“Mit’hat Frashëri, shërbëtor i armiqve të Shqipërisë”

November 8, 2018 10:28

“Mit’hat Frashëri, shërbëtor i armiqve të Shqipërisë”

Orhan Frashëri*

Veteranet dhe pasardhësit e tyre e quajnë veprim antikombëtar nderimin që qeveria kërkon t’i bëjë Mit’hat Frashërit, ish-kryetarit të Ballit Kombëtar, kolaboracionist me pushtuesit fashistë të Shqipërisë, për sjelljen e eshtrave dhe ngritjen e bustit të tij, pranë busteve të 3 korifejve të mëdhenj të patriotizmit shqiptar: Abdylit, Naimit dhe Samiut.

Do të donim, qe babai me të birin të ishin bashkë në vepra, por historia i ndau dhe i vuri ballë për ballë. Kështu ë ka vendosur historia dhe historia është e pamëshirshme të dallojë dhe të veçojë, di të vendosë në majë të piedestalit ata që shkrinë tërë jetën për kombin, për atdheun e shtrenjtë dhe ata që u bënë shërbëtorë të armiqve të Shqipërisë.

***

Orhan Frashëri

Mit’hat Frashëri, i biri i Abdylit dhe nipi i Naimit dhe Samiut gjatë Luftës së Dytë Botërore e shkeli amanetin e tyre, që nuk bëri gjë të mirë për Shqipërinë që e shiti atë tek të huajt dhe bashkëpunoi me ta. Në dritën e veprimtarive antikombëtare, me kot mundohen tani kalemxhinjtë dhe tellallët e tipit Butka e kompani, të vënë në dukje “veprat patriotike” që ka bërë Mit’hat Frashëri.

Unë jam dëshmitar i asaj kohe, një pjesëmarrës aktiv në Luftën antifashiste Nacionalçlirimtare dhe mund të dëshmoj gjithë punët e fëlliqura të Ballit Kombëtar me Mit’hatin në krye. Nuk kam nevojqë për dëshmitarë. Por që të bind të rinjtë e sotëm që nuk e kanë jetuar atë kohë dhe që mund të ndikohen nga pallavrat e neokolaboracionistëvetë sotëm, po iu referohem disa autorëve seriozë dhe që do të mbeten pika preferenciale për të vërtetat tona historike.

I paharruari Prof. Kristo Frashëri duke iu kundërvënë Uran Butkës që për habi e konsideron Mit’hatin si një “shërbestar” të kombit sepse në vend që të luftonte kundër hitlerianëve, luftoi kundër forcave nacionalçlirimtare, ndërsa Uran Butka, pa qenë historian e duke pretenduar se është i tillë me një veper që ia ka kushtuar Mit’hat Frasherit, e ka quajtur atë për luftën kundër frontit nacionalçlirimtar ‘gjeni’. Po simund të quhet gjeni një udhëheqës që humbi betejën? Balli kombëtar vazhdonte të ngulte këmbë Mithat Beu armiku kryesor i Shqipërisë nuk është okupatori gjerman. Me qeverinë kuislinge Mit’hat Frashëri vazhdoi deri në fund të mbronte tezën se armiku kryesor ishin Fronti Nacionalçlirimtar dhe rezistenca antifashiste, pra lufta kundër forcave nacionalçlirimtare ishte objektiv i tij.

***

Dëmin më të madh popullit dhe atdheut të vet Mit’hati me Ballin e tij Kombëtar, ia bëri me qëndrimin gjatë luftës antifashiste nacionalçlirimtare. Ai nuk pranoi të merrte pjesë në Konferencën historike të Pezës më 16 shtator 1942 i ftuar si pinjoll i një familjeje të madhe, e cila ishte dhe është krenaria e kombit shqiptar, por edhe si nacionalist edhe pse kuvendi po e radhiste Shqipërinë në anën e duhur të popujve përparimtarë që luftonin kundër nazifashizmit. Mit’hat Frashëri me dhelpërinë e tij për t’iu kundërvënë vendimeve të Konferencës së Pezës e cila kërkonte as me shumë e as me pak bashkimin e popullit pa dallim feje, krahine dhe ideje në një front lufte kundër pushtuesve fashistë, krijoi organizatën e Ballit kombëtar.

Mit’hat Frashëri me Ali Këlcyrën, Hasan Dostin, Abaz Ermenjin dhe të tjerë nuk punoi për bashkimin e ndihmën për të organizuar rezistencën kombëtare kundër okupatorit, me pretekstin se sipas tij punët aq kardinale nuk munden të bëheshin me “çunakë” e “kalamaj”, përpos asaj që trumbetonte se nuk ka ardhur koha për luftë. Dhe këtu nuk është fjala për një gabim rastësor e të shkëputur e të veçantë.

Pas më shumë se 75 vjetësh, unë ish-pjesëmarrësi i luftës antifashiste nacionalçlirimtare, e them me bindje se ky nuk ishte një gabim rastësor i Mit’hat Frashërit. Ai ishte një krim kundër kombit të tij. Po përpiqem ta argumentoj këtë që sapo thashë.

Mit’hati ka qenë konstant e sistematik në ndjekjen e një politike te papuqur me interesat e popullit tonë gjatë jetës së tij (1878—1949). Si politolog intransigjent e ekstremist ka shumë shembuj që e ilustrojnë këtë.

Populli shqiptar thirrjes së Partisë Komuniste Shqiptare iu përgjigj qysh në fillim dhe u hodh në aksionet e para ilegale dhe që çdo ditë që kalonte, rezistenca e popullit po rritej, po forcohej gjithnjë e me shume. Qysh në fillim të luftës u shfaqën dy grupime politike, nga njëra anë programi luftarak e pa kompromis kundër fashizmit i Partisë Komuniste Shqiptare dhe, nga ana tjetër, programi i organizatës së Ballit Kombëtar për të mos luftuar por për të bashkëpunuar me pushtuesit nazifashistë kundër LANÇ dhe partizanëve. Dhe çdo tentative që u ndërmor për t’u bashkuar në një front të përbashkët kundër pushtuesve nuk u arrit dhe si rrjedhim nuk dha asnjë rezultat.

***

Si veteran i LANÇSH dhe Frashërlli, do të hedh disa copëza kujtimesh se si populli i Dangëllisë dhe i Frshërit i u përgjigj thirrjes së PKSH-së për luftë të armatosur kundër okupatorëve dhe se si iu kundërvu programit të Ballit Kombëtar dhe kryetarit të saj, birit të Frashërit, Mit’hat Frashërit.

Dangëllia me qendër Frashërin, vendlindja e 3 korifenjve Abdylit,Naimit dhe Sami Frashërit me të drejtë është quajtur djepi i patriotizmit për çështjen e çlirimit kombëtar. Frashërllinjtë nuk kanë qenë të mënjanuar kurrë nga fatet e vendit. Ata duke e patur si amanetin a të parëve të tyre Abdylit, Naimit dhe Sami Frashërit, kanë qenë në ballë dhe të gatshëm për t’u rreshtuar në istikame duke luftuar me trimëri kundër të huajve.

Edhe në luftën e Dytë Botërore u pa qartë se krahina e Dangëllisë dhe Frashërllinjtë u bashkuan në frontin e madh antifashist për luftë të armatosur dhe njëkohësisht iu kundërvunë Mithat Frasherit lidhur me qëndrimin e tij antikombëtar në një kohë që krahina e tij e Frashëri si bij të denjë trashëgimtar dhe pasardhës të burrave të shquar të 3 vëllezërve frashërllinj, ndoqën rrugën e tyre, ecën me krenari në gjurmët e tyre. Nuk është përgjegjësi e tyre që Mit’hati ndoqi një rrugë të kundërt gjatë asaj lufte.

Populli i Dangëllisë dhe Frashërit zgjodhi rrugën e luftës për çlirimin kombetar, edhe pse zjarri i kësaj lufte po demaskonte dhe po digjte edhe një pinjoll të Frashërllinjve të famshëm, sikurse qe Mit’hati.

Mirëpo puna e ilegalëve të parë të shokëve Jani Zaharaja fshati Gozivisht , Muharem , Agron e Bardhyl Frasheri , Mustafa , Petrit dhe Ferit Radovicka e te tjere kishin punuar me popullin e Dangëllisë dhe nuk ishin mashtruar nga demagogjia e ballit kombëtar sepse djemtë dhe burrat e Dangëllisë e kishin kuptuar se populli shqiptar po bënte një lutë të drejtë kundër nazifashizmit dhe ishte përfshirë në programin politik të PKSH dhe si rrjedhim u bashkua me frontin Nacionalçlirimtar.

***

Gazeta “Zëri i Popullit” shkruante: “Kohët e fundit krahina e Dangëllisë, djepi i patriotizmit pati rastin të presë krahëhapur çetën partizane të Skraparit. Në të gjitha fshatrat që shkeli këmba e vullnetarëve të lirisë u mboll fara e pastër e LANÇ-it. Fshatrat : Vercisht, Koblar, Mican , Gostomicke Radovicke etj dhane prova besnikërie për pritjen bujare dhe me ndihmat e pakursyera që u dhanë bijve të popullit luftëtarëve të lirisë. Këtë realitet u detyruan që ta pranonin edhe organet federale fashiste . Në një raport të kuesturës fashiste Gjirokastër dërguar mëkëmbësit të mbretërisë në Tirane parashtroi si më poshtë:

Banda komuniste , mbas përfundimit të operacionit në shtator të Vitit 1942 në zonën e Çorovodës prej 1 muaji duke qenë armatosur po qarkullon në Dangëlli. Populli i furnizon partizanet duke i ruajtur dhe duke i shoqëruar për në Përmet dhe neper fshatra. U japin lajme për lëvizjen e forcave të policisë 6 të karabinierisë, sikurse u japin ushqime dhe municione.

Përballë kësaj situate politike luftarake të suksesshme që ekzistonte në Dangëlli, krerët e Ballit kombëtar Safet Butka, Izet e Myshlim Zavalani , Avni Radovicka, me porosi të Mit’hat Frashërit u takuan dhe u nisën drejt Frashërit për të organizuar një miting madhështor dhe për të folur për masat që duhet të marrin për shendoshjen e situates politike. Porsa mbërriti në Frashër Safet Butka me shokët e tij u takuan me atdhetarin Seit Skënderi, i cili ishte i pari fshatit dhe që në fillim i është transmetuar porosia që enkas kishte dhënë Mit’hat Frashëri për të marrë takimin me popullin e Dangëllisë ne Frashër. Por mbas mbarimit të fjalës të Safet Butkës, Seiti nuk e pranoi propozimin.

Safeti përsëri ndërhyn duke thënë se Mit’hat Frashëri është i biri i Avdylit dhe ai di që të drejtojë popullin e DangëIlisë si dhe gjithë Shqipërisë për ta shpëtuar popullin, prandaj duhet ta ndjekim rrugën e nisur nga Mithat beu.

Por Safet Butka mbasi mori këtë pergjigje nga Seiti se Dangëllia dhe Shqipëria do të shpëtojnë vetëm nga idete e vëllezërve frashlli Avdylit Naimit dhe Sami Frasherit, u detyrua ta bënte mbledhjen

në një tjetër fshat, ne Senopull . Natyrisht, mosbërja e mbledhjes në Frashër ishte një kundërvënie e madhe politike për personalitetin e Mit’hat Frashërit dhe të organizatës kolaboracioniste që ai drejtonte…

***

Në nëntor 1943 –  janar 1944, Mithat Frashëri i hodhi forcat e veta ushtarake në qarqet Berat-Korçë-Gjirokastër në sulm të përgjithshëm kundër forcave partizane në jug të Shqipërisë. Ishte pikërisht koha kur në këto zona nazistët ndërmorën operacionin e egër të dimrit, me qëllim që të shuanin dhe të zhduknin udhëheqjen e rezistencës antifashiste.

Ja ç’thonë dokumentet e Ballit Kombëtar të firmosura nga Mit”hat Frasheri:

Që të ketë sukses operacioni duhet të lëvizni edhe fuqitë e juaja në drejtim të Skraparit pasi kalaja e komunizmit është bllok i malësisë që përfshin komunën e Potomit (Skrapar) ,Opar e Vithkuq…

Në një Ietëtr tjetër që komandanti i Ballit për Skraparin Abaz Ermenji i dërgon një komandanti të ballit kombëtar, Abaz Postenës, shkruan:

Ju duhet të vrisni të gjithë ata qe nuk mbështesin ballin kombëtar. Mblidhni të gjitha fuqitë tuaja por kësaj radhe do t’i mbledhësh të gjitha forcat, ata burrat të cilët nuk do te vijne i pushkatoni…

***

Ndërsa kryetari i Ballit Kombëtar bashkë me ushtrinë naziste vriste, masakronte kudo që shkonte edhe në fshatrat e Dangëllisë, Shtabi i Përgjithshëm me në krye Enver Hoxhën kishte urdhëruar te dislokoheshin brigadat partizane. Komandanti i Përgjithshëm i UNÇ Enver Hoxha u kishte vënë detyra konkrete komandave të njësive partizane që të merrnin në mbrojtje popullin e Dangëllisë.

 

Këto qëndrime dhe veprime të mbrapshta, të turpshme dhe antikombëtare të Mit’hat Frashërit nuk mund të zhbëhen nisur nga interesat e caktuara. Unë veteran dhe dëshmitar autentik i Luftës Antifashiste Nacionalçlirimtare, tashmë 96 vjeçar, për të gjitha këto dhe shumë gjynahe të tjera them me gjithë fuqinë e shpirtit dhe të zemrës se është e turpshme, antikombëtare dhe antihistorike nderimi që po kërkon t’i bëhet Mit’hat Frashërit.

Mit’hati nuk imeron këto nderime zyrtare. Unë jam Frashërlli sikurse dhe Mit’hati, dhe ndiej dhimbje kur i shqiptoj këto fjalë. Por të vërtetat sa do që të jenë të hidhura duhen thënë. Prandaj dhe po flas: Ndaleni këtë maskaradë që të mos ju mbulojë turpi edhe ju, o qeveritarët tanë!

Vendimi i qeverisë që kërkon t’i bëjë nderime madhështore Mit’hat Frashërit është tërësisht i gabuar. Po ta bënte këtë veprim Sali Berisha, sikurse bëri me ngritjen e Ahmet Zogut dhe gjithë tradhtarëve të kombit, edhe mund ta justifikonim. Por, që ta bëjë këtë një qeveri socialiste është sa absurde aq dhe provokatore.

Sepse, askush nuk e mohon faktin se Mit’hati është biri i familjes së nderuar të Frashërllinjve, por me veprën e tij antishqiptare , ai nuk ka asgjë të perbashkët me rilindësit e mëdhenj dhe me kontributet e Avdylit , Naimit e Sami Frashërit.  Ata kane qenë dhe mbeten atdhetarë te ndritur to te gjitha kohërave . Të vendosesh pranë tyre bustin e Mit’hat Frashërit që u shërbeu armiqve të kombit tonë, do të thotë të njollosësh lavdinë e tyre.

Organizata e veteraneve te LANC—it nuk është pajtuar me këto veprime e nuk do të pajtohet kurrë me ato që bien erë neofashizëm. Mbështet plotësisht dhe pa rezerva qëndrimin qe mban komiteti kombëtar i luftës dhe popullit shqiptar ndaj vendimit te qeverise per sjelljen e eshtrave dhe ngritjen e bustit të Mit’hat Frashërit. Veteranët dhe pasardhësit e tyre , populli i Dangëllisë dhe ai i Frashërit, si mbarë populli shqiptar beson dhe pret që qeveritarët tanë do të distancohen nga ky veprim i gabuar , dhe kjo do të pritet mirë nga çdo veteran, pasardhës atdhetarë nga mbarë populli kudo që ndodhet brenda dhe jashtë vendit.

*Veteran i Luftës Nacionalçlirimtare

November 8, 2018 10:28
Komento

49 Komente

 1. Labi November 8, 11:24

  Me vendimin per ngritjrn e bustit te tradhetarit te popullit shqiptar perkrah frashellinjeve (qofte edhe ne ndonje vend tjeter,pervec ne shtepine e ndonje trashegimtari te ballisteve) do te jete akti me I turpshem I kesaj qeverie,kostot dote jene te medha nje zgjedhjet e ardheshme.n

  Reply to this comment
 2. nora November 8, 11:33

  Shume i drejte ky shkrim , e lexova me vemendje dhe duhet ta lexojne edhe pushtetaret qe i kemi zgjedhur dhe jane ne krye. Flm qe ju zoteri i kini sqaruar shume sakte keto histori, duhet te na sherbejne per brezat e ardhshem.

  Reply to this comment
 3. GRANIT DRENICA November 8, 11:38

  Busti i Mithat Frashërit pranë Abdyl , Naim e Sami Frashërit do t’jetë etiketa dhe e keqja më e madhja, më e zeza dhe më e shëmtuara që do t’mund t’iu bëhet LAVDISË së Abdylit, Naimit dhe Samiut -prej ati çasti që do të vihet busti i Mithat Frashërit pranë këtyre tre korifenjëve të Shqipërisë dhe popullit shqiptar !!!

  Mithat Frashëri e meriton UUREJTJEN dhe PËRÇMIMIN më të mëdhatë dhe të skajshme -nga çdo shqiptar normal dhe nga çdo shqiptar i vërtetë !!!

  Mithat Frashërit i ngrejnë BUST sot, dhe i ngrejnë bust pranë Abdyl, Naim e Sami Frashërit, ata shqipfolës që kanë qenë dhe janë HAPTAS dhe FSHEHTË; fshehtë dhe haptas ARMIQË -deri të skajshëm të popullit shqiptar dhe të Shqipërisë dhe gjithsesi -edhe të Abdylit, Naimit dhe Samiut !?!!!

  Reply to this comment
 4. Sazani November 8, 12:18

  Ku janë ekstremistët e majtë shqipetarë,fanari ndriçues i njerëzimit ; more , ç’u bënë ata revolucionarët e pastër të partisë së pastër ; kjo e ashtuquajtura parti socialiste me në krye ballisto- zogistin Edvin , a ka në kryesi ndonjë socialist ?!
  Idetë e majta janë të huaja per vëndet feudale si Shqiperia . Edhe socializmi shqipetar qe një karikaturë socialiste, objektivisht s’mund të qe ndryshe .
  Për fatin tënd të keq , o popull , Zogu, Mit’hat Frashëri , Saliu , Edvini , PD , PS , LSI etj janë për ty , si kapaku I tenxheres. Kur të piqesh , do zgjedhësh të tjerë në krye !
  Rritu pra , e fundit ishe dhe e fundit je – përherë e fundit !

  Reply to this comment
 5. MH November 8, 12:29

  Ne kemi nji rilindje te majte te permjerun ne breke.Ndaj pushteti pusht i rilindjes do ti baje homazhe kolaboracionistit Mit’hat Frasherit.Edhe Meten keto e vendosen president sepse nuk ishin e nuk jane origjinal me rrealitetin po artificial per te mbajtur pushtetin.Premtune per ta cue ceshtjen e 5 te vrarve te 21 janarit 2011 ne zgjidhje te vertetes.Sot perrallisin per ti damshperblye.Keto nuk jane ne terezi.Si damshperblehet jeta me vdekjen e njeriut pa e zgjidhe ceshtjen deri ne finale.Mandej ti bahet damshperblimi.
  Keto pushtetar dhe cdo pushtetar i cdo pushtetit qe te vije duhet te kene vepren e Prof. Kristo Frashërit ne gji per te kene rrealist me jeten nese mendojne qe ardhja ne pushtet detyre e shejte ti sherbehet popullit.

  Reply to this comment
 6. Claus November 8, 13:08

  Edhe ne kete rast fajin e ka……..Berisha (sipas Bedriut si gjithmone dhe disa te tjereve ketu tek “Dita”)!

  Reply to this comment
 7. Beni November 8, 13:55

  shkrim me te vertet realist dhe te rinjte mberojne historine. Balli kombetar eshte organizate tradhtare edhe sot e kesaj dite. Populli i Tiranes te behet bllok e te ndaloje keto buste te turpit.

  Reply to this comment
 8. Thanasi qe ta plasi November 8, 15:03

  Ore po cfare prisni nga nje psikopat si Rama?

  Reply to this comment
 9. Lumi November 8, 15:05

  Ketij veteranit i ka pjerdh mendja. Eshte rritur ne kafazin komunist dhe eshte ushqyer me urrejtje komuniste qe e shkatrroi kete vend. Ky gjytyrymi dhe shoket e tij nuk e kuptojne dot Mithat Frasherin sepse keta jane rritur ne erresire, mjerim, Injorance dhe te izoluar nga bota, te bindur se ishim fener ndricues. Mithat Frasheri e donte shqiperine me shume se kushdo nga keta qe benin amin dhe I lepinin bythen Enverit. Ai e dinte se komunizmi ishte nje e keqe e madhe prandaj nuk e pranoi dhe e luftoi deri nee fund. Koha tregoi se Mithat Frasheri kishte te drejte, komunizmi ra, tani shqiperia eshte me mire se ne kohen e komunizmit. Mithati ishte njeri me kulture tell madhe, filozof, letrar, politolog, njohes I disa gjiheve, ai nuk ishte si qorrat qe erdhen nga stanet dhe I benin amin kriminelit. Mos flisni shume se qelbet dynjane. Ju nuk I vini as te maja e thoit Mithatit. Ai eshte 24 karad frashelli dhe 24 karad shqiptar. Turp per ju qe e shani!

  Reply to this comment
  • Alidemsi vjeter November 8, 16:01

   Rridh o Lumi ridh, vazhdo e mos na caj trapin me Mit`hatin e Ballit..

   Reply to this comment
  • Kelmendi November 8, 16:20

   Ne fakt ka me shume te shara dhe fyerje ne komentin tend sesa ne shumicen atyre qe u drejtohesh.
   Nese Mit’hat Frasheri ishte intelektual ‘I jashtezakonshem’ kjo ngelet per t’u vertetuar. Cfar dihet eshte qe zgjedhja e tij politike, pra vendosja ne krahun anti anglo-amerikan ishte e gabuar dhe u vertetua sepse fashizmi humbi. Me teper se antikomunist ai tregoi qe ishte profashist dhe kuisling. Keta njerez jane konsideruar tradhetare jo vetem ne Shqiperi por ne te gjithe boten demokratike.
   Propaganda anti-Shqiptare e kamufluar gjoja si antikomuniste eshte po aq e demshme sa edhe propaganda dikratoroale komuniste dhe me duket se ti je nje nga viktimat e shumta qe u mungon qetesija e te menduariy.

   Reply to this comment
  • bureto November 8, 19:56

   @Lumi! Pak dhe saktë. Mid’hat Frasëri përpos që ishte i iluminuar si rrallë bashkëkohës të tjerë, dhe atdhetar klasi. Shumë gjytyrymëve të mbetur si relike të mykura të komunizmit dhe të atrofizuar nuk u bëhet derman. Fundi i tyre u vendos me përfundimin me turp të regjimit që deshën dhe për fatin e tyre të keq rojtën aq sa të shihnin edhe fundin e palavdishëm të Enverit, komandantit të tyre legjendar. Mit’hat Frashëri nuk urrehet nga këta si koolaboracionist apo fashist, por se ishte antikomunist vizionar dhe shikonte komunizmin si të keqen më të madhe, sidoois për Shqipërinë e vogël e të prapambetur, por edhe të rrezikuar nga manipulimi që i bënin luftës partizane komunistët jugosllavlë, armiqtë e Shqipërisë. Koha i vërtetoi të gjitha këto dhe i dha të drejtë Mid’hat Frashërit me shokë. Është koha ajo që i vë vulën historisë dhe jo fanatikëve të kujtdo ideologjie qofshin ata.
   Ky veterani, si frashërlli që është, do bënte mirë që ta nderonte kushëririn e tij në ceremoninë që po i bëhet duke e rivarosur pranë etërve të tij, në Atdhe. Aty, pranë varrit të
   Frashërllinjve të mëdhenj, mund të gjëndet një vend dhe për atë. Aty pranë janë dhe varret e anglezëve, gjermanëve por edhe guri memorial i partizanëve.Si partizan komunist, dhe si veteran, Ishallah i lënë dhe atij 2 m. vend.
   Kjo është historia, ajo ishte lufta që bënë të mëdhenjtë e botës me njëri-tjetrin. Atëbotë, ca fituan e ca humbën, por gjithmonë vlen shprehja e mençur e njerëzimit, që qesh mirë ai që qesh i fundit. Gjeni forca shokë veteranë komunistë, që si trimat, të paktën tani në muzg të jetës t”i shikoni ca të vërteta në sy dhe t”i pranoni ato. Kushdo mund të gabojë. Gabuan, sipas jush, atëhere ata që ishin më mendje hapur, por sot po gaboni ju, edhe pse kanë kaluar 30 vjet, nga fundi i ëndërrave tuaja, ndërkohë që u ka mbetur sahati në vitin 1944.

   Reply to this comment
 10. KOZi November 8, 15:06

  tani kemi disa paqartesi edhe nga mosha por po i referohemi librave historike. Mithat Frasheri del ne Pavaresi te Shqiperise dhe eshte Minister i Botoreve ne qeverine e Ismail Qemalit.Kjo tregon se ka patur edhe te kaluar patriotike e nuk erdhi nga rruga drejt e ne Vlore.Ne vazhdim do dali ne aktivitet e perfaqesim diplomatik. rreth viteve 1936 nuk do ishte dakord me Mbretin dhe u largua dhe hapi ne Tirane nje librari me emer “Argus” Ne raste te ngjashme del ne krahun pozitiv te historise si ne aktivitet shteterore,si ne Luften e Vlores, Si ne Luften e pare boterore. Ka qene njeri i letrave . Tani ngelet lufta e dyte boterore ku doli ideologjia Komuniste e cila e cilesoi historine ,bardh e zi…Perse nuk themi qe te gjitha palet politike dhe ngjarjet e personat drejtues politike kishin besimin se menyra e tyre ishte ne favor te Shqiperise ?
  Mit,hat Frasheri dhe gjithe ato qe vinin pas tij e dijme te gjith tani pse nuk moren pjese ne Konference te Pezes. Ato nuk shkuan aty jo se ishin komunistet por se ishin zogistet.Fronti Nac-Cl. u formua ate dite nga Komuniste,Nacionaliste te pa angazhuar dhe Zogistet Abaz Kupi e Ndoc Coba . Antizogizmi ne vite i shume politikanve i futi ne rruge te gabuar dhe nuk percaktohet me qendrimi i tyre.
  Megjithate qendrim mos i kerkoni as PS, as LSI,as PD per kete ceshtje , eshte thjeshte qendrim i Shtetit Shqiptar !…..tung

  Reply to this comment
  • Bureto November 8, 17:19

   Komenti i Kozit është realist. Lexoni sidomos mirë rrjeshtin e fundit: “Është qëndrim i Shtetit Shqiptar!”. Kush do le të kuptojë!

   Reply to this comment
 11. Mal Uka November 8, 15:20

  O ju kodosha e kokebosha Balli kombetar ishte ynyra
  e kombit ! E ju mbeturinat e shtriganit bertitni
  Parti Enver Skeni drite Qorra te nates jeten Terr !
  Parti me faqezi Stalinista bitevi !
  Kush e shane ballin kombetar Eshte Rus serb grek e
  kinez dhe jan te vdekur me kete brez !

  Reply to this comment
  • Fossil ballisti November 8, 17:51

   o mal ukukuja (lexo ububuja). Balli(Bytha e kombit) ishte nje organzate tradhtare qe u lidh me okupatoret dhe ktheu pushket partizaneve qe kerkonin clirimin e vendit. Ti faqezi vjell dhe flet percart. U shofte fara e ballisteve dhe fosileve te mbetur si ti.

   Reply to this comment
   • Mal Uka November 8, 18:55

    Fosil stalini Ti je rrite me rrena te partise dhe je biri
    i nje fashisti gjakpirs Ju e partija e jote jeni vellezer te
    Milladin Popoviqit , Dushan Mugoshes , Stojniqit e
    Rankoviqit more qenef Ti po ma shane Ballistin
    Shaban Polluzhen Parija kombetare qe ka perjetue
    gjenocid ne cdo 40 vite Kur ka ardhe ushtrija Gjermane kan lype mundesi qe me perendim me u
    lidhe Angli , France e Amerike e shtete kunder Fashizmi Por jo me Stalina e me Serbosterrvina Me ta eshte lidhe Anmiku Enver QkulanHoxha Dhe ju jeni 500 vjet mas botes Jeni ne nivel te afrikanve Na ne kosove kurr nuk i kemi diferencue ballistat nuk ia kemi ba qefin qetnikve Enver uka ndihmue serbve me que e me gri shiptar Ne tivat Brigadat Shiptare edhe ne kosove ishin kunder shiptarve tue i ndihmue velleznit e juej qetnik !
    Asnje ballist ne asnje kohe nuk ka pase pluma per
    bashkekombetar O grekofil Ne kosove nuk kan gri
    shiptaret kullak Partine komuniste e kemi pase veq
    libreze me te cilen ekemi ndertue te miren kombetare
    E tue qkerdhy fashizmin serboflliqet
    Ju te shipnise sikur ntishit kane ner regjim te serbve
    Sot asnje skishi dijte te flisni shqip Ju per keto
    18 vite sa qika iau kini shite ser bve gerrgjana
    U vijne nipat shki oj flliqeni !

    Reply to this comment
 12. Vjola November 8, 15:40

  Te lumte z.Orhan Frasheri .Ju faleminderit qe kerkoni te verteten e histories te mbrohet e te trashegohet ashtu sic eshte .

  Reply to this comment
 13. Dodona mbi Tomorr November 8, 16:08

  “Balli Kombetar qenka “ynyra e kombit” ;ndersa Qazim Mulleti thoshte:”..Fashizmi eshte si hallva”;prandaj Balli u bashkua me Fashizmin qe ta benin hallven te shijshme dhe me te shijshme akoma me birre Gjermane Ja merita e Mitateve , Ermenjeve ,Verlaceve , Butkeve , Hasan Dosteve e Alinjve e salinjve qe shkruanin qarkore per sherbetoret e tyre “:I mblidhni burrat ne zonen tuaj dhe ne qofte se nuk pranojne te vijne me Ballin ;Vritini!Ja fytyra e vertete e Ballit te Kombit;te vrase njerzit paqesore qe nuk pranonin te luftonin ne radhet e Ballit kunder popullit!

  Reply to this comment
 14. Josif Pashko November 8, 16:21

  NGRINI NJE MONUMENT EDHE SAFET BUTKES !

  Por me dy kushte :
  Se pari ne vendin qe zgjidha vet e ku ra heroikisht dhe ku i takon denjesisht atij dhe trashegimtareve te tij biologjike, politike, ideologjike!
  Ne hale, nevojtore !
  Se dyti, permendorja ti behet prej muti !
  Epitafii: Jetoi, luftoi dhe ra si mut ne mut !

  Reply to this comment
 15. demo November 8, 16:36

  Neqoftese Mithat Frasheri ka thene vertete qe ARMIKU I VERTETE I SHQIPERISE NUK ESHTE USHTRIA GJERMANE POR USHTRIA NACIONAL-CLIRIMTARE,paska qene vertet gjeni.,se paska thene te verteten.
  Neqoftese kete te vertete e ka thene Mithat Frasheri,nuk e ka zbatuar.Me ato dyfeke me gjalme,me porosine,qe asnje pule shqiptari te mos vritet,me bashkepunim me komunistat qe ja moren kalane nga brenda,Mithat frasheri ja lidhi duart vetes.Bishat sllavo-greke te shpartalluar nga ushtria gjermane,hodhen ne Shqiperi kolonen e peste te furnizuar me arme moderne nga Aviacioni englez dhe amerikan.Kjo bishe mobilizoi gjithe elementet terroriste,arriviste,haxhi-qamiliste,parazitiste,katundariste, kunder SHQIPNISE RTHNIKE TE BASHKUEME SI KURRE ME PARE DHE ME PAS NE HISTORI.
  E vetmja rruge qe i mbetej Mithat Frasherit ishte te bashkohej ne nje Front Unik me Ushtrine Clirimtare Gjermane,Me Batalionin Kombetar Skenderbeg,Me Kapedanin e Lidhjes se dyte te Prizrenit Xhaferr Deva dhe te bashkonte Shqiptaret malesore dhe atdhetaret e Hysni Lepenices dhe Qazim Koculit ne nje lufte o jete o vdekje me Djallin e Kuq,qe po shiste pergjakshem Camerine dhe Kosoven.Kete nuk e beri.Ne nje lufte me shejtanin e vatres te yshtur nga djalli serb, nuk ka meshire.MithatFrasheri ishte nje baba Teqeje.
  Ne vend qe keta atdhetare qe krijuan shtetin shqiptar ne Vlore me Ismail Qemalin,te mobilizoheshin kunder nje Haxhi Qamili edhe me te rrezikshem se Haxhiu turkoshak,se ishte i kamufluar me kostum englez,te vinin ne krye te forcave atdhetare Xhaferr Deven,qe dinte si i nxirrte nga vrimat minjte komuniste,vajten dhe e perzune Xhaferr Deven ne Kosove.Ne vend qe te luftonin hapur bashke me ushtrine gjermane mijte komuniste qe qellonin pas ferres,vajten i zune prite autokolones gjermane ne Barmash.Epo ha mut nashti,o mithat bej.Me libra e me biblioteke nuk shkohet ne lufte.
  Po c`ti bej Xhaferr Deves,qe nuk ju mori dhe ju pleqte e Ballit ne 4 shkurt,ta bente piaca pulita,dhe ti hynte me batalionin Scanderbeg brigades se pare terroriste serbe te Dushan Mugoshes,se trimat kosovare dine si behet lufta me shkjete e Serbise dhe shkjete e shqiperise.Rri e degjo nje cope Orhan katunari,qe paska luftuar me gjermanin.Po ta haje mortja Gjermanin,qe e paska luftuar nje cope katundar,nje cope sherbetor i bejlereve te Frasherit,se keta YZMEQARET E BEJLEREVE TE FRASHERIT,jane si zezaket,qe merrnin mbiemrat e skllavopronareve ne SHBA.
  Ja o xha Mithat,prej meshires tende,ky popull duroi 50 vjet terrorin e minjve te kuq.Nuk more shembull nacionalistat Finlandeze,qe bashkepunuan hapur me ushtrine Gjermane dhe i futen tmerrin Ushtrise Bolshevike gjer ne Leningrad.Keshtu behet lufta me sllavet.

  Reply to this comment
 16. Notio Epiroti November 8, 16:39

  Vazhdojnë Sllavo komunistët të përpëliten akoma për të na mbushur mëndjen se të bashkëpunojë më sërbët e rusët kundër Gjermanëve e Italianëve është patriotizëm.

  Racë e qelbët që copëtuat kombin për nj shekull, koha do ju spastrojë.

  Reply to this comment
  • alban November 8, 17:11

   O zagaris grekus po nuk pastruan kolonen e peste qe endet serbes ne shqiperi nuk kemi gje ne vije si komb

   Reply to this comment
 17. Sazani November 8, 17:03

  Bëmë babë të të ngjajë – thotë populli ynë , por , ja që në jetë s’ndodh gjithënjë kështu . Jo rrallë , baballarë të shquar kanë pjellë fëmijë gjysmakë apo debilë siç quhen sot . Në këtë raport e shoh unë , babain Avdul me djalin Mit’hat ( zotërinj ballistë , mos u nxehni , mos bërtisni , mos më shani , më dëgjoni deri në fund ) .
  Po mirë more shokë , more vëllezër shqipëtarë , kush ishte më antikomunist Çerçilli apo Mit’hati ?!
  Antikomunisti Çerçilli që e kishte luftuar bolshevizmin që në djep , me intervecione ushtarake nga më të egerat , ngrihet e shkon në Moskë të Stalini dhe me temena I kërkon aleancë ushtarake.
  U bashkuan në këtë luftë BRSS ( 1/6 e botës ) , Amerika , Ingliterra , ndërsa Mit’hat beu ynë, dmth juaji mbeti mbas bythës së Duçes e Hitlerit, megjithse dëgjonte per ditë radio Londrën, megjithse dinte Stalingradin , Kurskun, megjithse ruset po i afroheshin Rejhshtagut , parlamentit të Hitlerit .
  Një politikan i tillë nuk është thjeshtë debil – është më shumë se debil !
  Zhvillime interesante ka historia :
  Po marr vitin 1934 . Më qëllon të njoh Mit’hat Frasherin dhe Enver Hoxhën . Natyrisht gjithë respekti dhe simpatia ime do jenë pë Mit’hatin , Enveri para tij është një hiç .
  10 vjet më von , më 1944 raportet janë përmbysur .
  Për faj të Mit’hatit , Enveri korri një fitore marramëndese , s’kish forcë politike që ta frenonte dhe jo vetëm kaloi në burg e në plumb kundershtaret e tij , por , u bë tmerri edhe i atyre që e morën në gji !
  A more Mit’at bej , e zgjodhe gabim azimutin , more më qafë Ballin , por edhe ne të tjerët që ishim antiballit !

  Reply to this comment
  • Tartufi November 8, 18:27

   Do te qe me mire o Sazani te na thoshje [ kush qe me intriganti ] Cercilli apo Frasheri ? !
   Krye mashtrusi anglez deklaronte ,,, e tere Europa te digjet vetem Anglija te shpetoje,,, vetem degjenerimi pabesija angleze te shpetonte. Eshte per te qeshur,
   Mashtrusi anglez i madh nuk e deshte komunizmin,,, por nuk e kishte frik ate. Per ta vene perpara ne frontin e betejes popullin komunist rus si kunder peshe te Gjermanise naziste ai I fali nje pjese te mire te Europes
   Rusise komuniste ne shkembim te 25 million te te vrareve ne lufte. Mashtrusi dhe legeni president amerikan Shqiperine e vogel ne [ Jalte ] e kishte vendosur [aty ku e pame qe te dy ti dhe une ] Prandaj e
   veshi pederastin Enver me kostumin anglez dhe arme angleze .Mitati me shoke me Zogollianet ta benin koken
   nga kembet Mashtrusi per te shpetuar koken nga banditi I madh gjerman e kishte vendosur fatin per kete
   popull.Le te mesojme mire ne te rinjte kush ka qene armiku tone,,, se ju viktimat qe jeni ne ikje,nuk na treguat mire te vertetat.Mashtrusi qe I kullonin duart nga gjaku I luftrave neper kolonite e botes kishte frike
   Gjermanin dhe jo komunizmin,qe vret vet veten. Mitati qe vetem nje viktime e mashtrimit te madh deri ne helmatisjen e tij ne Usa,, po nga mashtruset e Anglise.

   Reply to this comment
   • bureto November 9, 00:07

    Kur në parlamentin britanik opozitarët e akuzonin Çurçillin se në shumë vende po ndihmonte komunistët iu përgjegj: do duhet t’i financojmë e armatosim, për sa kohë vrasin hunët, kështu i quanin ata gjermanët. Sa i përket kritikëve të tij se bëri aleancë me Stalinin ai u përgjigjej: nuk ka politikë të përjetshme, por ka interesa britanike të përjetshme. Vetë britanikët, siç pohojnë shumë historianë, ndihmuan forcimin dhe armatimin e Gjermanisë së mubdur në L. I bot. me shpresë që Hitleri të shihte nga Lindja drejt Rusisë, e jo drejt tyre, pra të sulmonte vendin komunist, armiku ideologjik më i madh për ta. Kur Hitleri në vitin 1939 bëri me rusët paktin e mossulmit të quajtur pakti “Molotov-Ribentrop”, u shqetësuan. Dhe ky shqetësim u kthye në panik kur filloi bombardimi i Londrës. Hitleri mbasi pushtoi gjithë Europën perëndimore, shkeli paktin me Rusinë, ishte momenti që britanikët së bashku aleatin e tyre të madh, Amerikën bënë aleancë me Stalinin, që kështu të mundnin Hitlerin me anën e rusëve, duke i përplasur dhe doblsuar klshtu të dy. Për këtë qëllimi amerikanët i çuan Stalinit të papërgatitur, por që duhej ta dobësonte dhe ta mundte Hitkerin në tokën ruse, sip dhe ndodhi, ndihma tëjashtëzakonshme nëpërmjet Alaskës (ngushticës Bering), të gjitha këto treguara në librin me titull “I dashur Stalin”, ku është gjithë korespondenca e Ruzveltit me Stalinin. Ndërkohë siç thaml Britania financoi lëvizjet antigjermane në vendet e pushtuara, përfshirë edhe Ballkanin, që më shumë u organizuan nga Moska e Kominterni nen thirrjen atdheu i Stalinit në rrezik, mbas qershorit 1941, kur filloi sulmi gjerman. Kuptohet që koalicioni i madh e i fuqishëm anglo-amerikano-sovjetik ishte superior dhe Hitleri (Boshti) si agresor, u mund keqas.
    Kjo ishte lufta, por jo politika, mbas saj. Mbas saj tashmë s’ka njeri që nuk e di, filloi plani Marshall për të ringritur Gjermaninë dhe njëherazi filloi lufta e ftohtë që çoi rrëzimin e perandorisë komuniste në tetor 1989, dhe një vit më vonë u shemb dhe regjimi komunist në Shqipëri. Shqipëria ishte një pikë uji në atë luftë, por fatkeqësia e Shqipërisë kjo edhe për mungesë vizioni nga forcat nacionaliste, çuan me ndihmën e Titos (nënkryetar i Kominternit, dhe që në shtabin e tij kishte këshilltar djalin e Çurçillut) në instalimin e regjimit komunist, që veçanërisht nën udhëheqjen e Enver Hoxhës u kthye në një diktaturë të pashembullt, fundi i së cilës u inagurua me theqafje në dhjetor 1990.

    Reply to this comment
 18. RRUFE-BUBULLIMA ! November 8, 17:53

  Vdekje! Dhe njëmijherë VDEKJE të gjithve shqipfolësve, qoftë edhe sasdo pak përkrahës të BYTHËS së kombit shqiptar -Mithat Frashërit !

  Vdekje! Njëmjherë VDEKJE të gjithve ballistëve shqipfolës të sotit, esatpashistëve shqipfolës të sotit, zogistëve shqipfolës të sotit të dhe legalistëve shqipfolës të sotit -VDEKJE ! VDERKJE !! VDEKJE DERI NË BËRJE HI DHE PLUHUR -këtyre fekaleve të kombit shqiptar, -VDEKJE !!! -KËSHTU duhet të ngjasë dhe KJO DO TË NGJET !!!

  Reply to this comment
 19. katarakti November 8, 18:20

  Pyetja shtrohet: Si mund te konsiderohen ata qe u bashkuan me gjermanin per te luftuar nacionalçlirimtaren?! A ishin patriote apo tradhtare?! Eshte e ditur se gjate L2B shqiptaret u ndane ne kolaboracioniste, ne nacionaliste dhe komuniste. Kur forcat italiane hyne ne Shqiperi me 7 prill 1939 ato u priten me lule nga nje pjese e parise shqiptare te kohes. Dhe Italia fashiste nuk e pushtoi Shqiperine per ta bashkuar me Kosoven dhe perralla te tjera. Por e pushtoi siç pushtohet nje koloni. Siç kishte pushtuar edhe me pare Abisinine. Kjo pari i dhuroi edhe kuroren e Skenderbeut mbretit te Italise! Shume nga ata qe ishin pushtetare dhe ushtarake te larte ne sherbim te Zogut kaluan menjehere ne sherbim te Duçes! Ministra, kryeministra, gjenerale, deputete etj etj vune shpejt e shpejt spaletat e fashizmit! Nuk ka asnje dyshim se keta tradhtare meritonin qe te gjithe plumbin. Dhe komunistet ketu nuk gabuan. Keshtu u sollen fitimtaret me kolaboracionistet ane e mbane Europes. Problemi nderlikohet pak kur kemi te bejme me Ballin. A i luftoi Balli italianet apo jo?! Balli kishte te drejte kur thoshte se shqiptaret nuk duheshin te perziheshin ne lojerat e fuqive te medha te asaj kohe. Se fatet e luftes nuk vendoseshin ne Shqiperi por ne Berlin, Londer, Uashington apo Moske. Ndersa Balli lekundej dhe priste se nga do anonte fitorja, komunistet filluan nje lufte pa kompromis kunder italianeve ne fillim dhe gjermaneve me pas. Ata u bashkuan keshtu me luften e forcave perparimtare te udhehequra nga Curçilli, Rusvelti dhe Stalini. Nderkohe qe Balli dukej me i shqetesuar nga lufta dhe ndikimi i komunisteve sesa nga prania e gjermaneve ne vend. Dhe kur Gjermania humbi luften, bashke me te iku per lesh edhe Balli. Atehere a mund te quhet patriot Mit’hat Frasheri?!Po Gjermania e Hitlerit duhet konsideruar si aleate çlirimtare apo si vend pushtues?! Pra per te percaktuar se çfare eshte Mit’hat Frasheri duhet me pare te sqarojme se çfare perfaqesonte per interesat shqiptare Gjermania e Hitlerit?! Dhe ne rast se nuk do te ishte lufta e nacionalçlirimtares a do te ekzistonte Shqiperia siç eshte sot apo do te gllaberohej gjysma nga greku dhe gjysma nga serbi?!

  Reply to this comment
 20. Kole Brana i Mokres November 8, 18:38

  Ngritja e bustit te M.Frasherit ne krah te tre vellezerve Frasheri ua ul vleren tre koloseve. Keshtu justifikohet edhe me fakte fjala: Cdo fis e ka nje pis. Per autorin: Degjojani fjalen plakut (te mencurit, te urtit), por jo p…

  Reply to this comment
 21. lalai November 8, 18:51

  Nga shumë komente shikon dhe kupton që Shqiptarët janë vërtet një Popull Idiot,injorant,fshatar,që po kalojnë në ÇMËNDURI KOLEKTIVE .
  KY që shkruan dhe gazeta Dita bashkë që i jep të drejtën që kafshët e webeve të përtypin shkrime të tilla,ky shkrimbërës të jeni të sigurtë që mqns ka qënë dhe Partizan firmën dhe vulën e ka vënë me Gisht me bojë!!!!
  Vetëm në një vënd të mbyshur me injorancë dhe të deformuar kulturalisht figurat kombëtare negative apo pozitive gjykohen në webe nga të mbushur me shume me të deformuar psikologjikisht!!!
  Këtu e një pjesë e fajit eshte dhe e shtypit ku TRUMP e ka fiks fare që thotë…..FSKE NEWS….!!!!

  Reply to this comment
 22. te flasim si njerez November 8, 19:23

  Po e dini ju kush eshte ministre kulture? eshte ajo qe kerkon qe Shqiperine kerkon ta fundos . Edhe Edi Rama nuk eshte i sinqerte si per luften Nacional-çlirimtare ashtu edhe per ato qe mbeshtet ministren te ngrere kampte hitleriane ne Tepelene. Nuk eshte i pakte Edi qe kerkon ta perdhose historine, por s’kemi ç’bejme tani sa s’ka dale ndonje djale ti dale zot vendit se Saliu na beri gropen me te thelle ne histori.

  Reply to this comment
 23. Gzim Kulufi November 8, 20:43

  Ju i nderuari Orhan Frasheri, qe mburreni se keni qene partizan, ndoshta si ata qe iu bashkuan partizanve pergjate 1944-es. Tani eshte e vertete se Mit’hat Frasheri ishte kryetar i Ballit Kombetar, por ky Balli i ka disa deshmore te rene ne lufte kunder ushtrise italiane te Duces. Ndersa me gjermanet ndenjen asnjanjes, meqe besuan se ata ishin kalimtare ne territorin e Shqiperise, sic edhe thonin. Pervec kesaj, e gjithe krijimtaria letrare e Mit’hat Frasherit (Lumo Skendo) ishte ne librat e shkolles deri ne vitin 1948. Pra, i njiheshin disa vlera. Dhe e fundit, edhe ne emigracion, sipas dokumentave te partise dhe librit “Mergata e Qyqeve” te Nasho Jorgaqit, M. Frasheri nuk punoi per rrezimin e pushtetit “popullor”, por e pranoi ne heshtje ate. Pra, perse e gjithe kjo urrejtje?!

  Reply to this comment
 24. Guri Naimit D. November 8, 22:42

  Mit’hat Frasheri,e ka caktuar vete vendin qe i takon..
  me veprimin e tij;bashkimin me pushtuesin.

  I nderuar kreyeveterani yne “FRASHELLI”,Orhan Frasheri,me ne themel “Vellezerit Frasheri”.
  Falemindrit mbetur vertet FRASHELLI Atdhetar, si vepruan frashellnjte vertete sa Dangellia Mbare,gjate luftes N.Cl.
  Me Ju jemi sa shkruani dhe vecanesisht.ajo porosia qe i jepni qeverise akruale (e majte), qe te merndohet mire, per qendrimin qe duhet mbajtur.per vendin qe i takon Mir’hat Frasherit,deri ne vendosien e eshtrave te tij, ne atdhe.Pa tjeter mire kjo, si eshtera bashkeatdhetari,po jo krahah”Vellezerve Frasheri”,ai, tradhetuar ata sa vendin,me qendimin gjate luftes N/Cl.krah okupatoreve gjermane. Keq na vjen per sa beri. Ne jemi deshmimtare vete te qendrimit te Dangellioteve, me ate mbledhien e “Surropullit”,qe si perfaqesues i Balit Kombetar te Mit’het Fasherit,Safet Butka,doli kundra qendrimit te Frontit N Cl dhe iku..,Beri ato qe beri…
  Pra eshtrat e Mit’hat Frasherit, te pranohen ne Atdhe si qytetar i thjeshte, po jo dhe Jo me te madhe, te rjeshtohet prane atyre figurave atdhetare te Rilindasve te mbedhenj,”Vellezeve Frasheri” se i njollos Ata.
  “Lumo Skendos” ti jepet nderimi cmeriton si i tille,per veprat e tij nje jete,po jo tradhetise bere;tradhetuar atdheun e bashkuar me pushtuasit ne L.N.Cl..
  Falemimderit i nderuar Orgen Frasheri,qe nderon: Frasherin,Dangelline, sa mbare Shqiperine.
  Pershendeie Vellezerve Frashellinj gjak atdhetari,sa mbare Dangellise,per atdhetarizmin e tyre nje jete. Si gjithnje atdhetare dhe ne kete rast,qe pa tjeter:Keq na vjen,dale ai bir i Frashellinjve, bashkepuntor i pushtuesve- Naziste gjermane…
  Faleminderit i nderuar Orhan Frasheri, sa komentuesve vertet atdhetare e miq te Dangellise,me “Vellezeri Frasheri” kryeole,pa tjeter mbi te gjitha atdhetare..
  Gezuar festa e “TRE NENDOREVE”;
  Me Frashellinjte e vertete,krah tyre mbareshqiperia.
  Pasuesi veteran
  Guri Naimit D.

  Reply to this comment
 25. Buzuku November 8, 22:52

  Nga pozita comuniste nuk behet historia. Enveri thoshte se rilindasit kishin kufizime ideore (!), mos duhej qe Limo Skendo te ishte komunist? Sidoqofte vepra e Mitat Frasherit nuk mundet te hidhet poshte me lehtesi se brezat e se ardhmes do na qeshnin

  Reply to this comment
 26. Pellazgos November 9, 07:14

  Naimi,Samiu,Abdullahu nuk ishin shqipetare,ndryshe do ishin bashkuar me Arvanitasit qe ne 1821in kishin filluar Revolucionin Greke.
  Naimi lindi ne 1846 dhe ngordhi ne 1900.
  Pse shkoi ne Turqi kur Arvanitasit po vriteshin nga turqit?
  Bubulina luftoi vete dhe i dha 6 anije Revolucionit Epirote dhe me guxim kerkonte koken e te birit te prere nga Naimet,Samite,Hasanet,Hamzate.
  Nuk e kuptoj se cfare historie studioni ju “patriotet” e nje vendi qe eshte pjesetare i Organizates Islamike.
  Ju jini turpi i ketij vendi Epirote qe e mohoni edhe kete zone historike te Lashte.

  Reply to this comment
 27. DRAGOI November 9, 08:27

  Mithat Frashëri, jo vetëm që duhet të mohohet dhe përçmohet nevëritshëm: nga çdo shqiptar i vërtetë, nga çdo shqiptar i ndershëm dhe nga çdo shqiptar normal; por, KRYETRADHETARIT dhe kolaboracionistit të pakrahasueshëm -Mithat Frashërit, po t’ishin SOT shqiptarët vetëm NORMALË, qoftë edhe sadopak, nuk do t’i lejonin TRADHËTISË KOMBËTARE -fare bust mbi tokë, po -eshtrat e atij TRADHËTARQENI e QENËTRADHËTARI, do t’i hidhësjin NË MUT !!!

  Reply to this comment
 28. DRAGOI November 9, 08:29

  Mithat Frashëri, jo vetëm që duhet të mohohet dhe përçmohet nevëritshëm: nga çdo shqiptar i vërtetë, nga çdo shqiptar i ndershëm dhe nga çdo shqiptar normal; por, KRYETRADHETARIT dhe kolaboracionistit të pakrahasueshëm -Mithat Frashërit, po t’ishin SOT shqiptarët vetëm NORMALË, qoftë edhe sadopak, nuk do t’i lejonin TRADHËTISË KOMBËTARE -fare bust mbi tokë, po -eshtrat e atij TRADHËTARQENI e QENËTRADHËTARI, do t’i hidhëshin NË MUT !!!

  Reply to this comment
 29. RRUFE-BUBULLIMA ! November 9, 12:12

  Shikojeni, qoftë edhe vetëm pak me kujdes FYTYRËN e Mithat Frashërit këtu lartë; dhe, në fytyrën e tij, shumë më shumë sesa fytyrë njeriu -do të vëreni dhe konstatoni përpos LIGËSI dhe POSHTËRSI të skajshme, -edhe FYTYRË DHELPRE, FYTYRË ÇAKALLI, FYTYRË ZAGARI dhe FYTYRË QENI !!!

  Reply to this comment
 30. Lumi November 9, 16:27

  Pashe komentet e bere nga disa frashellinj qe shajne Mithat Frasherin. Keta medioker, ish partizane e quajne ate tradhetar e kudi une. Ata me siguri qe nuk dine gje mbi jeten dhe veprimtarine e Mithatit, por vec ato qe thoshte komunizmi, veprat e Enverit. Mithati ishte gjigand, njeri me vizion te gjere per boten dhe sistemet shoqeror, njohes I disa gjuheve, ai e njihte shume mire komunizmin, e dinte qe komunistet ne Rusi kishin vrare me miliona, e dinte se komunizmi ishte pa te ardhme. Mithat Frasheri ishte pjesmarres ne ngjarjet e medha si, ne kongresin e gjuhes shqipe ne Manastir, ne shpalljen e pavarsise. Gjuhen e sotme shqipe e kemi nder te tjere dhe nga ata qe komunistet I quajne tradhetar, nga Gergj Fishta dhe Mitat Frasheri. Komunistet injorant harrojne se Mithat Frasheri, ashtu si I jati, fali pasurine per hapjen e nje instituti albanologjik shqiptar. Mithat Frasheri fliste c’do dite nga radio evropa dhe radio amerika per kete vend, nga amerika qe komunistet e shanin, e urrenin dhe tani mbushin formularet per te jetuar atje. Me vjen keq qe nje Frashelli, si ky Orhani, mer lapsin dhe derdh helem ndaj Mithat Frasherit. Turp, shume turp qe ky bastard mbeshtetur ne ideologjine komuniste te Enverit, sulmon frymen atdhetariste te Mithat Frasherit. Do ishte e udhes te heshtete, te ruante mendimet e tij te kalbura brenda vetes, sepse eshte shume I vogel per te kuptuar dhe sulmuar Mithat Frasherin. Turp, shume turp. Mithat Frasheri eshte nje gjigand qe nuk e rrezojne dot armet e ndryshkura te komunizmit.

  Reply to this comment
 31. RRUFE-BUBULLIMA ! November 9, 20:28

  Ti, Mollos, me siguri -duhesh ta kesh fytyrën si BYTHA E PELËS dhe kryet si GUGJA e K . RIT të GOMARIT !

  Reply to this comment
 32. ALBAN DEGA November 9, 21:14

  Replike e detyruar me fakte me apologjine e Roland Qafokut per Mithat Frasherin ….

  NUK KA SHQIPTAR ME TE KEQ SE SHQIPTARIN ANTISHQIPTAR ZOTI QAFOKU !

  – Kush eshte vellavrasesi dhe tradhetari, kryebashkepunetori i nazi- fashisteve !?

  – Me thuaj me ke rri te te them se cili je !

  – Nuk e di ku e fut veten ti Zoti Qafoku?

  – Nga Alban Dega, Nju Jork

  Ne te njejten dite qe urdheron, porosit krejt bashibozuket e Ballit per pergjigje flake per flake ndaj luftetareve nacional-clirimtare, Midhat Frasheri urdheron qe te nderpritet cdo veprim kunder pushtuesve hitleriane ….

  Mid’hat Frashëri 7 Tetor, 1943.
  BALLI KOMBËTAR Qarkore Nr. 7. Shqipëria e Shqiptarëve. Vdekja e Tradhëtarëve. Gjithë komiteteve Krahinore…. porositeni që çdo sulmi e çdo atentati komunist t’i përgjigjeni menjëherë dhe po me atë mënyrë

  MID’HAT FRASHËRI, 7 TETOR 1943 “Gjithë komiteteve krahinore. Meqënëse vendi ynë sot ka nevojë të ngutshme për rregull dhe disiplinë gjithë komitetet, komandat dhe çetat e Ballit Kombëtar porositen që me të arritur kjo qarkore të pezullohet çdo operacion luftarak kundër forcave gjermane tash për tash…”

  A ka ku te shkoje me hapur bashkepunimi me pushtuesin Nazi- fashist dhe vellavrasja, cka e percakton krejt qarte edhe CIA amerikane :

  RAPORT I CIA-S, 5 MAJ 1954

  “Balli Kombëtar është krijuar fillimisht në vitin 1939 nën influencën e Mid’hat Frashërit,{më parë President (shënim: nuk është e vërtetë) i Shqipërisë nga 1929-1931}. Frashëri ishte kolaboracionist me fashistët dhe më pas me gjermanët, që e emëruan drejtues të administratës së Shqipërisë…
  Po cili eshte konkluzioni jot me tru ne Qafe jo ne koke i Roland Qafokut !?
  “ Nuk e kemi nderuar Mid’hatin për 69 vjet dhe çfarëdo të bëjmë nuk e kompensojmë dot baltën e hedhur ndaj tij. Të paktën, më 14 nëntor, eshtrat e frashërlliut të madh do t’i kemi në Tiranë, duke çuar në vend amanetin e tij. Se për nderimin që meriton, ndoshta do të bëjnë brezat që do vinë. Mbështetur edhe te këto tre urtësi që ai shkroi vetë:
  “Partizanët e barazimit s’duan kurrë që i poshtmi të ngrihet sa i larti, po i larti të unjet sa i poshtmi. Rrafshimi ndër ta do me thënë prishje dhe rrëzim.
  Prandaj vjen fatkeqësija !”
  Turp per kete bastard e faqezi te Frasherlinjve por edhe me turp per idiotesine dhe Megainjorancen tende dhe te gjithe atyre qe nderojne kete bashkepunetor pa maska per kete kryeminister te pushtuesve nazi- fashizmit e vellavrasesi antishqiptar qe eshte kunder lirise, pavaresise, barazise dhe vellazerise kombetare!
  A e di ti Roland Qafoku dhe politikanet apo qeveritaret trunebythe te Tiranes se “ Liri – Barazi- Vellazeri!” eshte parulla e Revolucionit te Pare te mirefillte Demokratik, atij Francez qe solli demokracine bashkekohore ne Bote dhe jo parulla e Revolucionit Socialist te Tetorit qe polli komunizmin.
  Te nderosh dhe lartosh nje figure kryekolaboracionisti te nazi- fashizmit si Mithat Frasherit direkt dhe terthorazi te nderosh nazi- fashizmin dhe tradhetine kombetare !
  – Me thuaj me ke rri te te them se cili je, thote Sovrani
  Nuk e di ku e fusnu veten ju Zoti Qafoku dhe keta politiqaret e Tiranes qe zgjedhin Vitin e Gjergj Kastriotit- Skenderbeut per te nderuar sivellain e Hamza Kastriotit, Mithat Frasherin !

  Reply to this comment
 33. RRUFE-BUBULLIMA ! November 10, 10:34

  Mollos !

  Dushan Mugosha -ta ASISHTË Nanën n’bark e në shpinë, përpara e përmas e, në fund TI ia thithësh Dushan Mugoshës !!!

  Reply to this comment
  • Mollosi November 10, 12:41

   Me vie shume keq per ty dhe me dhimbesesh qe nuk e paske pasur rastin qe te edukohesh ashtu sic do te duhej. Fatkeqesisht ty te paska “edukuar” rruga .

   Reply to this comment
 34. RRUFE-BUBULLIMA ! November 10, 14:48

  O Mollosi-QENË-kreteni-pisanjosi !

  Edukata ime është EDUKATË njerëzore-SHQIPTARE supërlative, kurse edukata jote (e vërteton ti edhe me çdo fjalë tënde) është EDUKATË edhe më e pakët edhe sesa GJYSMËIDIOTE, dhe IDIOTE E PLOTË -e padyshimtë!?! Ndaj, ty lë të të vijë keq e sa s’ka më keq për veten tende hë, e shkërdhefsh dhe rishkërdhefsh NANËN TËNDE !!!

  Reply to this comment
 35. MH November 10, 16:56

  Kur flasim e vlersojme “Yjet” e ballit kombetar!!!

  Vepritartia e Safet Butkes asht teper me permasa te jashtzakoshme historike.Sa here shkoj ne hale me vete mendja tek dhenja heroike e Safetit ne hale.
  Asht i vetmi qe nuk me hiqet nga mendja pikrisht se ma kujton disahere ne dite dhe naten trolli heroik hale.
  Ndaj trashigimtari historiani Butka ta kete per ndere krenarie Safet Butken e pa harrushem nesa harrohet haleja.

  Reply to this comment
 36. tefik November 16, 01:34

  veprimtaria e mithat frasherit me baban dhe axhallaret dihen cka vepruan ne te miren e shqiptarise po se ishte ne krye te ballit kombetar edhe kjo eshte nje mburrje se ne te gjitha krahinat shqiperi kosove iliride gjith akteret kane qene shqiptare kurse si mund te mbrohet themeli e pksh me mugoshen enverin e miladinin armiqt eperbetuar sllave edhe deri ne diten e sodit dhe fitimi nga kjo treshe ne shqipri ka qene kampe perqendrimi vuajtje vrasje dhe izolim nga bota perendimore e shba por vllezer te rusise serbise kines

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*