Në sa alfabete është shkruar gjuha shqipe?

March 13, 2014 15:54

Në sa alfabete është shkruar gjuha shqipe?

I nderuar  lexues! Përpara Kongresit të Manastirit në 1908, gjuha shqipe shkruhej në tri alfabete të ndryshme. Alfabeti që kemi sot u vendos pas nëntorit 1908. Kongresi në fjalë e njehsoi alfabetin. Ai zgjodhi një komision që përbëhej nga përfaqësues të tre alfabeteve kryesore që ishin në përdorim. Pas mjaft diskutimesh, u krijua një alfabet i ri, i mbështetur i tëri në alfabetin latin. Brenda pak vitesh, alfabeti i krijuar nga Kongresi, i cili është në përdorim edhe sot, u bë shpejt alfabeti i vetëm i gjuhës shqipe.

 

 

March 13, 2014 15:54
Komento

1 Koment

  1. emigranti March 17, 02:42

    dekumenti eshte shume I sakt dhe shpreh konsideratat per autorin,por ne se eshte e mundur duhet te jepen me shume informacione per lexuesin ,I cili eshte public.Keshtu do te kasha mendimin qe te zgjerohej informacioni shkencor historic I permendur edhe ne aspektin se cilat alfabete perdoreshin dhe pse u konkludua qe ky alphabet mbetet me I pershtateshem,ndoshta edhe me gjere.Megjithate faleminderit per informacionin.

    Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*