Letër publike Sali Berishës

August 25, 2018 11:48

Letër publike Sali Berishës

 

Përgjigje akuzave të Sali Berishës në TV Dukagjini se Enver Hoxha dhe Fadil Hoxha e kanë shitur Kosovën. Fakte dhe dëshmi historike që publikohen për herë të parë nga historiani i njohur kosovar. Reagimi i Enverit dhe Titos për vendimet e Konferencës së Bujanit dhe e vërteta për masakrën e Tivarit. Sfida e historianit: a dalim ballë për ballë Sali për gypat e naftës nëpër Liqenin e Shkodrës, drejtë tankeve të Milloshit?

Prof. dr. Hakif Bajrami, historian

Sali Berisha, e akuzove Enver Hoxhën dhe Fadil Hoxhën se e “paskan tradhtuar- shitur Kosovën”. Ore burrë, me sa e dijmë ne Ju jeni mjek. Ku e keni gjetë atë dokument të pazarit të “shekullit” për Shqipërinë Kontinentale (Kosovën dhe viset e tjera të robëruara…). Trego he burrë? Po bëhen 45 vjet që hulumtoj nëpër arkiva dhe një dokument të tillë nuk e kam hasë. E besa, më duhet të mos jem modest se jam punonjësi  shkencor për historinë e trojeve shqiptare ma i informuari shqiptar, specialist për kohën sa ishin gjallë të dy politikanët HOXHA, njeri me funksion e me pushtet të plotë, e tjetri me funksion e pa pushtet. JO! Dr Sali Berisha, duhet t’i kërkosh falje publike popullit, të cilin po e rren, si dhe atyre që i akuzon. Nuk po të jap këshilla; mati argumentet. Po ti, nëse ke bërë pazare me Milloshin, dhe e ke bërë, qe besa, tani për tani po të “kursejmë”, sepse dihen të gjitha, por po të betohem në FLAMUR, se fytyra jote do të mbetet e ZEZË, si katrani. Ja ku jam, po ta them publikisht. Unë nuk të urrej, të respektoj si mjek e nejri, plus që je Tropojan i vendlindjes së Gjereal Tahir Sinanit (dëshmor i UÇK). Marre more burrë, Ti lëre që po e komprometon vetën, por po i korit edhe të tjerët, se Tropoja është Kosovë, ore mjek, mjek që ke harruar si vërtetohet diagnoza e të sëmurit. Lexoje Hipokratin.

 1. Foli Dr Sali Berisha në TV Dukagjini, me atë temperamentin politik të bulevardit-mitingashi, por la një përshtypje, se akuzon kuturu, se kinse Enver Hoxha dhe Fadil Hoxha e “paskan shitë Kosovën”! Menjëherë më duhet t`i them doktorit se kur dhe ku u organizua ai Pazar?! Dhe, po të kishte qenë ndonjë personalitet, që ka pasë funksion por edhe pushtet, atëherë shtrohet pyetja krahasuese kush të pengoi Ty, z.Sali Berisha kur e more pushtetin, e ta vejshe në kufi ushtrinë për çlirimin e Kosovës, besa edhe të Çamërisë, sepse i ke pasë 240 aeroplanë luftarakë, mbi 5000 oficera të lartë të shkolluar kualitativë e nja 230 diplomatë karriere me njohuri shumë profesionale, me mijëra tanke e artileri të të gjitha llojeve, disa uzina për prodhim armësh e municione, e gjithsej gati 1.000.000 popull-ushtar nën armë të organizuar në mbi 20 divizione. Po neve që merremi me të kaluarën, lexojmë në dokumente se ushtarët e Shqipërisë Bregdetare t’i vrante greku e sllavi në kufi e Ti heshtje. Sali, Ti vetëm se bëre një listë sesi ta zhbëje diplomacinë e ushtrinë, si të bëje fajdet, me tentim ta shkatrrojshe Shqipërinë Bregdetare, sikundër e realizove më 1997. Fare nuk mendove apo “mendove”, në mënyrë që të hapje shanset për Milloshin, ta shfaroste Kosovën pa problem, sepse Shqipëria mbaroi (mars 1997). Kjo nuk ishte shitje e drejtëpërdrejtë, por gypat e naftës nëpër Liqenin e Shkodrës, drejtë tankeve të Milloshit, të thërrasin trishtueshëm: Mbylle gojën! O Sali, kena me i botu edhe fotogarfitë e gypave, kur Serbia ishte nën embargo, e dënuar unanimisht nga KS OKB-së. Fol, a dalim ballë për ballë?

***

Tash po të tregoj se ku ishte me kuadro Enver Hoxha që për 45 vjet, me funksion dhe pushtet absolut-totalitar, dhe ku ishte Fadil Hoxha që kishte funksion lokal deri më 1968, e pastaj edhe më lartë, por kurrën e kurrës nuk ka pasë pushtet.

Enver Hoxha e mori drejtimin politik të majtë në Shqipërinë Bregdetare më 8 XI 1941. Aty ishin dy shqiptarë të Kosovës: Ramadan Çitaku dhe Elhami Nimani. Kjo prani tregon diçka, edhe pse ishin dy malazezë “kominternas”, sepse ishte zakon i kohës jo vetëm për shqiptarët, sikurse princat, krajlët e mbretëritë në mesjetë që i kurorëzonte dikush. E ti nuk i njeh ligjet politike të Kominternit, që ishte organizata më proshqiptare (me i zbardh plagët e Kosovës dhe me ia bashkua Shqipërisë-Lexo Rezolutën e Kongresit IV PKJ në Drezden më 1928; lexo Rezolutën e KQ PKJ në Zagreb më 17 tetor 1940, ku thuhet se Kosova duhet të avansohet në Republikë sovjetike. Dhe disa shqiptarë idealistë, duke e parë se Evropa na TRADHTOI në Berlin (1878), në Londër (1913), në Versajë (1919), u kthyen kah politika majtiste). I lexo dokuementet e Komitetit Mbrojtja Kombëtare e Kosovës, në çdo program figuron simpatia për SHBA (Amerikën), në anën tjetër, edhe ajo deri më 1999 nuk shkrepi në dobi të luftës së drejtë që bënë shqiptarët për çlirim dhe bashkim.

Enver Hoxha ngadalë u avansua në prijës meritor të Luftës Antifashiste Nacionalçlirimtare, dhe këtë fakt nuk ka fuqi që e abrogon. Konferenca e Pezës këtë rreshtim e argumenton. E vërteton edhe letra e Koço Tashkos drejtuar Kominternit, ku Kosova është çështje shumë e theksuar, se duhet t`i bashkohet Shqipërisë. Salo!, unë kurrë nuk e kam denigruar Ballin Kombëtar si historian, por me rastin e themelimit dhe më vonë kishte në Kryesi shqiptarë nga Kosova. Mos të flasim për Legalitetin e mercenarëve.

Doktor Salo, më 20 tetor 1942 Fadil Hoxha themeloi Shtabin e Përkohshëm të UNÇ dhe AP të Kosovës dhe Rrafshit Dukagjinit. Po në këtë kohë e themelon Aradhën e parë shqiptare “Zenel Hajdini”; themelon në vijim: Aradhën “Emin Duraku”, “Bajram Curri”, “Kosova”, dhe më 15 prill 1943 themelon Shtabin Kryesor të UNÇ dhe AP të Kosovës dhe Rrafshit Dukagjinit. (Shtab Kryesor kishin të gjitha ish republikat tjera të Jugosllavisë), kurse, Jugosllavia kishte Shtab Suprem. Në këto rrethana, në viset shqiptare i pari do të gjindet ekipi Bill Maklinit (anglez), që do të njihet me luftën antifashiste. Pra, nuk ishin rusët fare në dijeni për këtë realitet antifashist shqiptar. Ky realitet në kushte të okupimit nazifashist që e kishte mbyllur Evropën në zi, nuk mund të injorohet. Po, edhe Enveri edhe Fadili e TRADHTUAN Fashizmin, nuk i sherbyen si të tjerët që të pranojnë pushtet kuisling dhe të rrijnë gju më gju apo në një qytet dhe të lëvizin lirshëm, e roli i atyre që rrinin midis Tirane dhe Prishtine e Mitrovice me oficerët nazifashistë dihet. Shkojmë më tutje, ende nuk kemi pikë kritike se kah duhet të shkojë Shqipëria Kontinentale-pra Kosova, e cila nuk ishte në “Pazar” të askujt, por të okupatorëve po. Pra, intermedialisht ishte në “Pazar” tinzar të çetnikëve, sllavokomunistëve, por ec e lexoi mendimet e tyre meskine. Plus kur dihet niveli i arsimimit politik, mozaiku i “pazarit” vejn e bëhet edhe më llotari se llotaria. Po ku je ti sot, pse nuk po i përmirson gabimet me tërë këta intelektualë dhe bajraktarë mëhallash politikë djathtistë dhe patriotë me llafe.

Më 10 korrik 1943 formohet Shtabi i Përgjithshëm i UNÇSH; më 15 gusht 1943 formohet Brigada e Parë Sulmuese. Pason ardhja e Misionit Amerikan i drejtuar nga Tomas Stefani (lexoi raportet e tij të pabotuara kurrë në AK-hb, ore i gjorë, po çfarë shitje, po çfarë tradhtie… !). Pason mbajtja e Konferencës së Bujanit, që ishte inicuar nga Fadil Hoxha, më 6 XI 1943 në Sharr (Konsulta e Komitetit Krahinor: lexo se çfar vendimesh u muarën kryekëput kundër politikës serbomadhe, çetniko fashite –hb).

Po, mbasi është fjala për Kosovën, më 11/12 janar 1944 Fadil Hoxha një dosje të Bujanit ia dërgon Enver Hoxhës në gjuhën shqipe, një dosje ia dërgon Titos në gjuhën serbishte. Enver Hoxha dhe Shtabi i tij politik dhe ushtrak komplet i pranojnë vendimet e Bujanit, marrë më 2 janar 1944. Tito, Rankoviç dhe Gjillas, përmes një letre, që mban datën 28 mars 1944, e që e nënshkruan ky i funidit, e refuzojnë kategoriksiht çdo frymë liridashëse në Rezolutën e Bujanit, duke theksuar, se Kuvedi i Buajnit “nuk mundet të jetë institucion ligjëbërës”. Ku e dinte Fadil Hoxha me shkollë mësuesie se çka mshifet nga kjo kërkesë çvleftsuese e Kuvendit të Bujanit. E nëse një kuvend nuk prodhon ligje, atëherë çka është ai. Letra e M. Gjillasit me të gjitha kërcënimet dhe shantazhet shqyrtohet më 16. VI.1944 në Kolosian. Para dite debaton Komiteti Krahinor i PKJ për Kosovë, i kryesuar nga Pavle Joviqeviqi, mbas darke, po në Kolosian, në odë të Bajraktarit, debaton Kuvendi i dalur nga Bujani, nën drejtimin e Mehmet Hoxhës. E pranojnë “kritikën partiake” të Gjilasit në tërësi. Në këtë pranim reagon te Enver Hoxha dhe Fadil Hoxha shumë ashpër. Ruhen reagimet në A. CKSKJ/44.

Për ta amortizuar masakrën e shkurtit 1944, që bëri Regjimenti “Kosova” në Tiranë, drejtuar nga Xhafer Deva dhe Shmit Huberi, me kërkesë të Fadil Hoxhës, Shtabi Suprem i Jugosllavisë dhe Shtabi Kryesor i Kosovës do të KËRKOJNË që Shtabi i Përgjishëm i UNÇ të Shqipërisë t`i dërgojë forcat e veta respektive në Kosovë dhe në viset e tjera shqiptare. Kjo kërkesë do të shqyrtohet drejtëpërdrejt nga 16 deri 26 gusht 1944 në ishullin VIS, ku ishte paria politike antifashiste Jugosllave dhe përfaqësuesit e Luftës Antifashiste të Shqipërisë bregdetare si: Ramadan Çitaku (nga Drenica), Koçi Xoxe dhe Bedri Spahiu nga (Shqipëria Bregdetare, sikundër thuhet në dokument). Biseda që shtruan delegatët e Enver Hoxhës nga 16-26 gusht 1944 është kjo: Pasi që e prezantojnë (Ramadan Çitaku) “Memorandumin e Komisionit shqiptar nga Qeveria Kombëtare e Vlorës, nënshkruar nga: Rasih Dino, Mehmet Konica dhe Filip Noga më 2 janar 1913 me plotësim, sidomos të asaj pjese të Memorandumit të 25 janarit 1913 në Londër, (lexo në: AQSH. Fondi: Kryesia e Qeverisë së Përkohëshme të Vlorës, Dosja 19, frengjisht), ku kërkohen viset e Shqipërisë Kontinetale (dok. e ka botuar edhe Arben Puto, në librin dokumetar “Çështja…II”, Tiranë 1997, dok 3 dhe 7; dokumenti grek, nr. 4, i 3 janarit 1913 ; dok. Serb nr.5, i 8 janarit 1913).

Si pasojë e këtyre fakteve A. Rankoviç largohet nga bisedimet. Por Tito, Kardeli dhe Gjillas bashkë me delegacionin e Enverit  marrin vendim: “Nëse Shqipëria Bregdetare ndërton sistem socialist, Kosova shkon me Shqipëri; nëse Shqipëria nderton sistem kapitalist, Kosova shkon me Jugosllavinë”. Nuk duhet përjashtuar edhe fakti, se para kësaj kohe do të kërkohet nga një komunist malazez që Kosova të drejtohet nga Shtabi i Enverit në Luftën Antifashite. Faktet janë të njohura dhe këto i kemi prezentuar nepër tubime shkencore për 25 vjet.

Dihet çfarë sistemi ndërtoi Shqipëria më 1945 e tutje. Por, pas largimit të Delegacionit shqiptar nga ujdhesa e Visit më 26 gusht 1944, J. B. Titos i afrohet A. Rankoviç dhe e pyet: “Sa vlen kjo Marrëveshje? Tito i përgjigjet: Derisa të largohet delegcioni shqiptar nga ujdhesa”!!! Çka ngjan? Pas 6 (gjashtë) ditësh, më 2 shtator 1944, J. B. Tito e DEGRADON ( e ul) Shtabin Kryesor të UNÇ Kosovës në Shtab Operativ, nën komandën e Shtabit Kryesor të Serbisë. Kjo do të thotë, se titistët më 2 shtator 1944, pa e ditur fare as Enveri e as Fadili, e defaktoriuzuan ushtrakisht Kosovën, edhe pse deri në këtë kohë Fadil Hoxha i drejtonte gjashtë brigada dhe 3 aradha me 4 batalone antifashiste nga Kosova me 38 000 luftëtarë antifashistë.

Në përgjigje të këtij degradimi ushtark që iu bë Kosovës, Enver Hoxha do të përgjigjet më 12 shtator 1944, (pra dhjetë ditë pas degradimit-hb), duke i futur në Kosovë dy Divizione të UNÇ Shqiptare. Historikisht këto dy divizione e kanë shpëtuar Kosovën, popullin shqiptar nga shfarosja, sepse më 3 XI 1944, Vasa Çubrilloviç përpiloi Elaboratin për t`i shfarosë shqiptarët, “deri sa të zgjasin operacionet ushtarke”. Në frymën e këtij elaborati, më 21 XI 1944 Kryesia e Avnoj-it i AMNISTOI të gjitha njësitet çetnike, të cilat më 22 nëntor u konvertuan në “partizanë” dhe kështu do të vijojë “kënga” nacional- shoviniste dhe klero-fashiste çetniko-serbiane për ta shfarrosur popullin shqiptar në Jugosllavi, në frymën e Konventës Jugosllavo-Turke, për DEPORTIMIN e shqiptarëve në Anadolli më 1938-1944. Ata çetnikë që kishin deklaruar “Do të jemi fatlum kur Drazha Mihajloviq do të na japi urdhër, Llapi dhe Sitnica do të bartin koka dhe plisa të shqiptarëve dy muaj”, u bënë partizanë dhe vendosën pushtet neokolonial. Ku t’i mësonin Enveri dhe Fadili këto thika pas shpine të Serbianëve me grada gjeneralësh me ndihma nga Çerçilli, Ruzvellti dhe Stalini?

Mos harro Dr Sali Berisha, se: Çerçili, Ruzvellti dhe Stalini, muarën vendimin unanim në fund të 1944 dhe shkurt 1945 në Krime se: “Ata popuj që kanë bashkpunuar me nazifashizmin, u lejohet qeverive respektive që t’i shfarosin, shpërngulin ose deportojnë në ato vende që kërkohet”. Fol doktor, si të luftojnë kundër: SHBA, Anglisë dhe BRSSS, një grusht shqiptarësh, duke llogaritur këtu edhe ata shqiptarë që ishin me Hitlerin si mishi e kocka. Lehtë e ke tash me shitë zbuluar “pazare”, që nuk t’i blen njeri i shkolluar dhe i informuar drejtë. Po shkenca e historisë nuk është shfaqje teatrale, kur kritiku jep vlerësim që kurrë nuk e ka lexuar as tekstin, madje nuk e ka parë as shfaqjen. I tillë je Ti Salo në këtë punën e “pazarit”, sepse edhe kur fol para opinonit në televizion, mendon se je në një tubim parazgjedhor politik, sepse me profesion je mjek, e ata që t’i servojnë dokumentet e kanë treguar vetëm me publikimin totalitar ku ia kthejnë pushkën veti-popullit që i takojnë, për hir të ideologjisë vetvrasëse qoftë ajo e majtë apo e djathtë kur është në pyetje fati i Kombit.

Me iniciativë të Enver Hoxhës (edhe pse jugosllavët sabotonin si pasojë e deshtimit të Misionit zionist të Tempos më 1943-hb), më 22 tetor 1944  KANÇSH kthehet në Qeveri Demokratike, me çka Shqipëria Bregdetare ndahet nga kurthat sllavokomuniste për ta coptuar (lexo Propozimin e Çerçillit në një pako cigare ku jipet përqindja e se kush e kujtë do t’i takon, dhe aty mungon Shqipëria!). Po, Salo i nderuar, Enver Hoxha është i vetmi shqiptar që komunikon në rolin e Kryetarit të Qeverisë Demokratike me autorin e librit: “Albanines Golgotha 1913” Ëiena-Leo Freundlinch, ku shpalosen palgët e viseve të rirobëruara shqiptare më 1912/1913.

Salo, në vend që t’zhvillosh komunikimet me burrat e njohur që ishin pro DREJTËSISË NDËRKOMBËTARE, që Kosova ta fitojë statusin e Republikës, të paktën nën Jugosllavinë, që e ushtronte si çmim të fundit LDK (jo të gjithë por sidomos Fehmi Agani, në varrimin e të cilit ishin Adem Demaçi dhe Sami Peja, për të tjerë nuk di, po që Fadil Hoxha shprehu ngushllime të sinqerta), Ti bëje pallën e safas në Tiranë, madje sa ishe në pushtet i burgose: Zahir Pajazitin dy herë, Adem Jashrain dhe tri trima të tjerë, madje burgose edhe legjenden femer Xhevë Krasniqin-Lladrovcin me gjithë Gjeneral Fehmiun. Nuk po flasim për naftën tranzit dhe tregtinë ilegale që e ke lejuar me Milloshin, e je bërë që nuk po sheh! Fol he burrë Tropoje. Jo, Bajram Curri dhe Tahir Sinani nuk do ta falin kurrë, e po të ishin gjallë nuk do të lenin as vend për varr aty!.

Shkojmë më tej. Në sajë të kërkesës së major Pera Brajeviqit dhe Pavle Joviqeviqit, më 26 XII 1944, drejtohet Kërkesa që Shtabi Suprem i Jugoslloavisë të vendosë Diktaturë ushtarake në Kosovë, e cila u vendos më 8 shkurt 1945. Ky atentat politik dhe ushtarako-konstitucional vihet për ta DEFAKTORIZUAR Kosovën pa asnjë argument, sepse në Kosovë në këtë kohë ishin njësitet e UNÇ të Kosovës dhe Rrafshit Dukagjinit 56.000 ushtarë të sistemuar në 9 brigada, që arrinin nivelin e një Korpusi respektiv. Por, për të gjetur hapësirë për krime mbi shqiptarët, Shtabi Suprem i Jugosllavisë në formim, drejtuar nga Tito, do të merr vendim për shprazjen e Kosovës nga partizanët shqiptarë dhe sjelljen e brigadave dhe divizioneve slave. Dhe ashtu ndodhi. Rasti i partitotit Shaban Polluzha flet për një skenar mizerabël, kundër të cilit me kohë reagoi FADIL HOXHA më 16 janar 1945. Do të reagon edhe Miladin Popoviq pas dy ditësh, por mbi të gjitha do të REAGONTE ashpër edhe ENVER HOXHA më 20 janar 1945, duke theksuar se do t’i dërgojë edhe katër brigada shqiptare, për ta ruajtur qetësinë dhe popullin shqiptar, që iu kishet ekspozuar neofashizmit sllavokomunist Serbian, malazez dhe maqedon. Këto fakte Dr Salo ne i kemi botuar dhe i kemi theksuar nëpër simpoziume edhe para vitit 1985/9. Ku ishe ti si patriot dhe ata historianët e tu që falsifikojnë dokumente sikur të ishin dardha “ujce” atëbotë kur ne ndrydheshim, por zëri i reagimit politik të ENVERIT ishte në nivel dhe Kosova këtë nuk e harron.

Lexojeni dokumetin e botuar në “Osnivaçki kongres KPJ za Serbijua 1945”, çka thotë Aleksander Rankoviçi për tragjedinë në Tivar 31 mars 1945, për të cilën kam shkruar për herë të parë, bazuar në dokumenete të serbëve, më 1985;1986;1986, ku janë botuar mbi 650 dokumenta. A. Rankoviçi, duke reaguar ndaj diskutimit të Dushan Mugoshës në Kongres (15 maj 1945) se: “nuk mundemi në Kosovë t’i zbatojmë dy porcione-dy gjuhësinë”, Rankoviqi i thotë: “Ja shovinisti në vepër. Në krahasim me gjermanin që për një ushtar nazist okupatori na i ka vrarë 100, ne si antifashitë për 1 ushtar sllav’ i kemi vrarë 300 ushtarë shqiptarë në Tivar”!!!. E disa kapso historianë të Tiranës dalin e ia kthejnë pushkën vetit, për hir të ideologjisë tënde të sëmurë: “në Tivar, ka vrarë Enver Hoxha”. E besa, po ai A. Rankoviçi, pastaj do të plasoi në AVIIB dokumenta të fabrikuar se në “Tivar shqiptarët i ka vrarë Fadil Hoxha”. O mores, o tempora!, mos ia kthe pushkën vetit, o shqiptar i mjerë, me tru pocerke.

(Vijon nesër)

August 25, 2018 11:48
Komento

107 Komente

 1. H August 25, 12:21

  Mos konsumoni energji me degjeneratat se nuk do ndryshojnë kurrë. Nxitësi i luftës civile për pushtet personal është dy herë fajtor. Maloku eshtë simboli i së keqes mes shqiptarësh.

  Reply to this comment
  • Peza August 25, 17:57

   Kam 28 vjet qe nuk e lexoj nje pamflet te tille madheshtor sa politik,filozofik,i sakte dhe idealist!
   Besoj se shkrimi i sotem i te nderuarit Hakif Bajrami do te hape nje epoke te re ne trajtimin e te vertetave historike te luftes dhe maredhenieve midis Shqiperise dhe Kosoves!
   Ky shkrim eshte nje grusht i forte hundeve ndaj te gjithe antishqiptareve,qe per interesa personale dhe ne sherbim te armiqve te Shqiperise e kane kthyer permbys historine e Shqiperise duke i bere HERONJTE ne kriminele,ndersa kriminelet ne heronj!
   Le te sherbeje ky shkrim edhe per te sotmen e dy shteteve tona,se pa pastruar shpirtin dhe mendjen nga helmet antishqiptare,kurre nuk mund te kerkohet bashkimi i te gjithe shqiptareve!
   Historia eshte shkence qe bazohet vetem tek faktet,dokumentet dhe deshmite autentike!
   Ajo nuk behet me deshira,supozime dhe urretje ideologjike e politike!
   Lufta Antifashiste Nacional Clirimtare i ndau perfundimisht shqiptaret ne pro europiane dhe pro fashiste!
   Enver Hoxha ngriti ne Lufte nje popull te tere, realizoi mbeshtetjen nderkombetare te fuqive te medha,pjestare te Koalicionit boteror fitues SHBA dhe Britania e Madhe!
   Gjate kesaj lufte nuk erdhi asnje here asnje perfaqesues sovjetik,per me teper te sillte mbeshtetje financiare dhe ushtarake sic dhane perfaqesuesit perendimore!
   Ne se Enver Hoxha do te kishte paragjykime ndaj tyre,nuk do t’i pranointe ata gjate gjithe kohes prane Shtabit te Pergjithshem!
   Kemi 28 vjet qe degjojme ulurimat e cetnikeve shqiptare e kosovare se gjoja Enver Hoxha e shiti Kosoven,por ketra horra bejne sikur nuk e njohin historine,se Enver Hoxha gjate Luftes nuk kishte ne komande as Shqiperine e pushtuar e jo me Kosoven!
   Mire qe e paska shitur Kosoven Enveri (sipas ketyre udb-asheve),po pse nuk e akuzojne ate edhe per shitjen e viseve tre tjera shqiptare si Malin e Zi,Maqedonine,Camerine etj,se edhe ato pjese te Shqiperise kane qene para 1913-tes,bile e gjithe hapesira shqiptare ishte e pushtuar nga i njejti pushtues?
   Jo kete nuk e bejne se iu duket kafshate e madhe,por sot historiani i nderuar Hakif Bajrami ua perplasi te vertetat ne fytyre ketyre anti historianeve!
   Me kete rast le te mesojne edhe historianet e Shqiperise,qe ndonese nga me idealistet dhe pro te vertetes,kurre nuk kane reaguar kaq sakte e kaq me llogjike sa historiani kosovar!
   Si duket ky patriot i madh i tha vetres se “BOLL DURUAM SHPIFJET ANTISHQIPTARE QE DUAN RRENIMIN E PLOTE TE KOMBIT SHQIPTAR”,prandaj ai ka ndermarre kete goditje themeluese te nje aksioni te ri ne sherbim te interesave te kombit shqiptar!
   Boll i kemi duruar armiqte e Shqiperise te vjellin vrer kunder historise tone,prandaj le te jete ky shkrim nje nxitje per zhvillimin e nje konferencee shkencore mbarekombetare per mbrojtje e historise se vertete te Shqiperise dhe Trojeve shqiptare .
   Historia eshte histori dhe Enver Hoxha ne se ka qene udheheqesi i Luftes Antifashiste qe Cliroi Shqiperine,ai ka edhe meriten e madhe te HEROIT KOMBETAR ashtu sic kane edhe ballisto-zogistet damken e tradhetise te bashkepuntorit me pushtuesit!
   Tivari,Mukja,Dushan Mugosha,apo Miladin Popovici nuk kane qene ata qe bene Luften,por populli shqiptar dhe partizanet e tij heroike!
   Me kete rast,do t’i kujtoja historianit te nderuar Hakuf Mustafa,qe te behet nismetar i njohjes nga shteti i sotem i Kosoves te luftes Antifashiste qe bene mijra partizane kosovare ne brigadat e tyre si dhe te ngritjes se nje monbumenti ne nderim te 650 deshmoreve partizane te Ushtrise Nacional Clirimtare te Shqiperise qe dhane jeten ne lufte per clirimin e trojeve shqiptare ne ish Jugosllavi!
   Per turpin e tyre ketre gje duhet ta kishin bere qeveritaret e Shqiperise,por ata nuk e kane patur gjakun dhe idealin e mjaftueshem te nje shqiptari patriot,por i kane sherbyer vetes se tyre!
   Nuk mund ta bewnte kete kerkese as Edi Rama,biri i nje ish komunisti,personalitet i nderuar i socializmit,se Rama i pari ka shfryre hundet dhge vrerin e tij kunder LANC-it duke e quajtur ate LUFTE CIVILE!
   Mallkuar qofshin armiqte e Shqiperise!

   Reply to this comment
   • Doni August 25, 18:52

    Te lumte o Peza per komentin, eshte artikull qe ju vret syte se tru nuk kane antishqiptaret qe bejne komente.
    Krimineli me I madh qe e shkateroi kombin shqiptar eshte sali ram berishacic. Ja kaloi zogut e pashe toptanit. Me pasurine e popullit e floririn qe la Enver Hoxha keta horra Kane miliarda. Edhe shtate pashe ne dhe te futet saliu e familja e tij nuk I lan krimet qe ka bere. E tregoi boterisht kur krijoi luften civile me horrat antishqiptare 1997 ne nje kohe qe Kosova bente lufte . Turp e mallkuar qofshin ne breza kush mbron e behet pjese e bandes se sali ram berishacicit

    Reply to this comment
  • Po , Po August 25, 18:20

   Zotni @H , keto energji shpenzohen me te drejte nga fort i nderuari dhe respektuari Prof.Dr. Haki Bajrami , jo me shprese se mund te ndryshoje mendime Sali Berisha (sepse kjo nuk ka per te ndodhur kurre) , por te kuptojne te verteten ata shqiptare te verbuar nga demagogjia dhe intoksikimi berishian , qe i vene pas dhe e mbeshtesin , brenda e jashte Shqiperise meme !
   Ndaj , une e shoh plotesisht me vend , gjithecka ben ky punonjes i ndritur i shkences shqiptare dhe e mbeshtet e falenderoj ate nga thellesia e shpirtit dhe vetedijes sime !

   Reply to this comment
 2. Patrioti August 25, 12:45

  Historia nuk ribehet per deformime , por leohet ashtu siç eshte !E nese ne Shqiperine e viteve fashiste 90-2018 perveç prof.Pellumb Xhufit kerkush nuk u ngrit ne nivelin e historinit atdhetar per balte qe hodhi mbi historike kryekrimi shqipetar e sot per fat te mire del nje tjeter historian me shqipetar se shqipetaret e shqiperise e i thote stop kesaj katrahure te historise fashiste BERISHJANE e simuluar nga “ufot” qe flasin shqip pertej Atlntikut!Respekt per te patriotizet te guximshem e te vertet Prof.Dok.Hakif Bajrami.Hapini syte ketij kombi mbi historine sepse vetem keshtu mund e duhet te rritet atdhedashuria e deri i te qenit Shqipetar.Respekt e jete te gjate.

  Reply to this comment
  • Edi August 25, 17:14

   O kosokar, Fadili dhe ky akifi”historian” jane vegla ne duart e bishes se kuqe Serbo Kroate. Sa per historianet shqiptare te kohes se Hoxhes mos fol brockulla,ata mbrojne historine qe b3ne nen urdherat e Hoxhes.
   Fara jote dhe Fadilit shitet bashke me Hoxhen Kosoven.
   Fara jote dhe e Fadilit ,ndenjet me mamin e babin kur trimat luftuan kunder Serbit.

   Reply to this comment
   • NJE SHQIPTAR NGA SHQIPERIA August 25, 18:41

    Ja edhe plehra e UDB-se , gjasme Edi , qe ka futur koken ne nje thes bajgash dhe shtiret sikur eshte shqiptar ! Ja , keta jane llumrat shqipfoles , qe mbeshtetet bajraktari serb i Vicidolit , te cilet e kane pak , plumbin ballit .
    Respekt per te nderuarin e fort te rspektuarin Prof.Dr.
    Akif Bajrami !

    Reply to this comment
    • Edi August 25, 19:20

     O idiot , o ju shites te trojeve tek Serbet. Te gjithe shqipot e dine se sa i kacsherbyer serbitvfara e kuqe. Mos e ke baben komunist ti?
     Ju, faracqe e pate luften e Kosoves nga tv spo nga koteci pulave.

     Reply to this comment
    • Edi August 25, 19:22

     Ti je “patrioti” . Lol

     Reply to this comment
    • Edi August 25, 19:27

     Po ta kesh babin te perlyer si ty , me faren e kuqe serbe, keshtu do flasesh. Te kishe hedh ndonje pushk do te te kisha quajtur kosovar, thjesht je nga ata te oxhakit a te kotecit.
     Gjuha qe perdor eshte si sekretar rinie i kohes se Fadilit.

     Reply to this comment
    • Edi August 25, 19:31

     Sa per plumb , ti , kosokar i kuq , bir stalinisti , ju e beni. Ju vrisni vetem shqiptare pas kraheve per llogari te tesrres se kuqe. Tani ikbse do ti them ndonje llaf gruas a ish gruas tende , gumen pa fare.

     Reply to this comment
 3. Babale August 25, 12:51

  Te lumte “pushka” Hakif Bajrami !

  Reply to this comment
 4. Lefteri August 25, 13:03

  Tronditese!

  Reply to this comment
  • Tartufi August 25, 13:10

   Lefteraqi,na ka tronditur mollaqet e bythes ky shkrim I nje
   bajge te po sa dale nga kjo Gazeta e qesharakeve te se
   shkuares se krimbur.

   Reply to this comment
   • . August 25, 14:54

    Bej pak gjimnastike mendies te te forcohen muskujt e trurit

    Reply to this comment
   • mirel August 25, 16:08

    Tartufi, shikon fytyren tende te mollaqet e bythes se Lefterit.
    Koshi i plerave ne historine e Shqiperise jeni. Saliste, balliste e zogiste, dhe kampiste nga ata te Tepelenes.
    kur nuk ju zhduku Enver Hoxha more fare e feliiqur.
    Ai ishte gabim qe po e paguan Shqiperia tani.

    Reply to this comment
   • I tille je , sa here qe hap gojen August 25, 18:32

    Po ti @matufi , cfar p…n e sat`eme kerkon ne kete gazete , qe vjen e kruan prapanicen , kur i urren kaq shume shqiptaret ? ? ? ! ! ! Ju kini pacavuren “55” e mjaft plehra te tjera , sa po iu dalin prej hundesh , ndaj ushqehuni me gjirizet e tyre dhe qendrojini larg gazetarise atdhetare !

    Reply to this comment
   • X Bajgat August 25, 23:19

    Or tartuf loqja, tjetri ka gjithe jeten qe studjon e punon me seriozitet e profesionalizem si historian, dhe ti e ben bajge ne nje seconde, nderkohe qe ti ke kaluar gjithe jeten si bajge dhe do te na hiqesh per tartuf!
    Bajga ngelet veçse bajge e tartuf nuk behet kurre!

    Reply to this comment
 5. Kosina August 25, 13:10

  Mos harxho kohen kot me Berishen!
  Sali Berisha eshte jashteqitje. Ne kete vend as dy metra toke per varr nuk Kemi per ti lene, pas asaj qe i beri kesaj toke, duke e perdhunuar me banden e tij haxhiqamiliste dhe shushunjat e peshtira qe ka pjelle.

  Reply to this comment
 6. ETHEM August 25, 13:17

  SB FATKEQSI KOMBETARE.ESHTE KAMPION BOTE PER SHPIFJE.KY NJRRI DUHET DENASKUAR NGA TE GJITHE ATA QE E NJOHIN MIRE HISTORINE E SHQIPERISE & KOSOVES,PASI KY HAJNE NE EMER TE LUFTES KUNDER E.HOXHES E KOMINIZMIT PO QE DRON NE POLITIKE.DHE ONJORANTET E BESOJNE,E MBROJNE DHE E VOTOJNE.
  POR KA DHE SHUME QARQE ND/KOMBETARE NE 4 KONTINENTET QE E BESOJNE AKOMA.NDAJ KY VEND E KOMB VUAN PREJ 28 VITESH NEN SUNDIMIN E TIJ.
  O ZOT,NA SHPETO NGA KJO MOSTER FAMKEQE E SHEKULKIT 21

  Reply to this comment
 7. Vjola August 25, 13:21

  The lumte . Nje faleminderit me shpirt . Faleminderit qe i qendroni te vertetes balle perballe ,flake per flak dhe kush shpif she fallsifikon duhet the denohet .

  Reply to this comment
 8. intelektuali August 25, 13:31

  NGA E GJETET SI SI E ZBULUAT KETE FANATIK ENVERIST NE KOSOVE O GAZETA DITA?

  sepse:

  Me kete “dacibao” idiote qesharake te ketij kosovari dru me pre qe i kendon levdata dhe qan per LANC-in kriminal te Enverit nuk besoj qe te kete njeri ne Bote qe ti marre seriozisht

  PO BAHRI OAMARIN A E NJEH KY PROFESOR KOSOVAR KARAGJOZ?

  sepse:

  Po ta njihte nuk do te llapte si nje derr ne thes per trimerite e pederastit te pabese Enver Hoxha qe gjithe periudhen e Luftes e kaloi ne krevat me Nexhmijen ne vilen e kunatit te tij Kryefashist dhe Kryeballist Bahri Omari dhe nga kjo vile spiunoi tek fashistet Qemal Stafen dhe shume komuniste te tjere duke i pastruar rrugen drejt pushtetit te tij kriminal si nje servil koke e kembe i Josip Titos dhe Moskes Bolshevike.

  A E KE PARE O HISTORIANI QORR, HAKIF BARJAMI SI E LA SHQYPNINE ENVERI ME NEXHMIJEN NE VITET 80-90?

  sepse:

  Po ta kishe pare nuk do te flisje dhe nuk do te shkruaje si nje dallkauk fanatik ne gazeten DITA,

  prandaj:

  O TUTKUN prej Kosove qe po u tregon historine e Enverit shqyptareve,

  MOS I TREGO “BABAIT ARAT”

  sepse:

  Behesh karagjoz dhe servil i paguar per keto jashteqitje bolshevike qe po hedh matane kufirit, nga Kosova, ne nje kohe qe Shqypnia e ka hedhur ne plehra enverizmin dhe komunizmin gjakatar dhe te pabese qe i futi thiken ne shpine kosovareve dhe tani eshte antare e NATOS dhe po tenton te antarsohet edhe ne BE-ne Demokratike dhe Antikomuniste ku historiane karagjoze dhe fanatike si puna jote nuk pranohen kurre dhe nuk u hapet asnjehere porta., njashtu sic nuk i u hap porta kalemxhiut kriminel te Enverit Pellumb Xhufi.

  Ja shikoje cfare shkruajne njerezit normale qe nuk jane katunare dru me pre dhe fanatike si puna jote o Hakifi i Enverit:

  “…Si, dashuria me Beogradin e varrosi çështjen shqiptare?

  Se pari:

  Te flasesh per nje ceshtje aq te madhe, sic ishte ajo e Luftes se Dyte Boterore dhe pozicionin e cunguar qe ze lidershipi i ri komunist shqiptar ne te, ne saje te emisareve komuniste jugosllave (Miladin e Dushan) dhe te rolit determinant, (sic e thote vete) te Enver Hoxhes, qe as ne programin (aktin) themelues te Partise Komuniste, ceshtja shqiptare e Kosoves nuk permendet gjekundi, dhe keto sot pas 12 vjeteve demokraci t’ja faturosh nje tjetri si “lajthitje”, sic ben ambasadori i kaluar ne “Komentet falsifikuese” ne “Korierin” e 5 nentorit, eshte e kunderta.

  Megjithate le t’ja leme gjuhen e komenteve, gjuhes se dokumentave historike: A e shiti Enver Hoxha Kosoven apo jo?! dhe si e shiti ne periudhen e dashurise se tij me Beogradin?!

  Ne krye te tavolines themeluese, krijimi i Partise Komuniste Shqiptare, gjeti Miladinin e Dushanin dhe te dy ata, krijuan partine. Mendoj se kjo nuk ka nevoje per zgjatje, sepse nuk eshte objekt i ketij studimi. Si ne aktin themelues te partise dhe ne asnje dokument te saj gjate luftes, nuk ka asgje per ceshtjen e Kosoves. “Ceshtjes shqiptare te Kosoves iu vu vula qe ne 8 nentorin e ’41-it, – shkruan V.Dedejeri, ish biografi e Titos. (V.Dedejer, Kujtime, botim i vitit 1949, Beograd).

  Per ta zgjeruar me tej argumentin, Dedejeri ne “Jugoslavensko Albanski odnosi”, faqe 11-30, po per themelimin e Partise Komuniste Shqiptare dhe per mos zenien ne goje te ceshtjes se Kosoves, perseri shkruan: “Ne mbledhjen themeluese te Partise Komuniste Shqiptare, (e cila u be nen tutelen e dy emisareve komuniste jugosllave, Dushan Margoshes e Miladin Popovicit,) ceshtja e Kosoves as qe u permend.

  Per kete ceshtje (te Kosoves) pllakosi po ashtu heshtja e plote edhe ne Konferencen Kombetare te Partise ne marsin e vitit 1943 (Dedejer, “Jugoslavesko – Albanski adnosi”, fq.11-20). Pra jane vete jugosllavet ata qe akuzojne ish udheheqjen komuniste me Enver Hoxhen ne krye se Kosoven PKSh-ja ja la Jugosllavise.

  I vetmi qe e ngre dhe ankohet se PKSh nuk e ka ne axhenden e saj, e as ne program ceshtjen e Kosoves eshte Koco Tashko, i cili ne fund te vitit 1942 i shkruan Moskes:”Per Kosoven, Partia deri me tani ka heshtur vazhdimisht, duke thene se kjo ceshtje eshte e Partise Komuniste te Jugosllavise (Prof. Plasari dhe Dr. Malltezi, “Politika” fq. 183-187).

  Le te vazhdojme me Konferencen e Pezes, 16 shtator 1942. Me qe ishte pluraliste, atje nga nacionalistet jo vetem u diskutua, por u arrit te sanksionohej edhe ne vendimet e saj qe “ne Kosove e viset e tjera shqiptare, jashte kufijve te kishte te njejten organizim dhe po ate forme pushteti, si Shqiperia” vendime, qe nuk u zbatuan asnjehere. Perse – ne do ta shohim ne vijim:

  Ne gusht te vitit 1943 u zhvillua mbledhja e Mukjes, ku perfaqesuesi kryesor komunist i Enver Hoxhes, Ymer Dishnica, do te kujtonte: “Ceshtja e Shqiperise etnike, qe do te perfshinte Kosoven, kishte qene nje nder dy guret e kufirit, qe me formulimin qe beme, e kapercyem.

  Me kete vendim, per Miladin Popovicin u mbush kupa, i cili e denoi Proklamaten e Mukjes, duke na thene: Ju shpallni lufte kunder fashizmit dhe jo… pavaresine. (Petrovic, libri “Kosova” f. 343-348). Me 31 dhjetor 1943 deri 2 janar 1944 ne Bujan te Tropojes u mbajt ajo, qe eshte quajtur Konferenca e Bujanit, e cila vendosi te nisnin e te funksiononin strukturat qe do te conin ne bashkimin e Kosoves me Shqiperine.

  Komiteti Qendror i Partise Komuniste te Jugosllavise nuk qe aspak dakord me kete pjese te Rezolutes se Bujanit. Bashkepunetori i ngushte i Titos, Milan Gjilas, ne nje leter qe i dergonte Komitetit Rajonal, e eleminoi ceshtjen, sic e denoi Bujanin edhe Enver Hoxha” (Rajovic, libri “Autonomija” fq. 439 dhe Hibert, libri “Albania Struggle” fq.91).

  Ndersa Ramiz Alia ne librin “Une Ramiz Alia, deshmoj per historine”, shkruan se: “Ne vendimin per prishjen e Mukjes, ka ndikuar edhe ceshtja e Shqiperise etnike, e cila u shtrua ne Mukje”. Po perse u anullua, denua Mukja?! Kete na e thone te tjere studiues e politikane te kohes qe do t’i shohim me poshte:

  “Anullimi i Marreveshjes se Mukjes u be me nderhyrjen e Tempos dhe shkak i saj ishte ceshtja e Kosoves”. (E. Barker, dhe B. Tones, libri “Per Luften Nacional Clirimtare” f. 123). Ata qe e firmosen ate (Marreveshjen e Mukjes) do te mbajne pergjegjesi (D. Mugosha, libri “Kujtime” 1973, f.50-58).

  Le te ecim me tej me dokumentat, jo me me autore e studiues te huaj, por nga vete goja e Enver Hoxhes: “Ne pragun e clirimit te Jugosllavise dhe te Shqiperise, ne edhe njehere pranuam se nuk eshte koha per te shtruar ceshtjen e bashkimit te Kosoves me Shqiperine”. (E. Hoxha, leter sekrete derguar Stalinit, 2 shtator 1949. Kopja e vetme gjendet ne Arkivin Qendror Rus, Moske,Arkiv, RCHIDNI.D.Op.137, D.68. L 64-73)

  Ne prill te vitit 1945 u be Masakra e Tivarit, per te cilen jo vetem si veper makabre ndaj shqiptareve te Kosoves e te viseve te tjera shqiptare nen Jugosllavi nuk u ngrit zeri, por ne dhjetor te vitit 1946, Enver Hoxha ne Byrone Politike do te deklaronte e kercenonte: “Disa anetare partie duan te filozofojne se mos thote populli c’bete me Kosoven…Ne do te ua spjegojme, kush nuk na kupton, ne do te luftojme” (Proces Verbal i mbledhjes se Byrose Politike, 15 dhjetor 1946,ish Arkivi i KQ te PPSh).

  Ne prill te vitit 1945, Dushan Mugosha dhe Mehmet Hoxha moren pjese si perfaqesues te Kosoves ne Kuvendin e Serbise, mbledhje qe u shty dhe u be ne korrik te vitit 1945, ku u miratua Projektrezoluta per aneksimin e Kosoves ne Serbine Federale” (Bajraktari, libri “Serbia’s Annexation” f. 118) Jo shume pas kesaj ngjarje, Enver Hoxha do te shkonte ne Konferencen e Paqes ne Paris (gusht 1946) dhe do te deklaronte” “Ne nuk kemi pretendime ndaj aleatit tone Jugosllavi”. (Enver Hoxha,Fjalimi orgjinal ne Konferencen e Paqes, Paris,AQSH).

  I morem dokumentat nje e nga nje, qe nga themelimi i PKSh, pas marrjes se pushtetit nga Enver Hoxha, e deri ne Konferencen e Paqes. Pyesim: Ka antikombetarizem me te madh?! Disponojme edhe dokumenta te tjera, psh: Ne vitin 1946 Enver Hoxha ne nje leter per Titon shkruante: “Ne rast se do te behet nje hap tjeter ne lidhje me bashkimin, na lajmeroni “(N.Malkolm , libri “Kosova, nje histori e shkurter).

  Ne vitin 1946, pas kthimit nga Shqiperia, Velimir Stojnici, ne nje informacion raportonte: “Tirana zyrtare nuk kishte asnje qendrim te percaktuar, asnje reagim per te ardhmen e Kosoves, aq sa perfaqesuesi anglez ne Tirane thekson:”U cudita pse Qeveria Shqiptare deri me sot nuk ka dhene kurrfare deklarate per qendrimin e saj ndaj Kosoves”” (Raport i V. Stojnicit, Beograd 1946,).

  Ne nje mbledhje te jashtezakonshme te Plenumit te Komitetit Qendror te Partise, dhjetor 1946, Enver Hoxha do te pyeste ne menyre retorike: “A eshte ne interesin tone qe ne ta kerkojme Kosoven?!” Dhe ne vijim, po vete Enver Hoxha,do te pergjigjej: “Kjo nuk eshte pune progresive per t’u bere,… perkundrazi ne duhet te bejme qe te sigurojme qe kosovaret te vellazerohen me jugosllavet”. (Proces-Verbali, Mbledhja e Plenumit te KQ te PKSh, dhjetor 1946, ish Arkivi Qendror i PPSh). Per komente, besoj se nuk ka nevoje.!

  Se dyti:

  Ato qe i thuheshin Enverit, shkonin ne Beograd!

  Ky eshte deklarimi me kuptimplote i njerit prej lidereve me kryesore te Kosoves, Fadil Hoxhes, i cili tregon se c’ishte Kosova per Enver Hoxhen. Kete deklarim, (nese e dini se c’perfaqesonte Fadil Hoxha ) jo vetem e ka shkruar ne librin e kujtimeve, por e ka thene ne nje interviste edhe ne TVSH-ne tone (nentor 1999) dhe na e tha edhe ne shtepine e tij kur ne veren e 1999-es ishim me Presidentin Moisiu (ish atehere President i Shoqates se Atlantikut ) me gjeneral Parllakun (Hero i Popullit), me gjeneral Bekteshin (ish pjestar i Bujanit) e me Liri Belishoven (ish Sekretare e Komitetit Qendror te PPSh)

  Te flasesh per mbrojtjen e ceshtjes se Kosoves nga Enver Hoxha, sic ben “polemizuesi”, do te thote qe per kete ceshtje te kishte nje program, platforme apo strategji! Te tilla nuk ka, as gjate Luftes se Dyte Boterore, as pas saj. Vecanerisht ajo qe e varrosi ceshtjen shqiptare te Kosoves, eshte periudha e dashurise se Enver Hoxhes me Beogradin e Josif Broz Titon. Vetem pas 1981-it, Enver Hoxha ngre borite “e propogandes megallomane ne mbrojtje” te Kosoves.

  Ne nje kohe rekord ai udhezon dhe shkruhen ne gazeten “Zeri i Popullit”, “Bashkimi” e “Drita” rreth 13 artikuj te ashtuquajtur “bomba”. C’kishte ngjare?! Perse Enver Hoxha u kujtua pas afro 40 vjetesh per Kosoven dhe te drejtat e shqiptareve?! Pergjigja ishte dhe eshte, edhe e qarte, edhe e thjeshte: Ai kerkonte te dilte i lare se nuk e kishte shitur Kosoven, pra te lante duart si Pilati, per krimin qe kishte bere.

  Ku ishte ai me 1945-n?! Po ne 1948-n?! Po ne 1956-n?! Ne 1960-n?! Ne 1968-n e ne 1979-n?! Ne 1981-in, Enver Hoxha shperthen, i kthehet Kosoves, “mbron” Kosoven, “i digjet zemra” per shqiptaret ne ish-Jugosllavi! Pse-ja eshte e qarte: Tito, si deshmitari kryesor dhe allishverishesi i shitjes se Kosoves, ne vitin 1980 kishte vdekur.

  Sic e shihni asgje nuk tregon strategji mbrojtjeje per shqiptaret, por per mbrojtje te “principates” se Enverit, ku te rrethuar ne tela me gjemba punonin me se dy milion skllever, per familjen e madhe te ish Byrose Politike. Aq e vertete eshte kjo, sa qe mjafton te permend deklarimin e Vasil Katit, ish zevendesminister i tregetise se jashtme ne kohen e Enverit dhe po ne kohen e Enverit i denuar, i cili me 1978 nga burgu i Ballshit do te depononte: “Per cdo vit ne e kishin me plan te padiskutueshem e te detyrueshem qe te importonim nga jashte 18 mije ton tela me gjemba, per te rrethuar klonin (kufirin)qe te mos arratiseshi n shqiptaret (kupto sklleverit).

  Le te hidhemi edhe nje here ne retrospektive: Ne shtepine e tij, ne veren e vitit 1999, Fadil Hoxhes i bera pyetjen: “A kishte kontaktuar dhe a ja kishte bere ndonjehere prezent Enver Hoxhes, ceshtjen e rende te Kosoves? Fadil Hoxha mu pergjigj: Po, kam shkuar te Enver Hoxha ne Tirane ne dhjetor te vitit 1945, inkonjito pa lejen e Titos, se bashku me Zekeria Rexhen dhe i kam shtruar si gjendjen e rende nen Serbi ku ndodhen kosovaret, ashtu edhe se c’duhet te benim. Kjo ishte bisede shqiptaresh e mendoj, per shqiptaret. Biseda e zhvilluar ne kabinetin e Enverit, ne vend qe te behej preokupim i Qeverise Shqiptare, kishte mberritur para kthimit tim te Tito”.

  Keshtu e mbylli deklarimin e tij ish udheheqesi kryesor i Kosoves dhe ne nje periudhe kohe edhe President i Jugosllavise, Fadil Hoxha. Edhe nje retrospective tjeter: A e dini perse e vrane dhe cili e vrau Miladin Popovicin, qe Enver Hoxha i vizitoi edhe varrin kur ishte ne vitin 1946-en ne Beograd?!

  Ate e vrau nje shqiptar patriot, Haki Taha, ish mesues. Haki Taha, para se te qellonte, nxorri nga gjiri flamurin kombetar, e shpalosi, ku ne te me shkronja te arta ishte qendisur: “Kosova Shqiperise. Vdekje tradhetareve”! dhe qelloi…”. Komentet, mendoj jane te teperta.

  Te “paverteta” e te “pa qena” i quani denimet qe jepte regjimi shqiptar i Tiranes per ato qe flisnin para viteve -’70-te per Kosoven e Shqiperine etnike.

  Po ku ti coj une, 1226 vete kosovare, ose me mire te shprehemi shqiptare, te cilet Enver Hoxha i denoi me 8 e 12 vjet burg, sepse donin, kerkonin dhe shpreheshin per clirimin e Kosoves dhe Shqiperine etnike?! Po 4561 te tjere kosovare, si t’ja bejme, qe i internuan ne zonen e Myzeqese e zona te ndryshme ne thellesi te vendit sepse nuk gezonin besimin e rregjimit?!.

  Po tere ato shqiptare qe iknin nga Kosova per ti shpetuar denimit te rregjimit serb dhe i denonte regjimi i Tiranes si agjente, apo i kthente ne Jugosllavi se kishte nje marreveshje te fshehte Tirane Beograd?! Po a nuk jane denuar ketu per Kosoven, figura te tilla te njohura si Bedri Pejani e Selman Riza, apo qe te tjere kishin shkruar libra per Kosoven, si Vasfi Samimi e Besim Qorri?!

  Por keto e qindra fakte si keto, nuk mund te mendojme se nuk i di, por respektojme te drejten qe i takon nje ish posicioni qe ishit si nje “ish diplomat i Hanoit e i Algjerit”. Edhe ne se i mohoni, nuk mund te mbulohen plaget e atyre qe i kane hequr mbi kurriz dhe shume e shume te tjere qe punuan per ceshtjen kombetare, por qe nuk u dihet se ku u prehen as eshtrat sepse Enveri “nga qe i donte shume kosovaret” edhe pa varre i ka lene, e megjithate per ju Enveri perseri, faj nuk ka.

  Tu evidentosh shqiptareve sic beni ju vepren e ndyre te ish Sigurimit te Shtetit, si pune te vyera te ish regjimit te Enver Hoxhes dhe ta propagandosh Enverin dhe strukturat e inkriminuara te shtetit komunist si pergatites te rezistences se viteve ’70- te dhe ’80-te ne Kosove, do te thote te mohosh sakrificat sublime te nje populli te tere te Kosoves martire per liri, per arsim e kulture, per ceshtjen kombetare. Aferim!…”

  Reply to this comment
  • Nik August 25, 16:52

   “Intelektuali” duket vertet intellektual, por i mungon emri te mjerit! Dil ore ne shesh si burre jo si mi me emrin “intelektual” dhe ballafaqou me Prof. Dr. Hakif Bajrami me argumente, me dokumente dhe fakte si ai e jo me llogje Kavaje!
   Nik

   Reply to this comment
   • intelektuali August 25, 18:20

    O Niku si gjthe Fiku:

    INTELEKTUALI LLOGJE KAVAJE?

    Cfare doumentash te paraqitesh me teper se keto te paraqitura te mbeshtetura me burime arkivore, kur dallkauku qe ti e quan Prf. Dr. Hakif Bajrami me pompozitet te vecante nuk ka permendur asnje burim arkvor, por vetem llogje personale te propagandes enveriste?

    Kur krimineli killer Vukmanovic Tempo kishte mberritur ne Shqypni pas Maqedonise per te gjetur nje mekembes te politikes jugosllave per Federaten Ballkanike i shkroi nje leter BOSIT te tij Josip Broz Tito qe ka mbetur ne arkivat ne Beograd:

    “NE TIRANE KAM GJETUR NJE NJERI QE PER PUSHTET VRET EDHE NENEN E VET”

    Po pse tutkuni injorant Hakif Bajrami ka mbetur per t’u treguar historine shqyptareve?

    Gjithe shkrimin e tij e ka perqendruar kunder Sali Berishes duke harruar qe Saliu eshte PJELLA e Enverit dhe te gjitha deklaratat e tij pas pilafit nuk kane asnje vlere reale, Saliu e tregoi me vepra se i gjithe antikomunizmi i shpifur i tij kishte per qellim vetem mashtrimin dhe krijimin e hamullise historike te krimeve monstruoze te Enverit, sepse o Niku si gjethe Fiku:

    PSE NUK I HOQI SALIU ENVERIT TITUJT HERO I POPULIT DHE HERO I PUNES SOCIALISTE?

    Pse nuk ndeshkoi Saliu kriminelet dhe xhelatet e Enverit me vendime te drejta te Drejtesise Demokratike si ne te gjitha vendet e tjera ish komuniste te Evropes Lindore, kur dihej nga te gjithe qe keta xhelate ishin bashkepuntoret me te ngushte te Enverit ne krimet e tij makaber kunder njerezimit? Pse nuk u konfiskoi familjeve te krimineleve te enverit pasurite dhe llogarite bankare jashte shtetit? Pse Saliu dhe banda e spiuneve te Sigurimit ne krye te PD-se se tij nuk u ndaluan kriminelevet e Enverit te hynin ne administraten shteterore si ne dasem dhe te benin biznes me fondet publike sikur t’i kishin prona te babes se vet? Pse Saliu nuk kerkoi falje publike asnjehere per te kaluaren e tij kriminale ne Partine e Punes me kallezime per Shoshorin apo per mjeke e kolege te tjere kur ishte Sekretar Partie, por perkundrazi i mohoi te gjitha akuzat si nje skuth enverist i vertete, njesoj si cuni i kriminelit te Enverit, Kristaq Rama qe per fatin e keq te shqyptareve eshte edhe Kryeministri REZIL i vendit?

    PSE NUK E PRISHI PIRAMIDEN FAMEKEQE TE ENVERIT SALI BERISHA SIC NDODHI NE TE GJITHA VENDET E TJERA DEMOKRATIKE TE BE-SE DHE BOTES?

    perkundrazi:

    Ai e drejtoi vendin njesoj si Enveri duke vjedhur me nje lakmi te papare fonde publike dhe duke vrare dhe likuiduar njerez te pafajshem njesoj si Enveri. Remzi Hoxha, Kosta Trebicka, Gerdeci, 21 janari jane shkruar me gjak dhe do te mbeten ne histori njesoj si krimet e pandeshkuara te Enverit.

    PASE I RENDIS TE GJITHA KETO KRIME?

    sepse:

    Ky dallkauku qe ti e quan Prog. Dr. Hakif Bajrami nuk flet as me argumenta, as me dokumenta dhe as me fakte per historine e Kosoves dhe fatin tragjik te kosovareve qe nga Mukja 1943 e deri kur Enveri ja fali perfundimisht Titos ne 1946 por vetem nxjerr inatin dhe mllefin personal qe ka me Sali Berishen qe sposton debati ne nje paln fare tjeter, i cili nuk ka te beje me pyetjen thelbesore:

    A JA SHITI BEOGRADIT KOSOVEN ENVER HOXHA?

    Kjo eshte tema qe duhet te debatojme ne, shqyptare dhe kosovare sot 28 vjet pas renies se Murit te Berlnit si ne asnje vend tjeter ish komunist, sepse keshtu e ka lene historine tone te perdhunuar nga kalemxhinjte imorale, keshtu e kane lene politikanet dhe pushtetaret tane qe tani duan te antarsohen ne BE me Enverin ne balle.

    KUSH ESHTE INTELEKTUALI?

    Kujt i pals? Mund te jete cdo shqyptar i ndershem.

    Reply to this comment
   • intelektuali August 25, 18:22

    INTELEKTUALI LLOGJE KAVAJE?

    Cfare doumentash te paraqitesh me teper se keto te paraqitura te mbeshtetura me burime arkivore, kur dallkauku qe ti e quan Prf. Dr. Hakif Bajrami me pompozitet te vecante nuk ka permendur asnje burim arkvor, por vetem llogje personale te propagandes enveriste?

    Kur krimineli killer Vukmanovic Tempo kishte mberritur ne Shqypni pas Maqedonise per te gjetur nje mekembes te politikes jugosllave per Federaten Ballkanike i shkroi nje leter BOSIT te tij Josip Broz Tito qe ka mbetur ne arkivat ne Beograd:

    “NE TIRANE KAM GJETUR NJE NJERI QE PER PUSHTET VRET EDHE NENEN E VET”

    Po pse tutkuni injorant Hakif Bajrami ka mbetur per t’u treguar historine shqyptareve?

    Gjithe shkrimin e tij e ka perqendruar kunder Sali Berishes duke harruar qe Saliu eshte PJELLA e Enverit dhe te gjitha deklaratat e tij pas pilafit nuk kane asnje vlere reale, Saliu e tregoi me vepra se i gjithe antikomunizmi i shpifur i tij kishte per qellim vetem mashtrimin dhe krijimin e hamullise historike te krimeve monstruoze te Enverit, sepse o Niku si gjethe Fiku:

    PSE NUK I HOQI SALIU ENVERIT TITUJT HERO I POPULIT DHE HERO I PUNES SOCIALISTE?

    Pse nuk ndeshkoi Saliu kriminelet dhe xhelatet e Enverit me vendime te drejta te Drejtesise Demokratike si ne te gjitha vendet e tjera ish komuniste te Evropes Lindore, kur dihej nga te gjithe qe keta xhelate ishin bashkepuntoret me te ngushte te Enverit ne krimet e tij makaber kunder njerezimit? Pse nuk u konfiskoi familjeve te krimineleve te enverit pasurite dhe llogarite bankare jashte shtetit? Pse Saliu dhe banda e spiuneve te Sigurimit ne krye te PD-se se tij nuk u ndaluan kriminelevet e Enverit te hynin ne administraten shteterore si ne dasem dhe te benin biznes me fondet publike sikur t’i kishin prona te babes se vet? Pse Saliu nuk kerkoi falje publike asnjehere per te kaluaren e tij kriminale ne Partine e Punes me kallezime per Shoshorin apo per mjeke e kolege te tjere kur ishte Sekretar Partie, por perkundrazi i mohoi te gjitha akuzat si nje skuth enverist i vertete, njesoj si cuni i kriminelit te Enverit, Kristaq Rama qe per fatin e keq te shqyptareve eshte edhe Kryeministri REZIL i vendit?

    PSE NUK E PRISHI PIRAMIDEN FAMEKEQE TE ENVERIT SALI BERISHA SIC NDODHI NE TE GJITHA VENDET E TJERA DEMOKRATIKE TE BE-SE DHE BOTES?

    perkundrazi:

    Ai e drejtoi vendin njesoj si Enveri duke vjedhur me nje lakmi te papare fonde publike dhe duke vrare dhe likuiduar njerez te pafajshem njesoj si Enveri. Remzi Hoxha, Kosta Trebicka, Gerdeci, 21 janari jane shkruar me gjak dhe do te mbeten ne histori njesoj si krimet e pandeshkuara te Enverit.

    PASE I RENDIS TE GJITHA KETO KRIME?

    sepse:

    Ky dallkauku qe ti e quan Prog. Dr. Hakif Bajrami nuk flet as me argumenta, as me dokumenta dhe as me fakte per historine e Kosoves dhe fatin tragjik te kosovareve qe nga Mukja 1943 e deri kur Enveri ja fali perfundimisht Titos ne 1946 por vetem nxjerr inatin dhe mllefin personal qe ka me Sali Berishen qe sposton debati ne nje paln fare tjeter, i cili nuk ka te beje me pyetjen thelbesore:

    A JA SHITI BEOGRADIT KOSOVEN ENVER HOXHA?

    Kjo eshte tema qe duhet te debatojme ne, shqyptare dhe kosovare sot 28 vjet pas renies se Murit te Berlnit si ne asnje vend tjeter ish komunist, sepse keshtu e ka lene historine tone te perdhunuar nga kalemxhinjte imorale, keshtu e kane lene politikanet dhe pushtetaret tane qe tani duan te antarsohen ne BE me Enverin ne balle.

    KUSH ESHTE INTELEKTUALI?

    Kujt i pals? Mund te jete cdo shqyptar i ndershem.

    Reply to this comment
    • ante August 25, 19:18

     Fare kolaboracionisti je o zoti :’intelektukar’ I bie fyellit gjithenji ne nje vrime..Por, megjitheate e bene edhe nje pune te dobisheme NA SHTONE INATIN kondra antikombetareve.

     Reply to this comment
   • bureto August 25, 19:35

    O Nik! Po ç’rendesi ka emri or?. Sic mund ta kesh vene re keto vite ne kete gazete, nick-name-i “intelektuali”, perdoret nga shume njerez. Vetem duke pare permbajtjen e komenteve te tyre e kupton kete. Prandaj po ke kellqe mabhu tek argumentet e tua. “Intelektuali” (qe ne kete rast per mua, ka shume te drejte dhe e falenderoj per sa na ndriçon edhe nje here me disa fakte qe nuk i dinim ose i kishim harruar), duhet te jete nje njeri ‘i thekur’ ne keto pune. Ne mos qofte dhe i Institutit Mz-Lz te Nexhmije Hoxhes. Vertet mendon ti se, ne keto rrethana, do të të jape ai ti/mua emrin? Po pse jane nick-namet? Pra edhe njehere mbahu fort tek ato qe thuhen, (jo vetem per kete rast), dhe jo kush i thote ato. Kjo ka pak rendesi. Na pelqejne a s’na pelqejne shume gjera, eshte pune e secilit. Ja ne kete rast kemi ne nje ane, Haki Bajramin qe na thote diçka dhe kemi dhe “intelektualin” qe na thote gjera te tjera. Dhe në te tilla raste, nese jemi te mencur, duhet te gjykojme me mendjen tone se kush ka te drejte.

    Reply to this comment
   • XheJ eN Bi August 28, 15:07

    Nik….

    Po ç’ farë Intelektuali është Nastradini.
    Nastradini ndroi Nick name dhe u bë ” intelektual”.Ashtu di komentonte si Nastradin komenton dhe tani.
    Zogisti ” intelektual ” vetëm për satrapin dhe hajdutin Zog ka simpati .

    Reply to this comment
  • X I X U August 25, 19:04

   Pas ketij shkrimi fshihet mesaduket vete Doktori… Doktori Doktori… Ddookkkttttttoooooorriiiii iii iiiiiiiiiiiiiiii…

   Reply to this comment
  • Fani August 26, 00:32

   Dalë mo dalë “intelektual” i bythës, se na nxorre më enveristë akademikët e Kosovës, se sekretarët e partisë si Sali kërma, që kërkonin dënime me vdekje në gjyqe politike, që internonin dhe spihunonin kolegë, që ishin brekë e bythë me gjithë kupolën komuniste dhe fëmijët e tyre. Komunist e vëlla komunisti enverist, kaka e qenit të Salehut, ti më akuzon profesorin e Kosovës! Po pse ore unë i kam bërë fotografitë me djemtë e Enverit? Po me byronë politike? Po Hysen Shoshorin, unë e akuzova në qyq? Po familjen e kolegëve të Spitalit të Udhëheqjes, unë e internova apo sekretari i partisë Sali kërma?
   Enver Hoxha ka përgjegjësitë dhe meritat e tij dhe çdo kush ka të drejtë të japë opinionin e tij, por jashtëqitjet e atij regjimi i kemi ne, e kotë që akuzojmë të tjerët.

   Reply to this comment
 9. Rafi August 25, 13:32

  Bravo!!!!!!!!!!!!!!!

  Reply to this comment
 10. faro August 25, 13:34

  Sa bindshem dallon ai qe flet me dokumenta, nga ai qe flet si i do “qejfi” dites vetjake, por aspak i SHQIPERISE.

  Reply to this comment
 11. Ylli August 25, 13:37

  Hakif Bajrami…..ja ku mbiu nje.kerpudhe antiBerishe nga shiu i propagandes Envero -Komuniste.
  Hakif Bajrami ….kush mbron Fadil dhe Enver Hoxhen nuk eshte njeri por komunist.
  Ndryshimi ndermjet njeriut dhe komunistit eshte se i pari fal “armiqte” ndersa i dyti vret shoket dhe miqte.
  Sado te sperdridhesh duke shkeputur pjese nga marreveshjet sllavo -shqiptare nen diktatit e Beogradit fakti eshte qe Fadil dhe Enver Hoxha ishin krijesa dhe sherbetor te Beogradit.
  Enver Hoxha o Hakif Kapertoni eshte frymezuesi dhe zbatuesi i vijes se Beogradit per shpalljen e Shqiperise ….Republike te 7te RPFJ. E mohon dot ????Sigurisht qe po ,komunist je !
  Qesharak je o historian doganier mafte kur shkruan si militant Enveri qe Sali Berisha furnizoi makinerine e Milloshevicit me nafte ??? O Qesharak historian….nga Rumania nepermjet Danubit deri ne Beograg hynin tanker me nafte pa fund..
  Vetem po qe se ne intelektin tend komunist ,tankerat e naftes jane me te vegjel se varkat me bidona nafte te shkodraneve.
  Tre lider kane vizituar Beogradin….eunuku Enver qe 8 vjet ishte lecke e serbeve per pastrimin e nacionalizmit shqiptar ne dy anet e kufirit ,Ilir Meta qe u soll as mish e as peshk dhe Edi Rama qe u foli si burre shteti.
  Te tre jane te majte…..e cuditshme o doganier nafte historian !!!

  Reply to this comment
  • Y L L I August 25, 19:24

   Zoteri i pa(dashur). Ju lutem mos beni propagande bajate.. Kundershtoni e argumentoni me mend ne koke e mos shkruani ka….lleqe me oke e pa oke.. Shkurt muhabeti lum zotnia, pushoni te rrihni tasterien sipa emocioneve partiake te mitingasheve bajate,, ju nuk dini kurrgje sesi qendrojne faktet,, Lerini pra te tjeret dmth historianet te thone fjalen me kompetence… Pra mos u beni profesor si edhe shume te tjere ketu sepse nuk i dini faktet deri ne fundd /// by by by

   Reply to this comment
   • Ylli August 25, 20:13

    Ouuu z.Askushi ky e shikon propaganden ??
    Nese je tipi qe beson qe historianet komuniste te edukuar dhe brumosur me mesimet e Partise dhe shokut Enver jane te paanshem dhe objektiv kur flasin per historine e viteve 41 – 48 ne marredheniet shqiptaro – jugosllave ,atehere bej te fala mendjes.
    Nje komunist i vertete nuk.devijon nga rruga deri ne vdekje…si shoku Haki ashtu.dhe shoku Askushi .
    Mos harro te fala mendjes.Per ty arsyeton llogjikon dhe vepron Partia.

    Reply to this comment
 12. demo August 25, 13:46

  Mos ngaterro Fadil Hoxhen me Enver Hoxhen ti z.Hakif Bajrami! Jane dy formime krejt te ndryshme.Per te folur per rolin e tyre gjate luftes dyte bot.dhe me pas duhet nje
  studim historik shume me i gjere se ky.
  Nuk justifikohet Enver Hoxha me te ashtuquajturen “Ndarje te botes midis te Medhejve fitues ne Jale,ne Teheran,apo ne Moske.Nga nentori 1941 kur u konvertua ne komunist ne sherbim te serbeve e deri dsa ngordhi roli i Enver Hoxhes ne dem te shqiptareve dhe vecanerisht ne dem te shqiptareve te Kosoves ka qene sinkron me direktivat qe merrte nga kumbarat e tij serbe.Ne dac pushtimi i Kosoves nga divizionet partizane te shqiperise(bregdetare e quan ti),ne dac Masakra e Tivarit,dhe Masakra e Drenices e brigades Vdhe VI partizane,kunder popullit te Kosoves.Dekorimi i shqiptarvrasesit Rankovic nga enver Hoxha me doren e tij i ve kapak.Te gjitha veprimet ligjore dhe administratibe te pas luftes qe kane qellim nenshtrimin e Shqiperise ndaj Jugosllavise deri ne suprimim te pavaresise kombetare,mbajne firmen dhe vulen e Enver Hoxhes,qe nga komisjoni i perbashket ekonomik,njesimi i lekut me dinarin,pranimi i kerkeses per bashkim federativ me Jugosllavine e deri tek pranimi i divizioneve jugosllave ne Korce.Sa per Sali Berishen ke te drejte,,ky eshte nje kelysh i bllokut te Enverit dhe vazhdoi rrugen e te pareve.

  Reply to this comment
  • x gomeret August 25, 23:26

   Sa bole ka lindur ajo toka shqiptare … burri botes ka nje jete qe ben historianin me seriozitet e personalitet, perhere duke u bazuar ne dokumentat e arkivave zyrtare, edhe ato serbe, kurse niperit injorante te ballisteve te albanistanit, pa pasur as shkollimin e duhur e as kulturen apo inteligjencen e per me teper pa lexuar kurre ato materiale qe ka ne dore historiani, japin versionet e tyre te spitalit psiqik …

   Reply to this comment
 13. MH August 25, 14:03

  A dijne me vlersue veten ballist,legaliste zogiste ku te gjithe sebashku brenda tyrbes thes u lidhen me pushtuesin kundra luftes partizane qe luftonin per clirim dhe lirin e popullit te vet.
  Çerçili, Ruzvellti dhe Stalini, muarën vendimin unanim në fund të 1944 dhe shkurt 1945 në Krime se: “Ata popuj që kanë bashkpunuar me nazifashizmin, u lejohet qeverive respektive që t’i shfarosin, shpërngulin ose deportojnë në ato vende që kërkohet”.
  Kete fraze fjalie te dokumentueme historikisht,sic pershkruan autori z.Hakif Bajrami, duhet ta kuptojne tradhetaret,bashkpunetoret me fashizmin pushtues per te mos iu futur kurr kerkesave e pretendimeve politike,te krekosun si gjeli mbaje plehut.Udheheqesve te sistemit komunist qe ti kerkojne thesit te tyrbes te falur per krimet.
  Ja ku del qe mendja intiligjente e Enver Hoxhes arriti te mbroje popullin e Kosoves te mos shuhet e te mos cfaroset nga cetniket shkije te konvertuem ne partizan me idet titiste. Enver Hoxha do të përgjigjet më 12 shtator 1944, (pra dhjetë ditë pas degradimit-hb), duke i futur në Kosovë dy Divizione të UNÇ Shqiptare. Historikisht këto dy divizione e kanë shpëtuar Kosovën, popullin shqiptar nga shfarosja, sepse më 3 XI 1944, Vasa Çubrilloviç përpiloi Elaboratin për t`i shfarosë shqiptarët, “deri sa të zgjasin operacionet ushtarke”.
  Konkluzioni preciz ne mbyllje te komentit tim.Asht shkurt:
  Enveri duhet kritikue qe nuk iu shfarosi me rrenje,me kuq e me maq nga faqja e dheut qe ne fazen e luftes per liri.Ndaj clirmi i Shqiperise(men dimi im) u ba i pergjysmuem duke ju mbajtur dhe juve tradhetaret e atdheut shpirtin gjalle e sot nuk pushoni si turraci i pa ndalshem ne zakonin tuaj mjeran kunder kohes ma te lavdishme te kombit Shqiptare.Kohe kur Enveri ishte rreshtue ne krah te Çerçili, Ruzvellti dhe Stalini te cilet paskeshin pleqnue shfarosjen e kombit pikrisht se ju ishit bashkue me Ducen dhe Hitlerin.Me kaq di te deklaroi se Enver Hoxha ishte gjeni mbi te gjithe qofshin te krahut te unitetit ne lufte B.S.Angli,France dhe USA dhe te krahut te hordhive nazifashiste me tradhetaret e atdheut(ballista,legalista zogista).Ne nacionalitetin e tije ne mbrojtje te kombit Shqiptare.
  Pa Enver Hoxhen sot nuk do kishte Shqiperi.Le te kete luftue sa te deshte Gjergj Kastrioti.Skenderbeu.Koha e lavdishme e kreshnikut do mbetej si vegim drite madhshtore sot,pa Shqiperi.

  Reply to this comment
 14. alphade August 25, 14:08

  Prof. Dr. Hakif Bajrami te lumte pena ! Nje shkrim brilant !
  Me fakte te pakontestueshme i ke bere nje sherbim te jashtzakonshem te historiogradise shqiptare aq shume te
  njollosur,shtremberuar e baltosur ,sa qe mbi kete mal rre-
  nash e shpifjesh te bandesh mafioze,terroriste,neofashis-
  te te Monstres se Vicidolit,tashme eshte bere teper e veshtire te ndahet “gruri nga egjeri” ! Jeniceret e Sali Be-
  rishes si nje fare Agron Tufa qe e heq veten si historian
  eshte hedhur ne nje sulm te papare kunder historiografi-
  se shqiotare duke e shtremberuar fund e krye.Mundohet
  i shkreti Pullumb Xhufi,profesor i nderuar dhe historian me nje bagazh historik te gjitheanshem t’u argumentoje se historia nuk eshte ajo e Tufes, e mbeshtetur me “grushtin e parave” qe e kane paguar por me ballafaqimin
  e shume dokumentave per te arritur ne konkluzione objek
  tive,pa pasione dhe me mendje te ftohte. Por a marrin vesht jeniceret e Vicidolit ? Jo dhe Jo, ata si fanatike te semure te nje bande mafioze te perbetuar per ta cbere
  historine e Shqiperise per te mohuar cdo element shqip-
  tarizme qe nga koha e lashte dhe duke kaluar te mohimi
  i Skenderbeut dhe duke ardhur deri ne ditet tona qe ne
  kete fushen kontemporane e kane shume me kollaj te he-
  dhin balte e zift sa te duan per vete faktin se sistemi qe
  u vetpermbys,i ndihmuar nga faktore te brendeshem dhe
  te jashtem: objektive e subjektive, e kane ne favor tash-
  me eren qe “fryn” nga Perendimi ne Lindje. Duke qene se
  sistemi socialist u permbys apo vetpermbys,atehere peli-
  vanet e socializmit,duke qene me teseren e partise se Punes ne xhep,e hodhem me njehere ate ne toke dhe vrapuan shpejt per t’u bere demokrate te zellshem te
  “Revolucionit Demokratik” ! “Komunisti eshte antikomu-
  nisti me ikeq” thote Haveli ! Dhe keshtu ndodhi edhe ne
  Shqioerine tone “Bregdetare” sic e cikesoni,ju ,i nderuari
  Pro.Dr.! Popullit shqiptar i duhet thene troc,jo nje here por
  cdo sekonde te jetes se tij se Sali Berisha nuk eshte thjeshte fatkeqesia me e madhe e kombit shqiptar ! Jo,
  atij i duhet thene se Ky njeri eshte Tradhetari me i madh i
  Kombit shqipta,vrase,kriminel,mafioz,hajn qe e ropi dhe e
  grabiti shqiperine ne menyren me te turpshme. Ai i ka bere shume te keqia shqiptareve.Patriotizmin e tij te rreme e vertetojne dhjetra dhe qendrime te tij antikombe-
  tare. Vrasjet e militanteve te UCK,te udheheqesve te tyre,
  pa permendur masakrat qe ka bere ne Shqiperi, dhe mbeshtetja me ndihma makines vrastare te Milloshevicit,
  kur e tere bota e civilizuar e kishte bojkotuar kliken millo-
  shevicisne tregojne se sa antishqiptar e antikombetar eshte Sali Berisha.Historia do te flase shume per te ! Ai,
  mbase per nga tradhetia qe i ka bere ketij vendi e populli
  do te zere vendin e pare,pas mbretit Zog dhe Esat Pashe
  Toptanit. Nuk ka bere vaki kurkund ne historine e Shqipe-
  perise,pa e krahasuar me boten, qe per nje muaj,muajin
  Mars te 97-tes per te ruajtur kolltukun e tij te presidentit,
  Sali Berisha masakroi 4-5 mije shqiptare te moshave mi-
  dis 20-30 vjecesh ! Ketu nuk perfshihen vrasjet dhe zhdu-
  kjet makabre te individeve si Remzi Hoxha,i hedhur ne
  kenetat e Lezhes,apo te Trebickes te hedhur tutje ne malet e Gollobordes,Xhindit, Olldashit,etj.etj. Tragjedia
  shqiptare me autor e aktor Sali Berishen filloi me ngjar-
  jet e dy prillit ne Shkoder, ku u vra ne menyre te pabese,
  A.Brozi nga vete forcat vandale te Sali Betishes,skenar qe Berisha e ka per zemer ta zbatoje edhe sot me thirrjet
  ” rrokni armet shqiptare per te permbysur qeverine aktua-
  le” ,pavaresisht se sot kane ndryshuar qind per qind dhe
  nuk eshte me koha e rremujave,e tam- tameve te dikursh
  me ku ky naziskin i ” Trustit te lakres” ,te shkaterronte
  e digjte Shqiperine qe i kishte vene ne dore “cungen e
  zjarrit” ,rrugacit dhe gangsterit Azem Hajdarit dhe me vo-
  ne i prishur ne hesape e qeroi pabesisht me nje bresheri
  plumbash ne koke. Dhe diten e dyte e shpalli “Hero te
  Demokracise” duke e varrosur ne Varrezat e Deshmore-
  ve te Kombit” ! Cdo vit me fytyre te ngrysur nga “hidheri-
  mi” shkon e perkulet mbi varrin e Azemit, i vendosur krah
  per krah me partizanet e lavdishem te Luftes Antifashiste NCL. A ka vend ku te rrije kjo ? Te ngjall vetem neveri.
  Nje njeri qe te vret naten dhe te qan diten ! Ky eshte Sali
  Ram Betisha !

  Reply to this comment
 15. Ergys August 25, 14:35

  Enver Hoxha ishte patrioti me i madh qe ka patur kombi shqiptar qe nga 1940 e deri tani.Qe e shkriu jeten e tij per shpetimin dhe emancipimin e kombit shqiptar ne tere qenien e tij brenda dhe jashte kufijve te Shqiperise.

  Reply to this comment
 16. Adih August 25, 14:42

  Diktatori Enver Hoxha ,gjate kohes ne pushtet ,kishte 3 raketa ,te akorduara , Te paren per Beogradin ,te dyten per Athinen dhe te treten per Romen . Cdo gje ne rregull ,Ne rast reziku ,shtypej butoni ,dhe te tre ketyre tre kryeqyteteve i dilte uji i zi .. Kyr hipi me ndihmen e Ramiz Alise ,komunisti karjerist Sali Berisha ne pushtet ,dy gjera anti shqiptare beri (Spo i permendim te tjerat).
  E para : shkateroi keto raketa ,i nxori jashte perdorimit ,ku sot luajne femite ,kukamceftas e shpiash .Po mos ti prishte ,kishte rastin ti bente presion bile do terhiqej ndaj Kosoves Milloshevici ,se komplet Beogradit i dilte ui i zi . Serbit ,Milloshevicit per luften dhe gjemat qe beri ne Kosove .????!!!!!
  E dyta ,shkateroi me themel sigurimin e jashtem shqiptar .Ku kishte nje berthame te shendoshe ,kuadro qe kishin studiuar ne Bashkimin Sovjetik . I nxori ne pension me 50 euro ne muaj ne 91.Cdo shtet po te mos kete sigurimin e jashtem ,ka mberdhifur ,nuk eshte me shtet . Shikoni Serbet si e kane edhe sot dhe investojne , pa lere te diskutojme per fuqite e medha .Saliu shtoi me shume spiunat rrugace e bandite brenda vehtes ,qe si duhen as dreqit . Tamam si ne kohe te diktatures komuniste te Enverit ,per nje fjale goje te mirte dreqi familjarisht .( Ju lutem mos i ngaterojme gjerat ).

  Zoti Historian ;:Dihet qe ballkani eshte i varfer ,por eshte e vetme shqiperia ,nga te tjerat qe deri tani shkon poshte e me poshte Konkretisht :. Shqiperia ,politikanet e socem me ne krye Sali Berishen ,minoi pronen private ,jo se nuk dinte por me koshjencen me te djallezuar ne bote ,,ku te vraret, viktimat deri me sot jane 8600 te vdekur keto 26 vitet e fundit Per ceshtjen e prones ,jane nga .statistikat e socme shteterore .Shifra te llatahreshme ,ja ka kaluar edhe diktatures se Enverit ,ne numer . Pa pike turpi e namuzi shkelet kushtetuta shqiptare me te dy kembet ,per ceshtjen e pronave , ,ku te tjere cuna te Ramizit (vellezerit siameze te Saliut ) vazhdojne linjen e Sali Berishes nen stop deri ne ditet e sotme .
  I nderuar historian :Fatkeqsia dhe turp se bashku , per ne shqiptaret e ndershem dhe patriote ,eshte se na drejtoi nje njeri me dy fytyra ,nga sekretar partie ,karjerist nderkombetar ,ne sekonde u kthye gjoja demokrat . Nuk gjinden fjale per te komentuar me , por nje gje e them dhe jam i sigurte ,po te ronte BALZAKU sot ,pa dyshim ,do shkruante mbi kete teme ,( te sperdredhjes nga komunist ne sekonte u be demokrat ) TRAGJI KOMEDINE ,me te bukur pa diskutim ne Bote … .

  Por faji i ketij qikllopi rrugac ,dhe pa diskutim ,me anti shqiptari i te gjitha koherave , ta mbajme me shendet kete faj ,kete turp edhe ne qytetaret e ndershem shqiptare ,duke filluar nga une i pari ,ku ka akoma byth lepires ,qe nuk mendojne as per prespektiven e femijeve te tyre ,dhe i shkojne mbrapa ketij anti shqiptari Sali , sot e kesaj dite ..Me keqeardhje paskemi qene popull me bisht. TURP PER NE SHQIPTARET:

  Reply to this comment
  • Beni USA August 25, 23:49

   Ore “shoku” Adih po qenke rrote … , dhe sote ne 2018 nuk e ke kuptuar qe ajo propagande ishte ushqim per vemjet dhe idjotet ,po si more kaqol me nga nje rakete u dilte uje i zi Athines, Romes dhe Beogradit,hahaha,( Injoranca eshte e bekuar), ato raketa dhe sikure te mbrinin deri atije ku ti thua vetem ndonje kasolle prishnin se aqe e kishin fuqine shperthyese dhe jo me ti nxirnin ujin e zi, po na thuaj ku i kishe prodhuar ai regjim dhe ai Diktator ato mender Raketa ne Cekin te Gramshit apo ne Polican,hahahaha ,ato lloje raketash aqe te fuqishme sa ti nxirnin uje te zi nje qyteti dhe sote do i kishin zili dhe fuqite e medha botrore, si mednon ti kaqole se Rusia dhe Kina i dhuruan Enver Hoxhes aqe Raketa te fuqishme, po jo more debile ata i jepnin vtem armatim mesimor dhe ato qe i nxirnin jashte perdorimit dhe jashte arsenalit te tyre luftarak (skarcot), sepse dihet qe cdo gje qe kishte ai sistem ishin dhene nga Rusia apo kina ne forem dhurate apo kredie te bute, dhe asnje nuk ishte blere,sepse Shqiperia nuk e kishte fuqin ekonomike qe ti blinte ato arme, ne vitet 1985 -1987 une beja zbor ne shkolle te mesme Stiliano Bandilli ne Berat dhe si instruktor ushtarak(mesues ushtarake) kishim nje oficer plake emri me kujtohet e kish VASIL nje ish gjeneral i shkolluar dhe i ulur ne profesion, i cili si me shaka na thoshte ne bejme punen tone , por qe te mendosh qe ne te mundim fqinjet tane eshte cmenduri sepse nuk e kemi asnje epersi ndaj tyre ase epersin ekonomike as ushtarake ata i kane qendrat e zjarit “Bunkiert”te mororizuar qe shkonje ne cdo vende (vete ose me elikoper) dhe jo si bunkjeret tane qe jane te ngulur ne toke dhe shenojne vetem ne nje drejtim ,dhe jo me per te folur per Naton apo Varshaven, sepse dhe sikur lufta te behet ne me plumba dhe ata me peshtyuma, do ndodhi qe ata do fitojne,sepse ne nuk kemi aqe ushtar apo luftetare apo gryka zjari dhe armatim sa ti mposhtim ,ata do marshonje neper plumba dhe nje pjese e tyre do mbrinje sa te na shkelin me kembe, si nje dhe njeqinde ne jemi nje vendi i vogel me nje popullsi dhe fuqi ekonomike te vogel ne krahasim me kombet e tjer( Turq-Grek -Sllave apo Italian) , po zoti e befte qe mose te ngelemi kur pa mbeshtetje te ndonje fuqe ushtarake mike apo supershteti se ndryshe do pushojme se ekzistuari

   Reply to this comment
 17. gjermani i fundit August 25, 15:35

  mendoj se ky eshte fillimi i reagimit te pergjegjshem ndaj te folurit pa pergjegjesi dhe dogane. Sali Berisha ka bere gjithnje finokun dhe shejtanin budalla duke hedhur gure ne lume qe te mblidhej tere bota e mos ta gjente dot perse-ne. Kam frike se siç eshte diabolik ne leximin e historise ashtu do kete mbetur edhe ne profesionin e mjekut; ky sofist vret duke mashtruar dhe atje ku sherri i sjell leverdi ben çmos ta çorodise dynjane. Bravo z.historian kosovar, po i tregon Berishes se ku e ka vendin.

  Reply to this comment
  • Tartufi August 25, 16:21

   Po pse o [ Hajvani I fundit ] trazohesh me kete turrme idiote,qe te mesoje nga pushtelluku I politikanit I duhet tre
   jete ,jo nje dhe e pergjismuar !!! Per sa I takon ketij pisit
   komunist te kthyer ne liri- dashes qesharak.le ti shtojne dhe te tjera,se I takojne. Mikeshen time te vjeter Veronike mos e ngatro kot,,, se ka ndruar nofken nga nxitimi,,, rron dhe nje Tartuf ne kete mes ne komentin me larte eshte [ ai ]

   Reply to this comment
   • gjermani i fundit August 25, 17:35

    jo or Tafe, nuk e ngaterroj mikeshen tende se ajo dallohet si macja e kuqe, vetem se punokeni te dy ne nje kompjuter dhe ngaterroni nicknamet. Thuajini pronarit t’ju bleje nje kompjuter te perdorur qe te mos ngaterroni te jashtmet me te brendshmet

    Reply to this comment
 18. Mark U.K August 25, 16:06

  Dy gjera nuk i falen Berishes.E para na lidhi me konferecen islamike,dhe po u pelqen islamikve socialist si nuk po na heqin prej asaj fantazme.Dhe e dyta ju dha naft pak Yugosllave.Ky faj nuk i falet as NATO qe nderhyri ne Serbi.Ata e dinin se ca jan kosovart.Ata mendjen ne Turqi e kan he Zoti i vraft.

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 August 25, 18:40

   he mor qën i ndyrë që vështirë se mund të të dallosh nga “arben”qëni turk dhe nga gërkët bythlëpirës të janullës!
   po paske qënë bastard mor bir kumllet!!
   nëse shqiptarët e kosovëj janë turqi!?
   po ti çar pidhin e satëme je??
   shqiptar jo e jo!!
   tjetër,çfarë????????????

   Reply to this comment
  • Harrove 1997 -plani ogurizi ku Saliu vrau popullin e vet August 25, 22:52

   Nuk jane dy gjera por shume ! Berisha shkatroi Shqiperine dhe shqiptaret me 1997 me 3000 viktima te vrare dhe me mijra te tjere ne eksod!
   por ajo qe nuk i falet eshte ngritja e sitemit te Drejtesise te plepave te Durrsit ! Me kete sitem ai u be grabitsi me i madh i pasurive publike e private duke krijuar nje nje korrupsion te pa shembult dhe nje diktature politike ne institucionet e shtetit ligjor !

   Reply to this comment
 19. L. Hanaj August 25, 16:13

  Respekte per intelektualin patriot, historianin e shquar Prof. Hakif Bajrami, nje vlere e madhe ne fondin e historiografise shqiptare.
  Ju lumte Profesor, jete te gjate e te lumtur per Ju, familjen por edhe per Kombin Shqiptar, si nje shqiptar i vertete qe kurre nuk u a shite zemren e shpirtin armiqve te Kombit.

  Reply to this comment
 20. mirel August 25, 16:29

  Ka ardhur koha qe patriotet e vertete qe vendosen themelin e shtetit te ri shqiptar duhet patjeter te ngrene zerin fort dhe te mos hezitojne tju pergjigjen kafsherise dhe brutalitetit te llumit qe lindi pas 90es.
  Ky llum po mbeshtet vetem nje qellim: Shkaterrimin e Shqiperise, copetimin e saj sipas skenareve te hershme sllavo-greke, qe u ndalen me LANCL te udhehequr nga i Lavdishmi Enver Hoxha.
  Duke zhbere Enver Hoxhen, keto plera tradhetare rehabilituan tradhetine dhe poshtersine e tyre ndaj Shqiperise.
  Kjo eshte dhe arsyeja e poteres dhe ngutit per te shpallur Aushvicin e SHqiperise ne Tepelene.
  Duan te mbulojne fajin historik te krimit te tradhetise kunder Shqiperise gjate Luftes se Dyte boterore, ku per pak pushtet dhe privilegje u bashkuan me nazifashistet, dhe ishin gati te bashkepunonin nen urdherat e Serbise vetem qe te vendoseshin ne pozita feufalo qeveritese nen hyqymetin e Beogradit.
  Prandaj bejne zhurme per kampin qe te harrohet tradhetia.
  Prandaj kerkojne medoemos te behet kampi sepse harrohet krimi qe vazhdon ndaj Atdheut qe pas 90es.
  Qellimi, te harrohen baterdisjet qe ju bene pasurive te Shqiperise, fabrikat, minierat, uzinat, ndermarjet, tokat, qe u vodhen, shkaterruan, dhe po vazhdojne te vidhen me te dyja duart nga ata qe promovojne keto kampe, dhe nga ata qe ju duket vetja se e meritojne te grabisin e te vrasin ne emer te viktimes.
  Plera te dyfishte.
  Shikoni cben Mero Bajaziti te gazeta e tij.
  Nuk po resht se botuari cdo dite artikuj poetesh te vrare, ushtri te paushqyr,,,dhe ke ushtrine e Enver Hoxhes, ku te humbiste plumbi behej nami, ndersa tani i ka humbur vula..Mero me shoke kerkon te humbase gjurmet per sherbimet antishqiptare qe i beri Sali Berishes, dhe per sherbimet antishqiptare qe po i ben Edi Ramiut, patriarkanes greke, dhe me tej shtabit shovinist grek per aneksimin e Vorio Epirit..
  I intereson plerave si Mero te qajne e vajtojne me lot krokodili per “deshmoret” tradhetare,.sepse kerkon mbeshtetje dhe shpetim nga kjo lloj turme halabakesh.
  Shpetim nga nje dite kur i duhet te jape llogari.
  Llogari qe ka marre pjese aktive ne shkaterrimin e SHqiperise pas 90es.
  Te kuptohemi, ketu eshte brenda gjithe spektri politik shqiptar. Hajdute dhe vrases. Pa perjashtim.
  Ndersa keta “viktimat” qe ulerijne kunder Enver Hoxhes vazhdojne te jene ende baza e antishqiptarizmit, qe do luhen si vegla ne duart e kujtdo tradhetari, nga Esat Pasha e deri te Berisha

  Reply to this comment
 21. Sefedin August 25, 16:52

  Me vjen keq qe e kam pasur profesor historie kete shpifarak enverist te thekur. Ja nje shembull qe Hakif Bajrami eshte shpifatak.

  https://telegrafi.com/lajmi-qe-dikur-tronditi-boten-cila-eshte-e-verteta-per-akuzat-qe-i-shkuan-nga-kosova-kurt-waldheimit/

  Reply to this comment
 22. Vlora 9 August 25, 17:14

  KUJTESE PER INTELEKTUAL LESHIN “Ata popuj qe kane bashkepunuar me nazifashizmin,u lejohet qeverive te tyre qe t’i shfarosin, shperngulin ose deportojne ne ato vende qe kerkohen” RUSVELT STALIN CURCILL .

  Reply to this comment
 23. GRANIT DRENICA August 25, 17:29

  VDEKJE kundërENVERISTËVE shqipfolës!!! Njëmijë herë VDEKJE këtyre shqipfolësshkijve, se këta kanë qenë, janë dhe do të jenë përherë, të fshehtë dhe të hapur, armiqtë më të mëdhenj; armiqtë më të zi dhe armiqtë më kundërshqiptar e më BARBARË -kundër Shqipërisë dhe kundër popullit shqiptar!

  Reply to this comment
  • everest August 25, 18:07

   Bravo Granit Drenica se ke thene nje fjale te madhe!
   Ti e poranon hapur se Enver Hoxha ka patur te drejte qe juve armiqve te Shqiperise ju vari ne litar,ju burgosi,ju internoi dhe sot keni me pak tru se gomari im ne fshat!
   Se ti edhe sot po e thua se “VDEKJE KOMUNISTEVE”!
   Kur ti kerkon vdekjen tone,po ne cfare duhet te benim me ju pervec vdekjes?

   Reply to this comment
 24. Martini August 25, 17:45

  I Nderuar z.Akif.Nuk dua.te bej elozhe.Ne shqiptaret e dime mire qe Kosova ka patur ka dhe do te kete njerez shume te mencur ashtu.si shumicen e kosovareve qe i bene bariere.betoni per asimilimin sllav si vepra me e madhe per kombin tone.Por me vjen keq qe e vlereson Saliun me teper se ceshte.Ai eshte produkti me i keq i shtetit qe ne patem.Eshte perfaqesuesi tipik i asaj shtrese qe mori fatet e vendit pad 90 dhe e shkateroi ate se bashku me Aleksander MeksinBashkim Koplikun Safet Zhulalin Genci Pollon Fatos NanonBamir Topin Besnik Mustafane Bujar Nishanin…etj.Te cilet me veprimet e tyre bene lojen e armikut tone.Deri aty sa vendosi qe veriu ushtarakisht te sulmoje Jugun dhe te perdore Lende heluese luftarake kunder shqiptareve veprim qe se beri as Hitleri.Per.serbet qe te mbanin Kosoven.duhet Shqiperia e dobet dhe ata me ane te ketyre e realizuan qellimin pothuajse hapur.Por futja e te huajve per interesat e tyre ne konfliktin sllavo shqiptar beri te pamenduaren nga ne.BOMBARDIMIN E BEOGRADIT.Shiko reagimet e psikopatit.Berisha pas shkrimit tuaj shumica jane te tij.Le tu heqe nje presje po mundi dhe ta.argumentoje.por ti nuk e di qe per ne shqiptaret pervecse krimineli me i madh eshte genjeshtari me i madh.Mashtruesi me i mafh
  HAJDUTI.me i madh.Ti nuk mundet ta imagjinosh me nje mendje normale qe Sala hapur i shpalos keto vese dhe nuk i vjen turp.Flitet qe eshte vene ne sherbim te.spiunazhit sllav.Spiunazhi lindor perfshi edhe Beogradin nuk rekruton ne sherbim te ti persona me te meta mendore dhe te karakterit.Prandaj ta kesh parasysh mos harxho shume nga koha jote e cmushme e punes me pergjigje per.Saliun.Me kenaqesi po presim diten e.djele.te lexojme vazhdimin e.shkrimit te.historianit te nderuar.

  Reply to this comment
 25. Aliu nga Selenic August 25, 18:54

  Ky eshte intelektuali i Pulave qe vazhdon ti mbroje ter jeten. Ne Masakren e Tivarit sipas nje dokumenti te nje historiani Gjerman kjo masaker serbe eshte bere edhe me porosi te Ballistev tane atje ne Kosove. Nje me kryesori ishte Mustafa Merlika.!

  Reply to this comment
 26. Flutura August 25, 18:58

  Nje bravo e madhe.
  Balle per balle.
  S’ka pas ndonjehere malesia nje burre me te dobet, frikacak ne palce, qe t’i dale balle per balle ndokujt qe e akuzon hapur mbi fakte.
  Respekte profesor.

  Reply to this comment
 27. Aliu nga Selenic August 25, 19:04

  Ti Drenica e Kuqe nuk je vertet .! Ti ke marre kete emer per ta denigruar Drenicen pore e ke te kote.
  Ti nuk e degradon drenicen .
  Ti je edhe nje njeri analfabet , sepse nuk din te lexosh.Po telcosh kete material te historianit Hakif Bajrami do te ndiqohet mendja edhe ne se nuk ke par kurre liber me dore e me sy. pore ti nuk dine te lexosh.
  E kure nuk dine te lexoj idhuri juaj Sali Krimineli e ku din ti te lexoshe.?
  Ju jeni ai lloi si qeni i keq qe ujkun ta sjell ne oborr. Ja keshtu munde te motivoj ty Drenica qe nuk je drenic.! Nje qen i keq qe jukun ta sjell ne oborr.!

  Reply to this comment
 28. Aliu nga Selenic August 25, 19:09

  BERISHA E KA HUNBUR HEROIN ASHTU SICE E HUMBEN NACIONALISTET GJAT LUFTES SE DYTE BOTRORE.

  Ne deklaratet e veta Berisha vazhdon ti meshoje sikur sote ka zbritur nga Marsi dhe eshte vendosur ne toke.!
  Berisha flet sikur nuk ka ndodhur asgj madje paftyresia e tije arrin deri atje sa te mohoje edhe ato problem qe jan te filmuera, nga faktori nderkombetar,Te komentuera nga faktori nderkombetar pra ai vazhdon te shperfill veten e vete sikur teishte nje adolishent dhe jo si I ashtequajtur ishte “Kryeminister “dhe Ishe “president” I vendit
  Pore nuk eshte vetem Berisha qe mohon gjithcfare ka then dhe ka vepruar ne kundershtim me ligjet e shtetit madje ka arritur deri atje sa te cenoje edhe integritetin tone kombetar.!
  Per ket Problem Ceta e Tropojaneve deri edhe Akademiku Besnik Mustafai arrin deri atje sa me paftyresi te anashkaloje te gjith te vertetat qe Berisha I beri shqiperise dhe shqiptarve ne keto 2 8 vjete.
  Duke qen se keta ne menyre tejet te pa fytyre vazhdojen te mundohen te mbulojne zullumet e Berishe ndaj venmdit ton une po ua jape edhe njehe te kujtojen Bemat e Berishes vetem per peroblemin e Kosoves.
  Berisha eshte hequr me fjal “ patriote” ndersa ne veprim konkrete ka vepruar tersishte ne kundershtim I nteresat e vendit. Ja do t`,a numerojem si me poshte:
  1. Berisha bashke me Rugoven sabotuan nismen shume me vlere per ngritjen e nje komiteti mbar kombetar me iden e pajtimit Kombetar. Kjo Ide e akademikeve me me ze te shqiperis dhe te hapsires shqiptare , kishte per qellim te bent qe shqiptaret te flasin me nje ze sa I perket ceshtjes sone kombetare.
  Sabotua redhi nga Berisha me Iden se nuk ka pajtim me Komunistet,Qe do te thot se nuk kishte pajtim me veten e tija pasi ai ishte komunisti me I vjeter ne Plejaden e Partise Demokratike te shqiperiseKeshtu kjo nismme ngeli ne fazen e fillestare pa u rritur dhe shkaktari kryesore eshte Barisha.!
  2. Ne vitet, kure forcat ushtarake te Kosoves kryesishte te Kforit streviteshin ne vendin tone, nga stafi drejtues I tyre nuk u mbajte aspak konspiracion ushtarak. Sejgmente te farkut dekonspiruan tersishte vendin se ku sterviteshi.Serbet dini te gjitha ngjarjet qe ndodheshin ne shqiperi. Emrat e Ushtarve deri dhe numrin e armes qe sterviteshin.!
  3. Sapo filloi te organizohet UCK-ja e cila e suspendopoi FARKUN pasi Farku p-er 10 vjet nuk beri asnje aksion pervec sulmit kunder institucioneve te shtatit Shqiptare per ta marre me dhuen pushtetin , Berisha gjate kohes qe ishte ne pushtet Burgosi drejtuesit te Ushtrise Clirimtar te Kosoves. U burgos Adem Jashari heroi yne kombetar tashme I vdekur I cili ra heroikishte ne lufte. U burgos Hashim Thaci si dhe u Burgos dhe I zhduke Remzi Hoxha njeri nder drejtuesit me me pashe te udheheqjes se UCK-se Sot ease varri nuk I dihet.
  4. Sapo doli ne sken UCK-ja Berisha bashke me Rugoven me nje ze e konsideruan UCK-ne (ucke)qe do te tho buqe.! Dhe epitete te tjera si Narkotrafikanet dhe org.Marksiste –Leniniste.!
  Te gjith keto I benin per ta denigruar kete forc luftarake kaqe fote ne kohen dhe hapsiren e Kosoves. Frorce kjo qe I dha lirin Kosoves.!
  5. Berisha ne vitet 1992-1995-se I dha Nafte serbise. Kjo me proteksti absurd se kete nafte do tua dergoi Kosovarbe se ata ishin ne “akull”
  Ky absurditet vetem nje I lajthitur e thote se asnje mundeesi nuk kishte qe Nafta shqiptare e cila ishte ne dore te serbeve te shkoje tek kosovari I varfer. Eshte tmerresh kur ta kujtosh pas nafta e Berishes Masakroi Vlejzerit tane ne Kosove.!
  6. Duke para qe UCK-hyri ne aktivitet luftarak, lufte kjo qe po u sjell shqiptarve te Kosoves lirin. Berisha dhe Rugova arriten te shpifin genjeshta monstruoze per UCK- e lavdishme. Keta e pan qe UCK po I sjell lirin Kosoves menjeher Sajuan teorin. Se UCK ka bere krime terroriste, mbi populklsin serbe ne Kosove, dhe ajo qe eshte me e renda ata sajuan edhe trafikimin e organev nga robrit e luftes. Pore kjo nuk qendron pasi jen n verifikuar disa here.. Kjo ishte nje sajese per te degraduar UCK.!
  7. Erdhi Koha per te shkuar ne RAMBUJE.! Berisha ishte organizatori kryesore qe I akuzoi Clirimtaret se me RAMBUJENE po fillomn tradhetia ndaj shqiptave te Kosoves. Dhe u beri thirrje delegacionit shqiptar per te mos e firmosur. Ne se do te ndodhte kjo shqiptaret e Kosoves do te kishin pasoja te renda.! Qeveria Socialiste mori masa efikase dhe udhezoi Clirimtaret q eta firmoso marveshjen e Paqes dhe kleshtu u be.!
  8. Gjate luftes se Kosoves Berisha ndermori nje ser aktesh propagandistike duje I orjentuar demoktrtatet drejt Protestave ku edhe perse gjaku shkonte rreke ne Kosove, edhe perse Kosova ishte shperngulur me shume se gjysma.I kerkonte rrezimin e Qeverios e Socialiste .
  Imagjinoni ne ate situar se c`fare do te ndodhte sikur te realizohej skenari ogurzi I Berishes.!
  9. Ne vijim te qendrimi te tije antikombetar Berisha , njelloi si ne fillesat e demokracise qe pengoi pajtimin Kombetar edhe tani Berisha nuk mori pjes ne nje evenimewn shume te madhe sic ishte ai I SAMITIT TE DIASPORES. Samiti I Diaspores eshte nje evenimen mjafte I madh dhe I pari per nga lloi I tije . Pra Berisha vazhdon te qendroj ne pozita antikombnetar.!
  Te gjith keto qe une I rendita , ku besoi qe komentues te tjer do ti zbardhin dhe do ta plotsojn akoma edhe me shum nje material te tlle , Ku Berishan jo thjesht t`ja kujtojm pore edhe ta penalizojme ligjerish per te gjith keto zullume qe I beri vendit t vete shqiparise.!

  Reply to this comment
 29. fteri August 25, 19:31

  INTELEKTUALIT ME NOFKËN E KALIT : nuk ke turp të ofendosh historianin e klasit parë NGA KOSOVA martiere , me fjalë të ndyra .

  “O TUTKUN prej Kosove qe po u tregon historine e Enverit shqyptareve ,MOS I TREGO “BABAIT ARAT”!!!

  Përgjigje si ortek bore !
  Laje gojnë kur të përmendësh emrin ENVER !
  E.Hoxha ishte dhe mbetet një figurë e madhe ,emri dhe veprat e tij janë heroike ,historike,dhe patërjotike ,janë lavdia e shqipërisë,krenaria e fisit Hoxha në gjirokastër dhe mbarë popullit shqiptar e kosovarë për çlirimin e vendit.

  Të shkruash për emrin ,veprën dhe jetën E.Hoxhës është detyrë patërjotike si në rastin në fjalë të profesorit të nderuar nga kosova.një e vërtet historike ,një gjest fisnikrie ,por edhe e vështirë në llagëmin e propogandës helmuese e shpifse të S.Berishës dhe propogandës të Intelektual-qenit .

  Është e vështirë të personifikosh këtë figurë të madhe si duhet me hollësi e vërtetësi historike luftën e një burri të madhë të kombit ,ashtu siç ishte legjendari E.Hoxha.

  Duhet të kërkohet një historian talent i rrallë i shkencës ,një penë e hollë e një cilësie të lartë ,me frymëzim të madhë ,me shpirtë e zemër patërjotik ,me durim e pjekuri e zgjuarsi (jo si gomart Sali Berisha dhe intelektual mavria që servisin vetëm pallavra e gjellë helmuese ).

  Që të marrësh kurajon dhe të shkruash për një UDHËHEQËS komunist të vendosur për atdhe ,me zemër patërioti ,komandant e komisar ,një politikan i klasit parë i dashur e i sinqert me popullin shqipëtar dhe të kosovës ,i thjeshtë e human ,por edhe i rreptë në momente të caktuara me armiqët ,siç ishte E.Hoxha është e vështirë .

  Ai nuk luftoi vetëm për shqipërinë ,e për kosovën por për tërë kombin shqipëtar ,shpifjet e S.Berishës jan broçkulla dashkeqëse ,propogandë antikombëtare .
  ************************************************************

  Po ti INTELEKTUAL -Mavria ,ore TUTKUN injorant i klasit parë ,ore GOMAR në Hisori nga dole ?…., ti je një sharlatan politik prej shqipërie ,ty e S.Berisha ,jeni krimineli e falsifikator sharlatan të historisë ,ju u duhet treguar vendi i stallës gomerve me fakte shkencore ,siç po tregon i nderuai Prof. dr. Hakif Bajrami, historian i nderuar nga kosova martiere që me këtë shkrim po ndriçon historinë nga falsifikimet duke helmuar vendin .

  Kurse Babajt tuaj sharlatan shpirtëror S.Berishës i çori maskën e byrekut mbushur me mut për ata që e besojnë.

  Enver Hoxha lindi në një familje patëriotike në gjirokastër ,dhe brez pas brezi qëndroi si kala e pa mposhtur ndaj luftrave dhe armiqve Sllavo -grek dhe stuhive që u zhvilluan nga armiqët kundër kosovës në dekada.

  Pushka e E.Hoxhës ishte largëpamse me prespektiva të qarta për trojet tona kosovare ,ajo gjëmoi për çlirimin në bjeshkët e kosovës trime si një rrufe që shkrep prej motit.

  Fjala e E.Hoxhës hyri thellë në zemrat e shqiptarve dhe kosovarve,i mobilizoi dhe bashkoi besa -besë kundër armiqve sllao-grek ,për ti dalë zot vatanit.

  Dora e E.Hoxhës ishte si dora e mjekut që të lehtësonte dhimbjen e plagës serbomadhë që shkaktoi armiku shekullor .

  Këmba e E.Hoxhës shkeli çdo pëllëmbë toke te vatrave shqipëtare ,ku njerzit e kërkonin për të qarë hallet e tyre dhe për të marrë mendime të vlefshme prej tyre.

  Syri i E.Hoxhës ishte si shqiponjë ,një dylbi që të krijonte mundësi për të shikuar më larg se sa njerzve u ka dhënë natyra ,më largë se sytë errësuar të armiqve të djeshëm dhe të sotëm sllavistë-Berishoviçë,dhe intelektualët sharlatan !…

  Me mendje të mprehtë ,me shpirt e zemër atdhetari ,dije e kulturë e me pushkë në dorë lindi dhe u rrit dhe luftoi për kosovën shqiptari i madhë E.Hoxha .

  E.Hoxha ishte një kockë e fortë e pa thyeshme që u ngeci në grykë të gjithë armiqve që luftuan kundër kosovës e shqipërisë.

  Në kohën kur diskutohej fati dhe emri i kosovës,E.Hoxha ishte i pari që do ti këndohet kënga brez pas brezi si patëriot i madhë që luftoi për trojet shqipëtare dhe në veçanti për kosovën.

  Këtë të vërtet e argumenton me fakte Profesori i nderuar nga kosova në këtë shkrim brilant historik- shkencor,që po gëzon respektin dhe dashurinë e tërë shqipëtarve të ndershëm .

  Godet fort fjala e vërtet e historianit ,
  kur e mprehë majën lapsit ,
  futet thellë në trup të lexuesit ,
  Mes mishit e gjakut .

  Po ka më gomar e tutkun se ti

  MOS I TREGO “BABAIT ARAT”

  Reply to this comment
  • intelektuali August 26, 06:46

   Ja kush eshte Profesori i nderuar nga Kosova antikombetari o BOLE budallaqe, Fteri Myteberi si te gjithe fanatiket e tjere te Enverit:

   “…Një ditë, duke shfletuar “Rilindjen” e viteve të 80-ta, në vargun e shumë teksteve, me dt 22 qershor 1985, në kohën kur shteti partiak e policor ua brente zorrët shqiptarëve, gjeta një tekst të “historianit erudit” Hakif Bajrami, që të bënte ta rrokësh malin. Ndonëse është humbje kohe të merresh me kontraverzat, gnjeshtrat dhe halucinacionet e Hakif Bajramit, me nëpërkëmbjen e historisë nga ai, megjithatë teksti i mëposhtëm, si fjalë e tij në tubimin shkencor:

   “Lufta kundër nacionalizmit dhe irredentizmit shqiptar”,

   është ilustrativ për shumëçka dhe shumëkënd qe nuk eshte BOOLE enveriste.

   dhe:

   “…Kryeideator i tubimit të përmendur ishte Vukashin Jokanoviqi, serbi më famkeq i Kosovës që e mbajnë në mend shqiptarët, i cili si kryetar i Kuvendit të KSA të Kosovës organizoi mbledhjen e 22 marsit 1989, kur me polici e ushtri u suprimua autonomia e Kosovës dhe Serbia definitivisht e gjunjëzoi Kosovën. Hakif Bajrami, si “bir i devotshëm” i kryekriminelit Ali Shukriu, ishte ndër ata shqiptarë që kishte marrë detyra të posaçme nga Jokanoviqi, Shukriu e të tjerë për ta shkatërruar edhe autonominë e Kosovës. Ata e ledhatonin kasten e Bajramit për merita speciale në luftën kundër “nacionalizmit shqiptar” dhe arsyetimin e dëshmive të rrejshme kundër figurave të shquara të Lëvizjes Kombëtare Shqiptare. Në këtë mision të turpshëm e ndihmonin pa kursyer politika millosheviqiane. Për merita të posaçme ky do të shpërblehet më çmimin më të lartë të Serbisë “7 Korriku”! Ai si të gjithë shqiptarët tjerë “të ndershëm”, që e morën këtë çmim, deri më sot nuk e kthyen! Ndërsa ky dhe disa “profet” të patriotizmit shqiptarë post festum po shesin dushk për gogla ne Kosovën e molisur nga djallëzitë e hipokritëve dhe fallsifikatorëvë të historisë…”

   Beji te fala kermes fashiste, krimineles Nexhmije Hoxha qe jetoi me Enverin gjate gjithe Luftes tek vila e bahriut ne mes te Tiranes, ja ke degjuar emerin bahri Omarit o BOLE?

   Reply to this comment
 30. Aleksander Thana August 25, 19:32

  Nuk di te kem lecitur shkrime e studime te tjera te historianit H.Bajrami, por me kete dhe vetem me kete, I ka lene vend vetes per t’u ulur komod ne fronin e Albanologjike moderne. Vetem nje ” verejte ” kam per historianit e nderuar: etika qytetare e perdorur per perbindeshin Sali Berisha, nuk duhet te kete vend kur zihet ne goje emri i ketij kanseri. Jo me kot populli thote, “prija drute te shkurtera”, ” derri do plumb”, “harbutit foli harbutce”, etj. Por sidoqofte, shkrimi eshte nje pasqyrim i te vertetave dhe realitet historik te ndodhur ne hapsire e ne kohen per te cilat duhet analizuar e gjykuar dhe ato Nuk ka rrjeta merimangash qe ti erresojne e falsifikojne. Shkrim brilant!

  Reply to this comment
 31. Edi August 25, 19:37

  Ky historian?!
  Ky qenjeri kaq ordiner ne te shkruajtur? Ky hallvaxhi ?!
  Me vjen mire qe fara e djallit(e kuqe) , mbrohet nga nje abrash.

  Reply to this comment
 32. I.Troplini August 25, 19:57

  Nga uturakmbajtès nè majat e shretit,

  jo vetèm nè Amerikèn e largèt, bèhet pjatalarèsi milioner. Nè Shqipèri, kemi uturaklzhbrazèsit miliarderè.
  Çfarèdo qè tè thuhet dhe shkruhet pèr shèrbètorin e Hysniut (tek Enveri nuk ia doli dot), realiteti èshtè mè spektakolar.
  Njè shrator tè nxehtè, kèshtu i kèrcènohet uturakmbajfèsi i Hysniut, kètij kryeministri qè kemi sot.
  Kètè herè, ka zgjedhur çerdhe dhe pyje pèr tè djegur, pèr ti”dhènè peshè” fjalès. Dje, shtyllat e tensionit tè larte, sot çerdhet dhe pyje.
  Ia vlen tè analizosh tè kaluarèn. Shpesh, tè jep njè pamje tè qartè tè asaj qè quhet strategji pune pèr tè ardhmen.
  Kdyeministèr, nè kohèn e hedhjes nè erè tè shtyllave tè tensionit tè lartè, ishte ky Presidenti i sotèm i Republikès sonè tè vuajtur tè fotoksinès.
  Ata qè duan tè kuptojnè “dashurinè” e mjeshtrit te uturakève pèr kètè President, duhet tè rikujtojnè edhe njèherè atè skenèn tek partizani i panjohur nè Tiranè, ku forca speciale, me porosi tè Kryeministrit, marrin zvarrè “azganin e bjeshkève”.
  Parè nga ana ligjore, askzsh nuk duhet tè ndalonte njè ish President, mirèpo kategoria e uturakut, kupton vetèm njè gjuhè,,,,,, dhunèn.
  Ata qè duan tè bèjnè shtet, ata qè vèrtetè duan qè kjo katastrofè kombètare tè pèrfundojè dhe rinia e kètij kombi tè ketè njè tè ardhme nè vèndin e lindjes, duhet ti tregojnè vèndin e dhhur kètij “trimi” uturakèsh.
  Letrat e hapura, “faktet” e bartura nè to, nuk janè gjuha e tij. Ai, qesh me to.
  Pèrsa kohè qè kemi njè kryeministèr, qè e ka mè tè lehtè pazarin nè çadèr sesa dinjitetin kombètar dhe qytetar, do na duhet tè shohim dhe dègjojmè edhe intervista tè tjera, kèrcènime dhe zjarre çerdhesh dhe kopshtesh.
  Ata qè thonè se nuk e dinim se nga na erdhi, janè ose pjesè e lojès sè kètij delinkhenti, ose lepuj arash kèmbèlehtè,,, qè kèshtu e ashtu nuk duhet tè ishin, aty ku janè.

  Reply to this comment
 33. Aliu nga Selenic August 25, 20:14

  E kush eshte Babai sipas teje.? Qenka Berisha Babai.? Jo ure budalla intelektual i pulave jo. Saliu eshte babai i antishqiptarve. Te gjith Antishqiptaret kan nje Baba dhe ky eshte sote per sote Sali Ram Berisha Kryekrimineli i shqiptarve.!
  Hakif Bajrami eshte nje nder Historianet me te shquar dhe me vizion te madh Kombetar. Une pore jo vetem une te gjith at qe kan gjak shqiptari ne ket shkrim e kan gjetur vetevet.! Vetem antikombetaret i kundervihen ketij shkrimi.!

  Reply to this comment
  • intelektuali August 26, 06:42

   Ja kush eshte antikombetari o BOLE budallaqe, Liu Firifiu:

   “…Një ditë, duke shfletuar “Rilindjen” e viteve të 80-ta, në vargun e shumë teksteve, me dt 22 qershor 1985, në kohën kur shteti partiak e policor ua brente zorrët shqiptarëve, gjeta një tekst të “historianit erudit” Hakif Bajrami, që të bënte ta rrokësh malin. Ndonëse është humbje kohe të merresh me kontraverzat, gnjeshtrat dhe halucinacionet e Hakif Bajramit, me nëpërkëmbjen e historisë nga ai, megjithatë teksti i mëposhtëm, si fjalë e tij në tubimin shkencor:

   “Lufta kundër nacionalizmit dhe irredentizmit shqiptar”,

   është ilustrativ për shumëçka dhe shumëkënd qe nuk eshte BOOLE enveriste.

   Reply to this comment
 34. Alban August 25, 20:36

  Prof. Dr. Hkif Bajrami eshte nje nga arkivistet dhe historianet me te medhenj shqiptare te diteve tona, qe ka punur nen dhunen serbe.. Gazeta DITA duhet t.ia botonte shkrimin me korrekture sipas standadit te shqipes.

  Reply to this comment
 35. GRANIT DRENICA August 25, 20:40

  E nderuara redaksi e gazetës DITA!
  Mundësisht, hiçeni komentin tim këtu më lartë, se në ngutje e sipër, në komentin në fjalë, më eshtë shpëtuar një gabim, ku në vend të: “VDEKJE kundër kundërENVERISTËVE shqipfolës!!!”, e kam shkruajtur: “VDEKJE kunderENVERISTËVE shqipfolës!!!” prandaj, po mudet, hiçeni atë koment dhe në vend të tij, vërëni këtë koment (të permirësuar) që po e shkruaj këtu më poshtë:

  VDEKJE kundër kundërENVERISTËVE shqipfolës!!! Njëmijë herë VDEKJE kundër shqipfolësshkijve, se këta kanë qenë, janë dhe do të jenë përherë,të fshehtë dhe të hapur, armiqtë më të mëdhenj; armiqtë më të zi dhe armiqtë më kundërshqiptar e më BARBARË -kundër Shqipërisë dhe kundër popullit shqiptar!

  Reply to this comment
 36. Dhembeli August 25, 20:46

  O ta pifsh dolline ,o dokt.prof Akifi !
  Nuk ma merrte mendja qe kemi akoma gjalle historiane qe flasin shqip.

  Reply to this comment
 37. Like ni August 25, 21:38

  Ceshte ky “historian” ky idiot fshati?!
  Jeni ne metro ju kosovaret?!
  Edhe kosovar edhekomuniste nuk shkon , eshte sikur te thuash edhe kosovar dhe sherbetor i serbeve.

  Reply to this comment
 38. Mallakastra August 25, 22:04

  Prof. dr. Hakif Bajrami, historian!
  Nderim nga e gjithe Shqiperia dhe nga te gjithe ata, qe jane SHQIPTARE!
  Nderim te veçante nga Mallakastra!
  Ne kete perballje me nje monster personalisht shikoj se si flet Drejtesia, Paanesia, Faktet, Dokumentet, Aresyeja dhe Vizioni patriotik i nje historiani, qe nuk mund te heshtë më…
  Me kureshtje te madhe presim te lexojme vazhdimin e Fitores mbi perbindeshin salo.
  Nje pershendetje per komentin e te nderuarit “Peza”, te cilit asgje nuk mund t’i shtoj.

  Reply to this comment
 39. Atdhetari August 25, 22:25

  Te besh replike me SB eshte kohe e harxhuar.Ju historian i nderuar duhet te mereni me televizionin e Kosoves qe fton kete sharlatan antikombetar qe flet si ti vije per mbare dhe vetem keput brockulla ta asnje lloj pergjegjesie .Prania akoma e tij vetem sjell dem interesave mbarekombetare.Per fat te keq ky person ka grumbulluar rreth vetes nje grup te strukturuar te fuqishem ekonomikisht qe eshte e veshtire ta shkulesh.

  Reply to this comment
 40. intelektuali August 25, 22:43

  MOS U MASHTRONI O ENVERISTA DEBILE DHE DALLKAUKE NGA ANTISHQYPTARE SI HAKIF BAJRAMI.

  Ja ku keni ketu poshte mjaft dokumenta qe i zbathin breket ketij spiuni te Millosheviqit:

  Tema e Hakif Bajramit ne nje nga tubimet e tij ne Beograd per grade shkencore ishte:

  “Lufta kundër nacionalizmit dhe irredentizmit shqiptar”

  JA CFARE SHKRUAN GAZETA RILINDJA:

  Si i përdhoste ngjarjet më të ndritshme të popullit shqiptar “historiani” mashtrues Hakif Bajrami?

  “…E përditshmja “Rilindja” ishte dhe mbetet “fabrika” më e madhe e e informimit te shqiptarëve në ish-Jugosllavi. “Rilindja” mbetet dëshmi e zhvillimit shoqëroro-kulturor të gjysmës së kombit shqiptar dhe të ballafaqimit të tij me sfida të ndryshme deri te aktivitetet gjenocidale të regjimit serbo-jugosllav ndaj shqiptarëve. Por “Rilindja”, për të cilën edhe sot e gjithë ditën breze të tëra me të drejtë ndjejnë nostalgji, është edhe dëshmi e sjelljeve amorale të shumë personaliteteve të djeshme dhe të sotme. “Patriotët” e sotëm, në kohë të rënda për shqiptarët, pa i detyruar askush, faqet e “Rilindjes”, i kishin përdorur edhe për përdhosjen e ngjarjeve dhe të personaliteteve më të ndritshme të popullit shqiptar, duke përfshirë edhe demonstratat e shqiptarëve të vitit 1981, si një kaptinë shumë domethënëse e historisë sonë që po rrjedh.

  Duke i shfletuar faqet e “Rilindjes” të viteve të 50-ta, të 60-ta, të 70-ta dhe sidomos të viteve të 80-ta të shekullit të kaluar, njeriu hasë në shkrime që të tmerrojnë, ku nuk janë gjithmonë fajtore redaksitë e saj të kohës, por pikërisht karakteret e ndyra të gazetarëve, të aktivistëve politikë dhe veçanërisht të atyre që e mbajnë veten për shkencëtarë dhe krijues në sferën e shkencës, letërsisë e të kulturës në përgjithësi. Një ditë, duke shfletuar “Rilindjen” e viteve të 80-ta, në vargun e shumë teksteve, me dt 22 qershor 1985, në kohën kur shteti partiak e policor ua brente zorrët shqiptarëve, gjeta një tekst të “historianit erudit” Hakif Bajrami, që të bënte ta rrokësh malin. Ndonëse është humbje kohe të merresh me kontraverzat, genjeshtrat, mashtrimet dhe halucinacionet e Hakif Bajramit, me nëpërkëmbjen e historisë nga ai, megjithatë teksti i mëposhtëm, si fjalë e tij në tubimin e tij “shkencor” “Lufta kundër nacionalizmit dhe irredentizmit shqiptar”, është ilustrativ për shumëçka dhe shumëkënd.

  Ja çka tha, sipas raportimit të “Rilindjes”, doktori i shkencave historike, Hakif Bajrami:

  “Hakif Bajrami foli për aktivitetin kundërrevolucionar të organizatave politike shqiptare që bashkëpunonin me okupatorin prej vitit 1941-1945 me qëllim që të sqarojë sado kudo esencën dhe rrënjët historike të nacionalizmit shqiptar. Historikisht dihet se Komiteti i Kosovës u formua në vitin 1918 dhe si i tillë me një program të rrejshëm demokratik veproi deri në vitin 1941. Lidhja Popullore Shqiptare u formua në Mitrovicë në vitin 1941 dhe veproi legalisht deri në vitin 1944. Këto dy organizata, duke bashkëpunuar me qarqet më reaksionare dhe me çetat çetnike, angazhoheshin për të mbjellë vetëvrasje e urrejtje nacionale kryesisht ndaj popullit serb.

  Organizatë tjetër kundërrevolucionare ishte e ashtuquajtura Lidhja e Dytë e Prizrenit. Disa janë munduar që kësaj organizate t’ia gjejnë rrënjët në Lidhjen e Prizrenit të shekullit XIX. Kongresi Themelues i Lidhjes së Dytë të Prizrenit, me diskutimet e veta, karakterizohej me plot shovinizëm dhe violencë kundër popullit vëlla serb, malazias dhe kundër popujve të tjerë te Jugosllavise. Kjo organizatë i ka mbajtur katër kongrese dhe në saje të veprimtarisë së saj mund të quhet, me plot kuptimin e fjalës, propagande profashiste dhe antikomuniste. Më 29 nëntor 1944 u formua e ashtuquajtura Lidhja Kombëtare e Maleve, që kishte për qëllim të përlyejë tërë historinë kombëtare të popullit shqiptar. Më 27 shkurt 1945 formohet i ashtuquajturi Komiteti Demokratik i Shqiptarëve për të vazhduar luftën guerile dhe për të shkaktuar konflikte ndërnacionale.
  Të gjitha dimensionet shoviniste dhe nacionaliste të këtyre organizatave kundërrevolucionare e profashiste mund të shihen edhe në dimensionin aktual, kuptohet në dimensionin antinacional që ka shovinizmi dhe nacionalizmi, në dimensionin klasor borgjez që udhëheqin këto organizata profashiste dhe reaksionare, në dimensionin ekonomik e kulturor dhe në planin kundërrevolucionar në skenën e jashtme dhe të brendshme, tha Hakif Bajrami”- arkiva (“Rilindja”, 22. VI.1985, f. 5).

  Kryeideator i tubimit të përmendur ishte Miku i Hakif Bajramit, komunisti Vukashin Jokanoviqi, serbi më famkeq i Kosovës që e mbajnë mire në mend shqiptarët, i cili si kryetar i Kuvendit të KSA të Kosovës organizoi mbledhjen e 22 marsit 1989, kur me polici e ushtri qe hoqi autonomine e Kosovës dhe Serbia definitivisht e gjunjëzoi Kosovën. Hakif Bajrami, si “bir i devotshëm” i kryekriminelit Ali Shukriu, ishte ndër ata shqiptarë që kishte marrë detyra të posaçme nga Jokanoviqi, Shukriu e të tjerë për ta shkatërruar edhe autonominë e Kosovës. Ata e ledhatonin kasten e Bajramit për merita speciale në luftën kundër “nacionalizmit shqiptar” dhe arsyetimin e dëshmive të rrejshme kundër figurave të shquara të Lëvizjes Kombëtare Shqiptare. Në këtë mision të turpshëm e ndihmonin pa kursyer politika millosheviqiane. Për merita të posaçme ky antishiptar i terrbuar do të shpërblehet më çmimin më të lartë të Serbisë me medaljen famekeqe: “7 Korriku”! Ai si të gjithë shqiptarët tjerë “të ndershëm”, që e morën këtë çmim, deri më sot nuk e kthyen! Ndërsa ky dhe disa “profet” të patriotizmit shqiptarë post festum po shesin dushk për gogla ne Kosovën e molisur nga djallëzitë e hipokritëve dhe fallsifikatorëvë të historisë…”

  Nga intelektuali,

  Permbledhje nga gazeta RILINDJA

  Reply to this comment
 41. Harrove 1997 -plani ogurizi ku Saliu vrau popullin e vet August 25, 22:54

  Nuk jane dy gjera por shume ! Berisha shkatroi Shqiperine dhe shqiptaret me 1997 me 3000 viktima te vrare dhe me mijra te tjere ne eksod!
  por ajo qe nuk i falet eshte ngritja e sitemit te Drejtesise te plepave te Durrsit ! Me kete sitem ai u be grabitsi me i madh i pasurive publike e private duke krijuar nje nje korrupsion te pa shembult dhe nje diktature politike ne institucionet e shtetit ligjor !

  Reply to this comment
 42. Kosovari August 25, 22:55

  “Fjalimi i Enver Hoxhes më 3 Tetor 1974”
  (poezi nga i madhi Ismail Kadare)

  Fjalët e tij ikin larg, n’eter fluturojnë,
  Ku dimrat mbi pullaze shtetesh brerojne kudo,
  Ku nën retë e mëdha monumente e kupola çohen
  Kolona me fjalë latine e hieroglife gdhendur mbi to
  Bronx e rituale parlamentesh, formula pompoze,
  Fjalë gjëmimtare për lirinë, të gingullta e të mëdha,
  Por me gjithë kupolat a jehonen solemne bronzore
  Bota pavarësine më të rrallë se uraniumin e ka
  Ndaj kur një fjalë e gjallë për të
  Çan mes sarkofagësh të vdekjes,
  Një fjalë e gjallë për lirinë,
  Bota vë veshin në përgjim.
  Ndaj kur midis qiellit memorial të kësaj vjeshte
  Fjalët e Enver Hoxhes ndeshin,
  Bubullimat mënjanohen me nderim.

  Reply to this comment
  • intelektuali August 26, 10:52

   Ja o Kosovari i Titos ku e ke edhe nje poezi tjeter te Ismail Kadarese per nje Diktator tjeter akoma me famoz:

   Ismail Kadare – Poezi për Babën Stalin:

   LAMTUMIRA E FUNDIT

   Kurora dhe kurora pa mbarim,
   Kurora gjithë lule, gjithë yje;
   Dhe sytë të përlotur me trishtim
   Dhe pamje e rëndë zije.

   O shokë!
   Për të fundit herë sot,
   Babanë po përcjell turm’ e pasosur
   Me dhembje të kulluar e me lot,
   Me zemër të plagosur.

   Dhe ja tani, mes heshtjes, në eter,
   Një zë i njohur, qartë po dëgjohet.
   Në emër tonë sot, shoku Enver,
   Përpara tij betohet.

   Në gjysmë shtizë flamurët era tund,
   Gjëmime topash ndihen në hapësire;
   I jep Stalinit turma e pafund,
   Të fundit lamtumirë.

   Pra, lamtumirë mik i madh, babà!
   Çdo zemër i thotë sot lamtumirë.
   Së bashku me Leninin krah për krah
   Ay ka për t’u shtrirë.

   Pushon tashti
   Ay në qetësi,
   Por, jo!
   Ay nuk vdiq!
   Vazhdon të rrojë!
   Dhe fjal’ e tij e urtë përsëri
   Përpara do na çojë!

   5 Mars 1953

   Reply to this comment
   • Kosovari August 26, 13:04

    Poezi e Gjergj Fishter kushtuar Sali Berishes dhe gjithe antienveristeve

    “Ju rrugaça e sallahana
    vagabonda, shakllabana,
    rriqna t’ndyet, mikrobe të kqij
    qi të mjerës ksaj Shqypni
    thellë hi i keni në mushkni
    pa dhimbë gjakun tuj ia pi,
    por der kur, bre batakçi!
    Bre coftina, kalbë mbi dhè
    der kur ju, t’u tallë npër ne,
    do t’na qelbni fis e atdhè?
    Ah! Bre ju… nuk dij shka u kjoftë,
    se tashma jemi tue u njoftë,
    se kush jini e shka jini
    se kah shkoni e se kah vini
    plang e shpi se kah i kini
    e sa pare ju ban gjaku:
    se për ju, po, duhet laku,
    për me u vjerrë o kund m’ndoi shpat!
    Deri dje, pa kmishë mbi shtat,
    me’i gjysë setre t’pa astar,
    lshuemum krahve kalavar
    e me’i komçë t’njitme në grykë:
    pantallonat me “gjyslykë”
    edhe kto lidhuna me’i spagë:
    shtatit rreshkë e ba saragë,
    t’tanë gordec e berbalec
    pa ndo’i msim, e pa ndonji dije,
    me’i fillore a nji iptadije,
    erz e shpirt qitun nën themër:
    turq a sllav a grek me zemër,
    falun barkut veç Shqypnisë,
    si ajo marrja e t’gjith njerzisë…
    tuj u shitë ju për gjith treg,
    sod na mbahi “Skandërbeg”,
    e ngërhucë, goditë, limue,
    rrue, qethë, pipirique,
    tash n’”smoking”, e tash në “bon-jour”
    ju, qi dje s’kishit ushkuer
    me lidhë brekët me nder me thanë
    m’sahan t’huej gjithmonë tue ngranë,
    rrugën krejt na e keni xanë,
    ke na shkoni pash e m’pash,
    edhe besa me “gulash”
    me “mafishe” e me “sultjash”,
    me “kjumshtuer” e me “hashurè”,
    “kofsha gjelash” ngreh kubure,
    “tarator”, “pilaf me kos”,
    “mish me qepë” e “majdanos”
    “shishqebap”, “brizolla viçi”,
    “kunguj t’mbushum”, “kuzuici”,
    “kabuni”- e “muhalebi”.
    Barku sod ju rri ju kodër,
    kargatisë e bamun lodër:
    dersa ata burrat e dheut,
    qi për jetë e nderë t’Atdheut
    kanë ra n’luftë si shqipe t’leta,
    kanë shkri gjà e shpija t’veta,
    tanë tuj dekë rrugave unit,
    me iu dhimbë gurit e drunit.
    Përse, po, kta matrahula,
    kta shqiptarë, shqiptar kah ksula,
    n’vend qi ju me u vu n’konop,
    a se brinjt m’jau zbru me shkop,
    a, mos tjetër, me u ngushtue
    me xjerrë zhuri kund m’ndo’i prrue
    për me shtrue ndo’i rrugë të shtetit
    a me dlirë ndo’i skele detit,
    lavjerrë buz’sh, harru si viça
    kqyrin m’ju si t’ishi ogiça,
    për me u prì udhës s’qytetnisë
    e me i sjellë t’marën Shqypnisë.
    Ani kush, pra, me i pri kombit:
    ju, do pyka, bij prej llomit
    qi “shqiptarë” vedit i thoni,
    jo pse ju Shqipninë e doni,
    jo pse ju ndo’i send kuptoni
    shka asht Atdheu e shka asht Liria,
    shka asht Vllaznija a Barasija,
    Përparimi e Qytetnia,
    veç pse ende deri m’sot
    nji tyran s’po e gjeni dot,
    nën kambë t’cillit ju me u shtrue,
    se un tashma jam regjë me jue,
    jau njof shpirtin deri m’palc,
    pleh i ndytë me u bartun n’shalc
    e me u qitë jashta Shqypnije!”

    Reply to this comment
 43. Cfare te thuash ! August 25, 23:16

  Ne kohen e koleres se Sali Berishes njerez dhe historian si Hakif Bariami jane te ralle . Historia flet me fakte dhe faktet jane aty si dokumente te shkruara dhe te vertetetuara konfirmuar, nga ekspert te fushes ! Sali Berisha eshte nje politikan populist kriminel i popullit te vet genjeshtrat e tij jane te pafundeme Ai genjen edhe tani ne kohen e zhvillmit teknologjik dhe nuk i ben pershtypje ! Ai eshte nje funderine dhe eshte e kot te merresh me me ate ! Gjithe bota e njeh gjithe bota nuk e beson me Amerika e njeh mire Eiropa e njeh mire gjithe njerzit e njohur miq te Shqiperise e kane braktisur dhe ai kete e di shume mire ! Ai eshte kthyer ne ne cop mjerani !
  Bravo Hakif Bajrami per guximin dhe vlersimin e fakteve historike, JETE TE GJATE per te miren e Shqiperise dhe te jesh shume krenar per te vertetat dhe faktet historike, dhe punen kolosale qe keni bere ne jeten tuaj si Historian dhe Profesionist ne kete fushe ! Bravo ! Qente berishiste dhe injorantet qe jane me shumice kendej dhe andej Shqiperise le te lehin ! Ftkeqsi e madhe qe injorance ne kohen e berishes eshte rritur paralel me varferine Sot populli shqiptare eshte kthyer ne nje vend ku qeverite jane pa asnji integritet brenda vendit ! Partite politikejane kthyer ne banda kriminilesh qe mendojne vetem per vete dhe jo per popullin !

  Reply to this comment
 44. Dash Pacja August 25, 23:35

  intelektkari,…………me falni, intelektuali, vallahi vec tina ma ke mush menien. Emni zotit paske qene burre i fort i mencem!

  Reply to this comment
 45. GRANIT DRENICA August 26, 00:38

  Ti, Aliu nga Selenic-xhagajdur e PIÇKICË!

  O PIÇKICË-Ali nga Selenic, pa të pyetur fare, po treghesh vetiu se je shumë më shumë PIÇKICË sesa Ali nga Selenic! Unë jam …jo vetëm DRENICAS, por, jam DRENICAS 24 karatë; bile, jamDRENICAS i tejm! Ndërkaq, shihet dhe kuptohet qartë se ti nuk je kurrgjë më shumë sesa një GJYSMANALFABET, që don të thotë se je edhe shumë më keq sesa një ANALFABET i plotë…!? Sepse, sikurse edhe po shihet, një gjymanalfabet si ti, nuk di ta shkruaj siç lypset, madje, as emrin e vet, o besheret-AQLI-PIÇKICË nga Selenic! të jesh i bindur, ndonëse ti s’ke as përafërsisht mend për t’u bindur se, UNË jam aq intelektual për ty, o PIÇKICË-Ali nga Selenic, sa ti për mua je, hiç më ndryshe e më shumë sesa një njeri-VIÇ apo një njeriKËRRIÇ!? …O Ali-PIÇKICË nga Selenic, UNË, materialin në fjalë të Hakif Bajramit e kam lexuar, ndoshta më përpara edhe se kushdo tjetër; e kam lexuar edhe më perpara se të publikohej në “DRITA”, O PIÇKICË-Ali nga Selenic, LOPË; shpresoj pa brirë të dukshëm e pa bisht!? …Qoftë edhe vetëm komenti yt që më bëri që të të përgjigjem ty kaq denjësisht, më bind mua dhe këdo që nuk është GJYSMANALFABET SI TI, se ti vërtetë qenke GJYSMANALFABET nëse jo edhe më keq!? …Vetëm ky koment i yti në fjalë, o KARABUSH e QOLE, përmban gabime gjuhësore aq të shumta,sa këto gabime si tuajat, pa as pikë dyshuarje, nuk do t’i bënte, as edhe një nxënës i klasës së dytë fillore!? …Beso, o PIÇKICË-Ali nga Selenic se më shumë kam laxuar UNË libra, dhe libra ndër më të mirët ku janë, mbase sesa ti që ke qime në kokë, o HAJVAN apo gjysmHAJVAN-Ali-PIÇKICË nga Selenic!

  Reply to this comment
 46. Aliu nga Selenic August 26, 01:49

  Sherbetoret e serbeve i keni shperblyer deri edhe ne tre breza, ndersa komunistet shqiptare e cliruan vendin, e ndertuan shqiperin, kompaksuan kombin shqiptar ne ter hapsiren shqiptare. Ndersa me ardhjen e shkerdhatodemokracise se Sali Kriminelit sherbetoret e titistev dhe te Rankoviceve u shperblyen per luften qe at kan ber kunder vendit te tyre.!
  Ja pra ky eshte realitati more kodosh pulash.
  Lexo me Larte Berisha kerkon heroin e Humbur.
  Pika e pare ja c`fare beri kunder intersave te Kosoves dhe ne tersi kunder shqipertarve.
  Ja lexoje edhe njeher:
  Berisha bashke me Rugoven sabotuan nismen shume me vlere per ngritjen e nje komiteti mbar kombetar me iden e pajtimit Kombetar. Kjo Ide e akademikeve me me ze te shqiperis dhe te hapsires shqiptare , kishte per qellim te bent qe shqiptaret te flasin me nje ze sa I perket ceshtjes sone kombetare.
  Sabotua redhi nga Berisha me Iden se nuk ka pajtim me Komunistet,Qe do te thot se nuk kishte pajtim me veten e tija pasi ai ishte komunisti me I vjeter ne Plejaden e Partise Demokratike te shqiperiseKeshtu kjo nismme ngeli ne fazen e fillestare pa u rritur dhe shkaktari kryesore eshte Barisha.!

  Reply to this comment
  • Tartufi August 26, 09:44

   Qe te jeshe nga Drenica
   eshte te jeshe nga Selenica.

   Bukuri e madhe kur ngatrohen dy hajvane,se shikon me
   gaztoren e kesaj bote.

   Reply to this comment
 47. 6 Mars 2018 ,Enverin e kthyen në Perëndi... August 26, 02:17

  I nderuar Prof. dr. Hakif Bajrami !
  .
  Te falenderojme pambarimisht per kete artikull por ju gaboni vetem ne nje problem madhor.
  .
  .E kam thene dhe here te tjera qe Salua eshte kriminel jashte cdo imagjinate por jo fajtor.
  .
  Fajtore kryesore jane dyshja me antishqiptare per te gjitha kohrat Rajerson-Biberaj argumentat per te cilet I kam thene nje here tjeter me pare ( ose lexoni Ylli Xhabirin cfare thote per rajerson qafirin).
  .
  .Fajtore dytesore jane monstrat edi rama & ilir meta qe moren vota cudiberese ne 23 qershor 2013 dhe ne vend te hapnin krimet Sali elezbiberit u moren me bunkaret e Enverit.
  .
  Fajtoret e fundit jane Arvizuja qe I thote ne KILLERI SERIAL … burre shteti..dhe perrallaxhiu DONALD LU qe hoqi nga lista e vetingut te tij krimet berishiane

  .
  .Pse Euroamerika ka fajet e veta ne kohra te ndryshme.?

  1-Nuk është sekret të thuhet se shteti me amiqsor me Shqiperine nga 1946-1990 ishte Amerika.
  .
  2-Nuk është sekret të thuhet qe vete Amerika me Angline na lane ne dore te Stalinit para te cilet Churchilli dhe Ruzvelti ishin inferiore
  .
  3-Nuk është sekret të thuhet se shteti qe e ka sfiduar me shume Ameriken dhe me vone BRRS +Titon eshte Shqiperia.
  Ishte apo nuk ishte diktator enverhoxha eshte nje dicka e diskutueshme.por pa rendesi
  .
  Por e padiskutueshme eshte se ai u be i tille nga nje rrethim KRIMINAL nga greku-serbi plus superfuqite ..me mizoret ne historine e njerzimit.

  Vetem nje fakt qe rrezon dhe tezat e me antienveristit ne shqiperi:

  Sipas dokumenteve te INTELIGJENCES amertikane emisare te tyre i kane kerkuar disa here Mehmet Shehut te eleminonte Enver HOXHEN.NGA 1943 dhe me vone
  .
  Pra kemi nje nxitje te nje krimi terrorist nga vete amerikanet.. Po keto sulme me poshte te amerikaneve dhe anglezeve qe na kujtojne rrethimin e skenderbeut nga turqit dhe mos kerkimi ndjese nga ‘KESHTJELLE RRETHUESIT BILES DEKORIMI I HAMIT MATJANEVE eshte autogol i perendimoret shenura me bolet e Nishanit dhe mender me thene ketij Salos.
  ————————-
  Shërbimi sekret amerikan,
  bashkë me Greqinë
  dhe Jugosllavinë
  përgjatë viteve 1949-1954,
  bënë një sërë tentativash për të rrëzuar
  pushtetin popullor në Shqipëri. Marrëdhëniet e asaj kohe me Bashkimin Sovjetik shiheshin me sy kritik nga amerikanët, pasi Shqipëria kishte një pozicion strategjik në rast lufte dhe për ta mund të shërbente si një bazë ushtarake e rusëve.
  .
  Për këtë arsye ka pasur shumë tentativa për rrëzimin e Enver Hoxhës.
  .
  Planin që CIA kishte për krijimin e një grushti shteti më 1 korrik 1954.

  .Bëhet fjalë për një dokument të datës 6 shkurt 1953, ku baza e CIA është informuar mbi tentativat e agjentëve të saj për të rrëzuar Enver Hoxhën nga pushteti.
  .
  Plani ishte i sofistikuar dhe në të përfshiheshin Jugosllavia, SHBA, Greqia, si dhe Italia me Francën e Anglinë, por që këto të fundit do kishin një rol më të kufizuar.
  Sipas asaj që tregohet në dokument, rreth 10 mijë forca greke, amerikane dhe jugosllave do të futeshin në kufi dhe do të godisnin të gjitha bazat ushtarake. Ndërsa më pas do të niste rebelimi për rrëzimin e qeverisë.
  .
  Plani tjetër ishte që të kapeshin të gjithë drejtuesit e pushtetit dhe qeveria të përbëhej nga anëtarë të Komitetit Kombëtar për Shqipërinë e Lirë. Bëhet fjalë për një organizatë që mblidhte të gjithë intelektualët e emigracionit, që punonin kundër regjimit si dhe mbështeteshin nga CIA. Në dokument theksohet se palët i trembeshin dhe një sulmi të mundshëm nga jugosllavët, dhe këtu më pas do ndërhynin aleatët e tjerë për të shmangur çdo lloj incidenti.
  .
  Plani i grushtit të shtetit në Shqipëri
  1. Situata e përgjithshme:
  Është marrë vendimi për të kryer një grusht shteti të fshehtë në Shqipëri,
  të mbështetur multilateralisht nga S
  HBA, Mbretëria e Bashkuar dhe aleatët e Jugosllavisë, për të përmbysur regjimin aktual të Enver Hoxhës dhe zëvendësimin e tij me një qeveri shqiptare të lirë e të pavarur. Ndër forcat mike listojmë grupet e mëposhtme, sipas negociatave të kryera nga Departamenti Amerikan i Shtetit:
  .
  a. Lidhja e Prizrenit, e cila është shkrirë me Komitetin Kombëtar të Shqipërisë së Lirë sipas udhëheqjes së përbashkët amerikane e jugosllave. NCFA do të jetë më tej instrumenti i krijimit të qeverisë së përkohshme në Shqipëri.
  .
  b. Jugosllavia do të lejojë operacionet e nevojshme paramilitare të nisin dhe të mbështeten nga bazat brenda territorit të saj, nën mbikëqyrjen e selisë kryesore të përbashkët të drejtimit.
  c. Jugosllavia do të furnizojë operacionin me forcat e refugjatëve shqiptarë dhe të vullnetarëve, për kompletimin e fazës paramilitare të grushtit të shtetit, dhe do të japë asistencë të mëtejshme për zhvillimin e planit të detajuar.
  .
  d. Forcat e armatosura greke dhe jugosllave do të punojnë për të mos lejuar përforcimin e forcave armike shqiptare, nga sovjetikët apo satelitët e tyre, duke ndaluar fluturimet mbi territorin e tyre derisa grushti i shtetit të jetë siguruar.
  .
  e. Shtetet e Bashkuara dhe Britania do të japin mbështetje ushtarake për Jugosllavinë dhe Greqinë, në rast të një pushtimi të mundshëm nga forcat sovjetike apo satelitët e tyre.
  f. Forcat detare amerikane do të nisin manovrat ushtarake në Detin Adriatik që prej nisjes së sulmit deri në sigurimin e grushtit të shtetit, për të dekurajuar një afrim të forcave sovjetike apo të satelitëve të tyre.

  .
  Me anë të negociatave që kanë nisur nga Departamenti Amerikan i shtetit, Franca, Turqia dhe Italia do të njihen deri në një farë mase me qëllimet e Aleatëve për nisjen e grushtit të shtetit dhe do të aprovojnë grushtin e shtetit moralisht. SHBA, Britania, Franca, Italia e Turqia do të njohin qeverinë e re të përkohshme shqiptare sapo ajo të vendoset. Aleatët do të marrin të gjitha masat e deklaruara për të ruajtur pavarësinë e plotë të Shqipërisë së çliruar.

  .
  Misioni është përmbysja e regjimit të Hoxhës dhe vendosja e regjimit të një qeverie të lirë e të pavarur në Shqipëri, me anë të një grushti të fshehtë të shtetit gjatë një periudhe ende të pacaktuar, me ditë të parashikuar të nisjes së sulmit 1 korrik 1954. Me anë të sulmit synohet të kapet dhe të sigurohet zona e Tiranës dhe të neutralizohen apo të sigurohet kontrolli i forcave kryesore kundërshtare në zonat rrethuese. Të kapet çdo lider i rëndësishëm qeveritar dhe të vendosen zyrtarë të qeverisë së përkohshme në vend të tyre. Të reklamohet çlirimi i Shqipërisë. të konsolidohet kontrolli i qeverisë qendrore.
  Llojet e operacioneve
  .
  a) Operacionet paraprake – Zhvillimi, organizimi, pajisja dhe trajnimi në Jugosllavi, Greqi e vende të tjera të huaja i forcave të përbashkëta që nevojiten për fazën paraprake të grushtit të shtetit. Zhvillimi i njësive të forta të rezistencës brenda Shqipërisë, që do të mbështesin dhe do të shtojnë numrin e forcave që vijnë nga jashtë Shqipërisë. Përfitimi i të gjithë inteligjencës operacionale që nevojitet për kryerjen e suksesshme të grushtit.
  .
  b) Operacionet sulmuese nga pikat e selektuara në Jugosllavi e Greqi dhe pikat e përbashkëta të komandës, të nisin lëvizjet operacionale të natës, drejt objektivave në Shqipëri bashkë me dërgesat e furnizimeve. Forcat e përbashkëta në terren të sulmojnë gjatë natës për të kapur dhe siguruar zonat e synuara. Elementët e sulmit të neutralizojnë ushtarët e kufirit dhe të marrin kontrollin e instalacioneve ushtarake, të ndërpresin komunikimet dhe të shkaktojnë dezertimin ose izolimin e forcave kundërshtare ushtarake dhe të sigurisë. Të gjitha fushat ajrore dhe avionët bashkë me qendrat e transportit të sigurohen. Më tej të kapen dhe të mbahen të gjithë liderët e rëndësishëm të qeverisë. Qeveria e përkohshme të përbëhet nga liderët e NCFA( Komiteti për Shqipërinë e Lirë). Ata të njoftojnë publikisht krijimin e qeverisë së lirë e të pavarur të Shqipërisë, dhe të detyrojnë liderët e regjimit Hoxha të pranojnë publikisht largimin nga pushteti, në mënyrë që të nxitet mbështetja për qeverinë e përkohshme. Me anë të qelizave të organizuara paraprakisht dhe me grupet e terrenit të bëhet ngritja e grupeve të rezistencës vendase për kompletimin e grushtit të shtetit.
  .
  c) Konsolidimi i operacionit. Të eliminohen elementët e mbetur të opozicionit. Të riorganizohen e të forcohen forcat e qeverisë së përkohshme dhe agjencitë e forcat e tjera mike.
  Detyra për njësitë dytësore
  Forcat e përbashkëta të terrenit të zhvillojnë, organizojnë dhe të trajnojnë forcat e jashtme operacionale me një fuqi të përgjithshme prej 10.400 si më poshtë:
  Në bazat e zgjedhura në Jugosllavi forcat arrijnë në numrin 4800, duke përfshirë task-force me 2500, dhe komandën veriore operacionale me fuqi prej 1300 njerëz, rezervat e përgjithshme prej 1000. Në bazat e Greqisë, forcat operacionale arrijnë në 5600, duke përfshirë komandën e terrenit me 2500 forca dhe rezervat e përgjithshme e task-force. Sulmi simultan i tre fronteve do të nisë natën në ora 01 00, me neutralizimin dhe marrjen nën kontroll të njësive ushtarake dhe të forcave të sigurisë. Të kapen dhe të sigurohen objektivat e përcaktuar në Tiranë, Durrës dhe Elbasan nga komanda qendrore e terrenit. Komanda veriore të sulmojë për kapjen e Shkodrës, Kosovës, Dibrës dhe zonën lindore të Elbasanit, me objektiva kryesorë neutralizimin e opozicionit në zonat rreth Shkodrës. Komanda jugore të kapë zonat e Beratit, Korçës, Vlorës dhe Gjirokastrës, me objektiva kryesore neutralizimin e forcave armike në rrethinat e Vlorës, Korçës e Gjirokastrës.
  .
  Forcat e brendshme të rezistencës. Nën kontrollin e komandantit të tyre, forcat e përbashkëta dhe ato të terrenit të bashkëpunojnë për arritjen e objektivave të mësipërme, me një masë të përafërt të zgjerimit të elementëve të armatosur nga 1000 në ditën e parë, në 5000 në ditën e tretë duke arritur në 10 000 në ditën e 30-të. Zgjedhja e bazave të përshtatshme, zhvillimi, organizimi, pajisja dhe trajnimi i të gjithë njësive të mbështetjes së jashtme, mbështetja logjistike, transportimi i forcave të terrenit drejt zonave të shënjestruara.
  Forumi i Komitetit Kombëtar për Shqipërinë e Lirë (NCFA)
  Në një përpjekje për të bashkuar të gjithë elementët shqiptarë të emigracionit në një front të bashkuar kundër terrorit komunist, u formua Komiteti Kombëtar i Shqipërisë së Lirë dhe selia ndërkombëtare u hap në Nju Jork më 17 korrik 1950. NCFA u krijuar për të tejkaluar linjat e ndarjeve politike mes shqiptarëve dhe për të përfaqësuar të gjithë shqiptarët që dëshirojnë të mbajnë lart të drejtat e njeriut në vendin e tyre. Aktivitetet e Komitetit drejtohen nga selia e tij e Nju Jorkut. Ne mbajmë gjithashtu një zyrë në Romë e cila përpiqet të qëndrojnë në kontakt me bashkë-atdhetarët tanë që vuajnë brenda Shqipërisë. Aktiviteti kryesor i NCFA është koordinimi i përpjekjeve të rezistencës së shqiptarëve në emigracion që luftojnë kundër komunizmit.
  .
  Përbërja e Komitetit për Shqipërinë e Lirë

  Krimineli Hasan Dosti- president një anëtar i njohur i Lëvizjes Balli Kombëtar dhe përpara Luftës konsiderohej si juristi më i aftë në Shqipëri. Ai vjen nga një origjinë e thjeshtë, por pati mundësi të studiojë në Francë dhe u kthye në Shqipëri për t’u bërë një prej qytetarëve kryesorë të saj.
  .
  Abaz Kupi – aktualisht ndihmon aktivitetet e NCFA në Rome. Kupi konsiderohet si një prej heronjve të luftës për drejtimin e tij të përpjekjeve guerile kundër pushtuesve italianë. Në vitin 1943 ai krijoi Partinë e Legalitetit, që kishte si qëllim të ruante legjitimitetin e ish-mbretit Zog. Megjithë mungesën e shkollimit formal, Kupi krijoi emrin e tij si një nga mbrojtësit më të ashpër të lirisë së Shqipërisë.
  .
  Said Kryeziu – I emëruar në degën e NCFA në Romë, Said Kryeziu është gjithashtu president i Partisë Agrare Shqiptare. I arsimuar në Paris, Kryeziu ka punuar shumë për të vënë nën një flamur grupet shqiptare të emigracionit për të luftuar kundër pushtuesit. Për këtë ai ka luftuar kundër gjermanëve dhe italianëve gjatë luftës dhe u bë një prej anëtarëve të Komitetit të Parisit, i cili ishte pararendësi i NCFA.
  .
  Zef Pali – Anëtar i komitetit të NCFA në Rome dhe aktualisht në Nju Jork për konsultime. Pali është një lideri i njohur dhe aktiv i Ballit Kombëtar, i arsimuar në Kolegjin e Mësuesve në Elbasan. Ai respektohet si një njeri i letrave dhe i idealeve demokrate. Pali u detyrua të largohej nga vendi gjatë luftës dhe u bë një prej anëtarëve të parë të NCFA.
  .
  Nuçi Kotta- është një zyrtar i NCFA në New York, dhe anëtar i partisë së Legalitetit. Ai ka qenë prej kohësh në shërbim të mbretit shqiptar në emigracion, Zog, dhe ka studiuar për drejtësi në France. Kotta u kthye në Shqipëri për të shërbyer si kryeministër i Zogut për disa vjet. Edhe ai është një prej anëtarëve të parë të Komitetit të Parisit në gusht l949. Ai është përgjegjës për publikimin e gazetës së komitetit, Shqipëria. ect ect..
  .
  pra nqs se amerikanet per shembull kane aktivizuarkunder Enverit nazistet e Xhaferrit ne vitet 50-60-70 dhe i prune ne pushtet ne pas 1992 dhe mbrojne sot hapur fare xhaferrin junior (lul bash serbin) nuk duhet te flasim as per demokraci dhe as per moral…ky eshte vlersimi me i madh qe po i ben dipllomacia euro-atllantike enver hoxhes..sidomos tolerimi criminal qe po I bejne ‘Miqte tane” nje ng monstrave qe ka nxjerre shoqeria njerzore Sali Elez Biberishaj.
  .
  Pse Enver Hoxha eshte nje nga burrat me te medhenj qe ka nxjerre njerzimi per te gjithe kohrat??
  .

  Kjo u vertetua ne 5-6 mars 2018 kur salimonstra ne studion e sokol balles deklaron se do vriste NE 21 JANAR 2011 ed ramen me doren e tij si vrau 4 te tjere sipas kanunit leke dukagjinat biles deklaroi se e poshtroi dhe te derguarin personal te PRESIDENTIT AMERIKAN.

  .E pra kjo nuk ndodh as ne vendet e pushtuara dhe as ne kolonite klasike.ndodh ne republikes fuckambasadoriale te Salibanise
  .
  pra nuk jam une qe e them se Enveri eshte nje nga burrat me te medhenj qe ka nxjerre njerzimi por Europa dhe Amerika qe nga Trampi dhe Merkeli dhe deri te pastruesit e zyrave te tyre qe tolerojne ne menyre te shemtuar nje SERIAL KILLER

  KEQARDHJE…

  Reply to this comment
 48. Mark .U.K August 26, 11:51

  anticensur:Pse edhe ju turk mutit jeni.Mbi miliard turq ta shkerdheshin cfar te permban pragu.Nese nuk arrihet numri shtoj gomart e gjith botes ,besoj se mjaftojn.

  Reply to this comment
 49. dauti August 26, 13:13

  Para ca ditesh, ne nje koment, e quajta “intelektualin” me emrin “Shaban Qosja”. Kur u pergjigj, kuptova qe nuk e njihte ate emer. Tani, po e quaj “rret Ilia”, mbase arrin te kuptojese, si njeri qe nuk ka pune, nuk mund te shkruaje 100 here ne dite, duke share te tjeret dhe t’u jape mend!
  Nuk e dua Enver Hoxhen fare. Nuk e dua per ato gjera qe ka bere, te cilat i di. Per qendrimin ndaj Kosoves te Enver Hoxhes, besoj se, cfare thote “intelektuali” dhe babai i tij shpirteror, Sali Berisha, nuk jane te bazuara. Pse? Po e jap pergjigjen time, sidomos per “intelektualin”…
  Para ca ditesh, historiania Ana Lalaj ankohej se shume materiale te rendesishme, qe ndodhen ne Arkivin e Shtetit, nuk jepen per t’i lexuar. Dhe, nga punonjes te rendesishem te ketyre arkivave, gjate 27 vjeteve te fundit, thuhet se Sali Berisha, pasi ka lexuar dokumentet origjinale nga dora e Enver Hoxhes, te futura ne “Fondin e Enver Hoxhes”, ka urdheruar qe ky fond te mos u jepet te tjereve. Po per vete e ka mare. Po pse ky fond, kur ka te beje me shume probleme te rendesishme te historise se Shqiperise, nuk u jepet historianeve?
  Ja pra, atehere edhe une do di c’te flas!
  Kurse, ‘intelektuali”, qe, sic thote vete, frymezohet duke pire te “Tajvani” dhe u jep pergjigje te gjitheve, le te vazhdoje…Se ‘bole” me enveriste nuk ka. Nga njerez si ai dhe kalocet &kompani, po rritet numri i atyre qe behen nostalgjike per kohen e regjimit komunist. Para dy vjetesh nostalgjiket arrinin ne 52% te popullsise (e thone studimet dhe sondazhet e OSBE), prit sa do vene me vone. Dhe kjo vetem demton e corodit Shqiperine. Keshtu, o bole enveriste “intelektual”.
  Nuk po te jap urdher, por po te lutem, botoje dosjen tende te Sigurimit te Shtetit…Mos ki frike, nuk ta heq Amerika 500 dollareshin tend. Ajo ua jep edhe ish-sigurimsave, qe jane bere amerikane tashme!

  Reply to this comment
 50. GRANIT DRENICA August 26, 13:51

  Tartuf, mos ha MUT!

  Ti, Tartufi mos ha MUT dhe ik prej MUTI
  se t’bej që të hash DIÇKA edhe më MUT se muti… ?!

  …Se, hajvan e TEJ HAJVAN qenke TI, ore
  edhe çuran-ÇKURKULLAN
  që po i fut hundet, edhe ku vendin s’ta kanë
  e, që pastaj, të SHTYPEN pa derman ?!

  …Prandaj, mbylle atë GOJËBYTHË pa u vonuar
  se t’bëj që të hash veç MUT e të pish veç SHURRË !?

  Reply to this comment
 51. Kosovari August 26, 16:17

  E ver teta mundohet e torturohet per te fshehur e tjetersua,Por ajo nuk ndryshon eshte madheshtore dhe madherishmja e saj ndriqon edhe ne lakadredhat e “damokracise-genejshtrat recidive”Made in Berisha” Vertet eshte turp qe ky njeri ende ze vend ne uleset e Kuvendit e Shqiperise, si i “zgjedhur i popullit”.

  Reply to this comment
 52. GRANIT DRENICA August 26, 18:52

  Përgjigje komentit “6 Mars 2018, Enverin e kthyen në Perëndi…”

  …Jo, e ke gabim, ti i këtij komenti në fjalë, që thua kështu, dhe e kanë gabim, ose nga injoranca ose gabim të qëllimtë edhe të gjithë tjerët që mendojnë kështu si ti, pra i komentit “6 mars2018, Enverin e kthyen në Perëndi…” Sepse, ore ti i këtij komenti, Enver Hoxha ka qenë PERËNDI edhe sa ishte gjallë, por s’ka pasur sy (se SY kanë edhe lopët) që ta shohin Enver Hoxhen-PERËNDI ! …S’ka pasur as koka (se edhe koka kanë edhe LOPËT) që të kuptojnë dhe vërtetojnë se, Enver Hoxha ishte vërtetë PERËNDI me DUKJE të NJERIUT! Apo, edhe në gjalljen e tij ka pasur SY që e kanë parë ENVER HOXHEN-PERËNDI, dhe ka pasur edhe KOKA që e kanë kuptuar saktë se Enver Hoxha ishte pikërisht PERËNDI më pamje-njeri; por, nga smira dhe SMIRËZEZËSIA e madhe dhe e tej madhe e njerëzve kundër Enver hoxhë-ZOTIT, njerëzit janë shtirur sikur Enver hoxhen nuk po e shihnin as nuk po e kuptonin si ZOT, ashtu sikurse ishte në të vërtetë!? …Por, ja që “DIELLI nuk fshihet pas gishti” dhe, edhe Enver Hoxha, ndonëse ngadalë, po shihet e kuptohet dhe po pranohet FUQISHËM E MADHËRISHËM,edhe nga armiqtë e ti të shumtë SHQIPFOLËS dhe joshqipfolës të BOTËS, si NJERI-PERËNDI dhe PERËNDI-NJERI i pakontestueshëm !

  Reply to this comment
 53. Aliu nga Selenic August 26, 20:40

  Dicka per Tivarei nga nje historian Gjermen. Lexojeni.
  .” LEWXOJE
  Nji Atdhe Nji Komb Po ju jap fakte nga libri i tyre , shikojeni këtë foto të mar nga libri .

  Gjermanët thon se Tivarin e bën Ballisto zogistët , sepse mbas çlirimit të Shqipëris thon ata , Ballisto zogistët u larguan nga Shqipëria dhe shkuan në Kosovë per ti shpëtuar arrestimit nga çlirimtarët .

  Ballisto zogistët thon Gjermanët i kërkuan Titos mbrojtie me kusht që kosova të ishte nën ish jugisllavi .

  Titua e pranoj marveshjen e tyre sepse i interesonte Kosova dhe prishi marveshjen që kishte bër me par me Enverin që kosova ti aneksohej Shqipëris mbas çlirimit.

  Ballistët thon Gjermanët çuan një përfaqësi në parlamentin e Titos gjoja ishin zgjedhur nga populli dhe I kërkuan Titos që kosova dhe metohia të ishin krahina autonome nën ish jugosllavi .

  Këtë përfaqësi e kryesonte Mehëmet Hoxha , Mustafa Mërlika, Hasan Dosti , Pater Anton Arapi , Kol Biba Mêrlika, Ferat Draga , Iljaz Agushi , e tjer pra e thon Gjermanët me dokumenta e Jo komunistët .

  Ata japin dhe datën me 16 prill 1946 . Ku faktikish ky dokument ndodhet dhe sot në arkivat e Serbis por dhe në arkivin e kosovës kush don të shkoj e ta vertetoj .

  Pra kjo marveshje thon Gjermanët sollën masakrën e Tivarit Ku ballisto zogistët muarën popullin i çuan në Tivar te ushtria e Titos dhe i vran , kjo ishte loja e Ballisto zogistéve me Titon që tjua hidhnin fajin çlirimtarëve , dhe populli të afrohej dhe të mbêshteste ballisto zogistët .

  Lind pyetja !!!!
  Pse deri sot nuk ësht zbardhur Tivari ???? Komunistët kan 27 vjet që ran nga pushteti , Berisha i ngriti bust Zogut në Tiran pse nuk e zbardhën per kaq vite ??? Kjo tregon qart sepse nuk jua mban , tani jua nxorën në shesh vet Gjermanët me dokumenta dhe foto e fakte , ja pra kush ishin ballisto zogistët .

  Reply to this comment
 54. ALBAN DEGA August 26, 22:16

  KUR FLASIN AKADEMIKET E PROFESORAT
  TE HESHTIN, SHUAJNE, TE MOS PIPETIJNE
  NE RROTE TE SAMES TE SHKOJNE HORAT!

  Reply to this comment
 55. GRANIT DRENICA August 26, 22:24

  …Ndërkaq, veçanërisht që prej pas vitit 1990 e deri më sot, sa shumë shqipfolësi i Kosovës dhe viseve tjera shqiptare në ish-Jugosllavi dhe, mbase edhe më shumë shqipfolës në Shqipëri, pa pushim deri edhe histerikisht, kanë propagandu e trumbetu se, kinse: “Enver Hoxha është vrasësi i shqiptarëve në Tivar…” e të tjera, e të tjera propaganda të ngjashme, gjithnjë duke e fajësuar, kryesisht, Enver Hoxhen pra, për vrasjen e shqiptarëve në Tivar!?! Por, e vërteta vonon por së le pa ardhë! …Prandaj, po vërtetohet gjithnë e më shumë se: armiqtë më të egër dhe më të mëdhenjtë të popullit shqiptar, të Shqipërisë dhe të Kosovës, nuk kanë qenë kurrë as shkijtë, as grekët, as bullgarët e të tjerët, por kanë qenë; janë dhe dhe me gjasë edhe do të jenë, BASH shqipfolësit KUDERENVERISTË nga Shqiperia, nga Kosova dhe nga viset tjera shqiptare në ish-Jugosllavi dhe kudo në botë; respektivisht: ballistët, zogistët, legalistët e të tjerë të ngjashëm me keta! Ndaj, a mund të ketë MJERIM dhe jo vetëm MJERIM edhe më të madh për popullin shqiptar, kur armiqtë më të mëdhenj,më të ZI e më të egër TË VETË i ka dhe i mban në gjirin e vet, e jo gjetk !?! Dhe, a nuk të bënë KJO, njëmijë herë më t’lënë mendte¨, nëse je shqiptar vërtetë…?!

  Reply to this comment
 56. Alban Dega August 26, 22:27

  INTELEGOMARI PASKA SHKUAR PER LESH

  I kerkoj falje publike kesaj kafshe punetore e te urte qe i shtova parashtesen e Intelektualit.
  Gomari eshte akademik krahasuar me intelektualin e disa kamikaze te tjere te Sali Karaxhicit qe vetem bejne zhurmuesin e paguar mercenarin e antishqiptarit me te madh ne historine shqiptare para te cilit edhe Hamza Kastrioti e Esat Pashe Toptani jane me patriote se ai !

  Reply to this comment
 57. Alban Dega August 26, 22:46

  SHUMEZOJINI ME ZERO !

  – Denojini me heshtje !
  – Lerini te hungerijne si hijeni te cartuna
  ne shkretetire !

  Duken nje lukunia qenesh te cartun shume e rrezikshem. Kane dale nga veringet dhe lehin e skermiten dite e nate si ujqer te terbuar.
  Perla e Zeze= Black Swan, Intelektuali= Intelegomari, MarkUKu= leh si qen por skermitet si UK…, Infoanalitiku= Infobanalistiku, Anticensura me tru tek ura …wanted !
  Duken po nuk jane aq te rrezikshem ! Nuk lene komentues as komentuese pa i ngrene mune!
  Rreziku nuk vjen nga dhembet e tyre te rene por nga era qe kuterbojne prej atij qe hane nate e dite !
  Hapuni rruge qe te mos merrnI edhe ju komentues te nderuar kuterbimin e tyre !
  Lerini te lehin si ujqerit ndaj drites se Henes deri sa te pelcasin e mbyten ne berllogun e trurit te tyre te cakerdisur!
  Mos u merrni me ta!
  Shumezojini me zero !
  Lerini ata ne zanatin e vetem qe ata dine te bejne lehjen!
  Lerini te masturbojne trute e tyre te nakatosura nen tingujt e lehjeve dhe skermitjeve te veta gerditese si lehes te paguar per te bere zhurmuesin e coroditesin e cdo lexuesi e komentuesi!
  Denojini me heshtje !
  Shumezojini me zero…derisa ti versulen njeri tjetrit !
  Te merremi me temat e rendesishme e thelbin e tyre jo me lehje qenesh te cartun !
  Lehjeve te qenerve vetem qenet u pergjigjen me lehje!
  Imitojne Sali Bishen e Vicidolit !

  Reply to this comment
 58. Alban August 26, 22:59

  FATKEQESIA KOMBETARE

  – Me gjuhen e fakteve

  – Nga Alban Dega , Nju Jork

  – Si Berisha !

  …. Jane nje shpure qyqesh qe krijojne nje kor sa injorant aq edhe fatkeq… Tamam nje kor qyqesh qe jane gati te japin edhe jeten per “nenen parti” . E heqin veten te djathte pa pasur asgje ne xhep pervec dashurise per “liderin e pavdekshem” dhe milionave te siguruara me korrupsionin dhe tenderat e Padrinos ne kembim te besnikerise dhe servilizmit te tyre pa kushte.
  Kane vetem emra te ndryshem: Lulezim Basha, Flamur Noka, Arben Ristani, Fatmir Mediu, Oerd Bylykbashi, Edi Paloka, Fatri Balliu, Aleksander Frangaj, Blendi Fevziu, …” Klan”, “ Gazeta 55” , “ABC” … Gjithcka tjeter eshte pike per pike si Berisha.
  Flasin si Berisha. Kercenojne si Berisha. Shajne si Berisha, Cirren si Berisha. Per te menduar nuk behet fjale. Kane vetem mendte, me mire te themi mendesine enveriste te Berishes
  Lehin dite e nate per antikomunizem duke harruar shprehjen lapidare te disidentit te sprovuar Vaclav Havel se “nuk ka komunist me te keq se komunistin antikomunist”.

  Haraci i mercenarit

  Me nje mentalitet tipik komunist japin mesime morali kur imoraliteti eshte “virtyti” me i larte i tyre… Flasin per demokraci kur shpirti i tyre eshte prangosur pas nje partie dhe lideri qe pervec emrit asgje nuk kane te perbashket me demokracine…
  Perbetohen per liri kur pervec servilit, sherbetorit dhe skllavit politik nuk dijne te bejne pune tjeter. Clironi shpirtin dhe mendjen tuaj nga prangat o fatkeqesi e vetvetes dhe e Berishes, qe po e demaskoni edhe me keq me genjeshtrat tuaja. Nuk e kuptoj si Berisha pranon te paguaje mercenare te tille qe po ia marrin krejt fytyren… ( !? )
  Nese jeni “vullnetare me zor ” te 97-es coni perpara akrepat e ores edhe plot 13 vjet se nuk u shpeton dot as Berisha. Genjeshtrat tuaja i kane kembet edhe me te shkurtera se mendja juaj xhuxhe o “Skuadronet e Vdekjes” se Ajatollah Ruhollah Gazidedes me emrin e vetem real “Fatkeqesia Kombetare….”
  Genjeshtrat e tyre i kane kembet shume me te shkurtera se rrenat e tyre dhe te padronit te tyre qe u kthen permbys jo vetem shikimin e botes por edhe te vertetat! A e keni informuar akoma Berishen se ku ndodhet Gerdeci !? Po se ku ndodhet Vicidoli!? Ka shume e shume vite pa e shkelur…. Po ….. Po… Nuk kane faj te gjoret. Nuk dine se cfare bejne. Eshte haraci i mercenarit

  Shifrat enigmatike dhe
  pasojat tragjike….

  Cfare kuptimi ka shifra e UDB, e KGB-se dhe sherbimit sekret francez XY, qe ia permendi ish- deputeti Spartak Braho ne Komisionin e Ligjeve te Kuvendit Popullor!?
  Si dhe pse e spiunoi tek Beogradi Xhelil Gjonin, te vetmin qe nuk e arrestoi dot bashke me bllokmenet e tjere !? Cili e rekrutoi i pari dhe sa u shit tek tjetri!? Jane pyetjet e tij jo te miat.
  Jane bere gati kater vjet nga deklarata e deputetit Braho ne nje forum ligjor te Kuvendit Popullor dhe as Kryeministri e asnje zedhenes i tij nuk ka hedhur ose pergenjeshtruar akuzat shume te renda te tij ndaj Berishes. Nje akuze gjithnje quhet e vertete persa kohe ajo nuk eshte pergenjeshtruar me fakte apo nuk eshte provuar e kunderta e saj ne gjykaten e drejtesise …..!
  Me shqetesojne seriozisht keto pyetje !? Nuk behet fjale per nje hafije a spiun ordiner a kaskete 80 lekeshe te ish- Sigurimit te Shtetit komunist. Behet fjale per nje udheheqes partie politike ne pushtet dhe per Kryeministrin e Republikes se Shqiperise qe ka ne dore fatet e vendit ! E di pse?!
  Se pari, sa here lexoj lajme nga Shqiperia sot me kujtohen mallkimet e nenes sime te viteve 70 per ” Qoftelargun e asaj kohe qe “eshte ka e drejton vendin sikur t’ia kete inat popullit te vet”
  Se dyti, as UDB serbe, as KGB-ja ruse nuk do ta drejtonin kaq mbrapsht Shqiperine si qeveria e korruptuar e sotme …
  Se treti, emerimi i Bashkim Gazidedes, nipit te shefit te UDB-se per Kosoven ne ate kohe, si kryetar i sherbimit sekret shqiptar – SHIK, te cilin lideri dhe heroi i demokracise Z. Azem Hajdari e ka akuzuar mese njehere per shitjen e te gjitha dosjeve teper sekrete te paraardhesve te tij UDB-es serbe…

  Zi e me zi per Shqiptari

  Se katerti, kontrabanda e naftes dhe hapja e rubinetave te saj per makinen serbe te luftes dhe terrorit ne Bosnje, Kosove, cka perben nje shkelje flagrante jo vetem te ligjeve shqiptare, por edhe te atyre nderkombetare dhe te Kartes se OKB-se!?
  Se pesti, ftohja dhe acarimi i marredhenieve me ish- Kryetarin e LDK-se dhe te Kosoves njekohesisht , Zotin Ibrahim Rugova ne vitet 1993- 1997, kur ai asnjehere nuk e vizitoi Tiranen.
  Se gjashti, arrestimi i kryeheroit te Kosoves Adem Jashari dhe liderve te tjere te rezistences ilegale ne Kosove ne vitet 94-96 ndersa takohej me Milloshevicin
  Se shtati , rrembimi , torturimi, ekzekutimi ne tortura dhe zhdukja e kufomes se atdhetarit kosovar Remzi Hoxha nga SHIK-ui i Gazidedes dhe mbrojtja me te gjitha mjetet e rrembyesve dhe torturuesve te tyre Sefgjini e kompani nga drejtesia shqiptare nen pretekstin me absurd te mundshem ” per te mos paguar demshperblime per denim te gabuar” duke i dhene vetes edhe rolin e krye-Kryegjykatesit te Shqiperise e duke penguar organin e akuzes shqiptare me emerimin e tij ne poste te larta ku ndodhen burimet kryesore te te ardhurave te shtetit shqiptar

  Nga katrahura ne katrahure

  Se teti, akuzat e befta dhe te pabesa kunder UCK-se dhe rezistences se armatosur ne kohe si “organizate terroriste…. marksiste- leniniste…. si dore e zgjatur e Beogradit” ne kulmin e saj per te dekurajuar luftetaret e lirise.
  Se nenti, organizimi i katrahures 97 qe shkaktoi mbi 10 000 viktima, mbi 4 miliarde dollare deme ekonomike e financiare popullit dhe e shkermoqi krejt shtetin shqiptar duke e futur ne trazira vdekjeprurese e rrenim deri ne zhberje…
  Se dhjeti, organizimi i grushtit klasik te shtetit te 14 shtatorit 1998. Ai shkeli jo vetem kodin e jetes, por edhe kodin e vdekjes. U keqperdor ne menyren me makaber deri edhe arkivoli me kufomen e heroit te dmeorkacise Azem Hajdari per te shqyer dyert e Kryeministrise, per cka ka protestuar mese njehere edhe vete bashkeshortja e Azemit te ndjere. Po te mos ishin paralajmerimet e Uashingtonit, do ta kishte futur Shqiperine ne nje katrahure te re… duke perdorur edhe mercenare te UDB-se serbe ne castet me vendimtare per Luften Clirimtare te Kosoves,
  Se 11-ti, rekomandimet e mbrapshta per Delegacionin e Kosoves ne Konferencen e Rrambujese per te mos nenshkruar ate marreveshje, cka i solli fitim kohe dhe i sherbeu vetem Beogradit dhe Milloshevicit…

  Nga dhuna ne terror

  Se 12, tragjedia e Gerdecit e 15 marsit 2008 shkaktoi mbi 500 viktima, midis te cileve 26 shqiptare te pafajshem te vdekur , fakira qe punonin si skllever pa asnje sigurim shoqeror e pa asnje mase sigurie teknike e jetesore ne fabriken e vdekjes se qevezise Berisha. “ Kjo Mafia ka dale krejt jashte kontrollit” shkroi gazeta me e madhe ne Botes “ The New York Times”
  Perparimi i regjimit te Berishes eshte i dukshem: nga “Qeveri e gangstereve” ne 97-en kalon ne nje “Mafia qe ka dale krejt jashte kontrollit” !!!
  Se 13-ti, zullumi antikombetar i Berishes dhe qevezise me te korruptuar ne historine e Shqiperise po ashtu shenon lartesi te reja. Ne prag te zgjedhjeve te reja parlamentare ata miratojne marreveshjen atdheshitese te Otrantos me Athinen, e cila akoma mban ne fuqi me ligj gjendjen e luftes me Shqiperine, tashme nje vend aleat e e anetar i NATO-s.
  Po te mos ishte kushtrimi atdhetar i Kolonelit te flakur nga detyra Myslim Pashai dhe vendimi i Gjykates Kushtetuese, Shqiperia do te kishte sot rreth 350 kilometra katrore me pak ose dhjete Shen Nauma me shume ne nje pellg ku flitet per nje det prej triliona fuci nafte e biliona tone metrik gazi natyror. Secili prej bashkepunetoreve te Berishes ne kete akt tradhetie kombetare gradohen ne majat e diplomacise, ushtrise. Spikat emerimi i“ Kolonelit te Asfalise greke me tre gishta” Arben Imami ne krye te Ministrise se Mbrotjes se Shqiperise!

  Nga vjedhja e pasurive dhe votave tek …

  Se 14-ti Berisha dhe qeveria e tij e korruptuar e atdheshitese nuk lene mjet pa perdorur per ta kaluar sa me shpejt kete akt atdheshitjeje Greqise para zgjedhjeve. Po ashtu ministrat e tij dhe krejt peshkaqenet e korrupsionit hidhen ne gare per te shperblyer mercenaret e Berishes
  me tendera pa fund. Brenda 30 diteve te fundit te mandatit te pare te Berishes dhurohen mbi 50 tendera hidrocentralesh, rrugesh… me vlere prej rreth gjysem miliardi euro vetem per klanin e korruptuar rreth Berishes.
  Se 15-ti, vjedhja masive e mundit e djerses, pasurive te taksapaguesve shqiptare, pasohet nga vjedhja masive votave te tyre ne zgjedhjet e 28 qershorit te vitit 2009.
  “ Votat u numeruan keq ose shume keq ne 30 per qind te tyre” thekson raporti i vezhguesve te Evropes dhe Amerikes demokratike. Per cudi a per leverdi reciproke ata i japin note kaluese kesaj demokracie ala Ahmedinaxhad ne zemer te Evropes e Berisha qeveris me me pak vota popullore dhe me pak se nje te dhjeten e votave te trukuara e sakatuara edhe nga modeli Hollandezo- Spanjoll i Kastriot Islamit!

  Qevezia e hajnave

  Se 16-ti,si rezultat i ketyre vjedhjeve krijohet edhe qeveria e hajnave me ne krye Padrinon Sali Berisha. Ish- ministri i Transportit dhe i Puneve te Jashteme Lulezim Basha i akuzuar jo vetem nga opozita, por edhe nga Prokuroria e Pergjithshme per vjedhje qindra milioneshe ne autostraden kombit emerohet ne krye te Ministrise se Brendshme. Nje i akuzuar per shkelje rendi e ligji emerohet ne krye te forcave te rendit e ligjit!!!
  Ish- Ministri Mbrojtjes Fatmir Mediu ne kohen e tragjedise Gerdeci, i akuzuar ligjerisht per korrupsion, shperdorim detyre dhe vrasje massive te shqiptareve … emerohet si Minister Mjedisi ne vend te dergohet per stazh drejtesie ne birucat e Bences !

  Fjalet plumba dhe ….

  Se 17-ti dhunes fizike te Berishes dhe regjimit te tij ndaj shqiptareve i shtohet edhe dhuna verbale, sharjet prej rrugaci, kercenimet dhe shperthimet skizofrenike kunder opozites shqiptare dhe liderit te saj Edvin Rama, kunder cilitdo qe i kundervihet paranojes diktatoriale te Sali Berishes, qe eshte kthyer ashiqare ne Luigjin e 14-te te Shqiperise “Ligji jam une” dhe klani im. Te tjeret jane “shiftaret e njerkes”!
  Se 18-ti, shkelja flagrante e barazise se shtetasve shqiptare para ligjit , duke i ndare ne shqiptaret e Sales dhe ne shiftaret e njerkes eshte dhunimi me i madh jo vetem i Kushtetutes shqiptare, qe askush si Sali Berisha nuk e ka kthyer ne nje pacavure pa kurrfare vlere. Eshte po ashtu edhe shkelja me flagrante e Konventave Nderkombetare per te Drejtat dhe Lirite Njerezore. Eshte edhe ushqimi me dru i zjarrit te revoltes popullore.
  Se 19-ti, kjo shkelje e flagrante e barazise se shtetasve shqiptare para Kushtetues dhe Konventave te te drejtave e Lirive Themelor te Njeriut shoqerohet me vete zvetnimin njerezor te kryeministrit shqiptar dhe qevezise se tij perballe greves se urise se dhjetra deputeteve te opozites para selise se tij. Bashke me kete degjenerim te cdo ndjenje njerezore vdes edhe iluzioni se ne shpritin e mendjen e kryeminsitri shqiptar ka mbetur qofte edhe nje gjurme e Betimit te Hipokratit, si ish- mjek.

  Parzmorja e hekurt e diktatorit ne vend te bluzes se bardhe te doktorit

  Se 20-ti, ne vend te bluzes se bardhe te mjekut, qe pat premtuar se do ta rivishte sapo ta kerkonin interesat e demokracise dhe subjektit kryesor te saj demosit, popullit shqiptar. Tashme ai imazh ka vdekur pergjithnje. E vetmja gje qe ka mbetur gjalle dhe e fuqishme ne shpirtin mendjen dhe praktiken e Sali Berishes eshte shpirti fanatik komunist, enverist, stalinist i tij.
  “ Une do te qendroj ne pushtet edhe 30 a 35 vjet… aq sa te me jape ymer ai lart” deklaron Kim Jong Ili i Shqiperise. Komentet jane te teperta. Sali Berisha do te shfaqej keshtu me parzmoren e hekurt te nje diktatori komunist pranojak qe ashtu si babai i tij shpirteror ekzekutoi publikisht kater shtetas te pafajshem , qe shikon kudo armiq, puciste, bastuna, stilolapsa revolvere, pilula me helme.
  Tragjedia e 21 janarit 2011 hoqi edhe iluzionin e fundit lidhur me antikomunistin 24 karat komunist Sali Berisha.
  Perfundimisht ai doli para popullit dhe para Botes sic eshte ne te vertete, si ekzekutor publik i qytetareve te vete te lire, faji i vetem i te cileve ishte se kerkonin liri e demokraci, nje jete me te mire per veten, per femijet dhe femijet e femijeve te vet.

  Si ta nxjerrim vdekjen nga politika shqiptare !?

  Duke vrare kater prej nesh, ai na ka vrare secilin e te gjithe ne. Secili prej nesh mund te ishte ate dite aty ku ishin ata, ne betejen per liri e demokraci sipas modelit me te te perparuar e me te sprovuar ne Bote, asaj amerikane.
  Bashke me plumbat e urdheruar te zbrazen mbi kater prej nesh, ne politiken e Sali Berishes ka hyre vete vdekja.
  E vetmja gje qe e nxjerr vdekjen nga politika, thote Nobelisti Gabriel Garcia Markez , eshte denimi me vdekje i politikes se vdekjes.
  Po aq ne mos edhe me sakte e tha edhe mendimtari kombetar shqiptar Akademiku Rexhep Qosja, dikur miku e perkrahesi me i vendosur i Berishes: Kush perdor dhunen ne politike nga dhuna do te vdese!
  E tha hapur e teper njerezisht edhe diplomati i larte amerikan Countryman i cili e filloi konferencen e shtypit sot ne Ambasaden amerikane ne Tirane me ” trishtimin” per vrasjen e 4 shqiptareve me 21 janar 2011.
  Kambanat bien per ata qe kane veshe te degjojne! Ato po bien cdo dite e me fort!

  SHENIM : KY ARTIKULL ESHTE SHKRUAR NE FILLIM TE VITIT 2008. PERDITESUAR ME 27 MAJ 2011. RIBOTOHET PA ASNJE NDRYSHIM.

  Reply to this comment
 59. ALBAN DEGA August 27, 01:18

  AS SLLOBODAN MILLOSHEVICI AS
  CHINCHIZKHANI ….
  as 700 dreqerit e mallkuar nuk ja kishin bere Shqiperise si shtet dhe shqiptareve si komb zezonat qe ua ka bere Sali Berisha dhe
  “ Banda e Gangstereve” politike, biologjike, oligarkike dhe mediatike te tij !

  Reply to this comment
 60. demo August 27, 01:19

  O Ali leshi,Po pater Anton Harapin e pushkatuan komunistet,qe ne 1945!Kur ishte tek Tito,para vdekjes,apo pas vdekjes?
  Ne 16 prill 1946 gjermanet po jepnin llogari ne Nyremberg,jo ne Beograd tek shtabi i Titos,
  Po ate Kol Bibe Merlika ku e gjete?Ka pasur Kole Bibe Miraka dhe Mustafa Merlika.Se ku kane qene keta te dy nne 16 prill 1946,ne kampet e te arratisurve politike ne Itali,apo tjeterkund kete nuk e di,por te garantoj se ne Jugosl;lavi nuk kane qene,se ne ate kohe shqiperia e kuqe dhe Jugosllavia ishin gati gati nje konfederate.
  Lesh e li Arapi
  Selenice hesapi

  Reply to this comment
 61. Aliu nga Selenic August 27, 16:53

  Demo.!Keto kerkoja atij qe ka ber librin dhe jo mua.! Ai (historiani Gjerman) ka ven daten dhe vendin ku ghenden dokumentat.
  Kjo eshte e shkruar e zeza mbi te bardhe dhe ti je i lire ti klerkosh dhe te polemizosh me ate qe ka ber librin.
  Nuk thash se une e kam ber kete liber.!
  Dakoret.?

  Reply to this comment
 62. Aliu nga Selenic August 27, 17:10

  Granite Drenica.! Nuk te kam kuptuar.! Komentin e pare ti e korigjove dhe nga kjo nxora perfundimin. Te kerkoi Falje se veret nuk te kisha kuptuar.!
  Une e dita se ti ke kerkuar “vjekjen” e Enmverit Kjo me mundoi shume. Prandaj te kerkoi Falje.! Une i perkas kesaj vije.!
  Edhe nje her falej pavarsishte se nga pikpamje etike e ke shkelur teper.!

  Reply to this comment
  • Alban Dega August 27, 19:46

   DORE E ZEZE E MILLOSHEVICIT NE SHQIPERI !

   Qysh kur Sali Berisha erdhi ne krye te PD me voten “demokratike” te revoles se Azem Hajdarit mbi tavoline, me perkrahjen e William McCart Rajersonit dhe intrigat e doren e zeze te Sllobodan Milloshevicit, Stanishicit dhe UDB-se gjakatare serbe, PDSH u kthye ne doren e zeze e Milloshevicit ne Shqiperi.
   Partia Demokratike nuk e futi Shqiperine ne shinat e Partise – Shtet !
   E futi Shqiperine ne rrugen e Nje Njeri Shtet, ku Sali Berisha urdheronte, sundonte dhe te tjeret vetem aprovonin ose poshteroheshin, demaskoheshin, flakeshin nga radhet e saj e bile edhe vriteshin.
   Nga Partia Shtet e partise se pare te Berishes u kalua ne sistemin e Njeriut- Shtet te Sales, ne sundimin absolut te tij ala Luigji i 14-te, “ Ligji Jam Une” ose sundimi i Sales , shkurt Salikraci !
   Vriteshin jo vetem me plumba si Arben Broci e Azem Hajdari, por edhe me pilula helmesh plutoni ose eutonasie hollandeze si Bashkim Gazidede, Safet Zhulali, Ali Spahia… qe dinin aq shume zezona e urdhera genocidale te Sali Berishes sa u duhej mbyllur goja pergjithmone me qetesi e dashuri qe Shtrigu i Vicidolit te mos perfundonte para Gjykates Nderkombetare te Drejtesise per Krime kunder Njerezimit ne Hage njesoj si padronet e tij te Beogradit Sllobodan Milloshevic, Sanisha Stanishic e co !
   Harronte marrani se cdo krim len mbrapa gjurme !
   AS SLLOBODAN MILLOSHEVICI AS CHINCHIZKHANI … as 700 dreqerit e mallkuar nuk do ja kishin bere Shqiperise si shtet dhe shqiptareve si komb zezonat qe ua ka bere Sali Berisha dhe“ Banda e Gangstereve” politike, biologjike, oligarkike dhe mediatike te tij !
   Heret apo vone ato do ti hane koken cdo krimineli!
   Askush nuk eshte mbi ligjin !

   Reply to this comment
 63. Onkezmi August 28, 05:04

  Ky shkrim analitik dhe me fakte duhet te mesoje dhe gjoja historianet tane Lala dhe Gurakuqi,pa le keto plehra ne kete blog,qe te dehur nga “liria” i dine te gjitha qe nga banalitete e gjer shkencoret…

  Reply to this comment
 64. Petro August 28, 13:31

  Me ne fund do;i nje burr trim profesor haki barjami qe vuri ne vend nderin e shqiperise dhe herojve te saje per kunder cpifjeve te sdali berishes.tani nuk ka cfar pritet me mbasi sala eshte vene ne shtyllen e turpit duhet te japi llogari publikisht per te gjitha dhe ne qofte se nuk del ball per ball me profesorin dunhet te arrestohet me njehere ,

  Reply to this comment
 65. Aliu nga Selenic August 29, 02:13

  Kryesishte per Intelektualin qe nuk eshte iltelektual dhe ca te tjer qe kerkojn ta paraqesin gjenocidin serb si gjenocit komuniste gabohen rened. ndaj dhe une po e jap kete materiel me teme:

  GJENOCIDI SERBE NUKE ESHTE GJENOCIDE KOMUNISTE. AI ESHTE GJENOCID I LINDUR DHE I TRASHEGUAR NE GENIN E TYRE.
  Per ata qe e reduktojen gjenocidin serb vetem teke (periudha komunista)

  Propaganda Serbe eshte shum agressive dhe guzhina e tyre paraqet mjafte menu te sofistikuera per ti rreklamuar ato si rruge lufte kunder saj pore qe ne te vertet me keto veprim ajo kerkon ta lergoj sa te jet e mundur gjenocidin histori mbi shqiptaret dhe trojet e tyre.
  Keshtu propaganda e shperndare e tyre, ben fajtore per gjenocidin sere veten komuniste(qe ne te vertet ne serbi nuk ka pasur komuniste pore vetem fashiste.) gje qe u jepe mundesi atyre ta “paraqesin “dele Serbin pore sipas tyre ftekeqesi paska qen vetem idete Komuniste.
  Keshtu pere ironin e fatit edhe disa balliste sherbetor te Beugradit historikishte po perpiqen me zelle te behen amplifikatore te kesaj ideja duke reduktuar ose duke e lene menjeane Serbin e kohrave dhe duke e prtretizuar vetem kohen e komunizmit.
  Kjo propagante shmange gjenmocidin ne kohra si.
  1. Gjenocidin ne kohen e Stefan Nemanjes I cili pushto pothuajse te gjith ballkanin.
  2. Gjenocidin e Karagjergjoviceve te cilet edhe perse keta ishin me origjin shqiptar kusure nuk I lane shqiperise.
  3. Gjenocidin e kral Pashicit I cili me marjoneten e tyre Ahmet Zogun pushtuan dhe permbysen rrevolucionin fanoliste ne shqiperi. Zogu erdhi ne pushtet me forcat serbe dhe bjelloruse ,
  4. Gjenocidin e shpernguljes se Sanxhakut te Nishit ku shkerngulen mbi 60 000 banore.
  5. Gjenocidit permanent te shpernguljes per ne turqi.
  6. Gjenocidin e Tivarit si dhe deri gjenocidin e viti 1999 ku pothuajse u shperngul me foce me shume se gjysma e Kosoves.
  7. Shmangin ate qe eshte me kryesorje burimi I gjith ketij gjenocidi eshte kisha ortodokse serbe.
  Sipas ketyre derdimenve te tipit Intelektuali qe nuk eshte intelektual dhe ca te tjere keqj apaska qene vetem periudhe ishe komuniste se te tjerat pasken qene te mira sipas tyre.Natyrishte deri sa shqiperia u sulmua me forcat serbe dhe Bjelloruse, detyrimishte qe per keta derdimen jane te mira ndersa vete koha e komunistev paska qen e keqe.!
  Duke analizuar ne thellsin e problemev arrijme ne perfundimin se keta nuk e kan hallin tek gjenocidi serb , pore hallin e kan me komunistat shqiptar te cilet I munden gjate luftes “baballaret “ e tyre Gjermanet dhe italianet dhe keshtu bashke me to u arratisen duke marre turpin e tyre me vet , turp te cilin kurre nuk munde ta heqin pore perkundrazi sapo vijn e po turperohen akoma edhe me shum.
  Prandaj nje propaganda te till qe ben Pjerin Ndreca seshte gje tjeter vecse nje mbeshtetj e pa kursyer per fshehjen e gjenocidit historic te serbise kundes kombit shqiptare.
  Neve u themi ketyre derdimenve .Kujdes.Serbet ne genin e tyre jene agresiv, shoviniste njelloi si egersira qe eshte e pa meshirshme kur bjen ne tufen e deleve,ashtu edhe serbet jane njelloi si keto egersira.kur vjen puna kunmder shqiptarve.
  Politika ketu nuk shkon ne c`fardo pozicioni politik qe ata te jen ata agresivitetin e tyre kunder shqiptarve kurre nuk e kan kursye ase nuk do ta heqin. Shprehja Komuniste vetem ua fshah gjenocidin historic,.Kete poshtersi kuned kombit ton po ben edhe Pjerin ndreca me partin e vet famekeqe.!
  Kujdes O Balliste mos hani buken e shqiptari dhe po beni punen e shkavit.!

  Reply to this comment
 66. Bogonica August 30, 15:21

  Nuk e dija qe paska historian dhe studiues ne Kosove te permasave te z.Hakif Bajrami.Qenka i pathyeshem.I paska nxjerre fare lakuriq keta bashkpuntoret e fashisteve me fakte dhe dokumenta.hllall qumeshti i nenes prof.Hakif Bajrami

  Reply to this comment
 67. Sinqeritet October 27, 22:48

  Te lumte goja Hakif Bajrami!Sali Berisha eshte njeriu me negativ qe ka pare historia e shqiptareve,turpi i Tropojes.

  Reply to this comment
 68. Sinqeritet October 27, 23:16

  “Intelektuali”,eshte antiintelektual,idjot.Une tere jeten nuk jam marre dhe nuk merrem me politike sepse nuk kam takuar ndonjeher te verteten dhe te drejten.
  Por ti si vjen as te thoi i kembes intelektualit Kristaq Rama,laj gojen kur te flasesh per te . Burre i qete,pafjale,punetor,i respektuar nga te gjithe,i talentuar.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*