“Në Shqipëri kush u shërben me pagesë të huajve nderohet”

October 31, 2018 12:58

“Në Shqipëri kush u shërben me pagesë të huajve nderohet”

Dr. Nuri Dragoj*

Këto ditë u fol për miliona euro që Greqia financon për kishin ortodokse, për politikën, median, për sektorë të ndryshëm të rëndësisë së veçantë, të cilët në një farë mase e kanë penguar ecurinë e punëve në Shqipëri.

Plot 20 vjet më parë, në parlamentin serb iu kërkua Millosheviçit të pakësonte financimet e fshehta në Shqipëri, por ai u përgjigj se po të mos ishin ato 40 milionë dollarë me të cilat paguhen 6 mijë vetë, Shqipëria nuk do të ishte në atë gjendje, që Serbia mund ta merrte me shoqatën e gjahtarëve të Beogradit. Ditët e fundit kryeministri grek pranoi se janë miliona euro që hyjnë në mënyrë të fshehtë në Shqipëri, por nuk tregoi sa shqiptarë paguan me ato para, 6 mijë, sa Millosheviçi apo më shumë.

Në fund të vitit 1942, ministri i Jashtëm anglez i shkruante kryetarit të misionit anglez Greqi-Shqipëri, se në Tiranë kemi 518 njerëzit tanë që i paguajmë me vite, pa i venë në punë. Tani ka ardhur koha dhe i kemi venë në lëvizje. Janë me ndikim të fuqishëm në popull. Po Italia, Greqia, Serbia sa paguanin me rrogë? Besoj se nuk ka nevojë të dyshojmë për shkaqet e vëllavrasjes midis shqiptarëve gjatë luftës.

Personat që financohen nga Serbia, Greqia e të tjerë, vështirë të bëhen publikë, pasi këto shtete kanë në dorë edhe çelësin e këtij mospublikimi. Të paktën, qeveria shqiptare me strukturat e veta duhej të merrte masa për të mos i lejuar në sektorë strategjikë të politikës, diplomacisë, sigurisë kombëtare, ushtrisë dhe ekonomisë. Natyrisht nëse mundet ta bëjë një gjë të tillë. Një masë e tillë do të frenonte shkatërrimin e Shqipërisë, pasi janë këto para që e kanë shpejtuar me hapa maramendëse procesin e helenizimit në jug të vendit; që sollën varrezet greke duke u dhënë dhe status historik; që ndërtuan manastirin në pikën më strategjike të jugut të Shqipërisë, në Grykën e Këlcyrës; që lejuan devijimin e Vjosës me 6 metra kub ujë në sekondë, për të ndërtuar Athina hidrocentralin e Pigait; që po realizojnë marrëveshjen e detit në dëm të interesave tona kombëtare; që nuk lejojnë ndërtimin e rrugës së Frashërit, vendit të shenjtë për shqiptarët, të shenjtërisë patriotike dhe madhështisë së bektashizmit atdhetar.

Në Shqipëri kush u shërben të huajve nderohet, në vend që të ndëshkohet. Ata kanë pushtet dhe para, guxojnë të bëjnë gjithçka pa iu dridhur syri. Gati 155 vjet më parë, studiuesi gjerman, Fallmerayer, duke folur për tradhtinë e Moisiut, i cili i mundur nga Skënderbeu u bashkua me turqit dhe, pas një viti, erdhi sërish në Shqipëri (1457), ku u prit me nderime, rifitoi postet honorifike dhe pronat e konfiskuara. Për këtë ai thotë: “Tradhtia te shqiptarët falet shpejt e lehtësisht, si një nga mëkatet që rëndojnë më pak”. Sami Frashëri pak më shumë se 130 vite më parë thoshte se Shqipëria do të bëhet kur shumica e shqiptarëve të bëhen shqiptarë. Mesa duket vazhdojmë të vuajmë të njëjtën dilemë e cila na ndjek si hije hap pas hapi.

Mithat Frashëri, në një artikull të botuar në revistën “Diturija” nr. 2, korrik 1916, thotë se armiqtë e Shqipërisë, dëmin më të madh na e bëjnë duke përdorur shqiptarët për interes të tyre. Pra “të ligën më të madhe e sjellim vet, duke u bërë vegla e të huajve, e atyre armiqve që na kanë pështjellë si një rreth prej flake”. Më tej ai thotë se nuk është mirë që njeriu të shaj veten e vet, por në këtë rast është fjala për qortim, të hapim sytë dhe të shohim më mirë për t’u shëruar nga kjo sëmundje e rrezikshme. Sipas Mithat Frashërit, tendenca për të gjetur një mik, që të na marrë nën mbrojtje, nuk është dhe aq shpresdhënëse, pasi po nuk deshe veten, nuk ka si të dojë dhe të ndihmojë tjetri. Po të bëhemi të zot e të bashkuar, edhe armiku druhet dhe detyrohet të na respektojë, në të kundërt ai tenton të zhvasë sa më shumë prej teje.

Ajo që thotë Mithat Frashëri 102 vjet më parë, ndodh edhe sot. Qortimet e tij vlejnë në ditët tona për të gjithë ne. Ja çfarë shkruan ai: “Mos rrini si Buda të kënaqur prej kotësisë dhe mefshtësisë suaj; mos u madhështoni pse krihni leshrat dhe dini të vishni kollaro të zbardhura me niseshte. Hyni në prekje me popullin, njihni dhe studioni shpirtin e tij, ndritoni dhe ndihni mendjen e tij. Mos i flisni fjalë të kota, mos i epni mendime të dëmshëm, mos e bëni gjendjen e gjorë më enarshike dhe më të egër nga ç’është. Po shikoni ta zbutni, t’i epni ndjenja njerëzore, parime dhe virtyte shoqërore, ta bëni të butë dhe të mirë, të mëshirshme dhe të dashur”. Mësoheni të shmangi cmirën dhe egoizmin, sedrën e rreme dhe inatin e tij; bëjeni që të dhurojë, të fal, të dojë dhe të mëshirojë; të shkoj me shokun dhe me vëllanë. Me një fjalë të bëhet miku dhe dashamiri i Kombit e i truallit, dhe jo armiku i tij”.

Në atë kohë ai i drejtohej rinisë që të merrte në dorë frenat për të udhëhequr fatin e kombit, të mos shohin vetëm të metat por edhe virtytet e shqiptarëve, të mos dekurajohen nga mangësitë, por të mobilizohen për të shmangur veset dhe për të fituar më shumë dashuri. Edhe sot shpresa mbetet te rinia, po te cila rini? Të rinjtë po e braktisin Shqipërinë. Të rinjtë shohin zbrazëti shpirtërore, sepse vendin e komandojnë banditët, hajdutët, se zgjedhjet vidhen, se në administratë mund të punësohesh vetëm nëse u ke shërbyer pushtetarëve, nëse u ke dhënë sa më shumë vota. Për të ndershmit nuk ka vend.

Globalizmi dhe rreziqet për Shqipërinë

Shpesh kur flasim për mbrojtjen e interesave kombëtare, hasim në disa kundërshti, të cilat mbulohen me vellon e globalizmit, të shuarjes së kufijve dhe më gjerë. Paratë e pista, bëjnë që përfituesit e tyre të mos e bëjnë të qartë, nëse këto qëndrime janë nga naiviteti, apo shkak i porosive të dhëna, i një strategjie jo fort të kamufluar, për të mos e bërë kombin shqiptar.

Iluzioni i gabuar se demokracia i shoi kërcënimet territoriale, është i gabuar. Sindromi i globalizmit është me rrezik të madh për fatin e kombit shqiptar, madje për këtë shkak, në këtë drejtim, bëhen financime të mëdha. Sot çështja shqiptare është më e kërcënuar se kurrë. Ballkani edhe pse shpreson të bëhet pjesë e Bashkimit Europian, është njëkohësisht dhe objekt i ndonjë krize më të thellë dhe krijimit të ndonjë vije zjarri me pasoja të paparashikueshme.

Tri vite më parë sekretari i Shtetit Amerikan ngriti zërin në senat për rrezikun rus në Ballkan, të përplasjes së Lindjes me Përëndimin, duke bërë fjalë edhe për një vijë zjarri Serbi-Kosovë-Mali i Zi-Maqedoni. Vijë zjarri pikërisht në ato shtete që aspirojnë të bëhen pjesë e NATO-s dhe BE, gjë të cilën nuk e dëshiron Rusia. Kjo deklaratë ka kaluar thuajse në heshtje nga politikanët ballkanik, nga media.

Mund të jetë për arsye se nuk është kuptuar, se është quajtur një shaka apo shashkë politike, sepse të gjithë vuajmë nga sindromi i globalizmit. Por në të vërtetë nuk është kështu. Akademia e Shkencave të Maqedonisë, në enciklopedinë e vet, i konsideron shqiptarët të ardhur vonë, pas shekullit të 9. Qeveria maqedone nënshkruan me Greqinë Marrëveshjen e Psespës, në të cilën e shuan gjuhën shqipe. Me këtë dokument pajtohet edhe politika shqiptare, madje punon për miratimin e saj me referendum, për ta çimentuar që të mos shkulet kurrë. Kancelarja Merkel e ka theksuar me forcë rrezikun e ndikimit rus në Ballkan. Këtë vit, duke folur nga Maqedonia, ajo përmendi termin “rrezik lufte”. Presidenti Tramp bëri fjalë për një rrezik lufte në Ballkan, ku mund të përfshihet Mali i Zi e Shqipëria. Pra theksoi se Ballkani vazhdon të jetë një vullkan, i cili mund të shpërthejë nga çasti në çast.

Termi “Kemi NATO-n” “Na mbron Amerika”, “Iku koha e luftës” e të tjera, tashmë duken si të tejkaluara. Luftrat nuk janë ndalur kurrë. Luftrat lokale për interesa madhe e strategjike të të mëdhenjëve mbeten përherë të ndezura. Është vërtetë fat që ne kemi Amerikën. Fat që jemi pjesë e NATO-s dhe duhet të bëhemi pjesë aktive e mbrojtjes prej saj të interesave në Ballkan. Por njëkohësisht nuk duhet të harrojmë dhe interesat madhore nuk e kursejnë luftën. Sërbia e ka refuzuar hyrjen në NATO. Beogradi u shpreh kundër sanksioneve të BE ndaj Moskës dhe ende nuk e ka njohur Kosovën. Pikërisht se shihet ky rrezik, politika gjermane ka lëshuar kërcënimin se pa njohur pavarësinë e Kosovës, Beogradi duhet ta harrojë anëtarësimin ne BE.

Por këto, edhe pse janë në favor të çështjes shqiptare, nuk mjaftojnë. Ne duhet të zgjohemi, të mos i pranojmë paratë e psita që na afrojnë dhe të punojmë për këtë komb. Interesat madhore nuk pyesin për aleanca, për anëtarë grupi, pasi e dimë çfarë bëri Rusia në Çekosllovaki në vitin 1968, e dimë dhe agresionin tjetër rus ndaj Ukrahinës dhe aneksimin e Krimesë rrethe 4 vite më parë. Nga historia dimë shumë, dimë dhe që ajo përsëritet.

Në vitin 2015 u bë fjalë për krijimin e një aleance midis Rumanisë, Sërbisë dhe Bullgarisë, një aleancë e pakuptimtë në aspektin politik, ekonomik e diplomatik, pasi bëhet fjalë për copëtim të vendeve ballkanike. Kjo aleancë është si një mur ndarës. Ajo të kujton aleancat e vitit 1912 midis fqinjëve të Shqipërisë, që ishin kundër interesave të shqiptarëve. Tashmë Gjermania i ka thirrur nën armë gjithë forcat e afta, Suedia po ashtu, Franca ka bërë të njëjtën gjë. Anglia e ka forcuar sistemin ushtarak dhe në shumë shtete të fuqishme është rritur buxheti i luftës.

Po të kërkojmë që të hedhim vështrimin në histori, nuk do të thotë se jemi nacionalistë të pandreqshëm, por që të tregohemi vigjilentë, të duam vendin tonë, t’i kthehemi vetes, përgjegjësive individuale dhe kolektive, në mënyrë që të nxjerrim mësim nga e kaluara, që të mos e pësojmë përsëri në të ardhmen, duke cunguar kombin, në vend të bashkimit të tij. Nuk kanë vlerë fajësimi i Europës, as nënshtrimi ndaj saj, por duhet të punojmë shumë dhe seriozisht për konsolidimin kombëtar, me qëllim që të mos na përsëritet e kaluara. Ende nuk është kuptuar si duhet nga politika shqiptare, brenda dhe jashtë vendit, se pa pasur qëndrime të përbashkëta për çështjet kombëtare, pa funksionuar si një tërësi kombëtare, punët nuk do të na shkojnë si duhet.

Historikisht trojet shqiptare janë copëtuar nga fqinjët me mbështetjen e Fuqive të Europës, të cilat kanë pasur si synim ta shuajnë Shqipërinë nga harta e kontinentit, edhe pse ajo popullohet nga një prej popujve më të vjetër. Copëtimi i Shqipërisë nuk ka pasur asnjë bazë historike, por u bë që Serbia, Mali i Zi dhe Greqia, të përligjnin lakmitë e veta ndaj trojeve shqiptare. Pastrimi etnik ndaj shqiptarëbe ka nisur që në luftën ruso-turke (1877-1878), ndërsa pas Konferencës së Ambasadorëve në Londër (1912-1913), qeveritë e Beogradit, Cetinës dhe Athinës, filluan dëbimin e shqiptarëve nga trojet shekullore etnike dhe i dërguan të mërgonin në Turqi, sa më larg prej kufijve të tyre.

Ndihmën ta kërkojmë duke punuar

Shqiptarët e mbetur pa të drejtë përtej kufijve të Shqipërisë londineze, trajtohen me ashpërsi. Prania e shqiptarëve në Greqi është e hershme. Ata banojnë në ato troje prej mijëra vjetësh, troje të cilat janë në vazhdimësi të pandërprerë me territorin e Shqipërisë, pavarësisht nga kufijtë që u vendosën në vitin 1913. Çështja çame mbetet e hapur, por e paaktualizuar sa duhet dhe as si duhet nga shteti shqiptar. Problemi i pronave të shqiptarëve në Çamëri ka mbetur i pazgjidhur. Të pazgjidhura janë dhe problemi i njohjes të të drejtave dhe lirive kombëtare të shqiptarëve që jetojnë aty. Çështja çame kërkon trajtim politik dhe jo të shërbej për t’u fshehur nga politika për hir të “marrëdhënieve të mira me Greqinë”. Çështja çame mbetet njëra nga pikat kyçe, që mbajnë pezull marrëdhëniet ndërmjet dy vendeve, kur dihet se pa u zgjidhur drejt çështja çame, nuk mund të ketë marrëdhënie të mira ndërmjet Shqipërisë dhe Greqisë.

Trajtimi i shqiptarëve si pakica kombëtare në Maqedoni dhe Malin e Zi, nuk është i shkëputur nga mosgjetja e gjuhës së përbashkët të udhëheqësve të shqiptarëve, brenda dhe jashtë Shqipërisë. Bashkësia ndërkombëtare u angazhua për një “marrëveshje historike” ndërmjet shqiptarëve dhe sllavo-maqedonasve, por duhet pranuar se Marrëveshja e Ohrit nuk i promovoi shqiptarët si popull autokton, me tiparet e theksuara demografike të numrit të tyre dhe të koncentrimit të lartë dhe të gjerë në trojet e veta etnike, si dhe të përbashkëta jetësore në këtë republikë. Ata u trajtuan si “pakica kombëtare”, madje pa i përmendur fare, përveç se në kuadër të “bashkësive” që përbëjnë “shtetin shumetnik”, edhe pse shqiptarët, në fakt, përbëjnë grupin më të shquar etnik tek i cili është rritur vetëdija se ai është subjekt politik që, krejtësisht i barabartë me popullin maqedonas, ka të drejtë të jetë bartës i sovranitetit dhe shtetformues.

Për këtë shkak Marrëveshja e Ohrit nuk e eliminoi shkaktarin themelor të krizës në Maqedoni-trajtimin e shqiptarëve si minoritet. Edhe pse këtë vit u mundësua të pranohej gjuha shqipe si gjuhë zyrtare, u pranua nga qeveria, po bëhen të gjitha përpjekjet që ajo të mos realizohet, pasi e bllokoi Presidenti i Maqedonisë dhe në Marrëveshjen e Prespës nuk u zu fare në gojë.

Vetëm duke u çliruar nga koncepti “e dinë të mëdhenjtë”, “puna e shqiptarëve është në dorë të Amerikës” e plotë slogane të tjera, duke realizuar zgjedhje me të vërtetë të lira e duke punuar me përkushtim, me një strategji të qartë të zhvillimit ekonomik e social brenda vendit, duke nxjerr në drejtim të sektorëve të ekonomisë por dhe të politikës njerëzit më të ditur dhe më të përkushtuar për çështjen kombëtare, në vend të atyre që dinë më shumë hile dhe bërtasin për interesin personal, do të mund ta bëjmë Shqipërinë.

Më shumë se kurrë, tani është koha të bashkohemi në një zë, të mos biem pre e kurtheve të diplomacive që punojnë kundër bashkimit të kombit shqiptar, të mendojmë dhe të veprojmë si një trup i vetëm, si popull dhe si komb, pasi në rrethanat e tanishme vihet re një fenomen që kërkon të menaxhohet mirë. Është koha kur, nga njëra anë, duket se po rritemi si popull, pasi Kosova është duke e konsoliduar pavarësinë, Shqipëria është anëtare e NATO-s dhe po bënë përpjekje për të marrë statusin e kandidatit për në BE, nga ana tjetër, ende po na kërcënon rreziku që të tkurremi si komb, për shkak të egërsisë diplomatike të vendeve fqinje, të mbështetura nga fuqi të tjera, që i bashkojnë me ta lidhje shpirtërore dhe ato të besimit fetar shekullor. Kjo duket qartë në kërkesat e dy shteteve fqinje, Greqisë dhe Serbisë, të cilat kanë mëse dy shekuj që vazhdojnë të kërkojnë me ngut rrëmbimin e pjesëve nga trupi i kombit tonë, madje duhet thënë se atë çfarë kanë kërkuar, e kanë realizuar.

Shqipëria, si shtet amë, duhet të interesohet më shumë për mbarëvajtjet e etnive shqiptare jashtë kufijve aktualë, të ngrejë zërin për më shumë të drejta për ta, të kërkojë që të zbatohet parimi i vetëvendosjes së popujve. Nuk ka arsye pse të mbeten kaq të vetmuar, me mungesën e së drejtës për bashkim kombëtar. Nuk duhet të ushqejmë mendimin se në BE nuk do të shkojmë të gjithë bashkë, si një komb, por copa-copa, fshat më fshat, aty ku jemi dhe siç jemi, pa kufij e pa identitet. Kështu nuk mund të shkojmë kurrë në BE. Nuk duhet të mendojmë se çdo gjë e ka në dorë Amerika, por ta ndihmojmë Amerikën me kërkesat tona, duke shtruar probleme, duke thirrur për të drejtat tona, me qëllim që ajo, Amerika, të gjejë shkas për të ndërhyrë dhe për t’u interesuar.

Po nuk qau fëmija, nuk i jep gji nëna. Kjo shprehje, filozofi e popujve, ka në themel shumë të vërteta.

Hulumtimi për të gjetur rrugët e duhura për çështjen e pazgjidhur shqiptare, i takon politikës dhe, në radhë të parë, politikës brenda Shqipërisë aktuale. Aktualisht, vihen re përpjekje të Europës për të bërë një korrigjim me rastin e Kosovës dhe njohjes së pavarësisë së saj, por nuk do të dëshironim që drejtësia e vonuar të na vijë si një “drejtësi e cunguar”. Shpërbërja e ish Jugosllavisë nxori në pah çështjet e pazgjidhura kombëtare në këtë pjesë të Europës, e veçanërisht nxori në pah çështjen e pazgjidhur të kombit shqiptar.

Çështja shqiptare kërkon një vëmendje më të madhe ndërkombëtare, me përgjegjësi të plotë historike e politike, kërkon vetëndërgjegjësim të faktorit ndërkombëtar për pozitën kombëtare të shqiptarëve sot, dhe për falsifikimin e historisë së tyre nga pushtuesit fqinjë. Por jo gjithçka duhet pritur nga Europa. Në radhë të parë, edhe pse ajo e di, ne duhet t’i shpjegojmë asaj dhe shteteve të tjerë, jashtë këtij kontinenti, të vërtetën tonë historike, të një kombi që nuk e ka merituar kurrë këtë qëndrim.

Duhet pranuar që politika dhe diplomacia jonë nuk ka argumentuar të drejtën tonë për vetëvendosje, të ligjshme politikisht dhe juridikisht. Kjo për faktin se Shqipëria nuk ka diplomaci. Lexoja një dokument ku ambasadori austriak në Londër ishte gati i trashëguar, stërgjyshi ambasador në Londër, gjyshi po ashtu, me pas babai, i biri të njëjtën gjë dhe së fundi nipi kryente po detyrën e stërgjyshit. Sepse ata e shohin diplomacinë si profesion që kërkon njohje të thella, ndërsa në Shqipëri ndërrohen qeveritë dhe emërohen diplomatë njerëz që nuk dinë fare se çështë diplomacia.

Ne e dimë mirë që kjo Europë ka përligjur ndryshimin e kufijve me dhunë e genocid në mjediset heterogjene etnike dhe, nga ana tjetër, mohon vetëvendosjen e shqiptarëve në hapësirën e tyre homogjene etnike. Me gjithë pendimin e saj, ende nuk shihen lëvizje të qarta në drejtim të zgjidhjes së çështjes shqiptare. Duket se ka një mëdyshje në gjykimin dhe vendimin e tyre, mëdyshje e cila diktohet nga presioni i vendeve të interesuara për të mbajtur peng shqiptarët dhe nga të tjerë si Rusia, që vazhdojnë të ndihmojnë skllavëruesit e shqiptarëve me të gjitha forcat dhe mjetet.

*Qendra e Studimeve Albanologjike / Instituti i Historisë

October 31, 2018 12:58
Komento

52 Komente

 1. Guri Naimit D(Dh.Xh.) October 29, 02:22

  Paragrafi fundit i juaji z.Nuri Dragoi-kryefjale e shkrimit.

  Ju lexova me vemendie i nderuar Nuri Dragoi dhe, ju pershendes, per kete argumentim te shkelqyer te gjendies se vendit tone, ne shkrimin e mesiperm titulluar;”Ne shqiperi kush u sherben me pagese te huajve shperblehet”
  Sa shkruani ju na bindni,vazhdimesi pazarlleqeve qe nga vitet sa Shpalur Pavaresia deri sot. Pa vene piken mbi “I”.”Shqiperi;ne mbare trojet shqiptare..”
  Ju e argumentoni shume drejt se c’duhet bere,me se pari:-UNITETIN mbareshqiptar,qe na mungon,deri brenda shqiperise MEME.e kufijve te 1913, krejtesisht te pa drejta.
  Paragrafi juaji fundit eshte kryefjale e shkrimit.
  Faleminderit.
  Guri Naimit D.

  Reply to this comment
  • nik October 31, 23:49

   E gjithe kjo zullumnaje eshte pasoje e papjekurise dhe e politikes feminore te Kryeminstrit qe kemi ne shqipertaret qe lejoi greket qe te bejne varrezat ne token shqipetare. Shikojini parrullat e Grekeve kerojne autonomi per Vorio Epirin e pastaj pavaresi e aneksim territori. Nuk ka tradheti me te madhe se kjo qe te dhurohet greqise toka shqipetare.
   Poshte Greket Serbet dhe Turqit e poshter.

   Poshte politikanet e felliqur dhe idiote te shqiperise.

   Shqipetaret duhet te marrin fatin e shqiperise ne dore. Te paditet ne Gjykate dhe shfuqizohet urgjentisht marreveshja per varrezat Greke ne Shqiperi. Eshte akt i paster tradhetie Kombetare.
   As dhe nje varr Grek Ne shqiperi, as edhe nje nuk duhet te lejohet. Ata jane si kali i Trojes. Ata varreza jane bere shkak qe kane marre zemer greket e felliqur. Edi Rama te anulloje menjehere marreveshjen per varrezat e ushtareve Greke ne te kundert kjo gje nuk mbaron.

   Reply to this comment
   • qytetar November 2, 21:01

    o nik duket qe i ke thene mendjes ik.Ishte kryeministri yt Sali Spiun Berisha ai qe ja dha varrezat dhe detin grekeve,te pakten meso te lexosh se e ke te shkruar te zeze mbi te bardhe ne te gjitha gazetat e lajmet televizive,

    Reply to this comment
 2. Dulla October 31, 14:10

  I nderuar Dr. Dragoj, ju i bini kembanave qe te degjoje populli, por si i thone asaj fjale, “i the, i the por kujt i the” . Ku popull ka marre fund me kohe

  Reply to this comment
  • POPULLI October 31, 19:38

   JO MOR DELLE POR DRAGOTI PO THOTE ASTO QE MENDON E NUK BERTET DOTE POPULLI….!!!!!!!!!!!!!!!

   Reply to this comment
   • qytetar November 2, 21:02

    O Popullli nga ckontinent vjen se sdike shqip fare ore derdimen.Mbaro te pakten kursin kunder analfabetizmit e pastaj behu komentues i madh

    Reply to this comment
 3. mirel October 31, 14:37

  Dita, po ju si Merua i Bazave greke.
  Postojeni komentin.
  Cudi e madhe ketu. Dita si dhe Tema rrine e kerkojne tradhetaret se ku jane.
  Kokat verdalle, si keya si qeveria.. Flasim per tadhetare, po se ku jane, presim mediat tradhetare te na e thone
  Boll bete komedi.
  U dolen lakrat, tani mundoheni ti mbuloni

  Reply to this comment
 4. Bureto October 31, 14:40

  Duhet veçuar edhe paragrafi i parafundit. Një sëmundje e vjetër se pse ne nuk bëhemi dot shtet serioz është se ne nuk krijojmë dot traditë dhe elita, si dhe nuk sigurojmë vazhdueshmërinë e tyre, edhe kur sado pak, e kemi të trashëguar atë.

  Reply to this comment
 5. demo October 31, 15:49

  Publikoje edhe komentin tim per nderin e kombit Grek Vangjel Zhapa,qe e dekoroi Nishani!

  Reply to this comment
  • mirel October 31, 16:01

   Nuk publikojne gje o demo.
   Mua mi kane bllokuar komentet.
   Jane te zhytur deri ne mut ne tradheti, si qeveria, si Tema, ashtu dhe Dita.

   Reply to this comment
   • mirela alias mirel October 31, 17:01

    Prandaj ti mirela rri si miza ne bythe te kalit pas Ditas dhe Temas. Je vulgu dhe diarreja e blogut

    Reply to this comment
   • vezhguesi October 31, 17:47

    Po çfare te te botojne ty , more zagar , me ate fjalor te qelbur qe perdor ti , e qe nuk e leshon mu.in nga goja , sidomos mu.in e kryeministrit . Ty , jo vetem qe nuk duhet te te botojne gje , por duhet te te zbulojne e te te rrasin brenda , fare e felliqur !

    Reply to this comment
    • mirel October 31, 18:07

     oo, fuck off, nje jeni si vezhguesi si mirella alias mirel
     sa per tjua shtuar oreksin juve, Dita boton vetem komentet e mia qe i tregeton eren e ramutit te vemjet si puna jote

     Reply to this comment
  • M A R K O October 31, 19:11

   Nishani? Koqekandari?

   Reply to this comment
 6. dyli October 31, 16:25

  DHE thon vrau shum tradhtar ENVERI mas luftes dyt , ai nuk vrau as 5 perind , ktu tradhtaret qekan pa fun, mitat frashri krye tradhtar po i bejn monument per tradhtin qe ka tregu kunder vendit vet , esht nipi frasherllinjve na plasi trapi xhdo dash varet nga kembet e veta , ata ishin atdhetar dhe i ngrihemi ne kemb me respekt per kte , ky doli qen bir qeni , tani po e bejm hero per tradhtit ndakj kombit , rrespekte per shkrimin esht teper i vertet.,

  Reply to this comment
 7. dyli October 31, 16:26

  DHE thon vrau shum tradhtar ENVERI mas luftes dyt , ai nuk vrau as 5 perind , ktu tradhtaret qekan pa fun, mitat frashri krye tradhtar po i bejn monument per tradhtin qe ka tregu kunder vendit vet , esht nipi frasherllinjve na plasi trapi xhdo dash varet nga kembet e veta , ata ishin atdhetar dhe i ngrihemi ne kemb me respekt per kte , ky doli qen bir qeni , tani po e bejm hero per tradhtit ndakj kombit , rrespekte per shkrimin esht teper i vertet.,kombi maskarenjve.

  Reply to this comment
 8. mirel October 31, 16:42

  Shif cfare maskara i ndyre paska qene. U mburr si perendia kur tha se do anullonte koncesionet mbi lumenjte, jo vetem qe nuk i anulloi, i shtoi koncesionet si kerpudhat mbas shiut, po dhe paska devijuar lumin e Vjoses kurva qe ti japi mundesi dhe grekerve te bejne hidrocentral.
  Popull me idiot, me menderisht te vonuar nuk gjen mbi dhe.

  Reply to this comment
 9. Arben October 31, 16:49

  50 vjet u integruam ne kampin e moskes, nashi kemi nja 30 vite qe integrohemi ne bruksel.

  Kjo eshte shqiperia uropiane o milet, zgjohuni nga gjumi pa vdekur fare si popull.

  Reply to this comment
  • patrioti October 31, 17:42

   Po ku te integrohemi , o Arben turku , ne Turqine aziatike ? Ishim 500 vjet me turqit dhe u kafshezuam , aq sa filloi te na rritej bishti ; po te vazhdonte turku edhe ca dekada te tjera , bota , kur te na vizitonte , do te na konsideronte si nje fis i porsa zbuluar , i mbetur ne komunitetin primitiv . Per fat , theu qafen qafiri turk dhe neve i kthyem syte nga Evropa ku gjeografikisht e tradicionalisht bejme pjese . Sigurisht qe turku la nga mbrapa edhe pasardhes jeniçeresh , si puna jote , por qe kini mbetur si ato mizat pas mu.it , nuk iu dhj.t njeri .

   Reply to this comment
   • mirel October 31, 19:19

    ja graqiri i paguar, sillet si patriot, qe na e rrofsh

    Reply to this comment
    • korçari November 1, 11:01

     O Mirela a nuk e kupton qe stonon me te gjithe komentuesit me vulgaritetin,idiotesine,mosrespektin,injorancen dhe mungesen e theksuar per te dialoguar normalisht pra thjesht nje handikapat mendor qe qelb çdo gje me budallallekun e tij…

     Reply to this comment
     • mirel November 1, 14:04

      O kocari. Mos bre se po na kritikon si te mbledhja e Rilindjes.

   • Arben October 31, 19:40

    Une mendoj te vazhdojme rrugen me vendosmeri drejt

    zhdukjes, vertet te dhjere, por krenare.

    Reply to this comment
 10. Aleksander Thana October 31, 17:25

  “Fajin” e ja Enveri qe “shikonte endrra” me diversante e agjentura te huaja dhe beri shtet , ushtri e organe kompetente, ngaqe ishim te rrethuar nga shtete miq. Esadistet e zogistet nuk eshte se linden apo u zgjuan nje mengjez antishqiptare, por u bene te tille sepse paguheshin dhe I kryen detyrat e tyre deri ne vdekje si agjente vegla te padroneve te tyre. Te gjithe keta, bashke me ata te Luftes e pasluftes, u dekoruan si ” revolucionare antikomuniste” nga gjenerata tjeter e agjenteve serbe, greke, ruse, angleze, turq me callma e pa callma, etj. Gjate 30 vjeteve keta dolen nga letargjia dhe u bene kryeministra, presidente, deputete, prifterinj etj.etj. dhe I kemi mes nesh, bejne ligjin e anarkise, te percarjes kombetare, te shitjes se tokes e detit, te destabilizimit dhe gjendjes se tensionuar 30 vjecare, rrenimit ekonomik, degradimit shoqeror, shkaterrimit te families dhe si perfundim te ekzistences se Shqiperise, ne pamundesi per ta zhdukur, thjesht
  gjeografikisht, pothuajse pa shtet. Me e keqja eshte se keto vegla te paguara per mosberjen e shtetit shqiptar, s’ ka kush I ndal dhe ne kete tunel te erret nuk duket asnje lloj drite per te dale prej tij. Mund te tingelloje pesimizem, por realiteti ky eshte. Armiqte Jane te fuqishem e ne jemi te dobet.

  Reply to this comment
 11. DRENICA E KUQE October 31, 17:57

  Jo vetem ne Shqiperine londineze ndodh kjo shemti, por fatkeqesisht nje dukurie e tille anti shqiptare ka ndodhur e po ndodh kudo ku kane jetuar e jetojne shqiptaret ne trojet e veta etnike… Po nderohen bashkepunetoret dhe kolaboracionistet e te gjitha ngjyrave “shqiptare” e bardhkolorçe…
  A do behemi shtet ndonje here?!… Keshtu si deri me tash – JO!

  DRENICA E KUQE

  Reply to this comment
  • Treni October 31, 19:57

   Foli dhe e paguara tjeter.

   Reply to this comment
   • DRENICA E KUQE November 2, 05:59

    Mos e vet se t’kallxon vete! U lajmeru edhe “Treni” i Zi qe i ka trete e po i trete shqiptaret anekend botes me “patriotisem” e “shqiptari”(!!!)…

    DRENICA E KUQE

    Reply to this comment
   • DRENICA E KUQE November 2, 06:55

    Mos e vet se t’kallxon vete! U lajmeru edhe “Treni” i Zi qe i ka trete e po i trete shqiptaret anekend botes me “patriotizem” e “shqiptari”(!!!)…

    DRENICA E KUQE

    Reply to this comment
 12. Sazani October 31, 19:35

  E nisa leximin , por , s’e shpura dot deri në fund .
  Edhe këtu , por edhe në shkrime të tjera nuk thuhet qartë kujt i perket Ballkani ?! Kush e ndau, si e ndau !
  Po të jetë kështu ato llafet për lëvizjen e lirë të njerëzve , të ideve, të mallrave , që çirreshin altoparlantet pas 90- ës, paskan qënë mashtrim I pastër për të gënjyer shqipëtarët e izoluar , fshatarët naivë e të padjallëzuar , nga karaputana borgjezia ndërkombëtare !
  Lexon Dragoin dhe të duket se këtë shkrim e ke lexuar në kulmin e Luftës Ftohët .
  Rusi, thotë Nuriu , mund të pushtojë secilin shtet , siç bëri me Çekosllovakinë .
  Historia moderrne njeh Rusinë Cariste , Rusinë komuniste dhe Rusinë demokratike. Për servilët si Nuriu , që kanë personalitet të cunguar , këto tri Rusi janë e njëjta Rusi .
  Me këtë logjikë mund të themi që Gjermania mund të aneksojë këdo shtet të Evropës siç bëri në vitet 30-të !
  Nuk po zgjatem në shpjegimin stereotip deri në banalitet që iu bën ngjarjeve e zhvillemeve të ndryshme në botë !

  Reply to this comment
 13. demo October 31, 20:46

  Nuk do te lodhem,do ta perseris prape.
  Ne muajin shkurt 2015 ish presidenti Nishani dekoron me medaljen e larte nder i kombit antishqiptarin,persekutorin,vrasesin e Naun Veqilharxhit,
  PASUNARIN grekoman,Vangjel Zhapa.
  Nje llozhe labovitesh ish funksionare te shtetit komunist,TE DERGUAR DHE FINANCUAR NGA SHTETI GREK,lobuan prane ish presidentit nishani per shpalljen e Vangjel Zhapes nder i kombit.
  Argumentet:1-Ka financuar botimin e Abetares ne gjuhen shqipe te Naun Veqilharxhit,.madje te dy abetaretEvetor 1844 dhe Fare i Ri Evetor Shqip,i vitit 1845).Sqarojme cpifesit nga Labova se Naun Bredhi ishte i biri i Panajot Bredhit nga Vithkuqi,tregetar dhe VEQILHARXH I ALI PASHE TEPELENES,qe furnizonte me ushqime dhe paisje Ushtrine Engleze ne Republiken e 7 ishujve.Pas vitit 1819 familja e tij shperngulet ne Braila te Rumanise per shkak te djegjes se Vithkuqit nga te njejtat forca qe dogjen Voskopojen.
  Naun Bredhi(Veqilharxhi) jo vetem qe ishte nga familjet me te pasura te Brailes me pasuri tokash,malli,shtepi,tregeti,por ishte edhe avokat i njohur ne ate qytet.Pas botimit te Evetarit te gjuhes shqipe dhe nje polemike te hapur qe pati per kete me nje nipin e tij grekoman,Naun Veqilharxhit i afrohet nje i mbiquajtur”greku sheronjes”,qe sherbente si keshilltar per bujqesine ne oborrin e mbretit te Rumanise,i quajtur Vangjel Zhapa.Ky e fton ne Stamboll me kerkese te Patrikut ekumenik te Stambollit,gjoja per te qendruar ne Patrikane deri sa te hapeshin lokalet e shkollave shqipe ne Shqiperi,sepse kerkohej FERMANI SULLTANIT,QE VETEM PATRIKU STAMBOLLIT MUND TA SIGURONTE..Ne Patrikane Naum Veqilharxhi hyri bashke me Vangjel Zhapen,por doli prej andej i vdekur ne vitin 1946,hjeksi i patrikanes Vangjel Zhapa dergoi ne thertore Naun Veqilharxhin.

  Autoret nuk kane njohje te thelle per themeluesin e Rilindjes kombetare shqiptare Naun Veqilharxhi.
  2-Autoret e lobimit per shpalljen nder i kombit te Vangjel Zhapes genjejne per hapjen e shkollave shqipe nga ana e tij ne Labove.Permendin nje gazete Pellasgu te vitit 1861 ne gjuhen shqipe.Me cfare alfabeti u shkrua kjo gazete sepse deri atehere vetem alfabetin e Veqilharxhit njohim,kurse alfabeti i Haxhifilipit u zhduk nga patriarkana.
  Vangjel Zhapa financoi vetem shkolla greke ne Labove dhe fshatra te jugut,kisha greke dhe luftoi perhapjen e mesimit shqip,qofte me alfabet grek.Domethenese jane varghjet e para te Himnit te Zhapes qe kendohej nga nxenesit e shkolles greke te Laboves:TI THERIM SHQIPTARET /DHE GJAKUN E TYRE TA PIJME SI VERE..Vangjel zhapa eshte edhe nxites i vrasjes se patriotit lunxhiot Koto Hoxhi.Prifterinjte nxiten te kunaten ta vrasi ne perrua me kopanin e rrobave.Me genjeshtra nuk behet historia.

  Reply to this comment
 14. Dr. Vehip (Veip) Proda October 31, 23:50

  I nderuari atdhetar i shquar Nuri Dragoj,
  Lexova shkrimin tuaj stigmatizues, analizues, kushtrues. Ai është shoqëruar me të dhëna konkrete për veprimtarinë subversive-agjenturore të fqinjëve shovenë dhe të Fuqive të Mëdha e të tjerë, kundër Shqipërisë në veçanti, dhe kundër Kombit Shqiptar në përgjithësi. Por, Ju vetëm sa e gërvishni koren e plagës së rëndë shekullore të rekrutimit të shqiptarëvenë trojet etnike shqiptare në Ballkan dhe në diasporë dhe kaq sa keni shtruar është për çdo lëvdatë. Synimet e një veprimtarie të tillë, të shteteve shovene ballkanike e më gjerë, dihen dhe shihen: Trojet shqiptare u pushtuan dhe u ndanë nga 1978 e këtej; shekulli XX i shpuri shqiptarët dhe trojet etnike të tyre, në fillim në tre shtete (Shqipëri, Jugosllavi, Greqi) dhe, në fund të tij, në gjashtë shtete (Shqipëri, Kosovë, Serbi, Maqedoni, Mal të Zi, Greqi). Pra një shpartallim “shembullor” dhe një copëtim tragjik, për faj të politikanëve tanë fantoshë në periudhën më të përshtatshme që patëm në këta 2000 vjetët e fundit.
  Veprimtaria subversive-agjenturore kundër shqiptarëve nga Fuqitë e Mëdha të kohës është e hershme, kurse ajo serbo-greke është institucionalizuar dhe zhvilluar në mënyrë të organizuar nga viti 1844, me lartësimin e platformave “Velika Ideja” (Ideja e Madhe serbe) dhe “Megali Idheja” (Ideja e Madhe greke), deri në ditët e sotme. Jo vetëm kaq, por të dy shtetet shovene kundërshqiptare bënë edhe vijën ndarëse të influencave: Shkumbin-Manastir e më tej. Në Veri të kësaj vije vepronte Serbia dhe në Jug vepronte Greqia. Kjo nuk do të thotë se nuk kishte interferime ndërsjellas, sepse ato ia kishin me hile edhe njera-tjetrës. Vetëm në kohën e komunizmit ishte “vrima e miut 100 grosh”, sepse, si në kohën e Zogut ashtu dhe në këtë demokraturën tonë, ato zbulime kanë vepruar lirshëm.
  Në vitin 1991, përgatitëm, u miratua në Kuvendin Shqiptar dhe u firmos nga presidenti Ramiz Alia, Ligjin publik nr. 7495, datë 02. 07. 1001 “Për Organizimin e Shërbimit Informativ Kombëtar”, i cili cilësohej organ informativo-gjurmues dhe i kishte taksative veprat penale kundërkushtetuese: spiunazh, diversion, sabotazh, korrupsion politik dhe ekonomik, rrëzim me dhunë të rendit kushtetues, përgatitjen për provokimin e luftës dhe prerjen e marrëdhënieve diplomatike të Republikës së Shqipërisë me shtetet e tjera, tjetërsimin e territorit ose prekjen e kufijve të vendit. Mbi bazën e tij u bë edhe organizimi i Shërbimit Informativ Kombëtar. Mirëpo, në vitin 1998 ky ligj, i cili nga shtete të ndryshme filluar nga SHBA u quajt demokratik dhe profesional, u abrogua (u hodh poshtë) dhe u zëvendësua me një pacavure, që i hiqte organeve të specializuara palcën e veprimtarisë-“gjurmimin” dhe që hidhte poshtë të gjitha veprat penale të Ligjit 7495, duke i fshirë si të tilla edhe nga Kodi Penal. Prej asaj kohe deri më sot, domethënë, për 20 vjet rresht, zbulimet e shteteve shovene dhe të tjerë kanë bërë dhe po bëjnë kërdinë me rekrutime në të gjitha sferat e jetës dhe fushat e veprimtarisë të shtetit tonë.
  Agjentura e rekrutuar është gjithmonë sekrete, e financuar në vijimësi, me këto funksione: 1) agjenturë e fjetur-e konservuar-me detyra për ta ngjitur sa më lartë në sferat politiko-shoqërore; 2) agjenturë aktive, për të vjelë e grumbulluar informacion në dinamikë, sipas detyrave të dhëna asaj; 3) agjenturë rekrutuese, për të realizuar studimin dhe rekrutimin e kandidaturave me interes; 4) agjenturë ndërlidhëse, për të marrë informacionet nga agjentura aktive dhe pë t`i dhënë detyrat e reja asaj, duke mënjanuar kontaktet e vazhdueshme me zbuluesit e huaj, për efekt ruatjeje; 5) agjenturë influente, me detyra ndikimi në shtet e pushtet, për të gjetur e krijuar terren mbështetje në media dhe në shoqërinë civile, për të krijuar opinione e mbeshtetje të politikave të shtetit shoven në strukturat e shtetit dhe të pushtetit shqiptar; 6) agjenturë për situata të jashtëzakonshme e kohë lufte, me detyra nga informative deri në sabotatore e diversive.
  Siç shihet, sferat më të larta shtetërore e pushtetërore, me a pa dashje, pse jo edhe qëllimisht apo naivisht, i hapën rrugën veprimtarisë kundërkushtetuese të shteteve shovene e të tjera dhe të agjenturave të tyre në vendin tonë, deri në djegien e shkatërrimin e Shqipërisë, dobësimin qëllimisht të aftësisë mbrojtëse dhe krijimin e placdarmeve brenda territorit tone, sidomos nga grekët. Kjo veprimtari u shoqërua me përçarjen e Kombit Shqiptar; me urrejtjen midis njerëzve deri brenda familjes a fisit; me shkatërrimin e familjes shqiptare-celula bazë e shoqërisë sonë; me cënimin e nderit dhe dinjitetit njerëzor, të krenarisë tonë kombëtare; me nxitjen e përunjësisë, mercenarizmit, degradimit dhe shpërbërjes sonë kombëtare. Këtu e 80 vjet më parë (1939), nobelisti Ivo Andriç, përgatiti dhe i dërgoi kryeministrit jugosllav Stojadinoviç një elaborat “Mbi Shqipërinë”, në të cilin midis të tjerave theksonte në esencë: një Shqipëri e dobët do të thotë një Jugosllavi e fortë. Me këtë sintagmë platformore Beogradi vazhdon të punojë edhe sot, pse të mos e pranojmë se së bashku me Athinën ia kanë arritur qëllimit.
  I dashur Nuri,
  Nuk dëshiroj të zgjatem më tej. Mjafton të përmendim skandalin e financimeve greke në Shqipëri nëpërmjet “Fondit Sekret”, që është fond vetëm i shërbimeve sekrete greke (dhe kudo në botë) të disllokuara në Ministrinë e Punëve të Jashtme të Greqisë. Lind pyetja: Përse u shua menjëherë afera serbe e vitit 1990 me rreth 40 milion dollarë, apo afera greke me dhjetra milionë euro të derdhura në Shqipëri ilegalisht? Sepse ambientet në të gjitha fushat e jetës, të veprimtarisë dhe të politikës ka segmente që janë të kontaminuara dhe përfitues të atyre fondeve. Përfundimisht, kjo situate alarmante do të marrë fund në se kthehet në fuqi Ligji nr. 7495, datë 02. 10. 1991 “Për Organizimin e Shërbimit Informativ Kombëtar”. Ndryshe, “ku e lamë e ku na mbeti, vaj vatani e mjer mileti”!
  Gjej rastin të shpreh konsideratën për Ju!

  Reply to this comment
 15. Aleksander Thana November 1, 03:12

  Demo, nje deshmi interesante historike qe nuk e kam ndeshur dhe nuk kam rremuar posacerisht. Di qe Vangjel Zhapa u be milioneri I kohes dhe investoi e dha donacione ne Greqi e se njihet e konsiderohet pre tyre ” grek” I vorioepirit. Nga lunxhiote di se emri Labove e Zhapes I eshte dhene sepse ndertoi rrugen e Laboves dhe se nuk dihet te kete bere gje per ceshtjen kombetare, porse ne Greqi ka Emer te madh me investimet e tij me emrin ” Zapas”, e po keshtu edhe ne Rumani. Dihet fati i shumices se Rilindasve te eliminuar nga kisha greke, porse sot ne jemi deshmitare, Jo thjesht te shtremberimt te historise, por te kriminalitetit e mercenarizmit te hapur. Sakati Nishani ( qe s’ ma nxe goja t’ I them president), eshte nje nder lakejte e S.Berishes. Ne perjetojme instalimin ligjor te qendres se spiunazhit e rekrutimit te mercenareve qe paguhen e punojne per llogari te shtetit grek ne mes te Tiranes, kishen greke te Janullatos, qe gllaberoi kishen e pavarur shqiptare te Nolit, I cili u soll nga R.Alia. S.Berisha I puthte kembe e duar duke I thene ne ekranin televiziv, ” duhet te qendrosh ne Shqiperi, ti na duhesh ketu”!!! Dhe pas Saliut, edhe te tjeret me rradhe e bekuan ose u bekuan nga ” hiresia” qe e kemi peshqesh prej pothuajse 30 vjetesh e s’ ka per te ikur me. Sakati Nishani, per gjithe dekorimet e diskutueshme, ka marre shuma te medha, dhe keto nuk Jane me the te thash, por reale.

  Reply to this comment
 16. Labi November 1, 05:48

  Kampioni i borderove te sherbimeve sekrte kunder Shqiperise eshte TROTAN.SHEHU familjarisht.Shtepite e tij jane kthyer ne hotele kuadrosh inteligjente.

  Reply to this comment
 17. demo November 1, 05:50

  Nuk ka asnje dokument,asnje gjurme MIRENJOHJE te Naun Veqilharxhit per ndonje sponsorizim te AAbetares se tij nga Vangjel Zhapa.NAUM VEQILHARXHI ISHTE NJE PASANIK,IATI TREGTAR I PASUR DHE VETE NJE AVOKAT ME TE ARDHURA GOXHA TE MEDHA NGA PROFESIONI,TOKAT DHE PASURIA E PALUAJTSHME.NAUM VEQILHARXHI NUK KISHTE NEVOJE PER TE FINANCUAR PUNEN E TIJ INTELEKTUALE,SEPSE ISHTE VETE I PASUR.Ne kohen kur Naum Veqilharxhi koncepton shkrimin e gjuhes shqipe(1825),Vangjel Zhapa ishte ne shpergenj,ishte nje vorio-epirot qe i lutej kapedaneve arvanitas ta gradonin rreshter.Kur Naum Veqilharxhi botoi Evetarin,(1844-1845)Vangjel Zhapa sapo kishte hyre ne oborrin e mbretit te Rumanise si mjek popullor dhe nuk e kishte nisur bisnesin e shitblerjes se tokave ne Rumani,pra nuk ishte ai Zhapa i dhjete pesembedhjete viteve me vone..Egjithe NDIHMA INEXISTENTEe Zhapes per Evetarin ndertohet mbi Supozime imagjinare false se meqenese zhapa jetoi ne Rumani dhe atje u be i pasur,dhe meqenese Zhapa ishte Filantrop,sepse sponsorizoi lojnat olimpike,Kishen greke,shkollat greke,kazermat ushtarake greke,megaloidhene greke,synimet vorioepirote greke,nuk ka se si te mos kete sponsorizuar edhe EVETARIN E VEQILHARXHIT..Ky eshte nje SILOGJIZEM,qe nuk perben nje TE VERTETE.
  Ky Silogjizem mua me kujton Lidhjen qe krijon Moikom Zeqo midis Gjon Buzukut dhe Onufrit meqenese te dy jetuan ne te njejten kohe.Zeqo mendon se PATJETER QE ONUFER PIKTORI E KA LEXUAR MESHARIN E GJON BUZUKUT,SEPSE PATJETER QE NJE KOPJE E mESHARIT KA QENE DERGUAR NE PATRIKANEN E OHRIT,PREJ SE CILES VAREJ ONUFRI SI PROTOPAPE I NEOKASTRES,.Ky arsyetim perben SILOGJIZEM DHE JO FAKT.Studiuesit si pun e ketyre Laboviteve,pas 30 vjetesh do te citojne Zeqon dhe do te shpallin njohjen e Onufrit me Vepren e Buzukut,madje edhe miqesine e ngushte midis tyre si bashkatdhetare.

  Reply to this comment
 18. Rolling House November 1, 09:13

  Dr. Dragoj, ka qene ajo qe thoni zotrote por ky pushteti i Rames qe Allahu e marrte prane vehtes ka sjelle nje risi te re. Te vere ne sherbim me pagese te huajt. Ja fjala vjen, ajo Romanka Vlautinka i sherbeu fort pushtetit ketu, por me pagese sigurisht (vila ne Rolling House me vlere 1.6 milion Euro ju be peshqesh asaj). Po ashtu dhe siamezi i saj Donald Lu natyrisht qe me pagese u be si anetar i kabinetit Rama (vetem se peshqeshi per te nuk dihet, ai ka qene shume me shume se nje vile si ajo e Vlautinkes).

  Reply to this comment
  • Kris 1 November 1, 11:12

   Ke te drejte.Fqinje paguajne politikane,klerik dhe media per interesat e tyre por ne kemi vene ne pune me pagese per mbrojtjen e karriges me shume te huaj,diplomate,politikane,kompani lobingu,koncensionare dhe gazetare.Bile agjentet e huaj mund te jene dhe ambasadore te shqiperise ne vendet e botes apo kfryetar i SHISH ishte nje kanadez me familje e biznes ne Kanada
   Tradhtia eshte e ligjeshme.Sot gjithe agjentet e UDB Dhe asfalise te asgjesuar apo burgosur nga Enveri marrin demshperblimet .Doni me per patriotizmin?

   Reply to this comment
 19. demo November 1, 13:09

  Z.Thana,!Shenimet e mia jane te vecanta sepse mbeshteten ne mbresat qe ruan populli i Lunxherise,Laboves,Zhulatit,Qestoratit,, Dhoksatit,shenime qe une i kam ruajtur qe nga koha kur kam realizuar nje dokumentar per atdhetarin ,martir Koto Hoxhi,qe u ndesh ne menyre te pabarabarte me Trashegimine Grekomane te Vangjel Zhapes nga ajo Zone.Te vecanta jane shenimet e lena familjareve te tyre nga dy figura te ndritura te Gjirokastres,mesuesi veteran Thoma Papano dhe historiani Lefter Dilo(mos e ngaterroni me gjuhetarin Ilia Dilon nga Sheperi.
  Sa ishin gjalle keta pleq askush guxonte te permendete si patriot shqiptar pasunarin grekoman Vangjel Zhapa.Madje ne 1967 i prishen dhe varrin ne Labove dhe i zhduken truporen prej bronxi ne Labove.
  Akademia e shkencave te Shqiperise,Instituti i Historise,sa qene gjalle themeluesit nuk e ka zene me goje emrin e Vangjel Zhapes,sepse dihej veprimtaria e tij ne dem te ceshtjes shqiptare.Nderkaq ne Greqi eshte nderuar vecanerisht per sponsorizimin e Lojnave te para Olimpike,per hapjen e 172 shkollave greke ne VorioEpir(Labove,Lunxheri,Zagori,Tepelene,Permet,Dropull,Himare,Sarande,Konispol etj.)Ndertoi Kisha greke ne keto zona dhe konvikte te paguara prej tij per nxenesit qe mesonin ne gjuhen greke,Ndertoi qendren Zapion,me emrin e tij,prane komplexit olimpik te Athines.Sponsorizoi sinodet Vorio-Epirote dhe projektet per greqizimin e Vorio-Epirit.Vepra bamiresie beri per ndertimin e Athines,disa ndertime publike,arsimore,universitare,qendra jetimore ne Athine,Stamboll,Bukuresht.Trashegimine e tij e la me testament nen kujdestarine e Patrikanes se Stambollit ku ende sot ndodhet pasuria e tij .Pooor per Shqiperine e vecanerisht per shqiperine e jugut ne ato vite te veshtira te agresionit te kishes greke per ckombetarizimin e shqiptareve,pasuria e Vangjel Zhapes qe nje fatkeqesi kombetare.SEPSE U DERDH PASURIA E VANGJEL ZHAPES LUME PER KONVERTIMIN E SHQIPTAREVE NE GREKE.
  Keta Labovite qe e terhoqen per hunde evgjitin e Libohoves nishani me tre mbiemra,kujtojne se kane kaluar 150 vjet nga vdekja e Vangjel Zhapes dhe gjithcka eshte harruar..Vangjel Zhapa dhe Napolon Zerva nuk harrohen nga populli shqiptar

  Reply to this comment
 20. nje pyetje.. November 1, 13:56

  Mesazh per
  Dr. Vehip (Veip) Proda & Nuri Dragoin & more
  Te nderuar!
  Qe nje shtet historikisht armiqsor si Greqia apo Serbia per te realizuar synimet e tyre kane dy rruge kryesore
  E para eshte kjo qe thoni ju me Nuri Dragoin qe paguhen njerez te shitur (tradhetare) ne Shqiperi qe perben rreth 5% te ANTISHQIPTAREZMES TYRE
  .
  E dyta eshte lobimi i tyre ( flasim ne kohet e sotme) ne Washington dhe Bruksel me lobet e tyre teper te fuqishme per te nderhyre SI KALE TROJE duke abuzuar me besimin e shqiptareve te USA-BE..dhe duke u fshehur kriminalisht ne flamurin e luftes kunder komunizmit duke i nxjerre uje te zi atij vendi me serberishen e tyre…dhe kjo e dyta PERBEN 95% TE ANTISHQIPTAREZMES TYRE..

  SI E PRUNE SERBET DHE LOBI SERB I AMERIKES SERBERISHEN NE PUSHTET
  Ish-badiguardi i Sali Berishës gjatë presidencës së tij në 1992-1997, Izet Haxhia, ka filluar të flasë duke shpjeguar shumë zhvillime të rendësishme që nuk janë perceptuar nga publiku gjatë asaj periudhe.

  Në një postim të gjatë në profilin e tij në Facebook, Haxhia shpjegon se kanë qenë serbët dhe lobi sërbo-amerikan tepër i fuqishem në atë atë që sponsorizuan Berishën dhe njerëzit e tij në fillimet e ngjitjes në krye të shtetit duke i siguruar mbështetje diplomatike dhe pjesëmarrje në konferenca të rendësishme ndërkombëtare.

  Ja çfarë shkruan Izet Haxhia: “Vizita e Berishes në USA në vitin 1992 u organizua dhe u përgatit nga shefi i CIA-s për Balkanin Jug-Lindor Dejvid Philips. Ky person njihet për lidhje te fuqishme me lobin serb në Amerikë bashkë me Zv. Sekretarin e Departmentit të Jashtëm Lorenc Igellberger, i cili kishte intersa ekonomike në Serbi me firmen Zastava. Zonjës Berisha ju dhurua një çek prej 10 mijë dollarësh nga ana e Philips. Kur u vendosëm në hotel në Crans Montana, tek suita e Berishes erdhi një përson që nuk e njihja dhe që Berisha nuk e prezantoi. Ka qendruar për rreth tre orë në suiten e tij. Në këtë takim ka qënë vetëm Berisha dhe gruaja e tij. Të nesërmen në sallën ku mbahej forumi mori fjalën edhe përsoni që në darkë kishte darkuar me Berishen. Nga prezantimi që ju bë nga moderatori forumit Carteron mësova se ishte ministri i jashtem Serb i Jugosllavise së mbetur. Mbiemri me sa me kujohet ishte Ivanoviç”.

  Haxhia e përforcon edhe më tej argumentin e tij se Berisha është ngritur nga serbët në pushtet duke thënë se Ivanoviç është parë në tribunën e mitungut të fitores së 22 marsit 1992. “Interesant është fakti se PD vërtet u krijua në shtepinë Gramoz Pashkos, por drejtuesit e ardhshëm që do të merrnin postet drejtuese dolën nga shtëpia e profesor Bujar Hoxhes, një shqiptar me origjinë nga Kosova, rezident i sigurimit të shtetit e shërbimit sekret serb. Ky njeri kishte një pushtet të fuqishëm tek Berisha. Nga ky person u futën në PD klanet e Dibrës me Gazideden e Zhulalin që ishin të lidhura me sherbimin sekret maqedonas”, – vijon ai duke shtuar se edhe ngjarjet e vitit ’97 u organizuan nga qarqet anti-shqiptare.

  Ai zbardh gjithashtu edhe dërgimin e naftës shqiptare ne Jugosllavi, ndërkohë që OKB i kishte vendosur embargo gjatë luftës së Bosnjes.

  “Perveç dërgimit të karburantit makines së luftës së Milosheviçit është bërë edhe dërgimi i armëve serbëve të Bosnjes. Kjo është bërë e kamufluar si trafik i armësh relike në drejtim të Norvegjisë, por në të vërtetë shkonin armë për serbët e Bosnjes. Nëermjetës në të gjithë këtë tafik ka qenë gjenerali Boban, që ka takuar disa herë Berishën tek Vila nr.4”, – përbyll Haxhia.

  Berisha ishte përfolur vazhdimisht se është mbështetur nga serbët dhe lobi sërb ne Amerikë për ardhjen në pushtet, por kjo është një akuzë e fortë e bërë nga një ndër njerëzit që e kanë shoqëruar kudo kreun e PD-së në levizjet e tij brenda dhe jashtë vendit në atë kohë.

  Skandali, një i huaj në Këshillin e Sigurisë Kombëtare
  Sali Berisha arriti deri aty, sa t’i besojë një qytetari të huaj sekretet e Sigurisë Kombëtare. Tashmë është e njohur për të gjithë një foto e vitit 2006, ku shfaqet biznesmeni serbo­boshnjak Damir Fazlliç në mbledhjen e Këshillit të Sigurisë Kombëtare të Republikës së Shqipërisë. Nuk u sqarua kurrë çfarë kërkonte ky personazh në atë mbledhje, në çfarë cilësie ndodhej një shtetas i huaj, aq më tepër një i akuzuar për përfshirje në afera kriminale në disa vende të Ballkanit, me lidhje të forta farefisnie dhe biznesi me një nga kokat më të errëta të shërbimeve sekrete e mafies serbe, Jovica Stanishiç.

  Fazlliç është fotografuar në mars 2006, një vit pasi PD kishte ardhur në pushtet, në krah të Tom Ridge, i kontraktuar si këshilltar i qeverisë së atëhershme shqiptare dhe kryeministrit Sali Berisha për çështje të sigurisë. Para “mikut tim” (kështu deklaroi publikisht Berisha gjatë një seance në parlament më 7 tetor 2008 për Damir Fazlliç­in) raportojnë njëri pas tjetrit, të gjithë ministrat më të rëndësishëm të qeverisë shqiptare.


  Pyetje publike per Dr. Vehip (Veip) Proda & Nuri Dragoin & more:
  PSE ZOTERINJ NUK FLISNI PER LOBET SERBO-GREKE NE USA-BE METASTAZAT E TYRE ARRIJNE JO VETEM TE AMBASORET E KETYRE VENDEVE POR DERI NE KUPOLEN POLITIKBERESE NE USA-BE

  Reply to this comment
  • mirel November 1, 14:11

   Po ti i ke thene te gjitha vete. Pse i kerkon Dragojit te flase.
   Populli shqiptar vazhdon akoma me semundje mendore te pasherueshme
   Dragoi flet per tradhetine, ky i ben pyetje pse nuk permend Berishen.
   Duhet ti pyesesh njehere ne cfare viti jetojne. U ka levizur ora apo jo.

   Reply to this comment
   • nje pyetje.. only one November 1, 15:41

    Zoti Mirel !
    .
    Nuk e ke lexuar me kujdes komentin tim.
    .
    Nuk i heq asnje presje Nuriut apo Veipit.
    .
    Berisha eshte kriminel ne permasat e nje perbindeshi por nuk eshte fajtor,,
    .
    Fajtorin ta thote ky analisti ketu poshte..qe as Nuriu..as Veipi dhe as Mireli nuk e thote
    >>>>

    ..

    Huffington Post”: Sali Bisha, djalli i keq që u mbrojt nga Uashingtoni

    Autori i librit “Shqipëria Moderne”, Fred Abrahams thekson se ky ishte gabimi i SHBA-së me Shqipërinë, që vazhdon të ketë pasoja
    Me librin e tij, “Shqipëria Moderne”, këshilltari i “Human Rights Watch”, Fred Abrahams, ia ka dalë që të nxisë kureshtjen e mediave më të mëdha ndërkombëtare, të cilët duan të dinë më shumë për Shqipërinë postkomuniste të viteve “90-të, si dhe rolin që luajtën Shtetet e Bashkuara të Amerikës në ndihmën e saj për ngritjen e një sistemi pluralist. Në një intervistë dhënë për “Huffington Post” Fred Abrahams, shprehet se SHBA-të ka bërë një gabim të madh në Shqipëri në fillimet e demokracisë shqiptare.
    “Një gabim i madh i politikës së Perëndimit ishte se ata besonin se demokracia vjen vetëm me zgjedhjet dhe reformën në tregun e lirë. Shqipëria tregon se ky nuk është rasti. Demokracia vjen me institucione demokratike dhe kulturë demokratike dhe këto gjëra i mungojnë sot Shqipërisë”, shprehet Abrahams në intervistën e tij dhënë gazetarit Nick Robins-Early duke vijuar më tej, autori shprehet se Berisha ishte zgjedhja e qartë e Uashingtonit:me njohuri të mira të “anglishtes”. . Por pavarësisht këtyre SHBA-të vendosën të bënin një sy qorr kur Berisha u kthye në “djalin e keq”, që nuk toleronte kritikat, burgoste gazetarët apo rrihte opozitarët e asaj kohe.
    “Veçanërisht në vitet e para, politika amerikane mbështeste një të ashtuquajtur lider demokratik, këtë tipin e quajtur Sali Berisha. Ai, ishte i vendosur për të shkatërruar trashëgiminë komuniste dhe amerikanët e mbështetën 110 për qind. Por ai ishte djalli i keq, që nuk toleronte kritikat, burgoste gazetarët, rrihte opozitarët dhe ruante një kontroll të fortë.
    SHBA bëri një sy qorr në ato ditë, për shkak se ai ishte njeriu i tyre. Kam folur me shumë zyrtarë amerikanë në atë kohë dhe ata më thonë: Çfarë pret nga një vend që del nga diktatura? Mendoj se ishte një gabim shumë i madh, për shkak se ndikimi i SHBA në Shqipëri ishte shumë i madh dhe ata mund ta mbështesnin Bishën, por mund të hiqnin vija për të kufizuar pushtetin e tij. SHBA nuk e bëri këtë dhe Shqipëria po e vuan akoma këtë gabim sot”,

    Pra Fred Abrahams thote sakte:

    “Tradhetarin” Berishe e ke peshqesh nga Amerika kur ishte ne muaj mjalti me ish jugoserbet…ne vitet 90′ (vijon)

    Reply to this comment
 21. Aleksander Thana November 2, 04:47

  Respekt per Dr.Veip Proda! Njohes ne thellesi te problemit, konciz, elokuent.

  Reply to this comment
 22. Aleksander Thana November 2, 04:50

  Falemnderit Z.Demo per informacionin me vlere.

  Reply to this comment
 23. !!!!!!! November 2, 06:53

  Ku qenka lajmeru “Treni” i Zi me UDB e KOS “shqiptar” e me shume vagona dhe po kallxojka metafora e perralla!…
  !!!!!!!

  Reply to this comment
 24. Dr. Vehip (Veip) Proda November 2, 08:00

  I nderuar “pse flas…”,
  Faleminderit për vrejtjen a sugjerimin, por unë kam reaguar i nxitur nga lajmi për financimet e ambienteve të ndryshme në Shqipëri nga zbulimet serbo-greke e më gjerë. Ky është një nga elementet e veprimtarisë së tyre armiqësore në Shqipëri. Lobimi është një element tjetër i fuqishëm i veprimtarisë së tyre kundërshqiptare jo vetëm në BE e USA, por kudo ku kanë mundësi në botë kundër Shqipërisë e Kombit Shqiptar; sic është elementi tjetër i trysnisë politiko-ekonomiko-ushtarake etj. për të cilat kam folur shumë. Eshtë pikërisht ai 5 përqindshi që pjell dhe nxit 95 përqindshin. Labi (unë jam i tillë) thotë: “O banlo të hëngërt tënja se e ke të keqen brenda”! Ju, shumë mire e plotësoni tablonë me prurjet tuaja. Prandaj janë komentet dhe reagimet për të “ushqyer” mendimet e njeri-tjetrit. Me konsideratë!

  Reply to this comment
 25. Bubullimasi November 2, 15:47

  Ju qe beni komente te zjarrta flisni kot, pushtimi grek i vendit tone ka filluar. Pararoja e ushtris pushtuese jane kockat e ushtareve greke ne luften italo-greke te cilet, me mire se ushtaret e gjalle, kane zene hyrjen ne luginen e Vjoses dhe gryken e Kelcyres. Ne keto pika strategjike valviten flamujt grek te fitores dhe kurr s’ do te hiqen deri sa ne te vazhdojme debatet shterp ne internet dhe per deri sa agjentet e kollones se peste greke te mire paguar ne radhet e politikaneve dhe qeveritareve te mos zbulohen e te mos denohen per tradheti. Minoritari i vrare nga forcat tona ne Bularat nuk eshte nje i fandaksur sikurse thote kryeministri jone por eshte nje pjestar i gjalle i pararojes se ushtrise greke qe, sipas te jatit, e gjeti frymzimin per veprimet e tij te ushtaret grek varrosur ne Bularat.Akti i tij eshte i mire menduar nga zbulimi ushtarak grek. Ne radhe te pare ata duan te tregojne qe forcat e policise sone nuk kane vend ne Bularat sepse ky fshat eshte Greqi dhe ne qofte se do te vijne, i pret plumbi. Simbolika e veshjes se tij ushtarake eshte qe Bularati dhe Vorioepiri tashma po mbrohet nga pushtuesit police shqipetar , me arme ne dore nga ushtaret greke ashtu sikurse u mbrojt nga ata kockat e te cileve prehen ne Bularat. Me siguri ne qofte se forcat e RENE-as do te pesonin viktima dhe per me teper nuk do ta asgjesonin ate, ushtari grek do te kthehej fitimtar per te raportuar ne kryerjen e detyres ne mbrojtje te atdheut grek ne Bularat. Vete zhurma e madhe qe po behet ne Greqi tregon qe atyre u duhen Kostantinos te tjere me uniforme ushtarake qe me arme ne dore te mbrojne pikat strategjike qe ata mendojne qe tashma i kane pushtuar ne teritorin e Shqiperise. Duam apo nuk duam ne po t ‘na sundojne politikane e qeveitare hajdute profesionist si keta te sotmit ata do t ‘ja arrijne qellimit,

  Reply to this comment
 26. Dr. Vehip (Veip) Proda November 2, 17:24

  Gabimisht kam komunikuar me “pse flas… Në fakt përgjigja ime është për “Një pyetje…Only one.”

  Faleminderit Aleksandër!

  Reply to this comment
  • nje pyetje.. only one November 2, 19:11

   Z. Dr. Vehip (Veip) Proda

   Faleminderit per kaq sa thua dhe respekte per ju…por ka ardhur te flasim qarte se tradhetaret kane dale hapur fare dhe ne kemi “turp” ti themi se jane miqte tane ne mes.
   .Ne komentin me lart kam theksuar lidhjen antishqiptare Beograd-Washinton-Vicidol kurse me poshte keni lidhjen antishqiptare Athine -Washington-Shqup.
   .
   Kini miresine te analizoni keto dy fakte poshte

   ………………..
   PJESA E PARE
   Autogoli i Bashës, takon për herë të tretë lobin grek në SHBA (mos harrojme se Lul Basha ka paraqitur ne Hollande nje pashaporte amerikane…dhe me vone nje xhambasador e quan yll ne ngjitje nje minister kriminel)
   .
   Kryetari i Partisë Demokratike Lulzim Basha dhe deputeti Strazimiri janë takuar me lobin greko himariot të SHBA, duke bërë në këtë mënyrë një autogol politik.

   Kjo për arsyen se lobi greko-himariot i SHBA është tepër aktiv fundit çështjes shqiptare.

   Ata ushtruar presion të fortë ndaj qeverisë së Edi Ramës në vitin 2014 kur ai shpalli ndarjen territoriale të vendit dhe përfshiu një pjesë të Labërisë në Himarë. Ata dërguan në Tiranë tre kongresmenë që përfaqësojnë lobin grek në Kongresin amerikan.

   Por për Bashën, duket se ka rëndësi fakti që ky lob ka një ndikim të drejtpërdrejt në Kongresin amerikan.

   Në takim kanë marrë pjesë Presidenti i lobit greko-himariot, prifti Kozmas Karavellas, anëtari i Bordit të shoqatës Peter Gikurias, Prifti Alex Karloutsos, anëtari i shoqatës Simo Dimas dhe Indrit Nina. Në takim është diskutuar mbi të drejtat e pronave në zonën e Himarës dhe probleme të asaj që ata e konsiderojnë minoriteti etnik në Himarë,
   Lobi greko-amerikan i Himarës është i organizuar përmes shoqatës Himarrioton Society of America. Me sa duket Basha, tenton të kapitalizojë atë që ka bërë për grekët me Marrëveshjen detare dhe ta kthejë atë në një mbështetje politike
   —————
   PJESA E DYTE (Gery Kokalari vs Donald Lu)
   “…Pas fillimit të detyrës suaj si Ambasadori ynë, janë disa çështje që unë do të doja të sjell në vëmendjen tuaj në këtë letër të hapur. Sikurse ju tani jeni në dijeni, kur u njoftua së pari nominimi juaj, qarkulluan historira në mediat shqiptare që pretendonin se ju jeni emëruar si rezultat i ndërhyrjes së grupeve lobiste që punojnë për Sali Berishën, përfshirë Grupin Podesta dhe Patton Boggs, një firmë që përfaqësohej nga Frank Uisner. Kjo nuk ka nevojë për shumë imagjinatë, për faktin se ju keni shërbyer nën drejtimin e Uisnerit, kur ai ishte ambasadori amerikan në Indi, dhe të dy keni qenë studentë në Princeton. Sinqerisht, unë kam pak konsideratë për Uisnerin, pasi besoj se ai ishte në përgjithësi një faktor keqdashës në Shqipëri. Sipas mendimit tim, ai ndihmoi Berishën në mbajtjen e një regjimi shumë të korruptuar që rrënoi shtyllat e demokracisë…”
   Natyrisht, ju keni të drejtë për të mbajtur një marrëdhënie personale me Uisnerin, dhe ka të ngjarë që gjatë disa viteve të ardhshme ju do të keni përvoja të pakëndshme në lidhje me Berishën, një të urryer, të korruptuar, bandit mendërisht të paqëndrueshëm. Megjithatë, unë dua të deklaroj prerazi se në qoftë se do të merret vesh se Uisner me ndonjë mënyrë tenton të përzihet në punët e Shqipërisë duke përfituar nga marrëdhëniet e tij me ju, unë nuk do të hezitoj për ta adresuar një aktivitet të tillë me zyrtarët e duhur qeveritarë në Uashington, dhe do të inkurajoj shqiptaro-amerikanët që të bëjnë të njëjtën gjë. Sepse unë besoj se çdo veprim i tillë nga ana e juaj, do t’i vërë në dyshim rrethanat në të cilat ju jeni emëruar dhe do të ishte e dëmshme për interesat shqiptare dhe amerikane
   “…Në lidhje me një tjetër çështje, unë kam qenë shumë i shqetësuar kur mësova se në 2 Dhjetor 2014, si një prej veprave të tua të para, pasi u konfirmuat si Ambasador, jeni takuar në Uashington me përfaqësues të Shoqatës së Himariotëve të Amerikës (HSA), një grup i vogël ngatërrestar grek (http://himarriotonsociety.org/content/news/hsa-meets-new-us-ambassador-albania-donald-lu). Misionet më të fundit të HSA dhe palëve të tjera trazovaçe greke janë identike: aneksimi nga Greqia e asaj që ata mendojnë të jetë territor grek në jug të Shqipërisë. Misioni i tyre mbështetet mbi pasaktësi historike të shkuara dhe të sotme. Me fjalë të tjera, themeli i besimeve të tyre është e ndërtuar mbi mite greke.

   Ju duhet të jetë i vetëdijshëm se objektivat e HSA dhe kolegët e tyre ngatërrestarë grekë janë në kundërshtim të drejtpërdrejtë me interesat e shqiptarëve në Shqipëri dhe në diasporën tonë në Amerikë, për të mos folur për faktin se këto keqinterpretime minojnë interesat strategjike të Amerikës në rajon…”
   Për dijeninë tuaj, në 2002, ambasadori i atëhershëm i SHBA, Xhejms Xhefri, në mënyrë të papërshtatshme priti Nikolas Gejxh në Tiranë, dhe për shkak të aktivizmit anti-shqiptar të Gejxhit, “shtrimi i tapetit të kuq” enkas për Gejxhin nga Ambasada u pa si një fyerje e rëndë nga shqiptarët. Gejxh është një ngatërrestar i mirënjohur grek, i cili së bashku me të tjerë të takëmit të tij, si kolonel Janullatos, promovojnë agjenda zjarrvënëse për tensionet mes Shqipërisë dhe Greqisë. ..ECT

   .Ne mbyllje:
   I nderuar…

   tradhetia ne Shqiperi qofte nga klasa politike
   qofte nga te ashtuquajturit miqte tane ka arritur majen me te larte…….ka ardhur koha te pakten si fillim te themi te verteten…

   Reply to this comment
 27. patrioti prej verteti November 2, 21:23

  Po shajku ,shajku yne i famshen qe ka mbledh spiunet e serbit,grekut turkut bashke se ata te amerikes,frances anglise e italise nuk quhen,cfsre ben ku ha miza.Po kerkoj shume nga ata fshatare te trashe,lopcare qe u lepinin bythen drejtuseve partiake te shikut dhe qendrojne akoma ne pune per te zezen e kombit tone budalla ,patriot e sylesh

  Reply to this comment
 28. Dr. Vehip (Veip) Proda November 2, 21:29

  I nderuari “një pyetje…Only one”!
  Me sa kuptoj, Ju, shkrimin tim nuk e keni lexuar me vëmendje. Atje i keni të gjitha përgjigjet e shqetësimeve tuaja, profesionalisht, praktikisht, institucionalisht. Unë kam 30 vjet që kam shkruar e botuar në shtypin publik mbi 500 shkrime, për Çështjen Kombëtare, Shoqërore dhe Politike dhe këtë e kam bërë kur të tjerët e “futën kokën në rërë”. Gjashtë vjetët e fundit kam shkruar në vijueshmëri në shtypin online, të Shqipërisë dhe të Kosovës e viseve të tjera shqiptare. Me një pjesë të tyre kam përgatitur dy vëllime, njërin prej të cilëve, 450 faqe, të cilin e kam botuar në 50 kopje, për arsye financiare. Kështu do të veproj edhe me tjetrin, me qëllim që, të paktën, të jenë në Bibliotekën Kombëtare, në ato të Akademisë të Shkencave dhe të Institutit të Historisë, në Shqipëri dhe në Kosovë. Siç e shikoni dhe lexoni, në shtypin online, kam dalë me emër e mbiemër qëllimisht, duke treguar të vërtetën, pa cënuar etikën qytetare dhe duke pranuar me ndërgjegje koston morale e më tej. Kam pritur reagime negative dhe provokime, por fatmirësisht ato kanë qenë sa gishtërinjtë e njerës dorë dhe kanë marrë përgjigjen e merituar, për rrjedhojë nuk kanë vazhduar më tej. Me këto reagime e komente në shtypin online, gjatë gjashtë vjetëve të fundit, po përgatis një vëllim të ri dhe besoj se do ta botoj në dhjetor, në 50 kopje. Shfrytëzoj rastin të shpreh respektin për ju dhe komentuesit e tjerë atdhetarë!

  Reply to this comment
 29. T. Voda November 5, 23:09

  . I nderuari Dr. NURI DRAGOI,.. !
  Te falnderojm, ne emer edhe te disa miqve per kete analize permbledhese , konkrete dhe me shume vlere . Ajo behet edhe me interesante dhe mer ngjyra me te plota kur lexon komentet qe e shoqerojne si Dr.Vehip Proda,’’Demo’’ dhe ‘’nje pyetje….only one’’.

  — Keto shqetsime , ne forma e nga individe te ndryshem kane shume kohe qe zjejne e cfryjne . — ESHTE PER TU SHQETSUAR se zerat per keto shqetsime sa vine e lihen ne heshtje, mbulohen me indiverencen prej instancave qe u takon te interesohen e marin masat perkatese. Dikush shkruan sa per tu ndjer e per ndonje honorar , por shume te tjer GRADUALISHT TERHIQEN , HESHTIN e SHUHEN ose KTHEHEN NE INDIFERENT.
  — ME TE DEMSHEM JANE ATA QE KANE VITE E VITE ME GRADA E TITUJ SHKKENCORE , DHE KANE KTHYER PENENEN NE TE KUNDERT . JANE KTHYER NE NJEREZ DREDHARAK , DY-FYTYRSHA e DOPJO-ROL, gjak -shprishur , bisht perdredhur , kurriz perkulur .e zvarranik…!!!

  — Po bie nje shembull; -Te habit HISTORJANI PASKAL MILO, I cili ne fillimi ketij viti shprehej se ; QE TE JEMI TE SINQERTE ,GREKERIT, NE LUFTEN ITALO – GREKE , NUK KANE ARDHUR ne shqiperi SI PUSHTU.
  —Por, edhe ne qofte se ata ne fillim nuk u futen ne teritorin shqiptar si pushtues, filluan te kthehen, e te behen . Si te tilla ishin psh .. Arrestimi apo internimi i njerzve qe dyshoheshin si jo pro grek ; ndryshimi i emertimit te tabelave nga shqip ne greqisht ne rruge , ne dyqane, ne administrate etj.. Ne disa administrata filluan te emronin njerez te tyre etjer . etj… Ne disa zona banoret u mbajten si peng ne interest e frontit luftes. etj
  —-RReth 2 muaj para largimi, USHTRIA GREKE GRUMBULLOI BANORET E ZONAVE TE BESIMIT BEKTASHI , I vendosi ne kampingje me cadra ne gjendje shtet rrethimi NE AFERSI me KUFIRIN GREK . I furnizonin sa te mbanin frymen, TE RRETHUAR ME ROJE TE ARMATOSUR . Kete fakt duhet ta dini edhe ju zoti NURI si banor i DESHNICES ne Permet. — —- Ne qofte se ISHULLI KRETA NUK DO TE ISH SULMAR NGA GJERMANIA FASHISTE , GREQIA SHQIPERINE E JUGUT DO TA KISH MBAJTUR TE PUSHTUAR SI ‘’SHPERBLIM’’ ME PRETEKSTIN E ‘’VIKTIMES’’ dhe te ashtuquajturir ‘’vorio-epir’’ . Nuk me ka rastisur te lexoj MILON APO DIKE TJETER se si e trajton qofte edhe kete akt ne Zonen e ne Jugun e Shqiperis. .
  — Po mar psh rajonin KELCYRE- DRAGOTI I TEPELENES- .Qarkullojne mendime te besushme se MENYRA E MIRATIMIT te VARREZAVE Greke NE GRYKEN E KELCYRES , vendi i kapur dhe vete ndertimi varezave dhe manastirir lidhen me VEPRIMTARIN KONSPIRATIVE GREKE ..[ te cilen M. BAZE e quan KORRUPSION ] . Madje eshte duke I ndihmuar hapur qe tu bashkangjitet varrezav edhe nje MUZE te luftes ITALO-GREKE ME BAZE FSHATIN E e tij …Peshtan..!!! , . Me aq sa di une , HISTORIA NE ATE ZONE NUK FILLON E MBARON ME KOCKAT E LUFTES ITALO-GREKE .
  — Perse duhet te fshihen , menjanohen MASAKRAT GREKE TE LUFTES PARE BOTRORE NE JUG TE SHQIPERIS, kunder nje popullsije te pa fajshme, te pa armatosur dhe menjehere mbas shpalljes se pavarsis . Po keshtu MASAKRAT Greke TE RREZES GOLIKUT NE HORMOVE, trajttimi tyre si masakra te ALI Pash Tepelenes . NJE gjakatari qe vetem prejardhjen kish shqiptare, …. por PUNOI PER INTERESA TE GREQIS. —Kam hedh mendimin me nje shkrim ne DITA [ dt 27 janar 2018] dhe me vone po ne GAZETEN ‘’ DESHNICA’’, se si duhej vepruar ne ATE RAJON, ne rast pamundesie qe ato varreza te cvendosen ne drejtim te vendit ame [Greqi-=1-2 ore larg] .
  —- Si shpjegohet qe kisha Ortodokse e Permetit ne menyre te dhunshme e anti ligjore kerkoi uzurpimin e vatres kultures te Permetit. Gjithashtu, po kjo kishe , refuzoi kekesen e besimtareve per meshe , per klerikun dhe patriotin Papa STATHI nga MELANI , vrare po prej klerikeve e te shovinisteve grek..

  — Kush ishin nxitesit, te interesuarit qe EMRI I JONULATUSIT te pushtonte te vetmin shesh qe ka KELCYRA, kur Kelcyra dhe krahinat e saj perrreth kane figuar te tjera me kontribut me te rendesishme .
  — Kush jane te interesuarit [‘’ne front e ne shpine ‘’] qe GRYKA E KELCYRES , NE VEND TE KTHEHEJ NE NJE VEND ATRAKSIONI E TURIZMI MBARE KOMBETAR , TE UZURPOHET E DOMINOHET NGA IMAZHET E KOCKAVE TE TE VDEKURVE , te cilat duke I ndeshur cdo dit e kohe VENDASVE u krijojne stress , e u risjellin vazhdimisht ne kujtese ngjarjet e hidhura te se kaluares,. Pra terthorazi keshtu nxitet e mbahet e ndezur urrejtja dhe armiqsia [NE VEND TE HECIM PARA SHKOJM PRAPA.. !!!…]
  — Kush eshte i interesuar TE MBAJE NGRITUR FRYMEN E NACIONAL-SHOVINIZMIT DHE TE ARMIQSIMIT NE BALLKAN [Shqiperi-Greqi ] etj..

  — TE SHITESH TEK TE HUAJT , APO TE BLIHESH PREJ TYRE, NUK ESHTE KORRUPSION POR FILLON ME TRADHETI – DHE MBARON ME TRADHETI TE LARTE ndaj Atdheut [SIPAS SHKALLES IMPIKIMIT] .

  I dashur ..!!
  SHqiperia dhe trevat shqipta GRADUALUST PO KALOJNE NE GJUMIN LETARGJIK DREJT KOMES.
  Ekzitojne mundesit, qe ne segmente te caktuara I TERE SISTEMI PIRAMIDAL TE JETE I ‘’MBJELLE ‘’ ME ‘’Kuaj Troje’’ te cilet pergatisin gradualisht REALIZIMIN E ‘’SHANSIT TE TRETE’’ ose ‘’SHANSIN E ARTE’’, qe nenkupton REALIZIMIN E ENDRRAVE TE ‘’AGIMIT TE ARET’’ — [ Gje qe e kam komentuar pak me gjate ne komentet e me parshme] ..

  Pershendetje Tomor Voda NY–USA

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*