Letër e hapur gazetës Dita: Një dramë e frikshme, e rëndë dhe poshtëruese

August 6, 2019 23:09

Letër e hapur gazetës Dita: Një dramë e frikshme, e rëndë dhe poshtëruese

Ekskluzive / Paskal Milo

I nderuar Kryeredaktor,

Të dashur anëtarë të redaksisë,

Gazeta juaj në traditën e saj më të mirë ka mbrojtur dhe evidentuar gjithnjë vlerat e patjetërsueshme atdhetare të shqiptarëve dhe veçanërisht faqet e ndritura të rezistencës e të luftërave për liri e pavarësi kombëtare.

Në mes margaritarëve të historisë sonë shkëlqen Lufta Antifashiste Nacionalçlirimtare (LANÇL) e popullit shqiptar kundër pushtimit nazi-fashistë në Luftën e Dytë Botërore.

Ju jeni në të drejtën tuaj që të mbroni këtë arritje historike shqiptare që çliroi Shqipërinë dhe që e mbrojti nga copëtimi atë, copëtim që i kishte qëndruar si shpata e Damokleut mbi kokë që kur u krijua si shtet i pavarur.

Ju jeni në të drejtën tuaj që të jeni kaq shumë të ndjeshëm kur dikush, cilidoqoftë ai, cënon, denigron, nëpërkëmb apo edhe me keq mohon e shtrembëron LANÇ.

Për fat të keq gjatë viteve të fundit , e sidomos nga viti i kaluar ka patur një strategji të mirëmenduar për të goditur LANÇL në rrënjët e saj, për ta përmbysur thelbin e saj, për ta akuzuar si shkaktare e fajtore për çfarë ndodhi më pas.

Në Shqipëri është e vërtetë që më shumë se në çdo vend tjetër te Ballkanit, siç ka thënë udhëheqësi i madh britanik i Luftës së Dytë Botërore, Winston Churcilli , prodhohet më shume histori nga sa konsumohet. Të jetosh përherë me historinë është një dashuri e tepruar, por edhe ta harrosh historinë apo ta denigrosh atë është mëkat e krim i pafalshëm.

Përpjekjet për të shkurorëzuar LANÇ kanë gati 30 vjet që po bëhen, për emrin e për thelbin e saj.

Le të fillojmë nga emri.

Synohet të zëvendësohet togfjalëshi  “Luftë Antifashiste” me togfjalëshin  “Rezistencë Antifashiste”. Për ta minimizuar madhështinë, forcën, gjerësinë e karakterin popullor të saj. Mohohet togfjalëshi tjetër “Nacional Çlirimtare”. Pse? Për te goditur e shkulur rrënjët e saj, thelbin e saj çlirimtar e kombëtar e për ta akuzuar atë se ka qenë vetëm një luftë civile, luftë e komunistëve për të ardhur në pushtet dhe, akoma më keq, që zëvendësoi pushtimin fashist me atë komunist, se gjoja ishte luftë e organizuar nga jugosllavët e në shërbim të tyre.

Një nga artikuluesit kryesorë të këtyre tezave është përzgjedhur edhe si anëtar i komisionit organizator të konferencës nga ana e Akademisë së Shkencave.

Këto ditë, pas një parapërgatitjeje gati tre mujore u shfaq një version i ri “për t’i hedhur verës ujë”, siç tha heroi i mirënjohur antifashist grek, Manolis Glezos. Ky emërtim në dukje i ri, gjithëpërfshirës dhe me pasaportë “evropiane”  doli si kripa në ujë jo rastësisht tani për t’u vendosur në qendër të konferencës.

I mbiquajtur me tre epitete: “antifashizëm popullor”,  ” antifashizëm pa armë” dhe “antifashizëm pa uniformë” , ai po shitet si një qasje e re gjoja evropiane, por në fakt është një përpjekje tinëzare për të futur nga dritarja një tezë  të vjetër, të paktën disa vjeçare, që ka qarkulluar në mjedise akademike e mediatike në Tiranë.

Kjo tezë është e lidhur me emrin e anëtarit të komisionit organizator të konferencës, prof. Gurakuqit.

Cilido mund të gjej on line këto teza të kolegut Gurakuqi dhe mund t’i krahasojë ato me trendin evropian të “antifashizmit popullor.”  Unë thjeshtë po citoj diçka nga koncepti i tij i publikuar para dy -tri vitesh i njohur si “akomodim me pushtuesit”. Sipas këtij koncepti ka ekzistuar mes bashkëpunëtorëve të pushtuesve dhe partizanëve  “një zonë shumë e gjerë gri” që pushtimin fashist të Shqipërisë e priten “në heshtje dhe pasivitet… duke u kujdesur para së gjithash për ruajtjen e familjeve, pronave të veta dhe zakoneve tradicionale… ishin armiqësorë ndaj fashistëve italiane, ashtu në heshtjen e tyre dhe ne dyfaqësinë e tyre”.

Ky është varianti shqiptar i “antifashizmit popullor” që synon prej kohësh të vendos në një plan e nën një kapele kolaboracionizmin shqiptar dhe shumë shqiptarë që preferuan të mbyllen në shtëpi e në kafene me mijëra e mijëra djem e vajza shqiptare që dolën maleve, luftuan, u gjakosën e u vranë për lirinë e Shqipërisë.

Nuk jam i sigurt të ketë ndonjë koleg serioz historian që të ketë shkruar e gjykuar në këtë këndvështrim, përpos ndonjë individ që mund t’u bëjë jehonë këtyre tezave dhe kësaj apologjie të kolaboracionizmit. Individë të tillë mund të jenë edhe në institucione që paguhen me taksat e shqiptarëve sot, siç mund të ketë edhe në entourage-in e kryeministri e pse jo edhe në ndonjë nga zyrat e Akademisë së Shkencave.

Është reale, e vërtetë se në të gjitha vendet e pushtuara nga fashizmi jo të gjithë njerëzit u rreshtuan në vijat e para të frontit kundër pushtuesve dhe kolaboracionistëve, siç ndodhi edhe në Shqipëri për arsye e rrethana të ndryshme.

Kjo mund të jetë objekt studimesh historike e sociologjike, por nuk është temë qendrore, nuk është as përparësi dhe as domosdoshmëri në kremtimin e një jubileu të tillë si 75 vjetori i çlirimit të vendit. Nuk mund të jetë kurrsesi boshti i një konference kombëtare apo ndërkombëtare. Do të mjaftonin një apo dy kumtime.

Edhe justifikimi se ky është një trend evropian është i dyshimtë. Në Francë, Poloni, Greqi, në ish Jugosllavi, etj. ku është bërë rezistencë dhe luftë antifashiste e çlirimtare nuk është aspak trend një tematikë e tillë. Mund të ketë dhe ka studime individuale dhe në departamente të universiteteve të veçanta evropiane e amerikane, por nuk është kurrsesi një fenomen i spikatur studimor.

I tillë ai mund të jetë në dy- tri vende evropiane që në kohën e Luftës së Dytë Botërore ishin aleatë të Gjermanisë hitleriane. Aty nuk pati rezistencë të spikatur  dhe aktive antifashiste, por padyshim ka patur pakënaqësi e zemërim në një pjesë të popullsisë që u mbyll në shtëpi e ndenji inaktive gjatë gjithë luftës. Këto vende kane patur e kanë nevojë për një histori antifashiste dhe përpunojnë koncepte të tilla si antifashizëm pa uniformë e pa armë.

Ju në DITA keni kritikuar ashpër këto ditë Akademinë e Shkencave, por unë kam mendimin se ajo në këtë rast ka shërbyer si koka e turkut! Analizojeni më thellë dhe keni për ta parë. Sigurisht ajo nuk është jashtë përgjegjësisë. Kjo “kryetemë” Akademisë i është servirur si produkt i gatshëm nga jashtë e nga lart.

E ndodhur në hallet, trysnitë e dilemat e saj edhe për faj të saj, të njohura e prej të cilave vështirë se do të shpëtojë shpejt, ajo ka qenë e detyruar të pranojë këtë temë aspak përfaqësuese për një konferencë kombëtare apo edhe ndërkombëtare.

Akademia, pa vullnetin e saj, është përfshirë në strategjinë e shkurorëzimit të LANÇ që është hartuar diku tjetër. Akademia ka në Asamblenë e saj vetëm dy kolegë historianë, por asnjëri prej tyre nuk ka studime të thelluara për Luftën. Po kështu, Akademia nuk e ka më prej shumë vitesh në varësi Institutin e Historisë, si dhe asnjë institut tjetër. Për rrjedhim, është e tepërt t’i kërkosh asaj në gjendjen që është mendim të specializuar e të thelluar për Luftën.

Lepuri fle diku tjetër.

Vini re: Vendimi i qeverisë dhe urdhri i kryeministrit për kremtimin e 75 vjetorit të Çlirimit kanë dalë që në fillim të majit, atëherë kur bëhej ” loja luftash” për zgjedhjet. Askush nuk mori vesh si u bë, kush e bëri, kush bën pjesë në komisionin shtetëror, përveç një rrethi të ngushtë zyrtarësh.

***

Ju anëtarë të redaksisë, gazetarë, opinionistë  dhe bashkëpunëtorë të saj, nuk keni hezituar të qëlloni me topin tuaj mediatik asamble dhe asamblistë kolaboracionistë apo edhe varrmihës të LANCL, përfshirë edhe kryeministrin Rama.

Ceremoniali i parodisë dhe i talljes së madhe  që filloi me rivarrosjen e eshtrave të kryetarit të Ballit Kombëtar, Mithat Frashëri, ishte vetëm fillimi i strategjisë  “për t’u ulur kokat” partizanëve çlirimtarë dhe Shqipërisë së vërtetë antifashiste.

Konferenca e “Antifashizmit popullor” dhe aktivitete te tjera me thagmë “krijuese” dhe “origjinale” plot me ngjyrime e penelata artistike, te shoqëruara me retorika bombastike as mish dhe as peshk e me pjesëmarrje oborrtarësh të Rilindjes e nëpunës te administratës, mund të ketë plot deri në nëntor, por gjithçka do të jetë hipokrizia e radhës pas asaj çfarë ka ndodhur deri tani.

Para disa vitesh, menjëherë pas ardhjes në pushtet , Edi Rama u shpreh për krijimin e një instituti për studimin e historisë së LANCL. Si shumë premtime të tjera, edhe këtë e mbuloi pluhuri i harresës.

Si mik dhe aleat i socialistëve shqiptarë shpesh herë i kam bërë pyetje vetes:

Si është e mundur që ata pajtohen e nuk revoltohen me një masakrim të tillë që po i bëhet LANCL, që është gur themeli i partisë së tyre? Gramoz Ruçi e mjaft të tjerë që kanë qenë palca dhe truri i PS nuk duhet të mjaftohen vetëm me ndonjë fjalim të rastit para lapidareve të rrënuara partizane. Është shume pak, qokë pa kosto për kujtimin e Luftës e respektin për të rënët e saj e për një grusht veteranësh që janë ende gjallë. Kjo më tepër bëhet për llogari votash ndaj edhe ata nuk mund t’i shmangen përgjegjësisë për heshtjen e tyre.

Kam shumë respekt për veteranët ende gjallë te LANCL dhe për Komitetin Kombëtar të tyre. Mosha bën të vetën dhe atyre u duhet blatuar respekt e mirënjohje për çfarë i dhanë atdheut. Tani ata për fat të keq në moshë shumë të thyer po përjetojnë një dramë të rëndë: jetojnë midis zhgënjimit që vjen nga nëpërkëmbja dhe denigrimi i veprës së tyre madhore, i LANCL dhe zemërimit legjitim që po bëhen përpjekje për përmbysjen e saj  përmes shtrembërimit të historisë, rehabilitimit të kolaboracionistëve par exellence, dekorimeve e monumentalizimit të tyre.

O tempora o mores ! Është dramë e frikshme, e rëndë e poshtëruese.

***

Në fund kam një këshillë modeste e miqësore per Akademinë e Shkencave dhe për Komitetin Kombëtar te Veteranëve të LANCL: Kompromiset në kurriz të së vërtetës historike dhe shkencore me pushtetin e radhës apo qëndrimet servile apo me dy standarde ndaj tij, shkojnë ndesh me integritetin dhe dinjitetin institucional e moral.

Të gjithë janë të përkohshëm në këtë botë. Mbetet vetëm kujtimi. Por ka shumë rëndësi për çfarë kujtohet njeriu.

 

Për gazetën DITA, Paskal Milo, 6 gusht 2019

August 6, 2019 23:09
Komento

128 Komente

 1. Gani USA August 6, 23:27

  Ndaj duhet te flasin vetem ekspertet e fushes per problemet e ndryshme
  Sic thote edhe akademiku Emin riza tek nje shkrim me perpara
  Nga Paskali sot kuptova cfare do te thote realisht maskaralleku qe ka bere Akademia
  Faleminderit profesor dhe jete te gjate gjithe atyre shqiptareve qe jane shqiptare, as tradhtare, as snobista, as hajdute me cizme injorante zyrash shteti
  Faleminderit

  Reply to this comment
  • Fran August 7, 01:33

   Shume e rande eshte tradhetia….. Fjale e arte e t’parve tane,jo vetem tek ne por ne gjithe Planetin,se tradhetia asht e rand,nuk e lan as ujet e detit.

   Derrit daje nuk mund t’i thuhet, ndonjehere gic ose thi, me cdo emer qe mund te quhet, vetem derr eshte soj i tij.

   Gjak i Shqipes gjak i paster, nuk duron asnje pike llum, korba e sorra vetem krrau-rrasin, korbi kurre nuk behet pellumb.

   Tha dikur Rilindas ASDRENI, kur e shkroi Hymnin Kombetar, fjale e arte qe s’luan nga vendi, kush eshte hero e kush tradhetare.

   Perjete Zoti ja dha bekimin kush e mbrojti vendin vet,edhe n’varr ja coj mallkimin kush e shiti Atdheun vet.

   Ju pershendes! Fran Menga Tirane..

   Reply to this comment
  • Feniks August 7, 08:40

   Leter e HAPUR per te gjithe antaresine e PS-se!
   Sot Shqiperia ndodhet e PUSHTUAR ,por jo nga te huajt,por nga mekembesit e tyre ketu shqiptare,shumica ish komuniste , kelyshe bastarde te tyre dhe turli lloj aventurieresh,qe iu erdhi radha t’a shqyejne kete vend,kete popull per 30 vjet me radhe!
   Kurdohere Shqiperise ,ne momentet me te veshtira te historise kane dale burra shteti ne mbrojtje te saj,por ne keta 30 vjet paskan lindur vetem kucedra qe e kane shqyer trupin e saj te cfilitur gati per t’i bene kapakun e arkivolit!
   Fajtorin e vetem per heshtjen e sotme makabre,bej te gjithe antaresine e PS-se,qe kane ulur koken para nje uzurpuesi nga me te rrezikeshmit te te gjithe kohrave,antishqiptarit te urryer EDI RAMA!
   Ky diktator ka dale hapur kunder Luftes Antifasciste Nacional Clirimtare,ka rrenuar plotesisht PS-ne duke e kthyer ne biznes privato,qe sundon si pushtues duke e zbukuruar tradhetine e tij me mbeshtetjen e te emeruarve nga vete ai ,qe kane luajtur te njejtin rol si dikur ASAMBLEA TRADHETARE e pushtimit nazist .
   Ne mbeshtetje te ketij pushtuesi Jane vene te gjithe te ashtuquajturit intelektuale,qe maksimumin kane bere aq sa ka bere edhe nje coban!
   Sot duhet dhene KUSHTRIMI e jo lule.
   Shqiperise asnje pushtues nuk i ka bere me shume deme se Sali Berisha,EDI Rama etj,ndaj heshtja e antaresise se PS-se,e mashtruar per nje vend Pune eshte TRADHETI ndaj Shqiperise.
   Rama sot eshte armiku me i madh i shqiptareve,ndaj ai duhet te shporret nga PS-ja urgjentisht.
   Ka plot djem e vajza ky vend qe t’i dalin zot ne keto momente tragjiken!

   Reply to this comment
  • Futja kot August 7, 13:16

   Ti nuk doje te rrezohej komunizmi po ja qe ndodhi e s’te pyeti kush. Tani ti meresh me loje fjalesh duke mbrojtur terminologjine komuniste. Dhe per kete s’do te pyes kush. Ajo lufte e beri punen e saj, e ndau popullin me dy pjese per te mbajtur Enver Hoxhen dhe qente e tij 50 vjet ne pushtet. Tani qe komunizmi ka vdekur me kot meresh me termat, lufte national clirimtare dhe resistance antifashiste. Keto Jane koncepte te veshtira per ty. Ti nuk e kupton ndryshim e termit sepse je jashte kohe, je historian qe vleresimet dhe diferencimet I ben mbi bazen e luftes se klasave. Sepse vazhdon e shan ballistet dhe I quan ata tradhetare, njelloj si Enver Hoxha. Paskal, te ka ikur koha dhe as ndricon e as genjen dot me njeri. Lufta ka 70 vjet qe ka mbaru, kufinjt u hapen, popujt Jane pajtuar dhe perpiqen si te afrohen e integrohen me njeri tjetrin, kurse ti vazhdon me teorine komuniste te ndarjes. U bere cope kunder ardhjes se eshtrave te Mithat Frasherit. Kur je me teorine komuniste, pse e lejoni partine e Ballit Kombetar, pse nuk luftoni ta nxirni jashte ligjit partine e Mithatit. Ah, ju nuk dini as cfare thoni e as cfare beni. Ke vdekur qysh diten qe ra komunizmi.

   Reply to this comment
  • Andrea August 9, 13:57

   ma ndryshove mendimin Paskal.. nuk e kuptoj.. me duket sikur per faj te sime vjehrre shkoj me mullixhiun.. te kam ndjekur ne shume diskutime ne media dhe me ben pershtypje perdredhja jote duke anuar ne mesin djathtas… ky shkrim eshte absolutisht i duhuri, eshte goditje ne shenje dhe objektiv.. respekte per shkrimin..

   Reply to this comment
 2. Peza August 6, 23:43

  U ke rene me pambuk o Paskal!
  Presim veprime, jo më konstatime!

  Reply to this comment
  • Biometri August 7, 00:30

   Nuk u ka rene me pambuk jo.
   Ky eshte shkrimi me sqarues per çorben qe ka gatuar akademia.
   Turp, turp, turp
   Turp per ate Vaso Tolen qe nuk e marr vesh cfare ka qe merret me luften kur fusha e tij eshte polifonia, po turpi me i madh per Edi Ramen, bazhibozukun me maske, qe ka rembyer PS dhe nuk respekton asgje, asgje, asgje qe ka te beje me boshtin, ideologjine, traditen, ndjenjat e popullit te majte
   Jazek buka legen burre

   Reply to this comment
  • prifti August 7, 00:38

   Peza lexoje mire dhe do kuptosh se Paskali ka vepruar ne kete rast si specialist i fushes.I kritikon te gjithe ata qe duan te shtremberojne historine, sidomos LNÇ, qe nga Edi Rama si kolaboracionisti me i madh i koheve moderne deri tek Gurakuqi(ZIU), mavria e kompani.

   Reply to this comment
  • Lasgushi August 7, 08:26

   O Paskal bjeri drejt Bjeri Edit.Ai i nxit,së sa për plehrat e Akademisë as do guxonin të mendonin jo të shprehnin këto mendime për luftën,i njohim mirë.Kush?Ai që qëndroi në bythën e Ramizit,Kadaresë është mësuar.Aktualisht në b. e Edit.Komedisë Prefekti,Epopesë së Ballit dhe të gjitha visareve të Pëllumb Kullës,Luftuar Pajës me shokë u mungon diçka që nuk e kuptonim.U mungonte neoballistofashistii tipit euroatllantik si Edi Rama.Ai ka ardhur si me poros nga zoti i,për të plotesuar këtë Monalizë shqiptare.Të gjithë Atifashistët e Shqipërisë.Të marin nga dy kova me mut e tua hedhim në shtëpi të e tyre.Këtyre që shprehin këto mendime.Ata nuk do bëjnë dot gjë,përkundrazi.

   Reply to this comment
 3. Gjon Bruçi August 7, 00:25

  Është absolutisht e sigurtë se, asnjë soj ballisti, zogisti apo kolaboracionisti, i kohës së luftës apo pinjoll i tyre, nuk do të guxonte të thoshte qoftë edhe një fjalë të vetme kundër LANÇ, dhe Dëshmorëve të saj, nëse nuk do të gjenin mbështetje tek disa prej institucioneve tona politike, shkencore dhe shtetërore, dhe individë të zgjedhur apo të emëruar në krye të tyre.

  Ndaj unë dua të përsëris vargun e mirënjohur popullor: “O Balo, të hëngërt tenja/ E ke të ligën nga brënda!”

  Po kush janë këta individë apo institucione që na janë kthyer në “të ligën tonë të brendshme”, dhe ashtu si “tenja”, përveç pasurive natyrore, po na gërryejnë, shesin e bastërdhojnë edhe vlerat tona shpirtërore, vlerat që lidhen me historinë, dinjitetin dhe identitetin e shqiptarit?!

  Le ta themi pa ligjërata të stërholluara: E liga jonë e brendshme janë bastardët e shoqërisë, në pushtet apo afër tij, të cilët, me ndërrimin e sistemit dhe të “gavetës”, ndërruan edhe majën e kallamarit. Këta bastardë, pasi patën shkruar për gjysëm shekulli “nga e majta në të djathtë”, me ndërrimin e “havasë”, ia kthyen si arabët “nga e djathta në të majtë”. Në këtë skotë të çuditshme bastardësh futen intelektualë, historianë dhe politikano-pushtetarë, që përbëjnë edhe elitën e shoqërisë së një vendi. Një pjesë e kësaj “elite”, fatkeqësisht tashmë është vënë plotësisht në antipod të interesave të vendit. Kjo duket qartazi edhe në veprimtarinë e pushtetarëve aktualë, me në krye Kryeministrin me poture orienti e atlete oksidenti, i cili e meriton plotësisht edhe detyrën e Kryetarit të ballisto-kolaboracionistëve të periudhës së Luftës.

  Por unë nuk dua të ndalem tek këta bastardë në politikë e në pushtet. Ata, sado të zellshëm të jenë në veprën e tyre antikombëtare, do të mbeteshin si peshku në zall, nëse nuk do të gjenin mbështetje tek disa prej nesh, të cilët ende bësojnë në iluzionin e reflektimit të këtyre bastardëve, tashmë të deklaruar e të provuar të tillë. Të veshësh një pelerinë rozë – mavi, me germat nistore të Partisë Socialiste, nuk do të thotë se je vërtet socialist.

  Mirëpo, kryeministri aktual dhe njëherësh Kryetar i PS, megjithëse i ndërroi partisë emrin dhe ngjyrën; megjithëse e shkalafiti atë duke e kthyer nga një subjekt politik shprehëdhënës në një klan mafiozësh; megjithëse çdo ditë po zëvendëson emrat dhe bustet e Heronjëve të Luftës me tradhëtarët e kolaboracionistët e saj; mjaft të ketë të shkruara në gjoks germat P e S, dhe i ka të sigurta duatrokitjet socialiste. Militantët socialistë, por edhe të tjerë mbas tyre, edhe pse Kryeminstër-Kryetari i tyre ua thotë shkoqur se nuk është socialist, por neofashist, ata për hir të dy germave të mësipërme, vendosur në gjoksin e larosur me figura abstrakte, e brohorasin duke e quajtur Kryetarin dhe Kryeministrin më të mirë deri tek krahasimi me Skënderbeun!!!

  Por, edhe po ti lëmë turmat, që ndodh të manipulohen, e të hidhemi tek intelektualë me pozicione jo të parëndësishme shoqërore, situata është pothuaj e njëjtë, e ndoshta më keq. Këta intelektualë me poste, megjithëse i shohin “çudirat” e Kryeminstër-Kryetarit socialist, përfshi dhe rehabilitimin e nderimin e kryetradhëtarit të Ballit Kombëtar, Mitat Frashërit – alias Lumo Skëndos, dhe veprimin më të fundit atë të heqjes së emrit të Qemal Stafës nga ish stadiumi që pati hyrë në histori, përsëri recitojnë refrenin: “Ne jemi me Ramën”, duke shtuar edhe frazën e kopjuar nga vetë kryetari, se ai (Rama), “vërtet ka dhe gabime, por më të mirë se ai, as nuk ka patur e as nuk do të ketë”.

  Një krahasim i tillë bëhet në sfondin e veprimtarisë antikombëtare të ish Kryeministrit Berisha, të cilën Rama, e mban dhe e ruan me kimet për të trembur e mbajtur rreth vetes veteranët, familjet e dëshmorëve dhe militantët socialistë me të cilëtr merr dhe mban pushtetin, siç veprohet me dordolecin, i cili vihet në kopësht për të trembur laraskat që mund të dëmtojnë prodhimet e tij.

  Inkurajim në sulmet e ballisto-kolaboracionistëve kundër LANÇ dhe Dëshmorëve të saj, japin edhe vetë drejtuesit e Organizatës së Veteranëve dhe të asaj të Dëshmorëve të Atdheut. Dhe kjo, jo me fjalë, por me veprime, sa absurde, aq dhe të dëmshme.

  Së pari: Drejtuesit e Organizatës së veteranëve dhe ata të organizatës së Dëshmorëve, nga qendra në bazë, të trembur nga stihia e ballisto-kolaboracionistëve, veçanërisht kundër epokës së ndërtimit socialist, menduan ta veçojnë LANÇ nga periudha e pasluftës. Duke sakrifikuar periudhën e socializmit, mendonin e mendojnë ata, do të arrihej të mbronin LANÇ. Mirëpo rezultatet ishin dhe mbeten mjerane. Veteranët tanë, harruan se Epoka e LANÇ dhe ajo e Socializmit, janë dy epoka komplementare, të cilat nuk mund të ndahen nga njëra-tjetra. Këto dy epoka, janë vijim i njëra – tjetrës; po ra njëra, bie edhe tjera.

  Edhe periudha e Socializmit, ashtu si dhe Lufta Çlirimtare, u drejtua në pjesën më të madhe nga të njëjtët liderë. Vini re: “I ashtuquajtiri Instituti i dënimit të krimeve të komunizmit”, i njohur si instituti “Tufa”, nxori dhe “pagëzoi” si kriminelë, jo pak por plot 265 komandantë e drejtues të rëndësishëm të LANÇ. Shumica e këtyre “kriminelëve”, kishin qenë edhe drejtues të rëndësishëm të ndërtimit Socialist. Nxjerrja jashtë “loje” e kësaj armate kuadrosh, sipas kriterit “Tufa”, përdhoste socializmin, por nxirtte jashtë loje edhe LANÇ. A nuk po përdoret kjo “skemë” antikombëtare edhe me drejtuesit e UÇK, me qëllimin e vetëm degradimin e Luftës Çlirimtare që populli shqiptar i Kosovës realizoj në fund të shekullit që kaloi?!

  Së dyti: Në një takim – analizë të Organizatës së veteranëve, titullari kryesor i saj, nga dëshira për të mbrojtur me sa mundet LANÇ dhe dëshmorët e saj, i specifikoi këta të fundit, duke i korrnizuar në vitet 1939 – 1944. Lind pyetja: Po ata që ishin partizanë në front të luftës, apo të terrenit, që dolën gjallë nga lufta dhe që u vranë në vitet 1944 – 1953 nga bandat reaksionare – kontigjentë të ish ballisto-zogistëve dhe kolaboracionistëve, si do të quhen, dëshmorë të Luftës, apo të Paqes?! Llogjika më e thjeshtë dhe më e drejtë e thotë se, ata vërtet janë dëshmorë të konsolidimit të pushtetit të vendosur pas LANÇ, por janë me të njëjtin status të Dëshmorëve të Luftës.

  Kjo, si për nga qëllimi, ashtu dhe për nga personazhet e kësaj historie. Duke i ndarë këta dëshmorë nga ata të Luftës, nuk bëjmë gjë tjetër vetëm pakësojmë numrin e Dëshmorëve të Atdheut, duke shkuar drejt shifrës 2 mijë apo 3 mije dëshmorë, siç predikojnë armiqtë e LANÇ të popullit shqiptar.

  Së treti: Në të gjitha eventet dhe manifestimet që lidhen me LANÇ, drejtuesit e Veteranëve të nderuar dhe ata të Organizatës së Dëshmorëve, e kalojnë në heshtje (nuk guxojnë ta përmendin), udhëheqjen politike të kësaj lufte, Partinë Komuniste dhe Komandantin e përgjithshëm të saj, Enver Hoxhën. Po cila luftë fitimtare gjatë shekullit të njëzet ka arritur objektivat e saj pa udhëheqjen politike? Nëse në LANÇ të popullit shqiptar, do të kishte munguar udhëheqja politike e Partisë Komuniste, është e sigurtë se lufta nuk do të arrinte as pjesëmarrjen, as organizimin e as sukseset që ajo arriti më 29 nëntor 1944. Përkundrazi, faktet dhe zhvillimet e ngjarjeve vertetojnë se nëse do të mungonte udhëheqja e Partisë Komuniste, ballisto-zogisto-kolaboracionistët do ta kishin çuar Shqipërinë në ankandin e Konferencës së Paqes së Parisit të vitit 1946, dhe konkretisht në bankën e akuzës, siç kërkonte kryeministri grek i kohës, Caldaris.

  E njëjta gjë mund të thuhet edhe për Komandantin legjendar Enve Hoxha. Gjeneralin shqiptar të Luftës së II Botërore, Enver Hoxhën, që bota e njohu në luftë dhe në paqe, kurrë dhe askush nuk e shmangu nga drejtimi i merituar i LANÇ. Por, edhe sikur zotësia e tij të mos ishte në permasat që e njohu Aleanca e Madhe Antifashiste Botërore, emri i Komandantit të Luftës, dhe i Partisë Komuniste që e udhëhoqën Çlirimin e vendit nga nazifashistët dhe tradhëtarët e vendit, nuk mund të veçohen e as të zhvlerësohen. Lufta Antifashiste Nacional Çlirimtare Shqiptare, nuk ishte thjeshtë një betejë disa ditore, por një luftë 5 vjeçare, në rrugën e së cilës kemi disa evente politike e ushtarake tepër të rëndësishme, që siguruan fitoren përfundimtare. Siç dihet, në Pezë me 16 shtator 1942 u hodhën themelet e Bashkimit Politik të Popullitt shqiptar pa dallim feje, krahine e ideje kundër pushtuesit dhe për çlirimin e vendit.

  Në 10 korrik 1943 u krijua Shtabi i Përgjithshëm i UNÇ. Me 24 Maj 1944 u mbajt Kongresi famëmadh i Përmetit me atributet e Pushtetit të ardhshëm. Me 22 tetor 1944 ne Berat kemi Konferencën e Dytë Nacionaçlirimtare që zgjodhi Qeverinë Provizore. Këto kollona politike e ushtarake, mbi të cilat eci LANÇ, ishin vepër e drejtpërdrejtë e Partisë Komuniste dhe Komandantit të Përgjithshëm, Enver Hoxha. Rrëzimi i Enver Hoxhës, rrëzon edhe kollonat në fjalë dhe vetë Luftën Nacionalçlirimtare. Ndaj dhe goditjet e ballisto-kolaboracionistëve të djeshëm dhe neoballistëve të sotëm, për të shembur LANÇ, u përqëndruan dhe vijojnë të godasin figurën e Enver Hoxhës, çka për fat të keq nuk është kuptuar nga Organiazta e Veteranëve dhe Dëshmorëve të kësaj lufte, mbrojtësit më të parë të saj.

  Pikërisht se Drejtuesit e Organizatës së Veteranëve dhe asaj të Dëshmorëve, kanë rënë në një grackë të tillë, sot detyrohen t’i drejtohen një kryeministri neoballist, me kërkesën në formë lutje, për organizimin e kremtimeve të 75 vjetorit të Çlirimit, ngjarjes më madhore të historisë së popullit shqiptar. Kur duhet të ndodhë e kundërta. Kryeministri i vendit duhet të kërkojë ndihmën e Veteranëve, të cilët me përvojën e tyre, mund të ndihmojnë Kryeministrin dhe Qeverinë, në realizimin e detyrës shtetërore ndaj Jubileut të Madh të Çlirimit dhe në nderim të gjakut të derdhur nga Armata 28 mijëshe e Dëshmorëve të Atdheut.

  Ndër tetë pikat e kërkesës së Veteranëve drejtuar Qeverisë, ishte dhe propozimi që në Kremtimet e Festës së 75 Vjetorit të Çlirimit, të ftoheshin edhe përfaqësues nga ish Alenaca e Madhe Antifashiste e Luftës së Dytë Botërore. Pse u dashka që Veteranët t’i propozojnë apo marrin leje qeverisë dhe kryeministrit se kush duhet të marrë pjesë ne Festën e tyre?

  Si Qeveria, edhe Kryeministri i saj, kanë lindur mbas Luftës dhe si të tillë ata nuk kanë asnjë të drejtë morale të hartojnë ftesa. Aq më tepër që kjo qeveri dhe ky Kryeministër, ashtu si simotrat e sivëllezërit e tyre, që nga “lindja” e gjer tani, në vend të mbrojtjes së LANÇ dhe veteranëve e dëshmorëve të saj, i ka sulmuar ata, apo ka lejuar e inkurajuar stihinë ballisto-kolaboracioniste kundër saj. Në këto rrethana, është e drejta legjitime e Veteranëve dhe Familjeve të Dëshmorëve, jo t’ju bëjnë kërkesa, por as t’i ftojnë, e madje t’i përzënë qeveritarrët, paralamentarët dhe politikanët e këtij kallëpi nga festimet e tyre.

  Organizata e Veteranëve të LANÇ dhe ajo e Dëshmorëve të Atdheut, janë dy organizata të fuqishme dhe solide, të cilat, po të drejtohen me zgjuarësi, më përkushtim e pa kompromise, janë në gjendje të mbrojnë Luftën e tyre Heroike dhe njëherësh të zhvillojnë edhe një manifestim madhështor për këtë Luftë, e cila është edhe Lufta dhe Festa e Madhe e gjithë Popullit shqiptar.

  Reply to this comment
  • Bujar Hasani August 7, 04:18

   Te lumte mendja e ndritur dhe Pena e Arte

   Reply to this comment
   • As poet, as shahist... August 7, 09:36

    Ta kesh penen e arte nuk do te thote automatikisht se nuk je i keqindoktrinuar, apo i njeanshem ne (para)gjykime.

    Glorifikimi i tepruar i Enver Hoxhes pshm. le te kuptosh se kalemxhiu i brucajve, njelloj si shume e shume “paskaler historike”, duhet te kete qene shume i apasionuar pas veprave letrare te publikuara nga instituti i marksizem-leninizmit, ne mos dhe bashkepunetore shkrimesh.

    Mungesa e literatures alternative pervec asaj qe himnizonte komunizmin dhe denigronte fashizmin (faktikisht qe te dyja jane rryma te demshme te radikalizmit ekstrem!) nga njera ane, dhe te qenit i detyruar/interesuar te punosh ne rrethana te tilla ku mungonte pothuajse teresisht liria e mendimit dhe e veprimit nga ana tjeter, ka bere qe keta te mbeten edhe sot e kesaj dite skllever te vetvetes dhe te sistemit ne te cilin u rriten dhe u “edukuan”.

    Per sa i perket LANC, dhe riceljes se ketij debati dubioz rreth tij (tashme eshte bere e zakonshme qe i ashtuquajturi boshllek veror te kompesohet me gallate nga lufta party zone), une do te deshiroja viheshin perballe njera tjetres te dyja palet kontrahente, qofte me konferenca te sajuara, dhe qofte me perballje ideologjike midis “historianeve dhe akademikeve” te predispozuar per t’i sherbyer me zell prej zagari interesave te grupimeve politike se ciles i perkasin. Nje fjale e urte popullore thote se kur kacafyten dy vete fiton i treti. Per hajer iu qofte. Shqiperia do behet, duan apo s’duan avoketerit e djallit.

    Reply to this comment
    • Zorro August 7, 12:54

     Ti qe nuk je as poet as shahist,por qen bit qeni!
     Pse nuk e mbron ti kelysh ballisti alternative tjeter?
     Keni 30 qe hani mut kunder LANC-it,por nuk keni thene asgje per veten tuaj!
     Tregoni kunder kujt pushtuesi luftuat,cfare betejash bere,me cilet bashkepunuat ne lufte,ne cilin koalicion e futet veten ,pse nuk ju mbeshteten fuqite e medha etj.

     Reply to this comment
     • Zorro zorraxhiu August 7, 19:34

      Zorra e sumes qen dhe bir qeni je ti dje soji tend i peshtire. Keni nje jete qe mbijetoni vetem duke blojtur kocka shqiptaresh te vuajtur. Eshte diktatura
      juaj si ajo e djeshmja po ashtu dhe kjo e sotmja. Ne te semes vafshi pjella bastardesh. Shqiperia do behet. Duro dhe pak o kerme.

     • Zorro August 7, 23:09

      O Zorro zorraxhiu!
      Aq gomar ne sa nuk je ne gjendje te me kundershtosh me fakte atyre qe them une!
      Shkruaj o zorraxhiu bythe se cfare keni bere te mire per Shqiperine dhe mos ha mut kot.
      Qe ne qen i zgjebosur as diskutohesh!
      Hyyyy vrrome e NDYRE!Zorro

     • Lili August 7, 23:45

      Lanc nuk ishte vetem ju komunistet: baba im edhe pse jo komunist ishte nje kete levizje gjithepopullore n’ate kohe , aq sa u burgos nga italianet , u zgodh kryetar komune pas luftes nga pushteti komunist edhe ma vone u denuar si fashistoballiste sepse nuk pranoj me u ba republika e 7 te yugoslavise… historia absurde e shqiperise, dans sa splendeur , siç thone francezet. Qe te vazhdoni kete absurditet eshte e dhimbshme per ne te gjithe si komb se nuk luftuan pse ishinkomuniste kunder germaneve po pse ishin shqiptare qofte ato te majte apo ato te djathte( se perkunder ate qe doni me ngulit, jo krejt e djathta ishte me italine apo me germanine) . Duhet te pranoni bile kete!

    • bureto August 7, 16:31

     The best koment!
     Tjeter. Mosqenia e Paskalit, historianit te luftes partizane, ne Ansamblene e Akademise dhe per me teper ne komisionin e saj per Konferencen qe ajo do te zhvilloje me rastin e 75 vjetorit te luftes antifashiste, shkaku qe na qenka revoltuar ai? Epo ate shqiptaret e kane lexuar e degjuar sa eshte bere bajat, ndaj eshte domosdoshmeri te degjohen dhe ata qe nuk mendojne si ai. Jemi ne demokraci. Historia eshte shkence dhe si e tille nuk eshte monopol e askujt, aq me pak e te indoktrinuarve, kudo e ciletdo qofshin ata. Konferences i urojme pune te mbare, me besim se ne disa aspekte mjaft te debatueshme ne keto punet e historise se luftes, te jete shteruese. Vendi ka shume halle dhe Akademija mund te jete me efektive ne drejtime te tjera, sidomos ne ate te ceshtjes kombetare dhe ato ekonomike, ndjeshmeria per te cilat perfshin interesa me te gjera te te gjithe shqiptareve brenda vendit e kudo qe ata jetojne.

     Reply to this comment
    • bureto August 7, 16:34

     The best koment!
     Tjeter. Mosqenia e Paskalit, historianit te luftes partizane, ne Ansamblene e Akademise se Shkencave, dhe per me teper ne komisionin e saj per Konferencen qe ajo do te zhvilloje me rastin e 75 vjetorit te luftes antifashiste, shkaku qe na qenka revoltuar ai? Epo ate shqiptaret e kane lexuar e degjuar sa eshte bere bajat, ndaj eshte domosdoshmeri te degjohen dhe ata qe nuk mendojne si ai. Jemi ne demokraci. Historia eshte shkence dhe si e tille nuk eshte monopol e askujt, aq me pak e te indoktrinuarve, kudo e ciletdo qofshin ata. Konferences i urojme pune te mbare, me besim se ne disa aspekte mjaft te debatueshme ne keto punet e historise se luftes, te jete shteruese. Vendi ka shume halle dhe Akademija mund te jete me efektive ne drejtime te tjera, sidomos ne ate te ceshtjes kombetare dhe ato ekonomike, ndjeshmeria per te cilat perfshin interesa me te gjera te te gjithe shqiptareve brenda vendit e kudo qe ata jetojne.

     Reply to this comment
   • S.C. August 7, 10:24

    Teta muderatore. Nqs. s’te ka marre uria per germa leshoma ate te shkretin se e bere telef…

    Reply to this comment
  • mirel August 7, 17:47

   Bravo Gjon Bruci! Te gjitha argumentet qe shtrove dhe paraqite ne menyren me llogjike dhe te sakte duhet te jene deviza e veprimit, platforma dhe rruga e vetme qe duhet te ndjekin pasuesit e LANCL.
   Nuk kam cfare ti shtoj ketij komenti, pervecse duhet te perseritet dhe te kthehet ne Manifest per PS, sepse e ka harruar misionin e saj dhe nga Parti perfaqesuese e interesave te popullit eshte kthyer ne sherbetore e bandes politike qe po shet Atdheun.
   Asnje kuptim tjeter nuk kane veprimet ballisto fashiste te Ramutit, qe po kerkon bosht ideollogjik per te justifikuar shitjen e territorit, humbjen e sovranitetit dhe integritetit te shtetit dhe pazaret e pafundme me PPP.
   Ne bashkepunim me Ballin, zogiste e fashiste, tradhetari Ramut ka krijuar bazen mbeshtetese te ideve te tij antishqiptare, ka turbulluar mendjet e ngrata te socialisteve besnike me teorite se kemi nevoje per histori alternative, sic e thote dhe ky birboja as poet e as shahist.
   Historia eshte nje. Eshte e shkruar vetem ne nje menyre, dhe nuk ka nevoje per versione alternative. Fillon dhe mbaron me kohen. Kur koha ka kaluar, nuk mund te ofrosh kohe tjeter, alternative, paralele me Luften e Dyte Boterore, apo Epoken e Socializmit, qe ti japesh mundesine ballisto-zogisteve te korrigjojne vetveten.
   Sulmi kunder Historise, me teorite alternative eshte i njejte me sulmin kunder Gjuhes Shqipe. Eshte i njejte me sulmin kunder Skenderbeut. Eshte i njejte me sulmin kunder Identitetit Shqiptar.
   Pseudopatriotet e Ballit dhe te Legalitetit jane ne anen e armikut. Sepse vendosen perseri ne anen e armikut, sic ishin vendosur ne anen e Serbit dhe Malazezit kur shtypnin me dhune shqiptaret, duke falur toka e feude, sic beri zogu dhe esat qelbesira. Ashtu kerkoi te bente dhe Mitat zagari.
   Keta jane ne anen e shperberjes se Shqiperise dhe sot.
   Nuk degjuam qe keta te kerkonin ndalimin e mareveshjeve greke te Berishes, po ashtu sic nuk degjojme te kerkojne ndalimin e mareveshjeve greke te Ramutit.
   Dhe ne kete pike, dhe baza e PS eshte kthyer ne nje organizate te mirefillte ballisto zogiste.
   Ndalimi i cdo mareveshje qe prek sovranitetin, dhe integritetin territorial te Shqiperise eshte detyre imediate e cdo shqiptari.
   Maskarai RAmut qellimisht e prurri Mitatin dhe po zhben Qemalin, qe ti hapi rrugen uzurpimit faktit te vendit nga koalicionet mafioze tregtaro politike qe ka me bandat e bizneseve, te cilat jane me te vertete banda, sepse asnje nuk trashegoi nga regjimi socialist asnje fuqi monetare apo industri personale qe tja kalonte shtetit, por i ndertuan keto duke vjedhur shtetin dhe duke e shkaterruar ate. Komplementare me kete qellim, shkaterrimin dhe vjedhjen e shtetit, jane dhe interesat politike greko serbo ruse, qe mbeshteten gjithe keto biznese dhe i armatosen dhe me elemente aktive, dhe me teori per shperberjen e SHqiperise.
   Rastesi eshte qe Ulaj eshte mik i familjes Berisha, dhe partener i denje i Ramutit?
   Nuk eshte rastesi. Keto grupe mafioze veprojne ne eko nomi dhe ne politiken e shtetit. Duken te padukshem, por jane reale dhe teresisht ne veprim te drejteperdrejte me njerezit dhe me mediat.
   Ky eshte Pushtimi i Trete i Shqiperise pas LANCL.
   Dhe shqiptaret nuk e kuptojne qe jane ne Lufte, dhe duhet ti pergjigjen dhemb per dhemb Armikut te Popullit. Ashtu si ne Luften e Pare, dhe ne Luften e Dyte. Duhet kurajo me e madhe per te luftuar Armikun dhe Pushtuesin e brendshem.
   Organizata e Veteraneve dhe Baza e PS ka ngritur duart perballe plerave militante.
   Ka ardhur koha te ngrene zerin fort, bile dhe armet nese Ramut qelbesira nuk nguron te ndali zhberjen e Shqiperise.
   Pushtimi i territorit publik nga Qeveria jane aktet e fundit te Veteshpalljes se Ramutit Mbret Absolut.
   Ai uzurpon malet, lumenjte, qytetet, Stadiumet, Teatret, Pyjet, detet, plazhet. Jep detet dhe lumenjte per greke e maqedone, Jep tokat per varre greke, nderon ushtaret greke dhe poshteron heronjte Shqiptare.
   Ka tradheti me te madhe nga kjo?
   Ne Shqiperi festohet Festa Kombetare Greke me thirrje te fuqishme antishqiptare, antishtet, brenda Territorit Shqiptar, dhe Ramut qelbesira poshteron LANCL.
   Vete Shqiptaret e ndershem duhet ta bejne dallimin e akteve shteterore te Ramutit.
   Mund te jesh bir ballisti dhe kolaboracionisti, por ama nuk mund te rrish duarkryq kur greket ulen kembekryq ne Shqiperi dhe ngrene lapidaret-kufirin e Vorio Epirit. Te luftosh si qen i terbuar protagonistet e Lirise dhe te Pavaresise dhe te heshtesh per tradhetine greke do te thote te jesh armiku me i madh i Kombit Shqiptar. Dhe bajgat ballisto zogiste po bejne te njejten gje qe bene paraardhesit e tyre, dhe me te drejte e kupton qe Enver Hoxha i hodhi ne Koshin e Plerave te Historise sepse atje e meritojne. Atje e kane vendin.
   Tani PS ka rene ne koshin e Plerave duke filluar qe me Nanon dhe deri tani me Ramutin.
   E kane detyre historike qe te ringrihen dhe te pastrojne kancerin Rilindje. Nese nuk e bejne, perfundimisht shqiptaret kane pak shpresa te mbijetojne.
   Shteti do jete kerbaci dhe hajduti i shqiptareve dhe i popullit.
   Eshte detyre urgjente ringritja, ne mos e PS, e nje organizate politike qe e njeh LANCL dhe historine e socializmit dhe rolin e Enver Hoxhes, ashtu si eshte. Jo me teoria alternative, sic po e bejne hajdutet dhe tradhetaret e Shqiperise.

   Reply to this comment
   • Vafsh ne PTS August 7, 20:14

    Shikoni si jargavitet buce mirela nga inati personal qe ka kunder Rames. Shkume nga goja po i del qelbesires. Po turfullon nga terbimi dhe s’di se kujt t’i thurre elozhe, dhe ke te shaje. Po ku pjerdh Rama per morra te kuq si puna jote o qyq? Ai me nje pordhe te flakeron direkt e ne p.t.s.

    Reply to this comment
    • mirel August 7, 22:36

     O na hengsh mune o ti qe shkon ne te sateme me pordhet e Rames. Cope rrocke

     Reply to this comment
    • E hongri zyba August 8, 09:21

     Inat e keni por hakun mos ja hani. Mirela nuk qenka dhe kaq idjote sa c’e pandehja. Ruspija me duket se e paska kuptuar se cfar do me thon PTS.

     Reply to this comment
     • mirel August 8, 12:08

      Vari k. o zybe me gjithe p..e s.teme

  • Lili August 7, 21:20

   Pse te lodhen zogistet ballistet e kolaboracionistete kur punen ju socialistat me Kryeministrin qe e keni zgedh vete e beni punen e denigrimit ma mire se ne ?!! Rrnofte Rama do bertitni prape se ashtu jeni mesuar me shkue si dele mbas bariut te keq, edhe kur u vra mehmeti i juaj edhe kur u vra hazbiu juaj , edhe kur u burgosen gjithe komunistete idealiste qe vertete kishin luftuar ne lnac , po edhe kur Ramiz tradhtoj enverin prape te gjithe ju ishit mbas tij , pos nje heroj qe qendroj besnik deri sa vdiq komunizmit edhe Enverit , po ju ketu nuk ishit me te!!!
   Pra pse s’ktheheni n’identitet po vazhdoni Tek partia e Rames qe asgje socialiste nuk ka?! Dini gje pse?!

   Reply to this comment
   • mirel August 7, 22:40

    Ja dhe nje argument tjeter i lodhur o Lili. Socialistet nuk vajten pas Ramiz Alise si spiun dhe tradhetar i PKSHse, por si trashegimtar dhe vazhdues i traditave popullore.
    Tradhetia personale e nje njeriu qe vjen me terma idealiste zurri rrenje me ngadale. DHe nese kemi vazhduar te ndjekim PS, e kemi ndjekur si partine qe perfaqeson vlerat e se majtes, dhe jo tradhetaret.
    Reagimi jone eshte llogjik dhe teper korrekt per ruajtjen e ketyre vlerave.
    Kush vazhdon te partia e Ramutit ose eshte qorr idiot, ose eshte i pashprese nga frika e Berishes. Ose maskarenj te ndyre si ramuti, qe rrine ne PS per te vjedhur dhe grabitur, pra nuk eshte ceshtje idealizmi, por ceshtje psikoze ose interesi

    Reply to this comment
    • mirel August 7, 22:47

     korigjim, jo si vazhdues i traditave popullore, e shprehur gabim, por si vazhdues i vlerave te se majtes

     Reply to this comment
     • H. Shori August 8, 06:59

      Si? Paske bere gabim trashanik? Ah jo jo, kjo s’te falet qirio mirela. Dita nuk eshte kazan idiotlleqesh. Heren tjeter duhet ta nxjerresh me kohe trurin nga bitha para se te postosh gomarlleqe. Jot eme nuk ishte kaq tuafe sa ty. Ajo e ka patur hallall respektin e z. hamshor.

     • mirel August 8, 12:14

      Ka njerez qe sherbejne si H-ale, si puma e ketij ham shurit. Nuk lene gje te bjere ne toke. E gelltisin menjehere

  • Fidel Kastro August 7, 22:27

   Gjon Bruci, Kim Jongu i Korese4 se Veriut te vlereson e te do shume!!!!! Bej nje vizite se e ke mallengjyer shume udheheqesin komunist ,ndoshta te mer dhe keshilltar .

   Reply to this comment
  • SEFERI DURRSAKU August 10, 14:03

   bravoo LNC eshte e lavdishme

   Reply to this comment
  • ILIR August 11, 23:19

   Ky eshte komenti me i qarte dhe i vendosur per te drejten e cdo shqiptari per respektimin e luftes tone te lavdishme Nacional Clirimtare kunder te gjithe tradhetarve e kolaboracioniste te luftes dhe pinjolleve te tyre te poshter.
   Politikanet e sotem Shqiptare si ne qeveri dhe ne opozite jane plehra te neveritshem.
   Ata nuk jane atdhetare dhe organizatat qe perfaqesojne deshmoret e lavdishem qe dhane jeten e tyre te re per keto dite qe jemi nuk jane te denja te respektojne heronjte e Shqiperise 28mije deshmore 28 mije yje qe ndricojne dhe dote ndricojne ”Nene tone hallemadhe Shqiperi”
   Poshte tradhetatre e cdo lloj ngjyre dhe kohe.
   Rofte Partia Komuniste Shqiptare dhe udheheqesi Legjendar ENVER HOXHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Reply to this comment
 4. Drini August 7, 00:32

  Lufta qe u zhvillua ne territorin e Shqiperise ishte nacionale qe perkthehet kombetare, Kjo pasi u luftua nga Veriu ne Jug, pra ishte mbare kombetare. Ishte nje lufte e otganizuar me nje ushtri te sajen. Lufta nuk mund te emertohet si Rezistence pasi nuk ishte sporadike, ku nje dite mund te luftoje edhe diten tjeter ta beje pushim e te haje pulastrena.,
  E kane kot qe i kundervihen kesaj lufte qe ne te gjitha vendet e BE perkujtohet me respektin me te madh.

  Reply to this comment
 5. NY. August 7, 00:39

  Mos te harrojme se analizen e kesaj lufte mbi baza shkencore mbeshtetur ne fakte te dokumentuara e kane bere disa akademik te shquar me tituj ne fushen e historise,nje nga keta eshte profesori Bernd Jürgen Fischer,Pse duhet te besoj propaganden e historise se partise ? Kujt i interesojne pikpamjet e botekuptimit juaj personal per kete teme ?! z.Fischer ka botuar disa vepra.Ju jeni historian,cilat jane veprat,studimet shkencore tuaja te njohura e te vleresuara nga bota akademike perendimore? Pra cili eshte krediti juaj? “Ndoshta oponenca juaj do te hidhte nje drite te re” per tu respektuar nga bota shkencore

  Reply to this comment
  • Nip partizani August 7, 00:46

   Ti qeke nga ata te bodrumit te Rames
   Se Rama thote qe thuaju shqipove qe “e do Europa”, “keshtu e thote europa” dhe pranojne cdo kamzhik ne krye.
   Edhe ti do te na sugjestionosh me nje emer te huaj ketu?
   Do te flasim per Fisherin qe permend?
   Je i sigurt qe eshte i duhuri per luften?
   Dhe cila histori partie qenka kjo e antifazhizmit or ti zoteri?
   Po antifashizmi nuk eshte shqiptar o loqe qe te kenaqej bota thjesht mer historine e ndonje partie shqiptare ketu ne katund
   Ik ore se na hapet barkun me nihilizmin tuaj cinik.
   Bravo profesor Milo, bravo ju te Dites, qofshi perhere te nderuar dhe respektin tone dhe te familjeve tona e kini perjete

   Reply to this comment
   • Kesiana Lekbello August 7, 00:50

    Per Fisherin, i nderuar komentuesi NY

    Une i kam dëgjuar intervistat etij ne TV dhe shtyp, për të qenë akoma më e bindur për ato çfarë kisha dëgjuar. Konkluzioni? Keqardhje e thellë! Dhe ja përse:

    E filloj arsyetimin nga rishkruajtja e historisë së një populli. Jam kompetente e kësaj fushe, është profesioni im (përfshirë Historinë e Artit) ndaj nuk mundem të heshtë, përkundrazi dua ta rihap debatin në disa pika.

    Ka vite që në Shqipëri studiues të huaj shkruajnë e rishkruajnë pjesë të historisë sonë. Nuk mbaj mend një Komision Historianësh Shqiptarë të punojë mbi rishkrimin e historisë shqiptare pa ndërhyrjen e të huajve.

    Z Fisher është aktualisht anëtar i Komisionit rishkrues, por ndihma e një studiuesi të huaj duhet të jetë e jashtme dhe jo e brendshme. Kështu funksionon në mbarë botën. Ata mund të japin kontributin e tyre nëpërmjet dokumentave të gjetura, por vetëm kaq.

    Është detyra e një këshilli studimor shqiptar t’i shqyrtojë këto, madje edhe t’i kërkojë sqarime studiuesit të huaj si dhe ku, pra në çfarë rrethane i gjeti dokumentat. Pra, studiuesi i huaj duhet patjetër të vërtetojë qartë dhe bindshëm përpara një autoriteti vendas se si ra në posesë të dokumentit që prezanton si autentik.

    Historia jonë ka një datë të caktuar për çlirimin, siç e ka Franca apo Italia. Dhe kjo datë mund edhe të jetë edhe përafërsuese, p.sh, Italia e ka me 25 prill ditën e çlirimit, por gjermanët akoma nuk ishin larguar krejtësisht nga Italia. Autokolonat e fundit po largoheshin nga Alpet, por ajo që vendosi 25 prillin si ditë çlirimi për Italinë ishte fakti që gjermanët nuk zotëronin më asnjë qytet të Italisë. Kështu ka ndodhur në mbarë Evropën dhe sigurisht edhe në Shqipëri. Që një oficer gjerman shkruan që ika nga Shqipëria me datë 4 dhjetor 1944, siç pohon në intervistë z.Fisher, kjo nuk ka asnjë lidhje me çlirimin e Shqipërisë, sepse qytetet tona ishin të çliruara dhe autokolonat gjermane po largoheshin: kush me datën 26 nëntor, kush më 29 apo 30 dhe ndoshta dikush më 4 dhjetor.

    Një document i i vetëm gjerman nuk është dëshmi bindëse. Po nëse mbas 5 vjetëve del një dokument tjetër që tregon që gjermanët e lanë Shqipërinë me datë 6 dhjetor 1944, si i bëhet hallit?! Ja pra që një historian nuk mund t’i lejojë vetes, pse ka gjetur një dokument, të rishkruaj e ndryshojë një histori të tërë. Kjo është absurde!

    Unë jam studiese e kësaj fushe dhe fjalët e intervistës së zt Fisher nuk më bindin. Akoma më tepër kur më tregon që turqit nuk ishin armiqtë e Shqipërisë. Lexojeni / dëgjoheni intervistën të nderuar lexues. Po u pranuan fjalët e Zt Fisher për historinë e vendit tonë ne kemi probleme me Themistokli Gërmenjinj, me Vasko Pashën, me Çerçiz Topullin apo me Ismail Qemail dhe me gjithë Rilindjen tone, pa harruar që do kemi probleme edhe me Arbëreshët me Onufrin dhe sigurisht me Skëndërbeun!

    Ju drejtohem juve zt Fisher: Ata që të pushtojnë, të vrasin, të djegin në shtëpinë tënde, apo të kërcënojnë me jetë dhe zhvatje pasurie nëse nuk ndërron fenë (siç sot ISIS) si i quani ju në Amerikë?

    Më pas zt Fisher flet po kaq gabim për Luftën II Botërore në Shqipëri. Porn ë këtë rast, e kemi më të lehtë këshillën. Mendoj që Zt Fisher duhet, si historian, të shkojë dhe të pyesë dëshmitarët e luftës {nuk kanë vdekur të gjithë akoma}. Ia thonë ata kush ishin ballistët dhe partizanët. Ju kujtoj zt Fisher që dikur përkujtohej data e 4 shkurtit 1943, sot jo më. 74 banorë të Tiranës u pushkatuan Brenda natës dhe nuk po vazhdoj më gjatë, sepse më dhemb shpirti.

    Historianët nuk importohen nga jashtë. Historinë e popullit tonë e kemi mes nesh.

    Është naïve të mendosh që një apo dy të huaj të vijnë e të na tregojnë sesi shikohet dielli ynë me shoshë. Nëse nuk jemi ne të aftë të shkruajmë historinë tonë, le ta shtyjmë për më vonë këtë proces.

    Reply to this comment
    • ja nisen shashkat August 7, 00:55

     Fisheri eshte i preferuari i Rames, eshte vene ne ate komision sepse e quan LANC lufte civile dhe eshte per ndryshimin e dates se clirimit
     Milo ia ka dhene me kohe pergjigjen Fisherit
     Zoti Fisher a mendon se edhe ne Vietnam ka pasut Lufte Civile ne Kohen qe Amerika ishte pushtuese e Vietnamit? Po ne Irak a ka patur Lufte Civile kur forcat Amerikane pushtuan Irakun?
     Keto jane pyetje edhe per komentuesin NY qe na fut Fisherin si pyke ne mes ketu, nderkohe qe po diskutojme nje leter te nje historiani per gazeten Dita

     Reply to this comment
    • NY. August 7, 14:10

     Kesjana,
     “Fatkeqesisht”bota nuk punon ashtu sic duam ne.Fischer i eshte dashur nje pune kolosale dekada studimi neper arkivat boterore. Eshte nje personalitet i njohur dhe I vleresuar nga bota akademike shkencore.Jo me kot,Prof.Ficher eshte I autorizuar nga departamenti I drejtsise te U.S. per te shprehur opinionin e tije te ekspertizes mbi Shqiperine.Ndoshta historiani Paskal M.mund ta bente me mire kete pune “bazuar ne historine e ftisur te partise”
     Te uroj shendet e suksese ne jete

     Reply to this comment
     • 666 August 7, 20:49

      Ty NY me mire te quheshe MUT!
      Po ty,more plehre fashiste,kush ta vuri emrin ,prinderit qe te linden apo dashnori i sat’eme?

     • NY. August 8, 07:53

      666 eshte pavjoni ku je shtruar ? nuk po ta veme re !
      Kush ti ngacmon nervat, vapa ? apo ke pire gabimisht
      ilacet e abordit te mamase ?

    • mirel August 7, 18:01

     Kesiana komplimente!
     Eshte e vertete, historine nuk mund te na e shkruajne te huajt, as kujtimet e ndonje gjermani te fshehur pas ferrave.
     Historine e beme vete, dhe e shkruam dhe do e shkruajme vete.
     Fisher eshte nje morr qe merret me teoria dhe thashetheme banale, si banalet injorante te kafeneve.
     As ka jetuar, dhe as ka luftuar ne lufte me partizanet apo gjermanet.
     Dhe ne fakt, ne bote askush nuk i referohet Fisherit, vetem ndonje rast sporadik, sidomos per interesa shtremberimesh ne lobet antishqiptare jashte.
     Keta qe adhurojne FIsher adhurojne dhe Schmid, dhe u pelqen shume te degjojne nga te huajt se kush jane te paret tane. Ne nuk e gjejme dot vete. Do vene Fisher dhe Schmid te ngrene teori, te cilat as nuk i mbeshtesin me fakte serioze, por as nuk i ndertojne me qellime te ndershme.
     Rasti i Adrian Klosit eshte me klasiku. Iu duk vetja madheshtor dhe progresist si Ramuti, meqe u martua me nje gjermanke, dhe per kete na ra ne dashuri te forte me Schmid. Cdo gje qe thoshte Schmid e kish si fjalet e Krishtit. Per kete kategori, si puna e Klosit dhe Ramutit, mjafton dhe mut te nxjerrin nga goja te huajt, keta do ta rekomandojne si mjaltin me te mire..hajeni thone, se nuk si ky lloj ushqimi.
     Por Klosi e kuptoi qe dikush e perdori si rrecke dhe e hodhen poshte, dhe kam pershtypjen qe ndergjegja e vrau per poshterimin qe i pati bere vetes me teorite Shmidiane, dhe vari veten. Tjetri qe eshte plera e vertete, e qau dhe i shkroi artikuj, dhe adhurues i Schmidit qe eshte, dhe ai na doli pinjoll i oborrit te Zogut, dhe prejardhes venecian. Ai vetem sa u tall me Klosin dhe gjithe teveqelet qe merren me “zbulime” e teori te tilla, “alternative”, sic e thote nje ne siper.
     Ai perdor, dhe perfiton. Perdor budallenjte, perdor naivet si Klosi, perdor bastardet si Tufa, tradhetaret si Mithati, perdor mashtruesit si Fisher, dhe shperdoron te vetmen gje te shenjte: Atheun, Lirine, Sovranitetin dhe Popullin, Historine. Eshte e gjitha NJE. Nese Preket njera, preken te gjitha.

     Reply to this comment
  • Rebel August 7, 09:08

   Per NY!
   Historine ne Shqiperi e kane bere shqiptaret e Jo te huajt.
   Ne se do ishte ndryshe sot nuk do kishte shtet me kete emer.
   Luften Antifashiste Nacional Clirimtare e bene populli shqiptar,Ushtria Nacional Clirimtare te udhehequr nga PKSH dhe Enver Hoxha.
   Ne kete lufte Balli dhe Legaliteti kane bashkepunuar me pushtuesit,pra Jane tradhetare te popullit shqiptar.
   Cfare do emertimi t’i bejnee kesaj epopeje te lavdishme ballisto-zogistet,fakti qe u mbeshtet deri ne fund nga SHBA che Britania e Madhe, ju heq te gjitha shpifjet!

   Reply to this comment
 6. Emigrant August 7, 00:41

  Një dramë e frikshme, e rëndë dhe poshtëruese!!!
  E jo vetem kjo por gjithcka, po ndodh, gjithe teatri i maskave politike, te ndyra, te ndotura, pa moral, me njerezoren te vdekur.
  Ndaj njerezit ikin
  Edhe une me ta

  Reply to this comment
  • Cik Buka August 7, 00:43

   Do te iki dhe une te me harrohet emeri….!
   Do te iki per te mos vrare ndergjegjia..Do te iki per te
   mos qene ai qe jam…Do te iki per te gjetur vetevehten..Do te iki per te mos ardhe me kurre…Do te iki per te mos patur varr ku linda…Do te iki si vdekja e nje te pa njohuri…Do te iki pa dinjitet…Do te iki nga te pabeset qe mbahen per bese…Edhe Jezu Krishti fliste per te pa udhet..Iku…iku..la varrin bosh…Pelerinen deshmi te qendrimit te tij ne Jeruzalem e la s I deshmi te egzistences se tij ne toke….Iku…iku…pa varr…por ne amshim…Iken iken te gjithe…Mbeten ata qe mbeten per te filluar jeten nga e para…ne nje toke..te djeur shpirterisht…Ika koken mbrapa nuk e ketheva…Ika Ika larg larg se di se ku..po diku ne rruzullin e tokes e deshmitares se njerezimit te brishte…. Nuk kethehem me me plage te pa sheruara neper bote…Shume plage mora atje ku u linda…Mora plage ne zemer, ne shpirte…plage qe nuk sherohen me kurre…Nuk jam dallendyshe lajmetare e pranveres..as blete punetore ne koshere…por nje blete e dale nga nje trung shekullore Pylli , te cilit ja coptuan trungun I moren mjaltin te pa njohurit pa maska si arinjte e murrme plotesuan deshirat e tyre…me nje tufe degesh jeshile na larguan me goditje te forta sa majtas sa djthtas deri ne paralize…Mallkuar qofshin ata qe pona asimilojne ne shume vende te botes Nuk pendohem, nuk jam une zanafilla e jetes .Jeta vazhdon edhe I asimiluar por pa fe e atedhe….

   Reply to this comment
   • Vezhguesi August 7, 14:57

    Nje permbledhje mjaft e dhimbshme dhe poetike ne te njejten kohe e ndjenjave te nje shqipetari qe e sheh veten ne pamundesi te ndryshoje cka po ndodh ne kete vend kaq te bukur e kaq te pafat. Keshtu ndjehen mjaft shqipetare ne keto kohe te turbullta.

    Ju duhet ta botoni kete koment ne median tuaj sociale, qofte FB, twitter etj.

    Cdo shqipetar duhet t’i lexoje keto rreshta te dhimshme, qe s’duhet te humbin ne kete mori komentesh

    Reply to this comment
   • T.Voda August 8, 23:11

    == I nderuari ,…Cik Buka…..!!
    Me komentin Tend , ..sa poetik e njerezor… me ke qelluar rende …Nuk i shpetova dot tundimit… perlotjes… Me rizgjove trishtimet e kohes largimit, …te viteve te emigrimit … e te humbjes se cdo shprese……per pamuundesin e rikthimit fizik….
    — Te prift e mbara mik…!!!..

    Reply to this comment
 7. Zef Shpatari August 7, 01:40

  Ah te kishte vetem keto meselera Edvin Rama…
  Paskali duhet të flasë edhe për kullat “Fusha”, që do rrafshojnë Teatrin e Kopshtin Botanik, për 3 kullat e tjera “Duka-Rama” që do bëhen rrotull sheshit të Stadiumit dhe as për blloqet e kullave “Ulaj-Frangaj-Gjoka-Papuli-Carapuli”, që po ndërtohen e do ndërtohen, mbi këndet, fushat, sheshet sportive, madje edhe brenda parqeve, territoreve të qendrave sociale, shkollave e universiteteve

  Reply to this comment
  • Alban Ndroqi August 7, 01:45

   O Zef
   Lere Paskalin te kjo qe e ben mire.
   Per mua ka ardh koha qe secili te flase per fushen e vet si Emini per Teatrin, Paskali per konferencen e Alademise etj
   Mua Paskali si politikan nuk me pelqen, ama si historian i heq kapelen

   Reply to this comment
  • S.C. August 7, 10:43

   Jo te gjithe e kane kapacitetin tend Zef. Dita hedh kryqin ne lume dhe me te zgjuarit zhyten me koke ne llum per ta gjetur.

   Tjeterkund reh cekani rilindjot, por ato per momentin nuk jane “patate kaq e nxehte” sa perrallat me ballqire dhe me party zone. Leri gomeret te kacafyten

   Reply to this comment
  • PO , PO August 7, 16:18

   Or Zef Gamori , a po kupton ndopak se per cfar flitet ketu , apo u bane edhe me gamor se Intelektuali , qi per cdo gja , edhe kur flitet per Henen , ai i versulet Enverit ! Ti dhe ky qe thashe , me budallallekun dhe injorancen tuaj te perkryer , ju duket se jini ne mbledhjen e PD – Fashiste te SHQUP – it .I vetmi qellim i juaj eshte qe te shtoni konfuzionin , rremujen e t`i hidhni benzine zjarrit , qe kane ndezur cep me cep Shqiperise fqinjet tane per rreth !
   I faleminderit , prof. Paskalit dhe zotit Gjon Bruci !

   Reply to this comment
 8. Nje koment qe e mora nga nje shkrim tjeter, fiks per Edvin reformatorin August 7, 01:42

  Tregojne se nje mbret kishte vendosur ti pritej koka kujtdo,i cili e levdonte ate.Ne fillim populli kujtoj se ishte provokim dhe e levdonin e ai vazhdonte te priste koke njerzish.Kur e kuptuan ishte vone,por i ndaluan levdatat.Kish mbetur nje plake,te ciles mbreti i kish vrare burre e femije,sepse e kishin levduar mbretin,por kjo vazhdonte dhe e levdonte mbretin…
  Kur pyeste mbreti ne se ka mbetur njeri qe e levdon i thane se ka mbetur vetem nje plake e vetmuar,e cila vazhdon dhe e levdon ate,mbretin.Si t’ja bejme i thane,t’ja heqim koken dhe asaj.Jo ju tha mbreti,ma sillni mua ketu.Ja sollen plaken dhe ai e pyeti:
  -Cfare te mire te kam bere qe nuk pushon se me levduari?
  -Jo qe nuk me ke bere te mire ju tha plaka,por me ke cfarosur gjithe familjen e me ke lene te vetme si kukudhe.
  -Po atehere cfare plasje ke qe me levdon?
  -Ti te na rroc sa te duash o mbreti yne,sepse vete i kemi fajet.Ti na lajmerove te mos te levdonim se do na prisje koken,por ne nuk te besuam.Prandaj te uroj te na rroc,sepse ja,na vdes zoteria jote dhe ne vendin tend na vjen nje maskara me i madh se ty dhe na i heq koken pa na paralajmeruar fare…
  Ja keshtu na ka gjetur dhe neve,iken nje maskara dhe na vjen nje maskara me i madh se i meparshmi dhe gjejme bela me te madhe…
  Ke te zesh e ke te lesh,prej ketyre 30 vjeteve dhe ketej?Njeri me mascara se tjetri…

  Reply to this comment
  • Drenova August 7, 10:43

   Edhe Enver Hoxha keshtu na thoshte,por na qe donim harramin e Kristaqit ,qe te kuptonim sakte se cfare te ben TRADHETIA!

   Reply to this comment
 9. Gurabardhi August 7, 06:18

  Eh more prof. Paskali. I ke rene ne te. Strumbullari i kesaj pune eshte Romeo Gurakuqi.
  Mirepo a do me per Belulin ti?
  E pra, Romeo Gurakuqi eshte strategu pas levizjes se cmendur te Bashes për djegien e mandateve.
  Dhe eshte po Romeo Gurakuqi hartuesi i letres famekeqe te Voltana Ademit drejtuar nderkombetareve, ku Voltana ben thirje per administrim nderkombetar te Shkodres. Deri atehere i fshehur si skuth, Romeo u detyrua te dale haptas tek Panorama kur beri thirrje per “rezistence” dhe mosdorezim te bashkise se Shkodres…
  Romeo Gurakuqi: shkurt, nje burracak e intrigant i vogel, i mbuluar nga nga nje mbiemer gjasme i madh.
  Nese Basha ka dy pare mend ne koke duhet t’i jape duart Romeos nje sahat e me pare.
  Eshte per t’u habitur se si e mban ne pune Naim Çili këtë njeri…

  Reply to this comment
 10. BK August 7, 06:53

  Z. Paskal nuk na perseriti te famshen e tij.
  Meqe socialistet jane dele, pra votat e tyre i ka te sigurta, kryeministri po kerkon te marre vota te djathta.
  Fakt eshte se Berisha dhe PD, pergjithesisht nuk e kane nencmuar Luften Antifashiste, te mos biesh dakord per daten e clirimit, nuk do te thote se mohon luften.
  Kjo gje behet me shume per perfitim elektorat.

  Reply to this comment
 11. demo August 7, 07:23

  Keta Milot nuk kane hall cfare ka qene Konflikti i armatosur midis shqiptareve ne luften e dyte boterore:Ka qene lufte nacional clirimtare,ka qene Lufte Civile,ka qene lufte per ripushtimin e trojeve te grabitura nga serbet dhe greket ne Luften ballkanike.
  Milo dhe te tjere te shkrimit te Historise sipas “Fitimtareve komuniste”me rrezimin e genjeshtrave qe kane gatuar per 70 vjet,u bie PLATFORMA E ZEZE e
  sundimit skllaverues mbi pjesen me atdhetare te popullit shqiptar.Me rrezimin e variantit te tyre mbi Luften antishqiptare te partizaneve te Miladinit,ju rrezohet,jo vetem Lufta,por edhe Paslufta e ndertuar mbi Platformen e Luftes se Klasave mbi gjysmen e popullit shqiptar,qe te vetmin faj ka se lindi shqiptar dhe nuk pranonte sundimin sllavo-grek
  Paskal Milos dhe te tjereve si ky i RREZOHET VEPRA E JETES e ndertuar mbi fallsifikim e historise..
  Lufta qe Milo e quan nacional-clirimtare nuk ishte clirimtare,aq me pak nacionale.
  Ishte nje lufte midis shqiptareve qe kerkonin tju kthenin serbeve dhe grekeve trojet e grabitura ne luften ballkanike dhe shqiptareve,qe nuk e duronin sundimin serbo-grek mbi trojet e te pareve.
  Pretendimet megallomane te Milos,si perfaqesues i Demagogjise megalomane te enver hoxhes per KONTRIBUTIN E SLLAVOPARTIZANEVE NE BLLOKUN E ALEATEVE ANTIFASHISTO-NAZISTE,jane demagogji per te mbuluar TRADHETINE KOMBETARE TE PARTIZANEVE ,QE LUFTUAN ME QELLIM QE SLLAVET TE RIPUSHTONIN KOSOVEN DHE GREKET TE SPASTRONIN ETHNIKISHT CAMERINE.
  Milos jo vetem i mungon qartesia profesionale prej specialisti te paanshem ne gjykimin e fakteve hoistorike,por i mungon edhe horizonti,per ta pare veprimet e forcave qe vepruan ne truallin shqiptar ne luften e pare dhe te dyte boterore.Po ta kishte kete horizont te gjere prej studiuesi,do te shihte se personazhet qe u renditen krah fitimtareve greko-serbe dhe anglo-franceze ne luften e pare dhe te dyte boterore,jane te njejtet.Pra,jane ANTISHQIPTARET ESAT PASHE TOPTANI DHE ENVER HOXHA.
  Rilindasit e vertete,Firmataret e Pavaresise ne Vlore e xhveshen Esad Toptanin nga kurorat e lavdise,si FITIMTAR,i renditur ne krahun e duhur te historise,.
  Ishin keta patriote qe e derguan Avni Rustemin ti fuse dy plumba ATDHESHITESIT Esad.
  Ne 1945 nuk pati me Shqiperia nje Avni Rustem qe t`ja numuronte ATDHESHITESIT enver..
  Me shume se Esad pasha,enver hoxha pati demagogjine dhe populizmin.
  Edhe mercenaret atdhe mohues jane po ata.Esad pasha pati brekushet e Haxhi Qamilit,enver hoxha pati brekushet e Myslym Pezes.Esad pasha pati Shehun e Corrushit.enver hoxha pati te birin e shehut te Corrushit.
  Ska qorra sot,oooo Paskal Milo!Ta cjerr demagogjine!

  Reply to this comment
  • Mut-hati August 7, 10:53

   Bravo demo,i moti ne,se nuk ha mut kot ti!
   Ti dhe HALEJA jeni shembulli me i sakte,se Enveri kishte te drejte qe ua shkerdheu nenat,sa sot jeni ne gjendje cmendurie!

   Reply to this comment
 12. intelektuali August 7, 07:38

  O kalemxhiu i Enverit dhe deformuesi i historise sone kombetare, Paskal Milo, po dole nga brima e miut edhe ti o ditezi qe nuk ke kerkuar akoma falje per krimin makaber qe i ke bere popullit tone duke shtremberuar ne kete faje feje historine tone kombetare dhe duke e ndare Enver Tradhetarin ne dy pjese si “byreku ne tepsi” ENGJELL Xhebrail para Luftes dhe i DJALL Satana pas saj, ja na thuaj ketu:

  NA TREGO NJE VEND ISH KOMUNIST TE EVROPES LINDORE QE FESTON DHE KREMTON ME MADHESHTU AKADEMIKE LANC-IN E TIJ BOLSHEVIK “CLIRIMTAR”

  Po nuk ke turp qe permend Polonine per Lufte Antifashiste Clirimtare kur deri ne vere te 1941 Hitleri dhe Stalini e kishin ndare kete vend si “Byreku ne tepsi” me mareveshjen famekeqe Molotov-Ribbentrop dhe kur intelektualet polake kundershtuan tradhetine e Stalinit ndaj vendit te tyre sllav ai vrau dhe groposi si skuth mbi 22 mije polate intelektuale ne Katin dhe ja hodhi fajin Hitlerit, krim komunist makaber kunder njerezimit qe u zbulua perfundimisht nga Gorbacovi ne vitet 90-te pasi ra Muri i Berlinit. Shko ne Poloni, ne Vrashave o fanatik budalla qe te provosh propaganden tende enveriste me LANC-in jugosllav kriminal te Enverit qe vrau dhe masakroi anglezet e Churchillit ne Kanalin e Korfuzit me mina jugosllave dhe me urdher nga Beogradi, por shko provoje ne Budapest kete propagande te shemtuar bolshevike kur ta shikosh qe te vene hune ose te hedhin ne Danub si ushqim per peshqte, sepse hungarezet nuk kane harruar masakren bolshevike te 1956 kur tanket sovjetik qelluan mbi 2000 kryeqytetas kryengrites antikomuniste me topat e tyre te bllokuar nga te dy anet dhe te mbyllur ne Uren e Danubit ne nje krim komunist me permasa te papara deri atehere. Shko ne Prage, Sofje apo Bukuresht, ne Kiev apo ne vendet ish komuniste balltike te BRSS nese ke deshire qe te bindesh se LANC-it te tyre partizan nuk i ka mbetur gjurme fare dhe rrezistenca antifashiste qe solli “Clirimin” nga gjermanet shume here me e madhe se ajo e katunareve te Mehmet Poliagjentit ne Shqypni eshte hedhur me kohe ne koshin e plehrave te historise si nje Date e Zeze e “Pushtimit” nga Murtaja bolshevike qe falimentoi ekonomine dhe renoi keto shtete. Vetem ne Beograd dhe Moske vazhdojne tubimet dhe festimet per LANC-in, pse shembullin e tyre te ndjeke Shqypnia kur eshte ne NATO dhe po kerkon te behet integrohet ne BE?

  PO ME SPIUNET E KGB-SE SIVJETIKE MANOLIS GLEZOS MBURRESH TI O MAVRI ENVERISTE?

  Po krimineli antishqyptar, kasapi i kosovareve ne Tivar Aleksander Rankovic i Titos eshte nje antifashist disa here me i madh se burgaxhiu grek komunist Manolis Glezos i denuar madje me vdekje disa here qe per nga fama antifashiste nuk mund te krahasohet fare me gjeneralin Napoleon Zevra, hero i rrezistences greke kunder fashisteve qe masakroi camet ne Greqi me akuzen se kishin bashkepunuar me gjermanet.

  HE MO PASKAL MILO E SHIKON SE NUK MUND TE FSHIHESH SI SKUTH ENVERIST PAS ANTIFASHIZMIT BOLSHEVIK DHE LANC-IT KRIMINAL JUGOSLLAV TE ENVERIT SEPSE DEL LAKURIQ KARKACUL MENJEHERE

  Nga ana tjeter pse nuk pyet kolegen tende historiane Donika Omari si ka mundesi qe Enver Hoxha, Kumandari juaj i LANC-it komunist jugosllav jetoi gjate gjithe Luftes me Nexhmije Fashisten i patrazuar fare nga fashistet ne vilen e kunatit te tij Kryefashist Bahri Omari ne mes te Tiranes ngjitur me vilen e Qazim Mulletit, madje vizitoi disa here resortet lluksoze te llixhave ne Itali bashke me kunatin e tij ballist, nderkohe qe patriotet e vertete shqyptare luftonin me fashistet ne Shqypni?

  HE MO PASKAL MILO SI E SPJEGON KETE LANC TE CUDITSHEM “AS MISH AS PESHK” TE SAJUAR ME NGUT NE BEOGRAD DHE MOSKE QE E BERI SHQYPNINE PER 50 VJET ME RADHE SI NJE KAMP PERQENDRIMI “AUSCHWITZ” TE HITLERIT RRETHUAR ME TELA ME GJEMBA ANEMBANE, E IZOLOI TOTALISHT NGA BOTA DEMOKRATIKE DHE I BERI SHQYPTARET SI NJE FIS PREJ AFRIKE ZULU?

  Reply to this comment
 13. intelektuali August 7, 07:41

  O kalemxhiu i Enverit dhe deformuesi i historise sone kombetare, Paskal Milo, po dole nga brima e miut edhe ti o ditezi qe nuk ke kerkuar akoma falje per krimin makaber qe i ke bere popullit tone duke shtremberuar ne kete faje feje historine tone kombetare dhe duke e ndare Enver Tradhetarin ne dy pjese si “byreku ne tepsi” ENGJELL Xhebrail para Luftes dhe i DJALL Satana pas saj, ja na thuaj ketu:

  NA TREGO NJE VEND ISH KOMUNIST TE EVROPES LINDORE QE FESTON DHE KREMTON ME MADHESHTU AKADEMIKE LANC-IN E TIJ BOLSHEVIK “CLIRIMTAR”

  Po nuk ke turp qe permend Polonine per Lufte Antifashiste Clirimtare kur deri ne vere te 1941 Hitleri dhe Stalini e kishin ndare kete vend si “Byreku ne tepsi” me mareveshjen famekeqe Molotov-Ribbentrop dhe kur intelektualet polake kundershtuan tradhetine e Stalinit ndaj vendit te tyre sllav ai vrau dhe groposi si skuth mbi 22 mije polake intelektuale ne Katin dhe ja hodhi fajin Hitlerit, krim komunist makaber kunder njerezimit qe u zbulua perfundimisht nga Gorbacovi ne vitet 90-te pasi ra Muri i Berlinit. Shko ne Poloni, ne Vrashave o fanatik budalla qe te provosh propaganden tende enveriste me LANC-in jugosllav kriminal te Enverit qe vrau dhe masakroi anglezet e Churchillit ne Kanalin e Korfuzit me mina jugosllave dhe me urdher nga Beogradi, por shko provoje ne Budapest kete propagande te shemtuar bolshevike kur ta shikosh qe te vene hune ose te hedhin ne Danub si ushqim per peshqte, sepse hungarezet nuk kane harruar masakren bolshevike te 1956 kur tanket sovjetike qelluan mbi 2000 kryeqytetas kryengrites antikomuniste me topat e tyre te bllokuar nga te dy anet dhe te mbyllur ne Uren e Danubit ne nje krim komunist me permasa te papara deri atehere. Shko ne Prage, Sofje apo Bukuresht, ne Kiev apo ne vendet ish komuniste balltike te BRSS nese ke deshire qe te bindesh se LANC-it te tyre partizan nuk i ka mbetur gjurma fare dhe rrezistenca antifashiste qe solli “Clirimin” nga gjermanet shume here me e madhe se ajo e katunareve te Mehmet Poliagjentit ne Shqypni eshte hedhur me kohe ne koshin e plehrave te historise si nje Date e Zeze e “Pushtimit” nga Murtaja bolshevike qe falimentoi ekonomine dhe renoi keto shtete. Vetem ne Beograd dhe Moske vazhdojne tubimet dhe festimet per LANC-in, pse shembullin e tyre te ndjeke Shqypnia kur eshte ne NATO dhe po kerkon te behet integrohet ne BE?

  PO ME SPIUNET E KGB-SE SIVJETIKE MANOLIS GLEZOS MBURRESH TI O MAVRI ENVERISTE?

  Po krimineli antishqyptar, kasapi i kosovareve ne Tivar Aleksander Rankovic i Titos eshte nje antifashist disa here me i madh se burgaxhiu grek komunist Manolis Glezos i denuar madje me vdekje disa here qe per nga fama antifashiste nuk mund te krahasohet fare me gjeneralin Napoleon Zevra, hero i rrezistences greke kunder fashisteve qe masakroi camet ne Greqi me akuzen se kishin bashkepunuar me gjermanet.

  HE MO PASKAL MILO E SHIKON SE NUK MUND TE FSHIHESH SI SKUTH ENVERIST PAS ANTIFASHIZMIT BOLSHEVIK DHE LANC-IT KRIMINAL JUGOSLLAV TE ENVERIT SEPSE DEL LAKURIQ KARKACUL MENJEHERE

  Nga ana tjeter pse nuk pyet kolegen tende historiane Donika Omari si ka mundesi qe Enver Hoxha, Kumandari juaj i LANC-it komunist jugosllav jetoi gjate gjithe Luftes me Nexhmije Fashisten i patrazuar fare nga fashistet ne vilen e kunatit te tij Kryefashist Bahri Omari ne mes te Tiranes ngjitur me vilen e Qazim Mulletit, madje vizitoi disa here resortet lluksoze te llixhave ne Itali bashke me kunatin e tij ballist, nderkohe qe patriotet e vertete shqyptare luftonin me fashistet ne Shqypni?

  HE MO PASKAL MILO SI E SPJEGON KETE LANC TE CUDITSHEM “AS MISH AS PESHK” TE SAJUAR ME NGUT NE BEOGRAD DHE MOSKE QE E BERI SHQYPNINE PER 50 VJET ME RADHE SI NJE KAMP PERQENDRIMI “AUSCHWITZ” TE HITLERIT RRETHUAR ME TELA ME GJEMBA ANEMBANE, E IZOLOI TOTALISHT NGA BOTA DEMOKRATIKE DHE I BERI SHQYPTARET SI NJE FIS PREJ AFRIKE ZULU?

  Reply to this comment
  • Ai qe di ti August 7, 08:47

   Nuk mund te rrinte pa ngrene ne tryezen e Ditas dhe MUTHAMESI kronik INTELOBOLJA e ENVERIT….me “fragmentet” stereotipe te cdo numri te kesaj gazete te nerueme….Sa larg je ndaj Prof. Milos duket si nata me shi ndaj dites me diellin qe ndricon do apo s`do ti “i semuri per mend”….

   Reply to this comment
   • Teuta August 9, 14:10

    Shkrim perfekt dhe adresim i drejte tek ata qe e dirigjojne kete pisllek. Mos gezofshin gje ata qe mohojne mundin e partizaneve dhe gjakun e Deshmoreve te LANC

    Reply to this comment
  • aaa August 7, 08:53

   O INTELKTUAL
   Ti dhe shume si puna jote ne fakt duhet ta nderroni emrin.
   Nga INTELKTUAL duhet te quheni
   ALE E ITELEKTIT.
   Pasi jeni WC e dijes che intelektit.

   Reply to this comment
  • atea August 7, 18:17

   1924, teksti i plotë i marrëveshjes ndërmjet Ahmet Zogut dhe kryeministrit serb, Nikolla Pashiq
   May 3, 2018 4151 0
   SHPËRNDAJE Facebook Twitter

   (Teksti i plotë i marrëveshjes ndërmjet Ahmet Zogut dhe Kryeministrit Serb Nikolla Pashiq, marrëveshje e nënshkruar në 1924 në këmbim të ndihmës që serbët i dhanë Zogut për t’u rikthyer në Shqipëri duke luftuar qeverinë e Fan Nolit).

   1. Shqipëria impenjohet t’i bashkohet Jugosllavisë me bashkim personal.

   2. Kryetar i shtetit shqiptar do të jetë Ahmet Zogu, që më vonë do të njohë dinastinë Karagjorgjeviq.

   3. Qeveria Jugosllave, me gjithë mjetet diplomatike dhe ushtarake, do të njohë Ahmet Zogun si kryetar shteti …dhe i atribuon me një herë një kontribut vjetor të shtetit.

   4. Ministria e Luftës Shqiptare do të anulohet dhe Shqipëria heq dorë që të ketë një ushtri Kombëtare.

   5. Shqipëria do të mbajë një xhandarmëri aq të fortë sa të mbaj qetësinë e brendshme të vendit për të ndaluar e shfarosur çdo lëvizje të ngritur kundër Ahmet Zogut dhe kundër regjimit të vendosur prej tij.

   6. Në këtë xhandarmëri do të bëjnë pjesë edhe oficerë rusë të ish ushtrisë të Gjeneralit Vrangel që tashti ndodhet në Jugosllavi. Qeveria Jugosllave do të mbajë atë xhandarmëri me mjete financiare dhe armë.

   7. Në xhandarmëri mund të hyjnë për të shërbyer edhe oficerë jugosllavë dhe të tjerë që qeveria Jugosllave do të pranojë në interes të dy vendeve.

   8. Midis Shqipërisë dhe Jugosllavisë do të stabilizohet një bashkim doganor në bazë të së cilës akordohet liri e plotë e importimeve dhe eksportimeve të mallrave të dy vendeve. Edhe transiti nëpërmes kufijve të dy vendeve do të jetë i lirë për ushtarët e dy vendeve.

   9. Përfaqësuesit e jashtëm Jugosllavë do të ngarkohen edhe për interesat e Shqipërisë, e cila heq dorë që të mbajë zyra diplomatike dhe konsullata të saja jashtë shtetit.

   10. Qeveria shqiptare duhet të deklarojë pranë Konferencës të Ambasadorëve në Paris që tërheq pretendimin e saj për sovranitetin mbi Manastirin e Shën Naumit dhe Lokalitetet e Vermoshit e Kelmendit që mbeten në zotërimin e Jugosllavisë.

   11. Kisha Ortodokse Shqiptare do të tërhiqet nga Patriarku i Kostandinopojes dhe do t’i bashkohet Hierarkisë Ortodokse të Beogradit, kështu dhe Myftinia Myslimane Shqiptare, do të varet nga ajo Jugosllave.

   12. Qeveria shqiptare do të heqë dorë nga një politikë ngushtësisht kombëtare dhe nuk do të interesohet për elementin shqiptar jashtë kufijve të veta. Ajo impenjohet veç kësaj që të mos pranojë në tokën e saj kosovarët dhe elemente të ditur dhe të dyshimtë dhe segmentet e tyre kundërshtare të politikës jugosllave.

   13. Për çdo koncesion që Shqipëria do të bëjë vendeve të tjera, ajo është e detyruar të marrë pëlqimin nga Jugosllavia.

   14. Në qoftë se Jugosllavia është në luftë me Bullgarinë dhe Greqinë, Qeveria Jugosllave, do të ketë të drejtën të rekrutojë në Shqipëri një ushtri prej 25 mijë vullnetarësh me qëllim për t´i përdorur në frontin bullgaro-grek. Në rast gjendje lufte midis Italisë dhe të Greqisë kundrejt Shqipërisë, ushtria, jugosllave do të ketë të drejtë të okupojë gjithë tokën shqiptare për t’i siguruar kështu Shqipërisë gjithë tokën e saj nga invadimi eventual italian ose grek.

   15. Qeveria Shqiptare nuk mund t´i deklarojë luftë asnjë shteti pa pëlqimin preventiv të Jugosllavisë.

   16. Ky traktat është sekret dhe nuk mund të zbulohet e të shtypet pa pëlqimin e dy palëve.

   Marrëveshja Nikolla Pashiç – Ahmet Zogu e gushtit të vitit 1924 …Arkivi Qendror i Shtetit, fondi 251, dosja 105, viti 1924.

   Reply to this comment
 14. RROFTE LANC i August 7, 08:32

  Une, ashtu sikurse 70 % e shqiptareve jam bir dhe nip partizanesh.
  Na takon neve pasardhesve te ketyre heronjve qe nuk kursyen jeten e tyre per atdheun, qe mos te lejojme POSHTERIMIN DHE DEFORMIMIN E HISTORISE QE U SHKRUAJT ME GJAK NGA KETA BIJE NENASH QE NUK IU DRIDH SYRI AS NGA FASHISTET E NAZISTET,
  RROFTE KUJTIMI I TYRE,
  LUFTA NACIONAL CLIRIMTARE ESHTE FAQJA ME NDRITUR E HISTORISE SHQIPTARE!!!
  POSHTE TRADHTARET E KOMBIT QE PER PARA SHESIN ME ATDHE, NENE E MOTER.
  SEPSE KJO FARE E NDYRE, TRADHTARE ISHIN, TRADHTARE JANE DHE TRADHTARE DO MBETEN.
  PS
  JU KESHILLOJ TE GJITHEVE TE DEGJONI NE YOUTUBE KENGEN E
  QEMOL DELIALLISIT, (TEKSTIN)
  Keta tradhtaret shume gjera mund te nderrojne, KENGET NUK I NDERROJNE DOT. SEPSE KENGET I KA NXJERR POPULLI.

  Reply to this comment
  • Lili August 8, 00:09

   jo ashtu si 70%te albanistanezet je bir e nip partizani ,se shqiptaria eshte ma e madhe se sa mendon ti e sa mendojne albanistanezet! Ju jeni pakice jo vetem ne boten shqiptare po edhe ne Albanistan ku nuk perfasoni as 15 % te elektoratit!

   Reply to this comment
 15. Enveristet August 7, 08:33

  Epopeja e Uturakeve
  (vijon)

  Sot ka dale ne tapet nje tjeter Uturak
  Millaqi i Athinase ky gjysem korofillak
  C’te degjosh Pas-kalin, at kokerr trap,
  Enverist ka qene, Enverist eshte prap,
  neper studio TV Millaqi si gjeli ne pleh,
  galloshen Enveriste qesh kush e sheh,
  rren se leter te fundit te Mehmetit ka,
  por te thote si e gjeti – bytha s’ja mba,
  letra e fundit e Mehmet Shehut te ndjer,
  qenka ne xhep te Milo-Uturakut te dhjer,
  pasi nuk qullosi dot ky si gjoja politikan,
  u kthye te na thote se qenka historian,
  Millaqi e Xhufka ai Pelltumi ze pjerdhur,
  jane historianet nga Nexhmija te tredhur,
  ne rradhe te Uturakeve rrin keta te mjer,
  presin kur Nexhmija ti vije per ti dhjere.

  Reply to this comment
  • Komi August 7, 13:50

   O “enveristi”i dhjere!
   Po’ rraca juajj uturakun keni perdorur tere jeten o vrrome,se nuk kishit wc ne burgje e internime!
   Gjak keni vjelle atje ku ne kemi dhjere!
   Te kane plasur syte,qe nuk shikoni se bijte e komunisteve edhe sot po’ ta shkerdhejne cfare te mban pragu i shtepise,se jane akoma ne pushtet e do jene tere jeten atje?

   Reply to this comment
  • ILIR August 11, 23:22

   Mbylle pacavure more maskara I felliqur!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Reply to this comment
 16. ETHEM LALAJ August 7, 09:50

  TE NDERUAR TE D I T E S,I NDERUARI Z.PASKAL MILO:
  -SHQETESIMI JUAJ ESHTE SHUME I DREJTE.EDHE MUA SI USHTARAK MADHOR – QENDRIMET NDAJ LNÇL QE PO MBAN ASH NUK ME DUKEN TE DREJTA,BILES KEQDASHESE.POR DO I KUJTOJ Z.MILO SE:
  1-E KAM DEGJUARE KUR KA FOLUR NE TV SE..” PER DENIMIN E BERISHES NE 97 NUK NA LANE GJERMANET & ITALIANRT,PASI DO NA PRITESHIN NDIHMAT E HUAJA PER POPULLIN NE UDHKRYQ…” ME KTE DUA TE THEM SE TEK NE DREJOJNE TE HUAJT E JO POLITIKANET TANE IDJOT,TE SHITUR,TE KORRUPTUARE..VRASES.
  2-SIÇ PO DUKET INJORIMI I LNÇL PO DIKTOHET NGA TE HUAJT..SIDOMOS FISHERI I SHBA,ETJ,TE CILET E LIDHIN LNÇL ME ENVER HOXHEN SI KOMANDANT I SAJ,SAQE EDHE PER 5 MAIN DITEN E DESHMOREVE AMBASADORI ARVIZU NUK DONTE DHE KRITIKOI PIONERET ME SHALLIN E KUQ NE QAFE NE VORREZAT E DESHMOREVE TE WTDHEUT..DHE ISHTE PO KY ARVIZUJA QE E CILESOI “BURRE SHTETI” DHE “YLL NE NGJITJE” SALIN DHE LULIN KUR VRAN 4 PROTESTUES NE 21 JANAR 2011.APO ME LLERE PERVESHUR I DHA FITOREN L.BASHES PER KRYEBASHKIAK NE TIRANE…DHE RAMA KOKE-ULUR-HESHTI..! DHE RAMA E DI MIRE SE SA DO QENDROI KM I VENDIT ME “POROSINE AMERIKANE. DHE KJO…SA TE MARRI UDHE REFORMA NE DREJTESI SI INVESTIM AMERIKAN E GJERMAN,PASI ATA E DINE PO MIRE SE SALIU E LIKJA JANE KUNDER SAJ QE NE 2016.
  -DHE LUFTA NDAJ KOMUNIZMIT KA VAZHDUAR 50 VJET,PO VAZHDON DHE DO TE VAZHDOJ DERISA PS TE SHKRIHET SI VAZHDUESE E PPSH,SIKURSE PO SHKRIHET PD ..SI BAJGA E PPSH E NDARE NE DYSHE..!
  3-ME TE DREJT KRITIKOHET RAMA PER M.FRASHRIN.POR NE NUk DIM SE ÇJU THA RAMES NGA SHBA PER ÇQENDRIMIN QE DUHET TE MBANTE AI PER K/BALLISTIN I VARROSUR ATJE-SHBA.
  -SIDOQOFTE M.FRASHERI DUHET HEQUR QE ATY MIDIS FRASHERLLIJVE TE NDERUARE,SIKURSE EDHE BUSTI AHMET TRADHETAR ZOGOLLIT NGA QENDRA E TIRANES I VENDOSUR ATJE NGA MIKU I TIJ S.BERISHA.
  -D I T A DUHET TI QEPET ME “BUKE NE TORBE”A.SH PER TE NDRYSHUAR PROGRAMIN NDAJ FESTIMIT ME MADHESHTI TE 75 VJETORIT TE ÇLIRIMIT,NDERIMIT TE LNÇL DHE DESHMOREVE TE ATDHEUT.NDERSA P.MILO E KOMITETI VETERANEVE TE MOS FLEN GJUME “PALLE ARIU” E TE KUJTOHEN KUR KAZANI MERR UJI NGA TE GJITHA ANET.
  -Edi Rama te mbledh mendjen e kokes per gabimet e bera,krahas puneve te mira qe ka bere ne 6 vite,pasi populli nuk i harron kurre te mirat e te kqiat qe i jane bere ne 30 vite nga politikanet MAVRI(ZI)
  .Nga mallakastrioti -jo anonim.

  Reply to this comment
 17. Dymi August 7, 10:47

  Paskali eshte i merzitur se nuk e nxori ne rrjesht te pare Edi Rama. Po ashtu edhe mami Arta.

  Reply to this comment
 18. Arberi August 7, 11:15

  Rreth 90% e komentuesve jane ne favor te LANC le ti hedhe nje sy akademia ketij treguesi (por edhe te tjerë, psh ed rama, geni i kuq ish byroistit )

  Nje pjese e atyre qe mohojne LANC jo pa te drejte jane te irrituar me drejtuesin kryesor te saj me krimet qe ka kryer ky gjate luftes (vrasjet e shokeve etj) por edhe pas saj

  Por nuk duhet harruar se mijera djem apo vajza qe moren armët dhe dolen te luftonin kunder nazi-fashizmit nuk i dinin ndoshta as emrin dikkatorit

  A do ishte e drejte qe per shkak te spekulime ekstreme qe diktatori beri pas Luftes te hidhet poshte sakrifica e mijera e mijera partizaneve ? Mbeshtetja qe i beri populli yne në masë kesaj Lufte ?

  Keta burra e vajza trime qe mbi jeten e tyre vune Atdheun nuk moren armet aspak per t’u instaluar diktatura ne Shqiperi per 45 vite por dolen per te bërë pikerisht cfare bënë, luftuan per debimin e pushtuesve nga vendi yne.

  Lufta, ndoshta nga gjerat e fundit pozitive qe ka bere populli yne ne histori, ishte merite e padiskutueshme e popullit shqiptar, ishte deshira per te jetuar ne liri dhe me dinjitet

  Nuk duhet harruar edhe gjendja e Shqiperise se vogel 1 milion banorëshe atehere, nje popull ne varferi te plote, pjesa më e madhe analfabet por sidoqofte populli yne nga deshira per liri arriti te gjeje forca te organizoje nga hici kete Ushtri

  Dhe kjo Ushtri Nacional Clirimtare qe u krijua dhe u mbeshtet nga populli (sic shprehet i ndjeri prof Kristo Frasheri deshmitar i asaj kohe: i madh e i vogel mendonin per Luften) ne fund te saj bashkerendonte veprimet luftarake me forcat anglo amerikane, kujtojme ketu veprimet luftarake te aviacionit te Aleateve ne ndihme te betejave te partizaneve.

  Mijera partizane dhanë jeten per Atdheun, por ne vend qe te nderohet akti i larte sublim i Tyre (si nderojne te huajt psh kur festohen pervjetoret e zbarkimt ne Normandi apo paradat ushtarake ne Moske ku ka marr pjese edhe Merkeli) dalin ca diku te paguar apo diku te naivizuar, qe duan ti heqin ngjyrat heroike kesaj epoke.

  Eshte nje trend i tille disi edhe ne Europe, para disa vitesh, 9 Maji qe eshte Dita e Fitores se Popujve mbi nazizmin, papritur u shpall si Dita e Europes

  Nën kete trend (sidomos tani qe eshte kohe e deshperuar per hapje negociatash per integrimin) duket se formimi i nje klime te tillë i shkon per shtat ne mjaft drejtime ed ramës

  Eshte fare e lehte te gjenden sot persona qe hedhin shashka tymuese per te fshire realitetin, eshte e lehte te shkruash nga kolltuku, por nuk eshte aq e lehte te jesh realist dhe dinjitoz

  Reply to this comment
  • intelektuali August 7, 13:03

   Pse Angela Merkel nuk do të shkojë në Sheshin e Kuq?

   SHKRIM NGA INTELEKTUALI

   “Kancelarja gjermane Angela Merkel ka refuzuar të marrë pjesë në Paradën e Nëntë Ushtarake në Moskë me rastin e Ditës së Fitores. Një zgjidhje e vështirë per nje lider qe ka studiuar ne Moske ne rini, por e pashmangshme, thotë komentatori Christian Tripe. Cuditërisht, vetëm në momentin kur Merkel mori atë vendimi ishte befasues per te gjithe, madje edhe bashkëpunëtorët e saj më të afërt menduan se ajo do të presë për të parë se si shpalosen ngjarjet në Ukrainën Lindore. “Dita e Fitores” është një ngjarje me rëndësi të madhe për Rusinë. Nuk ka asnjë festë tjetër në vend që është aq e ngarkuar emocionale sa 9 maji – data në të cilën rusët festojnë kapitullimin e Gjermanisë naziste çdo vit. Për Bashkimin Sovjetik Lufta e Dytë Botërore ishte nje ngjarje madhore per popujt e BRSS me nje vleresim jashtëzakonisht të larte, sepse nuk bëhej fjalë thjesht për fitore apo humbje. Për rusët, çështja ishte për mbijetesën e tyre si një popull, dhe për Rusinë, mbijetesën e tyre si një hapësirë ​​kulturore sa 1/5 -ta e botes. Shtatëdhjetë vjet më vonë, shenjat e luftës me Gjermaninë naziste, e cila mori jetën e më shumë se 20 milion qytetarëve sovjetikë, mbeten të dukshme akoma deri me sot në shoqërinë ruse. Angela Merkel e di shumë mirë këtë. Për më tepër, ajo e ndjeu atë kur udhëtoi në Rusi në vitet e studimeve te saj universitare. Sidoqoftë, ajo nuk pranoi të pranojë ftesën për festimet e Moskës në 9 maj. Sepse nuk do të ishte çudi nëse njësitë që morën pjesë në aneksimin e Krimesë, apo në luftën e pa paralajmëruar në Ukrainën Lindore, te kalojnë me krenari bolshevike në paradën ushtarake të Sheshit të Kuq. Në Luftën e Dytë Botërore, Rusia luftoi kundër fashizmit gjerman. Dhe është ky fakt historik që çarmatos propagandën bolshevike te shtetit rus, i cili pretendon se veprimet e Moskës në Ukrainë përfaqësonin ne vetvete një “Luftë kundër Fashizmit qe po ngre koke ne kete vend fqinj”, dhe më konkretisht, kundër “Juntes Fashiste në Kiev”. Kjo rrethanë mund të ketë kontribuar gjithashtu në vendimin e Merkelit për të mos tundur dorën me pershendetje nga festimet bombastike në Sheshin e Kuq, nga ku me sy të lirë mund të shihej edhe vendi ku lideri i opozitës ruse Boris Nemtsov u vra kohët e fundit. Motivet e Merkel për të mos shkuar në Moskë janë krejtësisht të ndryshme nga ato të liderëve të tjerë evropianë që gjithashtu nuk pranuan të marrin pjesë në festimet e Ditës së 9 Majit. Për Polakët, Lituanët, Estonianët dhe Letonët dhe vendet ish komuniste te Evropes Lindore, ofensiva e Ushtrisë së Kuqe nxiti në një epokë të re pushtimi komunist si represion, shtypjeje dhe varësie nga Moska. Dhe sot, këto vende përsëri ndjehen të kërcënuara nga politikat neo-imperialiste të Putinit. Për të shmangur keqkuptimet, duhet të themi këtu se refuzimi i Merkelit për të shkuar në Sheshin e Kuq nuk është aspak një përpjekje për të shpëtuar nga kujtesa e vuajtjeve të shkaktuara nga rusët nga trupat gjermane. Ende nuk është e qartë nëse Obama, Cameron dhe Hollande, udhëheqës të ish aleatëve të Bashkimit Sovjetik, do të marrin pjesë në festimet e Ditës së 9 Majit. Sidoqoftë, është mjaft e sigurt që diktatori i Koresë së Veriut Kim do të arrijë për paradën në Moskë, vetem se nuk është e qartë se çfarë saktësisht ai do të kërkojë atje. Angela Merkel nuk ka më pse të mendojë për këtë gjëagjëzë komunistesh.”

   Reply to this comment
 19. troja August 7, 11:20

  Tradhetine,per pasuri e kapatur ne gjak shqiptari,qe ne kohen kur u tradhetua mbreteresha Teute ne luften,kunder romakeve.Tradhetia ka vazhduar ne shekuj,dhe ne shekullin e fundit,jane me te fresketa.Qe Edvini ka mashtruar(jo tradhetuar),bijte,niper,mbesa te heronjve te LNÇ,kjo ka dale hapur,me force,me denigrim,me poshterim dhe tallje qe nuk ak mundur ta beje as Saliu,as Meta,as Nano e as ndonje tjeter ne keta 30 vjet.Ky denigrim,pritej nga ajo klase ballisto-zogiste qe u be aleate me fashizmin dhe nazizmin per te gjakosur popullin e nga kish dale.Por qe partia socialiste te ishte kaq mjerane,kaq e nenshtruar,kaq zbaranike,si xhapik,nuk do ta besoja kure.Kjo parti,me bemat e saj te korupsionit,te grabitjes( me shume se Saliu me kompani)eshte kethyer na nja parti fashiste e tipit Musolini,nje parti qe qellimin e vetem e ka vetem te grabise,me njerezit e saj servile,maskarenj,ten pa afte,ku vetem per nje çerfetikate pronesie duan 50 euro,ku pune mbaron vetem ai qe paguan,dhe ne vitet e kesaj qeverie,ka shperthyer nje korupsin i pa pare ne historine 30 vjeçare.Ky njeri qe drejton sot,shkateroi edhe ate pak vlere qe ka patur ky vend,arsimin,ekonomine,kulturen……etj,etj,e kjo sipas Vete instatit nuk kishte si ndodhte ndryshe,kyr 40% e adminstrates eshe me arsim 8 vjeçar dhe 12 vjeçar???duke mos haruar se dhe 10%,jane me diploma te blera dhe te fallsifikuara??? DO KOMENTE?A mundet te zhvillohet nje shtet ne te tilla kushte? Prandaj ka mbetur: grabisni,vidhni,rembeni ku te mundeni e ke te mundni.
  Si perfundim do jene te mallkuar nga historia,ata qe kane ndergjegje,dhe jane te pergjegjshem,si bij e bija,si niper e mbesa te atyre mijra deshmoreve,te mijra veteraneve te luftes NÇ,te atyre mijerave qe ju dhimset Atdheu,ta votojne kete moster fashisto-naziste,qe shkateroi kombin,qe perzuri intelektualet,te shkolluarit dhe mbeshtetet sot ne qenie pa tru,ne njerez krimba,ne deputete lilipute te tredhur qe rezik pshurin ne sallen e parlamentit,kur ngrene kartonin e votojne PPP,grabitjet dhe varferimin e shqiptareve.

  Reply to this comment
 20. valentina August 7, 11:34

  Jam plotesisht dakord me gjithcka shkruhet ne letren e haput te Z,Milo drejtuar redaksise se Gazetes Dita,por do deshiroja qe komentet te perqendroheshin ne shkrimin shume realist te komentuesit Gjon Bruci,i cili pasqyron jo vetem realitetin e jetuar ,dhe i injoruar prej Shqiptareve, por pikesepari kerkon tu hape syte per te mos vazhduar te manipulohen prej mbetjeve kombetare,qe fatekeqesisht kane drejtuar shtetin Shqiptare,dhe jane munduar dhe mundohen te njollosin vepren me te ndritur te kombit Shqiptare,sic eshte LANC.

  Reply to this comment
 21. syri August 7, 12:19

  Nacionalizmi eshte streha e fundit e maskarenjve!

  Reply to this comment
  • mirel August 7, 22:49

   Po moj sycka e Ramutit, a ke fut ndonje dron ne b..sot..
   Se me dronin dhe Shqiperine e bashkuar e shiti Ramuti veten si patriot.

   Reply to this comment
 22. anticensurë25642654 August 7, 12:23

  një qëndrim,kësaj radhe,jo i dykuptimt!qëndrim i hapur.,i pastër, i drejtë.
  milo në këtë rast kap një fakt të saktë dhe të njohur nga të gjithë:
  “Për fat të keq gjatë viteve të fundit , e sidomos nga viti i kaluar ka patur një strategji të mirëmenduar për të goditur LANÇL në rrënjët e saj, për ta përmbysur thelbin e saj, për ta akuzuar si shkaktare e fajtore për çfarë ndodhi më pas.”
  pra strategjinjë e grupeve të caktuara,në bashkimin e tyre për të goditur LANÇ!nuk është fillimi,por është ndoshta fundi i kësaj strategjie!!
  e filluan në fillim të ’90ës me vrrull dhe egërsi!!dështuan sepse çdo aksion sjell një rreaksion!!në atë fillim rreaksioni ishte shumë më i fuqishëm se aksioni!!dështuan dhe ndërruan qëndrim!!përdorën metodën greke!!atë që po përdor greqia në këto 30 vitet e fundit!!metodën e ujit nën rrogoz!!filluan të shkruajnë të propagandojnë idiotësira,krahasime,njesime idiote,filluan të blejnë pak nga pak kundërshtarët dhe si po duken bathët!?po ja arrijnë qëllimit!!
  me krahasimet ndërmjet luftës së BRSS,ShBA dhe GB dhe asaj shqiptare,nxjerrin përfundimin se “nuk ishin shqiptarët që shkatërruan nazifashizmin,por të mëdhenjt”,një pohim që askush nuk e ka mohuar asnjëherë!!por një idiotësi të tillë me kalimin e kohës e pranojnë tufa amorfe e idiotëve!!kjo tufë amorfe nuk njeh,për më keq, mohon ndihmën sado të vogël,sepse sheh,gënjehet nga puna e madhe!!
  asnjëherë dhe askush nuk ka thënë se shqiptarët dhe vetëm shqiptarët shkatërruan nazi fashizmin!!gjithnjë është thënë se shqiptarët kanë dhënë ndihmën e tyre në shkatërrimin e tij!!
  gjithnjë është thënë se shqiptarët,një pjesë e vogël,por shumë e ndyrë,kanë mbështetur nazifashizmin!!
  asnjëra nga palët e kohës nuk duhet të harrojë atë që ka bërë në atë periudhë!!asnjërës palë nuk i mohohet,nuk duhet ti mohohet as guximi e as turpi për veprimtarinë që kanë zhvilluar në atë kohë!!
  breshri që na zuri pasi u ruajtëm nga shiu,akademia e re që zëvëndësoi të vjetrën,atë që ishte e fjetur dhe nuk vlente dhe se K/ministri ynë nuk e financonte më,na doli aq bastarde,aq e shitëshme sa nuk e meriton të quhet në asnjë mënyrë akademi shkencash!!
  një akademik nuk duhet të shitet!ai njeh vetëm shkencën dhe aspak politikën,aspak tregëtinë shpirtërore!!këta bastardët e sotëm me kënon bir partizani,shkenctarin e blerë dhe të pjerdhur në tru na dalin me frazollogji të huazuara nga europa.në një anë kanë të drejtë!!bile shumë të drejtë!kjo frazollogji është e saktë është e drejtë,por e përdorur në vëndin e gabuar!
  përdorimi i ““antifashizëm popullor”, ” antifashizëm pa armë” dhe “antifashizëm pa uniformë” “për shqipërinë është sikur të përdorësh fjalorin e brezit alpin të europës,zvicër,austri për hollandën!!
  të quash hollandën shtet alpin!!kush do ta bënte një krahasim të tillë do të merrej me shkelma bythësh!!
  ““antifashizëm popullor”, ” antifashizëm pa armë” dhe “antifashizëm pa uniformë” mund të thuhet shumë mirë,si e përmënd milo për shtetet e pakta bashkpunotre të nazifashizmit,mund të thuhet për beneluksin,deri diku dhe për francën e pushtuar dhe atë të vishisë,mund të thuhet për çekosllovakinë,bile dhe për austri e gjermani vetë,POR në asnjë mënyrë për,po lë jasht ata që bënë luftën frontale,tre të mëdhenjt,për poloni,jugosllavi,shqipëri,greqi!!që të gjithë këta shtete,kishin në përbërje të tyre, ““antifashizëm popullor”, ” antifashizëm pa armë” dhe “antifashizëm pa uniformë”,por sipas takatit,ata luftuan,derdhën gjak dhanë ndihmën në mposhtjen e nazi fashizmit!!
  asqë e diskutoj që në të gjihta këto vënde,që luftuan nazi fashizmin,përfshi dhe tre të mëdhenjt,kundërshtarët e kësaj lufte,nuk janë të pakët!!denigruesit,nihilistët janë të shumtë,por për fat të mirë qeveritë e tyre janë me këmbë në tokë!!
  këtu tek ne qëndron ndryshe!
  qeveria e majtë!qeveria që merr votat e atyre që kanë bërë luftën,e atyre që e mbështetën luftën!pra me një fjalë e atyre që derdhën gjak me ndërgjegje,e atyre që derdhën gjak dhe si ““antifashizëm popullor”, ” antifashizëm pa armë” dhe “antifashizëm pa uniformë”,del kundër elektoratit të saj!!del kundër gjakut dhe sakrificave të trashëguara të elektoratit të saj!!
  lind pyetja PËRSE NDODH NJË GJË E TILLË??
  shkaqet janë të shumta!!
  -psikopati
  -vetshitje
  -përça e sundo
  -largim të vëmëndjes së masës nga problemet e ditës
  -pregatitje për një tradhëti të madhe
  e kujt i vijnë në mënd më shumë mund ti shtojë dhe më tej!!
  e kam thënë dhe herë të tjera kohët e fundit,se këto veprime të qeverisë të majtë; të kryesuar nga një kryepsikopat,kryendyrësirë që për të mbjtur pushtetin nuk ndalet para asgjëje,një diktatori në ngjitje e sipër;nuk janë gjë tjetër veçse një përçarje e popullit shqiptar!!nuk është se kemi qënë të bashkuar! asnjëherë!!
  por në disa gjëra themeltare kemi qënë të bashkuar!!një nga këto ka qënë korrupsioni!!pra vjedhja që i bëhet shtetit!!aty nuk kemi pasur problem të bashkohemi pavarsisht bindjeve politike,pavarsisht rrestimit partiak!!nuk flas këtu për psikopatë si alpini e net bytha!!janë ekstreme që nuk i ndahen këpucëve të partive të tyre!
  ky ndyrësira duke goditur LANÇ,duke vlerësuar anët filologjike e gjuhësore të tradhëtisë(pasardhësin e pëgër të frashërllinjve),nxit euforinë tek pjesa që e ndjen veten të nënshtruar,pavarsisht se ka 30 vjet “që ka pushtetin”!!eufori që i bën të kërcejnë si gjeli majë plehut,të këndojnë këngën e patriotit bashkpuntor të pushtuesit!!ky sjell reaksionin e kundërshtarit!dhe sherri plas pa problem!!
  ata që deri dje votonin berishën që nuk e ngriti asnjëherë lart turpin e frashërllinjve,do zëvëndësojnë votat e atyre që nuk do të votojnë birin bastard të komunistit kristaq(ta lëmë këtë punë e bastardllëkut se si dihet ku del)!
  por këta gjela me pupla të freskëta nuk bëjnë një llogari të vogël!
  ai që shkel me këmbë njerzit e tij,ai që tradhëton ata që e sollën dhe e mbajnë në pushtet,ai që kafshon dorën që e ushqen!?
  ai nuk e ka problem të shqyej kundërshtarin!!
  ai po përdor injorancën e pjesës kundërshtare për të arritur qëllimet e tij diktatoriale!!
  nesër ai do përdorë këtë pjesë që ushqen sot për të shtypur pjesën që e solli në pushtet!!
  nuk e di nëse do tia arrijë!?
  por e di se po bën!!

  Reply to this comment
 23. Jimi August 7, 12:41

  Rama! Kjo eshte pabesi, dhe per rrjedhoje haracin e saj ke per ta paguar shume shpejt ne zgjedhjet e pritshme. Jo nga ata qe nuk te preferojne e nuk te votojne , por nga ata qe ti po i pret ne bese dhe qe derimesot te kane besuar e te kane votuar me gjithe shpirt. Pabesia eshte me e rende se tradhetia edhe pse ne dukje te krijohet pershtypja se nuk kane ndonje ndryshim.

  Reply to this comment
 24. spata August 7, 12:45

  Per disa komentues qe i turren me ofendime Paskalit .Ka dy vlersime per te .Si politikan dhe e dyta si historjan .Si politikan une nuk e radhis ne grupen e atyre qe ja kane bere gropen ketij populli .Nuk ka patur qendrime idiote sic kemi pare e po shohim tani per disa nga ceshtjet e nxehta te politikes shqiptare.Si ne qeverin Nano dhe me pas roli i tije ka qene me shume pozitive edhe nga shume te tjere qe kan kryer te njejtat detyra .
  Si historjan, duke i njohur tipin Paskalit,jam i bindur se ai nuk gabon .Ne shume debate ,qe kane ardhur si pasoje e lajthitjeve politike ,per historine e popullit tone ,ai ka qene ,me agrumenta ,me i sakte se sa ata qe jane munduar te aludojne per faktet e ndodhura . Ne shume ballafaqime ne shtyp apo studio Paskali ka rrezuar me fakte shtremberimeve qe i behen LANCL.Edhe per politikat e Hoxhes gjate komunizmit ai ka qene shume i sakte.Ai kurr sja ka veshur meritat e LAFNCL Hoxhes por popullit dhe ka trajtuar mbi bazen e dokumenteve shume gabi te politikes komuniste .
  Nga ky kend veshtrim Pasakali nuk duhet paragjukuar si nje ish drejtues i sistemit te shkuar dhe spaska te drejte te beje analizen e fakteve te LAFNCL e te politikave te komunizmit .Kush mund te nxjerr konkluzjone me te sakta historike.Ai qe ndodhet me brendesin e propagandes komuniste apo kundershtaret qe mbrojne me fanatizem se sjane bashkpuntore te fashizmit .Te dy palet sot jane vene perball fakteve e dokumenteve te dala.Shqiperia ,duan apo nuk duan politikanet dhe kundershtaret e pikpamjeve te LAFNCL, eshte radhitur ne grupin e shteteve fitimtare kunder fashizmit .E njeh bota dhe shume hisorjan me ze ne e rajon .
  Une po ju jap vetem nje fakte te Paskalit ,qe e kam vertetuar nga vete autoret e ngjarjes se minimit te Kanalit te Korfuzit nga anijet Jugosllave ne bashkpunim me autoritetet shqiptore .Ne mund te mos na pelqej kjo por fakti nuk ka koke te meshihet.
  Paskali e ka trajtuar dhe mbrojtur LAFNCL jo si politikan por si nje historjan. Kush mundohet te mohojm, ose te zbeh kete lufte, kerkon kredo politike ose do te justifikojne vendimin e gabuar ne monemtet decizive kur gjithe bota u angazhua kunder fashizmit. Nuk behet fjale per potencjalin, qe kishte populli yne ne ate lufte, por angazhimi per tju kundervene kesaj motraje qe shkaterroje e vdiqen miljona popuj kunder ideve te fashizmit .Sot qe ne jemi rreshtuat per krahe Aleatve perendimor ,ku bejne pjese dhe ish shtetet fashiste ,nuk do te thote te mohojme ato fakte historike qe kane ndodhur .Ndryshe sdo kemi histori te popujve por vjersha dashurije per Gjermanine e aleatet e saj.
  Sipas ketije kendveshtrimi ne duhet ti dekorojme e percjellim me nderime madheshtore te gjithe ata qe bashkpunuan me fashizmin .K/M e filloje kete marrezi por duhet ndaluar. Servilizem kaq i ulet, pro forcave aleate me fashizmin , jep sinjale paqeje ,por mohon nga ana tjeter vlerat te fituara nga populli shqiptare.
  Ne dhe bota pa me sy e degjoje me vesh kremtimin e pervjetorit te forcave te Aleances qe zbarkuan ne Normandi te Frances .Pam qe Merkel shterngoj duart me shume udheheqes boteror te pranishen ne ate cermoni .
  Nuk jam per ti trajtuar faktet historike sic trajtoheshin politikishte ne te shkuaren .Jam qe shqiptaret, jashte bindjeve politike, te bashkohen per interesat e kombit. Historin ta respektojme por dhe mos ta fusin me ujrat qe demtojne bashkjetesen paqsore ne popull .Te cvarrosesh Heronjte tane, duke ju mohuar kontributin e tyre dhe jeten , tu ngresh lapidar humbsave, jo vetem qe eshte cmenduri por tradheti e vlerave historike te nje populli te shumevuajtur .Nuk di ka apo ska Rama ndonje Hero ne famijlen e tije se do ta mesonte me mire historine e LAFNCL.

  Reply to this comment
 25. HOMORA August 7, 13:05

  Lufta NCL nuk ishte lufte por rezistence!…
  Dakort,pa asnje lloj problemi simbas fisherit,skemi pse ta veme ne dyshim opinionin,idene apo bindjen e tij,jo pse na e thote ficheri(fish=peshk) por peshkaqeni fisher.
  Pra simbas tij i bije qe nazizmi s’ishte nazizem por parajse demokrate,si jo pse do kishte rezistence?
  Per çfare aresye europa mbare,nga amerika,kanadaja do vinin me 1945 ne europe?!
  Ku ishte interesi i katij koalicioni boteror???
  Per te bere rezistence apo per te dermuar boshtin nazist?…

  https://simple.wikipedia.org/wiki/Axis_countries

  Kjo lidhie eshte per femijet 13 vjeç e siper qe lexohet ne mbare boten,pra ne europen qe shqiperia do ti ngjaje edhe nje femi 13 e ka te qarte qe s’ishte rezistence por LUFTE kundra pushtuesve qe sulmonin shtete te pamvaruara dhe sovrane.
  Megjithate le te vime tek termi;
  Rezistence,qe eshte nisma,ose me sakte hapi i pare drejte luftes,sepse kur sheh qe fuqia e rezistences nuk jep fitoren e duhur atehere zgjohet revoltimi i cili te kalon ne vendosmerine e deklarimit te luftes.
  Lexoni historite e REVOLUCIONEVE qe piknisjen e kane nga rezistenca e me pas ne REVULUCION.
  E revolucioni eshte me i eger se sa lufta pra ne nje nivel me te larte se sa lufta,sepse ketu behet fjale per nje lufte te brendeshme ose civile midis oligarshise,mbreterise apo tiranise qe kerkon mbajtien e popullit ne skllaveri e diktat.
  Mos valle Nazizmi dhe Fashizmi kerkonin ti jepnin lumturine dhe begatine kombeve qe pushtuan?
  Mos valle nazizmi dhe fashizmi ne vendet ku shkuan derdhen gjak rreke qe mbi te te ngrihej begatia dhe jeta perrallore?
  Kush mendon se po,atehere si ngelet gje tjeter veçse te vishet me uniformen e pushtuesit nazisto-fashist dhe me ate te tradhetarit apo beshkepuntorit zaptues.
  Ne fakt siç parashikohet kjo zhurme tingellimin e ka tek perroi por jehona eshte pertej malit.
  Perse?
  Fare thjeshte,se pari shqiperia eshte katandisur lypsare dhe e mbytur ne borxhe qe tashme as banka europiane por edhe banka federale e amerikes nuk kerkon te rrezikoje kacidhen me te vogel per shqiperine dhe shtetin qe e drejton ate.
  Do kete te mençur ketu e do mendojne ah jo s’eshte e vertete.
  Serishli dakort me ata,por ama provat jane mu perballe hundes se tyre.
  Shendetesia pra spitale,mjeket sherbimet dentare apo ambulancat po kalojne ne reformen e privatizimit,dhe kush thote privatizim don te thote;
  Po pate pare do kesh mundesine te mjekohesh dhe te sherohesh apo te mirembash shendetin me kontrollet shendetesore nje here ne vit siç e kane vendet europiane,pra ne shqiperi besoj se sistemi i shendetesise falas per me te varferit nuk egziston ose egziston siperfaqesisht.
  Kur shkon tek furri bukes pa pare furxhiu sta nep buken,edhe po pati ndonje gur ose tull do pyesi vehten 100 here me ta dhon falas,sepse ka frike se mesohesh keq,keshtu thote rama me privatizimin e shendetesise;
  Populli qelbur eshte mesu keq me sherbimin mjekesor falas,ndaj duhet me e bo privat qe populli skllave mbas punes robetuese dhe me pagen e vobekte o te paguaje per shendetin e tij ose le te ngordhi si sen,tek e fundit nje skllav i ndyre dhe qorr eshte POPULLI.
  Detin ramaqia vitin qe vjen do e privatizoj,jo se i qan zemra qe populli dermuar ka nevoje per vitamine D me anen e banjove diellore,ose pasurimin e trupi te tij me jodio ku enzimat qe jane qelizat riparuese dhe farketuese te imunitetit organik te trupit ose me sakte muratoret e organizmit njerezor te luajne siç duhet rolin e tyre ne rikarikimin e njeriut me energji fizike dhe mendore.
  Pra do plazh (edhe pse sot paguhet nje zhezllon 5mije leke) paguaj tek privati i cili ka koncesionin shfrytezuas ne kooperim me shtetin hajdut,pra fifti-fifti,ndoshta dhe te lene me testament ne dnonje parajse finaciare.
  Lumenjte kerkohen te shenderrohen ne pellgje uji per energji ellektrike,pa marre parasysh faunen dhe floren qe ato perbejne ne klimen dhe natyren me veti te ndryshme ne influencimin e ambjentit apo kohes.
  Rama do i privatizoj dhe duke i hequr te drejten POPULLIT mbi pasurite e tija natyrore si vlera e pasurise se tij legjitime si vlere jetesore e tija,si banues i kombit shqipetar pra i tokes dhe tere pasurite qe gjenden mbi truallin Shqipetar.
  Mos valle token dhe pasurite e saj nentokesore po edhe mbitokesore jane pasuri te nje grushti vampirash,kusaresh,bazhibozukesh,tradhetaresh,shfrytezuesish,skllaveruesish,dinakesh,tinzaresh,kopilash apo doçesh?
  Mosa valle rama i ka pasur ne trashgimine lene nga bustet apo veprat e babes se tij si ellegji karshi diktatures,qe te na farketonte skllavin e ri shqipetar,apo mos valle demokraqia qe te krijonte njeriun e lumtur me blasfemin demokraqi?
  A sigurisht qe jo.
  Ndertimet pa planimetri dhe pa urbanistike dhe me materialet qe i xhvaten truallit shqipetare nga hajdutet shekullor qe kane jetuar si vemjie mbi kurrizin e kerrusur shqipetar ne vuajtie dhe mjerim te thelle dhe te pameshirshem,dhe po bejne po te njejten gje por kesaj rralle te nje force rihshter 10 ballesh,pra shitesit e shqiperise,kulaket,bajraket,pashallaret,dallaverexhinjte e osmanit turk me prona te dhena si falenderim tradhetie por edhe roberimit te popullit nen diktatin osman(pa ngaterruar ketu ideollogjine fetare qe ska lidhje fare me bazhibozuket dallaverexhinj e skllaverues) qe sot na bejne egzibicion me testamente te firmosura me gjakun e popullit te robetuar me se 5 shekujsh,pra pashallaret”moderne” na eskpozojne gjakun e mpiksur te popullit si pasurine e tyre me te ndriteshme apo verbuese si rezultat i fuqise se tyre skllaveruese,poshteruese dhe denigruese qe i ushtrojne den-babaden KOMBIT dhe POPULLIT.
  Ja tre prova kryesoret per te cilat behet zhurme me qellim mbi LNCL,qe POPULLI ta shperqendroj vemendjien dhe vigjilencen e tij nga Jezerca e jo nga llumi hajdut dobiç dhe kopil qe po sundon dhe po grabit SHQIPERINE dhe po zhyt POPULLIN ne terro urije jetike,shpirterore dhe psikollogjike.
  Kush ka nge sot te merret me historine e LNCL kur barku uritur therret BUKE!!!
  Kush ka kohe sot kur shpirti dhe koshienca e drobitur si lemoshe kerkon pak lumturi apo begati?
  anjeri.
  E kte oligarshia qe ka nje hap,nje faze kohe me perpara se populli i mjeruar i bie dajres qe te shpartalloj daullen,e populli murmerin si mjeran dhe gjyhnaqar po na thyen dajren mor ramush,sepse uria e tij eshte mesuar me pakez lemoshe qe mos te kuptoje dhe shohi se nga daulljia po perfitohen miliarda mbi rrenimin dhe zhdukjien e tij si krimb dheu ne ferrin mizerjie.
  Ndaj Shqipetare kijeni parasysh qe rama me shtetin e tij fantomatik ka vetem nje qellim,venien e SHQIPERISE dhe popullin e tij ne anekand,sepse duhet paguar borxhi i marre Federale europiane BANKE ska nga ja mban ramaqia dhe klika apo klani tij droge apo oligarshie,e keto pare do mblidhen mbi kurrizin e kerrusur te civili,qytetarit shqipetar,sepse mafia apo klani oligarshik dhe politik paret e vjedhura hde te zbardhura neper ofshoret apo paradite finaciare nuk i jep,sepse i takojne me legjitimitet si protagonistet kryesore te popullit skllav allbanez.
  Federale ameriqiane BANK;do borxhin e dhene e klani,katsa mafioze dhe oligarshike po per te njetat aresye karshi federales bank europiane po mbi kurrizin e popullit do i nxjerri me dhune apo pa dhune,me deshire apo pa deshire,me hir apo me pa pahir,shqiperia dhe POPULLI i saj jane te lidhur me zinxhire per jet e mot sigurisht si skllever te trasheguar nga lashtesia apo antikiteti.
  Hapni librat e historise se vertete (ne fakt eshte marrezi sot te pretendosh per histori te vertete sepse ajo eshte transformuar ne paçaure biles jo vetem per shqiperine por per tere njerezimin) qe te vertetoni se njeriu ka qene skllav jete e mot e se demokratosatania skllaveruesi me i egeri skllaverues i pupullit shqipetar por edhe te mbare popujve,lexoni pse kane shperthyer revolucionet,kush eshte qellimi dhe principi kryesor i luftrave,ne çdo hap te njerezimit vetem lufta spikat si fenomeni baze i mbijeteses dominuese te nje pakice mbi shumicen.
  Prolog:
  Mos bini ne kurthin e ramaqise dhe klikave mafioze-oligarshike por mendoni se si duhet te shpetoni nga ku ferr i vertete,krijoni organizimin tuaj per ta shkaterruar nga themelet kete sistem barbar,ta shkulni nga rrenjet kete gangrene tiranike,e me pas kur te jini ne paqe,ne lumturi apo begati shpirterore dhe jetesore hidhni syte nese eshte LUFTE apo REZISTENCE.
  Pa REZISTENCE ska LUFTE dhe pa LUFTE POPULLI sfiton asnjeher por i neshtrohet paaftesise se tij per tu REVOLTUAR.
  Ndaj zoti FISH apo Fisher mos hajde ne Shqiperi qe tna mesosh se çfare eshte lufta apo rezistenca,ku qendron dallimi ndermjet tyre,sepse njera eshte shkendija e shperthimit te tjetres.
  Me kaq SHQIPETARE mobilizohuni,organizohuni ,ne cellula,njesite,fronte dhe kompani apo brigada demokratesh te palekundshem LIRIE-BARAZIE dhe VLLAZERIE per tja keputur koken njeher e pergjithmone LUCIFERIT ramaqian dhe klikave qe e mbajne ne pushtet si e si qe ju te ngeleni perjetesisht skllever.
  Ja çfare ju uron nje pellazg me kaske prej qelpiçi.
  Rrofte Shqiperia dhe prosperitet te perjetshem POPULLIT Shqipetar.
  AMEN+ISHALLAH.
  ZOTI vonon por nuk harron.
  ZOTI eshte VERTETESIA she e verteta eshte ZOTI!!!

  Reply to this comment
  • mirel August 7, 18:39

   Rezistence pa lufte, apo lufte pa rezistence?
   Si ta merr mendja o madheshtor rilindas

   Reply to this comment
  • mirel August 7, 18:56

   Nje sqarim per nocionin prej pushti ramist te Homores.
   Rezistence quhet kur shteti lufton pushtimin dhe organizon popullin. Ne Shqiperi shteti zogist, dhe legalist, dhe bajgat qe perfaqesonin shtetin, ja dorezuan shtetin Italianeve.
   Nuk pati rezistence pervec Mujo Ulqinakut.
   LANCL ishte organizim rrenjesor ndryshe. Duke u mbeshtetur ne elementet patriote qe nuk u bene pjese e rezistences se Mujo Ulqinakut, dhe ata qe ishin te heshtur, antifashizmi popullor, sic e thote ASHja e Ramut qelbesires, Partia Komuniste Shqiptare me ne krye Enver Hoxhen organizoi dhe udhehoqi me sukses LANCL deri ne fitoren e Pavaresise se SHqiperise, dhe te Sovranitetit Territorial, plus ndertimin e shetit te ri modern shqiptar. Nuk ishte Rezistence, por Lufte e mirefillte, sepse Lindi dhe u zhvillua ne kushtet e Pushtimit fashist.
   Ky eshte thelbi i ndryshimit te Historise.
   Antifashizmi popullor ishte fizikisht gjendja nen pushtim, pa lufte, por ne momentin qe populli u organizua nen PKSH, filloi Lufta per Clirim, me konceptin e plote te heqjes se pushtimit me Lufte, dhe jo me heshtje dhe veshtrim te menduar, sic e prezanton ASH..
   Ketu fillojne deformimet, dhe kush bie ne kete gracke, vazhdon djhe bie dhe me tej.
   Del koqja Homora dhe thote Rezistence. Ky e do plumcen kokes per kete. sepse i hap rrugen denigrimit total te LANCL, eshte ne nje krah me tradhetaret dhe kolaboracionistet. Dhe per cudi, na shitet dhe si socialist.
   Shko mor ne hale plere mithatiste. Merrni kurajon dhe beni shtremberime ne emer te Partise Socialiste dhe bazes se saj, ne emer te veteraneve dhe familjeve te partizaneve. Largohuni, qelbesira..Aderoni me Ramutin te Partia e Rilindjes se Ballit

   Reply to this comment
   • anticensurë25642654 August 19, 12:45

    mirel më duket se nuk e ke lexuar çka shkruar homora?!
    pavarsisht se e ka bërë pak si shumë shatra patra,prapë nuk tregon se është një “pushti ramist te Homores”!
    sa për antifashizëm pa armë,mund të themi për vëndet e ulta, deri diku në francën e pushtuar,për ata që ishin në krah të gjermanit,për gjermani e itali,italia deri në vjeshtë ’43,por jo për ata që luftuan!për tërë ballkanin perëndimor,greqi shqipëri e jugosllavi!
    këto që bëjnë pushtat tanë akademikë janë dobiçrira të urdhëruara nga dobiçi i gjatë!!
    dhe akademikët butakë,ligavecë shkojnë pas!!
    lexoje dhe njëherë homorën mirel!

    Reply to this comment
 26. intelektuali August 7, 13:06

  Pse Angela Merkel nuk do të shkojë në Sheshin e Kuq?

  SHKRIM NGA INTELEKTUALI

  “Kancelarja gjermane Angela Merkel ka refuzuar të marrë pjesë në Paradën e Nëntë Ushtarake në Moskë me rastin e Ditës së Fitores. Një zgjidhje e vështirë per nje lider qe ka studiuar ne Moske ne rini, por e pashmangshme, thotë komentatori Christian Tripe. Cuditërisht, vetëm në momentin kur Merkel mori atë vendimi ishte befasues per te gjithe, madje edhe bashkëpunëtorët e saj më të afërt menduan se ajo do të presë për të parë se si shpalosen ngjarjet në Ukrainën Lindore. “Dita e Fitores” është një ngjarje me rëndësi të madhe për Rusinë. Nuk ka asnjë festë tjetër në vend që është aq e ngarkuar emocionale sa 9 maji – data në të cilën rusët festojnë kapitullimin e Gjermanisë naziste çdo vit. Për Bashkimin Sovjetik Lufta e Dytë Botërore ishte nje ngjarje madhore per popujt e BRSS me nje vleresim jashtëzakonisht të larte, sepse nuk bëhej fjalë thjesht për fitore apo humbje. Për rusët, çështja ishte për mbijetesën e tyre si një popull, dhe për Rusinë, mbijetesën e tyre si një hapësirë ​​kulturore sa 1/5 -ta e botes. Shtatëdhjetë vjet më vonë, shenjat e luftës me Gjermaninë naziste, e cila mori jetën e më shumë se 20 milion qytetarëve sovjetikë, mbeten të dukshme akoma deri me sot në shoqërinë ruse. Angela Merkel e di shumë mirë këtë. Për më tepër, ajo e ndjeu atë kur udhëtoi në Rusi në vitet e studimeve te saj universitare. Sidoqoftë, ajo nuk pranoi të pranojë ftesën për festimet e Moskës në 9 maj. Sepse nuk do të ishte çudi nëse njësitë që morën pjesë në aneksimin e Krimesë, apo në luftën e pa paralajmëruar në Ukrainën Lindore, te kalojnë me krenari bolshevike në paradën ushtarake të Sheshit të Kuq. Në Luftën e Dytë Botërore, Rusia luftoi kundër fashizmit gjerman. Dhe është ky fakt historik që çarmatos propagandën bolshevike te shtetit rus, i cili pretendon se veprimet e Moskës në Ukrainë përfaqësonin ne vetvete një “Luftë kundër Fashizmit qe po ngre koke ne kete vend fqinj”, dhe më konkretisht, kundër “Juntes Fashiste në Kiev”. Kjo rrethanë mund të ketë kontribuar gjithashtu në vendimin e Merkelit për të mos tundur dorën me pershendetje nga festimet bombastike në Sheshin e Kuq, nga ku me sy të lirë mund të shihej edhe vendi ku lideri i opozitës ruse Boris Nemtsov u vra kohët e fundit. Motivet e Merkel për të mos shkuar në Moskë janë krejtësisht të ndryshme nga ato të liderëve të tjerë evropianë që gjithashtu nuk pranuan të marrin pjesë në festimet e Ditës së 9 Majit. Për Polakët, Lituanët, Estonianët dhe Letonët dhe vendet ish komuniste te Evropes Lindore, ofensiva e Ushtrisë së Kuqe nxiti në një epokë të re pushtimi komunist si represion, shtypjeje dhe varësie nga Moska. Dhe sot, këto vende përsëri ndjehen të kërcënuara nga politikat neo-imperialiste të Putinit. Për të shmangur keqkuptimet, duhet të themi këtu se refuzimi i Merkelit për të shkuar në Sheshin e Kuq nuk është aspak një përpjekje për të shpëtuar nga kujtesa e vuajtjeve të shkaktuara nga rusët nga trupat gjermane. Ende nuk është e qartë nëse Obama, Cameron dhe Hollande, udhëheqës të ish aleatëve të Bashkimit Sovjetik, do të marrin pjesë në festimet e Ditës së 9 Majit. Sidoqoftë, është mjaft e sigurt që diktatori i Koresë së Veriut Kim do të arrijë për paradën në Moskë, vetem se nuk është e qartë se çfarë saktësisht ai do të kërkojë atje. Angela Merkel nuk ka më pse të mendojë për këtë gjëagjëzë komunistesh.”

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 August 19, 12:50

   o shkërdhatë bythë sapun!
   ça ke dash të thuash me këtë??
   mor dobiç flitet për L2B dhe jo për vladimir putinin që ti i jargavitesh dhe merr rrogë prej tij!!
   çlidhje ka L2B me aneksimin e krimesë sot??
   ajo që ka bërë merkel nuk ka të bëjë me L2B por me atë që po ndodh sot!!
   o pusht!

   Reply to this comment
 27. MH August 7, 13:12

  Per Prof.Gurakuqin antare i organizimit te konferences do jipja nji mendim qe nji i dehur tape topit do jipte ma me objektivitet qendrimin,rendesin dhe praktiken e luftes Nacinal clirimtare.Qe ky fare prof.studiusi e ka shprehur ne gjendje teper esull e fresket idiotizmat dhe budalliqet e tija qe rrjedhin nga urrejtja dhe jo nga e verteta historike.
  Per ti mbyllur keto intriga kontradikta mbi luften nacinal clirimtare qe rrjedhin nga te mundurit kolaboracionit puthdore me pushtuesit duhet dhe i bie barra vete shteteve qe moren pjese ne luften e dyte boterore ta vlersojne luften e popullit shqiptare nji nder luftrat ma ngadhnjimtare dhe krenare per liri.
  Asht e domosdoshme dhe duhet sa ma pare qe vendet qe moren pjese ne luften e dyte boterore dhe kryesisht Amerika dhe BS te vlersojne luften antifashiste clirimtare te arritur nga vete populli shqiptare i organizuar nga komunistet me ne krye Enver Hoxhen.Vetem ne kete kendveshtrim do i mbyllet goja dhe pretendimi i tradhetarve qe gezojne semundje kronike te pa sherueshme mbi vlersimin qe pretendojne mbi LANÇ-in.

  Reply to this comment
 28. Shqiptari August 7, 13:57

  Sido te kete qene ajo Lufta, sado te jete heroike, kur pas mbarimit te saj pra me 28 a 29 nentor nuk ka kurrfare rendesie, nuk erdhi kurrfare lirie por filloi deri me 1991 periudha 47- vjecare e komunizmit qe beri ate qe nuk e ka bere asnje pushtues ketij populli, E VRAU NE KUFI PER 47 VJET duke E BURGOSUR NE BURGUN 28 000 Km2 me emrin RPSSH, ajo lufte nuk ka asnje te drejte te quhet Clirimtare se eshte fyerje per ato shqiptaret dje ne shqiptaret sot dhe shqiptaret e neserm qe ate diktature 47 – vjet komunizem e quajne ashtu si eshte, pra pushtimi me i eger qe kyci Shqiperine burg per 47 – vjet, dicka qe nuk ka pushtues ta kete bere ne qindra vjet ne Shqiperi.

  Reply to this comment
  • atea August 7, 18:26

   Kur është burgosur Shqipëria?!!!
   1924, teksti i plotë i marrëveshjes ndërmjet Ahmet Zogut dhe kryeministrit serb, Nikolla Pashiq

   (Teksti i plotë i marrëveshjes ndërmjet Ahmet Zogut dhe Kryeministrit Serb Nikolla Pashiq, marrëveshje e nënshkruar në 1924 në këmbim të ndihmës që serbët i dhanë Zogut për t’u rikthyer në Shqipëri duke luftuar qeverinë e Fan Nolit).

   1. Shqipëria impenjohet t’i bashkohet Jugosllavisë me bashkim personal.

   2. Kryetar i shtetit shqiptar do të jetë Ahmet Zogu, që më vonë do të njohë dinastinë Karagjorgjeviq.

   3. Qeveria Jugosllave, me gjithë mjetet diplomatike dhe ushtarake, do të njohë Ahmet Zogun si kryetar shteti …dhe i atribuon me një herë një kontribut vjetor të shtetit.

   4. Ministria e Luftës Shqiptare do të anulohet dhe Shqipëria heq dorë që të ketë një ushtri Kombëtare.

   5. Shqipëria do të mbajë një xhandarmëri aq të fortë sa të mbaj qetësinë e brendshme të vendit për të ndaluar e shfarosur çdo lëvizje të ngritur kundër Ahmet Zogut dhe kundër regjimit të vendosur prej tij.

   6. Në këtë xhandarmëri do të bëjnë pjesë edhe oficerë rusë të ish ushtrisë të Gjeneralit Vrangel që tashti ndodhet në Jugosllavi. Qeveria Jugosllave do të mbajë atë xhandarmëri me mjete financiare dhe armë.

   7. Në xhandarmëri mund të hyjnë për të shërbyer edhe oficerë jugosllavë dhe të tjerë që qeveria Jugosllave do të pranojë në interes të dy vendeve.

   8. Midis Shqipërisë dhe Jugosllavisë do të stabilizohet një bashkim doganor në bazë të së cilës akordohet liri e plotë e importimeve dhe eksportimeve të mallrave të dy vendeve. Edhe transiti nëpërmes kufijve të dy vendeve do të jetë i lirë për ushtarët e dy vendeve.

   9. Përfaqësuesit e jashtëm Jugosllavë do të ngarkohen edhe për interesat e Shqipërisë, e cila heq dorë që të mbajë zyra diplomatike dhe konsullata të saja jashtë shtetit.

   10. Qeveria shqiptare duhet të deklarojë pranë Konferencës të Ambasadorëve në Paris që tërheq pretendimin e saj për sovranitetin mbi Manastirin e Shën Naumit dhe Lokalitetet e Vermoshit e Kelmendit që mbeten në zotërimin e Jugosllavisë.

   11. Kisha Ortodokse Shqiptare do të tërhiqet nga Patriarku i Kostandinopojes dhe do t’i bashkohet Hierarkisë Ortodokse të Beogradit, kështu dhe Myftinia Myslimane Shqiptare, do të varet nga ajo Jugosllave.

   12. Qeveria shqiptare do të heqë dorë nga një politikë ngushtësisht kombëtare dhe nuk do të interesohet për elementin shqiptar jashtë kufijve të veta. Ajo impenjohet veç kësaj që të mos pranojë në tokën e saj kosovarët dhe elemente të ditur dhe të dyshimtë dhe segmentet e tyre kundërshtare të politikës jugosllave.

   13. Për çdo koncesion që Shqipëria do të bëjë vendeve të tjera, ajo është e detyruar të marrë pëlqimin nga Jugosllavia.

   14. Në qoftë se Jugosllavia është në luftë me Bullgarinë dhe Greqinë, Qeveria Jugosllave, do të ketë të drejtën të rekrutojë në Shqipëri një ushtri prej 25 mijë vullnetarësh me qëllim për t´i përdorur në frontin bullgaro-grek. Në rast gjendje lufte midis Italisë dhe të Greqisë kundrejt Shqipërisë, ushtria, jugosllave do të ketë të drejtë të okupojë gjithë tokën shqiptare për t’i siguruar kështu Shqipërisë gjithë tokën e saj nga invadimi eventual italian ose grek.

   15. Qeveria Shqiptare nuk mund t´i deklarojë luftë asnjë shteti pa pëlqimin preventiv të Jugosllavisë.

   16. Ky traktat është sekret dhe nuk mund të zbulohet e të shtypet pa pëlqimin e dy palëve.

   Marrëveshja Nikolla Pashiç – Ahmet Zogu e gushtit të vitit 1924 …Arkivi Qendror i Shtetit, fondi 251, dosja 105, viti 1924.

   Reply to this comment
   • Shqiptari August 7, 21:04

    Kur eshte burgosur Shqiperia?
    Se kur eshte burgosur Shqiperia nuk ka asnje dyshim, nga 29 nentori i 1944 e der ne fillimet e 1991 kur pas 47 vjetesh kalimi i kufirit nuk ishte me TRADHETI NDAJ ATDHEUT (!) dhe pushoi vrasja e shqiptareve ne kufi nga shqiptaret gje qe nuk ka ndodhur kurre me pare nga asnje pushtues tjeter. Kete nuk ka asnje lloj letre, tregimi, a perralle ta mbuloje se jane shqiptaret pa varre te vrare ne klonet e kufirit deshmitaret me te mire te burgosjes Shqiperise per 47 vjet enverizem.

    Reply to this comment
    • H. Shori August 8, 07:09

     Je ne rregull shqiptari dhe te lumte. E bardha e bardhe, e zeza e zeze. Diktature kishim, demokrature kemi. Asgje esenciale s”ka ndryshuar ne praktikat e tyre. Jo me kot shqiptaret po ja mbathin edhe sot nga syte kembet. Keta qe i kundervihen mendimit ndryshe jane jashteqitja e kombit.

     Reply to this comment
 29. goni August 7, 15:48

  Edi Rama eshte nje cope bajge qe ne psikopatine e tij nuki njeh limite.Turp per ata qe ende i shkojne mbrapa.

  Reply to this comment
 30. republika xhambasadoriale e SALBANISE August 7, 16:27

  Kam lexuar per 70 vite ..vargmale me libra dhe shikuar kilometra shirita me filma..dokumetare video..fotografi etj etj por gjate historise boterore te 3000 viteve te fundit nuk kam pare nje rast te tille te poshtrimit te nje kombi nga “miqte” e huaj me keq se nga nje pushtim klasik
  *
  Zoti Milo ben gabim te pa falshem qe nuk gjen burimin e ketij kanibalizmi antikomunist artificjal
  .
  Nuk eshte puna e nje viktime perverse si Edi Rama apo e neonazisteve te Gurakuqeve apo institutit te fekaleve te Tufes apo..jashqitjet e Akademise se Shkencave..
  .
  Ketu behet fjale per nje doktrine 70 vjecare antishqiptare anti humane antiamerikane qe quhet “DEKOMUMINISTIFIKIM” qu u fuqizua pas ardhjes nga BEOGRADI te makartistit Rajerson dhe MERGATQYQARIT Elez Serbiberaj
  .
  Dihet nga te gjithe qe anglo-amerikano-sovjetet prune ne pushtet partine e ashtuquajtur komuniste me Enver Hoxhen ne krye per 2 interesa te tyre SHPARTALLIMIN E FASHIZMIT dhe e dyta NDARJA E RE GLOBALE
  .
  Qe ne vitet e para pas luftes ishin amerikanet dhe anglezet qe reabilituan fashiste kriminele per ti perdorur ne lufte inteligjente kunder ish aleatit Stalin…dhe bllokut lindor du
  .
  Mjafton te permendim ish kriminelin NAZIST Xhaferr Deva i cili ne vend te dorzohej sipas vete kartave te firmosur nga amerikanet u inkuadrua ne veprime terroriste…biles nazi-xhaferret i cuan dhe te komunsti Tito apo monarkofashistet greke…
  .
  Nuk mjaftoi kjo por ne 1991 pikerisht Rajersoviqet dhe Biberiviqet erdhen nga komanda e Beogradit jo vetem me kalbesirat e komitetit te maleve dhe mergatqyqaret po r dhe me pinjollet e nazi-xhaferreve..
  .
  Kulmi arriti kur para 3 viteve u dekoruan kriminelet e L2B dhe terroristet e Mynihut & Maltes qe eshte antishqipatarizmi dhe antihumanizmi me i ndyre per te gjithe kohrat ku padyshim dhe “karantet nderkombetare” te E.K.A.R-it ( Edwin Kristaq Aneta Rama) me ne krye antikomunistin psiqikisht te semure Xhorxh Sorros jane pas ketyre veprimeve kanibaleske antikomuniste artificjale
  ..
  PSE KY KANIBALIZEM NDAJ LUFTES NCL…RINDERTIMIT DHE SIDOMOS SUPER-LIDERIT HISTORIK TE SHQIPTAREVE ENVER HOXHA ?
  .
  SEPSE;
  SHQIPERIA NEN ENVER HOXHEN 1944-1985 ESHTE RASTI I VETEM NE BOTE QE JO VETEM SFIDOI SUPERFUQITE E BOTES…JO VETEM QE PSHURI ARMIQTE SHEKULLORE (GREKUN & SERBIN) POR DHE TANI I VDEKUR KA TRIUFUAR ME SHUME PER MERITE TE XHAMBASADOREVE EUROATLLANTIKAS DHE PARISE KUISLINGE TE TIRANES QE JO VETEM NUK NDERTUAN NJE SHTET ME TE MIRE SE ENVERI..POR E KANE SHITUR JO VETEM SHTETIN DHE PASURITE E TIJ POR DHE DINJITETIN

  .
  .

  Kjo thenie brilante e analistit grandioz Montanelit duhet shkruar me germ ate arta (qe edhe pse e urrente Enver Hoxhes thoshte:)
  Citoj:
  “””””-Shqiperia në fakt nuk kishte qenë kurrë e bashkuar
  as prej race, as prej gjuhe, as prej feje.
  U bashkua nën Hoxhën i cili arriti atë që nuk e arriti dot as Skënderbeu, …
  ndoshta është më mirë që të mos hetohet
  si i bashkoi.se kur pati në dorë vendin e tij të vogël,
  Hoxha luajti si të ishte një fuqi e madhe.”””

  ———————-
  JA CFARE I PUNUAN XHORXH BUSHIT NE OKB DIPLLOMATET E SHQIPERISE dhe ju thoni kishte frike enveri nga nje kasem leshi

  https://m.youtube.com/watch?v=lvmGhmncoXw
  E FUNDIT PER ZOTIN MILO:
  jeni teper i vonuar i nderuar
  .
  Nese ju keni deklaruar se si minister i jashtem ne 1998 je terrorizuar nga ambasdoret amerikan-gjerman dhe italjan per mos arrestimin e sali kriminelit atehere me falni por ju atehere nese do kishit 1% atdhetarizem duhet te kishit dhene doreheqje…..sepse sot ju akuzoheni si kuisling i Republikes Ambasadoriale te Shqiperise…

  Reply to this comment
 31. Lexojeni komentin tim , julutem ... ! August 7, 17:03

  Te gjithe ne , qe flasim ketu , edhe pse e dime mire te verteten , i biem qark e qark dhe nuk guxojme ta themi .ate te vertete .
  Nje pjese , qe nuk guxojne , edhe pse e dine shume mire qe gjithecka ben Edi Rama , eshte e diktuar nga ambasada ne rrugen e Elbasanit , nuk e thone dot , sepse te vetmit aleate qe i kane mbetur mbi toke kombit shqiptar , jane amerikanet . Ata , sigurisht nuk jane miqte e vertete e te sinqerte qe i duhen ketij vendi , por mbeten te vetmit qe na mban shpresa se mund te mbeshtetemi ne dite te zeze , per te mbijetuar si komb , perballe egersise e terbimit cfaroses Greko – Sllav !
  Pjesa tjeter , qe nuk guxon ta thote , jane njeres pa kurrfare dinjiteti e bythelepires , qe TE QENIT SHQIPTAR , eshte gjeja e fundit qe iu shkon nder mend , sepse e kane te ngrordhur nervin e kombit dhe mendojne e veprojne thjesht si bejleret e agallaret nen sundimin turk , qe nuk menduan kurre per kombin e tyre . Kjo kategori e banoreve te ketij vendi , sheh deri tek hunda dhe mendon vetem per familjen e vet !
  Per te ilustruar miqesine e dashurine e “sinqerte” te amerikaneve per Shqiperine , do te kujtoja , nje shkrim te z. Paskal Milo , ne mos gabohem nga viti 1994 , kur sapo ishte kthyer nga SHBA , ku kishte studjuar arkivat amerikane , dosjen per Shqiperine . Te me ndjeni , qe nuk e citoj dot fjale per fjale ato qe thote por , ne esence ishin perafersisht keto : Studjova shume materjale per Shqiperine ne arkiven e SHBA-ve dhe po citoj shume dokumenta autentike , te perpiluara nga misionet e tyre ushtarake , te cilat e nxjerrin lakuriq dhe diskreditojne plotesisht “nacionalistet” shqiptare te grupuar me Ballin Kombetar , Legalitetin dhe individe te tjere , si dhe dok.te tjera qe provojne te verteten e LANCL…….. ! Me mbeten pa studjuar , disa mijra faqe , qe i perkisnin Dosjes Shqiptare , te cilat , edhe pse e kishin plotesuar afatin e ruajtjes dhe duhej te njihej lirshem kushdo qe deshironte , ato mijra faqe , sic me thane punonjeit e arkives , ishin hequr me nje vendim te posacem te Kongresit Amerikan , per arsye te SIGURISE KOMBETARE ! Vetem kjo e fundit , verteton me se miri , se deri ku kane mbrritur mizorite , poshtersite dhe amoraliteti amerikan ,. per vite e dekada te tera ndaj nesh , ne raportet e ” nje pleshti ., qe rrezikon sigurine (kombetare te) nje demi te eger ” . Ata , sigurisht , nuk i tremben Shqiperise , nese ekspozojne ato veprime teper te uleta e te urryera te kryera kunder nesh , por i frikesohen : si “shejtani nga temjani” diskreditimit skandaloz te tyre , ne mbare opinionoin nderkombetar , duke rrezuar per toke autoritetin dhe besimin qe kane tek ta shume shtete te botes . Cfardo qe te thuhet tjeter , eshte e tepert !
  Ne keto kushte , shqiptaret edhe ata me mediokrit , e kane te veshtire , ose te pa mundur ta thone me gojen plot te vertetn !

  Reply to this comment
  • Dor Doleci August 8, 09:54

   Dhe me qe e permende te verteten, ajo eshte se ti qe ngulmon qe te te lexojne te tjeret je nje kokerr renacaku dhe asgje me shume.

   Pyetje: Ke dokument qe te vertetoje pretendimin tend (makar dhe te nje historiani te njeanshem te diktatures), se kongresi amerikan na paska urdheruar gjoja heqjen e mijera dokumenteve nga arkiva?

   Po? Atehere jepja kryeredaktorit ta beje publike.
   Jo? Atehere je thjesht renacak ordiner

   Reply to this comment
  • anticensurë25642654 August 19, 12:57

   “Lexojeni komentin tim , julutem … !”
   a e ke me të vërtetë??
   “edhe pse e dine shume mire qe gjithecka ben Edi Rama , eshte e diktuar nga ambasada ne rrugen e Elbasanit ,”
   ndoshta i kanë thënë dhe për atë punën e memorialit erdoganist në tiranë?
   apo dhe për xhaminë dhuratë nga erdogani??
   mos vallë do ti thonë se duhet të japë “gylenistët” në tepsi të argjëntë erdoganit??
   mor njerëz të shkërdhyer në tru,dhe për të mashtruar nuk dini??
   kjo që thua ti është varianti dobiç i doviçit të tironëq që tha se “shqipove thuaji se e ka thënë BE dhe ata e hanë aspunin për djathë”(nuk e tha kështu por kështu është)
   ti na vjen me variantin amerikan,me variantin se “nuk është se rama është i tillë por nuk ka çfarë të bëjë,se e thonë të mëdhenjt”!
   ah mor dobiçat e mutit,akoma me injorancën tuaj??
   me të vëtetë kujtoni se të gjithë janë idiotë si ju??

   Reply to this comment
 32. Lili August 7, 17:29

  Shqiptari,
  Best comment!

  Reply to this comment
 33. Uashington Post, 11 mars 1946 August 7, 17:44

  I nderuar komentues (lexojeni komentin tim ju lutem)
  me terhoqi komenti juaj dhe me lejoni ta plotesoj paksa
  .
  Materiali me poshte tregon se shteti amerikan ishte me Greqine ne 1946 dhe qendrimi Enver Hoxhes ishte patriotik dhe pikerisht ky DIRTY JOB e politik-beresve amerikane plasi sheshit kur ARVIZI shpall burre shteti nje krykriminel
  Ato TE FSHEHTA i ke me poshte qe ka lene pa thene Paskali te kerkimet e tij

  NDAL ATENTATIT GRABITËS NDAJ SHQIPËRISË

  LETRA E PARË

  “Uashington Post” më 1 mars 1946

  I dashur senator Pepper,

  Keni shpallur se do të bëheni mbrojtës i fushatës për drejtësi të Komitetit Grek, i cili lufton për kërkesat greke të reparacioneve kur do të bëhen traktatet e paqes me shtetet e Ballkanit…

  Këtë lëvizje të drejtësisë për Greqinë e polli C. Diamantopulos, ambasadori grek në Uashington, njëherazi kryetari i makinës së propagandës së organizatës imperialiste greke në Shtetet e Bashkuara…

  Unë çuditem, senator Pepper, në qoftë se ju e kuptoni që një pjesë e madhe e kërkesës së reparacioneve greke është e drejtuar Italisë, për të cilën qeveritë në Uashington dhe në Londër janë munduar për dy vjet ta shkarkojnë nga çdo përgjegjësi për shkatërrimet që ka sjellë në Shqipëri, Jugosllavi, Etiopi dhe Greqi… Ju thoni, senator, se drejtësia për Greqinë ka katër qëllime, dhe i treti ndër ta është ‘Kthimi i Epirit të Veriut Greqisë’.

  Kjo deklaratë arrin të thotë që të vuloset që tani një atentat ­grabitjeje kundër Shqipërisë së varfëruar, për të cilën Greqia ka 32 vjet që përpiqet. Ky i ashtuquajturi Epiri i Veriut është tani Shqipëria e Jugut, e cila mban në gjakun jetësor ekonomik atë vend të vogël dhe kërkesa ka qenë gjithnjë kaq qesharake saqë është dhënë vendimi kundër Greqisë tri herë me radhë.

  Në gushtin e 1923, Lidhja e Kombeve dërgoi një mision në Greqi për të përcaktuar në vend kufirin greko-shqiptar. Të gjithë anëtarët e atij misioni, katër italianë dhe një përkthyes shqiptar, u vranë pa mëshirë ditën që arritën në Greqi. Një mision pasardhës caktoi kufijtë e sotëm, të cilët u miratuan nga Lidhja e Kombeve. Këtë herë, një metodë më e qytetëruar po përdoret duke iu zëvendësuar juve dhe shumë nga kolegët tuaj në vend të dorës së vdekjes që u përdor kundër misionit të pafat në 1923.

  Qeveria greke nuk i kapi kurrë vrasësit, duke treguar kështu fajësinë e saj dhe për këtë i pagoi Italisë një milion dollarë si një idemnitet punitiv për këtë krim. Përveç një kohe të shkurtër prej disa muajve më 1914, ky i kështuquajturi Epir i Veriut, nuk ka qenë kurrë pjesë e Greqisë që 600 vjet e këtej. Indianët e Amerikës kanë tani tepër të drejtë të kërkojnë Virxhinian ose çdo shtet tjetër të Shteteve të Bashkuara ku kanë jetuar 300 vjet më parë.

  Meqenëse kërkesa greke bazohet në fakt në gjeografinë e vjetër, është interesante ta dimë se Straboni, një nga autoritetet më të mëdhenj mbi Greqinë e Vjetër (lindur në 64 para Krishtit), na thotë se epirotët nuk flisnin greqisht, por ilirisht, që do të thotë se ata nuk ishin aspak grekë, por shqiptarë.

  Grekët që kanë kërkuar përkrahjen tuaj, senator Pepper, janë kryesisht monarkistë grekë në Shtetet e Bashkuara të udhëhequr nga Diamantopulos, të cilët shpresojnë që të rivendosin në fron Mbretin Gjergj, muajin që vjen, pa marrë parasysh protestat e shumicës së qytetarëve grekë.

  Për të fituar simpati për Greqinë në përpjekjen e saj për të grabitur Shqipërinë e Jugut, z. Diamantopulos flet pa kursim se Shqipëria e ka shitur pavarësinë e saj në 1939, si përfundim i dallavereve të shumë viteve me Musolinin.

  Konferenca e Ambasadorëve, një simultare e Lidhjes së Kombeve, e shiti për herë të parë Shqipërinë në 9 nëntor 1921, kur votoi që ta bënte këtë vend virtualisht një protektorat të Italisë, pa marrë parasysh faktin se Shqipëria qe një anëtare e rregullt e Lidhjes së Kombeve dhe që kish kështu të drejtën e sigurimit nga Lidhja e Kombeve.

  Shqipëria e injoroi atë vepër gjer në qershor të vitit 1926, kur Musolini i kërkoi qeverisë shqiptare që të nënshkruante një dokument për pranimin e protektoratit.

  Qeveria shqiptare, për të fituar kohë, thirri ministrin britanik, amerikan, frëng dhe jugosllav, duke i informuar se vetëm 24 orë afat kish përpara se të vinte nënshkrimin. Ministri britanik, duke i keqkuptuar instruksionet e tij, protestoi kundër këtij demarshi italian dhe për fatin e tij të keq u thirr nga Austin Chamberlain, ministri i Punëve të Jashtme, i cili pranoi se veproi në këtë mënyrë, për të marrë me të mirë Musolinin.

  Si ministër i Amerikës në Tiranë, në atë kohë, unë e dëgjova këtë histori të kërkesës italiane dhe thashë se do ta raportoja në Uashington. Por, në mbarim të Luftës së Parë Botërore, duart e qeverisë sonë qenë të lidhura nga politika izolacioniste që kish vendosur Senati, i cili e përbuzi konventën e Lidhjes së Kombeve. Po kjo politikë e ndaloi Presidentin Ruzvelt që të merte masa drastike kur Musolini pushtoi Etiopinë.

  Jugosllavia dhe Franca nuk bënë asnjë veprim, dhe Shqipëria, pa një ndihmë të jashtme, iu dorëzua me padashje Italisë në një traktat që u bë në nëntor të 1926-s, i cili përgatiti udhën e invazionit italian 13 vjet më vonë.

  Duke e akuzuar Shqipërinë se i është shitur armikut, z. Diamantopulos, organizatori i lëvizjes Drejtësi për Greqinë, qëndron në një tokë që lëviz. Ai është në Uashington nën patronazhin e Mbretit Gjergj.

  Tani, senator, dëgjo!

  Kredoja jote në jetën publike ka qëndruar gjithnjë në një besim të deklaruar te vullneti i popullit. Përpara se të shkoni thellë, duke përkrahur kërkesat greke, unë ju sugjeroj të merrni vesh se ç’ndiejnë grekët për punën e një plebishiti në Shqipërinë e Jugut, të cilën ata me dhelpëri e quajnë si Epir të Veriut.

  Për shekuj me radhë Shqipëria e Jugut ka qenë e populluar në mënyrë mbizotëruese nga shqiptarë, dhe Korça, qyteti i dytë më i rëndësishëm i Shqipërisë, të cilën grekët e kërkojnë si një dhuratë speciale, është pothuajse ekskluzivisht shqiptare në popullsinë e saj.

  Udhëheqësit reaksionarë grekë kanë heshtur me dashje në çështjen e një plebishiti. Pyetini se ç’mendojnë për një punë të tillë. Miqtë amerikanë të Shqipërisë nuk kanë asnjë frikë nga vota e popullit të Shqipërisë së Jugut.

  Por, për të mirën tuaj, Senator, kini mendjen.

  Kërkesa zyrtare greke për reparacionet është paraqitur tetorin e kaluar. Shuma e përgjithshme është 10,449,566,000 dollarë, nga të cilat 5.088,517,000 dollarë i është ngarkuar Gjermanisë. Kuptohet se diferenca duhet të vijë nga Italia, e cila nuk mund të paguajë vetëm se një fraksion të vogël të një shume të tillë, as Gjermania nuk mundet të paguajë një dëmshpërblim të tillë në të holla, dhe në qoftë se po, atëherë ekonomia e Evropës dhe e botës duhet të shkatërrohet, përveç shkatërrimit të të dy vendeve paguese.

  Dhe, sigurisht, në qoftë se Greqisë i paguhen njëmbëdhjetë miliard dollarë, nuk do të mbetet asgjë për ato kombe që kanë humbur shumë mijëra herë më tepër njerëz, të holla, gjak, djersë, punë dhe lot. Grekëve, gjithnjë dallaveraxhi natyralë, u vjen mirë një gjë e tillë se shuma që ata kërkojnë do t’i jepte vendit nga 1750 dollarë për çdo njeri, grua dhe fëmijë në Greqi.”[1]

  LETRA E DYTË

  “Uashington Post” më 11 mars 1946

  “I dashur senator Pepper,

  T’ju shkruaj juve, senator, u bë një zakon, kështu të jesh i përgatitur se ke për të dëgjuar nga unë gjersa ju keni për të treguar interes në qëllimet grabitëse të grekëve që duan të rrëmbejnë pjesën më të pasur të Shqipërisë. Kam përpara meje një kopje të rezolutës të paraqitur më 19 shkurt, me anë të së cilës kërkohet kthimi i “Epirit të Veriut” (duke futur brenda dhe Korçën), Greqisë.

  Disa muaj më parë kam dhënë në këto shtylla një histori të shkoqitur të rezolucionit tuaj, por riparaqitja e tij nga ana juaj më detyron që të bëj një përsëritje.

  Rezoluta juaj na kujton dredhinë politike të Henry C. Lodge, i cili thoshte se ishte duke vepruar në emër të disa zgjedhësve grekë në rrethet e Massachusetts. Ai pohoi injorancën e tij mbi këtë çështje, kur tha se nuk dukej se kishte ndonjë kundërshtim.

  Rezoluta juaj nuk ndryshon as edhe një fjalë ose rrokje nga rezoluta e Lodge-it që u aprovua nga Senati më 20 janar 1920, ku nuk qe bërë apeli i senatorëve të pranishëm. Ai që kryesonte mbledhjen, tha vetëm, “Meqenëse s’ka ndonjë objeksion, rezoluta miratohet”. Në atë kohë në sallë kish vetëm pesë senatorë duke qenë se edhe senatori Lodge në atë çast mungonte në sallë.

  Ato kohë Shqipëria nuk kish miq në këtë vend dhe për amerikanët Shqipëria nuk ekzistonte si shtet. Prandaj nuk kish asnjë zë që të kundërshtonte dredhinë e Lodge-it. Rezoluta e senatorit Lodge nuk kishte fuqinë e ligjit sikundër do të kishte juaja. Zoti Lodge pranon se ai mocion qe një dhuratë për votuesit grekë.

  Shqipëria u njoh nga qeveria jonë më 1922 dhe një rrymë e madhe emigrimi shqiptarësh filloi. Një fakt interesant është se një e treta e atyre emigrantëve janë tani banorë në shtetin Massachussetts. Shqipëria ka tani mijëra miq në Amerikë, të cilët janë të vendosur që t’i jepet drejtësia atij vendi të vogël.

  Në “Uashington Post” më 1 mars, kam treguar se imperialistët grekë kanë qenë mundur tri herë në përpjekjet e tyre të fëlliqura që të rrëmbejnë një pjesë të Shqipërisë. Tani unë ju tërheq edhe njëherë vëmendjen për faktin se kufiri i sotëm shqiptaro-grek u miratua nga një komision ndërkombëtar zyrtar dhe u aprovua nga Lidhja e Kombeve.

  Grekët kërkojnë Korçën. Përse?

  Në rezolutën tuaj, senator Pepper, imperialistët grekë kanë bërë të gjitha përpjekjet që të specifikojnë që Korça, qyteti më i përparuar i Shqipërisë përveç Tiranës, kryeqytet, t’i jepet Greqisë. Grekët besojnë se Korça ka mundësinë të bëhet fillimi i një qendre metropolitane nga më të mëdhatë e Evropës Jugore dhe këtu kanë të drejtë…

  Ka vetëm një grusht grekër në popullsinë e saj shqiptare. Është për t’u shënuar se Korça është qyteti më proamerikan në botë jashtë Shteteve të Bashkuara përveç posedimeve ishullore. Ndërkohë, më tepër se gjysma e popullsisë ka qenë në Amerikë dhe një pjesë e madhe ka marrë nënshtetësinë amerikane.

  Një atmosferë amerikane përshkon qytetin. Qytetarët janë progresistë dhe përpiqen të bëjnë çdo gjë sipas modës amerikane, ata janë luajalë në radhë të parë kundrejt vendit të tyre dhe në radhë të dytë kanë besim në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Shumë nga korçarët e sotëm kanë lindur në Amerikë dhe kanë vajtur në Korçë si fëmijë. Ndërsa prindërit vinin të shihnin familjet e tyre, pa u kujtuar se lejet e tyre kishin kaluar dhe e humbën nënshtetësinë amerikane nga ndryshimi që u janë bërë ligjeve tona të emigrimit.

  Senatori Pepper, mendoje prapë këtë punë.

  A do t’i linit juve gjithë këta shqiptaro-amerikanë nën zgjedhën greke? Nuk mund të ketë gjë më tragjike se kjo. Greqia është një komb tregtarësh. Më tepër se 40.000 shqiptarë banojnë tani mjerisht në guvernatoratin grek të Janinës, ku popullsia shqiptare është mbizotëruese. A do të pranoni që për hir të atyre shqiptarëve të ketë një plebishit në Janinë?

  Komiteti i rëndësishëm i Senatit që ju kryesoni ka përpara një rezolutë (Rezoluta 82), që t’i jepet Greqisë imperialiste dhe grabitqare titulli mbi një të katërtën e popullsisë së Shqipërisë dhe një të pestën e burimeve agrare më të pasura të vendit. Meqenëse Greqia nuk e ka patur të sajën tokën në posedim në 500 vjet e këtej, a nuk do të mendoni që Shqipëria, në të cilën ajo tokë bën tani pjesë, ka të paktën aq të drejtë të plotë sa ka dhe populli juaj për shtetin e Teksasit (Texas)? Shqipëria e Jugut, të cilën Greqia kërkon të marrë, është e populluar në mënyrë mbizotëruese nga shqiptarët, sikundër dhe Texas-i është i populluar nga teksanë. Të lutem, mbaji këto gjëra në mend në qoftë se rezoluta 82 e Senatit vjen që të shqyrtohet përpara komitetit tuaj.

  Një herë në të shkuarën ti dhe unë takoheshim dendur, Senator, dhe unë isha kryelartë për këtë njohje.

  Korrigjimet e vogla në Shqipëri kanë për qëllim që t’i vjedhin këtij vendi një të katërtën e popullsisë dhe një të pestën e tokës së saj më të mirë dhe që të bëjnë 230.000 shqiptarë në mes të të cilëve 150.000 muhamedanë, si skllevër.

  Grekët nuk mund të thonë se shumica e popullsisë së tokës që bisedohet është e përbërë nga grekë. Jo, dhe ata heshtën në çështjen e plebishitit dhe për arsye të mira. Le të përsëritet dhe një herë, toka që kërkohet nuk ka qenë e Greqisë që 600 vjet e këtej, vetëm rastësisht për një kohë të shkurtër në 1914. Sipas më të mirit autoritet mbi Greqinë e vjetër, populli i Shqipërisë së Jugut (i cili quhet me dinakëri si Epir i Veriut nga grekët) nuk ka qenë grek dhe as që ka folur ndonjëherë greqisht.

  Zoti Uelles, ju dhe senatori Pepper, që kini marë përsipër çështjen e imperialistëve grekë, natyrisht pa djallëzi, mund të kishit shpëtuar nga ky gabim sikur të kishit pak kulturë klasike. Dëgjoni: Virgjili ka thënë: “Unë i kam frikë grekët, edhe kur të japin dhurata”. Euripidi, vetë një grek, ka thënë: “Mos i zë besë një greku”.

  Unë e kam vizituar shumë herë Greqinë dhe këto pikëpamjet e mësipërme nuk i pranoj për sa i përket karakterit mesatar grek. Po s’ka dyshim se Virgjili dhe Euripidi, duke përfaqësuar kulturën më të lartë të kohës së tyre, kanë njohur tipin e grekut-reaksionar, imperialist dhe monarkist, si ai që ka mbushur senatorin Pepper dhe juve me rrëfime të shtrembëruara përsa u përket kërkesave greke.

  Këta grekë, mjeshtër të intrigave, kanë qenë të kujdesshëm që t’u mos ua tregojnë më as juve, as senatorit Pepper, kërkesat e plota të Greqisë, të cilat në letër do të bënin njerinë të besonte se pjesa më e madhe e gjysmës perëndimore të hemisferës së lindjes, ka qenë krijuar vetëm për Greqinë. Këtu imperialistët do të donin të ndryshonin ndoshta dhe versionin e parë të gjenezës së parë (të Biblës – K.F.): “Në fillim Perëndia krijoi qiellin dhe tokën për Greqinë”. Dhe ata nuk u kanë thënë juve se kërkojnë njëmbëdhjetë miliardë dollarë si reparacione.

  Greqia, një herë djepi i artit dhe i kulturës, nën udhëheqjen e imperialistëve të uritur, është bërë tani një shesh smire dhe lakmie që kërcënon paqen e botës. Lufta e Parë Botërore filloi në një vend më të vogël se Greqia. Këta grekë tokë-grabitës, u pëlqen që ta quajnë Shqipërinë si një shtet muhamedan të vogël, të ndyrë, barbar dhe si vend brigantësh.

  Le të më lejohet të them se Shqipëria në 50 vjet e këtej nuk ka prodhuar as një shembull brigandazhi kaq të poshtër, kaq të djallëzuar sa vrasja më 1923 në Greqi e Misionit zyrtar të Lidhjes së Kombeve që ishte dërguar të përcaktonte në vend kufijtë greko-shqiptarë.

  Edhe një fjalë të fundit, senatori Pepper.

  Zhvishuni nga këshillat dhe nga shoqëria e reaksionarëve të mashtruesve imperialistë dhe monarkistë që duan t’u bëjnë juve udhëheqës në grabitjen e një vendi të vogël dhe pa mbrojtës, që ka qenë viktimë e njerëzve dhe e kombeve të këqij për 3000 vjet e këtej”. (Uashington Post, 11 mars 1946).

  Reply to this comment
 34. Buda August 7, 17:48

  “Lufta Antifashiste Shqiptare” kunder pushtuesve fashiste e naziste eshte nje term me shkencor sesa “Lufta Antifashiste Nacional Clirimtare”, pasi u realizua vetem clirimi i Shqiperise Londineze nga fashizmi dhe jo clirimi i Shqiperise Etnike qe do te justifikonte termin “Nacional Clirimtar”.

  Nga ana tjeter, Lufta Antifashiste Boterore pati kater karakteristika kryesore: 1. Lufte frontale e armatosur : Greqi+Bashkimi Sovjetik + Kina + Britania e Madhe etj; 2. Lufta e Armatosur e Cetave, Batalioneve e Brigadave Partizane: Shqiperi + Jugosllavi; 3. Rezistenca pasive antifashiste: shtetet e Europes Perendimore dhe 4. Lufta Ajrore dhe Desantimi i trupve te SHBA ne Europe.

  Populli shqiptar beri se pari lufte antifashiste te armatosur ne njesite guerrile, ceta, batalione dhe brigada prtizane te kombinuar me rezistencen pasive te popullates qe bashkepunoi ne prapavije.

  Reply to this comment
  • Aaiu nga Selenic August 7, 19:14

   O BUda po perse e heq Nacioni (Nacional) Kjo shprehje Nacional C`fare te keqe paska.
   Nuk jemi nacionaliste neve..
   Mos u mundoheni te prishni punet qe populli i rregulloi me gjakun e tij te kulluar.
   Koloboracioniste me kote e kan.Ata nuk do ta gjemnjne heroin e humbur. Heroi i tyre ka vrare veten ne Hale. Keshtu qe nga Halej nuk lindin heroit.!
   Heroit linden ne lufte u rriten ne lufte dhe rane ne lufte.!
   Cfaredo q1e do te behet per te zevensuar thelbin e kesaj lufte me shprehja koloboracionistash eshte e destinuar te deshtoje perfundimishte.!

   Reply to this comment
   • Feniks August 7, 21:01

    Bravo Buda,se qenke tamam Busalla shejtan!
    Keto percaktime mos t’i kane dhene serbet?
    Shqiperi etnike as ka qene e as do jete ndonjehere.
    Para 1912 ishim perandori osmane.
    Pas 1912 u shpall pavaresia dhe ne 1913 Europa caktoi kufijte perfundimtare te shtetit shqiptar.
    Tjeter Shqiperi nuk ka dhe Ushtria Nacional Clirimtare cliroi kete Shqiperi qe kemi sot e Jo ate qe kishit ju ballisto-zogistet kur bashkepunuat me pushtuesit.
    Komuniste u rreshtuan ne anen e duhur te historise dhe fituan,ndersa ju si tradhetare HUMBET pergjithmone.
    Historine e bene fitimtaret dhe atyre u takonte ta shkruanin ate e Jo humbesit.
    Po’ ne Gjermani kush e ka shkruar historine,mos valle nazistet??!!

    Reply to this comment
    • Buda August 8, 18:44

     Hahaha! O Feniks, termi “Lufta antifashiste nacional-clirimtare” eshte huajtur pikerisht nga serbet me te cilet me ngaterron. Une kam bere ADN ketu ne Amerike dhe kam dale 100% epirot shqiptar; kam mbetur 100% besnik (me vepra e jo me fjale) i Luftes Antifashiste te Popullit Shqiptar, qendrim per te cilin dhenderri serb Sali Berisha me ka pushuar dy here nga puna ne institucionin shkencor ku punoja… Te fala Feniksit dhe Aaiut nga Selenic!

     Reply to this comment
 35. Ndue Sanaj August 7, 19:08

  Te lumte GjonBruci!

  Reply to this comment
 36. Ndue Sanaj August 7, 19:21

  Te lumte Gjon Bruci!

  Reply to this comment
 37. Mark U.K August 7, 19:43

  Mblidhen do Cara komunista e shkojn Mbas Pascar Milos e na lexojn ato Qe I ndigjuem per 50 vjet.Pjesa me e made u vran ne mes shqiptaresh.

  Reply to this comment
  • leke plepi August 7, 20:41

   Zoti Mark

   vetem nje rrjesht e gjysem qe ke shkruar mjafton qe te mendojme se enver hoxha ja u ka bere qe ja u leroi me qen e mace

   kqyre bre jaron !!

   Kushrini i Mark Ukit është vetëm 11 vjeç. Jeton me gjyshërit në fshatin Vrakë të qarkut Shkodër. “Faji” i vetëm i tij është që lindi në familjen Gjonluli. Ai nuk ka dalë asnjëherë nga pragu i shtëpisë. Nuk ka shokë. Nuk di shkrim e këndim, pasi nuk ka shkuar asnjëherë në shkollë. Arbeni thotë se nuk del jashtë shtëpisë, pasi “është në gjak”.

   “Unë e kuptoj këtë situatë. Kam frikë nga gjakësi, se njeriu frikë për jetën ka”, thotë 11-vjeçari, teksa fjalët e tij duken prej të rrituri. Kërkesa e tij e vetme është që të jetojë i lirë.

   Familja e Arbenit ka 25 vite që është në gjak. Gjyshi i tij, Marku, 75-vjeçar, tregon për “Fiks Fare” historinë si nisi gjakmarrja. “Djali im vrau një kushëri. Edhe pse ai vuan dënimin, familja jonë qëndron e ngujuar. Disa pjesëtarë kanë ikur jashtë shtetit. Frika më e madhe është për nipin 11-vjeçar.

   Edhe kur shkojmë për të mbushur ujë, qëndroj tek cepi i ferrës për të parë nëse kalon gjakësi”, thotë Marku, ndërsa shton se më mirë të vrasin atë.

   “Unë jam i vjetër dhe nuk i duhem as dreqit”, vijon Marku, ndërsa tregon se ka probleme edhe me disa familje të tjera, për shkak se djemtë e tij kanë vrarë.

   Për shkak të gjakmarrjes, familja Gjonluli, në fshatin Vrakë të njësisë Guri i Zi, është sulmuar disa herë me armë zjarri. Marku tregon vendin ku kanë rënë plumbat dhe se si kanë shpëtuar fëmijët e vegjël pa u vrarë. Një nga dritaret e shtëpisë, e cila kishte pamje nga rruga e fshatit, ishte murosur, për shkak të këtyre sulmeve.

   Ndërkohë, ekipi i gazetarëve të “Fiks Fare” udhëtoi drejt Malësisë së Madhe për të risjellë historinë e familjes Quku. E cila për shkak të gjakmarrjes i kanë vrarë një vajzë 17-vjeçare. “Maria kishte vajtur për pushime tek gjyshi kur ne morëm vesh se u vra në arë bashkë me vjehrrin tim”, thotë e ëma e Maries. Ajo thotë se nuk e dinë se kush i ka vrarë, por shton se kanë patur më përpara probleme me gjakmarrjen.

   Manushaqja tregon mes lotësh se Marie kishte nisur të bënte pajën dhe se qëndisjet e saj ajo do t’i ruante gjatë. Vajza më e vogël e kësaj familjeje shkruan në një fletë “Dua të jem e lirë”, ndërkohë që reciton një poezi për të motrën e vrarë, ku shpreh mallin e saj për të.

   Dramën e kësaj familje e tregon për Fiksin Liljana Luani, mësuesja vullnetare që shkon në të gjitha familjet me probleme gjakmarrje. Familje që fëmijët e tyre nuk i dërgojnë dot në shkollë. Për familjen Quku ajo thotë se “është një familje me probleme të theksuara gjakmarrjeje”. Mes lotësh, ajo tregon se sa të vështirë e ka patur të fshijë nga regjistri emrin e Maries së vrarë.

   Në Policinë e Qarkut Shkodër, shefi i krimeve Genti Berberi thotë se nga statistikat e fundit janë 247 familje të ngujuara dhe 112 fëmijë që nuk shkojnë në shkollë për shkak të këtyre problemeve. Ai thotë se historinë e gjakmarrjes mund ta tregojë më mirë një historian.

   Pyetjes së gazetarëve se nëse kërcënimi përbën vepër penale, Berberi nuk pranoi t’i përgjigjej, madje as të xhirohej me kamera. Në Drejtorinë Arsimore Shkodër, inspektori Entri Çaku pohon se ky institucion ka të identifikuar 5 fëmijë. Dhe Drejtoria Arsimore Shkodër u ofron mësim këtyre 5 nxënësve që qëndrojnë të ngujuar.

   Reply to this comment
 38. Sandri August 7, 20:18

  Ky artikull nuk eshte per ate cfare ndodhi pas 44-es po per ate cfare ndodhi para 44-es. Ne togfjaleshin Lufta Navional (Clirimtare), na le te kuptohet qe kjo flufte u zhvillua territorin e Shqiperise. Edhe ne ditet e sotme kur behet fjale per nje program shkollor, shendetesor ai emertohet si program kombetar dhe jo rajonal. Me vjen keq qe analiza e periudhes se luftes po behet nga njerez qe as kane lidhje as me kohen kur kjo lufte u be dhe as i oidh gje me historine si shkence.
  Historianet te ishin te perfshire ne keto komente.Apo do vazhdojme te jemi indiferente dhe tii leme injorantet te shprehen si ua thote truri. U be norme kjo puna e dhenies mend nga njerezit qe s’e kane haberin e rrjedhes se historise.

  Reply to this comment
 39. Lili August 7, 21:08

  Po rinine fashiste te nexhmijes e ramiz alise do na tregon gje ky Historiani i madh?

  Reply to this comment
  • mirel August 7, 21:44

   Lili, me gjithe respektin por argumenti jot eshte sa qesharak dhe i pavend. Sa per dijeni, kjo pyetja jote, apo me sakte verejtja jote per anetaresine e Nexhmijes ne Rinine Fashise provon qarte qe Shqiperia nuk kishte hyre ne fazen e Luftes Antifashiste sa pa u formuar Partia Komuniste Shqiptare.
   Me deshiren per te diskredituar Nexhmijen, ti ne fakt i ben nderin me te madh Luftes dhe PKSH, sepse tregon qe pranohet hapur qe populli nuk ishte i organizuar ne lufte kunder Fashizmit derisa u krijua PKSH.. kjo pra ishte faza e Antifashizmit Popullor, me mendime e meditime personale, por te pangritur ne nivelin e kundershtimit me force, dmth te Luftes kunder Fazhizmit, pra merita historike dhe njehere i takon PKSH dhe Enver Hoxhes.. inat te vjen, por eshte fakt historik dhe kjo ka lidhje me piken e dyte, sepse:
   E dyta, shume shqiptare ishin te organizuar me RInine fashiste, ashtu si anetare te familjes sime. Sepse kjo ishte klika e tradhetareve kuislinge qe mirepriten fashizmin dhe nuk e luftuan, por e kthyen ne regjim shteteror ne Shqiperi. Ketu prape bie vete ne gropen historike te tradhetise se Legalitetit, kuislingeve, Mitatisteve, zogisteve etj. Kjo, prape tregon se ata nuk ngriten armet kunder fashizmit, por e ligjeruan pushtimin me qeveri kukull, duke u vene ne sherbim te tij.
   Por, patriotetet e vertete, me krijimin e Levizjes antifashiste nacional clirimtare te udhehequr nga PKSH, Enver Hoxha, e braktisen rinine fashiste, dhe iu bashkuan Luftes per Lirine. Ndersa plerat ballisto zogiste i mbeten besnike pushtuesit.
   Pra ky argument qe ti ngrite, eshte prova e sakte e tradhetise se Ballit dhe legalitetit.
   Konkluzioni. e moren denimin historik per tradhetine.

   Reply to this comment
   • Lili August 7, 23:29

    Jo n’ate kohe kishte komunista edhe organizata komuniste ne Shsiperi, sadik premta nje nder to qemal stafa nje tjeter! Pra argumentin tuaj nuk e pranoj edhe oportunizmin te nexhmijes e Ramizit edhe adherimin e tyre ne rinine fashiste nuk e shfajsoj me jo existencen e partise komuniste se i bje se deri ne43 nuk kishin rezistence atehere!edhe Mirel duhet te pranoni se shume te tjere pak ma pak se nexhmija e Ramizi ,e bile hiç fashista, u vrane si kishe fashista . Duhet edhe te pranoni se partia komuniste shqiptare ishte partia komuniste yugoslave ne fakt edhe antishqiptare sidomos kur u krijuar duke eliminuar komunistet e vertete shqiptare qe ishin me vetedije kombtare ma te nalte se ramizi e nexhmija qe per interesat e tyre u bene me italine deri ne 43!! Nuk di moshen tuaj edhe a e keni kete pozicion nga perjetimet vete apo nga tregimet : une kam takuar shume internacionaliste qe tregojne di ishin organizuar per balkanin , prandaj te them se qemal stafa u vra per t’i lane vendin enverit nga nexhmija e ramizi qe ishin bashke qysh ne kohen e rinise fashiste qe vazhduan te jene bashkecdo here derisa nexhmija u denuar per kafe! E kjo sipas urdherave te serbeve.
    Perkunder ato qe thot nexhmija , Berisha u zgodh si mjek ne oborr nga Ramizi , me bekimin e serbise prape sepse ishin me serbet qe para luftes , kete ta tregojne familjaret e berishes nga Tropaja, emigrante neper bote po jo te pas 45 po viteve 70…

    Reply to this comment
    • mirel August 8, 03:44

     Jo moj zemra, nuk ishte adhurim fashist, por ishte propagande dhe politike shteterore, dhe mungesa e ndergjegjesimit dhe organizimit kombetar, sic e beri Enver Hoxha. Nje Sadik Premte i vetem, e nje Qemal i vetmuar nuk do kishin mundur te benin Luften.
     Internacionalisti i pare shqiptar ka qene Ali Kelmendi. Nuk ke ke takuar ti, por ata internacionalista, ose internacionaliste, (sic e do gjuha shqipe, jo ne menyren skandaloze sic e shkruan ti), ata ne fakt jane balliste e zogiste e legaliste te mergates se qyqeve, qe pasi u mblodhen ne Yugosllavi, meqe na e permende kaq here, pasi deshtuan ne nderhyrjet e tyre per te rrezuar shtetin shqiptar, ngriten teorine e vrasjes se komunisteve nga Enver Hoxha.
     Kete palo teori vetem ballistet dhe tradhetaret e nxjerrin, se bota perendimore njeh vetem partizanet qe luftuan krahas aleateve, dhe cilesojne ballin dhe legalitetin si tradhetare.
     Merr lexo, dhe kujtohu te mesosh dhe shqipen korrekte.
     Komunista-komuniste
     N’ate kohe-Ne ate kohe..nuk eshte frengjisht
     kombtare-kombetare
     nalte-larte
     Dhe paskam patur te drejte me hamendjen time, se tani ne fund e lexova gjithe shkrimin, paske takuar internacionalista si Berishajt..
     Mos na bej te qeshim

     Reply to this comment
   • Bitola August 8, 00:16

    Çfarë justifikimi ka ky morri i kuq për këtë vërtetimin e lëshuar nga Federata e Fasheve të Tiranës dhe të firmosur nga Eqrem Stërmasi?

    [ http://www.panorama.com.al/wp-content/uploads/2016/11/15181456_1143983178982849_8652524710737275395_n.jpg ]

    Reply to this comment
    • mirel August 8, 03:45

     Ik mer qen, me Panoramen do me besh argument ti, ik ore plera balliste, Plumbin pak e keni

     Reply to this comment
     • Bitola August 8, 11:09

      Duro dhe pak o kurve haremi se atij plumit qe ja ke treguar dhe HOMORA do ja ndjesh lezetin kur ta meresh ne bir te sumes. Eshte plum me bole si te dashit. Do ti fusim ke goja qe ti mbash si bibiron. Soji i kurvave si puna jote e ka hallall Berishen dhe Ramen bashke.

    • fteri August 10, 19:11

     Është falsifikim i qëllimtë ore morr i zi,pasi Nexhmia ,nuk kish ide fashiste ,por komuniste.

     Reply to this comment
     • Bitola August 10, 20:21

      E nxorre koken prap nga haleja e migoshes ti kulish ferrash?

 40. N/A August 7, 21:19

  te nderuar lexues !

  ndiqni me kujdes temat e nxehta te veres:

  1- stuhia e bllokut e Isuf Kalos
  .
  2-heqja e emrit e stadiumit qemal stafa
  .
  3-shembja e teatrit..nje veprim banal dhe rutine qe eshte bere teme kombetare
  .
  4-dhe se fundi dhe zoti Paskal Milo me temen e Luftes dyte boterore

  PRA PERRALLA NGA E KALUARA

  #################################
  Kush eshte tradhetia me e madhe e Edi Rames qe ja kaluar dhe armiqve me te medhenj te kombit ?

  #################################

  Teper e thjeshte

  KY KANIBAL ENVEROFAGOS mori vota te bolleshme per te prangosur Usali Berishen…dhe ne vend te kesaj kerkese mbare popullore ne menyre XHORXHSORRISTE & MAKARTISTE hapi bunkaret e Enverit.
  .
  Habitem akoma se si ka mundesi qe euro-amerikanet ne vend te kerkojne falje per USALIBERISHEN E TYRE akoma merren me kockat e Enverit duke ndersyer dhe keto SELFISHERAT qe ne nje fare menyre po shejterojne Enver hoxhen si profet absolut te shqiptareve dhe me gjere.

  E perseris:
  Tolerimi qe i behet Sali Super Kriminelit nga admistratat amerikane qe nga Bushi e deri te Trampi eshte lapidar diamanti per Enverin dhe shoket e tij…aq me teper qe akoma vazhdohet me genjshtren kriminale se e rrezuan kamunizmin ne 1991 bushat -bejkera-t biberet- berishet qe ne fakt ishte nje poshtrim i nje kufome..nje komunizmi qe kishte vdekur me kohe qe ne fund te fundit ishte dhurate “anglo-amerikane”

  Reply to this comment
 41. Lili August 8, 00:14

  ´Kompromiset në kurriz të së vërtetës historike dhe shkencore me pushtetin e radhës apo qëndrimet servile apo me dy standarde ndaj tij, shkojnë ndesh me integritetin dhe dinjitetin institucional e moral.´
  Edhe kush e thot kete! Njeri qe gjithe jeten beri kompromis me Historine qe e shtremberoj me qendromet e servilit !!!! Sntihistoriani par excellence!

  Reply to this comment
  • mirel August 8, 03:46

   Ik o Lili se nuk pret njeri te mesoje historine nga ty dhe nga ata “internacionalistat” e tu.

   Reply to this comment
   • Lili August 9, 13:18

    Mirel , e pranoj pa pike turpi se e sakatoj shqipen ! Pra mos u merr me nje argument aq idiotesk se keni njenivel ma te vlevshme! Po si komuniste e keni hadet me pa gishtin kur ju tregojme henen!
    Historia e shqiperise shume pak eshte ba e behet ne shqiperi , pra mos u cudit ne qofte se te huajt dine ma shume per ju!
    S’po te tregoj ma shume, po vetem’je gje : se sa e sa here pushtetaret e juaj kane folur me shqiptare duke kujtuar se po takojne franceze ! Dime edhe gjera qe jane aq te turpshme per ju sa ma mire mos te tregohen !

    Reply to this comment
    • mirel August 9, 19:00

     Cilet te huaj Lili? Ata “internacionalistet” e Berishajve qe ke takuar ti?
     Apo zogiste e legaliste ne mergaten e qyqeve?
     Lexo Xhufin per nderkombetaret dhe dokumentacionin e botes per Luften e Dyte Boterore.
     Ke informacion te mjaftueshem. Apo kane qene dhe ata enveriste..

     Reply to this comment
    • anticensurë25642654 August 19, 13:00

     lil
     mbaji sekret të lutem se na turpërove!!
     aman mos e hap gojën se do të na qelbësh fare!!
     një pyetje kam për ty lili!!
     çfar ha që e ke gojën kaq të ndyrë??
     mut??
     shko moj debile,e rracë debilash!!
     kur flet dhe ti për llogjikë!!

     Reply to this comment
 42. Kola August 9, 11:23

  Prof. Milo, gjykoj se permbajtja e letres eshte e sakte. Por, letra duhet t’u adresohej edhe vendim-marresve me emrera konkrete edhe KM, z.Rama, qe e perdor mire IT, facebook-un, duke i kthyer fjale edhe katunareve…Zotni Milo, nuk e vini re se keto vitet e fundit, edhe me sundimin e E.Rames, Shqiperia po humbet cdo vlere qe mban ere Shqiperi…Ju, komoetentet e fushes, deshmoni se jeni intelektuale dhe atdhetare. Mbrojeni Shqiperine. SHQIPERIA ME GJUHEN, KULTUREN, IDENTITETIN, ME HISTORINE DHE NJEREZIT ESHTE PASURI E NHEREZIMIT MBARE.

  Reply to this comment
 43. T.Voda August 10, 02:29

  —– ME AQ SA ARRIJNE NJOHURIT E MIJA , NUK DIM NDONJE RAST NGA HISOTORIJA E ARTIT USHTARAK BOTEROR QE TE MOHOJE E CVLERESOje LUFTEN KUNDER OKUPATORIT, LUFTEN KUNDER PUSHTUSIT,,. DHE TE NGREJE E VLERESOJE KOLABORACIONIZMIN, BASHKEPUNETORIN ME OKUPATORIN … !! Kjo QE po NDODH, NDOFTA RASTI I RRALLE PER BOTEN E QYTETRUAR ..!!!
  —– Kjo qe po ndodh mbas 75 vjetesh eshte teper e rende , e kobshme , e rrezikshme . Duhet te jepet nje afat i shkureter, cfar ka per te vjelle te vjellin . Me nje LIGJ KONSENSUAL, GJITH PERFSHIRES te specifikohet e te ndalet cdo lloje propagande qe nxit percarjen, ndasine, urrejtien kombetare e c’do shkalle e niveli qofte….
  ……E ardhmja e afert dhe larget , domosdosherisht ka kerkuar e kerkon frymen konsensuale dhe te pajtimit. Cfar eshte bere nuk cbehet. Ato tu kalojne arkivave historike duke i xhveshur nga ekstremizmi i cdo krahu. HISTORIA DIHET: – ESHTE MESUESE E JETES , DRITA E SE VERTETS DHE LAJMETARJA E LASHTESISE… te nxjerim mesimet . Te ndertohet nje platform zyrtare [konsensuale] per te riparuar pa saktesit, demtimet, deformimete e deri tanishme. . Kudo , ne linjen zyrtare te komunikimit , te edukimit brezave e ate te diplomacice , te hecet ME MOTON – NJE KOMB , NJE QENDRIM…!!!
  —– KJO TREGON SE SHQIPERISE I MUNGON INTELIGJENCA E DUHUR, BURRAT E SHTETIT DHE NJERZIT E MENCUR , TE URTE, ZEMER GJERE, VIZIONAR E LARGPAMES PER TE VENE FATET E VENDIT MBI GJITHCKA….. Vime nga larg … dhe e dime se nga. DUAM TE SHKOJME LARG E LART ..!!, POR KESHTU, …S’DIHET SE KU….!!!
  —GERVISHTJA , RIKTHIMi HERE PAS HERESHM PER KETE PROBLEM , KU MBIZOTRON FRYMA E TEJSKAJSHME POLITIZUSE DHE PERCARESE , MBAJTJA NDEZUR E LUFTES FAMKEQE TE KLASAVE , DUHET TE MARIN FUND . Sepse, ne kompleks , direkt e indirect, po ndikojne ne rrudhjen e plakjen e Shqiperis, ne largimin e ftohjen e shqiptareve ndaj vendit dhe njeri-tetrit. ….PO USHQEHET FRYMA E VETE-HELMIMIT , E VET-MBYTJES DHE E VET-ASGJESIMIT ..[e shperberjes kombetare]
  —- Te gjithe ata qe ndjehen shqiptare, , PA DALLIM BINDJE E BESIMI ,.. , PAVARESISHT SE KU JETOJNE, duhet te bien ne nje konsensus historik :.. —–LUFTA NACIONAL CLIRIMTARE dhe..LUFTA PER CLIRIMIN E KOSOVES, , HEROJTE DHE DESHMORET , PJESMARRESIT DHE DREJTUSIT E TYRE , TE NDEROHEN BASHKERISHT, PA DALLIM NGA TE GJITHA KRAHET, DHE TE GDHENDEN NE ALTARIN ME TE LARTE , E ME TE ARTE TE HISTORIS SONE KOMBETARE.. Kjo eshte ne te miren , ne nderin e dinjitetin e te gjitheve, pavaresisht se ne ate kohe dikush mori apo nuk mori pjese ne ate lufte.
  — SHQIPTARET , NUK KANE ASNJE HUMBJE NE SE LUFTA NCL , LUFTETARET E DESHMORET NDEROHEN E RESPEKTOHEN , qofte edhe duke i zmadhuar apo hiprbolizuar disa gjera qe kane te bejne me vetite, virtytet, trimerite ,sakrificat per atdheun .
  —- Shqiperija e Rilindasve, [jo e atyre socialist] , nuk do te kish arritur ajo qe eshte sot, po te mos kishin shfrytezuar si burim frymezimi hisstorine dhe legjendat mbi luften e Skenderbeut e te trimave te tij. LUFTA NACIONAL –CLIRIMTARE DO TU HYJE ME SHUME NE PUNE SI NJE BURIM DRITE E FRYMEZIMI BREZAVE QE DO PASOJN. …[ ketu duhet synuar]….‘’tunxh bir…!!!’’
  —- Kjo duhet te jete nje KERKESE TAKSATIVE e perhereshme, nje TREGUES E MESAZH PAJTIMI E BASHKIMI,e BASHK PUNIMI, jo vetem per BREZIN QE JEMI, NE VECANTI, PER ATA QE do te VINE..!!.
  —-Brezi i luftes,.. i gjakut e sakrificave per clirimin e atdheut, ata qe jane gjalle, pasusit e atyre qe s’jetojne me , dhe perfaqsuesit e pales qe rrethanat historike e rreshtuan ne palen e kundert [te humbesit] , studjusit e historjanet e shendetshem , por dhe institutet e modeli Tufa duhet te gjejne gjuhen e perbashket , te largojne ‘’qimet ‘’ qe i dallojn dhe I ndajne …….Per shembull, dita e deshmoreve , mund te jete edhe diita e 7 prillit 1939 , ne se ka argumentat e kunder argumentat e nevojshem. Sepse, vrasja e MUJOS , eshte nje akt e nje date qe duhet te meret ne konsiderate ..….
  .—- PRANDAJ,..Del e nevojshme , qe nje grup ose institucion serioz , te mare nismen e organizimit e te bashkerendimit te nje pune gjithe perfshirese e konsesuale, qe keto problem te mbyllen njehere e mire….e SOTMJA , DHE E ARDHMJA, KERKOJNE GJUHEN E PAJTIMIT e TE BASHKEPUNIMIT .Duhet distancuar nga ekstremistet e cdo krahu , nga mendimet e veprimet e njerzve… bese-thyer e bese-prer, gjak-shprishur e gjak-pshurrur, bisht-perdredhur e kurriz-perkulur. te cilet , FATKEQESISHT SHQIPERISE NUK I KANE MUNGUAR . Ata cfaqen edhe neper blogje e komente , INJEKTOJNE HERA HERES HELMIN E FRYMES ANTI-KOMBETARE
  —– A shikoni cfar bejne fqinjet [ p.sh greku]= EDHE MBAS 80 VJETESH, ngulmojne , sajojne TE MBLEDHIN KOCKAT DHE MBJELLIN JUGUN E SHQIPERISE ME VARREZA E VARRE PA ESHTRA…!!!!>.[ne nje kohe qe jane jo me shume se 1- 2 ore larg vendit ame] .Me nje metode gjysem te heshtur , komplekse dhe afat gjate , PO PUNUN TE TJETERSOI GRADUALISHT JUGUN E SHQIPERIS.
  —- Serbija, prej kohesh ka punuar dhe punon, direkt e indirekt , ne pika e rajone nevralgjike te krijoje enklava , cibane dhe vatra zjarri. i mban ne inkubacion , per ti ndezur e PER TE DESTABILIZUAR KOSOVEN ne nje moment te caktuar .
  —- ”Kuajt e Trojes” arriten te demtojne e shkaterrojne totalisht ushtrine , sistemin e mbrojties , te fortifiikimit e te sigurise kombetare, ekonomine ..etj.. POR , KURRE ,… KURRE.. NUK DUHET TE ARRIJNE DERI ATY , SA TE VRASIN E ZHDUKIN MENYRAT E FORMAT E EDUKIMIT, VLERAT, NDJENJAT E ATDHETARIZMIT E TE PATRIOTIZMIT LUFTARAK . KJO ESHTE E VETMJA ARME QE ESHTE NE DOREN E CDO SHQIPTARI , TE CDO QELIZE FAMILJARE ATDHEDASHESE , DHE VARET TOTALISHT PREJ Tyre .
  — ,Luftrat PER MBROJTIEN E CLIRIMIN E ATEDHEUT ,…HEROJT , DESHMORET, LUFTETARET E LIRIS , DUHET TE NDEROHEN E RESPEKTOHEN NE JETE TE JETEVE , dhe nga te gjithe .
  Luftrat dihen , …Sa do te drejta , ato kane dhe gabimet e tyre .
  —-, NJE VEND E POPULL ATDHETASHES, ME NJEREZ E DREJTUES SERIOZE, NUK MERET ME GABIMET edhe mbasi kane kaluar 75 vjet… POR ,.. SHIKON E VLERESON TE PERGJITHESHMEN , AJO QE NXIT , INKURAJON E FRYMEZON BREZAT E ARDHSHEM. . Udheheqia e LNCL nga komunistet ,..MUND ISHE NJE RASTESI….. NDERSA, TE LUFTOJE OKUPATORIN FASHIST, te rrehtoheshe me fitusin, me koalicionin me te madh nderkombetar , ISHTE DOMOSDOSHMERI . ATA,.. QE NUK ARRITEN TA BEJNE KETE, JANE TE DAMKOSUR HISTORIKISHT [ nuk eshte fjala per ballistet e thjeshte , por per drejtusit , eliten e tyre , per te cilet , ne kete 75 vjetoor , per hire te se ardhms, duhet gjetur nje formule lehtesuse reabilitimi ] .
  === Luften antifashiste, herojt e deshmoret e saj i ka perjetsuar historija, populli edhe me kenget e vargjet e tij. — Vetem qarqet shoviniste , ata qe duan coptimin e shperberjen e KOMBIT SHQIPTAR , KANE KERKUAR E KERKOJNE TA LENE KETE KOMB PA IDENTITET DHE HISTORI..
  —- Besojme , se deri ne 75 vjetor te clirimit do te jet gjetur konsesusi politik nevojshem per ti bere luftes ANTI FASHISTE , HEROJVE E DESHMOREVE NDERIMIN E RESPEKTIN E PERBASHKET QE U TAKON .
  Pershendetje —Tomor Voda – NY—USA

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*