34 vjet nga vdekja e Enver Hoxhës dhe një shkrim i Kristaq Ramës 1988

April 11, 2019 10:00

34 vjet nga vdekja e Enver Hoxhës dhe një shkrim i Kristaq Ramës 1988

Sot është 34 vjetori i vdekjes së ish-udhëheqësit komunist të Shqipërisë, Enver Hoxhës.

Sivjet jemi në përvjetorin jubilar të çlirimit të Shqipërisë. Hoxha ishte udhëheqësi i asaj lufte antifashiste që e shpëtoi Shqipërinë nga copëtimi i mëtejshëm. Mund ta kritikosh për shumëçka, por jo për atë që e radhiti Shqipërinë e vogël në krahun e aleatëve të mëdhenj anglo-sovjeto-amerikanë.

Vdiq më 1985. Por në të vërtetë vdekja e regjimit të tij kishte filluar të ndihej kohë më përpara. 

Duke e parë nga distanca rrokullimën e viteve ’80, duke i marrë faktorët që çuan në tatëpjetën e thepisur një nga një, nuk është e vështirë të konstatohet se komunizmi në Shqipëri vdiq për një gotë qumësht, për një kile mish dhe për një kokërr vezë! Nga mungesa e theksuar e këtyre elementeve bazë të ushqimit të përditshëm, populli filloi ftohjen e madhe e të pakthyeshme me regjimin komunist, duke i kthyer krahët me kujdes dhe duke zhvilluar me të në heshtje një luftë për jetë a vdekje. 

Hijerëndë, tërheqës, elokuent dhe orator i pashoq, i ndjeshëm dhe i pamëshirshëm, i magjishëm dhe tmerrues, Enver Hoxha dinte të qeshte dhe të vrenjtej, dinte të imponohej dhe t’i bënte për vete ose t’i nënshtronte përfundimisht të tjerët. Sot ka filluar të ringjallet nostalgjia për të. Nuk janë të paktë ata që e kujtojnë atë kohë, duke kujtuar kapërcimin epokal që u bë në emancipimin shoqëror, me arsimimin, elektrifikimin, industrializimin, zhdukjen e gjakmarrjes etj., etj. 

“Enver Hoxha kishte një kujtesë të gjatë dhe të pamëshirshme” – nënvizon Reginald Hibbert te “Fitorja e hidhur”.

Më 1988 u kremtua me madhështi 80-vjetori i lindjes së Enver Hoxhës dhe me këtë rast u përurua muzeu madhështor në formë piramide në kryeqytet si dhe disa statuja gjigante të tij në Tiranë, Gjirokastër dhe Korçë, ia shumëfishuan emrin nëpër shkolla, rrugë, kooperativa dhe uzina. Ramiz Alia botoi librin panegjirik Enveri ynë.

Por, ndërsa vazhdonin të mbaheshin me kujtimin e Enverit, ish-udhëheqësit e atëhershëm nuk po e kuptonin se kështu po tregonin haptas paaftësinë e tyre qeverisëse dhe se duke mos patur asgjë të re, krijuese dhe shpresëdhënëse në veprimtarinë e mëpastajme, po zhvlerësoheshin në sytë e popullit. Akrepat e orës së tyre në mos ecnin mbrapsht, kishin ngelur më 1985.

Ndaj u thirr me urgjencë  në muajin Qershor, gati gjashtë muaj para afatit, Kongresi i 10-të i Partisë së Punës. Kongresi i 10-të i Partisë së Punës u konsiderua Kongresi Themelues i Partisë Socialiste të Shqipërisë. Në këtë parti do të mungonin gati të gjithë emrat e gardës së vjetër, të njohur si bashkëluftëtarë dhe besnikë të Enver Hoxhës.

Komunizmi klasik që u aplikua në Shqipëri për afro gjysmë shekulli kishte perënduar njëherë e përgjithmonë në emër të progresit, në emër të demokracisë që aspironin shqiptarët. Por kjo nuk do të thotë të fshihet kujtesa jonë historike, qoftë edhe filozofie e një regjimi që e ka mbyllur kapitullin e tij. Kjo mendoj se është edhe mënyra më e mirë për ta analizuar figurën e Enverit në kontekstin e një kohe dhe për t’i dhënë vendin që i takon në historinë tonë.

Një nga miqtë e gazetës na solli dje kujtimet Kristaq Ramës, babait të kryeministrit aktual, të botuara në vitin 1988,në vëllimin e parë të kujtimeve për Enverin që u botuan me rastin e 80-vjetorit të lindjes së ish-udhëheqësit komunist (Kujtime për Enverin, 1988, f.387-391).

Kristaqi ishte një artist i madh i skulpturës monumentale dhe është autor i shumë veprave të rëndësishme, përfshi edhe monumente të Enverit. Këto kujtime që ai i ka botuar 31 vite më parë tregojnë integritetin e tij si artist dhe njeri publik.

Xhevdet Shehu / Dita

*******

MONUMENTI

Nga Kristaq Rama

Në vitet e parë të pasçlirimit, kur isha nxënës në Liceun artistik, më caktuan të shoqëroja shokun Enver në lozhën që ishte caktuar për të, në një shfaqje që jepte shkolla jonë në skenën e Teatrit Popullor. Kisha emocionet e natyrshme prej nxënësi dhe nuk dija ç’të flisja.  Po shoku Enver më çliroi vetë. Më pyeti nga isha, përse studioja dhe unë iu përgjigja.

-Ja , sa bukur, – tha i kënaqur, – ti, bir shoferi ke ardhur nga Durrësi të studiosh në shkollën e parë artistike që është krijuar në vendin tonë. Më kanë thënë që ka edhe disa të rinj, që kanë qenë partizanë. Pushteti popullor prandaj  e ka hapur këtë shkollë që ju, fëmijët e popullit, fëmijët e punëtorëve dhe të fshatarëve, të ardhur nga të katër anët e Shqipërisë, të bëheni artistë. Dhe me siguri do të bëheni,  se populli ynë gjithmonë e ka dashur artin dhe në gjirin e vet ka pasur gjithmonë artistë të shquar,  por regjimet e kaluara antipopullore nuk u kanë krijuar kurrë mundësi atyre që të shkollohen sepse kultura dhe arti kanë qenë privilegj vetëm i një pakice të pasurish. Sot ne kemi vetëm Liceun Artistik të Tiranës, por më vonë do të krijojmë dhe shkollat tona të larta, prandaj ju duhet të mësoni mirë, merruni zanatin mjeshtrave që ju mësojnë, siç është Odise Paskali, që të bëheni artistë të zotë ashtu siç iu do populli dhe partia.

Ky ishte takimi i parë me shokun Enver. Që atëherë kam pasur mjaft raste që më kanë lënë mbresë.  Po një ngjarje nuk do ta harroj kurrë. Në vitin 1962, shoku Enver bëri një vizitë në Galerinë e Arteve. Më pyeti se çfarë kisha në duar.  I thashë se po punoja për monumentin e Kostandin Kristoforidhit bashkë me Mumtaz Dhramin. Shoku Enver më përgëzoi dhe shtoi:

-Kristoforidhi ka qenë një studiues i shquar i gjuhës shqipe. Ai ka shkruar vepra të rëndësishme siç është “Fjalori i gjuhës shqipe”, një vepër e shquar shkencore.  Në punën e tij, ashtu si dhe mjaft atdhetarë të tjerë të mëdhenj të Rilindjes, ai u frymëzua nga idealet e lirisë kombëtare. Ai ishte i lidhur me popullin dhe nga populli mësoi shumë e mori shumë thesare, që e ndihmuan në punën e tij për pasurimin dhe pastrimin e gjuhës letrare nga barbarizmat e huaja.  Kristoforidhi ishte një atdhetar me ide përparimtare dhe besimin e tij të madh e mbështeti te njerëzit e popullit.  Prandaj dhe ju të tillë duhet ta bëni në veprën e tij.

Mbas disa muajsh, kur më pa në një takim, më thirri dhe më tha:

-Si po ju vete puna me monumentin? Kur isha në Elbasan kam parë dhe vendet se ku mund të vendoset Kristoforidhi. Ku keni menduar ju ta vini?

-Ne kemi menduar në lulishten para Komitetit Ekzekutiv ose në atë pranë murit të kalasë, sepse vende të tjera nuk ka, – i thashë unë.

– Jo,- më tha shoku Enver. –Atje nuk është vend i mirë për monumentin.  Më poshtë, mbasi kalon murin e kalasë, ka një vend me një lulishte të vogël që është edhe në qendër, edhe me pika më të shumta soditjeje.

Unë iu përgjigja menjëherë se aty nuk mund ta vinim se s’ka vend. Në fakt, pikërisht në atë shesh që sugjeronte shoku Enver ishte vendosur busti i tij.  Edhe shoku Enver e kishte parë dhe e dinte mirë këtë gjë, prandaj shtoi duke buzëqeshur:

-Ka vend, ka. Ju rregullojeni, bëni ndonjë lëvizje dhe unë mendoj që atje ta vendosni. Punë të mbarë!

Kjo e vështirësoi punën. Lëvizja që mund të bëhej ishte të lëviznim bustin e shokut Enver dhe ta vendosnim gjetkë, dhe në shesh të ngrinim monumentin e Kristoforidhit. Punë që s’bëhej. Njoftuam Komitetin e Partisë të Rrethit të Elbasanit, por sekretari nuk pranoi. Atëherë edhe ne nuk e menduam gjatë. Por kur po përfundonim monumentin, në studio erdhi shoqja Nexhmije. Pasi pa punën, na pyeti për bazamentin. Kur i thamë që po e ngremë në lulishten pranë Komitetit Ekzekutiv, ajo u shqetësua dhe më tha:

-Po ti a e dëgjove porosinë e shokut Enver?

Ishte porosi e shokut Enver: Njerëzit e ditur të popullit, njerëzit që kishin punuar e luftuar për të, të vendoseshin në vendet ku shiheshin e të kujtoheshin më mirë.

Siç mora vesh më vonë,  shoqja Nexhmije kishte shkuar vetë në qytetin e Elbasanit dhe kishte biseduar me sekretarin e parë të Komitetit të Partisë, të cilit ia kishte thënë këtë mendim. Megjithatë ai e kishte biseduar përsëri me shokun Manush Myftiu, që në atë kohë ishte Ministër i Arsimit e i Kulturës dhe vetëm pas kësaj bisede “ishte dorëzuar”.

Ky ishte një nderim i madh që u bënte udhëheqësi ynë figurave të shquara të kombit. Të nesërmen më thirrën në Elbasan me urgjencë dhe brenda 24 orëve u bë spostimi i bazamentit.

Në vitin 1966, besoj ka qenë muaji mars,  në një vizitë që bëmë në shtëpinë e shokut Enver (në mos gabohem kanë qenë edhe shoku Çesk Zadeja e Ismail Kadareja)  në një moment hodha vështrimin në bibliotekën e tij të pasur dhe pikërisht në atë vend ku ishin vendosur librat e artit, shoku Enver më thotë:

-Po sheh librat e artit Rama, dhe siç duket i njeh nga formati. Janë libra të mirë dhe botime speciale, për artin.  Unë i studioj nganjëherë ato. Mirë do ishte që artistët t’i kishin këta libra, por tani ne nuk kemi mundësi, sepse janë të shtrenjtë. Por biblioteka, e sidomos ajo e Institutit të Arteve, duhet t’i kenë patjetër, sepse janë pasqyrë e kulturës botërore. Sigurisht në ta përfshihen të tëra rrymat, shkollat dhe  drejtimet artistike, prandaj ju duhet t’i njihni njëherë mirë vetë dhe t’ua tregoni edhe studentëve. Por duhet t’u shpjegoni dhe t’u zbërtheni përmbajtjen ideore, estetike dhe filozofike sidomos të artit të shekullit XX,  duke filluar pak më parë, bile nga impresionizmi, kubizmi e gjer tek ekspresionizmi, surealizmi, abstraksionizmi e të gjitha drejtimet artistike, sepse rinia dëgjon për to dhe do t’i dijë e t’i shohë. Prandaj ju pedagogët dhe artistët e formuar ideologjikisht duhet t’ua shpjegoni dhe t’ua bëni të qartë thelbin reaksionar të artit borgjez në mënyrë që ata të mos i çoroditë efekti  jashtëm i tyre.

Ne kemi piktorë dhe skulptorë shumë të mirë, që bëjnë vepra të bukura e ndoshta edhe më të mira se këto që janë këtu (me gishta na tregoi dy portrete në vaj të Marksit e të Leninit, të punuar nga piktorë sovjetikë), por unë i mbaj edhe i ruaj se m’i ka dhuruar Stalini. Kurse në zyrë, – theksoi ai, kam vënë pikturën e Guri Madhit.

Për vizitën që na bëri në studio në qershor të vitit 1969 nuk do zgjatem, sepse këshillat që na dha janë shumë të qarta në letrën që na dërgoi mbas disa ditësh. Vetëm dua të shtoj se në fillim na bëri këtë pyetje:

-Ku i keni “çirakët”, ku i keni nxënësit? Ju, që tani jeni mjeshtër me përvojë, kur bëni vepra të tilla të mëdha duhet të merrni djem të rinj, të talentuar, që edhe t’ju ndihmojnë, por edhe të mësojnë, sepse kjo është një shkollë e madhe për ta. Ju dini më mirë se unë se mjeshtrit e mëdhenj të Rilindjes apo edhe më të hershmit, nuk bënin shkolla arti, sepse të tilla as që kishte, por mësonin në punishtet  që drejtoheshin nga artistët e shquar. Kështu kanë mësuar edhe Mikalonxhelo e Rafaeli apo jo? Kështu të bëjmë edhe ne, të mësojmë nga mjeshtrit tanë, të mësojmë gjithnjë nga njeri-tjetri.

****

Botuar sot në Dita

April 11, 2019 10:00
Komento

72 Komente

 1. Krosi April 11, 09:40

  Firauni shokuenver!!!
  Ja e thote kristaqi :
  Më pyeti nga isha, përse studioja dhe unë iu përgjigja.
  (dmth shokuenver nuk dinte!!!
  KE nxenes I kishin vene per ta shoqeruar.
  Mirepo paska thënë:
  -Ja , sa bukur,
  Ti, bir shoferi (1)
  Ke ardhur nga Durrësi
  të studiosh në shkollën e parë artistike që është krijuar….

  Eh, firaunhoxha e dinte mire biri kujt qe kristaqi gjatë….
  Hahaha

  Reply to this comment
  • Glaukias April 11, 10:50

   Po për çfarë na duhen këto shkrime ? Pse duhet të na rikujtohen ? Kemi “burra” shteti e artista të tjerë sot. Kemi “shtetarët” Klevis Balliu e Grida Duma, kemi Monika Kryemadhin e Flamur Nokën, kemi ‘gjeniun’ Gent Cakaj etj. Po kemi edhe artistat- VIP, Stresi e Çiljeta, Mamaqi e Bleona, virgjëreshën Elvana Gjata etj. Kemi edhe shkrimtarë, Agron Tufa e Bedri Bollshmi, Blendi Bregas-Fevziun. Kush janë emrat e përmendur në këtë shkrim para këtyre atdhetarëve të sotëm ? Kush është Kristoforidhi para atdhetarit Salianji? Po Çesk Zadeja para Flor Mumajesit ? Po këta të tjerët, Guri Madhi, Odhisa Paskali, Kristaq Rama, kush janë ??? E nxirrni Enverin sikur merrte vesh nga arti ! Kritik arti është vetëm i madhi i të mëdhenjve, vet Ai, Sali Berisha.

   Reply to this comment
   • Lame Duka April 11, 14:06

    Shume bukur, Glaukias. I ke thene te gjitha qe mund te thuhen me kete rast.

    Reply to this comment
    • arturo April 11, 15:58

     O Lame!
     Tani u bene zero te gjithe dhe ka mbetur i vetewm trim ne lufte i madhi padishahu yne Edio Rama,nipi i shoferit te Zogollit,se babain nuk e ze me goje!
     Rama eshte mjeshter i saofizmit,talljes,hipokrizise,cinizmit,mashtrimit,reklames,por eshte edhe pak zhgarravites bojrash!
     Edhe kur e kap me presh ne dore ai te hedh hi syve duke te thene “Ku eshte preshi ketu?”!

     Reply to this comment
   • anticensurë25642654 April 11, 15:11

    po ramën e paske harruar o glauki?
    sepse më të madh se ai nuk kami pasur ndonjëherë!!

    Reply to this comment
    • mirel April 11, 17:18

     Ramutin e ka harruar se ka fame vetem ne Gjermani, ne Shqiperi nuk i njihen veprat artistike. Vetem PPPte, koncesionet dhe tenderat

     Reply to this comment
   • Arben hoxha April 11, 15:19

    Bravo! Ne Pogradec thone ngjalat dalin mbi uje kur ka dallge gjoli. Jemi ne epoken e ngjalave

    Reply to this comment
   • Arjan April 13, 13:08

    A thua e kuptojne ata qe ti permende sarkazmen tende? Ata jane ca jashteqitje qe sa me shume ti lexosh emratr e tyre aq me teper na infektohen trute e na vijne ere,dhe aq me teper kalbezehet qeliza e shoqerise tone.

    Reply to this comment
 2. Dritan April 11, 09:48

  Ku qendron e keqja ne kete shkrim.

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 April 11, 15:13

   jo vetëm asnjë të keqe që nuk ka,por pyetja tënde duhet të shtrohej “se për çar leshin e kanë botuar”?
   nuk ka asnjë kuptim!thjeshtë pa lidhje fare!!
   megjithëse është xhota ai që i bën këto gjëra!!
   gjëra koti,xhotë koti!!

   Reply to this comment
 3. Ishalla nuk te harrojne April 11, 09:49

  Po me duket si Kuinto Navarra, nje prej sherbetoreve te Duces, qe tregonte nese i hiqte corapet apo jo ducja kur bente sex. Me vjen keq per autorin se i eshte harruar puna po te pakten paska marre keshilla si duhet te punoje. Blog interesant ky.

  Reply to this comment
 4. Komunisti April 11, 10:03

  Kujt i hyne ne pune keto budallalliqe ?!

  Reply to this comment
  • Kokpalari 21 janarit April 11, 10:51

   Ty jo njehere
   Ti je si gomari i Uruellit te Ferma e Kafsheve
   “Zoti me ka dhene nje bisht per te debuar mizat, po une do doja mos kishte as miza, as bisht”
   Idiot
   Lexo dhe meso

   Reply to this comment
   • Komunisti April 11, 11:38

    Injorant ! je koke pa lare qekur ke dale nga e sateme

    Reply to this comment
    • Tartufi April 11, 14:41

     Hajvani komunist te gjithe kemi dale nga e sateme,por te dalesh nga gopi I nje idiotes eshte fatkeqesi e madhe. Fatkeqesija tjeter eshte I daluri nga gopi I idiotes deri sa vdes tregohet me gisht per idiotsine e tij te pa permisuar!!

     Reply to this comment
     • Komunisti April 11, 18:36

      Koke palari Tartuf,mbasi te ngjzi joteme majmunja gorilla te ka leshuar pyjeve,keshtuqe c’fare do presesh nga ty ?!
      inteligjence najmuni ?!

     • Monteskie April 11, 20:08

      Ne fakt, ne kohen e diktatures, idiote (lere gopin e mamase se eshte ai qe ka krijuar njerezimin) ishin ata qe hani mut duke folur (edhe pse e dinin qe rrezikonin nga 7 – 15) dhe vuajtje e poshterim duke bere burg nga absurditeti.

    • I tille je ,sa here qe hap gojen April 11, 19:57

     Ti @komunisti , nuk je injorant , se injoranti , sido qe te jete , eshte me tiparet e njeriut , por ti je nje Gamor plak , e gersalle qe nuk sherben dot per asgje tjeter , vecse per te pellitur !

     Reply to this comment
   • mirel April 11, 17:19

    Uruelli, Urrueeelliii

    Reply to this comment
 5. Lexuesi i Ditës April 11, 10:16

  Nje shkrim i vertete, real dhe domethenes!
  I tille ishte udheheqesi i popullit, Enver Hoxha: I thjeshte si populli, i kujdesshem per popullin, i vemendshem per ngritjen e nivelit kulturor dhe jetesor, i angazhuar per zhvillimin e gjithanshem te vendit , i interesuar per evidentimin e personaliteteve me kontribut kombetar.
  Do te kalojne dekada, ndoshta edhe shekuj per te ardhur nje udheheqes kombi i kalibrit te Enver Hoxhes.
  Lavdi dhe nder vepres se pavdekshme te Enver Hoxhes!
  Nder dhe respekt per ata, qe e kujtojne kete vigan legjendar!

  Reply to this comment
  • lexuesi i lexuest karalloji April 11, 11:07

   Shko mor pirdhu, kush je ti mor bole, “gjeni i madh” gjykon te tjeret nder shekuj,Vetem ne Shqiperi gjen “ekselenca”boterore,kopetente te pa diskutueshem,
   filozofe te shquar koke bosh

   Reply to this comment
  • Guro April 11, 14:34

   Nder dhe Lavdi Pushkatimeve te gjithe shokeve te LANC-it, komandanteve te lavdishem te formacioneve te medha partizane. Lavdi bahcevanit legjendar qe rrethoj vendin me 25 fije tela me gjemba!

   Reply to this comment
  • besa-besa April 13, 13:54

   Jetën tjetër e kalofsh në ferrin komunist, brez pas brezi, mos u shofshi! Vllavrasës!

   Reply to this comment
 6. Gani USA April 11, 10:28

  Bravo Dita qe kujtoni te vetmin burre shteti te Shqiperise prej 1912 e sot

  Reply to this comment
 7. Vjola April 11, 10:29

  I PERJETSHEM KUJTIMI I LEGJENDES ENVER HOXHA .

  Reply to this comment
  • zhaku i pamposhtur April 11, 17:48

   Vjola nuk e diskutoj që ‘i përjetshëm’ do të jetë kujtimi i tij sepse është normale që me gjithë ato vuajtje që hoqi ky popull nuk mund të harrohen. .thjesht është e pabesueshme që qoftëlargun enver ta shikosh si lider apo burrështetas. .atë nuk e deshi i ati që e solli në jetë. . është habi e madhe që ka nostalgjik të diktatorit. .mos ka qënë gjë sekretar partie yt atë moj Vjola? apo ishte nga ata punëtorët pararojë që ‘shpërbleheshin ‘ me 1200 lekë të vjetra

   Reply to this comment
 8. Vasili April 11, 11:15

  Deviza e kesaj gazete vazhdon te jete:
  Parti-Enver,allah ekber.
  Heronjte, dhe mendimtaret e patrotizmes se vertete historike shqiptare si Kristoforidhi,Anton Zako,Cajupi,Babe Dude Karbunara etj,etj,jane denigruar dhe shkaterruar muzet apo gjera qe evokojne ata dhe vepren e tyre,nga haxhiqamilasit e rinj.
  Dumbabaistet me pushtet dhe para i kane zevendesuar ata me turkoshaket e vet,bejlere,apo qahllare bastarde te llojit te klubit te Selanikut,qe e donin baben,me shume se e donin ate bijte e vet.
  Keta haxhiqamilas injorant dhe te pafytyre,si asnjehere tjeter kane shkuar kaq larg sa na kane ngritur dhe monumente gjeneralesh te pushtuesit denatyrues osman ne Tirane dhe Shkoder,duke i thene heroit tone Gjergj Kastriotit:
  Ja ku na ke perseri!Ta pushtuam perseri vendin,por kete rradhe tu futem pa lufte nga penxherja,qe na hapi kollona e peste e klubit te selanikut.
  Dhe mallkimi historik,nuk do vonoje te bjere mbi keta bastarde te neveritshem,qe per momentin e kane zene gjithandej prej fyti kete vend.

  Reply to this comment
 9. demo April 11, 11:33

  Kristaqi ka qene nje artist i mirefillte serioz dhe punetor,.
  Nuk shoh ndonje hata ne keto qe ka thene.Ka pasur nje njohje te percipte me Enver Hoxhen,si te gjithe artiste dhe shkrimtaret>Kristaqi nuk ka qene Sejfullah Maleshova,qe ti bente skanerin enver hoxhes.
  Ky i biri nuk i ngjajti jo vetem ne talent qe nuk i afrohet, nje karakter te paqendrueshem,manekin i fasadave,i cfaqjeve,pooor eshte edhe hajdut dhe demagog.

  Reply to this comment
 10. Orteku i Fekenit April 11, 11:34

  Po ta dinte Hoxha si do shkonte i biri i Kristaqit c’do thoshte? Me siguri ” hiqeni ”
  Me gjuhen e tij kjo si perthehej??

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 April 11, 15:16

   orteko
   fotografia po që ja vlen të botohet!
   enveri i rrethuar nga tradhëtarë!!
   ëngjëlli mes djajve!?
   eh çfarë gallate,njëmij djaj dhe ëngjëlli fitoi,mbijetoi,i zhduku të gjithë djajtë!
   he gallata shqiptare!!

   Reply to this comment
 11. r April 11, 11:58

  CIA ka pasur të dhëna tepër të sakta mbi liderin shqiptar Enver Hoxha.

  Përmes një dokumenti të deklasifikuar së fundmi, ajo ka nxjerrë biografinë e plotë të tij, duke treguar me detaje jetën që nga lindja e deri kur hipi në majë të pushtetit. Në dokumentin e deklasifikuar nga CIA hidhen dyshime se Enver Hoxha qëndroi në krye të PKSH falë Moskës. Më 1947 ishte vetë Nikita Hrushovi ai i cili nisi të kërkojë informacione në Jugosllavi mbi Hoxhën. Nga ana tjetër, CIA e cilëson atë si inteligjent

  Nëntor 1961
  Diktatori i Shqipërisë Enver Hoxha, në moshën 53 vjeçare është nga liderët më të rinj komunistë të Evropës Lindore. Gjatë viteve ai ka eliminuar çdo lloj opozicioni ndaj pushtetit të tij. Hoxha është i vetmi udhëheqës evropiano-lindor me arsim perëndimor dhe konsiderohet inteligjent, kozmopolitan por nga më mizorët. Babai i tij ishte një tregtar tekstilesh i klasës së mesme në qytetin jugor të Gjirokastrës, i cili në fillim të shekullit ka punuar në një fabrikë tekstilesh në Neu England në SHBA. Ndërsa Enveri ka kryer shkollën fillore në Gjirokastër, liceun francez në Korçë dhe siç raportohet, shkollën teknike në Tiranë. Në 1930 a shkoi në universitetin e Montpellier në Francë me një bursë të qeverisë shqiptare por nuk i përfundoi studimet. Kjo raportohet se ishte dhe periudha kur ai filloi të interesohej për komunizmin, që nisi të bëhej mjaft popullor mes intelektualëve shqiptarë. Kur Italia pushtoi Shqipërinë në 1939, Hoxha dukej se ishte në anëtar me influencë në grupin komunist të Korçës, që ishte grupi më i organizuar komunist në Shqipëri. Ai u largua më pas në male për të organizuar rezistencën ndaj italianëve, por u kthye në Tiranë në nëntor 1941 si përfaqësues i grupit të Korçës në themelimin e partisë komuniste shqiptare të organizuar nga komunistët jugosllavë. Këta të fundit e caktuan Hoxhën sekretar të përgjithshëm të përkohshëm. Hoxha ndihmoi në organizimin e konferencës komuniste të vitit 1942 ku u themelua Fronti Nacional-Çlirimtar dhe u konfirmua në postin e tij në konferencën e partisë së vitit 1943. Hoxha u emëruar kryeministër i përkohshëm i qeverisë së zgjedhur nga konferenca e Beratit në 1944, kur lufta thuajse kishte mbaruar dhe forcat e tjera rivale çlirimtare ishin eliminuar. Gjatë kësaj periudhe jugosllavët e konsideronin Hoxhën si të vetmin nga disa liderët të mundshëm, ndoshta në rivalitet vetëm me Koçi Xoxen. Ky i fundit vlerësohej me shumë nga komunistët jugosllavë dhe rrjedhimisht nga Moska, ndërsa Hoxha nuk ishte dëgjuar përtej Jugosllavisë. Sipas Vladimit Dedijer, ish-zyrtar i lartë i regjimit të Beogradit, Stalini i ka kërkuar informacione mbi Hoxhën liderit komunist jugosllav Kardejl, në një takim të vitit 1947. Kardejl ka thënë: “Sipas opinionit tonë, megjithëse ai ka disa karakteristike të një intelektuali të vogël borgjez, ka të dhëna të mira gjatë luftës dhe njerëzit e duan. Nuk ka shumë trajnim në marksizëm-leninizëm, por besojmë se mund të mbajë pushtetin”. Në të njëjtën bisedë Molotov tha: “Mendojmë se opinioni i jugosllavëve është i mirë. E kam takuar Hoxhën në Paris, është i pashëm dhe jep një përshtypje të mirë. Është i kulturuar, por influenca perëndimore ndjehet në karakterin e tij”. Shumica e përshkrimeve të Hoxhës janë dakord se ai shfaq karakter të fortë dhe ambicie energjike. Megjithëse ai është një gjeneral në ushtrinë shqiptare, rrallëherë shihet në uniformë dhe nuk thirret me rangun e tij ushtarak. Ai ka ruajtur mbështetjen popullore që ka fituar gjatë luftës dhe shumica e brutalitetit të regjimit komunist shqiptar në fakt i atribuohet kryeministrit Shehu. ect

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 April 11, 15:20

   të marka të dhjerët kjo biografi me të dhëna tepër të sakta”CIA ka pasur të dhëna tepër të sakta mbi liderin shqiptar Enver Hoxha.”
   uau,uau për tu marrë shëmbull e për ta pasur zili!!
   është aq precize sikur ti kërkosh një kovaçi të të bëjë një motorr ferrari!!

   Reply to this comment
  • Lisi April 11, 22:16

   Duket që CIA s’e ka haberin për Enverin . Nuk po i numuroj të gjitha pallavrat që lexova këtu , por , po permend vetëm dy gjëra :
   – Enveri s’ka qenë anëtar i Grupit Komunist të Korçës dhe këtë e thotë vetë Enveri , e ka shkruar me dorën e vetë .
   – Enveri s’doli malit pas 7 prillit 1939 , CIA bëhet qesharake duke shkruar gënjeshtra . Ka edhe të tjera të paqëna këtu , por nuk po zgjatem .
   Interesante është se edhe rusët në wikipedia , kur shkruajnë për Enverin , këpusin plot gënjeshtra ; siç duket , këta të mbëdhejtë s’janë seriozë me ne të vegjëlit , tallen me ne !

   Reply to this comment
 12. HOMORA April 11, 13:44

  Per shqipetaret qe skane lexuar Nicolas MACHIAVEL (Nikola MAKIAVEL)bejne mire ti hedhin nje sy ne veçanti vepres se tij “The Prince”,vetem duke lexuar kete veper shqipetaret do dine te kuptojne se kush ishte ne realitet principi,metoda dhe menyra se si abdullai konsideronte harmonine popull-hegjemoni pushteti.
  ka boll legjenda mbi abdullain por ama MAKIAVELIN e kishte pervetesuar permendesh si prove keni vete jeten triomfuese te regjimit komunist ne shqiperi permbi se 45 vjet.
  Ndaj te nderuar bshkedhetare po e mbyll me nje citim te CONFICUS:

  “Me jepni nje mije te uritur marr kalane me te pathyeshem,me jepni dhjete mije mercenare te terhequer nga etia per para sheshoj qytetin me te forte,me jepni njeqind mije ushtare pa skrupull thyej perandorine me gjakatare ne bote,pra me keto tre lloj natyrash njerezore bej te paariteshmen por,per te realizuar te pamunduren qe eshte konsolidimi dhe mbajtia e sigurte te ketyre sukseseve me duhen nje milion te mençur”.
  Besoj se kaq ju mjafton o Shqipetare te kuptoni se kush ishte abdullai.

  “Njeriu eshte nje qyp me opinione”.
  CICERON.

  abdullai slinte te vidhej banka apo te kishte vrases sepse e urrente konkurencen e “pandereshme”.
  Per kristaqin sflas se nuk e njoh,e vetmia gje qe bente pershtypie ne artin e tij ishte se i bente bustet me te medhaja nga çishte personazhi ne fjale,kuptohet idilizimi i nje kauze apo i nje frymezimi popullor si ai i 1912 apo i luftes kundra kermave fashiste dhe naziste,por te besh abdullain me ta larte se mali i dajtit,kete se konceptoj dot as sot e kesaj dite.
  As ZOTIT s’besoj se Kristo do i bente nje statuje te tille.
  Per te tjerat opinioni DITA apo ai popullor preokupohet me mire se sa personi im i vockel.
  Enverin e qane me OI,na çun me zorr tek homazhi i tij,kishte qe erdhen me e pa sepse kishin nje ze te lehte ne thellesine e shpirtit te tyre,kishte nga ata qe qanin fallco por kishte histeri qe te peshtillte stomakun.
  Per kete kam qene prezent ne rralle si delet e tjera.
  ah kishte dhe nga ata qe frika spaçit i sillte ne homazh me fytyrat e tyre te mjeruara nga hipokrizia e dhimbies qe shkaketonte humbia e timonierit komunist,pra ata qe kishin luajtur rol te dyfishte dhe kishin xhakete dyaneshe.
  Oh sa legjenda magjike ka shqiperia.
  E DITA na shet akoma perralla.
  Faleminderit DITA qe ne driteson koshiencen.
  Lexoni MAKIAVELIN qe te kuptoni dinakerine dhe finokerine e metaqise dhe ramaqise apo te saliqise me lulkaqise.
  Personalisht e kam ne gjuhe te huaj qe ta perkthej i duhet DITE-s te me paguaj,sepse çdo pune meriton pagese.
  Shqipetaret e mi,syte prane jush por dashuria per ju larg zemres sime thoshte ne bruksel abdullai.
  Edhe njeher faleminderit DITA per aforizmat e juaja gjeniale dhe fantastike ne fantazmagorine e tyre.

  Reply to this comment
  • Referendum per arrestimin e koleres sali April 11, 16:10

   O homorra apo gamorra,confuci ka jetuar ne tjeter kohe dhe tjeter komb dhe po te kishte jetuar ne Shqiperi ne kete kohe do thoshte :me jepni 10 salira shpellar qe te shuaj nje vend,te mohoj nje komb e te ndryshoj historine qe ky e duartrokiste dhe i lepihej.
   Me jep 10 salira komunist qe te mohoj cdo gje qe te degjeneroj e te shkatrroj dhe te percaj dhe te vras dhe te bej ate qe uriah hipi te duket nje hic para ketij shpellari……………….

   Reply to this comment
   • albany April 11, 18:01

    O homorra
    ve bast me jeten time nese nuk je ndonje kelysh si besnik mstafa apo fatos ulkonja
    ..
    Ne se ka ne Shqiperi qenie me te peshtirosura do te vecoja tropojanet e tiranizuar si Mehmet Elezi ..Besik Mustafa..Saleh Berishaj e deri te papajt apo Bucepapajt.. lista eshte me mijra veta
    .
    Nga gjithe hodhia e kuadrove te Enverit te tropojes do te vecoja kryemonstren B’snik M’stafa te cilit i jepet nga Nexhmija Hoxha shteti ne mes te Tiranes ne 1988-1989 si kuader me vlere i institutit marksizem leninizmit..dhe pastaj si disident antienverist behet ambasador ne PARIS dhe minister i jashtem
    Lexoni sa bythlepires enverit ka qene:

    Nga Besnik MUSTAFAJ: Ne, pionerët e Enverit
    Si erdhi ky çast?! Papritur edhe shumë fëmijë u bënë “veteranë”. Gati të gjithë ne ata i njohim. Gazmend Gjoka është ai djali flokë-verdhë që pamë të ngjitet në tribunën e manifestimit të madh të 1 Majit të kaluar për t’i dhënë tufën me lule shokut Enver. Sot, ai, me një dosje të hollë kartoni nën sqetull kapërcen ngadalë pragun e Pallatit të Pionerëve. Gazmendi është nxënës i shkollës “Avni Rustemi” në Tiranë dhe në Pallatin e Pionerëve ka ardhur për të sjellë kujtimet e tij nga takimet me udhëheqësin e shtrenjtë. Tregon se si për herë të parë e ka takuar në fillim të nëntorit 1981, kur shkuan me shokët për të përshëndetur Kongresin e 8-të të Partisë. Dhe pastaj përsëri vjet. Nuk ka asnjë imtësi që të mos ketë mbetur e ngulitur thellë në kujtesën e tij. – Kur më kishte hedhur dorën në sup, më pyeti për emrin – thotë Gazmendi tani. – Unë, ia thashë, po ia thashë me zë të ulët se isha i hutuar nga emocionet. “Pse nuk e thua fort, më tha, apo nuk ke emër të bukur?”. Mua këto fjalë më bënë të ndjehem krejt i lirshëm.

    Ky hutim i fillimit i ka mbetur në mend dhe Enkelejda Priftit, nënëse në klasën e 7-të të shkollës “Emin Duraku”. Para katër vjetësh, kur zhvillonte punimet Kongresi i 8-të i Partisë, ajo ishte fatose. Kur u ndodh në tribunë, ajo harroi krejt fjalët që do të thoshte dhe mbeti një çast. – Po të mos kishte qenë xhaxhi Enver që të më nxirrte nga hutimi, unë e humba për vete, por do t’i kisha ngatërruar edhe shokët-tregon ajo. – Atëherë thashë atë vjershën që do të më mbetet në mendje për jetë: “Xhaxhi Enver, me ç’gëzim e mall e kam pritur këtë çast të rrallë. Ende jam e vogël, do të rritem nesër, përqafimin tuaj do ta ndjej gjithë jetën.

    Ja pra, si na u bënë “veteran” shumë e shumë pionerë nga e gjithë Shqipëria. Erdhi një çast që ata të ulen e të shkruajnë kujtimet e tyre. Të cilat kanë nisur t’jua mbledhin këto ditë në Pallatin e Pionerit në Tiramë. Fëmijët na u bënë më të heshtur, më te ndjeshëm, më të mençur. Sikur u rritën shumë vite njëherësh! Gjithë pionerët e kanë takuar shokun Enver, i kanë dhënë lule, e kanë përqafuar. Kam parë një zili të mirë nga moshatarët e tyre. Por këto ditë, ndërsa u kërkonin t’i rikrijonin ato skena, ishte një ndjenjë e dyfishtë: edhe trishtimi i ëndrrës së parealizuar për të qëndruar qoftë dhe njëherë me kokën e mbështetur në kraharorin e tij, për të ndjerë sir eh ajo zemër e madhe që nuk i shterroi asnjëherë dashuria për brezin e ri të rinisë sonë; edhe vetëdija e nderit të lartë. Prandaj, kush nuk i pa lotët e ngrohtë të syve të tyre si brishtësi fëminore. Lotët u dilnin nga zemra e lënduar, siç u dilnin vëllezërve e motrave të rritur, prindërve, gjyshërve. Dhe me ato lotë, me atë dhimbje të çiltër e burrërore, fëmijët u bënë më të respektuar në sytë e të gjithë popullit, në sytë e Partisë.

    Suat Gega ka mbi 20 vjet që punon në Pallatin e Pionerit, që ndjek nga afër se si ecin dëshirat dhe aftësitë e tyre. – Por si këto ditë nuk i kam parë kurrë – thotë ai, – kurrë. Të shtunën në mbrëmje u njoftua vendimi i Pleniumit të 11-të të KQ të PPSH-së për t’i dhënë organizatës së tyre emrin “Pionerët e Enverit”. Të nesërmen në mëngjes ishte mbledhur këtu i tërë aktivi i Pallatit. E pra qe e dielë dhe askush nuk i pati lajmëruar ende. Pionerët e dinin vetë ç’duhet të bënin. I urdhëronte zemra. Zemra i urdhëroi pionerët e bllokut 14 të lagjes Nr.1 të ngrinin ato mozaikët e bukur me yllin, kazmën, pushkën e flamurin dhe të vinin me krenari firmën “Jemi pionerë të Enverit”. Zemra i urdhëroi pas disa orësh tërë moshatarët e tyre të kryeqytetit të bënin “vepra” të tilla. E nuk qe nevoja të thërritej asnjë piktor për t’i ndihmuar. Ishin bërë vetë të gjithë artistë. Simbolika e këtyre mozaikëve zbërthen para gjithëkujt që i sheh, karakterin dhe pjekurinë e pionerëve.

    Zemra i urdhëroi pionerët elbasanas të shkollave “Ptoleme Xhuvani”, “Thoma Kalefi” e “Kostandin Kristoforidhi” të merrnin udhën për në malësinë e Shmilit. E ndjenë se do t’ua lehtësonin pak dhimbjen nënë Selime Cekës etë gjithë atyre veteranëve të nderuar që e pritën shokun Enver në ditët e acarta të operacionit të dimrit. Por do të lehtësoheshin dhe vetë pak. Duket se si tek at aka folur njëherësh mendja dhe zemra. Ndaj Partia e zgjodhi pikërisht këtë organizatë për t’ja bërë nderin e veçantë, i dha emrin “Pionerët e Enverit”. Kjo ka një kuptim të madh. Po mbushen gati 45 vjet që Partia i njeh mirë pionerët e Shqipërisë. Ata janë pionerët e Luftës, debatikasit. Tani janë bërë gjyshër. Por thinjat e tyre janë bërë dritë në begatinë e Atdheut, siç u bërë e tërë jeta e Udhëheqësit tonë të shtrenjtë që i udhëhoqi dhe ata në luftën e madhe për liri e socializëm. Ky do të jetë dhe “fati” i pionerëve të sotëm. Edhe i atyre që do të vijnë. Nesër ata do të bëhen anëtarë të BRPSH-së. Endrra për t’u bërë komunistë do të realizohet. Ndërkohë, të tjera do të vënë shallin e kuq të pionerit. Dhe Shqipëria do të ketë vetëm rini. Aty do ta gjejnë dhe do ta bëjnë të tyren figurën e ndritur të shokut Enver, dhe ata që sot janë ende shumë të vegjël, edhe ata që do të vijnë.

    Ky mendim ndjehet që sot deri në bisedat me pionerët. – Miqtë e fatosave shkojnë çdo mëngjes te klasat e para dhe te grupet e rritura të kopshtit, sepse shkolla jonë ka dhe kopësht, e bëjnë biseda për xhaxhin Enver, – thotë Enkelejda Goga, nxënëse e klasës së shtatë në shkollën “Ylli i Kuq”. Ndërsa edukatorja e kopshtit 54, Myhrije Sula, tregon: U dhashë fëmijëve të bëjnë një tregim me tre fjalë: Pranvera, fëmijët, lulet. Pas pak e kishin gati: “Kjo pranverë na hidhëroi shumë. Për çdo pranverë, lulet e para që do çelin, do t’ja çojmë xhaxhit Enver”. Kështu, moshat e fëmijëve fshihen. Të gjithë e ndjejnë veten pionerë, të gjithë e duan mbiemrin e përbashkët “të Enverit”. Edhe në këtë tregim, yllkat kanë thënë atë që kanë thënë mijra e mijra shokë të tyre më të rritur në krijimet e këtyre ditëve.

    Duke i marrë në dorë ato vjersha e hartime, askush nuk mund të kalojë pa u ndalur mbi to sepse të mbërthejnë vetë. Secila është e veçantë, por edhe të gjitha janë pranë njëra-tjetrës. Nisin me dhimbjen e shpirtit dhe mbyllen me betimin se rruga e tyre do të jetë vetëm rruga e xhaxhit Enver. Kështu, krijimet janë pranë njëra-tjetrës sepse pranë njëri-tjetrit janë autorët e tyre. – Çdo të bëni me to? – e pyesin Genta Popën, nxënëse në shkollën 8-vjeçare “Jeronim De Rada” – Tani për tani i nxjerrim në një kënd të veçantë të ngritur posaçërisht në shkollë dhe i ndërrojmë përditë, – përgjigjet ajo. – Më të mirat i shkruajmë në librin e nderit dhe i përcjellim bashkë me stafetën që po lëviz nga shkolla në shkollë e që do t’ja çojmë Komitetit Qendror të Partisë. Më vonë duam t’i botojmë në një libër. Mesazhi i stafetës në shkollë, nis me fjalët: “Ne, pionerët e Enverit”. Duke shpallur që në krye përkatësinë e tyre të gjakut e të shpirtit, ata i flasin me zemër të çelur të sotmes e të ardhmes.
    .

    Edhe njeher faleminderit Ha morra per aforizmat e juaja gjenitale

    Reply to this comment
 13. kosovari April 11, 15:17

  Jemi vërtetë të paparë!

  Shqiptarët janë të qullur me energji negative.
  Shohin vetëm ZI, krijojnë vetëm Zi, veprojnë vetëm ZI.
  Mjerim a!

  Kurrë do të ndërgjegjësohemi!?,
  O ZOT ndihmoj këta të mjerë- SOT,
  se nesër është VONË!
  AMEN,…,

  Reply to this comment
 14. Plaku Xhuxhumaku April 11, 15:32

  A eshte e vertete qe ky Kristaqi ishte kopili i Zogut?

  Reply to this comment
  • Dunavatasi i vjeter April 11, 16:00

   Pyet tet eme se ajo duhet ta dije si “kurve e vjeter” e Zogut qe ka qene….

   Reply to this comment
   • Plaku Xhuxhumaku April 11, 17:42

    Po une prej asaj e di or ti koqe, eshte informacion nga brenda, pra i vertete. Po edhe ti duhet ta dish mire po nuk ta mban ta thuash se jot’eme bente trisom me timen me Zogun, une vetem sa kam burrerine ta pranoj, ti fshihesh si legen.

    Reply to this comment
    • Dunavatasi i vjeter April 11, 18:43

     Me behet qejfi qe e pranon boterisht se qenke me te vertete “Nje Bir Kurve” nderkohe perdor komentet me pseudonimin e mesiperm…qenke me te vertete ..NJE BIR KURVE…..ha..ha…aferim or Plaku Trim.

     Reply to this comment
     • Plaku Xhuxhumaku April 11, 20:02

      Po kurse ti nuk e pranon qe jot’eme shkerdhehesh para e mbrapa me Zogun dhe me shoferin e Zogut. Ha mut o ti prej Dunavati, ha mut, dhe ne fund qe edhe Kristaqi eshte bir ilegjitim i Zogut. Ti e kupton qe une e di mire si Bir Kurve qe jam, apo jo?

     • Dunavatasi i vjeter April 11, 20:41

      Te kuptoj fare mire o BIRI KURVES….

     • Plaku Xhuxhumaku April 11, 23:11

      Si te thush ti o cun i tezes….

 15. fteri April 11, 17:51

  Enver Hoxha dallohet si një udhëheqës i shquar revulicionar markësist-leninist ,mendimtar dhe mësues ,i cili ka lënë vulën e vet në historinë e njerëzimit.

  Prandaj brez pas brezi do ta kujtojmë me nderim e respekt të veçantë legjendarin Enver Hoxha dhe veprën e tij. Ai do të mbetet brez pas brezi i pa harruar në mendjet e zemrat tona.

  NJË -Falenderim për -G.Dita që na e kujton Enver Hoxhën themeluesin dhe udhëheqësin e Partisë së lavdishme të punës Shqipërisë ,biri më i madhë i dashur që ka patur ky popull shqiptar në histori të vetë të gjatë e të lavdishme.Revulicionar i shquar marksist -leninist dhe internacionalist proletar , që dha një ndihmë të shquar të pashlyshme për çeshtjen e lartë të revuliciont ,të përparimit të njerzimit.

  Enver Hoxha gjithë jetën e tijë e shkriu për atëdheun e kombin ,që në moshën e rinisë e deri sa mbylli sytë(për të mos vdekur kurrë .Ai punoi dhe jetoi për të gjithë ata njerëz që e duan atdheun e popullin ,ky burrë shteti bëri shtet me autoritet të lartë në botë.

  Reply to this comment
  • Tartufi April 11, 18:32

   Fteri tim I dashur dhe I pa haruar ,,, njerezimi pa figuren e Laverit nuk do te kishte kuptim. Vlera me e madhija e Lavos hariti kur intrigantit dhe kundershtarit te njerezimit te ketij ruzulli Kadri Hazbiut ,beri thirjen [ qini motren ] ketij armiku te njrezimit. Ne fund te Mait ,me shkel kemba si per c do vit ,ne token time te florinjte te Shqiperise,,, do te qe nje ore mbrekullije te te shija dhe te flisnim ,per legjenden e Laverit ,qe na mundon kaqe shume ne shqiptareve . Argetimi me I madh nuk eshte ndrmjet miqeve,,,por tek ata qe te kundershtojne deri ne vdekje .!!

   Reply to this comment
   • fteri April 11, 20:53

    O TARTUF-TËRRTJA -ORDINER-Qesharak i Blogut ! ,

    Tartuf : tërrte të gjeta ,tërrte mbete ,tërrte do jeshë për jet’ e mot !

    Enver Hoxha është burri më i madh i shekullit vërtet ishte diktator ,por ama kishte qetësi e rregull.

    Sipas një ankete të gazetës “koha jonë ” dt. 18 nëntor v.1999 ,Enver Hoxha qëndron i pa konkurueshëm në listën e personaliteteve shqipëtare me vlersim maksimal me mbi 3500 votues në favor të tijë më dt.28.11.1999.

    Kurse mbajtësja e çmimit nobël të paqës Nënë Tereza as nuk i afrohej pikve që ka mbledhur E.Hoxha ,i cili qeverisi shqipërinë mbi 40 vjet.

    Ndësa mbreti hajdut e tradhëtar Zog mori rreth 1000 vota.Edhe një anketë në “Deutche wele”me të rijtë e Tiranës e gjithë shqipërisë E.Hoxha mori pikë maksimale dhe lëvdatat më të mëdha ,ai ishte gjeni ,kjo është opinjoni i shumicës absolute të popullit.
    Dhe përsëri po të konkuronte sot ai merr vlersime astronomike .

    .

    Reply to this comment
 16. Mark U.K April 11, 18:27

  Gazeta dita organ i PS Shqiptare.E fort ishte kongresi i formimit te partis socialiste.Ishte kongresi i ndrrimit te emrit more komuniste.E ndrroj ne 48 nda P K SH ne PPSH.Ne 91 nga PP ne SOCIALISTE.U erren komuniste e ne mengjes u gdhin socialista.

  Reply to this comment
  • prizem April 12, 18:14

   S’ke faj mor muuuuuu Mark U.K, ja di shume mire historine se e ke partine e Salibabales qe i lepin pocin sheshor vullnetarisht ne menyre pemanenente. Enjoy…

   Reply to this comment
 17. komisioneri April 11, 18:35

  KUR MENDOJ SE KISHA KETE XHEVDETIN PER TE
  PERFAQESUAR PD NE KZAZ E LAGJES 6 NE VITIN E LARGET 2003 !! KETIJ AKOMA NUK I THAHEN LOTET PER DULLEN, XHAXHAIN MEHMET JA VRAU DULLA PO KY JA FALI GJAKUN E TIJ SE E VRAU PER POPULLIN.KEMI KAQ PLEHRA RETH E QARK SA QE PER SHQIPERINE NUK KA SHPRESE, PO NUK KA FARE AMA !!

  Reply to this comment
 18. Sejdi Veseli April 11, 18:50

  Qoftë i përjetshëm kujtimi për jetën dhe veprën lavdiplote të shokut Enver Hoxha!

  Reply to this comment
 19. Liri April 11, 19:15

  Vetem me Enverin patem Shqiperi me shqiptaret dalzotesit e saj !

  Enveri nuk jeton me por LAVDINE e ka te perhereshme !

  Reply to this comment
 20. impossibile mission April 11, 19:35

  Tre jane kategorite te cilat po bejne terrorizem mediatik dhe qe nuk kane te drejte te zene ne goje Enver Hoxhen

  _-Asnje lloj qytetari amerikan qe nga presidenti dhe deri te pastruesi me I thjeshte nuk kane te drejte te denigrojne Enver Hoxhen se ishte Anglia &Amerika qe pruri ne pushtet ne 1944 dhe me vone Curcilli me Ruzveltin na shiti te Stalini dhe Tito-Rankoviqi…..Dhe nqs Enveri paska qene kaq I tmerrshem pse nuk na cliruan keta miq per fiq

  -Asnje lloj turbo komunisti te tipit Kadare-Berisha- dhe cdo lloj hajvani nuk kane te drejte morale ta shajne Enverhoxhen se jo vetem nuk jane te besueshem por eshte veprim kanibal nga nje boleferkues I tij te behet ne nekrofage per cerek shekulli…jane kthyer ne Drakula

  -Asnje lloj ish fashisti,ish zogisti,ish diversanti te tipt xhaferrdeva apo hamit matjani qe ne vend te dorezoheshin ne gjyq per krime lufte u aktivizuan ne akte terroriste…Ne kete maskarade futen dhe ato ARMIQ KLLASE si pellumb kulla
  sali berisha…vazhdon lista me mijra qe ai xhaxhi I mbajti ne pellmbe te dores…

  .Pa harruar ketu dhe ish te perndjekur qe u bene Spiuna te shokeve te tyre si Kasaruho apo artan hoxha ai presidenti 12 oresh…

  Te gjithe keto ndyresira qe permenda me lart pra kane konflikt interesi pasi jane pale kundershtare

  Pra ndiqni albitrin e Enverit::
  Indro Montaneli = analisti me i mire italian per te gjitha kohrat me prirje fashiste qe kishte nje antipati te madhe per Enver Hoxhen dhe e quante Tiran..por me nje egzatesi te cuditeshme pranonte dhe keto merita te tij qe duhet te quhen

  20 POSTULATET E MONTANELIT PER EHOXHEN:
  1-burri i shtetit më jetëgjatë dhe serioz përsa i përket ushtrimit të pushteti

  2-e fitoi pushtetin si partizan ,cliroi shqiperine pa ndihmen e huaj

  3- e bëri Shqipërinë të papenetrueshme prej askujt, përfshirë SHBA-të.

  4-ishte edhe një situatë që i justifikonte persekutimet si gjithe bota

  5-Shqiperia pas 1945 ishte tokë e lakmuar për pushtim. Greqia e mbështetur nga Perëndimi donte Epirin.

  6-Jugosllavia e mbrojtur nga Stalini, që atëherë kishte një dobësi për Titon, kërkonte Shkodrën dhe gjithë veriun.

  7-Hoxha nuk kishte në anën e tij askënd kur u paraqit në Konferencën e Paqes. Nuk kishte asgjë tjetër, veçse kurajës

  8-Denimet e para i bëri vetëm me mbarimin e luftës, por i bëri në emër të Shqipërisë dhe jo në emër të komunizmit

  9-në emër të Shqipërisë foli edhe në Konferencën e Parisit duke zbuluar mes të tjerash një nuhatje prej politikani race.

  10-Iu afrua Stalinit për t’u mbrojtur nga Tito që e kishte në kufi.

  11-Hoxha ka ditur të bëjë të funksionojë edhe vetë komunizmin. Dhe kjo duhet besuar.

  12-nuk kishte dobësitë dhe salltanetet e Causheskut apo Kim II Sungut

  13-në publik shfaqej rrallë

  14-ishte e vetmja xhaketë komunisti e nomenklaturave që nuk mbante medalje deri në kërthizë.

  15-Ishte i pari që ndjeu ndarjen mes Stalinit dhe Titos dhe luajti bukur

  16-për të shpëtuar pavarësinë e Shqipërisë kishte nevojë që Shqipëria të ishte e bashkuar

  17-ky vend në fakt nuk kishte qenë kurrë i bashkuar as prej race, as prej gjuhe, as prej feje. U bashkua nën Hoxhën

  18-Hoxha arriti atë që nuk e arriti dot as Skënderbeu, … ndoshta është më mirë që të mos hetohet si i bashkoi.

  19-kur pati në dorë vendin e tij të vogël, Hoxha luajti si të ishte një fuqi e madhe.

  20-është nje nga shtetaret me te spikatur se e nxorri ate vend nga mesjeta e hereshme ne nje vend me varferi të pranueshm
  .

  Shkurt Enveri u ngjall ne mars 1997 kur shteti shqiptar u eleminua faktikisht dhe miqte tane perendimore benin gallate…

  Reply to this comment
 21. Korieri tuneleve. .D. April 11, 20:04

  Fteri me te lumte ajo Pene;komanduar nga mendia nje jete kalitur e rritur, me ate cka ideoi Ai udheheqesi i shquar i vendit tone; qe nuk e ttherresin kot I TRETI i VERTETI” pas te madhit Gjergj Kastrioti Skenderbe dhe Flamurnritesit te falamurit me shqoponjen dykarenare i madhi Ismail Qemali me 1912;Pavaresine shpalle, ENver Hoxha me Partizanet herroike e bene REALITET me ate Luften Heroike N.Cl.sot lakejte ballisto Zogistet marre “flamure”e percudnimit te atyre arritieve,qe Koha e ENVER HOXHES e nxori Shqiperine ne DRITE per 45 vjet me rradhe.Ne Bijte e asaj periudhe rritur e bere sa luftetare dhe ndertues te veprave atdhetare me kryevepren “NJERIUN e RI” me Shkollen SHQIPE,deri universitet .
  Faleminderit Gazetes DITA sjelle kete shkrim,ani se komentuesit bajate, “vleresojne” veten e tyre. sa shkruajne Djelli me shohe suk zihet , perkundrazi ,mer larmi…
  I perjetshem mbetet Ai me vepren e POPULLIT realizuar,ENVER XHOXH qe sot i perkujtojme 34 vjetorin e ndaries tij nga jeta. Historia ia ka caktuar Atij vendin qe meriton:
  I TRETI i VERTETI- udheheqes legfjendar ! Le te lehin qente; karv ani shkon perpara. Faleminderi penes suaj zoti shok; Xhevdet Shehu.
  “Pionier i Enverit”Pasues Veterani” , 83 vjecari rrugeve te emigracioni detyruar…
  Korierri Tuneleve.te Drites!.

  Reply to this comment
 22. Korieri tuneleve. .D. April 11, 20:06

  Enver Hoxha Jeto me POPULLIN per POPULLIN !
  Fteri me te lumte ajo Pene;komanduar nga mendia nje jete kalitur e rritur, me ate cka ideoi Ai udheheqesi i shquar i vendit tone; qe nuk e ttherresin kot I TRETI i VERTETI” pas te madhit Gjergj Kastrioti Skenderbe dhe Flamurnritesit te falamurit me shqoponjen dykarenare i madhi Ismail Qemali me 1912;Pavaresine shpalle, ENver Hoxha me Partizanet herroike e bene REALITET me ate Luften Heroike N.Cl.sot lakejte ballisto Zogistet marre “flamure”e percudnimit te atyre arritieve,qe Koha e ENVER HOXHES e nxori Shqiperine ne DRITE per 45 vjet me rradhe.Ne Bijte e asaj periudhe rritur e bere sa luftetare dhe ndertues te veprave atdhetare me kryevepren “NJERIUN e RI” me Shkollen SHQIPE,deri universitet .
  Faleminderit Gazetes DITA sjelle kete shkrim,ani se komentuesit bajate, “vleresojne” veten e tyre. sa shkruajne Djelli me shohe suk zihet , perkundrazi ,mer larmi…
  I perjetshem mbetet Ai me vepren e POPULLIT realizuar,ENVER XHOXH qe sot i perkujtojme 34 vjetorin e ndaries tij nga jeta. Historia ia ka caktuar Atij vendin qe meriton:
  I TRETI i VERTETI- udheheqes legfjendar ! Le te lehin qente; karv ani shkon perpara. Faleminderi penes suaj zoti shok; Xhevdet Shehu.
  “Pionier i Enverit”Pasues Veterani” , 83 vjecari rrugeve te emigracioni detyruar…
  Korierri Tuneleve.te Drites!.

  Reply to this comment
 23. Denis April 11, 21:34

  Të gjithë kèta Karkaleca dhe Mercenarê Politikanè të ShkërLLatoKracisê 29 Vjeçare , NUK i Vijnë as tek MAJA e KARIT , ENVER HOXHÈS Lavdishëm !!! Kur mbante Fjalim ENVER HOXHA , “Dridhej Toka” , kurse kèta Lapanjozë dhe Lapurakè HAJDUTÊ tê SHKËRLLATOKRACISÈ , Nuk i dëgjojnê as SORRAT !!!!!!!!!! ENVER HOXHA i LAVDISHËM e ngrinte SHTETIN nê Këmbë , për 5 SEKONDA! !!!!!!!!!! Brenda 5 SEKONDAVE , ngrinte nê KËMBÊ 2 MILJON e GJYSËM , KËMBÈSORË të ARMATOSUR deri në DHËMBË!!! Kurse këta SHKËRDHATOKRATËT e kanë Mendjen si ta ZHVASIN , VJEDHIN dhe PLAÇKISIN , ATDHEUN e tyre !!!!!! I paharruar qoftê KUJTIMI i ENVER HOXHÊS së LAVDISHËM !!! VDEKJE e HAJDUTÈVE SHKËRLLATOKRATÊ

  Reply to this comment
 24. **** April 11, 21:46

  Qe kur vdiq Enver Hoxha kete vend e mori lumi.
  Ndaj qajeni dhe per nja 50 vjet te tjera, se 34 eshte pak akoma

  Reply to this comment
 25. Niko April 12, 00:20

  Kur ta humbisni per fare ate pak vend qe keni atehere do e kujtoni Enverin ashtu si duhet. Prisni dhe pak dhe do e shikoni kesthu sic e keni nisur

  Reply to this comment
 26. demo April 12, 07:34

  O misioni [email protected]
  Te gjithe rrugacet qe komentojne ketu durohen,vetem hipokrizia jote nuk durohet.Duket qe te ka pjelle nexhmija.
  Ke 500 vjet qe na mburresh si xhevria maksutit me ate montanelin tend.Me c`po lexoj ketu,rrezik te mburresh edhe me raportet e armikut te rrezikshem amerikan CIA,qe aq informacion te sakte ka per enverin,sa qe e ben te shkolluar ne Perendim(kur dihet qe nuk mori sikur nje provim,megjithese nderroi degen dhe ju perserit bursa dy here).E ben luftetar te 7 prillit 1939,kur ne kete date enver hoxha kapardisej kafeneve te Korces dhe tallej me demostrataxhijt si Edi Rama.
  Po cfare luajti si fuqi e madhe hoxha moj kellire,se pushtoi Kosoven per llogari te Serbise,apo se i la 40 mije came te masakroheshin nga greket dhe i la te vdisnin nga uria dhe epidemite ne Konispol?Ju mbylli rrugen ndihmave nderkombetare per camet duke i vene minat jugoslave anijeve angleze dhe duke perzene misionin Amerikan,qe miratoi ne kongres nje rezolute per kthimin e cameve ne atdhe.
  Keshtu luajti si fuqi e madhe enver hoxha duke vrare e zhdukur popullin shqiptare dhe duke i falur serbeve dhe grekeve territore qe nuk i kane pasur kurre?
  Po si moj kerllire mburresh me izolimin burg te nje populli skamnor?Junta e tij kriminale e filloi me triska,e mbaroi me tullona,derisa kur ngordhi,ja hoqi fshatarit edhe pulat,edhe oborrin e shtepise,i la vetem qente,kryetari e keshillit dhe operativin e sigurimit.
  Po si luajti si fuqi e madhe,kur ne OKB perfaqesuesit e Hoxhes ankoheshin per Kinen,Kongon,Palestinen,Vietnamin po se po,,por nuk permenden njehere genocidin e Camerise,masakrat e Kosoves????Hoxha mbetet nje funderrine antishqiptare,
  qe u sherbeu djallave qe na rrethojne,.Se cfare lloj trimi ishte Hoxha ne momente kruciale,e ka thene Miolloshevici:-Une Shqiprine e Hoxhes e pushtoj me shoqaten e gjuetareve.
  Hoxha ishte nje pupac i fryre,nje kalbesire qe kalbi gjithe shoqerine shqiptare dhe me mire se i jati nuk e njeh as montanelli,as CIA,:-Kete timin kush e sheh,coc i duket,kush e ka cirret dhe nduket.

  Reply to this comment
  • palortoja April 12, 23:24

   Nje injorant kokoroç si ty, di vetem te shaje intelektualet e rralle te ketij kombi … me kungullin qe ke nuk i afrohesh Laverit as te qimet e bithes …

   Reply to this comment
 27. im April 12, 14:25

  Demo ta kane thene dhe shume komentues te tjere qe ti me nastro-intelektualin jeni nekrofage kanibale ne lidhje me Enverin dhe miljarda komente te beni ju i rrisni vleren Atij ne progresin gjeometrik

  Sa here flitet per Enverin cfaqen dy kampe ekstremisht kundershtare…Kampi i pare dhe i piste eshte ai i ca fuck-bejlereve qe historia i hodhi ne hale me shume per merite te tyre se shkuan me gjermanin edhe kur ai dihej qe kishte shkuar ne te semes..
  .
  Ne portalin e Dites eshte nje zgjebs me nofken “demo” qe dallon nga klasa e pasur fisnike sepse i ben gropen vetes ashtu si Pellumb Kulla qe shet pordhe nga Amerika se ka patur 100 balliste ne fis dhe ka ngrene buken e lepurushit xhaxhit.
  .
  Ky demo-nstra qe paska patur tonelata florinj kur ishte “agabe”-theksi ne fund) thote se ne 1984 ka punuar me nje firme kroate ne 1984 deh ishte inxhinjer elektronik pra nej i deklasuar ne ate kohe si demuti yne te punonte ne nje pozicjon te tille ose duhej te ishe spiun klasi..ose duhet ti japim nje dekorate Enverit qe demonstra te tilla i ka toleruar dhe ndihmuar..
  Ja kush jane demo-bejleret tane qe cdo kohe ju lepine turkut serbit–gjermanit dhe ne fund Enverit
  __________________
  ( PERLE NGA CAJUPI PER DEMONET)

  Ne foli për Shqipërinë! Jo, besa! Foli vetëm për Turqinë.

  … Zëmëra më qante dhe thashë me vehten time:

  — T’u thaftë goja, more demo beu ynë!

  — Të plastë koka moredemo beu ynë!

  — Të paskan lënë mëntë, more demo beu ynë!

  — Qënke veshgjatë, more demo beu ynë!

  — Qënke turk, more demo beu ynë!

  — Qënke xhonturk, more beu ynë! Ndë Klub të Shqiptarëvet na the si duhet të sillet Turqia që të shpë tojë nga rreziku i sotmë dhe të rrojë përjetë. Pse s’fole një fjalë dhe për Shqipërinë? Pse? Apo s’keshe se ç’të thoshe? Apo t’erth frikë nga xhonturqit, që të dërguan mut-e-sarif ndë Seres, që të shaç kaurët? Pse s’tu tha gjuha ndë gojë?…
  Po na rrufsh trapi o esat pasha yne !

  Po na hëngërsh munë o demo ynë!

  Reply to this comment
 28. Bernd April 12, 15:30

  SHQIPERINE DHE SHQIPTARET I KA MBROJTUR TE PAPREKUR NGA CDO GJE QE KA QENE E HUAJ, ENVER HOXHA,e askush tjeter. LAVDI JETES DHE VEPRES SE TIJ TE PAVDEKSHME.
  ENVER HOXHA, luftoi rresht 50 vjet, qe gjaku i shqiptarit te mos behet uje! Nuk i perket ai pra pellgut te atyre shqiptareve qe karakterizoheshin si spurdhiake, te paguximshem, te papergjegjshem e qe nuk ishin gati te sakrifikonin asnje fije floku per kete komb kur ia kerkonte historia, por qe sot fatkeqesisht trajtohen si heronj te demokracise.
  Ne fakt, te mos ishte per Hoxhen shqiperia mbas 45 do ishte shqyer si dikur ne 1919 nga greku e serbi ashtu sic ne fakt u synua prej tyre.
  “Po t’i referohemi librit “Tradhetia e Madhe” e Nikolas Beathel “me 14 shtator 1949, Acheson foli ne Berlin per shqetesimet rreth rreth incidenteve te renda te provokuara nga greket dhe jugosllavet. Ai theksonte se neqoftese Enver Hoxha do te ishte rrezuar, menjehere 2 shtetet qe kufizohen me Shqiperine, (Greqia dhe Jugosllavia, shen. red) do te suleshin mbi te, si ne nje vend pa qeveri, per te realizuar me kete rast, endrrat dhe pretendimet e tyre nacionaliste, e territoriale.
  Hoxha ngelet lideri qe si kurre ndonjehere unifikoi shqiptaret, shkateroi divergjencat rajonale, vendosi rendin, qetesine dhe stabilitetin, ndertoi ushtrine, policine si dhe institucionet shteterore me te qendrueshme shqiptare, perkushtoi shqiptaret si kurre ndonjehere per kombin e tyre, i edukoi ata si kurre ndonjehere, emancipoi femren, si dhe i civilizoi shqiptaret si kurre ndonjhere. I evoloi ata nga fise ne komb, i vuri ata ne harten e botes dhe e ktheu ata nga nje komb non-person ne nje komb e shtet zot i fateve te veta.
  Ngelet investuesi me i madh ne shqiperi nga te cilat ai nuk pervetesoi asnje qindarke. Ngelet shqiptari qe formoi shqiperine me sovrane me te pavarur dhe me identitetin me absolut te pare ndonjehere. Deri me sot asnje cent nuk i eshte vertetuar Hoxhes si i vjedhur ne ate kohe. Familja e tij perfundoi e pastrehe dhe nuk ishte pronare e asgjeje ne 1991.
  Nga ana tjeter Hoxha nuk ka asnje ndryshim nga liderat e tjere shqiptare per sa i perket, persekutimit politik, ashperise, suksesit ekonomik i pare ky si i krahasuar me normat nderkombetare, ushtrimit te forces per arritjen e qellimeve te veta, etj etj. te gjithe liderat shqiptare e bile edhe ata te huaj kane qene te tille kush me shume e kush me pak. Shqiptari kurre nuk eshte vrare me pak nga shqiptari dhe nga i huaji se ne kohen e Hoxhes.
  Shqiptari ne kohen e Hoxhes nuk vdiq me as nga malaria, e as nga turbekulozi, tifot apo kolerat apo uria. As vdiq me shqiptari nga zakonet mesjetare, as vdiq me shqiptari nga krimi dhe degjenerimi, nga mungesa e rendit apo e qetesise, nga kaosi e anarkia, dhe as nga bandat greke apo serbe qe dikur futeshin ne shqiperi sipas qejfit.
  Gjithashtu vazhdon te jete lideri qe arriti suksesin me te madh ekonomik qe ne kemi perjetuar ndonjehere. Eshte e vertete se Hoxha falimentoi ne aspektin ekonomik por faktet tregojne, se Shqiperia ka qene tere jeten 100 here me e varfer se ne kohen e Hoxhes. Shqiperia nuk e ka pare veten ndonjehere me te begate se ne ate kohe. Nga 1950 deri ne 1963 ka qene vendi me rritjen ekonomike me te madhe ne Ballkan. Ne edhe sot kemi 30 vjet qe nuk kemi arritur as prodhimin e vitit me te keq te Hoxhes. Enver Hoxha ushqeu dhe mbajti gjalle nje popullsi 3.5 milion banoresh, ndersa sot dhe pse gjysma e popullsise eshte ne emigracion dhe mban gjysmen tjeter me buke perseri varferia ekonomike eshte me e larte se ne kohen e Hoxhes. Imagjino se si do ishte ky vend nese sdo kishte emigracion sot! Do kishin vdekur gjysma nga uria!

  Synimi dhe qellimi i Hoxhes nuk ishte aspak mjerimi i shqiptareve, por perkundrazi begatia e tyre absolute dhe e pavarur. Investimet e Hoxhes ishin kolosale dhe ambicioze ne cdo fushe te ekonomise dhe pervec industrise nukleare cdo industri tjeter ekzistonte ne shqiperi. Por per 50 vjet shqiptaret shpalosen nje energji dhe pasion te papare ne perkushtimin ndaj vendit dhe te ardhmes se tyre. Ata per here te pare ishin zot te vetes se tyre. Ata per here te pare e pane njeri tjetrin ne sy dhe funksionuan bashke duke lene menjane cdo divergjence apo diferenca teper te peshtira e te rendomta e me nje karakter mesjetar, per tu unisuan ne komb e shtet si kurre ndonjehere. Shqiptaret arriten te ndertojne nje shoqeri ku sistemi civil evoloi ne nivelet me te larta te mundshme per shqiptaret. Me nje rend, qetesi, stabilitet, dhe drejtesi civile teper ekselente.
  Por suksesin ekonomik nuk ta garanton askush ne asnje sistem. Sa shtete kapitaliste qe se kane njohur kurre kapitalizmin vuajne edhe sot per buken e gojes. E verteta eshte qe ne as qe ishim perpjekur, as qe kishim punuar, sakrifikuar, investuar e perkushtuar mireqenies sone ndonjehere ashtu si ne kohen e Hoxhes edhe sikur te mos ishim te suksesshem. Mbas 92 kur ne ishim te lire, u kthyem ne nje popullsi te xhungles ku puna, sakrifica e ndershmeria ishin gjerat e fundit qe nderoheshin. Ne u kthyen ne njerez te hicit e te kotit, te bingove e kafeneve, te kaosit e anarkise pa asnje rregull e disipline, qe per 5 vjet me rradhe vetem i ngritem lapidare qylit dhe degjenerimit moral. Ne as tentuam te investonim e te punonim as sa 1/100 e asaj qe beme ne kohen e Hoxhes e jo me te pretendonim sukses ekonomik.
  Katastrofa qe perjetuan shqiptaret keto 30 vjet te kalbur nga korrupsioni eshte kaq e mjerueshme dhe e rende saqe edhe falimentimin e komunizmit per 50 vjet e beri te dukej parajse. Degradimi i rregullit dhe disiplines nga korrupsioni apo morali i degjeneruar dhe pervers i administrates te PD,PS,LSI etj tjera Parti.sh.p.k, beri qe shqiptaret te prefundojne ne nje komb nonsens, ne nje geto te ngjashme me vendet e amerikes latine si honduras apo san salvador. Kjo tregon shkallen e larte te papergjegjshmerise, dhe moralin e ulet te ketij populli duke e kthyer ne Failstate#shtet i falimentuar, qe nuk mund te vije nga gje tjeter vecse ndermjet korrupsionit si mjet i vetem jetese. Ne fakt do ishte habi nese do ndodhte e kunderta! Sigurisht cfare shteti mund te ndertosh duke e mbushur administraten me cfare la Hoxha neper burgje per 50 vjet.

  Reply to this comment
 29. na munde enver , na munde... April 12, 16:29

  Pse Enveri u ngjall si Krishti….

  Gabimi fatal qe bene amerikanet dhe europjanet ne 1991 ishte se filluan betejen me ‘Enverin” kur jo vetem ishte i vdekur por dhe sistemi i tij kishte rene “taktikisht” ne 18 dhjetor 1981 ne vet-vrasjen e Mehmet Shehut ( kryeministri me brilant jo vetem i Shqiperise por dhe i Ballkanit).
  .
  Pra nga 1981 deeri ne 1991 ai sistemi socjalist ( jo regjimi komunist qe thote antishqiptari me i madh i te gjitha kohrave Elez Serbiberaj & macartist company ) filloi nje pikiade te frikeshme dhe perendimi ne vend te nje ndihme xhentelmenesh e kthyen ate vend ne shesh lufte ku dihet u arrit 1997..shteti zero.
  .
  Krimi nderkombetar i perendimoreve ishte qe nuk thane asnje dollar per rionvimin e teknollogjise por organizuan banden e Tropojes me Sali Elezbiberishen dhe i nxorren uje te zi atij vendi.

  .
  Sot dihet qe hapsiren ajrore shqiptare e ruajne avjonet e Grekut dhe kaq mjafton te themi se ate qe nuk e arriti neshekuj Greku e arriten ne kohen e kesaj demonkracie.
  .
  Ka ardhur koha qe dipllomacia euro-amerikane ta njohe Enver Hoxhen si armikun e saj me dinjitoz si thoshte Indro Montaneli……SHQIPERIA NE KOHEN E ENVERIT LUANTE NE SKENEN BOTERORE SI TE ISHTE FUQI E MADHE…pra boll me pordhet e Elez biberit bill rajersonit arvizuse…se po e beni Enveri Legjende me permasa boterore…

  ;
  MJAFTOJNE VETEM KETO DY RASTE KUR SHTETI I VOGEL I ENVERIT FITOI MBI RUSINE E HRYSHOVIT DHE AMERIKEN E XHORXH BUSHIT QE ANTIENVERISTET TE MBYLLIN HALENE

  ******

  Dy here Shqiperia ne kohen e Enver Hoxhes luajti ne skenen boterore si fuqi e madhe dhe fitoi me superfuqite:

  Hera e pare kur u perlesh me Kryshovin ne 1960 ne strofullen e tij ne Moske qe me vone u pasua nga debimi i flotes ruse nga Vlora dalja nga traktati Varshaves dhe denimi i pushtimit te Cekosllovakise..Dhe ajo qe me habit pa mase eshte nje “menefrego” nje injorim deri ne poshtrim i ketij akti nga me brilantet ne historine njerzore..
  ..
  Hera e dyte 1970-1971 eshte perballja ne OKB-New York me shtetin amerikan me dy rezoluta per Kinen njera shqiptare dhe tjetra amerikane dhe fitorja e Shqiperise sot stjudohet nga dipllomate dhe institute qe merren me politikat boterore..Mos harrojme se atehere ishte ne OKB Xhorxh Bush qe ishte me vone jo vetem drejtor i CIA-S por dhe President i SHBA…qe si duket nuk e harroi “inatin” e viteve 70’

  Në arkivat e Pallatit të Qelqtë në Nju Jork. Prof. Dr., Giovanni Armillota, nga Italia, shkruan në njërin prej studimeve të tij se Shqipëria (“The International Journal of Albanian Studies”, Columbia University, New York, I, 1997, N. 1, Fall: 69-81 / ALBANIA AND THE UNITED NATIONS: TËO CASES SEEN FROM A DIPLOMATIC HISTORY PERSPECTIVE), qysh prej kësaj kohe u fut në marrëdhënie bilaterale shumë të ngushta me Kinën, dhe ishte ajo që përgatiti dhe paraqiti një seri prej tetë rezolutash, duke ia nisur nga viti 1964 deri në vitin 1971, kur Pekinit iu njoh e drejta të përfaqësonte Kinën në OKB.

  Beteja diplomatike tetëvjeçare që Shqipëria bëri në Nju Jork nuk ishte e përqendruar vetëm në bindjen e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së për njohjen e Pekinit si përfaqësuesi zyrtar i më se 700 milionë njerëzve që jetonin asokohe në Kinë, por së pari, që të zgjidhej edhe një çështje tjetër e rëndësishme, për sa i përket kësaj rezolute: një aneks në të, ku të sanksionohej se përfaqësuesi i popullit kinez edhe në Tajvan do të ishte tashmë jo Çang Kai Shija, por Republika Popullore e Kinës.

  Më 15 dhjetor 1961, Asambleja e Përgjithshme e OKB-së aprovoi një projekt të SHBA-së (nënshkruesit përfshinin edhe Australinë, Kolumbinë, Japoninë dhe Italinë) Rezolutën 1668 (XVI) që ftonte Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së “të vendoste, duke u bazuar në nenin 18 të Kartës së OKB-së, se çdo propozim që kishte si qëllim të ndryshonte përfaqësimin e Kinës do të konsiderohej “një çështje e rëndësishme”. Kjo pra, theksonte tashmë faktin se një pranim eventual i mundshëm i R.P. të Kinës do të merrej vetëm “me një shumicë prej dy të tretash të anëtarëve prezentë në votimin për këtë çështje”.

  KONTRIBUTI REAL I SHQIPËRISË

  Ashtu sikurse edhe e pamë, kontributi i Shqipërisë nuk konsiston në pranimin e Kinës. Duhet të theksohet se në këtë kohë SHBA-ja, Presidenti Nikson dhe Sekretari i Shtetit, Henry Kissinger, ia kishin dalë të riformulonin politikën amerikane në lidhje me marrëdhëniet me Kinën. Njëra nga garancitë që iu dha kryeministrit të atëhershëm kinez, Çu En Lai, ishte edhe (ri)pranimi i Kinës në OKB.

  Pyetja e mbetur pezull ishte statusi i Republikës së Kinës në Tajvan. Kishte mbështetje të vazhdueshme për teorinë kineze të dy Kinave në shumë kryeqytete të botës. Por akoma, numri i anëtarëve të OKB-së që nuk ishin dakord me rezolutën “Çështje e rëndësishme” shkoi në ngritje nga 4,.2 për qind në vitin 1961, në 57,4 për qind në vitin 1971.

  INTERPRETIM JURIDIK PERFEKT

  Megjithë faktorët e tjerë të përfshirë në këtë çështje -(edhe një herë duhet të përmendim zbutjen e pozicionit diplomatik të SHBA-së në raport me Kinën në vitet 1970-1971) – menjëherë të bie në sy, padyshim, edhe suksesi i papritur i diplomacisë shqiptare. Ajo çfarë duket më interesante në pozicionin e Tiranës, nëse do të linim jashtë trajtimit tonë argumentet dhe konkluzionet historiko-politike të kohës, është interpretimi juridik perfekt i të ashtuquajturës “vexata quaestio” (çështje e rëndësishme).

  Ndërsa Nesti Nase, asokohe ministër i Jashtëm i RPSSH-së dhe kreu i delegacionit shqiptar bënë vërejtjet e tyre në seancën e 18 tetorit 1971. “Ajo me çfarë ne po merremi tashmë, nuk është as pranimi i një anëtari të ri dhe as përjashtimi i një shteti tjetër. Ne po trajtojmë çështjen themelore të përfaqësimit të një shteti, i cili është prej kohësh anëtar i OKB-së dhe kjo çështje duhet të përcaktohet qartë nga një shumicë e thjeshtë në Asamblè […] ndryshimi i emrit të një vendi të caktuar nuk ka të bëjë fare me statusin e tij të anëtarësisë. Ka shembuj të shumtë nga çështje të ngjashme në historinë e Kombeve të Bashkuara”.

  PËRPLASJET TIRANË-UASHINGTON

  Debati ndezi një duel politik midis Tiranës e Uashingtonit, një debat që do të karakterizonte gati të gjitha fazat e operacionet e procesit të votimit me përpjekje e zell të madh nga të dyja palët. Kreu i delegacionit amerikan e mbronte projektin “çështje e rëndësishme” dhe e stigmatizonte Shqipërinë si anti-universaliste, duke nënvizuar refuzimin e Shqipërisë për të pranuar përfaqësimin e Tajvanit në OKB. Shqiptarët ishin kundër “Teorisë së dy Kinave” dhe pro asaj të “Një Kine e një Tajvani”.

  http://www.gazetatema.net/2017/07/04/beteja-e-ashper-shqiperi-shba-ne-okb-intervista-me-ish-presidentin-george-bush-atehere-ambasador-i-shba-ne-okb/
  …..

  Reply to this comment
 30. Demo Zhapiku April 12, 20:48

  Demo KARI TruThari ke ikur për LESH BUBI O Katran i ZI me Bojë !!!! Shqipèria po e merr ENERGJINÈ e ELEKTRIKE akoma nga VEPRAT qè la ENVER HOXHA i LAVDISHËM !!!! Kurse Demo KokëLoqja bën GAM GAM si QEN RRUGÈSH sepse Shkèrllatokracia e bèri HAJDUTÈ DOGANASH , edhe pse DEMO LESHI , NUK ka mbaruar 9 VJEÇAREN !!!!!! Por DEMO KARI ka DIPLLOMË KRISTAILI ????!!!, I paharruar qoftè kujtimi i ENVER HOXHÈS

  Reply to this comment
 31. demo April 13, 03:56

  [email protected] Nuk te kam thene ndonjehere qe kam qene inxhinier,as kam patur ndonje favor nga regjimi i Hoxhes.Ketyre zagareve qe lehin kot se paskam punuar ne dogana ne kohe te sali malokut,u them qe nuk ka komunist ta urreje malokun me bandat e tij,sa e urrej une,se komunistet e malokut u bene oligarket,neve bejlereve-agallareve na leshoi bandat e shpellareve,na vodhi tokat dhe pronat qe kishim trashegim.Sot nuk ka Strasburg ta rregulloje.
  Ato qe shihni neper gazeta shperblime,kompensime jane fallco,jane kot.Katundaret,banditet,qe i pushtuan tokat tona me Ligjin Toke e Xanun dhe ligjin 7501,ATO JANE JENICERET E SALI MALOKUT,SE ATA PO I GEZOJNE.

  Reply to this comment
  • im April 13, 15:23

   o demo
   nuk ka rendesi ke qene inxhinjer apo elekricist me kategori te gjashte..qe ferkoje me butesi bolet e drejtorit tend Agron Pecit ( nga fisi kriminel i Pecajve sipas jush)

   Rendesi ka qe ato qe punonin me Rade Koncar-in e ish jugosllavise ne 1984 o ishin b/lepires te Enverit apo Nipave te Shefqet Pecit ose spiune te tij..
   .
   Nje komentues si puna jote qe ke frike te tregosh kush jane 13 librat e dokumentare qe ke botuar …qe ne kohen e xhaxhit.
   .
   Nje komentues si puna jote e quan Josif Titon shpetimtarin e shqiptareve
   .
   . Nje komentues si puna jote qe quan Esat pashen si patriot te madh
   .
   Nje komentues si puna jote qe quan Naziskinin Xhaferr Deven si Hero Kombetar
   .
   ti nuk I duhesh as shqiperise dhe as armiqeve te saj se je Demon..

   Le te lexojne komentuesit jashqitjet e tua

   .

   June 17, 2016 09:02 gazeta dita

   demo

   Armik i shqiptareve nuk ka qene Kroati Tito,por ka qene turko-bosnjaku Enver Hoxha.Kroati Tito ka qene dhe mbetet shpetimtar i shqiptareve,Fat i rralle providencial per shqiptaret e Kosoves.

   demo
   Sa per sistemin ekonomik te Titos,une kam punuar ne 1984 me ndermarrjen kroate “Rade Koncar” ne instalimin e paisjeve te tensionit te larte ne Shqiperi.Edhe punetori me i pakualifikuar i kesaj ndermarrje te fuqishme(e fuqishme eshte dhe sot) kishte dy vila :nje ne Zagreb dhe nje ne bregdet;kishin nga dy-tre vetura,kurse ne nuk krahasoheshim as me punetoret afrikane(ne 1984 kishim edhe investime ne Afrike)
   .
   Esad pasha e renditi shqiperine ne krah te aleateve te medhej fitues te luftes se pare Boterore;,Frances,Anglise,Amerikes,Italise,Serbise,Greqis,kunder militarizmit gjerman dhe ruajalizmit Austriak.Esad pasha u ftua si kontribues i fitores se madhe ne Konferencen e Versajes,per te mbrojtur Principaten e Shqipnise se mesme nen sovranitetin e TIJ
   .
   E fundit nuk eshte faji im qe te ka zene skleroza…te kujtoj se vet eke deklaruar se ke partur Drejtor ing Agron Pecin ( nga dinastia e Shefqetit dhe Rustemit )si shpetimtarin e juve te perendjekurve politike dhe nuk ka rendesi ke qene inxhinier apo teknik si ass/inxhinier ..rendesi ke qe ke mbajtur dhe ferkuar bolet e dinastise se Pecajve..kaq mjafton per sot.
   .
   Po ta perseris..une kam qene kundershtar I Enverit kurse ju jeni kanibale qe hani akoma kockat e tij dhe eshte pikerisht kjo sjellje monstuoze e juaja qe con uji ne mullirin e Enverit sidomos sot kur shteti shqiptar ka shkuarr ne te sateme

   Reply to this comment
 32. demo April 13, 22:18

  Kopjoi dhe keto qe po te them dhe shenoi ke blloku spihunit.
  Tito ishte nje fat i madh per shqiptaret e Kosoves,se kopili sllav enver hoxha ja kishte prere buleten si cameve.Po te mos ishte Tito,Kosova do te pesonte si Cameria.
  Enver Hoxha bashkepunoi me krahun me kriminal te cetnikeve serbo-malazes,.Me Miiladin Popovic,Dushan Mugosha,Alexander Rankovic.

  Reply to this comment
 33. im April 14, 04:27

  O demo e shikoj që te filluan konvulsionet..nuk gjen derman dhe tregon shenja nervozizmi , lodhje ose me sakte kapitullim ndaj llogjikës elementare..ndaj fakteve historike..ngele vetëm duke nxjerrë gëlbaza

  .Nuk e kam rruar ndonjehere se kush ishte dhe kush e pruri Enverin ne fuqi..Dushani..Miladini apo anglo-amerikanet..dhe tani hapi llapushet e veshit.

  . Je I lutur te mos luash me historine-faktet-dokumentet

  .Letrat thone se fill pas pushtimit te Shqiperise nga Italia ne 1939 ….Fuqia nr 1 boterore atehere Britania organizoi ne Greqi dhe Jugosllavi rrjetin e saj te spiunazhit per te penguar invazionin fashist..Ne kete kuader thjesht jugosllavet ishin Hyzmeqare te paguar nga anglezi per te organizuar luften guerile ( kur u fut gjermani) dhe ne Shqiperi dhe thjesht shqiptaret…jugosllavet..anglezet dhe me vone amerikanet ishin nje aleance kunder fashizmit dhe bashkpuntoreve te tyre…

  Pra eshte normale qe jugosllavet ndihmuan ne levzjen NCL dhe nuk ka asnje te keqe vune Enverin ( po e zeme te vertete) po mund te kishin vene nje dilaver apo laver
  .
  .
  Akoma nuk I kuptoj aleatet tanë ( te leshit) perendimore të sotëm që heshtën apo u bëne pjesë në GENOCIDIN ANTISHQIPTAR NDERKOMBETAR ndaj shqiptareve ne Ballkan pas L2B midis ish jugosllavise Turqise dhe Greqise per PASTRIM ETNIK…

  Po ne demonstratat e pergjakura ne Kosove ne 1981 pse e mbylli sqepin Amerika e te drejtave te njeriut..dhe ariut..

  Po kjo Europa qe Fishta e thote si Kurve e Motit..?? ku ishin kur Kosova u mbulua me gjak..??
  .
  Akoma nuk I kuptoj aleatet tanë ( te leshit) perendimore të sotëm që heshtën apo u bëne pjesë nëPERDHOSJEN KOMBETARE nga Sali Bisha që pas 1992 me psikopatin antikomunist Rajerson dhe MERGATQYQARIN SERBiberaj e kane kthyer shqiperine…ne ate grade qe edhe Serbi me Grekun te na kishte pushtuar nuk do ishim katandisur me keq se ne shekullin e XV kur na pushtuan turqit

  .
  Regjimi komunist jugosllav përmes strukturave pushtetore kriminale e sidomos UDB-së,me qëllim të shpërnguljes së shqiptarëve nga trojet stërgjyshore aplikojë format më diskriminuese ndaj tyre në Kosovë dhe viset tjera etnike shqiptare,duke i shfrytëzuar të gjitha kontaktet me shtetet tjera të Ballkanit,për realizimin e këtij qëllimi.
  .
  .
  Më 18 shkurt 1953 Jugosllavia,Greqia dhe Turqia arritën një marrëveshje për miqësi dhe bashkëpunim reciprok… dhe në kuadër të një serie bisedimesh atë vit kryetari i Jugosllavisë JOSIP BROZ TITO dhe përfaqësuesi turk :FUAD KYPRILI në Split të Kroacisë nënshkruan një”marrëveshje xhentelmene”,me të cilën u ripërtri konventa shtetërore jugosllave-turke e vitit 1938,për shpërnguljen e shqiptarëve …në Turqi!!!!!
  .
  SHTABI I TITOS TUAJ
  PER REALIZIMIN E KESAJ MARREVESHJEJE…!!!
  Për zbatimin me përpikëri të këtij operacioni kriminal, TITOJA ngarkoi vetë ALEKSANDËR RANKOVIQIN (ministër i brendshëm federativ) për formimin e SHTABIT OPERATIV me përbërje nga njerëzit më të sprovuar…,shovinist nga më të tërbuarit, kriminelë të regjur që prej vitesh i kishin lyer duart me gjakë të shqiptarëve.
  Këtë shtab e përbënin,drejtues të strukturave pushtetore në nivelin federativ,republikanë dhe krahinorë si dhe drejtues të UDB-së,si:
  .
  1.ALEKSANDËR RANKOVIQ
  .
  2.KËRSTO CËRVENKOVSKI
  .
  3.SVETISLLAV STEFANOVIQ
  .
  4.MILLAN BARTOSH
  .
  5.LEO GRISHKOVIQ
  .
  6.VOJKAN LLUKIQ
  .
  7.MARKO VUCKOVIQ
  .
  8.PAVLE JOVIQEVIQ
  .
  9.PETAR STAMBOLIQ
  .
  10.SLLOBODAN PENEZIQ-KËRCUN
  .
  11.GJOKO PAJKOVIQ
  .
  12.GOJKO MEDENICA
  .
  13.ÇEDO MIJOVIQ
  .
  14.SËRBA SAVIQ
  .
  15.DUSHAN MUGOSHA
  .
  Në bazë të hulumtimit sistematik të dy shërbimeve konzullare (sektorit të pasaportave) jugosllave dhe turke, dëshmohet se në periudhën 1951-1968 prej Jugosllavisë në Turqi janë shpërngulur 414.500 shqiptarë… ndërsa gjatë periudhës në fjalë (bazuar në statistikat sekrete jugosllave) në Kosovë ishin sjellur në heshtje 63.000 kolonë sllavë, prej të cilëve, pas rënjes së Rankoviçit (1966) duke mos u duruar një farë “barazie” me shqiptarët, shumica prej tyre udbash e kriminelë marrin ikën për Serbi . Ndërkaq sipas statistikave të publikuara më vonë del se në periudhën 1952-1965 per ne Turqi janë shpërngulur: 452.371 shqiptarë.Shperngulja është bërë me këtë dinamikë:
  Më 1952Janë shpërngulur—– 37.000 shqiptarë
  Më 1953—————————- 19.300 “
  Më 1954—————————- 17 500 “
  Më 1955—————————- 51.000 “
  Më 1956—————————- 54.000 “
  Më 1957—————————- 57.710 “
  Më 1958—————————- 41.300 “
  Më 1959—————————- 32.000 “
  Më 1960—————————- 27.980 “
  Më 1961—————————- 31.600 “
  Më 1962—————————- 15.910 “
  Më 1963—————————- 25.720 “
  Më 1964—————————- 21.530 “
  Më 1965—————————- 19.821 “”
  Në ato vite me dhunë detyrohen të shpërngulen edhe mijëra shqiptarë, kryesisht nga Mali i Zi (nga Hoti, Gruda, Plava, Gucia, Vuthaj, Ulqini, Tivari, Triepshi, Shpuza, Kraja etj.) për në SHBA, Kanada, Australi e vende të tjera tejoqeanike
  Ky shtab famekeq i JOSIP BROZ TITOS vazhdon me krimet ne Kosove!!!
  ……………………..
  Akoma nuk I kuptoj aleatet tanë ( te leshit) perendimore të sotem qe heshtën apo u bënë pjese në PERDHOSJEN KOMBETARE nga Sali Bisha që pas 1992 ..sidomos në furnizmimin me naftë dhe të armatimit te Millosheviqit dhe nga ana tjeter luftonte drejtuesit e UCK-së.
  .
  .Nëse armiqtë apo kundërshtarët e Enver Hoxhës ..idealiste të ndershëm ..zogistë .. ish fashistë ..ballistë..mërgatqyqaristë .makartistë & xhorxhsorristë duan me të vërtetë hedhjen apo eklipsimin e “legjendës enver hoxha” duhet te hedhin në plehrat e historisë Berishorrin e tyre që është ne fakt ai qe po e kthen Enverin ne JEZU KRISHTIN e Shqiperisë dhe më gjëre.

  Reply to this comment
 34. Arber Iliri April 14, 06:54

  E shikoj qe do ribotoni edhe veprat e Enver Hoxhes.C’jane keto palacolleqe more skuthje.Po pse ne 1988 do e shante Kristaqi Enverin, ne 1988 Saliu qante ala per babe Enverin hahahaha.
  Gjithsesi Kristaqi ishte nje skulptor i madh, po nuk u fut ne politike pas 1990.

  Reply to this comment
 35. demo April 15, 10:15

  Ato qe kam shkruar per Esad pashen jane PARADOX,moj budallaqe,jane si skeci Pellumb Kulles me gaveta,tasa dhe garuzhde,per realizimin e planit ne sasi,jo ne asortiment.Ky paradox per Esad pashen eshte per Luften e enver hoxhes qe e “renditi ate me aleatet e medhenj fitues,SHBA,Angli,BRSS(pa Kosove e Cameri),njashtu si Esad pasha ne luften e pare(vetem me Durres,Shijak Tirane)”.
  Paradoxi eshte nje figure letrare me permasa grotesku,per me teper hap fjalorin se nuk do rri une te zbraz te mijat qe te mbush bllokun tend.

  Reply to this comment
 36. Paci April 15, 19:06

  Sa shum gomeret paska pase ky stan e nuk i paskan njohur as vetveten . Lum per kte shkerllatokraci qe i nxorri ne pah gomer e budallenj te djallezuar e fino budallenj te pa djallezuar .Enveri ishte shqiptari me i madh i te gjitha koherave Kush eshte shqiptar me mend duhet te krenohet me burre shteti te tille qe e mori Shqiperine analfabete nje vend mesjetar dhe e transformoj per 40 vjet ne vendin me te arsimuar me industrial e me te mbrojtur ne rajon . Vendin qe ky pupull i me palo politikant hajdut e te shitur kane qe ne vitet 80te qe akoma nuk e kan shkatrruar plotsisht se u kane mbetur edhe HEcet pa shkatrru megjithse vendi jeton vetem me fitimin e tyre

  Reply to this comment
 37. Nene Pashako D April 18, 19:53

  Paci me te lumte goja edheune ashtu te doja.Njendjele berin Nenoja..Ai thirej ENVER HOXHA.
  Nene Pashako.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*