Mjaft më! Lëreni të qetë Skënderbeun

July 18, 2017 10:28

Mjaft më! Lëreni të qetë Skënderbeun

Moikom ZEQO

Gjergj Kastriot Skënderbeu nuk i ka bërë vetëm gati për 24 vjet (1444-1468) betejat e tij të mëdha me pushtuesit osmanë, por edhe pas vdekjes fizike, për gati 5 shekuj vazhdon një Edicion të Dytë të ndeshjes apokaliptike në betejat e fjalës, opinioneve, pohimeve dhe mohimeve nga më të skajshmet dhe më të çuditshmet, ku afirmimi i tij si Hero, jo thjesht semantik i shqiptarëve dhe i kombit shqiptar del i identifikuar nga e vërteta substanciale historike.

Po duket se kjo ndeshje nuk paska të mbaruar, duke kapërcyer mesjetën deri në kohërat moderne, madje dhe post-moderne, qoftë edhe për shkak të një ideologjie lëvizëse neo-otomaniste të strukturuar si globalizëm i një varianti militant, por edhe islamist.

Ky aktualizim i vrazhdë i mohimit të figurës së përndritur dhe epokale të Gjergj Kastriotit si dhe të shqiptarësisë së tij arrin deri atje, sa edhe në FB, në video, në You Tube edhe ca të ashtuquajtur imamër xhamish e shajnë haptas Gjergjin” si tradhtar të fesë islame,” duke bërë ashtu një mercenarizëm të neveritshëm antishqiptar dhe antihistorik, por edhe një manipulim ideologjizues fetar.

Moikom Zeqo

Në librin tim “Skenderbeiada” (Arnissa Edition, 2010) kam shkruar për vlerësimet negativiste ndaj Skënderbeut nga kronistët osmanë të shekujve XV dhe XVI.

Kronistë të tille si Ahmediu, Tursuni, Idris Bitlisi, Kemal Pashazade, Aliu etj shkruajnë me mllef për Skënderbeun.

Ata e quajnë “tradhtar të fesë islame, një kryengritës në “Pusin e Skëterrës” etj., një të pabesë ndaj sulltanëve etj, etj. Ja që amplifikimet, kinse të sotme, nuk janë gjë tjetër veçse imitime të përsëritshme, analogjike, të neveritshme të urrejtjes krejt të kotë, të shpërdoruar në shekuj etj.

Marin Barleti e shkroi historinë, Sagën Heroike të Skënderbeut duke e bërë një histori europiane dhe botërore. Asnjë libër nuk është ndërkombëtarizuar kaq universalisht në gjuhët linguistike të botës se sa kryevepra barletiane.

Dhimitër Frangu (1443-1525, bashkëkohës dhe e që e kishte njohur shumë afër Skënderbeun (ka qenë për pak kohe edhe arkëtar i tij) botoi gjithashtu një histori të famshme për Gjergj Kastriotin.

Kurse Frang Bardhi në 1636 e botoi librin “Apologjia e Skënderbeut” si një nga librat më të mëdhenj polemikë në rrafsh të historisë europiane, kundër falsifikimeve të origjinës etnike, shqiptare të Skënderbeut, duke përdorur një metodologji krejt moderne shkencore-me një erudicion të madh dhe analizë kirurgjikale të fakteve historike, për të mbrojtur të vërtetën.

Për origjinën e padyshimtë shqiptare të Kastriotëve kanë shkruar historianët më autoritativë shqiptarë dhe të huaj dhe gati askush nuk ka patur fuqinë, ambicien provokuese të mohojë këtë shqiptarësi identitare të kombit përkatës dhe përfaqësues.

Por ka edhe ndonjë si Shmid që e quan “babain e Skënderbeut sllav” si “vox in desertio”

Por për birin e tij nuk mund ta mohojë dot se është shqiptar, po kjo është një ” ontradictio in abjecto” ( kundërthënie e brendshme).

Dalim tashmë tek një farë zhurme, diletante, mediatike, si një shtjellim narcicist, i tezave të personave, që duan të tërheqin vëmendjen dhe të jenë në epiqendër, pra në optikën e ditës.

Është fjala e “një zbulimi se nëna e Skënderbeut është serbe etj”.

Historianë të tillë si Gjon Muzaka, Fan Noli, por edhe Kristo Frashëri dhe të tjerë janë marrë hollësisht me këtë subjekt.

Kristo Frashëri që i kushtoi gjithë jetën Eposit Kastriotas, është gati shterues në këtë problematikë, që ngjan si strategjëmë e lodhshme, ose më saktë një tautologji.

Ai ka nënvizuar saktësisht se Gjon Kastrioti u martua me Vojsava Tribaldën, e bija e sundimtarit të Pollogut (trevë midis Gostivarit dhe Tetovës).

Në një Prokurë Noteriale, të lëshuar në 15 mars 1439, e shoqja e Gjon Kastriotit quhej Jella, pra kishte edhe këtë emër. (Që e mbante dhe vajza e tretë e saj dhe e Gjonit).

Emrin Vojsava e kanë përdorur për vajzat e tyre edhe Karl Topia dhe Gjergj Arianiti.

Por askush nuk ka thënë deri më sot se vajzat e tyre, për shkak të një emri si Vojsava paskëshin qenë sllavë, ose sidomos serbë etj. Gjon Muzaka në Kroniken e tij, të vitit 1510, e thotë shkoqur dhe pa asnjë mëdyshje “se Tribaldet qenë shqiptarë”.

Sa për dijeni- për tërë diletantët e paepur- emri Tribalda, ose Triballët nuk është me origjinë sllave, por ilire.

Shihni dhe sot, treva midis Gostivarit dhe Tetovës është dhe sot e banuar nga shqiptarë autoktonë, në një vijimësi shekullore, padyshim.

Fan Noli ne Doktoraturën e tij historike, për Gjergj Kastriotin, thotë “kryezotët e Pollogut ishin shqiptarë që paktën që nga koha e Balshajve.”

Georg Hahni, Babingeri, Fallmerayeri etj nuk e vënë asnjëherë në diskutim shqiptarësinë e Heroit shqiptar, por as nuk e vënë në fuksionalizim absurd, ose klientelist etnicitetin e tij, thjesht si “luftëtar i krishtërimit.”

Kjo pikë është shumë e rëndësishme.

Të thuash se Skënderbeu ishte më shumë “i krishterë, sesa shqiptar”, është gjithashtu një nonsens logjik.

Përcaktimi “i krishterë” është multinacional, joetnik, por ndërkohë italianët, shqiptarët, spanjollët, sllavët, bizantinët etj ishin etnicitete të ndryshme, të ravizuara shumë qartë, të profilizuar si kombe te mëvetshëm, që në Mesjetë, siç e ka vënë në dukje për të Europën, mjeshtri i shkëlqyer i Mesjetës, dijetari francez Jacques Le Goff.

Mos të harrojmë, se Gjergj Kastrioti u njoh me emrin e tij turk Skënderbe, (që reflektonte konvencionalisht një tjetër fe nga krishtërimi,) por ai qe një në fakt një mbrojtës i konceptit substancial kulturologjik dhe qytetërues të Europës Perëndimore, kundër pushtimit osman-që zgjati katër shekuj -jo pak!

Në këtë pikëpamje, Skënderbeu që realisht një mbrojtës i krishterimit europian, por më shumë dhe në thelb i vetë qytetërimit europerëndimor. Që është shumë më substancial se religjioni konvencional-që disa vite më vonë do të përjetonte edhe degamat dhe shtjellimin e Reformës dhe Protestanizmit Luterian.

Ideja qëndërsuese kombëtare e Skënderbeut është padyshim një ide novatore dhe e pashembullt, ide e një mendimtari politik, jo thjesht i një mjeshtri të armëve.

Prandaj, konceptualisht Skënderbeu është figura më e madhe kombëtare e jona në të gjitha kohërat.

Ndaj është dhe do të jetë Heroi Kombëtar i shqiptarëve, të vdekur dhe të gjallë, dhe atyre që do të lindin në të ardhmen.

Kjo ide Skënderbeiane çoi në iluminimin dhe vetëdijen e shqiptarëve deri në shpalljen e Pavarësisë së Shqipërisë.

Tani le të rikthehemi tek subjekti mediatik i tanishëm, që për mua është një shpërdorim i stërlodhshëm dhe krejt i rremë!

Çfarë janë këto “pasione” fantazmagorike për historinë dhe sidomos për Gjergj Kastriot Skënderbeun?

Për shkak të marrëzive erazmike të shqiptarëve me dituri sipërfaqësore dhe të banalitetit spektakolar të mediave, të demonizuar nga politika provinciale shqiptare?

Apo një trill, një farë depresioni dhe angushtie mendore?

Paqartësi, apo rikonceptualizimi dhe revionizim shkencor?

Mjaft më!

Mjaft më!

Lëreni të qetë Skënderbeun e madh dhe të papërsëritshëm!

Lëreni të qetë të patjetërsueshmin!

Mjaft më!

July 18, 2017 10:28
Komento

99 Komente

 1. alphade July 18, 10:45

  Argumentim brilant !

  Reply to this comment
  • Nero July 18, 12:41

   Jetojme ne kohra te cuditeshme e kemi shkiptare ne kete toke te shkrete qe flasin shqipen por nuk kane gjak shqipetar ne deje!

   Je me patrioti i kohrave qe jetojme o Moikomi i Zeqos!

   Te lumte penda or mik e rofsh e qofsh!

   Reply to this comment
   • arbereshi July 18, 13:48

    Jetojme ne kohra kur katunaret qe shkatruan shume vlera te ketij vendi keto 28 vjet jane Mucer Nano

    Reply to this comment
    • skape bubi... July 18, 20:08

     Ne vend te komentit…

     Vojsava Tribalda Kastrioti, gjak i pastër arbëror

     “Ëndrra e nënës së Gjergj Kastriotit, teksa priste të lindte Heroin e pathyeshëm”

     Vojsava ndërroi sikur do të lindte një Dragua…

     “Por, përpara se të kaloj më tutje, nuk mendoj se duhet lënë mënjanë ajo që unë e mora si krejtësisht si një çfaqie mrekullie dhe që u profetizua prej shumë njerëzve, mbi lavdinë e këtij njeriu, megjithëse e di mirë se shumë vetë s’do t’a përfillin fare, si fort të ngajshme me përrallat e vjetra. Thonë, pra, se kur Vojsava mbeti me barrë me të, pa në ëndër se lindi një gjarpër aq të madh, sa që mbulonte gjithë Epirin, kokën e shtrinte ndërmjet kufijve të turqve, të cilët i përpinte me gurmazin e vet të gjakosur, ndërsa bishtin e mbante në det ndërmjet kufijve të krishterë dhe sidomos të shtetit të Venedikut. Gjoni, me t’iu rrëfyer ëndrra, nga që ajo nuk ishte një punë që të hetohej me anë rropullish apo që kërkonte për shpjegues Apollonin, e qetësoi me gëzim të madh të shoqen dhe profetizoi me lehtësi se prej saj do të lindte një burrë i përmendur në luftë e në vepra, i cili do të ishte armiku më i rreptë i turqve dhe njëkohësisht kapedani i tyre më fatbardhë, mbrojtës i fesë së krishterë”

     Shkeputur nga “Histori e Skënderbeut” / Marin Barleti

     Reply to this comment
   • S'jam tribu, s'jam tribu... July 18, 19:58

    Ne vend te komentit…

    Origjina e Vojsava Kastriotit

    Nga Brunilda Ternova

    I pari që flet për Vojsava Kastriotin është Marin Barleti (1508) i cili shkruan se ajo ishte bashkëshortja e Gjon Kastriotit dhe bija e princit fisnik të Triballëve, por nuk përcakton përkatësinë etnike të saj. Familja aristokrate e Muzakajve kishte lidhje miqësore të ndersjelltë me atë të Kastrioteve. Gjon Muzakaj mik i familjes së Skënderbeut dhe bashkëkohës i tij në “Memorada” shkruan: “Gjon Kastrioti, i ati i zotit Skënderbeg, pati për grua zonjën Vojsava Tribalda, me të cilën lindën katër fëmijë meshkuj dhe pesë fëmijë femra”. Sipas Fan S. Nolit, është Gjon Muzakaj i pari që përmend mbiemrin Tribalda të Vojsava Kastriotit. Gjon Muzakaj shkruan: “E ëma e të thenit zotit Skënderbeg, gruaja e të thenit zotit Gjon, pati emrin Vojsava Tribalda dhe vinte nga një derë e fisme”. Lind pyetja; Pse Gjon Muzakaj nuk u shpreh mbi përkatësinë etnike të Vojsava Kastriotit? Ai ishte mik i kësaj familje dhe kushëri i parë i Donika Kastriotit sipas Prof. Dr. Kristo Frashërit. Përkatësia etnike e Vojsavës ka qënë e ditur jo vetëm prej tij, por edhe nga të tjerë bashkëkohës të Muzakës, të trashgimtarëve të tyre, rrethit miqësor e të tjerë. Kjo është një arsye më shumë për t’u bashkuar me mendimin e disa studiuesve seriozë rreth kësaj çështje, të cilët thonë se, meqënëse dihej përkatësia etnike shqiptare e saj nga Muzakaj e të tjerët në kohën e tij, nuk ka qënë e nevojshme të trajtohej më tej përkatësia e saj etnike.

    Në ndihmë të përkatësisë etnike të Vojsava Kastriotit na vijnë dokumente të bashkëkohësve të saj, që shprehen se ajo mbante të njëjtin mbiemër (Tribalda) bashkë me Vrana Kontin. Gjon Muzaka për Vrana Kontin shkruan: “Një princ shqiptar me titullin “Markez” i Tribalda, i cili jetonte në Itali pas vdekjes së Skënderbeut dhe kishte gjak prej të Muzakajve”. Pra ky komandant i shquar në ushtrinë e Skenderbeut, që shkëlqeu edhe në ushtrinë e mbretit të Napolit, që mbante titujt aristokrat Dukë i Ferrandinos dhe Markez i Triballëve, ishte gjak i pastër arbëror dhe mbante të njëjtin mbiemër me Vojsavën, mbiemrin Tribalda. Kjo do të thotë se ata ishin të një gjaku arbër, kishin të njëjtën përkatësi etnike dhe që të dy vinin nga një degëzim i familjes fisnike të Muzakajve.

    Nga disa studiues si zotëruesi i krahinës së Pollogut na jepet i ati i Vojsava Kastriotit dhe këtë e dëshmojnë autoret: Anonimi në veprën “Punët e ndritëshme të zotit Gjergj Kastriotit Skenderbeu” (1539), Francesko Sansovani (1568), Lavardini (1577) e të tjerë, të cilët shprehen se Vojsava ishte e bija e princit të Pollogut.

    Cilës etni i përkiste princi i Pollogut, i ati i Vojsavës?

    Pas vdekjes së Stefan Dushanit dhe shëmbjes së perandorisë së tij serbe, sipas disa burimeve historike, fisnikët e Arbëris u ngritën dhe rimorën territoret e tyre të humbura. Prof. Pëllumb Xhufi në studimin e tij “Zotërimi i Gropave të Dibrës në shek. XIII-XIV” na sjell një fakt interesant. Pas vdekjes së S. Dushanit zotëruesi i trevës së Dibrës përmendet zhupani i madh Andrea Gropa. “Ky arriti të presë monedhën e tij, gjë që tregon se ai kishte mundur të ngrej një principatë mjaft të fuqishme”. Më tej autori shpjegon se A. Gropa i shkoi në ndihmë despotit të Beratit, vjehërrit të tij, Andrea Muzaka për marrjen e Kosturit, i cili sundohej nga princi serb Marko Krajlevic. Me rënien e tij, Kosturi u kaloi Muzakajve, kurse Andrea Gropa u bë sundimtar edhe i Ohrit. Të njëjtin fat me atë të M. Krajlevicit patën edhe princër të tjerë serb, që sunduan në territoret shqipëtare të ardhur në pushtet gjatë sundimit të S. Dushanit.

    Studiues e historianë të kësaj periudhe, ndër këta Fan S. Noli, argumentojnë se gjatë shekujve XIII-XIV fisnikët arbër sundonin deri në rrjedhën e sipërme të Vardarit, si Balshajt, Gropajt, Muzakët, Kastriotët e të tjerë. Brenda këtij territori përfshihej edhe Pollogu, zotërues i të cilit ishte i ati i Vojsavës. Sipas tyre princi i Pollogut duhet të ishte arbër, pasi një princ serb nuk mund të ushtronte pushtetin e tij në një territor të rrethuar nga fisnik arbër. Rreth popullimit të këtij rajoni me shqiptar, shkrimtari ynë Ismail Kadare është shprehur: “Është absurde, që shqiptarët nga majat e larta të Shqipërisë të mos e kishin vërejtur një fushë aq pjellore para hundës së tyre, e serbët gjoja e paskan parë këtë fushë të begatshme, që përtej Danubit, nga Rusia e largët”.

    Mbi përkatësinë etnike të princit të Pollogut na sjell një informacion me shumë interes studiuesi dibran Hilmi Sadiku. Në studimin e tij ai pohon se Andrea Engjëll Flav Komneni e nxjerr Vojsava Kastriotin nga familja e Muzakajve. Po në këtë punim të tij rreth përkatësisë etnike të Vojsavës thuhet se Kostandini, djali i Gjon Muzakës, mbështetur në gjenealogjinë që i dërgoi Andrea Engjëll Flav Komneni i bëri një shtesë kronikës së të atit (Gjonit), për t’ua lënë pasardhësve në të cilën thuhet: “Vojsava jepet e bija e Momcinit, që u bë shoqja e Gjonit, të cilëve u lindi Gjergj Kastrioti”. Kostandin Muzaka princin e Pollogut na e paraqet të kombësisë arbërore e për pasojë e të njëjtës etni rezulton edhe e bija e tij Vojsava.

    Aleksandër Kutolo (Alessandro Cutolo) në veprën e tij “Skënderbeu” fq. 20 botuar në Milano në 1940 shkruan: “Gjoni mori për grua princeshën Vojsava, të bijen e një kreu tjetër shqiptarë të shkëlqyer, zotit të Pollogut”. Ky autor zotin e Pollogut, të atin e Vojsaves, e paraqet arbëror të shkëlqyer.

    Fan S. Noli, në punimin e dytë “Historia e Skënderbeut” 1947, duke i’u referuar K. Hoph në “Croniques” fq. 308 shton: “Muzaka thotë se Vojsava ishte shqiptare nga gjaku i Muzakajve”.

    Mbështetur në dëshmitë e Muzakajve rreth Vojsava Kastriotit (Tribalda), në burimet që flasin për sundimin e fisnikëve arbëror në lindje deri në rrjedhën e sipërme të Vardarit përfshirë këtu edhe Pollogun, në atë që na sjellin Andrea E. F. Komneni, Fan S. Noli, A. Cutolo e të tjerë, si dhe në mungesë të ndonjë dokumenti argumentues e bindës të kundërt me autorët e lartëpërmendur, hidhet mjaftueshëm dritë për të pranuar se Vojsava Kastrioti, e ëma e Skënderbeut, i përkiste etnis arbërore dhe jo asaj sllave.

    Pak histori nga lashtësia mbi fisin e Triballëve.

    Fisin e Tribalëve disa autorë e shtrijnë deri në Fushë-Dardani dhe e quajnë si fis thrakas, por Apiani i quan Tribalët fis ilir. Apiani, historian grek, lindur në Aleksandri të Egjiptit nga fundi i shekullit I, që jetoi deri në vitin 70 të shekullit II shkroi veprën e tij HISTORIA ROMANA. Në pjesën e katërt, të quajtur “Illyrike” Apiani tregon edhe legjendën gjenealogjike sipas të cilës, Iliri ishte i biri i Polifemit dhe Galateas. Vëllezër të Ilirit ishin Kelti dhe Gali. Bijtë e Ilirit ishin Enkeleu, Autari, Dardani, Medi, Taulanti dhe Perrebi, vajzat e tij qenë Partha, Daorta, Dasara. Autari pati për bir Paionin dhe ky i fundit pati për bij Triballin dhe Skordiskun. Apiani e lidh fisin e Triballëve me Triballin, si vijimësi etnike ilire, prandaj trungu familjar që jep Apiani duhet të jetë pikënisje për interpretimin e fiseve që banonin ballkanin dhe më gjëre. Kjo pikëpamje e Apianit është në shekullin II por që na pasqyron diçka shumë më të hershme në kohë.

    Stefan Bizantini, leksikograf i madh me prejardhje nga Konstandinopoli, jetoi në shekullin VI dhe vepra e tij “De urbibus et populis” u shkrua gjatë viteve 528-545. Ai shfrytëzoi veprat e Hekateut, Herodotit, Tukididit, Efarit, Strabonit, Pausanias, Herodotit, Orosit dhe shumë autorëve të tjerë emrat e të cilëve kanë humbur. Kjo vepër është ruajtur jo tërësisht, por nga epitomet e saj të grumbulluara nga leksikografi i Justinianit të Madh, i quajtur Ermolahu. Edhe Stefan Bizantini, katër shekuj më pas, Triballët i quan “ilirë”.

    Në shekullin V para e.s. fisi i Triballëve banonte në krahinën që shtrihej midis Moravës dhe Iskras. Burimet që flasin për trevën e Triballëve në kohën perandorake romake janë Straboni, Plini, Ptolemeu dhe Dion Kassi. Të katër na thonë se Triballët banonin midis Moravës dhe Iskras.
    Sipas Strabonit “pas vendit të Skordiskëve gjatë Istrit, është vendi i Triballëve dhe i Misëve”. I njëjti autor thotë: “Scordiskët e vegjël ngjitur me Triballët dhe Misët”. Është e vërtetë se Straboni na informon se Bastarnët, Skitët dhe Sarmatët i kishin nënshtruar shpesh Triballët, kështu që do të mund të mendohej se banonin në afërsi të Scitisë, ku inkursionet e këtyre popujve kanë qenë të shpeshta.

    Plini nuk është më pak kategorik në përcaktimin e trevës së Triballëve në zonën e Moravës dhe Iskrës. Lexojmë tek ai se Triballët kufizohen me Dardanët. Pra nuk ka dyshim se si pas autorit të “Historisë së Natyrës” ky fis gjendej afër Moravës. Një herë tjetër Plini i vendos Triballët në perëndim të Timokut.

    Edhe Ptolemeu flet me të njëjtën gjuhë. Për të treva e Triballëve gjendet në pjesën perëndimore të Mezisë së Poshtme. Është e vërtetë se ai nuk njeh Triballë në Mezinë e Sipërme, por u jep atyre një pjesë të madhe të zonës Moravë-Iskër.

    Më në fund Dion Kassi i cili shprehet se Triballët janë fqinj të Dardanëve dhe këta jetojnë në krahinën e atyre. Dëshmia e Dionit është e qartë. Nuk mund të mendohet për zonën në lindje të Iskrës kur është fjala për Dardanë. Në qoftë se Dardanët banojnë në truallin e Triballëve dhe në qoftë se Dardanët dhe Triballët janë fqinjë, vendi i Triballëve duhet të kërkohet midis Moravës dhe Iskrës.

    Në Fushë-Dardani të gjithë autorët antikë kanë treguar qartë se fisi ilir i Dardanëve ka banuar historkisht, ashtu si dhe sot, kështu nëse ka thrakas në Fushë-Dardani, ata nuk janë gjë tjetër veçse dardan ilir. Dardanët shpesh nga autorët antikë dhe modernë janë quajtur si fis thrako-ilir, çka tregon që nuk ka asnjë ndryshim etnik midis ilirëve dhe thrakasve, përderisa fise të njohura si ilire janë edhe thrake njëkohësisht. / Shqiperia e Bashkuar

    Mbretëria Thrake e Odryseve, shekulli V-III para erës së re: Rez Eanidi është mbreti i parë i thrakasve, që njohim nga burimet e shkruara historike, por pa diskutim që mund të ketë pasur dhe mbretër të tjerë para tij. Ai qeverisi në fund të shekullit XIII dhe ndoshta në fillim të shekullit të XII para erës së re dhe mori pjesë në luftën e Trojës si aleat me trojanët. Rezi kishte lidhur një numër të madh krushqish me dardanët e Trojës dhe ishte aleat i fortë i tyre. Mbretëria thrake ka vazhduar të ekzistojë dhe pas luftës së Trojës, por ajo e arriti kulmin me mbretërinë e Odrysëve. Kjo mbretëri u krijua nga bashkimi i të gjitha fiseve thrake nga Egjeu deri në Danub nën mbretin e fuqishëm Tere, 450-431 para erës së re. Nën sundimin e të birit të Tereut, Sitalkut, 431-424 para erës së re, mbretëria arriti kulmin e shtrirjes territoriale dhe fuqisë ushtarake. Ai ndërtoi rrugët që lidhnin Egjeun me Danubin dhe ngriti një ushtri prej 150 mijë ushtarësh. Sitalku ndërmori një sërë fushatash ushtarake kundër maqedonasve dhe vdiq në fushatën ushtarake kundër fisit ilir të Tribalëve, të cilin donte ta bashkonte me mbretërinë e tij. Gjatë qeverisjes së Seuthe I, 425-415 para erës së re, mbretëria njohu paqe dhe zhvillim, por një numër fisesh u larguan nga mbretëria e përbashkët thrake. Pas këtij mbreti, mbretëria erdhi duke u dobësuar.

    Reply to this comment
    • raimond vlonjati July 21, 02:01

     Shkrimi iMoikomit nuk thote azgje te re,

     Ndersa ky komenti ketu siper eshte i shkerlqyer , sepse hedh drite tamam mbi origjinen e shqiptare te Vojsaves , kur permend letren e Kostandin Muzakes , i cili shpjegon se Vojsava ishte Bija e Momcinit

     Ne Wikipedia ,vetem nje studjues gjerman, me duket Hahn, e hedh kete tezen qe ajo ishte bija e nje shqiptari,
     Dhe ky studjues gjerman thote se Mbiemrin Tirbala esht nje shpikje e Barletit
     Por edhe nqs se nuk esht shpikje e Balretit,Vojsava , nepermjet kesaj letre te Konstandin Muzakes , del qe esht e beija e shqiptarit Momcini

     Konstandin Muzaka ishte shume inteligjent dhe diplomat i shkelqyer i kohes se tij, qe u kishte sherbyer shume shteteve perendimore.pra ishte nje njeri i kulturuar dhe shume inteligjent qe njihej nga perandoria gjermane , Vatikani etj–Nuk ishte lopcar

     Por ketu del se Vjsava vertet ka qene vajze e shqiptari, por ajo nuk duhet t e kete qene bija e princit te Pollogut, sepse
     emri Momcini nuk esht i degjuar per princ, por ndoshta ka pas lidhje gjaku me princin e Pollogut

     Dhe dihet mentlaiteti i asaj kohe , dhe deri vone sa erdhi Demokracia,
     , qe ne keo raste njerezit mundohen ta bejne sa me te shquar duke thene se esht vajza e princit te Pollogut , kur ajo duhet te kete qene vetem ndonje kusherire e larget e tij
     Por kjo gje nuk ka rendesi fare, per te kundershtuar bastarded antishqiptare qe nxiten nga pro-serbi Shmid dhe bashke me kompanine e budallenjve Muci me shoke

     Pra gjithe kyci , i origjines se Vojsaves eshte emri i te jatit te saj Momcini,
     qe nuk tingellon aspak si sllav, por me shume tingellon si emer latin dhe shqiptar

     Bravo kjo zonja me emrin Brunilda Trenova qe ka bere kete analize te shkelqyer
     Kjo eshte tamam historiane e talentuar ,

     Por do shtoja qe Vojsava edhe emrin e saj e paska pasur Jelia, se me ate emer ka bere aktin noterial

     Ndoshta keta emra serbe kane qene ne mode atehere,sepse ne kemi nga ajo kohe gjithe emrat e fshatrave e qyteteve , ndaj edhe prinderit ndoshta i kane vendos ate emer

     E vertete esht qe emri Tribalda esht emri i nje fisi Ilir shume te madh qe ka jetuar midis Serbise Bullgarise e Kosoves
     Biles shumica e teritorit serb ka qene pjese e Tiballeeve

     Ne Wikipedia thuhet si Triabllet duke qene fisi i madh kur erdhi Roma e kundershtuan me force dhe i thyen ushtrite romake
     Pastaj Roma grumbulloi ushtri te madhe dhe i sulmoi Triballet-
     -U zhvillua lufte e forte shume …Me ne fund Roma fitoi dhe i nenshtroi Triballet,

     Mirpo ROMAKET pasi e pushtuan teritorin e Triballeve ,I HOQEN SHUMICEN ME TE MADHE TE POPULLSISE SE TRIBALLEVE NGA TERITORI I TYRE DHE I SHPERNDANE NEPER Ballkan.

     Wikipedia thote se ,Nje pjese te fisit te Triballeve, Roma i coi te jetoninn pikerisht ne Pollog

     Dhe aty ne Pollog ai fis ilir krijoi jeten e tij , dhe nga ai fis rezik jane edhe njerezit e Vojsaves
     Ndoshta Vojsava mund ta kete me te vertete mbiemrin Triballa,, qe rjedh nga ata Iliret e Triballave qe u shperngulen aty nga Roma

     Porse ka dicka se ne kohen e Bizantit , Serbet quheshinn Triballa, sepse kur erdhen serbet Bizanti i lejoi te vendosen ne teritorin ku kishin jetuar Triballet , teritor i cili ne ate kohe kishte ngelur i shkrete pa njerez se Roma i kishte hequr shumicen e Triballave nga vendi i tyre

     Dhe serbet duke u vendosur ne teritorin e Triballave, Bizanti ju theriste serbeve me emrin e vendit ku jetonin-Aty ku serbet jetojn edhe sot

     Dhe me kete emrin Triballa manipulon ai spiuni i serbeve , austriaku Shmid,
     meqe Bizanti i quante serbet Triballa.

     Por Bizanti i quante sipas rajonit ku serbet jetonin, por jo se serbet ishin Triballa
     Serbet nuk ishin Triballa, serbet ishin Servoi, sherbetore te Avareve

     Serbet jane quajtur Triballa ne fillim fare, ndoshta,Kur serbet u vendosen ne rajonin e Triballave, sepse nuk kishin asnje lloj emri, pasi serbet ishin popullsi refugjate , si arixhinjte

     Me vone kur Bizanti u njof me ta dhe me Avaret , i quajti serbet Servoi=serbi ,
     qe dmth sherbetore , se serbet ashtu ishin, Popullsi sherbetore

     Reply to this comment
    • raimond vlonjati July 22, 05:13

     Hej ,kisha bere nje koment ketu, por nuk e paski postuar , sic duket ishte me politike ne biografi lol

     Hej ,vetem kaq do hosha –

     -Analizae kesaj Brunildes , eshte me e sakta nga te gjitha analizat qe ijane bere jetes se Vojsaves

     Dmth Vojsava ka qene shqiptare,sepse i jati i saj e ka pas emrin Momcini–Ky emer kuptohet lehte qe nuk esht emer sllav

     Ai nuk ka pas ndonje emer sllav , se nuk ka serb me emer Momcini

     Gjithe fjalet e tjera reth Vojsaves jane muhabete koti

     Reply to this comment
    • Arben July 22, 11:15

     VOJSAVA BRANKOVIC, MOTRA E KRALIT TE SERBISE

     Reply to this comment
  • Preza July 18, 14:13

   Dje ne nje shkrim te ngjashem per Ndre Mjeden i shkruajta Moikomit keto rradhe te cilat edhe ne shkrimin e sotem jane aktuale…..

   Shkrim i bukur, i nevojshem, i rralle ne llojin e vet, me shume kulture, dije e enciklopedik. Me vleresimin sublim te korifejve te shqipetarizmes, jo per te bere pseudopatriotin por te treguar te verteten tronditese, te ciles i rane hasha ne keto 25 vite, qe Shqiperia, ka pas kene nje zonje e rande, burrat e dheut i flitshin nane, dhe burra dheu me peshe ka patur plot, e duhen vendosur ne pantheonin e lavdise, letersise e historise, te shkruar me gjakun e deshmoreve te kombit, perballe tradhetareve e te shiturve te te gjitha ngjyrave, dje dhe sot.
   Shkrimet e Moikomit, nje dritare e vogel per te pare, jashte haurit medioker e kundermues te mjedisit pseudointelektual shqipetar, qe eshte kapur nga mediokriteti, nga larot dhe sahanlepiresit e te gjitha fushave, nga inkompetentet qe shiten me te madh, dhe kane mbuluar e lene menjane, profesionistet e zot, njerezit me kulture e dije shkencore, krijuesit e thjeshte, te ndershem e me zemer, por pa perkrahje, dhe ata te paret, qe lajne e lyejne me demagogji e mashtrim tere diten e perendise, drejtuesit tane te trashe e te paditur, vetem e vetem sepse ata kane ne dore shkopin cudiberes, qe te ngrene ne pergjegjesi e te japin emer e fame te rreme, e pasurojne mekataret, lolot e larot, ne menyre qe vete ne rolin e bejlurcines-sic thoshte Noli i madh, te duken te ditur e te pazevendesueshem, ne maje te kurrizit te ketij populli te vogel e te varfer, per ta lene ne erresire, me qellim qe ti marrin edhe ato pak para qe ka, e per ti ndare me keta larot e lolot…
   Fatkeqesi e madhe. Ne nje ene me rere qe kthehet permbys, per te matur kohen, ku duhet te pritet gjate qe pjesa e keqe te bjere poshte, duke i lene vendin, transparences, dijes dhe iluminizmit….

   Ju lumte dhe juve gazeta DITA qe i jepni hapsire njerezve te thelle, e te ndershem, atyre qe Shqiperine nuk e nderrojne as me poste e as me para..

   Reply to this comment
  • Diamond July 19, 18:28

   Miredita. …a mundet Mustafa Nano te kerkoje ndjese per injorancen ne kete rast?

   Reply to this comment
 2. BK July 18, 11:04

  Faleminderit Moikom Zeqo!

  Reply to this comment
  • Beqar skenderi July 18, 13:47

   Shume pseudoanaliste e dallkauk opinioniste na coroditen me mendjet etyre te dgraduara. Analizat i bejne me mendje te cakerdisur dhe vetem nxjerrin helm per te helmuare dhe te tjeteret. Keta lloj analistash te fryjtur me mllefe nuk duhen te shfaqen neper ekrane se luajne me ndjenjat e njerzve. Si mund ta degjosh e ta besosh fatos lubonjen? Ai eshte i goditur dhe i mbarsur me mllefe. Po muc nano pse e kruan me skenderben? Nuk do qe skenderbeu te jete shqiptar? Ka dhe shume pseudoshqiptare qe vjellin vrer per shqiperine. Ata qe veprojne keshtu e kane humbur ndjenjen e patriotizmit dhe nuk duhen degjuare e besuare. Skenderbeu eshte krenaria e kombit.

   Reply to this comment
 3. Luan July 18, 11:15

  TRADHËTIA E RADHËS E AGJENTIT TË UDB-së MSTAFA NANOVIÇ i cili ka marë mision nga Serbia për të baltosur Heroin tonë Kombëtar Gjergj Kastriot Skënderbeu në shkëmbim të përfitimeve personale pra i paguar për të thënë të kundërtën. E kërkojnë interesat e përgjithshme të ti hiqet e drejta e liçencës së gazetarit, ti hiqet e drejta e analistit, ti hiqet e drejta në dalje e TV, jo vetëm këto por dhe të ndiqet në rrugë gjyqsore dhe të dënohet për baltotosje të figurës më të madhe të Kombit Shqiptar Heroit tonë Kombtar Gjergj Kastrit Skënderbeu .Ja vlen për të theksuar se është rast i përsëritur nga agjenti i mirpaguar mustafa nanoviç i cili ka deklaruar : Nuk e do një shtet për gjithë shqiptarët .

  http://www.gazetaexpress.com/lajme/mustafa-nano-nuk-e-dua-nje-shtet-te-perbashket-per-te-gjithe-shqiptaret-21670/

  Reply to this comment
 4. fredi July 18, 11:22

  do e ket kuptuar muc nano

  Reply to this comment
  • LUAN MUHAMETI VLORE July 18, 13:48

   I DASHURI ADRIAN!

   MEQENERE M. . .NANO NA THENKA QE “NENA E SKENDERBEUT ISHTE SERBE”,PO JA JAPE UNE PERGJIGJEN SI PJESTAR E PASARDHES I FAMILJES QE KEMI JETUAR NE MOLLE TE KUQE TE MIRDITES DERI NE 1779.VOJSAVA ESHTE NGA DERA E DUKAGJINEVE,HALLA E LEK DUKAGJINIT.KUR VDIQ GJERGJI,LEKA THOSHTE “C’ME BERE O VELLA”. I THEM NANOS E NJERZVE SI AI,SERBET TRE KRIME KAN BERE NE FAMILJEN TON,NE 1180 KUR BANONIM NE PRIZREN,NE 1779 KUR NA VRAN NE MIRDITE 9 PJESTAR TE FAMILJES NE NENDOR, ME NDIHMEN E MARKAGJONVE E NE 1832 NA VRAN ANDREN. KENGA KENDOHEJ _TE URA NE ULQIN U VRAN DY DJEM TE RI,ANDREA ME HAXHIN LUFTUAN PERSHQIPERIN.FAMILJA ME NDIHMEN E BUSHATLLIVE U VENDOS E U “RUAJT” NE VLORE.BOLLE ME ME FAMILJEN TON TE CILEN AS E NJIHNI E NGA NJERZIT SI NANUA ETJ E KENI LUFTUAR NE SHEKUJ.

   P.S FAMILJA E KA ZANAFILLEN NE KETO TROJE ME ILIRIN,VAZHDON ME ZEUSIN,PIRON E EPIRIT,ME GJERGJIN E NE TE TJERET QE JETOJME SOT EDHE NE GJIRIN E POPULLIT QE NA” RUAJTI” SI DRITE SYRI.

   Reply to this comment
   • ELIOT July 18, 18:23

    More luan ;; PO AKOMA SE KE KUPTUAR MORE SE NANAO ESHE NJE DEBILE QE EDHE NJE LOPE KA ME SHUME MEND ….. PO CI VENI VESHIN PEDERASEVE TURQ ….. .. SKENDERBEU ESHTE KRENARIA JONE DHE KETO TURQ TE PISET LE TE SHKOJNE NE TURQI .. DHE TE SHAJNE KEMAL ATATURKUN TA SHIKOJNE SI FUTEN NE BURG …. POR TEK NE RAMA SI BEN GJE KETYRE KRIMAVE TE QELBET … TE KENE TURP KETO GOMERER … KETO JANE BJGAT E SHQIPERISE … MERCI GJERGE KASTRIOTI QE KE EXISTUAR BOTA TE NDERON …MERCI ENCORE …

    Reply to this comment
 5. N.VJOSA July 18, 11:28

  Pershendetje Moikom,
  Pershendetje o Flori,
  Pershendetje u Studjues i lindur si studjues, Talent, qe padyshim , pas shkencetareve tane te medhenj, Mesuesve te tu, Çabeut enciklopedik, Budës, Nolit, Kristo Frasherit por dhe te tjereve te mevonshem.
  Por nga keta te kohes sone, Ti Moikom je nje Euridit, qe i ke sherbyer Kultures shqiptare me pasionin dhe Talentin tend te paepshem.
  Ti Moikom je pa dyshim Krenaria e shkencetareve shqiptare, i lindur si eksplorues qe ne Femijerine tende!
  Shume mire i je pergjigjur ketij Llafazanit Mustafa, i cili me shume ngjan si nje llafollog kafenesh se sa si studjues..Si studjues eshte aq i percipte, siperfaqsor, sa na eshte neveritur kur del neper emisione televizive thjeshte per tu marre me llogje Kavaje…
  Por ky behet me i neveritshem kur kerkon te shtremberoj Historine tone, qe na larteson perkrah popujve te tjere, kur hedh balte mbi Yllin, Simbolin e Bashkimit Kombetar, Gjergjin tone Madheshtor, Simbolin e Atdhedashurise dhe te Qendreses Kombetare.
  Per Skendo-Beun tonë ka nje mal me libra ne Historiografine Europiane dhe Studjues te njohur ne mbare Boten e kane radhitur, si nje Mal qe nuk tundet jo vetem ne Historine Shqiptare si Hero Kombetar, por dhe nje Mbrojtes te rralle te Europes dhe te Krishterimit.
  Ky Mustafai, eshte nje Lamash, qe per tu treguar modern, ka perborxh te thote se eshte Homo, se homot jane ne modë…!
  Ky Mustafai, eshte nje B y t h q i r, që o Zot ku i paska mbajtur Shqiperia keta lloj mercenaresh antishqiptare!….
  Tok me ate Lubonjen, qe me se shumti ngjan me nje Oficer Manjak SS, jane plehra te te pariciklushme.Turp per ato media qe u japin drite pallavrave te ketyre antishqiptareve!
  Kjo Deklarata e Muçi Fuçit, nuk eshte e re.Para ca kohesh kjo teze e Skenderbeut sllav u artikulua nga Kreu i Partise se ekstremit te djathe austriak, Strasche, por mori nje nje pergjigje mjeshterore dhe shqiptarçe nga Kadareja Gjeniu yne i Fjales shqipe.
  Edhe diçka.Ndoshta i bie ti lexojne ata qe duhet komentet tona, por po të ish per mua ty Moikom, do te ktheja menjehere ne krye te nje institucioni dinjitoz si Drejtor te Muzeut Kombetar!
  Ti Moikom, i ben nder Kultures shqiptare!
  Pershendetje , Moikom,
  O Flori,
  paç jete e shendet, se Njerez si ty nuk lindin perdite, ata rriten e lartesohen, ashtu siç rritet e lartesohet Kultura e nje Kombi….!

  Reply to this comment
 6. Besniku July 18, 11:32

  Faleminderit i dituri Moikom Zeqo, për analizën të thellë, shkencoro-patriotike, për figurën shumëdimensionale të Skeënderbeut. Dikur , nuk i vinte mendja asnjë shqiptari, aq më tepër një gazetari, të hidhte në biseda ndërmjet shokësh, dhe jo më në shtyp insinuata të tilla anti-shqiptare, për figura rrënjësore të kombit, e aq me tepër për Skënderbeun, që e njeh bota mbarë. Muçi i palarë nga trutë,sot në këtë demokraci , gjen të drejtën, të padënueshme, për të na baltosë në nder. Në fillim hodhi çashkën se Skënderbeu na paska luftuar si i krishterë dhe jo si shqiptar, e pastaj na del me tezën sllave se nëna e tij na qënkish sërbe ( jo sllave). E more muçkë, ç’tu sos uji i gamiles! E tërhoqe shumë litarin kësaj here! Çdo shqiptar ty ka të drejtë të të shajë me rrënjë e me degë, e të të mallkojë, bile dhe të të rrahë, që ti e di ku e gjen guximin të mundesh në dritë të diellit, në mes të Tiranës, të na përdhosësh të gjithë ne. Po a ka ligje që të dënojnë këta gjithollogë sharlatanë për nxitje të urejtjes mes bashkëkombasve , e për më tepër anti-shqiptarë, për deklarime të tilla ??!! Mendoj se ka ardhur koha që dijetarët e fushës, por dhe më gjërë, më shumë se Akademikët që nuk u dëgjohet zëri, të ngrenë me forcë në Presidencë dhe në Qeveri, detyrimin e ruajtjes së figurave të patjetërsueshme që janë pjesë integrale dhe e qënësishme e asaj që ne e kemi më të shtrenjtë ,Shqipërisë. Ju falenderoj dhe njëherë i nderuari Moikom, dhe ju uroj jetë të gjatë , në dobi të vendit.

  Reply to this comment
 7. Demokrati i vertete July 18, 11:34

  Pershendetje.z. Moikom! Te uroj shendet dhe vullnet per te pasqyruar shkencerisht te verteteat ne shume fusha, sikunder po vepron. Z. Moikom, e lexova shkrimin dhe pergenjeshtrimin qe ka bere i ashtuquajturi Muç Nano. Lexova dhe kete shkrim tuajin, i cili flet shume per ata qe duan te kuptojne. E keqja eshte se Muçi apo dhe Lubonja, po ndermarrin nisiative per te trajtuar probleme te fushave qe padyshim jane te pamundura per nivelin e tyre intelektual. Sinqerisht nuk dua te ul apo te ngreje aftesite e tyre, sepse i njoh dhe nuk kam asnje interes per tu marre me ‘ta. Eshte liria e fjales, e cila keqperdoret apo mireperdoret, nuk ka te beje me interesin tim apo tuajen dhe te shumices intelektuale serioze. Keta tipa (jo si persona fizik, por per mendimet e tyre- bej fjale) jane te lloit qe duan te “duken”. qe ja edhe jam dikush etj. Por te jesh dikush, duhet te peshohesh ne balancen, kandarin, peshoren e se vertetave, te verteta te cilat gjenden tek shkalla e niveleve kulturore te fushave perkatese. Mustafaj ka bere ca shkolle, ka perfituar ca trajnime dhe i eshte mbushur mendja se ai eshte i arrire per te spjeguar islamizmin, kristianizmin, qofte edhe ne zbulimet qiellore deri edhe tek qenia apo mos qenia e Zotit, etj. Ne epoken e lirise se fjales askush nuk e pengon, megjithese pengesat ekzistojne, por jo per tipa te tille qe nuk dine te ndajne te verteten nga e shtremberta, nga e sajuara etj. Deri ketu, besoj se me kupton z. Moikom . Ndersa per ata qe nuk duan ta kuptojne po e thjeshtoj duke ju drejtuar juve me shume siunqeritet dhe respekt: Z. Moikom, je i lutur te mos harxhosh kohe duke menduar per te sqaruar tipat Nano-Lubonja, sepse dijet tuaja i duhen keti popuilli dhe vendi per gjera te medha dhe jo per te humbur kohe me shkrimet e ketyre shgarravinave te muçofatosave. Ju e dini se si veprohet ndaj “njerezve qe nuk dine por e dine veten se dine”. Per te tjeret: “Ndaj ketyre tipave, çdo njeri largohet, nuk merret me ‘ta”.
  Respekte dhe urojme te na sjellesh, nepermes shkrimeve tuaja, sa me shume dije te vlefshme, te cilat ju i keni por edhe dini ku ti gjeni.”
  Demokrati i vertete. 18 / 07 / 2017

  Reply to this comment
 8. Mersin July 18, 11:42

  Si gjithnje profesori i qarte, me argumente shkencore e historike te pakundershtueshme. Ndaj eshte e domosdoshme te flasin ne vazhdimesi e te mos heshtin akademiket.

  Reply to this comment
 9. Claus July 18, 11:43

  Doli dhe historiani i fisit mysliman te Zeqajve per te marre mbi shpine lavdine e Gjergj Kastriotit, qe padyshim ka qene i krishtere.
  Jane absurde te ketyre historianeve, qe sic e kam thene dhe ne repliken kunder historianit “rilindas”, Shkreli, nuk u besoj asnje fjale dhe asnje rresht.

  Mjaft me me Gjergj Kastriotin, mjaft o te konvertuar ne Islam, nuk mund ta mbroni dot ju kete figure qe i perket botes se krishtere, lavdise se botes bizantine dhe indirekt dhe trojeve shqiptare. Nuk eshte puna juaj, ju nuk beni asgje me shume vec nje propagande “patriotike” per te marre vetem identitein tuaj si shqiptare.
  Bota shqiptare nuk ka asgje te perbashket me boten islame, asaj qe i perkisni ju. Nuk mund te jeni edhe shqiptare edhe myslimane. Ky eshte problemi juaj. Shqiptaria ka nje histori me te vjeter se hordhite islame. Kete nuk mund ta mohoni. Dhe trojet shqiptare kane qene nen Bizantin e qyteteruar, pavaresisht se ne ato treva influencen e pati te veshtire.
  Vete vellai i Gjergj Katriotit, Reposhi ishte murg. Vete emrat ne familjen e Katsrioteve si Stanish, Konstantin, Mara, ku kjo e fundit ishte martuar me serb, tregon shume qe hapesira ballkanase ka qene nje hapesire europiane me te gjitha karakteristikat e principatave dhe familjave te saj.
  Ka patur ne ate kohe vetem 8 kombe (freng, gjerman, italian, danez, spanjoll, britanik, irlandez, skocez) dhe ato te percaktuara nga Konsili papal i Vjenes diku ne vitin 1313, nuk ka patur as komb shqiptar dhe as kombe serb dhe as komb grek, nuk ka ka patur as kufinj te ndare ne menyre te prere, je ne kohen e kryqezatave te krishtere, je ne kohen e tronditjeve te popullsive nga kerdia e murtajes qe merrte 45 % te popullsise se Europes, je ne kohe qe as sistemi i kohes nuk ishte percaktuar, pra ora, vetem kembana e kishes ishte ne ate kohe nje sistem orientimi ditor, pra koha e lutjeve.

  Ja kjo ka qene pak a shume gjendja shoqerore ne trojet e Ballkanit. Dhe qe martesat me fiset sllave nuk kane qene tabu.
  Ju o te ulurjaksur flisni me mendesite e kohes se sotme, mendesi te marra peng nga besimi Islam dhe “patriotizmi” fals i juaj dhe ky nuk eshte faji juaj, por stergjysherve tane ose tuaj.
  Po c`te keqe ka te pranohet qe Gjergj Kastrioti na paska nene sllave? Ku eshte ketu e keqja? Ndersa aq keq nuk i vjen turqve qe nena e Ataturkut na paska qene shqiptare!
  Perse atehere? Ja pra qe problemi eshte padyshim fetar. Ashtu sic shume kosovare kane dale me tezen e tyre se Skenderbeu eshte qafir dhe tradhetar i fese se tyre.
  Kjo eshte me e ndershme me duket, sepse nuk shkon, edhe te besosh ne Islam dhe te nderosh Kastriotin.

  Po qe te kesh ne mes te sheshit te Tiranes Gjergj Katriotin mbi kale dhe me shapte ne dore dhe 20 metra me tutje te kendoje hoxha suret e Kuranit dhe te falen per Bajram mijera dhe mijera sunite ne mes te sheshit para bustit te tij, vetem ne Shqiperi ndodh.
  Te shkosh ne kalane e Krujes dh te degjosh namazin e te premtes ne altoparlant edhe kjo vetem ne Shqiperi ndodh.
  Ore me turistet e huaj mbetesh pa fjale se nuk e di se cfare tu thuash.
  Mire qe e kemi per nder dhe lavdi kete Heroin tone, po atehere perse jemi kthyer ne myslimane ne mase dhe bejme bajram dhe Kurban cdo vit?
  Absurde shqiptare te paskohes se Gjergj Katsriotit, thuaj.
  Per mua ai vend ka dy epoka si ajo e para dhe pas Krishtit:
  Epoka e para dhe pas Gjergj Kastriotit. Ajo e ndan historine tone ne eren e krishtere dhe eren islame me te gjitha pasojat e saj.
  Kete nuk mund ta c`bej askush.

  As Zeqo dhe as Xhufi, as Duka dhe as Shkreli.
  Kjo eshte historia jone e mire apo e keqe, kete merreni si ta doni.
  Une per veten time e marr per fatkeqesi.
  Hajdeni pra te nderuar, ndajeni mendjen dhe lereni Gjergj Kastriotin ne parajsen e tij!

  Reply to this comment
  • Nasho July 18, 12:46

   Ja nje ze miu serb qe do lavdine e vete te vockel duke aplikuar tinezisht teorine perca e sundo te serbve dhe grekerve kunder popullit te “tij”.
   ja perse Shqiperia nuk ka ecur ne shkuj se ka patur plot zera minjsh si i ketij komentuesi, Muc zaberhanit and CO.

   Reply to this comment
   • Claus July 18, 13:22

    Po c`i kam bere une Shqiperise o marrok? Mos kam qene dhe jam ne qeveri? Mos i kam shitur droge atij apo ketij? Mos i kam vjedhur pasurine atij vendi a i kam shitur toka grekut, serbit a italianit?
    As nje gozhde shqiptare te NISh Kavajes nuk kam marre me vete.
    Asgje nga keto nuk kam bere. Nese kam bere vetem nder i kam dhene me emrin tim Shqiperise. Po me gerdalla si ju eshte e kote te replikosh. Shiko se ata i ke rreth e qark teje dhe jo tek une.
    Nga ju nuk ka ecur ai vend po kete as ne vdekje nuk do ta kuptoni.

    Reply to this comment
    • Tap Topi July 18, 14:19

     O KRUNDE !

     Te pranosh se e jema e Skenderbeut ka qene sllave, nderkohe qe per origjinen e pamohueshme shqiptare te fisit te Kastriotajve, historiane dhe studiues me reputacion nderkombetar kane publikuar me dhjetra vepra letrare, kjo eshte njelloj sikur te pranosh me gojen tende qe je JASHTEQITJE E KOMBIT. Kete te fundit donte te pohonte edhe Mustafai me pacavuren e tij te radhes. Mire ai se eshte sunit, po ty more malukat, c’te preu barku qe na del pro qelbesires dhe kunder te gjitheve?

     Jo per gje po na e mban veten medemek dhe si te krishtere. Yyyyy zullap!

     Nese do ta dish ti, shqiptaret e krishtere jane njerez me kulture dhe nuk e kane zakon kurre te ofendojne besimtaret e feve te tjera. Une nuk e di se cilit komb i perket nje bitha jote e qelbur, por kur shoh se nje rakitik mundohet t’i kundervihet me skutheri nje shkrimtari atdhetar dhe intelektual kaq te kompletuar sa c’eshte zoti Zeqo, mendja me shkon menjehere ke ndonje sojzez te paguar per te futur percarje mes shqiptareve.

     Reply to this comment
    • Tap Topi July 18, 14:24

     Nqs s’ma ke kap as i her… komentin… qe baba kapma pak kte ktu posht me titull

     “Mustafa Nano zberthen historine tone si me qen bir serbi”

     http://www.reportazh.net/view/news/519

     Reply to this comment
    • arbereshi July 18, 16:22

     O CLAUS po thjesht vellai binjak i Ver llapes je more delirant IDJOT hahahahaha po cfar nderi i jep emri jot Shqiperise more kar deduksionist hahahahahahah trongull

     Reply to this comment
    • arbereshi July 18, 16:29

     Claus thjesht nje travesti je dhe dem ose qef bythes tate i bo ti vdis me kenaqesite e tua pa ne po e kuptuam mire po se kuptuam ky vend nuk ka nevoje per ty si te kesh ikur si te jesh ketu Claus travesti nje me shume ose nje me pak do te kete ne paraden e Kristi pinderit qe edhe ai pretendon se shqiperise i jep nder me emrin e tij

     Reply to this comment
   • floriri i Bençes July 18, 14:51

    Shqiperia nuk ka ecur e nuk do ece kurre, sepse persona si ty, qe fatkeqesisht jane shumica ne kete toke, e kane perbaltur figuren dhe kujtimin e heroit tim kombetar, Gjergj Kastriotit, sepse keni perqafuar fene, zakonet e mentalitetin e armiqve te heroit tim te madh. Ju ngrini bythen lart 5 here ne dite, duke degjuar ne arabisht pallavrat e hoxhes injorant e njekohesisht bir kurve (sepse tall bythen me injorantet), nderkohe qe heroi yne i madh, ka 5 shekuj qe nuk arrin ta kuptoje marrezine kolektive te pseudo/shqiptareve sunite.

    Reply to this comment
  • anticensurë25642654 July 18, 13:03

   klojsi mirë ti e ngrë këtë temë nga pikvështrimi fetar.tëndi i krishterë!!
   të tjerët nga këndvështrimi islam!
   kurse unë dhe shumë të tjerë anga ai ateist!!
   si tja bëjmë??
   të këthehemi të tërë në të krishterë,në origjinë si thua ti,dhe të kemi mundësinë e “pronësisë” së gjergjit??
   plotësisht i një mëndje!!
   vetëm se nuk di se çfar duhet bërë me tërë ata,që ne shqiptarët i quajmë atdhetarë,shqiptarë myslymanë që luftuan për shqipërinë!për pavarsi dhe pas saj!!jo për gjë po si konvertojmë dot në kristian!!kanë vdekur me kohë!!
   një pjesë e pjerdhur e shqiptarëve të fes islame e konsiderojnë më të afërt sulltanët e erdoganit se skënderbeun e gjakut të tyre,por shumica dërmuese e konsideron heroin e saj!!hero shqiptar që luftoi kundër pushtuesit!!bile se kanë për gjë ta quajnë me emrin e tij të vërtetë dhe jo me atë që i dha turku!!
   kjo pjesë dërmuese nuk ka problem me ded gjon lul e luigj gurakuq!!
   pjesa e fundit që nuk interesohet as për krisht e as për muhamet,por vetëm për shqiptar se ka problem fare ta quaj hero ashtu si e njohin të gjithë!!ti nderojë tërë atdhetarët shqiptarë pavarsisht përkatësis së besimit!
   ti ke të drejtë kur thua se kombet në atë kohë nuk ishin të ndarë si sot;dhe sot nuk janë kushedi se sa të saktë,or ka një ndarje;por kjo nuk do të thotë se nuk kemi të drejtën e “pronësisë”për gjergj kastriotin!!
   si fillim!
   huniadi hero i hungarezëve!pa qënë i tillë!!luftoi tërë kohën për ta!!
   katerina e rusisë!!një nga “carët” më të mëdhenj që ka parë rusia!nuk ishte aspak ruse,por e ngriti rusinë atje ku nuk e kishte ngritur kush!!
   si rumunët dhe gjermanët,përveç se përmëndin origjinën e tyre nuk kanë histri të tyret për ta!!sepse nuk i ka lidhur gjë me punën e tyre!!e njëjta gjë me tërë vezirët shqiptarë të turqisë!!kanë origjinën shqiptare por bëmat e tyre janë për turqinë!!
   sikur të mbetemi tek mendimi tënd,pak konfuz,pak fetaro-fondamentalist,dhe ta quajmë gjergjin vetëm “kristian” dhe asgjë tjetër,prapë del pyetja!
   përse vetëm shqiptarët krenoheshin me të??
   përse mbeti vetëm tek shqiptarët kulti i tij??
   përse as gërk e as sërb nuk u kujtuan për të??
   klojsi!!
   feja nuk na bën as turq e as gërk e sërb!!
   ka bastardë në të gjithë botën,që duan më shumë të jenë sërbë,turq e gërkë,por shumica është shqiptare!!këta bastardë,si të tillë,rrëmujën e bëjnë më të madhe,por në fund të fundit shqipëria mbetet shqipëri me heronjt,me tradhëtarët dhe me bastardët e saj!!
   po të qe për mua!?
   do të ishte më mirë pa besime fetare,por kur dikush e ka të nevojshme!?
   je i detyruar ta pranosh!!
   koha e ka treguar se besimet shkojnë e vijnë,por gjaku,gjuha e zakonet mebeten pothuajse të pandryshuara!!
   për turistët!?
   fare mirë mund tu kujtosh historinë e tyre!dhe ata nuk kanë qënë të njëjtë gjatë gjithë kohëve!!dhe tek ata këndon/te “hoxha”ose “prifti”ndryshe, në kohë të ndyshme!!shpesh ata kanë në të njëtin shesh përmendoret e dëshmorit dhe vrasësit të tij!!vlersimet janë bërë por kohë dhe situata të ndryshme!!
   klojsi nuk është feja ajo që të bën njeri!!
   duhet të jesh i tillë,duhet të zgjedhësh ndërmjet të DREJTËS dhe të ZHDREJTËS!!
   sa më shpesh të zgjedhësh të parën aq më njeri je!!
   ti më duket se zgjedh gjithnjëëëë
   gërkun??
   pavarsisht se ruhesh shumë në shprehje!!

   Reply to this comment
   • Claus July 18, 14:18

    Or ti “numerator” perse ngaterroheni me historine e cika ka vetem fakte dhe data?
    C`hyn ketu “shqiptaria”? Cdo gje e kam dhene me fakte dhe argumenta, gjera qe ne Shqiperi eshte zor te diskutohen per shkak te mangesive teper te medha ne fusha histroiko-sociologjiko-filozofike. Nuk lexohet atje dhe pike.
    Jo dhe aq shume per fajin tua, po ato serviren sipas midese te njerit apo tjetrit. Aq kapacitete kane dhe historianet tane, po nuk ke c`ben, tani ne pleqeri zor se ndryshojne, Me shume nuk po flas se me duket sikur po kaloj ne ofendime, gje e cila ndonjehere per vete manipulimet qe bejne ne mendjet e njerezve edhe u takon ti marrin.

    Po c`pate o “24567” me Katerinen e madhe? A e di se ajo Perandoreshe u konvertua ne ortodokse ruse dhe nuk donte me t`ia dinte me per vendin e saj?
    Natyrisht ajo e beri Rusine Perandori, por beri dhe dy luftera ruso-turke, per te mbrojtur krishterimin ortodoks.

    Me thelle nuk po hyj por dua te debatoj me ty per problemin “shqiptar” punet e se ciles i ke ngaterruar keq.

    Nuk ka patur Shqiperi shqipetare ne kohen e Katriotit o njeri. Ka qene sipas historise sone, Arberi, qe fillonte e mbaronte pa u percaktuar sakte.

    Beteja kunder osmaneve eshte bere nga nje koalicion forcash te krishtere ku ishte dhe Gjergji i biri i Gjonit dhe Vojsaves me ushtrine e tij. Ishte rreziku osman ne ate kohe o njeri!
    Ishte fe e padegjuar ndonjehere ne Europe feja islame, Konstandinopoja nuk kishte rene akoma. ajo ishte qendra e krishterimit, jo Roma.

    Termi shqiptar ka dale ande ngga vitet e Lidhjes se Prizrenit, banoret e Ballkanit ishin vetem vasale te Sulltanit me besime myslimane dhe te krishtera si ne Bosnje ashtu dhe ne trevat shqiptare.
    Arbereshe quhen edhe sot “shqiptaret” e Italise dhe jo shqiptare. Perse nuk i analizoni keto fakte?

    Gjergj Kastrioti vdiq si i krishtere per te mbrojtur vetem territoret me qendra te banuara me rrethimet e Krujes, se ashtu ishte strategjia lufterake e kohes duke marre keshtjellat.

    Ndersa ata qe e kane mbrojtur ate duke qene dhe myslimane si tere plejada e rilindasve tane, sa per dijeni ata e kishin hedhur poshte me kohe zgjedhen osmane ne shpirt dhe ne gjak se nuk besoj se falej Abdyli dhe Naimi me “allahun Akbar”.

    Ajo figure u shfrytezua prej tyre per te rritur ndergjegjen kombetare nen nje terr osman ne nje kohe kur Europa vlonte nga kultura dhe arti.

    Nuk besoj se ata rilindas sot do te faleshin per Kurban dhe Bajram ne mes te kazave te vilajeteve shqiptare, ata pavaresisht emrave islame, si Mustafa Nano sot, i kishin vene asaj zgjedhe nje emer: Roberi!

    Ti si ateist ke bere zgjedhjen tende dhe per kete nuk kam asnje problem, por edhe njehere them se nuk shkon te shfrytezosh Gjergj Kastriotin per identitetin tend kombetar dhe ne anen tjetere te besh duvane e Islamit.
    Nga feja ka lindur etnia, gjuha, kultura, njesimi dhe me fe nenkuptoj krishterimin.
    Po ashtu dhe nga feja islame kane lindur etnite, kulturat dhe shtetet. Ne cilen futemi ne?
    Ne te paren apo ne te dyten?
    Ne rangun e pare apo ne rangun e dyte?
    Kete a ma thua njehere?

    Gjergj Kastrioti ka qene prijes i krishtere dhe popullsia islame le ta respektoj dhe ta nderoj si heroin e tyre, por kjo nuk shkon.
    Mos gjykoni me mendesite e kohes se sotme i nderuar.
    Me sllavet ( se as serbe nuk mund ti quash) ke patur probleme 400 vjet e kusur me pas, jo ne vitet 1300-1400.
    Kaq thjeshte gjykoni dhe lerini ne boten e tyre Zeqo dhe Xhufin.

    Ne fund kam qeshur kur ke shkruar se une i ruhem fjalorit progrek!!!
    Se jam i krishtere duhet te kem progrek?
    Kaq e keni kufirin, me shume nuk dua te them, por te pakten mesoni nga ato c`kam shkruar se eshte histori jo provinciale, por europiane te cilen e lexoj dhe e lexoj pa asnje paragjykim.
    Pershendetje

    Reply to this comment
    • anticensurë25642654 July 18, 15:09

     klojsi
     qeke nxef kot o lali!!
     më thu mu se e kam ngatërru dhe vetë e bën çorbë!!
     ska rëndësi,është çorba(më fal se ta shkruajta turqisht)supa jote!!
     shqipëri e shqiptarë,greqi e gërk,sërbi e sërbë si e thua dhe ti!?
     kanë dalë pas skënderbeut!por asnjëri,përveç nesh nuk ka pasur skënderbeun si shëmbull frymëzimi!?apo jo!!ndoshta po tu kishte shkuar mëndja si ju ka shkuar tashti!?do ta kishin bërë atë që bënë shqiptarët!!
     sa për punën e problemeve me sërbët a gërkët!?ke të derejtë!!ata filluan të shfrytëzonin fenë si bazë për të gllabëruar ato që kanë gllabëruar deri më sot!!jo vetëm kanë gllabëruar por dhe me zjarr dhe hekur kanë shfarrosur,përzënë dhe konvertuar,etni dhe jo besim,shqiptarët!!
     shpresoj që nuk do të më thuash se nuk është e vërtetë!?
     akoma sot,nga padituria,nga shpirtligësia,nga dëshira për të pasur një homogjenitet fetar ka shqiptarë që njëlloj si JU,përpiqen të veprojnë!!ata mendojnë se homogjeniteti fetar është më i rëndësishëm se të qënit komb(dhe ti në besimin tënd bën pjesë në të njëjtën kategori,me tendencë gërke)!
     katerina nuk është gjë tjetër ndryshe nga vezirët shqiptarë të turqisë!!dhe ata asqë e çanë hajdarin për prejardhejn!!
     ndoshta dhe ti je një i njëjtë me ta!!kuptohet “vezir” komentesh!!dhe ty stë ha fare për,atë që thua se është atdheu tënd,shqipërinë!!
     klojsi,po qe për punë feje mund të të thosha se je sërb,por nuk më ka shkuar mëndja!!sepse nuk kam argumeta për të!!
     flm për informacionin që na ke dhënë nga historia jo provinciale dhe mundohu të dalësh nga mendimi sektar që ke të rrënjosur në trurin e vogël!!
     gjithashtu përshëndetje!!
     ps:nëse të shqetësojnë numrat(kam qënë i detyruar ti vë se nuk kalojnë komnetet pa numra),bëji një kërkesë ditës që ti pranojë vetëm me pseudonimin e zakonshëm!!

     Reply to this comment
    • anticensurë25642654 July 18, 15:27

     një pyetje juve të redaksisë së ditës!!
     a është e mundur të shkruaj me pseudonimin tim fillestar??
     pa numrat pas!!

     Reply to this comment
    • Mollosi July 18, 19:21

     Claus!
     Termi shqiptar per here te pare permendet ne “Kuvendi i Arbenit”, mbajtur me 1703.
     Eshte e vertete qe shqiptaret dhe serbet u hasmeruan me vone, por ne ishim te hasmuar edhe ne kohen e Stefan Dushanit (1331 – 1355).

     Reply to this comment
    • Tirana July 18, 19:30

     Kush je ti o Klaus? Sipas teje as Sami Frasheri nuk eshte shqiptar, as Ismail Qemali nuk eshte shqiptar, as Faik Konica nuk eshte shqiptar vetem pse u iu desh stergjysherve te tyre te vinin nje ombrelle me emra turq per te mos i zene shiu turk? Edhe vete Gjergjin e Madh e thirren Skenderbe, po kjo do te thote se nuk eshte shqiptar? Ti je gjysmak, por fatkeqesia nuk eshte pse shkruan ketu, por pse nuk e kupton qe je i tille.

     Reply to this comment
  • Vlora1912 July 18, 13:11

   Sic e ka then edhe komentuesi “Claus”, para 475 diteve, ne komentin e tij ‘orthodox” të 1375-të, shqiptari me i sakt brenda hartes se Shqiperise eshte…….Hiresia e tij, euriditi i pamase, Pallullatos dhe ky mashkull/femra me nick-un Claus!!

   Per aq kohe qe ndjek dhe komentoj tek Tema, nuk kam par tjeter njeri, nga ne “Vdekataret” e zakonshem anonim, te perifrazoj vetveten sic ben ky Claus……nderkohe qe sulmon historian profesionist si Zeqo, Xhufi apo Frasheri..!

   Tema Online ka patur shum komentues Vulgar, si “Net”, “enter”, “Eftipsiqi”, e te tjere……

   Por me i neveritshmi, me i rremi, me deliranti, me i pasakti(Pavarsisht korrekteses gramatikore), ngelet ai, Sherbetori i bindur i Pallullatosit, inferiori, kometusi “orthodox”, me nick-un Gjermanik, “CLAUS”.

   Ju lutem ju te Tema-s, ti kujtoni ketij sherbetorit te Pallullatosit, se besimi fetar, nuk eshte i trashegueshem gjenetikisht, nuk ka te beje me fizionomine, apo parametrat antropometrike te nje rrace….por me kulturen.

   Ndaj kur shkon ne Ameriqi dhe takon nje Orthodox Grek te quajtur Jorgo, ai gjithmon eshte zeshkan, apo esmer…

   Kur takon Hametin nga Kuksi apo nga Kuci , po ne Ameriqi, qe sipas emrit duhet te jet muslyman(dhe nuk ja ndjen per besimin), ai zakonisht qellon te jete qime bardh dhe me sy te kaltert..

   Reply to this comment
  • Joti July 18, 13:58

   Te duket vetja interesant duke ju drejtuar Moikonmit me aq munges respekti o i “krishtere”?

   Reply to this comment
  • Llazar July 18, 15:17

   Në emër të krishterimit ben punën e serbit dhe të grekut. eshtë kaq i lerosur sa nuk ke ku ta kapësh…as me shkop.

   Të faleminderit Moikom! Një mijë herë të faleminderit!

   Reply to this comment
  • ATEISTI July 18, 19:08

   Ha muuuuuut , Claus , haaaaa ! Ti je nje cope idjot , ne kuptimin e plote te kesaj fjale. Je truri dhe goja e armiqve tane shekullore , qe perdorin gjuhen shqipe per te luftuar shqiptaret ! Shqiptaret , qe rrjedhin nga stergjysherit e tyre ilire , nuk kane qene as te krishtere , as muslime , as budiste e as judiste , por PAGANE .
   Besimet e ndryshme fetare i imponuan pushtuesit e huaj , duke filluar nga ata romake , bizantine , turrk e nje mori hordhish te huaja , qe lane gjurmet e tyre nder shekuj , por nuk munden t`i imponohen teresisht shqiptareve , ndaj ata mbeten nje mozaik besimesh fetare , por qe ne themel , nuk kane baze te qendrueshme as edhe njeri . Pikerisht kete shfrytezoi regjimi komunist , qe nuk e pati te veshtire t`i nxjerre jashte ligjit dhe sot jane teper te pakte besimtaret e vertete te cfardo feje. Kjo i terbon kermat e Patrikanes se Stambollit dhe nje varg plehrash te tjera , greke , serbe , turke , arabe apo cifute !
   Prandaj eshte dhe kaq i “zjarrte” e kaq helmues gjarperi
   Claus e nje tufe idjotesh te tjere , qe komentuesit i peshtyjne cdo dite neper komentet qe bejne .

   Reply to this comment
 10. Haka Tekizoti July 18, 11:55

  Vetëm nderim për këtë dijetar të paepur të mbrujtur me shqiptarizëm të kulluar e të pandotur nga asnjë lloj izme (edhe nga ato që favorizojnë padrejtësisht shqiltarizmën).

  Reply to this comment
 11. Analisti July 18, 12:18

  Sa mirë që kemi akoma shqiptar dhe intelektual si Ju Zoti Moikom. Çdo natë shohim në Tv te njëjtët qelbësira??!!

  Reply to this comment
 12. anticensurë25642654 July 18, 13:04

  sa për muçin??
  vari hajdart!!
  nuk ja vlen të merresh!!

  Reply to this comment
 13. shefi July 18, 13:22

  Profesor Mojkomi , je Skenderbeu i fjales shkencore , je Skenderbeu i fjales se shtrejte .Jete te gjate per kete komb te coroditur!

  Reply to this comment
 14. hë për hë.... July 18, 13:39

  PO ku pjerdh historia per muçer e co, llapazane te thekur ekranesh qe nuk lene gje pa neperkembur. Kjo eshte marrezia e madheshtise se vonuar te ketyre takemeve qe kane uzurpuar gjithçkah ne media dhe broçkullisin per hesap te parase nga çdo drejtim qe u vjet. Mitomane klasike qe u duket vetja qe te gjitheve skenderbe. Ca hiçer e piçer te neveritshem

  Reply to this comment
 15. Fatmir Musai July 18, 13:49

  Me bere te lotoj, Moikom! … Nese perseriten situata te tilla paradoksale gjithfareshe, te lutem, shfaqu me shpejt e fol edhe ne emer te shpirtit tone!Flm!

  Reply to this comment
 16. Clausasfalia July 18, 13:50

  Me logjiken e Mustafait dhe Klausit Platoni dhe Sofokliu nuk ishin greke, por politeiste (pagane); Leonardo dhe Garibaldi nuk ishin italiane por te krishtere, Frederiku i Madh dhe Bismarku nuk ishin gjermane dhe familja mbreterore angleze nuk eshte angleze. Edhe Putini nuk eshte rus por i krishtere……..U, se harova, edhe Janullatosi nuk eshte kolonel grek por keshte i krishtere me shume se sa grek i Asfalise.
  Marrezia eshte me e pafundme se hapesira dhe koha ka thene rivali i Clausit, Albert Ajnshtajn.

  Reply to this comment
 17. Clausasfalia July 18, 13:52

  C’na degjijne veshet!!
  Me logjiken e Mustafait dhe Klausit Platoni dhe Sofokliu nuk ishin greke, por politeiste (pagane); Leonardo dhe Garibaldi nuk ishin italiane por te krishtere, Frederiku i Madh dhe Bismarku nuk ishin gjermane dhe familja mbreterore angleze nuk eshte angleze. Edhe Putini nuk eshte rus por i krishtere……..U, se harova, edhe Janullatosi nuk eshte kolonel grek por keshte i krishtere me shume se sa grek i Asfalise.
  Marrezia eshte me e pafundme se hapesira dhe koha ka thene rivali i Clausit, Albert Ajnshtajn.

  Reply to this comment
 18. Partizan per azgjesimin e turqeve erdognist July 18, 14:08

  Jo mjaft me, po : mbylleni gojen o turq te ndyre, qe flisni shqip, se sot ka me mijra skenderbj,qe ju shkerdhejne faren deri ne shfarosje ..

  Reply to this comment
 19. shqip July 18, 14:26

  Mos na shisni pordh si rrace, apo trashegimi kulturore . nuk shikoni se kushdo, qe kemi qene ne origine, duam te drejten si shqiptar dhe jo si armiq te shqiperise ???????

  Reply to this comment
 20. Arben July 18, 14:35

  ALLAHU EKBER.

  NUK KA VLERE FARE KOMENTIMI PER NJEREZIT PERGJEGJES TE MASHTRIMIT TE MADH QE U ESHTE BERE KETO 100 E KUSUR VITE SHQIPETAREVE.

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 July 18, 15:12

   jashtë turku i ndyrë i erdoganit që jeton në rroshnik!!

   Reply to this comment
  • blackwater July 18, 15:33

   PTUUUUUU RRACE MAGJYPE…MBETURINE FEKALE.

   Reply to this comment
  • Nasho July 18, 19:45

   O arben turkoshaku qe vjell vrer ne komentet e tua. Lidh o turkoshak ushkuret e shallvareve qe te ka lane turku e merr rrugat neper turqi tek allahu yt ekber, or mortje turkoshake qe nuk ke as edhe nje pik gjak shqipetari ne deje njesoj si ai i shituri claus me siper por i anes tjeter

   Ikni o minj gjerrizash e lereni shqiperine te qete e te paster se na moret frymen na moret. Lereni ore rehat Shqiperine me e bjereni fanatizmin tuaj te urryer atje ku ju paguajne.

   Reply to this comment
 21. demo July 18, 14:56

  Keto 27 vjet e keqja ketij vendi po i vjen nga katundaret.Nje katundar pa tradite ne kulture,behet mjaft agresiv kur meson ABC-ne.I duket se ato qe lexon nuk i ka lexuar kurrkush para tij,I duken pacavuret,qe shkruan, si shkrimet e shenjte,kur jep oipionione,i duket vetja Nostradamus.Maloku ka delirin folklorik te madheshtise,por ka edhe sindromen e inferioritetit!Keshtu Sali Berisha i fali detin Grekeve,i fali nafte serbeve duke thyer embargon nderkombetare,;Ilir Meta denoncoi Ramen tek Greket pikerisht per padine e PS ne gjukaten kushtetuese kunder faljes se detit,;Mustafa Nano ngaterrohet me historine e heroit tone kombetar,duke i falur serbeve amesine,besimin,identitetin e heroit tone kombetar.Pse e ben kete?Eshte i paditur?Po te jete i paditur le te pyese te diturit.Eshte tradhetar???Jo,or jo! Eshte katunar!…..

  Reply to this comment
 22. Mark uk July 18, 15:13

  Mustafa Nanos nuki interespn hic se nga ishte nana e Gjergj Kastriotit.Ate e bren urrejtja se cfar u beri Gjergji vllezrve te tij turq.Nuk ashte hera e pare qe ban shkrime me karakter fetar duke mbajtur anen e besimit te vllazerve te tij turq.Nje here pyeti ne TV nje prift katolik, afersisht kshtu.Ne baze te emigrimit te njerzve te besimit musliman nga Azia mbas 100 vjetesh a do jet Europa me shumic muslimane.Frati ruajti qetsin dhe i tha afersisht.Mbas 100 vjetesh nuk dihet ndoshta do ket disa ma shume te krishter per sot ata jan shume e shume ma pak.Prandaj duhet te ndalohet ky islamik i thekur te mos cfaqin percarje qe jemi shembull ne gjith boten.

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 July 18, 15:31

   moarki
   po të lidhësh disa fije del se muçi nuk e ka ashtu nga mëndja e tij!!
   pas fitores së palloshit të tironës dhe pas përsëritjes së disatën herë të “rrugës alternative” të ndryshme nga ajo e BEsë,nuk është muçi i pari që i fryn tymit erdoganist!!
   ka dhe të tjerë që e bëjnë të njëjtën gjë!!kanë filluar me një vrull të shumëfishuar!!në ditët e ardhëshme do të dëgjosh më shumë!!
   vëri mëndjen se si shkruhet për ngjarjet në turqi dhe bëj vlersimet se çfarë do të ndodhë në shqipëri!!

   Reply to this comment
 23. blackwater July 18, 15:32

  MBETURINAT OSMANE DHE TURKOSHAKE KERKOJN TE PERBALTIN HEROIN TONE KOMBETARE.

  Reply to this comment
 24. araniti July 18, 15:53

  faleminderit profesor

  Reply to this comment
 25. Drejtesia do te behet,duan apo nuke duan sozite e mustafajve. July 18, 17:36

  Shume mirnjohje Prof.Zeqo,per argumentet e Tua bindese ne lidhje me origjinen e Vojsaves,nenes se Heroin Tone Kombetare Gjergj Kastrioti (Skenderbeu).Erdogani ka kohe qe po ben cmos te hedhe balte mbi figuren e Heroit Kombetare Gjergj Kastriotit,si duket leket e piset nendore marre nga Mustafai ja zbuluan petet laknorit allamustafa.Sado karragjoze analiste te mbledhe dhe xhamija qe te ngreje Erdogan-Edvin Rama,aqe me shume i rriten vlerat Heroit Tone Kombetare Gjergj Kastriotit.Historia ne dite e vite ka treguar e vertetuar katerciperisht,se ekstremizmi i c’do forme,ngjyre,apo besimi qofte ka qene dhe do te mbetet foleja e fundit e djallit me fytyre njeriu,qe nuke don t’ja dije as per popull dhe as per atdhe,perpara lekeve te piset e pushteteve pa kufi me c’do forme cmim,por qe gjithmone kane patur nje fund te turpshem dhe pa kthim.Popujt linden velleze,krijuan fise e kombe,por politikat ekstremiste te c’do forme,ngjyre apo besimi nga pangopesia per leke te piset e pushtet pa kufi me c’do forme e cmim,i bene armiq.Mjaft me,liri e fjales nuke do te thote anarshi,por referim ne fakte, deshmi dhe data ne dite e vite qe i sherbejne demokracise,e progresit njerezor.Se fundi Prof.Zeqo,ju uroj shendet dhe jete te gjate ne sherbim te familjes dhe Shqiperise ne Progres Njerezor.

  Reply to this comment
 26. Meckojati July 18, 17:52

  Eshte fatkeqesi per kombin, kur dalin njeres me mangesi te medha inteligjecen dhe na behen analiste.
  Te lumte mendja o professor per analizen shkencore qe ben ne cdo rast. Respekt per ju!

  Reply to this comment
 27. MH July 18, 19:48

  Shkoqita frazen nga ajo ma siperme e z.Moikom Zeqo qe tregon “patriotizmin” fetar te myslimanve kunder “tradhetise” se Skenderbeut ndaj turqve:

  “”Ky aktualizim i vrazhdë i mohimit të figurës së përndritur dhe epokale të Gjergj Kastriotit si dhe të shqiptarësisë së tij arrin deri atje, sa edhe në FB, në video, në You Tube edhe ca të ashtuquajtur imamër xhamish e shajnë haptas Gjergjin” si tradhtar të fesë islame,” duke bërë ashtu një mercenarizëm të neveritshëm antishqiptar dhe antihistorik, por edhe një manipulim ideologjizues fetar.””

  Keto truthar fetar osmanllinjesh nuk e paskeshin ndigjue e jo ma injektojne ne gjak vargjet e te pavdekshmit Patritoti shkodrane Pashko Vasa:
  Feja e shqiptarit asht shqiptaria.
  Larg kjofte:Neser e zam qe na ra Erdogani me zjarr e hekur mbi shqiptaret ne atdheun Shqiperi.
  Shqiptaret osmane fetarizmit do te bahen njeshke me Erdoganin per hater te mos tradhetise se fese myslimane.Ja pra ku qendron gjaku i piste i shqiptarit mysliman kunder atdhetarizmit ne vendin qe lindi.
  Nuk jam aspak i asnji besimit pervec se besimit ne njeri.
  Nuk asht deshira e ime po asht imponimi i besimtarve mysliman qe prezantohen si ma siper,qe ma imponojne te deklaroi qe Myslimanizmi asht besimi apo feja ma idiote dhe kriminale qe ka lindur mbi toke kunder njerezimit,aq ma teper sot ne nji civilizim moderrn.
  Vetem nji argument.
  Papa Vojtila e fali besimtarin mysliman ALI te cilin drejtesia ligjore e denoj me disa vite burg.
  Dhe Papa Francesku predikon jo vetem ne interres dhe mbrojtje te jetes se katolikve qe asnji here nuk i vecon.Por e ngre zanin ne cdo eveniment te rendesishem boterore qe ta ndigjojne udheheqesit e shteteve te botes kerkon te mbroje cdo njeri i cfaredo feje apo besimit qe gezon.
  Urtia dhe butesia e besimit kristian asht:Njeriu ka lindur per te jetu dhe jo per tu ekzkekutue.Ekzekutimin e ka vetem Zoti qe krijoj njerzit dhe boten qe na rrethon.

  Reply to this comment
 28. KORÇARI July 18, 20:11

  [strong]Z. MOIKOM ,JE NJË LEGJENDË E GJALLË E KOMBIT SHQIPTAR I CILI DO TË TË JETË PËRJETË MIRËNJOHËS [/strong]

  Reply to this comment
 29. Vladimir Freza July 18, 20:18

  Vladimir Freza. usa
  Skenderbeu lindi ortodox, u rrit myslyman dhe vdiq katolik.

  Reply to this comment
  • ganiu July 18, 22:07

   Vetëm një gjë sndërroi dot.
   Gjakun shqiptar.

   Reply to this comment
   • Arben July 22, 06:26

    SIDOMOS ATE SERB

    Reply to this comment
    • KORÇARI July 22, 14:33

     Ti ahmet ,që mban pseudonim Arben, kërcen si [email protected] në çdo koment O TURKOSHAK O TURKOMONGOL, ti nuk e honepsën dot që SKËNDERBEU JU SHKËRDHEU MBARË DHE PRAPA PËR 25 VJET ME RRADHE DHE PRANDAJ E URRENI ,SEPSE SI TI ASHTU DHE MUÇI JENI MBETJE SPERMATIKE TË BASTARDUARA NË NDËRTHURRJE SËRBO-TURKE.
     JU JENI MISHËRIMI MË KUPTIMPLOTË I FJALËS “AKSIDENT KAPOTE”

     Reply to this comment
 30. Claus July 18, 20:34

  Nje replike per te gjithe “tifozet” e Moikomit.

  Ja pra i nderuar Moikom nga kush merr mbeshtetje “patriotike”, mua do te me vinte sinqerisht turp. Keta jane ata qe ti i nderuar Moikom i kenaq dhe i ngazellon me keto “patriotizmat” e tua.

  Me kete vertetohet katerciperisht titulli i shkrimit te Mustafa Nanos:
  “Perse terbohen shqiptaret kur u thua se nena Skenderbeut eshte sllave?”

  Eshte terbim kolektiv i ketyre “patrioteve” te medhenj ne mbeshtetje te intelektualit historian Moikom Zeqo!

  Jam i sigurte qe nje pjese e tyre e madhe nga vete gjuha qe perdorin nuk duhet te kene ndonje jete dinjitoze per tu patur zili. Supozime nuk dua te bej, por pershtypja e pare te sjell ndermend nje mase amorfe ose me mire te them nje “Lumpenproletariat”.

  Shpjegime te metejshme nuk dua te bej sepse nuk ja vlen, por ja vlen dhe ftoj te dale dhe te shkruaj “bariu i tufes se egersuar” Moikom dhe te na thote dy fjale dhe te hedhe poshte argumentet e mia. Ndryshe Moikom Zeqo me kete hordhi jeniceresh te palexuar dhe injorante do te marre nje dekorate te plot shemti.

  Ne te gjithe repliken time kam dhene vetem argumenta dhe fakte qe dikujt nuk i hyjne as ne vesh, se ne tru eshte nje rruge e gjate, por te pakten te permbahen ne fjalor dhe te ruajne nje fare etike, sepse per te me kundershtuar me fakte nga kjo hordhi pak pres, por te pakten le te dale vete i zoti i punes dhe le te hedhe poshte keto qe them.

  Vetem nje fakt po ju sjell perseri: C`fare besimi kane patur ata arbereshe qe u larguan pas pushtimit turk?
  Perse tek arbereshet mbizoteron besimi uniat, pra zoterimi i riteve dhe sakramenteve bizantine dhe njohja e Vatikanit si qender per ta?
  Dihet qe Bizanti ka qene me i vjeter se Vatikani per kete besoj se jeni te qarte.
  Dhe kjo tregon shume. Nese Zeqo e tjerr muhabetin se Gjergj Kastrioti ka qene i krishtere por luftoi per Europen, kjo nuk e hedh poshte aspak tezen time, por problemi eshte se per cfare Europe behej fjale ne ate kohe dhe a mund te quhej Europe ne kuptimin e sotem, kur ne territoret e saj vetem autoriteti kishtar ishte mbizoterues ne gjithshka. Ka qene nje periudhe kur njekohesisht ka patur 2 ose 3 papate si ne Rome, Avignon a diku tjeter. Ne ate kohe filloi zbulimi i Tokeve te Reja nga perandorite spanjolle dhe portugeze. Pra krishterimi po merrte nje hov ne tregti dhe ne hegjemoni, por te besh supozime sikur eshte kenduar ne ate kohe “Ode an die Fruede” e Bethovenit, kjo eshte qesharake. Ja pra qe kjo ka qene pak as hume jeta shoqerore e asaj kohe, po c`ti hyj ketyre muhabeteve me ju.

  Prandaj nuk behet ajo Shqiperi dhe arsyet besoj se i gjeni me lart, o “tifoze te terbuar” te Zeqos.

  Reply to this comment
  • Agushi July 19, 00:04

   Vai piano CLAUS ! Devi capire che a te e piu facile a far pasare per il culo, che per la testa !

   Reply to this comment
  • Leka pri Dukagjini... July 19, 04:25

   Tunxh o bir…

   Thua te jesh vertet aq naiv, sa mos ta kuptosh, se shkrimet e Nolit, Frasherit, Xhufit, Zeqos, Dukes, Shkrelit, etj. studiues te tjere si ta, jane aq te pranueshme per lexuesit shqiptare, sa cfaredo lloj kunder-argumentesh qe te tentojne te sjellin kokpalare qe kane si qellim denigrimin e figures se heroit tone kombetar do shumezohen gjithmone me zero?

   Relevante jane ngjarjet e hulumtuara nga institucionet kerkimore dhe historiane me grada shkencore, keshtu qe hipotezat e sostisura prej ahmedinjve, tursuneve, idrizeve bitliserve, alinjve, mustaferve marrin nuanca akoma edhe me qesharake kur mbeshteten nga nicolaua forumesh.

   Njohurite rreth historise jane ngurtesuar brez pas brezi dhe do te mbesin te tilla, te pacenuara, sado qe hijenat do mundohen me lloj-lloj menyrash t’i kafshojne per t’i deformuar qofte edhe perciptas.

   Reply to this comment
  • anticensurë25642654 July 19, 09:31

   o klojsi
   kur vjen me këtë thënje “kjo nuk e hedh poshte aspak tezen time,”!?
   të vjen ta shqyesh mender dhe atë që ke!!
   Clausasfalia ta përmbledh aq thjeshtë sa ska më!!
   sipas teje grekët skanë të drejtë të quhen pasardhës të helenëve të dikurshëm dhe italianët skanë të drejtë të mburren me rilindjen,se gjermanët po ashtu e me rradhë të gjitha!!
   o klojsi
   ti nuk je as më pak e as më shumë se një pasardhës mendor i inkuizitorëve të mesjetës,nuk je aspak ndryshe nga një krasniq që adhuron sulltan muratin ose një bin laden ose një bagdadi i ISISit!!
   i vetmi ndryshim me ta është se ti je në mes të të mësuarve,mes të të mënçurve,në mes të njerzve që duan të jetojnë në paqe!!ti nuk ke fuqi,nuk ke pushtet sepse po ta kishe?!se në,inkuizicionin e dikurshëm,dhe kryqëzatat e dikurshme do të ishe rreshtuar i pari!!
   ti je një fanatik i ndyrë,i barabartë(në tru)me erdoganin,i barabartë me çdo fondamentalist fetar!!
   nuk është faji tënd!!kështu ta kanë pjerdhur mëndjen!
   ti nuk pranon as katolikët e protestantët,ti nuk pranon asnjë lloj dege të krishtërimit,po nuk qe ajo ortodokse,e si mund të pranosh një besim tjetër ndryshe nga ai tëndi!!të tjerët ti i “ha të gjallë”!!
   ti nuk ke asnjë të drejtë morale të flasësh për mënçuri!!ti je në nivelin më primitiv që ka njerzimi!
   shkolla,arsimi tënd,elokuenca e tërri vërri nuk i hyjnë kujt në punë kur ti mban në dhëmbët e tu thikën për të gjithë që nuk pranojnë atë që ti je brumosur!!
   je një kërmë mesjetare!!kërma të tilla si ti në atë kohë kanë qënë fillozofë!!në atë kohë aq kanë ditur,ti sot duhej të dije më shumë!!ngushtësia mendore nuk ta pranon!!
   TRURIN E KE MONOKULTURË O FONDAMENTALIST I QELBUR!!

   Reply to this comment
   • Dr. Frankenstein... July 19, 15:17

    Ja dhe ca nga “argumentet bindese” te kllounit number one te forumit…

    – Doli dhe historiani i fisit mysliman te Zeqajve… (Po e fillove komentin me ofendime ordinere, do korresh prap ate qe mbjell )

    – Jane absurde te ketyre historianeve… (Po a ka krijese me absurde mbi kete toke, se sa fundamentalistet eksttremiste qe kerkojne me cdo kusht te prishin harmonine e kulturave te ndryshme dhe te masakrojne mendimin dhe fjalen e lire te besimtareve te nje feje tjeter?)

    – Mjaft o te konvertuar ne Islam… (Se ne cfare feje konvertohet tjetri eshte bindja dhe e drejta e tij e pacenueshme)

    – Ju beni propagande “patriotike” per identitein tuaj si shqiptare (Dhe c’te keqe ka ketu? A nuk eshte identiteti kombetar ai qe e ben shqiptarin krenar per faktin se i ka mbijetuar deri ne ditet tona gjithe fortunave te historise dhe tentativave gllaberuese per aneksim dhe nenshtrim? Me kete fakt historik terbohet vetem hasmi)

    Te mjafton kaq sa per nxemje mr. nicolaus ?

    Nese jo, vazhdo avazin se mire e ke. Nese po, shko e ver nje “neue Pappnase” dhe na vizito here tjeter me kusht qe ti mbash me mend ne koke, dhe jo ne bithe,

    Reply to this comment
   • Claus July 19, 15:56

    Nuk e di se cfare paske pesuar o “numerator”?
    E fillon repliken disi “teknikisht” dhe pastaj bie fund dhe krye ne vorbullat histerike me epitete nga me te ndryshmet duke me bere dhe njeri qe mbaj “thiken ne goje”, mesjetar, prires inkuzicioni dhe tere ajo tirade fyerjesh mbyllet me ” trurin e ke nje monokulture o fondamentalist…!!!”

    Fillimisht po merrem me pjesen “teknike” po nuk e ve ne dyshim se perseri nuk do te me kuptosh, arsyet nuk po i permend sepse kuptohen vetevetiu.

    Natyrisht qe Greqia e sotme nuk mund te quhet pasardhese e kultures helene. Natyrisht qe jo. Dihet dhe njihet shume mire se cfare ka sjelle ne Europen e sotme kultura helene fillo me filozofine, mjekesine, farmacine, letersine, retoriken, sociologjine, besimin ndaj kulteve trashegimi qe ka ardhur deri ne ditet tona.
    Me shembuj nuk po zgjatem.

    Nga kultura helene ben nje kapercim mijeravjecar duke na treguar Italine, Gjermanine etj,etj.

    Gadishulli Apenin qe permend ti ka patur deri ne gjysmen e shekullit te 19-te nje mori principatash dhe qytet-shtetesh. Nga keto ka dale ajo qe quhet Rilindje, pra nga kultura fiorentine, venedigase, toskaneze, gjenoveze etj,etj, qe kane qene principata ne ate gadishull. Bashkimi i tyre solli Italine e cila eshte krijuar mos gabohem 150 vjet me pare me kryengritjet e Garibaldit.
    Po ashtu dhe Gjermania e sotme perfshi edh Prusine ishte e ndare ndoshta principata dhe qytet-shtetesh me numer te papercaktuar te cilat dolen nga “Perandoria e Shenjte Romake” (kjo nuk ka te beje me perandorine romake, me kupto te lutem) te cilat u bashkuan nen kushtetuten e vitit 1871 nen kancelarin Bismarck.
    Edhe ne kete rast ke dale huq, po nejse, njerez jemi dhe te gjitha nuk mund ti dijme, po te pakten per ato qe thua te mbash nje fije pergjegjesie. Po kur nuk mbajne historianet tane te “medhenj” qe si puna atij Shkrelit na e ben Vojsaven me barre kur gravura mban nje titull komplet tjeter, ju nuk ju vihet edhe aq faj.

    Mesjeta ne syte tane eshte e zymte, mjaft e zymte se keshtu jemi mesura ta shohim, si dhe vete une dikur, po ky ka qene fati yne.
    Te them te drejten kur shoh katedralet e Kishave te Perandorise se Lindjes dhe ato te Perendimit ty nuk mund te te shkoj nder mend se cfare mendoj ne ato caste. Po pune mendimesh, hesapi me thelle nuk po hyj. Ajo katedrale ku u varros Helmut Kohl ka nje fillim ndertimi andej nga shekulli i 11- te ne mos gaboj. Po nejse!
    Ndersa edh kete kalendar qe ti po gezon sot e ke dhurate nga papa Gregor i XVIII-te. Dhe e di perse?
    Te gjitha ato principatat qe te permenda me lart nga lindja ne perendim e fillonin vitin e ri diku me 1 janari, dikush tjeter ne 25 mars, Rusia ne 1 shtator, etj,etj etj.

    Asnje unifikim ne kohe ne shek. 16-te! A me kupton.
    Po ja qe Lindja e Jezu Kristit duhet te binte detyrimisht ne diten 25 te vitit. Sipas kalendarit justinian binte ne date 15 Dhjetor per vete faktin e nje “gabimi” 10 minutesh qe ne 16 shekuj e kishte cuar ate date me 15 dhjetor. Pra u desh nje nderhyrje papnore per te patur kete unifikim kohor ne Europe dhe ne bote.
    Dhe pas saj hyri ne sistem koha, por dhe shtypja e shkronjave qe me pas sollen regjistrimin e njerezve ne martesa, lindje dhe vdekje dhe te gjitha keto ishin filluar nga kisha dhe nga askund tjeter. Dokumentimi eshte vetem merite e kishes sepse ata dinin shkrim dhe kendim qofte dhe ne latinisht.
    Po a e kupton se cdo te thote kjo?
    Nga keto procese filluan ndryshimet e thella shoqerore, pra ne ate “mesjeten tende te zeze”.
    Po keshtu eshte kur osmanet te lane ne terr dhe te konvertuan, por po e them dhe njehere nuk ka qene faji yne, as i juaji. Po nuk ke c`ben. Kete fat kishim.

    Pra lexojini idhujt tuaj historiane, kete nuk mund t`ua ndaloj askush, por te pakten ato qe lexoni, mundohuni ti verifiokoni jo ne masen 100 % se nuk ja del dot, por te pakten ne 10% dhe do te shihni se c`do t`iu dale. Po per kete duhet pune e madhe dhe midis te tjerash vullnet. Ne fund do te kesh nje efekt “Aha”, por me shume nje zhgenjim me ta, nje zhgenjim se si jane tallur me ty dhe sojin tuaj. Ndoshta edhe tallje nuk ka qene, ndoshta aq i kane kapacitetet, por keta te mos na i servirin si studime te thella shkencore.
    Nese nuk ke kohe per lexim, hidhi nje sy stendave tek Muzeu kombetar qe tashme pas rregullimit te sheshit nga Veliaj eshte tashme i hapur.
    Edhe aq do te ndihmoje disi.

    Reply to this comment
    • Dr. Frankenstein... July 19, 20:31

     Lieber cläuschen,

     ti mund t’i drejtohesh gjithkujt per replike. Edhe autorit, edhe komentuesve, edhe gjithe individeve, ku shpreson se me perifrazimet e tua te mbeshtetura ne njohurite e zgjeruara ne fushen e religionit ti mund t’ua deformosh me lehtesi bindjet.

     “Numratori” dhe jo vetem te ka dhene nje pergjigje vence se ashtu e meriton.

     Ti mund t’i quash te gjithe kundershtaret e supozimeve te tua njerez “pa kapacitet”, “te indoktrinuar”, “te konvertuar”, “te pertallur” e lloj-lloj fantazirash te ngjashme me keto, por nje gje duhet ta mbash te ngulitur thelle ne mend, se pavaresisht favorit qe te japin njohurite te padiskutueshme qe disponon ne fushen e religionit, faktet jane aq kokeforta, sa askush prej lexuesve nuk ka begenisur t’i marre ne konsiderate llomotitjet e tua, per mendimin tim, teper kundraproduktive, per te arritur fundja ne perfundimin, se ishte apo nuk ishte Vojsava me prejardhje sllave.

     Shume prej intelektualeve eshte e vertete se nuk mund ta njohin me themel historine, por ata qe i jane perkushtuar asaj, i kane fituar te gjitha atributet e nevojshme per te qene te besueshem.

     – Keta, ndryshe nga claus-at noname dhe pa identitet, figurojne me emra reale.
     – Keta, ndryshe nga claus-at e zhurmshem dhe konfuze te forumeve, disponojne tituj dhe grada shkencore si shperblim per punen e tyre sistematike dhe hulumtuese.

     Ti zoteri me insistimet e tua te tepruara pervec kontradiktes nuk prodhon asgje.

     Ti ndoshta nuk arrin ta konceptosh se ndoshta nuk je nga “brumi yne”, por une e marr mire me mend se po thuajse te gjithe pyesin veten: Po ky kokgdhe, ku kerkon te dale me pretendimin e tij se Vojsava ka qene sllave.

     Ma thote mendja se ti nuk je nga ai soj e sorollop “filozofesh” qe pretendojne se podedojne kapitalin e se vertetes, prandaj me poshte do te parashtroj dy pyetje retorike, qe kerkojne prej teje e para e punes sjelljen e fakteve konkrete, dhe e dyta shkakun e permendjes se tyre.

     Ne komentin tend te pare ke thene se…

     1. martesat me fiset sllave nuk kane qene tabu..(?)
     2. shume kosovare kane dale me tezen e tyre se Skenderbeu ishte qafir dhe tradhetar i fese se tyre (?)

     Pershendetje

     Reply to this comment
    • Dnalor July 19, 22:30

     Eshte e kote te merresh me turmen injorante, me vjen turp kur nganjehere jam ne aspektin qe ata mbrojne, sigurisht me gjuhen e tyre te ndyre.
     Ne kete kuptim respekt Claus per forcen e argumentit, pavaresisht se nuk jam dakord me ty ne çdo gje.
     Respekt dhe per anticensuren per rastet qe nuk bie ne vulgaritetitn e turmave idiote qe ju duket vehtja patriote e ne fakt jane mish per top ne te gjitha epokat, nga te gjithe pushtetet, shtetet dhe sundimtaret.

     Reply to this comment
     • Kako si Dnalorovic? July 20, 00:38

      Nuk i thone kot “Kujto qenin, bej gati shkopin”

      Menjehere pasi dikush aty lart permendi faktin se asnje nga komentuesit nuk ka dale hapur ne mbeshtetje te claus badrushit per origjinen e Vojsaves, ashtu si me shkop magjik do dilte nga fundi i dheut nje urith dnalor per t’i bere tifozllek boleferkuesit te Janulles.

    • lelegu July 20, 00:09

     Klaus kur do e pranosh publikisht qe i ben gojore Janullaposit??? PRANOJE DHE SHPETO!

     Pasi i ben gojore janulles vjen ketu dhe vjell vrer mbi nje komb shume me te vjeter se grekoevgjitet e tu.

     Reply to this comment
    • anticensurë25642654 July 20, 08:52

     klojsi
     si shqiptar kam trashëguar nga të parët një nga zakonet tona,që mendoj së është nga më fantastiket që ka shqiptari,rrespekrin për kundërshtarin!!
     me këto shkrime që po bën!?nuk po bën gjë tjetër veçse po vërteton atë që kam thënë unë,të qënit monokulturor dhe radikal,por mbi të gjitha po i ul vlerën vetes tënde për nivelin intelektual!!
     kur kam thënë se je i njëjtë me pjesën më radikale dhe më të trashë të islamit,me ISISjanët,këtë e vërtetojnë thënjet e tua që barazohen me veprimet që pamë këto katër vitet e jetës së radikalizmit më të egër islam!!veprimet e tyre,shkatërrimi i pasurive arkeollogjike në siri,ishin njëlloj si fjalët e tua,nuk e ke mundësinë ta këthesh në realitet si ata!ti në nënndërgjegjen tënde mohon çdo gjë pre kristiane!!ti njëlloj si ata që ti ke përmëndur si “shpëtimtarë” të njerzimit, me vendosjen e një kalendari dhe ndërimin e qindra katedraleve,ti po të kishe mundësinë do të kishe shkatërruar atë kulturë botërore që ishte krijuar deri në atë kohë!!
     mos harro se ishin ata që të kanë pjerdhur mëndjen që shkatërruan,dogjën gjithçka për tu thënë njerzve se bota është një disk i sheshtë dhe jo një sferë(psh),se ishin ata që brënda 50 viteve sollën atë që ti ndryshe nga ne,dhe pjesa tjetër e njerzimit e quan “mesjeta e ndritur”!!ku i vetmi mësim,e vetmia njohuri ishte bibla!!ku çdo gjë tjetër deri tek larja e trupit u ndalua!!
     nuk dua të zgjatem kot,por po të them se po të vezhdosh në këtë mënyrë?!
     do të humbësh dhe atë respekt minimal që mund të kem pasur për ty si kundërshtar!!
     nëse me të vërtetë e mendon këtë këshillë që më jep mua”Edhe aq do te ndihmoje disi.”provoje për vete!!
     shkëputu nga monokultura,mos e përdor si kundërshtim për të gjithë kulturën tjetër që ke grumbulluar për të jetuar,që e përdor për të jetuar!!vër të dytën në plan të parë,përdore gjat 16 orëve aktive të ditës,monokulturën përdore gjat 8 orëve të tjera!!jetoje sapo të mbyllësh sytë dhe do të shohësh se do të kesh njëjetë më të këndëshme!!

     Reply to this comment
  • arbereshi July 20, 16:33

   Ore ky Clausi paska teza shkencore qe i ka hedhur per zgjidhje por nuk do tja zgjidhi njeri se ngelet vete i lidhur. Shikojeni IDJOTIN qe barazohet me Zeqon” Nese Zeqo (Moikomi) e tjerr muhabetin se kastrioti ka qene i krishtere por luftoi per europen, kjo nuk e hedh poshte aspak tezen time” OOOOOO IIIIIDDDDDJJJJOOOOTTTTTT hahahahahahahah jane shtuar shume delirantet filozofe, jane krijime te periudhes se injorances funksionale

   Reply to this comment
 31. Mark uk July 18, 22:20

  anticensur 23……:
  Turku ka len muturina po per fat te keq flasin shqip.

  Reply to this comment
 32. demo July 19, 00:41

  “Dihet qe Bizanti ka qene me i vjeter se Vatikani”, ja kjo nuk dihet o Clauz,ketu e ke gabim.Edhe ne periudhen me te veshtire te saj,kur Roma u pushtua nga barbaret,gjithmone Roma ka ruajtur primatin e qendres kishtare Ekumenike(te perboteshme).Nuk kam nderment te shkruaj romane per kete ceshtje por lexo Historine e Perandorise Romake te Lindjes(Bizantine)nga Georg Ostrogorskij,perkthyer nga Pellumb Xhufi.

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 July 19, 10:12

   o demo
   ti kërkon ti mbushësh mëndjen një fondamentalisti se ajo monokulturë që ka në kokë nuk është gjithë kultura botërore??
   lëre mor lal se ai është i tredhur në tru e asgjë më tepër!!
   unë të garantoj se ai është më i pjerdhur se ata që mendojnë akoma sot se bota është një disk i sheshtë!!
   në një bisedë me një shokun tim për një shokun e tij,fizikan i një niveli të jashtëzakonshëm dhe në besimin fetar po aq sa dhe në shkencë,shumë besimtar,i thashë -si ka mundësi një gjë e tillë??
   -fare thjesht-më tha-i ndan të dy gjërat nga njërat tjetra.racionalia është fizika,irracionalja është besimi!!
   klojsi nuk është budalla!!këtë e dimë të gjithë,por në të njëjtën kohë kur ai flet për anën irracionale të tij gjithçka rrotullohet në boshtin e tij fetar të ngushtë!!aty nuk arrin të llogarisë 1+1!!çdo lloj llogarie i del ORTODOKSI!!

   Reply to this comment
 33. Amerikani... July 19, 11:32

  …GJERGJI I MADH nuk ka nevoje per mbrojtje…Ai eshte shpallur perjetesisht…” I-N-P-E-R-A-T-O-R-E-B-T”…Problemi i madh historik mbetet ,qe shqiptaret do te dine te gjejne rrugen per te dale nga qerthulli i krizes se identitetit te dyzuar, duke u çliruar keshtu nga ndjenja urrejtese ndaj vlerave universale te Krishterimit…Muqi eshte perfaqesues i denje i kesaj pjese , qe kane frike nga e VERTETA…E verteta porosit JEZUSI, te …çliron nje here e pergjithmone, …pra te ben te LIRE…Perfundimisht, vetem rruga e kthimit ne identitetin natyral Europian, e kthen kete komb ne vendin e vet te merituar historik,dhe brezat e ardhshem do ndjehen krenar per emrin e tyre …SHQIPTAR…!!!……….

  Reply to this comment
 34. DOKLEATI July 19, 14:54

  Shkurt e qarte.
  Te lumte penda Zoti Zeqo

  Reply to this comment
 35. gjermani i fundit July 19, 16:08

  Nena e Skenderbeut mund te ishte serbe, nuk ka asgje te keqe vertet, por ja qe nuk ishte. Barleti nuk thote qe Vojsava Tribalda ishte bije fisnikesh sllave,e thote qe ishte bije fisnikesh arberore nga Tribaldet, nga zona qe sot quhet Dibra e Madhe. Ka shume raste kur Gjergj Kastrioti mund te kishte patur afrim me mbreterine serbe, por nuk shkruhet gjkund qe te kete pasur shkembime frekuente, siç do te ishte normale me nje nip te supozuar nga dera e feudaleve serbosllave. Me emblematikja eshte pengesa qe Brankoviçi i beri trupave te Skenderbeut te takoheshin me ushtrine e Huniadit ne koalicion kunder turqve, ky eshte fakt historik i permendur edhe ne shkembimet e letrave me Seline e Shenjte. Edhe nje dhenderr qe kishte Skenderbeu, burri i motres, ky ishte malazez, jo serb. Nuk provohen leterkembime dhe interesa te perbshketa serboarberore qe te provojne tezen se Skenderbeu kishte lidhje gjaku nga e ema me deren e feudaleve serbosllave. Fan Noli ka shkruar qarte se libri i Barletit e hyjnizon shume Skenderbeune po ashtu veprat e rilindesve tane, duke e fryre shume imazhin hyjnor te Skenderbeut, pothuaj sa nuk merrej si nje mit apo legjende qe gati nuk besohej se kish ekzistuar. Megjithate ne biblioteken e Vatikanit, ne Stamboll, Venedik, Napoli e tek Sforcat e Milanos gjenden mjaft leterkembime qe provojne zotesine diplomatike te Skenderbeut per te mbijetuar ne sistemin e atehershem. Familja e Kastrioteve nuk ishte familja feudale me influente ne Arberi, ishin Muzakajt, Balshajt, Topiajt, fale Skenderbeut dhe quaje aftesise apo rrufjanllekut te tij arriti te shtrihej me gjere ne zoterime. Pra, eshte naive qe Muçi Nano te perdore nje argument te pabaze, quaje thashethem historik se i pelqen ta trajtoje si spond replikues per te promovuar nje tjeter liber, ashtu siç beri me ate librin me gege e malesore.

  Reply to this comment
 36. Arben July 19, 22:01

  EDHE NJEHERE PER ISLAMOFOBAT.

  ALLAHU EKBER.

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 July 20, 08:09

   turk muti
   ti je njëlloj si klojsi!!
   replikat kundër teje dhe tij!?
   nuk janë rreplika as islamofobe as kristianofobe!!
   janë rreplika kundër islamistëve dhe kristianistëve!!rreplika kundër llumit që është futur kontrabandë në këto dy besime!!si ti dhe klojsi jeni një llum acid,grryerës i këtyre besimeve!!ju jeni shkatërruesit e tyre!jeni ndyrësia e tyre!!
   ta kam shpjeguar gjithnjë atë mbiemrin tënd!mutin!!
   jam gjithnjë kundër të gjithëve që meritojnë këtë mbiemër!!turk,sërb,gërk,shqiptar,tirans apo lab që mbart mutin mbi kurriz!!
   të gjithë që nuk mbartin këtë mbiemër janë njerëz të pastër dhe meritojnë rrespekt!

   Reply to this comment
 37. * July 20, 00:41

  Duplicate comment detected

  Reply to this comment
 38. N. July 20, 09:07

  Se pas Car Stefan Dushanit,
  Do të vijë S k ë n d e r b e u…!

  ***
  Keto vargje Epope te Kadares e thone Historine ashtu si eshte…Nuk ka bir Kurve ta ndryshoje atë…Nisur nga emri, Muçon tone duhet ta quajmë turk apo arab.. !
  Medet, medet, per keta Muço
  Dhe Clausat tane!..
  Duane te ndryshojnë Historine!

  Reply to this comment
  • Bingooo... July 22, 10:25

   Te lumte Neti. Vetem 1% gabim…

   Kjo nuk te falet se qellimi i vertete i Devilit nga CernoVoda eshte qe t’i veme epitetin e turkut ose arabit, dhe jo ate te SAFAVID-it.

   Per te bere pak krahasimin, kujto vetem se nga cfare humbetirash kane zbritur ne Vjene shumica e “turqve”.

   Reply to this comment
 39. enter"" July 20, 16:50

  Rendesi ka qe Muci ua ka nxire jeten pseudo-patrioteve, gjak turqve qe jetojne ne Shqiperi.
  Muci eshte 100 vjet drite civilizim perpara, kurse keta qe I kundervihen sa gjasme u preken qe nena e tij qeka slave jane thjesht nje llum injorance.

  AUTOKTONE LESHI JENI.

  Reply to this comment
  • KORÇARI July 22, 14:42

   enter” Greku, ke këtu edhe vëllain tënd të gjakut TURKOMONGOLIN Ahmet, me pseudo Arben.
   Shkoni bëni NJË OTOMANÇE TË MIRË (ja keni marrë DORËN mirë juve Seksit Otoman) puthuni dhe nja dy herë pastaj hajde këtu të flasësh për Historinë Shqiptare.

   Reply to this comment
 40. Boston July 20, 18:40

  I vleresuar si gjithmone. Faleminderit I madhi Moikon.

  Reply to this comment
 41. ROLAND July 25, 17:16

  dy gjera shpejt e shpejt, por sakte…

  Lidhja qe ben shmitt midis brankovic dhe vojsaves nuk mbeshtetet nga dokumenta origjinale.
  emri vojsava permendet nga historiane te mevonshem, por jo nga burime dokumentare.

  i vetmi burim dokumentar eshte…Ragusian notarial act, 7 qershor , 1439…ajo quhej Jella, e veja e Gjon Kastriotit.

  akti fillon keshtu.

  i nderuari abati Pjeter si ambasador i zonjes Jella, te vese se zotit Gjon Kastrioti dhe zotit Gjergj bir i saj…etc etc,
  vari teneqene, idiote serbia ka me shumice. por dhe shqiperia ka, sidomos idiote skraparllinj tip muc nano, dhe idiote islamike,

  Reply to this comment
 42. illyricus January 29, 12:03

  Asht interesant fakti se shqiptarët revoltohen kur flitet se Vojsava ka kenë me origjinë sllave por nuk kanë asnji problem në lidhje me motren e Gjergjit, qi asht martue me nji burrë sllav… – Bibliografi: https://sq.wikipedia.org/wiki/Vojsava_Tribalda

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim