Një rrugë për Enverin

June 24, 2018 13:09

Një rrugë për Enverin

 

Nga Bedri Islami

Disa ditë më parë, media të ndryshme të Kosovës, pa sjellë asnjë saktësim informacioni, shkruan se një rrugë në qytetin e Gjilanit është emërtuar “Enver Hoxha”.

Menjëherë pas tyre reagoi administrata e qytetit dhe saktësoi se asnjë rrugë nuk është emërtuar kështu, duke bërë edhe komentet e saj përse nuk do të ketë një rrugë me këtë emër.

Jo shumë kohë më parë, edhe në Ferizaj, kishte ndodhur e njëjta gjë: Njëra ndër rrugët dytësore ishte emërtuar me emrin e Enver Hoxhës dhe, megjithëse ishte bërë një lojë e gjatë fjalësh, është apo jo e vërtetë, rruga kishte mbajtur gjatë pllakën e saj emërtuese.

Si ndodh gjithnjë, pas lajmeve të tilla, të sakta apo jo, vërshojnë komentet, hidhen argumentet pro dhe kundër, sillen në ndihmë fakte e kundër fakte, përcillet një pjesë e së kaluarës dhe mendësi e së tashmes dhe, më pas, megjithë heshtjen që bie dhe pret rizgjimin, mbetet pyetja: vërtet ka një rrugë të Enverit në Kosovë; përse rizgjimi i emrit të tij, edhe pas kaq shumë viteve vazhdon të jetë një temë e nxehtë, të cilën, sido që ta kapësh, të përvëlon dhe nuk mund të gjesh asnjë mendim të njëjtë, pavarësisht kohërave që kanë shkuar, historive që janë thënë dhe mendimeve që janë shfaqur.

Nuk e di se sa është i saktë në këtë rast përkufizimi i Fan Nolit në Librin e tij të njohur për Gjergj Kastriotin, për heronjtë e një vendi, të cilët kalojnë përmes tri fazave, glorifikimit në gjallje të tyre, mohimit të plotë pas vdekjes së tyre dhe rikthimit të vlerave nga brezat e shumë kohërave më pas.

Figura e Enver Hoxhës, në kohëra të ndryshme, ka rrjedhur nëpër qëndrime të ndryshme, jo vetëm në Shqipëri, por edhe në trojet e tjera shqiptare. Ka qenë gjithnjë një dyzim ndaj figurës së tij, e cila, sado që mund të kenë qenë enigmatike, e pakapshme, e pashfaqur dhe gjithnjë e papritur, përsëri ka sjellë dukuri dhe përplasje, të cilat, jo vetëm në vete, por edhe në shpërthimet jashtë tyre, kanë qenë gjithnjë befasuese, herë-herë tragjike e herë-herë diçka tjetërlloj, mes besimit dhe pritjes.

Në Shqipëri figura e Enverit ka qenë e dyzuar mes asaj që është thënë dhe asaj që është ditur; përkushtimi ndaj tij, qoftë edhe nga figura të njohura të botës së letrave, më shumë ka qenë diktat i kohës, se sa rrjedhë e besimit; njerëzit e përfshirë në rriten e figurës së tij ndoshta ishin të parët që e braktisën atë, e kjo, si mund të ndodhë shpesh, pasi kishin qenë të parët që donin të shkundnin atë mëkatin e padashur drejt së cilit i kishin joshur për të patur një fillesë lirie diku tjetër. Ishte, si të thuash, haraçi i domosdoshëm që duhej paguar për të patur një iluminizëm brenda vetes, të ndjeshëm, për të dhënë një dritësim sado të pakët.

Përmbysja e epokës së tij solli njëkohësisht vlerën edhe antivlerën. Nga qëndrimi mrekullisht i arsyetuar, edhe pse kundër figurës së tij, i figurave të shquara si Dritëro Agolli e Moikom Zeqo, të cilët rrëzimin e mitit e gjetën brenda vetes për t’ua dhënë të tjerëve si kumt i mendimit real, është kaluar në skizofreni politike; nga e sakta në hiperbolë marramendëse, që e bënte edhe më të pabesuar krijimin e antimitit.

Jo rastësisht, që në fillimin e goditjes së një figure politike është përfshirë një periudhë e tërë, e cila, edhe pse nuk ishte e dritshme, sa ishte thënë, nuk kishte qenë aq e zezë sa do e zezonin. Thirrja në ndihmë e një konfiguracioni politik që vinte nga një shtet tjetër, i hasmëruar ashpërsisht, edhe një herë, në vitin 1948, pas një periudhe gati pesëvjeçare besimi, do të ishte shenja e parë e një rrjedhje politike krejt ndryshe. Të gjitha ato që ishin thënë nga qendrat politike serbe, që nga krijimi i PKSH-së, si një vepër e tyre dhe deri tek organizimi i pushtetit, si një pasojë e riardhjes së modelit serb në këtë vend, do të shfaqen bujshëm, si gjetje t reja, kur në fakt ato ishin vazhdime që nga fundviti 1948, kur ndarja do të ishte më e thellë se kurrë, kur do të kishte shkrirje të vegjël akujsh, por akullnajat do të mbeteshin dhe, megjithëse vitet e miqësisë kishin qenë më të pakta se sa vitet e armiqësimit, do të përmendeshin gjithnjë ata të parat.

Enver Hoxhës do i mjaftonte t’i saktësoheshin dëmet e mëdha që ishin bërë në jetën e vendit për të saktësuar gjithçka. Kalimi në banalitete njerëzore, me kalimin e epshit të shfryrjes politike, do të sillte edhe fillesat e një nostalgjie të pamend, por që duke harruar të shkuarën, do të mund të bëheshin të kapshme, si një lloj rikthimi i një nënshtetësie që nuk duhet ridhënë.

Mjaftoi vetëm një titull medial, se në një qytet shqiptar një rrugë emërohet me emrin e Enverit, dhe do të fillonte edhe një herë debati që nuk është shuar: e meriton ai një nderim, mund të ketë një rrugë emrin e tij; a do të ketë rizgjim të nostalgjisë për një figurë politike e bashkë me të edhe të të tjerëve që u rrinin pranë; përse kjo shfaqet më tepër në Kosovë dhe në vise të tjera, se sa në vendin ku ai drejtoi me dorë të hekurt, si një absolutizëm para historik?

Në Kosovë, mjerisht, ende edhe sot, ka disa rrugë të cilët, edhe pse shkuan kaq vite në pavarësi, ende kanë emërtimin e tyre me emrat e figurave politike sllave, sidomos serbe. Por edhe të shqiptarëve ruajalë, që kanë qenë derivatë të fuqishëm dhe me ndikim të kësaj politike. Disa prej tyre kanë qenë në shumë vite të jetës së tyre politike të afishuar si statura të ashpra të lirisë politike e shoqërore të shqiptarëve në Kosovë, e po ashtu, kanë qenë ashpërsisht kundër bashkimit me shtetin shqiptar, nën çdo regjim të mundshëm.

Ndoshta, më lehtë se kudo tjetër, katarsisi politik në Kosovë ka qenë tepër i sipërfaqshëm; disa nga figurat e pushtetit të mëhershëm të Kosovës, të njohur si tradicionalistë në linjën e tyre pro shtetit serb, pas luftës, kanë marrë edhe tituj të lartë, janë përcjellur në banesat e fundit me nderime të veçanta; ata kanë pasur e ndoshta kanë edhe sot, poste të larta, këshilltarë politikë të shefave të qeverisë apo të ministrave, megjithëse e gjithë veprimtaria e tyre ka qenë thellësisht e linjës titiste dhe mbështetëse e regjimit të instaluar. Dy nga drejtuesit më të lartë të Lidhjes Komuniste të Kosovës, një derivat i Lidhjes Komuniste të Serbisë, ku ishte qendra e tyre, Mahmut Bakalli dhe Azem Vllasi, kanë qenë në kohë të ndryshme këshilltarë politikë të kryeministrit të Kosovës dhe të ministrit të jashtëm të saj. Duke bërë një paralelizëm vulgar kjo është e njëjtë sikur në periudhën e parë të pluralizmit këshilltarë të Berishës apo të Meksit të ishin Ramiz Alia apo Sofo Lazri.

Këmbëngulësit në Kosovë se një rrugë me emrin e Enverit sillen pikërisht në këto pikëtakime: për deri sa rrugë të ndryshme bartin emërtime të një klase politike thellësisht antikombëtare dhe me dëme të ndjeshme në jetën e shoqërisë shqiptare, atëherë pse të mos jetë edhe një rrugë me emrin e liderit shqiptar të një kohe tjetër, Enver Hoxha?

Komuna e Gjilanit vrapoi të theksojë se asnjë rrugë nuk mund të ketë emrin e një diktatori. Nga një çështje administrative ajo e ktheu në një debat politik. Ndoshta, ngutja erdhi për të hequr nga vetja çdo lloj dyshimi që mund të ishte ndaj një vijë sjellje, për më tepër ajo komunë drejtohet nga një figurë e njohur e LDK-së, Lutfi Haziri, babai i të cilit ka qenë dikur pjesë e ndjeshme e lëvizjes çlirimtare që kishte si një nga simbolet e saj edhe figurën e Enver Hoxhës.

Shpesh herë, jo pak njerëz, më kanë pyetur, përse në Kosovë ndjenja pro Enverit është më e ndjeshme se sa në Shqipëri; përse atje organizohen konferenca politike, takime jubilare, botohen libra, janë organizuar shoqata në emrin e tij dhe kjo nuk ndodh edhe në Shqipëri.

Nuk e di mirëfilli se ku është më e ndjeshme rrita e qëndrimit ndaj tij, por e di mirëfilli se njëzet vite më parë, ngritja e një teme të tillë, jo vetëm do të ishte tabu, por do të dukej edhe çmenduri e rradhës. Nëse sot ka dalë nga radhët e “çmendurisë, fajtor nuk është një figurë e larguar prej shumë kohe nga jeta, as një lëvizje nostalgjikësh, të cilët, edhe kur shkojnë në varrezat e dëshmorëve tërheqin këmbët zvarrë të lodhur nga mosha. Politika e prapshtë sjell në relievin e kujtesës edhe atë që mendon se e ke mundur përfundimisht.

Në Kosovë janë disa shkaqe që e bëjnë më të ndjeshëm këtë gjendje.

Shumë vetë në Kosovë, ende , edhe sot, e kanë të vështirë të kuptojnë pse shteti shqiptar i tri dekadave të fundit, njerëzit drejtues të politikës atje, ende kanë nostalgji për kohën e Titos kur e krahasojnë atë me regjimin e Enverit. Deklaratat e herë pas hershme, qoftë të Nanos, kur ishte ndër Njëshat e politikës, qoftë të Berishës, kur i a sillnin ngushtë, se, qeveria e Titos ishte shumë m liberale se sa ajo e Enverit, janë të pakuptueshme për to.

Ata sjellin shifra dhe këto shifra janë fakte, janë njerëz. Në periudhën e regjimit të Titos në shtetin jugosllav janë rreth 42 mijë shqiptarë të vrarë, që nga viti 1944 e deri në vitin 1981, kuptohet jo me të njëjtën shtrirje në të gjitha vitet. Masakrat e mëdha, publikisht të njohura, si ato të vitit 1945 apo 1946, të aksionit për mbledhjen e armëve etj; goditjet e grupeve të qëndresës, ku është emblemë ajo e Shaban Polluzhës, janë aktet më të mëdha të krimit në pasluftë, që u përsëritën në vitet 1998 – 1999.

Që nga paslufta e deri në qershor 1999 janë të burgosur politikë shqiptarë mbi 345 mijë vetë, çka do të thotë se në të gjitha vitet burgjet serbosllave kanë qenë të mbushur me shqiptarë.

Ata nuk e kuptojnë dot se si një shtet , i cili duhet ta quante veten liberator, edhe nj masakër të njohur si ajo e Tivarit, e pranuar nga vetë forcat serbe si akt i tyre hakmarrës ndaj “ballistëve shqiptarë”, bëhet shkak i ngritjes së një grupi hetimor parlamentar, që akuzon shtetin shqiptar, në të njëjtën linjë me politikën e sotme serbe, duke i hequr atij shteti pelerinën e një faji tragjik dhe duke e vendosur mbi shtetin amë.

Dëshmitarë, ende të gjallë edhe sot e kësaj dite, nëse pyeten qetësisht, pasi bëjnë be “pasha atë kohë kur kemi qenë Shqypni”, të tregojnë se vetëm ardhja e brigadave shqiptare ndaloi krimet e planifikuara serbe në vitin 1945; ndërsa tani, për hir të një politike, haptas mbështetëse të politikës serbe, krijohet alibia e rreme për serbët dhe fajësohet qeveria shqiptare e pas luftës.

Kam pasur fatin e pashoq që në në një moment të jetës sime të jem mik e shok i shumë të burgosurëve politikë, shqiptarë të Kosovës, të cilët, edhe pas burgimeve të rënda, nuk e ndaluan aktin e tyre çlirimtar. Përjetimet e atyre që kanë qenë të burgosur në Goli Otok, në Stara Gradishkë, veçanësisht në burgjet serbe, torturat e hequra me ditë, me javë e me muaj, rrahjet vandale, sidomos nga ish-policë dhe sigurimsa shqiptarë, janë të llahtarshme. Shumë kanë vdekur në tortura.

Klasorja rëndonte edhe mbi familjet e tyre. Kishte fise të tëra të leçitura, të mbyllur në kullat e tyre si në burgjet e vetvetes; largimet nga puna ishin të zakonshme. Xheva Krasniqi, për shembull, njëra ndër figurat m mitike të Kosovës së sotme, megjithëse e diplomuar dy herë, si mësuese e gjuhës shqipe dhe si juriste, do të flakej nga puna, sapo i fejuari i saj, Fehmi Lladrovci do të burgoshej si drejtues politik i lëvizjes çlirimtare. Kjo ndodhte me të gjithë.

Në fakt, ata ishin të lëçitur brenda lëçitjes së tyre.

Në këtë lëçitje, e cila ishte herë-herë dërmuese, i vetmi zë, që mund të ishte real apo edhe mund t’u dukej, vinte nga shteti shqiptar. Në mes dy zgjedhjeve; mes shtetit titist apo shtetit komunist të Hoxhës, ata, pa asnjë ngurrim, zgjodhën shtetin shqiptar.

Vijon nesër

 

 

June 24, 2018 13:09
Komento

64 Komente

 1. Sallakja June 24, 13:38

  …. vijon neser…
  Ta haje dreqi ta haje, kush pret deri neser ?

  Reply to this comment
 2. KORÇARI June 24, 13:52

  ENVER HOXHËS I TAKON KY NDER, JO VETËM NË DARDANI POR DHE KËTU NË SHQIPËRI, SEPSE PO QE SE SHQIPËRIA DO KISHTE NDJEKUR BALLISTO-ZOGISTËT SOT NUK DO KISHTE MË SHQIPËRI , SOT SHQIPTARËT DO TË FLISNIN GJYSMA SËRBISHT DHE GJYSMA GREQISHT, PRA ISHTE AI ENVER HOXHA DHE LUFTA E LAVDISHME NACIONALÇLIRIMTARE QË NA DHA KËTË SHQIPËRI KËTË ATDHE QË KEMI SOT. AI , ENVER HOXHA E NGRITI SHQIPËRINË NGA NJË VEND POTHUAJSE MESJETAR ME BUJKROBËR DHE E BËRI NJË VEND TË PËRPARUAR , ME INDUSTRI TË RËNDË, TË LEHTË, UZINA FABRIKA ETJ, PASURINË QË LA PAS AI HËNGRËN DHE VAZHDOJNË TË HANË KËTA LEGENAT E SOTËM , KËTA MAJMUNËT QË QUHEN POLITIKANË , NXORRËN NË ANKAND PËR 5 ASPRA GJITHË PASURINË E SHQIPËRISË PËR TË MBUSHUR XHEPAT E TYRE , ME NË KRYE SHPELLARIN IDIOT SALI BERISHA,

  Reply to this comment
 3. 15 vjet pa drita ! June 24, 14:24

  https://www.youtube.com/watch?v=SC6pF6VKAQc

  Keta njerez jetojne 15 vjet ne erresire pa drita pa informacion, jetojne si ne kohen e gurit, dhe thone ” ne kohen e enverit kishim drita ishim keq, por tani jemi ma keq ma zi, ! Pa drita !!

  https://lyricstranslate.com/en/enver-hoxha-tungjatjeta-kejda-gjermani-kejda-gjermani-long-live-enver-hoxha.html#ixzz5JLQjb7DX

  Enver Hoxha Tungjatjeta!
  Sa keto male e sa keto shkrepa!
  Zanin Shqipes lart ia ngrite!
  Gjithe kete popull ne drite e qite!

  Sali Berisha tu shoft jeta !
  Sa keto male e sa keto shkrepa!
  Zanin Shqipes krejt e hupe !
  Gjithe kete popull ne grop e fute !

  Reply to this comment
 4. Babalja June 24, 14:25

  Shikojini anti enveristet sot. Jane ata qe sollen ne Shqiperi pas vitit 1992, grabitjen e prones, kontrabanden e cigareve dhe naftes, korrupsionin, prostitucionin dhe dregen, firmat piramidale dhe ne fund per te ruajtur pushtetin gati nuk e hodhen vendin ne lufte civile. Shkaterruan arsimin duke rikthyer analfabetizmin me diplom qe nuk vlejne asnje grosh. Nuk ndertuan nje veper te re energjitike, sshkaterruan hekurudhat , uzinat dhe fabrikat dhe lulezuan tregetine e skrapit. Degraduan bonifikimet dhe paralizuan bujqesin ne formen e subecioneve te cilat me pare vidhen se u shkojne fermereve. Cilesia e ushqimeve dhe buka nuk kane sot asnje garanci. Akoma dhe sot ne nje fshat te Shkodres mungon energjia elektrike prej 17 vitesh. Fshataret jetojne si ne mesjete pa energji. Ne shtepite e tyre mungojne televizoret. Fshatra pa qendra shendetesore dhe me shkolla te armotizuara te ndertuara qysh ne kohen e PPSH. Ka humbur respekti per njeriiun. Njeriu per njeriun eshte kthyre ne kafshe. Dhe ne ato vepra te medha te infrastruktures qe jane ndertuar keto 27 vite jane vjedhhur miljona euro te taksapaguesve shqiotare. U shkaterrua ushtra e popullit. Jemi nje vend pa nje force ushtarake pooullore teresisht te varur nga te tjeret. Mungon drejtesia. Drejtesia e plepave u be simbol ii korrupsionit. U shkaterrua akademia e shkencave dhe sot studimet albanologjike jane aq te pakta sa per mos thene inegzistente. U shkaterrua sherbimi informativ duke u kthyer ne sherbim te partise. Sot nuk i njohim me dhe nuk kemi me informacion per individe apo organizata anti shqiptare. Antishqiptaret sot jane te lire te na perdhosin perdite televizjoneve heronjte e kombit. Niveli i profesjonalizmit ne administrate eshte mizerabel. Kemi drejtore pa shkolle te mesme. Niveli i perfaqesimit ne parlament eshte per te vene duart ne koke. Konçesjonet dhe privatizimet pa fre pasurojne te pasurit dhe varferojne te varferit. Po manipulohet historia. Kriminelet e luftes po na i shesin per nacionaliste e tradhetaret esadiste per patriote. Hiqen bustet e deshmoreve dhe i ngrihen buste trafikanteve te armeve. Sherbetoret e udb dhe asfalise greke jane ulur kembekryq ne parlamentin e Shqiperise se nuk egziston me sigurimi i shtetit qe u tregonte vendin sherbetoreve te agjenturave te huaja. Emigracioni ngelet ne shifra te larta pasi keta palaço politike u kane vrare shpresen shqiptareve. Shqiptaret nuk i besojne me politikaneve. Shikoni kush punon sot kunder integrimit te Shqiperise ne BE. Te gjithe antienveristet, serbomadhet, grekomanet dhe turkoshanet.
  Sot eshte koha per te vene pikat mbi i’ . Ti japim Çezarit ate qe i takon Çezarit.
  Ka ardhur koha qe historine ta shkruajne kokat e ftohta dhe jo burrgaxhinjte e sistemit dhe politikanet.
  Le te bejne dhe keta te sotmit vepren e E. Hoxhes 44-74. Pas kesaj kohe mund te gjejme gabime plote per te cilat te gjithe mund te flasin. Ka ardhur koha qe historia te shkruhet me ngjyra dhe jo bardh e zi. Ashtu siç jane ne te vertete dhe ngjarjet dhe personazhet e saj. Mohimi i gjithçkaje te asaj kohe eshte nje qendrim qe te peshtiros. Kombet dhe popujt zhvillohen mbi nje baze dialektike dhe te vazhdueshme. Ku mesohet nga gabimet dhe vleresohet progresi. Nuk ka popull qe lind befasisht pas vitit X dhe gjithçka para ketij vite na qenka 0 apo zi. Ne kete aspekt dhe figura e E. Hoxhes duhet rivleresuar nga njerez serjoze dhe jo sharlatane te mbushur me mllefe dhe inate te se kaluares.
  Ne kete aspek nuk shoh ndonje çudi te madhe nqs nje rruge diku ne ndonje qytet apo fshat te Shqiperise, Kosoves apo gjetke i vihet emri i E. Hoxhes. Pak rruge ka Shqiperia me emra qesharake si ne bashkine e Kamzes? Po ne kemi rruge me emrin e Azem Hajdarit! Kemi rruge plote me emra ballistesh madje dhe nga ata qe kane bere krime bashke me gjermanin. Presidenti ushtar Nishani dhe i dekoroi kriminelet.
  Kut ka per ta pse nuk duhet te kete per ata qe bene luften, çliruan dhe ndertuan Shqiperine. Keta te fundit i kane mbeshtetesit maxhorance ne popull. Ceshte gjithe ky revansh i minorances qe kerkon te na imponohet?
  Ti vihet emri qe cke me te ti vihet.

  Reply to this comment
  • 500 vjet nana priti June 24, 15:32

   babale !

   respekt absolut per komentin tuaj por ju beni nje gafe te pafaleshme; Enveri nuk ka nevoje per emrin ne nje rruge qorre ne nje kohe qe Trafikanti Azem Hajdari dhe nje Zog Gomari kane monumente..
   Pra Enveri beri nje epoke qe pas Gjergj Kastriotit ishte nga me te ndriturat ne historine e Shqiperise.

   SHQIPERIA C’KA QENE,C’ESHTE …..DHE C’DO TE BEHET ?
   Mendoj se shqiptaret kthyen koken nga enverhoxha pas 1997…u shkri shteti shqiptar per here te pare pas 1912..kaq mjafton per kuroren e pare te enver hoxhes
   Nuk gop some sot asnje shtet apo kualicjon shtetesh..asnje organizte apo sherbim qe nga Cia-Kgb e deri te mafja nderkombetare te erresoje figuren e xhaxhit
   Perkohesisht ish pinjollte e fashizteve ,zogisteve ..mergatqyqareve elezbiberiste,filo serbe.damirfazllice filogreke janullatiste,titste isamusafiste islamiket me muhaxherrit fatos lubonjat dhe spartak ngjalat kane ne dore media qe nga VOA e deri te Klani I 2F qe po shperfyterojne memorjen kombetare..por e kane te kote:
   Fillojme me Zog tradhetarin qe I kane ngritur lapidarin
   Per Ahmet Zogun edhe nqs se marrin ne konsiderte qe shqiperia doli nga perandoria osmane tejet e varfer dhe mbi te u versulen shtetet fqinje dhe fuqite e medha prape se prape kishte kohe te bente shume me teper per ate vend ,,por ai u mor me hareme,tradheti dhe kurveri klasike dhe politike.Numri I atentateve qe I kalonte 50 here tregojne jo vetem urrejtjen e popullit per te por dhe se ai ishte nje shejtan apo djall qe nuk e kapte plumbi.
   Nqs se lexojme kujtimet e ambasdorit amerikan Grand ne ate kohe ai thote: Ahmet Zogu e kishte shitur me kohe shqiperine te italianet dhe 7 prilli 1939 ishte nje pushtim formal se pushtimi ekonomik dhe moral kishte kohe qe ishte kryer.Ne nje fare menyre Zogu e mirepriti kete pushtim se perfitoi nje thesar kolosal dhe doli I fituar.
   Por hileja e me madhe e pompimit dhe glorifikimit te Zogut eshte ne funksion te erresimit te figures Enver Hoxhes.Nqs se shohim nje detaj vetem te fotografia qe nipi ESAT TOPTANIT –blendi feziu ka vene ne kopertinat e librave per enverin dhe zogun ne te parin ka vene nje fotografine e erresuar dhe te plakur te te Enverit kurse te zogu ka vene fotografine e tij me te mire I veshur me te bardha dhe ne moshe te pershtateshme.
   PAK VEMENDJE I NDERUAR LEXUES !
   Kam qene ne ate brez shqiptaresh qe u distancova ng a “rruga e enverit” qe nga 1973-74 per aresye qe nuk du ate zgjatem se jane shume.Kete qendrim e kam mbajtur deri ne mars 1997 kur shteti shqiptar u shkerrmoq per 1 muaj..Para kesaj ngjarje kushdo person I afert me mua qe fliste mire per Enverin ne nje fare menyre e perbuzja dhe e largoja nga ai mjedis ku debatonim….Por pas 1997 dhe deri ne keto ore qe po flasim Shqiperia nuk egziston si shtet qofte si MBROJTJE,DIPLLOMACI,EKONOMI,FINANCA e deri te …MORALI.KOMBETAR

   Me kot lodheni enverofage te eklipsoni figuren e Enver Hoxhes ne artikujtt tuaja biles sa me shume e shani ju si ujk i vetmuar aq me teper i rrisni vleren atij.Ju duhet ta ndani figuren e Enverit nga ana ideollogjike dhe te shihni veprimtarine e tij ne rrafshin kombetar.
   Shohim sot se sa me teper kjo klase politike futet me thelle ne rrugen e asgjesimit te shtetit shqiptar dhe te deformimit kombetar aq me e eger behet propoganda kunder atdhetarit Enver Hoxha.

   Viktime e kesaj propogande eshte brezi i ri qe po bombardohet non stop 24 ore ne dite me nje rrjet shume te gjere dhe te sofistikuar duke i trullosur deri ne shplarje truri permanente.
   Por vepra e Enverit nuk mund te zbehet pamvaresisht shume gabimeve te ndodhura ne kohen e tij qofte nga eksperianca,qofte nga nje rrethim 40 vjecar nga athina dhe beogradi te ndihmuar ne ate kohe nga perendimi.Jo vetem i takojne ato dy dekoratat qe ka te Kuvendi por une do tishtoja dhe te tjera:
   1-DEKORATE ATDHETARIE
   Mbrojtja hyjnore qe i beri kombit Enver Hoxha ne konferencen e paqes ne Paris kur i tha botes se:
   SHQIPTARET KANE ARDHUR NE PARIS JO PER TE DHENE LLOGARI POR PER TE KERKUAR LLOGARI qe i la me goje hapur udheheqsit boterore me frengjishten e tij perfekte .
   2-DEKORATE TRIMERIE
   Mbrojtja e shkelqyer qe i beri monarko-fashisteve greke ne 1949 qe i shkerdheu nenen atyre.Kurse nen regjimin e talebanit Berishe ne 1994 komando greke shpartalloi dhe poshtroi maksimalisht duke vrare disa ushtarake shqiptare dhe duke i lidhur si bageti efektivin e nje njesie luftarake te mender berishes.
   3-DEKORATE GUXIMI
   Debimi spektakular qe i beri fllotes ruse ne Pashaliman qe shume stratege e cilesojne si nje nga veprimet me te guximshe ne historine e njerzimit.Ishen vitet 60′ kur Ruset ishin fuqia me e madhe boterore ushtarake derisa ne krizen e karaibeve ne 60′ Hryshovi i trembi amerikanet te cilet deshtuan ne ngjarjen e Gjirit te derrave ne Kube.
   4-DEKORATE LARGPAMESIE
   Trim u tregua dhe ne daljen nga traktati i Varshaves ne shenje proteste kunder pushtimit Cekosllovakise qe mbahet si dita kur u be komunist plehu Sali Birishi nga “mallengjimi” i ketij akti heroik .
   4-DEKORATE INTELIGJENCE
   Enver Trimi drejtoi vendin qe e mori absolutisht te shkaterruar dhe pa asnje kokerr leku ne arken e shtetit.Ai drejtoi dhe luftoi balle per balle me Titon per 30 vjet qe dihet se ishte nje figurat boterore me finoke dhe i mbeshtetur fuqimisht per te shkaterruar shqiperine.
   5-DEKORATE PER DIZINFEKTIM TE TURKOSHAKEVE
   Kjo eshte vepra e tij madheshtore qe vuri si Pashko Vaso ne zbatim moton :feja e shqiptarit eshte shqiptaria.Si rrjedhoje ekesaj politike kemi me mijra familje shqiptare me besim miks qe i ben me teper shqiptare se fetare.Eshte kriminale sot te shohes sumat perpjete te disa besimtareve dallkauke perpara gjergj kastriotit ne Tirane dhe kjo mjafton per kete supermedalje
   Jane shume aspekte qe flasin ne favor te ketij legjendari por pa harruar shume bema te keqia te tij qe nqs do ishte gjalle do ti kerkonte ndjese shqipatreve.
   Ishte sistemi i Enver Hoxhes qe mori Sali morracakun nga vicidoli nga nje familje ekstremisht analfabete ,i dha shkolle e futi ne gjirin e famijes deri te oxhaku i tij dhe pastaj ky gjarper kafshoi te zotin..
   6-DEKORATE “GARIPI”
   Eshte lideri I vetem ne bote qe I beri kaps dy superfuqite per 40 vjet dhe kjo eshte aresyeja kryesore qe ai luftohem me kaq cmenduri sidomoa nga ish mergata e qyqeve dhe Macrthistet ne Amerike qe ndyshe sillen me komunizmin kinez me Maon apo me Fidel Kastron dhe ndryshe me enver hoxhen qe kane kaluar deri ne kanibalizem.
   7-GJYSEM DEKORATE PER DE-TARTABIQIZIMIN E NASTRADINEVE &SALIBANEVE
   Ketu ka gabur se eshte treguar se ishte sistemi i Enver Hoxhes qe mori Sali morracakun nga vicidoli nga nje familje ekstremisht analfabete ,i dha shkolle e futi ne gjirin e famijes deri te oxhaku i tij dhe pastaj ky gjarper kafshoi te zotin..
   Ishte enver hoxha qe armiq te betuar te tij I fali ,I dha shkolle te larte dhe I ofroi dhe poste te rehateshme ku do permendja dy egzemplare nga mijra te tille si Uran Butken dhe Pellumb Kurvllen qe po na can menderen me rrefenja nga marika..ketu futet dhe nastardin perkthyesi I palodhur I veprave te xhaxhit ne rusisht..eshte kopja e amik kasaruhos qe ishte dhe I perndjekur dhe spiun I shokeve..

   Nuk dua te mbroj atdhetarin Enver Hoxha sepse ka qene ne nje fare menyre i para denuar nga koha qe jetoi dhe ideologjia qe perfaqsoi por Ate KOLLOS NUK MUND TA ZHDUKIN AS UFO-T nqs do vijne nje dite sepse ishte nje ZEUS qe historia e ka futur ne arkivat e saj.
   Ne ditet e sotme kur shqiperia eshte kthyer ne shprehje gjeografike nen ombrellen e Natos dhe klasa politike nuk eshte e afte jo vetem te vere ne funksion shtetin shqiptar por e ka shkaterruar ate perfundimisht duke e lene ne dore te ca ambasdoreve low life figura e tij eshte ne rritje progresiveVetem nje referendum popullor per Enver Hoxhen do ju mbylli gojen reaksionareve dhe tradhetareve te vendit te cilet ai I lujtoi per 40 vjet dhe nuk jane pak..
   .
   Ne pefundim shtetareve
   qe na kane drejtuar pas 1924
   do ti jepja kete vlersim simbolik per dhjete pike:
   .
   enver hoxha…9 pike
   .
   ahmet zogu …1 pike fatos nano…0 pike
   .
   Sali berisha..nuk vlersohet burre shteti
   ( vetem arvizu eshte dipllomati I vetem ne bote qe beri nja gafe te tille per halen berishe por gafa me e madhe e tij ishte dalja ne television per te thene se enver hoxha ishte monster qe ka nje efekt boomerang..nqs ka nje diplomat arkitekt qe I ka bere permendoren me te madhe enverit ky ishte arvizu qe pranoi poshtrimin nga burri I tij I shtetit dhe iku nga shqiperia si ushtar ..kur ne e nderuam si general para 21 janarit..)

   JEPENI CEZARIT BALLKANIT
   ATE QE E MERITON DHE VETEM AMERIKANET E KANE CILESUAR
   ARMIKU YNE I DOBISHEM.
   .KAQ MJAFTON..
   KY ESHTE LAPIDAR MERMERI QE AMERIKA I KA NGRITUR ENVERIT (NUK DUHEN NDEGJUAR PORDHET E ELEZBIBERIT DHE AS TE NDONJE MOTHERFUCKERI)

   Reply to this comment
   • Mon Kukaleshi June 24, 17:25

    I nderuari Babalja, nxorra nga komenti tuaj vetem keto kete pjese;
    “Nuk ka popull qe lind befasisht pas vitit X dhe gjithçka para ketij vite na qenka 0 apo zi”.
    E ne fakt, rrumpallen e pas viteve 90 qe vazhdon akoma edhe sot, nuk mund ta konsiderojme vitin X, sepse plehrat qe qeverisen pas 90 me ne krye kelyshin komunist Sali Berishoviç ishin bijte e atij komunizmi qe jetoj per 45 ne Shqiperi, pra ketu flitet per vazhdimesi.
    Ai komunizem lindi dhe rriti perbindsha, te cilet sapo moren pushtetin, u bene shume here me te poshter se sa te paret e tyre.

    Reply to this comment
    • Lesh Kukamoni June 25, 07:56

     Mono, po ata kamunistet, ata t’paret pra, ata 200 petritat, a nuk i krijoi (lindi) zogollizmi?! Thjesht zbatoj logjiken tende me vit X. Po zogollizmin kush e lindi mo pra?! Bumbabizmi?!

     Reply to this comment
 5. LORA June 24, 14:42

  Historia e progresit te shtetit te shqiptarve qe beri Enver Hoxha nuk matet asesi me emra rrugesh,ajo eshte e dokumentuar ne histori dhe e ngulitur ne ashtin e shumices se shqiptarve.Rrjedhja e kohes do te sjelle vec lartesimin e emrit dhe vepres qe Enver Boxha i la Kombit tone..
  Sa per ata qe duan te bejne politike per nevojat e tyre ordinere me emrin e Enverit,,,,,ata do te harrohen sapo te mbyllin syte.

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku June 24, 20:13

   E kujt i plasi per Enverin oj budallaçje trushpelare.

   Reply to this comment
   • I tille je , sa here hap gojen June 24, 20:54

    Ty nuk te pelcet per Enverin , se je pinjoll i kolaboracionisteve . Jini ju bajgat e ketij vendi , qe e
    degraduat deri ne shperberje shtetin e ngritur nga
    Ismail Qemali , Luigj Gurakuqi e Isa Boletini me shoke !
    Ju jini te gjithe per ne litar !

    Reply to this comment
    • Plaku Xhuxhumaku June 24, 22:22

     E para une s’kam te bej fare me kolaboracionistet, bjellogardistet, ballistet dhe gjithe istet qe ju kane pjerdhur mendjen juve. Ate litarin tregoja sat’ome e mo na çaj trapin kurse bajge e bene Shqiperine komunistet serbo-sllave qe edhe sot e kesaj dite qeverisin se ua la Enver Bythoja me testament. More vesh ti enverist muti?

     Reply to this comment
 6. Lala June 24, 15:04

  E gjeni bustin dhe coni tek vendi.
  Eshte shqipetari me i madh i te gjitha koherave. LAVDI VEPRES SE ENVER HOZHES!

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku June 24, 20:15

   Pasi ta gjejne bustin ta lajne edhe mire e mire nga shurra qe i hodhi populli shqiptar ate 21 shkurt te lavdishem.

   Reply to this comment
   • KORÇARI June 27, 11:39

    Të Lavdishëm??? Ti xhuxhumak do jesh ndonjë Sahanlëpirës i SALI MUTIT që shkatërroi gjithçka . Ore xhuxhumak por kur rronte Xhaxhi ku ishe ti o , përse s’flisje , apo ishe i zënë me Bythlëpirjet e Byrosë.??

    Reply to this comment
    • Plaku Xhuxhumaku June 27, 16:10

     O Korçar, me duket se jemi marre vesh nje here bashke. Une s’kam pune ne Saliun, po po te pyes tyne, ku ishe tine kur ia qine t’emen Enver Bythos, apo kishe vajtur piknik andje nga Shen Pidhiadha?

     Reply to this comment
 7. demo June 24, 15:31

  Kur s`ke cfare thua,me mire mos fole!
  Xhelati i kosovareve ,Enver Hoxha,nuk ka vend ne Kosove.
  Si e qysh e tek,e kemi spjeguar ne qindra komente.
  NQS Sali Berishja eshte me i zi,kjo nuk e zbardh Enver Hoxhen.

  Reply to this comment
  • Babalja June 24, 16:43

   Ashtu Demo? Po pse bashkepunimi i juaj me nazi-fashizmin duhet tju zbardhe ju per antikomunozmin?

   Reply to this comment
  • I tille je , sa here hap gojen June 24, 20:46

   @ d e m o = X h a f e r D e v a
   Vetem shqiptar Kosove nuk mund te jesh ti nazisti demo !

   Reply to this comment
  • Mollosi June 24, 20:51

   Eshte e vertete qe Enveri nuk ka vend ne Kosove sepse shqiptaret e Kosoves shume mire e dine qe pjesa me e madhe e atyre 42.000 te vrareve u be gjate fundit te vitit 1944 dhe fillimit te vitit 1945. Pra ata shqiptare te Kosoves u vrane nga njesitet partizane (jugosllave) gjate kohes sa ishin aty brigadat shqiptare per te cilat me shume rendesi kishte shkuarja ne Vishegrad se sa ndihma dhene vellezerve te tyre kosovare.

   Reply to this comment
   • Kaçi i zi June 24, 22:13

    Ku qendron faji i Enverit ketu? Pse faji i Majkos eshte qe nuk i shpetoi dot kosovaret nga genocidi serb? Ti thua qe pas 50 vjetesh te akuzohet Majko pse nuk shoetoi dot kosovaret nga Millosheviçi, apo akoma me keq ta bejne dhe bashkepuntor te tijin.

    Reply to this comment
    • Mollosi June 24, 23:03

     Dallimi ne mes te Majkos dhe Enverit eshte shume i madh. Partia e Enverit ishte nje parti kukull e Titos. Ajo dirigjohej nga Miladini, Mugosha, Tempo, Rankoviqi… Enveri i kishte maredhenjet shume te mira me serbo-malaziasit. Per Enverin me shume rendesi kishte dashuria e perjetshme me jugosllavet se sa mbrojtja e shqiptareve te Kosoves nga partizanet e Titos. Enveri jugosllavet i konsideronte vellezer . Majko e urrente Miloshin ndersa Enveri e adhuronte Titon, Miladinin, Mugoshen… Askush nuk mund ta akuzoje Majkon per mosshpetimin e kosovareve. Ai nuk dergoi brigada ne Kosove. Brigadat i dergoi Enveri. Dhe cka bene ato brigada ??? Asgje. As` edhe ndihmen me te vogel nuk ju dhane shqiptareve te Kosoves. Te shkretet kosovare, sa shume u gezuan kur degjuan qe do te shkonin dy brigada shqiptare. Por shume shpejt u zhgenjyen sepse e pane qe per partizanet shqiptare me rendesi kishte ideologjia se sa vellazeria

     Reply to this comment
     • Kaçi i zi June 25, 14:58

      Ore djale jemi ne lufte ne ate kohe dhe jo ne xhiro per qejf. Po luftohej gjermani jo jugosllavi. Kosoven nuk e ndau Enveri mga Shqiperia por fuqite e medha ne 1913. Jugosllavet nuk i pruri Enveri te krijonin partine por komiterni. Everi “adhuronte Titon” po cfare thua o Mollos? Armiku me i madh i Enverit derisa mbylli syte ishte Tito. Perse Enveri nuk vazhdoi rrugen me Titon kur Tito u prish me BS ne 48 nqs u bindej dhe donte jugosllavet? Enveri nuk i dilte dot ballasi Titos deri me 48 se Shqiperia nuk kishte fuqine e Jugosllavise dhe seshte faji i Encerit pse Shqioeria u la nga aleatet nen influencen jugosllave. E kuptoni qe ja fusni kot kur thoni “shiti Kosoven!” A thua se ne e kishim dhe e falem. Pse se bashkon sot Kosven me Shqiperine? Ja ku e ke dhe te pavarur. Se nuk te pjerdh kush ti prandaj. Se je shtet i vogel dhe gjithcka e lozin fuqite e medha qe i dhane dhe pavaresine. Jo me ne ate kohe qe me qendrimin qe kishin mbajtur ballistet dhe zogistet me bashkepunimin e tyre me nazistet ishte vene ne pikepyetje dhe teresia teritorjale e Shqioerise se 1913 jo me te pretendoje dhe Kosoven. Lanç e shpetoi Shqiperine nga nje 1913 e dyte. Fat te tille pati Rumania se ciles ju shkeputen teritore per shkak te bashkepunimit me nazistet. Analizojini ngjarjet ne kontekstin e raportit te forcave dhe konjukturave politike te kohes jo nen optiken e sotme. Jugosllavia dhe Tito ne ate kohe ishim aleatet e Ruzveltit, Stalinit e Çurçillit. Loja ishte: “Beheshe pjese e aleateve dhe reshtoheshe ne krah te tyre apo kunder me nazistet?” Kjo kishte rendesi ne ate kohe. Ceshtja e kufijeve ishte e mbyllur nga fuqite r medha deri ne mbarim te luftes. Dhe kufijte do te rishikoheshin mbi parimin e kahut politik qe vendet kishim mbajtur gjate luftes. Ashtu sic u be ne realitet. Kuptove? Nuk behet fjale shiti Kosoven a thua se e kishim dhe e dhame. Perkundrazi. Repartet partizane shqiptare qe shkuan ne Kosove sfumuan ne syte e aleateve dhe justifikuan ne nje fare menyre edhe qendrimin pro nazist te shqiptareve te Kosoves te cilet per shkaqe historike te represjonit serb ndaj tyre bashkepunuan ne mase te gjere me nazistet.

 8. MH June 24, 15:38

  Sikur askush te mos shkruaj te verteten e ngjarjeve te kohes se luftes dhe te pas luftes.Por vetem ato vellimet politiko-ekonomike qe nga dita e pare e fitores mbi fashistet dhe gjermane qe i bie 29 Nandori 1944 me autor te vetem Enver Hoxha brezat qe do vijne do njohin rrealitetin e monizmit “diktature” qe per mue asht barazi me Ligjin me tolerim Zero te sistemit kapitalist me te cilet mbijetojne pushtetet dhe shtetet.Pa keto dy variante te ligjit nuk ka qetesi dhe liri njikohesisht nuk ka as zhvillim ekonomike shoqerore ne asnji shtet te botes.Kesaj etape gjysem shekullore shto dhe rrealitetin konkret lufte per clirim dhe liri.Do bajne qe brezat e ardheshem do binden per patriotizmin dhe ndershmerin e pa tundeshme te Enver Hoxhes per pavarsi atdhetarizem dhe emancipim te shoqerise shqiptare,te lane ne injorance nga hajduti e aventurieri Naltmadheni Zogu i gomarit Mbret.Duke u bindur keto lexues me te dhanat qe afrojne arkivat e agjenturave te huaja te krahasueme me te vertetat e 80 e sa veprave te botueme nga Enver Hoxha.Ashtu sic jam bindur dhe une nga keto ballafaqime origjinale historike ku flitet per ngjarjet historike te kombit ton,ne vecanti te periudhes Lufte clirimtare dhe shvillim ekonomik per nji gjysem shekullit.Aq ma teper sot kur Sali Berisha reabilitoj kete fare Mbret Zog gomarit dhe po e ndjekim cdo dite e nate vperimtarin antiatdhetare te opozites te cdo ngjyre qofte plus dhe te majten integrim te likes e mones qe jane mbrehur me mish e me shpirte kundra perparimit te vendit tone ashtu si gjithe Europa.
  Nuk ka njeri pa gabime.
  Po vetem te majtet e ndershem mund te identifikojne gabimet e Enver Hoxhes.Gabime qe nuk cojne kandar me vlerat pozitive qe ia kushtoj popullit dhe atdheut.

  Reply to this comment
 9. intelektuali June 24, 16:09

  ENVERISTI FANATIK BEDRI ISLAMI BEN THIRRJE PER TE FORCUAR ISTIKAMIN E PARTISE SE PUNES

  Po tani e gjete kohen o spiuni i Sigurimit, Bedri Islami qe te besh thirrje per kthimin e Kohes se Qepes te Enverit?

  NE CILIN VEND TE BOTES RRUGET EMEROHEN ME DIKTATORE GJAKATARE?

  Ne Rusi u bene 70 vjet qe Stalingradin e quajten Vollgograd, kurse Leningradin e quajten me emerin e vjeter SHen Pjeterburg, Bedri Islami tani perligj dallkauket e Kosoves te emertojne rruget e tyre me emerin e Enver Hoxhes qe tradhetoi me pabesi pederasti kosovaret ne Tivar, por qe tradhetoi bashkimin e Kosoves me Shqypnine qe ne 1943 kur hodhi poshte oferten angleze me nje pabesi te papare me urdher nga Beogradi.

  PO MILADININ DHE DUSHANIN E TITOS QE URDHERONIN ENVERIN NE CDO HAP TE TIJ PARA DHE PAS LUFTE PSE NUK I PERMEND O BEDRI ISLAMI?

  por:

  Mashtron kosovaret me dacibao te poshtra amorale qe nuk kane asgje te perbashket me historine?

  sepse:

  Per nje moment te parafytyrojme sikur ne qytetet gjermane te fillojne te kerkojne qe te emertojne rruget me emerin e Hitlerit, si do ta priste Bota Demokratike kete lajm idiot dhe amoral?

  Reply to this comment
  • Babalja June 24, 19:36

   Me Hitlerin mos e ngatero se eshte tjeter persomazh dhe histori. Pjesa tjeter e akizave qe i ben Enverit jane te pasakta. Influencat e ndane ne Jalte. Nuk ka pasur kurre oferte angleze per bashkim.
   Po Lenin pse e ruajne ne mauzoleum ne Rusi?
   Kesaj jepi pergjigje.

   Reply to this comment
   • BLACK SWAN June 24, 20:54

    per ti treguar botes qe KRIMINELET ekzistojne dhe qe denohen me vdekje dhe pas vdekjes !!

    Reply to this comment
    • Kaçi i zi June 24, 22:33

     Ti mjelme e zeze do kesh rene ne nndonje llagem muti qe je ngjyrosur kaq zi.
     Se ka denuar kush Leninin. Aty e kane, bile e ruajne me fanatizem mauzoleumin.
     Po te kishin mendjen tende llagem do kerkonin te mos shfaqej kurkund madje as emri mos i zihej me ne goje. Por historia eshte histori dhe nuk i zhben dot gjerat si do ti.
     Vend feudal e fshatar ishte Rusia e Carit, u industralizua dhe u zhvillua nga komunistet. Komunistet e shpetuan boten nga kuçedra naziste ashtu sic bene dhe miljona krime.
     Kjo eshte ta tregosh historine me objektivitet jo te mohosh etapa te tera te saj sikur nuk kane egzistuar kurre. E kuotoni dot sa te shpifur jeni kur tregoheni kaq mohues te gjithçkaje te mire qe pati ajo kohe ashtu sic pati dhe padrejtesi.
     KRIMINELET me te ndyre jeni ju qe nuk i tregoni te verteten brezit te ri. Ju i bete KRIMINELET e luftes nacionaliste. Ju mbeshtetet dhe mbeshtesni KRYEKRIMINELIN Sali qe mijerat e jeteve te humbur ne keto 27 vjet per hir te maskaralleqeve te atij pisi ia kalon dhe atyre te ish sistemit te meparshem.
     Ju jeni KRIMINELET e vertete qe cnuk po beni per te penguar antaresimin e Shqiperise ne BE. Dhe ti sorre e zeze je nje prej tyre.

     Reply to this comment
     • BLACK SWAN June 25, 07:11

      Kaçi i zi,
      jam kurioze te me tregosh njeher ate historine e ‘Zhukovit’;
      nejse, s’ma do mendja se ja Kaçi vertete, se tani je komunist i djathte, por nqs te bie rasti me ate te vertetin , thuaj te tregoj historine e Zhukovit, se do …rrenqethesh…si gjithe historite me komuniste !
      ne jemi mese objektive, historia ashtu po ju tregon si
      KRIMINELE !!
      nejse,nga gjithe kjo squaresia jote une nje gje se kuptova
      luftuan fashizmin qe te shpetonin hebrenjte, por pastaj ‘heronjte’ e tu vrane popullin e tyre ?? vrane 20 milione ruse ???
      me fal dhe njeher se nuk e arrij dot squaresine tende, kur ngre bunkere e gulage, Spaç e Burrel ku hyn e nuk del,
      kujt i duhet zhvillimi ????
      sateme !!??

     • Kaçi i zi June 25, 11:32

      Ti sorre e zeze je aq i squar apo e squar sa te kuptosh qe satem e ti bashke ne radhe te pare i duhej nje shtet qe ti te shkruaje sot ne shqip e te na iluminosh me squarsine tende dhe ne te tjereve.
      Dhe kete shtet e rikonfirmoi lufta partizane qe beri ai dikratori qe juve nevrastenikeve te shqupit ju nervozon dhe i vdekur.
      Po te ishte per squarsine tuaj do kishim perfunduar ndonje shtet sa 1/3 e ketij te sotmit pas lufte ku esadistet dhe dum babistet si puma jote do na menderosnit si drejtues te zote e liberale pa gulake, Spac e Burrel ku hyn e nuk del, megjithese sorrat esadiste dhe dum babiste akoma dhe sote i kemi kembeve.
      3000 te burgosur politike jane 1% e popullsise ndersa pjesen tjeter ai sistem me gjithe Spacin e Burrelin e tij i arsimoi, i strehoi, i punesoi dhe i krijoi kushte jetese njesoj si te tjeret. Xhaxhi diti te loze ne arenen nderkombetare per ta bere Shqiperine e vogel nje vend te madh me dinjitet dhe prestigj e jo nje shtet sharlatan sic e katandiset ju sorrat e zeza sot pa porta e pa dyer ku hyen e del derri e dosa.
      Ca ti bejme tani qe natyra ben te veten dhe xhaxhi e pati nje kolpo ne 74 e andej e ne vazhdim rrethimi i sorrave e beri punen e vet.
      Keshtu qe e dhjere sorre une do preferoja me mire nje shtet me dinjitet se sa nje burdello ku haet, piet e q… mire pa Spac e Burrel dhe ku logji i xhungles e ka shperfytyruar kete popull ne ate fare feje sa mender muhabetit na vjen turp te themi qe jemi shqiptare jo per fajin tone po per faj te sorrave, laraskave, uritheve, qeneve, minjeve e derrave qe na drejtojne ketu e 25 vjet.
      Njerezit, personalitetet dhe veprimtarine e tyre vleresoje ne kontekstin e kohes kur kane vepruar jo me kutin e kohes dhe zhvillimit sot, po do te tregohesh i drejte ne te kundert bjeri dajrese se mire i bie.
      Sa per Zhukovin cila pjese te ka renqethur moj sorrke?
      Apo do ndonje histori me Herry Truman nga ato te 45-ses?
      Apo i do nga keto te fresketat e lindjes se mesme?
      Apo mos do ndonje me Trump qe u ndihe shume i nderuar qe takoi Kim Jong-un siç vete u shpreh?

   • intelektuali June 24, 22:38

    Ore ti gallate do te besh ne kete forum te nderuar te gazetes DITA?

    PO PSE ME LENININ E PUTINIT DO TE KRAHASOSH TI SHQYPNINE QE PO KERKON TE ANTARSOHET NE BE?

    Hitleri ishte me patriot se Enveri, por per nga egersia dhe pabesia e vrasjeve Enveri ja kalonte Hitlerit, vetem te mendojme si vrau me pabesi te papare bamiresin dhe kunatin e tij Bahri Omari, lexo arkivat qe te mos leshosh llogje budalli,

    sepse:

    Ja nje material per Mukjen i shkruar nga nje dipllomat i Hitlerit i nxjerre nga arkivat ne Berlin:

    Në morinë e dokumenteve të huaja që përshkruajnë Luftën ne Shqypni kujtimet e ambasadorit gjerman në Tiranë saktësojnë fillesat e përplasjeve ndërmjet partizanëve te perkrahur nga Beogradi dhe forcave te tjera:

    Dr. Martin B. Schliep, zyrtari më i lartë i Gjermanisë në vendin tonë në vitet e luftës, në dosjen nga shërbimi diplomatik në Shqipëri, deklasifikuar së fundi, ka arkivuar edhe një material interesant me kujtime nga dinamika e luftimeve në Shqipërinë e asaj periudhe. Përveç raporteve zyrtare nga Tirana nën pushtimin nazifashist dhe profilit të disa prej figurave kryesore, si Mithat Farshëri, Mustafa Kruja, Ekrem Bej Libohova, Maliq Bushati, Lef Nosi, Rexhep Mitrovica, Vehbi Frashëri, Bahri Omari dhe At Anton Harapi, diplomati gjerman sjell një panoramë të zgjeruar të veprimtarisë së forcave politike shqiptare dhe raportit të tyre me operacionet gjermane në Shqipëri. I ftohtë në shqyrtimin e këtyre zhvillimeve, Martin Schliep i kushton një kapitull të veçantë marrëdhënieve komplekse midis forcave të Ballit Kombëtar dhe atyre të Partisë Komuniste, duke u ndalur veças në rrethanat e fillesave të konfliktit ndërmjet tyre, që pasoi sipas tij Luftën Civile në Shqipëri:

    “…Enver Hoxha, menjëherë pasi prishi Marrëveshjen e Mukjes, urdhëroi edhe sulmin kundër forcave të Ballit dhe te Legalitetit”. Në këtë situatë, forcat e Ballit u lidhën me trupat gjermane dhe u quajtën nga komunistët si kolaboracionistë. Ky moment dramatik ka shënjuar largimin përfundimtar të Abaz Kupit nga Fronti Antifashist i drejtuar nga komunistët, qe beri te mundur dështimin e negociatave te britanikëve qe erdhen ne Mukje ne 1943 me nje oferte per bashkimin e trojeve shqiptare ne nje shtet te vetem me premtimin e ndryshimit te kursit politik dhe njekohesisht për të angazhuar zogistët në luftën kunder gjermaneve. Abaz Kupi dhe të tijët, ishin më tepër të interesuar të ulnin ndikimin jugosllav komunist në Shqipëri, sesa të luftonin gjermanët dhe kjo ishte ne interes te britanikeve…” sqaron qeverine e tij ne Berlin diplommati gjerman ne Tirane.

    Reply to this comment
    • Babalja June 24, 23:32

     Me jep numrin e dosjes te deklasifikuar. Ku e ke?
     Ku e thote “lufte civile?”
     Edhe sipas ketyre qe thua, dokumenti tregon ose me sakte provon bashkepunimin e ballisteve e zogisteve me gjermante, pavaresisht motivit qe i shty ka pasur bashkepunim.
     Cfare prisnit ju qe fronti nacional clirimtar dhe E. Hoxha tu thoshte balisteve e zogisteve, largohuni pak anash se do godasim gjermanet?
     U tregua naiv Luma me te vetet qe ju bashkua gjermaneve. Nuk eshte e rastit qe ju quani “lufte civile” perjudhen nga shtatori 43 e me pas, pasi pikerisht ne kete kohe me pushtimin nazist ballistet dhe zogistet menduan se u erdhi zogu ne dore, te lanin njehere e mire hesapet me te “kuqte” qe u kercenonin pushtetin e ardhshem. Pet ta nuk kish rendesi nese Shqiperia ishte e pushtuar apo jo. Per ta kish me shume rendesi lufta kunder komunisteve. Kete thote dhe dokumenti qe ti citon. “Kupi dhe të tijët, ishin më tepër të interesuar të ulnin ndikimin jugosllav komunist në Shqipëri, sesa të luftonin gjermanët dhe kjo ishte ne interes te britanikeve” apo jo?
     Vetem kete pjesen se kjo “ishte dhe ne interes te britanikeve” nuk mund ta kuptoj!
     Interesi i vetem i britanikeve ne ate kohe ishte mobilizimi i te gjithe faktoreve politike te kohes ne lufte kunder gjermaneve dhe jo kunder jugosllaveve te cilet po luftonin gjermanet. Jo non sense i nderuar Intelektual!
     Jemi ne kohen kur Stalini , Churchill, Roosevelt dhe Tito ishin aleat dhe ata kishin vendosur qe kufijte e shteteve do rishikohesh pas luftes. Pra qellimi imediat ishte mobilizimi kunder gjermaneve.
     Shqiperine nga Kosova nuk e ndau Enveri por fuqite e medha me 1913.
     Nqs e ke fjalem dhe quan bashkim, bashkimin qe beri Italia fashiste ai ishte nje “bashkim” nen pushtim dhe Italia kishte qellime asmiluese kundrejt shqiptareve.
     Sa per gjermanet nqs qeveria kuislinge jugosllave nuk do ishte rezuar nga komunistet, gjermanet nuk do kishin levizur as gishtin e vogel te kembes per te nderhyre ne Jugosllavi.
     Eshte e kunderta. Enveri ishte nje nacionalist i vertete qe ne momenrin me te pare qe ju dha mundesia ne 48 ja tregoi vendin titisteve jugosllave qe aleatet jo per faj te tij e kishin lene Shqiperine nen ifluencen e tyre deri kur Stalini prishi marredheniet me Titon.
     Keshtu qe mos ngarko Enverin per neglizhencen e perendimit ne raport me Shqiperine.
     Shiko dhe kerko pak marreveshjen e Mitat Frasherit me greket. Shiko se si kryeballisti u premton grekeve nje shtet te perbashket shqiptaro grek me ushtri greke dhe diplomaci te perfaqesuar nga greket ne kembim te mbeshtetjes greke kunder komunisteve.
     Nqs per te ashtuquajturit nacionaliste rendesi kishte pushteti i ardhshem dhe lufta kunder komunisteve per Enver Hoxhen dhe luftetaret e lirise ne shume rendesi kishte çlirimi iShqiperise.
     Shiko dhe planin britanik per “vorio epirin” dhe ndihmen per Greqine.
     Britaniket mos i permend fare se skane qene kurre dashamires te Shqioerise. I perkedheluri i tyre ka qene gjithmone Greqia.
     Hajt tani boll genjuet dynjane me jugosllave e e Kosove.
     Enveri e trgoi “sa shume i deshi jugosllavet”
     Tito per te do mbetej deri ne vdekje armiku me i madh.

     Reply to this comment
 10. s.g. June 24, 16:39

  Enver Hoxhen e kanë frigë spiunët dhe shërbtorēt e qarqeve anti-shqiptare demagogët shqiptarë karieristët e ndryshëm dembelët koruptuesit hajdutët kriminelët ..

  Reply to this comment
  • taraboshi June 27, 19:18

   ça ti bejme neritan cekes ,qe na ndaloj. sepse do ti lanim rruget e Tiranes me gjakun tuaj te qelbur o kerma anti humane.

   Reply to this comment
 11. Kadarakliu June 24, 16:58

  Meriton kete emer ta bartin Sheshet,jo rruget.Sepse rruget bartnin edhe emerin e Koçi Xoxes.Ky njeri çliroi Shqiperine nga fashizmi, pas 6 vjetesh Shqiperise ia ktheu identitetin , e humbur nga Zogolli me 7 parill 1939, me 29 Nenetor 1944 dhe nga atye deri me 1990 ndertoi shtet moderrrn me gjithe instituicionet e nivelet ne gjithe hapesiren e Shqipoerise Londinze.

  Reply to this comment
 12. Dodona mbi Tomorr June 24, 17:02

  Ahmet Zogu e braktisi vendin ne castet me te veshtira duke ja lene fashizmit Italian qe ta pushtonte dhe Ballisto-zogistet dhe Berishistet i ngriten monument dhe i kthyen pronat qe ne fakt ai i kishte grabitur sic grabiti arin nga thesari i shtetit dhe ju nuk pushoni se perseritri se ai ndertoi shtet ! Enver Hoxha udhehoqi popullin ne luften heroike Nac.Cl.kunder nazifashizmit , e cliroi vendin , e rindertoi vendin e shkaterruar nga lufta dhe per gjysem shekulli e beri Shqiperine me autoritet te padiskutushem nderkombetar me ushtri e mbrojtje te fuqishme , me popull te arsimuar e t e pregatitur per te perballuar zhvillimin e ekonomis se vendit dhe ju i mohoni te gjitha keto , sepse nuk ja falni ketij populli qe u perzuri ne 1944 bashke me pushtusit ose me mire ju ja mbathet bashke me armikun per ti shpetuar gjyqit te popullit.

  Reply to this comment
 13. Enveri = Jezusi+Muhameti+Barba Luja+Baba Mondi June 24, 17:54

  Nese ka tre shtylla kryesore ku mbeshtetet vlersimi maksimal per Enver Hoxhen si burre shteti ne nivel boteror ato jane:
  .

  E PARA
  krahesoni rrogen 30 mije dollare ne muaj e Fejzi Toptanit I Xhon MEGOUT si korifeu I kanibaleve enverofagos me Nexhmijen Hoxhen qe drejtoi shtetin per cjysem shekulli dhe ka nje apartament ten je niveli te ulet ne Laprake
  .

  E DYTA
  kujtoni se nje perbindesh me emrin saleh berishaj para 2 muajsh deklaroi solemnisht PO UNE JAM VRASESI I 4 KOKAPALAREVE..
  BILES UNE DO VRISJA EDI RAMEN ME DOREN TIME SIPAS KANUNIT LEK DUKAGJINIT..dhe nuk e cava trapin as per te derguarin e Obames….dhe per cudi Ambasadori I mjere DONALD LU nuk e hapi sqepin dhe duket para berishes si ushtar
  SHKURT; e kaluara e Enverit sa do e zeze te cfaqet nga elezbiberoamerikanet xhorxhsorristet edirames nuk mbulon dot tolerimin criminal qe po I bejne perendimoret Sali devilit
  ____________
  e treta
  Ngritja e permendores Ahmut Zogollit ISHTE NE FAKT shenjterim I Enver hoxhes
  .
  Doni fakte ?

  HERE YOU GO !

  Masakrat e Zogut, te katoliket shqiptare nga varjet tek pjekja në hell e njeriut

  At’ Benardin Palaj në revistën “Hylli i Dritës” Nr. 13. shkruan se “Kur plasi lëvizja e Dukagjinit, atëherë Ahmet Zogolli ua muar jeniçerëve të Stambollës ato armë të ndryshkura me gjak të shqiptarëve për me shue vllaznit e vet të krështenë të Dukagjinit. E atë vjet Muharrem Bajraktari i Lumës, ngrehë shtabin e vet – dibranësh, matjanësh e lumjanësh, hi në Kishë të Shalës, ku si nder dhuni të tjera bani kjo ushtri laperash e zhelanash – toka me pasë randë – vrau edhe rrogëtarin e fratit krejt afër kishe…
  .
  Burrat ma të mirë të Dukagjinit, bashkë me shumë meshtarë, u burgosën, vriten, futen në lak e arratisen. Burgjet mbushë me gra e fëmijë, gjaja mbarë plaçkitë… (“Hylli i Dritës, Nr. 13” viti 194125-253). Një dëshmitar tjetër i asaj kohe, Pal Dukagjini shkruan se “Ç’ka ndodhi aty e mbrapa në Dukagjin e dijnë vetëm ata që e provuen. U dogjën shtëpia, u grabitën pasuni, u pushkatuen burra, u burgosën robni, u varën, u rrahën deri u dhunuen në nderë e erz, çka për shqiptarin ashtë dekë ma e ranë se deka.
  .
  U dogjën dhjetëra e dhjetëra shtëpi, katunde të tëra u grabitën, u therën bagëtitë, u plaçkit çdo gjë që nuk mund të merrej me vete.“Sot janë dorëzue prej komandantit Operativ Kapiten Prengë Previzi 67 kokrra dele dhe 23 krenë lopë e qe” (Zef Harapi po aty.) Mercenarët ngado që i ranë, shkatërruan vathët e bagëtive, duke i detyruar pleqtë, që kishin mbetur pa arratisë dhe plakat t’ua piqnin në hell, t’ua zinin mishin e bagëtisë, me qumësht madje edhe në planc të bagëtisë së therur se kështu u shijonte shumë më tepër.
  .
  Hapnin qypat e gjalpit e pjek petulla, të cilat i shoqëronin me mjaltë, ndërsa bletëve u fusnin flakën e barutit në derë të zgjojës. Bashibozukët shpërthenin kotecat e drithit e u jepnin për të ngrënë kuajve të tyre. Imoraliteti i tyre ç’njerëzor arriti deri aty, sa në Shalë marrin e lidhin një plak pas hellit të fërlikut dhe fillojnë ta rrotullojnë pranë zjarrit sikur të ishte ferlik.
  Zogolli me hipokrizinë e tij dhelparake arriti të nxiste një krahinë kundër një tjetre, duke përdor me shumë sukses mercenarët e verbër si topxhi të dhunës e terrorit të shfrenuar ndaj kundërshtarëve, duke përdor reprezaljet masive ndaj një krahine të tërë, siç ishte Dukagjini në rastin konkret.
  .
  Mercenarë të armatosur nga Kelmendi zunë Qafën e Pejës, duke i detyruar dukagjinasit të kthehen prapa në tokën e tyre të shkretuar, ku Hasan bek Bushati, Muharrem Bajraktari e kompani, vazhdonin operacionin e pamëshirshëm….
  .
  Epilog:

  Beteja me Enverin e vdekur qe bene armiqte e tij pas 1992 ka mbaruar ne menyre te turpeshme ne favor te xhaxhit jo per merite te tij por per ndyresine e armiqve te tij ne Atllantik dhe Adriatik.Ai tashme nuk ka nevoje per meshire qe ti vini ndonje emer rruge ne lagje gabelsh..se ai eshte kthyer ne Legjende qe eshte me e madhe se mijra permendore apo emer rrugesh..
  .
  Per meshire ka vend per ate popull dhe per ate vend qe nuk eshte tashme nje Shprehje Gjeografike si thonte Bismarku para du shekujsh por nje Hale Mbeturinash qe pas 4000 + Muxhahidinesh qe bejne 4 divizione tani pritet te vije nje ushtri me arabe te uritur qe do te thote jo pushtim i Shqiperise por heqja nga harta e kombeve dhe me vogla qe duhet te themi sot eshte :
  .
  na fal Enver nuk te munden te gjallepor dhe i vdekur po tallesh me ne ..e meritojme !

  Reply to this comment
 14. intelektuali June 24, 17:54

  HE MO BEDRI ISLAMI U KENAQE ME USHTARET E TU?

  sepse:

  Sapo hodhe kushtrimin me kete artikull ne gazeten DITA, filluan te shfaqen fanatiket e Enverit, spiuna te Sigurimit, delenxhinj te paafte per kurgje, nostalgjike te qylit, te gjithe per te mbrojtur ISTIKAMIN dhe kauzen e Partise se Punes, kafshe fanatike qe kane fshire nga trute e tyre te fishkur nga propaganda edhe bunkeret edhe tollonat edhe tufezimet edhe eksodin fatal te shqyptareve ne Bote kur ra Muri i Berlinit, kur Enveri me Nexhmijen kishin falimentuar ekonomine dhe renuar shtetin si kurre me pare ne histori.

  CFARE DO TE THONE NDERKOMBETARET KUR TE LEXOJNE GAZETEN DITA?

  Ne nje kohe qe Edi Rama dhe banda e tij enveriste e drogaxhinjteve mafioze po pret gjuhejashte ftesen per hapjen e bisedimeve per antarsim ne BE?

  sepse:

  Une per vete them qe sapo te lexojne shkrimin e fanatikut Bedri Islami dhe komentet e enveristeve me pas, nderkombetaret do te vendosin ashtu sic kane vepruar deri tani me Armet Kimike te Asadit, me Plehrat e Mafies Italiane dhe me talebanet e ISIS-it qe do te depozitohen 600 terroriste ne Shqypni, larg kufinjeve te Botes Perendimore, ne territorin e vendit tone fatkeq, pra nderkombetaret do te thone:

  SIKTER ME KETE POPULL FANATIK ENVERIST QE NUK HA PYKA LLOGJIKE!

  Gje e cila do te gezoje vetem ty o enveristi Bedri Islami.

  Reply to this comment
 15. intelektuali June 24, 17:55

  HE MO BEDRI ISLAMI U KENAQE ME USHTARET E TU?

  sepse:

  Sapo hodhe kushtrimin me kete artikull ne gazeten DITA, filluan te shfaqen fanatiket e Enverit, spiuna te Sigurimit, delenxhinj te paafte per kurgje, nostalgjike te qylit, te gjithe per te mbrojtur ISTIKAMIN dhe kauzen e Partise se Punes, kafshe fanatike qe kane fshire nga trute e tyre te fishkur nga propaganda edhe bunkeret edhe tollonat edhe tufezimet edhe eksodin fatal te shqyptareve ne Bote kur ra Muri i Berlinit, kur Enveri me Nexhmijen kishin falimentuar ekonomine dhe renuar shtetin si kurre me pare ne histori.

  CFARE DO TE THONE NDERKOMBETARET KUR TE LEXOJNE GAZETEN DITA?

  Ne nje kohe qe Edi Rama dhe banda e tij enveriste e drogaxhinjteve mafioze po pret gjuhejashte ftesen per hapjen e bisedimeve per antarsim ne BE?

  sepse:

  Une per vete them qe sapo te lexojne shkrimin e fanatikut Bedri Islami dhe komentet e enveristeve me pas, nderkombetaret do te vendosin ashtu sic kane vepruar deri tani me Armet Kimike te Asadit, me Plehrat e Mafies Italiane dhe me talebanet e ISIS-it qe do te depozitohen 600 mije terroriste ne Shqypni, larg kufinjeve te Botes Perendimore, ne territorin e vendit tone fatkeq, pra nderkombetaret do te thone:

  SIKTER ME KETE POPULL FANATIK ENVERIST QE NUK HA PYKA LLOGJIKE!

  Gje e cila do te gezoje vetem ty o enveristi Bedri Islami.

  Reply to this comment
  • Babalja June 24, 19:42

   Une prsh nuk jam ushtar i Bedriut. Jam Babalja qe pres eurot qe me premtoi Bashiçi.
   Me tha do ti jap sapo te mi kalojne ne llogari Putini.
   Dhe ish sigurims nuk jam se kam qene 15 vjeç kur ra sistemi.

   Reply to this comment
   • intelektuali June 24, 20:37

    JA PO TE VIJNE EUROT ME TOJOTA ENVERISTE O BABALE FANATIKE SARKASTIKE

    Prite Tojoten e Edvinit dhe Kapobandes se Xibrakes, katunarit nga Librazhdi, Taulant Balla se ka sjelle LEKAT e droges nga Belgjika ku do te mblidhet BE per te pranuar Rilindjen ne gjirin e vet, prite Tojoten e Taulant Balles dhe pastaj pyet enveristet e Edvinit:

    PSE PO BIE EURO NE SHQYPNI?

    Reply to this comment
    • Babalja June 24, 22:48

     Ti jo intelekt qe nuk ke po me lejo per shprehjen , po je nje koqe gomari.
     Po pse o Babale , Taulan Balla do i dergonte miljonat e eurove me Tojote kur tre dite para Bashiçi i tha ne parlament : “se po dergonte euro me tojote?” Po pse i kishte te tepert Balla eurot qe tja kapte policia? Po si ka mundesi qe jeni kaq ushtare partie dhe besoni ate klloun dembel e spiun qysh nga kohet e Kosoves qe keni per kryetar?
     Ushtaret e shqupit ne policine e shtetit dekospiruan aksionin e policise dhe kllouni qe keni kryetar shqupi beri diversjon ne parlament me emrin e Balles. Kjo eshte historia. Dhe qe ju Babalet e shqupit tju mbaje me gajre se po ben opozite te forte.
     Me pak fjale ” Pirdh moj gjyshe be perona te ndertojme kasollet tona” dhe gjyshja pordhi dhe ju mblidhni peronat o Babal intelektuali.
     Mos me zhgenje keshtu o Itelektual se shume gjera i kam mesuar nga ty ketu ne komente.

     Reply to this comment
     • intelektuali June 25, 10:12

      ESKOBARI I SHQYPNISE ESHTE EDI RAMA

      Ty o trupjerdhur qe ke mesuar shume gjera nga intelektuali, por qe eshte njekohesisht nje “koqe gomari” te mungon minimumi i intelektilit per te zhvilluar nje debat normal dhe hedh llogje budalli ketu pa u menduar me pare se SHQUP-i eshte pjella e Ramiz Alise dhe Saliu bashke me Lulin jane pjella te Enverit

      KUJT DO T’JA NGJITESH TI MORE BYLMEZ VEMJET TUAJA TE PARTISE SE PUNES SI “MUTI PAS KEPUCE”?

      Kush eshte budalli dhe “koqe gomari” ketu?

      Qe ke dale nga shinat e debatit dhe je hedhur si majmun xhungle nga dega ne dege per te mbrojtur Eskobarin e Shqypnise Edi Rama me argumenta idiote.

      PO PSE KAQ BUDALLE ESHTE EDI RAMA QE TE LEJE SALIUN DHE LULIN TE BEJNE BIZNES ME KOKAINE NEN HUNDEN E TIJ?

      Kujt i tregon ti perralla me Mbret per Taulant Kapobanden e Xibrakes ku kishte emeruar si administrator nipin e Enverit, Ermal Hoxhen qe gjermanet e kapen me “presh ne duar” dhe Saje Qorri i Edvinit beri cmos qe ta shpetonte me finte mafioze dhe qe rezilin e kokaines se Xibrakes e paraqiti si “Fitorje” te rilindjes enveriste?

      prandaj:

      Heren tjeter laje gojen me kolinoz kur te zesh emerin e intelektualit me gojen e qelbur te fanatikut idiot,

      sepse:

      LEKAT NE TOJOTA JANE TE ESKOBARIT SHQYPTAR QE ESHTE EDI RAMA DORA VETE

      dhe:

      Qe i ka gaditur per te paguar ryshfetin per Hollandezet para Brukselit dhe qe ashiqare vijne nga shitja e drogave te Rilindjes Enveriste qe te kujton Kohen e Qepes te Enverit kur mbushi plazhin e Durresit me cigaro fallco firmato kontrabande qe i kishte gaditur per mafien ne Itali,

      ndryshe:

      Kur Sali Berisha dhe Lul Basha na qenkan kaq te zote sa bejne tregeti me kanabis dhe droge me miliona eur nen hunden e Edi Karagjozit kur si opozite mjerane kane “celsat e kashtes” ne dore dhe kur Edi Eskobari i ka te gjitha levat e pushtetit enverist,

      atehere:

      “KRERET E SHQUP-IT JANE ME TE VERTETE RUFJANE TE ZOTE PER T’I HEQUR KAPELEN”

     • Babalja June 25, 19:53

      Dmth Edi Rama i dha urdher polocise te konfiskoje parate e veta? Kete po thua?

 16. Kris 1 June 24, 18:01

  Kemi Zogjin e pare,mbretereshen Gjeraqine,Hajdarin Azem dhe Rama me Velinen e vet ka lene pa emer rrethrrotullimin e zogut te zi per ti vene emrin e Sali Vucidollit
  Lereni Enverin se i vjen turp nga fara qe rriti partia e tij

  Reply to this comment
 17. Postulatet e Montanelit June 24, 18:23

  E ka lene me goje Indro montaneli kur thote

  .
  Shqiperia në fakt
  nuk kishte qenë kurrë i bashkuar
  as prej race,
  as prej gjuhe,
  as prej feje.
  U bashkua nën Hoxhën
  i cili arriti atë
  që nuk e arriti dot as Skënderbeu, …
  ndoshta është më mirë
  që të mos hetohet si i bashkoi.

  Pra

  Tre jane kategorite te cilat po bejne terrorizem mediatik dhe qe nuk kane te drejte te zene ne goje Enver Hoxhen
  .
  _Asnje lloj qytetari amerikan qe nga presidenti dhe deri te pastruesi me I thjeshte nuk kane te drejte te denigrojne Enver Hoxhen se ishte Anglia &Amerika qe pruri ne pushtet ne 1944 dhe me vone Curcilli me Ruzveltin na shiti te Stalini dhe Tito…..Dhe nqs Enveri paska qene kaq I tmerrshem

  -Asnje lloj turbo komunisti te tipit Kadare-Berisha-dhe cdo lloj hajvani nuk kane te drejte morale ta shajne Enverhoxhen se jo vetem nuk jane te besueshem por eshte veprim kanibal nga nje boleferkues I tij te behet ne nekrofage per cerek shekulli…jane kthyer ne Drakula
  .
  -Asnje lloj ish fashisti,ish zogisti,ish diversanti te tipt xhaferrdeva apo hamit matjani qe ne vend te dorezoheshin ne gjyq per krime lufte u aktivizuan ne akte terroriste…Ne kete maskarade futen dhe ato ARMIQ KLLASE si pellumb kulla qe ai xhaxhi I mbajti ne pellmbe te dores….Pa harruar ketu dhe ish te perndjekur qe u bene Spiuna te shokeve te tyre si Kasaruho apo artan hoxha ai presidenti 12 oresh…
  Te gjithe keto ndyresira qe permenda me lart pra kane konflikt interesi pasi jane pale kundershtare
  Pra duhet nje pale e trete asnjanjese qe nuk eshte pershire ne konflikt ose nuk eshte i paguar si ky Stefani qe vetem nje budalla nuk e kupton.
  Pra ndiqni albitrin e Enverit::
  Indro Montaneli = analisti me i mire italian per te gjitha kohrat me prirje fashiste qe kishte nje antipati te madhe per Enver Hoxhen dhe e quante Tiran..por me nje egzatesi te cuditeshme pranonte dhe keto merita te tij qe duhet te quhen
  20 POSTULATET E MONTANELIT PER EHOXHEN:
  1-burri i shtetit më jetëgjatë dhe serioz përsa i përket ushtrimit të pushteti
  2-e fitoi pushtetin si partizan ,cliroi shqiperine pa ndihmen e huaj
  3- e bëri Shqipërinë të papenetrueshme prej askujt, përfshirë SHBA-të.
  4-ishte edhe një situatë që i justifikonte persekutimet si gjithe bota
  5-Shqiperia pas 1945 ishte tokë e lakmuar për pushtim. Greqia e mbështetur nga Perëndimi donte Epirin.
  6-Jugosllavia e mbrojtur nga Stalini, që atëherë kishte një dobësi për Titon, kërkonte Shkodrën dhe gjithë veriun.
  7-Hoxha nuk kishte në anën e tij askënd kur u paraqit në Konferencën e Paqes. Nuk kishte asgjë tjetër, veçse kurajës
  8-Denimet e para i bëri vetëm me mbarimin e luftës, por i bëri në emër të Shqipërisë dhe jo në emër të komunizmit
  9-në emër të Shqipërisë foli edhe në Konferencën e Parisit duke zbuluar mes të tjerash një nuhatje prej politikani race.
  10-Iu afrua Stalinit për t’u mbrojtur nga Tito që e kishte në kufi.
  11-Hoxha ka ditur të bëjë të funksionojë edhe vetë komunizmin. Dhe kjo duhet besuar.
  12-nuk kishte dobësitë dhe salltanetet e Causheskut apo Kim II Sungut
  13-në publik shfaqej rrallë
  14-ishte e vetmja xhaketë komunisti e nomenklaturave që nuk mbante medalje deri në kërthizë.
  15-Ishte i pari që ndjeu ndarjen mes Stalinit dhe Titos dhe luajti bukur
  16-për të shpëtuar pavarësinë e Shqipërisë kishte nevojë që Shqipëria të ishte e bashkuar
  17-ky vend në fakt nuk kishte qenë kurrë i bashkuar as prej race, as prej gjuhe, as prej feje. U bashkua nën Hoxhën
  18-Hoxha arriti atë që nuk e arriti dot as Skënderbeu, … ndoshta është më mirë që të mos hetohet si i bashkoi.
  19-kur pati në dorë vendin e tij të vogël, Hoxha luajti si të ishte një fuqi e madhe.
  20-është nje nga shtetaret me te spikatur se e nxorri ate vend nga mesjeta e hereshme ne nje vend me varferi të pranueshme

  Reply to this comment
 18. M A R K O June 24, 19:47

  Enver te ndritet shpirti ne varr. Berish te pshurrshin qente e rruges.

  Reply to this comment
 19. Plaku Xhuxhumaku June 24, 20:16

  Bedri, ma trego pak ku eshte ajo rruga se kam qejf ta pshurr gjere e gjate.

  Reply to this comment
  • Fuck Mark uk, Crusader, mirel, Coeur & LOVE + intelektual + BLACK SWAN June 24, 21:19

   T’a pshurresh OR TAJ. Por merr me vete, gjithe fisin apo kur*at e SHQUP-it, te cilat jane mesuar dhe edukuar ne LIRI K***KRACI qe ne vend te dy gishtave te ngrejne KEMBET, dhe me nje “permbytje gjigante” ala Berishovice, te mbysni jo vetem rrugen por edhe EMRIN e Enverit…. FU2

   Reply to this comment
   • BLACK SWAN June 25, 07:02

    or ti shoku ‘fuck-i sateme
    po avash mor shok se thyeve tastieren, mjaft u masturbove me komente. une desha te thoshja jo ndonje gje per enferrin se ate e shohim qe e therret babe,
    po per kte ngritjen e kembeve & fuck qe te ngeli ne çdo emer qe i ve vetes. e pra meso qe kur i flet keto fjale aty ke dhe tetem, se po mos te ngrinte kembet ajo ne do kishim ngele pa nje debil si puna jote .

    Reply to this comment
 20. Buze ujit pa uje ! June 24, 21:00

  Mjerim i demokracise shqiptare , buke e krip bash ne Tropoje ne 2018-vendlindja e te madhit Sali Qorr Berisha

  shttps://www.youtube.com/watch?v=vJygwhjRNcQ

  Reply to this comment
 21. Fuck Mark uk, Crusader, mirel, Coeur & LOVE + intelektual + BLACK SWAN June 24, 22:13

  Kerkoj ndjese per “komentin” e fundit. Nuk eshte nevoja te postohet.

  Reply to this comment
 22. katarakti June 24, 23:50

  Ne 90-ten isha nga ata qe kerkonja qe t’i zhdukej emri dhe kujtimi i tij, se ndryshe do trembeshin edhe femijet ne barkun e nenes. Por sot kur krahasoi se çfare te mirash dhe te keqijash pati epoka e Enver Hoxhes me çfare te mirash dhe te keqija ka kjo e ashtuquajtura demokraci e sotme, mendoj se Enveri e meriton nje bust, te pakten si Zogu. Enveri me ’44 mori nje vend qe ishte jo vetem me i prapambeturi i Europes, por qe mund te krahasohej vetem me disa vende te Afrikes Zulu. Dhe e transformoi rrenjesisht. E ktheu ne nje shtet modern europian. E vertete se kthesa u krye me dhune. Se pati nje diktature te tmerrshme. Por ama pati edhe nje perparim te papare dhe te paperseritshem. Merrni shembull Kinen. Sot ajo po behet superfuqia e pare ne bote. Arkitekti i transformimit te Kines quhet Ten Hsio Pin. Por kinezet e kane ruajtur Maon duke deklaruar se ka bere me shume te mira se gabime dhe krime. Edhe une sot mendoj se bilanci i Enver Hoxhes 1945-1985 ka qene tejet pozitiv per vendin dhe popullin. Nuk harroj dhe as minimizoj krimet dhe shtypjen qe ai regjim ushtroi gjate 45 vjeteve te sundimit te tij. Por siç thashe bilanci i asaj epoke eshte teresisht pozitiv. Prandaj mendoj se Enveri duhet te respektohet per te mirat qe ka bere per kete vend dhe ne te njejten kohe te demaskohet per vrasjet dhe diktaturen e tmerrshme qe ushtroi.

  Reply to this comment
 23. intelektuali June 25, 10:14

  ESKOBARI I SHQYPNISE ESHTE EDI RAMA

  Ty o trupjerdhur qe ke mesuar shume gjera nga intelektuali, por qe eshte njekohesisht nje “koqe gomari” te mungon minimumi i intelektilit per te zhvilluar nje debat normal dhe hedh llogje budalli ketu pa u menduar me pare se SHQUP-i eshte pjella e Ramiz Alise dhe Saliu bashke me Lulin jane pjella te Enverit

  KUJT DO T’JA NGJITESH TI MORE BYLMEZ VEMJET TUAJA TE PARTISE SE PUNES SI “MUTI PAS KEPUCE”?

  Kush eshte budalli dhe “koqe gomari” ketu?

  Qe ke dale nga shinat e debatit dhe je hedhur si majmun xhungle nga dega ne dege per te mbrojtur Eskobarin e Shqypnise Edi Rama me argumenta idiote.

  PO PSE KAQ BUDALLE ESHTE EDI RAMA QE TE LEJE SALIUN DHE LULIN TE BEJNE BIZNES ME KOKAINE NEN HUNDEN E TIJ?

  Kujt i tregon ti perralla me Mbret per Taulant Kapobanden e Xibrakes ku kishte emeruar si administrator nipin e Enverit, Ermal Hoxhen qe gjermanet e kapen me “presh ne duar” dhe Saje Qorri i Edvinit beri cmos qe ta shpetonte me finte mafioze dhe qe rezilin e kokaines se Xibrakes e paraqiti si “Fitorje” te rilindjes enveriste?

  prandaj:

  Heren tjeter laje gojen me kolinoz kur te zesh emerin e intelektualit me gojen e qelbur te fanatikut idiot,

  sepse:

  LEKAT NE TOJOTA JANE TE ESKOBARIT SHQYPTAR QE ESHTE EDI RAMA DORA VETE

  dhe:

  Qe i ka gaditur per te paguar ryshfetin per Hollandezet para Brukselit dhe qe ashiqare vijne nga shitja e drogave te Rilindjes Enveriste qe te kujton Kohen e Qepes te Enverit kur mbushi plazhin e Durresit me cigaro fallco firmato kontrabande qe i kishte gaditur per mafien ne Itali,

  ndryshe:

  Kur Sali Berisha dhe Lul Basha na qenkan kaq te zote sa bejne tregeti me kanabis dhe droge me miliona eur nen hunden e Edi Karagjozit kur si opozite mjerane kane “celsat e kashtes” ne dore dhe kur Edi Eskobari i ka te gjitha levat e pushtetit enverist,

  atehere:

  “KRERET E SHQUP-IT JANE ME TE VERTETE RUFJANE TE ZOTE PER T’I HEQUR KAPELEN”

  Reply to this comment
 24. Gim Coni! June 25, 10:53

  Ha ha ha. Kur permendni Enverin kaloni ne ekstaze ene ne orgazeme!!!!!
  Nuk keni faj!

  Reply to this comment
 25. pena June 26, 12:49

  Enveri nuk ka me nevoje per ne kurse kombi shqiptar perjetesisht do te mburret me emrin e vepren e TIJ.

  Reply to this comment
 26. fteri June 28, 05:25

  Vepra legjendare e Enver Hoxhës rron në shekuj e gjëmon edhe sot si ymnë kombëtar ,është krenari e shqiptarit në gjithë botën mbarë ,ajo shkëlqen si ari ,nuk ndryshket e vyshket kurr nga sulmet e falsifikatorve dhe armiqve të zi sharlatan , që nuk u ka thënë kush puna e mbarë për ndërtimin e shqipërisë ,veç shpifjeve e tradhëtisë kundër Shqiprisë.Vepra e E.Hoxhës do rrojë sa të jetë njerëzimi ,simbol krenarie në skena të brrylave dhe kafshimeve të europës gllabruese dhe botës kapitaliste ,45 vjet trimëri e lartësoi emrin e shqipëtarit ,ky udhëheqës largëpamës legjendarë që zoti ja dhuroi kombit si dhuratë nga qielli,meriton jo emrin e një rruge ,por të lëshojmë të gjithë njëherësh kushtrimin ,sot ka ardhë koha e ENVERIT,hej priteni trimin ,arkitektit që nuk i numrohen veprat madhështore për Shqipërinë si lule ,burim krenarie që ndërtoi për kombin ,bilbilit të Shqipërisë që i dha emër Shqiptarisë !….

  Reply to this comment
 27. fteri June 28, 05:30

  Vepra legjendare e Enver Hoxhës rron në shekuj e gjëmon edhe sot si ymnë kombëtar ,është krenari e shqipëtarit në gjithë botën mbarë ,ajo shkëlqen si ari ,nuk ndryshket e vyshket kurr nga sulmet e falsifikatorve dhe armiqve të zi sharlatan , që nuk u ka thënë kush puna e mbarë për ndërtimin e shqipërisë ,veç shpifjeve e tradhëtisë kundër Shqiprisë.Vepra e E.Hoxhës do rrojë sa të jetë njerëzimi ,simbol krenarie në skena të brrylave dhe kafshimeve të europës gllabruese dhe botës kapitaliste ,45 vjet trimëri e lartësoi emrin e shqipëtarit ,ky udhëheqës largëpamës legjendarë që zoti ja dhuroi kombit si dhuratë nga qielli,meriton jo emrin e një rruge ,por të lëshojmë të gjithë njëherësh kushtrimin ,sot ka ardhë koha e ENVERIT,hej priteni trimin ,arkitektit që nuk i numrohen veprat madhështore për Shqipërinë si lule ,burim krenarie që ndërtoi për kombin ,bilbilit të Shqipërisë që i dha emër Shqiptarisë !….I

  PA HARRUAR NË JETË TË JETVE -EMRI DHE VEPËRA E LEGJENDARIT ENVER HOXHA ,QË SHËNDRITI SI DIELLI .

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim