dhe tani vone. Tani mund te jete hequr pak me demokracine, por ne vitet para 90es ishte shume normale puthja ne buze gjate pershendetjes.
  Sa per ballistet, legalistet dhe kolaboracionistet, meqe e pranojne se vete nuk bene lufte po tradhetuan, meqe e pranojne se PKSH ishte Fitimtare, e kane zene debatin me emrin: Lufte apo Rezistence?
  Mire qe nuk jane baballaret e Luftes, por kurvat e Luftes, po duan te emerojne dhe ate qe krijuan komunistet. si te mos jete nena e babai qe i vene emrin femijes, po sikur te jete bucja qe do ti vere emer dobicit qe hedh ne ferra. Keta e hodhen luften ne ferra si tradhetare, por duan te jene dakort per emrin.
  Varu leshte

  Reply to this comment
 24. intelektuali August 12, 13:49

  Katunar-fshatari-anti-intelektual:

  Mos abuzo me historine se zbulon injorancen dhe veten karakcul ne kete forum te nerum te gazetes DITA, lere homoseksualitetin e Aleksandrit te Madh se mund bejme debat here tjeter, por meso se historia e Charles de Gaulle eshte fare ndryshe nga ajo qe shkruan ti me mendjelehtesi duke ironizuar te tjeret. Ja cfare shkruan interneti:

  “…Kushtet e jetesës menjëherë pas çlirimit ne France ishin edhe më të këqija sesa nën sundimin gjerman. Rreth 25% e qytetit te Parisit ishte në rrënoja dhe shërbimet publike dhe karburantet ishin pothuajse joekzistente. Demonstrata publike në shkallë të gjerë shpërtheu në të gjithë Francën, duke protestuar për mungesën e dukshme të veprimeve te qeverise se de Gaull për të përmirësuar furnizimin me ushqim te popullsise, ndërsa në gjithe Normandine, furrat e bukes ishin rrënuan. Problemi nuk ishte bujqësia franceze, e cila kishte vazhduar kryesisht të funksiononte pa probleme, por shkaterrimi total i infrastrukturës së vendit. Zona të mëdha te Frances se cliruar ishin shkatërruar nga bombardimet, pajisjet më moderne te industrise, mjetet lëvizëse, kamionët dhe kafshët e fermës ishin çuar në Gjermani dhe të gjitha urat mbi Seine , Loire dhe Rhonemidis te Parisit dhe detit ishin shkatërruar krejtesisht. Tregu i Zi i ngriti çmimet reale në katër herë mbi nivelin e vitit 1939, duke bërë që qeveria të shtypte para në përpjekje për të përmirësuar bilancin ne tregun financiar, e cila vetëm sa i shtoi inflacionin ne nivele te papara, thjesht ishte koha kur francezet po vdisnin per buke. Pasi festimet e fitorjes kishin mbaruar, de Gaulle filloi të bisedonte me figura kryesore të komunisteve ne vend, të cilët synonin të vazhdonin si një forcë politike dhe ushtarake, dhe kërkonin që t’u jepej një ndërtesë qeveritare për të shërbyer si selinë e tyre. Komunistët po vepronin me urdher nga Moska dhe kishin zhvilluar manifestin e tyre për ndryshime shoqërore dhe politike të njohur si Këshilli Kombëtar i Rezistencës qe dëshironte një status të veçantë për të hyrë në ushtri nën flamujt e tyre bolshevike. Megjithë mbështetjen e tyre vendimtare për ta mbështetur atë kundër Giraud, de Gaulle zhgënjeu disa prej drejtuesve të Rezistencës komuniste duke u thënë atyre se megjithëse përpjekjet dhe sakrificat e tyre ishin njohur nga qeveria, ata nuk kishin asnjë rol të mëtejshëm për të luajtur ne jeten politike te vendit dhe nëse nëse nuk do te bashkoheshin me ushtrinë e rregullt, ata duhet t”i kthehen jetës civile,. Nga ana tjeter duke besuar se ata ishin një forcë e rrezikshme revolucionare e finacuar nga Moska, de Gaulle vendosi të prishi Komitetet e çlirimit dhe milicitë e tjera te majta. Nga ana tjeter komunistët nuk ishin vetëm jashtëzakonisht aktivë, por ata morën një nivel të mbështetjes popullore që shqetësoi de Gaulle jashte mase. Qysh në maj të vitit 1943, Sekretari i Shtetit amerikan Cordell Hull i kishte shkruar Presidentit Roosevelt duke i kërkuar që të ndërmerrte veprime për të frenuar ngritjen e e frikshme te komunizmit në Francë që u be nje kusht i panegociueshëm për aplikimin e Planit Marshall me vonë…”

  KU I KE LLOGJET E BUDALLIT QE HEDH PA PERGJEGJESI:

  “… De Gol i Francës nuk ishte nga atë që trëmbesh nga amerikanët por në debat politik, pa konfrontim me armë, me komunistët qeverisën vëndin…”

  Sa here qe hapet debati per LANC-in kriminal dhe jugosllav te Enverit, fanatiket e tij qe shumica jane xhelatet e tij, spiunet e Sigurimit, por dhe debila si “miza pa koke” qe komentojne llogje amatoreske idiotesh pa kurfare pergjegjesie ne kete forum te nerum te gazetes DITA si t’ja thote toci i fanatikut te indoktrunuar, fillojne te bejne krahasime me Francen e de Gaulle, qe burgosi dhe denoi me vdekje kolaboracionistin dhe mesuesin e shokun e tij te Luftes se pare Boterore, Pétain qe me pas e fali dhe e coi ne nje spital, azil pleqsh me lekat e shtetit derisa ngrysi jeten.

  PO LANC-I I ENVERIT ISHTE I MODELIT SOVJETIKO-JUGOSLLAV

  Nga cila brime miu propagande te shemtuar enveriste e qisni ju Francen dhe Italine per krahasim me LANC-in kriminal dhe totalisht jugosllav te Enverit, kur ju o xhelate te Partise se Punes, besnike te Internacionales Komuniste vrate dhe masakruat Aleatet angleze ne Kanalin e Korfuzit me mina jugosllave dhe me urdher nga Beogradi dhe Moska?

  PO JU MUND TE KRAHASONI LANC-IN TUAJ ME LUFTEN E TITOS DHE TE RANKOVICIT QE VRANE KOSOVARET NE TIVAR O RUFJANE TE MASHTRIMIT ENVERIST

  dhe:

  Athdheu juaj eshte ne Lindjen Komuniste Moniste dhe jo ne Perendimin Demokratik dhe Liberal o mashtrues te pacipe qe perdridheni si “kurvat ne bordello” sa here i dilni ne mbrojtje te kauzes antishqyptare te Partise se Punes per antifashizmin tuaj fals.

  Nese mund te jem dakord me Edi Ramen eshte se ai eshte i vetmi Lider qe i del kunder babait te tij megjithese jo zyrtarisht, sepse po mundohet te fusi ne shina historine tone te shtremberuar kombetare, e ben kete nga zori dhe presioni qe vjen nga SHBA dhe BE, apo se keshtu e ndjen shpirti i tijprej artisti, kete nuk e them dot, por megjithate:

  ESHTE NJE VEPRIM QE DUHET PERSHENDETUR NGA TE GJITHE SHQYPTARET E NDERSHEM QE E DUAN VATANIN SI BOTA DEMOKRATIKE.

  Reply to this comment
 25. Lili August 12, 21:00

  Homora , une kam qene ne Montpellier edhe kam pyetur per arkivat e atyre viteve: enveri nuk i ka kaluar provimet edhe ngel !
  Shkopyet edhe tin’desh se jane mesuar ato edhe itrehojne kollaj!
  Per ne Pariz archives de la prefecture de Paris edhe archives du bureau des étrangers per dyshimet e policise mbi mjetet e jeteses se Enverit edhe denimin e tij per filouterie.

  Reply to this comment
  • intelektuali August 12, 22:16

   Mos u mer me kete debil fanatik te indoktrinuar, HOMORA insekt me helm apo aplikacion ne internet nje Zot e di c’eshte ky dallkauk, sepse ti dhe intelektuali ja ben:

   BAM!

   HOMORA dallkauku pergjigjet me:

   HAM! si nje qen duke lehur me site interneti pa asnje kuptim ti u thua qe de Gaulle nuk ka qeverisur me komunistet, debilet te pergjigjen me site dhe faqe interneti idiote pa kuptim dhe bejne te pakten mundimin t’i perktheje per te sqaruar perse dhe per ke i hedhin keto dokra prej budalli ne kete forum te nerum te gazetes DITA, keshtu jane fanatiket nuk kane argumenta, por lehje idiotesh, sepse fanatiket e Enverit,

   NUK HANE PYKA LLOGJIKE.

   Reply to this comment
   • HOMORA August 13, 16:40

    Ho,HO,
    nje i pafte ne argumentim ka si rruge te shkurter ofendimin dhe denigrimin,dhe thone nje i poshteruar dhe i denigruar kerkon ti veri te tjeret ne nje nivel me vehten e tij,sepse ankthi dhe tmerri i vetmise ne llumin e qelbur kohor e frikson deri ne ate pike sa e transformon ne nje PARANOJAK te etheshem dhe te zellshem.
    Po te isha fanatik i enverit do kisha ngelur si ty mu ne shtetin e mykur dhe te kalbur post-demokratasatani qe nga 1990 deri me sot,daku te ka lon te falat qe me korrik 1990,sepse ishte shume i dashurum mbas palltis se pullne se shqipnis.
    Pra edhe njeher intellektuall me patkua prej guri ne koshienccen tende por edhe ne shpirtin tend ne vend te ofendimeve dhe hartimeve na jep prova konkrete e me pas ofendo siç ta kerkon gustoja apo deshira.
    Shif vidiot e me trego ku ai ka qeverisur me rezistestencen apo komunistat?
    Hap syte:
    https://en.wikipedia.org/wiki/French_Resistance
    https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_de_Gaulle

    Dhe shkrimin tend shko lexoje edhe njeher,biles me lupe qe te shohesh se çfare ke argumentuar si fakt te sigurte per Charles de Gaulle.
    Kur ne fakt edhe ai perdori po te njejten metode si dulla(oh me 10% ndryshim),po pate deshire per te njohur dredhite e tija,e ke nder nje nga videot qe te kam dhene.
    Bye,Bye intellektuall me stilolaps prej FLORIRI.
    E faleminers per komplimentet sepse qe te dy kemi te drejte,une fanatik i enverit dhe ti apollogjist me vrer,helm dhe mllef karshi atyre qe dhane jeten qe sot ti te vjellesh zift te nxehte mbi sakrificen e tyre.
    Je t’aime mon amour!!!
    😉

    Reply to this comment
  • HOMORA August 13, 16:24

   Lili,Enveri e la shkollen dhe shkoi ne Bruxelles ne ambasade te punonte si sekratar(e) e me pas erdhi ne korçe.Dhe kete e beri sepse simbas legjendave si’shte i afte perkundrazi ne Montpellier po te kesh qene dhe ke vertetuar ate qe pretendon,sgurisht qe ke mare dhe nje fotokopjie te dokumentave qe ke lexuar.
   Pra na i nxir qe ti lexojme dhe ne e keshtu mbyllet çdo debat me tash e them.
   Sa per termin FILOU sinonimin apo sinjifikimin i tij, eshte:
   Person qe vjedh me dinakeri ose,
   i gjallerueshem dhe doç ose,
   mistrec apo i qortueshem.
   Sa per arshiven e Parisit mbi te huajt OFPRA ku ti ke vu lidhjen e saj,personalisht kerkova dhe emri dhe mbiemri tij zdel gjekundi.
   Dhe arshive te lutem me “sh” se “ch” kur shqoqerohet nga pas me “é” apo me “è” ose me “e” si rregull drejteshkrimi dhe shqipetimi na e ka frengu.
   Pershendetjie nga nje pellazg me kaske prej allçie dhe tradhetar i kombit ne pranver te 1990.
   Bisous Lili.
   😉

   Reply to this comment
 26. Një fshatar që nuk është i nerum nga një intelektual shqypëtar. August 12, 23:49

  I nerum i vetquajtur intelektual shqypëtar, de Gol qeverisi së bashku me komunistët mbas mbarimit të luftës botërore, do apo nuk do ti që, mbasi vetquhesh mender intelektual, kujton se ti je etalon i të vërtetave historike duke shkëputur copëza nga faqet e internetit. Tjetër , kur ti pranon që është artist një piktor i dështuar që i bën pikturat duke përdorur si penela këmbët e breshkës që ka në zyrën kryeministrore, kur ti adhuron një njeri të marrosur nga sëmundja psiqike e kleptomanisë që po zhvat edhe parat e xhepit të fëmijëve të fukarenjëve shqypëtar, apo më mirë shqipëtar, një njeri që po ta kesh pran në autobuzin urban duhet të ruhesh se të fut dorën në xhep e të mer edhe qindarkat, në qoftë se ti adhuron një njeri që e urrejnë 90% e shqipëtarëve që bojkotuan zgjedhjet e 30 qershorit, atëhere ti je i baras vlefshëm me militantët e PS, ishkomunistët e konvertuar në hajdutë ordinerë të administratës qeverisëse aktuale.Po të jesh adhurues i njeriut që jo vonë do të hidhet në koshin e plehrave më të flliqur të historisë së kombit tonë, atëhere mendimi yt intelektual meriton të vishet me poturet me ushkur të kryeministrit të nerum prej teje kaq shumë, me këto poture mendimi do të jetë më fin dhe ishkomunistët, tashma socilistë të nerum do të kenë si vllan e tyre binjak. I nerum intelektual e ke bër vet zgjedhjen, je jashtë komunitetit të 90% të shqypëtarëve antiramë. Ta gëzosh zgjedhjen tënd, je i nerum si shqypëtar intelektual.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*