Kush përfiton nga trazimi i Tiranës

June 15, 2019 02:32

Kush përfiton nga trazimi i Tiranës

Nga Janush Bugajski  

Ekskluzive Dita – Rusia do të jetë përfituesi kryesor ndërkombëtar nëse Shqipëria do të përfshihej nga konfliktet e brendshme dhe paqëndrueshmëria. Krizat politike të cilitdo shtet evropian e bëjnë Moskën të ‘lulëzojë’. Sepse kur institucionet dobësohen, ligji dhe rendi prishen, fraksionet politike në konflikt bëhen më të hapura ndaj ndihmës të të huajve, dhe fuqitë perëndimore janë të përfshira në menaxhimin e konfliktit, Rusisw ka mundësinë të rrisë ndikimin e saj.

Nga pikëpamja propagandistike dhe e dezinformimit, Rusia do ta përshkruajë dhunën politike ose rënien institucionale në Shqipëri, si një dështim tjetër të Perëndimit. Një skenar i tillë shkatërrues do të përdoret nga Kremlini për të përforcuar mesazhin se anëtarësimi në NATO nuk mund të garantojë siguri dhe se Bashkimi Evropian nuk mund të promovojë zhvillim.

Mediat në pronësi të Rusisë, vizitorët në shtetet perëndimore dhe influencuesit pro-Moskë në një numër të madh rrjetesh sociale do të hedhin dyshime duke nënvlerësuar nevojën e vetë vazhdimit të ekzistencës së NATO-s. Ata gjithashtu do të hedhin baltë mbi logjikën e mbajtjes së një marrëdhënieje të ngushtë me Shtetet e Bashkuara. Nëse një Shqipëri vendosmërisht pro-amerikane nuk mund të garantojë sigurinë dhe stabilitetin e saj me ndihmën amerikane, atëherë mund të thuhet se asnjë vend nuk mund të mbështetet te Uashington si te një mik dhe aleat i ngushtë.

Në nivel rajonal, një Shqipëri e paqëndrueshme do të ndihmojë Moskën në fushatën e saj për të destabilizuar dhe delegjitimizuar Kosovën si një shtet të pavarur. Zyrtarët e Kremlinit do të inkurajojnë nacionalizmin serb dhe pretendimet e Beogradit për territorin kosovar me pretekstin e parandalimit të përsëritjes të një skenari si ai i Shqipërisë në Kosovë. Për më tepër, bisedimet midis Beogradit dhe Prishtinës për normalizimin bilateral mund të qëndrojnë pafundësisht ‘të ngrira’.

Kriza në Shqipëri do të përdorej nga Moska edhe për të destabilizuar Maqedoninë e Veriut dhe për të parandaluar hyrjen e saj në NATO. Si mediat ashtu edhe zyrtarët e shtetit rus do të inkurajojnë nacionalizmin maqedonas si një vetëmbrojtje ndaj radikalizimit të supozuar shqiptar dhe do të përpiqen të përkeqësojnë marrëdhëniet ndëretnike si dhe të prishin qeverinë e koalicionit në Shkup. Ata do ta quajnë hyrjen në NATO një recetë për konflikt edhe më të madh, i cili nuk mund të parandalojë një sulm potencial mbi kufijtë shtetërorë.

Destabiliteti i Shqipërisë mund të ‘eksportohet’ edhe në Mal të Zi, pasi Putini mund të kërkojë të hakmerret për grushtin e dështuar të shtetit të orkestruar nga ai kundër qeverisë pro-perëndimore në tetor 2016. Militantizmi mund të nxitet brenda të gjithë grupeve etnike si një mënyrë për të dobësuar shtetin malazez dhe suporti ndaj nacionalistëve serbë pro-rusë mund intensifikohet.

Që nga rënia e komunizmit në fillim të viteve 1990, Rusia e ka rritur në mënyrë domethënë sesi praninë e saj diplomatike edhe atë të spiunëve në Shqipëri. Ashtu si në shtetet e tjera evropiane, Moska ndjek rrugën e depërtimit në shërbimet lokale të inteligjencës, shoqatave të biznesit, qarqeve politike, organizatave mediatike, rrjeteve akademike dhe grupeve të shoqërisë civile.

Me ose pa një konflikt të mirëfilltë në Shqipëri, Moska po kërkon të intensifikojë lidhjet e saj me aktorë të ndryshëm politik, ekonomik dhe social, në mënyrë që të ulë mbështetjen për NATO-n dhe BE-në. Në rast krize institucionale apo të kërcënimit të demokracisë në shtetet më pak të mbrojtura të Evropës, Rusia shfrytëzon ato figura politike që kanë më shumë për zemër metodat autoritare të qeverisjes ose sponsorizon grupe të armatosura të vetë-mbrojtjes në pjesë të ndryshme të vendit, me qëllim minimin e qeverisë. Nëse autoriteti shtetëror (i vendit në fjalë) dëmtohet, Moska, madje, mund të interferojë si forcë ndërmjetëse ose paqeruajtëse.

Shqipëria sigurisht që nuk ka imunitet  ndaj parave të korrupsionit apo depërtimit të organizatave kriminale të lidhura me shërbimet e inteligjencës ruse. Ata do të përdorin shansin e pasigurisë politike, trazirave sociale dhe të një sistemi të dobët ligjor për të zgjeruar shtrirjen e tyre, dhe për t’i dhënë ryshfet ose për t’i shantazhuar shënjestrat e tyre politike.

Një objektiv i rëndësishëm i ndërhyrjes ruse në Ballkan janë të rinjtë që kanë pak ose aspak kujtime të komunizmit apo sovjetizmit. Ata janë më të prirur sesa gjeneratat më të vjetra ndaj dezinformimit të Moskës nëpërmjet stimujve financiarë dhe turizmit politik. Kjo është një metodë si e predikuesve selefistë që i futin muslimanët e rinj fetarë në rrjetet e tyre të propagandës anti-perëndimore dhe aktivizmit të dhunshëm.

Për shembull, ambasada ruse në Tiranë kultivon lidhje sociale dhe kulturore me të rinjtë e talentuar shqiptarë dhe po i ushqen ata si mbështetës të ardhshëm të politikave të Kremlinit. Kjo është e dukshme në programin e “Forumit Ndërkombëtar të Rinisë” të sponsorizuar nga shteti rus. Ky program dërgon të rinj të mirë-arsimuar shqiptarë dhe nga vendet e tjera të Ballkani në Soçi të Rusisë, ku ata marrin një dozë të fortë indoktrinimi, të ngjashme me atë të kohëve sovjetike.

Moska, gjithashtu, do të vazhdojë të kërkoje rrugë ndërhyrjeje në mediat shqiptare, duke llogaritur se ajo mund të ulë pro-amerikanizmin e popullit dhe angazhimet politike dhe ushtarake në NATO (të vendit). Pak arritje të Moskës në Ballkan mund të ishin më të mëdha sesa kthimi i Shqipërisë nga një aleat i besueshëm i Amerikës në një komb të paqëndrueshëm me konflikte të brendshme, në të cilin NATO nuk mund të ketë më besim dhe të cilin BE nuk e do.

Botuar sot si kopertinë e Dita. Analizat e Bugajskit mund t’i lexoni ekskluzivisht të shtunën në Dita print dhe online. Ndalohet ribotimi i plotë ose i pjesshëm pa lejen me shkrim të redaksisë.

****

Dita, Albania

MOSCOW PROFITSFROM ALBANIA UNREST

Janusz Bugajski

Russia will be the main international beneficiary if Albania slides toward domestic conflict and instability. Moscow thrives on political crises in any European state. It can increase its various influences wheninstitutions weaken, law and order breaks down, conflicting political factionsbecome more receptive to outside assistance, and Western powers are embroiled in conflict management.

At the level of propaganda and disinformation, Russia will depict political violence or institutional breakdown in Albania as another failure of the West.  Such a destructive scenario will be used by the Kremlin to amplify the message that NATO membership cannot ensure security and that the European Union cannot promote prosperity.

Russian-owned media outlets, fellow travelers in Western states, and pro-Moscow influencers in extensive social networks will question and undermine the continuing existence of NATO. They will also dismiss the rationale of maintaining a close relationship with the United States. If a staunchly pro-American Albania cannot ensure its security and stability with US assistancethen allegedly no country can rely on Washington as its close friend and ally.

At the regional level, an unstable Albania will assist Moscow in its campaign to destabilize and delegitimize Kosova as an independent state. Kremlin officials will encourage Serbian nationalism and Belgrade’s claims to Kosovar territory on the pretext of preventing another Albania scenario in Kosova. Moreover, talks between Belgrade and Prishtina on bilateral normalization could be frozen indefinitely.

Moscow would also use the Albania crisis to destabilize North Macedonia and prevent its entry into NATO. Russian media and state officials will encourage Macedonian nationalism as self-defense against alleged Albanian radicalization and seek to undermine inter-ethnic relations and the coalition government in Skopje. They will depict NATO entry as a recipe for even greater conflict that cannot preclude a potential attack on state borders.

Instability can also be exported to Montenegro, as Putin may seek revenge for his failed coup against the pro-Western government in October 2016. Militancy can be encouraged among all ethnic groups to weaken the Montenegrin state and assistance to pro-Russian Serbian nationalists could be intensified.

Since the collapse of communism in the early 1990s, Russia has greatly expanded its diplomatic and espionage presence in Albania. As in other European states, Moscow pursues the penetration of local intelligence services, business associations, political circles, media organizations, academic networks, and civil society groups.

With or without a full-blown conflict in Albania, Moscow is seeking tointensify its links with various political, economic, and social actorsin order to undermine support for NATO and the EU. In the event of institutional crisis and threats to democracy in vulnerable European states it will exploit those political figures who favor more authoritarian methods of rule or sponsor armed self-defense groups in various parts of the country to undermine the central government. At some point, Moscow can even interject itself as a mediator or peacekeeper ifstate authority breaks down.

Albania is certainly not immune to corrupt money or to penetration by criminal organizations linked with Russian intelligence services. They will use the opportunity of political uncertainty, social unrest, and a weak legal system to expand their reach and bribe or blackmail their political targets.

A major target of Russian subversion in the Balkans are young people who may have little or no memory of communism or Sovietism. They can prove more vulnerable than older generations to Moscow’s disinformation through financial incentives and political tourism.This is reminiscent of how Salafist preachers entrap young religious Muslims in their webs of anti-Western propaganda and violent activism.

For instance, the Russian embassy in Tirana cultivates social and cultural ties with talented young Albanians andis grooming them as future supporters of Kremlin policies. This is evident in the state-sponsored “International Youth Forum” program that brings young well-educated Albanians and other youths from the Balkans to Sochi in Russia where they receive a strong dose of indoctrination reminiscent of Soviet days.

Moscow will also continue to pursue inroads into the Albanian media, calculating that it can undermine popular pro-Americanism and political and military commitments to NATO. There would be few greater prizes for Moscow in the Balkans than to turn Albania from a dependable American ally to an unstable internally conflicted nation on which NATO can no longer rely and which the EU does not want.

*****

Botuar sot si kopertinë e Dita. Analizat e Bugajskit mund t’i lexoni ekskluzivisht të shtunën në Dita print dhe online. Ndalohet ribotimi i plotë ose i pjesshëm pa lejen me shkrim të redaksisë.

 

June 15, 2019 02:32
Komento

50 Komente

 1. Ujku Plak June 15, 04:25

  Ik or Balge .
  Edhe ti si ne kohen e Xhaxhit gjykon me armiq kapotalisto-Revizionist .
  Dmth ti thua qe Rama le te vjedhe popullin dhe ta mbaje pushtetin se per ndryshe po iku ne na pushton Rusia ?!
  Ne njeren dore kazmen
  Atdheun ndertojme
  Ne tjetren dore pushken
  FitorJet i mbrojme .

  Reply to this comment
  • Feniks June 15, 15:22

   Nuk gjykoj si ju.z.Bugajski!
   Sot ne Shqiperi nuk ka krize politike,se kjo lloj krize ka ekzistuar ketu qe ne vitin 1990-te e jo tani!
   Per deri sa ju pranuat,qe ne krye te sundimit te shqiptareve te vendoseshin ish komunistet me te besuar ndaj jush,si Berisha,Nano,Meta dhe Rama ,doemos qe do arrinim deri ketu!
   Ne krize nuk kane qene politikanet,se ndryshe ata do t’;i kishin ngrene kokat njeri tjetrit!
   Ne krize ka qene dhe eshte vetem populli shqiptar,qe edhe sot pas 29 vjetesah ndodhet ne terrorin fashist te ardhjes apo largimit vetem te kundershtareve politike te njeri tjetrit!
   Sot protestat i organizon vetem opozita politike me parullen mashtruese “Rama ik”,pra vetem per interesat e pushtetit e jo popullit!
   Ne vendet demokratike protestat i organizojne Sindikatat duke mbrojtur interesat e puntoreve,ndersa ketu puntoret as i pyet njeri!
   Vereni fushatat elektorale se si zhvillohen dhe per cfare zhvillohen!
   Jemi ne fushaten elektorale per pushtetin vendor,qe normalisht pushtetaret aktuale duhet te jepnin llogari para votuesve te tyre,jo per ato cfare kane bere,por per ato qe nuk kane bere!
   Ne radhe te pare te degjonin qytetaret ne ankesat e tyre,ne kritikat ndaj pushtetit dhe pushtetareve me emer,ndersa kryebashkiaku te jape llogari se pse kane ndodhur te gjitha shkeljet per te cilat ankohen qytetaret!
   Sepse per 4 vjet pushtetaret vendore asnjehere nuk i kane pritur qytetaret ne ankesat e tyre,sepse kryeministri i pa afte dhe anti shtet i ka grumbulluar te gjitha ankesat ne kryeministri!
   Ne fakt,jo vetem kryebashkiaket aktuale ,por dhe ata te rinj nuk japin llogari para qytetareve,sepse ne te gjitha qytetet flet vetem kryeministri Rama,qe ne keto zgjedhje nuk duhet te flasi fare!
   Por kulmi eshte se ky fare kryeministri flet vetem ai dhe jo vetem nuk degjon qytetaret,por derdellit vetem propagande duke u marre me Berishen e Bashen!
   Dhe akoma me poshteruesja per njerezit qe e degjojne per dite eshte fakti karagjoz se Rama ato qe thote sot ne Korce,i perserit edhe ne Krujje,Fier etj!
   Si nuk ka njeri ne PS qe t’;i thote ketij derdimeni llafazan,qe te lere te tjeret te flasin dhe qe nuk duhet te thote te njejtat gjera kudo ku shkon!
   Po karriget per cfare i shtron ky mashtrues,kur dihet qe njerezit nuk marrin pjese ne koncert?

   Reply to this comment
  • Turi Shkoder June 15, 22:19

   O bajgë, shko bëje këtë tradhëti kombëtare në SHBA, se të merr malli për kohën e xhaxhit. Shteti ka rregulla e ligje, nuk të lejon kush të shesësh interesat e vendit apo të bashkëpunosh me agjentusra të husja armiqësore, se të tregojnë vendin. Por tek ne ka ardhë kjo koha e anarkisë, dhe po e shesin si demokraci…

   Reply to this comment
  • Ylli June 16, 11:44

   Antiamerikanizmi eshte baraz me antishqiptarizem !!!
   Kur kane qene protestat e opozitave ne Shqiperi reale dhe dobisjellese ??
   Kur jane ngritur kauza nga opozitat ne Shqiperi per permiresimin e jetes demokratike ??
   Kur kane qene protestat e opozitave ne Shqiperi ne interes te publikut shqiptar ??
   Kur ka ndodhur qe nderrimi i pushteteve ne Shqiperi ka sjelle permiresim te dukshem te jeteses se popullsise ??
   Prandaj o Ujku Plak ,kur nuk e kupton z.Bugajski ,te pakten kupto vetveten qe ja fut kot !!!

   Reply to this comment
 2. Sharlatani i Selanikut Fahri Xharra June 15, 05:16

  Me qellim, pa qellim RUSIA ngadalsoi zhdukjen e shqiptareve.
  Ne se Rusia me dashje ose pa dashje do te shpetonte shqiptaret nga zhdukja, a do te pranonin shpetim rus shqiptaret ?

  Reply to this comment
  • Pirdh pirdh se lirohesh June 15, 09:54

   Ik o koqe kanari. Rusia na dashka shume… na mbyten debilet turkoshane e grekomane

   Reply to this comment
   • Per hir te se vertetes referuar Realitetit Historik e te jetuar tashme - Mjaft Filozofike pyetja June 15, 11:01

    Pirdh o pirdh se lirohesh ,

    duhet doshta te mendohesh gjate -shume gjate

    e te guxoshe shume ,ti pergjigjesh ksaj Pyetje te nderlikuar por edhe mjaft te Rendesishme qe Filozofia e saj mbart brenda ,

    nji nder me Sensacionale qe ka ber ktu Sharlatani i Selanikut ,

    qe rrall ngjitet ne kto lartesi mendimi ktu !

    Reply to this comment
   • Lavdi Pernadoris Iliro-Osmane! June 15, 13:18

    Mendon me b…, kujton se mund te kupton prodhimet e mendjes.

    Reply to this comment
   • Tomorri June 16, 08:02

    Meqenese e paskan kuptuar se Rusia i beka gjurulldite ketu,pse nuk e thone se me cilet punon ajo?
    Se mua si fukara nuk me ka ardhur ndonje agjent te me ofroje para ne kembim te sherbimeve ndaj tyre se une nuk kam gje ne dore!
    Ne dore e kane presidenti,kryeministri dhe kryetaret e partive!
    Demaskojini keta qe populli ta marre vesh pa shume lojra fjalesh!
    Po SHISH-i di gje,apo edhe ai eshte me ruset?
    Pse na lodhni kot kur ju i ditkeni shkaktaret e kesaj rrumpalle qe e quani krize?
    Jo,more jo,nuk ka krize midis politikaneve,por kjo eshte nje LOJE MAKABRE e tyre per te terrorizuar popullin gjoja se do kemi lufte!
    Por te gjithe kete e bejne vetem per te ruajtur pushtetin e tyre dhe populli budalla u beson!

    Reply to this comment
 3. Sharlatani i Selanikut Fahri Xharra June 15, 05:42

  Po sikur te jet vet ky Jonuzi qe INXHINERON KONFLIKTE?

  Reply to this comment
 4. Aleksander Thana June 15, 05:43

  Cili eshte nga te Dy: Jonuzi Apo Janoshi, Janosh Apo Jonuz.

  Reply to this comment
 5. Besniku June 15, 06:16

  Rusia e ka humbur ndikimin qe ka patur ne Shqiperi te pakten 90 %.
  Flas per popullin se per politikanet e karrikeve , dhe me dreqin vete lidhen, vetem qe te mbajme ato.
  Por ne fakt Europa dhe Amerika jane shtruar kembekryq ne Shqiperi qe ne 1990.
  Dhe qe atehere dhe shtetin-shtet qe kishim, te gjitha pasurite kombetare dhe e njithe ndergjegja kombetare , e krijuar ne ato 50 vitet e keqia komuniste u shkaterruan me themel. Bota perendemore e arriti objektivin, e ç’rrenjosi komunizmin. Dhe partia socialiste qe kishte akoma ca elemente te mbetur u shendrua ne rilindje, pra u “ coll”.
  Pra nuk mendoj se edhe ne do futet rusi ne ndonje fare menyre, do te arrije te beje me keq se sa jemi bere.
  Ne se ne vete nuk bejme diçka per vehten, keq e me keq do te shkojme, me kete perbindesha politike qe votojme te na udheheqin

  Reply to this comment
 6. intelektuali June 15, 07:22

  Mire Janush Bugajski, por nuk do Mustafa Nano,

  qe:

  Ne emisionin “Zone e Lire” te Arjan Canit ne Klan TV hodhi poshte mjaft i bindur dhe me vendosmeri si “palo gje” interesimin rus te Putinit ne Shqypnine Enveriste te Edvin Droges me baba qe ka mbaruar studimet ne Kohen e Qepes te Stalinit pikerisht ne Rusi apo me sakte ne BRSS dhe ka madje nje vella kopil ne kete vend te bolshvizmes internacionale dhe qe tani ka urdheruar Prokurorine e Lokes se tij, Arta Marku te therrase si te pandehur kreun e opozites pikerisht si agjent te infiltruar te Putinit ne Shqypni ne nje kohe qe po reshqet me shpejtesi ne greminen e skandaleve mafioze te hajnise makaber te fondeve publike dhe te votave elektorale dhe i gjithe ky mohim absurd ne nje kohe kur Rusia dhe Putini jane ulur kembekryq ne Serbi dhe kane futur tentakulat e tyre komuniste ne Mal Te Zi dhe Maqedoni, shikoni si e argumentoi gazetari famoz i emisionit “Provokacia”, Mustafa Nano tezen e tij:

  “…E mo per cfare nderhyrje apo interesimi spiunazhi te Putinit dhe Rusise mund te kete ne Shqypni kur GDP-ja per fryme e Babait Sovjetik te Bolshevizmes eshte me pak se ne vendin tone…”

  Si per t’i kujtuar Mustafa Nanos qe te mos flase brockulla pa dogane ne emisione qe ndiqen me vemendje nga miliona vete ne Bote dhe te pergatitet me shume kur vendos te dale ne nje emision prestigjoz si “Zona e Lire” po japim ketu me poshte te dhenat zyrtare te Bankes Boterore per GDP-ne e Shqypnise ne krahasim me shtetet kryesore qe drejtojne sot praktikisht Boten:

  https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.KD?locations=AL-DE-GB-US-RU

  Ne perfundim drejtuesi i emisionit, gazetari me energji te pashterueshme Arian Cani qe u ledh LAQE dhe u vendos KURTHE Bosave te politikes sone kombetare dhe teologu fillozof shume i ditur Arian Curri qe godet pameshire hipokrizine e bedelave te politikes ne cdo emision te “Zones se Lire”, duhet te kishin nderhyre dhe reaguar per kete lajthitje te gazetarit famoz, Muc Nano qe te mos bjere kaq poshte STEKA e inteligjences ne emisione prestigjoze shqyptare,

  ne menyre qe Bota te mos kujtoje se emisionet TV ne vendin tone jane si:

  NE NJE FIS PREJ AFRIKE ZULU

  Reply to this comment
  • Komunisti June 15, 10:41

   Idjotesira pa fund. “Armiku” na kane hale ne sy.
   Enver monstra “mbi rezikun imerialisto revizjonist”
   Mbi rrezikun e armikut te jashtem qe i kanoset hajduterise qeverritare !

   Reply to this comment
   • intelektuali June 15, 12:54

    Ja nje lajm tjeter per te vertetuar se “Ariu rus” nuk fle:

    Këshilltari i Edi Ramës spiun i rusëve:

    Një skandal i madh për çështjet e sigurisë zhvillohet prej kohësh në zyrën e Edi Ramës. Këshilltari për Sigurinë i Ramës, Gjeneral Maksim Malaj, nga burime shumë të sigurta pranë shërbimeve inteligjente shqiptare SHISH, të informuara dhe nga shërbimet partnere te NATO-s, rezulton se ka mbajtur lidhje si bashkëpunëtor me shërbimet ruse duke shkëmbyer informacione në lidhje me objektin e punës së QOND, përfshirë edhe lëvizjen e anijeve të NATO-s. Maksim Malaj ish-Shef i Shtabit të Përgjithshëm të Forcave të Armatosura, më vonë i emëruar Shef i Qendrës Ndërinstitucionale Operacionale Detare (QNOD), më pas Prefekt i Qarkut Elbasan dhe aktualisht mban pozicionin si Këshilltar i Kryeministrit, Edi Rama për Sigurinë Kombëtare, po keshtu si Gerdalla tjeter fanatike enveriste, Spartak Braho qe nen demagogjine e antifashizmit dhe te LANC-it kriminal bolshevik te Enverit, ka ndermare nje fushate denigruese per te perndjekurit politike dhe mohon krimet e komunizmit. Takimet e Keshilltarit Malaj te interceptuara nga shërbimet partnere dhe ato vendase, mësohet se janë zhvilluar kryesisht tek restorant ‘Dreri’ në kryeqytet, tek Liqeni Artificial. Në shkëmbim të kësaj detyre, raportojnë shërbimet inteligjente, Malaj është shpërblyer me dhurata dhe të holla. Në dijeni të kësaj veprimtarie spiunazhi të tij është edhe ish-ministrja e Mbrojtjes, Mimi Kodheli. Por lind pyetja? A e di Edi Rama që për këshilltarin e tij të Sigurisë ka raporte negative nga shërbimet partnere dhe a e ka informuar kryeministrin, ish-ministrja e Mbrojtjes?

    qe:

    Hedh mjaft dyshime si ne kete moment Prokuroria e Lokes se Edvinit, Arta Marku kreyn e opozites, Lulzim Basha me akuzen si spiun i Kremlinit.

    Reply to this comment
    • Lavdi Pernadoris Iliro-Osmane! June 15, 13:40

     Ne momentin te Dada Gonxhe Bojaxhi vendosi lule tek varri i zogo-fashistit Enver, pellazget me kafka superiore duhet te kuptonin se cdo gje vite pas ketij veprimi ishte LODER.

     Reply to this comment
    • Limani June 15, 16:27

     Po e mpreh edhe më tej vigjilencën e shqipëtareve !
     Shqipetarët s’duhet të harrojnë për asnjë çast se , ka dyshime serioze se presidenti amerikan Tramp është agjent i ariut rus dhe ata e zgjodhën edhe president !
     Hetimet vazhdojnë !
     Resume :
     Fantazma e senatorit Josif Makkarti endet nëpër Shqipëri !

     Reply to this comment
  • Sharlatani i Selanikut Fahr Xharra June 15, 13:27

   Para se te arrestohet dhe pushkatohet Berisha, do te ishte mire te na tregonte se perse Dritero Agolli ka qen ne shtepin e tij ne Vicidol.

   Reply to this comment
 7. Dash June 15, 07:24

  https://www.gazetatema.net/2019/06/14/sorra-lakmitare-ilir-meta/……..kjo eshte e folur si burrat , ai qe i do te miren vendit

  Reply to this comment
 8. Referendum per arrestimin e koleres sali June 15, 08:48

  Ne radhe te pare perfiton sali komunisti me banden e tij ceceno shpellare e pastaj mona pa breksja me kok cepin ilir qe jane ber milioner,lulyshja qe eshte bere si lenini ne krye te ceceneve me cunin e fahri spiunit e ndoka e noka paloka e deri tek edi rama qe ka bere te njejtat gabime si saliu.
  E pastaj vijne me radhe greqi serbi itali e maqedoni qe ju intereson te kete same shume rremuja dhe me pak zhvillim qe te shesin prodhimet e tyre…..

  Reply to this comment
 9. ETHEM LALAJ June 15, 08:59

  BRAVO BUGAJSKI,BRAVO D I T A.KJO GAZETE E SOTME TI ÇOHET KM RAMA NE ZYRE,PASI AI KA DEKLARUARE SE NUK I LEXON GAZETAT,I QUAN KAZAN.
  -RUSI KA VITE QE KA FUTUR SPIUNET E TIJ NE SHQIPERI.KJO NDODH NE GJITHE BOTEN.
  -KAM LEXUAR NE PORTALE SE KTE VIT JANE FUTUR SI “TURIST” MBI 14.000 RUS SAFI.
  -TAKIMI LB ME AMBASADORIN RUS GJAT “ÇADRES SE LIRISE” NE 2017 NUK ESHTE RADTESI..
  -LOBIMI RUS I PD(LULIT) ME 675.000 $ TREGON SE JEMI TE RRETHUAR NGA PUTINIZMI.DHE DREJTESIA PO VONON KUR DUHESHIN ARRESTIME.
  -PROTESTAT E DHUNESHME ME DEKLARIME TE HAPTA PER LUFTE DO TE THOT SE ARMET JAN MBUSHUR DHE NJE 97,98 E DYTE PO AFRON.
  -KERCENIMET E SALIUT,BALLIUT,BASIR ÇOLLAKUT,ETJ,SE “..RAMA E DO PLUMBIN BALLIT..”VERTETON SE POPULLI ESHTE NE MESHIREN E FATIT.
  -NE KTE SITUATE AMULLI KUR BE ESHTE ME POTURRE NEPER KEMBE PA DREJTUES TE ZGJEDHUR ..DHE SE KRIZEN TONE NUK MUND TA ZGJIDHIN VETE POLITIKANET TAN MAFIOZ,KERKON QE SHBA TE NA NDIHMOJ ORGJENTISHT DUKE E THEN TROÇ KUSH ESHTE FAJTORI DHE ÇDUHET BERE.
  -PRESIDENTI DHE OPOZITA KAN DAL HAPUR KUNDER QEVRTISE+SHBA+BE.DHE KTA JANE SHPREHUR SE NUK MERREN ME ME POLITIKANET TANE.DHE DIHET PSE.SE SALIZMI NUK DO KSHILLA NGA ASNJE.NUK PRANON KM RAMA NE DIALOG DUKE E SHPALLUR ARMIK TE BETUARE ..! ATHERE ÇFAR DO NDODHI ME POPULLIN E PAFAJSHEM !? A MOS VALL PO SHKOHET DREJT LUFTES SE TRET BOTRORE SEPARI NE SHQIPERI.!?Nga ish ushtaraku mallakastriot jo anonim.

  Reply to this comment
 10. Duan, apo nuk duan bijtë e etërve të diktaturës komuniste dhe mostrat e tyre kudo qofshin Drejtësia do të BËHET. June 15, 09:04

  O gazeta Dita, nëse është kaq i thjeshtë largimi i SHBA-së e BE-së nga faktori shqiptar në Ballkan, kjo do të thotë se në mos te Bugajski, apo në SHBA e BE qënkan faktor imendjat agjentura ruse, gjë që kurrsesi nuk mund të jetë e vertet. Packa se tentativa nga Rusia putinjane për prishjen e aleancave të SHBA-së me BE-në janë të dukshme, putinizmi kudo strehue t’a harrojë se mund të realizojë destabilizim të Ballkanit, apo diktimin për vendim marrje në politikën e SHBA-së e të BE-së. Dhe së fundi, c’do lëvizje e putinizmit për përcarjen e BE-së me sponsorizimin e ekstremizmit në politikat vendim marrëse do të dështojë me turp. Bile, bile dhe me një fund të shpejtë, e të turpshëm për ekstremizmin dhe putinizmin bashkë kudo qofshin si sozi të ligësisë së djallit me fytyrë njeriu.Besoni e binduni, e ardhja i takon një Bote të Lirë e Demokratike dhe në Progres Njerëzor, se nga Dashuria e Zotit lindi jeta dhe u shtuan popujt në botë. Historia ka vërtetuar katërcipërisht se ekstremizmi i c’do forme, ngjyrë, bindje apo besimi qofte sado lekë e pushtet që të kenë, gjithmonë ka patur dhe do të ketë një fund të turpshëm e pa kthim.

  Reply to this comment
 11. Fatmir Lohja June 15, 09:23

  Shume arsyetim i sakte.

  Reply to this comment
 12. Limani June 15, 09:55

  Kjo analizë është tëpkë , sikur e ka shkruar shoku Enver në vakt të vetë .
  Shqipëtari të jep ujë me bisht të lugës , është në natyrën e tij të merret me politikën botërore, sesa me hallet e shtëpisë .
  Mendoi mirë gjërat kur flet me shqipëtarin , zoti Bugajski !

  Reply to this comment
 13. Ylviu June 15, 10:24

  Me trazimin e situates ne Shqiperi perfiton Rusia,Greqia dhe Serbia.

  Reply to this comment
 14. Illyria-Shqiperia June 15, 10:29

  Aty ku futet Rusia ka vetem percarje. Shikoni Ukrahinen, gheorgjine, sirine, Kosoven etj. Per te patur ndikimin e tyre ata formojne percarje, qe ska bir nene te ribashkoje me. Eshte dhe nje trap ketu lart nga selaniku, qe na tregonka se na paska shpetuar. Eshte e vertete qe Rusia e ka rritur ndikimin e saj ne Shqiperi nepermjet metodave qe per mend me lart gazetari. E me ne fund kujtohuni pse u ndame ne 61. Sepse Hrushovi bente dashuricka me Greqine duke I premtuar asaj jugun.

  Reply to this comment
 15. Amerikani June 15, 11:24

  “Një objektiv i rëndësishëm i ndërhyrjes ruse në Ballkan janë të rinjtë që kanë pak ose aspak kujtime të komunizmit apo sovjetizmit. Ata janë më të prirur sesa gjeneratat më të vjetra ndaj dezinformimit të Moskës nëpërmjet stimujve financiarë dhe turizmit politik. Kjo është një metodë si e predikuesve selefistë që i futin muslimanët e rinj fetarë në rrjetet e tyre të propagandës anti-perëndimore dhe aktivizmit të dhunshëm!”

  Kjo fjali e shkeputur nga analiza teper korekte dhe e sakte e autorit tregon ne fakt dhe rrezikun me te madh qe i kanoset qendrimeve politike ne te ardhmen.

  Po te vesh re shume komentues ne raste te tilla te ngjajsheme e krahasojne analizen qe behet ne lidhje me ndikimin rus si ne rastin konkret, me gjuhen e udheqesit komunist te para 40 viteve dhe kjo vjen nga moskuptimi dhe mosnjohja e historise dhe aktualitetit.

  Te rinjte sot mendojne se komunizmi ra ne 90 dhe analiza dhe rreziqe te kesaj natyre jane anakronike por ata nuk kuptojne se perpjekjet per ndikim politik nga ana e Rusise autoritare te Putinit , jane perpjekje te vazhdueshme dhe konstante dhe nje nje destinacion me nje fillim dhe nje fund.

  Ne kushtet konkrete ne te cilin ndodhet vendi me kete klime tejet te acaruar artifcialisht nga politika dhe nga nevoja per te shpetuar veten nga ndershkimi i reformes ne drejtesi ( nje ivestim direkt i SHBA ) ,brezi i vjeter i politikaneve te ketyre 30 viteve , jane te gatshem te bashkepunojne me Rusine, se ciles nga ana e vet i intereson ky bashkepunim per arsyet e shumta qe autori i rendit ne shkrim.

  Bashkepunimi i PD dhe LSI u duk dhe u provua qarte me lobimin ne SHBA me para te oligarkeve ruse.

  Anarkia dhe destabiliteti qe opozita artificialisht kerkon tu imponoje shqiptareve te etur per rend dhe qetesi tregon hallin e madh qe ky brez politikanesh te vjeter kane me te ardhmen europiane te shqiptareve.

  Nje numer i madh mediash dhe moderatoresh mediatike ,analistesh etj ket hall te opozites perpiqen ta shesin si hallin e popullit shqiptar, ndoshta jo vetem per interesat okulte qe i lidhin me opoziten por edhe per shkak te fondeve sekrete qe jepen per ta nga vende jo dashamisrese te Shqiperise ashtu sic u be publik ky skandal ne Greqi perpara disa muajsh.

  Rreziku rus i shprehur dhe nga partneret tane SHBA ,BE dhe NATO , pavaresisht perpjekjeve per ta relativizuar dhe mos e mare serjozisht ngelet nje rrezik potencial per Shqiperine deri ne momentin e antaresimit te plote ne BE.

  Por jo vetem Rusia eshte nje rrezik potencial ne qellime politike por edhe Turqia eshte nje rrezik potencial me ndikim kulturor duke perdorur fene , qe me politiken e saj te neo osmanizmit kerkon te deformoje strukturen europiane te popullit shqiptar.

  Kina gjithashtu paraqet rreziqet e veta ekonomike me ivestimet me procedura te thjeshta dhe pa burrokracite dhe kontrollet qe BE ushtron ne ivestime duke u bere nje ivestitor joshes afatshkurter por i rrezikshem ne aspekt te varesise ekonomike ne pernudha afatgjata.

  Pavaresisht perpjekjeve e interesave te politikaneve, shqiptaret nuk duhet te shperqendrohen nga rruga e tyre e sigurte dhe e begate e integrimit ne BE me mbeshtetjen e partnerit tone me te madh strategjik SHBA.

  Gjithkush qe kerkon devijimin nga kjo rruge duke perfituar nga lodhja e shqiptareve apo problemet qe paraqet vete unioni , krijon probleme i ndikuar apo jo nga interesat e vendeve dashakeqe te shqiptareve kudo qofte ne politike , media apo shoqeri e grupe interesi, duhet konsideruar si antishqiptar edhe ne rastet kur keto pozicione meren nga padija apo idjotesia per te artikuluar drejte interesat e vendit.

  Historia na i ka treguar qarte se SHBA dhe Gjermania kane qene historikisht ne krah te interesave te shqiptareve dhe sot pas te pakten 107 viteve si shtet i pavarur dhe asaj qe aleanca euroatlantike nen diktatin e SHBA beri ne Kosove me ndaljen e spastrimit etnik dhe pavaresine e saj , se per shqiptaret nuk ka rruge tjeter veç BE dhe se historia nuk na lejon se çfare tjeter te shohim.

  Reply to this comment
  • HOMORA June 15, 20:16

   ne te gjithe opinionin tuaj te shprehur ne kete shkrim ka vetem nje vertetesi,ate te thuries dhe te shkruar shume korrektesisht ne drejteshkrimin por edhe ne formen e tij gramatikale.
   Per kete bravo dhe ju ngrej kapelen.
   Sa per restin me vjen keq por je jete e mot jashte teme,sepse informacionet i ke te gabuara ose ke mare ato pika informacioni qe i pershtaten gustos suaj informative apo stilit te juaj opinues.
   Mik Rusia as qe do me ja dit per ballkanin e sidomos per Shqiperine as qe pjerdh me nder jush.
   Perse,do pyesi zoteria juaj?!
   Fare thjeshte;
   Ne jug per nga besimi ortodoks Rusi e ka nje aleat te infilturuar ne BE e qe sot eshte i gjynjezuar nga BE,sepse greku i viteve 90 s’egziston me ne saje te hyries se tij ne BE.
   Per te provuar kete ke shqipetaret qe jetojne sot atje,por edhe ata qe jane tranzit,e sigurisht ata qe besuan se mund te ndertonin jeten e tyre atje,ku ka mijra femije emigrantesh shqipetaresh te lindur ne greqi e po e pa te nevojeshme rusi di ku ta gjeje burimin e tij rekrutues.
   Pra Rusi nga jugu eshte i siguruar ne saj te vellait te tij te lashte ortodoks.
   E per fatkeqesine e historise austro-hungaria per te shuar hakmarien ruse karshi empirit te tij i beri dhurate veri-lindjien shqipetare qe sot quhet cerna-gora apo mali zi (sepse rusi bardhe eshte i zi nga perbrenda),nga ku del qe malazezet jane pro ruse edhe pse pellasin me keq se gomeret per europen sepse ja kerkon roli i kalit te trojes.
   Pra ne veri shqiperia ka rus,besoj se jeni i afte te shikoni flamurin malazez dhe ate rus e te konstatoni qe jane nje gjak,nje rrace,nje familie,nje aleat.
   Nga ku rjedh qe edhe nga veri lindjia jemi me rus mbi koke,pra del ne pah dhe ne drite qe rusi as qe i keputet me nder koqjia per situaten shqipetare.
   E tashme le te kalojme ne veri lindie ku vellai i vocerr serb betohet vetem ne emer te vellait te madh rus,e jo me shume se nje vit cari putin deklaroi botersiht qe per te nderuar dhe vleresuar besnikerine karshi vellait te tij te vocerr,do i ofroje nje ndihme ekonomike dhe ushtarake rreth 40 milliard dollaresh,e per ti provuar vellait te vocerr serb qe s’ishin fjale ne ajer por prmetime serioze,ndihma e pare qe mberriti ne sebi mba vizites se carit putin,ishte jo ushtarakjia,ne qiellin serb fluturojne sot mig 29 dhe mig 31,dhe raketat e para ajer toke dhe toke toke po fringellojne mbi token serbe.

   https://www.youtube.com/watch?v=NLBzp0wAQts
   https://www.youtube.com/watch?v=nrYjL0QnSUg
   Argetohu pak 😉

   Pra kur nje shtet qe gjendet i rrethuar nga te gjitha anet dhe me nje kercitjie gishtash e pushton per 30 sekonda (oh e egzaxhiroj pak,sepse nje rakete toke ajer zdo me shume se 5 minuta te shpertheje mbi alpet e shqiperise e nje mig 31 per 45 minuta gjindet mbi tirane,kur nderkohe aleatit italian i duhen 30 minuta te ngrohi reaktoret per te qene gati per flututim nga bari,(oh zduhet shume kohe 45 minuta a ndoshta me shume),pra ku qendron interesi i rusit qe te ndyhet me çeshtiet shqipetare,kur dihet qe shqiperia eshte perdorur si gur arre qe prej lashtesise.
   E spo flas ketu per maqedonine qe me teper eshte popullate e shartuar me bullgaro-khazar,bullgaro-rumune,bullgaro-turk e me se fundi (bullgaro-dreqe),zut bullgaro-greke,ah po edhe me bullgaro-arrixhinj.
   pra mik i nderuar per te qene korrekt me ju,po ju shpreh qe Rusi eshte i bindur qe shqiperia eshte midis dy zjarreve,ndaj dhe skerkon te digjet me te,e me keqia eshte se NKVD ose KGB e njeh aktualitetin shqipetar sekonde mbas sekonde,ku shkon rama me u nudos,ku pjerdh meta,ku hingellin sala,ku shkerdhen lulka e ku llomotiten dhe ne çfare shpi publike prostituhohen deputetet shqipetare.
   Rusia eshte koshiente qe ska nevoje te perlyhet ne llumin shqiperi sepse e ka te qarte si drita e diellit qe armiku me i eger dhe numer nje i shqiperise jane vete SHQIPETARET.
   Turbullirat ne shqiperi i interesojne vetem Shqipetareve e askurkujt tjeter.
   Pra shqiperise i pelqen roli i tij si guri i arres.
   Kishte nje palo ushtri,tani ka nje palaço ushtri,kishte nje fije industri tani ka nje hije industri,kishte nje fare bujqesie tashme ka nje fare tepsie prej balte.
   e doni ju qe Rusia qe ka ameriken mu prane portes,Ukraine+Letoni+Estoni etj…,te fusi hundet ne ferrin shqipetar?

   https://fr.wikipedia.org/wiki/Liste_des_bases_militaires_des_%C3%89tats-Unis_dans_le_monde

   https://www.google.com/search?q=base+am%C3%A9ricaine+dans+le+monde+2017&tbm=isch&source=univ&client=firefox-b-d&sa=X&ved=2ahUKEwjqirPFi-ziAhVHBGMBHZRrD1oQsAR6BAgGEAE&biw=1920&bih=944#imgdii=Oyh0MZKUEobOCM:&imgrc=oX_Yfws3ZV8WaM:

   Duhet te jesh i marrosur qe te pretendosh nje aforizme kaq banale dhe kaq pa kripe.
   Rusi ka interes nga turbullirat shqipetare.
   Rrofte reparti i psikiatrise albaneze!!!

   Reply to this comment
   • Amerikani June 16, 18:36

    Po me flet per nje vend antar te NATO si Greqia pro ruse ! Tjeter politila tjeter dashuria. Mos harro qe Greqia ka turkun hije qe e ndjek pas dhe Rusia nuk e ndihmon dot. Rusise nuk i duhen shqiptaret ne Greqi por politika shqiptare. Po flet per M.e zi me 800.000 banore antar te NATO. Po flet per Maqedonine e cila nxiton te hyje ne NATO dhe BE ku politikanet pro ruse jane ne azil politik. I vetmi vend me nje kembe ne BE dhe nje ne Rusi eshte Serbia e varfer qe nuk mund te haje avjone mig dhe nga geni i nacionalizmit nuk heq dot dore nga Kosova , e mbeshtetur nga nje shtet me GDP me te vogel se Spanja si Rusia. Por harron Kosoven qe ka nje nder bazat me te medha te NATO. Superfuqite asnjehere nuk ndeshen brenda teritoreve te tyre. Kosova eshte ceshtje nderkombetare e perplasjes se forcave. Kur thua Kosove ke thene dhe Shqiperi. Ne Shqiperi po ndertohet nej nga bazat me te medha per avjonet dhe shqiptaret jane populli me pro amerikan ne Europe. Kete prirje do te godase Rusia nepermjet diziforimit dhe opinionberjes duke shfrytezuar lodhjen e shqiptareve nga procedurat strikte te integrimit ne BE.Tani ti po te ishe Putini do ishe i qete me keto zhvillime ne Ballkan? Nqs do kishe interes ne Ballkan po flasim, interes i cili eshte provuar qe egziston me puçin dhe tentativen per vrasjen e Kryeministrit ne Mal te zi , ne Maqedoni me sulmin ne kuvend dhe ndikimin ne zgjedhjet parlamentare te fletushkave ruse kunder Zaev si pro europian. Ne Greqi perseri disa diplomate ruse te sherbimeve te fshehta te debuar nga qeveria Cipras ne koplot me klerike per ta rezuar. A jane nderhyrje ruse keto apo jo? Keto jane fakte jo analiza me sikur… dhe vijme ne Shqiperi. Perse ruseve u intereson lobimi per PD te Trump? Perse L.Basha takoi si asnjeri me pare ambasadorin rus ne Tirane dhe e informoi per situaten polotike ne kohen e cadres se PD me 2017 ne te njejten kohe me tentativen per vrasje ne Mal te zi dhe uzurpimin e parlamentit nga militantet e Gruevskit ne Maqedoni ku u desh nderhyrja e z/ ndihmesit anerikan te shtetit per ti dhene fund perpjekjeve per destabilitet. A ka interes Putini ta mbaje Ballkanin perndimor jashte BE kur njihen boterisht influencat e tij per shperberjen e BE nepermjet lobimit per partite populiste e nacionalise skeptike per BE te pranuara keto influenca dhe ndihma financjare nga vete kryetaret e ketyre partive? A i duhet Putinit nje bllok i bashkuar shtetesh si BE i cili shkon drejt nje perspektive te nje ushtrie europiane me nje treg prej 500 miljonesh si BE ii cili nqs do reformohej e unifikohej ne nje kohe sa me te shpejte do ishte nje superfuqi ekonomike e ushtarake qe do e sfumonte teresisht Rusine e lodhur ne gare armatimi ? Me rezervat e medha te gazit dhe naftes ne Mesdhe Rusia do humbase dhe tregun e hidrokarbureve. Ne kete konteks te luftes se ftohte kunder BE dhe si pike proamerikane ne Ballkan , interesi i rusise nuk mund te quhet inegzistent dhe per Shqiperine. Rusia sot i ka hedh syte nga Afrika per burime por luften e ka me perendimin dhe jo me SHBA por me Europen.

    Reply to this comment
 16. Arben June 15, 13:00

  Rusia, ajo either. Kgb hapi Depot me 1997, me celulen Tirane, skender gjinushi kryetar.

  Reply to this comment
 17. Frroku June 15, 15:46

  Vetem po te lexoni disa komente shihet qarte se jane portale qe paguhen prej ruseve se nuk po marrim vesh ke akuzojne amerikanet per lidhje me ruset lul bashen apo kryeministrin.

  Reply to this comment
 18. PO , PO June 15, 17:28

  Edhe ketu , duket fare qarte se sa jane shqetesuar krimbat e agjeturave sllavo-ruse ! Jane terbuar dhe kane fdale nga kontrolli i vetes , me nje fjalor teper banal dhe antikombetar , me komente boshe te perseritura shume here , te mbushura vetem me mllef e urrejtje , duke u perpjekur te mos e prekin fare me goje perbindeshin e Vicidolit , nje krijese hibride qe ka nxjerre ndonje here kjo toke , armikun e betuar kunder shqiptareve , Sali shpellarin !Te gjithe ky soj “komentuesish”, qe jetojne me kete pune , e fillojne diten me monitorin dhe e mbyllin , po me te ne dore , sepse vetem keshtu mund t i meritojne honoraret e Moskes , Beogradit dhe Athines ! Regjimi i E. Hoxhes mund te kete pasur 1001 te zeza , por kur mendon se u vinte hakut ketyre kellirave te spiunazhit te huaj ne dem te vendit , do ti beheshin hallall te gjitha .Kete nuk po e them une i pari , por tash mu kujtua artikulli i nje gazete te majte angleze , shkruar pak kohe me pare , me titull “Cohu E.Hoxha nga varri , se ti kemi falur te gjitha …” !

  Reply to this comment
 19. Alban Dega June 15, 19:53

  Mendime me gjuhen e fakteve

  LUFTA CIVILE” E PUTINIT DHE “MOSBINDJA CIVILE” E SALADINIT

  – Nga Alban Dega, Nju Jork

  Flake per flake

  Vetem 12 ore pasi ” Sputniku ” i RIA-s, GRU-se dy bijave te ish- KGB-se sovjetike te Vladimir Putinit dha njoftimin kobezi per “fillimin e luftes civile ne Shqiperi” , kryekryetari de facto i PDSH- se, Sali Berisha, qehajai i tij Lulezim Basha, i akuzuar dhe nen hetim per lidhje te fshehta e afera korruptive me nje kompani ruse te Putinit dhe bashkeshortja e Presidentit te Republikes dhe kryetarja e partise se tij LSI “ Levizjes Socialiste per Interes”, sic e quajti me shume te drejte deputeti i PS-se Ulsi Manja ne News 24, shpallen si me komande e flake per flake fillimin e ” mosbindjes civile” ne Shqiperi.
  Me teper se nje sinkron kohor ngjason me nje sinkron politik midis opozites se hallakatur e laramane shqiptare dhe Kremlinit, i cili ka filluar nje ofensive te eger per shtimin e influences ruse ne rajonin e Ballkanit,
  ku Shqiperia dhe shqiptaret kane nje pozite kyce per rajonin e trazuar gjithnje nga Moska e Shen Peterburgu.
  E ndodhur perballe kritikave te vazhdueshme e ne rritje te aleateve tane strategjike SHBA-se dhe BE-se, kjo
  opozite po i drejton gjithnje jo vetem syte por edhe zemren drejt Beogradit dhe nenes se tij, Kremlinit .
  Per te rivendosur sundimin e saj e sidomos per ti shpetuar uraganit te Reformes ne Drejtesi e
  Vetingut dhe ligjit ajo eshte e gateshme te beje aleance edhe me djallin e “ Perandorine e Djallit “, per te shpetuar koken e rrezikuar nga kusaria dhe korrupsioni masiv, qe po i dalin cdo dite me shume petet ne syte jo vetem te shqiptareve, por edhe nderkombetareve.
  Behet fjale jo per nje rastesi, por per projekte e plane te reja ruse kunder shqiptareve si popull e si komb me orientim drejt Evropes Perendimore dhe Shteteve te Bashkuara te Amerikes si aleati yne kryesor
  strategjik dhe miku me i madh ne Bote.
  Nuk eshte hera e pare qe ndodhe nje dukuri e tille e nje politike e djallezore e Moskes kunder shqiptareve
  si populli dhe kunder Kosoves e Shqiperise si shtete te pavarura, me sy e zemer tek Washingtoni e Brukseli !

  Plani Brezhnjev dhe “ shpetimtari i dyfishte” Tito

  Qe Rusia, BRSS-ja, e perseri sot Rusia historikisht ka qene nje armik i betuar e shqiptareve nuk ka asnje dyshim por ka shume deshmi te pakundershtueshme duke filluar nga copetimi i saj e aneksimi i gati gjysmes se territorit dhe gjysmes se popullsise se saj dhe i sakatimit ne kater shtete.
  Rusia ka qene jo vetem aktori kryesor, por edhe regjizori i Golgotes shqiptare qysh para 150 vjetesh e
  deri sot, qe nga Traktati i Berlinit, Konferenca e Londres e deri me sot ne favor te bijeve te saj sllave serbo- malazias e maqedone.
  Keto synime aneksioniste i shprehu hapur edhe pa maska vete Nikita Hrushovi kur i deklaroi Enver Hoxhes gjate vizites se tij ne Pashaliman, ku ndodhej e vetmja baze ushtarako- detare sivjetike ne Mesdhe , duke deklaruar se “ prej ketu e kam mbare Mesdheun ne pellembe te dores nga Gjibraltari deri ne Detin e Kuq “ .
  Nese ka nje akt te madh atdhetar e shpetimtar per Shqiperine pas Pavaresise e LNC-se, ai eshte vendimi
  i liderit shqiptar Enver Hoxha per mbylljen e asaj baze dhe perzenien me bisht ne shale te flotes sovjetike
  nga territori i Shqiperise. Ky akt e shpetoi Shqiperine nga blick-krig rus per pushtimin e saj.
  Vetem 5- 6 vjet mbas ketij vendimi ishte pasardhesi i Hrushovit ne krye te BS dhe PK te tij, Leonida Brezhnjev qe i kerkoi ish-Presidentit te Jugosllavise Josif Broz Tito , qe ti hapte shteg kalimi Ushtrise se Kuqe qe nepermjet territorit te saj te sulmonte dhe pushtonte Shqiperine.
  Titoja jo vetem e kundershtoi prere kete projekt makaber antishqiptar, por edhe e njoftoi menjehere
  liderin shqiptar Enver Hoxha per kete rrezik.

  Dy zogj me nje gur !

  Natyrisht lideri jugosllav nuk e mori kete vendim nga dashuria e madhe qe kishte per Enver Hoxhen,
  por se pari kishte frike se Ushtria e Kuqe para se te futej ne Shqiperi mund ta pushtonte vete Jugosllavine dhe
  te vendoste hegjemonine serbe ne mbare vendin duke i Hewitt edhe karriken liderit historik jugosllav, Tito qe arriti ta mbaje bashke kete shtet te arnuar keq qe u zbraze si nje kocan misri pak vite pas vdekjes se tij.
  Me siguri politikani i mprehte kroato- jugosllav do te jete konsultuar dhe keshilluar edhe nga anglo-amerikanet qe te njoftonte qeverine shqiptare per planet ogurzeza sovjetike.
  Si dhelper plake qe ishte Josif Broz Tito goditi dy zogj me nje gur.
  Tito kreu nje akt miqesor ndaj Shqiperise por mbi te gjitha i dha nje goditje nokauti nacional- shovinizmit dhe klanit filorus serb, qe po komplotonte dhe rrezikonte vete sundimin e tij nepermjet Aleksander Rankovicit .
  Ai e shkarkoi Rankovicin dhe njekohesisht
  ndermori nje sere hapash per zgjerimin e te drejtave te shqiptareve nepermjet Autonomise se Kosoves duke vendosur Fadil Hoxhen ne poziten e trete te udheheqjes politike dhe shteterore te Jugosllavise.
  Jo vetem pse ai kishte zbuluar dhe e kishte informuar me kohe Titon per pergjuesit e Rankovicit ne zyrat, vilat e deri ne krevatin bashkeshortor te Titos.
  Jane te rralle lideret qe e kane perdorur taktiken anglosanksone “To kill two birds with one stone”, pra te vrasish dy zogj me nje gur si Churchili dhe Titoja, shpetimtar i dyfishte i Jugosllavise dhe Shqiperise nga nje rrezik i madh e serioz per momentin…
  Por ariu rus nuk do hiqte dore nga politika dhe veprimtaria antishqiptare e mbi dhe e nedheshme !

  Deri ne majat e kupoles komuniste te Tiranes

  Agjentura e vjeter ruse ne Shqiperi ka qene teper e fuqishme dhe aktive. Skalioni i pare i saj ka qene gjithnje ne veprim qysh me ardhjen e misionin te pare ushtarak sovjetik ne vend. Ai u perforcua me tej me rekrutimin e studenteve shqiptare ne BS nga femrat e bukura ruse, te pergatirua qe ne moshe shume te re ne shkollat me te mira e speciale te KGB-se.
  Prania e madhe e specialisteve sovjetike ne fabrikat, hekurudhat, ne ushtri, ne Sigurimin e Shtetit e kudo krijoi hapesira te reja dhe me te medha per kete veprimtari.
  Shume prej ish- studenteve ne BS u vendosen ne piste kyce te politikes, mbrojtjes, sigurise, ekonomise,shendetesise, aresimit, artit e kultures. Pothuajse e gjithe jeta e vendit u sovjetizua.
  Shume prej tyre arriten deri ne majat e qeverisjes dhe jetes politike shqiptare. Mehmet Shehu, minister i Brendshem dhe me vone kryeminister ishte shkolluar ne Akademine Frunze, pasuesi i tij Kadri Hazbiu, Ramiz Alia, Foto Cami, Sofokli Lazri, Agim Popa etj. ishin ne pozita kyce te qeverise dhe PPSH-se.
  Ramiz Alia do ti ngjiste nje nga nje shkallet e udheheqjes deri sa mberriti ne krye te PPSH-se dhe shtetit shqiptar. Foto Cami do te ishte krahu i djathte i tij ne krye te ideologjise bashke me kehsilltarin e tij Sofo Lazrin e Agim Popen, si drejtor i Drejtorise se Jashteme te KQ te PPSH-se.
  Fakti qe gjuha ruse mbeti gjuhe kryesore e huaj nga klasa e peste e 7- 8 vjecares deri ne Universitet edhe 25 vjet mbas prishjes se madhe tregon se fijet e Moskes ishin te thella ne cdo fushe te jetes shqiptare,
  Po ashtu per 30 vjet me radhe propaganda shqiptare perdorte te njejtat shabllone e standarte si TASS dhe “Pravda” ndaj SHBA-se dhe Bashkimit Evropian deshmon qarte per doren e KGB-se dhe GRU-se sovjetike ne politiken shqiptare…

  Nga keq ne keq e me keq

  Prishja e marredhenieve edhe me Kinen per aresye ideologjike kur duhet te forconim edhe me miqesine me te pas hapjes se saj drejt SHBA-se dhe Perendimit, pas fillimit te modernizimeve te saj, izolimi nga Perendimi, sektore keta qe i mbulonte pikerisht Ramiz Alia jane deshmi logjike e bindese te kapjes se tij me teper se shpirterore qe heret nga ruset… Ka edhe me !
  Hapja e Shqiperise dhe rivendosja e marredhenieve edhe me Rusine , krijuan kushte dhe hapesira te reja per lidhje te drejteperdrejta me agjenturen e vjeter, qe ishte mbajtur gjalle, nepermjet ambasadave te shteteve lindore si RDGJ, Polonia, Cekosllavakia, Hungaria e sidomos nga bija e perkedhelur e saj Serbia.
  Asaj i shtohen edhe rekrute te rinje e mjafte agresive,
  Forca e agjentures ruse ne Tirane u shfaq me permasat e saj te verteta nepermjet
  propagandes dhe organizimit djellezor te te gjitha skalioneve te vjetra e te reja gjate protestave kunder vendosjes dhe eliminimit te Armeve Kimike siriane ne Shqiperi, qe per pak coi ne permbysjen e qeverise Rama-Meta.
  Shkendijen e kesaj levizje e hodhi nje gazete province e humbur ruse . sikur SHBA do tu paguanrte nje shume qesharake prej vetem 1:3 milione dollare qeverise shqiptare per kete veprim, cka ishte nje genjeshter e mashtrim ala KGB. Nje Fake New tipik rus!
  Protesta e Shoqerise civile ala Sazan Guri para ambasades amerikane ne Tirane dhe
  para Kryeministrise ishte suksesi me i madh dhe deshmia se agjentura ruse i kishte ndezur te gjithe moltoret e saj te vjeter e te rinj ne Tirane,

  Ogur apo skenar i ri antishqiptar i Putinit !?

  Kjo veprimtari antishqiptare ka depertuar deri ne majat e opozites se shpartalluar nga korrupsioni , nga pandeshkueshmeria dhe paprkshemeria qe “Banda e Gangstereve ” dhe ” Mafia krejt jashte kontrollit e Sali berishes i krijoi vetvetes per 13 vjet sundim te tij, , Salikracise ala Luigji i 14-te ” Ligji jam une !”
  Pak dite pas “Cadres” berishiste te Lulezim Bashes ne qender te Tiranes Lulezim Basha njoftoi per ardhjen e “instruktoreve ukrinas” dhe shpalli “modelin Maqedon” si ruugen dhe qellimin e tij per permbysjen e qeverise te zgjedhur ne rruge demokratike e plebishitare Rama- Meta dhe “themelimin e Republikes se Re”
  Ky sihariq u dha vetem pak ore mbas takimit te fshehte te Bashes me ambasadorin
  rus dhe ndofta edhe me “instruktoret ukrainas: te Vladimir Putinit , RIA-s dhe GRU-se ruse.
  Kambanat bien per ata qe kane veshe te degjojne.
  Shpejtesia me te cilen Sali Berisha e Lulezim Basha, Ilir Meta e Monika Kryemadhi,
  Flamur Noka e Edmond Spaho , krejt kupola e PD-se iu pergjigjen ” fillimit te luftes civile
  ne Shqiperi” te Sputnik Putinit me ” Mosbindjen civile” te tyre eshte nje deshmi domethenese e
  lidhjeve te tyre me Mosken.

  “Perandoria e Djallit” dhe Djalli i Vicidolit… !

  Nuk mund te pritet asgje tjeter nga nena e cdo fatkeqesie kombetare shqiptare ne
  historine tash e e 150 vjecare te Shqiperise..
  Nuk mund te pritet asgje me e mire nga kjo “Bande Gangsteresh”, fatkeqesia me e
  madhe e shqiptareve dhe Shqiperise ne hisotrine mbi 105 vjecare te shtetit te pavarur shqiptar!
  Per karrike e per pushtet, Sali Berisha vrau jo vetem Arbenin e Azemin por eshte gati
  te vrase edhe Shkelzenin e mijera shqiptare te tjere!
  Pse!? Sepse Sali Berisha duhet te kercenonte , bente shantazh e udheqhiqte PD-ne e opoziten e hallakatur shqiptare nga qelite e burgut!
  Jo sot ! Po sot e te pakten 20 vjet, qe me shtetrrethinmin e 97-es, qe me shterrenimin
  e urdherat e tij per te perdorur arme kimike e napalm kunder popullit te vet!?
  E sa a sa here te tjera me pas,
  Si Sali Berisha e Banda e Gangstereve te tij politike e familjare, mediatike e financiare… eshte babai i cdo fatkeqesie te shqiptareve ashtu sikurse edhe Rusia eshte nena e te gjitha te keqijave, pabesive, padrejtesive, copetimit e sakatimit te trojeve shqiptare ne Ballkan.
  Si “Perandoria e Djallit” – Rusia edhe vete djalli i Vicidolit dhe mbare Shqiperise- Sali Berisha jane fatkeqesia e shqiptareve dhe shtetit te tyre!
  Ndaj vigjilence perballe Ariut rus dhe Djallit te Vicidolit !
  Syceltesi

  From: Alban Dega
  Date: April 5, 2018 at 1:18:44 AM EDT

  Reply to this comment
 20. Alban June 15, 19:54

  MARINSI AMERIKAN “BRAWN ”…
  MUZHIKU RUS PUTANIN … APO NACALNIKU SERB BERISHA !?

  – Maska dhe fytyra e e vertete e nje ” bande gangsteresh “

  – Nga Alban Dega, Nju Jork

  “ CityNews” dhe pothuajse te gjitha mediat shqiptare botuan sot foto dhe fakte te plota ne lidhje me pergatitjen organizative te Partise Demokratike ne te gjithe Shqiperine per protestat destruktive te 13 majit.
  Pjese e ketyre pergatitjeve eshte edhe stervitja dhe pergatitja e “ nje trupe patamilitare” e perbere nga fanatike te PD-se. Pjese tyre eshte edhe “Korpusi Azem Hajdari”, nje bande tipike ala nazisete si nga simobolet e uniformat , i cili financohet dhe drejtohet nga Partia e Cadres se Berishes kunder Vetingut dhe Reformes ne Drejtesi.

  Miti i “marinsit amerikan Brawn ( !? )” dhe…

  Ne krye te ketyre pergatitjeve eshte “ Marinsi amerikan Brawn” qe nga vet menyra si shkruhet emri i tij ngjall dyshim dhe nuk para perdoret ne SHBA. Emri apo pseudonimi ka pak rendesi.
  Me rendesi eshte fakti qe shoqerues dhe perkthyes i tij eshte keshilltari i liderit de jure te PD-se Lulezim Basha…
  Sa poshte ka rene Kartagjena. Keshilltari i liderit te opozites ben terxhumanin e nje marisni!? Per te qeshur e per te qare kjo loje e felliqte sa edhe foshnjore e qesharake , aq edhe e lexueshme e Partise Cader e Sali Berishes!?
  Pak perkthyes anglishtjeje ka Cadra sa per te shperdorur nje keshilltar “kryetari” te saj!
  I duhet dhene rendesi “marinsit amerikan Brawn” ne syte e shqiptareve. U duhet shitur sapuni per djathe bashke me mashtrimin qesharak ala Lul Bashici e Sali Karaxhici.
  Mesazhi eshte teper djallezor aq sa edhe trashanik.
  Marinsi Brown e jo Brawn, eshte simbol fitimtar i SHBA-se.
  Hajde cfare keshilltari e perkthyesi ka Basha sa nuk di te shkruaj sakte as mbiemrin e marinsit amerikan!?
  Mesazhi i cadres eshte: Amerika eshte me ne!
  Ky eshte miti!

  Realiteti: Nacalniku serb Berisha

  Realiteti eshte krejt tjeter.
  Uashingtoni hapur e ne menyre te perseritur ka denuar e demaskuar politiken anti-Amerikane dhe antishqiptare te Partise Cader e Berishes kunder Vetingut dhe Reformes ne Drejtesi .
  Cdo organizem, cdo i paramilitare ala “Korpusi Azem Hajdari”, Cdo strukture paralele e armatosur ose jo, cdo njesi para ose ushatarke qofte edhe “vetmbrotjeje” , kunder nje qeverie te zgjedhur ne menyre demokratike kudo ne Bote vleresohet e cilesohet si nje akt terrorist dhe denohet si i tille .
  Cdo personi qe pershihet ne to jo vetem qe nuk i jepet Azil Politik, Karde Jeshile ( Green Card ) apo Shtetesi Amerikane apo euro-perendimore por edhe u hiqet ose arrestohet ne flagrance per terrorizem e veprimtari subversive e terroriste.
  Po pergjegjesine kryesore per akte te tilla e mban rekrutuesi, organizatori, financuesi dhe perdoruesi i tyre ne rastin konkret “Banda e Gangestereve” Sali Berisha, me emrin Partia Demokratike Sali & Shkelzen Sllobodanka Berisha.
  Deshmia me e qarte dhe prova e pakundershtueshme eshte shoqerimi i “Marinsit amerikan Brawn “ nga keshilltari i qehajajt te kesaj bande , Lulezim Bashic.
  Ne kete rast shtrohet pyetja kush eshte Marinsi amerikan Brawn?

  Marinsi amerikan Brawn apo … ?

  Eksperti , ekspertet ukrainas qe ne delir e siper permendi Lulezim Bashic ne Opinionet e Klanit kur u zgerlaq keqazi dhe doli krejt jashte kontrollit, njesoj si Mafia e bosit te tij perballe fakteve rrenuese te Baton Haxhiut dhe Blendi Fevziut !?
  Apo naclniku serb Sali Berisha ?
  Apo ekspertet ukrainas apo ujqerit e vjeter te Putinit !?
  E keta ekspertet ukrainas nuk jane askush tjeter vec ujqerve te vjeter te RIA-s = KGB-se se Vladimir Putinit qe bashke me UDB-ne serbe, Asaline greke, Urbanin hungarez te Kremlinit, jane te vetmit qe mbeshtesin Partine e Cadres se Berishes dhe Korpusin paramilitar Azem Hajdari qe u krijue dhe drejtohet nga Shkelzen Berisha e co.
  Cfare ben e me se merret Kryeprokuhori i Krimit Adriatik Palla dhe kryeprokuhorat e Krimeve te Renda, SHISH-i i Visho Ajaz Gazidedes e paramilitaret e tjere politike Berishes dhe Garda e tij Pretoriane kunder Vetingut dhe Reformes ne Drejtesi kete e tregon Cadra e krimit, e ngritur mbi vendin e krimit, per llogari e leverdi te krimit dhe terrorizmit antishteteror e antishqiptar ne zemer te Tiranes.

  Murtaja e Botes !

  A ka sot jo vetem ne Shqiperi, por edhe ne mbare Boten krim me te rende e rrezik me te madh kombetar e nderkombetare, mbareboteror se terroizmi?
  Jo vetem veprimi por edhe mosveprimi ndaj tij eshte po ashtu akt terrorisit po aq i rrezikshem me kosto te paripariparueshme ne sherbim te tij dhe kunder lirise e demokracise ne Shqiperi e Bote.
  Ndaj Qeveria, kryeministri, presidenti, policia te veprojne menjehere kunder akteve te tilla terroriste , te ndalojne , arrestojne cilindo qe eshte perfshire ne veprime te tilla duke filluar nga Sali e Shkelzen Berisha, Lulezim Basha e keshilltari i tij perkthyes, “marinsi amerikan Brawn”, qe me siguri do te na dale muzhik rus i Vladimir Putinit !
  Terrorizmi dhuna, dinamiti, Molotovet jane mortaja e Botes, kercenimi me i madh per njerezimin e aq me teper per nje shtet te vogel si Shqiperia !
  “Marinsi amerikan Brawn” eshte vetem maska e Berishes dhe Bashes per tu hedhe hi syve shqiptareve se gjoja “Amerika eshte me ne” ne nje kohe qe me ta eshte vetem Beogradi, Shkupi , Athina, Urbani dhe Putini … !

  Reply to this comment
 21. Claus June 15, 20:15

  „Mire kali qe na ngordhi por as mizat nuk na lene rehat“ i thone ketij muhabeti.

  Po cfare interesi ka rusi ne ate cope gerxh ne fund te Ballkanit ku nuk ka as me te voglin interes strategjik, apo thua se nuk po zbulon dot sekretet e bazave te nendhedhshme ushtarake sikur te kete jete ndonje „Area 51“ dhe i duhet ndonje Lul, Taulant a Olta?

  Mire ato brockullat e Bedriut dhe kenget e Arben Dukes pa snje vlere, por dhe brockullat e ketij cifuti polak kemi mangut.
  Shqiperia esshte vetem nje katund me kryeqytet shtet Tiranen, se te dalesh pak me tej dhe Sudani t e ben karshillek.
  Per bajgat e lopeve i duhemi rusit, apo per glasat e gjelave te detit?

  Lerini mor brockullat se ne keto kohe te mbushur me te cmendur dhe budallenj me te cilet qeveriset bota dhe Lavdi Zotit qe kemi nje Putin dhe nje Merkel qe te pakten kane arsye ne koke, te tjeret i ke per cmendurira paranojake.
  Per cfare NATO, behet fjale, per kete organizate te leckosur kur Turqia anetare e NATO-s blen armatim rus?

  Atehere i bie qe indirekt Rusia furnizon me arme nje shtet te NATO-s dhe vete NATO-n!
  Po perse Gjermania po lejon ndertimin e pipeline North-Stream 2, mos po rrezikohet nga rusi?
  A e keni pare a,mbasodorin rus ne mediat e dale si ai i rruges se Elbasanit?
  Ja tani duket se po kercet lufta kunder Iranit, po ketu rusi e ka fajin?
  Jam ne pritje me padurim te kunderpergjigjes se Putinit te ndaloje ato cmendurinat e Shtepise se Bardhe se si duken bathet nuk u ngopen me Libine, Sirine, Jemenin, Venezuelen a ku ta di une.

  Keta kane qene ne fillim te viteve `90 kur Bugajski na dilte si analist i madh tek „Zeri Amerikes“. Ja ky lloj soji e beri Shqiperine lemsh qe nuk e merr vesh i pari te dytin.

  Se ku na dalin keto mbetje te Luftes se Ftohte vetm Zoti e di, por tek „Dita“ gjejne strehe duke iu bashkuar korit arkaik te faqes se editorialit.

  Reply to this comment
 22. Sharlatani i Selanikut Fahri Xharra June 16, 02:06

  Une i lutem pellazgeve me kafka superior ta gjejn nje komb te lumtur qe gjindet brenda BARBARIS se BE-s ose sferes se ja te influences.

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=50&v=HWjCStB6k4o

  Reply to this comment
 23. Gezim Boçari June 16, 09:40

  Janus Bugajski ne te gjitha analizat qe ka publikuar deri sot, eshte i njeanshem ose nuk kupton se komunizmi çrrenjoset kur prona e konfiskuar i kthehet te zotit. Bugajski eshte vene ne dijeni, per vjedhjet ne emer te ligjit nga klanet e politikes, por ai shmang analizen e anarkise postkomuniste te titujve te pronesise

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim