“Përse Enver Hoxha zgjodhi Ramiz Alinë si pasues të tij”

January 8, 2020 12:21

“Përse Enver Hoxha zgjodhi Ramiz Alinë si pasues të tij”

Nga Nexhmije Hoxha

(Vijon nga numri i kaluar)

Lidhur me shkallëzimin e goditjes që regjimi antikomunist bëri ndaj meje dhe familjes sime, theksoj se, meqë nuk kishin ç’t’i bënin Enverit, përveçse të kryenin aktin barbar ndaj varrit të tij, të gjitha rrufetë i lëshuan mbi mua dhe mbi familjen e Enver Hoxhës.

Këto sulme dhe goditje ndaj meje kulmuan me arrestimin tim në befasi dhe me burgosjen time më 4 dhjetor 1991.

Në Shënimet e burgut, që po i bëj publike këtu për herë të parë, përshkruaj, kushtet e vështira dhe trajtimet tendencioze që më bëheshin në burg, si edhe përjetimet e rënda që pata, kur mësova nga televizori rreth ngjarjeve makabre, që bëri pushteti antidemokratik për të më goditur mua drejtpërdrejt. Të tilla goditje qenë zhvarrimi barbar, i dhunshëm, në errësirën e natës, i eshtrave të Enver Hoxhës; burgosja e djalit tonë, Ilirit, vetëm e vetëm se dha një intervistë në shtyp, ku mbronte babain e tij; si dhe arrestimi i padrejtë i Klement Kolanecit, i shoqi i Pranverës.

Në disa faqe përshkruhen shkurt kalvari dhe qëndrimi im për 5 vjet rresht, në 3 burgje të vendit, përfshi edhe atë të sigurisë së lartë në Bënçë, të Tepelenës, larg nga familja. Sjell këtu edhe emocionet dhe gëzimin që ndjeva në momentin e daljes nga Burgu i Grave, nё Tiranё, më 10 janar 1997, kur u ktheva prapë në liri, pranë fëmijëve të mi të dashur.

Për herë të parë botoj në këtë libër edhe materialin “Nga jeta ime në një Dhomë, në Laprakë”, ku flas edhe për disa gjëra, që mendoj se janë me interes për lexuesin, sidomos për brezat e rinj, që duan të njihen edhe me anë të panjohura të jetës sime.

Pasi tregoj sesi jam përshtatur dhe e kam përballuar jetën time afro njëshekullore, me të gjitha peripecitë e saj, e përmbyll librin me një lloj ‘epilogu’, ku ndalem në figurën e Enver Hoxhës, sidomos në atdhetarizmin e spikatur të tij. Aty theksoj se tërë jetën dhe në gjithë veprimtarinë e tij, Enveri ka patur si gjënë më të shtrenjtë interesat kombëtare, pavarësinë dhe sigurinë e Atdheut, unitetin brenda vendit dhe imazhin dinjitoz të Shqipërisë në arenën ndërkombëtare.

Duke theksuar domosdoshmërinë e vlerësimit objektiv të historisë së vendit tonë dhe të figurës së Enver Hoxhës, mbi të cilin, në këto vite të tranzicionit të gjatë, janë thënë shumë të pavërteta dhe është hedhur baltë, shpreh dëshirën time që të marrin fund sa më shpejt gjendja konfliktuale mes forcave politike të vendit dhe dukuritë e shëmtuara e shkatërruese, si korrupsioni, krimi, trafiqet e të gjitha llojeve etj., që Shqipëria, atdheu ynë i dashur, të shpëtojë sa më parë nga kaosi politik, ekonomik e shoqëror, ku e ka zhytur politika e mbrapshtë e të gjithë atyre pseudopolitikanëve që e kanë drejtuar këtë vend në këta 28 vjetët e fundit, dhe të hyjë në rrugën e normalitetit dhe të prosperitetit.

PASUESI I ENVER HOXHËS

Megjithëse nuk është e shkruar, është e njohur se udhëheqës i Partisë së Punës zgjidhej një nga anëtarët e Byrosë Politike, i zgjedhur disa herë në Byro, për pjesëmarrjen dhe cilësitë e tij të manifestuara në Luftën Nacionalçlirimtare, si dhe për kontributin e gjatë në ndërtimin e socializmit.

Njëri nga këta, që i përmbushte këto kritere dhe kërkesa ka qenë edhe Hysni Kapoja. Duke njohur aftёsitё dhe cilёsitё e Hysniut, nuk e pёrjashtoj qё Enveri nё mendjen e tij mund ta ketё piketuar atë si njeriun, kuadrin, udhёheqёsin qё mund ta zёvendёsonte. Por pёr kёtё problem Enveri nuk është shprehur ndonjëherë, nuk ka lënë ndonjë gjё tё shkruar. Vdekja e parakohshme e Hysni Kapos ia bёri shumё tё vёshtirё Enverit kthjellimin e idesё, lidhur me zёvendёsuesin e tij. Pёr mё tepёr, pak kohë më pas, ndodhi që nga radhёt e bashkёpunёtorёve tё tij tё ngushtё u vetёlargua edhe Mehmet Shehu.

Nё kёto kushte, kuadro të nderuar dhe me merita, anëtarë të Byrosë Politike ishin Adil Çarçani, Manush Myftiu, Rita Marko, Spiro Koleka, Haki Toska etj. Por këta ishin, tashmë, të moshuar, ndonjëri edhe me sëmundje të zemrës. Të tjerët ishin të rinj në funksione në udhëheqjen e lartë. Më i riu në moshë ishte Ramiz Alia, i cili qe 17 vjet më i ri se Enveri.

Është fakt që gjatë gjithë veprimtarisë së tij drejtuese, Enveri mendonte dhe e ka patur preokupim dhe merak të madh se nё dorё tё kujt do tё mbetej Partia, pas tij. Më kujtohet që në vizitën e fundit që bëri në vendlindjen e tij, në mars të vitit 1978, në një bisedë të shtruar me kuadrot e Gjirokastrës, Enveri, theksoi fort idenë që:

“… në vendin tonë, nuk duhet të ngjasë ajo që ngjau në BS e në ndonjë vend tjetër të kampit socialist që, me vdekjen e njërit a tjetrit udhëheqës kryesor, të krijohet një situatë e rëndë regresive në Parti dhe në gjithë vendin. Në asnjë mënyrë nuk duhet të ndodhë një gjë e tillë në vendin tonë”.

Unë mund të them se janë rrethanat dhe zhvillimet që ndodhën në Partinë tonë ato që e shtynë Enverin të zgjidhte Ramiz Alinë si zëvendës të tij. Ai e bëri këtë nisur nga fakti se, ndër anëtarët e Byrosë Politike, atë e konsideronte si më të përgatiturin, me formim dhe me kulturë të gjerё, si dhe me përvojë pune në ushtri, me rininё, në parti dhe në shtet. Këto cilësi ai ia njihte prej kohësh Ramizit.

Njohja e Enverit me Ramiz Alinë, e ka fillesën që nga vitet e para të Luftës Nacionalçlirimtare, kur ky ende ishte në grupet aktive revolucionare antifashiste, në gjimnazin e Tiranës dhe më pas.

…Në Kongresin e 3-të të Partisë (1956) Ramizi zgjidhet kandidat i Byrosë Politike. Pa kaluar dy vjet, Enveri e tërhoqi pranë vetes Ramizin, duke e ngarkuar me detyrën e Drejtorit të Propagandës në Aparatin e KQ të Partisë. Ishte koha kur Partia po përballej me ngjarjet e bujshme, që po ndodhnin në Lëvizjen Komuniste ndërkombëtare, të shkaktuara nga politika e mbrapshtë e Hrushovit. Ky po krijonte probleme ndaj Partisë Komuniste të Kinës dhe disa partive të vendeve të tjera, ndër to edhe ndaj Partisë sonë të Punës, që ishin kundër vijës revizioniste hrushoviane…

Për përvojën që kishte fituar, Ramiz Alia, në Plenumin e 17-të tё KQ, tё datёs 11-12 korrik 1960, u zgjodh Sekretar i KQ për ideologjinë. Pas kësaj, në muajin tetor të atij viti, ai u dërgua, bashkë me Hysni Kapon në Moskë, për të punuar në Komisionin e redaktimit të projektdeklaratës së Mbledhjes së 81 partive komuniste të punëtore, që do të zhvillohej, në nëntor të atij viti.

Prandaj Enveri nuk do tё hezitonte ta caktonte Ramizin si anëtarin e katërt të delegacionit zyrtar të KQ të PPSH në mbledhjen e 81 partive komuniste. Në këtë delegacion, që e kryesonte vetë, Enveri kishte edhe dy bashkëpunëtorët e tij të ngushtë, Hysni Kapon dhe Mehmet Shehun. Hysniu ishte i njohur, tashmë, nga të huajt, sidomos për qëndrimin e vendosur të tij në mbrojtje të vijës së PPSH në Mbledhjen e Bukureshtit. Ndërsa Mehmeti njihej mirë nga udhëheqësit sovjetikë, si mbështetës i Enver Hoxhës. Siç e kam pёrmendur, këtë ai e tregoi edhe kur u ndesh me ashpërsi me mareshalët sovjetikë dhe në takimin me Hrushovin.

Në Kongresin e 4-t të Partisë, që u zhvillua në shkurt 1961, Ramizi zgjidhet anëtar i Byrosë Politike. Ai ishte më i riu i këtij forumi të lartë. Në këto funksione, Ramiz Alia punoi për 25 vjet, duke bashkëpunuar nga afër me Enverin, deri më 1985.

Pas vetëvrasjes së Mehmet Shehut, në mbledhjen e Kuvendit Popullor, dhjetor 1982, me propozimin e Enver Hoxhës, Ramiz Alia u zgjodh Kryetar i Presidiumit të Kuvendit Popullor, duke mbajtur njëkohësisht edhe funksionin e Sekretarit të KQ të Partisë.

I përmenda të gjitha këto, për të treguar se Enveri në vetvete, në njëfarë mënyre e kishte paramenduar Ramiz Alinë si pasues të tij. Këtë mendim timin unë e bazoj edhe në dy-tri momente, ku duket që Enveri e ka shprehur këtë, në një formë a në një tjetër. Konkretisht: Momenti kur Enver Hoxha ia prezanton Ramiz Alinë prof. Pol Miliezit, kryetar i Shoqatës së Miqësisë Francë-Shqipëri. Kjo ndodhi nga fundi i vitit 1984, pas festimeve të 40-vjetorit të Çlirimit të Atdheut. Enveri, në atë kohë, e kishte marrë disi veten, shkonte në punë, shëtiste nga pak dhe në shtëpi shkruante apo regjistronte në diktofonin e tij të vogël të dorës. Në nëntor, ai mori pjesë në ceremonitë zyrtare të festimeve të 40-vjetorit të Çlirimit të Atdheut, si dhe në Mbledhjen Solemne, ku ishin ftuar edhe miq të huaj. Ndër ta ishte edhe prof. Pol Miliezi, mik i Shqipërisë, personalitet i njohur në Rezistencën Antifashiste franceze, kundër pushtuesve nazistë dhe i zgjedhur ministër Shëndetësie në Kabinetin e parë të Dë Golit. Por dr. Miliezi ishte edhe si mjek personal i Enverit, shërbim të cilin ai e kryente vetëm duke u informuar dhe duke bërë konsulta me mjekët tanë, kur vinte në Tiranë ose kur këta shkonin në Paris. Mes dy familjeve tona ishte krijuar një miqësi e ngushtë.

Kur mbaruan festimet e 40-vjetorit të Çlirimit, para se prof.Miliezi të largohej nga Shqipëria, Enveri e ftoi për një takim, në shtëpi, por jo për kontroll mjekësor. Përveç meje, si bashkëshorte dhe zonjë shtëpie, Enveri kishte ftuar në këtë takim, pikërisht Ramiz Alinë.

Përse, vallë? Me siguri, donte ta njihte prof. Miliezin me të. Për Ramizin, mjeku francez nuk ishte i panjohur, por nuk kishte pasur rast të bënte drejtpërdrejt me të.

Pas përshëndetjeve me mysafirin, Enveri bëri prezantimin e Ramizit dhe pastaj u ulëm. Më bëri përshtypje se Enveri e filloi bisedën me prof. Miliezin, duke i thënë: “Miku im, unë po plakem, me shëndet, siç ju e dini, nuk jam mirë, por ja, janë këta (dhe hodhi vështrimin nga Ramizi (Shën. im – N.H.), shokë të rinj, që do të na zëvendësojnë. Kemi shokë në udhëheqjen e Partisë, që kanë marrë pjesë në Rezistencën Antifashiste Nacionalçlirimtare, në moshë të re”.

Më pas, Enveri dhe prof. Miliezi zhvilluan një bisedë të ngrohtë, për çështje nga më të ndryshme politike, kulturore etj.

Duke ndjekur bisedën, unë do të vija re se dr. Pol Miliezit i lanë përshtypje të veçantë ato fjalë të Enverit, që citova më sipër. Kjo u duk edhe në letrën që prof. Miliezi i dërgoi Enverit me të mbërritur në Paris (më 6 dhjetor 1984). Kjo letër flet shumë. Ai i shkruante:

“Falemnderit për shenjat e dukshme (des marques tangible) të besimit tuaj (votre confiance) dhe të dashurisë suaj (affection). Gruaja ime dhe unë vetë jemi shumë të prekur. Ju uroj jetë të gjatë, për të mirën e Shqipërisë së re. Kini mirësinë t’i transmetoni zonjës Hoxha nderimet e mia, të besoni në ndjenjat e thella që më lidhin me popullin tuaj të guximshëm dhe me ju”.

Momenti tjetër është rasti kur Enveri, ishte i sëmurë, në shtëpi, dhe priti në takim Ramiz Alinë, i cili erdhi pa lajmëruar. Unë u habita dhe mendova gjatë për këtë, sepse Enveri, kur gjendej i shtrirë në krevat, në asnjë rast nuk priti ndonjë shok të Byrosë Politike a të Qeverisë, as për takim pune, siç e kishin rekomanduar mjekët. Ndërsa atë ditë, për Ramizin, ai bëri përjashtim, megjithëse sapo kishte kaluar krizën e zemrës. Më bëri përshtypje se ai e priti menjëherë. Ramizi kishte ardhur t’i merrte mendim Enverit, lidhur me një provokacion të rëndë, që kishte ndodhur nga ana e grekëve, në kufi.

Ndërsa ata të dy bisedonin, unë vazhdoja të pyesja me vete: Përse, vallë, e bëri këtë përjashtim Enveri? Kuptohet, nuk i rashë në sy, por një sinjal e mora prej tij, kur, pasi u largua Ramizi, Enveri tha: “I shkreti Ramiz, ç’barrë e madhe i ra mbi kurriz”.

Me sa kuptova, nuk e kishte fjalën thjesht për atë provokacionin në kufi, por për një përgjegjësi shumë më të madhe, që e priste Ramizin…

Krahas këtyre dy momenteve që përmenda, unë kam bindjen se Enveri e ka shprehur edhe më drejtpërdrejt mendimin e vet për Ramizin si pasues të tij, sidomos në rastin, kur ai thirri të vinin në shtëpi Ramiz Alinë, Adil Çarçanin dhe Hekuran Isain.

Ishte koha kur mendoj se Enveri qe bërë i vetëdijshëm për gjendjen e tij të rëndë shëndetësore. Ai i thirri dhe i priti këta tre shokë në studion e tij, vetëm disa ditë a ndonjë javë para ndarjes fatale.

Para se ata të hynin në dhomë, Enveri hoqi dhe vuri nga pas krevatit shishet e serumit. Pasi u përshëndet me shokët, ai zhvilloi me ta një bisedë të shkurtër dhe, në fund, u tha këto fjalë, që janë konsideruar si amaneti i fundit i Enverit:

“Ja, shokë, jam i sëmurë, prandaj u vini krahët punëve… Ti Ramiz, ndiq problemet politike të Partisë e të Shtetit; Ti Adil, ndiq zhvillimin e ekonomisë së vendit; Kurse ti Hekuran, bëj kujdes për rendin publik të brendshëm dhe për sigurinë e vendit nga armiqtë e jashtëm”.

Dhe, kur natyra do tё bёnte ligjin e vet, siç thoshte Enveri, më 11 prill 1985, Byroja Politike e KQ botoi komunikatën, ku i njoftonte popullit shqiptar lajmin e hidhur të ndarjes nga jeta të Enver Hoxhës dhe, pa vonesë, të nesërmen, mblodhi Plenumin e KQ, ku, në emër të Byrosë Politike, Adil Çarçani propozoi zgjedhjen e Ramiz Alisë si Sekretar të Parë të Partisë së Punës. Propozimi u miratua unanimisht. Ndodhi ashtu, siç e dëshironte Enveri, në mënyrë dinjitoze, pa ndonjë ekses apo problem.

Në vitet e tranzicionit është ngritur shpesh pyetja: “Pse Enveri zgjodhi Ramiz Alinë si pasues të tij?”. Madje, thonë se unë paskam ndikuar tek Enveri për zgjedhjen e Ramizit, pas vetëvrasjes së Mehmet Shehut.

Unë iu përgjigja më sipër kësaj pyetjeje dhe dua të shtoj se për sa i përket asaj që flitet për ndikimin tim në këtë vendim të Enverit, nuk ia vlen fare të ndalem. Sepse ajo është një thashethemnajë e sajuar nga njerëz, të cilët nuk e kanë idenë se në Partinë e Punës ishte e pakonceptueshme që vendimet zyrtare të saj të bëheshin paraprakisht objekt diskutimi në familje apo në bisedat bashkëshortore. Është qesharake të mendohet që unë, gruaja e Enverit, t’i thosha shokut tim të jetës “të lërë pasues këtë apo atë, pas vdekjes së tij!!”. Unë me Enverin dhe ai me mua, nuk biseduam kurrë se “ç’do të bëhet me mua dhe me fëmijët tanë, pas…”. Neve as na shkonte mendja dhe as nuk na e zinte goja të përmendnim vdekjen e tij e jo më të flisnim për emrin e atij që do ta zëvendësonte etj., etj… Prandaj unë e hedh me neveri në shportën e marrëzive edhe këtë budallallëk të trashë.

 

Përgatiti: Xhevdet Shehu 

January 8, 2020 12:21
Komento

61 Komente

 1. Messerschmitt January 8, 13:07

  Autorin e artikullit e falenderoi pa masse…per punen qe ben dhe na i sjell keta artikuj ketu qe ti lexojme dhe komentojme te tere !!!

  Sa me teper lexoj nga keto Monstra aq me teper me mbushet mendja se ne cfare gjendje te tmerrshme e cuan vendin e tyre keta perbindsha antishqiptar ( ajo fjale ne shqip qe do te pershkruante keta Monstra nuk eshte krijuar akoma prandaj dhe une po perdor fjalen perbindsha ) me ndergjegje te plote dhe pa piken e meshires njerzore !!!

  Reply to this comment
 2. kane ndodhur pa tregohen January 8, 13:09

  Nga Enveri te Ramizi asgje fare nuk na the,
  nga Dushani te Enveri shum me mire do te qe,
  te tregoje per dikur kur “Delikatja” te emeruan,
  e nga preher i Dushanit te i Enverit te derguan,
  nga perdorim te Dushani tek Enveri ne pronesi,
  keto rrefe sot oj e 99-tave “Delikatja” Nexhmi

  Reply to this comment
  • mirel January 9, 05:24

   Avash mer ti se Dushani nuk ishte as Tito, as Miloshevic, dhe as Vucic.
   Dushani ishte nje partizan i thjeshte qe u ekzekutua nga jugosllavet sapo u kthye ne Jugosllavi.

   Reply to this comment
  • comment January 12, 22:20

   arsyeja qe s’te paska thene asgje eshte se s’ka gje per te thene.
   logjika e njerezve te ketille eshte e thjeshte e sinqerte si e nje femije. Por soji juaj kenaqeni vec me histori me prapaskena e komplote. Fatkeqesisht nuk ka te tilla.
   Sic tregon e nderuara zonje zgjedhja e Ramizit “NDODHI”. Dhe ketu mbaron cdo interpretim.

   Reply to this comment
 3. MH January 8, 14:11

  Per te thene te verteten nuk ka nostalgji!
  E verteta asht shirti i drejtesises se nji popullit!

  Enveri iu mundi te gjitheve sa ishte gjalle.Vashdon t’iu mundin dite e nate,ore e minut sa asht vdekur.Mundja e fundit duke ju vene kapak tradhetive dhe kolaboracionistev me shpifje tridhime qe nuk i kape as andrra asht botimi i fundit ne fjalen e fundit te bashkshortes se trimit e te urtit shqiptare nacinalisti te thekur Enver Hoxha.
  Cfare la pasuni mbrapa.Asgja!
  Shikoni politikanet sa te pasur kane arrit dhe femijet e tyre se me cfare pasurie shetisin boten.Po mrekullohemi nga pislleku qe po i nxjerr Vetingu kriminelve dhe te korruptuarve ne shoqerine e sistemit pluraliste.

  Reply to this comment
  • Ushkuri January 8, 18:54

   Po e vertete! Enver Hoxha vdiq i varfer, kurse popullin e pasuroi, i beri te tere zengjinër. Fshataret me nga tre-kater lope ne shtepi, nuk dinin ku ta çonin qumeshtin dhe e derdhnin ne lumenj, per sy e faqe benin sikur hanin buke misri, por nga pas kerciste byreku e bakllavaja. Ne qytet shkelqente drita e partise, rruget ishin te mbushura me pioniere te Enverit, uzinat ishin te Enverit, energjia elektrike vu, asnjehere nuk kishte kufizim, mishi na u merzit, andej nga vitet ’80 kaluam tek luga e floririt. Kenge e valle per Enverin, asnje per Mehmetin, Hysniun, Haxhi Lleshin etj.Televizori vu, pa asnje kufizim, nuk kishim frike fare nga bota e degjeneruar perendimore se kishim dy luane: nje ne Europe e nje ne Azi. Uh çfare kemnaqesia qe ka qene!

   Reply to this comment
  • Lili January 8, 21:17

   Te juajte jane te gjithe keta o zotni! Te juajte qe vjedhjin shitin edhe grate e tyre (siç e kam pare vete me syte e mi ne svicer me nje famijen komuniste ´e ngritur’ ku burri e kish martuar gruan e tij me nje sviceran edhe darkojke me ta ! Ata te gjeneves e dine per ke eshte fjala) …
   Te juajte jane pjella e jyaj , komuniste 24 karat me babe e nane prej Rames tek berishes, prej erion veliajt tek shkelzen berishes klyshe komunistash jane!
   Jeni ju qe keni prodhuar kete !
   Jo antikomunistet qe asnje pushtet askkund nuk kane ne Shqiperi! Brenda lllojit e jeni bere mut Vete ju!

   Reply to this comment
 4. Markos January 8, 14:13

  Mos e coni dam faqen me kto pleha more njerez

  Reply to this comment
 5. na munde enver , na munde... January 8, 14:23

  Në vend të hyrjes

  Të nderuar enverofagos

  shqiptare,shquptare dhe shqipkare

  malsore dhe malokare

  amerikane dhe amerikare

  te përndjekur porno-politike qe keni marre 10 këste
  ….
  Ju lutem lexoni me kujdes dhe kuptoni pse Enveri i Nexhmijes ishin e keqja me e vogel ne krahesim me kete regjim demonkratik te Salisërbit.

  -Si ka mundesi qe i derguari Obames & Klintonit iku me bisht ne shale nga “frika ” Berishës
  .
  -Si ka mundesi qe antiamerikani Arvizu quajti kryemistrin vrases-burre shteti
  .
  Si ka mundesi qe sherbimet inteligjente amerikane jane gjunjezuar para Salimonsren qe u betua qe do vriste Edi Ramen ne 21 janar 2011 sipas kanunit Leke Dukagjinit

  Materiali i meposhtem eshte shenjterimi Enver hoxhes nga:

  shteti amerikan

  BE

  TE PERMJERRURIT POLITIKE

  Ish-kryeministri Monstër Sali Berisha ka tronditur opinionin publik.
  .
  Për të parën herë ai ka deklaruar dje se ka pasur një skenar për të vrarë Edi Ramën më 21 janar të 2011.

  .Duke folur dje në studion e Sokol Ballës, Berisha deklaroi hapur se një ditë para kishte urdhëruar 5 snajperë që të qëllonin për vdekje kreun e opozitës të asaj kohe dhe sipas tij, kjo bëri që Rama të mos ishte në protestë.
  Berisha ka rrëfyer se i ka dërguar mesazh Ramës përmes një zyrtari të SHBA. “Në 21 Janar, qëndrova, ata që kanë ardhur më kanë gjetur në zyrë dhe më kanë gjetur me dosje në duar

  . Pas disa ditësh erdhi një zyrtar amerikan i dërguar nga Klinton dhe më thotë, më kërkon: “A ka mundësi të mos vish nesër në zyrë?” I them absolutisht, se është ditë pune, po edhe të mos ishte, do isha në zyrë. Me tha: “S’bëhet nami se nuk je”. I thashë: “A të të jap mesazhin për Ramën? Po preke gjënë më të vogël do jenë 5 snajper, 4 nga të katërt anët dhe unë në mes dhe do goditet, vetëm po nuk e shpoi plumbi”. “Ti po thua,- tha, Shqipëria e shek 19”.

  Më vjen keq i thashë, Shqipëria e shek 21. Unë për zjarrvënës do bëj atë që më takon të bëj. I thuaj se një postë policie po e prekën, në mënyrë absolute s’do kthehet në Shqipëri i gjallë. Ia kanë thënë, që po të lëvizte në atë mënyrë do qëllohej, u zhduk në 21 janar si ajo e pulës. Funksionoi”, deklaroi ai. Më tej ai ka përmendur dhe Kanunin.

  . Ai deklaroi se është rritur me frymën e Kanunit dhe prandaj nuk ka aspak frikë. “Prindërit e mi, 50 vite më parë, pavarësisht se ishin besimtarë myslimanë, Kanunin e Lekës e kishin si diç- ka hyjnore, pasi kështu ishte në tërë Veriun

  EPILOG:

  NESE BASHKESIA NDERKOMBETARE
  NUK DENON SALI SATANAIN

  KY TOLERIM

  ESHTE SHENJTERIM I ENVER HOXHES

  DHE KOHES TIJ…

  Reply to this comment
 6. anticensurë25642654 January 8, 16:58

  “Plot 5 vjet unë i kalova e burgosur nga antikomunistët, të cilët bënë atë që nuk e realizuan dot pushtuesit fashistë.”
  shumë e drejtë nexh!!
  por mos harro se ti ua kalove fashistëve në vrasje komunistësh!!
  sa ke vrarë ti??
  ata nuk kishin takat të vrisnin as në kampe përqëndrimi!!

  Reply to this comment
 7. anticensurë25642654 January 8, 17:01

  na munde enver , na munde…
  “Ju lutem lexoni me kujdes dhe kuptoni pse Enveri i Nexhmijes ishin e keqja me e vogel”
  sepse njerëz si ti,nuk njohin të mirën!!ata nuk ja kanë idenë,prandaj zgjedhin gjithnjë TË KEQEN MË TË VOGËL!!
  sado e vogël të jetë e KEQJA asnjëherë nuk mund të quhet,shkruhet e MIRË!!
  tru thar!!

  Reply to this comment
 8. na munde enver , na munde... January 8, 17:33

  zoti anticensurë25642654

  Duhet te mesosh jo vetem te respektosh bash-komentuesit..mos i ofendosh..
  por dhe te mundohesh te jesh me realist.
  .
  Jam plotesisht dakort qe e Keqja Sado e Vogel te Jete..Nuk Quhet e Mire…eshte Aksiome.
  .
  Por me beso se duke qene se bej pjese te shqiptaret envero-hedhes them me plot gojen qe :
  .
  -Nuk e hodha Enverin qe miqte tane te na sillnin nga Beogradi nje nga monstrat me te ndyra qe ka nxjere shoqeria njerzore si Saleh Rom Serberisha dhe po e tolerojne sot ne menyre kriminale.
  .
  Nuk e hodha Enverin qe ne mes te Tiranes te ngrihet permendorja e Heroit Kombit Ahmet Myhtar Zogollit

  Pra nuk them se koha e Enverit ishte e mire por ne krahesim me kohen e Zogut Kurves Burgajetit dhe tani ne kohen e Satrapit Berishes dhe Ramutit te Sorrosit…ajo kohe ishte vite drite larg…
  .
  Me fal por me dukesh mikroskopik te kundershtosh paragrafin e fundit qe do te thote se Enveri na mundi..Na mundi se Zog-Tradhtari & Kurvari po respektohet si Hero dhe shqiptaret sot jane nen koqet e naziberishizmit dhe ediram-xhorxhsorrizmit..
  .

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 January 9, 11:17

   “Me fal por me dukesh mikroskopik te kundershtosh paragrafin e fundit qe do te thote se Enveri na mundi..”
   asqë e diskutoj që jam mikroskopik në këtë turrmë 7 miliardshe,e në krahasim me tokën!?asgjë!!
   por po të them prapë se je komplet gabim!!
   enveri na mundi në kohën e tij më të mirë,na mundi në kohën më të keqe ashtu si na mundën gjithë të tjerët që i zgjodhëm si zgjedhjen më të mirë dhe i mbajtëm si të keqen më të vogël!!
   lali unë mund të të shkruaj një çarçaf,por shpresoj të të mjaftojë kjo fjali!!
   nëse nuk i bije në të!?
   më thuaj dhe jam gati të të shkruaj çarçafin!!

   Reply to this comment
 9. Gent January 8, 17:40

  Kjo edhe ne kete moshe genjen. Shikoni cfare thote per Mehmetin dhe lexoni librin e saj Miqesi e Tradhetuar. Hipokrite deri ne fund te jetes.
  Enveri tentoi ta linte Ramizin si pasardhes qe ne vitin 1966, kur ai mbushi 40 vjec. Ne ditelindjen e tij Enveri tha, para anetareve te byrose, se Ramizi ishte e ardhmja e partise. Por, ne vitin 1974, vendin ne dore e moren Mehmeti dhe Hysniu. Pastaj si pasardhes, gje qe e phonin te gjithe drejtuesit e larte te PPSH-se, perfshire edhe vete Ramizin, u caktua Mehmeti. Nexhmija e di mire kete.
  Tere jeten kjo ka qene intrigante, luftonte per pushtetin e burrit dhe familjes se saj, eliminonte cdo njeri qe nuk i pelqente. Per kete ka shume dokumente. Eliminimi i Mehmetit dhe Kadri Hazbiut, ishte dire e saj. Ne ate kohe Enveri po mbaronte. Ne vitin 1983, sic ka pohuar ish zevendesministri i brendshem Hysen Shahu, kusheri i Enverit dhe i cuar nga ai ne kete pist, Enveri nuk shkonte dot as ne wc, por e conin oficeret e tij te shoqerimit.
  Ramizi ishte zgjedhje e saj, por edhe sot ajo nuk guxon te thote te verteten, megjithese ai e tradhetoi.
  Historia nuk mund te mbetet peng i Nexhmijes. Dikur ajo do tregoje se cfare ka bere kjo zonje e zeze e historise shqiptare.

  Reply to this comment
  • Lili January 8, 21:24

   Ramizi ishte zgedhja e saj qe kur ishin takuar ne rinine fashiste te dy, se edhe Ramizi ishte fashist n’ate kohe kur dushan e miladini i rekrutuan!
   Enveri ishte zgedhja e saj e dyte , me urdher te serbeve qe kjo aq shume admironte!
   Do isha kurioze per ADNin e djalit te madhe te enverit?! I kujt eshte?!

   Reply to this comment
  • comment January 12, 22:37

   kjo nuk duhet fare te shkruaje perderisa bazohet ne hamendje dhe “hints”.
   Dmth Nexhmija dedukton ne eventet dhe frazat faktin se cili qe i perferuari pasues i Enver Hoxhes.
   Mund te kete te drejte ne deduksion.
   Problemi qendron ne faktin se ajo hap kutine e pandores te thashethemeve me te cilat Blloku gelonte fund e krye dhe ju beri gropen byrose.
   Megjithate jane kujtimet e saja ne fund te fundit, dhe cfare lexojme jane vec ato.
   I vetmi fakt ne gjithe kete kapitull eshte ne fund: zgjedhja e Ramizit “NDODHI”.
   Dhe kjo i ve kapakun.

   Reply to this comment
 10. The truth, the whole truth, and nothing but the truth January 8, 18:19

  GENT

  hysen shahu paska qene kushuri i Enverit???

  Uuuua tani e mesuam. Dhe kete si gjirokastrite te vjeter qe jemi nuk e dinim.
  Shyqyr qe e mesuam nga ky genti se e paska nga burime te “sigurta” really Fake.

  Hyseni vetem prallis ne gjendje gjys komatoze.

  Hyseni nese eshte e vertete se ka thene keshtu te kujtoje Po vete Si vente ne halet ne ato vite?

  Si minister i puneve te perbrendshme qe ISH.

  I lyer e pispillosur Si dhe shefi i tij fecori, ndoshta nga Pak pusht Po Si shefi i tij, nuk eshte fare i besueshem.

  Po ne lexuesit e gazetes se nerume dita kemi nje kureshtje te madhe per sa me poshte.

  Po ai vete e ka shoqeruar ndonje here Enverin ne hale dhe a ja ka fshire ndonje Here bythen vete?

  Se sic tregojne Enverit ISH “paranojak dhe nga frika se mos i benin atentat, nuk pranonte qe bythen tja pastronte njeri me rang me te ulet se zv. minister i puneve te perbrendshme”.

  Gent do ti besh nje sherbim te madh te vertetes nese ja del te mesosh te verteten nga hyseni e te na pergjigjesh neve qe interesohemi shume per kete ceshtje.

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 January 9, 11:21

   o nastro përse ndërron pseudonime??
   apo ndërro dashnor,ndërro pseudonim??
   a thu të japin të njëjtën kënaqësi si ndërrimi i dashnorëve dhe ai i pseudonimeve??

   Reply to this comment
 11. fteri January 8, 18:34

  Deri këtu dakort ,Nexhmie Hoxha e mbyll rrëfimin e sajë të “sinqert ” kur thotë ,është budallallëk të mendoja për pasardhësin apo për vdekjen e Enverit ,kur vdekja është e pa shmangëshme për gjithë racën njerzëre sado i fuqishëm qoftë ai person ,ajo do ndodhë një ditë siç ndodhi me Enverin .Ajo duhet menduar,dhe mendoi se ajo tragjedi ashtë menduar nga Nexhmia .Pasardhës duhet të jetë Ramiz Alia.

  Nga ato detyra që paska caktuar Enveri ,Ramiz Alisë përgjegjës për idologjinë ,pra zëvendësonte Enverin . kryeministri Adil Çarçani dhe Hekuran Isai ministër i brendëshëm.

  Po çfar mungonte atëherë ,pasardhësve të Enver Hoxhës të mbanin pushtetin socialistë ?….

  Këtyre udhëheqësve u mungonte vizioni për kapitalizmin ,menduan se do të rrinte ujku me delen bashkë ,do të udhëheqin përsëri në kapitalizëm shqiptarët me ndreqje gabimesh dhe plotësime socialiste me arna ,kur kapitalizmi ,ka ligjet e sajë ,është ujk njeru për njerin ,është grabiqar dhe hëngëri me gjithë tufza dhe arza të Ramiz Alisë,gjithë shqiprinë si Gorbaçovit me perestrojkën ,kur vështërsitë e mëdha ekonomike në shqipëri kishin gllabruar gjithë vendin me mishin e kangurit të australisë në v.1987,thyem edhe dhëmët ,ku ishe Nexhmie ?……Më fal se je e moshuar tani ,por e hëngre ti atë mish Nexhmie ?…,në se po përse nuk e ngrite alearmin ,po na përfshiu apokalipsi..?…..Përse byroja politike flinte gjumë ?…,vërtet bëri luftën ,por tani duhej lufta tjetër në shqipëri më e “madhe ” duheshin arritur sukseset në fushën e konomike të vendit ,shqipria të ngrihej lart e më lart ,por morën tëtpjetën rrukullimën e pa shmangëshme drejt gropës .

  Nuk ndërtohej shqipëria kapitaliste me mendësi socialiste e me pleq.kur kishin filluar grindjet në shpirtë të sejcilit shqiptar se ,përse shqipëria ngeli të blejë mishë të huajë ?… .dhe të vuante për një kg/qumësht apo për një vezë. TURP ,TURP ,TRADHËTI .
  Dhe kjo udhëheqje e pa aftë me Ramiz Alinë e quan vendin e vogël shqipërinë në skamje e varfëri ekstreme por të pasur në minerale toksore ,në naftë e pye në ditë shumë të vështira ekonomike ,shqiptarii ,të morë arratinë ,të brasktisë atdheun të bëjë jetë të varfër ,në vend të ngritjes lart e më lart të nivelit ekonëomik të shqiptarve këta i bënë gropën ,dhe vazhdojnë ta groposin akoma..

  Ramiz Alia gjeneroi katovicën ,nuk u tërhoq si dështues ,por si hileqar ,kjo duhet theksuar ,dorzoi pushtetin kapitalistë me antikomunistë më të rrezikshëm në krye Sali Berishën ,Fatos Nanon ,nxuar jashtë vendit pasurinë ,shkatrroi ekonominë e vendit ,djersën e 45 vjetve të shqiptarve u vodh ,u shit .

  R.Alia duke u bë edhe njëherë president i paskomunizmit për të shpëtuar socializmin ,kur ai kishte vdekur në gjithë botën edhe në BS. Nuk mbahet një i vdekur në këmbë,regjimi socialistë kishter vdekur ,popullit nuk i siguronte më jetesëja dorzoi antikomunistve hajdut që vodhën shqiprinë

  Po përse u leju që Ramiz Alia të diskretidoi PPSH ,dhe Enver Hoxhën ?
  Socializmi nuk ka gjë të përbashkët me kapitalizmin,dhe Enveri me këtë idoligji u nda nga jeta ,ai mbrojti me forcë socilizmin ,nuk bëni kompromis kurr më kapitalizmin ,dhe përse Ramizi ju dorzua Sali Ram Berishës ,njeriu i UDB-së që vodhi , dogji e shkatrroi gjithë shqipërinë,edhe sot antikomunistët më të rrezikshëm drejtojnë vendin , si kriminel,më të rrezikshëm diskreditojnë PPSH ,me këtë parullë ata mbushin arkat e valixhet me para e flori të vjedhur ?

  Shqipëria kapitaliste nuk mbahet më këmbë duke vjedhur 30 vjet sa 300 vjet robëri.Pa dalë para ligjit kryekomunisti k/krimineli Sali Berisha me shokë , ky që dogji e poqi gjithë shqipërinë nuk ndërtohet shqipëria KURRË ,pa e dënuar kriminelët që dogjën shqipërinë ,kjo mbetet detyra më e rëndësishme për shqiprinë.

  Reply to this comment
  • Lili January 8, 21:09

   Pse mendon ti se vertete besniku i nexhmijes edhe Ramizit, berisha ishte antikomunist?! Vertete e blene ti kete film te nexhes e Ramizit qe e vendosen aty Berishen?! ( nje dite tjeter te tregoj pse e si mbasi nuk e kam lexuar ende nexhmijen Te shoh se si e tjerr kjo kete zgedhje ) …
   Jo komunistet , me Sigurimin, dmth me bekimin e Ramizit e Nexhmijes zgodhen keta edhe i ´promovuan’ si mbrenda si jashte si antikomuniste!
   Ju tregoj nje dite tjeter per njerezet se na derguan Nexhmija e Ramizi dikur neper bote, sepse pashaportat e vizat n’ate kohe ende Sigurimi i jepte!!!! Apo jo nexhmije?!
   Perndryshe di gje me na treguar per mbledhjet e tua me Ramizin ne Rinine fashiste ku jeni takuar e njohur?! Te tjeret e dine kete faqe te historise suaj ! Pres me padurim t’ju lexoj per kete pjese !
   Ps: duhet te pranoj se nexhmija lexohet kollaj se shkruan mire ! Shkolla e kohes se mbreterise duket ketu, me dallim nga cka prodhoj shkolla enveriste e qe po shihet sot!

   Reply to this comment
   • mirel January 9, 05:40

    Oj Lil, po paske qene e rrjedhur komplet.
    Te tjere e dine si qenka takuar Nexhi me Ramizin, po Enveri nuk e dinte.
    Te tjeret dinin me shume gjera, por Enveri ngelej gjithmone ne vend te pare.
    Te tjeret kishin plane, por Enveri fitonte.
    Ku i gjen keto produkte halucinative.
    Dhe sikur cfare po thua ndonje gje me vlere qe ndikoi ne fatin e Shqiperise. Qe nga lufta dhe deri te pasuesi..
    Ku na qenkan njohur Ramizi me Nexhmijen?
    Cfare na fsheh kjo enigme per fatet e Luftes dhe te Shqiperise!?
    E kupton idiotizmin e fantazise tende prej viktime 45 vjecare?
    Asgje nuk krijon asnje pasoje per Shqiperine, sepse nuk krijoi ndonje pasoje as e Enver Hoxha.
    Enver Hoxha kishte fuqi dhe autoritet te plote ne popull.
    Vere ne vesh. Asnje nuk i dilte dot perpara. As Nexhi, dhe as Ramizi.
    Na trego per mbledhjet e tua dhe te Ramizit-thote kjo. Pse moj nuk paske lindur nja 90 vjet perpara qe ti pergjoje pas deres?
    Cili eshte konkluzioni jot historik?

    Reply to this comment
    • Lili January 9, 20:45

     Te tjeret te tregojpo ti nuk do me dite: te dy ishin ne rinine fashiste, te dy kane bashkpunuar aty kur italia i shetiste studentet e femijet , bile deri n’itali, per me i mesuar. Sadik premten pikerisht per kete pune dojshin me vra se ai te tregonte per keta te dy, edhe ua kishte deklaruar bile nder sy: ju nuk jeni komunista po bashkpunetore te fashisteve!

     Reply to this comment
  • anticensurë25642654 January 9, 11:32

   beterr
   ke shkruar një çarçaf kur do të mjaftonin dy fjalë për ti dhënë përgjigje pyetjes tënde që duket sikur tia kesh vjedhur dikuj,ose ta kesh pasur në një moment drite dhe pasi e ke bërë!?
   “Po çfar mungonte atëherë ,pasardhësve të Enver Hoxhës të mbanin pushtetin socialistë ?….”
   i ke thyer dritat fare!!fikur!?do të ishte gjëja më e vogël!!
   pasardhësve të mbetur,sakatë,marioneta, të enverit,vetëm një gjë nuk iu mungonte,vetëm një gjë e kishin me bollëk të jashtëzakonshën!!
   atë që kishin me tepricë ishte FRIKA!!
   ajo që ju mungonte ishte ZGJUARSIA!!
   nuk je aq gomar sa dukesh për të mos bërë një llogari të thjeshtë BUDALLA + FRIKË = ????????
   ajo që ndodhi,e po ndodh në shqipëri këto 30 vitet e fundit!!

   Reply to this comment
 12. Ateum January 8, 18:43

  Deshtimin e Enverit e pe ne 1990. Rrenim, varferi, urrejtje, injorance, dhune, kafshe hajdute, te paskrupullta dhe kriminale qe dilnin nga partia e tij per ti shkerdhyer kockat dhe per ta nxjerre nga varri. Sport qe vete Enveri e kishte praktikuar me armiqte dhe shoket e tij dhe qe do vazhdoje me kockat e baglave shpellare qe polli.
  Gjurmet e krimeve, torturave, persekutimeve mesjetare jane fakte historike. Menyra si shqyet veten , gjithashtu. Mjafton te shohesh se cfare i bete Teme Seikos dhe familjes se tij.
  E vetmja gje pozitive eshte modestia ne te cilen jeton dhe kontrolli mbi veten, sidomos po ta krahasosh me nje kafshe tribale dhe psikopate si Sali Berisha qe perlyhet me mutin e tij, jashteqitje dhe gjobe e partise tuaj komuniste, mbi kurrizin e Shqiperise.
  Enver Hoxha edhe pse gjaksor dhe diktator mesjetar, ka per te ngelur per historine, “Shqiptari nr 1”.
  Sic thote Montanelli: Historia eshte putane e keqe. Dashuron diktatoret e pameshirshem dhe bastardet. Ju dedikon atyre faqet me te lavdishme.

  Reply to this comment
  • cezari ballkanit January 8, 20:05

   Ateum!

   Je shume kontradiktor ,konfuz dhe ne nje fare menyre ben harakiri…hidhesh nga Teme Sejko deri te Montaneli dhe ja fut vetes..
   .
   Dukesh si ai Genti me lart qe ja fut pordhes me ate “shahun e Enverit” dhe komentuesi gjirokastrit me lart ja nxorri bojen.
   ,
   Me 1990-en mos e krruaj..Mos e krruaj se Shqiperia ne kohen e Xhaxhit ka kaluar 3 kriza te forta….ate te viteve 1945-1948…te viteve 1961-1963 dhe e fundit ne 1988-1991 ku kjo e fundit ishte katastrofale dhe nga miqte perendimore qe shuan epshet e tyre antikomuniste me PIPAT-BIBERAJT-BARDHAJT dhe ish kemishzinjte..
   .
   Le te marrin vitet e dhjete vjecarit 1966-1976 qe ne shqiperi..gjeje dhe qumesht dallandyshe dhe papunsia ishte zero…
   .
   Pastaj cfare ka ndodhur pas 1992 dhe sidomos 1997-es Enveri ose nuk duhet te zene ne goje per mire apo keq…ose te shenjterohet sipas thenies brilante e analistit grandioz Montanelit duhet shkruar me germ ate arta (qe edhe pse e urrente Enver Hoxhes thoshte:)

   Citoj:
   “””””-Shqiperia në fakt
   nuk kishte qenë kurrë e bashkuar
   as prej race, as prej gjuhe, as prej feje.

   U bashkua nën Hoxhën
   i cili arriti atë që
   nuk e arriti dot as Skënderbeu, …

   ndoshta është më mirë
   që të mos hetohet
   si i bashkoi.
   se kur pati në dorë vendin e tij të vogël,
   Hoxha luajti
   si të ishte një fuqi e madhe.”””

   ———————-
   JA CFARE I PUNUAN XHORXH BUSHIT NE OKB DIPLLOMATET E SHQIPERISE dhe kur u be president nuk e harroi kete poshtrim

   https://m.youtube.com/watch?v=lvmGhmncoXw

   Reply to this comment
 13. Limani January 8, 19:44

  Nexhmije ,
  mos i provoko shqipëtarët , mos i merr për idiotë komunistët .
  Saliu që të futi ty në burg , është mik i oxhakut dhe barkës tënde , është djali i shtëpisë të shokut Hysni etj etj etj !
  Antifashizmin tuaj e paguam shumë shtrenjtë ; ju , pasi terrorizuat partinë , terrorizuat Shqipërinë …..
  Enveri , Mehmeti , Hysniu dhe ti zonjë , jini armiqtë më të mbëdhenj të komunizmit shqipëtar , jini këlyshë , pjellë e feudo-borgjezisë shqipëtare dhe shërbëtorë të saj , jini Kali i Trojës në lëvizjen komuniste shqipëtare, ju , me aventurizmin tuaj , i bëtë varrin idealit të pastër komunist në Shqipëri , për të ruajtur karriket tuaja të qelbura , të pamerituara !
  Nexhmije ,
  kthe kokën mbrapa dhe , të paktën , kujto Plenumin e Beratit dhe Konferencën e Tiranës të vitit 1956 . Veç torturave , ju edhe varrin ua zhdukët komunistëve heronj që ishin kundër aventurizmit tuaj .
  Këtë as nazifashizmi s’e pat bërë .
  Mbylle gojën Nexhmije , mos provoko !

  Reply to this comment
 14. Lili January 8, 20:06

  A e di nexhmija se Prof Milliezi ka pasur studente shqiptare si nxenese te tij, jo komuniste kuptohet? A edi Nexhmija se ai diskutonte me ne per ju?!
  A e di nexhmija se ai na tregonte kur ishit aty qofte djali i Mehmetit me nusen e toj qe u strehuan nje kohe aty, qofte disa te tjere!
  Pra a e kupton kjo se kur Milliezi thot se Enveri ishte jashte mundesise me qeverise, sepse ishte lafitur nga trute prej diabetit e sulmeve ne tru, a e kupton kjo se lind pyetja kush qeveriste ne Shqiperi?!
  Sa per nexhmijen qe t’ia vertetojme se ishim edhe ne miqte e Milliezit: sa kushtoj shtatorja me filigram qe ia dhuroj milliezit ?!

  Reply to this comment
  • mirel January 9, 05:54

   Moj, po ti do jesh ajo e rrjedhura Liljana.
   Po ti nuk je sheruar ndonjehere, ndersa Nexhmija nuk eshte semurur kurre.
   Ate qe pyet ti nese e di ajo, ajo ta thote para se ta mendosh ti pyetjen.
   Ajo thote qe Enveri e pati projektuar me kohe Ramizin.
   Shteti funksiononte ne te gjitha nivelet sipas vendosjes qe i kishte bere xhaxhi, dhe pse i semure.
   Shteti degjeneroi vite me vone pasi Ramiz frikacaku mori pushtetin.
   E mori si komunist dhe donte ta dorezonte si komunist i moderuar, por beri nje gabim fatal se nuk mendoi qe Berisha, ishte spiun i UDBse.

   Reply to this comment
   • Lili January 9, 20:50

    Ah jo mirel, nuk jam liljana ! Edhe pse ajo me duket njeri ndoshta ma korrekt n’ate shtepi !
    Une te them se ajo e kishte projektuar edhe para Enverit , sepse ajo e ramizi kishin ate detyre nga dushani e mladini..

    Reply to this comment
  • comment January 12, 23:41

   cfare kosto shtatoreje ne filigram
   gjithe punet e artistikes Migjeni a Kavaje a tjeterkund destinoheshin per eksport ne valute
   kosto ishte vetem pagesa e punetoreve
   cfare flisni se luajtet njerezit mendsh me teorira konspiracioni

   Reply to this comment
 15. MH January 8, 20:15

  Ashtu sic nuk doli nji njeri i zoti te mbaj shqiperin te forte mbas vdekjes se Skenderbeut.Po keshtu edhe tashti qe mbas vdekjes dhe shuarjes se monizmit nuk kemi asnji pinjoll qe te udheheq Shqiperin.Ai ma i besushmi Ramiz Alia,me libra ishte i zoti por per ti vendosur diturit ne pune,praktike ishte nul ndoshta dhe i rrezikshe.
  Nxori puntoret ne rruge duke i dhen mbi 85 % te pages se punes.Veq se ishim te varfer kalume dhe ma te varfer mbasi nuk prodhohesh askund ne vend.Pushtetin ia dorzoi apo ia perdredhi Berisha nuk e dime sigurt po ama ne krye te vendit erdhi nji injorant qe vec profesionit e specializimit per sem,undjen e zemres nuk dinte.Ose dhe nese dinte vendin e shkatrroi me iden e ekonomistit G.Pashkos: Te shkatrrojme cdogje moniste deri ne gjendje zero.Kur zero ishim diten e viti 1990.Berisha qe kishte humbur lopen.Robet e shtepise ia njihnin tabjatin e nxoren te gjeje lopen,po humbi dhe vete.Ky qafir shkrumoqi sigurimin e shtetit ,Ushtrin dhe sigurime serb ulur kembekryq ne sheshin Skenderbej bante ligjin.Amerika mbeshteste Berishen dhe mbas 30 vitesh Amerika u kujtue qe ta ndryshoje gjendjen politike te Shqiperise me futjen e nji lloj Vetingut qe mesa po shikojme paksi i dyshimte po na duket.
  Me shuarjen e monizmit.Shqiperia mbeti ne doren e dy burrave thatanik.Njeri nxori puntoret ne rruge duke i garantue pagen e punes mbi 85%.Njikohesisht duke mbushur rruget me protesta ne mbeshtetje te Berishes.Qe shkatrroi sigurimin e shtetit dhe Ushtrine.Vendi ngeli ne meshiren e shoqatave te gjuetarve te Sllobodanit.Sot na kercnon dhe Ajtullahi i Iranit.Duke riperseritur historine jo me kalores dhe ushta po ato me arme moderne ne me llastiqe trumcakesh.Si nji episod ne filmin “Fortuna”.Ku bante “kerdine” llastiqja.

  Reply to this comment
  • comment January 12, 23:54

   deshtimi ekonomik shtyu Ramizin te kerkoje rrugedalje te liberalizimi sapo zevendesoi Enverin.
   Ekonomia e dobet ja destabilizoi situaten e brendshme, shto Gorbacovin, sanksionet e jashtme po diheshin, pastaj Rumania,
   u bene shume per nje teknokrat pensionist si Ramizi dhe vajti vone, derisa ky kerkoi vete te dorezonte shtetin e s’pyeti per enver as nexhmije as komunizem

   Reply to this comment
 16. profeti January 8, 21:04

  Cfare duhet te dine sot
  kanibalet antikomuniste (anti-enveriste)
  te gazetes Dita:

  1

  i ASHTUQUAJTURI FAKE-KOMUNIZMI SHQIPTAR ishte nje praktike dhe teori artificjale qe erdhi si pasoje e marreveshjes Churchill-Stalin e tetorit 1944.

  2

  .i ASHTUQUAJTURI FAKE-KOMUNIZMI SHQIPTAR ishte dhe jashte parametrave te vete teorise Karl Marksit qe theksonte se komunizmi do te ndertohej pas renies (rrezimit kapitalizmit) ne vendet e zhvilluara..

  3.

  i ASHTUQUAJTURI FAKE-KOMUNIZMI SHQIPTAR nuk mund te ndertohej ne ne vend si Shqiperia ku te mbysnin malariket e demo-s apo analfabetet e intelektuhales qe benin 90 % te popullsise.

  4.

  Merita kozmike e atyre qe tentuan te ndertojne te ASHTUQUAJTURI FAKE-KOMUNIZMI SHQIPTAR ishte se me nje teori te gabuar..te shitur te Tito Stalini nga “miqte perendimore” ..te sulmuar barbarisht dhe paburrerisht nga anglo amerikanet me bajonetat e grekut serbit-zogistave ballistave dhe ish fashistave arriten te bejne mrekullira ne Arsim-Shendetsi-Mbrojtje dhe Sherbimet inteligjente qe mateshin me superfuqite.
  .
  5.

  Merita kozmike e atyre qe tentuan te ndertojne te ASHTUQUAJTURI FAKE-KOMUNIZMI SHQIPTAR duket sot kur miqte tane (armiqte e dikurshem) me duke punuar hapur apo fshehur pro grekut dhe serbit..duke toleruar kete klase kriminale sot…duke dekoruar ish terroristet e Maltes & Mynihut ekane kthyer Shqiperine ne nje oaz te krimit nderkombetar qofte te rruges qofte atyre me kollare

  Reply to this comment
 17. Gent January 8, 21:16

  @the truth…
  Duket qe nuk je tamam gjirokastrit. Pastaj e verteta nuk eshte prone e askujt.
  Hysen Shahu eshte kusheri i Enverit dhe ishte Enveri we e coi ne Ministrine e Brendshme, kur Fecorri kishte mbi 6 muaj qe ishte arrestuar, ndersa Kadriu sapo ishte arrestuar. Dhe e vuri edhe Drejyor te Sigurimit te udheheqjes.
  Po ti, o truth…, nuk i kupton keto.
  Hysen Shahu ka dhene intervista ku ka treguar se si e dendnin me ilace Enverin qe ta benin te afte te dilte ne publik…
  Librin me kujtime te Hysen Shahut e ka shkruar shkrimtari e publicisti Ylli Polovina. Aty Shahu tregon gjera te renda edhe per Ramiz Aline, ndersa qe Enverin e conin hopa oficeret e sherbimit prane tij, e ka thene Sulo Gradeci.
  Lexoje librin, mbase meson ndonje gje!
  Por me duket se duhet te jesh nga rrethi i Nexhmijes qe reagon keshtu, o truth i genjeshtert.
  Ndryshojme bashke. Une i lexoj te gjithe, edhe Nexhmijen, e cila me vitet qe kalojne boton kujtime qe pergenjeshtrojne njeri tjetrin.
  Ja keshtu!

  Reply to this comment
 18. lenci January 8, 21:23

  A e dini cfare tha Miliezi kur vdiq Enveri? Vdiq diktatori me buzeqeshje femije. Natyrisht Nexhmija nuk e ka harruar kete.

  Reply to this comment
 19. Shqiptarizma January 8, 21:28

  Ramizi deshi e beri.

  Ramizi tradhetar, me qellum ngriti monumente e Enverit, vuri emrin univetsitetit,
  Nxirte njerezit te djelave ne aksione per “diten e Enverit” Kur njerezit skushn Pune gjithe javen se mungonte lenda e pare .
  La ekonomine te shkaterohej dhe hanin nga dhjami pleshtit themi ne nga anet tona.

  Diskretioj ne cdo hallke te jetes socializmn dhe Enverin se ndryshme nuk e bente dot permbysjen e madhe.

  “Ruante” gjoja monumente Duke nxjerr ligje , lejoi vrasjet ne kufi Kur cdo gje kish.marre Fund,.

  Nga komentet kemi marre vesh se ca te denuar API Grate ne kufi Jane terhequr zvare ne qytetet e lindjes.

  Atehere Si kishim degjuar keto gjera dhe nuk e di sa Jane te verteta.
  Po nga prinderit dija qe vetem kriminelu hamit matjani U var ne mes te qytetit te Lushnjes per krimet qe kish bere.

  Monumentit te Enverit ne Tirane e di shume mire qe Kur e terhoqen turmat U rezua vete Pa asnje lloj rezistenca. I qene hequr bullonat mbajtes.

  Morrem vesh pardesyte e bardha…

  Ramizi U DHA ndihmen me te madhe antishqiptarise, serbit e grekut.

  Ca thone se Ramizi nuk e mbante dot se skish kellqe.

  E kini gabim. Ramizi ishte dhelper dhe nese Ska qene ne Borderote e ndonje sherbim te fshehte te huaj eshte thjeshte nje tradhetar.

  Te gjitha te Beta me qellum.

  Prishi cdo gje ne lidhje me kthimin ndaj
  Gjermanise Perendimore.
  Enveri e perkrahu me te gjitha Forcat permiresimin e maredhenieve me BRD, Duke pare qendrimin dhe perkrahjen ndaj ceshtjes se Kosoves.
  Ramizi e prishi “Pa dashje”.

  Skuth spiun tradhetar

  Reply to this comment
 20. intelektuali January 8, 22:12

  O Lili Po sa kushton ajo statuja APO dhurata e der n te gjithe. E ka shkrujt intelektuali m e kohe ne kete gaueten te nerume dita

  Reply to this comment
  • Lili January 9, 21:21

   Ajo ishte nje replike argjenti te shtatrs qe eshte ne sheshin Skenderbeg i madhe 1 m 70 gati edhe sipas ptof Milliezit ma shume se 200 kg argjenti!
   Mos me besofsh, pyeti argjentaret qe kane punuar apo njerezet qe ishin pergjegjese per kete dergese ne ministrin e mbrendshme!
   Perndryshe , pyetni zojen Turdiu a ka qendruar a jo ajo ne Pariz nje jave tek Pr Milliez ?!

   Reply to this comment
 21. demo January 8, 22:37

  Ka njerez qe nuk dallojne ngjyrat,ka edhe qe nuk shohin fare.Problemet e Nexhmijes ne ballafaqimin me realitetin qe ka jetuar,tregojne nje shtremberim katastrofik te KARAKTERIT.
  Po e konkretizoj kete qe shkrova me nje ZONJE,qe pati nje jete te shkurter tragjike.
  Alilujeva,e shoqja Stalinit,i thote te shoqit:-Te gjithe flasin keq per ty ne Institut.
  -Cfare thone?
  -Thone qe fshataret e Ukraines po vdesin nga uria,sepse komisaret e tu u grabisin drithin.
  -Kush e thote kete?
  -Te gjithe.Vetem njeri nuk flet.
  -Si quhet ai,njeri?
  -Nikita Sergejevic Hrushev.
  Te gjithe studentet e Institutit Politeknik te Moskes u arrestuan dhe pushkatuan,kurse Nikita Sergejevic Hrushev u emerua Sekretar Politik i Moskes..
  Nadezhda Allillujeva vrau veten,SEPSE NUK MUNDET QENIA NJEREZORE TE MOS SHPREHE ATE QE SHEH DHE DEGJON.
  Ashtu si konkubinat e Sulltanit e shihnin boten nga Top Kapia,ashtu edhe Nexhmija ka pare vetem trute e Enverit.Per te REALITET ishte vetem Pallavrat Aktoreske te Enverit.
  As Liri Berisha nuk arriti ne kete gjendje.Edhe ajo pati kurajon ti thote te shoqit pas krizes se fajdeve ne 97:-Po mire o burre,mblidhe veten,mos bej keshtu,se nuk ke lindur per te sunduar?

  Reply to this comment
 22. intelektuali January 8, 22:39

  O Lili Po sa kushton ajo statuja APO dhurata e dine te gjithe. E ka shkrujt intelektuali me kohe ne kete gazeten te nerume dita

  Lexo kete ti Lili qe paske qen Student i Paul Milliez en France:

  https://www.lemonde.fr/archives/article/1985/04/13/staline-etait-un-homme-sage-et-pondere_2748208_1819218.html

  Perktheua nje cike lexuesve te gazetes se nerume dita kete Paragraf qe vijon:

  “” M. le secrétaire général, vous êtes une grande personnalité. De Gaulle m’avait confié jadis qu’il admirait deux personnes dans son temps, Enver Hodja et Boumediène (1), bien que ce dernier ait été son ennemi.”

  Interviste e botuar ne gazeten “Le Monde” me 13 April 1985, 2 dite pas vdekjes se Enver Hoxhes.
  Interviste qe Prof. Paul Milliez ka bere me Enver Hoxhen, ne Dhjetor te vitit 1984 me rastin e pjesmarrjes ne festimet e pervjetorit te 40 te Clirimit nga forcat nazi-fashiste dhe bashkepunetore e te tyre.

  Paul Milliezi (profesori i Lilit) ne ate kohe sic e cileson gazeta ISH kryezari i shoqates se miqesise “France-Shqiperi” dhe gati 20 vjet mjek konsultash per shendetin e Enverit.

  Ua kryetari shoqates ne Shqiperine socialiste Kur Lili qe Student antikamunist ne France

  Milliezi i thote Enverit:

  “Zoti Sekretär i pergjithshem,
  Ju jeni nje personalitet i madh.

  De Gaul me ka pohuar dikur ne konfidence se dy njerezit qa ai admironte me shume ne kohen e tij, ishin Enver Hoxha dhe Boumediene”.

  Ky ishte perkthimi i paragrafit me siper.

  He mo Lili Po kete ja U kish thene Milliezi.
  Cdo Shqyptare do krenohej me nje percaktim te tille sidomos nga De Gaul, nje Figure e madhe Historike e pakontestueshme ne France.

  Nuk eshte dekorate e dhene nga macroni i vogel.

  Ti e kupton ndryshimn.

  Po leri mo leket e statujat, e Studenten e leshit kacurrel antikomunist.

  Reply to this comment
  • Lili January 9, 21:40

   Milliezi ishte ´civil’ me ju po ishte edhe antikomunist i madhe! S’i kushtonte gje me thane fjale te mira publike se ne menyren qe e thot te gjithe kuptojne, pos shqiptaret !
   Kur ka ardhur ne Shqiperi gjithmone ka ardhur me shume detyra ! Edhe cdo here i ka treguar dikujt tjeter cfare ka pare e si duhet interpretuar ajo qe ka pa .
   Per shembull pyetni ambasadorin shqiptar ne Pariz , apo shiko arkivat e ministrise , a ishte ky milliezi qe ka ndermjetesuar me ambasaden angleze a jo per arin dikur?!
   bota eshte shume e vogel edhe njihemi te gjithe ketu ato qe interesoheshin per Shqiperine! Une kam pasur fatin te njoh njerezet qe kane studiuar me enverin ne Montpellier, qe e kane njohur ne Bruxelles e ne Tirane! Po ashtu kam jetuar me njereze qe ishin te burgosur ne mitrovice e prizren me komunistet serbe e shqiptare qe kane ndihmuar kete zoje dikur..a e dini ju se ne diaspore ka pasur njereze qe e kane njohur mire nexhmijen ?! . emri Dollapi i kujton gje Nexhmijes per shembull ?! Cfare detyre i dha ajo kur e dergoj ne yougoslavi?!
   Allez , nexhemija halla edhe disa libra mundet me i ba!

   Reply to this comment
   • anticensurë25642654 January 10, 10:31

    lil
    ke plotësisht të drejtë”bota eshte shume e vogel “,ajo që ti nuk di!?
    është se mëndja tënde është tmerrësisht e vogël!!
    jo në lidhje me atë që the ti më sipër,pra me botën!!
    jo!!
    në krahasim me një mëndje normale!!
    ps:këto pyetjet enigmatike të bëjnë shumë interesante!ki kujdes e mos e nxirr sekretin,lil,se na humb fara!!
    mbaje për vete deri në momentin e fundit para se të skosh,në hale!!
    pastaj futi një të dhime sipër!!

    Reply to this comment
 23. demo January 8, 23:37

  Ne vazhdim te karakterit te Nexhmijes.
  As Valide Sulltanat,qe urdheronin njemije e nje krime ne Perandorine Osmane nuk mund te krahasohen me Pasqyren Hyp[okrite te kesaj Nexhmijkes.
  Eshte e papame,si nje makineri deshifruese ne kod.
  Sikur te qahesh shoqeve,Vitos,Fiqeretes si bejne gjithe plakat e Lagjes:Keto nuset e mija gjithe diten kapen per flokesh.
  Joooo,meazallah.Keto i nxorren vete nuset.
  Vajti e shoqja Haxhi Lleshit te qahet tek kjo,Dibranja,se Haxhiu kishte zene dashnore ne pleqni-Joooo,c`eshte kjo?Si guxon te flasesh ne kete menyre per kryetarin e kuvendit popullor?
  Enveri sado birbo rufjan qe ishte,e shkroi ne ditar historine e dashnoreve te plakut Haxhi,kjo thengjilli mbuluar,MORALISTJA,bente si e bukra shejtan,,e dergoi shoqen e saj Dibrane ne Internim me gjithe te birin,se s`mund te perfliteshin koqet e plakut Haxhi,qe ishte kryetar i kuvendit popullor.
  Po senati amerikan i beri gjyq koqeve te Bilal Klintonit,moj kurve? Kjo eshte nga ato kurvat katundare dibrane te mbuluta,qe i ka lujt taven me gjithe tepsi me Ramiz Aline,se e ka tregu ai gardisti qe erdh Semiram Xhuvani i kapi ne vilen qeveritare ne Vlore,ku ishin mbyllur dite e nate dhe po pregatisnin Raportin e Kongresit.Erdh ne mengjez pyeti Gardistin ke Porta:-Aty kane fjetur ATA TE DY?
  -Aty-tha gardisti.
  U kthye ne Tirane Semirami shkrete pa hyre brenda fare,i hyri veremi,vdiq para kohe..
  Nexhmija me ate zemer cope guri,jo 100,po edhe 200 vjet do te rroje.Me te ngjume e kam,por thone qe kjo Linda Rama i ngjan.Kjo eshte KALKOLATRICE.
  Gjithe tenderat,Koncessionet,PPP-te,thone qe i sajon Linda Rama dhe ja jep ketij Zullapit per firme.

  Reply to this comment
 24. memorialbania January 9, 03:16

  Pse komentuesit nekrofage antikamuniste te Dites ngaterrojne Kekun me Byrekun. ?.
  .
  Pse keto hijena terbohen dhe I bie damllaja sapo del 99 vjecarja qe e dhe pse drejtoi ate vend pe gjysem shekulli ka nje pasuri mjerane kur pinjollet e Zogut jane me saraje te vjedhura dhe Monikat me Argitat qe kane bunkeret e Lalzit qe konkurojne dhe Trampin
  .
  Si eshte e verteta e koleres antikomuniste-fashiste pas 1992-it?
  .
  Sali Berisha pas 1992 nga sumeferkues I Enverit u be kobure antikamuniste Elez Biberit qe I dha urdher ti vinte tritolin varrit enver hoxhes ne 2 maj 1992..qe futi gjithe familjen hoxha ne burg..qe perdhosi Luften NCL dhe veten e deri te permendorja e Zogut qe ai vete donte ta eleminonte ne 1993..
  E verteta ishte se Ramiz Alia beri nje gafe kozmike…me pare u carmatos..pastaj filloi ndryshimet…dhe duhet tja bente si ne Kine (qe e respektojne amerikanet) Duhej te bente ndryshimet por jo I carmatosur..
  Beri gabimin qe beri e majta greke ne Greqi qe dorzoi armet..dorzoi pushtetin Mbretit dhe Churchillit dhe pastaj U DOGJ GREQIA..njelloj si shqiperia ne kohen Koleres berishiane
  .Ramiz Alia kurre nuk ka qene burre shteti si Enver Hoxha,mehmet shehu,hysni kapo,beqir balluku etj por ka vegjetuar ne hije te tyre.Nuk shoh ndonje “agjenture” ne llojin e tij por nje mungese kapaciteti pe rte menaxhuar situatat teper te veshtira..Shqiperia ishte ne udhe kryq qe kur ndodhi SHEMBJA E MURIT BERLINIT…

  Do kapitullonte apo do bente “deal” me perendimoret ?!
  Ramiz Alia as nuk shpalli kapitullim ,as nuk rezistoi dhe as beri “deal” si xhentelmen me perendimoret (kuptohet me amerikanet).
  Ketu eshte thelbi problemit.
  Ne nje kohe qe Ramiz Alia pranoi nje pakete te madhe reformash (pa lindur akoma PD)
  1-lirine e shprehjes
  2-lirine e fese
  3-lirine e tubimit
  4-lirine e shtypit
  5-heqjen e ligtit te agjit-proppit
  6-pranimi I ekonomise tregut
  7-lidhjet dipllomatike USA-USSR-GB
  8-lirimi I te perdjekurve politike
  9-njohja e prones private
  10-lejimi I vizitave jashte shtetit
  11 lejimi I pluralizmit
  12 heqja e PPSH si rol udheheqes…etj
  Tregoi se Ramiz Alia teorikisht dhe praktikisht ju bind perendimit…POR ai ishte ky I fundit I ndershem ne rolit e tij ne Shqiperi ?????
  Ku e kam fjalen ??
  Ne 1990-1991 donte apo jo Ramiz Alia ai lloj sistemi qe ishte imponuar nga Roosvelti-Curcilli-Stalin ne 1943-1944 kishte rene.
  Pee nje mendje te kthjellet ne ate kohe pra ne 1991 situta kerkonte kete rend dite (ki vemendje)
  a-PAJTIM KOMBETAR
  b-PLAN MARSHALL
  c-AUTOKRITIKE & FALJE NGA SISTEMI QE LAME PAS.

  Po cfare ndodhi realisht ?
  Ne periudhen 1989-1991 nuk ngeli ish kolaboracjonist,ish zogist,ish nazist,ish fashist,ish diversant ish ballist,serbofile,grekofile,rusofile,islamike ,antienverist,antikomunist etj pa ardhur ne shqiperi ne kryqzaten me te peshtirosur te historise njerzmit…ajo e dekomunistifikimit qe u gatua ne guzhinen e beogradit dhe te zbatuar teorikisht nga dyshja antishqiptare Rajeson-Elezbiberaj dhe e zbatuar nga dyshja kriminale Berish-hajdari.
  Trekendeshi I Bermudes :2 prilli 1991-prishja e qeverise stabilitetit 4 dhjetor 1991 dhe marrja pjese e amb. Rajerson ne menyre te FELLIQUR ne votimet e 1992 nuk kane nevoje per koment por vetem dy fjale :INVAZION DIPLLOMATIK CUDITERISHT I ardhur nga beogradi kur Amerika dhe ish jugosllavia ishin partnere teper te fuqishem..dhe ky ishte nje mallkim per shqiperine..Berisha nje hybrid paranojak I tyre.
  Kjo paranoje vazhdon dhe sot…Berisha,Azem Ha jkari –lul bahici,Rajersoni dhe Elez Biberaj nuk ehodhen ate fare komunizmi (qe vetem komunizem nuk ishte) ne Shqiperi por vetem realizuan disa pika te NACERTANIES SERBE..shkaterrimin e shqiperise,daljen e serbise ne adriatik,islamizimin e vendit dhedorzimin e saj pa kushte nderkomdetareve (si Rama sot).

  I- Ju rekomandoj te lexoni nje liber interesant te ambasdorit te pare gjerman ne shqiperi Verner Daum,te titulluar “shqiperia midis kryqit dhe gjysem henes” ku del qarte qe ai vecse ambasdor nuk ishte porn je lloj agjenti qe I vuri minat e para atije vendi bashke me ambasadorin grek atehere Kakabassi qe organizuan poshtersisht INCIDENTIN E AMBASADAVE.
  II-Ju rekomandoj te lexoni nje interviste te ambasadorit te pare amerikan Edwin William Rajerson dhe ne zotit EZaloshnja.
  III-Intervisten e Elez Biberajt dhene ne Klanin e Blendi Esattoptanit ne vitin 2008..
  Jam I bindur qe pasi ti gjeni dhe ti lexoni me kujdes keto material do mendoni se Shqiperia eshte pushtuar dhe e poshtruar me mirekuptim nga miqte..dhe ne kete kontekst pamvaresia kombetare ne kohen e Enverit sot duket enderr..pra kaluat nga nje ” diktature” me pamvaresi te plote ne bordello demonkratike ku dhe pasi ju pallojne miqte, salinjte ,raminjte dhe fejzinjte duhet te paguani…,

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 January 9, 11:37

   memorialbania
   pa lexuar kusurin!?
   “Pse komentuesit nekrofage antikamuniste te Dites ngaterrojne Kekun me Byrekun. ?.”
   varet nga pik vështrimi për ti ngatërruar!!
   nuk di se çfar sheh ti për kek e çfar shohin/m të tjerët për byrek!!
   pikvështrim,vëlla pikvështrim!!

   Reply to this comment
 25. mirel January 9, 05:58

  Nuk ka burre si Enver Hoxha.
  Shqiperine e mori nje fshat analfabet e te rrenuar, dhe e ktheu ne shtet modern dhe te pavarur, me Sovranitet te padiskutueshem.
  Humnera ku kemi rene sot eshte gracka qe ngriti antikomunizmi=antishqiptarizmin, qe paten vetem nje mision: Shkaterrimin e shtetit duke shkaterruar Gurin e Rende Enver Hoxha.
  Me shkaterrimin e Enver Hoxhes shkaterruan parimet dhe idene e Pavaresise.
  Ndaj tallen me ne dhe jevgjit, dhe plerat e Ballkanit, qe nga Dule dhe deri te Vucic
  Hiqi shtyllen kurrizore, njeriu vdes
  Ashtu dhe populli, edhe shteti

  Reply to this comment
  • Lili January 9, 20:59

   Po ku ishit ju mirel qe lejuat kete?! Ne bythe te nexhemijes?! Asnje per tembrojtur legjendari kurduhet?!

   Reply to this comment
 26. fteri January 9, 08:34

  Nexhmia nuk është bijë e tekeve ,urrejtjes apo simpatisë ,por bijë e së vërtetës historike të luftës heroike për liri.dhejtra e qindra beteja jan zhvilluar midis shqiptarve dhe armiqve .Udogj e u zhurit shqipëria nga zogu ,nga italiani ,nga gjermani ,nga greku ,nga serbi ,nga çifligarët ,nga bajrektarët ,nga fraksionistët e brendëshëm ,nga ballistët ,nga armiq të gjitha ngjyrave e markave ,nga betejat e ashpra klasore ,por fitorja ka qenë dhe do të jetë gjithnjë në anën e forcave përparimtare të Enver Hoxhës dhe Nexhmies ,u rrethua shqipria nga imperjalizmi ,nga reaksioni ,nga armiqët grek e serb ,rus e malazez ,ju lëshuan mbi shqipëri banda të armatosura me gisht në këmbëz ,me plumb në armë ,me thikë në brez ,me fletushka helmi e propogande në gojë.Armiqët na sulmuan nga toka deti dhe qielli ,por të gjitha betejat i humbën.Udogjë shqipria ,u dogjë Tirana u bë shkrumb e hi dhe ajo u ngrit kryelartë ,se Enver Hoxha me Luftaren Nexhmie Hoxha e komunistët shqiptar e ndërtuan SHqipërinë e Tiranën në cilësinë e shqiponjës fenikase ,që sa herë digjej ,apo sulmohej nga armiqët të jashtëm apo të brendëshëm , aqë herë lindëte një shqiponë e re ,prej hirit të së parës ,që nga flamuri Skëndërbeut.

  Kështu ndodhte dhe me të zotët e kësajë kalaje shqiptare 50 vjeçare të .Enver dhe Nexhmie Hoxhës, nuk trembeshin wsakrificat për atdhe ,dhe as nga disfatat e ndryshme fatkeqe që e sillnin vitet e dekadat e shekujt ,luftë kundër armiqve të jashtëm po më shumë me renegat e armiq falsifikator të brndëshëm .

  Sa herë rrezikoheshin e prknin dheun ,ngriheshin më të fortë, si anteu i mitologjisë ,ata ndriqonin dilnin fitimtar.

  Megjithse sot ekzistojnë njerëz të pa ndeshëm të ashpër gjenerojnë barbarizëm dhunë ,kundër legjendarit Enver Hoxha dhe Nexhmies bashkëshortes tijë besnike të luftës bëhet nga një kategori njerzish tellall ,me konglomerat mentalitetesh përmitiv në krye udhëheqin ish komunistët ,burokrat ,të prodhuar nga sistemi socialistë si krunde që nuk i shërbejn as socializmit as kapitalizmit ,kan grumbulluar rreth vete gjithë pasurinë kombëtare duke vjedhur djersën e 50 vjetve të popullit në komunizëm ,vetëm duke sha Enver Hoxhën .Pra këto burokrat hajdut e vrasës e kan të humbur betejnë ,dje ,sot dhe në të ardhmen me Enver Hoxhën.

  30 vjet as një fabrik shkrepse nuk kan ndërtuar ,vetëm gjigandët hidroenergjitik HIDROCENTRALET QË LA ENVER HOXHA ka mbajtë gjallë me drita shqiptarët ,se të pasuritë e tjera frabrika e uzina kriminelët i vodhën ose i vunë zjarrin.

  Arritjet e sukseset të socializmit të Enver Hoxhës e Nexhmie Hoxhës shikohet vetëm te shtimi i popullësis,shqiprinë e mori nga 800 mijë ,që ishin në v.1944 ,i dorzio në 3.5milon në v. 1990 .
  Kurse mosha mesatare në kohën e Zogut ishte 45 vjeç në v. 1990 u arritë në 75 vjeç .

  Përse hani mut me KOVA ?…apo harrova e doni me maune.?
  Ku jan institucionet shëndetësore në fshat e në disa rrethe të shqipërisë ??
  ,apo i bëtë cop cop i vutë zjarrin .
  Prandaj .Mos shani kotë për të bërë zhurmuesin por jepni Çezarit atë që meriton. Padrejtësia ka arritë kulmin! Mashtrimi ka arritë majat të larta,por përsëri flamurtar mbetet legjendari Enver Hoxha ,e mortët vesh ju debila të kapitalizmit me brek nëpërkëmb.

  Reply to this comment
 27. alphade January 9, 09:09

  Edhe I vdekur Enveri I mund te gjithe,pa le po te ngrihesh
  edhe nje here nga varri si Jezu Krishti cdo te ndodhte
  me detraktoret e tij, te gjithe nga infarti do te vdisnin,i
  pari Saliserb Berisha,lindur ne shpellat e Vicidolit, Enveri
  e solli be Tirane dhe e beri mjek,ndersa remizet e bibe-
  rajt e bere president e kryeminister dhe cilin nje Kryekri-
  minel, kryemafioz dhe kryebanditi me I madh qe ka njo-
  hur deri me sot Shqiperia,sebashku me Presidentin aktu-
  al ……!

  Reply to this comment
 28. anticensurë25642654 January 9, 11:11

  “Madje, thonë se unë paskam ndikuar tek Enveri për zgjedhjen e Ramizit, pas vetëvrasjes së Mehmet Shehut.”
  nexh o nexh,pas vetvrasjes së mehmetit,dhe pas vrasjes së hasbiut!?
  nuk ishte e nevojshme ti thoshe ti enverit të ZGJIDHTE ramizin!!
  sepse kur ke vetëm një!?
  nuk mund të propozosh një të dytë!!nuk mund të zgjedhësh një të dytë!!
  ti do me tall menderen më keq se e ke tallur atëherë kur kishe gjithë fuqinë në dorë??
  çfar vazhdon pas kësaj,është një idiotësi që ndoshta vetëm mosha mund të ta lejojë!!
  nexh ,ti dhe ne e dimë fare mirë se ti nuk ke qënë aq e trashë dhe aq emocionale sa të mendoje se i “dashuri”tënd dhe udhëheqësi ynë që i falnim ditë e vite nga jeta jonë,do të rronte 2 mijë vjet!!
  ti nuk ishe si dhe nuk je,me gjithë moshën që ke,një fyryfyçkë që ti shkoje enverit dhe ti thoshe”enver ti je duke shkuar për lesh,duhet të bëjmë diçka për atë që do të vijë pas teje”,sepse e njihje fare mirë tët shoq!!e dije se po ti përmëndje vdekjen!?ti shkërdhente brekët dhe ty!!prandaj nuk ka nevojë që ti thuash burrit tënd këtë e atë,por mjafton ti thuash “ajo fiqireti na sheh pak si me sy të keq!e pe dje si përdrodhi turitë kur flisje ti për mehmetin!?djali i mehmetit po bën këtë e atë!!e të tjera të tilla për të gjithë që i fshive për të lënë pretendentin që deshe.”
  o nexh ti hoqe qafe ata që nuk ishe në gjëndje ti kontrolloje!!mbajte ata që ishe në gjëndje ti kontrolloje!!bile mbas heqjes qafe të mehmetit dhe hasbiut!?të gjithë të tjerët ishin mëse të kontrollueshëm!!ata e panë se askush nuk mund të lëvizte bythën në drejtim me atë që i kishe përcaktuar ti!nexh shpresoj që të të kujtohen mbledhjet e BP kur flisnin tërë marionetat e BPsë,e parafundit flisje ti dhe i fundit e mbyllte sekretari i parë i PPSHsë!!ai që sipas teje“I shkreti Ramiz, ç’barrë e madhe i ra mbi kurriz”. dhe gjithnjë si për çudi përsëriste ato që kishe thënë ti!!që i vinte vulën gjithçkaje,si mënçurive të foto çamit dhe idiotësive të xhelil gjonit!!
  o nexh ti mund të jesh me të vërtetë ai ëngjëll që ti thua se je,por veprimet e tua,të pardjeshme,të djeshme e të sotme!?
  ta mohojnë pretendimin tënd!!
  nexh,ke akoma kohë,jo për tu penduar,ti nuk mundesh,por të paktën për të treguar!!
  suhmë ke shkruar për të gjithë,edhe për mehmetin!!
  pothuajse të gjithë i ke rehabilituar,nga fillimi deri në fund,përfshi dhe mehmetin kur the se ai u dënua,pas vdekjes,vetëm e vetëm prej dufit të enverit ndaj “tradhëtisë që i bëri mehmeti me vetvrasjen”!!
  vetëm një njeri nuk ke rehabilituar në asnjë nga gjithë librat që ke shkruar në peridhën që të lanë këta “fashistët e rinj”!!
  vetëm kadri hasbiun!!
  pyetja që më lind,është,jo rehabilitimi,smë intereson fare,por”përse është i vetmi person që ti e shmang gjithnjë??nuk e përmënd,dhe kur e bën e përmënd aq shkaras sa të duket sikur nuk e përmënd fare!
  përse nexh??
  çfar të djeg aq tepër tek ai emër!!
  i kam lexuar tërë librat e tu!!thjeshtë për një bast me një shokun tim në fillim të viteve ’90,diku nga ’92,kur i thashë se nëse nexhi do të rrojë gjatë nuk do të rrijë dot pa i nxjerrë pisllëqet e saj!!pleqëria do të bëjë të sajën!!ti i ke nxjerrë të gjitha pothuajse,shumicën e ke nxjerrë në intervista!ndyrshe nga librat që ka kohë për ti kontrolluar para se ti botosh,intervista nuk të lë shumë kohë!!
  kështu nexh unë kam fituar 90% të bastit me atë shokun tim!!
  mendon se me kaq mund të quhem fitues??
  apo do të ma çosh në 100% fitimin??
  sepse mendoj se kur u rehabilituan pothuajse të “gjithë gajrprinjt” që deshin të gllabërronin atë zogthin e gjylos,atë ëngjëllin tënd,vështirë e “gjarpri i fundit” që e mbajti gjallë që e mbrojti që i ndërtoi piedestalin,të dalë me të vërtet gjarpër!!
  ma merr mëndja se po ti përgjigjesh drejtë kësaj pyetje,do të kishe shumë problem me ” të vërtetat” e tua!!
  akti tënd i fundit,spastrimi pas përfitimit nga “koha që të dha djali”(shprehje e sandër prosit)vetvrasja e mehmetit,vërtetojnë të kundërtën e asaj që thua ti!
  sa për mehmetin dhe brroçkullat që thuhen për të,vrasje ose goditje për ta dënuar si hasbiun në vonë,janë hisyhedhje!!mehmeti u godit për ti ulur pak vrrullin në rasitn më të rëndë ose vetëm për atë mëndjelehtësi të tij për kohën!!ishte një goditje si të gjitha që kishte marrë në karrierën e tij!!përfshi luftë dhe qeverisje!!
  por ndryshe nga herët e tjera,ai nuk “mendoi të bënte vetvrasje”(si e kishte deklaruar të paktën tre herë),por bëri vetvrasje!ti dhe ai tipi që ““I shkreti Ramiz, ç’barrë e madhe i ra mbi kurriz”.duke shfrytëzuar dufin e tët shoqi!?
  bët pastrimin total!!
  tabularaza!!
  hoqët të fundit që mund tju pengonin dhe trëmbët gjithë të tjerët,që normalisht ishin të trëmbur me kohë!!

  Reply to this comment
 29. Asd January 9, 11:25

  Enveri piketoi Ramizin? Po ne Shqiperi beheshin zgjedhje, partia kishte pleniume dhe kongrese… Apo Enver diktatori i bente sa per sy e faqe dhe ne fakt piketonte vete. Piketonte punen, pashaportizimet, shkollimin, te ardhmen dhe te shkuaren, denimet, deri tek torturat, internimet dhe vdekjet. Ishte ne gjendje te piketonte varferine dhe jeten tmerresisht te varfer te cdo shqiptari. Na vjen mire qe ai fara e keqe nuk mund te piketoje me.

  Reply to this comment
  • The Truth (jo ai me pupla) January 9, 12:58

   Po ne Shqiperi beheshin zgjedhje, partia kishte pleniume dhe kongrese… Zanafillen e kishin bile qysh gjate luftes… Qysh me 8 Nentor 1941, kohe kjo kur Nexhua me Ramizin rezulton te kene qene anetare te Rinise Fashiste Shqyptare… Ndryshe nga pseudokamunisti i Gjyles qe hidhej sa ke prehri i babe Myslymit, e sa ke prehri i Miladin Popovicit dhe Dushan Mugoshes.

   Si nuk te besohet? Mire pra, ja e verteta…

   Titoja piketoi Enverin
   Enveri piketoi Ramizin
   Ramiz “pluralisti” piketoi Saliun dhe Nanon
   Nanua piketoi Ramen
   Saliu piketoi Bashen
   Rama ka piketuar Erjonin
   Basha duhet te vije ne pushtet para se te piketoje Salianjin
   e terci e verci…

   Reply to this comment
 30. DZ January 9, 17:32

  Kjo ndodh veten tek ne, nje kriminele qe bashk me burrin dhe ca kriminel tjere masakruan nje popull te tere per 50vjet. Po pse stregon kjo kriminele kur ishte ne “ilegalitet” dhe ” dekoronte” me plumb pas shpine shoket evet me direktiva te Enverit. Miladinit, Dushanit etj.

  Reply to this comment
 31. Salihi January 9, 18:09

  DZ druzhe slobo

  Reply to this comment
 32. Enver - the truth, the whole truth, and nothing but the truth January 9, 18:24

  @Gent

  Nuk di qe hysenin TA kem patur kushuri.

  Se cshkruajne e prallisin njerezit ne Libra ne keto 30 vjet e Merr me mend vete.

  Sidomos keta zv. Ministrant e puneve te perbrendshme, qe duan te rregullojme Biografine e te lajne m… me sh…

  Po hyseni eshte kunati i Hajredin Celikut, anetar i byrose politike.
  I kish dhene te motren per Grua. Ndoshta e ka cu ai zv. minister??

  Dhe vellai i atij shahut tjeter Luanit qe U be nga Kapitalistet e businessmenet e Pare ne shqiperi. Jo cdo gje qe shkelqen eshte Ar .

  Shkruan ai m… per Enverin. Te shkruaj per kurvelleqet e hajdutlleqet e veta qe nga shoqerore e sigurimeve etj.

  Ciao gent

  Reply to this comment
 33. Adih January 9, 21:21

  Moj Nexmije , dua te them ,e kam degjuar vete me veshet e mij ,me beso se nuk e kam ne edukate te genjej dhe u shokova jashte mase ,ishte fillimi i vitit 1990 ne nje radio perendimore gjermanisht foles ,e kur e degjova jam shokuar . Radio ne gjermanisht thonte : Diktatori shqiptar Ramiz Alia ,zevendesuesi i diktatorit Enver Hoxha , vetem ne vitin 1989 (pra vetem per nje vit ) ka blere vetem per vehten e tij plus familjen e tij ,ilace ne Austri me vleren e 200 mije dollareve amerikane .Tme kuptosh mire ,po e citoj jo per spitalet shqiptare , e jo per popullin e mjere ,por vetem per vehten e tij personale e plis familjen e tij personale .Por nuk mund te jete kjo e gjithe shuma ,se mund te kete blere edhe ilace si ne France ,Itali e gjetke ? dhe kjo eshte nje hamendje e ime ,se sduhet te flasesh pa fakte ne keto shtete te tjera si Franca Italia e gjetke ,por kjo ska rendesi .Por rendesi ka vetem ne Austri ka blere kelyshi i juaj 200 mije dollare ilace . .Kur arka e shtetit diktatorial komunist ne ato vite te 1989 ishte komplet bosh .Tna rrosh sa mali i korabit moj Nexhmije per keto perrallat e tua me mbret ???

  Reply to this comment
 34. Gent January 9, 21:32

  @ truth..

  Dobet shume ne argumente. Dobet.
  Nuk te ben pershtypje qe sot, me 9 janar, ne pjesen tjeter nga libri i Nexhmije, ajo, qe dje e mbronte Ramizin, sot tregon pakenaqesite ndaj tij.
  Busti i Enverit ishte pergatitur per tu rrezuar dhe ajo e di kete.
  Nexhmija ishte per pluralizmin?! Nexhmija ishte per kalim paqesor te pushtetit?! Po kush nuk e mban mend ate, veshur me te zeza dhe me cizme, qe merrte pjese ne mbledhjet e “vullnetareve te Enverit”?
  Duhet te lexosh me shume. Lexoje librin e Hysen Shahut, do gjesh gjera interesante ne te, gjera qe i konfirmojne edhe hapja e fondit te Enver Hoxhes kohet e fundit.
  Kujtimet e Nexhmijes nuk jane e verteta e shenjte. Kjo do dale nje dite.
  Dhe ne fund…ti je kusherire e Enverit, qe nuk e paske kusheri Hysen Shahun?

  Reply to this comment
 35. Paul Tedeschini January 11, 16:20

  Po pse moj Nexhi, Enveri do vendoste se kush do ta pasonte, apo do t vendoste partia me votat e antarve?

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim