Mashtrimi enverist me Luftën Nacional Çlirimtare

August 18, 2016 15:11

Mashtrimi enverist me Luftën Nacional Çlirimtare

Manifestin Komunist shkruhet: “… komunistët akuzohen, se gjoja duan të zhdukin atdheun, kombësinë. Punëtorët s’kanë atdhe. Nuk mund t’u heqësh atyre një gjë, që nuk e kanë. Por me qenë se proletariati duhet, para së gjithash, të vendosë sundimin politik, të ngrihet në shkallën e një klase nacionale, të formohet si komb, ai vetë është akoma nacional, ndonëse aspak ashtu si e kupton atë borgjezia”.

Kjo tezë kontradiktore (si mund të mos kesh atdhe dhe njëherazi të jesh nacional?!)  është themeli i internacionalizmit komunist. Komunistët nuk luftojnë për atdheun por për revolucionin proletar botëror. Ata janë kombëtarë vetëm konvencionalisht, vetëm për sa kohë një gjë e tillë ju shërben për të vendosur sundimin politik.

Edhe liderët komunistë shqiptarë kështu vepruan. Ata u hoqën si kombëtarë pikërisht që të arrinin sundimin politik. Prandaj, këmbëngulën për rolin hegjemon të Partisë Komuniste në Luftën Nacional Çlirimtare. Por e gjitha ishte një lojë në funksion të sundimit mbi popullin dhe jo të lirisë së tij sikundër premtohej. Këtu fillon edhe mashtrimi historik. Sepse ajo nuk ishte një luftë çlirimtare e gërshetuar me revolucion komunist por një revolucion komunist i maskuar me luftën për çlirim.

Dinamika e gjërave e provon mashtrimin. Në Manifestin Komunist Marksi shkruan se “komunistët  e quajnë një gjë të shëmtuar të fshehin pikëpamjet dhe qëllimet e tyre. Ata deklarojnë haptazi se qëllimet e tyre  mund të arrihen vetëm duke përmbysur me forcë gjithë rendin shoqëror ekzistues”.

Komunistët shqiptarë e fshehën fillimisht qëllimin e tyre. Ata nuk folën hapur, që në krye të herës për përmbysjen që planizonin të realizonin. Në rezolucionin e mbledhjes themeluese të PKSh ndër detyrat kryesore politike është: “Të luftohet për pavarësinë kombëtare të popullit shqiptar dhe për qeverinë popullore demokratike në një Shqipëri të lirë prej fashizmit”. Askund nuk flitet për revolucion komunist.  Kjo e bën taktikën e ndjekur nga komunistët një mashtrim dhe triumfin e tyre një revolucion të maskuar. Kur Enver Hoxha e kritikonte Mehmet Shehun se dilte me flamurin e brigadave proletare, e bënte jo se nuk qe dakort në parim por se, taktikisht, simbole të tilla e demaskonin para kohe natyrën e vërtetë të revolucionit bolshevik që kish nisur të zhvillohej si luftë për çlirim.

Prej këtej buron një nga rebuset që ka mbetur pa u zgjidhur dhe i debatuar edhe sot e kësaj dite: Kur festojmë çlirimin e Shqipërisë çfarë bëjmë: festojmë çlirimin nga pushtuesit dhe diktatura e tyre nazifashiste apo revolucionin, që i maskuar me luftën kundër pushtuesit, hodhi themelet e një diktature të re?

Revolucioni komunist në Shqipëri u rrit si një minotaur. Trupi i tij, muskujt, energjia, ishin masat pjesmarrëse në luftën për çlirim nga pushtuesi ndërsa koka, truri i tij qe komunist, ishte Enver Hoxha, karakteri autokratik dhe ambicia për sundim e të cilit,  gërshetuar edhe me instruksionet e të dërguarve të Partisë Komuniste të Jugosllavisë, e devijoi gjithë këtë energji patriotike në funksion të përmbysjes komuniste dhe marrjes prej tij të një pushteti gjithnjë e më absolut që e ushtroi personalisht çdo sekondë dhe pa asnjë kufizim për rreth 40 vjet.

Apologjetët e revolucionit komunist pretendojnë se nuk mund të ndodhte ndryshe sa kohe që klasat e pasura u bashkuan me pushtuesin. Kjo është as më shumë dhe as më pak por jehona e kambanës së ndryshkur të propagandës enveriste. Pasoja merret për shkak. Revolucioni komunist nuk ndodhi se klasat sunduese u bashkuan me pushtuesit. Ai qe programuar me kohë dhe fshihej në genin e Partisë Komuniste në fakt, staliniste. Dhe, siç kemi argumentuar, qe pikërisht koshienca e saktë për këtë lidhje gjenetike të komunisteve me revolucionin, një nga arsyet që i shtyu disa nga nacionalistët që, në një moment dobësie ekstreme të bashkohen, si i mbyturi që kapet pas fijes së barit, deri edhe me pushtuesit nazifashistë për të shmangur revolucionin komunist. Një e keqe më e madhe në ardhje për ta sesa një pushtues në largim.

Një ndjekje realiste e dinamikës së ngjarjeve, e dokumentacionit historik të jep të kuptosh se nuk ishte tradhtia e nacionalistëve apo, të themi, e klasave te pasura që solli revolucionin komunist por revolucioni komunist që solli tradhtinë e klasave të pasura.

Manipulimi i historiografisë komuniste qëndron tek përmbysja e raporteve reale. Ajo shkakun e paraqet si pasojë dhe pasojën si shkak. Por, që të çlirohemi nga iluzioni i raportit të përmbysur duhet të kuptojmë se revolucioni komunist nuk fillon pas Çlirimit, nuk fillon në nëntor 1944 por qysh në ditën e parë të themelimit të PKSH, në 8 nëntor 1941, madje edhe më parë me lëvizjen komuniste. Pra, ai nuk ishte diçka e rastit e zhvilluar spontanisht për shkak rethanave të papritura. Prandaj, gabon kush e ndan aktivitetin e Enverit, në atë të Luftës që qenka i mirë dhe në atë tjetrin, pas Luftës, si diktator që është i keq. Ka një lidhje organike mes të dy fazave që i bën të pandashme. E para është themeli i të dytës.

Hapi i parë që ndërmori Enveri qe spastrimi i truallit ideologjik duke konsoliduar tezën se revolucioni bolshevik është i mundur edhe në një vend të prapambetur si Shqipëria, pa industri dhe proletarit të zhvilluar. Nga pozita leniniste-staliniste u goditën të gjithë komunistët me pikëpamje të kundërt dhe, sipas zakonit stalinist, u shpallën armiq. U këmbëngul se revolucioni komunist mund të triumfojë, nën shembullin e BRRS, edhe në një vend të prapambetur me shumicë fshatare si Shqipëria.

Por dihet që Lenini ka qenë revizionuesi i parë i Marksit. Ky i fundit, mendonte se revolucioni komunist mund të qe i mundur vetëm në vende me proletariat shumë të zhvilluar si, për shembull, Britania. Sepse kish parasysh jo vetëm aktin e përmbysjes me dhunë, berihain, që mund ta realizosh edhe me turma fshatarësh si dhe lumpen gjithfarësoj, por edhe atë që duhej bërë më pas dhe që nuk mund ta realizosh me turma gjithfarësoj e lumpenë.  Në raport me fshatarësinë nuk është çështje përbuzjeje por çështje mendësie. Për një rend të ri duhet një mendësi e re që jo të gjithë turmat e kanë. Por një rend i ri e ka të pamundur nëse mendësia që i duhet nuk është mbizotëruese. Kjo shkakton konflikt me sistemin që çon te imponimi me dhunë dhe rrjedhimisht rendi i ri, nga ai i lirisë shndërrohet si pa kuptuar në atë të skllavërisë e shtypjes.

Në një nga botimet e tij të fundit Francis Fukajama pohon se përmbysjet e sistemeve politike autokratike nuk bëhen me sukses pa një zhvillim ekonomik që pasohet edhe nga një mobilizim të disa shtresave shoqërore (zakonisht të mesme) që vënë në dyshim legjitimitetin e sistemit ekzistues. Konkluzioni është, në thelb, i njëjtë me tezën e Marksit se faktori objektiv i një revolucioni (dhe në këtë rast Marksi nuk ka parasysh vetëm revolucionet komuniste por një ligj të përgjithshëm të zhvillimit) është konflikti mes forcave prodhuese të zhvilluara dhe marrdhënieve në prodhim (të pronësisë kryesisht) të prapambetura dhe penguese për to. Kur ky kusht nuk ekziston revolucioni është artificial dhe i sforcuar. Dalja jashtë kësaj skeme sjell medeomos deformime që të çojnë në ekstremizëm dhe dështime si në rastin e revolucionit proletar (diktaturat bolshevike, përfshi edhe rastin shqiptar) ashtu edhe në rastin e revolucioneve demokratike (pranvera arabe).

Në zbatimin e një revolucioni të sforcuar bolshevik në mungesë të faktorëve objektivë dhe në funksion të marrjes së pushtetit, duhen kërkuar edhe shkaqet e dështimit afatgjatë të socializmit në Shqipëri. Për shembull, me eksperimente të tilla si dhënia e tokës fshatarit për ta lidhur politikisht me pushtetin dhe më pas, marrja e saj për ta “proletarizuar” në një marrdhënie që fshatari nuk e asimiloi prandaj dhe humbi dhe nxitësit për të punuar. Përgjithësisht, në Shqipëri mungonte edukata e punës që kalit kapitalizmi i zhvilluar, një e metë që do kish pasoja fatale në ecurinë e mëtejshme të gjërave dhe që nuk mund të kurohej me faktin që PKSH e ndryshoi emrin në Partia e Punës. Kapitale, banka, tregëti ka patur shumë shekuj para se të lindte kapitalizmi por përse ai lindi me sukses vetëm në Europë? – pyet Weberi. Dhe e shpjegon me etikën protestante të punës (që ai e quan shpirti i kapitalizmit), me devocionin e njeriut për profesionin si dhe ndjenjën e kursimit. Socializmi shqiptar (por jo vetëm ai) nuk e pati këtë shpirt prandaj dhe degradoi në një sistem pa shpirt!

Por Enver Hoxha, i trajnuar edhe nga këshilltarët jugosllavë, nje element oriental në thelb por me kostum e luk europian, me etje të ekzagjeruara për pushtet, duhet ta bënte revolucionin dhe prandaj do t’i shpikte edhe kushtet objektive për të. Si, për shembull, duke fryrë apo ekzagjeruar rolin që mund të luante klasa e pakët punëtore në aleancë me fshatarësinë e varfër.

E thënë thjesht, Hoxha u përpoq të gatuajë bukë gruri me miell misri. Në fakt, krijimi i një klase punëtore dhe nxjerrja e saj në ballë të fshatarësisë, ka qenë përherë preokupim i Hoxhës dhe shokëve të tij. Ndryshe, si mund të kishim diktaturë të proletariatit? Por klasa punëtore shqiptare, e krijuar me shpejtësi si në inkubator në dy dekadat e para të socializmit në fabrika të ngritura kryesisht me ndihmë ruse e më pas edhe nga kinezët, nuk mundi të shkëputej nga psikologjia e fshatit, prej nga vinte, për të punuar sa më pak dhe për të marrë sa më shumë. Ajo qe një klasë punëtore jo aq punëtore. Ndërkaq, sistemit socialist i mungonte mekanizmi ekonomik i kurimit të kësaj psikologjie të përtacisë ndërkohë që morali ideologjik dëshmoi se ishte i pafuqishëm të bënte gjë. Dekadë pas dekade ekonomia nisi të hajë vetveten duke u dobësuar deri në kolaps. Rezultat i trishtë i një aventure gjysëm shekullore që nisi në 8 nëntor 1941. Dështim gjysëm shekullor i një shteti që e nisi më i varfëri në Europë dhe e mbylli po ashtu.

Nuk e kuptoj se çfarë lavdie perceptojnë akoma disa në këtë aventurë të palavdishme. Sepse nuk është që një sistem të suksesshëm e rrënuan në ’90-tën. Ai mbërriti aty i rrënuar dhe i dështuar. Kundër pushtetit u ngrit vetë klasa punëtore “në pushtet”! Ajo që erdhi më pas qe grabitja e mbetjeve të tij, një krim i toleruar nga “demokratët” po për qëllime pushteti dhe pasurimi korruptiv. U provua edhe një herë se armiqtë më të rrezikshëm të shtetit shqiptar kanë qenë përherë qeveritë e tij nga që kanë patur “lirinë” e pakufizuar të bëjnë ç’të duan me shtetin. Edhe t’ja mbytin lirinë.

Një parti komuniste është si spermatozoidi që e mbars shoqërinë me revolucion bolshevik. Sikundër thotë Marksi, qëllimi i afishuar i një partie komuniste është pikërisht revolucioni komunist. Ajo krijohet pikërisht për këtë qëllim dhe nuk mund të kuptohet pa këtë qëllim që në ditën e parë të saj. Krijimi i PKSH ishte suksesi i parë i revolucionit bolshevik në Shqipëri.

Një vëzhgim i kujdesshëm i dokumenteve historike të jep të kuptosh se PKSH nuk e vuri revolucionin në funksion të luftës për çlirim por luftën për çlirim në funksion të revolucionit dhe marrjes së pushtetit. Prandaj, Hoxha këmbëngulte për rolin udhëheqës të PKSH në Front, për vendosjen e komisarëve politikë në çeta dhe më pas në ushtrinë partizane, për dhënien e gjithë pushtetit këshillave nacional-çlirimtare që të kujton parrullën leniniste “gjithë pushtetin sovjetëve”, për kultivimin e dashurisë për BRSS ! Lufta mund të qe sa të donte çlirimtare por truri i saj duhej të qe bolshevik. Nëpërmjet këtij rrjeti pushtetesh dhe influencash ideologjike, energjitë popullore të mobilizuara patriotikisht për çlirimin e vendit do kanalizoheshin heshturazi në drejtim të një përmbysjeje bolshevike në Shqipëri. Ujrat e kristalta të patriotizmit shqiptar do vinin në lëvizje mokrat e rënda të një diktature antishqiptare që do bluante eshtra shqiptarësh. Një përfundim aspak patriotik! Fakti? Shikon si ka mbetur Shqipëria!

Hoxha e shpallte me krenari, si një trajtim krijues të teorisë marksiste-leniniste, gërshetimin e luftës për çlirim me revolucionin komunist. Edhe finalizimi i Luftës Çlirimtare me marrjen e pushtetit nga komunistët është fakti më bindës për këtë. Këmbëngulja e Enver Hoxhës për t’u ngritur sa më parë në luftë kundër pushtuesit (përballë tezës fabianiste të Ballit se “s’ka ardhur koha”) ishte një taktikë dinake populiste, në koherencë me instiktet patriotike të turmave, që prodhoi një fakt të fortë “patriotik” përballë të cilit u shkatërrua prestigji patriotik i figurave ngurruese të së djathtës. Misionarët britanikë kanë shpjeguar se përse Balli dhe ca nacionalistë, ngurronin të hynin menjëherë në luftë duke këmbëngulur se do qe më e volitshme që lufta të niste si një kryengritje e përgjithshme në një moment kur pushtuesi do qe më i dobësuar. Si arsye nxirrej shmangia e viktimave dhe dëmeve ekonomike që do pësonte popullata. Natyrisht, një nga shkaqet e fshehta ka qenë edhe fakti që nacionalistët e kuptonin se një mobilizim luftarak nën drejtimin e komunistëve, nuk mund të mos prirej drejt një përmbysje bolshevike të sistemit.

Në të kundërtën, komunistët këmbëngulnin për luftë një orë e më parë kundër pushtuesit me parrullën “liria nuk fitohet pa gjak”. Sipas misionarëve britanikë kjo taktikë e luftës imediate (që ata e aprovonin se për të nxitur luftën ishin aty) me raprezaljet që shkaktonte si reagim i pushtuesit mbi popullsinë, çonte në mbushjen e radhëve partizane. Prandaj, na shfaqet edhe paradoksi, komunistët internacionalistë dolën më patriotë se nacionalistët!

Në të vërtetë, lufta për çlirim i duhej Enver Hoxhës si mënyra e vetme për zbatimin e parimit leninist të armatosjes së “popullit”. Duke ndjekur mësimet leniniste, Hoxha porosiste bashkëpunëtorët që për marrjen e pushtetit duhet të përgatiteshin për të dy rrugët, edhe për atë paqësore por edhe për atë me dhunë, porse duke u përgatitur për atë me dhunë edhe rruga paqësore do kish më shans për sukses. Veç sa u ndje mjaft i fortë, nuk i qëndroi besnik këtij parimi duke e braktisur fare rrugën paqësore. Pretekst i shërbeu tradhëtia apo kolaboracionizmi i disa nacionalistëve (tradhtia do të qe preteksti edhe për genocidin e ushtruar për 45 vjet mbi brezat e klasave të përmbysura) por që pati kujdes t’a shndërronte në një rrjetë sa më të gjerë ku do binin të gjithë klasat e pasura, edhe ata që nuk kishin kolaboruar me pushtuesin. Ndryshe si mund të justifikohej dhuna, marrja e pushetit me dhunë dhe pa zgjedhje demokratike apo shpronësimet pa ndarjen NE patriotët dhe ATA tradhëtarët?

Asnjë diktaturë nuk qëndron dot në këmbë pa patur një armik të brendshëm. Kur ai nuk ekziston ajo e shpik. Sepse është justifikimi për qenien e saj. Kjo nevojë e bëri Hitlerin të shpikë rrezikun hebre. Në Shqipëri ATA, klasa e përmbysur e tradhtarëve, u bënë “çifutët” e socializmit. Breza të tërë jetuan të persekutuar, të përbuzur, të diskriminuar. Faji i tyre ishte se kishin lindur në familje kulakësh,  të përmbysurish apo tradhtarësh. Nuk i detyronin të mbanin yllin me pesë cepa në krah, por në komunitetet e vogla të qyteteve dhe fshatrave shqiptare të gjithë e dinin se ishin “me njollë”. Dhe thonë që diktatura komuniste nuk ngjan me atë naziste. S’është aspak e vërtetë! Ka pasur edhe nje holokaust shqiptar.  

Hoxha e shndërroi si pa u ndjerë ushtrinë nacionalçlirimtare në ushtri të revolucionit boshlshevik. Dhe me zjarrin e armëve të saj, dogji etapën demokratike të pasluftës, duke vendosur përdhunshëm rregjimin diktatorial. Shiptarët nuk u lanë të zgjedhin formën e regjimit siç ju qe premtuar edhe nga PKSH. Proçeset e votimit dhe ato legjislative ishin një farsë për të maskuar dhunën. Me anë të ushtrisë, Enver Hoxha shmangu edhe atë që, në kujtimet e veta, e quan “rreziku Anglo-Amerikan për Shqipërinë”.

Dhe cili na ishte ky rrezik? Pas rreth 70 vitesh mund të përgjigjemi pa ekuivok: Ishte shtegu drejt demokracisë perëndimore që shqiptarët po përpiqen ta themelojnë, mjerisht jo me shumë sukses, edhe sot e kësaj dite. Po “shpëtimi” kush qe? Ishte diktatura staliniste, një nga regjimet më të neveritshme që ka njohur njerëzimi!

Ndiq kursin tënd dhe lëri njerëzit të flasin!

August 18, 2016 15:11
Komento

99 Komente

 1. Arber I August 18, 15:16

  Iku per lesh edhe ky Stefani!

  Reply to this comment
  • anticensurë 25642654 August 18, 15:32

   “festojmë çlirimin nga pushtuesit dhe diktatura e tyre nazifashiste apo revolucionin, që i maskuar me luftën kundër pushtuesit, hodhi themelet e një diktature të re?”
   kjo që thua ti është minimumi o Arber I!!
   ky paska shku për lesht e arit!!

   Reply to this comment
   • kush po i ngre lapidarin enver hoxhes prej diamanti ? August 18, 16:32

    Keto shkrime nuk kane asnje vlere.

    Loja 25 vjecare pas 1991 me luften kunder Enverit i erdhi fundi dhe dikush duhet te pergjigjet per SUPERKRIMET 1992-2013

    Dihet cfare ka ndodhur keto 25 vjet dhe nuk eshte nevoja te zgjatemi thjesht po jetojme nje kohe kolere ndoshta me “dark age” ne historine shqipatre pas pamvaresise.
    Pikerisht per te mbuluar kete veprimtari kriminale ne shqiperi akoma vazhdohet me bombardimin psikollogjik duke anatemuar enver hoxhen si vampiroide qofte nga faktori I brendshem qofte jashte.
    Le te analizojme Enver Hoxhen (EHO) shkurtimisht dhe te gjejme kush eshte fajtori I vertete:
    *
    Pas krijimit te boshtit antifashist ne 1941 nga USA-GB-USSR pervec perballjes frontale u vendos qe ne vendet e pushtuara te krijohej rezitence e armatosur ku per Shqiperine dhe Ballakanin en pergjithesi u la ne drejtim kryesor linja MOSKE-BEOGRAD-TIRANE ku shqiperia konceptohej si nnje territory nen ombrellon e Titos.(ne kete kohe enveri nuk e pirthte kush pra nuk kishte faj)
    **
    Anglo Amerikanet sic thuhet qarte ne dokumentet e sotme perkrahen pa rezerva partizanet shqiptare (dhe pksh) per aresye se sa me shume gjermane te “gozhdoheshin ne Shqiperi dhe Ballakan aq me pak amerikane do vriteshin ne france dhe itali..pra ne nje fare menyre angloamerikanet e prune EHO-n ne pushtet (edhe ketu nuk ka faj enveri)
    ***
    Ne vitet 1943-1944-1945 gjithmone sipas dokumeteve thuhet sakte se CURCILLI ME RUZVELTIN sipas ndarjes se re boterore perseri Shqiperine e lane ne dore te TITOS dhe ky I fundit ishte nen ndikimin sovjetik( pra edhe ketu nuk eshte faji I enverit por curcillit dhe ruzveltit qe na shiten si placke tregu te Stalini qe I bente ligjin atyre)
    ****
    Ne vend te ishin te duruar dhe te “zgjuar” dipllomatet anglo-amerikane bene “sherr” me Enverin per kthimin e mbretit Zog dhe per pranine e tyre ushtarake.Pra perse duhet te fajesojme akoma enverin kur vete anglo-ameriaknet po prishnin marreveshjen qe kishin bere me Stalinin.Enver Hoxha veproi drejt se nuk ishte prostitute e “pandershem “ dhe te martohej me dy burra ne te njejten kohe.(edhe ketu nuk ka faj enveri)
    *****
    Perseri sipas dokumenteve sidomos pas 1948 pati nje agersion shumedimensional deri dhe plane per pushtim te shqiperise nga greqia,jugosllavia me zogiste dhe ish fashiste dhe te menaxhuar me mjete dhe fonde nga amerika dhe anglia…Sinqerisht te na kishin pushtuar do ishim te lumtur dhe do ti falenderonim,por meqe deshtuan perse nuk kerkohet falje sot nga anglo-amerikanet per vuajtjet e shqiptareve se udheheqja e EHO-s bente palle..biles dhe nje pjese te fondeve te te perndjekurve politike duhet ti paguajne anglo-amerikane dhe jo brezat qe akoma nuk kane lindur te paguajne borxhet e te perndjekurve politike.( Perseri enveri nuk ka faj..kush sulmoi..pse deshtuan)
    ******
    Eshte non sens nga shume analiste,dipllomate dhe zyrtare perendimore qe fajsojne EHO-n si dikatator…jo te nderuar zoterinj eshte faji juaj qe e late Enveri ne kembet e Titos dhe me vone te Stalinit dhe ai vecse hodhi vallen sipas muzikes tyre ( eshe ketu enverin mund ta quajme dikatator por jo fajtor..kush e la te kopeja dikatatoreve?)
    *******
    Edhe pas prishjes me Ruset ku EHO-a beri nja akt madhor ne 1961 ne bazen e vlores qe deboi flloten ruse dhe me vone doli nga traktati varshaves dhe denoi fuqishem agresionin ne ceki..perse anglo-amerikanet nuk u bene te gjalle per nje veprim ne favor te NATOS..pse e lane komentshkruesin te ahje bar dhe jo vetem qe nuk dhane asnj e lloj ndihme thelluan me shume embargo(edhe ketu nuk e fajesoj enverin)
    ********
    Pas lidhjes me Kinen ne 1964-1974 pati nje zhvillim te fuqishem ne vend nga ndihmat e medha kineze dhe kjo periudhe ishte kulmi I zhvillimit dhe nje fare hapje ndaj botes por cfare ndodhi ? Kush e mban mend vete personalisht EHO drejtoi nje fushate kunder konservatorizmit,riteve mesjetare dhe perkrahu liberalizimin dhe frymen e se rese dhe novatore (kujtoni fajlimine Matit ne 1972 dhe biseda me Agim Meron) ku thote shprehimisht qe brezi I luftes duhet te largohet dhe ti lere vendin nje plejade te re kuadrosh te shkolluar me universitete dhe jo me me veteranete luftes.Kështu ka pasur dy fjalime të rëndësishme të Enver Hoxhës, që përmenden pak, por që në një farë mënyrë përcaktuan atë që quhet “periudha e liberalizmit”, pavarësisht se njerëzit pastaj i ngatërrojnë gjërat. Ka qenë i famshmi fjalimi i Matit i Enver Hoxhës dhe e dyta biseda me Agim Meron, që ishte në atë kohë rektori i universitetit. Në fjalimin e Matit Enver Hoxha hodhi idenë se shokët e udhëheqjes që kanë bërë luftën, kanë vlerat e tyre, por tani duhet t’ua hapin rrugën kuadrove të reja. Pra ishte ideja e një hapje dhe një rinovimi të kuadrove të reja. Ndërsa me Agim Meron, midis të tjerash Enver Hoxha tha se sa të na e dëgjojë muzikën rinia në radiot e huaja, më mirë ta japim ne vetë. Ishte një ide për frymëmarrje të rinisë. …mirpo cfare ndodhi???????
    *********
    Shqiptaret qe posa dolen nga nje mjerim 500 vjecar nen pushtimin turk,me vone nen nje shtet anadollak me Zogun dhe pastaj pushtimi fashist e gjeti shqiperine ne 1944 pa asnje kokerr leku,te uritur,te shkaterruar nga lufta dhe mbi 80 perqind e zonave rurale dhe malore ne gjendje mesjetare..E thene ndryshe qe ky popull mund te emancipohej duhej te pakten 100 vjet..pra nga 1944 deri ne 2044 mund te civilozohej..pra kemi pune akoma per c’kafsherimine talebaneve Sali-baneve.
    Pikerisht ketu gaboi Enver Hoxha qe nxorri direkt nga mesjeta ne qytete berishistet barbare qe sot kane pushtuar ate vend.
    Cfare ndodhi ne fakt 1970-1972 ? Pak vemendje ju lutem..
    Ndersa Enver Hoxha po pregatitej te largohej nga skena politike dhe t’ja linte vendin brezit me te ri,duke shfrytezuar hapjen e tij ndaj cultures perendimore ,novatorizmit dhe te rese…ai popull,ata qeveritare te atehershem ,edhe shume familje te bllokut u HAPPEN BYTHESH..
    Filloi nje degjenerim I frikshem me teper nga shtresa injorante,nga te pakenaqurat nga sistemi si dhe nga agjenturat e huaja..Kjo u pasua deri ne tallje me Luften NCL dhete Enver Hoxhes vete bile dhe ne instanc a te larta…Pra filloi te behej nje permbysje sistemi ne menyre “gazmore” me muzike dhe TV…Ne ato vite koinciduan dhe tre ngjarje shokuese 1-vizita e Niksonit ne Kine..2-Lidhja e Titos me Kines dhe e treta ishte semundja e teper e rend e Enver Hoxhes.
    Pas nje rikuperimi te pjesshem Enveri u rikthye ne drejtim dhe filloi te hakmerrej me ato qe nuk e kuptuan liberalizimin e tij deri dhe permbysjen e tij prandaj mori dhe ato masa dragoniane se e pa qe ai popull ajo udheheqje e asaj kohe nuk ishin gati per “emancipim”.
    Kushdo mund te lexoje shenimet e autentike te Haxhi Kroit sekretarit personal te Enver Hoxhes dhe mund te kuptoje qe Enver HOXHA punoi dhe drejtoi normalisht nga 1944-1974 pra 30 vjet dhe pas kesaj ai duhej te mbrohej I semure rende nga ata qe donin ti merrnin “fronin” nga jashte dhe nga brenda.
    *************
    Cfare ndodhi ne 1991-1997 do te ndodhte dhe ne Shqiperi ne vitet 1973-1974.Ai vend sot eshte I djegur I shkaterruar moralisht ekonomikisht,ushatarakisht,financjarisht,moralisht dhe psiqikisht.
    Pikerisht dhe kjo egersi kanibaleske ndaj figures Enver Hoxhes eshte ne fakt monumenti me I mire qe po I bejne Enver Hoxhes qofte ish armiqte etij ambasadore te tipit Rajerson-Arvizu,qofte sumelepirisit e tij si Berisha,qofte Kaubojsa te peshtirosur si Edi Rama,qofte te perndjekurit (te permjerrurit ) politike qe sa ishte gjalle I rruajten topet dhe nuk po e mundin as te vdekur.
    Eshte e cuditeshme qe ne nje kohe qe Amerika zyrtare mban maredheie te shkelqyera me Kinen Komunuste te Maos dhe po vendos mardhenie dipllomatike me 3K (Kuben Komuniste te Kastrove),ne shqiperi doli ambasdor I Arvizu ( lexues fermanesh) dhe I thote qe Enver Hoxha ishte monster.
    Lind pyetja ? Ku e gjen te drejten nje ambasdor te ofendoje nje ish burre shteti qe udhehoqe nje vend per 40 vjet dhe te sulmuar eger dhe me embargo nga vendi I tij ? Pse nuk na cliroi Amerika nga “monster enver ?
    Ku e gjen te drejten nje ambasdor te ofendoje nje popull te te tere,te vararet e 21 janarit dhe jetimet e tyre duek I then nje krimineli si berisha kur akoma nuk ishte thare gjaku I derdhur ne boulevard..Pse ndodhin keto veprime dipllomatesh te pa paranueshme qe nuk ndodhin as ne vendet koloniale..?
    I vetmi spjegim eshte te fatkeqesia me madhe kombetare ne Shqiperi pas 1992.
    Kombi shqiptar ka diasporen me anti-adhetare per te gjitha kohrat dhe per te gjithat vendet e botes ne Amerike.
    Dihet qe admistrata amerikane ne mardheniet me nje vend te caktuar ka vendimtare dhe rolin e diasporas se atij vendi.Kush jane diasporistet tane ?
    Ata jane disa elezbiberiste,franshkreliste,ca vatrane ish spiune,ish te mergates qyqeve te komitetit te maleve dhe ish spiune te grekut dhe serbit..qe kurre nuk u moren per nje Pajtim Kombetar ose per te ndihmuar ne investime amerikane ne Shqiperi..por merita e tyre e vetme ka qene kanibalizmi I teprur me figuren e Enver Hoxhes,ka qene nje lufte idiote kunder komunizmit ne shqiperi (qe vetem I tille nuk ishte).Keta te semure makartiste prune dhe djallin berishe ne pushtet ne 1992 dhe po e mbrojne dhe cot me te gjitha menyrat…ne nje kohe qe vete amerika zyratare nuk merret me me me luften idiote elezbiberiste kunder fuckomunizmit dhe enverizmit qe I perket shekullit kaluar..
    Pikerisht mbrojtja qe po behet Satrapit kriminel Berishe nga keto segmente nenje kohe qe ai e ka shperfyteruar plotesisht ate vend si shtet dhe si komb dhe vazhdon te kete fuqi dhe imunitet te plote nga keto elezbiberiste-makartiste eshte lapidary me I amdh qe po I ngrene Enver Hoxhes jo ne beton apo Bronx por ne kujtesen dhe ndergjegjen kombetare..
    Pra I bejme thirrje ketyre segmenteve antishqiptare kudo qe jane :
    Ju lutem mos I ringrini monumentin Enver Hoxhes prej diamanti

    Reply to this comment
    • ai August 18, 17:04

     Mos arrestimi i SALIMONSTRES eshte vlersimi maksimal qe i bejne dipllomatet e huaj enver hoxhes me hipokrizine tyre kriminale
     SALI BISSHA.. për shumë arsye nuk duhet të lihet i lirë, jo vetëm se përbën një rrezik eventual për destabilizimin e vendit por së pari ai ka llogari për të larë me drejtësinë. Sali Berisha ka në ndërgjegjën e tij njëzet vjet krime, e jo vetëm shkaktuar prej pushtetit të tij personal të ushtruar dhunshëm, por edhe si pjesëmarrës direkt në krime të përbindshme siç janë vrasja e 26 njerëzve në Gërdec, ku protagonist ishte edhe ish-ministri i Mbrojtjes, Fatmir Mediu, i cili i ka shkarë drejtësisë vetëm për shkak të imunitetit si deputet, çfarë është një skandal sepse nuk ka imunitet që e mbron shkaktarin e krimit qoftë ky deputet, ministër apo kryeministër i një vendi
     . Sali Berisha duhet të dalë para togave të zeza dhe të jap llogari për SHIK-un e tij, këtë mekanizëm monstruoz, që pasi e torturoi, e vrau dhe e zhduku pa gjurmë veprimtarin e UÇK-së, biznesmenin Remzi Hoxha, që duhej të ishte shpallur Martir i Atdheut. Sali Berisha duhet detyruar të tregojë se çfarë di për këtë krim, si e pse e bëri kreu i shërbimit të tij sekret Bashkim Gazidede këtë masakrim barbar dhe për llogari të kujt, të Serbisë apo Sali Berishës personalisht, sepse kanë dalë dyshime serioze e të besueshme se Remzi Hoxha është vrarë mbasi kish nisur të hetonte takimin sekret të Sali Berishës me xhelatin e shqiptarëve të Kosovës, Sllobodan Millosheviçin në Ohër.
     Me këtë rast Sali Berisha duhet të sqarojë para togave të zeza a ka pas ndonjë lidhje me shërbimin sekret UDB të ish-Jugosllavisë e si rrjedhim Serbisë sepse rezulton që edhe në kohën e embargos ndaj Serbisë kompanitë e klanit të Sali Berishës furnizonin me naftë përmes Muriqanit Malin e Zi me destinacion Beogradin, naftë me të cilën punonin tanket serbe që bënin gjenocid mbi shqiptarët e Kosovës. Sali Berishës i duhen vënë prangat për shumë e shumë krime që ka bërë mekanizmi i tij shtetëror i kthyer në një shërbim sekret personal, por para së gjithash për krimin e përbindshëm kur vrau katër njerëz të pafajshëm që nuk po bënin kurrgjë në shëtitoren “Dëshmorët e Kombit” veç protestonin paqësisht. Sali Berisha jo vetëm që ka qenë në zyrën e tij ku ka ndodhur kjo vrasje prej trupave të Gardës, por ai e ka ndjekur situatën dhe janë të gjitha gjasat që mbeten të vërtetohen se ka qenë urdhëri i tij personal për të qëlluar mbi demostruesit paqësorë, aq më tepër se ai krijoi rrethana për të zhdukur gjurmët e krimit, akt antiligjor që duhet ti konsiderohet gjithashtu krim.
     Sali Berisha duhet të hetohet në lidhje me vrasjen e Kosta Trebickës, shqiptaro-amerikanit i cili ishte dëshmitar i çështjes “Gërdeci”, e kishte dëshmuar se i biri i Sali Berishës ishte pjesë e skemës së kompanisë fantazmë që fitonte para në mënyrë të paligjshme prej demontimit të armëve në Gërdec dhe u bënë shkaktarë për vrasjen e 26 njerëzve duke përfshirë gra e fëmijë. Për këtë krim të përbindshëm, Sali Berisha duhet të jetë në bankën e të akuzuarit bashkë me të birin Shkëlzen Berisha, i cili, është e ngjashme që nëpërmjet rrethit të besnikëve të tij të ketë organizuar “aksidentin” e dëshmitarit kundër tij, Kosta Trebicka.
     Në këtë rast duhet që prokuroria të hetojë se si ndodhi që dëshmitari kryesor kundër djalit të kryeministrit nuk kishte mbrojtje të veçantë në bazë të ligjit që i mbron dëshmitarët e një çështje kaq të rëndësishme ku është bërë një krim masiv. Sali Berisha duhet të arrestohet e të përballet me drejtësinë përveç krimeve të vrasjes së njerëzve edhe për krimet ekonomike të bëra në kohën kur ai ishte kryeministër dhe korrupsioni ishte metodë pune e qeverisë dhe e ministrave të tij.
     Akoma më tej Sali Berisha duhet të dalë para togave të zeza për të sqaruar cilat janë lidhjet e tij me mafiozin serbo-boshnjak Damir Faslliç, i cili nëpërmjet vajzës së Sali Berishës që bënte avokaten e tij, ka blerë prona në Shqipëri dhe ka marrë pjesë edhe në një mbledhje të Këshillit të Sigurisë Kombëtare çfarë përbënte një precedent të rrezikshëm për sigurinë e Shqipërisë. Duhet kuptuar nga të gjithë se arrestimi i Sali Berishës nuk duhet të bëhet për hakmarrje por për drejtësi dhe se me daljen e Sali Berishës dhe ministrave të tij hajdutë para gjyqit në Shqipëri do të marrë fund mendësia e mos ndënshkueshmërisë të atyre që duke shfrytëzuar forcën që u jep pushteti bëjnë krime njerëzore dhe ekonomike, vrasin, vjedhin e plaçkisin pasuritë kombëtare.
     Sali Berisha nuk mund të falet nga asnjë instancë shtetërore, parlamentare, nga asnjë shtetar apo politikan sepse kauza e drejtësisë është kauza e sovranit, i cili di të zgjedhë, të japë pushtet, por edhe ta heqë pushtetin edhe të rrëzojë me të drejtën e vullnetin e tij si sovran. Askush nuk ka të drejtë të nëpërkëmbë ligjet e drejtësinë duke i falur krimet që janë bërë mbi popullin.
     Viktimat e 21 janarit 2011 në varr kërkojnë drejtësi, 26 viktimat e Gërdecit kërkojnë drejtësi dhe këtë drejtësi që kërkojnë viktimat nuk mund tua mohojë askush nga qeveritarët apo organet e drejtësisë, në mos një ditë edhe ata do të japin llogari bashkë me krimet e Sali Berishës e bashkëpunëtorëve të tij. Populli ka durim, madje edhe kur e keqtrajton ndonjëherë ka durim, por kur popullit i soset durimi të bën atë që nuk ta bën as Zoti

     Reply to this comment
    • titi August 20, 05:06

     Enveri lineral– Po festovali i 1972?????

     Reply to this comment
   • Komunist me qylaf ballisti August 19, 09:39

    Ja se c’predikonte neper shkolla nje nga pedagoget AS-a te marksizem-leninizmit gjate diktatures komuniste ne Shqiperi.

    Enver Hoxha: Teoria dhe praktika e revolucionit

    Në Kongresin e 7-të të PPSH, duke analizuar situatën e sotme ndërkombëtare dhe proceset revolucionare që e përshkojnë atë, shoku Enver Hoxha deklaroi se «bota ndodhet në një fazë kur çështja e revolucionit dhe e çlirimit kombëtar nuk është vetëm një aspiratë e një perspektivë, por edhe një problem i shtruar për zgjidhje» (E. Hoxha, Raport në Kongresin e 7-të të PPSh, f. 186).

    Kjo tezë e rëndësishme parimore mbështetet në analizën leniniste të imperializmit, në përcaktimin e dhënë nga Lenini mbi thelbin e epokës së sotme historike, frymëzohet nga misioni historik i proletariatit për të çliruar veten e gjithë njerëzimin nga çdo shfrytëzim i njeriut prej njeriut, nga sistemi kapitalist. Ajo niset nga një analizë konkrete marksiste-leniniste e kontradiktave të mëdha të kohës sonë. Teza e Kongresit të 7-të të Partisë është një rikonfirmim në kushtet aktuale i strategjisë marksiste-leniniste të revolucionit.

    PJESA I

    Në veprat e tij gjeniale mbi imperializmin, V. I. Lenini arriti në konkluzionin se imperializmi eshtë kapitalizëm në rënie e dekompozim, është faza e fundit e kapitalizmit dhe vigjilia e revolucionit social të proletariatit. Duke analizuar fenomenet që karakterizojnë imperializmin, ai shkruante se «të gjitha këto e bëjnë shkallën e arritur sot nga zhvillimi i kapitalizmit epokë të revolucionit proletar, socialist», se «kjo epokë ka filluar», se «në rendin e ditës të epokës që jetojmë vihet, për shkak të kushteve objektive, përgatitja e gjithanshme e menjëhershme e proletariatit për të marrë pushtetin politik, me qellim që të realizohen masat ekonomike dhe politike që përbëjnë brendinë e revolucionit socialist» (Veprat, vëll. 24, f. 506).

    Në përcaktimin e epokës se sotme Lenini nisej nga kriteri klasor. Ai thoshte se ka rëndësi të mbahet mirë parasysh «cila klasë eshtë në qendrën e kësaj ose asaj epoke, duke përcaktuar brendinë e saj kryesore, drejtimin kryesor të zhvillimit të saj, veçoritë kryesore të kushteve historike të kësaj epoke të caktuar etj.» (Veprat, vëll. 21, f. 147). Duke dhënë përmbajtjen themelore të epokës së re historike, si epokë e imperializmit dhe e revolucioneve proletare, ai u qendronte besnik me konsekuencë mesimeve të, Marksit mbi misionin historik të proletariatit, si forca e re shoqërore që do të përmbysë në rruge revolucionare shoqërinë kapitaliste të shtypjes e të shfrytëzimit dhe do të ndërtojë shoqërinë e re, shoqërinë komuniste, pa klasa.

    «Manifesti Komunist» i Marksit e Engelsit dhe thirrja e tyre «Proletare të të gjitha vendeve, bashkohuni!» dolën për të lajmëruar se kontradikta themelore e shoqërisë njerëzore ishte tanimë ajo midis punës e kapitalit dhe proletariati ishte thirrur për ta zgjidhur atë me revolucion. Lenini, me analizën e imperializmit, tregoi se kontradiktat e shoqërisë kapitaliste kishin arritur kulmin e acarimit dhe bota kishte hyrë në kohën e revolucioneve proletare e të triumfit të socializmit.

    Revolucioni i madh Socialist i Tetorit i vërtetoi në praktikë konkluzionet gjeniale të Marksit e të Leninit. Edhe pas vdekjes së Leninit, lëvizja komuniste ndërkombëtare iu përmbajt me vendosmëri mësimeve të tij mbi epokën sotme, iu përmbait strategjisë së tij revolucionare. Triumfi i revolucionit socialist në një numër vendesh të tjera vërtetoi se teza leniniste mbi epokën e sotme, si epoke e kalimit nga kapitallzmi në socializëm, pasqyron ligjshmërinë themelore të zhvillimit te shoqërise njerëzore të tanishme. Shembja e sistemit kolonial, fitoria e pavarësisë politike nga shumica dërmuese e vendeve të Azisë, Afrikës etj. është një tietër konfirmim i teorisë leniniste mbi epokën dhe revolucionin. Fakti që në Bashkimin Sovjetik e në disa ish-vende socialiste u tradhtuan mësimet e marksizëm-leninizmit e të revolucionit, nuk i ndryshon asgjë tezes leniniste mbi karakterin e epokës së sotme, sepse nuk përbën veçse një zigzag në rrugën e fitores së pashmangshme të socializmit mbi kapitalizmin në shkallë botërore.

    Partia e Punës e Shqipërisë u është përmbajtur e u përmbahet me konsekuencë këtyre konkluzioneve marksiste-leniniste. Shoku Enver Hoxha ka thene «Po thellohen e po dalin në pah çdo ditë e më qartë tiparet themelore të epokës sonë, si epoka e kalimit nga kapitalizmi në socializëm, e luftës së dy sistemeve shoqërore të kundërta, si epoka e revolucioneve proletare e nacionalçlirimtare, e shembjes së imperializmit dhe e likuidimit të sistemit kolonial, si epoka e triumfit të socializmit e të komunizmit në shkallë botërore» (E. Hoxha, Raport në Kongresin e 5-të të PPSH, f. 5).

    Përcaktimin e epokës së sotme dhe të strategjisë revolucionare markstiste-leniniste e kanë mbështetur kurdoherë në analizën e kondradiktave të mëdha shoqërore që e karakterizojnë këtë epokë. Cilat janë këto kontradikta? Pas triumfit të revolucionit socialist në Rusi, Lenini dhe Stalini kanë folur për katër kontradikta të tilla: 1) kontradikta midis dy sistemeve të kundërta – socialist e kapitalist; 2) kondradikta midis punës e kapitalit në vendet kapitaliste; 3) kontradikta midis popujve e kombeve të shtypur dhe imperializmit; 4) kontradiktat midis fuqive imperialiste. Janë këto kontradikta që përbëjnë bazën oblektive të zhvillimit te lëvizjeve të sotme revolucionare, të cilat, ne tërësinë e tyre, përbëjnë procesin e madh te revolucionit botëror në epokën tonë. Tëre zhvillimi i sotëm botëror vërteton se që nga koha e Leninit këto kontradikta jo vetëm nuk janë zbehur e zhdukur, por janë ashpërsuar e kanë dalë ne pah më qartë se asnjëherë më parë. Prandaj njohja dhe pranimi i këtyre kontradiktave përbëjnë bazën për të përcaktuar një strategji te drejtë revolucionare.
    Ne të kundërtën, mohimi i këtyre kontradiktave, fshehja e tyre, injorimi i njërës ose i tjetrës kontradiktë, shtrembërimi i përmbajtjes se vërtetë të tyre, siç bëjnë revizionistët e oportunistët e ndryshëm, shkaktojnë konfuzion e çoroditje në lëvizjen revolucionare, shërbejnë si bazë për ndërtimin dhe predikimin e një strategjie e të taktikave të shtrembëra, pseudorevolucionare.

    Reply to this comment
    • Komunist me qylaf ballisti August 19, 09:41

     PJESA II

     Në kohën e sotme flitet shumë për ndarjen e botës në të ashtuquajtura botë «të parë», «të dytë» e «të tretë», për botë «të paangazhuar», për botë «të vendeve në zhvillim», «të Veriut e të Jugut» etj. Secili nga përkrahësit e këtyre ndarjeve e paraqet «teorinë» e vet si strategjinë më të drejtë, që gjoja u përgjigjet kushteve reale të gjendjes së sotme ndërkombetare. Por, siç theksoi shoku Enver Hoxha në Kongresin e 7-të, «të gjitha këto emertime, që u referohen forcave të ndryshme politike që veprojnë sot në botë, mbulojnë dhe nuk nxjerrin në evidencë karakterin klasor të këtyre forcave politike, kontradiktat themelore të epokës sonë, problemin kyç që dominon sot në shkallë kombëtare e ndërkombëtare, luftën e pamëshirshme që zhvillohet në mes të botës borgjezo-imperialiste, nga njëra anë, dhe socializmit, proletariatit botëror e aleatëve të natyrshëm të tij, nga ana tjetër» (E. Hoxha, Raport në Kongresin e 7-të të PPSH, f. 203).

     Marksistë-leninistët, kur flasin për botën dhe vendet e ndryshme, kur i emërtojnë ato, gjykojnë sipas parimeve të materializmit dialektik e historik. Ata gjykojnë, në radhë të parë, nga rendi shoqëror-ekonomik që ekziston në vende të ndryshme, gjykojnë sipas kriterit klasor proletar. Pikërisht nga ky kënd vështrimi V.I. Lenini, në vitin 1921, pra kur në botë ekzistonte vetëm një vend socialist, Rusia sovjetike, shkruante: «Tani në botë ka dy botë: bota e vjetër-kapitalizmi, i cili është zhytur ne konfuzion, i cili nuk do të tërhiqet kurrë, dhe bota e re, që po rritet, e cila është akoma shumë e dobët, por e cila do të rritet, sepse ajo ështe e pathyeshme» (Veprat, vëll. 33, f. 153-154). Nga ana e tij, edhe J.V. Stalini, në shkrimin e tij te njohur «Dy kampet», botuar qysh në vitin 1919, gjithashtu theksonte: «Bota është ndarë vendosmërisht dhe përfundimisht në dy kampe: kampi i imperializmit dhe kampi i socializmit […] Lufta midis këtyre dy kampeve përbën boshtin e gjithë jetës së kohës sonë, ajo karakterizon gjithë politikën e tanishme të brendshme dhe të jashtme të eksponentëve të botes së vjetër dhe të re» (Veprat, vëll. 4, f. 226).

     Pikëpamja e Partisë sonë është se edhe sot duhet folur për botën socialiste siç flitnin Lenini e Stalini, se kriteri leninist është gjithnjë i vërtetë, siç është jetik dhe i vërtete vetë leninizmi. Argumenti i teoricienëve të «tri botëve», të «botës së të paangazhuarve» etj., të cilët e kanë fshirë nga skemat e tyrë ekzistencën e socializmit, duke iu referuar faktit të restaurimit të kapitalizmit në Bashkimin Sovjetik e ne disa vende të tjera ish-socialiste, pra prishjes së kampit socialist, nuk qëndron në këmbe. Ai është ne kundërshtim të plotë me mësimet leniniste e me kriterin klasor.

     Tradhita revizioniste, kthimi i Bashkimit Sovjetik dhe i një vargu vendesh ish-socialiste në kapitalizëm, përhapja e gjerë e revizionizmit modern në levizjen komuniste e punëtore ndërkombetare dhe përçarja e saj qenë një goditje e rëndë për çështjen e revolucionit e të socializmit. Por kjo nuk do të thotë aspak se socializmi u likuidua si sistem dhe se duhet ndryshuar kriteri i ndarjes së botës në dy sisteme të kundërta, se sot nuk ekziston më kontradikta midis socializmit e kapitalizmit. Socializmi ekziston e shkon përpara në vendet e vërteta socialiste, që i qëndrojnë besnike marksizëm-leninizmit, siç ështe Republika Popullore Socialiste e Shqipërisë. Pra, sistemi socialist, si sistem që i kundërvihet atij kapitalist, ekziston objektivisht, ashta siç ekzistojnë edhe kontradikta e lufta për jetë a vdekje midis tij e kapitalizmit.

     Ë ashtuquajtura «teori e tri botëve», duke injoruar socializmin si sistem shoqëror, injoron fitoren më të madhe historike të proletariatit ndërkombëtar, injoron kontradiktën themelore të kohës, atë midis socializmit e kapitalizmit. Ështe e qartë se një «teori» e tillë, që le mënjanë socializmin, është antileniniste, ajo çon në dobësimin e diktaturës së proletariatit në vendet ku ndërtohet socializmi, ndërsa proletariatit botëror i bën thirrje të mos luftojë, të mos ngrihet në revolucion socialist. Dhe kjo nuk është për t’u habitur: largimi nga kriteret klasore proletare në vlerësimin e gjendjes çon vetëm në konkluzione të kundërta më interesat e revolucionit e të proletariatit.

     Lenini, si një marksist i madh e konsekuent që ishte, shpesh në veprat e tij ka analizuar botën kapitaliste dhe raportin e forcave brenda saj. Këtë ai e ka berë gjithnjë në funksion të revolucionit, për të përcaktuar detyrat që qëndronin përpara proletariatit, detyrat e partive komuniste, detyrat e shtetit të parë socialist, ndaj revolucionit proletar botëror, për të treguar kush ishin aleatët e vërtetë të revolucionit e kush ishin armiqtë e tij.

     Një shembull te shkëlqyer për këtë Lenini na e jep në tezat e referatet e tij në Kongresin e 2-të të Internacionales Komuniste më 1920. «Duhet “provuar” tani me praktikën e partive revolucionare, – theksonte Lenini, – se ato janë mjaft të ndërgjegjshme, të organizuara, të lidhura me masat e shfrytëzuara, se ato janë mjaft të vendosura dhe të afta për ta shfrytëzuar këtë krizë për një revolucion të kurorëzuar me sukses, me fitore. Dhe pikërisht për përgatitjen e kësaj “prove” ne jemi mbledhur kryesisht në këtë Kongres të Internacionales Komuniste» (Veprat, vëll. 31, f. 250).

     Kurse e ashtuquajtura teori e «tri botëve» nuk shtron asnjë detyrë për revolucionin, përkundrazi, e «harron» këtë. Kontradjkta themelore midis proletariatit e borgjezisë në skemën e «tri botëve» nuk ekziston. Veç kësaj, ajo që bie në sy, gjithashtu, në këtë ndarje të botës është shikimi joklasor i asaj që e quajnë «botë të tretë», injorimi i klasave e i luftës klasore, trajtimi global i vendeve që kjo teori përfshin në këtë botë, i regjimeve që sundojnë në to dhe i forcave të ndryshme politike që veprojnë brenda saj. Në të injorohet kontradikta midis popujve të shtypur dhe forcave reaksionare e proimperialiste të vetë vendeve të tyre.

     Është e njohur se në vendet e shfrytëzuara nga imperializmi, në vendet e Azisë, të Afrikës e të Amerikës Latine, zhvillohet një luftë e ashpër e popujve liridashës për lirinë, pavarësinë e sovranitetin kombëtar, kundër kolonializmit të vjetër e të ri. Kjo është një luftë e drejtë revolucionare e çlirimtare, e cila gëzon përkrahjen pa rezerva të marksistë-leninistëve, të vendeve të verteta socialiste, të proletariatit botëror, të të gjitha forcave përparimtare. Kjo luftë drejtohet -e nuk mund të mos drejtohet – kundër disa armiqve : kunder shtypësve imperialistë, e në radhë të parë kundër dy superfuqive, si shfrytëzueset më të mëdha e xhandarë ndërkombëtarë, armiket më të rrezikshme të të gjithe popujve të boiës; kundër borgjezisë reaksionare vendëse, të lidhur me mijëra fije me imperialistët e huaj, me këtë ose atë superfuqi, me monopolet ndërkombëtare dhe qe është armike e lirisë dhe e pavarësisë kombëtare; kundër mbeturinave të theksuara të feudalizmit, që mbështeten në imperialistët e huaj dhe bashkohen me borgjezinë reaksionare kunder revolucionit popullor; kundër regjimeve reaksionare e fashiste, përfaqësuese e mbrojtëse të sundimit të ketyre tre armiqve.

     Prandai është absurde të pretendosh se duhet luftuar vetëm kundër armiqve të jashtëm imperialistë pa luftuar e goditur, në të njejtën kohë, armiqtë e brendshëm, aleatë e bashkëpunëtorë të imperializmit, të gjithë ata faktorë që pengojnë këtë luftë. Deri sot nuk ka ekzistuar ndonjë luftë çlirimtare, nuk është zhvilluar asnjë revolucion nacional-demokratik e antiimperialist qe nuk ka patur armiq të brendshem, reaksionarë e tradhtarë, elementë të shitur e antikombëtarë. Nuk mund të identifikohen si forca antiimperialiste, si bazë e faktorë që çojnë përpara luftën kundër imperializmit, të gjitha shtresat e borgjezisë pa përjashtim, duke përfshirë edhe borgjezinë kompradore, siç bën e ashtuquajtura teori e «tri botëve». Të ndjekësh këtë «teori» do të thotë ta largosh lëvizjen revolucionare nga rruga e drejtë, ta lësh revolucionin në gjysmë të rrugës, ta shkëputesh atë nga revolucioni proletar në vendet e tjera, ta futësh luftën e popujve e të proletariatit të këtyre vendeve në një rrugë antimarksiste e revizioniste.

     Marksizëm-leninizmi na mëson se çështia kombëtare duhet parë kurdoherë në varësi nga çështja e revolucionit. Nga kjo pikëpamje marksistë-leninistët përkrahin çdo lëvizje që drejtohet efektivisht kundër imperializmit dhe i shërben çështjes së përgjithshme të revolucionit proletar botëror. «Ne, si komunistë, – theksonte Lenini, – duhet t’i përkrahim dhe do t’i përkrahim lëvizjet çlirimtare borgjeze në vendet koloniale vetëm ne ato raste kur këto lëvizje janë me të vërtetë revolucionare, kur përfaqësuesit e tyre nuk do të na pengojnë qe ne të edukojmë dhe të organizojmë në frymën revolucionare fshatarësinë dhe masat e gjera të të shfrytëzuarve. Dhe në qoftë se mungojnë edhe këto kushte, atëherë komunistët në këto vende duhet të luftojnë kundër borgjezisë reformiste, së cilës i përkasin edhe heronjtë e Internacionales së Dytë» (Veprat, vëll. 31, f. 266-267).

     Kurse predikuesit ë tezës së «botes së tretë» quajnë lëvizje çlirimtare, për më tepër edhe «forcë kryesore në luftën kundër imperializmit», deri edhe pazarllëqet e mbretit të Arabisë Saudite, ose të shahut të Iranit, me monopolet e vajgurit të SHBA, transaksionet e tyre për armë prej miliarda e miliarda dollaresh me Pentagonin. Sipas kësaj logjike, na del se sheikët e vajgurit, që i derdhin paratë e naftës në bankat e Uoll-Stritit e të Sitit, na qënkan luftëtarë kundër imperializmit e përkrahës të luftës popullore që drejtohet kundër sundimit imperialist, na del se imperialistët amerikanë, që u shesin armë regjimeve reaksionare e shtypëse të këtyre sheikëve, ua dhënkan ato «forcave patriotike» që luftojnë për t’i dëbuar imperialistët nga «rërat e arta» të Arabise e të Persise!

     Faktet provojnë se sot edhe revolucioni çlirimtar antiimperialist e demokratik mund të zhvillohet me konsekuencë e të çohet deri në fund vetëm në qoftë se udhëhiqet nga proletariati, me partinë e tij në krye dhe në aleance me masat e gjera të fshatarësisë e forcat e tjera antiimperialiste e patriotike. Qysh në vitin 1905, në veprën e tij «Dy taktikat», Lenini pat argumentuar në mënyrë të thellë se në kushtet e imperializmit veçoria e revolucioneve demokratike-borgjeze është se forca më e interesuar për t’i çuar përpara këto revolucione nuk është borgjezia. e cila lëkundet e ka prirjen të bashkohet me forcat reaksionare feudale kundër hovit revolucionar të masave, por proletariati, që e konsideron revolucionin demokratiko-borgjez si një etape ndërmjetëse për kalimin në revolucionin socialist. E njëjta duhet thënë edhe per lëvizjet nacionalçlirimtare të kohës sonë. J. V. Stalini theksonte se pas Revolucionit të Tetorit «filloi epoka e revolucioneve çlirimtare në kolonitë dhe vendet e varura, epoka e zgjimit të proletariatit të këtyre vendeve, epoka e hegjemonisë së tij në revolucion» (Veprat, vëll. 10, f. 237-238).

     Këto mësime leniniste marrin një vlerë e rëndesi të veçantë në kushtet aktuale. Sot në botë janë thelluar e veprojnë me një force të madhe dy tendenca për të cilat ka tërhequr vëmendjen Lenini: 1) nga njëra anë, tendenca e thyeries së kufijve kombëtarë dhe e ndërkombëtarizimit të jetës ekonomike e politike nga monopolet kapitaliste; 2) nga ana tjetër, tendenca e forcimit të luftës për pavarësinë kombëtare nga vendet e ndryshme. Kështu, lidhur me tendencën e parë, në shumë vende të çliruara nga kolonializmi jo vetëm ruhen, por shkojnë duke u forcuar e zgjeruar lidhjet e borgjezisë vendëse me kapitalin e huaj imperialist nëpermjet formave të shumëllojshme neokolonialiste, siç janë shoqëritë shumëkombëshe, integrimet e ndryshme ekonomiko-financiare etj. etj. Kjo borgjezi, e cila zë pozita kyçe në jetën ekonomike e politike të vendit dhe që vjen duke u rritur, është një forcë pro-imperialiste dhe armike e lëvizjes revolucionare e çlirimtare.

     Përsa i përket tendencës tjetër, asaj të forcimit te pavarësisë kombëtare kundër imperializmit në vendet ish-kolomale, ajo është e lidhur, në radhë të parë e kryesisht, me rritjen e proletariatit në këto vende. Po krijohen, pra, kushte gjithnjë më të favorshme për zhvillimin e gjerë e konsekuent të revolucioneve anti-imperialiste e demokratike, për udhëheqjen e tyre nga proletariati dhe, si pasojë, për kalimin e tyre në një fazë më të lartë, në luftën për socializëm.

     Marksistë-leninistët nuk i konfondojnë aspiratat e dëshirat e zjarrta çlirimtare, revolucionare e socialiste të popujve e të proletariatit të vendeve të së ashtuquajturës «botë të tretë» me qëllimet e politikën e borgjezisë kompradore e shtypëse të këtyre vendeve. Ata e dinë se në vendet e Azisë, të Afrikës e të Amerikës Latine në gjirin e popujve ka rryina të shëndosha përparimtare, që me siguri do ta çojnë përpara, deri në fitore, luftën e tyre revolucionare.

     Por të flasësh globalisht për të ashtuquajturën «botë të tretë», si forca kryesore e luftës kundër imperializmit dhe e revolucionit, siç veprojnë përkrahësit e teorisë së «tri botëve», pa bërë asnjë dallim midis forcave të vërteta antiimperialiste e revolucionare dhe forcave proimperialiste, reaksionare e fashiste në fuqi në një numër vendesh në zhvillim, do të thotë të largohesh në mënyrë flagrante nga mësimet e marksizëm-leninizmit e të predikosh pikëpamje tipike oportuniste, duke shkaktuar konfuzion e çoroditje midis forcave revolucionare. Në thelb, sipas teorisë së «tri botëve», popujt e këtyre vendeve nuk duhet të luftojnë, bie fjala, kunder diktaturave gjakatare fashiste të Geizelit në Brazil e të Pinoçetit në Kili, të Suhartos në Indonezi, të shahut të Iranit ose të mbretit të Jordanisë etj., sepse këto bëkërkan pjesë në «forcën lëvizëse revolucioìnare që çon përpara rrotën e historise botërore». Përkundrazi, sipas kësaj teorie, popujt e revolucionarët duhet të bashkohen me forcat e regjimet reaksionare të «botës së tretë» e t’i përkrahin ato, me fjalë të tjera të heqin dorë nga revolucioni.

     Imperializmi amerikan, shtetet e tjera kapitaliste dhe socialimperializmi sovjetik i kanë lidhur me njëmijë fije pas vetes së tyre klasat që sundojnë në vendet e së ashtuquajturës «botë të trete». Keto klasa, natyrisht, duke qenë te varura nga monopolet e huaja, duke dashur të zgjatin sundimin e tyre mbi masat e gjera të popujve të tyre, përpiqen të japin përshtypjen sikur gjoja formojnë një bllok demokratik shtetesh të pavarura, që ka për qëllim t’u bëjë presione imperializmit amerikan e socialimperializmit sovjetik dhe, gjoja, të pengojë ndërhyrjet në punët e tyre të brendshme.

     Lenini u theksonte partive komuniste se «është e domosdoshme të demaskohet e t’u shpjegohet vazhdimisht masave më të gjera të punonjësve të të gjitha vendeve, sidomos të vendeve të prapambetura, gënjeshtra që përdorin në mënyrë sistematike fuqitë imperialiste, të cilat, nën formën e krijimit të shteteve të pavarura politikisht, krijojnë në të vërtetë shtete plotësisht të varura prej tyre si nga pikëpamja ekonomike ashtu edhe nga pikëpamja financiare e ushtarake» (Lenin, Veprat, vëll. 31, f. 159).

     Partia e Punës e Shqipërisë u ka qëndruar e u qëndron besnike këtyre mësimeve te pavdekshme të Leninit.

     «Përsa i përket vlerësimit të politikës që ndjekin qeveritë e shtetet e ndryshme, – theksoi shoku Enver Hoxha në Kongresin e 7-të të PPSh, – marksistët nisen nga kriteri klasor, nga qëndrimet që këto qeveri e këto vende mbajnë ndaj imperializmit e socializmit, ndaj popullit të vet e reaksionit. Në bazë të këtyre mësimeve, lëvizja revolucionare dhe proletariati ndërtojnë strategjinë e taktikat e tyre, gjejnë dhe bashkohen me aleatët e tyre të vërtetë në luftën kundër imperializmit, borgjezisë dhe reaksionit. Emërtimet “botë e tretë”, “shtetet e paangazhuara” ose “në zhvillim” krijojnë iluzionin në masat e gjera që luftojnë për çlirimin kombëtar e shoqëror se gjoja është gjetur një çati për të futur kokën nga kërcënimi i superfuqivë. Ato fshehin atë gjendje reale të shumicës së këtyre vendeve të cilat, në këtë ose atë mënyrë, janë të pleksura e të varura politikisht, ideologjikisht dhe ekonomikisht si me superfuqitë ashtu edhe me ish-metropolet koloniale» (E. Hoxha, Raport në Kongresin e 7-të të PPSh, f. 204).

     Teoritë e sotme mbi të ashtuquajturat «botë e tretë», «vende të paangazhuara» etj. synojnë të frenohet revolucioni dhe të mbrohet kapitalizmi, i cili të mos pengohet ne ushtrimin e hegjemonisë së tij, por të praktikojë disa forma sundimi pak më të pranueshme nga popujt. E ashtukuajtura «botë e tretë» dhe «botë e të paangazhuarve», pavarësisht nga emertimet e ndryshme, ngjajnë me njëra-tjetrën si dy pika uji, ato udhëhiqen niga e njëjta politike e ideologji, njëri grup plekset me tjetrin, aq sa është e vështirë të dallosh cilat vende janë të «botës së tretë» e ç’i dallon nga «të paangazhuarat» dhe cilat shtete bëjnë pjese në të «paangazhuarat» e ç’i dallon këto nga ato të «botës së tretë».

     Bëhen përpjekje për të krijuar edhe nje grupërim tjetër, i ashtuquajtur i «vendeve në zhvillim» ku futen në një thes si vendet e «botës së tretë» ashtu edhe «të paangazhuarat». Autorët e kësaj teorie, giithashtu, mbulojnë kontradiktat klasore, predikojnë statukuonë ekzistuese, që imperializmit, socialimperializmit e fuqive të tjera imperialiste të mos u hyjë asnjë ferrë në kembë, me kusht që ata të japin lëmosha për ngritjen e ekonomis së «vendeve në zhvilllm». Sipas tyre, fuqitë e mëdha lipset të bëjnë disa «sakrifica», të japin diçka për të uriturit, që edhe këta të mund të rrojnë disi dhe të mos ngrenë krye. Kështu do të gjendet, thonë ata, një rrugë e mesme, do të vendoset «një rend i ri ndërkombëtar», në të cilin të tërë, të pasur e të varfër, shfrytëzues e të shfrytëzuar, do të rrojnë «pa luftëra», «pa armatime», «në unitet», «në paqë klasore», në bashkekzistencë ala-hrushoviane.

     Pikërisht për arsye se të trija këto «shpikje» kanë përmbajtje e qëllime të njejta, vihet re që «lidërshipët» e «vendeve të paangazhuara», të «botës së tretë» dhe të «botës së vendeve në zhvillim» janë në harmoni të plotë ndërmjet tyre. Ata, së bashku, me teoritë e predikimet e tyre, mashtrojnë masat, proletariatin, popujt, për t’i larguar nga lufta revolucionare.

     Teoria e të «tri botëve» jo vetëm nuk ka parasysh kontradiktën midis dy sistemeve shoqërore të kundërta – socializmit e kapitalizmit, si dhe kontradiktën e madhe midis punës e kapitalit, por nuk analizon as kontradiktën tjetër të madhe, atë midis popujve të shtypur e imperializmit botëror, të cilën ë redukton që kontradiktën vetëm më dy superfuqitë, bile kryesisht me njerën prej tyre. Kjo «teori» injoron krejtësisht kontradiktën e popujve e të kombeve të shtypur me fuqitë e tjera imperialiste. Për më tepër, partizanët e teorisë së «tri botëve» bëjnë thirrje për aleancë të «botës së tretë» |me këto vende imperialiste dhe me imperializmin amerikan kunder socialimperializmit sovjetik.

     Një nga argumentet që përdoret për të justifikuar ndarjen e botës në tri botë, është se gjoja në kohën e sotme kampi imperialist, që ekzistonte pas Luftës të Dytë Botërore dhe ku sundonte në mënyrë të pandarë imperiaIizmi amerikan, është shpërbërë e ka pushuar së ekzistuari si rezultat i zhvillimit të pabarabartë të imperializmave te ndryshëm. Përkrahësit e kësaj «teorie» pretendojnë se sot nuk mund të flitet për nje botë të vetme imperialiste sepse, nga njëra anë, vendet imperialiste perëndimore janë ngritur kundër sunduesit amerikan dhe, nga ana tjetër, ekziston një rivalitet i ashpër e gjithnjë në rritje midis dy superfuqive imperialiste – SHBA dhe Bashkimit Sovietik.

     Që në fazën e imperializmit, si rezultat i zhvillimit të pabarabartë të vendeve të ndryshme kapitaliste, ekzistojnë e thellohen pareshtur kontradiktat ndërimperialiste, lindin e prishen, sipas rrethanave e koniunkturave, aleanca, blloqe e grupime ndërimperialiste – kjo është abc-ja e marksizëm-leninizmit. Këtë fenomen tipik të imperializmit, i cili dëshmon se imperializmi, si faza e fundit e kapitalizmit, ecën çdo ditë e më shumë drejt kalbëzimit, e ka argumentuar gjerësisht Lenini si një ligj objektiv. Por a do të thotë kjo se, si rezultat i këtyre kontradiktave, bota imperialiste, si sistem shoqëror, ka pushuar së ekzistuari dhe është ndarë në disa botë, se ka ndryshuar natyra social-ekonomike e këtyre apo atyre imperializmave? Në asnjë mënyrë. Faktet e sotme flasin jo per shpërbërje të botës imperialiste, por për një sistem të vetëm imperialist botëror, që sot karakterizohet nga ekzistenca e dy blloqeve të mëdha imperialiste: nga njëra anë, nga blloku imperialist perëndimor, me imperializmin amerikan në krye, instrumente të të cilit janë të tilla organizma ndërimperialiste si NATO-ja, Tregu i Përbashkët Evropian etj; nga ana tjetër, nga blloku i Lindjes, i sunduar nga socialimperializmi sovjetik, instrumente të politikës ekspansioniste, hegjemoniste e luftënxitëse të të cilit janë edhe Traktati i Varshavës e KNER-i.

     Në skemën e «tri botëve», e ashtuquajtura «botë e dytë» përfshin vende imperialiste, kapitaliste e revizioniste, të cilat, nga pikëpamja e rendit shoqëror, nuk kanë asnjë ndryshim. thelbësor as nga dy superfuqitë dhe as nga vende të ndryshme të kategorizuara në «botën e tretë». Është e vërtetë se vendet e kësaj «bote» kanë kontradikta të caktuara me dy superfuqitë, por ato janë kontradikta të karakterit ndërimperialist, siç janë edhe kontradiktat midis vetë dy superfuqive. Në radhe të parë këto janë kontradikta për tregje, sfera influence, zona të eksportimit të kapitaleve e të shfrytëzimit të pasurive të të tjerëve midis imperializmash të tillë si ai gjermanoperëndimor, ai japonez, anglez, francez, kanadez etj., me njërën ose tjetrën superfuqi, ashtu si dhe me njëri-tjetrin.

     Sigurisht, këto kontradikta e dobësojnë sistemin imperialist botëror dhe janë në interes të luftës së proletariatit e të popujve. Por është anti-marksiste që kontradiktat e fuqive të ndryshme imperialiste me dy superfuqitë të identifikohen me luftën e masave punonjëse e të popujve kundër imperializmit, për shkatërrimin e tij.

     Ne asnjë mënyrë nuk mund të ndodhë që vendet e ashtuquajtura të «botës së dytë», me fjalë të tjera borgjezia e madhe monopoliste që sundon në to, të bëhen aleate të popujve e të kombeve të shtypur në luftën kundër dy superfuqive e imperializmit botëror. Historia pas Luftës së Dytë Botërore tregon qartë se këto vende kanë përkrahur e përkrahin politikën dhe veprimet agresive të imperializmit amerikan, si në Kore e Vietnam, Lindjen e Mesme e Afrikë etj. Ato janë mbrojtëse të zjarrta të neokolonializmit dhe të rendit të vjetër të pabarazisë në marrëdhëniet ekonomike ndërkombëtare. Aleatët e socialimperializmit sovjetik në «botën e dytë» morën pjesë bashkë me të në pushtimin e Çekosllovakisë dhe janë përkrahës të zellshëm të politikës se tij ekspansioniste grabitqare në zonat e ndryshme të botës. Vendet e së ashtuquajturës «botë të dytë» janë mbështetja kryesore ekonomike e ushtarake e aleancave agresivë dhe ekspanioniste te dy superfuqive.

     Përkrahësit e teorisë së «tri boteve» pretendojnë se ajo jep mundësi të gjëra për shfrytëzimin e kontradiktave ndërimperialiste. Kontradiktat në kampin armik duhen shfrytëzuar; por në ç’mënyrë dhe përç’qëllim? Parimore është që kurdoherë ato të shfrytëzohen në dobi të revolucionit, në dobi të popujve e të lirisë së tyre, në dobi te çështjes së socializmit. Parimore është që shfrytëzimi i kontradiktave në radhët e armiqve të çojë në rritjen dhe në fuqizimin e lëvizjes revolucionare e çlirimtare e jo në dobësimin e në zbehjen e saj, të çojë në një imobilizim gjithnjë më aktiv të forcave revolucionare në luftën kundër armiqve, e sidomos të atyre me kryesorë, pa lejuar krijimin e kurrfarë iluzioneve ndaj tyre midis popujve.

     Absolutizimi i kontradiktave ndërimperialiste dhe nënvleftësimi i kontradiktës bazë, asaj midis revolucionit dhe kundërrevolucit, vënia në qendër të strategjisë vetëm e shfrytëzimit të kondradiktave në kampin armik dhe harresa e kryeores – e rritjes së frymës revolucionare të punonjësve e të popujve, lënia menjanë e përgatitjes së revolucionit, janë në kundërshtim të plotë me mësimet e marksizëm-leninizmit. Është antimarksiste që, nën pretekstin e shfrytëzimit të kontradiktave, të predikosh bashkimin me imperializmat gjoja më të dobët për të kundërshtuar më të fortin, të marrësh anën e borgjezisë së vendit për të kundërshtuar atë të një vendi tjetër. Lenini theksonte se taktika e shfrytëzimit të kontradiktave në radhët e armiqve duhet përìdorur per ta ngritur e jo për ta ulur nivelin e përgjithshëm të vetëdijes proletare, të frymës revolucionare, të aftësisë së masave per luftë e për fitore. (Shih Lenin, vëll. 31, f. 69-70).

     Partia e Punës e Shqipërisë u është përmbajtur e u përmbahet kurdoherë me konsekuencë këtyre mësimeve të pavdekshme leniniste. «Në këto momente të krizës së madhe të imperializmit e të revizionizmit modern, – ka thënë shoku Enver Hoxha, – ne duhet ta ashpërsojmë luftën kundër tyre, t’i shfrytëzojmë si duhet dhe drejt në favorin tonë, të shteteve socialiste dhe të popujve që ngrihen në revolucion kontradiktat e mëdha midis armiqve, t’i demaskojmë ata pareshtur dhe të mos kënaqemi me ato të ashtuquajtura lëshime ose zbutje që bëjnë imperialistët dhe revizionistët nga zori, derisa të kalojnë rrezikun, për të marrë pastaj revanshin. Prandaj ne duhet ta mbajmë kurdoherë hekurin të nxehtë dhe t’i godasim ata vazhdimisht» (Raporte e fjalime, 1970-1971, f. 460-461).

     Duke e paraqitur të ashtuquajturën «botë të dytë», që në pjesën më të madhë përishin vende kapitaliste e neokolonialiste, të cilat përbëjnë bazën mbështetëse kryesore të të dy superfuqive, si aleate të «botës së tretë» në luftë gjoja kundër imperializmi amerikan e socialimperializmit sovjetik, duket sheshit karakteri antirevolucionar e pseudoantiimperialist i teorisë së «tri botëve».

     Kjo është një «teori» anti-revolucionare, sepse proletariatit evropian, japonez, kanadez etj., që duhet të luftojë kundër borgjezisë monopoliste e sistemit shfrytëzues në fuqi në vendet e «botës së dytë», i predikohet paqja sociale, bashkepunimi me borgjezinë, pra heqja dorë nga revolucioni, sepse gjoja kështu e lypin interesat e mbrojtjes së pavarësisë kombëtare dhe lufta veçanërisht kundër socialimperializmit sovjetik.

     Kjo është, gjithashtu, një teori pseudoantiimperialiste, sepse justifikon e mbështet politikën neokolonialiste e shfrytëzuese të fuqive imperialiste të «botës së dytë» dhe u bën thirrje popujve të Azisë, Afrikës e Amerikës Latine te mos e kundërastojnë këtë politikë për hir gjoja te luftës kundër superfuqive. Në fakt kështu dobësohet e sabotohet lufta antiimperialiste e antisocialimperialiste si e popujve të së ashtuquajturës «botë e tretë» dhe e atyre të të ashtuquajturës «botë të dytë».

     Reply to this comment
    • Komunist me qylaf ballisti August 19, 09:42

     PJESA III

     Strategji revolucionare është ajo që në qendër vë revolucionin. «Strategjia dhe taktika e leninizmit – shkruante Stalini – është shkenca e udhëheqjes së luftës revolucionare të proletariatit» (Veprat, vëll. 6, f. 155).

     Strategjia leniniste e shikon revolucionin proletar botëror si një proces të vetëm, të përbërë nga disa rryma të mëdha revolucionare te kohës sonë, në qendër të të cilit qëndron proletariati ndërkombëtar.

     Ky proces revolucionar zhvillohet pa ndërprerje në vendet që ecin në rrugën e socializmit të vërtetë si luftë e papajtueshme dhe e ashpër midis dy rrugëve – socialiste e kapitaliste, për sigurimin. e fitores së plotë e përfundimtare të së parës mbi të dytën, per t’i mbyllur të gjitha shtigjet rrezikut të kthimit prapa nëpërmjet dhunës kundërrevolucionare e agresionit imperialist, ose nëpërmjet degjenerjmit paqësor borgjezo-revizionist. Revolucionarët dhe popujt e të gjithë botës e ndjekin me interesimin më të gjallë këtë luftë, duke e parë si një problem jetik për çështjen e revolucionit e të socializmit në mbarë botën. Ata u japin. vendeve socialiste tërë përkrahjen e mbështetjen e tyre pa rezerva ndaj çdo orvatjeje të imperializmit kundër këtyre vendeve, sepse në vendet socialiste ata shohin një bazë e qendër të fuqishme të revolucionit, shohin realizimin në praktikë të idealeve për të cilat luftojne edhe ata vetë. Idetë e Leninit mbi nevojën dhe rëndësinë e dorës së parë të ndihmës e të përkrahjes nga ana e proletariatit ndërkombëtar për vendin ku ka triumfuar revolucioni socialist, janë të pavdekshme. Por kjo nënkupton kurdoherë që fjala është për një vend të vërtetë socialist, që zbaton me rigorozitetin më të madh mësimet revolucionare të marksizëm-leninizmit dhe i përmbahet me konsekuencë internacionalizmit proletar. Ndryshe, në rast se shndërrohet në një vend kapitalist, duke mbajtur vetëm një maskë mashtruese «socialiste», ai nuk duhet mbështetur.

     Revolucionarët dhe popujt e dinë se sukseset dhe lufta e vendeve socialiste goditin e dobësojnë imperializmin, borgjezinë e reaksionin ndërkombëtar, se ato janë një ndihmë e përkrahje e drejtpërdrejtë për luftën revolucionare e çlirimtare të punonjësve e të popujve.

     Detyrën revolucionare të proletariatit të një vendi socialist Lenini dhe Stalini e kanë parë kurdoherë jo vetëm në bërjen e të giitha përpjekjeve për zhvillimin e socializmit në vendin e vet, por edhe ne përkrahjen e gjithanshme të lëvizjes revolucionare në vendet e tjera. «Lenini, – shkruante J. Stalini, – asnjëherë nuk e pati shikuar Republikën e Sovjetëve si një qëllim më vete. Ai kurdoherë e shihte atë si një hallkë të domosdoshme për forcimin e lëvizjes revolucionare në vendet e Perëndimit dhe të Lindjes, si një hallkë të domosdoshme për të lehtësuar fitoren e punonjësve të mbarë botës mbi kapitalin. Lenini e dinte se vetëm një kuptim i ketillë është i drejtë jo vetëm nga pikëpamja ndërkombëtare, por edhe nga pikëpamja e ruajtjes së vetë Republikës së Sovjetëve» (Veprat, vell. 6, f. 52). Pikërisht për këtë arsye një vend i vërtetë socialist nuk mund ta futë veten në grupërime të tilla si të ashtuquajturat «botë e tretë» ose «vende të paangazhuara», ku janë fshirë çfarëdo kufijsh klasorë dhe që shërbejnë vetëm e vetëm për t’i larguar popujt nga rruga e luftës kundër imperializmit e revolucionit.

     Aleatë të vërtetë e të sigurtë të vendeve socialiste mund të jenë vetëm forcat revolucionare, lirida-shesë e përparimtare, lëvizja revolucionare e klasës punëtore dhe lëvizja antiimperialiste e popujve dhe e kombeve të shtypur. Prandaj të predikosh ndarjen në «tri botë», të injorosh kontradiktat themelore të kohës sonë, të bësh thirrje për aleancë të proletariatit me borgjezinë monopoliste dhe të popujve të shtypur me fuqitë imperialiste të së ashtuquajturës «botë e dytë», kjo nuk është në dobi as të proletariatit ndërkombëtar, as të popujve dhe as të vendeve socialiste, kjo është antileniniste. J. Stalini theksonte: «Unë nuk mund ta përfytyroj një rast të tillë që interesat e Republikës sonë Sovjetike te kërkojnë nga partitë tona motra deviacione nga e djathta […] Unë nuk mund ta përfytyroj sesi interesat e republikës sone, e cila është baza e lëvizjes proletare revolucionare në mbarë botën, mund të mos kërkojnë maksimumin e revolucionizmit dhe të aktivitetit politik të punëtorëve të Perëndimit, por uljen e këtij aktiviteti, shuarjen e revolucionizmit» (Veprat, vëll. 8, f. 111).

     Në metropolet e kapitalizmit procesi i revolucionit proletar botëror mishërohet sot në luftërat klasore gjithnjë në rritje të proletariatit e të shtresave të tjera punonjëse e përparimtare kundër shfrytëzimit e shtypjes borgjeze, kundër orvatjeve të borgjezijsë për t’ua hedhur barrën e krizës së tanishme të sistemit kapitalist botëror mbi kurriz punonjësve, kundër rigjallërimit të fashizmit në këtë ose atë formë etj. Midis masave të gjera te punonjësve, me proletariatin në krye, po çan e do të çajë çdo ditë e më shumë rrugën vetëdija se e vetmja rrugëdalje për të shpëtuar nga krizat e plagët e tjera të kapitalizmit, nga shfrytëzimi borgjez, nga dhuna fashiste e nga luftërat imperialiste është revolucioni socialist dhe vendosja e diktaturës së proletariatit. Jeta dhe faktet provojnë se rritjen e valës së luftës revolucionare të masave nuk mund ta ndalojnë as borgjezia dhe as lakejtë e saj të hapur e të maskuar, që nga socialdemokratët e deri tek revizionistët modernë. «Lufta e tanishme e proletariatit botëror, – theksoi shoku Enver Hoxha në Kongresin e 7-të të PPSh, – vërteton përsëri tezën themelore të marksizëm-leninizmit se në botën borgjeze e revizioniste klasa punëtore dhe lufta e saj revolucionare nuk mund të mposhten as me dhunë, as me demagogji» (E. Hoxha, Raport në Kongresin e 7-të të PPSH, f. 186-187).

     Kushtet objektive po bëhen çdo ditë e më të favorshme për revolucionin në vendet e zhvilluara kapitaliste. Këtu revolucioni proletar është sot një problem i shtruar për zgjidhje. Me të drejtë partitë marksiste-leniniste, që kanë marrë në duart e veta flamurin e revolucionit, të tradhtuar e të flakur nga revizionistët, kanë shtruar si detyrë para vetes e i janë futur një pune serioze për përgatitjen e proletariatit e të aleatëve të tij për betejat e ardhshme revolucionare për përmbysjen e rendit borgjez. Kjo luftë revolucionare, e cila e godit sistemin kapitalist e imperialist botëror në bastionet e tij kryesore, gëzon e duhet të gëzojë përkrahjen e plotë të vendeve të vërteta socialiste e të popujve revolucionarë e liridashës në të gjithë botën. Por sot revizionistët modernë, përkrahësit e teorisë së «tri botëve», dhe teoricienët e «mosangazhimit», duke heshtur për revolucionin e përgatitjen e tij, në fakt përpiqen ta sabotojnë atë dhe të mbajnë gjallë statukuonë e rendit kapitalist.

     Autorët e teorisë së «tri botëve», duke u përpjekur të largojnë vëmendjen e proletariatit nga revolucioni, predikojnë se në kohën e sotme në plan të parë ka dalë çështja e ruajtjes së pavarësisë kombëtare nga rreziku i agresionit të superfuqive, veçanërisht nga socialimperializmi sovjetik, që konsiderohet prej tyre si armiku kryesor. Çështja e përcaktimit se cili është armiku kryesor në shkallë ndërkombëtare në një kohë të caktuar ka rëndësi të madhe për lëvizjen revolucionare. Partia jonë, duke patur parasysh zhvillimin e ngjarjeve, analizën klasore të gjendjes së sotme, thekson se imperializmi amerikan dhe socialimperializmi sovjetik, të dyja këto superfuqi, janë sot «armiqtë kryesorë e me të mëdhenj të popujve», e, si të tilla, «ato përbëjnë të njëjtin rrezik» (E. Hoxha, Raport në Kongresin e 7-të te PPSh, f. 219).

     Socialimperializmi sovjetik është një imperializëm i egër, agresiv, i etur për ekspansion, që ndjek një politikë tipike kolonialiste e nekolonialiste, që mbështetet në forcën e kapitalit e të armeve. Ky imperializëm i ri, në rivalitet me imperializmin amerikan, lufton për të zënë pozita strategjike e për të hedhur kthetrat e tij në të gjitha zonat e kontinentet. Ai shquhet si zjarrfikës i revolucionit dhe shtypës i luftës çlirimtare të popujve. Por kjo nuk do të thotë aspak se armiku tjetër i popujve të të gjithë botës, imperializmi amerikan, është më pak i rrezikshëm, siç pretendojnë përkrahësit ë teorisë së «tri botëve». Këta, duke shtrembëruar të vërtetën e duke mashtruar popujt, thonë se imperializmi amerikan nuk qënka më luftënxitës, se ai gjoja është dobësuar, ndodhet në rënie, se është bërë «si një mi i trembur» me një fjalë, se imperializmi amerikan po shndërrohet në paqësor. Puna shkon deri atje sa edhe prania ushtarake amerikane në vende të ndryshme, si në Gjermani, Belgjikë ose Itali, në Japoni e në vende të tjera, të justifikohet e të quhet si faktor mbrojtës. Pikëpamje të tilla janë tepër të rrezikshme për lirinë e popujve, për fatet e revolucionit. Teza të tilla ushqejnë iluzione mbi natyrën agresive hegjemoniste e ekspansioniste si të imperializmit amerikan ashtu edhe të imperializmit sovjetik.

     Për proletariatin dhe revolucionin proletar vihet detyra për përmbysjen e çdo irnperializmi, dhe në mënyrë të veçantë e dy superfuqive imperialiste. Çdo imperializëm, nga natyra e tij, është kurdoherë armik i egër i revolucionit proletar, prandaj ndarja e imperializmave në më shumë a në më pak të rrezikshëm, nga pikëpamja strategjike e revolucionit botëror, është e gabuar. Praktika ka vërtetuar se të dyja superfuqitë, në të njëjtën masë dhe në të njëjtën shkallë, përfaqësojnë armikun kryesor për socializmin, për lirinë e pavarësinë e kombeve, forcën më të madhe mbrojtëse të sistemeve shfrytëzuese, rrezikun e drejtpërdrejtë për ta hedhur njerëzimin në një luftë te tretë botërore. Injorimi i kësaj të vërtete të madhe, nënvleftësimi i rrezikut të njërës ose të tjetrës superfuqi dhe, aq më keq, thirrja për t’u bashkuar me njërën superfuqi kundër tjetrës, janë me pasoja katastrofale e me rreziqe të mëdha për të ardhshmen e revolucionit e të lirisë së popujve.

     Sigurisht, ndodh e mund të ndodhë që një vend ose një tjetër të shtypet ose të kërcënohet drejtpërdrejt nga njëra prej superfuqive, por kjo në asnjë mënyrë e në asnjë rast nuk do të thotë se superfuqia tjetër nuk përben rrezik po për atë vend, dhe aq më pak se superfuqia tjetër është shndërruar në mike të atij vendi. Parimi «armiku i armikut tim është miku im» nuk mund të zbatohet kur është fjala për të dy superfuqitë imperialiste, për Bashkimin Sovjetik dhe për Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Të dyja këto superfuqi luftojnë me të gjitha mjetet kundër revolucionit e socializmit, ato bëjnë të gjitha përpjekjet që revolucioni e socializmi të sabotohen e të mbyten me gjak. Të dyja superfuqitë luftojnë për t’i shtrirë sundimin e shfrytëzimin e tyre mbi popuj e vende të ndryshme. Përvoja tregon se ato sulmojnë me egërsi herë në një zonë e herë në një tjetër per t’i shtrirë kthetrat e tyre gjakatare mbi popujt, se ato hidhen në sulm me tërbim për të zëvëndësuar njëra-tjetrën. Sapo populli i një vendi arrin të heqë qafe sundimin e njërës superfuqi, menjëherë arrin tjetra. Lindja e Mesme dhe Afrika e vërtetojnë plotësisht këtë.§

     Rryma tjetër e madhe e revolucionit botëror ne kohën tone është lëvizja nacionalçlirimtare e popujve, që drejtohet kundër imperializmit, neokolonializmit e mbeturinave koloniale. Marksistë-leninistët, proletariati botëror, janë plotësisht solidarë dhe i japin lëvizjes nacionalçlirimtare të popujve të shtypur tërë përkrahjen e tyre, duke e konsideruar atë si një faktor tepër të rëndësishëm e të pazëvendësueshem në zhvillimin e procesit revolucionar botëror. Partia e Punës e Shqipërise ka qene e është kurdoherë përkrah popujve që luftojnë për lirinë e pavarësine kombëtare. «Ne jemi për unitetin e proletariatit botëror dhe të të gjitha forcave të vërteta antiimperialiste e përparimdashëse, të cilat me luftë do të thyejnë planet agresive të luftënxitësve imperialistë e socialimperialistë. Partia e Punës e Shqipërise dhe populli shqiptar, konsekuentë në vijën e tyre marksiste-leniniste […] edhe në të ardhmen nuk do t’i kursejnë forcat e tyre dhe do të luftojnë së bashku me gjithë popujt e tjerë antiimperialistë e antisocialimperialistë, me gjithë partitë marksiste-leniniste, me gjithë revolucionarët e proletariatin botëror, me gjithë njerëzit përparimtarë, që planet e manovrat e armiqve të dështojnë, që çështja e lirisë dhe e sigurisë së popujve të triumfojë. Vendi ynë do të gjendet në çdo moment perkrah gjithë atyre popujve te cilëve u kërcënohet liria, pavarësia dhe u shkeiet e drejta» (E. Hoxha, Raport në Kongresin e 7-të të PPSh, f. 228). Ketë qëndrim të patundur shoku Enver Hoxha, në emër të Partisë e të shtetit shqiptar, e shprehu edhe në fjalën në Kuvendin Popullor për aprovimin e Kushtetutës sonë të re. «Shumica e popujve të botës, – deklaroi ai, – sot bëjnë përpjekje të mëdha dhe kundërshtojnë me forcë ligjet koloniale e sundimin neokolonialist, ato rregulla, praktika,zakone, marrëveshje të pabarabarta, të vjetra e të reja, të vendosura nga borgjezia për të ruajtur shfrytëzimin e popujve, dallimet e diskriminimet e urryera në marrëdhëniet ndërkombë-tare […] Popujt përparimtarë e shtetet demokratike që nuk pajtohen me ketë gjëndje dhe luftojnë për vendosjen e sovranitetit kombëtar mbi pasuritë e tyre, që luftojnë për forcimin e pavarësisë politike e ekonomike, për barazi e drejtësi në marrëdheniet ndërkombëtare, gëzojnë solidaritetin e përkrahjen e plotë të popullit e të shtetit shqiptar» (Enver Hoxha, nga fjala në Kuvendin Popullor, 27 dhjetor 1976).

     Marksistë-leninistët, qysh nga koha e Leninit, luftën nacionalçlirimtare të popujve e të kombeve të shtypur nga imperializmi e kanë konsideruar kurdoherë si aleaten e fuqishme dhe rezervën e madhe të revolucionit botëror të proletariatit.
     Në vendet që kanë fituar plotësisht ose pjesërisht pavarësinë politike, revolucioni ndodhet në etapa të ndryshme zhvillimi dhe para tij nuk qëndrojnë të njëjtat detyra. Ka midis tyre vende që ndodhen drejtpërdrejt para revolucionit proletar, ndërsa në shumë të tjera në rend të ditës janë detyrat e revolucionit nacional-demokratik antiimperialist. Por në çdo rast, derisa ky revolucion drejtohet edhe kundër borgjezisë ndërkombëtare – imperializmit, ai është aleat e rezervë e revolucionit botëror proletar.

     Por a do të thotë kjo se vende të tilla duhet të mbeten në fazën nacional-demokratike dhe revolucionarët nuk duhet të flasin e të përgatiten për revolucionin socialist nga frika se mos kapërcejnë e djegin etapat dhe se dikush mund t’i shpallë blankistë?! Lenini ka folur për nevojën e transformimit të revolucionit demokratiko-borgjez në revolucion socialist në vendet koloniale qysh në kohën kur në këto vende revolucionet demokratiko-borgjeze akoma ndodheshin vetëm në embrion. Marksi dhe Engelsi, duke kritikuar blankizmin, nuk i kanë quajtur të parakohshëm as revolucionin e vitit 1848 e as Komunën e Parisit. Marksizëm-leninizmi nuk e përzien aspak padurimin mikroborgjez, që çon në djegien e etapave, me domosdoshmërinë e zhvillimit të pandërprerë të revolucionit. Lenini theksonte se revolucioni në vendet koloniale e të varura duhet të çohet përpara. Qysh nga koha e Leninit në këto vende kanë ndodhur ndryshime të mëdha, te cilat janë parashikuar në mënyre gjeniale prej tij dhe gjejnë pergjigje në tezat leniniste mbi procesin revolucionar botëror. Kryerja e revoluciomt proletar është ligj i përgjithshëm dhe tendenca kryesore e epokës sonë. Nëpër të duhet të kalojnë e do të kalojnë doemos të gjitha vendet pa përjashtim, duke përfshirë edhe Indonezinë e Kilin, Brazilin e Zairenë etj., pavarësisht se nepër ç’etapa do të arrihet në revolucionin proletar. Të mos mbash parasysh këte objektiv, të predikosh ruajtjen e statukuosë dhe të teorizosh për «mosdjegien e etapave», të harrosh luftën kundër Suhartos e Pinoçetit, Gejzeli e Mobutus, do të thotë të mos jesh as për luftën nacional-çlirimtare e as për revolucionin nacional-demokratik.

     Nëpër revolucionin proletar duhet të kalojë e do të kalojë edhe Evropa. Kush e harron këtë perspektivë, kush nuk përgatitet për këtë qëllim, por predikon se revolucioini është çvendosur në Azi e në Afrikë dhe se proletariati evropian duhet të bashkohet me borgjezinë e tij «të urtë e të mirë» nën pretekstin për të mbrojtur pavarësinë kombëtare, ai qëndron në pozita antileniniste dhe nuk është as për mbrojtjen e atdheut e lirinë e kombit. Kush «harron» se duhet luftuar ‘si Traktati i Varshavës ashtu edhe NATO-ja, se duhet hedhur poshtë si KNER-i ashtu edhe Tregu i Përbashkët, ai e vë veten perkrah tyre dhe bëhet skllav i tyre.

     Në Manifestin e Partisë Komuniste Marksi dhe Engelsi kane shkruar: «Një fantazëm sillet nëpër Evropë – fantazma e komunizmit. Të gjitha forcat e Evropës plakën […] janë bashkuar për t’i bërë luftën e shenitë kësaj fantazme». Ky konstatim i Marksit dhe Engelsit është aktual edhe në ditët tona. Disfata e përkohshme që ka pësuar revolucioni për shkak te tradhtisë revizioniste, si dhe potenciali ekonomik e fuqia ushtarake shtypëse që imperializmi e socialimperializmi u kundërvënë levizjes revolucionare e ideve të komunizmit, nuk kane mundur e nuk do të mundin kurrë të ndryshojnë kursin e historise, as të mposhtin forcën e madhe të marksizem-leninizmit.

     Marksizëm-leninizmi është ideologjia revolucionare që ka hyrë thellë në ndërgjegjen e proletariatit dhe që po ushtron një ndikim gjithnjë më të madh në masat e gjera të popujve që kërkojnëçlirim. Aq i forte eshtë ndikimi i kësaj teoriesa edheideologët borgjezë gjithnjëkanë qenë të detyruar t’i bëjnë llogaritë me të dhe asnjëherë nuk i kanë pushuar orvatjet e tyre në kërkim të formave e të mënyrave për ta shtrembëruar marksizëm-leninizmin, për të minuar revolucionin.

     Teoritë e sotme anti-leniniste të «tri botëve», të «mosangazhimit» etj., gjithashtu kanë për qëllim të minojnë revolucionin, të shuajnë luftën kundër imperializmit, atij amerikan në menyrë të veçantë, të përçajnë lëvizjen marksiste-leniniste, unitetin e proletariatit, që kanë predikuar Marksi e Lenini, të krijojnë lloj-lloj grupërime elementësh antimarksistë, për te luftuar partitë e vërteta marksiste-Ieniniste që i qëndrojnë besnike marksizëm-leninizmit, revolucionit.

     Orvatjet për t’i analizuar situatat gjoja në mënyrë të re, të ndryshme nga Lenini e Stalini, përtë ndryshuar strategjinë revolucionare, së cilës i është përmbajtur kurdoherë lëvizja komuniste marksiste-leniniste, çojnë në rrugë të shtrembër, antimarksiste, në braktisjen e luftës kundër imperializmit e revizionizmit. Besnikëria ndaj marksizëm-leninizmit, ndaj strategjisë revolucionare të lëvizjes marksiste-leniniste, lufta kundër të gjitha devijimeve oportuniste që perhapin revizionistët moderne të ngjyrave të ndryshme, mobilizimi revolucionar i klasës punëtore dhe i popujve kundër borgjezisë e imperializmit, përgatitja serioze per revolucion janë e vetmja rrugë e drejtë, e vetmja rrugë që çon në fitore.

     Reply to this comment
  • Nazim August 18, 17:16

   A Andrea, Ku te ka pickuar granxa u burre i dheut ne prapanice qe po te kruhet kaq shume sa nuk e le dot kete debat pa thene fjalen e fundit, dhe te tjeret dot e pergjigjen e po behet terkuze kjo pune ore djale.. Po lere o derebardhe, kete debat lere, se fshait digjet e kurva krihet i thone kesaj te tendes. Leri ore historianet te merren me kete pune, se e qelbe fare me kete kembengulje prej mushke nga ato me kokefortat. Ne fillim mendova se ja ashtu ta tha truri, por tashti po mendoj se kane te drejte ata qe thone ke ngrene ndonje luge corbe te prishur. E ke nga sedra e semure qe do tet edale e jotja apo si.
   O Dita, mbylleni kete debat se i zgjat e u be terkuze e i lodhet lexuesit or njerez. E kuptoj se ky debat , sci e kam thene dhe me pare jua ka shtuar trafikun ne gazete, po mjaft se u be bajate kjo pune. Ka dy grupe ne Shqiperi, qe e kane te stisur mendjen cfare do qe te llape Andrea apo te tjeret. Kur te vdesin nja dy breza, do ulen historianet qe nuk kane lindur akoma dhe do i shoshisin letrat dhe do nxjerrin konluzione, pa me keta sot qe e diskutojne te gjithe kete , ca me bythe e ca me pasione te sedres se semure nuk shkohet gjekundi.
   Aman se na lodhet!

   Reply to this comment
  • You are blocked August 19, 09:36

   Ky komunist me qylaf ballisti ka shku per lesh qe kur e detyronte i ati te mesonte permendsh teorine dhe praktiken e revolucionit…

   Reply to this comment
  • Ekzemplar August 19, 09:53

   O Stefan!
   A mund te na deklarosh shkurt se pse ballistet bota demokratike i rreshtoi ne radhet e humbesve te L2B ,ndersa PARTIZANET I RRESHTOI NE RADHET E FITUESVE?
   Kaq na thuaj se tr tjerat i ke pordhe me rigon.

   Reply to this comment
 2. Diamond August 18, 15:32

  Po kapitalizmi eshte internacional zoti Andrea?

  Reply to this comment
 3. vjola August 18, 15:33

  Nuk te lexoj me vetem ne titull , te me falin te tjeret vec m….t do hash ti dhe ata qe jane si ti. Gjiriz do te mbetesh asgje me teper . shqiperia ka plot historian te mrekullueshem , njeri nga ata i pavdekeshmi Kristo Frasheri qe ishte dhe vete partizan dhe historian . Andrea me grupin e baltisjes morracak do te mbeteni Harram buken e ketij vendi.

  Reply to this comment
 4. Hahaha August 18, 15:34

  Cudi e madhe:
  Me ne fund sharlatani paska gjetur se Enver Hoxha ka thene qe “duhet te pergatiteshin per te marre pushtetin o ne menyre paqesore,ose me dhune!
  Jallah bre sharlatan,ku e ke gjetur kete mufke?
  Harron ky zgjebanjoz i shitur tek ballistet,se Shqiperia ishte e pushtuar,prandaj te shtrohej opsioni i rruges paqesore per marrjen e pushtetit, ishte cmenduri,qe vetem nje i cmendur e sharlatan si ky mund ta thote edhe pas 73 vjetesh.
  Me ne fund balli e ka zgjidhur qesen se tradhetia e tij mund te lahej vetem duke punesuar ish komunistet.
  Prandaj nuk eshte rastesi qe ky sharlatani vazhdon te zhgarravise cdo dite mufka qe vetem ai dhe padronet e tij i besojne.

  Reply to this comment
  • Feniks August 18, 19:49

   Vetem nje semundje e pa sherueshme ose nje interes i madh mund ta kete detyruar kete Stefanin te marre persiper rolin e Don Kishotit.
   Kurre nuk mund te matet nje kapterr me nje gjeneral,aq me teper qe Enver Hoxhen e mbeshteten gjate L2B vete SHBA.
   Me fituesin nuk matet asnjeri,per me teper te humburit.

   Reply to this comment
 5. vjola August 18, 15:34

  Nuk te lexoj me vetem ne titull , te me falin te tjeret vec m….t do hash ti dhe ata qe jane si ti. Gjiriz do te mbetesh asgje me teper . shqiperia ka plot historian te mrekullueshem , njeri nga ata i pavdekeshmi Kristo Frasheri qe ishte dhe vete partizan dhe historian . Andrea me grupin e baltisjes morracak do te mbeteni .Harram buken e ketij vendi.postoje

  Reply to this comment
 6. anticensurë 25642654 August 18, 15:40

  ky të ngrë nervat,ky të bën me depresion!!
  është e pa mundur që të jetë babai i sofizmit,por mund të them se të paktën një kopil i tij është!!
  e ndan sot nacionalizmin nga internacionalizmi proletar dhe kur vjen fjala për prishjet e njëpasnjëshme të enverit me jugosllavi,BRSS dhe kinë për arsye nacionale,kalon, si ky tallash dhe të tjerë,baze qerosi,në “për të mbrojtur pushtetin personal”!!
  copa idiotësh gjysëm gjykues,gjysmagjela!!
  ky paska pjerdhur,ka hyrë në periudhën e kalamallëkut!!gjen një fije kashte dhe përpiqet të na tregojë se ka kapur me dorë një anije të tërë që mund të shpëtojë atë dhe gjithë njerzimin!!

  Reply to this comment
 7. BOLL KANIBALE August 18, 15:45

  refuzoj me neveri te komentoj per artikuj te bere nga keto Stefaqener

  duket hapur se eshte nje vazhdim idiot I teorise antishqiptare te “dekomunistifikimit” te zbatuar nag dyshja famekeqe rajerson-biberaj dhe te zbatuar nga banda kriminale e Tropojes

  tentakulat dhe kthetrat e VOA-menit SERBIBERAJ qenkan ngulur dhe ne gazeten Dita.

  ME FALIN PO KUJT I RRUHET SOT NE SHQIPERI PER ENVER HOXHEN…

  NQS DONI TI HANI DHE KOCKAT SINQERISHT DO
  TJU A GATUJA DHE DO JA U SERVIRJA NE DAC TASQEBAB NE DAC IMAM BAJALLDI DHE TI COJA NGA NJE PJATE KETYRE VAMPIREVE..

  E FILLUAN ME BLENDI FEJZIUN..PASTAJ ME KADARENE..PASTAJ ME HIJENEN FARI BALLIU.

  sinqerisht te nderuar botues te Dites

  A e keni kuptuar se keni kalua ne cmenduri kombetare..

  turp !!

  Reply to this comment
 8. Tralala August 18, 15:48

  Mjaft mo se na cat menderen me gjithe enver!

  Reply to this comment
 9. Vloravlora August 18, 15:57

  Bravo ne analize vertete shkencore.Po a i kuptojne keto gjera Xhafa me shoke dhe veteranet e tredhur nga truri nga Enveri.

  Reply to this comment
  • PO.PO August 18, 17:18

   JOOOO …,KETO MUND T`I KUPTOJNE VEEEEETEM
   BALLISTET E DUKATIT ,QE SHITEN SI SHQIPTARE !
   KY DEBAT ESHTE I QELLIMSHEM DHE I SHERBEN
   THELLIMIT TE PERCARJES SE SHQIPTAREVE . ME SA DUKET , NUK ESHTE EDHE FARE PA REZULTAT , SIDOMOS TEK TE RINJTE , GJASME TE ARSIMUAR DHE ME TRURIN TE SHPELARE NGA MEDIAT TONA TE SHITURA .

   Reply to this comment
  • Bureto August 18, 21:47

   Bashkohem me komentin e Vlora-Vlora, rrjedhimisht me gjithçka ka thene ne analizen e vet zoti Stefani. Vetem me nje gje nuk jam plotesisht dakord me te. Stefani thote”Krijimi i PKSh ishte suksesi i pare i revolucionit bolshevik ne Shqiperi”. Me ç’ka ndodhi ashtu kuptohet, por jo duke e ndare ate nga konteksti i rrethanave te L.II.Bot. Gjithçka ishte taktike e jugosllaveve, dmth e Titos, i cili ishte dhe anetar i kryesise se Kominternit, ku kryetar ishte Stalini. Enveri as qe e dinte se nga binte komunizmi dhe çfare donin jugosllavet realisht. kete e kuptuan komunistet shqiptare si Q.Stafa, K.Tashko etj te cilet nen drejtimin e M.Popovicit dhe D.Mugoshes u perpoqen shume dhe i bashkuan komunistet shqiptare te percare ne mbledhjen themeluese te themelimit te PKSh. Deri atehere Enveri s’dukej gjekundi, pavaresisht pallavrave te shkruara prej tij, ne historine qe ai e shkroi per veten me vone, me ndihmen e historiografeve komuniste. Sot dihet qe ishte Koco Tashko qe e mori Enverin nga rruga, ne mbledhjen e themelimit kur ajo kishte filluar. S’ka vend me ne kete koment per me shume, se kushdo ne moshen e duhur i di keto. Arsyet jane sterthene. Sa komunsit ishte Enveri e kane treguar shoket e tij te brendshem e te jashtem, sidomos kur ai erdhi ne pushtet. E ka treguar edhe patrioti Petro Marko, anetar i tre partive komuniste (spanjolle, franceze dhe italiane) por qe nuk pranoi kurre te behej i PKSh. Petro tregon ne librin e tij “Re dhe gure” se kur i thane Enverit se ç’donte me komunistet, ai iu pergjigj: ‘Qe t’u q…motrat komunisteve”.(dhe vetem ne kete aspekt Enveri ishte i sinqerte). Po ne kete fryme ka shkruar dhe shoku i tij i ne Paris kur Enveri bridhte kabareve dhe hante qyl nga Vedat Kokona, i cili e pranoi ne dhomen e tij si njeri pa pune dhe pa nje kacille ne xhep.Ishte Bahri Omari qe me influencen e tij si diplomat, e sistemoi sekretar te konsujve te nderit te Mbreterise Shqiptare ne Belgjike. S’e ç’beri atje e kane thene shoket e tij Izet Kallarati, Shaqir Trimi etj, te cilet per ato qe dinin per te, u kalben burgjeve, si shume te tille (Agim Musta-“”Mandelat e Shqiperise”). Dhe ky farë komunisti, nga satrapi Zog, edhe pse “komunist”, u çua ne Korce nga Mbreteria Shqiptare, mu aty ku qe dhe cerdhja e komunisteve te pare (K.Tashko, K.Xoxe, P.Peristeri etj)?! U lodh historiani gjirokastrit Arben Puto, t’i bente nje sherbim atij dhe mbasi germoi 6 muaj neper arkivat franceze e britanike, por qe mesa di nuk ka paraqitur deri me sot, asnje dokument me te cilin te vertetonte veprimtarine e Enverit ne France. Ka dhe deshmi te tjera per ate periudhe, por Enveri i zhduku si dokumentat ashtu dhe deklarimet e deshmitareve siç zhduku po ashtu dhe ata vete fizikisht. Pra Enveri nuk ka qene komunist. Rrethanat ne dukje, te ‘çuditshme’ te kohes, i dhane nje mundesi qe ai diti me mjeshteri ta shfrytezonte per te bere ate qe beri. Stefani thote se komunizmi ne Shqiperi u vendos se lindi PKSH. Po pse nuk fitoi ne Greqi kur PKSh greke ishte e vjeter, serioze ne qellimet e saj dhe patriote ne menyren e saj. Por kur EAMI, pothuajse fitoi ne Luften Civile, ishte Çurcilli qe shkoi me avion ushtarak aty dhe vendosi “rregull”. Pra Enveri si mjeshter i konspiracionit dhe i ligesise se pafund qe ishte, por dhe komunistet e vertete qe arriten te mbeteshin gjalle nga spastrimet e tij qysh ne periudhen e luftes, e arriten te vendosnin pushtetin e tyre se ashtu u duhej qellimeve te Stalinit (Titos) dhe Britanise, e deri diku dhe amerikaneve, qe rrethanat e saj e donin te shfrytezohej cdo pushke kundra armikut te tyre te perbashket qe ishte Hitleri. Mbas luftes u tradhetua Kosova, po nga Enveri “internacionalist” dhe Shqiperine mbeti ne duar te fatit. Enveri, dalngadale me metoda si ato qe Andrea spjegon, shume shpejt vendosi diktaturen, pasojat e se ciles, i vuajme ende dhe sot: deformimin e karakterit te shqiptarit duke e kthyer ne spiun, dembel (punetor nga halli i copes se bukes), te mos e donte atdheun, pavaresisht hipokrizise qe çfaqte (”91 ishte rezultati), te kthehej ne “hajdut” te prones socialiste etj etj. Pra demi me i madh i diktatures se tij, ishte deshtimi i formimit te “Njeriu te Ri”, qe propagandoi dhe qe perfundoi ne nje kreature pa forme dhe pa ide, prodhues i tranzicionit te lodhshem e te dhimshem 25 vjecar. Dhe enveristet e shkrete, duke mos qene ne gjendje te analizojne dhe te gjejne te keqen, therresin: Ku je o Enver! Jane bere vertet per te ardhur keq. Enveri ka vdekur bashke me regjimin e tij gjakatar. Ne, ashtu si enveristet se shpejti nuk do te jemi me. Shqiperia do te vazhdoje ne rrugen e demokracise se vertete, jo demokratures ramiziane te vene ne jete nga emisaret e tij, Sali Berisha, Fatos Nano e co, pavaresisht pasojave qe ne la ai.

   Reply to this comment
 10. Claus August 18, 16:00

  Ne rubriken pasardhese eshte nje faqe me titull:
  “Cmenduria shetit rrugeve”!

  Reply to this comment
 11. emil August 18, 16:05

  as per gje sje o servil lere Enverin atje ku esht dhe merru me problemet e sotme po je i zoti

  Reply to this comment
 12. anticensurë 25642654 August 18, 16:06

  “Ndiq kursin tënd dhe lëri njerëzit të flasin!”
  unë do të ta këshilloja ndryshe.
  “Ndiq budallallëkun tënd dhe lëri njerëzit të flasin!”!
  si mënçuria dhe budallallëku tregohen me fjalë!!
  një ditë do të thonë shkëlqimi dhe rënja e një analisti!!
  këtë po thonë dhe për erdoganin,kuptohet ti nuk shkakton të njëjtat pasoj a si erdo,por ngjashmëria egziston!!

  Reply to this comment
 13. Tanushi August 18, 16:23

  Komunizmi ashtu si dhe fete monoteiste jane ideologji mbikombetare.
  Megjithate, komunizmi sic u zbatua kudo ne bote shume shpejt kalon ylberin per t’u shndreuar ne nje nacional-socializem shpeshhere ekstremist, Kjo sigurisht nuk u parashikua nga Marks-Engelsi, dhe duket se eshte njw prirje e pashmangshme pwr regjimet socialiste-komuniste.

  Shembuj te qarte per kete eshte Rusia Sovjetike e Stalinit,qe shenoi kulmin e nacionalizmit rus.me agresione te panumerta dhe mjaft te suskseshme per te zgjeruar kufijte e perandorise ruse ne dem te territoreve te vendeve tw vogla dhe tw medha si Gjermania (Prusia lindore me qender Koenigsbergun,sot Kaliningrad). Asnje car nuk i ka qene aq nacionalist sa Stalini dhe nuk sherbyer nacionalizmit rus sa Stalini, politika e jashtme e te cilit ka qene vazhdimi logjik i politikes se jashtme tre-shekullore ruse.
  Shembull per kete eshte Kina e MaoCe Dunit, qw flaku qysh ne vitin 1953 tutelen ruse dhe doli me pretendime te hapura territoriale ndaj Rusise Sovjetike (kujto luftimet ne lumin Amur dhe luften me Indine nw fillimin e viteve 60te dhe prirjet e sotme kineze per tu bere hegjemon ne detin e Kinws jugore, per ta bere ate nje Mare nostrum sui generis.
  Me kwtw shpjegohen edhe tendencat centrifugale qe u shfaqen edhe nw shtete e Europes lindore menjehere pas luftes.
  Me kete shpjegohet edhe perpjekja e teper e rezikshme por suksesshme e Enver Hoxhes, per ta dale nga orbita ruse.
  Nacionalizmi eshte nje ideologji me e forte se cdo ideologji mbikombetare. Ideologjite politike dhe fetare mbikombetare vene e vine por ajo qe mbetet eshte vetem ideologjia kombetare.

  Reply to this comment
 14. fshatari pafshat August 18, 16:26

  Ky qenka c’qenka. Pasi beri cope e cika LANC, Enverin me shoke i’u turr edhe Marksit qe ta grrije edhe kete filozof bashke me gjenialitetin qe karakterizon. Sa per Leninin dhe Rusine, ato, per Andean, jane hije qe ecin ne histori! Gjithesesi, me interesanti do te jete kapitulli i fundit, i vepres filozofike Andreiane, me titull: “Nuk qenkam shqiptar”

  Reply to this comment
 15. Qendro August 18, 16:26

  Boll me citate se e ke teperuar, zopti Stefani.
  Mendimet e te tjereve (edeh te “autoriteteve) nuk mund tw zene vendin e argumentit ose provave.

  Reply to this comment
 16. Ani August 18, 16:28

  Njerez, nuk kuptoni se eshte koha te ndahemi njehere e mire me komunizmin, panvaresisht te mirat e te keqijat e tij. Ne po perpiqemi te ndertojme nje shoqeri tjeter, shoqerine demokratike. Andrea Stefani eshte nje nga njerezit qe po e kerkon kete ndarje per Shqiperine.
  Kete gje bene edhe komunistet, u ndane nga feudalizmi i kohes. C’te keqe ka ketu, shqiptaret duhet te ecin me kohen, tani eshte koha demokratike.

  Reply to this comment
  • ganiu August 18, 17:17

   Mendimi më me vend që kam lexuar.
   Të ndahemi nga komunizmi dhe të përqafojë çdo ndyrësi që na ofrohet. Gjithçka është e mirë sado e ndyre të jetë, vetëm komunizëm jo.

   Reply to this comment
  • PO.PO August 18, 17:49

   Per komentuesin Ani :
   Me duket , se je pozicionuar keq . Ketu nuk diskutohet per te rikthyer komunizmin e komunistet , por flitet per LNCl ne Shqiperi , per qendrimin ndaj nazifashizmit,per njohjen e historise sone dhe faktit qe lufta kunder pushtuesve , na renditi me fituesit dhe aleatet e medhenj dhe ruajti te pa prekur Shqiperine qe kemi sot dhe po perpiqen t`ia dhurojne ngastra-ngastra tek hijenat e huaja , monstrat serbofile te Vicidolit , qe te neveritin ,kur e quajne veten demokrate .
   Edhe nje here , zoti komentues,une nuk e perceptoj dot , qe qofte edhe nje shqiptar te vetem,ta kete zene malli te furnizohet me tallona per te mbajtur frymen . T`i besh me qellim mish-mash gjerat , nuk eshte rastesi , dhe ti ,ose s` kupton hilene , ose futesh me dashje ne
   ujrat e qelbura te taborrit te provokatoreve !

   Reply to this comment
   • Ani August 18, 18:36

    Historia e pas 90 nuk eshte gje tjeter vecse produkti me i keq i viteve komuniste te para 90. Ne si komb tani po hyme ne proces demokratik. Berisha vetem sa e pengoi dhe ndaloi ate. Luften Nacional Clirimtare, Andrea e ka vleresuar si nje histori te lavdishme te popullit tone. Nuk kam lexuar ne shkrimet e tij qe ta mohoje ate. Lufta per pushtet eshte gje tjeter, ate, Andrea e sulmon. Sot integrimi yne ne Europe e kerkon kete ndryshim ne interes te kombit Shqiptar. Progresi yne eshte vetem ne kete kurs perendimor. Le ti leme pas historite anadollake e komuniste panvaresisht nga shijet e ndryshme qe kemi.

    Reply to this comment
    • katarakti August 18, 20:52

     Do te lutesha shume Ani te me numeronje disa nga te mirat e kesaj shkerdhatokracie qe ti e quan “demokraci”. Po flas per demokracine qe u instalua ne Shqiperi qe nga viti 1991. Me te vertete jam i deshiruar t’i njoh keto te mira se dua te ia perplas turinjve nje te majti qe une e kam shok dhe qe nuk pushon se numeruari te zezat e ketij regjimit qe instaluam me ndihmen e Elez Biberajt. Do te isha shume mirenjohes Ani po te me ndihmosh ne kete drejtim.

     Reply to this comment
    • anticensurë 25642654 August 19, 12:45

     ani a je,apo thjesht bën??
     “Historia e pas 90 nuk eshte gje tjeter vecse produkti me i keq i viteve komuniste te para 90.”
     mirë mor që për ty qënka histori e komunistëve,sepse të tutë paskan qënë antikomunistë dhe pro pushtues,po si tia bëj unë që të dy të mitë,nënë e babë nuk më thanë njëherë se ballistët ishin patriotë!!megjithëse kishin të dy nga fisi i tyre në radhët e ballistëve!!më e keqia është se dhe më pas,me këtë demokracinë tonë të leshit,ata nuk thanë një herë që nuk kanë qënë tradhëtarë!në të njëjtën kohë ata nuk ishin aspak dakord me persekutimin e pasardhësve të ballistëve dhe këtë e thanë si gjatë komunizmit si pas tij!!
     kështu or kastravec,nuk mund të kërkosh demokraci duke gënjyer(përgjigjia tënde për ganiu)!!
     demokracia është liri,por jo gënjeshtër!!
     nëse ti quan gënjeshtra historinë komuniste!?
     mos u përpiq të më bindësh me gënjestra kuislingësh!!
     ani o tru kopani!
     a e di ti mor tarallak se fati i atyre bashkpuntorëve të nazifashizmit dhe kundërshtarë të anglo-ameirkanëve,ishte pragmatizmi i anglo-amerikanëve!!se përndryshe,sikur në shqipëri të ishte vendosur,të mos kishin fituar komunistët që në fillim,duke mos patur kundërshtar,sikur të kishin mbajtur fjalën për një shtet demokratik shumë partiak!?
     do ta kishin pësuar më keq se në atë pjesë të vëndeve të çliruara nga nazi-fashizmi,ku pragmatizmi anglo-amerikan nuk pati interes!!do ta kishin pësuar më keq se francezët,hollandez,danezët e belgët!
     kështu mor debila që më krekoseni si gjeli në pleh për ndyrësinë që i keni shkaktuar këtij vëndi!!
     edhe sikur të pranohet çdo gjë që thotë ky debil me të drejtë fjale,prap asgjë nuk e arsyeton tradhëtinë tuaj!!
     tradhëtia tuaj bëri që të mos kishte mundësi për vendosjen e një rendi demokratik në shqipëri!!tradhëtia tuaj bëri që fuqinë në dorë ta merrnin vetëm komunistët!!tradhëtia juaj bëri që të kishim dhe më shumë viktima!!viktima në shqiptarë,si partizanë,si jo partizanë,popull të thjeshtë dhe ju që në fund të fundit ishit shqiptarë!!
     e kam thënë shumë herë,si andrea dhe ne të tjetërt,duhet të harrojmë!dhuhet ti shtrijmë dorën njëri tjetrit!
     kjo “luftë”karit që po bëjmë vetëm se na shkatërron si shtet,vetëm se pasuron ndyrësirat që na ndërsejnë kundër njëritjetërit!!
     pasuron dhe mban në pushtet këtë klasë të ndyrë politike që megjithëse është nga të dy krahët,prap merret vesh shumë mirë për të na shfrytëzuar deri në palcë!!ballistët dhe komunistët e politikës vete¨m se pasurohen!nuk ngatërohen me njëritjetrin!!
     na vënë ne si zagarë të çajmë njëritjetrin!!
     hapni sytë o njerëz!!

     Reply to this comment
     • Ani August 19, 15:30

      Pergjigje per kataraktin dhe anticensures me numra…
      Me vjen keq qe ju nuk kuptoni kur lexoni, mjafton qe dicka te mos jete ne melodine tuaj dhe ju e quani armik, kuisling etj. Te mira demokratike nuk kemi sepse nuk ndertuam demokraci. Demokracia nuk importohet dhe as imponohet ajo vetem meritohet. Duhet pra te ndryshojme, te jemi te lire si njerez dhe ta ndertojme Demokracine duke e merituar. Demokracia eshte kulture, Ajo eshte liria me e madhe e njerezve qe zgjedhin nje jete pa u detyruar. Shqiperia eshte me e madhe se sa komunizmi per ne shqiptaret dhe Atdheu nuk duhet sakrifikuar per asnje lloj ideologjie apo individi kushdoqofte Ai. Meqenese katarakti me nura kerkon pergjigje se si do te ishte Shqiperia nese komunistet nuk do te kishin ardhur ne pushtet pas Luftes, po te them se sot do te flisnim per Sulltan e Mbret. Nuk do te kishim mundur te ndertonim Demokraci, se edhe atehere nuk ishim te lire. Keshill per ju shkruani me me kulture sepse do te meritoni me shume respekt per argumentat qe jepni.
      Respekte!

   • Patrioti August 18, 18:50

    Bolshevizmi Komunist i Enver Hoxhes nuk eshte i njejte me LUFTEN per liri , si kunder okupatorit dhe okupatorve te GJITHE pjeseve te tjera te Kombit. BOLSHEVIKET dhe kanceri i tyre po rrenojne edhe sot e kesaj dite me pinjollet e tyre edhe ne demokracine 26 vjecare.

    Reply to this comment
 17. Cobani nga Kuja August 18, 16:32

  More Andrea djali! Qe je grindavec ne debate televizive dhe i kompleksuar per madheshti, kjo nuk do shume mend e kalem. Dhe ja tani na del se kerkon te vendosesh ne balle te “Ballit Kombetar” te Alimadhit, pas “pilafit”, per te mohuar Luften ANÇ. Duke mos u marre dot me Luften, kete kerkon ta besh nepermjet diskreditimit te Enver Hoxhes qe e udhehoqi ate lufte. Per Enverin pas Luftes, politikisht e ideologjikisht mund te flasesh e shkruash cfare te duash, madje edhe te “katranosesh” librin tend. Sa per kohen e luftes E.Hoxha ishte ne balle te shqiptareve te vertete e atdhetare. Doni apo nuk doni ju te “Ballit te Kombit”, ai ne Krye te Frontit NÇ dhe sikomisar e Komandnat i UANÇ e rrjeshtoi vendin ne krah te Aletaeve te Medhenj (SHBA BRSS dhe Bitani e Madhe). Me kete akt e luften e bere garantoi paprekshmerine e kufijve te RSH. Per kete, ne se ende ke ndonje grma gjak atdhetari, te pakten duhet ta thuash nje fjale te mire. Se populli e gdhendime te drejte ne kenge: “Ne Paris u mblodh UNO-ja/ Fol Enver te lumte goja. Fol e mbro te drejtat tona/ Fol….” Dhe kete force ne fjalen e tij ne UNO ja dha pikerisht LANÇ qe ai e drejtoi, po deshe edhe me dore te hekurt, duke cuar ne clirimin e vendit pa ndihmen e drejteperdrejte te forcave aleate. Te kuptohemi, nuk eshte se murtajen fashiste e mundi Enveri, por eshte e padiskutueshme se PKS dhe Enveri ne krye te saj dhe te UANÇ kryen ne menyre shembullore detyren e shenjte si aleate besnik ne luften kunder nazifashisteve.

  Reply to this comment
 18. beni August 18, 16:35

  Kish frike nga anglo amerikanizmi se ai i ka ardh akut cdo diktature islamiste e komuniste bashke !
  Me mir me koci xoxen e tito se sa me islamizmin enverist e komunist akmares ndaj popullit te vet!
  Komuniste ishin edhe koci edhe tito por me nje pashaport jugosllave ish i nderur ne gjith boten mohojeni po deshet!

  Reply to this comment
 19. maks August 18, 16:55

  o stefan ik or ditzi ha ndonje pjat grosh ske kryqe ti te erresosh figuren e enverit keni 26 vjet qe llomotitni dhe asgje skeni nxjerr ne drit

  Reply to this comment
 20. PO.PO August 18, 17:05

  Nuk e lexova, por ne se edhe permbajtja eshte si titulli,…
  dhe artikulli eshte redaksional ,do te ishte e mjaftueshme
  per t`u bIndur , se “EDHE “DITA” KA IKUR PER LESH” !

  Reply to this comment
 21. PO.PO August 18, 17:34

  Kete debat e ka hapur nje gazetar ne dukje i shquar ,por
  paska qene nje nga gjirizet e neveritura te ketij populli . Ai
  perpiqet tani me thonje e dhembe , te mbahet pas fijes se
  kashtes , ndaj po futet thelle e me thelle ne gjirizin ku eshte zhytur ,ndaj , per te mbijetuar , kerkon “kalin ne gji”,si i thote populli . Kesaj i thone plotesisht :Edhe i dhjere ,edhe krenar ! Te mos dish te zgjedhesh edhe pas75 vjetesh ,ate qe shqiptaret e pa shkolle te asaj kohe , diten jo vetem ta zgjedhin , por edhe ta ruajne fort ,tregon se cfar ndergjegje prej idjoti kane keta plehra shqipfoles, si puna e bajges Andrea Stefani .apo
  P.Kulles, qe eshte vetem nje sorre ,apo korb i zi , si ne pamje , ashtu edhe ne shpirt .

  Reply to this comment
 22. naimi August 18, 17:57

  Zoti Stefani,jeni nje amator qe mendoni se dukeni si gjeni.A.Einstein ,ka ne shprehje “zote na ruaj nga gjysemanalfabetet”.Ne nje KUIZ gjithekombetare qe u mbajte ne Gjermani ,”Njeriu igjeni ishekullit te XX”para disa vitesh me votat e publikut dhe eksperteve te ndryshem u shpalle Karl Marxi gjeniu e shekulli.Pas tije radhiten A Einstein ,Göte, Bismark…..O Andrea Marxi po hyne perseri ne ekonomine evropjane edhe me i fuqishem se me pare.

  Reply to this comment
 23. EnverHitleri August 18, 18:01

  Nje nga analizat me te thelluara dhe me nje optike krejt te re qe tenton te zhbiriloje intrigen e Enverit me luften patriotike te shqiptareve. Bravo Andre, nje shkrim shume emancipues. sa per keta gerxhot e Everit ata gerxho do mbeten.

  Reply to this comment
  • PO.PO August 18, 21:16

   E ke nga injoranca more djale,ndaj nuk te zemerohemi!
   Po te kishe lexuar , qofte dhe nje te qinden e dokumentave amerikane,engleze,gjermane apo italiane,te asaj kohe , nuk do te flisje idjotesira . Perpjekja per te ngaterruar LNCl me bemat e mepasme te Enverit,jane nje kurth per te kapur lepura si ty .

   Reply to this comment
   • ganiu August 19, 18:15

    Nuk e ka nga injoranca, e ka nga “konja”, si thonë kosovarët. Do të lajë mutin e paraardhësve me shurrën e tij.

    Reply to this comment
 24. LLL August 18, 18:07

  Edhe Marksin e shpartallove , o Stefan ?!
  Lumja ti moj Shqipëri për stefanët e tu ??!
  Mirë Stefan kretini , po Dita si e ka hallin ?!

  Reply to this comment
 25. alphade August 18, 18:11

  Enver Hoxha per shqiptaret i ngjan Malit te Everestit ku
  as vete rete nuk i bejne dot hije ….!!!

  Reply to this comment
 26. alphade August 18, 18:17

  Stefani don me dale nga kompleksi inferiritetit duke u
  matur me Everestin Enver !!!!

  Reply to this comment
 27. vasili August 18, 18:18

  Vazhdoj te kem respekt per gazeten Dita.
  Por vazhdimi i pageses qe i beni Stefanit,per shkrime jo ne cilesine e gazetarit,por te nje historiani diletant,kur zhvilmimet aktuale te te gjithave llojeve dhe drejtimeve vazhdojne te jene egzistenciale,ne kete WC orientale,me duket cilesisht i gabuar..
  Katundi digjet Stefani vazhdon xhixhilene prej qemotit dhe Dita mban iso.

  Reply to this comment
 28. intelektuali August 18, 18:36

  ENVER HOXHA NUK ISHTE FARE KOMUNIST, POR NJE KAQOL PA SHKOLLE, EGOIST, SADIST DHE I PABESE

  Kur ishte ne France si student me LEKAT qe i dergonte kunati i tij Bahri Omari, Zoi Fundo qe mesonte per ekonomi dhe ishte student i shkelqyer e njohu per here te pare Enver Hoxhen me komunizmin ne pergjithesi dhe me bolsheviket e Rusise ne vecanti, por Enveri nuk u mallengjye fare nga refimet e Llazar Fundos per shtetin komunist si parajse e “BARAZISE SHOQERORE” dhe ja ktheu menjehere:

  “PO NE JEMI BURGJEZE O ZOI NUK JEMI BREKEGRISUR SI KY PROLETARI I RUSIT QE ME FLET”

  prandaj:

  Mos e lodh trunin shume o Andrea Stefani me fillozofi marksiste per t’i spjeguar enveristeve fanatike ne Shqypni qe:

  BOTA ESHTE E RRUMBULLAKET DHE JO SI TEPSIA E ENVERIT

  sepse:

  Keto Kafshe besnike te Kauzes se Partise do te djegin me te vertet ne turren e druve, ashtu sic parashikoi gazeta DITA ne nje shkrim editorial para do kohe, NJASHTU sic e dogjen te gjalle fanatiket e Kishes ne vitin 1600 Giordano Brunon vetem sepse i tregoi Botes te VERTETEN:

  QE BOTA ESHTE RRUMBULLAKE DHE JO SI TEPSIA KOMUNISTO-JUGOSLLAVE E ENVER HOXHES ME LANC-IN E TIJ KRIMINAL.

  Reply to this comment
  • Zogist nga shen naumi August 18, 21:25

   Inderuar Intelektual Nastradini .
   Mosha e pleqeria te kane RRudhur jo vetem Faqet e Ballin , por edhe Trurin Zogist .
   Sot ne 2016
   Armiku sot nuk quhet Islam ,
   as Fashizem ,
   Nuk quhet Komunist
   as Kristian
   Nuk quhet i djathte ,
   por as i majte .
   ARMIKU I VERTET SOT
   quhet EKONOMIA KAPITALISTE .
   O se po prefeon Quhe
   Moneteizem I tregut ,
   ose – Fanatizem ekonomik
   ose – Diktature e Tregut
   Mund ta quash edhe INTEGRALIZEM I BORXHEVE .
   Te pershendes me kengen
   Balliste – Zogiste
   ”’Pjergulla ne rrush te Thate ”’

   Reply to this comment
 29. logjika August 18, 19:18

  O trimi ne demokraci, Andrea! Po e kruan me fik deti. Nuk mund te shkruaj me teper se boll kane komentuar te tjeret. Ke marre nje mision prej idioti te kategorise superiore.

  Reply to this comment
 30. indro August 18, 19:23

  Bravo gazeta Dita

  Ke arritur rekordin maksimal te komenteve me kete lehestefanin….nuk besoj se ka tallje me “inteligjente” me lexuesit..ndoshta dhe te paguar

  te kuptohemi shumica absolute qe komentojne nuk jane enverista por shqiptare te zhgenjyer barbarisht
  -nga dipllomatet e huaj
  -nga paria kuislinge e tiranes
  -nga shtypi shqiptar
  -nga intelektualet qe kane shitur lavdine e tyre si ky palloshi i fundit pellumb kurva (priteni nje replike te tij tani)

  Ne fakt enveristet nuk perbejne me shume se 0,1 e te popullsise dhe jane jo vetem absolutisht te parrezikshem por dhe jane te mjere..jane per meshire

  Kurse populli i thjeshte qe po provon THIKEN DERI NE KOCKE ne financa dhe moral perbejne mbi 80 perqind te popullsise…Pse te ndegjojme keto pordhe te paguara te ASS-it…..pse nuk behet referendum dhe do jem i pari qe do ti kerkoj falje syzekavanozit nqe del nen 70% ne favor te xhaxhit.

  Tre jane kategorite te cilat po bejne terrorizem mediatik dhe qe nuk kane te drejte te zene ne goje Enver Hoxhen

  _-Asnje lloj qytetari amerikan qe nga presidenti dhe deri te pastruesi me I thjeshte nuk kane te drejte te denigrojne Enver Hoxhen se ishte Anglia &Amerika qe pruri ne pushtet ne 1944 dhe me vone Curcilli me Ruzveltin na shiti te Stalini dhe Tito-Rankoviqi…..Dhe nqs Enveri paska qene kaq I tmerrshem pse nuk na cliruan keta miq per fiq

  -Asnje lloj turbo komunisti te tipit Kadare-Berisha-Stefani dhe cdo lloj hajvani nuk kane te drejte morale ta shajne Enverhoxhen se jo vetem nuk jane te besueshem por eshte veprim kanibal nga nje boleferkues I tij te behet ne nekrofage per cerek shekulli…jane kthyer ne Drakula

  -Asnje lloj ish fashisti,ish zogisti,ish diversanti te tipt xhaferrdeva apo hamit matjani qe ne vend te dorezoheshin ne gjyq per krime lufte u aktivizuan ne akte terroriste…Ne kete maskarade futen dhe ato ARMIQ KLLASE si pellumb kulla andrea stefani sali berisha…vazhdon lista me mijra qe ai xhaxhi I mbajti ne pellmbe te dores….Pa harruar ketu dhe ish te perndjekur qe u bene Spiuna te shokeve te tyre si Kasaruho apo artan hoxha ai presidenti 12 oresh…
  Te gjithe keto ndyresira qe permenda me lart pra kane konflikt interesi pasi jane pale kundershtare

  Pra ndiqni albitrin e Enverit::
  Indro Montaneli = analisti me i mire italian per te gjitha kohrat me prirje fashiste qe kishte nje antipati te madhe per Enver Hoxhen dhe e quante Tiran..por me nje egzatesi te cuditeshme pranonte dhe keto merita te tij qe duhet te quhen

  20 POSTULATET E MONTANELIT PER EHOXHEN:

  1-burri i shtetit më jetëgjatë dhe serioz përsa i përket ushtrimit të pushteti

  2-e fitoi pushtetin si partizan ,cliroi shqiperine pa ndihmen e huaj

  3- e bëri Shqipërinë të papenetrueshme prej askujt, përfshirë SHBA-të.

  4-ishte edhe një situatë që i justifikonte persekutimet si gjithe bota

  5-Shqiperia pas 1945 ishte tokë e lakmuar për pushtim. Greqia e mbështetur nga Perëndimi donte Epirin.

  6-Jugosllavia e mbrojtur nga Stalini, që atëherë kishte një dobësi për Titon, kërkonte Shkodrën dhe gjithë veriun.

  7-Hoxha nuk kishte në anën e tij askënd kur u paraqit në Konferencën e Paqes. Nuk kishte asgjë tjetër, veçse kurajës

  8-Denimet e para i bëri vetëm me mbarimin e luftës, por i bëri në emër të Shqipërisë dhe jo në emër të komunizmit

  9-në emër të Shqipërisë foli edhe në Konferencën e Parisit duke zbuluar mes të tjerash një nuhatje prej politikani race.

  10-Iu afrua Stalinit për t’u mbrojtur nga Tito që e kishte në kufi.

  11-Hoxha ka ditur të bëjë të funksionojë edhe vetë komunizmin. Dhe kjo duhet besuar.

  12-nuk kishte dobësitë dhe salltanetet e Causheskut apo Kim II Sungut

  13-në publik shfaqej rrallë

  14-ishte e vetmja xhaketë komunisti e nomenklaturave që nuk mbante medalje deri në kërthizë.

  15-Ishte i pari që ndjeu ndarjen mes Stalinit dhe Titos dhe luajti bukur

  16-për të shpëtuar pavarësinë e Shqipërisë kishte nevojë që Shqipëria të ishte e bashkuar

  17-ky vend në fakt nuk kishte qenë kurrë i bashkuar as prej race, as prej gjuhe, as prej feje. U bashkua nën Hoxhën

  18-Hoxha arriti atë që nuk e arriti dot as Skënderbeu, … ndoshta është më mirë që të mos hetohet si i bashkoi.

  19-kur pati në dorë vendin e tij të vogël, Hoxha luajti si të ishte një fuqi e madhe.

  20-është nje nga shtetaret me te spikatur se e nxorri ate vend nga mesjeta e hereshme ne nje vend me varferi të pranueshme
  ***
  Para pak muajsh zoti Obama vizitoi Kuben dhe eshte poshtrues qendrimi qe po mbahet nga disa kapterra te dipllomacise amerikane qe merren me shqiperine.

  Fidel Kastro ne 1961 I drejtoi rraketat me mbushje berthamore per rrashimin e Washingtonit kurse Enver Hoxha si Garip perzuri flloten ruse qe eshte akti ndoshta me historic ne konfliktett boterore…

  Po ashtu vizitoi Vietnamin dhe ka shume fotografi me kreun e shtetit vietnamez pikerisht para bustit te Ho shi minit,kur dihet se vietnamezet vrane apo plagosi rreth gjysem miljoni ushtare amerikane..Po enveri qe nuk vrau asnje ushtar amerikan ??

  Pra pse ky kanibalizem cerek shekullor me Enver Hoxhen..
  Mos duhet te shkoje zoti Obama dhe Kongresi amerikan ti lutet dy bossave qe merren me shqiperine Elez biberaj dhe frank wisner..Aman o elez dhe fran..pushoni luften me enveri e vdekur se late koqen e namit dhe me kete ASS-in e Dites qe duket hapur qe jo vetem eshte I paguar por po na I ben Enverin Legjende
  Jepini Cezarit kuroren qe i takon..sidomos pas kataklizmose se 97′ kur vrate shtetin dhe dinjitetin e kombit dhe akoma nuk po e ngjallni dot

  Reply to this comment
 31. demo August 18, 19:24

  Lapidari i enver hoxhes do jete haleja tek kinema Partizani.Ky hale zhduku ate qe breza te tere per qindra vjet kishin vene me djerse-pronen dhe i ktheu shqiptaret ne kafshe me meditje.Po qe se do te kujtohet,do te kujtohet si Neroni,si Drakula.Matin dhe Agim Meron kujtoja atyre qe nuk i kane jetuar.Fjalimin e Matit e beri per femijet e vet,kur filluan te degjojne muzike te huaj dhe kur Pranvera harbohej tek kovaleshenca me Asllan Rusin.Pasi e vrau me helmim Asllan Rusin dhe i gjeti kollovar te bijes,filloi terrorin e luftes se klasave brenda llojit.Ketu beri nje kryeveper.Eleminoi klanin e Mallakastres,qe do ta kishte bere Shqiperine Kamboxhia.

  Reply to this comment
 32. minella aleksi August 18, 19:46

  Përgëzime Z. Stefani për interpretimin e qartë që u bënë rrjedhave të luftës dhe periudhës pas saj. Mendoj se e zbërthen me shumë kthjelltësi analitike mekanizmin e luftës nac. Çl. gjatë së cilës energjia patriotike shërbeu në funksion të një revolucion bolshevik. Eshtë keqardhëse kur lexon komente qe s’kanë të bëjnë fare me thelbin e shkrimit. Argumentat përmbajnë objektivitet dhe qartësi për rolin e faktorëve historikë të asaj periudhe. Mjaft i qartë dhe instruktiv.

  Reply to this comment
  • metamorfoza August 18, 21:05

   o minelloficer jatros i ushtrise xhaxhit

   na mbytet ju oficerat e enverit nga Fieri me keto terrorizma mediatike.bashke me kllounin pellumb mavria.

   nuk e kuptoj ju keni qene ingranazhe te sisetmit te enver hoxhes dhe ne se do gjykohej enveri duhet te jepni llogari dhe ju

   lereni pordhet ish oficere te enverit qe po beni sikur po vini nga galerite e spacit boll na cate trapin me enverin tuaj….po ja u mbajti bytha merruni me saliserbin dhe berishistet e amerikes qe dihet kush jane

   boll zabitet e enverit shate komandarin tuaj qe do jepninit piken e fundit te gjakut per te

   Reply to this comment
 33. Uji fle, hasmi s'le... August 18, 19:58

  A ka mundesi kryeredaktori t’i shpjegoje me pak fjale lexuesve, se cfare pikesynime dhe interesa fshihen prapa kesaj loje te felliqur me balliste, komuniste, e futbolliste, nderkohe qe vemendja kryesore duhej te ishte perqendruar me teper ke reforma ne drejtesi?

  Cfare qellimi ka dhe kujt i sherben ky debati i provokuar e i iniciuar fillimisht nga dy kanalistet tuaj, njeri nje ish-oficer miop i diktatures komuniste, dhe ish-pedagog i marksizem-leninizmit, e tjeri gazep, gaztor skecesh, dhe njekohesisht boleferkues po aq i zellshem komandaresh, sa dhe vete autori i kesaj diareje?

  Reply to this comment
 34. martin luter king (albania version) August 18, 20:28

  O andrea dhe ju enverbolengrenes te tjere ?!

  A nuk e kuptoni qe keto artikuj po krijojne nje bumerang ku mbi 90 % e komentuesve jane kunder dhe nje pjese tallen me kete profesorin e marksizmit dhe ate lolon e oborrit pellumb kurva ?!

  Sot kryesorja qe eshte denimi i berishizmit si doktrine dhe burgosja e Sali Qenit per veprat kriminale te tradhetise,vrasjes me paramendim,shkaterrimin e shtetit dhe perdhosjen e dinjitetit shqiptar.

  Pa u arrestuar ky Frankestein Monster keto Dacibaot tuaja jane thjesht nje leter higjenike duke perifrazuar thenien e Sali Qenit ndaj gazetes me prestigjoze ne bote NY-Times.

  1-I pandehuri Sali Qen Berisha duhet i merret i pandehur si kriminel ne inskenimin 2 prillit 1991,me prishjen e qeverise stabilitetit dhe pjesmarrjen e denueshme te ambasdorit amerikan Rajerson ne votimet e 1992 per te cilen shteti amerikan duhet ti kerkoje falje shqiptareve dhe per kete veprim ilegal te Rajersonit por dhe gradimin qe i beri Sali qenit.

  2-I pandehuri Sali Qen Berisha duhet i merret i pandehur si kriminel per masakren e sheshit skenderbej 1996,me luften civile te 1997,dhe me pucin e shtetit te 14 shtatorit 1998.Perseri segmente jo te sinqerta te dipllomacise amerikane duhet ti kerkojne falje shqiptareve sepse ne vend qe te kerkohej zbatimi i ligjit per krimin shteteror te pucit shtetit nga Sali Qeni “merret ne pyetje” brenda mureve te ambasades nga nje prokurore amerikane.Pra ne kete rast jane perseri dipllomate amerikane qe jo vetem shkelen ligjin por dhe mbrojten nje kriminel qe ka parametrat e Agusto Pinocetit.

  3-I pandehuri Sali Qen Berisha duhet te merret i pandehur si kriminel per holokaustin e Gerdecit,vazhdoi me masakren fashiste te 21 janarit dhe vjedhja me llereperveshurin ne krye te bashkise Tiranes dhe duke i quajtur 2 kriminele njerin burre shteti dhe tjetrin yll ne qitje.

  Jane dhe shume akte terrori dhe tradheti te thelle antikombetare ku me kryesoret jane ne vazhdim:
  4–Tradhetia kombetare me Janullatosin.
  5–Tradhetia kombetare me varrezat greke
  6–Tradhetia kombetare me detin Jon
  7–Tradhetia kombetare me naften e Milloshevicit
  8–Tradhetia kombetare me sabotimin e UCK
  9–Akt terrorist ne zhdukjen e R.Hoxhes*****
  10-Akt terrorist ne genocidin ndaj Haklajve
  11-Akt terrorist ne vrasjen e F.Xhindit
  12-Akt terrorist ne vrasjen e k/komunarit Kukes
  13-Akt terrorist ne djegjen e oficerit shikut Durres
  14-Akt terrorist ne vrasjen kuliciane te K.Trebickes
  15-Akt terrorist ne egzekutimin mafjoz te gjyqtarit te Vlores
  16-Akt terrorist ne lincimin te Edi Rames
  17-Akt terrorist ne djegien te gazetes Koha jone 1997
  18-Vdekje misterioze e Gramoz Pashkos
  19-Vdekje misterioze e Pjeter Arbnorit
  20-Vdekje misterioze e Safet Zhulalit
  21-Vdekje misterioze e Ali Spahise
  22-Vdekje e pilotuar e gjyqtarit Xhelal Elezi*****
  23-Vdekje e pilotuar e doktorit Shik-ut Ylli Xhagjika*****
  24-Vdekje e pilotuar e zyrtarit Shik-ut Pirro Visari*****
  25-Vdekje e pilotuar e prokurorit Xhevat Hana*****
  26-Vrasje e pilotuar e Azem Hajdarit
  27-Vrasje e pilotuar e Sokol Olldashit
  28-Krim ekonomik me rrugen e Kombit
  29-Krim ekonomik me Albetrolin
  30-Krim ekonomik me Kromin
  31-Krim ekonomik me Albetrolin
  32-Krim ekonomik me shitjen e h/centraleve
  33-Krim ekonomik me borxhin e jashtem mbi 67%
  34-Krim ekonomik me super drogen e Lazaratit
  35….vazhdon rromani i krimeve…
  Nga sa me siper i nderuari ASS i dites duke i krahasuar me keto artikujt tuaja dal ne perfundimin qe je nje shurdh memec i grades fundit dhe me shume kenaqesh kur shkruan emrin ne artkuj te Dites se sa i sherben atij kombi qe tashme eshte ne “recovery room before surgery ” qe do te thote qe te ngrihen shqiptaret kudo qe jane per te shpetuar ate vend per te bere operacjonin duke i prere koken e tumorit agerziv kanceroz te Sali Qenit dhe ta hedhim ne birucat e burgut.
  Por qe te behet kjo duhet thene e verteta shume e hidhur qe eshte:

  Dipllomacia amerikane dhe europjane dhe sherbimet e tyre inteligjente dhe strategjike te tyre pa harruar dhe fushen e biznesit jane pergjegjeset kryesore per katandisjen e kombit shqiptar ne kete katastrofe biblike morale dhe ekonomike.

  Reply to this comment
 35. Mark uk August 18, 20:29

  Se do ta mbrojn edhe pak vite kta shurranat qe vetquhen veteran dihet.Se u akuzuan per te zhdukur kombin nuk qendron.Se lane e shiten Kosoven nje pjes te Malit te Zi si dhe nje pjes te Maqedonis edhe kjo dihet.Se jan te pa fe u thane,gje qe doli e vertet dihet.Se e filloj me teriska qe kta shurranat qe u kan ra trut ne qafe e dine,se e mbydhi me talona e dime te tane.Se nuk kishte te drejtat e kundershtoje pa drejtsit dihet.Merr si shembull gjyqet qe beheshin ne emer te popullit.Avuketnit nuk ekzistonin.Se ishte lufta e klasave edhe kjo dihej o kriminela.Se kush ishte e tregoj populli mbas 90tes.

  Reply to this comment
  • anticensurë 25642654 August 19, 15:24

   morki por po populli po e tregon akoma se kush jeni ju or dallkauk!!
   ndoshta nuk jeni tradhëtarë!ndoshta nuk jeni çdo gjë e keqe,por një gjë po ta them me bindje!!po të siguroj me përqindje argjëndi!!
   ti je një copë gomari!!
   është e vërtetë që të kam shkruar “ja ke qëlluar”,që të kam dhënë të drejtë!mos ma sill si kundërfakt për këtë që po them!!
   dhe sahati i prishur tregon kohën e saktë dy herë në ditë!!

   Reply to this comment
  • fteri August 20, 11:43

   MARK KARI -nga truri kokës !
   -veteranët nuk janë shurran ,por pjesa më shkëlqyer ,më trime ,më bujarë dhe më burrëror e besnike e Atëdheut dhe popullit ,që i dolën armikut përballë pa marrë parasyshë rrezikun kjo është pa dyshim TRIMËRI dhe BURRËRI,jo shurran ,shurran e frikacak u treguan ata që dolën kundër partiznve çlirimtar dhe u bashkuan me pushtuesit ,dorzuan atdheun në dorë të armikut ,prandaj mos shpif ti bastard. !,
   ***** Veteranët si në luftë me armiqët pushtues dhe kundër klasës bejlerve agllarve shfrytëzuese gjakpirsë që i nxinin jatën popullit,dhanë një kontribut madhështor në ndërtimin e shqipërisë shkatrruar nga lufta ,kur mbeturinat e brendëshme e sabotonin atë .Veteranët ishin në ballë të sakrificave që shqiptarët të kishin punë për të gjithë ,shtëpi falas për të gjith,shëndetësi falas për të gjithë,drejtësi për të gjithë ,shkollë për të gjithë,rendë e qetësi për të gjithë.
   ****Ju thoni se lanë ose shitën kosovën e malin e zi e maqedoninë ,kjo s’është e vërtetë .Partizanët luftuan me armë në dorë për çlirimin e pjesës shqiptare që mbeti jashtë kufijve shtetit shqiptar ,këtë e dëshmon sakrificat ,gjaku pushka dhe heroizmi legjendar i partizanve të inkuadruar në Br.partizanë .
   *****Ju thoni se veteranët janë të pa fe ?-PO- Komunistët lëshuan kushtrimin se Feja e shqiptarit është shqiptaria ,jo tradhëtia juajë or Mark RRUMPALLA ,dhe populli u bashkua grusht qeliku rrethë PKSH me E.Hoxhën formuan ushtrinë më të madhe që njehë historia dhe çliruane shqipërinë e dashur ,kur ju ja kishit hypur në zverk popullit së bashku me priftërijë,hoxhallarë ,bejlerë,sharlatan bajrektar ,fashistë e zuzarë hipokrit e tradhëtar.
   ***E filloi me triska se lufta dhe regjimet antipopullor e shkatrruan këtë vendë ,dhe E.Hoxha dhe veterant shqipërinë e ngritën në lartësi madhështore O’mjeran.!
   ****POPULLI ISHTE I LUMTUR SE E.Hoxha zhduku gjakmarrjen ,bashkoi vendin grusht qeliku rrethë unitetit kombëtar..etj etj.THirri mendjes edhe pse të ka humbur BUSULLA.!

   Reply to this comment
 36. Ruajna Zot August 18, 20:54

  Andrea, po ua ben mire ketyre enveristeve rrondokope, sepse truri u ka ikur (neqoftese kane pasur) , tani duan te ruajne breket e enverit, sepse po tua heqesh edhe ato, ata mbesin lakuriq me duar ne xhepat e njeri-tjetrit.

  Enveriste vule-humbur, shkoni ne Belgrad, atje e keni zanafillen!

  Reply to this comment
 37. fteri August 18, 20:56

  ****sot problemi kryesor emergjent është ralizimi me çdo kusht i reformës në drejtësi ,ky duhet të jetë debati që duhet të hapë G.Dita .Jo të bëhet zhurmë për probleme që duhet të flasin ekspertët e historisë. Historia është shkencë jo pasion !
  ***Të denancohen kushë e shkatrroi,vodhi dhe vrau shtetin shqiptar për 25 vjet demokratoshkërdhatësi ?, përse sabotohet arrestimi i S.Berishës ? etj krime të rënda por të pa ndëshkuara.
  *****E.Hoxha nuk ka nevojë për mëshirë e ndihme se flasin veprat madhore që ralizoi.Atë që ralizoi E.Hoxha për 45 vjet janë sa qindra vjet otomanizëm e regjime të tjera anti popullore e kombëtare.

  Reply to this comment
  • intelektuali August 18, 21:57

   PO SI TE BEHET REFORMA NE DREJTESI ME KETA ENVERISTA KRIMINELE DHE GJAKATARE?

   O Fteri Myteberi,

   Po si do te behet kjo reforme ne drejtesi kur krimet e Enverit akoma kane mbetur te pandeshkuara nga Drejtesia dhe jo vetem kaq, por enveristat nuk i kane kerkuar akoma ndjese popullit, perkundrazi dalin si kaposha ne TV dhe media dhe mburren me krimet dhe viktimat e tyre dhe pinjollet e tyre kane mbushur administraten shteterore plot e perplot me poste dhe ofiqe te larta dhe familjet e tyre gjakatare bejne biznese me fitime te majme me fondet publike. Ne intelektualet properendimore shqyptare qe u vrane dhe u masakruan nga keta kriminele enverista vetem sepse deshen qe Shqypnia te behej pas Lufte ashtu sic po kerkon te behet sot pas 70 e kusur vjetesh, pra ne u themi enveristave:

   KERKONI FALJE O ENVERISTA PER KRIMET TUAJA SE NUK DO T’U TREDHIM DHE NUK DO T’JU PRESIM KOQET SIC BERI MEHMET SHEHU ME LUSHNJARET E PAFAJSHEM

   por ju nuk hani pyka fare dhe nuk ju vret fare ndergjegja qe me LANC-in tuaj jugosllav mbushet lumenj me gjak njeriu ne Shqypni.

   HE PRA O FTERI MYTEBERI SI MUND TE BEHET REFORMA NE DREJTESI ME NJE SHTET TE TILLE ENVERIST?

   sepse:

   A nuk e pe Edi Ramen qe kerkoi falje per krimet e komunizmit ne Berlin para Merkelit dhe sapo mberriti ne Rinas deklaroi se do te festonte me buje 29 nentorin e ZI jugosllav bashke me Ilir Meten.

   sepse:

   A nuk e pe si Mrika e Edvinit, Mimi Kodheli u dha medalje trimerie Nexhmije Hoxhes dhe Vito Kapos dhe si pushteti enverist i akordoi pensione shtese krimineleve te Enverit?

   sepse:

   Nuk i pe pionieret e Enverit ne Permet qe i kishte nxjerre Like Floriri nga bangat e shkolles per te bere homazhe me shallin e kuq ne qafe dhe duke kenduar Internacionalen Komuniste?

   sepse:

   Nuk i ke pare deputete dhe pushtetare te Edvinit, Likes dhe Saliut sebashku te shkojne dhe te bejne homazhe me fotografine e Enverit ne dore?

   sepse:

   Edi Rama po prish si nje mafie e vertete stadiumin e Ahmet Zogut qe eshte veper monumentale dhe njekohesisht mbron me histeri bolshevike Piramiden e Hitlerit shqyptar Enver Hoxha qe i kall daten edhe femijeve ne barkun e nenes.

   sepse:

   A nuk e pe Spartak Brahon, prokurorin gjakatar te Enverit si shkoi te beje homazhe dhe te vajtoje si kukumjacke pylli mbi varrin e KILLERIT gjakatar Sulo Gradeci?

   sepse:

   A nuk e ke pare Kukumjacken e Kuqe Rudina xhunga s i interviston papushim kriminelen Nexhmije Hoxha me muzike socialiste kur kjo kriminele e papare ne histori kercenon sot shqyptaret nga Vision Plusi se Kauza e Partise do te vazhdoje perjete?

   sepse:

   A nuk e pe si i shpetoi Drejtesise Fullan Kusari, kur e mbeshteten te gjitha palet e politikes edhe Edvini edhe Saliu edhe Likja ne vjedhjen e Thesarit te Shtetit?

   Ti me te drejte do qe ta shohesh Saliun ne burg per krimet e tij vrastare dhe kusare, por harron me qellim te lig se:

   SALIU ESHTE PJELLA DHE VEPRA ORIGJINALE E ENVERIT

   prandaj:

   Je shume konfuz ne vleresimet qe leshon pa frena ne DITA

   sepse:

   PA DENUAR ENVERIN NUK MUND TE DENOHET AS SALIU DHE AS MAFIA E KUQE ME PUSHTET QE LA PAS PARTIA E PUNES.

   Reply to this comment
  • intelektuali August 18, 22:00

   PO SI TE BEHET REFORMA NE DREJTESI ME KETA ENVERISTA KRIMINELE DHE GJAKATARE?

   O Fteri Myteberi,

   Po si do te behet kjo reforme ne drejtesi kur krimet e Enverit akoma kane mbetur te pandeshkuara nga Drejtesia dhe jo vetem kaq, por enveristat nuk i kane kerkuar akoma ndjese popullit, perkundrazi dalin si kaposha ne TV dhe media dhe mburren me krimet dhe viktimat e tyre dhe pinjollet e tyre kane mbushur administraten shteterore plot e perplot me poste dhe ofiqe te larta dhe familjet e tyre gjakatare bejne biznese me fitime te majme me fondet publike. Ne intelektualet properendimore shqyptare qe u vrane dhe u masakruan nga keta kriminele enverista vetem sepse deshen qe Shqypnia te behej pas Lufte ashtu sic po kerkon te behet sot pas 70 e kusur vjetesh, pra ne u themi enveristave:

   KERKONI FALJE O ENVERISTA PER KRIMET TUAJA SE NUK DO T’U TREDHIM DHE NUK DO T’JU PRESIM KOQET SIC BERI MEHMET SHEHU ME LUSHNJARET E PAFAJSHEM

   por ju nuk hani pyka fare dhe nuk ju vret fare ndergjegja qe me LANC-in tuaj jugosllav mbushet lumenj me gjak njeriu ne Shqypni.

   HE PRA O FTERI MYTEBERI SI MUND TE BEHET REFORMA NE DREJTESI ME NJE SHTET TE TILLE ENVERIST?

   sepse:

   A nuk e pe Edi Ramen qe kerkoi falje per krimet e komunizmit ne Berlin para Merkelit dhe sapo mberriti ne Rinas deklaroi se do te festonte me buje 29 nentorin e ZI jugosllav bashke me Ilir Meten.

   sepse:

   A nuk e pe si Mrika e Edvinit, Mimi Kodheli u dha medalje trimerie Nexhmije Hoxhes dhe Vito Kapos dhe si pushteti enverist i akordoi pensione shtese krimineleve te Enverit?

   sepse:

   Nuk i pe pionieret e Enverit ne Permet qe i kishte nxjerre Like Floriri nga bangat e shkolles per te bere homazhe me shallin e kuq ne qafe dhe duke kenduar Internacionalen Komuniste?

   sepse:

   Nuk i ke pare deputete dhe pushtetare te Edvinit, Likes dhe Saliut sebashku te shkojne dhe te bejne homazhe me fotografine e Enverit ne dore?

   sepse:

   Edi Rama po prish si nje mafie e vertete stadiumin e Ahmet Zogut qe eshte veper monumentale dhe njekohesisht mbron me histeri bolshevike Piramiden e Hitlerit shqyptar Enver Hoxha qe i kall daten edhe femijeve ne barkun e nenes.

   sepse:

   A nuk e pe Spartak Brahon, prokurorin gjakatar te Enverit si shkoi te beje homazhe dhe te vajtoje si kukumjacke pylli mbi varrin e KILLERIT gjakatar Sulo Gradeci?

   sepse:

   A nuk e ke pare Kukumjacken e Kuqe Rudina Xhunga si interviston papushim kriminelen Nexhmije Hoxha me muzike socialiste kur kjo kriminele e papare ne histori kercenon sot shqyptaret nga Vision Plusi se Kauza e Partise do te vazhdoje perjete?

   sepse:

   A nuk e pe si i shpetoi Drejtesise Fullan Kusari, kur e mbeshteten te gjitha palet e politikes edhe Edvini edhe Saliu edhe Likja ne vjedhjen e Thesarit te Shtetit?

   Ti me te drejte do qe ta shohesh Saliun ne burg per krimet e tij vrastare dhe kusare, por harron me qellim te lig se:

   SALIU ESHTE PJELLA DHE VEPRA ORIGJINALE E ENVERIT

   prandaj:

   Je shume konfuz ne vleresimet qe leshon pa frena ne DITA

   sepse:

   PA DENUAR ENVERIN NUK MUND TE DENOHET AS SALIU DHE AS MAFIA E KUQE ME PUSHTET QE LA PAS PARTIA E PUNES.

   Reply to this comment
   • fteri August 19, 08:43

    Për IDJOTIN,me nofkën intelektuali
    ***Shqipëria po vuan shumë, jo për shkak të njerzve të lig por për shkak të heshtjes së njerzve të mirë !..
    ****Komunistët dhe partizanët legjendar pjesa më e ndritur, zemra e popullit shqiptar, vullnetarisht e me ndërgjegje u hodhë në rrezik për hirë të çlirimit të atdheut dashur me një ushtri të pa parë prej 75 mijë partizanësh vullnetar për të flakur pushtimin dhe robërinë ,zgjedhën e egër të shfrytëzimit të klasave borgjeze shqiptare të tregëtarve,çifligarve,agallarve ,bajrektarve dhe të gjithë shushunjave që pinin gjakun e popullit historikisht që kishin robëruar popullin shqiptar.
    ****Kjo luftë titanike me pushtuesit ,me shtresat e mbeturinat bejlerë,agallarë ,bajrektar ,hajdut tregtarë dhe gjithë zuzarët qëi nxinë jetën në shekuj shqiptarve mbas lufte , kërkonin përmbysjen e sistemit E.Hoxhës të fituar me sakrifica dhe gjakun e dëshmorve .Pra të merrnin pushtetin në tavolinë dhe të kthenin përsëri pushtetin e kalbur të shfrytëzimit mesjetar.
    ****Kushë duhet të kërkoi falje këta gjelat që me shekuj shfrytëzuan e vranë popullin deri në palcë ,apo Komunistët që sollën mirësinë dhe nuk u frikësuan që u hodhën në luftë për zhdukur zgjedhën e zezë shfrytëzuese diskreminuese dhe poshtruese që ju bëheshin shqiptarve me shekujë.Kjo luftë heroike më e madhëja ,më heroikja ,më fisnikja ,më legjendarja nuk i friksoi djemtë e popullit dhe E.Hoxhën ,por e burrëruan ,dhe pikërishtë kjo është BURRËRIA,kur lufton për ideale të mira për popullin tëndë
    ****Populli s,duhet të pranojë më që larot si Stefanët dhe bastardët tjerë skizofren si idjot =intelektuali ti hypin në zverk.Me tradhëtarët dhe kusarët kurrë nuk bëhet kuvend,nuk bëhen pazare ,por i duhen thyer dhëmbët dhe lënë sakat për gjithë jetën .Këta duhet ti kërkojnë falje të madhe popullit që për shekuj mbollën krimin ,shfrytëzimin,vrasjen ,errësirën ,skamjen,padijen ,errësirën ku ndriçohej vetëm me pishë e kandil dhe një cop trungë nënë kokë në vendë të jestikut e dritës elektrike , dijes dhe shkollës që solli E.Hoxha në vatrat shqiptare.Çështë kjo rreze që po rrezatën ,është drita elektrike që solli liria në çdo cep që do shqipëria.Kjo është një vepër unike e rrallë që solli Enver Hoxha ky trim [email protected]@@@@@@@@@@@@@

    Reply to this comment
 38. Niku August 18, 21:06

  Po bej koment pa e lexuar shkrimin e Andreas. Perforcohet ajo qe kam komentuar me pare, se Andrea ka fiksacion qe do ta nderprese polemiken po shkruajti i fundit, se i duket se ua ngeci te tjereve, njelloj si Shaban Qosja dikur. Nuk e di ne se gazeta Dita i jep honorare per brockullat e Andreas, por ne rast se po, atehere eshte nje arsye me shume qe Andrea lumturohet kur behet personazh i perfolur.

  Reply to this comment
 39. sassati August 18, 21:57

  More Andrea, po keto Amerikanet e Britaniket qe bashkepunuan me Bashkimin Sovjetik dhe me Frontin nacionalclirimtar, keto c’ishin , more zoteri ! Na dolen me te zgjuar keto ballistet tane ?! Mos nuk e dinin britaniket dhe amerikanet se FrontinNC e udhehiqte Partia Komuniste ? Apo kete do tua mesosh ti tani ?

  Reply to this comment
 40. emil August 18, 22:03

  nje pjes e komentuesve kan dal ne mbrojtie te marksistit Stefani mesoni me par kush ka qen Stefani para 91 dhe pastaj komentoni per kete servil te sistemeve,turp i ballistave zogistave e ku ta di un qe kan nje njeri si ky monsta qe u mbron idet e tyre vetem per para ideali i tij eshte leku per ate shet dhe nenen e vet e jo me ballista zogista enverista

  Reply to this comment
 41. E po kjo pune! August 18, 22:20

  O Andrea, boll ce u bere si ato llazoret qe duan te flasin fjalen e fundit, po nuk je i rene nga qielli te pretendosh te verteten absolute more zoteri. Nuk po te dalin 3,4, sa artikuj do shkruash se e bete Diten si stende fleterrufje, bam ti e bam tjetri. Po ik or zoteri se Enverit ia ben koha analizen dhe deri tani shume drejta i ka dhene. Rri merru me te sotmen se po na
  e ndritni te gjithe. Nuk qenke sederli por sederli apasionant se nuk duron dot te te dalin kunder. Po mire ti, po pse te tjeret ta varin kaq shume apo ne nje kohe qe behet lajmi ku bejne pinjollet e haleve te tranzicionit plazh apo cfare ore mbajne, ndoshta normal eshte te besh llapa llapa per te kaluaren qe e kemi jetuar te gjithe dhe secili ka opinionit e vet meqe me medemek lirin e individit e ke per zemer ti. Hem shan Enverin per mungese lirie, hem kercen perpjete kur tjetri shfrytezon lirine e tij dhe te kundervihet… me dy kute mor zoteri!

  Reply to this comment
 42. Dike Mullai August 18, 22:22

  “Notari i Mire duket kur del nga Lumi”! Kulmi i Vapes se Gushtit tek Andrea “Bletet u Larguan, Kosherrja mbeti BOSH “!!! Pres te dale ne shitje Libri, t’a blej, se me mbaron letra Higjenike ne WC !!!

  Reply to this comment
 43. gjergji August 18, 22:25

  Vetem ne shqipetaret akoma merremi me definimin e “vlerave” komuniste. Fatekeqesi qe nuk kemi me shume si Andrea intelektual te sinqert e jo nostalgjik dhe aresytues te nje periode me te erret te historise sone. Per kete nuk duhet te kemi asnje dushim komunizmi eshte epoke me e erret ne historine moderne.Se Enveri me kliken e vet komuniste luftoi per perbysje te pushtetit dhe marrjen e ti me force, kjo nuk eshte as merite e as ide e ti, kete bene edhe komunistet tjere si ne : jugosllavi, greqi,rumani,kine, etj. Lufta NC ishte vetem preteks per marrjen e pushtetit kete e kane pohuar ata vet. Argumenti i thjesht, po te mos sulmohej BS nga gjermanet ne 1941 a do te kishte ngadhjyar komunizmi ne ish vendet komuniste perfire edhe Shqiperine…?

  Reply to this comment
 44. Niku August 18, 23:02

  Ka shume komentues qe bejne pyetje : po ky Stefani nje ish komunist si u be keshtu ballist? Qe te japesh nje pergjigje te sakte duhet te dish te kaluaren e Stefanit. Babai I tij u martua me nje durrsake te pasur me prona te shtetezuara. Keshtu qe ne kohen e mepareshme Andrea ishte djali I babait duke u bere edhe komunist qe te eresonte anen e nenes. Ndersa tani eshte djali I nenes se ajo I dha pronat ne Durres. Madje ne se ka patur ndonje problem familja e tij ne te kaluaren eshte pikerisht dajua I tij.

  Reply to this comment
 45. Tung-tung August 18, 23:35

  Andrea nuk eshte historian prandaj shkruan me guxim prej sharlatani! PKSh udhehoqi dhe fitoi luften per Clirim! Cfare ka ketu per te diskutuar.Kjo lufte u njoh prej Tre te Medhejve.Eshte tjeter histori ajo e pas Clirimit.Te tre keta u zemeruan ne kohe te ndryshme me vone por Shqipera mbeti.Madje nuk I mbeti borxh askujt.Le te ecim tani me hap me te shpejte dhe te shlyejme borxhet qe kemi keto 25 vjet!

  Reply to this comment
 46. gjermani i fundit August 18, 23:35

  Pyetja ime qe me e thjeshte, ju sot z.Stefani perqafoni kursin panevropian(dmth internacionalist) apo ate nacionalist? Kjo dedukton ne qendrimin mbi Kosoven, sepse atehere prezumohej qe do ngjizej nje bote e re me baze solidariteti. Prezumohej qe emisaret jugosllave vinin ne ndihme nen kete fryme. Kurse ballistet quhen nazionaliste sepse pranuan te loznin me dy porta.

  Reply to this comment
 47. Bardhi Tolabi August 18, 23:53

  Andra Stefani”
  Nuk dua te zgjatem,te kam komentuar ne shkrime te mepareshme ku te kam thene te me pergjigjesh:
  Luftoj Balli Kombetar apo jo?
  Para se te me pergjigjesh,lexo me pare dy marreveshjet e perfaqesuesve te Ballit:Ate Dalmato-Kelcyra dhe ate te Mehdi Frasherit me trupat Gjermane,te cilat flasin per mbrojtjen e trupave pushtuese nga goditjet e luftetareve Shqiptare…
  Sa per ate qe thua se Enveri nuk duhet te jete nje here i mire dhe nje here i keq,une them se po,ka mundesi keshtu te ndodhe.
  Per argument,po te tregoj rastin e mareshallit Peten,Hero i Frances,ne luften e pare boterore dhe tradhetar i Frances,ne luften e dyte boterore.E dhe Mustafa Kruja,neneshkrues i Pamvaressise me 1912-en dhe kolaboracionist me pushtuesin Italian…

  Gabimi,ne te vertete faji yt,eshte perzjerja e qellimeshme e te dy koheve,te Luftes NaCl,me ate te mbas luftes.Ke hyre ne nje rruge qe nje zot e di se si mund te dalesh…
  Ama bukeshkale deri ke dale,te shohim me tej…

  Reply to this comment
 48. Albania=koloni gazmore August 19, 00:46

  Ka qarkulluar nje liber japonez ne Shqiperi me titull:
  NJE LODER ME ORARIN E UDHETIMEVE….dhe pak a shume Zoti Stefani (ballisto-komunist) po e e imiton sepse ne nje detaj te vogel ne dukje ,,ai po kthen ne nje rroman ku sic shihet ka bere rreth 10 artikuj dhe perfundimi ..TE KORRURA TE BOLLESHME TE GAZETES DITA NE KOMENTE
  .
  ne shqiperi ka vetem nje AKSIOME SOT..prangat saliserbit specia me e ndyre pas luftes dyte boterore nje zagar I dy antishqiptareve biberoviq-elezbiberoviq qe e prune me porosi te beogradit qe ne ate kohe JUGOSERBET DHE AMERIKANET ISHIN SHOKE ARMESH

  SITUATA SOT ESHTE RRJEDHOJE E TURPIT (TRUPIT) DIPLLOMATIK,MAZHORANCES TRADHETATRE DHE MEDIAVE ME OLIGARKINE E TYRE KOHET E FUNDIT ESHTE FUTUR DHE GAZETA DITA QE PO STERROSET PAK NGA PAK SI MOTRAT E SAJ

  Lexoni rrjeshtat e meposhtme dhe reflektoni …
  DOSJA PENALE E NJE KRIMINELI QE U LEGALIZUA NGA UDB DHE U APROVUA
  NGA EURO-ATLLANTIKET PA DATE SKADENCE.

  Politika shqiptare ka shumë pikëpyetje, por ato më të mëdhatë lidhen me një njeri, doktorin Sali Berisha. Është ende e nxehtë natyra e debatit që vërtitet rreth një prej figurave të larta të komunizmit, Hysni Kapos. Edhe bashkëshortja e tij, Vito Kapo, i qëndroi deri në fund tezës se Hysniun e vranë dhe nuk ndryshoi mendim për asnjë çast.

  Madje edhe diagnoza e helmimit. Por kush e helmoi?. Kush përfitoi? Kapo ishte njeriu që mund ta zëvendësonte Enver Hoxhën, pasi ishte më popullor. Dhe për mjek oborri kishte….Sali Berishën. Përfituesi…Ramiz Alia. Dhe nderi i kthyer, Berisha futet në rrugën e politikës, në rrugën e pushtetit. Katovica mbeti amanet.

  Por Ramiz Alia nuk foli kurrë. Edhe kur u përpoq, ngjarje të mistershme ndodhnin rreth tij. Shumë mbahen në alibinë se Nexhmia dhe Ramizi u burgosën. Po, u burgosën, por nëse nuk do të ndodhte, çfarë do të bëhej me ta pas urrejtjes popullore të fam
  iljarëve të të pushkatuarve dhe persekutuarve ?!. Sali Berisha fitoi një “bingo” në vitet 70-të.

  Pikërisht në kohën kur po ndodhnin ndryshime të mëdha shëndetësore në trupin e udhëheqësve të ish-Bllokut. Enver Hoxha vuante nga sëmundja e diabetit, një prej sëmundjeve që të rrit ndjeshëm tezën e paranojës dhe dyshimeve. Humbi kontrollin e mendjes dhe këtë situatë e shfrytëzoi…Nexhmia. E frikësuar për të ardhmen e familjes dhe në kërkim të sigurisë, prodhoi një…Ramiz. Njeriu më i afërt i saj. Dhe ata ia dolën me sukses, fal një njeriu me karakter të ngjashëm si i tyre. Në të kundërt nuk kishin për të pasur shanse.

  Mistere të mëdha ka në karrierën e tij një herë ish-kryeministër dhe ish-president, Sali Berisha. Safet Zhulali.
  Njeriu që ishte shumë më afër tij. Ndoshta më naivi, ndjesë pastë, por edhe i besuar. I brymosur me idenë e antikomunizmit, ku të gjithë i shihte si armiq dhe përdorej lehtë.

  Por për fat të keq të tij, dëshmitari më i fortë i anti-Berishizmit. Njeriu që nëse do të hapte gojë (nëse nuk e ka bërë në rrethana të tjera), mund ta kishte shkatërruar një herë e mirë Berishën. Ish-ministri i Mbrojtjes ishte i vetmi që kishte në dorë planin operacional të pushtimit të Jugut dhe detaje të hollësishme. Nga kasta e vjetër e PD nuk mbeti askush përveç sekretarit të tij Genc Pollo.

  Ata që lejoi të riktheheshin më vonë, e bëri sepse kishin një pauz paditurie për atë që kishte ndodhur në PD. Dhe i shërbenin si kauz e një casti që i duhej në favor. Dhe Zhulali iku ashtu dhimbshëm, mistershëm, me një sëmundje për të cilën shumë pak u bë transparencë për shkaqet se nga erdhi.

  Më herët kishte ikur një tjetër figurë, jo politike, por që dinte shumë. Kryetari i Komisionit të Figurave, Nafiz Bezhani. Edhe vdekja e tij, përveç faktit të moshës, u mbulua deri diku me mister. Një njeri që kaloi në duar të gjitha dosjet e ish-sigurimsave dhe bashkëpunëtorëve. Ata që sot kanë zaptuar politikën dhe mbajnë peng një popull.

  Çfarë ndodhi me Azem Hajdarin ?. Ka vetëm dy dëshmitarë realë. Sali Berisha dhe Genc Pollo. Që ditët e sotme shkëmbejnë mesazhe shumë të forta dashurie. Dhe në veçanti Genci mundohet të bjerë sa më shumë në sy të doktorit. Vërtet Azemi u eleminua për shkak të një konflikti banal, por askush nuk do guxonte ta vriste te zyrat e partisë në mes të Tiranës, nëse dikush nuk do e kishte shtyrë.

  Nëse Azemi e mori vesh kush e priste, nuk kishte pse të dilte. Dhe Berisha nuk do e kishte nxjerrë në pritë, por t’i këshillonte një deklaratë mediatike ku të denonconte, ose kërkonte ndihmë. Dhe Berisha e shfrytëzoi, sepse ndjente se po humbte kauzën politike pas 1997, po dilte nga loja dhe po i shuhej ëndrra. Dhe si shprehja “të vishem edhe një herë nuse, pa di si të nusëroj”. Dhe i duhej një kauz, një dëshmor, për të tërhequr gjithë vëmendjen. Dhe hoqi kundërshtarin kryesor, Azem Hajdarin.

  Fajin e spostoi te Nano dhe këtë të fundit e përdori më vonë për marrëveshje mbijetese politike. Më pas ikur edhe një dëshmitar tjetër i 2 prillit 1991, por që nuk foli kurrë, Pjetër Arbnori. Bashkë me Azem Hajdarin, ata ishin dy njerëzit që kishin dijeni të plotë për ngjarjet kur u vranë Arben Broci me tre të tjerë.

  Rikthimi në pushtet i Sali Berishës në 2005 me tezën e dorës së fortë dhe të pastër, i ngriti një problem të madh. Një çështje që Nano ia la hapur.

  Zhdukja e mistershme me urdhër të tij të Remzi Hoxhës. Biznesmenit shqiptaro-maqedonas, aktivist i UÇK-së, që e mori peng me SHIK-un e tij fal një makinacioni të agjenturave serbe dhe paditurisë së Pjetër Arbnorit. Hoxha u mbeti në dorë në tortura pasi i kërkonin filmimet dhe fotografimet që dispononte ai për takimet Berisha-Miloshevic dhe me Gligorovin si dhe një filmim të Gazidedes me Arkanin në Shkodër, pak muaj para zhdukjes.

  Më tej zhdukën trupin si provë, që të mos mbetej, por denoncimi i familjarëve i menjëhershëm plasi skandalin. Nano e la dosjen e hapur me gisht tregues nga zyra e Berishës. Vetë OKB rihyri në lojë. Berisha u përpoq ta mbyllte si dosje, por s’ia doli. Ndaj dhe i mbeti si “çelës” zhdukja e provës kryesore. E rikthehu të ndjerin nga vendet arabe ku bënte jetë akademike, me premtime të mëdha.

  E kthehu si një “trofe” të forcës së tij. Por nuk i mbijetoi gëzimit të Shqipërisë as për dy vjet. Iku me një sëmundje të mistershme, origjina e të cilës mbeti e tillë. Një vdekje për të cilën Berisha u mundua të hiqej sikur po investonte me buxhet për ta shpëtuar. Por fitorja ishte e madhe, sepse dosja e zhdukjes u varros përfundimisht me vdekjen e Bashkim Gazidedes.

  Të tjerët kishin pak rëndësi në proces, pasi shkonin deri tek Ilir Kumbaro, të cilit urdhrin ia kishte dhënë vetë i ndjeri dhe për më tepër Hoxha i mbeti atij në dorë. Edhe Kumbaro nuk dihet se ku jeton dhe nëse jeton pas atij skandali me drejtësinë shqiptare dhe britanike bashkë. Një manovër proceduriale për të cilën askush nuk mbajti përgjegjësi.

  Të gjithë e mbajmë mend Kosta Trebickën. Pa peshë politike, por ama ishte vullkani i shpërthyer që mund të shuante “sarajin” e kryeministrit mes skandalit të aferës së Gërdecit dhe 26 të vrarëve. Ishte dëshmitari që lidhte djalin e kryeministrit me atë aferë direkte. Trebicka foli hapur, duke thënë në media s
  e “Shkëlzen Berisha ishte i lidhur në trafikun e Gërdecit”.
  Madje shkoi më tej. Foli për një takim misterioz tek sheshi “Nënë Tereza” në makinën e kryeministrit Sali Berisha për këtë problem. Takim i fshehtë, jo zyrtar, në rrugë dhe për një ngjarje të madhe….

  .Dhe dy muaj më pas vdes në një aksident të mistershëm në pllajën e Voskopojës në gjueti. Makina me 30 në orë kishte bërë salto duke e zënë nën vete, i kishte çarë kafkën, por afër trupit kishte pushkën dhe shpendët e vrarë!!!. Dhe dyshohet se njeriu që i ka shërbyer si urë Berishës për këtë zgjidhje, ishte…Bujar Nishani. Në një biznes të përbashkët dy bashkëshortet e Trebickës dhe Nishanit, hapën universitet privat.

  Dhe Kosta u zbut, kurse Nishani ishte i vetmi që i shkoi i pari për ngushëllim të shoqes në banesë dhe ku u mbushi mendjen se ishte…aksident. Për të mbuluar provat shërbyen ish-badiguardët e Berishës të emëruar drejtorë policie.

  Dhe Nishani sot është…President. Por edhe Nishani vetë po vuan…një sëmundje të mistershme për shkaqet dhe origjinën e saj. Dhe është pikërisht ky ish-ministër i Brendshëm, në kohën e të cilit kanë ndodhur gjithë vrasjet politike të kundërshtarëve të Berishës.

  U vra Fatmir Xhindi, Aleks Kekës apo 4 policët në Durrës. Iku dhe u rikthye ministër dhe pasuan vrasjet e kryekomunarit në Kukës, gjyqtarit Skerdilajd Konomi apo oficerit të lartë të SHISH, Isa Çopa.

  Bashkë me Halimin e kalonin situatën me një premtim për kapje autori dhe më tej harroheshin. Kosta Trebicka nuk iku se do i zinte vendin Berishës se ishte i zoti në politikë, por sepse kujtoi se gjendej në Amerikë, ku skandalet kanë të ndëshkuar.

  Harroi se pasi u harrua disa muaj fjalia që tha se negocoi me Berishën pas Gërdecit, i shkroi testamentin e vdekjes. I vetmi dëshmitar i kësaj çështje mbetet Mihal Delijorgji, i cili duket se u tregua gojekyçur deri në fund.

  Nuk po llogarisim këtu edhe 21 Janarin, operacion të cilin e udhëhoqi vetë. Ku dëshmitar ka përveç komandantit të Gardës, truprojat e tij, edhe ish-ministrin e Brendshëm Lulzim Basha, që e konsideron “djalë të një gjaku”. Por nuk mund të lëmë mënjanë ngjarjen më të fundit, Sokol Olldashin. Një tjetër kundërshtar dhe rival në parti, por për fat të keq po aq i kapur në bëma të dyshimta sa edhe të mëparshmit, pra një ministër kabineti. Por duket se i ndjeri kishte lëvizur fort gurët e themelit në PD.

  Mbështetja që po merrte nga java në javë u kthye në një frikë për Berishën dhe pasardhësin e tij Basha. Distancimi i partisë nga Berisha, llogaritet të jetë fundi i tij dhe dorëzimi tek kundërshtari si “pajë”.
  Për të ndalur këtë operacion, në momentet e “bursës” më të ulët të tij në politikë, mund të jetë luajtur edhe karta e radhës. Vërtet ishte një aksident, por që mbetet dhe duket se do mbesë me shumë të panjohura në vetëvete. Basha duket i ekzekutuar nga Uashingtoni dhe Berisha po ashtu.

  Ndaj zgjidhja e vetme mbetej një qetësi dhe batak politik si i 1997-2005 me një opozitë copë-copë dhe me një post honorifik në PD. Dhe përballë alternativave u zgjodh kjo e fundit. Nëse rezultatet e autopsisë së Sokol Olldashit nuk bëhen transparente, nëse nuk zbulohet se me cilin ishte takuar në vendin misterioz të panjohur ende, çfarë kanë biseduar dhe kush e ndiqte, ky aksident nuk mbetet thjesht i tillë në këtë situatë të trazuar të ish-ministrit që përgatitej për betejë të re….Ferdinand Poni e mbyten me nje “goje uji”…..Artan Santo u vra per ti treguar Edi Rames te mos futet ne keshtjellen e drakules berishe…shkurt..kush e mbron kete drakulen e vicidolit kur ai vend eshte kthyer si kolumbia e europes

  PRA ATE QE NUK E ARRITEN BALLISTET NE 1943-1944 NE SHQIPERI E REALIZUAN NE 1992…ME NAZIBERISHIZMIN DHE LULBASHFASHIZMIN QE PER FAT TE KEQ MIQTE NDERKOMBETARE KANE BERE TOLERIME TE PALEJUESHME PER VENDET DEMOKRATIKE…thjeshte na trajtojne si ferme kafshes se ai vend eshte mbushyr tashem me monstar si ky ASStefanaqi

  PRA TA GEZOJME SISTEMIN RI …FASHIZMIN DEMONKRATIK

  Reply to this comment
 49. Astriti Toronto August 19, 05:25

  Iku edhe Stefani per qime diku gelltiti edhe ai nje luge corbe me pasterma te prishur. Se keta per leke ore!?!? E bejne derrin daje. Edhe dukej burre I mire mgjs ishte gerrices I madh. Asnje here nuk te linte te mbaroje ate qe kishe ne mendje ta thoshe. Ishte njesoj si Tani ish kandidadi per president por majtas. Dikush I ka mbyllyr gojen .Ben vaki Sala se ai I ka dosjet e verteta

  Reply to this comment
 50. info analitike August 19, 07:44

  Niku komentuesve qe bejne pyetjen pergjigju se ashtu i edukoi partia qe ne mengjes gdhihej filososllave ne dreke i mohonte dhe behej filosovjetike ne darke mohonte sovjetiket e na behej papritmas me kineze se vete kinezet. Sic e shikon armiqte me te medhenj te komunsiteve ishit vete ju komunistet, tani vazhdoni ti hani koken njeri tjetrit sic keni bere ne keto 70 e kusur vjet

  Reply to this comment
 51. Niko Shpiragu August 19, 07:49

  Pyetja duhet bere keshtu: Si ka mundesi qe nje njeri me titullin profesor te perpiqet te nxjerrin konkluzione duke analizuar episode te vecanta dhe te shkeputura nga ngjarja dhe mos te analizoje thelbin e problemit. Pergjigja eshte se ai ose eshte i paformuar nga ana intelektuale dhe i paditur per emrin qe ka,ose e ben me qellim te caktuar, ndoshta dhe i shtytur nga te tjere. Nuk e paska kuptuar ky “filozof” akoma qe P. Komuniste prandaj u krijua, per te ndryshuar sistemin e vjeter te bejlereve dhe agallareve me nje sistem te ri pa klasa shfrytezuese. Nuk perben sekret: Enveri dhe shoket e tiij ishin komuniste dhe qellimi i tyre ishte vendosja e regjimit me te njejtin emer. Ai kete nuk e ka mohuar asnjehere. Kjo ka qene strategjia afatgjate e P. Komuniste. Po ajo nuk mund ta realizonte kete ne kushtet e ocupimit te jashtem. Prandaj P. komuniste kerkonte clirimin e vendit me cdo kusht nga nazi-fashizmi. Vetem duke e analizuar nga ky kendveshtrim eshte shume e qarte se komunistet nuk ben asnje marreveshje me pushtuesin e huaj dhe e luftuan ate me ashpersine me te madhe. Shikoni parrullen e tyre: Vdekje Fashizmit-Liri Popullit. Mirpo ata nuk mund ta luftonin vetem, prandaj i ben thirrje popullit pa perjashtim [ kujto: pa dallim feje, krahine, ideje] qe te ngrihej ne lufte. PK e organizoi dhe e udhehoqi luften te cilen e quajti Nacional-Clirimtere. Kurorezimi i luftes me sukses do te ishte hapi i pare dhe kushtezor per ndryshimin e formes se vjeter te regjimit. Kjo ka qene shume e qarte dhe e kuptueshme si nga ata qe kane jetuar ne ate kohe dhe nga ne sot. Ketu nuk ka asnje hile. Eshte plotesisht sic e ka programi i komunizmit. “Paria” e dinte mire kete. Pyetja shtrohet tani: Kur ajo e kishte shume te qarte kete, perse nuk hyri ne gare me P. Komuniste qe te punonte me popullin qe te demaskonte qellimin e komunisteve dhe te fitonte besimin e shumices se popullit qe kur te vinte koha pas luftes te hynin ne zgjedhje e te fitonin. Po te ishin shumica e popullit me ta, nuk do te ishte nevoja te iknin e te linin vendin ne duart e komunisteve. Por qe ta kishin popullin me vehte vetem nje rruge ishte e mundur; Te luftonin edhe ata bashke ose vec nga komunistet kunder te huajve, se edhe sikur mos te ishin fare komunistet, teorikisht “Paria” jone e fameshme nuk mund te ishte ne pushtet pa ikur pushtuesi. Kete e kupton edhe nje kalama qe po qe pushtuesi brenda, ai eshte njeshi dhe ti do jesh dyshi. Dhe kur e kupton nje kalama ,si se paskan ditur ata. E kane ditur kete shume mire. Po pse s,vepruan atehere sic e thote matematika e thjeshte qe permendem me siper. Sepse e dinin shume miire qe s,i degjonte njeri me ne Shqiperi, se populli nuk i donte me ata. Populli donte qe te ishte i lire jo vetem nga pushtuesi i huaj por edhe nga ata qe e kishin shtypur deri ne palce. “Paria” shqiptare nuk kishte formen e nje klase te djathte, por ishte gjysem klase pa programe, pa ide, e degjeneruar dhe e pamoralshme. E dinte shume mire fundin e saj te palavdishem per te hyre ne gare me nje force te re per pushtetin e se ardhmes. Kjo ishte arsyeja e vertete e grumbullimit te “parise” laramane ne organizata amorfe si Balli Kombetar e Legaliteti. Keto organizata duke e ditur humbjen 100% ne gare me komunistet, gjeten zgjidhjen duke u bashkuar me okupatorin se vetem ai ishte shpresa e tyre. Po okupatori ishte i huaj dhe si mund te jesh patriot i vendit tend ku behesh bashkepuntor i te huajit dhe bishti i tij. Ky veprim i tyre tregon se ata jo vetem qe nuk ishin patriot por as balli i kombit : ata ishin kolaboracioniste dhe bishti i pushtuesit. Keshtu ata do te merrnin mbi vehte ose qarin ose riskun. Sic e dime ata iken bashke me pushtuesin duke marre mbi vehte turpin per tradhetine qe bene ndaj popullit. Kolaboracioniste ka pasur edhe ne vende te tjera ne lufte, por ne vendet e tjera ishin ata qe punonin dhe kishin perfitime directe nga te huajte. Kurse ne Shqiperi u bene kolaboracioniste edhe intelektuale me ze te kohes dhe shume persona qe per hir te realitetit kishin treguar vlera atdhetarie me pare. Kjo ishte specifika shqiptare qe ishte rrjedhoje e mos ekzistences reale te nje klase te pasur te organizuar si ne vendet e tjera qe te kishte vlera dhe te merrte pergjegjesine e mbrojtjes dhe zhvillimit te vendit te saj , por pranonte te behej bisht i pushtuesit.
  Edhe misionet e huaja sidomos ato angleze keshtu e udhezuan BALLIN dhe LEGALITETIN. Vetem duke marre pjese ne lufte ju ne fund te saj jeni ballelarte para popullit dhe keni te drejte te hyni ne gare ne zgjedhje per pushtetin. Vetem keshtu populli mund te votoje per ju. Ja thane por kujt ja thane. Ata e dinin kete para atyre por e dinin se do te humbisnin dhe u bene kolaboracioniste. Moren riskun me vete dhe lane vendin e tyre.
  Eshte budallalek i madh te thuash se ata iken se Enveri kishte plan revolucionin bolshevik( ata e dinin kete qysh nga fillimi dhe me mire nga ne sot). Ne qofte se ata ishin atdhetare dhe demokrate te medhenj, perse nuk u perpoqen qe mos te perhapej komunizmi ne vend, por e lane vendin ne duart e komunisteve dhe moren arratine. Edhe nje kalama e kupton: e dinin humbjen dhe shpresuan tek cizmja e huaj. Po ku eshte cudia ketu? Vetem “profesori” nuk e paska kuptuar.

  Reply to this comment
 52. nord.al August 19, 10:15

  Bravo Andrea, i terbove injorantet enveriste.

  Reply to this comment
 53. Kris August 19, 10:47

  I lutem Dita te botoje komentet! Megjithe respektin qe kam per Dita mendoj se, nuk ka kapacitete te beje historine e Enver Hoxhes tani, me keta njerez! Perpjekjet e Stefani,nuk e di qellimin dhe arsyet pse behen,por mendoj qe duhet te kaloje nje farekohe dhe te behet nga historiane profesioniste te pa lidhur me parti politike apo te kene konflikt interesi! Nuk mendoj qe Stefani ka aftesite e duhura profesionale,te me fale per konstatimin, dhe arkivin e plote edhe te serbeve apo grekerve ,ruseve,anglezeve,francezeve apo amerikane! Pa keto historia nuk eshte e plote!

  Reply to this comment
 54. Une August 19, 11:58

  kush eshte idioti, autor i ketij shkrimi?

  Reply to this comment
 55. Agroni August 19, 12:34

  Gazeta DITA po mbledh fonde per te kuruar analistin e lajthitua ANDREA STEFANI.Ngushellime profesor

  Reply to this comment
 56. paci August 19, 12:52

  Stefani e komp. jane mashtrues te historise dhe idhuj per halene qe nuk e deshen kurre Shqiprine . Jane ushqim per injorante dhe dallkauke , dembele stambollet dhe hajdute qe shesin me cdo cmimi vlerat e vendit .

  Reply to this comment
 57. LLL August 19, 14:16

  Lufta Antifashiste Nacional- Çlirimtare është faqja më e ndritur në historinë e popullit shqipëtar !
  Opinioni publik nuk do të qe kaq sensibël sikur Stefani përçartjen e tij do ta kishte shprehur , fjala vjen , në gazetën 55 ,me kohë të dalë boje !
  Kjo Luftë u zhvillua në sheshin e burrave , në sytë e Aleatëve të Mëdhenj dhe me ndihmën e tyre .Kjo Luftë na nderon të gjithëve ,të majtë e të djathtë qofshim !
  Llafazani megalloman Andrea Stefani , s’ka këllqe , s,ka tru të analizojë këtë Ngjarje të Madhe të historisë sonë . Ky xhuxh-maxhuxh në filozofi , me shpatë në dorë , si Don Kishoti , është bërë I papërmbajtur . Pasi e ” bëri copë- copë ” Enverin iu sul Karl Marksit duke zbuluar cektësinë e tij tek Manifesti .
  Ecë e fol me Stefanin , po deshe ?!
  Nuk ia vlen të merresh me të . Fajin e ka DITA !

  Reply to this comment
 58. miri shkodra August 19, 14:24

  Falemnderit Andrea, shkrimet tuaja na hapin syte dhe cmendin enveristet.Respekte.

  Reply to this comment
  • koloneli August 19, 16:10

   BRAVO MIRI SHKODRA
   QENKE STEFANAQIZUAR..

   NUK KA BERE VAKI QE NE GAZETEN DITA MBI 95 PERQIND E KOMENTEVE JANE KUNDER NJE ANALISTI QE ESHTE ME I PAGUAR TE KJO GAZETE

   PSE NDODH KJO

   ATDHETARET SHQIPTARE NUK MERREN ME 1944 POR PAS 1992 QE JEMI PUSHTUAR NGA SALISERBI & JANULLATOSI..

   A ESHTE PUSHTUES KOLONEL JANULLATOS QE I KA BOLET E FORTA NGA LOBI GREKO AMERIKAN .

   JA PSE ESHTE JANULLATOS INVADORI I RRADHES

   Shërbëtorët e Athinës mes klasës politike në Shqipëri, mbajnë kokën ulur, ndërsa Greqia realizon planin e saj afatgjatë të asimilimit e nënshtrimi të shqiptarëve si komb dhe si truall

   WORCESTER, MA – Politika shoviniste Greke nuk ka të ndaluar. Edhe në ditët e sotme. Një orkestrim i shkëlqyer si nga Athina, ashtu edhe nga segmente politike shqiptare që u ka mbetur qejfi se nuk janë pjesë e qeverisë së re shqiptare. Më 16 Gusht 2013, në Përmet të Shqipërisë pas një maratone 16 vjeçare të gjyqeve dhe vendimit të Gjykatës Kushtetuese për ekzekutimin e vendimit për lirimin e objektit të Pallatit të Kulturës Naim Frashëri që mbahej me forcë prej Kishës Ortodokse të qytetit u bë e mundur në përputhje me rregullsinë ligjore të zbatohej vendimi i formës së prerë. U rihap Pallati i Kulturës. Kuptohet, organet shtetërore shqiptare kanë bërë qorrin dhe shurdhin për kaq vjet edhe për një arsye tjetër, sepse në krye të Kishës Autoqefale Shqiptare është Anastas Janullatos me kombësi greke i kurorëzuar si kreu i Ortodoksisë jo në kishë, sepse thirrjet “Noli!, Noli!” , apo Anaksos dhe kënga patriotike “Për mëmëdhenë!” bënë që shpura e Ortodoksisë ta kurorëzonte në hotel Tirana edhe me pëlqimin e Athinës e të Patriarkanës Ekumenike të Stambollit si për fillim përkohësisht, por, ja që na mbeti peshqesh i vërtetë!
   Presidenti i atëhershëm Sali Berisha nuk dha ndonjë mesazh pëlqimi. Pra, karrikja e Ortodoksisë u uzurpua prej 21 vjet e ca ditë sot nga Janullatos, një prift me kombësi Greke duke shkelur me të dy këmbët statutin e Kishës Ortodokse Shqiptare të cilën Fan Noli e bëri realitet themelimin e Kishës Autoqefale Shqiptare dhe ndarjen përfundimisht nga ndikimi i Athinës fetare dhe zyrtare.
   Përse Athina zgjodhi Janullatos më 1991? I vinte keq për shqiptarët e besimit ortodoks? Po ç’ndodhi më pas? Në në të njëjtën kohë, më 1992 Konstantin Micotaqis, Kryeministër i Greqisë i parashtron Tiranës zyrtare (pozitës së djathtë plebishitare më shumë) si kusht ngritjen e varrezave greke në Këlcyrë të Përmetit, Ersekë, Korçë dhe Bularat, Gjirokastër me eshtrat e ushtarëve grekë që ranë në përpjekje me Italianët në Luftën Italo-Greke.
   Shqipëria, ndërkohë aspironte të fillonte negociatat me BE. Dhe Tirana zyrtare u nënshtrua para Greqisë dhe firmosi kushtin e Varrezave Greke në Shqipëri për të filluar implementimin e Marrëveshjes së Asocim-Stabilizimit. Marrëveshja në fjalë u nënshkrua nga qeveritë e të dy vendeve në vitin 2008, kur u vendos që të ngriheshin dy varreza, një në Bularat të Gjirokastrës dhe një në Këlcyrë të Përmetit. Kisha Ortodokse (Janullatosi) do të administronte anën humanitare të varrezave në këto dy vende?!
   Bamir Topi, President i atëhershëm firmosi dekretin: “Dekretoj shpalljen e ligjit nr. 10 256, datë 25. 03. 2010 “Për ratifikimin e Marrëveshjes së bashkëpunimit ndërmjet Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë dhe Qeverisë së Republikës së Greqisë për kërkimin, zhvarrimin, identifikimin dhe varrimin e ushtarakëve grekë, të rënë në Shqipëri gjatë luftës Greko – Italiane të viteve 1940 – 1941 dhe për ndërtimin e vendprehjes për ta brenda territorit të Republikës së Shqipërisë”.
   Deputeti Tritan Shehu, i cili, duke ftuar deputetët ta votojnë atë, ka theksuar se me këtë hap shteti shqiptar respekton të rënët në luftë. “Ne nuk duhet të ngatërrojmë gjërat, ndaj duhet të miratojmë marrëveshjen si shenjë respekti ndaj të vrarëve në luftë”, – tha në Kuvendin Popullor, Shehu. Shihni sa bukur!
   Marrëveshja kaloi në Kuvendin e Shqipërisë me vetëm 5 vota kundër të deputetëve të Partisë Drejtësi, Integrim dhe Unitet, të cilët e cilësuan të papranueshme “legalizimin” e disa varrezave inekzistuese të një ushtrie pushtuese. ” sipas shkrimit “Skandali i varreve, Greqia pranon ekzistencën e varreve pa identitet”, tek gazeta Kombëtare e datës 25 Janar 2013.
   Pra, Kosina e Përmetit dhe konflikti që ajo shkaktoi, kur në maj 2006 u zhvarrosën eshtrat e fëmijëve dhe grave të zonës me pretekstin e gjetjes së varreve të ushtarëve grekë, nuk e ndalën projektin e Athinës për të krijuar varreza ushtarësh në disa vise autoktone shqiptare të Jugut.
   Në varrezat e manastirit të Grykës së Këlcyrës, bashkë me eshtrat e ushtarëve grekë ishte planifikuar edhe vendosja e eshtrave të zhvarrosura në fshatrat e Përmetit. Atje, para se të cilësoheshin zyrtarisht si Varreza Greke me marrëveshje shtetërore, kanë qenë vetëm 36 varre të ushtarëve grekë të vrarë në betejën e malit të Golikut nga trupat e batalionit Italian, “Ujqit e Toskanës”. Ndërsa sot janë varrosur në manastirin e Këlcyrës edhe eshtrat e fëmijëve dhe grave shqiptare të Kosinës!! Ndërkaq në marrëveshjen shtetërore shqiptaro-greke u përfshi të varrosej në Shqipëri edhe personeli teknik apo klerikët që shoqëronin ushtrinë greke gjatë asaj luftës Italo-Greke në tokën shqiptare.
   Pas hapjes së pikës kufitare të Kakavijës, kur Karolos Papulias, ishte ministër i Punëve të Jashtme (me origjinë shqiptare nga Voshtina e Çamërisë), sot President i Greqisë e ndali vrapin në vizitën e parë zyrtare në tokën arbërore tek varret e ushtarëve grekë në Qafën e Kiçokut në Veri të malit të Trebeshinës. Pra, këtij Papulias i është shpëlarë gjaku i paraardhësve. Edhe Theodhor Pangallos po me origjinë shqiptare po njëlloj të shpëlarë e kishte gjakun përsa i përket Çështje Shqiptare kur kreu detyrën e ministrit të Punëve të Jashtme të Greqisë. Dhe ligji i luftës që është ende në fuqi as që i shqetëson!
   Pra, ne Shqiptarët e Shqipërisë të keqen e kemi edhe nga këta funksionarë të lartë grekë me origjinë shqiptare që kanë patur e kanë jo pak rol në ngrirjen e marëdhënieve shqiptaro-greke edhe sot.
   Problemi nuk është kaq i thjeshtë sa duket. Filloi një sulm total i Athinës zyrtare pas 1991. Në vitin 1992 filloi zbatimi në praktikë i MegaEladhës. U krye incidenti i Peshkëpisë dhe filloi një luftë e pamëshirshme diplomatike greke për lirimin e anëtarëve të OMONIA. Ndërkohë, vërshuan bankat greke të instalohen në Shqipëri për të thithur edhe ato pak remitanca që sillnin shqiptarët emigrantë dhe u bënë investime për të marrë lëndë të para nga toka shqiptare. U joshën edhe shqiptarë me pensione greke nëse deklaroheshin me dokumenta se kishin kombësi greke. Filloi kumbarizimi i Shqiptarëve të Greqisë që me dashje dhe me detyrim i bënë që të ndërronin emrat shqiptarë në grekë. U hapën shkolla greke në Korçë dhe në Himarë. U ndihmua e u ngjall OMONIA. Zëvëndësministrat e Jashtëm grekë apo edhe deputetë nuk janë kursyer të vrapojnë në Himarë sa herë atje kishte zgjedhje vendore a qëndrore apo dhe artificialisht sikundër e ndihu qeveria e djathtë shqiptare njohjen e minoritetit grek në Himarë. Së fundi, në Gusht 2013, Berisha në Facebook, shkroi për herë të parë se nuk ka patur ndonjëherë minoritet grek në Himarë.
   Klasa politike e Tiranës në këto 23 vjet me firma shtetërore dhe mbështetje totale e ka çuar ujin në mullirin grek të ringjalljes së fantazmës Vorio-Epirit. Ja praktika e Greqizimit të Shqipërisë së Jugut: Me Varrezat greke në Këlcyrë dhe Bularat,me Agimin e Artë që erdhi në varrezat e Këlcyrës e provokoi si dhe bëri thirrje për luftë çlirimtare në Himarë , me mitingjet progreke të Korçës, me Kryqin e varrezave të Boboshticës, me Himarën artificialisht të incidentuar sa herë edhe me ndihmën e OMONIA, me traktet në Jug të Shqipërisë kur kryeministër ishte Aleksandër Meksi, me ndalimin e shtetasve shqiptarë të lindur në Çamëri për moshyrje në Greqi , me racizmin më të egër të këtij mijëvjeçari në Europë pas Serbit, me nota verbale diplomatike karshi shtetit shqiptar, me vrasje e torturim të shqiptarëve të pafajshëm të Greqisë që u mbahet peng statusi i nënshtetësisë greke, sepse janë kombësia e Dytë dhe në total me Arvanitët arrijnë deri edhe katër milionë banorë dhe përbëjnë rrezik për prishjen e ekuilibrit artificial nacionalist grek, me oreksin e aneksimit të Shkëmbit Barketa në detin Jon pa e respektuar kufirin detar sipas shelfit kontinental për interesa gjeoekonomike e politike, etj si këto.
   Por ç’është më e keqja qeveria e Berishës u përfshi edhe në skandalin e firmosjes së një marrëveshje për ujrat detare midis Greqisë dhe Shqipërisë. Edhe më herët në deklaratat publike për mediat, zyrtarë të lartë të shtetit grek kanë përsëritur apelin drejtuar Shqipërisë për të zbatuar marrëveshjen shqiptaro-greke të 27 prillit 2009 për delimitimin e zonave të firmosur nga ministrat e Jashtëm të atëhershëm, Lulzim Basha dhe Dora Bakojanis. Por me kërkesën e Partisë Socialiste, Gjykata Kushtetuese e Shqipërisë e quajti të pavlefshme.
   Muajin e kaluar, në korrik 2013, zëvendëskryeministri dhe ministri i jashtëm grek, Evangelos Venizelos ka theksuar, se ratifikimi i marrëveshjes për kufirin detar me Shqipërinë do të jetë një nga prioritetet e ngutshme të diplomacisë greke. Ja si nënvizon shtetari grek:
   “Me Shqipërinë, prioriteti ynë bazë është të rikthehemi në procesin e ratifikimit dhe sanksionimit të marrëveshjes për zonat detare, pas bllokimit nga gjykata kushtetuese e Shqipërisë, deklaroi Venizelos para komisionit të politikës së jashtme dhe mbrojtjes së parlamentit grek. ”
   Pra, Greqia po i sheh interesat e saj me strategji të largët asimilimi e nënshtrimi të shqiptarëve si komb dhe si truall. Edhe pse i sorollat si shqiptarët e Greqisë dhe shtetin shqiptar deri sa të realizojë me çdo lloj mënyre qëllimet ekspansioniste dhe shoviniste, edhe hapur, edhe para Brukselit, edhe para Amerikës!
   Në të njëjtën kohë Çështja Çamëria u la pas dore nga klasa politike e Tiranës, që ishte e kapur edhe nga Athina zyrtare për interesa finaciare të oligarkëve të rinj shqiptarë që kanë lidhje tregtare me Greqinë. Turpi më i madh kur udhëhiqnin socialistët , më 2004-ën dhe vitin që shkoi është sjellja antikombëtare e deputetëve shqiptarë për Rezolutën Çame e cila, nuk u botua as në Fletoren Zyrtare dhe as që u diskutua për funksionimin e saj. Pra, me një telefonatë të Athinës, Kuvendi Popullor bashkë me Kryesinë që pretendon se e bënë votimin e Rezolutës Çame nuk bënë zyrtarisht botimin?! Pra, të shitur kokë e këmbë para interesave greke si të Djathtët dhe të Majtët e politikës shqiptare.
   Kështu do edhe Athina, t’ja shtrëngojnë edhe dorën Janullatosit, siç ja shtrënguan për 100-vjetorin e Pavarësisë. Bile, edhe ta dekorojnë siç bëri Bamir Topi me Urdhrin e Flamurit! Sa bukur! Lum shqiptaria për këtë klasë politike që ka sot Shqipëria që është shfaqur më së shumti si shërbëtore e Athinës.
   Të vimë tek zbatimi i ligjit për lirimin e objektit të Pallatit të Kulturës Naim Frashëri në Përmet më 16 Gusht 2013. Si ka mundësi që Janullatosi heshti? Pse? Nuk është aq budalla Janullatos! Bile, Greqia zyrtare thotë se u bë pa miratimin e qeverisë shqiptare! Po a nuk është kjo ndërhyrje e pastër e Greqisë në punët e brendshme të një shteti sovran si Shqipëria? Si nuk u ndje Ministria e Jashtme greke dhe Presidenti grek Papulias me origjinë shqiptare kur bashkëkombasi i tij, anëtar i Agimit të Artë bëri thirrje për luftë çlirimtare në Himarë? Si ka mundësi? Po Brukseli a trupi diplomatik a ka dijeni për këtë ngjarje?
   Pra, pse ka kaq shqetësim Athina? Kur nuk lejohen fëmijët shqiptarë të kalojnë në Greqi edhe pse kanë lindur në Greqi?
   Përkujdesja e qeverisë greke dhe heshtja e Janullatos janë kalkuluar mirë, që Janullatos të mos njolloset se e kemi dekoruar me Urdhrin e Flamurit Kombëtar, të atij flamuri gjigant që u shpalos në Këlcyrë më 27 Tetor 2012 para Agimit të Artë si dhe flamurit që u rivendos tek Pallati i Kulturës Naim Frashëri në Përmet.
   Është kaq delikate marrëdhënia Greko-Shqiptare sepse më shumë zjarrin e shtyjnë grekët e Athinës, por edhe shërbëtori i tyre Janullatos që josh segemente të politikës shqiptare me kryqin e legjionarëve të shenjtë që erdhën nga burgjet e Kretës dhe dogjën e plaçkitën 300 fshatra shqiptare e therrën shqiptarët e pafaj në Grabockë të Korçës, në Peshtan dhe Hormovë të Tepelenës, në Kuqar dhe Kosinë të Përmetit, në Delvinë etj njëqind vjet më parë në Shqipërinë e Jugut me masakrat greke në emër të fantazmës Vorio-Epir.
   Ka një heshtje varri nga Tirana zyrtare sa herë që në truallin tonë shqiptar ç’varrosen eshtra shqiptare si në Kosinë apo përdhosen varre si në Boboshticë, ka shkelje të hapura të sovranitetit me thirrje në tokën shqiptare apo dhe në mes të Athinës me këngë antishqiptare!
   Pra, kjo është Greqia e përkëdhelura e Europës që na keqtrajton si më 1913-1914? Pse çdoni ju shtetarë shqiptarë të bëjnë më shumë se kaq? Ëndrrën e tyre? Me tjetërsim harte në favor të tyre?
   A nuk e shikoni se ujrat edhe ngrohen e zbuten nga Janullatos apo nga interesat e ndyra financiare të shtetarëve grekë që rropën tokën shqiptare, pasurinë tonë kombëtare e deri sovranitetin me varreza greke në kufijtë e Epirit të Vjetër që është tokë shqiptarësh si dhe Çamëria e përdjegur dhe e përndjekur!
   Prandaj, zotërinj shtetarë grekë nuk mban më kurrizi i Shqiptarëve të Greqisë, i tokës shqiptare nën sovranitetin e Republikës së Shqipërisë që varret sipas oreksit Tuaj dhe merr po bekimin Tuaj me Janullatosin e kompani.
   Qeveria e re socialiste shqiptare, e cila është pasardhëse e problemeve që krijoi Berisha dhe Nano apo edhe shtetarëve të tjerë të të dy palëve Greke e Shqiptare duhet së pari të jetë me vetëdije kombëtare për të ngritur me forcë problemin e Çamërisë, të statusit të Shqiptarëve të Greqisë si dhe të shkuljes dhe shpënguljes së Varrezave Greke në BE dhe OKB duke i kërkuar falje edhe popullit shqiptar për këto pamendësi kombëtare.
   Të shpresojmë që deputetët shqiptarë të rinj dhe të ricikluar ish-komunistë dhe pak demokratë do shfaqen si kombëtarë të vërtetë! Se Greqia nuk ka turp edhe pse e dimë ç’lojë shovinizmi bën edhe kur na buzëqesh në Athinë apo në Bruksel.

   Reply to this comment
  • ganiu August 19, 18:25

   Miri.
   Me mirë do të jetë sikur të thoshe. “Na hapin sytë e na errësojnë mendjen”!

   Reply to this comment
 59. Fijet qe priten......... August 19, 21:26

  Babai i tij vrau artistin
  Biri i tij thotë jam artist

  Babai i shërbeu sistemit
  Biri vet është komunist

  Baba trishtoi disa shqiptarë
  Biri Shqipërinë e mori mbarë

  Baba vdiq si komunist
  Biri do ti rilindë sërisht

  KUR TE VDES

  Nga poeti kuksian Havzi Nela, që u var nga komunistët
  në 1988.

  Kur të mësoni se kam vdekë,
  Kur të thoni: “Ndjesë pastë!”
  A e dini se çfarë kam hjekë
  Unë, poeti zemërzjarrtë?

  Kur të pyesni: “Ku e ka vorrin?”
  Kur t’kerkoni me ma gjetë.
  Thoni: ” Ai urreu mizorin”.
  Thoni: “Dheu s’ka me e tretë”.

  Thoni: “Ai e deshi jetën,
  Jeta n’vuetje e dërmoi”.
  Thoni se ka mbrojtë të drejtën,
  Grusht tiranësh nuk duroi.

  Thoni: “Desh, kërkoi lirinë,
  Si skifter në fluturim,
  Provoi prangat, t’errtë qelinë,
  Për të mjerët lëshoi kushtrim”.

  Thoni: “Dritë ai kerkoi,
  E vetë drite nuk pa me sy”
  Thoni: “Për njerzinë këndoi,
  E për vete mbajti zi”.

  Thoni se e qërroi terri
  Thoni: “Dielli nuk e ngrohu”.
  Thoni se e trishtoi tmerri
  E të shtypunit i tha: “Çohu!”

  Kur të vijë, të çelë pranvera,
  Kur bilbili nis me këndue.
  Mbi vorr tim me gur’e ferra,
  Nji tufë luleme ma lëshue.

  Prekni vorrin,mos ngurroni,
  Kush ka lindë, ai ka me vdekë,
  Veten ju kur t’a ngushëlloni,
  Thoni:”Gjallë kurkush s’ka mbetë!”

  P.S: Nëse nuk i kujtojmë krimet e atyre kriminelëve do na vijnë përsëri në derë, sepse i kemi mes nesh.

  Reply to this comment
 60. viktori dr. August 19, 23:50

  Enveri eshte zero esht sadist sadist vrau te gjith shokt I vrau.luftat qellimi,ishte i drejt. Pjsmarrja ne frontinne aleatve USA,angli,russi e domosdoshme nuke I ka fajet Anglia, curcilli por everi nuke dergoj njerri me lidh me angleze enveri u lidh me titon Sa shqiptaret anti jugoslla enverimi denoj Si tradhtar e ekzekutoj duke i quanter armiq te populit shqiptare enveri cur morimle letrat e stalinit per trdhtn e titos ?1948 provokoi bacen-ramadan citakun mik I grupit te brijve,antar i bross bpolitike antar i kshllit kryrsis kshilt pergjitu. shtabite,te ushtrise ne menyre provocative I thote “Titus vesht tradhtar” . duke e ditur qe enveri e ka idhull Titus I tha “Jo more”.. E shkarkoj nga te gjitha funksionet Si pro jugosllav. Ai Si Kosovar militant Ishte cuder miqwsis puth doren me pkj.por tash Ishte vone se nako Spiron u dogj kuderi kryesor I brose,udhtris,sekrstari I pare I rinse,, minister,kryetar I komisinitnplanit shtetit,me gjith kuadrin e shauar tjeter politic e ushtarak veli nimanin Si parishes te marrdhenjeve me jygosllavine,(gjat lutes cduku qqemal Staten skretarin politic per tinin,mustafa gjinushin antare I kryesis k.pegjith.e I shtabit ushtarak Si pegjgjegjsit de grupvebanastas lull,sadik premte + zef Malden.) enveri cduku die 22 vet per ti hy ne qef Tavares Marshall stalinit per nje Shoshone qe Ra ne ambasaden e perandorise ruse.e i denoi te gjith Si anti sovjetik antijugosllavet e te tjre me vone pro ruse revizinist hrushovian pro rust te mortuarit me forcuar miqesin shqiptaro -ruse I,burrat i kastroi e grate I ckurorzoje.? Po renditjaa e shqiperise me alertei e shpetoj shqiperin e Vogel nga denim Si shetet humbes .Andrea Shum gjera I shiffe me Syrin e sotem. Shift qe dnveri e ndryshoj qysh gnat luftes dretimin luften e klasave,afro son e sorllopin e vet,vito capo,nexhmija hoxha ,fiqrt shehu anta te terabit te komitetit qendrore ,ata ae nk I seviloseshin i la pa pune duke Pater merits 5 here me te mdha se green e byroistave.qush linen pa pune komandantet e njesiva temdh ushtrake pa pu e pa shtepi o tempo ore”nexhmja esht gjall por oti ju a shpBlefte alma me kea inherit e me kea nexhmijse qe hedh villa ember ski gabuare.ai ka radhtuar shoket qe rrezikuan keen per ember kkk.ajo nuke beson ne toe ,por ziti dine nexhmje nuke jarring.ne musket Kane Arthur disa refugjat ne nje Pyle dhe kame beret disa plavica afer nj Ukraine teeter.kjo kana vendese nuke I linte me Marr uje ne fshatin e tyre.ai fshat Kurt nuke u shtua me teper,i njrzit vdesin te rinje pornnji qe isht nip ityre vuajtib 30 vjete I paralizuare ne private me ilace perershme..e kushe e di cfare do ti ndodhin nexhijes,po them nexhmijes see ajonpati mundesi te rrefehet,kerkoje falje por ngul kembe Si mushka.zoti zoti,ne paste sot kerkunde vetem ne nexhmjen e ate Ku I dhembe me shume……

  Reply to this comment
 61. titi August 20, 05:10

  Enveri eshte me keq se hitleri

  Reply to this comment
 62. Alleksadrims. August 20, 20:06

  Po se Hitler nuke luftoj kunder populit te vet.I mire I keq Ai Desha? gjermanin. MS. kulla thote askush ska Pater lufte kl. Si shqiperia.ne. Te vertet kemi puniar njemi perpjek.por se koha Ishte se inkompetentet kllasa punter e fsatarsia koperativiste e permbyste punen qe benin per drejtimi economic. Ishte taper i peradndruare drentimi economic ..shtypi sic e Thokson replik nje zonje Ishte I kontrolluare taper. Nje studjues f. kishte derguar nje studim 5 vjecaere ne nje revisite ,bjuletin shkencore I rev Na dergeon. nje Prof. per recense.h.l. Ai e sutudjon dhe u thote nuke di pse me keni derguar???.studimin. dhe Ai, f. esht nje person specialist me titull mban pergjegjsi .Me gjith ate une e lexova parimish nga ana shkencore qendron.Por autori f. e njef me mire se e ka bere vete Eksperimentet.nuk u mjaftuan me me aq. e ja derguan nje Tjetri . I cili ka Shikua te dhenat e shkenctarit h.l. e ju ka then une jam i fushes se biologis por h.l. eshte ekspert i gentikes e fiziologjiss.s.g.firma Pra nuke mund te shkruante kushdo.se duhet te thuhehej nen udhheqjen e p.k.sh.ose ppsh.e te marksist leninistit te shquar nderkombetar sh. eneverr Hoxhe eshte beere ky studim apo ekssperiment.ne nje studim dy vjecar tre bashkautore specialist te zgjedhur.ne reportin( prej 20 faqe daktillografuera e 19 faqe pesayra grafiqe. )perfundimtare (.f.d. kryetare qe nje author nuke e theksone,antar:…….. dr. a.t, e ekom.j.h.),ishte shenuar ne dy rrjeshta qe me kete drejtim te peqendruar te ,ky studim, nuke jepe efektet e kerkuare.sekretari i pare pa pyetur com. ekz ase pegjegjsin e rrezone me nje retoric pa asnje baze.komisioni qendror i rep. per gjithshem ,e vleson studimin te arrire por duhet ndiqet zbatimi.me ket taste u dekoruan te tre,po a.t,e j.h.nuk ju dorzuan me ceremony ne rreth ase ne baze,bile a.t. cur shkon nje specialist. nga rrethi ( a.b.)e gjene ne sirtare te tavolines ne zyret e kryesise dekoraten e pa dhen , ne mbledhjen e pare ja dorzon ne nje ceremony te shkutter .Ja vlersimet e znj., qe replicon me .z.kulla.

  Reply to this comment
 63. Morali August 23, 16:01

  “Ndiq kursin tend dhe leri njerzit te flasin”?!!!!
  Majmun Stefani qe kerkon te prezantohesh si filozof! Je idioti me i pandreqshem dhe bythelepiresi me i keq qe kujton se me sofizma sharlatanesh do t’i detyrosh njerzit te pranojne hajvanlleqet e tua me te cilet kerkon te besh biznes pushtesh politik. Po mir mor filozof i llojit sanço panço, ç’ kujton zotnia jote e dhier deri ne koke, se njerzit do te lejojne ty te broçkollisesh porosite e halamedhenjeve qe perfaqesojne bashkepunteroet e fashizmit, per te baltosur luften e lavdishme, heroonjte dhe luftetaret e saj por edhe drejtuesit e saj? Kush je ti mor majmun recitues i citateve te maos ne oren e marksizmit qe kerko te kufizosh njerzit kur kerkojne te pjerdhin mbi ato qe ti hedh ne tregun mediatik?! Po ti fol mor hajvan sa te duash, por kur gomarlleqet e tua provokative pasqyrohen ne tregun mediatik te shkurar apo online, mos prit gje tjeter vetem se reston qe kerkon. Se fundmi, Stefan ziu shiko shendetin se perveç se trurit qe te ka lene mund te leje dhe ndonje gje tjeter!

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*