EKSKLUZIVE: Masakra e 4 shkurtit ’44 në dokumentet e arkivës gjermane

Dr. Marenglen Kasmi February 4, 2020 12:12

EKSKLUZIVE: Masakra e 4 shkurtit ’44 në dokumentet e arkivës gjermane

Pikat kryesore

 • Xhaferr Deva ishte një nga kontaktet më të hershme të gjermanëve në Kosovë. Xhaferr Deva ishte Ministri më i fuqishëm në qeverinë kuislinge shqiptare. Me mbështetjen dhe besimin e gjermanëve, ai kishte liri të plotë veprimi. Deva ndërmerrte veprime duke u konsultuar vetëm me gjermanët dhe ishte plotësisht në shërbim të tyre. Madje, në shumë raste nuk njoftonte as kryeministrin Mitrovica, e aq më pak regjentin, Mehdi Frashëri.

Nga Marenglen Kasmi

 

Raport ditor i Divizionit 297, XXI A.K:

3.2.44 

[…] Gjatë pasdites komunistët organizuan atentate ndaj drejtuesve nacionalistë. Ndër ta ishin edhe ministri Deva dhe Cakrani (Kadri). Si pasojë, grupimet nacionaliste planifikojnë gjatë natës kryerjen e një kundëraksioni. Gjenerali komandues (gjerman) urdhëron për trupat (gjermane) në Tiranë rritjen e nivelit të sigurisë duke udhëzuar gjithë trupat dhe instancat gjermane të qëndrojnë larg këtij konflikti […]”  

AQFA, Fondi Komanda Gjermane, V. 1944, D. 2, F. 115.

Masakra e 4 shkurtit 1944, në të cilën humbën jetën 84 qytetarë të Tiranës, është vazhdim i reprezaljve dhe terrorit të ushtruar nga pushtuesit gjermanë dhe bashkëpunëtorët e tyre shqiptarë, të drejtuar nga Ministri i Brendshëm, shqiptari nga Mitrovica, Xhaferr Deva. Xhaferr Deva ishte një nga kontaktet më të hershme të gjermanëve në Kosovë. Xhaferr Deva ishte Ministri më i fuqishëm në qeverinë kuislinge shqiptare. Me mbështetjen dhe besimin e gjermanëve, ai kishte liri të plotë veprimi. Deva ndërmerrte veprime duke u konsultuar vetëm me gjermanët dhe ishte plotësisht në shërbim të tyre. Madje, në shumë raste nuk njoftonte as kryeministrin Mitrovica, e aq më pak regjentin, Mehdi Frashëri.

Parë në një plan të parë, duket se shkaku i kryerjes së kësaj masakre ishte kryerja e disa atentateve të komunistëve kundër Xhaferr Devës dhe Komandantit të Përgjithshëm të Ballit Kombëtar, Kadri Cakranit në datën 3 shkurt 1944. Nëse bëjmë një analizë më të zgjeruar të situatës në Shqipëri në këtë kohë dhe duke u konsultuar me dokumentet gjermane, vërejmë se ka lidhje ndërmjet ngjarjes së 4 shkurtit, reprezaljeve të trupave milicore të ministrit Deva dhe operacioneve të gjermanëve dhe ballistëve kundër lëvizjes partizane në periudhën

Xhaferr Deva

Xhaferr Deva

Kadri Cakrani

Kadri Cakrani

Nëntor 1943-Shkurt 1944. Pra, organizimi i masakrës së 4 shkurtit, nuk ishte vetëm një hakmarrje personale e Xhaferr Devës, por nëse citojmë dokumentet gjermane, ishte një aksion i grupimeve nacionaliste.

Operacioni i Dimrit

Prej nëntorit 1943, ushtria gjermane kishte filluar të zhvillonte operacione të koordinuara për të asgjësuar Lëvizjen Nacionalçlirimtare. Dimri i egër në male, mungesa e ushqimeve, veshmbathjeve dhe medikamenteve, detyrimi i shpeshtë dhe i mundimshëm për të lëvizur nga një rajon në tjetrin, për të mos u rrethuar nga gjermanët, e kishin çuar Ushtrinë Nacionalçlirimtare në një situatë tepër të vështirë. Madje edhe vetë Enver Hoxha e pranon në një letër të Marsit 1944 drejtuar Nako Spirut se, gjatë dimrit, partizanët thuajse ishin shpartalluar, madje në Veri të Shqipërisë ai e konsideronte Lëvizjen Nacionalclirimtare plotësisht të likuiduar. Është e mirëdokumentuar në burimet arkivore gjermane, që në këto operacione gjermanët ndihmoheshin edhe nga ballistët, vlera e të cilëve sipas gjermanëve ishte relative. Ata ishin mjaft të dobishëm për njohjen e terrenit dhe rrugëve, por kjo vlerë reduktohej gjatë luftimeve, sepse ata ushtarakisht ishin më të dobët se partizanët.

Ndonëse në Operacionin e Dimrit, nëntor 1943 – shkurt 1944, gjermanët nuk arritën të shuanin plotësisht lëvizjen partizane, gjithsesi ata arritën t’i detyronin partizanët të kalonin në pozicion mbrojtës dhe të kufizonin zonat e influencës së tyre politike dhe ushtarake. Këto zhvillime mundësuan një stabilizim të përkohshëm të situatës politike të qeverisë së Rexhep Mitrovicës dhe po ashtu e forcuan te ta shpresën e ruajtjes së pushtetit pas largimit të gjermanëve nga vendi.

Në këtë kuadër, në fund të janarit 1944, u zhvillua një takim ndërmjet Mehdi Frashërit, Xhaferr Devës dhe komandantit të forcave balliste Kadri Cakrani, i cili mbante nofkën “i tmerrshmi”, si rezultat i brutalitetit që e karakterizonte atë. Synimi i takimit ishte zgjerimi i kabinetit Mitrovica, duke përfshirë në të edhe tre anëtarë të Ballit Kombëtar. Me këtë lëvizje Balli Kombëtar, tashmë që sipas gjasave lëvizja komuniste thuajse ishte asgjesuar plotësisht, shpresonte të zgjeronte zonën e tij të influencës dhe të kishte kësisoj shanse më të faksimilet okokmira, për të qeverisur vendin pas largimit të gjermanëve. Për këtë zhvillim, Neubacher i raportonte më 13 shkurt 1944 Ministrit të Jashtëm gjerman, von Ribbentrop si më poshtë: “[….] Hyrja e ministrave të rinj në qeveri nuk është e rëndësishme. Balli Kombëtar, i cili u krijua si një organizatë kundër okupacionit italian dhe ishte solidarizuar me kundërshtarët tanë (britanikët), deri tani nuk pranonte të mbante hapur përgjegjësi. Përfshirja e disa burrave në qeveri, të cilët janë përfaqësues të këtij fronti, është rezultat i luftës sonë të përbashkët me përkrahësit e Ballit Kombëtar në Shqipërinë e Jugut, të cilët të armatosur prej nesh luftojnë kundër partizanëve të kuq. Bashkëpunimi i Wehrmacht-it tonë me formacionet e Kadri Cakranit në Shqipërinë e Jugut rezulton tepër i suksesshëm deri tani. Javën e kaluar dështoi një atentat i komunistëve kundër Cakranit, ku mbeti i vrarë nipi i tij”.

E favorizuar nga heshtja e detyruar e lëvizjes partizane, qeveria Mitrovica filloi një sërë reformash politike, për të forcuar pozitat e saj brenda vendit. Në sektorin administrativ u riorganizua aparati qeveritar dhe u riaktivizua gjyqësori. Paralel me këto zhvillime u morën edhe masa të rrepta kundër lëvizjes komuniste dhe përkrahësve të tyre. Motoja e Ministrit të Brendshëm, Xhaferr Deva ishte: “Gjaku don gjak! Terrori kërkon terror! Nuk do të përtërihet shteti shqiptar as me gjykata, as me anketa, as me këshilla. Shteti shqiptar mund t’i kalojë këto faza kritike vetëm duke përdorur shpatën… për t’u vendosur në tërësi paqa, duhet të përdoret thellësisht terrori… Terror kundër terroristëve, terror kundër anarkistëve, terror kundër nacionalclirimtarëve, terror kundër simpatizantëve të saj”.

Kjo deklaratë e Ministrit Deva, është botuar në Gazetën “Bashkimi i Kombit” në datën 4 shkurt 1944. Gjithsesi shenjat për një radikalizim të masave kundër komunistëve, përkrahësve të tyre dhe lëvizjes partizane kishin filluar që prej fillimvitit 1944, kur regjenti Mehdi Frashëri mbajti një fjalim përshëndetës për Vitin e Ri.

Gjatë fjalimit ai e vendosi theksin në luftën e hapur dhe pa kompromis kundër komunistëve. Sipas tij, likujdimi i plotë i komunistëve ishte shumë i afërt. Më tej ai dënonte “terrorin dhe agjentët e huaj, të cilët helmonin rininë dhe me metoda lindore kriminele kërkonin të shkatërronin kulturën perëndimore”. Ky fjalim, ishte nga njëra anë i mbushur me nota propogandistike kundër komunistëve, të cilët ai i quante “të futur nga të huajt për të filluar luftën vëllavrasëse” dhe nga ana tjetër ishte plot thirrje për të pranuar pushtimin gjerman, duke argumentuar se “gjermanët ishin kalimtarë dhe e respektonin pavarësinë dhe sovranitetin e Shqipërisë”.

Pas këtij fjalimi, qeveria filloi të merrte masa më konkrete. Konsulli gjerman në Tiranë, Schliep raporton më 4 janar 1944 Neubacher-it: “[…] Qeveria ka bërë me dije se, trupat policore kosovare (bëhet fjalë për regjimentin Kosova) kanë kryer aksione spastrimi në rajonin e Tiranës dhe kanë arrestuar 50 persona. Në Shkodër janë arrestuar 35 persona dhe po ashtu janë sekuestruar materiale propogandistike dhe armë”.

Hermann Neubacher

Hermann Neubacher

Më tej, në datën 31 janar 1944, Neubacher telegrafon nga Beogradi në Berlin si më poshtë: “Në Shqipëri aksioni antikomunist ka pësuar zhvillime të dukshme. Terrori, në të cilin ishin përfshirë shtresa të gjera të popullit, ka humbur ndjeshëm terren, si pasojë e goditjeve të pamëshirshme që ka pësuar. Marshimi antiterrorist i Ministrit të Brendshëm, Xhaferr Deva, së bashku me 1500 kosovarët e tij, në Prizren, Shkodër dhe Tiranë, asgjësimi i terroristëve të Shkodrës nëpërmjet një aksioni të veçantë antiterrorist, lufta e pandërprerë e bandave të Ballit Kombëtar kundër komunistëve në Shqipërinë e Jugut, të cilët ne i furnizojmë me armë dhe municione si edhe aksione të tjera të forcave nacionaliste në Shqipërinë Veriore dhe Lindore, i kanë dëmtuar rëndë kundërshtarët komunistë dhe e kanë ndërprerë ndjeshëm terrorin e deritanishëm, i cili bazohej mbi frikën e popullsisë. Popullsia e ka rifituar përsëri guximin të kundërshtojë ndihmën që kërkojnë prej tyre komunistët. Nëpërmjet këtyre zhvillimeve, qeveria ka fituar simpati.

Duke qenë se forcat tona ushtarake përkrah detyrës për ruajtjen e vijës bregdetare, nuk mund të marrin pjesë në një shkallë të gjerë edhe në ruajtjen e sigurisë së brendshme për territoret në thellësi, mobilizimi i forcave nacionaliste kundër aksioneve komuniste vazhdon të mbetet për ne një detyrë me rëndësi vendimtare”.

Siç e lexojmë në dokumentin e mësipërm, masat kundër lëvizjes partizane që ndërmerrte qeveria, i shërbenin në plan të parë pushtuesve gjermanë, të cilët motivonin më tej qeverinë që të mobilizonte sa më shumë forca nacionaliste në luftë kundër partizanëve të kuq, siç i quanin ata. Sigurisht që në krye të këtyre aksioneve qëndronte ministri i Brendshëm, Deva.

Masakra e 4 shkurtit

FOTO4Në fillim të muajit shkurt, si kundërpërgjigje ndaj arrestimeve të kryera dhe Operacionit të Dimrit të ndërmarrë nga ushtria gjermane dhe forcat nacionaliste, komunistët në qytetin e Tiranës kryen disa atentante të koordinuara ndaj eksponentëve kryesorë nacionalistë dhe bashkëpunëtorë të gjermanëve, siç ishin Deva dhe Cakrani. Në historiografinë komuniste, këto atentate nuk pranohen të jenë kryer. Por, në raportin ditor të Divizionit 297, XXI A.K, të datës 3.2.44 shkruhet se “(…) Gjatë pasdites komunistët organizuan atentate ndaj drejtuesve nacionalistë. Ndër ta ishin edhe ministri Deva dhe Cakrani (Kadri). Si pasojë, grupimet nacionaliste planifikojnë gjatë natës kryerjen e një kundëraksioni. Komandanti i Përgjithshëm (gjerman) urdhëron për trupat (gjermane) në Tiranë rritjen e nivelit të sigurisë duke udhëzuar gjithë trupat dhe instancat gjermane të qëndrojnë larg këtij konflikti (…)”  

Në këto aksione të komunistëve ndaj bashkëpunëtorëve të gjermanëve, mbeti i vrarë një xhaxha i Ministrit Deva dhe një nga nipërit e Komandantit të Përgjithshëm të Ballit Kombëtar, Kadri Cakrani, të cilët shërbenin si rojet e tyre. Objektivat e atentateve i shpëtuan sulmit.

Si shpagim ndaj këtij sulmi, Ministri i Brendshëm dhe Komandanti i Përgjithshëm i Ballit Kombëtar, bazuar në një listë që u përgatit prej tyre me ngut në pasditen e 3 shkurtit, vranë duke gdhirë 4 shkurti, 84 qytetarë të Tiranës. Viktimat nuk ishin të gjithë komunistë, shumica e tyre ishin qytetarë të thjeshtë.

Pavarësisht se ende nuk është e qartë nëse për këtë aksion ishin vënë në dijeni kryeministri Mitrovica, Regjenca dhe drejtuesit e tjerë të Ballit Kombëtar, përfshirja e këtyre dy eksponentëve të lartë në këtë masakër ështe tepër kompromentuese si për qeverinë, ashtu edhe për Ballin Kombëtar. Fakti që, pas masakrës, nuk pati asnjë prononcim të tyre, por ngjarja kaloi në heshtje, i kompromenton ata. Edhe nëse ata nuk do të ishin dakort me këtë masë ekstreme, qetësia e fituar në Tiranë pas masakrës, ndonëse për pak kohë, ishte një zhvillim pozitiv për ta. Këtë gjë e vërtetojnë edhe dokumentet gjermane. Në një telegram që Neubacher i dërgon Berlinit më 17 shkurt 1944, pra 13 ditë pas masakrës, shkruhet: xhafer-deva005Zhvillimet në Shqipëri mund të konsiderohen ende si të përshtatshme. Shkatërrimi i bandave komuniste vazhdon ende. Edhe në Tiranë u shkatërrua aparati i Partisë Komuniste nëpërmjet aksioneve spastruese të ndërmarra pa kompromis nga forcat nacionaliste. Qeveria fiton terren, ngritja e Policisë dhe Xhandarmërisë vazhdon, çka premton konsolidim të mëtejshëm të situatës. […]

Pse u krye kjo masakër?

Masakra e 4 shkurtit ndaj popullit të Tiranës është një ndër ngjarjet e hidhura të mbetura në kujtesën historike edhe sot, pas 71 vitesh. Sot ka edhe interpretime, të cilat e shikojnë këtë ngjarje vetëm si një hakmarrje personale të ministrit Deva, pas atentatit që ju bë atij. Sigurisht që edhe ky është një motiv – ndonëse makabër! Por, nëse bazohemi në dokumentet gjermane, kjo masakër ishte një vazhdimësi e aksioneve për llogari të gjermanëve dhe qeverisë shqiptare, të drejtuara nga ministri Deva. Këto aksione kishin filluar nga Peja, Prizreni, Shkodra e tash kishin zbritur në Tiranë. Me atentatet e kryera ishte dhënë shkaku për të terrorizuar edhe popullsinë tiranase. “Terror kundër terroristëve, terror kundër anarkistëve, terror kundër nacionalclirimtarëve, terror kundër simpatizantëve të saj”, – ishte motoja e Xhaferr Devës. Përgjithësimi që Deva i bën terrorit, është më shumë se hakmarrje personale. Ajo që e rëndon situatën është përfshirja në këtë aksion edhe e forcave të Ballit Kombëtar dhe heshtja e qeverisë Mitrovica dhe Regjencës.

Gjermanët, siç e lexojmë edhe më lart, nuk e konsideronin më në këtë kohë të rëndësishme përfshirjen e përfaqësuesve të Ballit Kombëtar në qeverinë Mitrovica. Përfshirja e Cakranit në këtë masakër mund të ishte edhe një tregues i besnikërisë së tij ndaj gjermanëve, për të bindur Neubacher-in të miratonte përfshirjen e anëtarëve ballistë në kabinetin qeveritar.

Po ashtu janë të njohura kontradiktat e Xhaferr Devës me Mehdi Frashërin, thuajse qysh prej krijimit të qeverisë. Këto mosmarrëveshje ushqeheshin nga fakti se, regjenti Frashëri, kërkonte të ushtronte sundimin e tij i pandikuar nga instancat e tjera, ndërkohë që Deva në situatën që po kalonte vendi, synonte, e sidomos kur kërkohej një ndërhyrje e shpejtë, të kishte dorë të lirë për të marrë masat që diktonte situata. Sipas gjermanëve, Mehdi Frashëri nojbaherkarakterizohej në përgjithësi nga një qëndrim oportunist, ndërkohë që Deva, si eksponenti kryesor i përfaqësimit të linjës gjermane në Shqipëri, mbështeste pa ekuivok kërkesat dhe interesat gjermane. Masakra e kryer ishte një përgjigje e shpejtë ndaj sulmeve të komunistëve dhe ndoshta siç kishte ndodhur edhe herë të tjera, ministri Deva u konsultua vetëm me gjermanët për kryerjen e këtij aksioni. Sigurisht që gjermanët nuk mund të ishin kundër këtij aksioni. Ata u mjaftuan vetëm me mbikqyrjen e situatës – zelli i shqiptarëve mjaftonte!

Kjo ngjarje do të mbetet pjesë e kujtesës historike të popullit shqiptar. Është e parëndësishme nëse në këtë natë u vranë apo jo 84 persona, siç hera-herës vihet në dyshim sot. Edhe një person po të kishte rënë viktimë, do të ishte shumë. Është e turpshme që këtë masakër e bëri shqiptari ndaj shqiptarit dhe akoma më e turpshme, kur njëra palë është në shërbim të pushtuesit të huaj dhe bën terror kundër popullit të saj. Edhe këtë radhë gjermanët ja arritën më së miri “t’i nxirrnin gështenjat nga zjarri, me duart e shqiptarëve”. Ky terror nuk e arriti qëllimin e tij, pra të trembte popullsinë që ajo të distancohej nga lëvizja nacionalçlirimtare. Përkundrazi, Lëvizja fitoi akoma më shumë terren. Kësisoj, nacionalizmi shqiptar gjatë Luftës së Dytë Botërore bëri një hap tjetër të madh drejt dështimit të tij, duke ja “lehtësuar” edhe më shumë ardhjen në pushtet Enver Hoxhës pas lufte.

 

*****

Ribotim. Botuar në Dita në 4 shkurt 2016. Ndalohet ribotimi i plotë ose i pjesshëm pa lejen me shkrim të redaksisë

Dr. Marenglen Kasmi February 4, 2020 12:12
Komento

152 Komente

 1. Lulzibasha..ky xhaferrdeve junior... February 4, 03:41

  Nese ne Shqiperi sot mund te mungoje nje analizim i mirefillte, ashtu sic e meritojne figurat e shquara te historise apo edhe ato te diskredituarat shume vite me pare, sic eshte ajo e Xhafer Deves, kjo nuk do te thote se shqiptareet e shkolluar, apo ata qe kane premisa te njohin te verteten e historise se tyre te terhiqen ne erresiren e mungeses se informacionit, per shkak te papergjegjshmerise se politikes, apo per shkak te konfuzionit te pergjithshem qe mund te krijoje nje tranzicion i sterzgjatur, sic po ndodh me te tashmen shqiptare. Ne lihemi ne ‘konkluzionet’ e ca matufeve-servile qe hane ne cdo regjim e na japin mend., sic eshte historia e turpshme e perpjekjeve per falsifikimin e dates se clirimit – 29 Nentorit, etj etj.

  Fenomeni i shume-perhapur tek ne prej viteve 90 e ketej, me perpjekjet per te erresuar cdo gje te lavdishme dhe per te revizionuar dhe pastruar, jashte te gjitha limiteve, figura te diskredituara te historise shqiptare, eshte e po behet me shume agresiv… Te rinjte e sotem dhe te rinjte e te nesermes historine duhet ta lexojne ashtu sic eshte, sepse ne te kunderten cmimi qe shqiptaret do t’i paguajne historise se te ardhmes do te jete shume i rende dhe do te kete emrin Harrim. Harrim i momenteve qe nuk duhen harruar, harrim i Heronjve te Vertete dhe hapje vend ne Panteonin e Lavdise per figurat, qe e kane vendin ne stolin e turpit ne perjetesi.

  Sot figura si Abaz Kupi, Anton Harapi, Xhafer Deva, Lef Nosi, Hasan Dosti, Rexhep Mitrovica, Abaz Ermenji, Mit’hat Frasheri, Muharrem Bajraktari, Gjon Markagjoni e te tjere, po na paraqiten befas si patriote te medhenj, pershkruhen te zezat e komunizmit ndaj tyre dhe se ato burra te pamposhtur i paskan sherbyer Shqiperise me pergjerim. Per shume prej tyre permendet vetem kalimthi, se i paskan sherbyer nazisteve gjermanit vec per “pak kohe”, vec per “t’i sherbyer” atdheut e “shpetuar” ate nga komunizmi.

  Si mund te merret guximi te revizionohen keto figuara te mbuluara me turp, sepse “me pare” paskan qene burra te mire e patriote apo se me pas, komunizmi i paska “persekutuar”?

  Por e verteta mbetet e vertete dhe komunizmi nuk hyn fare ketu.

  Perse valle njerez si keta Historia Boterore i ka quajtur Kolaboracioniste, apo Kuislinge?

  Ky epitet famekeq vjen nga emri i Vidkun Quisling, qe bashkepunoi me nazistet kunder kombit te tij, Norvergjise. Ne Shqiperi ato qe moren poste ne kohen e pushtimit italian apo gjerman, ishin thjesht tradhetare te atdheut. Te tille u konsideruan “koleget” e tyre ne bote qe bene te njejten gje.

  Perse u dashkan te rishikohen figurat e tyre ? Nese Xhafer Deva paska qene burre i mire, ka dashur Kosoven e Shqiperine pa mase, kjo mund te permendet deri ne kohen qe u be bashkepunetor i Nazisteve.

  Perse? Ne Luften e Dyte Boterore, figura, me pare te respektuara, qe do permendeshin per mire per gjenerata te tera, por vetem per ate hap te gabuar, qe ju bashkuan nazizmit, jane damkosur si tradhetare nga vendet e tyre. Burra shteti, mareshalle, admirale e gjenerale, diplomate e njerez me emer ne fusha te ndryshme, qe per nje arsye a tjeter (ajo tashme nuk ka rendesi) ju sherbyen Nazisteve, quhen e jane denuar si Kolaboracioniste.

  Le te marrim shembullin me primar. Mareshallin Petain, qe sot historianet franceze e quajne thjeshte Philip Petain dhe te denuar si tradhetar te atdheut, e qe quajne Mareshal Hauteclocque, liderin e rezistances Philippe Leclerc de Hauteclocque.

  Petain, nje hero i Luftes se Pare Boterore, zgjodhi qe qe ne te Dyten te behet bashkepunetor i gjermaneve dhe udhehoqi Qeverine Kuislinge te Vishise. Fati i tij dihet ne mbare boten, pas lufte gjykohet e denohet me vdekje (me pas falet nga presidenti De Gol) e sot konsiderohet simboli i turpit per mbare Francen. Askush nuk i referohet atij si burre i mire. Apo si burre i persekutuar, apo se gjyqi pas lufte a denoi pa te drejte.

  E pra, Peten deri ne veren a 1940 respektohej ne mbare boten per emrin e mire, por sic De Gol (qe e kish njohur personalisht) tha nje here “ Peten ka qene nje njeri i madh, por ai Vdiq ne 1925), por reputacioni i meparshem ‘heroit te Verdunit nuk e shpetoi nga damkosja e perjetshme, ne France, ne Bote e ne Histori, u quajt dhe ashtu do mbetet, nje Tradhetar.

  Peten per nga fama, arritjet e reputacioni ka me shume peshe se Xhafer Deva apo kolaboracionistet nga Shqiperia, por ndajne bashke nje fat – te gjithe bashkepunuan me Okupatorin e ne proces tradhetuan atdheun.

  TANI, ne u dashka te shkruajme bemat e tyre dhe te flasim mire per ta? Por si? Cfare kane bere? Apo se persekutoi dhe vrau dhe derdhi gjak popullsie te pafajshme ne rruget e Tiranes me 4 Shkurt te vitit 1944…?? Vepra e tij eshte fakti qe e denon, ashtu si ne shume vende bashkepunetoret me gjermanin e filluan kete ne vitet 40-41, ne Shqiperi dhe kur lufta shihej qarte se kish marre krahun e humbjen per Gjermanine Naziste, Kuislinget Shqiptare u lepinin cizmet e krijonin Regjenca e te tjera grupe, bile deri ne tetor te 1944.

  Per ata njerez eshte shkruar nje here e pergjithmone fati i tradhetise,
  njerez si Xhefer Deva e kane marre nje here e mire vulen e turpit nga Historia
  A kane qene burra te mire Kolaboracionistet Shqiptare deri pak para Bashkepunimit me Hitlerianet e Fashiste te tjere eshte pa rendesi per shqiptaret. Akti i tyre “final” eshte i parevokueshem e askush nuk mund te ktheje dot kohen pas, nuk mund t’i rishikoje ne nje drite tjeter apo te perpiqet te na i paraqese ata ne nje version pozitiv.

  Tradhetare ishin dhe te tille do te mbeten! Ashtu si gjithe kuislinget ne te gjithe Europen e okupuar nga Nazi-Fashizmi. Ky eshte nje fakt i palevizshem. Pavaresisht se historia ne Shqiperi u be rremuje ne keto 20 vjetet e fundit dhe historia a pa anshme e shkencore nuk mund te pretendohet ne keto vite. Per kete le t’i referohemi Historise Boterore
  te te njejtes periudhe – Luftes se Dyte Boterore dhe te bejme sic bene te gjithe, pra le t’i quajme Tradhetaret – Tradhetare dhe Heronjte e vertete – Heronj.

  Xhefer Deva ka qene nje Kuisling, si shume shoke te tij, qe bashkepunuan me okupatorin dhe i tille do ngelet perhere. Te njejte do ngelen dhe Kuislinget a tjere, Dosti, Harapi, Ermenji, Mustafa Kruja e soji i tyre. Nuk mund ta kthesh dot kurre nje kuisling ne Atdhetar…por ne Shqiperi c’fare nuk ndodh…!

  Eshte e trishtueshme qe vitet e fundit po behen perpjekje per rehabilitimin e tij nga kuislinget Berisha dh Basha. sic bene dhe me Zogun Nderrimi i tabeles se deshmoreve te 4 shkurtit 1944 pikerisht ne pervjetorin e Kosoves dhe venia e emrit te Rugoves ketij pinjolli te Deves eshte me teper se skandaloz.I neveritshem ishte dhe qendrimi i Ilir Metes i ketij mender “ antifashisti”qe kur ishte ne kualicjon me PD ne bashkine e Tiranes u be kuisling i Bash-Berishes.

  Por ajo qe ka nje rendesi te vecante eshte qendrimi i disa amerikaneve shqipfoles ne Amerike qe per te luftuar gjasme komunizmin po perdorin si arme zogizmin dhe kuislinget qe ne fakt con te nje percarje kombetare me efekte shkaterruese permanente

  Dihet qe Xhaferr Deva i perket atyre krimineleve te L2B qe duhej te dorzohej per gjykim nga shteti amerikan.Jo vetem kaq por Xhaferri u perdor nga CIA per veprime diversioni ne vitet 50’ por deri ketu nuk ka ndonje problem se ishte lufte e ftohte.

  Por pas 1992 te na vine pinjollet e ketyre kuislingeve per te vendosur “demokracine”kjo nuk shkon.Aq me teper kur Ylli ne ngjitje Lulzim Basha ka parametra te njejta si nje VRASES I qytetareve te Tiranes ne 21 janar 2011 ku qeverite euroatllantike mbyllen syte dhe toleruan nje akt fashist.

  4 shkurti 1944 dhe 21 janari 2011 perbejne nje simetri perfekte,dhe eshte koha qe Amerika dhe Bashkimi Europjan duhet te kerkojne ndjese shqiptareve dhe menyra e vetme per ta shfaqur ate eshte denimi i nazi berishizmit dhe Lul Bashicit ketij Xhaferr Deve junior duke lene menjane luften idiote me fantazmat e “kamunizmit”

  Reply to this comment
  • beni February 4, 10:18

   Kuislinget e kolaboratoret ne cdo vend te prekur nga lufta kunder fashizmit dhe nacional socializmit gjerman u priviligjuan nga kleri katolik dhe vatikani ku nje pjes e tyre te mbushur me fryme ekstreme radikale te politikave ekstremiste te djathta!
   Ne vendin tone shumica ishin myslimane,ku jo pa qellim hitleri nuk kerkoj te ndeshej me turqine,per shum faktor ekonomike qe kish lidhur nga fillimi i inddustrializimit ne vitet e para te viteve 1910 ku gjermania ish eksportusja e pare e ekurudhes se pare turke e mallrave te tjera ndaj shteteve te pasura me nafte,ku filloj dhe interesat ndaj ktyre vendeve ndaj ekonomis gjermane!
   Shumica ne kosove ishin teresisht hitlerjane por kerkonin te infektonin edhe shqiprine dhe konflikti kunder popullsise sllave u perhap edhe me gjere ne kohet e sotme!
   Serbet e shqiptaret futen ne popujt me te solidarizuar ndaj nacional socializmit hitlerjan ne lufte kunder fashizmit por qe mes tyre ka pas shum elemente te infektuar nga vatikani e orientalizmi ekstrem orjental qe ne politike shohin vetem djathtas dhe nuk i perkasin simbolit ton nacional shqiponjave me dy koka,por gjysem henzes turke e kokes se shqiponjes qe shef vetem djathtas ashtu sic kerkonte edhe hitleri !

   Reply to this comment
   • Plepi February 4, 20:35

    Nuk kuptohet qellimi dhe deshira e ketij autori me kete shkrim per nje ngjarje qe ka ndodhur 72 vjet me pare. Çfar rednesi ka me tani? Amabsada ruse e paska shperblyer mire per kete shkrim.

    Reply to this comment
    • raimond vlonjati February 5, 04:02

     Ca lidhje ka me ruset kjo mor ti?

     Biles ky ne shkrim e ka justifikuar Deven duke thene se Deva ate krim e beri me perkarhjene gjermaneve

     E verteta eshte se gjermanet nuk ishin pro veprimeve te Xhafer Deves

     Sipas kujtimeve te perfaqsuesit te qeverise naziste prane qeverise kusilinge shqiptare, thuhet se “Ai, dmth perfaqsuesi nazist ) ishte tmerruar nga sjellja kriminale e Xhafer deves me bishat e tij,” sic i quante perfaqsuesi gjerman njerezit e Xhafer Deves
     Dhe per shkak te kesaj sjellje kriminale te pajustifikuar qe Deva ushtronte ndaj qytetareve ne Tirane , perfaqsuesi i qeverise naziste ju ankua Komandantit te Forcave gjermane se”Xhafer Deva ushtronte dhune te pa-justifikuar tek qtetaret shqiptare” ndaj duhej qe Komanda gjemrane ti ndalte doren ketij xhelati …

     Kete fakt nuk e thote artikull-shkruesi, sepse niset nga deshira e mire qe te mos keqkuptohen njerezit

     Por Xhafer Deva , nuk perfaqson popullin e Kosoves, aspak–Ai ishte nje kriminel , per te cilin edhe vete qeveria gjermane mendonte se ishte nje kriminel qe duhej denuar, porse nuk kishte cti bente pasi ushtria gjermane atehere ishte e angazhuar ne lufte kunder partizaneve –ndaj edhe Deva bente ci donte qejfi, duke ushtrruar terror ndaj qytetareve shqiptare

     Megjithate duhet thene se pasi i ben atentatin nanatyrisht qe ai do kerkonte te hakmerrej, se dihet natyra e shqitparit
     Porse ai edhe ne ekte rast tregoi ligesine e tij prej njeriu primitiv
     se ai haken e mori tek njerezit e thjeshte dhe te pa-mbrojtur , nuk e mori tek partizanet

     Natyrisht tek partizanet nuk afrohej dot ai krimb i qelbur , se partizanet ishin te hekurt dhe e coptonin , sic edhe i coptuan, porse sic thashe ai perdorte mburojen gjermane qe te ushtronte dhune kriminale tek njerezit e thjeshte

     Ishte nje qen i rahur , ndaj edhe ishte aq i lig

     Reply to this comment
     • Gjergj February 5, 16:13

      Nese nuk e kupton se ç’lidhje ka patur dhe ka me ruset, sllavet, serbet, greket, eshte e pamundur me ta spjeguar.
      Ashtu si shqiptaret xhihadiste vahabiste te ISISit sot edhe xhihadistet komuniste shqiptare gjate luftes se Spanjes 1936-1939, me pas, gjate L-II-B dhe pas saj nuk perfaqsojne kombin shqiptar.

    • Open your mind.. February 5, 06:11

     Qenke tamam plep,ashtu siç ke dhe emrin. Sot eshte data 4 shkurt,dhe te kujtosh nje ngjarje historike te ketyre permasave,minimumi eshte detyre patriotike. Nje popull qe harron historine e vet,eshte i destinuar te vdese.Kjo eshte nje shpreheje e vjeter,por e vertete. Flm autorit

     Reply to this comment
     • Gjergj February 5, 16:07

      Patriotizem nuk ka qene dhe nuk eshte t’i sherbesh sllavizmit, Serbise, Rusise, Greqise.

    • Vëzhguesi F. February 5, 17:06

     O Plep! Çfare nuk kupton dhe çfare ke deshire te kuptosh ti mor vemje? Historia nuk ka nevoje t’i mare doren delenxhilereve per te sjell ne kohen e duhur ngjarje dhe figura te urryera qe kane lyer duart me gjak te dokumentuara, per te zbythur sulmet e paskrupullta te fallsifikatoreve te saj. Ç’pune ka ambasada ruse qe ti mendje plep e citon pa kurfare lidhje? Apo mos ke te besh gje me kuinslingun Kadri Cakrani, qe te dogji kaq shume. Jo se me Xhaferr Deven, dajon e Ibrahim Rugoves nuk besoj se ke ndonje lidhje.

     Reply to this comment
  • Teta February 4, 18:39

   Po kopilet e jugosllaveve dhe kominternit rus bolshevik, qe ne Shqiperi futen ne kopene PKSH, ku futen ne kolaboracionistet e mire, shume te mire, te keqinj, shume te keqinj, teper shume te keqinj? A duhej te kishte shtet shqiptar atehere, para dhe me pas? A ishin dhe jane te mire terrorsitet komuniste?

   Reply to this comment
   • beni February 4, 20:57

    Komuniste kish kudo,pothuajse ne te gjith europen!
    Bollshevizmin nuk e ndertuan russet,por cifutet qe ne cdo sistem politiko shoqeror kan dashur te qeverisin,si ne kapitalizem ashtu edhe ne revolucionin bollshevik te tetorit me ne krye cifutet!
    Marksi ish gjerman cifut dhe vet nuk praktikuan teorin e tij por e trasmetuan tek russet?!
    Diktaturat jan kudo te denueshme,por ama edhe kta si xhafer dava jan me te rezikshem se diktatura fashiste e diktatura ekstreme komuniste,se komunizem kishin edhe ceket polaket ungarezet,por jo si ajo e jona,qe ne thelb ka te beje me teper me ekstremin islam se sa me komunizmin,pavarsisht se hiqeshin ateiste gjoja!
    Komunizmi tek ne filloj me demostraten e bukes,ku regjimi i zogut nuk ariti te plotsonte jetese ekzistente,qe ish vetem buka e jo me te flasim per parajse ashtu sic e quan blendi fevziu!
    Shteti jon ne vitet 39 45 ish konsoliduar me kufijte e saj shteterore gje qe nuk mundet tua hedhim fain jugosllaveve dhe as kan qen kurre per zgjerim kufijsh,pervecse tezes federate,por qe kufijte e nje shteti republike do te ngeleshin ashtu sic ishin dhe kte nacionalizmi ekstrem enverist nuk e pranoj per arsye pushteti te tij personal se ndryshe do te flisnim ne kohen e sotme se si mundet te ecte ekonomia ne axhenten e titos qe ne rastin federate do te ishim se bashku edhe me ata qe deshnin fashizmin dhe hitlerin,por te rabilituar nga injoranca e ekstremit oriental te sklaverise ndaj gjermanise te industrializuar!

    Reply to this comment
    • anticensurë 25642654 February 4, 12:22

     për dy debilat,me tendencë për idiotizëm
     beni dhe teta
     “Terror kundër terroristëve, terror kundër anarkistëve, terror kundër nacionalclirimtarëve, terror kundër simpatizantëve të saj”, – ishte motoja e Xhaferr Devës. ”
     kjo moto e kriminelit xhafer deva është thejshtë motoja e shërbëtorit të pushtuesit!!është motoja e ballabanit,e atyre shqiptarëve që u rreshtuan në radhët e andartëve gërk,e sinan hasanit në kosovë e kështu me rradhë!!
     o idiotër të lindur,xhafer deva se ka pas me komunistët por thjesht me ata që ishin kundër gjermanit!!me ata që ishin kundër pushtuesit!
     ai pasi e hëngri gjermani u bë prap shërbëtor i dikujt tjetër,amerikanëve,pavarsisht se kishte qënë armik i tyre gjat LIIB!!
     idiotër që nuk keni për të mësuar as në një jetë të dytë,se për këtë që jeni duke e jetuar!?
     i keni pjerdhur në të!!

     Reply to this comment
     • Gjergj February 5, 16:09

      E ditke me mire se edhe vete Xhaferr Deva para 72 vjetesh.

   • Vëzhguesi F. February 5, 17:20

    @ “Gjergj” dhe “Teta”! O derdimener, po ju drejtohem keshtu per te mos ju thene o hajvaner, qe ne fakt do ishte me e sakte per ju plehra qe keni dale nga koshat e plehrave te historise!
    Historia dhe historianet i trajtojne ngjarjet ne kohe dhe ne hapsire dhe kjo eshte dialektike. E merrni vesh kete fjali apo e doni pak me troç. Po flitet per shtete qe drejtoheshin nga kriminele qe shfarosnin njerzimin ne krematoriume dhe jo me gjuhe te ndyre rracistesh. Doni apo nuk doni ju kopilat e ballisteve dhe zogisteve qe i lane grate e tyre te mbarsesin me psuhtuesit italian dhe gjermane, ata qe i vune gjoksin luftes se dyte boterore, te paret ishin Bashkimi Sovjetik ku ju bashkuan dhe aleatet angol-amerikan per te shpetuar boten nga bisha naziste. E ne kete kuader gjithe popujt perparimtar dhe liridashes te botes ky pa dyshim ishin dhe shqiptaret, por jo ata te vetequajtur baballare te kombit, bythelepiresit e psuhtuesit. Eterit tuaj, miqte e Kadri Cakranit, Xhaferr Deves dhe gjithe plehrave me borseilno fashistesh, nuk ishin gje tjeter vetemm se pjese e orgjise fashiste.

    Reply to this comment
   • ximi February 21, 22:27

    Përdorimi i terma vëtëm fyese është replikë e kotë dhe nuk sqaron asgjë ,i përngjanë një “lufte” politike e është e njohur vetëm ndër ne ,shqiptarët .Folet jo për ta ndëgjue të tjerët sepse bart një kuptim por qitet zëri për të mos u dëgjue tjetri.Historia e tradhëtarëve dhe heronjë dhe patriotëve është e nhohur në gjithë botën .Ajo që do të duhej të ishte qëllim i historianëve dhe analistëve tanë i të gjitha grupeve politike do ishte kontesti historik i ngjarjeve dhe personaliteteve.LDB i ka dy konteste që shpeshher janë kontradiktore dhe të unifikueme ,të cilët problemit të zgjidhjes së qështjes shqiptare i krijuan edhe më shumë pengesa.E para është ndarja e blloqeve të fuqive te mëdhe para LPB deri te LDB dhe pas saj dhe ofertat për “zgjidhjen” e çështjes shqiptare .4 shkurti i vitit 1944 tregon faktin se deri ku shkojnë shqiptarët në luftën e tyre për pushtet e cila nuk ështe e vetme në histori. Shembulli francez dhe norvegjen nuk janë tëbarasvlerëshëm me kontestin shqiptar,ashtu sikur që LNC ështe e drejt seps ealeanca antifashiste dhe antinaciste i ka bashkuar angloamerikanët me rusët , por që ka pasur pasoja për shkak të kontestit shqiptar që nuk ështe i jejtë me ate francez dhe norvegjez.Nuk do me thën që nuk janë “mashtrue “focat bellisto -zogiste gjatë LDB ashtu siq u mashtruan forcat antifashiste pas lufte nga boshti angloamerikano-rus ,premtimi i bashkimit pas solidarizimit me luftën antifashiste.

    Reply to this comment
  • XH. Staravecka. February 4, 20:33

   Te lumte, bravo per comentin. Komplimente.

   Reply to this comment
  • Trebeshina February 4, 21:20

   Xhafer Deva turp qe ka emrin shqiptare qe vrau gra,femij pleq,te semure,i ngriti nga shtrati dhe me gjakftohtesi i ekzekutoi,nuk kish cti bente gomarit dhe i ra samarit,se partizaneve u rruante trapin jo i vriste dot,po dhe ata ja treguan vedin pisit,me e keqja ishte se la mbrapa nipin e tij kryetradhtarin e Kosoves Ibrahim Rugoven!

   Reply to this comment
   • nendetsja 105 February 5, 14:57

    O trebeshine, Xhaferr Deva nuk ka vrare gra, nuk ka vrare te semure, por ka dhene urdher dhe kosovaret etij kane pushkatuar partizane dhe guerrilas te palgosur e te semure te shtruar me dokumente false ne spitalin e Tiranes,madje me ndihmen e Dr. Lozzi-t nje mjeku te shquar italian. Dr. Lozzi-t kete humanizem komunistet me urdher direkt te Nesti kerenxhit ia shperblyen duke pusjkatuar. me qe jemi ketu.z. marenglen nuk shkruan si historian dhe si shkencetar. Nuk jane 80 e kusur te vrare. Ne arkiv ke dokumente me firmen e Qazim Mulletit, ke dokumente te morgut, ke dokument gjerman, qe pogradecari i mire Gjergj Pekmezi ia dorezoi M. Shehut ne Linze ne tetor 1994, qe gjithsejt japin vetem 42 emra. Nder te pushkaturit shumica jane komuniste apo anetare te rinise komuniste, apo edhe te rinise antifashiste. Nder te pushkatuarit nuk ka asnje femer te vetme. Sfisoj kedo te dale e te thote me emer e mbiemer,qe gjyshja apo tezja apo halla ime e quajtur….eshte pushkatuar me 4 shkurt duke gedhire 5 shkurti. Nder emrat ne listat e te pushkatuarve ke sllave, ke edhe emra italiane. te apkten nje emer sllv te ben te dyshosh se eshte kripto-cifut (cifut i mimetizuar).Per mendimin tim, kosovaret kane kryer nje krim te justifikueshem duke pushkatuar komuniste shqiptare, dhe kane bere shume mire, qe kane pushkatuar sllave. kujtoj qe trupat e Zervas, batalionet e shenjta te evzoneve, batalionet e sigurimit te ngjashme me Regjimentin Kosova, jo vetem i pushkatuan ne grupe edhe prej qindra vetesh komunistet greke, por edhe i varen deri ne 20 vete per nje here edhe bene piramidate vogla me koka te prera komunistesh ne zona malore si ne Man(Peloponez) afer malit te Vicit, prane kufirit me Shqiperine, ne penda pidhia midis Pindit dhe Janines etj. Pikerisht ne saje te ketyre masakrave ne vitin 1991 greket ishin afendikoj pinin uzaqi e koka kola, ndersa shqiptaret e pjere pas 40 e kusur vjet socializmi fitimtar ishin kthyer ne nje popull lipsaresh, qe endeshin rrigeve te Greqise duke kerkuar “Dhula” dhe “psomi”. Nese ne Shqiperi do ishte evituar vendosja e komunizmit, ia vlente te paguej nje cmim i pergjakshem edhe sa 6-7 masakra te tjera si ajo e 4 shkurtit.

    Reply to this comment
    • Trebeshina February 5, 15:30

     Je komplet i keqinformuar nendetsja 105,ndoshta ke pakenaqesit e tua me regjimin qe kaloi por te vertetat duhet ti themi si jan:Ka kryer krim kunder qytetareve te Tiranes me 4 shkurt 1944 Xhafer Deva kryekrimineli i shqiptareve,emrat e te vrareve dhe ngjarjen i ke ne komentet e meposhteme!

     Reply to this comment
    • anticensurë 25642654 February 4, 12:30

     o nëndetëse pëse nuk fundosesh?
     ti me siguri e ke qënë ndonjë gojor i tmerrshëm gjat diktaturës!!nuk ka mundësi tjetër!!do të të kishin futur nga ke dalë!!
     e vetmia replikë që mund të bëjë njeriu me një idiot të tillë është!?
     ti pjerdhë në të!!

     Reply to this comment
    • Henrik February 4, 13:46

     O trebeshine!
     Ja pra pse ka patur te drejte Enver Hoxha qe ju PUSHKATOI,BURGOSI dhe INTERNOI kerma si rraca jote e qelbur fashiste!
     Te isha une do te kisha PUSHKATUAR me MIJRA si ju qe ti sot te mos ishje gjalle e cvte na caje trapin!
     Ishalla vjen ndonje sirtuate e pershtatshme,qe t’u qerojme te gjitheve se keni dale hapur keto 25 vjet!
     LAVDI HEROIT ENVER HOXHA!
     VDEKJE FASHIZMIT!
     LIRI POPULLIT!!

     Reply to this comment
    • Vëzhguesi F. February 5, 17:24

     @ “nendetsja 105′! O qen i ndyre, mos fyej simbolin e burrerise dhe qendreses shqiptare kunder rusise. Nuk te takon ty pleher, ty bajge dhe kelysh bushtre te mbash kete pseudonim.

     Reply to this comment
    • Raimond vlonjati February 5, 21:03

     Meqe flet aty per masakrat qe beri Zerva kundr komunisteve , ti nuk e di masakrat qe ben komunistet aty ne ate zone te Greqis se veriut
     Sipas botimeve te diaspores greke komunistet greke vrane 250 mij veta , te cilt ishin burra , gra, femije e pleq

     Biles midis tyre ishte dhe e jema e atij anti/shwiptarit Gaxojanis qe vjen aty ne Shqiperi mganjehere dhe qe esht kryetar i diaspores greke

     Sa per Deven dhe kosovaret e tij , ata ishin njerez shume kriminale dhe krimet ata i kryen kunder shqiptareve , jo kunder serbeve dhe ato pallavra qe thua ti aty

     Ishte interesant urejtja e tyre ndaj shqiptareve, dhe kjo gje e kishte cuditur edhe perfaqsuesin e qeverise gjermane

     Dhe nga vrasjet qe beri Chafer Deva me kosovaret e tij nuk ishte asnjeri komunist apo rini komniste
     Ishin te gjithe qytetare tiranas qe nuk kishin lidhje fare me komunizmin

     Ai Deva po te kish ate mendje qe te vriste serbe , le te shoonte ne Mitrovice dhe atje ti vriste serbet sepse atehere edhe Mitrovica dhe gjith Kosova ishin te pushtuar nga nazistet dhe ai mund te vepronte shum lehte atje kunder serbeve

     Por Deva nuk e betr kete sepse ai urejtjen e kushte ndaj shqipfareve , jo ndaj serbeve

     Dy fjale do thosha per ata dy serbet qe ishin ne shtabin partizan me Enverin

     Duhet ta dini se sipas kujtimeve te perfaqsuesit britanik , zoti Julian Emery , te derguarit jugosllave , Popovic dhe Mugosha ushin shprehur dakort we Kosova ti bashkohej Shqiperise pas mbarimit te luftes

     Dhe kete mendim qe Kosova ti bashkohej Shqiperise , te Jugosllaveve atehere , komunistet serbe e malazeze ja shprehen edhe Stalinit , sic thote ne kujtimet e tij nje perfaqsues i larte partiak malazez i cili ushte miku me i ngusht i Stalinit

     Interesant ishte se edhe Kardeli atehere ishte pro bashkimit te Kosoves me Shqiperine dhe ket mendim ja kishte shprehur edhe Stalinit

     Reply to this comment
     • mirel February 6, 04:59

      @ Rajmond, pikerisht per kete u ekzekutuan ne Jugosllavi te dy, menjehere sapo u kthyen

    • Tarasi qe ta plasi February 8, 01:01

     E di ti ku ndodhen masakrat greke antikomuniste?
     Sidoqofte edhe I ke permendur disa vende.
     Por ke harruar te permendesh emrat.
     Ishin 80% e tyre arvanitas.Pa harruar qe kulmoi me genocidin e cameve.
     Dukej si larje hesapesh ne konflikt etnik.
     Shfarroseshin vendasit.Njejte veproi edhe xhafer deva me shoke.
     Po atje kishin anglo amerikanet nga pas,kurse ketu gjermanin ne humbje.
     Trimerine e pane ne lufte te drejteperdrejte me partizanet.
     Jau shkerdhyen vrimat e shpellave,edhe minute e shtepise jau shkerdhyen krej markagjonajve edhe serbeve te tjere e mbeturinave turke cerkeze ne keto ane.
     Ne dru u shtruan krejt jezidet e padinjitet.Koqelepiresat e te huajve.
     Ky popull do ti kishte shfarrosur fare,por enveri I shpetoi.
     Sot jeni vene ne sherbim te amerikaneve.Nuk rrini dot pa padron fara e keqe e lepirsave,Keni qef tju komandojne burrat e huaj ne shtepi tuaj njerez pa karakter.
     Pace e pilaf fara e qelbet,edhe jeni ne rregull ju.
     Nendetesja 105 ,sorra anti komuniste. Ptuuu I paftyre.
     Xhafer Kurven na e nxjerr burre te mire.
     Po meqe ishit trima ,pse hiker me vrap o terrorrista antishqiptar?
     Nuk e hani dot me vendasit Epiriote ju muter.
     Kollovar ngelet perjetesisht.
     Fara e posutersise.Mallkuar ajo dite qe u dyndet ketyre aneve.
     Mire keta bejleret edge kriminelat e dhe sherbyesit e fashiste I kuptoj.
     Sepse humben pushtetin edhe pasurite qe vine Duke j shebyer te huajve
     Por keta qe Jane popull I thejshte cfare lidhje kane me organizaten tradhetare te djathit ne keto ane?

     Reply to this comment
  • Dera February 4, 01:45

   Po “çlirimtaret” pushtues xhihadiste komuniste a kishin te drejte te ishin kollaboracioniste te sllaveve dhe te kryenin krime para dhe pas “çlirimit”? A e kuptoni se çfar eshte Regjenca dhe kur hyn ne perdorim ajo? Vetem nje sqarim: Regjenca shqiptare ishte e shtetit shqiptar, sepse ushtria gjermane ne terheqje nuk kishte nevoje per regjencen shqiptare. Çfar krimi kreu Lef Nosi dhe tre regjentet e tjere: pse ishin punonjes te shtetit shqiptar? Çfar krimi kryen zyrtaret e tjere te para luftes: pse ishin punonjes te shtetit shqiptar te para luftes? Po Gjergj Kastrioti, Ismail Qemali, e te tjere qe ishin funksionare te pushtuesit osman, a ishin kolaboracioniste? Po Esad pashe Toptani? Po Fadil Hoxha? Po Ahmet Zogu te cilin e sollen me ushtri jugosllavet?

   Reply to this comment
  • Tirons February 4, 02:10

   Edhe pas 72 vjetesh ky autor me porosi te ambasades ruse shkruan endrrat e tija. Nxirr listen e 84 personave te pushkatuar? Edhe pse kane kaluar 72 vjet xhihadistet komuniste nuk e krijuan ate liste.

   Reply to this comment
  • ¨Beobachter February 4, 19:20

   Nje analiz perfekte, nje koment i shkelqyer..
   Respekt !!

   Reply to this comment
  • Andrea Cino October 22, 11:35

   ..më mirë prishet… ju përshëndes.. hahaha… po pse ke vënë nofkën Lulzibasha…!?!

   Reply to this comment
  • ELIOT June 28, 15:59

   LULBASH KOQJA …. E PARA GJE … ABAZ KUPI LUFTOI NE DURRES KUNDER ITALIANEVE …..KU ISHTE ENVERI MEHMETI RAMIZI HE … MORE NAIVE …. APO PRITEN QE NAZISTET TE SHPORRESHIN NGA ALEATET DHE PASTAJ TE MERRN QEVERIN DHE TE BEHESHIN PASHALLARE VETE …GJERMANET I BENE QE SHQIPTARET TE PERCAHESHIN …PO KAMUNISTAT CFARE BENE PERCANE DHE BENE KRIME NGA ME TE NDYRAT .. DHE KU JANE EMRAT E 84 TE VRAREVE …. APO JANE AKOMA DISA ZMADHIME … DHE KOMUNISTAT ISHIN DHE JANE ….. NE BOTE .. NE DEMOKRACIE ….PRANDAJ AMERIKA VENDI ME DEMOKRAT NE BOTE SE FUT NE SHTEPI … KUPTON COBAN .. APO …PO ENVERI SA VRAU NJEREZ TE DREJTE TE ZGJUAR DHE …. VETEM NE KUFIJ VRANE 10 MIJE TE RINJ .. APO KJO SESHTE KRIM …JO KETO BISHA QE VRANE SHQIPTARE JANE HERONJ ….. POR KUR MEHMETI ME URDHER TE SERBEVE VRAU 40 BALLISTA … CFARE ISHIN ATO JO SHQIPTARE …… DHE U DOREZUAN VETE ….. DHE ENVER KRIMINELI I MBYLLI SYTE BENTE SIKUR ……. PANDAJ MJAFT ME XHAFER DEVEN … PO TI KISHTE VRARE TE GJITHE KOMUNISTAT … TANI SHQIPERIA DO TE ISHTE SI BELGJIKA ….. SI ZVICERA … SI HOLLANDA…… PRANDAJ …MERCI ..

   Reply to this comment
 2. TJ February 4, 14:19

  Berishizmi po ben tradhetaret heronj! Kjo eshte nje arsye me teper qe tregon, Berisha eshte nje njeri pa nder ,kriminel dhe vrases!

  Reply to this comment
 3. isi February 4, 15:06

  Nuk ishte masaker kunder popullit te Tiranes,por ishte ndeshkim ndaj terroristeve komuniste.Se sa te drejte kishte Xhaferr Deva e trguan ngjarjet e mevoneshme,kur me pushtimin e Tiranes nga terroristet e Enverit,Miladinit,Dushanit,u pushkatuan rrugeve te Tiranes 120 intelektuale,ish prefekte,ish oficere te qeverise shqiptare te mbretit Zog,krejt te pa perzier me luften.Ky terror mori permasat e nje genocidi antishqiptar ne veri,sidomos ne Lume e ne Kukes,ne malesine e mbishkodres,Mirdite e Diber,ku jane egzekutuar rreth 4 mije banore te pafajshem,sipas shifrave,qe jep shoqata e te perndjekurve politike.Terrori komunist vazhdoi ne Kosove pas pushtimit te Kosoves nga Trupat partizane terroriste te Enver Hoxhes.2000 djem ne lule te rinise u mobilizuan,kinse do te luftonin kunder gjermaneve dhe u asgjesuan rruges neper Shqipri dhe ne Tivar te Malit te Zi.Shifra eshte dhene nga vete Jugosllavet.Te fajesosh sot burrin e Kosoves martire Xhaferr Deva se ju pergjigj terrorit me terror,eshte si te akuzosh sot Kurdet,qe po i pergjigjen me te njejten monedhe terroristeve islamike Isis.Fajtore kryesore per genocidin komunist 50 vjecar te Enver Hoxhes,jane padyshim,langaraqet idealiste Medi Frasheri,Mithat Frasheri dhe Ibrahim bej Bicaku,qe megjithese kishin ne periudhen 1942- fillimi i 1944,forca me te medha,lane te perhapet murtaja komuniste,duke perzene Xhaferr Deven nga qeveria dhe forcat nacionaliste i c`mobilizuan ne dem te Shqiperise.NQS keto forca do te komandoheshin nga nje atdhetar Kosove si Shaban Polluzha,bandat e nazisteve greke te Napoleon Zerves do te shpartalloheshin pa hyre ne Cameri,dhe brigadat e Enver Hoxhas dhe alexander Rankovicit nuk do te hynin ne Kosove e Shkup.

  Reply to this comment
  • nazim February 4, 22:37

   Ju bijet e fashisteve dhe tradhetareve te kombit gjithmone do te mbeteni te tille, Njerez te qelbur qe keni vrare dhe justifikoni vrasjet qe keni bere kur edhe dokumentet i faktojne.

   Fare e keqe keni qene dhe fare e keqe keni mbetur. Keni mesuar fjalen komunizem dhe fshoheni pas kesaj fjale per te justifikuar poshtersite dhe tradhetite tuaja.

   Dhe tashti e tregoni se kush jeni duke vazhduar te beheni bisht i slieq berishovicit sic jeni bere tere jeten bisht i atyre qe shqiperine o e pushtuan o e tredhetuan!

   Reply to this comment
  • Damiano Damiani February 5, 03:20

   O ISA, ( ISIS ), kam frike se Enveri jua ka qare fare pak nenat atyre dhe njerezve si ti. Me kete moral qe kini ju, eshte dashur t’ju kishte zhdukur fare.

   Reply to this comment
  • Lleshi February 5, 12:58

   pergjigja jote ISIS , na tregon edhe nje here se sa shpetimtare ka qene udheheqja e Enverit me kompani per Shqiperine !

   Juve mbeturinat e fares suaj , te cilat mbite dhe lulezuat keto kohe , jeta po tregon , qe ishit dhe jeni ende , mallkimi me i madh i ketij vendi ! Por njekohesisht e ben te mendoje cdo shqiptar minimalisht shqiptar , se ju nuk keni ndryshuar dhe se ju duhet te jeni subjekt i insekticideve , ne rast se ky popull dhe ky vend deshiron te shohe nje dite te bardhe !

   Ne kete gjykim , mua nuk me bindin diskuret e autorit te ketyre rreshtave , por vetem radiogramet e oficereve gjermane !

   Ndersa per “vazhdimesine” tuaj antishqiptare , nuk me bindin vetem fjalet e tua ISIS , por edhe fjalet e Ibrahim Rrugoves , nipit te Xhafer Deves , qe ashtu si daja 71 vjet me pare , forcat clirimtare te UCK-se i quante terroriste !

   Se kush ishin “terroristet” , trupat e Miloshevicit , apo ato te UCK-se , sot asnje shqiptar nuk ka dyshime !

   Por ajo per te cilen gjithashtu nuk kemi dyshime , eshte se fara juaj e xhaferdevisteve , eshte helmi me i madh qe rrit kjo toke !

   Reply to this comment
  • anticensurë 25642654 February 4, 12:37

   isi
   sido që ta quash ti!?ndëshkim a masakër!?
   në fund të fundit të parët tanë ju shkërdhyen robt juve!!
   dhe për më tepër dhe për 45 vjet të tjera pas!!
   unë personalisht e kam quajtur persekutim të pa drejtë atë që iu është bërë pasardhësve të bashkpuntorëve të nazi-fashistëve!por kështu si po duken punët sot!?
   mendoj se për atë grup si puna tënde,neëndetses,benit,teta e të tjerë!?
   pak ju kanë bërë!!
   duhej tu kishin zhdukur me rrënjë!!
   do të thuash ti e pamundur!
   këtë ta besoj!!
   për të vetmen arsye se ju keni qënë kameleonët më të mirë që ka produar natyra!!jo vetëm që keni ndërruar lëkurë e keni ngrënë ato që keni dhjerë,por për të mbijetuar vetë,keni ngrënë pjesën tjetër!!
   ju keni qënë kontigjentet e spiunazhit brënda sojit!!
   pthu hale të palara ndonjëherë!!

   Reply to this comment
  • Raimond vlonjati February 5, 21:36

   Masakra e Tivarit nuk ka lidhje fare me partizanet shqiptare
   Biles kete fakt e thone edhe vete mbijetuarit e asaj masakre
   Ndaj mos genje kot

   Forcat partizane shqiptare gjat asaj masakre ishin tutje duke ndjek forcat gjermane deri ne Bosnje

   Reply to this comment
 4. ujku epirot enver ylli February 4, 15:07

  Lavdi kryetrimit legjendar enver hoxha edhe partizaneve trima luftetareve te lirise e qe i kthyen dinjitetin shqiperise mbasi bandat malokiste mercenariste me perkrahjen e vatikanit edhe lloj lloj maskarii evropian kishin qe pas hikjes se turqise qe po e shkaterronin shqiperine ..edhe e shiten ku munden ..po te njejten gje qe bene edhe bijte e niperit e tyre malokovoca mbas 90″..

  Reply to this comment
 5. shqiptar sharri. February 4, 15:32

  Dhe,tani e m’e kobshmja eshte se,edhe pinjollet e partizanve trima e tradhtuan luften e baballarve te vet,siq e tregoi 70,vjetori e clirimit.Pra,rama e meta,mejko e shum ashtu te thanun socialiste u rreshtuan pas bashibuzukve te tradhtarve te luftes.Po,ashtu ne mitrovic sot e kemi hero rexhep mitrpvicen,dhe Xhafer deven,dhe kta te shqipris as ju shkon ne mene se cfar eshte duke u bere,po skasesi te shkoi mir kur dhe ne shqipri krejt tradhtaret u bene hero,qe nga zogu e deri te,cakrani e abaz kupi dhe safet butka,cfar tragjedi komike dhe tragjedi e vertet per popullin dhe historin e mjer shqiptare.

  Reply to this comment
 6. Bashkim Pitarka February 4, 15:46

  E falenderoj autorin,historianin Mareglen Kasmi,per kontributin qe jep me kete artikull ne pershkrimin e te vertetes per diten e mizorise tradhetare te 4 Shkurtit ’44.Dora e tradhetarit,e antishqiptarit shqiptar,eshte e rende dhe mizore kur ka marre dhe merr jete shqiptari,pavaresisht,sic thote autori,ne se eshte edhe nje shqiptar,4 shqiptare apo 80! Vrasja e njerezve te pafajshem ka kudo te njejtin emer:barbari,mizori,terror,masaker!

  4 Shkurt ’44, dita e masakres se eger e koloboracionisteve me pushtuesit naziste mbi popullin liridashes te Tiranes,dita kur u derdh ne Tirane gjaku i djemve dhe vajzave te saj te pafajshem! Ata nuk u vrane ne lufte apo ne ndonje demostrate ne rruge,u nxorren jasht naten ndersa ishin ne gjume ne vatren prinderore dhe u vrane ne sokaket me gure para shtepive te varfera me qerpic te Tiranes,para syve te prinderve te tyre fatkeq nga bashkepunetoret e sherbetoret e nazizmit, armiqte bashkatdhetare te tyre.Sot pasardhesit dhe pinjollet e koloboracionisteve,ne bashkepunim me ish-komunistet “antikomuniste” te sotem te kallepit berishist, ne vazhden e perbaltjes se historise dhe luftes se lavdishme clirimtare te popullit shqiptar,duan t’a mbulojne me balten e harreses dhe shtremberimit te historise edhe 4 shkurtin ’44,kete dite te mizorise se shqiptarit kunder shqiptarit.Por populli i Tiranes,nenat,baballaret,motrat dhe vellezrit e deshmoreve per liri dhe te viktimave te 4 shkurtit nuk mund t’a harrojne kurre gjakun e tyre te pafajshem ne lule te rinise,pavaresisht nga qendrimi,denimi apo mbeshtetja qe ka njeri e tjetri ndaj komunizmit.Por si mund te pranohet kjo perbaltje e historise nga ish-komunistet “antikomuniste” dhe pinjollet e ish-koloboracionisteve te pushtuesve fashiste e naziste,si dhe pasuesit e mbeshtetesit e tyre ne masmedian shqiptare.
  I vini cdo emer rrugges “4 Shkurt”,quajeni c’te mundni,Rugova apo ndonje emri te ndonje te bashkepuntoreve kosovare te rregjimeve anti-shqiptare naziste apo Millosheviqiane, por ajo rruge e ka emrin e saj te vertete; ajo do te mbetet e paharruar ne mendjen dhe ne zemrat e popullit patriot te Tiranes, Rruga “4 Shkurti”!
  4-Shkurti, 2 Prilli,21 Janari….Popull mos harroni!Armiqte tuaj nuk kane te mbaruar;tradhetia ende nuk eshte mposhtur.Jini vigjilent!
  Lavdi te rinjve tane qe u vrane nga dora tradhetare ne 4 Shkurtin ’44 mizor!

  Reply to this comment
 7. "Horri i Bulevardit" February 4, 15:56

  Nje popull, qe rridhe ben sehir, se si poshterohet e kaluara e tij, eshte i destinuar te ngordhe, jo te vdese.
  Para syve te ketij populli ngordhalaq, serbofilet po poshterojne heronjte dhe po lartesojne tradhetaret.
  Ka ardhur koha qe te ngrihet nje grup nismetaresh, njerez te brymosur me ndjenjen e atdhedashurise, te shkolluar, me pjesmarrjen e veteraneve dhe brezit te ri dhe te krijohet nje levizje jopartiake, mbarekombetare, ku te kerkohet rivenia e emrave, busteve, te heronjve te Shqiperise dhe ti behet presion serioz, te ashtuquajturve historiane, pjellave te sali serbofilit, qe te heqin duart nga historia e Shqiperise dhe te mos guxojne te na shesin xhaferr devet, per heronj.
  Ata ishin vrases, ata populli i quajti tradhetare.
  Vetem nje levizje mbare popullore, do te veje heronjte ne piedestalin qe ata meritojne.
  Pa histori, jemi nje popull, qe do te ngordhe.

  Reply to this comment
 8. feniks February 4, 16:31

  Cdo vit qe kalon po duket me hapur tentativa e PINJOLLEVE TE KUINSLINGEVE DHE KOLABORACIONISTEVE te djeshem,per te RETUSHUAR HISTORINE,LIDERET DHE HERONJTE E VERTETE,per ta paraqitur veten si shpetimtaret e vetem te Shqiperise e Kombit Shqiptar!!!
  Sa me shume kohe kalon,aq me shume shtohet EGERSIA e tyre plot URREJTJE ndaj LUDTES ANTIFASHISTE-NACIONAL-CLIRIMTARE dhe NDERTIMIT TE SHTETIT SHQIPTAR nen udheheqjen e PPSH dhe Enver Hoxhes!
  Urrejtja ideologjike u ka erresuar syte e mendjes duke hedhur poshte cdo gje te mire qe eshte bere ne 50 vjetet e SOCIALIZMIT,packa se ajo ishte MUNDI,DJERSA DHE SAKRIFICAT E NJE POPULLI TE TERE!!!
  Pervec perbaltjes se historise,u grabiten dhe u lane pa asnje kujdes te gjitha Monumentet e Kultures se Lashte Ilire,nxitet nje lufte FANTAZEM per histori te paqena, nxinen kalemxhinj,qe per te maskuar ANTI SHQIPTARIZMIN E KETYRE 24 VJETEVE,merren me gjoja nostalgjine e se kaluares!
  Kemi 24 vjet qe lufta kunder FANTAZMES SE KOMUNIZMIT sa vjen e po forcohet,kur nderkohe FASHIZMI BERISHIAN ka bere e po ben kerdine per PERCARJEN E KOMBIT,GRABITJAN E PASURISE KOMBETARE,MBAN TE NENSHTRUAR SISTEMIN E DREJTESISE duke e cuar vendin drejt LUFTES CIVILE!!!
  Ajo qe po ndodh sot ne Kosove,shume shpejt mund te perseritet edhe ne Shqiperi!
  Regjizura e Beogradit ka njerezit e saj si ne Kosove edhe ne Shqiperi!
  Ate qe nuk e realizoi me Sali Berishen “GJALLE”,po mundohet ta realizojne me te “VDEKURIN” qe po ngjallet!
  Qeveria Rama,i ka te zena DUART nga KUCEDRA FASHISTE E ILIR METES,qe punon nen rrogoz kunder interesave te popullit shqiptar!
  Ai i BLEU votat me lete,detyroi Ramen t’i jape mbi 50% te vendeve te punes ne administraten shteterore dhe ne zgjedhjet e ardheshme lokale e te Pergjitheshme tenton te dale FORCE E PARE ne Shqiperi,duke e cuar vendin ne nje “QAFE” me Berishen!!
  BEOGRADI I KA BERE MIRE LLOGARITE,por ne PS bejne si “GOMARI KUR PO E SHQYENTE UJKU DHE THOSHTE:ISHALLA JAM NE ENDERR”!!!
  Edi Rama jo vetem ka lene pa pune SOCIALISTET,por edhe ish USHTARAKEVE NUK PO U SHQUQIZON AKTIN NORMATIVnr.5/2010 KRIMINAL te Sali Berishes,qe ka bere te mundur pergjysmimin e pensionit te tyre!!!
  Edi Rama !
  KUJDES SE KE SHKELUR NE DERRASE TE KALBUR!!!
  KUCEDRA BERISHA ESHTE PRAPA DERE DHE PRET TE TE VARROSE TY DHE NE PERFUNDIMISHT PER INTERESAT SERBE!!!

  Reply to this comment
  • Dn February 5, 22:03

   Jo kuislinget e zogistet e dine se po te kishin fituar sot Shqiperia ishte si Svicera!
   Kuislinget e zogistet jetojme mire atje ku jane ne Svicer Germani e amerike , hiç nuk mendojne me u kthye tek debile si ju! Hani kokat e njenji tjetrit siçjeni to ba brenda lojit tash e sa esa vjete! Ne familjet tona i terhoqem nga Shqiperia jjeni ju ne pushtet e rezultati po shihet ne 4 anet!

   Reply to this comment
 9. Deli February 4, 16:54

  Edhe ky i gjore i thote vehtes dr. i historise…..
  Po si tere keta “historian” ngelen ne numrin e viktimave 84 as me shume e as me pak…
  Cilet jane ata 84 te pushkatuar? Emrat dhe identifikimet personale te tyre, keto ndadhen ne Tirane e jo diku larg ne zona malore.

  Reply to this comment
  • rezart February 4, 17:29

   @Deli!
   Po BALLI dhe LEGALITETI,qe kane 25 vjet,qe derdellitin se kane LUFTUAR PER SHQIPERINE,si nuk kane xjerre nje liber me HERONJTE E TYRE,REPARTET LUFTARAKE,LUFTIMET QE PASKAN BERE dhe kunder kujt kane luftuaretj!
   Si nuk kane ngritur qofte edhe nje LAPIDAR per te perjetesuar keto BEMAT e tyre etj!
   Si nuk nxoren nje kenge per ballistet apo per pulat dhe rakine e konsumuar,per partizanet qe kane spiunuar dhe vrare,ndonje film apo teater etj,etj!
   Epo kane luftuar apo jo???
   Pse nuk i shkruajne keto,por merren jo nuk jane 28 mije deshmore,jo nuk jane vrare 84 qytetare tiranas etj!!
   Edhe nga kaq sa thone keta te shitur e pranojne se flasin nga krahu i pushtuesve e jo i shqiptareve!!!
   Parulla e BALLIT ishte:”SHQIPERIA E SHQIPTAREVE-VDEKJE TRADHETAREVE”,pra nuk zininne goje fare luften kunder pushtuesve!
   Ndersa parulla e PARTIZANEVE ISHTE:”VDEKJE GASHIZMIT-LIRI POPULLIT”!!!
   Pra partizanet e pranonin hapur se po luftojne kunder fashizmit e jo per pushtet!
   Pushgteti do vinte nga pas,se nuk do ua jepnin BALLISTEVE TRADHETARE,qe kerkonin ta ndanin pushtetin e ardhshem pergjysem me PARTIZANET qe luftuan te vetem kunder pushtuesve!!!

   Reply to this comment
   • Teta February 4, 18:48

    A ke listen e 84 ye vrareve? Se kaluan 71 vjet dhe komunistet jane akoma genjeshtare. Eshte e zgjedhja juaj per te pelqyer te qendrosh i genjyer.

    Reply to this comment
    • rezart February 4, 21:06

     Per cfare e do listen e tevrareve ti,o kelysh i Xhaferr Deves???
     Nuk jane vetem 84 te vrare tek dera e shtepise,por edhe 500 vete te internuar ne kampet e perqendrimit nazist brenda asaj nate!!
     Ne se i do emrat, hajde se t’i jap une!
     Me jep adresen dhe emrin dhe te vij une me gjithe listen e plote!

     Reply to this comment
 10. veterani February 4, 17:40

  I lumte historianit KASMI,
  i vertete, me fakte duke shpalosur si dhe per diten e clirimit , me 29 nendorin 1944,po
  nje te vertete historie e lavdishme anti fashiste dhe per makabren e vetrete te 4 shkurtit

  ku eshte “rruga 4 shkurti”
  pse ju hoq emri i kesaj rruge kushtuar kesaj ngjarje te historise ,
  o Lul kryebashkiaku.qe trumbeton per vlerat me te mira te shqiptareve vetem me sllogane
  o Eno bozdo ,ku kalove femijerine tende e gjyshi yt xha vasili
  te shetiste me biciklete.
  e ju o socialiste bashkiake qe keni shumicen, por keni mbyllur syte……
  pse nuk rrivendoset emri……
  pse heshtni

  Reply to this comment
  • Desert rose February 4, 19:50

   gjagji Veterani
   po eshte shume e thjeshte
   duhen fshire se jane te gjitha llogje populiste .
   4 shkurti kishte precedent
   U vra djali i ISA BOLETINIT .KUSH E VRAU ???
   Kromunistet e Shkodres ata qe ti njeh me emrin e Vasil Shantos …por eshte shantovic ,dhe Vojo Kushit qe eshte kushovic
   fatkeqesisht u vrane vetem 17 vete ,nuk arriten te shkulnin me rrenje e me dege gjithe faren e keqe bolshevike ,dhe sikur te na ishte kushtuar 1 mij vete ,do kishin shpetuar 50 brezat me pas .
   Nuk e di pse ky historiani ktu me siper nuk e permend sepse keto i dine dhe kalamajte tani .Ajo ishte nje loje e mirellogaritur nga jugosllavet duke njohur Deven dhe reagimin .Me ane te kromunisteve qe ju themeluan partine bene nje rruge e dy pune .4 shkurti ishte per djalin e ISES ,17 vete kane vdekur ,dhe jo me keto perrallat qe thuhen ,u vrane vec e vec dhe u mblodhen nga morgu ne TR .fakt ngelet qe nuk ishin plumba gjermane ….

   kaq xhaxhi Veterani ,cfare emri te vendosim ??
   ate ku u vra shqiptari nga shqiptari ???

   Reply to this comment
   • Damiano Damiani February 5, 03:25

    Ik ore legen shkodre. Kush vrau kete, kush vrau ate. Ata qe i kane sherbyer te huajit jane vrare dhe do te vriten e shkojne ne te sembes per gjithe jeten. Edhe ” avokatet ” e tyre se bashku me ta.. Te dy palet jane armiq te popujve dhe te lirise.

    Reply to this comment
    • albert February 5, 16:18

     Po Enveri kujt i sherbeu? A nuk i sherbeu edhe ai te huajve? Popoviqi, Mugosha, Tempo, Rankoviqi shqiptar te duken ty ???

     Reply to this comment
 11. stop qelbesira & vampira ! February 4, 18:01

  per komentusin Deli (urojme mos qofte amerikari malokar a delaj)

  Nqs do kishte fituar fashizmi do kishte dale me e fituar shqiperia se sa me anglo-amerikanet apo ruset..dhe ne nje fare menyre xhaferr devat kishin nje fare te drejte..POR..

  POR.. ne shkurt 1944 kur gjermani kishte cofur ky veprim e xhaferr deves ishte me shume se kriminal ishte nje monstre fashiste

  kures per numrin jo 84 te vrare por jane me shume se llogariten dhe ato 500 veta qe u rrembyen ate dite dhe u cuan ne holokaustin e eprishtines dhe aushvicit

  njihu o kanibal me masakren:

  Forcat që do të merrnin pjesë në ketë operacion përbëheshin nga xhandarmëria dhe policia sekrete kuislinge, nga forcat e regjimentit mercenar “Kosovar”, që kishin ardhur në Shqipëri për ta shpëtuar atë nga regjimi komunist dhe nga forcat e armatosura të Ballit Kombëtar. Ata vepruan të organizuar në grupe me nga 10-15 vetë dhe në drejtime të caktuara. Në krye të tyre ishin agjentët e Gestapos, Qazirn Muileti, Osman Kukaleshi, Xhelal Staravecka, Seit Matja dhe drejtues kryesor të organizatës së Ballit Kombëtar të Tiranës, Halim Begeja, Halil Mëniku, Seit Dernneri, Arif Merepeza, Osman Kazazi, Zige Hatipi dhe të tjerë. Sipas skenarit operacioni filloi në orët e pasdites së 3 shkurtit 1944 dhe kjo vërtetohet edhe nga njoftimi i bërë nga ATSH, ku thuhej: “Në orët e para të kësaj dite, disa grupe terroriste kanë tentuar të bëjnë atentat kundër qeverisë, personaliteteve të larta shqiptare, kundër Xhaferr Devës, Kadri Cakranit dhe kanë sulmuar automobilët e tyre me bomba dhe revolver”. Në këto përpjekje u vranë disa atentatorë. Duke marrë shkas nga këto atentate të inskenuara, Xhelal Staravecka dhe Kadri Cakrani, me agjentët e tyre në Tiranën e Re, arrestuan qytetarë të pafajshëm, të cilët ishin duke shkuar nga puna në shtëpitë e tyre dhe i pushkatuan. Këta ishin Todi Shkurti, Vangjel Capo, Hasan Çeliku dhe Jani Koçi. Ketë krim e justifikuan se gjoja ata paskan vrarë një tregëtar. (Quajtur Fahri Osmani dhe kishin plagosur disa qytetarë të tjerë. Fill pas kësaj ngjarjeje, qindra forca të xhandarmerisë, të policisë dhe të regjimentit mercenar “Kosovar”, të armatosur gjer në dhëmbë, vendosën patrulla nëpër rrugët e Tiranës, dhe nga kjo kohë u vendos ndalim-qarkullimi. Duke filluar nga ora 2:00 e natës dhe deri në mëngjesin e ditës së 4 shkurtit, bastisën qindra shtëpi, u arrestuan mbi 500 qytetarë, prej të cilëve 84 u pushkatuan. Shumica e të pushkatuarve ishin antifashistë, aktivistë të Frontit Nacionalçlirimtar, të rinj komunistë dhe disa ishin punëtorë që dolën të shkonin në punë në mëngjes herët. Nga të pushkatuarit pati dhe me kombësi italiane, si dhe 4 të burgosur malazezë, që me gjakun e tyre lagën sheshet dhe rrugët e Tiranës. Kështu ndodhi nata e Shën Bartolomeut shqiptar, ku Tirana u gjakos por nuk u mposht. Në mëngjesin e 4 shkurtit 1944, kufoma të vrarësh, të mbytura me gjak, ishin kudo nëpër rrugët dhe sheshet e Tiranës, kështu: – Para Sahatit dhe Xhamisë ishin 12 punëtorë të pushkatuar, nga këta, 4 ishin punëtorë italiane. – Në fund të Bulevardit, afër maternitetit ishin 4 malazezë të pushkatuar, ish të burgosur politikë të nxjerrë nga burgu. – Në rrugën e Pishës ishin 3 të pushkatuar. – Para Xhamisë në rrugën e Kavajës ishin 3 të pushkatuar. – Në rrugën e Shën Gjergjit ishin 7 të pushkatuar. Shumë viktima të vrarë, u ishin prerë gishtat e duarve dhe u ishin rrëmbyer unazat dhe dhëmbët e florinjtë. Kufomat e të pushkatuarve qëndruan deri në orën 10.00, pastaj me makina xhandarmëria i dërgoi ato në morgun e spitalit. Nga dokumentet arkivale rezulton se nga 84 të pushkatuarit janë identifikuar vetëm 29 viktima dhe këta ishin Ramiz Treni dhe Sitki Qigo, antifashiste, të dy profesorë në gjimnazin e Tiranës, Xhemal Sojli, Harito Harito dhe Dr. Stefan Pano antifashiste dhe aktiviste të Frontit Nacionalçlirimtar, Padil Rada, vëllezërit Maliq dhe Haki Huta, Sulejrnan Vrapi, Gjergj Legisi, Islam Alla, Fiqiri Gerblleshi dhe Ali Visha (trupi i re cilëve u gjet në lumin e Tiranës), aktiviste të rinisë komuniste dhe pjesëmarrës të njësiteve guerrile; Vingenca Apoli dhe Raxhioner Ravesi të dy antifashiste italiane, Gjergj Marangozi, antifashist malazez, David Kohe, çifut, Mina Thome, nga Vlora, i marrë nga hotel Parku, Vangjel Capo, Vasil Muzina, Petro Prifti, Sokrat Tako, Mihal Kogo, Dhimiter Torna, Emrullah Korja, Todi Shkurti, Osman Boriqi, Kurt Uka, Lake Kolonja e Hasan Çeliku, punëtor. Ja ç’tregon Havaja, nëna e Fadil Radës, për natën e 4 shkurtit1944: “Isha vetëm në shtëpi me djalin e vogël, Fadilin, se dy djemtë e tjerë, Aderni dhe Isufi, ishin partizanë. Në orën 20 të natës, xhelatët e armatosur thyen derën dhe më morën Fadilin. U ngjita pas djalit tim, por katilët më shtynë dhe më shkëputën nga ai. “Lidheni qenin!”, bërtisnin Qazim Mulleti dhe Osman Kazazi dhe mua më përplasën në fund të oborrit, ku dëgjova për herë të fundit Zërin e Dilit tim të shtrenjtë duke më thënë: “Nënë, shko në shtëpi”, për dy ditë radhazi nëna me bukë në gji, kërkova nëpër Tiranë, që të gjeja djalin dhe t’i jepja për të ngrënë, por nuk e gjeta. Ah, unë e zeza! Pas dy ditësh shokët e tij ma sjellin trupin që e kishin gjetur në një gropë jashtë Tiranës, në rrugën e Elbasanit. Por mane zeza nuk e njohu Dilin, se e kishin coptuar xhelatët. Qava dhe lotët për të s’mu thanë kurrë”. (Marrë nga gazeta “Bashkimi” e datës 4 shkurt 1945). Kjo mëmë trime tiranase ka qenë e arrestuar nga kuestura në Vitin 1943, kur u vra Xhorxhi Martini, të cilin e kishte strehuar të plagosur në shtëpinë e saj. Ndërsa trupat e dy vëllezërve, Maliq dhe Haki Huta, aktiviste të rinisë komuniste dhe të Frontit Nacionalçlirimtar, nuk janë gjetur, edhe sot e kësaj dite nuk dihet ku janë varrosur. Në një bisedë që kam bërë me vëllanë e tyre për nënën, Mehmet Shkëmbi, kam mësuar se ai ka qenë së bashku me vëllezërit e tyre në shtëpi natën e 4 shkurtit 1944, kur ata u arrestuan. Ai tregon: “Ishte ora 3 pas mesnatës, ku mbi dhjetë xhandarë me në krye Osman Kazazin dhe një farë kapter Selimi, goditën portën me qytat e pushkëve dhe me të thirrura kërkonin që ta hapnim derën. Në shtëpi ishin baba, nëna, dy motrat dhe tre vëllezërit. Shtëpia dhe rruga e Kazanëve ishte e rrethuar nga forcat e xhandarmërisë dhe ne nuk kishim mundësi të dilnim nga rrethimi. Në fillim hezituam ta hapnim portën, por pasi dëgjuam edhe zërin e ish-kryeplakut të lagjes, Xhemal Zela, e hapëm. Me një egërsi shtazore ata hynë në shtëpi dhe na arrestuan të tre ne vëllezërve, na lidhën duart dhe i thanë babës se do të na çonin te Xhaferr Deva.

  stop kanibal deli fashist te pakten ne kete dite zie qe ti e paske feste

  Reply to this comment
  • rezart February 4, 18:56

   Shume i sakte rrefimi,plot fakte,emra dhe emocion!
   Kelyshet e fashios nuk u interesojne te vertetat se ndryshe nuk do ishin KRIMINELE!!
   Dhe thone qe ENVERI ka vrare njerez te pa fajshem!
   Ja kush ishte krimineli kosovar Xhaferr Deva,daja i spiunin te Milloshevicit ,Ibrahim Rugoves!
   Eshte KRIM KOMBETAR qe t’i heqesh asaj rruge emrin e DESHMOREVE TE 4 SHKURTIT dhe t’a zevendesosh me ate te KRIMINELIT qe urdheroi PUSHKATIMIN E TYRE,Xhaferr Deves!
   Kesjilltaret SOCIALISTE ne Bashkine e Tiranes duhet te kishin kerkuar me kohe NDRYSHIMIN E EMRIT TE KESAJ RRUGE dhe sot ne 4 shkurt te viheshin LULE para PLLAKES SE RE!!
   Ibrahim Rugova nuk ka pune ne Shqiperi!
   Le t’ia vene emrin e tij VARREZAVE serbe ne Beograd!!

   Reply to this comment
  • Teta February 4, 18:57

   Si i perktheni fjalet nacionalist dhe komunist? Per masakren e Tivarit a keni lexuar, apo mos keni qenë pjesmarres?

   Reply to this comment
   • rezart February 5, 01:50

    Po per KAKPIN E SHFAROSJES SE SHQIPTAREVE NE ISHULLIN GOLI OTOK te Jugosllavise se Tito-Rankovicit,a ke degjuar gje ti “Teta”???
    Atje u vrane dhe u zhduken mbi 10 mije shqiptare te ish Jugosllavise!!!
    Po per CETNIKET ke degjuar gje ti “Teta”???
    Kane qene BALLISTET E ish Jugosllavise qe kane VRARE SHQIPTARE PER INTERESAT E PUSHTUESVE DGHE TITISTEVE!!!
    Po per DIVIZIONIN NAZIST “SCANDERNBEG” me kosovare,a ke degjuar gje ti “Teta”???
    Po qe BRIGADAT E PARA PARTIZANE ME KOSPVARE a ke degjuar gje ti “Teta” kur u krijuan gjate LUFTES SE DYTE BOTERORE???
    Ta them une:VETEM PASI SHKUAN ATJE 4 DIVIZIONET PARTIZANE SHQIPTARE ME URDHER TE ENVER HOXHES!!!
    A e di ti “Teta” se ne lufte per Clitimin e trojeve shqiptare ne ish Jugosllavi dhane jeten 650 bij e bija PARTIZANE se DESHMORE TE KOMBIT SHQIPTAR???
    A e di ti “Teta” se titistet donin ta shkarkonin Enver Hoxhen nepermjet agjenteve te tyre Koci Xoxe,Kristo Themelko,Tuk Jakova,Panajot Plaku ,Nako Spiru etj,por nuk arriten dot???
    Ne vitin 1948 ENVER HOXHA i denoncoi perfundimisht titistet dhe u nda prej tyre dhe ne asnje rast nuk doli deri sa vdiq ai se paskan formuar jugosllavet PKSH-ne apo se Enveri paska qene i tyre!
    Pale thoni se ishte edhe i anglezeve e pordhe me rigon!!
    E gjithe jeta heroike e ENVER HOXHES ka vertetuar se ai ka qene i VARUR VETEM NGA INTERESAT E KOMBIT SHQIPTAR!!!
    FAKTI QE AI U KA TREGUAR KUFIRIN TEK THANA TE GJITHA FUQIVE ME TE MEDHA BOTERORE,verteton me se miri BURRIN E SHTETIT,TRIMIN DHE HEROIN KOMBETAR SHQIPTAR!
    Vetem armiqte e Shqiperise e URREJNE ENVER HOXHEN,por kjo nuk e ul aspak ROLIN E TIJ LEGJENDAR!!!

    Reply to this comment
    • albert February 5, 16:25

     Pasiqe antishqiptari me i madh, gjenerali Aleksandar Rankoviq vrau me se 10.000 shqiptar ne Goli Otok, perse pra shoku Enver e dekoroi ate me dekoraten “ylli partizan” kl I ???

     Reply to this comment
     • Partizani February 5, 20:44

      O albert fashisti!
      Medalja “Ylli i KUQ” ju dha te gjithe atyre qe moren pjese ne LUFTEN NACIONAL-Clirimtare!
      Se si kane qene maredheniet midis Shqiperise,PKSJ dhe ENVER HOXHES dhe Jugosllavise,PKJ dhe Titos deri ne vitin 1948 ME SAKTE E HAPUR SE E KA SHKRUAR vete ENVER HOXHA nuk mund te ta thote ty askush!!
      Po qe i interesuar per te verteten lexo vepren “TITISTET” te Enver Hoxhes,qe te bindesh!
      Pas 1948 Enver Hoxha jo vetem i tregoi vebndin Titos,por edhe mbrojti SHQIPTARET E ISH JUGOSLLAVISE si askush ne bote!!!
      A nuk te mjaftojne ty,o kelysh serb 40 vjet jete qe ENVER HOXHA u akuzonte titizmin dhe jugosllavet ne te gjitha organizmat nderkombetare???
      Cfare duhet te bente me teper Enver Hoxha per Kosoven per deri sa urdheroi 4 DIVIZIONE PARTIZANE qe luftuan per CLIRIMIN E TYRE duke dhene jeten 650 deshmore te ATDHEUT???
      Kur je SPIUN I UDB,si ty,kete pune do besh:DO AKUZOSH SHQIPTARET DHE INDIREKT DO MBROSH SERBET!!!
      Kerko listen e shqiptareve te VRARE E THERUR NE GOLI OTOK,ate bej ti,se mos gjesh ndonje njeriun tend!!

     • albert February 6, 00:20

      Ore partizani Miladin!
      Kelysh serbo-malazez je ti qe e mbron Enverin, sepse ishte ai idiot qe dekoroi antishqiptarin me te madh, gjeneralin Rankoviq . Enveri kurre nuk i mbrojti shqiptaret e Kosoves. Ato kater divizionet partizane fare nuk u ndihmuan shqiptareve te Kosoves. Ato fare nuk reaguan kur shovenistet serbo-malazez vrisnin shqiptaret e pafajshem. Per divizionet shqiptare me e rendesishme ishte ideologjia se sa mbrojtja e vellezerve shqiptar te Kosoves. Para syve te partizaneve shqiptar u masakruan mijera kosovar. Ata 650 deshmore nuk kontribuan ne clirimin e Kosoves, por Kontribuan ne clirimin e viseve te tjera te Jugosllavise. Se cka ka shkruar idioti ne librin e tij nuk me intereson. Ato jane brockulla. Fati i yne ishte prishja e maredhenjeve Jugosllavo-sovjetike, perndryshe do te ishim republike e shtate e Jugosllavise.
      Une, ore mbrojtes dhe kelysh i shovinisteve serbo-malazez. nuk akuzoj shqiptaret por akuzoj Enverin qe ideologjia ia verboi syte aq shume sa u be nje me antishqiptaret si Popoviq, Tempo, Mugosha, Rankoviq,Milutinoviq…

  • Alban February 4, 19:30

   DELETED

   Reply to this comment
  • Dibra A February 4, 20:05

   Rrefim shume i shkelqyer.
   Tim ate e kam pasur antar te njesiteve guerrile te Tiranes , nxenes i Enver Hoxhes dhe njohes i Qemal Stafes.
   Im ate ka qene ne listen e 4 shkurtit dhe shtepia e tij ne rrugen e dibres eshte bastisur nga kriminelat e Xhaferr Deves.
   Im ate shpetoi ne sanje te nje tuneli qe kishin bere ne shtepi dhe ne saje te emrit te madh qe kishte i vellai i tij qe ishte shume i njohur ne ate kohe.
   LAVDI DESHMOREVE TE 4 SHKUTIT.
   LAVDI KOMUNISTAVE
   LAVDI SHOKUT ENVER HOXHA.

   Reply to this comment
   • lili February 5, 08:43

    Nexenes i Enver hoxhes!kjo tregon te gjitha ‘nje nje ri qe asnje shkolle n’evrope nuk arriti t’i kete,as semestrin e pare e fakultet,e as nje diplôme me marr,me nje nivel te frangjishtes alla Enver Hoxha….
    Tregon edhe niveli i popullit qe la pas…turpi i evropes per cdo gje!

    Reply to this comment
  • Raimond vlonjati February 5, 21:41

   Emocionies ky prrshkrimini i asaj date

   Reply to this comment
 12. Tosku February 4, 18:28

  Keto dacibao qe nuk i lexon njeri e aq me shume, nuk i beson njeri, ky popull u detyrua ti degjonte nga propaganda bajate e qesharake e Enver Hoxhes per 47 vjet. Ku historine e partise tij komuniste, puniste e zhgarraviti 5 here sipas grupeve armiqesore qe ” zbulonte “. Ku ato qe u vrane ne lufte i quajti heroj, kurse ato qe mbeten gjalle i beri agjente e poli agjente. Ku Nako Spiron e denoi-reabilitoi aq sa nuk mbante mend me a ishte tradhetar apo atdhetar. Fallsifikoi data, njerez e fakte me shume se kushdo ne historine e Shqiperise duke e bere corbe aq sa dhe Mehmeti Shehun e beri agjent nderkombetar, bile dhe i gjermaneve ne lufte (?!). Po ka sot budallenj qe ti besojne perrallat e Dulles per historine, faji eshtei tyre, jo i atij.

  Reply to this comment
 13. "BERISHISTI" February 4, 18:36

  Perse nuk e shkruani emrin tuaj te vertete ju “Stop qelbesira & vampira” Ajo qe keni sjellur ju e nderon dhe zbukuron emrin tuaj te vertete Shqiptar. Respekt..!

  Reply to this comment
 14. Dardan February 4, 19:02

  Berishizmi si nje rryme fillozofike ne industrine e luftes mediatike dhe fizike kunder shqiptareve dhe njerzve te civilizuar te botes sotem moderne, mund te kete suksese te pjeseshme. Ne fund kjo rryme, me rreaksionarja ne zhvillimet shoqerore te botes, eshte e destinuar te zhytete ne thellesin e llagemeve te nenedheshme nga ka dale! Poshte fashizmi gjakatar, rrofte civilizimi i shoqerise shqiptare qe nen udheheqjen e gjeniut-legjende, Enver Hoxhes, arriti qe te mund te rreshtohej me popujt e tjere ne te gjitha fushat e jetes,. Edhe pse bishat e terbuara berishiane, te ushqyera me idete e felliqura antishqiptare te Sebastianos, Janullatos dhe te MIlloshevicit, arriten te shkaterrojne nje pjese te sukseseve ekonomike, politike dhe etike te socializmit. prape Feniksi Shqiptar eshte i Pavdekshem, fale vitalitetit supernatural te nje populli te mbijetuar ne mijevjecare!

  Reply to this comment
 15. Teta February 4, 19:11

  DELETED

  Reply to this comment
 16. sassano February 4, 19:13

  Sa i ngjaka Gebelsit ky Xhaferrr Deva…., nuk thone kot qe gjithe derrrat nje turi kane

  Reply to this comment
 17. Bocari February 4, 19:18

  E verteta eshte gjithnje e diskutueshme por vrasja eshte e pa justifikueshme.
  Megjithate po te kisha fatin e kesaj nene……nuk e di a do mund te sillesha ashtu si mendoj.
  Por ajo qe me Cudit eshte se, me gjithe keto krime qe ndodhin ne jeten tone, njerezit harrojne dhe shkojne votojne perseri politikanet. A duhet patjeter qe jeten tone ta organizojne politikanet dhe vecanerisht keta qe kane kryer krime!?
  Forca shqiptare te gjithe te bashkuar ne votimet e 23 Qershorit!

  Reply to this comment
 18. MËSUES February 4, 19:20

  “Si shpagim ndaj këtij sulmi, Ministri i Brendshëm dhe Komandanti i Përgjithshëm i Ballit Kombëtar, bazuar në një listë që u përgatit prej tyre me ngut në pasditen e 3 shkurtit, vranë duke gdhirë 4 shkurti, 84 qytetarë të Tiranës. Viktimat nuk ishin të gjithë komunistë, shumica e tyre ishin qytetarë të thjeshtë.”

  Zoti doktor historian. A mund të na e paraqesësh atë listën e 84 personave të vrarë?

  Doktor nuk është ai që bën copy paste por ai që hulumton dhe nxjerr ide të reja, ndërsa metoda jote duke shkëputur fragmente dokumentesh që e devijojnë lexuesin drejt një objekti të paragjykuar që në titull është e tipit neokomunist.

  Reply to this comment
  • Elpiniqi February 5, 14:58

   O “mesues”!
   A mund te na japesh edhe ti emrat e atyre 26 veteve qe Sali Berisha i VRAU ne Gerdec dhe 4 protestuesve ne 21 janar??
   A mund te na japesh…..!
   Te dhente ZOTI KANCERIN ishalla,o kafshe marsupiale!!
   Per cfare te duhen emrat sot ty,o kelysh i fashios??
   Po 4500 te vraret e MASAKRES SE TIVARIT a mund te na i japesh ketu???
   Cfare halli ka sot populli e cfare HELMI nxjerrin keta KERMA!!!
   KANCERI TE HENGERT,omesues,ty dhe ate desert rose,ballisti i penduar,nastradini,tan halabaku etj kafshe te egra qe ENVERI nuk ju vari ne litar!!!

   Reply to this comment
 19. skifteri February 4, 19:28

  *** E.Hoxha dhe populli me krenari dhe heroizem luftoi dhe fitoi ,mbi armiqte e jashtem pushtuese,dhe flliqsirave brenda vendit qe bashkepunuan me ta kunder ushtrise legjendare nac-çlir.FITIMTARI eshte legjendar, nuk GJYKOHET !!!… Zagarte le te lehin/ Luani ecen perpara,hienat fshihen ,????? tung…

  Reply to this comment
 20. Borshi February 4, 19:28

  Si duhej t’i pergjigjej shteti shqiptar i atehershem terrorit te komunisteve, kopileve te jugosllaveve dhe ruseve? Si i pergjigjet tani nje shtet terroristeve? PKSH a kompromentohej me tradhetine ndaj Kosoves dhe Marreveshjes se Mukjes?

  Per xhaxhin historian: “Masakra” e 4 shkurtit nuk ishte as masaker dhe as kunder popullit. Ajo qe nje operacion i shtetit kunder terroristeve e cila solli qetesi; perndryshe terroristet do kishin vazhduar terrorin me mbeshtetje me te madhe nga populli i Tiranes i cili nuk deshironte t’u prisheshin pronat, pasurite, mallrat, dyqanet, shtepite dhe t’u vriteshin femijet e shkolluar ne perendim (jo ne lindje!!!).

  Shkrime te tilla vetem se iu japin pune spiuneve shqipfoles te serbeve, ruseve e grekeve te cilet nxjerrin ndonje lek duke shkrojtur komente.

  Reply to this comment
 21. Labi February 4, 19:39

  Meqense yjet ngjiten, ky historian ne ngjitje te mahnit me ato qe shkruan sepse e di (e di ore e di !!!) se çfar ka menduar apo ndjerë Herr Neubacher para 71 vjetesh ne nje çast te caktuar. Me kete aftesi, ky histhorian nuk duhet te harxhoje kohe me shkrime ne gazetat shqiptare por te dergoje, bashke me Paquale Millon, rrezume ne Moske per t’u punesuar ne universitetin e afrikanit Patris Lumumba.

  Reply to this comment
  • Tartufi February 4, 20:05

   Labi eshte kohe e bukur per fryrje bythe,pa keta qesharak doktora te historise
   ne te krahut tjeter ,qe fshime trapin me recetat e tyre,do ti qepeshim njeri tjetrit
   me kundershtime. Keta na bien lezetin kur ne mblidhemi,per te kthyer nga nje
   te shkrete… qelibarin raki… .

   Reply to this comment
   • Tragjasi February 4, 20:10

    O Dukat te qofsha Fale ,
    mi bene Tartufat me fustane .

    Reply to this comment
    • Tartufi February 4, 20:46

     O stanari i Tragjasit,qe qelbesh ere shellire,mbaroje te
     gjithe vargun,mos e le pergjysem o gjysmak,te pakten
     te te lexoje gjith stanerija shqiptare.

     Reply to this comment
     • Piço February 4, 21:14

      o taruf or gomar sot a neser ne litar

     • Tartufi February 4, 21:58

      Pico… te lutem hiqe germen… o.. sic te kam
      thene me perpara ne komente? Pico pa
      germen o, ne te shpetuarit e kesaj bote,gezimin e kesaj jete e kemi dhurate nga
      hajvanerija komuniste tuaj.Pa ju ne do te vuanim ne tmere te medha.

     • Dritani February 5, 20:29

      O Tartuf dallkauku
      I kujt je o kelysh kopuku?
      Jot eme ka qene putane,
      Qe ka nxjerr goxha hajvane.

      Ti ke pak nga te gjitha,
      Dhe ballist edhe fashist.
      Po kujt o trap i plasi bytha,
      Se ti kerkon ta quash komunist?!

      O Tafus tru gomari,
      Mos je djali nastradinit,
      Bukur ta kane vene samarin,
      Se hajvan qe dhe ai qe te ngjizi.

     • Dritan2Dritan February 6, 11:21

      O robo mundohu te jesh me i qete kur komenton, mos i zbraz sherret e dites , apo humbjet ne bixhoz dhe plot te tjera qe shkaktojne nevrasteni deri ne fazen skizofrenike, ne blogun e komenteve te kesaj gazete.
      Po kush je ti xhanem qe i quan njerzit, sikur te jene shoket e tu, hajvaner dhe kafshe?
      Nejse, e di qe edhe mua do te me fyesh, por nuk e çaj shume per fyerjet virtuale te kujtdo qofte.
      Problemi eshte se ka plot qe preken nga fyerjet e tua prej n je rrugaçi qe te duket vetja si i zgjuar. Te paska hy vetja shume ne qef, çka domethane se ose je nje psikopat i lindur, ose tymos shume nga ajo bima.. . Leri mor zotni njerzit te thone mendimin e tyre, ti ja fut katunçe per vete dashke te beke avokatin

 22. besimi February 4, 19:44

  Cdo shqiptar që është vrarë duhet respektuar dhe nderuar mbrenda kohës dhe kontributit të tije.. por ka 71 vjet që thuhet per 84 veta të vrare dhe sot mbas 71 vjetesh nuk ka listë të sakte…pse? e dyta nqs keta te vrare nga Xhafer Deva jane deshmore te kombit, perse ata shqiptare qe i vrane njesitet guerile komuniste, siç ishin Balluku, Shehu, etj.. qe nuk ishin pjese e ideollogjise se tyre perse nuk paskan te drejte te jene deshmore.. thuhet se u muarn nga shpia e tyre. keta te 4 shkurtit. dhe u vrane, po ata 39 intelektuale të Tiranes qe terroristet Mehmet Shehu apo te ashtuquajtur partizan qe i muaren nga shtepia dhe i vrane rrugeve te Tiranes si duhet te i quajme tradhetare apo heronj si te 4 shkurtit. shqiptare ishin ata qe u vrane me 4 shkurt shqiptare ishin ata qe u vrane tetor nendor 1944..pra shqiptare te vrare nga shqiptaret.. realiteti eshte i hidhur por duhet ta pranojme.. duhet te denojme dy palet e vraseve si ata te 4 shkurtit dhe ata te teorit -nendorit te 44 ashtu sic duhet te respektojme dhe viktimat e 4 shkurtit 44 dhe ata te tetorit- nendorit 44.. respekti ndaj te vdekurve ka qenen nje zakon shekullor i shqiptareve dhe ne duhet ta respektojme kete zakon njerzor pa ngjyrime e ideollogji.. dhe keshtu do te jemi te bashkuar duke denuar krimin cfar do lloj ngjyre qe ai ka..

  Reply to this comment
  • Gregor February 4, 22:53

   Ore po qenkeni idiote si te paret tuaj.Doni liste? Baballaret e xhaxhallaret tuaj e kane listen, ndersa emrat e tyre prehen ne listen e deshmoreve te vendit. Ju mbani listat ne qypat tuaj.

   Reply to this comment
 23. Niko February 4, 19:58

  Keta jane kerrmat e masakres te 4 shkurtit Si atehere dhe tani qelbin historin tone te mbrekullushme te lar me gjak dhe sakirfica .Keta jane ballistat pervec murtajes dhe tradhetis nuk i dhate asgje o vampira

  Reply to this comment
 24. Suferina February 4, 20:28

  Le ta lexojne kosovaret qe Shefqet Mitrovicen e Xhafer Deven i nderojne me monumente.

  Reply to this comment
 25. 21 February 4, 21:57

  nje sugjerim per idiotet e dobishem e gazetes dita qe duan sqarime per masakren e tivarit:

  Pse komisjoni pallapmentar I la ne gjysem punen e komisjonit qe ngriti sala kur ja futi ramizi

  ja dhe zonja missile doda qe nuk ja mbajti rrocka ta conte deri ne fund kete komisjon te saliqenit

  $$$$$$$

  Partia Demokratike ka nisur mbledhjen e firmave për ngritjen e një komisioni hetimor që do të zbardhë Masakrën e Tivarit, të ndodhur në vitin 1945.

  Kërkesa e kreut të Qeverisë disa ditë më parë, do të konkretizohet nga ngritja e një komisioni të posaçëm hetimor, i cili pritet të paraqitet nesër në Kuvend.

  Sipas nismëtarëve, komisioni do të ketë në përbërje të tij 13 anëtarë, prej të cilëve 7 do t’i përkasin mazhorancës dhe 6 opozitës, ndërsa kryetari do të jetë nga PD-ja.

  Mandati i këtij komisioni do të jetë një vit, çka do t’iu japë kohë plot deputetëve për të hetuar të gjitha dokumentet arkivore ku synohet zbardhja e plotë e fakteve, rrethanave dhe përgjegjësive, që quan në masakrën e Tivarit.

  $$$$$$$

  Pse nuk perfundoi ky komisjon:

  Mendoj se ne lufte armet nuk dorzohen sic bene ato te shkretet se pastaj serbi te trajton si lopet..pse ADEM JASHARI nuk dorzoi armet……pse pranuan te trajtohen si lope nga serbo-malezezet….pse ore enveri do I ruante koqevaret ?? a ishin femra apo burra ??

  Reply to this comment
 26. Trebeshina February 4, 22:07

  Poshte emri i Xhafer Deves dhe nipit te tij tradhtarit Ibrahim Rugova!

  Reply to this comment
 27. isi February 4, 22:37

  Xhaferr Deves i rruajtet topet,sepse deri sa vdiq nga pleqeria,i nderuar dhe i respektuar ne New-york,si inxhenjer,.ne 1974 .I njihte mercenaret e serbeve me mire se Bahri Omari kunatin e vet.Ishte trim ne lufte dhe punetor ne paqe.Ishin shqiptaret si baba Rexhepi,Isuf Luzaj,Xhaferr Deva,me punen dhe ndershmerine e tyre lane emer te mire ne SHBA,ndaj nderhyri Amerika ne Kosove,po te ishte per njeriun e ri te partise, llumin komunist,hajdute,drogaxhij,kriminele,qe u shperndane neper bote pas 90-es,Amerika nuk do te luante as gishtin.Ja ku e keni Enver kontrabandistin,nipin e tij Ermal drogen!

  Reply to this comment
  • "Horri i Bulevardit" February 4, 23:10

   Isi, mbaj mendimin tend, sdua te kundershtoj, eshte e drejta jote, por nga ata 84 banore te asaj rrugice ne Tirane, vetem nje kominist eshte vrare, deshmori Ali Visha, 83 te tjere ishin fukarenj dhe njerez hallexhinj.
   Ta jap kete fakt, se jam banor i herrshem i asaj rrugice, qe ndodhet mbas kinema Ali Demit, rrugice qe dikur ka qene e shtruar me kalldrem, shtepija me avlli, nje cezme, ne ane te rrugices, ku tringellinin nallonet e grave tironce.
   Nuk dua ti hyj debatit, per mua Xhaferr Deva ka qene nje kriminel, qe vrau banore te Tirones, qe skishin lidhje fare me komunizmin.
   Per sqarim, ne kohen kur plehrat e Xhaferr Deves, vrisnin tironcit e pafajshem, gjermane rrinin dhe benin sehir dhe habiteshin me kelyshet e Xhaferr Deves, se si keta kishin kaq egersi, ndaj bashkeatdhetareve te tyre.
   Edhe njehere, vetem nje komunist eshte vrare ne ate masaker, te tjeret ishin njerez hallexhinj.
   Sa per ate qe i rruajten topet, te them, ta kishte provuar Xhaferr Deva dhe te rrinte ne Shqiperi, meqe paska patur bole dhe te jesh i sigurte, qe do ta kishim bere zonje sic e meritonte edhe atje ku ti thua se emigroi, ta tjem me bindje, se sja mbante te thoshte nji fjale kunder Enver Hoxhes, se e dinte qe Enver Hoxha ja shkerdhe..te, gjithe familjen atje ku ishte dhe qe ta faktoj kete, te them se kur Ernest Koliqi, filloi te fliste, sigurimi shqiptar, ja shkerdh..u nenen dhe e hodhi nga kati i 100 ne grooen e ashensorit, ne gradacielen ku banonte.
   Ajo rrugice ku u be masakra nuk ekziston me, se jane ndertuar pallate.
   Prandaj mos merr mundimin te mbrosh ate qe smund te mbrohet.
   E di qe je kosovar, por tregohu te pakten solidar me familjet e viktimave, te pakten hesht.

   Reply to this comment
 28. Taku halabaku February 4, 22:41

  More po s’ju ndane masakrat ketij mileti,s’di nga ta fillosh me pare,”masakra e Beratit”.”masakra e Gardhiqit”, “masakra e Manastirit”,”masakra e Shkodres”,”masakra e 4,Shkurtit”,”masakra e komunisteve ne Tirane”,”masakra e Mehmetit ne Fier”,”masakra e Tivarit”,”masakra e bombes ne ambasaden Ruse”,”masakra ndaj klerikeve Katolike”,”masakra ndaj objekteve te kujtit”,”masakra e komunisteve ndaj njeri tjetrit”,”masakra ne kufi e vitit 1990-1″,”masakra Serbe ne Kosove”,”masakra ndaj prones”,”masakra ndaj tokes”, “masakra ndaj pyjeve”,”masakra urbanistike”,”masakra mjedisore”,”masakra arsimore,shendetsore,institucionale”dhe e fundit sa per te marre pak fryme “masakra GJUHESORE”!! Per te gjitha keto maskra duke i marre nje nga nje,duhet te besh nje enciklopedi alla Shqiptarce.Sic duket ZOTI na ka marre me sy te lig !

  Reply to this comment
  • Tartufi February 4, 23:18

   Taku i ke vene vulen,po ke haruar masakren me te madhe te shqiptareve?
   Masakren qe eshte bene ne trute e kokes se ketij populli?

   Reply to this comment
 29. Mali February 5, 01:58

  Marenglen = marks, engles, lenin. Mos prisni qe ky shkrues te shkruaje ndryshe. Personalisht me kjete shkrim, kjo eshte kreysorja per te, ai nxjerr ndonje lek nga ambasada ruse dhe serbe.

  Reply to this comment
  • Nik February 5, 18:33

   Ha ha ha Mali! E bukur, i ke rene ne te me leximin e emrit “Marenglen”, prandaj zoteria mbetet nje historian marksist–engelist-leninist-enverist! Disa prinder ne kohen e komunizmit mburreshin kur i vinin djalit nje emer te tille!

   Reply to this comment
 30. Taku halabaku February 5, 03:12

  @Tartufi,aman o te keqen,po ku kane patur TRU ndonjehere Shqipot !- Po te me kundershtosh,do filloj me krahasime dhe pastaj s’ja gjen dot fundin. Vetem per pak te mbash frymen,e te mendosh;a jemi ne, si popull te afte te krahasohemi me popullin Hebre,duke filluar nga historia e deri tek formimi i shtetit e ushtria ne ditet e sotme,duke patur parasysh qe edhe popullsine e kemi thuajse te barabarte ?

  Reply to this comment
  • serbi February 5, 18:12

   Kisha nje pyetje per ti more kalabak:
   C’fare je ti, serb a grek apo i paguar prej tyre?
   Se shqiptaret e vertete nuk flasin me gjuhen e serbit e te grekut, te Janullatosit e te Jabllanovicit.
   Shume e duruar kjo toke qe ju mban gjalle e vegjetoni pa pike ndjenje atdhetarije?

   Reply to this comment
 31. shqip hesapi February 5, 06:11

  Shikoni se c’ndodh ?Kur erdhi Leka Zogu per here te pare ne Shqiperi,Saliu e perzuri per gjithe naten.Pse ?Se UDB-ja nuk e kishte urdheruar akoma per kete rast.Kur mori urdherin i beri te gjitha deri dhe bustin e Zogut ne Tirane.Sadedin Balla ne Kruje kur ishte deputet donte t’i hiqte emrin e Skenderbeut shkolles se mesme dhe t’ia vinte Abaz Kupi.Nuk arrita dot se Berisha nuk dinte si te vepronte,por Kupin e bene hero.Uran Alicka ( Butka ) doli te quante LANC si lufte civile pasi babai i tij u vetevra ne hale ( nevojtore ) dhe beri nje liber per kete qellim .Na doli nje fshatar pa toke ( vetem troke ) nje fare B…qir Meta dhe u be “historian i madh”qe asnje histori nuk di se dhite atje ne fshat ia kishin ngrene “historite”Tani si K/bashkiak i Tiranes na doli zedhendesi i UDB-se dhe i dashuri i vajzes se Saliut,nje fare Lu;ezimja dhe ndrron emrin e rruges “4 shkurti” me emrin e nipit te Deves dhe zedhendesit te UDB-se per Kosoven I.Rugova qe te ishte per te Kosova asnjehere nuk do te fitonte pavaresine.Pra ,tani jane hapur shume “rruge ” per te shkruar historine sipas klysheve te UDB-se.

  Reply to this comment
  • "Horri i Bulevardit" February 5, 09:50

   Shqip hesapi, je teper i sakte nga sa shkruan, vetem dua te jap mendimin tim, per rastin e pengimit te familjes Zogolli, nga Sali Berisha ish president.
   Ne projekt kushtetuten e vitit 94, Saliu vuri nje nen, qe Shqiperia mund te ndryshonte sistemin e qeverisjen, me nje shumice votash 50+1, qe do te thoshte, ai mund te vetshpallej mbret, vetem me votat e partise se tij, sic u vetshpall Ahmet Zogolli mbret.
   Saliut ne ate kohe nuk i intetesonte qe familja e Zogollit, te vinte ne Shqiperi, se mbas miratimit te kushtetutes se tij, ai do ta shpallte vehten mbret.
   Por mbasi ajo kushtetute nuk u miratua dhe Saliu e pa se shpresa per tu vetshpallur mbret, i iku, atehere filloi te afrohej me Leka Zogollin, per ta futur ne stanin e tij.

   Reply to this comment
  • mirel February 4, 17:13

   Sakte shqip hesapi.
   Po shqiptaret gjaku i te cileve u derdh ate nate nga kriminelet Deva dhe Cakrani, nuk duhet te harrojne.
   Nuk duhet ta shpien ate gjak dem.
   Harram ketij populli qe po i le plerat ballisto kriminele te shtremberojne Historine e Lavdishme te LANCL

   Reply to this comment
 32. Arben February 5, 07:40

  […] Gjatë pasdites komunistët organizuan atentate ndaj drejtuesve nacionalistë. Ndër ta ishin edhe ministri Deva dhe Cakrani (Kadri). Si pasojë, grupimet nacionaliste planifikojnë gjatë natës kryerjen e një kundëraksioni. Gjenerali komandues (gjerman) urdhëron për trupat (gjermane) në Tiranë rritjen e nivelit të sigurisë duke udhëzuar gjithë trupat dhe instancat gjermane të qëndrojnë larg këtij konflikti […]”

  AKSION-KUNDERAKSION.

  KY ESHTE FAKT NE GJITHE KETE SHKRIM, TE TJERAT JANE PROPOGANDE E KETIJ PSEUDOSTUDIUESI KOMUNIST.

  LIGJI I LUFTES ESHTE SHKRUAR NJEHERE PARA 10,000 VJETESH DHE VAZHDON TE JETE PO AI.

  SE CFARE DUAN TE NXJERRIN KETA PSEUDOSTUDIUESA KOMUNISTE NUK PO E MARR VESH.

  Reply to this comment
  • ganiu February 4, 20:17

   Idiot, asgjë tjetër veçse të thonë dhe një herë se Balli Kombëtar dhe të tjerët kanë qenë bashkëpunëtor të pushtuesit.

   Reply to this comment
 33. Flag February 5, 09:01

  ” Taku “, jane vecse enderrat horror qe shihte Enver haleja keto masakra imagjinare! Si ato grupet armiqesore qe sajonte! Historia ka data e fakte. Masakrat kane liste te te masakruarve! Historine Enveri e trilloi sipas oreksit me ca palo historiane qe paturpesisht duan ta mbrojne akoma variantin qesharak e genjeshtar te perrallave te historise komuniste! Enveri beri tradhetar komandant e komisar brigadash duke filluar nga Mehmeti e jo te mos sajonte dhe masakra apo dhe beteja imagjinare. Historia komuniste eshte nje fallsifikim i plote i fakteve, ngjarjeve, datave dhe personave sipas pikerisht enderrave qe shihte Enveri.

  Reply to this comment
 34. mersin kurti February 5, 10:00

  Fjala kuinsing nuk eshte fjale shqipe. Tradhetaret e cdo populli e kane vendin ne antenora, ne skuten me te erret te ferrit. Atje i vendoste shkrimtari i shquar Dante Aligeri. Pavaresisht perpjekjeve te disa pasardhesve te ketyre kuinslingeve ata do te mbeten figura te urryera ne histori. Por me ben pershtypje reagimi i dobet i pasardhesve te viktimave te 4 shkurtit.

  Reply to this comment
 35. Melesini February 5, 10:39

  Rane malet dhe u ngiten halet Xhafer Devat dhe Kadri Cakrani. Absurditeti me i madh i Sales dhe kompani heqin hemertimin e rruges ” 4 Shkurti ” dites se masakres se ketyre krimineleve dhe e emerojne me emrin e nipit te Deves, ska me turp……

  Reply to this comment
 36. boni February 5, 13:42

  Se pari, komplimtente autorit per perpjekjen dhe, perpjekjet e herepashershme te tjera, per te hedhur drite mbi faqe te historise se Shqiperise. Ne te vertete, publiku shqiptar pak e njeh historine e vendit te vet, shpesh edhe ate pak njohuri qe ka marre e ka marre me teper nga librat e politizuar te kohes se diktatures. Nuk jane te shumte ata persona, pervec aspecialsiteve te fushave te posacme, qe kane pasur mundesi reale per te lexuar e studiuar libra lirisht. Por edh emsatarja e eprgjithshme e njerezve ne vendin tone nuk besoj se shquhet per deshire te madhe per te studiar thellesisht. Sigurisht qe per shumicen e njerezve me probleme te medha te jeteses se perditshme, kjo nuk eshte e lehte! Ndersa per ata qe e kane pasur mundesine e lexinmit, te pakte numerikisht, ose perdorim informacion te paket ne diskutime ose e keqperdorin ate.

  Se dyti, eshte e thjeshte te komentosh, mbeshtetur ne njohuri relative, mbi rolin e kuislingeve apo te shume njerezve, perfaqesues te nje vendi te vogel te dimensineve te Shqiperise, qe per arsye te ndryshme bashkepunuan me te huajt. Megjithate perte mos qene polemik, do te doja te mos ndalesha ne kete pike…

  Do isha kurioz te pyes per disa gjera komentues te tjere shqiptare:

  1. OK, e marrim per te mireqene qe te “quajturit” kuislinge nga dikatura kane qene armiq te eger te vendit te tyre e te baballareve te tyre qe aq shume e deshen vendin, e ndertuan si shtet me 1912, e konsoliduan ne vitet e shtetit te pare shqitpar republikan e te mbreterise kunder te gjitah parashikimeve te mundshme te kohes dhe, ne fund, shumica e tyre u masakruan pabesisht e padrejtesisht nga duar shqiptare.

  2. Si mund t;i quiajme ne sot shqiptaret e tjere qe per “hater”, kur do te duhej me perdorur tjeter term, u lidhen me serbet e jugosllavet deri ne vitin 1948 duke shitur cdo dite Shqiperine cdo dite nga pak? mendoj se sherbimi me i mire qe i behej atrye ishte esgjesimi i pltoe e te gjithe elites intelektuale te Shqiperise, te asaj elite qe kishte studiuar me sukses te pote en shkollat me ete mirat te Evropes se lire.

  3. Po ata qe ne vijim e vijuan lidhjen e Shqiperise me te tjere “dashamires” historike te vendit si ruset?? e aq me keq akoma, me vende qe s’kemi asnje lidhje historike e logjike si Kina e etj.???

  4. Jam kurioz te dij te nderuar komentues qe deshmoni njohje te historise, edhe se si mund te quhen ata shqiptare qe per vitet e diktatuers nuk u ngopen asnjehere me gjak shqipari? Arrij te kuptoj se “armiqte e klases” dhe te tjere se ata, perfshi “kuislinget”, duheshin vrare, iu duheshin vrare grate e masakruar femijet, niperit, kuesherintje e pare te II e te III, miqte e krushqit! E prano edhe kete…. por cfare do te htemi per mijera te tjere fatkeqe qe mbushen burgjet e Burrelit e Spacit, qe en origjinmi s’ishin “armiq” si te paret??? Si t’i quajme keta nejrez????

  Se fundi, te flasesh mbi fatkeqesite e tjereve, pa provuar ti vete dhimbje mbi kurrizin tend e te familjes, mund te rezultoje e lehte, por logjika thote se nuk eshte e drejte! mendoj se per te gjithe ne eshte shume me e drejte te thellohemi ne njohjen e historise sone te vertete, pertej propagandes 70 vjecare te komunizmit, postkomunizmit e formave te tjera. Na takon te jemi me realiste, te kuptojme me teper fenomenet e kohes se atehershme te sotme. vetem, keshtu, besoj, mund t’u spjegohen drejt me te rinjve fenomenet qe kane ndoshur me te paret e tyre.

  Fundja, ai qe nuk ka respekt per te kaluaren e vet, per paraardhesit e vet, do te kete te veshrie te parashikoje mire te ardhmen, edhe per lumturine e vet Ende sot vazhdojne shqiptaret et kenaqen, ne shumicen e tyre, me “lugen e zbrazur si ne rrethim”, kur duhet te ishim si te gjithe shtetet e tjere te Evropes, atu ku edhe ne duhet ti perkasim me jetuar me nder e pune.

  Reply to this comment
 37. nendetsja 105 February 5, 14:58

  Nese nuk i besoni fjaleve te komentiti tim te mesiperm lexoni me vemendje kete link:
  http://wiki.phantis.com/index.php/Greek_Civil_War

  Reply to this comment
 38. Deli February 5, 16:43

  Per nostalgjiket e Enverit dhe patronve te ti Miladini, Mugosha,Tempo,Toto, Stalini,Mao etj
  pytja eshte e thjeshte; po sikur te mos ngadhjenin komunistet a do te ishte pozita ekonomike, sociale, politike e populli shqiptare me mire se sot????

  Reply to this comment
  • "Horri i Bulevardit" February 5, 18:23

   Ta jap une nje pergjigje, sipas mendimit tim.
   Sigurisht qe nga ana ekonomike, do te ishim me mire, kete ta them me siguri, por sdo te kishim kete Shqiperi qe kemi sot.
   Shqiperia ne konferencen e paqes ne Paris, do te ishte cilesuar si shtet i mundur, si bashkepuntore e fashizmit.
   Greqia qe ishte hedhur ne sulm, per ta lene Shqiperine si bashkepunetore e fashizmit, do te perfitonte ate qe ata e quajne Epiri i Veriut dhe do ta kishin marre.
   Ne veri Jugosllavia e Titos, do te kishte marre nje thele te mire nga Shqiperia qe kemi sot.
   Kur te shohesh cfare fitonim dhe cfare humbem, ndoshta ishte me mire qe komunizmi fitoi.
   Mos harro, Shqiperia ska patur asnje aleat, jane pallavra ato qe thone, jo na donin amerikanet apo gjermanet, ata te donin vetem kur shifnin qe je nje nyje strategjike.
   Mos harro se ishin angloamerikanet dhe sovjetiket, qe e caktuan Shqiperine ne bllokun lindor.

   Reply to this comment
   • ortes February 6, 18:24

    Pergjigjen e pyetjes tende,o “Deli fashisti” e gjen ne keta 25 vjetet e DEMOKRACISE KAPITALISTE!
    Krahaso ato qe u bene ne SOCIALIZEM me keto SHKATERRIME qe jane bere keto vite!!!
    Ne se ju kelyshet e fashizmit do te ishit me te mire per kete popull,u provuat keto 25 vjet qe bete te kunderten e asaj qe LLAPNI!
    Ju jeni ARMIQTE E KOMBIT SHQIPTAR!!!
    Juve populli nuk ju votoi asnje here sepse e di qe jeni HALEJA e qelbur e tij!
    Bujrum,ja ku e kishit Shqiperine,PSE NUK E BETE TE LUMTUR KETE POPULL???
    Pse vute ne krye nje ARMIK E SPIUN SERB se Sali Berisha???
    Ju provuam dje ne LUFTE dhe tani ne “PAQE”:Ju po aq ARMIQ jeni sa keni qene!!
    Ju doni te SUNDONI e jo te punoni per popullin!!!
    Kete donit edhe ne MUKJEN e pjerdhur,por nuk ju la HEROI KOMBETAR ENVER HOXHA,ndaj ju e urreni ate!!
    LAVDI E PERJETESHME ENVER HOXHES!!!

    Reply to this comment
 39. Taku halabaku February 5, 18:57

  Historia e ketij katakombi,eshte e mbushur me intriga,tradheti,vellavrasje,spiunlleqe,vjedhje,grabitje,perdhunime,shthurrje,shpifje,indiferentizmi,mosmirnjohje,servilosje,mburje,shkatrime,por me e keqja nga tere keto,eshte mospranimi dhe akuzimi i te tjereve.-Nje rast i tille eshte edhe ky i masakres se “4,Shkurtit”,qe autori i shkrimit,na jep nje panorame te cunguar dhe qe le hapesira per paragjykime e interpretime.Sado qe mundohet te fshihet prapa asnjeanesise,duke paraqitur edhe dokumente “origjinale”,perseri ndermjet rreshtave kuptohet qellimi i vertete.Nuk kam ndermend te replikoj me autorin por,per analogji te kesaj teme po i permend “masakren” e Boroves,-kush qe shkaktari i asaj “masakre” dhe kush e mori pergjegjsine per te,e kujt ju ‘faturua’ ? M.q.se autori i mesiperm paska akses ne arkivat Gjermane ne gjetjen e dokumentcionit,le te na e zbardhe kete fakt !
  – Kisha dhe nje kerkese per @nendetesen 105,-beji nje nder ketij forumi,merre emafroditin @Elpini qi,dhe zhyte 20.000 lega nen det,aty leshoje te bashkejetoje me mollusqet e algat,si njeqelizor qe eshte aty e ka nderin dhe mundesine per mbijetese,per ndryshe na la shendene @elpiniqka !

  Reply to this comment
 40. serbi February 5, 19:13

  Ne perkujtimin e kesaj dite zije, kushdo qe i thote vetes shqiptar duhet te shprehe respektin dhe nderimin per viktimat, familjet dhe pasardhesit e tyre.
  Ne momente te tilla, te gjitha komentet politike jane te papershtatshme dhe ne kundershtim me traditat shqiptare.
  Edhe nje here nderim per te renet (kushdo qofshin) dhe te lutemi per bashkimin tone kombetar.
  Nuk na mjaftuan 70 vjet te percare? Edhe sa vjet (apo dekada) duhet te vazhdojme ne kete rruge te gabuar?
  Politizimi i teperuar i jetes qe vihet re ne Shqiperi demton bashkimin e popullit tone dhe i sherben VETEM armiqve te Shqiperise.
  Jemi te gjithe vellezer shqiptare e duhet te kuptojme se armiqte e Shqiperise nuk jane ne Shqiperi por rreth saj dhe ne mund t’i perballojme vetem te bashkuar si vellezer.
  Ato qe i ndajne shqiptaret e vertete jane shume me te vogla se ideja e madhe qe i bashkon te tere ata: SHQIPTARIA.

  Reply to this comment
 41. stop qelbesira & vampira ! February 5, 19:24

  Ne fakt xhaferr deva gjithe kete “dashuri” te madhe per gjermanin e kishte nje justifikim se ne ate kohe shqiperia u bashkua dhe nuk ishte gje vogel.Por ne 4 shkurt 1944 e teproi aq shume sa i vuri kryq vehtes dhe nuk ka perendi tja heqe.Kurse per Enver Hoxhen duhet te jemi me te sakte

  Ne sot duhet ta ndajme figuren e tij nga ana ideollogjike dhe te shihni veprimtarine e tij ne rrafshin kombetar.
  Shohim sot se sa me teper kjo klase politike futet me thelle ne rrugen e asgjesimit te shtetit shqiptar dhe te deformimit kombetar aq me e eger behet propoganda kunder atdhetarit Enver Hoxha.

  Viktime e kesaj propogande eshte brezi i ri qe po bombardohet non stop 24 ore ne dite me nje rrjet shume te gjere dhe te sofistikuar duke i trullosur deri ne shplarje truri permanente.
  Por vepra e Enverit nuk mund te zbehet pamvaresisht shume gabimeve te ndodhura ne kohen e tij qofte nga eksperianca,qofte nga nje rrethim 40 vjecar nga athina dhe beogradi te ndihmuar ne ate kohe nga perendimi.Jo vetem i takojne ato dy dekoratat qe ka te Kuvendi por une do tishtoja dhe te tjera:

  1-DEKORATE ATDHETARIE
  Mbrojtja hyjnore qe i beri kombit Enver Hoxha ne konferencen e paqes ne Paris kur i tha botes se:
  SHQIPTARET KANE ARDHUR NE PARIS JO PER TE DHENE LLOGARI POR PER TE KERKUAR LLOGARI qe i la me goje hapur udheheqsit boterore me frengjishten e tij perfekte .

  2-DEKORATE TRIMERIE
  Mbrojtja e shkelqyer qe i beri monarko-fashisteve greke ne 1949 qe i shkerdheu nenen atyre.Kurse nen regjimin e talebanit Berishe ne 1994 komando greke shpartalloi dhe poshtroi maksimalisht duke vrare disa ushtarake shqiptare dhe duke i lidhur si bageti efektivin e nje njesie luftarake te mender berishes.

  3-DEKORATE GUXIMI
  Debimi spektakular qe i beri fllotes ruse ne Pashaliman qe shume stratege e cilesojne si nje nga veprimet me te guximshe ne historine e njerzimit.Ishen vitet 60′ kur Ruset ishin fuqia me e madhe boterore ushtarake derisa ne krizen e karaibeve ne 60′ Hryshovi i trembi amerikanet te cilet deshtuan ne ngjarjen e Gjirit te derrave ne Kube.

  4-DEKORATE LARGPAMESIE
  Trim u tregua dhe ne daljen nga traktati i Varshaves ne shenje proteste kunder pushtimit Cekosllovakise qe mbahet si dita kur u be komunist plehu Sali Birishi nga “mallengjimi” i ketij akti heroik .

  5-DEKORATE INTELIGJENCE
  Enver Trimi drejtoi vendin qe e mori absolutisht te shkaterruar dhe pa asnje kokerr leku ne arken e shtetit.Ai drejtoi dhe luftoi balle per balle me Titon per 30 vjet qe dihet se ishte nje figurat boterore me finoke dhe i mbeshtetur fuqimisht per te shkaterruar shqiperine.

  6-DEKORATE PER DIZINFEKTIM TE TURKOSHAKEVE
  Kjo eshte vepra e tij madheshtore qe vuri si Pashko Vaso ne zbatim moton :feja e shqiptarit eshte shqiptaria.Si rrjedhoje ekesaj politike kemi me mijra familje shqiptare me besim miks qe i ben me teper shqiptare se fetare.Eshte kriminale sot te shohes sumat perpjete te disa besimtareve dallkauke perpara gjergj kastriotit ne Tirane dhe kjo mjafton per kete supermedalje
  Jane shume aspekte qe flasin ne favor te ketij legjendari por pa harruar shume bema te keqia te tij qe nqs do ishte gjalle do ti kerkonte ndjese shqipatreve.
  Ishte sistemi i Enver Hoxhes qe mori Sali morracakun nga vicidoli nga nje familje ekstremisht analfabete ,i dha shkolle e futi ne gjirin e famijes deri te oxhaku i tij dhe pastaj ky gjarper kafshoi te zotin..

  Nuk dua te mbroj atdhetarin Enver Hoxha sepse ka qene ne nje fare menyre i para denuar nga koha qe jetoi dhe ideologjia qe perfaqsoi por Ate KOLLOS NUK MUND TA ZHDUKIN AS UFO-T nqs do vijne nje dite sepse ishte nje ZEUS qe historia e ka futur ne arkivat e saj.
  Ne ditet e sotme kur shqiperia eshte kthyer ne shprehje gjeografike nen ombrellen e Natos dhe klasa politike nuk eshte e afte jo vetem te vere ne funksion shtetin shqiptar por e ka shkaterruar ate perfundimisht duke e lene ne dore te ca ambasdoreve low life figura e tij eshte ne rritje progresiveVetem nje referendum popullor per Enver Hoxhen do ju mbylli gojen reaksionareve dhe tradhetareve te vendit te cilet ai I lujtoi per 40 vjet

  Njerzit sot kane kthyer koken nga enver hoxha (u tremb dhe arvizuja) se kombi shqiptar ne dy shtetet eshte ne piken e tij me te erret qe nuk ka nevoje per koment.

  Per sqarim : nuk behet fjale per enverizem ose ka njerez qe duan ta ringjallin ate….POR duke pare kete klase politike te sotme qe kane ulur breket dhe ndaj te huajve dhe ndaj natyres nuk ka zog kurve ne bote te me ndaloje te mendoj se periudha e enver hoxhes ishte me e lavidishmja pas asaj te skenderbeut se ishim vend sovran jo si sot qe jemi “pupet state”

  Reply to this comment
 42. Taku halabaku February 6, 04:29

  e dekoratat s’kane te sosur,per bemat e gjemat e shokut dulle ne kohe paqeje boterore,i vleresuar me bujari nga dishepujt e vet dhe perdhunuar po nga ata po me bujari !
  7- DEKORATE PER FORMIMIN E NJERIUT TE “ri”
  Shoku dulle u be cope e thrime per te nxjerre ne selamet njeriun e “ri”,i cili i frymezuar me ideologjine e ppsh-se,e hoqi nga piedestali komandantin legjendar e mbasi e perzjeu me tere llojet e Mbetjeve te Ushqimit te Tretur,e futi ne furre dhe e transformoi ne zilka e kembore.
  8- DEKORATE PER GENOCCID KOMBETAR
  Historia e kombit Shqiptar njohu genocidin me spektakolar,te ndodhur ndonjehere ne qenien e vet,duke u mbeshtetur fuqishem e pa rezerva nga mesuesi, frymezuesi, furnizuesi e miku me i madh i tij e kombit shq.druzhe TITO.
  9-DEKORATE PER SHITJEN ME SUKSES TE TRUALLIT ‘KOSOVSKO’.
  Kete dekorate e meriton sepse, pasi shiti(e ka pasur ne gjak tregetine se shiste cigare) me sukses te admirueshem truallin qe ja kish lene me TAPI,babai i tij me pozite goxha te larte,si bimbash ne Gjirokaster,vellezerve jugosllave,me LEKAT qe mori bleu tabute per te groposur me dinjitet te gjithe miqte qe e kishin ndihmuar dhe qe me deshire i dhuruan dite nga ditet e tyre!
  10-DEKORATE PER RRETHIMIN ME GJEMBA E FERRA TE SINORIT
  Dulle mavria,nga pasuria qe i la i ndjeri bimbash,ndertoi nje veper kolosale bamirese duke rrethuar tere sinorin e prones se vet,me tela e ferra me gjemba qe bagetia qe mbareshtonte te mos benin zarar ne komshinjte,po edhe nga komshinjte mos hynte hicgjekafshe.Disa bageti qe hyne apo edhe dolen pa leje,dishepujt e dulles i kocofiten dhe i bene sapun!
  11-DEKORATE PER LIRINE E FJALES,E TE LEVIZJES.
  M.q.se dulla dinte gjuhen frenge me mire se Frenqte vete dhe dinte permendesh bemat e revolucionit te tyre,e aplikoi edhe ne pronen e tij duke lejuar tere bagetite te blegerinin,pellisnin,kakarisnin,lehnin sipas deshires se tij,leviznin lirisht ne tere dynjane,si p.sh.nga Elbasani ne Kavaje etj.ndonje bageti qe lodheshe se llafosuri e gjezdisuri,vinte vete ne bujtine apostafat me pese tuje e clodheshe per shtate pale qefe.Dulla kishte disa huqe,por njeri qe vlen te permendet ne kete dekorate eshte se nuk duronte dot t’ja ndaje meritat me dysh e t’i thoshe;ne rrafshin kombetar je i tille ndersa ne rrafshin ideollogjik je i atille,me saktesi matematike perfundje per sapun ! -Ne nje rast, te izoluar sigurisht u tha disa dishepujve qe, qijani motren “shokut te ngushte”Kadri H.e pastaj e beri pluhur sapuni.
  Persa ju perket DEKORATAVE te tjera qe ka marre,dolen kallpe dhe u ndryshken nga djersa.

  Reply to this comment
 43. dash February 6, 14:22

  Kush jane keto nastradine,tartufer,take halabake qe kane marre shpatat tash nje cerek shekulli dhe jane versulur kufomes enver hoxhes dhe te vdekur nuk po e mundin.dhe po ringjallin kriminelet naziste ???qe bota i hodhi ne koshin e historise

  Pse ndodh kjo qe enverhoxha ka 30 vjet qe vdekur dhe nuk po e bejne zap as kur ishte gjalle as te vdekur,edhe pse ketyre i erdhi ne ndihme dhe i nderuari arvizu qe u tregua dhe ai “trim” me nje kufome.

  Kjo spjegohet se nuk kane fytyre shqiptaret sot qe ai shtet nuk egziston dhe se ata qe shajne enver hoxhen me shume ose kane qene sumeferkuesit etij ose kane qene kriminele te kombit tradhetare

  Kush jane rrenjet e ketyre keto nastrdineve dhe tartufeve halabake ?…kini durim dhe lexoni me poshte pinjollet e monstrave:

  ………………nastradin esat pash toptradhetari

  Marrëveshja e tradhetarit Eset pash Toptani me Jovanoviçin nuk ishte veprimi i parë me të cilin Esat Toptani merrte nëpër këmbë interesat e shenjta të popullit shqiptar, të cilin nuk e deshi dhe nuk e vlerësoi kurrë, por e përdori vetëm për interesat e tij personale. Përmendet sidomos dorëzimi i Shkodrës Malit të Zi në marsin e vitit 1913, pas vrasjes tinzare të komandantit të garnizonit të qytetit, Hasan Riza Pashës, me qëllim që të siguronte përkrahjen e Malit të Zi për t’u vënë në krye të Shqipërisë si dhe për të marrë një shumë prej 600 000 franga, që iu dha nga malazezët. Ky veprim pasohet nga pazarllëku me qeverinë greke në shtatorin e vitit 1913, të cilën e njoftoi se ishte i gatshëm të vihej në dispozicion të saj. Kushti ishte që, kur të shpallej sundimtar i Shqipërisë, Greqia t’i jepte mbështetje diplomatike, asistencë në të holla dhe ndihmë ushtarake për rrëzimin e qeverisë së Vlorës. Në funksion të ndihmës ushtarake Esati do të merrej vesh me grekët për të përcaktuar kufijtë sipas vullnetit të tyre. Edhe qeveria serbe, hyri gjithashtu në traktativa me Esat Pashën. Sipas përfaqësuesit diplomatik serb në Sofje, M.Spalajkoviç, Esat Toptani duhet t’i ketë shprehur të njëjtën gatishmëri edhe Serbisë, të cilës i kërkoi që ta mbështeste për të rrëzuar qeverinë e Vlorës. Si shpërblim do të rregullonte në favor të Serbisë çështjen e daljes serbe në detin Adriatik

  2……………………nastradini zogu kurves

  1.Shipëria impenjohet t’i bashkohet Jugosllavisë me bashkim personal.
  2.Kryetar i shtetit shqiptar do të jetë Ahmet Zogu, që më vonë do të njohi dinastinë Caragiorgvitch.
  3.Qeveria Jugosllave, me gjithë mjetet diplomatike dhe ushtarake, do të njohi Ahmet Zogun si kryetar shteti …dhe i atribuon me një herë një kontribut vjetor të shtetit.
  4. Ministria e Luftës Shqiptare do të anullohet dhe Shqipëria heq dorë që të ketë një ushtri Kombëtare.
  5.Shqipëria do të mbajë një gjindarmëri aq të fortë sa të mbaj qetësinë e brendshme të vendit për të ndaluar e çfarosur çdo lëvizje të ngritur kundëra Ahmet Zogut dhe kundra regjimit të vendosur prej tij.
  6.Në këtë gjindarmëri do të bëjnë pjesë edhe oficera rus të ish ushtrisë të Gjeneralit Ërangel që tashti ndodhet në Jugosllavi. Qeveria Jugosllave do të mbajë atë gjandarmëri me mjete financiare dhe armë.
  7.Në gjandarmëri mund të hyjnë për të shërbyer edhe oficerat jugosllavë dhe të tjerë që qeveria Jugosllave do të pranoi në interes të dy vendeve.
  8.Midis Shqipërisë dhe Jugosllavisë do të stabilizohet një bashkim doganal në bazë të së cilës akordohet liri e plotë e importimeve dhe eksportimeve të mallrave të dy vendeve. Edhe transiti nëpëmjet kufijve të dy vendeve do të jetë i lirë për ushtarët e dy vendeve.
  9.Përfaqësuesit e jashtëm Jugosllav do të ngarkohen edhe për interesat e Shqipërisë, e cila heq dorë që të mbajë zyra diplomatike dhe konsullata të saja jashtë shtetit…….ect ect

  3’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’nastradin fashisti

  Kurora e Skënderbeut i dorëzohet nga Nastradin Verlaci mbretit xhuxhmaxhuxh Viktor Emanuelit

  Në datën 16 prill 1939, u zhvillua në Quirinale ceremonia e ofertës së kurorës.
  Në fjalën e tij Nastradin Vërlaci tha: “Vijmë tek ju madhëri, të dërguar prej popullit shqiptar që e ka shprehur vullnetin e tij me votën në Asamblenë Kushtetuese të mbledhur në Tiranë më 12 prill. Vijmë në emër të këtij populli që në një ofertë të njëzëshme i dhuron me devozion shpirtëror ma-dhërisë suaj kurorën e Shqipërisë. Ajo është e denjë për lavdinë tuaj sepse ka breruar kryet e Skënderbeut, heroit kombëtar shqiptar, i cili e valëviti flamurin e tij përbri flamujve të kombit italian. Me besimin në zemër se madhëria juaj do të pranojë këtë votë të njerëzve tanë, ju shprehim sot dëshminë dhe betimin për besnikërinë tonë dhe të të gjithë popullit nastradin shqiptar”.
  Mbreti u përgjigj: “Dë-shirojmë t’ju shprehim ndjenjat tona të mirënjohjes për mesazhin që ju na përcollët në emër të popullit nastradin shqiptar. Ne jemi të lumtur të mirëpresim votën e popullit tuaj trim e fisnik si dhe të pranojmë kurorën e Shqipërisë që ai na ofron, me të cilën lidhen kujtimi i lavdishëm i Skënderbeut.
  Që sot fatet e Shqipërisë do të jenë të pandashme nga ato të Italisë

  4‘’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’nastradin nazisti

  Regjimenti 21 SS Skanderbegu Shqiptar ishte pjese e një Regjimenti SS gjerman si pjese perberese e “Forcave të Armatosura SS”,
  Regjiment malor(alpin) i krijuar nga shefi i Gestapos Heinrich Himler, zyrtarisht nen titullin ne gjermanisht 21.
  Waffen-Gebirgs Division der SS Skanderbeg (Albanische Nr. 1) ishte emëruar sipas emrit te Gjergj Kastrioti Skënderbeut,
  Regjimenti 21 SS Skanderbeg u krijua pas pushtimit nazist në Mbretërinë se Jugosllavisë në vitin 1941. Gjatë 1942 dhe 1943 si Wehrmahti ashtu dhe sherbimi sekret SS kërkuan nga shqiptaret e Kosoves qe të ruanin ligjin dhe rendin,si dhe te pengonin partizanet jugosllave si dhe kunder rezistences antifashiste shqiptare. Njesia ushatarake shqiptare u vu nën komandën e kryegjeneralit August Schmidthuber, te rekrutimit ne regjimente speciale SS. Njesia SS Skanderbeg Malor luftoi kundër forcave partizane të Enver Hoxhës që ishin në rritjen dhe konsolidimin e veprimet e tyre, si në Shqipëri dhe ne Jugosllavi

  5’’’’’’’’’’’’’’’’nastradin terroristi
  Bandat e “Komitetit të Maleve” kërkonin rrëzimin e pushtetit me çdo kusht dhe me çdo çmim që të ishte i mundur, duke mos kursyer gjakun e askujt, mjaftonte që të arrihej qëllimi. Ishim përballë një terrori dhe një kasaphane të pashembullt. Vrasjet e tyre kishin arritur dhe te gratë, pa pyetur për asnjë ndjenjë njerëzore. Nuk ishte pak rasti i kunatave, Marta e Prena Tarazhi, të cilat u rrëmbyen natën mizorisht nga bandat, vetëm për faktin se kishin shkuar në hekurudhë dhe nxisnin emancipimin në radhët e grave në zonë. Ato u lidhën me litar pas një peme kumbulle dhe aty, në mënyrën më barbare, iu prenë gjinjtë dhe u masakruan me thika derisa vdiqën. Ka raste të tjera si ai i Dilicës së Fregnit, të cilën e grabitën natën po ato banda për të cilat po flasim, duke e hequr me forcë nga duart e nënës së saj qorre, dhe e çuan diku afër shtëpisë, ku pas masakrimit e therën dhe e pushkatuan. Tipike në kësisoj rastesh është ai i vajzës nga Oroshi që quhej Prena Përkola, e cila njihej ndryshe me emrin “Cuca e Oroshit”, që e vranë me armë në prezencën e dy fëmijëve të mitur (Agimit dhe Albinës) në djep. Apo ai i Shkurte Carës apo Mrika Lokës. etj etj qe jane me mijra

  6””””””””””””””””Nastradini spiuni shokeve tip Kasaruho

  Disa këshilltarë të Presidentit të Republikës, Bujar Nissani, rezultojnë spiunë të Sigurimit të Shtetit, ku me raportimet e tyre kanë fikur disa jetë njerëzish. Konstatimi ka ardhur nga shoqata e ish të përndjekurve politikë, me në krye Skënder Tufën, ish-koordinatori i grevës së urisë. Ish të përndjekurit politikë akuzojnë presidentin Nishani, se e ka mbushur institucionin e Presidencës me spiunë të Sigurimit të Shtetit dhe me njerëz me të kaluar të zezë komuniste. Me anë të një deklarate, ata akuzojnë Presidentin se ka dekoruar njerëzit e Sigurimit të Shtetit. Të përndjekurit përmendin edhe një shembull konkret. Bëhet fjalë për Amik Nastradin Kasoruhon, këshilltar i presidentit Nishani, por i implikuar në Sigurimin e Shtetit. Ata deklarojnë se Partia Demokratike është kthyer në një ombrellë e spiunëve. “Mësuam edhe një herë se këshilltari i presidentit Nishani, z Amik Nastradin Kasoruho, ka qenë bashkëpunëtor i Sigurimit të Shtetit. Ky person ka marrë dekoratën “Nderi i Kombit” për rezistencë në burgje kundër diktaturës, veprim ky që fyen qindra martirë të vërtetë, të cilët rezistuan realisht e sot ndoshta jetojnë në mjerim dhe të harruar. Për këtë arsye, kërkojmë t’i hapet dosja Amik Kasoruhos dhe t’i hiqet menjëherë titulli që mban padrejtësisht. ky nastradin

  7’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’nastradin gomari pa shtet pa atdhe,pa dinjitet thjesht nje zvarranik forumesh

  ca gjera duhet ti themi sakte SOT kur ajo shoqeri eshte shperfytyruar si as nje komb ne historine njerzore.Atehere kishte diktature qe e pranonte vete DIKTATORI I DASHUR DHE I PAHARRUAR por kisht shtet

  mbrojteje
  arsim
  kulture
  shkence
  mjeksi
  nafte
  krom
  baker
  pyje
  dipllomaci
  plantacjone
  sera
  transport
  hidrocentrale
  bonifikim
  ……..
  po sot????????????????????
  tritol
  ndertim pa leje
  prostitucjon
  hashash
  gomone
  parlamet bordello
  ambsadore porno
  anti urbanistika
  rruget thertore
  enegji e papaguar
  bakri 0
  kromi 0
  vrasje politikanesh
  vrasje oficeresh shiku
  gerdece
  21 janare
  zhdukja e hakljave
  borxhet strasfere
  krimi ne familje
  ……….
  sot shqiperia eshte
  1-shprehje gjeografike qe ruhet nga Nato
  2-merr fryme nga 1.4 miljon shqiptaret e perendimit
  3-eshte regjim ambasdorial qe nga koha e rajersonit
  4- eshte e pushtuar de fakto nga ushtria e drog-diller-ave
  5-ka nje popull sot qe i ka perfunduar shpelarja e trurit
  6-ka nje klase politike qe e ka lene pa pune Asfaline dhe ish UDB

  Nuk do deshiroje njeri te lavderoja ate sistemin para 90′ qe ishte me detyrim percaktim POR TE PAKTEN BANORET E FERMES KAFSHEVE QE JETOJNE SOT NE SHQIPERI TE MOS SHAJNE DJALIN E GJYLOS PA NDERTUAR SHTETIN E SHQIPTAREVE.
  THJESHT KENI KALUAR NGA NJE DIKATATURE NE NJE MONSTRATURE E DROGES DHE E PROSTITUCJONIT POLITIK

  Reply to this comment
 44. Taku halabaku February 6, 19:41

  Komisioni i disiplines i heq shokut dulle dekoratat imagjinare te akorduara nga kocominjte e mbijetuar,mbas braktisjes karnavaloide te barkes qe u mbyt ne postaf me ‘dy gishta’ uje!
  1-DEKORATE ATDHETARIE.
  I c’kulet nga gjoksi,me motivacionin;genjeu popullin,manipuloi ngjarjen,e cila zbardhet si vijon;
  -mbas kritikave dhe fakteve qe Greqia parashtroi ne konference,ku Shqiperia u akuzua si bashkepuntore e fashizmit dhe nazizmit,zoti dulle i zbathi breket dhe ishte gati ne faliment,por nderhyrja e bolshevikut Mikojani (mbas nje pushimi)per interesa strategjike e shpetoi shqiperine nga katastrofa ku po e conte megallomani bythcpuar dulle-Ja,fjala e MIKOJANIT !”NDERSA SHQIPERIA HYRI NE LUFTE SI FASHISTE,DOLI PREJ SAJ SI ANTIFASHISTE;-KURSE GREQIA HYRI SI ANTIFASHISTE E PERFUNDOI SI FASHISTE! (per arsye se qeveria greke luftoi e zhduku formacionet e partizaneve komuniste) !-Ketu eshte rasti te sqarojme edhe disa grindavece qe thone se Greqia ka aleate Rusine,qe s’eshte fare e vertete,se faktet e jo denglat jane treguese te realitetit.-Ne gazetat e kohes te papolitizuara shkruhet;-GAZETA “POSTA E KORCES”-e Marte,8/8/1922,nder te tjera …pushtimin e Stambollit nga Greqia,nuk e lejojne forcat aleate,e se Turqia u ndihmua nga RUSIA,per te thyer politiken imperialiste te Anglise me qellim qe te kete ngushticat,ne mos ne duart e saj,po dobare te lira….
  2-DEKORATE TRIMERIE.
  -i c’kulet nga gjoksi me motivacionin;-e pamerituar per sajesa, mburje e manipulim te popullit te painfarmuar e analfabet,-“Forcat e ushtrise Greke hyne ne brendesi te teritorit Shqiptar,pa hasur ne rezistence duke ndjekur kemba kembes terroristet komuniste qe u strehuan ne token Shqiptare,gadishmeria e ushtrise Shqiptare ishte per ibret,disa predha te artilerise se tyre goditen njesite e veta per paaftesi komanduese,terheqja e Grekerve u be me urdher te komandes Engleze e asaj Sovjetike…….(mendja e dulles do na kish marre me qafe,perseri aleancat strategjike dhe fati e shpetoi vatanin).
  3-DEKORATE GUXIMI.
  -nga zelli i madh qe kane kocominjte,per te shtuar dekorata e nishane,i ndajne fjalet ‘trimeri’,’guxim’,qe kane te njejtin kuptim,gjuha tone ka edhe dy tri fjale te tjera te te njejtit kuptim por nuk u a them se do na i shtojne kocominjte dekoratat !
  -sic e kemi thene edhe me siper,interesat strategjike te Rusise kane udhehequr keto dy shekujt e fundit politiken ne ballkan,terheqja e nje pjese te flotes ruse u be me urdher po te tyre dhe jo te “trimit’ dulle,ata lane ne bazen Shqiptare aq sa ishte e nevojshme,te cilet e kishin po ata nen kontroll.Pordhet e trimerise e te guximit,le ti perdorin kocominjte ne ved te valiumit qe t’i zere gjumi mes endrash.
  4-DEKORATE LARGPAMESIE.
  -mbasi kane pire goxha valium,kocominjte shohin endra edhe sot e kesaj dite !Antarsimi ne traktat deshte bythe te qendroje,d.m.th.LEKA,po ato te uruara mungonin se ishin prere burimet,e me porosi te ‘miqve’ u terhoq pa buje,e buja u be brenda vendit si furtuna ne goten e ujit (dokumentat jane pa hesap,kishte edhe ne ate kohe nje “Wikiliks”,si ky i sotmi)! Ajo largpamje e coi vendin ne varferi totale me keq se popujt e botes se trete,qe na mbine ne programet e tv.per te na treguar qe s’jemi vetem ne rrjepacake ne kete dynja.i c’kulet !
  5-DEKORATE INTELIGJENCIE
  -Per turp te kombit, kocominjte mburen me luften imagjinare kunder Jugosllavise e TITOS !!!
  -TITOJA,nepermjet pederastit paatdhe shokut dulle,e rropi si kecke ekonomine e pocaqisur Shqiptare,vetem per ti garantuar pushtetin edhe nga ndonje nderhyrje ushtarake Greke.Marrveshjet e hapura e te fshehta,me shitjen e KOSOVES e me dorezimin e fakireve kosovare ne duart e U>D>B>,trgojne me se miri poshtersine e monstres dulle.Shkatrimi i inteligjencies dhe trgetareve sekuestrimi i floririt i cili shkoi ne Jugo.e Rusi (mbi tre ton),demshperblimi i luftes kaloi permes TITOS,inteligjenti dulle mori ca hekurishte per skrap per kovecet,qe bene vetem kazma e lopata per te kallur ne dhe’ minjte e stanit te tij dhe ata qe e qesendisnin !-i c’kulet nga gjoksi, dhe nje damke e zeze i vihet ne balle “TRADHETAR”
  6-DEKORATE SANITARE.
  -i c’kulet per shkatrim te objekteve me vlera te shumllojshme(qe sot kushtojne miliona per t’u restauruar),kalbjen dhe infektimin e shpirtit te kombit,me dogmen e kultit te dulles,mohimin e nenes e babes(partia e dulla mbi te gjitha).Per mashtrim e manipulim te kocominjve e minjve te termbur,per gjoja lufte kunder fese(ne fund te viteve 1978-79,ky dulle dergoi ne kom.part.neper rrethe nje shkrese teper sekret “te shihet nga partia zevendesimi i kuadrove te krishtere,me muhamedane”,kur me hu e zjarr e coi vendin ne “ATEIZEM”,ky ishte kulmi i hipokrizise e dallkaukllekut alla dullian) ! Ky karagjoz desh te behej ZEUS per kocominjte dhe ndoshta per ata ashtu eshte,mirpo nga mitologjia kemi mesuar se ZEUSI,vrau te babane e tij KRONIN,qe t’i merte pushtetin dhe grate,e mishin ja hengri me TITANET qe e ndihmuan ne kete atvrasje.Prandaj ky vrases i pjerdhur nga trute bashke me lukunine e minjve e KOCOMINJVE,ja u ka ngulur ne koke se do zevendesonte ZEUSIN ne kokat e tyre te deformuara e te shtypura. Kjo eshte nje pjesez e historise HISTERIKE te kohes se dulles!

  Reply to this comment
 45. dash February 6, 23:31

  taku nuk ke bole tja heqesh ato dekorata se ti ka prere xhaxhi

  nastradini pordha mprehu shpaten
  dhe nje here per situaten
  kjo eshte shpata qe ju rri te koka
  tan kamunistave qe ka bota.

  Filloi nastradini avazin e tij qe ushqehet me kerma te ngodhura duke vajtuar per 70 vitet nen sundimin PPSH-PD-PS-LSI etj etj.

  Ka qene nje film grek ne vitet 70′ “cfare beri thanasi” ku flitej per nje person tip nastradini qe vetem ankohej dhe fshihej kur luftohej per fatet e atij vendi.

  Qe jane PD-PS-LSI nje amalgame e atyre komunistave me te dhjere dhe me te peshtirosur qe dolen nga PPSH kjo dihet por mos harrojme qe masa me e madhe ishin shqiptaret e ndershem puntore,fshatare,komuniste te thjeshte qe luftuan ne L2B duke perfshire ketu dhe punen kolosale falas te mijra te burgosureve politike dhe ordinere.

  Por duhet bere dallimi kryesor qe sistemi i kaluar u vet-rrezua dhe ne vitet 1990-1992 shumica absolute ishin me tesera PPSH ne xhep dhe ishin ato qe tradhetuan baballaret e tyre.Nuk ishte merita e te perndjekurve politike,as e ish pronareve as e spiuneve ambasadore.

  Kriminalja ndodhi pas vitit 1992 ku ne vend te cmontohej sistemi i kaluar ju te perndjekurit politike,ish pronaret dhe ambasadoret hipokrite shkaterruat me zjarr dhe me hekur cdo gje te ndertuar ne ate kohe dhe deri tani.

  Poshtersia juaj ishte se ju pranuat per udheheqes ne luften kunder komunizmit qe kishte vdekur njerzit me karrierista dhe me ultrakomunsitet si berisha me kompanine e tij.

  Ndyresia juaj eshte se gjeja e pare qe duhej ti kerkonit ketyre horrave
  ishte te hapeshin dosjet e sigurimit dhe te agjenturave te huaja dhe kete ta kerkonit me force deri ne vete flijim.
  Por ju jeni mesuar me gaveta ne dore per 70 vjet dhe e keni me kollaj te digjeni ne flake per kestin e trete te demshperblimeve se sa te kerkoni gjera minimale ne interes te kombit .

  Kurre ne keto 22 vjet ju te perndjekurit politike dhe ish pronaret nuk e ngritet zerin per tradheti extreme te kesaj klase te ndyre politike sidomos
  -ardhja e janullatosit
  -aderimi ne konferecen islamike
  -varrezat e ushtareve greke
  -shitja parciale e detit jon
  -furnizimi me nafte i miloshevicit
  -shitja e h/c
  -shitja mafjoze e albetrolit,armo,
  -kalimi i borxhit publik
  -grabitja monstuoze e bilonave $ te armatimit MMP
  -holokausti i gerdecit
  -vrasja ne detyre e mbi 300 policeve
  -vrasje gazetaresh,gjyqtaresh,deputetesh
  -etj etj…….

  Heroizmi i juaj i vetem ishte se u dogjet per ceshtje ordinere qe habitet dhe boten dhe nga krahu tjeter ju i dergonit kartoline per ditelindje Kryministrit tuaj te dashur.

  Sot ne Shqiperi eshte instaluar nje anti-shtet qe drejtohet nga kucedra me tre koke :
  PD KRIMINALE
  LSI MAFJOZE
  PS TARDHETARE

  E keqja eshte se kjo krijese monstruoze me tre koke eshte miratuar dhe legalizuar nga komunteti nderkombetar.Votimet e priteshme do jene vrasja perfundimtare e shtetit shqiptar dhe poshtrimi i dinjitet kombetar.Thjeshte do kalojme nga nje republike ambasadoriale qe jemi tani ne nje shprehje gjeografike.

  Prandaj biri im nastradin mos u bej hero me gjera te ngordhura duke u ushqyer si hijenat me kockat e enverit,ne nje kohe qe po diskutohen fatet e vendit.

  Kur nuk ke prapanice te luftosh kunder ketij regjimi MAFJOZ te pakten hesht sepse sic thoshte i madhi Mirush Kabashi
  DO NGELENI BISHT QENI GJITHE JETEN…

  Reply to this comment
 46. Dashamiresi D. February 8, 11:58

  “DASHI” MBETET Dash sa shkruan me siper ….
  Na rrofte Mirush Kabashi na ka mbet te themi.
  MOS QOFTE E THENE profecia e tij

  Dashamirei D

  Reply to this comment
 47. Bayoneta February 4, 09:15

  Xhafer Deva duket hapur qe ishte bashkepunetor me gjermanet,por mos harroni se ishte akoma lufte dhe gjermanet ishin superfuqi,Gabim vrasja e 84 shqiptareve,por edhe komunistet vrane plot per nje granate te hedhur ne ambasaden sovjetike pas luftes..Ka vrare Mehmet Shehu jo 84 po 284 se ashtu donte.nuk dua ta mbroj Xhaferr Deven po ishte lufte civile,dhe ideollogjike nje ane me te kuqte ana tjeter me kapitalin.Mos u merzitni asnjeri se Xhaferri ka vdekur,Pse nuk arreston Edi Rama Xhafer Devat e sotem Sali,dhe Lulu,qe kane vrare 10 fishin e Xhafer Deves…Mos harroni se ne ate kohe ishte me keq se ne 97 dhe duhej vendosur nje rend qofte edhe me vrasje,sikurse bene edhe komunistet terror per shume vite dhe me pas benin sikur ishin engjij.,Fatkeqesisht shqiperise nuk i vjen e mire as nga te kuqte e as nga te djathtet,kombi po vuan akoma efektet e spiuneve serbe.Te pakten Xhaferi ju fuste plumbin ne i pleqerojme akoma dhe na hiqen dhe shpetimetare dhe demokrate dhe lloj lloj formash dhe kane 25 vite qe po na vrasin,vjedhin,dhe shesin.lereni Xhaferin ta gjykoje historia ai kishte arsyet e tij pse beri ato vrasje,mos harroni se qe nga ajo kohe deri me sot,nuk ka me atdhetare,por ka te shitur dhe kelysha serbe qe shkaterruan edhe pasurine e xhaxhit enver qe ishte me gjakpires se Xhaferi,po ne e respektojme se aq mundi aq beri.

  Reply to this comment
 48. intelektuali February 4, 09:20

  KU ISHTE STREHUAR ENVERI ME NEXHMIJEN ME 4 SHKURT 1944 O “MARENGLENI” BOLSHEVIK – MARKS-ENGELS-LENINI SHQYPTAR?

  Pergjigju kesaj pyetje thelbesore dhe pastaj shkruaj dacibao me gjermane dhe partizane te Kohes se Qepes ne nje kohe qe Shqypnia po kerkon t’i bashkohet BE-se antikomuniste dhe Demokratike?

  Pergjigju kesaj pyetje thelbesore qe te dale ne shesh e VERTETA historike qe e nxjerr lakuriq Enver Hoxhen qe jetonte si levend pasanik ne vilen e kunatit te vet Bahri Omari o Marengleni bolshevik qe shkruan si skuth nga Gjermania dacibao bolshevike.

  Pergjigju kesaj pyetje thelbesore o Marenglen Bolsheviku, pyetje qe nuk eshte trajtuar akoma nga historianet tane, kalmexhinj te Enverit dhe spiune te Sigurimit te Shtetit qe te mesoje shqyptaret qe Bahri Omari ishte jo vetem eksponent i Ballit Kombetar, por edhe Minister i jashtem i qeverise kuislinge shume i afert me autoritetet gjermane dhe se nga vila e Bahri Omarit ne mes te Tiranes Enver Hoxha spiunoi tek fashistet Qemal Stafen me nje pabesi te papare deri atehere dhe qe e vazhdoi deri ne fund te jetes se tij duke mbushur lumenj me gjak njeriu ne vendin tone si nje ANTIKRISHT biblik i vertete.

  Pergjigjeu kesaj pyetje o Marenglen Bolsheviku dhe hiq dore nga propaganda bolshevike e 4 shkurtit me gjermane dhe partizane, por fillo te hulumtosh per masakren reale te 17 nentorit 1944 ne Tirane kur Mehmet Shehu vrau tregetaret dhe intelektualet tironsa si nje bishe staliniste dhe i groposi ne rreze te Dajtit dhe qe historina jone kombetare nuk e ka hapur gojen akoma dhe qe politika jone kombetare nuk i ka perkuar familjeve te viktimave falje per keto krime monstruoze te komunizmit si ASKUND ne Bote.

  Reply to this comment
 49. Bureto February 4, 09:30

  Thjesht per kujtese: E dini se c’do te thote emri MARENGLEN? Marks-Engels-Lenin. Kuptohet se autoi nuk eshte pergjegjes per emrin e vet, po ata qe ia vune e kishin nje shkak. Keshtu qe Cakrani do flase me superlativa per te vetet dhe Marengleni po ashtu per paraardhesit e vetet komuniste. Po a eshte kjo historia?!

  Reply to this comment
 50. boro labi February 4, 12:53

  E uroj autorin per shkrimin dinjitoz, qe me dokumente nxjerr te verteten, fytyren dhe shpirtin e zi te kolaboracionisteve!

  Reply to this comment
 51. Shqiptari February 4, 13:15

  Mar-eng-len, Enveri nje nga arritjet e tij perverse kishte pikerisht kete emer qe e kane mbi karte identiteti shume vete si nje damke qesharake draper-cakani ne balle.

  Reply to this comment
 52. MH February 4, 13:36

  Historia e ka vertetuar se te mundurit e luftes nga komunistet te udheheqeur nga i vet quajturi diktatori Hoxha ngelin te mundur perjetesisht nga kjo ndeshje.Koha nuk kthen mbrapsht.Mbetet ne arkivat e historise te shteteve aktore te luftes se dyte boterore.
  Une te gjithe te pakenaqurit e te persekutuarit i vlersoj jo ma shume se tifoz te semur qe nuk do mundin kurr te sherojne vetveten te humbur nga te paret e tyre si sipun dhe bashkpunetor te fashizmit ku historia i ka mbuluar tanesisht me turp.Tradhetar te kombit Shqiptare.

  Reply to this comment
  • intelektuali February 4, 14:34

   Gjermania e MUNDUR sot i jep lemosha Rusise FITIMTARE, prandaj o debili pa moral enverist meso se Historia e ka vertetuar qe dardha e ka bishtin prapa dhe se tradhetari me i masdh i Vatanit ishte pikerisht Enver Pederasti qe ja kishte shitur BYTHEN dhe Shqypnine Titos dhe bolshevike te Moskes per interesat e tij familjare qe ta mbante vendin tone si nje CIFLIG feudal te Mafies se Kuqe me pushtet, ashtu sic ka mbetur deri me sot duke i detyruar sot shqyptaret te bredhin neper Bote si emigrante dhe te kerkojne azile turpi dhe rezili tek gjermonet e Hitlerit, italinat e Duces apo tek greket e monarkofashisteve te Enverit.

   Reply to this comment
 53. MH February 4, 13:45

  Sa ngjajne me jeri-tjetrin Safet Zhulali dhe Xhafer Deva.Si te ishin dy pika ujit.

  Reply to this comment
 54. demo February 4, 15:00

  Me thoni nje popull te pushtuar nga koalicioni sllavo-grek,qe nuk i priti gjermanet si clirimtare?Cfare qendrimi mbajti Finlanda heroike e pushtuar nga trupat sovjetike?Cfare qendrimi mbajten Kroatet e pushtuar nga serbet,Si u priten gjermanet ne Ukraine ku 20 miljone u detyruan te vdesin urie nga grabitja e drithit kulakeve?Akishte bataljone te Wermachtit me azerbaxhiane,kalmuke,gjeorgjiane,kazake,balltike,prussiane,tartare,moldave.Pse?Sepse te gjithe keto kombe ishin pushtuar nga shovinizmi Rus,qe eshte shovinizmi me expansionist i botes dhe mban nen zgjedhe1/3 e botes.Po djalli me brire nuk paska qene gjermani,qe na cliroi nga zgjedha sllave dhe nga masakrat greke?Kur Shqiperia te fitoje pavarsine ne krejt territorin e saj natyral,atehere shoke enverista gjykojeni inxh. Xhaferr Deven.Thone ketu qe po te fitonin atdhetaret mbi komunizmin sllav do te ndodhte hataja dhe do te ndahej Shqiperia!Shqiperia nuk u nda ne 1919 ne konferencen e Versajes kur nuk kishte shtet e jo te ndahej ne 1946,kur Cameria u gllaberua perfundimisht nga Greket dhe Kosova,Maqedonia dhe Dioklea i kaluan perfundimisht serbise.Me keq se kaq ishte vetem nenshkrimi vullnetar i Enver Hoxhes per bashkim me Jugosllavine.

  Reply to this comment
 55. BOTA ESHTE ME RROTA..O KOMENTUESRROTA.. February 4, 16:46

  o komentusa

  mos u tregoni inferior

  enver hoxha ishte nje prodhim made in GB-USA-USSR

  ato e lane ne bllokun lindor si koloni te jugosllavise dhe ishte fat qe enveri ne kohen e duhur u shkeput nga serbet dhe pastaj nga rusi..

  Pra serbet u perzune ne 1948 nga dera me shqelma dhe u futen ne 1991 me dhendrin e serbise..

  por kjo lija me nazista dhe komunista vazhdoi dhe pas 1945 dhe lexoni ca rrjeshta qe te kuptoni sa rrota jeni se BOTA ESHTE ME RROTA.

  Ish-nazistët kanë spiunuar për SHBA-të deri në vitet ’90-ta të shekullit të kaluar, shkruan “New York Times”, duke përshkruar dokumentet e klasifikuara, të cilat tani janë të disponueshme për publikun.

  Në kulmin e Luftës së Ftohtë, duke filluar në vitin 1950, J. Edgar Hoover nga FBI dhe Allen Dulles i CIA-s, në mënyrë agresive ka rekrutuar ish-nazistët, ku i trajnuan për të spiunuar komunistët dhe Bashkimin Sovjetik.
  Hoover dhe Dulles besonin se “dallimet morale me nazistët nuk ishin të mjaftueshme që të lënë pas dore vlerat e tyre në luftën kundër rusëve”, transmeton Telegrafi.
  CIA ka rekrutuar ish-anëtarin e Schutzstaffel (NS), i cili ndoshta ishte fajtor i “vogël për krimet e luftës”, thuhet në dokument.
  Dokumentet tregojnë se në vitin 1994, avokati i CIA-s ka bërë presion te prokurorët, të cilët kishin nisur një hetim kundër ish-spiunit mbi dyshimet se kishte marrë pjesë në masakrën e mijëra hebrenjve në Lituani. Hetimi u braktis përfundimisht.
  Në vitin 1980, zyrtarët e FBI-së nuk kanë pranuar të dëshmojnë rreth ‘gjahut ndaj nazistëve’ para Departamentit amerikan të Drejtësisë në lidhje me spiunët e tyre gjerman.
  Në vitet e ’80 të shekullit të kaluar, FBI kishte informacione të konfirmuara, se 16 ish-nazistë kishin punuar për CIA-n.
  Disa spiunë gjatë Luftës së Dytë Botërore kanë qenë në pozita të larta të “Rajhut të Tretë”.
  Otto von Bolschwing ishte një oficer në SS dhe mentori i Adolf Eichmann, arkitekt i “Zgjidhja Përfundimtare”, dokument që përmban planin e zhdukjes së hebrenjve nga Evropa.
  CIA e kishte punësuar pas luftës për të spiunuar në Evropë, ndërsa në vitin 1954 mori një shtëpi në Nju-Jork, ku u zhvendos me familjen e tij.
  Kur Izraeli e arrestoi Eichmann, autoritetet amerikane mbrojtën Bolschwingun, i cili ka jetuar i qetë edhe 20 vite të tjera. Pasi e kaluara e tij u zbulua, gjermani hoqi dorë nga shtetësia amerikane, por shumë shpejt vdiq pas kësaj.
  Norman Goda, historian në Universitetin e Floridas, i cili është duke punuar në dokumentet e klasifikuara, pohon se marrëdhëniet midis CIA-s dhe nazistëve ishin edhe më të larta, por që dokumentet e shumta do të mbeten mister.

  Reply to this comment
 56. verejtje miqesore February 4, 18:30

  O komentuesa ( perfshi dhe Rroten ), mendoni vertet se ja lexon njeri keto hartime pa fund si gazeta Kushtrim Brezash? Komentuesi i zgjuar komenton shkurt, prandaj quhet koment e jo Leter e Hapur e KQPPSH.Mjere Moderatori i gazetes se c”heq, se eshte i vetmi qe i duhet ti hedhe nje sy ketyre pacavureve pa fund. Suksese.

  Reply to this comment
 57. GJINOJA February 4, 18:46

  Për autorin e shkrimit, Marenglenin,
  Në fund, ju thoni: “Është e turpshme që këtë masakër e bëri shqiptari ndaj shqiptarit dhe akoma më e turpshme, kur njëra palë është në shërbim të pushtuesit të huaj dhe bën terror kundër popullit të saj”.
  Po pushkatimin e 22 intelektualëve krejt të pafajshëm, në kohë paqeje dhe jo lufte, nga shteti komunist i Enver Hoxhës dhe Mehmet Shehut, me rastin e shpërthimit të një grushti dinamit në përfaqësinë Sovjetike në Tiranë a nuk duhet ta quani të turpshme dhe, a nuk qe pala jonë në shërbim të një fuqie të huaj dhe bëri terror kundër popullit të vet për t’i treguar besnikërinë asaj force të huaj?
  Hiqni dorë nga përdorimi i dy standardeve në analizat e ngjarjeve!

  Reply to this comment
  • ganiu February 4, 20:29

   Gjino, Gjino und martove por su rrite.
   Tjetër është pushtuesi tjetër të jesh aleat ose dhe vasal. Tjetër është të vrasësh për llogari të pushtuesit tjetër për të mbajtur pushtetin. Enveri dhe Berisha vranë për pushtet dhe nuk mund ti barazosh me bashkëpunëtorët e nazifashizmit. Janë kriminelë por jo tradhtar. Xhaferi, e turrli bashkëpunëtori i pushtuesit është tradhtar dhe pa vrarë. Po vrau është dhe kriminel.

   Reply to this comment
  • anticensurë 25642654 February 5, 11:19

   gjino
   duke marrë si shëmbull replikën e ganos me ty, po them dhe unë menidmin tim për këtë mentalitet idiot që kemi si popull!!e them si popull sepse është jashtëzakoniosht i përhapur!!
   ne bëjmë “luftë” për të fituar!për të fituar mendimi/ideja/egoja jonë!!
   ne sjellim absurden si fakt që vëteton të “vërtetën”!sjellim budallallëkun për argumet të padiskutueshëm!!
   ne nuk përpiqemi të gjejmë më vërtetën,të mësojmë nga e kaluara,të ndërtojmë një të ardhme më të mirë dhe me më pak gabime!!
   si ti dhe shumë të tjerë,përfshirë dhe unë,në vënd që të kërkojmë të qëllojmë njëri tjetrin me baltë thjesht që të dukemi sa më pak të ndotur vetë!!
   thjeshtë me idenë se sa më shumë ta ndyjë unë tjetrin,aq më i pastër do të dukem vetë!!
   në këtë shkrim sillen dokumenta për një nga krimet e periudhës së luftës së dytë botërore kur shqipëria ishte e pushtuar nga gjermania!
   atë që e dimë të gjithë është se lufta,qoftë e drejtë qoftë jo e drejtë,në të gjitha rastet është shkatërrim!!
   gjat zhvillimit të saj vrasja/vdekja është ajo që mbisundon!!çfaredo që të jenë arsyet të cilat shaktojnë vrasjen,në fund të fundit kryhet gjithnjë një krim!!
   po e njëjta gjë në diktaturë!!sado e mirë të jetë,sado e butë të jetë autoritarizmi dhe dënimet e padrejta janë pjesë e jetës së saj!
   deri këtu asgjë të veçantë,e veçanta është se ne në vënd që të mësojmë nga pësimet,bëjmë të kundërtën!!i përsërisim,i shtojmë!!
   një llogjikë njerzore e pastër asnjëherë nuk mund të ta neutralizojë krimin me krim!!
   ne po përpiqemi të arsyetojmë krimet e palës pararadhëse me krimet e palës pasardhëse!!
   asnjëri nga të dy krimet nuk mund të çbëjë njëri tjetrin!asnjëri nuk mund të justifikojë tjetrin!!
   në radhë të parë tradhëtija,bashkpunimi me pushtuesin, nuk mund të arsyetohet në asnjë mënyrë dhe sikur të mos kesh bërë asnjë vrasje!!mjafton akti i bashkpunimit me pushtuesin!që në atë moment ke kryer një krim!!ke tradhëtuar atdheun!!nëse në vazhdim tradhëtari vret,nuk ka bërë asgjë tjetër veçse ka shumfishuar krimin!!
   sido që të jetë diktatura ajo nuk mund të barazohet me pushtimin!!në dikltaturë kemi një “luftë mes të njëjtëve”!brënda një shteti,dhe kur në këtë rast nuk kemi përndjekje etnike, kemi vetëm luftë për pushtet!!për pasojë ka dhe krime!!
   asnjë nga këto raste nuk mund të çbëjë tjetrin!të dy së bashku vetëm se shtojnë krimin!!asnjëherë nuk e paksojnë!!
   në rastin tënd, dhe të të tjerëve gjithashtu,në asnjë mënyrë nuk mund të çbëni krimin tuaj duke përmëndur krimin e pasardhësve!për më tepër nuk mund të justifikoni një krim të kryer me një krim akoma të pa kryer!!në kohën kur ka ndodhur masakra e 4 shkurtit,krimet e komunistëve nuk kishin bërë krimet që ju përmëndni!
   kështu që krimet e bëra gjat bashkpunimit të shqiptarëve me pushtuesin nazifashist nuk mund të justifikohen me krimet që mund të bënin komunistët në një të ardhme!!
   ashtu si krimet që u bënë gjat diktaturës nuk mund të justifikohen me zhvillimin ekonomiko shoqëror të shtetit shqiptar!!ashtu si krimet e këtyre 25 viteve nuk mund të justifikohen me rrëzimin e diktaturës!!
   krimi mbetet gjithnjë krim,pamvarsisht kohës dhe rrethanave!!
   këtë duhet të mësojmë,këtë duhet të përpiqemi ta rrespektojmë!!
   nuk duhet të pranojmë krimin!i çfardo lloi qoftë!
   nuk e di a do të mësojmë ndonjëherë të llogjikojmë!?
   po aritëm këtë!?
   atëherë mund të kemi shpresë të fillojmë ti afrohemi gjykimit objektiv!!të shkëputemi nga emocionet dhe të shohim vetëm faktet!të nxjerrim mësim për të mënjanuar të keqen dhe përqafuar të mirën!!
   unë personalisht jam shum skeptik!!na mungon një elitë intelektuale,prandaj kemi vetëmnjë klasë të arsimuar dhe një politikë kriminale!!

   Reply to this comment
 58. xha Ferri February 4, 19:23

  Besoj se nje material modest ketu poshte I jep fundi cdo spekullimi me xhaferr deven….

  Albert Ramaj, St. Gallen
  http://www.thealbanian.co.uk/

  KRIMET E XHAFERR DEVES

  Divizioni „Skëndërbej“ ishte përbër vetëm prej shqiptarëve nga territori i Kosvoës dhe i Maqedonisë që ishte themeluar më ne fillim te 1944. Duhet cekur se shumica e personave që kishin vepruar në këtë division, më parë ishin në devizionin Waffen SS Hanxhar të Bosnjës dhe të Kroacisë, kurse më 1944 ishte krijuar divisioni vetëm me shqiptarë. Njëri nga protagonistët e këtij divizioni ishin Bedri Peja(ni) dhe Xhafer Deva. Bedri Pejani dhe Xhafer Deva ishin antisemitë të njohur të asaj kohe.

  Divisioni „Skënderbeu” kishte tubuar rreth vete 6491 vullnetarë shqiptar dhë që kishte për detyrë të luftonin në krah me gjermanët e kjo dmth edhe të dorzonin hebre gjermanëve. Vetëm një një kohë shumë të shkurtër divisioni „Skënderbeu” kishte tunbuar në Prishtinë und Gjakovë 400 hebre prej nga u dërguan në kampin e përqendrimit në Gjermani, në Bergen-Belsen afër Hannover-it.ku edhe vdiqën.

  Sa i përket numrit të personave ka disa mendice. Sipas Dzeletovic Ivanov ka të bëjë me 400 hebre kurse sipas Noel Malcolm ka të bëjë me 281 hebre që janë dorëzuar në duart e naziztëve gjerman nga ana e SS Waffen divisionit Skënderbeu dhe personalisht te Xhafer Devës

  Reply to this comment
 59. liri February 4, 21:08

  per ironi lul bashoviqi I nderroi emrin rruges “Deshmoret e 4 Shkurtit” ,duke vendosur ne te emrin e nipit te kriminel Xhaferrit, Ibrahim rugovicit

  Reply to this comment
 60. GJINOJA February 5, 12:35

  E pashë që komenti im për masakrën komuniste të vrasjes nga shteti i 22 personave krejt të pafajshëm me rastin e hedhjes nga kushedi se kush të një grushti dinamit në përfaqësinë sovjetike në Tiranë, shkaktoi reagime të natyrës së nuk është njëlloj krimi i atij që është në lidhje me pushtuesin me krimin e atij që vepron si i pavarur nga pushtuesi. Për mua nuk ka ndonjë ndryshim, madje është më keq kur krimin e bën ai të cilin nuk e detyron askush të bëjë krim. Unë nuk desha të zgjatem me krimet e komunizmit, por mund të përmendja edhe krimin në Mirditë, kur shteti komunist vrau 16 persona pa asnjë lidhje me vrasjen e Bardhok Bibës, për të cilin u krye masakra. Dhe, pastaj, me rastin e hyrjes së komunistëve në Tiranë, në tetor nëntor 1944, komunistët vranë rreth 100 persona pa asnjë shkak, vetëm për terror, terror i cili tmerroi edhe Gogo Nushin. Unë nuk desha të përmendja as mbi 6 mijë të tjerë të vrarë nga ai shtet kriminal gjatë 45 vjetëve të ekzistencës së tij. Ai që vret në këto përmasa popullin e tij, nuk mund të jetë patriot, ashtu siç doni ta paraqisni ju. Ai është vetëm kriminel dhe regjimi komunist shqiptar nuk qe diktatorial, por kriminal.

  Reply to this comment
 61. demo February 4, 12:44

  Nxirrni,nxirrni emrat e 84 qytetareve tiranas te vrare ne 4 Shkurt! Kjo eshte e verteta!
  Bejne sikur i dhimbsen qytetaret tiranas.Ju qytetareve tiranas ju punuat qindin ne nentor 1944,i nxorret me lista nga shtepite dhe jo 10 atentatore,qe u vrane ne 4 shkurt,por 10 here me shume i varroset prapa Dajtit.

  Reply to this comment
 62. Kurban Bajrami February 4, 14:22

  Te kishim pas nje Xhaferr Deva ne vend te Sali Berishes ne 1990 punet do te kishin shkue ndryshe. Komunistet do te kishin perfunduar ne litar dhe Shqiperia do te ishte pastruar nga te gjithe morrat e kuq.

  Reply to this comment
 63. Konti Sbalta February 4, 17:19

  Edhe pas 75 vjetesh “gjakrat nuk jane ftohur”dhe e verteta e njohur boterisht mbas mbarimit te luftes se dyte boterore , kur u njoh edhe merita e shtetit shqiptar ne kete lufte nuk eshte pranuar nga humbesit ne kete lufte !

  Reply to this comment
 64. fteri February 4, 18:13

  Xhafer Deva la gjurmë koliboracionisti më të zellshëm me gjermanët në historinë shqiptare për dy momente mjaft kulmore në periudhën e pushtimit gjerman: Krijimi i Divizionit SS “Skanderbeg” dhe masakra e 4 shkurtit.

  Të dyja këto momente janë debatuar dhe në përgjithësi janë dënuar nga historiografia që është marrë me këtë periudhë,e radhisin Xhaferin intelektualin më kriminel të kohës.
  POR -INTERESANT

  Është fakti se autoritetet amerikane, me gjithë informacioni që kanë pasur mbi Devën, nuk e kanë arrestuar dhe dënuar atë në lidhje mbi aktivitetin e tij politik në dobi të çështjes gjermane në Ballkan.

  Sigurisht që masakra e 4 shkurtit 1944 është një njollë e zezë e krim xhelati në karrierën politike të Devës, por funksionarët e zbulimit amerikan e kanë parë atë si një person potencial kundër LANÇL.dhe komunistve në Ballkan

  Në fakt, duke parë se rreziku komunist do të ishte kërcënimi më serioz i interesave te tyre në të ardhmen, amerikanët toleruan apo angazhuan shumë elementë pro gjermanë të njohur si antikomunistë në operacione të Kundërzbulimit amerikan,dhe anglez në shqipëri.

  Rasti më i njohur është rrjeti i zbulimit i njohur si “Shërbimi i Gjeneralit Gehlen”, një rrjet i agjenturës gjermane, e cila pas luftës u vu në shërbim të Zbulimit amerikan kundër interesave sovjetike.

  Mbi aktivitetin e Xhaver Devës në emigracion nuk ka shumë të dhëna deri më tani, por me sa duket edhe pse me një të kaluar pro gjermane, Xhafer Deva u la i lirë.
  Ai jetoi në Vjenë për një kohë të gjatë dhe më vonë u transferua në Amerikë, ku edhe vdiq.

  Bashkëshortja e tij amerikane, ish-drejtuesja e bibliotekës së universitetit të Kalifornisë, u nda nga jeta në v 2012, duke mos botuar asgjë nga kujtimet e Xhafer Devës, të cilat sipas disa të njohurve të tij janë akoma në dorëshkrim.

  Xhafer Deva i përkiste asaj klase intelektualësh kosovarë të cilët shpëtimin nga zgjedha serbe e shikonin tek mbështetja e Gjermanisë, një këndvështrim që historia e provoi të gabuar, të gabuar po aq sa edhe zgjidhja internacionaliste që do t’i jepte komunizmi kësaj çështjeje madhore për kombin shqiptar.

  Gjithsesi,Xhafer Deva e Qazim Mulletët ,Rexhep Mitrovica ,kadri cakanët ,Abaz Kupët ,ballistët e legalistët ,bajrektarët Muharrem Bajrektari ,Gjon Marka gjoni ,Llesh Marshii ,Halil Alia ,Bajrektari Mena i Lurës ,dhe Mitat Frashri meriton një mut surratit ,jan bashkëpuntor besnik të Hitlerit ,ai që lau me gjak shqiptarësh deri në gjunjë Tiranën ,iku si tradhëtar bashkë me Hitlerianët.
  Lavdi UNÇL ,dhe legjendarit Enver Hoxha që çliroi Tiranën dhe gjithë shqipërinë dhe ndërtoi shqipërinë si nuse .

  Reply to this comment
  • ? February 4, 19:40

   o fteri, o morr i kuq, perse nuk na tregon si nuk vdiqe nga uria ne kohen e Enver Mutit?

   Reply to this comment
 65. Alexander Fleming February 4, 22:02

  Po ti mo ? qe te ka humbur emri, Pse s’na tregon ti vemje Si ke shpetuar Pa vdekur nga uria ti bacil?
  Apo Si bacil qe je haje krimbat e m… dhe shpetove.

  Reply to this comment
  • ? February 4, 22:29

   Une shyqyr qe nuk kisha indur atehere or Hale Qepengu, po kam njohur gjyshin qe qe i thate si cingel dhe babain qe mezi mbahej ne kembe. Tashti nga fundi u shendosh pak, po gjithmone hante si i babezitur. Me tha qe kishte njohur nje Aleksander qe ngopej me mut gjithe kohes se Enver Mutit dhe spiunonte shoket. E more vesh, o lesh?

   Reply to this comment
 66. Alexander Fleming February 4, 22:20

  Po ti mo ? qe te ka humbur emri, Pse s’na tregon ti vemje Si ke shpetuar Pa vdekur nga uria, ti bacil sifilizi?
  Apo Si bacil HIV qe je haje krimbat e m… dhe shpetove.

  Reply to this comment
 67. Messerschmitt February 5, 07:56

  Xhafer Deva si dhe shume komuniste te tjee shqiptare nuk jane tjeter vecse mbetje turko-gerqi-arrixhiu-nordafrika.

  Turp per historjanet shqiptar qe nuk jane ne gjendje te bejne historine e shqiperise te pavarur nga politikat dhe antishqiptaret !

  Reply to this comment
 68. TIRONA February 6, 03:27

  U kthye dera nga aleja nga bajgat:8 me 200.
  Kosovaret,nqs kane gjak shqiptari duhet te ndjehen te turperuar dhe te prononcohen per kete gjakderdhje!
  Tradhetarin historikisht e ka vrare nena e tij !

  Reply to this comment
 69. Aaiu nga Selenic February 7, 11:19

  Vezhgusi F, Ka kohe qe nuk te kam lexuar. Sote u gezova shum qe te lexova ne ket faqe.!

  Reply to this comment
  • ? February 7, 22:29

   Si gezohet idioti per debilin. Beni krushqi bashke qe te sigurohen pasardhes idiobile.

   Reply to this comment
 70. Aliu nga Selenic February 7, 11:22

  Gjermate kane raportuar aqe sa u kan dhen Ballistet.!

  Reply to this comment
 71. TT February 9, 11:36

  Xhafer Deva punoi ne amerike dhe aty vdiq.pra po te Mos pranojme Deven nuk duam ameriken apo jo.
  Deva mire beri qe vrau koleren sllave…

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim