Lufta e Reçit dhe kolaboracionistët

Nga Shaqir Vukaj August 22, 2016 14:00 Updated

Lufta e Reçit dhe kolaboracionistët

Në kuadrin e shkrimeve pa fund për Luftën Nacional Çlirimtare, reale e të deformuara, të vërteta e të pavërteta, është folur e shkruar edhe për Luftën e Reçit, zhvilluar midis shqiptarëve dhe pushtuesve italianë më 30-31 gusht 1943. Mbas viteve ‘90, binte në sy, gjithnjë e me shpesh se politikanë, të ashtuquajtur të djathtë dhe autorë te ndryshëm, mbasi u përpoqën pa sukses të mohonin Luftën Nacional Çlirimtare, filluan të flisnin e të shkruanin për të si për një Luftë Civile, vitet e fundit, disa të tjerë (jo shumë) dolën me tezën se paraardhësit  e tyre, bashkëpunëtorë të pushtuesve nazi-fashistë, ishin vënë në shërbim të pushtuesit “për të mirën e atdheut”, “për t’i shërbyer Shqipërisë”, duke kryer “Tradhti Patriotike” (Siç e ka  titulluar me ironi librin e tij studiuesi D.Litlejohn “Historia e kolaboracionizmit në Europën e pushtuar nga Gjermania” botuar në v.1972). Madje, në ndihmë të tyre, edhe ndonjë i ashtuquajtur profesor apo studiues, është përpjekur të përligjë kolaboracionizmin dhe veprën e atyre që u vunë në shërbim të pushtuesve nazi-fashistë në funksione tepër të larta, deri ministra e kryeministra.

             Në ndonjë rast, pasardhës të bashkëpunëtorëve të pushtuesve, apo ndonjë shkrues, tentuan, që për ndonjë luftë apo betejë të asaj kohe, të nxjerrin si organizatorë dhe drejtues pikërisht këta kolaboracionistë që i kishin shërbyer pushtuesve italianë deri në prag të kapitullimit të Italisë Fashiste dhe, që më vonë, do i shërbenin me të njëjtin zell e përkushtim pushtuesve gjermanë.

             Në këtë frymë është shkruar për Luftën e Reçit, për të cilën janë botuar disa shkrime e intervista, ku thuhej se rolin kryesor e kishin luajtur çetat e Ballit Kombëtar dhe Legalitetit, madje edhe si organizator e drejtues i saj kishte qenë Jup Kazazi, bashkëpunëtor i ngushtë i pushtuesve fashistë që nga ditët e para të pushtimit, me funksione tepër të larta në Partinë Fashiste Shqiptare dhe administratë, deri Sekretar i Përgjithshëm i saj dhe Ministër.

            Si bir i asaj zone, me origjinë nga një familje e lidhur që në fillim ngushtë me Luftën Nacional Çlirimtare, në gusht të vitit 2009 kam botuar në gazetën “Shekulli” një shkrim për këtë luftë, duke u bazuar në dokumente (disa prej të cilëve, botoheshin për herë të parë), në fakte dhe dëshmi të njerëzve që kishin marrë pjesë në atë luftë.

Në atë shkrim nuk kam pas si qëllim të fyejë askënd, por me fakte e dokumente të shkruaja për disa të vërteta që historiografia komuniste i kishte mohuar ose shtrembëruar. Madje, jam i pari që, në ndryshim me shumë studiues e historianë të epokës komuniste, kam shkruar për pjesëmarrjen e disa përfaqësuesve të Ballit Kombëtar dhe Legalitetit. Por, për aq sa u takonte dhe për sa kishin bërë, pa u zgjatur për ç’arsye kishin marrë pjesë dhe ç’farë qëllimesh ndiqnin…

 Por njëkohësisht kundërshtoja edhe shumë trillime, të pavërteta, e madje falsifikime që disa autorë, kryesisht pasardhës të disa prej bashkëpunëtorëve të pushtuesve fashistë, nëpërmjet atyre shkrimeve përpiqeshin t’i bënin heronj. Krahas tjerave, nëpërmjet atij shkrimi, jam përpjekur të nxjerr në pah mesazhet shumë pozitive të asaj lufte mbarëpopullore, ku luftuan së bashku populli i asaj krahine, partizanë, ballistë e legalistë, ish pjesëtarë të Ushtrisë Kombëtare që kishin dezertuar dhe ishin bashkuar me batalionin partizan “Perlat Rexhepi” dhe shembullin, që për mendimin tim, ishte dhe mbetet më i rëndësishmi, që popullsia e Malësisë së Madhe dhe e Shkodrës u dhanë gjithë shqiptarëve, që pavarësisht nga bindjet politike, nuk janë  vrarë me njëri tjetrin.

Dhe ajo që është më e rëndësishmja, bëja thirrje se ka ardhur koha e pajtimit dhe ngjarjet e atyre viteve i përkasin historisë tonë të dhimbshme…

Shaqir-Vukaj-669x400

Shaqir Vukaj

Në atë shkrim nuk jam marrë me jetën personale të askujt, kushdo qoftë ai, madje për fisin dhe familjen e  Kazazëve kam shkruar me konsideratë, si një familje me tradita patriotike, me emër të mirë në të gjithë qarkun e Shkodrës etj. Nuk kam përmendë me emër as z.Hamza Kazazi (djali i Jup Kazazit) për një intervistë të tij, me plot të pavërteta, botuar në “Gazeta Shqiptare” dt.14 tetor 2008, por i jam referuar atij vetëm për një gjë qesharake ku shkruante se: “Jupi shkoi për pushime me të shoqen në Shën Naum, se kishte vendosur të dilte në mal.”…

Më dt.30 gusht 2015, në “Gazeta Shqiptare” z.Hamza Kazazi ka botuar një shkrim “Të vërteta e dokumente për Luftën e Reçit”, shkrim plot të pavërteta e thashetheme, që më detyroi t’i kthehem përsëri kësaj teme, për më tepër që ai merrej me thashetheme e përgojime që nuk nderojnë askënd. Krahas disa fakteve e dokumenteve të përmendura në shkrimin tim të gushtit të v. 2009, do shtoj edhe disa të tjerë, të pabotuar më parë, veçanërisht për Jup Kazazin e veprimtarinë e tij kolaboracioniste që ditët e para të pushtimit  fashist.

            Për shumë arsye, Lufta Nacional Çlirimtare në Qarkun e Shkodrës, nuk pati atë shtrirje dhe pjesëmarrje si në disa krahina të tjera të vendit tonë. Megjithatë duhet vënë në dukje se lufta guerile në qytetin e Shkodrës ka qenë ndër më të spikaturat në Shqipëri, dhe jo më kot, Shkodra zë vendin e dytë në Shqipëri për nga numri i Heronjve të Popullit.

***

Çeta e parë partizane për Qarkun e Shkodrës  është krijuar më 10 qershor 1942 në Postribë dhe partizanët, krahas Postribës gjetën terren të përshtatshëm në zonën e Reçit. Madje, në verë të atij viti, pushtuesit italianë, duke parë qëndrimin e popullsisë së asaj zone në ndihmë të partizanëve, ngritën në Reç një postë karabinierie me efektiv të përbashkët, italianë dhe shqiptarë (e vetmja në gjithë Malësinë e Madhe). Në verën e po atij viti, partizanët Gjovalin Luka dhe Abdyl Bekteshi, kishin gjetur strehë e përkrahje në Reç, sidomos në lagjen e sipërme, Doç. Në korrik të atij viti, disa malësorë të Reçit,  kishin krijuar një lloj besëlidhjeje, sipas së cilës, në rast se partizanët do të rrethoheshin në ndonjë shtëpi, malësorët do i shkonin në ndihmë, siç ndodhi realisht më 18 tetor të atij viti, kur këta dy partizanë u rrethuan në shtëpinë e Bejto Faslisë.

Mbas disa orë luftimi, ku u vra vajza e të zotit të shtëpisë, (dëshmorja e parë e Veriut të Shqipërisë), ata, edhe me ndihmën e bashkëfshatarëve, çanë rrethimin, u bashkuan me çetën partizane dhe luftuan deri në çlirimin e plotë të Shqipërisë.

Para se të trajtoj shkurtimisht Luftën e Reçit dhe arsyet se përse pushtuesit italianë, megjithëse në grahmat e fundit, sulmuan Reçin, do përpiqem të përshkruaj veprimtarinë e Jup Kazazit (vetëm me dokumente) në shërbim të pushtuesve fashistë, të cilin, disa autorë përpiqen të bëjnë organizatorin dhe heroin e asaj lufte…

Pak ditë mbas pushtimit të Shqipërisë, në muajin maj 1939, me Dekret të posaçëm, u krijua Partia Fashiste Shqiptare. Sipas statutit të saj, anëtarësimi në të ishte i barasvlershëm me anëtarësinë në Partinë Fashiste Italiane. Statuti përcaktonte se “Partia Fashiste ishte një Milici Fashiste nën urdhrat e drejtpërdrejta të Duçes”. Para pranimit në parti, fashistët shqiptarë bënin betimin si më poshtë :

“Betohem të zbatoj urdhrat e Duçes, themeluesit të Perandorisë dhe krijuesit të Shqipërisë së re dhe t’i shërbej me të gjitha forcat e mija, në se është e nevojshme edhe me gjakun tim çështjes së Revolucionit Fashist”.

Jup Kazazi ishte ndër themeluesit e Partisë Fashiste dhe një ndër njerëzit më të rëndësishëm të saj. Më 6 qershor 1939, ai u emërua federal në Vlorë ( Shqipëria u nda në 10 Federata Fashiste). Ky ishte posti i parë fashist, por në saje të shërbimeve që i bënte pushtuesit, siç shkruante studiuesi italian Andrea Di Nikola “Jup Kazazi vazhdonte ngritjen” deri sa arriti në postet më të larta partiake e administrative si Anëtar i Këshillit të Epërm Fashist Koorporativ, Federal në Durrës, regjent e më vonë Prefekt i Durrësit, Zv, Prefekt i Shkodrës etj.

Sipas dokumenteve të Partisë Fashiste Shqiptare, në periudhën 1941-1942 Jup Kazazi ka qenë Sekretar i Përgjigjshim i kësaj Partie. Sipas Statutit të Partisë Fashiste, Ministri – Sekretar ishte “Jerarku suprem, anëtar i Këshillit Ministror, që në mungesë, zëvendësonte edhe Kryeministrin”. Kështu Jup Kazazi kishte arritur në shkallën më të lartë partiake dhe shtetërore që pushtuesit italianë kishin organizuar në Shqipëri.

Pa hyrë në hollësi të veprimtarisë së Jup Kazazit gjatë viteve 1939-1943, si personalitet i lartë në shërbim të pushtuesve, sipas qindra dokumenteve që gjenden në Arkivin e Shtetit, ai ka qenë një ndër më të bindurit dhe më të zellshmit për zbatimin e planeve dhe urdhrave të pushtuesit. Për çdo gjë ai ka bërë amin, madje edhe kur Italia Fashiste përgatitej të sillte një milion italianë në Shqipëri. Me entuziazëm e priti ai Dekretin Nr 194 të 9.06.1940, sipas të cilit, Shqipëria hynte në luftë me çdo shtet që do të hynte në luftë Italia Fashiste, siç ndodhi më 10 qershor kur Shqipëria i shpalli luftë Anglisë dhe Francës, e me radhë kur i shpalli luftë Greqisë, Jugosllavisë, Bashkimit Sovjetik, ShBA etj.

***

Pa fund janë dokumentet që tregojnë veprimtarinë e tij si bashkëpunëtor e fashist i bindur në planin e brendshëm. Do sjell vetëm një shembull tepër kuptim plotë, që lidhet me Reçin e luftën e zhvilluar aty. Siç thamë më sipër, më 18 tetor 1942, ndodhi ngjarja në shtëpinë e Bejto Faslisë. Më 1.11.1942, nen/Ministri i Brendshëm, Mark Gjon Markagjoni i bënte këtë telegram Prefekturës së Shkodrës:

“Nuk kuptohet se për ç’arsye nuk keni pushkatuar menjëherë në vend të zotin e shtëpisë Bejto Faslia(.). Ndër këso rastesh duhet të ju urdhënoni kategorikisht organeve vepruese që të zbatojnë pa tjetër ç’ka urdhënon qarkorja e kryeministrit Nr.3068, datë 31 gusht 1942, posë kundra t’arratisunve, edhe kryetarit të familjes që përbunë t’arratisunit(.). Na njoftoni përfundimin(.)”.

Mbas kësaj ngjarjeje, Milicia Fashiste, mbas dogji shtëpinë e Bejtos dhe grabiti gjithë pasurinë, burgosi familjen (gruan e tij me tre fëmijë të vegjël, më i vogli dy muajsh), përgatitej dhe për ta internuar në Itali. Në Arkivin e Shtetit ekzistojnë shumë dokumente që bëjnë fjalë për këtë ngjarje, ndërmjet të cilëve ka disa dokumente e shkresa rreth internimit të kësaj familjeje. Por, tërheq vëmendjen një shkresë e Jup Kazazit, në postin e  Zv/Prefektit të Shkodrës, drejtuar Ministrisë Punëve të Brendshme që mban datën 13.Fruer.1943, si më poshtë:

“Në vijim t’onës  Nr.397.d.2.XI.42

Lutemi me na njoftue në se kundra familjes së kriminelit t’arratisun Bejto Faslia a duhet marrë masa e internimit. Parashtrohet kjo pyetje mbasi çështja e tij ka lidhje me t’arratisunit komunista, familjet e të cilve tash së fundi janë lirue”.

Solla ketë shembull, sepse J.Kazazi, në ndryshim me të gjithë të tjerët (Prefektë, kuestorë, zv/prefektë, kryetarë komune, shefa në Ministri etj. që kanë shkëmbyer letra e  shkresa për internimin e kësaj familje) e quan Bejto Faslinë  kriminel, njëlloj si bashkëpunëtori i tij i ngushtë në atë kohë, Mark Gjon Markagjoni që kishte urdhëruar pushkatimin e tij. (Ai u kujton organeve eprore se nuk është çuar deri në fund masa e internimit…).  Por sepse pak muaj më vonë ai do të pretendonte të luftonte përkrah këtij “krimineli”, kundër atyre që u kishte shërbyer deri pak ditë më parë. (Madje në të gjitha shkrimet e botuara për rolin e Jup Kazazit si organizator dhe strateg i Luftës së Reçit, vihet në dukje se ai ka bashkëpunuar me Bejto Faslinë, ka luftuar bashkë e madje bashkë paskan përgatitur bashkë një atentat kundër Jakomonit!)

***

            Mbas rënies së Musolinit, për shumë njerëz e sidomos për ata që merreshin me politikë, ishte e qartë se kapitullimi i Italisë ishte çështje ditësh. Pikërisht në këtë periudhë, shefat e Ballit Kombëtar tentuan të viheshin në krye të politikës shqiptare, duke nxjerrë edhe ndonjë çetë në mal…

Dokumentet e gjetura tani vonë në arkivat gjermane, tregojnë se Berlini,  i interesuar për të ardhmen e Shqipërisë, nëpërmjet Ribentropit, rekomandonte përfaqësuesit e vet në Tiranë, që të kontaktonin me personalitete politike, që me ndihmën e gjermanëve “të viheshin në krye të një qeverie që do t’u shërbente interesave gjermane”.

(Sipas dokumenteve të gjetura tani vonë në arkivat gjermane, përfaqësues të Ballit Kombëtar kishin hyrë në bisedime të fshehta me gjermanët që në vitin 1942 (takimi i Vehbi Frashërit në Shtabin e Komandantit të Përgjithshëm gjerman në Serbi). Sipas këtyre dokumenteve, Balli Kombëtar në fund të vitit 1942 e shihte Shqipërinë si aleate të Gjermanisë Hitleriane dhe jo të Aleatëve Antifashistë).

Kështu edhe Jup Kazazi, si ndër politikanët më të vjetër që i kishte shërbyer pushtuesve italianë në postet më të larta, e kuptonte situatën dhe, pikërisht ato ditë ai jep dorëheqjen, megjithëse sipas disa bashkëpunëtorëve të tij, me “shumë vonesë”. Sipas dokumenteve të kohës, ai i ka shërbyer pushtuesve italianë dhe, është paguar prej tyre, deri më dt. 20 gusht 1943, pra vetëm dhjetë ditë para Luftës së Reçit.

            Ishte pikërisht kjo periudhë kur Balli Kombëtar gjoja u angazhua në luftë kundër pushtuesit edhe në Shkodër, madje kishte filluar edhe një lloj bashkëpunimi me Frontin Nacional Çlirimtar. Kuptimplote është demonstrata e organizuar bashkërisht nga të gjitha forcat politike më 26 korrik, ku pushtuesit përdorën të gjitha mjetet e dhunës dhe ku u vra kryetari i Rinisë së Ballit Mustafa Dervishi dhe u plagosën shumë të tjerë.

            Dokumentet e fashizmit përmendin se mbas kësaj demonstrate, përfaqësues të Ballit dalin në mal për të luftuar… njëlloj siç i përshkruante Kol Bib Mirakaj në librin e tij.

            Është mjaft kuptimplotë fakti se ata filluan të lëvizin në zonat Reç, Rrjoll, Grizhë, Postribë, të cilat që në verë të vitit 1942 ishte kthyer në zonat bazë të Lëvizjes Nacional Çlirimtare. Theksojmë se në zonën e Reçit, që nga muaji maj nuk kishte shkelur asnjë lloj force qeveritare, kështu që partizanët lëviznin lirisht, prandaj aty ishte gjetur dhe vendi më i përshtatshëm për të organizuar një mbledhje të parisë së Rranxave (kështu quhet një pjesë e Malësisë së Madhe), përfaqësuesve të Frontit Nacional Çlirimtar, Ballit Kombëtar dhe Legalitetit, e cila u organizua më 13 gusht 1943, për luftë të përbashkët në se do të sulmoheshin këto fshatra.

            ***

            Pa hyrë në hollësi se si u zhvillua Lufta e Reçit, dua të theksoj se sulmi mbi Reçin ishte një operacion i menduar mirë nga të gjitha drejtimet dhe kishte për qëllim shkatërrimin një herë e mirë të Lëvizjes Nacional Çlirimtare, pikërisht në zonën që konsiderohej si kështjella e saj. Siç ndodh para operacioneve apo sulmeve ushtarake, nëpërmjet burimeve të ndryshme, tentohet të merren sa më shumë të dhëna për kundërshtarin. Janë të shumtë dokumentet e pushtuesit që tregojnë përgatitjet për këtë operacion, por do përmend vetëm atë që Prefektura e Shkodrës, tre ditë para Luftës së Reçit, njoftonte si Komandën Ushtarake Italiane:

“Tash njoftohemi se sipas të dhanunave nga Komuna e Shkrelit, çetat komuniste janë bashkue me banorët e katundit Reç të rajonit të komunës së sipërme, e cila sipas shenjave u përbaka prej afro 800 vetësh të armatosun ma së miri dhe se janë instalue tek Kisha e Reçit dhe në afërsi të saj. Për dijeni dhe Ministrisë Punëve të Brendshme Tiranë. Z/Prefekti e Kuestori Dh.Bala”.

Sipas një prej dokumenteve të kapura armikut, pushtuesit italianë llogarisnin që më 31 gusht të sulmonin Reçin, më 1 shtator të marshonin për në Rrjoll e Postribë dhe të nesërmen, të dilnin në brigjet e Drinit, duke nënshtruar një herë e mirë krahinat “rebele” që ishin bërë strehë e luftëtarëve për liri të Lëvizjes Nacional Çlirimtare.

Pavarësisht se çfarë është thënë e shkruar për këtë Luftë, dua të theksoj se ajo ishte luftë mbarëpopullore, ku shqiptarët luftuan bashkë kundër pushtuesit pa dallim feje, krahine e ideje. Për t’i qëndruar sa më besnik të vërtetës, do të sjell vetëm dokumentet e atyre ditëve të Ballit Kombëtar, të cilat vërtetojnë më së miri se Reçi ishte zonë ku vepronin vetëm çetat partizane.

Në raportin e Komitetit krahinor të Ballit Kombëtar për Shkodrën të dt.14 shtator drejtuar Komitetit Qendror të Ballit, ndërmjet tjerave thuhet:

“Para ramjes së Italisë, si do t’a keni marrë vesht, Ushtria italiane afër 1000 vetësh, mësyete katundin Reç ku gjindeshin çetat partizane…”

Ndërsa në traktin e Ballit Kombëtar, botuar në fund të muajit shtator të atij viti, ndërmjet tjerave thuhet:

“Në Shqipërinë e Veriut, një fuqi armike e përberë prej 800-900 italianë, të përkrahur nga milicë tradhtarë, mësynë çetat partizane të Reç. Çetat e Ballit Kombëtar të Shkodrës i shkuan në ndihmë çetave partizane. Lufta vazhdoi për 36 orë: okupatori la përmbi 150 të vrarë dhe u tërhoq”.

Në revistën e Rinisë së Ballit Kombëtar “Robni o liri” të Shkodrës, në numrin 6 dt. 28 nëntor 1943, ndërmjet tjerave thuhet:

“Më 30 gusht çetat tona i shkojnë në ndihmë një çete partizane të sulmuese…”

Kjo është e vërteta e thënë nga Balli, që nuk ka nevojë për komente, por që vërteton edhe një herë se sa trashanike e të pa baza janë ato që janë thënë sikur Jup Kazazi paska qenë organizatori dhe strategu i asaj lufte. Është e vërtetë se ai ka shkuar në Reç me 7-8 vetë, mbas dreke të dt. 31 gusht dhe ka qëndruar deri sa janë tërheqë forcat italiane. Por është e vërtetë se menjëherë mbas tërheqjes së forcave italiane ai ka ikur duke e lënë popullin e Reçit në mëshirë të fatit…

Mbas kapitullimit të Italisë Fashiste, në Shkodër u krijua një situatë kaotike dhe drejtuesit e Ballit, Legalitetit dhe paria e Shkodrës u përgatitën të krijojnë një pushtet lokal për të pritur gjermanët, prandaj organizuan në qytet të ashtuquajturën “Mbledhje e Bashkisë”, dhe “Kuvendin e Grishës”, ku morën pjesë mbi 1500 vetë nga Malësia e Madhe, si dhe përfaqësues të Frontit Nacional Çlirimtar, Ballit Kombëtar, Legalitetet,  parisë së malësisë etj.

Jup Kazazi me disa bashkëpunëtorë të tij, si organizatorë të këtij Kuvendi,  u përpoq t’i jepte tonin, hodhi parulla tepër të dyshimta për “çlirimin e Ulqinit” duke mos thënë as një fjalë për pushtuesit gjermanë, që kishin kaluar kufirin dhe po i drejtoheshin Shkodrës. Krejtësisht i papranueshëm për malësorët ishte propozimi i tij për krijimin e një Komisioni prej 6 vetësh për organizimin e pushtetit lokal të Shkodrës, ku katër të ishin përfaqësues të tyre, dy nga Fronti dhe asnjë nga Malësia e Madhe, që u kundërshtua me forcë nga përfaqësuesit e Frontit Nacional Çlirimtar dhe nga malësorët që thërrisnin se “ju zotnitë e Shkodrës, jeni mësue me nxjerrë gështenjat nga zjarri me duart tona”. Propozimet dhe qëndrimi i tij sollën prishjen e Kuvendit pa arritur asnjë rezultat.

Tepër kuptimplotë është qëndrimi i Jup Kazazit të nesërmen, me dt. 11 shtator, u nis drejt Pukës, kur së bashku me Pashuk Bib Mirakën dhe disa të tjerë nga paria e Pukës, pritën me nderime pushtuesit e rinj gjermanë dhe i siguruan se rruga për në Shkodër ishte e pastër dhe nuk kishte asnjë rrezik…

Është e tepërt të merresh me veprimtarinë e Ballit në Shkodër, gjatë pushtimit gjerman. Janë të shumtë dokumentet që e vërtetojnë bashkëpunimin me pushtuesit e rinj, por do përmend vetëm dy dokumente të asaj kohe. Kështu Komanda e Xhandarmërisë së Qarkut Shkodër, më 6.1.1944 njoftonte Komandën e Xhandarmerisë së Përgjithshme Tiranë si më poshtë:

“Situata politike asht e pëlqyeshme, mbasi ngjarjet që zhvilloheshin në qytet janë ndalue. Në këto ditët e fundit, aktiviteti i Partisë Nacional Çlirimtare asht shumë i pakët mbasi të gjitha organizatat e saj janë largue nga qyteti, me ardhjen sidomos të fuqive të Regjimentit “Kosova” që në bashkëpunim me “Ballin Kombëtar” kanë mujtë me permirësue situatën…”

Gjatë pushtimi gjerman emri i Jup Kazazit del në shumë dokumente të asaj periudhe, si tepër aktiv për t’ju kundërvënë Luftës Nacional Çlirimtare.  Ja çfarë shkruan Kol Bib Mirakaj:

“Në fillim të vitit 1944, në emër të “Besëlidhjes Shkodrane” shkuen në Tiranë Hafiz Ali Tarja, Ndoc Coba dhe Jup Kazazi për të kërkuar nga Qeveria ( Kuislinge) fonde për krijimin e një trupe ushtarake rreth 12 mijë vetësh për të luftue kundër Ushtrisë Nacional Çlirimtare…”( Vetëvrasja e një Kombi. (Fq.165-166).

Do sjell vetëm dy shembuj nga qëndrimi i Ernest Koliqit dhe Kol Bib Mirakajt për drejtuesit e Ballit e konkretisht për Jup Kazazin …

Në letrën që Ernest Koliqi i drejtonte Karl Gurakuqit më 18.7.1952, ndërmjet tjerave shkruante:

“I shpallin botës se jemë qenë fashista. Po kush e ka mohue?…..Permendin Shefqet Verlacin pse i biri bashkëpunon me ne. Mos të qëndronte me ne, do ta zgjidhshin edhe atë fajesh, si Mustafa Krujën që iu  perul Zogut, Hasan Dostin pse u nenshkrue me Ballin, si njëqind të tjerët që u kertylën në të mira në kohën e Italisë dhe sot i bien mohit. Perpiqen kopilin e tradhtisë me na e lanë në derë të katolicizmit…të gjithë kanë veshë devizë fashiste dhe i kanë shërbye regjimit, sot të shamë, deri ne ditën e tij të fundit. Asnjani nuk dha dorhjekeje. Patriotizmi i tyne filloi kur në Stalingrad Hitleri ngeli. Deri në atë ditë, na u lëvyrshin e na brohorisnin”.

Ndërsa Kol Bib Mirakaj, në gusht të vitit 1967 i shkruante Abaz Ermenjit:

“Keni kalue në anën tjetër kur Boshtit filloi t’i rrjedhë kazani, e kur u pa se kazani po shterrej, për me mujtë me e nxjerrë veten “puritanë” filluet edhe ta ndani kombin në fashista e kolaboracionista, në patriotë e tradhtarë, tue e cilësue veten super patriotë….Na queni ne kolaboracionista me të huejtë, me okupatorin, as nuk e kemi mohue, as nuk kemi nder mend të fshihemi, siç po bajnë disa prej jush se gjoja kishin “bekimin” e Mithat Frashrit me bashkëpunue me fashista e me “sabotue”. Ne nuk e mohojme bashkëpunimin tonë me Italinë Fashiste, për rrjedhim me Boshtin Romë-Berlin. Por as ju mos e mohoni bashkëpunimin tuej. Edhe ju bashkëpunuet me të huejin, madje jeni mburrë për atë bashkëpunim, pra kolaboracionista kemi kenë të dy palët….

Ju e pranuet gjendjen de facto të imponuem nga rrethanat që u thanë; e pranuet qyshse pa farë hezitimi bashkëpunuet me neve dhe u batë anëtarë të Partisë Fashiste. Mbajtët nepunesinë dhe fituet tjera të reja, deri në shkallë të ministrave, mandej edhe të Ministrit-Sekretar i partisë fashiste Shqiptare, po ashtu si unë….”

Nuk kam çfarë t’u shtoj atyre që kanë thënë Kol Bib Mirakaj e Ernest Koliqi, sepse të gjitha janë direkt apo indirekt për Jup Kazazin (madje Mirakaj e thotë pa doreza, sepse ka qenë pasardhës i Jup Kazazit në postin e Sekretarit të Partisë Fashiste Shqiptare).

Vijon numrin e ardhshëm

Nga Shaqir Vukaj August 22, 2016 14:00 Updated
Komento

32 Komente

 1. Mark uk August 22, 14:40

  O shoku Shaqir Vuka:Vertet komunistet e fituan luften se ishin ma te organiziar,po na sodhen okupimin 50 vjecar.Te gjith ata qe bashkpunuan me te huajt,kishin per qellim te mos fitonin demonet e kuq.Ju shoku Vukaj e dini se pjesa ma e madhe e 6300 shqiptarve se nuk eshte e vertet se ishin 28000 sic na that ju me shoket tuaj u vran ne luften civile qe ju e filluat.Sa do gezohet ky popull qe ju ja nxit jeten kur te ikin edhe shurrani i fundit qe ju e quani veten veteran.E filluat me teriska dhe e perfunduat me talona okupimin tuaj.Shkoni pash idalin se na thinjet menermethanen.

  Reply to this comment
  • metafora August 23, 03:30

   Pershendetje z. Vukaj.
   Faleminderit per botimin e disa dokumenteve, deri tani te panjohur, rreth ” trimerive ” dhe ” lavdise ” se kolaboracionisteve tane. Ata kane merituar me shume se aq, d.m.th. se te qeroheshin nga vendi. Ata duhej te merrnin ndeshkimet qe moren sivellezerit e tyre ne vendet perendimore. Ketu komentojne gjithfare bajgash te kombit si njefare ” Mark uk. ” qe, me gojen e tij qe mban ere qelbesire, nuk le asnje shkrim pa komentuar dhe pa fyer njerezit. Eshte nje injorant qe jeton ne Tirane ( dhe hiqet sikur jeton ne UK ) por me origjine eshte nga anet tuaja. Ka shtate klase shkolle dhe asnje cent nder apo moral, megjithese ka bajagi moshe. Pra, ai dhe nje idjot me pseudonimin ” Intelektuali ” bejne pjese ne llumin e kombit,ne ata qe, jo vetem nuk ndjen njeriu keqardhje pse mund ta kene pesuar por te vjen keq qe s’e kane ngerene te sembes. keto plehera, ne te gjithe boten i perkasi9n llumit dhe ndyjne faqet e web-siteve, fenomen qe e ka pershkruar bukur Umberto Eko kur thote se kjo lloj medie elektronike iu ka krijuar mundesine te flasin njelloj si akademikeve ashtu edhe njerezve te rruges. Edhe nje here faleminderit.

   Reply to this comment
   • Piqari August 24, 05:29

    Tradhetare quheshin dhe quhen nga xhihadistet komuniste vetem ato qe ishin kundra sllaveve, jugosllaveve, ruseve, lindoreve. Tradhetare nuk eshte PKSH, kopilja e serbeve, jugosllaveve, ruseve, sllaveve.

    Reply to this comment
  • fteri August 23, 10:14

   ****Mark shurraqi o’ sharlatan i pa fytyrë !!! ,ki kujdes atë hale ,gojnë e ndyrë që ke kur shpifë kundër veteranve të luftës heroike nac-çlirimtare dhe veçanrisht me të nderuarin SHaqir VUKAJ i cili ka një kontribut madhorë, i cili vuri rininë e jetën në shërbim shërbim të atdheut e kombit ,kur ti shurran sot nuk i jep asgjë atdheut ,vetëm shpifëjen,helmin dhe përçarjen kombëtare. Mbylle kapitullin tëndë me egoizmin dhe shpifjen dhe ktheju ralitetit,kjo të nderon.

   Reply to this comment
  • shqiptar August 23, 10:52

   Pak si e ngateruar kjo tema e “kolaboracionizmit”. Padyshim se fashizmi si ideollogji, kishte ne themel pushtetin diktatorial dhe ekspansionin pushtues ndaj vendeve te tjera. Por a mos nuk i kishte po keto tipare edhe komunizmi ? Si fashizmi edhe komunizmi, nuk ishin produkte ideollogjike shqiptare, por produkte te importuara nga italo gjermanet e nga ruso jugosllavet.Duke ju larguar ideollogjive e duke shkuar tek interesat kombetare te nje vendi te copetuar e te ndare ne disa pjese si Shqiperia, ku pothuajse gjysma e shqiptareve ishte nen pushtimin sllav, cilat duhet te ishin prioritetet ? Vendet e vogla nuk mund te mbijetojne pa “kolaboruar” bashkepunuar me vende te fuqishme. E kete e tregon edhe realiteti i sotem. A nuk po “kolaborojne” sot si politikanet e majte, ashtu edhe politikanet e djathte me “imperializmin anglo-amerikan”, apo vendet ish fashiste-naziste si Italia e Gjermania ?Perse perleshet e majta me te djathten shqiptare sot duke i rene me grushte gjoksit se kush e do me shume SHBA apo Gjermanine ? Perse nuk i akuzon shoku Vukaj te gjithe politikanet shqiptare aktuale si “kolaboracioniste” te kapitalizmit e imperializmit ? Fashistet e nazistet italiane e gjermane, ne luften e dyte boterore, dolen me idene se do te ndihmonin popullin shqiptar te bashkohej ne nje shtet te vetem ne trojet e saj etnike. E kush do te ishte ai patriot shqiptar qe do ta kundershtonte kete ide, ndonese nuk ishte e sinqerte ? Komunistet shqiptare, kolaboruan me partine komuniste jugosllave. Ata ne fillimet e ketij kolaboracioni, paten deklaruar se ceshtja shqiptare do te shtrohej per zgjidhje, pas clirimit nga pushtuesit naziste. Qe ne fillimet e organizimit te cetave te para partizanekomunistet jugosllave ishin ata qe komandonin, jo ne hije, por fare hapur, duke e perjashtuar cdo tentative te shqiptareve qe te bashkoheshin viset e banuara me shqiptare te Jugosllavise, me Shqiperine londineze. Vete Enveri me konferencen e Mukjes, ja preu rugen kesaj shprese, e Shqiperia ne vitet e para te pas luftes, kishte rrezik te kthehej nje “republike” e shtate jugosllave. Pra, jo me shpresen apo iluzionin qe perhapen fashistet per nje Shqiperi te bashkuar, por komunistet shkuan edhe me tej, qe edhe Shqiperia e pamvarur, ti bashkohej Jugosllavise. Eshte abuzuar ne historine e shkruar nga komunistet, se ishte Stalini ai qe e shpetoi Shqiperine nga gllaberimi prej Jugosllavise. Jane publikuar tani deklarata te Stalinit, te cilat tregojne fare qarte se ai as qe e njiihte nje shtet shqiptar. dhe Shqiperia sipas tij duhet te ishte pjese e Jugosllavise. Perfitoi Enveri per te shpetuar karrigen e pushtetit ne Shqiperi, qe po i rrezikohej nga jugosllavet, kur Stalini nuk duroi qe ti dilte e ti bente karshillek Titoja..Nga kolaboracioni me jugosllavet, Enveri e Shaqiri kaluan ne kolaboracionin me sovjetiket e me vone me Mao ce Dunin e kur u prishen edhe me kete te fundit, kolaboruan vetem me “bllokun” diktatorial.

   Reply to this comment
  • shqiptar August 23, 10:56

   Pak si e ngateruar kjo tema e “kolaboracionizmit”. Padyshim se fashizmi si ideollogji, kishte ne themel pushtetin diktatorial dhe ekspansionin pushtues ndaj vendeve te tjera. Por a mos nuk i kishte po keto tipare edhe komunizmi ? Si fashizmi edhe komunizmi, nuk ishin produkte ideollogjike shqiptare, por produkte te importuara nga italo gjermanet e nga ruso jugosllavet.Duke ju larguar ideollogjive e duke shkuar tek interesat kombetare te nje vendi te copetuar e te ndare ne disa pjese si Shqiperia, ku pothuajse gjysma e shqiptareve ishte nen pushtimin sllav, cilat duhet te ishin prioritetet ? Vendet e vogla nuk mund te mbijetojne pa “kolaboruar” bashkepunuar me vende te fuqishme. E kete e tregon edhe realiteti i sotem. A nuk po “kolaborojne” sot si politikanet e majte, ashtu edhe politikanet e djathte me “imperializmin anglo-amerikan”, apo vendet ish fashiste-naziste si Italia e Gjermania ?Perse perleshet e majta me te djathten shqiptare sot duke i rene me grushte gjoksit se kush e do me shume SHBA apo Gjermanine ? Perse nuk i akuzon shoku Vukaj te gjithe politikanet shqiptare aktuale si “kolaboracioniste” te kapitalizmit e imperializmit ? Fashistet e nazistet italiane e gjermane, ne luften e dyte boterore, dolen me idene se do te ndihmonin popullin shqiptar te bashkohej ne nje shtet te vetem ne trojet e saj etnike. E kush do te ishte ai patriot shqiptar qe do ta kundershtonte kete ide, ndonese nuk ishte e sinqerte ? Komunistet shqiptare, kolaboruan me partine komuniste jugosllave. Ata ne fillimet e ketij kolaboracioni, paten deklaruar se ceshtja shqiptare do te shtrohej per zgjidhje, pas clirimit nga pushtuesit naziste. Qe ne fillimet e organizimit te cetave te para partizanekomunistet jugosllave ishin ata qe komandonin, jo ne hije, por fare hapur, duke e perjashtuar cdo tentative te shqiptareve qe te bashkoheshin viset e banuara me shqiptare te Jugosllavise, me Shqiperine londineze. Vete Enveri me konferencen e Mukjes, ja preu rugen kesaj shprese, e Shqiperia ne vitet e para te pas luftes, kishte rrezik te kthehej nje “republike” e shtate jugosllave. Pra, jo me shpresen apo iluzionin qe perhapen fashistet per nje Shqiperi te bashkuar, por komunistet shkuan edhe me tej, qe edhe Shqiperia e pamvarur, ti bashkohej Jugosllavise. Eshte abuzuar ne historine e shkruar nga komunistet, se ishte Stalini ai qe e shpetoi Shqiperine nga gllaberimi prej Jugosllavise. Jane publikuar tani deklarata te Stalinit, te cilat tregojne fare qarte se ai as qe e njiihte nje shtet shqiptar. dhe Shqiperia sipas tij duhet te ishte pjese e Jugosllavise. Perfitoi Enveri per te shpetuar karrigen e pushtetit ne Shqiperi, qe po i rrezikohej nga jugosllavet, kur Stalini nuk duroi qe ti dilte e ti bente karshillek Titoja..Nga kolaboracioni me jugosllavet, Enveri e Shaqiri kaluan ne kolaboracionin me sovjetiket e me vone me Mao ce Dunin e kur u prishen edhe me kete te fundit, kolaboruan vetem me “bllokun” diktatorial.
   Thyjeni njehere censuren e paraqiteni ne publik edhe komentin tim. Nuk pretendoj se ato qe kam shkruajtur jane e verteta absolute, por kam shfaqur mendimet e mija sa i takon nocionit “kolaboracionizem”

   Reply to this comment
 2. mateo August 22, 15:44

  E njohin veten se cfare rrace tradhetaresh jane,prandaj duan te baltosin edhe PKSH ne nivelin e tyre.

  Reply to this comment
 3. intelektuali August 22, 15:44

  DOLE PRAPE NE DITA O AMBASADORI I ENVERIT?

  Po ik o Shaqo ambasadori enverist dhe hulumto kunatin e Enverit Bahri Omari, ose me mire pyet nusen e tij Donika Omari se ta tregon me mire historine e ANTIRISHTIT me te pabese kolaboracionist me Titon, Stalinin dhe Maon e Kines qe ishin me te liq per Vatanin se Hitleri i Gjermanise.

  Po ik o Shaqo ambasadori enverist me qyfyret qe shkruan ne DITA me partizane dhe ballista dhe shko me mire dhe bej ndonje mbledhje te fshehte partie ne cader ushtrie, se na plase temthat nga gajasja.

  Reply to this comment
  • Claus August 22, 17:20

   Hi intelekt-kali,

   Je bere si “ciftja bam dhe Mucua tutje” me keto reagimet idiote te tuat.
   Jo se na e shpife, por po na hap ndricon mendjen kur na ze ne goje gjithmone kete histori, duke me shtuar akoma me shume bindjen, se ka patur dhe ka ca gjirokastrite qe ne ate qytet te gurte qe me ngjan me shume si ne Kaukaz ka patur shume llafe, intriga bile, bile dhe “Njerez me Top” qe te godasin naten duke mos mos marre autoresine diten me diell.
   Ketu nuk eshte se po perjashtoj armikun tend Enver Hoxhen, po dhe ti ndoshta gjirokastrit i lindur apo i natyralizuar, nuk i shkon te vertetes aq dhe deri ne fund.
   Mund te na tregosh ndonje afinitet apo privilegj te te birit te Bahri Omarit, pra Luan Omarit jurisprudentit me te njohur ne Shqiperi qe ndoshta ka ndihmuar per projektet e kushtetutave komuniste te viteve `76, qe e beri Shqiperine Republike Popullore Socialiste, dhe atyre demokratike pas viteve `90?
   Pra, aq i keq nuk ka qene Enver Hoxha me familjen Omari, kur Luan Omari ishte aso kohe kryetar a zv.kryetar i Akademise se Shkencave. Po ka qene ai Luan Omari qe te mirrte gjak ne vetull ne kohen e Enver Hoxhes, apo keto ben sikur i harron?
   Po ai Pellumb Xhufi, pra dhendrri i Luan Omarit qe ka studiuar ne Rome ne kohen e atij ” te pabesit” Enver Hoxhes perse nuk na del ne skene? Apo si historian ka marre pjesen e Mesjetes shqiptare per ta studiuar dhe jo ate te Luftes?

   Mos na beni tani si te persekutuar, se si duket andej nga Gjirokastra kaukaziane e paskan zakon kete. Fillo me Kadare dhe mbaro me Luan Omare. Paskeni patur shume “Pinxho Kapella” andej nga ana juaj, intelekt-kali.
   ;ire eshte ti lesh keto historira se andej nga Gjirokastra i keni me aq shumice dhe pastaj nuk e di se si do te na dalin llogarite.

   Reply to this comment
   • intelektuali August 22, 20:18

    CLAUS ALLA FRENGA APO KLAUS ALLA TURKA

    Forumi i gazetes DITA eshte mjaft serioz dhe nuk ka vend per karagjozlleqe pa llogjike si keto qe shkruan. Tema qe po debatojne kaq shume komentues edhe nga Shqypnia edhe jashte saj nuk eshte CIRK si ato te Kohes se Qepes te Partise se Punes, por tema qe hodhi ne diskutim Bedri Islami lidhet me pyetjen reale:

    A KA QENE SHQYPNIA ENVERISTE ATDHEU I SHQYPTAREVE?

    Bedri Islami thote qe PO, dhe e spjegon kete PO me nje frazeollogji te gjate fillozofike qe me dy fjale mund te pergjithesohet si:

    SHQYPNIA ESHTE ATDHEU I SHQYPTAREVE SE ENVERI ME CA TE LIGA ISHTE NJESOJ SI ABRAHAM LINKOLNI I SHBA QE E FUTI VENDIN NE LUFTE CIVILE

    por nuk spjegon fare ku kishte jetuar gjate Luftes Enveri me Nexhmijen, ashtu sic nuk i vjen zeri fare asnje enveristi kur bie fjale per kete teme delikate per Kumandarin.

    Nga ana tjeter Bedri Islami nuk spjegon pse shqyptaret ishin te rrethuar me tela me gjemba me keq se te AUSCHWITZI i Hitlerit anembane vendit dhe ku reklamohej njesoj si ne kampet e punes ne Gjermanine nazi-socialiste:

    ARBAEIT MACHT FREI – PUNA TE BEN TE LIRE

    Ne vend qe shqyptaret e coroditur te marin nje pergjigje adekuate nga BOSAT e shtetit dhe pushtetit per keto ceshtje thelbesore qe po debatohen me kaq emocione ne DITA, ne skene papritur si me porosi del ambasadori Shaqo Vukaj me flamur ne dore per te mbrojtur ISTIKAMIN kunder ballisteve dhe kolaboracionisteve, njashtu sic bente ne mbledhjet e Partise ne cader ushtrie brenda ne ambasade qe mos ta pergjonte ARMIKU i jashtem.

    PO PSE KESHTU DO TA BEJME DEBATIN?

    prandaj degjo ketu dhe behu serioz se edhe tema dhe debati eshte mjaft serioz:

    CFARE ISHTE ENVERI BALLIST I BAHRI OMARIT APO KOMUNIST I JOSIP TITOS?

    Kjo eshte ceshtja qe pret pergjigje historike dhe pas saj mund te vazhdohet me ceshtjen:

    A KA QENE SHQYPNIA ENVERISTE ATDHEU I SHQYPTAREVE?

    dhe:

    Bahri Omari ka pasur dy djem: Luanin dhe Fatosin. Me i zgjuar ishte shahisti i talentuar Fatos Omari, por Enveri pelqente me shume Luanin se deklaronte papushim:

    BABAI IM ESHTE ENVERI, NENA IME ESHTE PARTIA

    prandaj:

    Edhe beri karriere te gjate brenda nomentklatures enveriste megjithese duhej ta kishte perfshire Lufta e Kllasave per hije te rende ne biografi. Ne kete kendveshtrim shikoji reagimet e tua idiote pa piken e llogjikes o Clausi alla Frenga dhe gjej nje emer tjeter ne DITA me mire Tito, Stalin, Nikita apo Mao se alla Frenga nuk te shkon o shoku

    Ja lexo ketu me poshte si urdheronte Enveri Nexhmijen dhe Bedri Saphiun per te vrare me tortura kunatin e tij bamires dhe me pas i kerkonte asaj t’i blinte nje ore dore zviceriane LONGINES perendimore, jo ore POBEDA te bolshevikeve qe i donte kaqe shume.

    http://www.panorama.com.al/biografia-zbulohet-letra-poshteruese-e-enverit-kunder-kunatit-bahri-omari/

    Nga intelektuali

    Reply to this comment
   • beni August 22, 21:10

    Qe esht demokrat nastradini kte se ve ne dyshim,por kur i ze titon e jugosllavine ne goje e ze sikleti,duhet te ket gene orjentale por nga ata te civilizuarit si puna e zogut qe mori grua te krishtere!
    Sa per gjirokastritet me pushta e te pa bese nuk ka ne pergjithsi laberia myslimane kryesisht,!njelloj si kadareja enveri e beri njeri enverit ja nxiu suratin tashti ne demokraci,ajde meri vesh kta shkerdhatat e gjirokastres si enveri ka te drejte nastradini qe si le xhec pa ja nxjer bojen bythqirit e islamistit enver!
    Un them qe esht nga shkodra ose veriu intelektuali?

    Reply to this comment
 4. intelektuali August 22, 15:45

  DOLE PRAPE NE DITA O AMBASADORI I ENVERIT?

  Po ik o Shaqo ambasadori enverist dhe hulumto kunatin e Enverit Bahri Omari, ose me mire pyet nusen e tij Donika Omari se ta tregon me mire historine e ANTIKRISHTIT me te pabese kolaboracionist me Titon, Stalinin dhe Maon e Kines qe ishin me te liq per Vatanin se Hitleri i Gjermanise.

  Po ik o Shaqo ambasadori enverist me qyfyret qe shkruan ne DITA me partizane dhe ballista dhe shko me mire dhe bej ndonje mbledhje te fshehte partie ne cader ushtrie, se na plase temthat nga gajasja.

  Reply to this comment
 5. demo August 22, 15:49

  Kam bisedue me zotni Abaz Ermenji gjate qendrimit te tij ne Shqiperi ne 1995.Duke qene se kishim dijeni per qendrimin e tij ne Korce si profesor ne Lyceun e Korces,e pyetem per njohjet e tij me kolegun Hoxha.Ai na e preu qe ne fillim:-Une nuk e kam pasur koleg Enver Hoxhen!. Enver Hoxha ishte mesimdhenes i jashtem ne Lyce.Kur Italia fashiste zbarkoi ne 7 prill 1939,une organizova demostraten e pare kunder pushtimit fashist me studentet e Lyceut dhe rinine korcare.Ndersa marshonim ne bulevardin e Korces,e shoh Enverin ulur ne nje kafe,I therrita qe te bashkohej me ne.Ai qeshte dhe na qesendiste:-Ikni,ikni ju budallenjte!! Une besoj Abaz Ermenjin,sepse ky burre 90 vjecar,pas vjedhjes ashiqare te votave ne zgjedhjet
  e 1996,deklaroi mosnjohjen e rezultatit te zgjedhjeve te
  vjedhura nga Sali Berisha.Duke mos besuar te shiturit tek Berisha,Selfo &compani,e dorzoi vete ne komisjonin qendror te zgjedhjeve deklaraten e Ballit.

  Reply to this comment
  • anticensurë 25642654 August 22, 17:11

   o dem
   a e pyete se kishte bashkpunu me gjermanin apo jo??
   ermenji bravo për atë që ska pranuar hajdutllëkun e saliut por mos harro çfar tha kur zbriti!!
   “do të vras tërë komunistët”,dhe unë thashë”tu rruash topet”!!
   dhe kështu ndodhi!!
   ti dhe të gjithë i keni rruajtur topet!!
   në ’97 e provuat dhe e pësuat,por jo si pas lufte!!
   ne u treguam më të butë,se baballarët tanë!!ne kemi mësuar nga gabimet e tanëve!!ju jo dhe si duken faktet skeni për të mësuar!
   e vetmia gjë që shpresoj është që ju mos krijoni një rast të tretë!

   Reply to this comment
 6. MH August 22, 16:04

  Po te mos ishte vertet thenia “populli turme” nuk do ndodhnin keto kasaphane ne kurrize te vet popullit.
  I takon te lavderohet e te krenohet vetem ajo pjese e popullit qe perben ashumicen dermuse qe nga fillimi e deri ne clirimin e vendit nga pushtuesit e kolaboracionistet trdhater te kombit qe qendroi korrekt e i devotshem qeshtjes se lirise nepremjet luftes se drejte te clirimtarve e te vetvetes.
  Nji keshille mendoj qe duhet t’ia bejme tradhetarve,bashkpunetorve te fashizmit:
  Mblidhni mendjen e mos i hapni ma keto pretendime pa taban vertetesie.
  I kerkoni kombit me shpirt e me dore ne zemer: Na falni per tradhetin qe i’u kemi ba juve dhe ju kemi pergjak ne emer te pushtuesit.
  Nga sot e tutje te behemi vllezer e te shikojme vetem para.

  Reply to this comment
 7. Rajmondakotoni August 22, 16:53

  Si mundet te shkruani pa pike pergjegjesie.Turp …turp…dhe nje qind here turp.Sistemi i shkuar i shkaterroI jeten , familjen e çdo gje tjeter ketej atdhetarI te shquar dhe ju vazhdoni me te njejten llogjike.Turp …E mjera Shqiperi …..shikoni fytyren ketij fisniku e krahasoje me fytyren e autorit te shkrimit dhe e kupton sa larg jane nga intelekti dhe ndjesite.

  Reply to this comment
  • anticensurë 25642654 August 23, 09:32

   për kë e ke fjalën moj zemër??
   për jupin??
   po vetë po ta tregojnë faktet dhe thënja e njerzve që kanë punuar me të se ka qënë fashist i bindur!!në radhë të parë tradhëtar i kombit të vet dhe më pas po tradhëtar i bindjes së vet!me një fjalë ka përfituar gjithnjë nga pushteti!tradhëtoi shqipërinë duke u bashkuar me italianët dhe tradhëtoi italianët kur iu ranë brekët!!
   sa për familjen,por e marr pa e diskutuar për çfarë janë persekutuar,aty jam dakord me ty!seicili dënohet për atë që ka bërë dhe jo familja e tij!!
   zemra faji për persekutimin e familjes nuk është gur peshore për të çbërë tradhëtinë e upit!!
   është fare e thejshtë!!
   jupit plumbin për tradhëtinë!
   familen e tij e nderojmë!!
   mos ma quaj atdhetar kur vetë shokët e tij e quajnë.:”…….Ju e pranuet gjendjen de facto të imponuem nga rrethanat që u thanë; e pranuet qyshse pa farë hezitimi bashkëpunuet me neve dhe u batë anëtarë të Partisë Fashiste. Mbajtët nepunesinë dhe fituet tjera të reja, deri në shkallë të ministrave, mandej edhe të Ministrit-Sekretar i partisë fashiste Shqiptare, po ashtu si unë….”!!
   kurse ti na pshurresh në lot për këtë ptriot tek fytyra e të cilit qeke dashuru!!

   Reply to this comment
 8. Sulo kapedani August 22, 17:11

  Sa me shume ta ngacmojne halene e tyre do te dalin akoma me shume te verteta nga bemat qe kane bere keta bashkepunetor te nazifashizmit.Gjeja akoma me e keqe èshte se trashegimtaret e tyre jane rrenje te thata me infeksionin e te pareve.Shiheni me syrin e patriotizmit te kaluaren o mjerane dhe jepini trurit oksigjenin e nevojshem e te qenit shqiptar i ndershem per te ardhmen.

  Reply to this comment
 9. Konica August 22, 18:15

  Intelektualet shqiptare qe moren pjese ne qeverite kuislinge nuk perfaqesojne tere inteligjences shqiptare te paraluftes e te luftes. Pati dhe intelektuale qe refuzuan ne menyre te perseritur postet e ministrave qe u ofroi pushtuesi. Shembuj tipike te intelektualeve qe refuzuan te behen ministra ne qeverite kuislinge jane Mehmet Konica, vellai i Faik Konices dhe i madhi Eqrem Cabej.
  Duhet thene se shumica e intelektualve shqiptare treguan atdhedashuri dhe nuk bashkepunuan me pushtuesin.

  Reply to this comment
 10. lili August 22, 19:23

  Gynah qe enveri nuk jetoj ma gjate ‘do IU kishte perbi sic i perbini gjithe aktoret e vert été te luftes,me Mehmet shehun ne krye! Po edhe ai ndoshta na paska qene kryptofashist,apo jo shoke komunist ?

  Reply to this comment
 11. demo August 22, 22:08

  Or [email protected] ticensure
  Eshte nje kenge qe thote:- nga zeri kendezit ta njoha shtepine.Une shtepine e PD e njoha nga lehja zagareve.
  Kelyshet e kapterrave te skuadrave te pushkatimit te 47 i mblodhi Berisha te gjithe ne PD.Kush i bastisi dhe i dogji magazinat dhe dyqanet e shtetit ne 91?Mos ishin ata fakire te ballit e te legalitetit te rrahur qe kulish?Jo or jo ,ishin asganet e kapterrave te sigurimit,qe nderruan si gjarpri lekuren ne 91.Terbohej dot Berisha po te mos ishte pit-bull i sigurimit ne organizaten baze te spitalit.Prapa tij qendronte gjithe ai klani Kapo.E njgrinte dot zerin Ilir Rusmali po te mos ishte i biri sekretarit te KQ te PPSH per kulturen Cajup Rusmajli?Po te birin e operativit te deges ne Kavaje Astrit Patozi,te rene e tmerrit te birucave Nevzat Hasnedari,te birin e sekretarit te partise se ministrise se brendshme Edi Paloqen,Po te vazhdosh neper rrethe jane me zi.,Po keta kane qene me keq se Enver Hoxha.Kur thoshte i ndjeri Shaqir Bakalli,qe doli i gjymtuar nga Burreli:-Ja njoh dhembe e dhemballe qenit,se akoma me dhemb plaga ku me ka kafshuar!
  Cfare me permend ti mua 96 e 97.Po cpune kam une me Maqo Lakrorin,as Rexhep Mejdanin,as te urtin Ramiz Alia.Bishat e 47 jane ne stanin e antikomunistit me te terbuar te dheut,se e njef miza pekmezciun!

  Reply to this comment
 12. demo August 23, 00:23

  @censura
  Jo atehere,por edhe sot mendoj se toleranca,shpirtbutesia, e ballit kombetar solli komunistet gjakatare ne pushtet.Kam bindjen se shpetim i Shqiperise ne luften civile ishte atdhetari kosovar Xhaferr Deva.Abaz Ermenji nuk kishte kthyer mendje edhe kur u kthye ne atdhe ne 1995.Ti thua se paska thene:-do te vras gjithe komunistet!!!!!Une po te them se ishte vete Abaz Ermenji qe u dha dy ish komunisteve nga Devolli teseren e Ballit Kombetar.Kur e pyetem:-C`ben keshtu profesor?- u pergjigj;-Po 3 miljon mezi behemi megjithe komuniste!
  Enver Hoxha nuk pyeti edhe kur shqiptaret ishin nja 800 mije.Prandaj thoshte Isuf Luzi:-Nuk behet lufta me baba teqeje.

  Reply to this comment
  • intelektuali August 23, 08:06

   Kur Bahri Omari e mesoi qe kunati i tij Enver Hoxha e kishte futur ne liste pushkatimi i tha:

   PSE DO TE ME VRASESH? UNE TE DHASHE LEKA PER TE SHKUAR STUDENT NE FRANCE, POR TI I HARXHOVE ME KURVAT DHE U KTHEVE PA DIPLLOME, UNE TE COVA SEKRETAR AMBASATE TE MBRETERISE NE BRUKSEL PA SHKOLLE DHE PA DIPLLOME, UNE TE STREHOVA NE VILEN TIME ME NEXHMIJEN DERI NE FUND TE LUFTES, PO SIKUR TE TREGOJ SE KE SPIUNUAR KOMUNISTET TEK FASHISTET?

   Enveri i terrbuar i tha kunatit te tij:

   NUK BEHET LUFTA PER PUSHTET ME NJE MUT SI TY QE DI TE BEJE VETEM BAMIRESI

   dhe i dha i coi nje leter Nexhmijes me nje urdher per propurorin katil Bedri Spahiu qe Bahri Omarin ta torturonte si qen perpara se ta vriste dhe e perfundonte letren njesoj si nje KILLER gjakftohte:

   ME BLE NJE ORE DORE LONGINES NGA ATO TE SHTRENJTAT DHE MOS I THUAJ GJE MOTRES TIME.

   Keshtu ishte Enveri me Nexhmijen dhe keshtu jane enveristet e kamufluar dhe ashiqare qe po drejtojne vendin ketu e 25 vjet pas renies se Murit te Berlinit.

   Reply to this comment
  • intelektuali August 23, 08:07

   Kur Bahri Omari e mesoi qe kunati i tij Enver Hoxha e kishte futur ne liste pushkatimi i tha:

   PSE DO TE ME VRASESH? UNE TE DHASHE LEKA PER TE SHKUAR STUDENT NE FRANCE, POR TI I HARXHOVE ME KURVAT DHE U KTHEVE PA DIPLLOME, UNE TE COVA SEKRETAR AMBASADE TE MBRETERISE NE BRUKSEL PA SHKOLLE DHE PA DIPLLOME, UNE TE STREHOVA NE VILEN TIME ME NEXHMIJEN DERI NE FUND TE LUFTES, PO SIKUR TE TREGOJ SE KE SPIUNUAR KOMUNISTET TEK FASHISTET?

   Enveri i terrbuar i tha kunatit te tij:

   NUK BEHET LUFTA PER PUSHTET ME NJE MUT SI TY QE DI TE BEJE VETEM BAMIRESI

   dhe i dha i coi nje leter Nexhmijes me nje urdher per propurorin katil Bedri Spahiu qe Bahri Omarin ta torturonte si qen perpara se ta vriste dhe e perfundonte letren njesoj si nje KILLER gjakftohte:

   ME BLE NJE ORE DORE LONGINES NGA ATO TE SHTRENJTAT DHE MOS I THUAJ GJE MOTRES TIME.

   Keshtu ishte Enveri me Nexhmijen dhe keshtu jane enveristet e kamufluar dhe ashiqare qe po drejtojne vendin ketu e 25 vjet pas renies se Murit te Berlinit.

   Reply to this comment
   • fteri August 23, 10:50

    ****Për idjotin me nofkën Intelektuali ! Mjerim për ty KUR BALTOS veteranët dhe E.Hoxhën , të mungon arsyja dhe vyrtyti.! mos kujto se ke fituar lirinë por ti je e do të vdesësh robë e skllav i përjetëshëm i errësirës njerzore.
    ***LIRINË TA SJELL DRITA E MENDJAS o’shpifarak ! JO urrejtja ,helmi dhe shpifja që të valon në kokën dhe gjakun tuaj të thartuar.**Do të vdesësh inëtrigant e c’ mirëgji ,o’ katil ,je një tradhëtar mercenar i përjetëshëm i së keqes ,do kujtohesh për keq brez pas brezi si shpifarak e intigant.. Kur e ke në dorë të përmendesh për mirë, si një burrë patërjotë dhe fisnik .

    Reply to this comment
    • intelektuali August 23, 16:54

     O FTERI MYTEBERI,

     po prape dole ti me jashteqitjen tende enveriste sikur te ka zene kolera. Po shko dhe pi vaj recini qe te pastrohesh ose bej ndonje vaksine imunizmi nga bolshevizmi fanatik more i paudhe se qelbesh dhe na mbushe me ere te keqe DITEN.

     Reply to this comment
  • intelektuali August 23, 08:08

   Kur Bahri Omari e mesoi qe kunati i tij Enver Hoxha e kishte futur ne liste pushkatimi i tha:

   PSE DO TE ME VRASESH? UNE TE DHASHE LEKA PER TE SHKUAR STUDENT NE FRANCE, POR TI I HARXHOVE ME KURVAT DHE U KTHEVE PA DIPLLOME, UNE TE COVA SEKRETAR AMBASADE TE MBRETERISE NE BRUKSEL PA SHKOLLE DHE PA DIPLLOME, UNE TE STREHOVA NE VILEN TIME ME NEXHMIJEN DERI NE FUND TE LUFTES, PO SIKUR TE TREGOJ SE KE SPIUNUAR KOMUNISTET TEK FASHISTET?

   Enveri i terrbuar i tha kunatit te tij:

   NUK BEHET LUFTA PER PUSHTET ME NJE MUT SI TY QE DI TE BEJE VETEM BAMIRESI

   dhe i dha i coi nje leter Nexhmijes me nje urdher per prokurorin katil Bedri Spahiu qe Bahri Omarin ta torturonte si qen perpara se ta vriste dhe e perfundonte letren njesoj si nje KILLER gjakftohte:

   ME BLE NJE ORE DORE LONGINES NGA ATO TE SHTRENJTAT DHE MOS I THUAJ GJE MOTRES TIME.

   Keshtu ishte Enveri me Nexhmijen dhe keshtu jane enveristet e kamufluar dhe ashiqare qe po drejtojne vendin ketu e 25 vjet pas renies se Murit te Berlinit.

   Reply to this comment
 13. Mark uk August 23, 13:02

  Gjermanet e luftes kishin te drejt kur thuanin:Komunist kaput.

  Reply to this comment
 14. Ceta e Mokres August 24, 10:09

  Zotni Shaqir,kam respekt per juve se jeni njeri me te vertete atdhetar dhe studjuesi holle i ketyre ceshtjeve delikate.Por, a nuk me thua,perse pas clirimit u sulet si ujqer te terbuar pikerisht kunder familjeve patriotike qe derdhen gjakun per liri ? Perse nuk shkruan dy fjale per ish-partizanin e Mokres,te ndjerin Xhevat Hyseni ? Ai kishte 12 plage mitralozi ne kembe,i plagosur per vdekje ne Pojske ku u vra komandanti legjendar reshit Collaku ? Pushtat e ish-PPSH qe nuk kishin bere asgje por lepinin kockat e fashizmit, kishin pushtuar zyrat dhe persekutonin pikerisht ish-partizanet legjendare,trimat shqiptare qe derdhen gjakun per liri.Kob i papare, Xhevat Hyseni nuk doli nga shtepia per 40 vite.E semuren dhe vdiq ne vetmi,pa pyetur askush per saktificat e tij sublime.Kjo sepse uzurpatoret e ndiqnin hap pas hapi dhe nuk ka nje dite te bardhe si nga uzurpatoret e PPSH ashtu edhe nga mbeturinat e fashizmit.Mekat,mekat… kjo bukshkalni qe po vazhdon edhe sot.Tungjatjeta nga nje familje e Luftes nacional clirimtare me 8 deshmore ne farefis !

  Reply to this comment
 15. paci August 24, 21:48

  Respekt per shkrimet me fakte te malesorit dhe qytetarit e shqiptarit atdhetar qe rrjedh dhe trashegon vlerat me te mira te shqiptarise z.Shaqir Vukaj , lexoj me vemendje shkrimet me fakte te z.Vukaj me behet qejfi se eshte shum i sakte por edhe teper dashamires kur shprehet se historine tia leme historianeve ., ne kete rast e kundershtoj Jo zShaqir Vukaj historia duhet te mbahet e sakte dhe kete e bejne ato shqiptar te ndershem e atdhetar qe sakrifikuan gjithcka per atdheun nuk e bejne historine maskarenj qe dje bashkepunuan me pushtues te ndryshem kunder popullit e vendit per te shtuar pasurite e tyre te grabitura ne cdo forme . Ju z.SHaqir Vukaj e njihni me mire se askush luften e Recit se ishte shtepia e Juaj qe u kthye ne kalane e asaj lufte e cila u dogj e dha deshmoret e pare te luftes se Recit. Shum malesor e Recas do te dilnin para kesaj lufte ne fshatin Ure e Shtrejte te postribes per te mbrojtur shtepite qe strehuan te rinjte e pare partizan ku krijuan edhe ceten e pare partizane me 10 qershor 1942 , pra me malesoret patrotik e luftetar te Recit eshte krenar cdo shkodrane e shqiptar i ndershem ashtu si jemi krenar edhe sot qe kemi dy malesor te Recit heroik me kombetaren e po i njeh e respekton cdo shqiptar kudo qe ndodhet ,edhe nje here respekt dhe te uroj shendet z Shaqir Vukaj .

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*