Përse duhet hequr Zogu

Nga Viktor Malaj August 8, 2017 14:11

Përse duhet hequr Zogu

Viktor Malaj

 

“Prej lufte veç ai largohet / Që është lindur tradhëtor / Kush është burrë nuk frikësohet / Po vdes, po vdes si një dëshmor!”  Himni Kombëtar i RSH      

Më 7 prill të këtij viti statuja e Ahmet Zogut në Tiranë u gdhi me një litar (kavo) çeliku rreth saj, por e padëmtuar. Personalisht besova se ky ishte një akt simbolik, me të cilin autori/ët donin të tregonin, në 75 vjetorin e pushtimit të Shqipërisë nga Italia Fashiste, se në këtë vend nuk mund të lartësohen ata shqiptarë që kanë bashkëpunuar me pushtuesit apo që i kanë kthyer shpinën atdheut kur ai kishte më shumë nevojë për ta. Pas disa ditësh, një parti komuniste mori përsipër aktin dhe pretendoi se iu kishte dështuar tentativa për ta rrëzuar statujën në fjalë.

Akoma vazhdoj të mos e besoj pretendimin e këtyre komunistëve pasi bindja ime është se po të donin vërtetë ta rrëzonin, do iu kishte mjaftuar një pako C4. Jam kundër rrëzimit të kësaj statuje me këto metoda dhe mjete, ashtu siç jam kundër ekzistencës së statujës në atë vend. Jam kundër një akti të tillë ashtu siç kam qenë kundër rrëzimit të shtatores së Enver Hoxhës me këto mjete në vitin 1991, por jam vendosmërisht edhe kundër ekzistencës apo rivendosjes së një statuje të tillë të Enverit në kryeqytet. Bindjen time e përcaktojnë parimet e mija morale dhe njohuritë e mija modeste në fushën e historisë.

I kujt është Zogu?

Përgjigjja më e shpejtë dhe më e shkurtër do të ishte: I Legalitetit. Ndërsa mendimi im është se Ahmet Zogu, ashtu si gjithë figurat e tjera politike të Shqipërisë, të gjallë apo të vdekur, na përket të gjithëve. Nuk kemi nga e çojmë. Gjithë çështja është si e vlerësojmë dhe çfarë qëndrimi duhet të mbajmë ndaj tij.

Çudia qëndron në faktin se protagoniste e “mbrojtjes” së Zogut dhe trashëgimisë së sundimit të tij monarkist bëhet një parti e vetëshpallur republikane si PD-ja. Një parti që shpall dhe pretendon se i përmbahet parimit të marrjes dhe mbajtjes së pushtetit me votën e lirë dhe mundësisë së dorëzimit të pushtetit paqësisht tek kundërshtari, bëhet zëdhënëse, lartësuese dhe gardiane e një individi politik që pushtetin personal dhe fisnor e kishte ligjëruar si të trashëgueshëm dhe të përjetshëm.

Për PD-në dhe Sali Berishën, Ahmet Zogu nuk është asnjëherë ai që ishte në të vërtetë. Në vitin 1992 Sali Berisha e konsideronte Zogun “një injorant që sundoi 15 vjet” (sipas Frrok Çupit). Në vitin 1993, për pushtetin e PD-së, familja e Zogut ishte pasardhësja e një mbreti ilegjitim që s’duhej lejuar (dhe nuk lejoi) të kthehej në Shqipëri. Në vitin 1994, për Sali Berishën, ardhja e Ahmet Zogut në pushtet në vitin 1924 ishte “një dhjetor i zi për Shqipërinë dhe për shqiptarët”. Në vitin 1997 e lejoi ardhjen e familjes së Zogut me qëllim që ta keqpërdorte (siç e keqpërdori) të birin për qëllime politike. Më vonë, kur filloi të besonte se i nevojiteshin edhe votat e admiruesve të monarkisë, filloi ta lartësojë deri në marrëzi të tilla, të shprehura në formë delirante antihistorike si, “Shteti shqiptar ka lindur në Burgajet….”, apo “Ahmet Zogu qëndroi gjithmonë në anën e drejtë të historisë”.

Gjatë sundimit të Saliut të Dytë pushteti politik shkoi edhe më tutje me himnizimin e Ahmet Zogut. Pasardhësve të tij iu dhanë prona që nuk kishin qenë kurrë të familjes Zogolli dhe vetë Zogut iu ngrit shtatorja në fjalë, në krye të bulevardit me të njëjtin emër. Ndërkohë, nipi i tij, megjithëse pa kurrfarë shkollimi dhe kulture politike, u punësua si këshilltar politik i Presidentit të një Republike, ndërsa ishte pasardhësi i vetëm dhe pretendenti i vetëm i monarkisë.

Ku e ka vendin Zogu?

Ahmet Zogu, ashtu si Enver Hoxha dhe politikanë të tjerë të Shqipërisë, e ka vendin në analet e historisë. Aty gjenden veprat dhe antiveprat e tyre, vlerat dhe antivlerat, arritjet dhe dështimet, fajet, gabimet si dhe krimet e kryera. Mbetet në kulturën dhe moralin e secilit shqiptar që t’i çmojë jetën dhe veprimtarinë e secilit prej tyre.

Në vlerësimin e figurave historike duhen përdorur të njëjtit kritere dhe standarde, përndryshe do të ishim kundërhistorikë, të pamoralshëm dhe keqedukues të brezave. Nuk mundet që për “Zogun tim” të përdor disa kritere dhe për “zogjtë e të tjerëve” të përdoren kritere të ndryshme. Ndryshimi i kritereve është ndryshim i njësive matëse dhe këtu fillon amoraliteti. Peshorja e historisë duhet të jetë një dhe e vetme për të gjithë.

Duke iu përmbajtur këtyre kritereve dhe duke iu referuar historisë është e lehtë të arrihet në përfundimin se vetëm ndërgjegje dhe karaktere të sëmura me mesillizëm (një lloj majasëlli politik) mund të guxojnë të shpallin se rrëzimi i shtatores së Hoxhës në vitin 1991 ishte akt demokratik ndërsa prekja e statujës së Zogut sot është akt kriminal. Vetëm mendje dhe ndërgjegje të tilla mund të pretendojnë se ngjarja e 20 shkurtit 1991 ishte akt human, ndërsa ajo e 7 prillit 2014 duhet konsideruar akt terrorist. Vetëm kjo kategori speciesh shoqërore e politike mund të besojnë se ata që sulmuan shtatoren e Hoxhës në vitin 1991 meritojnë të jenë në pushtet, mundësisht të përjetshëm, ndërsa ata që tentuan rrëzimin e shtatores së Zogut, kohët e fundit, meritojnë të nxirren jashtë ligjit.

Mendjet normale dhe ndërgjegjet e painfektuara do të konkludonin se, as shtatorja e Enver Hoxhës dhe as ajo e Ahmet Zogut nuk kanë vend në Tiranë. Nëse shkohet me mendësi të tjera do të kemi, pas pak kohësh, edhe shtatore të Berishës, Nanos e kështu me radhë. Jo! Sheshet, rrugët dhe Bulevardet e kryeqytetit duhet të jenë vende shëtitjeje, takimi dhe bashkimi për shqiptarët e të gjitha përkatësive krahinore, fetare, politike dhe ideologjike. Bustet dhe shtatoret e politikanëve mund të ngrihen në vendlindjet e tyre, në Gjirokastër, Burgajet, Viçidol e kështu me radhë. Bashkia aktuale e Tiranës dhe Partia e Legalitetit do të bënin mirë ta lëviznin shtatoren e Zogut dhe ta dërgonin në vendlindjen e tij.

Kur i ngrihet shtatore dikujt apo emri i tij iu vihet rrugëve apo objekteve, ky akt ka dy qëllime: Së pari, nderimin dhe përjetësimin e jetës dhe veprës së figurës historike. Së dyti, dhe më e rëndësishmja, frymëzimin e brezave të ardhshëm me shembullin e atij individi.

Çfarë mesazhesh dhe vlerash iu transmeton brezit të sotëm dhe atyre të ardhshëm figura e Ahmet Zogut? Atë të njeriut të ditur e të kulturuar (me gjithë zgjuarsinë natyrale, kishte vetëm 6 klasë shkollë në osmanishte dhe as historianët ithtarë të tij nuk po arrijnë të gjejnë ndonjë faqe letre të shkruar në shqip prej tij)? Atë të politikanit që duhet të vijë në pushtet me vullnetin e popullit të vet (Zogu erdhi në pushtet me ushtarët dhe armët e huaja) dhe që është i gatshëm ta dorëzojë pushtetin kur ashtu e gjykon populli i tij (Zogu e shpalli veten mbret me pushtet të trashëgueshëm)?

Atë të politikanit që e respekton kundërshtarin politik (Zogu, ashtu si Hoxha, i burgosi, internoi, syrgjynosi dhe vrau kundërshtarët politikë)? Atë të politikanit dhe burrit të shtetit që sakrifikon edhe jetën për atdheun (Zogu e braktisi vendin e vet kur ai kishte më shumë nevojë për të)? Atë të qytetarit dhe politikanit që jeton për atdheun dhe popullin dhe mbron nderin dhe pasurinë e tyre (Zogu mori me vete në ekzil gati dy kuintal ar nga pasuria kombëtare e shqiptarëve të varfër dhe, jo vetëm s’e ktheu kurrë, por pasardhësit e tij përvetësuan vitet e fundit disa prona publike në Shqipëri)?

Jo! Ahmet Zogu nuk ka qenë as simbol dhe as mishërim i asnjërit prej tipareve të mësipërme. Adhuruesit dhe avokatët e tij na thonë se Zogu krijoi shtet modern. Kjo është një përrallë dhe gënjeshtër shumë e madhe. Ne duhet t’ia njohim meritat dhe përpjekjet e tij për ndërtimin e shtetit, për krijimin e një shteti laik, për hedhjen e bazave të arsimimit, për njëfarë emancipimi të femrës etj, por të pretendosh se miratimi i nja tri kodeve (Penal, Civil e Tregtar) sipas eksperiencës së vendeve perëndimore dhe prania e disa këshilltarëve ushtarakë e policor në administratën shqiptare janë baras me shtetin modern, kjo tingëllon qesharake. Një shtet modern është shtet dinjitoz dhe kur sulmohet një shtet dinjitoz shumica e shteteve të tjera reagojnë dhe kundërshtojnë, qoftë dhe diplomatikisht.

Pushtimi i Shqipërisë kaloi në heshtje ose miratim nga “vendet demokratike”. Ne, madje, do të tregoheshim të padrejtë me Ahmet Zogun, po ta mbanim përgjegjës për mosndërtimin e shtetit modern. As ai dhe askush tjetër nuk do të kishin mundur ta bënin një gjë të tillë në kushtet e Shqipërisë së asaj kohe. Ne kemi një çerek shekulli që ia kemi përshtatur legjislacionin shqiptar tërësisht atij perëndimor dhe, me mijëra specialistë e këshilltarë nga vendet perëndimore ndihmojnë dikasteret tona e, megjithatë, jemi larg shtetit modern. Shakatë me gjërat më serioze si kjo e shtetit, janë me zarar.

Avokatët pa licencë të monarkisë dhe Ahmet Zogut përpiqen të na bindin se shteti i tij bëri këtë e atë, ndërsa Enver Hoxha ishte diktator. Po pse, Ahmet Zogu çfarë ishte? Po të jetë për veprat e kryera gjatë regjimit të Hoxhës, ato janë nja dhjetë herë më të shumta se gjatë monarkisë. Ne, ende sot, ndriçohemi me energjinë e hidro dhe termocentraleve të regjimit komunist, shkojmë në shkollat e ndërtuara prej tij, kurohemi (kryesisht) në spitalet e ngritur prej tij, udhëtojmë në rrugët dhe hekurudhat e atij regjimi (700 km hekurudhë), luajmë në stadiumet dhe pallatet e sportit të asaj kohe, japim dhe shohim shfaqje në pallatet dhe sallat e ndërtuara prej tij.

Mirëpo, të gjitha këto nuk e amnistojnë Enver Hoxhën pasi janë me qindra individë dhe familje që iu dhembin plagët e shkaktuara nga regjimi i tij. Fakti që viktimat e regjimit komunist janë ende gjallë ndërsa ato të regjimit monarkist kanë dekada që janë larguar nga kjo botë, nuk bën asnjë ndryshim në vlerësimin e drejtësisë dhe padrejtësive të kryera gjatë dy periudhave.

Ashtu si nuk ka avokat në botë që mund të mbrojë regjimin e Hoxhës nga disa dënime e ekzekutime pa gjyq apo me gjyqe të parregullt, nga dënimet për agjitacion e propagandë dhe internimet e familjeve të disa të dënuarve, nga privimi i disa të drejtave të tjera të kësaj shtrese si dhe nga ndalimi i ushtrimit të riteve fetare dhe prishja e disa objekteve të kultit, po ashtu nuk ka avokat që mund të mbrojë regjimin zogist nga dënimet, internimet dhe ekzekutimet me dhe pa gjyq të kundërshtarëve politikë. Vetëm pas të quajturës Kryengritja e Fierit, ku “rebelët” vranë një ushtarak të huaj që punonte për qeverinë shqiptare, regjimi vrau 11 kryengritës pa gjyq dhe dënoi me vdekje 42 të tjerë. Pas Kryengritjes së Dukagjinit vrau disa dhjetëra kryengritës dhe arrestoi rreth 700 syresh.

E, në qoftë se statuja e Hoxhës, me të drejtë, nuk duhet të jetë në Tiranë, ajo e Zogut ka akoma më shumë arsye të mos jetë aty. Veç mëkateve të Hoxhës, Zogu mbetet edhe tjetërsues i territorit shqiptar, grabitës i pasurisë kombëtare për nevoja personale e familjare dhe tradhtar i interesit më të lartë kombëtar- sigurimit të lirisë kombëtare. Ahmet Zogu i caktoi vetes një pagë marramendëse për kohën dhe gjendjen e Shqipërisë (500.000 franga ari në vit, ose më shumë se buxheti vjetor i disa dikastereve qeveritare) dhe përdori paratë publike për të mbajtur konkjubinat e tij (disa kërcimtare dhe striptiste nga Viena e Parisi që i mbajti si dashnore në Tiranë).

Ai s’bëri kurrë zgjedhje të rregullta politike dhe shumica e kundërshtarëve të tij politikë, ose u burgosën e asgjësuan nga regjimi, ose u arratisën nëpër botë. Ai, me statut, e shpalli veten “të pacenueshëm dhe të papërgjegjshëm” para ligjit (neni 72). Ai e përfundoi sundimin e tij, jo thjeshtë si braktisës i fatit të atdheut, por edhe si shkelës i Statutit dhe betimit të vet.

Disa individë janë përpjekur të argumentojnë se Zogu nuk kishte rrugë tjetër veç ikjes dhe se këtë e bëri për të mos lejuar që shqiptarët të vriteshin kot përballë një fuqie shumë herë më të madhe. Kjo është një alibi që rrëzohet po aq lehtë sa gjethet e thata të pemëve nga erërat e vjeshtës. Nëse shkojmë me mendimin se po u sulmua vendi nga një fuqi më e madhe nuk duhet të rezistojmë, atëherë shumica dërmuese e shteteve të botës nuk duhet të mbajnë fare ushtri dhe fondet përkatëse duhet t’i përdorin për qëllime të tjera sociale. Unë nuk njoh ndonjë vend në botë që nuk ka ushtri. Fakti që Ahmet Zogu kishte më të madhe xhandarmërinë se ushtrinë tregon se ai kujdesej më shumë për fatin e pushtetit të tij se për fatin e vendit.

Si argument të dytë po përmend faktin e njohur, se disa shqiptarë të armatosur, por pa kurrfarë përgatitjeje ushtarake, e patën hedhur në det ushtrinë italiane në Vlorë në vitin 1920. Nga ana tjetër, komandanti i forcave pushtuese italiane të 7 prillit 1939, në kujtimet e tij, thotë se sikur shqiptarët të na rezistonin me vetëm dy brigada ushtarake do të na kishin hedhur në det. Shembulli i Greqisë është shumë domethënës në këtë aspekt.

Së treti, Ahmet Zogut dhe pushtetit të tij, që e kishin detyrë kushtetuese (statutore) nuk i kërkohej të bënin më shumë se ç’bëri Fronti NÇ dhe drejtuesit e tij, të shtyrë thjeshtë nga detyrimi moral dhe atdhetar.

Së katërti, dhe që është më kryesore, një Ahmet Zog që ishte i gatshëm të sakrifikonte shqiptarët, duke i vënë të vriteshin me njëri-tjetrin në dhjetor 1924 për ta sjellë atë në pushtet, që i vrau më vonë me gjyq e pa gjyq për të mbajtur pushtetin personal dhe që, pas 1944, në bashkëpunim me të tjerët, i dërgoi në Shqipëri të vriteshin mes vetes për të mundësuar kthimin e tij në pushtet, nuk ka pasur kurrsesi si motiv ruajtjen e jetës së shqiptarëve në prill 1939 kur nuk shpalli gjendjen e luftës dhe nuk mobilizoi dhe udhëhoqi forcat ushtarake kundër pushtuesit të atdheut. Ai që nuk i kursen jetët e popullit të vet për pushtetin e tij por “i ruan” ato kur rrezikohet liria kombëtare është një individ dhe figurë historike për të cilin atdheu nuk është asgjë përpara pushtetit politik.

Qëndrimi ndaj figurave dhe ngjarjeve politike

Fakti që PD-ja gati u vetëshpall pasardhëse e Zogut nuk nxitet vetëm nga vështirësia e saj për të gjetur një figurë politike të djathtë me kontribute madhore kombëtare por, më së shumti, nga fakti se berishizmi, si model dominues i sjelljes politike të kësaj partie, ka shumë pika të përbashkëta me zogizmin. Në të vërtetë, qëndrimi ndaj figurave dhe ngjarjeve politike përcaktohet nga sistemi i vlerave morale që udhëheqin një individ apo grup individësh. Këtu fshihet arsyeja pse pasardhësit e Ahmet Zogut qenë fatlumë, ndryshe nga pasardhësit e Mbretit të Italisë, Viktor Emanuelit.

Këtu po hap një parantezë për të sqaruar të përbashkëtën e Zogut me të Emanuleit dhe fatet e ndryshëm, jo thjesht të eshtrave, por të pasardhësve përkatës. Emanueli që për ironi, apo “tersllëk” mbante edhe kurorën e Zogut, të dhuruar nga të ngjashmit e tij (bashkëpunëtorë dhe “armiq” të orëve të fundit). Kur aleatët (anglo-amerikanët) po zbarkonin në Itali, mbreti ia mbathi dhe gjeti strehë në vendet arabe. Partitë politike, shoqëria italiane, rrjedhimisht, edhe institucionet e shtetit e dënuan tradhtinë e tij dhe pasardhësve u ndalohej kthimi në Itali. Ata u lejuan të ktheheshin në Itali vetëm pak vite më parë, por pasi hoqën dorë nga titujt dhe e drejta për të kërkuar pasuritë e familjes mbretërore.

Dallimi është i qartë, prandaj le të vazhdojmë më tej.

Gjatë pothuajse një çerek shekulli, berishizmi ka zgjedhur të jetë kundër Makbules e Persefonit, që dhanë jetën për Shqipërinë e lirë, dhe në krah të jozefinkave që, në filmimet e parakalimit të ushtrisë pushtuese fashiste në Tiranë në prill 1939, shfaqen nëpër ballkonet e shtëpive tiranase buzagaz dhe me shami në duar duke përshëndetur rrëmbyesit e lirisë e duke pritur me padurim pjesëmarrjen e tyre në mbrëmje vallëzimi me oficerët fashistë. PD-ja dhe Sali Berisha kanë zgjedhur të jenë kundër Heronjve të Vigut që u vranë nga Gjonmarkajt, ndërsa i bënin thirrje popullit për të luftuar pushtuesit, dhe, nga ana tjetër, të vihen në shërbim e glorifikim (madje me dekorime) të pinjollëve të Gjonmarkajve, të cilët, përveç se kanë qenë bashkëpunëtorë të të gjithë pushtuesve, kanë deklaruar me krenari se kanë vrarë mbi 60 djem dhe vajza shqiptare.

Berishizmi nuk e mbron statujën e Zogut sepse është kundër cenimit të këtyre objekteve dhe as shprehet kundër komunizmit sepse është kundër dhunës dhe vrasjeve të kundërshtarëve politikë. Berishizmi ka qenë, prej 24 vitesh, frymëzuesi, nxitësi dhe avokati i shkatërrimit të çdo lloj simboli apo objekti që personifikon sakrificat për liri dhe, nga ana tjetër, ka qenë dhe është avokati i vrasësve të luftëtarëve të lirisë, avokati i tradhtarëve dhe spiunëve të të huajve dhe, vetë berishizmi është dhunues dhe vrasës i kundërshtarëve politikë.

Vetëm armiqtë e të vërtetës dhe të së drejtës, vetëm armiqtë e virtytit dhe moralit, vetëm armiqtë e lirisë kombëtare dhe të dinjitetit njerëzor mund të përbuzin, fyejnë dhe poshtërojnë ata që sakrifikojnë jetën për atdheun dhe, nga ana tjetër, të lartësojnë e glorifikojnë ata që mbushin arkat me arin e popullit dhe ia mbathin kur rrezikohet atdheu apo, edhe më keq, të rehabilitojnë dhe vënë në piedestal individët që u rreshtuan vullnetarisht dhe me pasion në skalionet e pushtuesve.

Morali i berishizmit, tash 24 vjet, ka zëvendësuar: respektin për njeriun e punës me kultin e të pasuruarit pa punë, respektin për atë që sakrifikon për popullin dhe atdheun me kultin e atij që sakrifikon vendin dhe popullin për interesat e vet private, nderimin për atë që ka dhënë jetën për mbrojtjen e pasurisë nga zjarri me shpërblimin e atyre që i vunë zjarrin Shqipërisë nën maskën e luftës kundër komunizmit, nderimin për figurën e mësuesit që sakrifikon edhe jetën gjatë rrugës për të dhënë mësim në fshatrat më të thella me lartësimin e atyre që japin diploma false kundrejt parave të fituara në rrugë kriminale, respektin dhe nderimin për ushtarakun që shërben në mbrojtjen e kufijve dhe integritetit territorial të Shqipërisë me glorifikimin e individit shqiptar që, për një grusht para, shkon dhe lufton si mercenar në shkretëtirat e Azisë kundër popujve dhe shteteve që, historikisht, nuk na kanë asnjë borxh.

Një nga ngjashmëritë kryesore të berishizmit me zogizmin është përpjekja për të mbajtur një opozitë politike sa për fasadë dhe, nga ana tjetër, përdorimi i çdo mjeti dhe metode për ta bërë atë të pamundur të marrë pushtetin. Përdorimi i këtyre taktikave dhe mjeteve në kohë dhe rrethana krejt të ndryshme, kombëtare dhe ndërkombëtare, e çuan Sali Berishën në dështime të turpshme, por të vlefshme për vendin.

Është në të drejtën e çdo shqiptari të zgjedhë se cilin moral politik të përqafojë dhe me çfarë parimesh morale të edukojë pasardhësit e vet. Por, nga morali që do të zgjedhë shumica e popullit sot do të varet edhe fytyra e Shqipërisë së ardhshme. Duke perifrazuar Maks Weber, i cili thoshte se në do të dish i kujt është realisht pushteti politik shiko se kush përfiton prej tij, do të thosha se nëse dëshiron të njohësh moralin e një shoqërie shiko se cila kategori individësh lartësohet dhe admirohet më shumë.

*****

Botuar në Dita, Maj 2014

Nga Viktor Malaj August 8, 2017 14:11
Komento

74 Komente

 1. merobaze May 13, 23:30

  SA KLASE SHKOLLE KISHTE ENVER SADISTI O VIKTOR FANATIKU?

  Kesaj pyetje duhet t’i pergjigjet enveristi i fundit ne Evrope Viktor Malaj qe ka dale ne DITA pa piken e moralit qytetar dhe po vajton si kukumjacke pylli Enver Gjakatarin qe mbushi lumenj me gjak njeriu ne vendin tone, si ne asnje vend tjeter te Botes se Civilizuar. Si mund te shkoje ne BE Shqypnina me debile arkaike si Viktor Malaj dhe si ka mundesi qe gazeta e respektuar DITA te publikoje shkrime te tilla nonsens me antarsimin e ardheshem te Shqypnise ne Evropen Demokratike?

  Enver Hoxha ishte nje sadist gjakatar qe e coi Shqypnine nga Evropa ne shkretetirat e Anadollit, ne izolim total nga Bota dhe si i pashkolluar qe ishte falimentoi ekonomine dhe renoi shtetin kur mbeti vetem pa dashnoret e tij, prandaj vetem injorantet dhe dallkauket, debilet fanatike dhe te pabuket e Sigurimit te Shtetit mund t’i shkoje ne mendje qe krahasojne aventurierin pa shkolle HOMO Enver Hoxha me Ahmet Zogun qe e solli Shqypnine nga Anadolli ne Evrope, krijoi shtetin, themeloi institucionet dhe i beri shqyptaret te ndjehen te barabarte me popujt e tjere te Botes, ndryshe nga Enver Katili qe i transformoi si skllever ne vendin e vet dhe Shqypnine si nje CIFLIK personal te familjes se tij biologjike.

  Reply to this comment
  • gentle May 14, 00:48

   Indro Montaneli per enver hoxhen ne prill 1985

   -burri i shtetit më jetëgjatë përsa i përket ushtrimit të pushteti

   -e fitoi pushtetin si partizan

   – e bëri Shqipërinë të papenetrueshme prej askujt, përfshirë SHBA-të.

   -ishte edhe një situatë që i justifikonte persekutimet

   -Shqiperia pas 1945 ishte tokë e lakmuar për pushtim. Greqia e mbështetur nga Perëndimi donte Epirin.

   -Jugosllavia e mbrojtur nga Stalini, që atëherë kishte një dobësi për Titon, kërkonte Shkodrën dhe gjithë veriun.

   -Hoxha nuk kishte në anën e tij askënd kur u paraqit në Konferencën e Paqes. Nuk kishte asgjë tjetër, veçse kurajës

   -Prozelitë e para i bëri vetëm me mbarimin e luftës, por i bëri në emër të Shqipërisë dhe jo në emër të komunizmit

   -në emër të Shqipërisë foli edhe në Konferencën e Parisit duke zbuluar mes të tjerash një nuhatje prej politikani race.

   -Ishte i pari që ndjeu ndarjen mes Stalinit dhe Titos dhe luajti bukur

   -për të shpëtuar pavarësinë e Shqipërisë kishte nevojë që Shqipëria të ishte e bashkuar

   -ky vend në fakt nuk kishte qenë kurrë i bashkuar as prej race, as prej gjuhe, as prej feje. U bashkua nën Hoxhën

   -Hoxha arriti atë që nuk e arriti dot as Skënderbeu, … ndoshta është më mirë që të mos hetohet si i bashkoi.

   -kur pati në dorë vendin e tij të vogël, Hoxha luajti si të ishte një fuqi e madhe.

   -Iu afrua Stalinit për t’u mbrojtur nga Tito që e kishte në kufi.

   -Hoxha ka ditur të bëjë të funksionojë edhe vetë komunizmin. Dhe kjo duhet besuar.

   -nuk kishte dobësitë dhe salltanetet e Causheskut apo Kim II Sungut

   -në publik shfaqej rrallë

   -ishte e vetmja xhaketë komunisti e nomenklaturave që nuk mbante medalje deri në kërthizë.

   ME PIKANTET…:(aksioma qe merren pa vertetim)

   *-Hoxha arriti atë që nuk e arriti dot as Skënderbeu, … ndoshta është më mirë që të mos hetohet si i bashkoi.

   **-ky vend në fakt nuk kishte qenë kurrë i bashkuar as prej race, as prej gjuhe, as prej feje. U bashkua nën Hoxhën

   ***kur pati në dorë vendin e tij të vogël, Hoxha luajti si të ishte një fuqi e madhe

   Dy fjale per nastradinin:

   Ndjehem i trishtuar qe ke vuajtuar ne vitet e sistemit socialist,te pergezoj qe je nje erudit ne komentet e tuaja ,por keto te dyja i prish me doren tende duke bere shume komente,me ofendime dhe me qindra copy-paste.Sinqerisht te keshilloj se me keto jo vetem qe i ben dem vetes por i rrit kredencialet Tarrasit.

   Duhet ndjekesh nja dy keshilla qe te ka dhene komentuesi fisnik P.A.B te artikulli per heronjte e vigut.po te kjo gazete.

   faleminderit per mirekuptimin

   Reply to this comment
   • merobaze May 14, 06:30

    Ndjehem akoma me i trishtuar se gentle-gentili duke konstatuar me nje TRISHTIM te jashtezakonshem se Shqypnia 25 vjet pas renies se Murit te Berlinit dhe rezimit spektakolar te permendores se HITLERIT apo STALINIT shqyptar, Enver Hoxha po kerkon ta ringreje ate si ASKUND vend tjeter ne Bote. Parafytyro or Mik ne DITA sikur kjo gje te beje vaki ne Gjermani dhe te dale nje debil si Viktor Malaj dhe te kerkoje te ngreje permendoren e Adolf Hitlerit ne qender te Berlinit? Mesiguri nuk do t’i shpetonte lincimit fizik dhe do ta shpallnin si nje REZIL te kombit per tere jeten. Por ja kjo gje nuk ndodh ne Shqypni. Viktor Malaj jo vetem ka guximin te kerkoje rehabilitimin e tiranit gjakatar Enver Hoxha, por gazeta DITA i jep tribune per publikime ne faqet e saj si nje inkurajim i fanatikeve spiune te Sigurimit te Shtetit. Ku qendron morali qytetar i shqyptareve? Ku e gjejne guximin keta njerez fanatike te Kohes se Qepes qe te shkruajne dhe publikojne artikuj nonsens, qe jan totalisht kontrapedal me synimin e Shqypnise per t’u bashkuar me vendet demokratike dhe antikomuniste te BE-se duke i paraqitur shqyptaret ne syte e Botes si nje fis prej Afrike ZULU?

    Ka shume gjasa qe GUXIMI i ketyre fanatikeve si Viktor Malaj del nga i njejti BURIM qe ushqen GUXIMIN e trafikanteve te droges dhe qe mund te perkufizohet thjeshte se:

    SHTETI SHQYPTAR NUK EKZIISTON DHE KA MBETUR ATJE KU E LA ENVER HOXHA KUR TRAFIKONTE CIGARE MARLBORO NE PERENDIM PER TE FITUAR LEKA.

    A e shikon Divjaka ka shumje lidhje me Enver Hoxhen?

    Reply to this comment
   • mentari May 14, 10:53

    me ato qe ka hequr nastradini ne burgjet e diktatures qe e kane shpartalluar nga mbrapa,ka te drejte te shaje akoma me fort.

    Reply to this comment
   • feniks May 14, 19:13

    Nje analize e SHKELQYER FILOZOFIKE!!!
    Te pershendes zoti Viktor Malaj,se je nje SHQIPTAR I MADH,I ZGJUAR,TRIM dhe i thua popullit te verteten!!
    Ti e ndan SHAPIN NGA SHEQERI,ndersa kelyshet e satrapit Zogoll ,mos kujto se do ta pranojne ndonjehere,qe padroni i tyre ANADOLLAK ishte etem nje MALOK SATRAP,njellloj si ky satrapi i sotem Sali Ram Berisha!!!
    Kurre mos paste Shqiperia MALOK ne drejtimin e shtetit!!!

    Reply to this comment
   • Albanian August 8, 21:23

    Or gentle -nje shqipni te vogel e vetem me harbuter enverist e vllehe ma mire te mos kete ta gezojne token Arbnore Serbet e Helenet –edhe bravo ju qofte ju enveristeve qe shkatarruat cdo gje shqiptare ne ballkan ..ju lumte ju lumte duart me gjake deri ne fyt edhe beni vetig per nje qe ka vjedhur 5leke …do vetig ok por perpara me vetigun e vrasjeve e tradhtive enveriste pastaj me vjedhjet prape ju lumte popull ……….

    Reply to this comment
  • A. May 14, 13:57

   Une propozoj qe te heqim bustin e Zogjit Ahmut
   dhe ne vend te tjj te veme Nastradin Toptanin.
   E meriton se ka perkthyer veprat e Veros dhe eshte spiun i talentuar i UDB-s..

   Reply to this comment
  • xhonson May 14, 19:39

   Ahmet Zogji eshte vetem nje TRADHETAR,ANADOLLAK,VRASES I DEMOKRATEVE ME TE MEDHENJ TE KOHES,DALLKAUK INJORANT,SHITES I TROJEVE KOMBETARE,ERDHI NE SUNDIM ME NDIHMEN E BAJONETAVE SERBE DHE RUSE VRANGELISTE,DUKE U VETSHPALLUR MBRET njelloj wsi Ssa-TRAPI tjeter MALOK Sali Berisha qe u shpall President ne kohen e GJENDJES SE JASHTEZAKONESHME!!!
   Shqiperia e kohes se Zogjit ishte MESJETE,90% analfabete,mbizoteronte QERPICI,pa asnje km rruge te asfaltuar,pa asnje meter hekurudhe,pa asnje UNIVERSITET apo institut te lARTE,pa teatro,opera,estrada,kinema etj!!!
   Ishte shtet pa DRITA,por vetem me KANDIL PSE PISHA!!!
   Nuk kishte porte e aeroporte,nuk kishte asnje anije peshkimi pa le me FLOTE DETARE TREGETARE APO LUFTARAKE!!!
   Jeta mesatare e shqiptareve ishkonte deri ne 38 vjec,ku mbizoteronin MALARJA,SIFILISI E TUBERKULOZI!!!
   Ne kohen e ENVER HOXHES te gjitha keto,qe nuk kishte Zogji ,u bene REALITEWT!!
   Shqiperia u be shtet DINJITOZ E MODERN!!!
   Doni apo nuk doni ju zogistet PELLCISNI!!!

   Reply to this comment
   • ALBANO May 15, 14:24

    xhonson te paska honger dhija librat ::::te rroni vete :: ne kohen e zogut po te kishe 6 klase shkolle :::ishe njeriu me i zgjuar por zogu nuk rrejti si enveri qe kunati i vet i paguante shkollen ne France dhe enveri nuk ishte i zoti ta kalonte klasen :::cfare tyci qe ishte dhe na rrente ::dhe ndryshimet qe beri shqiperia ::::me thuaj pak kush vend ne europe nuk kishte bere ndryshime :nuk kishte spitale shkolla furra buke :::kush vend ne europe nuk kishte drita ne shtepi :::asnje :sa per kenetat verferine :ishte koha ::sa mbaroi lufta e pare boterore dhe civilizimi nuk kishte filluar ::dhe zogu e mori qeverine kur akoma kishte katunare me ide turqish ::::enveri na beri me turp ne europe :na zdhuku nga faqja e europes :::te gjithe e njohin kroacin greqine maqendonin por shqiperine enveri e mbylli si ne burg ::: e vecoi izoloi nga Europa me diktatyren e vet prej te cmenduri ::::une i kuptoj qe ka akoma disa simpatizante enveri ::se ja mori prindrit nga katunet i pruri ne tirane ::mori cobane dhe i trgoi tiranen ndyshimet me fshatrat e humbura :::::i fyti semundjen e keqe qe e gjithe bota e urren komunizmin :::i mori dhe spiunoshin komshijte :::kjo ishte politika e enverit :::dhe nuk flas per vrasjet ::krimet qe beri me,; partizanet ::prandaj kur ta kesh mesuar mire historine e botes dhe te civilizacionit shkruaj ::perndryshe mos u duk me ne ::::::shko merre lopet dhe ::::::

    Reply to this comment
    • xhonson May 15, 20:34

     Albonooooo!
     Sa teveqel qenke,o KRRIC MALINATI,sa e pranon edhe vete,qe ne kohen e sa-TRAPIT Zogoll kush ishte me 6 klase ishte njeriu me i zgjuar!
     HAAAAAAAAAAAA!!!!
     Ketu i ke thene te gjitha dhe mos shkruaj me o RRACE MAGJARESH NGA BURGAJETI!!!
     Ne 1938-ten Shqiperia numeronte 800 mije banore dhe 90% e tyre ishin ANALFABETE!!!
     Nuk kishte ASNJE SHKOLLE TE MESME,ASNJE INSTITUT,pa le me UNIVERSITET,qe nuk i dinin emrin!!
     Nuk kishte rruge te asfaltuara,hekurudha,porte e aeroporte,asnje AVION ,ASNJE ANIJE PESHKIMI(se vaporret nuk i njihnin fare)!!!
     Nuki kishte elektrifikim,teatro,opera,kinema,stadiume,pallate sporti etj!!!
     QERPICI ishte materiali i vetem per ndertimin e shtepive dhe SHALLVARET E BREKUSHET ishin kostumet e shqiptareve te asaj kohe!!!
     As qe mendohej te kishte FLOTE DETARE TREGTARE E LUFTARAKE,AVIACION CIVIL E LUFTARAK,ndersa ushtria ishte vetem me pushke PATICKA te vjetra!!!
     Jeni DALLKAUKET E ANADOLLIT te gjithe ju qe mburrni sa-TRAPIN Zogoll,qe ishte nga niveli njelloj me MALOKUN E SOTEM,ANTI SHQIPTARIN SALI BERISHA!!!

     Reply to this comment
     • albano August 9, 11:44

      XHONSON BUDALLAI … NE 1929 AMEIKA ISHTE NE KRIZE TE MADHE BOTERORE … NE AMERIKE VDISNIN PER BUKE NGA DESHTIMET E BANKAVE … DHE NE SHQIPERI KISHYE TE VARFER POR JETOHEJ … ZOGU NUK VRAU NE KUFIJ 10 MIJE TE RINJ SI ENVERI ..ZOGU NUK FUSTE NE BURG PER NJE FJALE GOJE SI KOMUNISTAT NAZISTA ..VETE HITLERI DH ENVERI I DOGJEN LIBRAT … DHE LEJONIN VETEM ATO QE RRENIN PER PTITE E TYRE KOMUNISTE DHE NAZISTE … DHE PER 800 MIJE SHQIPTARE …. SE MOS I BERI ENVERI ENVERI GJYSMAT I FUTI NE BURGJE ..PO TE ISHTE NE SISTEM DEMOKRAT DO TE KSIHTE 50 MILIONE VETEM NE SHQIPERI PA FRIKE …. DHE SHKOLLAT .. SI KUJTON TI SE NJE SISTEM DEMOKRT SDO TE BENTE 10 SHKOLLA 5 UZINA .. DHE PESE SPITALE …. QENE NAIVE OSE BEN SI BUDALLAH ..PER 50 VJET EUROPA U SHNDERRUA NGA BOMBARDIMET E GJERMANEVE DHE ALEATEVE …. PRAGA U SHKATERRUA NGA HITLERI DHE U RINDERTUA … NE NORMANDIE U BOMBARDUAN TE GJITHA QYTETET NE BUZE TE OQEANIT .. DHE PER 20 VJET CDO GHE U RINDERTUA KOQE KATNARI .. DHE NE 38 NE FRANCE GRATE BENIN PLAZHE ME CERCAFE NE KOKE DHE TNI BEJEN PA ………. E SHIKON ZHVILLIMIN .. .. POR NJE KATUNAR SI JU QE SE DIN SI KA JETUAR EUROPA … MUND TJA FUSI KOT …. SE KE LINDUR BUDALLAH DHE DO TE VDESESH KERRIC MORE COBAN ..MERCI ….. U SE HARROVA ME 10 MIJE TE RINJ QE VRAU HITLERI JOT NE KUFIJ …. SKENDERBEU DO TI REZISTONTE EDHE AKOMA PER 20 VJET TURQEVE ….POR SMA HA MENJA SE E NJEH SADO PAK HISTORINE COBAN NGA VLORA ….

  • shvejku August 9, 02:29

   Se sa shkolle kishte Enver Hoxha e tregojne Lufta e tij per Clirimin e Shqiperise,ndertimin e vendit dhe kthimin e Shqiperise nje shtet dinjitoz!
   Te gjithe lideret boterore e kishin per nder te takoheshin me Enverin,ndersa Berisha mbeti pas dyerve te wc-ve per te dale ne foto me cdo politiksn te huaj!

   Reply to this comment
 2. dhori May 13, 23:32

  E nderuar Redaksi!
  Duhet te vleresoni edhe interesin lexuesve si une qe nuk kane mundesi te lexojne gazeten ne leter. Mendja ma do se ne jemi shume. Kemi gjithe diten qe presim te lexojme z.Malaj.
  Respekte z. Malaj.

  Reply to this comment
 3. merobaze May 13, 23:44

  ENVER HOXHA NUK KA MARRE KURRE PJESE NE LUFTE DHE KA JETUAR NE VILEN E KUNATIT TE VET BAHRI OMARI BASHKE ME NEXHMIJEN NGA 1941 DERI NE 1944.

  Nga kjo vile ngjitur me vilen e Qazim Mulletit ne tirane Enver Hoxha tradhetoi tek fashistet te gjithe kundershtaret e vet dhe shoket qe i shikonte si pengese drejt pushtetit te tij te pakufizuar mbi Shqypnine dhe shqyptaret. Ky ves tradhetori i pabese i mbeti edhe me pas, kur Enver Hoxha morri pushtetin me ndihmen e komunisteve jugosllave dhe deri ne fund te jetes likuidoi jo vetem kundershtaret politike, por vrau dhe masakroi te gjithe shoket e vet te kauzes komuniste.

  KUSH ESHTE TRADHETORI I VATANIT ATEHERE?

  Ahmet Zogu qe themeloi shtetin shqyptar dhe krijoi institucionet e tij duke i bere shqyptaret te barabarte me popujt e tjere dhe valuten kombetare, LEKUN si nje pare e nderuar ne gjithe Boten, apo Enver Hoxha qe falimentoi Shqypnine dhe i beri shqyptaret skllever ne vendin e vet dhe mbushi lumenj me gjak njeriu gjate diktatures se tij sadiste?

  Hymni i Shqypnise eshte huazuar nga Rumania nga nje kenge rumune kacakesh mali dhe nuk ka asgje te perbashket me traditat tona kombetare. Asdreni ka shkruar tekstin, per te cilin me vone eshte bere pishman dhe kerkoi per nje kohe te gjate qe ta redaktonte per shkak te kritikave te shumta te rilindasve tane, sepse i paraqiste shqyptaret si nje popull barbar ne kerrthize te Evropes, ashtu sic i beri dhe i la Enveri ne vitet 90-te.

  Reply to this comment
 4. John May 13, 23:53

  Bravo, nje analize e plote. Kur lexon qe njerezit flasin per keto tema qe ne keto 24 vjet kane qene nje tabu, tregon qe me ne fund shoqeria po clirohet, nuk ka me frike nga gogoli Sali apo gogoli komunist

  Reply to this comment
 5. KOZi May 13, 23:54

  – Sikur nuk eshte koha e pershtateshme per kete artikull .Do kishte diskutime mjaft por na ka okupuar ai avioni i Divjakes,,,,,,,,

  Reply to this comment
 6. Dardhari May 14, 01:21

  Po mar guximin te debatoj per kete shkrim te Z Malaj.
  Nuk e njof Z Malaj dhe nuk e di cfare shkolle ka po per nje gje jam I bindur qe ka bere nje shkrim te shkelqyer dhe te sakte. Ai e qan kete shkrim sidomos me mendimet qe ka dhene Saliu ne vite. Dhe kur erdhi koha qe edhe ai mund te enderonte se mund ti ngrihej edhe atij nje monument per meritat qe kishte se ka shume.
  1- dermoj komunizmin
  2- mbrojti me zjar dhe hekur parate e pastra te popullit puntor shqiptar
  3- beri gjithmone zgjedhjen te lira demokratike
  4-u zgjoth me ovacjone si ne kohen e merhumit President kur vendin e conte ne lufte civile
  5-na beri anetare te lidhjes islamike
  6- zogu i fali serbit Shen Naumin saliu desh ti falte grekut detin
  7-na futi ne NATO na dha vizat per evrope
  8-ja dha token atij qe si takonte e te tjera e te tjera
  Pra I dashur Mero baze Z Malaj ai nuk mbron as Hoxhen as Zogun ai ju tregon vendin te dyve
  dhe per me shume perkrahesve te tyre qe duan te drejtojne vendin.
  Jo Z Mero komenti juaj eshte pa vlere dhe shume vleresues i zogisteve qe nuk meritojne asgje
  Sa per dijeni une kam qene me biografi te keqe sepse babai u aratis ne 1945 mars kur une isha nje vjec po Merhumi nuk haro te. Ta them kete qe te dish me ke ben debat. Por nuk mund te pranoj qe Zogu te shemtoje bulevardin tone ai duhet te hiki bashke me banden e saliut se na dhembin syte kur I shohim te pakten mua.

  Reply to this comment
 7. P.A.B May 14, 01:30

  z. Malaj, me pelqeu ky artikull. Faktual dhe i balancuar, megjithese duket i gjate. E lexova keshtu konkluzionin: ti leme figurat ne pune te tyre, ne zonat e tyre dhe historise per gjykim; Jeta sot a neser [per Ne] vazhdon me probleme te tjera.

  [dhe nje pershendetje per mikun tim virtual-Kozi, qe mendoj se ka plotesisht te drejte]

  Reply to this comment
 8. Marin Gashi May 14, 02:25

  Bravo Viktor Malaj! jam 100% me mendimet e tua te shkelqyera. Megjithate, ne kushtet kur pushteti i sotem ka dale nga kompromisi Edi Rama – Ilir Berisha, statujes se Ahmet Zogut i duhet vene nje C4 sa me shpejt. Jo nga komunistet, pro nga bjte e niperit e deshmoreve demokrate qe Diktatori Zog i vari, i vrau dhe i ndoqi kemba -kembes ne shtetet fqinje, derisa i vrau per te ruajtur pushtetin e vet absolut.

  Reply to this comment
 9. shqip hesapi May 14, 06:59

  Artikullshkuesit cdo fjale i ka zene vend.

  Reply to this comment
 10. shqiptari May 14, 07:27

  ky teroriste bashke me teroritete e soteme qe e mbrojne berisha basha me shoke kuer kane shiture toka atehere jane njerzite me terorista te uryere te botese kure sdo vendin tenede ska me dhe sa pere envere ne 90 te la nje shqiperi me miliarda pasuri qe saliu i vodhi me serbete e grekete nje pasuri qe shikoni sa eshte ngriture serbia e greqi sa mire rojne ata dhe si rojme ne ky eshte dallimi dhe ai ligje qe te vriste e te priste duhe me shume se kure sote me keto vjedhje qe bene teroristate e qeveris 2005 2013 dhe sabotimite ne cdo pjese te shqiperis veteme terori dhe varja ne litare ishte pere sabotatorete haku qe u takon dhe sote quhene tradhtarete te denuare politik ata dhe sote duhen djegure ne mes te tiranese se ishin antishqiptare mernin urdhra dhe shkatronin ate pune mmadhore qe po behej ne ato vite qe nga 45 dei ne 90 pun kolosale dhe historike e popullit shqiptare qe sote evodhene amerikanet dhe seb e grek me ndimene eberishes dhe lulit me kompani

  Reply to this comment
 11. lili May 14, 08:05

  “Bindjen time e përcaktojnë parimet e mija morale dhe njohuritë e mija modeste në fushën e historisë.”

  Sa kam qesh!!! Te gjitha ne i ke thane me kaq per vleren e shkrimit tuaj!
  vertet njohurit e juaja ne histori ndoshta te fituar me plot vjete master albanian nuk vlen as sa nje muaj shkolle otomane t’asaj kohe! Kurse morali i juaj eshte equal me zero !

  Reply to this comment
 12. DN May 14, 08:22

  Zotni Malaj nuk e ka kuptuar nje gje:Legalistet e vertet nuk luftojne per Zogun,se ai e ka vendin e vete me te mirat e te keqijat e tij ne Historine e Shqiperise, me veprimet apo mos veprimet e tij te njohuara ku ma shume e ku ma pak nga ne te gjithe
  .Legalistet e vertet luftojne per nje Shqiperi sovrane,zoje e rende,qe garanton njesoj te drejtat per cdo qytetar,qe mbron shqiptaret kudo te jene, qe na bashkon te gjithe si Nene.
  Legalistet e dine ma mire se ju se kush ishte e kush eshte Berisha. zotni Malaj duhet bile te kete ndershmerine moral per mos me perzi Legalitetin me e vertet me njerezet e Ramiz Alise ne Legalitet.;Nuk jemi ekrema te gjithe;
  Edhe sa per informim te zotni balajt per legalistet :ne boten peendimore shumica e legalisteve jane “te majte” edhe mbrojne popullin si vlere te vetme nje kombi,jo si majtistet e tiranes qe mbrojne multimillioneret e tyre!

  Reply to this comment
 13. taku May 14, 08:36

  perfundimisht me kte shkrim ja ke fut kot,ik e meso historine viktor pastaj shkruaj per zogun…me kto budalliqe qe shkruani vetem percarje e fusni popullin shqiptar…

  Reply to this comment
 14. shqiptar May 14, 09:09

  Te trishton ky shkrim.Gjithe keto fjale per kaq pak gje.Te tille shkrim mund ta beje dikush qe ka mbaruar ate institutin qe me pare e drejtonte Fiqret Shehu dhe me pas Nexhmije Hoxha.Para denimit ka punu edhe Servet Pellumbi.

  Reply to this comment
 15. njimiljonmijqindra May 14, 11:19

  ku ka si enveri!
  zogu ishte tamam “zog kurvet”!
  si bythqi iku duke tradhtu vendin
  dhe duke vjedh si hajnat!
  turp!
  enveri i boni shqiptart me emer ne bot.
  dhe dicka tjeter:
  persa i perket hitlerit,askush nuk e din se e duan apo jo gjermanet ate.
  ai ishte gjerman dhe luftoi per gjermanin,dhe nuk iku me valixhe me flori te braktiste vendin e tij por vdiq burrnisht dhe me dinjitet,pa i len mundsi hasmit te tij qe te tallej dhe ta degjeneronin sic ja ben sadam hyseinit apo gadafit.
  se demokracija esht kurv,kur s ka takat te lepihet,kur te ka ne dor te degjenero!
  s ka karakter demokracija!
  pra ne gjermani eshte nje qendrim politik antihitlerian,sepse kete ja impono perndimi,por po ti lije te lir vet gjermanet te zgjidhnin,ata pa tjeter qe hitlerin do ta vendosnin ne krye te emrave me te shquar kombtar.dhe dihet sesa njers te shquar te t gjith fushave ka nxjerr gjermania!
  esht si puna e enverit.
  shqiptart e rinj e hodhen enverit si pasoj e ndikimit te opinionit perndimor,te vjetrit e duan ala.
  kur tu dal amnezija perndimore shqiptarve do ta shofin se kush ishte ne te vertet enveri dhe ca ka bo per kte shtet.
  dhe te pirit po i vijn mend dhe po behet esull ngadalngadal.
  dhe gjindja po shef se sa veshtir esht me ndertu nji familje,nji shtpi e jo me nji shtet qe esht pun kolosale.
  dhe tash kte pun ja kan len ne dor botes.
  por der kur bota do marr persiper detyrat e shtpis se shqiptarve?
  po i vje fundi ksaj,dhe shqiptart kan fillu me pa vet se c duhet te bejn,dhe ketu fillo rikujtimi dhe rivlersimi i historis se shkuar.
  “…aha!
  paska qen i mir po i paskena ra n qaf kot!
  po na rrejten mor burr!
  dhe ne i besum se s dishim!…!
  kto jan fragmente dialogjesh qe zhvillohen diku nendhe midis te vdekurve,te vrare me njeri tjetrin ne lule te rinis per hicgje.
  shkoni dhe pyetni njiher ata qe jan vra kot ne demokraci per nji cop tok,per nji fjal goje,per hicgje fare madje vetem sepse ishin duke pi kafe “ne vend te gabuar ne koh te gabuar”.
  pyetini dhe i thoni do te donin te ishin ne koh te enverit dhe GJALL apo tash ne demokraci dhe NENDHE!
  dhe prisni se si do pergjigjen…

  Reply to this comment
 16. ALBANO May 14, 11:50

  shoku qe po i ben ghygjin zogut ::::ju nuk e keni arritur mbretin zog :::zogu per kohen qe jetonim vitet beri disa ndryshime dhe shqiperia do ecte mr shume sikur te mos fillonte lufta :vertet nuk qendroi te bente lufte kunder italianeve ::::po me thuani mua more te zgjuar se kush shqiptar qe kishte pasuri dhe nje familje mund ti resistonte ushtrise se musolinit asnje ::musolini kishte ushtrine me te forte ne bote bashke me hitlerin prandaj eshte kollaj te gjukoni tani ::::sa per ndertimet qe beri komunizmi ::me thuani ju lutem kush tjeter vend ne europe nuk beri nje spital disa shkolla disa hekurudha me pune vullnetare :::kush ::asnje ::prandaj mos i veni vlera enverit ::se enveri cdo gje qe e beri ::e beri per familjen per miqte dhe per disa cobane qe i more nga fshatrat e humbura dhe i perdoret si spiuna si fshesa per te fshire popullin ::zogu nuk ja mori tokat shtepiat shqiptareve ::::nuk i futi ne burg se degjonin muzike te hauj :::nuk vrau shqiptare se nuk donin te jetonin ne shqiperi ::::qe te flasesh per maskarelleqet e enverit dhet disa dite :::disa vellime librash ::::duhen disa jave per ti treguar masakrat e popullit shqiptar nga diktatura e enverit :::mos e krahasoni zogun me enverin :::enverin e njeh bota per diktatorin me te urryer ne bote :::zogun nuk e njeh asnjeri ::perse ::::

  Reply to this comment
 17. Aliu May 14, 12:10

  Zotri :Shkrimin tende nje mendje normale duhet ta krasisi pastaj te terheq disa konkluzione.Une sjam zogist por poulli thote rri shtrember dhe fol drejt. Ti e analizo ate periudhe dhe e mat me metrin e sotem.Zogu nga nje djale jetim arriti qe me zgjuarsine e tije te veçante te dale ne krye te shtetit shqiptare per te mos thene themelues kryesore.Si ka mundsi mund te thote dikush? Po ai vinte nga nje dere shume e larte.Ai ishte 7 breza Pashe,plus se rrjedh nga gjaku i Kastriotit. Kujtoni si ishin te tjeret ne ate kohe.Ai nuk ishte Profet por per kohen ishte burri me I zot.Qe te kuptohet lete nga te gjithe se kush ishte Ahmet Zogu krahasojeni me Kosoven e sotme. Si ?Kosova eshte projekt amerikane dhe ka mbrapa prej amerikes edhe shtetet me te fuqishme europiane nderkoh me ngritjen e gjykates per krime lufte,kosova eshte ne dite te zeze, I kerkojne me force qe te burgos çlirimtaret. Po Shqipria ne ate kohe e vetme,me shume pak aleate me kundershtar te fuqishem,me pretendime teritorjale ndaj nesh ,me kundershti te fuqishem brenda vendit si do mbijetonte? Ju e dini se ka pasur shume atentate ndaj tije nga kundershtaret.Shkalla e civilizimit te kohes ishte gjaku lahet me gjak.Si perfundim shkathtesia dhe mençuria e tije e solli Shqiprine deri ne pragun e luftes botrore pra ato km.katrore qe kemi fatkeqesisht edhe sot.Ju lutem mos I trazoni te vdekurit ,mos I fryni perçarjes por meruni me te gjallet me politikanet e sotem qe i kane hyp popullit ne qafe dhe spo zbresin.Mos e xhvendosni mendjen e popullit ne kohen e shkuar ,qendroni tek e tanishmja dhe e ardhshemja.

  Reply to this comment
 18. redi sheheri May 14, 14:25

  Zogu themeloi shtetin shqiptar Europjan,me institucjone demokratike nga hici.Bahri Omari me shoke uronin nga ekzili,mos po e kap ndonje plumb qorr.E gjeti nga klyshi qe rriti,e strehoi,e ndihmoi,e …..nuk e shkolloi dot,ate shejtan budalla nuk e shkolloi dot.Per te gjitha pekulet shejtan budallai e dekoroi me nje plumb ballit.Per ata qe pelqejne te riperserisin lajthitjet me te degjuar te Indro Montanelit,une besoj deshmite me te jetuar te Bedri Spahiut , Liri Belishoves,Sejfulla Maleshoves,Nako Spiru,Ymer Dishnices

  Reply to this comment
 19. T. MAKU May 14, 15:07

  Nje mesazh per zotin P.A.B

  Edhe une jam dakort si Kozi qe nuk ishte momenti i pershtatshem per te nxjerre “zogun” nga kafazi por kur shikoj ca komente nga zogiste fanatike po detyrohem te permend dy fakte:

  ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
  e para (ÇATIN SARAÇI PER AHMET ZOGUN: “Vrases dhe hajdut!” pjese nga letra:

  Unë Catin Saraçi, të akuzoj ty Ahmet Zogu si tradhtar të atdheut tënd, si vrasës e hajdut. Shqipëria ka pare pushtues edhe me të fuqishëm se këta të sotmit. Do të ikin edhe këta, por emri yt s’ka për të figuruar gjëkundi. Synimi i kësaj letre është të të paralajmëroje për here të fundit të mos ngatërrohesh më me Shqipërinë, ndryshe do të detyrohem t’u tregoj diçka me shume francezeve dhe anglezeve. Bankënotat false që më dhe si dhe letrat e tua të fundit, po i ruaj si dokument i pandershmërisë sate…
  Catin Paskal Saraçi, London, 21 A.Stratford Rd.”
  NQS NJE SHQIPTAR NORMAL SI ATDHETAR ME E VOGLA QE DUHET TE BEJE ESHTE TE MARRE NJE KUTI BOJE TE ZEZE DHE TJA HEDHI SURRATIT ZOGUT TE ..URVES.

  e dyta:
  Ne shenimet e tij informuese ambasadori amerikan në Shqipëri ish ministri fuqiplotë), Ulysses Grant-Smith per pushtimin fashist te 7 prillit 1939 theksonte se Zogu e kishte shitur plotesisht vendin te Italia dhe pushtimi ishte nje shans per te te largohej si tradhetar i vendit te tij.

  Sidoqofte ne kohen e Enver Hoxhes kurre nuk kam degjuar qe te perdhosej figura e zogut nga ana familjare por vetem eshte kryqezuar si tradhetar i vet vetes.Kryqzata e 22 vjeteve te fundit kunder Enver Hoxhes duke e pergojuar deri edhe molekulat e tij,ne fakt ja rrisin vleren duke i zbehur dhe ato veprime te tij te gabuara.Sot kur shqiperia eshte pushtuar praktikisht nga droga ashtu sic u pushtuam ne 7 prill 1939 do bejme mire te mos flasim per Enver Hoxhen se na ka mundur si kur ishte gjalle aq me keq sot dhe i vdekur.
  Nqs do krahesojme Ahmetin si Zog qe iku nga foleja atehere Enveri ishte nje Shqiponje te ciliin po e hajne vampirat deh hijenat qe ai i perzuri ne L2B.

  Reply to this comment
  • DN May 14, 19:07

   ku eshte sot ky njeri qe u shit per pak pare? askkund!Bile kur t shani dikend ,mos perdoreni keso horra si ky saraci!

   Reply to this comment
  • P.A.B May 14, 20:02

   Pershendetje z. T.Maku [tani sapo e lexova kete] Te falenderoj per pj II-te, fjalet e Ambasadorit, te cilat i lexoj per here te pare. Bashkohem me ju kur thoni se komentet duhet te jene nga Historia [faktike] e jo Fanatike.

   Shpesh, ben pershtypje menyra jone e debatit, kur per nje periudhe kohore te 8-90 viteve me pare, a 30 viteve te shkuara flasim me kaq pasion [shume larg faktuales]… sa jeni ne ne gjendje te bisedojme per probleme ditore? Cudia shtohet kur Populli yne ka lene shume fjale te Urta, nje nder to: “Une them ja ku eshte Ujku, ti thua ja gjurmet.”

   Pikerisht kjo qe ngjet ne Sh e sotme, ne parlament e kudo. Paci nje dite te kendshme, e flm serish.

   Reply to this comment
  • ALBANO May 15, 14:53

   shoku maku ::e paske mesuar shume bukur historine ::zogu nuk e shiti shqiperine :::por duce e na sulmoi se zogu kishte marredhenje te mira me hitlerin dhe kishte frike dhe xhelozi :::hitleri per martese i beri nje veture si dhurate zogut ::::dhe ducja u be xheloz se germanet kishin pushtuar polakun dhe po marshonin shpejt drejt europes :::prandaj na sulmoi :::sa per enverin :ishte krimineli me i cmendur per shqiptaret ::zogu u frikesua dhe e braktisi anijen :si kapiteni italian qe u frikesua :::por nuk torturoi shqiptare nuk ja morri tokat me dhune :::zogu :nuk ja vodhi leket shtepiat si beri enveri :::gjyshin tim komunistat e torturuan per ti marre leket qe i kishte fituar me djerse ::edhe germanet nuk i kane vjedhur nje patate familjes sime ::enveri vrau kunatin qe e ndihmoi kur ishte ne France ::::e tradhetoi qemal stafen per ti marre vendin si shef ::::: shikoi fotot ne vitet 45 te enverit :::dhe shikoi ne vitet 80 te gjithe shoket i beri tradhetare ::i vrau ::se ishte sociopat ::::prandaj kur krahason zogun me enverin ::them se je afer cmendurise ::dhe nuk jam per berishen as bashen ::jam per popullin

   Reply to this comment
   • anticensurë25642654 August 9, 09:25

    ALBANO

    “shoku maku ::e paske mesuar shume bukur historine ::zogu nuk e shiti shqiperine :::por duce e na sulmoi se zogu kishte marredhenje te mira me hitlerin dhe kishte frike dhe xhelozi :::hitleri per martese i beri nje veture si dhurate zogut ::::dhe ducja u be xheloz se germanet kishin pushtuar polakun dhe po marshonin shpejt drejt europes :::prandaj na sulmoi :::”
    ti o KOQE GOMARI a ja ke idenë se kur është pushtuar polonia e kur është pushtuar shqipria??
    o idiot polonia është pushtuar 5 muaj më pas se shqipëria!
    shqipëria u pushtua nga italia më 07.04.1939
    polonia u pushtua nga gjermania më 1.09.1939
    wikipedia shqip:
    “7 prill – Italia pushton Shqipërinë.
    22 maj – Italia dhe Gjermania firmosin Paktin e Çeliktë.
    23 gusht – Firmoset pakti i mossulmit mes Gjermanisë dhe Bashkimit Sovjetik. Pakti Molotov–Ribentrop ishte një pakt mossulmi reciprok ndaj dy shteteve.
    1 shtator – Fillon Lufta II Botërore.(fillon pushtimi polonisë)
    3 shtator – Mbretëria e Bashkuar, Franca, Zelanda e Re dhe Australia i deklarojnë luftë Gjermanisë.”

    Reply to this comment
    • albano August 9, 12:23

     Bravo anticensure ;;;paske korigjuar 2 data dhe e paska mesuar shume mire historine ;;; Ducja sulmoi shqiperine kur hitleri morri cekine ;; por datat si mbaj mend ;;; pastaj nga xhelozia ducja sulmoi vendin sepse donte TI TREGONTE HITLERIT DHE BOTES QE KISHTE USHTRI TE MADHE … DHE TI FATOS DHE KY VIKTORI QE SE DINI CDO TE THOTE DEMOKRACIE LEBERTE EGALITE .. KENI SURRATIN PA TURP TE SHKRUANI NE KETE GAZETE … DEMOKRATIKE .. JU SKENI TURP TE MBRONI TEZAT E NJE DIKTATORI SI ENVERI DHE GJENI CDO GJE TE VOGEL PER TA BERE TE PAFAJSHEM PER KRIMET QE I BERI POPULLIT .. JU JENI ARMIQ TE SHQIPERISE .. £MUA SME PLASI PER ZOGUN SE NUK ISHTE GHYSHI IM … POR REALITETI ESHTE ..SEPSE NE KRAHASIM ME DIRIGENTET E TJERE NE SHQIPERI ZOGU ISHTE ME I ZGJUARI .ME I MIRI .. DHE QE TA DISHE KOQE KATNARI NE VITET 30 NE SERBI KISHTE NJE DIKTATOR ..QE .. NE RUMANI .NE BULLGARI GJITHASHTU DHE ZOGU E HAPI VENDIN E BERI DEMOKRAT DHE LIBERAL … DHE PO TE MOS KISHTE ADHUR LUFTA …. ME ZOGUN DO TE KISHTE ME SHUME SHKOLLA SPITALE UZINA DHE FABRIKA … NE FRANCE I MADHI GENERAL DE GAULE … E BERI VENDIN DEMOKRAT DHE KUR POPULLI SISHTE I KENAQUR DEMISSIONOI .. E LA VENDIN PA VRARE FUTURN NE BURG NJERI .. .E KUPTONI COBANE …. KJO QUHET DEMOKRACIE LIBERTE …. DHE KUR DOLI NE PENSION MADHI GENERAL DE GAULLE AS QE E MORRI PENSIONIN E TIJE ….. POR THA QE POPULLI KA ME SHUME NEVOJE SE MUA …E KUPTON ANTICENSURE ???? APO TA BEJ ME VIZATIME … DHE GRUAJA E GENERALIT AS QE MORRI EDHE NJE RROGE …. NE KOHEN QE NDYRESIRA NEXHMIJE HOXHA FUSTE NE BURGJE DHE MERRTE 60 MIJE LEKE NE MUAJ … E KUPTONI APO AKOMA KENI NGELUR TYCA ….. .. U BRAVO PER DISA DATA .SE SKISHA MEMORIZUAR MIRE …. MERCI ….???POR DUHET TE MESOSH ME SHUME GJERA SA I PERKET HISTORISE … NDOSHTA DUHET TE VISHE NE FRANCE … TE TREGOJ PER ZBARKIIN NE NORMANDIE SE KAMUNISTAT SFLININ KURRE DHE ENVERI SE TREGONTE NE HISTORINE TONE ..SE I BENTE DEM .. NDOSHTA KE DEGJUAR …. ME CFARE DATE ZBARKUAN SE …E KAM HARUAR ??????

     Reply to this comment
     • anticensurë25642654 August 10, 07:45

      o eli moj sharabajgë,dhe ti si yt atë ndërron pseudonimet shkrim më shkrim,qeke bo albano tashti?e keni sëmmundje familiare këtë apo si është muhabeti??
      hy debilat e mutit,bëheni dhe psikollogë pale!!

 20. denis May 14, 15:56

  Zogu dhe Enveri dy figura super te felliqura te kombit shqiptar.Neveri per te tille njerez.

  Reply to this comment
  • DN May 15, 03:45

   Denis, mos eshte per ju Berisha ma i mire? ishallah jo! Se bile keta te dy ma siper knje gje kane ditur me ngrit nje shtet nga hiçi,kurse ky tjetri vetem me shkaterruar!

   Reply to this comment
 21. GJINOJA May 15, 00:02

  Të lutem shumë, Z. Viktor Malaj,
  A je në gjendje të na japësh një listë me personat politikë që vrau Zogu? Ata mund të mos jenë kurrë më shumë se 20 veta dhe të gjithë janë nga ata që u ngritën me armë kundër shtetit të asaj kohe. Po të duash ti, unë të jap lista me qindra dhe mijëra emra që vrau Enver Hoxha, duke përfshirë dhe qindra nga shokët e tij. Enver Hoxha jo vetëm që nuk krahasohet me Zogun, po nuk krahasohet as me Stalinin. Enver Hoxha ishte maniak vrasës. Ai mund të krahasohet vetëm me Pol Potin e Kamboxhias apo me Kim Mirët e Koresë së Veriut. Enver Hoxha sot denigrohet jo se nuk bëri këtë apo atë, por se vrau mijëra dhe mbylli në burgun e madh Shqipëri të gjithë popullin e saj, duke të përfshirë edhe ty o Z. Viktor Malaj.

  Reply to this comment
 22. Deli May 15, 01:59

  Edhe KimI i Korese Veriore, Stalini, Mao bene shtete te “forta” ne kurriz te miliona te zhdukur ne internime, te mbytur nga uri, te shveshur nga dinjiteti njerezore, te dehumanizuar edhe ata kane nostalgjiket e vet, popuj te mjere te kompleksuar.
  Ajo thenja shqipetare banale: ….po sja q….. nenen nuk te thote bana…

  Reply to this comment
 23. ilir May 15, 13:58

  Te vjen keq kur kupton qellimin e shkrimit sidomos krahasimin e dy figurave politike qe i perkasin edhe koheve te ndryshme edhe sistemeve te ndryshme megjithate mund te jepen konsiderata te shkurtera.
  1 Zogu ishte mbret ne nje shtet me 90% pronare pra scante koke njeri per te,kurse Hoxha ishte
  mbret i pakurorezuar ne nje shtet me nje pronar 100% ate vete.
  2 Viktor meqe e njeh mire kohen e Hoxhes duhet te mjaftohesh me kushtetuten e 1974 botoje
  informo publikun per ato monstruozitete ,kryeje detyren e gazetarit te paanshem e korekt.

  Reply to this comment
 24. dervishi pedofil August 8, 16:59

  Zugu i kurves ka qene3pedofil prandaj do heq

  Reply to this comment
 25. We People August 8, 17:01

  Kush do qe i thote vetes shqiptar besoj se pas ketyre rrjeshtave do psheretije dhe do thote:
  .
  Kush eshte ajo dore pambarimisht antishqiptare qe ndersa enver hoxhes po i hane dhe kockat si kanibale
  dhe nje tradhetari-kurvari dhe krimineli i bejne gjithe keto nderime

  Lexim te kendshem:

  Mbas vrasjes së atdhetarit opozitar, demokratit të madh Luigj Gurakuqi, të idhullit të rinisë shqiptare e liridashësit të zjarrtë Avni Rrustemi, të Plakut të Maleve, Lisit të paepun të Kosovës, Bajram Curri, nga mbeturinat antikombtare osmane, rradha e eleminimit fizik i kishte ardhë deputetit të Opozitës, atdhetarit Dom Gjon Gàzulli, të cilit anadollaku Ahmet Zogolli i zgjodhi, si prift katolik që ishte, mënyrën ma “spaciale” dhe ma çnjerëzore: “varjen”.
  .
  Kujtuen shqiptarët se mbas Ditës së Madhe të 28 Nandorit 1912 nuk do të provonin ma shëmtime e masakrime si ato të turqëve. Po jo, çibanët që la mbrapa otomani, feudalët e agallarët atavikë, shartue shpirtin me urrejtje aziatike ndaj të krishtenëve, edhe pse bashkatdhetarë të tyne, shikonin po të njejtat andërra të kobshme:

  “Me ambasadorin anglez Ahmet Zogu në 1927 u ankue për klerikët katolikë: “Ah sa shumë do të dëshroja t’i varja ashtu siç e meritojnë”…E që të kënaqte kërkesen e mbrendshme për t’i varë, ai çoi në trekambësh një klerik…( Dom Gjon Gàzullin). ” (Bernd Fischer – Re Zog e la lotta per stabilità in Albania, Monographs dell’Europa orientale, Boulder, 1984.)
  .
  Ky ishte Ahmet Zogolli i Matit, që dënonte me tre vjet burg atentatorin e tij Beqir Valteri, ndërsa çonte në litar meshtarin dom Gjon Gàzulli, pa i provue asnjë faj, nëse faj nuk do të konsiderohen: – Të duesh Atdheun deri në flijim për të; – Të flijohesh për liri e drejtësi të popullit tand; – Të shkrihesh për përparimin e tij; – Të kesh miq toskë e gegë, të krishtenë e muslimanë, e me të gjithë tok të luftojsh për një Shqipni Etnike. .
  .
  Ahmet Zogolli nuk e ndërpreu asnjëherë luftën kundër Klerit Katolik. Jo rastësisht ipeshkvijtë i drejtoheshin më 1933 (kur i patën zanë “dritën” shkollat katolike) se, “Na jemi këtu prej dymijë vjetësh; katolikë atëherë edhe sot, shqiptarë atëherë shqiptarë edhe sot”. Gjoni leu në Dajç të Sapës (Zadrimë) me 26 Mars 1893. Mësimet e para i bani në shkollën e fshatit, që e kishte çelë dom Ndre Mjeda. Si vijoi të mesmën në Shkodër, studimet e matejshme i ndoq në Itali dhe Austri, ku ishte edhe vëllaj tjetër, Nikolla. Ai u Shugurue Meshtar me 4 Gusht 1919 në vendlindje, në Dajç. Mbas një shërbimi të shkurtë në Gjadër të Lezhës, e çuen në Qelëz të Pukës.
  .
  Tue pa trazimet e Atdheut, ai u angazhue përkrah Luigj Gurakuqit, Avni Rrustemit, Fan Nolit, Bajram Currit, At Gjergj Fishtës, At Anton Harapit, Hasan Prishtinës, në atë krah që asht quejtë në histori “opozita”, pse i ishte kundërvu “popullores” së Ahmet Zogut, dhe në zgjedhjet politike të vitit 1923 dom Gjoni u zgjodh deputet. Kurse “Popullorja” ishte e përbame prej mbetjeve ma të përçudnueme të Stambollit, ashtu si i ka pikturue At Fishta, “Ky babën gjaks, gjyshin katil, stërgjyshin mizuer … hasëm të kulturës …”; ata nuk përfaqësonin asnjë interes të popullit shqiptar, po një interes të ngushtë bejlerësh që donin me ruejtë ato previlegje që i kishin sigurue tue i shërbue pushtuesit otoman, kryesisht në një rreth nepotik: Ahmet Zogu, nipi i Esat Pashë Toptanit, dhandrri i Shefqet Verlacit, kunati i Ceno bej Kryeziut, një qerthull mehmurësh anadollakë, të shitun te serbi deri në ditën e vdekjes.
  .
  Ndërkohë, tue qenë meshtar në Qelëz, meshtari-deputet Dom Gjon Gazulli kreu atë akt që për kohën ishte një veprim revolucionar i pashembullt: Hapi në qelë (shtëpinë ku banonte vetë, ashtu si banë edhe shumë klerikë të tjerë) shkollën e parë mikse në botë. Po po, në botë. Asht diçka e vështirë për brezin e ri me kuptue disa gjana, por edhe në Europën e përparueme shkollat mikse (djelm e vajza bashkë) janë çelë për herë të parë mbas Luftës së Dytë Botnore, në Francë më 1948, kurse në Itali katër vjet ma vonë, më 1952. Kurse ai, prift, hapi në qelë shkollë mikse me djelm e vajza bashkë, të krishtenë e muslimanë bashkë. Jo rastësisht një ndër votuesit e tij kryesorë, pse zgjedhjet në atë kohë baheshin me përfaqësim, ka qenë Myftiu i Hasit. Kur Musa Juka iu drejtue Myftiut: “Po ti, si nuk pate turp e votove për priftin?!”, Myftiu, pa prishë terezinë, iu gjegj i qetë: “Nuk votova për priftin, po për atë që po na mëson përditë çka do me thanë Shqipni, çka do me thanë Atdhe”.
  .
  Vrasja e Avni Rrustemit çoi në trazimet e qershorit 1924 dhe ramjen e “popullores”. Zogolli u strehue në Beograd. Diçka duhet t’u thotë kjo atyne që kanë vesh me dëgjue e sy me pa: Mjaft të lexoni marrëveshjen ma sipër në mes Pashiçit dhe Zogollit. Dhe prej atje, me paret e Serbisë dhe ruset e bardhë të Wrangelit “rimori” Tiranën”. Vallë as këto fakte historike që i ka në dorë një Europë mbarë mbi tradhëtinë e Zogollit historianët tanë nuk i dinë?! Dom Gjoni nuk u largue kur në Shqipni u rikthye Zogu me hordhitë serbe e bjellogardistët.
  .
  Nuk iku as atëherë kur Zogu i vrau miqtë e tij ma të mirë, Luigj Gurakuqin e Bajram Currin. Atë, mbasi iu desht të përballej në krye të pukjanëve të Qelzës me boshibozukët e Pëllumb Lleshit, që shkonin tue gjuejtë kudo ndeshnin Kryqat e tue vra edhe pukjanët e pafaj tek ktheheshin me bagëti a prej mullinit, në shkurt 1926 e transferuen dhe e çuen në Koman. E puna e parë që bani sa u vendue atje ishte me hapë edhe aty një shkollë. Ahmet Zogu, para se me i shprehë dëshiren e zjarrë ambasadorit anglez me varë klerin katolik, po zbatonte politikën e tokës së djegun ndër krahinat e krishtena të Mirditës, Pukës, Zadrimës, Dukagjinit, Malësisë së Madhe me andërren e fshehtë që të ishte jo sundimtar i Shqipnisë, po i Arnautistanit anadollak. E për të realizue këte, duheshin zhdukë, ose ma e pakta, të mundoheshin, sa t’i detyronin me lëshue vendin, katolikët e maleve, kurrë të shtruem nga pushtuesit e tiranët, pse si thotë Imzot Noli, “Vetëm Malësorët e Veriut mbetën Katholikë me armë në dorë…”. Kështu, në verën e vitit 1926,
  .

  Zogu i kishte dhanë letër të bardhë një katili si Ismajl Osmani, që shkretoi fshatrat e Pukës me njerëz e me pasuni. E njejta gja po ndodhte prej Fanit në Dukagjin. Ajo që asht quejtë Kryengritja e Veriut kundër Zogollit, në të vërtetë nuk ka qenë tjetër veçse mbrojtje e lirisë e deri e egzistencës fizike nga masakrat mbi popullin e pambrojtun të barbarit diktator të Matit. Postkomandanti i Pukës Dedë Sadrija kishte marrë urdhnin drejtpërdrejt nga Zogolli: Të digjet Puka, sikur edhe për shtatë vjet atje të mos mbijë ma bar! Kështu kishte ba dikur edhe Turqia! Ahmet Zogolli po u dëshmonte shqiptarëve si ishte nip “i dejë” i Esat Pashë Toptanit! Dom Gjon Gàzulli, në pamundësi me ndejë ma në Koman, pse rrezikohej jeta e tij, u strehue në Kalivare. I thanë të largohej nga Shqipnia, nëse donte të shpëtonte kryet. Po jo: Ai nuk do ta linte kurrë truellin amtar!
  .

  Ai, në luftë me Nënprefektin anadollak të Pukës për çashtje të shkollës që mbante në Koman, Ai, që ishte i mbuluem me nder prej Hasit në Zadrimë, tashti ishte rrethue prej çakejsh e nuk mund të kthehej ma as deri në famullì. E Zogolli nxitoi t’i thurte të gjitha kurthet: së pari, një hoxhë fanatik, që rrejti një njeri qyqan e mendjeshterpë tue e nxitë t’i bante një padi; sekreatri i Prefekturës Ismaijl Axhemi (me origjinë turke), nënprefekti Abedin Sakiqi, komandanti i rajonit Rexhep Aliaj – të gjithë të angazhuem me provue “fajsinë” e tij. Dom Gjon Gàzulli, dom Nikollë Gàzulli, dom Lekë Dredha u arrestuen në Kalivare me 28 dhjetor 1926. Gjyqi, një ndër farsat ma të neveritëshme të Zogollit, akuzoi Dom Gjonin dhe shokët e tij se: 1) kishte organizue kryengritjen; 2) kishte shpërnda armë ndër male; 3) kishte pre telin e telefonit.
  .
  Po po, e akuzuen se kishte pré telin e telefonit! Vendimi i gjyqit: Dom Gjon Gàzulli, dënim me vdekje, varje në litar. Dom Nikollë Gàzulli, me burg të përjetshëm …. (Mbas 4 vjetësh burg në Kala të Gjirokastres, me ndërhymjen e intelektualëve ma të shquem të kohës, e liruen. Sa duel prej burgut, iu dogj qela (shtëpia e banimit) “aksidentalisht” bashkë me dorëshkrimet. A nuk i ishte djegë 15 vjet ma parë biblioteka e pasun edhe të Madhit Imzot Kaçorri?! Haxhi Qamilët, që dogjën shërbëtorin, qelën e bibliotekën e Imzot Kaçorrit, nuk i kanë mungue kurrë Shqipnisë
  .

  . Arsyeja e vërtetë: të masakroheshin priftënit, ashtu si ishin masakrue për pesë shekuj nga etnit e tij shpirtnorë, osmanët. Por jo si klerikë, pse atëherë do të mbeteshin Martirë të fesë, por si politikanë. Ja pra: “Sa dëshirë do të kisha me i varë… “ Pjesa e pashkrueme e atij vendimi gjyqi kishte ma shumë randësi se dënimi me varje i Dom Gjon Gàzullit. Me atë varje barbare Zogolli u thonte të gjithëve:

  Ose rrini urtë, ose të gjithë në litar si prifti!

  Ja një fragmente nga intervista dhanë të revistës gjermane “Korrespondez des Priestergebetsve” nga oficeri i ngarkuem me varjen e Dom Gjonit, Xhemal Dibra: “Ishte ora 11 para mesnate. Udhët e Shkodrës ishin ende të rrahuna prej njerëzish, pse ishte Bajram. Dhash urdhën të thirrej famullitari Gàzulli n’oborr, pse donte me folë me të Ipeshkvi. Gazulli zbriti poshtë. E kuptoj çfarë do të ndodhte. Një françeskan me Sakramend ndej para tij (At Martin Gjoka, shënim im). … Françeskani kishte mbetë pa gojë. Famullitarit Gàzulli nuk i ndrroi aspak ngjyra e fytyrës. …… Ai i kapi dorën Atit e i tha: “Pater Martin, tash ke me më rrëfye”. Ati iu lut ushtarëve të mbledhun për rreth me u largue. Mbasi na nuk u larguem, Ati i tha: – “Dom Gjon, rrëfeju, pra, latinisht a italisht”. – “Jo, Pater, i përgjigjet Gàzulli, të mbramin rrëfim due me e ba në gjuhë të Nanës”. E kështu ai u rrëfye në sy tanë.

  Na, Muhamedanët, pak marrim vesht kësi sendesh, por mëkat nuk dëgjuem prej gojës së tij. Mandej i dha Ati një bukë të hollë, të bardhë, e rrumbullakët, që e kapërdini me një përshpirtnì të madhe. Ai u dukte se po shndritte krejt fytyret. Tash u çil dera e burgut, e u nisëm. Ushtarët ishin para, mbrapa e në të dy anët, ma shumë se kurrë. Në mjedis ishte Ai dhe Ati. Gjithë udhën u luten të dy me za të naltë, por unë muejta me vu ore se zani i Atit dridhej, nësa zani i famullitarit tingëllonte i qetë e i qartë. Një trimni kaq të madhe kurrë s’e pash në jetë time. Kishim arrijtë te vendi i vdekjes, në Fushë të Druve. Aty ishte shtylla e vdekjes. Magjypi ishte gati me litar në dorë. Një dritë elektrike e shndritte thektas famullitarin në fytyrë. Ai nuk dridhej aspak. Edhe mue më kishte kapë frika. Mue më ishte dashtë me përcjellë edhe të tjerë te ky vend i mjerë, por tash ishte tjetër. Unë kisha gati si nji frikë para qetësisë së këtij prifti. Ai ishte me të këputme i pafaj. Këte e dijshim të gjithë. Por, urdhni! Unë, sikur asht zakoni, i lash fjalën e lirë. Por ma mirë mos ta kisha ba këte gja! Ai nisi me folë me një za aq të fortë, e me fjalë të drejta e që të këputshin zemrën, sa që mue përnjimend më kapi frika. E ta kisha lanë me shkue gjatë me fjalë, kishte muejtë të gjithëve me na ba me u kthye prej vetit. Mue më duhej me mendue për përgjegjësinë teme. E i thash shkurt: Zotni, s’duem me ndje predke! Foli fjalët e mbrame. Mjaft! Atëherë ai çoi zanin edhe ma e tha: Vetë po vdes i pafaj. Rroftë Krishti, Mbreti ynë! Rrënoftë Shqipnia dhe Shqiptarët e vërtetë”. Na ishim të gjithë të përmalluem fort. Lexova vendimin e dekës. I qe veshë një këmishë e bardhë. Magjypi ia vuni vjekcën e konopit në fyt e i hoq shkambin nën kambë. Ai ishte i vdekun! – Kështu foli kapiteni. Ishte dita e 5 marsit 1927.” Katër orë mbas varjes, Zogolli, kjo mbeturinë me djallëzi orientale, dërgoi një telegram ku gjoja i falte jetën. Nuk e di nëse ishte Shejt apo jo. Di po, se edhe sot mbas 85 vjetësh Varri i tij në “Rrëmaji” në Shkodër asht qendër pelegrinazhi e Shqiptarëve e se Ai ishte Atdhetar, aq sa në gjyq pat lanë atë thanjen e tij lapidare: “I vetmi faj që i njoh vetes, asht se e kam dashtë Atdheun deri në flijim për të”. Pat shkrue më 1942 At Gjon Shllaku për Bajram Currin, Luigj Gurakuqin dhe Dom Gjon Gàzullin: “Fatosa të vramë dy herë, nji herë kur i mbyten, dhe nji herë kur i lanë në harresë”. Po jo, nuk do të harrojë populli i Shkodrës, i krishten apo musliman qoftë. Do të jetë gjithmonë dikush që do të çojë lule tek ai varr, dikush që do të ndezë një qiri, dikush që do t’i drejtohet në heshtje: Dom Gjon, lutu për ne, se përsëri sot po vazhdojmë me ju vra. Nuk po dijmë çka bajmë, Dom Gjon, po rivrasim të vramët e po vritemi edhe mes të gjallëve

  Reply to this comment
 26. maloku i like floririt August 8, 17:02

  Maloket e veriut apo te jugut nuk dine te bejne shtet.

  Reply to this comment
 27. Mendimtari August 8, 17:02

  Cito i kemi shkruajtur edhe ne(komentusit).
  Cito i dine edhe historianet edhe populli qe eshte me 10klase shkolle.

  Zogu vertet i takon anes se erret…por ne si shqiperi duhet te mbarojme nje here e mire,se cdo bejme me “figurat udheheqese”.
  Le te beje Rama nje grup akademikesh…dhe ne baze te ketyre te vazhdojme me tutje.

  Me Shkrime Ne Gazeta e Me Komente ….nuk eshte zgjidhur ndonjeher asgje.

  Diku ne angli ne 1ndeshje futbolli…komentatori tha: Tifozet jane shume te irrituar nga gjykimi i albitrit…
  Ndimes komentatori iu pergjigj: Ne historine e futboolit asnjehere nuk i ka rene bilbilit tifozi(dmth populli i thjeshte nuk ka marre kurre vendime).

  Reply to this comment
 28. intelektuali August 8, 17:03

  MIRE ZOGU PO ENVERI?

  sepse:

  Ky shkrim duket sikur eshte shkruar ne Kohen e Qepes te Partise se Punes dhe mban eren akoma te bojes se shtypshkronjtes te Zerit te Popullit te Enverit duke hedhur papushim balte dhe llum propagandistik kunder njeriut qe beri i Pari shtetin Ligjor shqyptar, qe ndertoi Institucionet e shtetit, qe krijoi monedhen tone kombetare qe eshte LEKU me te cilim blejme buken deri me sot dhe qe nuk e mbylli Vatanin me tela me gjemba duke ndertuar bunkere dhe tufezime bolshevike me tollona mjerimi per ushqimin e popullates, por i pajisi shqyptaret me pasaporten e Mbreterise u per te bredhur gjithe Boten pa problem. Shqypnia per nga prodhimi kombetar ne kohen e Zogut ishte si te gjitha vendet e tjera ne rajon, ku gjendet sot?

  PO PSE E KENI KAQ INAT AHMET ZOGUN O GAZETA DITA?

  kur:

  Enveri u beri nonat shqyptareve dhe kosovareve me pabesine e tij duke mbjellur MURTAJEN bolshevike ne trojet tona dhe duke vjedhur per 50 vjet me radhe te gjitha te ardhurat nga prodhimi kombetar i centralizuar ne doren e Partise se Punes qe ishte prone private e familjes Hoxha.

  PO FLORIRIN E AHMET ZOGUT E GJETEN ALEATET NE BAVARI MORE TE MJERE, CFARE BROCKULLASH ENVERISTE JENI DUKE TREGUAR?

  Po Sali Berisha eshte pjella origjinale e Enver Hoxhes dhe jo e Ahmet Zogut more te mjere te redaksionales dallkauke te gazetes DITA dhe Antikomunizmi i VARKARIT te Enverit eshte si lekura e deles qe ka hedhur ujku komunist per te genjyer delet ne vathe dhe se Legaliteti shqyptar ishte teresisht me Britanine e Madhe dhe me SHBA dhe kunder Jugosllavise Komuniste dhe Bashkimit Sovjetik

  SHKONI DHE FLISNI KUNDER MBRETERESHES NE ANGLI O MJERANE BUDALLENJ TE GAZETES DITA QE TE MESONI TE VERTETEN

  sepse:

  Kur intelektuali gjendej ne Londer ne nje kafene dhe ne TV doli Mbreteresha te gjitha anglezet u ngriten ne kembe dhe me thane: “O ngrihu ne kembe ose dil perjashta!”

  prandaj:

  AMAN DHE BOLL ME REDAKSIONALE DALLKAUKE NE KULMIN E VAPES SE NA PLASET SHPIRTIN BASHKE ME TE GJITHA ENVERISTET QE DUAN TE KTHEJNE KOHEN E QEPES TE ENVERIT ME BUNKERE DHE TOLLONA,

  sepse:

  Shqypnia po aderon te futet ne BE, atje ku Mbreterit dhe Mbretereshat i duan dhe i respektojne dhe nuk i fyejne dhe anatemojne, njashtu sic beri Edi Rama enveristi me Presidentin amerikan Trump, njashtu sic po beni edhe ju o gazeta DITA me shkrimet e turpit dhe te rezilit per rehabilitimin e MONSTRES Enver Hoxha.

  Reply to this comment
  • PO, PO August 8, 17:05

   Ti , shtaza “intelektual” , nuk ke vend per te perlyer kete gazete te nderuar shqiptare , me te vjellat e tua ! Nuk ka durim askush nga lexuesit te merret me jashteqitjet gojore te tua , prandaj mendimet e tua , renditi ne gjirizin e “55”es atje ku ke sojin tend te egersirave ! Nuk pret askush te marre mend nga egersirat si ti , qe i kerkon llogari autorit te shkrimit , duke qene se nuk ke asnje argument per t`iu kundervene . Meriton vetem neveri , urrejtje dhe peshtyme ne fytyre !

   Reply to this comment
 29. beni August 8, 17:06

  Jo vetem monumentit e zogut por te gjith kto Monumente ! Se pari i enver hoxha Diktatorit!
  I Ahmet zogut hajduti!
  I Ibrahim rugoves!
  Adem jasharit terrorist i lidhur me agjenturen cecene amerikane!
  Lev noci elbasan!klyshi fashist!
  Ali pasha tepelene nje Türk i felliqte,nga me te ndyret!
  Ti ngrihen bust Fan nolin e Aristokratit faik konica!

  Reply to this comment
  • Shqiptari August 8, 17:07

   Ju faleminderit per kete artikull. Vetem kush nuk flet e shkruan Shqip nuk kupton.duhet te hiqet menjehere statuja e tu meren te gjitha pronat , vetem fakti qe erdhi ne pushtet nga serbet,……..dhe falja e trojeve shqiptare eshte krimi me madh.

   Reply to this comment
 30. Beni August 8, 17:07

  Statuja e Zogut duhet hequr urgjent nga Tirana. Te behet referendum.

  Reply to this comment
 31. goni August 8, 17:09

  Eshte fatkeqesi qe njerezit pas 27 vjet te rrezimit te sistemit diktatorial kane mbetur akoma me prrallat e diktatorit ehoxha..Sa keq .

  Reply to this comment
 32. Guri August 8, 17:10

  PARADOKSET E NJË PALO MONUMENTI

  Gjatë vitit 2012, që lamë pas, me rastin e festimeve të 100-vjetorit të krijimit të shtetit shqiptar, të gjithë atyre që duan të kenë sy e veshë u bëri përshtypje fakti që, padrejtësisht, u ngrit në qiell ish-mbreti, Ahmet Zogu. Aq shumë u fry figura e tij, saqë gati-gati u bëri hije protagonistëve të vërtetë të Pavarësisë tonë, një pjesë të të cilëve ai i vrau, me ato metodat dredharake që ai (dhe të tjerë pas tij) dinte t’i bënte. Natyrisht, pa dashur t’ia mohojmë të gjitha meritat që pati për ndërtimin e një shteti, ndonëse shumë të varfër dhe të dobët, duhet të pohojmë se çmimi që pagoi populli për atë shtet ishte i lartë. (Edhe pasardhësi i tij në pushtet, Enveri, nuk mund ta mohojë askush që ngriti shtet, por kostoja e tij qe mjaft e lartë, gjë që gjithashtu nuk duhet të lihet pa u përmendur). Gjithsesi, ngritja aq shumë e një palo mbreti që, në çastin më të vështirë të popullit, e la atë në baltë duke u treguar burracak e tradhtar i Atdheut dhe duke u larguar të shpëtonte lëkurën e tij, qe një paradoks, domethënë, një mendim e veprim që bie në kundërshtim me një të vërtetë të njohur historike. Paradoksi tjetër është se, duke shkelur mbi deklaratat dhe veprimet e tij të mëparshme, krejt të kundërta me veprimet e tanishme, kryeministri Berisha, në një kohë krejt të papërshtatshme për vendin, por, në dukje të leverdisshme për të, “nxori nga mënga” “asin” Zog dhe ua serviri shqiptarëve. Kush nuk e di, madje edhe ai vetë, që një hap i tillë, i ndërmarrë prej tij, ishte i pavend dhe i kotë. Në radhë të parë se nuk ishte vendi e koha për të, së dyti se nuk e meritonte dhe së treti, votat që mëton të marrë z. Berisha në zgjedhjet e ardhshme me këtë lëvizje të tij, zor se mund t’i marrë, pasi edhe ata pak ithtarë që i kanë mbetur Zogollit, do të votojnë për z. Ekrem Spahia, pasi edhe ai ka kohë që “po vdes” për një kolltuk deputeti.
  Paradoksi tjetër është se, po Z. Berisha, në atë kohë president i Republikës, nuk e lejoi familjen e pasardhësit të Zogut të zbriste në Rrinas duke e kthyer mbrapsht, si familjen e një tradhtari e satrapi (këto janë, afërsisht, fjalët e tij asokohe). Atëherë, kryeministri i sotëm, lavdëroi dhe ngriti në qiell Fan Nolin, i cili synoi të vendoste njëfarë demokracie perëndimore në një vend që nuk e dinte se çfarë ishte ajo.
  Paradoksi më skandaloz ishte ngritja e atij palo monumenti për ish-mbretin tradhtar. Në radhë të parë sepse, kush shqiptar nuk e di, duke filluan që nga Kosova (me përjashtim të zonjës Jahjaga) dhe deri në Çamëri (me përjashtim të z. Idrizi) se Ahmet Zogolli, jo vetëm nuk bëri gjë për trojet shqiptare që mbetën jashtë kufijve, por erdhi në pushtet pikërisht duke falur (e çuditshme si përsëritet nganjëherë historia) pjesë të trojeve, edhe ashtu të gjymtuara shqiptare, që ishin njohur nga Fuqitë e Mëdha. Ahmet Zogu, jo vetëm që nuk bëri asnjë përçapje për të ngritur çështjen e shqiptarëve autoktonë të Çamërisë, por, përkundrazi, në një intervistë që i ka dhënë një gazetari grek, në v. 1931 (ajo është botuar e plotë kohët e fundit në shtypin shqiptar dhe nuk është përgënjeshtruar nga askush) i ka deklaruar se: “Në Shqipëri ka toka greke siç janë Korça e Gjirokastra, por ato i kanë vendosur Fuqitë e Mëdha”.
  Në një dokument arkivor (fondi Nr. 253 – dosja105, v. 1924) jepet marrëveshja shumë poshtëruese që Zogu nënshkroi me kryeministrin serb të asaj kohe, me kusht që ai ta ndihmonte të vinte në pushtet. Në pikën, 8 ndër të tjera, thuhet se: “Qeveria shqiptare… tërheq çdo pretendim të saj për sovranitetin mbi manastirin e Shën Naumit dhe lokalitetin e Vermoshit të Kelmendit…”. Ndërsa në pikën 10 të saj, midis të tjerave, thuhet: ”Qeveria shqiptare mbahet larg nga një politikë ngushtësisht kombëtare dhe nuk do të interesohet për elementin shqiptar jashtë kufijve…”. Po sipas asaj marrëveshje, A. Zogu shpërndau dhe vrau shumicën e Komitetit që i kishte ngarkuar detyrë vetes të çlironte Kosovën. (Dokumenti i cituar ka 13 pika).
  Gjithsesi monumenti i turpit u ngrit, madje më i madh se i Ismail Qemalit, një tjetër paradoks ky, u ngrit në një rrugë dhe jo larg njërit prej patriotëve më në zë që ka nxjerrë ky vend dhe që u vra nga dora e Zogut, Hasan Prishtinës, edhe ky një paradoks më vete.
  Por le të vijmë tek paradoksi që na shtyu të shkruajmë këto radhë, duke përsëritur gjëra që edhe janë thënë e dihen tashmë. Në qoftë se do ta vërejmë me kujdes monumentin, shpata e ish-mbretit qëndron e varur në krah të djathtë. Zbatuesit e monumentit kanë harruar një detaj “të vogël” që, edhe në qoftë se Zogu do ta ketë “zhveshur” ndonjëherë atë shpatë (gjë që nuk ka ndodhur kurrë), e ka bërë me dorën e djathtë, pra duke e pasur shpatën të varur në krahun e tij të majtë. (Kush do të bindet për vërtetësinë e kësaj le të shikojë se në cilën dorë e mban shpatën Skënderbeu në monumentin e sheshit të tij, apo në cilin krah varet shpata në monumentin e Sulejman Pashës etj.). Edhe sikur palo mbreti të ketë qenë sollak (mëngjërosh), gjë që nuk më rezulton, gjithsesi është e pranuar nga kushdo që shpata, në përgjithësi, nëpër monumente, varet në krahun e majte sepse përdoret me dorën e djathtë. Po si ka ndodhur ky paradoks? Nuk e them me bindje, pasi nuk e njoh skulptorin që ka marrë paratë për atë përmendore, por ka shumë gjasa që autori, duke ia njohur “meritat” Zogut në përdorimin e shpatës, ka dashur të tallet me vetë të zotin e përmendores, ndërsa porositësve, as që u ka shkuar ndër mend dhe as e kanë vënë re një gafë të tillë. Pa folur pastaj për faktin që Ahmet Zogu nuk ka pasur ndonjëherë shpatë, pale pastaj që edhe ta ketë “zhveshur” atë. Ndokush mund të pyesë: Pa dale njëherë, po gjithë ato dekorata të larta që mbulojnë gjoksin e Zogut në cilat “beteja” u fituan? Për ta kuptuar këtë mjafton të sjellim në kujtesë se si e ironizonte populli mbretërinë e Zogut në atë kohë : “Lal Kros, Lal Kros, vet shkruaj vet vulos”.
  Shënim: Është botuar në gazetën “Dita”, Tiranë dhe në disa gazeta në Kanada, Londër dhe Amerikë.

  Reply to this comment
  • sabo August 8, 17:12

   Z.Guri komenti juaj ,qe lexova ne menyren me perfekte ploteson artikullin e gazetes Dita me kete koment dhe artikull shprehet mendimi i cdo shqiptari per figuren e A.ZogutNuk mundem te mos permende dhe verejtjen per shpaten qe me shume te drejt permend Z,Guri

   Reply to this comment
 33. Mashtrimi qe Vazhdon August 8, 17:12

  Kohe e Zogut, kohe me shtet,
  kohe e pluralizmit te Pare, qe u kthye ne Mbreteri…koha kur Shqiperia ka qene e hapur me boten, me Europen. Intelektualet e asaj kohe jane ende vlere e pare e shqipetareve…Jo demokraci, si kudo ne Ballkan…

  Kohe e Luftes, gjysme Civile, gjysme lirimtare…u mbylle me ikjen e pushtuesve, Aleateve Perendimore dhe mbylljen e vendit.

  Kohe e Enverit, kohe me shtet
  pa prone private, pa liri fjale, pa liri besimi, varferi absolute: mos harroni anijet plote te 1991, per te ikur nga syte kembet! Periudha kur u sunduam nga sllavo-komunistet…

  1991, deri sot
  Kohe e pluralizmit te Dyte, te dekretuar nga sekretari PPSh-se Ramiz Alia, gjysem shtet, gjysem liri, pa-drejtesi per pronen, fjalen, ligjin, vonuan privatin per tu pasuruar si klane…

  Reply to this comment
 34. Merqez Katunari August 8, 17:13

  Le te ngrihet populli me force nqs eshte aq i indinjuar nga veprat e tradhetarit zog dhe ta heqi statujen ashtu sic ndodhi me enverin kur ju turren 100 mije veta me urrejtje akumuluar 50 vite dhe e hodhen ne halene e historise shqiptare. Te gjithe tradhetaret atje e meritojne te shkojne

  Reply to this comment
 35. ATEISTI August 8, 17:15

  “Intelektuali” , eshte thjesht nje spiun i paguar randshem nga Beogradi e Athina , qe jeton vetem me honoraret e “komenteve” qe ben ne shtypin me prirje te majta . Fakti , qe ai ndjek vetem kete shtyp , duke harxhuar me ore te tera , komenton edhe me gjate sesa artikullshkruesit dhe nuk mungon as nje here , bile me 4 e 5 nderhyrje e baltosje ne cdo artikull , tregojne se ai nuk ben asnje pune tjeter , duke u fshehur prapa anonimatit ! Ai abuzon me te drejtet demokratike qe gezojne te gjithe qytetaret , bile edhe armiq te betuar te tyre , sic eshte ky monster me dosje te UDB-se !

  Reply to this comment
  • ELIOT August 8, 20:43

   ATEIST .. PERSE KUR INTELEKTUALI TREGON DICKA REALE … TI E QUAN . ABUZIM AGENT I U D B DHE DES CONNERIE … IDIOTIZMA … NA NJE FARE MENYRE KA TE DREJTE .. SE ME ZOGUN KISHTE ME SHUME LIBERTE DEMOKRACIE SE ME ENVER NDYRESIREN APO SE DIN .. SE KUPTON… ZOGU NUK I VRAU SHQIPTARET NE KUFIJ SI ENVERI ZOGU NUK E BERI SHQIPERINE ME SPIUNA SI ENVERI ZOGU SVRAU PRIFTERINJ APO HOXHALLARE PER PARTINE NAZISTE SIC E BERI ENVERI …. DHE NE KOHEN E ZOGUT … SHUME VENDE NE EUROPE NE BOTE KISHTE DIKTATURE .. POR JO NE SHQIPERI .. DHE PER VJEDHEN E ARIT SIC E AKUZOJNE KAMUNISTAT ….. E DINE APO JANE DEBILA … SE SAPO ITALIA TE PUSHTONTE SHQIPERINE …. TE GJITHE ARIN FLORIRIN TONE DO TA MERRTE MUSOLINI FASHISTE PER USHTRINE E VET … OSE HITLERI .. SE KESHTU E BENE NE EUROPE … PAK HISTORIE PER B……… SA HERE QE GJERMANIA PUSHTONTE NJE VEND … GERA E PARE QE BENIN MERRNIN CDO GJE QE ISHTE E NEVOJSHME PER NAZISTET FASHISTET NE RUMANI DIKTORI I HAPI DYERT E SHTEPISE TE GJITHE PETROLIN QE KISHIN JA BERI DHURATE .. NE FRANCE FRANCA I COI ARIN NE ISHULLIN E MARTINIKES E FSHEHU SEPSE …….. NE HOLLANDE NE BELGJIKE NE GJTHE BOTEN .. FASHISTET VODHEN ME DHUNE ..PRANDAJ MJAFT ME ZOGUN .. NUK ISHTE HERO ..POR BEI ME SHUME SE CDO KUSH PER SHQIPERINE …… MERCI

   Reply to this comment
 36. Gjorku August 8, 17:16

  Mjaftè tè qarta argumetet qè keni paraqitur ju tè nderuarit e redaksisè ” DITA ” dhe uroj qè nga sot tè kalohet nè veprime konkrete, sigurisht nè rrugè demokratike. Nèse do tè jepja njè argument mè shumè rreth çèshtjes nè fjalè, besoj se nuk e teproj. Duke qènè qè tè gjitha forcat politike tè pas ’90 ishin tè impenjuara nè fjalè pèr vendosjen e demokracisè si u bè e mundur qè Enverin ( nènkupto bustin ) e rèzuan pasi na ishte njè ‘diktator’ dhe nè njè ditè zie siç èshtè ajo e 7 Prilit nè vènd qè tè ngrihej njè bust fjala vjen pèr Mujo Ulqinakun vendoset arbitralisht mu nè mes tè Tiranès busti i Ahmetit tè Zogollve, si figura mè injorante, mè mizore etj qè ka drejtuar shtetin shqipètarè ?!? A nuk èshtè njè tallje e madhe, njè lijè e flliqèt me dèshirat dhe aspiratat e shqipètarève drejt europès !

  Reply to this comment
 37. vasili August 8, 20:23

  Nga pozicioni i tij i formimit(i majte) autori eshte munduar te beje nje perpjekje te sinqerte,per te gjetur argumentet,kunder pushtetit mbreteror te Ahmet Zogut.
  Sic thote dhe vet,pozicionohet mbi njohuri modeste qe ka per historine.
  Dhe ka te drejte,qe si gjithe ne te tjeret,nuk mund te shkojme ne stadin aktual,pertej ketyre njohurive modeste,per deri sa tani historiane vetquhen,surrogato te interesit meskin dhe me formim komunist dhe anadollak,si milo,xhufi,lame,fevziu dhe rradha e panumert vazhdon me kete lloj specie.
  Propaganda diabolike,per gjate gjithe kohes e regjimit antiintelektual dhe katundaresk e Hoxhes,ka lene gjurme te hidhur tek secili,nga ne qe ka jetuar dhe ne ate kohe,
  Me kujtohet,kur isha i vogel ne klase te dyte ,i u luta mesueses qe Zogun ta shkruaja me z te vogel.
  Prandaj deri sa te dalin profesionista serioze,qe te na flasin me gjuhen e arshivave serioze,brenda dhe jashte vendit,le ti referohemi gjurmave ndertimore dhe kulturorete prekeshme,qe ka lene mbas pushteti mbreteror i Zogut.
  Kontakti me Europen e beri Zogun,qe germadhen osmane,mbetur ne Ballkan,me nje guxim dhe zgjuaresi te pazakonte i ktheu drejtimin dhe beri qe ky shtetit taleban,me hapa rakitike,te filloje te shkoje drejt kontinentit qe i takonte.
  Autori,nuk i shkon deri ne fund veshtiresise gjigande qe perballoi Zogu,per te ndryshuar vendin,ndonse e pranon,qe megjithse Shqiperia aktuale,me ligje demokratike, ndodhet dhe perkrahet moralisht dhe materialisht nga nje Europe e zhvilluar,ajo vazhdon te kllocise, prape se prape,ne nivelin dhe mentalitetin anadollak te drejtimit.
  Mbas kesaj,ish pakuptim vazhdimi,kritik ndaj Zogut.
  Vetem heqja e pushkes se malesorit(shmangia e vetgjyqesise),apo heqja e ferexhes,nga fytyra e femres shqiptare,perben nje gjest guximi dhe emancipimi te skajshem historik.
  Pa tjeter qe do te zgjidhte Italine fqinje te zhvilluar,para Greqise,per investime dhe kontakt kulturor.Dhe i kemi trashegim nga koha e Zogut,ato vepra arkitekturore,qe dhe sot e kesaj dite jane te pa konkurueshme.
  Mbas gjysem mijevjecari erresire,me trashegimi vetem xhami,Zogu mundesoi,qe Shqiperia te kthehej nga drita dhe uji dhe sofra
  .Para se te merrte pushtetin Zogu,jeta e qytetit dhe fshatit nuk ish e sigurte,nga vrasjet dhe grabitjet,prandaj ai vendosi qetesine e admirueshme me nje aparat policor te forte,ku mbas kesaj asnje bandit nuk pipetinte.
  Noli me Konicen jane krenaria jone e eperme kulturore historike.Dhe Noli personalitet i madh i demokrat, doli qe ishte i gjithe i pafuqishem,per ta realizuar ate,ne token e pushtuar nga bejleret anadollak.
  Edhe Zogu vet,mjeshtri i kulacit dhe kerbacit,nuk arriti te realizoje reformen agrare,nga kjo rezistence erresire dhe egersie,ku bujku nuk ish vecse nje bujkrob.
  Autori thote,qe Zogu ndoqi dhe persekutoi kundershtaret politike.Por cilet kundershtare?
  Fillimisht ai kish kundershtar te betuar dy korifejte e kultures tone Nolin dhe Konicen,por veprat dhe diplomacia e tij,ben qe ne vazhdim ata te ishin perkrahesit e tij.
  Dhe se fundi,para shtatores se Zogut,ne kemi pare te ngrihen ne Tirane dhe ne Shkoder,monumente perdhosese te dinjitet kombetar,te gjeneraleve pushtues osmane,qe hyjnizojne ate pushtim shkretetire.
  Dhe per cudi asnje pene atdhetare,apo demokratike nuk u duk ne mejdanin arnautas,per tu shprehur karshi kesaj marrezie te skajeshme historike.
  Zoti Thano,ju dhe gazetaret tuaj,mbasi shkruani,zhdukeni,duke mos bere polemike me asnje lexues.gje qe eshte nje qendrim ekstrem me kulturen demokratike te komunikuarit.Mbas kesaj nuk e kuptoj se per ke shkruani ju dhe kujt i drejtoheni?
  Dikush nga ju duke vene gjethen e fikut perpara,mund te jusifikohet anadollakshe,qe ne nuk merremi me anonimet.
  Se pari,demokracia e njeh kete menyre te komunikuari,se dyti ju nuk po merreni me anonimet,por me idet qe paraqesin ata.

  Reply to this comment
 38. Ari August 8, 20:26

  Ciuciu s’ka asnjë vlerë për Shqipërinë e sotme. Ai ishte dikush që nuk bëri asgjë per Shqipërinë, përsa I përket ndonjë kontributi pozitiv. Tani ai është vetëm një atavizëm historik.

  Reply to this comment
 39. emigranti August 8, 20:26

  Ne Gjermani mbahet busti i Hitlerit Kur ai dihet qe ka qene krimineli me i madh i te gjitha kohrave por ai me figure n e tij kriminale pasqyron nje periudhe historise, Kjo periudhe nuk u fshi ne kete vend dhe busti edhe sot eshte .Lidhur me kete artikull autori i ka bere nje analize te shkelqyer figures se Zogut.E mira eshte se busti i tij te vendoset ne Mirdite ( Reshen apo ne fshatin e tij)mbasi atje ne mos gabohem ka edhe perkrahesit e tij. Persa i perket vjedhjes te behet llogaria i takon te mare apo te jape , persa faktet jane atehere t’ju meret Kjo pasuri qe kjo familje ka marre

  Reply to this comment
 40. Bird August 8, 20:27

  Per komentuesin Guri & Sabo
  .
  Komenti i Gurit eshte ekselent ne ide dhe menyre te shkruari…biles ja kalon dhe artikullit vete
  .
  Ne kete rast mendoj se Zogu i ngordhur po shfrytezohet pak nga zogistet dhe shume nga “antikamunistet” qe ngritjen e Zogut po e bejne per poshtrimin e metejshem te enver hoxhes dhe periudhes tij..Pra hoqem enverin e zi dhe vume mbretin e arte..
  .Dihet qe Berishaleja ishte dhe eshte koburja,dajaku dhe zagari qe zbatoi nje nga teorite me antishqiptare..ate te dekomunistifikimie te mergatqyqarit biberaj dhe makartistit rajerson qe vazhdon dhe sot
  .
  Le ta spjegojme.

  Kush do e mben mend Perbindeshi Berisha ne vitet 1993-1994 ishte nje fanolist i madh dhe antizogist i terbuar.
  .
  Biles ne 1993 per pak desh u be konflik me arme ne Hotel Dajti qe do kishte shume viktima kur Zogu i vogel i kurves me mulosmanet dhe azem hajdarin desh shkuan per lesh nga jenicerit e Gazidedes.
  ..Pra pse pas 2005 salimonstra ndryshoi duke u bere ne antifanolist dhe nje i dashuruar pas zog tradhetarit ?
  A-pse pikerisht ne vigjilje te Clirimi teTiranes 17 nendor nga partizanet (te ndihmuar nga anglo-amerikanet) te sillen eshtrat e Rrahmet Zogut.Kush jane keto forca te errta qe duan te percajne kaq egersisht shqiptaret….PSE PIKERISHT POSHTROHET 17 NENDORI.
  B-pse pikerisht ne vigjilje te ardhjes se Rrahmet Zogut ne 24 dhjetor 1924 me bajonetat e serbit I ngriten permendoren te stacjoni trenit Eshte po ky edepsez berisha qe eshte shprehur hapur kunder Fan Nolit njeriut me poliedrik shqipfoles per te gjitha kohrat…PSE PIKERISHT POSHTROHET FAN NOLI NAGA SALIU I JANULLATOSIT…pra me mire do ishte qe te merreshim se kush jane ato elezbibere dhe mathefuckere qe jane jo vetem pas lpermendores se ahmetzogut por dhe pas monumentit te Azem Hajdarit i cili eshte figura me e zeze pas 1992 pas sali serbiberishes

  Jo vetem Zogu duhet hequr por dhe Azem Hajgarja qe ershi nga rruga dhe u vra si qen rrugesh per pazare te pista

  Reply to this comment
 41. enverdjali August 8, 20:27

  I bukur ky material, vetem qe eshte harruar nje krahasim, Ngjashmeria e Zogut qe shiti vendin e tij me Berishen qe shiti Detin dhe po ashtu edhe Esad Toptani qe shiti copeza nga shqiperria. Keta nuk duhet te kene jo shtatore por as varrin ne kete vend.

  Reply to this comment
 42. Arber 1 August 8, 20:27

  Nje analize e persosur, pavaresisht nga modestia e autorit

  Reply to this comment
 43. Keqardhje August 8, 20:28

  Ve bast se po te behet nje referendum per te rehabilituar figurat e komunizmit shumica e popullit dhe te komentuesve ketu do te votoje pro.
  Ky eshte realiteti!

  Reply to this comment
  • At Benardini August 8, 20:30

   Mbaji lotet komentuesi “keqardhja”
   .
   ve bastin e pare s nuk ke me shume se 4 klase shkolle

   ve bastin e dyte se mbi 90 % e komentuesve nuk jane as pro-kamunista..as pro enverista..por jane atdhetarista qe mendojne se koha e enverit pamvaresisht ideologjise te papershtateshme per kete vend eshte vite drite larg monstrave berishe & ahmet zoogoli.

   a ke keqardhje o komentuesi koqeardhja per zogkriminelin

   here you go !

   =================
   .
   Masakrat e Zogut, nga varjet ne litar tek pjekja në hell e njeriut
   .
   ====================

   – At’ Benardin Palaj në revistën “Hylli i Dritës” Nr. 13. shkruan se “Kur plasi lëvizja e Dukagjinit, atëherë Ahmet Zogolli ua muar jeniçerëve të Stambollës ato armë të ndryshkura me gjak të shqiptarëve për me shue vllaznit e vet të krështenë të Dukagjinit. E atë vjet Muharrem Bajraktari i Lumës, ngrehë shtabin e vet- dibranësh, matjanësh e lumjanësh, hi në Kishë të Shalës, ku si nder dhuni të tjera bani kjo ushtri laperash e zhelanash – toka me pasë randë- vrau edhe rrogëtarin e fratit krejt afër kishe…
   Burrat ma të mirë të Dukagjinit bashkë me shumë meshtarë u burgosën, vriten, futen në lak e arratisen. Burgjet mbushë me gra e fëmijë, gjaja mbarë plaçkitë… (“Hylli i Dritës, Nr. 13” viti 194125-253). Një dëshmitar tjetër i asaj kohe, Pal Dukagjini shkruan se “Çka ndodhi aty e mbrapa në Dukagjin e dijnë vetëm ata që e provuen. U dogjën shtëpia , u grabitën pasuni, u pushkatuen burra, u burgosën robni, u varën u rrahën deri u dhunuen në nderë e erz, çka për shqiptarin ashtë dekë ma e ranë se deka.

   Pas sukseseve të para kryengritësit, të cilëve u mungonin armët dhe fishekët, nuk u rezistuan forcave të rregullta të ushtrisë e xhandarmërisë dhe bandave të shumta të mercenarëve civilë që ishin shumë më superiore në numër e në mjete luftarake, prandaj detyrohen të tërhiqen drejt Gurit të Kuq. Forcat zogiste ndërmorën një aksion të shpejtë, të rreptë dhe të efektshëm reprezaljesh, ku terrori i bandave civile të Matit dhe të Lumës,të cilat i kalonin 10 000 vetët –
   Pas sukseseve të para kryengritësit, të cilëve u mungonin armët dhe fishekët, nuk u rezistuan forcave të rregullta të ushtrisë e xhandarmërisë dhe bandave të shumta të mercenarëve civilë që ishin shumë më superiore në numër e në mjete luftarake, prandaj detyrohen të tërhiqen drejt Gurit të Kuq. Forcat zogiste ndërmorën një aksion të shpejtë, të rreptë dhe të efektshëm reprezaljesh, ku terrori i bandave civile të Matit dhe të Lumës,të cilat i kalonin 10 000 vetët(Zef Harapi, Kamiljo Libardi), që u mblodhën menjëherë në Qytetin e Shkodrës dhe të prirë nga Fiqiri Dine vazhduan më pas reprezaljet që ishin të papara dhe të padëgjuara në malësitë e Pukës, Shalës, Shoshit, Nikaj-Mërturit, Pultit, Shllakut e Temalit.

   Në drejtimin e Komandantit të Përgjithshëm Fiqiri Dines, armata e Nënkolonel Xhemal Arianitit filloi kundërgoditjen ofensive ndaj Dukagjinit sipas këtyre drejtimeve
   1- Më 27 nëntor 1926 forcat e Kapiten Preng Previzit u nisën drejt Koplikut për në Theth.
   2-Me 28 nëntor Dukagjini mori ikjen masivisht nga Qafa e Pejës -Shtegu i Dhenve drejt Malit të Zi. Në këtë qafë nga forcat mercenare të Kelmendit u zunë 300 shaljanë, ndër të cilët Avdi Kola(Bajraktari i Gimajve), me gjithë nipat e bajraktarit të Shalës.
   3- Më 29 nëntor 1926 Kapiten Muharrëm Bajraktari, mësyni Qafën e Agrit nga Nikajt dhe Merturi e hyri në Abat të Shalës, gjatë operacionit vriten Prelë Ndoka, Gjelosh Ndoka(dy djemtë e Ndokë Mirashit të Pepajve, Pep Nika –Pepaj- Shosh dhe Stakë Ndoci Dardhë-Shosh.

   4- Po më 29 nëntor nga Guri Kuq dhe Mali i Shoshit Hasan Beg Bushati me një pjesë të forcave të tij, hyri në Shosh dhe me pjesën tjetër hyri në Pult të Dukagjinit u rrethua nga të gjitha anët ndërkohë që kryengritësit kishin marrë arratinë drejt vendeve të padepërtueshme. Komandanti i Operacionit të Shkodrës N/Kolonel Xhemal Arianiti në Shkodër me 11.12.1926 bënte të ditur se “përveç 14 vetave që ishte njoftuar më parë nga kjo komandë ndodhën nën vërejtje 53 komitë prej Shale, Shoshi e Nikaj- Merturi, si dhe 110 vetë të tjerë prej Thethit, të cilët kanë marrë pjesë në kryengritje. Përveç të naltpërmendurve ndodhën këtu nën vërejtje edhe 129 gra e fëmijë prej Shale, Shoshi e Nikaj –Merturi” (Zef Harapi “Dukagjini, historia dhe etnografia”. Studim i viti 1949, fq 219)

   U dogjën dhjetëra e dhjetëra shtëpi, katunde të tëra u grabitën, u therën bagëtitë, u plaçkit çdo gjë që nuk mund të merrej me vete.“Sot janë dorëzue prej komandantit Operativ Kapiten Prengë Previzi 67 kokrra dele dhe 23 krenë lopë e qe” (Zef Harapi po aty. Mercenarët ngado që i ranë, shkatërruan vathët e bagëtive, duke i detyruar pleqtë që kishin mbetur pa arratisë dhe plakat t’ua piqnin në hell, t’ua zinin mishin e bagëtisë, me qumësht madje edhe në planc të bagëtisë së therur se kështu u shijonte shumë më tepër.

   Hapnin qypat e gjalpit e pjek petulla të cilat i shoqëronin me mjaltë, ndërsa bletëve u fusnin flakën e barutit në derë të zgjojës. Bashibozukët shpërthenin kotecat e drithit e jepnin për të ngrënë kuajve të tyre. Imoraliteti i tyre çnjerëzor arriti deri aty sa në Shalë marrin e lidhin një plak pas hellit të fërlikut dhe fillojnë ta rrotullojnë pranë zjarrit sikur të ishte ferlik.

   Reply to this comment
   • Keqardhje August 8, 21:02

    E pra doli e vertete qe je nga ata shoket komunist duke mbrojtur enverin dhe kohen e ti. Sa per atdhetarizem ja fute pordhes kot o shoku proletar se komunizmi I enverit nuk njeh atdhe por internacionale kamuniste. Ti dukesh qe paske vetem shkollen e marksizem-leninizmit. Me atdhetar fallco si ty as tek halete e stacionit te trenit nuk shkohet.

    Reply to this comment
    • AB August 8, 21:41

     i dashur koqardhja ?

     ne gop te semes enveri ..komunismi e isma te tjere…POR..me P te madhe
     .
     sa te jete jashte dyerve te burgut ish turbokomunisti sali bythisha….aq kohe shumica e shqiptareve medojne se koha e enverit ishte 1000 here me pro-shqiptare se kohae perbindeshit berishi

     Me ka zene lemeria qe kur ne Shqiperi honorable Donad Lu shpiku reformen per drejtesi,pas dekrinializimit te famshem,ku me I humburi doli Edi Rama dhe votuesit e 23 qershorit..me I fituari ..ylli ne ngjitje.
     Gjithe shtypi shqiptar ( edhe gazeta Dita) jane verbuar dhe nuk shikojne qe kjo eshte nje manover tip “kale troje” po behet per te reabilituar pergjithmone krimet e kupoles 2B dhe per te vendosur K/M ne 2017 gjarperin Lul Basha I cili do kujdeset me pas per mosprekjen e SRB-it dhe ne rast te ngordhejs se tij natyrale ti beje nje varrim madheshtor si DEMON kratit tjeter te tropojes mender me thene A.Hajdarit.
     Me e vogla qe mund te mendojme eshte se miqte tane po na konsiderojne si te Ferma e Kafsheve te George Orwellit…PSE
     ***
     Berisha nuk eshte se ka kryer krime.JO..Ai eshte treguar
     PERBINDESH
     KANIBAL
     MONSTER
     TERRORIST
     TRADHETAR
     DJALL…etj etj
     Dhe miqte tane e tolerojne se gjoja hodhi komunizmin qe eshte ne vetvete nje genjeshter kriminale qe nuk eshte vendi dhe koha ta argumentojme.Por le te analizojme disa krime te kesaj drakule te viqidolit qe nuk ka zog kurve ne bote ta shpetoje apo ta amistoje:
     1-Ky MONSTER nuk duhet te falet kur drejtesia e Enverit denoi Hysen Shoshorin ne burg kurse ky kerkoi varjen ne litar.
     2-Ky PERBINDESH nuk duhet te perdhoste PERSONALISHT me dinamit varrin e Enver Hoxhes ne nje kohe qe I ka pire kafen dhe I ka ndenjur te oxhaku..e deri te varkat..Nuk duhet te shkelte zakonin e malsorit
     3-Ky DJALL nuk duhet te beje rolin e te “shtypurit nga diktatura” kur ajo I dha mundesine te kuronte jashte vajzen e tij me operacjone kozmetike…dhe deri ti fshinte bythen Andi Bushatit nipit te H.Kapos si BABY SITERES
     4-Ky DEVIL per here te pare ne historine e Shqiperise jep urdher luftarak me Shik-un qe VERIU te pushtonte ushtarakisht JUGUN
     5-Ky DEMON urdheron perdorimin e lendeve kimike luftarake (si Sadami ) ne Vlore-Gjirokaster..ku per fat dy pilotet atdhetare devijuan avjonet.
     7-Ky FRANKESHTEIN MONSTER shkaterroi me themel ushtrine & shtetin ne 1997 ku si pasoje u vrane mbi 4000 shqiptare…dhe u pushtuam “miqesisht” nga te huajt
     8-Ky QELBESIRE me xhenazen e Hajdarit,shpertheu K/M dhe pushtoi institucjonet dhe duhej ose burgim I perjetshem ose egzekutim ne rrethana renduese ( ah keto amerikanet qe e falen)
     9-Ky MASKARA kreu nje genocid cnjerzor kunder fisit Haklajve duke perdhosur varrezat,duke vrare femije e pleq dhe duke I rrafshuar shtepite me dinamit
     10-Kjo BISHE GJAKATARE urdheroi zhdukjen pa gjurme te Remzi Hoxhes se raportoi takimin TOP SEKRET ne Shen Naum me Milloshevicin dhe Grigorovin ( me dijenine e miqve)
     11-Kjo NDYRESIRE lejoi dhe urdheroi personalisht furnizmin me nafte te Milloshevicit me kompanine Shqiponja me tritan shehu,gazidede dhe “shenjetorin “ Aleksander Meksi
     12-Ky ESAT PASHE JUNIOR shiti me DEVILIN LUL pjese nevralgjike te detit Jon,ku Karamalisi e konsideroi fitoren me te madhe dipllomatike pas L2B
     13-Ky MEGA TRADHETAR lejoi personalisht ndertimin e varrezave te ushtareve greke brenda territorit shqiptar egzakt sipas vijes se vorio epirit,kurse nga ana tjeter varrosi ceshtjen came
     14-Ky NAZISKIN heq tabelen e masakres 4 Shkurtit dhe e zevendeson me figure filo XHAFERR DEVISTE
     15-Ky I PABESE ndersa I vuri pinjollit te Zogut kallashnikovin ne 1993,kurse pas dy dekadash ketij tradhetari I ngriti lapidarin
     16-Ky SHQIPTAROFAGOS ne nendor 2012 me agresivitetin dhe nga provokimet e tij u be e mundur te digjen dy greviste te urise te te perndjekurve politike ( kujtojme qe I gjori Arvizu dhe I shkreti Nishani I vizituan nga dy here ata)
     17-Ky MOBSTER NDERKOMBETAR dogji me biznesin e tij kriminal ne Gerdec 26 skllever..dhe pas kritikave dhe akuzave..i thote NY-TIME-it leter higjenike..dhe asnje amerikan nuk reagoi
     18-Ky NEO FASHIST vrau 4 veta ne bulevard ne 21 janar 2011…dhe cuditerisht fshiu bythen me ca ekpertiza profesinale te FBI…prape heshten miqte amerikane..biles Arvizu e quajti burre shteti
     19-Ky NEKROFAG me gestapon e tij private egzekuton Kosta Trebicken dhe e ndihmojne ca miq te tij ne Virxhinia qe te gjeje nje ekspert per ta mbuluar kete akt mafjoz.
     20-Ky MAFJOZ nderkombetar se bashku me DEVILIN LUL grabisin dhe me ca mafjoze te huaj me kollare rreth gjysem miljardi dollare ne Rrugen e Kombit qe mbahet rruga me shtrenjte ne bote…fatkeqeisht ne vendi me te varfer te Europes
     21-Ky KRYHAJDUT ka bere dhe shume krime ekonomike si tejkalimi I borxhit publik,shitje hidrocentralesh,1 miljard borxhi I biznesit,aferat me CEZ-in.ALBETROLIN,ARMON etj etj qe jane te panumurta

     Reply to this comment
 44. Arben August 8, 22:41

  O ZOT O ZOT O ZOT.

  NJE DOKTORR PER TRUTE, KA PUNE ME OKE,

  KETU NE SHQIPERI.

  Reply to this comment
 45. Keqardhje August 8, 23:11

  Shoku proletar A.B…ytha!

  E ke humbur si xhaferri simiten.
  Titulli I shkrimit ka te beje me figuren e satrapit zagoll dhe jo Sb apo ndonje komunist tjeter i ardhur nga ajo byro qe e beri shqiperine corbe derri. Se sipas mesimeve dhe metodave te shokut enver vazhduan edhe keta pseudemokratet e kupoles kuq e blu. Sali komunisti doli nga derexheja atij sistemi qe ty te duket 1000 here me I mire.
  Hajt shnet

  Reply to this comment
 46. Arben August 9, 06:56

  DOKTORRI I TRUVE, AI BEN PUNE NE SHQIPERI.

  Reply to this comment
 47. ETHEM August 9, 09:44

  LEXOVA SHKRIMIN E SHKELQYER ARGUMENTUES.KOMENTET KUNDER TIJ NUK ME INTERESOJNE.SE PYLL PA DERRA NUK KA. (TASHME NUK KA PYJE ).MONUMENTI ZOGUT DUHET HEQUR ANDEJ ORGJENTISHT.PO KUSH TA HEQ.SALIU U KA FUTUR NJEREZVE FRIKEN NE PALCE.SE AI TE VRET SIÇ KA VRARE SI VET A.ZOGU.AI COP HEKURI TE SHKOJ NE BURGAJET DHE E KA SHUME.EDHE BUSTI E.HOXHES TE VENDOSET NE GJIROKASTER.KJO TE BEHET ME NJE VENDIM K/BASHKIAK.QEVERIA TE MOS NGATERROHET ME TO.OSE ME REFERENDUM.POR ME PARE TE BEHEN NDEGJEDA PUBLIKE PASI RINIJA JONE ESHTE E PAINFORMUARE.SE DUAN VETEM GJUME,CELULAR DHE DASHIRI DITORE ME SHIKIM TE PARE.GAZETA D I T A BENE MIRE QE MERRET ME KETE PUNE PER TE BERE NDERGJEGJESIMIN E INJORANTEVE-MILITANT TE NIVELIT ATSIMOR “0”SI VET A.ZOGUT.KETE VEND PO E MBYDIN INJORANTET HAJDUTET E VRASRSIT ME NE KRYE SALIMORTJEN.I CILI KERKON QE KRAHE ZOGUT TE VENDOS BUSTIN E TIJ.DHE ME DIGURI KETE E BEN.SE PS E RAMA ESHTE QEJF PA PRISHUR.SE PO TE DONTE E KISHTE HEQUR ME KOHE MJERANIN ZOG QE ANDEJ DUKE E HEDHUR NE LANE.

  Reply to this comment
 48. I pa aneshmi August 9, 23:01

  Mos harroni: SHAPI eshte shap-Sheqeri sheqer.

  O njerez! ne jeni te tille! Mos injoroni veten ne gjykimet tuaja per keto dy figura,qe dallohen qarte si SHAPi(Zogu)nga SHEQERI(Enveri). Te meta(faje) dhe te mirat bere ATA, iu japin pergjigjen secilit.
  Gjykoni mbi kate baze.Degjoni dhe te tretet…
  I pa anshmi

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*