Letra e Enver Hoxhës në arkivat ruse: Tito më gënjeu për Kosovën

February 6, 2019 22:27

Letra e Enver Hoxhës në arkivat ruse: Tito më gënjeu për Kosovën

Në arkivat sekrete ruse 1946-1961 deklasifkuar vitet e fundit gjendet edhe kjo letër e Enver Hoxhës që mban datën 2 shtator 1949.

Letra ribotohet sot nga DITA.

Ajo i drejtohet Stalinit dhe aty Hoxha shkruan mbi nje “premtim të pambajtur të Titos”.

Tito i kishte premtuar Hoxhes se “Kosova është e Shqipërisë pas luftës”.

“Më premtoi qe do na rikthehet, por tashmë e mohon me pretekstin se një veprim i tillë hap probleme. Politika aktuale e Titos për Kosovën dhe Metohinë vazhdon të bëhet më diskriminuese. Tito nuk i lejon që krahas flamurit jugosllav, ata të mbajnë dhe flamurin shqiptar. Kërkojmë që Ju të ndërhyni – shkruan Hoxha.

Më poshtë, letra e plotë:

Shqiptarët e Kosovës që jetojnë në Republikën Jugosllave, përbëjnë një minoritet të konsiderueshëm. Ky minoritet shqiptar jeton ngjitur kufirit të Republikës Popullore të Shqipërisë. Kongresi i Berlinit dhe

traktati i Versaille-s kanë shkelur padrejtësisht interesat e Shqipërisë dhe të minoritetit shqiptar në Kosovë.

Sipas statistikave të vjetra të paraluftës, (statistika të falsifikuara nga regjimet e kralëve të Serbisë, me qëllim që të provonin se ky minoritet shqiptar ish i vogël), figurojnë afro 700 000 shqiptarë. Në të gjithë Jugosllavinë: Kosovë, Metohi, Maqedoni e Mal të Zi, numri i shqiptarëve mund të arrijë një milion veta në mos më shumë. Në këto statistika, një pjesë tjetër të shqiptarëve, regjimet e atëhershme, janë përpjekur ta masakrojnë duke e quajtur myslimane ose turke.

Shqiptarët e Kosovës, Metohisë, etj., e kanë konsideruar kurdoherë dhe vazhdojnë ta konsiderojnë si një padrejtësi të madhe që ju është bërë atyre duke i shkëputur nga Shqipëria, Atdheu i tyre. Ata nuk e kanë pranuar këtë zgjidhje dhe nuk pranojnë të rrinë nën Jugosllavinë dhe nën çdo regjim ekzistues në Jugosllavi. Ky është realiteti. Ata kanë për të vetmin ideal, bashkimin me Shqipërinë.

Gjatë kohës së luftës, fashizmi dhe reaksioni shqiptar u mbështetën në këtë realitet. Këta e ngritën çështjen e Kosovës dhe e “bashkuan” Kosovën e Metohinë me Shqipërinë nën parrullën “Shqipëria e Madhe”. Me këtë taktikë fashizmi bëri një punë demagogjike të madhe që pati si rezultat neutralizimin e shqiptarëve të Kosovës, i pengoi këta të hidheshin në luftën kundra fashizmit duke u lënë iluzionin se ëndrra e tyre u realizua d.m.th. “bashkimi me Shqipërinë, pra nuk kish sepse të luftonin kundra fashizmit”.

Nën këtë iluzion, se fashizmi “çliroi” shqiptarët e Kosovës nga robëria jugosllave dhe i “bashkoi” me Shqipërinë, Kosova u bë një rezervë e fashizmit dhe e reaksionit. Lufta Nacionalçlirimtare atje nuk u zhvillua. Kjo nga një anë. Nga ana tjetër ne mendojmë se Partia Komuniste Jugosllave që në atë kohë, në vjetët 1941, 1942 e vazhdimisht ka pasur një vijë politike të gabuar për sa i përket çështjes nacionale dhe kjo ka qenë një vijë nacionaliste e maskuar që në atë kohë. Partia Komuniste Jugosllave duhej t’i kishte vënë një rëndësi të veçantë gjatë luftës çështjes së Kosovës dhe Metohisë, pse ishte një minoritet i konsiderueshëm dhe ngjitur kufirit shqiptar. Ish një problem i rëndësishëm që i duhej gjetur një zgjidhje e drejtë marksiste-leniniste-staliniane në mënyrë që populli shqiptar i Kosovës të mos bëhesh rezervë e reaksionit. Që në kohën e luftës, Partia Komuniste Jugosllave duhej t’u çilte perspektiva të drejta shqiptarëve të Kosovës, perspektiva që do t’i mobilizonin këta në luftë kundra fashizmit.

Çështja kryesore qëndronte që shqiptarët e Kosovës duhej të ishin të sigurtë që duke luftuar fashizmin përkrah popujve të Jugosllavisë do të ishin të lirë të vetëvendosnin për bashkimin me Shqipërinë, ose për Bashkimin  me Jugosllavinë, ose për të qëndruar autonom. Këto dy variantet e fundit ne mendojmë se do të ekskludoheshin pse shqiptarët e Kosovës nuk do të luftonin dhe nuk do të vetëvendosnin përveç se për variantin e parë. Këtë sigurisht e ka pas të qartë Partia Komuniste Jugosllave, por kjo gjë nuk ju leverdiste dhe prandaj ajo ka qenë e errët në deklaratat e saj principiale. Kjo bëri që populli i Kosovës nuk u mobilizua në luftë, pse nuk mund të kishte besim në drejtësinë e “Jugosllavisë” qoftë kjo e përfaqësuar nga Partia Komuniste Jugosllave. Kosovarët nuk e shihnin këtë drejtësi nga Partia Komuniste Jugosllave dhe niveli i ulët i tyre politik prapambetja e masave, demagogjia e fashizmit, krijimi i “Shqipërisë së madhe” bëri që shqiptarët e Kosovës të mos luftonin kundra fashizmit, bile të luftonin kundra luftës Nacionalçlirimtare në Jugosllavi.

Shqiptarët e Kosovës, pas masakrave të mëdha të serbo-mëdhenjve dhe në një gjendje politike të unjët, nuk mund të kishin besim tek “jugosllavët” cilët do qofshin këta. Partia Komuniste Jugosllave e neglizhoi këtë moment dhe kjo nuk ishte e rastit. Organizimi i luftës Nacionalçlirimtare në Kosovë nën drejtimin e Partisë Komuniste Jugosllave u bë në këtë frymë nacionaliste: Partia Komuniste jugosllave nuk krijoi asnjë komitet nacional të veçantë për Kosovë e Metohi ku udhëheqja të ishte kryesisht shqiptare dhe të organizonte Partinë dhe luftën dhe të specifikohesh çështja e shqiptarëve të Kosovës e Metohisë. Këtë jo vetëm që nuk e ka bërë, por Partija Komuniste Jugosllave, është përpjekur që të mos e ngrërë në asnjë mënyrë çështjen e Kosovës, të mos ngrërë masat shqiptare të Kosovës në frymë patriotike, të mos i lejonte këta që krahas me flamurin jugosllav, të mbanin dhe flamurin shqiptar, (shenjë e madhe simbolike për këta që do të bëhej një mjet mobilizues i tyre). Por Komiteti Qendror i Partisë Komuniste Jugosllave i ka shtypur këto aspirata të popullit të Kosovës, i ka luftuar, i ka dënuar kur ne i kemi çfaqur dhe propozuar.

Pikëpamjet tona kanë qenë se nuk mund të ngrinin çështjen e Kosovës për bashkimin e saj me Shqipërinë gjatë kohës së luftës, por shqiptarët e Kosovës duhej të luftonin kundra fashizmit në kuadrin e Jugosllavisë dhe mbas fitores kjo çështje do të zgjidhej nga të dy partitë komuniste motra dhe nga regjimet demokratike popullore që do të vendose-shin në Shqipëri dhe në Jugosllavi. Për mobilizimin më të mirë të shqiptarëve të Kosovës në këtë platformë ne i kemi çfaqur mendimin Vukmanoviç Tempo-s (ahere përfaqësues i KC të PKJ për organizimin e luftës në Maqedoni), se duhej të mendohej nga ana e tyre çështja e pjesëmarrjes në numër të madh të elementëve shqiptarë në pushtet, çështja e flamurit, si dhe bashkëpunimi shumë i ngushtë i këtyre çetave shqiptare të Kosovës në luftën Nacionalçlirimtare të vendit tonë, duke qenë këto çeta kosovare kurdoherë të lidhura dhe të drejtuara nga Shtabi i Përgjithshëm i Ushtrisë N. Ç. jugosllave. Kemi kërkuar gjithashtu zyrtarisht që një njësit partizan shqiptar të kalonte në territorin e Kosovës, për të mobilizuar popullin shqiptar atje në luftë të armatosur kundra fashizmit. Theksojmë se në këtë moment s’ka pas asnjë organizim të Partisë dhe të luftës në Kosovë dhe Metohi. Milutin Milutinoviç, anëtar i Komitetit Central të PKJ, i cili në atë kohë organizonte luftën në Mal të Zi, i është përgjigjur kërkesën sonë kështu “s’është nevojë të dërgoni ju njerëzit tuaj në Kosovë, ne do të dërgojmë një divizion i cili do të rregullojë punët në Kosovë”. U vërtetua më vonë se divizioni i dërguar prej jugosllavëve në Kosovë e Metohi ishte një divizion punitiv që mbolli terror. Për këto opinione të çfaqura nga Miladin Popoviçi dhe meje, Titua në një letër që i drejtonte Miladin Popoviçit e akuzonte këtë për devijim nacionalist dhe e godiste rëndë. Pra shqiptarët e Kosovës nuk e kanë pranuar në asnjë moment zgjidhjen që i kish dhënë PKJ si në kohën e luftës ashtu edhe në këtë të pasluftës. Krijimi i krahinës autonome të Kosovës e Metohisë që nuk është tjetër përveç se një demagogji nuk ka bindur asnjë shqiptar të Kosovës dhe idealet e tyre s’po realizoheshin d.m.th. dëshira e bashkimit të tyre me Shqipërinë.

Pas persekutimeve dhe masakrave të kohës së kral Aleksandrit, shqiptarët e Kosovës njohën dhe masakrat e momenteve të para të çlirimit të Jugosllavisë. Këto masakra u bënë prej njësiteve të Ushtrisë N.Ç. të Jugosllavisë. Dhe në këtë rast se u krijua një farë besimi karshi Partisë Komuniste Jugosllave gjatë luftës, me këto reprezalje të pajustifikueshme por që tregojnë pikëpamje shoviniste të udhëheqjes së P.K.J. që në atë kohë, populli shqiptar i Kosovës humbi çdo besim. Për ta serbo-mëdhenjtë dhe udhëheqja e P.K.J. ishin njësoj. Kundra këtyre reprezaljeve shqiptarët e Kosovës reaguan dhe daullen në mal. P.K.J. i shtypi në gjak duke i cilësuar si kryengritje të reaksionit. Në asnjë moment P.K.J. nuk e studjoi situatën specifike të Kosovës e Metohisë, por veproi brutalisht dhe Kosova e metohia do të bëhesh një qendër lufte në gjirin e R.P.J. të porsa lindur në rast se vajtja e reparteve të Ushtris Partizane Shqiptare në Kosovë nuk do të bëhesh. Vajtja e Ushtris Shqiptare në Kosovë i qetësoi punët, i ftohu gjakrat, krijoi besimin në shqiptarët e Kosovës se çështjet do të rregulloheshin dhe u krijua bindja se ushtria tonë do t’i mbronte kosovarët sikundër që i mbrojti. Repartet tona penguan persekutimet e shqiptarëve të Kosovës nga ana e jugosllavëve.

Pra P.K.J, ish që nga fillimi dhe gjer në çlirimin dhe pas në pozita shoviniste-nacionaliste karshi Kosovës e Metohisë.

Nën Pushtetin Popullor të Jugosllavisë çështja e Kosovës dhe Metohisë përsëri nuk pati një zgjidhje të drejtë. Zgjidhja vazhdonte në rrugën nacionaliste. Për demagogji u hapën disa shkolla shqiptare. Në Pushtet u zgjodhën disa shqiptarë, por këto masa as gënjyen dhe as kënaqën njeri në Kosovë e Metohi. Të drejtat demokratike dhe nacionale të minoritetit shqiptar të Kosovës merreshin nëpër këmbë. Asnjë lidhje me Shqipërinë, bile P.K.J. i pengonte me insistim dhe me mjeshtëri.

Ne kemi menduar se çështjen e Kosovës nuk mundej ta vinim në diskutim gjatë Luftës N.Ç. dhe se vija e Partisë sonë sikundër që e përcaktuam më lart ish e drejtë. Jugosllavja në Luftën N.Ç. ishte aleatja e popullit tonë dhe nuk mundet të binim në pozitat e reaksionit shqiptar Partia e jonë ka mbajtur qëndrim për Kosovën dhe ka dalë me sukses kundër demagogjisë fashiste, ka shpallur deklarata të përbashkëta me PKJ. shqiptarëve të Kosovës, ku i thërriste këta në luftë kundra armikut të përbashkët.

Në pragun e çlirimit të Jugosllavisë dhe të Shqipërisë përsëri ne kemi menduar se nuk mundej ta shtronim çështjen e bashkimit të Kosovës me Shqipërinë, pse ishim përpara detyrave të forcimit e konsolidimit të pushteteve tona demokratike popullore. Ne kemi menduar se tek Jugosllavia Demokratike Popullore dhe tek Partia Komuniste e Jugosllavisë kishim një aleate besnike dhe të fortë dhe në interesin e Kampit të Socializmit dhe veçanërisht në interesin e Shqipërisë, duhej të evitonim situata të vështira që mund të krijoheshin në Jugosllavi me qenë se dhe atje ishte duke u mëkëmbur e duke u forcuar regjimi demokratik popullor. Por rektifikimi i kufijve tona në drejtimin e bashkimit të Kosovës e Metohisë me Shqipërinë në çdo moment është forcimi i Republikës Popullore të Shqipërisë. Nga ana tjetër në kohët e para të çlirimit Demokracia Popullore e Shqipërisë së vogël, ishte një shenjë më e lehtë për goditje nga ana e imperializmit dhe në rast sulmi të Shqipërisë nga imperializmi formonte një humbje më të madhe për çështjen e përbashkët. Kosova ishte më pak në rrezik duke qëndruar në kohët e para e bashkuar me Jugosllavinë. Por situatat u zhvilluan, pozitat e Republikës Popullore të Jugosllavisë u forcuan në lëmin ndërkombëtar dhe të brendshëm. U nënshkruan traktatet në mes të BRSS dhe Jugosllavisë e Demokracive të tjera Popullore. Pozitat ndërkombëtare të Shqipërisë dhe ato të brendshmet gjithashtu u forcuan dhe nënshkrimi i traktatit në mes Jugosllavisë e Shqipërisë ish një konsolidim i shëndoshë i pozitave ndërkombëtare të Shqipërisë dhe e mbronte këtë nga kërcënimet eventuale të imperializmit.

Kështu që në kohën e nënshkrimit të traktatit me Jugosllavinë ne kemi menduar se ish momenti që çështja e Kosovës e Metohisë duhej të shtrohej dhe në këtë moment kjo çështje ju shtrua prej meje Titos. Titua m’u përgjigj: “se Kosova është shqiptare dhe kjo duhet të bashkohet me Shqipërinë; ne me gjithë shpirt e dëshirojmë këtë, por nuk mundet ta bëjmë dot tani se reaksioni serbo-madh është akoma i fortë dhe një akt i tillë i drejtë do të na dëmtojë”. Këto të gjitha u vërtetuan se ishin demagogji.

Në situatat e tashme pas zbulimit të tradhtisë së grupit Tito, ne mendojmë se çështja e Kosovës duhet të shtrohet. Titua me shokët e tij janë agjentë të imperializmit dhe e lidhën Jugosllavinë në qerren e imperializmit. Ata po e shndërrojnë Jugosllavinë në një burg popujsh ku mbretëron terrori fashist hitlerjan. Vihet se çështje urgjente çlirimi i popujve të Jugosllavisë nga kjo bandë fashiste dhe nga kthetrat e imperializmit dhe njëkohësisht del çështja e çlirimit të popullit shqiptar të Kosovës.

Çlirimi i popujve të Jugosllavisë ne mendojmë se do të bëhet me luftë dhe me gjak, rrugë tjetër nuk ka. Duhet të rrëzohet dhe të asgjësohet klika. Nën drejtimin e proletariatit jugosllav dhe e udhëhequr nga një Parti e Re Komuniste, me baza marksiste-leniniste-staliniane, internacionaliste, të zhvillohet lufta për çlirimin nacional të Jugosllavisë. Në kondita të reja, ne mendojmë se jemi po atje ku ishim në fillim të luftës N.Ç. kundra fashizmit. Në Jugosllavi duhet të zhvillohet një luftë e ashpër deri në kryengritjen e armatosur kundra fashistëve imperialistë dhe veglave të tyre të brendshme me agjentin Tito në krye.

Ne mendojmë se nga lufta e ashpër kundra klikës e imperialistëve, do të dalë udhëheqja e Partisë së Re Komuniste, internacionaliste jugosllave e cila do të mobilizojë dhe do të udhëheq popujt e Jugosllavisë në luftë, me parime të drejta marksiste-leniniste-staliniane duke luftuar njëkohësisht në mënyrë të ashpër të gjitha tendencat nacionaliste që kanë ekzistuar dhe që është rrezik të ekzistojnë edhe më vonë gjatë zhvillimit të luftës. Veçanërisht problemi nacional, duhet të jetë një problem që kërkon një zgjidhje të shëndoshë, pse andej varet fakti dhe zhvillimi i madh i luftës.

Ç’farë do të bëjë populli i Kosovës tashti? Ne mendojmë se populli shqiptar i Kosovës, Metohisë, Maqedhonis dhe Malit të Zi duhet të luftojë që të çlirohet ashtu si do të bëjnë dhe popujt e tjerë të Jugosllavisë. Gjëja e parë që ai duhet të bëjë është të futet në luftë të ashpër pa kompromis kundra klikës së Titos deri në kryengritjen e armatosur. Luftën ai duhet ta fillojë sa më parë. Në qoftë se e fillojnë të tjerët ca më mirë pse kështu evitohet izolimi dhe shtypja e lëvizjes në Kosovë. Populli i Kosovës duhet ta konsiderojë luftën e tij të lidhur ngushtë me luftën e gjithë popujve të Jugosllavisë në kuadrin jugosllav, pse ndryshe izolohet dhe shtypet. Duhet që populli shqiptar i Kosovës të kuptojë se çlirimi i tij dhe fitimi i të drejtave demokratike dhe nacionale munden të arrihen me bashkimin e luftës së tij me luftën e popujve të tjerë të Jugosllavisë.

Por çështja është se gabimet e P.K.J. nuk duhet të përsëriten në lidhje me Kosovën e Metohinë. Kosova e Metohija duhet të ketë udhëheqjen e vet të dalë nga lufta, me një Komitet Nacionalçlirimtar i cili të përcaktojë vijën e luftës në bazë të Rezolutës së Byrosë Informative dhe në parimet marksiste-leniniste-staliniane. Në luftë të krijohet, të organizohet dhe të çelikoset pjesa e Partisë Komuniste Internacionaliste për Kosovë e Metohi brenda kuadrit të partisë Komuniste Internacionaliste Jugosllave. Shqiptarët e Kosovës dhe Metohisë të luftojnë me flamurin shqiptar. Njësitet të udhëhiqen nga shqiptarë të dalë nga lufta dhe parimi i vetëvendosjes pas çlirimit të jetë i qartë dhe si konsekuencë e luftës së ashpër që populli shqiptar i Kosovës do të bëjë kundra klikës së Titos dhe imperializmit, në vëllazërim me popujt e tjerë të Jugosllavisë. Ndjenjat patriotike internacionaliste dhe dashurija për atdheun e tyre, Shqipërinë, duhet të zhvillohen në shqiptarët e Kosovës e Metohisë. Përmbi çdo gjë në shqiptarët e Kosovës e Metohisë duhet të krijohet me baza të shëndosha besimi dhe dashuria e pakufishme për BRSS, për Partin Bolshevike, për STALIN-in dhe kosovarët të kuptojnë mirë se pa këta nuk ka Shqipëri të lirë, as Jugosllavi të lirë, as Kosovë të lirë dhe as që mundet të përmbushen kurrë aspiratat e tyre. Shqiptarët e Kosovës të kuptojnë mirë se armiku i pamëshirshëm i tyre dhe i tërë Kampit është imperializmi amerikan, satelitët e tij dhe klika e Titos, e cila nuk është gjë tjetër përveç se agjentura e tij.

Ne mendojmë se në rast se populli shqiptar i Kosovës nuk i ka të qarta këto drejtime, ai nuk mundet të luftojë pse ka humbur çdo besim në një udhëheqje jugosllave. Në rast se komunistët internacionalistë jugosllavë nuk do ta shohin në këtë drejtim çështjen nacionale të Kosovës, populli shqiptar i Kosovës, nuk do të ketë besim për ta. Kyçi i zhvillimit me sukses të luftës në Kosovë e Metohi është bashkimi i tyre me Shqipërinë. Asnjë zgjidhje tjetër populli shqiptar i Kosovës nuk pranon dhe e quan të padrejtë dhe në realitet ne mendojmë se është i padrejtë. Ne mendojmë se Kosova, Metohija dhe një pjesë e Maqedhonisë kufitare me Shqipërinë që banohet nga shqiptarë, duhet t’i bashkohet Shqipërisë pasi Jugosllavia të jetë çliruar nga kthetrat e Titos dhe të imperializmit. Vetëm një rrugë e tillë do t’i bëjë shqiptarët që jetojnë në Jugosllavi të luftojnë me heroizëm kundra Titos dhe imperializmit.

Ne mendojmë se kjo është pozitive dhe në rrugën marksiste-leniniste. Kjo do të shkaktojë forcimin e luftës kundra Titos në sektorin e Kosovës e Maqedhonisë dhe bashkimi i këtyre tokave me Republikën Popullore të Shqipërisë, ne mendojmë se është në rrugën marksiste-leniniste, kjo forcon pozitat ndërkombëtare dhe të brendshme të Republikës Popullore të Shqipërisë dhe kjo është në interesin e madh të forcimit të Kampit të Socializmit.

Republika Popullore e Shqipërisë do të ndihmojë me të gjitha forcat që lufta kundra klikës në Jugosllavi të zhvillohet dhe të ashpërsohet gjer në fitoren e plotë. Ne mendojmë se në qëndrime zyrtare duhet të jetë e rezervuar Shqipëria për sa i përket çështjes së Kosovës e Metohisë pse kjo do të përdoret nga klika si një armë për të mobilizuar dhe më shumë shovinistët serbo-mëdhenj dhe do ta akuzojë Shqipërinë si shoviniste etj. Por Shqipëria do t’i ndihmojë nga të gjitha anët popujt e Jugosllavisë dhe popullin shqiptar të Kosovës dhe ky i fundit të veprojë me iniciativën e vet brenda kuadrit që përmendëm më lart.

Çështja që ne ju parashtrojmë për Kosovën e Metohinë, na bëhet aktuale në lidhje me ndihmën që i jep Partia e jonë shokëve jugosllavë anti-Tito dhe popullit të Kosovës e Metohisë që dëshiron dhe është i gatshëm të luftojë me të gjitha mjetet tradhtarët e Beligradit, por që kosovarët në çdo moment na vënë përpara pyetjen: “Si do të zgjidhet problemi nacional i Kosovës e Metohisë”.

Ne mendojmë se kjo çështje është shumë e rëndësishme, mundet që edhe të gabojmë në shqyrtimin e saj, prandaj ne nuk do të bëjmë ndonjë hap pa këshillimin e shokut STALIN dhe prandaj po i parashtrojmë këto pikë-pamje tona dhe në rast se gabojmë të na vihen përnjëherësh në dukje për t’i korrigjuar.

PËR KOMITETIN CENTRAL TË PPSH

ENVER HOXHA

(Burimi: RGASPI, F. 17, Op. 137, D. 68, L. 74-80).

 

February 6, 2019 22:27
Komento

123 Komente

 1. VFLP August 7, 19:09

  Enver Hoxha ka qene patriot i madh.
  ç’do te nxjerrin tani horrat kur e verteta e qendrimit te Enver Hoxhes mbi Kosoven del me fakte.

  Reply to this comment
  • Daja August 7, 19:59

   C’fare do nxjerrin? Te hane ate mender qe kane nxjerre nga goja !

   Reply to this comment
   • Besniku July 23, 11:05

    Ta hanë dhe të mbyten atje brenda.
    I pari i biri i Safet Butkes, te ndjeki gjurmet e te jatit, e te terheqe pas gjith soj e sorrollopin e armiqve me vete.

    Reply to this comment
  • raimondi August 8, 05:18

   Enveri paska qene dhelper,se edhe Stalinin e genjen aty kur thote qe :…nuk e kerkuam Kosoven kur u cllirua Shqiepria

   Ne fakt nje historian amerikan thote se ….Amerikanet atehere ne 1945 e akuzuan Enverin qe pse ja kerkon Titos Kosoven te bashkohet me Shqiperine ………..
   Pra Enveri qe ne 1945 e kishte mendjen te bashkonte Kosoven em Shqiperine,megjtihse Shqiperia ishte e dobet fare nga cdo gje …..

   I forte ka qene Enver Hoxha ,sidomos per patriotizmin ai nuk falte azgje

   Reply to this comment
  • ahmet August 24, 12:18

   …Enveri jo vetem nuk paska kuptuar Titon qe e ka genjyer…por iu drejtua Stalinit qe ishte kryexhelati i nje mozaik – burg popujsh ne ish B.S..! Kjo tregon se Enveri ishte nje miopPolitik dhe aspak atedhetar…!!!

   Reply to this comment
   • pajtim November 22, 00:56

    pos.sllavet jen vellezer cmendonte ky se rusi do e linte serbine anash per rusin.po a smori mesim ky nga 1910 1920 ku u vean me mijra shqiptar.nga serbet per komb serbet te vrasin

    Reply to this comment
   • Bureto February 8, 16:48

    Enveri ia bëri këtë letër Stalinit kur ai e kishte përjashtuar Titon nga sfera e tij. Më parë ishte Stalini që i kish thënë Titos edhe për Shqipërinë: Gëlltite! Trima mbas pilafit-i thonë-bëhen të gjithë. Pse ia bëri Enveri letrën Stalinit në 1949 dhe jo më parë? Me këtë dhe në kltë kohë, ai do t’i tregojë Stalinit se, këndej e tutje, ai do të ishte besnik ndaj dhe njëherazi i tregon se do ishte armik kundrejt armikut të Stalinit, Titos.
    Askush nuk e ka vënë ndonjëherë në diskutim që Enveri ishte Djalli vetë. Për pushtetin e tij bëri gjithçka. Demagogji, hipokrizi, tradhëtoj këdo deri dhe shokët e ngushte, ata që e ndihmuan, si dhe krime të shumta e të shëmtuara ndaj popullit të vet. Kjo letër sigurisht që do t’i ekzaltojë idhtarët e tij, por historia e Enver Hoxhës, as fillon dhe as mbaron me të. Ka një mal të tilla letra e dokumdnta që e hedhin atë byth përpjetë, siç e kanë hedhur. Me kohë, të tjera do të dalin.

    Reply to this comment
   • s.g. February 8, 18:56

    Mire ke Ahmad ka qen dasht Arabistanav

    Reply to this comment
  • ELIOT July 24, 11:24

   HA HA HA HA PO PERSE ENVERI JA CONTE KOSOVARET TITOS …KUR ATO VININ TE JETONIN NE SHQIPERI ????? DHE TITO RREJTI ENVERIN …. HA HA HA ENVERI QE JA FUSTE TE GJITHEVE ME RRENA ..TANI NA PASKA QENE NAIVE …..PERSE JA COI TITO 2 SLLAVET NE SHQIPERI …PER TE VIZITUAR SHQIPERINE ….???? PER TE NA PERCARE ..DHE ME ENVERIN SI DEBILE …..JA ARRITEN QELLIMIT ….KY KOMUNISTI QE E KA SAJUAR KETE LETER ….PERSE SE NXORREN NE 70 PERSE ENVERI SI THA SHQIPTAREVE QE TITO JA KISHTE PEMTUAR …POR JU QANKA STALINIT ….MJAFT ME JUSTIFIKIME BOSHE …ENVERI I VRAU KOSOVARET QE U REVOLTUAN KUNDER SERBIT .. MJAFT ME ENDRRA …PER ENVERIN VETEM FAMILJA E VET KISHE RENDESI …ASNJE SHQIPTAR I KOSOVES APO SHIPERISE SI HYNTE NE PUNE ENVERIT ….. ENVERI I MADH ????….. NJE ZGJEBS ISHTE QE EDHE SHKOLLEN EN FRANCE SE MBAROI ..POR RREJTI …DHE VRAU INTTELEKTUALET SHQIPTARE…. VRAU POPULLIN ENDERSHEM SEPSE ISHIN DEMOKRATE DHE JO BOLSHEVIKE VRAU RININE SEPSE DONTE TE JETONTE E LIRE DHE JO ME NJE DIKTATOR DEBILE SI ENVERI … NUK ISHTE ENVERI QE NA BERI VENDIN ME TE VARFER NE EUROPE ……UUUUU JA KISHTE FAJIN AMERIKA ..??????HA HA HA ENVERI PATRIOT …..TI JE NJE LOP QE SKE 2 GRAM TRU MORE GJORE …… ENVERI PATRIOT …KU KE PARE NJE PATRIOT QE TE FUSI RININR NE BURG PER NJE FJALE GOJE ….KU KE PARE NJE PATIOT QE TE VRASI RININE E VET SE DNTE TE JETONIN LIBERTENE ..KU KE PARE NJE PATRIOT QE TE VRASI QEMAL STAFEN MBAS KRAHEVE TE VRASI MEHMET SHEHUN NE GJUME DHE TE EKZEKUTOI TE GJITHE SHOKET E LUFTES ..PER INTERESAT E VETA …. DITEN QE TE GJESH NJE PATRITO KESHTU …. … NJE COBAN PA KULTURE PA CIVILIZIM NA ZHGARRAVIT … KU E PASKA GJETUR LETREN KY SPUNI I ENVERIT ..APO STALINI JA COI ME POSTE .???..

   Reply to this comment
   • mirel February 8, 15:23

    O kafshe..Kosovaret nuk ja coi Enveri Titos, dhe as kishte pse ti merrte ne Shqiperi. Kosovaret jane ne shtepine e e tyre, tani dhe ballistet i kerkojne llogari Enver Hoxhes pse nuk beri eksod.

    Reply to this comment
    • Fidel Kastro February 10, 22:05

     O Mirel enveristi , behet fjale per djemte e Kosoves qe arratiseshein nga Jugosllavia dhe vinin ne Shqiperi, tek atdheu meme. Po ketu çfare i priste? Shumica e tyre kthehej mbrapsh dhe i dergohej xhelateve serbe e pjesa e mbetur do te perballej me maskaralleqet e sigurimit te shtetit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ky ka qene patriotizmi fals i Enver qenit, me famekeqi nga shqiptaret!!!!!!!!!! Ai se ka dashur asnjehere Kosoven dhe per kete arsye dergoi pas çlirimit ne Kosove brigadat partizane qe bene terror atje .Kjo eshte e verteta, te tjerat jane pallavra qe i besojne vetem trushpelaret!!!!!!!!!!

     Reply to this comment
  • fery February 9, 00:04

   Nqs. Titua e paska genjyer Enverin per Kosoven ateher parashtrohet nji pyetje e thjeshte se pse ai qendroi per 4o vite ne postin me te larte te shtetit shqiptar Titua e genjeu ate apo Enveri deshi vete qe Titua ta “genjente” ne menyre qe ky te heshte per ceshtjes e territorit te Kosoves dhe aneksimit te Kosoves nga Ana e Titos ku si kundershperblim te asaje heshtjeje ose te moseveprit te tij Enveri do te qendroite i paprekeshem deri ne frymen e fundit ne krye te shtetit shqiptar
   A paska qene pra dhenja e teritorit si kushte I pashkruar qe Titua ta meshtetste Enverin ne postin e tij dhe deri kure ne shqiptaret do ti lartesojme ata persona te cilet per interests personale te ardhejes dhe qendrimit ne pushtet , te falin teritore shqiptare
   Po theme keshtu sepse kete
   ” genjeshter te Titos qe shume vone e kishte kuptuar Enveri ” ( e kishte shkruar ai vete ne librin e tij TITISTET ) ne shqiptaret e Kosoves e paguam shume shtrenjre per 40 vite dhe ne fund me 15 mij civil shqiptar te vrare ne vitin ‘ 98/99

   Reply to this comment
 2. besniku August 7, 19:31

  Ne fakt, ne keto 70 vjet jane thene e sterthene shume per Enver Hoxhen, problemin e bashkimit te Shqiperise me Kosoven pas luftes, etj…. Por ne fakt, arkivat sekrete ruse per keto probleme qe po boton ‘Dita’, jane nje burim me afer te vertetes. Se arkivat e shtetit rus, nuk kane qene apo jane kunder apo pro nje udheheqesi (bie fjala Enveri, Tito, Dimitrovi, Miloshevici apo Sala jone sot), por dokumentim i ngjarjeve, fenomene e personazheve ne kohe….

  Reply to this comment
  • Veshi February 9, 06:47

   hahahahah
   Dokumente per pensioniste muzhike truthare pa dale akoma ne pension. HAAHAHA uaaaa!!!!! Pse aq me vonese e kuptoi kopili qe e genjyen?????? hahahahahahaha PSE DUHEJ TA GENJENIN? E GJENI??????

   Reply to this comment
 3. tironsirefugjat August 7, 21:18

  Ne kte leter te gjat un kuptoj qe E,Hoxha nuk kerkon vetem bashkimin e Shqiptareve te kosoves dhe maqedonis me SHqiperin, por ai kerkon qe te rezoj kliken e Titos, agjentit te imperializmit , e ta kaloj Jugosllavin ne kampin e Stalinit bolshevik ! Me nje fjal i tregon Stalinit rugen e nje shperthimi te brendshem me ndihmen e kosovareve dhe shqiptareve te maqedonis e natyrisht edhe te tijen !….
  Le te presim te shohim pse Stalini nuk e hengri kte ose cfar e detyroi te mos bej qe ateher ate qe ben amerikanet ne dymijshin !

  Reply to this comment
 4. Deda August 7, 21:32

  Une propozoj kthimin e shtatores se Enverit ne sheshin e madh. Vendi bosh eshte. Aty prapa piedestalit mund te behet edhe nje nevojtore, qe i ka munguar sheshit pasi eshte hequr shume kohe para permbysjes se shtatores. Te shikoni sa vete do ta vizitojne ne dite! Nevojtoren, them! Ne 49 Enveri detyrimisht do ta kallxonte Titon tek Stalini (tamam kur Stalini s’kish si t’ia hiqte veshet Titos. Letyrat mund te jene dokumente te vertete, por jane shume vone. Ceshtja e tradhetise se Kosoves dhe tradhetite ndaj kosovareve ne Tivar jane dokumentacioni me solid qe eshte ne mendjen e te gjitheve. Keto reabilitime te figures se Enver Hoxhes jane te turpshme, per te vjelle dhe synojne kthimin e shtatores. Dhe te nevojtores!

  Reply to this comment
  • Daja August 7, 22:43

   Titos ia tha ne sy qe ne 1946 qe Kosova duhet te bashkohet me Shqiperine. C’duhej te bente me shume ai ne ato kohera ?

   Reply to this comment
  • Xhabir L. August 8, 08:35

   Enveri, menjehere pas luftes, i ka kerkuarTitos qe edhe e gjithe Shqiperia te bashkohet me Jugosllavine, madje filloi edhe me integrimin e ekonomiise dhe shkaktoi krize urie te populli i tij, se gjithçka shkonte ne Jugosllavi.
   Mukjen e sabotoi pikerisht sepse aty u fol per perspektiven shqiptare te Kosoves!

   Reply to this comment
   • VFLP August 8, 09:23

    @Xhabir L.
    Leh or Xhabir Xhabiri , fatmiresisht historia eshte shkruar me fakte.
    E verteta nuk lexohet me syzet e tua.
    I ka nxjerre historia Shqiptare 4 tradhetare te kombit :
    1.Hamza Kastriotin :Sheretori i Pushtueseve Turq
    2. Ahmet Zogu: tradhetor Kombit, duke fale troje Shqiptare
    3.Esat Pashe Toptanin : Shkaterruesi i egzistences se Shqiperise
    4Sali Berisha : Ju a leje atdhetareve qe ti numurojne Krimet ndaj interesave te kombit, nder te cilat tentativa per shitje te trojeve Shqiptare ndaj grekeve.

    Reply to this comment
    • s.g. February 8, 19:13

     Dhe Brahim Rugova që nënshkroi me Millosheviq që Kosova dhe Metohia pjesë serbe i cili kur nu u distabcu publikisht dhe kurr në program nuk pati bile lidhjen e ngushtë Kos ALb bile i ka dabotu sa ka mundur

     Reply to this comment
  • VFLP August 8, 08:40

   @Deda
   Era nevojtore te vjen ty or Dede .

   Reply to this comment
  • zefi August 8, 13:29

   Sa per nevojtoren mos u nxito,ti Dede!!
   Ate e ka ngritur Berisha per 100 vjetorin!!!
   Ta beje edhe nje per vete,ne mes te Tiranes dhe ta shohim se jo vetem njerezit,por edhe GOMARET do shurrojne tek SHTATORJA E TIJ!!!

   Reply to this comment
  • mirel August 23, 14:49

   kemi statujen e zogut per perdorim nevojash
   mund ta shtojme dhe tenden te WCja

   Reply to this comment
  • Gallate February 8, 15:21

   O Deda!
   Ne arte nevojtore coje edhe gruan apo vajzen tende qe t’ua ferkojne veglat njerezve per sevap!
   Keshtu tregohesh qe je patriot i madh!
   He na rrofsh sumen!

   Reply to this comment
 5. arsen August 7, 21:48

  Per shume vite e dekata te ardhshme Ai’ do mbetet burre shteti e patrioti me i madhe i popullit Shqiptare, tani eshte fillimi do hapen akoma te tjera letra e do bindin opinionin se Komandandi nuk ka punar kurre ne as njemenyre kundra vendit te tije, s’ja ka pasur kurr me hile, por ja qe zagare ka cdo popull dhe ne po i degjojme e i shikojme cfare thike po i ngulin Kombit tone, mos harroni se marveshja me detin do jete nje tjeter konflikt shume vjecare me greket qe ata, jashqitja kombit na i lan si dhurate e nje gozhde te ngulur me “karajfilin”e sapo zgjedhur, le te shpresojme se do qerohen shpejte keto qenje pa as nje identitet personal pale kombetare, kaq shume e duan shqiperine sa per cdo eventualitet kane nga nje nenshtetesi rrezerve. Rrofte puna patriotike e cilit do qeveritari te djeshem apo te sote.

  Reply to this comment
  • Drini August 24, 00:08

   Enverin nje njeri Pak i lexuar nuk mund ta akuzoje kush se e ka shit kosoven,nuk mund te shesish nje gje qe se ke.Enveri Kur erdhi ne pushtet kosova ka qene e vendosur nen jogusllavine,e ka pas shit zogu para.Cdo lloj ekstremizmi i djathte (hitleri) ose i majte (stalini) Kane dhene prova se nuk e shesin vendin.Dhe enveri hynte te ekstremizmi i majte si sot koreja e veriut.Pastaj per patriot eshte dicka qe Duhet diskutuar se ckupton ti me fjalen patriot.Une per vete patriota shqiptare ne politike qe nga koha e pavaresise nuk di noj nje,politikan te elites,pervec avni rustemit,fan nolit.Zogu,enveri,saliu,fatosi,dhe Rama per mu Jane nje lloj,kam te drejte tu njis te gjitha epitetet,ose pa i ofendu thjesht karrierista qe skane asnje lidhje me patriotizmin.

   Reply to this comment
 6. Shpirag August 7, 21:59

  Nuk po e shan njeri ketu Enver Hoxhen!…Keto jane dokumentaqe Fevzi faqeziu duhet ti shohe dhe komentoje ne publik…Nuk po flas per Sali Zhgarravinën,pasi nuk ja vlen te merresh me nje antishqiptar qe u dha nafte serbeve…Zgjohu,shqiptar,jo te mbrosh e duash Enverin, por të shikosh te vertetat dokumentare qe Uran Butkat e te tjere mjerane,i terbojnë!…Ketu rri jo Shqiperia e lire dhe e bashkuar,por KOMBI! Dhe jemi ne vitet e para te clirimit!

  Reply to this comment
 7. m.m August 7, 22:45

  PO nje fare letyre i quajtur Dede,aty mesiper,qe e shikon ndryshe problemon,si t ja bejme…na propozon edhe ngritjen e nje shtatoreje dhe hapjen e nje nevojtoreje….Ndresa une propozoj qe kete te fundit edhe ta pagezojme me emrin e qenit serb,;-Sali Berisha ! Shtatorja eshte ,ajo e kryeqenit tjeter; Zogut. Kompletohet mozaiku i tradhetareve dhe poshtersirave,te kombit tone ,o felliqesire serebe…Enveri ne ceshtjen e mbrojtjes se ceshtjes kombetare ,do te mbetet i jashtezakonshem. Ok , o qen serb.me emrin Dede ?

  Reply to this comment
 8. egli August 8, 09:58

  Keto “fakte” sic i quani ju , njerez te semure mendore , jane thjesht manipulime te historise , te botuara neper arkiva … gjoja te vertetat e aso kohrave. Tito ju bashkangjit Amerikes sepse kampi i famshem socialiste i Stalinit ishte i mjerushem dhe i padrejte , dhe Tito nuk mund te aplikonte mbi popullin e tij metodat e stalinit apo enverikut tuaj. Tito mund edhe te na e jepte Kosoven Shqiperise , por ai i tha enverit :”Ec e thuaja Serbeve kete se Kosova i perket Shqiperise” . Keto arkivat jane nje tallje qe bejne agjensite Ruse , per popullin Shqipetare. Qe kohet e fundit kane filluar te parapelqehet Socializmi , si nostalgji. Jam dakort qe ne krahasim me ditet e sotme atehere kishte me shume pozitivitet . Eh mor lumedhenjte ju rate preh e Sali berishes , komunistit , e shkaterroi shqiperine dhe po ju kthen perseri drejt “ILUZOINIT DEMOKRATIK”.

  Reply to this comment
  • E Verteta. August 8, 10:16

   @egli
   Truri i juaj ka nevoje te gracatohet. I semuri mendor jeni ju.
   Bibloteka e juaj duhet te jete vare e farver os nuk egziston.
   Ne lumemedhejte rame ne plreve te komunisteve, por ju or lume vogel ne prehrjen e kujt keni rene.Pauvre type.
   I mjeri ju.

   Reply to this comment
  • anticensurë 25642654 August 24, 09:01

   egli
   ke plotësisht të drejtë!!
   saliut,ramës dhe metës i janë bashkngjitur dhe rusët!!
   të gjithë po bëjnë gjithçka për ta rehabilituar enverin!!
   para disa ditësh një i ngjashmi tënd thoshte se e gjithë kjo katraurë që po ndodh në shqipëri bëhet qëllimisht për të rritur nostalgjinë për enverin!!ai e përcaktonte fare mirë se kush ishin organizatorët e kësaj nostalgi nxitjeje!!
   jepi lali se nuk je as i pari e as i fundit nga ata që mbi qëndrën e mendimit ulen!!
   me një fjalë e ke menjen tek ajo pjesë e trupit që puthet me karriken sa herë që ulet!!
   ps:ndoshta ske as karrike!?atëherë shiltenë!!

   Reply to this comment
 9. Shushica August 8, 10:15

  Une mendoj se keto shkrime i ka “manipuluar” Edvin Rama. Nuk eshte e “drejte” te botohen pa miratimin e Jozefines dhe Berishes se na pishin opinionet. Per mua me e rendesishme do te jete kur te botohen shkrimet e “Jugoslaveve” per mardhenjet me Berishen. Se sa per Enverin, flet vet historia dhe ska nevoje per komentet e disa lamasheve me shkrimet e tyre te dale boja, jo ka shitur Kosoven, jo i ka sherbyer ketij apo ati. Heret a vone e verteta del ne shesh. Poshte matrapazet llafazan e te shitur te te huajt.

  Reply to this comment
 10. Vëzhguesi F. August 8, 10:36

  @ egli! Nuk e di se çfare lloj arsimi mund te kesh, por per nje gje jam i sigurt dhe qe dua ta them si fillim: Je i lumtur qe nuk merr vesh nga arshivat, biles nuk ia di fare kuptimin kesaj fjale.
  Arkivat e nje shteti, qofte dhe i Burkina Fasos, jo me i nje shteti te fuqishem siç ishte ish BS apo dhe Rusia e sotme , jane vendi i ruajtjes se dokumentave autentike, qofshin keto materiale shkresore, filmike etje., te cila kane nje limit kohor te caktuar per ruajtjen dhe mospublikmin e tyre. Pas ketij afati ato publikohen sipas origjinalit, pa asnje lloj nderhyrje, ne te kundert do te diskreditonin rende figuren e shtetit. Pse? do te thuash. Eshte nje spjegim pak i gjate dhe une nuk dua te lodh lexuesit dhe shqipen. Kaq ne menyre pak te trashe, per te kundeshtuar albine tende me se paku foshnjarake. Titua yt, nuk iu bashkangjit amerikes, por ishte nje lloj udheheqesi komunist, nga ta qe donin te kishin nje dore ne revani dhe nje ne bakllava. Nuk dua ta gjykoj per kete. Por Titua, ndonese nuk ishte serb, ishte nje nder antishqiptaret me te medhenj, qe zbatonte ne praktike filozofine e karagjeorgjeviçeve nepermjet Rankoviçit dhe kelysheve te tij te tipit Koci xoxe ne Shqiperi. Titua dhe e gjithe ata qe qendroni krah de pas tij e kishin ender qe Shqiperine ta kishin Republike te 7-te te RFJ. Per kete ka punuar tere kohen UDB-ja e tij. Te vlersosh atdhetarizmin e se shkuares nuk eshte nostalgji per socialzmin, por qendrim objektiv kunder qendrimeve dhe vlersimeve dashakeqase dhe antikombetare, qe kane mbire si kerpudhat e helmuara pas shiut dhe qe kerkojne te perbaltin nje lufte titanike kunder armiqeve per mbrojtjen e integritetit teritorial te Shqiperise.

  Reply to this comment
  • beni August 24, 07:14

   Mos je gje i biri i shkerdhates enver?
   Ja engshi mutin titos e koci xoxes ju shkerdhata islamikesh e qenef te enver hoxhes!

   Reply to this comment
   • Vëzhguesi F August 25, 23:00

    Jo jam dashnori i femrave te fisit tend. Mutin ja ke ngrene ti, ai qe mbarsi tet eme jo ai dallkauku qe ke ne certefikate si baba, dhe Koci Xoxe, jo vetem shqiptareve por te gjitheve.

    Reply to this comment
  • azin October 3, 18:51

   po rankoviqit enveri i dha cmimin ylly i liris po vec letra tregon se enveri ska pas tè bèj azgjè tè pèrbashket me patriotismin por me komunizmin vec njè njeri si ai mund tja shtoj shtojcèn metohi kosoves vec aj pis mund ti quaj minoritet shqiptarèt jasht shqipris nvet se tè shkruje per trojet e okupuara nga sèrbia aj shkrun minoriteti shqiptar nè jugoslavi nqofse me tè vèrtet egziston kjo letèr atè (enverin 9edhe ma tè paditshmin pèr kombin shqiptar se kosova èsht kosov e jo kopsov e metohi shqiptarèt jan tè okupuar nga serbia e jo minoritet dhe nga letra del se aj deshti ti shfritzoj kombin e vet pèr ta rzu titon e jo ta bashkoj kosovèn me shqiprin se bashkimin mund ta bèj vec amerikav e jo rusia qè ende sot nuk e njeh

   Reply to this comment
   • mici February 9, 09:55

    azin,je shume i cekte ne politike dhe me mire bene te heshtish.Ne ate kohe quhej Kosone dhe Metohe,pas 74 u vendos te quhet Kosove.Gjerat dhe termet duhet shiquar edhe ne rrahshin kohore dhe jo tallava si ti azi…

    Reply to this comment
 11. tol francezi it August 8, 11:10

  Enver hoxha eshte udheheqsi me i afte dhe me i shquar qe ka nxjere kombi shqiptar deri me sot .injorantet ose kritiket e figures se tij shprehen si u vin atyre per mbar apo sipas interesit .

  Reply to this comment
  • ELIOT July 25, 14:15

   Enveri ishte me zgjebsi si shqiptar i qeverise ;;Me te poshter se ben me nena ;;;Dhe Zogu nuk i ndau Shqiptaret si Enveri ;;; Dhe kete leter e ka ber ai qe tha se Enveri donte TE sulmonte Serbine per Kosoven ;;;do me thene i njejti RENACAK ;;;;;Ku eshte letra originale ;;;;se kjo leter eshte SHKRUAR sot mbas 50 vtesh nga i njejti spiun;;;;; Enveri ja dha dhuarate Kosoven Serbit ;;;dhe tani n del duke ju qare stalinit ;;;;;Oh zot sa e pershtire ;;;;Kur Enveri e donte kosoven ;;Perse se njohu Mukjen ;Kur te gjithe patriotet ishin per bashkimin e Shqiperise dhe Kosoves ;;; Nje nastradin qe na merre po idiote DHE KU ESHTE FIRMA E ENVERIT …SE NE CDO LETER FIRMOSET NE FUND ?????;; APO SPIUNI SJA KOPJONTE DOT FIRMEN ….. HA HA HA HA …PRAP PAS 50 VTESH KOMUNISTAT ME RRENA …..E FLLUAN ME RRENA DHE DO TA MBAROJNE ME RRENA KETO FARE E KEQE E DEMOKRACISE ….. KETO ISHIN SHURRAT E EUROPES …BAJGAT E LIBERTESE ..POR DISA COBANE SE DIN CDO TE THOTE LIBERTE .PRANDAJ LEHIN SI QENTE ….MERCI VOLTAIRE ..

   Reply to this comment
   • **** February 8, 15:26

    Enveri ndau plerat zgjebarake si puna jote nga populli qe luftoi per liri.
    Popullit i dha buke, arsim, progres, ty te futi drurin, dhe mire ta ka bere.

    Reply to this comment
 12. egli August 8, 12:04

  Arsimimi im eshte i kualifikuar mire. Packa se sa cip plasura nuk i permbahen dot argumentave te forta demokratike , dhe e shderrojne boten si librat skizofrenike “iluminati”. @Vezhguesi F. me quan mua foshjarak kur nuk di te shpjegosh , thua se tito ishte nje komunist ku njeren dore e donte ne bakllava dhe nje ne revani , e mjerani ti qe flet ne menyre fshatareske dhe te pabaze. Ku i gjen keto metafora re vlla ? . Une nuk jam pro Titos por ne krahasim me Enverin ai e shnderroi Jugosllavine ne nje shtet modern. Enveri nuk ndertoi asgje ne Shqiperi , por Rusia dhe Kina , madje Enveri e shkruan vete ne librin e tij sesi i dretohet Stalinit per te zhvilluar Shqiperine. Ndersa Tito e zhvilloi vete Jugosllavine. Madje enveri kopjonte Titon , si nga strategjit ashtu dhe nga personaliteti , veshjen me kostum dhe pardesy bezhe , syzet si te kafta.

  Reply to this comment
  • Vëzhguesi F. August 8, 12:51

   Qenke jo vetem nje pa kurrfare arsimi por dhe pa kurrfare edukate fillestare. nuk i je permbajtur verejtjes qe te kam bere lidhur me “zbulimin” tend “arkivat jane nje tallje qe bejne agjensite ruse”. Pa po te jete per Titon dhe per gjithe pasuesite tij duhet nje vend tjeter qe te diskutojme. Gjithsesi ne menyre te prmbledhur po te them se “mina” me sahat qe shpertheu dhe e beri jugosllavine kashte e koqe, jo vetem duke e shperbere si federate, por duke riaplikuar dhunen hitleriane ndaj popujve te saj, ishte dhe mbetet merite e politikes se Titos, qe ua la testament pas vdekjes pasuesve te tij.

   Reply to this comment
   • mirel August 23, 14:50

    lere mutin, eshte nje cope idiot, shikoje si argumenton, me bakllava
    keta copa mishi bejne muhabet historie ne shqiperi

    Reply to this comment
  • bn August 8, 17:18

   @egli
   …nuk e di se cmoshe ke ,por do te sugjeroja qe te pyesje pak prinderit e tu dhe ato do zoti i kan pase pyetur prinderit e tyre qe ta dine se ne c’gjendje ishte Shqiperia e paraluftes dhe pasluftes ne krahasim me vendet e tjera dhe shume njerez duhet te kuptojne se edhe pas luftes diskutohej coptimi apo me mire aneksimi i Shqiperise ne forma dhe menyra te ndryshme,sot eshte kollaj te flitet por duhet te dihen te vertetat dhe faktet per cdo kohe dhe situate qe te besh nje vlersim te mire per dike apo per dicka,ato qe dikush tha me lart ne lidhje me arkivat eshte me se e drejte ,arkivat jane arkiva dhe ato jane dokumente te pa prekura dhe te pacenueshme historike,kjo eshte dhe arsyeja pse keto ruhen, se jane histori dhe flasin per te shkuaren se cka ndodhur dhe c’far eshte menduar.

   Reply to this comment
  • Daja August 8, 19:19

   Egli sa per dijeni.Te dy i zhvilluan vendet e tyre, shume bile. Por ndersa Tito e bere me kredi 22 miliard doll nga perendimi (dhe mire beri) dhe kur vdiq e la Jugoslavine ne borxh me keto kredi,, E.Hoxha u perpoq ta beje pa kredi, vetem me ndihmat e BS e Kines e me eksportet e vendit. Dhe kur vdiq, Shqiperia nuk kishte asnje kredi per te shlyer. Mire do bente ne fakt te kihste marre edhe Shqiperia ca kredi per t’u zhvilluar me shpejt.

   Reply to this comment
   • tomi August 23, 20:52

    Te ka zene syte fanatizmi, ose aq di dhe aq thua. Ne vitin 1990 Shqiperia i kishte borxh Kines (per ato “ndihma” qe thua zotrote por qe ishin kredi) plot 700 milion dollare dhe ne mos pak me shume. Tani beji vetes nje nder dhe informohu pak me shume.

    Reply to this comment
    • roberto August 23, 22:38

     Per cfare i kishte borxhe Kines Shqiperia 700 milion dollarw,o Tomke???
     MKos ngaterron gje ca pare qe Kina ua jepte Partive Marksiste-Leniniste nepermjet Shqiperise???
     Epo i pjerdhur nga trute qenke!!!
     Qe nga viti 1961 e deri ne 1977 Kina i jepte Shqiperise per cdo 5 vjecar MILIONA DOLLARE KREDI per ndertimin e qindra veprave ne Shqiperi,por qe me mencurine e Enver Hoxhes,ato KREDI i jane FALUR Shqiperise nga shteti Kines!
     Kjo ishte politike e mencur e jo borxhet qe merrte TIRO nga SHBA dhe BRSS,duke e mbajtur veten lider i Botes se Trete!!!
     Tani boll na cate traspin me mbrockullat tuaja per Enverin,por beni mire te na rrrefeni se cfare eshte bere keto 25 vjet per MIREQENIEN E POPULLIT!!!
     NJE….MUT I MADH eshte bere!
     VEZEN E ENVER HOXHES NUK KA BURRE NENE QE TA BEJE ME!!!

     Reply to this comment
     • anticensurë 25642654 August 24, 09:31

      robi,
      tomi ka të drejtë!!nuk e di vlerën e saktë në dollarë,por ,përveç ndihmave të mëdha që na dha kina,morëm dhe një kredi prej 3 miliardë juan!në periudhën e fudit!!në mos gabohem ka qënë përdorur për fjerzën dhe kryesisht për metalurgjikun!!
      këtë kredi e bllokuam deri në ’90,nuk e paguam duke nxjerrë pretekset se ata nuk i kishin plotësuar kushtet!!thjesht moszbatim kontrate,por pas ’90ë e kemi pranuar dhe paguar!!në mos gabohem kemi pasur dhe një kredi të vogël tek jugosllavët!!
      kështu që “ap asnjë borxh”,është thejshtë një legjendë urbane,ose një metaforë!!thjesht se borxhet kanë qënë minimale!!borxhe të pa llogaritshme për një shtet,pavarsisht se me atë gjëndje si u katandisëm dhe ato borxhe ishin katastrofike!

    • Precizim July 23, 13:48

     27 milion dollare dhe asnje cent me shume. Blerje te bera me pagese te vonuar.
     Nese ky quhet borxh.
     Dhe mos ja fut kot ti kur nuk i di gjerat sakte.

     Reply to this comment
   • ELIOT July 26, 15:49

    DAJ MORE DAJE …A KE DALE NDONJEHER NGA GROPA QE TE LA ENVERI … ME LEXO MIRE TANI ..TITO ME ENVERIN NUK KRHASOHET ….PERSE …1 KUR TITO HAPI KUFIJTE I LA SLLAVET TE PUNONIN NE EUROPE NE VITET 60 ENVERI YT DEBILE I VRISTE NE KUFIJ RININE ..2 KUR TITO I LA MUZIKEN E BOTES TE LIRE NE JOGOSLLAVIE … NE RADIO DEGJONIM MUZIKE AMERIKANE ENVER KATNARI TE FUSTE NE BURG PER NJE MUZIKE TE HUAJ …. 3 ..TITO I BASHKOI NJEREZIT NE JUGOSLLAVIE .. NDERSA ENVERI NA NDAU NGA DJALLEZIA .. BERI QE VLLAU ME VLLAUN TE MOS FOLNIN NGA FRIKA …BABAI IM SFOLI ME VELLEZERIT E VET PER 40 VJET NGA FRIKA SE I HIQNN NGA PUNA … .DHE MBAS TITOS SERBIA U SHEMB SEPSE MILLOSHEVICHI ISHTE NJE FANATIK SHOVINIST SERB QE DONTE QE SERBET TE DREJTONIN CDO GJE NE KROACIE BOSNJE KOSOVE DHE GJITHANDEJ ..NDERSA TITO ISTE SLLOVEN QE I BASHKOI .KAM FOLUR SHPESH ME SERBE DHE NUK E DUAN TITON SEPSE QUANIN CIFUT …NGA QE ISHTE I HAPUR DHE JO SERB ….DHE SA SHOKE VRAU TITO DHE SA VRAU ENVERI MBAS KRAHEVE ……AS NUK KRAHASOHEN ….PRANDAJ JU LUTEM MESON DISA GJERA NORMALE TE JETES HISTORISE PASTAJ SHKRUANI MERCI ..NUK KISHTE KREDI HA HA HA NUK ISHTE ENVERI QE JA VENTE FAJIN AMERIKES IMPERIALIZMIT SE NUK ISHIM TE HANIM THNTE NA BN RRETHIM IMPERIALIZMI … PER VETE I SHKONI KAMIONAT ME MISHNA NE BLLOK…NA MERRTE PER LOPE ..NDOSHTA JU I BESONINT …POR FAMILJA IME SI BESONIM PUSHTT ENVER .. NE SHQIPERI VETEM DUHEN DISA INGINIERA TE ZGJUAR ..DHE SKA NEVOJE PER KREDI SE CDO GJE E KA NE VEND …VETEM SE ENVERI SDONTE ..SE PER VETE JETONTE SI PASHA

    Reply to this comment
  • anticensurë 25642654 August 24, 09:24

   egli o njeri me tru në mes të trupit!!
   se kush e kopjoi titon?!më mirë referoju 22 viteve të fundit!!ishte sali brekgrisuri që e bëri!!ai njëlloj si tito mori borxhe sa sot shqipëria është një gërqi e pashpallur!
   që ti je një koqe injoranti i inndoktrinuar?!s’ka diskutim!!
   sado të përpiqesh të shkruash dhe të mashtrosh,prap koqe injoranti mbetesh!!
   shko e fshi bythën se sja vlen të diskutosh me ty!!
   vëzhgus lëre këtë të tredhurin në bithë!!

   Reply to this comment
  • Endri July 23, 12:00

   @egli Titua ishte sllav, pasardhes sklleverish sjelle ne antikitet, edhe pse shume me larte se raca jote qe jo vetem jeni sjelle si skllever, por edhe pjesa tjeter e ish-sklleverve (sllavet e jugut) ju kane trajtuar si skllever deri vone. Ndersa Enveri vjen nga raca e Epiroteve, asaj race qe ne antikitet ju skllaveroi.
   https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/59/Boulanger-gustave-clarence-rudolphe-french-1824-1888-the-slave-market.png/1280px-Boulanger-gustave-clarence-rudolphe-french-1824-1888-the-slave-market.png

   Dihet nga shumekush qe flamuri Shqiptar eshte flamuri i perandorise Bizantine, dhe nje perandorie nuk mund t’i marresh dot flamurin nese nuk eshte perandroia jote. Hartat e vjetra te Botes gjithashtu konfirmojne qe Shqiptaret jane trashegimtaret e asaj perandorie, ne nje kohe kur raca e Titos, qofte kjo Kroate apo Serbe, akoma nuk njihej.
   http://www.helmink.com/Antique_Map_Porcacchi_World/Scans/Porcacchi%20World%202.jpg

   Per dike qe e njeh historine kaq thelle duket e pamundur se si pasardhesit e sklleverve kishin nje intuite shtet formuese me te zhvilluar se sa pasardhesit e atyre qe themeluan perandori. Por edhe pa nje njohje kaq te thelle te historise, vetem faktet e koheve moderne e bejne te pamundur arsyetimin se Enveri “kopjoi” apo ishte “nen influencen” e Jugosllaveve. Dhe faktet jane keto:

   Shqiptaret jo vetem u cliruan vete, por ndihmuan edhe ne clirimin e Jugosllavise. Kjo nuk ishte nga ato lloj ndihmerash imagjinare, qe nuk mbeshteten dot ne fakte dhe duhet te shpikesh historira te tipit “Derguam disa specialiste qe t’i keshillonim se cfare duhet te benin”.
   Ushtria Shqiptare luftoi brenda territorit te Jugosllavise, dhe Titua e ka falenderuar Enverin per kete ndihme.

   Shqiperia kishte influence kulturore dhe politike ne Bote shume here me te madhe se sa Jugosllavia.

   Ne anetaresimin e Kines, vendit me te madh ne Bote ne organizaten e kombeve te bashkuara, njihet merita e diplomacise Shqitpre:

   Albania played an important role in the process of recognizing the People’s Republic of China (PRC) as “the only legitimate representative of China to the United Nations” through the United Nations General Assembly Resolution 2758, which was adopted on 25 October 1971.[1]

   Shqiperia gjithashtu, permes kinematografise Shqitare kishte influence kulturore mbi Kinen.

   Sot ekistojne dhjetera parti politike ne mbare Boten, perfshire ketu Europen dhe Ameriken, programi politik i te cilave eshte i influencuar nga veprat e Enver Hoxhes, dhe njihen pikerish si parti Hoxhaiste.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Hoxhaist_parties

   Titua dhe Jugosllavia nuk kane lene asnje gjurme ne historine e Botes te ketij niveli.

   Gabimi i vetem i Enver Hoxhes ishte qe nuk ju trajtoi ju sic ju trajtoi Titua, gabim pasojat e te cilit Shqiperia i vuan edhe sot, duke rene shume poshte Jugosllavise edhe pse kjo e fundit perjetoi nje seri lufterash.

   Reply to this comment
 13. egli August 8, 13:58

  Ty vlla duhet te bejme gjykatesin supreme se i gjykonke njerezit per pune sekondesh , i ve tapen cdo argumenti . Le qe me kujton komunistat (gjoja komunistat) . Tito dhe Enveri kane bere shume krime ndaj popujve te tyre. Une thjesht po bej krahasimin mes ketyre te dyve , nuk po i mbeshtes. Por faji nuk eshte i injoranteve sot , por i ketyre gazetareve qe publikojne gjera te ketilla , beri saliu krime ketu dhe filluan lojrat , i vute tapen , kjo qe e famshmja demokraci dhe pike. Ketu tregohet injoranca e njeriut qe nuk kupton shkakun , dhe arsyen pse vijuan keto ngjarje ne Shqiperi.

  Reply to this comment
  • toni August 23, 16:15

   Egli!Ne ka injorant ne kete debat,ka vetem nje dhe ky je ti.Pretendon te besh te diturin por nuk di sa gjuhen e memes tende nese e ke , ose e ke pasur shqiptare.Vetem ne rreshtin e pare te pacavures tende ke keto gabime :1.Ne shqip shkruhet vëlla,jo vlla;2.fjala gjykates eshte ne gjinine mashkullore ,pra nuk shkruhet gjykatesin supreme por gjykatesin suprem(ne shqip ka nje fjale qe perdoret ne vend te fjales suprem,Kryetari I Gjykates se Larte);3.Shkruhet gjykoke e jo gjykonke;4.Fjala sekonde eshte e gjinise femerore dhe duhet shkruajtur sekondash e jo sekondesh siç e shkruan ti.
   Kur nuk ke mesuar gjuhen tende nuk besoj se ke mundur te kuptosh gjerat per te cilat shkruan.
   Mjere ne!Na mbyten te paditurit.
   Merru me mire me punet e tua se sa tu hashe njerezve kohen ,se koha eshte jete.

   Reply to this comment
   • toni August 23, 16:18

    as gjuhen jo sa gjuhen

    Reply to this comment
    • Shahisti August 23, 19:01

     toni, po pse mer polic i gjuhes edhe ti beke gabime. U ftofsh ne bithe o toni. Hajde me trego pak edhe mua gabimet qe kam bere, u ftofsh ne bithe o toni…

     Reply to this comment
     • toni August 23, 21:21

      Shahist!Ju keni vetem nje gabim se emerin tuaj e keni shkruajtur, nga ç’duhet ,ne “bithe”

     • Shahisti August 24, 08:30

      Eh, sa i mjere qenke more toni.

   • anticensurë 25642654 August 24, 09:38

    toni,
    për gjuhën mos e kritiko!!
    pavarsisht se shkruan si e jëma e zeqos,prap nuk është në majë të thanës si shumica e të ashtuquajturve gazetarë që kanë kërdhyer shqipen!!
    egli bën gabime ortografike!
    e pastaj??
    ke kristali e ka ble dipllomën!ça pret ti më shumë??
    mund të dalësh dhe me hipotezën se ky nuk di të lexojë dhe aq mirë?!sido që të jetë,prap hipotezë mbetet!!
    problemin e tij,egli e ka tek vendosja e gabuar e qëndrës së mendimit!!
    thjeshtë mendon me bithë!!

    Reply to this comment
 14. Diana August 8, 15:55

  Enveri e njihte mire mentalitetin e kombit shqipetar dhe e parashikoi ne vepren e tij te fundit me fjalet mbyllese ” popull shqipetar do te me qani shume ,do te me shani shume dhe do te me kerkoni shume” . Po e kerkojme vloren gjeneral……..lani gojen me sapun perpara se te permendi emrin e te madhit Enver…..ne 50 vite beri ate qe kombet me te zhvidhuara e kane bere ne shekuj……populli shqiptar e ka dashur e do dhe e vlereson enverin por, c’tu besh bazhibozhugeve ,servileve ,armiqeve , spiuneve ,agjenteve, krimineleve ,plehrave te llojit sali e company……eh o popull do ta kerkojme qetesine dhe sigurine e enverit por kurre me nuk do ta kemi ….te na rrojne ballistat e fashistat…..qe ja mballosen dhe e shkerdhyen token e mjere shqiptare…..

  Reply to this comment
 15. Lorik December 9, 15:11

  ne shkrimin e siperm del se “vetem bashkimi i shqiperis me viset shqipetare” ne jugoslavi eshte zgjidhja e drejt dhe shqiperia nuk do ta pranoj asnje zgjidhje tjeter.
  ky duket si njeri prej qendrimeve me parimore qe kam lexuar ndonjeher per pozicionin e enver hoxhes karshi shqipetareve ne ish-jugosllavi.

  tani e ende nuk dihen shkaqet se perse Enveri pas prishjes se maredhenieve me kinen e rusin dhe pas daljes nga traktati i varshaves nuk kerkonte ndihmen e amerikaneve dhe evropes per zhvillim ekonomik te shqiperis???
  pse nuk u shperblye shqiperia nga USA dje Evropa pas largimit te anijeve luftarake nga Vlora qe gjendeshin para brigjrvr italiane????
  mos USA dhe Evropa nuk donin apo kishin plane tjera me shqiperin???

  Reply to this comment
 16. beni amazoni July 4, 20:51

  ENVER HOXHA DO TE MBETET FIGURA ME E NDRITUR E TE GJITHA KOHRAVE “LAVDI ENVER HOXHA”

  Reply to this comment
  • BERTI July 5, 02:11

   ENVER HOXHA ISHTE UDHEHEQESI ME I ZGJUAR, ME PATRIOTI DHE ME TRIMI I POPULLIT SHQIPTAR. AI ESHTE I PA ZEVENDESUESHEM. KOHA PO E VERTETON. AI KISHTE TE DREJTE QE INVESTOI AQ SHUM PER MBROJTJEN ME NJE USHTRI TE DISIPLINUAR DHE ME NJE EKONOMI TE PA MVARUR. TE TJERE ISHIN ATA QE SABOTUAN DHE TRADHETUAN SHQIPERINE. POR E GJETEN VENDIN E MERITUAR.

   Reply to this comment
 17. mirel August 23, 14:51

  Amin !!
  U befte realitet deshira e Enver Hoxhes dhe te bashkohet kombi Shqiptar!

  Reply to this comment
 18. bill August 23, 15:04

  Enverin do ta gjykoje historia. Por ne duhet te gjykojme tradhetaret e kombit qe jane sot me voten tone.

  Reply to this comment
 19. Ante August 23, 15:04

  Malit te Tomorrit sa me shume ti largohesh aq me gjigand ai duket.” XHAXHI” ishte dhe mbetet me i madh se mali i Tomorrit..

  Reply to this comment
 20. sokoli August 23, 15:32

  Te gjithe keta qe mundohen te hedhin poshte punen e madhe te popullit shqiptar nen udheheqjen e Enver Hoxhes,keta qe mundohen te njollosin figuren e Enver Hoxhes jane keta ballisto – zogistet qe edhe keto 24 vjet gjoja demokraci ,populli ua ka bere mutin te koka si dikur ne lufte . Kete e tregon edhe vet fakti qe ne votime nuk nxierin dot asnje kandidate. Mendoni sa elektorat kane. keta jane ato konet qe lehin per t’u dhene ndonje cope buke Sali Berisha si njeriu me i poshter i ketij kombi.

  Reply to this comment
 21. tradhtarin po e bejne patriot. August 23, 15:33

  Po per ate Kosove Miladini e zgjodhi midis rrufhjaneve dha sharlataneve pa nder a pa ftyre dhe e beri sekretar te partise,udheheqes politik,kryetar te shtetit.Per ate Kosove u pre ne bese marreveshja e Mukjes.Perse nuk ja dergoi kete leter Stalinit para se te konstituohej Jugosllavia dhe Kosova ishte krahine Shqiptare.?

  Reply to this comment
 22. bina August 23, 16:14

  O Shpiragu,, ke zgjedhur pseudonim shumw tw keq.Pilo Shpiragu wshtw kryepersonazh nw veprwn “Lumi i Vdekur tw Jakov Xoxws, ai qw e dwrgoi Vitwn,vajzwn e tij, beut, kinse t`ia mwsonin zanatin e rrobaqepwsisw. Piloja (Shpiragu), pavarwsisht se e dinte se beu kishte qwllime tjera, ai ia dorwzoi vajzwn beut. Adili, (kosovari) i dashuri i saj e dinte se ajo do t`ia nxehte shtratin beut, prandaj edhe e vrau beun pwr ta mbrojtur nderin sepse ky skamnor Fierak, e kishte humbur twrwsisht, prandaj ndwrroje kwtw pseudonim, tw lutem. Sa pwr Butkat, kur t`i marrwsh nw gojw dhe tw flaswsh pwr ta, njwherw merr abdes , nwse je mysliman e, nwse nuk je, tw paktwn, bwje nje tush.

  Reply to this comment
 23. xxx August 23, 17:05

  U tha ne fillim te viteve 90 per Enver Hoxhen:
  -5 vjet do me qani,
  -5 vjet do me shani,
  -gjithe kohen do me kerkoni.

  Reply to this comment
 24. SS August 23, 18:00

  Kerrmat e katandisen popullin shqipetar qe gezonte kaq personalitet Ne hajduter krriminela prostitucion dhe kane goje dhe flasin keta qelbesira per Enver Hoxhen qe krehnoheshim vertet me emrin shqipetar Te vetmen gje nuk ariti te seleksionte faren e keqe qe la shume pasoja shkateruse per vendi tone sa dhe pasojat po jetojme vete

  Reply to this comment
 25. Ajaxs August 23, 18:14

  Nxirrni nga arkivat Jugosllave viziten e Enver Hoxhes ne Beograd . Ku Enveri i thote TITOS per Kosoven qe mire eshte Kosova me Jugosllavine dhe SHqiperia se shpejti do bashkohet me Jugosllavine. Ne hoqem doganat midis dy vendeve dhe se shpejti do kemi nje monedhe te pebashket. Titua e dekoroi Enverin me titullin qytetar nderi i Jugosllavise. Enveri e ngriti ne qell Titon ne fjalimin pershendetes. SHifni edhe shtypin SHqiptar te asaj kohe.

  Reply to this comment
  • mirel August 23, 19:22

   e mo ajaks, mezi po pret te hapen arkivat e Beogradit, thua se jane me te sakte se KGB
   Le qe I manufakturojne Brenda ores dhe I shesin nepermjet pordhave si puna jote

   Reply to this comment
 26. padrino August 23, 18:22

  Enveri, shtetformus, themeloi shtetin modern dhe fuksjonal, mbrojti shqiperine, nuk e shiti si esat pasha, amet zogu, apo berishovici, me lul shalengjiturin qe falen detin Jon gerqise. Keta, legenat e sotëm, politikanët e postkomunizmit, te ashtuquajturit demokrat, dhe rilindasit mavi, e kanë mendjen për të mbushur xhepat e tyre, se për popullin dhe vendin sduan tja dinë. Dhe për driten elektrike, tja dime për faleminderit hidrocentraleve, qe u ndertuan në kohën e Enverit. Se për salihellin me kandil do ishim.

  Reply to this comment
 27. Shahisti August 23, 18:55

  Ky vend dhe ky popull i lodhur ushqehet me propagande. Te gjithe enveristave te kesaj faqe u bej thirrje te shkojme ne Martanesh te krijojme kolonine e enveristeve. Cdo dite ne pune per te hapur tarraca dhe hendeqe, te shtunen mbasdite te na vije autokinemaja te na shfaqe nje here filmin “Kapedani”, qe te qeshim pak, nje here “I Teti ne Bronx” qe te kujtojme te kaluaren e lavdishme. Nje here ne jave te hame pak mish, ditet e tjera buke misri me djath BIO. Pune e zakonshme te shtunen, te djelen aksion, gjume ne oren 9 cdo nate dhe na i rruajte Shoku Enver.

  Reply to this comment
 28. lufter August 23, 18:57

  Ata qe anatemojne Enverin ose jane te goditur nga Ai qe ne kohen e luftes si bashkepunetor te nazifashizmit ose kan gabuar me vone ose jane ata qe pas vdekjes se Enverit e gllaberuan pasurin e popullit te ngritur nga populli ne kohen e Enverit.Por keto jane te teperta pasi sot behet fjale nga nje dokument nga arkivat prestigjoze sovjetike te shkruar per Kosoven ku nuk ka me te qarte te gjesh nje qendrim tjeter per ceshtjen e kosoves dhe trevave shqiptare jashte kufijve te shqiperise.Enver Hoxha ne kete rast dhe gjithe qendrimi i tij per truallin e kombin shqiptar eshte i jashtezakonshem dhe nuk gjen asnje rast per ta krahasuar.

  Reply to this comment
 29. Arben August 23, 19:22

  KETU ESHTE PROBLEMI SE KOSOVEN NE NUK MUND TE NA E JEPTE AS TITO DHE AS STALINI.

  KESHTU PER “UJE TE NGROHTE” TE JAPIN GJITHE DITEN, POR KOSOVEN NUK SNUK.

  TANI JEMI PARA FAKTIT, A NA E DHA KOSOVEN SERBIA, RUSIA APO AMERIKA???!!!!!!!!

  TE TJERAT JANE MASHTRIME KOMUNISTE.

  Reply to this comment
 30. intelektuali August 23, 20:01

  LETRAT E ENVERIT PER STALININ JANE SHKRUAR NE BDRUMET E KREMILINIT NGA SPIUNET E KGB-SE BOLSHEVIKE

  Kur e donte kaqe shume Kosoven Enveri pse urdheroi per prishjen e ofertes angleze ne Mukje ne 1943 per bashkimin e trojeve shqyptare dhe spiunoi tek kunati i vet fashist oficeret angleze qe kishin ardhur me kete mision te posacem. Pse masakroi kosovaret ne Tivar dhe internoi ata qe guxonin te kalonin kufirin per t’i shpetuar genocidit te Rankovicit dhe Titos.

  BOLL KERCYET ZGUPTHI NE DITA O SPIUNA ENVERISTA TE PACIPE SE JENI RACE E MALLKUAR KOMUNISTE QE E BERI VATANIN SI NJE CIFLIG PERSONAL TE FAMILJES HOXHA.

  Kur i shkoi Enveri tek Stalini per te denoncuar Titon e Jugosllavise dhe Dimitrovin e Bullgarise per aleance kunder Rusise, ne Shqypni po merrte force kahu i Koci Xoxes qe Titua e kishte favorit dhe kishte vendosur te eliminonte Enverin pasi e kishte kuptuar se mendonte vetem per pushtetin personal. Kur shkoi tek Stalini me buze te lyera me te kuqe dhe me vetulla te pikturuara Stalini i tha Berjes qe e shoqeronte:

  KUSH ESHTE KY BUKUROSH KOKEBOSH QE ESHTE ZBUKURUAR SI GRUA?

  Reply to this comment
 31. intelektuali August 23, 20:04

  LETRAT E ENVERIT PER STALININ JANE SHKRUAR NE BDRUMET E KREMILINIT NGA SPIUNET E KGB-SE BOLSHEVIKE

  Kur e donte kaqe shume Kosoven Enveri pse urdheroi per prishjen e ofertes angleze ne Mukje ne 1943 per bashkimin e trojeve shqyptare dhe spiunoi tek kunati i vet fashist oficeret angleze qe kishin ardhur me kete mision te posacem. Pse masakroi kosovaret ne Tivar dhe internoi ata qe guxonin te kalonin kufirin per t’i shpetuar genocidit te Rankovicit dhe Titos.

  BOLL KERCYET ZGUPTHI NE DITA O SPIUNA ENVERISTA TE PACIPE SE JENI RACE E MALLKUAR KOMUNISTE QE E BERI VATANIN SI NJE CIFLIG PERSONAL TE FAMILJES HOXHA.

  Kur i shkoi Enveri tek Stalini per te denoncuar Titon e Jugosllavise dhe Dimitrovin e Bullgarise per aleance kunder Rusise, ne Shqypni po merrte force kahu i Koci Xoxes qe Titua e kishte favorit dhe kishte vendosur te eliminonte Enverin pasi e kishte kuptuar se mendonte vetem per pushtetin personal. Kur shkoi tek Stalini me buze te lyera me te kuqe dhe me vetulla te pikturuara Stalini i tha Berjes qe e shoqeronte:

  KUSH ESHTE KY BUKUROSH KOKEBOSH QE ESHTE ZBUKURUAR SI GRUA?

  Berja qe e kishte organizuar me iniciativen e vet kete takim i tha Stalinit ne vesh:

  KY ESHTE BOSI I SHQYPNISE QE KA ZBULUAR KOMPLOTIN E TITOS ME DIMITROVIN.

  Stalini atehere e pranoi Enverin ne audience, por i tha maxhordomit te tij qe t’i pastronte makiazhin qesharak para takimit

  I ofrojme gazetes DITA qe te shkoje te hulumtoje ne arkivat ruse edhe keto fakte historike dhe pas takimit te Enverit dihet qe Titua u largua nga kampi socialist dhe Dimitrovi vdiq menjehere i helmuar me arsen.

  Reply to this comment
  • Vëzhguesi F August 23, 21:51

   @ Nastradin intelektuali veshegjate.
   Po ai nuk u lodhe o gomar ne ngordhje duke pellitur.
   Ti mor teveqel i shkerrmoqur, me keto dialogje qe formulon me fantazine tente te fandaksur, je tamam ne faze skizofrenie dhe te bene qe te shkriehsh se qeshuri.
   Je kaq budalla sa nuk e kupton as vete se ç’thua dhe zhgarravit.
   Kerkon te faturosh profesionin e spiunit qe ke ushtruar ne kembim te lirise tende lexuesve qe tek e fundit i referohen ketyre qe jane shkruar.
   Por me komikja tek keto qe thua eshte kur “na prezanton ne detaje”, a thua se ke qene i pranishem, madje shoqerues i Stalinit, se çfare i tha Berja, po Stalini si ju pergjigj, kush hyri i pari dhe kush doli i fundit!!!
   Madje, madje po na futesh ne konspiracione deri aty se me çfare u helmua Dimitrovi .
   O i shkreti ti qe paske mberdhifur keq dhe qenke per ne spitalin 5.

   Reply to this comment
   • intelektuali August 24, 07:33

    I ke te gjitha ne arkivat sovjetike te Kohes se Qepes qe i dekonspiroi Gorbacovi, prandaj hidhur deri ne Moske nese te kane mesuar ne Sigurimin e Shtetit ndonje gjuhe te huaj qe t’i lexosh vete me syte e tu te fanatikut enverist ne DITA dhe:

    Beji te fala mikes tende Prandvera Hoxhes dhe ngushelloje pak per nipcen Ermalin e Enverit qe doli se ishte MBRETI i kokaines kolumbiane qe pergatitej ne Xibraken e Taulant Balles, komunist 24 karat i Edi Rames per ne Evrope dhe Gjermani.

    Reply to this comment
  • beni August 24, 07:27

   Tito i kuvelli ashtu sic duhet keta bukuroshe orjentale!
   Tito kish ne kokee interesa ekonomike e strategjike per perhapjen e sistemit federal qe do te ish per ne nje bashkim automatik mes shqipris e kosoves vetem duke shkatruar nacionalizmin ekstremist orjental qe kish zaptuar koken koboshe te enver hoxhes qe ne ato momente te rendesishme per ekonomin e vendit i duhej bashkepunimi me titon duke pasur parasysh boten e krishtere qe edhe pse nje komunist teper i moderuar kish mbeshtetjen e amerikes anglise e vendeve perendimore!
   Nastro mos u mer me kete klysh qeni te enverit vezhgusin f esht nje plere islamike ekstremist orjntal si shum te tjere qe pellasin per koqe kandari si enver bukuroshin!

   Reply to this comment
 32. Mark uk August 23, 20:32

  Sikur jeni zgjuar nga gjendja kome mbar 25 vitesh e mendoni se ala eshte PPSH more te shkret.Vetem kujtoni demostrat e 81ne Kosov ku Enver Hoxha nuk e hapi gojen per cfar bente rregjimi Jugosllav ne Kosove.Shkoni more sekretar partie fshati me kater klase e ruani lopen se na cat menermethanen bashk me disa mbetje komunistesh qe mendojn se kan ne pushtet komunistet e ri i bejn jehon nje diktari.

  Reply to this comment
  • Vëzhguesi F August 23, 20:54

   @ Mark Mut! Vetem agjentet e UDB-es, si puna jote, nuk i kane lexuar dekleratat e kohes te shtetit shqiptar per ngjarjet e Trepçes ne 1981, ku Azem Vllasi ishte heroi i dites per çdo shqiptar te Shqiperise. Ik mor injorant dhe shoqerues diversantesh te UDB-es ne luginen e Vermoshit.

   Reply to this comment
 33. gezim August 23, 22:40

  Qendrimet ndaj Kosoves kane qene te hapura, te qarta dhe te drejta, por ca te “nderuar” pederast nga tv klani apo ca kopila qe sju dihet baba bejne dhe zhgarravizin ne letra te kunderten pasi kushtu ju sherbejne me mire miqeve te vjeter te te parve te tyre, ata arrine deri atje sa te thone serbet na “dhane kosoven, por Komandanti nuk e donte” cdo dite qe do kaloje koken ne plere do e fusin keq e me keq perpara opinionit shqiptare, pasi tani ekonomikishte maten me sheik se, komandanti ju tridhte koqet kjo eshte dhe nje nga arsyjet qe shpifin. E drejta e shqiptarve nuk humbet per ca sherbetore serbe te rradhes ketej e andej kufirit.

  Reply to this comment
 34. philadelphia August 23, 22:43

  ENVER HOXHA ISHTE BURRE SHTETI QE NUK I TREMBEJ SYRI KURRE , MOS PRISNI FJALE TE MIRA NGA ATA QE NE KOHEN E TIJ JANE Q… NE BYTHE.

  Reply to this comment
 35. nostradamus August 24, 00:53

  Pergjate 40 vjeteve diplomacia shqiptare ka patur gjithenje prioritet ceshtjen e Kosoves !
  Te tjerat jane sot te gjitha shpifje nga monstrat antienveristet: ballistet,zogistet dhe mons-
  trat e perkedhelura nga regjimi i kaluar ….!!!

  Reply to this comment
 36. intelektuali August 24, 07:37

  NJE KTHJELLIM INTELEKTUAL PER T’I BERE ESELL FANATIKET ENVERITE NE DITA:

  “Si, dashuria e Enverit me Beogradin e varrosi çështjen shqiptare ?

  Te flasesh per nje ceshtje aq te madhe, sic ishte ajo e Luftes se Dyte Boterore dhe pozicionin e cunguar qe ze lidershipi i ri komunist shqiptar ne te, ne saje te emisareve komuniste jugosllave (Miladin e Dushan) dhe te rolit determinant, (sic e thote vete) te Enver Hoxhes, qe as ne programin (aktin) themelues te Partise Komuniste, ceshtja shqiptare e Kosoves nuk permendet gjekundi, dhe keto sot pas 12 vjeteve demokraci t’ja faturosh nje tjetri si “lajthitje”, sic ben ambasadori i kaluar ne “Komentet falsifikuese” ne “Korierin” e 5 nentorit, eshte e kunderta.

  Megjithate le t’ja leme gjuhen e komenteve, gjuhes se dokumentave historike: A e shiti Enver Hoxha Kosoven apo jo?! dhe si e shiti ne periudhen e dashurise se tij me Beogradin?!

  Ne krye te tavolines themeluese, krijimi i Partise Komuniste Shqiptare, gjeti Miladinin e Dushanin dhe te dy ata, krijuan partine. Mendoj se kjo nuk ka nevoje per zgjatje, sepse nuk eshte objekt i ketij studimi. Si ne aktin themelues te partise dhe ne asnje dokument te saj gjate luftes, nuk ka asgje per ceshtjen e Kosoves. “Ceshtjes shqiptare te Kosoves iu vu vula qe ne 8 nentorin e ’41-it, – shkruan V.Dedejeri, ish biografi e Titos. (V.Dedejer, Kujtime, botim i vitit 1949, Beograd).

  Per ta zgjeruar me tej argumentin, Dedejeri ne “Jugoslavensko Albanski odnosi”, faqe 11-30, po per themelimin e Partise Komuniste Shqiptare dhe per mos zenien ne goje te ceshtjes se Kosoves, perseri shkruan: “Ne mbledhjen themeluese te Partise Komuniste Shqiptare, (e cila u be nen tutelen e dy emisareve komuniste jugosllave, Dushan Margoshes e Miladin Popovicit,) ceshtja e Kosoves as qe u permend.

  Per kete ceshtje (te Kosoves) pllakosi po ashtu heshtja e plote edhe ne Konferencen Kombetare te Partise ne marsin e vitit 1943 (Dedejer, “Jugoslavesko – Albanski adnosi”, fq.11-20). Pra jane vete jugosllavet ata qe akuzojne ish udheheqjen komuniste me Enver Hoxhen ne krye se Kosoven PKSh-ja ja la Jugosllavise.

  I vetmi qe e ngre dhe ankohet se PKSh nuk e ka ne axhenden e saj, e as ne program ceshtjen e Kosoves eshte Koco Tashko, i cili ne fund te vitit 1942 i shkruan Moskes:”Per Kosoven, Partia deri me tani ka heshtur vazhdimisht, duke thene se kjo ceshtje eshte e Partise Komuniste te Jugosllavise (Prof. Plasari dhe Dr. Malltezi, “Politika” fq. 183-187).

  Le te vazhdojme me Konferencen e Pezes, 16 shtator 1942. Me qe ishte pluraliste, atje nga nacionalistet jo vetem u diskutua, por u arrit te sanksionohej edhe ne vendimet e saj qe “ne Kosove e viset e tjera shqiptare, jashte kufijve te kishte te njejten organizim dhe po ate forme pushteti, si Shqiperia” vendime, qe nuk u zbatuan asnjehere. Perse – ne do ta shohim ne vijim:

  Ne gusht te vitit 1943 u zhvillua mbledhja e Mukjes, ku perfaqesuesi kryesor komunist i Enver Hoxhes, Ymer Dishnica, do te kujtonte: “Ceshtja e Shqiperise etnike, qe do te perfshinte Kosoven, kishte qene nje nder dy guret e kufirit, qe me formulimin qe beme, e kapercyem.

  Me kete vendim, per Miladin Popovicin u mbush kupa, i cili e denoi Proklamaten e Mukjes, duke na thene: Ju shpallni lufte kunder fashizmit dhe jo… pavaresine. (Petrovic, libri “Kosova” f. 343-348). Me 31 dhjetor 1943 deri 2 janar 1944 ne Bujan te Tropojes u mbajt ajo, qe eshte quajtur Konferenca e Bujanit, e cila vendosi te nisnin e te funksiononin strukturat qe do te conin ne bashkimin e Kosoves me Shqiperine.

  Komiteti Qendror i Partise Komuniste te Jugosllavise nuk qe aspak dakord me kete pjese te Rezolutes se Bujanit. Bashkepunetori i ngushte i Titos, Milan Gjilas, ne nje leter qe i dergonte Komitetit Rajonal, e eleminoi ceshtjen, sic e denoi Bujanin edhe Enver Hoxha” (Rajovic, libri “Autonomija” fq. 439 dhe Hibert, libri “Albania Struggle” fq.91).

  Ndersa Ramiz Alia ne librin “Une Ramiz Alia, deshmoj per historine”, shkruan se: “Ne vendimin per prishjen e Mukjes, ka ndikuar edhe ceshtja e Shqiperise etnike, e cila u shtrua ne Mukje”. Po perse u anullua, denua Mukja?! Kete na e thone te tjere studiues e politikane te kohes qe do t’i shohim me poshte:

  “Anullimi i Marreveshjes se Mukjes u be me nderhyrjen e Tempos dhe shkak i saj ishte ceshtja e Kosoves”. (E. Barker, dhe B. Tones, libri “Per Luften Nacional Clirimtare” f. 123). Ata qe e firmosen ate (Marreveshjen e Mukjes) do te mbajne pergjegjesi (D. Mugosha, libri “Kujtime” 1973, f.50-58).

  Le te ecim me tej me dokumentat, jo me me autore e studiues te huaj, por nga vete goja e Enver Hoxhes: “Ne pragun e clirimit te Jugosllavise dhe te Shqiperise, ne edhe njehere pranuam se nuk eshte koha per te shtruar ceshtjen e bashkimit te Kosoves me Shqiperine”. (E. Hoxha, leter sekrete derguar Stalinit, 2 shtator 1949. Kopja e vetme gjendet ne Arkivin Qendror Rus, Moske,Arkiv, RCHIDNI.D.Op.137, D.68. L 64-73)

  Ne prill te vitit 1945 u be Masakra e Tivarit, per te cilen jo vetem si veper makabre ndaj shqiptareve te Kosoves e te viseve te tjera shqiptare nen Jugosllavi nuk u ngrit zeri, por ne dhjetor te vitit 1946, Enver Hoxha ne Byrone Politike do te deklaronte e kercenonte: “Disa anetare partie duan te filozofojne se mos thote populli c’bete me Kosoven…Ne do te ua spjegojme, kush nuk na kupton, ne do te luftojme” (Proces Verbal i mbledhjes se Byrose Politike, 15 dhjetor 1946,ish Arkivi i KQ te PPSh).

  Ne prill te vitit 1945, Dushan Mugosha dhe Mehmet Hoxha moren pjese si perfaqesues te Kosoves ne Kuvendin e Serbise, mbledhje qe u shty dhe u be ne korrik te vitit 1945, ku u miratua Projektrezoluta per aneksimin e Kosoves ne Serbine Federale” (Bajraktari, libri “Serbia’s Annexation” f. 118) Jo shume pas kesaj ngjarje, Enver Hoxha do te shkonte ne Konferencen e Paqes ne Paris (gusht 1946) dhe do te deklaronte” “Ne nuk kemi pretendime ndaj aleatit tone Jugosllavi”. (Enver Hoxha,Fjalimi orgjinal ne Konferencen e Paqes, Paris,AQSH).

  I morem dokumentat nje e nga nje, qe nga themelimi i PKSh, pas marrjes se pushtetit nga Enver Hoxha, e deri ne Konferencen e Paqes. Pyesim: Ka antikombetarizem me te madh?! Disponojme edhe dokumenta te tjera, psh: Ne vitin 1946 Enver Hoxha ne nje leter per Titon shkruante: “Ne rast se do te behet nje hap tjeter ne lidhje me bashkimin, na lajmeroni “(N.Malkolm , libri “Kosova, nje histori e shkurter).

  Ne vitin 1946, pas kthimit nga Shqiperia, Velimir Stojnici, ne nje informacion raportonte: “Tirana zyrtare nuk kishte asnje qendrim te percaktuar, asnje reagim per te ardhmen e Kosoves, aq sa perfaqesuesi anglez ne Tirane thekson:”U cudita pse Qeveria Shqiptare deri me sot nuk ka dhene kurrfare deklarate per qendrimin e saj ndaj Kosoves”” (Raport i V. Stojnicit, Beograd 1946,).

  Ne nje mbledhje te jashtezakonshme te Plenumit te Komitetit Qendror te Partise, dhjetor 1946, Enver Hoxha do te pyeste ne menyre retorike: “A eshte ne interesin tone qe ne ta kerkojme Kosoven?!” Dhe ne vijim, po vete Enver Hoxha,do te pergjigjej: “Kjo nuk eshte pune progresive per t’u bere,… perkundrazi ne duhet te bejme qe te sigurojme qe kosovaret te vellazerohen me jugosllavet”. (Proces-Verbali, Mbledhja e Plenumit te KQ te PKSh, dhjetor 1946, ish Arkivi Qendror i PPSh). Per komente, besoj se nuk ka nevoje.!

  Ato qe i thuheshin Enverit, shkonin ne Beograd!

  Ky eshte deklarimi me kuptimplote i njerit prej lidereve me kryesore te Kosoves, Fadil Hoxhes, i cili tregon se c’ishte Kosova per Enver Hoxhen. Kete deklarim, (nese e dini se c’perfaqesonte Fadil Hoxha ) jo vetem e ka shkruar ne librin e kujtimeve, por e ka thene ne nje interviste edhe ne TVSH-ne tone (nentor 1999) dhe na e tha edhe ne shtepine e tij kur ne veren e 1999-es ishim me Presidentin Moisiu (ish atehere President i Shoqates se Atlantikut ) me gjeneral Parllakun (Hero i Popullit), me gjeneral Bekteshin (ish pjestar i Bujanit) e me Liri Belishoven (ish Sekretare e Komitetit Qendror te PPSh)

  Te flasesh per mbrojtjen e ceshtjes se Kosoves nga Enver Hoxha, sic ben “polemizuesi”, do te thote qe per kete ceshtje te kishte nje program, platforme apo strategji! Te tilla nuk ka, as gjate Luftes se Dyte Boterore, as pas saj. Vecanerisht ajo qe e varrosi ceshtjen shqiptare te Kosoves, eshte periudha e dashurise se Enver Hoxhes me Beogradin e Josif Broz Titon. Vetem pas 1981-it, Enver Hoxha ngre borite “e propogandes megallomane ne mbrojtje” te Kosoves.

  Ne nje kohe rekord ai udhezon dhe shkruhen ne gazeten “Zeri i Popullit”, “Bashkimi” e “Drita” rreth 13 artikuj te ashtuquajtur “bomba”. C’kishte ngjare?! Perse Enver Hoxha u kujtua pas afro 40 vjetesh per Kosoven dhe te drejtat e shqiptareve?! Pergjigja ishte dhe eshte, edhe e qarte, edhe e thjeshte: Ai kerkonte te dilte i lare se nuk e kishte shitur Kosoven, pra te lante duart si Pilati, per krimin qe kishte bere.

  Ku ishte ai me 1945-n?! Po ne 1948-n?! Po ne 1956-n?! Ne 1960-n?! Ne 1968-n e ne 1979-n?! Ne 1981-in, Enver Hoxha shperthen, i kthehet Kosoves, “mbron” Kosoven, “i digjet zemra” per shqiptaret ne ish-Jugosllavi! Pse-ja eshte e qarte: Tito, si deshmitari kryesor dhe allishverishesi i shitjes se Kosoves, ne vitin 1980 kishte vdekur.

  Sic e shihni asgje nuk tregon strategji mbrojtjeje per shqiptaret, por per mbrojtje te “principates” se Enverit, ku te rrethuar ne tela me gjemba punonin me se dy milion skllever, per familjen e madhe te ish Byrose Politike. Aq e vertete eshte kjo, sa qe mjafton te permend deklarimin e Vasil Katit, ish zevendesminister i tregetise se jashtme ne kohen e Enverit dhe po ne kohen e Enverit i denuar, i cili me 1978 nga burgu i Ballshit do te depononte: “Per cdo vit ne e kishin me plan te padiskutueshem e te detyrueshem qe te importonim nga jashte 18 mije ton tela me gjemba, per te rrethuar klonin (kufirin)qe te mos arratiseshi n shqiptaret (kupto sklleverit).

  Le te hidhemi edhe nje here ne retrospektive: Ne shtepine e tij, ne veren e vitit 1999, Fadil Hoxhes i bera pyetjen: “A kishte kontaktuar dhe a ja kishte bere ndonjehere prezent Enver Hoxhes, ceshtjen e rende te Kosoves? Fadil Hoxha mu pergjigj: Po, kam shkuar te Enver Hoxha ne Tirane ne dhjetor te vitit 1945, inkonjito pa lejen e Titos, se bashku me Zekeria Rexhen dhe i kam shtruar si gjendjen e rende nen Serbi ku ndodhen kosovaret, ashtu edhe se c’duhet te benim. Kjo ishte bisede shqiptaresh e mendoj, per shqiptaret. Biseda e zhvilluar ne kabinetin e Enverit, ne vend qe te behej preokupim i Qeverise Shqiptare, kishte mberritur para kthimit tim te Tito”.

  Keshtu e mbylli deklarimin e tij ish udheheqesi kryesor i Kosoves dhe ne nje periudhe kohe edhe President i Jugosllavise, Fadil Hoxha. Edhe nje retrospective tjeter: A e dini perse e vrane dhe cili e vrau Miladin Popovicin, qe Enver Hoxha i vizitoi edhe varrin kur ishte ne vitin 1946-en ne Beograd?!

  Ate e vrau nje shqiptar patriot, Haki Taha, ish mesues. Haki Taha, para se te qellonte, nxorri nga gjiri flamurin kombetar, e shpalosi, ku ne te me shkronja te arta ishte qendisur: “Kosova Shqiperise. Vdekje tradhetareve”! dhe qelloi…”. Komentet, mendoj jane te teperta.

  Te “paverteta” e te “pa qena” i quani denimet qe jepte regjimi shqiptar i Tiranes per ato qe flisnin para viteve -’70-te per Kosoven e Shqiperine etnike.

  Po ku ti coj une, 1226 vete kosovare, ose me mire te shprehemi shqiptare, te cilet Enver Hoxha i denoi me 8 e 12 vjet burg, sepse donin, kerkonin dhe shpreheshin per clirimin e Kosoves dhe Shqiperine etnike?! Po 4561 te tjere kosovare, si t’ja bejme, qe i internuan ne zonen e Myzeqese e zona te ndryshme ne thellesi te vendit sepse nuk gezonin besimin e rregjimit?!.

  Po tere ato shqiptare qe iknin nga Kosova per ti shpetuar denimit te rregjimit serb dhe i denonte regjimi i Tiranes si agjente, apo i kthente ne Jugosllavi se kishte nje marreveshje te fshehte Tirane Beograd?! Po a nuk jane denuar ketu per Kosoven, figura te tilla te njohura si Bedri Pejani e Selman Riza, apo qe te tjere kishin shkruar libra per Kosoven, si Vasfi Samimi e Besim Qorri?!

  Por keto e qindra fakte si keto, nuk mund te mendojme se nuk i di, por respektojme te drejten qe i takon nje ish posicioni qe ishit si nje “ish diplomat i Hanoit e i Algjerit”. Edhe ne se i mohoni, nuk mund te mbulohen plaget e atyre qe i kane hequr mbi kurriz dhe shume e shume te tjere qe punuan per ceshtjen kombetare, por qe nuk u dihet se ku u prehen as eshtrat sepse Enveri “nga qe i donte shume kosovaret” edhe pa varre i ka lene, e megjithate per ju Enveri perseri, faj nuk ka.

  Tu evidentosh shqiptareve sic beni ju vepren e ndyre te ish Sigurimit te Shtetit, si pune te vyera te ish regjimit te Enver Hoxhes dhe ta propagandosh Enverin dhe strukturat e inkriminuara te shtetit komunist si pergatites te rezistences se viteve ’70- te dhe ’80-te ne Kosove, do te thote te mohosh sakrificat sublime te nje populli te tere te Kosoves martire per liri, per arsim e kulture, per ceshtjen kombetare. Aferim!..”

  Reply to this comment
  • Lleshi August 24, 09:52

   Me Nje sallate perzierje copa dokumentesh me copa bajge , shpifjesh dhe genjeshtrash , perzier ne vend te vajit te ullirit , me shurre antishqiptare , kerkon te deformosh te verteten historike ?

   Lodhje e kote , o trushkulur , antishqiptar !

   Ta kam thene edhe nje here tjeter , o legen i shpuar profesionist ! Historia flet me vepra dhe produkte ! Kjo eshte fatkeqesia jote dhe e seres tende antishqiptare qe nuk keno nga ia mbani !

   Reply to this comment
   • Papafani April 15, 19:32

    Ky nuk e paska lexuar ase leteren e enverit e cila esht perpunuar sepse ngodhi ariu-Titua(ne v.48 u prishen marrdhenjet moter e vlla me jugosllavin enveri u hodh ne prehrin e stalinit te madhe ) qe eneveri i kishte friken.Por me gjith ata enveri asnjeher nuk thote te shkeputet por te fitoj te gjitha te drejtat populli i kosoves ne kaudrin e federates jugosllave.

    Reply to this comment
  • DREJTESIN BEJE VETE July 24, 22:30

   O @Intelektual qe duket se nuk ke Fare Intelekte…
   1-e dime se Partia Komuniste Shqipetare u “Themelua” me Bekimin e Jugosllavise..po pastaj???
   -sHQIPETARET po i Nxirrnin syte njeri-tjetrit me te Ashtuquajtura Grupe-Komuniste..por se sa Komuniste ishin ne te Vertet asnjeri nuk e dinte…Heqim nje Qemal Stafa qe DEKLARONTE ne Gjyqin Zogiste te vitit 1937-te SE ESHTE KOMUNISTE ME BIONDJE..
   Pra..Mbledhje Themeluese u be, dhe me Ndihmen Jugosllave…QE GJITHE ATA QE BASHKEPUNUAN ME OKUPATORET NAZI-FASHISTE, qe gjejne “Alibin” e ketij Bashkepunimi..ME GJASME Vasalitetin Jugosllave??Vertet??Ata deri diku kishin “Pushtetin Keshillues” por ate Zbatues e kishin vete Shqipetaret..
   2-Konferenza e Mukjes u DENANCUA nga Partia Komuniste Themi Enveri se bashku me Dushan Mugoshen dhe Miladin Popovicin..pse??Sepse Forcat Balliste Zogiste dhe dreqi vete KERKONIN NDARJE PUSHTETI kur vete Luften e kishin bere Komunistet e Enver Hoxhes,si dhe Disa nga keta “Patriote” Zogiste kerkonin te sillnin Mbretin ne Shqiperi si Abaz Kupi..
   Athere del Pyetja Llogjike PSE TE NDAJE UNE PJESEN TIME ME TY KUR TI NUK KE DHEN ASNJE KONTRIBUT..
   3-Ne Konferenzen e Bujanit me 1944-Partia Komuniste Shqipetare KERKOJ QARTE KOSOVEN,dhe kishte marre “Gjysem Fjale” nga Jugosllavet SE MBASE CLIRIMIT TE SHQIPERISE DHE JUGOSLLAVISE Keta Popuj do te ja Linin Deshiren vete “Kosoves te zgjedhe”..
   4-Enver Hoxha kur shkon ne Beograde JA KERKOJ KOSOVEN ME GJYSEM ZERI TITOS..por aq Fuqi Kishte…Kur vete Shqiperia ishte Mbushur me “Inspektore Jugosllave” ne te gjitha Fushat dhe Dikasteret…Shqiperia ishte ne Fazen e pare te ndertimit te Pushtetit..NUK MUNDE TE KERKOSH “COPEN” E MADHE KUR E DI EDHE VETE SE NUK E MERRE DOTE..pra me aq sa kishte ne Dore Enver Hoxha Beri..
   C´fare munde te bente me Teper??Kur vete Shume Kosovare Kishin Bashkepunuar me Okupatoret Gjermane..si Divizjoni SKENDERBEG..
   Por behej Lufte Ideologjike si dhe Lufte kunder atyre qe BASHKEPÜUNUAN ME FASHIZMIN..dhe Kjo nuk Justifikon asgje QOFTE EDHE BASHKIMIN KOMBETARE…
   Shqiperia akoma nuk Njihej..si dhe Qeveria akoma..dhe Lufta akoma nuk kishte Mbaruar…
   Shqiperia ishte Pjese e Internacjonales Komuniste…dhe per kete Ndihmuan Emisaret Jugosllave te Njihej si Dushan Mugosha dhe Miladin Popovici…dhe ISHTE RADHITUR NE KOALICJONIN ANTIFASHISTE..per kete nuk munde te thuash se Enver Hoxha Shiti Kosoven te Serbet kur Kosova ishte nen Serbine me PARE::eshte Injorance te thuash kete…
   Ai beri ate pake qe kishte ne Dore…KETE PO E VERTETOJNE EDHE DOSJET DHE ARKIVAT Russo-Anglo-Amerikane…
   Larot e atyre qe BASHKEPUNUAN ME FASHIZMIN,hedhin Balte mbi Luften e Lavdishme NACL..re..
   @@@Nuk jame pjese e regjimit Komuniste ne Shqiperi..sepse isha Nxenes..dhe nuk vije nga Familje Komuniste POR DISA GJERA DUHEN THEN TROCE..dhe Shikuar sikure se jane…
   Vije nga nje Krahine qe i ka Dhene Luftes ne EMER TE SHQIPERISE DHE JO NE EMER TE KOMUNIZMIT dhe ENVER HOXHES…Enver Hoxha Shfrytezoj dhe Skllaveroj Shqiperine..por me e keqja eshte se Arritjet e tije u Groposen nga Klani i UDB-se me Sali Berishen dhe Lulezim Bashen vazhduesin e UDB-se ne Shqiperi..lol

   Reply to this comment
 37. lato August 24, 10:01

  Nje studim i perkryer @ Intelektuali,Kur flasin arshivat heshtin te tjeret!Kossoves ti rrojne Kosovaret,se te ishte per Enver Hoxhen e Sali Berishen,sot ishte Serbi

  Reply to this comment
 38. Festim August 24, 11:50

  Enver Hoxha, jo vetem ka qene paterjoti me i madh i te gjitha koheve, por nese nuk do kish qene politika e tij aq pragmatiste Shqiperia nuk do te egzistonte sot, por do ish zhdukur nga faqa e dheut. Si ka mundesi qe shume veta( flas edhe per ata qe jane persekutuar dikur), nuk arrijnje te ndajne reagimin normal te tyre per vuajtjet me te verteten e madhe per madheshtin e politikes se tij. Ai e deklaron edhe ne kete leter se Shqiperia nuk do te tregohet “agresive”, ne politiken e saj me qellim qe te mos perdoret nga armiqte. Dhe kur thote kete, natyrishte qe e pranon se do te punoj sikurse ndoshi ne te vertet per bashkimin e Shqiptarve. Kush thot se ne 81 Enver Hoxha nuk reagoi eshte miop i vertet. Kete kohe ne kemi qene deshmimtar vet dhe ska nevoj per arkiva. Enver Hoxha shfrytezonte cdo momet me deklarat ne mbrojtje te kosovarve. Me kujtohet madje nje fjalim i Fadil Hoxhes ne ate kohe qe akuzonte Enver Hoxhen per nxitje te ketyre demostratave dhe ku deklaronte se Kosovaret (nuk thosh Shqiptaret e Kososves), jetojne shume me mire se sa Shqiptaret ne Shqiperi, dhe si argument sillte numurin e makinave private qe ish e vertete se ne shquiperi nuk egzistonin fare. Te gjithe edin se ne ate kohe Enver Hoxha kish porositur edhe planin per clirimin e Kosoves dhe qe sot deklarohet nga udheheqesit e asaj kohe si shefi i Shtabit Veli Llakaj. Sa per lidhjen me perendimin Enver Hoxha dergoi plot sinjale mbas prishjes me BS, por qe per shkak te ndarjes qe fuqit bene ne Jalte, perendimi nuk guzoi te prishte ekulibart e tij per interes se Shqiperise. Do te dalin te verteta sikurse po dalim, por Shqiptaret duhet te heqin dore nga ndarja ne dy kampe , per interesa te vogla.Interesat Kombtare duhet te jene paresore, pamvarsishte mendimeve te ndrysheme. Te baredhes duhet ti themi te bardhe dhe te zezes te zeze. Nese paraardhesit tane kane gabuar kjo sdo te thote qe te jemi robe te atyre gabimeve, sepse kjo nuk na bene nder, dhe as ata nuk ndihmohen ashtu. Gjykimet behen me faktedhe jo me inate personale. Edhe 97, per mua ka qene eksperiment nese Shqiperia ndahet veri jug,sikurse gjithe sherbimet e fshehta kane punuar, dhe kur CIA, vertetoji se kjo teze nuk egzistonte ne popull , vendosi te bashkoj shqiptaret. Dikujt mund ti duket “ender”ky mendim, por eshte mendimi im. Ne duhet te jemi krenar qe keto momente interesat Amerikane perputhem me ato Shqiptare, dhe duhet ti shfrytezojme per bashkim Kombetar. Sa per ate qe dikur Enver Hoxha fliste per Imperjalizmin Amerikan apo me vone Social imperjalizmin Sovjetik e me radhe, tregojne se ish politikan i klasit te larte dhe paterjoti i madh i vendit te tij qe luajti ne menyre te shkelqyer duke bere me te miren per sitatat per vendin e tij. Historia do i jap hakun cdo personalitetei te Shqiptareve, Sa per Sali Berishen e kompani mbas viteve 90-as ja vlen te diskutoshsepse kane qene lojtar te sherbimeve te huaja dhe sidmos te UDB-se. Per kete ska nevoj te hapen arkivat sepse e kane treguar me mijar fakte se sa deme i kane shkaktuar Shqiperise. Dhe ju kerkoj ndjese (per gabimet ortografike)qe mund te kem bere,sepse po shkruaj pa e korrektur ….

  Reply to this comment
 39. lis dushku August 24, 13:27

  Kjo leter e vitit 1949,e nxjerre nga arkivat sovjetike,mua me kujton letrat qe dalin here pas here nga arkivat per gjoja persekutimin e Kadarese.Cuditerisht Enver Hoxhen duan ta reahibilitojne si bashkepunetor me serbet ne krimin ndaj Kosoves,ndersa Kadarene duan ta shpallin te perndjekur politik ne tiranine hoxhiste.Nuk ndodh.Nuk ka per te ndodhur kurre! Ishte cmimi i Kosoves,qe e pagoi Enver Hoxha nga hici dhe e vune ne fronin e diktatures kriminale marxiste-leniniste te llumit te proletariatit.Ashtu le te pjellin letra pa fund arkivat,Kadare do te mbetet nje i perkedhelur i regjimit.Ato jane letra me brime.Ku ti cojme ata mijra nacionaliste kosovare dhe atdhetare qe i pushkatoi Enver Hoxha.A ka arkiv me lemerites se masakra e Drenices,qe e bene brigadat partizane te drejtuara nga komandanti lab Shefqet Peci?Masakra e Tivarit eshte nje bashkepunim shqiptaro-serb.Kur kolona me djem kosovare kalonte ne Shkoder,nga turma u shkeput nje djale kosovar,qe ju drejtua partizaneve te bataljonit te mbrojtjes:-Or vllazen,!Po na vrasin shkjete! Partizanet e Enver Hoxhes,qe soditnin si vritej rruges ajka e djelmenise shqiptare, pergjigjeshin:-Mire ua bene!!
  O ju djemte e Enverit,nuk ka lume e perrua ta laje Enver Hoxhen me ate qe i ka punuar Kosoves! Ju vete jeni djem te mire,nuk jeni ngaterruar ne krime,ne korrupsion dhe pushtet si kelyshet e shpellarit,Shyqyr qe nuk i ngjajtet Rufjanit te Gjylso kurves!

  Reply to this comment
 40. asllan August 24, 18:55

  O xhabir! Zogu as nuk shiti territore as ka tradhhetuar shqiperin por nga hici ndertoi Enverishqiperin;,ku monedha dhe pasaporta shqipetare respektohej nga e gjith bota Enveri ,shkaterroi inteligjencen shqipetare,shiti kosoven ,mohoi gjith kontributin shqipetarevendaj atdheut, te gjithe i quajti tradhetar,shqiperin e konsideroi sikur lindi pas 1944,luften e klasave qe beri te cvishet kombi nga morali ,njeriu per njeriun ujk,e beri popullin servil e hipokrit;Eksodi 1991 tregoi se ku ishim katandisur, nen udheheqjen e¨¨
  lavdishme¨¨ te tije

  Reply to this comment
 41. Vëzhguesi F August 25, 22:44

  @ asllan! Hahahaha! Si u be kjo pune! Po meso te shkruash o asllan, se nga kjo ane qenke fare hajvan.

  Reply to this comment
 42. Vëzhguesi F August 25, 22:55

  @ lis dushku-alias rigon dhe gjemb gomari!
  Padyshim qe kete nofke e ke nga pseudonimi qe kishte yt ate te caktuar nga udb-ashet kur kalonte ketej si diversant.
  Mut dhe bir muti!
  Degjo dhe mos na çaje trapin shume me konkluzionet e tua prej nje kelyshi antishqiptar.
  Ti dhe ndonje si ti, nuk dini gje tjeter vetem te riprodhoni fekalet e te pareve tuaj qe shkuan ne hale te gomereve dhe mire ua beme.
  Nuk mundesh ti kelysh putane te pergojosh luften nac-çl dhe djemte e saj qe sakrifikuan dhe dhane jeten per lirine e ketij vendi.
  Ne jemi djemte e eterve tane qe bene ate lufte sikunder ti je kelysh i atyre qenerve qe i sherbyen gjithfare okupatori dhe armiku te ketij vendi.
  Fundi i tyre e pret çdo funderine dhe pjelle e tyre dhe jo vetem por dhe kushdo e fyen ate lufte.

  Reply to this comment
 43. Po,Po July 23, 11:36

  Nje pergjigje e plote dhe teper e sakte , per te gjithe monstrat serbe ,rezidente ne SHQUP, por erdhe per Xhafer Devistet , ketej e andej kufirit ,qe shqyen gojen dhe b… me shpifje per E.Hoxhen , qe ia paska “shitur” Kosoven Titos !

  Reply to this comment
 44. MH July 23, 13:46

  Keto arkivat jane kryenejce.Nuk ta falin aspak korigjimin.E thon cope sic ishte deklarue ne cdo eveniment.
  Kot te komentohet ma gjate.
  O,sa kisha deshire te kishim perseri nji diktator te tille,qe ia’u vinte kufinin tek thana cdo kundershtari qofte i brendshem e aq ma shume i jashtem.
  E keto bire kurvash te ashtuquajtur te persekutuar nuk binden me keto deklarime qe shtjellohen ne arkiva te huaja.E perseri thon :Enveri ia shiti kosoven Titos.
  Demokracia nuk la,e nuk po len gje prej gjeje pa shitur shteteve te huaja.Kam bindjen dhe e them me gjithe mend.Po te ishte diktatori gjalle jo vetem do ishim shtet i forte ne mbrojtje te lirise.Po do kishim hyre me kohe ne BE.Dinte ta dridhte ne cdo situat interresin mbrojtjes te nacionalitetit Shqiptare.Sepse para te gjithave ishte nacionalist i thekur per etnitetin kombetar.Perdori termin P.Komuniste se ashtu ishte situata.Po per interresin teritorial nuk te falte.I solli shpinden Titos,Hrushovit.Gaboi rend me Kinezet.I vetmi gabim politike strategjike ne gjithe historine e pushtetit te Tije.Ndaj nga qe nuk i doli ideja ne drite.I quajti kinezerira.

  Reply to this comment
 45. Atdhatar July 23, 15:04

  Nje “diktator” patriot si ENVERI i duhet sot Shqlipwrise per ta nxjerre Atdheun tone fatkeq nga bataku mora, ekonomik dhe antishqiptar ne te cilin e futi shpellari Saleh Berisha qe Ramiz Alia (mos i gjete prehje shpirti atje ku eshte!!!! ia beri peshqesh ketij populli fisnik.
  O zot, na sill nje Enver tjeter se vetem ai mund te shpetoje Shqiperine!

  Reply to this comment
 46. Dhninbia e madhe popull. July 23, 19:17

  Me “Atdhetarin” komentues.
  Dhimbia e madhe popull.

  Reply to this comment
 47. demo July 23, 23:55

  Letra mban daten 2 shtator 1949.Duke ditur cfare Urjahipi ishte enver hoxha,Sesi u vinte te tjereve kopilin ne dere per marredhenjet bashkepunuese deri ne krime te perbindshme ndaj Kosoves dhe kosovareve mund te gjykojme :Enver Hoxha ne 1949 kerkon te laje duart si ponc pilati per Krimin ndaj shqiptareve te Kosoves duke ja faturuar P>K>Jugosllave dhe Titos.Per kete e heq veten viktime te nacionalizmit serbomadh duke shfrytezuar me mjeshteri paditijenine totale te Stalinit ne lidhje me raportet e enver hoxhes me emisaret serbomalazez qe nga 1941 deri ne 1948.Jo keto,por Stalini deri ne 1946 nuk dinte ku binte Shqiperia dhe nga kujtimet e Milovan Gjilasit mesojme se pyeti sekretarin e tij mos kane te bejne me Albanet e Kaukazit.Letra e Enver Hoxhes drejtuar Stalinit ne 2 shtator 194jo vetem eshte e pershkuar nga hipokrizia gjer ne fund,por tregon se ky tradhetar me i neveritur qe ka nxjerre historikisht llumi antishqiptar,i paska ditur te gjitha…Te gjitha cfare i kane punuar serbet dhe shqiptaret e cetave partizane te terrorit,popullit shqiptar te Kosoves dhe atdhetareve te Shqiperise.I permend Stalinit krimet e brigadave terroriste partizane serbo-malazeze,por pa i permendur Stalinit se Kosovaret i carmatosen brigadat partizane shqiptare.Deri atehere,pra,deri ne Janar-shkurt 1945 asnje brigade serbo-malazeze nuk mujti me hy ne Kosove.Ishin brigadat e Shefqet Pecit qe e pushtuan Kosoven.Ketu e genjen Stalinin.Po,po .Duke shfrytezuar mungesen e informacionit per marredheniet PKSH–PKJ,e genjen Stalinin.Pasiu forcat e Drazhe Mihajllovicit u shpartalluan ne Sanxhak dhe ne Drenice,Pasi brigadat proletare Maqedonase u shpartalluan sapo hyne ne Kosove nga ana Gjilanit,pasi brigatat serbomalazeze te Alexander Rankovicit e shpartalluan perseri,ka nje kerkese te PKJ dhe shtabit te ushtrise Jugosllave per nderhyrjen e brigadave partizane shqiptare.Kete enver hoxha nuk ja thote Stalinit.Nderhyrja e partizaneve shqiptare per te pushtuar Kosoven nuk eshte se jane me te forte se ushtria Jugosllave,por ketu shfrytezojne tabune atdhedashese te trimave kosovare.Vertet Plaku i Drenices gjenerali pa grada Shaban Poluzha,mblodhi bashkeluftetaret dhe u tha:Vllazen,une nuk luftoj kunder flamurit! Per te gjitha krimet e kryera ne Kosove nga brigadat shqiptare enver hoxha ka qene ne dijeni dhe ka drejtuar operacionet ndeshkimore dhe futjen me pas te brigadave serbe ne Kosove,me kabllograme.,qe duhet te gjenden ne arkiva dhe te botohen.Jane botuar letra per kalimin ne Kosove te Zai Fundos,Eshte botuar letra porosi e Enver Hoxhes per asgjesimin e Muharrem Bajraktarit dhe perkrahesve te tij(nuk ka asnje deshmi per bashkepunim te tij me gjermanet),me cilesimin-PA MBERRITUR ATY KOSOVARET! Rekrutimin e djelmenise kosovare per ti derguar gjoja ne kufirin kroato-slloven per te luftuar gjermant e kryen partizanet e enver hoxhes,Rekrutet ua dorzuan xhelateve serbe,qe i masakruan ne Tivar.
  Ekziston nje opinion sikur eshte Enver Hoxha qe e yshti Stalinin ne konfliktin me Titon duke ja paraqitur si komplot Konfederaten Ballkanike,marreveshjen Tito-Dimitrov dhe dergimin e divizioneve Jugosllave ne Shqiperi.Ne fakt eksiston dokumenti ne arkivat e Beogradit,letra qe i dergon enver hoxha Titos,ku ankohet pse bashkimi me Bullgarine po ndodh para Bashkimit me Shqiperine?!Edhe nderhyrja e trupave jugosllave ne rajonin e Korces,gjoja per te mbrojtur kufijte nga ushtria greke po ndodhte me m,iratimin e Enver Hoxhes.Por c`po ndodhte midis Stalinit dhe Titos?Le te kthehemi pas ne vitin 1936 dhe te shpalosim per lexuesin kujtimet e Kominternistit Qamil Celirama,ish sekretaer i Nolit,ish bashkepunetor i Buharinit,rezident ne Moske nga 1924 deri ne 1939,ish kryetar i Kryqit te Kuq,i denuar dhe demaskuar nga Enver Hoxha ne vitin 1976,me sebep te nderhyrjes se tij per figuren e Haxhi Qamilit,por shkaqet ishin me te thella.. Qamil Celirama Ne seksionin per Ballkanin te Kominternit ne Moske,punonin ne nje zyre Zai Fundo dhe Tito,kryetar i seksionit ishte Gjergj Dimitrov.Tito ne ate kohe ishte i martuar me nje ruse,me te cilen kishte edhe femije.Maredheniet e Titos me Zai Fundon ishin gjithmone te acaruara,pasi Tito kerkonte te imponohej,ndersa Zai kishte kulture dhe bagazh intelektual.Acarimi i maredhenieve kaloi nga fjalet tek sherret dhe perfundoi ne grushta.Nderhyri Dimitrovi dhe ceshtja shkoi ne vesh te Stalinit,qe i thirri te dy.Pasi i degjoi i dha te drejte Zait tone.Kete poshterim Tito nuk e gelltiti.
  Ne fillim te vitit 1944 Stalini e porosit Titon qe te bente marreveshje per pushtetin e ardhshem me nacionalistet e Drazhe Mihajllovicit.Tito jo qe nuk beri marreveshje me Mihajllovicin ,por e arrestoi dhe e pushkatoi.
  Ne 1945 Stalini e porositi Titon te ishte i kujdesshem me minoritetin italian ne Dalmaci dhe te mos ushtronte presion nderkombetar per marrjen e qytetit te Triestes nga Italia,pasi palet(Tre te medhejte)kishin rene dakord qe Trieste t`i mbetej Italise.Tito dergoi trupat serbe ne Dalmaci,qe ushtruan masakra te pergjakshme kunder popullsise italiane ne rajonin e Fiumes.Demostrata masive perpara perfaqesive te SHBA dhe Anglise ne Beograd dhe Tirane per kthimin e Triestes Jugosllavise.Derisa Fullci u detyrua ti vere drynin konsullates dhe te ike fare.Stalini megjithese ishte nje Car pansllavist,megjithese ishte ai qe ja kishte sugjeruar Titos gelltitjen e Shqiperise,nuk mund te duronte qe nje kacak ballkanik te luante me autoritetin e tij,prandaj po ruante rastin ta zhdukte si Trockin.Rasti i erdhi kur mori vesh nga ambasadori Cuvahin vetvrasjen e Nako Spirut,prej presionit jugosllav.Enver Hoxha qe kishte nje nuhatje prej zagari(megjithese Nako ishte viktima e tij)vrapoi te behej i dobishem per baba Stalinin,qe Jugosllavet ja kishin ndaluar ta takonte.Edhe kjo leter kete tregon.Zellin e Enver Hoxhes per te ushqyer me material baba Stalinin,per te qene sa me i dobishem ne momentin oportun.

  Reply to this comment
 48. demo July 24, 07:21

  Letra eshte nje:”Me coi nana me la gojen,”nga ana Enver Hoxhes.

  Reply to this comment
  • eshte bere e pa durueshme July 24, 13:07

   Demo, je munduar kot se jo ty qe s’te beson njeri se nje cope idiote je nga ata te rruges, por dhe Uran Butka duhet te grise te gjitha librat ose ti marrin dhe te fshijne bythen ne nevojtore me to. Keshtu do te perfundoni ju, brezi juaj flaco dhe baballaret e gjysherit tuaj qe gjithmone kane punuar kunder popullit dhe vendit per interesat e tyre, te paprincipte e dinjitet njerezor. Arshiva ruse eshte dokumenti me i besuar dhe baze per kohen dhe sot, jo se nuk e dinimin, por kemboret tradhetare filluan te tringellijne per te mbuluar krimet e tyre qe kishin bere ne ate kohe. Zvarranike keni per te ngelur se perfaqesoni pjesen me te keqe te nje populli dhe te nje kombi. E di qe nuk ndryshoni se kurrizin kurrizos ja ndreq vetem varri.

   Reply to this comment
 49. demo July 24, 12:59

  Komenti dhe episodi i sherrit midis Titos dhe Zai Fundos ,publikohen nga une per here te pare,bazuar ne arkivat e mia personale.Ato jane e drejte eskluzive e imja dhe kushdo qe do te guxoje te perdore keto ngjarje ne shkrime dhe deklarime ne media te shkruar,vizive dhe libra do te perballet me gjyqin per plagjature!

  Reply to this comment
 50. demo July 27, 16:13

  Ti @ e padurueshme,mua te me rruac carin e Rusise,sic ma rruajti yt ate.Atje ku nuk e njohin Enver Hoxha eshte nje mburravec patetik,Titos i shkruan per ndihmen e madhe qe i paska dhene Ushtria Jugosllave dhe PKJ, Luftes nac-cl,Stalinit i shkruan per diskriminimin qe i kane bere Tito dhe Jugosllavet.Ngadhnjyesit Heroik te Stalingradit,Nikita Sergejevic Hrushcevitt i mburret i zemeruar:,E kemi lare me gjak cdo pellembe toke.!!!Po a ja thoite dot keto fjale,jo Titos,por Dushan Mugoshes,qe e njeh si njeh horri putanen?????Atij t`ja thote,Dushan Mugoshes.

  Reply to this comment
 51. Mark U.K July 28, 15:34

  Vezhguesi f:Edhe pse ka tre vite qe ke shkruar ate koment dhe ke fyer po te pergjigjem.Te shkerdheshin cfar te permban pragu te gjith kinezet mashkuj qe jan ne gjendje more shkerdhat muti.

  Reply to this comment
 52. Paci July 28, 18:13

  Fali Zot injorantet qe guxojne te krahasojne ENVERIN me Zogun, me Ramiz e Saliha eshte si te krahasosh Ariun polar me minjte e arave . Keta budallenj te djallezuar ose jane te marre qe fali Zot ose ne rastin e keq jane antishqiptar . Te japesh mendime pa njohur historine e vendit tend se ne çfare pozitash ishim ne luften e dyte botrore dhe si duhej shpetuar vendi duke u çliruar e rindertuar nga mesjeta zogolljane ne ndertimin e shkollave te uzinave e fabrikave te HECET qe ndriçuan vendi e gjysmen e ballkanit qe edhe sot mbas 40 viteve vendi merr 70 perqind te buxhetit , mos harro katerfishimin e popullsis e te tokes bujqesore punimin shkencor te bujqesise. Ose fuqizimin e mbrojtjes se vendit me armatimet me moderne te kohes .Te shkruash çfar u ndertua per 45 vjet dhe çfare u tha dhe u shkatrrua qe nga fillimet e viteve 80 e ne vazhdim duhen mijera emisione e libra te Fevziiut qe llomotit te paverteta .

  Reply to this comment
 53. rrespekte February 8, 16:55

  EGZISTENCA e kti vendi i dedikohet patriotizmit te ENVER HOXHES , si burri me i madh i kti kombi nga koha skenderbeut , ai vrau tradhtaret dhe bashkepuntoret e pushtusit ata qe kishin lyer duart me gjakun e popullit te tjeret i futi ne burg si pjesa me e turpshme e kti kombi , shikoni kelyshet e ish tradhtarve neper komente se si luftojn dhe sot per ta len kte vend pa histori , boll te lajn mutin me shurr te te parve te tyre te mbuluar me turp ngaqe luftuan kunder vendit te tyre me arm ne dor , dardha nen dardh bie dhe kta antishqiptar ne perjetsi jan si etrit e tyre , lavdi vepres se ENVER HOXHES qe i dha dinjitet dhe e futi vendin ton ne te tera konventat nderkomtare per te siguruar perjet sovranitetin e kti vendi.

  Reply to this comment
 54. Aliu nga Selenic February 8, 18:11

  Kishte te drejte populli i kosoves qe e deshi me gjith shpirt Enver Hoxhen.
  Teadhetia e Berishes dhe e Rogove ben qe nje pjes e kosovarev ta haj sapunin per djathe.
  Enver Hoxha edhe ne distance e ka mbrojtur popullin e Kosoves dhe e ka udhezuar se si do te arrije fitoret e tije.!
  Le te thojne c`fare te dojen Enveri eshte i pa zevendsueshem.
  Mire do te behet qe Gazeta “DITA” te shfaqe ne Gazet edhe biseda e Stalinit me udhehecjen Jugosllave ku do te shifet mire kthesa qe mori Stalini per ceshtjen e shqiptarve te Kosoves.

  Reply to this comment
  • shqiptari nga.... February 9, 10:04

   Po te mos ishte ndihma e Enverit nepermjete te enveristeve,po te mos ishte radio Tirana dhe me pase TVSH,shqiptaret e Jugoslavise shumica do ishin tjetersuar.Propaganda Enverit e mbajti gjalle shqiptarismen ne YU NEPERMJET TE ENVERISTEVE,TE CILET KUR ZBULOHESHIN DENOHESHIN ME BURGIME MBI 20 VJETE.

   Reply to this comment
 55. Vatra February 8, 18:49

  Kishte qenë mirë me përmbajtjen e kësaj letëre të ballafaqohen titistat shqiptarë që ende jetojnë Vllasi Mustafa Surroi si dhe ithtarët e Titos në AL.

  Reply to this comment
 56. XY February 8, 19:07

  Farkatari tito nuk ishte internacionalist i vërtetë si Lenini i cili kur rrëzoi carin i këthej pavarsinë Finlandes kombet brenda Rusisë catiste i shëndrroi në republika ku rezultat i asaj politike nacionale me çthurjen e BRSS dolën shtete sovrane

  Reply to this comment
 57. Bernd February 8, 21:32

  Dicka jashte teme per ata, qe su del shpirti akoma duke nxjerr mllefe papushim kunder Hoxhes!
  Shume njerez solidarizohen me tifozat Anti-Hoxhe, se e klasifikojne veten ne anen e viktimave e njerezve, qe jane te pafuqishem ti mbijetojne abuzimeve apo veshtiresive te jetes. Edhe njeriu me me mend nuk guxon tiu thote, Ju qe mashtroni veten, mos mashtroni te tjeret.
  Thelbi i gjithe ketij non-sensi eshte po aq komunist, sa edhe ai sistem qe ju iu persekutoi e ju ktheu ne viktima. Dmth ju kerkoni qe une dhe ti te jemi njesoj. Ju kerkoni ti barazoni gjerat me kete mendim te helmatisur, duke i bere te gjithe viktima. Po sikur te ishe edhe ti viktime?.
  Duke e vendosur ne nje variant me te thjeshtuar Delet qe jane preja e shqiponjes i mbushin mendjen vetes,se shqiponja i ka te gjitha mundesite te kthehet ne dele po te doje, dhe mqs shqiponja nuk kthehet ne dele ajo duhet mbajtur pergjegjese per kete gje.
  Nderkohe ka miliona njerez ,qe nuk jam viktime e sistemit te dikurshem, se diten te mbijetojne dhe ti pershtatem interesit te perbashket. qe ju siguroj ketyre milionave njerzve mbijetesen.
  Mbas kesaj, shumica e gjeti veten, se keshtu ishte shume here me me vlere dhe i dobishem, se sa kthimi ne viktime. Ju kerkoni sot qe te tjeret tiu konsiderojne heronj, por cfare bete ju qe te jeni te tille? A mos e luftuat ju gje Hoxhen, a mos ia shkurtuat gje ditet ju atij apo pushtetit te tij?
  Kush ishin pra rezultatet tuaja kunder Hoxhes? Si e ndryshoi pra lufta juaj jeten tone per me mire?? Nga ana tjeter a mos u perpoqet ju bashke me te sic beri shumica, per ta begatuar e perparuar kete vend? Ne fund te fundit cfare i keni dhene ju zoterinj ketij vendi me shume se Hoxha dhe ata qe i shkuan mbas atij?? Pergjigja eshte thjesht Asgje!
  Kjo vertetohet, kur direkt pas 1990 qe ju erdhi ora juaj te tregoni se sa fatkeqsi ishte rregjimi Hoxhes, pasi ju pengonte ju te zhvillonit kete vend! Cfare ishte kontributi juaj ne keto 30 vjet? Nje Hic!Nje ferr I vertete! Perkundrazi e kthyet kete vend 200 vjet prapa! Jo vetem qe sndertuat asgje, por prishet dhe ato qe u ndertuan nen sistemin e Hoxhes! Prandaj jeni qesharake me viktimizimin tuaj!

  Heroizmi dhe viktimizimi jane dy gjera totalisht te ndryshme, ju pretendoni te paren duke shpalosur moralin e te dytes. Hoxha akuzoi shume njerez per gjera qe si kishin bere thjesht se keshtu ia kerkonte interesi atij per te mbajtur pushtetin. Kjo sdo te thote se ata ishin vertete anti-Hoxhe, por thjesht viktima te vullnetit te tij per pushtet.
  Une nuk gezoj per vuajtjet e askujt se vertet nuk ka asnje lloj perfitimi nga kjo, por kjo sdo te thote se per hir te vuajtjeve tuaja, une duhet te mohoj cdo vlere, sakrifice, perkushtim, apo vetmohim te te pareve tane duke perfshire dhe te tuajt se dhe ata punuan kudo qe jetonin.
  Kjo sdo te thote gjithashtu se Hoxha ishte nje njeri pa asnje vlere e pa asnje arritje. As se shqiptaret nen udheheqjen e tij ishin te pavlere, nuk ben apo nuk arriten asgje. Mentaliteti i mohimit total te jetes dhe aktivitetit te nje populli te tere vetem e vetem qe tiu kenaqet shpirti juve eshte teper i papranueshem dhe perfaqeson nje ofendim te mprehte kunder asaj pjese te shoqerise qe punoi derdhi djerse dhe sakrifikoi per ate vend per me shume se 50 vjet pa hile e interes.

  Tashti dilni ju e thoni se mqs ju smorret pjese ne kete periudhe, le ta hedhim poshte te tere.
  Kur te tjeret thone jo, ju te kujtoni te qenit viktime.
  Vuajtjet tuaja pra jane dicka tjeter dhe vlerat e verteta jane dicka tjeter. Shqiptaret nuk jane me te interesuar tek te parat por tek te dytat. Por vlerat dhe aftesite tuaja i katandisen shqiptaret per 5 vjet me keq se Hoxha per 50 vjet. Dhe ju prape pa piken e turpit gjeni kurajon dhe guximin te kritikoni Hoxhen dhe kerkoni te justifikoni zullumet dhe falimentimet tuaja me gabimet e Hoxhes ,qe ka 40 vjet i vdekur. Dhe e gjitha kjo ndodh ne nje kohe qe nga ju shqiptaret perjetuan katastrofa 10 here me te keqija se ajo e Hoxhes, sic ndodhi ne 97-98 e deri me sot, qe jetojme ne lufte civile se vendi eshte bere I pabanueshem! Te gjithe duan te ikin nje ore e me pare!
  Do kalojne edhe 50 vjet dhe ju do tju gjejne akoma duke kenduar refrenin: Bo Bo cna beri Enveri! Brezat e rinj do vijne e do tiu pyesin se cfare bete ju per 50 vjet, dhe ju do ti pergjigjeni :
  Kritikuam Enverin! O Tempora! O Mores!

  Reply to this comment
 58. RRUFE-BUBULLIMA ! February 8, 22:45

  Të gjithë ENVERISTËT SHQIPTARË paçin jetë të lumtur, të gjatë dhe iu plotësofshin të gjitha dëshirat e tyre në jetë; kurse të gjithë ANTIENVERISTËT SHQIPFOLËS (sepse të tillët, pa asnjë dyshim, nuk janë shqiptarë të vërtetë) e paçin jetën vazhdimisht me të gjitha fatkeqësitë e mundshme, kurse FUNDIN e paçin TË KIAMETSHËM ! Kështu qoftë dhe kështu ndodhtë dhe kështu, faktikisht është dhe kështu faktikisht po ngjet! Çdo shqiptarë dhe shqipfolës u nghritë ja u fundostë NË MERITEN e vet!

  Reply to this comment
 59. Mikel February 9, 00:32

  Enver Hoxha patriot i madh dhe burre shteti.Enver Hoxha nuk ben me nena.Lavdi vepres se tij.

  Reply to this comment
 60. Aleksander Thana February 9, 02:30

  Edhe here tjeter e kam thene dhe do ta them, sepse kjo eshte e verteta: Kurdo e cfaredo dokumentesh (origjinale!), te publikohen per Enverin dhe gjithe vepren e tij, me shume do te lartesohet e pastrohet figura e tij nga rete e pluhuri I urrejtjes se armiqve te tij, qe deri dje rrinin si mut I lagur e punonin nen rrogoz, e sot zaptuan e shkaterruan nje shtet, per te cilin edhe njeqind vjete te tjera nuk do te mjaftojne per ta ribere. Hapni sy e veshe e krahasoni vepren dhe Shqiperine e Enver Hoxhes me Shqiperine tridhjete vjecare te cubave, mercenareve, banditeve, horrave, neokuislingeve te te gjitha markave e ngjyrave !!!

  Reply to this comment
 61. demo February 9, 05:33

  Bernd, Me kete krahasimin me delet dhe shqiponjen,i bie qe 2 miljon viktima te Pol Potit ne Kamboxhia dhe ca miljona skllever te tjere qe u detyruan te punojne neper kampe pune,te kene qene DELE,kurse Pol Poti dhe KMERET e KUQ,ishin shqiponjat..Edhe keta nuk bene perpjekje per ti shkurtuar jeten POL POTIT,KMERET e kuq do te ishin ne pushtet edhe sot,po te mos i clironte delet kamboxhiane ushtria vjetnameze.Bile POL POTIT ja rruajten trapin,se nuk u arratis,jetoi edhe pas permbysjes globale te komunizmit dhe jetoi deri tani vone.Te pakten keta tanet(viktimat e komunizmit)i pshurren bronxin,i pshurren edhe varrin.
  Edhe Sali Berishen,shqiponje e quajne ata te vetet.
  Jo ne kushtet e diktatures,poor ne Demokraci,ky vrau sa deshi(jo vetem Remzi Hoxhen),vrau edhe 4 dele ne mes te Bulevardit dhe po ja rruajne trapin malokut,me keq se enver hoxhes dhe Pol Potit,se Ky edhe i shan dhe i provokon perdite delet social komuniste,qe me pare ne diktaturen e enverit ishin shqiponja.
  Ja pra.qe njeriu u beka edhe dele,edhe shqiponje,sipas kenges:Ato maja rripa,rripa…

  Reply to this comment
 62. ve-ra February 10, 18:08

  Kam lexuar në gazetn elektronike në gjuhën sërbe se kur në ujëdhesën Vis kan qenë Hzysni Kapo dhe Koçi Xoxi dhe lidhur me bisedën për Kosovën që të cilën e kan kërkue këta dy persona që t i bashkoet Shqipëris Titoja i ka premtue se kjo do të ralizohet pas çlirimit .Me Titon ka qen edhe Rankoviqi i cili pasi kan e kan lëshue Visin i ka than Titos si munde me ipremtue bashkimn e Kosovës me Shqipërin Titoja iu ka përgjigjëgjer sa të shkojnë në Shqipëri harrojnë për këtë premtim.Por kam lexue se Titoj e ka than edhe këte lidhur me Kosovën se po ta kisha lejue këtë bashkim kishin me më vra sërbët .Ka qenë në zotr të madhë prej anës së sërbëve.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Sondazh

A ËSHTË EDI RAMA I MAJTË?

Shiko rezultatin