Raporti Steyrer: Tërheqja e Wehrmacht-it gjerman nga Ballkani

November 29, 2017 09:30

Raporti Steyrer: Tërheqja e Wehrmacht-it gjerman nga Ballkani

Dr. Marenglen Kasmi*

 

Fillimisht, një përmbledhje e shkurtër të situatës strategjiko-operative të Wehrmachtit gjerman në Ballkanin Perëndimor në muajt tetor-nëntor 1944 dhe më pas do të trajtojmë Luftën e Tiranës, bazuar në dokumente të arkivave gjermane, konkretisht në raportin ushtarak gjerman për tërheqjen e tyre nga qyteti i Tiranës, plot 71 vite më parë.

Ky raport, i cili gjendet në Arkivin Ushtarak të Freiburgut, Gjermani, nuk njihej në formën e tij të plotë deri tani. Vetëm disa faqe të këtij raporti jane të publikuara, kur Instituti i Historisë, në fundvitet 1970, bleu në Francë një grup dokumentesh gjermane të luftës. Gjithsesi, edhe ato pak faqe janë përdorur në mënyrë selektive, e kryesisht, vetëm ato pjesë kur dokumenti flet për veshtrirësitë e gjermanëve gjatë luftimeve në rajonin e Tiranës.

Raporti, i cili njihet ndryshe edhe me emrin “Raporti Steyrer”, sipas emrit të hartuesit, është përpiluar në datën 28 nëntor 1944, në vendkomandën e grupimit luftarak Steyrer dhe shoqërohet edhe nga skica e tërheqjes së ushtrisë gjermane nga Tirana. Për sqarim të lexuesit, në ushtrinë gjermane gjatë luftës, repartet dhe nënrepartet quheshin rëndom sipas emrit të komandantit të tyre. Meqenëse koloneli Steyrer e drejtonte këtë grup luftarak, ai quhej sipas emrit të tij.

Rëndësia e raportit konsiston në faktin se, përkrah informacionit të detajuar në forca, kohë dhe lëvizje, ai i jep përgjigje edhe pyetjeve të artikuluara hera-herës sot, ndonëse sporadike dhe më tepër nga interpretues të njëanshëm, nëse është luftuar në Tiranë apo jo, a kishte një marrëveshje ndërmjet gjermanëve dhe Mehmet Shehut për t’u lejuar të tërhiqeshin nga Tirana etj.

Tërheqja e Wehrmacht-it gjerman nga Ballkani

Dalja e Rumanisë nga aleanca e saj me Gjermaninë në muajin Gusht 1944 e përkeqësoi gjendjen e trupave gjermane që mbanin të pushtuar Europën Juglindore. Ushtria e Kuqe e shfrytëzoi të çarën e krijuar në vijat gjermane të mbrojtjes dhe depërtoi drejt Evropës Perëndimore. Duke pasur parasysh se edhe pozitat e Bullgarisë tashmë ishin lëkundur, pozicionet gjermane në Ballkan ishin të rrezikuara për t’u shkëputur nga pjesa tjetër e frontit. Në këto kushte, Komanda e Lartë e Wehrmacht-it lëshoi në datën 2 shtator 1944 urdhrin e përgatitjes për tërheqje nga Ballkani Perëndimor. Një muaj më vonë, më 3 tetor, Hitleri urdhëroi tërheqjen nga e Greqia e Maqedonia dhe në këtë kontekst, edhe nga Shqipëria.

Si pasojë, në ditët e para të nëntorit 1944, trupat gjermane të vendosura në Greqi kaluan kufirin greko-jugosllav, ndërkohë që një forcë prej 4000 ushtarësh, nën drejtimin e një komandanti Grup-Artilerie, kolonelit Steyrer, morën detyrë të marrshonin në drejtimin Ohër-Strugë-Elbasan-Tiranë. Ky grupim luftarak u urdhërua të ndihmonte gjatë tërheqjes forcat gjermane të dislokuara në Tiranë.

Shqipëria kishte një rëndësi të veçantë në planin e përgjithshmëm të tërheqjes së ushtrisë gjermane nga Ballkani Perëndimor. Trupat gjermane të dislokuara në Shqipëri nuk mund të kryenin një tërheqje të menjëhershme sepse aleatët mund të zbarkonin në frontin e zbrazur shqiptar. Kësisoj, trupat gjermane në Shqipëri duhej të siguronin nga krahët tërheqjen e trupave të tjera nga Europa Juglindore.

Siç dihet, zbarkimi aleat nuk ndodhi por lufta e ushtrisë partizane, sidomos në rajonin e Tiranës kundër forcave gjermane, e kryesisht kundër grupimit luftarak Steyrer, e vonoi me afro dy javë tërheqjen e Korpusit XXI të Wehrmacht-it nga Ballkani- siç cilësohet në një raport të Komandës gjermane të Juglindjes.

Tërheqja e Wehrmacht-it nga Shqipëria, filloi nga Vlora në fund të muajit Tetor 1944. Në Vlorë ishin mbledhur gjithë forcat gjermane të vendosura në Jug të Shqipërisë. Tërheqja rezultoi shumë e vështirë për ta, sidomos në Kodrat e Mallakastrës, ku ata ranë pre e pritave partizane. Me humbje të mëdha, kolonat gjermane arritën të dalin më shumë vështirësi nga pritat vetëm me ndihmën ndihmën e artilerisë- theksohet në raportimet ditore ushtarake.

Në mbrëmjen e 16 tetorit këto forca arritën në Rrogozhinë. Ndërkohë që forcat e tjera vazhduan marshimin në drejtim të Durrësit, Regjimenti 523 mori urdhër të lëvizte në drejtim të Elbasanit, ku së bashku me disa njësi të div. 297 që ishin në Elbasan, duhej të prisnin grupin luftarak Steyrer, që po afrohej nga Struga.

Si pasojë e goditjeve sistematike dhe të fuqishme të ushtrisë partziane përgjatë gjithë luginës së Shkumbinit, ky grupim arriti të hynte në Elbasan me shumë vonesë, më 10 nëntor, ndërkohë që komanda gjermane kishte menduar se kjo trupë do të mbërrinte në Elbasan për 3-4 ditë. Pa humbur kohë, komandanti i Div. 297, që ndodhej në Tiranë, urdhëroi me radio Kolonelin Steyrer të lëvizte me trupat e tij drejt Tiranës.

Pjesa tjetër e mbetur nga Div. 297 do të nisej në dy rendime marshimi nga Elbasani në drejtimin Peqin – Rrogozhinë-Vorë.

Në datën 11 Nëntor, ora 15.00 Steyrer, në krye të forcave të tij u nis nga Elbasani në drejtim të Qafë-Kërrabës për në Tiranë, siç pohon edhe vetë nën një zjarr të dendur armësh partizane.

Situata politiko-ushtarake në Tiranë tetor-nëntor 1944

Pas dhënies së urdhrit të tërheqjes më 3 Tetor, Shqipëria u shpall zonë luftarake. Zyrtarisht Shqipëria do të mbetej një shtet i pavarur, gjë që më shumë se kurrë ndonjëherë përbënte një fiksion për shqiptarët. Për të ruajtur këtë imazh, nën kujdesin e gjermanëve, më 6 shtator 1944 u formua edhe qeveria e Ibrahim Biçakut. Nëpërmjet këtij veprimi Biçaku “e tregoi edhe njëherë patriotizmin e tij të lartë dhe miqësinë e tij ndaj Gjermanisë”do të shkruante më vonë ish-konsulli i përgjithshëm gjerman Schliep.

Më 15 tetor u largua nga Tirana personeli i Legatës Gjermane. Von Scheiger-i dhe Schliep-i fluturuan drejt Berlinit, ndërsa gjenerali SS Fitzthum-i, i cili më 8 tetor u emërua Shef i Administratës Ushtarake të Shqipërisë dhe Malit të Zi, e transferoi vendkomandën e tij nga Tirana në Prizren. Së bashku me diplomatët dhe punonjësit e Konsullatës së Përgjithshme gjermane u largua edhe një numër i konsiderueshëm shqiptarësh që kishin bashkëpunuar me ta. Ndër të parët që filloi të merrte masa për largimin nga Shqipëria ishte edhe regjenti Mehdi Frashëri. Këtë e konfirmon edhe konsulli i përgjithshëm Schliep, i cili në datën 10 shtator 1944, njoftonte Neubacher-in në Beograd si më poshtë: “Mehdi Frashëri më kërkoi sot të organizoja menjëherë dërgimin e një avioni, i cili, në rrugën më të shpejtë duhet të transportojë për në Gjermani atë dhe familjen e tij. I premtova Mehdi Frashërit që kërkesën e tij do ta transmetoja më lart dhe po ashtu u mundova ta qetësoj atë”.

Lufta e Tiranës

Martin Maller, ushtar gjerman që luftoi në Tiranë shkruan në kujtimet e tij: “Të krijohej përshtypja se Tirana përbëhej vetëm nga partizanë. Në sheshin Skënderbej kishim përgatitur llogore dhe në to kishim vendosur mitralozë. Prej këtu mbanim nën zjarr lagjen e ciganëve, Rrugën e Durrësit dhe bulevardin kryesor. Nga malet zbrisnin partizanë që hidhnin granata për t’u ardhur në ndihmë shokëve të tyre që kishin mbushur qytetin. Ditë e natë qëndruam shtrirë në baltë, një dorë te arma dhe me dorën tjetër hanim ose pinim ndonjë cigare.”

Në Tiranë ndodheshin komanda e Divizionit 297, spitali ushtarak me rreth 1000 ushtarë të plagosur e sëmurë, si edhe autoreparte, të cilat ishin të plotësuara me efektiv dhe ruheshin nga reparte e nënreparte alarmi. Këtyre forcave duhej t’u vinte në ndihmë Grupi Steyrer dhe së bashku të vazhdonin tërheqjen në drejtim të Shkodrës.

Kolonës së Steyrer-it iu deshën 4 ditë për të ardhur nga Elbasani në Tiranë. Në të gdhirë të 16 nëntorit, trupat e mbetura nga kolona hynë në qytet. Ajo kishte pësuar humbje të mëdha nga pritat partizane gjatë të 4 ditëve si edhe nga sulmet e aviacionit anglez dhe amerikan më 15 nëntor, madje siç raporton edhe vetë Steyrer-i, duke u ndjerë disa herë në situatë tejet të vështirë.

Që në Qafë-Kërrabë është kryer një luftë e ashpër ndërmjet partizanëve dhe trupave gjermane nuk ka shteg për diskutim, madje këtë gjë e konfirmon edhe vetë Koloneli Steyrer i cili, me radio, kërkoi ndihmë në komandën e Div. 297 në Tiranë që t’i dërgoheshin tanke e autoblinda për të dalë nga rreziku në të cilin ndodheshin trupat e tij. Duke qenë se ai ndodhej në pararojën e kolonës, në krye të katër tankeve italianë dhe dy mjeteve vetëlëvizëse top-kundërajror kalibër 20mm që erdhën nga Tirana, Steyrer u kthye mbrapsht dhe inspektoi gjendjen në forcat kryesore dhe praparojën e kolonës marshuese duke konstatuar se, trupat e tij ndodheshin në një situatë tepër të vështirë dhe kishin humbur shumë njerëz, kafshë transporti e mjete.

Hyrja e trupave Steyrer natën e 15 Nëntorit, duke u gdhirë 16 Nëntori, në Tiranë u krye nën zjarrin e armëve të rënda të partizanëve të cilat – siç pohon edhe vetë Steyrer – ishin vendosur me mjeshtëri në kodrat anash rrugës. Këto goditje shkaktuan humbje të tjera dhe po ashtu e prishën rendin e marshimit të kolonës. Si rrjedhim, trupat gjermane hynë në Tiranë, sidomos njësitë e grupit të qendrës, në mënyrë jo të organizuar.

Si pasojë e zjarrit partizan brenda qytetit, jo e gjithë kolona arriti të çante rrugën deri te fusha e aviacionit në Laprakë. Një pjesë e saj kaloi në mbrojtje të detyruar brenda qytetit.

Në zonat e qytetit ku luftohej u riorganizua përsëri mbrojtja sipas parimit të mbrojtjes së një baze ushtarake, pra mbrojtje rrethore. Situatën e vështirë që ishte krijuar për forcat gjermane në Tiranë e raporton edhe vetë Steyrer: “Nga të gjitha rrugët dhe sheshet e qytetit partizanët hapnin një zjarr të rëndë e të vazhdueshëm; nga të gjitha dritaret, ballkonet dhe çatitë shtihej me pushkë, automatikë dhe mitralozë. Blloqet e veçuara të shtëpive ku ndodheshin trupat gjermane ishin nën zjarrin e artilerisë dhe mortajave. Deri në drekë, zjarri armik u shtua nga ora në orë.”

 Organizimi i tërheqjes sipas raportit

Në mbledhjen e shtabit të Div. 297 të orës 09.00, datë 16 Nëntor, mendimi kryesor i rrahur në këtë takim ishte largimi brenda ditës i trupave dhe mjeteve nga qyteti, i cili tashmë thuajse zotërohej nga partizanët. Pra, siç u tha edhe më sipër, pavarësisht ardhjes së përforcimeve, nuk kishte asnjë urdhër, tendencë, mundësi apo interes nga trupat gjermane që të vazhdonin të qëndronin në qytet, e jo më të mundoheshin të rimerrnin qytetin e Tiranës, siç shkruan M. Shehu. Qëllimi i forcave gjermane ishte të largoheshin nga Tirana duke u tërhequr me luftim e me sa më pak humbje të ishte e mundur të bashkoheshin me trupat e tjera gjermane në Vorë, për të vazhduar më pas së bashku lëvizjen në drejtim të Shkodrës.

Me organizimin e tërheqjes së trupave gjermane nga Tirana, bazuar në përvojën luftarake që ai krijoi gjatë marshimit nga Struga në Tiranë, u ngarkua përsëri Koloneli Steyrer.

Steyrer vlerësoi situatën dhe arriti në konkluzionin se, largimi i gjermanëve nga Tirana mund të arrihej vetëm nëpërmjet rrugës në jug të sheshit Skënderbej (Bulevardi Musolini, sot Rruga e Kavajës). Fillimisht duhej pastruar me luftim rruga brenda qytetit. Më pas, (diku pranë kryqëzimit të 21 Dhjetorit) forcat gjermane do të ktheheshin djathtas drejt fushës së aviacionit, për t’u bashkuar me forcat e tjera që ndodheshin aty e për të lëvizur në drejtim të Vorës ku ishte caktuar edhe pikëtakimi me trupat e tjera që ishin afruar nga Elbasani nga drejtimi tjetër i tërheqjes.

faksimile

Raporti i kolonelit Steyrer

Rrugëkalimi do të hapej nga dy drejtime, çka përbënte një taktikë të njohur gjermane gjatë luftimit në tërheqje. Konkretisht, Batalioni i Këmbësorisë (A.A.) i Div. 297, i cili komandohej nga majori Stroschke do të hapte me luftim rrugën e tërheqjes nga fusha e aviacionit në drejtim të qendrës së Tiranës dhe nga sheshi Skënderbej në drejtimin tjetër do të vepronte Batalioni 1007 dhe Batalioni VIII/999, që bënin pjesë në praparojën dhe grupin e qendrës së forcave të Steyrer-it.

Si pasojë e zjarrit partizan, i cili sipas dokumenteve gjermane ishte gjithnjë në rritje, sidomos në orët e para të pasdites së datës 16 Nëntor, dhe pasi Steyrer-i kreu një përnjohje të hollësishme në terrenin ku do të organizohej tërheqja, ai arriti në përfundimin se largimi gjatë ditës ishte i pamundur. Po ashtu ai konstatoi edhe mungesën e municioneve, sidomos për topat malorë 75 mm dhe për top-obusët 105 mm, të cilët ishin tepër të vlefshëm për mbulimin e tërheqjes. Mundësia më e madhe e largimit nga qyteti nëpërmjet rrugës jugore (Rrugës së Kavajës) paraqitej në mbrëmje, duke i vënë flakën shtëpive në të dy krahët e rrugës dhe duke lëvizur mes tyre. Në orën 15.00, Steyrer i parashtroi Komandantit të Div. 297 planin e tërheqjes dhe ky i fundit e miratoi këtë plan.

Domenthënë, tërheqja e gjermanëve është bërë nga rruga e Kavajës dhe mes shtëpive që digjeshin?

Po. Në pasditen 16 nëntorit, situata e trupave gjermane në Tiranë paraqitej si më poshtë: Sulmi i ndërmarrë nga Batalioni Stroschke prej fushës së aviacionit, për të pastruar rrugëkalimin e tërheqjes ishte ndalur në rrethinat e qytetit pa pasur ndonjë sukses të madh (sot: diku ndërmjet Rrugës së Ambasadave dhe Rrugës së Bogdanëve). Batalioni i 2-të xhenier i Div. 297, i përforcuar nga ushtarë të Grupit Steyrer, u nda në gjashtë grupe sulmi dhe pasi u pajisën me shishe me benzinë, granata dore dhe bomba djegëse, morën detyrë të kalonin nga shtëpia në shtëpi dhe duke përparuar nga brenda-jashtë t’u vinin atyre flakën. Kompanitë e Batalionit Hahnke do të ndiqnin grupet e sulmit dhe do të pastronin terrenin nga partizanët. I gjithë ky aksion do të mbështetej nga armët e rënda të pozicionuara në fillim të Bulevardit Musolini (Rrugës së Kavajës).

Sulmi për hapjen e rrugës filloi në orën 18.00. Fillimisht grupet e sulmit arritën të përparonin në thellësi të rrugës dhe në orën 20.00 u raportua prej tyre se, gjatë pastrimit të rrugës, si pasojë e zjarrit tepër të madh dhe rezistencës së partizanëve, lëvizja kishte ndaluar. Pas ndërhyrjes së katër tankeve rruga e tërheqjes në drejtim të fushës së aviacionit e më pas drejt Vorës ishte hapur. Për këtë gjë Steyrer shkruan në raportin e tij: “Në orën 21.15 rruga ishte hapur me luftim dhe unë (Steyrer) mund t’i raportoja divizionit, që mund të fillonte lëvizja e kolonës. Si pasojë e vënies së zjarrit të shtëpive në të dyja krahët dhe sigurimit të rrugës, zjarri i armëve kishte heshtur dhe kolonat mundën gjatë natës, thuajse pa pësuar humbje, të largoheshin nga qyteti”.

Ashpërsinë e luftimeve në Tiranë e mbështesin edhe dokumentet sekrete gjermane gjatë luftës. Sipas raportimeve të Grupit Luftarak të Forcave Tokësore E (për Korparmatën XXI) në periudhën 10 – 20.11.44, jepen “1600 burra të vrarë, të plagosur dhe të humbur. 50% e tyre i përkasin Grupit Luftarak Steyrer gjatë luftës në rajonin e Tiranës. Dëmtimi në armë dhe material i ndjeshëm”.

A rezulton në dokumentet gjermane dmth. në raportin e tërheqjes së gjermanëve nga Tirana një marrëveshje ndërmjet partizanëve dhe gjermanëve për t’i lejuar ata të tërhiqen?

Pas vdekjes së Mehmet Shehut më 1981, lufta e Tiranës do të kthehej në një akuzë ndaj tij. Sipas kësaj akuze, Mehmet Shehu e kishte lejuar vetë tërheqjen e trupave gjermane nga Tirana duke mos marrë masa për asgjësimin e tyre të plotë, siç kishte urdhëruar Shtabi i Përgjithshëm i UNÇSH. Nga ana tjetër, Mehmet Shehu, që ishte një drejtuesit kryesorë të operacionit mësymës në Tiranë, thekson në librin e tij për çlirimin e Tiranës se, forcat partizane synonin asgjësimin e plotë të gjermanëve që ndodheshin në Tiranë, por si pasojë e mosmbërritjes në kohë të Brigadës IV dhe VIII Sulmuese armiku përfitoi nga errësira dhe u largua.

Madje sot, ka edhe tendenca për të parë në këto luftime edhe një marrëveshje të M. Shehut me gjermanët, për të lejuar largimin e tyre, nëpërmjet shtegut të hapur përgjatë rrugës së Kavajës.

Nga gjithë dokumentet gjermane që disponojmë, konkretisht edhe nga raporti i detajuar për tërheqjen nga Tirana, nuk jepet në asnjë rast ndonjë marrëveshje e mundshme ndërmjet M. Shehut apo Ushtrisë Nacionalçlirimtare dhe gjermanëve, për të mundësuar largimin e tyre nga Tirana.

Kësisoj, përpjekje të veçuara në ditët e sotme për të revizionizuar operacionin për çlirimin e Tiranës janë jo vetëm të pabazuara, por edhe të pasakta. Lufta për çlirimin e Tiranës ishte një operacion i mirëfilltë ushtarak i UNÇSH-së. Në këtë operacion si asnjëherë tjetër në këtë masë, u zhvillua një gërshetim vepimesh luftarake, kryesisht frontale në qytet dhe partizane jashtë qytetit, nëpërmjet organizimit të suksesshëm të pritave. Ndryshe nga deri atëherë, mësymja u krye nga pozicione dhe vija të qëndrueshme, të cilat përforcoheshin me barrikada dhe vende-vende edhe me llogore dhe hendeqe, të ndërtuara edhe me ndihmën e popullit të Tiranës.

A ka përputhje ndërmjet burimeve britanike dhe atyre gjermane për Luftën e Tiranës?

Në vija të përgjithshme ka ngjashmëri. Por në pikëpamje të raportimeve ushtarake ka edhe mospërputhje. Hera-herës dëgjojmë sot edhe interpretime – që më së shumti burojnë nga citimi i dokumenteve britanike, se M. Shehu mendonte se lufta për çlirimin e Tiranës do të zgjaste 19 ditë, sepse ai nuk kishte artileri, por vetëm mortaja. Kjo është paksa e çuditshme, sepse në fund të muajit tetor, edhe vetë komandanti i divizionit 297 gjerman, nuk mund të dinte, se kur do të largohej nga Tirana. Largimi nga Tirana varej nga ardhja në qytet e grupimit luftarak Steyrer. Me të mbërritur kolona në datën 16 nëntor në Tiranë, u tentua që menjëherë të organizohej largimi nga Tirana. Po ashtu, edhe përfundimi se trupat gjermane të stacionuara në Greqi u tërhoqën përgjatë rrugës bregdetare nga Greqia në Durrës dhe nga Durrësi mendohej të drejtoheshin për në Tiranë dhe të përforconin garnizonin atje, ose të vazhdonin nëpërmjet Shkodrës për në Mal të Zi nuk është i saktë. Rrugë-tërheqja e këtyre trupave është e mirëdokumentuar në ditarin luftarak të Komandës së Lartë gjermane. Oficeri britanik që ka hartuar këtë raport është gabuar. Këto mospërputhje janë të vetëkuptueshme, sepse fundja oficerët britanikë raportonin ato informacione që mund të mblidhnin në një situatë lufte. Gjthmonë sipas ditarit luftarak gjerman të sipërpërmendur, e vetmja forcë gjermane e ardhur nga Greqia në këtë kohë në Shqipëri dhe konkretisht në Tiranë, ishte kolona Steyrer. Sigurisht që burimet britanike janë tejet të vlefshme për studimin e kësja periudhe të historisë së Shqipërisë. Por, hera-herës, nëse i krahasojmë raportet e hartuara nga oficerët e misioneve britanike me burimet primare gjermane, vërejmë edhe mospërputhje. Pak më sipër u sollën disa shembuj të tillë.

Përfundimisht mund të themi se:

Lufta për çlirimin e Tiranës ishte një operacion i mirëfilltë ushtarak i UNÇSH-së. Në këtë operacion si asnjëherë tjetër në këtë masë, u zhvillua një gërshetim vepimesh luftarake, kryesisht frontale në qytet dhe partizane jashtë qytetit, nërpmjet organizimit të suksesshëm të pritave. Ndryshe nga deri atëherë, mësymja u krye nga pozicione dhe vija të qëndrueshme, të cilat përforcoheshin me barrikada dhe vende-vende edhe me llogore dhe hendeqe, të ndërtuara edhe me ndihmën e popullit të Tiranës.

Në raportin ushtarak për largimin e trupave gjermane nga Tirana theksohet fuqia partizane, presioni i tyre luftarak dhe lufta pa kompromis, ndonëse për ta ishte e qartë që gjermanët tashmë po largoheshin. Sigurisht që në pikëpamje ushtarake gjermanët e lëshuan Tiranën, siç po lëshonin në këtë kohë gjithë vendet e pushtuara. Tërheqja e gjermanëve nga Tirana u bë e rregullt dhe duke ruajtur parimet ushtarake të tërheqjes me luftim. Raporti i tërheqjes e konfirmon këtë gjë. Por, ata u larguan me humbje të mëdha të shkaktuara nga lufta e vendosur çlirimtare, çka i jepte brigadave partizane të drejtën e hyrjes fitimtarë në kryeqytet duke proklamuar njëherazi ndërkombëtarisht luftën e tyre përkrah aleatëve anglo-amerikanë kundër nazifashizmit.

*Mbajtur në konferencën shkencore të organizuar nga Bashkia e Tiranës, Nëntor 2015

November 29, 2017 09:30
Komento

107 Komente

 1. Arben November 18, 15:35

  ENVER KRIMINELI ESHTE SIMBOL I VASALITETIT TONE NDAJ SLLAVEVE PER 50 VITE RRESHT.

  NUK MERITON QETESI AS ATJE KU ESHTE.

  Reply to this comment
  • Bubq November 18, 18:14

   Komunisti Marks-Engles-Lenin, me porosi te ambasdaes ruse, rishkruan perralla per bemat e xhihadisteve komuniste shqiptare. As Tirana dhe as qetetet e tjera shqiptare dhe te tere rajoin te Europes juglindore u liruan kur i erdhi koha sipas planit te terheqjes se ushtrise gjermane.

   Ato qe ishin kunder xhihadizmit komunist sllav dhe me ate rast edhe kunder kopiles se jugosllaveve me emrin PKSH jane heronjte kombetare shqiptare

   Reply to this comment
   • nuk ka litar apo fuci bitumi te laje krimet e sali elezbiberishes November 18, 20:11

    nqs se enverhoxhes ja hodhen bustin ne 1991 me ndihmen e ramizit..perseri pas 1997 ju ngrit dhe me i madh ne ndergjegjen e kombit.

    permendorja e enverit eshte levizese ..eshte vete sali qenefberisha dhe ato qe prune ne 1991 dhe po e mbrojne me cdo kush

    njihuni me permendoren gjigande te tij :

    1 dyprill 1991
    2-lufta veri-jug 1997
    3-kater mije te vrare ne 1997
    4-urdheri per sulm kimik 1997
    5-remzi hoxha
    6-fshehja e kumbaros
    7-kosta trebicka
    8-fatmir xhindi
    9-oficeri shikut
    10 gjyqtari konomi
    11-viktimat e gerdecit
    12-protestuesit e 21 janarit
    13-akuzoi PS per vrasje nga mbrapa
    14-manipuloi mjeket e spitalit ushtarak
    15-ktheu k/m ne spital fushor
    16-refuzoi dorzimin e gardisteve
    17-terrorizoi presidentin si horr bulevardi
    18-perdhosi k/prokuroren di lavire
    19-ofendoi k/shikasin si pucist
    20-kercenoi ramen me egzekutim
    21-akuzoi dhe kercenoi 4 gazetare
    23-u fshine filmimet
    24-u ndrruan tytat e armeve
    25-u dekorua burri shtetit
    26-u dekorua ylli ne ngjitje
    27-u menderosen ekpertizat e FBI
    28-u zevendesua presidenti
    29-u zevendesua k/prokurri
    30-u zevendesua k/bashkiaku
    31-u zevendesua k/shiku
    32-u terrorizuan gazetare
    33-u tha se do ja u bej prape si ne 21 janar
    34-liroi vrasesit nga burgu ne shkurt 2012
    35-genocid fisit haklajve
    36-tritol te varezat e haklajve
    37-bulldozer te shtepia e haklajve
    38-vrasja mafjoze e Mirush Matit
    39-thika pas shpine Bujar Kaloshit
    40-vrasja e Aleks Kekes
    41-masakrimi Edi Rames
    42-masakrimi Zamir Dules
    43-masakrimi Bardhok Lales
    44-vrasja Florian Viles
    45-egzekutimi Anton Gjergjit
    46-egzekutimi Vaid.Lames
    47-perndjekja e Zef Brozit
    48-perndjekja e gjen.Luan hoxha
    49-perndjekja e Shinasi Rames
    50-terrorizimi Eduart Sallamit
    51-terrorizimi Arben Dukes
    52-rrahja e Paskal Milos ne Bruksel
    53-burgosjae e A.Frangajt
    54-burgosja e A.Ristanit
    55-vdekja misterioze P.Arbnorit
    56-vdekja misterioze Safet zhulalit
    57-vdekja misterioze Ali Spahia
    58-vdekja misterioze Besnik jacellit
    60-vdekja misterioze Gezim Dibra
    61-egzekutimi ahmet krasniqit
    62-egzekutimi ilir koloshevcit
    63-vdekja misterioze xhavit hana (prokurori gerdecit)
    64-eleminimi misterioz i L.Ihsanit (sekretarja berishes 13 vjet)
    65-vdekja misterioze Bashkim Gazidede
    66-vdekja misterioze Ferit R.Hoti
    67-vdekja misterioze Tani Topit
    68-vdekja misterioze Gramoz Pashkos
    68-Eleminimi Gani Malushit
    69-nxjerrja ne prite e azemhajdarit
    70-vrasja e 10 komisareve te policise
    71-vrasja e mbi 500 policeve ne detyre
    72-ngujimi i 3110 familjeve ose jane gjak
    73-…1800 te vrare me kanun
    74-prishjen e qeverise stabilitetit 91′
    75-fronezimi i janullatusit
    76-aderimi ne konferencen islamike pa referedum
    77-sabotimi i levizjeve per pamvaresi ne kosove
    78-furnizimi me nafte i milloshevicit
    79-vjedhjen e votimeve 96′
    80-rrahja masive e demonstrueve ne sheshin Skenderbej
    81-rrezimin e shtetit dhe vellavrasja ne 97′
    82-grushti i shtetit shtator 98′
    83-impikimi familjarisht i tij ne holokaustin e gerdecit
    84-miratimi i varrezave te ushtareve greke
    85-injorimi total i ceshtjes came
    86-shitja e detit jon
    87-implikimi me ligjin e plehrave
    88-vjedhje e votimeve ne 2009
    89-prishja klasave sportive
    90-prishja e rrjeteve kulluese
    91-tallja me shkollene plepave
    92-masakra e 21 janarit
    93-vjedhja e votimeve 2011
    94-perdhosja e luftes N.CL
    95-glorifikimi i satrapit zog
    96-deklarata qe kemi gjak turku.
    97-Shitja e resurseve strategjike
    98-lidhja me mafiozet e podestes
    99-parlameti i ri
    100-stadiumi i ri
    101-xhamia e re
    102-rruga e Arberit
    103-rrethrrotullimi ne unaze
    104-h/c skavices
    105-h/c devollit
    106-mullinjte e eres ne karaburun
    107-centrale atomike per tu bere superfuqi
    108-hekurudha tirane-pekin
    109-superfuqi arroresh
    110-mbjellja e 10 miljon rrenje ullinj
    111-kalimi borxhit jashtem 66% (falimentim)
    112-mos pagimi 500 miljon investitoreve
    113-demi me “Cez-in” rreth i miljard dollare
    114-Krimi me TEC Vlore mbi 200 miljon dollare
    115-qindra miljone me pronaret e tokave (strasburgu)
    116- mashtrimi i te perndjekurve politike ne pagesa
    117-mashtrimi kriminal me legalizimet
    118-deshtimi i censusit
    119-vjedhja e 300 miljon dolarev te rruga kombit
    120-shitja e hidrocentraleve
    121-shitja mafjoze e armatimeve
    122-shitja e reparteve ushtarake + shqup-in
    123-deshtimi i shitjes albetrolit dhe armos
    124-linja e tramvajit Lulit ne tirane
    125-shqiperia 1-euro
    126-denoncimi i Hysen Shoshorit
    127-enoncimi i Margarira Kostaqit
    128-tjetersimi mafjoz i Shqup-it
    129-tjetersimi mafjoz i ambasades kineze
    130-tjetersimi mafjoz i sh.o. Fier
    131-ri-aprovim i ardhjes milionave ton plehrave
    132-tejkalimi borxhit public mbi 65%
    133-borxhi ndaj biznesit 1 miljard dollare
    134-borxhi stratosphere me Cezin
    135-cmenduria me emrin e bjeshkeve te nemuna.
    136-perdhosja e eshtrave te A.Hajdarit dhe VK.
    137-lejimi i rajersonit ne fushate elektorale 1992
    138-mos hapja e dosjes se sigurimit shtetit
    140-poshtrimi i Jon Withersit
    141-poshtrimi i Arvizuse
    142-loja me LHL
    143-komplloti Sokol Olldashit
    144-loja me lazaratin
    145-helmimi Ferdinant Ponit
    146-pagesa e vrasjes se Santos
    147-teatri qe po luan me Fullanin
    148-uzurpimi bsh
    149-uzurpimi i bankes Santos
    150-“Dasma” per kapjen e nipit enverit
    151-‘Nxjerrja” e kalibruar e videos Metes
    152-Nxjerrja” e kalibruar e kamikazit Doshi
    153-Perdorimi i Dritan Priftit si Video Master Spy
    154-Neni naziskin 24/1 i 1992 (shpartallimi shtetit)
    156-komisjoni varrim –zhvarrimeve
    157-kanibalizmi ne varrezate kombit 3 maj 1992
    158-shkarkimi illegal i maks haxhise 1998
    159-mos kallzimi I krimit te doshit 3 muaj
    160-paisja e familjes & fisit me pashaporta dipllomatike
    161-paisja e 10 terroristev islamike me pashaporte shqiptare 93’
    162-enigma e goditjes dhe vdekjes Agim Shukes
    163-ultimatumi drejtuar Qazim Gjonajt per gjyqin e 2 prillit
    164-presioni mbi Prele martinin per gjyqin e 2 prillit
    165-enigma e arit londres (1993 me rajersonin)
    166-enigma e kaparit te albetrolit 2012 (mbi 85 milon $)
    167-enigma e pallateve nga malajzi a ne laprake
    168-emrimi I gazidedes ne shik (master spy)
    169-takimi sekret me milloshevin (1995)
    170- takimi sekret me gjeneralin Boban te vila nr 4
    171-takim I fshehte me Ivanovicin ne Kras Montana
    172-reabilitimi I kriminelit Gazidede 2005
    173-reabilitimi I kriminelit Agim Shehu 2005
    174-shkaterrimi dhe demtimi I hekurudhave
    175-prishja e hekurudhes milot rreshen klos
    176-zhdukja e stacionit trenit Tirane
    177-ofendimi I NY TIMES leter higjenike
    178-shkon ne USA 1992 me ndihmen e nje big-shefi te Cia-s
    179-skandali Levan-Fier( fari balliu-alpine)
    180-Debimi I Mustafajt para vizites Bushit
    180-ngritja e permendores bushit si bythlepires I tij
    181-skandali nipi berishes ne hotel dajti (koburja e dritanit)
    182-250.000 euro Jean Paul Carteron ilegalisht ne 2006
    183-urdherohet qe kontrata me JPC te mbahet teper secret
    184-skandali kombetar me shkollen greke Omiros ne korce
    185-denimi Top Channel me 13 milion euro
    186-Trafik I madh armesh me Armenine
    187-Skandal dipllomatik me azerbajxhanin per keto arme
    188-digjet policia gjirokastres nga lazaratasit-shtator 2007
    189-i falen Tom Ridges 500.000 $ per 2 seminare (9/2007)
    190-Damir Fazllic ne kasafortat e sigurise kombetare me T.Ridge
    191-shkarkohet prokurori Sallaku per aresye banale si ndonje fshesaxhi
    192-Argita B. fshin biznesin e saj nga regjistri kombetar (shkurt 08’)
    193-pagesa ilegale Vatres-usa per 100 vjetorin (sa fukarenj ne usa)
    194-Spoti turistik n CNN-300 000 $ kater here me shtrejt se normalja
    195-Kapet 1 kg heroine te makina ambasdorit ne Itali , Lesh Kola
    196- Prangoset shoferi A.Selmanllari si drog-diller-mik personal i Xenit Sales
    197-Autobote te qeverise kapen duke ujitur drogen e Lazaratit
    198-Debohet ne shtator 2008 nga shqiperia FMN
    199-Debohet k/hetuesi Shtylla (kishte gerdecin dhe rrugen e kombit ne process)
    200-Skandali plazhi gjeneralit- mbrapa qendron dyshja malltezi-patozi
    201-Super Skandali Jales -del kollovari J.malltezi si mafje e tokave
    202-Skandali ne Porto Romano-Argita –Fazllic
    203-Gold-Argita” i lyp “Zafar Ansarit 3 miljon dollare rushfet
    204-Jamgjarper Malltezi gllabron ish klubin Partizani
    205-Karaosmania e Nishanit gllaberon ish seline e PD
    206-Urdherohet pergjimi ambasadave dhe opozites nga SH.I.U
    207-Transferohen nga zyrtare vendas 1.3 miljard dollare raporton G.F.I.
    208-Shkarkimi I disa gjeneraleve rebele dhe zevendesohen me beadle
    209-Nuk hapen kutite per 2009,dhe digjen fletet e votimit para afatit
    210-Hapen kutite per 2011 dhe ndryshohet rezultati (po mengeperveshuri ?)
    211-Ortakja e Argita B. Flutra Kola blen Croën te Fazllicit 2 miljon $
    212-Gazidede takon Arkanin ne Durres 6/94 me miratim te Berishes per naften
    213-Themelohet kompania Shqiponja me “boss” Tritan Preshin.
    214-Berisha posedon disa zyra perandorake private te pa raportuara..
    215-Argita zoteron vila multi milioneshe te pa justifikuara-lalez etj..
    216-Shkelzeni zoteron vila sheikesh ne garden,farke,mullet .L.A.etj.
    217-Akuza ndaj Hajdarit si spiun i SS dhe organizator i 2 prillit 1992
    218-Ngritja e lapidarit per “spiunin dhe vrasesin “e Shkodres
    219-Dekorata dhe honorari 1,6 miljon dollare per Nicola Arsidin
    220-Trafikimi naftes ‘Virxhin-Kulicaj” fitimi 75 miljon dollare
    221-Blerja e nje super benzi BUNKER-700 miljon leke.
    222- Porosit helikopter superlluksoz VIP ne France (eurocopter)
    223-Porosit nje veprim terrorist me helicopter mbi shtepine e Bamir Topit
    224- Mban gjithmene rrotull nje “polici secrete civilesh ” 50- 100 vetash
    225-Fimohet vila Rames ne 13 shkurt 2013 me helicopter me urdher te SB
    227-Urdherohet ne 97’ nga SB sulmi mbi amb. amerikane ( Izet Haxhia)
    228-Sulmohet me urdher te tij kontigjenti gjerman (ka filmime)
    229-Kurdiset nga SB truku I bombes te Vefa ne 96’ me Anton Gjergjin
    230-Bomba u “kurdis” per te akuzuar “Hakmarrjen per drejtesi”
    231-Largohet FMN se sinjalizoi rrezikun per fajdet 96’
    232-Kercenohet Kristaq Luniku per mos mbylljen e firmave
    233-SB deklaron se VEFA+ Gjalica = dallendyshet e kapitalizmit
    234-SB deklaron ;Parate e shqiptareve ne firma me te pastrat ne bote
    235-kercenohet me jete Izet Haxhia pas intervistave nga Gestapo SB
    236-Akuzohet Xeni Lirijes si drog diller nga Izet haxhia
    237-Miratimi I devijimi I rruges Egnatia nga Durrsi ne Igumenice
    238-Investime serioze ne Tropoje nga qeveria Pedere-afer zeros
    239-Abandonon shtepine ne Vicidol-kthehet haur lopesh e gomeresh
    240-I fal oborrtareve mbi 100 licensa h/centralesh ,miniera e hidrokarburesh
    241-Trafik me Libine –Lul Basha takon Kadafin personalisht “tet a tet”
    242-Lirohen te burgosur vrases per votimet e 2009 me urdher te SB-LB
    243-Menaxhohet direkt nga SB kolumbianizimi-prodhimi droges- 5 miljard $
    244-permbytja e pare e shkodres ndodh 1 here ne 100 vjet (tallje )
    245- permbytja e dyte e shkodres ndodh 1 here ne 1000 vjet (tallje funebre)
    245-Gerdeci I dyte ne Dhemblan Tepelene-maskohen vrasjet dhe krimi qeveritar
    246-Burgosja e Nanos si terrorist per kavanoza receli t ndihmave
    247-KURSE Lul Berisha vjedh gjysem miliardi ne RR.K dhe mbete yll ne ngjitje
    249-SB deponon ilegalisht ne amb.amerikane per 14 shtatorin 1998
    250-Ve mafjozin Hajdin Sejdia keshilltar te pare ekonomik ne qeverine e 1992
    251-Largon Leka Zogun si qen ne 20 nendor 1993
    252-prag skandali armatosur ne hotel dajti me LZ
    253-Nga trajtimi LZ si qen I ngre permendore si karadyzen
    254-SB me keto krime eshte diskretituesi me I madh I USA-s
    255- SB me keto krime eshte djalli I Lugut te zit e tropojes qe po
    ri-ngre Enver Hoxhes lavdine sin je nga Kolloset me te medhenj qe ka nxjerre njerzimi
    kur shikon sot kete popull qe eshte shpefyteruar,kete klase politike antishqiptare,keta ish te perndjekur politike akoma me gaveta neper duar,keta intelektuale te sklerozizuar,keto medium dhe gazetare tevet-censuruar,ate vend qe eshte kthyer ne nje kombinat gjigand prodhimi dhe tranziti droge me vlera kozmike,ku krimi ,droga,prostitucjoni,tradhetia , kurvelliku politik dhe mediatik e kane mbytur ate vend pergjithmone

    Jo vetem te gjalle por dhe te vdekur nuk e mundet dot..njelloj si skenderbeut para 500 vjetesh qe i hengret dhe kockat si vampire

    Reply to this comment
    • Arben December 1, 15:07

     ORE, QE JE I SPANUAR TI DUKET SHESHIT,

     POR EDHE SALIU, AGJENT I UDB-SE ESHTE,

     NEN ENVERIN U RRIT E U FORMUA SI NJERI

     DHE SI KUADER.

     PO TE FLASESH ME PAK, E TE MENDOSH ME

     SHUME, NDOSHTA KUPTON EDHE TI DICKA.

     Reply to this comment
  • w1 November 18, 18:30

   Kush ka gjak shqiptari

   vetem nqs se gjykojme pastrimin e turkoshakeve si ky nastradini..duhet tja falim gjithcka enver hoxhes

   shikoni si presin erdoganin si perendi nastradinet dhe intelekhalete

   Ka shkaktuar shumë bujë poezia që një vajzë recitoi para ciftit Erdogan në Kalanë e Prezës.

   Poezia është një thirrje patetike për xhihad dhe e vendosur në kontekstin shqiptar është një retorikë për luftë fetare.

   Njohës të historisë së Erdoganit thonë se ai është arrestuar nga policia turke si islamist pikërisht se ka recituar dikur këtë poezi, ndaj dhe është prekur nga inskenimi i Prezës.

   Eksportimi i problemeve emocionale politike dhe personale të presidentit të Turqisë në Shqipëri, është mirë të shmangen

   Por meqë jo gjithcka është në dorë tonë, së paku ndaj tyre të mbahet qëndrim.

   Kjo poezi është e mjaftueshme për të kuptuar se është e tepërt të bëjmë dhurata të tilla në raste vizitash.

   Vjersha është qartëisht nxitje e urrjetjes fetare dhe dikush duhet të përgjigjet kur shkelet Kushtetuta.

   Lexojeni:

   Ej krenaria e botes islame, presidenti yne , prijesi yne Rexhep Taip Erdogan.

   “Minaret tona mos i ler pa ezan o Allah
   Ose thirrni ketu ata qe bejne mjalte
   Ose mos na ler pa zgjojte e bleteve
   Ketu jane pa ze minaret
   Vendin qe eshte bere mysliman, mos e ler pa mysliman o allah
   Ketu trupi eshte pa dashuri o Allah
   Na jep fuqi, mos e ler pa luftetar sheshin e xhihadit o allah
   Vitet qe presin heronjte, mos i ler pa heroj o allahu im
   Te dime te dalim kunder armiqeve
   Neve mos na ler pa shpirt o allahu in
   Ose ndaje vendin e mbetur pa kerrkend, ose mos na ler pa coban o allahu im
   Ti mos na ler neve pa ty, pa uje e pa ajer o allahu im
   Vendin qe eshte pjekur me myslimane, mos e ler pa myslimane o allahu im”

   14 maj 2015

   Reply to this comment
  • elio November 18, 20:43

   Lavdi Deshmoreve, te rinjve 20 vjecare qe luftuan me mish e me shpirt kunder menxyres naziste…Nuk e dinin qe lufta dhe jeta e tyre do te shfrytezohej nga Enver Hoxha per vendosjen e diktatures…por nderime te perjetshme…
   Te gjithe llafezanet apo nihilistet, le te provojne te mendojne te japin jeten per Shqiperine…dhe pastaj te nenvleftesojne …pocaqi bukeshkale..

   Reply to this comment
  • Zeus November 19, 02:46

   E vleresoj punen e historianit te nderuar zotit Marenglenn Kasmi,por ne kete material nuk e ka shfrytezuar dokumentacionin nazist duke e ballafaquar me ate komunist,me deshmitaret okulare dhe vecanerisht veteranet partizane per te na dhene nje ide te sakte te LUFTES HEROIKE TE USHTRISE NACIONAL-CLIRIMTARE per CLIRIMIN E Tiranes!

   Ka 25 vjet,qe historiane te shumte me licence e pa licence,te vene ne pozita antikomuniste dhe antishqiptare,po mundohen te gjejne PATURPESISHT se KUR QENKA CLIRUAR Shqiperia dhe kete tentojne ta perligjin me ate se KUR PASKA IKUR GJERMANI I FUNDIT dhe se CFARE THONE VETE NAZISTET GJERMANE!
   29 Nentori si dite e Clirimit te Shqiperise u vulos nga GJAKU I PARTIZANEVE dhe jo i pushtuesve!
   Merita dhe e drejta per ta perligjur kete dite ka qene eksluzivitet vetem i FITIMTAREVE PARTIZANE e jo te dalin sot turli lloj kelyshesh te kolaboracionisteve,qe nuk i lidh asgje me ate EPOPE,qe te retushojne te vertetat historike!!!
   Edhe historiani Kasmi ,i dhene me teper sa duhet pas dokumenteve gjermane,ka harruar se ai duhej te PARAQISTE LUFTEN HEROIKE TE CLIRIMTAREVE PARTIZANE dhe jo t’i permende ata kalimthi sikur te ishin roje fshati!
   I pershkruan me hollesi te tepert detajet e marra nga dokumentet naziste,por nuk i lidh ne asnje rast me dokumentet e Ushtrise Partizane!
   Eshte verejtur ne menyre te poshter se shume kalemxhinj si zedhenesi i kolaboracionisteve,Romeo Gurakuqi,qe cdo veprim,dokument apo vendim poltik i udheheqjes se Ushtrise Partizane te shikohet si ARMIK ndersa te dhenat e pushtuesit si te dhena te pranuara si aksioma kur dihet se pushtuesi do mbroje veten e jo kundershtarin e vet!
   Ne kete kendveshtrim,si ish ushtarak madhor do ta keshilloja shoqerisht te nderuarin M.Kasmi,qe ne te ardhmen te mos nxjerre ne plan te pare dokumentet e pushtuesit si te verteta historike,por ato te sherbejne per te plotesuar kuadrin historik te LUFTES CLIRIMTARE,ku vendin kryesor ta kene dokumentet e Ushtrise Nacional-Clirimtare se ishin ata qe bene LUFTEN dhe Cliruan Shqiperine!!
   E kunderta eshte ne sherbim te atyre qe bashkepunuan me pushtuesit!!!

   Reply to this comment
   • Arben December 1, 15:10

    AJO QE QUAN TI LUFTA PER CLIRIMIN E TIRANES,

    ISHTE LUFTE PER MARRJEN E PUSHTETIT ME

    DHUNE, GJERMANET KISHIN MARRE VENDIMIN

    E LARGIMIT, DHE SERBO-KOMUNISTET,

    DUHET TE PUSHTONIN TIRANEN QE TE

    MERRNIN PUSHTETIT.

    PER SHQIPETARET, AJO U PERKTHYE NE

    ELEMINIMIN BRENDA 24 ORESH TE

    ELITES INTELEKTUALE, E ARSIMUAR

    NE UNIVERSITETET ME TE MIRA.

    Reply to this comment
 2. LOVE P A R I S November 18, 16:29

  “ÇLIRIMTARET”-ATA QË NA SOLLËN LIRINË…
  Vite me vonë,çdo nëntor kur perkujtohej hyrja e tyre në Tiranë,Zaho Gjoksi,ngjitej në tribuna dhe pa e fshehur fare mburrjen rrefente se si grupi i tij guximtar,nga urrejtja per pushtuesin dhe tradhëtarët,ishte ndare nga toga partizane dhe kishte mberritur i pari fare te ministritë!…E verteta ishte se grupi i tij,i perbere nga kater partizane,ishte shkeputur nga toga sepse kishin humbur ne rrugicat e kryeqytetit.Gjithshka kishte ndodhur shume shpejt,sa ishin duke levizur ne nje rrugice kur ja kishte behu nje autoblinde gjermane…Sa panë autoblinden gjermane,togen e tyre e zu paniku dhe ikën nga syte këmbët ku te gjenin ndonje vend per tu fshehur.Per te qindëtat e sekondes te gjjthe kishin avulluar…Zaho Gjoksi bashke me tre partizanet tjere kishin ikur ne drejtim te gabuar…Te panikosur ata kishin mësyrë drejt qendres…Nuk kishin faj sepse ishte hera e parë që hynin ne Tirane!Asnjeri nga te kater partizanet nuk kishte qene kurre ne kryeqytet…Nga ti dinin udhet!

  Pervoja nëpër male si komitë u vlejti shume…Vrapuan si rrufeja, duke kapercyer mbi avlli dhe gardhe derisa e panë veten ne nje vend ku s’kishte me as avlli dhe as gardhe…Kishin mberritur ne qender te Tiranes…Kishin ndaluar te godina e Ministrisë së Bujqesise!…Nuk paten kohe as te vërenin rreth e rrotull se ku ishin sepse nje varg autoblindash kaloi andej dhe qelloi drejt tyre…Plumbat zunë shokun e femijërise së Zahos,Jaho Bubullimën qe ra perdhe…Ishte plagosur rëndë…Me nxitim moren mbi supe Jahon e plagosur dhe me shqisën e kaçakut me vrap kerkuan nje skute ku te fshiheshin…Mbrapa ministrisë panë nje dere dhe nxituan ta shperthejnë!E goditen me qytat e armeve…Por me kot dera nuk shperthehej…I zu ankthi!Nga ana tjeter degjohej uturima e motoreve te autoblindave gjermane,vargu i te cilave nuk kishte ndaluar por lëvizte…Gjermanet nuk po ndalonin.Nga ta dinte Zaho Gjoksi qe ne ato momente ushtria gjermane kishin marre urdher te largohej nga Shqiperia?!…Në ato momente Zaho kishte vetem hallin ku te gjente nje vend per ti fshehur… Zaho u tha shokeve qe te largoheshin nga dera qe nuk po hapej dot,nxori nje bombë Italiane dhe ja hodhi…Shperthimi i bombes e beri deren cope-cope!Ishte bodrumi I ministrisë së Bujqesise,u futen menjehere brenda bashke me Jahon e plagosur…Kaluan nëpër ca rradhe te gjata,mes ca raftesh mbushur perplot me ca kartëra e ca qitape …Kurre ne jeten e tij Zaho Gjoksi nuk kishte parë kaq shume kartëra dhe qitape!Nga ta dinte Zaho mavria se kjo ishte arkiva e ministrisë së Bujqesise?!…
  …Gjeten nje tavoline te gjate dhe aty shtrine Jahon qe rënkonte nga plaget.U mblodhen rreth tij duke i dhene zemer…
  -“Mbahu Jaho!Edhe pak e çliruam Tiranën!”-i jepnin kurajo te tre…
  Por Jahua kishte humbur shume gjak e nuk e kishte te gjatë!E zunë ca te dridhura si ethe…Kur pa Jahon qe dridhej,Zahua nxitoi te ndizte nje zjarr…kartëra kishte plot aty,ç’te bente tjeter!?I dhane uje Jahos nga pagurja italiane e aluminit dhe e afruan prane zjarrit…Aty në bodrum duke gdhirë 17 nëntor 1944 Jaho Bubullima dha shpirt prane zjarrit qe kishte ndezuar Zahua …Nuk foli asnje fjale!Ishte plagosur rëndë dhe nuk fliste dot…Në mengjes kur degjuan thirrjet e partizaneve qe gezonin “çlirimin” e Tiranes Zahua me shoke dolen nga bodrumi duke mbajtur trupin e pajete
  te Jahos…Zjarrin qe kishin ndezur në bodrum nuk e fiken dhe pas pak ai zjarr dogji krejt arkiven shumevjeçare te asaj ministrie…
  Vite me vone,mes duartrokitjeve,Zaho Gjoksi i rrefente ndryshe ato ngjarje,I rrëfente ndryshe ato momente,rrefente se si Jahua para se te jipte shpirt u ngrit ndenjur dhe tha :
  -“Shokëni mos rrini ketu me mua!Nxitoni ndiqeni vargun e autoblindave te pushtuesit!Ndiqeni dhe mos ju ndani deri në strofkën e tyre në Berlin!Bëjeni per mua!Ma merrni haknë!”…
  Pas “çlirimit” në murin e ministrisë së Bujqesise u vendos nje pllake perkujtimore ku thuhej së “Duke u gdhirë 17 Nentori 1944 ketu ra heroikisht Jaho Bubullima,”Hero i Popullit”,ra duke luftuar kunder pushtuesve nazi-fashiste dhe tradhetareve te vendit.”…Në fshatin e Jahos dhe Zahos kërryen dhe këngë per trimerinë e tyre :
  “Ndal gjerman se s’ke parë trima/
  Këtu i thonë Jaho Bubullima/
  Ndal gjerman,ndal mos ik/
  Të nxë Zahua me belxhik!”…[ ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhaa]
  *****
  Pas “çlirimit” te Tiranes Zahua filloi pune si oficer në Ministrine e Mbrojtjes.Fillimisht me forcat e ndjekjes pastaj si kuader i asaj ministrie në kryeqytet.Gjeti dhe strehim në kryeqytet,me sakte ja mori shtepine nje tregtari tiranas,Rremë Fakirit,te cilin e vdiqen në dru kur i kerkuan florinjte qe ai i shkreti as ne enderr nuk i kishte pare!Pasi vdiq në hetuesi Rrema i shkrete,Pushteti Popullor vendosi t’ia internonte familjen në Shtyllas te Fierit…Duhej te linin Tiranën brenda 24 oreve,vetem me rrobat e trupit pasi shtepi e katandi u sekuestrohej “Në emer te Popullit”…Shtepinë e ngritur me mund e djerse nga tregtari i ndershem Rremë Fakiri,Pushteti Popullor i dalë nga gryka e pushkes ja kalonte shtetasit Zaho Gjoksi…Kjo ishte permbysja e klases sunduese!…Zahua mori shtepine dhe solli gjithë kallaballëkun nga fshati!Tani e tutje do rronin në kasaba!Në javët e para Zahon e zu belaja së nuk gjente dot shtepine qe kishte marre por e stisi nje zgjidhje…ndalonte kalimtaret dhe u thoshte ta ndihmonin qe te gjente shtepine e Rremë Fakirit…Tek e shihnin me uniforme ushtarake te gjithe e ndihmonin nga frika…Mbas disa javesh pastaj e mësoi ku banonte dhe e mbante mend edhe vetë…Ashtu rrojti per shume vite Zaho Gjoksi,me shtepi pajisur me te gjithe te mirat qe ja mori klases sunduese dhe me pune në Ministri…Jetë a je më!Derisa nje dite e thërritën ne zyren e kuadrit dhe i thane qe do lirohej nga ushtria pasi do kryhej reforme ne Ushtrine Popullore…Ishin kthyer ushtaraket qe kishin mbaruar shkollat me
  Moskë…Ushtria do modernizohej…
  Zahua sa mori urdherin e lirimit me vrap vajti te shoku Shefqet te cilin e kishte nga anëe tij.I qau hallin qe e kishte zene dhe shoku Shefqet pasi e degjoi mirë e mirë I tha së do lëvizte gjithe gurët e do i kthente pergjigje…Pas ça ditesh pergjigjia erdhi :
  -“Në ushtri do vijne kuadro me shkolle Zaho!Per ne ushtri s’kam ç’të të bënj më…Partia ka menduar te te shpjerë ne nje specializim dy-vjeçar per Bujqesinë në Bullgari!”…
  -“Hajde Zaho së te lehtë do e kesh mo!”-qeshi shoku Shefqet,-“Fundja nga fshati je!”

  *****
  Mbas dy viteve specializim ne Sofje,Zahua u kthye në Tirane dhe trokiti në zyren e kuadrit te ministrisë së Bujqesise…Ata te kuadrit moren në dorezim dosjen e tij dhe pas nje jave i erdhi emerimi…Drejtor i Arkives së ministrisë së Bujqesise!Te nesermen vajti në pune,u prezantua pra vartesve dhe inspektoi arkiven…Në tavan ende shquheshin gjurmet e zjarrit qe kishte vënë Zahua atë natë te paharruar te 17 Nëntorit 1944…Pas pesë vitesh drejtor u bë dhe “Doktor Shkence”,titull qe e mbrojti me nje disertacionin tema e te cilit ishte : “Historia e Arkives së Ministrisë së Bujqesise;Prapambetja në Arkivën e Ministrisë së Bujqesise në kohe te Zogut dhe modernizimi qe solli ne kete sferë Epoka e Partisë”…Disertacionin e botoi pastaj edhe si libër…Libër qe rekomandohej si literature shtese per studime në Universitet…Si drejtor kontribuoi ne pasurimin e Arkives,nuk linte ti shpetonte asnje veper qe botohej per Bujqesinë…Në nje rast kur mësoi së ishte botuar nje vepër perkthim nga anglishtja e njëfare Uitman,me titull “Fije Bari” desh pushoi nga puna vartesit qe nuk kishin sjelle asnje kopje te asaj vepre në arkivën e Ministrise se Bujqesise!?…-“U kane plasur syte mo!”-u bertiti në mbledhjen urgjente,-“Si nuk i patet syte në balle per të dalluar nje gje aq te thjeshte?!…Vepra “Fije Bari” eshte literaturë bashkekohore në fushen e Bujqesise!”…Në fund te mbledhjes shkarkoi nja dy punonjes te Arkives qe ishin me kleçka në biografi…Mbas atij rasti te gjithe dridheshin para tij dhe e respektonin shume!E respektonin gjithandej…Vetem bashkefshataret e tij e kishin lodhur sepse qe kur u be i madh në Ministri vinin i zinin deren duke i kerkuar farëra per te mbjellat!?…
  …Me shume nderime shoku Zaho doli ne pension dy vjet para ndryshimeve te viteve nentedhjete…Doli në pension në shtepine qe i kishte marrë pushteti borgjezit Rremë Fakiri…Familja e Rremë Fakirit ishte kthyer nga internimi mbas ndryshimeve por kishin mbetur dyerve te gjykatave në perpjekje per te marre pronen e vet…Zahua vazhdonte te gëzonte dhe në demokraci pensionin special si “Doktor Shkence”
  ………………………………………………………………………………………
  Prapë si dikur në çdo pervjetor tregonte së si kishin hyrë triumfatorë atëherë në Tirane!Mbas demokracise shkruante shpesh te gazeta “Zeri i Popullit” ku tema e preferuar e tij ishte ajo e Bujqesise…”Keta qe erdhen mbas nëntēdhjetës kanë shkaterruar perfundimisht Arkiven e Ministrisë së Bujqësisë!”-shkruante në artikujt e tij…

  gjithashtu eshte dhe autori i ketij punimi shhhhhhhhhhhhhhhhhhhhshshkkkkkkkkencor
  i Bashkise Tirone ,ne diten e 17 nentorit ,pushtimit te morracakeve te kuq 😛

  Reply to this comment
  • anticensurë 25642654 November 18, 17:39

   si ti dhe arbeni na rrofshi KK!!
   arin e oqet!!
   shnet nastro dhe një kafe me shumë nga unë e ke tek tahajvoni!të të ulë pak zeherrin që ke në bithë!!shpirtin e ke shitur në burg,atëherë kur përkëtheje nga italishtja!!
   të rroftë hekurani që të kishte qef se me atë italishte që di ti se gje rrugën as në një katujn të humbur në itali!!

   Reply to this comment
   • LOVE P A R I S November 18, 18:32

    anticensure
    nr i teseres se partise eshte ky qe shkruan ?
    nuk jam Nastradini i nderuar une ,po me behet qejfi qe te ka lene me hije ,ne “reaksionaret ” njesoj jemi ,
    ju kkkkkkkk…omunistet njesoj ngeleni
    te kane mbaruar argumentat ,te ka ngele vetem K ne goje
    ne burg nuk shiten asgje ata ,kurse ju jashte …e di vete ti
    kursej kafet ,se jeni ne krize …vetem presh blini me pensionin e morracakut qe ju la partia dhe nexhmija
    Plehre 1200 ,modero fjalorin !

    Reply to this comment
    • N.VJOSA November 18, 20:05

     @anticensurë, miku im i vjeter,
     Nuk e ke gabim, si Kjo Rrangallja me nickname te shumta here LoveSaliut e here Veronika, here Dream e here si Pi….Sëmës, nuk dallon shume nga nastradin meŕimanga, te dyve u pikon tavani, pamvarsisht se jane persona te ndryshem, sepse dallohen nga stili qe perdorin…
     Por ndersa nastradini eshte nje kameleon dhe nje shpifes me diplome, qe ju eshte lepire autoriteteve te qeverise se athershme, kjo Lovja eshte nje Sorre e Zeze e helmuar deri ne kocke, por dhe nje intrigante me shpirt te zi si katrani….Sot mora vesh nga ky komenti saj se na i urreka pa mase Çlirimtaret ndersa ne nje koment tjeter shkruante se paska pasur edhe Gjyshin partizan…!!!!!
     Kuptohet lehte se kjo kategori jane nga ajo shtese zagaresh qe bashkpunuan me pushtuesin dhe Çlirimtaret antifashiste ju futen tyten e pushkes ne fund te kurrizit…
     I genjen mendja te gjoret, mendojnë se u erdhi koha, por Populli shqiptare i njeh mire keta kameleone qe njehere u stuken ne Sumen e Nazisteve , nje here u bashkuan me dhunuesit e ligjit dhe tani kane 25 vjet qe trazojne dhe shkaterrojnë Shqiperine , historine e saj, kulturen dhe qyteterimin, patriotizmin dhe gjithcka te mire qe i nderon shqiptaret midis popujve te tjere…
     Ja shikoji se sa njerez te ulte jane, urrejtja u ka helmuar gjakun dhe duan vetem hakmarrje, flasin per hapje dosjesh dhe harrojne se dosjet jane te mbushura me spiunimet e tyre per njeritjetrin…!
     Leri le te lehin, se lehin bukur, mercenaret dhe spiunet nuk i do asnje lloj regjimi, kudo ku lind e perendon…

     Reply to this comment
     • LOVE P A R I S November 18, 21:03

      rilindiot
      kur e ke lexuar ndonjeher Anticensuren me kete fjalor ? dhe sidomos kunder meje ?
      aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
      po mik kur u bere me te ti torollak ??
      kur te numuronte ngjalat ?

      te kam thene shume here
      une nuk urrej ,nuk jam klasa jote
      me clirimtaret ??
      ju jeni pushtuesit shqiptare ,
      kete se duroj dot une ,dike qe pushton dhe skllaveron popullin e vet ,si homot bolshevik

      dosjet do ti hapim ,po ti mos e ki kaq problem
      mor buuuuuuur
      si e thua dhe vete “ashtu ishte ligji ”
      nga pushtues u bete spiune …
      cfare ka te keqe ketu ?

     • N.VJOSA November 18, 22:14

      O @Love, Lopë Qorre,
      Me @anticensuren une kam shkembyer dhjetra here mendime te njejta, ose te kunderta, qe kur shkruanim komente tek Shekulli…Sigurisht, mendimet e kunderta jane pjese e bashkjeteses se ne demokraci….Eshte normale.Me kete fjalor ai , anticensura, eshte edhe me i ashper, sidomos me ate pjese komentuesish qe i thone kembes-dore!…
      Të paska shkelur ty sot dhe çfare?!…Ti mos u merzit, se dhe kur ta hyp edhe kur ja hipen, ti e fituar je, brenda e ke ngjalen…!
      Po te flas me gjuhen e “ngjalave”, se ti i ke qef ngjalat…
      Sa per ata qe pushtuan popullin e vet, edhe pse kishin nje ideologji utopike, Shqiperine perpara e çuan, me rritje prodhimi, e arsimuan popullin qe ish 90 perqind analfabet, e elektrifikuan mbare Shqiperine dhe me ate drite po ndriçohet e ngrohet edhe sot, e bene me ushtrine me te fuqishme qe ka njohur Shqiperia ndonjehere….nuk mbollen as droge, as prostitucion, por grure e miser, ushqimet edhe pse ndonjehere me racion i kishin te gjitha bio, shendetsine falas…
      e te tjera e te tjera….
      Bene edhe gabime e faje, sidomos vitet e fundit, por ty dhe Sërës tende ja leruan te gjitha vrimat…
      edhe pse per te shpetuar lekuren spiunonit njeri-tjetrin…
      Do ish shume mire te hapeshin dosjet, por atje ka rrezik se dhe ti ose do kesh spiunuar gjyshin, ose gjyshen tende…!
      Love, po te pyes, e mban mend çfarë hëngre mbrëmë…?
      Ndoshta ke ngrene Kos….
      Prandaj shko futi prape sot nje Kos, se je thartuar shume…

     • Tartufi November 18, 22:00

      Dikush thote je torollak
      une them shkelur me kembe
      tjetri thote je nje kake
      nga nje fshate,qe quhet Bence.

      E keqija e madhe e ndertimit te nje sistemi te
      ri eshte mbeturina e sistemit te degjeneruar te
      rezuar,qe mer pjese dhe jep mendje ne kete
      sistem te ri shoqeror. Bashipozukeria komuniste o mbeturina Neti nga mbeturina e
      komunizmit,nuk mund ti japi as nje gje kesaj
      shoqerie te re pervec se degjenerimin ne vazhdim.

     • N.VJOSA November 18, 22:30

      Sinqerisht, me vjen keq per ty Tartuf,
      Te respektoj vetem per nje gje , qe ke deshiren te rritesh peme, por ne politike dhe filozofine e saj je gëdhë…, por fare gëdhë….
      Te mundon deliri i humbjes se personalitetit dhe do te thuash dhe ti diçka…Por ne Spaç qenke traumatizuar keq…Aq sa nuk e merr dot veten më…Zanatin e Dylberit e ke mesuar mire ne burg , ben çfarë ben dhe prape nuk e sheron dot plagen…
      Te kam thene, shko ne Bençë se ata ta sherojne Dylberen, kane bere plot gjalpe sivjet…kane pervoje ata qe nga koha e Pashait te Madh…Po nuk te mjaftoi gjalpi Bençes, shko ne Kaninë dhe merru kaninjoteve nje bidon me Vaj Ulliri, o Bidon….Po nuk te mjaftoi Vaji Kaninjoteve, sulu lart andej nga Smokthina se ata e kane edhe Zerin e trashe dhe veglat e trasha…
      Po su kenaqe edhe atje, turru nga Sevasteri, se atje ka Veshgjate plot, ngrohen ne diell, jane batall dhe ndoshta atje gjen derman…
      Po çfarë ke, or te vrafte Zoti ,qe kruhesh kot?!…

     • Tartufi November 18, 22:52

      Lexo o hajvani Neti e leri bajgat me dylbere
      e te pa ditur Argumentat jane gje e madhe per
      kundershtarin,,, Dylberi nuk e shan kurre dylberin,,, dylberizmi ju takon juve mbeturinave te dylberit gjirokastrit.

      Kjo eshte per te patur vemendje.
      E tille eshte lamasheria e njerzeve… eshte kaq e ulet sa me lamasherine levdohen.

    • anticensurë 25642654 November 19, 10:19

     ok
     gabim që të ngatërrova me nastron,por mënyra e të paraqiturit ishte si e tij!!
     gafa jemi e njerëz bëjmë!!
     me të vërtetë ka pasur njerëz të tillë si përshkruhen në këtë paçavure që ke paraqitur ti!janë të njëjtët që molën të gjitha regjimet!po mjelin dhe sot!!por të bësh një gjithpërfshirje në këtë nivel do të thotë se dhe ti vetë je një mut i pastër dhe asgjë më shumë!!thjeshtë për të vetmen arsye se me dashje a pa dashje ke bërë pjesë në shoqërinë që ti përshkruan!!
     idealja ose 100% nuk egziston në jetë!!thjesht për të vetmen arsye se njeriu ka perceptim personal që quhet njohje subjektive!!njerëz të ndryshëm shikojnë dhe interpretojnë të njëjtën gjë në mënyra të ndryshme!!
     kështu dhe në shkrimin e historisë!!i percepton ndryshe ngjarjet!!këtu hyjnë interesat dhe pikvështirmi!!po të shohësh me sy kritik të gjitha luftërat e ndodhura në këtë palnet do të shohësh se asnjëra prej tyre nuk ka qënë e pastër,si e përfytyron ose e interpreton fitimtari!!gjërat rrumbullakosen dhe diçka lihet pas dore!!
     POR të veprosh kështu si veprohet tek ne!?
     është një çënduri!!
     dhe herë tjetër e kam thënë se ata njerëz që luftuan në atë kohë,nga familia dhe fisi ishin të gjithë kundër pushtuesit,asnjëri prej tyre nuk u mburr ndonjëherë për atë që kishte bërë!!kur i pyesje se a keni vrarë?të përgjigjeshin thjesht “nuk i kemi shkuar plumbit pas!kemi shtirë për të vrarë njëlloj si kundërshtari”!!
     gjëja që më ka pëlqyer dhe më ka bindur se nuk gënjenin në atë që thoshin ishte se asnjëherë nuk folën keq,nuk e poshtëruan kundërshtarin!!sidomos atë shqiptar!në rastin tonë ballistët!!
     e vetmia gjë që thoshin ishte se ishin në krahun e gabuar!!asnjëherë nuk ju mohuan trimërinë!!këtu nuk flas për propagandën,flas për jetën normale!!
     ky ishte shkaku që më revoltoi që të të shkruaja në atë mënyrë!!ne nuk kemi mësuar akoma të themi gjërat ashtu si janë!!të themi se e bardha është e bardhë,e zeza e zezë dhe ndërmjet tyre ka shumë nuanca të grisë!!
     ne harxhojmë energji për të ndryshuar ngjyrën,në vënd që ta përmirsojmë!ne harxhojmë energji për të mbuluar të vërtetën,në vënd që të mësojmë nga e vërteta,për të mos gabuar sot dhe nesër!!
     kemi 25 vjet që po bëjmë gjithçka për të ndyrë dhe gjërat më të pastra,në vënd që të pastronim ato që ishin të pista!!PISLLËKU ËSHTË SHTUAR,kjo është pasoja e tërë këtyre 25 vjetëve!!mesa duket do të vazhdojë gjatë!
     zotëri unë personalisht nuk kam asnjë “mik”këtu në komnete,përveç vilsonit(tartufi!dhe me të unë ndaj menidmin tim,ndonjëherë dhe i kundrt!i shprehur o këtu direkt në komnete o në shkëmbimin privat të mendimeve),në të njëjtën kohë të gjithë janë miqt e mi!!dhe në jetën reale i till jam!!ja them tjetrit atë që mendoj!!

     Reply to this comment
    • m m November 19, 21:49

     O L O Q E Parisi…. te ka dale frika dhe te duekt sikur kakarisjet e tua kunder atyre qe dhane jeten, jane bema heroike….Bisht qeni do te ngordhesh ,damken si nej pinjoll i te shiturve, do te te ndjeke edhe ne
     var

     Reply to this comment
 3. fteri November 18, 16:32

  Arben, je korra e gomarit !..eshte turp te bjeshe polemike dhe te merresh me gjallesa te tilla barengrense !..

  Reply to this comment
 4. Pellazgu November 18, 17:08

  Ky “historiani” me yll në ballë, që po na e tregon historinë sikur të jetë duke referuar në ndonjë plenum të Byrosë Politike të PPSh-së, thotë:

  “Nga gjithë dokumentet gjermane që disponojmë, konkretisht edhe nga raporti i detajuar për tërheqjen nga Tirana, nuk jepet në asnjë rast ndonjë marrëveshje e mundshme ndërmjet M. Shehut apo Ushtrisë Nacionalçlirimtare dhe gjermanëve, për të mundësuar largimin e tyre nga Tirana.

  Kësisoj, përpjekje të veçuara në ditët e sotme për të revizionizuar operacionin për çlirimin e Tiranës janë jo vetëm të pabazuara, por edhe të pasakta.”

  O zoti historian me yll në ballë! Ti thua me të drejtë (sepse kaq e ke shkallën e njohjes për këtë problem) se “nga gjithë dokumentet gjermane që disponon… nuk jepet në asnjë rast ndonjë marrëveshje e mundshme ndërmjet M. Shehut apo Ushtrisë Nacionalçlirimtare dhe gjermanëve, për të mundësuar largimin e tyre nga Tirana.” Deri këtu je korrekt. Kur shkruan fjalinë tjetër “Kësisoj, përpjekje të veçuara në ditët e sotme për të revizionizuar operacionin për çlirimin e Tiranës janë jo vetëm të pabazuara, por edhe të pasakta.”, ti mor shoku historian kuqalash na kthehesh në një militant partiak, madje nga ata militantët kriminelë të Enver Hoxhës. Ti vijon me klimën propagandistike të periudhës së diktaturës. Ti po thua se “unë s’kam prova dhe nuk mund ta them se ka ngjarë diçka e tillë”. Shumë mirë. Po pse shtyhesh me tej, duke thënë se ka “përpjekje të veçuara në ditët e sotme për të revizionizuar operacionin për çlirimin e Tiranës, që janë jo vetëm të pabazuara, por edhe të pasakta.”, çka në vetë vete do të thotë se ti “e përjashton kategorikisht që të ketë prova të tilla”? Nga e di ti që ata që të cilët po “përpiqen” t’i paraqesin ngjarjet ndryshe nga këndvështrimi yt, nuk kanë prova? Si guxon e del garant për atë çka disponojnë të tjerët? Kjo ka vetëm një shpjegim. Ti je një person i politizuar që vijon të propagandosh për Partinë e “lavdishme” të Punës dhe ish-Sekretarin I të saj, i cili për 50 vite na ka gënjyer sikur ka luftuar, ndërkohë që ditën e shtynte duke bërë kodoshllëqe me dashnorin e tij Dushan Mugosha.

  Edhe nuk thuhet “revizionizuar” o shoku historian me yll në ballë, por “revizionuar”…

  Reply to this comment
  • anticensurë 25642654 November 19, 12:41

   nëse dikush ka prova le ti paraqesë mor pelle!!
   kush e ndalon??
   dhe ky këtë po të thotë”me këto prova që kam po ta paraqes!të tjerët supozojnë por nuk paraqesin prova!!dhe pas vetvrasjes së mehmetit kur u tha se kishte dashur të bënte këtë dhe atë,ishin vetëm fjalë!!askush nuk solli ndonjë dokument!atë që ndodhi atëherë e kuptoj sepse “dokument ishte partia”por sot nuk i plas kujt për partinë!!sido që ta ketë siglën!!
   po ashtu dhe për raportet e anglo amerikanëve,si e thotë dhe artikullshkruesi,nuk mund ti quajmë si dokumente reale,sepse ata ishin të pakët dhe në largësi nga fronti!!dokumentet gjermane nuk kishin asnjë lloj influence ideollogjike a përkrahje të ndonjë pale kundërshtare,ose të atyre që mund të vinin në të ardhmen në pushtet!!ata kanë bërë një rraport thjeshtë ushtarak!bile ata nuk ishin aq largpamës sa nostradamousi që ta parashikonin se do të vinin komunistët në pushtet,se do të ishte pikërisht enveri që do të sundonte për 45 vjet,gjithashtu nuk e parashikonin dot se enveri kishte për të vrarë më shumë ata që e prunë dhe e mbajtën në pushtet se ata që e kundërshtuan!nuk e parashikonin dot se enveri dhe bashkpuntorin e tij më të afërt e më bsnik do ta ndynte deri në të farë mase që arsyeja njerzore nuk e pranon!nuk kishin se si ta parashikonin se të gjithë këtë e bëri vetëm sepse “u pre në besë nga vetvrasja e mehmetit”!thjeshtë për urrejtje!!
   kështiu mor pelle!!gjermanët shkruan atë që planifikuan dhe atë që ju ndodhi!!
   e shkruajta dhe më lart;HARXHOJMË MË SHUMË ENERGJI PËR TË NXIRË TË BARDHËN SE SA PËR TA MBAJTUR TË PASTËR!!
   ajo që bënë ata njerëz të ditur,bashkpuntorët e pushtuesit,ishte një faj!!
   do apo sdo ti e tillë ishte!!nuk mund të shlyhet!ashtu si nuk mund të shlyhet veprimtaria e tyre patriotike ose kontributi në fushat e tjera të jetës!!
   JEPI SEICILIT ATË QË I TAKON!as më shumë e as më pak!!
   -vlersoje për të mirën
   -kritikoje për gabimin
   -dënoje për fajin
   po u zbatuan të tre këto kritere!?
   nuk kemi nevojë për të bërë shumë llaka,llaka!!
   pelle bota është shumë e thjeshtë!!
   fshehja e ndyrësisë është ajo që e bën të komplikuar!!

   Reply to this comment
   • Pellazgu November 19, 15:10

    @anticensurë 25642654

    Po ti mor pleh i kuq ç’pate? Po mua ma kërkon nxjerrjen e provave ti more mut enverist. Pse arkivat britanike nuk janë prova? Apo ato qenkan të pasakta sipas Marksist Kasmit, pasi janë të ndikuara ideologjikisht? Po të shkojmë me logjikën e Engels Kasmit, që pretendon se është historian, i bie që edhe një oficer gjerman mund t’i thoshte të pavërteta komandës së tij, ndoshta jo i ndikuar ideologjikisht, por për 100 arsye të tjera që dreqi i di. Një raport i një oficeri gjerman nuk mund të ishte fals, ë? Po pse mor kaqol kështu bëhet historia? Në histori analizohen faktet dhe nuk mund të hamendësosh se është e saktë apo jo për diçka që është e zeza mbi të bardhë. Kur ke dy fakte që kundërshtojnë njëri-tjetrin, nuk mund ta bësh analizën si ta do bytha marksiste-leniniste, siç po lexojmë. Ky dokument që më pëlqen mua është i saktë, kurse ky tjetri që s’më pëlqen, jo. Këtë do të thotë komenti im, por ty s’të pëlqen si duket ( a ndoshta s’ke mend për të kuptuar), sepse e paske lidhur gomarin tek krimineli Enver Hoxha.
    Të kalojmë tek ty o hale staliniste.
    Fakti që ke kompjuter dhe që përmes tij të është mundësuar që ta dhjesësh të gjithë pizgën që ke në kokë, nuk duhet të të “trimërojë” e t’i hidhesh kujtdo, vetëm për faktin se nuk të pëlqejnë komentet e tij. Unë mor gomar nuk thashë që disponoj prova, por thjesht i them autorit që mos bëj propagandë me historinë. Të thuash që “është e pavërtetë se Mehmet Shehu ka biseduar me gjermanët, për shkakun se dokumentet që ti disponon nuk thonë ashtu”, nuk do të thotë se kjo nuk ka ndodhur. Mund vetëm të thuash se “për shkallën e njohjes që kam nuk më rezulton”, por jo ta shprehesh me absolutizëm subjektiv kuqalash.
    Megjithatë, një provë e fuqishme që hedh poshtë ato çka thotë Marks-Engels-Lenin Kasmi yt, është raporti i majorit Britanik J.P.F Oliver, i cili thotë se partizanët as nuk luftuan për çlirimin e Tiranës dhe as nuk donin të luftonin. Ai thotë se krimineli legjendar Mehmet Shehu e gënjente duke thënë se janë 3000 trupa gjermane në qytet, kur në fakt nuk ishin më shumë se 300 dhe që po përgatiteshin që ta linin Shqipërinë.
    Edhe përshkrimi që bëhet në Arkivin Kombëtar Britanik, lidhur me sfondin administrativ / biografik të Shqipërisë (që e ke këtu nëse di ndonjë fjalë anglisht, por që po lodhem e po e përkthej) http://discovery.nationalarchives.gov.uk/details/r/C65625), thuhet:
    “Në Shqipëri, përpjekjet e konsiderueshme të Misioneve të Zbatimit të Operacioneve Speciale, në mbështetje të një fushate të efektshme për ngacmimin e forcave pushtuese gjermane, u penguan gjerësisht nga armiqësia në veprim që mbizotëronte midis ithtarëve veriorë të krerëve të tribuve (bajraktarëve – shënimi im) dhe jugorëve që i ishin bashkëngjitur komunistit Enver Hoxha. Përpjekjet e përsëritura të “SOE”-s (“Zbatimi i Operacioneve Speciale”), për të krijuar një lëvizje rezistence të bashkuar, ishin të padobishme dhe forcat e mirëpajisura të Hoxhës (furnizimet me armë që SOE-ja bënte për të dy fraksionet ishin në proporcion të drejtpërdrejtë me përpjekjet e tyre kundër gjermanëve), i cili ia kishte vënë syrin qeverisjes së Shqipërisë pas luftës, ua kushtuan shumë prej energjive të tyre shkatërrimit të forcave fisnore veriore, me synimin që kur gjermanët të tërhiqeshin të mos kishin kundërshtarë në marrjen e pushtetit. Ata ia arritën kësaj, duke ia lehtësuar rrugën vetes përmes lejimit të gjermanëve që të tërhiqeshin, së bashku me pajisjet e tyre luftarake të paprekura.”
    Apo këto fakte nuk ju pëlqejnë juve enveristëve. Juve ju pëlqen ta bëni historinë sipas qejfit.

    Reply to this comment
    • Zeus November 19, 16:09

     Lexo faktet e meposhteme,o PELA-sg!
     -Ne Arkivin shteteror te Landit te Bavarise u gjet ditari i
     Field marshal von Paulus,komandant I FRONTIT NAZIST ne Betejen e Stalingradit,i cili informon Fyhrerin per situaten ne FRONT ne daten 8.1.1943!
     Stalingrad:8.1.1943.
     -“Trupat tona te lavdishme e kane rrethuar Stalingradin dhe po e bombardojme nga ajri dhe toka pa pushim,duke e kthyer qytetin ne germadhe!
     Presim momentin vendimtar qe te japim GODITJEN E FUNDIT per ta zhdukur kete qytet nga faqja e dheut!
     Kjo do jete fitorja me e madhe e Gjermanise ne lufte dhe FUNDI i rezistences komuniste!!!!
     Sipas informatave teper te sigurta qe kemi ,rezulton se trupat sovjetike kane patur deri me sot humbje te medha ne njerez e armatime!
     Gjithsejt kane 150 mije ushtare e oficere te vrare,kemi kapur 27 mije rober,kemi rrezuar 5000 avione luftarake,shkaterruar 2200 tanke e artileri te rende si dhe kemi shkaterruar te gjitha bazat e tyre logjistike per furnizim!!!
     Jemi prane fitores perfundimtare!
     Armiku sovjetik eshte i demoralizuar,po dezertojne cdo dite ushtare e oficere,prej tyre kane kaluar ne anet tone 3 gjenerale,4 kolonele dhe 6 mjeke ushtarake”!
     Field maresal von Paulus!
     Ky eshte ditari i ketij gjenerali,optimist,i cili pas 3 ditesh ju DOREZUA PA KUSHTE,TRUPAVE SOVJETIKE ME GJITHE 330 MIJE USHTARET, OFICERET NAZISTE DHE ARMATIMIN E TIJ KOLOSAL,por qe u bene PLEH para FUQISE DHE TRIMERISE SE USHTRISE SE KUQE TE STALINIT!!!
     E verteta nuk qendron ne anen e HUMBESIT,por e FITUESVE,o Pellasg,antishqiptari!!!
     Te verteten mbi LUFTEN NACIONAL-CLIRIMTARE TE POPULLIT SHQIPTAR e ka vetem udheheqja e asaj lufte,pra ENVER HOXHA,ndersa ARMIQTE E TYRE duhet te ulin koken dhe te perballonin PLUMBIN PAS KOKE per kolaboracionistet,ndersa per kelyshet e tyre:VETEM TE HESHTIN se nuk e mbulojne dot MUTIN ME…SHURRE!!!

     Reply to this comment
    • anticensurë 25642654 November 19, 17:16

     o pell o histerik!!
     oficeri gjrman dhe të tjerë që nuk përmënden këtu,nuk jepnin mendim,ose të hamëndësonin se çfar po ndodhte dhe se çfar mund të ndodhte më vonënë shqipëri!!këtu janë paraqitur dokumente ushterake të tyre!¨dokumente të thjeshta pa hamëndësime por fakte të cilat i kanë jetuar gjat qëndrimit në shqipëri!!
     kështu mor debil histerik,në vënd që të kërcesh si gjeli në majë të plehut,studioji dhe ballafaqoi të dy të dhënat,faktet!
     histerik i trashë,mos kërko të shesësh për të vërtetë patollogjinë tënde!!
     atyre që ti i quan “të enverit”,jua ke ngrënë dhe po ua ha mutin!!për këtë të garantoj unë!nuk mund ¨te ngrihesh në nivelin e tyre!!
     dhe e di përse??
     sepse ata,përveç ndyrësirave që u shitën për komunistë dhe lëpinë bythë gjithë jetën;tip saliu me shokë,dinë të vlersojnë të shkuarën!!ta shohin me sy kritik!të kritikojnë gabimet dhe të dënojnë fajet!!
     ti or histerik patollogjik do të mbulosh mutin me shurrë!!atë mut që kanë bërë të parët e tu!!
     shko mor hale se qelbe dynjanë!!

     Reply to this comment
    • Askushi November 29, 13:43

     Ahahahah. Eh mor pellazg cme bere te qesh me lot. Nje ushtarak te falsifikoje situaten ne raport qe ju kalon eproreve,dhe kur ne rast lufte dhe nje ushtarak gjerman pale. Ahahahahahahahaha llogjike e forte kjo ahahahahahah llogjike e forte e pakundershtueshme

     Reply to this comment
 5. shqiptar sharri. November 18, 17:24

  OrÀRBEN muti,po te ishte vasa ENVERI,i jugosllaveve,nuk doti futete ne burg dhe ne varje koci xoxen,dhe tjeret qe ishin pro jugosllav ne vitet 1947-48,dhe ne fund i perzuni jugoslavet 1949,ore erben muti i qelber.Po,çnveri vetm nji gabim e ka,sepse ju la juve tradhtarve dhe baballaret tuaj gjall,dhe nuk ju vrau te gjithve,kete ja ze par te madhe.Dhe po nji faj te madhe e ka ENVERI,se nuk ju ndertoi fmive dhe vetes pallate pra duhet denuar per kete se i la fmit dhe gruan te jetoin ne mjerimin e flliqur te shiptarellave.

  Reply to this comment
 6. shqiptar sharri. November 18, 18:33

  Per.PALLEN PELLAZQENIN,dhe LOVEN E PARISIT.
  Edhe,pse shkurte e pata me ARBENI MUT.tani ma kta te dyte dotju shkruj pak ma shum dhe lexusit te,me falin.
  Love dhe pallazqeni,po ju jeni te bijt a tradhtarve dhe nuk mujni me u pajtue per clirimtaret dhe per partizanet,e aqi ma pak ju nuk pajtoheni me udheheqsit patriot dhe atedhetar komunist,kete nuk e kan bere ende baballaret tuaj edhe pse kan kaluar 71,vjet nga clirimi,prandaj edhe ju te bijte e bashibozukve dhe bashkepuntorve te nazifashizmit,nuk e bejni dote ate,kthes dhe maturi dhe tju bashkoheni fitmtarve dhe bijve te tyre,dhe te gezoni e festoni lirin dhe festen e madhe te clirimit.Pra,ju thoni gjerat qe ju kan than te afermit e juaj,dhe ju thoni po gjerat qe vetem ju dhe matrapazet e tradhtis i din,kurse amerikanet,ruset francezet anglezet sipas juve qenkan te mos ditur dhe qenkan debila qe vet e thon se te paret e jusj,ballisto-zogistet-legalistet,me horrat dhe kryehorrat sic jan,abaz kupi,mithat frashri dhe lef nosi e bahri omeri,xhafer deva,dhe hamit matjani dhe gjonmarka gjonet,pra te gjith kta tradhtar dhe horra i larguan nga vetvetja si anglezet ashtu dhe amerikanet,pra dhe ju ende po shkaravitni e shkrujni brockulla dhe kryebrockulla qe vetem ju i dini aro fjal te poshtra e te flliqura kunder herove,deshmorve,dhe luftetarve qe ran per shqiprin qe ran per lirin qe e dhan jeten per kete shqipri qe ju e jetoni more te poshter dhe tradhtare.Ti,love je ndonji prostitut sigurishte qe ke qen e diku e derguar nekoperativ se ke qen kunder sistemit prandaj po shkruan poshtersira dhe po bene me deshmoret pislleket e mendjes sate.Kurse pellazqeni eshte mesiguri ndonji plesht e p… dhe ashtu shkruan sic i thot mendja e pi…..t,dhe nuk din vetem me shar te kaluaren e popullit dhe te shtetit.Po,ju a mundeni mena tregue vetem nji ngjarje te madhe qe ken bere baballaret tuaj per clirimin e vendit dhe a mundeni menae vertetue se nuk kan punuar baballaret tuaj ma nazifashizmin duce hitler?

  Reply to this comment
  • Pellazgu November 18, 20:51

   @shqiptar sharri

   O shqiptar [email protected], o analfabet, o gomar enverist, mëso të shkruash njëherë, pastaj guxo more pleh të replikosh me mua. Racë muti. Qelbësirë e gjenit shqiptar. Ku di t’i ç’është historia dhe e drejta, mor ndyrësirë. Do jesh nga ata qelbësirat që kanë marrë në qafë shqiptarët e pafajshëm, ndryshe s’ka sesi, as sot kur edhe guri e ka kuptuar se kush ka qenë krimineli Enver Hoxha, të mos e kesh marrë vesh edhe ti.

   Reply to this comment
   • intelektuali November 18, 21:28

    Lere kete fosile dinosauri nga Sharri i Tetoves se eshte nga SPERMA e Enverit.

    Reply to this comment
    • Zeus November 19, 14:51

     Dhe thone pastaj qe ENVER HOXHA ka qene DIKTATOR!!!
     HAAAAAAAAAAA!!
     Perkundrazi,ai ka qene LIBERAL se paska lene gjalle te gjithe kelyshet e tyre qe per mua duhet t’i kishte DJEGUR ME BENZINE!!!
     Lexojini se cfare HELMI mbajne ne shpirt keta fashiste dhe pastaj hajde dhe mos i URRE!
     Vetem te shfryjne dufin e tyre,se per gje tjeter te HANE MUTIN keta plehra!!!

     Reply to this comment
     • Pellazgu November 19, 15:14

      @Zeus

      Boll more pleh që të ha [email protected] Si nuk të vjen turp që ndryshon 1000 pseudonime dhe del e shkruan 1/2 e komenteve në forum. Je për të ardhur keq kur thua se të hanë mutin atë të cilëve je duke u ngrënë [email protected] me komentet e tua prej budallai.

 7. Claus November 18, 18:49

  Me me shume vemendje lexova dokumentin se sa vete historite e Marenglen Kasmit qe nuk pasqyroheshin aspak ne perputhje me ate urdher-terheqjeje.

  U perpoqa me gjithe vullnetin e mire te gjeja dicka te sakte ne respekt te atj dokumenti, por nuk gjeta gje.

  Ja ky eshte problemi i historianeve tane qe me kane bere te kem pak vleresim ndaj tyre per shkakun e vetem se bejne interpretime dhe analiza sipas midese se tyre.

  Le ta quajne lufte heroike, le te ngrene lapidare dhe piedestale per Mehmet Shehe dhe te tjere, ky nuk eshte problemi im. Problemi im manipulimi i opinionit publik.

  Ne ate urdher qe lexova nuk gjeta asnje rresht per luftime te ashpra. Ne asnje rast. Ai urdher ishte nje urdher tipik i Wehrmacht-it, i sakte, konciz, i detajuar dhe i qarte, ne koordinim te plote me te gjitha hallkat ne terheqje te materialeve dhe forcave njerezore.

  Shihni zoterinj te nderuar se sa ne “panik” jane terhequr!
  Shiko se c`thote dokumenti, po ju sjell vetem nje fraze por plot kuptim:

  Dt. 17.11. 1944 Dort wurden die Btle. in Rasträume eingewiesen. Die Ordnung der Verbände und die Gliederung für den Weitermarsch am 17.11. 1944, 16.00 wurde befohlen.

  Shqiperimi im:

  Dt. 17.11. 1944 Atje (si duket ne Tirane) trupat moren udhezim te pushonin ne vendpushime. Me date 17.11.1944 ora 16.00 formacionet e rregullta dhe te grupuara moren urdher per marrshim te metejshem. (fund)

  Ja pra te nderuar, qe na paskan bere edhe nje pushim ne mes te Tiranes, kane pritur dhe ore 16.00 dhe jane terhequr sic eshte terhequr gjithmone Wehrmachti nga fushe-betejat e luftes.
  As ne panik, as ne kaos dhe as nen tmerrin e strategut Mehmet Shehu, si komandanti i madherishem i clirimit te Tiranes.

  Jeni te mirepritur per komente luftarake.

  Reply to this comment
  • info analitike November 18, 20:23

   Claus mos u lodh me shpjegime se keta syresh nuk dine te arsyetojne. Ata jane mesuar me mesimet e partise e nese arsyetimi yt bie ndesh, lehin kot si qeni pa padron.

   Për Betejën e Tiranës historiografia komuniste thotë se gjatë saj u vranë më shumë se 2000 gjermanë. (“Historia e Shqipërisë”, Akademia e Shkencave e Republikës Popullore të Shqipërisë, Tiranë 1965, vëllimi 2, f. 812)
   E njëjta shifër e gjermanëve të vrarë jepet edhe në botimin kryesor të historiografisë komuniste për Luftën Antifashiste Nacional-çlirimtare (“Historia e Luftës Antifashiste Nacional-çlirimtare të Popullit Shqiptar”, Shtëpia botuese “8 nëntori”, Tiranë 1989, Vëllimi IV, f. 807)
   A ka gjetur Marengleni ndonje konfirmim te kesaj shifre ne dokumentet gjermane?

   Po per te renet partizane a perkojne te dhenat e gjermaneve me ndonje numer se keta tanet e kane bere zarzavate:
   Në librin e parë të rëndësishëm të historiografisë komuniste për Luftën Antifashiste Nacional-çlirimtare, me titull “Kronikë e ditëve të stuhishme” u dha shifra 127 dëshmorë. (“Kronikë e ditëve të stuhishme”, Botimi i Drejtorisë Politike të Ushtrisë Popullore, Tiranë 1962, f. 449)
   Në librin më të rëndësishëm që u botua në kohën e regjimit komunist për Luftën Antifashiste Nacional-çlirimtare, që është historia e kësaj lufte në katër vëllime, në vëllimin e katërt të botuar në 1989, jepet shifra 194 dëshmorë. (“Historia e Luftës Antifashiste Nacional-çlirimtare të popullit shqiptar”, vëllimi IV, Shtëpia botuese “8 nëntori”, Tiranë 1989, f. 806)
   Nuk thuhet gjë se nga dolën këta 67 dëshmorë të tjerë???

   Reply to this comment
   • nuk ka litar apo fuci bitumi te laje krimet e sali elezbiberishes November 18, 21:06

    info analitike bravo te qofte se flet me dokumenta

    ja dhe nje dokument tjeter ku forcat berishiste nga toka dhe marina italiane i cuan ushqim per peshqit mbi 100 veta…

    vazhdo i nderuar te germosh se qenin e ngordhur do gjeni bashke me Clausin

    Në tragjedinë e Otrantos, humbën jetën, 1997
    Zeqine Fejzaj, 61 vjeçe,
    Blerina Fejzaj, 8 vjeçe,
    Zonja Fjezaj, 36 vjeçe,
    Mihal Fejzaj, 60 vjeç,
    Fatos Fejzaj, 39 vjeç,
    Roland Fezaj, 14 vjeç,
    Oltion Fejzaj 13 vjeç,
    Mimoza Xhavara, 32 vjeçe,
    Kamela Xhavara, 9 vjeçe,
    Majlinda Xhavara, 4 vjeçe,
    Desantila Xhavara, 24 vjeçe,
    Firdesa Xhavara 1 vjeçe,
    Gerard Xhavara, 4 vjeç,
    Majlinda Roshi, 38 vjeçe,
    Qemal Roshi, 38 vjeç,
    Roland Roshi, 2 vjeç,
    Pushime Meminaj, 60 vjeçe,
    Donika Idrizi, 40 vjeçe,
    Elona Idrizi, 14 vjeçe,
    Semiranda Idrizi, 11 vjeçe,
    Romeo Andrea, 28 vjeç,
    Silvana Andrea, 18 vjeçe,
    Kristina Andrea, 2 vjeçe,
    Bardhyl Lame, 37 vjeç,
    Tushe Lame 38 vjeçe,
    Artuela Lame, 35 vjeçe,
    Kasiani Bestrova, 6 vjeçe,
    Viktore Bestrova, 9 vjeçe,
    Konstandin Bestrova, 2 vjeç,
    Anife Begotare, 41 vjeçe,
    Rezart Begotare, 12 vjeç,
    Erald Begotare, 13 vjeç,
    Zeman Avdia, 37 vjeç,
    Nertila Avdia, 11 vjeçe,
    Olsi Avdia, 6 vjeç,
    Irma Greko, 21 vjeçe,
    Kristi Greko, 3 muajsh,
    Bardhosh Deliaj, 46 vjeç,
    Burbuqe Deliaj, 45 vjeçe,
    Melpo Sejdiaj, 46 vjeçe,
    Hanëme Birçe, 41 vjeçe,
    Besmir Birçe, 9 vjeç,
    Lavdosh Kaja, 22 vjeç,
    Robert Bajrami, 19 vjeç,
    Miklovan Troqe, 17 vjeç,
    Anastas Mërkuri, 30 vjeç,
    Lindita Demiri, 12 vjeçe,
    Lindita Demiri 12 vjece,
    Bektash Tahiri, 47 vjec,
    Andi Aliaj 17 vjec,
    Teferi Saliu 48 vjec,
    Lirim Bulla 17 vjec,
    Zini Muça 27 vjec,
    Ermal Xxhaka18 vjec,
    Fatmir Geraj 28 vjec,
    Kastriot Sharraj, 36 vjec,
    përparim Mamanaj, 13 vjec,
    Zylyma Sulejmani 22 vjece,
    Krenar Sulejmani 27 vjec,
    Alban Sulejmani 4 vjec,
    Mirand Kaçuku, 28 vjec,
    Kizeta Sulo 21 vjece,
    Klodian Sulo 2 vjec,
    Fiqiei Sulaj 30 vjec,
    Ervin Sula 15 vjec,
    Latif Berberi 53 vjec,
    Maze Seferaj 31 vjec,
    Brunilda Seferaj 25 vjece,
    David Seferaj një muajsh,
    Vjollca Kaçupi 22 vjece,
    Albana Botrova 22 vjeçe,
    Merita Ferko 32 vjece,
    Bledar Ferko 10 vjec,
    Fredi Ferko 8 vjec,
    Viktori Kaçupaj 25 vjece,
    Robert Llanaj 30 vjeç,
    Kastriot Hasanbashaj 27 vjec
    , Klorida Hasanbashaj 24 vjeçe,
    Xhuljana Hasanbashaj 3 vjeçe,
    Ilir Kicja 34 vjec,
    Maringlen Bardha 16 vjec,
    Fatbardha Sejdia 21 vjeçe.

    as Adolf Hitleri nuk beri kete krim kunder njerzimit ne kete fare feje por kete e beri Italia nje vendi i Natos dhe Bashkimit Europjan.
    Ishte koha qe perbindeshi Berishe urdheronte avjonet te bombardonin Jugun,te sulmonin Jugun me mercenaret e Veriut.dhe te hidhej lende kimike kunder populates civile.pa permedur gerdecin,3000 te vraret ne 1997 ,genocidin ndaj haklajve etj etj…eleminimi i kundershtareve …

    merruni me nazi-berishizmin qe eshte gjalle jo me ate qe ka vdekur shekullin e kaluar

    Reply to this comment
    • info analitike November 18, 21:21

     Ti qenke nga ata qe e bejne kopilin e ta lene ne dere. Po Berisha kopil i partise ishte prandaj e mbac me shendet. Perse habitesh nga bemat e birit te devotshem te partise? Partia per kete pune e pergatiti dhe e mbajti ne gjirin e saj qe ai te mesonte nga me ustallaret.

     Reply to this comment
   • N.VJOSA November 18, 21:14

    Keto komentet e @infos ngjajne si dy pika uje me historine qe tjerr ai Bythqir Meta, Beqiri Saliut…
    Llogjike prej kuislingu:
    Duhet te thone gjermanet se jane terhequr ne panik apo jo dhe se sa gjermane jane vrare qe ta shkruajne shqiptaret ne Histori!!!!…
    O @ info Kandari,
    Shqiptaret kane plot dokumenta per Historine e tyre dhe mbi te gjitha kane jetuar ata qe shporren me arme ne dore Pushtuesin fashist…, nuk ka rendesi e pranon apo nuk e pranon kete i biri i nje mercenari te Fashizmit…!
    Fatmiresisht ne Arkivin Qendror te shtetit ka plot dokumenta qe e vertetojne kete…Nuk ka rendesi ishin 20 te vrare me pak apo me shume, ( se kohe lufte ish dhe ne lufte e siper do kish informacione te pasakta), rendesi ka qe Tirana u çlirua prej djemve te saj dhe te mbare Shqiperise, te cilet moren parasysh se mund te vriteshin ne fushen e betejes dhe shume prej tyre dhane jeten ne lulen e Rinise se tyre, per te çliruar Atdheun e tyre…Jane akoma njerzit gjalle deshmitare te asaj lufte, o info by..qiri!…
    Epo kjo pike e zeze, jane turrur te gjithe mbeturinat e te mundurve nga Lufta e madhe Antifashiste dhe duane te erresojne ate pjese te Historise Shqiptare qe i nderon shqiptaret para popujve te mbare Botes!

    Reply to this comment
    • info analitike November 18, 21:37

     Neti,
     Kujdes se pleqeria te ka shastisur fare e ke filluar te shkruash brockollitje pleqerie. Mos me thuaj qe edhe ti ke luftuar per clirimin e Tiranes 😛
     Ata qe e kane perjetuar ate kohe e pershkruajne krejt ndryshe nga dokumentet propagandistike te xhaxhit enver po ty zor se te mbushet mendja tani ne pleqeri.
     Ja perse nuk i pelqejne Marenglenit historite e inglizit:
     “Raporti i majorit Oliver mbi luftimet e partizanëve në kryeqytet. Majori britanik Oliver ishte ndër të vetmit oficerë të huaj që arritën të futeshin në Tiranë në betejën për marrjen e kryeqytetit në nëntor 1944. Ndonëse ai nuk u lejua nga komunistët të vepronte, fshehurazi ai mblodhi të dhëna me oficerët e tij në lidhje me këtë betejë. Beteja për marrjen e Tiranës dhe çlirimin e saj mbahet si një nga fitoret më me emër të Luftës Nacional-Çlirimtare, por në fakt oficerët britanikë që ishin në Shqipëri tregojnë të kundërtën. Pas çlirimit të Shqipërisë, majori britanik Oliver përgatiti një raport mbi betejën për të marrë kryeqytetin. Ai tregon se Tirana ruhej nga një garnizon me 300 ushtarë gjermanë gjithsej, që kishin vetëm dy tanke dhe disa autoblinda.

     Sipas tyre, komandanti i Divizionit të Parë, Mehmet Shehu, i gënjeu duke u thënë se në Tiranë kishte 3 mijë gjermanë. “Arrita në konkluzionin se garnizoni gjerman përbëhej nga rreth 300 veta, ndërsa Mehmet Shehu më thoshte se janë 3 mijë, dhe e vetmja rezervë që gjermanët kishin në Tiranë ishte një skuadron i lëvizshëm me vetëm dy tanke dhe disa makina të blinduara me transportues. Këtë perimetër gjermanët e ruanin me aftësi të mëdha, me sukses ecnin përtej perimetrit dhe pastronin çdo zonë ku partizanët shfaqeshin”, raportoi majori Oliver. Nga ana tjetër, sipas raportit të majorit Oliver, partizanët kishin 3 mijë forca dhe nga fundi i tetorit, deri në datën 11 nëntor, dështuan në sulmet e tyre kundrejt 300 gjermanëve.

     Oliver tregon se komunistët e mbikëqyrnin, nuk i dhanë liri veprimi dhe për më tej arrestonin çdo civil që tentonte të shkonte në shtabin e tij. Të dhënat që japin britanikët tregojnë një të vërtetë tjetër për çlirimin e Tiranës, duke nisur që nga operacionet ushtarake, të cilat pothuaj dështuan, ndonëse ishin në supermadhësi numerike, por, nga ana tjetër, tregojnë edhe faktet se regjimi komunist kishte nisur ende pa mbaruar lufta. Britanikët flasin për arrestime të civilëve, ndaj dhe për këtë gjë ata u mbajtën të izoluar në Tufinë të Tiranës së bashku me oficerët amerikanë, në mënyrë që të mos shikonin arrestimet dhe reprezaljet ndaj civilëve që konsideroheshin jo komunistë.

     Nga ana tjetër, ky raport jep një bilanc tjetër të luftës, ku shpjegohet qartë se rreth 1800 gjermanë u vrarë rrugës nga Elbasani për në Tiranë, por kjo falë një bombardimi të fortë që avionët britanikë bënë mbi trupat hitleriane. Për herë të parë jepet një detaj, që forcat partizane në Qafën e Kërrabës kanë therur gjermanë, ndërkohë që Mehmet Shehu, në librin e tij për çlirimin e Tiranës, këto veprime i quan luftime trup më trup. Këtë raport majori britanik e dorëzoi në Ministrinë e Luftës në Britani për të informuar zhvillimet e fundit në Shqipëri.”

     Reply to this comment
     • info analitike November 18, 21:44

      Në datën 29 tetor, në mbrëmje, arrita të bëja një zbulim duke shkuar në periferi të Tiranës pa dijeninë e partizanëve. Zbulova se trupat e Divizionit të Parë ishin tashmë në lindje të qytetit dhe gjermanët po tërhiqeshin pa ndonjë kundërveprim. Në mëngjes mora një “guidë” për ta vendosur shtabin tim në Tufinë, rreth pesë milje larg Tiranës, pata mundësi të hiqja rreth vetes partizanët dhe hyra në një shtëpi në pjesën lindore të qytetit.

      Zbulova se gjermanët kishin evakuuar këtë pjesë të qytetit, duke përfshirë ushtarakët, pjesëtarët e spitalit të tyre, madje dhe barakat e inxhinierëve gjermanë. Ata kishin formuar një perimetër për mbrojtjen e qendrës së qytetit dhe pjesën e Tiranës së re. Plani i tyre i tërheqjes ishte tepër i lexueshëm…
      Pasi mora pjesë në një apo dy përplasje, u binda së bashku me numrin dy të misionit, lejtnant Hon R. D Winn, se partizanët nuk po bënin asnjë përpjekje reale, as për të sulmuar dhe as për t’u rënë në qafë gjermanëve. (Një fakt: pozicioni që partizanët arritën më 30 tetor mbeti statik deri më 11 nëntor, edhe pse partizanët ishin më shumë në numër, 10 me 1 në raport me gjermanët). Disa herë ne pamë një grup prej pesë gjermanësh me një mitraloz që zmbrapsnin një grup prej qindra partizanësh të pajisur me dhjetëra mitraloza të lehtë. Pavarësisht se partizanët kishin superioritet në fuqi zjarri, ata kishin mungesa në murtaja dhe granata.

      Por unë e dija se këto materiale, si murtaja dhe granata, partizanët i kishin në Bizë, të cilat i kishin marrë ndihma me parashutë nga ne. Më pas, një grup partizanësh erdhën të më merrnin në ditën time të tretë që isha në Tiranë, dhe shkova në shtabin e Brigadës së Parë, ku gjeta Hysni Kapon, komisar dhe shef i shtabit të kësaj komande, që më priste. Nuk më dha asnjë referencë në lidhje për hyrjen në qytet dhe priste komente nga ana ime. E pyetja se kush e ka fajin që mungojnë materialet, si murtaja dhe granata, në luftimet që po bëhen? Mos e kishim fajin ne apo ata që nuk po shpërndaheshin?

     • N.VJOSA November 18, 23:43

      @Info,
      Sa per dijeni une nuk jam plak…
      Historine e shkruajne fitimtaret, jo te mundurit Dhe as nje oficer aleat.Dihet , anglezet kishin te tjera preferenca.Prandaj @info,je lodhur kot duke mbledhur citate, kur Strategu i kesaj lufte ka shkruar vet dhe nuk eshte kundershtuar nga bashkluftetaret e tij.
      Te tjerat, duke perfshire dhe sallaten tende jane nje perpjekje e te mundurve per te njollosur Çlirimtaret e vertete, te pranuar edhe nga Aleatet.

     • info-analitike November 19, 01:29

      Po cfare thua more Neti qe nuk u ngope se ngreni sallaten sllavo-ruso-kineze te gatuar nga kumandari. Shkruan se historine e shkruajne fitimtaret po nuk te pelqen versioni anglez packa se veshen, mbathen, ushqyen dhe armatosen partizanet dhe i bombarduan edhe gjermanet. Po meqe historine e shkruajne fitimtaret i bie qe ky Marengleni te jete lodhur kot se dokumentet historike te humbesve per ty nuk pijne uje. Ti je mesuar me genjeshtrat dhe propaganden e “fitimtareve”.

     • Zeus November 19, 15:02

      @info-ANAL-itike!
      Te na e rruash se qenke koqe e zgjuar!
      I ngjan tamam gomarit tim qe kisha dikur.Ishte puntor dreqi,por ngulte kembe tamam si…GOMARI,ja tamam si ty,o info!!
      Me nxorre mallin e tij o KRRIC,se kur te rritesh edhe ca,mund te behesh edhe PROF.DOK,si Sali Berisha!!!
      Kuptohet,jo me SAMAR,por me kostum e kollare!!!
      Lum Shqiperia per kaq historiane qe ka!!!

     • Zeus November 19, 15:30

      O info manalli!
      Po ti,o koqe cilin pranon per BABA ate qe ke ne shtepi,apo KOMSHIUN???
      Hasell-hasell me mire kete pune e di nena jote,se ajo i ngriti partallat,por ti sic dukesh qenke mesuar t’i quash BABA te gjithe komshinjve te tu!
      Ketu ke te drejte KUR E DI SE NENEN E KE …KURVE dhe shkon me 500 qen rrugace!!!
      I shkreti ti,paske pesuar traume te madhe se nuk njeh akoma identitetin tend!!!
      BISHT QENI do mbeteni,o manall,se kurre nuk do ju ndryshoje TRADFHETIA dhe TURPI qe bene te paret tuaj dhe ju kelyshet e tyre keto 25 vjet!
      Sa do gabime e KRIME te kete bere ENVER HOXHA,kur degjojme MORRACAKE si ty,Pelasgu,NASRUDININ,LOVE… etj na krijohet bindja e plote se ENVER HOXHA E KA PATUR SHUME TE DREJTE QE JU PUSHKATOI DHE BURGOSI!!!
      Jeni rraca me e poshter ne planet!!!

     • info analitike November 19, 15:55

      I paske bere kaq mire radiografine vetes se ne cfare injorance dhe qelbesire ju ka rritur nena parti. Pastaj cfare shkon e vendos emra zotesh kur partia te ka mesuar qe duhet te jesh ateist.

    • intelektuali November 18, 22:55

     Boll me “BYTHQIRE” ordinere o Neti Interneti se na e shpife me ofezat per te tjeret ne DITA. Keshtu ben ti me oponentet e tu ne Austri ku mburresh qe jeton? Pse ke mare zjarr si pushka e jevgut? Ule ritmin dhe kontrollo pulsin qe te degjosh ne qetesi nje histori krejt te VERTETE e cila mund te ndryshoje botkuptimin per Historine dhe Boten:

     Ne mes te viteve 90-te diku ne netnor te 1995-s sapo isha kthyer nga SHBA dhe pas nje vizite ne vendet ish komuniste te Evropes Lindore, kryesisht ne Hungari, Ceki dhe Poloni, i kurajuar nga qendrimi i shoqerise Civile ne keto vende shkruajta per here te pare nje artikull ne nje gazete lokale me titull:

     29 NENTORI ESHTE DATA E ZEZE E HISTORISE SONE KOMBETARE.

     duke e argumentuar qendrimin tim ekstravagant per kohen qe jetonim me fakte dhe dokumenta. Vektuptohet qe reagimi ishte tejet agresiv dhe kritik duke patur parasysh qe Sali Berisha, atehere Presidenti Demokrat i vendit kishte bere homazhe dhe vene kurrora me lule ne varrezat e Deshmoreve me rastin e 17 nentorit. Shume miq te mij me keshilluan qe te hiqja dore nga shkrime te tilla, sepse sic me thane:

     SHQYPNIA ESHTE AKOMA NJE VEND KOMUNIST

     Me thene te drejten me hyri frika dhe hoqa dore nga tentativa te tjera. Kur hyme ne epoken e internetit dhe u ktheva te jetoja ne Tirane, fillova te shkruaj artikuj tek SHEKULLI te cilet megjithese me tone me te buta krijuan shume oponente ca llogjike, shumica krejt pa llogjike por Koco Kokedhima e mbylli shume shpejt dritaren e tij per komunkimin liberal sidomos pas skandalit me ambsadorin amerikan ne Tirane. Me pas me duket se doli gazeta Panorama me nje censure te lehte ndaj shkrimeve kritike per kete ceshtje qe u pasua nga gazeta TEMA e Mero Bazes dhe tani pothuaj shumica e shkrimeve jane perqendruar ne gazeten DITA, shkrime qe kane te bejne me ceshtjen thelbesore te historise sone, e cila ka mbetur papergjigje nga politika jone kombetare deri me sot 25 vjet pas renies se Murit te Berlinit si ASKUND ne vendet e tjera ish komuniste te Lindjes:

     A KA QENE ENVER HOXHA KOMANDANT HERO APO KA QENE VETEM NJE VEGEL VRASTARE NE DUART E JUGOSLLAVISE KOMUNISTE?

     Eshte e qarte se kur politika jone kombetare hesht per ceshtje te ngjashme madhore, mileti te ndahet ne dy llogore dhe prandaj edhe vjen ky antagonizem agresiv qe nuk e gjen ne asnje vend tjeter te Evropes.

     Vitin qe shkoi Edi Rama kur ishte ne Berlin para Kancelares Merkel kerkoi falje per krimet e Komunizmit, por me t’u kthyer ne Rinas premtoi LEKA badiava per festime te bujshme te 29 nentorit dhe beri homazhe ne kete date me gjithe qeverine e tij, bile pati ministra te qeverise dhe deputete te Parlamentit qe shkuan me fotografine e Enverit ne dore me shallin e kuq ne qafe dhe me grushtin bolshevik mbi koke. Kjo sjellje si “Mesalla me dy faqe” shqetesoi aleatet tane perendimore dhe me pas degjuan ambasadorin amerikan qe ta cilesonte Enver Hoxhen si nje MONSTER. Kete vit situata eshte fare ndryshe dhe duket qe gradualisht qeveria dhe deputetet po RIEDUKOHEN nga trusnia e medias dhe e nderkombetareve dhe po bejne hapa prapa ne entusiazmin e tyre per te festuar datat qe jane praktikisht te korb te ZEZA ne historine tone, sepse o Neti Interneti keto data:

     NUK SOLLEN PROGRES DHE MIRQENIE, POR MJERIM DHE SKLLAVERI

     dhe kjo eshte kryesorja, te gjitha historite e tjera me partizane dhe gjermane jane llogje TRA-LA-LA te Realizmit Socialist dhe nuk kane asnje vlere reale praktike ne nje kohe qe Shqypnia po kerkon te behet pjese e BE-se Demokratike dhe Antikomuniste.

     Reply to this comment
 8. i madhi November 18, 19:15

  Komentojn kelyshat e bashkpuntoreve qe ju jepnin grat gjermaneve dhe sa iku gjermoni tradhtaret i kishin parakaluar nga brekmbushja hahaha. Rrezik jeni dobicat e gjermaneve qe shtypnin grat e ballisteve se ata e kishin per pula mendjen.

  Reply to this comment
 9. Mondi November 18, 20:53

  Urime Dr. Marini. Ndjej keqardhje qe akoma ka mendje te nxehta qe ndonese me fakte, mundesisht nga arkiva te huaja, nuk ju pelqen historia ose nuk duan. Te gjithe kete pune studiuese e kundershtojne vetem me folklorizma dhe pa asnje fakt.

  Reply to this comment
 10. Shahisti November 18, 21:23

  Me nje fjale ketu del qe gjermanet e kishin ndare vete mendjen qe do te iknin, kurse keta koqet partizane luftonin me heroizem qe t’i mbanin akoma ne Tirane. Cudi!

  Reply to this comment
  • intelektuali November 18, 21:50

   Te kishin mesuar te pakten nga Prefekti Qazim Mulleti qe ishte komshi me Enver Hoxhen ne Tirane, kur i thane policet e tij besnike:

   KA ARDHUR KAJO KARAFILI QE TE VRASE, PRANDAJ KEMI RRETHUAR DHE MBYLLUR LANEN QE AS ZOGJI NUK KALON.

   Qazmi ja kthen policeve te tij besnike:

   LERENI LANEN TE RRJEDHE MORE QAFIRE SE NA MORET NE QAFE!

   Reply to this comment
 11. nuk ka litar apo fuci bitumi te laje krimet e sali elezbiberishes November 18, 21:39

  per komentuesin info analitike.

  ju i nderuar po beni nje gafe qe nuk ju falet.

  sali qenef berisha nga 1968-1991 ishte komunist

  kurse nga 1991 dhe ne vazhdim eshte serbo-elezbiberist dhe rajersonovicist qe ne vitet 1990-1991 i kishje mysafire ne beograd…hapi keto letrat e 1990 pse shkoni ne vitet 40..te shekullit kaluar..?

  Krimi me i madh i tyre eshte se akoma mbahen si don kishoti me flamurin e luftes kunder komunizmit qe eshte nje doktrine e Serbise qe hyne ne intervenim te maskuar qe nga 2 prilli 1991 dhe vazhdon dhe sot.

  Ndersa amerika zytare ka marredhenie te shkelqyera me kinen KOMUNSITE ( kujtojme 60 miljonet e vrare na Mao ce duni,dhe mijra te shtypur me tanke ne Tien an men)…perse antishqiptari me i madh ,praktikisht dhe nje antiamerikan i llojit te tij elez biberaj dhe ca ambasadore famekeqinj si rajersoni ose arvizu akoma vazhdojne luften idiote kunder mender komunizmit per te mbuluar genocidin e berishes dhe devilave te tij
  Ndersa amerika zytare po lidh mardhenie dipllomatike dhe me KASTROT E KUBES..pse admistrata amerikane vazhdon “ligjin e luftes” me enverin qe ka 30 vjet qe ka vdekur..
  Pse nuk denojne MONSTREN BERISHE me dosje dhe fakte te plota per mega-krimet e tij ?

  Vetem te lexosh intervistat e Izet Haxhise para dy muajve kur ky i fundit deklaroi me fakte se Berisha ne mars 1997 urdheroi dy akte terroriste karshi ambasades amerikane dhe kontigjentin gjerman per tja faturuar kete “rebelave te kuq” per te shpetuar vete sic veproi ne 2 prill 1991 dhe 21 janar 2011…lind pyetja ??
  .PSE NUK VEPRON DASH-IWASHINGTONIT ? PER TERRORISTIN BERISHE
  Po keshtu Izet Haxhia me fakte dhe emra AKUZON shkelzen berishen per trafikante droge.
  PSE NUK VEPRON DREJTESIA SHQIPTARE APO EUROATLLANTIKE PER BURGOSJEN O TE DROG-DILLERIT SHKELZEN O TE IZETIT SI MASHTRUES
  Pra kush e mbron Berishen per mega krimet e tij ??
  Pse Edi Rama jo vetem qe eshte I pafuqishem te arrestoje Berishen ( aresyeje pse mori votat cudiberese ne 23 qershor) por me gafa te tilla si ne 70 vjetorin e clirimit,budallakijet me bunkartin e Enverit,me shitjen tani se fundi te albetrolit dhe me miopine qe po tregon me guvernatorin duket se eshte nje jelek antiplumbi pallosh dy metrosh per te mbrojtur me cdo kusht “burrin e shtetit te arvizuse “
  Enigma e hidhur ka nje emer Elez Biberaj.
  Ky lloj antishqiptari me I madh per te gjithe kohrat ka qene mentori dhe shenjtori qe ka kllonuar berishen nga zgafellat e udb jugosllave ne 1991 dhe po e mbron akoma me cdo kusht.

  Mbi Elez biberajn ketij serbishtfolesi rendojne dy faje te medha pas 1991:..

  1- ne vend te nje pajtimi kombetar ne vitet 90’ dhe te nderhyrjes per ndonje plan marshall ne ate vend te dobritur ai per te kenaqur epshet e tij antikomuniste u be zbatuesi I doctrines rajersoniane per ‘dekomunistifikimin”

  2-S i person me detyra speciale ne vitet 80-90 ne funksion te hakmarrjes tij karshi sistemit te enver hoxhes ben te mundur te ‘karikoje” dipllomate,zyrtare dhe politikane amerikane ne menyren me antishqiptare te mundeshme ku si rezultat I saj ky vend ka degraduar dhe eshte shperfyturuar plotesisht

  Fill pas pucit kriminale te shtetit se 1998 te Sali Berishes, pas vrasjes se Azem Hajdarit, sherbimet inteligjente shqiptare kishin mundur te regjistronin nje bisede telefonike mes Berishes dhe nje personi ne SHBA me dialekt nga veriu i Shqiperise, i cili i kishte thene Berishes te terhiqej sepse SHBA nuk do e njihte marrjen e pushtetit me dhune.
  Kush mund te kete qene ai person me dialekt verior? – shtrohet pyetja. Dikush mund te thote, e kush tjeter vec z. Elez Biberaj ose kapterri i tij FRAN SHKRELI

  . Dhe natyrisht kush tjeter vec Elez Biberajt ishte/eshte aq i fuqishem ne Washington sa te dinte deri dhe opinione te tilla sekrete te Depertamentit te Shtetit per mos-njohjen e marrjes se pushtetit nga kryengritja e ’98s e Berishes.
  Ne nje interviste te fundit ne Top-CH, z. Biberaj shprehet se ai ka qene gjithmone aktiv per te rrezuar komunizmin ne Shqiperi, dhe madje pikpamjet tij ja kishte parashtruar edhe ish Presidentit amerikan Ronald Reagan. Sipas tij, komunizmi ne Shqiperi mund te permbysej nga njerez te afert te regjimit, individe te brendshem, pra nga ndonje “grusht shteti” ose “grup armiqesor.”
  Dhe natyrisht per te gjetur njerez te tille te besuar, brenda keshtjelles se regjimit, duhej fillimisht biseduar me ta. Kontakti ishte pjesa me e veshtire e procesit. Pra, si do takohej z. Biberaj me individet e synuar, dhe nese po, me ke? Me ke konkretisht??? Dhe ne kete aspekt, a ka egzistuar nje prirje per te kontaktuar vetem tropojane?
  [Ne vijim te ketij spekullimi, a eshte rastesi fakti qe tropojanet dominuan post-’90 ne Shqiperi? Kujt ia priste mendja se tropojanet do qeverisnin Shqiperine “demokratike”? Kujt? Natyrisht askujt. Tropoja njihej vetem per geshtenja… e Fatime Sokolin…. Po atehere cfare ndodhi?]
  Qe Elez Biberaj ka dore ne kete histori, eshte naivitet te mendohet e kunderta, perndryshe s’ka pse tropojanet te bejne ligjin prej 20 vitesh ne Shqiperi. Qe Elez Biberaj mund te kete kontaktuar fshehurazi Sali Berishen, ose Mehmet Elezin, gjate kohes se komunizmit kjo edhe mund te supozohet…
  Perndryshe, si do themelohej PD nga nje tropojan, Azem Hajdari, nese s’do ishte dora e Biberajt nga pas? E imagjinoni dot kete? Partia e pare opozitare pas 50 vjetesh komunizmi te themelohej nga nje student konviktor nga fshatrat e Tropojes – give me a break!!! – do thonin amerikanet. Ose fakti tjeter, qe Azem Hajdari u spostua dhe ne vend te tij u vendos nje tjeter tropojan (Sali Berisha – i brendshem i regjimit, sic ishte dhe vete filozofia e z. Biberj per te rrezuar komunizmin ne Shqiperi), flet per ate se i gjithe skenari mund te kete patur nje mastermind nga Tropoja, nje tropojan te fuqishem qe jetonte diku ne Perendim. Dhe natyrisht, tropojan me te fuqishem se z. Biberaj nuk kishte ne ate kohe pertej/ketej Atlantikut.
  Ronald Reagan qeverisi gjate viteve 1981-1989, dhe njihet si Presidenti qe i dha “grushtin” e fundit komunizmit. Kjo nenkupton faktin se administrata e tij duhet te kete investuar shume ne kete aspekt, dhe ne vijim te kesaj linje, ndoshta dhe per te kompromentuar individe te caktuar ne Shqiperi.
  Te mos harojme faktin se z. Biberaj kishte parashtruar direkt para Presidentit Reagan pikpamjet e tij per rrezimin e komunizmin ne Shqiperi, pra ai ishte nje figure e rendesishme ne kete aspekt, dhe ndoshta mund t’i jete dhene dore e lire per te vepruar.
  Po si mund te jete takuar Biberaj me Sali Berishen/Mehmet Elezin gjate dekades se fundit te komunizmit ne Shqiperi (’80-’90), nese me te vertete jane takuar? Dhe a ka ndikuar ne kete aspekt linja malazeze e gruas se Berishes per te lehtesuar kontaktin? A ka interferuar ne kete histori UDB meqenese ne ate kohe ishte nje sherbim aleat me sherbimet sekrete perendimore? Cfare roli kane patur njerezit e gruas se Berishes ne Beograd (UDB)?… e shume e shume pyetje te tjera, por natyrisht pa pergjigje…
  A ka dore z. Biberaj ne pasojen e 21 janarit? Pse Berisha duket kaq i fuqishem ne Washington dhe pse mbrohet edhe kur ben te 99t? Pse demokratet ne pushtet ne SHBA heshten per 21 janarin? Kush republikan i fuqishem (nga te kohes se Reagan dhe BUSH-ATEVE) ne SHBA eshte prapa Berishes, ose Biberajt, qe influencon direkt ne administraten e sotme amerikane?… A benefiten njerezit e Berishes ne Washington me perqindje korrupsioni nga Shqiperia?
  Dhe e fundit, nese sa me siper eshte e vertete, kur do mbaroje i ashtuquajturi “mallkim tropoje” per Shqiperine?
  Pikerisht Edi RAMA mori votat ne 23 qershor 2013 per ti hequr kete mallkim tropoje shqiptareve por me sa shohim koha per denimin e Berishes nga Rama ka kalur dhe qendrimi I tij I fundit me guvernatorin quhet nenshkrim I kaputillimit te tij pa kushte ndaj kartelit criminal te berishajve.
  Zoti Obama beri nje hap kurajoz ditet e fundit ne lidhje me aktivitetin e dyshimte te Cia-s ne torturat ilegale karshi te burgosurve.
  K a ardhur koha qe kongresi amerikan te marre ne shqyrtim dosjen e shqiperise per te vene ne shqyrtim aktivitetin antishqiptar dhe antiamerikane te treshes biberaj-berishe-basha-FAZLLIC NICK GAGE dhe aktivitetin e tyre te lexueshem ANTISHQIPTAR.
  Me ndryshe:
  Mund ti quaje nje diplomat amerikan dy vrasesit e 21 janarit njerin Burre shteti dhe tjetrin yll ne ngjitje pa patur ca elez bibere ne amerike qe krijuan monstren berishe dhe po e mbrojne ne menyre te shemtuar dhe sot e kesaj dite duke na tallur me figura groteske si Nishani,Meta ,Rama

  A mund te te bashkjetoje doktori kriminel me piktorin qe po ben nje tradheti kriminale ?!
  Kush eshte zgjidhja ?Hapja e dosjeve nga admistrata amerikane te dyshes 2B (BIBERAJ-BERISHE ) per 2 prillin 1991 dhe atehere do gjendet qeni I ngordhur berisha prapa hekurave qe do jete dita e clirimit te shqiperiSe nga-berishizmi dhe elezbiberizmi. Kjo do jete dhe dita e pare e normalizimit te marreneve reciproke dhe dinjitoze midis amerikes dhe shqiperise.

  pra mos ngaterro berishen komunist para 90 dhe serbo-elezbiberist pas 90..

  kur ishte komunst vetem hysen shoshorin mori ne qafe

  dhe kur u be serbelezbiberist antikomunist psikopatik e dogji shtetin dhe kombin

  Reply to this comment
  • info analitike November 18, 21:58

   Po pse ke pare komuniste ti qe mos te shesin shoket??? Ja ke shembullin e xhaxhit enver te parit e te shume te tjereve qe vrane pa meshire shoket e llogoreve nen pretekste absurde te diktuara nga paranoja.

   Reply to this comment
 12. intelektuali November 18, 21:44

  NJE PROPOZIM I SINQERTE PER ENVERISTAT FANATIKE NE DITA:

  Te marrin Marenglenin, komunistin-enverist te trefishte Marks-Engels-Lenin bashke me te Paskal Milon, fshatarin-spiun te trefishte te Partise se Punes, bashke me keta te dy te paret te marin edhe Viktor Malajn, gazetarin-sigurims te trefishte te Sigurimit te Shtetit dhe te shkojne sebashku ku thoni ju o milet? Ne Gjermanine Kapitaliste apo ne SHBA Imperialiste? Jo more Jo! Ne Rusine Bolshevike te Putinit ose me mire ne Korene e Veriut te Kimit qe te shohin LIVE Komunizmin stalinist te Enver Hoxhes, LANC-in e tij kriminal qe sollen ne trojet tona MURTAJEN bolshevike nga Lindja sovjetike dhe e larguan Vatanin nga Perendimi Demokratik duke mbushur lumenj me gjak njeriu te pafajshem ne vendin tone dhe duke renuar ekonomine dhe shtetin si kurre me pare ne histori.

  Pasi te kene jetuar gjate ne keto vende, atehere mund te diskutojne sa te duan brockulla me gjermane dhe partizane ne DITA si ne filmat e realizmit socialist me Rajmonda Bulkun dhe Arben Imamin qe per hir te vertetes u treguan me te squte se keta DUDUME FANATIKE te Partise se Punes.

  Reply to this comment
 13. Andrea November 18, 22:09

  Krenaria e te pergereve eshte se ne ate periudhe shteti yne ishte shume i dobet dhe i pa fuqishem ne arenen nderkombetare ku keta bij shkerdhatash u grumbulluan per te ardhur vite me vone si cuba -diversante te permbysnin regjimin.Por edhe me keto marifete keta tradhetare e bij tradhetaresh hengren koken.Keta bastarde te kombit kure nuk reshten veprimtarine kriminale ndaj shiperise ndaj e meritojne te quhen turpi i ketij kombi.I vetmi ngushellim ketyre te perdhunuarve nga koha ju ka ngelur te shprehen neper gazeta te ndryshme ku edhe marin pergjigjen e duhur.POSHTE RACA E FELLIQUR E LEPIREBYTHSAVE,apo jo o BENI ?Sakeq te kaqelluar koka mes shaleve.

  Reply to this comment
 14. intelektuali November 18, 23:04

  Boll me ofeza ordinere o Neti Interneti dhe ju o enverista fanatike ne gazeten liberale DITA se na e shpifet me ofezat per te tjeret ne DITA. Degjoni ketu me qetesi nje histori krejt te VERTETE e cila mund te ndryshoje botkuptimin tuaj te indroktinuar per Historine dhe Boten:

  Ne mes te viteve 90-te diku ne nentor te 1995-s sapo isha kthyer nga SHBA dhe pas nje vizite ne vendet ish komuniste te Evropes Lindore, kryesisht ne Hungari, Ceki dhe Poloni, i kurajuar nga qendrimi i shoqerise Civile ne keto vende shkruajta per here te pare nje artikull ne nje gazete lokale me titull:

  29 NENTORI ESHTE DATA E ZEZE E HISTORISE SONE KOMBETARE.

  duke e argumentuar qendrimin tim ekstravagant per kohen qe jetonim me fakte dhe dokumenta. Vektuptohet qe reagimi ishte tejet agresiv dhe kritik duke patur parasysh qe Sali Berisha, atehere Presidenti Demokrat i vendit kishte bere homazhe dhe vene kurrora me lule ne varrezat e Deshmoreve me rastin e 17 nentorit. Shume miq te mij me keshilluan qe te hiqja dore nga shkrime te tilla, sepse sic me thane:

  SHQYPNIA ESHTE AKOMA NJE VEND KOMUNIST

  Me thene te drejten me hyri frika dhe hoqa dore nga tentativa te tjera. Kur hyme ne epoken e internetit dhe u ktheva te jetoja ne Tirane, fillova te shkruaj artikuj tek SHEKULLI te cilet megjithese me tone me te buta krijuan shume oponente ca llogjike, shumica krejt pa llogjike por Koco Kokedhima e mbylli shume shpejt dritaren e tij per komunkimin liberal sidomos pas skandalit me ambsadorin amerikan ne Tirane. Me pas me duket se doli gazeta Panorama me nje censure te lehte ndaj shkrimeve kritike per kete ceshtje qe u pasua nga gazeta TEMA e Mero Bazes dhe tani pothuaj shumica e shkrimeve jane perqendruar ne gazeten DITA, shkrime qe kane te bejne me ceshtjen thelbesore te historise sone, e cila ka mbetur papergjigje nga politika jone kombetare deri me sot 25 vjet pas renies se Murit te Berlinit si ASKUND ne vendet e tjera ish komuniste te Lindjes:

  A KA QENE ENVER HOXHA KOMANDANT HERO APO KA QENE VETEM NJE VEGEL VRASTARE NE DUART E JUGOSLLAVISE KOMUNISTE?

  Eshte e qarte se kur politika jone kombetare hesht per ceshtje te ngjashme madhore, mileti te ndahet ne dy llogore dhe prandaj edhe vjen ky antagonizem agresiv qe nuk e gjen ne asnje vend tjeter te Evropes.

  Vitin qe shkoi Edi Rama kur ishte ne Berlin para Kancelares Merkel kerkoi falje per krimet e Komunizmit, por me t’u kthyer ne Rinas premtoi LEKA badiava per festime te bujshme te 29 nentorit dhe beri homazhe ne kete date me gjithe qeverine e tij, bile pati ministra te qeverise dhe deputete te Parlamentit qe shkuan me fotografine e Enverit ne dore me shallin e kuq ne qafe dhe me grushtin bolshevik mbi koke. Kjo sjellje si “Mesalla me dy faqe” shqetesoi aleatet tane perendimore dhe me pas degjuan ambasadorin amerikan qe ta cilesonte Enver Hoxhen si nje MONSTER. Kete vit situata eshte fare ndryshe dhe duket qe gradualisht qeveria dhe deputetet po RIEDUKOHEN nga trusnia e medias dhe e nderkombetareve dhe po bejne hapa prapa ne entusiazmin e tyre per te festuar datat qe jane praktikisht te korb te ZEZA ne historine tone, sepse o Neti Interneti keto data:

  NUK SOLLEN PROGRES DHE MIRQENIE, POR MJERIM DHE SKLLAVERI

  dhe kjo eshte kryesorja, te gjitha historite e tjera me partizane dhe gjermane jane llogje TRA-LA-LA te Realizmit Socialist dhe nuk kane asnje vlere reale praktike ne nje kohe qe Shqypnia po kerkon te behet pjese e BE-se Demokratike dhe Antikomuniste

  Para do vitesh xhirova me disa shoke te huaj dokumentar nje film me titull:

  DIVORC ALLA SHQYPTARCE

  Me kujtohet qe publiku shqyptar na priti shume keq, bile ne Durres na kercenuar keq. Sot me behet qefi shume kur shikoj qe numuri i ithtareve te mij eshte zmadhuar ndjeshem dhe kjo me ngoh shpirtin qe:

  GJERAT NE SHQYPNI DO TE NDRYSHOJNE PER MIRE.

  Reply to this comment
  • Partizani November 19, 02:21

   Harroje,nasrudin haleja se ti dhe rraca jote prej TRADHETARESH do te arrini te mposhtni shumicen e popullit shqiptar qe kane qene te lidhur me LUFTEN ANTIFASHISTE NACIONAL-CLIRIMTARE dhe kane derdhur gjakun lume qe Shqiperia te CLIROHET nga pushtuesit dhe basdhkepuntoret e tyre ballisto-zogiste!
   Organizatorja e Ushtrise Partizane ishe PKSH dhe HEROI KOMBETAR ENVER HOXHA!
   Kete LUFTE HEROIKE e njohen edhe FUQITE E MEDHA dhe perfundimisht Shqiperia u radhit ne Koalicionin FITUES BOTEROR Anglo-Sovjeto-Amerikan!!!
   Ju kermat e zgjebosura kolaboracioniste e keni merituar PLUMBIN PAS KOKE,burgjet dhe internimet dhe tani vini ketu e shfryni helmin tuaj kunder EPOPESE ME TE LAVDISHME te popullit tone!!
   Keni 25 vjet qe shani e shpifni o felliqesira,por ne asnje rast nuk keni thene qofte edhe nje fjale te vetme se…..CFARE KENI BERE PER KETE POPULL!
   Pranojeni hapur ne se keni luftuar per CLIRIMIN E VENDIT dhe me cilet bashkepunuat!!!
   Thoni se cfare i keni sjelle ketij populli ju ballisto-zogistet keto 25 vjet kapitalizem,meqenese para 90-tes nuk ju linte Enver Hoxha???
   Ua them une:
   -NJE MUT TE MADH keni bere,qe ta hani e ju ngecte ne fyt!!!

   Reply to this comment
   • intelektuali November 19, 17:24

    “Ballisto-Zogistet” eshte nje term i shpikur ne bodrumet e KQ te Partise se Punes me urdher nga Moska dhe Beogradi, sepse o tutkun enverist fanatik

    ZOGISTET ISHIN ARMIQTE ME TE PERBETUAR TE BALLISTEVE

    Ndersa Kryeballisti Bahri Omari ishte kunat dhe bamires i Enver Hoxhes qe e kishte strehuar edhe Enverin edhe Nexhmijen ne vilen e vet gjate Luftes.

    Por pervec ballisteve te Bahriut dhe te Enverit, pervec Zogisteve te Monarkise shqyptare kishte edhe nje ushtri te intelektualeve properendimore shqyptare, biznesmene, tregetare, profesore, doktore, mesues dhe thjesht atdhetare, te cileve nuk i plaste fare as per Ahmet Zogun dhe Zogisteve dhe as per Bahri Omarin e ballisto-enveristave, por keta intelektuale shqyptare o DUDUM idiot dhe injorant fanatik deshen vetem dy gjera per Vatanin. Ata deshen:

    1. NJE SHQYPNI DEMOKRATIKE PERENDIMORE
    2. BASHKIMIN E TROJEVE SHQYPTARE NE NJE SHTET

    dhe per kete dhane jeten dhe pasurine e tyre duke u masakruar pabesisht nga JUDA i Titos Enver Hoxha.

    Reply to this comment
    • Shahisti November 19, 22:17

     O intelektual me fal, mos u mundo kot me keta debila trushkulur qe akoma i falen Enver Bytho Gjirokastres. Kane te gjithe trute e gomarit qe u hodhi Bythua i |GJirokastres dhe ashtu do te vdesin. Virusi i enverizmit eshte me keq se virusi i AIDSit, nuk ka ilaç.

     Reply to this comment
 15. petraq November 18, 23:16

  nuk ja vlen te komentos me asgje kur nuk ka nje regull per pranimin e komenteve.me falni per vrejtjen por e meritoni.

  Reply to this comment
 16. 17 November 18, 23:55

  athere i bie qe asnjeri nuk e paska fitu luften se hitleri paska dhen urdher qe te terheqej vet ne gjermani cfar thon keta anglezi amerikani rusi hitleri e paska humb vet luften se per ne shqiptaret qenka terheq vet gjermani dhe se partizanet paskan bere sikur paskan luftuar

  Reply to this comment
 17. laluci nga lushnja November 19, 00:17

  Sikur te kishin bere shaka palo partizanet te sulmonin GJERMANET,nuk do kishte mbetur gur mbi gur dhe Tirana me afro njezetmije banore,do te mbetej nje germadhe dhe nje kujtim i larget,e provuan me nje shashke ne barmash dhe gjermani e shkrumboi fshatin Borove.Akoma me genjeshtra duan ta shtyjne jeten keta morracake njethundrake,qe vete llafosin e vete degjojne,qe vrisnin njeri tjetrin pas shpine per gjakmarrje,e per fe’ te kundert por edhe per xhelozi e per femra.- Nga “28.000,deshmore” ne apel dolen vetem 3.000,e shumica popull i vrare per reprezalje,e jo se ishin te inkuadruar ne ushtri,si dhe te vrare midis ballit e kuqove per pushtet.Genjeni veten,se populli ja u di bemat dhe i ka perjetesuar neper barcaleta,”tregimet e nje veterani”,koqe kini qene,si koqe jetuat,e koqe do vdisni.

  Reply to this comment
  • Lleshi November 19, 01:16

   Eeee morracake nje thundrake , por ate thundren ta futen ne bythe per 50 vjet zotrotes ! Dhe te mos kishte vdekur Enveri , ti do te lavderoheshe dhe shisje mend si atehere , qe thundren e kishe ne bythe ! Dp t’i thoshje edhe faleminderit Partise , edhe sot e kesaj dite ! Per bythen si e ke sot nuk po flas !

   Prandaj mos be ze …. se te njohim si race dhe si xhins !

   Reply to this comment
  • Elpiniqi November 19, 02:08

   Na re,laluc pe Lushnje!
   Po qysh thua kshu ti re,se Shqiperine nuk e cliruan partizanet?
   Ca thua ti re!
   Shqiperia nuk ishte fare e pushtuar dhe ti nashtithi na e ben te pushtuar!
   Ja ne Lushnje Keneta e Terbufit ishte e lire,mushkonja sa te duash,peshku sa nje gomar,uji vinte deri te rruga e Dushkut dhe ne vape zbrisnin beratasit e fierake nga satat dhe benin plazh ne kenete!!!
   Qef i madh sa nuk behet!
   Gjyshi im na llafoste se ai nuk ka pare ne Lushnje asnje partizan,asnje italian fashist dhe asnje gjerman nazist!
   E po ku luftuan keta atehere???
   Po te kishte lufte,i pari gomari yne do pelliste ne fshat per te dhene ALARMIN,por jo e jo!!
   Pa le kur thone qe Shqiperine e pushtoi Ducja ne 7 prill 1939!!!
   Opo kaq treveqele shpifarake te jene keta njerez???
   Kujt i thoni pushtim juve re,turistave italiane apo tregtareve qe binin basme e kripe nga Italia???
   Ikni re tutje se late nam!!!
   Ja sot ka plot italiane dhe gjermane neper Shqiperi dhe kjo do te thote se na kane..PUSHTUAR perseri???
   Shikoji ne surrat ata,qe jane si shpirt!
   A te duken gje si PUSHTUES???
   Propagande komuniste per te na bere armiq me fqinjet!!!
   Jo moj motrani,le te vijne tre gjithe ne Shqiperi se keshtu na hapin vende pune per ne dhe kalamaqerit tane!
   Do thoni ju komunistet se ti je e interesuar per te hapur Shtepi Publike,e ce pastaj???
   Vende pune do hapin e jo dengla bythe sic beni ju!!!
   Ikni more laneter se na moret me qafe!!!

   Reply to this comment
 18. Andrea November 19, 00:45

  Nastradin intelektuali.Mero Baze etj…etj….u bere boze me injorancen anti shqiptare qe mundohesh ta justifikosh me periudhen e ndritur te ketij kombi 1945-1985.Leri llogjet se Enveri ju erdhi hakut races tuaj dhe atyre qe ju mbeshteteshit.Kaluan 25 vjet dhe populli eshte ne gjendje te kuptoje te verteten e madhe qe ju llumi i ketij kombi pellisni pa pushim.Leri dipllomacite jo po kur u ktheva nga amerika e dengla te nje njeriu qe i pelqen vetja e do te haroje pjese te jetes se tij prej zagari deri sa e plasen brenda.Historite e tua dhe sojit tend ju doli boja dhe nuk ju beson me njeri por thone me dhemshuri gjynah edhe ky lajthiti.Ngushellime Nastradin dhe shprehu se te ben mire.

  Reply to this comment
 19. intelektuali November 19, 01:44

  PO BERLININ KUSH E CLIROI O MARENGLEN KASMI GJERMONI?

  Pse nuk shkruan o Marenglen Kasmi Gjermoni edhe ne Gjermani nje artikull historik per clirimin e Berlinit nga Ushtria e Kuqe e Stalinit qe te shikosh si do te sulet mileti me domate dhe veze si jo si ato qe hengri Edi Rama para do kohe, por shume me keq akoma dhe kur Merkeli te te veje hurin dhe te deboje nga Gjermania per brockullat enveriste pseudohistorike qe flet dhe shkruan. Provo te shkruash ne median gjermane per clirimin e Berlinit nga Ushtria e Kuqe e Stalinit qe te shkosh ne te semes per dhjami qeni dhe te te marin per bythe e te kthejne ne Shqypni tek Paskal Milo, Viktor Malaj dhe Pellumb Xhufi qe po vajtojne si kukumjacka pylli per clirimin e Tiranes nga LANC-i kriminal i Enverit qe mbolli ne Shqypni MURTAJEN bolshevike me ndihmen e Jugosllavise Komuniste, qe po e vuajme deri me sot.

  Reply to this comment
 20. salver edmagario November 19, 02:39

  Thoni si te doni, historia e artit ushtarak (dikur “popullor”) ende e ka ne libra leksionesh omperacionin e korparmates I lançiste per çlirimin e krieqitetit – mos harroni titujt shkencore qe jane mare per kete super-omperacion te kriesuar nga xhelati enverist M. Shehu. Vetem nje vezhgim i vockel: nje korparmate (disa divizione) kunder nje armiku disa-qindrash ne terheqje, i copetuar nga aviacioni aleat … Rrofshin genjeshtrat e mashtrimet qe zgrapseshin e ri-zgrapsesish pas likuidimit te grupeve kompllotiste, agjenturore, e tjera, sipas sinoptikave te diktatorit delirant e faqezi!

  Reply to this comment
 21. doktor zhivago November 19, 03:48

  AUTOPSIA E KUFOMES SE KOMENTUSIT NASTRADIN

  Ky dykembesh nuk ben komente por hedh vetem helm si nje neperke forumesh per disa vjet duke bere miljarda komente me lloj lloj pseudonimesh qe nga tartufi,intelektuali,shkrimtari,perkthyesi,antikomunisti love info e qindra te tille sic i shihni me siper me dy tre idiote te dobishen te tjere

  PSE I ZE EPILEPSIA DHE I KAPIN KONVULSIONET KETO GJARPERINJ,NEPERKA,HIJENA,VAMPIRE,NEKROFILE ??

  per tju ardhur ne ndihme komentuesve fisnike te gazetee Dita njihuni me keto monstra te historise:

  1………………
  nastradin esat pash toptradhetari

  Marrëveshja e tradhetarit Eset pash Toptani me Jovanoviçin nuk ishte veprimi i parë me të cilin Esat Toptani merrte nëpër këmbë interesat e shenjta të popullit shqiptar, të cilin nuk e deshi dhe nuk e vlerësoi kurrë, por e përdori vetëm për interesat e tij personale. Përmendet sidomos dorëzimi i Shkodrës Malit të Zi në marsin e vitit 1913, pas vrasjes tinzare të komandantit të garnizonit të qytetit, Hasan Riza Pashës, me qëllim që të siguronte përkrahjen e Malit të Zi për t’u vënë në krye të Shqipërisë si dhe për të marrë një shumë prej 600 000 franga, që iu dha nga malazezët. Ky veprim pasohet nga pazarllëku me qeverinë greke në shtatorin e vitit 1913, të cilën e njoftoi se ishte i gatshëm të vihej në dispozicion të saj. Kushti ishte që, kur të shpallej sundimtar i Shqipërisë, Greqia t’i jepte mbështetje diplomatike, asistencë në të holla dhe ndihmë ushtarake për rrëzimin e qeverisë së Vlorës. Në funksion të ndihmës ushtarake Esati do të merrej vesh me grekët për të përcaktuar kufijtë sipas vullnetit të tyre. Edhe qeveria serbe, hyri gjithashtu në traktativa me Esat Pashën. Sipas përfaqësuesit diplomatik serb në Sofje, M.Spalajkoviç, Esat Toptani duhet t’i ketë shprehur të njëjtën gatishmëri edhe Serbisë, të cilës i kërkoi që ta mbështeste për të rrëzuar qeverinë e Vlorës. Si shpërblim do të rregullonte në favor të Serbisë çështjen e daljes serbe në detin Adriatik

  2…………………..
  .nastradini zogu kurves

  1.Shipëria impenjohet t’i bashkohet Jugosllavisë me bashkim personal.
  2.Kryetar i shtetit shqiptar do të jetë Ahmet Zogu, që më vonë do të njohi dinastinë Caragiorgvitch.
  3.Qeveria Jugosllave, me gjithë mjetet diplomatike dhe ushtarake, do të njohi Ahmet Zogun si kryetar shteti …dhe i atribuon me një herë një kontribut vjetor të shtetit.
  4. Ministria e Luftës Shqiptare do të anullohet dhe Shqipëria heq dorë që të ketë një ushtri Kombëtare.
  5.Shqipëria do të mbajë një gjindarmëri aq të fortë sa të mbaj qetësinë e brendshme të vendit për të ndaluar e çfarosur çdo lëvizje të ngritur kundëra Ahmet Zogut dhe kundra regjimit të vendosur prej tij.
  6.Në këtë gjindarmëri do të bëjnë pjesë edhe oficera rus të ish ushtrisë të Gjeneralit Ërangel që tashti ndodhet në Jugosllavi. Qeveria Jugosllave do të mbajë atë gjandarmëri me mjete financiare dhe armë.
  7.Në gjandarmëri mund të hyjnë për të shërbyer edhe oficerat jugosllavë dhe të tjerë që qeveria Jugosllave do të pranoi në interes të dy vendeve.
  8.Midis Shqipërisë dhe Jugosllavisë do të stabilizohet një bashkim doganal në bazë të së cilës akordohet liri e plotë e importimeve dhe eksportimeve të mallrave të dy vendeve. Edhe transiti nëpëmjet kufijve të dy vendeve do të jetë i lirë për ushtarët e dy vendeve.
  9.Përfaqësuesit e jashtëm Jugosllav do të ngarkohen edhe për interesat e Shqipërisë, e cila heq dorë që të mbajë zyra diplomatike dhe konsullata të saja jashtë shtetit…….ect ect

  3’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’
  nastradin fashisti

  Kurora e Skënderbeut i dorëzohet nga Nastradin Verlaci mbretit xhuxhmaxhuxh Viktor Emanuelit

  Në datën 16 prill 1939, u zhvillua në Quirinale ceremonia e ofertës së kurorës.
  Në fjalën e tij Nastradin Vërlaci tha: “Vijmë tek ju madhëri, të dërguar prej popullit shqiptar që e ka shprehur vullnetin e tij me votën në Asamblenë Kushtetuese të mbledhur në Tiranë më 12 prill. Vijmë në emër të këtij populli që në një ofertë të njëzëshme i dhuron me devozion shpirtëror ma-dhërisë suaj kurorën e Shqipërisë. Ajo është e denjë për lavdinë tuaj sepse ka breruar kryet e Skënderbeut, heroit kombëtar shqiptar, i cili e valëviti flamurin e tij përbri flamujve të kombit italian. Me besimin në zemër se madhëria juaj do të pranojë këtë votë të njerëzve tanë, ju shprehim sot dëshminë dhe betimin për besnikërinë tonë dhe të të gjithë popullit nastradin shqiptar”.
  Mbreti u përgjigj: “Dë-shirojmë t’ju shprehim ndjenjat tona të mirënjohjes për mesazhin që ju na përcollët në emër të popullit nastradin shqiptar. Ne jemi të lumtur të mirëpresim votën e popullit tuaj trim e fisnik si dhe të pranojmë kurorën e Shqipërisë që ai na ofron, me të cilën lidhen kujtimi i lavdishëm i Skënderbeut.
  Që sot fatet e Shqipërisë do të jenë të pandashme nga ato të Italisë

  4‘’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’
  nastradin nazisti

  Regjimenti 21 SS Skanderbegu Shqiptar ishte pjese e një Regjimenti SS gjerman si pjese perberese e “Forcave të Armatosura SS”,
  Regjiment malor(alpin) i krijuar nga shefi i Gestapos Heinrich Himler, zyrtarisht nen titullin ne gjermanisht 21.
  Waffen-Gebirgs Division der SS Skanderbeg (Albanische Nr. 1) ishte emëruar sipas emrit te Gjergj Kastrioti Skënderbeut,
  Regjimenti 21 SS Skanderbeg u krijua pas pushtimit nazist në Mbretërinë se Jugosllavisë në vitin 1941. Gjatë 1942 dhe 1943 si Wehrmahti ashtu dhe sherbimi sekret SS kërkuan nga shqiptaret e Kosoves qe të ruanin ligjin dhe rendin,si dhe te pengonin partizanet jugosllave si dhe kunder rezistences antifashiste shqiptare. Njesia ushatarake shqiptare u vu nën komandën e kryegjeneralit August Schmidthuber, te rekrutimit ne regjimente speciale SS. Njesia SS Skanderbeg Malor luftoi kundër forcave partizane të Enver Hoxhës që ishin në rritjen dhe konsolidimin e veprimet e tyre, si në Shqipëri dhe ne Jugosllavi

  5’’’’’’’’’’’’’’’’
  nastradin terroristi

  Bandat e “Komitetit të Maleve” kërkonin rrëzimin e pushtetit me çdo kusht dhe me çdo çmim që të ishte i mundur, duke mos kursyer gjakun e askujt, mjaftonte që të arrihej qëllimi. Ishim përballë një terrori dhe një kasaphane të pashembullt. Vrasjet e tyre kishin arritur dhe te gratë, pa pyetur për asnjë ndjenjë njerëzore. Nuk ishte pak rasti i kunatave, Marta e Prena Tarazhi, të cilat u rrëmbyen natën mizorisht nga bandat, vetëm për faktin se kishin shkuar në hekurudhë dhe nxisnin emancipimin në radhët e grave në zonë. Ato u lidhën me litar pas një peme kumbulle dhe aty, në mënyrën më barbare, iu prenë gjinjtë dhe u masakruan me thika derisa vdiqën. Ka raste të tjera si ai i Dilicës së Fregnit, të cilën e grabitën natën po ato banda për të cilat po flasim, duke e hequr me forcë nga duart e nënës së saj qorre, dhe e çuan diku afër shtëpisë, ku pas masakrimit e therën dhe e pushkatuan. Tipike në kësisoj rastesh është ai i vajzës nga Oroshi që quhej Prena Përkola, e cila njihej ndryshe me emrin “Cuca e Oroshit”, që e vranë me armë në prezencën e dy fëmijëve të mitur (Agimit dhe Albinës) në djep. Apo ai i Shkurte Carës apo Mrika Lokës. etj etj qe jane me mijra

  6””””””””””””””””
  Nastradini spiuni shokeve tip Kasaruho

  Disa këshilltarë të Presidentit të Republikës, Bujar Nissani, rezultojnë spiunë të Sigurimit të Shtetit, ku me raportimet e tyre kanë fikur disa jetë njerëzish. Konstatimi ka ardhur nga shoqata e ish të përndjekurve politikë, me në krye Skënder Tufën, ish-koordinatori i grevës së urisë. Ish të përndjekurit politikë akuzojnë presidentin Nishani, se e ka mbushur institucionin e Presidencës me spiunë të Sigurimit të Shtetit dhe me njerëz me të kaluar të zezë komuniste. Me anë të një deklarate, ata akuzojnë Presidentin se ka dekoruar njerëzit e Sigurimit të Shtetit. Të përndjekurit përmendin edhe një shembull konkret. Bëhet fjalë për Amik Nastradin Kasoruhon, këshilltar i presidentit Nishani, por i implikuar në Sigurimin e Shtetit. Ata deklarojnë se Partia Demokratike është kthyer në një ombrellë e spiunëve. “Mësuam edhe një herë se këshilltari i presidentit Nishani, z Amik Nastradin Kasoruho, ka qenë bashkëpunëtor i Sigurimit të Shtetit. Ky person ka marrë dekoratën “Nderi i Kombit” për rezistencë në burgje kundër diktaturës, veprim ky që fyen qindra martirë të vërtetë, të cilët rezistuan realisht e sot ndoshta jetojnë në mjerim dhe të harruar. Për këtë arsye, kërkojmë t’i hapet dosja Amik Kasoruhos dhe t’i hiqet menjëherë titulli që mban padrejtësisht. ky nastradin

  7’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’
  nastradin gomari pa shtet pa atdhe,pa dinjitet thjesht nje zvarranik forumesh

  ca gjera duhet ti themi sakte SOT kur ajo shoqeri eshte shperfytyruar si as nje komb ne historine njerzore.Atehere kishte diktature qe e pranonte vete DIKTATORI I DASHUR DHE I PAHARRUAR por kisht shtet

  mbrojteje
  arsim
  kulture
  shkence
  mjeksi
  nafte
  krom
  baker
  pyje
  dipllomaci
  plantacjone
  sera
  transport
  hidrocentrale
  bonifikim
  ……..
  po sot????????????????????
  tritol
  ndertim pa leje
  prostitucjon
  hashash
  gomone
  parlamet bordello
  ambsadore porno
  anti urbanistika
  rruget thertore
  enegji e papaguar
  bakri 0
  kromi 0
  vrasje politikanesh
  vrasje oficeresh shiku
  gerdece
  21 janare
  zhdukja e hakljave
  borxhet strasfere
  krimi ne familje
  ……….
  sot shqiperia eshte
  1-shprehje gjeografike qe ruhet nga Nato
  2-merr fryme nga 1.4 miljon shqiptaret e perendimit
  3-eshte regjim ambasdorial qe nga koha e rajersonit
  4- eshte e pushtuar de fakto nga ushtria e drog-diller-ave
  5-ka nje popull sot qe i ka perfunduar shpelarja e trurit
  6-ka nje klase politike qe e ka lene pa pune Asfaline dhe ish UDB
  Nuk do deshiroje njeri te lavderoje ate sistemin para 90′ qe ishte me detyrim percaktim POR TE PAKTEN BANORET E FERMES KAFSHEVE QE JETOJNE SOT NE SHQIPERI DHE NE BALLKAN TE MOS SHAJNE DJALIN E GJYLOS PA NDERTUAR SHTETIN E SHQIPTAREVE.

  THJESHT KENI KALUAR NGA NJE DIKATATURE NE NJE MONSTRATURE E DROGES DHE E PROSTITUCJONIT POLITIK.

  SI MBIJETOI ENVER HOXHA ME KETO KERMA NEPER KEMBE PER 45 VJET ?

  ZOTI NASTRADIN:

  NUK DUA TE OFENDOJ APO TE KRITIKOJ SE PO SHAN DHE DEMASKON ENVER HOXHEN

  JO I NDERUAR ME KETO QE SHKRUAN VETEM SE PO I RRIT LAVDINE PA KUFI.

  BRAVO !

  Reply to this comment
 22. master chess player.. .. November 19, 04:12

  Leksion per neo-naziskinet,agimin e arte shqiptar te yllit me ngjitje ,xhaferrdevistet dhe lefter nos istet me simptoma te ku klus klanit

  Sot krimet ,gabimet dhe fajet e personave të implikuar me pushtuesit e vendit tentohet të justifikohen me antikomunizmin e tyre. Këtë gjë bënë edhe shumë nga kolaboracionistët e vendeve perëndimore, mirëpo përfunduan në litar ose para togës së pushkatimit.
  Ne Shqiperi pas viteve 90′ mund te mungoje nje analizim i mirefillte, ashtu sic e meritojne figurat e shquara te historise apo edhe ato te diskredituarat shume vite me pare, sic eshte ajo e Xhafer Deves, kjo nuk do te thote se shqiptareet e shkolluar, apo ata qe kane premisa te njohin te verteten e historise se tyre te terhiqen ne erresiren e mungeses se informacionit, per shkak te papergjegjshmerise se politikes, apo per shkak te konfuzionit te pergjithshem qe mund te krijoje nje tranzicion i sterzgjatur, sic po ndodh me te tashmen shqiptare. Ne lihemi ne ‘konkluzionet’ e ca matufeve-servile qe hane ne cdo regjim e na japin mend., sic eshte historia e turpshme e perpjekjeve per falsifikimin e dates se clirimit – 29 Nentorit, etj etj.

  Fenomeni i shume-perhapur tek ne prej viteve 90 e ketej, me perpjekjet per te erresuar cdo gje te lavdishme dhe per te revizionuar dhe pastruar, jashte te gjitha limiteve, figura te diskredituara te historise shqiptare, eshte e po behet me shume agresiv… Te rinjte e sotem dhe te rinjte e te nesermes historine duhet ta lexojne ashtu sic eshte, sepse ne te kunderten cmimi qe shqiptaret do t’i paguajne historise se te ardhmes do te jete shume i rende dhe do te kete emrin Harrim. Harrim i momenteve qe nuk duhen harruar, harrim i Heronjve te Vertete dhe hapje vend ne Panteonin e Lavdise per figurat, qe e kane vendin ne stolin e turpit ne perjetesi.

  Sot figura si Abaz Kupi, Anton Harapi, Xhafer Deva, Lef Nosi, Hasan Dosti, Rexhep Mitrovica, Abaz Ermenji, Mit’hat Frasheri, Muharrem Bajraktari, Gjon Markagjoni e te tjere, po na paraqiten befas si patriote te medhenj, pershkruhen te zezat e komunizmit ndaj tyre dhe se ato burra te pamposhtur i paskan sherbyer Shqiperise me pergjerim. Per shume prej tyre permendet vetem kalimthi, se i paskan sherbyer nazisteve gjermanit vec per “pak kohe”, vec per “t’i sherbyer” atdheut e “shpetuar” ate nga komunizmi.

  Si mund te merret guximi te revizionohen keto figuara te mbuluara me turp, sepse “me pare” paskan qene burra te mire e patriote apo se me pas, komunizmi i paska “persekutuar”?

  Por e verteta mbetet e vertete dhe komunizmi nuk hyn fare ketu.

  Perse valle njerez si keta Historia Boterore i ka quajtur Kolaboracioniste, apo Kuislinge?

  Ky epitet famekeq vjen nga emri i Vidkun Quisling, qe bashkepunoi me nazistet kunder kombit te tij, Norvergjise. Ne Shqiperi ato qe moren poste ne kohen e pushtimit italian apo gjerman, ishin thjesht tradhetare te atdheut. Te tille u konsideruan “koleget” e tyre ne bote qe bene te njejten gje.

  Perse u dashkan te rishikohen figurat e tyre ? Nese Xhafer Deva paska qene burre i mire, ka dashur Kosoven e Shqiperine pa mase, kjo mund te permendet deri ne kohen qe u be bashkepunetor i Nazisteve.

  Perse? Ne Luften e Dyte Boterore, figura, me pare te respektuara, qe do permendeshin per mire per gjenerata te tera, por vetem per ate hap te gabuar, qe ju bashkuan nazizmit, jane damkosur si tradhetare nga vendet e tyre. Burra shteti, mareshalle, admirale e gjenerale, diplomate e njerez me emer ne fusha te ndryshme, qe per nje arsye a tjeter (ajo tashme nuk ka rendesi) ju sherbyen Nazisteve, quhen e jane denuar si Kolaboracioniste.

  Le te marrim shembullin me primar. Mareshallin Petain, qe sot historianet franceze e quajne thjeshte Philip Petain dhe te denuar si tradhetar te atdheut, e qe quajne Mareshal Hauteclocque, liderin e rezistances Philippe Leclerc de Hauteclocque.

  Petain, nje hero i Luftes se Pare Boterore, zgjodhi qe qe ne te Dyten te behet bashkepunetor i gjermaneve dhe udhehoqi Qeverine Kuislinge te Vishise. Fati i tij dihet ne mbare boten, pas lufte gjykohet e denohet me vdekje (me pas falet nga presidenti De Gol) e sot konsiderohet simboli i turpit per mbare Francen. Askush nuk i referohet atij si burre i mire. Apo si burre i persekutuar, apo se gjyqi pas lufte a denoi pa te drejte.

  E pra, Peten deri ne veren a 1940 respektohej ne mbare boten per emrin e mire, por sic De Gol (qe e kish njohur personalisht) tha nje here “ Peten ka qene nje njeri i madh, por ai Vdiq ne 1925), por reputacioni i meparshem ‘heroit te Verdunit nuk e shpetoi nga damkosja e perjetshme, ne France, ne Bote e ne Histori, u quajt dhe ashtu do mbetet, nje Tradhetar.

  Peten per nga fama, arritjet e reputacioni ka me shume peshe se Xhafer Deva apo kolaboracionistet nga Shqiperia, por ndajne bashke nje fat – te gjithe bashkepunuan me Okupatorin e ne proces tradhetuan atdheun.

  TANI, ne u dashka te shkruajme bemat e tyre dhe te flasim mire per ta? Por si? Cfare kane bere? Apo se persekutoi dhe vrau dhe derdhi gjak popullsie te pafajshme ne rruget e Tiranes me 4 Shkurt te vitit 1944…?? Vepra e tij eshte fakti qe e denon, ashtu si ne shume vende bashkepunetoret me gjermanin e filluan kete ne vitet 40-41, ne Shqiperi dhe kur lufta shihej qarte se kish marre krahun e humbjen per Gjermanine Naziste, Kuislinget Shqiptare u lepinin cizmet e krijonin Regjenca e te tjera grupe, bile deri ne tetor te 1944.

  Per ata njerez eshte shkruar nje here e pergjithmone fati i tradhetise,
  njerez si Xhefer Deva e kane marre nje here e mire vulen e turpit nga Historia
  A kane qene burra te mire Kolaboracionistet Shqiptare deri pak para Bashkepunimit me Hitlerianet e Fashiste te tjere eshte pa rendesi per shqiptaret. Akti i tyre “final” eshte i parevokueshem e askush nuk mund te ktheje dot kohen pas, nuk mund t’i rishikoje ne nje drite tjeter apo te perpiqet te na i paraqese ata ne nje version pozitiv.

  Tradhetare ishin dhe te tille do te mbeten! Ashtu si gjithe kuislinget ne te gjithe Europen e okupuar nga Nazi-Fashizmi. Ky eshte nje fakt i palevizshem. Pavaresisht se historia ne Shqiperi u be rremuje ne keto 20 vjetet e fundit dhe historia a pa anshme e shkencore nuk mund te pretendohet ne keto vite. Per kete le t’i referohemi Historise Boterore
  te te njejtes periudhe – Luftes se Dyte Boterore dhe te bejme sic bene te gjithe, pra le t’i quajme Tradhetaret – Tradhetare dhe Heronjte e vertete – Heronj.

  Xhefer Deva ka qene nje Kuisling, si shume shoke te tij, qe bashkepunuan me okupatorin dhe i tille do ngelet perhere. Te njejte do ngelen dhe Kuislinget a tjere, Dosti, Harapi, Ermenji, Mustafa Kruja e soji i tyre. Nuk mund ta kthesh dot kurre nje kuisling ne Atdhetar…por ne Shqiperi c’fare nuk ndodh…!

  Eshte e trishtueshme qe vitet e fundit po behen perpjekje per rehabilitimin e tij nga kuislinget Berisha dh Basha. sic bene dhe me Zogun Nderrimi i tabeles se deshmoreve te 4 shkurtit 1944 pikerisht ne pervjetorin e Kosoves dhe venia e emrit te Rugoves ketij pinjolli te Deves eshte me teper se skandaloz.I neveritshem ishte dhe qendrimi i Ilir Metes i ketij mender “ antifashisti”qe kur ishte ne kualicjon me PD ne bashkine e Tiranes u be kuisling i Bash-Berishes.

  Por ajo qe ka nje rendesi te vecante eshte qendrimi i disa amerikaneve shqipfoles ne Amerike qe per te luftuar gjasme komunizmin po perdorin si arme zogizmin dhe kuislinget qe ne fakt con te nje percarje kombetare me efekte shkaterruese permanente

  Dihet qe Xhaferr Deva i perket atyre krimineleve te L2B qe duhej te dorzohej per gjykim nga shteti amerikan.Jo vetem kaq por Xhaferri u perdor nga CIA per veprime diversioni ne vitet 50’ por deri ketu nuk ka ndonje problem se ishte lufte e ftohte.

  Por pas 1992 te na vine pinjollet e ketyre kuislingeve per te vendosur “demokracine”kjo nuk shkon.Aq me teper kur Ylli ne ngjitje Lulzim Basha ka parametra te njejta si nje VRASES I qytetareve te Tiranes ne 21 janar 2011 ku qeverite euroatllantike mbyllen syte dhe toleruan nje akt fashist.

  4 shkurti 1944 dhe 21 janari 2011 perbejne nje simetri perfekte,dhe eshte koha qe Amerika dhe Bashkimi Europjan duhet te kerkojne ndjese shqiptareve dhe menyra e vetme per ta shfaqur ate eshte denimi i nazi berishizmit dhe Lul Bashicit ketij Xhaferr Deve junior.

  Reply to this comment
 23. gjermani i fundit November 19, 05:30

  nga raporti sekret i nastradinit drejtuar gazetave shqyptare del se gjermanet vete u terhoqen me benzin e Saliut dhe Jaguarin e Rames,hahahhahaa, rrufiten edhe nga nje ekspres tek Tajvani. Hahahhaaa, keta qe thone se gjermani iku vete jane shakaxhinj planetare. Po edhe minimumin e zborit te kesh bere do e dish qe nje ushtri qe pushton nuk ka arsye te terhiqet nese nuk e lufton kush. Nese terhiqet ne kaos dhe rremuje apo ne formacion te rregullt dhe kompakte kjo eshte ceshtje organizimi dhe disipline, por jo sepse mungonte trysnia e luftes partizane. Po edhe nga BS gjermanet u terhoqen ne formacion, edhe pse u kap rob nje korparmate e tere, c’do me thene kjo, qe gjermani e kishte ne plan te terhiqej qe perpara se te sulmonte BS ne qershor te “41?I bie qe edhe japonezet u dorezuan vete me formacion te rregullt, dmth nuk i shtrengoi lufta. A nuk po i futni nje dore domino o nastro, se keto qyfyre nuk kane b..the ku te rrine.

  Reply to this comment
  • N.VJOSA November 19, 09:28

   @gjermani fundit,
   E admiroj stilin tend te te shkruarit, satiren tende therese!
   Satira eshte armë e te Fortit, te Mënçurit, kur perdoret dhe bazohet tek e Verteta.
   Koplimente dhe pershendetje , i nderuar.

   Reply to this comment
  • intelektuali November 19, 12:50

   O gjermoni i fundit, pervec Neti-Spiunit te Enverit i kamufluar ne Austri edhe mua, intelektualit me pelqeu humori dhe satira jote bolshevike me ngjyra tejet staliniste, por gazeta DITA nuk eshte si Estrada e Partise se Punes ku Skender Sallaku kritikonte me satire dhe humor Kadri Hazbiun dhe veset dhe huqet e keqia te ARMIKUT te Kllases, prandaj mere me avash dhe behu me inteligjent, sepse o gjermoni i fundit pyetja dhe tama qe po diskutohet aktualisht ne DITA eshte:

   ME 17 NENTOR 1944 TIRANA U CLIRUA NGA GJERMONET E DISIPLINUAR TE HITLERIT APO U PUSHTUA NGA KASAPET GJAKATARE TE E MEHMET SHEHUT QE KOMANDOHESHIN NGA JUGOSLLAVIA KOMUNISTE?

   Skeletet e tregetareve tironsa te vrare dhe te masakruar nga fshataret barbare te Mehmet Shehut jane akoma te groposura ne rreze te Dajtit si nje deshmi e gjalle per llahtaren komuniste te “CLIRIMIT” imagjinar te Tiranes nga nje garnizon austriak mjeran qe kishte mbetur akoma be kryeqytetin tone.

   Sepse o gjermoni i fundit lexo pak histori te vertete qe te mesosh se Wehrmachti gjerman dhe Ushtria e Hitlerit rrugen e kthimit per ne vendlindje nga Lindja ne Perendim e kishte permes fushave te gjera te Ukraines, Rumanise, Hungarise dhe Austrise dhe jo permes gerxheve dhe rrugeve te dhive te Shqypnise qe pas cdo ferre te prisnin cubat e Bab Myslymit dhe Mehmet Shehut, prandaj edhe shakaja jote eshte pa kriper dhe pa vend dhe mund te gezoje dhe kselhase vetem debilat fanatike.

   Reply to this comment
   • gjermani i fundit November 19, 13:56

    nastradino, kam qejf te te mbaj me shaka,se gje tjeter nuk na ka mbetur. Te kam thene qe ti je fati i forumit, na mban me llogje behari ne palcen e dimrit.

    Reply to this comment
    • Shahisti November 19, 22:28

     Pash Zotin a me verte te eshte mbushur mendja qe ke humor e satire therese se keshtu thote ai debili tjeter nga fshtrat buze Vjoses qe ia pshurrin per dite? Ik e ik futi nai kanoçe birre me noi qoshe ne Tirane. Torrollak!

     Reply to this comment
     • gjermani i fundit November 20, 04:13

      shahisto, po ti c’pate a derezi? Me ngaterron me veten se nuk ben vaki te me gjesh qosheve me kanace birre. Te te them ik pirdh..u po te bej kompliment.

     • Shahisti November 20, 14:40

      Nuk eshte se pata ndonje gje te madhe, por kur lexoj komente debilesh si puna jote thjesht me vjen keq.

 24. demo November 19, 06:19

  Perse ata qe ngriten flamurin ne Vlore bashkepunuan me ushtrine gjermane?
  Perse DumBabistat e Haxhi Qamilit u bene bashkepunetore te serbomalazezve?
  Perse komplet intelektualet shqiptare te shkolluar ne perendim u bashkuan me gjermanet?
  Perse gjithe llumi proletariatit,katunaria shqipnise se mesme,kucovllahet e Korces dhe cobanet e Laberise u bashkuan me serbet dhe greket?
  Perse Medi bej Frasheri protestoi ne Lidhjen e kombeve per masakrat greke ne Cameri?
  Perse Enver Hoxha urdheroi ushtrine partizane te pushtojne Kosoven e lire,per t`ja bashkuar Serbise?
  Perse Enver Hoxha nuk protestoi per masakrat ne Cameri kunder popullsise shqiptare?

  Reply to this comment
 25. N.VJOSA November 19, 09:11

  @Nastradin Merimanga,
  Ti nuk meriton pergjigje per keto broçkullat e tua, por ne respekt te Lexuesit, une po te them dy fjale:
  Jeni sulur si ata qent e terbuar mbi nje pjese te Historise se Popullit shqiptar,
  te asaj historie qe,
  pa medyshje mund te quhet pjesa me lavdishme e Historise sone ne keta 100 vjetet e fundit….
  Po pse or Psikopat, ku e sheh te keqen ti, ne faktin qe populli shqiptar u rreshtua krahas popujve Antifashiste te Botes dhe dha kontributin e tij me te madh , per numrin e popullsise, derdhi aq shume gjak per te çliruar nga Mortaja naziste Atdheun e vet?
  Ka mbi 70 vjet, or gjaku zi i Esat Toptanit, qe Atdheu ështe çliruar dhe per Luften antifashiste jane shkruar, artikuj, kujtime, jetshkrime, histori e kumtesa pa numur, eshte nje Arshive e tere, jetojne akoma pjesmarrsit e asaj Lufte, …KANE SHKRUAR VET FITIMTARET DHE STRATEGET E ASAJ LUFTE, KANE KONFIRMUAR VET ALEATET E MEDHENJ DHE TASHME HISTORIAE KA REGJISTRUAR KETE EPOPE…
  Po lexoja keto dite nje shkrim redaksional te Agjensise Austriake te Lajmeve per 26 Tetorin, Festen Kombetare te Austrise per clirimin nga Nazifashizmi….E di çfare shkruante?
  Vendi yne nuk ka çfare te krenohet , me kete histori sepse ai u çlirua nga te tjeret…Austria beri çfare ish e mundur, me politikanet e saj me te mire, shkuan ne Moske dhe ben çdo perpjekje qe Sovjetiket te lejonin qe Austria te ish nje vend i pamvarur, neutral, sepse quhej vend i mundur me lufte dhe mund te pesonte fatin e DDR-se..
  …Dhe Delegacioni ja arriti qellimit, u kthye ne Vienë dhe organizuan nje Feste Madheshtore!Ruset e kishin lejuar qe AUSTRIA TE MBETEJ AUSTRI…, nje vend Neutral dhe te vendoste vet per formen e regjimit te saj…
  Po Shqiperia?…
  Shqiperia u çlirua nga djemt e saj ,
  me gjakun e djemve te saj dhe nuk i diktonte dot kush Pamvarsine apo neutralitetin…Eshte tjeter gje qe forcat politike shqiptare zgjodhen ate rruge qe zgjodhen dhe ne fakt, E ÇUAN PERPARA ATDHEUN E TYRE, NE EKONOMI, NE KULTURE, NE MBROJTJE, NE TE GJITHA FUSHAT…., pamvarsisht sistemit politik dhe aleancave nderkometare te percaktuara nga zhvillimet e kohes…
  Tani, dalin disa rrufjane dhe birbo bashibozukesh si ty dhe ,
  ne emer te te mundurve,
  duane te njollosin Fitimtaret…Ata qe me Luften e tyre erdhen ne krye te pushtetit dhe Populli shqiptar i perkrahu per afro Gjysem Shekulli…
  Larg duart nga Historia ore Zagare te Reaksionit me te zi, larg duart nga historia ju sterniprit e Esat Toptanit dhe bashkpuntoreve te Fashizmit!
  Lerini brezat e rinj ta lexojne Historine ashtu siç e kane shkruar Fitimtaret!…Djemt e atij Populli qe e luftuan Mortajen edhe te pa armatosur, por sipas Porosise se Popullit qe i lindi:

  NË MOS KINI ARMË GJENI,
  JA RRËMBENI ATIJ QENI…!

  Reply to this comment
  • intelektuali November 19, 13:12

   A ke degjuar qe Adolf Hitleri ishte austriak, gjithashtu qe fillimisht ishte ithtar dhe me pas u be antar i Partise Komuniste te Austrise, por e debuan sepse vodhi kutota e antarsise dhe ne Mynhen te Bavarise me pas themeloi Partine e tij Nacional-SOCIALISTE pak a shume si Partia e Punes e Enverit?

   Po per austriakun famoz Kurt Waldheim a ta ka degjuar veshi atje ne Austrine Komuniste ku jeton? Sepse dokumentat tregojne qe ka qene Minister i Jashtem dhe President i Austrise, por me pas edhe Sekretar Famoz i OKB-se o Neti Interneti, por ne vitin 1986 u zbulua se kishte qene oficer i larte SS i Gestapos, bile me detyra ne Jugosllavi dhe Shqypni ku mund te jete takuar edhe me kuislingun fashist Bahri Omarin, pse jo me Enver Hoxhen qe jetonte ne vilen e tij, pse jo edhe me mamane tende, sepse ndryshe nuk mund te spjegohet prezenca jote ne Austri duke bere propagande te vazhdueshme komuniste ne favor te Ushtrise se Kuqe qe mbolli MURTAJEN bolshevike ne gjysmen e Evropes.

   Prandaj pyetja qe ben intelektuali per ty ne vazhdim te pyetjes qe i ben Marenglen Kasmit eshte:

   PO PRAGEN, VRASHAVEN, BUDAPESTIN, BUKURESHTIN, SOFJEN KUSH I CLIROI O NETI INTERNETI?

   Sepse po te shkosh ne keto shtete ish komuniste dhe ish satelite te Rusise Bolshevike kete “CLIRIM” fatal e quajne “PUSHTIM” gjakatar nga Ushtria e Kuqe dhe ne keto vende keto data te ZEZA jane shuar me kohe nga kalendari i festave zyrtare dhe Shoqeria Civile te ve hune dhe ha dajal vendce po te dalesh me fotografite e Diktatoreve Komuniste per te bere homazhe si nje fis prej Afrike ZULU.

   Reply to this comment
  • Shahisti November 19, 22:31

   C’kemi Neti Shurra, te punon mo xha Neti, te punon televizori.

   Reply to this comment
 26. koco November 19, 11:06

  Respekt e mirnjohje meriton i nderuari komentues N.Vjosa . Lavdi Luftetareve te Lirise , Lavdi te Reneve te Luftes Nacional Clirimtare . Lavdi 28 e 29 Nendori u perkujtofte perjete .

  Reply to this comment
 27. Mëno November 19, 11:48

  Siduket Z. Kasmi di me shume se Mehmet Shehu per çlirimin e Tiranes. Prandaj i jep vetes te “drejten” per te koregjuar ato qe ka shkruar Mehmet Shehu. Sa interesant per nje studjues te shkolluar?

  Reply to this comment
 28. Pellazgu November 19, 12:16

  Dokumenti britanik: E vërteta për çlirimin e Tiranës

  Dokumenti I PLOTË
  Raport nga majori J.P.F Oliver
  Ngjarjet e ndodhura në betejën për Tiranën: Unë isha pranë divizionit të parë të Luftës Nacional- Çlirimtare si oficer ndërlidhës i aleatëve në shtator 1944. Në atë kohë ky divizion komandohej nga Mehmet Shehu dhe ishte i vendosur në Shën Gjergj. Prej tetorit unë u vendosa në Bizë dhe e vizitoja 3-4 herë në javë Shehun. Tek ai ishte ngulitur bindja se qëllimi i oficerëve tanë ishte vetëm furnizimi me materiale për partizanët.

  Gjatë një muaji që vizitova disa herë këtë divizion, shpresoja të kisha një ide të qartë për aksionet që ata kishin ndër mend të bënin. Ishte mëse e qartë për mua se vizitat e mia priteshin me vetulla të vrenjtura dhe shumë shpejt po më fshihnin aksionet që Shehu kërkonte të realizonte. Në këtë atmosferë mosbesimi (kjo për shkak se ne kishim oficerë edhe në opozitën shqiptare), unë tentova të neutralizoja dyshimet e tyre, por pa sukses. Shehu ishte gjithnjë në pozitë mbrojtjeje në çdo bisedë që bënim dhe sa më i paqartë ishte për një përgjigje që i kërkonim, aq më i pakëndshëm bëhej toni i përgjigjes së tij. Unë tentova të bëja të qartë se qëllimi i misionit tonë nuk ishte kënaqja e veseve të tij, por të vazhdojmë përpjekjet në luftë dhe në këtë linjë arritëm njëfarë mirëkuptimi. Në datën 22 tetor erdhën të tjerë oficerë britanike për të asistuar në përgatitjen e mëtejshme të misionit tim. Gjatë kësaj kohe pati një lëvizje drejt perëndimit të Divizionit të Parë bashkë me shtabin e Shehut dhe e kisha të pamundur ta arrija atë pa ndërhyrje nga të tjerë. Në datën 29 tetor, në mbrëmje, arrita të bëja një zbulim duke shkuar në periferi të Tiranës pa dijeninë e partizanëve. Zbulova se trupat e Divizionit të Parë ishin tashmë në lindje të qytetit dhe gjermanët po tërhiqeshin pa ndonjë kundërveprim. Në mëngjes mora një “guidë” për ta vendosur shtabin tim në Tufinë, rreth pesë milje larg Tiranës, pata mundësi të hiqja rreth vetes partizanët dhe hyra në një shtëpi në pjesën lindore të qytetit.

  Zbulova se gjermanët kishin evakuuar këtë pjesë të qytetit, duke përfshirë ushtarakët, pjesëtarët e spitalit të tyre, madje dhe barakat e inxhinierëve gjermanë. Ata kishin formuar një perimetër për mbrojtjen e qendrës së qytetit dhe pjesën e Tiranës së re. Plani i tyre i tërheqjes ishte tepër i lexueshëm. Pas tri ditësh në qytet, arrita në konkluzionin se garnizoni gjerman përbëhej nga rreth 300 veta, ndërsa Mehmet Shehu më thoshte se janë 3 mijë. E vetmja rezervë që gjermanët kishin në Tiranës ishte një skuadron i lëvizshëm me vetëm dy tanke dhe disa makina të blinduara me transportues. Këtë perimetër gjermanët e ruanin me aftësi të mëdha, me sukses ecnin përtej perimetrit dhe pastronin çdo zonë ku partizanët shfaqeshin.

  Pasi mora pjesë në një apo dy përplasje, u binda së bashku me numrin dy të misionit, lejtnant Hon R. D Winn, se partizanët nuk po bënin asnjë përpjekje reale, as për të sulmuar dhe as për t’u rënë në qafë gjermanëve. (Një fakt: pozicioni që partizanët arritën më 30 tetor mbeti statik deri më 11 nëntor, edhe pse partizanët ishin më shumë në numër, 10 me 1 në raport me gjermanët). Disa herë ne pamë një grup prej pesë gjermanësh me një mitraloz që zmbrapsnin një grup prej qindra partizanësh të pajisur me dhjetëra mitraloza të lehtë. Pavarësisht se partizanët kishin superioritet në fuqi zjarri, ata kishin mungesa në murtaja dhe granata.

  Por unë e dija se këto materiale, si murtaja dhe granata, partizanët i kishin në Bizë, të cilat i kishin marrë ndihma me parashutë nga ne. Më pas, një grup partizanësh erdhën të më merrnin në ditën time të tretë që isha në Tiranë, dhe shkova në shtabin e Brigadës së Parë, ku gjeta Hysni Kapon, komisar dhe shef i shtabit të kësaj komande, që më priste. Nuk më dha asnjë referencë në lidhje për hyrjen në qytet dhe priste komente nga ana ime. E pyetja se kush e ka fajin që mungojnë materialet, si murtaja dhe granata, në luftimet që po bëhen? Mos e kishim fajin ne apo ata që nuk po shpërndaheshin? Ai nuk u shfaq i surprizuar për mungesën e këtyre materialeve. Më pas erdhi Mehmet Shehu së bashku me komisarin Kristo Themelko dhe diskutuam të njëjtën çështje. Ai më pyeti së çfarë do të vijnë nga ndihmat ajrore për Ballkanin. I thashë se një operacion i tillë do të kishte vlerë pas një sulmi të koordinuar të këmbësorisë dhe e pyeta se kur ka ndër mend ta bëjë. Ai m’u përgjigj: “Ju bombarduat objektivat që ne ju kërkuam dhe sa për sulmin e këmbësorisë, nuk është puna juaj”. I thashë se përgjigjja e tij nuk është bindëse dhe se duke parë që forcat armike në Tiranë janë kaq të vogla në numër, është e vështirë ta bind shtabin tim në Bari të realizojë një sulm ajror, që është shumë i kushtueshëm dhe nuk besoja se do të ishte me vlerë pa pasur një garanci që partizanët do ta përdornin mirë këtë avantazh. Iu kërkova të vizitoja sektorët në frontin perëndimor dhe verior dhe që të mund të sinjalizoja Barin, bazuar në të dhënat që do mblidhja, por në të njëjtën kohë duke u lënë kohë atyre të merrnin një vendim për sulmin. Por mëngjesin tjetër Mehmet Shehu urdhëroi që unë të ikja nga Tufina (aty pashë që edhe misioni amerikan ishte i mbyllur dhe nuk lejohej të lëvizte nga rojet partizane). Debatuam për dy orë dhe ua bëra të qartë se nuk isha dakord me këtë ide që të rrija i izoluar. U thashë se largimi im nga fronti nuk i shërben asnjë qëllimi dhe nëse ata do të insistonin, atëherë këtu bëhej fjalë për diçka që ata donin të na fshihnin. U shpreha më tej se kjo nuk është pjesë e mendimit të Shtabit të Luftës Nacional-Çlirimtare dhe nëse ky mendim ka ndryshuar, atëherë unë nuk kisha asnjë vlerë aty dhe do kërkoja që të largohesha nga Shqipëria. Atë mëngjes pashë edhe komandantin Dali Ndreu. Ai ndërkohë kishte pasur komunikim me telefon me Mehmet Shehun. U ra dakord që të rrija në Tiranë, por me kushtin që duhej të isha i shoqëruar gjithë kohës nga oficerë partizanë. Ai tha se ndihej në ankth nga fakti se unë nuk duhej të kontaktohesha nga elementë reaksionarë në qytetet dhe se mund të ndikohesha nga impresione false për situatën. U ktheva në qytet dhe vizitova pjesën veriore, e cila thjesht më konfirmoi faktin se pala kundërshtare gjermane ishte tërësisht e dobët dhe se një avancim i suksesshëm mund të realizohej lehtësisht. Mëngjesin tjetër Mehmet Shehu kërkoi që të mos isha në qytet, më shoqëroi për në Tufinë dhe në mëngjes biseda jonë u ashpërsua nga të dyja palët. I qëndrova qëllimit tim dhe ata nuk ia dolën të mbyllnin misionin, por dukej se shqetësimi i tyre ishte se çfarë sjellje do të kishin me ne për aksionet që do ndërmerrnin në të ardhmen. Zbulova që oficeri partizan që më shoqëronte kishte urdhër të më ndalonte të flisja me civilët e zonave të çliruara të Tiranës. Mësova se vizitorët që ishin nisur drejt shtabit tim arrestoheshin pa ardhur ende dhe ndesha vështirësi për të lëvizur dhe operuar në terren. E vetmja mundësi dukej se ishte të tërhiqesha. Unë vazhdoja të insistoja te Shehu dhe Dali Ndreu se pozicioni statik i partizanëve favorizonte vetëm armikun dhe pa një plan për të sulmuar s’mund të kishte sulme ajrore nga pala jonë, se unë isha kundër situatës aktuale dhe do t’ua shprehja edhe atyre, por edhe shtabit tim në Bari të Italisë. Në lidhje me qëndrimet që na vinin nga të burgosurit e luftës, të cilët kishin vullnet të bashkëpunonin dhe të dorëzoheshin te ne dhe jo te forca jo të rregullta ushtarake, u kërkova që të bisedoj me komandantin e garnizonit gjerman, kapiten Ledener. Kjo u diskutua fillimisht së bashku me idenë e një plani për sulm, por menjëherë më pas, pasi mora një përgjigje negative, bëhej i pamundur sulmi ajror dhe marrja e perëndimit të qytetit nga partizanët. Më 9 nëntor, Dali Ndreu shpalli edhe në prani të amerikanëve dhe jugosllavëve qëllimin e tij për një plan sulmi. Divizioni i Parë ishte përforcuar me dy brigada të tjera partizane, sulmi nisi pasditen e 11 nëntorit dhe përfundimisht qyteti u pastrua mëngjesin e datës 17 nëntor. Trupat që lëviznin nga Elbasani për të rritur rrethimin u mbajtën larg para hyrjes në qytet (urat u hodhën në erë) dhe u përballën me një sulm të fortë ajror nga avionët tanë dhe para se ata të shpërndaheshin, u therën nga partizanët e Divizionit të Parë. Më pak se 200 trupa arritën në Tiranë nga 2 mijë gjermanë. Ata që nuk ia dolën të kishin kontakt me garnizonin gjerman, arritën të izoloheshin. Të gjitha këto trupa u kapën rob ose u shkatërruan, me përjashtim të një grupi gjerman që çau në mes pozicionin e Brigadës 8 në veriperëndim.

  Reply to this comment
 29. w1 November 19, 14:33

  te nderuar komentues anti-antifashista dhe ju qe i kunderviheni atyre.

  zoti Kasmi egzaktesisht ne baze te dokumentave gjermane verteton se clirimi I Tiranes ishte nje nder qe I bene partizanet kombit…..Kaq mjafton.

  Pse bejne sikur I ka pickuar gjarperi keta anti enveriste te semure psiqike:
  …………………………………………………………………………………..
  Duhet ta harrojme clirimin e tiranes…sepse sot shqiperia

  ESHTE E PUSHTUAR NGA SALISERBI QE NGA 1992
  ………………………………………………………………………………

  Duhet ta harrojme clirimin e tiranes…sepse sot shqiperia

  23 QERSHORI 2013 NUK ISHTE RREZIMI I SALISERBIT ME VOTE..POR NJE FARE PUSHIMI I TIJ PER TE ARDHUR NE PUSHTET ME LULIN E LUSE NE 2017

  zoterinj: 23 qershori eshte tradhetuar nga rama..

  dhe keto rrjeshta me siper tregojne se po ndodh ngjarja me tragjike ne shqiperi per te gjithe kohrat

  ardhja ne pushtet e neonazistit Lul Basha ne 2017

  . Atë ëndërr që nuk e arritën ta realizonin për 100 vjet regjimet serbe e greke të Pashiqëve, Karagjorgjeviçëve e Venizellosve me luftëra e me kancelaritë evropiane, e arritën pas vitit 1992 nga qeverisja e shqiptarëve me tradhtarin Sali Berisha në krye të Pushtetit, bile me përmasa shumë më tragjike. Dëmet që i ka shkaktuar popullit Sali Berisha, janë të pallogaritshme dhe të gjitha janë bërë me dashje, një budalla nga fshati Viçidol do kishte qeverisur shumë më mirë. Dihet se dëmet që i shkakton një vendi armiku i brendshëm, asnjëherë nuk mund t,??ia bëjë armiku i jashtëm.
  Nuk është e vështirë të qeverisësh një vend me një popullsi sa gjysma e Athinës me resurse të shumta, pasuri që nuk i ka asnjë vend i lindjes por edhe vendet e zhvilluara perëndimore. Shqipëria është qeverisur kundër interesave të Popullit, është shkatërruar plotësisht ekonomia e vendit, u shkatërrua djersa e popullit e ndërtuar për 45 vite. Populli në këtë vend nuk ka më asnjë mundësi për jetesë. Baza e një shteti është ekonomia dhe uniteti i popullit, nëse ajo shkatërrohet e shitet, nuk ke më shpresa për një jetë më të mirë. Është tradhtuar plotësisht e ardhmja e brezave, papunësia ka kapur shifra rekord, i gjithë brezi i ri është pa punë, të gjithë studentet që mbarojnë shkollat e mesme dhe të larta janë pa punë.

  Ekonomia e jetesa duhet ti kishte arritur nivelet e vendeve perëndimore më të zhvilluara të Europës po të ishte qeverisur mirë dhe kjo nuk është një dëshirë por plotësisht e mundur me pak punë, duke patur parasysh resurset e mëdha që ka vendi, investimet e mëdha të realizuara para vitit 1992 në industrinë e lehtë e ushqimore, në industrinë nxjerrëse e përpunuese, me bazën materialo-teknike në të gjithë sektorët e ekonomisë dhe ushtri, me një bujqësi të zhvilluar e rendimente të larta. Zoti i ka dhënë Shqipërisë pasuri shumë të mëdha që nuk i ka asnjë vend i Europës në raport me popullsinë; ka krom, bakër e flori, hekur, nikel, bokside, mermere, bitum, lëndët djegëse qymyr guri, naftë, gaz natyror, bitum, minerale të rralla si kobalt etj. Shqipëria ka mundësi të jashtëzakonshme për prodhim të energjisë elektrike me kosto të ulët me Hidrocentrale. Vetëm me Hidrocentrale të vegjël, mundësitë kanë qenë që të ndërtonte rreth 1 milion kë orë energji elektrike, duke siguruar kështu të ardhura të mëdha për buxhetin e shtetit, ka turizmin bregdetar që nuk e kanë shumë vende të Europës, ka turizmin malor, ka kulture të gjerë arkeologjike, ka një klimë të mrekullueshme malore e fushore për bujqësinë, blegtorinë e frutikulturën. Para viteve 1992 janë prodhuar mbi 1 milion ton krom, 2.4 milionë ton naftë, etj. Këto 20 vite, jo vetëm nuk ka patur asnjë strategji zhvillimi për rritjen ekonomike por ka ndodhur e kundërta, të shkatërrohet çdo gjë e ndërtuar në vitet e shkuara, gjoja e ndërtuar nga komunizmi, për këtë jemi dëshmitarë të gjithë me teorinë e terapisë Shok dhe Çekut të bardhë. Janë realizuar qëllimet serbe e greke që të mos ketë më Shqipëri. Nuk është e vështirë për ta kuptuar se është përdorur një strategji e organizuar në shkatërrimin e ekonomisë, unitetit të popullit dhe nuk mund të jetë ndryshe. Kjo është e vërtetuar me faktet e ndodhura pas vitit 1992 e vazhdim. Në Shqipëri, pas vitit 1992 jo vetëm nuk është ndërtuar një sistem demokratik por regjimit të pushtetit të Sali Berishës do t,??ja kishin zili dhe regjimet më diktatoriale në Botë. Shqipëria është katandisur në një shtet paçavure, më keq se vendet e Afrikës qendrore si Somalia, Uganda etj. Nuk ka më keq, por për 20 vjet rresht, përfaqësuesit e Europës nuk po munden të stabilizojnë politikën e një vendi me 2.5 milionë banorë. Më vjen keq të shprehem, por këtu njeriu ka më pak vlerë se një bagëti. Ai tani është pa asnjë të ardhme, pasi ekonomia është rrënuar tërësisht.

  Nga viti 2005 kur mori Pushtetin Sali Berisha, kostoja e Jetesës është rritur mbi 2 herë, nga 75 lekë/ litri i naftës në vitin 2005, sot është 190 lekë/litri. Asnjë vend i lindjes nuk e ka këtë çmim, edhe pse shumë prej tyre nuk kanë burime nafte. Është rritur energjia elektrike, gazi etj, borxhi publik ka arritur shifra tepër të larta të papërballueshme për një ekonomi në rrënim.
  Konkretisht: – Është shkatërruar totalisht bujqësia, kur dihet se ne jemi një vend bujqësor, janë shkatërruar themelet e bujqësisë; Uzinat e prodhimit të plehrave kimike, superfosfatit e nitratit, plehra me cilësi shumë të lartë dhe me shumicë; Është shkatërruar ujitja, mbi 50 % të rezervuarëve dhe kanaleve ujitëse; Janë shkatërruar institutet e prodhimit të farërave bujqësore që janë bazë për rendimentet e cilësinë e prodhimit, mekanizimi është kthyer si në vitin 1945; 50 % e tokës bujqësore është kthyer në moçalishte kur dihet se nga rreth 260 mijë hektarë tokë që kishte vendi në vitin 1945, në vitin 1992 kishte rreth 645 mijë hektarë tokë bujqësore dhe kjo nga tharja e kënetave. Nga viti 1992 ,?? 1997 u shkatërrua si në asnjë vend tjetër të Lindjes e gjithë industria e lehtë e ushqimore, industria e duhanit, panxhar sheqerit, lulediellit, pemëtaria plotësisht (janë në kujtesë plantacionet e mëdha me agrume në Lukovë e gjithë Jugun e Shqipërisë, plantacionet në Tropojë, Korçë e Dibër). U shkatërrua e u shit për 5 grosh industria nxjerrëse e përpunuese, a nuk është kriminale të shkatërrosh industrinë e pasurimit të Ferrokromit në Burrel e Elbasan kur dihet se çmimi i Ferrokromit është 10 fish më tepër se 1 ton krom, industrinë e bakrit totalisht dhe të gjitha industritë nxjerrëse e përpunuese të mineraleve të tjera. A nuk është kriminale që vendburimet e nxjerrjes mineraleve shqiptare kanë qenë vetëm burim vjedhjesh e korrupsioni, tani janë kthyer në gërmadha, shko e shihe Kam Tropojën e Rragamin, njëlloj e gjithë Shqipëria. Është shkatërruar transporti hekurudhor plotësisht, në vitin 1947 është bërë inagurimi i linjës hekurudhore Tiranë-Durrës- Peqin. Janë shkatërruar e shitur po thuaj totalisht pyjet duke përfshirë dhe qendra turistike si Thethi, Lura e tjerë, po shkatërrohet e vidhet kultura mijë vjeçare e popullit, Akrologjia, monumentet kulturore, kishat e tjera e tjera.

  Është shkatërruar sistemi arsimor, shëndetësor e gjyqësor. Është e patolerueshme dhe kriminale të shkatërrosh arsimin. Është plotësisht i qartë Sali Berisha, se vetëm në rrethin e Tropojës ka patur mbi 20 shkolla të mesme të një niveli shumë të lartë në fshatra e Komuna. A do të mund të dalin kuadro të lartë në fshatra si në Viçidol, Lekbibaj, Çerem e fshatra të tjera në Shqipëri? Kjo dihet që jo. Diplomat po shiten si perime, analfabetizmi që u zhduk në vitet 1950 është kthyer këmbëkryq jo vetëm në fshatra por edhe qytetet kryesore të vendit. Shëndetësia dhe sistemi gjyqësor janë kthyer në organizata biznesi. Është shkatërruar administrata shtetërore. Qytetari shqiptar nuk mund të drejtohet askund për të zgjidhur një hall, në administratë mund të punosh vetëm po të jesh militant i PD, pasi edhe Akademik po të jesh hiqesh nga puna. Pas vitit 1992 vuri në funksion nenin famëkeq 24/1 që hiqeshe nga puna pa asnjë motiv, nen i cili funksionon edhe sot. Të gjitha gjyqet e fituara nga të hequrit nga puna, që janë me miliona dollarë, i ka paguar populli, asnjë titullar nuk është vënë para përgjegjësisë ose të shlyejë dëmin e shkaktuar. Asnjëherë lufta e klasave nuk ka qenë më e ashpër se sot. Sali Berisha shpiku firmat piramidale, edhe sot janë të freskëta kujtimet e bashkëpunimit të Sali Berishës me Vehbi Alimuçën, presidentin e firmës ,??Vefa,??, kur tha: Kjo është pionerja e parë e borgjezisë në Shqipëri dhe paret e shqiptarëve janë të pastra e fituar me djersë, veprim që vendin e futi në kolaps të plotë.

  Në vitin 1996 realizoi zgjedhje të manipuluara totalisht, u zgjodh President duke e rrethuar parlamentin. Gjatë vitit 1994-1997, kur regjimi Serb i Millosheviçit bëri kërdinë duke vrarë njerëz të pafajshëm, gra e fëmijë, një genocid i pa parë në Bosnjë Hercegovinë, Kroaci, Slloveni e Kosovë, furnizonte Serbinë me naftë duke thyer dhe embargon e vënë nga OKB dhe BE. Në vitin 1997 mobilizoi mercenarë e sharlatanë duke i armatosur dhe dërguar në Jug të Shqipërisë (Vlorë, Gjirokastër, Përmet e qytete tjera të Jugut) për të luftuar e vrarë, pra organizoi luftën civile, konfliktin Veri ,?? Jug, dëshirë e hershme e qarqeve greke e serbe. Mobilizoi dhe avionë për të gjuajtur Jugun, të cilët zbarkuan në Itali. Dihet se ish ministri i Mbrojtjes, Safet Zhulali nuk pranoi të realizonte atë strategji dhe u arratis në Itali. Me këtë rast, habitem për Labërinë trime, si është e mundur të pranojnë ti vizitojë një njeri që deshi ti vrasë e ti djegë, si ka mundësi të votojnë e ta mbështesin kur ai duhet të ketë frikë ta kalojë qytetin e Durrësit!? Labëria ka vdekur.

  Në vitin 1995 vrau me organet e SHIK-ut të ndjerin Remzi Hoxha, kjo pasi ai filmoi dhe regjistroi takimin sekret në Maqedoni të Sali Berishës me Sllobodan Millosheviçin, edhe sot pas 16 vitesh nuk dihen eshtrat e tij. Në vitin 1992, siç shprehet Qerim Kelmendi u takua në Shkodër me Kriminelin serb Arkan, arsyet dihen. Mburret me rrugën e kombit, autostradën Milot ,?? Qafë Morinë, gjatë realizimit të këtij objekti, jo vetëm u vodh dhe u shpërdorua djersa e popullit, por vetëm me vlerën e armatimit të Ushtrisë para vitit 1992 e të shitur për llogari të klanit të tij, do të ishte realizuar e gjithë Infrastruktura rrugore e Shqipërisë në përputhje me standartet europiane.
  Dihet se edhe tenderin e Interkoneksionit me Kosovën e anulloi, kundërshtoi marrëveshjen e Rambujesë në vitin 1999 e tjerë. Për zgjedhjet e vitit 2005 doli me sloganin tolerancë zero ndaj korrupsionit, u vërtetua se korrupsioni dhe vjedhja e pasurisë kombëtare në përmasa të mëdha janë objektivi i vetëm i qeverisë, për zgjedhjet e vitit 2013 ka dalë me sloganin e nacionalizmit dhe të bashkimit të trojeve shqiptare, kjo është një demagogji, një strategji dhe urdhër i qeverive serbe e greke për ta mbajtur në pushtet edhe pas vitit 2013, ato e urdhëruan ta fuste në burg mikun dhe bashkëpunëtorin e tij Fatos Nano. A ka moral Sali Berisha të akuzojë opozitën si pasardhës të byroisteve kur Partia Demokratike drejtohet nga njeriu që ishte më tepër se një ish anëtar byroje, një komunist e shërbyes i zellshëm i nomenklaturës së lartë të Partisë Punës, një njeri që studimet pasuniversitare i kreu në Francë si shpërblim për shërbimet e mëdha që u bënte byroistëve. Në strukturat e larta të Partisë Demokratike është Ilir Rusmali, djali i Çajup Rusmalit, ish sekretar i parë i rrethit Elbasan me funksion më tepër se një anëtar byroje; Rajmonda Pashko (Bulku) e reja e Josif e Elena Pashkos me funksionet të larta në Partinë e Punës; Genc Ruli, Genc Pollo, djali i Stefanaq Pollos etj.
  A nuk kam të drejtë të them se Sali Berisha ka punuar sistematikisht për shkatërrimin e vendit, duke u shërbyer qeverive serbe e greke!? Shpërdorimi i detyrës dhe krimet që ka kryer Sali Berisha, janë të shumta. Më poshtë po rreshtojmë disa prej tyre që të gjithë shqiptarët i njohin:
  1. Organizoi dhe realizoi ngjarjet e 2 Prillit të vitit 1991 në Shkodër, ku vrau 4 vetë. Qëllimi ishte marrja e pushtetit , premtoi se do të zbulonte vrasësit por kjo ishte një përrallë si për të ndjerin Azem Hajdari.
  2. Shkatërroi industrinë e lehtë e ushqimore, industrinë e duhanit, panxhar sheqerit .
  3. Shkatërroi industrinë nxjerrëse e përpunuese të mineraleve e lëndëve djegëse që janë dhe baza ekonomike e vendit si industrinë e kromit, bakrit, hekur nikelit, të qymyrit, naftës. Uzinat e telave në Shkodër etj.
  4. Shkatërroi uzinat e plehut kimik për bujqësinë dhe gjithë bujqësinë.
  5. Shkatërroi të gjithë pemëtarinë.
  6. Ngriti firmat piramidale
  7. Organizoi luftën Veri-Jug në Shqipërinë e vitit 1997 pra luftën civile ku u vranë rreth 3000 vetë.
  8. Gjatë viteve 1995-1997 furnizoi me naftë Serbinë gjatë luftës në Bosnje Hercegovinë
  8. Në vitin 1995 organizoi e vrau Remzi Hoxhën
  9. Më 14 Shtor 1998 organizoi grushtin e Shtetit duke pushtuar dhe Televizionin.
  10. Vrau 26 vetë dhe plagosi qindra të tjerë në Gërdec.
  11. Vrau 4 vetë të pafajshëm më 21 Janar 2011.
  12. I fali Greqisë trojet shqiptare, detin.
  13. Emëroi në krye të Kishës Ortodokse një prift grek kundër kushtetutës së vitit 1922.
  14. Në Përmet zhvarrosi eshtrat e fshatit duke i konsideruar si ushtarë grekë.
  vijon

  Epilog:

  nuk eshte me problem si,kur qysh u clirua Tirana ne 1944..por si te clirojme shqiperine nga
  NAZI-BERISHIZMI….qe per fat te keq ka nje mbeshtetje te fuqishme nderkombetare duke perfshire dhe zotin Lul te rruges elbasanit

  Reply to this comment
 30. Deli November 19, 15:45

  Fabula komuniste, partizanet shqipetare, grek, bullgar, cek, rumun, jugosllav etj. munden ushtrine gjermane…
  28.000 deshmore ne Shqiperi…!!!!, 1.700 000 ne jugosllavi, 6 mil ne Poloni etj.
  Turp per “historianet” tone, nese ne kohen e Enverit eshti friga qe i detyroi te fabrikojne
  keso fabula spaku tani ne pleqeri te thone te verteten per te cilen tani ka aqe shume fakte dhe dokumente

  Reply to this comment
 31. N.VJOSA November 19, 16:00

  @Pellazg,
  Me pelqen qe ju referohesh dokumentave, por ti merr anen e njeres pale, dhe aq me keq anen ose te pushtuesit, ose Spektatorit
  dhe jo te atij qe udhehoqi Luften, dinte forcat dhe organizoi Çlirimin e Kryeqytetit.
  Aleatet bashkoheshin ne luften kunder Nazifashizmit, por secili aleat kerkonte qe ne Shqiperi , pas lufte te ishin perkrahsit e tyre, si per perendimoret si per sovjetiket.
  Sa per anglezet, ata me misionin e tyre, kerkonin te vendosej nje qeveri proangleze.Mirepo kete, sic e sqarojne edhe Enver Hoxha e Mehmet Shehu, (qe nuk ke simpati ti,) ata ishin perfaqsuesit dhe komandantet e asaj lufte nga pala shqiptare…Por ti ke vendosur syze te tjera dhe beson me shume gjermanet e shpartalluar dhe anglezet qe mbeten me gisht ne goje, ose me gisht ne byth, sepse pushteti kaloi ne duar te tjera dhe Populli shqiptar perkrahu ata qe erdhen ne pushtet me lufte.
  Ketu mbaron filmi.
  Jane deshmoret e rene dhe raportimet nga fronti luftes , flasin clirimtaret dhe jo te mundurit, o Pellazg, Dhe flasin hapur aktoret qe percaktuan rrjedhen e ngjarjeve dhe kjo eshte deshmi qe tregon qart dhe pa asnje ekuivok…!
  Megjithate secili ka mendimin e tij.Historianet kane metodat e tyre per te thene te verteten…Por sot duket qarte se ka nje tendence ti errësoje Antifashistet dhe Çlirimtaret dhe keshtu te injoroje Luften e madhe Antifashiste.

  Reply to this comment
  • Tartufi November 19, 16:32

   Neti hajvani leri gomarlleqet e pa mbaruara { anglezet iken me gyshte ne bythe
   nga nje dore barbaresh,, te organizuar po nga anglezet,,, Ruset u larguan nga
   nje qeveri barbare e ndihmuar nga po keta ruse ! O hajvani Vjosa, ne jemi
   viktima e ndarjes se pjeseve te te medhenjeve,, Anglezet nuk iken por lane
   ate qe ju kryente detyren e tyre. Ruset u munduan te riktheheshin po me njerzit
   e tyre,por nuk munden se me i forti qe dylberi i tyre qe i pastroje te tjeret.

   Reply to this comment
   • N.VJOSA November 19, 18:45

    Ore @Tartuf,
    Po te thashe nje here qe nga politika ti je nje Gëdhë…nuk merre vesh…
    Dhe na hiqesh si koke e madhe, deri sa te gjykosh dhe E, Hoxhen , se cfare lidhjesh dhe madheniesh kish me anglezet, sovjetiket , njerzit e Titos e te tjere…
    Mos ke qene gje sekretar personal i EnverHoxhes apo Opozite e tij?!…
    Ik or Derr me zile, se ti nga kjo menyre si shkruan dukesh qarte që je nje Ordiner , kushedi çfare gomarlleqesh ke thene dhe Shteti shqiptar te çoi te mesosh zanatin e Dylberit….
    Opozitareve te vertete Enver Hoxha u futi gjysmen e leku, atyre te rrezikshmeve, qe mund te kishin influence ne popull…
    Ndersa ty o rrembythje, te ka lene te nxjerresh krom ne Spaç…
    “Ne jemi viktima te ndarjes se pjeses se te medhenjve” …thua ti, sikur ndarja te ish bere ne nje loje bixhozi!
    Jo or Trap, Lufta ish nje Teater i tere operacional, ku moren pjese Antifashistet e Vertete, ndersa, perkrahsit e anglezve u diferencuan gjate vet zhvillimit te luftes…Forca politike e Luftes ish P. Komuniste, si pjese e perhapjes se influences se partive simotra, te cilat ne ate kohe ndihmonin njeratjetren ishin nebmodë dhe nuk mund te thuash se nuk kishin autoritet…
    Qeveri barbare, dore barbare…thua ti Tartuf Trapi….po lufta nuk eshte ballovallezimi , por nje brutalitet i pergjakshem, prandaj quhet lufte dhe ata qe erdhen ne pushtet u forcuan ne Luften kunder pushtuesit dhe mercenareve te tyre…, fituan autoritetin ne popull dhe populli i perkrahu, jo per nje dite, jo per nje muaj, jo per nje vit, POR PER AFRO GJYSEM SHEKULLI…
    Populli eshte nje fuqi milionshe dhe nuk mund ta detyrosh, AI BINDET NGA PERVOJA E VET NE PERKRAHJEN E NJE FORCE POLITIKE…
    Vet zhvillimet e mevonshme i diferencuan dhe aleatet…po kujt i them dhe une, se ty Tartuf do shtate kobure te hapesh kapakun e kokes…
    Jo kobure prej verteti, ore Trap, fjala eshte ne kuptimin metaforik…

    Reply to this comment
    • Shahisti November 19, 22:41

     Neti Shurra, te punon mo Neti, te punon televizori?

     Reply to this comment
     • N.V. November 20, 09:35

      E ke merak ti @Shahist?!
      Do ta provosh?!…
      Por ajo Farfalla jote e qelbur, nuk ja vlen as ti besh Shurren!
      Ti ta nxjerr Fjalen e lig me pahir, mor Plehrë!…

     • Shahisti November 20, 14:42

      Cfare te provoj mor plak i qelbur. ti je kalbur nga koka te kembet, te vjen era Enver bythe qysh atje tutje or trupjerdhur, or Rrote Cari.

 32. fteri November 19, 17:25

  Per Intelektualin !!!!..I ka konrolluar fjalet mire per mendimin e zi,deshiren per ta cilesuar 29 nentorin si dita e zeze ? e ke thene me pasterti te shpitit ,mos je nxituar ?!..A’ke lezuar ,biseduar ,dhe keqyrur sakrificat dhe gjakun e herojve dhe udheheqesve te saje,a’e kupton kundershtimin e gjithe popullit me ju,mos po bene mekat duke shkelur ligjet morale ?mos je me dy fytyra nje mashtrues si juda ?..,bjer ne gjunje per mekatin e rende te cilesimit te 29 nentorit si dita e zeze.

  Reply to this comment
  • intelektuali November 19, 17:43

   O fteri Komunisti,

   intelektuali me shkrimet e tij nuk ka vrare dhe masakruar njerez te pafajshem, vetem po perpiqet papushim qe te tregoje nje te VERTETE ashtu sic e kane kuptuar me kohe te gjite popujt e tjre te vendeve ish komuniste te Evropes Lindore, ku Moska kishte hedhur KTHETRAT e saj bolshevike dhe kishte sjelle ne keto vende situata ekonomike si ato te viteve 90-te ne Shqypni.

   Nga ana tjeter:

   “DESHMORET” komuniste te Enverit i kane duar te lyera deri ne brryl me gjak njeriu te pafajshem edhe gjate luftes edhe pas luftes. Vetem po te kujtosh dhe vleresosh Kahsapanen qe beri Mehmet Shehu ne 17 nentor 1944 me tregetaret tironsa duke i vrare dhe groposur ne rreze te Dajtit, mjafton ta quash kete date si:

   NJE NGA DATAT E ZEZA TE HISTORISE SONE

   dhe e tille do te mbetet derisa politika dhe qeveria sot, kur kerkon t’i bashkohet BE-se Demokratike nuk ka dale hapur me nje pozite te qarte per keto data te ZEZA korb te historise dhe nuk ka zhvarrosur kufomat e Mehmet Shehut ne rreze te Dajtit dhe nuk ka kerkuar falje popullit dhe familjeve te masakruara per krimet monstruoze te komunizmit.

   Prandaj edhe dallimi eshte i madh dhe thellohu pak para se te flasesh bockulla me krahasime debilesh, sepse pyetja e radhes eshte:

   A BERI MEKAT AMBASADORI AMERIKAN QE E CILESOI ENVER HOXHEN SI NJE MONSTER GJAKATARE?

   Reply to this comment
 33. as te gjalle,as te vdekur nuk e mundet xhaxhin November 20, 00:35

  ka nje keqkuptim te madh sot kur diskutohet per Enver Hoxhen..

  Jo cdo njeri qe e vlerson ate kohe me shume se koha e Zogut apo e Fatos Ram Berishes

  Nuk kam qene kurre dhe nuk do jem me ate teori te gabuar qe u zbatua ne Shqiperi si ne 70 % te planetit.

  Por nuk ka gop some te me ndaloje apo te me beje moral qe te them se shteti ne kohen e Enveri Hoxhes ( jo ideollogjia) ishte shume me lart nga koha e Zogut apo e pas 1992..

  Edhe nje here flasim per SHTET dhe jo per IDEOLLOGJI

  Per Ahmet Zogun edhe nqs se marrin ne konsiderte qe shqiperia doli nga perandoria osmane tejet e varfer dhe mbi te u versulen shtetet fqinje dhe fuqite e medha prape se prape kishte kohe te bente shume me teper per ate vend ,,por ai u mor me hareme,tradheti dhe kurveri klasike dhe politike.

  Numri I atentateve qe I kalonte 50 here tregojne jo vetem urrejtjen e popullit per te por dhe se ai ishte nje shejtan apo djall qe nuk e kapte plumbi.
  Nqs se lexojme kujtimet e ambasdorit amerikan Grand ne ate kohe ai thote: Ahmet Zogu e kishte shitur me kohe shqiperine te italianet dhe 7 prilli 1939 ishte nje pushtim formal se pushtimi ekonomik dhe moral kishte kohe qe ishte kryer.Ne nje fare menyre Zogu e mirepriti kete pushtim se perfitoi nje thesar kolosal dhe doli I fituar.

  Por hileja e me madhe e pompimit dhe glorifikimit te Zogut eshte ne funksion te erresimit te figures Enver Hoxhes.Nqs se shohim nje detaj vetem te fotografia qe nipi ESAT TOPTANIT –blendi feziu ka vene ne kopertinat e librave per enverin dhe zogun ne te parin ka vene nje fotografine e erresuar dhe te plakur te te Enverit kurse te zogu ka vene fotografine e tij me te mire I veshur me te bardha dhe ne moshe te pershtateshme.

  PAK VEMENDJE I NDERUAR LEXUES !
  Kam qene ne ate brez shqiptaresh qe u distancova ng a “rruga e enverit” qe nga 1973-74 per aresye qe nuk du ate zgjatem se jane shume.Kete qendrim e kam mbajtur deri ne mars 1997 kur shteti shqiptar u shkerrmoq per 1 muaj..Para kesaj ngjarje kushdo person I afert me mua qe fliste mire per Enverin ne nje fare menyre e perbuzja dhe e largoja nga ai mjedis ku debatonim….Por pas 1997 dhe deri ne keto ore qe po flasim Shqiperia nuk egziston si shtet qofte si
  MBROJTJE,
  DIPLLOMACI,
  EKONOMI,
  FINANCA e deri te …MORALI.KOMBETAR

  Me kot lodheni nastydin efendi te eklipsoni figuren e Enver Hoxhes ne komentet tuaja biles sa me shume e shani ju si ujk i vetmuar aq me teper i rrisni vleren atij.Ju duhet ta ndani figuren e Enverit nga ana ideollogjike dhe te shihni veprimtarine e tij ne rrafshin kombetar.
  Shohim sot se sa me teper kjo klase politike futet me thelle ne rrugen e asgjesimit te shtetit shqiptar dhe te deformimit kombetar aq me e eger behet propoganda kunder atdhetarit Enver Hoxha.
  Viktime e kesaj propogande eshte brezi i ri qe po bombardohet non stop 24 ore ne dite me nje rrjet shume te gjere dhe te sofistikuar duke i trullosur deri ne shplarje truri permanente.
  Por vepra e Enverit nuk mund te zbehet pamvaresisht shume gabimeve te ndodhura ne kohen e tij qofte nga eksperianca,qofte nga nje rrethim 40 vjecar nga athina dhe beogradi te ndihmuar ne ate kohe nga perendimi.Jo vetem i takojne ato dy dekoratat qe ka te Kuvendi por une do tishtoja dhe te tjera:
  1-DEKORATE ATDHETARIE
  Mbrojtja hyjnore qe i beri kombit Enver Hoxha ne konferencen e paqes ne Paris kur i tha botes se:
  SHQIPTARET KANE ARDHUR NE PARIS JO PER TE DHENE LLOGARI POR PER TE KERKUAR LLOGARI qe i la me goje hapur udheheqsit boterore me frengjishten e tij perfekte .
  2-DEKORATE TRIMERIE
  Mbrojtja e shkelqyer qe i beri monarko-fashisteve greke ne 1949 qe i shkerdheu nenen atyre.Kurse nen regjimin e talebanit Berishe ne 1994 komando greke shpartalloi dhe poshtroi maksimalisht duke vrare disa ushtarake shqiptare dhe duke i lidhur si bageti efektivin e nje njesie luftarake te mender berishes.
  3-DEKORATE GUXIMI
  Debimi spektakular qe i beri fllotes ruse ne Pashaliman qe shume stratege e cilesojne si nje nga veprimet me te guximshe ne historine e njerzimit.Ishen vitet 60′ kur Ruset ishin fuqia me e madhe boterore ushtarake derisa ne krizen e karaibeve ne 60′ Hryshovi i trembi amerikanet te cilet deshtuan ne ngjarjen e Gjirit te derrave ne Kube.
  4-DEKORATE LARGPAMESIE
  Trim u tregua dhe ne daljen nga traktati i Varshaves ne shenje proteste kunder pushtimit Cekosllovakise qe mbahet si dita kur u be komunist plehu Sali Birishi nga “mallengjimi” i ketij akti heroik .
  4-DEKORATE INTELIGJENCE
  Enver Trimi drejtoi vendin qe e mori absolutisht te shkaterruar dhe pa asnje kokerr leku ne arken e shtetit.Ai drejtoi dhe luftoi balle per balle me Titon per 30 vjet qe dihet se ishte nje figurat boterore me finoke dhe i mbeshtetur fuqimisht per te shkaterruar shqiperine.
  5-DEKORATE PER DIZINFEKTIM TE TURKOSHAKEVE
  Kjo eshte vepra e tij madheshtore qe vuri si Pashko Vaso ne zbatim moton :feja e shqiptarit eshte shqiptaria.Si rrjedhoje ekesaj politike kemi me mijra familje shqiptare me besim miks qe i ben me teper shqiptare se fetare.Eshte kriminale sot te shohes sumat perpjete te disa besimtareve dallkauke perpara gjergj kastriotit ne Tirane dhe kjo mjafton per kete supermedalje
  Jane shume aspekte qe flasin ne favor te ketij legjendari por pa harruar shume bema te keqia te tij qe nqs do ishte gjalle do ti kerkonte ndjese shqipatreve.
  Ishte sistemi i Enver Hoxhes qe mori Sali morracakun nga vicidoli nga nje familje ekstremisht analfabete ,i dha shkolle e futi ne gjirin e famijes deri te oxhaku i tij dhe pastaj ky gjarper kafshoi te zotin..
  6-DEKORATE “GARIPI”
  Eshte lideri I vetem ne bote qe I beri kaps dy superfuqite per 40 vjet dhe kjo eshte aresyeja kryesore qe ai luftohem me kaq cmenduri sidomoa nga ish mergata e qyqeve dhe Macrthistet ne Amerike qe ndyshe sillen me komunizmin kinez me Maon apo me Fidel Kastron dhe ndryshe me enver hoxhen qe kane kaluar deri ne kanibalizem.
  7-GJYSEM DEKORATE PER DE-TARTABIQIZIMIN E NASTRADINEVE &SALIBANEVE
  Ketu ka gabur se eshte treguar se ishte sistemi i Enver Hoxhes qe mori Sali morracakun nga vicidoli nga nje familje ekstremisht analfabete ,i dha shkolle e futi ne gjirin e famijes deri te oxhaku i tij dhe pastaj ky gjarper kafshoi te zotin..
  Ishte enver hoxha qe armiq te betuar te tij I fali ,I dha shkolle te larte dhe I ofroi dhe poste te rehateshme ku do permendja dy egzemplare nga mijra te tille si Uran Butken dhe Pellumb Kurvllen qe po na can menderen me rrefenja nga marika..ketu futet dhe nastardin perkthyesi I palodhur I veprave te xhaxhit ne rusisht..eshte kopja e amik kasaruhos qe ishte dhe I perndjekur dhe spiun I shokeve..

  Nuk dua te mbroj atdhetarin Enver Hoxha sepse ka qene ne nje fare menyre i para denuar nga koha qe jetoi dhe ideologjia qe perfaqsoi por Ate KOLLOS NUK MUND TA ZHDUKIN AS UFO-T nqs do vijne nje dite sepse ishte nje ZEUS qe historia e ka futur ne arkivat e saj.
  Ne ditet e sotme kur shqiperia eshte kthyer ne shprehje gjeografike nen ombrellen e Natos dhe klasa politike nuk eshte e afte jo vetem te vere ne funksion shtetin shqiptar por e ka shkaterruar ate perfundimisht duke e lene ne dore te ca ambasdoreve low life figura e tij eshte ne rritje progresiveVetem nje referendum popullor per Enver Hoxhen do ju mbylli gojen reaksionareve dhe tradhetareve te vendit te cilet ai I lujtoi per 40 vjet dhe nuk jane pak..

  Ne perfundim shtetareve qe na kane drejtuar pas 1924 do ti jepja kete vlersim simbolik per dhjete pike:
  enver hoxha…9 pike
  ahmet zogu …1 pike
  fatos nano…0 pike

  Sali berisha..nuk vlersohet burre shteti
  ( vetem arvizu eshte dipllomati I vetem ne bote qe beri nja gafe te tille per halen berishe por gafa me e madhe e tij ishte dalja ne television per te thene se enver hoxha ishte monster qe ka nje efekt boomerang..nqs ka nje diplomat arkitekt qe I ka bere permendoren me te madhe enverit ky ishte arvizu qe pranoi poshtrimin nga burri I tij I shtetit dhe iku nga shqiperia si ushtar ..kur ne e nderuam si general para 21 janarit..)

  Me falni por nqs do ti beje nje permendore Enver Hoxhes do vendosja njeren bole berishen,tjetren zogun kurse ne mes kete nastradinin..

  Po pse i dashur nastradin intelektuali pak te duket propoganda anti enverit nga elezbiberoamerikanet me qe eshte nje shtet 300 miljonesh dhe u dashkan keto komentet tuaja dhe akoma nuk e munden enverin as te gjalle as te vdekur…

  Reply to this comment
 34. info analitike November 20, 07:01

  Neti, Neti kur te therret qameti!
  Lexo se cfare kullundriste kumandari me jugosllavet e se si shprehej per daten e clirimit 28 nentor:
  Keto jane kujtime fitimtaresh e jo “kolaboracionistesh” qe ti i ke aq alergji.
  http://www.panorama.com.al/dokumentet-fjalimi-nga-hotel-dajti-qe-nxjerr-blof-enverin-per-daten-e-clirimit/

  Reply to this comment
  • N.V. November 20, 09:13

   Or @Info Trapi,
   Sa medioker je mor mavriu ti….
   Ke lexuar vetem lajmet e Mengjesit dhe jo ato qe jane thene ne fund te Muhabetit!…
   Or Trap me zile,
   Ai qe citon ti kur mardheniet me titistet ishin ne muajin e mjaltit, ka shkruar dhe nje liber te tere ku e sqaron edhe kete skene qe ke pare ti nga Vrima e Çelsit…Interesant çfare fallsifikatore te Historise jeni ju Salizinjt!…

   Reply to this comment
   • info analitike November 20, 12:49

    Ore gjytryrym nuk ta kam fajin une se enverka e dridhte bishtin sa majtas djathtas si lozonjare here me sllavet, here me ruset e here me kinezet deri sa perfundoi ne te semes.

    Reply to this comment
 35. Dante November 20, 08:43

  Poshte Mao Ce Duni, rrofte Zan Zyberi.

  Reply to this comment
 36. demo December 1, 00:42

  Me ne fund ja arritem kesaj dite! 29 Nentorin sivjet e mbuloi nje heshtje varri,sikunder ishte.Nje varreze dite e zeze per Shqiperine.Dite e pushtimit te bandave te llumit te katunarise te mobilizuar nga serbo-malazezet dhe te armatosur nga Hinglizi..Gjermania i vetmi komb shqiptardashes ne Evrope,ua shkeputi nga thonjte trojet shqiptare serbo-grekeve dhe ua ktheu shqiptareve.Llumi proletariatit thote:-Kemi luftuar pushtuesit(!)Cfare pushtuesi mor llum i proletariatit!>Pushtuesi jeni ju!Gjermania eshte DIELLI,ESHTE JETA E KOMBIT SHQIPTAR.kOMBI GJERMAN ARRITI TE FORMOJE SHTETIN SHQIPTAR NEPERMJET ISMAIL QEMALIT.EDHE KETO 28 KM KATROR,EDHE KAQ I KEMI PREJ AUSTRISE.Kaq munden.Se te kishte fituar dy lufterat boterore kombi gjerman,ne Preveze e ne Sanxhak,do te valonte flamuri shqiptar.Llumi proletariatit thote na pushtuan gjermanet,si pushtuan Francen,Rusine.Gjermanet mund te kene qene djalli i gjithe botes,per Shqiptaret,Finlandezet,Estonezet,Letonet,(Popuj qe kane pesuar nga shovinizmi sllav)gjermanet JANE ENGJELLI MBROJTES I RRACAVE AUTOKTONE JO SLLAVE TE EUROPES.
  Ne Shqiperi me shume se kudo,serbet dhe grteket kane mashat e tyre qe i aktivizojne ne momente te veshtira per ta,sikunder qe bashkimi i Kosoves dhe Maqedonise me trungun ame dhe clirimi i Camerise prej ushtrise Gjermane.70 mije llum i katundarise
  u mobilizuan prej dy Cernagoreve ne Shqiperi me nje fershellime,per te c`bere Shqipnine Ethnike,qe gjermani ua shkeputi nga thonjte.Asnjehere shqiptaret nuk kane grumbulluar nje ushtri kaq te madhe ne luftrat per veten e tyre.As ne kryengritjet antiosmane,as ne mbrojtjen e Shkodres,as ne Lidhjen e Prizrenit.y llum i proletariatit vazhdon te quaje burrat qe firmosen pavaresine,Lef Nosin Rexhep Mitrovicen,Hajredin Cakranin,Bedri Pejanin,kolaboracioniste ,kuislinge,Filip Peteniste e cfare sajon mendja e tyre djallezore.Lef Nosi dhe shoket e tij ishin Manehajmi i Shqiperise.Sepse Shqiperia e pushtuar nga sllavo-greket mund te krahjasohet vetem me Finlanden e pushtuar nga sllavo-ruset.Ashtu si edhe Lef Nosi Manehajmi ishte babai i Pavbaresise se Finlandes nga Ruset ne 1918.Erdhi perseri ne krye te shtetit qe e krijoi vete,pas sulmit te pabese sllavo-rus te dimrit vitit 1939 per te sherbyer vendit te tija.Si Davidi me Goliathin,populli heroik finlandes mbrojti vendin e tij,kunder expansionit sllav.I vetem,pa perkrahje,..Anglia dhe Franca derguan ca ndihma humanitare,kur Finlandezeve u duheshin arme..Keto jane vendet me te poshtra te Europes qe historikisht kane bere corap Europen dhe kane perkrahur expansionin e popujve sllave.I vetmi vend qe e ndihmoi ushtarakisht Finlanden,me arme moderne,ishte Gjermania e Hitlerit.Cfare te bente perballe agressionit rus,te mos i pranonte ndihmat gjermane Finlanda se do quhej Kuislinge?????Jo mor kodoshe proletare sllavo grejke,jo!Finlanda me armet gjermane ju versul bash ke me ushtrine gjermane grabitqarit rus,dhe ja dergoi kufirin ne Petrograd.Manehajmi eshte hero i dy luftrave,ashtu si Lef Nosi eshte themelues i dy pavaresive.Eshte themelues i shtetit shqiptar prej turqve,,;Eshte themelues i Asamblese Kombetare per mbrojtjen e Trojeve Shqiptare nga Sancaku ne Preveze ne 1944.Te trojeve shqiptare,QE I CLIROI USHTRIA GJERMANE,mor faqezinj,qe s`doni atdhe,se shpirtin e keni ne Beograd!
  Une kam 27 vjet qe shkruaj,per kete nentor te zi qe solli kobin komunist sllav per popullin shqiptar,por me ne fund sivjet kjo qe llumi proletariatit e festonte me daulle,kaloi si ne heshtje si nje dite e zeze sikunder qe.

  Reply to this comment
 37. demo December 1, 13:19

  Dita e clirimit te Shqiperise,ishte 11 prill 1985,kur vdiq serbi i fundit Enver Hoxha.

  Reply to this comment
 38. demo December 1, 13:23

  Kam qe dje qe e kam postuar komentin

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim