Kush është armiku real i heshtur i pushtetit të Edi Ramës

July 24, 2018 03:10

Kush është armiku real i heshtur i pushtetit të Edi Ramës

Nga Viktor Malaj

Veçanërisht pas fitimit të mandatit të dytë qeverisës nga PS, shumë analistë dhe disa kundërshtarë politikë të L.Bashës brenda partisë së tij pohojnë se pushteti i sotëm politik në Shqipëri nuk ka opozitë. Një pohim i tillë jo vetëm nuk është i vërtetë, por shumica e autorëve që shprehin këtë mendim nuk japin asnjë shpjegim se çfarë kuptojnë ata me opozitë dhe si duhej të ishte ajo sipas tyre.

Në Shqipërinë tonë dhe në shumë vende të tjera të botës jeta ka provuar se shkaktarë kryesorë të humbjes së pushteteve nuk kanë qenë opozitat politike. Të tilla kanë qenë dy opozita të tjera “të pazëshme”: E para, opozita objektive ose, me fjalë të tjera, rrethanat e brendshme e të jashtme mosfavorizuese dhe penguese që i krijohen grupimit politik që qeveris. E dyta, opozita e vetvetes ose, e thënë më shkoqur, komprometimi i premtimeve të qeverisjes të cilat mishërohen në mosarritjen e qëllimeve, si rrjedhojë e sjelljeve, moralit dhe paaftësive të qeveritarëve. Jo vetëm në vendet me opozitë politike të institucionalizuar, siç është sot edhe Shqipëria, por edhe në vende ku opozita e institucionalizuar mungon, siç ishte, për arsye që dihen, Shqipëria e para 1990, shkaktarët kryesorë të humbjes së besimit dhe legjitimitetit qeverisës mund të bëhen vetë ata që dikur kanë qenë shpresa dhe frymëzimi i shumicës së popullit.

E thamë se në Shqipërinë e sotme nuk mungon fizikisht dhe as institucionalisht opozita politike. Kemi dy parti politike kryesore opozitare (PD + LSI). Problemi në skenën politike është gjetkë. Drejtuesit e këtyre dy partive opozitare i kanë dhënë opinionit publik prova të prekshme dhe të pakundërshtueshme se janë të padenjë moralisht dhe të paaftë teknikisht për të qeverisur vendin. Të kërkosh të kthehesh në pushtet me ata drejtues që mbartin moralin dhe psikologjinë e njohur të cilat i kanë detyruar shumicën e shqiptarëve të të kthejnë shpinën do të thotë se as ke zënë mend nga e shkuara dhe as nuk meriton të të besohet e ardhmja.

Opozita e institucionalizuar përbën rrezik për pushtetin dhe fatmirësi për popullin kur ajo përbëhet nga individë me integritet moral, kulturë të lartë qytetare, aftësi të mëdha administruese dhe përgjegjësi të admirueshme kombëtare. Kur një parti politike është sprovuar disa herë dhe ka dëshmuar të kundërtën e cilësive të lartpërmendura, atëherë kjo lloj opozite nuk përbën ndonjë rrezik eminent për pushtetin, por, pashmangshëm, bën dëm për popullin dhe vendin. Dëmi nuk vjen vetëm nga fakti se pushteti nuk druhet sa duhet për “të mos shkelur në dërrasë të kalbur” që rrjedhimisht ulë cilësinë e qeverisjes, por edhe sepse një rikthim i mundshëm në pushtet i kësaj lloj opozite nuk përbën gjë tjetër veçse “rënie nga shiu në breshër”.

Ky fakt nuk do të thotë se pushteti i sotëm nuk ka opozitë politike dhe shoqërore. Të mbajmë parasysh se pushteti i sotëm ka bërë premtime elektorale dhe ato nuk ua ka bërë kundërshtarëve politik, por popullit. Në kushtet që politika e institucionalizuar mbetet thuajse e pandryshuar, “opozita përmbysëse” duhet kërkuar tek populli. Duke pasur në vëmendje sa më sipër, më duhet të them se opozita reale e qeverisjes së sotme nuk është tufa amorfe dhe e pavlerë e pjesës më aktive të opozitës aktuale politike, por janë disa figura politike dhe qeverisëse të pushtetit qendror dhe lokal të shumicës, disa ministra, deputetë, kryetarë bashkish, drejtorë drejtorish etj. që përbëjnë një zhgënjim për votuesit e majtë dhe një dëm për ritmet e zhvillimit të vendit në përgjithësi. Është e pakuptueshme, e papranueshme dhe e pafalshme që PS dhe, veçanërisht, z. Rama kanë zgjedhur, emëruar dhe vazhdojnë të mbajnë në disa poste të rëndësishme njerëz fare të rëndomtë apo njerëz që kanë integritet moral, por nuk kanë aftësi drejtuese dhe janë të pamotivuar në shkallën që kërkohet për kryerjen e detyrave për të cilat paguhen.

Opozita reale e pushtetit aktual nuk janë disa drejtues dhe figura politike milionere të PD dhe LSI që derdhin lot krokodili dhe u bien borive çdo ditë për “gjendjen pa shpresë dhe pa rrugëdalje” të vendit. Opozitë reale është prirja e gabuar e manifestuar disa herë nga qeveria për të anashkaluar interesat e shumicës së popullsisë në favor të disa milionerëve “të heshtur”, por të majmur. Disa koncesione të dyshimta, PPP të pasqaruara apo “projekt-ide” për dhënie parash nga xhepi i përbashkët i popullit (buxheti i shtetit) disa mediave vizive nuk përbëjnë politika as të majta dhe as të drejta.

Pushtetin aktual nuk e rrezikojnë mjaullimat opozitare për papunësinë e cila, në kohën e qeverisjes së tyre ka qenë më e lartë, por e rrezikojnë rrjedhojat e këqija që ka shumë të ngjarë të vijnë nga mosvendosja e disa përparësive afatgjata në fusha të ndryshme dhe të mundshme të prodhimit industrial, bujqësor dhe financimi si nxitje për zhvillimin e tyre. “Armiku” i pushtetit nuk është detyrimi i biznesit të punësojë njerëzit sipas rregullave dhe as t’iu japë blerësve kuponin që dëshmon blerjen e mallit, por është pakënaqësia e drejtë dhe e moralshme e mijëra shqiptarëve që, veçanërisht tani në verë, punojnë 300-400 orë në muaj dhe paguhen rreth 30 mijë lekë, gjë që përbën një shfrytëzim të paskrupullt dhe antinjerëzor që ndodh në praninë dhe indiferencën e administratës vendore apo qendrore. Nuk kuptohet dhe as justifikohet se për çfarë arsyesh pushteti nuk ka miratuar pagën minimale për orë pune në vend të pagës minimale mujore. “Armiku” i pushtetit nuk janë vajtimet çjerrëse të milionerëve të opozitës për ulje taksash, por disa ide apo veprime qeverisëse “për lehtësimin e bixhozit” i cili, në fakt, përbën një nga turpet dhe mëkatet e shoqërisë njerëzore.

Opozita e vërtetë e pushtetit aktual nuk janë llomotitjet e vazhdueshme të disa ish-ministrave të shëndetësisë pa karakter që shpresojnë të rikthehen ku kanë qenë për të bërë të njëjtat mbrapshti, por janë dhjetëra drejtorë spitalesh apo mjekë që ende vazhdojnë të vjedhin ilaçet që shteti i blen me paratë tona dhe ata i “transferojnë” në farmaci fqinje me spitalet apo qendrat shëndetësore, që iu kërkojnë të sëmurëve para. Opozitë e vërtetë dhe e drejtë mbesin ekzistenca e disa spitaleve apo qendrave shëndetësore në gjendje të mjerë për shkak të godinave dhe pajisjeve të stërvjetërura, ashtu si mungesa e mjekëve, infermiereve apo mamive në shumë zona fshatare. Është ende e fortë bindja se drejtuesit e dikasterit të shëndetësisë e kanë situatën fare jashtë kontrollit në shumë qytete dhe fshatra të Shqipërisë dhe, ose nuk kanë dëshirën e motivimin e duhur ose janë të paaftë të përmirësojnë gjendjen ekzistuese. Si mund të lejohet ende që brenda territorit të një a më shumë spitaleve të tregtohen pije alkoolike dhe si mund të pranohet të kemi dhe të paguajmë mjekë, madje dhe kirurgë, që e kalojnë shumicën e kohës në gjendje të dehur?

Janë mjaft të rëndësishme rindërtimet dhe zbukurimet e qendrave të qyteteve shqiptare, por janë shumë më të rëndësishëm dhe parësore ndërtimet dhe rindërtimet e shkollave në qytete dhe në fshatra. Si mund të lihen dhjetëra apo qindra nxënës pa mësim apo pa ngrohje për muaj të tërë? Si mund të lihen në izolim dhe mjerim për vite dhe dhjetëvjeçarë disa fshatra apo lagje fshatare për mungesën e një rruge 3-4 kilometër të gjatë? Si është e mundur që fshatra apo zona fshatare të lihen pa energji elektrike për një kohë të gjatë vetëm pse është rrëzuar një shtyllë? Çfarë përgjegjësie morale, politike por dhe ndjeshmërie humane kanë ata deputetë, këshilltarë apo kryetarë bashkish që janë zgjedhur në ato zona?

Është e vërtetë që në të gjithë botën ka ndryshime në infrastrukturën e rajoneve të banimit dhe në mirëqenie midis qyteteve, fshatrave apo zonave të tëra, por është antihumane, e pamoralshme dhe e papranueshme që horrat dhe gangsterët të udhëtojnë me Ferrari e Lamborgini ndërsa mijëra fshatarë të varfër e të ndershëm të mos kenë mundësi as të udhëtojnë me furgonë  apo të marrin informacionet më elementare nëpërmjet masmedias, sepse dikujt i mungon rruga, dikujt energjia elektrike e disave edhe rruga edhe energjia elektrike.

Opozita e vërtetë nuk është tufa e çakejve politikë që përpiqen të krijojnë në Shqipëri dhe në botë bindjen se vendi ynë qeveriset e drejtohet nga “Ndrageta” apo “Kamorra”, por janë ata zyrtarë, të lartë apo të mesëm, qendrorë apo lokalë, që shpërdorojnë apo përvetësojnë çdo vit dhjetëra milionë euro nga buxheti i shtetit dhe askush nuk shkon në burg. Qeveria shqiptare duhet të jetë hetuesja, zbuluesja, denoncuesja dhe ndëshkuesja kryesore e veprimtarisë së paligjshme të zyrtarëve, duke filluar me administratën që ka nën “hyqëm” dhe pastaj të gjithë zyrtarët shtetërorë pavarësisht nuancave politike.

Qeverisja e shton artificialisht opozitën ndaj vetes kur guxon të shpronësojë shtetasit shqiptarë për arsye të ligjshme dhe i dëmshpërblen jo sipas çmimeve të tregut, por sipas çmimeve që vendos subjektivisht vetë. Marrja e pronës së tjetrit kundrejt çmimit të imponuar vetëm nga blerësi është grabitje dhe nuk mund të justifikohet assesi. Veprime artificiale dhe të pamenduara që shtojnë opozitën reale janë edhe ndryshimet e herëpashershme dhe të panevojshme të kritereve për marrjen e lejeve të ndryshme (drejtim automjeti, ndërtime banesash, zhvillim biznesi, për dokumentet e identifikimit etj.), si dhe përqendrimet e paarsyetuara të kolaudimeve të automjeteve në një dorë apo në fare pak firma private.

Nivelet e pensioneve dhe të ndihmës sociale për familjet në nevojë janë përçmuese për qindra mijëra njerëz me kontribute disa dhjetëvjeçarësh. Sikur qeveria dhe pushteti vendor të punonin më seriozisht për të luftuar korrupsionin dhe evazionin fiskal (shmangien e taksave) do të përfitoheshin shuma të tilla parashë që do të mundësonin rritjen e ndjeshme të pensioneve dhe ndihmave sociale.

Akuzave tashmë të përditshme të opozitës politike për “afera korrupsioni”, “pastrim të parave të krimit” apo “garantim të trafiqeve të paligjshme” nga pushtetarët ka ardhur koha t’iu jepet përgjigjja e merituar. Nëse ato qëndrojnë sadopak, individët përgjegjës duhet të largohen sa më parë. Nëse ato janë të rreme, atëherë duhet të marrin përgjigjen e duhur ligjore në organet e drejtësisë. Nuk mund të vazhdohet më kështu. Pikëpamjet dhe kundërshtitë politike luftohen me mendime, pikëpamje, ide dhe argumente politike, ndërsa akuzat për krime luftohen me ballafaqime përpara organeve të drejtësisë. Lufta politike në Shqipëri ka kohë që është shndërruar në “mejdan gangsterësh” dhe ka ndikuar tmerrësisht shumë në mentalitetin e qytetarëve shqiptar. “Kur dëgjon muzikën e Moxartit, të Bethovenit, të Debysisë,- shkruan prof. Rexhep Qosja në ditarin e vitit 1986,- ti mendon mirë, bën sjellje e veprime të mira, por kur dëgjon fjalime politike, kur lexon referate të gojëtarëve politik ti ke mendime.. çfarë mendimesh? Mendime, sjellje dhe veprime dhunëtarie. Natyrisht, nuk ndodh vazhdimisht kështu…”. Në Shqipërinë e pasditeve ’90 ndodh vazhdimisht kështu sepse kërcënimet, hakërrimet dhe akuzat sokëllitëse të Sali Berishës dhe sejmenëve të tij vazhdojnë të jenë të përditshme. Rrjedhimisht, dhunshëm do të mendojnë qytetarët, sidomos të rinjtë, dhe ashtu do veprojnë.

Fyerjet, shpifjet, sajimet, trillimet, kërcënimet nuk bëjnë pjesë as në fjalën e lirë dhe as në fjalorin politik. Përndryshe, qeverisësit, duke u përpjekur të shfaqen “tolerantë”, mundësojnë njëherësh rritjen e opozitës reale dhe të pakënaqësisë e dëshpërimit popullor që e gjejmë të sintetizuar në shprehjen: “të gjithë njëlloj janë, këtu e ka marrë ferra uratën…”.

Ka një të vërtetë që vetëm budallenjtë e pashërueshëm dhe të ligjtë e pandreqshëm nuk e vënë re. Janë bërë e po ndodhin mjaft ndryshime në shumë aspekte, duke e bërë shtetin funksional në krahasim me  “rrumpallën” e para 2013. Ndërprerja e veprimtarive të paligjshme në shumë fusha të jetës, reagimi shumë më i shpejtë dhe efikas i administratës shtetërore ndaj nevojave dhe ankesave të qytetarëve, si dhe projektimi dhe fillimi i Reformës në Drejtësi, përmirësimi i dukshëm i politikës së jashtme janë shtylla lehtësisht të dallueshme të ngrehinës së “rikonstruktuar” shtetërore, por kaq nuk mjafton për të ngjallur shpresat dhe shpejtuar ritmet e zhvillimit. Është e domosdoshme që qeverisja të vetëkorrigjohet çdo ditë, në të kundërt ajo rrëgjohet. Gjithashtu, është e domosdoshme që raportet punë-propagandë dhe qeveri-Kryeministër të ndryshojnë sa më parë në favor të të parave.

Populli dhe elektorati janë aty. Aty është edhe opozita “e heshtur”, por reale. Kjo opozitë nuk lufton për pushtet, por kërkon përkrahje; nuk proteston për privilegje, ndërkohë që ka nevojë për drejtësi; nuk bërtet për t’u dukur, por rënkon nga pesha e halleve; nuk bredh nëpër botë dhe as shpenzon miliona dollarë për të bindur botën se Shqipëria është Kolumbia e dikurshme apo se qeveria është Ndrageta e sotshme, por vështron dhe trishtohet kur qindra bij të saj përfundojnë në burgjet shqiptare dhe evropiane apo vrasin njëri-tjetrin për hesape kriminale. Opozita reale, ndryshe nga opozita e kolltukëve, vuan, dëshpërohet, madje edhe vret veten kur nuk ia del të sigurojë minimumin e jetesës. Këtë opozitë duhet të respektojë qeverisja dhe këtyre opozitarëve duhet t’iu përgjigjet ajo me mendimet e saj, idetë e saj dhe politikat e saj. Kur ndryshimet që sjell qeverisja prekin ndjenjat dhe mendimet e shumicës dërmuese të opozitës reale, atëherë, qeverisja është në rrugë të mbarë dhe meriton të qëndrojë për të vazhduar rrugën e nisur. Por kjo kërkon seriozitet, aftësi dhe shumë përkushtim.

****

Botuar sot në Dita

July 24, 2018 03:10
Komento

59 Komente

 1. socialist fr July 22, 04:33

  Fajin e ka vete Rama jo drejtoret hajdute apo mjeket e paafte.
  Ai i zgjedh ata sipas parimit une mund te bej dhe kalin tim.senator thjesht.sepse.mundem

  Reply to this comment
  • ml July 22, 19:13

   Viktor, mos u lodh te na mbushesh mendjen (se ti e di qe ne shqiptaret jemi kokederra) se uji nga lart vjen i kulluar e turbullohet rruges……
   ne, shume shume e bejme pis per sa na duhet.
   —mos e harro fjalen e urte :
   ” Peshku qelbet nga koka”

   Reply to this comment
   • mateo July 23, 22:47

    Llogjika e shkrimit duhet vte ishte ndryshe:
    -Nuk duhet te na shqetesoje fakti se kush eshte armiku i Rames,por se kush eshte ARMIKU I POPULLIT SHQIPTAR!
    Rama dhe te tjeret si ai shkojne e vijne,por ne fukarenjte mbetem troke keto 28 vjet!
    Pra Rama vete eshte armiku i shqiptareve dhe arsyetimi se Rama ka punuar me mire se Berisha eshte sa i gabuar dhe po aq kriminal!
    Sikur te vihej kryeminister edhe nje ish brigadier kooperative,per 6-7 vjet mbase do ishte bere me shume se sa beri Rama!
    Dhe ja ku eshte e keqja e shqiptareve se cdo gje e lidhin me Ramen per cdo gjhe!
    Ky eshte KULTI I INDIVIDIT qe pjell diktatoret dghe Rama,ashtu si te gjithe para ardhesit e tij kane sunduar e jo qeverisur!
    Te gjitha kompetencat e shtetit i ka Rama dhe askjush nuk ben dot gje pa lejen e tij!
    Per cdo gje flket dhe njofton vetem Rama per Shqiperine dhe Veliaj per Tiranen!
    Edhe pordhet e tyre na mbeten pa u publikuar ne media!
    Do veme me tren elektrik ne Rinas pas 3 vjetesh derdellit Veliaj,sikur ky qenka halli yne i madh!
    As Rama e as Veliaj nuk ia kane haberin puneve te drejtimit te shtetit apo bashkise!
    Ne radhe te pare keta pushtetare nuk duan te kuptojne se sado para te kesh,detyra me urgjente e tyre eshte qe duhet te investojne ne menyre tre barabarte per te gjithe zonat e banuara ne gjerat me jetike te qytetareve shqiptare!
    Dhe gjerat me jetike jane keto:
    -Shtrimi i rrugeve,trotuareve, rrjeti elektrik dhe ai i ujesjellesit dhe furnizimi i rregullt me drita e uje,ndertimi i cerdheve,kopshteve,shkollave,kendeve te lojrave dhe lulishtet per femijet,pastrimi i hapesirave ku banohet dhe jo thjesht heqja e plehrave etj!
    Ne se keto nuk ekzistojne neper te gjitha zonat e banimit,atehere puna e kryebashkiakut eshte mizerabel dhe e dyshimte!
    Eshte kjo llogjike qe me ben mua te akuzoj Veliajn si te pa afte,mashtrues dhe reklamaxhi qe nuk punon per qytetaret por per imazhin e tij dhe qeverise Rama!
    Eshte kjo arsye pse shqiptaret gjithnje eme shume duan te ikin nga Shqiperia!
    Femijet apo niperit e mbesat e mij nuk mund te presin Veliajn apo Ramen 5-6 vjet qe te ndertojne nje cerdhe apo kopesht,lulishte apo kend lojrash,se per kaq vjet ata behen per t’u martuar!
    Femijeria nuk pret Veliajn qe te ndertoje kendin e lojrave afer shtepise,prandaj Veliaj eshte i pa afte dhe mashtrues!

    Reply to this comment
    • Ujku qimen e ndërron, por zakonin s'e harron... July 24, 09:53

     LEXOJE DHE SHPERNDAJE !!!

     Misteri i pazbardhur i darkës së 11 Dhjetorit 1990…

     Nga Arben Meçaj

     Për të 24-in vit i njëjti ritual. Dhjetori si Festë e Rinisë, Festë e PD, Festë e Demokracisë. Festojnë të gjithë. Në tribuna del kushdo që është pjesë e oborrit të udhëheqjes së momentit. Në këtë dhjetor e njëjta panoramë. Në tribunën e 8 dhjetorit të organizuar nga Berisha, Imami, Selami dhe disa të tjerë për kornizë. Por dhe protagonistë të dhjetorit, studentë te vërtetë në një aktivitet promovues të Hapjes dhe Lustrimit të Dosjeve. 11 dhjetor, një pamje tjetër. Festa e PD vetëm me një aktor, oratorin Basha, udhëheqësin Basha. Një material i shkurtër viziv, me protagonist të vetëm atë: Lulzim Bashën. Aty në qendër Berisha, dhe rrotull tij ata që bënë “epokë” në dhjetor ’90. Askush prej tyre nuk foli. Ata u zbythën në imazhin e sforcuar të Udhëheqësit te Ri, në një sfond muzikor që sinqerisht nuk kuptohej çfarë mesazhi transmetonte.

     Gjithsesi… Në mbrëmje në media, një dokumentar i gjatë, me të dhëna të vlefshme historike mbi dinamikën e ngjarjeve atë dhjetor 1990. Një sy “masovik” dallon në këtë dekor festimesh një bollëk informacioni të ndërthurur pa datë, pa kronologji, pa ritëm, por me protagonistë themelues, kritikë dhe opinionistë. Tenton të prodhojë kronologji, të bindë se materiali është pasqyrë e pastër e kronologjisë së ngjarjeve, por pa dashje “tek tuk” në skenë ekspozohen inserte televizive që në pamje te parë ndërthuren “ëmbël” me ngjarjen, por një sy i vëmendshëm, për më tepër syri i një protagonisti të kohës, e dallon “dobiçllëkun” e tyre. Ngjarje, thirje, parulla, entiziazem i shkurtit 1991, mbivendoset si ngjarje e ndodhur në… dhjetor 90.

     Për korrektesë, jo vetëm historike, por për të mos lejuar deformime me qëllime jo korrekte dhe promovime abuzive, dua të sqaroj se deri shkurt 91, përveçse në Shkodër, në Tiranë nuk ka patur thirrje “Poshtë Diktatura!” Thirrja ka qënë Liri – Demokraci! Po çfarë ndodhi në darkën e 11 dhjetorit 1990? Sapo u kthyem nga takimi me Ramiz Alinë. Tek ballkoni para mensës 2 (ku gjatë dy ditëve te fundit ishte improvizuar një tribunë) shkon Ben Imami dhe “raporton” mbi “suksesin” e takimit. Në fakt media publike kishte transmetuar rezultatet e takimit. Pas tij fjalën e merr Berisha me një fjalim që me thënë të drejtën ha debat, por që nuk është qëllimi i këtij artikulli. Më tej, në shesh vendoset regjistrimi fonik i bisedës me Alinë dhe entuziazmit gradualisht po i vinte fundi. Njerëzit e mbledhur ne shesh filluan të shpërndahen për t’u rikthyer të nesërmen në mëngjes. Nuk e di se për cfarë arsye (por gjithsesi le të jem dhe unë objekt i zbardhjes së këtij momenti) isha pjesëtar i takimit “spontan” të organizuar në korridorin e katit të dytë te godinës 13 (Fevzo, nuk ishte godina 18, nuk ishte dhomë, por korridori katit dytë, nuk ishte mbledhje e organizuar se nuk ishte kush ta organizonte, ka vazhduar vetëm 15-20 minuta). Do të qëndroj gjatë mbi këtë takim, sepse këtu dhe vetëm këtu u “skenarizua” Partia Demokratike e Nesërme, “Themeluesit”, “Udhëheqësit”. Në katin e parë tek dera hyrëse (një derë druri me xhama pjesërisht të thyera) qëndruan disa studentë, “për të mbrojtur këtë takim nga Sigurimi i Shtetit”. Në takim, në katin e dytë kujtoj të kem njohur Hajdarin, Imamin, Budinën. Të tre këta persona i njihja sepse së bashku bashkërenduam qysh nga ora 10 deri sa u kthyem nga Alia. Pashkon e kisha dëgjuar si pedagog tek Ekonomiku dhe pata mundësi ta identifikoja si emër prej disa studentëve që gjatë takimit të “Përfaqësuesve” tek salla e godina 14 i referoheshin shpesh si personazh. E fiksova si portret kur ne takimin e “Përfaqësuesve” tek godina 14, ai së bashku me Berishën tentuan të futen ne sallë, por u refuzuan në mënyrë demonstrative nga studentët “Përfaqësues”. Berishën me thënë të drejtën e kam parë vetëm pas vetratës së drunjtë të sallës së godinës 14. Në këtë takim (korridori i katit te dytë, godina 13) kishte dhe disa persona të tjerë, të cilët nuk i njihja fare, nuk i kisha parë në asnjë aktivitet apo protagonizëm te 3 ditëve te dhjetorit.

     Ndërkohë që deri në atë moment flitej për një strukturë politike të studentëve (emri ishte i pa diskutuar për shumë arsye. Flitej për parti studentore apo të intelektualëve, por gjithsesi vetëm fjalë), në këtë takim u fol drejtpërdrejt për një Parti të Re. Diskutimi u përmbyll shumë shpejt kur Berisha insistoi: “Do ta quajmë Parti Demokratike, fjalën Demokraci si parrulla Liri Demokraci, nuk do t’ia lëmë asnjë partie tjetër!”. Nuk pati debat, por të gjithë në korridor ranë dakort që Partia e Re ta ketë emrin Partia Demokratike! Ishte ora diku 10.30-11.00, kur përpara se të ndaheshim për në shtëpi, u “vendos” që të nesërmen do të mblidheshim tek shtëpia e Pashkos (ishte pranë Qytetit Studenti dhe kishte kompjuter). Vendi i takimit do të mbahej sekret, se mos sulmonte Sigurimi Shtetit. Mua m’u kërkua të qëndroja me studentët në Qytetin Studenti, dhe të mbaja kontakte me Bodrumin për çdo zhvillim. Të nesërmen, me një grup tashmë të organizuar studentësh, menaxhova situatën në shesh dhe mbaja kontakt me “Bodrumin”. Vite më vonë, kur ngjarjet fillova t’i shihja me një sy më realist, por dhe kur informacioni im ishte më i bollshëm dhe i zbardhur, fillova të analizoja. Kush ishim Ne, që në atë korridor të godinës 13, vendosëm emrin e Partisë Demokratike? Katër ishim “legjitimë”. Minimalisht si të mandatuar (sepse në fund te fundit u zgjodhëm nga studentët për përfaqësim në takimin me Ramizin). Kishim dhe një të drejtë morale. Po të tjerët kush ishin? Kush i mblodhi në atë kat të dytë? Kush i mandatoi për vendimmarrje? Është nata kur ne politikën aktive po instalohej struktura drejtuese e Partisë Demokratike. Askush nuk ka pyetur ndonjeherë: Cfarë peshe publike, apo përfaqësim shoqëror kishim Ne? Cfarë strukturash politike disidente apo konspirative antikomuniste apo ku ta di unë përfaqësonim? Si ishte e mundur që një grup njerëzish pa njohje me njëri tjetrin, pa asnjë informacion për njëri tjetrin, pa aktivitet publik, të mblidheshin në një korridor godine dhe për 15 minuta, të vendosnin themelimin e një Partie?!? I bëra këto pyetje retorike, sepse në historinë botërore nuk ka ndodhur asnjëherë, asnjëherë për be’, që krijimi i një partie apo grupim politik të realizohet vetëm për… 15 minuta. Nga njerëz që asnjëherë nuk e kishin njohur njëri tjetrin dhe për më tepër, nga individë që asnjëherë nuk kishin shprehur publikisht pikëpamjet e tyre politike. Në dokumentaret e tij, Blendi Fevziu pikërisht këtë moment tepër të rëndësishëm të lindjes së PD, e anashkalon me një shprehje që ndoshta provokon më shumë se dyshimi im dhjetëra vjeçar. Askush nuk jep një opsion të qartë mbi këtë zhvillim. Kjo fazë e themelimit të PD është e errët, e paqartë, me pikëpyetje serioze. E pra si u mblodhën këta njerëz? Pikëpyetje që kanë nevojë për sqarime, nëse do të duam të jemi “krenarë” mbi kontributin për themelimin e PD.

     Personazhet në “Bodrumin” e Pashkos e shtojnë akoma më shumë domosdoshmërinë e sqarimit të këtij intervali kohor. Këta persona të nesërmen në mëngjes u “vetëshpallën themelues”. Të pasnesërmen ata dolën në tribuna organizimi të PD-së, organizuan “votimin” e Kryesisë, etj. Por para kujt? Është normale që një strukturë politike të ketë themelues dhe këta janë gjithnjë “të parët“. Por a mundet dikush (pjesëmarrës ne lëvizjen studentore) të shpjegojë nga dolën këta njerëz të cilët u filmuan hap pas hapi nga një kamera private dhe për vite me radhë këto filmime i përdoren për t’u mburrur si themelues të PD. Ishin në lëvizjen studentore këta njerëz?

     JO. Kishin protagonizëm politik deri në këtë moment?
     JO. Protagonizëm disident Jo e JO. Po cfarë i bashkoi atëherë tek “Bodrumi”?! Kush i mblodhi? Dikush u kujdes dhe kujdeset për 24 vjet që t’i proklamoje në çdo Dhjetor si “themelues”. Ata kujdesen dhe për veten. Njëherë shkruan njëri dhe “prodhon” protagonizmin e tjetrit. E pastaj tjetri atë të njërit. E në finale Opinioni i Fevzos ngulit parafabrikat imazhin e pakontestueshëm të “Themeluesve”.

     Ç’rëndësi ka kush kanë qenë. Një gjë është më e sigurtë se kurrë. Nuk ka studentë themelues të PD. Flitet për katër a pesë, por vetëm ditët e para sa për të justifikuar PD-në si produkt i Lëvizjes Studentore. Më tej dhe këta nuk figurojnë më askund. Gjithsesi dhe për këta studentë përsëri është e paqartë kush i përzgjodhi. Kush i mandatoi të përfaqësonin studentët. Dhe këta të Emëruar! E sot në këtë artikull unë shtroj pyetjen e thjeshtë: Kush i mblodhi këta njerëz që u vetëshpallën “nismëtarë”?

     Këtë pyetje ja kam bërë në këto njëzet e ca vite vetes. Personalisht u ndodha me vullnet të lirë në mes te studentëve të fakultetit tim Inxhinieria e Ndërtimit. Qëllimi thjesht të mbështesja me prezencën e një pedagogu të ri këtë lëvizje i ndërgjegjësuar se ishte lëvizja që do të mbetej në historinë e Shqipërisë si Revolucion. Isha nga të paktët pedagogë në masën studentore. U përzgjodha prej studentëve të mi si një ndër katër përfaqësuesit e fakultetit ne takimin me Ramiz Alinë. Loja me maska… Me krenari (por dhe me një ndjenjë të sinqertë tensioni dhe përgjegjësie) pranova përfaqësimin. Dua të theksoj këtë moment, si një nga më optimistët, por dhe më demokratikët e zhvilluar ne 75 vitet e historisë shqiptare. Me 10 dhjetor u paracaktua se të nesërmen, me 11 dhjetor 1990, do të bëhej takimi i një grupi përfaqësuesish të studentëve me Ramiz Alinë. Ishte caktuar numri i përfaqësuesve dhe duhej që nga çdo fakultet të kishte 4 përfaqësues. Studentët u mblodhën tek fushat e sportive të Qytetit Studenti sipas fakulteteve. Ashtu në unanimitet të plotë çdo fakultet zgjodhi përfaqësuesit e tij, studentë e pedagogë. Ne përfaqësuesit e Rinisë Studentore u mblodhëm tek salla e godinës 14. Në sallë, rinia studentore e Dhjetorit ’90, u ballafaquam me tentativën e parë për penetrim. Nuk mund ta harroj momentin kur pas dyerve të drunjta të sallës dallova dy persona tentuan me zhurmë të futen në sallë (ishin Berisha e Pashko). Por trupa e studentëve rezistoi. Nuk i pranoi në atë sallë, prej nga nisi “pluralizmi” shqiptar. Por nuk ishte e thënë. Dritaret e Demokracisë së Re ishin hapësira më kanata të hapura. Pak kohë më vonë këta studentë të rinj e panë veten jashtë shtëpisë. Rojtarë, tellallë, shërbëtorë, të haruar dhe braktisur. Kisha vite që i meditoja këto rreshta, gjithnjë kur shihja “protagonistë”, “themelues” etj. Por kur shoh që Basha feston si hero themelimin e PD-se, kur shoh Imamin e Selamin si dekor koketash të Berishës, e kur njihem me një iniciativë të një grupi Dhjetoristësh Idealistë (që i mbështes dhe përkrah me gjithë qenien time fizike, shpirtërore dhe politike) për hapjen e Dosjeve të Sigurimit, apeloj publikisht:

     “Të nderuar bashkëluftëtarë idealistë të Dhjetorit ’90. Erdhi koha dhe momenti të mbrojmë idealizmin me të cilin protestuam dhe fituam në dhjetor 1990. Është koha të zbardhim kush skenarizoi, orkestroi dhe përvetësoi këtë idealizëm.”

     Gjithcka e ka zanafillën në 11-12 Dhjetor. Fevziu e deklaron si intervalin kohor më të paqartë në ngjarjet e dhjetorit 90. Unë e deklaroj se është ky dhe vetëm ky intervali kohor kur lëvizja studentore u rrëmbye. Nga kush?

     Reply to this comment
 2. sabo July 22, 05:05

  Duke lexuar artikujt e Viktorit ketu ne Sh.B.A i shpreh keti njeriu respektin tim per vertetsin e analizave qe boton ne gazeten Dita ai thote te verteten e cila fatkeqesishte eshte e hidhur

  Reply to this comment
 3. Lili July 22, 05:34

  Ah, ma ne fund, dicka ne nivel.
  Edhe pse prape me mungese paanesi,po bile nje reflektim mbi realitetin qe perjetojme e propaganden qe durojme…

  Reply to this comment
 4. Arben July 22, 06:45

  Uaaaaaaa sa gjynah.

  Me prag shpie edkokaines dhe atyre qe i lepihen

  si puna e ketij

  Reply to this comment
  • salamina July 22, 20:35

   Arben ! Ata qe fyen ti ketu nuk kane pune me ” pragun e shtepise ” tende, madje as pjerdhin per te dhe as per ty. Ata, thjesht, te kenaqin te gjithe bukuroshet qe e kane shkelur apo qe do ta shkelin pragun tend. Ti e di mire kete prandaj je kaq nervoz dhe gomar ne cdo koment qe ben.

   Reply to this comment
 5. Guri July 22, 06:59

  E thene troc dhe sakte. Qeveria duhet te shkundet sa nuk eshte vone.

  Reply to this comment
 6. intelektuali July 22, 07:19

  O enveristi Viktor Malaj qe ke dalur sot ne gazeten DITA per te mbrojtur “Istikamin” e Rilindjes si lukunia e enveristeve te tjere te Edvin Alifmatrakut:

  “ARMIKU” REAL I PUSHTETIT TE EDI RAMES ESHTE PAAFTESIA NE DREJTIMIN E SHTETIT

  sepse:

  Opozita e Saliut dhe Lulit ka “Celsat e Kashtes ne dore”, nderkohe qe pushteti autoritar i Edvin Droges po ben kerdine ne trojet tona me kanabis dhe kokaine alla Taulant Xibraka, por prish me tritol ne dore Momumente kulture me propagande enveriste te shemtuar alla “Dopolavoro fashiste” dhe pervec KOZMETIKES urbane duke hedhur lekat e popullit badiava ne projekte pa tender, pa konkurs dhe pa preventiva, kjo qeverisje monisto-komuniste nuk ka bere kurgje per Prodhimin Kombetar per 5 e kusur vjet ne pushtet. Shikoje kurben e GDP-se nga FMN-ja dhe Banka Boterore ku duke llogaritur inflacionin, treguesi i mireqenies se popullit tone ka mbetur ne vend numero qe nga Koha e Qepes e Partise se Punes.

  Eshte e vertete qe opozita e Saliut dhe Lulit eshte e kriminalizuar deri ne palcen e kurrizit,

  por:

  KJO ESHTE BERE E MUNDUR NGA DESHIRA E EDI RAMES PER TE MOS NDESHKUAR FAJTORET E GERDECIT DHE 21 JANARIT, AS TE RRUGES SE KOMBIT DHE TE SHUME ZULLUMEVE TE TJERA.

  Pse Edi Rama genjeu dhe mashtroi votuesit e tij per rivendosje te Drejtesise dhe ndeshkimin e fajtoreve te Gerdecit dhe 21 janarit dhe vazhdon te mashtroje deri me sot me argumenta idiote justifikuese?

  Ja ta thote itelektuali:

  sepse:

  Edi Rama vazhdoi kuserine hajnine e tij pushtetare njesoj, bile me teper se Saliu dhe Luli me pare dhe ne kete kuseri dhe hajni pushtetare opozita e kriminalizuar ishte justifikimi me i mire per Rilindjen Enveriste te Edvin Genjeshtarit,

  prandaj:

  Situata sot eshte anapolla e asaj qe thua: Shiu i Saliut ka kaluar ne bresherin e Edvinit me nje propagande te shfrenuar enveriste per ta paraqitur:

  “MUTIN” E QEVERISJES SE EDVINIT SI TE KEQEN ME TE VOGEL PER SHQYPTARET.

  Reply to this comment
 7. Shoku July 22, 07:24

  Nje artikull me vlera.Nje analize e sakte! Po, eshte e vertet opozite per Ramen nuk eshte as Luli ,as Monika .Te dy jane karta te djegura. Jane provuar si ne shi e ne dill. Jane qe te dy me tere kuptimin e fjales anadollak ne politike. Jane te dy te etiketuar e qe emeritojne etiketimin Hajdut. Po ,opozita e vertet eshte populli. Nje rast konkret. Keto dite isha per vizite te miqte emi ne Fier. Me pare ,sikur te mos isha daja i tyre, e te flisja kundra PD-se do t’me kishin mbytur. Por kete radhe ishin bere socialist me shume se une . Flisnin me krenari per punen e kryebashkiakut. Edhe ne rruget e fshatrave shikoje nje pasterti shembullore. Ne c’do 100 apo 200 m shikoje kosh plehrash. Te vinte keq qe ne freskine e mbremjes te udhetoje me malkine .Kenaqsia ishte ne kembe. Po,po thoshin,po punohet. Nje bisede te tille e degjoja edhe ne stacionin ku prisja autobuzin per ne Tirane. Fjalet me te mira. U kishte rene besimi ne Partine e tyre PD. Ne fshatin tone -thoshin – gjate votimeve s’ka patur fare incidente ,apo vjedhje votash. Pse kur vitonte PD ne Komune s’kishte vjedheje e keto dy ratet e fundit qe humben pati vjedhje-sipas udheheqjes pa ne nuk dime gje se u vodhen. Dua te them se opozita matet me punen qe bene e jo me te shara,me Babale. Fjalet e perdorura nga opozita jane mesuar permendesh. Rastesishte televizioni dha ate filmimin e cadres ku Luli therret : Cani goma makinash,thyeni xhama dritaresh…. Ja tha njeri gjat muhabetit : ” Ky edhte demokrati ? Ky eshte opozita ? Cilin ligj kane kundershtuar me fakye ne parlament ? Dilni o qeveritar ashtusi kini dale , e degjoni popullin ai tregon rrugen e duhur…. Respekte Viktor per kete shkrim!

  Reply to this comment
  • Fidel Kastro July 22, 14:35

   O shoku po tregoj dhe une nje perralle si e jotja:
   Para nje jave isha tek miqte e mi ne Belsh dhe duke e ditur qe ata jane socialiste u mundova qe gjate bisedes te tregohesha i kujdesshem dhe po e lavderoja qeverine Rame timonit. Mirepo isha gabuar! Miku im Sajmiri (jo Saje Qorri) mu drejtua teper i irrituar duke me thene : Mjaft more , po e lavderon si shume Ramen ai se merition , eshte mafios e i korruptuar sa ska ku te veje me etj etj. Ne fakt ashtu i habitur , por dhe i gezuar i them mikut tim: Harrove se ç’me the vjet ne fushate , desh dhe me godite per pak se une e shafa Ramen. Me fal miku im me kthehet Sajmiri, kam bere gabim te madh , si ore kam qene kaq i verber dhe besoja tek Rama, por ky qenka bastard dhe i felliqur sa ska ku te veje me. Ketu po e perfundoj perrallen o shoku qe me detyron te prodhoj karagjozlleqe si ato te tuat. SHQIPERIA ESHTE NEN DIKTATURE SHUME TE RREZIKSHME PER ARDHMERINE KOMBETARE , RAME TEPSIA RREZIK KOMBETAR.

   Reply to this comment
 8. Servet July 22, 07:41

  Ke perkrahur komplet pa i hequr nje presje shprehjes se udheheqesit tuaj shpirteror qe ne nuk kemi nevoje per opozite sepse opoziten e bejme vete,se shtypi dhe medja jone jane kazan,vetem. ERTV eshte e besueshme,kete the edhe ti ne kete shkrim duke akuzuar opoziten sic ben Rama. Ju shkruani qe nje opozite qe e ka provuar 2_3 here pushtetin nuk mund ti besohet me dhe kete e the per opoziten e sotme por nuk na the se si ka mundesi qe socialistet e fituan megjithse kishin deshtuar dhe ato.

  Reply to this comment
 9. info analitike July 22, 08:01

  Shiko bedrinjte dhe viktoret, ne vend qe te qajne hallin e vendit e te popullit qajne hallin e kriepsikos, i cili eshte shkaktari kryesor i kesaj gjendje ku dergjet Shqiperia. Vetem militantet partiake dhe ata te mbrujtur me kultin e individit mund te shkruajne carcafe te tille justifikues por edhe miklues per satrapin e radhes. Ja o Viktori i partise kjo eshte rilindja e kriepsikos dhe nuk mjaftojne keto artikujt e sterzgjatur per t’ia justifikuar apo mbuluar zullumet.

  Reply to this comment
  • historiani July 22, 14:56

   Kush e di numrin e Urgjences te therrase pak ndihmen e shpejte per ” Intellektuallin ” dhe ” Infon Anal-itike ” sepse kane 60 vjet te helmuar dhe nuk kane gjetur kurrfare ilaci deri tani. Shpejt, ju lutem dhe futjuni nga nje gjilpere ne bythe ose, me mire, bejuni autenezine sepse qelben dynjane me marazin, urrejtjen dhe mendjebudallallekun e tyre duke pergjuar pas kompjuterit qysh ne 5 te mengjesit per te gjuajtur me guret e dale nga duart e tyre dhe me mutin e dale nga goja e tyre cilindo qe shkruan tek Dita. Ndihmeeee!

   Reply to this comment
   • info analitike July 22, 17:01

    O Dita ndihmojeni kete te shkretin futini nje kulle prapanice se ndryshe nuk rri rehat.

    Reply to this comment
   • Kopshtari July 24, 22:33

    Historian, nuk ka shpetim per urrejtjen. Ky pseudointelektuali, anal, i kastruar, eshte i njejti person dhe vuan nga urrejtja kronike, ndoshta sepse ja kan perdredhur topet ne burg dhe ja kan futur hurin atje ku nuk futet. Eshte per te ardhur keq. Nuk ka gje ne bote qe e sheron nga kjo semundje.

    Reply to this comment
 10. BLACK SWAN July 22, 08:14

  ja pra dhe vajtimi viktorian per vegjeline …..
  te ishte saliu ne pushtet me gjithe keto qe ka numeruar ketu, do kerkonte qe ‘opozita e heshtur’ vegjelia dmth, te rrembente armet , por sot meqe ka partine e zemres ne pushtet, eshte duke thene qe ‘opozita e heshtur’ nuk kerkon pushtet, renkon nen peshen e saj, madje vret dhe veten (vetem partine mos e vrisni)

  o Viktori i vegjelise, por me sh i partise, me opozite o pa opozite, partia jote ne fuqi ka ardhur per pazar, te bej 2 mandate, konçesione, banka per ‘materialet e varfera’, ekspozita me piktura e qeverisje me bojna ,
  kaq , vetem per kaq eshte partia jote ne pushtet, mos harro se dhe ai para ktij, per kte erdhi ne pushtet, eshte ende kazinove me parate e shqiptareve.
  Viktor, thirri mendjes, mos ja njih si merite reformen ne drejtesi, se juve ju ngeli parlamenti bosh, ju dolen me shume se gjysmat me ‘biografi te keqe’ 😛
  i harrove Ndoket & Frroket ti ??!!
  nuk harroni asgje juve jooo, po demagogjine e keni ne pllan te pare , e keni zanat te vjeter,
  nga nje ane ju e nga ana tjeter qitetari digjital, e bet kamp luftimi ate vend …. po ne fund te fundit
  ÇDO POPULL KA KRIMINELET E VET !!!

  Reply to this comment
 11. alphade July 22, 08:23

  Shenim: Viktor, nje analize brilante. Opozita e Sali Beri-
  shes dhe Mones eshte opozite horrash e gangsteresh
  dhe as qe i behet vone per hallet e popullit. Korbizimin
  e gjendjes aktuale ne Shqiperi keto banda e perdorin per
  qellimet e tyre te mbrapshta per te fituar kapital politik,jo
  brenda vendit,nga shqiptaret e zakonshem,por nga nder-
  kombetaret sepse ata mendojne se bota e civilizuar,Euro-
  pa Perendimiore nuk i njeh keta mysybeter se c’ mall ja-
  ne ?! Ajo i njeh kaq mire sa qe kjo opozite nuk e njeh veten dhe sa e ka peshen e saj ne masen e popullit
  shqiptar. Bandat e Saliut dhe Ilirit flasin ne “emer te po-
  pullit” por qe populli real nuk i ndjek asnje hap. Ai popull
  tashme i njeh mire fytyrat e urryera te Berishes,Monikes,
  Bashes,etj. dhe nuk ushqen asnje iluzion per keta bandi-
  te qe kane 28 vjet qe i kane marre frymen shqiptareve. PO, Ky trinom per te mos e mohuar teresisht ka nje baze
  siciale qe e ndjek me fanatizem dhe ” pbesnikeri” kanu-
  nore: Ata jane kontigjenti i horrave, hajduteve,huliganeve,
  njerezve parazitar ,vrases me pagese apo vullnetare qe
  kane “humbur parajsen” e Saliut e te Metes ku benin cfare t’u donte qejfi, te vidhnin,plackisnin,te vrisnin kun-
  dershtaret politike te Saliut, Bashes, Metes….!
  Ky eshte kontigjenti i bazes se tyre sociale, qe, megjithe-
  se eshte rrudhur shume si “Lekura e Shagrenit” perseri
  enderrojne te kapin nje dite “parajsen” qe e humben ne
  vitin 2013-te me voten legjitime te shqiptareve,te cilet i
  sikterrisen nje here e pergjithemone nga pushteti. Kurre,
  thuhet, nuk duhet thene kurre, por ne rastin konkret,me
  figura te tilla te diskretituara sic jane keto dy banda te
  perbere me safi rrugacesh,horrash e gangsteresh,shqip-
  taret nuk kane me besim. Saliu i Vicidolit i ngjan te semu-
  rit nga leperoza ne kohet biblike qe sa e shohin shqipta- ret se po vjen vrapojne te largohen si “djalli nga temjani”!
  Me figura te tilla si trinomi qe kemi percjelle me siper,te
  diskretituara deri ne palce opozita e sotme nuk vjen me
  kurre ne pushtet. Shqiptaret nje here e hengren “sapune
  per djathe” dhe ky ishte viti i mbrapshte i 97-tes qe ata e
  perzune me pushke Sali Monstren dhe ne 2005-n ,ne mos gaboj e sollen ne pushtet me cifteli e sharki ,sigur-
  risht per te zezen e tyre. Por tashme kam bindjen se
  shqiotaret nuk do ta hane me ate kokerr ulliri. Prandaj,
  zoti Viktor,i nderuar qofsh, nuk te njoh dhe as me njeh,
  sigurisht vetem permes artikujve tuaj mbreselenes dhe
  brilante ne analiza kritike objektive,reale te Pozites se
  sotme ne pushtet. Shtoj se euforia dhe vetkenaqesia
  ngazelluese, te “Idese Absolute Hegeliane” per rrugen e
  saj te persosmerise e demton sakaq Poziten e sotme ne
  pushtet ! Ruhu,thone shkodranet per te mos hyre vetja ne
  qejf”!!!

  Reply to this comment
 12. olimpia July 22, 08:23

  Nje shkrim i sakte z.Malaj.
  Vecse do te doja te beja nje sugjerim lidhur me politiken e jashteme.
  Ka ardhur koha ,bile jemi te vonuar ,qe te heqim dore nga idete dhe praktikat e vjeteruara …si aleanca strategjike …Sot politika nderkombetare nuk bazohet ne ideologji por ne interesa ekonomike dhe gjeopolitike.Por per fat te keq politika jone e jashteme dominohet nga servilizmi ,dihet ndaj kujt.Realiteti deshmon se servilizmi politik nuk jep rezultate .Perkundrazi ,sot ne bote ,me daljen e superfuqise kineze dhe lojtareve te tjere ,marredheniet nderkombetare jane bere te levizeshme ,aleancat relative ,ku dominuese jane interesat ekonomike.Shume vende edhe brenda BE ,e kane kuptuar dhe po veprojne me mjaft zgjuarsi .Miliardat e investuara nga Kina ne Greqi ,Serbi ,Hungari,Sllovaki,Portugali,Mal te Zi,Rumani,po i ndihmojne keto vende drejt daljes nbga kriza.Por ironia qendron se fuqite me te medha si SHBA ,Gjermania,Franca,Italia ,per te mos folur per te tjeret ,zhvillojne me Kinen marrdhenie ne trilona dollare.Atehere perse nguron Rama te zhvilloje marredhenie me Kinen ,e vetmja qe mund te investoje dhe gjalleroje ekonomine..Vetem poli industrial hightech i Shenxhenit,me i madhi ne bote,mund te hape ne Shqiperi disa dhjetra investime ku te punesohen mijra te rinj.Sepse duhen shfrytezuar edhe lidhjet e vjetra ,te cilat Kina i vlereson ,por ne ne menyre idiote i harrojme.Eshte absurde qe Pireu te fitoje mbi
  Durresin ,qe fqinjet organizojne 16+1 ndersa ne shkojme si inferiore Vetem me inbdustri dilet nga varferia ,korrupsioni,droga ,krim.Nuk ka rruge tjeter.i.

  Reply to this comment
  • Bureto July 23, 07:38

   Tentoi Saliu ta bënte, bile përshkoi dhe Murin e Madh më këmbë, por nuk ia doli. Bile i ofroi dhe ndërtimin e rrugës së Arbërit, por kompania kineze i kërkoi qimet e kokës. Nuk duhen ngatërruar kohët. Në atë të komunizmit “dashuria” kineze kishte motiv ideologjik, por edhe ekspasioni, të dilte nga izolimi. Ne i dhamë flamurin të përshkonte detet e oqeanet, sepse Kina nuk ishte anëtare e OKB. E lejuam të ndërtonte radiostacionin në Cerrik për të përhapur nga valët e radio Pekinit zërin e Kinës në Europë. I kthyem krahët BS, sepse Kinës kështu i konvenonte në atë kohë, por edhe pushtetit të Enver Hoxhës. Kur Kinën e morën në dorë Ten Siaopingët dhe i dhanë asaj orientim të ri, orientim i cili e ka sjellë sot në një gjigand ekonomik dhe Kinën e vizitoi Presidenti amerikan Nikson, punët ndryshuan. Marksist-leninisti më i madh i kohrave Enveri inë, filloi nga vicklat. Ah kolltuku i gjorë, ç’të bën! Të merr mendtë. Dhe erdhi 1978, kur kinezët na dhanë lamtumirën dhe ne ngelëm me gisht në gojë. Tashmë ata që i kanë jetuar ato kohra i dinë mirë. Pra kanë ndryshuar ato dhe shprehja e mençur thotë se uji i lumit nuk kalon dy herë në të njëjtin vend. Në politikë dhe ekonomi (biznes) duhet të dish të kapësh momentin. Kina shkoi shumë përpara, ne na ngeli në dorë vepra e Enverit “Shënime për Kinën”. Atëhere Kina na dha sepse kështu i interesoi, por dhe nuk kishte kush ta pengonte. Ekonomia (paratë) ishin 100 % në dorëtë shtetit, sot janë në dorë të privatit dhe kompanitë kineze tashmë shohin interesa ekonomike dhe jo ideologjike. Ne jemi treg i vogël, ata kërkojnë tregje të mëdha. Kanë synuar treguan amerikan, europian e afrikan, pra gjithë botën dhe ia kanë arritur. Globalizimi i ekonomisë ka në fokus një konkurencë dramatike dhe ne në këtë kuadër vuajmë pasojat. Do t’i shtrimë këmbët sa kemi jorganin, ose duke vazhduar ta nxjerrim vetë gomarin nga balta. “Shkencëtarët” tanë, këta qindra e mijra akademikë, prof. e dr. le të hartojnë një strategji apo platformë se si dilet nga kjo gjëndje dhe t’ia venë në tryezë qeverisë. Ne, opinioni publik ta mbajë atë nën presion që të gjejë rrugët e zbatimit, përndryshe munxët asaj, ciladoqoftë. Ekonomia shqiptare duhet të jetë e hapur, siç dhe është, por jo me dyer të shqyera, që të vijë kushdo e si do, të zhvasë e të ikë. Shembuj kemi plot për të mos e zgjatur me to. Këtu jemi dhe i dimë. Ne kemi politikanë dhe ekonomistë të paaftë, për të mos thënë shumë të paaftë. Këta e kanë marrë në qafë këtë vend dhe nuk dihet sesi do t’ia dalë mbanë. Rrugët sa vinë e vështirësohen.

   Reply to this comment
 13. orli July 22, 08:29

  Opozita nuk mungon pra kemi opozite por nje opozite shkerdhate!

  Reply to this comment
 14. Gent Arbana July 22, 08:44

  Wow! Was für ein Wunder. Der “unbekannte Soldat” ist endlich zurück. Nun erwarte ich dass dessen künstlerische Schaffenskraft auch die letzten erschöpften Schein-Journalisten folgen.

  Herr Islami & Co. sind zwar auf der Strecke geblieben, dass sie aber ans Ziel kommen werden, das ist nur eine Frage der Zeit.

  Reply to this comment
 15. Çika July 22, 09:25

  Pjesa më e shëndoshë, më idealiste e shoqërisë shqipëtare , janë socialistët !
  Cilët janë këta socialistë ?
  Ata që luftuan për një Botë të Re , ata që derdhën djersën për të ndërtuar Botën e Re me një ndershmëri fanatike të pashëmbëllt . Po ku gjënden sot këta njerëz , që ngjajnë si alienë për shoqërinë e degjeneruar në të cilën jetojmë ?!
  Nuk janë zhdukur , i gjen në fshatra e qytete të Shqipërisë , modestë , fjalëpak , më shumë flasin me vete , po të flasin për punën e tyre të ndershme, shoqëria e degjeneruar I mbyt me pështymë !
  Të tillë brum , të tillë socialistë , nuk gjenë , asnjë për be , në udhëheqje tëPS , jo se jo , në qeveritë e PS !
  Qeveritë e PS , e Nanos dhe Ramës , kanë shumë gjynahe ndaj shqipëtarëve . Kryesorja- me frikën e tyre , me impotencën e tyre , ato kanë trimëruar krimin dhe kriminelët !
  Katër vitet e para të Ramës ishin dredhje e përdredhje me demagogji të bukur ; këto katër vitet e dyta , që mori gjithë tepsinë , nuk honepset gjëkundi , i pështirë , dalë boje, i sipërfaqshëm edhe kur mendon se bota i ka sytë tek ai !
  Duhet të jemi të ndërgjegjshëm : Kaq tru kemi ne shqipëtarët, por, pordhët i kemi të mëdha – Rama , Berishi, Lulushi , Mona , ky është malli , zgjidhni k/ministrin o shqipëtarë !

  Reply to this comment
 16. Referendum per arrestimin e koleres sali July 22, 09:38

  Edi rama ka fituar dhe do fitoje jo se e duan ps,por nga urrejtja qe eshte krijuar per keta derra hajdut batakcinj komunista e sigurimsa qe i strehoi dhe i amnistoi kryekrimineli komunist sali.
  Dhe keshu si vazhdon llumi i shoqerise shqiptare qe eshte grupuar tek pd dhe lsi,te mbroj gjykatesi dhe prokuroret e korruaptuar sic vazhdon me lulushin dhe monika cizmen e ka te humbur ardhjen ne pushtet

  Reply to this comment
 17. Nik Curri July 22, 10:07

  Cfare jane keto brockulla servili more z. Malaj?! Per Edramen halabak dhe plehre te pashoqe qe s’di te bej asgja vec ban dashni me kurva qe i ka ba ministre, dhe me ket milet ban batutna tane ket kohe !!!

  Reply to this comment
 18. A.GRAMSH July 22, 10:48

  KALIFATI I BATHORES,KALIFI SALI DHE KRERET E XHIHADIT RRETH TIJ!

  ‘Tu hapesh kufijte nje populli eshte gjeja me e thjeshte,por ta besh te lire eshte gjeja me e veshtire”
  —————
  Ne vend te paraDhenjes:
  Shqipetaret ka mbi nje çerek shekulli qe nuk jane te lire sepse njerezit per te qene te ‘LIRE’ para se gjithash eshte e nevojeshme te jene te ‘LIRE’ nga ankthi si Nevojtare.
  Nuk ka liri perfshi edhe te fjales pa LIRI ekonomike,ne nuk jemi te lire ekonomikisht ,nuk jemi te lire te hame bashke me femijet tre here BUKE ne dite.

  Shqipetaret e ngelur nder keto troje me syte nga ‘Perendija’ qe mungon ose eshte korruptuar edhe ajo akoma nuk i kane ndjere akoma peshen e prangave te skllaverise dhe ditet e ZEZA pasketaj vine,sepse ne kete me shume se òerek shekulli e kane mbajtur frymen edhe nga kockat qe u jane hedhur nga te ‘huajt’ ngelur nga SHPRONESIMI i tere pasurise kombetare,edhe nga ‘ndihmat’ e shushunjave fondacione nderkombetare si kolonizatore e me TETE MILIARD borxh e mbi te gjitha nga NDIHMA e gjysmes se popullsise ne emigrim.
  Te gjitha keto ‘burime’ nje dite do thahen ashtu si po shterojne dhe kapitalet strategjike qe nuk i kane me rrenjet tek shteti por ne drejtim te pa ditur!!

  Shqipetaret para se te ndjejne peshen e prangave duar e kembe trajtuar shume me keq se sklleverit duhet nje dite e me pare te çlirojne tempullin e popullit te quajtur parlament kthyer ne stalle majmerije e staion nderzimi ku jane ngujuar ne perjetesi kreret e XHIHADIT dhe Kalifi SALI e ushqehen me gjak femijesh e bejne orgji!!

  ‘Ai qe rri ne shtepi kur fillon lufta,dhe te tjeret luftojne per òeshtjen e tij,ai le te kete mendjen :Sepse kush nuk ndau luften me shoket,ai me armikun do ndaje disfaten”-perseriste shpesh B.Breht

  Shqipetaret ku do qe jane e veçanerisht ‘sklleverit’ e pa pune qe tragjikisht nuk po kthehen ne ‘Varrmihes’ se skllavopronareve duhet te bejne as me pak e as me shume po ate qe ben populli fqinj GREK ku jetojne e punojne afer milion shqipetare ,e ku ka lindur demokraija te ‘shqyeje’ edhe tre here ne vit dyert e parlamentit si Greket ,te nxjerin tere xhihadistet e kalifin SALI dhe te rimarin parlamentin e popullit mbi nje òerek shekulli parlament i KRIMIT dhe KORRUPSIONIT!

  Kalifat i Bathores!?
  Qe ta marre vesh Bota mbare qe ne kete vend ish Shqiperi u ndertua per me shume se nje çerek shekulli kalifati apo shteti fondamentalist islamiko-xhihadist ashtu si ne Irak ,Mosul,e Raqqa Siri apo libi shqipetaret qe dine te shkruajne e lexojne akoma shqip duhet te arrijne te kuptojne thenjen filozofike te nje ish sekretari shteti Amerikan Donald Ramsffeld kur e pyeten gazetaret per Avganistanin ku vazhdon e ‘luftohet’ per tridhjet vjet gjasme per ‘drogen’ e droga vazhdon te jete 96 perqind akoma ne duar te Talebaneve ne qeverrine me te korruptuar ne Bote aleate e AmeriQIse:

  ”Disa gjera jane te njohura,ose jane gjera qe dime qe i dime.Te tjerat jane te njohura si te pa njohura,ose qe dime qe nuk i dime.Por jane edhe te pa njohura qe nuk i dime.Ose jane gjera qe nuk dime qe nuk i dime”

  Ç’fare nuk dihet apo behet sikur nuk dihet per Albanistanin apo kalifatin e Bathores!?

  1.-Nuk dihet apo behet sikur nuk dihet qe ketu nuk ka shtet e ska me ke forme shteti ta krahesosh ne historine e njerezimit :Absolut,monarkik,liberal,autoritar,soialist,fashist,laik,federal,modern!?
  Le te dale nje Zagar i dizinformaionit ne sherbim te krimit e korrupsionit ne emisionet llagem te haleve te hapura e ‘studjove te mbyllura’ e te thote e argomentoje ‘formen e shtetit’ perveç se Kalifat!

  2.-Le te dale nje Zagar i dizinformacionit apo ‘ambasado’ e gomar e le te thote :Formen e sistemit ekonomik pa EMER eshte -Liberist i ekonomise se tregut,kolektiv me ekonomi te planifikuar apo edhe ashtu edhe keshtu apo ‘MISTO’?
  Ne duar te kujt jane mjetet e prodhimit,si planifikohet çfar prodhohet,ne òfar sasije e si behet shperndarja e te ardhurave e te ‘mirave’ materjale ndaj atyre qe kontribojne ne kete ‘prodhim’?Kalifat i Bathores

  3.-Ne duar te kujt eshte teritori i ish shtetit shqipetar perfshi hapesirat Ajrore ,tokesore e detari si per tere shtetet perfshi ato te Ballkanit e kush i kontrollon?

  4.-Ne duar te kujt eshte tere pasurija kombetare perfshi kapitalet strategjike mbi e nen tokesore qe duhet ti kene rrenjet tek shteti kur jemi pa shtet?

  5.-Me ke shtet te Ballkanit dhe Europes mund te krahesohemi per numurin e shqipetareve te IKUR qe prostituohen ne Bote qe lypin qe jane vrare qe jane ngujuar qe perdhunohet qe jane mbytur qe tregetohen si MISH I BARDHE,qe perdoren femijet si KAVJE per organe qe femijet kerkojne Azil si te pa mbrojtur perveç se me shtetin e KALIFATIT?

  6.-Ne cilet nga shtetet e Ballkanit dhe Europes nje politike krriminale qe shkaterroi shtetin e shqipetareve bashke me bazen ekonomike e pasurine kombetare mbu kurrizin e te cileve rendojne me DHJETRA vepra penale te krereve te xhihadit e kalifit SALI vazhdojne te rrine ne pushtet si skllavopronare te vetemeruar ne perjetesi perveç se ne Kalifatin e Bathores ?

  7.-Ne cilin shtet te Ballkanit dhe Europes mund te quhet ‘shtet’ kur i mungojne 4 pushtetet nga Legjislativi qe nuk perfaqeson shqipetaret,tek gjyqesori i gjin gjonave avokate te KRIMIT tek Egzekutivi pjelle parlaMenopauzes e tragjikisht medja qe propogandon xhihadin krimin korrupsionin e KALIFIN SALI.?

  8.-Ne cilin shtet te Ballkanit dhe Europes me popullsi sa nje fshat sovraniteti i popullit u eshte deleguar 128 BANDAVE xhihadistesh e hajdaresh te quajtura parti dhe nuk behet kurre reforma elektorale dhe eshte saksionuar me ‘kushtetuten’ e kalifatit shkruar nga Imamet fjala fantazem ‘PROPORCIONAL’ per ta perçare perfundimisht shqipetaret me moton e xhihadit :Perça e sundo?

  9.-Ne cilin shtet te Ballkanit dhe Europes nje POPULL nuk voton dhe ka abandonuar kreret e xhihadit dhe kalif SALINE mbi 55 perqind dhe kreret e xhihadit me 20 perqind banda PS me 11 perqind banda PD e me 6 perqind banda LSI flasin e bejne pazare e allishverishe me jakomonet pushtues ambasadore per copetimin e ish Shqiperise dhe shperberjes se popullit shqipetar perveçse ne shtetin e KALIFATIT e ne emer te ALLAHUT si ISIS qe shkaterron çdo veper e vlere per te ndertuar ANTIVLERAT?

  .10.-Ne cilin shtet te Ballkanit dhe Europes POPUJVE u jane mohuar te gjitha te drejtat me humane perfshi dhe te DREJTEN te VOTOJE e te VOTOHET e nepermjet shkalles se perfaqesimit te ZGJEDHE e te ZGJIDHET direkt perfshi dhe te drejten e REFERENDUMIT si shkalla me e larte e pjesemarjes direkte ne demokraci..perveçse ne shtetin e kalifatit ku dy shtresat me te dobeta GRATE dhe FEMIJET trajtohen shume me keq se SKLLEVERIT se edhe biletne kur SHITEN jashte e presin vete dhe te pa SHOQERUAR drejt se pa njohures drejt VDEKJES ashtu si kamikazet ne duar te ISIS ne kalifatin e Bathores ku sundojne xhihadistet me ne krye kalifin SALI?
  Kush i krijoj shtetet e kalifatit ne Irak,Libi e Siri dhe kalifet Bin Lan Den Sadam e Gedaf e kush i vrau me pas dhe pse nuk po ben te njejten gje me Kalifin SALI ?

  Reply to this comment
  • katarakti July 22, 16:55

   Ndryshe nga heret e tjera, sot i ke dhene shume ngjyrim fetar komentit tend. Duke ia ulur vlerat. Nuk kishe nevoje te perdornje termat, kalif, xhihad, isis etj etj.Qofshin edhe te perdorura si figura letrare ose metafora. Veçse e bere shkrimin me pak te besueshem.Pershendetje.

   Reply to this comment
 19. Endri July 22, 11:15

  Nje gje e ka thene sakte Ben Blushi. Rama fiton vetem per 2 arsye:
  1. sepse ka Saliun perballe
  2. sepse ka marre partine qe themeloi Enver Hoxha.

  Shqiptaret e duruan Ramen ne krye te PS sepse perballe kishin Saliun, prandaj dhe Rama e ka ri-animuar PD-ne sa here PD-ja i ka bere gropen vetes, si ne rastin e bombes atomike ne Gerdec apo pushkatimeve ne mes te bulevardit me 21 Janar.

  Por tani qe PD-ja duket e mbaruar, edhe ditet e Rames ne krye te PS-se jane te numeruara. Ramen nuk e lidh asgje me elektoratin e asaj partie, dhe po ta vesh re edhe nga komentet, mbeshtetesit e Rames tani jane vetem maloke, po ata qe deri dje mbeshtesnin Saliun.

  Reply to this comment
 20. katarakti July 22, 12:29

  Bravo Viktor. E ke qare edhe kesaj here. I ke thene te vertetat hapur e shkoqur. Eshte fat per “Diten” qe te ka ty. Dhe kenaqesi per ne ndjekesit e saj qe te lexojme ty. Ky eshte shkrimi me i mire i ketyre dy javeve te fundit qe analizon 5 vjetet ne pushtet te Edi Rames. “Dita” besoj se do te me lejoje te perseris disa nga shprehjet vertet brilante te Viktorit qe me kane lene nje pershtypje te veçante: …” Kemi dy parti politike kryesore opozitare (PD + LSI). Drejtuesit e këtyre dy partive opozitare i kanë dhënë opinionit publik prova të prekshme dhe të pakundërshtueshme se janë të padenjë moralisht dhe të paaftë teknikisht për të qeverisur vendin…”.
  “Opozita e institucionalizuar përbën rrezik për pushtetin dhe fatmirësi për popullin kur ajo përbëhet nga individë me integritet moral, kulturë të lartë qytetare, aftësi të mëdha administruese dhe përgjegjësi të admirueshme kombëtare.Kur një parti politike është sprovuar disa herë dhe ka dëshmuar të kundërtën e cilësive të lartpërmendura, atëherë kjo lloj opozite nuk përbën ndonjë rrezik eminent për pushtetin, por, pashmangshëm, bën dëm për popullin dhe vendin”.
  “…opozita reale e qeverisjes së sotme nuk është tufa amorfe dhe e pavlerë e pjesës më aktive të opozitës aktuale politike, por janë disa figura politike dhe qeverisëse të pushtetit qendror dhe lokal të shumicës, disa ministra, deputetë, kryetarë bashkish, drejtorë drejtorish etj. që përbëjnë një zhgënjim për votuesit e majtë dhe një dëm për ritmet e zhvillimit të vendit në përgjithësi. Është e pakuptueshme, e papranueshme dhe e pafalshme që PS dhe, veçanërisht, z. Rama kanë zgjedhur, emëruar dhe vazhdojnë të mbajnë në disa poste të rëndësishme njerëz fare të rëndomtë apo njerëz që kanë integritet moral, por nuk kanë aftësi drejtuese dhe janë të pamotivuar në shkallën që kërkohet për kryerjen e detyrave për të cilat paguhen”.
  “Opozita e vertete janë ata zyrtarë, të lartë apo të mesëm, qendrorë apo lokalë, që shpërdorojnë apo përvetësojnë çdo vit dhjetëra milionë euro nga buxheti i shtetit dhe askush nuk shkon në burg. Qeveria shqiptare duhet të jetë hetuesja, zbuluesja, denoncuesja dhe ndëshkuesja kryesore e veprimtarisë së paligjshme të zyrtarëve, duke filluar me administratën që ka nën “hyqëm” dhe pastaj të gjithë zyrtarët shtetërorë pavarësisht nuancave politike”.
  “Akuzave tashmë të përditshme të opozitës politike për “afera korrupsioni”, “pastrim të parave të krimit” apo “garantim të trafiqeve të paligjshme” nga pushtetarët ka ardhur koha t’iu jepet përgjigjja e merituar. Nëse ato qëndrojnë sadopak, individët përgjegjës duhet të largohen sa më parë. Nëse ato janë të rreme, atëherë duhet të marrin përgjigjen e duhur ligjore në organet e drejtësisë. Nuk mund të vazhdohet më kështu. Pikëpamjet dhe kundërshtitë politike luftohen me mendime, pikëpamje, ide dhe argumente politike, ndërsa akuzat për krime luftohen me ballafaqime përpara organeve të drejtësisë”.
  “…është e domosdoshme që raportet punë-propagandë dhe qeveri-Kryeministër të ndryshojnë sa më parë në favor të të parave”.
  “Ka një të vërtetë që vetëm budallenjtë e pashërueshëm dhe të ligjtë e pandreqshëm nuk e vënë re. Janë bërë e po ndodhin mjaft ndryshime në shumë aspekte, duke e bërë shtetin funksional në krahasim me “rrumpallën” e para 2013…. por kaq nuk mjafton për të ngjallur shpresat dhe shpejtuar ritmet e zhvillimit. Është e domosdoshme që qeverisja të vetëkorrigjohet çdo ditë, në të kundërt ajo rrëgjohet”.
  Respekte Viktor.

  Reply to this comment
 21. GJYQI I HAGES July 22, 12:39

  REDAKTOR,MBAHENI KETE SHKRIM TE GRAMSH NE QAFE E NE FAQE TE PARE SI HAJMALI PO DONI SHQIPERI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reply to this comment
 22. DALLTON July 22, 13:28

  Zoti Viktor-Malaj me keto keshilla qe jep ti me siper tregon punen e dobet te qeverise dhe punen e dobet te “opozites “:1)Qeveria drejtohet nga nji piktor I cili di te beje zhgarravina neper zyrat e tij ;2)qeverine e qeverisin multimilioneret dhe jo njerzit e zgjedhur nga populli,sepse ky piktori se bashku me ate “doktorin”rane ne ujdi 10-a-12-vite te shkuara qe ndryshuan “KUSHTETUTEN”ku deputeti te zgjidhet nga K/Partise dhe jo nga populli ,ku ne parlamentin SHqiptar jane sot te gjithe “Boksiere”dhe jo deputet qofte te mazhurances ,apo qofte te “opozites”:3)Krymenistri I sotem shkon neper rrethe ben takime me popullin ,por hallet e popullit ,nuk I intereson ,qe ti zgjedhe ne kohen e duhur ketu jane dy arsye :a)ose nuk ka force ,ose eshte i droguar:4)Ne SHqiperi perpara ligjit nuk jane te gjithe te barabarte ,ata qe skane krahe kalben ne burg kurse ata qe jane kriminela ecin me “laburgini” :5)persa i perket asaj shendetsise ,populli eshte ai qe i perkedhell pse nuk merr pare ne dore ne shtete te tjera por i merr pare Insurances,perse i mban keta doktore me diploma fallco,:6)Ne drejtimin e puntoreve qe punojne me ore te zgjatura ata deputetet e mazhorances apo te opozites te cilet te gjithe kane dale jashte ne perendim kur puntori kalon 40-ore paguhet me shume,pse nuk i ngrene keto probleme,por fryhen si gjela perpara foltores se kuvendit ku me kete veprim tregojne aftesine e tyre :7)K/Partive mazhorance +opozite bejne marrveshje ,te fshehta midis tyre ,ku populli nuk i di ,kurse ata deputetkat i dine por nuk e ngrene zerin ta kritikojne k/tarin se ju fluturon karrikja,8):k/partive jane ta implikuar me krimin dhe nuk ju intereson ,qe te zbatohet ligji :9)Duhet te behet dhe vetingu ne Kuvendin per deputetet qe te kalojne ne site e meritojne te jene ,se populli nuk ka nevoje per “BOXSIERE”.

  Reply to this comment
 23. mondi July 22, 13:41

  Analiza e qarte dhe i pergjigjet zhvilleve te kohes qe po kalojme ,kjo eshte e kuptueshme nga njerzit, por qeveria
  pse nuk ben ate populli prej saj..Shpri civile ,sindikatat jane ne gjendje gjmi nuk jane te organizuar edhe po te tentojne te bejne nje gje te tille shkatrrohen nga percarja dhe lufta mes tyre.Ne nje shoqeri qe inspirohet nga demokracija,intelektualet shoqria civile dhe sindikatat po te bajne mire punen e tyre e shkundin qeverine dhe opoziten.Cdo parti qe ka marre pushtetin dhe ka qeverisur vendin nuk ka bere asnjehere ate qe eshte ceshtja kryesore ne kete vend por kan pare si te krijojne privilegje per veten e tyre.Deri kur do te vazhdoi keshtu?!Ne cdo qeverisje populli eshte opozitari i vertete per te vlersuar per mire dhe per keq punen e saj per te kerkuar reformat e nevojshme e zbatimin e ligjeve qe i permirsojne jeten popullit.

  Reply to this comment
 24. Toni July 22, 13:49

  Rama u ngrit fale kontrastit me Saliun. Pa Saliun ne fushe Rama duket per ate cka eshte, krejt i pa denje per ate vend.
  Mbeshtetesit e tij vetem dy argumenta kane. Po ke do zgjedhim, Saliun? Epo ky lloj popull jemi ne, bereqavez me Ramen.

  Me nje fjale ose znxjerrin perballe Saliun, ose ulin poshte Shqiptarin. Vetem keshtu mund ta mbrojne Ramen.

  Eshte po ai stil me te cilin e mbajten gjalle me pahir edhe Saliun “aman ta provojme edhe njehere, se mbase ka ndryshuar”. Se jane po ata njerez.

  Reply to this comment
 25. Claus July 22, 14:35

  Ka qene nje film dikur me titull „Ura“, kur Artisti o Popullit Pandi Raidhi ne rolin e „inxhinierit“ te ndertimit te ures, ku kishte futur dhe ca gjermane te kapur rob, thote:
  „Eh te kishin ca qereste, mire do te ishte“.

  Ishte nje ure fshati e ndertuar ndoshta ne kohet e kaluara dhe e shkaterruar ne kohen e luftes, nje ure prej guri qe tani i duhej fshatit per te kaluar matane.
  Duhej ca qereste, per ate pune, asgje me shume. Nje fjale qe e degjoja per here te pare, por imagjinata per thoshte se behej fjale per trungje druri a pjese drusore qe duheshin lidhur me me gozhde a litar tenje.

  Ja dhe Viktori me kete shkrim, qe po pelqehet nga shumica, me solli ndermend ate shprehjen e Pandi Raidhit: „Ah, sikur te kishim pak qereste, mire do te ishte“!
  Ah, sikur te kishim nje opozite te sakte, mire do te ishte, na thote me kete shkrim. Por ja „fatkeqesisht“ nuk e kemi.
  Por me e bukura eshte kur na thone, se opozita eshte „aset kombetar“ a thua se ke te besh me nje objekt turistik si ato manastiret e Tibetit ku njerezit nisen per te pare me tere peripeci dhe vuajtje rruges per te arritur ne ato kultet e Dalai Lames dhete perjetojne nga afer ritet budiste ne majat e Tibetit.

  Interesante eshte se per kete opozite „derdhin lote“ Mero Baze, Bedri Islami, Viktori dhe Arbeni a thua se po e vuajne me aq shpirt kete mungese opozite te bere aq „keq“ nga Saliu dhe Luli.

  Po hajde, po e leme kete opozite zyrtare dhe hajde te marrim ate „opoziten e heshtur“ qe te ben gjemen sipas Viktorit, ate opoziten e fshatarit te varfer, te te papunit, te njeriut qe e nxjerr buken e gojes me djersen e tij, per te dale aty dhe te themi, „Po, edhe ne kemi nje opozite e heshtur dhe e paster qe nuk ben kompromise dhe eshte largepamese ne programet ekonomike te partive“.
  Po a mund te thuhet kjo ne rastin shqiptar?
  Zor te pranohet. Ai fshatari qe nuk shet dot nje kile domate ne rruge blihet me nje grusht miell kur vijne zgjedhjet ne vijim. Ai i papuni genjehet me nje rritje minimale asistence sociale, ai pensionisti qe del me torbe ne dore per te blere ku eshte me lire, kenaqet me nje rimbursim ilaci qe prodhohet kushedi ne ndpnje vend te botes se trete dhe keshtu me radhe.
  Eshte nje „opozite“ qe ne cast te ben glasen se ka marre per momentin nje therrime nga ndarja e tortes elektorale. Dhe veten kaq. Mend per here tjeter nuk ka zene.

  Pra i nderuar Viktor (pa foto) edhe kjo opozite e „heshtur“ si ata heronjte e heshtur jane per te qare hallin, se kenaqen me ndonje grusht mielli a ndonje kokerr paracetamol falas neper farmacite qe jane ne cdo cep te Tiranes.
  Ja si ajo puna e Luftar Pajes qe me ato kokrra antikoagulantesh qe ja rekomandoj falas Kumbaro mbylli gojen per ato mure teatri te bera me „asbest“ a gelqere te pashuar ne kohen e Duces.
  Aq eshte opozita ne Shqiperi o Viktor, si ajo e heshtura dhe ajo e zhurmeshmja. Qeverite ne Shqiperi nuk i nderron as opozita dhe as zgjedhjet, pushteti merret nga vullneti i asaj apo kesaj Zyre ne ndonje kryeqytet ne Botes.

  Eshte fakt qe ne cdo 8 vjet pushteti nderron fytyrat, por jo sistemin e kalbur dhe te piset te lindur ne Shqiperi nga vitet `90.
  Lerini keto teori o Viktor, se nuk je ne ndonje vend balltik ku pushtetet nderrohen nga vullneti i votuesve, por ne nje vend si Shqiperia qe si pozita dhe opozita jane nje klan partiak qe mendon vetem per te shitur dhe per te blere pasurite kombetare dhe ti hedhin ato ne ndonje banke qipriote a matane kontinentit.
  Opozitat tek ne jane opozita mielli, droge, PPP, tenderash qe luftojne pa u lodhur vetem per ndarjen ne favor te xhepave te tyre, por qe cdo kater vjet e kane kismet dhe dalin per te mbledhur ca vota tek turmat e popullit qe u kane dhene nen dore nje torbe me miell.

  Eh, te kishim ca qereste o Viktor, mire do te ishte.
  A e pe Viktor emisionin „Java“ se si „opozitari“ me i madh i Sali Berishes, Lorenc Vangjeli, kenaqej qe kishte perballe ate, Saliun, duke i bere ndonje pyetje „me rrezik“ ashtu sa per te thene, se peshtymen nuk e kam lepire akoma?

  E pra, ishte e tera hipokrizi. Sali Berisha perpara Lorenc Vangjelit ndihej i rrethuar nga pyetjet „plot opozitarizem“ te Lorenc Vangjelit.
  Vetem ate qereste te Pandi Raidhit nuk e gjetem qe nuk e gjetem dot o Viktor, se qereste te tille ne Shqiperi nuk gjen dhe as ke per te gjetur ndonjehere.

  Eshte mall i rralle!

  Reply to this comment
  • Rod Gary July 22, 18:49

   Me gjithe respektin e vecante qe gezoj per mikun tim te hershem, kesaj here nuk do rri pa e “qortuar” pak. Pak me konciz te lutem se ke filluar te hallaktesh edhe ti me cikerima qe s’i hyne ne pune as dreqit djallit.

   Reply to this comment
  • Sallakja July 22, 18:50

   Nuk eshte mall i rralle, Klaus !
   Qeresteja ka humbur, eshte zhdukur, ka vdekur
   Klaus. Ka vdekur ne 1989. Me murin e Berlinit.
   Me vdekjen e komunizmit vdiqen edhe ideollogjite e natyrishte edhe opozita.
   Por, ndersa komunizmit i bene varrim madheshtor, opozites ja bene varrimin fshehurazi qe te mos e shihnin te gjithe.
   A e di pse ja bene fshehurazi Klaus ?
   Qe pluralizmi e demokracia te jetojne edhe disa dekada, packa se ka kohe qe kane vdekur. Funksionon e di ?
   Po ja Malaj shkruan .. opozita..
   Klaus komenton .. qeresteja .. vendet baltike..
   E kemi te bejme me dy persona intelektualishte mbi mesataren

   Ah se harrova,
   Qeresteja nuk eshte fenomen Shqiptar.
   Eshte fenomen boteror.
   Nje grup studiozesh Hungarez e kerkuan edhe tek Amazon !
   Pergjigjja ishte …Ka vdekur

   Reply to this comment
 26. Dhimbia e madhe popull. July 22, 15:05

  Kur vihete PIKA mbi “I”kthiellohet mendimi.!

  Sume kemi lexuar e deri komentuar deri me sot ne Dita Gazete, po me kete shkrim prefekt te Viktor Malajt,qe s’eshte i njeanshem apo Partiak,sa shumica e komenteve po ashtu,si asnjehere tjeter vene pikem mbi “I”
  Faleminderit atyre qe mendojne e flasin si atdhetare te kohes qe na ben THIRIE:
  “Shqipetar VERi GISHTIN KOKES” ! .
  Kete ben shkrimi Viktor Malajt, sa shumica komenteve, vetet atdhetare.
  Mbrodhesia po troket…
  Dhimbia e madhe Popull .

  Reply to this comment
 27. mirel July 22, 15:34

  Sakte!

  Reply to this comment
 28. TT July 22, 15:43

  Dmth qe ti biem shkurtazi, teorise trushplarese se te gjitha fajet i ka bajraktari i vicidolit i rane breket pertoke.

  Viktori kesaj here e ka shkrire vertet talentin. Askush prej gazetareve nuk ka mundur dhe as guxuar deri me sot t’i beje nje autopsi kaq te detajuar njeres prej qeverisjeve nga me te papergjegjshmet ne tere 28 vitet e demokratures.

  Qe sot kemi nje qeverisje te tille nuk eshte aspak cudi. Koha e bukur duket qysh ne sabah – thote proverbi. Opozitari i perjetshem e diktoi qysh me 1 prill te 2013-es trojanin salinist, pavaresisht se i ofroi mundesine per ta testuar se mos do ishte ne gjendje te reflektonte prej marrezive te paraardhesit dhe t’ja ndryshonte rrenjesisht fytyren nje vendi te bekuar nga zoti por te mallkuar prej qelbesirave. Me kaq sa ka bere deri me sot trojanii salisjan, ai per cilindo, edhe per vete vete socialistet idealiste, eshte perjetesisht i humbur.

  Der nächste bitte!

  Reply to this comment
 29. mirel July 22, 15:45

  Ngadale mor Viktor, se e nxore PSne si viktime te politikave antipopullore te PDse.
  Qenka opozite populli me PSne pse shkaterroi vendin PD.
  Kush eshte opozite?
  Populli?
  Ai qe masakrohet kur helmohet me gas nga kompanite mafiozeve dhe shteti i perze si qente ne shtepi?
  Ai qe nuk ka uje te pije se shtetit as nuk ja ndjen fare te marre masat me minimale per mbrojtjen e sigurise se jetes dhe te ambientit?
  Apo ai popull qe u rrah me kamzhik nga policet ne Fier pse kundershtuan incineratorin e plerave, qe Ramuti ishte betuar deri ne nje qe nuk do e ndertonte?
  Si opozitar i mire, e diskreditoi publikisht Berishen per planet monstruoze te ndertimit te inceneratorit te plerave, apo te shkaterrimit te Valbones,,,
  Dhe cfare ndodh tani?
  Kush po ja ndjen ulerimes se fshatareve qe po ju permbyten tokat nga HECET
  Po Hecet e Kishes Ortodokse?
  Ke pare e degjuar, Partia jone e vuajtur, me dhe pa opozite, ka per partner public privat dhe Kishen ortodokse.
  Ne kuader te kesaj gjendjeje dramatike, te vajtueshme te PSse, kesaj viktime qe fajin ja paska vetem pakenaqesia popullore e shkaktuar nga PD, u dhane dhe miljet detare, sigurisht, per ta qetesuar sadopak dhimbjen dhe vuajtjen popullore..
  Ashtu sic u ndertuan varrezat greke me tej ne jug.
  Edhe kjo, per ta qetesuar sado pak plagen sociale te shkaktuar nga Berisha..
  Vuan lideri jot o Viktor, vuan…
  E shikojme se nuk e ze gjumi se cfare te rrembeje me pare,,,rrugen e Kombit apo gjithe sheshin Skenderbej.
  Nuk i jep dot zgjidhje,,,dhe i rremben te dyja njeheresh,,
  Kjo eshte te kesh opozite te heshtur o Viktor.
  E kupton dot kaq, apo te ka pjerdhur dhe ty mendja andej nga tepsia ku po ha dhe Bedriu me Meron e Peshtanit,,qe shikon te vrare greke kur bien bashke me shiun ne Peshtan,,

  Reply to this comment
 30. Çika July 22, 15:55

  Ku më vajti mëndja pasi dëgjova lajmet e TV , të orës 15-00 . Kisha kohë që s’dëgjoja lajmet .
  “ prokurorët dhe gjykatësit që s’justifikojnë pasurinë , nuk do hetoen se kështu është ligji ! “
  Duhet të jeshë popull skllav , të durosh këtë poshtrim !

  O, si nuk kam një grusht të fuqishëm !
  Malit që hesht mu në zemër me ia njeshë !
  Ta shoh si dridhet nga grushti i paligjshëm …
  E unë të kënaqem , të kënaqem tue u qeshë .
  I madhi MILOSH GJERGJ NIKOLLA

  Ah që s’gjeta dot një grup shokësh ,
  Të hidhja në erë parlamentin nevojtore shqipëtar ,
  me të majtë e djathtë brënda , të gjithë maskarenj janë .
  Unë anonimi mjeran

  PS
  E prapë s’kam hequr dorë , ftoj cilindo të bashkohemi të shpëtojmë atdheun . Do jetë një leksion i mirë, me efekt pozitiv për një kohë të gjatë . Me banditët ç’do rrugë tjetër është tradhëti . Pak janë 28 vjet poshtërim ?!

  Reply to this comment
  • katarakti July 22, 16:40

   “ prokurorët dhe gjykatësit që nuk justifikojnë pasurinë , nuk do hetohen(ne rast se dorehiqen) se kështu është thote ligji ! “ A mund te me thuash te lutem kush e propozoi kete ligj?! Si dhe kete tjetrin:” Prokuroret dhe gjykatesit e shkarkuar nga Vettingu (si hajdute dhe kriminele) mund te punojne si avokate”!!! Do te me ndihmonit shume, po te me thonit se kush i propozoi keto amendamente?! Keshtu do ndahej shapi nga sheqeri. Se jane disa pehlivane ketu qe thone se “te gjithe jane njelloj”?! Ndofta po, ndofta jo!!!

   Reply to this comment
  • Ajka e prishur... July 22, 18:16

   Aq te veshtire e paske per te kuptuar se kodoshat e politikes e kollondrisin sipas midese me njeri-tjetrin ndryshimin e ligjeve dhe amendamenteve, pa e prishur fare terezine se po merakosen ca militante kataraktesh?

   Cika ka shkrojtur vertet dy rreshta, por po ta marresh holle-holle, ajo eshte e vetmja qe e ka kapur demin tamam per briresh. Te besh gam-gam gjithe diten jo e lagu jo s’e lagu, ne nje kohe qe jashteqitjet e kombit rrezikojne te nxjerrin ne ankand gjithshka qe i ze syri dhe u kap dora, eshte tamam humbje kohe. Ajo eshte nje hap perpara “ajkes se prishur” te gazetarise.

   Reply to this comment
 31. PRENG PJETRI LEZHE July 22, 16:04

  Në çdo rast deshtimësh të bisnesevë sporteve por edhe atyre të medias vizive dhe të shkruar i vetmi justifikim ngushëllues është sinonimi kokurencë e pa ndershmë.
  Është e vertetë së në Shqiperi fonomeni i pandershmerisë mbetët barrikada më e pa kapercyeshme ,por edhe më pak e ndeshkuar, çka i ka hapçr rrugë lulëzimit të lule letrës dukë fundosur në uji pa fund atë natyralën që rritët aq mundueshëm në këtë klimë mizerabel.
  Ky fenomën po demton rëndë grupe dhe persona fizik dhe juredik në veprimtarinë të jetës perditëshmë. Dhe fatkeqësisht deri më sot askush nga gruprt e interesit nuk ka bërë asgjë objektive për të luftuar fenomenin e pandershmerisë se konkurences thjeshtë vaçse ankohen privatisht dhe më pak publikisht por pa e vënë kurr gishtin mbi plagë.
  Më pak fjalë asnjë spekulator nuk është vënë perballë bankes së të akuzuarit,as nuk është ndeshkuar qoft moralisht, dhe kesisoj rituali vazhdon spekulatoret shesin produktet e tyre lirë dhe shpejtë,ndersa të demtuarit mbetën në vend numero tamam si togë ushtarësh që thjeshtë perplasin këmbët në shënjë gadishmerie.
  Nëqoftësë prurësit e parë të çdo fushe dhe zhanri nuk gjëjnë forcën dhe kurajën të vihën ball per ballë më imituesit e tyre falsikatorë ,i mbetët zgjidhje e vetmë të nderrojnë kursin e “ANIJES”tyrë në menyrë që piratët të mos mësojnë distenacionin as finishin e tyrë.
  Pra mund të themi se ka ardhur momenti të sjellim risi të reja,të hapen shtigje një kalimshë në menyrë që ti bëjmë balle pandershmërisë por të mesojmë tu rrezistojmë çdo tajfuni që koha na bënë suprizë.
  Mendoj së gazetaria ka njëqind e një mundesi tjera të volitëshmë dhe shumë frytëdhenësë jo vetëm për të mbijetuar por per të kapur vertetë majat e suksesit.
  Le të marrim si shembull gazetën prestigjozë vedase “DITA”,e cila çdo ditë po afron rreth saj lexues dhe bashkëpunetor të shumtë falë politikës sajë redaksionale, ku dhe suksesin e ka të pa ndalshëm.
  Menyja e kuzhinës se gazetës DITA ka si asortument kryesor prurjet bio qe vinë nga baza dhe terreni,pra politika dashamiresë qe ndjek redaksia gazetes ka bërë të mundur edhe rritjen më një trender të madh të lexueseve dhe bashkëpunëtoreve të saj anë e mbanë Shqiperisë duke ja shtuar vlerat kesaj viganjë.
  Megjithë keto arritje të pa diskutueshmë qe ka sot gazeta DITA mendoj se ka akoma më shumë mundesi tjera për tu vënë në zbatim në menyrë qe kjo gazetë të qendroj gjithmonë në peidistal.
  Mendoj se gazetaret duhët ti braktisin sa më shume zyrat komode dhe ajirin e kondicionuar të dalin në terrën nepër fshatra e mehalle nëper qytetë e zonat rurale dhe ta vjelin vetë produktin lajm.
  Nuk mundemi të shijojmë çdo ditë të njëjtën gjellë mediatike që gatuhet mbrenda kater murëve të godinës apo vjilet permes monitoresh dhe rrjetëvë pa fund sociale.
  Gazetaret le të jenë pëllumbat e parë që sjellin lajmet haberët dhe mesazhet nga terreni të pa censuruara më shpresën dhe besimin se vetëm keshtu gazeta pellubeshe dhe mbretëresha ime DITA dote fluturoje pa ndrojtje ku pritë më pa durim shtepi ne shtepi neper atdhe.
  URIME DHE UDHE TË MBARË “DITA” E AGIMITIT SHQIPETAR!

  Reply to this comment
 32. Komunist i Penduar Thellë July 22, 19:31

  (Fjala e Ramiz Alisë me dyer të mbyllura më 1989)

  Lexoje dhe shperndaje

  Sistemi ynë ka kapitulluar përballë atij kapitalist, ndaj jemi të detyruar të ndryshojmë strategji. Kjo strategji do të synojë në dy drejtime:
  1. Në respektimin e të drejtave të njeriut
  2. Në krijimin e pluralizmit politik.
  Të drejtat e njeriut janë diçka brenda nesh dhe mund të abuzohet me to deri diku, por pluralizmi do të bëhet se s’bën.
  Kundërshtarët tanë do t’i nxisim të krijojnë parti sa të duan; të majta, të djathta dhe të qendrës, por gjithsesi këto parti duhet të kontrollohen e të drejtohen nga Ne.
  Programet e themelimit të këtyre partive do t’i formulojmë dhe do t’i miratojmë Ne.
  Në krye të këtyre partive duhet të nxirren njerëz që përkrahin Strategjinë Tonë.
  Partia që do të marrë pushtetin, do ta shajë komunizmin me themel e me çati.
  Në këtë mënyrë, do të fitojmë simpatinë e Perëndimit dhe të Disidencës Antikomuniste.
  Ata që janë nëpër burgje, të dënuarit dhe të persekutuarit politikë antikomunistë, do të flasin për ne dhe do të na shajnë. Dhe këta, dihet që e urrejnë komunizmin, por do të na afrohen e do të na përkrahin. Neve na intereson karta morale e tyre. Këta do t’i afrojmë dhe do t’u japim punë të parëndësishme; por kurrë nuk do t’i lëmë të na marrin pushtetin, sepse Ata, sa të marrin fuqinë, do të fillojnë të hakmerren dhe Ne kështu, do të bëhemi hyzmeqarët e tyre.
  Në zbatim të të drejtave të njeriut, duhet që t’u japim edhe kompensim në para të burgosurve politikë e t’i kompletojmë edhe me komoditete banimi.
  Të sekuestruarve dhe të shpronësuarve do t’u japim nga një letër në dorë, që “’t’u njihet prona”, por asnjëherë nuk do t’ua japim Pronën e Tyre dhe, në forma të ndryshme, do t’i ngatërrojmë me njëri-tjetrin. Ata do të kalojnë nëpër gjykata, ku do të zbatohet rotacioni, nga Gjykata e Shkallës së Parë në të Dytën dhe, për “defekte teknike”, do të kthehen përsëri në të Parën.
  Të burgosurit dhe të persekutuarit janë të moshuar, nuk kanë fuqi dhe janë të parrezikshëm. Duhet të kemi kujdes nga fëmijët e tyre. Por këta, duke iu dhënë nga një pashaportë dhe duke u bërë presion, do t’i largojmë nga Shqipëria.
  Ata që do të pretendojnë, kundërshtojnë apo do të këmbëngulin, do të lëndohen e do të ndëshkohen.
  Pasuria e tyre na përket Neve, se Ne e bëmë.
  Materialin që më dërgoi Gorbaçovi kam dy vjet që e studioj. Ata (sovjetikët) kanë ecur shumë përpara. Për këtë Ju jeni në dijeni, sikundër i kemi diskutuar edhe më parë këto probleme.
  Neve kemi kuadro sa për shtatë komitete qendrore, ndaj nuk ka asnjë arsye që të kemi frikë. Ne i kemi studimet dhe platformat gati për zbatim. Do të ketë shumë intelektualë që do të na kundërshtojnë, por këtyre do t’ua mbyllim gojën dhe do t’u japim nga një copë punë. Një shqetësim mund të na krijojnë intelektualët pensionistë. Këtyre do t’u ofrojmë krijimin e Shoqatës së Veteranëve të Luftës dhe të Punës, pastaj do t’u japim nga një minipension dhe do t’u mbajmë ison.
  Kosova është në pragun e shpalljes së Kushtetutës. Le të bëjnë si të duan, sepse Ne kemi platformën tonë.
  Çdo gjë e kemi të programuar. Strategjinë e keni që të gjithë të qartë. Në përputhje me këtë strategji, kemi përcaktuar edhe rrugët për zbatimin e qëllimit dhe të misionit tonë. Nën një propagandë ekstreme kundër komunizmit dhe me disa ndëshkime të vogla, sa për sy e faqe, ndaj Nomeklaturës së Lartë Komuniste, “Ne, Komunistët Reformatorë”, do të zbatojmë Strategjinë tonë në Ekonomi, sipas së cilës Kapitalistët dhe Pronarët e Ardhshëm në një vend socialist, të jemi Ne dhe Njerëzit Tanë. Me këtë strategji, brenda dy-tre legjislaturave, do të arrijmë që nga Klasa Komuniste të krijojmë Klasën Kapitaliste, e cila do të na përjetësojë në Pushtetin Politik të së Ardhmes, që e kemi planifikuar dhe po e përgatisim Vetë.
  Të jeni të sigurtë që e Ardhmja do të jetë e Jona. Kurrë nuk do të lejojmë restaurimin e pushtetit politik të armiqve tanë.
  E ardhmja e fëmijëve tanë do të jetë e mrekullueshme, për këtë kemi derdhur kaq Gjak dhe do të derdhim përsëri, po të jetë nevoja.
  Shqipërinë do ta gëzojmë Ne dhe Fëmijët tanë. Nëse do të ndodhë që të na marrin pushtetin dhe të na rrezikojnë, atëherë haram na qoftë nëse nuk do të dimë t’i mbrojmë Fitoret e arritura, qoftë edhe me grykën e pushkës, si dikur, në Rininë tonë. Prandaj, gjithmonë të jemi të përgatitur për të dyja rrugët e mbajtjes së pushtetit: rrugën paqësore dhe rrugën e luftës së armatosur. Ne jemi përgatitur për të dyja rrugët dhe për këtë kemi organet tona të dhunës dhe njerëz tepër të vendosur e të aftë, që i kemi përgatitur për gjithë këto vite, me mund dhe sakrifica. Mjerë Ata që do të guxojnë të Na dalin përpara e të Na kundërvihen. Ndaj mbajeni moralin lart dhe mos u frikësoni. Nëse lind nevoja, do të kemi edhe mbështetjen e aleatëve të jashtëm ideologjikë në pushtet, të cilët nuk është nevoja t’jua përmend.

  Ditën e mirë dhe mirupafshim!

  Reply to this comment
  • Endri July 22, 21:11

   Qe ramiz alia e nderroi sistemin kjo dihet, dhe ato “studentet e dhjetorit” ishin thjesht fasade per te mashtruar popullin, mashtrim pjese e te cilit eshte edhe edvin rama.

   Frika se e verteta do dale ne shesh se sa i mpleksur eshte ky ndyresire me lekure dele ne gjithe kete histori traumatike te popullit Shqiptar e ben te hape muzeume per krimet e komunizmit ne nje perpjekje per ta zgjatur apatine per te fituar sa me shume kohe. Kohe, qe edhe ai vete e ndjen se po mbaron, dhe ashtu ne gjendje paniku, lyp anetaresimin ne BE si “nje ceshtje per jete a vdekje (per te ) per te lene te shkuaren pas”.

   https://tvklan.al/rama-hapja-e-negociatave-per-ne-eshte-jete-a-vdekje/

   Reply to this comment
 33. Çika July 22, 19:43

  Diçka personale:
  Unë kisha një nicname tjetër , por , më mërziti një horr që shkruante me nickname tim , komente të huaja për mua .
  As moderatori s’çau kokën , megjithse iu drejtova disa herë .
  E kuptoj ngatërresën , Çikë në Veri i thonë gocës, vajzës !
  Unë jam burrë , dhe jo i ri . Çikë është një mal , që ka në perëndim Jonin dhe në lindje Luginën e Shushicës , me lartësi mbi 2000m , pranë llogorasë !
  Në u mërzita , më falni !

  Reply to this comment
  • Bariu digjital... July 22, 20:19

   Ti je ne komplet ne rregull or mik, por mundohu te besh pak me shume durim se “pyll pa derra s’ka” thote proverbi. Sa per merzitje as qe behet fjale fare. Ketu kullot sejcili per hesap te vet.

   Reply to this comment
 34. Smokthina July 22, 21:13

  Cika te kam komshi:-)

  Reply to this comment
 35. Smokthina July 22, 21:20

  Cika te kam komshi:-)
  Po ku Marrin vesh keta shqyptaret sot.
  Dine vetem lakuriqsi tanga e droga.
  Dhe gjithe qeverive pas 90 U behet mire se Ju fusin na nji koncert me ca b… perjashta apo disco e Klub Nate Pa Fund dhe shqyptaret drogohen.
  Diplomat fallco. Shkolllat Pa niveli.

  Neve punonim me harta memece ne shkolle ne kohen e Enverit.
  Pa Le qe i shkelnim me kembe zonat e ndryshme neper zbore e aksione.

  Harroji. Vetem dhermine dine dhe tiranen

  Reply to this comment
 36. Nik July 24, 22:09

  Dakord Z. Malaj por media nuk quhet kot si pushteti i katert. Pothuaj gjithe media Shqiptare shkruan ne menyre te pergjithshme, per parimet, moralin etj. Detyra me e rendesishme e medias, mendoj, eshte te nxjere me argumente dhe investgim problemet e qeverrisjes. Kjo do te ishte nje nga opozitat me interesante te qeverrisjes.
  Nik

  Reply to this comment
 37. Mark .U.K July 25, 17:45

  Eshte vete Edvin Rama.

  Reply to this comment
 38. rudi July 25, 22:59

  SHUM JE LODHUR MATEO POR AS GJE NUK TE BESOJME JE I NJE ANSHEM MOS U LODH KOT ME SHKRIME PARTIAKE SHIKO REALITETIN ME PORDHE JEMI TE VELUR

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*