“Një këmbë te qeveria, një te prokuroria, asnjë te hetimi”

March 1, 2016 12:22

“Një këmbë te qeveria, një te prokuroria, asnjë te hetimi”

Opinioni përfundimtar i Komisionit të Venecias, sipas Ministrit të Drejtësisë Ylli Manjani e vendos diskutimin për reformën në drejtësinë standarde profesionale dhe europiane.

Duke folur në emisionin “Tonight Ilva Tare” në Ora News, ministri tha se nëse të gjitha palët e gjejnë veten të lumtur me përfundimet, është koha ta reflektojnë me vepra këtë lumturi.

I pyetur lidhur me Byronë e Hetimit, Manjani tha se nuk di nëse do të ngrihet apo jo.

Ai vuri theksin në domosdoshmërinë e krijimit të Strukturës së Posaçme Antikorrupsion dhe Kundër Krimit të Organizuar, SPAKU, sipas modelit kroat.

Më poshtë një pjesë e intervistës ku Manjani analizon situatën në Prokurori

Formula e zgjedhjes së Prokurorit të Përgjithshëm me 2/3…?

Manjani: Nuk e besoj se është taksative, kemi harxhuar shumë kohë me këtë.Futja e Këshillit të Prokurorisë si institucion i ri brenda Prokurorisë në thelb e zbut disi pushtetin e autoritar të Prokurorit të Përgjithshëm. Personalisht nuk jam i bindur se kjo është zgjidhja e duhur.Megjithatë ka insistime dhe hajde ta bëjmë. Prokuroria është një organ në kushtet e Shqipërisë absolutisht i centralizuar dhe debati për prokurorinë duhet të ishte i fokusuar në një drejtim tjetër.

Problemi i Prokurorisë është çfarë përgjegjësie do ti japim. Kemi modelin anglosankson që përgjithësisht prokurorët janë pjesë e qeverisë dhe hetimin e bën gjithashtu qeveria. Ose sistemi tjetër është që prokurori del nga ekzekutivi por dhe hetimi shkon jashtë tij. Ne kemi një variant hibrid, një këmbë e kemi nga qeveria, një këmbë nga prokuroria. Dhe asnjërën këmbë tek hetimi.

Kjo e ka marrë në qafë ndjekjen penale prej vitesh. Kjo ka çuar diskutimin se kush e ka fajin polici, prokurori, polici gjyqësor. Gjithë diskutimi në fund shkarkohet tek gjykata. Dy zgjidhje janë: O prokurori që ngre akuzën hyn në ekzekutiv dhe ekzekutivi bën dhe hetimin dhe qeveria është përgjegjëse. Ose Prokurori del jashtë ekzekutivit dhe ne duhet ti japim dhe hetimin. E dini kush e bën hetimin?

Policia gjyqësore…

Manjani: Policia gjyqësore e dini ku është?

Në Ministri të Brendshme…

Manjani: Ku është Prokurori këtu? Ky është ping-pongu. Duhet të mbyllet kjo histori.

March 1, 2016 12:22
Komento

1 Koment

  1. Tarrasi March 1, 15:01

    Nuk me pelqen LSI sepse besoj se jane super te korruptuar por mendoj qe ky ka nje vision te qarte per ndarjen e mishmash it dhe ndarjen e pergjegjesive.

    Tani na ngel kush do te jete ai qe ka ne vartesi prokurorine dhe kush do ti kerkoje pergjegjesi per berje apo mos berje te detyrave te saj.

    Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim