Një luftë në kurthin mes dy diktaturave (II)

August 3, 2016 11:32

Një luftë në kurthin mes dy diktaturave (II)

 

(Vijon nga numri i djeshëm)

 

Nga Andrea Stefani

…Thuhet dhe shkruhet, dhe jo vetëm nga kritikët e nacionalistëve, se vendimmarrja e tyre lidhej me ruajtjen e privilegjeve apo pronave. Ka një dozë të vërtete në këtë pohim. Por a nuk është ky një tipar universal i qenies humane? Dhe mos vallë duhet të jesh proletar, që të mos kesh ç’të humbasësh (Marks) që të jesh patriot? Teza, kështu e vulgarizuar, bie pak erë dogmë bolshevike që pronën private dhe pasurinë e sheh si rrënjë të të gjithë të këqijave, deri edhe të tradhëtisë së adheut. Ka dhe pak esencë të krishterë aty. Krishti thoshte se aq sa mund të hyjë gamilja në vrimën e gjilpërës, aq mund të hyjë i pasuri në parajsë. Përse? Sepse nuk fal dot pasurinë. Por a nuk është përceptuar edhe Krishterimi i hershëm si një nga format e para të komunizmit?

Nuk lahen hesapet me nacionalistët duke i akuzuar se kanë sakrifikuar Atdheun për pasuritë. Historia e Shqipërisë është e mbushur me shembuj të shkrirjes nga elita nacionaliste, e pasurisë për Shqipërinë. Sigurisht që interesat ekonomike kanë luajtur rol, si edhe për këdo forcë tjetër, në çdo vendimarrje. Por nuk ka qenë vetëm ky faktor që ka përcaktuar vendimarrjen. Eshtë vulgare të thuash se nacionalistët tradhtuan nga që ishin të pasur!  E kush paska thënë apo provuar se pasuria dhe tradhëtia qenkan motra siameze? Bolshevizëm dhe sankylotizëm bashkë!

As ballistët dhe as legalistët nuk ishin antishqiptarë dhe as pro-nazifashistë në genet e tyre. Prandaj dhe 45 vjet genocid i ushtruar ndaj tyre është kriminal. Ata donin t’i shfrytëzonin forcat nazifashiste kundër ardhjes së një rendi bolshevik. Kaq! Ka historianë që thonë se antikomunistët duhet të kishin imituar anglo-amerikanët që bënë aleancë me Stalinin për të mposhtur Hitlerin dhe më pas kur mposhtën Hitlerin, ju kthyen Stalinit. Por këta harrojnë nja dy gjëra. Së pari, anglo-amerikanët nuk rrezikonin asgjë nga aleanca me Stalinin sepse nuk qenë në një barkë me të. Ndërsa antikomunistët vinin në lojë ekzistencën e tyre. Së dyti, Stalini nuk ju kërkoi anglo-amerikanëve të viheshin në rresht në një Front të udhëhequr prej tij sikundër Enver Hoxha i kërkonin nacionalistëve.

Paradoksi është se të ndodhur në kurth mes dy diktaturave, nacionalistët në gjirin e të cilëve militonin elementët më liberalë të Shqipërisë së asaj kohe, u shtynë nga nevoja të bashkëpunonin me forcat e një diktature kundër një tjetre. Ishte urrejtja për diktaturën komuniste që po kërcënonte në horizont, që e shtyu lidershipin e “Ballit” të pranojë si një të keqe më të vogël të domosdoshme bashkëpunimin me gjermanët në ikje. E ndoshta, në një shkallë më të vogël, Abaz Kupin e “Legalitetin” që, nuk mund të mohohet, se ishte i pari që priti me pushkë pushtuesit fashistë në Durrës në 7 prill 1939.

Është një fakt shumë domethënës që bashkëpunimi i “Ballit” me pushtuesin erdhi vetëm në dimrin e vitit 1943 kur Italia e Musolinit kish kapitulluar dhe humbja e luftës nga Gjermania naziste ishte lehtësisht e parashikueshme. Deri në verën e vitit 1943 komunistët dhe “Çlirimtarja” nuk mund ta akuzonin “Ballin” për organizatë tradhtare. Kjo ekskludohet edhe nga fakti që në gusht të atij viti u bë edhe Konferenca e Mukjes për të realizuar bashkëpunimin e “Ballit” dhe “Frontit”, si dy organizata patriotike. Pra, fakti që bashkëpunimi me gjermanët erdhi shumë vonë kur humbja e nazizmit ishte edhe më e qartë, tregon se “Balli” kërkonte të shfrytëzonte forcën në ikje të pushtuesit por nuk e bazonte ardhmërinë te nazizmi. Idealet e tij, pavarësisht sa të elaboruara, prireshin drejt një rendi politik me demokraci dhe pluralizëm politik.

Po a është tradhëti e Atdheut të luftosh krahas pushtuesit njësitë e bashkatdhetarëve që luftojnë kundër pushtuesit? Padyshim! Gjë që mjerisht e kanë bërë edhe komunistët. Por është po një lloj tradhëtie që luftën kundër pushtuesit ta zhvillosh edhe si një revolucion bolshevik, pra të djegësh etapat, gjë që nuk mund të mos i shtynte një pjesë të elitave, klasave dhe shtresave të të kundërvihen me tradhëti. Tradhtia pjell tradhti! A qe tradhtar çeçeni Haxhi Murat, virtytet e të cilit Leon Tolstoi e përshkruan me aq simpati, që u bashkua me pushtuesit rusë edhe pse i urrente dhe kish bërë kërdinë mbi ta? A qe tradhëtar Kutuzovi që këshillonte tërheqje përballë Bonapartit? Po romaku Fabius Maksimus që shmangte një përballje me kartagjenasin Hanibal në pritje të një momenti të përshtatshëm ?

A ishin nacionalistët tradhtarë siç akuzohen? Është më e saktë të thuhet nuk ishin ata që e tradhtuan Shqipërinë por ishte momenti historik që i tradhtoi edhe ata vetë edhe Shqipërinë. Për të gjithë palët e asaj periudhe mund të shtohet edhe se, si jo rrallë herë në histori, shqiptarët tradhtuan njeri-tjetrin në luftën e egër për pushtet.

Historia ka provuar tashmë se triumfi i forcave komuniste nuk qe alternativa më e mirë por më e keqja e mundshme për Shqipërinë. Ajo nuk qe një zgjedhje e shqiptarëve por një fatalitet historik që ju imponua atyre. Përparimi modest material që pësoi Shqipëria në 45 vjet diktaturë komuniste, edhe pse dramatik krahasuar me periudhën e mëparshme, nuk duhet të na mashtrojë. Shembulli i vendeve të tjera që mbetën në anën e demokracive perëndimore, dëshmon se përparimi do të kish qenë shumë me i madh, më shumëdimensional dhe i qëndrueshëm, nëse në Shqipëri do instalohej një sistem që respekton e mbron liritë dhe të drejtat e njeriut. Të pohosh të kundërtën, do të thotë të mohosh avantazhet e lirisë si zhvillim përballë diktaturës.

Alternativa më e mirë ishte ajo që aspironin një numër figurash nacionaliste e deri social-demokrate por që nuk gjetën rrugët e duhura për ta vënë në jetë. Alternativa e një Shqipërie të themeluar mbi bazën e zgjedhjeve të lira dhe bashkekzistencës pluraliste, të lirisë së fjalës, së besimit, të pronës private dhe të tjera të drejtave njerëzore. Nëse ajo alternativë do kish triumfuar shqiptarët do ishin pjesë e botës Perëndimore që në shekullin e XX dhe gjenerata të tëra prej tyre, do ti kishin shpëtuar privacioneve dhe gjymtimeve që sjell pashmangshëm një diktaturë.

Sot, ta konsiderosh alternativën komuniste më të pranueshme se atë naziste, do të thotë që heshturazi nuk pranon se komunizmi dhe fashizmi patën një thelb të njëjtë që ishte diktatura dhe shtypja e njeriut. Do të thotë se jeta nën diktaturën komuniste të ka bërë të familjarizohesh me të keqen diktatoriale. Në pranga skllevërit humbasin dëshirën për të ikur prej prangave. (Ruso)

Në fakt, në Shqipëri janë akoma gjallë ato gjenerata që u rritën nën një propagandë që ndërsa diktaturën naziste apo fashiste e shpallnin të zezë, diktaturën e proletariatit e shpallnin si e mira më e madhe që mund t’i bjerë për short një kombi. Dhe duhet ditur se njeriu po të konformohej me rregjimin, pra të mos kish probleme me organet e pushtetit publik, mund të bënte një jetë “normale” duke shijuar të gjithë ato avantazhe që janë tipike për një diktaturë si mungesa e mafies, e krimit të rrugës apo e ndotjes së mjedisit. Edhe e kaluara parakomuniste shumë e prapambetur e Shqipërisë, bënte që zhvillimi material i dekadave të para të diktaturës (me mbështetjen dhe kreditë edhe të shteteve të tjera komuniste) të përjetohej si një përmirësim që premtonte edhe për më mirë.

Për një shtresë shqiptarësh edhe kolapsi i sistemit të socializmit real, nuk ka qenë i mjaftë për t’u zhveshur nga këto iluzione për diktaturën. Madje, duhet thënë, se konstantja e qeverisjeve të paafta dhe të korruptuara, mungesa e ligjit, pasiguria, kaosi dhe krimi në këto 26 vite tranzicion, sikur e kanë ringjallur nostalgjinë për diktaturën.

Iluzioni mbi komunizmin si një alternativë shpëtimtare i falet shumë shqiptarëve të viteve të Luftës së II të Botërore sepse ishin pak ose aspak të informuar për këtë alternativë. Ajo që po zhvillohej si terror dhe shtypje në Rusinë Sovjetike ende nuk ishte përvijuar qartë ndërkohë që edhe lajmet për zhvillimet pozitive në BRSS, nuk mungonin madje edhe nga njerëz e pena shumë të shquara të kohës që vizitonin vendin e Stalinit. Jo vetëm Hileri por edhe Stalini kishte Terezenshtade-t e veta.

Në këto kushte, të mbështesje alternativën komuniste, ca më tepër kur kjo vishej me petkun patriotik dhe ngrinte flamurin e çlirimit të Atdheut nga pushtuesi, ishte e kuptueshme dhe e përligjur për masën e shqiptarëve që udhëhiqej kryesisht nga ndjenja e patriotizmit që kërkonte largimin e pushtuesit por, megjithatë, aspak nga arsyeja e lirisë që kishte të bënte me atë se çdo të ndodhte me njeriun, me shqiptarin dhe lirinë e tij pas çlirimit nga pushtuesi i huaj. Pak ishin ata nga mbështetësit e “Çlirimtares” që pyesnin: A do investoheshin komunistët për lirinë e njeriut siç premtonin? Jo se nuk e donin lirinë e njeriut, por nuk e dinin as si qe dhe as si vinte dhe realizohej ajo. Kjo shpjegon se përse ata e besuan se me të vdekur fashizmi do vinte automatikisht liria edhe për popullin. E shikonin lirinë më tepër si marrdhënie me Botën, në kuptimin nëse i huaji kish shkelur apo jo tokën e të parëve, dhe jo si marrdhënie me njeri-tjetrin apo të njeriut me qeverinë e tij.

Këtu ka vend për një parantezë. Këto konkluzione, nuk heqin as edhe një atom prej natyrës sublime të aktit të të gjithë atyre, partizaneve dhe partizanëve, që u ngritën në luftë për çlirim. Aq më pak aktit heroik të martirëve që dhanë jetën. Është gjaku i derdhur që i ka vënë ata përjetë në ballë të kombit. Nëse ka gjë absolutisht të pastër në ato vite, është pikërisht kjo sakrificë e heronjve dhe e masave. Por vendimmarrjet, kalkulimet, politikat, orientimet nuk qenë të tyret. Qenë të lidershipeve. Për ta bëjmë fjalë kur flasim për lavdira dhe stigma të pamerituara.

Pra, shumë nga shqiptarët që ju bashkuan lëvizjes komuniste si dhe luftës për çlirim nuk u merakosën shumë, dhe s’kishin se si, për liritë e individit problem që do të qe themelori për natyrën e shtetit dhe shoqërisë shqiptare pas luftës. Por një miopi e tillë qe e pamundur për një grusht njerëzish më të lexuar, që e kishin më të plotë informacionin për komunizmin, për praktikën e tij diktatoriale në Rusi. Këta njerëz, që përbënin elitën e “Ballit Kombëtar”, kishin arsye të forta për të kundërshtuar triumfin e komunizmit në Shqipëri.

Ndërkaq njerëz më pak të kulturuar, si psh. Abaz Kupi, patën një qëndrim të vendosur antikomunist të nisur nga një instinkt klasor që u përforcua rrugës edhe nga pabesia e manifestuar prej lidershipit komunist të Enver Hoxhës.

Dhe kjo kategori njerëzish do të tradhëtonte jo thjesht interesat e veta a të shtresës por edhe të Shqipërisë, nëse nuk do ta denonconte alternativën komuniste ashtu si ajo e njihte, si e perceptonte apo e ndjente atë alternativë. Pra, si një djep të një diktature të ardhshme.

Një koshiencë e tillë për rrezikun madhor që paraqiste komunizmi rimodeloi, në një moment të caktuar dhe në përputhje edhe me dinamikën e zhvillimit të Luftës së II Botërore, edhe qëndrimin taktik ndaj pushtuesve nazifashistë. Në sajë të një larmie faktorësh, sikundër politika me objektiva strikte militare dhe e dizinteresuar për kah rrafshi politik e anglo-amerikanëve në Shqipëri, apo tendenca e një hegjemonie në rritje nga ana e lëvizjes komuniste, bënë që në momentet historike kur lufta po shkonte drejt fundit dhe bashkë me të po vdiste dhe alternativa naziste, kjo elitë ta perceptonte lëvizjen komuniste, jo pa arsye, si një alternativë më të zezë për të ardhmen e Shqipërisë. Prandaj dhe kuturisi të luftojë më të keqen në ardhje duke bërë aleancë me të keqen në largim, të përdorë prezencën dhe fuqinë në ikje të nazistëve për të dobësuar lëvizjen komunistë që e veshur me petkun çlirimtar do sillte, siç provoi koha, jo lirinë por diktaturën dhe shtypjen gjysëmshekullore të Shqiptarëve.

Gjithsesi, mendojmë se bashkëpunimin e “Ballit” dhe e të tjerëve me nazistët e ka lehtësuar jo vetëm një pragmatizëm i panikut, i momenteve kritike kur shfaqet prirja të bashkëpunosh me atë që e percepton si të keqen më të vogël, por edhe mungesa e një lidhjeje të dedikuar e tyre me liritë dhe të drejtat e njeriut. Ky dedikim duhet t’i kish penguar të bashkëpunonin me forcat e diktaturave nazifashiste.

Megjithatë, edhe në këtë rrafsh, mund të qëmtohet një logjikë lehtësuese. Sepse ndërsa ndaj nacionalistëve ngrihet opsioni se përse nuk vepruan si anglo-amerikanët, pra pse nuk u bashkuan si ata me Stalinin kundër Hitlerit, a nuk mund të shtrohet edhe opsioni përse jo edhe me Hitlerin kundër Stalinit? Zgjedhja që anglo-amerikanët bënë, nuk nisej nga vlerësimi se diktatura staliniste qe më e pranueshme se ajo hitleriane, se diktatori rus qe më i butë se ai gjerman. Ato ishin të dyja njëra më gjakatare se tjetra dhe diktatorët njeri më gjakatar se tjetri. Por për momentin e dhënë historik, diktatura hitleriane shfaqej më agresore dhe më e rrezikshme për qytetërimin Perëndimor. Prandaj u zgjodh për aleat Stalini. Dhe qe fat që dy diktatorët u bënë armiq me njeri-tjetrin.

E njëjta gjë, por në një sens të kundërt, ndodhte me nacionalistët. Për ta rreziku më i madh në vitin 1943 nuk ishin më hitlerianët në thyerje por diktatura staliniste në horizont. Për ta Hitleri ishte Stalini dhe Stalini – Hitleri. Prandaj kuturisën të bashkëpunojnë me diktaturës në ikje kundër diktaturës në ardhje. Të ndodhur përballë dy diktaturave, nacionalistët u përpoqën të veprojnë pikërisht si anglo-amerikanët, të zgjedhin të keqen më të vogël. Por koha provoi se qe kurth historik të kishe për armik kryesor atë që anglo-amerikanët e kishin, për momentin, aleat kryesor. Një asimetri fatale.

Atëherë çfarë ju mbetej të bënin? I vetmi opsion purist, i pastigmatizueshëm me tradhti, qe ai i një heroizmi vetësakrifikues. Ata duhet të luftonin deri në fund për lirinë, pa dilema, pa njolla, pa kompromise. Kundër diktaturës nazifashiste por edhe kundër stalinistëve nëse do të sulmoheshin prej tyre siç edhe u sulmuan. Madje në rast të një lufte pa kompromis të nacionalistëve kundër nazistëve, një sulm i “Çlirimtares” ndaj tyre nuk mund të mos kish sjellë një reagim ndryshe të shoqërisë shqiptare. Komunistët do ta kishin patur më të vështirë të justifikonin goditjen. Sepse tjetër është të sulmosh një forcë që thotë se “s’ka ardhur koha për luftë kundër pushtuesit madje që ja bën edhe me sy atij”, dhe tjetër është të godasësh një forcë që lufton ashpërsisht pushtuesin. Lufta pa kompromis kundër pushtuesit do i kish fuqizuar nacionalistët edhe pse mbështetja me armatime nga anglo-amerikanët do kish qenë më e bollshme. Të ndrydhur mes dilemash, nacionalistët nuk e bënë këtë.

Gjithsesi, edhe në këtë rast duhet të pranojmë se shanset qenë më të pakta për nacionalistët. Kemi thënë që vijat ndarëse që kishin hequr tre të mëdhenjtë, e linin Shqipërinë nën influencën sovjetike. Por edhe një disfatë e pashmangshme që i priste a nuk do qe më dobishme për ardhmërinë krahasuar me disfatën që pësuan dhe që i përgojonte si tradhtarë? Dhe vijmë përsëri te liria e njeriut: Në fund të fundit, më mirë martirë të lirisë se tradhtarë të saj? Por dedikimi sublim deri edhe me jetë ndaj lirisë është tipik vetëm për ata që e kanë lirinë e njeriut në shpirt. Elitat e nacionalistëve shqiptarë e kishin atë vetëm në mëndje. Ato vërtet e refuzonin diktaturën bolshevike por nuk qenë fort të gatshme të vdisnin për lirinë. Kjo është tradhtia e tyre.

Artikulli është thuajse një ekstrakt nga libri në punim e sipër i autorit me titull “Revolucioni i Maskuar”. Debati i nisur në “Dita” e nxiti ta botojë atë.

August 3, 2016 11:32
Komento

43 Komente

 1. LLL August 3, 13:21

  Stefani krijoi rreth vetes një oplnion të mirë kur analizat e tij shtriheshin brënda ujrave të cekëta e të qelbura të bandës së Berishës .
  Stefanit , siç duket , si shqipëtar që është , iu rrit mëndja dhe u fut në ujëra më të thella .dhe ja na doli përpara një Stefan tjetër ose më saktë na doli përpara Stefani I vërtetë – një filozof me logjikë në kufijtë e kretinizmit ,megaloman e qesharak !

  Reply to this comment
  • antifashisti August 5, 01:00

   Bravo gazeta DITA se po beni nje pune te “mire” kunder historise se popullit shqiptar!
   Nga shkrimet qe botoni kohet e fundit me duket sikur aksionet e gazetes i kane blere 50 me 50 perqind fashistet me komunistet!
   Sidoqofte nuk po e shikoni se ju po ndihmoni ne shtimin e percarjes se popullit,nxitjen e urrejtjes midis tyre dhe perdhosjes se te vertetave!
   Sistemi i sotem kapitalist nuk ka asnje te drejte morale qe te gjykoje te kaluaren tone se eshte vete ARMIK i kesaj te kaluare!
   Zhgarravina e sotme vulos perfundimisht se ju keni humbur “nordin” per interesa te ngushta personale,ne dem te historise se Shqiperise!
   Ju po i sherbeni politikes serbe,qe ka doren e saj te zgjatur kriminale kunder interesave tona!
   Andrea Stefani eshte nje kalemxhi qe punon me pagese per gjera qe u interesojne padroneve te tij!
   Si nje sofist i ndyre ai nuk e ka problem te nxije te verteten deri sa te mbushe faqet e DITA-s me ndyresi te tilla!
   Ai nuk duhet te pranohet te botoje asnje shkrim ne Shqiperi,por duhet t’i jepet drejtesise per shpifje dhe njollosje te historise se Shqiperise!
   Nje cope deliranti mjekerrcjap merr persiper te gjykoje historine!
   Shkodranet thone:
   -Edhe budalla,kryt si te njirit e ka!

   Reply to this comment
 2. anticensurë 25642654 August 3, 13:31

  “E kush paska thënë apo provuar se pasuria dhe tradhëtia qenkan motra siameze?”
  askush or copë idioti!!
  abdyli ishte i jati i mithatit!njëri e shkriu pasurinë për shqipërinë!e kam fjalën për të jatin!!
  famija time ka qënë shumë e pasur por nuk u bashkua me gjermanin!i vuri pushkën dhe për pasojë ju nxorrën themelet tre herë!!
  “Por këta harrojnë nja dy gjëra. Së pari, anglo-amerikanët nuk rrezikonin asgjë nga aleanca me Stalinin ”
  copë idioti me çerek të vërteta!!përse nuk flet për francezët dhe italianët??
  po për grekët dhe kinezët??që të dy palët e dinin dhe donin të merrnin pushtetin,por kundër pushtuesit dhe bashkpuntorëve të tyre,vepruan së bashku!!
  “Paradoksi është se të ndodhur në kurth mes dy diktaturave, nacionalistët në gjirin e të cilëve militonin elementët më liberalë të Shqipërisë së asaj kohe, u shtynë nga nevoja të bashkëpunonin me forcat e një diktature kundër një tjetre.”
  idiot e kaluar idiotit!!
  ka një ndryshim të vogël sa gjithësia në këtë krahasim të ndyrë që bën ti!!në atë kohë nuk kishim dy diktatura,o ndyrësirë,aty kishim një pushtues dhe një luftëtar që e luftonte atë!!askush nuk e dinte se shqipëria do të çlirohej një vit më vonë!askush nuk e dinte në shtator të ’43shit që balli do të bashkpunonte hapur me gjermanët,askush nuk e dinte që do të vendosej një diktaturë komuniste!!këtë e dimë sot por jo atëherë!!
  or idiot!!!
  nëse bëhej fjalë për zgjedhje ndërmjet dy diktaturave,duke xhvendosur luftën e dytë botrore,duke zhbërë atë,mund të diskutojmë sot se kujt diktature do ti bashkngjiteshim,do të pranonim,bashkpunonim!asaj komuniste apo zogiste!!por në asnjë mënyrë pushtuesit!
  “Është një fakt shumë domethënës që bashkëpunimi i “Ballit” me pushtuesin erdhi vetëm në dimrin e vitit 1943 kur Italia e Musolinit kish kapitulluar dhe humbja e luftës nga Gjermania naziste ishte lehtësisht e parashikueshme.”
  jo mor jo.a do me na bo këllufa si veten or tarrallak??
  një vit më vonë kësaj date që thua zotrote romeli i propozonte gjeneralëve të kapitullonin që të kishin mundësi për të negociuar me kundërshatrët,fyrreri i tij,dhe shumë nga shokët e tij nuk e pranuan!sepse nuk e shihnin kaq qartë fundin e tyre sa e sheh ti sot!or këllëf hajdari!!
  a thu ti or koqe gomari se hitleri do të bënte të njëjtën gjë po të kishte parë përfundimin e tij??
  të siguroj unë që jo!!
  është idiotësi të shkruash kështu si shkruan ti!!nuk është fillozofi!nuk është psikanalizë!
  është thjeshtë JERM!!
  “A qe tradhëtar Kutuzovi që këshillonte tërheqje përballë Bonapartit?”
  tije idiot apo çfar??
  nuk e di atë punën e haxhiut por për këta të tjerat nuk ka asnjë tradhëti!!të gjithë kanë qënë kundër armikut të tyre!!kanë qënë të zgjuar që nuk janë përleshur në momentin që ai ishte shumë më i fuqishëm,por nuk kanë bashkpunuar me të!!këtë mund ta themi dhe për ballin deri në shtator ’43,POR NË ASNJËMËNYRE¨MË PAS!!a thu se në vënd që të largojhej nga moska kutozovi,ti vinte në ndihmë napoleonit në zjarrvënjen e moskës dhe ta kishte ndihmuar në mbajtjen e rendit që do të vendoste napoleoni si pushtues!?do të kishim tërheqje dhe shkatërrim të armatave të tij??
  të jetë tjetri idiot?!apo kujton se ka të bëjë me idiotër??
  “Po a është tradhëti e Atdheut të luftosh krahas pushtuesit njësitë e bashkatdhetarëve që luftojnë kundër pushtuesit? Padyshim! Gjë që mjerisht e kanë bërë edhe komunistët.”
  kur e paskan bërë or COPË MISHI PA SY FARE?????
  “A ishin nacionalistët tradhtarë siç akuzohen? Është më e saktë të thuhet nuk ishin ata që e tradhtuan Shqipërinë por ishte momenti historik që i tradhtoi edhe ata vetë edhe Shqipërinë.”
  KJO I VË VULËN IDIOTËSISË TËNDE,njëlloj si idiotësia e ramës që thotë “se se kanë fajin njerzit por sistemi”!!sikur njeriu është në kushtet ne një katastrofe natyrore që nuk mund të bëjë asgjë!!
  “Sot, ta konsiderosh alternativën komuniste më të pranueshme se atë naziste,….”
  është njëlloj sikur ne të analizojmë sot atë që ka ndodhur këto 26 vjet!!mund të themi fare mirë se ka qënë një gafë e madhe që kemi votuar për salën,tosin ,salën dhe tashti ramën!!sipas gomarllëkut tënd duhet të rinim në diktaturë!!
  tashti or koqe mund të më thua përse në atë kohë duke filluar nga ’91 nuk na ke thënë se nuk ja vlen për të votuar për këta zuzarë të politikës tonë??përse ke mbështetur disa prej tyre për të mos thënë të gjithë??sepse mor idioti i mutit ai që nuk është provuar është më i mirë se ai që të shkep në dru të vert,është më i mirë se çdo pushtues!!
  “do të thotë që heshturazi nuk pranon se komunizmi dhe fashizmi patën një thelb të njëjtë që ishte diktatura dhe shtypja e njeriut”
  nëse nuk ke aq tru sa ta kuptosh ndryshimin,ose më keq nëse je aq i ndyrë sa ti barazosh!?unë po të përsëris thënjen e një komnetuesi të temës:”nëse do të kisha mundësi të zgjidhja ndërmjet ndarjes racore dhe barazisë shoqërore!?do të zgjidhja BARAZINË SHOQËRORE!”edhe sikur jeta time të verej nga kjo fjali!!nuk ta ndryshoja dhe përpara vdekjes!
  me kaq po e mbyll si leximin ashtu dhe shkrimin!!
  shko mor rrotë k.. gjynah të të lexosh harxhosh kohën me një idiot si ti!!

  Reply to this comment
  • 3759123 August 3, 14:57

   Ti Anticensure 2567+ lesh me qime qenke nje kokerr berishisti dhe enveristi njeherazi qe nuk te dilka intati me Stefanin. Po pse shkumezon duke share o kokerr gomari (po ta them se e meriton qe shan nje gazetar qe shkruan me emer dhe mbiemer, hapur ndersa ti oi pa burre shan nga mbrapa rrejtit si grua i lige) nese Stefani paska shkruan idiotesira si thua ti, atehere ti duhet te gezohesh se nje budallallek nuk ti rrezikon as Enverin as Komunizmin! Prandaj kuptoje o idiot (e meriton) qe reagimi gjithe shkume e jarge flet per te kunderten dhe ne favor te Andreas. Kuptoje o komunist qe nuk respekton lirine e tjetrit per tu shprehur (duket qe do e fusje ne burg apo do e pushkatoje Stefanin po te qe koha jote) dhe kritiko mendimet e tij por mos bej rrugacin prapa ferres. Te pakten duhet te te vije turp nga vetja per kete paburreri. Nese je burre, bej nje shkrim kunder Stefanit dhe botoje ku te duash, edhe te dita. Por nuk e ben se sta ma b….tha te shash ne mejdan por edhe e di se keshtu anomim Stefani nuk ka nge te merret me ty.

   Nga gjithe ato budallalle qe ke shkruar po te jap pergjigje per nje: Ku i kan sulmuar pabesisht komunistet nacionalistet? Raste do o i paditur? Eshte ai i Muharrem Bajraktarit qe po i luftonte gjermanet por partizanet e sulmuan me te pabese. E pranon vete Manush Myftiu ne proceverbalet e pleniumit te Beratit. Ke rastin e Kryezinjve e shume raste te tjera. Po kaq mjafton per ty o i mjeri ti per mendjen e thare nga dogma e Enverit!

   Reply to this comment
 3. karvani le te lehe qente ecin perpara (pjesa 2) August 3, 14:25

  Fantazma e bill rajesonit dhe elez serbiberajt po zgjasin metastazat e tyre 25 vjecare duke futur ne loje ca Stefane,xhevdete,ismaile dhe pellumbe.
  Fill pasi vdiq Ramiz Alia doli Rajersoni ne nje interviste te zhapiku i bodrumeve te ambasdave eduart zaloshnja dhe tha tekstualisht :
  Ne dimrin e 1991 takova ramiz aline dhe i kerkova te bente dekomunistifikimin ashtu sic bene gjermanet me denazistifikimit pas 1945 dhe te trajtonin enverin si hitlerin.
  Ne fakt kjo teori e antishqiptare dhe antiamerikane “biberaj rajerson” rezultoi me keq se NACERTANIA SERBE & MEGALIDHENE GREKE:
  keta idiote duhet te dine se hitleri u vra si qen kurse enverin populli e percolli me nje varrim madheshtor ndoshat nga me prekshmit ne bote
  keta idiote duhet te dine se ndersa hitleri sulmoi boten….ndersa ne shqiperi bota sulmoi dhe sulmon akoma enverin.
  andrea stefani ka treguar me pare se famekeqi arvizu e mbante si “kone” per ti kallxuar ku gabonte ne intervistat apo dalje publike kjo tregon se po behet pjese e nje GENOCIDI MEDIATIK..duke nxire sa me shume enverin per te zbardhur krimet e sali matherfuckerit
  ***
  Stefani po tregohet nje “lloj spiuni mediatik” i huazuar nga kampi i turbo-enveristeve per ti mbushur mendjen shqiptareve se ai “sistemi i tmerrshem i enverit” ishte njelloj me regjimin e hitlerin
  KYANALISTMONSTER nukduhet te barazoje dyshen Stalin-Hitler qe ishin superfuqi ne ate kohe me nje vend si shqiperia me 950 mije malarike analfabete …me nje enver qe nuk e pirthte kush ne ate kohe.
  OK…por KYANALISTMONSTER LE TE KRAHESOJE vrasjet ne greqi ne kohen e fashizmit dhe ne kohen e pushtimit nga kolonizatoret angleze pas 4 dhjetorit 1944…shifra i kalon 2 miljon te vrare te burgosur dhe surgjynosur
  Ne greqi jane vrare 100 here me shume greke pas pushtimit anglez pas 1944 se sa ne luften me italo-gjermanet..
  KYANALISTMONSTER duhet te dije se kur erdhen amerikanet (zyrtare) e pare ne 1991 u priten me lule nga qeveria e kohes…shikoni kush ishte ne tribune kur erdhi Bejkeri ?? pra pse duhej te behej KY GENOCID ANTIKOMUNIST ..PASI MOREN LULET NGA UDHEHEQJA KOMUNISTE
  PSE KYANALISTMONSTER po vazhdon akoma “dekomunistifikimin” KRIMINAL TE dyshes rajerson biberaj e kompani qe realisht shteti amerikan jo vetem duhet ti kerkoje falje shqiptareve por duhet te investigoje veprimtarine e kesaj dyshe ne dem te kombit shqiptar dhe ne favor te grekeve serbeve dhe islamikeve.
  I parkas atij brezi qe nga 1974 e deri ne 1991 luftuam ne te gjitha format e mundeshme te ndryshohej ai sistem apo regjim i gabuar por jo ne kete menyre si rajersoni..elezbiberi dhe keto kelyshe te paguar stefanaqener

  Reply to this comment
  • Zani Burimi August 4, 20:05

   Zoteri i nderuar,
   Kete koment duhet t’ia çosh kryeredaktorit si replike te sakte, qe te mos e lexoje askush Stefanaqin ne te ardhmen.
   “Lumin mos e shiko se ç’rruge ka ne rrjedhen e tij, por vetem se sa uje ka atje ne grykederdhje”,- na thote Andrea. Po a e zmahon detin Amazona?
   Hajde ç’te ben rradakja, kur te rritet mendja mbi kesule!

   Reply to this comment
 4. beni August 3, 14:29

  Qofte lufta e pare boterore qofte e dyta nga dimesjoni ka shum kuptime e mistere qe politika duhet te reagoje me nje ndergjegjie te pastert ky lufta fsheh pislliqet e misteret e nje sistemi politik,qe her pas here kalon kriza te thella ekonomike e financiare sic ish lufta e pare ku filloj edhe industrializimi dhe gjermania ishte e mbytur ne borxhe,njerzit nuk kishin me cfar te paguanin?
  Trillimi me ferdinantin ne sarajeve ishte pergatitur me pare ku kriza ekonomike kish zaptuar europen e industrializimin e sajdhe nuk kish zgjidhje tjetr!
  Lufta e dyte perseri e tille ku ne rruget e gjermanise u mbushen plot me lypsare kish shu te pa pune e me borxhe,qe veshtirsonte sistemin kapitalist ne vazhdimsin e tij per shkak te sistemit komunist stalinist dhe per te shtrir markaten e tyre ne shum pjes te europes pra nje konkurenc mes dy sistemeve politike dhe nje marveshje mes stalinit dhe hitlerit per ta ndar polonin ne mes?
  Nese gjysma e polonis nuk kenaqte tregun gjerman te eksporteve dhe markata duhej zgjeruar duke akuzar gjoja bollshevizmin se ish i demshen per sistemin kapitalist,mbase me te drejte ku stalini kolektivizoj shum e shum aset e private qe demtonte rende ekonomin kapitaliste?
  Troc lufte per tregje dhe mes teoris se vatikanit futi nacionalizmin ekstrem,ku viktima ishin cifutet e evgjitet natyrisht edhe nacionalitetet e tjera sepse keshtu regulloheshin ceshtjet sociale,natyrisht menyr brutale per njerezimin por e kerkonte kriza ekonomike qe kish ,mberthyer europen e boten? Mbas lufte shum nacionalsocialiste filluan te kuptonin se vetem keshtu behesh i pasur dhe deri diku u rehabilituan e me pas te investonin parate e rembyera apo te gjetura per ta ber gjermanin me demokratike e pa nacionalizem ekstrem!
  Keshtu duheshe te kish ndodhur edhe tek ne ne shqiperi kur perfundoj lufta por ne shqipri luftohej per pushtet,komunistet thane se vetem ne luftuam?
  Ballistet e nacionalistet te njejten gje gje qe solli anomali ne politiken shqiptare per arsye egoizmi,te etur per pushtet,e njejta gje ndodhi kudo por jo kto divergjencash ku tu vishet petku i tradheti per gjith jeten e mbase edhe mbas 100 vjetesh kur ske as var e as nishan!
  Un mendoj ndryshe,qe faij kryesor esht relegjoni qe shqiptaret nuk mendojn njelloj per krishtin ky fenomen ndikon drejt per se drejti ne mosmarveshje te thella politike deri sa kto mosmarveshje harin ne ekstremitet per te mos pasur kurre zhvillim!
  Nuk na i kan fain fqinjet por kur vendosesh mes dy kulturave duhet te integrohesh si domosdoshmeri zhvillimi se pa te do te ngelesh shum mbrapa aty ku shum shtete me kulture te paster europiane kan haritur!
  Ne historin ton ne nuk lam fqinj pa e shar e ofenduar edhe europiane t ne i quajm kurve e rospi sepse i meson relegjoni e kultura e ardhur nga turqia?

  Reply to this comment
 5. Moisi Golemi August 3, 14:43

  O Andrea Stefani. Ia ke futur p*rdhes. Por keq fare ama. C’vete e ben “analiza” per ngjarje ne te cilat nuk je fare kompetent, nuk ke as informacionin minimal te dokumentave te Luftes? Rri a derezi e be ndonje “analize” per Ramen, Meten, Berishen, Fullanin, etj. Dhe leri ngjarjet e para 75 viteve te analizohen prej atyre qe jane ne brendesi te ceshtjeve. Ti i ke te lexuara nga artikuj interneti dhe po ashtu i paraqet. Ik pi ndonje gote dhalle tani, se ben edhe nxehte.

  Reply to this comment
  • drita August 3, 15:54

   Cdo njeri ka te drejten te thote mendimin e tij. Pse ju paskeni te drejte te hidhni idete tuaja me fyerje dhe aspak profesionalisht dhe autori I artikullit nuk ka te drejte te thote mendimin e tij. OPopull, beju vertet Popull dhe degjo , mendo , puno e fol pak. Lerini mendjemadhesite sikur dini cdo gje. Nuk hidhet majdanoz ne cdo gjelle. Andrea faleminderit! Cdo mendim I thene me dinjitet dhe me perpjekje per t’u provuar, eshte nje hap drejt studimeve me te thella. Ju komentues dhe ti Gazeta evitoni format Enveriane te mbylljes se gojes kur idea nuk u shkon pas mendjes se ngushte qe keni. Mjaft me sharje dhe me fyerje se prandaj jemi ku therret qameti. I SHARI TE SHAN!!!

   Reply to this comment
   • anticensurë 25642654 August 3, 18:23

    kurse budallai pranon gjithçka!
    apo jo??

    Reply to this comment
    • KOZi August 3, 22:01

     Kujtese ! Kroatet asnjehere nuk pranuan te bashkejetojne me serbet. Gjate luftes se dyte u krijua shteti kroat dhe flamuri kroat me fushe shahu. Te gjithe drejtuesit kroate te kesaj periudhe bashkepunuan me gjermanet. Me fitore te komunizmit dhe “bashkim -vellazerimit ” keto u quajten kuisling,koloboracioniste dhe u denuan………Nje pyetje : Sot kroatet respektojne udheheqesit kroat qe shpallen pavaresine ne bashkepunim me gjermanet apo udheheqesit kroat qe sebashku me serbet si komuniste sollen jugosllavine ???

     Reply to this comment
   • Moisi Golemi August 3, 19:38

    Epo ti thuash “faleminderit” Andrea Stefanit per kete pacavure pa shtylle kurrizore, vetem njerez si ti Drita mund ta bejne.

    Andrea, ne kete “analize”, ka vetem gabime, kunderthenie, llogjike feminore, standarte te dyfishta, trefishta, katerfishta, standarte te shumezuara me zero, diletantizem, qurrashizem, etj. Eshte qepja me e shpifur e injorances, me “analistin” dhe megalomanine. Nuk mundt’i numerohen idiotesirat qe ka futur ne kete “artikull”, se me dhemb koka. E me dhembin syte nga mungesa e llogjikes ne keto rrjeshta. Hajde tung, Drita dhe shko pi dhalle me Andrean

    Reply to this comment
 6. Ani August 3, 15:01

  Andrea, me plqen perpjekja juaj llogjike ne shpjegimin e ngjarjeve por, nuk mund te kalohet ne krahasime te fenomeneve dhe sistemeve qe nuk kane te njejten natyre.
  Pershembull, nazizmi nuk mund te krahasohet me komunizmin, panvaresisht se jane te dy struktura shoqerore te centralizuara. Nazizmi kishte si baze superioritetin nacional te gjermanise ndersa komunizmi kishte ideologjine e luftes kunder kapitalit. Nazizmi nuk i kaloi kufinjte e kombit si idelogji, ndersa komunizmi ishte internacional. Historia i ka vene nje emer bashkepuntoreve te nazizmit, i ka quajtur Quisling. Sepse ky fenomen ka ndodhur edhe ne vende te tjera te Europes dhe jo vetem ne Shqiperi. Pra, forcat nacionaliste ne Shqiperi jane Quislinget tane. Asnje elozh nuk meritojne. Ne momente te zjarrta vertetohen patriotet.

  Reply to this comment
 7. Karaburuni August 3, 15:50

  Qe libri/artikulli te arrije ne perfundime te sakta duhen burime te dhenash te sakta, per Luften Nacinal Clirimtare, jo vetem si nje lufte plotsisht e drejte, por dhe forcen e permasat e sakta te saj.

  Keto burime duhen si nga fitimtaret (komunistet) ashtu dhe te mundurit (nacionalistet), aleatet (kryesisht anglezet, sepse Amerika nuk ka patur synime strategike ne Shqiperi), ato gjermane dhe burime te pavaruara.
  Te gjitha keto te filtruara, vecanerisht nga euforia delirante (shtiva 7 e vrava 8) por dhe kujtdo tjetri shqiptare e te huaj, sepse dhe te huajt kane patur synim kryesor mbrojtjene vendit dhe intereseva te tyre.

  Pra, duhen te dalin qarte sa beteja te verteta ka patur me gjermanet, sa kane rene ne lufte, sa ka patur midis shqiptareve, sa kane rene nga te dy palet, sa gjermane jane vrare nga shqiptaret dhe sa nga sulmet e aviacionit britanik ne terheqje. Sepse ky kontribut i “ftimtareve” del i deformuar dhe dhjtra fishuar.

  Ishte ky kontribut, i pa vertet, qe perbente kapitalin politik, per ta mbajtur ate vend nen diktaturen 50 vjecare duke perdorur kundersharet si skllever ne bujqesi, minjera, pyje, rruge dhe gjithe ndertimet qe u bene.

  Pra, ne menyre paradoksale, punet me te renda dhe me te dobishme ne diktature u bene nga kundershtaret politike, apo ato ne te vertet, ata ndertuan socializmin ne Shqiperi.

  ……..Lufta Nacional-Çlirimtare e cila ka qënë një luftë e drejtë. Unë krah për krah me frontin kam luftuar kundër armikut të përbashkët.” Do te thoshte nje nacionalist-ballist Jo nazist, Jo fashist, por dhe Jo komunistne gjyqin e tij dhe do te denohej me denim kapital….

  Duhet pranuar, se lufta civile, apo ndarja e madhe nuk a qene nje ngjarje e thjesht, bardh e zi…
  Sër (Sir) Rexhinald Hibert (Reginald Hibbert) në librin e tij Lufta Çlirimtare Kombëtare e Shqipërisë. Fitore e Hidhur (1991) shkruan për këtë çështje: “…më 8 Gusht 1943 u lëshua një qarkore me porosinë e përgjithëshme që çfarëdo bashkëpunimi me BK duhej ndërprerë. Kjo ishte pika në të cilën Lufta Civile ndërmjet LNÇ dhe BK u bë e sigurtë dhe e pakthyeshme.” (f. 93).
  Më tej, duke iu referuar kolegut të tij Kristofer Stil (Cristopher Steel) të SOE (Drejtoria e Operacioneve të Posaçme) shkruan: “..në BK ishin disa njerëz që ishin në mbrojtje, kundër komunizmit, po ashtu si të tjerë që ishin agresivë.” Ai përmend “Syrin e Detit” (Sea View) në jug të Vlorës, që mendohej se do të shërbente për furnizime për ta. Dhe thotë:

  “ Pjesa e territorit aty rrotull ishte nën kontrollin e BK (Balli Kombëtar), por BK në këtë rast ishte mbrojtës, jo agresiv dhe ata kishin qëndrim miqësor ndaj oficerëve ndërlidhes britanikë. LNÇ (Lufta Nacional Çlirimtare) bënte kërcënime se do ta sulmonte atë zonë me qëllim për të siguruar ushqime. … Në fakt partizanët (Mehmet Shehu dhe Brigada e Parë Sulmuese ) i dhanë goditje BK në zonën e “Syrit të Detit” para se të arrihej ndonjë gjë.”

  Zona e Dukatit me rrugën automobilistike Vlorë-Dukat-Sarandë-Greqi dhe dy bazat e aleatëve të “Syrit të Detit” dhe Gramës, në shpellat e shpateve perëndimore të Karaburunit, ku ndodheshin bashkë, por që kishin detyra të pavarura: Mbrojtja Detare (MI6) dhe Drejtoria e Operacioneve Speciale (SOE) angleze si dhe zbulimi sekret amerikan (OSS) përbënte një zonë të nxehtë me rëndësi strategjike si për gjermanët, aleatët e shqiptarët, ashtu edhe për italianët.

  Me mijra e mijra italiane te rreckosur, pa ushqyer shpresen do ta kerkonin matanë Karaburunit, te shpellat e “Syrit të Detit” e Gramës. Ky mision u organizua dhe realizua me sukses nga oficeri Giuseppe Manzitti (Xhuzepe Manxiti) një nga yjet e Shërbimit Sekret Italian, me detyrë në Shtatmadhorinë Italiane të Vlorës.
  Rruga që kalonte përmes fshatit të Dukatit përbënte të vetmen lidhje tokësore me trupat gjermane në Greqi. Dy bazat e Karaburunit do të shërbenin për furnizim dhe organizimin e rezistencës të armatosur të shqiptarëve, të ndarë tashmë në dy parti, Balli, që kontrollonte zonën e fshatit të Dukatit mes së cilës kalonte rruga e Dukatit dhe komunistët (partizanët), në zonën shume larg rrugës, shume thellë pas malit të Tragjasit, në Gjorm, Gumenicë.

  Shkurt, Entoni Kuejli, kryetari I misionit te Drejtorise se Operacioneve Speciale britanike, I kerkonte parise se Dukatit qe te qellonin atukollonat gjermane kur ato te kalonin neper fshat.
  Biseda pak a shume ishte kjo: Edhe paraardhësi i tij, Majori Field (Fild), kishte kërkuar nga ata që të goditnin karvanet e makinave gjermane që kalonin për në Greqi përmes fshatit,
  (Dukatasit kish fatin e keq që rruga kalonte përmes fshatit të tyre!) por ata mendonin se po qe se do ta kishin bërë atë, gjermanët do kishin shkatërruar gjithë fshatin. Ai qe inatosur për këtë me fshatin, por “ … ai nuk e kuptonte që lufta e tij dhe lufta e tyre nuk qenë njëlloj..” Natyrisht që aleatet do t’i mundnin gjermanët, dhe ata do tërhiqeshin… Dukati duhej të mbrohej nga komunistët… Vërtet ata nuk po bënin prita e sabotime kundër gjermanëve, por po kontribuonin shumë duke mbrojtur bazën e “Syrit të Detit” dhe vetë ata nga gjermanët.
  Sidoqoftë Kuejli kishte një dilemë që do t’ia shprehte në Maj 1944 përfaqësuesit britanik në Italinë e pushtuar nga aleatët, Harold Macmillan (Herold Mekmilan): “Pse na detyroni ne oficerët e ndërlidhjes si unë, të shtyjmë fshatarë injorantë ballkanas të godasin armikun, duke e ditur mirë me çfarë çmimi do ta paguajne ata, me vdekjen dhe shkatërrimin e fshatrave të tyre…” Kryeministri i ardhshëm i Britanisë së Madhe pas Luftës së Dytë Botërore, do t’i përgjigjej : “Po, është e dhimbshme. Por duhej bërë. Ti dhe shokët e tu mbajnë atje 40 deri 50 divizione gjermane. Më mirë që ata janë në Ballkan sesa në Frontin perëndimor.”. Kuptimi eshte i qarte.

  Nuk ka patur kurre deshire nga ana e Partise Komuniste Shqiptare per bashkunim me nacionalstet ne pergjithesi.

  Po ti referohemi Jugosllavise Titua ka bere marrveshje midis partizaneve dhe qeverise ne exil te Pjeterit II ne 16 QERSH 1944.
  17 GUSHT Tito ofroi amnisti te gjithe bashkpuntoreve dhe paskesaj nga Londra Mbreti Pjeter beri thirrje per bashkim per tju bashkuar Ushtrise Nacional Clirimtare nen udheheqjen e Titos.
  Perseri per te rritur numurin e trupave partizane Tito beri amnistine e 21 Nentorit 1944 dhe me 8 mars 1945 u formua qeveria e koalicionit ne Beograd midis Titos si Kryeminister dhe Ivan Subashic si Minister i Jashtem.
  Ajo qe e pengonte dhe sabotonte realisht bashkpunim kete gje ishte, Problemi i Kosoves per te cilin Jugoslavet dje dhe serbet sot nuk toleronin dhe tolerojne…

  Reply to this comment
 8. gjermani i fundit August 3, 16:02

  Z.Stefani thote se BK bashkpunoi me gjermanet pas kapitullimit te italianeve, ne fakt E.Hoxha kish denoncuar traktatin Dalmazzo – Kelcyra, dmth z.Stefani nuk e di kete. Une besoj se BK zgjodhi rrugen e bashkpunimit me pushtuesin se kjo ishte me e lehta, me komodja dhe me frytdhenesja per momentin. Menduan se me kohe gjerat do ti rregullonin anglo-amerikanet sic behwshin punet e kolonive dhe prape, me njecike bythe sic ishin mesuar do ia hidhnin, e me ndonje spiunllek ambasadave e keshtu do vinin prape ne komande. Problemi qendron se bota po shkundej, levizjet punetore dhe krizat e medha te viteve ’30 qasnin alternativa te reja dhe komunizmi shihej me shpresa te medha. Ky ishte kuadri qe solli ne pushtet edhe nazifashizmin, pikerisht per faktin se komunizmi ofrohej si sistemi final. Te me fale z.Stefani, por komunizmi pati perhapje ideologjike ne Perendim, ne Angli, France, Gjermani, ne Rusi po ndodhnin shnderrime te medha, ashtu si edhe gabime e krime te medha. Ishte lufte mes boteve, pasi kapitalizmi kish shkaktuar kriza te forta ekonomike dhe Depression te madh social. Me vjen zor te nderrojme rolet z.Stefani, por ne ato kohera komunizmi ngjasonte me “yllin ne ngjitje”, tjeter se Lul Basha. Ju nuk keni mashtruar kur jepnit leksion marksizmin, ato teza jane te vlefshme sot njesoj si 100 vjet me pare, por sot u ka ardhur koha… Keqardhje se ketyre ideve te medha u mungojne heronjte dhe ne kohet e sotme njerezit e mencur e te lexuar si ju i binden forcave madhore te konformizmit. Keqardhje se jetojme vetekenaqesine e minjve ne kafaz; te tjere i ushqejne per te studjuar mekanizmin e monotonise.

  Reply to this comment
 9. I lecitur e i kenduar August 3, 16:15

  Miopi stefani thote “genocid 45 vjecar”.
  Nuk ka faj ska se nga ta di kuptimin e fjales, aq e ka kulturen. Komunizmi e na morri pronat i shfrytezoi e boni me shkolle keta pa breksat. Dhe aty mbetem mesues te m-l jo me tutje. Aq e kushin kapacitetin e trurit, nuk u nxinte me.

  https://de.m.wikipedia.org/wiki/Völkermord
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Genocide_(disambiguation)

  Genocide is the systematic murder or destruction of a national, ethnic, racial, or religious group.

  Genocide (From Greek: Γενοκτονία) is the intentional action to systematically eliminate an ethnic, national, racial, or religious group.

  Cfare genocidi u be per 45 vjet. Kush grup etnik apo fetar apo cila race u cfaros nga komunizmi?
  E morri populsine 800000 banore sifilitike malarike tuberkoloze analfabete dhe e la 3700000 dmth e gati 5 fishoi.
  Gomar injorant e miop.

  Reply to this comment
  • Endri August 4, 05:30

   I dashur idiot, miopia jote nuk arrine te shikoj pertej asaj qe ti mendon. Ti flet se si e mori dhe si e hoqi malarjen e si e çoj popullsine 3.7 Milion. Po pse ndonje qeveri tjeter demolratike mos valle nuk do I kish bere? Po Enveri i beri edhe me pune vullnetare duke i cuar njerzit ne aksion gjoja me deshire por po te kundershtoje e kishe punen pisk.
   Rrug ka edhe koreja e Veriut por a krahasohet me ate te jugut. Pall komplet je.

   Reply to this comment
 10. Halil August 3, 17:34

  Te barazosh Stalinin me Hitlerin duhet te jesh Gomar e me tej gomarit!!

  Reply to this comment
 11. Shushica August 3, 18:03

  Natyrisht edhe Dita bën biznes duke botuar shkrimet e Stefanit dhe duke publikuar disa komente.Urime për gjetjen interesante Por , pa rënë në vulgaritet, mund të gjeni edhe mënyra të tjera për të fituar

  praktikisht sot e kam të pamundur të
  replikoj me Stefanin , jo se nuk
  mundem , por është amorale të

  diskutosh me një personazh të tillë , që
  përfaqëson anën më të errët të
  gazetarisë .Vetëm arësyetimi se …ishte
  fat që dy diktatorët , pra Stalini dhe
  Hitleri u përplasën ….të bën të
  mendosh se Stefani , si ata lopçarët që
  mësojnë alfabetin jo me abetare por
  sipas figurave që pëlqejnë ..nuk ka
  kuptuar asgjë nga ato që ka lexuar .Ose
  ka kuptuar shumë , por duke qënë një
  shërbëtor delirant , i paguar , është i
  detyruar të shkruajë në këtë mënyrë.Ky
  mendimtar i çekuilibruar, që për çudi
  boton …ndeshjen më të madhe në
  historinë e njerëzimit , që la mbi 70
  milionë të vdekur , që transformoi
  rrënjësisht situatën botërore, krijimin e
  dy blloqeve ekonomike e politike,
  shkatërrimin e kolonializmit botëror,
  çlirimin e dy vëndeve më të mëdha të
  planetit, Kinës e Indisë,transformimin e
  shoqërisë perëndimore si rezultat i
  luftës së ashpër politike midis të
  majtës , të djathtës dhe sindikatave ,
  ekuilbrimin e raportit të forcave duke
  evituar një luftë të tretë botërore dhe
  shumë transformime të tjera në fushën
  e të drejtave themelore të popujve,
  kanë ndodhur thjesht sipas Stefanit , si një mosmarrëveshje midis dy diktatorëve .Kulmi , Stefani kritikon Marksin , që studjohet në të gjitha universitetet europiane , amerikane , aziatike, praktikisht në të gjithë botën Fshatari i vogël Stefan mendon se historinë duhet ta bënin më mirë pesë bejlerë anadollakë shqiptarë me prona të dhuruara nga Sulltani dhe nuk ka asnnë ide që reforma agrare rrënjësore janë bëre në të gjitha vëndet e qytetëruara.Një propozim për ditën ..për tërheqjen e lexuesve , pra për të fituar , mund të hidhni për diskutim se çfarë ndodh natën e parë të martesës midis dhëndërrit dhe nuses.Jam i bindur se është një temë shkencore dh

  345−200−170
  =−25

  2,385+1,995+1,040+695+1,295+1,590+890
  +1,995+4,035+2,240+4,780+2,590+1,295
  +1,195+1,395+3,870+795+2,890+1,895
  +645+990
  =40,500

  40,500+3,890+1,395+2,490+2,040+2,340
  +3,280+2,645+1,395+1,395+1,490+1,395
  +2,790+495+3,290+4,535+1,195+1,395
  +2,920+1,195
  =82,070

  82,070+995+790+1,395+4,525+2,890+950
  +995+395+5,065
  =100,070

  100,070÷2
  =50,035

  50,035+300
  =50,335

  503+300
  =803

  1,895+4,175+995+2,145+4,785+895+995
  +2,545+2,540+1,395+1,395+2,185+2,390
  +1,345
  =29,680

  Reply to this comment
 12. Pellumb nili August 3, 18:04

  Respekt Andrea Stefanit. ..anticensure qe shkruan anonim. ..qenke tamam tip rruspie nga gjuha qe perdor. Jam nip dy partizanesh dhe me vjen turp pa fund pasi ishin terroriste nen komanden e serbeve ….

  Reply to this comment
  • Moisi Golemi August 3, 20:02

   Ti si nip partizanesh, duhet ta dish se, nqs paraardhesit e tu partizane, di e dinin se c’kerric do pillej pas heroizmit te tyre, do te te hidhnin ne ndonje ferre si dobic. Yyysht, lloj i degjeneruar halldupesh. Ngelen partizanet e lavdishem te cilesohen si terroriste prej nje gomari si ty.

   Reply to this comment
  • anticensurë 25642654 August 4, 09:57

   pëllumb palla
   një nip partizanësh nuk do të thotë se ka të drejtë për ato që thotë!!
   e di përse??
   sepse kam njohur partizanë,nga ata që kanë luftuar me armë në dorë,si gjyshërit e tu,që mohonin gjakun e tyre!!
   kjo ndodhte në periudhën e parë e të dytë të saliut!!në pjesën tjetër e ngrinin në qiell po të njëjtin gjak që e kishin pshurrur herë të tjera!!
   këta “partizanë”,kanë qënë ata që bënë,ngritën në majat më të larta luftën e klasave,spiunuan dhe nxorrën nga fundi i dheut çikërrimat e të tjerëve për të përfituar ata vetë!!të përmbledhur me dy fjalë,ishin tipat e saliut gjat komunizmit dhe e këthenin sipas erës dhe gunën më vonë!!
   kjo sa për fillim!!
   më pas po të them se unë nuk jam nip partizanësh,por thjesht,bir i tyre!!nga ata që dhanë gjithçka dhe për shpërblim e di çfar morën or pallsh pëllumbi??
   një plumb kokës!nuk e arritën “demokraleshin e sotëm”!!deri diku mund të them se shpëtuan!!shpëtuan nga të lexuarit të shkrimeve të shkruajtura nga ti e stefani!!ma merr mëndja se ishte më i ëmbël plumbi i shokëve të tyre se sa shkrimet e bastardëve si ju!!
   shkruaj anonim thjeshtë për të dhënë mendimin tim dhe jo për të shitur emrin tim!!
   nëse ti or copë muti,ke ndonjë gjë për të thënë bëje si e kam bërë dhe unë!!kam marrë fjali nga paçavurja e stefanit dhe kam dhënë mendimin tim!!
   nuk mund ta vazhdoja deri në fund sepse ishte për të vjellë!!njëlloj si komneti tënd!!
   shëndet o pëllumb i nilit,emër putane paske zgjedhur!!

   Reply to this comment
 13. fshatari pafshat August 3, 19:04

  Njerez si Andrea Stefani qe nuk jane mare diturisht me historine kombetare, nuk mund ta kuptojne se sa shume ata lajthitin ne analizen e historise, gjendjeve historike, dhe as mund ta besojne se lipset nje dituri e vecante per ta “ndrequr” historine e Shqiperise, e cila eshte kthyer sot ne nje pazar njerezish te cmendur te cilet ne vend qe ti vene vetulla Atdheut – po ia nxjerrin syte, ose ate pak shpirt qe i ka mbetur. Shqiperia eshte shteti ku edhe vet kufoma e shtetit nuk gjen dot prehje, ndonese nendhe.
  Kantautori amerikan J.Ch.Button u be i famshem me kengen “Ah e dashura nena ime e vogel”. Pas ca kohesh Button vrau nenen e tij, dhe u denua me varje si nene-vrases. Vlen qe nga shqiptare, te quhemi Buttonare ?!.

  Reply to this comment
 14. intelektuali August 3, 19:37

  PO PSE MUNDOHESH ME KAQ PASION O ANDREA STEFANI QE TE SPJEGOSH SE FASHIZMI DHE KOMUNIZMI JANE PJELLA TE NJE BARKU?

  sepse ka nje ndryshim totalisht thelbesor:

  Italiani dhe gjermani qendruan afro 4 vjet ne Shqypni, por nuk preken pronen private, as biznesin privat, keta fashista nuk vrane intelektualet, por ndoqen cubat qe i qellonin pas ferre dhe ne fund te fundit deshen bashkimin e trojeve shqyptare dhe jo shitjen e Shqypnise tek Beogradi dhe Moska. LANC-i kriminal dhe jo clirimtar u krijua me urdher nga po nga Beogradi per te kollofitur pushtetin pas Luftes dhe per ta bere Shqypnine shtet vasal te Jugosllavise, prandaj edhe vrau dhe masakroi anglezet ne Kanalin e Korfuzit me mina jugosllave me nje pabesi tipike staliniste si vrasja e intelektualeve polake ne Katin.

  Enver Hoxha qendroi afro 50 vjet ne pushtet dhe implementoi MURTAJEN bolshevike te tipit stalinist ne vendin tone, puna e pare qe beri pas marrjes se pushtetit me ndihmen e Jugosllavise ishte te likuidonte intelektualet properendimore shqyptare, te grabiste pronat dhe pasurine e tregetareve dhe te mbyllte biznesin privat duke shtetezuar cdo gje edhe toka edhe fabrika dhe duke e transformuar Shqypnine si nje guberne sovjetike te viteve 1930 kur Stalini la te vdesin nga uria mbi 30 milione ruse te shpallur si kulake apo si armiq te popullit.

  prandaj:

  Sot eshte mjaft groteske apo qesharake te justifikosh ballistet e Mithat Beut qe i shkuan pas gjermonit dhe jo sovjetikut, gje e cila irriton pa mase enveristet ne DITA pa piken e llogjikes elementare, sepse keta enverista Kumandarin e tyre Enver Hoxha e kishin nga 1040 e deri ne 1944 ne vilen e kunatit te tij Kryeballist Bahri Omari, qe ishte edhe Minister i jashte Kuisling i Hitlerit dhe qe nuk permendet fare nga keta enverista ky fakt qe hedh hije ne debatin allogjik:

  KUSH JANE ME SHUME FAJTORE BALLISTAT APO KOMUNISTAT?

  Ne nje kohe qe Kryekomunisti Enver Hoxha ka jetuar gjate ketyre 4 vjet te Luftes sipas te gjitha dokumentave ne vilen e Kryballistit Bahri Omari. Ne kete situate vjen natyrshem pyetja llogjike:

  PER CFARE DEBATI ALLOGJIK PO BEHET FJALE?

  Nga ana tjeter qe te dalim ne teme:

  Sot, 25 vjet pas renies se Murit te Berlinit Shqypnia dhe politika jone kombetare akoma nuk eshte shprehur per krimet e komunizmit dhe te Enverit me Nexhmijen ne vecanti dhe nuk i ka denuar ato zyrtarisht. Kjo gje nuk ka bere vaki ne asnje vend tjeter ish komunist te Evropes Lindore, te cilat qe ne fillim te viteve 90-te denuan kategorikisht krimet antinjerezore te komunizmit, prangosen diktatoret dhe veglat e tyre vrastare dhe familjeve te diktatures u ndaluan qe te bejne biznes me fonde publike dhe te marrin poste ne administraten shteterore. Kjo gje ne Shqypni nuk ka ndodhur akoma, bile degjova nje pedagog universtiteti Henri Cili, dashnor i cdo pushteti qe deklaroi ne TV se per President mund te kandidoje edhe cuni i Enverit sepse keshtu eshte demokracia. Ne i themi ketij maskarai me fytyre demokrati:

  JO HENRI CILI CUNI I ENVERIT NUK MUND TE KANDIDOJE PER PRESIDENT, POR DUHET TE QAJE ME LOTE PENDIMI ASHTU SIC QANIN PRINDERIT TANE KUR BABAI I TIJ SADIST DHE GJAKATAR I THYENTE KOCKAT E TRUPIT NJE NGA NJE!

  Shqypnia sot jo vetem qe nuk ka kerkuar falje zyrtare per krimet e komunizmit, por nuk ka hapur dosjet e spiuneve te sigurimit Famekeq te shtetit Komunist. Keta spiune kane mbushur zyrat e shtetit permes Partive Mafioze Politike nga te gjitha anet e spektrit politik (mjaton te permendim emera enveristesh fanatike si pjella e Enverit Sali Berisha, Ilir Meta qe nxjerr pioneret e Enverit ne Permet, Genc Ruli dhenderi i Eleni Pashkos, Genc Pollo cuni i Stefanaq Pollos qe shkruante te gjitha fjalimet e Enverit, Pandeli Majko qe nuk e heq shallin e kuq nga qafa dhe qe i ka mbetur grushti lart mbi koke, por pse jo edhe ben Blushi i Shimiter Shuteriqit te Realizmit socialist qe flet shume, por thote aspak, por edhe Bamir Topi qe nxitoi te martoje vajzen me pinjolle te familjes kriminele Hoxha, pse jo edhe vete Edi Rama si nip i Spiro Kolekes qe futi brenda dhenderin e tij Bumcin ngaqe i kapi vajzen duke bere seks me nje tjeter … lista e spiuneve eshte e gjate dhe keta te gjithe spiune nuk kane interes qe Shqypnia te antarsohet ne BE dhe as te afrohet me Boten Demokratike, sepse ky integrim i hedh keto vemje gjakatare te Enverit jashte pushtetit dhe pasurimit permes grabitjes se popullit, prandaj edhe shikojme si deputete dhe pushtetare shkojne dhe bejne homazhe me fotografine e Enverit ne dore, si media jone kombetare interviston pa pushim Nexhmije Hoxhen dhe u jep medalje trimerie dhe u leshon pensione shtese si ASKUND ne BE dhe Bote, por qe mund te verrehen me lehtesi ne Rusine e Putinit dhe ne Korene e Veriut te Kimit. Ne kete situate lind pyetja:

  SI DO TE INEGROHET SHQYPNIA NE BE NE KETE GJENDJE TE MJERUAR ENVERISTE?

  Reply to this comment
 15. intelektuali August 3, 19:39

  PO PSE MUNDOHESH ME KAQ PASION O ANDREA STEFANI QE TE SPJEGOSH SE FASHIZMI DHE KOMUNIZMI JANE PJELLA TE NJE BARKU?

  sepse ka nje ndryshim totalisht thelbesor:

  Italiani dhe gjermani qendruan afro 4 vjet ne Shqypni, por nuk preken pronen private, as biznesin privat, keta fashista nuk vrane intelektualet, por ndoqen cubat qe i qellonin pas ferre dhe ne fund te fundit deshen bashkimin e trojeve shqyptare dhe jo shitjen e Shqypnise tek Beogradi dhe Moska. LANC-i kriminal dhe jo clirimtar u krijua me urdher nga Beogradi per te kollofitur pushtetin pas Luftes dhe per ta bere Shqypnine shtet vasal te Jugosllavise, prandaj edhe vrau dhe masakroi anglezet ne Kanalin e Korfuzit me mina jugosllave me nje pabesi tipike staliniste si vrasja e intelektualeve polake ne Katin.

  Enver Hoxha qendroi afro 50 vjet ne pushtet dhe implementoi MURTAJEN bolshevike te tipit stalinist ne vendin tone, puna e pare qe beri pas marrjes se pushtetit me ndihmen e Jugosllavise ishte te likuidonte intelektualet properendimore shqyptare, te grabiste pronat dhe pasurine e tregetareve dhe te mbyllte biznesin privat duke shtetezuar cdo gje edhe toka edhe fabrika dhe duke e transformuar Shqypnine si nje guberne sovjetike te viteve 1930 kur Stalini la te vdesin nga uria mbi 30 milione ruse te shpallur si kulake apo si armiq te popullit.

  prandaj:

  Sot eshte mjaft groteske apo qesharake te justifikosh ballistet e Mithat Beut qe i shkuan pas gjermonit dhe jo sovjetikut, gje e cila irriton pa mase enveristet ne DITA pa piken e llogjikes elementare, sepse keta enverista Kumandarin e tyre Enver Hoxha e kishin nga 1940 e deri ne 1944 ne vilen e kunatit te tij Kryeballist Bahri Omari, qe ishte edhe Minister i jashte Kuisling i Hitlerit dhe qe nuk permendet fare nga keta enverista ky fakt qe hedh hije ne debatin allogjik:

  KUSH JANE ME SHUME FAJTORE BALLISTAT APO KOMUNISTAT?

  Ne nje kohe qe Kryekomunisti Enver Hoxha ka jetuar gjate ketyre 4 vjet te Luftes sipas te gjitha dokumentave ne vilen e Kryballistit Bahri Omari. Ne kete situate vjen natyrshem pyetja llogjike:

  PER CFARE DEBATI ALLOGJIK PO BEHET FJALE?

  Nga ana tjeter qe te dalim ne teme:

  Sot, 25 vjet pas renies se Murit te Berlinit Shqypnia dhe politika jone kombetare akoma nuk eshte shprehur per krimet e komunizmit dhe te Enverit me Nexhmijen ne vecanti dhe nuk i ka denuar ato zyrtarisht. Kjo gje nuk ka bere vaki ne asnje vend tjeter ish komunist te Evropes Lindore, te cilat qe ne fillim te viteve 90-te denuan kategorikisht krimet antinjerezore te komunizmit, prangosen diktatoret dhe veglat e tyre vrastare dhe familjeve te diktatures u ndaluan qe te bejne biznes me fonde publike dhe te marrin poste ne administraten shteterore. Kjo gje ne Shqypni nuk ka ndodhur akoma, bile degjova nje pedagog universtiteti Henri Cili, dashnor i cdo pushteti qe deklaroi ne TV se per President mund te kandidoje edhe cuni i Enverit sepse keshtu eshte demokracia. Ne i themi ketij maskarai me fytyre demokrati:

  JO HENRI CILI CUNI I ENVERIT NUK MUND TE KANDIDOJE PER PRESIDENT, POR DUHET TE QAJE ME LOTE PENDIMI ASHTU SIC QANIN PRINDERIT TANE KUR BABAI I TIJ SADIST DHE GJAKATAR I THYENTE KOCKAT E TRUPIT NJE NGA NJE!

  Shqypnia sot jo vetem qe nuk ka kerkuar falje zyrtare per krimet e komunizmit, por nuk ka hapur dosjet e spiuneve te sigurimit Famekeq te shtetit Komunist. Keta spiune kane mbushur zyrat e shtetit permes Partive Mafioze Politike nga te gjitha anet e spektrit politik (mjaton te permendim emera enveristesh fanatike si pjella e Enverit Sali Berisha, Ilir Meta qe nxjerr pioneret e Enverit ne Permet, Genc Ruli dhenderi i Eleni Pashkos, Genc Pollo cuni i Stefanaq Pollos qe shkruante te gjitha fjalimet e Enverit, Pandeli Majko qe nuk e heq shallin e kuq nga qafa dhe qe i ka mbetur grushti lart mbi koke, por pse jo edhe ben Blushi i Shimiter Shuteriqit te Realizmit socialist qe flet shume, por thote aspak, por edhe Bamir Topi qe nxitoi te martoje vajzen me pinjolle te familjes kriminele Hoxha, pse jo edhe vete Edi Rama si nip i Spiro Kolekes qe futi brenda dhenderin e tij Bumcin ngaqe i kapi vajzen duke bere seks me nje tjeter … lista e spiuneve eshte e gjate dhe keta te gjithe spiune nuk kane interes qe Shqypnia te antarsohet ne BE dhe as te afrohet me Boten Demokratike, sepse ky integrim i hedh keto vemje gjakatare te Enverit jashte pushtetit dhe pasurimit permes grabitjes se popullit, prandaj edhe shikojme si deputete dhe pushtetare shkojne dhe bejne homazhe me fotografine e Enverit ne dore, si media jone kombetare interviston pa pushim Nexhmije Hoxhen dhe u jep medalje trimerie dhe u leshon pensione shtese si ASKUND ne BE dhe Bote, por qe mund te verrehen me lehtesi ne Rusine e Putinit dhe ne Korene e Veriut te Kimit. Ne kete situate lind pyetja:

  SI DO TE INEGROHET SHQYPNIA NE BE NE KETE GJENDJE TE MJERUAR ENVERISTE?

  Reply to this comment
 16. FITUESIT DHE LUANET NUK GJYKOHEN PASI VDESIN August 3, 20:23

  nuk them qe enver hoxha ishte i mire..POR

  -NE KRAHESIM ME SATRAPIN ZOG TRADHETARIN QE SOT KA NJE DERR LAPIDARI
  -VIKTIMAT E TIJ ME KOQET E EDIRAMES
  -DHE NE KRAHESIM ME KETO INTELEKTUHALE DUKE FILLUAR NGA ANDREA SHEN STEFANI DHE DUKE MBARUAR TE PALLOSH PELLUMBKULLA AI ISHTE VITE DRITE LARG .
  -POR ME E CUDITESHMJA ESHTE NJE KOMENTUES ME NICKUN NASTRADIN-INTELEKTUHALJA…KUSH ESHTE KY “black hole”

  Per te ardhur ne ndihme per debatin qe keni me INTELEKTUAL Nastradinin kete spermazoid te ESAT PASHTRADHTARIT ZOGKURVARIT & SALICARIT po te jap autopsine e kesaj kufome te pa kallur:
  1………………nastradin esat pash toptradhetari
  Marrëveshja e tradhetarit Eset pash Toptani me Jovanoviçin nuk ishte veprimi i parë me të cilin Esat Toptani merrte nëpër këmbë interesat e shenjta të popullit shqiptar, të cilin nuk e deshi dhe nuk e vlerësoi kurrë, por e përdori vetëm për interesat e tij personale. Përmendet sidomos dorëzimi i Shkodrës Malit të Zi në marsin e vitit 1913, pas vrasjes tinzare të komandantit të garnizonit të qytetit, Hasan Riza Pashës, me qëllim që të siguronte përkrahjen e Malit të Zi për t’u vënë në krye të Shqipërisë si dhe për të marrë një shumë prej 600 000 franga, që iu dha nga malazezët. Ky veprim pasohet nga pazarllëku me qeverinë greke në shtatorin e vitit 1913, të cilën e njoftoi se ishte i gatshëm të vihej në dispozicion të saj. Kushti ishte që, kur të shpallej sundimtar i Shqipërisë, Greqia t’i jepte mbështetje diplomatike, asistencë në të holla dhe ndihmë ushtarake për rrëzimin e qeverisë së Vlorës. Në funksion të ndihmës ushtarake Esati do të merrej vesh me grekët për të përcaktuar kufijtë sipas vullnetit të tyre. Edhe qeveria serbe, hyri gjithashtu në traktativa me Esat Pashën. Sipas përfaqësuesit diplomatik serb në Sofje, M.Spalajkoviç, Esat Toptani duhet t’i ketë shprehur të njëjtën gatishmëri edhe Serbisë, të cilës i kërkoi që ta mbështeste për të rrëzuar qeverinë e Vlorës. Si shpërblim do të rregullonte në favor të Serbisë çështjen e daljes serbe në detin Adriatik
  2……………………nastradini zogu kurves
  1.Shipëria impenjohet t’i bashkohet Jugosllavisë me bashkim personal.
  2.Kryetar i shtetit shqiptar do të jetë Ahmet Zogu, që më vonë do të njohi dinastinë Caragiorgvitch.
  3.Qeveria Jugosllave, me gjithë mjetet diplomatike dhe ushtarake, do të njohi Ahmet Zogun si kryetar shteti …dhe i atribuon me një herë një kontribut vjetor të shtetit.
  4. Ministria e Luftës Shqiptare do të anullohet dhe Shqipëria heq dorë që të ketë një ushtri Kombëtare.
  5.Shqipëria do të mbajë një gjindarmëri aq të fortë sa të mbaj qetësinë e brendshme të vendit për të ndaluar e çfarosur çdo lëvizje të ngritur kundëra Ahmet Zogut dhe kundra regjimit të vendosur prej tij.
  6.Në këtë gjindarmëri do të bëjnë pjesë edhe oficera rus të ish ushtrisë të Gjeneralit Ërangel që tashti ndodhet në Jugosllavi. Qeveria Jugosllave do të mbajë atë gjandarmëri me mjete financiare dhe armë.
  7.Në gjandarmëri mund të hyjnë për të shërbyer edhe oficerat jugosllavë dhe të tjerë që qeveria Jugosllave do të pranoi në interes të dy vendeve.
  8.Midis Shqipërisë dhe Jugosllavisë do të stabilizohet një bashkim doganal në bazë të së cilës akordohet liri e plotë e importimeve dhe eksportimeve të mallrave të dy vendeve. Edhe transiti nëpëmjet kufijve të dy vendeve do të jetë i lirë për ushtarët e dy vendeve.
  9.Përfaqësuesit e jashtëm Jugosllav do të ngarkohen edhe për interesat e Shqipërisë, e cila heq dorë që të mbajë zyra diplomatike dhe konsullata të saja jashtë shtetit…….ect ect
  3’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’nastradin fashisti
  Kurora e Skënderbeut i dorëzohet nga Nastradin Verlaci mbretit xhuxhmaxhuxh Viktor Emanuelit
  Në datën 16 prill 1939, u zhvillua në Quirinale ceremonia e ofertës së kurorës.
  Në fjalën e tij Nastradin Vërlaci tha: “Vijmë tek ju madhëri, të dërguar prej popullit shqiptar që e ka shprehur vullnetin e tij me votën në Asamblenë Kushtetuese të mbledhur në Tiranë më 12 prill. Vijmë në emër të këtij populli që në një ofertë të njëzëshme i dhuron me devozion shpirtëror ma-dhërisë suaj kurorën e Shqipërisë. Ajo është e denjë për lavdinë tuaj sepse ka breruar kryet e Skënderbeut, heroit kombëtar shqiptar, i cili e valëviti flamurin e tij përbri flamujve të kombit italian. Me besimin në zemër se madhëria juaj do të pranojë këtë votë të njerëzve tanë, ju shprehim sot dëshminë dhe betimin për besnikërinë tonë dhe të të gjithë popullit nastradin shqiptar”.
  Mbreti u përgjigj: “Dë-shirojmë t’ju shprehim ndjenjat tona të mirënjohjes për mesazhin që ju na përcollët në emër të popullit nastradin shqiptar. Ne jemi të lumtur të mirëpresim votën e popullit tuaj trim e fisnik si dhe të pranojmë kurorën e Shqipërisë që ai na ofron, me të cilën lidhen kujtimi i lavdishëm i Skënderbeut.
  Që sot fatet e Shqipërisë do të jenë të pandashme nga ato të Italisë
  4‘’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’nastradin nazisti
  Regjimenti 21 SS Skanderbegu Shqiptar ishte pjese e një Regjimenti SS gjerman si pjese perberese e “Forcave të Armatosura SS”,
  Regjiment malor(alpin) i krijuar nga shefi i Gestapos Heinrich Himler, zyrtarisht nen titullin ne gjermanisht 21.
  Waffen-Gebirgs Division der SS Skanderbeg (Albanische Nr. 1) ishte emëruar sipas emrit te Gjergj Kastrioti Skënderbeut,
  Regjimenti 21 SS Skanderbeg u krijua pas pushtimit nazist në Mbretërinë se Jugosllavisë në vitin 1941. Gjatë 1942 dhe 1943 si Wehrmahti ashtu dhe sherbimi sekret SS kërkuan nga shqiptaret e Kosoves qe të ruanin ligjin dhe rendin,si dhe te pengonin partizanet jugosllave si dhe kunder rezistences antifashiste shqiptare. Njesia ushatarake shqiptare u vu nën komandën e kryegjeneralit August Schmidthuber, te rekrutimit ne regjimente speciale SS. Njesia SS Skanderbeg Malor luftoi kundër forcave partizane të Enver Hoxhës që ishin në rritjen dhe konsolidimin e veprimet e tyre, si në Shqipëri dhe ne Jugosllavi
  5’’’’’’’’’’’’’’’’nastradin terroristi
  Bandat e “Komitetit të Maleve” kërkonin rrëzimin e pushtetit me çdo kusht dhe me çdo çmim që të ishte i mundur, duke mos kursyer gjakun e askujt, mjaftonte që të arrihej qëllimi. Ishim përballë një terrori dhe një kasaphane të pashembullt. Vrasjet e tyre kishin arritur dhe te gratë, pa pyetur për asnjë ndjenjë njerëzore. Nuk ishte pak rasti i kunatave, Marta e Prena Tarazhi, të cilat u rrëmbyen natën mizorisht nga bandat, vetëm për faktin se kishin shkuar në hekurudhë dhe nxisnin emancipimin në radhët e grave në zonë. Ato u lidhën me litar pas një peme kumbulle dhe aty, në mënyrën më barbare, iu prenë gjinjtë dhe u masakruan me thika derisa vdiqën. Ka raste të tjera si ai i Dilicës së Fregnit, të cilën e grabitën natën po ato banda për të cilat po flasim, duke e hequr me forcë nga duart e nënës së saj qorre, dhe e çuan diku afër shtëpisë, ku pas masakrimit e therën dhe e pushkatuan. Tipike në kësisoj rastesh është ai i vajzës nga Oroshi që quhej Prena Përkola, e cila njihej ndryshe me emrin “Cuca e Oroshit”, që e vranë me armë në prezencën e dy fëmijëve të mitur (Agimit dhe Albinës) në djep. Apo ai i Shkurte Carës apo Mrika Lokës. etj etj qe jane me mijra
  6””””””””””””””””Nastradini spiuni shokeve tip Kasaruho
  Disa këshilltarë të Presidentit të Republikës, Bujar Nissani, rezultojnë spiunë të Sigurimit të Shtetit, ku me raportimet e tyre kanë fikur disa jetë njerëzish. Konstatimi ka ardhur nga shoqata e ish të përndjekurve politikë, me në krye Skënder Tufën, ish-koordinatori i grevës së urisë. Ish të përndjekurit politikë akuzojnë presidentin Nishani, se e ka mbushur institucionin e Presidencës me spiunë të Sigurimit të Shtetit dhe me njerëz me të kaluar të zezë komuniste. Me anë të një deklarate, ata akuzojnë Presidentin se ka dekoruar njerëzit e Sigurimit të Shtetit. Të përndjekurit përmendin edhe një shembull konkret. Bëhet fjalë për Amik Nastradin Kasoruhon, këshilltar i presidentit Nishani, por i implikuar në Sigurimin e Shtetit. Ata deklarojnë se Partia Demokratike është kthyer në një ombrellë e spiunëve. “Mësuam edhe një herë se këshilltari i presidentit Nishani, z Amik Nastradin Kasoruho, ka qenë bashkëpunëtor i Sigurimit të Shtetit. Ky person ka marrë dekoratën “Nderi i Kombit” për rezistencë në burgje kundër diktaturës, veprim ky që fyen qindra martirë të vërtetë, të cilët rezistuan realisht e sot ndoshta jetojnë në mjerim dhe të harruar. Për këtë arsye, kërkojmë t’i hapet dosja Amik Kasoruhos dhe t’i hiqet menjëherë titulli që mban padrejtësisht. ky nastradin
  7’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’nastradin gomari pa shtet pa atdhe,pa dinjitet thjesht nje zvarranik forumesh
  ca gjera duhet ti themi sakte SOT kur ajo shoqeri eshte shperfytyruar si as nje komb ne historine njerzore.Atehere kishte diktature qe e pranonte vete DIKTATORI I DASHUR DHE I PAHARRUAR por kisht shtet
  mbrojteje
  arsim
  kulture
  shkence
  mjeksi
  nafte
  krom
  baker
  pyje
  dipllomaci
  plantacjone
  sera
  transport
  hidrocentrale
  bonifikim
  ……..
  po sot????????????????????
  tritol
  ndertim pa leje
  prostitucjon
  hashash
  gomone
  parlamet bordello
  ambsadore porno
  anti urbanistika
  rruget thertore
  enegji e papaguar
  bakri 0
  kromi 0
  vrasje politikanesh
  vrasje oficeresh shiku
  gerdece
  21 janare
  zhdukja e hakljave
  borxhet strasfere
  krimi ne familje
  ……….
  sot shqiperia eshte
  1-shprehje gjeografike qe ruhet nga Nato
  2-merr fryme nga 1.4 miljon shqiptaret e perendimit
  3-eshte regjim ambasdorial qe nga koha e rajersonit
  4- eshte e pushtuar de fakto nga ushtria e drog-diller-ave
  5-ka nje popull sot qe i ka perfunduar shpelarja e trurit
  6-ka nje klase politike qe e ka lene pa pune Asfaline dhe ish UDB
  Nuk do deshiroje njeri te lavderoje ate sistemin para 90′ qe ishte me detyrim percaktim POR TE PAKTEN BANORET E FERMES KAFSHEVE QE JETOJNE SOT NE SHQIPERI TE MOS SHAJNE DJALIN E GJYLOS PA NDERTUAR SHTETIN E SHQIPTAREVE.
  THJESHT KENI KALUAR NGA NJE DIKATATURE NE NJE MONSTRATURE E DROGES DHE E PROSTITUCJONIT POLITIK

  Reply to this comment
  • intelektuali August 3, 22:15

   LERI DENGLAT PREJ HAJVANI
   EJA NE TIRANE TEK TAJVANI
   “BLACK HOLE”- N TA SHIQOSH
   TRU-FANATIKUN TA KTHJELLOSH

   LERI DENGLAT PREJ HAJVANI
   EJA NE TIRANE TEK TAJVANI
   TE VERTETEN TE MESOSH
   NASTRADININ TE ZBULOSH

   LERI DENGLAT PREJ HAJVANI
   EJA NE TIRANE TEK TAJVANI
   KAFEN TA PIME TEK FILXHANI
   SE KESHTU E KERKON VATANI

   Reply to this comment
 17. LLL August 3, 20:31

  Ka nge revolucioni dë dëgjojë pordhët e llapaqenëve -intelektuali dhe Andrea Stefani ?!
  Enver Hoxha paska qënë ilaç për këtë sojë !

  Reply to this comment
 18. haku August 3, 20:59

  Historia e shqiptareve duhet te rishikohet jo nga supozimet por nga faktet.Shqiptaret nuk zgjodhen asnjeren nga opsionet-LINDJE APO PERENDIM.Partizanet e Titos ishin faktor te rezistences antifashiste ne Ballkan. Titos dhe ia besuan organizimin a rezistences-luftes ne Shqiptari. Per fat te keq Tito angazhoi per kete ceshtje Tempon, Thene me kjarte, Serbia morri per siper organizimin e luftes kunder nazizmit. Ne kete tollovi Serbise i interesonte fati i gjysmes se kombit shqiptare:te lidhet edhe me tutje me Jugosllavine/ Kete edhe e arrine. Tito vone e kuptoi puene e Tempos-ndoshta edhe nuk kishte mundesi. Per ndryshe, politika shqiptare, nese mund te thuhet keshtu, ishte ne medyshje a te zgjedhe ekonomine apo ideologjine. Kur shpartallohej Perandoria Osmane shumica shqitare muslimane mendonte edhe me tutje te mbroje Babon Mbret e nuk lidhej seriozisht me Austrohungarine. Na kushtoi shtrnjet apo jo!? Per nje shumice te tille kombi nuk qonte peshe. Pse mos te pranojme edhe faktin se Perendimi nuk na kishte hatrin edhe pse e drejta ishte ne anen tone. Per kete edhe kishim zgjedhe Hitlerin, si opsion perj dy te kqijave me te keqen. Pse jo kure Pashiqi ishte shume me i demshem se Hitleri per shqiptaret. Zgjidhje tjeter nuk kishim. Tani situata eshte ne favor te shqiptareve- duhet ta respektojme!

  Reply to this comment
 19. Stefan Karafili August 3, 22:38

  Gazeta “Dita” mendoj se eshte gazeta me presticioze ne tregun e sotem gazetaresk te vendit tone.Ajo ka nje ekip te perzgjedhur gazetaresh intelektuale si: zoterinjt Thano,Koçiko,Malaj,Duka,Shehu,Zeqo,Islami etj. por per fat te keq ka edhe “mbushes topi” si z. Stefani.
  Urime “Ditas”.Çdo gazete ka edhe hokatare.

  Reply to this comment
 20. arber August 4, 08:52

  Andrea ,nje ish komunist,nje ish oficer i shkolles se Zallherit,nje student” hunvejbin kinez” i Shkolles se Partise nuk eshte i besueshem per katarsisin e tij.Zoti e meshiroft Amen

  Reply to this comment
 21. paci August 4, 11:21

  Ja ke fut kot Stefani , si INTELEKTUALI ,

  Reply to this comment
 22. Mersin August 4, 11:46

  Zoti Andrea perpiqu te zhendosesh ne kohe, te hysh brenda kontureve te kohes per te cilen shkruan dhe jo te flasesh e shkruash nga lartesite e kohes se sotme, si nga maja e olimpit.

  Reply to this comment
 23. joel shkodra August 4, 12:41

  Shkrimi i historise do t’i afrohet se vertetes sa me larg t’i largohet atyre ngjarjeve. Pra, duhet te kalojne shume breza qe historia e luftes se II boterore per Shqiperine te shkruhet sa me afer se vertetes. Kam lexuar diku: “derisa te vdese edhe i fundit qe e ka njohur E. Hoxhen”. Por, prape me duket shpejt.

  Reply to this comment
 24. Dr. Vehip (Veip) Proda August 4, 14:52

  Analisti Andrea Stefani, në debatin që synohet të parashterohet në mënyrë manipulative një periudhë gati treçerekshekullore, duke shfrytëzuar amullinë në gjirin tonë, kërkoi dhe e gjeti “vendin” ku do të pozicionohej, në shkrimin “Një luftë në kurthin mes dy diktaturave” (Gazeta “Dita” 02 dhe 03 Gusht 2016, që thuhet se është pjesë e një libri): në të “mesmen e artë”, aty për midis, me as ashtu dhe as kështu, “as mish as peshk”, as atdhetar e as tradhëtar, por me tendencë të godasë “komunizmin”, përndryshe Luftën Kundërfashiste Nacionalclirimtare, ose të vërë shenjën e baraslargimit a të barazpeshës, gjithnjë duke anuar nga “Nacionalizma”. Eshtë e drejta e tij, ta “grijë” si të dojë “silazhin” e vet, në këtë atmosferën tonë kombëtare, shoqërore dhe politike, ku është çarë rëndë “ozoni shqiptar”. Megjithatë, nuk mund të gëlltiten disa përfundime që ai gati tenton të na i imponojë ose të na i ofrojë si “produkte të gatshme”.
  Së pari, ai me të drejtë vlerëson: “Gjykimi i ngjarjeve të Luftës Nacionalçlirimtare mund të bëhet me objektivitet nëse për kriter vlerësimi merret qëndrimi ndaj lirisë”. Shumë bukur! Por, ai s`duron dot dhe shtron dilemën, po aty: “Sa i ka shërbyer Lufta dhe përpjekjet e palëve të ndryshme lirisë së shqiptarit? Sepse nëse ke një atdhe të çliruar nga pushtuesi, por me njerëz të shtypur nga diktatura, liria e atdheut është si një lëvozhgë e zbrazët, një mashtrim, një sharlatanizëm”. Të pozicionohesh në këtë mënyrë do të thotë manipulim ose sharlatanizëm i pastër dhe ja përse: në Luftën e Dytë Botërore, Shqipëria kishte në ballë çlirimin kombëtar, shporrjen e pushtuesve, si të gjithë popujt e tjerë të Europës, në Lindje dhe në Perëndim. Edhe parrulla kundërfashiste ishte: Bashkim në luftë “ pa dallim feje, krahine dhe ideje”. Kjo u shtrua qysh në fillesë, pra në shtator 1942 në Konferencën e Pezës, nga forcat lëvizëse kundërfashiste. Dhe jo vetëm kaq, por krahas asaj vinte parrulla tjetër: “Vdekje fashizmit-Liria e popullit”. Pra, platforma e Çlirimtares ishte më se e qartë-luftë për çlirim kombëtar, aspak për çlirim shoqëror dhe revolucion proletar, siç na e kërkon të na e imponojë Stefani e kalemxhinj të tjerë, duke përmendur “diktaturën” (e deklaruar: “diktaturë e proletariatit”), e cila s`dihej ende se si do të ishte në fund të Luftës, proletare, borgjeze, apo fashiste. Çlirimtarja fliste dhe luftonte për shporrjen e armikut, kurse “Nacionalizma” qëndronte, vegjetonte, manovronte dhe bashkëpunonte me nazifashizmin, pa harruar parrullën hileqare kundër Çlirimtares: “Shqipëria e shqiptarëve-Vdejke tradhëtarëve”, për t`u hedhur në sulm kur të ndaheshin “thelat e pushtetit”. Jo më kot Abaz Ermenji deklaronte në Tetor 1995 se “tradhëtarët ishin së pari komunistët e pastaj pushtuesit nazifashistë”. Pikërisht, kjo është vija e ndarjes apo e demarkacionit midis Çlirimtares që luftoi nazifashizmin dhe “Nacionalizmës” që bashkëpunoi me pushtuesit, që luftoi kundër Çlirimtares dhe iku nga sytë këmbët së bashku me nazifashistët në mbarim të Luftës. Vepra e madhe e Çlirimtares, fitorja mbi nazifashizmin, u shoqërua me aktin unikal kombëtar shqiptar në histori: rreshtimin e Shqipërisë në Koalicionin e Madh Kundërfashist Botëror të drejtuar nga anglo-sovjeto-amerikanët, akt që i dha fund një herë e përgjithmonë përdorimit të trojeve shqiptare si monedhë këmbimi në “pazarin” e famshëm të Fuqive të Mëdha, të cilat luanin me fatin e popujve, njëri prej më të masakruarve ka qenë kombi shqiptar, në Europë.
  Së dyti, Lufta ka ligjet e saj, të cilat janë të njohura nga dokumentet ndërkombëtare, por që deri në Luftën e Dytë Botërore ishin të amullta dhe të pakristalizuara, ndonëse edhe ato që ishin si përshembull vetëvendosja, u shkelën rëndë pas Luftës pikërisht nga ata që i miratuan, që i propaganduan, por që i nëpërkëmbën ndërgjegjësisht në emër të “interesave jetike”, të “sferave të influencave”, të “drejtave të fituesit në luftë” e kështu me radhë. Liria dhe të drejtat e njeriut u konsakruan me kartën e Helsinkit, e cila ishte diversioni më i madh që i bëri Perëndimi – Lindjes Kërcënuese, ku komunizmi kishte marrë tatëpjetën pa kthim dhe po kthehej në një imperializëm të ri.
  Së treti, nëse ka ndonjë subjektivitet, politika a shtetëror, që ua ka premtuar shqiptarëve “çlirimin nga imperializmi serb”, “bashkimin e Kosovës dhe viseve më Shqipërinë”, nëpërmjet deklarimit plebishitar dhe të drejtës universale të vetëvendosjes, ato kanë qenë dokumentet e Kominternit dhe të Partisë Komuniste Jugosllave gjatë 20 vjetëve (1924-1944). Mirëpo, ato u shkelën, sepse ngritën krye reminishencat e së kaluarës. Ndonëse Çurçilli, në Maj 1944, deklaroi para Dhomës së Komuneve se ”Shqipëria kishte dhënë prova të forta për pavarësinë”, në Jaltë, Shqipëria jo vetëm që nuk ishte në sferën e Lindjes, siç thotë Stefani, por as ekzistonte fare në “zhgaravinat” Çurçill-Stalin, sepse presupozohej të ndahej, pra të fshihej nga faqja e dheut. Po të ishte për “Nacionalizmën”, nuk dihet se çfarë gjuhe do të flisnim ne sot, por ishte Çlirimtarja ajo që i vuri pikat mbi “i”, që e “vuri kufirin te thana”. Ndonëse Amerika, Bashkimi Sovjetik dhe Britania e Madhe, e njohën Luftën Kundërfashiste Nacionalçlirimtare të popullit shqiptar, kjo e fundit nuk “harroi” të shtonte se çështja e kufijve do të zgjidhej pas Luftës, pra do të diskutoheshin edhe kufijtë e Shqipërisë Politike ose Londineze, gjë që u shtrua edhe në Konferencën e Paqes në Paris më 1946, ku “komunisti”, “diktatori”, “krimineli”, “kundërshqiptari” Enver Hoxha deklaroi plot pathos e vendosmëri se do t`u derdhej plumbi në gojë atyre që do të tentonin të cënonin kufijtë e Shqipërisë. Dhe nuk ia dolën ta cënonin dot, ndonëse përpjekjet ishin të pandërprera. Rreshtimi i Shqipërisë në sferën Lindore, për vetë rrethanat që u krijuan, ishte shpëtimtare për Shqipërinë dhe për Kombin Shqiptar, do apo s`do kush. Enver Hoxha luajti si “pehlivani në tel”, deri sa e ktheu Shqipërinë nga “mollë sherri” në “faltor stabiliteti, drejpeshimi dhe qetësie rajonale” e më gjerë. Kjo ishte fatmirësi. Komunizmi, partitë, nuk janë të përjetëshme; ato lindin, zhvillohen dhe vdesin një ditë, por atdheu duhet të mbetet dhe mbetet, kur për atë ndërgjegjësohet në radhë të parë populli. Jo pak kundërkomunistë në Perëndim, për hir të Atdheut dhe të Kombit, kaluan në pasivitet, apo bashkëpunuan me rregjimin komunist, pikërisht nisur nga interesat e mëdha kombëtare. E kam detyrim të citoj një sekret jo të vogël: Ahmet Zogu, para se të vdiste, kishte mbledhur të gjithë sojin dhe sorollopin e tij, ata që i donte dhe ata që nuk i donte, të cilëve midis të tjerave u kishte thënë: “Unë kam qënë antikomunist, por duhet ta kini parasysh se pa Enver Hoxhën, nuk do të kishte më Shqipëri, sepse do ta kishin copëtuar pas Luftës. Këtë mbajeni vath në vesh”! Prandaj, edhe biri i tij, Leka Zogu, thoshte: ”Unë nuk kam asgjë me komunistët, unë e kam urrejtjen ndaj komunizmit”!
  Së katërti, komunizmi nuk erdhi si murtajë siç erdhi nazifashizmi, por erdhi si “Eldorado”, i përkrahur nga njërëzit më të shquar dhe shtresat e forcat lëvizëse më domethënëse në Lindje e në Perëndim. Kështu erdhi edhe kapitalizmi me Revolucionin Borgjez Francez, kështu erdhi edhe “Demokracia” në fundshekullin XX, që shumë shpejt u kthye nga revolucion shoqëror në kundërrevolucion politik për marrjen a mbajtjen e pushtetit në emër të kolltukut, pasurisë dhe lavdisë. Eshtë mëse e vërtetë ajo që ka shkruar historjania Miranda Vickers se Lufta Nacionalçlirimtare “ishte një luftë çlirimtare dhe peshën vendimtare e mbajtën partizanët komunistë. Eshtë një fakt, që tani pranohet nga të gjithë, se Shqipëria u çlirua nga vetë shqiptarët dhe se në të, ndryshe nga shumë vende të tjera, nuk mori pjesë Ushtria e Kuqe”. Partia Komuniste Shqiptare ishte subjektivitet politik, siç ishin të tillë edhe Partia e Ballit Kombëtar apo Partia e Legalitetit. Në krye të këtyre të fundit ishin “Baballarët e Kombit” dhe jo “kalamajtë” a “spiunët e sllavëve e të rusit”, si pëgojoheshin partizanët prej tyre! Përse vallë ata nuk e morën situatën në dorë si “atdhetarë të kulluar”, por u drejtoheshin kotecëve të pulave dhe kuplarave e bordellove në mes të qyteteve të administruara nga nazifashistët?! Përse ato “koka të mëdha” ia lanë Shqipërinë në duar komunistëve? Cila ka qenë është e do të jetë ajo parti, ajo forcë politike, që të thotë “hajde ti e hyp në fron se unë nuk e dua”, aq më tepër kur ajo është produkt i një lufte kundërfashiste?
  Së pesti, është e vërtetë, që në Kosovë e viset e tjera etnike shqiptare në ish-Jugosllavi, por edhe në Çamëri dhe në viset e tjera etnike shqiptare në Greqi, shtresa, ambiente dhe forca të caktuara lëvizëse e panë nazifashizmin si “çlitimtarë”, por është po aq e vërtetë se edhe atje Çlirimtarja shqiptare gëloi në bashkëpunim me forcat kundërfashiste ish-jugosllave e greke. E, megjithatë, edhe në Lindje, edhe në Perëndim, ato treva u trajtuan si bashkëpunuese me nazifashizmin, në kohën e ndarjes së zonave të influencës, siç u trajtuan e patën pasjoja Hungaria, Rumania, Bullgaria etj.
  Së gjashti, Andrea, me pezm të madh na thotë: “Refuzimi i anglo-amerikanëve për ta parë “Çlirimtaren” si diktaturë potenciale të së nesërmes, i dëshpëroi shumë nacionalistët që s`kishin asnjë iluzion për synimet e vërteta të komunistëve”. Kjo është, së paku, naive. Departamenti i Shtetit të SH. B. A-ve në studimin e datës 07. 10. 1944, “Problemi i njohjes shqiptare”, vlerësonte: “Kupi, Balli Kombëtar dhe shumë ish-fytyra të mirënjohura politike, janë përlyer me kolaboracionizëm. Ato do të jenë zero politike në sytë e popullit. Kërkesa e tyre e vetme është të nxisin luftën civile. Ata s`duhet të inkurajohen nga ana jonë”. Çdo koment është i tepërt, për kredon politike të njërës a tjetrës forcë politike dhe të relitetit objektiv në kohën e pikërishme. Dhe vulën e tradhëtisë dhe rrugën e humbëtirës Ballit ia tregoi Fan Noli: “Ballistët tanë kanë vdekur moralisht dhe nuk mund të ngjallen më…; vendi i tyre është në varret e fashizmit”.
  Së shtati, të thuash se “Ishte urrejtja për diktaturën komuniste që po kërcënonte në horizont, që e shtiu lidershipin e “Ballit” të pranojë si një të keqe më të vogël të domosdoshme bashkëpunimin me gjermanët në ikje”, është të paktën një nonsens, për të mos thënë një marrëzi. “Për inat të sime vjerre unë do fle me mullixhinë”!
  Së teti, Andrea ynë i dashur, shkruan: “Është një fakt shumë domethënës që bashkëpunimi i “Ballit” me pushtuesin erdhi vetëm në dimrin e vitit 1943 kur Italia e Musolinit kish kapitulluar dhe humbja e luftës nga Gjermania naziste ishte lehtësisht e parashikueshme. Deri në verën e vitit 1943 komunistët dhe “Çlirimtarja” nuk mund ta akuzonin Ballin për organizatë tradhëtare”. Hedhja poshtë e Marrëveshjes së Mukjes ka qenë fatmirësia më e madhe për Shqipërinë dhe për kombin shqiptar. Ju lutem, studjoni “Mukjet” e tjera të Ballkanit, Visin jugosllav dhe Varkizën greke, për të vënë duart në kokë lidhur me Mukjen shqiptare!
  I dashuri Andrea Stefani! E drejta jote shkon deri atje sa nuk prek të drejtën time. Unë kam një Dëshmor të 1914-ës rënë në luftë për mbrojtjen e tërësisë tokësore të atdheut, një dyzinë njerëzish nga fisi e të afërmit-vullnetarë të Luftës së Vlorës të vitit 1920, vëllain dhe djalin e xhaxhait Dëshmorë të Luftës Kundërfashiste Nacionalçlirimtare. E drejta jote qëndron për aq kohë dhe për ato që nuk cënojnë të drejtën e tjetrit. Këta Dëshmorë nuk ishin as viktima të kurthit të diktaturave dhe as “koka turku”, të hesapeve të tyre, por ishin dhe mbeten të rënë në luftë për liri e pavarësi kombëtare dhe për drejtësi shoqërore. Ata ishin dhe mbeten idealistë dhe, tashmë, janë rreshtuar në Altarin e Kombit, ndonëse tentohet të përdhosen çdo ditë nga pinjollët e tradhëtarëve të kombit, që ikën me “bisht në shallë” së bashku me murtajën naziste.

  Reply to this comment
 25. Stefan Kapter Lemeria August 4, 21:26

  Ju lutem mos u merrni seriozisht me nje budalla ish-kapter zboresh nga Zallheri.

  Reply to this comment
 26. intelektuali August 4, 22:24

  KE HARRUAR BAHRI OMARIN O DOKTOR VEHIPI I ENVERIT

  Pse enveristeve ne DITA sa here fillon debati se kush kishte te drejte:

  BALLISTET QE U LIDHEN ME GJERMONIN APO KOMUNISTET QE U LIDHEN ME JUGOSLLAVINE?

  nxjerrin ne pah shume fakte dhe shkruajne carcafe me dacibao demagogjike per luften e drejte te komunisteve dhe luften e padrejte te ballisteve, por harrojne se Kryekomunisti Enver Hoxha me gjithe Nexhmijen ka jetuar sipas te gjithe dokumentave autentike te kohes gjate gjithe Luftes 1940-1944 ne vilen e kunatit te tij qe ishte Kryaballist, por jo vetem kaq, por edhe Kryefashist i Qeveriste Kuislinge qe mbante lidhje direkte me Hitlerin si Minister i jashtem. Nga kjo vile spiunoi tek fashistet ne fillim kundershtarin e tij politik komunist Qemal Stafen dhe me pas shume komuniste idealiste te tjere dhe kete gje e dinte pothuaj gjithe Tirana e vjeter dhe ky lajm flitej goje me goje anekend sokaqeve te Tirones. Per te fshehur kete pabesi Enveri pas Lufte vrau edhe kunatin dhe bamiresin e tij Bahri Omari dhe vazhdoi me te njejten metode derisa likuidoi te gjithe shoket e vet. Atehere ky debat qe po zhvillohet ne DITA eshte krejt allogjik, sepse pyetja eshte:

  PER CFARE BALLISTESH DHE KOMUNISTESH BEHET FJALE KUR ENVERI JETOI GJATE GJITHE LUFTES NE VILEN E BAHRI OMARIT DHE JA MBATHI NGA TIRANA NE BERAT VETEM KUR MEHMET SHEHU PO VINTE ME CUBAT E TIJ PER TE VRARE DHE MASAKRUAR TREGETARET DHE INTELEKTUALET PROPERENDIMORE, NJE KRIM I PAPARE KUNDER NJEREZIMIT QE KA MBETUR NE HESHTJE DERI ME SOT NGA POLITIKA JONE KOMBETARE?

  Doktor Vehipi i refererohet komunistes fanatike Miranda Vickers, por harron serish se LANC-i i Enverit u cilesua nga Gjykata e Hages si nje organizate kriminale dhe terroriste, sepse vrau dhe masakroi ushtaret dhe oficeret angleze ne Kanalin e Korfuzit me pabesi tipike enveriste me mina jugosllave dhe me urdher nga Moska. Atehere edhe ketu del ne pah demagogjia e doktorit fanatik te Enverit:

  SI U RENDIT SHQYPNIA ME LANC-IN KRIMINAL NE ANEN E DUHUR KUR GJYKATA E HAGES I KONFISKOI FLORIRIN E BANKES SE SHTETIT QE U GJET I FSHEHUR NE BAVARI DHE JA FALI ATE BRITANISE SI SANKSION KUNDER VENDIT TONE?

  Qe te vazhdojme me tej: Debati i Andrea Stefanit qe mesa duket po perpiqet te kuptoje te VERTETEN per Enverin dhe tradhetine e tij ndaj Vatanit, ne kete situate kur Shqypnia po kerkon te behet pjese e Botes Demokratike tingellon shume arkaik dhe praktikisht nuk ka asnje vlere historike apo mediatike, sepse kjo qe po vuan sot Shqypnia eshte veper e Enverit dhe e Partise se Punes, nje krim kunder Kombit tone qe do ta paguajne shume breza shqyptaresh akoma vite me radhe dhe ky krim makaber nuk jane vrasjet dhe lumenjte me gjak njeriu te pafashem qe mbushen xhelatet e Enverit per te mbajtur pushtetin e tyre komunist per 50 vjet me radhe, por krimi me i madh eshte se Enveri nga etja e tij per pushtet implementoi MURTAJEN bolshevike staliniste ne Shqypni ne ate fare shkalle qe nuk mund ta shikoje ne asnje vend ish komunist te Evropes Lindore dhe qe i degjeneroi ne ate fare feje shqyptaret me shpelarje truri, saqe sot mund t’i gjesh si specie fanatike vetem ne Korene e Veriut dhe sot mjafton te shikosh deputete dhe pushtetare si shkojne dhe bejne homazhe me fotografine e Enverit ne dore qe te bindesh se debati ne DITA per fajin e ballisteve apo te komunisteve sipas spjegimeve te Andrea Stefanit te duket mjaft grotesk dhe arkaik per nje vend me nje politike kombetare qe nuk ka kerkuar akoma falje per krimet e komunizmit.

  Reply to this comment
 27. Dr. Vehip (Veip) Proda August 5, 09:01

  I nderuari “Intelektual”,
  Faleminderit për komentin tuaj rreth komentit tim! Eshtë e drejta juaj të shkruani ato që mendoni. Do të ishte mirë të delnit me emër, sepse do t`i shërbente debatit. Kujtoj: është fjala për Luftën dhe jo për pasluftën. E vërteta do vetëm dokumente. Dëshpërimi, për cilatdo shkaqe, rrethana, derte që kanë lidhje me të kaluarën, sidomos për pësimin pa të drejtë, apo për interesa të cfardolloji, nuk është patentë për të sulmuar një epope të lavdishme, sic ishte Lufta Kundërfashiste Nacionaclirimtare, me të cilën do të krenohej cdo komb. Partitë venë e vijnë, Shqipëria mbetet.

  Reply to this comment
  • intelektuali August 6, 10:28

   “PATRIOTIZMI FALS ESHTE STROFULLA E FUNDIT E MASKARENJVE”

   Aleksander Solzhenjicin

   Ky njeri HERO qe e kaloi gjithe jeten ne Kampet e Perqendrimit staliniste GULAG ne Siberi dhe qe guxoi per here te pare te thote kete te VERTETE ne vitin 1970 ne strofullen bolshevike te PK te BRSS dhe qe morri Cmimin Nobel per letersi, pra HEROI rus Aleksander Solzhenjicin eshte pergjigja qe kerkon ti ne repliken per intelektualin dhe qe spjegon me se miri tezen:

   PSE LANC-I JUGOSLLAV I ENVERIT ISHTE KRIMINAL DHE JO CLIRIMTAR

   Andrea Stefani eshte munduar me llogjike te ftohte ta spjegoje mire kete teze ne shkrimin e tij intelektual ne gazeten DITA dhe vetkuptohet qe cdo njeri ka te drejten e replikes dhe mendimit te tij te pavarur brenda botekuptimit te tij familjar dhe ideollogjik

   por:

   Ceshtja e debatit ne DITA nuk eshte dueli midis komentuesve, por ka nje karakter me te gjere qe mund te formulohet thjeshte:

   PSE HESHT POLITIKA JONE KOMBETARE PER KRIMET ANTINJEREZORE TE KOMUNIZMIT DHE PSE DEPUTETE DHE MINISTRA E PUSHTETARE SHKOJNE DHE BEJNE HOMAZHE ME FOTOGRAFINE E ENVERIT NE DORE, PSE NEXHMIJE HOXHA, VITO KAPO DHE KRIMENELET E ENVERIT DEKOROHEN ME MEDALJE TRIMERIE DHE U LESHOHEN PENSIONE SHTESE NGA SHTETI YNE, PSE KRIMINELET E PARTISE SE PUNES BEJNE BIZNESE ME FONDE PUBLIKE DHE PSE KETA KRIMINELE E FAMILJET E TYRE KANE HYRE NE ADMINISTRATEN SHTETERORE SI NE ASNJE VEDN TJETER ISH KOMUNIST TE EVROPES LINDORE?

   Ne nje kohe qe:

   SHQYPNIA ME KOHE KA DEKLARUAR QE KERKON TE BEHET PJESE E BE-SE ANTIKOMUNISTE DHE DEMOKRATIKE DHE ESHTE AKTUALISHT ANTARE E NATOS?

   Ne kete situate konfliktuale lind pyetja:

   SI MUND TE CILESOHET LANC-I BOLSHEVIK I ENVERIT SI “EPOPE E LAVDISHME” KUR GJYKATA E HAGES FILL PAS LUFTE E CILESOI LANC-IN KOMUNIST SI NJE ORGANIZATE TERRORISTE DHE KONFISKOI FLORIRIN E BANKES SE SHTETIT QE U GJEND NE BAVARI NGA ALEATET?

   Hollesira mbi kete teme mund te gjesh edhe ne shkrimet hulumetuese te Paskal Milos qe dihet qe eshte komunist 100 % karat, por qe ka kuptuar me ne fund te VERTETEN ne dallim nga shume enverista dru me pre.

   Ne fund dua te falendoroj gazeten liberale DITA qe ka bere te mundur debatin mbi tema mjaft delikate ose TABU deri tani te mbyllura me 7 dryna nga propaganda e Partise se Punes, por qe gradualisht po shohin te gjitha keto tema te manipuluara per 50 vjet me radhe me ne fund “Driten e Diellit”

   Reply to this comment
  • intelektuali August 6, 10:31

   “PATRIOTIZMI FALS ESHTE STROFULLA E FUNDIT E MASKARENJVE”

   Aleksander Solzhenjicin

   Ky njeri HERO qe e kaloi gjithe jeten ne Kampet e Perqendrimit staliniste GULAG ne Siberi dhe qe guxoi per here te pare te thote kete te VERTETE ne vitin 1970 ne strofullen bolshevike te PK te BRSS dhe qe morri Cmimin Nobel per letersi, pra HEROI rus Aleksander Solzhenjicin eshte pergjigja qe kerkon ti ne repliken per intelektualin dhe qe spjegon me se miri tezen:

   PSE LANC-I JUGOSLLAV I ENVERIT ISHTE KRIMINAL DHE JO CLIRIMTAR

   Andrea Stefani eshte munduar me llogjike te ftohte ta spjegoje mire kete teze ne shkrimin e tij intelektual ne gazeten DITA dhe vetkuptohet qe cdo njeri ka te drejten e replikes dhe mendimit te tij te pavarur brenda botekuptimit te tij familjar dhe ideollogjik

   por:

   Ceshtja e debatit ne DITA nuk eshte dueli midis komentuesve, por ka nje karakter me te gjere qe mund te formulohet thjeshte:

   PSE HESHT POLITIKA JONE KOMBETARE PER KRIMET ANTINJEREZORE TE KOMUNIZMIT DHE PSE DEPUTETE DHE MINISTRA E PUSHTETARE SHKOJNE DHE BEJNE HOMAZHE ME FOTOGRAFINE E ENVERIT NE DORE, PSE NEXHMIJE HOXHA, VITO KAPO DHE KRIMENELET E ENVERIT DEKOROHEN ME MEDALJE TRIMERIE DHE U LESHOHEN PENSIONE SHTESE NGA SHTETI YNE, PSE KRIMINELET E PARTISE SE PUNES BEJNE BIZNESE ME FONDE PUBLIKE DHE PSE KETA KRIMINELE E FAMILJET E TYRE KANE HYRE NE ADMINISTRATEN SHTETERORE SI NE ASNJE VEND TJETER ISH KOMUNIST TE EVROPES LINDORE?

   Ne nje kohe qe:

   SHQYPNIA ME KOHE KA DEKLARUAR QE KERKON TE BEHET PJESE E BE-SE ANTIKOMUNISTE DHE DEMOKRATIKE DHE ESHTE AKTUALISHT ANTARE E NATOS?

   Ne kete situate konfliktuale lind pyetja:

   SI MUND TE CILESOHET LANC-I BOLSHEVIK I ENVERIT SI “EPOPE E LAVDISHME” KUR GJYKATA E HAGES FILL PAS LUFTE E CILESOI LANC-IN KOMUNIST SI NJE ORGANIZATE TERRORISTE DHE KONFISKOI FLORIRIN E BANKES SE SHTETIT QE U GJEND NE BAVARI NGA ALEATET?

   Hollesira mbi kete teme mund te gjesh edhe ne shkrimet hulumtuese te Paskal Milos qe dihet qe eshte komunist 100 % karat, por qe ka kuptuar me ne fund te VERTETEN ne dallim nga shume enverista dru me pre.

   Ne fund dua te falendoroj gazeten liberale DITA qe ka bere te mundur debatin mbi tema mjaft delikate ose TABU deri tani te mbyllura me 7 dryna nga propaganda e Partise se Punes, por qe gradualisht po shohin te gjitha keto tema te manipuluara per 50 vjet me radhe me ne fund “Driten e Diellit”

   Reply to this comment
 28. Kola i Mokres August 7, 12:03

  Zoti Thano,
  Kam mendimin se kohet e fundit gazeta Dita po i ngjan nje tezge te nje shitesi ambulant qe mundohet te shese mallra te perdorur ( – sepse duket se nuk ka mall tjeter). Nuk e kuptoj pse ne faqen e gazetes duhet te zene shkrime, opinione, madje edhe fragmente te stergjatura si rasti i librit ne doreshkrim “Revolucioni i Maskuar”, qe behen shkak per nje mish-mash llogjesh (- Se debate nuk mund te quhen, – sipas meje.) dhe qe shoqerohen me te ashtuquajturit komente me fjalorin me te piset qe del nga goja e te quajturit njeri. Zoti Stefani, meqenese eshte kompetent, do te ishte mire qe te bente nje shkrim ku t’i shpjegonte lexuesit (ne veçanti rinise) kuptimin e revolucionit, etj. Personalisht, do te isha shume kurioz te dija nese ne Shqiperine e viteve 40′ të shekullit te XX’, me nje popullsi gati nje milione banore, nje pjese te madhe te saj analfabete dhe mbi 90 % katundare, a mund te shperthente nje revolucion.
  Se fundmi, nje keshille Zotit Thano :
  Nuk mbahet gazeta e perditeshme me bejte, me letra nga populli dhe gerr-verre te 4-5 shkruesave qe i percjell çdo dite i njejti taborr laragan me demek komentuesish (- Disa prej ketyre te fundit shpesh artikullojne nje fjalor qe do te doje per nje çast te ishe analfabet, qorr dhe shurdh, qe te mos shihje, mos lexoje dhe te mos degjoje.)
  Blini dhe shisni mall te modes me te re. Riformatoje gazeten.
  A mund te jete gazetar dikush qe nuk del nga qendra e Tiranes ?!!
  A mund te jete gazetar ai qe si burime shfrytezon vetem dokumentet arkivore (qe gjenden lehtesisht rrugeve) dhe veprat qe i kane shkruar te tjeret me punen dhe jeten e tyre ?!!
  Kujt i drjtohet gazeta dhe pse ?!!
  ………………………………………………………………………………………………………………………………….
  Gazeta duhet te kete nje mision, duhet te percjelle dije e kulture. Gazeta duhet te mesoje, edukoje dhe motivoje njerezit per vepra te mira, etj. Nje shembull kane qene dy-tre gazeta te fillimit te pluralizmit dhe gazeta Zeri Rinise ne fund te viteve 80-te te shekullit te kaluar.
  Me ndieni per sa shpreha.
  Ju faleminderit !

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim