Një përplasje mes gazetarit Marin Mema dhe deputetes së PS dhe replika e profesor Xhufit: Ku përfunduan mbiemrat Gjoni e Gjini që popullonin dikur zonën e Dropullit?

January 27, 2021 17:17

Një përplasje mes gazetarit Marin Mema dhe deputetes së PS dhe replika e profesor Xhufit: Ku përfunduan mbiemrat Gjoni e Gjini që popullonin dikur zonën e Dropullit?

 

Nga Xhevdet Shehu

Botuar në DITA

Disa ditë më parë u transmetua dokumentari i radhës “Gjurmë Shqiptare” i gazetarit Marin Mema. Shtrohej pyetja nëse Dropulli ishte grek apo shqiptar, duke iu referuar regjistrave të vjetër osmanë në vitet 1500, ku ekzistonin disa mbiemra si Gjoni, Gjini, Çuni etj.

Në dokumentar flasin edhe historianët Ferit Duka e Pëllumb Xhufi që shpjegonin më tej regjistrimet osmane të shekullit të XVI-të. Por pas transmetimit ka patur një debat në rrjetet sociale mes deputetes së PS-së në Gjirokastër, Artemis Malo dhe autorit të programit, Marin Mema.

Reagimi i parë erdhi nga deputetja Malo, e cila përmes një shënimi në faqen e saj në Facebook ka sulmuar gazetarin Mema:

“Qetësohu shoku patriot, gazetar, propagandues, apo çdo rol që të pëlqen të marrësh!!! Ne jemi NJË, e do të jemi edhe më të lumtur pa ty në ekran! Përgjegjësisë ligjore nuk do t’ i shpëtosh!! Më të qetë dhe më të bashkuar pa turpe si ty!!”, shkruan Malo ndër të tjera.

Më pas ka ardhur një përgjigje nga gazetari:

“Nëse nuk e keni kuptuar, atëherë rishikojeni. Urrejtja ju ka zënë arsyetimin. Ky dokumentar ishte në respeskt të banorëve të asaj zone që ju po përpiqeni ta përçani për arsye politike. Ndoshta më e mira do të kishtë qenë të heshtnit e të mos përpiqeshin më këtë hartim patetik të tërhiqnit vëmendje për të kapur 7 vota më shumë.. Jo për gjë, por ato 7 vota që po kërkoni ti fitoni te ndonjë ekstremist a antishqiptar, JU personalisht do ti humbni të shumëfishuara tek shqiptarët e vërtetë ata që kombin nuk e kanë parti dhe as ngjyra interesash. Mua nuk më intereson aspak partia juaj zonjë dhe as partitë kundërshtare tuajat, mua më intereson e vërteta e kombit tim”, shkruan Marin Mema.

Deputetja e PS-së i është kundërpërgjigjur sërish përmes një reagimi tjetër në faqen e saj në FB:

“Unë dhe të gjithë banorët e Dropullit, apo të krejt Qarkut Gjirokastër, reagojmë pikërisht për të kundërtën e sulmit tënd! Jemi shqiptarë, më shumë se ty! Thërrasim për bashkim dhe harmoni! Lutemi për dashuri dhe përqafim! Nuk shkojmë me kamera të fshehta askund! Nuk hapim çështje pa asnjë kuptim në epokën tonë kurrë! Jemi shqiptarë dhe jetojmë dhe japim kontribut në këtë vend!”, shkruan Artemis Malo.

Mema ka ironizuar anonimatin publik të deputetes, e cila si shumë të tjerë në Parlamentin e sotëm të shqiptarëve është një numër më shumë në listat e mbushura me tundls kokash të kryetarëve.

“Mgjth diçka e arritët. Më bëtë t’ju njihja sepse nuk ju identifikoja për deputete. Ndoshta sepse mandatin e deputetit nuk e keni përdorur kurrë për hallet e zones në foltoren e kuvendit. Tani ju njoha. Suksese zonja e hartimeve” – shkruan Mema.

Në dokumentar historiani Xhufi tha ndër të tjera se këta emra janë panshqiptar dhe kanë qenë të përhapur masivisht nga ekstremi i veriut, deri në ekstremin e jugut. Ndërsa historiani Ferid Duka tha se së pari këtu kemi të bëjmë me emra të krishterë të trajtës shqiptare.

Gjatë debateve në rrjete sociale, dikush ka shkruar për profesor Xhufin, diçka që atë e ka ngacmuar për t’u përgjigjur.

Shkrimi më poshtë u përcoll dje nga profesori në redaksinë e DITA:

Faqja e parë, DITA 27 janar 2021. Kliko për ta zmadhuar

Nga Pëllumb Xhufi

E paskan lënduar keq autorin me pseudonimin “Tannhäuser” disa konsiderata të miat të shprehura në një nga emisionet e fundit të Marin Memës, ku u fol për pasazhet historike të krahinës së Dropullit…

Dhe është vënë të shkruajë një artikull, bukur të qëndisur, ku herë me argumenta dijetari, e herë me marifete prej lojtari, godet idetë që unë munda të përcjell në ato pak minuta të një emisioni televiziv. Megjithatë, kinse-gjermaniku Tannhäuser duhet ta dijë se për problemet e marrëdhënieve shqiptaro-greke në Mesjetë kam shkruar nja tre libra voluminozë, dhe në vend të “cicërimave” të një emisioni televiziv që shpesh i përcillen dëgjuesit nëpërmjet gojës së drejtuesit, mund t’u referohej fjalëve të shkruara e zezë mbi të bardhë.

Siç po bëj unë tani, që nuk jam buzëhollë e nuk snoboj ato dy faqet e tij të botuara në web.

Por nga t’ja filloj? Po e filloj nga introdukta. Personi që fshihet pas pseudonimit Tannhäuser me jehonë gjermanike, thotë se ishte në dilemë të madhe nëse duhej t’i përgjigjej pohimeve të bëra nga profesorë me vokacion nacionalist, siç është rasti im. Ishte një dilemë e natyrës etike, thotë ai, e cila e bëri të vuajë dhe të cilën, gjithsesi, e kapërceu për fatin e mirë tonin dhe të shkencës. Dhe u vu të shkruajë.

Paradoksalisht, në të njëjtën dilemë etike ndodhem edhe unë tani. A duhet t’i përgjigjem një individi, që pretendon se bën shkencë duke u fshehur pas një pseudonimi? Njohuritë e mia, sigurisht të kufizuara, më thonë se të paktën në Shqipëri, pseudonimet i përdornin anëtarët e njësiteve guerrile, gjatë pushtimit nazi-fashist, si dhe gazetarët demokratë, në kushtet e regjimit të mbretit Zog. Nuk njoh historianë, gjuhëtarë apo studiues gjithfarë, madje as gazetarë, që në kushte lirie të druhen t’u japin një emër ideve të tyre.

I ndjeshëm etikisht, Tannhäuseri është i ndjeshëm edhe politikisht. Paska zbuluar, se teza e imigrimit të banorëve të Dropullit dhe e vendosjes së tyre si bujq në tokat e çifligarëve shqiptarë, qenka imponuar nga regjimi komunist e duhet hedhur poshtë a priori.

Pyetje: A nuk do e kishte patur më të thjeshtë regjimi në fjalë “t’i binte shkurt” e t’i detyronte minoritarët grekë të deklaroheshin e të regjistroheshin si shqiptarë? Në fund të fundit, me shqiptarët një mutacion genetik i detyruar, mutatis mutandis, ndodh sot e gjithë ditën edhe në botën e lirë, madje në ndonjë vend fqinj, demokratik e evropian si ai.

Ndaj t’ja lemë politikës përdorimin e shpërdorimin e faktorit “K” (komunizëm), e për çështjen e autoktonisë, qoftë edhe relative, të banorëve grekë të Dropullit, Delvinës, Vurgut etj., le t’i kthehemi shkencës.

Po citoj ç’thonë për këtë subjekt dy studiues grekë:

Në vitet 1820, Athanas Psalidas shkruante se në kohën e tij, në Shqipërinë e Jugut (Mesembrine Arvanitia) ndesheshin edhe fshatra me kolonë grekë (helenikais apoikiais). Besoj nuk është nevoja të shpjegojmë se cili është kuptimi i termit “kolon”.

Një shekull më vonë, Eulog Kurillas pohonte se banorët shqiptarë të Gjirokastrës e rrethinave i quajnë banorët grekë të fshatrave të Dropullit me dy fjalë: me fjalën shqipe “të çkulurit” dhe me një fjalë të huaj që ai nuk është në gjendje ta shpjegojë, “ksul” (E.Kurillas, Tò kratos tes aletheias, Athinë, 1944, f. 296).

Fjala “të çkulurit” në shqipen letrare do i përgjigjej fjalës “të shpërngulurit”.
Fjala “ksul”, sipas nesh, është fjala latine “exsul” (it. esule), që përkon kuptimisht me shqipen “i çkulur” dhe që përmban edhe një nuancë shtesë, pasi me të nuk shënohen të ikurit për arsye ekonomike (emigrantët), por të shpërngulurit për arsye, të themi, politike, siç ishte rasti i kryengritësve, apo i “disidentëve politikë”, në përgjithësi.

Në fillim të viteve 1980, kur patëm rastin të lexojmë librin e E. Kurillas, të moshuarit e rrethit të Gjirokastrës, që pyetëm, i kujtonin ende ato dy fjalë me të cilat identifikoheshin dikur banorët e Dropullit.

Dhe pastaj vjen “Kronika e Dropullit”. Dorëshkrimi i kësaj kronike, sot në Bibliotekën Kombëtare të Athinës, ju fal konsullit francez F. Pouqueville nga mitropoliti i Gjirokastrës dhe ai e botoi në vëll. 5 të veprës së tij “Voyage dans la Grèce” (1821). Kronika është botuar edhe nga historiani grek A. Petrides, dhe këtij botimi preferon t’i referohet Tannhäuser, dhe më duket se e kam zbuluar përse.

Petrides i çon kufijtë e Dropullit, e pra të minoritetit grek, deri në Tepelenë, duke njësuar me Tepelenën vendin që kronika në fjalë, sipas botimit Petrides, e jep me emrin “Titopolis”. Por ky autor nuk është një referencë e sigurt, e jam i bindur që sikur të kishte jetuar në shek. XX, ky Petrides do t’i kishte çuar kufijtë e Dropullit, pra të “helenizmit”, jo në Tepelenë por në Titograd.

Pse jo? Petrides ishte aq grek-grek, saqë jo vetëm shqiptarët, por edhe sllavët nuk i hynin në sy. Sa për të shuajtur kërshërinë e lexuesit, Petrides u përpoq shumë në vitet 1870 për ta nxjerrë Skënderbeun tonë me origjinë helene. Madje, për Skënderbeun nuk hezitoi të prishë gojën edhe me babain e historiografisë moderne greke, P. Paparrigopoulos, pasi ky i fundit paskësh fyer helenizmin duke e nxjerrë Skënderbeun…sllav (T. Jochalas, Georgios Kastriotes o Skendermpees eis ten neoelleniken istoriographian kai logotechnian, Thessalonike, 1975, f. 40-44).

Gjithsesi, që “Kronika e Dropullit” është një krijim i vonë, gjasisht i fundit të shek. XVIII, kjo është jashtë çdo dyshimi, e këtu puqemi pa kushte me zotin (?) profesor (?) Tannhäuser. Për sa na përket, përmendja e Elbasanit në atë kronikë me emrin e sotëm, e jo me emrat “Neokastro” apo “Citta Nova”, si qyteti përmendej në burimet përkatësisht greke e latine deri në shek. XVIII, do ishte një provë e hartimit të vonë të saj.

Jemi plotësisht me Tannhäuser edhe në vlerësimin e “Kronikës së Dropullit” si një krijim i mbushur me elementë mitologjikë, legjendarë, biblikë, ku fakti historik mungon, ose duhet mundim për të zbuluar ndonjë të tillë.

Kjo është natyra e kronikave, gjenealogjive, jetëshkrimeve, analeve mesjetare e post-mesjetare. Ku më shumë e ku më pak vlen ajo çka Iliaron Ruvarac ka thënë për ciklin serb mbi Betejën e Fushë Kosovës. Ruvarac e konsideron atë një grumbull “përrallash e përrallëzash popullore”, të cilat edhe pse të sajuara bukur nga murgjit e manastireve serbe, “nuk meritojnë të besohen asfare”, dhe si të tilla “nuk mund të përbëjnë një burim për historianët e sotëm që merren me betejën e Kosovës” (I. Ruvarac, O knjezu Lazaru, Novi Sad, 1887, f. 246; Dj. Trifunović, Srpski srednovekovni spisi o knezu Lazaru i kosovskom boju, Kruševac, 1968, f. 8; F. Kämper, “Der Kult des heiligen Serbenfürsten Lasar. Textinterpretationen zur Ideologiegeschichte des Spätmittelalters”, Südost-Forschungen 31, 1972, f. 81, 82).

Por kjo nuk i heq asgjë faktit që në disa nga këto gjini hasen edhe fakte e ngjarje të ndodhura e të konfirmuara edhe nga burime mirëfilli historike. Për të mbetur brenda kuadrit epiro-shqiptar kujtoj se jo më kot Tannhäuser i referohet në shkrimin e tij “Kronikës së Janinës”, “Kronikës së Tokove” apo edhe vetë “Kronikës së Gjon Muzakës”. Në ato raste ja vleka të konsiderohen e të përdoren si burime historike, sigurisht në mënyrë selektive. Por po ai e skualifikon krejtësisht “Kronikën e Dropullit”.

Mua më duket, se mes dhënave me bazë mitologjike, edhe kjo kronikë e ka një thelb historik, që është ai i shpërnguljes nga rrethet e Athinës së një mase banorësh, të cilët erdhën e u vendosën në luginën e lumit Drino, në Dropullin e sotëm në një kohë të papërcaktuar.

Ky vend, Dropulli, sipas Kronikës, “ishte i braktisur dhe i pabanuar” (eremous topous kai akatoiketous). Diçka do ketë ndodhur me popullsinë e fshatrave të asaj treve, që siç e ka provuar tashmë kolegu F. Duka, në vitin 1520 paraqitej me popullsi mjaft të dendur e me një antroponimi mbizotëruese tipike shqiptare.

Mundet që një pjesë e konsiderueshme e saj të jetë deportuar me rastin e ndonjë kryengritjeje, gjë që osmanët, ashtu si më parë edhe bizantinët, e praktikonin shpesh kundrejt popullsive të panënshtruara. Mundet që treva e Dropullit të jetë goditur nga ndonjë epidemi e rëndë murtaje, që gjithashtu dëshmohen mjaft të shpeshta në zonën e Gjirokastrës.

Pra, vendi ishte pak a shumë i lirë, dhe kjo do shpjegonte zgjedhjen e luginës së Dropullit si vend për sistemimin e masës së të ardhurve nga rrethet e Athinës, për të cilën flet kronika. Veç kronikës, veç emrave “të çkulur” apo “ksul”, që siç thamë pak më sipër, banorët shqiptarë të rrethit të Gjirokastrës quanin deri vonë banorët grekofonë të Dropullit, edhe gjuha greke e folur prej tyre e mbështet tezën e origjinës së tyre nga viset e Athinës.

Gjuhëtarë të shquar grekë, si H. Hatzidakis, J. Anagnostopullos kanë provuar se greqishtja e folur nga banorët e Dropullit nuk ka lidhje me dialektet veriore të folura në Epir, Thesali e Maqedoni, por i përket grupit të dialekteve jugore, përkatësisht dialektit të Atikës (F. Liço, Probleme të marrëdhënieve greko-shqiptare, Tiranë: Neraida, 2009, f. 179).

Nëse është kështu (dhe Tannhäuser e konfirmon se kështu është), ja edhe një provë nga fusha e gjuhësisë që tregon se banorët e Dropullit nuk përfaqësojnë një vazhdimësi territoriale me popullsitë grekofone të Greqisë së Veriut, por një transplantim të një popullsie të ardhur nga viset më në jug të tyre.

“Kronika e Dropullit” na precizon se bëhet fjalë për zonën e Athinës. Por ne e dimë, se Athina e fshatrat rreth saj pas shek. XIV ishin të populluara dendur nga popullsi shqiptare.

E thonë udhëpërshkrues të shumtë evropianë, e mes tyre edhe gjermani J. Bartholdy. Ky në librin e tij, përkthyer në frëngjisht, Voyage en Grèce fait dans les années 1803 et 1804, Paris 1807, f. 92, flet edhe për gratë shqiptare të Athinës, për të cilat ruan konsideratat më të larta. E tërhoqi shumë, veç bukurisë së tyre (les belles Albanaises) edhe veshja e veçantë, aq sa u vu të pikturojë një portret shqiptarke me veshjen popullore karakteristike.

Këtë portret të pikturuar nga vetë autori po e paraqesim në këtë shkrim në DITA dhe jam i bindur se kujtdo do t’i lindë spontanisht një asociacion i veshjes së shqiptarkës së Athinës me veshjen e bukur karakteristike të vajzave të Dropullit sot. Ja pra, edhe një e dhënë nga fusha e etnografisë, që më ka dhënë edhe mua guximin të mbështes idenë se banorët e vendosur në Dropull dikur pas shek. XVI dhe të ardhur nga viset e Athinës, pas çdo gjase ishin nga ata shqiptarë që pas shek. XIV popullonin fshatra të tëra të Atikës dhe vetë Athinën, atë kohë një fshat i madh.

Ky nuk është një konkluzion, është një hipotezë pune dhe si të tillë e paraqita edhe në emisionin televiziv të Marin Memës.

Nga ana tjetër, janë të njohura e të vërtetuara proceset asimiluese të cilave u janë nënshtruar popullsitë shqipfolëse në rrjedhë të historisë. Këtu nuk kemi të bëjmë me një “hipotezë pune”, por me një konkluzion të shkencave historike, gjuhësore e antropologjike. Këto na mësojnë, se si rezultat i këtyre proceseve, hapësira shqipfolëse ka pësuar vazhdimisht rrudhje.

Për të ilustruar përmasat e rrudhjes hapësinore të shqiptarëve, M. Šufflay përdor metaforën e tkurrjes së iriqit (M. Šufflay, Die Grenzen Albaniens während des Mittelalters, në: Illyrisch-Albanische Forschungen, I. Band, München, 1916, f. 289; C. Jireček, Geschichte der Serben, Gotha, 1911, f. 115-120, 153; E. Çabej, “Hyrje në historinë e gjuhës shqipe”, në: Studime Gjuhësore, vëll. III, Prishtinë: Rilindja, f. 40).

Tannhäuser më vë përpara pyetjes asgjësuese: nëse të ardhurit në Dropull kanë qenë shqiptarë (arvanitas) nga Athina, si është e mundur që aty e kishin ruajtur gjuhën shqipe, kurse në Dropull e humbën? E thashë edhe në emisionin televiziv të Memës, pas tre shekujsh qëndrimi në Greqi, ata shqiptarë ishin kthyer në bilingë dhe ndodheshin në një fazë të avancuar të helenizimit të tyre.

Procesi u plotësua pas vendosjes, ende hipotetike të tyre, në Dropull, ku statusi i një popullsie gjithsesi “të huaj” edhe pse i së njëjtës origjinë me vendasit, si dhe veprimi i fortë i klerit dhe i shkollës greke bënë që të avancojë ky proces asimilimi etno-kulturor. Kam shkruar gjerë e gjatë për klerikë grekë, si Kozma Etoli e Genadi, peshkop i Delvinës, që i detyronin besimtarët ortodoksë shqiptarë të braktisnin gjuhën shqipe e të flisnin vetëm “gjuhën e Zotit”, d.m.th. gjuhën greke.

Kam shkruar edhe për rregullore që u vinin nga Athina shkollave greke në Shqipërinë e Jugut, si ajo e shkollës së Nivanit në Zagori, në vitin 1881, ku nxënësit porositeshin të flisnin vetëm në greqisht, madje t’u flisnin greqisht edhe prindërve në shtëpi (P. Xhufi, Dilemat e Arbërit, Tiranë:Pegi, 2006, f. 409-417, 448-459).

Medievisti më i madh grek, Sp.Lambros që për ca kohë ka qenë edhe Kryeministër i Greqisë, mburret me “aftësinë asimiluese të grekëve” (syghoneusis), që sipas tij është një virtut specifik i popullit të tij (Sp. Lambros, “Ta hellenikà dikaia”, në: Neo-Hellenomemnon, 10, 1913, f. 155). Ndryshe nga ai, që shkruante në valën e shpërthimeve nacionaliste, ne të tjerët, gardianë të historisë, gjuhësisë apo antropologjisë nuk mund të mos marrim shënim për këto procese historike, pa drama e pa emocione nacionaliste. Thjesht ka ndodhur!

Dhe ka ndodhur vërtet, e po ndodh, sa në Shqipërinë e Epërme, ku fise të tëra, si Kuçët, Piprët, Palabardhët (Bjelopavliçët!) etj., hyjnë në histori si shqiptarë dhe dalin si sllavë. Ka ndodhur po aq shumë ky proces, dhe po ndodh, edhe në arealin epirot, ku fshatra e zona të tëra janë helenizuar e po helenizohen edhe para syve tanë (M. Šufflay, Srbi i Arbanasi, Beograd, 1925, f. 26, 31; G. Castellan, “Peuples et Nations des Balkans d’après Elisée Reclus”, në: Revue des Études de Sud-Est Européennes, 15/2, 1977, f. 183; A. Ubicini, Lettere sulla Turchia, Milano, 1855, f. 29).

Deri para pak dekadash, në fshatra si Frashtani e Lugari në Dropull, Sopiku në Vurg të Sarandës e të tjerë fshatra në ato zona, flitej gjuha shqipe. Sot ato janë fshatra minoritare. Deri para një shekulli e gjysëm, banorët e 12 fshatrave të Pogonit flisnin gjuhën shqipe. Këtë e dëshmon udhëtari osman Evlya Çelebi, në 1670, dhe Patriku grek i Stambollit, më 1856.

Më kot rreket z. Tannhäuser të ngatërrojë letrat, duke i zhvendosur 12 fshatrat për të cilat bën fjalë dokumenti i Patrikanës, nga Pogoni në zonën e Korçës apo të Kolonjës. Dokumenti e thotë shkoqur që 12 fshatrat shqipfolëse ishin në Pogon dhe vareshin nga mitropolia e Janinës, e jo nga mitropolia fantomatike e Pogonianit, siç ai rreket të thotë (K. Giakoumis, “Tho Policy of the Orthodox Patriarchate toward the use of Albanian in Church Services”, në: Albanohellenica, 4, 2011, f. 141, 142).

Shpresoj shumë që unë vetë, para apo pas pensionit që zoti(?) profesor (?) Tannhäuser ma kujton me aq takt e mirësjellje, por edhe të tjerë studiues do gjejnë lëndë të re për këtë çështje të rëndësishme shkencore të marrëdhënieve historike shqiptaro-greke.

Kam bindjen se Tannhäuseri ynë do dallohej në këtë fushë të kërkimit, duket që e ka stofën. Por, nëse ma dëgjon këshillën, bën mirë ta heqë maskën teuronike të “Tannhäuserit”e t’i japë vetes një emër. Do vetëdisiplinohej, do fisnikërohej, do hiqte dorë nga guximi i tepruar që të jep anonimati për t’i parë të tjerët nga lart e për të “keqtrajtuar” me doza cinizmi e ironie punëtorë të thjeshtë të shkencës, si puna ime. Gjë që ndodh rëndom vetëm me popullin-lumpen të web-it. Por do shmangte edhe keqkuptime, që e dëmtojnë klasin e tij.

Këto ditë kolegë të mi më kanë telefonuar e më kanë pyetur nëse e kisha lexuar kritikën e radhës të Panajot Barkës ndaj meje. Ç’tu thoja? Ata janë të bindur se Tannhäuser është pseudonimi i tij i “luftës”.

 

——

©Copyright Gazeta DITA

Ky artikull është ekskluziv i Gazetës DITA, gëzon të drejtën e autorësisë sipas Ligjit Nr. 35/2016, “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e lidhura me to”. Shkrimi mund të ripublikohet nga mediat e tjera vetëm duke cituar DITA dhe në fund të vendoset linku i burimit, në të kundërt çdo shkelës do të mbajë përgjegjësi sipas Nenit 178 të Ligjit Nr/ 35/2016.

January 27, 2021 17:17
Komento

126 Komente

 1. katarakti October 30, 18:17

  Te lumte Pellumb. I ke thene gjerat ashtu si jane. Kam vene re qe PeDe-te nuk te duan. As edhe veglat e grekut. Per mua ti je nje atdhetar dhe njeri i ndershem.

  Reply to this comment
  • Une... ti... ne te gjithe... October 30, 21:44

   Pellumbi ka mend me shume sec kane te gjithe te zguarit e tiranes te marre se bashku.

   Rama do ishte mire te konsultohej me kete burre perpara se te sali dhe te kakarisi si pula kokerjepur.

   Eshte me mire te kaloi kohe me pellumbin se sa re bej si femije tallaman me bashen dhe me berishen.

   Une jame i bindur qe per hir te shqiperise dhe shqiptareve pellummbi do ja jepte vetes sikletin e te kaluarit nja 3-4 ore ne jave me ramen.

   Se duke e ditur kush eshte rama askush nuk do ndihej rehat ne shoqerine e tij,- e ka egon sa egon e berishes rama dhe intelektin aspak me te madh apo elegant nga intelekti i bashe ndaj edhe harxhon kohe duke u kundervene atyre. Kjo eshte edhe arsyeja qe na solli ne kete situate me greket, qe shkulen varret e fshatareve te jugut dhe i bene ushtare grek me themel ne tokat shqiptare.

   Reply to this comment
   • mirel October 30, 22:08

    Rama eshte tradhetar nuk ka cte komunikoj me Pellumb Xhufin.
    Ramen e ka ndare tradhetia nga shqiptaret, dhe i eshte bashkuar ekipit te banditeve dhe hajduteve qe shesin dhe blejne memedheun per leke.

    Reply to this comment
    • Orteku i Fekenit October 31, 09:20

     Rama mund te jete c’do gje po jo tradhtar!
     Nga politikanet tane eshte me i miri!
     Asnje tjeter para tij nuk ka gezuar respekt me te madh brenda dhe jasht vendit.
     Une nuk kujtoj dot paraqitje dhe fjalime si te Rames ne Athine Beograd Berlin dhe Paris nga ndonje politikan tjeter shqiptar!
     Athine:C’ti them atij 90 vjecarit qe do te shohe edhe njehere vendlindjen e tij.
     Beograd::Kosova e pavarur eshte realitet ! Pranojeni kete. (Provokacja e famshme)
     Berlin: Feja e shqiptareve esht Europa!
     Paris:A pytet cifti ne kishe pse do te martohet? (Pas pyetjes pse doni te hyni ne Europe?)
     Londer: 20 vjet me pare ishit ju qe me thoshit hajdeni ne Europe. Ather se imagjinoja dot qe do vinte nje dite qe une t’ju them juve Please stay !
     EDI RAMA ESHTE LEGJENDE

     Reply to this comment
     • redaktor January 26, 23:02

      A t dhjefsha legjenden.
      Budalla
      Keshtu.i thone dhe komentuesit e tij Saliut.
      Si u katandiset, njesoj.
      Militantuca!

     • anticensurë25642654 January 27, 07:47

      Orteku i Fekenit
      “Rama mund te jete c’do gje po jo tradhtar!”????
      pra mund të jetë idiot,psikopat,injorant,ipaditur e shumë emërtime të tjera,por vetëm tradhëtar nuk mund të jetë??
      dhe pse “ju pëlqehet brënda dhe jashtë vëndit”??
      o vëlla që të ka zënë përfund “Orteku i Fekenit”,qënke indoktrinuar më keq se u indoktrinuam nga koha e diktaturës.në atë kohë nuk ishte dhe aq faji ynë,nuk kishim mundësi të tjera,por sot!?
      vetëm vetindoktrinimi të sjell në këtë gjëndje!!
      vetvervërim absolut!!
      sipas tarrallakes tënde rama jo vetëm është patriot i madh por na qënka dhe “profet”,ka parashikuar se atë që thoshin anglezët e kishin një falsitet”Ather se imagjinoja dot qe do vinte nje dite qe une t’ju them juve”!
      ortek i fekenit,të lutem mos bjer kaq poshtë!!të lutem mos fol për larpamësi më shumë se 30” të ramës!!
      nuk është i aftë dhe nëse ja thonë!!
      ps:OF,nëse mund të jesh “c’do gje”,atëherë mund të jesh dhe TRADHËTAR!
      her tjetër shkruaje “por jo tradhëtar” dhe jo “po jo tradhëtar”!nuk shkojnë dy pohime të kundërta!mund të të ketë shpëtuar “r” në shtypje,po e marr si mundësi!

     • zhaku i pamposhtur January 27, 15:40

      ‘Orteku’ besoj se e more mesazhin për atë ‘legjendën’..ta thanë shumë bukur këta parafolësit kështu që nuk po shkruaj asnjë rresht për atë ‘gjigantin’ me këmbë druri se nuk ia vlen të humbasësh kohën me të. .8 vite qeverisje janë të mjaftueshme për ta njohur kush ishte edi rama. .shiko mjerimin e Shqipërisë dhe mos shko më thellë. ..ato pordhët e Edit në Athinë e Beograd janë si të vjelat pas të korrave thotë populli. .Sërbia e mori përgjigjen në 1999 nga NATO dhe UÇK -ja dhe jo nga pordhët e Edit në 2019 që nuk i dëgjon askush kështu që mirë bëni të mos i përmendni fare ‘bëmat’ e tij sepse e vini në pozita më të vështira. .

     • Covidi/ER January 28, 12:24

      Kurse ti je Ortek pa timon e pa tru, qe kur ndalon shuhesh fare, dhe ste mbetet asnje gjurme.

   • Fotaq January 27, 11:23

    Po varini me trapin ca merreni kot me muhabete grekerish 300-eurosha.
    Pse i jepni rendesi kot ketyre qe gjithe-gjithe nuk behen as nje mije ne total ne Shqiperi por, qe paguajne para ne media qe te zene vend.

    Lerini te bejne gam gam, nuk i pjerdh me njeri keta, jane mace e ngordhur me kohe.

    Reply to this comment
   • Raimond vlonjati February 1, 22:55

    Kjo Depudete duhet hequr urgjentisht nga PS-. se qysh keshtu, kjo merr votat e Shqiptareve
    qe te eprfaqsoj interesat e grekeve,

    Socilaistet duhet te kerkojne largimin e kesaj korofillakes , dhe te shoje tek Partia e saj e minorikareve,

    C’eshte ky muhabet , hane buken e PS-se dhe bejne duvane e grekut

    Ik qelbesire atje tek Partia e atyre qe mbron, mos ri me aty ne Parti Shqiptare

    Reply to this comment
  • sykaltri October 31, 10:22

   Shume mire prof. Pellumbi!

   Faleminderit per informacionin e sakte shkencor.

   Fatkeqesisht ne jemi.komb shkaterrues.

   Ju thoni greket kane aftesi te larta asimiluse.

   Une them.ne shqiptaret nuk duam te jemi shqiptare

   Reply to this comment
  • ELIOT January 31, 11:48

   ha ha ha e verteta e Marin Memes i dogj grekut ; qe ben politike pe tu pasuruar jo se i don shqiptaret ;;; MONSIEUR MEMA TREGON REALITETIN DHE ASNJERIU SKA PERSE TE REVOLTOHET .. MEMA NUK E BEN PE LEKE ..POR I HAP SYTE DSA ANALFABETEVE SE KU ISHIN GJURMET TONA .. NE RAST SE NUK JE PAK PATRIOT NUK JE SHQIPTAR … JE MIKU I HAMZA KASTRIOTIT OSE I DISA TRADHETAREVE TE POPULLIT .. NE NJERI QE OFENDON SHOKUN MARIN MEMA SHAN TE GJITHE SHQITARET .. KY ZGJEBS SKA VEND NE ASNJE PARTI .. TURP TE KESH .. BRAVO MARIN VAZHDO KESHUT NA GAP SYTE ME REALITETIN QE KA SHEKUJ ARMIQTE E VERTETE NA I KANE FSHEHUR MERCI MILLE FOIS …

   Reply to this comment
 2. Aqifi October 30, 18:36

  Po Turqia?

  Reply to this comment
  • redaktor January 26, 23:10

   Ore lereni Turqin
   Po Rama thuaj pse ben deputet keta ekstremistat greke si kjo torolakja qe sulmon Marin Memen??

   Reply to this comment
   • zhaku i pamposhtur January 27, 16:08

    Më pëlqeu pyetja jote ‘redaktor’..shumë e goditur. ..
    Unë mendoj se nuk është edi rama ai që kontrollon situatën politike në Shqipëri por janë shefat e tij në Athinë ata që bëjnë përzgjedhjet dhe lëvizjet. ..edi rama sali berisha dhe ilir meta janë thjesht ‘ lojtarë ‘ të kapur për koqesh që nuk bëjnë dot asnjë lëvizje të pakontrolluar ..Tirana është kthyer në një çerdhe nëpërkash dhe nuk është aspak e rastësishme ftohja me faktorin kosovar. .habitem me disa komentues këtu në forum që mendojnë se Greqia është e mbaruar. .më kujtojnë atë pozicionin e atij gomarit që po e shqyente ujku dhe ai mendonte se ‘ishalla jam në ëndërr ‘..Greqia gjatë këtij 10 vjeçarit të fundit ka kaluar një krizë të thellë dhe ne na ka kapur për fyti dhe nuk na lëshon pastaj krizë krizë por nja 18 Rafale i bleu greqia nga Franca. .dje diskutoi të blinte edhe nja 45 të tjerë dhe në të ardhmen e afërt të marri edhe F35 nga Amerika dhe ju thoni greqia e mbaruar. ..kur Shqipëria nuk ka më as 1 aeroplan spërkatjeje. .me çfarë llogjike dilni këtu dhe shkruani nga këto patatet? Rreziku grek është absolut dhe i pranishëm sepse kokat e shtetit shqiptar janë kapur peng nga agjenturat sërbo-greke media shqiptare gjithashtu financohet dhe kontrollohet nga grekët. .a nuk jemi të gjithë dëshmitarë për propagandën antishqiptare të Çanit, Lubonjës,Muç Nanos. .a jeni futur ndonjëherë në forumin e gazetës tema çfarë bëhet? Është strofkull filogrekësh dhe redaksia të çensuron thua se je në forum grek. .

    Reply to this comment
    • anticensurë25642654 January 28, 15:53

     zhak
     ma merr mëndja se e ke gabim 2 qind përqind”Unë mendoj se nuk është edi rama ai që kontrollon situatën politike në Shqipëri”!
     nëse rama,berisha e kushdo bir kurve që ka ardhur deri më sot do të ishin shqiptarë!?
     dhe njëherë DO TË ISHIN SHQIPTARË??
     atëherë ata nuk do të kishin bërë atë që po bëjnë!
     ata e kanë në kontroll gjithçka!!
     vetëm se kontrolli i tyre nuk përputhet me interesat e shqipërisë!!këtu qëndron problemi i vetëtëm dhe kryesor!!
     interesat e ramës nuk përputhen me interesat tona!
     ai shet interesat tona për të mbrojtur interesat e tija!kjo quhet me pas kontrollin e situatës në dorë!po të mos e kishte interesat e tij nuk do të përputheshin me realitetin e sotëm politik!!ai e kontrollon aq mirë sa sta merr mëndja!!pjesa tjetër,çan muç e lubonjë,janë thjeshtë zagarë të vegjël,janë stomakistë!mbushja barkun dhe do të lehin sa të duash!!pra ndryshe nga rama janë me gryksi të vogël,mjaftohen të mendojnë me stomak!!
     për grekun ke të drejtë!megjithëse ishte në një situatë tmerrësisht të vështirë ai nuk e shiti vetveten!sepse nuk e lë kush ta shesë,sepse ai popull megjithës e shtrëngoi rripin ku nuk thuhet më,prapë nuk tha “blihen armatim për luftëra imagjinare”,sepse dhe greku që pas L2B ka bërë po aq luftëra sa bëri enveri,aq luftëra sa bëri dhe ushtria jonë që e çuam në P të sëmës!!
     e duam a nuk e duam sërbin a grekun!?
     por në të njëjtën kohë duhet të heqim kapelen për patriotizmin e tyre,për mbrojtjen e shteteve të tyre!!
     e keqja është se ne nuk mësojmë dot o zhak!
     jemi të paaftë!!
     jemi invalidë medorë!!

     Reply to this comment
 3. Tani October 30, 18:39

  Bravo Xhufi! Duket qarte qellimi i Greqise me varrezat dhe ai i dobicit te Vicidolit qe nenshkroj marreveshjen per mbushjen e Shqiperise se Jugut me varreza. Gazetaret tane ndalohet te futen ne Greqi vetem perse shkruajne nje artikull per Camerine ndersa qeveria e jone duhet te beje te njejten gje: cdo element te Agimit te Arte qe esht e pjese e strukturave vorio-epirote duhet ti shpalle non-grata. Qeveria greke desheron te rrise ndjenjen helene ne Shqiperi dhe i paguan te gjithe greket, edhe pse ne krize, qe te rrise ndjenjen e memedheut dhe anti-shqiptare. Ngritja e flamureve greke, hymni grek, ceremonite per ushtaret pa kocka kane vetem nje qellim: te aneksojne Shqiperine e Jugut. Prandaj, qevera shqiptare duhet te ngreje nje strategji dhe te mbroje vendin nga keto qellime te mbrapshta. Nese nje shqiptar do te shtinte ne rruge ne Athine do te shpallek terrorist dhe do te eliminohej menjehere. Shteti shqiptar nuk do te guxonte te kerkonte hollesira dhe shpjegime. Ndersa nje terrorist vritet ne bularat dhe kjo behet ceshtje nderkombetare. Shpalleni ate maskara nje terrorist qe erdhe ne Shqiperi per te vrare dhe bere terror. Mos jini tolerante. Mos llapni pa mnduar dhe mbidhunu dhe mbani nje qenrim te prere. Beni nje strategji se si do te silleni ketej e tutje me greket qe vine. Perse nuk i kontrolloni te pakta makinat dhe shtepite per arme pa leje. Mun dte kene arme, municione ne bodrumet e tyre. Beni kontrolle. Gjeni burimin e armeve. Si ky njeri u armatos? Si nuk u kontrolluan njerezit. Eshte e pafalshme per policine qe i ka ulur te gjitha antenat. Pesimi tju sherbeje si mesim.

  Reply to this comment
  • ***** October 30, 18:55

   o Tani, akoma te Vicidoli ti?
   Po i ringriti Rama prape o vella. Edhe detin po e rishet Rama

   Reply to this comment
   • Tani October 30, 19:16

    I kishte nenshkruar dokumentat dobici i Vicidolit dhe Rama nuk kishte cte bente sepse i la dobicin ne dere esadisti. Sa per detin jane mashtrime te dobicit. Dihet qe detin dobici ja dha Greqise. Akoma nuk ka marreveshje te re. Perse e ben te bere o komentues anonim?

    Reply to this comment
    • Tani 1 October 31, 03:24

     O Tani, Nuk ka nevoje per freskun tend Edvini, se boll jane Dushi më shoke. Hapi syte dhe shiko çpo ndodh sot, se të ka ngelur ora në kohen e viçidolit.

     Reply to this comment
   • PO , PO January 27, 18:40

    Pse te ardhka kaq keq per Vicidolasin ty more zoteri ?! A ke sy ne balle dhe mend ne koke qe te kuptosh se deri tani nuk duket asnje sinjal , sado i zbehte , per te vene shenjen e barazimit midis shtazes serbo-greko -vicidolase dhe Edi Rames ! Rama nuk ka vrare askend dhe as firmosur ndonje dokument tradhetie si shpellari Sali, pa u futur ne detaje… ! Une kam shume rezerva per qeverisjen nga E.Rama , por jo te fliten e shkruhen idjotesira nga zhuli i ketij vendi .

    Reply to this comment
  • Braçeramakopaçe January 26, 23:52

   Qeveria jep 3000 metra tokë në Këlcyrë për varret e ushtarëve grekë! Vendimi: Në interes publik!Qeveria vendosi që të japë 3000 metra tokë në Këlcyrë për varret e ushtarëve grekë.Sipas vendimit, është shpronësuar prona private, për interes publik, për ndërtimin e varrezave të grekëve të rënë gjatë luftës më Italinë.” Vlera e përgjithshme e shpronësimit prej 733 700 (shtatëqind e tridhjetë e tre mijë e shtatëqind) lekësh dhe shpenzimet procedurale, në vlerën 50 000 (pesëdhjetë mijë) lekë të përballohen nga Ministria e Mbrojtjes”,- thuhet në vendim.Vendimi i plotë:
   K R Y E M I N I S T R I EDI RAMA Në mungesë dhe me porosi ZËVENDËSKRYEMINISTRI ERION BRAÇE.V E N D I M PËR SHPRONËSIMIN, PËR INTERES PUBLIK, TË PRONARIT TË PASURISË SË PALUAJTSHME, PRONË PRIVATE, QË PREKET NGA REALIZIMI I PROJEKTIT “PËR NDËRTIMIN E VENDPREHJEVE TË USHTARAKËVE GREKË, TË RËNË GJATË LUFTËS GREKO-ITALIANE TË VITEVE 1940-1941”.V E N D I M PËRSHPRONËSIMIN, PËR INTERES PUBLIK, TË PRONARIT TË PASURISË SË PALUAJTSHME, PRONË PRIVATE, QË PREKET NGA REALIZIMI I PROJEKTIT “PËR NDËRTIMIN E VENDPREHJEVE TË USHTARAKËVE GREKË, TË RËNË GJATË LUFTËS GREKO-ITALIANE TË VITEVE 1940-1941”Në mbështetje të nenit 100 të Kushtetutës, të ligjit nr.10256, datë 25.3.2010, “Për ratifikimin e marrëveshjes së bashkëpunimit, ndërmjet Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë dhe qeverisë së Republikës së Greqisë, për kërkimin, zhvarrimin, identifikimin dhe varrimin e ushtarakëve grekë, të rënë në Shqipëri gjatë luftës greko-italiane të viteve 1940-1941 dhe për ndërtimin e vendprehjes për ta brenda territorit të Republikës së Shqipërisë”, të neneve 5, pika 1, 20 e 21, të ligjit nr.8561, datë 22.12.1999, “Për shpronësimet dhe marrjen në përdorim të përkohshëm të pasurisë, pronë private, për interes publik”, të ndryshuar, dhe në vijim të vendimit nr.742, datë 13.12.2017, të Këshillit të Ministrave, “Për zbatimin e marrëveshjes së bashkëpunimit, ndërmjet Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë dhe qeverisë së Republikës së Greqisë, për kërkimin, zhvarrimin, identifikimin dhe varrimin e ushtarakëve grekë, të rënë në Shqipëri gjatë luftës greko-italiane të viteve 1940-1941, dhe për ndërtimin e vendprehjes për ta, brenda territorit të Republikës së Shqipërisë, ratifikuar me ligjin nr.10256, datë 25.3.2010”, me propozimin e ministrit të Mbrojtjes dhe të ministrit të Infrastrukturës dhe Energjisë, Këshilli i Ministrave V E N D O S I:1. Shpronësimin, për interes publik, të pronarit të pasurisë së paluajtshme, pronë private, që preket nga realizimi i projektit “Për ndërtimin e vendprehjeve të ushtarakëve grekë, të rënë gjatë luftës greko-italiane të viteve 1940-1941”, në zbatim të marrëveshjes së bashkëpunimit, ndërmjet Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë dhe qeverisë së Republikës së Greqisë, për kërkimin, zhvarrimin, identifikimin dhe varrimin e ushtarakëve grekë, të rënë në Shqipëri gjatë luftës greko-italiane të viteve 1940-1941, dhe për ndërtimin e vendprehjes për ta brenda territorit të Republikës së Shqipërisë, ratifikuar me ligjin nr.10256, datë 25.3.2010.2. Shpronësimi të bëhet në favor të Ministrisë së Mbrojtjes.3. Pronari i pasurisë të paluajtshme, pronë private, që shpronësohet, të kompensohet në vlerë të plotë sipas masës përkatëse që paraqitet në tabelën bashkëlidhur këtij vendimi, për pasuritë e llojit tokë “truall”, me vlerë 733 700 (shtatëqind e tridhjetë e tre mijë e shtatëqind) lekë.4. Vlera e përgjithshme e shpronësimit prej 733 700 (shtatëqind e tridhjetë e tre mijë e shtatëqind) lekësh dhe shpenzimet procedurale, në vlerën 50 000 (pesëdhjetë mijë) lekë të përballohen nga Ministria e Mbrojtjes.5. Shpronësimi të fillojë menjëherë pas botimit të këtij vendimi në “Fletoren zyrtare” dhe afati i përfundimit të shpronësimit të jetë 3 (tre) muaj pas datës së hyrjes në fuqi të tij.6. Pronari i pasurisë së paluajtshme, pronë private, i pasqyruar në tabelën që i bashkëlidhet këtij vendimi, të kompensohet, për efekt shpronësimi, pasi të ketë paraqitur pranë Ministrisë së Mbrojtjes certifikatën e pronësisë, kartelën e pasurisë së paluajtshme si dhe hartën treguese të regjistrimit.7. Ministria e Mbrojtjes të kryejë procedurat për likuidimin e pronarit të shpronësuar, sipas përcaktimeve të bëra në këtë vendim.8. Afati i fillimit dhe mbarimit të punimeve të jetë në përputhje me parashikimet e projektit.9. Agjencia Shtetërore e Kadastrës, në bashkëpunim me Ministrinë e Mbrojtjes, brenda 30 (tridhjetë) ditëve nga data e miratimit të këtij vendimi, të fillojë procedurat për hedhjen e gjurmës së projektit mbi hartat kadastrale, sipas planimetrisë së shpronësimit të miratuar dhe të bëjë kalimin e pronësisë në favor të shtetit.10. Agjencia Shtetërore e Kadastrës të pezullojë të gjitha transaksionet me pasuritë e shpronësuara, deri në momentin kur do të realizohen procesi i hedhjes së gjurmës së projektit mbi hartat kadastrale dhe kalimi i pronësisë në favor të shtetit.11. Ngarkohen Ministria e Mbrojtjes, Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë dhe Agjencia Shtetërore e Kadastrës për zbatimin e këtij vendimi.Ky vendim hyn në fuqi menjëherë dhe botohet në “Fletoren zyrtare”.

   Reply to this comment
   • JO VARREZA USHTARËSH GREKË NË TROJET SHQIPTARE January 27, 17:33

    Pra qeveria e antishqiptare e (P.S) vazhdon rrugen e ishqeverise antishqiptare te (P.D dhe L.S.I),
    te treja te shitura te Shovinizmi Shteteror Grek.

    Reply to this comment
    • LEXUES SHQIPTAR January 27, 20:30

     JA ÇFARË DUHET TË BËNTE 1 QEVERI SHQIPTARE:

     Ushtaret greke te vitit 1940 qe:
     -Qe u futen pa asnje leje brenda Sovranitetit Shqiptar;
     -Qe ngriten edhe flamuj te vorioepirit ne Qytetet Shqiptare;
     -Qe prej vitesh per te krijuar Varreza sa me te medha ushtaresh greke
     “te vrare” jane shkelur dhe jane perdhosur poshtersisht duke rrembyer
     skelete dhe kocka ne shume varreza dhe varre tona te vjetra shqiptare;
     Sot pas 80 vjetesh, duhet te ishin kthyer me kohe pikerisht andej nga
     erdhen dhe te prehen te qete ne P*DH te manas se tyre, [stin Elladha].

     Reply to this comment
 4. demo October 30, 18:42

  Ky te pakten eshte patriot.Problemi i kufirit me Greqine eshte me i rendesishem se cec-meset ballist-komunist.
  Jo qeverite greke,por populli grek eshte edukuar si shovinist antishqiptar dhe e konsideron shqiperine si territor grek.

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 January 27, 09:38

   dem ke të drejtë,por mos harro se ti je njëra anë e cëc-mëcit!
   e kemi thënë shpesh,ta lëmë atë muhabet sherri se po na çajnë ujqërit e çakejt kur ne kapemi me njëri tjetrin për mustaqet e çelos!!
   nuk i hyjnë në punë askujt më!!as ndreqet ajo që ndodhi në L2B e as ajo në diktaturë!!
   e vetmja gjë që mund të bëjmë është të mbrojmë bythën tonë sot,sepse po na i shkërdhejnë gjithandej!!

   Reply to this comment
   • zhaku i pamposhtur January 27, 18:23

    Po me çfarë mënyre do ta mbrojmë bythën ne kur kemi shkërdhata drejtues si puna e Edit e Saliut apo e Metës? dhe kemi edhe një të keqe tjetër të madhe që kemi një popull pa ngritje apo pa kulture qytetare që duke e parë që këta shkërdhata vjedhin dhe shesin Shqipërinë përsëri i ndjekin nga mbrapa si qeni mbas kockës. .kështu që nuk kemi shans ta mbrojmë bythën as nga greku e as nga sërbi sepse edi ua ka hapur dyert kanat më kanatë dhe ai boti këtu më sipër e quan ‘gjigant’ apo ‘legjendë’..përse nuk prononcohet edi rama për 50 mln euro që financon min e jashtme greke për të mbajtur nën kontroll politikën median dhe kishën ortodokse shqiptare? ..këtë e deklaroi ish min i jashtëm grek Koxhias. .përse qeverria hesht? po opozita përse hesht? nuk i intereson të kapi gabimet e qeverrisështë? ? po si nuk doli një gazetar që ta vëri përpara përgjegjësisë atë ‘legjendën’?…kuptohet. .të gjithë janë pjesë e lojës. .dhe populli mban bythën me dorë. .fatkeqësisht po nuk ua futëm ‘karrotën’ këtyre nuk kemi shanse ta mbrojmë bythën tonë sepse ne e kemi karrotën brenda këtu e të paktën 30 vjetët e fundit. ..

    Reply to this comment
 5. Buda October 30, 18:43

  Pellumb Xhufi, nje student i ekselences; nje studiues i permasave boterore, nje atdhetar i paster. Degjojeni o popull se eshte fat qe e keni midis jush!

  Reply to this comment
 6. mirel October 30, 18:44

  Upsss, pse na shan varrezat e Meros. Sa te kemi gjalle Meron, kemi gjalle Vorio Epirin.
  Na kane cliruar thote Mero..
  Po harron te thote se ngriten administrate shteterore ne ato zona..hmm, e paska marre malli per administratat greke Meron
  Keto administrata greke kane perzene shqiptaret, thekson Xhufi.
  harrojne shqiptaret, kujtojne se flamuri ngrihet dyshe, dhe jo nje flamur ne fund.
  Harrojne si cpopullohet Kosova dhe zgjerohet Serbia dhe Greqia

  Reply to this comment
 7. intelektuali October 30, 18:46

  DOLI PERSERI NGA BRIMA A MIUT KY MEGAFONI I ENVERIT?

  Po ky kalemxhi i Partise se Punes nuk vuri mend qe Bota Demokratike dhe Antikomuniste e bene REZIL kur e perzune me hu nga seminari i historise ne Gjermani?

  Reply to this comment
  • Janulles me sqepar kokes October 30, 19:15

   @intelektuali
   Je komplet idiot.

   Reply to this comment
  • Tani October 30, 19:19

   Shikoni komentet e te paguarve nga qeveria greke. Perdorin emra te ndryshem por jane i njeti dhe hedhin vrer ndaj nje shkencetari patriot shqiptar. Bashkohem me nje komentues qe ky person eshte fat qe e kemi dhe duhet marre si keshilltar i qeverise per ceshtjet e me fqinjet.

   Reply to this comment
  • Ai qe di ti October 31, 08:51

   Ja dhe “daci intelekhale” qe flet per te tjeret kur nderkohe ka perkthyer me “gezim dhe dashuri” veprat e Enverit,me qe e ka pranuar vete….pra nje REZIL ordiner mediatik gojeprishur dhe plehre…

   Reply to this comment
 8. Arben October 30, 18:48

  KANE QENE DHE JANE ULUR NE MES TE TIRANES

  PREJ 1913 DERI ME SOT,

  KUR POPULLI TE COHET NGA GJUMI DO TE

  FILLOJNE TE NDRYSHOJNE GJERAT.

  Reply to this comment
 9. Deti October 30, 19:01

  Marin Mema, profesor Pellumbi, analistet e gazetes Drita, jane elita e pashitshme e ketij vendi qe e ke eliten te shitur qe prej 1912.

  Reply to this comment
 10. Dardan October 30, 19:38

  Bravo Pellumb Xhufi, historian i refuzuar per titullin Akademik direkt nga ish-kryeministri antishqiptar Sali Berishovici! Ku jane kreret e Akademise se Studimeve Albanologjike, akademiket e bere dhe te pergezuar me telefon nga “Jam Saliu”: Beqir Meta dhe Marenglen Verili? Beqir Meta eshte bere akademik me studimet per minoritetet (nder to kryesori ai grek) ne Shqiperi, ndersa Verli per studimet mbi shqiptaret ne Kosove. Per cudi edhe Edi Rama vazhdon t’i paguaje me rroga te majme ne krye te Akademise se Studimeve Albanologjike keta dy spiune te Berishovicit, nderkohe kur akademiku i mohuar Pellumb Xhufi vazhdon te luftoje dhemb per dhemb me studiuesit shoviniste greke e serbe???!!!

  Reply to this comment
 11. Teuta October 30, 19:47

  Ilutemi Zotit t’u jape menden e hairit politikaneve tane ta lexojn Xhufin dhe gazeten Dita ne kete rast te pakten.

  Reply to this comment
 12. Aleksander Thana October 30, 19:49

  Pellumb Xhufi eshte atdhetar me leter e pene. Intelektual, studjues dhe aktiv ne ceshtjen kombetare.
  O ” Intel”, o kunati I miut e binjaku I Saliut, pse na ben te ndyjme letren e bardhe me bagen tende qe nuk le vend pa e leshuar pa dogane. Je teper ordiner, njelloj si evgjitet, arixhinjte e gjithe grekeria e hallduperia. Kush te paguan me shume, Janulla, baba mondi I anadollit, apo ke akoma florinjte e fshehur nga koha e esadisteve. Ben mire te hidhesh deri ne Athine se ta paguan bileten Kamenosi, qe do te thote, I perveluari, por kujdes kur it flasesh me te kunder alvanise se mos te quan spiun alvanos. Mire grekeria we eshte shplare nga trute e prifterinjve per me shume se 150 vjete kunder shqiptareve, po ty kush t’ I ka rrudhur kaq shume trute. Mos me thuaj Enver Hoxha se to je buke e vjeter. Shoqi Sali ka bere gabimin me te madh qe nuk te ka dhene nje nga vilat e tij ne malci t’gjakovs.

  Reply to this comment
 13. Aliu nga Selenic October 30, 19:55

  Jam plotesishte dakoret me Historianin Pellumbe Xhufin per te gjith cfar analizon ne ket shkrim.
  Pore me rendesi te vecante eshte ceshtje e varrezave Greke ne shqiperi e cile eshte bere nga Berisha me qellim te caktuera antishqiptare.!
  Kjo narrvesha duhet te rishikohet. Greqia se vende Evropian ka shkelur te gjith normat nderkombetar me shqiperin.
  Te mbushish Jugun e shqiperise me varreza dhe te vish te provokosh c`do vite eshte e pa falshme.
  Asnje vend demokratik ne bote nuk e ben nje gje te tille.
  Kesaj i thos:
  1. Sikure Amerikanet dhe Anglezet te vijen dhe te festojen ne Franvce dhe te provokojne. Asnjeher nuk e kan ber nje gje te tille.
  2. I bjen sikur Amerikanet dhe Anglezet te shkojen dhe te festojen Clirimin mbi fazhmin ne Bone . Asnjeher nuk e kan bera e aqe me keq te provokojne.
  3 I bjen sikur Ruset te shkojen dhe te festojen ne Berlin te festoj luften mbi fazhzmin asnjeher nuk e kan ber dhe aqe me keqe te provokojn.
  4. I bjen sikur ne shqiptare te shkojem dhe te festojm apo te provokojme ne Vezhigrad ku shkuan forcat clirimtare te LNCL asnjeher nuk e kemi ber.
  Po greket perse e bejn nje gje te tille te vetmit me Ballkan dhe Evrope.
  A jan shtet “demokratike ” ne se po perse i bejne keto gjara.!
  Shtyeti shqiptare duke patur parasyshe te drejten nderkombetar dhe konventat qe rregulloj keto mardhenje te rishikojen ligji per keto varreza pasi Greqia kerkon te mbaj”goshten” e nastradinit ne Shqiperi.!

  Reply to this comment
 14. fery October 30, 20:04

  Islamizimi i popullates shqiptare kishte marre permasa masive kah fundi i Shkll. XVIi dhe mbarimi i Shkll XIX pra, kohe kure shqiptaret ne gjithe hapsiren autoktone ( Au Toke Tone = Jemi ne Toke Tone ) Shqiptare pranonin islamin ( me hater ose me zor ) , qeveritaret serb para se te ikinin dhe strehoheshin ne Serbi ne kohra trazirash ose kryengritjesh shqiptare kunder pushtuesit otoman , shqiptaret pronar te truallit ku ishte ndertuar Kisha
  ( ortodokse shqiptare) , i dekoroheshin me mirenohje ose dekorata, me titull VOJVODE . Pra , titulli vojvode ishte i rezervuar dhe ekskluzivishte i dedikohej ( nga zyrtaret serb ) vetem atyre shqiptareve ( te Kosoves dhe Maqedonise ) te cilet ishin pronar ( me tapi) te truallit dhe Kishes .
  Pasi perfundoi islamizimi i (shumices) shqiptareve dhe shqiptaret pranuan islamin si besim te tyre , ata me nuk treguan interes ti frekuentonin Kishat e tyre te dikureshme .
  Me krijimin e Mbreterise Jugosllave
  ( serbo-kroato-sllovene ) me 1919 dhe u konsolidimin e organeve egzekutive shtetrore te ketij shteti te dhuneshem e artificial , u morre vendim qeveritar qe ti ndalihej me ligj dhe Kushtetute veprimi i Kishes Ortodokse Shqiptare ne gjithe hapesiren e Mbreterise Jugosllave , gje qe edhe ndodhi. Ata shqiptar qe ishin shpirterishte te lidhur me vendin e gjysherve dhe stergjysherve te tyre dhe me Kishen , vend ku te paret e tyre i kishin frekuentuar , detyroheshin te pranonin diktatin serb , te pranonin te degjonin meshen ne gjuhen serbe ne menyre qe tu lejohej hyrje ne Kishe pasi ato kulte te besimit ortodoks tani me edhe me ligj ishin shpallur si prone e shtetit te Mbreterise Jugosllave dhe prona te Kishes Ortodoske Serbe ( KOS )
  Cfare mund te ndodhete ne ato rethana te represionit te vazhdueshme
  dhe terrori kunder shqiptareve …?
  Asimilimi masiv i shqiptareve ne serb , malazez e maqedon ishte gjeja me e vogel qe mund te kishte ndodhe shqiptareve ne ato kohra te veshtira , shume te tjere u debuan nga trojet e tyre kurse shume edhe u vrane e masakriran
  Keto ishin fillest e para te regjimit serb te regrutimit te shqiptareve ne bashkpuntor serb ose spijuj . Kjo strategji serbe vazhdoi me intenzitet me te shtuar ( me forcen e instrumenteve te shtetit por edhe duke u tejkaluar dhe shkelur ligjin ) ne kohen e regjimit komunist jugosllav pase vitit 1945 por , ne menyra dhe forma te ndryshme ( me para , me exporte nga Serbija mallerash te konsumit te gjere ne vendet ku jetojne shqiptaret , me poste dhe pozita te larta shtetrore ne Kosove , Shqiperi e Maqedoni ku Serbija dominon me influencen e saje ) kjo dukuri eshte e perhapur edhe sot si strategji shume efikase serbe ku , forca e dikurshme , represaljet , torturat etj etj kunder shqiptareve , Serbija nuk ka mundesi ti perdor dhe ti praktikoje
  Besoje se nji strategji e ngjajshme kishte ndodhur edhe ne Greqi dhe besoje fuqishem ne kordinim te ngushte mese Jugosllavise se dikurshme dhe Greqise
  Cfare sote bejne Serbija e Greqija eshte vazhdimesi e tradites se vjeter antishqiptare te cilen shume bukur e shpjegoi prof. Xhufi por qe per fat te keqe , shqiptaret akoma nuk zgjohen nga letaregjija nji shekullore

  Reply to this comment
 15. intelektuali October 30, 20:08

  Megafoni i Enverit, Pellumb Xhufi shkencetar?

  PER CFARE SHKENCE

  sepse:

  Me shume Pellumb Xhufi njihet si kalemxhiu i pacipe fanatik i Enverit qe e quajti si nje “Kamp Pushimi” Kampin Auschwitz Horror te Tepelenes ku u lane te vdesin nga uria mbi 300 femije te vegjel dhe femijet e masakruar si “Diversante” te derguar nga Imperializmi Amerikan dhe kjo shkenca e kriminelit Pellumb Xhufi eshte si shkenca vrastare e Hitlerit me Holokosten e tij kur shfarosi 6 meleone hebrenj ne “Dhomat e Gazit” ku i dergonte me muziken e Shtrausit.

  Reply to this comment
 16. Aliu nga Selenic October 30, 20:24

  Ik mos u duke me, ore intelektual pa Kok. Njeri si ti nuk ja vlen ase per nje nate dimri te merresh me perrallat e tua.
  Ne auzhvic me mijra njerz digjeshin ne furra ndersa ne Tepelen femijet shkonin ne shkoll si te gjith te tjeret,
  Po ti dhe soi i yte kerkoni te beni ate te pa beren .! Ju jeni marrezia e ktije portali.! Turp te harxhosh kohe me ty.!

  Reply to this comment
  • intelektuali October 31, 11:28

   O Liu Firifiu,

   PUNET JANE ME TE NDERLIKUARA SA I MENDON TI DHE QE TRUNI YT NUK I KAP DOT

   sepse:

   Po Pellumb Xhufi eshte dhender tek Enveri nga linja e Bahri Omarit, vjehra e tij historiane famoze helbete lavderon Bahriun, dhenderi i saj i mban ison Enverit she kjo gje ne gjuhe intelektuale quhet:

   KONFLIKT INTERESI BRENDA FAMILJES

   Nga ana tjeter mesojme se dhenderi i Sokol Hoxhes dhe Liliana Hoxhes po ben nje film dokumentar per krimet e komunizmit ne Shqypni, them me vete:

   KU JETOJ UNE?

   sepse:

   Me duket vetja sikur me kane futur ne:

   FERMEN E DERRAVE TE ENVERIT

   Reply to this comment
   • Tirana January 26, 23:36

    O Agron Tufa, ta dha Zvicra azilin?

    Reply to this comment
    • anticensurë25642654 January 27, 09:44

     jo nuk ja ka dhënë!!
     ka shumë fakte që e kanë persekutuar dhe gjykatësit zvicerian janë duke i lexuar!!
     ndoshta nga 2090 mbarojnë së lexuari!!
     sidoqoftë ky nuk është ai bir kumlle që mendon ti!!
     ka nastro bytha e ka nonën a koma kumëll,në azil të pleqve!!

     Reply to this comment
 17. E verteta October 30, 22:03

  Se mos vetem me Greqine.

  Ne shqipot behemi dhe kineze, vetem te ham pa punuar

  Reply to this comment
 18. Ergys October 31, 07:55

  Edi Rama zihej me babane e tij imagjino me te tjeret.Eshte tip mendjemadhi qe nuk e pranon mendimin e tjetrit qe ne fillim pa e analizuar fare.Pellumb Xhufi gjithmone ka treguar se di ta mbroje te verteten dhe interesin kombetar.

  Reply to this comment
 19. fery October 31, 08:00

  Deputetja e Ramiut nuk ka tru as sa macja e Marin Memew

  Reply to this comment
 20. nick October 31, 08:52

  Aty ku jane varrezat greke dhe kishat greke eshte Greqi.S`ka pune policia e shqipove….

  Reply to this comment
  • fery October 31, 10:04

   Shqiptaret po konsolidohen dhe jane duke u vetedijsuar nick .Gjithe
   shqiptaret shpejt do te bashkohen ne nji shtet te vetem pastaj , ti eja e na trego se ku eshte Greqija e Serbija dhe ku jane kishat e varrezat greke dhe serbe ..KAQE

   Reply to this comment
 21. Ele 11 October 31, 11:29

  Ne shqiperine e kryetarve doktora piktora fodull dhe atdhe shites, në vend te jet deputet Pellumb Xhufi eshte kjo karja greke.
  Kuku Shqiperi si je katandisur.
  Ku je Enver, cohu nga varri!!!

  Reply to this comment
  • Kris 1 January 27, 15:10

   Vete dropullitet e dine shume mire qe jane arvanite te ardhur ne keto treva.Familjet kane nga dy mbiemra.Nje musliman dhe nje Kristian.Ishte politika e Sulltaneve dhe patriarkanes se Stambollit per asimilimin e popullit shqiptar.Sulltanet kane pasur gra greke ose serbe.
   Per pogonin nuk diskutohet qenia e minoritetit grek.
   Akademia e shkencave pa studime historike eshte kthyer si akademi e shkerdhatave

   Reply to this comment
 22. Populli January 26, 23:33

  Me falni, por c’fare vlere ka dhe ku e per c’fare sherben ky artikull apo debat, mbi problemet reale qe po ballafaqohet e gjithe Bota e Shqiperia e Shqiptaret ne keto momente te veshtira te 2021?

  Reply to this comment
 23. DETI JON January 27, 00:24

  SHIKONI NE LINKEDIN:

  https://al.linkedin.com/in/dr-artemis-malo-b192ba166

  Nuk e njihnim deri sot kete Deputete anonime te Parlamentit te Shqiperise.

  Nuk e dinim deri sot, se cilen kishim kaq vjet ZevendesMinistre te Puneve te Jashtme te Republikes se Shqiperise.

  Prandaj Timonieri autokrat vendos pa pike drojtje, pa pike turpi dhe pa i kerkuar llogari askush qe ta çoje Kufirin Detar te Shqiperise ne Gjykaten e Hages.

  Prandaj eshte shnderruar Politika e Jashtme dhe diplomacia e Shqiperise ne servile dhe vasale e bindur e Shovinizmit Ballkanik.

  Po kjo mesuesja e anglishtes qe Timonieri Autokrat e beri qe ne 2017 Zevendes Ministre te Puneve te Jashtme te Shqiperise, pse nuk shprehet njekohesisht edhe per te dhenat hulumtuese shkencore historike qe paraqesin Profesor Doktor Pellumb Xhufi dhe Profesor Doktor Ferid Duka??!!

  MJERË SHQIPTARËT DHE MJERË SHQIPËRIA !!

  Reply to this comment
 24. A_B_R_A_K_S_A_S. January 27, 00:50

  Gjinopolus ka,
  Çunopolus ka,
  Po shqipetarë ka?
  – Ata jane njerez te lene ne harrese, pasi nuk kane asnje aktivitet perveç se te mbjetojne.
  Keto partite greke tregohen me serioze duke i siguruar pune dhe pagese me te mire sesa te rrine aty. Qe ketu fillon “homogjenizimi” projekt i tyre.
  Nderkohe komentet se jemi 1, e te tjera si keto jane dokrra dhe hi syve sa per te marre ate te shkrete vote me premtime boshe dhe ndonje lek apo thes mielli, e qe kujtohen çdo 4 vjetesh.
  Tregu shqipetar eshte anenik, pasi i konkurron eksporti.
  Dhe keshtuqe bejni te fala edhe detit.
  Ajo zone me shume mundesi eshte Troja e vertete, pasi qyteti i ILIUM ndodhet ne kufirin aktual 50% andej 50% ketej. Dhe supozohet qe andej deri ne Butrint kane dale nga nje rruge te nendheshme pasardhesit e pare te Romes, qe u vendosen te malet Alban dhe liqeni vullkanik Alba. Keta jane dhe “shpikesit” e gjuhes se reformuar latine. te mevonshme. Mbas mundjes nga 3 romake te Tullus Hostillus, kemi fillimin e perandorise romake dhe eklipsimin e atyre qe quhesh greke te lashte qe ne fakt shtrirjen e vertete e kishin ne morea, zonat prane athines kreta dhe fillim pjesa e asia minor. Ne pjesen ku ndodhet nje tjeter qytet me emrin ILIUM, dhe dardanos e ka fillimin dhe mitologjia e vertete e grekerve, pasi Dardanos ishte i biri i Zeusit, nje tjeter emer qe duket pervetesues eshte Ilirjus prap bir i Zeusit. Te dy keta s’kane lidhje direkte me Dardanine apo Ilirine. Nderkohe princ Priami “vrasesi” i Akilit ishte kushuriri i para i nje princi Dardan te Kosoves tone. Ndersa vete Akili besohet qe ka lindur ne fiset mes Iliri-Epir dhe Maqedonase. Per te dale edhe te Titanet e grekerve besohet qe keta quheshin keshtu pasi sollen endrren e rroberimit dhe nenshtrrimit te njerezve njelloj si sklleverit e Egjiptit. Edhe vete grekerit e pranojne qe te paret e tyre kane qene nga zona e egjiptit, perkatesisht dy vllezer te vendosur ne Phoenica (Finiq), ne shek 13-12 p.e.s. Afro 3dekada para se te zhvillohej lufta famekeqe mes grekerve dhe Trojes( Ilium). Ne shek.10 p.e.s kemi te ashtequajturat vitet e erreta te greqise, qe ne fakt nuk jane gje tjeter vecse pushtime ilire (DORIKE, dhe daorsike) te atyre tokave qe supozohet te kishin fituar greket ne luften e Trojes. Nga ketej fillojne edhe qyteterimet minionase dhe qyteterime greke. Kemi zhvendosje te fiseve ilire te Shqiperise qendrore si Antitani, labaet etj drejt Epirit. Me vone Epiri i Ri dhe i Vjetri ( Vetus dhe Nova), kryesisht i vjetri ka bashkepunuar me greket ne krijimin e nje lige ushtarake si Delos etj, per t’u mbrojtur nga Maqedonasit.
  Ketu fillon pervetesimi dhe pretendimi i grekerve per tokat tona dhe te epirit. Nderkohe gjate Aleksandrit te madh me nene me origjine Epirote Aleksandri pushton gjysmen e botes por jo Epirin dhe jo Ilirine pervec fiseve te enkelejve e taulanteve qe ishin viktima e pare dhe fillimi i ngritjes se Perandorise te Aleksandrit te Madh.
  Edhe gjate nje pyetje qe i beri nje udherrefyesi te tij se cila ishte zone me barbare pergjigjia ishte zona e Elis ne morea pasi kishin ose ishin krijuar nga epirotet. Ne kohen e Pirros kemi edhe nje Pirro tjeter pikerisht nga zona e Elis qe krahas shkolles se platonit e sokratit, shpiku doktrinen e skepticizmit, gje qe shikohej nga epirotet si doktrina e tyre krahas paganizmit ilir dhe zakonor qe e perdornin edhe iliret kur donin te kundershtonin dogmat.
  Nderkohe kemi nga lulezimi i philozofeve grek, pasi vertet gjuha greke ishte e perhapur edhe ne epir qe kemi monedha greke me koka mbreterish ilir qe perdoreshin per qellime ekonomiae, iliret me siper se epirus nova qe quheshin dhe fise ilire me ideologji kelte po edhe nje pjese thrake, nuk kishin zhvillimin e zones se Illyria Graeca (Shqiperia e sotme). Dhe ne kete kohe mbas etapes se pare te lulezimit te philozofise greke p.e.s , pas pushtimit final romak mbas disa lufterash iliro-romake dhe vitit 0. Mbas 3-4 shekuj kemi rilulezim te filozofise greke, plot te mbushur me manipulime historike qe nga etapa e pare. Kjo ka ardhur per arsye se si atehere ne lashtesi, parardhesit e ilireve, pellazget njiheshin si fise ariane. Ne shek 3-4 kemi hedhjen poshte te arianizmit nga kisha e bizantit qe quheshin heretike dhe herezi, prandaj pavaresisht se bilblen e pare latinisht e shkuajti nje ilir nga fiset lart dalmate, vete iliret nuk e perqafuan plotesisht kete ideologji qe quhet triniti. Ne vende te tjera ka pasur edhe konvertime me dhune, por orthidoksia tek ne nuk ishte dhe aq e vleresuar sa tek greket, qe duhet thene se kane kopjen e pare te perkthyer te bibles ne gjuhen helene prandaj ia atribojne gjithe keto asete te tjera historike vetes. Dhe jane sot shtet kristian, me projekt homogjenizim. Pa u futur shume te nendarjet e prefekturave romake, dyndja sllave, perandoria bullgare 1,2, penetrimi serb ne 1389 deri ne epir, por me udheheqesa arberor, pushtimi osman, bemat e Skenderbeut, do te kaoljme deri te Ali Pasha dhe do te ndalojme te shpallja e pavaresise se grekerve.
  Te gjitha hartat qe kane perdoru greket per pervetesimin e tokave aktuale jane ne favorin tone. Ata gjithashtu kane perdorur shume aspektin kulturor, por qe nuk pi me uje pasi vertet mund te jene si ndertime greke dhe te ndertuara nga ata por banoret e tyre kane qene jo greqisht foles, por gjuhen epirote qe eshte ajo arberore e shqipe siç na e tregon dhe Frang Bardhi me fjalor.
  Kufijte real duhet te ishin dhe duhet te jene e jane ato te Ismail Bej Vlores: Epir Vetus, Epir Nova, deri ne zonat e brezit te pare te asimiluar nga malazezet, kosova, pjesa shkup, tetove, kumanove, diber, manastir, prilep, ohride struga. Problemi me i madh eshte ne Epirus Vetus thembra e SHQIPTARIZMIT.
  Reagoni dhe permbyseni Homer tregimtarin me iliaden e tij te famshme, ose nxirrni ne shesh te gjithe te palarat e Homerit ne librin “Iliad Minor”..

  Reply to this comment
 25. SHQIPTAR January 27, 01:02

  @(Deputetja jone greke e Parlamentit te Shqiperise)

  Ti shqiptare ?????

  Nuk te degjuam kurre as si deputete, as si zevendesministre te kerkoje shkolla shqiptare per miliona arvanite dhe çame ortodokse ne Greqi.

  Nuk te degjuam kurre as si deputete, as si zevendesministre te kerkoje hapjen e shkollave shqipe per 500.000 – 1.000.000 emigrante shqiptare ne Greqi (kane kaluar 3 dekada).

  Nuk te degjuam kurre as si deputete, as si zevendesministre te kerkoje ne menyre zyrtare ngritjen e problemit te madh çam, te denimit te gjenocidit gjakatar grek, te njohjes se te drejtave njerezore te trojeve dhe pronave.

  Asnje fjale nuk te degjuam ty personalisht si zevendesministre, si deputete kunder ngritjes se flamujve te vorioepirit ne Dropull, kunder sillogjeve te paligjshme dhe shoviniste vorioepiroton te Dropullit dhe Jugut te Shqiperise.

  Etj… Etj…

  KUFIRI DETAR SHQIPERI-GREQI ESHTE I PERCAKTUAR ME PROTOKOLL NDERKOMBETAR PERPARA 95 VJETESH.

  PSE ÇONI KUFIRIN DETAR SHQIPTAR NE GJYKATEN E HAGES???

  PSE ZBATONI AXHENDEN E GREQISE NE DETIN JON???

  Reply to this comment
 26. Niku January 27, 01:09

  Unë nuk e kuptoj këtë deputete, Artemis Malo, kur shkruan: Unë dhe të gjithë banorët e Dropullit, apo të krejt Qarkut Gjirokastër, reagojmë pikërisht për të kundërtën e sulmit tënd! Jemi shqiptarë, më shumë se ty! Kur qënke shqiptare, perse revoltohesh!!! Po të ishe greke, kishte kuptim të revoltohesh, për emisionin e Marinit. Qenke edhe deputete e PS-së, për të cilën kemi votuar. O Edi Rama, ku i ke gjetur këto deputete, që hanë bukën e Shqipërisë dhe bëjnë politikën e Greqisë. Historikisht Greqia, Serbia, Mali i Zi, Bullgaria, etj. kanë qenë në sulm ndaj shqiptarëve dhe nuk ka ndodhur ndonjëherë që shqiptarët të sulmojnë fqinjët. Duke u nisur nga fakt, kjo deputete është e shitur tek grekët dhe nuk meriton që të jetë deputete në zgjedhje e reja. Të paktën bashkohu me Dulen, por nuk ke punë me PS-në.

  Reply to this comment
 27. Pse e dogji kaq shumë këtë Veglën e Greqisë??? January 27, 01:53

  Po ti moj Qeveritare qe po bertet me ze te larte jam shqiptare, jam shqiptare,
  Pse te dogji qe nje program dinjitoz historik televiziv tregon rrenjet e tua shqiptare ???

  Reply to this comment
 28. SH.I.K. TE ZBULOJE ATA DHE ATO QE PERFITOJNE FONDET SEKRETE GREKE. January 27, 02:25

  Debati Nikos Kotzias – Panos Kamenos ne Parlamentin Grek nxorri zbuluar se:

  NE SHQIPERI, SHTETI GREK PAGUAN SISTEMATIKISHT MILIONA EURO MEDIA DHE POLITIKANE PER INTERESAT E GREQISE.

  Reply to this comment
 29. Niko January 27, 03:37

  Kenaqesi te lexosh profesor Xhufin. Ja pra keta jane intelekualet e vertete, dhe jo rastesisht jane ata qe u edukuan dhe formuan para ’90.

  Po ka ndonje ndonje shembull intelektuali te pas ’90 qe krahasohet me klasin e profesor Xhufit, atehere terhiqem nga ajo qe thase me siper.

  Reply to this comment
 30. demo January 27, 03:40

  Pellumb Xhufi e ka koken plot dhe kur flet per te kaluaren historike,flet me ARGUMENTA SHKENCORE.
  Marin Mema e ka koken bosh dhe eshte nje hajdut PATETIK qe mbledh punimet,dokumentat,veprat e te tjereve dhe PA I PYETUR DHE PA I PERMENDUR,
  I PERVETESON.(Sic ishte publikimi i fotove te muzeut te Kolonjes pa lejen e te zot,,nje pune dhjetravjecare e studiuesve de muzeologeve te asaj Treve me Tradita)
  Marin Mema eshte nje kokebosh,mburravec patetik pa tradite ne kulture,,sic jane zakonisht fshataraket qe keto vitet e rrumpalles demokratike,kane kapur Tiranen.
  Doja te shtoja edhe argumente te tjere Historike dhe Ethnografike per sjelljen ne Dropull te fshatareve grekofone,por kam frike se keto argumente i vjedh ky Marin Mema,prandaj po e le me kaq.

  Reply to this comment
  • albKuke January 27, 19:49

   Demo ik ore pallosh groshe. Marini ishte i vetmi qe bllokoi vjedhjen qe ishte programuar ti behej fotove ne Kolonje. Vjedhje qe ishte projektuar ta bente ish drejtuesi i muzeut, nje hajdut i johur ne kolonje per vjedhjen e artifakteve ne vitet 97. Ai donte te vidhte edhe keto fotografi dhe nuk i deklaronte dhe nuk i kishte rregjistruar ne asnje institucion shkencor. Ky hajduti i muzeut u kap me presh ne dore. E tall gjithe Kolonja. Kurse Marin Memen e nderon Kolonja dhe gjithe Shqiperia. Demo ti kam pershtypjen je pikerisht ai ish drejtori hajdut qe u kap me presh ne dore

   Reply to this comment
   • mirel January 28, 04:17

    coc ka te drejte demua ketu. Mjafton te shikosh pergjigjen e Marinit dhe kupton se nuk ndryshon nga niveli nga deputetja ne fjale.
    Nderkohe interesat mund te jene te ndryshme. Marini, si thote demo, bredh verdalle per emisione, paguhet. Ndersa deputetja revoltohet te flitet per Shqiperine. E quan sulm ndaj Greqise dhe minoritetit. Greqia anekson detin nepermjet kurves Rilindje, pleres Parlament, dhe buceve si kjo qe lehin per tja lehtesuar misionin Ramut tradhetarit, qe po e ben shitjen duke akuzuar shqiptaret si percares.

    Reply to this comment
 31. alphade January 27, 04:02

  Z. Xhufi, me radhe te pare pershendetje ! Ju jeni njeriu I
  duhur ne keto kohra te “duhura” ! Te me falni per kaka-
  fonine e mesiperme por do Ju tregoj ne bisede qe kam
  perjetuar me nje gazetar grek qe vizitoi vendin tone ne
  kohen e komunizmit qe Ju e shkruani me “K” qe mund
  te konfondohet me Dosjen “K” ……! Per pak humor kemi
  nevoje ne keto kohra te trazuara ku genjeshtrat e mash-
  trimet,alibite e “dixhitalet” gjejne “fole” te ngrohta per t’u
  besuar se sa e verteta qofte ajo edhe “aksiome gjeome-
  trike” ! Any way …..!
  Duke biseduar ne hotelin e Adriatikut ne plazh, gazetari
  grek e nisi biseden qe Une po ja transkriptoj motamo si
  me poshte:
  Ai tha: “Me vendosjen e Republikes se Turqise nga Ata-
  Turku ne Azine e Vogel kishte disa fshatra me kombesi
  greke. Enkas Ata-Turku beri nje vizite ne keta fshatra dhe
  i pyeti banoret: cfare jeni Ju ? Njezeri,ata u pergjigjen,bile
  me krenari: Jemi grek ? Ata-Turku ia ktheu aty per aty :
  C’doni ketu Ju atehere !? Shkoni andej nga kini ardhur !
  Dhe ashtu u be. Greket e Azise she Vogel shkuan atje
  nga kishin ardhur dhe sot ne greket kemi nostalgji per
  ato toka qe dikur ishin populluar me greke por vetem kaq!
  Qe te quhet nje vend grek duhet te kete banore greke.
  Atje ku nuk ka banore te X apo Y kombesia pushon se
  qenuri toke apo troje te atij Kombi !
  Une nuk duhet ta them kete qene vazhdim: Jam grek dhe
  patriot grek por Ju shqiptaret nuk e di se nga jeni nisur por mendoj se mund te jete nga bujaria si komb apo nga
  naïviteti u kini dhene buke dhe strehe te gjitheve. E kam
  fjalen per camer. Kur camet i deboi Greku nga trojet e tyre dhe ata gjeten strehe Ketu ne Shqiperi Ju duhet te
  kishin vepruar si Ata-Turku: u hapnit rrugen minoritetit
  grek ne Shqiperi dhe ata pa qene fare nevoja t’i detyronin
  Ata do te largoheshin vete me shume deshire ne atdheun
  e tyre meme ! E thashe edhe nje here qe Une si patriot
  grek nuk me lejohet Ta them kete por ky duhet te kishte
  qene reagimi im shtetit shqiptar ,por Shteti shqiptar i Enver Hoxhes donte te “ndertonte socializmin me velle-
  zerit minoritar” dhe pasojat dihen. Ne greket jemi te bin-
  dur qe minoritaret ne Shqiperi gezojne po ato te drejta
  si gjithe shqiptaret,bile jetojne edhe me mire she shqipta-
  ret por Shteti Grek gjithemone do Ta perdore minoritetin
  si preteks per qellimet e veta afatgjata.”
  Shtojce: gazetari Grek kishte mendimin qe ashtu si Ata-
  Turku deboi greket e Azise se Vogel dhe i zevendesoi
  keto toka me turq,ashtu edhe Shteti shqiptar tokat e ba-
  nuara prej minoritareve te ziheshin nga camet…..!

  Reply to this comment
 32. doktori January 27, 05:21

  O “Redaktor” Na thuaj si e ke emerin dhe pastaj do pranojme qe Rama nuk eshte asgje para teje! Mos u mat me hijen e mengjezit o “Redaktor” se ajo te ben gjigand edhe kur je XHUXH!!!

  Reply to this comment
  • redaktor January 27, 11:29

   Une kam emrin qe me ka vene gjyshi, po ti o.loqe edhe kur vendos pseudonim te shkon mendja te doktori??
   Militantuc hale

   Reply to this comment
 33. Flamri kuc e zi January 27, 05:34

  Poplli yn shiptar, o mo i vjetni n ballkon ene n bot.

  Gjua shqype o shkru qush n koh t ilirve ene poplli yn ka dhon drit gjithanej.

  Gjith bota sot studio shqypen e vjeten ene n shkence fjalt jon shqip jon ghithanej, n fizik, matmatik, po lene mo me thon n gjona tjena.

  Shqypet jon shque per cililizim t modh,Ne jemi rac e zgjut ene puntor.

  Menja na shko vet per t mira , ene vec se tmira bojm historikshe.

  Sjemi hajna ene pa fe as kriminela si grekt ene romakt q nrojn fen sa her dun , na jena ashtoj si ska n bot.

  gjith bota jon mut , ne jena ma tmirt.

  Ene dropllitat jon shqyptar, ene tardh prej kucit , t vlons, se aty flasin po at gju. ene ata q llapin nryshe bojn gabiom t modh se sdin gjo.

  Prefesor xhufi ene mema i din mir ato pun.

  Grekt e lasht ishin hap n gjith boten e vjeten se ecte magjari ene kali se kan qen yzmeqar t shqyptarve ,

  ene kshtu kan ardh ene n shqipni qe e kishin me larg se Tailen.

  Me pa ca tapi t vjetna ska bur qe e lu ,se kon pagu harac ke zoti i toks.

  Shqyptart e vjeten kon qen arkitekt e kan bo mrekllina n greci ene n rom.

  A e dini ju q partnonin n greci ene kolosin n rom e kan bo inxhinjer shqyptart.

  xhith filozoft grek ene romak jon me preardhje shqiptare ene flisnin shqip t pasten.

  Shqyptaret e vjeter kan lon alfabetin q shkrujn greket sot.

  Shqyptart e vjeter kan bo si i thon amfitetre gjithanej, ene emnat i kan vu shqip, n qytetet e lashta.

  Shiptart nuk jon si fera qe hapen gjithanej ene i shtujn robt te zhduken ka tokat e tyne.

  Po ne kemi nertu madhshtina mbi rnojat e aty qe kan lon mrapa grekt ene romakt.

  se ene ata prej nesh msun me jetu ene me bo demokraci.

  Ka psh Napli n Talie nuk o qytet i vjeten grek po o Napoloni se ene gjushi naplonit anej ka ardh.

  O mir me i sqarue ca gjona se jena me kaltur t modhe ene bota ta di mir.

  Reply to this comment
  • bibla mocme January 27, 09:50

   O Legjent, ke harru astronaftin qi hypi m’Hon, ene ai ish shqyptar, i biri Tixhes dhe bujarit qi kan pas nji barnatore prapa xhamis se plumbit te ish markata vjetr.

   https://realstory.al/astronauti-me-origjine-shqiptare/

   Bile bile, ene Elon Musk (qe ka emrin e gjyshit ILO MYSHKU, e ka pas mbiemrin Mushk-Myshku (gjyshi vet, Ilo Myshku e ka ndryshu kur ka emigru nga Sinica Korces), po e ka ndryshu se nuk tigllote bukur ne amerik

   Reply to this comment
  • Ja dhe K_a_r_a_g_j_o_z_i qe pallohet per 300 € ne muaj ! January 27, 10:01

   Greku konsiston i gjithi ne nji Karagjoze .

   Greku eshte Dobici i krijuar
   Perversit Europian me Pederasten Helen !

   Te gjithe dijme tashme prej Historise Botes ,se ne ate Epoke te Lashtesise Bota perdorte dy Gjuhe nepermjet te ciles
   Feja qe Zoteronte Boten mbare ushtronte Pushtetin e nder popujt ,ku shtrinte edhe veprimtarine e saj saje Fetare neperpmjet te ciles Sundimin mbi popujt .

   ( Dijme tashme se Feja ne Lashtesi e Mesjete qendronte ne Fronin e Mbreterise Botes – ate qe sot e ka Politika ne Bote )

   Pra kishim dy Fe – te cilat perdornin Dy Gjuhe ne popujt qe sundonin sipas shtrirjes Gjeografike .

   1 ) Gjuhen Latine

   2) Gjuhen Greke

   (ashtusi me vone mbasi Politika e rrexoj nga Froni Fe-ne
   Papa-t perkatesishte Rome – Konstandinopoje
   per te sunduar te dyja Zonat e influences se dikureshme Fetare , te cilat e perdornin Gjuhen e Tyre te Zoteve te tyre
   – u treguan me expasioniste dhe vendosi qe popujt e Botes te kuptoheshin ne Fene e e Re -quajtur Politike ,
   me Nji Gjuhe te vetme e cila do ishte Gjuha Angleze !

   Pra gjithcka ne kte Bote do spjegohej /kuptohej / komunikohej vetem ne Anglishte .
   (kjo eshte pak a shume spjegimi i influences se Gjuheve te perdorura nga te Dy Fe-te dikur )

   Capito Grek o maskara ?!

   Ne ato vende te Italise ku per shkak te Gjuhes Fetare pra ,
   kan ngelun bishta Grek , si ne Kalabri edhe ne disa shtepi
   Karakteristike te Napolit qe mbajne Mbrapashtesen -Grecce ,
   nuuuuuuk kemi te bejme me asgje Greke ,ashtusi ne Kalabri e Sicili ,ku te gjithe ata qe dikur ne Libra Historike jane quajtur Greke ,kan qen te gjithe Shqiptare por ,
   sic e dime perfaqsonin ne Italin e Jugut Fene Greke !
   Fakt i pakundershtueshem eshte se , ne Itali ,Napoli
   etj vende te Italise ne Ambruzio etj nuk ka asnji gjurme

   Greke ,asnji qe Flet gjuhen greke ,asnji perfaqsues Etnie Greke ,
   poooor te gjithe qe dikur per shkak te gjuhes Fetare mbanin padrejtesishte prapashtetsen Greke ,(sepse atehere nuk njihej Nocioni komb -me Komb atehere kuptohej Feja ku beje pjes si popull ) -pra te gjithe dijme sot qe ata jane shqiptare Arbereshe njelloj si edhe Arvanitasit ne greqi .

   Tjetra – Napoloni , nuk asnji tipar grek ,jovetem sepse eshte i lekure bardh jo rrace jevgjiti ,
   pra Esmeros Grekos ,
   por tiparet e konstruktin tij i gjen sot vetem nder shqiptare
   ne Arvanitasit – Vllah – Laberi (qe jane e njejta rrace pamvaresishte interpretimeve etnike etj )

   Kerkoni DNA e Napoleonit dhe do shikojme sa perqind grek eshte e sa Shqiptare !
   ( ka nji te dhene ne Kalabri ,gjate pushtimit te Napolonit
   ku ai dergoj si Guverrnatore atje Vllain e tij ,ku Konti i Kalabrise ateher i thote Vllait te Napoleonit se ne dhe ju nuk duhet te vriotemi se vijme nga i njejti gjake etj etj )

   Pra Grek o Maskara Greqia eshte nji Dobice i Politikave Perendimoreve ,gjithcka ju eshte bere asaj popullsie te tufezuar nga Egjhypti / Libia/ Iraku / Irani / Turqia
   qe ishin besimtare Ortodox ju be nji Shplarje Truri
   intensive ne kohen e Otto-s ,per te rritur vetedijen kombetare dhe se ata ishin Greke vertete ,ishin nji Komb
   pasuesit e Heleneve , pra ju Cimentua surratit nji Fytyre Fallso e cila sa me shume kalon i shkerrmoqet para asaj se cilet jane greket sot .

   Do keni edhe Histori e sqarime te tjera mbi Fallsitetin Grek
   Grupi Malaga qe Operoni ne Mediet Shqiptare ,

   ( Shumica e atyre qe fyejne me fkale Ordinere Ramen kt ke Dita jane Pedrasta 300 € – mos u mashtroni ti merrni per shqiptare Opozitare -jane Gjarprinjte e janullatos )

   Reply to this comment
 34. ?!! January 27, 08:37

  Si Dropulli që u boshatis nga shqipëtarët me mbiemra Gjin, Gjon, rregjistruar në defterët osman dhe u popullua nga të çkulurit helenë, mbas dhjetë vjetësh të qeverisjes së antishqiptarëve më të betuar, kusarëve që drejtojnë PS, PD dhe LSI, do të boshatiset e gjithë Shqipëria. Shikoni rrotull shtëpisë tuaj, në fshat, në lagje, në qytet dhe numroni shtëpitë që u është vën kyçi dhe nuk banon më njeri dhe këto shtëpi po shtohen në mënyrë të frikshme. Shikoni se kush po meret me bujqësinë dhe do të gjeni pensionistët duke punuar mbasi pijnë të shkretët , ilaçet e tensionit. Kontrolloni radhët ku paguhen faturat e energjisë, ujit dhe taksave dhe do të shikoni vetëm pensionistë, sepse ata kanë ngelur pa emigruar. Prandaj i nderuar Pëllumb bëj dhe ndonjë studim se si klasa e kusarpolitiqënërve dhe e kusarbiznesmenëve, pjellë e flliqur e Partisë së punës së Ramiz Alisë, po bëjnë realitet këto 30 vjetë të sundimit të tyre atë që s’kanë mundur të bëjnë sllavët e jugut dhe grekët me shekuj me radhë, çpopullimin total të trojeve shqipëtare. E bënë me kusaritë e tyre këtë vënd të bekuar një tokë të mallkuar për shqipëtarët kjo rracë e flliqur e Berishëve, Nanove, Metëve e Ramëve dhe banditëve të tyre, militantëve të rreshtuar në PS, PD dhe LSI, u nxin jetën njerëzve të ndershëm, me faturat e kripura të grabitjes shtetërore, me PPP dhe konçensionet që janë kthetrat e atyre që, si Tira dhe infermjerja e arrestuar që kontrollonin xhepat e njerëzve që i çonin në agoninë e vdekjes, këta shqyejnë xhepat e një kombi të tërë duke e çuar në agoninë e çfarosjes.
  Njerëz , ndalojini armiqtë më të mëdhenjë të kombit shqipëtarë gjer më sot, Berishët, Nanot, Metët dhe Ramët dhe banditët partiakë që i mbështesin!

  Reply to this comment
 35. xha temja January 27, 09:57

  Profesor Xhufi ju admiroj per shpjegimin aq te qarte dhe ju vleresoj per nderhyrjen tuaj. Zera si i juaji duhet te degjohen dhe thuhen me me force nga politkanet tane atdhetare qe vijne dhe ikin se cfare po bejne,

  Reply to this comment
 36. nako January 27, 10:47

  Kete deputeten e ps nuk e kam njoftur.Me rastisi te jeme ne nje tryeze me nje te „afermin“tim dhe kete sorren.E flase mire greqishten dhe kjo me trajtonte per grek….Kjo urrente aq shume shqipteret si hitleri judet,u mata disa here tja fus surratit por u permbajta.E theme me bindjen me te madhe se ai qe ka pranu kjo te jete deputete eshte antishqiptare dhe punon per grekun….

  Reply to this comment
 37. Paul Tedeschini January 27, 11:01

  SHUME LLAFE PER ASGJA, sepse ketu nuk flitet per nacionalizem, por per histori:

  Se pari: Kudo neper bote KUFIJT SHTETNOR NUK PERPUTHEN ME KUFIJT ETNIK. Prandej ketu rrahet kot uje ne havan.

  Se dyti: TURQIA E KALIFATIT ISLAMIK OSMAN ka qene PUSHTUESE. (Jo si po na thone sot se ishte admin istruese).

  Nder pasojat qe pati ky pushtim aziatik ishte qe SHUME SHQIPTAR IKEN (ESUL) NGA TROJET SHQIPTARE KRYESISHT kryesisht nepermjet detit NE DREJTIM TE ITALISE. Krejte njilloj si mbas viti 1990 qe mijra shqiptar iken nepermejt detit ne Itali.

  Keto emnat Gjoni e Gjini, jane nga Veriu i Shqipnise, te cilet shkune tek vllezrit e tyne himarjot-kristjan per te marre anijet te ikin ne Itali, njilloj siç kan ba ARBERESHT ORTODOKS TE JUGUT.
  Disa nga Gjoni e Gjini iken me familje ne Itali. Disa te tjere nuk mujten te ikin ne Itali dhe mbeten aty ne zonen e Himares dhe Delvines, ku Kishen e Gjin Aleksit (qe ndertuen ne Delvine keto Gjoni e Gjini) ma vone turqit e bane XHAMIA E SULLTANIT.

  KJO ASHT HISTORIA E VERTETE E MBIEMNAVE Gjoni e Gjini, QE SHUME LAB (musliman) SOT E MBAJNE SI MBIEMNA EDHE PSE JANE KONVERTU NE MUSLIMAN.

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 January 27, 12:27

   pule
   kjo që thua ti është njëra nga anët e medaljes!!
   gjithnjë ka egzistuar lëvizja e njerzve,dhe jo vetëm në drejtim të italisë!!dhe jo vetëm në kohën e fillimit të pushtimit turk!!ka egzistuar dhe gjatë pushtimit si para pushtimit e pas pushtimit!!ka qënë në drejtim jugor verioer,lindor dhe perëndimor!!
   mos i thjeshto gjërat në krishterë e myslymanë!!
   pule ta kam thënë se do ishte më mirë të hapësh mëndjen se të shqyesh bythën!!

   Reply to this comment
  • ILIR January 27, 12:48

   Zbulimi i fakteve te verteta historike ne programe televizive dhe argumentet shkencore historike te profesoreve dhe specialisteve te historise; siç shihet nuk i interesojne Shovinizmit Grek dhe veglave te tyre ne Shqiperi.

   Reply to this comment
 38. LINKEDIN January 27, 13:02

  Artemis Malo – M.P.J. e Shqiperise, Zevendes Ministre e Puneve te Jashtme (2017-2021) Linkedin 26 janar.

  MBREME e kishte te shkruar hapur ne llogarine e saj ne rrjetin social Linkedin se qe nga viti 2017 vazhdon te jete panderprerje Zevendes Ministre e M.P.J. te Shqiperise.

  SOT e ka fshehur privatisht llogarine e saj ne Linkedin.

  Reply to this comment
 39. Karaburuni January 27, 14:37

  Per Prof. P.Xhufin
  Keni harxhuar shume kohe me kete pergjegjigje. Gjithesi, njeriu i kulturuar e gjen ate per probleme madhore.
  Do ju sugjeroja te lexoni artikullin: Rendesia e Revolucionit te 1821 per Greqine dhe boten (The significance of the 1821 Revolution for Greece and the world Ekathimerini.com LIFE 14.01.2021)
  https://www.ekathimerini.com/261016/gallery/ekathimerini/life/the-significance-of-the-1821-revolution-for-greece-and-the-world

  Eshte nje artikull qe kerkon pergjigje urgjente (ndoshta me bashkautoresi per problemet qe trajton). Me poshte disa ekstrakte te shkrimit…

  …Revolucioni grek i 1821 ishte e para levizje clirimtare-kombetare qe do vijonte me vone ne Boten e Vjeter te Evropes-… me cdo njeren nga kombet-shtete qe do beheshin norme ne gjithe Evropen.
  ….Revolucioni grek ka qene pika me e rendesishme perkundrejt te cilit
  levizi harta gjeopolitike e Evropes, larg modelit multietnik te shek. 18te te perandorive autokrate drejt modelit te shek te 20te te vetvendosjes te kombeve-shtete…

  Momenti i madh erdhi kur me 3 Shkurt3, 1830 jo ne fushe beteje por ne Shtepine e Bardhe te Ministrise se Jashtem Britanike (Foreign Office). Kur Britania e Madhe, Franca dhe Rusia nenshkruan Protokollin e Londres qe e deklaronte Greqine shtet te pavarur (apo Hellas/Hellada ne Greqisht) dhe lindi Greqia ne harten e Evropes.
  Pas kesaj nje list shtetesh te rinj u krijuan si modeli grek si at ate Belgjikes, 1831, Gjermanise dhe Italise 1871, Serbiise, Rumanise dhe Malit te Zi me 1878, Bullgarise me 1908, Irlanda, 1922, Turqia me 1923….(Shqiperia nuk permendet fare?!)

  Por fitorja me e madhe do vinte ne pranvere te vitit 1827 ishte lufta e revolucionareve greke kunder forcave Otomane, qe ne fakt ishte nje fitore supreme e diplomacies greke,sepse luften e detare e bene Britania, Franca dhe Rusia kuder Turqisedhe Egjiptit ne Detin Egje, ndersa grek pati shume pak apo aspak dhe fare pak jet grekesh humben…

  Shenim: Mos vendosja e emrit (perdorja e anonimit) ne komente perdoret dhe ne shume gazeta te medha. Problemi eshte sepse ai qe ben koment, nuk ehte specialist por do te kontriboje. Kur “kontributi” behet me ofendime, sharje, denigrime eshte e turpshme dhe ndoshta gazeta qe boton duhet te gjej filtra per ofendimet?!

  Reply to this comment
  • VLORA January 27, 16:45

   Per anonimin Karaburuni

   E lexova artikullin qe rekomandon ne anglisht dhe nuk ka absolutisht asnje rendesi historike shkencore.

   Jo vetem per faktin qe autori Roderick Beaton diplomen baze universitare e ka jo si historian por e ka ne literaturen angleze. Madje edhe doktoratura e tij eshte ne letersi dhe titullohet: “Miti dhe tradita në poezinë popullore moderne greke, një studim i traditës jo-shkrim-lexuese, teknikës dhe synimeve të saj, në kontekstin e lirikës dhe baladës, në vend të poezisë epike”.

   Edhe ne kete shkrim te shkurter qe ti rekomandon, autori Roderick Beaton eshte ne kontradiksion te drejtperdrejt me ato çfare shkruan:

   ” The outcome of the Greek Revolution was the pivotal point on which the whole geopolitical map of Europe tilted, away from the 18th-century model of multiethnic, autocratically ruled empires and towards the 20th-century model of the self-determination of nation-states”

   Pra,se pari, ajo qe nuk ka studjuar mire autori eshte qe ne thelb: Greqia jo vetem nuk ishte nje self determination state, por nje produkt artificial i Fuqive te Medha te kohes. (autori e permend, por nuk e thekson).

   Pra,se dyti, dhe ajo qe eshte edhe me e rendesishme eshte qe autori nuk ka studjuar mire realitetin historik te kohes: Greqia as nuk ishte dhe as nuk eshte nje shtet-komb (nation-state), sepse pikerisht ne ato troje, sipas shume historianeve europiane, madje edhe historiane greke jetonin kombe dhe etni te ndryshme, dhe me kryesoret ishin: arberoret, sllavet, vllahet, dhe grupe te tjera te ardhura jo nga gadishulli ballkanik.

   Reply to this comment
  • sazani January 27, 22:59

   Kar’aburun “revolucion grek”e quajten por kush ishin ata qe e ben luften nuk e the psh heronjte e revolucionit kush ishin cfare gjuhe flisnin etj

   Reply to this comment
 40. Vasil Labi January 27, 16:51

  Mos shkoni ne Dropull, por ne Lazarat. Rreth vitit 1993 kam punuar ne Komisariatin e Policise Gjirokaster dhe per arsye pune kam shkuar ne fshat. Atje takova Pertef Gjinin dhe e pyeta si ka mundesi qe emri myslyman dhe mbiemri ortodoks. U pergjigj: gjithe fshati keshtu eshte, Gjini, Gjondeda, Dedgjoni etj.

  Reply to this comment
 41. DY PYETJE PËR TIMONIERIN ?? January 27, 17:05

  Ne faqen zyrtare te M.P.J. te Shqiperise ne organike dhe ne skeme paraqiten disa zevendes ministra, por hapur publikohet vetem 1 zevendes minister Agron Tare.

  Ne rrjetin social Linkedin Artemis Malo vete ekspozohet se eshte aktualisht Zevendes Ministre e Puneve te Jashtme te Shqiperise qe nga viti 2017 dhe vazhdon edhe sot.

  DY PYETJE PER TIMONIERIN E SHQIPERISE:

  1- A eshte Artemis Malo Zevendes Ministre e Puneve te Jashtme e fshehte e Republikes se Shqiperise si ajo veteshkruan ne rrjetin social Linkedin dhe nqs eshte: Pse nuk e publikoni zyrtarisht, pse e mbani te fshehte emrin e saj ne faqen zyrtare te M.P.J. te Shqiperise ?

  2- A ka qene kjo Zevendes Ministre e M.P.J. te Shqiperise ne bisedimet me Greqine per ripercaktim te Kufirit Detar Shqiperi – Greqi?

  Reply to this comment
 42. demo January 27, 17:20

  Pershendetje Vlora.Gjykim i thelluar prej njohesi profesionist te Historise.
  JO CDO GJE QE SHKELQEN,ESHTE AR.
  Jo cdo emer europiani qe tenton te shkruaje per popujt e Ballkanit,duhet marre ne konsiderate.
  Se pastaj dalin si AY zvicerani Shmidti,qe e beri Skenderbeun serb.

  Reply to this comment
 43. eliten publike e shumezoi me..zero, nga milionat e anonomateve komplet injorant, verej ndonje te rralle me koke ne vend .... January 27, 17:43

  lexova pak per te qene korekt .
  degjo, or’ surrat postiqe (s’merem me islamik xhufin a turkoshak shabanin) .
  natyrisht ti s’je ne ate mosh, as si karakter referuar si per kocaqin, te besh sintezen e fenomeneve te kesaj bote sidomos asaj gjenetike humane e politike po edhe po te kesh moshen e duhur, gabon .
  eshte fare e thjeshte; kur ke pasion per dicka gjenden argumenta per t’a realizuar ate c’ka pasioni te dikton . por, mund te kete shume me teper argumenta per te hedh poshte pretendimet e tua .
  mirpo pasioni jot i verber per te argumentuar te tuat, te ..verbon . patriotizmin, kerkimet shkecore, politiken, genet e gjenezen e popujve, lerjani specialisteve te fushes .
  ti, arri te kuptosh se fill pas deklarimit sipas mafjej antishqipetare kryesuar nga klani godo berisha (per te rifituar statusin e bejlereve te perandorise osmane) se shqipetaret jane e duhet te jene musliman, cdo gje eshte lidhur me kete teme . dhe cdo afrim me grek rus italian ruse e gjermane quhet, mungese ..patriotizmi per mafjen ne fjale
  . por shqipetaret nuk u nisen as per fene islame as per pronat qe turku sejmeneve te tij ua la amanet dhe as te tha ty kocaqit e ca budallenjeve te tjere te krishtere ortodoks e katolik te hiqni dore nga kombet e qyteteruara te krishtere dhe te lepini ne menyre te neveritshme koqet e erdoganit ozalit me pare e cdo turku islamo revanshist ne te ardhmen . kjo teme duhet trajtuar gjere ne nje emision live me pjesmarres humanolog e politolog te spikatur nga bota e rajoni, me debat ku te mos mungojne ata qe jane invers me keto pordh “patriotike” te soit tat’ e xhufrave berishave e shabaneve .
  pastaj do kuptoje patriotizmin e vertete dhe mundimin tend te “madh” per te na treguar patriotin .

  Reply to this comment
  • LEXUES SHQIPTAR January 27, 19:34

   O shqipshkrues anonomat me emer shume te gjate.

   Per te qene me korrekt, mos lexo pak, lexo me shume.

   Per te qene me korrekt akoma, mos nxit perçarje fetare midis shqiptareve.

   Qe edhe ti shqipshkrues anonomat te marresh pjese vete, ne menyre te spikatur dhe aspak anonime ne emisionet live televizive ne Shqiperi, duhet te mesosh shume me mire gjuhen shqipe.

   Reply to this comment
   • mirel January 28, 04:21

    Ky eshte Remo filaraku i Dules

    Reply to this comment
    • Remo February 1, 21:04

     ……mirel, duket se kohet e fundit ke rene nga shkallet,.. shiko enderra me “filarakun” e dules por te pakten ilacet mos i ler mbas dore’ se do kthehesh ne gjendjen e mepareshme….ramuti jot, jo me kot e restauroi spitalin ne “centrale”….do te izolojne atje o mavri dhe more fund..

     Reply to this comment
 44. ARVANITI January 27, 19:46

  PERGJIGJJA E PROFESOR DOKTORIT SHQIPTAR NE SHKENCEN E HISTORISE PELLUMB XHUFI ESHTE SHUME OBJEKTIVE.

  Origjina e vertete e grekeve nuk duhet mesuar nga propaganda greke, por nga Literatura te Paaneshme Europiane dhe Boterore.

  Link: GREEKS OF CAUCASUS
  Link: GREEKS OF CAPPADOCIA
  Link: GREEKS OF CASPIAN SEA
  Link: GREEKS OF ASIA MINOR
  Link: GREEKS OF AFRICAN DESCENT

  Pra: Ne ato vende te Azise dhe te Afrikes eshte origjina e vertete e grekeve.
  N.q.s. ndonje grekofon shqipshkrues nuk e gjen dot origjinen e vet andej:
  Atehere, nuk eshte gje tjeter veçse (nje shqiptar i shitur).

  Reply to this comment
 45. gjermani i fundit January 28, 00:10

  revolucioni grek i 1821 ishte nje makinacion i shfrytezuar mire per te krijuar nje shtet qe praktikisht u jepte monarkive te vjetra evropiane kontrollin e Mesdheut. Aty u bene bashke gjermane, angleze,franceze dhe ruse. Me renien e perandorise turke qe rasti i arte qe u shfrytezua per te marre kontrollin e Mesdheut. Projekti i kanalit te Suezit qe ne fundin e viteve ‘700 sugjeronte qe do vinte dita per nje fluks te madh te tregtise dhe rruget e reja drejt Indive. Shto edhe kembenguljen e Patriarkanes dhe lejet qe i mundesoheshin nga Porta e Larte duke favorizuar greqishten dhe ndaluan çeljen e shkollave shqip e kemi te qarte se nuk duhen shume dekada qe gjuha vendase te rrudhet. Keni rastin e femijeve te emigranteve qe banojne ne vendet e huaja, ku ne pjesen me te madhe nuk flasin shqip, pa lere ta shkruajne. Dhe jane 30 vjet, e sidomos me liri te plote te flasesh e shkruash si te duash, me shkolla te hapura dhe internet pa fund. Mendoni kushtet e atehershme. Sidoqofte, Atika quhet rajoni i Athines (I ka Ati), Lagjja me e vjeter ne qender quhet Plaka. Nga gjen greqisht te shkruar ne kolonite portuale e gjen shembullin me kolonite fenikase me pare dhe ato veneciane me vone. E ka sqaruar diku ne nje shkrim edhe Petro Marko per origjinen shqiptare te fshatrave te Bregut, perfshire Himaren, Qeparoin, Dhermiun, etj. Por ç’ti besh qe geku e nguli gozhden e nastradinit dhe s’e heqim dot me. Ka blere dhe mban me fonde yjet ne ngjitje te politikes dhe ka mbeshtetjen e vendeve kryesore te Evropes qe kane interes te madh te kene nen kontroll edhe sot me shume se ne te shkuaren basenin e Mesdheut ku Greqia mban pozicionin gjeostrategjik. Lere pastaj mundesite e medha per zonat ekonomike, sidomos rezervat per gaz, se nafta n dekadat qe po vijne nuk do jete shume fitimprurese. Ketu jane BP, Shell, ElfTotalFina, Eni, etj, dmth kompanite kryesore qe perfaqesojne fuqite e medha evropiane dhe mbreterite kolonialiste. Prandaj mos u çuditni sikur te dale neser qe zellin Edit per te njohur te drejtat e Greqise per zgjerim ne Jon t’ia kene imponuar francezet dhe jo greku vete.

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 January 28, 12:22

   mono o shpirti i lalit
   duke iu përgjigjur kësaj mënçurisë të zakonshme tënde”Prandaj mos u çuditni sikur te dale neser qe zellin Edit per te njohur te drejtat e Greqise per zgjerim ne Jon t’ia kene imponuar francezet dhe jo greku vete.”,se më duket sikur je në mos vëllai binjak i cakos të paktën kolonjar si cako,edhe unë mund të them “se moni me të vërtetë shkon e dhjet në halenë e tij,por muti nuk është i tiji!”!!
   ta zëmë se ke të drejtë o mon, grasatori i gjithçkaje,mos vallë nuk do të ishte tradhëtar nëse do tua jepte gërkut detin me ndërhyrjen e francës??
   omoooooooooon,mos vall ndyrësia është më e mirë kur është franceze,gjermane a aliene??
   përse mor njerëz jeni kaq të trashë??përse dhisni mbi trurin tuaj??përse e shisni vëndin tua edhe kur nuk keni asgjë në dorë!
   o mon,unë nuk e di se çdo të bëja po të isha në vëndin e këtij birit të kurvës sot e të atij që e nxorri në shitje para 11 vjetësh,por të garantoj se duke qënë në këtë pozicion që jam,i njëjtë me tëndin(shpresoj),nuk pranoj ta shes,nuk pranoj ta mbështes tradhëtinë!!
   TI PËRSE E BËN??

   Reply to this comment
   • gjermani i fundit January 28, 19:14

    ceno, po ben si uthulla qe gerryen enen e vet. Une them qe pas ketyre manovrave te grekut jane interesat e Frances. Kot nuk kerceu Makaroni perpjete dhe beri sherr me Erdoganin per ate punen e ujerave ne Mesdhe. Kontraktori numer nje i Greqise per ato kerkimet edhe Total, kompania franceze e naftes dhe e gazit. Kaq thashe dhe dyshoj se Franca eshte pas ketyre levizjeve. Qe kemi pasur dhe kemi te shitur tek Franca ne keto 100 vjet nuk eshte ndonje sekret.

    Reply to this comment
    • anticensurë25642654 January 29, 08:01

     mono
     nëse nuk do të ishte greku,por do të ishte frencezi,amerikani,OKBja,mos vallë rama do të ishte patriot??
     vetëm greku e bën tradhëtar ramën??tradhëtia nuk matet nga shkaku!ajo matet nga veprimi dhe pasoja!!
     unë me të vërtetë jam si uthulla,por mos harro se ti je hashash!!i fut një të tymosur dhe gjithçka ka kuptim,është e ëmbël dhe gjithë toka është e sheshtë dhe sfungjer!!
     or lal çmë intereson mua se për çfar u kap makroni me erdoganin,mua më intereson shqipëria që po zvoglohet gjithnjë e më shumë!!mua më intereson copa e radhës që i shkëputet asaj nga tradhëtia e pushtetarëve tanë DHE E ATYRE QË E MBËSHTESIN DREJT PËR DREJT,ose me tymosje opiumi si puna tënde!!
     dhe pastaj fajin e ka “esat toptani” dhe “europa kurvë”!
     ne je hedhim fajin të tjerëve në një kohë që esatër e kurva jemi vetë!
     nuk jam në gjëndje ta kuptoj këtë mentalitet muti!nuk di se çfar ju lëviz në kokën tuaj!!
     dhe ti ke qënë oficer,ushtarak?
     mono,paskemi pasur fat të madh që nuk kemi hyrë në luftë me oficerë si ti!!do na kishin therur si pulat!!

     Reply to this comment
     • Orteku i Fekenit February 1, 11:29

      E vetmja pjese qe ne na takon te themi fjalen tone eshte midis atij ishulli te vogel grek ( Othonoi) dhe rivjeres shqiptare! Distanca eshte 13 milje!!!! Greku kerkon gjysmen!! Kjo eshte arsyeja pse shkohet para gjykates nderkombtare! Ishulli nuk ka te njejten vlere si bregdeti jone pike. Ku i shihni 12 miljet ju? Micua i Taqos thote do zgjerohemi ne detin Jon, po le ta beje atje ku ka mundsi!!
      Ju i beni shqiptaret grek me zor po nuk ju hodhen Rames n’fyt!

     • anticensurë25642654 February 1, 17:58

      orteko unë nuk jam gjeometri i shqipërisë,dhe nuk e edi a është problem ishulli i thanës a e jëma e zeqojs në majë të thanës,di vetëm këtë që kur “e shiti saliu detin dshqiptar”,ai ishull ishte atje!ne saliun e quajtëm trahdëtar!
      ti sot më vjen e më thua ky tjetri nuk quhet tradhëtar megjithëse për të njëjtën gjë bëhet fjalë!për atë mut ishulli!!

 46. Guri Naimit D.(Dh.Xh) January 28, 00:23

  Me te lumte Xhevdet Shehu sa Pellmbi Xhufin po ta kishe rane,do ta PUTHIA ke se ka PUTHUR e JEMA…Dite NJEMIJE. sa shkruani e i tajtoni

  Falemindeit KOMENTUESVE MBESHTETES!

  85 vjecari-Guri Naimit D,

  Reply to this comment
 47. SOVJETIKU-afije xhepistash January 28, 00:27

  spo e prishim fjalorin ketu sepse historia i njeh me mire se askush vendendolljien dhe egzistencen e greqise.
  Ne fakt harrohet qe dorianet,taulantianet jane fise thrakas pra jane krijuesit e maqedonise se voneshme qe zbrisnin pertej spartes,dhe thrakasit jane nje nder fiset e pellazgjise se voneshme e cila perbehej nga pese fise vellezer dhe te nje gjakunga ku;
  -Thrakasit
  -Etrusket
  -Illyrie
  -Liburet
  -Liguret
  Se dyti njihen prej kohesh luftrat e tre perandorive me te medhaja te kohes,Mesopotami+Babiloni+Persi,mjafton te lexosh Virzhile mbi luften e trojes dhe peripecite e krijuesit te mureve te romes ENEJA per te kuptuar nese dropulli eshte grek.
  Nga keto luftra shkaterruese pati emigrim drejte miriadave (ishujve) nga popullatat e ketyre tre empireve per ti shpetuar masakrave dhe persekutimeve,e ne saje te ketij emigracioni sidomos mesopotamian qe me vone u quajten FENICI ose Fenikasit (Libani i sotshem) qe kishin lidhjie me piraterin por edhe me floten pellazge qe benin tregeti me azine e vogel por edhe me egjyptin,pra me anen e ketyre aniveje komerciale apo piraterie kjo mase emigruese u vendos ne krete qe ishte dhe pika e pare akostuese e mallrave qe bliheshin dhe shkembeheshin me vendet e zones,dihet qe kreta lashte ka qene nje nga ishujt me te lulezuar ne tregetine e mallrave qe udhetonin nepermjet vijave,rrugeve detare.Pline kete e ka pasquruar ne hartat e kohes,sepse ne saje te tij filluan te korigjoheshin hartat e vjetra.Nder te tjera Pline sqaron qe ne jug te gadishullit pellazgjik(mu tek maja e vockel ) u ndesh me banore qe flisnin gjuhen mesopotamiane,dhe qe i quan populli qe erret.Sot e kesaj dite si ne alfabetin arkaik por edhe ne modernin te greqise ka germa me origjine mezopotamiane dhe babilonase.
  Dihet qe pellazgjia fillonte ne krete dhe mbaronte ne brigjet e danubit,kete e vertetojne luftrat qe i kane bere avaret,vizigotet,ostrogotet dhe vandalet per pushtimin e saj(Illyrie se hereshme)
  Mjaton te shihet se si eshte çvendosur vendendodhjia gjeograike e Illyrise se lashte ne hartat gjeograike te perpiluara dhe korigjuara mbas pushtimit osman,me sakte jane hartat e raguzes dhe venedikut(Venediku dhe raguza jane principata libure) ato qe percaktojne popullsine me rrace Illire dhe popullsine e perzjiere ne saje te integrimit te racave sulmuese me vendasit.
  Kroatet per shembull jane vizigot dhe avar te perzjere me thrakas.
  serbet jane ruse(te kapur rober per ndertime fortifikuese etj) te perzjier me vandalet dhe avaret plus thrakas.
  Dihet qe hellenizmi ska asnje lidhjie me greqine sepse krijuesi i saj eshte Aleksandri Madh.

  http://www.alexandrelegrand.fr/site_fr/alexandre-le-grand-hellenisation.php

  http://www.mediterranee-antique.fr/Auteurs/Fichiers/DEF/Droysen/H_Hellenisme/T1/HH1_02.htm

  https://journals.openedition.org/ceb/17541

  http://association-albania.com/Les-enfants-des-Illyriens-a-la.html

  https://en.wikipedia.org/wiki/Migration_Period
  http://www.cosmovisions.com/ClaudeII.htm

  https://www.persee.fr/doc/bsnaf_0081-1181_1990_num_1988_1_9400

  http://www.mediterranee-antique.fr/Fichiers_PdF/PQRS/Sestier/Piraterie.pdf

  https://www.clio.fr/BIBLIOTHEQUE/pdf/pdf_les_illyriens_aux_limites_du_monde_grec.pdf

  https://books.openedition.org/psorbonne/2121

  https://en.wikipedia.org/wiki/Byzantine_Empire_under_the_Justinian_dynasty

  https://empiredesmonnaies.fr/empereurs-illyriens/

  https://www.terranobilis.com/144/immigres-refugies-ou-envahisseurs-les-barbares-et-la-chute-de-rome

  https://www.igenea.com/fr/peuples-d-origine/illyriens

  https://en.wikipedia.org/wiki/Illyrian_language

  https://www.clio.fr/BIBLIOTHEQUE/l_illyrie-dalmatie_ultime_rempart_de_la_romanite.asp

  http://illyria.hautetfort.com/01-histoire-de-l-illyrie/

  https://www.qwant.com/?q=l%27illyrie&t=images&client=ext-chrome-hp

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5b/Balkan_topo_blank.jpg

  https://www.google.fr/search?q=illyrie&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwi87KSgnb3uAhUhyIUKHathAYwQ_AUoAXoECBEQAw&biw=1366&bih=572

  Per ta mbyllur,historia e mbare njerezimit eshte e fallcifikuar si rezultat i tre etapave qe europa barbare kerkonte te krenohej me kulturen e saj du ke asimiluar lashtesine e perandorise lindore romane dhe bizante dhe keto tre etapa jane;

  -Rennaisance(rilindjia)
  -Lumieres (shkelqimi ose ndriçimi,drita)
  -Reforme (riformimi)

  qe kerkonin te justifikonin obskurantizmin medevjiale te europes barbare dhe vandale te kohes.
  Ndaj greku si popull quhet popull mergues i ardhur nga larg,greqia eshte krijuar si shtet mbas kapitullimit dhe shkterrimit te empirit osman
  Kete e verteton Bajron,e shume diplomate,historiane te viteve 1700 e 1800.
  Sa per dropullin flitet sikur jane te shperngulur lufte te perandorise osmane ne shqiperi per aresyese konsideroheshin si njerez apo shkalle e ulet njerezore nga migrantet mezopotamian apo babilonas qe e kishin per kulture shkallen e shtresave popullore.Pta per ti shpetuar linçimit denigrues se kastave “etnike” mergues se rrymes se pare migruese drejte ILLYRIE.
  Ndaj zonja ne fjale te hapi librat e ma pas te na shprehi integritetin e saj human,e kur mbron dropullin i takon te mbroje çamerine dhe epirin e PIRROS qe eshte arvanitas i lashte.
  Greqia sote e kesaj dite nuk njihet defakto nga vatikani biles as dejuro.
  Ndaj europa e sfilosi greqine me krizen me te eger akonomike dhe financiare.
  Na vjen keq por ka dy popuj qe e kane hale ne sy griqine,dhe qe quhen italian dhe gjermane.

  Reply to this comment
 48. ..pyetje vizioze (per nje pjese te mendimtaro patrioteve te cartur me siper). January 28, 19:47

  duke u…nevrikosur e mburrur para serbeve, grekeve, europes etj. mund te me thote njeri ku dalim !?!? a na ngrihet niveli i jeteses e i te ardhurave !?!? tani e tutje kemi nevoje te mendojme punojme e fitojme, apo na mjafton qe kemi qene majmunet e pare ne bote, qe u beme…njerez dhe tani duhet te jemi te lumtur !?!?
  jo per gje; por sot per sot, greket serbet e te tjeret, jane me mire se ne, me…shendet .

  Reply to this comment
  • Shqipëria ka 3.900.000 banorë dhe jo 2.870.000 banorë si gënjen INSTATi January 28, 21:21

   Ti komentuesi me kete pyetje debile je tradhetari tipik. Shqiperia eshte me mire se sa serbia per nga ekonomia edhe te ardhurat:

   https://gazetamapo.al/shifrat-sa-jane-dhe-sa-rriten-pagat-per-mjeket-dhe-arsimtaret/

   Jane me te uleta pagat ne serbi. Por ti je nga ata qe as nuk e njohin fare serbine por llapin kot.

   Ne Shqiperi jetegjatesia mesatare eshte 82 vjet kurse ne serbi eshte vetem 76 vjet.

   Kurse ne Greqi eshte po aq sa ne Shqiperi.

   Eshte soji edhe sorrollopi yt or komentues qe llapin per gjoja shpopullim. Shqiperia nuk ka shpopullim por rritje te popullsise edhe sot ka 650 mije banore me shume se sa ne 1990.

   Shko ne serbi per te pare shpopullimin se serbia eshte duke vdekur.

   Mos harro qe 11% ne serbi jane rome.

   Nga komenti dukesh sikur je nga gjoja minoriteti grek i Dropullit e Finiqit. Nga ata je ti?

   Athina fliste vetem shqip. E kupton dot kete ti?

   Pse te shqeteson ty e verteta per gjoja minoritetin grek?

   Reply to this comment
  • LEXUES SHQIPTAR January 28, 22:42

   @ (… pyetje vicioze = shqipfolese lapanjoze …)

   3 PERGJIGJE MEQENSE JE SHUME KURIOZE:

   Hyrje: Nuk nevrikosemi dhe nuk mburremi si ti dhe si deputetja e timonierit, pra si shqipfolse lapanjoze.

   1- Njohja e historise, e gjuhes, e rrenjeve, e traditave njerezore, pra, e te vertetes eshte cilesi, virtyt, kulture e çdo njeriu dhe çdo shoqerie ne progres.

   2- Sigurisht, ne çdo kohe edhe tani edhe me tutje, edhe aktualisht edhe ne te ardhmen kemi dhe do te kemi nevoje te mendojme, te studjojme, te punojme, te ndertojme, te lulezojme Jeten tone.

   3- Niveli i Jetes ( e cila nuk eshte vetem te ardhura materiale) ngrihet me mire dhe me shume pa qene skllav, vasal, servil, sherbetor, i shtypur, i nenshtruar, i dominuar, as nga shovinizmi grek, as nga shovinizmi sllav dhe nga askush tjeter.

   SHËNIM:
   Eshte tjeter çeshtje autokton si Shqiptaret ketu ne gadishullin ilirik, tjeter çeshtje te jesh ardhacak si sllavet aziatik, tjeter çeshtje te jesh ardhacak si greket afrikano-aziatik dhe tjeter gje ti majmun budalla sferik.

   Reply to this comment
  • mirel January 29, 04:58

   Vizioze e?

   Reply to this comment
  • anticensurë25642654 February 1, 12:46

   ..pyetje vizioze (per nje pjese te mendimtaro patrioteve te cartur me siper).
   ti o lali që ke pseudonim prej debili!!
   është e vërtetë që si sërbët dhe grekët kanë më të lartë mirqënjen,por kjo nuk do të thotë që meqënëse je më i varfër duhet të harrosh vetdijen kombëtare!nuk të pengon të punosh për jetë më të mirë dhe dituri më shumë!nuk të pengon puna e përditëshme për të mbrojtur dhe historinë tënde nga shovinizmi i të tjerëve!!
   o lal,jo të gjithë e kanë trurin sipër kërthizës si puna tënde!!
   ka shumë që e kanë në bythë,por boll e kanë mbi shpatulla!!

   Reply to this comment
 49. BALLKAN January 28, 23:53

  O Pyetje-vicioze

  JUGOSLLAVIA artificiale-vicioze e mbaruar.

  GREQIA artificiale-vicioze vetem çeshtje kohe.

  Reply to this comment
 50. je shume i..kendshem . January 29, 11:01

  mirel, je mire me notat muzikore, se lapsuset i…kapke !? pra, sqaro keta trapat e tjere qe jane “patriot” dhe duan te “clirojne” me lufte kombin, nga anetaret e natos si…greqia .

  Reply to this comment
 51. BALLKAN January 29, 14:25

  • Çdo vend, çdo shtet, çdo komb, çdo popull ne periudha te historise kane patur dhe kane nje Aleat Strategjik.
  Edhe Shqiperia, Shqiptaret gjate historise kane patur nje vend te madh Aleat Strategjik.
  Edhe ne aktualitet Shqiperia, Shqiptaret kane sigurisht vende mike, por kane vetem nje vend te madh Aleat Strategjik USA.

  • Ka patur ndonje shtet si Jugosllavia titiste qe konkretisht u orvat per dy Aleate Strategjike, njekohesisht shkonte edhe ne lindje te BRSS edhe ne perendim te USA.

  • Ka ende ndonje shtet si Greqia artificiale qe ka vetem nje menyre egzistence: te orvatet vazhdimisht e njekohesisht per shume Aleate te Medhenje Strategjike.
  Greqia artificiale, dinake, e pabese konkretisht edhe sot:
  Ne Veri kerkon Borxhe dhe qahet te EUROPA,
  Ne Lindje ben takime ne prapaskene te RUSIA,
  Ne Lindjen e Larget puth doren aziatike te KINA,
  Ne Perendim perkulet si lavire dhe perdridhet te AMERIKA.

  Reply to this comment
  • DASHNORI January 29, 14:42

   Domethënë, që ATA …, e kanë Greqinë një dashnore kolektive.
   Pra Greqia ekzistoka vetëm si shtet putan me shumë dashnorë.

   Reply to this comment
 52. PASHALIMAN January 29, 16:37

  TË VEJ DHELPRA KU TË VEJ, GËZOFTARIN DO TA GJEJ.

  Reply to this comment
  • θάλασσα Ιωνίου January 29, 18:01

   Efkaristo para polí Edis Ramas, Salius Berishas, Ilias Metas per zgjerimin e varrezave greke ne lugina e Vjoses, ne gryka e Kelcyres dhe per zgjerimin tani te deti i jonis elliniqis thalassas deri te Karaburuni.

   Protestoj per toponimin detari Pashalimani. Neqofse ju shqiptaret nuk ndryshoni kete emrin tromaktikós PASHALIMANI, pershembull ne toponimin e bukur JANULLATOSLIMANIS nuk do futeni asnjehere ne Evropi.

   Reply to this comment
   • θάλασσα Ιωνίου January 29, 18:28

    Se harrova qe ta shkruaja qe ne fillim:

    Propozoj ne Evropi, qe ashtu si kemi ndryshuar shume emra dhe toponime ne Elladha dhe ne Alvanía te Dropulli, ta ndryshojme edhe kete emrin shqiptari Deti Joni dhe ti veme nje emer te bukur Elliniqí Thálassa.

    Reply to this comment
   • LEXUES SHQIPTAR January 29, 19:05

    @ (Θάλασσα Μαύρη)

    E PARA:
    Nuk ke asnje pune as me sovranitetin shqiptar ne detin Jon, as me brigjet e detit Jon, as me emrin shqiptar te detit Jon. Ti katran i zi kerko origjinen tende reale andej nga ke ardhur nga brigjet e detit egje, nga brigjet te detit mavri, madje edhe me tutje.

    E DYTA:
    Ushtaret greke te vitit 1940 qe:
    -Qe u futen pa asnje leje brenda Sovranitetit Shqiptar;
    -Qe ngriten edhe flamuj te vorioepirit ne Qytetet Shqiptare;
    -Qe prej vitesh per te krijuar Varreza sa me te medha ushtaresh greke
    “te vrare” jane shkelur dhe jane perdhosur poshtersisht duke rrembyer
    skelete dhe kocka ne shume varreza dhe varre tona te vjetra shqiptare;
    Sot pas 80 vjetesh, duhet te ishin kthyer me kohe pikerisht andej nga
    erdhen dhe te prehen te qete ne P*DH te manas se tyre, [stin Elladha].

    Reply to this comment
    • Cun i lagjes February 1, 10:52

     Qe pra c’i dum komentet e bome corcaf boll!

     Reply to this comment
    • anticensurë25642654 February 1, 11:30

     LEXUES SHQIPTAR
     o lali nuk e kupton se θάλασσα Ιωνίου o tu tall hajdarët??
     nuk e kupton se e ka me ironi??
     pra hapi sytë”Efkaristo para polí Edis Ramas, Salius Berishas, Ilias Metas” të gjithë këta ndyrësirat tona të politikës i quan grekë!!

     Reply to this comment
 53. LEXUES SHQIPTAR February 2, 00:32

  @ (anticensurë25642654)

  RESPEKTOJ OPINIONIN TUAJ.

  Falenderimet per ato çeshtje, madje zyrtare, per keta ndyresirat tona te politikes, i kane bere direkt edhe perfaqesues te larte te shtetit grek.

  Kam patur eksperience diskutimi me shqipfoles te tille si θάλασσα Ιωνίου ne Greqi dhe pergjithesisht niveli intelektual i tyre eshte edhe me i ulet dhe argumentet qe perdorin te rendomta dhe iracionale.

  Ajo qe per mendimin tim eshte shume me keq se ironike: eshte koncepti shume i ndryshem i kombesise midis shqiptareve natyrale dhe grekeve artificiale; eshte asimilimi masiv me shume forma madje edhe aktualisht i shqiptareve ne Greqi dhe Shqiperi; eshte zaptimi i integritetit tokesor dhe detar te Shqiperise nga shovinizmi shteteror grek nepermjet ndyresirave tona te politikes.

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 February 2, 09:12

   më duket se prapë po ngatërron shënjestër!
   θάλασσα Ιωνίου,ose thálassa Ioníou,Deti Jon nuk më duket se është një “grek” i adoptuar a origjinal!
   është thjeshtë një shqiptar që me ironinë e tij po thotë se janë këta qënt tanë,që janë më grek se greku më i poshtër, që po na tradhëtojnë e po na shesin copa copa tek komshijt!!
   dhe mbi të gjitha jemi ne që i zgjedhim dhe i mbështesim!!
   më e keqja është se këtë radhë e vërtetuam se jemi të gjithë që i mbështesim,me ndonjë përjashtim të vogël!
   në 2009 kur u ngrit problemi i tradhëtisë së parë,patëm idenë se të paktën gjysma e popullit ishte kundër coptimit të ri të shqipërisë,menduam se të paktën gjysma ishte patriote dhe gjysma tjetër,jo e gjitha,budallaqe!
   pazarllëqet e reja të bëra nga qënëria rama,treguan se dhe ajo gjysëm që mendohej patriote na doli po aq idiote sa gjysma tjetër!!
   kjo tregoi se populli shqiptar është aq patriot sa janë koqet e dashit që i prinë kopenë!!
   pra gjithçka varet nga i pari!
   sot mund ta themi me plotë gojën,mund të themi se është e vërtetuar shkencërish,historikisht që shqiptarin e tërheq për hunde i pari i fisit!!
   primitivitiet i një niveli të ulët fare!!

   Reply to this comment
   • LEXUES SHQIPTAR February 2, 16:54

    @ (anticensurë25642654)

    Per sa i perket diskutimit tone, se cili mund te jete komentuesi θάλασσα Ιωνίου, vertetohet nqs ai merr pjese serish ne forumet e gazetes dita.

    Shume me i rendesishem se ky diskutim dytesor, jane çeshtjet qe shtrohen ne artikull dhe siç duket ne komente te tjera opinioni yne eshte i ngjashem dhe revolta jone buron nga shpirti patriotik shqiptar.

    Artikulli ka kaluar ne plan te dyte.
    Ka mundesi qe ne ndonje artikull te ri me tematike te perafert, me kenaqesi, mund te zhvillojme me njeri-tjetrin nje dialog intelektual, ne nje forum me te gjalle dhe me masiv.

    Ka gjithashtu mundesi te kemi opinione te ndryshme (jo te kunderta) per sa i perket shkaqeve me kryesore te nje pasoje te tille ne shekujt e kaluar, dhe per sa i perket shkaqeve me kryesore te nje gjendje te tille ne aktualitet.

    Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim