“Nacionalistë” që shitën gjithçka

Kopertina e Ditës November 7, 2014 16:13

“Nacionalistë” që shitën gjithçka

HYRJE E REDAKSISË

Një profil domethënës ky i profesor Pëllumb Xhufit botuar sot në DITA, sa përmbledhës aq dhe i përveçëm për të ashtuquajturit nacionalistë dhe “baballarë të kombit”, ithtarë të të cilëve janë rizgjuar pas vitit 1990 për të fituar kredi thjesht dhe vetëm pse diktatura komuniste rezultoi një sistem i dështuar. Por a e bën ky fakt i fundit, i padiskutueshëm sigurisht, të ndryshme figurën e asaj shpure personazhesh që dështuan fundekrye jo në 40 a në 50 vjet, por në 5 vjet, atëherë kur situata e solli që ata të provonin vërtet statutin e supozuar të tyre?

Në këtë punim të historianit të njohur, prezantuar në konferencën e para dy ditëve në kuadër të 70 vjetorit të Çlirimit, nuk na mbetet shumë për të komentuar, përveç nënvizimit të disa detajeve shumë domethënëse, që janë fakte historike dhe nuk mund të debatohen nga askush. Fjala vjen, qëndrimet e Mustafa Krujës mbi raportet antishqiptare jug-veri, gegë e toskë, që ai kishte ndërtuar në kokën e vet; a është ky nacionalizëm?

“Ne s’kemi shkuar për t’i kërkuar këto bisha në strofkull të vet, atje larg në Toskëri, por sot na kanë ardhë ata te shtëpitë tona… Mos t’i lemë të shkelin vatrat tona e të bëjnë qejf me gratë e vajzat tona”, thotë trakti i Mustafa Krujës në vitin 1944. Është thirrja e një njeriu të dëshpëruar që është në gjendje të shpikë e sajojë gjithçka, vetëm për të ruajtur një grimë shprese se situata mund të ndryshojë. Partizanët mund t’i akuzojmë për shumë gjëra, por për punë të moralit… Dhe kjo thirrje antishqiptare e “veriut dhe jugut” ironikisht do përsëritej 53 vjet me vonë.

Ka patur debate konferenca e fundit, e mbajtur në Muzeun Kombëtar, ku spikati çështja nëse kishim të bënim me luftë civile apo antifashiste e çlirimtare në Shqipëri, gjatë Luftës së Dytë. Palët kanë dhënë argumentet e tyre, por nuk mund të mos nënvizohet një argument shumë logjik që edhe historiani Paskal Milo e dha numrin e djeshëm të DITA-s: Që të ketë luftë civile, duhet të flasim për një raport të përafrueshëm forcash dhe ndikimi mes palëve ndërluftuese, një raport që mes “nacionalistëve” dhe forcave partizane as që llogaritej. Fakti që komanda gjermane kontaktoi dy herë me Shtabin e Përgjithshëm partizan për t’u kërkuar pakt mossulmimi deri sa të largoheshin dhe partizanët ishin të lirë të merrnin pushtetin, flet qartë se edhe Vermahti, si palë për t’u marrë në konsideratë dhe si forcë kundërshtare, numëronin formacionet partizane dhe askënd tjetër.

Sa për vetë “nacionalistët”, sesa e donin ata kombin mjaftojnë për ilustrim detajet që jep Xhufi. Se çfarë ishin të gjendje t’u ofronin ata grekëve dhe dhe Drazha Mihajlloviçit, vetëm për të ruajtur pushtetin.

 

xhufi2

 

Nga Pëllumb Xhufi

Lufta e Dytë Botërore, ndryshe nga luftrat e mëparshme, në një mënyrë ose në tjetrën e përfshiu të gjithë popullin shqiptar. Ajo shërbeu si një katalizator i madh social, ku klasat dhe shtresat e ndryshme të shoqërisë shqiptare u diferencuan qartë përballë detyrës imperative të momentit, që ishte lufta kundër pushtuesit nazifashist, për çlirimin dhe rivendosjen e pavarësisë së shtetit shqiptar. Qysh në orët e në ditët e para të pushtimit, në krah të pushtuesit italian u evidentua qartë grupimi i kuislingëve dhe i kolaboracionistëve. Nuk qe një rastësi, që ky grupim përfaqësohej nga pinjollë të bejlerëve, krerëve e bajraktarëve të mëdhenj të jugut e të veriut të Shqipërisë, të asaj klase, që kishte qenë mbështetja kryesore e pushtetit osman dhe më vonë, shkaktare e destabilitetit dhe e dobësisë së shtetit shqiptar në dekadat e para të shek. XX. Shefqet Vërlaci, Eqrem Libohova, Eqrem bej Vlora, Kadri Cakrani, Qemal Vrioni, Kol Bib Mirakaj, Isa Toska, Preng Previzi, Vizhdan Risilia, Fiqiri Dine, Marka Gjoni, Muharrem Bajraktari, Xhafer Deva, Selim Kaloshi, Halil Alia, Hysni Dema janë disa nga emrat që i gjejmë në top-listën e kolaboracionistëve shqiptarë gjatë Luftës II Botërore. Këtyre iu bashkuan edhe përfaqësues të veçantë të inteligjencës liberal-konservatore, si Mit’hat Frashëri, Abaz Ermenji, Skënder Muço, Ali Bej Këlcyra, Safet Butka, Bahri Omari, Mustafa Kruja, Koço Kota, Mehdi Frashëri, Lef Nosi, Rexhep Mitrovica, Hasan Dosti, Kolë Tromara, Vasil Andoni. Disa prej tyre ishin veteranë të Lëvizjes Kombëtare ku kishin përfaqësuar krahun konservator të saj, që pavarësimin e Shqipërisë dhe themelimin e shtetit shqiptar, e kishin parë jo aq shumë si rezultat i mobilizimeve të mëdha popullore, se sa si rezultat i konjukturave e traktativave politike.

Pozicionimin e tyre në krah të pushtuesit, përfaqësuesit e këtij grupimi heterogjen u munduan ta përligjin ideologjikisht me antikomunizmin dhe nacionalizmin e tyre. Në këtë kuptim, do ia vlente një analizë e sjelljeve dhe e qëndrimeve të elitës së vjetër shqiptare në vitet e Luftës II Botërore, për të parë se ç’qëndron e ç’nuk qëndron në këtë “antikomunizëm” e “nacionalizëm” të pretenduar të tyre. Nuk mendojmë se duhen përfshirë në këtë analizë ata krerë e bajraktarë krahinash, analfabetë e injorantë, tek të cilët antikomunizmi nuk ishte aspak një qasje ideologjike, por ishte thjesht një qasje pragmatike, që përcaktohej nga bindja se krijimi i një shteti kombëtar modern, do të thoshte fund i pushteteve dhe autoriteteve të trashëguara, fund i strukturave të vjetra politiko-juridike, që bazoheshin kryekëput në izolimin krahinor, në klientelizmin, në mercenarizmin, në analfabetizmin dhe në një folklorizëm primitiv, që akoma në shek. XX e përfaqësonte Shqipërinë me gjakmarrjen dhe kanunin. Në këtë kuptim, krerët tradicionalë nuk mund të pajtoheshin me ndërtimin e një shteti modern, pak rëndësi kishte nëse bëhej fjalë për një shtet republikan, monarkik apo komunist. Në fund të fundit, ata patën të njëjtin konflikt si me qeverinë e Ismail Qemalit, ashtu edhe me atë të Princ Vidit, të Ahmet Zogut e të Enver Hoxhës. Ekzistenca e tyre ishte pengesa e fundit për realizimin e shtetit kombëtar, ashtu siç e kishin projektuar Shqipërinë ideologët e nacionalizmit shqiptar, si shtet unitar, si shtet ligjor e si shtet evropian. Në fakt, një nga arritjet e Luftës Antifashiste ishte zhdukja e pushtetit anakronik e ilegjitim të këtyre krerëve, që u bënë njësh me pushtuesin.

Mbi antikomunistët dhe anglezët

Antikomunistët e vërtetë, pra, duhen kërkuar gjetkë, tek njerëz të mendjes e të penës, si Mustafa Kruja, Patër Anton Arapi, Mithat Frashëri, Skënder Muço, Ali bej Këlcyra me shokë. Por antikomunizmin e tyre këta nuk arritën ta kolaudonin me atë që ishte prova e zjarrit e momentit historik, duke u angazhuar në luftën antifashiste, siç bënë forcat demokrate e republikane në Itali, Francë e gjetkë në Evropë, të cilat dolën nga lufta me kredenciale po aq të forta sa komunistët falë pjesëmarrjes së tyre në rezistencën antifashiste. Antikomunistët shqiptarë, të grumbulluar rreth organizatave të “Ballit Kombëtar” e “Legalitetit”, në rastin më të mirë qëndruan në pritje, dhe në rastin më të keq bashkëpunuan me pushtuesin. Sigurisht, rasti i Mustafa Krujës është një rast ekstrem. Kruja pretendonte se pranoi ta marrë përsipër drejtimin e qeverisë kuislinge në kushtet kur “organizatat komuniste ishin gjallëruar” dhe kur ai e ndjeu si detyrën e vet “shkuljen e komunizmit”. Por, a thua vërtet të ketë qenë “antikomunizmi” ai që e shtyu Mustafa Krujën të bëhej kryeministër i një prej qeverive kuislinge më të urryera të historisë së Shqipërisë? Ka pak të ngjarë, përderisa në dhjetorin e vitit 1941, kur ai u emërua nga Musolini, komunizmi ishte shumë larg së pushtuari mendjet dhe zëmrat e shqiptarëve, të cilët atë kohë vuanin një të keqe konkrete e të përditshme, që ishte pushtimi fashist. Pikërisht këtu qëndron thelbi i problemit: Mustafa Kruja ishte një fashist i bindur, dhe për fatin e keq të tij, antikomunizmi i një fashisti ishte krejtësisht jashtë kohe dhe i pavlerë në një kohë kur demokracitë e mëdha, SHBA e Britania e Madhe ishin bashkuar pikërisht me bastionin e komunizmit, BRSS, për të mposhtur fuqitë e boshtit nazifashist. Diçka më shumë se Mustafa Kruja mund ta luanin kartën e antikomunizmit personalitete si Ali Këlcyra, Abaz Ermenji, Skënder Muço apo edhe vetë Abaz Kupi. Të bindur, dhe me të drejtë, se aleatët anglo-amerikanë nuk e dëshironin një qeveri komuniste pas luftës, këta e justifikonin inaktivitetin, apo edhe bashkëpunimin e tyre me pushtuesin, me nevojën për të ruajtur të paprekura forcat e tyre, të cilat do t’i përdornin pas largimit të gjermanëve për të mënjanuar ardhjen në pushtet të Frontit Nacional Çlirimtar të drejtuar nga komunistët. Në 15 shkurt 1944, përfaqësuesi i Ballit Kombëtar, Skënder Muço, i përgjigjej me këto fjalë akuzave të majorit amerikan Kuejl (Quayle) lidhur me bashkëpunimin e BK me gjermanët: “Po, ne jemi vënë në krah të gjermanëve për të mundur komunistët dhe ndikimin e FNÇl: një ditë gjermanët do largohen nga Shqipëria, por kush do t’i largojë komunistët”?

Një arsyetim identik përdorte edhe Abaz Kupi ndaj ushtarakëve të misionit britanik të atashuar pranë tij, kur këta e nxisnin të kryente ndonjë aksion kundër gjermanëve. Nuk mund të mohohet, se justifikimi i inaktivitetit apo i kolaboracionizmit me nevojën për të luftuar komunizmin, ngjiti sidomos tek disa oficerë të misioneve ushtarake angleze, si J. Amery, D. Smiley, Billy McLean dhe tek ndonjë shef i tyre në Londër e në Kajro. Këta, siç pohon një tjetër oficer anglez, J. Naar, përveç detyrës për të nxitur sulmet kundër gjermanëve, “punonin edhe për të zbatuar një axhendë anti-partizane e anti-komuniste”. Në pranverën e vitit 1944, majori britanik, Philip Leak, insistonte se, pavarësisht qëndrimit pritës apo bashkëpunimit të hapur me gjermanët, BK e zogistët duhet të mbështeteshin nga aleatët në vështrim të “një kryengritjeje të përgjithshme në fund të luftës”. Me nota miratuese, në 19 prill 1944 majori Seymour i raportonte Londrës se Kupi “është duke u përgatitur për luftë civile pas largimit të gjermanëve” (is preparing for Civil War after the Germans leave). Jo të gjithë oficerët britanikë që vepronin në Shqipëri ishin dakord me politikën e mbështetjes së ballistëve e zogistëve, aq më shumë që tashmë ishte e qartë se ishte shuar çdo shpresë për t’i përfshirë ata në luftime kundër gjermanëve. Në 7 qershor 1944, majori Watrous e paralajmëronte eprorin e tij në Kajro, Boxshall, se “çdo mbështetje e mëtejshme për Abaz Kupin, me gjasa do t’i shërbente vetëm shpërthimit të luftës civile dhe do t’u krijonte shqetësime operacioneve të partizanëve kundër gjermanëve”. Duhet thënë, se misioni ushtarak amerikan OSS nuk u përfshi në këtë lojë të dyfishtë. Pasi krijuan bindjen se kush luftonte e kush bashkëpunonte, amerikanët vendosën t’i atashonin misionet e tyre vetëm pranë Shtabit të UNÇl.

Kalimi në veri

Gjithsesi, kur Divizioni I kaloi në veri dhe sidomos kur ai u angazhua në luftime të gjata e të përgjakshme për çlirimin e Peshkopisë, Dibrës, Krujës etj., vetë britanikët e atashuar tek Abaz Kupi e krerët e Dibrës, patën rastin të konstatojnë nga afër epërsinë dërrmuese të forcave partizane ndaj atyre “nacionaliste”, tek të cilat më kot shpresuan se “do hidhnin ndonjë pushkë” kundër gjermanëve, e sidomos se do ndalnin ardhjen e komunistëve në pushtet pas luftës. Luftimet e ashpra mëse dy-mujore të angazhuara prej Divizionit I për çlirimin e Peshkopisë dhe të Dibrës, që ishte lufta e parë frontale që UNÇl përballonte me forcat gjermane, e bindën Londrën përfundimisht se Ushtria Nacional Çlirimtare ishte një forcë e jashtëzakonshme goditëse, se kalimi i Divizionit I në veri nuk kishte qëllim eliminimin e Abaz Kupit dhe nuk bëhej për qëllime të luftës civile, por për çlirimin e qendrave kryesore; jo më kot, pas marrjes së Peshkopisë, anglezët rifilluan furnizimet nga ajri, me armë e pajisje, për forcat partizane. Dhe së fundi, dalja e Divizionit I në veri, e shoqëruar nga një galvanizim i popullsive të atyre viseve dhe me bashkimin e tyre me formacionet partizane, i bindi përfundimisht anglezët, se Abaz Kupi përbënte një faktor të papërfillshëm dhe se kishte qenë kohë dhe energji e humbur investimi i bërë prej tyre në favor të të ashtuquajturve nacionalistë. Kishin kaluar plot 10 muaj nga koha kur, në 17 dhjetor 1943, nga Orenja gjenerali Edmund Davies i kishte rekomanduar qendrës për t’u dërguar një paralajmërim të fundit ballistëve e zogistëve, që tashmë bashkëpunonin hapur me pushtuesit gjermanë: “Mendoj se qëndrimi i aleatëve duhet të bëhet publik menjëherë, duke deklaruar fort, se kuislingët, tradhtarët dhe ata që nuk luftojnë kundër gjermanëve do të marrin ndëshkimin që u takon dhe në kohën e duhur nga aleatët. Shqiptarët e kanë bërë këtë lojë kuislingësh në vazhdimësi me turqit, italianët dhe tani edhe me gjermanët. Ata besojnë se do të bëjnë të njëjtën gjë edhe me aleatët. Prandaj rekomandoj të bëhet një deklaratë e hapur në favor të Frontit Nacional Çlirimtar”. Kalimi i Divizionit I në Veri dhe përmbysja e madhe që ai solli në frontin e luftës dhe në rikonfigurimin e raportit të forcave, i dha fund shpresës së britanikëve për ta faktorizuar Abaz Kupin dhe krerët e tjerë zogistë si një alternativë serioze ndaj FNÇl. Kështu, në shtator 1944, McLean, Smiley e Amery, oficerët anglezë që mbështetën deri në fund Kupin, shpeshherë edhe duke dizinformuar Londrën për forcën e tij reale, u udhëruan ta braktisin atë dhe të kthehen në atdhe.

Balli, Legaliteti dhe teoria e jug-veriut

Në raportet e misionarëve anglo-amerikanë, organizatat e “Ballit Kombëtar” e të “Legalitetit” emërtohen zakonisht si organizata nacionaliste. Në fakt, Kosova dhe Shqipëria etnike zinin vendin kryesor në propagandën e përditshme të këtyre dy forcave politike. Mbi të gjitha, këto ishin dy tema, që ata mendonin se u siguronin epërsi në ballafaqimin me kundërshtarin e tyre kryesor, Frontin Antifashist dhe me PK dhe që shpëtonin disi imazhin e tyre të kompromentuar nga bashkëpunimi me gjermanët e me qeverinë kuislinge. Megjithatë, dy oficerë anglezë, Ridell e Hibbert, e vinin seriozisht në pikëpyetje ndershmërinë e tyre, kur raportonin se ballistët e zogistët “vërtet flasin gjithë ditën për nacionalizmin, por vështirë të gjesh në sjelljet e veprimet e tyre edhe shenjën më të vogël të nacionalizmit”.

Nga ana e tij, Julian Amery e ilustron fare mirë se cili ishte koncepti i Abaz Kupit mbi atdheun, mbi patriotizmin dhe mbi vetë historinë e Shqipërisë, kur riprodhon një pohim që Abaz Kupi ia kishte bërë atij në një moment sinqeriteti: “Për njëmijë vjet ne Gegët kemi sunduar mbi Toskët dhe tani, me sa duket, ka ardhur radha e tyre të sundojnë mbi ne”. Ky koncept antirilindas dhe antishqiptar, që ekzaltonte armiqësinë mes Veriut e Jugut në një moment kur vendi ishte i pushtuar nga gjermanët, kishte qenë artikuluar qysh herët në nivelin e një platforme ideologjike nga kuislingu Mustafa Kruja. Sejfi Vllamasi, në vitet 1920, e akuzonte Mustafa Krujën si “teoricienin e flaktë të filozofisë idiote të luftës mes Gegëve e Toskëve”. Për të njëjtën arsye, në 1925, edhe Faik Konica e godiste hidhur ish- dishepullin e Esad Pashës, Mustafa Krujën pra, “një bandit pa skrupull… e spiun i mbaruar…që vazhdon akoma propagandën e tij të vjetër kundër Toskëve. Mustafa Kruja e di se udha më e lehtë për të dobësuar Shqipërinë e për të prishur shtetin është të kallet mosbesim mes Toskëve e Gegëve. Le të shpresojmë se shqiptari s’do bëhet vegël e këtij vagabondi”. Si për të vërtetuar se ishte vërtet i tillë, në 18 korrik 1944 Mustafa Kruja u drejtoi një thirrje bashkëqytetarëve të tij krutanë për t’u përgatitur për luftë kundër Jugut “komunist” që, sipas tij ishte lëshuar të pushtonte Veriun. “Ne s’kemi shkuar për t’i kërkuar këto bisha në strofkull të vet, atje larg në Toskëri, por sot na kanë ardhë ata te shtëpitë tona… Mos t’i lemë të shkelin vatrat tona e të bëjnë qejf me gratë e vajzat tona”. Kjo ideologji e përçarjes gjarpëronte, ku më shumë e ku më pak, tek të gjitha rrethet kuislinge të veriut dhe e dha grahmën e fundit të saj, në janar 1945, gjatë kryengritjes së Koplikut kundër qeverisë së Tiranës, të cilën dikush vazhdon ta pagëzojë si kryengritjen e parë antikomuniste në Evropë. Në traktin e shpërndarë prej organizatorëve të saj, ndër të cilët edhe mjaft ish-funksionarë e milicë fashistë, qeveria e Tiranës nuk sulmohej si qeveri komuniste, por si një qeveri “që ishte thjesht e toskëve dhe prej së cilës gegët nuk do fitonin asgjë”.

Mendjelehtësia e baballarëve dhe disa pakte skandaloze

Është pikërisht kjo urrejtje ndërshqiptare, e ushqyer tinëzisht nga pushtuesit e huaj dhe nga bajraktarë e, ndonjëherë, edhe klerikë të caktuar, që shpjegon brutalitetin me të cilin u sollën bandat e Xhafer Devës, Halil Alisë, Hysni Demës, Selim e Dan Kaloshit ndaj popullsisë civile në Tiranë, Vlorë apo Berat. Masakrat e kryera prej tyre nuk shpjegohen me kinse “nacionalizmin” e “antikomunizmin” e tyre. Për këta kuislingë mendjengushtë, që makar flisnin ditë e natë për Shqipërinë e Madhe, atdheu fillonte e mbaronte tek kufijtë e katundit e të krahinës së vet. Individë të tillë nuk kishin të bënin fare me nacionalizmin e mishëruar në programin e Rilindjes Kombëtare për një Shqipëri të bashkuar në një shtet unitar.

Por, nuk ishte më i mirë as “nacionalizmi” i shprehur nga ideologët dhe krerët e Ballit Kombëtar e të lëvizjes zogiste. Këta, duke u implikuar direkt ose indirekt në regjimin e pushtimit, morën pjesë në zhbërjen e pavarësisë, në humbjen e sovranitetit dhe në rrezikimin e kufijve të njohur në 1913. Të ashtuquajturit “baballarë të nacionalizmit shqiptar” nuk kishin një projekt të tyre për Shqipërinë, por u zvarritën pas projekteve të hartuara në ofiçinat e huaja. E pranuan “Shqipërinë e Madhe” të bërë dhuratë nga nazifashistët, pa e menduar gjatë se pas lufte ajo mund të tërhiqte në greminë edhe Shqipërinë e vogël të 1913-s. Njëherësh, si organizata e Ballit, ashtu edhe legalistët e Zogut përqafuan projektin e një federate ballkanike greko-jugosllavo-shqiptare, sapo morën vesh se për të po punohej në MPJ të Britanisë së Madhe. Kuptohet, projekti i një federate të tillë i skicuar nga anglezët, nuk i jepte Shqipërisë as Kosovën e as Çamërinë. Në frymën e projekteve të tilla, si ballistët ashtu edhe zogistët kryen bisedime të fshehta me serbët dhe me grekët. Në vitin 1941, Muharrem Bajraktari dhe përfaqësues të Zogut në Stamboll filluan bisedime me përfaqësues të Drazha Mihajlloviçit, eksponent serb monarkist e antishqiptar, për të ripërtërirë marrëveshjet e fshehta të bëra me Pashiçin nga Esad Pasha në 1914, dhe nga Ahmet Zogu, në 1924. Bisedimet synonin krijimin e një federate jugosllavo-shqiptare, me kusht që Jugosllavia të ndihmonte “rilindjen zogiste”, d.m.th. rikthimin e Zogut në pushtet me ndihmën e bajonetave sllave, si në vitin 1924. Kur e pa se Mihajlloviçi nuk kishte gjë në vijë dhe në Jugosllavi po triumfonin komunistët e Titos, Muharrem Bajraktari iu përkëdhel grekëve, duke paraqitur projektin e një federate “pellazgjike” greko-shqiptare. Ndonjë muaj më vonë, Kryetari i Ballit Kombëtar, Mit’hat Frashëri në emër të BK dhe Koço Kota në emër të zogistëve, hynë në bisedime me grekët për krijimin e një federate greko-shqiptare. Projekti i paraqitur nga ballisto-zogistët e linte Kosovën e Çamërinë jashtë kufijve administrativë të Shqipërisë dhe e vinte ushtrinë shqiptare nën urdhrat e Komandës greke. Nëse për këtë marrëveshje nuk u ra dakord, kjo erdhi pasi Gjenerali Athanas Chryssoidou, që përfaqësonte palën greke, kërkoi shumë më tepër nga ç’ofronte Mit’hat Beu. Kërkonte që Shqipëria të kthehej thjesht në një provincë të varur nga Athina (ekartima), ku shqiptarët do mund të zgjidhnin vetëm kryetarët e bashkive e të komunave, ndërkohë që guvernatori do emërohej nga Athina. Shqipëria nuk do kishte ushtri, do kishte vetëm një xhandarmëri dhe nuk do të kishte shërbim të jashtëm, që do të mbulohej nga Athina.

Parë nga distanca kohore, qëndrimet e të ashtuquajturve nacionalistë, të grupuar rreth “Ballit Kombëtar” e “Legalitetit”, nuk lenë vend për shumë fjalë. Qëndrimi i tyre gjatë luftës e kompromentoi seriozisht pozicionin e Shqipërisë në Konferencën e Paqes, ku asaj u tentua t’i mohohej statusi i vendit aleat dhe ku ndaj saj u paraqitën përsëri pretendime territoriale. Qëndrimi i tyre mbeti antikombëtar edhe pas vitit 1944, kur vazhduan të ushqejnë ëndrrën për t’u kthyer në pushtet sa me ndihmën e anglo-amerikanëve, aq edhe me atë të qarqeve shoviniste greke. Madje, pas prishjes së regjimit të Tiranës me Jugosllavinë, në 1948, mjaft prej tyre, mes sosh edhe vetë Ahmet Zogu, i mbështetën shpresat tek “komunisti” Tito, të cilit i premtuan miqësi të pakushtëzuar, në rast se ai i ndihmonte të vinin në pushtet. Në kushte të tilla, mund të merret me mend, se cila do të kishte qenë fati i Shqipërisë, në rast se çlirimi do ta kishte gjetur atë të drejtuar nga kjo shpurë kuislingësh e kolaboracionistësh.

 

 

Kopertina e Ditës November 7, 2014 16:13
Komento

144 Komente

 1. ora09 May 20, 10:49

  Historia e Shqipërisë nuk mund të besohet kur shkruhet nga këta lakejtë e komnizmit që vazhdojnë akoma të shajnë e të mbrojnë njëkohesisht bëmat e komunizmit shqiptar e botëror.

  Reply to this comment
  • mustafa May 20, 11:26

   mqs nuk te pelqen se c’thote nuk ke pse flet ne kete menyre. Eshte zoteri e ato qe thote nuk ja ka shkruar tjeter kush. Ben mire te kuptosh cka shkruar dhe kjo ndodh vetem nese nuk lexon me paragjykime.

   Reply to this comment
  • ben chicago May 20, 11:43

   Respekte
   profesor P. XHUFI je i vetmi historian ne kuptimin e plote te kasaj fjale

   Reply to this comment
   • Pëllumb zaimi May 21, 21:19

    “ben chicago”? I sakte ,i vertete dhe i merituar vleresimi juaj per prof. Pellumb Xhufin? Nderime!

    Reply to this comment
   • Une... ti... ne te gjithe November 7, 22:20

    Vini re:

    Ky artikull nuk eshte skruar per tu komentuar nga pasardhesit e ballisteve dhe zogisteve. As per ata qe digjen nga malli per enver hoxhen.

    Ky artikull eshte nje shkrim shkencor I bazuar ne fakte dhe dokumentime te paleve te treta (referohuni citimeve te pjesemarresve te hush ne kete histori), dhe si i tille mund te kundershtohet vetem nga shkencetare te te njejtes fushe.

    Leruani kritikat per pellumb xhufin qe ti bejne historianet qe kane studiuar historine dhe jo ata (apo ju) qe te vetmit libra qe kane lexuar ne jete ishin librat qe lexuan nga frika e mesuesit.

    Historia eshte delikate dhe me arrogance nuk e rruan se je nip ballisti apo bir komunisti, se te nxjerr budalla kur e komenton I shtyre nga pasionet.

    Reply to this comment
   • Labi November 8, 04:50

    Autori ka bere nje shkrim te nivielit te ulet, shkrim personal, jo profesional, per thashetheme, per grindje midis dy njerezve qe mendojne ndryshe. Dita e “çlirimit” eshte nje loje ish-jugosllave dhe serbe, sepse Shqiperia nuk mbaron ne Shkoder. Dhe “debati emocional” per diten e “çlirimit” kryhet per te shmangur vemendjen nga vete “çlirimi”, ishte apo nuk ishte “çlirim” dhe ç’te mira solli, kujt i sherbeu, per çfar qellimi u krye dhe pse te festohet (!?) akoma edhe sot?

    Reply to this comment
  • Agron May 20, 16:04

   Po ti Orao9 c’di per komunizmin? Apo je historian zotrote dhe te mungon vemendja e gazetareve per te shprehur te verteta e te pathena qe vetem ti mesa duket i di…? Te frustron dija dhe eleganca e Prof Xhufit dhe rend te shkruash brrockulla ne llogari te tij?
   Turp, per ty dhe te tjere si ty qe hidhni balten e injorances suaj mbi ato pak figura te ndritura qe kemi si popull. I vetmi historian me integritet, duhet te baltoset nga shkarravinat e tua… turp 1000 here…

   Reply to this comment
   • info analitike May 21, 08:41

    Agron,
    Ja po ta plotesoj une deshiren mbi cfare di mbi “komunizmin”:
    http://botasot.info/opinione/299769/martiri-i-peste/#.U3t8iUvxzB0.facebook

    Vijme tek disa konkluzione qe nxora duke lexuar artikullin:
    Xhufi jep gjykimin e tij te historise, qe mund te jete edhe i kundert nga pikpamja e nje historiani tjeter qe e mendon ndryshe nga Xhufi.
    Loja e shpalosjes se monografive qe mbeshtesin tezat e Xhufit eshte nje loje e vjeter qe bejne historianet per te perligjur opinionet e tyre.
    Mua me habisin disa komentues me poshte qe, te zhveshur nga gjykimi kritik, brohorasin per te vetmen arsye se ndajne te njejtin kendveshtrim politik me Xhufin.
    Problemi i ngjyrimeve politike ne gjykimin e historise eshte shtruar shpeshhere, psh. ne Europe, ne perpjekje per te gjetur nje balance midis tendencave politike qe pohonin, mohonin, linin ne harrese ose deformonin faktet historike sipas interesave te tyre politike. Nje shembull i mire per te pasur nje ide eshte libri “Il sangue dei vinti” di G. Pansa. por ka dhe shembuj si krimi i Katin-it ne Poloni, Porzùs-it ne Itali e me radhe
    Gjithashtu me terhoqen vemendjen disa koncepte te shprehura nga Xhufi si :
    “bindjet shkencore”, shume i cuditshem ne gojen e nje historiani qe ngaterron shkencat natyrore me ato shoqerore-humanistike,
    apo “agresiviteti primitiv, intoleranca pagane, frustrimi provincial” qe mund t’i pershtaten fare mire pershkrimit te LANC-it dhe krimeve qe u kryen menjehere pas clirimit ndaj shtreses me te mire intelektuale te vendit.
    Ka shume gjera te tjera per te thene por duke mos dashur te zgjatem po e mbyll ketu sepse debatet mbi te vertetat historike kane tendencen qe te vazhdojne pambarim.

    Reply to this comment
    • Nikolaj November 7, 19:05

     Profesori shkruan pèr peridhèn e Luftès Nacional çlirimntare dhe jo çfar u bè mbas lufte.Lexoje edhe njè herè se mè duket se nuk e ke lexuar.Z.Info analitik.Edhe Historia èshtè shkencè si gjith shkencat e tjera.Nèse shkencat etjera kèrkojnè vèrtetime laboratorike,historia si shkencè kèrkon vèrtetim me dekumenta tè shkrura.Kaq sa pèr dieni.

     Reply to this comment
    • ivani i madh November 8, 10:58

     O ZOTRI DI TE NDASH ETAPAT E HISTORISE APO ME QE JANE DRITHERA I BASHKON GRURE E MISER BASHKE . po shkruan per luften qe disa si puna jote duan ta etiketojne si lufte civile e jo per e curine e viteve me pas .

     Reply to this comment
  • essi May 21, 13:14

   Xhufi thote so perhere te verteten.
   Doni prova?
   PRova me e madhe eshte Shqiperia vete
   Ajo qe shohim kur dalim nga shpia

   Reply to this comment
  • andi May 21, 13:41

   ora o9; Sigurisht shkrimi i ketij profesori, armiqve e tradhtareve te vendit, apo kelysheve te tyre ska si tju pelqeje, ajo rrace qe bashkepunoi me armiqte me te urryer te popullit e kombit shqiptare gjate viteve te luftes e mbas saj, apo edhe sot kelyshet bastade te tyre, slene gje pa shpif per tu tregu atdhetare, apo se gjoja luftuan Komunizmin. Jo rraca e juaj gjithnje ka ken e tille, per pak pare apo pushtet, ka spijunu, vra apo denu komshin vetem te fitoje, te duket i forte, te jete mbi te tjeret. i kesaj rrace eshte edhe Mark Marku, Jozefina Topalli etj etj. Ne kohen e komunizmit kjo rrace te ofronte gjithecka per pak perfitim, (vete, motren, vajzen). Per ate kjo rrace edhe nuk munde te cilivizohet, se nuk din se si eshte cilivizimi i vertete. Ato mendojne se si ato mendojne e jane te gjithe, shiko vajzen e Jozit, sa ka cel syt, mendjen e ka te servilizmi, nuk ka sharm kulture, por k…ve. injorance, iferioriteti, fodulleku e bajraktarizmi. Kjo rrac e njejte do jete gjithmone, kudo ti cosh, jane te pa latushem. si Gjystja, ish Vulaj

   Reply to this comment
 2. alfa May 20, 11:03

  Nje interviste e shkelqyer, objektive ,duke i dhene ”hakun Cezarit ” !

  Reply to this comment
 3. trikoleshi May 20, 11:16

  Teksa lexon kete interviste te prof.Xhufit per nje pjese te historise se ketij vendi,mendja te shkon menjehere tek lukunija e çakenjeve qe per mese 24 vjet u munduan qe me ulerimat e tyre te bindnin injorancen e mbjellur paralelisht se historia eshte ndryshe nga ç’eshte e shkruar.Mirmo haruan me thelbesoren se sot ka deshmimtare okulare,ka pjesmarres ne kete lufte heroike qe jane gjalle pavaresisht perpjekjeve Sahiliste per tu mbyllur syte e gojen nepermjet Mark Markeve qe z.Rama i quan “trikoleshe”!Historia duan apo s’duan trikoeshet e Salise do te shkruhet siç eshte e jo siç duan ta rishkruajne antivlerat e tradhetaret e ketij vendi qe sot kane zene vendin e vlerave e patrioteve.Nuk me mbetet gje tjeter veçse te falenderoj pergatitesin e kesaj interviste e njekohesisht te shpreh respekt e mirenjohje per nivelin qe mbart nje profesor si Xhufi.Fatkeqesisht keta njerez me virtyte te larta sot nuk jane ne vendet e postet qe duhet,pasi lukunia e jenave qe kane fytyrat akoma me njolla gjaku kane zene poltronet e Presidencave te te gjitha shtyllave qe mban nje shtet ne kembe.Fleminderit z.Xhufi per nivelin profesionalist qe mbartni.Ju lumte gazeta “Dita”.Ndoshta jo rastesisht i keni vene kete emer!E MERITONI

  Reply to this comment
  • Vrana Konti May 20, 18:27

   Zoti Xhufi !
   Kam perceptimin se je me bindje te thella komuniste dhe si i tille je i pabesushem si historian.
   I pabesushem je dhe sepse komunistet kane genjyer perhere, si para se te vinin ne pushtet ashtu dhe kur muaren pushtetin,
   I ke percmuar bashkepuntoret e pushtuesit pa me nduar se Rexhep Mitrovica, Mustafa Kruja, Lef Nosi, Mithat Frasheri , Qazim Koculi dhe shume te tjere jane shtetformues pasi kane firmen ne Dokumentin e Pavaresise.
   Vete Zonja Juaj E Nderuar eshte mbesa e njenga ata qe Ju i percmoni.
   Gjithashtu zonja Juaj eshte mbese e motres te Enver Hoxhes
   Mos llap shume se do te inflacionohesh si genjeshtar dhe si historian i pa vlere

   Reply to this comment
   • ARBEN May 21, 13:04

    VRAN KONTI, NE ASPEKTIN HISTORIK TE EMRIT QE JU PERFAQESONI UNE JU “RESPEKTOJ” MBASI JU E JUSTIFIKUAT BESIMIN E SKENDERBEUT NE MBAJTJEN E KESHTJELLAVE. PRA JU TREGUAT QE ISHIT NJE ADMINISTRATOR I MIRE, ASHTU SIKURSE JANE ADMINISTRATORET SOT TE PALLATEVE QE PAGUHEN PER PASTERTINE E SHKALLEVE OSE MIREFUNKSJONIMIN E ASHENSORIT. PER KAQ JENI KOMPETENT JU. NUK MUNDET, JU TE MATENI ME KAPACITETIN HISTORIANO-INTELEKTUAL TE Prof. P.XHUFIT

    Reply to this comment
 4. Taku Rrumbullaku May 20, 11:22

  “Quot servi tot hostes” – se ç’me kujton kjo shprehje sherbetoret e jugosllaveve gjate dhe menjehere pas luftes, pastaj sherbetoret e sovjetikeve dhe kinezeve. Shoku Xhufi mjaft me keto perpjekje perverse dhe mjerane per te rehabilituar komunizmin: ka qene nje sistem deshtak dhe kriminal, ju vete ishit pjese e tij, se bashku me Milon. Edi Rama nuk ka shkuar ne pushtet me votat e komunisteve, por me ato te shqiptareve qe duan ta mbyllin njehere e mire kapitullin: Hoxha-Alia/Nexhmije-Berisha-Nano-Berisha.

  Reply to this comment
  • merobaze May 20, 13:01

   Shqyptaret votuan per NDESHKIMIN e Sali Komunistit, Sekretarit te Partise se Punes dhe Mikun e familjes gjakatare dhe sadiste Hoxha qe falimentoi ekonomine dhe renoi shtetin ne vitet 90 dhe nuk votuan per RILINDJEN e Enver Hoxhes dhe te LANC-it te tij kriminal qe vrau anglezet ne Kanalin e Korfuzit dhe qe mbolli MURTAJEN bolshevike ne trojet shqyptare, qe po e vuajne kaq shume shqyptaret deri me sot.

   Reply to this comment
   • mergimtari fv May 20, 19:41

    Nastradin bej ! per Prof.P.Xhufin ju kini bindjet tuaja dhe nuk futem ne mes , por te lutem shume meso te verteten historike per ate fat qe shpetoi kombin shqiptar nga coptimi final i jugut duke ja bashkangjitur Greqise toskerine si Epiri i Veriut , boll me pordhet e tua pro-greke qe na perrallis se pushtimi anglez do na shpetonte nga ardhja ne fuqi e koleres komuniste , ishte kurva Angli me Curçillin qe ne Jalte fatin e shqipetareve ja la xhuxhit gjeorgjan dhe per rrethanat e kohes i ra bixhi E.Hoxhes te sundoi deri sa te mbyllte syte po me heshtjen e anglo-amerikaneve pas largimit te ruseve e 60-en , nuk dua te zgjatem se po ndoqem llogjiken e ngjarjeve kam frike se Hoxha ishte nje Kim Filbi i Britanise ne Shqiperi , mjere populli dhe ai komb i bijeve beseshitur .

    Reply to this comment
    • merobaze May 21, 14:07

     Ne Jalte te Krimese Stalini nuk e dinte fare se ku bie ne harten e Botes Shqypnia jone, fare i paditur per shqyptaret ishte edhe presidenti amerikan i semure Franklin Ruzvelt. I vetmi qe kishte treguar interes per Shqypnine ishte Sherbimi sekret anglez qe beri te mundur organizimin e Mbledhjes se Mukjes me nje oferte fantastike per bashkimin e trojeve shqyptare, por me kushtin per ndryshimin e kursit politik te vendit nga Jugosllavia komuniste me orinetim drejt Perendimit. Stalini mesoi per Shqypnine dhe Shqyptaret ne vitin 1948 kur Enveri shkoi per te spiunuar Titon per komplot me Dimitrovin e Bullgarise kunder interesave ruse ne Ballkan dhe me kete dinakeri prej te pabesi Enver Hoxha morri perkrahjen e Stalinit kunder Titos dhe implementoi me pas regjimin me gjakatar te tipit stalinist ne Shqypni per fat te keq te shqyptareve.

     Reply to this comment
   • feniks May 21, 19:32

    Eh,more “merobaze”!
    Po cfare te bente me teper Enver Hoxha me KELYSHE TE ZGJEBOSUR me gjak te helmuar si ty,pervec PLUMBIN BALLIT???
    Ti edhe sot,o KERME je po aq i NDYRE,AQ SHPIRT ZI,sa meriton URREJTJEN ME TE MADHE TE SHQIPTAREVE!!!
    Vetem te shash te shpifesh dhe te erresosh cdo gje qe eshte bere nga populli ne SOCIALIZEM!!!
    NIHILIST KOMPLET aq sa per t’u vulosur si KERME!!!
    Thuaj [p deshe se ENVER HOXHA KA GABUAR QE JU VURI PLUMBIN RRACES TIUAJ TE POSHTER!!!
    Ja,ti e verteton plotesaisht se cfare gjarperinjsh kane qene para ardhesit tuaj fashiste!!!

    Reply to this comment
  • Erion May 20, 13:36

   taku rrumbullaku
   dua te te kujtoj se eshte nje nder te paktet politikane qe kane dhene nje shembull konkret se cfare do te thote vlere ne politike dhe ne jeten publike shqiptare! mos harro se iku nga LSI nje dite para se meta te bente koalicion me berishen ne 2009, prej te cilit ngriti nje pasuri dhe pushtet te pa pare. po te ishte nje njeri aq pa vlere sa aludon ti me siguri do kish qendruar, pikerisht aty ku vajti edi rama ne prill 2013. keshtu qe me mire rikonsideroje edhe nje here pozicionin e te gjithe personave qe permende. se te besh injorantin ne vleresimet qe nxjerr nuk eshte se duhet shume mundim. une vleresoj shume komentin ne pyetjen e fundit, lidhur me nacionalistet shqiptare, per kontributin e tyre para luftes se dyte boterore. por me habit fakti se si nuk merret asnjeri prej historianeve qe kalojne kohen duke share E.Hoxhen, me historine e ketyre nacionalisteve se akoma i shohim tek merren me Hoxhen.

   Reply to this comment
  • Damiano Damiani May 22, 04:01

   Ti Taku dukesh se je nje mjeran i pandreqshem. Ti nuk don ose nuk din ndryshimin midis bashkepunetoreve te pushtuesve dhe atyre qe kane marredhenie politike apo ekonomike me te huajt, sic i ka gjithe bota. Je i denuar te vdesesh injorant. Nuk ke shpetim.

   Reply to this comment
 5. tepelenasi May 20, 11:36

  Qe historia,veçanrisht ajo e LANCL, do te rishkruhet me mire e me e plote nuk ka asnje diskutim.Por,nga kush e nga cilet? Si ky i mesipermi,mos qofte gjalle,deri atehere.Ky dhe si ky,jane deri ne çdo qelize te trupit e trurit te tyre,te ngucur me urrejtje,pothuajse patologjike.Te thuash: ” si ky me ze gruaje!!!”,per P.Xhufin,sidomos per kete shkrim,eshte me shume se nje marrezi,apo nje a disa te marre,si ky.

  Reply to this comment
  • Lleshi May 20, 15:05

   E mo c’ia merr per ters ka degjuar te jemen kur i thoshte babait te tij “pse flet me ze gruaje …” , prandaj thote dhe ai ! Racat e eunukeve te mbetura ketu qe nga koha e turkut , sllavit apo mongoleve , e njohin mire “zerin e gruas” ! Ha…ha..ha..

   Reply to this comment
 6. xhafa May 20, 11:45

  po cfare lodheni kote historian polirike qe i bejne presion rames dhe jo qeverise.
  nuk ja dolen dote ti merrnin partin krimi i organizuar i te te gjithe kahjeve shpifin sajojne i kunder veprojne sepse duke marre partit politike mafia ve nen sundim pushtetin e vehte qe ka mbi 80 vjet qe vjedh vret grabit shqipetaret ne emer te idealeve per te sunduar me lehte por tani ka ardhur koha ti fryjne kosit e prit sa do degjojme.

  Reply to this comment
 7. merobaze May 20, 11:53

  PELLUMB XHUFI ESHTE NE KONFLIKT INTERESI KUR FLET ME ADHURIM PER ENVER HOXHEN DHE SI I TILLE NUK MUND TE BESOHET PER ATO QE DEKLARON.

  Pellumb Xhufi eshte dhender i Bahri Omarit, kunatit bamires qe e finacoi Enver Hoxhen per te ndjekur studimet ne France, ne Montpelje dhe me pas ne Paris. Bahri Omari ishte njekohesisht ballist dhe antizogist i perbetuar dhe u be minister i jashtem ne qeverine fashiste kuisilinge. Prandaj ketu lind pyetja llogjike:

  KE DUHET TE MBROJE PELLUMB XHUFI KUR FLET PER HISTORINE E ENVERIT?

  Me babain e vjehrit te vet Bahri Omari apo me nipin e tij nga motra Enver Hoxhen qe pasi harxhoi si plengprishes paret e kunatit te vet ballist ne France u morri LEKA borxh shokeve te vet shqyptare qe nuk i ktheu kurre deri ne fund te jetes se vet. Qazim Turdiu ishte i vetmi qe kishte guximin ta thonte kete te VERTETE deri vone ne auditoret e UT. Qe te dalim ne teme me pyetjen thelbesore:

  KE DUHET TE MBROJE PELLUMB XHUFI KUR FLET PER HISTORINE E ENVERIT?

  Sipas llogjikes njerezore Pellumb Xhufi duhet te mbroje Bahri Omarin, sepse i ka marre mbesen per grua dhe nga ana tjeter Bahri Omari ka qene nje patriot shqyptar me inteligjence te larte qe la SHBA dhe erdhi ne Shqypni me idene per te ndihmuar Vatanin sipas konceptit te Mehdi Frasherit, nderkohe qe Enveri erdhi nga Brukseli ku punonte ne ambasaden e Ahmet Zogut pa patur asnje dipllome per ta bere Shqypnine si nje CILFLIK famljar personal me ndihmen e spiunit te Titos Vukmanovic Tempo si pjese e planit titist per ta bere Vatanin si nje Republike Jugosllave. Nga i gjen argumentet historiani kalemxhi i PPSH-se Pellumb Xhufi qe Enver Hoxha ka qene shume i zgjuar dhe inteligjent kur faktet tregojne se ne jeten e tij vetem ka mashtruar me CV-te dhe nuk ka marre asnje dipllome te hajrit?

  Nuk ka asnje historian apo lider demorat ne Bote qe te vleresojme pozitivisht Enver Hoxhen dhe Pellumb Xhufi mashtron si nje genjeshtar ordiner duke cituar emera njerezish per te manipuluar miletin sot 25 vjet pas renies se Murit te Berlinit. Shikoni sa qesharak del Pellumb Xhufi ne deklaratat e tij arkaike qe zbulojne pa dashur indoktrinimin e tij enversit:

  “Eksperimenti “Mukje” dështoi për meritë të Hoxhës, dhe britanikëve s’u mbeti veç ta zbatojnë atë me sukses në Greqi (Marrëveshja e Varkizës, shkurt 1945)”

  Shikoni o milet kete VAMPIR te Enverit si komenton sot 25 vjet pas renies se komunizmit ne gjithe Boten si nje sistem gjakatar dhe i kalbur ekonomikisht dhe e quan MERITE tradhetine makaber kombetare te Enver Hoxhes ne Mukje ne vitin 1943 kur refuzoi oferten angleze per bashkimin e trojeve shqyptare ne kembim te ndryshimit te kursit politik te Shqypnise nga Lindja bolshevike ne Perendimin Demokratik. Pse nuk e beri? Sepse ja kishte shitur bythen jugosllavit per interes te pushtetit te vet personal absolut mbi Shqypnine dhe Shqyptaret dhe kur Josip Tito e pa se me kishte te bente me nje bythashites te pabese dhe kerkoi ta zevendesonte me Koci Xoxen, enver Hoxha shkoi tek Stalini dhe e spiunoi bamiresin e vet jugosllav per komplot me Gjergj Dimitrovin e Bullgarise dhe per fat te keq te Shqypnise Stalini i besoi. Ndryshe sot Shqypnia po te kishte fituar oferta angleze ne Mukje do te ishte nje shtet si Zvicra e vogel me det.

  Per ta mbyllur kete muhabet debil lidhur me figuren e ANTIKRISHTIT gjakatar Enver Hoxha qe mbushi lumenj me gjak njeriu ne vendin tone dhe ne fund te jetes falimentoi ekonomine dhe renoi shtetin si kurre me pare ne histori:

  Shqypnia nuk mund te futet ne BE me Enver Hoxhen dhe LANC-in e tij kriminal qe Gjykata e Hages e cilesoi si nje organizate terroriste. Le te hape vendimin e kesaj Gjykate lidhur me vrasjen e ushtareve angleze ne Kanalin e Korfuzit nga Enver Hoxha me urdher nga Moska dhe Beogradi, pra le ta lexoje kete vendim te kesaj Gjykate Nderkombetare per Krime kunder Njerezimit Pellumb Xhufi para se te mashtroje shqyptaret me brockulla enveriste. Pasta le te pyese krushqit e tij per disa gjera qe mbase nuk i vjen zeri fare:

  Ku ka jetuar Enver Hoxha me Nexmijen gjate periudhes se Luftes 1941 – 1944? Po te pyese vjehrin e vet Luman Omari do te dale se ka jetuar ne shtepine e Bahri Omarit qe ishte kuisling dhe kryefashist dhe nga kj vile ne qender te Tiranes Enver Hoxha spiunoi tek fashistet Qemal Stafen dhe te gjithe shoket e vet qe i konsideronte si kundershtare drejt pushtetit te tij te pakufizuar dhe vendin. Kete ves prej te pabesi dhe tradhetari Enver Hoxha e ruajti deri ne fund te jetes se vet kur vrau dhe likuidoi te gjithe bashkepunotret e tij debila komuniste te Kohes se Luftes dhe me pas me nje gjakftohtesi qe e kishte vetem Hitleri dhe Stalini.

  Reply to this comment
  • babo May 20, 15:08

   Tamam ky ishte Dulla, ai qe i perdori lafaraket e Shqiperise dhe i la te vuanin per 55 vjet qe e qeverisi vendin dike marre borxhe neper bote, ashtu sic ishte mesuar edhe ai vete, deri kur nuk i dha me borxh njeri neper bote, pastaj mori fund sistemi i atyre qe ishin mesuar te jetonin me djersen e te tjereve dhe mos kthenin borxhin. Kjo ishte ndershmeria e komunisteve te PPSH. Leckamanet e kane edukate familjare te lypin dhe mos e kthejne kurre borxhin.

   Reply to this comment
  • Lleshi May 20, 15:12

   C’ke ore ti ? Ti dihet qe nuk e “beson” , pavaresisht se e di shume mire qe je ti qe genjen ! Por te bejme nje referendum tani , e te shohim se si del muhabeti ! Merrooo , plehra plehre mbetet , sado ta parfumosesh dhe ta hypin ne pushtet pushtuesit !
   Kjo lloj race je dhe ti ! Plehre kuislinge dhe antishqiptare , edhe tani si bashkepunetor i ketyre plehrave qe kane drejtuar Shqiperine keto 28 vjet , si shtet kolonial afrikan !

   Populli i Shqiperise dhe Kombi i tij nuk jane raca jote ! As mos prit te perkrahin , ata vetem mund te ta mbeshtesin “ate koqe te uliri” !

   Reply to this comment
   • merobaze May 20, 16:25

    Kombi shqyptar nuk jane si raca jote o spiun i Sigurimit qe leh si qen i zgjebosur dhe vajton si kumumjacke pylli Enver Hoxhen, pederastin e lindur nga incesti ne familjen e degjeneruar. A ja ke degjuar emerin e babait te Enverit o debil fanatik? Shko ne Gjirokaster se te vjeterit ta tregojne mire tani historine e vertete, jo ate qe kane sajuar kalemxhinjte zoraxhinj te Partise se Punes si Pellumb Xhufi.

    Kombi shqyptar e ka treguar perfundimisht ne vitin 1990-te se nuk e do me Enver Hoxhen, as familjen dhe as regjimin e tij sadist dhe gjakatar, kur e rezoi pertoke dhe e shurrosi publikisht ne mes te Tiranes.

    Shqyptaret po kerkojne t’i bashkohen vendeve antikomuniste dhe demokratike te BE-se ku HITLERET si Enver Hoxha nuk i honepsin dot, prandaj eshte e kote ta mbrosh Enverin me llogje kavaje, sepse Bota diktatoreve gjakatare i ka bere MUTIN me kohe.

    Reply to this comment
    • xhaja May 21, 09:09

     U rrezua vetem pas 5 vjetesh qe vdiq. Se sa qe gjalle nuk pati bythe njeri ta rrezonte perfshi edhe patriotet e medjendriturit e ballit dhe legalitetit ne Europe.

     Reply to this comment
   • Labi November 8, 04:54

    Spiun i serbeve. Bashkekriminel i Enverit.

    Reply to this comment
  • valiko May 21, 07:51

   Enver Hoxha eshte nje figure aq e madhe ne historine e Shqiperise sa ne jemi shume te vegjel ta komentojme cfare ka bere mire apo keq historia edhe historianet e ardhshem qe do shkruajne historine e shqiperise per periudhen 1941-1985 do kuptojne se shume ngjarje si LANC denoncimi i traktatit te varshaves koferenca e paqes ne Paris mos lejimi i coptimit te Shqiperise pas luftes se dyte boterore apo dhe ngjarjet e vitit 1981 ne Kosove kane lidhje drejteperdrejt me figuren e Enver Hoxhes duam apo nuk duam ne tia japim keto merita

   Reply to this comment
 8. dhori May 20, 11:53

  Mjerimin e komentuesit “ora” e tregon mungesa e ores. Sa do fanatik i kesaj apo asaj rryme ideologjike a politike te jete nje lexues i shkolluar nuk mund te leshoje fjale percmuese, vecse kur nuk ka lexuar asgje nga vepra shkencore dhe atdhetare e nje profesori si z. Xhufi. Madje keta nuk lexojne as shkrimin per te cilin “komentojne”. U mjfaton te dine se ky apo ai autor i artikullit eshte kritik per idhullin e tyre dhe ne emer te idhullit leshojne vrerin.

  Reply to this comment
 9. Pionier Lubonja May 20, 12:09

  HISTORJANE PA HISTORI….
  Kungujt e DhjetArit qe e ‘deshen Shqiperine si gjithe Europa’ harrojne se kaluan jo pak po çerek shekulli e kjo do te thote qe dikujt i ka vdekur prindi,dikujt gjyshrit,vete nga kungull 20 vjeòar eshte bere 45 vjeçar i pa pune e keshtu me radhe.Vetem nje gje nuk ka ndryshuar :KANE NGELUR KUNGUJ NGA PANDELINJTE E POLLOT E POLITIQISE,NGA FEVZINJTE E GAZETARISE E DERI TEK HISTORIANET E MARREZISE.
  Fakti qe pas 23 vitesh pa buke e pa pune ,pa shkolle e pa te ardhme na vertit si tespije te tereve Sali UDBja tregon mjerim mendor duke share Enver Hoxhen.Pra tregon qe ne jo vetem nuk jemi te pergatitur per demokraci qe e ka prejardhjen nga fjala ‘popull’ apo ‘shumes’ por nuk rrojme dot pa ‘NJESHIN’ .
  Edhe pse Xhufi pake a shume jep mjerimin gjithperfshires se kesaj shoqerije nuk arrin te nxjerre konkluzione e aqe me teper ska si ti nxjerre kur deri dje ka qene ‘historian’ i LIS-Levizja Integrim Skrapar.Nuk mund te diskutohet nje personazh i historise jashte realitetit historik e popullit ku ka jetuar.Enver Hoxha ka qene ne krye te ketij populli ne lufte e ne pune per ndertim 45 vjet kjo eshte nje ‘aksiome’ qe nuk do vertetim.Fotografite,grushtat e Pandelinjve,skenaret e salinjve te barkes se Drilonit zene vend jo ne trute e shqipetareve por te Gomareve.
  Nje historian po do te ndriçoje mendjet e ndonje shqipetari qe nuk arrin ta shqipetoje fjalen komunist por i thote kA munist duhet te sqaroje e beje mire dallimin midis ketyre fjaleve:
  KOMUNIST-ENVERIST-ENVERJAN-SALISJAN perndryshe shton vetem mjegull ne trute pa rrudha te salisjaneve te mengjer e te djaTHit.Nuk mund te behen turli :QEMAL STAFAT-SIMON STEFANAT-SALI BERISHAT-KUNGUJT E DHJETORIT.

  Reply to this comment
 10. Meno May 20, 12:24

  Keta qe perfaqesohen nga “merobaze” – Beogradi, veç injorances tregojne edhe vartesine e tyre mjerane prej klaneve antishqiptare. Keta “analist” te jargavitur nuk jane ne gjendje te shkruajne asnje fjale per te verteten. Edhe me i padituri ne Shqiperi e di sot se gjyqi i Hages u humb politikisht. Prokurori angles qe e fitoje ate çeshtje, per arsy morale, nga dita e neserme u largua nga drejtesi dhe punoje si kopshtar i vrare ne ndergjegjien juridike, per kauzen e pa drejte qe kishte mbrojtur. Sa per politiken e jashteme, sot ne bote nuk ka nje politikan qe te matet me Enver Hoxhen. Dhe Pr. Xhufi as me pak e as me shume thote pikerishte kete te vertet. Pa gjenialitein e E. Hoxhes ndoshta shqiperia do ishte si Kosova ne mos me keq si Çameria. Po perderi se ne FB shkruajn me te drejta te plota edhe injorant, ske se çbene. Vetem meshiroje.

  Reply to this comment
  • merobaze May 20, 13:12

   Beogradin tregoja sateme dhe tyteti qe te kane bere fanatik enverist debil dhe injorant spiun i sigurimit te Shtetit dhe pastaj fol brockulla sa te duash. Sa per dijenine tende Shqypnia ne Kohen e Qepes te enver Hoxhes tregetine e jashtme e kishte totalisht te orinetuar ndaj Jugosllavise se Titis. Pothuaj te gjitha mallrat qe importonte Shqypnia Enveriste vinin nga Jugosllavia, bile edhe kur pagesat i kryente Rusia e Stalinit apo Kina e Mao Ce Dunit, bile edhe kur mbeti ne Dimrin e Vetmise se Madhe, perseri Makinaimporti vazhdoi te blente mallra kryesisht teknike dhe drithera nga Jugosllavia Komuniste.

   Nga ana tjeter Enveri kishte lidhur mareveshje te fshehte me Titon per kthimin e te arratisurve shqyptare nga kufiri dhe per burgosjen e kosovareve qe arratiseshin nga Jugosllavia per ne Shqypni. Kush eshte atehere TRADHETORI?

   Reply to this comment
   • Lleshi May 20, 15:19

    Ti me dhe raca jote ! Ate e dine jo vetem ata italianet , gjermanet Jugosllavet , Greket , Amerikane apo anglezet qe te perdoren , por i gjithe populli shqiptar , me parti dhe pa parti !

    Cfare po na thu tani ? Po na ben edhe femren e ndershme ? Te duhen 1000 operacione plastike ne fytyre dhe tek “ai vendi” , per me ardh e me na u heq si e “nershme” ! Dhe mbi te gjitha te paret e tu mos me i zene ne goje !

    Reply to this comment
  • Labi November 8, 04:56

   Enveri ishte nje injorant, nje i pashkolle, nje spiun qe me qeverine A. Zogut.

   Reply to this comment
 11. Shkëmbi i Kavajës May 20, 13:43

  Hiqeni atë palo president dhe vendosni prof. Xhfin që pnët të shkojnë mbarë.

  Reply to this comment
 12. al May 20, 13:47

  prof .xhufi edhe politikish e ka treguar karakterin e tij edhe kur ju bashkua lsi iku direkt nga partia sapo kjo e fundit per interesa personal u bashua me sali berishen pastaj si profesor dhe historian nuk besoj se ka nevoje per koment .ps per gjith ata kafsh qe duan te vlersojne historin pa lexuar dhe abetaren bejne mire te mos shkuajne me

  Reply to this comment
 13. kampaçurreta May 20, 13:51

  ENVER HOXHA KA QENE KRIMINELI ME I MADH I KOHRAVE NE SHQIPERI,PASI AI UDHEHOQI LUFTEN DHE E LA KOMBIN SHQIPAR NEN THUNDREN FASHISTE, LA POPULLIN SHQIPTAR NE NJE TERR ARSIMOR DUKE MOS HAPUR ASNJE SHKOLLE FILLORE ,PA LE USHKOLLA TE MESME E UNIVERSITETE,E BERI SHQIPERINE KENETE DERI NE MALESI,NUK BERI ASNJE KILOMETER RRUGE,ASNJE KILOMETER HEKURUDHE,ASNJE KANAL, E LA SHQIPERINE ME BISHTUK, SHKATERROJ INDUSTRINE E FAMESHME SHQIPARE DHE EKTHEJ VETEM ME TRE MULLINJE BLOJE,NE SHQIPERI HYNIN E DELNIN KUSH TE DONTE,E KTHJE VENDIN NE NJE SHTEPI PUBLIKE, ME PROSTITUTA NE TE GJITHA ANET NUK KISHTE ASNJE SIGURI TE DELTE NE DERE TE SHTEPIS,NEN REGJIMIN E TIJE U VRANE GATI SA NJE E TRETA E ATYRE QE KA VRARE SALIU PER 20 VITE. NUK HAPI ASNJE VEND PUNE,ASNJE MINIJERE,FABRIKE,BUJQESINE E KTHEU NE MESJETE. PER TE GJITHA KETO E MJAFTE TE TJERA AI DUHET TE SHPALLET KRIMINELI I KOMBIT.

  Reply to this comment
  • Lleshi May 20, 15:24

   Ja kjo Po ! Kesaj i thone shkrim real historie ! Do t’ia ve “copy” and “paste” nipit tim tek libri i historise se Shqiperise ! Rrofsh plako !

   Reply to this comment
 14. shaqo May 20, 13:54

  Zoti Pllumbi te uroj shendet dhe githe te mirat.T pershendes per te vertetet qe keni dhene ne kete interviste.Me ne fund doli nje historian qe thote te verteten.

  Reply to this comment
 15. pelivan May 20, 13:54

  Te lumt profesor i historis!…
  Dhe,je i lutur te mos i vesh re lehjet,qe kurrsesi s’mund te ndalen,nga dje,sot,neser,pasneser,paspasneser….

  Reply to this comment
  • Doktori i terapise May 20, 15:21

   Ja o Pelo ku te erdhi radha dhe ti per te te bene viziten.
   Pelo dhiari i zbritur nga stanet e Laberise se Vlores,kudo qe te jetosh ti dhe
   kudo qe te punosh ti apo kudo qe te shkosh ti.. ti o Pelo dhiari do te qelbesh
   ere kakerdhi e dhise. Dhe sikur aty ne Amerike ku ke shkuar,ne Beveri hill
   ne mes te famozeve te rrosh,ti do te kundermoshe ere e qelbur e pa duruar.
   Por kam besim se rron ne mes te gerove te zinj ,aty ne Detroit.
   Semundija tende nuk sherohet,do te zvaritesh si dhite qe zvariten pas degeve
   deri ne shuarje,qetsohu te thote doktori.

   Ka per ti ,gomar kusuri
   qe je lidhur,pas nje druri
   nuk u bere,kurre njeri
   ore kafsha me dy bri.

   @ Pelivan dhiari

   Reply to this comment
   • pelivan May 20, 15:59

    I nderuar, mender Doktor i tr….,me falni,i terapis…
    Te dogji fakti ,qe paske qene midis atyre qe lehin, dhe nuk durove dot…Mu sule mua,edhe pse s’te njoh,edhe pse s’te kam zen ne goje ndonjehere, o e pegera e saliut… Po,vertet nga laberia jam,biles dhijar jam, sic thua ti… Vecse,era e kakardhis time,vlen me shume se 100 shishet e tua te livandos, o bubuzhin e gjirizit salihist…

    “… Hiqu dreq, se c’ mu poftis,
    Nje mize kali me cingris,
    Rreze bishtit mu kolis,
    Aty ku e ka per fis…

    Reply to this comment
    • Zbuluesi May 21, 23:29

     Me 9 maj “pelivan”policia politike e saliut mblodhi “doktori i terapise” dhe ca askaride te tjera dhe ju vune detyrën te nderhyjnë në forumet e gazetave online qe jane kunder rrjetit udbash ne shqiperi. Vini re si te thote askaridi “doktori i terapise”,- “… Te erdhi radha…”? E bejne kunder kujtdo qe sulmon linjën serbe. Do kemi zhvillime ne te ardhmen. Saliu eshte terbuar nga numri jashtezakonisht i madh i komentuesve antiserbë dhe nga demaskimi i paprecedent i interesave te bisnesit serb ne shqiperi. Kujdes pelivan. Vazhdoni me te njëjtin ritëm,pa u ndalur… Me vone info te tjera…/ atac 77gsu,22 al,kod 66,permbledhje operac. “askaridi”,gest,sim,udb,6z6.

     Reply to this comment
     • pelivan May 22, 00:31

      Te falnderoj zbuluesi… Shih mbase ma gjen dhe i thuaj te me duket ketej,nje cop here,thjeshte,per muhabet… Se saper te tjerat,ai hyn tek te shumtit e saliut dhe eshte me se i lexushem. Shquan nga large,me shume se ata qe jane me bal, ne ball…

 16. geddafi 1994 May 20, 14:06

  Enver Hoxh ne qershor 1945 pushkatoi njeriun e gabuar. Ai pushkatoi patriotin e shquar dhe kuislingun padashka Bahri Omari ne vend qe te pushkatonte bolshevikun kokebosh e zemer tutell Luan Omarin. O zot sa mire do te ishte te kishte pushkatuar Launin, qe zoti Xhufi te mos kishte mundesi te shkonte neper Tunizi per te takuar Gedaffinnja 20 vjet me pare!

  Reply to this comment
  • merobaze May 20, 14:56

   Pellumb Xhufi ka bredhur Boten ne monizem kur shqyptaret e thjeshte po vdisnin per buken e gojes dhe Enveri e dergoi me studime ne Itali ku ka bere edhe shkollen e larte per histori se aq kapacitet kishte ky DHENDUR i Enver Hoxhes. Enver Hoxha e vrau me tortura kunatin e vet Bahri Omari, sepse e kercenoi qe do t’i nxirrte te fshehtat e tradhetise kunder Qemal Stafes dhe shokeve te vet komuniste qe i spiunoi nga shtepia e Bahri Omarit tek fashistet me nje pabesi te papare deri atehere ne trojet tona. Motra e Enverit dhe gruaja e Bahri Omarit kur mesoi se do ta pushtaktonin shkoi tek prokurori Bedri Spahiu qe e kishin mik ne familje te hershem ne Gjirokaster. Bedriu i tregoi letren e Enverit ku thuhej qe Bahri Omari duhet te vritej me tortura si ARMIK i rrezikshem i popullit. Motra e Enverit nuk i foli me deri sa vdiq vellait te vet, por Enveri u kujdes shume per dy djemte e Bahriut, Luanin dhe Fatosin. Cfare mund te flase Pellumb Xhufi per kete Sadist Gjakatar si ANTIKRISHTI i Ferrit?
   Prandaj edhe shkrimi i tij ne DITA duket si nje komedi puro albaneze ne nje kohe qe Shqypnia po aderon t’i bashkohet vendeve demokratike dhe antikomuniste te BE-se. Si mund t’i besojne shqyptaret historianit grotesk te Kohes se Qepes Pellumb Xhufi qe vajton si kukumjacke vrastarin gjakatar Enver Hoxha dhe e quan ARRITJE historike tradhetine e tij ne Mukje kur refuzoi me pabesi pederasti oferten angleze per bashkimin e trojeve shqyptare?

   Reply to this comment
   • Lleshi May 20, 15:53

    Je bere si ai plaku qe e zinin me gurre femija tek sokaku i te marreve !

    Reply to this comment
    • Konti i Montekristos May 20, 16:34

     O Llesh me gjithe keto komente idiote tregon se paske vajtur per lesh. Delenxhi fare, kushedi sa vete do te kesh marre ne qafe gjate diktatures. Mbylle tani dhe behu gati se u zhbllokua Sharra..time out per ty shoku Lesh

     Reply to this comment
     • Lleshi May 20, 22:10

      Konti i Leshit , mos iu hakerro Lleshit , se ashtu si 1944-tren , te hyn rrota e preshit !

      As nuk u shtrengu fare Atdheu ne 1944-tren kur ju jashteqiti ! Rreshqitet vet shpejt e shpejt bashke me pushtuesin ! Ka kaluar kaq kohe dhe prape jashteqitje keni mbetur !

    • Labi November 8, 04:57

     Spiun i serbeve.

     Reply to this comment
 17. Mark uk May 20, 14:09

  Kot ket Xhufin nuk e cojn kryetar te PKSH.GJithmon mbron ato qe ka thene partia ne monizem.Gjithcka mund te quhet po historian kurrsesi pervec historis PPSH.

  Reply to this comment
  • Damiano Damiani May 22, 04:05

   Qe te konsiderohet historian Xhufi, duhet te kishte ruajtur dhite me ty Mark. Apo jo?

   Reply to this comment
  • iri November 8, 07:53

   Pa ty o ujku mark nuk ka lezet .Ti I ve kapakun , kur flet ti te tere mbajne shenim .O I ziu ti , te ka mbetur ora tek Berisha , ai eshte idhulli , jeta, endra jote te tjerat nuk vlejne.Poeti I madh pers Saadi-u thoshte :,,,me nder ka nje qen po s’fole ti mbare ,,,,,!,Kjo te shkon ty per mrekulli , do komentosh e do peshtysh kudo ku ti nuk di , ku nuk ke idene cben , sepse je nje qenie e degraduar .!!

   Reply to this comment
 18. babo May 20, 14:43

  Si shpjegohet qe keta qe i kendojne komunizmit vijne nga familje leckamanesh ? Dhe duan te shkruajne historine e kombit……….

  Reply to this comment
 19. babo May 20, 14:52

  Qekur na u formua shtresa e re e inteligjences se socializmit me bijte e leckamaneve qe lehin per ate regjim gjakatar qe i dha nje cope buke dhe nje cope rrecke per te mbuluar by….. e ka marre ferra uraten ne Shqiperi.
  Nuk behet shtet nga varfanjaket, ata te kishin mend ne koke kishin bere prokopi per vete dhe nuk kishin pritur vitin 45 qe te grabisnin pasurite e te tjereve dhe tja dorezonin ” shtetit komunist” te diktatures se lafarakeve…….

  Reply to this comment
 20. babo May 20, 15:09

  Enver Dulla, ai qe i perdori lafaraket e Shqiperise dhe i la te vuanin per 55 vjet, qe e qeverisi vendin dike marre borxhe neper bote, ashtu sic ishte mesuar edhe ai vete, deri kur nuk i dha me borxh njeri neper bote, pastaj mori fund sistemi i atyre qe ishin mesuar te jetonin me djersen e te tjereve dhe mos kthenin borxhin. Kjo ishte ndershmeria e komunisteve te PPSH. Leckamanet e kane zakon e nuk kane turp te lypin dhe mos e kthejne kurre borxhin.

  Reply to this comment
 21. GJINOJA May 20, 15:12

  Thotë Xhufi: “E ka thënë bukur një filozof i shquar: ekzistenca e personaliteteve historike kalon domosdoshmërisht tre faza: atë të ekzaltimit, të përbaltjes dhe, në fund, fazën e një vlerësimi të ekuilibruar”. Megjithëse nuk e thotë se cili filozof i shquar e ka thënë, përgjithësisht është e drejtë, por ka përjashtime. Sado të mira të ketë bërë Hitleri për Gjermaninë, ai mbetet nje kriminel i madh dhe të jesh kriminel, nuk ka ujë që të lan dhe nuk ka historian që të justifikon. Po kështu, edhe Enver Hoxha, nuk mund të mohohet se ka bërë disa të mira, por edhe ai ishte kriminel mizor e gjakësor dhe kriminaliteti i tij, vrasjet që kreu për 45 vjet, duke mos kursyer jo vetëm armiqtë, por edhe shokët e luftës, shokët e tij, edhe miqtë, edhe të afërmit, edhe shumë e shumë të pafajshëm të tjerë, nuk mund ta ndryshojnë vlerësimin për figurën e tij. Kriminaliteti sadist i tij i çon në zero edhe ndonjë të mirë që mund të ketë bërë. Pastaj, njerëz të tillë partiakë si Pëllumb Xhuf, Paskal Milo, Arben Puto etj. nuk mund të bëhen kurrë ata që do t’i japin një vlerësim të ri Enver Hoxhës.

  Reply to this comment
 22. nipi i veteranit May 20, 15:20

  luften e bene njerezit e thjeshte dhe qe ndonje nga te pasurit e shitur te ekupatori i quante ata leckamane.
  por prof.xhufi eshte i fisem, historian e burreror,e i lexueshem e i kuptueshem per ata qe nderojne te verteten e sakrificen e pjesmaresve ne lufte.dhe te ENVER HOXHES si komandant,
  E ju, qe ngateroheni me vehten tuaj,e keni fajin te origjina juaj, mbase nga familje jo mbeshtetese te epopese me te lavdishme te luftes-nacionanl clirimtare.
  ndryshe do nderonit kete historian per kete inteviste mjaft me vlera intelektuale dhe kurraje burrerore.

  Reply to this comment
 23. ARBER RADOMI May 20, 15:24

  Ky Korbi me xhufke , qe Qoftelargun Mender , e ka dajen e vjehrrit , ne delirin e tij te madheshtise , mendon se eshte historiani me madh shqiptar i te gjithe koherave !!!! Ne te vertete , ky apologjet i kryekriminelit Stalinist , duhet falenderuar per sinqeritetin prej sherr budallai , pasi ai , me apologjine per Makbethin tone te kuq , vetem sa cjerr masken e te gjithe te majtes shqiptare , gjoja te transformuar e rinovuar ne keto vite , e cila kurre nuk do ndahet nga e shkuara enveriste dhe idhulli i saj i vdekur tashme , por qe na la kopjen me te peshtire Ramiz _ Nexhmije neper kembe , edhe pse eshte ne xhehnem prej 30 vjetesh !!! Rilindasit e Rame – Metes , bejne sikur e kane lene pas kraheve enverizmin dhe Enverin , e bash per kete rreket ky Pellumbi I zi , me perpjekjet qesharake dhe argumentet idjote, tua hedhe shqiptareve…turp per kete pseudo historian te tredhur e te nenshtruar, te vjehrrit dhe gruas…pra i nje te nenshtruari , qe i dha te drejte dajes , qe vetem sa ia pushkatoi ” pak ” te atin ,patriotin e intelektualin e madh e democrat , qytetarin polyglot , qe percmonte birbon Enver dhe Partine e tij K omuniste te krijuar nga te derguarit e Titos . Te gjitha cka tha Bahri Omari , i vertetoi koha . Madje edhe vdekja e tij me gjoksin para plumbave te plotonit te ekzekutuesve te tij , urdheruar nga AI qe e mbajti , sic edhe pati paturpesine e paimagjinueshme ta pranoje me shkrim , per 19 vjet rresht , me buke e me florin dhe qe e donte fort !!!

  Reply to this comment
 24. Gjin Musa May 20, 16:21

  Pellumb Xhufi eshte ajka e intelektualeve Shqiptar.
  Historian i sukseshem,politikan dhe diplomat i nji kalibri Europian.
  Ai do ishte per president i republikes,per te na nderuar kudo ne bote.
  Gojet e liga dhe te semura partijakeshe flasin ,shfryn mellefe politike,
  asnji nga ato komente dashakeqase nuke ekzistojne.
  So duheshin edhe ca Pellumb Xhufa per ta rregulluar kete vende.
  Gj.Musa

  Reply to this comment
  • merobaze May 20, 16:37

   O Gjin Debili, po pse nuk shkon Pellumb Xhufi te punoje ne ndonje vend te BE-se kur na qenka kaq i squte dhe inteligjent si ajka apo hallva per Bajram? Le te shkoje Pellumb xhufi ne Perendim per te konkuruar me te tjeret ne pozita te barabarta me te tjeret dhe te behet i besueshem per intelektualet tane dhe ne Bote? Po pse nuk i provon aftesite e tij ne Perendim Pellumb Xhufi kur Enveri e dergoi ne Itali te studionte per histori bolshevike, por ate perendimore? Ka shume pedagoge shqyptare qe japin leksione ne universtete prestigjoze ne Bote, por per Pellumb Xhufin e Enverit nuk kujtohesh kush as nga BE-ja dhe as nga Bota.

   Reply to this comment
  • lili May 20, 18:26

   ajka!!!Aha ahah atehere,mjere per ju me keso ajke!

   Reply to this comment
 25. Niko May 20, 17:49

  Po habitem me komentusit qe shkruajne ne lidhje me Enver Hoxha per krimet qe ka bere gjate qeverisjes dhe nuk bejne nje bilanc si eshte pergjysmuar populli shqiptar gjate 23 vjet qe jane mbushur varrezat e shqiperis nga mosha 18 deri 30 vjet qe kan dhene jeten ne lule te rinis pa ber luft Nga Korrupsioni Tritoli Gerdeci Vrasje Perdhunime Emegracion Itali Greqi dhe vazhdon gropa e zez duke ngren njerez dhe ne vazhdim Na munde o Enver

  Reply to this comment
  • merobaze May 20, 20:43

   Keshtu eshte kur shqyptaret zgjodhen dy here ne drejtimin e shtetit Sali Berishen, Sekretarin e Partise se Punes, Kuadrin me vlere te Sigurimit, Mikun familjar te Enver Hoxhes si nje vazhdues besnik i kauzes komuniste:

   NJE PER TE GJITHE DHE SECILI PER VETE.

   Reply to this comment
   • Lleshi May 20, 22:21

    Ha…ha….ha….. he…he….. Sali Ram Kuisling Berishen vellain tuaj dhe sherbetorin e denje te padroneve tuaj kerkoni t’ia lini ne dere popullit shqiptar ? Per ke po flisni per Esad Toptanin , Ahmet Zogollin apo per Shefqet Verlacin e Mustafa Krujen me kompani ?

    Ha…ha…ha… race hipokritesh ! E quani veten dhe “ajka” juve ! Po jeni vertet “ajka” , por “ajka” e ujrave te zeza te ketij vendi !

    Reply to this comment
    • merobaze May 21, 02:09

     Aman dhe Derman,

     Mos ja ngjit antienveristeve Sali Komunistin si MUT pas kepuce se eshte nga fara juaj e keqe bolshevike dhe tere jeten i ka marre LEKAT e rroges gjysmat ne borderone e Partise se Punes dhe gjysmen tjeter ne borderone e Sigurimit te Shtetit te Enver Hoxhes.

     Reply to this comment
     • Nje qytetar November 7, 19:28

      O Nastradin ,(alias ‘mero baze’), ti je nje rrace e felliqur dhe nje ‘bur(r)e shkerdhate,qe ne te ngrysur te jetes tende,ne vend qe te shikohesh ne pasqyre e t’i besh vehtes tende nje rezyme,i dhjere sic je kerkon te ndyesh cdo njeri e cdo vlere.

 26. Mira May 20, 17:58

  O ti plere me pseudonimin Mero ,bej pak mbrapsht o derezi ,nuk le njeri pa share ne kete blog ,nqs e di se çdo te thote .Ne kane pak nostalgji njerezit per ate sistem, je ti dhe shume hale si ty , qe dermuat çdo vlere dhe i dhate ok çdo antivlere .Diktatura e injoranteve qe ju e perfaqesoni sh mire ne kete blog e mori goditjen e rende ne 23 Qershor dhe ky ishte vetem fillimi nuk keni pare asgje more plera .Sa me shume prof si Xhufi, per ju eshte shkatrimi perfundimtar i diktatures suaj . Ke ndihmuar zotrote qe Enver Hoxha te ngrihet atje ku i takon .

  Reply to this comment
  • merobaze May 20, 18:13

   Shkruhet “plehre” dhe jo “plere” kur do te nxjerresh mllefin nga shpirti enverist, prandaj meso pak shkrim dhe kendim para se te dalesh si pilivese ne DITA per t’i dhene mend te tjereve. Meso edhe pak kulture dhe edukate se duket qe origjinen e ke tek bajgat e lopes.

   Reply to this comment
  • babo May 20, 19:24

   Injorantet ? Ishit ju, leckamanet e lafaraket qe moret pushtetin ne 44, te pashkoolluar, gjakatare e hajdute, ju na late ne kete gjendje, ju e zhveshet kete komb nga virtytet e principet prandaj jane bere shqipetaret keshtu keto 23 vjet, jane pasojat e komunizmit tuaj………

   Reply to this comment
 27. Mark uk May 20, 18:28

  Gj Musa: U bane ti prej Lekbibajsh te vlersosh njeri.Marrje rrin e zoti nuk e len thot populli.Me habisin disa vetem te jen kundershtar te Pd e ngrejn ne qiell.Si kumunist nuk ju fajsoj Gjin se nuk din ndyshe.

  Reply to this comment
 28. Kol Frakusha May 20, 19:50

  Ora 09 ? Ç’do te thote! Ty ora te paska mbetur shume prapa. Ti duhet te jesh nga ata bythe lepiresit e Sali psikopatit.

  Reply to this comment
 29. babo May 20, 20:12

  O admiruesit e Enver Dulles, po sa te paturpshem jeni qe doni te hyni ne Europe, po cohuni po jua mbajti dhe shajeni prape europen e SHBA imperialiste si i shante mesuesi juaj Dulla, por po i lepini by….. tani sepse e pate qe Dulla ju la pa breke nga fundi kur asnje ne bote nuk i jepte me lemoshe, borxh.

  Reply to this comment
 30. Ardenica May 20, 20:16

  zoti Xhufi, urime pwr shkrimin e saktw dhe tw dobishwm, bashkw me gazetarin Shehu.
  I ke vwnw nw punw ata qw s’dinw kw tw shajnw dhe nuk shohin mw larg se hunda e tyre.
  Disa e kanw nga padija, tw tjerw (shumica…) nga keqdashja…
  Pwr saktwsim, ish deputeti dhe zwvwndwskryetar i Ilir Metws-LSI-sw dhe kryetar i grupit tw saj pARLAMENTWR, SOT MUND TW KISHTE NJW KOLLTUK TEPWR tw ngrohtw nw qeverisjen e majtw nwse:-Pwllumb Xhufi shkonte pAS METWS dhe pseudo Dritan Priftit duke u bwrw furkaçe tw Berishws pwr njw kolltuk tw fwlliqur.
  Ky wshtw tregues i karakterit i njeriut tw pavarur, indipendent dhe me integritet. Ky wshtw Pwllumb Xhufi sot. Sot kwta burra i kemi shumw tw paktw.

  Reply to this comment
 31. Niko May 20, 20:36

  Babo injorant je dhe e ke te shkrojtur mu ne ball Sa per leckaman qe e perdor fjalen zotrote ne Amerik dhe cfar do shtet demokraktik ta kishin futur koken andej nga ke dal dhe sa per shkollim Enveri ka rolin me te madh Se pari krijoj shtetin shqipetar ju dha kulturen arsim thau kenetat ndertoi indocentrale i dha shqiperis zhvillim na beri me personalitet kudo ne bote dhe tani jemi komb me i urryer Enveri u mundua gjith jeten e tij te na bente njerez se ishim me primitiv ne Europ e shum te tjera por qe nuk ju vjen mir juve

  Reply to this comment
  • Lara May 20, 21:04

   Niko kafsha, ti te duket sikur je bere njeri.Enveri u mundua vertet qe ju kafshet
   tju kthente ne njeri,me format komuniste por qe e pa mundur.Ju ngelet perseri
   kafshe njerzore.Ata qe qene njerz Enveri u mundua ti kthente ne kafshe,me te
   gjitha format e dhunes,por qe e pa mundur ti kthente ne kafshe.Ki eshte ndrishimi o kafsha Niko nga njeriu shqiptar ne kafshen shqiptare.

   Reply to this comment
  • babo May 21, 19:22

   Pse prekesh e kercen ti Niko, mos vjen edhe ti nga rjepacaket injorante qe moren pushtetin ne 44 dhe u vrane me njeri tjetrin, spiunuan shoku shokun dhe i vrane familjet e bijte njeri tjetrit ?
   ” Enveri u mundua gjith jeten e tij te na bente njerez “, ndoshta nuk ishit njerez ju injorantet se Shqiperia kishte djem qe studionin ne Itali, gjermani, Wien qe atehere, kishte shtresen intelektuale te saj.

   Reply to this comment
 32. Gregori May 20, 21:05

  Profesor Pellumbi,
  Shpesh here ju kam degjuar neper emisione te ndryshme televizive, ju kam pelqyer per kulturen,”magazinen” e stermadhe te njohurive qe zoteroni, per debatet qe keni zhvilluar dhe guximin me te cilin keni debatuar me me historibersit alla berishe, shtremberuesit dhe perhapesit e antivlerave historike te kombit, si vlera. Ne ndonje rast keni qene edhe tolerant, per te cilin (rast) kam patur inat edhe me ju, por kjo interviste e paster, e sakte, pa zbukurime, me citime me vlere, perben per publikun mbare nje reference te forte. Se po na nxjerrin si popull, me nje histori 50 vjecare te sukseseshme per mbi 80% te popullsise, te shumzuar me zero. Kjo eshte e papranueshme dhe njerez si ju e prof.Paskali, me kulturen e edukaten qe ju karakterizon, duhet te jeni pionieret e e rishkrimit drejt te historise.
  Nga ana tjeter falenderoj gazetarin Xhevdet Shehu, te cilin e admiroj, si te gjithe stafin e gazetes DITA, qe nuk kane frike te shkruajne e te thone te vertetat ashtu si jane, pa zbukurime e teprime, por as me mohime. Presim qe ky staf, i paperseritshem i medias se shkruar, te na dale se shpejti me nje media audiovizive aq te mirepritur nga gjithe shqiptaret, se te tjerat as nuk shikohen e as nuk degjohen. Faleminderit.

  Reply to this comment
 33. Vëzhguesi F May 20, 21:26

  Nje analize e shkelqyer. Nuk do t’i hiqja asnje presje mendimit dhe gjykimit te ketij profesori te historise. Eshte e vertete plotesisht ajo qe thote per keta partiçka komunistesh, qe jo vetem nuk kane te bejene me komunizmin qofte si ideologjidhe dhe qofte si praktike per te ndertuar shtetin, por keta (lideret e tyre qe nga rrahmetliu hysni Milloshi por dhe te tjeret) jane ca individe pragmatiste (sahanlepires) qe jane genjyer dhe genjehen me nje flete qepe. Bashkimi i votave me Lulzimin Bashen, ne favor te ca qindarkave (sipas parimit “per inat te sime vjehrre shkoj dhe fle me millonane”) tregon me se miri qe nuk jane vetem injorante ne problemet politike por dhe lakej qe me se shumti kane si mision te çorodisin mendjet e njerzve dhe te mundesojne terheqjen e vemendjes, duke shfrytezuar ne mjaft raste nostalgjine tek te zhgenjyerit e ketyre 24 vjeteve postkomunizem dhe nostalgjiket qe kane humbur bashke me humbjen e sistemit te tyre. Kjo lloj politike e ketyre sharlataneve me kostum ekstra te majte politik, ka qene dhe mbetet ne interes dhe sherbim te kockahedhesve qe manipulimin dhe korruptimin ne interes te programit te tyre e kane patur dhe e kane pjese te strategjise per rrimarjen e pozitave te humbura.
  Sistemi socialist, sipas teorise leniniste ka deshtuar perfundimisht dhe jo ne Shqiperi por ne asnje vend te botes nuk ka gjasa te rikthehet më. Spekulimet ne emer te gjoja rrezikut te rikthimit te sistemit komunist te permbysur per shkak te deshtimeve dhe utopizmave te tij, i kane sherbyer dhe i sherbejne perpjekjeve te forcave me rregresive qe kane lindur dhe lindin si kerpudhat pas shiut ne terrenin e sistemit kontradiktaor kapitalist, te cilat kerkojne dhe synojne jetegjatesine e mbreterimit te tyre nepermjet vjedhjeve, krimeve, korrupsionit dhe demagogjise te veshura me mantele, vello dhe slogane demokracije.
  Pellumb Xhufi ne kete interviste eshte prezantuar ai qe eshte , nje intelektual me integritet, nje historian i nivelit qe i kalon hapsirat shqiptare, nje pasqyre e te vertetes q

  Reply to this comment
 34. Vëzhguesi F May 20, 21:28

  Nje analize e shkelqyer. Nuk do t’i hiqja asnje presje mendimit dhe gjykimit te ketij profesori te historise. Eshte e vertete plotesisht ajo qe thote per keta partiçka komunistesh, qe jo vetem nuk kane te bejene me komunizmin qofte si ideologjidhe dhe qofte si praktike per te ndertuar shtetin, por keta (lideret e tyre qe nga rrahmetliu hysni Milloshi por dhe te tjeret) jane ca individe pragmatiste (sahanlepires) qe jane genjyer dhe genjehen me nje flete qepe. Bashkimi i votave me Lulzimin Bashen, ne favor te ca qindarkave (sipas parimit “per inat te sime vjehrre shkoj dhe fle me millonane”) tregon me se miri qe nuk jane vetem injorante ne problemet politike por dhe lakej qe me se shumti kane si mision te çorodisin mendjet e njerzve dhe te mundesojne terheqjen e vemendjes, duke shfrytezuar ne mjaft raste nostalgjine tek te zhgenjyerit e ketyre 24 vjeteve postkomunizem dhe nostalgjiket qe kane humbur bashke me humbjen e sistemit te tyre. Kjo lloj politike e ketyre sharlataneve me kostum ekstra te majte politik, ka qene dhe mbetet ne interes dhe sherbim te kockahedhesve qe manipulimin dhe korruptimin ne interes te programit te tyre e kane patur dhe e kane pjese te strategjise per rrimarjen e pozitave te humbura.
  Sistemi socialist, sipas teorise leniniste ka deshtuar perfundimisht dhe jo ne Shqiperi por ne asnje vend te botes nuk ka gjasa te rikthehet më. Spekulimet ne emer te gjoja rrezikut te rikthimit te sistemit komunist te permbysur per shkak te deshtimeve dhe utopizmave te tij, i kane sherbyer dhe i sherbejne perpjekjeve te forcave me rregresive qe kane lindur dhe lindin si kerpudhat pas shiut ne terrenin e sistemit kontradiktaor kapitalist, te cilat kerkojne dhe synojne jetegjatesine e mbreterimit te tyre nepermjet vjedhjeve, krimeve, korrupsionit dhe demagogjise te veshura me mantele, vello dhe slogane demokracije.
  Pellumb Xhufi ne kete interviste eshte prezantuar ai qe eshte , nje intelektual me integritet, nje historian i nivelit qe i kalon hapsirat shqiptare, nje pasqyre e te vertetes shkencore qe nuk ka force dhe logjike qe ta kundershtoje.

  Reply to this comment
 35. Vëzhguesi F May 20, 22:11

  Replike me ca sharlatane qe si injorante dhe delenxhinj kane mesuar t’i bien fyellit vetem ne nje vrime, ne vrimen e mashtrimeve dhe urrjetjeve, genjeshtarve dhe spekulimeve.

  Jane ca palo lexues, qe jo vetem ne nje rast, kur kjo gazete pulikon ndonje analize, shkrim apo interviste qe revokon probleme nga historia e luftes nacional -çlirimtare, ngjarje apo episode te saj, denoncime te bashkepunimit te pseudo nacionalisteve, zogisto-balliste me pushtuesin, keta kerrmij dalin nga guacka dhe jargavisin dynjane me jargat e tyre te helmatisura.
  Ca larushe si (Lara), nastradiner relike mesjetare (merobaze- pejkamber), ca macurre misri si ky (babo), nje ore e ndryshkur e mbetur ne 09 minuta, nje gjonmarkagjonas si ky fare Mark Uk, ca karkalecer apo tartabiqe me nofka si “Vrana konti” “Arber Radomi’, “Gjinoja”, “doktori i terapsie”, “gedafi 94”, po “Konti i Montekristo” dhe ndonje tjeter, u ngjajne korit te korbave, qe kerkojne te prezantohen per orkester simfonike.
  Keta maçoker, qe ne rastin me te mire te mundshem, jane dy-te persona qe perserisin veteveten, kujtojne se me mjaullimat e tyre mund te sfumojne gjemimin e historise. Per keta telendiar, pinjolle apo niper te bashkepunetoreve te pushtuesit dhe te armiqeve te Shqiperise, qe kerkojne te bejne te zezen te bardhe dhe anasjelltas, do te doja te jepja nje keshille;,
  Deti as eshte bere dhe as nuk mund te behet ndonjehere kos, ndaj mire eshte te mos beni gabimin e te pareve tuaj, eter apo gjysher.
  Damka, apo vula e turpit qe ata muaren si çmim apo resto per ate qe bene nuk mund te zhbehet, ndaj eshte ne doren dhe ne qendrimin tuaj ta zbusni sado pak ate plage qe u hapen eterit tuaj, duke qene se pari te ndershem dhe kundershtare te mendimeve dhe praktikave antishqiptare te baballareve dhe te pareve tuaj.
  Te vdekurit le te rrine me te vdekurit por bemat e tyre mbi toke nuk mund te ndryshohen sipas orekseve te te gjalleve.
  Tradhetaret kane qene tradhetar dhe mbeten ne histori si tradhetar, sikunder patriotet e vertet ata qe luftuan per lirine e ketij vendi dhe dhane jeten ne lufte, mbeten lavdia e ketij vendi dhe populli.

  Reply to this comment
  • Lara May 20, 23:27

   Ti o kapteri i bunkerit vezhguesi per dicka duhet te te vleresojme.
   Kur shkoje ne sherbim per te ruajtur bunkerin komunist,tek gruaja tende nuk
   numurohen sa te shkundura te kopaneve jane bene,per lehtesimin e koqeve
   nga te rinjte e qytetit ku ti roje. Te gjitha mbeturinat e fshatit martoheshin me
   kaptera te ushtrise se bunkerit.Ketu eshte e keqija tuaj e kapterave qe mbroni
   me kaq fanatizem bunkerin komunist . Ke dhene dhe ti kondributin o kapteri
   vezhguesi ne kete bote shqiptere,kujtohu mire per ate kohe te lavdishme.

   Reply to this comment
   • Vëzhguesi F May 21, 08:18

    @Lara! Nje moment thashe te mos i pergjigjem rrugaçerise tende. Por… dhe ka gjithmone nje por, duke qene se je ne periudhen e festimeve dhe paradave te llojit tend te transvesiteve apo pederasteve pasiv, po mundohem te ve ne koke nje kapele kashte, se kaq vlen per ty. Degjo ti kelysh rrospie, bure putane dhe baba kurvicash! Je vemje e tille prandaj dhe hapsira jo vetem e edukates dhe kultures por dhe e gjykimit tend eshte e kufizuar, per shkak te bastartizimit tend qe ne ngjizje. Ky eshte perkufizimi per dava plehrash te sojit tend, ndaj dhe nuk marr ne konsiderate jo fyerjet tua, por çdo lloj jarge qe rrjedh nga goja jote dhe qe buron nga gropa e halese qe ke ne vend te trurit. Me vbjen keq per kohen qe harxhova duke te ktyer p[ergjigje ty ne kelyshi ferrash te rritur nga familja e ndonje neneoficeri qe kishte gruan shterpe.

    Reply to this comment
    • babo May 21, 10:39

     Me keto qe ke shkruar ketu kuptova se i cillit rrang qenke……..mjere familja qe te ka, dhe ata qe te shoqerojne……..por llogjika thote qe edhe ata si ty do jene………

     Reply to this comment
     • Komiti 3 November 8, 01:17

      Shansi i madh historik po troket!!! Ballistë,zogistë,kolaboracionistë dhe pinjollë të tyre ? Më 29 nëntor 2014 për ju vjen shansi i madh historik? Mos e humbisni këtë shans? Shansi i fundit që t’i tregoni Europës dhe vlerave të saj antifashiste se jini iluminuar dhe demokratizuar? Ky shans është : Autokritika dhe pranimi i gabimeve e fajeve historike të baballarëve tuaj të rreshtuar me nazifashizmin!? Kthejeni 29 nëntorin 2014 në ditën e autokritikës së madhe? Pas kësaj të jini të sigurt se askush nuk ka për t’ja u kujtuar më të kaluarën tuaj dhe në Shqipëri do të lindë dita e vëllazerimit tê madh!? Gjeni forcën shpirtërore dhe mendore për ta kryer këtë akt? Shkoni vendosni nga një kurorë me lule te monumenti “Nënë Shqipëri ” ? 29- nëntori duhet të kthehet nga ju në ditën e madhe të një “Akti të madh”!!? Populli shqiptar po pret? Rreshtohuni me të!? Mirëupafshim te monumenti i vëllazërimit të madh !!!!!!

  • merobaze May 21, 02:00

   O Vezhgues Oponenti i nastradinit qe nga Koha e Qepes e gazetes SHEKULLI te pishman gazetarit Kokedhima qe tani eshte BOS i politikes shqyptare po shiko o Vezhgues me F nga prapa se kundershtaret e tu ne DITA dhe qe jane njekohesisht antienveriste inteligjente dhe jo pishman-komuniste dru me pre te kamufluar sa per maskim, pra keta kundershtare te ditaktorit Enver Hoxha jane bere kohet e fundit paksa shume sic i numeron edhe ti ne repliken tende per nastradinin me shoke shume nga pas. Prandaj para se te mbash leksione per demokracine aktuale dhe te kritikosh Boten Kapitaliste te urryer nga kllasa juaj proletare me mire thirri trunit te indoktrinuar pse po ndodh keshtu qe antienveristet dhe antikomunistet po behen gjithmone e me teper maxhorance edhe ne faqet e gazetes se respektuar DITA qe dihet se eshte KISHA ku falen me shume ithtaret e Enverit. He pra pse keshtu? Po nuk e dite pergjigjen ta thote nastradini qe eshte edhe oponenti yt i hershem ne median elektronike: Sepse shqyptaret jane bere me te zgjuar dhe kane filluar ta kuptojne se BE-ja dhe Bota demokratike antikomuniste eshte e vetmja rruge per mbijetesen e tyre ne keto kohe te veshtira, gje te cilen nuk e kane kuptuar as Edi Rama dhe as politika aktuale kombetare qe kerkon te festoje me LEKA borxh 29 nentorin e ZI dhe LANC-in kriminal te Enver Hoxhes si nje REZIL i shqypnise ne syte e Botes Demokratike dhe si ASKUND ne vendet ish komuniste te Evropes Lindore.

   Megjithate pershendetje ne transformimin dhe perparimin qe ke bere ne botkuptimin individual dhe qe me te drejte deklaron se Koha e Qepes e Enverit nuk mund te kthehet me ne Shqypni.

   Reply to this comment
   • N.VJOSA May 21, 09:03

    Prape dole ti ore Nastradin Pordha!?…
    Prape ti ore Nastradin Merimanga!?….
    Prape ti ore Gjaku i zi i Esat Pashe Tradhetarit!…
    Prape ti ore Kameleoni perkthyes i Veprave te Enver Hoxhes!
    Prape ti ore Spiuni i shokeve te tu te Burgut!
    Prape ti ore Teneqe e vjeter e Fashizmit?!….
    Po Enver Hoxha, ne krye te Popullit Antifashist shqiptar, tok me Aleatet e medhenj, ShBA, Angli, France, BS, ju mundi , o Sahanlepirsit e Fashizmit!
    Enver Hoxha me Myslym Pezen, Haxhi Lleshin, Mehmet Shehun, Hysni Kapon dhe djemt e Nenave,
    JU VUNE PERPARA SI LOPTË,…
    Akoma nuk vut mend ju?
    Edhe sot , pas 30 vjetesh qe ka vdekur, e keni frike Enverin!?…
    Po Enveri ju leroi Nenat, ore i matufjepsur, jo vetem ne Lufte, balle per balle, por edhe per afro Gjysem Shekulli nuk e mundet dot!
    Por dhe te vdekur nuk e mundni dot, ju kall T m e r r i n !…
    Nuk marrke vesh ti , ore Teneqe ndyshkur!..

    Reply to this comment
    • merobaze May 21, 10:41

     O SOZIA e Vezhguesve te Sigurimit te Shtetit po nga dole nga brima e hales more mavri? Se na kall daten me jashteqitjet enveriste qe po hedh ne DITA. Po ke harruar qe Enver Hoxha e vrau Mehmet Shehun si nje qen rruge dhe e shpalli poliagjent edhe te Perendimit edhe te bolshvikeve te Lindjes? Po nuk e ke mesuar akoma si veproi me familjen ARMIKE te Haxhi Lleshit? Per fashizmin shko dhe pyet Pellumb Xhufin dhender ne familjen e Bahri Omarit ne violen e te cilit jetoi Enver Pederasti me gjithe Nexhmijen e tij qe ja kishte gjetur Vukmanovic Tempo, spiuni i Titos per te shtene ne dore Shqypnine, se ta tregon historiani Pellumb Xhufi gjithe historine se kush spiunoi tek fashistet Qemal Stafen dhe shkoket e vet debila komuniste, nga qe e ka degjuar nga vjehri i vet me qindra here, prandaj mos ja ngjit si MUT pas kepuce nastradinit se nuk te beson me njeri.

     Reply to this comment
     • N.VJOSA May 21, 11:17

      Çfare Shpifsi i pafytyre qe je ti ore Nastradin Merimanga!
      Nga e di ti se Qemal Stafen e ka spiunuar Enver Hoxha?!…Enver Hoxha ka shkruar per Qemal Stafen nje nga prozat poetike me te bukura te kohes se Luftes!
      Po si Pederast nga e njeh ti…, ai ka patur grua dhe femije, apo me qe te kane shpartalluar marmiten ty ne burg dhe per kete qenka Enveri fajtor!….
      Nuk e ul dot me keto shpifje Enverin ti o i rrjedhur!
      Ti keshtu, indirekt i ben njerzit te te kundershtojne dhe te vene ne dukje vlerat e verteta te Personalitetit qe sundoi jeten politike shqiptare me shume se Gjysem Shekulli.
      Po diskutojme per luften e dyte boterore o Trap. Vitet e fundit, por edhe me pare I biri Gjylos gjirokastrite, beri gabime, por atehere kish currufjapsur si puna jote!
      Por ti Nastradin Esat Pashe Tradhetari, i takon asaj pjese te Ndeshjes qe u mundet ne lufte!….
      Kur Ndeshja mbaron, ka fitimtar dhe te humbur!
      Apo dhe i humbur ti nuk do te dorezohesh!?…
      Vazhdo, bjeri Cyles, se i bije mire, por kujdes se tani je dhe i njohur dhe atje ku pi kafene do te vij ndonje Hundelesh dhe ta fuse në kokë me ndonje Veze te prishur, se ndoshta te vijne mend, dhe e shikon realitetin ashtu siç eshte dhe jo nga fundi Pusit, siç e ke pare deri tani….
      Hajt Nastradin, se te merresh me ty eshte kohe e humbur…

     • merobaze May 21, 13:48

      Beji te fale Nexhmijes dhe Prandvera Hoxhes se ta tregojne ata historine e Qemal Stafes, por mund te pyesesh edhe tironsit e vjeter qe ta tregojne me mire se familja ADAM’S FAMILY Hoxha qe e beri Shqypnine nga Lule Mali si nje CILFLIK personal te falimentuar dhe i la shqyptaret si kafshe pylli sic duket edhe nga pergjigja yte debile.

      Por mund te pyesesh edhe pinjollet qe la pas Bahri Omari se ku ka jetuar Enver Komandanti gjate viteve te Luftes 1941 deri ne 1944, sepse e njohin mire dajkon e vet sadist dhe gjakatar qe jetonte si pasha ne shtepine e tyre ne qender te Tiranes megjithe Nexhmijen, pyeti keta pinjolle te ballistit dhe kryefashistit Bahri Omari se ta thone ata te verteten dhe do te tregojne si Enver Pederasti u vrau me tortura babane, sepse e kercenoi qe do t’i nxirte te palarat per spiunimet e tij makaber tek fashistet, sic vrau me pas te gjithe shoket e vet komuniste qe mesa duket nuk te kane bere fare pershtypje. Prandaj mos u be kaq qesharak dhe idiot me Mehmet Shehun sepse AMAN na plase shprtin me brockullat e tua pa piken e llogjikes njerezore.

    • babo May 21, 10:43

     Po pse nuk i qendroni besnik mesimeve te Enverit o besniket e partise ? Mos ju lutni Europes per te hyre, luftojeni dhe demaskojeni ate dhe imperializmin Amerikan, perzerini diplomatet e huaj qe hyjne ne Shqiperi, dhe mos lepini ate qe keni peshtyre dje o rreckamane HIPOKRITE qe po e shisni by……. per nje cope buke e per mireqenien europiane……. hani bar e mos u dorezoni……

     Reply to this comment
    • Nje qytetar November 7, 19:41

     E kuptova qysh ne komentet e para qe ky ‘mero baze’ edhe pa i lexuar komentet tuaja,nuk eshte tjeter vese specia e degjeneruar ‘Nastradin’.Ha ha ha , kush flet per spiuna sigurimi ; ai qe ne nje koment te tijin ,i c’ekuilibruar,i dalldisur ei shkerdhyes sic eshte ,e ka pranuar vete qe ka qene i “detyruar” te bashkepunonte me Sigurimin e Enverit.
     Ik ,o Nastradin (ta kam yhene edhe nje here tjeter),ik o ditezi e mbylli ne paqe edhe keto dite qe te kane mbetur.

     Reply to this comment
  • babo May 21, 10:36

   Prandaj nuk po behet ky vend o zoteri sepse akoma ekzistojne pasojat e socializmit enverian me njerez si ti qe ofendon njerez qe as nuk i ke pare ne jete. Dukesh se nga e ke origjinen……….

   Reply to this comment
  • babo May 21, 19:25

   O ti vezhguez, qe edhe nikun e ke si spiun ngaqe gjithe jeten je marre me vezhgime = spiunime dukesh qe je pasardhes i atyre qe ishin pa buke e Enveri i perdori per te shtypur nje popull, kelysh komunisti.

   Reply to this comment
   • Doktori i terapisë May 21, 21:55

    Ne kemi salën “sa nje mal” o “babo” rrushi. Jemi ndonj çik koqija po jena trima me nam. Hajde te premten nmitingun e sales. Te pres babo,na marrshin tkeqen kamunistat !!

    Reply to this comment
  • Zbuluesi May 21, 23:40

   Operacioni i ardhshem do të emërtohet me gjetjen e vëzhguesit f “kori i korbave”.? Centr. 33,88 7s7,street,atack,inf.gsudb,66.

   Reply to this comment
 36. KOZi May 20, 22:41

  -Nuk kuptoj Profesorin se ku desheron te arrije duke bashkuar Ballistet e Zogistet sebashku!? Z.Xhufi e ka dijenine se Zogistet qe me 7 Prill ne komande te Major Abaz Kupit realizuan rezistencen kunder italise dhe paten deshmoret e pare qe me Mujo Ulqinakun.Ne Konferencen e Pezes me 16 Shtator 1942 Zogistet ishin te perfaqesuar nga Ndoc Coba e Abaz Kupi.Ne Keshillin e Pergjithshem Nac-Clirimtar ishte anetar dhe Abaz Kupi. Ne shtabin e Pergjithshem ne 10 Korrik 1943 Abaz Kupi ishte anetar i Shtabit. Zogistet e Komunistet u ndane ne Dhjetor 1943. Dhe perseri Profesori ka dijeni qe si kriter i Luftes se Dyte kane qene prezenca e Misioneve Anglo-Amerikane. Gjate vitit 1944 Zogistet me Abaz Kupin ne krye kishin deri ne 29 Nentor 1944 prezent Mision Anglez. Dhe pas lufte Zogistet qe u larguan veprimtarine e zhvilluan ne nje vend aleat te luftes ne Angli dhe Amerike perseri ne drejtim nga Abaz Kupi.
  Ballistet jane tjeter organizate. Ato jane antizogista pasi jane vashduesa te Revolucionit te Qershorit 1924.Ashtu sic ka qene dhe Bahri Omari qe permend me siper nje komentues qe si antizogist ka jetuar jashte deri ne 1939.
  Eshte problem tjeter pastaj se kush luftoi me shume.Ose si ndikuan rrethanat nderkombetare por gjeni nje emer tjeter pasi tani e dijme qe Zogistet kane qene Antifashiste.
  As ne periudhen komuniste nuk mund te fallsifikonin kaq shume. Nuk ka as nje film te periudhes komuniste ku te nxjerre qe Zogistet ne bashkepunim me pushtuesit te sulmojne forcat partizane ,sepse nuk ka patur asnje dokument te tille historik. tung

  Reply to this comment
  • Lleshi May 21, 07:58

   E me mire mos u merzit , se dhe Enveri ia ruajti jeten Ahmet Zogollit dhe Kupit bashke ! Mos e harro se guzhinieri i Ahmet Zogollit , ishte agjent i Sigurimit , i cuar pikerisht edhe per me i rujt jeten Zogollit !

   Shembulli i Zogollit vertet ishte i zi dhe duhej denuar historikisht , por politika ne interes te Kombit e donte mosasgjesimin e gjysmambretit , per cfaredo rrethane poltike qe mundet t’i krijohej Kombit ! Sic e dime te gjithe , Enveri ishte nacionalist 24 karat shqiptar , pavaresisht sistemit qe ai mendoi te ndertonte , qe i bente mire Shqiperise sipas mendjes se tij dhe te popullit ne kohen kur e mbeshteti !

   Reply to this comment
   • KOZi May 21, 11:31

    -Mund te jete e vertete !Edhe Enveri mori burse studimi ne France megjithse kishte burrin e motres ,Bahri Omari emigrant politik . Ai u takua sa here me kete armik te Zogut por kurr nuk i terhoqen verejtje politike.Megjithse nuk dha provimet dhe Ministri i nderpreu bursen studimore perseri u caktua Sekretar i Konsullates Shqiptare ne Bruksel.Dhe kur erdhi ne Shqiperi u caktua Profesor ne Lice te Korces pa mbaruar shkolle.
    Mendoj se Zogu ka bere me shume per Enverin se sa keto qe ka bere Enveri ndaj Zogut.
    – Dhe si diskutim i artikullit-Zogistet jane antifashiste-

    Reply to this comment
  • jetnori November 8, 06:52

   Zoti Xhufi ka bere gabim qe nuk e ka cuar deri ne fund historine e kesaj pjelle antishqiptare. Pasi theksoj se kjo pjelle e lige dhe antishqiptare ju kundervu cdo lloj qeverisje te vendit pas Pavaresie duke filluar qe nga I.Qemali e deri ne prage clirimi, i dha shume pak hapsire veprimtarise antikombetare paslufte. Kjo pjelle e lige u organizua nga sherbimet serbo-greke per veprimtari terroriste ne shtetin Shqiptar paslufte, jo me ndergjegje atdhetare dhe nacionaliste por shperberese, dhe plotesishte ne sherbim te tyre pa asnje program te vertet kombetar. Krimet serbo-greke ndaj popullsise shqiptare vazhduan pas lufte. A ka ndonje ballist apo zogiste te na tregoj rezistencen e ketij blloku atdhetaresh ne Kosove apo Cameri? Me dhjetra banda hyne ne Shqiperi nga greqia apo jugosllavia per terror. Ne cilin vend te Evropes emigracioni politik mori armet per vella-vrasje sic beri kafsheria ballisto-zogiste. Dhe per ti rene shkurt, perseri llumi trashgimtare i ketyre forcave antikombetare ishte ne qeverisje me Sali Fazllicin duke firmosur nje tjeter akt tradhetie ndaj kombit ne MARREVESHJEN PER KUFIJTE DETARE. A mund te jete atdhetare nje klike me gen antikombetare??????????? Ligesine nuk e kane nga dituria apo padituria, por e kane te lindur dhe kjo te tmerron

   Reply to this comment
   • Lleshi November 8, 13:28

    Po pra po ! keta morren armet e furnizuara nga greku , serbi , anglezi italiani etj.etj. per te bere Lufte civile ne Shqiperi dhe ketej akuzojne se Lufta nacionalClirimtare ishte Lufte Civile !

    E shikon se sa te ndyre jane , sa paburra dhe sa hipokrite dhe te pabese ?

    Po cfare t’i besh lulezuan ne kohen e Sali serb tradhetarit ! E kishte per ta hequr kete kusur Shqiperia !

    Por mire bejne qe dalin hapur ! Kujtojne se kane pushteti si ne kohen e gjermanit ! Pastaj kur vije koha (se do te vije medoemos se nuk zhduket Shqiperia) , keto bemat e sotme antishqiptare do te fillojne t’i quajne prape patriotizem ! Ha..ha…ha…

    Jane qenie interesante ! Cfare paska humbur Frojdi ???

    Reply to this comment
 37. Dalani May 21, 02:20

  Ne anen e duhur te historise????????Me dukesh si I pire sot.

  Reply to this comment
 38. gjok May 21, 10:16

  po te kishte vazhduare nje rregjim tjeter ne shqiperi pas vitit 44 sot nuk do te shkrunin keta qe flasin broçkulla, se nuk do te dinin lexim dhe kendim…..historija eshte e shkrojtur, mjafton te dale ne drite nga ata qe e kane profesion….???

  Reply to this comment
 39. babo May 21, 10:44

  Per gjithe perkrahesit injorante te Enver kanibalit :
  Po pse nuk i qendroni besnik mesimeve te Enverit o besniket e partise ? Mos ju lutni Europes per te hyre, luftojeni dhe demaskojeni ate dhe imperializmin Amerikan, perzerini diplomatet e huaj qe hyjne ne Shqiperi, dhe mos lepini ate qe keni peshtyre dje o rreckamane HIPOKRITE qe po e shisni by……. per nje cope buke e per mireqenien europiane……. hani bar e mos u dorezoni……

  Reply to this comment
  • jetnori November 8, 06:51

   Zoti Xhufi ka bere gabim qe nuk e ka cuar deri ne fund historine e kesaj pjelle antishqiptare. Pasi theksoj se kjo pjelle e lige dhe antishqiptare ju kundervu cdo lloj qeverisje te vendit pas Pavaresie duke filluar qe nga I.Qemali e deri ne prage clirimi, i dha shume pak hapsire veprimtarise antikombetare paslufte. Kjo pjelle e lige u organizua nga sherbimet serbo-greke per veprimtari terroriste ne shtetin Shqiptar paslufte, jo me ndergjegje atdhetare dhe nacionaliste por shperberese, dhe plotesishte ne sherbim te tyre pa asnje program te vertet kombetar. Krimet serbo-greke ndaj popullsise shqiptare vazhduan pas lufte. A ka ndonje ballist apo zogiste te na tregoj rezistencen e ketij blloku atdhetaresh ne Kosove apo Cameri? Me dhjetra banda hyne ne Shqiperi nga greqia apo jugosllavia per terror. Ne cilin vend te Evropes emigracioni politik mori armet per vella-vrasje sic beri kafsheria ballisto-zogiste. Dhe per ti rene shkurt, perseri llumi trashgimtare i ketyre forcave antikombetare ishte ne qeverisje me Sali Fazllicin duke firmosur nje tjeter akt tradhetie ndaj kombit ne MARREVESHJEN PER KUFIJTE DETARE. A mund te jete atdhetare nje klike me gen antikombetare??????????? Ligesine nuk e kane nga dituria apo padituria, por e kane te lindur dhe kjo te tmerron

   Reply to this comment
 40. A.H.* May 21, 14:07

  TE NDERUAR LEXUES !

  ASNJE NGA JU NUK NUK KA LLUKSIN TE PARAGJYKOJE ENVER HOXHEN SOT !

  HISTORIA KA TREGUAR QE EDHE PAS 100,500 APO EDHE 2000 VJETESH JANE RIVLERESUAR FIGURA SI ENVERI.

  POR AJO QE ESHTE POSTULAT SOT ESHTE SE NEONAZISTET,SERBET,GREKET DHE TERRORISTAT QE PER 40 VJET NUK LANE HALE TE ATHINES DHE BEOGRADIT PA U SHKERDHYER KUNDER KOMBIT SHQIPTAR NUK KANE TE DREJTE MORALE TE HEDHIN HELMIN E TYRE TE ZI.

  NE BALLE TE KETIJ SHIIT-STORMI ESHTE NJE NASTRADIN,KELYSH I ZOGUT,BASHKPUNTOR I FASHIZMIT DHE SPIUN I ENVERIT TIP “KASARUHO.”

  PER PERVERSE SI NASTRADINI,BLENDI FEJQIU,FATOS ULKONJA KAM PREGATITUR NJE KOKTEJ ME 3 PJESE…LEXIM TE KENDSHEM:

  PJESA PARE-NASTRADIN -NAZISTI

  Ndër organizmat e para të Partisë Fashiste ishte edhe Milicia Fashiste. Më 18 shtator 1939, Jakomoni nëshkroi dekretin për krijimin e kësaj milicie, e cila bënte pjesë në Milicinë Vullnetare për Sigurimin Kombëtar. Sipas vetë fashistëve kjo milici “garantonte zhvillimet e revolucionit fashist”. Milicia Fashiste ishte e organizuar në një komandë dhe e shpërndarë në 4 regjione dhe 10 coorti. Milicia Fashiste ishte pjesë e rëndësishme e Partisë Fashiste pasi në fund të fundit anëtari i kësaj partie quhej milic vullnetar.
  Ja një pjesë e Statutit të Partisë Fashist
  Me dekretin e firmosur nga Mëkëmbësi Jakomoni datë 2 qershor 1939, hyri në fuqi Statuti i Partisë Fashiste Shqiptare. Nenet kryesore të këtij satuti janë këto:
  “ Partia Fashiste Shqiptare asht nji milici civile vullnetare nën urdhërat e Benito Musolinit, krijues e Duce i Fashizmit.
  Partia Fashiste asht e vetmja parti e Shqipnisë.
  Pranimi në PFSH bahet përmjet nji kërkese apo me levën fashiste. Leva fashiste konsiston në kalimin nga bijt e shqipes në rreshtat e balilave shqiptarë e shqiptareve të vogla; nga balilat shqiptarë në rreshtat e avanguardistëve, nga avanguardistët në grupet e fashistëve universitarë e të djelmënisë fashiste; nga fashistët universitarë e të djelmënisë fashiste në PFSH e në Milicien Fashiste; nga shqiptaret e vogla në rreshtat e vajzave shqiptare; nga vajzat shqiptare në rreshtat e vajzave fashiste, nga vajzat fashiste ne Fashet femnore. Leva Fashiste bahet për çdo vjetë.
  Fashisti në kohën e pranimit në PFSH betohet dhe nënshkruan formulën e betimit:
  BETIMI NASTRADINIT
  “Betohem se do të kryej urdhënat e Duçes, Themelues i Perandorisë dhe Krijues i Shqipnisë së Re dhe do t`i shërbej çështjes së Revolucionit Fashist e po qe nevoja edhe me gjakun tim”.

  PJESA E DYTE SPIUNET E PERJETSHEM

  Tani mushkën bëjnë me barrë,

  E s’u luan hiç sheqeri,

  Del Fevziu e bën libër,

  “Paska qenë homo Enveri” (!)

  Enverist unë kurrë s’kam qenë,

  As kur qe Enveri gjallë,

  Po aspak nuk është e thënë,

  Të besoj tani çdo prrallë!

  Unë jam fare i paanshëm,

  rob i fjalës dhe i nderit,

  O Fevzi, s’bëhesh shkrimtar

  Se i hedh qymyr Enverit!

  Ti shumë homo ke në mend,

  Se rrethuar je me djem,

  Dhe ta thuash për çdokënd,

  Nuk e paske hiç problem!

  Ti nuk turpëron Enverin,

  Se i ngjite ligësinë,

  Por ti Librit i nxin nderin,

  Poshtëron gjithë historinë!

  Po të pyes me lezet,

  Përgjigju me fjalë të nderit,

  Mendon ti, kish’lindur burrë

  t’i ngrihej para Enverit?!

  S’e duroj unë dot pisllëkun,

  dhe pisllëk është gjithë ky rast,

  Por s’më shkon në mend të them,

  “O Fevzi je pederast!”

  Kurse ti del reciton,

  edhe hiç s’të dridhet syri,

  se e di që s’të pickon,

  as Sokoli, as Iliri!

  Asnjëherë o Fevzi djali,

  S’të kam dashur e s’të dua,

  Po s’rrëzohet Enver mali,

  Nga ato pordhët e tua!

  Rri aty tek “Opinioni”

  rri aty ku pate fatin,

  se Enveri, o Fevzi,

  sa ç’je ti, kishte Hallatin!

  DOPIO TRADHETARET

  Tingëllon paksa ironike, por disa prej tyre, kanë në dorë dëmshpërblimin e të përndjekurve politikë, ndërsa flasin edhe për ligjin e hapjes së dosjeve. Ndërkaq, disa këshilltarë të Presidentit të Republikës, Bujar Nishani, rezultojnë spiunë të Sigurimit të Shtetit, ku me raportimet e tyre kanë fikur disa jetë njerëzish. Konstatimi ka ardhur nga shoqata e ish të përndjekurve politikë, me në krye Skënder Tufën, ish-koordinatori i grevës së urisë. Ish të përndjekurit politikë akuzojnë presidentin Nishani, se e ka mbushur institucionin e Presidencës me spiunë të Sigurimit të Shtetit dhe me njerëz me të kaluar të zezë komuniste. Me anë të një deklarate, ata akuzojnë Presidentin se ka dekoruar njerëzit e Sigurimit të Shtetit. Të përndjekurit përmendin edhe një shembull konkret. Bëhet fjalë për Amik Kasoruhon, këshilltar i presidentit Nishani, por i implikuar në Sigurimin e Shtetit. Ata deklarojnë se Partia Demokratike është kthyer në një ombrellë e spiunëve. “Mësuam edhe një herë se këshilltari i presidentit Nishani, z Amik Kasoruho, ka qenë bashkëpunëtor i Sigurimit të Shtetit. Ky person ka marrë dekoratën “Nderi i Kombit” për rezistencë në burgje kundër diktaturës, veprim ky që fyen qindra martirë të vërtetë, të cilët rezistuan realisht e sot ndoshta jetojnë në mjerim dhe të harruar. Për këtë arsye, kërkojmë t’i hapet dosja Amik Kasoruhos dhe t’i hiqet menjëherë titulli që mban padrejtësisht.

  SHENIM; komentuesi nuk ben pjese te 5% e enveristave te pjerdhur,as te 5% i antienveristave paranojake por i perkas 90% e atdhetareve shqiptare qe nuk e kane care ..ythen as per Enverin,as Hitlerin as Sali koleren dhe as Edi Ramen enigmatik.

  Historia e njerzimit eshte identiike me ligjet e natyres:FITUESI NUK GJYKOHET..

  Reply to this comment
 41. pelivan May 21, 14:08

  C’E KA GJETUR ENVERIN?!…
  (Humor,me nje cickerr hidhrim!)

  Te ziun Enver c’e gjet,
  Dhe te majtet i thane, plac….
  Pa le me,nga krahu tjeter,
  I hyne varrit me kerbac!

  Ju hodhen “Trimat”, persiper…
  ( Sa ish gjall’ i hengren mun )
  50,vjet u mbeti hipur…
  Edhe,nuk u’a ndau hun…

  Ku te ha e ku te dhemb…
  (S’po din ku te futen djajt)
  Ligesit nuk gjenin vend,
  Me te djatht’ e me te majte…

  Pa i thane e c’nuk i thane,
  Kriminel e diktator…
  Dhe servil,qe hiqet bran (!)
  dhe i poshter,edhe horr!…

  Kur nuk paten me c’ti thone,
  (Llafet ,mateshin me pash),
  Thane: ” Mor ky enveri jone,
  Paskej qene dhe dele – dash!…”

  Dele – dash, dy metra burre?!
  E po kjo,s’ka byth te rrije!
  Jo se,eshte thenur qekur:
  – Shume syresh… i ngjajn atij….

  ” Genjeni, por jo kaq trash!”,
  U thosh nje Kirurg,ne ze…
  ” Se per dreq une vet e pash,
  Ky horr,horri,s’ish pa gje….”

  ” Kur i beme autopsine,
  (Mjeku tha si neper ghembe)
  Shqyem syt,se u habim…
  Coc i varej neper kembe!…”
  ……………………………….
  Ket’ te fundit,them hallall…
  per te gjithe ju nastradina.
  Ca per qejf e ca per hall…
  Mbajani,o funderina.

  Nese ju,dot nuk e mbani,
  Jepjani, sali nopranit,
  Ta ket’ me vehte, helaqi.
  Nashti,me te dal’ te xhanit…

  Reply to this comment
  • Pëllumb zaimi May 21, 21:38

   Bravo “feniks”, “A. H” dhe “pelivan”! I kini sjelle mendime shume te vyera këtij forumi. Ka kundershti plot,por e verteta historike nuk humbet. Duket sikur ka humbur nga revanshi i pinjolleve te antihistorizmit por kjo eshte e perkoheshme?? Nuk e pickojne dot pleshtat historine!? Nderime prof. Xhufit dhe Juve,bartësve të së vërtetës historike!

   Reply to this comment
 42. Mali May 21, 15:27

  Autori ka rene poshte me kete bashkebisedim. Nuk pritej nga ky autor nje kendveshtrim i tille, as personal siç eshte paraqitur ne kete shkrim. Emocionet dhe halucinacionet personale, te çastit apo te porositura, per autorin dhe këdo tjeter jane personale. Nje pyetje per komentuesit qe edhe vete autori i grupon ne “enveresite”: Pse shkruajne ne emer te E. Hoxhes ddhe jo nen emrin e tyre, jo per veten e tyre? Pse keto “enveriste” nuk shkruajne per bëmat e tyre personale kur spiunazhi jugosllav krijonte agjenturen e vet me emrin PKSH, kur partizanet komuniste zbatonin me dashuri udhezimet e oficereve jugosllave, kur ndihmonin ushtaret jugosllave gjate masakres se Tivarit, kur pushkatonin shkollaret shqiptare sapo gjenin te çliruara qytetet shqiptare, ……

  Reply to this comment
 43. qazim mullenja May 21, 16:30

  mesazh per qenin e blogjeve pit bullshitin nastradin qe nuk le komentues pa kafshuar me jarget e tij.

  nastradin ti me berish morracakun po i ngre lapidarin enver hoxhes me anti-atdhetarizmin tuaj

  Me kot lodheni nastydin efendi te eklipsoni figuren e Enver Hoxhes ne komentet tuaja biles sa me shume e shani ju si ujk i vetmuar aq me teper i rrisni vleren atij.Ju duhet ta ndani figuren e Enverit nga ana ideollogjike dhe te shihni veprimtarine e tij ne rrafshin kombetar.

  Shohim sot se sa me teper kjo klase politike futet me thelle ne rrugen e asgjesimit te shtetit shqiptar dhe te deformimit kombetar aq me e eger behet propoganda kunder atdhetarit Enver Hoxha.
  Viktime e kesaj propogande eshte brezi i ri qe po bombardohet non stop 24 ore ne dite me nje rrjet shume te gjere dhe te sofistikuar duke i trullosur deri ne shplarje truri permanente.
  Por vepra e Enverit nuk mund te zbehet pamvaresisht shume gabimeve te ndodhura ne kohen e tij qofte nga eksperianca,qofte nga nje rrethim 40 vjecar nga athina dhe beogradi te ndihmuar ne ate kohe nga perendimi.Jo vetem i takojne ato dy dekoratat qe ka te Kuvendi por une do tishtoja dhe te tjera:
  1-DEKORATE ATDHETARIE
  Mbrojtja hyjnore qe i beri kombit Enver Hoxha ne konferencen e paqes ne Paris kur i tha botes se:
  SHQIPTARET KANE ARDHUR NE PARIS JO PER TE DHENE LLOGARI POR PER TE KERKUAR LLOGARI qe i la me goje hapur udheheqsit boterore me frengjishten e tij perfekte .
  2-DEKORATE TRIMERIE
  Mbrojtja e shkelqyer qe i beri monarko-fashisteve greke ne 1949 qe i shkerdheu nenen atyre.Kurse nen regjimin e talebanit Berishe ne 1994 komando greke shpartalloi dhe poshtroi maksimalisht duke vrare disa ushtarake shqiptare dhe duke i lidhur si bageti efektivin e nje njesie luftarake te mender berishes.
  3-DEKORATE GUXIMI
  Debimi spektakular qe i beri fllotes ruse ne Pashaliman qe shume stratege e cilesojne si nje nga veprimet me te guximshe ne historine e njerzimit.Ishen vitet 60′ kur Ruset ishin fuqia me e madhe boterore ushtarake derisa ne krizen e karaibeve ne 60′ Hryshovi i trembi amerikanet te cilet deshtuan ne ngjarjen e Gjirit te derrave ne Kube.
  4-DEKORATE LARGPAMESIE
  Trim u tregua dhe ne daljen nga traktati i Varshaves ne shenje proteste kunder pushtimit Cekosllovakise qe mbahet si dita kur u be komunist plehu Sali Birishi nga “mallengjimi” i ketij akti heroik .
  4-DEKORATE INTELIGJENCE
  Enver Trimi drejtoi vendin qe e mori absolutisht te shkaterruar dhe pa asnje kokerr leku ne arken e shtetit.Ai drejtoi dhe luftoi balle per balle me Titon per 30 vjet qe dihet se ishte nje figurat boterore me finoke dhe i mbeshtetur fuqimisht per te shkaterruar shqiperine.
  5-DEKORATE PER DIZINFEKTIM TE TURKOSHAKEVE
  Kjo eshte vepra e tij madheshtore qe vuri si Pashko Vaso ne zbatim moton :feja e shqiptarit eshte shqiptaria.Si rrjedhoje ekesaj politike kemi me mijra familje shqiptare me besim miks qe i ben me teper shqiptare se fetare.Eshte kriminale sot te shohes sumat perpjete te disa besimtareve dallkauke perpara gjergj kastriotit ne Tirane dhe kjo mjafton per kete supermedalje
  Jane shume aspekte qe flasin ne favor te ketij legjendari por pa harruar shume bema te keqia te tij qe nqs do ishte gjalle do ti kerkonte ndjese shqipatreve.
  Ishte sistemi i Enver Hoxhes qe mori Sali morracakun nga vicidoli nga nje familje ekstremisht analfabete ,i dha shkolle e futi ne gjirin e famijes deri te oxhaku i tij dhe pastaj ky gjarper kafshoi te zotin..
  Nuk dua te mbroj atdhetarin Enver Hoxha sepse ka qene ne nje fare menyre i para denuar nga koha qe jetoi dhe ideologjia qe perfaqsoi por Ate KOLLOS NUK MUND TA ZHDUKIN AS UFO-T nqs do vijne nje dite sepse ishte nje ZEUS qe historia e ka futur ne arkivat e saj.
  Ne ditet e sotme kur shqiperia eshte kthyer ne shprehje gjeografike nen ombrellen e Natos dhe klasa politike nuk eshte e afte jo vetem te vere ne funksion shtetin shqiptar por e ka shkaterruar ate perfundimisht duke e lene ne dore te ca ambasdoreve low life figura e tij eshte ne rritje progresiveVetem nje referendum popullor per Enver Hoxhen do ju mbylli gojen reaksionareve dhe tradhetareve te vendit te cilet ai I lujtoi per 40 vjet dhe nuk jane pak..
  Fakti qe ne ate vend nuk PRODHON ASGJE tregon se ai vend eshte nastradinizuar.Do ishja dakort tja hiqja ato dekoratat enverit vetem se ka mbajtur si zagare disa monstra si berisha dhe fucknastradini qe ben sikur shan berishen dhe ja ngul Rames

  Reply to this comment
 44. babo May 21, 19:39

  NUK BEHET SHQIPERIA, nuk shkohet ne Europe me keta nostalgjiket e Enverit, por a e keni vene re qe nuk guxojne ta shajne europen e Ameriken si babai i tyre ? Pse , thoni ju. Sepse leckamani, komunisti i varfer nuk ka karakter e eshte hipokrit, e dine qe pa Europen vdesin per buke. E donin Dullen se i dha nje cope buke sa te mbanin frymen gjalle, e duan Europen po ashtu sepse kane qene historikisht aq budallenj sa nuk siguronin dot buken e familjes dhe i shkonin mbrapa cilitdo qe i hidhte nje kothere.
  A i pate bijte e udheheqjes dhe komunisteve, ishin nga te paret qe shkuan ne vendet “KAPITALISTE” e ne SHBA, me cfare fytyre ???? I kishin share gjithe jeten…..Po baballaret komuniste si i thane bijve ? Shkoni bij tek ARMIKU yne e hani nje cope buke se ne nuk ju ushqejme dot me komunizmin tone…..HIPOKRITE te peshtire……..

  Reply to this comment
 45. Pëllumb zaimi May 21, 21:49

  Vëzhguesi f ? E pashe me vonese komentin tuaj dhe te N. Vjosa! Por ama kur ju lexova vendosa te heq dore nga komenti. Do t’ju perserisja ose do te shkruaja me dobët. Prandaj hoqa dorë dhe e dhashe voten per komentet tuaja realiste dhe patriotike. Nderime miq!

  Reply to this comment
  • Lara May 21, 22:51

   Vazhdo o kapteri me origjine nga qyteti i perbuzjes se madhe .Ti nuk ja nga
   Pogradeci o pleha Pellumb,por je nga Gjirokastra e mashtrimeve te medhaja.
   Tani je kampioni i qesharakut te kjo Dita se bashku me shoket e tu te dhier.

   Reply to this comment
   • Doktori i terapisë May 21, 23:51

    Dua t’ju kem shoqe o zonja ose zoti “Lara” dhe dashnore po të duash se je besnike e bacës sali. Kam shume respekt per tija. Ki forum eshte i molepsurë nga komunistëtë qe mbdhaçitin brockulla! Te dua larushe! A love you!

    Reply to this comment
 46. LBS May 21, 23:20

  Dy janë problemet e vërteta:
  Problemi i parë i vërtetë i klasës politike shqiptare është paaftësia e saj për të parë përtej egoizmit të saj të shfrenuar. Ata e dogjën Shqipërinë në pabesi dhe pa asnjë keqardhje dhe popullin e kthyen në muhaxhir në këmbim të pushtetit. Të djathtë a të majtë problemin e kanë me popullin, që jetoi gjysëm shekulli nën udhëheqjen e E.Hoxhës, nëse nuk ndajnë shapin nga sheqeri, të vërtetën nga e pavërteta,nëse harrojnë përse i kanë zgjedhur. E.Hoxha dhe socializmi i përkasin historisë dhe askush nuk ka fuqi ta ndryshojë atë.Degradimi dhe shkatërrimi i tij botërisht e bëjnë socializmin pa kthim për shumë kohë,por nuk durohet përbaltja e krenarisë dhe e dinjitetit kombëtar që përjetoi ajo kohë,nuk durohet mohimi i saj,dhe durimi ka një kufi, prandaj dëgjohen reagime dhe fjalë për rishikimin zyrtar të figurës së Enver Hoxhës dhe të historisë së mohuar që e nxori Shqipërinë nga errësira në dritë. Duke eleminuar një pretekst, eleminohet një armë përçarëse e keqdashësve tanë, forcohet uniteti dhe mirëkuptimi në parim midis të gjitha shtresave të shoqërisë shqiptare.
  Problemi i dytë është se duhen këllqe dhe kurajo për të dalë zyrtarisht para botës hapur, si përfaqësues të popullit që i ka zgjedhur, për figura me ndjeshmëri të lartë popullore, si dhe për problemin kombëtar.Historikisht është vërtetuar se po nuk derdhe gjak për të mbrojtur të drejtat e tua,po nuk e ngrite zërin deri atje ku duhet dhe në lartësinë e detyrës bota nuk të përfill aspak.Ajo të sheh kapacitetin dhe dinjitetin dhe të respekton, të lufton ose të mban varur,sipas politikës së saj.Për pasojë, politikanët shqiptar për zgjidhjen e problemeve tona kardinale bëjnë ndonjëherë zhurmë ose flasin në përgjithësi dhe mbytkë për të mbajtur me gajret si popullin dhe BE-n. Tkurren kur u kujtojnë ideologjinë dhe socializmin. Duhet më shumë nerv dhe guxim për t’i kapërcyer ato,pavarësisht nga bindjet personale. Ideologjia është arma e çdo shteti për të shkuar në fitore e për ta mbrojtur fitoren.Këtë bëri edhe shteti shqiptar nën drejtimin e E.Hoxhës. Ne kemi të drejtë të arsyetojmë e t’i themi aleatëve tanë se dje ne luftuam e derdhëm gjak së bashku si aleatë dhe ju e pranuat faktorin Enve Hoxha si një aleat serioz që e çoi Luftën Antifashiste N-Ç në fitore, e pranuat edhe më pas si kundërshtar të denjë,parimor e të sigurt për çdo situatë, jo si disa që jepnin dritën jeshile nga një anë dhe shkonin në drejtime të tjera.Përfundimisht pranuat edhe arritjet e jashtëzakonshme në zhvillimin e vendit dhe devotëshmërinë e tij ndaj Atdheut të vet.Jeta e Enver Hoxhës është e tëra një gjerdan faktesh dhe ngjarjesh të fuqishme e mbresëlënëse për rolin e tij vendimtar në drejtimin e ngjarjeve në favor të Atdheut dhe në të mirë të popujve të tjerë. Figurat historike që i kanë shërbyer kombit në kohën e tyre janë, si kudo, edhe tek ne pasuri kombëtare.
  Gëzimi i festës së 70 Vjetorit të Çlirimit nuk është i plotë pa nderuar zyrtarisht dhe plotësisht kontributin e udhëheqësit të madh E.Hoxha, simbolin e fitoreve dhe arritjeve madhështore që sollën bashkimin e popullit dhe lirinë, siguruan integritetin dhe pavarësinë, vetëmohimin popullor dhe zhvillimin e vendit,dinjitetin kombëtar dhe një vend të nderuar në botë.Nderime historianit të njohur Prof.Pëllumb Xhufi. 21 Maj, 2014-LBS.

  Reply to this comment
  • Pëllumb zaimi May 22, 00:07

   @@@ “LBS” ? Përgezime per komentin tuaj realist. Se shpejti nje nga historianët me te shquar amerikanë boton ne shqiperi librin per enver hoxhen me titull “kundershtari i dobishëm”. Ja u them ne vazhdim te idese tuaj “me vone e pranuan (E. H ) si kundershtar te denjë…” Nderime LBS !!!

   Reply to this comment
 47. Mali i tomorrit May 22, 00:23

  Prof. Xhufi,je si mali yne i tomorrit ne fushën e historisë. Mbi te gjitha dhe para se te jesh shkencetar i historise je djale i guximshem dhe i menderos me logjikë te pakundershtueshme gjithe bajgat kolaboracioniste dhe pinjollët e tyre. Keta bajga kane bajgen e tyre beqir sali metën dhe uran hale butkën . Kanë dhe saliun,larën,doktorin e askarideve,jozefinën dhe mesila palmën. Te gjithe ata qe lahen te lana e shqupit. Po te dalin me emer do te shohesh çfare halabakesh e qesharakesh jane. Por do t’ju japim dhe disa kohe “liri per te llapur” pastaj do të themi emrat e vertete qe te vish ne humor e te gajasesh. Do shkruash dhe kapitullin historik “kori i askarideve”! Tung bir shqiptari të vërtetë !

  Reply to this comment
 48. Mushkonjat e divjakës May 22, 00:31

  Jemi nisur të pickojm saline dhe banden e qelbësave te tij ne forumet e “dita” o prof. Xhufi? Me malarje do ti bejm! Ne tru nuk i pickojm se me atë pjerdhin pas udhezimeve te mara sic thote zbulusi i mesiperm. Gjynah qe pjerdhin nga koka?

  Reply to this comment
 49. Sokrati i lashtesisë May 22, 00:51

  Prof. Xhufi është pinjolli im mendjendritur e penëmprehtë. Qetësohuni ju shapkat e shqupit para se te zbrazni budallallëkun. Dilni me emra nëse kini guximin e qytetarit per t’ja thënë në sy. Nga balta ku jini vetem krimbat ju degjojnë dhe fekalet ju kurojnë. Ku Ka llixha më te mira se ato te ngrohjes ne rrezet e jetedhënësit diell???!!! Degjojeni keshillen e sokratit të urtë. Njihni vetvehten dhe te tjeret por me perpara pabesinë që kini trasheguar nga saliu . Ai vazhdon akoma si ju . Do te jeni te gjithe nesër me njollën e turpit si “penicilina”. Dilni në diell bijt e mi plangprishës se ju largohet qelbi dhe era e keqe qe mbani. Dilni desktopët e mij dilni nga larvëria. Ju pres me buzeqeshje!?!?

  Reply to this comment
 50. baba nga durrsi May 22, 01:34

  Kam vene re qe shumica e tyre qe shajne ENVERIN sot, ne kohen e tij kane pas privilegjet, shkollat e universitetet, punet e mira dhe te rehatshme, stimen e njerzve te thjeshte e punetore, shtepite e mira neper lagje apo zona te mira,etj etj favore dhe tani hop….. dalin e pellasin e hiqen si demokrate apo antienveriste e antikomuniste! Sa e shajne ata, nuk e shajne as vete te burgosurit politike te atij regjimi! C,fare paradoksi! I hengren,arsimin,shendetsine,pozicionin e privilegjuar ne shoqeri dhe tani lehin si qen! Enveri ka mbi kurriz gjynahet e tij, ashtu sic ka dhe shume merita qe vetem po te jesh kalama (pra se ka jetuar kohen e atij) ose qorr nuk i pranon! Fakti qe i jemi kthyer prap atij do te thote deshtim total i atyre qe erdhen pas tij sepse nuk qen ne gjendje ta benin me mire se ai (Berisha,nano,berisha,meta,basha,rama,berisha- akoma, etj te sorrollopit te tyre) Ne qe Ishim popull i thjeshte e puntore ,qe vraponim neper fabrika apo uzina me buke te mbledhur me gazete nen sqetull jemi po atje ku Ishim- lodhemi akoma per te nxerre buken e gojes me ndershmeri pa dallavere e hile,bejme lodhje per te arritur ne fund te muajit, endemi per te kerkuar drejtesi , dhe neveritemi me ju qe doni te na merrni per budallenj kur na thoni qe sot po jetojme dite te lumtura , dhe jo te zeza si ato te enverit, se tani eshte me mire se atehere etj etj! Per hater te zotit mjaft! Ka vetem nje menyre per ta eklipsuar totalisht figuren e tij; bejeni vendin me te mire sec e beri ai, dhe askujt sdo ti bjere mendja per ate ,por do tju brohorase juve ,dhe ne histori do hyni ju dhe jo ai!

  Reply to this comment
 51. Shpati November 7, 18:39

  Se sa e donin kombin shqipotar komunistet, krijesa te jugosllaveve dhe kominternit sllav-rus, e tregoi hisotria e 70 vjeteve te shkuara. Kur filloi lufta per çlirimin e Shqiperise se pushtuar?
  PKSH, e lindur, e rritur, e edukuar nga jugosllavet per te qene skklave e bindur e tyre ne tradhetite kundrashqiptare ishte kolaboracionistja me e keqe, tradhetarja me e madhe kundra kombit shqiptar.

  Reply to this comment
 52. [email protected] November 7, 19:59

  Z. Xhufi, eshte nder historianet qe ben krenare mbi 90%te shqiptareve, kurse per ata qe kundershtojne historine e luftes nac.clir.kane te drejte, sepse nga gjysherit e tyre kane degjuar se luftohet vetem me pula te pjekura te vjedhura, dhe se luften ne front……nuk e kane njohur asnjihere!

  Reply to this comment
 53. jini me njerezor November 7, 20:41

  bravo,profesor xhufi.
  njerezit me vlera te verteta qe duan
  atdheun
  historine e shqiperise
  qe mos ti hidhet pluhur
  epose se njerezve
  qe na krenojne
  qe jemi shqiptare,
  ku antivlerat duan
  si dje
  ne bashkepunimin me fashizmin e nazizmin
  dhe
  sot
  me komentet monstruoze
  te servirura
  nga
  agjentura shoviniste
  e duke i sherbyer atyre
  marrin vetem urrejtjen,
  e popullit
  vazhdues i gjakut
  te te reneve per liri
  me emrin shqiptar
  ne epopene e kualicionit
  boteror kundra fashizmit.

  Reply to this comment
 54. hajdar November 7, 23:28

  Historia shqiptare në “luftë civile”
  Historia shqiptare ndodhet në lufte civile. Historianët e jugut i kanë drejtuar shkopin historianëve të veriut. Ose thënë më saktë: kemi të bëjmë me një duel midis Ismail Qemalit, Enver Hoxhës kundrejt Ahmet Zogut dhe Sali Berishës.
  Arbitrat e këtij dueli, janë Paskal Milo dhë Pëllumb Xhufi.
  Historianët e veriut përpiqen që të baltosin Enver Hoxhën, duke mos i atribuar atij as edhe një dhunti ose veti të mirë politike.
  Ndërsa historianët e jugut përpiqen të denigrojnë Ahmet Zogun dhe Sali Berishën. Këta të fundit, e kanë marrë shumë seriozisht groposjen e figurave të lartpemendura. ‘Çelësi ose formula e suksesit të tyre është se ata krahasojnë Sali Berishën me Enver Hoxhën. Ky krahasim është jo vetëm mjaft subjektiv por edhe i rrezikshëm. Nuk do të luaj këtu historianin, por Sali Berisha siç e dimë ka qenë doktor i Enver Hoxhës. E megjithatë, socialistët PURO hoxhistë vazhdojnë me të gjitha mjetet propagandistike t’i vënë të dy epokat krejt të ndryshme, përballë njëra-tjetrës: atë enveriste dhe atë berishiane. Sali Berisha ka qenë pa dyshim një diktator, ama i lindur në martenitetin hoxhist, kështu që është mjaft fatale të bëjmë paralelizme të tillë. Por, shtypi hoxhist, më në krye dy motrat Zeri I Popullit ose Bashkimi I dikurshëm, tjetërsuar në GAZETA DITA dhe gazeta SHQIP, vazhdojnë t’ i kujtojnë popullit mirëqënien e lartë hoxhiste me atë berishiane.
  Paskal Milo jo pa qëllim, ka marrë përsipër të rishikojë/rishkruajë historinë e periudhës së mbretit Zog! Objektivi I tij kryesor është që të zhvlerësojë deri në maksimum epokën e tij politike. Siç e dimë, subjektivizmi është kanceri i historisë por edhe çdo lloj shkence apo arti. Milo e di, këtë shumë mirë, por nuk bëhet merak, sepse ai nuk synon që t’i ofrojë brezave të rinj një histori sa më neutrale dhe me pak subjektivizëm, por një histori që ringre në piedestal të gjitha figurat e diktaturës hoxhiste. Mbreti Zog është për të një halë e madhe në sy, prandaj edhe ai po përpiqet t’i lajë hesapet me të.
  Me Berishën po merren Agolli,kur thote, se “nje vend e cmend nje njeri i vetem” dhe shtypi I fuqishëm hoxhist, me në krye, gazetën DITA.
  Jemi zbarkuar në një tërren të rrezikshëm, ku figurat e shquara shqiptare po përdoren si karrem ose mish gjahu. E quaj këtë një luftë civile në gjirin e historisë. Kjo i bën një dëm të madh jo vetëm kujtesës së kombit tonë, por kultivon edhe një urrejtje të rrezikshme krahinore.
  Historia na ka mësuar se çdo udhëheqës politik, i ka ofruar diçka vendit të tij, dikush më shumë, tjetri më pak. Kjo vlen pra, edhe për Enver Hoxhën, Ahmet Zogun, Fan Nolin, Ismail Qemalin etjer.
  Një diktator nuk mund të shihet me syze të kaltra. në rastin më të mirë, ose diktatori më i mirë, duhet të shihet me syze, ku njëri xham dhe bishtat e syzeve jane të zinj, xhami tjetër i kaltër. Ndërsa në rastin e diktatorit Hoxha, treçereku i syzeve duhet të jetë prej xhami sterrë të zi, dhe çereku i kaltër!
  Fatkeqësisht tek historianët kamikazë shqiptarë, dominon ende stereotipi, vlerësimi bardhë e zi. Ose je tradhtar a vrasës, ose udhëheqës I madh.
  Në vend që Shqipëria të marrë lamtumirë prej së kaluarës vrasëse të Enver Hoxhës, pra duke hapur dosjet, ajo, merret me ringjalljen e diktatorit Hoxha. Deri në një farë mënyrë, diktator ka qenë edhe Ahmet Zogu, sepse edhe në epokën e tij, janë vrarë shumë rivalë të tij politikë, syrgjynosur shumë intelektualë dhe kufizuar funksionimi i parlamentit.
  Parë nga një këndvështrim gjakftohtë dhe të kthjellët, historianët shqiptarë nuk kanë kohë për duele të tillë kombvrasës. Historianët e veriut duhet të rivleresojnë sa më objektivisht figurat politike të Veriut, këtë duhet të bëjnë edhe ata të jugut dhe jo të lustrojnë me lavdi figurat politike të vendlindjeve të tyre, dhe nxjerrin sytë figurave politike të krahinave të tjera.
  Por ja që, historianët shqiptarë janë qimelëpirët e diktatorëve ose të politikave provinciale. Ata ose heshtin qellimisht ndaj hapjes se dosjeve hoxhiste, ose mohojne si ne rastin e Milos, luften civile midis komunisteve dhe ballit kombetar!
  Edi Rama, sado që prezantohet si liberal, në të gjitha zyrat shtetërore, ka varur fotografinë e Ismail Qemalit.
  Dritëro Agolli, del dhe thotë se sa herë që Shqipërinë e merr kolla, Labëria ngrihet e para në luftë.
  Në mbyllje, personalisht mendoj, se historia shqiptare, sidomos ajo moderne, mbas themelimit të shtetit shqiptar, është një kullë me dosje kriminele. Këto dosje janë krijuar pra, prej të gjitha qeverive shqiptare, duke filluar nga ajo e Ismail Qemalit, dhe përfunduar tek qeveria e Edi Ramës. Fatkeqësisht këto dosje, njëqindvjeçare, nuk janë hapur sepse si politika ashtu edhe historia/historianët, janë treguar shumë të njëanshëm, të pasinqertë ndaj të vërtetës së madhe.
  Për aq sa kohë, populli ynë primitiv, nuk do të gjejë forcën shpirtërore dhe morale për të dënuar të keqen ose vrasësit e kombit të tij, historia shqiptare do të vazhdojë të manipulohet prej historianëve provincialë, si ata veriorë ashtu edhe ata jugorë.
  Këta lloj historianësh dinë gjithmonë që t’i bien këmbanave të luftëve civile. Sepse historia e njëanshme, është nëna e luftëve civile ose kujtesës prej lepuri që rizgjon në mës të ditës me diell, diktatura të reja shpirterisht ose ne fantazi, diktatura hoxhiste po zgjohet kohet e fundit te shqiptaret! Diktatura, ashtu si poezitë, lindin fillimisht në fantazi dhe pastaj materializohen…
  7 nentor , 2014

  Reply to this comment
  • Komiti 3 November 8, 01:12

   Ballistë,zogistë,kolaboracionistë dhe pinjollë të tyre ? Më 29 nëntor 2014 për ju vjen shansi i madh historik? Mos e humbisni këtë shans? Shansi i fundit që t’i tregoni Europës dhe vlerave të saj antifashiste se jini iluminuar dhe demokratizuar? Ky shans është : Autokritika dhe pranimi i gabimeve e fajeve historike të baballarëve tuaj të rreshtuar me nazifashizmin!? Kthejeni 29 nëntorin 2014 në ditën e autokritikës së madhe? Pas kësaj të jini të sigurt se askush nuk ka për t’ja u kujtuar më të kaluarën tuaj dhe në Shqipëri do të lindë dita e vëllazerimit tê madh!? Gjeni forcën shpirtërore dhe mendore për ta kryer këtë akt? Shkoni vendosni nga një kurorë me lule te monumenti “Nënë Shqipëri ” ? 29- nëntori duhet të kthehet nga ju në ditën e madhe të një “Akti të madh”!!? Populli shqiptar po pret? Rreshtohuni me të!? Mirëupafshim te monumenti i vëllazërimit të madh !!!!!!

   Reply to this comment
  • iri November 8, 08:23

   U cna cave koken me keto pallavra ku nuk meret vesh mire se cfar komenton, pune hajdaresh , por rruge tjeter per historine nuk ka , llogjika e z, Xhufi eshte e hekurt e dekumentuar dhe e pa kundershtueshme, keq na vjen por dem nuk na behet.Fajin nuk e ka Xhufi ne se jeni ne anen e keqe te historise !Ju mbetet vetem te vajtoni fatin tuaj te zi …!

   Reply to this comment
   • Pëllumb zaimi November 8, 11:04

    Bukur “iri” ? Bukur ju kini thënë pinjollëve të kolaboracionizmit dhe nacionalfallsifikatorëve, – “ju mbetet vetëm të vajtoni fajin tuaj të zi….”? Nderime!

    Reply to this comment
 55. koco November 8, 10:49

  Zoti Pellumb Xhufi eshte vertet eshte vlere intelektuale e ketij vendi , vecmas ne fushen e historiografise te ketij vendi e popull me shume vlera . Shkrimi i tij ” Nacionalistet ” qe shiten gjithcka . Eshte e do mbetet nje kontribut madhor i tija ne kete 70 vjetor historik , ku pabesia , anti shqiptaria , format me te poshtera dhe te sofistikuara te perdorura nga anti shqiptari Sali Berisha duhe u perpjekur te vjelle helm , ndaj shqiptareve , duke u perpjekur per ti percare e armiqesuar ata , me menyra me kriminale , Jugun me Verine , Besimet Fetare , Ideologjite Politike , Ne kerkim konfliktesh rajonale , me krijimin e nje “Shqiperi te madhe “, ndryshimin e kufijeve e plot djallezi te tjera ogurzeza , te cilat kane nje qellim per ta kethyer kete Monster ne nje atdhetar e ti thurej nje lavdi e remet, sikurese ky Monster e ketheu dhe po e shet Zogun nga nje bastard e Nje M.. i madh ne Hallve . mendoj se ne kete vazhde eshte dhe mercenari i paguar prej oborit te Satrapit Sali ,I quajturi Gazetari mediatik belurcina FEVZIU, ky palo gazetar pacavure, ne menyre te pa skrupullt shkruan dhe evokon se si Pacavurja turpi i ketij vendi behet Mbret , me sakt ” Presidenti i cili u be Mbret ” dhe perse nuk duhet te mendojme ne shqiptaret qe ja ku e kemi shembullin . Perse mos e deshirojme e zgjedhim kete kriminelin Sali i cili si Zogu ka qene Sekretar Partie , President , Kryeminister ,Perse mos ja japim mundesine te behe ky hale edhe Mbret . Zoti Xhufi me pa tjeter meriton mirnjohjen e gjithe shqipetareve te ndershem e patriote te kudo ndodhur dhe ky doshkrim eshte dhurata me e vyer per gjithe shqiptaret ne kete pervjetor te perkujtimit te 70 vjetorit te Clirimit te ketij vendi dhe ne nderim e kujtim te deshmoreve te ketij vendi te cilet flijuan veten , u bene theror per nje shqiperi te lire dhe me te mire. Lavdi per Jete .

  Reply to this comment
 56. taulant londor November 8, 14:56

  1 Goditja fatale shqiperise i erdhi me largimin e PRINC VIDIT.
  2 Ardhja ne fuqi e Afmet Zogollit i mbeshtetur nga halldup e injorante ,te cilet e çuan
  Shqiperine ne nje paraliz morale patriotike.
  3 Lufta çlirimtare Shqiptare i sherbeu me shume fqinjeve se sa vete shqiptareve .
  4 Shqiptaret gjate luftes se dyte boterore duhej te tregoheshin indiferente,gjysma e Kombit Shqiptare jetonte dhe jeton i shkeputur nga trungu meme ,dhe kjo fatkeqsi i erdhi nga keto fuqite e medha qe po ndesheshin me njeritjetrin.
  5 Ka ardhur koha te shohim para per te ardhmen e kombit dhe te funksjonojme si nje trup i pa ndare.

  Reply to this comment
 57. asllani August 5, 15:49

  Historia eshte gjithmon e shkruar ne favor te fiyuesit >Deri me sot nuk kemi nje histori reale por nje propogande komunisteqe me kurajon e nje leshkoje Xhufi na bene histori .Kaq keq eshte matufepsur pas mesimeve dhe historiografis marksist leniniste sa qe me te lexuar emrin Xhufi qytetari nuk merr mundimin ta lexoj e te mesoj ndonje gje te re.Xhufi pa pik turpi del dhe sot kur dokumentat jane te publikuara dhe ay vazhdon propoganden Enveriane se Zogu vodhi thesarin nderkohe qe thesari shqipetar ish ne ruajtje ne Itali ashtu si sot ku shtete per siguri i dergojne ne Zvicer Xhufi nuk di flalorin e gjuhes shqipe dhe ngaterron fjalen mori me fjalen vodhi .!74 kg qe mori Zogu i MORI dhe jo i VODHI SE Enveri i vodhi ke deshmi veprat e “Biznesmeneve” socialist si Mane e shoke qe nuk eshte bere fjale ndonjehere se kush eshte burimi i tyre .Po keshtu dhe i shiti Jugosllavis Manatirin e Shen Naunit .Zogu nuk mori pjese ne kete marrveshje .Shen Nauni ish pjes e e lojes se fuqive Europiane se kur i desh interesi i tyre e bombarduan bregdetin Ulqin Tivar duke shkaterruar ,cfarosur qendresen shqipetare,per tja falur malitte zi kete krahine .Shen Nauni nuk qe asnje dite ne zoterimin shqipetar e coj ne gjykaten nderkombetare por dhe ky vendim formal ne favorin tone fuqit qe forcerisht dorezuan Ulqinin e Tivarin Malit te ZI nuk ushtruan force per dorezimin e Shen Naunit,megjithate qeveria shqipetare nuk e fali por beri shkembim .Ky pseudohistorian qe deklaron se ka dipllomen si historian,SI gjyqtaret tane qe kane diplloma per drejtesi por qe nuk japin drejtesi,dhe ky NUK I THOTE KETO TE VERTETA.E cduhet ti besojme ketij “Historiani ” komunist? Kujt i vjen mire le ti besoj genjeshtrave , prralave te Xhufit.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*