Mbi faktet dhe të vërtetat historike

July 27, 2017 17:00

Mbi faktet dhe të vërtetat historike

Nelson R. Çabej

Debati i sotëm mbi prejardhjen e nënës së Skënderbeut, edhe pse një çështje anësore në historinë e Shqipërisë, ka ngjallur interesin dhe reagimin e një pjese të mirë të lexuesit shqiptar, dhe jo pa arsye: ai prek, edhe pse tërthorazi, prejardhjen e heroit kombëtar të shqiptarëve, me të cilin lidhet në një masë të konsiderueshme miti i jonë kombëtar dhe lufta e popullit shqiptar për të mbijetuar në kushtet e jashtëzakonshme të mbi 20 shekujve sundimesh të huaja, romake, bizantine, bullgare, serbe dhe osmane.

Ky debat më shtyu të shpreh mendimin tim modest lidhur me dy çështje që dalin në shkrimet e fundit të z. Nano.

Së pari, lidhur me pikëpamjen e tij se nëna e Skenderbeut ka qënë ose sërbe, ose bullgare, ose maqedone, ndonëse Vojsava, si çdo njeri tjetër, nuk mund të kishte lindur me më shumë se një kombësi. Me një kombësi të katërt, greke, ka dalë në komente këtu në Dita edhe Skenderbeu vetë. Kjo etje për  të përvetësuar lavdinë e huaj nuk është as e re dhe as e pashëmbëllt. Pa dashur, ajo na kujton nga Greqia e lashtë pretendimet e disa qyteteve se ishin vendlindja e Homerit. Autori nuk sjell ndonjë fakt të panjohur nga historiografia shqiptare, që do të bënte të nevojshëm rishikimin e pikëpamjes se nëna e Skënderbeut ishte shqiptare. Burimet në të cilat ai mbështetet nuk kanë kurrsesi vlerë dokumentare. Ato nuk janë as dokumente të shkruara nga bashkëkohës, as burime nga dëshmitarë andaj, si të tilla, nuk janë fakte. Le të mos harojmë se edhe dokumentet e kohës mund të jenë të pasakta ose të gabuara, ndaj nuk mund të merren në mënyrë jokritike si fakte.

Është thelbësore të mbahet mënd se çdo pohim për një prejardhje joshqiptare të nënës së Skënderbeut do ta ngarkonte pohuesin me barrën e provës (onus probandi), d.m.th., do të kërkonte prej tij të sjillte prova autentike, të cilat mund të thuhet me siguri që mungojnë, andaj nuk ka si t’i gjejë.

Këtu unë nuk kam ndër mënd të argumentoj të kundërtën e kësaj pikpamje për dy arsye.

Së pari, se më mungon kompetenca e nevojshme,

Së dyti, sepse këtë e kanë bërë më parë historianë të mirë profesionistë të periudhës përkatëse,

Së treti, dhe mbi te gjitha, sepse shtypi dhe media masive dëgjuese-shikuese mund të jetë çdo gjë tjetër, por jo vëndi i duhur për të rishikuar një ide që ka mbizotëruar që nga Rilindja Shqiptare dhe në tërë historiografine tonë kombëtare, që nga  Barleti deri në ditët tona.

Në historinë dhe historiografinë e shqiptarëve nuk ka e nuk mund të ketë tabu a tema të ndaluara, as autoritete të paprekshme. Por shtypi joprofessional, mas-media në përgjithësi, nuk është vendi përshtatshëm për hedhjen e ideve që synojnë të rishikojnë çështje, sado jothelbësore që të jenë,  të historisë së Shqipërisë. Qysh nga shekulli XVII, me fillimet e shtypit shkencor, idetë a hipotezat e reja paraqiten vetëm në revista të specializuara ku mund t’i nënshtroheshin shqyrtimit dhe vlerësimit kritik të tyre. Andaj sot, në shekullin XXI, një çështje si prejardhja e nënës së Skënderbeut, edhe në qoftë se duhet rishikuar, kjo mund dhe duhet të bëhet vetëm në forumet përkatëse shkencore dhe jo në të përditshmet tona, sado të respektuara të jenë këto.

Duke u përpjekur të shmang ndonjë keqkuptim të mundshëm, po theksoj se vënia në dyshim e prejardhjes shqiptare të nënës së Skënderbeut, nuk prek thelbin e historisë së luftës famëmadhe të shqiptarëve nën udhëheqjen e tij. Edhe nga tekstet më të thjeshta të historisë, lexuesi di se, për arsye politike, ekonomike, ushtarake, kulturore, etj. dinastët në të gjitha vëndet e Europës (Francë, Angli/Britani e Madhe, Gjermani/Austri, Rusi, Turqi, Sërbi, madje dhe Shqipëri, etj.), për shekuj me radhë janë martuar me princesha të huaja. Megjithatë, askush nuk ka vënë në dyshim etnicitetin francez, anglez/britanik, gjerman/austriak, rus, turk, serb, shqiptar, etj. të mbretërve pasardhës. Në vënde ballkanike si Greqia, Bullgaria dhe Rumania, mbretërit kanë qënë me prejardhje dyprindërore të huaj (dhe martoheshin me princesha tw huaja) e parpëseprapë njihen si mbretër të atyre popujve. Sepse etniciteti i një individi nuk është një koncept racial më tepër se sa kulturor, që lidhet jo thjesht me prejardhjen e tij biologjike, por mbi të gjitha me ndjenjën e tij  etnike, gjuhën, besimin, doket, moralin, veprimtarinë dhe botën shpirtërore të tij në përgjithësi.

Çështja e dytë që dua të prek, është pohimi i tij, se nuk dihet cilët janë paraardhësit tanë ose, siç shprehet ai “do të na duhet të provojmë që shqiptarët rrjedhin prej ilirëve”.

Ideja se duhet dyshuar në çdo gjë (de omnibus dubitandum) nuk mund të përçmohet. Ajo është një vlerë intelektuale dhe karakteristike e dijetarit. Por dhe ajo ide ose prirje ka kufizimet e saj dhe, nëqoftëse ajo lihet “hergjele”, ose keqpërdoret, mund të kthehet në antivlerë. Dyshime ka pasur e ka edhe sot për thuajse të gjitha teoritë e medha edhe në fushën e shkencave natyrore, të cilat nuk mëtojnë kurrë të prodhojnë të vërteta absolute (dhe kjo i dallon ato nga fetë monoteiste), me gjithë sukseset e jashtëzakonshme të zbatimit të atyre njohurive në jetën e njerëzimit.

Nëqoftëse siguria absolute do të ishte shosha nëpër të cilën do të kalonte tërë historiografia botërore, atëhere vetëm pak gjëra do të mbeteshin mbi të. Sipas një kriteri të tillë absolutist, shpjegimet e pranuara me konsensus për prejardhjen inodeuropiane të popujve të Europës, prejardhjen indoeuropiane të greqishtes së lashtë, për shkakun pse Konstantini i Madh e lëvizi  kryeqytetin nga Roma në Byzantium, ose pse shqiptarët i shpëtuan romanizimit, do të konsideroheshin të pabazuara. Po kështu mund të thuhet edhe për shpjegimet e pranuara pwr prejardhjen e grekëve, latinëve, gjermanëve, baltëve, rusëve e sllavëve të Ballkanit, e kështu, me radhë.

Të na thuhet se të gjitha ato shpjegime konsensuale “do të na duhet t’i provojmë”, në rastin më të mirë do të thotë të kalonim nga mbretëria e arsyes drejt asaj të absurdes. Historiografia nuk është as mund të bëhet shkencë e të vërtetave absolute (as të ashtuquajturat shkenca ekzakte nuk e kanë atë privilegj). Kur vjen puna për  ngjarje a procese (siç është formimi i popullit shqiptar),  që kanë ndodhur në periudha të varfërisë së burimeve si ato të Lashtësisë së vonë dhe heshtjes thuajse absolute të tyre në Mesjetën e hershme, jo vetëm për historinë e shqiptarëve, por edhe për atë të latinëve, grekëve, sllavëve të Ballkanit e thuajse të të gjithë popujve të tjerë të Europës, mund të flitet jo për fakte, por për të vërteta historike që e kapërcejnë pragun e dyshimit të arsyeshëm. Ndryshe nga faktet, të vërtetat historike nuk janë dëshmuar në mënyrë shqisore, as të riprodhohen ose falsifikohen, siç mund të bëhet në shkencat e natyrës.

Historianët arrijnë në përfundime të besueshme duke u bazuar në shqyrtimin kritik dhe interpretimin logjik të të dhënave që kanë në dorë, por fakti që interpretimi në çdo rast është subjektiv bën që dhe përfundimet e arritura të jenë subjektive, veçanërisht për çështje të tilla  si prejardhja ilire e shqiptarëve që, të paktën këto dy shekujt e fundit, ka qënë një pëlhurë e kuqe për demat e politikës antishqiptare kudo që janë. Është për këtë arsye, që pikëpamje që kundërshtojnë prejardhjen ilire të shqiptarëve dhe të gjuhës shqipe, sidomos në median e vendeve fqinjë, kanë mbirë e do vazhdojnë të mbijnë deri në një të ardhme të parashikueshme. Por, siç dihet, ato pikëpamje kanë mbetur në një nivel kryesisht propagandistik e në rastin më të mirë (Weigand, Selishçev, Georgiev, Schramm) nuk kanë mundur të ngrihen në rangun e një hipoteze rigorozisht shkencore.

Për fat të mirë, përkundrejt këtyrë pikëpamjeve nënshkencore, ne sot kemi një teori të plotë shkencore të prejardhjes ilire të shqiptarëve. Prejardhja ilire e shqiptarëve është një e vërtetë historike, që ka dalë nga shqyrtimi kritik i gjuhës, kulturës dhe historisë së këtij populli nga prijsa  botërore të historiografisë dhe gjuhësisë. Themelet e saj u hodhën tre shekuj më parë në të ashtuquajturat “letrat shqiptare” të enciklopedistit, matematikanit dhe filozofit më të madh të kohës, Gottfried Wilhelm Leibniz, për t’u ngritur, mbështetur, zgjeruar e pasuruar më vonë në studimet e historianëve dhe gjuhëtarëve më të mëdhenj të kohës, Thunmann, Niebuhr, Bopp, Mommsen, Schleicher, Kretschmer, Jokl dhe Eqrem Çabej.

 

July 27, 2017 17:00
Komento

57 Komente

 1. Arben July 27, 17:51

  FAKTI ESHTE QE SKENDERBEU NUK ESHTE HERO

  I SHQIPETAREVE, POR I TE KRISHTEREVE NE

  PERGJITHESI.

  RRUGA E TIJ ISHTE AJO E SLLAVIZIMIT TOTAL

  TE SHQIPETAREVE.

  TE KISHTE VONUAR EDHE 200 VITE ARDHJA E

  PERANDORISE SE NDRITUR OSMANE, SOT

  DO TE ISHIM TE GJITHE SLLAVE

  Reply to this comment
  • Kamunistu July 27, 21:15

   O Arben mos fol ne emer te te mires te shqiptareve por ne emer te aziatikeve si puna jote. Mgjth respektin qe kam per fene Islame dhe gjithe Muslimanet ne gjithe boten ndjej neveri per gjakprishur si puna jote. Kupto o truthare qe gjaku eshte gjak dhe besimi eshte shpirteror panvaresisht se ku shkon shqiptari ne Kishe, Xhami apo Teqe.

   Reply to this comment
  • Sandokan July 27, 22:43

   O turkmut, te dh…sha perandorine osmane, vetem ne 1908 u lejua alfabeti yne o Arben kopuku.

   Reply to this comment
   • anticensurë25642654 July 28, 07:50

    Sandokan
    kujton ti se e zure mat këtë ndyrësirën e erdoganit ti duke i përmëndur alfabetin shqip??
    jo mër lal!
    edhe atë datë 1908 ai e quan të gabuar!ai është kundër lejimit nga porta e lartë të shkrimit shqip!!ai është kundër shqipërisë e shqiptarëve!!ai është turk dhe jo i thjeshtë por TURK MUTI,që e do shqipërinë ta ketë turqi!!

    Reply to this comment
   • Arben July 28, 09:17

    NGA 1750-1850 KA 10 ALFABETE TE GJUHES SHQIPE, TE SHKRUAR NGA DIJETARE SHQIPETARE.

    TY NDOSHTA, ASHTU TE KANE THENE, POR PROBLEMI YT ESHTE.

    Reply to this comment
 2. floriri i Bençes July 27, 18:06

  La classe non è acqua!

  Reply to this comment
 3. ELIOT July 27, 18:07

  Cmerreni me turqit akoma JANE DEBILA DHE DUAN TE NA MOHOJNE HEROIN TONE … PUNE TURQISH .. SE THONE DIRECT QE DISA KANE ORIGINE TURKE DHE I SILLEN VERDALLE SI FATOSI SHKRIMTAR . DHE TREGON PERRALLA … TURP TE KENE .. POR I KUPTOJ TURQ .. DHE SI VJEN MIRE QE JA MBAJTI KOKEN SULLTANIT DHE MEHMETIT NE THES … … TE GJITHE SHQIPTAERT TE JENE KRENARE ME SKENDERBEUN ..QE BOTA NA I KA ZILZI SA PER TURQIT ..TA MBAJNE NE GOJE LLOKUMIN …MERCI

  Reply to this comment
 4. Arber I July 27, 18:16

  Hodhi nje budalla (Muc Nano) nje gur ne lume dhe as njeqind te mencur nuk e nxjerrin dot. Gjithsesi, meqe guri u hodh dhe Pellumb Xhufi nuk flet se eshte i zene me Karabinen, t’u kerkohert historianeve kosovare dhe maqedonas te japin mendimin e tyre.

  Mua me kane mbetur ne mendje dy fakte per Vojsava Kastriotin nga Barleti: e para, Vojsava ka vdekur dhe eshte varrosur ne Mat (ne kishen e Shtjefnit) qe ngrihej ne pronat e Gjon Kastriotit; e dyta, se Skenderbeu “kishte lindur ne nje familje fisnike ne Mat.”

  Reply to this comment
  • Arben July 27, 19:25

   NIPI I SKENDERBEUT, GJITHASHTU U SHPREH PER KETE TEME KETO DITE.

   “SKENDERBEU I I-RE, (DJALI I SKENDERBEUT), THA ISHTE SHQIPETARO-SERB, DHE GJITHASHTU KJO TRADITE E MARTESAVE ME SERBE KA VAZHDUAR DERI VONE NE TRADITEN TONE”.

   FATKEQESI REAGIMI NDAJ FAKTEVE HISTORIKE.

   Reply to this comment
   • Arber I July 27, 20:58

    Une nuk jam kunder me martesat shqiptaro-serbe dhe me asnje race tjeter, per faktin se djali im ketu nku po jetojme eshte martuar me nje bukuroshe zezake.

    Reply to this comment
    • Arben July 28, 07:50

     ORE, PROBLEMI NUK QENDRON TEK SKENDERBEU,

     AI BERI JETEN E TIJ, MORI VENDIMET QE DESHI,

     NUK KA ASNJE GJE TE KEQE TE JESH SERB, APO

     SHQIPETARO-SERB, APO KU DI UNE.

     PROBLEMI ME I MADH ESHTE SHENDETI MENDOR

     I POPULLI SHQIPETAR, TRIM DHE HEROIK.

     MENYRA PSIKOPATIKE E REAGIMIT NDAJ

     FAKTEVE HISTORIKE, ESHTE SHQETESIM.

     POR KJO SIGURISHT, PER NJE NJERI QE KA TRU

     NE KOKE, SEPSE ATA QE E KANE DENDUR

     ME “HASHASH” TRURIN, JANE NE RREGULL FARE.

     Reply to this comment
   • Arberor July 27, 22:25

    o koqe, pse mban emrin Arben? Arben, vjen nga emri Arber dhe Arberit te gjithe ishin te krishtere. Te paska shkerdhyer mire turku.

    Reply to this comment
    • Arben July 28, 21:20

     PO MOS U MERR ME KOQET, POR ME ARGUMENTAT.

     PER TE ARDHUR KEQ, ASNJE NGA ATA SI PUNA

     JOTE NUK SHPREHET PER ARGUMENTAT, POR

     PER KOQET APO SHENDETIN MENDOR TE ATYRE

     QE I SHFAQIN KETO ARGUMENTA.

     O ZOT NA RUAJ.

     Reply to this comment
   • ELIOT July 29, 20:38

    arben koqja dhe disa turq arabe ;;;;; ju na late 500 vjet Mbrapa botes ;;;;; kur romaket civilizuan boten ;;;;; ju turqit ne shekullin e 15 ishit akoma me ;;; 300 vjet me pas ;;;; ne ANGLIE NE FRANCE NE EUROPE KA RRUGE TE NDERTUARA NGA ROMAKET … EDHE SOT .. NE SHQIPERI SKA ASGJE TE TURQVE .. VETEM XHAMIA SI NE ARABIE ..DHE ASGJE … PRANDAJ MJAFT ME DISA TURQ QE ERDHEN NE SHQIPERI KUR RUSIA E VURI PERPARA TURKUN….. SKISHIN KU TE IKNIN DE ERDHEN NE BALLKAN …. DHE UNE JAM MARTUAR ME NJE FRANCEZE …POR JAM GJITHMON ALBANEZ DERI NE VDEKJE … AI QE FLET NAGATIVE PER HEROIN TONE ….. DUHET I LAJE DHEMMBET 50 HERE NE DITE … DISA COBANE … TE PISET … POR E KANE FAJIN ATO GAZETA ..QE I PUBLIKOJNE IDIOTIZMMAT E DISA JENICEREVE …. NE TURQI ….. PO TE FLASIN POZITIVE PER SKENDERBEUN SHQIPTARET ……. ER DOGANI E FUT NE BURG ….POR TEK NE ….DHE TI ARBEN … QE QENKE NJE TURK SKAM DYSHIN ..POR I NE STAMBOLL DHE MOS NA CAJ TRAPIN … ME GJERA BOSHE …..SE ME BERE PER TE VJELLE ….MERCI .. A BIENTOT …

    Reply to this comment
    • Arben July 29, 23:19

     O SHIKO ENDRRA ME SY HAPUR.

     NE SHEK 15-16 PERANDORIA OSMANE KA QENE

     SIC ESHTE SOT USA.

     EVROPA E ZHYTUR NE MUT, VERTET NE KUPTIMIN

     FIZIK TE FJALES, SAPO KISHTE FILLUAR TE

     NGRINTE KOKEN.

     ATO TE ROMES QE THUA TI JANE SI PUNA JONE

     QE JEMI PASARDHES TE SKENDERBEUT, HISTORI

     PA LIDHJE.

     Reply to this comment
 5. malo July 27, 19:12

  Muc Nano lexo kete zotnine qe te marresh vesh si gjykohet per historine,
  qe te marresh vesh c’do me thene intelektual me integritet qe i ze fjala vend
  qe ato qe thua ti jane sa per t’u dukur ‘koke e madhe’
  po ti je nje parvenu dmth nje fshatar i sapo zbritur ne qytet qe shkon per here te pare ne kinema dhe ha akullore

  Reply to this comment
 6. demo July 27, 19:27

  Z.Cabej!Kur Muc Skrapari te kete qytetarine,traditen,kulturen tuaj,me shume te drejte mund te shkruani nje sqarim per kulture.Ben shume mire qe hesht Pellumb Xhufi.

  Reply to this comment
  • Arber I July 27, 21:00

   Jo, Pellumb Xhufi duhet te flase, sepse na intereson e Verteta, pasi po te vertetohet me dokumente se Vojsava ishte serbe, nuk ka asgje te keqe, pasi shume shpejt do te kemi edhe martesa shqiptaro-serbe.

   Reply to this comment
   • anticensurë25642654 July 28, 09:09

    xhufi ka shkruar për këtë çështje dhe nuk ka përse përzihet!
    muçi si idiot që është thotë se unë mbështetem në X burime që as e mohojnë as e pohojnë etninë e vojsavës,pra të pasigurta nga ata vetë,dhe them se”unë i vendos vulën se ashtu si dua unë është!”
    pta tërë burimet e pasakta, mbi të cilat mbështet muçi,ai përmbledh në një të saktë!!të tijin!!
    më shumë se idiot nuk mund ta quash muçin e shkretë!!

    Reply to this comment
 7. Mark uk July 27, 19:47

  O Arben do ishte ma mire me qene edhe m.t se turk.

  Reply to this comment
  • Arben July 27, 21:23

   FJALE KOTI, DOKUMENTAT ATY JANE.

   DJE KISHTE FOLUR STERNIPI I SKENDERBEUT PER

   KETE PUNE.

   Reply to this comment
   • timo July 28, 09:08

    Arben, nuk ka asnjë dokument historik që fakton nacionalitetin e Vojsavës. Por edhe sikur të kishte kjo nuk do të thoshte asgjë, thjesht një vërtetim i gjendjes civile. Martesa me gratë e kombeve të tjera nga ai i monarkut bëhen sot e kësaj dite dhe kjo nuk ndryshon asgjë në prejardhjen e pasardhësve të monarkut. Mos haroni ,Leka Zogu eshtë pasardhës i një çifti shqiptaro- hugarez. Edhe çfarë?.. Mbreti i Spanjës së sotme e ka gruan Greke. Edhe çfarë?..

    Reply to this comment
    • Arben July 28, 21:26

     ORE, PROBLEMI NUK ESHTE TEK GJENDJA CIVILE

     E VOJSAVES.

     PROBLEMI ESHTE TEK REAGIMI PSIKOPATIK I

     POPULLIT SHQIPETAR, TRIM DHE HEROIK,

     NDAJ KONSTATIMIT QE BERI NJE NJERI (QUAJE

     NDAC ANALIST, NDAC HISTORIAN, PO TA LE TY

     TA EMEROSH SE CFARE ESHTE MUSTAFA NANO).

     PRA PROBLEMI ESHTE POPULLI SHQIPETAR,

     TRIM HEROIK DHE ME TRU TE BLLOKUAR.

     RROFTE POPULLI SHQIPETAR, TRIM DHE HEROIK

     Reply to this comment
 8. Prof. Dr. S. Gerdalla... July 27, 20:22

  Citat: “Le të mos harojmë se edhe dokumentet e kohës mund të jenë të pasakta ose të gabuara.”

  EKZAKT !

  Vetem me kete thenie, ju zoti Çabej ja keni futur MUQ delirantit te dyja kembet ne nje kepuce.

  GOZHDUAR po se po, por me kete argument bindes ju ja keni lidhur pacientit te Dr. Saliut perfundimisht edhe gojen. Me zinxhirat e Skenderbeut.

  Ne rast se mundohet ta zbertheje perseri, heren tjeter mund te vini ne pune dhe topuzin e tij. Muzeumi historik i Vjenes nuk eshte larg…

  Reply to this comment
 9. * July 27, 20:23

  Required fields are marked

  Reply to this comment
 10. katarakti July 27, 20:47

  Me kalimin e shekujve edhe popujt ndryshojne. Aq sa ngandonjehere nuk i ngjajne fare paraardhesve te tyre. Italianet e sotem psh nuk kane pothuajse asgje te perbashket me romaket e dikurshem. Po ashtu greket e sotem kane shume pak gjera te perbashketa me helenet e lavdishem. Mund te vazhdojme me rumunet dhe daket, me maqedonasit dhe thrakasit etj etj. Keshtu edhe shqiptaret e sotem nuk besoj se kane shume gjera te perbashketa me iliret e lashte. Aq me shume qe nga iliret nuk kemi nje gjuhe te shkruar. Pra nuk dime se çfare gjuhe flisnin ata dhe sa ngjan me shqipen e sotme. Madje, madje une mendoj se shqiptaret e sotem pas 500 vjet pushtimi turk nuk kane shume gjera te perbashketa as me arberoret e Gjergj Katriotit. Dhe ketu nuk e kam fjalen per fene dhe kulturen tone te sotme, por per prejardhjen gjenetike. Turqit grabiten apo rekrutuan per ne ushtrine e tyre ajken e djelmerise arberore pergjate 500 vjeteve te sundimit te tyre. Dhe ne vend te tyre vendosen ne Shqiperi plot asqere,spahinj, kadillere, dizdare, pashallare dhe çifligare me origjine nga Turqia apo vise te tjera perqark saj. Aq sa 30 deri 40 perqind e shqptareve te sotem jane te vendosur ne tokat arberore nga turku. Prandaj mua me duket krejt i pavlere ky debati mbi prejardhjen e Vojsava Kastriotit.

  Reply to this comment
 11. Polo July 27, 21:20

  Hyra ne internet dhe pashe se:
  Nga vendet e sotme te Ballkanit, ngulimet me te medha turke (me qindra-mijra e miliona) kane qene ne Bullgari e Greqi (kryesisht ne Thesali e Atike), pastaj nw Rumani, fare pak ne Maqedoni e Serbi.
  Ne ato harta te bera nga etnografe franceze, ruse dhe gjermane qe i kane shkelur per kete qellim trojet ballkanike nga vitet 1860 deri 1870. Ne territoret e sotme, ato harta nuk shenojne asnje ngulim turk
  Kushdo mund t’i gjeje keto harta ne internet po te shenoje Balkan ethnographic maps.

  Reply to this comment
 12. Besniku July 27, 21:38

  Faleminderit Studiuesit Çabej. Kush eshte shqiptar di te kuptoje e te ndjeje. Kush eshte me pashaporte shqiptare por nuk ndjehet I tille dyshon dhe tek nena e tij, jo me larg. Njerzit pa karakter, qe jetojne pa asnje ideal, pa krenari per vehten, si disa komentues me lart, flasin qesim, pa pergjegjesi , dhe pa respekt per ata qe kane dije dhe desherojne qe dhe ne te tjeret te mesojme diçka me shume dhe te jemi krenare per nga vijme. Te mos dish qe ne varet e gjetura ilire ka shkrim I cili eshte vertetuar si paraardhese e gjuhes shqipe, tregon mjerimisht paditurine e komentuesit, osé me keq akoma qellimin e erret te tij.
  Po shqiptaret ketu kane qene ,ketu jane dhe ketu do te jene. Ne jemi race e forte , duan apo nuk duan ca pseudo shqiptare qe i jane bashkuar korrit te sorrave greke-serbe.

  Reply to this comment
 13. gjermani i fundit July 27, 23:05

  Sado banale qe duket, historikisht trashegimia e fronit ndjek linjen e gjakut ( dmth atesia) dhe Jo linjen e qumeshtit ( memesia ). Keshtu funksionon dhe sot e kesaj dite. Problemi eshte se Nanos i pelqen hipoteza qe Vojsava te ishte serbe, c’rendesi ka verifikimi me kriterin historik. Nano merr shabllon perkatesine fetare permbi perkatesine etnike si mode e pergjithshme e Mesjetes, kur ne fakt edhe Ky kriter calon, ngaqe mbreterite karakterizohen kryesisht nga tre faktore: mbijetesa, shkembimet tregtare dhe zgjerimi i territoreve. Nqs feja do ishte faktori sublim, atehere s’do kishte lufte mes katolikesh qe Mesjeta eshte e mbushur plot.

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku July 28, 02:00

   Ti gjermon pergjithesisht jep men me ven, po kesaj rradhe ke bere nje gabim te lehte. Nuk po e zgjas po ajo puna e “trashegimise se fronit qe ndjek linjen e gjakut” nuk eshte shume e sakte. Per kete mos shko me larg po shif pak monarkine e Anglise. Tung Moni!

   Reply to this comment
   • anticensurë25642654 July 28, 10:22

    përjshtime ka gjithnjë plako!!
    psh dhe ti je një përjashtim!!gjithë kohën në pusinë eeeeee!
    lene mo tashti!!
    100% nuk egziston në mardhënjet njerzore!!

    Reply to this comment
    • Plaku Xhuxhumaku July 28, 14:54

     Me duket se vetem te rrish ne pusi ka mbetur interesante ne kohen e sotme kur te gjithe te marret e mencur dhe gjithe te mencurit e marre mundohen t’ia kalojne njeri tjetrit se kush do ta beje bajgen me te madhe. Me keto bajga nuk mund te krahasohesh, keshtuqe ne njerezit e zakonshem normale dhe normale te zakonshem mundohemi te mos leme njeri tjetrin te biem ne gabim.

     Nuk e di se cdo te thuash me 100% nuk egziston ne marredheniet njerezore, por nqs te kam kuptuar drejt ke thene nje gje si puna “mbas te merkures, vjen e enjtja”.

     Vura re qe kishe bere paqe me Ardian Vehbiun. Ai djale eshte gdhendur pak kohet e fundit, por po ai mburravec i pakorigjueshem mbetet ne thelb. Kij kujdes!

     Reply to this comment
   • gjermani i fundit July 28, 10:53

    Plaku Xh. Ti di me shume dhe s’ e diskutoj qe ke te drejte por rasti i Anglise vjen per arsye sé mungon trashegimtari mashkull. Linja e qumeshtit justifikoi Orestin dhe Elektren per vrasjen e Klitemnestres, si hakmarrje per vrasjen e Agamemnonit (babai – Linja e gjakut). Tung Xheko

    Reply to this comment
    • Plaku Xhuxhumaku July 28, 14:57

     Mono, nuk po dua t’i gjate ketij muhabeti, por ajo puna e linjes se qumeshtit nuk eshte ne monarkine angleze thjesht se mungon trashegimtari mashkull. Ne shume monarki te tjera ku mbizoteron linja e gjakut, gjithmone gjendet nje mashkull, qofte edhe nder kusherinjt e larget. Ne ate Angleze, femrat futen ne rradhen e fronit njelloj si meshkujt. Moni, mos m’u zemro. Thjesht muhabet po bejme,

     Reply to this comment
     • gjermani i fundit July 28, 23:51

      Plaku Xhek, nuk e di si eshte ekzakt rregulli anglez, gjersa timonin e kane ne te djathte dhe cm ne inch ben vaki edhe mbretereshat i kane me fiq tek vendi i kumbulles.

     • Plaku Xhuxhumaku July 29, 15:44

      Hahaha, e bukur kjo Moni, duhet pyetur gjinekologu i oborrit.

 14. demo July 27, 23:54

  Katarakti,po mundohem te jap nje sqarim per kete teme,aq sa mundem! Nga analizat gjenetike te kampioneve te ADN te popujve ballkanike(mbi 1000 banore),instituti i gjenetikes IGENEA ne Zvicer ka dale me rezultate konkrete qe ne vitin 2002.Shqiptaret jane 30% Ilire;20% sllave;14%greke,18%thrake,16% fenikas,2%viking.PRA,ne dejet e shqiptareve rrjedh 0% gjak turk.Me turq se shqiptaret jane greket orthodhokse dhe bullgaret orthodhokse dhe maqedonasuit orthodhokse.Popujt e muslimanizuar te Ballkanit Bosnjaket dhe Shqiptaret nuk kane asnje pike gjaku turk ne dejet e tyre.Ti thua qe turqit sollen ne Shqiperi spahinj,kadilere,disdare,pashallare.Turqit nuk sollen popullsi nga Azia ne Shqiperi,nuk bene deportime ne mase te popullsive Aziatike ne Shqiperi.Spahijt,kadileret,disdaret,pashallaret i gjeten ketu.Bushatllijte,Caushollt,Karamanllijt,Bicakcijt,Vlorajt,Kurtallijt,Qyprillijt,Vrionet,Kelcyrajt,Dinet,Toptant,Karaosmant etj,i gjeten ketu,nuk i sollen me vete.Eshte e vertete se rekrutuan ajken e djelmerise arberore per luftrat e tyre,por duhet te dish se grate shqiptare nuk pillnin si grate e sotme intelektuale dhe nuk perdornin kontraceptive.Edhe njehere po e perseris:Nuk ka asnje burim historik qwe te deshmoje per vendosje te popullsive turko-aziatike ne Shqiperi,por ka dokumenta per dyndje sllavesh me kuc e me mac,me gra e femije drej viseve te Ballkanit.Gjenetika eshte shkence,nuk jane lloqet e pordhet katunare te M.Nanos.

  Reply to this comment
  • Mollosi July 28, 14:13

   Ne librin ” Shkodra dhe motet” Hamdi Bushati shkruan: ” “Siç dihet historikisht, kur Sulltan Mehmeti II e pushtoi Shkodrën, shumë familje kristjane e lanë vendin dhe u larguan nga qyteti. Shtëpitë që lanë kristjant ua dhanë myslimanëve. Nga kjo kuptohet mirë se ata mysliman, të cilve iu dorëzuan shtëpitë e kristjanëve të ikur nuk ishin të gjithë shqiptarë të konvertuar në islam, ndër ato vitet e okupacionit, ata ishin turq ose me kombësi të tjera jo shqiptare. Instalime myslimanësh me prejardhje të huaj kanë vazhduar të vertetohen deri në kohët e fundit të pushtimit osman të Shkodrës. Krahas myslimanëve erdhen edhe kristjanët.
   1) Të ardhur nga Turqia, Egjypti, Arabia, Dardanelet, Maroku, Tunizia, Algjeria, Siria, Dagistani, Sudani etj:

   Familjet e ardhura nga këto vende përbëjnë numrin më të madh të familjeve të ardhura në Shkodër. Në këtë studim nuk përmenden të gjitha familjet e ardhuna nga këto vende, por vetëm ato familje që janë ma të njohtunat si: familja Raxhimi (imam nga Egjypti), familja Djepaxhija (tregtar nga Konje e Anadollit), familja Berdicaj (të ardhun nga Anadolli qyshe në fillim të invazionit osman dhe të vendosun në fshatin Berdicë), familja Derguti (nga Vilajeti i Ajdinit në Anadoll të vendosun në lagjen Dergut), Çukejt (artilier nga Turqia), Çakejt (përsonalitet zyrtar nga Çanak-Kalaja-Dardanele), Kashejt (nga Spanja mbas zhgatrrimit të dinastisë islame), Sheh Muhamet Magribi (imam nga Maroku), Dilaverit (ushtarak nga Turkia), Bilanet (përgatitës ilaçesh nga krahina Bilan e Anadollit), Kalajajt (oficer jeniçersh të ardhun që në kohët e para të invazionit osman), Abdurrahmanet (oficier turk nga Egjipti), Rust (nëpunës), familja Kalact, familja Shehi (shehler me origjine arabe), familja e Nelit te Molla Dautit (origjinë egjiptjane), familja Dizdart (dizdar në kalà i ardhun nga Izniku i Bruzes së Anadollit), fisi i Sheh Qazim Hoxhës (ushtarak nga qyteti i Kastamonit të Anadollit), familja Axhemi (ushtarak nga Trabzuni i Azisë së Vogël), familja Boksejt (ushtarakë nga Anadolli), familja Muhamet Shehu (hoxhë nga viset e Azisë së Vogël), familja Jenishehri (nga qyteti i vilajetit Hudaveqindar të sanxhakut Ortugal), familja Hysejt (oficier nga Izmiri i Anadollit), familja Xhemil Tulejmani (tekstilist nga qyteti Humus i Sirisë), familja Mexhidi (me prejardhje nga Degistani), familja Behrej (ushtarakë që nga fillimi i pushtimit osman), familja Allajbegve (kolonel me origjinë turke), familja Hadrejt (mytevli-administrator kujdestar), familja Sala-Isuft (grekë i bamë musliman). – Zezakët e shqiptarizuar (të mbiquejtunit “Harapet”) në Shkodër, që formojnë nji numër të vogël, janë përgjithësisht me origjinë nga Sudani egjiptian. Janë të sjellur si skllevër nga tregtarët, sidomos nga detarët ulqinakë. Këto janë blerë ndër tregjet e Algjerisë, Tunizisë, Sirise etj. Këto përmenden veçanërisht pranë vezirëve Bushatllinj”.
   Gjate viteve 1850 – 1860 erdhi edhe nje tjeter vale e madhe me popullsi qerkeze.

   Reply to this comment
 15. Bujar July 28, 01:01

  E lexova me vemendje artikullin e z. N.Cabej qe per mendimin tim eshte nje nga mendjet me te ndritura te kombit Shqiptar. Prandaj z.M.Nano lexoje me kujdes kete aetikull dhe do ta kuptosh nivelin tend(sigurisht jo per intelektin personal tuaj, por per ate per te cilen ke filluar thulumtuash).Historija eshte shkence ashtu si edhe deget e tjera studimore, prandaj, ashtu sic keshillon z.Cabej,publikimi i hulumtimit tuaj mbi prejardhjen e nenes se Skendebeut nuk jane ceshtje gazetareske por studimi(materialet e ndryshme qe dispononi) i historise se personazheve qe keni ndermare persiper, duhet ti parashtroni ne nivele te tjera shkencore ku te marrin pjese profesore dhe akedemik te shkencave te ndryshme(historian, albanolog,gjuehtare, arkeolog etj.) Aty do ta shohesh pozicionin tend dhe vleresimin qe do kesh per hulumtimet tuja per origjinen e nenes se Skendebeut e te tjereve. Edhe nje keshill- tregou me modest ndaj kundershtarve te tezave tuaja duke mos i fyer sidomos z. moikom zeqo,sepse ul vlerat tuaja si intelektual.

  Reply to this comment
 16. demo July 28, 08:02

  Po lshoje edhe sqarimin tim moderatori!

  Reply to this comment
 17. intelektuali July 28, 10:18

  NELSON CABEJ SI MAO CE DUNI

  Qe i tregonte citatet e tij ne Kohen e Qepes te Partise se Punes: “Pas dites vjen nata dhe pas nates vjen dita” si nje fillozofi e madhe njerezore,

  sepse:

  CFARE KERKON TE THOTE NELSONI YNE ME KETE DACIBAO FILLOZOFIKE?

  sepse:

  Me thene te drejten pervecse ca fjalive te llafoqylit me ca sentenca ne latinisht per autoritet profesori nuk shikojme gje tjeter qe t’i pergjigjet debatit qe po zhvillohet ne gazeten DITA midis fanatikeve te Enverit dhe pjese pjeter te popullates qe jane ne anen e Mustafa Nanos qe me te drejte tregojne se:

  VOJSAVA E GJONIT ISHTE NGA SHKUPI QE ATE KOHE BENTE PJESE NE MBRETERINE BULLGARE

  prandaj:

  Edhe pyetja thelbesore qe lind nga ky fakt historik i permendur edhe nga Fan Noli qe citon Barletin eshte per fanatiket enveriste dru me pre:

  CFARE TE KEQE KA KETU?

  sepse:

  Edhe Presidenti i nderuar amerikan Donald Trump e ka gruan sllovene domethene sllave dhe kjo nuk e ben ate antiamerikan dhe antipatriot, perkundrazi amerikanet e njohen si Presidentin e tyre qe doli ne kohen e duhur dhe ne vendin e duhur per te permbysur Klanin Mafioz te Sorosit me Fondacionin e Clinton me pushtet dhe te vegles se tyre, mashtruesit Obama, qe ngjan si dy pika uji me Kryeministrin tone Edi Rama me genjeshtrat e tij.

  Ne kete situate mbtet te pyesim edhe gazeten DITA, por edhe fanatiket dru me pre te Enverit qe hiqen si patriote te thekur ne kete debati idiot dhe pa piken e llogjikes kontemporane:

  A JA VLEN TE MERRESH ME VOJSAVEN E GJONIT KUR RILINDJA URBANISTIKE E EDVINIT DHE ERJONIT I KA LENE SHQYPTARET PA UJE DHE PO I MERR FRYMEN POPULLATES ME KULCEDRAT PREJ BETONI DHE PRAPE POPULLATA I VOTON?

  Po ku gjen popull me budalla?

  Reply to this comment
  • Kamunistu July 28, 11:24

   Ore debil po Vojsava ishte bije nga Tribalet thote Barlet dhe Teibalet kane qene Ilire. Me dyndjet sllave ne ballkan rreth viteve 500, Tribalet ishin shekuj ne tokat e tyre. Si i beke llogarite ti e M.Nano se nuk e mar vesh. Ta tha dhe Ngjela te Fevziu qe nqs ka nje merite Enveri ishte studimi i Heroit tone kombetar dhe vertetimi shkencor i prejardhjes se shqiptareve nga Iliret. Sa te ngushte jeni o pasardhesit e tradhetareve njesoj si ne ate kohe. Per interesat e bythes tuaj nuk e keni per gje te hidhni poshte jo vetem Shqiperine dhe simbolet e saj indentifikuese por edhe vete identitetin e kombit. Mjafton te lexosh personazhet qe komentojne ketu dhe kupton dhe ate cfare perfaqesojne. Te lexon ti dhe kupton ckane qene ballistet, lexon ate Arbenin dhe kupton cjane turkomanet dhe perkrahesit e tyre dhe sa shume i urreni shqiptaret dhe simbolet e tyre, Gjergj Kastdiotin, Ismail Qemalin, Sami Frasherin e te tjere patriote. E doni a sdoni ju do i vije radha dhe Enver Hoxhes qe te vleresohet per naconalizmin e tij po njesoj sic do gjykohet per teprine e luftes se klasave.

   Reply to this comment
   • intelektuali July 28, 15:17

    Ore ti a je ne terezi apo je debil dhe budalla,

    PER CFARE ILIRESH FLET TI NE SHEKULLIN E 14?

    apo ju pelqen te hidheni nga dega ne dege nga pellazget e deri tek Madre Tereza me llogje enveriste sic ben kjo tjetra budallacka fanatike ketu me poshte?

    PO PSE ME PERRALLA ME MBRET DO TA ZHVILLOJME DEBATIN NE GAZETEN DITA?

    Hap nje enciklopedi te mirefillte qe te meshosh se nga shek. i 9-te pas Krishtit e deri ne shekullin e 13-te nga Deti i Zi e deri ne Adriatik te gjitha trojet i kishte pushtuar Mbreteria bullgare, e cila ne vitin 1396 i la vendin Perandorise osmane. Per cfare tribalesh ilire flet ti more mavri dhe kujt ja paguanin haracet dhe taksat keta tribale imagjinare?

    sepse:

    Ne te gjitha rajonin e Ballkanit Perendimor Shkupi ishte qyteti qe njihej me shume si nje pike e rendesishme tregetare nga Lindja ne Perendim dhe Maqedonia atehere nuk ekzistonte ne harten e Botes.

    Po ikni o debila lopcare qe kerkoni te beni histori me citatet e Enverit dhe shkoni e mbushni rezervuaret me uje se ne darke nuk do te keni me se te lani BYTHEN fanatike enveriste,

    sepse:

    ERJON VELIAJ KA VENDOSUR TE RISE CMIMIN E UJIT PA E SIGURUAR ATE PER QYTETARET SI NJE FISET ZULU NE ZEMER TE AFRIKES.

    Ja kjo eshte nje teme me e vyer per debatin cilesor ne gazeten DITA.

    Reply to this comment
    • Kamunistu July 28, 16:06

     Fisi i Tribaleve po te them eshte nje fis i lashte qe nga kohet e vjetra te Ilireve, prej ketij fisi rjedh dhe Vojsava nena e Skenderbeut. Keshtu thote Barleti. Tribalet shtiheshin ne krahinen ku sot eshte Dibra edhe perpara egzistences se Maqedonise te vjeter qe kulmoi me Aleksandrin ne vitin 375 para Krishtit e aq me teper po te flasim per sllavet te cilet dyndjet e para ne ballkan fillojne ne shek. IV. Besoj kuptove se cfare po thoja me lart.

     Reply to this comment
   • Arben July 28, 21:24

    ZOTERI I NDERUAR, TRIBALET JANE DARDANET E E SLLAVIZUAR, BRANKOVICET, NEMANJICET ETJ.

    KISHIN NE ZOTERIM GJITHE KOSOVEN E ISHIN TE SLLAVIZUAR.

    SKEMA E SLLAVIZIMIT ESHTE E NJEJTE, E NISUR NGA SLLOVENIA, KROACIA, MALI I ZI, KOSOVA DHE NE KETE MOMENT HISTORIK ISHTE DUKE U SHTRIRE NE HAPESIRAT KU GJENDET SHQIPERIA SOT.

    NE KETE MOMENT HYN NE LOJE PERANDORIA OSMANE, SHQIPETARET E MBESHTETEN ME MISH E ME SHPIRT, E LARGUAN SLLAVIZIMIN TOTALISHT NGA SHQIPERIA, POR ME E RENDESISHMJA NGA KOSOVA, E CILA ISHTE 100% SLLAVE NE KETE MOMENT.

    PASARDHESIT E TRIBALEVE, SOT JANE SERB ORTODOKS OR MIK, E ASHTU DO TE ISHIM TE GJITHE, TE KISHTE VONUAR EDHE NJA 200 VITE ARDHJA E PERANDORISE SE NDRITUR OSMANE.

    Reply to this comment
    • Kamunistu July 29, 14:34

     O Arben une nuk mar mundimin te komentoj idjotesira dhe absurditete antishqiptare te tilla si keto qe ti shkruan me lart! Ti je nje njeri i indokrinuar per keq dhe nuk ke personalitet dhe vetedije kombetare dhe etnike shqiptari, qe nuk besoj se i perket ketij populli dhe me nje turk, sllav a grek çfare je ti une nuk kam çfare te diskutoj. Po me the qe je musliman perseri nuk me ke thene asgje. Per muslimanet, bektashinj,katoliket e otrodokse te vertete shqiptare une njoh Rilindasit tane te nderuar dhe te gjithe ata shqiptare te cfaredolloj besimi qe e duan kombin njesoj, pune e luftojne per te dhe nuk i ndajne shqiptaret sipas fese. Sipas feve shqiptaret kane dashur ti ndajne gjithmone ne histori armiqte e tyre. Turqit, sllavet e greket. Nqs nuk je i paguar per te bere kete propagande te ndyre qe ben ketu, gje e cila te “justifikon” se te pakten nuk je idiot, atehere je per tu meshiruar o i mjere.

     Reply to this comment
     • Arben July 29, 23:25

      PO NUK KE CFARE KOMENTON, KETO JANE

      FAKTE HISTORIKE, UNE NUK PO SHPREH

      NDONJE MENDIM TE TIMIN, KETO I NJEH

      GJITHE HISTORIA BOTERORE.

      NUK TE DUKET HABI E MADHE, TE GJITHE

      HISTORIANET E HUAJ QE MERREN ME

      HISTORINE SHQIPETARE, SAPO VIJNE

      KETU PER TE BERE DEBATE ME

      PSEUDOHISTORIANET E “KONFIGURUAR”

      NE BEOGRAD, QE NE I MBAJME PER TE ZGJUAR,

      GJITHMONE DEBATI DEGJENERON NE SHARJE

      E OFENDIME???!!!!!.

      ESHTE ARSYEJA E THJESHTE, KETO 100 VITE

      TE VUAJTJES SE DENIMIT PA FAJ, QE FUQITE

      E MEDHA JA LANE NE DORE BEOGRADIT TA

      ZBATOJE, NUK KEMI MESUAR HISTORI, POR

      THJESHT PROPOGANDE SLLAVO-KOMUNISTE

      ANTISHQIPETARE.

      ESHTE CASTI I DUHUR, DUHET TE HAPIM SYTE,

      E VETMJA RRUGE PER TE PARE NDONJE DITE

      TE BARDHE KETU NE TROJET TONA.

      NUK TE DUKET E “CUDITSHME”, NE 100 E KUSUR

      VITE QE KEMI KETE PSEUDOSHTET, NUK KEMI

      PARE NJE DITE TE BARDHE ME SY, AS NE, AS ATA

      QE KANE JETUAR JASHTE KUFIJVE.

      CESHTJA ESHTE E THJESHTE FARE.

      DUHET TE HAPIM SYTE, BOLL FJETEM

      GJUME.

     • Arben July 29, 23:27

      ARBEN LILA NGA FIERI JAM UNE.

      KUR NUK KE DICKA TE THUASH PER HISTORINE

      (QE NUK KA NDONJE TE KEQE), ME MIRE

      RRI MOS FOL.

     • Kamunistu July 31, 00:01

      Ne YouTube shiko pak “Zoterit e Arbrise se poshtme” te “Gjurme shqiptare” dhe do kuptosh se sa shume i kane ” ndihmuar” hordhite turke shqiptaret dhe do kuptosh se shqiptaret nuk kane mmundur kur ti asimilojne as sllavet e as turqit e tu te “ndritur” po nuk tu mbush mendja vazhdo lexo Pullumb Xhufin. Po nuk tu mbush mendja as me ate lexo “”Historine e ballkani” qe e kashkruar nje historian amerikan qe nuk ka interes per te mbrojtur shqiotaret. Lexo po deshe dhe “Kujtimet e Eqeren bej Vlores” se ky ka qene dhe filo Osman dhe do kuptosh vittalitetin dhe fisnikerine e popullit shqiptar. Te shqiptareve Ortodokse, Katolike e Muslimane se shqitaret gjithmone per identitet kane pasur kombin dhe gjakun. Politikat e ndarjes fetare te shqipareve jane politika shoviniste qe i kane stimuluar gjithmone armiqte e Shqiperise. Nje ” nder” te madh ne fakt mund tja njoh une Turqise tende te “ndritur” qe i mbushi tokat e Greqise se sotme me greke te prure nga Izmiri e Stambolli dhe çpopulloj krahina te tera shqiptare te greqise se sotme me shqiptare ne shkembimin e popullsise te krishtere greke me ate muslimane shqiptare. Mgjth dhe Arvanitasit ortodokse perseri shqiptare ngelen. Po ashtu dhe ortodokset e jugut perjashtu minoritetin grek te Dropullit shqiptare jane qe te gjithe dhe e duan shqiperin njesoj si gjithe shqiptaret e besimeve te tjera. Trushplaret qe ngaterojne kombin me fene ca turkoshane e ca filogreke e sllave vene e vine po shqiptaret qe e quajne veten shqiptare nuk e shikojne vellaun nga feja por nga gjaku. Jemi ne shekullin e shqipareve! Kushdo anadollak e trdhetar qe tenton te krijoje percarje ne mes shqiptareve ca nga paraja e ca nga budalkeku dhe moskuptimi shoqeria do i nxjere menjani e do i pastroje si bari i keq. Me ndihmen e partnereve tane Amerikane e Evropiane Shqiperia do mare ashtu sic e ka nisur rrugenn e saj drejt perendimit drejt Evropes aty ku e kane dashur ta cojne dhe heronjte dhe burrat e shquar te ketij kombi qe nga Gjergj Kastriot Skenderbeu e Ismail Qemali.. Ne lindje te Turqia e aleati i saj Rusia te shkijne ata qe nuk e duan Shqioerine. Shqioeria ska per tu bere kurre salltanet osman vecse evropian. RROFTE POPULLI SHQIOTAR TRIM HEROIK DHE I PAMPOSHTUR! ( pa qesendi sic e thua zotrote)

 18. alphade July 28, 11:41

  O “intelektual” i pjerdhur edhe “Nene Tereza ” ishte nga
  Shkupi dhe ne “dejet e saj rridhte gjak shqiptareje” ,sic
  ka thene vete Ajo ! O derezi “intelektuali” ,a e din zotrote
  sa perqind shqiptar kishte Shkupi ne fillimin e shek.te ka-
  luar: mbi 90 perqind ose 90 perqind shqiptare,puro shqip-
  tare dhe Ti gjoja intelektual ,te dhjefsha ne intelektualin
  tend deklaron me shume dashakeqesi dhe me qellim
  ogurzi se “Shkupi na paskesh qene bullgar” ! Dihet se ne
  kohen e mesjetes pupullsite dyndeshin dhe zinin territore
  pyka-pyka ,sic je edhe Ti sot PYKE nga njohurite histori-
  ke ! Kjo i ngjan asaj lufte qe beri Vatikani pergjate 400
  vjeteve duke shtruar pyetjen ne :”Engjujt ishin femra apo
  meshkuj” ! Kryesorja te Gjergj Kastriotet qendron ne fak-
  tin e thjeshte,super te thjeshte se ata ishin shqiptar dhe
  se Skenderbeu luftoi per Shqiperine pergjate nje cerek
  shekulli dhe luftoi ne territoret shqiptare e jo serbe apo
  greke,bile ne zemren e Shqiperise,Krujen ! Kredibilitet i
  duhet dhene afersisht bashkekohesve te Skenderbeut,
  sic eshte Barleti e shume te tjere dhe jo “zbulimeve” te
  Mucit duke ditur se deri dje Skenderbeun e quanin italian, grek, serb …. dhe fale,jo shqiptareve si puna Mucit
  qe kerkojne aty- ketu qime ne kashte per te ” vertetuar” se Vojsava na paskish qene serbe duke u nisur thjeshte
  nga emri Vojsave ! Emrat si kudo ne bote huazohen,aq
  me teper shqiptaret qe jo me kot ka lindur ajo barcoleta e
  Ali-Albert,Aljosha…..etj.etj. Keshtu jemi ne shqiptaret se
  kemi per gje qe po te gjejme nje emer mongol qe t’ja
  veme femijes nuk e mendojme dy here ! Muci nuk eshte
  historian dhe duke qene i manget ne njohurite historike
  une po i citoj nje shprehje spanjolle : ” Zapatero,a tus za-
  patos”…. ! Merru me zanatin tend zoti Muci ,me ate zanat
  qe di te besh me mire !!!!

  Reply to this comment
 19. alphade July 28, 11:50

  Komenti im !

  Reply to this comment
 20. Sulce July 28, 12:28

  Flm Zoteri!
  Le ti leme keta zoterinj, te rralle, te merren me analizen dhe argumentet e historise!

  Reply to this comment
 21. KORÇARI July 28, 14:02

  Një përgjigje sa e thjeshtë AQ dhe bindëse .
  Për mendimin tim Z.Çabej as duhet që ti përgjigjej një DEBILI si’ç është ARABO TURKU ,BASTARDO SËRBI MUSTAFA ose shkurt MUÇI.
  Sa për plehrat dhe JASHTËQITJET E NJERËZIMIT si puna e Arben (Otomanit), CLAUS, enter”, kastratit apo Palla-zgos (Filo GREKO-SËRBË) NUK KA VLEN AS TË DISKUTOSH.

  Reply to this comment
 22. demo July 29, 16:24

  Mollosi,nuk jane 20-30 familje qe ndryshojne ADN e popullsiseUdhetari turk .Evliah Celebi,qe i ra kryq e terthor Shqiperise,Morese,Bosnjes,Sanxhakut,Kosoves Maqedonise,jep te dhena interesante lidhur me qytetet shqiptare dhe numurin e banoreve ne vitet 1660-1670.Gjirokastra kishte 2000 shtepi,Berati 5000 shtepi,30 mehalle,aq sa ka edhe sot,Vlora 1000 shtepi prej guri jasht kalase dhe 300 shtepi qerpici brenda mureve,Kanina ka 300 shtepi,Vetem fshatrat Perondi,Dushnik dhe Lapardha te nahijes se Beratit kane nga 500-600 shtepi,sejcili,Kavaja,Peqini kane nga 400 shtepi,Elbasani ka 1150 saraje,460 shtepi te vjetra brenda kalase dhe 2000 shtepi prej guri me tjegulla jasht kalase,pra, rreth 3600 shtepi,Shkodra ka 3200 shtepi jasht kalase.Pra Shqiperia ne qindvjecarin e dyte te pushtimit turk nuk paraqitet nje shkretetire me male dhe shkrepa,ku popullsia ka marre arratine,por nje vend plot jete,prodhim,tregje,popullsi te dendur,..Kush i solli keta?Alienet,apo ushtria turke i solli me vete?20-30 familje te huaja ne Shkoder me 30 mije banore,jane si rasati Blinit ne Bune ku mbizoteron Krapi.Jane popullsite fshatare te rrethinave,qe furnizojne qytetin.Ato 20-30 Arape te roberuar ne tregjet e Afrikes veriore nga piratet Ulqinake,do ta kishin nxire Ulqinin dhe Shkodren,po te mos ishin nje pike uje ne detin e popullsise shqiptare.Ata edhe sot aq kane mbetur,me shenje.

  Reply to this comment
  • Mollosi July 30, 00:16

   Z.Demo!
   Z. Hamdi Bushati e thot qarte ” ne kete studim nuk permenden te gjitha familjet e ardhuna nga keto vende,por vetem ato familje qe jane me te njohurat”. Pra nuk jane ne pyetje 20 – 30 familje, por me shume. Regjistrimet e para turke qytetin e Shkodres e tregojne si qytetin e pare shqiptare me popullsine shumice myslimane. Dhe shume mire dihet se ajo popullsi nuk ishte popullsi shqiptare e konvertuar, por ishte popullsi myslimane e ardhur nga viset e ndryshme te Perandorise Osmane. Dihet fort mire qe popullsia shqiptare e Shkodres, pas pushtimit osman ne vitin 1479 , nje pjese u shperngul per ne Venedik kurse pjesa tjeter e leshoi qytetin dhe muer malet. Edhe Evlia çelebiu i cili gjate viteve 1660 -1670 udheton neper viset shqiptare fort mire tregon per prurje ardhacakesh ne viset shqiptare, sidomos ne rrethinen e Tepelenes etj. etj. Pa dashur te ofendoj kend, por ne kemi pasur dhe kemi udheheqes te larte shteteror te ardhur nga viset e largeta te Perandorise Osmane : Myfit Bej Libohova (gjysem qerkez) , Rexhep Mejdani, Bashkim Fino, Dashamir Shehu (me prejardhje nga Irani) etj.
   Pas ramjes se Shqiperise ( Krujes, Shkodres, Lezhes etj.) ne duar te osmaneve, pasoi ramja e numrit te popullsise shqiptare deri ne 75% (kryesisht ne Shqiperine e Mesme dhe te veriut ) dhe u deshen me disa dallime te medha rajonale 70 deri ne 100 vjet per te marre vehten ne aspektin demografik.

   Reply to this comment
 23. Mollosi July 30, 10:00

  !!!!

  Reply to this comment
 24. Micky Mouse July 30, 22:37

  “miti i jonë kombëtar” shkruan z. Çabej. “Miti i jonë” – dy fjalë, dy gabime gjuhësore. (Drejtë: miti ynë).

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim