Një lepurush në Moskë dhe një sqarim për babanë tim Bejto Faslia

April 25, 2019 01:37

Një lepurush në Moskë dhe një sqarim për babanë tim Bejto Faslia

Nga Shaqir Vukaj*

Nuk kam ndërmend të hyj në polemikë me Agron Tufën,  nuk e ul veten në nivelin e tij. Atë  tashmë e njeh e gjithë Shqipëria se ç’përfaqëson, si shpif e gënjen për këdo. Por gjithsesi do sqaroj dy probleme për të cilat ai shpif, gënjen e akuzon për punën e Ambasadës Shqiptare në Moskë dhe për familjen time.

Kam shkuar në Moskë në detyrën e ambasadorit në korrik të v.1998. Emrin e Agron Tufës e  kam dëgjuar për herë të parë nga Këshilltari i Ambasadës, Jorgo Bllaci, si poet, që kishte përfunduar Institutin e Letërsisë në Moskë, por që kishte krijuar shumë probleme me tre shokët shqiptarë të këtij Institutit.

Megjithëse më kishin thënë për sjelljen e tij ndaj shokëve,  Agronin e kam pritur dhe e kam trajtuar mirë,  pa u marrë fare me problemet që kishte ai me shokët e tij. Na bënte përshtypje se, siç thoshin, megjithëse Agroni kishte qëndruar në Moskë, nuk vinte në ambasadë, madje as në pritjet që organizonim e ku i ftonim të gjithë shqiptarët.

Në kulmin e luftës në Kosovë, kanali kryesor televiziv rus më kërkoi  të zgjidhja një shqiptar dinjitoz, i cili, në një emision-debat për  luftën në Kosovë, do të ballafaqohej me një serb. Unë zgjodha Agronin, me mendimin e mirë se e zotëron rusishten shumë mirë, dhe si intelektual do të dijë të mbrojë denjësisht çështjen e Kosovës. E thirrëm bashkë me këshilltarin e Ambasadës Jorgo Bllaci. Mbasi i thashë perse e kisha thirrur, për çudinë time ai nuk pranoi të shkonte në debat e të ballafaqohej me serbin e rusët që do të merrnin pjesë në debat, madje na tha se “ju nuk i njihni ju rusët, ata të vrasin natën”…

M’u duk e pabesueshme ajo që dëgjoja prej gojës së tij, në atë kohë kur vëllezërit kosovarë përballeshin me pushkë e vriteshin me  serbët, dhe ky far trimi pati frikë të ballafaqohej me një serb në një debat televiziv. Agronit duhet t’i kujtohet mirë se çfarë i tha Jorgo në të dalë… Këtë rast e mbajnë mend mirë sekretari i shoferi i ambasadës, sepse u diskutua gjatë qëndrimi i këtij “patrioti”, që na bëri përshtypje të gjithëve.  Dua të kujtoj me këtë rast Sejfulla Malukën, i cili pranoi të shkonte dhe u ballafaqua denjësisht me serbin dhe rusët që drejtoni emisionin, ku foli me maturi, guxim e burrëri… megjithëse kishte lidhje fisnore me rusët dhe  jetonte me familje në Moskë. Kanë kaluar 20 vjet, por  dua ta falënderoj publikisht për qëndrimin e tij burrëror.

Mbas kësaj ngjarjeje na humbi filli i Agronit dhe nuk erdhi më asnjëherë në ambasadë, sa isha unë në Moskë. Një ditë, më vjen Jorgoja në zyrë dhe tepër i nevrikosur më thotë se një gazetë e Tiranës kishte botuar një shkrim me titull “Shkrimi që tronditi shtypin rus” (Fjala ishte për një artikull që kishte shkruar Agron Tufa, në shtypin rus ). Jorgoja me atë pasionin e njohur të tij, tepër i revoltuar, kishte përgatitur një telegram të gjatë për Ministrinë e Jashtme ku shpjegonte gjatë se ç’përfaqësonte ky Agron Tufa, ç’ishte ajo gazetë që e kishte botuar etj. Mbasi e qetësova dhe lexova telegramin që kishte përgatitur, i hoqa ato fjalë për Agronin dhe e firmosa për ta nisur në Tiranë. Mbaj mend se ndërmjet tjerave Jorgo  shkruante se “Ky artikull është botuar në një gazetë ruse që qepet me tel….” (Telegrami ndodhet në Ministri të Jashtme).

Rasti i fundit që e kam parë Agron Tufën ka qenë në Universitetin e Marrëdhënieve Ndërkombëtare të Moskës, kur erdhi një delegacion i Ministrisë Punëve të Jashtme. Më ka bërë përshtypje qëndrimi i tij në atë rast. Sa na pa ne që hymë në sallën ku do të zhvillohej takimi,  iku me vrap dhe u fsheh tamam si ata lepurushët ndër lakra. Nuk e kuptova asnjëherë përse u fsheh prej nesh.

Kaq di unë për të dhe kaq njohje kam pas me të.

Para pak vitesh e kam dëgjuar emrin e tij nga mediet, kur ai ndërmori atë fushatë  antikombëtare për të zhdukur të gjithë filmat shqiptarë të xhiruar para viteve 90-të….

Lidhur me broçkullat e gënjeshtrat në shkrimin e tij, për punën e Ambasadës tonë në Moskë, ku shkruante se  “Mu ato momente kur ra bomba e parë në Beograd, jo vetëm që Shaqir Bejto Faslija nuk u pa (siç nuk kishte dalë asnjëherë në asnjë emision), në asnjë gazetë, por mbylli me tutius edhe dyert e ambasadës dhe u zhduk…. Shkurt, ja mbathi. Vuri drynin”

Nuk e kuptoj si mund të arrijë të shpifë, kurdisë, gënjejë e mashtrojë në këtë mënyrë siç bën lepurushi Agron edhe për punën e qëndrimin e kolektivit të Ambasadës Shqiptare ndaj ngjarjeve në Kosovë. Është e pa besueshme se si një njeri me shkollë e për më tepër që e quan veten shkrimtar,  merr guximin të shpifë e të gënjejë në këtë mënyrë për gjëra që i kanë parë neper kanale televizive e i kanë lexuar neper gazeta e revista miliona rusë…

Vetëm për dijeni të lexuesit po jap një kronikë shumë të shkurtër të aktiviteteve të ambasadës tonë para dhe gjatë luftës në Kosovë.

Më datë 20 janar 1999, në kanalin televiziv më të shikuar në Rusi, kemi organizuar një emision të posaçëm për Kosovën me gazetarin e njohur rus L.Mlecin, një emision tepër i ndjekur javor i titulluar “Dosje e veçantë”, ku kemi folur unë dhe historiania e shquar ruse dhe mbrojtësja e flaktë e Kosovës  Pr.Dr. Nina Smirnova.

Më datë 29 janar kemi organizuar konferencë shtypi në Hotel “Zollotoe Kalco” (sapo përfunduar nga firma Mabeteks e z.Bexhet Pacolli)  ku kanë marrë pjesë gazetarë nga  të gjitha kanalet televizive të Moskës,  gazetarë vendas e të huaj etj. etj. Aty kam deklaruar se me dy Rezolutat e aprovuara nga Këshilli i Sigurimit (pra edhe nga Rusia) në vjeshtën e v.1998, i është lenë shteg   NATO-s të ndërmarrë sulme ushtarake kundër Jugosllavisë….çka shkaktoi reaksion në sallë dhe në disa  shkrime e komente të disa gazetave për këtë “Deklaratë të Ambasadorit shqiptar”. Dua të përmendë një fakt tepër interesant. Vite më vonë, V.Cernomerdin,  i dërguari i posaçëm i presidentit Jelcin, për bisedime me Milloshevicin, në kujtimet e tij, shkruante për ato dy rezoluta ( të cilave unë i isha referuar  në janar 1999)  se perëndimorët  na e kishin hedhur …sepse “juristët me përvojë perëndimorë kishin punuar me skrupulozitet, në mënyrë të tillë, që të justifikojnë veprimet e tyre, duke u mbështetur në dokumente juridike”

Më datë 1shkurt gazeta “Vremja” ka botuar intervistën time dhe të ambasadorit jugosllav Miloshovic. Aty ndërmjet tjerave kam thënë se “Armët ne Kosovë futen nga shumë vende, madje edhe nga Rusia….” çka ka shkaktuar reaksion e kundërshtime të ashpra nga Ministria e Jashtme e Rusisë  dhe nga mediet ruse.

Në datë 5 shkurt “Rossijskaja gazeta” ka botuar pjesë nga intervista ime në mbrojtje të Kosovës.

Më datë 14 shkurt kam dhënë një intervistë të gjatë radios “Eho Moskvi”  (radio që dëgjohej në të gjithë botën) ku kishin dhënë intervista presidenti i ShBA Klinton, Presidenti i Francës, Zh Shirak, Presidenti i Rusisë B.Jelcin etj. Madje aty kam thënë përsëri që Rusia dërgon armë në Kosovë, çka shkaktoi reagime të jashtëzakonshme në mediet ruse. Atë natë kanali televiziv rus RTR tha se : “Si e lejon Ministria e Punëve të Jashtme ambasadorin shqiptar të akuzojë Rusinë për dërgim armësh në Kosovë”, ç’ka u përsërit edhe nga kanale të tjera televizive e medie të tjera. Mbas kësaj intervsite Ministria e Punëve të Jashtme e Rusisë  reagoi ashpër pranë Ministrisë tonë të Punëve të Jashtme….

Më datë 12 mars kam dhënë intervistë gazetës“Parllamentarnaja Gazeta”.

Më datë 31 mars, kemi organizuar dhe pritur në ambasadë një përfaqësi të “Komiteteve të Nënave të Ushtarëve  Rusë të Vrarë në Afganistan”, takim që pati jehonë të veçantë  në shtypin rus. Ky takim ishte tepër i rëndësishëm dhe shumë domethënës, sepse e zhvilluam  kur në Rusi ishin regjistruar rreth 70 mijë vullnetarë për të shkuar në ndihmë të serbëve në Kosovë, e që nënat ruse të cilave  u ishin vrarë bijtë, protestonin kundër dërgimit të vullnetarëve rusë në Kosovë…..

Më datë  2 prill , organizuam konferencë shtypi në Institutin Ndërkombëtar të Shtypit të Rusisë, ku morën pjesë përfaqësues të shtypit, radiove, të gjitha kanaleve televizive vendase e të huaja që kishin përfaqësi në Moskë. Me qenë se ishin ditët e para mbas fillimit të bombardimeve, fola gjatë, me fakte, shifra etj. Mbas konferencës  drejtoresha e Institutit, më tha se pjesëmarrësve i kishin bërë përshtypje faktet dhe shifrat e përmendura, sepse siç tha ajo “këto gjëra nuk dihen në Rusi”.

Më 5 prill kam marrë pjesë në debatin televiziv, organizuar nga kanali televiziv ORT,  që drejtohej nga Kryetari i Shoqatës së Gazetarëve të Rusisë, Ljubimov, ku jam ballafaquar me , ambasadorin rus në Beograd, deputetë të parlamentit rus etj. Në se ndokush ka interes, mund ta gjejë të filmuar të plotë në adresën: Google.ru, tc-mp4/fs74128.mp4

Më 13 prill kemi organizuar Konferencë Shtypi në kompaninë mediatike “Argumenti i  fakti”, kompania më e madhe mediatike në Rusi, ku morën pjesë pjesë  të gjitha kanalet televizive ruse dhe të huaja që kishin përfaqësues në Moskë, radiot, gazetat etj.

Më datë 21. Korrik i kam dhënë Intervistë Radios “Eho Moskvi”.

Më datë 16 gusht kam dhënë intervistë të gjatë në kanalin televiziv TVC, gazetarit të njohur rus Bovin, në emisionin tepër të ndjekur nga teleshikuesit rusë “Të dëgjojmë mendimin e palës tjetër”

Më 17 gusht i kam dhënë intervistë agjencisë ITAR-TASS.

Më 21 gusht intervistë gazetës “Rossijskaja Gazeta”

Mund të vazhdoj edhe me dhjetëra intervista, takime, ballafaqime, shkrime nëpër gazeta etj. etj. Dhe të gjitha këto janë të dokumentuara, të botuara, të filmuara etj  një pjesë prej të cilave i kam shkruar edhe në Librin “Rusia dhe Kosova” botuar para disa vitesh. Por janë të ruajtura edhe në Arkivin e Ministrisë së Punëve të Jashtme. Një pjesë e tyre gjenden në adresat: Google.ru Iz.ru/250142, polit.ru/neës/1999/04/02/529709/komersant.ru/doc/296257,  komersant.ru/doc/296257, goths.ru/old-neës.php?id=8678, aif.ru/arshive/1639000, d1.net-film.ru/ëeb etj.

Dua të theksoj se gjatë gjithë atyre muajve, kolektivi i Ambasadës Shqiptare në Moskë ka qëndruar ditë e natë në punë.

Po ashtu, dua të theksoj se ajo periudhë ka qenë një ndër më bukurat e jetës time, dhe sot, mbas 20 vitesh, u shpreh mirënjohje të posaçme  kolegëve të ambasadës për gjithçka çka kemi bërë në atë periudhë tepër të vështirë për Kosovën, sepse të gjitha aktivitetet e punën e jashtëzakonshme të asaj periudhe e kemi bërë  bashkë me të ndjerin, Këshilltarin Jorgo Bllaci, Sekretarin e parë Ligor Cullufe dhe shoferin Arben Shahu.

Sa për ato që shkruante lepurushi Tufa se ne gjoja paskemi pas frikë, dua ti kujtoj atij e ndonjë shoku tij, se me gjithë kërcënimet, letrat anonime  nëpërmjet të cilave na kërcënonin “se do na vrasin”, “do na linçojnë” etj.etj. (që i kam të ruajtura me shumicë edhe sot e kësaj dite), madje edhe rrethimi që ju bë ambasadës dhe sulmet me gurë  (çka detyroi autoritetet ruse të vinin roje të armatosura në hyrje të ambasadës)  gjatë gjithë atyre muajve, i gjithë personeli  ka qëndruar ditë e natë në Ambasadë, pa ju trembur syri asnjërit….

Tani për problemin e dytë.

Mbasi gënjen e shpif për punën e Ambasadës Shqiptare në Moskë, ai fillon e merret me biografinë time, me babain tim Bejto Faslia. Po,  megjithëse kam mbiemrin e fisit, Vukaj, jam i biri i Bejto Faslisë, për çka jam tepër krenar dhe gjithë jetën time jam munduar të ruaj emrin e mirë që ai ka lenë në Malësi të Madhe dhe në krejt qarkun e Shkodrës…

Kur lexova emrat e 265 “kriminelëve” të Luftës Antifashiste Nacional Çlirimtare, të botuar nga Tufa dhe tufëza e tij, kërkova edhe e emrin e babait tim, dhe më erdhi shumë keq që nuk e gjeta. I justifikova neofashistët që kanë botuar atë listë, sepse ai ka qenë një partizan i thjeshtë. Por, megjithëse një malësor i zakonshëm, me të janë marrë dhe për kanë shkruar shumë herë ministra e nen ministra fashistë Mark Gjon Markaj e Jup Kazazi, prefektët Tef Jakova e Daut Carcani, Kuestori Idris Ruka, Gjenerali italian Silvio Robino,  madje edhe pushtuesit gjermanë etj.

Duket  e çuditshme se përse janë marrë kaq shumë me të. Fare thjeshtë. Ai që në fillim të vitit 1942 u lidh dhe strehoi ata që i kishin zot atdheut dhe kishin dalë malit për liri. Nën tetor të vitit 1942, fashistët shqiptarë bashkë me ata italianë rrethojnë shtëpinë e Bejto Faslisë ku strehoheshin dy partizanë. Ai nuk pranon ti dorëzojë dhe mbas 4-5 orë luftimi, Bejto Faslia, me dy partizanët Gjovalin Luka dhe Abdyl Bekteshi arrijnë të çajnë rrethimin dhe të largohen Gjatë luftimit fashistët vrasin vajzën e Bejtos, Gjylie Vukaj që është dhe Dëshmorja e parë e Veriut të Shqipërisë. Mbas kësaj, pushtuesit dhe bashkëpunëtorët e tyre (ata që u thur lavdi e i bën heronj Tufa e shokët e tij) i djegin shtëpinë, grabisin gjithë pasurinë dhe fusin në burg dhe internojnë nënë time me tre fëmijë të vegjël, ndërmjet të cilëve edhe mua, vetëm dy muajsh….

Kur i djegin shtëpinë ka një moment tepër interesant. Mbasi kishin lyer shtëpinë me benzinë, oficeri fashist që drejtonte operacionin, i thotë një komshiu, hip lart  e veni flakën. Ai, i frikësuar fillon të ngjitet shkallëve, dhe në atë moment një milic nga Dukagjini i drejtohet fshatarit: ulu se të vrava dhe i drejton pushkën dhe mandej i drejtohet  oficerit me fjalët “Ti nuk i din zakonet tona. Parmbrambë kam dashtë me e hangër gjallë Bejto Faslinë, por me atë që bani, e nuk preu miqtë në besë, ai na ka nderue ne, ka nderue malet tona”

Nuk do të zgjatem me letrat e telegramet e shumta që kanë shkëmbyer fashistët italianë e shqiptarë me njëri tjetrin për kapjen tij, për djegien e shtëpisë, për burgosjen e internimin e familjes etj.  por do të përmendë vetëm telegramin e Ministrit Gjon Marka Gjoni, i cili shkruante:

“Tel.Shifër

Prefekturës Shkodër

“ Nuk  kuptohet për c’arsye  nuk keni pushkatua me njëherë në vend të zotin e shtëpisë Bejto Faslia (.). Ndër këso rastesh duhet të ju urdhënoni kategorikisht organeve vepruese që të zbatohet pa tjetër ç’ka urdhënon qarkorja e Kryeministrisë Nr. 068, datë 31 gusht kundër t’arratisunve dhe kundër kryetarit të familjes që përbunë t’arratisunit (.) Na njoftoni përfundimin (.)

Nen Ministri

Firma Mark Gjon Markaj”

Në të gjitha këto letra e telegrame ai quhej terrorist e kriminel, njëlloj siç i quan Agron Tufa e tufëza e tij  atë dhe të gjithë ata që luftuan për Atdhe, madje edhe ata që dhanë jetën në luftë kundër pushtuesve nazifashistë  e bashkëpunëtorëve të tyre….

Më erdhi mirë që Agron Tufa krahas  hartimin e tij pa këmbë e pa kokë, kishte botuar dhe një dokument të marsit të vitit 1945, ku Bejto Faslia në cilësinë e komandantit të qytetit të Koplikut, së bashku me komisarin Cun Jonuzi,  në përgjigje të kërkesës së Komandës së Qarkut Shkodër, kishin hartuar një listë të bashkëpunëtorëve të pushtuesve nazi fashistë,  që megjithëse  fshiheshin maleve, sulmonin si cuba mbas shine ata që kishin çliruar Shqipërinë….

Ishte krejt normale një kërkesë të tillë  për personat që fshiheshin dhe kryesorja përse fshiheshin dhe kush ishin ata. Dihet që një pjesë e bashkëpunëtorëve të pushtuesve nuk kishin arritur të arratiseshin me gjermanët dhe ashtu si në të gjithë Europën e çliruar, edhe në Shqipëri kërkoheshin bashkëpunëtorët e pushtuesve.

Kjo ndodhte në Francë, në Norvegji, në Poloni, në Danimarkë, në Itali, në Çekosllovaki, Luksemburg etj. etj. Sigurisht që e njëjta gjë do ndodhte edhe në Shqipëri, sepse bashkëpunëtorët e pushtuesve duhej të dilnin para gjyqit dhe të merrnin dënimin e merituar. Për dijeni të lexuesit po sjell disa shembuj  si është vepruar me bashkëpunëtorët e pushtuesve në Europë.

Në Francë janë zhvilluar 170 mijë procese gjyqësore, ku janë dënuar 120 mijë vetë, nga të cilët 6763 vetë me vdekje dhe 4500 të tjerë janë pushkatuar me vendime të dala nga procese të shpejtuara gjyqësore. Studiuesit shkruajnë se në Francë janë pushkatuar për kolaboracionizëm 20-30 mijë vetë….

Në Holandë janë dënuar rreth 100 mijë vetë, në Norvegji (me popullsi 3.3 milionë banorë) janë dënuar 37150 vetë, në Danimarkë 15742 vetë e kështu me radhë…

Përmenda vende ku në pushtet erdhën qeveri që nuk kishin të bënin fare me komunizmin. Në Çekosllovaki, arrestimet dhe dënimet janë bërë mbi  bazën e “Dekretit të Ndëshkimit të Madh” të nxjerrë nga Presidenti Benesh në fillim e gjatë vitit 1945, pikërisht në atë periudhë kur kjo kategori kolaboracionistësh kërkoheshin edhe në Shqipëri. Duhet të kemi parasysh se Lufta e Dytë Botërore nuk kishte përfunduar, madje në dy anët e kufirit me Shqipërinë vazhdonin luftimet.

Po kush ishte në këtë listë? Bashkëpunëtorë të fashizmit, ndonjë prej tyre që kishte lyer duart me gjak, ose edhe ndonjë i gënjyer, që për burrëri  kishte shkuar mbas tyre. Po përmend disa prej tyre:

Llesh Marashi-ish Qarkkomandant i Shkodrës gjatë pushtimit nazist. Mjafton vetëm fakti se me urdhër të tij janë arrestuar dhe firmën e tij janë internuar në Prishtinë rreth 200 të rinj, një pjesë e të cilëve janë pushkatuar nga nazistët gjermanë. Ditët e para të çlirimit, ai së bashku me 15-20 vetë bëri një “aksion” kundër postës së sapo krijuar të Bajzës ku vranë pabesisht dy partizanë, njëri bashkëfshatar i tij dhe mbasi “pushtoi”  Koplikun  u nis drejt Shkodrës dhe mbas një përplasje të armatosur  me partizanët në afërsi të Koplikut, iku me bisht ndër shalë dhe u fsheh maleve deri sa u kap dhe u dënua…

Nik Gjeloshi- ish toger i Milicë Fashiste. I njohur për angazhimin e ti në luftë kundër atyre që kishin dalë malit për liri….

Dom Nikoll Gazulli-  Bashkëpunëtor i zellshëm i pushtuesve që kishte luftuar  me pushkë në dorë kundër partizanëve (çka nuk e lejonin rregullat më elementare të Kishës Katolike). Tepër i rëndësishëm është fakti se Vatikani nuk e vuri në listën e kanunizimit, vetëm për faktin se kishte bashkëpunuar me pushtuesit ( ashtu si nuk përfshiu as Patër Anton Harapin e disa priftërinj të tjerë të persekutuar….)

Nikoll Preka- toger i Milicisë Fashiste etj.

Meqë Agroni përmend Kelmendin, (që më siguri nuk din asgjë për të e çfarë ka ndodhur atje) po i kujtoj se ekziston një dokument kuptimplotë, për rolin paqësor e pajtues të Bejto Faslisë. Ndërmjet tjerave aty thuhet: “Bejto Faslia ka thanë se në Kelmend do të shkojmë si miq dhe ka biseduar me përfaqësues të Kelmendit… dhe kelmendasit janë përgatitë me pritë partizanët si miq, madje kanë ba planet për ti nda neper shtëpia” Ajo çka ndodhi më vonë, për faj të dy palëve e që unë, në dy- tre shkrime,  e kam quajtur Vëllavrasja e Kelmendit është një problem sa i dhimbshëm aq edhe tragjik….

Nuk do të zgjatem shumë me “kriminelin” Bejto Faslia por do të përmend një rast interesant që më ka ndodhur mua. Në zgjedhjet e para pluraliste të vitit 1991 unë kam qenë kandidat por deputet, krahas tjerave, në një zonë që përfshinte disa fshatra të persekutuar mbas çlirimit të vendit, e konkretisht në Katund të Kastratit, Vrithë, Goraj Budishtë, Zagorë etj. Në atë fushatë, unë kam qarkulluar i vetëm dhe  jam pritur kudo si djali i Bejto Faslisë, sepse për shumë arsye ata nuk më njihnin ( unë kisha punuar në Shkodër ose jashtë Atdheut) dhe kudo më kanë pritur në mënyrën më burrnore. Gjatë një takimi në Katund të Kastratit, Q.Gurraj, i cili  ishte persekutuar sepse kishte vëllanë të arratisur,  ka thënë në prani të disa bashkëfshatarëve të tij : “Unë do të votoj jo për ty, por për djalin e Bejto Faslisë që na ka shpëtuar jetën në ato kohë të vështira”. Dhe në atë fushatë kam pas disa raste të tilla. Mjafton fakti  kuptimplotë që jam zgjedhur deputet i Kuvendit Popullor dhe për mua kanë votuar rreth 65 për qind e zgjedhësve…..

Dua të përmend një fakt tjetër. Shkrimtari Lulash N.Palushaj,  shqiptar nga Malit të Zi,  në librin “Nusja me duvak të bardhë”, botuar në v.2014, përshkruan një moment ku, sipas tregimit të një malësori, që kishte djalin të arratisur dhe i ishin ngrirë këmbët, kërkon ndihmën e Bejto Faslisë, për ta sjellë në shtëpi. Dhe autori duke perifrazuar fjalët e babait të tij thotë “Bejto Faslia është treguar burrë dhe besnik….”.

Nuk do të zgjatem më por do të  përmend një paragraf nga libri “Malësia e Madhe siç e njoha unë” të shkrimtarit dhe studiuesit Nikolla Spathari, botuar në Shkodër në v.2001 (dhjetë vjet mbas përmbysjes së sistemit të kaluar). Dua të vë në dukje se Nikolla nuk ka qenë as komunist, as kuadër në atë periudhë, madje nga një fis me “cene” biografije….

“Lidhja e Bejto Faslisë pazgjidhshmërisht me Luftën pati rendësi të pazëvendësueshme. Ai njihej si burrë i nderuar e i respektuar në Malësi, si një patriot i vërtetë, ndaj propaganda që bënte armiku, se gjoja në luftë kundër armikut ishin çuar vetëm ca çilimi binte poshtë automatikisht.

Bejto Faslia la një emër të mirë në Malësi të Madhe. Ai luftoi si burrë, drejtoi si burrë, dhe, së fundi vdiq si burrë. Pavarësisht nga detyrat që ju ngarkuan, ai qe një njeri gjithmonë pozitiv, i prirur nga e mira, ndaj ka mbetur i pa harruar në Malësi të Madhe”

Edhe sot e kësaj dite, kur  shkoj në Malësi të Madhe, shkoj me krenari të veçantë për emrin e mirë që më ka lënë babai im dhe ashtu si deri më sot,  jam përpjekur  e do të përpiqem të ruaj gjithmonë emrin e mirë që ka më ka lënë e do të përpiqem me të gjitha mënyrat që këtë emër ta trashëgojnë edhe pasardhësit e mijë…..

****

Autori është ish-ambasador i Shqipërisë në Moskë. Botuar sot në gazetën Dita. Ndalohet riprodhimi pa lejen me shkrim të redaksisë. Shkrimi me të cilin replikohet mund të lexohet duke klikuar KËTU

April 25, 2019 01:37
Komento

97 Komente

 1. H.Osmanaj April 25, 01:35

  Atje ku ka lisa lindin llastare, te cilet rriten dhe behen lisa!! Nje shkrim qe nderon autorin z. Shaqir Vukaj, duke e veçuar si nje patriot dhe atedhetar te pa shoq! Ndaj ketyre viruseve qe perpiqen te ruajne dhe shperndajne flamen e fashizmit duhet te veproi me shpejtesi ligji dhe ndeshkimi! Edhe nje here faleminderi per shkrimin dinjitoz z.Shaqir Vukaj!!

  Reply to this comment
  • FAMILJA HAKANI April 25, 02:25

   I nderuar z Thano

   Po reagojme ndaj veprimeve pa pergjegjesi te nje punonjesi te paguar nga shteti.

   Ky punonjes denigron luften Nac Cl dhe pjestaret e saj. Nje nga keta pjestare eshte dhe babai im. Si qytetar qe ndjej detyrim te reagoj kur shtetit duan ti heqin nje e nga nje tullat e themelit po reagoj me ane te ketij shkrimi

   Ju lutem te me ndihmoni ne botimin

   Duke ju falenderuar paraprakisht – Xhaferr Hakani

   *****

   Për luftën Nacional Çlirimtare dhe heronjtë e saj.

   Z. Kryeministër

   Për heronjtë e luftës Nacional Clirimtare, koha nuk mbaron kurrë.
   Nuk mbaron për ta, por dhe për brezat, qe janë dhe do vijnë.
   Ata bënë atë, që duhej dhe brezat, duhet të bëjnë atë, që u takon.

   Një nga ata, që bënë atë, që duhet, është dhe Xhafer Hakani. Dëshmor, i luftes Nacional Clirimtare. Jeta e tij dhe fundi i tij, ishin brënda një linje, nuk ndryshoi që me shpalljen e pavarësisë së Shqipërise, deri në vrasjen masakër të tij, në 24.01.1944
   Pjesëmarrës aktiv, në shpalljen e pavarësisë, së bashku me të vëllanë Mahmut Hakani ( firmëtar i aktit të pavarësise ne Elbasan më 25 nëntor 1912).
   Vëlla, dëshmor i atdheut, që gdhëndi emrin në librin e artë të Shqipërisë, si një nga bijtë e parë, për të cilët atdheu kërkoi sakrificë me jetë, që me lindjen e tij.
   Këtë rrugë, ndoqi gjithë jetën Xhafer Hakani. Mik me Sulejman Delvinën, fanolist me bindje, bashkëpunëtor me Riza Cerovën, mik me Enver Hoxhën
   Ahmet Zogolli, i dëmtoi rëndë pronën dhe për një kohë të gjatë jetoi familjarisht në internim. U la pa punë në kohën e pushtimit Italian. Liberal, demokrat i formuar, që mbështeste veprimet e tij edhe ekonomikisht, kur mendonte se i shërbenin Atdheut.
   Kishte rritur dhe fëmijë të mirë. Kush ishte në moshë madhore, u bë pjesëmarrës i luftës Nacional Çlirimtare. Ishin tre, bashkë me nënën time katër. Bënin një skuadër, e bënin me trimëri. E kishin dhe komandantin.
   Për veprimtarinë e tij, në shërbim të luftës Nacional Çlirimtare u përndoq,i dogjën shtëpinë, i shpërgulën familjen dhe e detyruan, që të kalonte në ilegalitet.
   E spiunuan, e kapën dhë vendosën ta vrasin. Në luftë, të humbësh jetën, është nder kur ajo i shërben atdheut, por mënyra si ta marrin, të bën të nderosh, ose të çveftësosh kundërshtarin. E çuan larg njerëzve, i nxorren sytë, i prenë veshët,i prenë hundën. E lanë në tokë dhe ikën, kishin frikë se u ngrihej . E kishin frikë! Ishte burrë me emër për trimëri dhe zgjuarsi . Kishte kulturë.
   Kështu, si vehten, edukoi dhe rriti fëmijët e vet.
   Njëri, më i madhi, Petriti, qe me emër të rendë dhe të nderuar. Dhe jo vetëm në luftë. I tillë qe dhe mbas saj. Shërbeu kudo ku kish nevojë vendi, me kulturë, trimëri e zgjuarsi. Ka lënë emër të mirë, kudo. Gjithë jeta e tij, si dhe e te atit janë përmendore per Atdheun.
   Heronjtë e luftës Ncional Clirimtare nuk qenë heronj dhe punëtorë vetëm në luftë.
   Përmendoren Nëna Shqipëri, ngritur falë trimërisë dhe punës së tyre, në luftë, ata e lartësuan dhe e zbukuruan me punë, për të kthyer Shqipërinë feudale, në SHTET (ishte feudale, sepse kështu, e deshën ata që, deri në 1944 ishin në pushtet ).
   Një punë, që vetëm njerzit e kulturuar dhe punëtore, me atdhedashuri te skajshme mund ta bënin.

   Nuk pyetën këta individë, pa kulture e as trima, që sot tentojnë të shkruajnë histori, kush e vrau Xhafer Hakanin dhe pse?.
   Nuk kishte arme.Kishte vetëm fjalën, nga e cila, ata që e vranë kishin frikë. Ishin ballistë ( balli kombëtar, me kryetar midhat Frashëri )( “m” nuk është e vogël pa qëllim,këtu ashtu duhet ti shkruhet emri.)
   Ishin frikacakë, mbase dhe me arsim, por vetëm me arsim, asgjë tjetër.Ishin fundi i shoqërisë.
   Para se individët, që sot duan të dënojnë lavdinë, të shikojnë mbi çfarë kanë qëndruar.Është batak. Nga bataku dhe çfarë qëndron mbi të, vetëm zhurmë e ndyrë dhe përcarëse shpërndahet . Bën dhe dëm. Ka njerëz, që e dëgjojnë dhe luftojnë ta bëjnë të vërtetë, ndryshe nuk do ishim këtu ku jemi.
   Janë frikacakë . Shkollimi vetëm se i ka bërë qënie të rrezikëshme për atdheun.
   Njerëz, të bëjmë kujdes, kujdes, se është i njëjti batak, ku qëndronin ata, që vranë Xhafer Hakanin dhe të tjerë heronj,si ai.

   Kërkojmë një përgjigje.
   Kemi të drejtë ta bëjmë, sepse po preket dinjiteti kombëtar dhe është detyrimi i çdo qytetari, të bëjë atë, që i takon dhe detyrimi i përgjigjes është që të ndajë anti kombëtarët e zellshëm nga gabime që lindin gjatë punës. Nuk ja kërkojmë individit të rëndomtë, që fshihet mbas shtetit, nuk vlen, qëndron në batak.
   Ja kërkojmë Kryeministrit të vëndit, që e ka vartës këtë individ, pa ndërgjegje kombëtare dhe të tjerë si ai, që nuk kanë mësuar asgjë nga historia, sepse nuk dinë të lexojnë , individë, që nuk janë të zotë ta nxjerrin bukën me punë të ndershme, por të mbështetur ne hije, nga anti –shqiptarë, bëjnë atë, për të cilën ata paguajnë.

   Z Kryeministër

   Shkurt, ju përshkruam jetën e gjyshit tonë, dëshmor të luftës Nacional Çlirimtare, të një dëshmori 60 vjeçar, të masakruar barbarisht, që bashkë me fëmijtë e tij, ngriti një monument në historinë e atdheut.
   Eshtë një gjysh dëshmor i rallë për historinë e vendit tonë
   Pyesim dhe duam pergjigje nga ju
   Ku e rendisni këtë GJYSH DËSHMOR 60 vjeçar
   Pyesim dhe duam pergjigje nga ju
   Ku i rendisni 20 vjeçarët, dëshmorë të luftës Nacional Clirimtare.
   Pyesim dhe duam pergjigje nga ju
   Ku i rendisni ata heronj, të cilët filluan punen me ndërgjegje dhe atdhedashuri ( i biri i Xhafer Hakanit, Petriti, që vartësi juaj e “klasifikon”, me mendimin e tij të përbuzshëm, punoi mësues në Librazhd, Dumre , Kërçovë para se të fillojë rrugën e lavdisë. Si ai dhe shumë të tjerë) . Ai dhe shokët e tij, nën udhëheqjen e Enver Hoxhës ( nëse nuk e dini kush ishte, jua themi ne : KOMANDANT I PËRGJITHSHËM I USHTRISË NACIONAL ÇLIRIMTARE) jo vetëm, që fituan luftën, por patën mënçurinë të renditen me fitimtarët,duke lënë në beteja dhe shumë shokë, që qëndrojnë gjithandej, si yje të pashuar.
   Për këtë veprim, atdheu emrin e Petrit Hakanit me shokë, e vuri në gjerdanin që e zbukuron. Nuk janë “heronj” me VKM. Jo. Janë të lavdishëm , I ka zgjedhur vetë atdheu.
   Janë ata, që sa mbaroi lufta, u sulën për ta kthyer Shqipërinë feudale, ne Shtet dhe me punën e tyre e lartësuan dhe e zbukuruan, si kurrë më pare.

   Z. Kryeministër
   Ju themi : nuk jemi të shqetësuar nga lista, që ka përgatitur një individ plotësisht i paditur. Eshtë nder i madh, të jesh në atë listë.
   Je rreshtuar në lavdi.
   Por atë listë, nuk duhet ta bëjnë të paditurit anti kombëtarë, duhet ta bëjnë ata, që kanë respekt për vehten dhe kombin dhe që e ndjejnë detyrimin për të.

   Të lindet një njeri
   I madh si madhni
   dhe ndërgjegjet tona t’i ndezi në dashni
   Për një ide të re, ideal bujar,
   Për një agim të lum e të drejtë kombtar

   MIGJENI
   “Te lindet Njeriu” Vepra 1
   Zoti kryeministër Presim pergjigje

   Xhafer Hakani
   Drita Hakani Hoxha

   Reply to this comment
   • mirel April 25, 05:08

    Te lumte dora Drita Hakani!
    Keto rreshta i kane munguar shtypit shqiptar me vite.
    Nderim per familjen tuaj!
    Lavdi Xhafer Hakanit, anetareve te familjes suaj qe dolen partizane dhe gjithe partizaneve te Luftes Antifashiste Nacional Clirimtare!
    Bataku batak do pjelli, ndaj nuk eshte cudi qe ballisti Tufa me neoballistin Ramut do duan te hedhin balte mbi ate faqe te lavdishme te historise se popullit shqiptar.
    Me te lavdishmen qe pas Skenderbeut.,
    Nuk e pranojne sepse ishin funderinat humbese dhe jo fitimtaret shqiponja!
    Rendesi ka qe te ngrihen gjithe familjet e deshmoreve dhe te partizaneve dhe te flasin, te sjellin deshmi te jetes se te afermve te tyre.
    Keshtu mesohet dhe rimesohet historia qe duan ta zvetenojne bushtrat.
    te gjithe duhet te flasin, jane 28 mije familje deshmoresh qe u duhet te kerkojne llogari per poshterimin qe kerkon tju beje kryeministri i zgjedhur me votat e tyre. Kjo eshte e pafalshme dhe e ka krijuar vijen e ndarjes midis te majtes dhe Rilindjes se ballisteve

    Reply to this comment
   • This doesn't make sense April 25, 06:28

    Xhaku, sinqerisht nuk e kuptoj se c’fare kerkon nga Edi Rama(jo se dua ta mbroj) por me duket se nuk ben sens.
    Po ben biografine e gjyshit dhe babait apo te enver hoxhes ?! Jane dy gjera te ndryshme,Neqoftese patriotizmi,lufta,jeta,sakrificat e babait tuaj duhet te njihet domosdoshmerisht nepermjet vepres e luftes se enver hoxhes,atehere ju thjeshte po i kerkoni Edi Rames njohjen e figures se enver hoxhes per te vleresuar meritat e babait tuaj !!

    Xhaku,Respekt,jete te gjate e te lumtur

    Reply to this comment
    • Tartufi April 25, 15:21

     Pershendetje,,,nje tru shplare qe na folka per heroizma dhe thirje per respect,,nuk e bluan dot komentin tend kaq te sakte .

     Reply to this comment
     • Per matufion tartuf April 25, 19:16

      Pthuuuuuuuuuuuuuuuuuu ! Idjot deri tek thonjte e kembeve ! Matuf hesapi , njeri pa tru !

     • NY. April 25, 22:18

      Tartuf,nuk eshte ashtu ! Shume njerez kane sakrifikur e punuar me ndershmeri dhe Hakani per ate ka te drejte, Nuk ka rendesi ne cilin krah te historise takuan, si dhe nuk mund ti fusesh te githe ne thesin e sistemit per ti gjykuar
      Kush eshte i ndershem ngelet i ndershem,pamvarsisht sistemit politik ku jeton

    • HOMORA April 25, 15:43

     Te nderuar,zoteri Xhafer Hakani dhe zonja Drita Hakani Hoxha,

     Pasi lexova me vemendie shkrimin tuaj,me sakte te drejten e juaj legjitime me lejoni tju jap nje keshille te vogel (sigurisht ne qoftese ma lejoni nje gje te tille) qe konsiston me organizimin e nje Peticioni Kombetar ku te ftohet POPULLI e ne menyre te lire dhe te vullneteshme te shprehi mendimin e tij por,edhe mendimin dhe konsideraten e opinionit te tij mbi Luften-Nacional-Clirimtare.
     Sepse si ju ka shume familie qe po vuajne ate qe u perjetua ne kohen e komunizmit nga ata qe denoheshin per lirine e fjales dhe opinionit(nuk fus ketu ish bashkepunetoret e pushtuesit).
     Sepse me sa lexoj po arris ne konkluzionin se ketu po bluhet apollogji per rrotullim rrote historie duke denigruar dhe poshteruar familiet dhe bijte e ktyre familieve qe su kursyen per lirine e KOMBIT.
     dhe me trishtim konstatoj qe shqipetaret me fanatizmin e tyre nuk arrijne te kuptojne ose te dallojne LIRINE nga PUSHTIMI,LUFTETARIN per mbrojiten e ATDHEUT me ate te xhizmes qe vjen me kryqin e thyer apo me sepatn ne tre kollonat e social-nocionalizmit qe jane;
     -pushtim me metoden e persekutimit
     -frikesim me metoden e perdhunimit dhe dhunimit
     -shfarosjie me metoden e azgjesimit.
     Pra te vesh hitlerin dhe musolinin mbi 28 mije birash dhe bijash NENASH Shqiperie tregon se je perdhunuesi me i eger i KOMBIT dhe POPULLIT SHQIPETAR.
     Ndaj krijoni nje asociacion apo shoqate qytetareske,nje grup studimi qe ti vihet vula njeher e pergjithmone kesaj maskarade sa te peshtire por edhe aq gangrenuese per situaten ne te cilen po kalon aktualisht Shqiperia dhe Populli i saj.
     Me respekt nga nje bashkatdhetari juaj qe i bashkohet sinqerisht KAUZES Suaj.

     Reply to this comment
     • Tartufi April 25, 16:07

      Keto familje,qe gjoja po vuajne ne thonjeza,kryen gjenocidin me te madh te ketij populli,ne emer te luftes kunder fashizmit me ne krye nje bandit komunist Enver Hoxha . Kur ky popull te mblidhet dhe te vendose per reabilitimin e banditit komunist,ate kohe do reabilitohet dhe turrma e banditeve qe I sherbien ketij gjenocidi shqiptar , pa koment .

   • Fidel Kastro April 28, 16:50

    e ç’te them ,Petrit Hakani nje kriminel ka qene , te tjerat jane pallavra.

    Reply to this comment
  • Ujk Tahiri jr April 25, 15:58

   Bejto Faslia ishte Pal Vata i Malsise, analfabet injorant, gjakatar, kaq. Meritat e tija: si kriminel ka vrare pa gjyq ne kohe paqeje disa shqiptare.

   Reply to this comment
 2. Drini April 25, 01:50

  RRESPEKTE zoti VUKAJ , nihem mir qe kam votuar per ju , jeni njeri vertet i nderuar , ordineret dhe pasardhesit e kolaboracionisteve nuk e zbehin fisnikerin tuaj dhe luften nacional çlirimtare , ju uroj nje jet te mbar.

  Reply to this comment
 3. Sokol Bekteshi April 25, 02:17

  Emri im asht sokol Bekteshi babai im Abdyl Bekteshi me ka folur shume per zotin Bejto Faslia trim I beses malesor bujar me prek fakti pse duhet te most jemi krenar per baballaret tone nuk kursyen asgja per lirine e Shqiperis por ky person Agron Tufa mos te hello balt per luften N. C.se keto heroj hollen bazat per bashkimin e trojeve Shqiptare.

  Reply to this comment
 4. ISefer April 25, 03:23

  Eshte per te uluritur e bertitur nate e dite per keto poshtersi qe po degjojme te shkruara e stolisur me parat e shqiptareve nga ndonje Institut qe ka mbeshtjell brenda mbetjet e kolaboracionisteve te nazifashizmit. Nje Tuf, nje neonazifashiste, qe te paret e tij dhe ai dje dhe sot nuk kane bere asgje per Shqiperine dhe kerkojne te permbysin historine me ane te paras e ndihmen e shtetit. Shaqir Vukaj ne keto fakte ne drite te diellit e ka demaskuar plotesisht kete Tuf genjeshtar e shtremberues te te vertetave per shqiperine, per Kosoven, per te jatin Bejto Fasllia dhe per vete gjate perfaqesimit te shqiperise si ambasadore ne moske duke mbrojtur ceshtjen e luften e kosoves balle per balle me serbe e rus ndersa Tufa nuk ka asnje rast te na thote dhe ne nje debat me serb e rus qe ju kerkua nga ambasadori nuk e beri, ishte i friksuar. Me keto fakte qe na sjell Shaqir Vukaj per shtremberimet e Tufes,nuk ka nevoj per shume te tjera, ky palo drejtor i nje Instituti fallco e anti shqiptare duhet te japi doreheqjen, ndryshe kryeministri duke i thirrur mendjes duhet ta shkarkoj dhe ate cerdhe te mbledhur ne ate Institut famekeq duhet t’i mbylli perfundimisht. Ai Tuf po shtremberon historine. A ka kuptim qe pasardhesit e partizaneve qe Tufa i ka shpallur kriminel te paguajne per Tufen e bashkepunetoret e nazifashizmit te mbledhur ne ate Institut neonazifashist ?

  Reply to this comment
 5. Kosta April 25, 06:35

  I nderuar Shaqir Vukaj nje shqiptar i vertete ne shpirt mendje dhe zemer.Kurse ky funderrina Agron Tufa me siguri eshte i ushqyer me corben sllavo-ruse.Veprimet e tij e deshmojne kete.

  Reply to this comment
 6. intelektuali April 25, 06:44

  Nje ambasador si Dordolec i Enverit ne Kohe Demokracie hidhet si majmun nga dega ne dege:

  NGA SOCIAL-IMPERIALIZMI SOVJETIK TEK LANCI-KRIMINAL JUGOSLLAV I ENVERIT

  dhe:

  Tregon se Baca e tij ka luftuar me fashistet gjermanet si Sanco Panca ne vitin 1945 ne Bjeshket e Nemuna te Shqypnise

  HAJDE AMBASADOR KAQOLI HAJDE!

  O krimineli i Enverit, Shaqir Vukaj po pse i beje mbledhjet e Partise ne cader ushtrie brenda ne ambasade kur ishe ambasador ne zemren e Komunizmit Boteror, ne Moske, per cfare Lufte qe e reshtoi Shqypnine ne anen e sovjetikeve flet ti more mavri fanatike kur ti ja kishe friken komunisteve ruse si “djalli nga tamjani”? Anglezet i vrave dhe i masakrove ne Kanalin e Korfuzit, patriotet shqyptare qe dergoi SHBA pas Luftes i quan fashiste, sovjetiket dhe BRSS i anatemove gjithe jeten si ARMIQ, jugosllavet e Titos po keshtu, komunistet e Mao Ce dunit gjithashtu,

  CFARE KAFSHE ISHTE LANC-I I ENVERIT O AMBASADORI I REZILIT, SHAQIR VUKAJ?

  sepse:

  LANC-i nuk ishte as “Antifashist”, sepse Enveri gjate gjithe Luftes jetoi si levend borgjez me Nexhmije Fashisten te vila e Kryefashitit Bahri Omari, Enveri bashkepunoi me fashistet per te likuiduar Qemal Stafen dhe shume komuniste idealiste te tjere dhe deri ne 1943 shkonte dhe vinte ne Itali me kunatin e tij ne llixha per te kuruar reumatizmen ne llixha dhe resorte lluksoze,

  LANC-i nuk ishte as “Nacional” por Antikombetar sepse ja shiti Kosoven Titos ne Mukje per interesat e ngushta te pushtetit te personal te Enverit ne vitin 1943 dhe u futi thiken pas shpine dhe vrau kosovaret ne Tivar me nje pabesi te papare deri atehere,

  LANC-i nuk ishte as “Cliririmtar” sepse Shqypnine e “Pushtoi” per 50 vjet me radhe MURTAJA bolshevike staliniste qe jo vetem mbushi lumenj me gjak njeriu te pafajshem (shqyptare, kosovare, dhe te huaj), por e beri Vatanin si nje Kamp Perqendrimi te tipit Auschwitz te Hitlerit, rrethuar anembane me tela me gjemba duke falimentuar ekonomine dhe renuar shtetin ne fund te agonise te shtetit enverist.

  HE MO GERDALLA FANATIKE E ENVERIT, SHAQIR VUKAJ NDJEN NDONJE FARE PENDIMI PER GJITHE KETO ZULLUME E KRIME TE XHELATEVE TE ENVERIT SI KOLEGU I TYRE?

  Tani le të ndalemi te koncepti kolaboracionist, që ka një domethënie jashtëzakonisht negative për një patriot te mirefillte, sepse llogjet me mashtrime propagande per Francen dhe Italine qe pranuan kushtet e planit Marshall nga SHBA per ndalimin e partive komuniste ne vendet e tyre me dekret flet me shume se cdo gje tjeter. Koncepti kolaboracionist i Shaqir Vukajt qe perdor gjere faqet e gazetes DITA per mashtrimet e tij bolshevike per kete teme, por qe eshte edhe koncepti i te gjithe fanatikeve kriminele te Enverit, i shkon për shtat një Antikombëtari që bashkëpunon me një fuqi armike në dëm të interesave kombëtare. Si familje patriotesh qe priten, strehuan dhe shpetuan nga vdekja oficeret angleze ne Mukje 1943 unë kam neverinë më të plotë kundrejt cilitdo që, për interesa të ngushta vetjake dhe jo vetëm vetjake por edhe madhore, i vë këto interesa mbi ato të kombit dhe ia nënshtron interesat e kombit një fuqie tjetër. Keqpërdorimi i kësaj fjale ndërkohë, apo përdorimi vend e pa vend krijojnë konfuzion, i cili për fat të keq është akoma i pranishëm në ndërgjegjen e kombit tonë. Shume kriminele dhe fanatike te Enverit, shqipfolës ua veshin këtë fjalë edhe shumë patriotëve. Si është e vërteta? Pushtimi italian u prit me armë nga shumë patriotë. Por nga ky pushtim rezultoi, për herë të parë, edhe bashkimi i trojeve shqiptare që i ishin dhënë padrejtësisht Jugosllavisë. Të vuajtur nën dhunën serbe, shqiptarët që jetonin në trojet e tyre nën juridiksionin jugosllav, e mirëpritën këtë ndryshim. Pasi Italia kapitulloi, Gjermania mori të gjithë Ballkanin, me përjashtim të Turqisë, e cila ruajti neutralitetin. Ardhja e ushtrisë gjermane në Ballkan krijoi një perspektivë tjetër. Të gjithë patriotët shqiptarë që ishin internuar ne Itali u liruan nga internimi. Brenda 2 javësh, Gjermania mundi Greqinë dhe Çamëria iu bashkua Shqipërisë. Për herë të parë kombi shqiptar ishte në kufijtë e tij etnike. Jo vetëm kaq, por me këmbënguljen e Mehdi Bej Frashërit, Gjermania pranoi edhe neutralitetin e Shqipërisë. Shqipëria u çlirua më 8 shtator 1943, dhe në dhjetor 1943, u njoh si shtet neutral. Ndryshe nga pushtimi Italian, ku Jakomoni ishte përfaqësues i Viktor Emanuelit – si kryetar shtetit Shqipëria, tashmë kishte në kryesinë e shtetit një pleqësi e përbërë nga një përfaqësues i secilit prej katër besimeve kryesore në Shqipëri, midis tyre edhe nënshkruesit i pavarësisë së Shqipërisë, patriotët e mëdhenj, të nderuar të shquar, të ndershëm, të panjollë dhe idealistë, Mehdi Frashëri dhe Lef Nosi. Të katër ishin shqiptarë. Për punët e saj të jashtme, qeveria shqiptare e periudhës dhjetor 1943- nëntor 1944 kishte edhe Ministri të Jashtme, Minister i Jashtem ishte Bahri Omari, kunat dhe bamires i Enverit qe kishte strehuar ate vete dhe Nexhmijen ne vilen e tij ngjitur me vilen e Qazim Mulletit. Asnjë shtet i pushtuar nga Gjermania nuk kishte ministri të jashtme. Ushtria gjermane nuk ndërhynte në punët e brendshme të Shqipërisë etnike, ajo ruante bregdetin mos hynin anglezët dhe prapavijat për ushtrinë e saj në Greqi. Sa per krahasim sot nje aktivitet te ngjashem luan edhe ushtria e NATO-s në vendet që janë në situata të tensionuara kudo ne Bote. Patriotët shqiptarë realizuan diplomatikisht dhe me mjaft mençuri edhe Bashkimin Kombëtar, edhe Neutralitetin e Kombit, për rrjedhim edhe pavarësinë e tij. Dhe kjo është meritë historike e Mehdi Frashërit, që u vlerësua shumë nga Lef Nosi dhe Rexhep Mitrovica kryeministër, të dy kishin firmosur më 28 Nëntor 1912 në Vlorë Pavarësinë. Të tre arritën Bashkimin Kombëtar. Çfarë bashkëpunimi kundër kombit mund të shohë ndonjë miop i indoktrinuar deri ne palcen e kurrizit te kriminelit enverist? E shumta që mund të thuhet, është se Gjermania ofroi bashkëpunimin e saj që kombi shqiptar të bashkohej. Pra ata – që fanatiket e Enverit dhe kriminelet ne sherbim te Titos dhe Stalinit, shqipfolës te ndyre komuniste si Shaqir Vukaj i quajnë si “kolaboracionistë”, keta ishin patriotet e mencur pragmatike shqyptare qe realizuan Neutralitetin e Shqipërisë dhe bashkimin e trojeve shqyptare. Vetëm 50 vjet më vonë, historia u ripërsërit në Kosovë, kur trupat e NATO-s e çliruan atë, dhe njohën Dr. Rugovën si President të Kosovës qe mund te quhet pa gabim si Mehdi Frashëri modern. Ushtria gjermane e la Shqipërinë më 28 nëntor 1944. Pushteti ra në duart e komunistëve. Çfarë ndodhi pas kësaj mënxyre? Që të kuptojmë thelbin e këtij ndryshimi duhet t’i referohemi një postulati të tmerrshëm dhe realitetit shqiptar. Kryeministri serb Nikolla Pashiç është shprehur:

  “Që të kemi dorë të lirë në Kosovë, ne duhet të organizojmë një Shqipëri të vogël, të varfër dhe të izoluar”.

  Kosova iu la përsëri Jugosllavisë dhe me keq akoma, banda kriminale e malit që kishte uzurpuar pushtetin votoi në Byronë Politike më 23 mars 1948 bashkimin e Shqipërisë me Jugosllavinë si Republikë e Shtatë. Nuk ishte parë asnjëherë në historinë botërore që një kryeministër i një vendi, t’i bëjë dhuratë vendin e tij një fuqie tmerrësisht armike. Por kjo gjë nuk u prit mirë nga komunisti me pervoje te gjate ne punet e Partise Bolshevike, Josip Broz Tito që siç duket i kishte më të qarta rreziqet e prishjeve të balancave, për të cilat fuqitë e mëdha kishin rënë dakord. Nga frika e USA, Tito dhe Stalini nuk e ndërmorën tentativa per gllabërimin e Shqipërisë.

  Kur Hrushcovi e pa se Enveri nuk donte t’i linte vendin Liri belishvoves i tha:

  POR KUR DONI TE HANI BAR VDISNI ATEHERE

  dhe:

  E la Shqypnine dhe Enverin ne Dimrin e Vetmise se Madhe me bunkere idiote, tufezime bolshevike dhe tollona urie.

  Permbledhje nga: intelektuali

  Reply to this comment
  • HOMORA April 25, 16:43

   Intelektuali perseri me kokeforte se VERTETESIA.
   por marim me radhe çfare na ka dhene si prova:

   “NGA SOCIAL-IMPERIALIZMI SOVJETIK”

   rruge drejte mondializmit (kapitalizmit) Rusia e filloi me Gorbatchev.

   https://ici.radio-canada.ca/premiere/emissions/aujourd-hui-l-histoire/segments/entrevue/94845/mikhail-gorbatchev-gorbachev-urss-russie-communiste

   https://www.ladocumentationfrancaise.fr/pages-europe/d000396-mikhail-sergueevitch-gorbatchev.-l-echec-d-un-reformateur-par-michele-kahn

   Pra kur na doli kapitaliste URSS vendi i Revocionit Bolshevik ne kohen kur enveri ozurpoi dhe penetroi luften?!

   “sepse llogjet me mashtrime propagande per Francen dhe Italine qe pranuan kushtet e planit Marshall nga SHBA per ndalimin e partive komuniste ne vendet e tyre me dekret flet me shume se cdo gje tjeter”.

   https://www.youtube.com/watch?v=ioAnGGvQqkI
   https://www.youtube.com/watch?v=6FvJ6YM6dmE
   https://www.youtube.com/watch?v=DoPr73M3IX0
   https://www.youtube.com/watch?v=2AZPE0pjnyY
   https://www.youtube.com/watch?v=2AZPE0pjnyY
   https://www.youtube.com/watch?v=zBVwIkNMx7o
   https://www.youtube.com/watch?v=35d2v9wwrU0
   https://www.youtube.com/watch?v=vjxxG2-KRzo
   https://www.youtube.com/watch?v=0SVEyYxYFhw
   https://www.youtube.com/watch?v=K0bk7HQMqMQ

   https://www.info-grece.com/forums/7-avril-1939-l-italie-envahit-l-albanie-sa-vassale

   Besoj se kaq mjaftojne per te provuar qe intelektuali flet se ka deshire te flasi ne boshllik dhe por mos thene azgje veçse te vjelli vrerin e tij me ofendime,sepse e ka te veshtire VERTETESINE.
   E ka boll material per te provuar se çfare eshte shkruar,por intelektuali deformimin e ka nocion dembelizmi dhe shtremberimin e qellimshem obkektif pergenjeshtrim.
   Besoj intelektual se kaq ju mjafton,si jo ka akoma me shume.Ke vrer kundra komunizmit çohu e dermo 3/4 e njerezimit,por mos merr guximin te perdhunosh bijte e LIRISE.
   sepse mund te qelloje (sta uroj nje gje te tille) te gjendesh perballe dhunuesit dhe perdhunuesit te dinjtetit dhe nderit te families tende,e ketu do shohesh reagimin dhe veprimin tend karshi tij.
   Biles me vrerin tend kondraktituar dhe abstrakt kete je duke bere,por harron se pa prova dhe fakte ti ne vend qe te çperbesh “lavdine”komuniste aq me teper drite i hedh dhe i jep te drejte,aq me shume i ben komplimente dhe adhurime.
   Ji objektif dhe jo kontradiktual;kety behet fjale per Luften çlirimtare,e enveri deri me 1941 ka qene ne korçe dhe kunatin e tij e vrau,pra mbasi e manipuloi dhe e perdori.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Bahri_Omari
   https://sq.wikipedia.org/wiki/Bahri_Omari

   prove qe provon qe abdullai zdinte se me cilin kamp te puqej deri me 1943 ku POPOVIC

   https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=enver+hoxha+dhe+miladin+popovic

   kam deshire te lexoj perralla por perralla qe kane vetem nje qellim qe,te torturojne popullin me pagjumesine e perjeteshme,jo faleminderit jo per personin tim.
   pra intelektual ne vendin tend do ndryshoja pseudonim ne:
   BLASFEMATUAL.
   te puth HANKOJA ne dy faqet e kuqe. 😉 😉 😉

   Reply to this comment
   • intelektuali April 25, 21:05

    Per cilet “Bij Vampire te Lirise” e ke fjalen o karagjoz?

    Per ata “Deshmore Vampire” te Enverit qe mbushen lumenj me gjak njeriu kryesisht gjak shqyptari dhe kosovari dhe e bene Shqypnine si nje Kamp Perqendrimi Auschwitz te Hitlerit rrethuar anembane kufirit me tela me gjemba dhe kush donte te arratisej dhe te shpetonte koken vritjej ne cest nga keta Vampire qe ti i quan “Bij te Lirise”

    CFARE LIRIE TE SOLLEN TY O BYLMEZ KETA VAMPIRE O FANATIKE TE ENVERIT?

    Kujt ja dergon keto materiale Yotube me propagande sovjetike qe vertetojne vetem se sa qesharake jane mashtrimet e Shaqir Vukajt kur pohon se francezet kane ekzekutuar 40 mije kolaboracioniste, po pse e beson ti karagjozlleqeve te tilla? Na bere te qeshim me karagjozlleqet tipike albaneze kur thua se Donika Omari ka deklaruar se Enveri ka dashur te vrase Bahriun gjate Luftes,

    PO PSE NUK E VRAU HE ENVERI BAHRIUN, POR JETOI NE VILEN E BAHRIUT SI LEVEND BORGJEZ MEGJITHE NEXHMIJE FASHISTEN DERI NE NENTOR 1944 NJE DITE ME PARE SE TE HYNTE MEHMETI ME CUBAT E TIJ NE TIRANE DUKE JA MBATHUR PER NE BERAT?

    Po a e di ti more bylmez se sa here ka dale Enveri me Bahriun ne Itali per te kuruar reumatizmen ne llixha dhe resorte luksoze, i kam me data dhe me emera, por a ha pyka llogjike ti o karagjoz budalla qe qit site interneti pa kurfare llogjike per temen qe po diskutohet dhe qe vertetojne si me pare vetem faktet dhe dokumentat e intelektualit, te cilat tregojne se:

    ENVERI ISHTE HITLERI GJAKATAR I SHQYPNISE SE VOGEL DHE SE LUFTETARET E TIJ TE LIRISE ISHIN VAMPIRE GJAKATARE SI FORCAT SS TE HITLERIT.

    Nuk e di se cfare moshe ke, por kush i ka provuar vitet 80 – 90 me tollona, bunkere dhe tufezime bolshevike, kur shqyptaret ishin bere si skllever me pune te detyruar ne luften per mbijetese, nuk mund te mashtrohet me sitet prej idioti pa llogjike qe hedh pa dogane ne kete forum te nerum te gazetes DITA, sepse eksodi i 1991 kur kishte 2 vjet qe kishte rene Muri i Berlinit ishte treguesi me sagllam per Ferrin ku e kishte cuar vendin LANC-i kriminal jugosllav i Enverit me “Deshmoret Vampire” te tij,

    megjithate:

    Nuk te detyron kush qe te ndryshosh mendje as bindjet e tua politike, por as ti mos detyro te tjeret qe e duan Shqypnine si Evropa dhe SHBA dhe jo si Rusia dhe Korea e Veriut te degjojne dhe shikojne llogjet e tua qe hedh pa dogane si jashteqitje enveriste ne kete forum,

    sepse:

    Askush nga fanatiket e Enverit sot nuk i pergjigjet nje pyetje thelbesore:

    PSE ASNJE NGA VENDET E TJERA ISH KOMUNISTE TE EVROPES LINDORE NUK I NGJAN SOT NE ASNJE PIKE SHQYPNISE MJERANE PA PRODHIM KOMBETAR TE FANATIKEVE TE DROGUAR TE ENVERIT?

    Reply to this comment
    • Tartufi April 25, 23:23

     Nastradini tim I pa lodhur,sikur te shtohen dhe nja 100 te tjere morra te kuq ,nuk ta dalin dot !! Nuk e di nga na doli
     ky Homora karagjozi apo karnavalia.qe te hap fundomen me reshta te gjate dhe gjithe passion,,, vari bidonin nuk ja vlen te zgjatesh.

     Reply to this comment
   • intelektuali April 25, 21:13

    Per cilet “Bij Vampire te Lirise” e ke fjalen o karagjoz?

    Per ata “Deshmore Vampire” te Enverit qe mbushen lumenj me gjak njeriu kryesisht gjak shqyptari dhe kosovari dhe e bene Shqypnine si nje Kamp Perqendrimi Auschwitz te Hitlerit rrethuar anembane kufirit me tela me gjemba dhe kush donte te arratisej dhe te shpetonte koken vritjej ne cest nga keta Vampire qe ti i quan “Bij te Lirise”

    CFARE LIRIE TE SOLLEN TY O BYLMEZ KETA VAMPIRE O FANATIKE TE ENVERIT?

    Kujt ja dergon keto materiale Yotube me propagande sovjetike qe vertetojne vetem se sa qesharake jane mashtrimet e Shaqir Vukajt kur pohon se francezet kane ekzekutuar 40 mije kolaboracioniste, po pse e beson ti karagjozlleqeve te tilla? Na bere te qeshim me karagjozlleqet tipike albaneze kur thua se Donika Omari ka deklaruar se Enveri ka dashur te vrase Bahriun gjate Luftes,

    PO PSE NUK E VRAU HE ENVERI BAHRIUN, POR JETOI NE VILEN E BAHRIUT SI LEVEND BORGJEZ MEGJITHE NEXHMIJE FASHISTEN DERI NE NENTOR 1944 NJE DITE ME PARE SE TE HYNTE MEHMETI ME CUBAT E TIJ NE TIRANE DUKE JA MBATHUR PER NE BERAT?

    Po a e di ti more bylmez se sa here ka dale Enveri me Bahriun ne Itali per te kuruar reumatizmen ne llixha dhe resorte luksoze, i kam me data dhe me emera, por a ha pyka llogjike ti o karagjoz budalla qe qit site interneti pa kurfare llogjike per temen qe po diskutohet dhe qe vertetojne si me pare vetem faktet dhe dokumentat e intelektualit, te cilat tregojne se:

    ENVERI ISHTE HITLERI GJAKATAR I SHQYPNISE SE VOGEL DHE SE LUFTETARET E TIJ TE LIRISE ISHIN VAMPIRE GJAKATARE SI FORCAT SS TE HITLERIT.

    Nuk e di se cfare moshe ke, por kush i ka provuar vitet 80 – 90 me tollona, bunkere dhe tufezime bolshevike, kur shqyptaret ishin bere si skllever me pune te detyruar ne luften per mbijetese, nuk mund te mashtrohet me sitet prej idioti pa llogjike qe hedh pa dogane ne kete forum te nerum te gazetes DITA, sepse eksodi i 1991 kur kishte 2 vjet qe kishte rene Muri i Berlinit ishte treguesi me sagllam per Ferrin ku e kishte cuar vendin LANC-i kriminal jugosllav i Enverit me “Deshmoret Vampire” te tij,

    megjithate:

    Nuk te detyron kush qe te ndryshosh mendje as bindjet e tua politike, por as ti mos detyro te tjeret qe e duan Shqypnine si Evropa dhe SHBA dhe jo si Rusia dhe Korea e Veriut te degjojne dhe shikojne llogjet e tua qe hedh pa dogane si jashteqitje enveriste ne kete forum,

    sepse:

    Askush nga fanatiket e Enverit sot nuk i pergjigjet nje pyetje thelbesore:

    PSE ASNJE NGA VENDET E TJERA ISH KOMUNISTE TE EVROPES LINDORE NUK I NGJAN SOT NE ASNJE PIKE SHQYPNISE MJERANE PA PRODHIM KOMBETAR TE FANATIKEVE TE DROGUAR TE ENVERIT?

    Ja nje leter origjinale e Enverit per Nexhmijen ne vitin 1944 kur po zhvillohej sipas propagandes Operacioni i Dimrit:

    “..Në AQSH, fondi 14, dosja 72, viti 1944, ekziston një letër poshtëruese që Enveri ia dërgon Nexhmijes për Bahri Omarin. Ndërsa mendohej se Enveri kishte qenë i angazhuar dhe i rrethuar në atë që njihet historikisht si Operacioni i Dimrit dhjetor 1943 – mars (fillim) 1944, krejt ndryshe rezulton nga letra që ai i dërgon Nexhmijes dhe ku flitet për pushime dhe argetime: “…E dashur shoqe delegate, s’dimë si vete me punë, do të të shkruaj më gjatë një herë tjetër, se mjaft punë kemi këndej. Pas tre muaj mungesë duhet të punojmë si derrat se mjaft u çlodhëm. Më shkruaj edhe ti gjatë për punët e atjeshme. Shko në shtëpi dhe u thuaj për mua që jam mirë. Te Bahriu, vallahi, edhe të mos shkosh nuk është keq. Fahrijen piqe te ne, atij mutit mos ia shif sytë. Dhe që të gjithë ju mos kurseni gjë kundër tij gjoja se është kunati i emë. Ai është tradhtar, një mut, prandaj zhvisheni shpatën, keshtu thote Aliu dhe atij (Miladin Popoviçit) i dërgo patjetër sëhatin Longinnes. Por edhe unë dua një orë dore, se atë që kisha ma prishi Aliu. Mund të më dërgoç ndonjë peshqesh për të ngrënë. Për orën e Aliut mos kurseni paret. ‘Longines’ (marka e orës që duhet të blejë Nexhmija). Përqafime Taras. Halim”.

    Reply to this comment
  • HOMORA April 25, 17:05

   https://balkanweb.com/donika-omari-enveri-synonte-ta-zhdukte-bahriun-pa-mbaruar-lufta/

   emrta e tjere qe ke dhene te takon ty ti shoqerosh me prova si kjo mbi OMARIN (mora kete person sepse nje nga te families se tij me eshte dhene mundesia ta kem pasur komshi).

   Reply to this comment
  • HOMORA April 25, 17:25

   per Qemalin nje perbledhie biografike.

   https://www.revolvy.com/page/Qemal-Stafa

   Reply to this comment
  • Pirdh pirdh se lirohesh April 25, 17:27

   O fashisti intelekrual! Nje pyetje kam. Nqs komunistet Jugosllave nuk do kishin rezuar qeverine kukull kuislinge te Hitlerit ne Jugosllavi , do kish ndeehyre Hitleri ne Jugosllavi apo jo? Ta them une Jo!
   Ky konkluzion i con per leter haleje gjithe profkat me bashkim nen pushtim qe na bene gjermanet dhe karemin qe hengren ” kokat e medha te kombit” nga Hitleri i pashkolle.
   Kam sh per te thene por me thene te derejten peetoj sh te merem me ti.
   Thjesht te imagjinoj me brekushe ne kalifatin shqiptar qe do mbetej pas humbjes se murtajes naziste pas lufre ku verium do e kish Jugosllavia e jugum greku. Ti me ghithe pinjollet peshq te Hitlerit do qendronit ne mes ne ate Shqiperine qe donte dhe Esati.

   Reply to this comment
   • intelektuali April 25, 22:36

    Mos pirdh kaq shume o debil, dallkauk dhe budalla, por meso me pare nga intelektuali se Jugosllavia para dhe gjate Luftes ishte Mbreteri qe u pushtua ne fillim nga italianet dhe me pas nga gjermanet dhe nuk kishte “qeveri kukull kuislinge te Hitlerit”, ja lexo ketu me poshte qe te lirohesh nga pordhat apo fendat qe leshon pa dogane si shume enveriste te tjere ne kete forum te nerum te gazetes DITA:

    “…Gjatë Luftës së Dytë Botërore, Mbreteria e Jugosllavise luftoi në anën e Koalicionit Aleat Anti-Hitler, por si nje shtet i pafuqishem ushtarakisht u pushtua lehte nga Gjermania naziste pas Luftes se ashtuquajtur te Prillit. Masakra filloi më 6 prill 1941 me një bombardim masiv të Beogradit pothuajse të pambrojtur. Aviacioni i Jugosllavisë dhe mbrojtja ajrore e qytetit u shkatërruan gjatë sulmeve të para, shumica e Beogradit u shkatërrua totalisht, viktimat civile ishin në mijëra. Lidhja midis Komandës së Lartë Ushtarake jugosllave dhe njësive në front ishte prishur, e cila paracaktoi rezultatin e fushatës: Disa milione ushtare nga Ushtria e Mbretërisë Jugosllave u shpërndane, të paktën 250 mijë u kapen nga gjermanet dhe u burgosen. Humbjet e nazistëve ishin 151 të vrarë, 392 të plagosur dhe 15 të humbur pa gjurme, shifra qe flasin vete per masakren e Prillit. Pas pushtimit gjerman të territorit të Jugosllavisë u krijua nje lëvizje guerile dhe partizane e gjerë më e madhja dhe me e rëndësishëme në Evropë, pas Luftes partizane ne BRSS. Hitleri tentoi te krijonte Shtetin e pavarur progjerman te Kroacisë, por pa arritur asnje sukses real ne administrimin e vendit. Per ketë arsye në Jugosllavinë e pushtuar, nazistët u detyruan të mbanin frenat e kontrolli vete dhe kishin te dislokuar më shumë se 35 divizione për të penguar partizanët jugosllave qe financoheshin kryesisht nga Britania e Madhe – më shumë forca gjermane se në çdo vend tjetër evropian (për shembull, në Francë, forcat okupuese gjermane përbënin 28 divizione). Pas luftës, Josip Broz Tito parashikoi krijimin e një Jugosllavie të Madhe si pjesë e planeve për krijimin e Federatës Ballkanike , të cilën ai e konsultoi hollesisht së bashku me Stalinin dhe Dimitrovin e Bullgarise. Tito shpresonte të formonte një Federatë Socialiste me Qeverinë qendrore të Beogradit nga territori i Jugosllavisë së Parë, si dhe me antarsimin e Bullgaria dhe Shqipërise ne kuadrin e nje Republika Federale. Fillimisht, u krijuan sindikatat ekonomike dhe doganore jugosllavo-shqiptare dhe jugosllavo-bullgare lidhur me integrimin e ekonomisë shqiptare në ekonominë jugosllave, por pastaj as Jugosllavia e Madhe as edhe hyrja në Jugosllavi e Shqipërisë nuk u zbatuan dot për shkak të hendekut qe u krijua midis Titos dhe Stalinit per te cilen eshte folur shume…”

    HE MO BOLE KU ESHTE QEVERIA KUISLINGE JUGOSLLAVE KETU?

    C’me ka gjet mue me keto kafshe prehistorike qe s’hane pyka llogjike dhe nuk dine te lexojne nje fjali sagllam ne internet!

    Reply to this comment
    • Pirdh pirdh se lirohesh April 26, 10:58

     Ndryshe nga Musolini, në planet e të cilit territoret
     e Ballkanit konsideroheshin si pjesë kryesore për zgjerimin e Perandorisë Italiane (ushtria italiane pushtoi
     Shqipërinë në vitin 1939, dhe Greqinë në fund të vitit 1940), Hitleri nuk e kishte këtë rajon në listën e tij
     të përparësive, të paktën jo aq sa të angazhonte fuqimisht atje ushtrinë gjermane. Duke pasur parasysh
     planet e mëdha naziste për zgjerim territorial në Lindje dhe pushtimin e territoreve më të mëdha, një
     operacion ushtarak në Juglindje të Europës do të thoshte shpenzime të panevojshme në njerëz dhe burime.
     Trysnia diplomatike ndaj vendeve tashmë të frikësuara prej forcës së Blitzkriegut gjerman do të ishte e
     mjaftueshme për të siguruar epërsinë dhe hegjemoninë gjermane, si dhe bashkëpunimin e tyre. Fillimisht
     dukej se ngjarjet po ecnin në këtë drejtim: kontrolli gjerman u vendos mbi burimet hungareze dhe rumune
     nëpërmjet trysnisë diplomatike, ndërsa Bullgaria dhe Jugosllavia hynë në “Paktin Tripalësh” në fillim të vitit
     1941. Udhëheqja politike, rihapja e hesapeve të vjetra nga ultranacionalistët dhe frika prej luftës ose dhe
     frika nga komunizmi i çoi vendet e Ballkanit të ndryshonin pozicionin e tyre nga ai asnjanës në pronazist.
     Shqipëria iu la Italisë dhe Greqia, më në fund, u vu nën kontrollin nazist. Operacionet ushtarake të
     Hitlerit në Ballkan qenë të pashmangshme, pasi Musolini dështoi në pëpjekjen për të nënshtruar Greqinë
     dhe Britania vendosi të çonte atje trupat e saj. Kur forcat e armatosura organizuan një grusht shteti të
     suksesshëm për rrëzimin e qeverisë në Beograd, e cila pak ditë më parë kishte nënshkruar hyrjen e
     Jugosllavisë në Paktin Tripalësh, Hitleri urdhëroi Vermahtin të pushtonte Jugosllavinë, gjithashtu dhe
     Greqinë. Njëkohësisht, madje edhe pak përpara këtij grushti shteti, një pjesë e popullsisë ishte shprehur
     e pakënaqur ndaj përgatitjeve të Jugosllavisë për të hyrë në Paktin Tripalësh dhe kur kjo u bë realitet,
     nisën demonstratat publike. Këto ngjarje patën një rëndësi simbolike, por edhe morale, sepse ato qenë
     shembulli i parë i kundërshtimit publik ndaj vendimit të qeverisë për t’u bashkuar me Paktin Tripalësh.
     Përveç rëndësisë morale dhe simbolike të shprehjes së opinionit publik, këto ngjarje të pazakonta patën
     edhe pasoja ushtarake: sipas disa historianëve, vendimi i Hitlerit për të sulmuar Europën Juglindore ishte
     një kundërveprim nervoz ndaj këtyre akteve. Në një farë mase, ky kundërveprim ndryshoi drejtimin e
     Luftës së Dytë Botërore, sepse sulmi nazist ndaj Bashkimit Sovjetik u shty për më vonë. Në këtë rast, mund
     të ngremë një pyetje hipotetike: Ç’rrjedhë do të kishte marrë lufta, nëse trupat gjermane do të kishin hyrë
     në Moskë në shtator dhe jo në nëntor të vitit 1941?
     Aty nga mesi i vitit 1941, të gjitha shtetet e Ballkanit, përveç Turqisë, ishin nën sundimin nazist ose ishin
     aleate të nazistëve. Jugosllavia ishte e ndarë: Kroacia (me Bosnjën dhe Hercegovinën si krahina të saj) u
     14
     HYRJE
     kthye në një shtet kukull në duart e Forcave të Boshtit, ndërkohë që pjesa tjetër e vendit ishte ndarë në
     zona të pushtuara nga Italia, Gjermania, Hungaria dhe Bullgaria. Gjithashtu edhe Greqia ishte e ndarë në tri
     zona të pushtuara nga Italia.

     he mo loqe intelektuali e shikon sa shume i ruhej Hitlerit per shqiptaret dhe Shqiperine e madhe Balliste? E shikon qe dhe pas 75 vitesh ju koqe ballista keni ngel te njejtet ?
     he mo bole intelektual kishte qeveri kuislinge ne Beograd apo jo?

     Reply to this comment
    • Pirdh pirdh se lirohesh April 26, 11:13

     Po pse o bole intelektual me wikipedia mesohet historia o derdemen dhe me prallat e ballisteve?

     Reply to this comment
  • Xhabir Zejnuni April 25, 20:21

   INTELEKTUALI.
   Komplimenti per komentin Tuaj.
   Nese keni mundesi, a mund te me kontaktoni ne adresen time FB me te njejtin emer.
   Respekte.

   Reply to this comment
  • aadd April 26, 00:18

   O Hale!
   Ti je antishqiptari me i urryer ne planet!
   Ti meriton perbuzjen me te madhe nga te gjithe shqiptaret dhe ti meriton vetem …LITARIN pas qafe!
   Ti je nje kerme qe ndyn token!
   Te te kisha afer do te te shqyeja me duart e mija dhe do te te vija flaken!
   As kafshet e egra nuk jane me egersire se ty!

   Reply to this comment
 7. demo April 25, 07:25

  Ke shume folklor,shoku Shaqir!Ke folklor kreshnik nga malet tona,perzier me folklorin e teatrit Migjeni.Ajo skena me Milicin qe i drejton pushken milicit tjeter me kove ne benxine ne maje te kulles,eshte shume heroike.
  Ty Agron Tufa nuk ta ka permendur babane..
  Bash per kete te ka mbetur fort hateri,SE TY TE DUHESH GOZHDA E NASTRADINIT.
  Perse nuk ma ka permendur bejton mue,se me duhet te leshoj piskamen,ta degjoje krejt katundi.
  Bjeri lahutes lahutar,bjeri lodres lodertar,se bejton e shaqirit e kane share.Mor,nuki ja kane share!
  Ja kane share,pikerisht,pse nuk e kane share.
  Me keq.
  Nuk ja kane permendur fare!
  Shko or karagjoz,te dhjefsha ty dhe folklorin tat!

  Reply to this comment
  • A. April 25, 09:34

   Pse komenton a mavri kur s’i di as te lexosh. Ne fakt Agroni ishte pikerisht qe i permendi babane ambasadorit, duke i ‘nxjerr dhe dosjen’, ( si sigurimsat qemoti) e duke ja akuzuar.

   Reply to this comment
 8. per Shaqo Fallco Vukajn (Fasline) April 25, 08:30

  Ti Shaqo nuk ke mbajtur mbiemrin qe te takon, ate qe ke, se nuk ke dashur te evidentohesh si i biri i Bejto Faslise. Sepse e di mire se kush ishte yt ate. Di mire se c’fare ka mbi kurriz yt ate. Por sado te mbash ti mbiemra te tjere, der ne vdekje i biri i Bejto Faslise do jesh e jo Fallso Vukaj.

  Reply to this comment
 9. lato April 25, 08:35

  O Shaqir Faslliu,po boll o ambasador,se le nam me kete Bejto Faslline.Nuk le rast pa e permendur bejto faslline.E ke bere si Vojo Kushi.Po kush ta dhjeu Bejto Faslline ty?Ai Tufa s`ta ka permendur fare!

  Reply to this comment
 10. Agim Rinushi April 25, 08:41

  Bravo per argumentimin dhe gjuhen pa mllefe z. Vukaj. Me Agron Tufen dhe gjarperinjte qe e ndjekin pas duhet te merret tani vetem drejtesia.Helmi qe perpiqet te injektoje ne trupin e patriotizmit dhe dinjitetit shqiptar eshte me pasoja shume te rrezikshme.Nese Edi Rama vazhdon te heshte ndaj ketyre politikaneve fashiste,ta beje mend mire se po behet shume i pabesueshem per popullin.

  Reply to this comment
 11. Gjuha shqipe na bashkon April 25, 08:51

  Sakrificat e popullit tone ne luften per clirimin eAtdheut jane pa fund dhe hapur ne driten ediellit .Ne bijve te deshmoreve dheluftetareve na takon/te mbrojme dhe lartesojme vepren e tyre.SA PER SKOTEN EBALLIT’ LE TE VAZHDOJNE TE QAJNE DHE TE JARGAVITEN ASHTU SI KANE BERE QE NGA nentori ilavdishem.Bye BYE BALLIbysrojme

  Reply to this comment
 12. INELEKTUALI qe i sherbeu enverit tani e ka zene tartakuti nga cdo emer enver April 25, 08:53

  akoma nuk jane zgjuar ballistet e kotecit pulave qe te mbrojne lepurushin agron qe po i shqyen re partizanet dhe heronjte.
  nga keta balliste qe megjithese enverit i jane tretur edhe kockat,por i del edhe ne enderr ITELEKTUAL bolja rri e pergjon te tajvani me filxhan ne dore si monika hedh falle
  jane ngritur gjithe llumi i shpellareve te saliut e hedhin balte kunder cdo shqiptari duke kujtuar se do heqin mutin qe jane lyer bashkepuntoret e fashizmit

  Reply to this comment
 13. Ai qe di ti April 25, 09:18

  Bravo o “Permbledhesi INTELOBOLJA ENVERISTE”..Akoma te rri patllakja te koka dhe bythgoja te koqet e e Veres tend….I shkreti ti si je katandisur si bythqire burgu qe ke qene ne nje qeli me mua…U plake dhe dore s`hoqe cdo gje perpara te duken koqe..Pthu race e mutit..

  Reply to this comment
 14. H.LEKA April 25, 09:26

  Po i bihet samarit dhe jo Gomarit!
  -__———-
  Se respektuares Drita Hakani!
  Ndaj jo vetem me ju por me gjithe bashke shtetasit shqetesimin gati 30 vjet per permbysjen e tere vlerave te nje vendi e populli tashme ngelur pa indetitet!
  Problemi qe duhet te na shqetesoje me shume nuk eshte thjesht ‘lufta’ tridhjet vjeçare me mullinjte me ere te kAmunizmit per te fshire tere VLERAT e ndertuar mbi to antivlerat perfshi ato te luftes heroike te popullit shqipetar,por nuk po gjinden rruget apo ‘ANTIDODA’ ndaj kesaj fushate sa krriminale aqe dhe antishqipetare sepse na mungon jo vetem informacioni dhe inteligjenca por na mungon POPULLI dhe po na vret indiferenca!
  Me gjithe respektin per ju e shumicen e shqipetareve qe po zgjohen me shume vonese pas 30 vjetesh nga gjumi letargjik ti drejtohesh nje qenjeje me emerin EDVIN shume nen nivelin mesatar te shumices se shqipetareve nga te gjitha pikpamjet qe jo vetem nuk di se çeshte shteti aqe me teper shteti i se drejtes (ku e drejta jote shkon deri atje ku nuk shkelet e drejta ime) nuk di se çfare eshte qeverrisja e nje vendi e nje populli ngelur aqe me teper pa shtet!
  Thjesht nje IDJOT pupulist provincial me bindje idjoti qe gjerat i interpreton kokeposhte i ‘bindur’!Nje pupac ne duar te pushtuesve kolonizatoreve me ‘zyra’ jashte kufijve ku 30 vjet harxhohen MILIARDA!
  Edvinin ta konsiderosh ‘kryeminister’ e aqe me teper ti kerkosh te rilindi shtetin kur eshte pjese e skuadres varrmihese se tij…..!
  Me shume respekt nje ish nxenes i shkolles Petro N.Luarasi Erseke ku ju me kini dhene mesim si praktikante e ardhur nga Tirana.

  Reply to this comment
 15. malsori April 25, 11:43

  Burra që nderojnë ktë vend. Respekt Zoti Vukaj…&

  Reply to this comment
 16. Saliu PDs April 25, 11:51

  Per ner deri tani i kemi qar hallin ktyre funderinave te kti populli , po paska pas te drejt Enveri qe ja ka shkerdhyer kurvat ktyre kurvave antishqiptare , i njifte mir Enveri çfar dobiçash jan kta i lumte krahu . RRespekte per ate burr shteti qe vrau dhe burgosi antishqiptaret. Sa me shum i qan hallin ktyre funderinave te bejn historin kta po i hape rrug jan pa moral bythlepirsa pushtusish si te paret e tyre.

  Reply to this comment
 17. Saliu PDs April 25, 11:53

  Per ner deri tani i kemi qar hallin ktyre funderinave te kti populli , po paska pas te drejt Enveri qe ja ka shkerdhyer kurvat ktyre kurvave antishqiptare , i njifte mir Enveri çfar dobiçash jan kta , i lumte krahu . RRespekte per ate burr shteti qe vrau dhe burgosi antishqiptaret. Sa me shum i qan hallin ktyre funderinave te bejn historin kta po i hape rrug , jan pa moral bythlepirsa pushtusish si te paret e tyre.

  Reply to this comment
 18. Lili April 25, 12:45

  Shqipet e te dy kampet kane faj vete qe nuk i kryen punet si me Cauceskun! Atehere do ishte ditur kush eshte kushi , e sa trima ishin ato qe iken nga frika e hakmarrjes qe nuk ndodhi,e qe ndoshta do te duaje me ndodh qe mos te perseritet kjo qe po shohim tash, ato qe iu bashkuan ´demokrateve berishiste ´ato qe hodhen poshte Enverin e gjithe luften e gjithe jeten e tyre jeni ju, jo tufa .
  Sot pas 30 vite po iu kujtohet me mbrojte Enverin?! Sot pas 30 vite qe lejuat ju shkaterimin e shqiperise nga ish komunistet si ju me berishen nanon e rash ramen , sot po ju kujtojet me shah Ramen e me lavderuar regjimin e enverit!
  Pak te vonuar jeni, apo jo shoke te Partise, se partine na e morri lumi….cka ka mbetur nga jeta juaj per Partine , pos me u kap me ish te burgosurit qe sot nuk iu pyetin e veprojne vete edhe pa ju se nuk kane nevoje hiç per ju , ata sot jane bashkuar me familjet e tyre edhe nuk keni me mundesi me i shkel si dikur edhe ata po ju tregojne kush ishit kush jeni e kush do jeni: njereze pa bese qe hodhen ne pleh gjithe jeten e tyre vetem se u tremben nga krimet e tyre, se hakmarrja kur nuk ishte ne gjenet e Atdhetaret nationaliste, eshte nje ves komunist ky!
  Pra problemi nuk eshte i luftes kunder okupatorit ku edhe baba ime ishte pjesemarres , po qe e deklaruat armik ma vone edhe pse ne 46 u zgodh kryetar i fshatit ne 46, problemi eshte fytyra e juaj qe e shiheni ne kete pasqyre e qe nuk ju pelqen se jetoni ne rrena. Si dje si sot, rrena per heroizm aty ku ka pasur krim kunder shqiptaret pse nuk kane menduar si ju. E kjo tregon se ju nuk jeni ardhmeria e Shqiptarise po vdekja e shqiptareve ju gezon. Kjo tregon se ju vazhdoni me i sherbye hasmeve te shqiptareve .e ndoshta pikerisht kete duhet te kerkojme kujt ju i sherbeni.

  Reply to this comment
 19. MH April 25, 12:56

  This doesn’t make sense.
  Ti vetem me prezantimin pseudonimit “This doesn’t make sense” tregon se sa gram tru ke ne rrashten tande e na shitesh me shkrola anglishteje.
  I nderuemi Shaqir Vukaj nuk ka kurrfare nevojet ti imponoj te tjerve per vlerat e Babait te Tije.Per vlerat e babait te tije z.Shaqiri frymezohet dhe ka sepse te frymezohet ku dhe ne duhet te frymezohemi nese e ndijme veten shqiptare.Z.Shaqiri u imponue nga paqavrat e llakaqituna te Tufes per karakterin burrnore te te Atit te na i deklaroj per argumenta te patundeshme qe jo i ka historia por i ka vete populli i krahines.E kur mbahen gjalle veprat e babait te Shaqirit ne gojen e popullit nuk ka histori ma te ndritur e te bukur ne truellin tone qe trashgohet ne traditen ne karakterin e vet popullit.Sepse populli pozitivitetin e dashurojne shpirtnisht dhe orvaten po shpirtnisht ta trashegojne ne tri variantet.Urti,Burrni dhe Trimberi qe permblidhen ne NDERSHMERI.Gja te cilat jane karakterizue ne te nderuemin Bejto Faslija.Dhe keto trashgohen si dy pika e ujit i te njejtit uje,tek i Biri i nderuemi Shaqir Vukaj.Te cilin e njoh qysh femije dhe kemi jetue ne Gjuhadol Shaqiri ne Rrugen Luigj Gurakuqi dhe une ne rrugen Murgeshave.Kena krye shkollen 7 vjecare “Vasil Shanto” prone kjo e Kishes se Fretenve.
  Ne interresin e pergjithshem ne dobi te kombit jap nji ide mendim qe me kete qe ka pershkrue z.Shaqir Vukaj nji histori me argumenat te pa tundeshme duhet qe tradhetaret,kolboracionistet e djehit dhe trashigimtaret e sodit me ne krye Tufen jo vetem te rrijne e te mos bezajne.Por te dalin para popullit e ti kerkojne te falun Kombit per tradheti te atdheut.Te mundohen te ndrojne ves qe te ndreqin psillekun qe ia mveshne vetes tradhetar.
  Kam kene 5-6 vjec kur tek Dugajt e Reja ngjitur me furren e bukes ne krahe te djathte qe shkon per nga spitali ishte vare nji gjatoj i mbeshtjellun ne carqaf te bardhe dhe nji gish qyrra vareshin kulloshin nga hunda e Llesh Marashit varun ne konop(litar).Kryet te anuem nga furra prane.Pyeta dhe me thane:Asht Llesh Marashi.

  Reply to this comment
 20. Respekte per kete njeri fisnik April 25, 13:18

  Sa do kalojne vitet njeriu qe eshte i mire dhe fisnik ashtu mbetet ne memorjen e njerezve. I tille eshte edhe Z.Vukaj. Çdo gje te shkruar e shoqeron me nje prove te dokumentuar, qofte kjo gazete, telegram ne MPJ etj,. Ndersa ky i semuri mendor e shpifarak Tufa na shfaq edhe nje tipar tjeter te tij frikacakun, burracakun, brekëmbushurin. Ne gazeta therret do me vrasin, ne studion ruse refuzoi te shonte per tu shprehur ne lidhje me çështjen e Kosoves me pretekstin se e vrisnin ruset. Agron Tufen tamam nje psikopat i lindur ku çdo gje e mderton mbi fantazite e tija te semura.

  Reply to this comment
 21. MH April 25, 13:27

  per Shaqo Fallco Vukajn (Fasline).

  Po e lexove komplet shkrimin.Shaqiri tregoj qe mbaj emnin e fisit Vukaj.Dhe jam i biri i Bejto Faslise.Bile aty deklaroi qe krenohem per baben time qe e nderon e gjithe krahina .E kjo asht shume e vertetet.
  Une vec ne mos u takofsha me z.Shaqir Vukaj te di perardhjen e fisit Vukaj.Sepse Vukaj ka dhe ne krahinen e Merturit ne katundin Salce.Di qe ne Malci te Madhe ka edhe disa dyndje nga Pecajt e Shales.Disa mbajn edhe llagapin “Pecaj”.Kur me rastisi biseda e takimit me nji nga keto i thash.E di ti qe ty te kam daja.Filloj te qeshin.Mandej i spjegova dhe u cudit.
  I marrshi te keqen te ndjerit Bejto Faslli dhe trashigimtarit te tije Shaqir Vukajt.

  Reply to this comment
 22. Meliha April 25, 14:32

  “Gjaku nuk bèhet ujè”! – ky èshtè kumti qè pèrmbajnè kurdoherè shkrimet e Sh. Vukajt, kètij shqiptari e qytetari tè ndershèm!
  Unè, duke qenè njè pjesèmarrèse e rezistencès ndaj pushtuesit nazi-fashist dhe motra e njè prej 5 Heronjve tè Vigut, qè nuk kursyen as jetèn pèr idealin e tyre pèr lirinè e Shqipèrisè nga okupatori, do tè kisha dashur ta pèrshèndes nga zemra e falènderoj Shaqirin, pèr tè vèrtetèn qè shpalos!

  Reply to this comment
 23. Vasili April 25, 14:33

  Me tremb dhe neverit skajshem,kjo gjuhe hetuesish katundaresh te eger dhe injorant te diktatures se kuqe te ri ngjallur,braho,tarifa,brokaj,vukaj dhe gjithe lloji i gardisteve sadiste te atij regjimi.
  Me tremb dhe me neverit,pasi keto vemja duke mos qene trima,behen bisha si dikur kunder folkut,nqse kane pushtetin ne dore.
  Dhe kjo cfaqje e ndyre e tyre ne mase te madhe e ketyre uturakeve,tregon qe ata kane rimarre pushtetin,bashke me klyshet e tyre.
  Eshte mire qe keto hiena te luftohen me te njejtat mjete ,sic kane lufuar ata dikur ´´armiqte e popullit´´qe ta ndjejne sado pak,se kush jane..

  Reply to this comment
  • Niku April 25, 17:00

   “Vasili”, je nje neofashist i “sinqerte”. Tregon se cfare vreri ke brenda. E mira ishte bashkejetesa ne demokraci, por soji I jot eshte i pandreqshem. Thua se duhet luftuar, por si? Doni te perserisni historine duke vajtur ne te sateme. Provoje po ta mbajti, mut muti!

   Reply to this comment
 24. n April 25, 15:48

  Kultura perballe jo vetem shpifjeve te Tufave dhe korbave qe paguhen nga taksat e popullit , i cili nderon me respekt LANC-in,Vleresohet ne mjaft komente , ne shkrimet e fundit te botuar ne gazeten Drita, edhe mbi kete shkrim dinjitoz.Dinjiteti eshte virtut i burrerise.ndershmerise,i vlerave morale te pastra,dhe qe te japin drite me fakte per prapaskenat e atyre qe gatuan kete corbe, per te shpifur, baltosur luften nazifashiste, krenaria e kombit shqiptar ne rreshtat e kualicionit te qytetrimit boteror kundra fashizmit.
  Lavdi intelektualeve e historianeve plot burreri, qe respektojne LANC-in.
  LAVDI LANCIT.
  Dhe sot ata veterane te Lancit ,jane te 90-tat, te krusur nga mosha e hallete jetes se veshtire ,per te mbajtur gjalle kujtimet e tyre e qe i shkruajne ne gazeten KUSHTRIM BREZASH,dhe per ti cjerrur masken “Tufave” me shkop ne dore ngjiten ne katin e 6 te godines,shkalle shkalle me kembe, dhe trokollia e shkopit flet..thirrini mendjes e ku shkoni…packa se ne nuk ngjitemi me ashensor se shteti ska para per NE,e ne paguajme taksa per “Keta qe duan te baltosin e historine”.
  …..Heshtja eshte e nevojshme ne shume raste por sinqeriteti gjithmone..

  Reply to this comment
 25. Kol Marashi April 25, 16:21

  Babai juaj krye spiuni i trimave te malsise i keni hapur pune vetes na paske gjakun borxh, Do ta kthejme shume shpejte nderin qe na pakeni ba pabesishte

  Reply to this comment
 26. Alban April 25, 16:22

  Respekte z.Ambasador! Nje malsore me vlera te larta intelektuale. Faleminderit qe i ndani keto informacione me ne.

  Ky detaj me preku shume :

  Mbas kësaj, pushtuesit dhe bashkëpunëtorët e tyre (ata që u thur lavdi e i bën heronj Tufa e shokët e tij) i djegin shtëpinë, grabisin gjithë pasurinë dhe fusin në burg dhe internojnë nënë time me tre fëmijë të vegjël, ndërmjet të cilëve edhe mua, vetëm dy muajsh….

  Po shpresoj qe z. Tufa te ngrej nje permendore dhe te kujtoj te intenuarit, te rrahurit, te vraret e te keqtrajtuarit nga forca naziballiste.

  Reply to this comment
 27. Lisi April 25, 17:03

  I nderuar Shaqir !
  Jam diçka më i madh se ti në moshë , jam nga një fshat nga Jugu por mbaj mënd bandat e Halil Alisë e të Selim Kaloshit , që erdhën bashkë me fashistët italianë për të zhdukur farën partizane në Jug . Dihet përfundimi. Këtë bëri edhe Saliu në 1997 , u përsërit historia e turpit . Halili dhe Selimi janë shpallur heronj ndërsa Sali banditi nuk është ndëshkuar dhe bën thirrje për luftë .
  Turp për Shqipërinë , turp për shqipëtarët !
  Shaqir Vukaj , lexoj ty dhe më ngrohet zemra, mbushem me besim se Shqipëria nuk do vdesë , sepse njerëz të ndershëm , njëllojë të ndershëm ka sa në Jug edhe në Veri dhe në çdo cep të kësaj toke, por , janë mbërthyer për fyti nga të ligjtë .
  Shaqir , o Shaqir vëllai , në krye të PS kemi një ballist të qelbur , si do i vejë halli kësaj pune ?! Na gënjeu palaçua , e bëmë edhe k/ m .
  Ç’merresh me Tufën , aman të keqen !

  Reply to this comment
 28. tigerushi....? April 25, 17:06

  Nderime zoti Vukaj..

  .Nuk eshte e tepert te them qe shkrimet tuaj priten me shume interes sepse pervec te tjerave ju jeni socjalisti me i vlersuar nga kundershtarer tuaj per aresye qe nuk eshte vendi te zgjatem..
  .
  Disa nga artikujt tuaj brilante te ” Dita ” i kam arshivuar ne nje dosje te vecante ku do te vecoja historine reale qe tregoni me ” Kucukun-komandantin e Shkodres ” ne mars-prill 1939 kur ai edhe pse ishte me origjine ruse donte te mbronte Shqiperine (Shkodren) nga pushtimi Fashist kurse Paria e Shkodres shkoi dhe ju lut Kucukut te mos bente lufte me Italine se ishin “miqte tane”…etj etj..
  .
  Kurse ne artikullin tjeter “epilogu i përgjakshëm rumun” 15 mars 2015 ju jepni fakte tronditese per Rumanine sidomos duke e lidhur me dyshen Bush Gorbacov..Ajo qe duhet te benit ju eshte dhe “radioskopia” qe duhet te benit atehere por dhe tani eshte SE KUSH KUSH JANE TUFA ME UJQERUSHE DHE TIGERUSHT QE JANE PRAPA KETIJ LEPURUSHI TE GJORE?

  NE VEND TE HYRJES

  ATA QE BENE SKENARIN E 2 PRILLIT 1991 JANE PO ATA QE BENE SKENARIN E CAUSHESKUT

  Shaqirr Vukaj
  Blloku Lindor / Bashkimi i Gjermanive dhe epilogu i përgjakshëm rumun
  Postuar më: 16 Mars, 2015

  Ne kete artikull te zotit Vukaj terheqin vemendjen tre “sekuenca” te frikeshme qejane specifikuar me A…B…C si me poshte
  A……………………………..
  Sipas burimeve amerikane, kineze, etj. gjatë takimeve të presidentit Bush me kryeministrin hungarez (qershor 1989) dhe Gorbaçovin në Maltë (2-3 dhjetor 1989) është marrë vendimi përfundimtar për përmbysjen e udhëheqjes rumune dhe eliminimin e Çausheskut.
  B……………………………….
  siç del nga dokumentet e botuar në vitin 1995 nga vetë rumunët, duke filluar nga viti 1987, në Rumani janë dërguar agjentë të përgatitur posaçërisht nga;
  B.Sovjetik,
  Hungaria,
  Izraeli,
  ShBA,
  Britania e Madhe etj.
  për të përgatitur terrenin për zhvillimet e mëvonshme. Tërheq vëmendjen fakti, se sipas këtyre dokumenteve, për eliminimin e Çausheskut kanë bashkëpunuar CIA amerikane me KGB sovjetike
  C…………………………………
  revolucioni rumun, ka qenë një kombinim midis:
  1- revolucionit popullor,
  2- komplotit të opozitës
  3-dhe një grushti shteti të organizuar nga shërbimet ndërkombëtare.
  Duke ju referuar ketyre ”sekuencave” po ju pyes
  Po demonstratat e q.studenti,ne hedhjen e permendores se enver hoxhes,ne provokimin e shkolles bashkuar kush jane ato agjentura qe nderhyne kaq hapur
  Po masakren e 2 prillit 1991 pervec udb jugosllave ka qene implikuar cia me kgb ? SI NE RUMANI…
  A duhen dekoruar banda e tropojes e elez biberajt,berishes,hajdarit etj.. si flamurtaret e demoNkracise dhe zagart te Serbise ??

  PO….PO… DUHEN DEKORUR ME BURGIM TE PERJETSHEM..OSE…
  KUR KJO NUK PO NDODH PER PER ARESYE TE TRADHETISE PABESUESHMERISHT TE MADHE TE EDI RAMES
  DHE KJO NUK PO NDODH PER PER ARESYE TE ABUZMIT KOZMIK TE DIPLLOMATEVE EURO-ATLLANTIKE ME NJE POPULL QE JU BESOI SI KRISHTI NE 1991-1992

  DHE KJO NUK DUHET TE NDODHI SE AI POPULL DUHET TE NXJERRE NJE AVNI RUSTEM PER TE EGZEKUTUAR PERBINDESHIN E VICIDOLIT QE ESHTE QINDRA HERE ME ANTISHQIPTAR SE ESAT PASHE TOPTANI ME GJITHE ANTISHQIPTARET TE MARRE SE BASHKU
  I PANDEHURI SALI RAM BERISHA DUHET TE EGZEKUTOHET ME TE NJEJTEN MENYRE QE AMERIKANET NDESHKUAN BIN LADENIN PER KETO KRIME KUNDER KOMBIT SHQIPTAR:
  1 krimi i vrasjes ne bashkpunim ne 21 janar 2011
  2-tradhetia me detin jon
  3-tradhetia me lejimine varrezave te grekut
  4-vrasje shteterore ne gerdec
  5-puci i shtetit shtator 1998
  6-genocidi mbi fisin haklajt
  7-shkaterrimi shteti 1997 (kater mije te vrare)
  8-masakra naziskine ne 1996 (sheshi skenderbej)
  9-futja ne konfernecen islamike
  10-fronezimi janullatosit
  11-shitja hidrocentraleve
  12 kalimi i borxhit mbi 67% (Humbja sovranitetit)
  13 etj…
  TE PAKTEN FISI HAKLAJVE,TE 21 JANARIT,GERDECIT ,OTRANTOS DHE MIJRA FAMILJE ME TE CILET KY PERBINDESH KA HYRE NE GJAK DUHET TE ZGJEDHIN NE “SIX NAVY ELITE” PER TE HEQUR QAFE KETE BAJLOZ TE ZI TE SERBISE DHE DREQNISE..
  NE NJE VEND SI SHQIPERIA KU NUK KA SHTET DHE DREJTESI KANUNI ME KETE MONSTRE ESHTE DETYRIM KOMBETAR

  …Ne vend te mbylljes:

  Visioni im zoti Vukaj eshte se nuk duhet te merreni shume me te mjerin lepurush Agron Tufa…por me ujqerushet dhe tigerushet…qe jane pas tij qe nga 1989-1991
  .
  Perdhosja dhe poshtrimi i LNCL dhe Rindertimit ka arritur ne nivele te pabesueshme dhe kjo lista e zeze e Tufes eshte nje rutine fare pa rendesi…

  …Rendesi ka qe KM enverofag edi rama ( gjasme socjalist & majte) po realizon ato qe deklaroi ne 1991 qe do ti varte komunistat ne shtyllat me te aferta..ku ne vend te litarit po perdor agrontufat
  Tufa me kermat e tij te atij Fuck-Instituti Ilegal ate qe la pergjysem Verner Daum, ish-ambasadori i RFGJ-së (1987-1990) dhe ambasdori pare amerikan Edwin Ramason(1991-1993) per te zhdukur nga faqja e historise peridhen 1944-1990 qe po jep efekrin bumerang sepse menyra qe zgjodhen ata atehere dhe tani ishte qe per te luftuar kamunizmin jo vetem u perdoren vemjet e atij sistemi por dhe u reabilituan bashkpuntoret e fashizmit qe sot mund ta quajme Biberishizem & Ediramizem

  Reply to this comment
 29. Laert April 25, 17:49

  Respekte per Shaqir Vukajn, kete burre te rende qe mbetet nje vlere e shtuar e Partise Socialiste.

  Reply to this comment
 30. Mark U.K April 25, 18:00

  Sh Sh Vukaj:Mos harro se ne komunizem duhej ti thoje derrit daje nga friga.Mos fole sikur as kush nuk e ka njohur babajn tuaj.Te ishte siç thuani ju ai do kishte perfunduar ne koshin e plehrave e ju nuk do ti kishit te gjitha ato privilegje.Ju e dini shume mire shpehjen shkodrane:Mos i gerdhuc grerezat me krane se ke gerdhuc te zezen tane ka than halla Drane.

  Reply to this comment
 31. Eli April 25, 18:02

  Pamvaresia dhe rreshtimi i Shqiperise me koalicionin antifashist jane ngjarje qe na bejne krenare. Mohimi dhe baltosja e luftes heroike te partzaneve trima dhe sakrificave te medha te popullit eshte qe po tentohet te behet nga pseudo historianet dhe shqiptare te shitur nuk mund te pranohet prej shqipetareve te vertete. Pershendes dhe uroj shoqen time Drita Hakanin per kurajon dhe shpresoj se do jete nje shembell per shume te tjere..Jam dakort me nje parashkrues qe te jete fillimi i nje levizjeje por mbrojtjen e deshmoreve dhe luftes NACIONALCLIRIMTARE

  Reply to this comment
 32. lesh e li April 25, 18:24

  Si mund te shkruaje nje ish ambassador ne kete menyre, me tha e I thashe dhe pyesni filanin apo me etiketime pa kuptim, si lepurushi e veshllapushi, pantallonat sec I mbushi. Per tu bere me I besueshem, Shaqiri mundohet te japi sa me shume fakte dhe kalon nga nje ceshtje ne tjetren. Nga puna ne ambasade te mbrojtja e kosoves, te personeli, te sulmet ndaj Tufes, pastaj ne mbrojtjen e te jatit dhe te luftes. Duke krijuar keshtu nje rremuje fjalesh, idesh e faktesh te cilat te lodhin, te ngaterrojne dhe nuk te sqarojne. Keshtu mendojne, flasin dhe shkruajne njerezit e rendomte, ata qe nuk dine si ndertohet nje shkrim apo si kthehet nje pergjigje. Ketu idet mpleksen e humbasin ngaqe kalohet prej njera te tjetra dhe lexuesi nuk merr vesh as idene themelore dhe as faktet bindese. Kam takuar dhe biseduar me disa ambasadore, te qarte e te mireartikuluar ne mendimin qe duan te shprehin, po nje kaq te rremujshem ne vetvete, Jo.

  Reply to this comment
 33. intelektuali April 25, 18:41

  Po mire o DERRA te Fermes se Kafsheve te Enverit qe keni dale si “Matrazove” bolshevike per te mbrojtur dallkaukun enverist fanatik, Shaqir Vukaj nga ARMIKU, por pse nuk e pyesni kete Ambasador dru me pre qe i bente mbledhjet e Partise ne cader ushtrine me mes te Ambasadave tona ne vendet ish komuniste te Evropes Lindore:

  NE CILIN VEND ISH KOMUNIST TE EVROPES LINDORE NDEROHET LANC-I BOLSHEVIK DHE KU FESTOHET DATA E CLIRIMIT NGA FASHISTET?

  sepse:

  Ne Hungari te presin bolet dhe koqet bashke me penisin sapo te hapesh gojen dhe te lavedrosh fare pak komunizmin ne publik, sepse e pranojne si nje provokim qe u kujton masakren sovjetike te 1956-s kur tanket e Hrushcovit vrane dhe masakruan mbi 2000 hungareze ne Uren-Tynel mbi Danub, qe lidh Buden me Peshtin,

  Ne Poloni komunizmi quhet fjale turpi dhe rezili dhe po e hape gojen dhe te hedhesh llogje pa dogane si keto te gazetes DITA ta presin gjuhen, sepse i kujton masakren e Katinit dhe ndarjen e Polonise si “byreku ne tepsi” midis Stalinit dhe Hitlerit para Luftes ne Mareveshjen Famekeqe Molotov-Ribentropp,

  Ne Cekine e antikomunistit Vacllav Havel qe permend edhe fanatiku Shaqir Vukaj ne dacibaon e tij groteske enveriste, por t’u flasesh per komunizmin te vene hune dhe te hedhin kokeposhte ne lumin Veltava nga ura historike e Karlit ne Prage,

  Ne Rumani po i fole per Causheskun dhe komunizmin e tij shkon ne te s’emes dhe te lincojne me liber shpie, po i fole per daten e clirimit nga fashizmi qe lidhet me futjen ne Rumani te Ushtrise se Kuqe,

  Ne Bullgari ku dallkauku Shaqir Vukaj ka qene edhe ambasadori i qylit, dita e clirimit te vendit nga fashistet dhe hyrja e Ushtrise se Kuqe eshte cilesuar si nje date e ZEZE e historise kombetare menjehere pas renies se Murit te Berlinit, eshte shenuar si date e Zeze ne tekset mesimore ne shkolle dhe hedhur ne koshin e plehrave te historise,

  Ne Republikat Balltike ish komuniste te BRSS, Lituani, Letoni dhe Estoni kur i flet per komunizmin dhe datat e clirimit nga gjermanet te pyesin: “Ti ne Kohen e Dinosaureve Prehistorike jeton?”

  Cfare te flasesh per Gjermanine Lindore qe mbylli dhe asgjesoi te gjitha uzinat dhe fabrikat sovjetike dhe qe megjithe financimet kolosale nga Perendimi akoma vuan pasojat e komunizmit sovjetik.

  Ne kete situate pyetja eshte:

  PSE VETEM SHQYPNIA FANATIKE KA MBETUR NGA VENDET ISH KOMUNISTE E VETME SI FANAR NDRICUES NE BOTE DUKE PRITUR BYTHENDERUR RADHEN PER NE BE E FUNDIT DHE NE BISHT TE KAVALLIT?

  Reply to this comment
  • Lili April 25, 19:18

   Pse? Sepse disa si Serbia e Rusia investojne shume qe prape te kemi vellavrasje si dje e qe te shuhet mire shqiptaria! Duhet pyet cfare eshte interesi i disave qe kane hapur faqet non stop e sa pare marrin nga keto vendet per te perça shqiptarine me histori te shekullit te kaluar.
   Kush i perkrah keta dinozaure enveriste per shkaterimin e shqiperise?

   Reply to this comment
  • Shkodra April 25, 20:41

   Intelektu-haleja ka nje mision: te nxjerre diarrene qe e gerryen perbrenda. Eshte nje nevoje e te gjithe te semureve nga zorret kjo. Keta njerzit qe mbron Intelektu-haleja edhe gruan iua kane dhene gjermaneve e italianeve neper shtepi publike. edhe motrat, edhe veten. Sigurisht u paguan per kete. Njerz prapa shpine vrane sa deshen. Me ne fund, kur e pane qe ishin q… keq me pushtuesin, iken bashke me ta. Sepse po te rrinin ketu, duhet te jepnin llogari, sic dhane llogari ne cdo vend kuislinget.

   Reply to this comment
 34. Konti Sbalta April 25, 18:42

  Pershendetje Shaqir Vukai! Edhe sikur vetem ai rasti i bisedes ne ate TV Rus ku ky “poeti Hyjnor”sic e paska quajtur nji nga ata idhtaret e tij Agron Tufen,do te mjaftoje per tu bindur per “patriotzmin e tij te flakte” Mua me duket se arsyeja e vertete qe”Agron Patrioti” nuk eshte paraqitur ne ate debatin per Kosoven ne ate TV Rus eshte se ai nuk mund te ekspozohej perpara Ruseve si kundershtar i tyre!

  Reply to this comment
 35. Konti Sbalta April 25, 18:43

  Pershendetje Shaqir Vukj! Edhe sikur vetem ai rasti i bisedes ne ate TV Rus ku ky “poeti Hyjnor”sic e paska quajtur nji nga ata idhtaret e tij Agron Tufen,do te mjaftoje per tu bindur per “patriotzmin e tij te flakte” Mua me duket se arsyeja e vertete qe”Agron Patrioti” nuk eshte paraqitur ne ate debatin per Kosoven ne ate TV Rus eshte se ai nuk mund te ekspozohej perpara Ruseve si kundershtar i tyre!

  Reply to this comment
 36. Aliu nga Selenic April 25, 19:11

  I nderuar Shaqire Vukaje.

  Lexova shkrimin dhe me te verete I ke ven titullin” Nje leprush ne Moske” P:ore a to te ishte me mire te them qe nje pule balliste ne Moske.!
  Ceshtja e luftes Nacional Clirimtare ne keto kohet e fundit duket qe po mere jehon akoma edhe me te madhe nga sa e kishte.
  Kjo per arsye se aqe me shume qe pulat ballisto Zogiste te sulmojn luften ton te drejte dhe te pa gabueshme aqe me shume rritet autoriteti I kesaj lufte te lavdishme.
  Eshte per tu habitur se si ka mundesi qe keta hale pulesh edhe perse kaluan pesdhjet vjet clirim, edhe perse nje pjese e mire e tyre u plaken ne perendi, edhe perse nje pjes e mire e tyre pinjollet e lindur e rritur ne perendi keta nuk kan ndryshuar fare dhe nuk ka kuptuar fare se ceshte demokracia dhe se se si duhet te vlersohet ceshtje e nje kombi,
  Pore keta qendrojen ne te njejtin pozicion qe ishin baballaret e tyre ne fronte me gjermanin kunder Atedheut te tyre dhe kunder vllejzerve te tyr.
  Pra qendrimi I tyre I djeshem me te sotit nuk ka ndryshuar fare.
  Ne se dje keta u rreshtuan me humbesite e luftes dhe e humben divan dukje u rreshtuar me kolonen e peste botrore edhe sote vazhdoj te jen ne te njejtat pozite.
  Me qe ceshtjen e Kosoives e trajtove me nje leprush Agron Tufa duhet te themi qe ne ket pozicion antikombetar nuk qe vete Tufaj pore e gjith kupola e Partise demokratike me ne krye krykrimineli Sali Berisha.
  Ne se dje Ballisto Zogistet bashkpunuan me Nazi Fashiozmin edhe sote ne kemi te njejten situate.
  Berisha qe hiqet si “Patriot” nadje jan ca dritshkurter Kosvar qe e krahasojen me Sekenderbeun beri krimin me te rende ne histori duke I dhen NAFTE Serbise.
  Vec kesaj ai njelloi si Rugova e konsideruan UCK-ne nje organizat terroriste , e konsideruan ket si M-L dhe ma ne funde edhe si trafikante. Pore realiteti e vertetoi krejtesishte te kunderten .
  Vece kesaj Keta ballisto zogistet e rije nuk njaftuan vetem me keto pore edhe benin thirrke NATO ndalo bombardimet.
  Pra sice duket edhe lufta e Kosoves ndoci te njetin trende qe ndoci edhe lufta nacional Clirimtare kunde gjermenve. Ashtu si dje qe u bashkuan me Gjermanet edhe sote keta u bashkuan me serbet.
  Mos harro Rugova u percoll me garden serbe te Milloshit deri ne Itali deri sa e suiguruan me strehim politik qe vetem Vatikani e mori ne mbrojtje.!
  Keshtu tufat dhe tufanet jen te njelloi si dje ashtu edhe sote.! Diskretitimi I tyre vazhdon dita per dite dhe ket diskretitim ket po ja bejn vetes se tyre. Duke sulmuar luften heroike keta po fundosen dita per dite.!

  Reply to this comment
  • mirel April 25, 21:10

   E ka Shaqir, jo Shaqire
   Bej te fala Ramut ballistit ate bej, mos shkruaj me per PSne. Ju i tradhetuat dhe LANCL dhe deshmoret qe kur u bete me Mitat Frasherin.
   Nuk e kuptoj cfare plera jeni. Me dy fytyra, te pacipe fare

   Reply to this comment
 37. Lili April 25, 19:28

  Aliu shko sot pyet kosoven per cka mendon per lpkistat qe i kemi ne krye te shtetit bakshish prej Sigurimit shqiptar! Shko pak se si u bene millionera nga brekgrisur qe ishin duke u mesuar me vjedh si ju pasurine kombtare! Po pipulli i kosoves eshte pak ma i zhvilluar se ju edhe do juthot ngadal beg! Edhe meso pak ma shume per historine e kosoves qe te kuptojsh sa vone lprkistat u kujtuan per pamvaresine e kosoves e kush ne Perendim veproj ma se pari : nuk besoj se prof miftar Spahija, prof Safete juka apo dr Idriz Basha apo studentet shqiptare te frances ishin lprkista , po ato vepruan e bene kosoven teme nderkombtar kurse lpkja vetem ne fund kur cdo gje ishte gati erdhi me ´luftuar’ sikur e keni hadet ju partizanet ne liften heroike qik nje pushke e ik e leje popullin ne meshire te dores se serbit! Hajt se njerezet e dine ma mire se kush eshte kushi e kush ka luftuar e si ka luftuar ne kosove, nuk jane si ju!

  Reply to this comment
  • Aliu nga Selenic April 26, 02:30

   Lili. Sa i perket ceshtjes se Kosves jam krenare, Une di njeqinde here me mire nga ti te gjith ngjarjet e Kosoves se une i perkase Kosoves, pavarsishte se ku jame ritue dhe jam burreruar. Mos u mundo te besh insinuata te pa baza se nuk ja del dote. Edhe njeher po te them qe kush e njeh historin e Kosoves PS-ja dhe krahu i saje politik eshte krenar e do te jet krenare gjithmon per Atedhetarizme te pa shoqe.!

   Reply to this comment
 38. ALBAN DEGA April 25, 20:10

  TE LUMTE PENDA E TE NDRITE MENDJA
  O SHAQIR BEJTO FASLIA VUKAJ !

  Fjale fakt.
  Fakt e argument !
  Argument e mesim per cdo politikan e analist, antifashist e atdhetar !
  Nje Cat Scan, nje pretence ala Nurenburg per hitlerianet e vjetet dhe neonazistet e rinj ala Agron Tufa e tufen e tyre qe u ka ngelur ora tek Benito Musolini e Adolf Hitleri tek Balli Antikombetar e zagaret e nazifashizmit!
  Te lumte penda e te ndrite mendja o Shaqir ( Bejto Faslija ) Vukaj per denoncimin e nje mole, nje cimke te Sputnikut, RIA-s dhe GRU-se se Vladimir Putinit qe ikte si lepur e skermitet si ujk i bardhe rus kunder Kosoves dhe Shqiperise, kunder Ambasades se Dhqiperise ne Moske, me shpifje mashtrime me fake news- rrena ala Govorit Moskva!
  Cfare mund te pjelle Perandoria e Djallit pervec djaj, dreqer te shtateqind dreqerve si Agron Tufa dhe Banda e Gangstereve te Saleh Ramollah Ajatollah Milloshevicit !?
  Vdekje fashizmit!
  LIRI POPULLIT !

  Reply to this comment
  • Tartufi April 25, 21:03

   Te imagjinoshe kete popull malokerije te shpelles te zbritur ne tortuar,qe I ben thirje te gjitheve te ngriten ne kembe kunder Neo fashizmave ! Eshte cudia e madhe e pa kuptuar ??!! Kur ,Tasiu pjeti nje here profetin { Mosiun,}” Ku e ka te keqen populli I izraelit,, Ai ju pergjigj ; Pjesa me e madhe e tij mban perpara te pa gdhendurin te kerkoje ta shpetoje nga fatkeqesia .

   Reply to this comment
   • Alban Dega April 25, 23:10

    PRANDAJ IZRAELI ESHTE AI QE ESHTE !

    … Nje supershtet ne shkretetire me nje industri e bujqesi te perparuar, me nje sigurim te jashtezakonshem, me nje teknologji pararoje boterore, me nje organizim te persosur, me nje fuqi 1000 here me te madhe se popullsia dhe siperfaqja e tij !PRANDAJ IZRAELI ESHTE AI QE ESHTE !

    … Nje supershtet ne shkretetire me nje industri e bujqesi te perparuar, me nje sigurim te jashtezakonshem, me nje teknologji pararoje boterore, me nje organizim te persosur, me nje fuqi 1000 here me te madhe se popullsia dhe siperfaqja e tij !
    Ndaj ti Tartufi Matufi i trotuareve para se te shkruash meso te lexosh e te kuptosh sepse komenti eshte “molle e ndaluar “ per Tartuf Matufet e Malukatit te Vicidolit !
    Matuf hesapi !
    Truri jot ne vend te mendimeve pjell jashteqitje!
    Ndaj ti Tartufi Matufi i trotuareve para se te shkruash meso te lexosh e te kuptosh sepse komenti eshte “molle e ndaluar “ per Tartuf Matufet e Malukatit te Vicidolit !
    Matuf hesapi !
    Truri jot ne vend te mendimeve pjell jashteqitje!
    Gjate lindjes te kane bere transplant katastrofik: ne vend te kokes te kane vendosur prapanicen!
    Ndaj hidh ne gjyq stallat e gomareve te Kavajes per kete anómali veterinere !

    Reply to this comment
    • Tartufi April 26, 15:29

     I pa gdhenduri I zbrituri nga pyjet e Pukes dhe gjendur ne tortuaret e nje qyteti . Profeti Moisi ka lene detyrime te medhaja morali ketu dhe 5000 vjet perpara ,jo sot ,,,qe ti na derdellit,,, Mua me vjen per te vjellur kur I mar vehtes kohe te te replikoje ti o krijese e deformuar .Malokerine ,qe pastroje oturaqet e shures te cobanit te dhive te Tragjasit ,I zbritur nga po ky pylli qe ke zbritur dhe ti,, mbritur ne nje tortuar te nje qyteti e kemi pare dhe njohur ,pas viteve te 90 ta. Trimat malesore ,qe pa ata nuk ka vlere populli shqiptar ,u vrane dhe u torturuan nga barbarija [ Labo- maloke ] komuniste . Te zbriturit nga nje shpelle 2 njrez ,nuk ndrishojne as qimen ,,, tjetra eshte se c fare lloji muti hane,,, ata hane perseri mut ,qe te di . Ata jane qe te di funderine malokerije dhe qe jetojne dhe vegjetojne ne dy qytete te ndryshme, Pis dhe dora e fundit e shqiptarit ,,,eshte kjo e fundit replike me ti plehun nga une .

     Reply to this comment
   • Alban Dega April 25, 23:13

    Replike e detyruar me nje tru palluar!

    PRANDAJ IZRAELI ESHTE AI QE ESHTE !

    … Nje supershtet ne shkretetire me nje industri e bujqesi te perparuar, me nje sigurim te jashtezakonshem, me nje teknologji pararoje boterore, me nje organizim te persosur, me nje fuqi 1000 here me te madhe se popullsia dhe siperfaqja e tij !
    Ndaj ti Tartufi Matufi i trotuareve para se te shkruash meso te lexosh e te kuptosh sepse komenti eshte “molle e ndaluar “ per Tartuf Matufet e Malukatit te Vicidolit !
    Matuf hesapi !
    Truri jot ne vend te mendimeve pjell jashteqitje!
    Ndaj ti Tartufi Matufi i trotuareve para se te shkruash meso te lexosh e te kuptosh sepse komenti eshte “molle e ndaluar “ per Tartuf Matufet e Malukatit te Vicidolit !
    Matuf hesapi !
    Truri jot ne vend te mendimeve pjell jashteqitje!
    Gjate lindjes te kane bere transplant katastrofik: ne vend te kokes te kane vendosur prapanicen!
    Ndaj hidh ne gjyq stallat e gomareve te Kavajes per kete anómali veterinere !

    Reply to this comment
 39. Xhabir Zejnuni April 25, 20:41

  Nje pyetje kam per Shaqir Fasline.
  Meqe Dom Nikoll Gazullin nuk e lejonin rregullat e Kishes Katolike me elementare te marre pushken ne dore te luftoje kunder partizaneve (fakt qe solli edhe denimin e tij), atehere si shpjegohet fakti qe po keto rregulla elementare te Kishes Katolike e lejuan priftin Pader Leke Luli ( dhe vellai i Pader Anton Lulit) te marre pushken dhe te luftoje perkrah partizaneve kunder pushtuesit? Eshte po ai prift, i cili pas çilirimit u be Nen Kryetar i Frontit Demokratik dhe qe me vone komunistet e masakruan ne Tropoje.

  Reply to this comment
  • torinezi April 25, 21:03

   O qafir

   Nuk je emer i njohur fare dhe thashe te shikoj se kush eshte ky person qe godet me” precision”

   u lemerisa kur ju kerkoni hedhje ne ere H/C dhe ndarjen Gege Toske apo Mirdita republike

   Avokat Xhabir Zejnuni ben thirrje per sulm terrorist kunder HEC-it te Mirdites

   Nje qytetar me emer turk qe jeton ne Itali, Xhabir Zejnuni, qe eshte veteshpallur katolik i rilindur neper faqet e internetit dhe propagandon ekstremizem fetar ne nje koment qe ka bere sot ne faqen e nje portali online, ka bere thirrje per sulm terrorist kunder Hidrocentralit te Qafe Molles ne Mirdite.

   Ne pergjigjen qe Xhabiri i jep Gent Pjollit i cili ben thirrje per separatizem te Mirdites nga Shqiperia, Xhabiri i pergjigjet me propozimin per sulm terrorist kunder hidrocentralit. Ja ku eshte debati ndermjet Genti Pjollit dhe Xhabir Zejnunit:

   te mbledhim firmat e ta denoncojm kte firm turke te shohim cfar qevrrije kemi, se po qe se qeveria pranon nje gje te tidh, ne veriu duhet te kerkojm pavarsin nga tosket…

   Reply to this comment
   • Xhabir Zejnuni April 26, 13:43

    O torinezo.
    Pash Allahun mos dil nga konteksti i komentit tim me lart.
    Dhe shkruaj me emrin tend te vertete more Zoteri.
    Nese ti nuk ke kuoptuar ironine e komentit tim atehere, atehere shkollohu edhe pak se ndoshta ja arrin.
    Tjeter.
    Cfare pret atehere qe nuk po me denoncon ti mua me akuzen per “thirrje per akte terroriste”, ashtu siç me akuzoi gazeta turke IMPAKT, kontingjent i se ciles je edhe ti!
    Sa ne gjak dhe ne zemer ju ka hyre turku more Zoteri.

    A ke ndonje koment ndaj komentit tim?

    Reply to this comment
    • torinezi April 26, 17:18

     PERSHENDETJE ZOTI ZEJNUNI

     Ne rastin e “konfliktit” midis nesh mu kujtua nje shprehje qe perdorin amerikanet
     “When You Mess With The Wrong People” pra dhe jeni ngaterruar me person te gabuar dhe e ke te garantuar humbjen…sidoqofte…

     Cfare do gjeje negative qe keni ju ja u kam falur te gjithe pasi tregohesh pro-perendimor kur thua qe Shqiperia duhet te dizinfektohet nga kolera myslimanizmit dhe arabizimit..por kjo nuk do te thote qe kolonel Janulla apo priftat qe bekuan Hitlerin e musolinin jane te mire..
     .
     Futja e shqiperise ne konferncen islamike nga salibolja ne 1992..kthimi i sumave te myslymave para Gjergj Kastriotit jane ma zi se fashizmi apo komunizmi

     tung !

     Reply to this comment
     • Xhabir Zejnuni April 26, 19:57

      Pershendetje Torinezi.
      Ketu nuk jemi ne gare me njeri tjetrin.
      Te jesh anonim, nuk te jep avantazh mbi nje person real(…..)!
      Po patet mundesi, me kontaktoni privatisht ne FB.
      Nese jo, e mbyllim ketu.
      Respekte.

    • torinezi April 26, 21:09

     I Nderuar !
     -nuk kam asnje lloj problemi te dal me emer orgjinal..nuk eshte puna te emri por idete qe jep nje komentues anonim ose jo.
     ..
     nuk e shoh gje te zgjuar qe te dal me emer orgjinal ne keto blogje interneti kur mbi 95% e tyre jane pa emer orgjinal….dalja me emer eshte me teper virus si puna e ketij Hamdiut prej tropoje
     .
     Nje keshille miqsore :
     pasi del me emer orgjinal kurseji fjali te tilla si “Geget duhet te clirohen nga Tosket” se te tjeret do mendojne se ke gelltitur diku ndonje luge corbe te prishur dhe e vjell ne rrjetet sociale
     tng !
     .

     Reply to this comment
     • Xhabir Zejnuni April 27, 20:55

      Torinezi.
      Me vjen shume keq qe ti e spostove diskutimin nga objekti i komentit tim, tek subjekti i ketij komenti.
      Deri me tani nuk kam ngrene asnje luge (edhe kafeje) me çorbe apo supe te prishur.
      Dhe as qe do e ha ne vazhdim.
      Ku nuk e paskam kursyer une frazen qe ti ma atribuon mua: “Geget duhet te clirohen nga Tosket”?!
      Ne fakt, kjo fraze mbase duhet shtjelluar me mire duke filluar qe nga viti 1944(….)!
      Meqe ti nuk e konsideron te zgjuar qe te dalesh me emer REAL, po e marr parasysh opinionin tend edhe si nje sugjerim edhe per mua.
      Po i pershtatem edhe une atehere komentuesve ketu.
      Qe nga ky moment, edhe une po flas me profil falco. Qe aq shume eshte i pelqyeshem edhe per kete gazete.
      Pres qe te me kontaktosh ne FB.
      Respekte.

 40. gjahu malsorëve April 25, 20:47

  Jam dakort që ca intelektuale pa tetevjecare por me universitet Kristal si Mark Uk kritikojnë autorin dhe kohën e tij.
  .
  Argumenti më poshte pasi të lexoni këto dy fakte rrenqethese:
  >>>
  .FAKTI PARE
  .
  Bandat e “Komitetit të Maleve” kërkonin rrëzimin e pushtetit me çdo kusht dhe me çdo çmim që të ishte i mundur, duke mos kursyer gjakun e askujt, mjaftonte që të arrihej qëllimi. Ishim përballë një terrori dhe një kasaphane të pashembullt.
  Vrasjet e tyre kishin arritur dhe te gratë, pa pyetur për asnjë ndjenjë njerëzore.
  Nuk ishte pak rasti i kunatave, Marta e Prena Tarazhi, të cilat u rrëmbyen natën mizorisht nga bandat, vetëm për faktin se kishin shkuar në hekurudhë dhe nxisnin emancipimin në radhët e grave në zonë.
  Ato u lidhën me litar pas një peme kumbulle dhe aty, në mënyrën më barbare, iu prenë gjinjtë dhe u masakruan me thika derisa vdiqën.
  Raste të tjera si ai i Dilicës së Fregnit, të cilën e grabitën natën po ato banda për të cilat po flasim, duke e hequr me forcë nga duart e nënës së saj qorre, dhe e çuan diku afër shtëpisë, ku pas masakrimit e therën dhe e pushkatuan.
  Tipike në kësisoj rastesh është ai i vajzës nga Oroshi që quhej Prena Përkola, e cila njihej ndryshe me emrin “Cuca e Oroshit”, që e vranë me armë në prezencën e dy fëmijëve të mitur (Agimit dhe Albinës) në djep. Apo ai i Shkurte Carës apo Mrika Lokës. E sa e sa raste të tilla që dhe t’i përmendësh lodhesh e jo më t’i kujtosh e që të rrëqethin trupin.
  ..
  FAKTI I DYTE
  Eshte fakt I pranuar edhe nga Cia amerikane se amerikanet dhe anglezet deshtuan ne luften e gjate per te permbysur me force pushtetin popullor te E.Hoxhes.
  .
  Ja nje sekuence te marrjes ne pytje te Hajrulla Selim Murteziut spiunit – Amerikan qe pershkruan luften e cias amerikane dhe angleze te hedhjes parashutistve , grupeve ushtarake ne rruge toksore dhe detare per te permbysur regjimin popullor te E.H ,me çdo kusht ,dhe deshtimin perballe forcave te ushtrise sigurimit shqiptare me turp.
  .
  U hodha me parashut ne Librazhd me detyre nga amerikanet per te pregatit kushtet per pushtimin e shqiperise me 30.10.1951,ecem ne teren naten duke u orjentuar me harte dhe busull ecem vetem naten kaluam ne Elbasan ,Moker,Korçe,dhe deri ne kufi me grekun aty u ndeshem me forcat e mbrojtjes shqiptare ,besoji se ka patur nje te vrare ushtar shqiptar qe u kap ne befasi nga ne ,se nuk pranoji te na tregonte rrugen per greqi.
  .

  Mbasi u kthyem ne greqi ,mua amerikanet me ndane nga te tjert dhe me vendosen ne Athine ,ndersa dy te tjeret shok te mijet I nisen ne gjermani.Banoja ne hotelin “San Rival”,ne rrugen”Plate Javates”.Ne Athine amerikanet me jepnin 2 miljon dhrami ne muaj.Hotelin e paguaja 25.000 dhrami,ndersa ushqimin e merrja ku te doja.
  .
  Levizja lirisht deri ne maji te vitit 1953,kur u dorzuan amerikanet perball humbjeve ne luften me sigurimin shqiptar,dhe flamurin e luftes kunder E.Hoxhes e moren Anglezet .dhe ata me thirren ,kalova me Anglezet pa me thene asgje amerikanet ..erdhi nje shofer grek dhe me mori me makin dhe me qoji ne zyren e nje koloneli anglez quhej xhejmes me tha se tani do te kaloni me ne anglezet kemi biseduar me amerikanet dhe kemi nevoje per nje radiotelegrafist per ta kaluar me nje grup ne terrenin shqiptar pasi mungon radiotelegrafisti,ne kete grup ishin Haki Idrizi,Nuredin Nurçe ,Osman Karaj nga Tirana dhe Ibrahim Molla nga Devolli,
  .
  Na nisen ne oren 9 te mengjesit nga greqija me avjon dhe arritim ne angli ne oren 16.00,sa zbritem na moren me xhipse dhe na quan ne nje fortifikat nentoksore ,rrethe e qark nuk kishte asnje shtepi veçe fushave dhe detit qe dukej 10 km large neshe.
  .

  Kishim dy instruktor anglez ,njeri quhej David dhe na mesonte radiotelegrafi ,tjetri Stefan dhe na mesonte leximin e hartave topografike dhe orjentimin me busull,ky fliste srbisht dhe pak shqip dhe merreshim veshe.
  .
  Kishim dhe officer te tjer qe na mesonin perdorimin e armet luftarake ,perpilimin e skicave te fabrikave , te rrugeve hekurudha dhe ura.duhej te interesoheshim ne teren kur te hidheshim ne shqiperi.
  .
  Une mesova dhe telegrafin dhe shifren secrete.Punonim 8 ore ne dite 6 ore para dite 2 ore mbas dit.Na largonin me Gjip 10-15 km larg dhe duhet te ktheheshim ne baze me harte dhe busull.
  .
  Pas 10 ditesh na quan perseri ne selanik te greqise na veshen uniformat ushtarake dhe na nisen ne kembe per te hyre teritorin shqiptar nga korça u futem fshehur dhe fotografuam fshatin senishte ,fotografuam fabriken e sheqerit maliq ,qytetin e korçes,dhe disa kazerma ushtarake ne korqe nga larg,u ndeshem me forcat e kufirit vrame 8 civile dhe tre ushtar ,nga grupi yne u vrane dy ndersa ne tre antar te grupit kaluam ne greqi.
  .

  Ishte e pa mundur te deportoje pa u diktuar kishim ne plen per te hedhur ne ere kombinatin e sheqerit ne maliq ,por kjo nuk u ralizua ,pasi kapeshe nga populli ose ushtrija…..(nderpritet kjo histori me terroriste per kortezi….mjafton kjo eshte shkruar me lart)..
  .
  Te isha ne vend te Ramiz Alise ne 1990 do ti kerkoja amerikes dhe anglise demshperblim per kete agersion me terroriste dhe diversante…sipas ligjeve nderkombetare..periudha pas 1992 ne shqiperi tregoi se angloamerikanet luftuan kamunizmin gjasme por e verteta eshte se kjo lufte e ftohte ishte per zona influence….fjala demokraci eshte si karramele ose si thonte Prefekti tirones eshte e embel si hallva…
  .
  fakti qe ne greqi pas pushtimit anglez u vrane nga 1944-1950 mbi 100 mije greke dhe u syrgjynosen mbi 2 miljon te tjere tregon poshtersine e anglezve por dhe zotesine e Enverit qe zboi keta neo-kolonizatore

  Argumentim:
  ..
  Lista e mallkuar e e Agron Tufes eshte P.M.V ( pambarimisht e vogel) ne lidhje me gabimet ( te renda sa krimet) e miqve tane dhe me lejoni te marr nje shembull:
  .
  Nese shteti amerikan per shembull nga armiq te tij ne vitet 40 ne Shqiperi rekruton pas L2B krimineli si Xhaferr Deva dhe Hamit Matjanigjasme per te luftuar komunizmin nuk justifikohet..dhe jo vetem kaq !!
  Por nese Rajersonet dhe Biberit erdhen ne 1991 me pinjollet e tyre dhe para dy vitesh reabilituan Xhaferret dhe Hamitet me Bujarnishanet e tyre..atehere lufta me Tufen e Moskes eshte e kote nese nuk ju kerkohet llogari miqve tane qe jane pergjegjesit kryesore qe zoti Vukaj i di por nuk ka guximin ta thote……………………………………………………………………..Xhaferr Deva & Hamit Matjani dhe pinjollet e tyre jane ujqer me te rrezikshem se lepuri Tufa..dhe eshte pikerisht shteti i bekuar i Hamdi Deges qe i mobilizoi dhe i dekoroi keto super kriminele…mos u beni trima me lepuj dhe “te turpshem” me ujqerit

  Reply to this comment
 41. intelektuali April 25, 22:47

  O Shkodra Antikomuniste,

  PO CFARE E GJETI TURQINE QE MBAJTI GJATE LUFTES NEUTRALITET?

  Po Zvicren neutrale cfare e gjeti? Po ju komunistet kokpalare nuk kishit breke ne bythe o katunare dru me pre, po pse Lufta pa leka behet si te thote mendja o torrollak? Po ju nuk kishint asnje kacidhe, Anglezi ju dha komunisteve flori, Enveri e vodhi dhe vrau me pabesi ne tij, Raqi Qirinxhi qe ja dinte te gjitha pislliqet. Anglzet ju dhane arme dhe fisheke per katunaret tuaj dhe ju i kthyer armet Anglezit duke i masakruar ne Kanalin e Korfuzit, pastaj vrate edhe kosovaret ne Tivar dhe mbushet lumenj me gjak njeriu ne vendin tone,

  HE MO BOLE IDIOTE KUSH KA VRARE SHQYPTARE PAS SHPINE ME SHUME SE GJERMANET DHE HITLERI?

  Reply to this comment
  • Alban Dega April 25, 23:47

   E HAJDE MIS E QUANI INTELEGOMAR KETE INTELEHAJVANIN !?

   Po pse Zvicer dhe Turquía ishte e eshte Shqiperia qe te qrndronte adnhanese!?
   Po pse i mori leje Shqiperise Benito Mysolini a ta pushtonte api jo pabesisht e pishtersisht !?
   Gomari nuk eshte thjesht Akademik eshte Nobelist perballe teje more GOMAR PA SAMAR !

   Reply to this comment
   • intelektuali April 26, 10:28

    DOLE NGA BRIMA E MIUT O SPIUNI I ENVERIT, HAMDI DEGA,

    Sa me i vogel te jete shteti aq me shume mundesi ka per te qendruar ne neutralitet kur Fuqite e Medha luftojne per zona influence. Zvicra ishte me e vogel se Shqypnia etnike dhe mbajti neutralitetin, cfare e gjeti?

    Cfare e gjeti Hungarine, Rumanine, Bullgarine, Norvegjine qe luftuan me Hitlerin dhe Ushtrine e tyre, ku eshte sot Shqypnia mjerane e Enverit, ja lexoje te placin syte o Hamdi Dega, spiuni i Enverit qe ke nje thes me krime kunder qe kane mbetur te pandeshkuara ne vendin tone si te gjitha krimet e tjera te Enverit, ja lexoje te placin syte se ku e ka cuar LANC-i kriminal jugosllav i Enverit Shqypnine e Edvin Droges dhe si e kane katandisr Vatanin Vampiret Veterane te tij.:

    “Në raport me popullsinë, Shqipëria mban rekordin në botë për numrin e lartë të azilkërkueseve, por ka një normë shumë të ulët të njohjes së kërkesës së tyre. Eurostat publikoi sot se mbi 300 mijë azilkërkues kanë përfituar mbrojtje në një nga shtetet e BE-së, ku 35% e tyre ishin sirianë. Shqipëria ka përqindjen më të ulët të njohjes së kërkesës së tyre për azil që herën e parë, me vetëm 8%, duke kaluar vetëm Gjeorgjinë me një normë prej 5%. Për vitin 2018, kanë marrë refuzimin përfundimtar 10715 aplikues shqiptarë për azil dhe vetëm 1340 morën një përgjigje pozitive për vendimin e tyre. Megjithatë numri i refuzimeve nuk përkon me numrin e aplikimeve të vitit korrespondent, pasi dhënia e një përgjigje përfundimtare për aplikimin mund të zgjasë me tepër se 12 muaj. Prej 2011-s janë refuzuar gjithsej 99,710 aplikime të shqiptarëve në një nga vendet e BE-së. Numri më i lartë i refuzimeve ishte në 2016 ku 34 mijë azilkërkues morën përgjigjen përfundimtare se kërkesa e tyre nuk pranohet. Në total në 2018-n aplikuan 19,025 shqiptarë për azil. Në raport me popullsinë, shqiptarët vijojnë të duan të ikin më shumë se kushdo tjetër, edhe se vendet që janë në gjendje Lufte. Monitor ka përpunuar të dhënat për numrin e azilantëve shqiptarë për 1,000 banorë, ku rezulton se në vitin 2018, për çdo 1,000 banorë aplikuan 6.6 persona, duke u renditur të parët në botë për nga numri i aplikimeve për azilantë në raport me popullsinë.”

    Reply to this comment
 42. e megjithatë rrotullohet... April 26, 01:19

  Eshtë e vertete qe anglezet e Qyrreqillit dhane flori qe te ngrihej populli I Ballkanit per clirim dhe po aq e vertete eshte se atyre I digjte suma nga Hitleri dhe u shtrine ne kembet e Stalinit.
  .
  Ne Greqi anglezet vecse zevendsuan gjermanet biles ne ikje te tyre ka patur marreveshje sipas dokumenteve te fundit..Fakti qe ne 1944-1950 nga neo-kolonizatoret angleze me te djathten e zeze vrane dhe surgjynosen me shume se 2 miljon greke dhe para tyre Enveri duket lule.
  .Me interesante eshte Afrika e jugut qe pikerisht ne 1991 pushtetin e mori “komunisti Mandela” dhe I fali antikomunistet dhe racistet e atij vendi..Edhe ne kete rast krimet e te djathtes afrikano-jugore ishin aq te perbindeshme sa Enveri yne hyn ne histori roze
  .
  Në se ka një ngjashmëri ne raportin të persekutuar-persekutues është ai i Afrikes së Jugut me Nelson Mandelën që u lirua rreth vitit 1991.Ky njeri fisnik edhe pse regjimi kriminal i aparteitid e burgosi e torturoi dhe e poshtroi per kater dekada..ai i fali persekutoret e tij..Ketu nuk behet fjale per nje njeri por per nje komb te tere 95% qe u shfrytezua dhe u fut me tela me gjemba nga 5% qe ishin te bardhet racista
  *
  Per cudi para 2 vitesh kur vdiq nje agjent amerikan qe kishte punuar ne Afriken e Jugut para se te vdiste ne moshen rreth 90 vjec i ngeli merak te thont nje te vertete qe e tha: Ne amerikanet ndihmuam (urdheruam) qe te arrestohej Mandela si KOMUNSTI ME I RREZIKSHEM JASHTE BASHKIMIT SOVJETIK
  **
  Erdhi koha qe pasi Mandela fali kriminelet e RACISTEVE te bardhe biles beri dhe nje fare Kualicjoni me Klarkun me e forta shteti amerikan ne kohen e Bushit Senior e ftoi per vizite presidentin Mandela……ne nje kohe qe sherbimet inteligjente lajmeruan se ai nuk mund te futej ne Amerike pasi figuronte akoma terrorist i rrezikshem…dhe u desh nderhyrja e W.B.S qe ky skandal jo vetem te fshihej por dhe mos jepej ne shtyp.
  ***
  Erdhi koha qe Mandela nderroi jete dhe nuk ngeli shtet nga ato qe e konsideronin terrorist komunist qe nuk mori pjese ne varrim me kryemisterra apo presidente ku me shume kishte amerika me 1 president dhe 3 ish presidente…
  .
  ****
  Si ka mundesi qe bota perendimore me ne krye Ameriken mbylli syte para super krimeve antinjerzore te Apartedit dhe “duartrokiti” faljen qe nje “komunist” i ben antikomunisteve?….Pse nuk veprohet me te njejten monedhe dhe ne Shqiperi ku Antikomunistet te falin komunistet ?? por po tregohen deri dhe kanibale me brezin qe udhehoqi luften dhe rindertimin….Pse ne rradhet e para te vampireve “antikomuniste” jane vene turbokomunistet e Enverit me ne krye Sali Monstren e Halezbiberit dhe keto te Institutit te Fekaleve te tufave te kafsheve nga nastradini te Tavarish Goni ?!
  .
  *****
  Falenderoj perzemersisht zotin Vukaj qe me dokumente dhe llogjike te hekurt ka terbuar gjithe guerilasit e internetit qe I perkasin Shqup-it dhe Institutit te Fekaleve kunder kamunizmit qe sic shihet dhe me siper kane kaluar ne konvulsione..
  .

  Reply to this comment
 43. Meckojati April 26, 03:29

  Tufa meriting Enron Toad.

  Reply to this comment
 44. Tirona April 26, 06:13

  Te pretendosh qe skilja Angli ,ka qene e sinqerte ,do te thote qe s’e njeh :” Historine e Botes ” ,sepse Anglia ka patur koloni gjysmen e botes ,qe gradualisht me vone ka fituar pamvaresine.
  Per te mos folur per spiunazhin.

  Reply to this comment
 45. intelektuali April 26, 10:28

  DOLE NGA BRIMA E MIUT O SPIUNI I ENVERIT, HAMDI DEGA,

  Sa me i vogel te jete shteti aq me shume mundesi ka per te qendruar ne neutralitet kur Fuqite e Medha luftojne per zona influence. Zvicra ishte me e vogel se Shqypnia etnike dhe mbajti neutralitetin, cfare e gjeti?

  Cfare e gjeti Hungarine, Rumanine, Bullgarine, Norvegjine qe luftuan me Hitlerin dhe Ushtrine e tyre, ku eshte sot Shqypnia mjerane e Enverit, ja lexoje te placin syte o Hamdi Dega, spiuni i Enverit qe ke nje thes me krime kunder qe kane mbetur te pandeshkuara ne vendin tone si te gjitha krimet e tjera te Enverit, ja lexoje te placin syte se ku e ka cuar LANC-i kriminal jugosllav i Enverit Shqypnine e Edvin Droges dhe si e kane katandisr Vatanin Vampiret Veterane te tij.:

  “Në raport me popullsinë, Shqipëria mban rekordin në botë për numrin e lartë të azilkërkueseve, por ka një normë shumë të ulët të njohjes së kërkesës së tyre. Eurostat publikoi sot se mbi 300 mijë azilkërkues kanë përfituar mbrojtje në një nga shtetet e BE-së, ku 35% e tyre ishin sirianë. Shqipëria ka përqindjen më të ulët të njohjes së kërkesës së tyre për azil që herën e parë, me vetëm 8%, duke kaluar vetëm Gjeorgjinë me një normë prej 5%. Për vitin 2018, kanë marrë refuzimin përfundimtar 10715 aplikues shqiptarë për azil dhe vetëm 1340 morën një përgjigje pozitive për vendimin e tyre. Megjithatë numri i refuzimeve nuk përkon me numrin e aplikimeve të vitit korrespondent, pasi dhënia e një përgjigje përfundimtare për aplikimin mund të zgjasë me tepër se 12 muaj. Prej 2011-s janë refuzuar gjithsej 99,710 aplikime të shqiptarëve në një nga vendet e BE-së. Numri më i lartë i refuzimeve ishte në 2016 ku 34 mijë azilkërkues morën përgjigjen përfundimtare se kërkesa e tyre nuk pranohet. Në total në 2018-n aplikuan 19,025 shqiptarë për azil. Në raport me popullsinë, shqiptarët vijojnë të duan të ikin më shumë se kushdo tjetër, edhe se vendet që janë në gjendje Lufte. Monitor ka përpunuar të dhënat për numrin e azilantëve shqiptarë për 1,000 banorë, ku rezulton se në vitin 2018, për çdo 1,000 banorë aplikuan 6.6 persona, duke u renditur të parët në botë për nga numri i aplikimeve për azilantë në raport me popullsinë.”

  Reply to this comment
 46. N/A April 26, 13:45

  Te nderuar lexues & komentues.

  per te ditur cfare djalli fshihet pas komentuesit intelektualeshi ndiqni keto komentet e tij pambarimisht antishqiptare

  -Marlen Dietrich-in e ben fashiste
  -Vasil Shanton…killer me pagese
  -Avni Rustemin…terrorist
  Esat pashe toptanin e ben hero…

  pra a eshte komentuesi intelektual nje djall dhe vampir nje kanibal..??

  ne gop te semes shkofte enveri…por ky monster eshte LLUMI I LLUMIT I SHOQERISE NJERZORE

  NDIQINI DHE BINDUNI

  NJE ANTIENVERIST HISTERIK VAMPIROID
  ………………………………….

  12 Shkurt, 2014…….E verteta e vrasjes Vasil Shantos

  intelektuali

  VASIL SHANTO ISHTE NJE KILLER ME PAGESE

  Po cfare flet more Shyqo Djali, por meqe ke studiuar ne gjymanzim e Shkodres, mesiguri e njeh profesorin Arshi Pipa dhe vellane e tij intelektual Muzafer Pipa.Mos krahaso o Shyqo shkodrani killerin psikopat bolshevik Vasil Shanto, qe e vrau Enver Hoxha me urdherin e tij duke e spiunuar nga shtepia e kunatit te vet fashist Bahri Omari dhe mire beri qe e hoqi qafe, se do te kishte shuar dynjane ne Shkoder, mos e krahaso kete CUB mali, njesoj si CUBI tjeter psikpoat Avni Rustemi kohe me pare me Manush Alimanin e vorfen qe vinte dhe hante nje pjate me supe tek shtepia e familjes se nastradinit shpesh dhe qe kishte rene pre e demagogjise komuniste jugosllave, por qe nuk vriste dot edhe nje pule ne rruge.

  15 Shkurt, 2014

  Debilizëm masiv – i quan Lubonja reagimet për Vaçen
  intelektuali
  “VALSI I LUMTURISE” NE KOHEN E KOLERES.

  “Valsi i Lumturise” ishte terrori enverist per antikomunistet ne Shqypni dhe ishte njesoj si kenga e Hitlerit “Detuschland uber alles” qe kendonte kengetarja fashiste Marlen Dietrich per ushtrine fanatike gjermane gjate Luftes se Dyte Boterore. Per ironi te fatit Vace Zela e kendoi kengen e saj famoze ne kohe paqe per afro 50 vjet me radhe.

  FALEMINDERIT !

  Reply to this comment
  • intelektuali April 27, 08:32

   O rrugaci i Enverit, Ilir Hoxha

   “VALSI I LUMTURISE” ishte kenga qe buciste ne altoparlantet e burgut ne Kohen e Koleres te Enverit dhe te Murtajes bolshevike qe pederasti i Bimbashit dhe i Gjyles mbolli ne trojet tona, me kompozitor spiunin e Sigurimit te Shtetit, Avni Mula qe i ftonte sovjetiket ne shtepine e tij per darke dhe i spiunonte tek Sigurimit, 831 jane viktimat e groposura sovjetike diku rreth Ballshit, te gjitha vajza Gjeneralesh te Luftes se Dyte dhe Heronj Antifashiste te Luftes Patriotike te BRSS kunder Fashizmit gjende edhe sot poshte dheut dhe askush nga Shteti dhe Pushteti enverist ne Shqypni nuk ka levizur as gishtin e vogel per t’i investiguar se ku i kane varret keto vajza sovjetike te martuara ne Shqypni.

   prandaj:

   Mos u tall dhe mos u gajas me viktimat e Enverit dhe te Nexhmijes,

   sepse:

   “Valsi i Lumturise” i Vace Zeles dhe Avni Mules ishte terrori enverist per antikomunistet ne Shqypni dhe ishte njesoj si kenga e Hitlerit “Lili Marleen” qe e ka kenduar Lale Andersen per ushtrine fanatike gjermane gjate Luftes se Dyte Boterore qe zgjati vetem 4 vjet. Per ironi te fatit Vace Zela e kendoi kengen e saj famoze ne kohe paqe per afro 50 vjet me radhe.

   Reply to this comment
 47. PATRIOTI April 26, 13:59

  o shaqo
  e para e punes
  po si mor burr ti man hala miemnin e fisit dhe jo te babes tand qi po i jep kaq shum lavdi ti
  pse ke frik me u qujt ti shaqir faslija
  ku asht pa e ndi qi fmija me mohu miemnin e babes se vet
  tjeter
  ai qe t’ka dhan voten ty ka ken me siguri ndonji spiu apo bashkpuntor i sigurimit si baba i jot dhe qun januzi
  tjeter
  pse nuk na thu noj gja prej kujtimeve te babes tand ne lidhje me skuadrat e pushkatimit ku ka ken ai dhe qun januzi dhe sa vet ka vra ai me doren e vet
  tjeter
  nuk perjashtohet rasti se baba i jat ka ndihmu ndokend
  por kto ndihma jan shume pak ne raport me krimet qi baba i jot ka ba dikur

  tjeter
  a t ka than babai i jot patriot se si u ndje ai kur kalun nga shkodra 5 mij kosovar dhe u masakrun ne tivar
  apo at dit baba i jot ka ken tuj gjurmu n malsi t madhe diversantat
  tjeter
  a ke pyt ti ndonijer ndokend qi ka jetu kohen e zogut, duces dhe hitlerit se pse asht ndje ma mir ne at koh se sa n kohen enver hogjiqit
  nuk po zgjatem ma nej o shaqo se ti dhe shokt e tu e hani marren me turp
  por, fajin nuk e keni ju, por sal plehu qe ju demek e quni fashist sepse fal sal fashistit qi ju komunistat jeni hala ne pushtet dhe tash po e qoni ma shum zanin
  sepse sot ju jeni ma t fort se dikur sepse keni pushken dhe paret ne dor dhe ne pushtet keni fmit dhe nipat e juj
  phu rac e qelbun qi kishit pas kan
  phu

  Reply to this comment
 48. ai April 26, 14:20

  Perse ky kanibalizem ekstrem ndaj Enver Hoxhes ?
  =Kur dhe amerika zyrtare me ikonen negative komuniste Fidel Kastro ka zgjatur dore e pajtimit…dipllomati Arvizu duke ikur tha per EH qe ishte monster dhe pastaj kerkoi takimpublik me nje femer se i kishte ngelur pishman te Arian Cani

  =Kur dhe amerika zyrtare ka marredhenie vellazerore me Kinen Komuniste te MCD qe vraau 60 miljon njerez dhe i thone akoma Kryetari Mao….eshte ky shtet qe shkeli me tanke mijra studente me Tien An Men.
  pse obama dhe trampi rrinin gati tu para Hoshiminit kur vizitiuan Vietnamin
  .Pse dhe “diktatori” Korese Veriut” na doli djale i zgjuar nga TRAMPI

  PSE KY QENDRIM ME DY STANDARTE ?

  aq me keq kur tradhetari,bashibozoku Ahmet Zogu nderohet me permendore ??

  AI I TAKON PERMENDORJA ZOGUT KURVES ME KETO MASAKRA MESJETARE ??

  Masakrat e Zogut, nga varjet ne litar tek pjekja në hell e njeriut
  – At’ Benardin Palaj në revistën “Hylli i Dritës” Nr. 13. shkruan se “Kur plasi lëvizja e Dukagjinit, atëherë Ahmet Zogolli ua muar jeniçerëve të Stambollës ato armë të ndryshkura me gjak të shqiptarëve për me shue vllaznit e vet të krështenë të Dukagjinit. E atë vjet Muharrem Bajraktari i Lumës, ngrehë shtabin e vet- dibranësh, matjanësh e lumjanësh, hi në Kishë të Shalës, ku si nder dhuni të tjera bani kjo ushtri laperash e zhelanash – toka me pasë randë- vrau edhe rrogëtarin e fratit krejt afër kishe…
  Burrat ma të mirë të Dukagjinit bashkë me shumë meshtarë u burgosën, vriten, futen në lak e arratisen. Burgjet mbushë me gra e fëmijë, gjaja mbarë plaçkitë… (“Hylli i Dritës, Nr. 13” viti 194125-253). Një dëshmitar tjetër i asaj kohe, Pal Dukagjini shkruan se “Çka ndodhi aty e mbrapa në Dukagjin e dijnë vetëm ata që e provuen. U dogjën shtëpia , u grabitën pasuni, u pushkatuen burra, u burgosën robni, u varën u rrahën deri u dhunuen në nderë e erz, çka për shqiptarin ashtë dekë ma e ranë se deka.

  Pas sukseseve të para kryengritësit, të cilëve u mungonin armët dhe fishekët, nuk u rezistuan forcave të rregullta të ushtrisë e xhandarmërisë dhe bandave të shumta të mercenarëve civilë që ishin shumë më superiore në numër e në mjete luftarake, prandaj detyrohen të tërhiqen drejt Gurit të Kuq. Forcat zogiste ndërmorën një aksion të shpejtë, të rreptë dhe të efektshëm reprezaljesh, ku terrori i bandave civile të Matit dhe të Lumës,të cilat i kalonin 10 000 vetët –
  Pas sukseseve të para kryengritësit, të cilëve u mungonin armët dhe fishekët, nuk u rezistuan forcave të rregullta të ushtrisë e xhandarmërisë dhe bandave të shumta të mercenarëve civilë që ishin shumë më superiore në numër e në mjete luftarake, prandaj detyrohen të tërhiqen drejt Gurit të Kuq. Forcat zogiste ndërmorën një aksion të shpejtë, të rreptë dhe të efektshëm reprezaljesh, ku terrori i bandave civile të Matit dhe të Lumës,të cilat i kalonin 10 000 vetët(Zef Harapi, Kamiljo Libardi), që u mblodhën menjëherë në Qytetin e Shkodrës dhe të prirë nga Fiqiri Dine vazhduan më pas reprezaljet që ishin të papara dhe të padëgjuara në malësitë e Pukës, Shalës, Shoshit, Nikaj-Mërturit, Pultit, Shllakut e Temalit.

  Në drejtimin e Komandantit të Përgjithshëm Fiqiri Dines, armata e Nënkolonel Xhemal Arianitit filloi kundërgoditjen ofensive ndaj Dukagjinit sipas këtyre drejtimeve
  1- Më 27 nëntor 1926 forcat e Kapiten Preng Previzit u nisën drejt Koplikut për në Theth.
  2-Me 28 nëntor Dukagjini mori ikjen masivisht nga Qafa e Pejës -Shtegu i Dhenve drejt Malit të Zi. Në këtë qafë nga forcat mercenare të Kelmendit u zunë 300 shaljanë, ndër të cilët Avdi Kola(Bajraktari i Gimajve), me gjithë nipat e bajraktarit të Shalës.
  3- Më 29 nëntor 1926 Kapiten Muharrëm Bajraktari, mësyni Qafën e Agrit nga Nikajt dhe Merturi e hyri në Abat të Shalës, gjatë operacionit vriten Prelë Ndoka, Gjelosh Ndoka(dy djemtë e Ndokë Mirashit të Pepajve, Pep Nika –Pepaj- Shosh dhe Stakë Ndoci Dardhë-Shosh.

  4- Po më 29 nëntor nga Guri Kuq dhe Mali i Shoshit Hasan Beg Bushati me një pjesë të forcave të tij, hyri në Shosh dhe me pjesën tjetër hyri në Pult të Dukagjinit u rrethua nga të gjitha anët ndërkohë që kryengritësit kishin marrë arratinë drejt vendeve të padepërtueshme. Komandanti i Operacionit të Shkodrës N/Kolonel Xhemal Arianiti në Shkodër me 11.12.1926 bënte të ditur se “përveç 14 vetave që ishte njoftuar më parë nga kjo komandë ndodhën nën vërejtje 53 komitë prej Shale, Shoshi e Nikaj- Merturi, si dhe 110 vetë të tjerë prej Thethit, të cilët kanë marrë pjesë në kryengritje. Përveç të naltpërmendurve ndodhën këtu nën vërejtje edhe 129 gra e fëmijë prej Shale, Shoshi e Nikaj –Merturi” (Zef Harapi “Dukagjini, historia dhe etnografia”. Studim i viti 1949, fq 219)

  U dogjën dhjetëra e dhjetëra shtëpi, katunde të tëra u grabitën, u therën bagëtitë, u plaçkit çdo gjë që nuk mund të merrej me vete.“Sot janë dorëzue prej komandantit Operativ Kapiten Prengë Previzi 67 kokrra dele dhe 23 krenë lopë e qe” (Zef Harapi po aty. Mercenarët ngado që i ranë, shkatërruan vathët e bagëtive, duke i detyruar pleqtë që kishin mbetur pa arratisë dhe plakat t’ua piqnin në hell, t’ua zinin mishin e bagëtisë, me qumësht madje edhe në planc të bagëtisë së therur se kështu u shijonte shumë më tepër.

  Hapnin qypat e gjalpit e pjek petulla të cilat i shoqëronin me mjaltë, ndërsa bletëve u fusnin flakën e barutit në derë të zgjojës. Bashibozukët shpërthenin kotecat e drithit e jepnin për të ngrënë kuajve të tyre. Imoraliteti i tyre çnjerëzor arriti deri aty sa në Shalë marrin e lidhin një plak pas hellit të fërlikut dhe fillojnë ta rrotullojnë pranë zjarrit sikur të ishte ferlik.
  STOP KANIBALIZMIT NAZI-BERISHIST PER ENVER HOXHEN

  Reply to this comment
  • intelektuali April 26, 18:53

   Ja ta thote intlektuali pse ka shperrthyer ky “kanibalizem”:

   sepse:

   ENVERI ISHTE BYTQIR, PEDERAST QE JA KISHTE SHITUR BYTHEN DHE KOSOVEN ME SHQYPNINE TITOS DHE JUGSLLAVISE KOMUNISTE NE DALLIM NGA MAO CE DUNI DHE KIMI I KORESE SE VERIUT

   dhe:

   Amerikonet e kane shume zet pederastet homo dhe historikisht i kane djegur ne hu me zjarr qe raca e tyre te shuhet, prandaj edhe SHBA dergoi pas Luftes Patriotet e vertete shqyptare per ta rezuar regjimin gjakatar te Enverit, por qe u spiunuan me pabesi nga Kim Filbi pederasti i Moskes qe ishte si nje kopje e Enverit.

   Kur berja i coi Enverin Stalinit per nje audience per here te pare, Stalini tha:

   KUSH ESHTE KY BUKUROSH KOKEBOSH QE ESHTE LYER SI GRUA?

   Berja nxitoi t’i thote Bosit Komunist:

   KY ESHTE AI QE KA ZBULUAR KOMPLOTIN E TITOS ME DIMITROVIN PER FEDERATEN BALLKANIKE

   Stalini atehere pranoi ta priste ne audience Enverin por shtoi:

   NESER E PRES TE ME TREGOJE PER KOMPLOTIN E TITOS ME DIMITROVIN, POR TE HEQE NGA FYTYRA MAKIAZHIN SI FEMER SE MA SHPIF.

   Reply to this comment
 49. 1971 April 26, 19:26

  Pse Enveri vlersohet me shume pas vdekjes kur Shqiperia eshte kthyer ne Farm Animals?
  .
  Pse votimet e nxjerrin mbi 60% sipas sondazheve te OSBE ??

  Kjo thenie brilante e analistit grandioz Montanelit duhet shkruar me germ ate arta (qe edhe pse e urrente Enver Hoxhes thoshte:)

  Citoj:
  “””””-Shqiperia në fakt nuk kishte
  qenë kurrë e bashkuar
  as prej race, as prej gjuhe, as prej feje.
  U bashkua nën Hoxhën
  i cili arriti atë që nuk e arriti dot as Skënderbeu, …
  ndoshta është më mirë që të mos hetohet
  si i bashkoi.se kur pati në dorë vendin e tij të vogël,
  Hoxha luajti si të ishte një fuqi e madhe.”””

  ———————-
  JA CFARE I PUNUAN XHORXH BUSHIT NE OKB DIPLLOMATET E SHQIPERISE dhe ju thoni kishte frike enveri..

  https://m.youtube.com/watch?v=lvmGhmncoXw

  Reply to this comment
 50. MH April 27, 01:55

  1971

  I nderuar per cfare na informon mbi rrealitetin e vertete ne vlersimin e Enver Hoxhes.
  Deri me sot asnji politikan jo vetem nuk i afrohet nivelit politik dhe intelektual tek Enveri.Po jane me vite drite larg.Enveri sot po te ishte gjalle do te tundte boten me fjalimet dhe mendimet e tija vertete gjeniale.
  Asnji njeri nuk diti ta shfrytezoj(sepse nuk e njohen ne thelb) si duhet sistemin human komunist.Ndoshta me kalimin e viteve do arrihet qe nepermjet vete kapitalizmit nji humanizem social i natyres komuniste:Te punojme sa kemi mundesi dhe te marrim sa te kemi nevoj.
  Edhe Papa Gjon Pali i dyte e ka quajtur sistemin komunist teper social,human.Po nuk rrealizohet.Asht utopi.
  te pershendes z.1971.
  Shenim:
  Mos e merrni si dicka qesharake.Sepse ka ekzistue edhe nji zoteri i quajtuni “zotnia 420” nga India e Gandit.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim