Teatri i maskarenjve

Viktor Malaj December 11, 2014 15:23

Teatri i maskarenjve

Pesë aktet e një maskarade. Një president pa shtyllë kurrizore, një kryetar bashkie majmun i hijshëm, kallp dhe i dëmshëm; një skotë analistësh batakçinj; një qeveri që “zbulon” bunkerë lufte të cilat i ka gjithë bota; dhe kulmi, ceremonia pompoze e një libri të rëndomtë për një mbret që rrëmbeu arkën e thesarit dhe braktisi vendin. Përballë tyre, një popull që turfullon    

 

***********

 

“Kurrë mos qëndroni si spektatorë përballë pandershmërisë dhe budallallëkut. Varri do ju japë mjaft kohë për të heshtur” – Christopher Hitchens

Në njëfarë kuptimi, e gjithë jeta është njëlloj teatri ku, sipas rastit, luhen edhe komeditë, edhe dramat, edhe tragjeditë. E keqja dhe e mira e këtij teatri është se në skenën e tij gjigande njerëzit luajnë jetën e tyre reale. Pra, në këtë teatër gjithkush luan rolin e vet, dikush rol kryesor, disa role dytësorë dhe shumica figurantë.

Por nëse ka një aspekt të jetës së njerëzimit ku luhet teatër “pe vërteti”, kjo është politika. Ky teatër i ka rrënjët në lashtësi dhe vazhdon edhe sot, por më i perfeksionuar dhe gjithsesi më i hollë, më i kamufluar dhe më i pafytyrë. Në kohë të ndryshme, në vende të ndryshme dhe në sisteme të ndryshme politike, ky teatër merr karakteristika të ndryshme, por thelbi mbetet i njëjtë.

Teatri politik është një sallë që nuk mbetet kurrë pa spektatorë. S’ka nevojë për bileta. Është falas dhe emocionet apo përjetimet që shkakton, janë të ndryshme tek njerëz të ndryshëm. Teatri politik shqiptar i këtyre 24 viteve i ka shfaqur të gjitha format e tij skenike, por unë po ndalem në aktet teatrale të javëve të fundit, të cilat lidhen me përkujtimin e LNÇL dhe reagimet e shqiptarëve ndaj saj.

 

Akti i parë

Ndërsa afrohet 70 vjetori i çlirimit të Shqipërisë nga pushtuesit e Luftës së Dytë Botërore, qytetarit normal shqiptar i vete mendja tek fakti se ata që luftuan pushtuesin, pavarësisht përkatësisë në formacionet politike të kohës, do të kujtoheshin dhe nderoheshin, qoftë dhe në mënyrë modeste. Si personi që, me Kushtetutë, përfaqëson unitetin e popullit, Presidenti i Republikës duhej të ishte njeriu më skrupuloz dhe më përbashkues i këtij përkujtimi.

Mirëpo, çfarë ndodhi realisht? Presidenti u fut në vallen e polemikave të palëve politike dhe u bë pjesë e pashkëputur e partisë që e bëri president. Ndërsa mbajtjen e fotografive të Hoxhës në mitingjet përkujtimore nga veteranët e luftës e konsideron “provokim” që “fyen kujtesën tonë kombëtare dhe një popull të tërë”, nga ana tjetër bën thirrje për një rivlerësim të 15 viteve të sundimit monarkik dhe të “mbretit Zog si një burrë shteti”.

Çdo individ shqiptar ka të drejtë të mendojë çfarë të dojë për periudhat historike dhe personazhet e tyre, por Presidentit të Republikës nuk i lejohet të thotë çfarëdo që mendon ai dhe, aq më pak, të thotë çfarë ai beson se iu pëlqen atyre që e kanë zgjedhur e të cilët sot përfaqësojnë vetëm 30% të popullit shqiptar. Presidenti ynë na jep prova se nuk e kupton se është e pamundur që njëkohësisht të jetë edhe simbol i unitetit të popullit edhe palë me pjesë të tij apo, më keq akoma, me pjesëza të tij.

Kur njeriu shikon e dëgjon ato që bën e thotë Presidenti i vendit, fillon e pyet veten: Për cilin “popull të tërë” flet ky President i cili, po të ishte për vullnetin e popullit, zyrat presidenciale do t’i shihte vetëm nëpërmjet TV, ashtu si ne të tjerët? Si mund të pretendosh të shprehësh ndjenjat dhe mendimet e gjithë popullit kur nuk je zgjedhur nga populli, madje as nga shumica e tij dhe partia që të ka zgjedhur dikur, sot përfaqëson pakicën e shqiptarëve? Për çfarë kujtese kombëtare flet ky President të cilin viti 1991 e gjeti kandidat për anëtar të partisë që kishte themeluar e drejtuar ai, fotot e të cilit sot e provokuakan kaq shumë?

Jam i bindur se, me të drejtë, të gjithë ata që e kanë pësuar gjatë regjimit të Hoxhës, ndihen keq kur shohin fotografitë e tij një apo dy herë në vit. Mirëpo, lind pyetja: Po ata, të cilëve regjimi monarkik iu pati internuar, burgosur apo vrarë baballarët apo gjyshërit e tyre, si ndihen kur shohin çdo ditë dhe prej disa vitesh statujën e përndjekësit të tyre në mes të Tiranës dhe emrin e tij në njërin nga bulevardet kryesore të kryeqytetit? Po individët dhe familjet e personave të rrahur, burgosur apo vrarë nga regjimi i Sali Berishës s’i ndihen kur shohin, jo vetëm fotografitë dhe emrin e tij por vetë urdhëruesin dhe shkaktarin e tragjedive të tyre duke u shfaqur thuajse çdo ditë në media, duke bërë moral dhe dhënë leksione mbi drejtësinë, demokracinë, përparimin, të drejtat e njeriut etj.?

Duke pasur parasysh sa më sipër, dhe jo vetëm, më duhet të them se Bujar Nishani do të bënte mirë që t’ia drejtonte së pari vetes së tij çka iu tha shqiptarëve pak para 29 nëntorit: “Do të ishte e pandershme, e pamoralshme, po e po, nëse nuk shqiptojmë të vërtetën sepse vetëm ajo na bën të lirë…”. Qytetari dhe shtetari Bujar Nishani duhet të kuptojë se kujtesa kombëtare shtrihet në të gjithë historinë e kombit dhe ajo na ndëshkon rëndë kur përdorim standarde të ndryshme vlerësimi për veprime të njëjta.

Integriteti moral i çdo individi është i rëndësishëm, por integriteti moral i kryetarit të shtetit është i domosdoshëm. Bujar Nishani tha: “Çështja kryesore për të cilën të gjithë ne duhet të ndihemi krenarë dhe duhet të ndiejmë respekt ka të bëjë me faktin e angazhimit dhe rreshtimit të Shqipërisë në anën e aleatëve antifashistë”. A e di kryetari i shtetit shqiptar se “rreshtimin e Shqipërisë në anën e aleatëve antifashistë” e bëri FNÇL dhe ushtria e tij e udhëhequr nga Enver Hoxha dhe Spiro Moisiu? Si mundet që ne, qytetarët e Shqipërisë, edhe të ndihemi krenarë dhe të ndiejmë respekt për këtë angazhim e rreshtim dhe, nga ana tjetër, fotografia e drejtuesit të këtij rreshtimi na fyeka kujtesën tonë kombëtare dhe, madje, qenka e paligjshme?

Këtë enigmë na e zgjidh vetë Presidenti kur njofton se ka vendosur t’iu japë titullin “Nderi i Kombit” disa individëve që, jo vetëm nuk ishin pjesë e atij rreshtimi që ai na fton ta respektojmë, por ishin në anën e kundërt, ishin bashkëpunëtorë të Kampit Fashist. Cila arsye njerëzore do ta pranonte si normale që, edhe duhet të krenohemi me antifashizmin e popullit, por edhe duhet të shpallim “Nderi i Kombit” nazifashistët? Si mund të pranohet si i sinqertë mëtimi i Nishanit dhe skotës së tij se duan “të vdesin” për demokracinë dhe aleatët perëndimorë, ndërkohë që dekorojnë individë që u vunë në shërbim të pushtuesve nazifashistë (shteteve të mirëfillta diktatoriale) dhe që ishin për shkatërrimin e shteteve demokratike të Perëndimit, jo vetëm për ndarjen e tregjeve, por edhe se ideologjikisht mbronin pikëpamjen se e ardhmja ishte fashizmi, pasi idetë e “Revolucionit Francez u varrosën, se modeli i deritashëm demokratik dështoi”? Si mund të pranohet si i ndershëm “nderimi” që Presidenti u bëri të rënëve antifashistë në një restorant të Tiranës, ndërsa nderoi me dekoratën më të lartë individë të cilët kishin qenë ministra të asaj qeverie e cila arrestoi, internoi, burgosi e vrau qindra luftëtarë antifashistë?

Si mundet që kryetari i shtetit shqiptar të kërkojë që shumica parlamentare të distancohet publikisht nga diktatori (në të vërtetë, kjo shumicë as që do t’ia dijë nëse ka ekzistuar ndonjëherë Hoxha, sepse po të ishte ai gjallë, shumë eksponentë të saj do i dërgonte në botën tjetër), ndërsa nëpërmjet dekorimeve që bëri, u bën thirrje shqiptarëve të kenë si idhuj dhe të ndjekin shembullin e bashkëpunëtorëve të pushtuesve të vendit? A është “e ndershme dhe e moralshme” që të distancohemi nga Komandanti i Përgjithshëm që udhëhoqi Lëvizjen Antifashiste dhe, nga ana tjetër, të nderojmë e lartësojmë një tjetër Komandant të Përgjithshëm i cili, kur u sulmua atdheu, mori arin e shqiptarëve dhe ja mbathi së bashku me familjen dhe shërbëtorët e tij?

Këtë lloj diferencimi mund ta bëjë vetëm një Komandant i Përgjithshëm që ka intelektin e një kapteri dhe karakterin e një lakeu. Për ta ilustruar këtë intelekt dhe karakter, më duhet të citoj çfarë Bujar Nishani tha në një studio televizive para pak ditësh: “Edhe vetë ideologjia komuniste e ka pranuar se Shqipëria ka pasur një luftë guerile që është transformuar më pas. Nuk ka asnjë fakt shkencor që të ketë provuar se ka pasur një organizim të mirëfilltë”. Kjo është njësoj sikur të thuash se qytetari Bujar nuk ka ekzistuar kurrë pasi fillimisht ka qenë në formën e spermës në topet e babait dhe pastaj është transformuar në… E habitshme. Bota ka njohur ekzistencën e ushtrisë Nacionalçlirimtare me formacione të rregullta, me batalione, brigada, divizione dhe korparmata, por Bujar Nishani nuk e njeh, ai “nuk ka fakte shkencore” që t’i vërtetojnë “organizim të mirëfilltë”.

Dinjitetit Presidencial ia vuri vulën edhe një veprim i turpshëm dhe shumë domethënës i kryer nga Kryetari i Shtetit. Dekorimi, dhe pastaj anulimi i këtij akti për dr. Medar Shtyllën ishte vula e turpit që njerëzit pa personalitet ja vënë vetvetes. Ishte një akt i kryer nën urdhërat e atij që e ka bërë president. Sipas Nishanit dhe mentorit të tij, nuk mund të dekorohet një ish-ministër Shëndetësie i regjimit komunist që kontribuoi në rritjen dhe afrimin e shërbimit mjekësor falas për popullin e tij por mund të dekorohet një ish-ministër nazist i cili puthej me pushtuesit dhe vrasësit e popullit të tij. Ky është morali që përcjell “simboli i unitetit të popullit” në shekullin e 21-të. Postet zyrtare mund të të japin autoritet të përkohshëm dhe privilegje të përkohshme e të përhershme, por kurrsesi dinjitet dhe karakter që t’i qëndrojnë kohës dhe historisë. Postet zyrtare nuk të pajisin me karakter dhe me moral. Ato vetëm sa shërbejnë për të demonstruar vlerat dhe antivlerat që mbart individi.

 

Akti i dytë

Kryetari i bashkisë së Tiranës, dhe kryetar formal i partisë që me dy shtërzime “polli” edhe Presidentin e Republikës, jo vetëm që “nderoi” të rënët në 28 nëntor, por mori masa që në ditët përkujtimore të pavarësisë dhe çlirimit nga pushtuesit nazifashistë të vinte, në qendër të kryeqytetit, përballë pamjeve të luftëtarëve antifashistë, fotografitë dhe emrat e personave që, sipas tij dhe bandës që përfaqëson, ishin vrarë e persekutuar gjatë regjimit komunist. Domethënia: Ata që shihni në stendat e mëdha me pushkë në duar nuk ishin çlirimtarë, por pushtues. Për ta bërë sa më mbresëlënës një ekspozim të tillë, në ekranin e madh të mashtrimit dhe manipulimit ishin vënë fotografitë e gjithfarë kriminelëve të luftës, të disa spiunëve dhe terroristëve të pasluftës, emrat e shumë njerëzve që kishin vdekur në shtëpitë e tyre dhe jo vrarë nga regjimi, si dhe emra njerëzish që s’ishin burgosur kurrë apo, akoma më për të qeshur, emrat e disa njerëzve që s’kanë ekzistuar kurrë. Madje, aty ishin edhe emrat e disa individëve të dënuar fillimisht për vjedhje e grabitje dyqanesh e kasafortash dhe që, më vonë, u ishte shtuar edhe ndonjë dënim politik. Veprimet e Bashës, këtij majmuni të hijshëm dhe njëherësh të pavlerë e të dëmshëm, ashtu si dhe veprimet e kukullës presidenciale, drejtoheshin nga prapaskena nga njeriu i cili, gjatë 24 viteve të fundit, e ka shndërruar Shqipërinë në kaos dhe çuar në prag të luftës civile, që ka rrahur, burgosur dhe vrarë gazetarë dhe kundërshtarë politikë, që ka tentuar të marrë pushtetin me dhunë dhe ka dhunuar e falsifikuar disa herë zgjedhjet politike dhe që ka urdhëruar përdorimin e artilerisë, të aviacionit dhe lëndëve helmuese kundër popullsisë civile që ishte rebeluar kundër regjimit të tij gangster. Ky njeri, me emrin Sali Berisha, u thotë shqiptarëve se Hoxha ishte Hitleri shqiptar por nuk u tregon shqiptarëve se ai vetë ishte “hitlerian shqiptar”, madje familjarisht përderisa ai dhe vëllai i tij ishin, për më shumë se dy dhjetëvjeçarë, anëtarë dhe sekretarë të partisë së “Hitlerit”. Ai dhe vegla e tij L.Basha janë përgjegjës, veç të tjerave, për tentativën e dhënies së detit Greqisë (tradhti kombëtare), “humbjen” e 235 milion eurove në rrugën Durrës-Kukës (hajdutë) dhe vrasjen e katër protestuesve paqësorë dhe fshehjen e provave (vrasës). Këta janë individët që përpiqen të na tregojnë çfarë është e mirë dhe e keqe, e drejtë dhe e padrejtë, atdhetare dhe antikombëtare, e moralshme dhe e pamoralshme.

 

Akti i tretë

Kastat politike kanë edhe mjetet dhe shërbëtorët e tyre të propagandës, bartës dhe përhapës të të njëjtit moral dhe përfitues të të njëjtave vese. Kur po afrohej data e 70 vjetorit të çlirimit, skota e gazetarëve dhe analistëve si dhe disa “shkencëtarëve” u lëshuan çdo ditë në media për të na bindur se nuk ia vlente të kujtohej as lufta dhe as dita e Çlirimit, pasi lufta ka qenë “civile” dhe çlirimi ka qenë “pushtim”. Një kontribuues shtypi, të cilit duket qartë që “i ka hy vetja në qejf”, siç thonë në Shkodër, bëri çmos të himnizonte tezat e kolaboracionistit Mustafa Kruja i cili mendonte dhe propagandonte se “po nuk e fituan luftën Gjermania dhe Italia, edhe Shqipëria ka mbarue…”. Thjesht dhe qartë, gazetari dhe gazeta u bënë propagandues të fashizmit.

Një analist i njohur, i cili i ka pasur prindërit partizanë dhe funksionarë shumë të lartë të regjimit komunist, derisa “ua futën”, tha se partia e prindërve të tij kishte qenë “bandë terroriste” dhe se edhe sikur të mos bëhej LNÇL, asgjë e keqe s’do i kishte ndodhur Shqipërisë. Mirëpo, ai nuk na sqaroi se si kishte qenë e mundur që fëmija i dy prindërve terroristë të bëhej një person kaq human dhe me vlera aq të mëdha sa t’u jepte mend e moral shqiptarëve thuajse çdo ditë nëpërmjet shtypit dhe TV. Nuk besoj se do na përgjigjet, se si atë që nuk mundën ta bënin për të prindërit e tij, si pjesë e “bandës terroriste”, e bënë burgjet e diktaturës, se kështu do t’ua rriste shumë vlerën burgjeve ku qëndroi jo pak vite. Gjithashtu, ai nuk na sqaroi se si kishte qenë e mundur që një individ kaq human e demokrat të konsideronte të kotë një luftë kundër dy diktaturave të huaja pushtuese.

Në këtë vorbull u përzie, si dhe shumë herë të tjera, edhe një prift katolik i cili, duke u marrë me “punët e huaja”, sikur përpiqet të na bindë se nuk kanë qenë krejt të kota edhe shumica e pësimeve të paraardhësve të tij të cilët zgjodhën të fusnin hundët në politikë, megjithëse themeluesi i fesë së krishterë pohonte se “Mbretëria ime nuk i përket kësaj bote”. Duket se thelbin e moralit të të gjithë kësaj skote opinionbërësish, e përbën besimi se është e keqe dhe e papranueshme vetëm ajo diktaturë që më cenon mua, por jo çdo diktaturë.

 

Akti i katërt

Teatrit absurd shqiptar nuk mund të mos i kontribuonte edhe pushteti aktual. Kryeministri i vendit thirri disa njerëz dhe përfaqësues të huaj në Shqipëri për të bërë hapjen e Bunk’Art, për t’iu treguar një “të fshehtë tronditëse”, një vendkomandë nëntokësore për kohë lufte, e ndërtuar para vitit 1990. Tuneli-Vendkomandë u paraqit si dëshmi e “marrëzisë” dhe paranojës së sistemit komunist. Duke dëgjuar kryeministrin, brezi i ri duhej të besonte se një “çmenduri” e tillë kishte ndodhur vetëm në Shqipëri dhe, prandaj, duheshin nxjerrë mësime. Mirëpo, shqiptarët e brezit të dytë dhe të tretë e dinë shumë mirë se ndërtime të tilla kishte jo vetëm për drejtuesit politikë e ushtarakë, por edhe për popullin e thjeshtë nëpër qendra të banuara. Shqiptarët e kultivuar e dinë, gjithashtu, se ndërtime të tilla, mijëra herë më të shumta, dhjetëra herë më moderne dhe më të kushtueshme, janë ndërtuar e ndërtohen edhe sot në vendet perëndimore dhe lindore. Tunelet e vendkomandave dhe ato të strehimit të popullsisë ndërtoheshin në Shqipëri kur disa vende, ambasadorëve të të cilëve ua prezantoi kryeministri shqiptar “çmendurinë komuniste”, përdornin lëndët djegëse kundër popullsive të botës dhe në shtabet e tyre luftarake diskutohej mundësia e përdorimit të armës bërthamore ndaj të pabindurve.

Siç e ceka, ka një brez që mund të gënjehet nga propaganda e paranojës së diktaturës dhe diktatorit. Janë adoleshentët dhe të rinjtë, se ata nuk i dinë ato që përmenda për qindra e mijëra vendkomanda të ndërtuara në vendet perëndimore, më herët dhe në të njëjtën periudhë me vendkomandat e ndërtuara në Shqipëri. Dhe kush nuk di, nuk mund të shtrojë as pyetjen: Mos vallë ato vende qeveriseshin e qeverisen nga diktatura dhe nga udhëheqës të ngërthyer nga paranojat? Pak muaj më parë, shtypi britanik nxori në dritë fjalimin e parapërgatitur në vitet ’60 nga Mbretëresha e Britanisë së Madhe, me të cilën do njoftonte popullin britanik për shpërthimin e luftës bërthamore. Ata që kanë dijet e nevojshme, nuk shohin tek ajo deklaratë paranojën e mbretëreshës, por seriozitetin e shtetit për të qenë i përgatitur deri në hollësi për përballimin e luftës shkatërrimtare.

Kur shikoja kryeministrin shqiptar në shfaqjen qesharake, pyesja veten: A ka punë tjetër ky njeri që merret me gjëra të pavlera? Pse nuk i përdor paratë e rikonstruksionit të “tunelit komunist” për rikonstruksionin e disa shkollave dhe spitaleve që të vjen ndot t’i shohësh dhe të ngjethet trupi të kërkosh shërbimin e tyre? Pse nuk i përdori këto para zoti kryeministër, për të mirëmbajtur Varrezat e Dëshmorëve që janë katandisur si mos më keq në shumicën e rretheve? A nuk e kupton ky kryeministër i kultivuar, se ai që përpiqet të mbajë popullin me “përralla nga e kaluara” është duke nënshkruar vetëdështimin?

Madje, kryeministri na njoftoi sihariqin se shpejt do të hapë edhe “shtëpinë me gjethe”, një bazë e vjetër e përgjimit të shërbimit inteligjent në kohën e para 1990-s. Ka shumë mënyra për të çuditur budallenjtë dhe për të zbavitur maskarenjtë, por kjo nuk ka lidhje me qeverisjen për të cilën të janë dhënë një milion vota. Të përpiqesh të shesësh për diçka anormale, të çuditshme dhe zbavitëse një ndërtesë përgjimi të shërbimit inteligjent shqiptar kur sot i ke në mes të Tiranës “shtëpi pa gjethe”, shumë më të mëdha, më moderne dhe, madje, të huaja, që përgjojnë të gjithë shqiptarët, duke përfshirë edhe kryeministrin, kjo do të thotë të vësh në lojë dinjitetin tënd dhe të krejt vendit.

Normalisht, njeriu duhet të shkojë drejt pjekurisë intelektuale dhe morale. Përndryshe përfundon si mall kallp.

 

Akti i pestë

Një ngjarje që çuditi shumëkënd, ishte edhe ceremonia e promovimit të një libri të gazetarit Fevziu mbi jetën e mbretit Zog. Çudia nuk buronte nga kotësia e promovimit, por nga vendi i zgjedhur për promovim dhe pjesëmarrja aty e drejtuesve kryesorë të shtetit. Edhe sikur libri të ishte shkruar për Skënderbeun dhe të ishte studim i Akademisë së Shkencave, vendi i promovimit do të ishte i gabuar. Kryetari i shtetit që organizoi pritjen për 70 vjetorin e Çlirimit dhe 102 vjetorin e Pavarësisë në një restorant, organizon në Pallatin e Brigadave (qendrën kryesore të pritjeve shtetërore të Republikës) ceremoninë e promovimit të një libri mbi jetën e Komandantit të Përgjithshëm që braktisi vendin kur u sulmua pavarësia e vendit. Një veprim i tillë të lë pa mend por, nga ana tjetër, edhe të jep mend. Të jep mend, sepse të tregon se kush e ka drejtuar dhe e drejton Shqipërinë prej kaq kohësh dhe pse Shqipëria është kjo që është dhe jo ajo që dëshirojmë të jetë dhe që mund të jetë. Ka 24 vjet që, me fjalët që thonë dhe me sjelljet që manifestojnë, elita aktuale politike shqiptare na ka dëshmuar kredon e saj të vetme: Jemi hajdutë, matrapazë, mashtrues, horra, atdheshitës, kontrabandistë, vrasës e çkado tjetër, por mos na e merrni për keq sepse ne jemi antikomunistë. A nuk ju mjafton kjo për të na mbajtur në shpinë, duartrokitur, adhuruar dhe nderuar? Dhe Epopeja përsëritet: “Dhe fshati qeshet/ Dhe bota tallet”.

E marr me mend se si do të jenë ndjerë shumë akademikë shqiptarë kur kanë parë promovimin e librit të një gazetari, të një libri që nuk sjell asgjë të re por, edhe sikur të sillte, kurrsesi nuk do të mund të vërtetonte se ardhja në pushtet me ushtarët dhe ushtrinë e huaj është demokratike dhe atdhetare, se marrëveshjet me shkrim për dorëzim të sovranitetit të shtetit dhe dhënia e pjesëve të Shqipërisë të huajve mund të konsiderohet nacionalizëm e patriotizëm, se vrasjet me e pa gjyq të kundërshtarëve politikë mund të justifikohen, se marrja e arit të thesarit të shtetit për jetesë familjare, apo për të paguar dashnoret e huaja me paratë e popullit, janë akte prej “burri shteti” dhe se braktisja e detyrës së Komandantit të Përgjithshëm të Ushtrisë (në kundërshtim me Statutin-Kushtetutën e regjimit të tij) ishte akt atdhetar dhe i përligjur moralisht dhe juridikisht etj.etj.

Mirëpo, akademikët e nderuar sigurisht që e kanë kuptuar se që të nderohesh e respektohesh sot në Shqipëri, nuk mjafton të jesh anëtar i Akademisë së Shkencave të Shqipërisë por duhet, medoemos, të bësh pjesë në Akademinë e Shkërdhatave të Shqipërisë sepse, siç thoshte dikur poeti Dritëro, këtu nuk vlerësohet meritokracia por shkërdhatokracia. Dhe kjo gjë do të ndodh për aq kohë sa në krye të shtetit të kemi njerëz që s’kanë kurrfarë meritash dhe, për të kompensuar këtë boshllëk, ndërrojnë mbiemrat, krenohen se dikur mbiemri i tyre ka pasur si prapashtesë ofiqet “bej”, “aga” etj. dhe se kanë qenë të përndjekur ndërkohë që kanë qenë të përkrahur dhe të privilegjuar. Shkurt, kjo gjë do të ndodhë për aq kohë sa punët e rëndësishme do ua besojmë askushëve. Prandaj këta askushë do të bënin mirë që rezidencën e sipërpërmendur të pritjeve shtetërore, ta shndërronin në zyrë celebrimi të martesave për çiftet e ardhshme homoseksuale. Puna e nisur duhet çuar deri në fund.

Viktor Malaj December 11, 2014 15:23
Komento

59 Komente

 1. idea December 11, 14:43

  akti 5 me domethenesi, trasmeton nje boshatisje totale te ambicjeve te shqipetarit mesatar.

  Reply to this comment
  • petrit December 11, 16:00

   Shkrimi eshte vertete nje manifest i partise komuniste shqiptare.
   I mungon vetem akti i fundit, hapja e dosjeve te sigurimit

   Reply to this comment
 2. Niko December 11, 14:47

  Sa artikull racional! Ju faleminderit z. Viktor.

  Reply to this comment
 3. Taulanti December 11, 14:49

  Pergezime z. Malaj!
  Artikulli juaj paqyron realitetin Shqiptar.
  Eshte kenaqesi te lexosh atikuj te tille dhe, fatmiresisht shohe me kenaqesi qe ka gazetare si Ju, qe kane nje mendim kritik, konstruktiv dhe te pavarur.
  Respekt!

  Reply to this comment
  • .... December 11, 19:29

   One of the best front pages of the year.

   Reply to this comment
   • Lleshi December 11, 19:30

    Po eshte e vertete ! Faqja me e bukur e koherave ! Por ka nje dileme ! Cfare pas sjell nje artikull i tille ? Kjo “liri fjale” , cfare produkti ka ? ASNJE PRODUKT !

    Sado ta mbeshtesin njerezit kete “opinion” te Viktorit , kjo nuk pas sjell asnje te mire !

    A ka ndonje ide ndokush , se ku dallon “klani 28 vjecar” i Shqiperise nga diktaturat ? Thjesht pse llapet larte e poshte ? Thjesht se bejme gam gam …? Cfare i gjeti dhe cfare ka per t’i gjetur administruesit e “Hajduterise Demokratike” ose “Diktaturat e Hajduterise” ? ASGJE !

    Prandaj futini nje “gam gam stile” , pra “hidhu pirdhu” , dhe mos bezani e harxhoni energji kot ! Ruani forcat se do perfundoni pa buke dhe ju duhen me shty jeten ! Ha…ha…ha…

    Reply to this comment
    • Taulant December 11, 19:31

     Me duket se ishte edhe Rama ne promovimin e ketij librit te Fevziut.Apo nuk i ka rene ne sy Viktorit se eshte teper i gjate PALLOSHI

     Reply to this comment
     • Taupalla December 11, 19:31

      O Taulant lexoje shkrimin idiot

     • ENVERI December 11, 19:31

      Populli im i dashur!
      Dikush ju ka shitur mish nga lopet e terbuara….
      Prandaj qenka shume e lehte qe edhe ne kete shekull te behet gallate me ju.

     • miri December 11, 19:32

      Analize e sakte.SHqiperia do te vuaj akoma sepse nga viti 90 e ketej nuk eshte bere shkolle dhe kjo rini qe nuk njeh historine ,gjuhen dhe letersin shqipe dhe ate boterore,nuk njeh kulturen shqiptare pa le me shkencen nuk mund te ndergjegjesohet te kuptoje kush e udheheq dhe te gjykoje per ta nderruar.Presidenti me keto veprime dhe me bllokimin e reformes ne drejtesi ,eshte nje fatekeqesi kombtare per nga demet qe i sjell popullit shqipetar.

     • shigjetari December 11, 19:33

      Viktor, të lumtë pena! Produkti yt është ndriçimi i mendjes dhe vetëdijes së shqiptarëve që duan të orientohen ne kohen e turbullt qe jetojme.

  • jakobini December 13, 15:14

   Ju kam ndjekur edhe here te tjera per analizat Tuaja shume realiste, te sinqerta dhe demaskuese. Jeni analisti me i mire dhe me guximtar. Mendoja se mos isha une si njeri i letrave, por jo, ju jeni mjaft i mprehte dhe i thoni gjerat troç. Ju pergezoj e iu pershendes! me vjen keq qw nuk njihemi e nuk mund te njihemi! Ju kuptoj.

   Reply to this comment
 4. guri shabani December 11, 14:51

  Mire shkruan ti po per cilin shkruan.Populli shkret nuk i lexon,politikanet nuk kane kohe teper per te lexuar se jane angazhuar me dritat dhe ne qe lexojme nuk kemi mundesi te ndihmojme.

  Reply to this comment
 5. Llazar December 11, 14:55

  Nje shkrim qe te shkund. (balta nuk shkundet….shkelet). Jam i sigurt qe shume lexues do ta pelqejne kete shkrim, si nje analize e vertete, e mencur, dhe e guximshme, por pak e bejne like ne fb. akoma me pak ata qe do ta mbajne vath ne vesh me shume se 24 ore. Kane humbur kujtesen dhe kurajon per te thene te verteten, per ta mbrojtur ate.

  Reply to this comment
 6. Labi Vlore December 11, 15:09

  E mirekuptoj shqetesimin e Autorit,por kam nje sugjerim per te.Shqetesimi jot eshte i pa vend.Te vertetat mund te fshihen dhe deformohen perkohesisht,por kurre ato nuk mund te mbulohen dhe shtremberohen perjtesisht.Epopeja e LANC-it ne kohet e sotme antemohet,sulmohet,perqeshet,deformohet,ne emer te anti-Komunizmit.Por mbas 100 vitesh,askush nuk do jete ne dijeni per Shpellaret Anti-Komuniste.Faktet Historike do gjykohen paster,qarte dhe pa ngarkesa Ideollogjike.Bujar Nishani dekoron Kuislinget dhe Kolaboracionistet??Nuk ka problem.Kjo do jete per turpin e tij dhe partine qe perfaqeson kur brezat e ardhshem te Shqiptareve te gjykojne drejt.Une nuk jam Enverist,por Ramiz Alia ka thene nje fjale te madhe.Ka thene tekstualisht.”Kur brezat e ardhshem te Shqiptareve te gjykojne Historine pa ngarkesa Ideologjike dhe Emocionale,Enver Hoxha do jete personazh Historik edhe me i madh se Skenderbeu”.Kjo e shqeteson Saliun,Bujarin.Lulin dhe kedo tjeter qe kerkon me c’do kusht te sulmoje LANC-in.Me vjen keq qe nuk e ke kuotuar se ku fle Lepuri.Ky Lepur fle pikerisht ne kete strofull.Po perpiqen te anetemojne Enverin sot me qellim qe neser,ai te mos jete figura me e madhe e Kombit Shqiptar.

  Reply to this comment
 7. Petro Luarasi December 11, 15:17

  Komentin e mëposhtëm e kam shkruajtur për artikullin ‘’Kukullat e Dhjetorit’’ të A. Zhejit, tek Mapo, por gjykoj se i përshtatet edhe më shumë artikullit ‘’Një vështrim në teatrin e maskarenjve’’ të V.Malajt

  Heronjtë idealistë dhe tradhtarët
  I ndjeri Prof. Adriatik Kallulli, i respektuar si studjues skrupuloz, shprehej: “Veç më vjen për të qeshur fort e më fort kur disa liderë partish ose gazetarë spekulantë shkruajnë e thonë: “Të shkulim nga Shqipëria çdo qelizë të komunizmit”. E saktë do të ishte “të shkulim nga Shqipëria çdo qelizë të pseudokomunizmit”, sepse tek ne asnjëherë nuk ka pasur komunizëm në ato aspirata që për shekuj me rradhë i ka përftuar njerëzimi dhe që shumë e shumë filozofë edhe të drejtimeve më antikomuniste i quajnë të paktën humane, por utopike…
  Nuk ka më keq se kur vlerat e proceset njihen sipërfaqësisht pasi Hoxha gjysmak të lë pa fe”
  Këtë mendim unë e kam hasur edhe në rrafsh botëror ku përgjithërisht diktatorë të ashtuquajtur “komunistë” apo ‘’demokratë‘’ njehsohen në falsitetin e tyre me profetët e vetëquajtur mëkëmbës të Zotit.
  Ndërsa tani duhet të shkulim çdo qelizë të pseudodemokracisë, me ato aspirata që synonin trimat demokratë ‘’anonimë‘’ të dhjetorit.
  Duhet të dallohen idealistët nga spekulantët dhe përvetësuesit e idealit, që zhgënjimi të mos shndërrohet në humbje të shpresës…Por këtë temë nuk mund ta trajtojnë me objektivitet kukullat e prapaskenave, por personazhet realë, të mënjanuarit e përhershëm të filtrit selektiv politik. Vetëm ata mund të përshkruajnë realisht historinë e terrorit dhe spiunimet prapa shpine, nga ‘’shokët’’ që nuk donin devijimin e skenarit që po përjetojmë sot. Nuk ka liri, demokraci e drejtësi atje ku populli ka frikë të shprehet (shikoni autocensurën që detyron pseudonimet apo‘’nick-namet’’) ku dikton struktura klanore vertikale ekonomike, politike, juridike e mediatike dhe ku grabitet ‘’me ligj demokratik’’ prona publike, individuale dhe perspektive (me borxhet marramendese). Jo! Heronjtë e demokracisë nuk kanë menduar e luftuar për formim klanesh shumëngjyrësh, ku adhurohet turpi e poshtërohet nderi. Po u drejtohem atdhetarëve idealistë, se sa për ‘’realistët’’ trima të qelepirit’’ nuk kam mendje të pakët, e kohë të tepërt, t’iu mbush qypat e shpuar.

  Reply to this comment
 8. pelivani December 11, 15:27

  Nje bravo me pes yje!…

  Reply to this comment
 9. edi December 11, 15:27

  Nuk e kuptoj gjithe kete akt me shume pjese .jame dakort mety per pjesen e luftes nacional clirimtare.ishte partia komuniste shqiptare me djemte trima qe ngriten popullin ne lufte kunder pushtuseve fashist
  Per cfare ndodhi me pase duhet ta ndajme nga lncl.ajo eshte pjesa me e erret e tjetersimit te lirise te njeriut.persekutimit dhe vrasjes te mendimit ndryshe nje krim kolektiv ndaj shoqerise
  Saperopoziten jam dakort per veprimet e qellinjsheme per te denigruar luften me persekutimin .populli u ngrit ne lufte kunder pushtusit jo per te vrare shoshoqin por si mund te sillesh me tradhetarete asaj kohe qe lyhen duart me gjak shqiptaresh se ata ishin komunist ata tradhetuan atdheun por per berishen kjo fjale eshte pa kuptimse eshte i njejte kallep me ta
  Sa per kryeministrin .perse nuk duhen promovuar trashete .a nuk eshte cmenduri te ndertoshe trashe dhe te mos ndertoshe shtepi per popullsine.por i theme kryeministrit se populli ka shume probleme mos harxhoni parate e popullit per bunkere .arena sportive etj.etj.por vini ne levizje ekonomine .
  Sa per gazetaret dhe analistet. Ata jane pjese e sistemit.dhe ju jeni pjese e sistemit dhe ata paguhen per ti sherbyer padronit.ju jeni pjese e sistemit qe helmoni cdo dite jetet e njerezve .ju jeni ata qe na shisni llokumin per djathe dhe ne bote eshte shtypi qe po helmon cdo dite demokracine .lirite dinjitetin njerzor .jeni bere pjese e disinformimit

  Reply to this comment
 10. gjoli December 11, 15:54

  Perse lodheni kur dy grupet e maskarenjve,mendojne njelloj,kur ke nje parlament te tredhur,e si thoshte Fan Noli ne 1924″Parlamenti eshte nje salle e madhe,me gazra helmues,mbytes,e ku mblidhen keta “baballare” e bejne prova mbi racen e vet.E sot pas 25 vjeteve nuk behet gje tjeter ne kete parlament,ne gjitha qeverite,veçse eksperimente,njeri bertet vidhni,tjetri ne burg,e fukaraja genjehet dhe vuan,ndersa kasta 25 vjeçare,vidh,grabit,poshtero,shaji,ofendoi,dhe vriti njerezit e races se vet.JANE REALE SOT EKSPERIMENTET E POLITIKANEVE SHQIPTARE,PRANDAJ KANE FRIKE NGA ENVERI,SI EDI DHE SALIU,SI TE TJERET E PS DHE TE PD,SE KANE EKSPERIMENTUAR MBI POPULLIN E TYRE DHE VETEM NJE REGJIM I TILLE I POPULLIT I DETYRON TE FUTEN NE ATA BUNKERE,PER GJITHE JETEN.

  Reply to this comment
 11. unknow soldier December 11, 15:54

  Nje artikull brilant

  .E vetmja e mete eshte se disa fraza dhe paragrafe duheshin eleminuar per ta bere me te shkurter dhe me konciz kete shkrim atdhetar.

  Nqs do me lejoje artikullshkruesi do te shtoja kete akt te ketij teatri:

  Akti i gjashte

  Kryqzata kunder komunzmit,Enverit,LuftesNCL,rindertimit te cilet e perfaqson sot dyshja antikombtare Berisha dhe Basha I ka rrenjet me thelle ne kohe dhe distance.Ne vitet 50′ ne amerike pati nje fushate te eger antikomuniste si lufta e klasave qe quhej Macarthtizem(Joseph McCarthy) e cila me shume ishte kunder invazionit te Rusise ne bote se sa kunder vete komunizmit.

  Kjo fryme u zbatua egersisht dhe ne Shqiperi me ardhjen e amb.Rajerson te ndihmuar dhe serbishtfolesi Elez Biberaj qe ne vend te nje pajtimi mbarekombetar,ne vned te nje plani marshall per ate popull te lodhur u injektua nje lufte e re klasash me raprezalje deri ne terror antikomunist me te madh se ne kohen e fashizmit.

  Sali Berisha Azem Hajdari pas 1992 dhe Edi Rama qe ne 1990 shprehen vullnet kanibal te papare per te varur komunistat ne shtyllen me te afert…dhe komentin le ta vazhdoje lexuesi

  Jo vetem ne Shqiperi por dhe ne Amerike eksponente te dyshimte te diaspores si Elez Biberaj,Fran Shkreli jane treguar me amerikane se amerkanet ,me makarte se makarti ne luften kunder atij fare komunizmi qe me teper ishte nje hakmarrje primitive e tyre si mergate qyqesh qe vetem populli I shkrete e pesoi.

  I qortueshem ishte dhe dalja e ambasadorit arvizu ne media me shpate ne dore kunder 100 veteraneve te luftes me portretin e komandant enverit qe ne ato vite te luftes ishte dhe aleat i amerikes.

  Por me e felliqera ne kete lufte nekrofile alla elezbiber ishte te intervista qe spikerja e zerit amerikes e akuzoi Taulant Ballen gjate intevistes te VOA duke I thene pse mban shall te kuq ne pervjetorine e clirimit se ai eshte symbol komunist sovjetik.

  Ka ardhua koha qe berishajt e shqiperise dhe biberajt e amerikes te ndalojne luften e turpeshme kanibale 23 vjecare karshi enver hoxhes ne nje kohe qe keto dy tropojane antishqiptare e kane demtuar shqiperine me shume se otomanizmi,zogizmi,fashizmi, dhe socializmi bashke

  Reply to this comment
 12. Altin December 11, 15:57

  Realiteti Shqiptar i pasqyruar me mire se kurre ne kete shkrim te sotem.Faleminderit Viktor Malaj

  Reply to this comment
 13. orli December 11, 16:16

  Shkurt,zoti Viktor je fantastik!me keto pes akte ke treguar fytyren e vertete shkerdhatokrate te politikareve shqiptar.Te lumte!

  Reply to this comment
 14. koke llulla December 11, 16:22

  Urimet me te mira. Sinqerisht.

  Reply to this comment
 15. andromeda December 11, 16:27

  Një shkrim që e ndjen çdo zemër shqiptare, për vërtetësinë dhe gjykimin me realizëm të bëmave e zullumeve të pasosura..

  Reply to this comment
 16. shqiptar sharri. December 11, 17:41

  OR,VIKTOR MALAJ,TE LUMT DORA E MENDJA OR VELLA.I’KE THAN TE GJTHA CKA DHE UNE I THEM XHDOKUJ QE BIE NE KONTAKTE DHE DEBATE,POR MJERISHTE KY,POPULL NUK MERITON MA TE MARET,KY POPULL I DON,DHE I ADHURON,HAJDUTET,VRASESITKRIMINELET,TRADHTARET,PUSHTET,LAVIRET,PROSTITUTAT,MATRAPAZET,SPIUNET,DHE MASHTRUSET,PRA KY POPULL I QUAN TE ZOTET DHE TE MENCUR,GRUPIN QE SHKRUJTA MA LARTE.PRANDAJ TE PERGEZOI NGA ZEMRA QE KREJT AKTET TRAGJIIKE I KE NDAR NE 5 AKTE.ME VJEN MIR QE PASKA NE SHQIPRI,VIKTOR MALAJ,QE E MBRON NJI TE VERTET DHE DEMASKON PO NJI TE VERTET TRADHTARE,DHE LLUMIN E TRADHTARVE QEVERITAR,DEPOTET,MINISTRA,PRESIDENT KUKULL,KRIEBASHKIAK KRIMINEL,SALI GRDECIN DHE FAMILJEN E TIJ KRIMINELE,NISHANIN E DYNJAS SAKAT,QE ZOTI E DENOI PER BEMAT E TY,DHE TANI DRIDHET SI NJI QEN,KUR E KAP ACARI,PRA DHE NJI HERE PERGEZIMET E MIJA,DHE MOS U NDAL,DEMASKOI TRADHTARET DHE PASUESIT E TYRE,DHE TE PASARDHSIVE TE TRADHTARVE,MSHOJU HE BURR I DHEUT.

  Reply to this comment
 17. plaku December 11, 17:43

  Labi Vlore,
  Jam dakord me shkrimin tend pervec thenjes se Ramiz Alise per Enverin. Une kam mendimin, se cdo njeri ne kete bote ben gjera te mira dhe gjera te keqia. Mendoj se vleresimi i politikaneve duhet te behet duke vene ne peshen e historise te mirat dhe te keqiat qe ka bere. Mendoj se Enveri krahas te mirave ka bere shume me teper te keqia. Keto te keqia erdhen sepse si shume marksiste ne bote besonin ne teorine e bukur te komunizmit. Teori qe,sipas meje, kishte gabimin e madh se ishte e bazuar ne nje ndergjegje shume te larte ( do te thoja utopike ) te njerezve. Fatkeqesisht,njerezit nga natyra jane te ndryshem, disa Duan te punojne me shume dhe shkollohen pra fitojne me shume leke dhe te tjeret ja qe natyra nuk ju ka dhene ndoshta aftesine dhe vullnetin per te hecur perpara dhe te kenaqen me pak.

  Une kam patur si punetore elektriciste dembela dhe jo dembela dhe te afte, ndersa shteti ju jepte te dy paleve rroge te barabarte. Kuptohet se ata qe ishin te afte nuk ishin budallenj qe te jepnin me shume shoqerise dhe te shperbleheshin njesoj, prandaj edhe ata i benin mutin punes. Mendoj se ky ishte edhe problemi i socjalizmit real i cili nuk stimulonte inovacjonin privat qe do te çlironte energji kolosale duke rritur prodhimin per te gjithe. Kete Problem e kishin edhe vendet si Bullgaria, Ruamani, Vjetnami, Cekia, DDR, Hungaria etj. dhe ne te gjitha keto vende socjalizmi real deshtoi se ai nuk konkuronte dot nga ana ekonomike kapitalizmin, i cili, edhe ai ka problemet e veta.

  Sipas meje, Enveri nuk ishte i keq por ideologjia qe ai besonte te çonte ne diktature, vrasje etj. Pra per mua Enveri si perfundim, pas”peshimit” te bemave te tij ka qene nje fatkeqesi per Shqiperine dhe basta.

  Une personalisht kam perfituar, ne krahasim me te tjeret nga komunizimi, por m.gj.ate dua te them se menyra se si u aplikua socjalizmi real ne Shqieperi ai ishte nje enderrr e keqe.
  Prove per kete eshte fakti se socjalizmi real deshtoi ne bote, pervec KOrese se veriut qe per mua esthe nje turp.
  Kuptohet se keto jane mendimet e mija pa pretenduar se une kam te drejte. Who knows ?

  Pershendetje

  Reply to this comment
  • loni December 12, 23:31

   ti plaku me sa di une je cam,prandaj ti duhet te jesh krenar per enver hoxhen qe ju la te hynit ne trojet shqiptare duke ju shpetuar nga vdekja dhe urretja greke,per ju ky njeri eshte i lavdishem me emrin enver hoxha,dhe jo vetem se ju lejoj te hynit ne shqiperi si nje minoritet,( e tregoni dhe me partine tuaj,PARTIA CAME,qe vetdeklaroheni minoritet),por ju dha dhe vende (toka),ne te cilat ndertuat dhe krijuat familjet tuaja dhe perfundimi eshte se ishte edhe i keq,ti njeri dhe te gjithe ju si minoritet cam nuk duhet te flisni kurre dhe te gjykoni nje njeri qe ju strehoj duke na i marre ne popullit shqiptare tokat dhe jua fali ju si nje minoritet i vuajtur,a e keni kuptuar ju camet se ne shqiperi jeni fiks si maloket zaptues pronash,pronat e juaj jane andej nga janina me sa deklaroni ju,prandaj perpara se ti apo minoriteti jote te gjykoj nje shqiptare qe ju hapi zemren dhe ju shpetoj jeten duhet te shikoni veten ne pasqyre dhe te gjykoni vetveten tuaj se kush jeni ne realitet,sepse keshtu sic ju veproni duke gjykuar ate qe ju dha lirine tregoni pabesine tuaj mijavjecare,enveri per ju te pakten ishte i lavdishem,prandaj edhe ju camet mos u beni me shqiptare se ne shqiptaret,pershendetje plaku qe nuk njeh mirenjohjen tone,ose mirenjohjen shqiptare qe ne ju dhame,faleminderit per mos\mirnjohjen tone.

   Reply to this comment
   • plaku December 13, 16:34

    loni,
    Kisha keto gjera :
    – More djale i mbare neve çamet ishim minoritet ne Greqi dhe jo ne Shqiperi. Sipas llogjikes tende edhe Kosovaret qe futi mbreti zog dhe Enveri ne Shqiperi ishin minoritet ? Cfare derdellis more i mjere. Camet dhe kosovaret jane shqiptare, flasin te njejten gjuhe dhe kane te njejtat zakone, kemi gjak shqiptari dhe jo gjak minorikari si i yti. Mire thone qe injoranca te vret.
    – Neve ne Shqiperi na mikpriti populli shqiptar dhe jo Enver Hoxha.
    – Cfare tokash na dha Enveri ? Enveri, nejlloj si ne Rusi, ju a dha tokat te gjitheve me reforme agrare dhe ju a mori perseri duke Futur fshtaresin ne kooperativa bujqesore. Lexo pak histori more deresi dhe lumzi.
    – Cfare mirenjohje te kem per ty more injorant qe po perdor mashtrimin grek. Harram e paç ate 300 Euroshin qe te jep Greqia more bythepambuk. Ne punonim dhe jetonim njesoj si gjithe shqiptaret dhe ti na quan minoritare qe flasim te njejten gjuhe, te njetjat zakone dhe e njejtin gjak. More minorikar i qelbur qe duhet te te themi faleminderit per poshtersite qe shkruan. Erdhe dhe do hikesh nga kjo bota duke mos ditur se si funksjonon ajo.
    Ne fakt mua me vjen keq per ty more bajge greke.

    Reply to this comment
 18. nina December 11, 17:51

  E shkruajtur shume bukur dhe qarte.Atehere paskemi intelektuale qe mendojne per kete komb te lodhur te varfer deri ne palce,pse nuk perballeni me keto pseudopolitikane.Populli ka nevoje per njerez te tille Shqiperia jone ka nevoje per mendje te tilla qe jo vetem te shkruajne por edhe te drejtojne.Intelektuale te ndershem shqiptare kudo qe jeni mblidhuni dhe vereni ne sherbim te ketij vendi aftesite tuaja,na shpetoni nga keta parazite qe jane ne krye po na infektojne po na “semurin”.JU LUTEMI NE EMERE TE SHQIPERISE!

  Reply to this comment
 19. basta plak December 11, 18:38

  ku gabon komentuesi “plaku” ?

  Edhe enveri po te cohej nga varri besoj se do thonte te njejta gjera pasi “ka mbaruar” ndeshja.Por ti komentuesi plaku ben nje gabim:
  Me ato qe ke treguar per jeten tuaj private nuk ke te drejte morale te denigrosh ate sistem para 90 se ti ke qene ingranazh i atij sistemi dhe duhet te thuash

  une dhe enveri kemi qene fatkeqsi per shqiperine dhe basta bastard

  Reply to this comment
 20. plaku December 11, 19:16

  basta plak,
  Faleminderit per komplimentn. Une kisha keto gjera :
  – Ne ate kohe tmerri une kisha nje filosofi tjeter sepse isha kryfamiljar me dy femije dhe pervec te drejtave kisha edhe detyrime familjare dhe nuk isha aq “trim” dhe “egoist”.
  – Une dija se shume intelektuale shqiptare shkruanin vepra letrare dhe i fusnin neper sirtare dhe ja tregonin vetem njerezve shume te ngushte se kishin frike. Pse ta fsheh frike kisha edhe une.
  – Une boshlleun e kohes se lire ne Shqiperi, qe cfaqte me mijra here filme shqiptare dhe kineze, qe te fusnin ne kurset budallaqe per te njohur historine e partise dhe budallalliqet qe shkruante “marksisti boteror Enver Hoxha” qe kishte mbushur magazinat e ambasadave shqiptare jashte shtetit me “veprat” e tija qe nuk i lexonte njeri( i kam pare vete ) e mbushja me zhvillimin tim personal intelektual duke vajtur shpesh ne biblioteke ku lexoja libra ne gjuhe te huja.
  – Lexja me endje Xhek Londonin, Heminguejin, Remarkun, Hygoin, Dostojevskn, Cehovin etj. Desha te behesha njeri me kulture dhe dije. Mendoj se te jesh i ditur je i lire. Thjesht nuk desha ta kaloja jeten time neper burgje,sepse diktatura shqiptare nuk linte hapsira te lira per disidente sic bene edhe vendet e tjera socjaliste.
  – Kuptohet se ky ishte nje qendrim Egoist por ja qe une zgjodha kete. Sa per dijenine tende fillova te pregatis edhe nje fjalor portugalisht-shqip duke perdorur gjuhet italisht, anglishte, gjermaisht dhe frengjisht
  qe i kisha dhene edhe porvim ne Fakultetin e Gjuheve te huaja.
  – Fakti qe une dija disa gjuhe, isha inxhinjer Elektrik dhe babai komunist me dhane shansin te punoja ne tregetine e jashteme dhe te shoqeroja turiste. Aty pashe me syte e mij injorantet dhe te paaftet dhe une beja punen time duke ditur shume mire se nje fjale e thene gabim mund te te merrte ne qafe.
  – Tani jam 68 vjec dhe sipas eksperiences sime te jetes kryesorja eshte qe te mos i besh keq njeriu dhe e kur ruhesh ne mengjez dhe shef veten ne pasqyre je ne rregull me ndergjegjen tende.
  – Mendoj se cdo shtet dhe shoqeri ka nevoje per njerez te ditur dhe te ndershem.
  – Une mendoj dhe shpresoj se nuk jam bastard, ne se them ate qe kam jetuar dhe mendoj. Ne se ti mendon se une jam bastard, ky eshte mendimi yt personal dhe mua me kujton thenjen e Edit : Shpesh injorantet perdorin ofendimin si opinion.
  – Mendoj se mbushja e ambasadave dhe anijeve me shqiptare qe deshen te largoheshin pa tjeter nga “parajsa” shqiptare konfirmon mendimin tim. Une e kisha shume kollaj qe te arratisesha kur shkoja me sherbime jashte shtetit por m.q.s nuk isha egoist dhe bastard nuk e bera se merrja ne qafe familjen, jo se nuk doja por kisha edhe detyrime familjare dhe nuk isha kafshe.

  Pershendetje

  Reply to this comment
 21. SMS December 11, 19:47

  Flm. Dita, flm. V. Malaj.qe pasqyrove realitetin e teatrit maskarenjve qe ne njerzit e thjesht e shohim e ndjejm por skemi mundesi dhe aftesi ta shprehim. FLM. Arruga.

  Reply to this comment
  • Genc Labi December 11, 19:49

   Bravo i lumte e faleminderit Viktor Malajt ketij gardiani te memories e vlerave kombetare e p.r.sh me vargjet e (MJEDES)-
   Kjofte mallkue kush qet ngatrrime
   nder kta vllazen shoq me shoq
   kush e dan me gjuhe e shkrime
   c’ka natyra vet perpoq!
   Ju jeni nje qytetar i vertete jua befte zoti drite z.MALAJ.P.S Edhe homosex.kane integritet e dinjitet me shume se keta levantinet tane.Me resp.Genc Labi

   Reply to this comment
 22. -basta plak- December 11, 20:04

  I NDERUAR PLAK

  I PERKAS ATIJ BREZI QE HABITESHA ME SEREN TUAJ QE MASTERBONIT OSE DHISNIT NE BREKE NGA ENVERI DHE JU MIREKUPTOJ.

  PO PER PERBINDESHIN BERISHE PSE NUK THUA NJE FJALE ??

  KETU ESHTE DHE THELBI I SHKRIMIT TE VIKTOR MALAJT QE DUHET TE JEMI TE BARASLARGUAR MIDIS ” KRIMNELEVE” QE NA KANE UDHEHEQUR.

  LEXO KRIMET E MEPOSHTME T E BERISHES DHE CFARE KE BERE TI PLAK KUNDER KESAJ EGERSIRE PERVEC KETYRE KOMENTEVE QE KALON KOHEN OSE TALL TRAPIN ANDEJ NGA ZVICRA

  1. 21 Janari

  21 Janari është ngjarja më e rëndë dhe njolla më e zezë e kësaj qeverie pas Gërdecit. Më 21 Janar qeveria vrau katër qytetarë të pafajshëm dhe plagosi me dhjetëra të tjerë. Në fillim Berisha tha se protestuesit kishin vrarë njeri-tjetrin, më pas pranoi vrasjet, por tha se Garda kishte zbatuar ligjin, pasi demonstruesit ishin vrarë brenda rrethimit. Kur u vërtetua se protestuesit ishin vrarë jashtë rrethimit, Berisha sajoi puçin e shtetit dhe ngriti një komision hetimor. Po ashtu, Berisha nuk lejoi as zbatimin e urdhrit të Prokurorisë për arrestimin e komandës së Gardës. Refuzimi i Berishës për të dorëzuar komandantët, shokoi ndërkombëtarët. Zhdukja e pamjeve filmike u vërtetua edhe nga FBI. Më pas Berisha hodhi në koshin e plehrave ekspertizën e FBI për vrasjet. Sot nuk ka asnjë të dënuar për këtë çështje.

  2. Gërdeci

  Gërdeci është krimi më i madh njerëzor dhe ekonomik i familjes Berisha. Tragjedia e Gërdecit është orkestruar në mënyrë të drejtpërdrejtë nga familja Berisha. Një biznes fitimprurës për kompaninë Albademil dhe SAC, por që nga shpërthimi i Gërdecit, humbën jetën 26 persona (mes tyre dhe baxhanaku i kryeministrit), u plagosën mbi 300 vetë dhe u dëmtuan mbi 4000 prona. Tre ditë më vonë jep dorëheqjen Ministri i mbrojtjes Fatmir Mediu, ndërkohë që prangoset Ylli Pinari, drejtor i MEICO, Mihal Delijorgji pronar i Albademil dhe Dritan Minxolli drejtor i fabrikës. Hetimet një vjeçare vunë nën akuzë 29 persona dhe çështja shqyrtohet në gjykatën e Lartë. Korrupsioni i Gërdecit, dhe dosja hetimore nxorën në pah shumë elementë. Një ndër njerëzit që kishte influencuar në bërjen e akteve nënligjore dhe ligjore që çuan në tragjedi ishte djali i kryeministrit, Shkëlzen Berisha.

  3. Shitja e detit Greqisë

  Mbetet historia më e zezë e qeverisë së Sali Berishës. Është konsideruar tradhtia më e madhe kombëtare pas shitjes së Shën Naumit nga Ahmet Zogu dhe shitjes së Shkodrës nga Esat Pashë Toptani. Ky skandal identifikohet me emrin e Sali Berishës dhe Lulzim Bashës. Ky i fundit asokohe mbante postin e Ministrit të Jashtëm dhe ka negociuar në fshehtësi marrëveshjen për shitjen e detit. Në takimin midis Dora Bakojanis dhe Lulzim Bashës më 20 mars 2008 një nga temat kryesore të bisedimeve ka qenë pikërisht marrëveshja për përcaktimin e kufirit detar.

  4. Korrupsioni

  Sali Berisha konsiderohet ndërkombëtarisht si koka e korrupsionit në Shqipëri. Ai akuzohet për qindra afera korruptive. Afera më e madhe lidhet me rrugën Durrës-Kukës. Protagonist është sërish Sali Berisha dhe Lulzim Basha. Prokuroria filloi hetimet. Dikasteri i Transporteve u vu akuzë. Procedurat për tenderin në Shqipëri, bazoheshin mbi ligjin anglez. Hetimet e prokurorisë çuan deri në heqjen e imunitetit të Lulzim Bashës. Sipas KLSH, në raportin e janarit 2008, abuzimi shkon deri në 232 milionë euro.

  5. Grushti i 14 shtatorit

  Berisha dhe Bode njihen si arkitektët e piramidave të ’97, çka sollën trazirat në vend. Po ashtu, Berisha njihet si arkitekti i grushtit të shtetit në 14 shtator të vitit 1998. Asokohe, Sali Berisha akuzoi qeverinë Nano për vrasjen e Azem Hajdarit, duke e konsideruar vrasje politike. Dita kur do përcillej për në banesën e fundit deputeti i vrarë u kthye në revoltë kundër qeverisë. Në 14 shtator protestuesit, të drejtuar nga krerët e PD-së, sulmuan godinën e Kryeministrisë, parlamentit dhe hynë me forcë në godinën e Televizionit Publik Shqiptar. Rreth orës 10:00 të paradites së 14 Shtatorit, Kryeministri njofton për një skenar destabilizues. Një orë më vonë, kortezhi mortor, një pjesë e armatosur, drejtohet drejt Kryeministrisë. Ndërsa truma i vërsulet Kryeministrisë, Berisha kthehet në seli. Një grup personash e çojnë arkivolin për nga dera e Kryeministrisë, ndërsa të tjerë qëllojnë me armë. Kryeministria braktiset nga punonjësit, ndërsa bandat e Sali Berishës e sulmojnë me granatahedhës dhe bomba. Bandat ndërseheshin nga Sali Berisha, i cili ndodhej në selinë e PD, duke pritur të merrte pushtetin.

  Reply to this comment
  • plaku December 11, 22:07

   basta plak,
   Po ti personalisht “basta plak” cfare na paske bere kunder krimeve te Berishes ? Apo vetem bla bla bla ketu ne forum. Per mua personalisht Berisha ka te gjitha keqiat qe mund te kete nje njeri Politik ne bote. Une jam dhe kam qene i mendimit se cdo populli meriton qeverite dhe poltitikanet qe ka. Berisha eshte nje produkt shqiptar, imoral Politik, hajdut, servil. hipokrit, njef mire mentalitetin e njeriut mesatar shqiptar, Zero me xhufke ne ekonomi, te tmerron ta degjosh kur flet anglisht, zkero ne qeverisje te shteti, qe nuk ka njohur dashurine njerezore, dashuria e tij e vetme eshte PUSHTETI per te cilin ai fal edhe dashurine. Patrioti i madh hungarez Petef ka thene :” Per dashurine jap jeten, per atdheun jap dashurine”, ndersa Sala : Per karriken jep dashurine dhe atdheun.

   Pershendetje

   Reply to this comment
 23. Tomorri December 11, 20:34

  Autori ka mbaruar shkollen e partise ne Moske pa ca vitesh dhe tani po merr stafeten e PKSH te dale ne pension. Si bolshevik, çfar kerkon ky autor qe shkruan per kohen e luftes II boterore sipas letrave qe jugosllavet dhe ruset i jepnin Enverit dhe teneqexhinjve qe kishte perqark para 70 vjeteve. Autori jeton tani ne vitin 1944. Me ritmin nje pesëvjeçar eshte nje hap drejt komunizmit, ky bolshevik qe e merr rrogen tek ambasad ruse ka rruge te gjate per te shkuar deri ne komunizem.

  Reply to this comment
  • Eno December 11, 22:02

   Si gjithmone analist i ftohte dhe i sakte zoti Malaj. Bravo dhe gazetes Dita qe boton shkrime te tilla qe kritikojne shendetshem edhe Kryeministrin qe keto kohet e fundit ka nisur ti pelqej shum vetja. Jemi kapur pas brekeve te SHBA si ai i mbyturi qe kapet pas fijes se kashtes. Behemi aq qesharake sa vete amerikaneve u vjen ndot nga servilizmi yne kur ata vete e kritikojne cdo dite qeverine e tyre. Duhet te kishim te pakten edhe nje analist tjeter si zoti Malaj qe te mos pandehnin te huajt se jemi te gjithe si Pe-De-ja.

   Reply to this comment
  • Gregor December 11, 22:05

   Ti do te ishe dakort te mbaronte shkollen e ballit, po balli s’pati shkolla, vetem bashkepunoi me nazifashistet.

   Reply to this comment
   • Agroni December 12, 17:18

    O fshatar dembel, ke ngelur akoma tek perrallat qe tregoheshin neper kooperativat komuniste bolshevike. O spiun i ruseve, serbeve dhe grekeve. O i mjere, e kalova jeten duke ndenjur rradhave te qumeshtit dhe rrisje rrogen duke spiunuar tek sigurimi.

    Reply to this comment
  • Damiano Damiani December 12, 02:05

   Autorin e shkrimit e njoh prej disa vitesh dhe, meqe ka lindur ne vitin 1973 nuk ka pasur ” shanse ” te vazhdoje shkollen e partise ne Moske, sic thua ti Tomorr. Ai ka pasur shansin te marre nje diplome per shkenca sociale ne Paris dhe, mesa e njoh une, nuk don t’ia dije fare cfare thote njeri e tjetri. Eshte prototipi i individit qe e thote hapur mendimin e tij, pavaresisht kujt i djeg. Meqe me jepet rasti e pershendes nga larg.

   Reply to this comment
   • Agroni December 12, 17:15

    Edhe Koço Tashko, bir shqiptari te pasur nga Egjipti ishte, por kur shkoi ne Paris e rekrutoi spiunazhi bolshevik, e beri sllav dhe bizantin ne fakt. Dhe ishte spiuni kryesor dhe i drejtperdrejte i Kominternit bolshevik sllav ne Shqiperi, i cili pasi mori udhezimet nepermjet jugosllaveve filloi mbjelljen e fares komuniste sllave biantine ne Shqiperi. Edhe Enver injoranti ne Paris qe kur e rekrutoi spiunazhi bolshevik.

    Reply to this comment
 24. Gregor December 11, 21:20

  Nje shkrim brilant, ju lumte Viktor, te adhuroj per llogjiken dhe dokumentimin e rrjedhes historike ne Shqiperi.Ju e koleget tuaj te nderuar, te stafit te gazetes DITA po jepni nje kontribut te jashtezakonshem ne zgjimin e ndergjegjes kombetare. Po jepni kontribut te jashtezakonshem ne paraqitjen e te vertetave LAKURIQ, si te luftes, te mbasluftes dhe te koheve tona te ashtuquajtura “moderne” por qe jane me te keqijat ne historine e ketij populli, ku intelektualeve te shumte te pergatitur ne sistemin e kaluar, qe kane jetuar dhe jane pjese e asaj historie, u serviren historira qe jane per te qeshur, por me shume per te qare.
  Sa per ate qe beri Rama, si kryeminister dhe kryetar i nje partie politike – do te perkoje me ate qe ka thene vete se kam frike nga vdekja dhe nga historia.
  Po, historia nuk te harron asnje veprim, te nxjerr lakuriq, sado qe te mbulohesh-keshtu do i ndodhe edhe Rames se shpejti. Populli te duron ne nje fare mase, pastaj te jep drune.
  Une i perkas brezit qe nuk u cudita me zbulimin e Rames bunkart, por nuk di nje gje nese ambasadoret e huaj u cuditen me bunkerin apo me Ramen. Mendoj se u habiten me Ramen, me idiotesirat e tij te njepasnjeshme.
  Shkruani sa me shume Viktor, bashke me shoket, keshtu i sherbehet Shqiperise e shqiptareve. Faleminderit.

  Reply to this comment
 25. bashkimi December 11, 23:27

  Shkrimi eshte nje analize e plote e gjendjes aktuale politike ne Shqiperi, por qe nuk e pelqejne pinjollet dhe pasardjesit e tjere te kolaboracionisteve dhe injorantet qe nuk e njohin historine e vertete qe shkruajne akademite shkencore, por mjaftohen me perrallat e Fevziut e kompani. Ne ate promovim libri ishte edhe autori i “Bunk-Art”, edi Rama. Por nga te gjithe ata qe qene ne promovimin e mbretit tradhetar vetem Edi Rames i takonte plotesisht te ishte pasi Ahmet Zogu eshte gjishi biologjik i tij nga babai, ndaj dhe e nderon dhe e imiton ne te gjitha veprimet qeverisese duke ndertuar edhe nje shtet policor si ai i Gjyshit te tij Zogji i Pare. Nuk ka asnje dallim midis Edi Rames dhe Sali Berishes, vetem timbri i zerave te tyre eshte i ndryshem, te dy jane antipopullore.

  Reply to this comment
 26. hektor December 12, 00:30

  Duke i kerkuar ndjese lexuesit per materialin e gjate kam te drejte te pyes Edi Ramen dhe Ilir Meten se a e dine qe Zogu eshte tradhetar,kusar,antishqiptar dhe i shitur te serbi dhe italiani

  A i kane lexuar ndonje here keto pislleqe te zogut kurves keta dy zoterinj ????????????????????????????????????????????

  Kujtimet e dipllomatit te zogollit Catin Saraci

  Ahmet Zogu u ndihmua nga kryeministri serb Pashic me të holla (250 mije paunde) e njerëz, duke i falur në këmbim Jugosllavisë kullotat e pasura të Vermoshit dhe Shën Naumin, Saraçi nënvizon se ajka e ushtrisë se “Legalitetit” ishin rreth 500 oficere bjelloruse nga mbeturinat e Vrangelit që u thyen nga Ushtria e Kuqe, eksperte në luftimet frontale dhe në armët automatike. Këta udhëhiqnin rreth 5 mije shqiptare të Kosovës, të cilët marshuan drejt një kundërshtari po aq të forte, por të pajisur keq. Dinakëria e Zogut inicioi edhe një lëvizje mashtruese për qeverinë e Fan Nolit. Ai bashke me shpurën e vet, bene një udhëtim çoroditës nga Beogradi në Vjene e në Prage, për të dhëne idenë e ikjes. Në Vjene gjeti dhe bukuroshen Francy, e cila për ca kohe me pas, jetoi si mantenute në Tirane, ku pat ardhur me dy valixhe të vogla dhe u largua me dy kamionë plot baule të reja dhe një dore të mirë parash.

  Hapat e pare të Ahmet Zogut pas fitores? “Shpallja e vetes president e më pas mbret me bekimin e Italisë, eliminimi sistematik i armiqve politike dhe marrja e masave për t’u rrethuar gjithmonë e me tepër nga një bande njerëzish injorante e analfabete që e lëvdonin ore e çast, kryenin çdo porosi dhe vidhnin pa pushim shtetin”. Të cilët përshkruhen kështu nga Zogu në një rrëfim intim: “Ky është cirku im. Ajo çfarë ata dine ose ndjejnë nuk më intereson hiçfare. Për aq kohe sa i nënshtrohen kamxhikut tim dhe nuk hedhin vickla, unë jam i kënaqur me ta dhe i mbaj”. Megjithatë, me Catin Saraçin dhe Jak Kocin, Ahmet Zogu do të ruante një marrëdhënie të veçantë. E kërkonte mendimin dhe këshillën e tyre, paçka se shume here dëgjonte prej tyre kritika. Por sipas Saraçit, dy ishin synimet e tij të fshehta dhe finale: Të pasurohej sa me shpejt dhe sa me shume, dhe të shtypte e poshtëronte çdo atdhetar e patriot me mjetet e pushtetit. Nga ana tjetër, Zogu nuk hezitoi aspak ta vinte vendin nen zgjedhën e ekonomike italiane me Traktatin e pare të Tiranes, me dekretin për krijimin e Bankës Kombëtare të Shqipërisë me kapital italian (duke ia nënshtruar fqinjit të madh gjithë jetën ekonomike e financiare në vendit), me firmosjen e borxhit prej 50 milionë franga ari në këmbim të ndërtimit nga italianet të porteve e rrugëve strategjike që do përgatisnin pushtimin e Shqipërisë po prej tyre, me Traktatin e dyte të Tiranes etj. Dhe vijojnë dëshmitë tronditëse të Catin Saraçit:

  Ahmet Zogu jo vetëm që ka marre mite (ryshfet), por në çdo rast ishte ai vete që përcaktonte sasinë që i duhej. I pajisur me pasaporte diplomatike dhe dokumente extra, tutori i moshuar i Zogut largohej nga vendi me kamionë të ngarkuar me valute, i shoqëruar nga roje të armatosura. Këto udhëtime kryheshin rregullisht kurdoherë që Zogu kishte hedhur nënshkrimin mbi ndonjë akt të ri, ndërsa itinerari i rëndomtë ishte: Durrës-Bari, e prej andej në Gjeneve të Zvicrës. Sapo paratë siguroheshin në një banke të huaj, përcillej urdhër me shkrim që të transferoheshin në një vend edhe më të sigurte se i pari. “Për rrjedhoje, pjesa me e madhe e këtyre parave gjendet në Lloyd’s Bankë të Londrës. Unë vete me dorën time, kam shkruar një sere urdhrash të kësaj natyre si dhe i kam ardhur në ndihme tutorit analfabet për të mbërritur në kufi në Zvicrën”, shkruan Catin Saraçi. I cili shton se si tutori Lale Krosi, edhe Zogu, i kishin thënë se në ato kamiona ndodheshin dokumente shtetërore me rendësi jetike, “çka unë fillimisht e besoja”. Dhe paratë shtese përfitoheshin në njëmijë mënyra, përveç rrogës zyrtare prej 35 mije paundesh në vit. një shembull: Rrogat e 5 mije mercenareve që e sollën në pushtet, vileshin rregullisht në çdo fundmuaji nga Zogu, pavarësisht se ata ishin larguar shume heret nga Shqipëria. një tjetër shembull i paskrupulltësisë: Zogu-Saraçit, “Catin, ne jemi vend bujqësor pa këmbë kapitalisti, ndaj e kam fjalën të hapim negociata me sovjetiket dhe t’ua përmbushim kërkesat që nuk arritën të realizojnë përmes Fan Nolit. Por me një kusht: Sovjetiket të me paguajnë në dorë 300 mije paunde…” Saraçi nuk e kreu kurrë një negociate të tille, por Zogu kish nevoje për para. Trilloi një histori sikur prijësit e Veriut po rebeloheshin se nuk qenë paguar për ndihmën që i dhanë dhe kërkoi nga italianet 200 mije paund. Por dhe kur i mori paratë, nuk shpërndau asnjë kacidhe. Shembulli i fundit për sa u përket parave, sepse të tilla Saraçi ka shume, vjen pas krijimit nga italianet të Bankës sonë Kombëtare. Myfit bej Lobohova “gjysme çerkez e gjysme shqiptar”, ishte në atë kohe i falimentuar, dhe dihej nga të gjithë se ky ministër Financash kishte lënë peng gjithë pasurinë për 80 mije luigje ari. “Mbasi statuti i Bankës u miratua, Myfiti jo vetëm që lau gjithë borxhet e veta, por i tepruan para edhe për të blere një alamet pallati në Rome dhe nisi të japë para me interes”. Dhe kur Saraçi merr vesh në Rome se Zogu për këtë rast special kishte përfituar 5 milionë franga ari, niset për Tirane

  ku pas një bisede të gjate me Zogun, dëgjon nga ky i fundit se kishte marre vetëm dy milionë?! Një pjese të veçante Catin Saraçi i kushton në dorëshkrimet e veta, eliminimit që Zogu u beri kundërshtarëve të vet. Vrasja e Luigj Gurakuqit në vitin 1925 në Bari të Italisë nga djali i tezes (Balto Stambolla, emrin Saraçi nuk e përmend) i paguar nga Zogu, ndodhi kur vete Catini ishte në Bari, ku sapo kishte marre detyrën e konsullit. Shume zëra ia atribuojnë organizimin e vrasjes vete Catinit, por ja çfare thotë ai: “Ironia është se vrasësi, një dite me pare me takoi në zyrën time duke me thënë se kishte ardhur për të kryer një vepër të madhe patriotike. E njihja mire që nga koha e shkollës, që një aventurier e burracak i pashoq, prandaj dhe nuk e mora mundimin ta lajmëroja udhëheqësin e opozitës, me të cilin vijoja ta mbaja ende marrëdhënie të mira personale. një vit me pare kisha mundur t’i shpëtoja jetën viktimës po në Bari, ndaj ai vete dhe familja me patën shprehur mirënjohjen. Asokohe mendoja se vete Zogu nuk ishte i lidhur direkt me këto gjema”.

  Pas eliminimit të Gurakuqit, Saraçi niset urgjent për në Tirane, ku gjen Zogun dhe kunatin e tij Ceno Beg Kryeziun (me serb nga vete serbet) shend e vere. Historia vazhdon me vrasjen e Bajram Currit po nga trupat e Ceno Begut, në fakt ushtare serbe të maskuar. Sa i përket Zogut, Saraçi thekson se që kur Bacë Bajrami mori malet me 500 vete, Ahmeti e dinte se nuk kishte ç ’ti bënte sado ushtare të niste, ndaj vendosi ta linte në fatin e vet. Por misionin do ta përmbushte kunati Ceno Beg atëherë ministër i Brendshëm, “ndoshta”, thekson Saraçi, “si pjese e marrëveshjes që ishte bere me Pashiçin për të vrare luftëtarët e Kosovës”. Ironikisht, Ceno Begu e pa me sy shume të keq afrimin e Zogut me Italinë, sepse atij po i minohej misioni projugosllav. një oficer shqiptar i rrëfen Saraçit se Ceno ishte shprehur në rreth të ngushte për “tradhtinë e Zogut ndaj miqve që e ndihmuan”. Catini ia shtie në vesh Ahmetit dhe pas kësaj Ceno Begu ballafaqohet koke me koke me Zogun. Rezultati: Ftohja përfundimtare, aq sa Ceno filloi të ruhej me roje të armatosur nga frika e kunatit. Më pas largohet nga Shqipëria drejt Pragës si ambasador, por me 14 tetor 1927 qëllohet për vdekje në kafe Passage nga studenti shqiptar 23 vjeç, i quajtur Alqiviadh Bebi prej Elbasani. Vrasësi nuk tregoi asgjë, por Catini vjen nga Vjena në Prage për të asistuar bash në deklaratën e vëllait të Cenos, Gani beg Kryeziu, që sapo kishte ardhur nga Beogradi, para kufomës se byrazerit: “Zogu ka për ta paguar këtë një dite”. Catin Saraçi flet për shume çështje të errëta apo të ditura të jetës se Zogut. Flet dhe për personazhin enigmatik Jak Koci, “një nga mendjet me të zhdërvjellëta të vendit tone, ndonëse makiavelist e ndjekës fanatik”. Treshja Zogu-Koci-Saraçi kishin rene dakord për punët e tyre të ardhshme t’i ndanin fitimet 20%-Jaku, 10%-Catini dhe pjesa tjetër, Ahmeti. Por Zogu gjithmonë i fshihte përfitimet për të mos u lënë pjese dy aventuriereve të tjerë, çka inicioi edhe një sherr mes Jakut dhe Zogut. Sa për martesën e famshme të Ahmet Zogut, ajo nisi si dëshirë për t’u martuar me bijën e mbretit Viktor Emanueli III, kërkesë që i gajasi hierarket e larte fashiste dhe mikun e ngushte të Saraçit, nënsekretarin fashist për Kolonitë Alessandro Lessona, një mik i ngushte i Musolinit. Ky i fundit i raporton Duçes se “maloku analfabet na dashka nuse të larte”, vijon një refuzim dëshpërues për Zogun, pastaj kohe me vone nisin tratativat që bitisen me princeshën hungareze Aponnyi. Libri që përftohet prej shkrimeve të Catin Saraçit, është i papërfunduar ndërsa shënimet e fundit duhet të jene aty rreth vitit 1940. Në fakt, disa prej temave që ai nuk i shtjelloi dot, janë tejet intriguese:
  Zogu si oficer austriak,
  Zogu i internuar në Vjene, Vrasja e Esat pashës,
  Vrasja e Avni Rustemit, G
  jithë Shqipëria kundër Zogut,
  Zogu merr 250 mije sterlina për grushtin e shtetit,
  Veprat kriminale të motrave të Zogut, L
  essona na dorëzon 5 milionë lira të mbyllura në valixhe,
  Mita e dyte prej 10 milionë frangash ari, R
  evolta e pare kundër Zogut,
  Vrasja e Hasan Prishtinës,
  Kriza e parë nervore e Zogut etj etj. për Aurel Plasarin, autorin e parathënies se librit, është për të ardhur keq që këto çështje nuk u shtjelluan. Por konkluzioni i këtij libri, paçka se të pambaruar, është i vete Saraçit: Mustafa Qemali, ishte shqiptari që shpëtoi kombin turk, ashtu si Ahmet Zogu, një mendësi anadollake që shkatërroi Shqipërinë.

  “Unë Catin Saraçi, të akuzoj ty Ahmet Zogu si tradhtar të atdheut tënd, si vrasës e hajdut. Shqipëria ka pare pushtues edhe me të fuqishëm se këta të sotmit. Do të ikin edhe këta, por emri yt s’ka për të figuruar gjëkundi. Synimi i kësaj letre është të të paralajmëroje për here të fundit të mos ngatërrohesh më me Shqipërinë, ndryshe do të detyrohem t’u tregoj diçka me shume francezeve dhe anglezeve. Bankënotat false që më dhe si dhe letrat e tua të fundit, po i ruaj si dokument i pandershmërisë sate… Catin Paskal Saraçi, London,

  MARREVESHJA PASHIÇ – A. ZOGU PER ANEKSIMIN E SHQIPERISE Nikolla Pashiç – Ahmet Zogu Gusht, 1924…
  1. Shqipëria impenjohet t’i bashkohet Jugosllavisë me bashkim personal.

  2. Kryetari shtetit shqiptar do të jetë AhmetZogu, që më vonë do të njoh dinastinë Karagjorgjeviq.
  3. Qeveria Jugosllave, megjithë mjetet diplomatike dhe ushtarake, do të njoh Ahmet Zogun si kryetar shteti…dhe i atribuon menjëherë një kontribut vjetor të shtetit.

  4. Ministria e Luftës Shqiptare do të anulohet dhe Shqipëria heq dorë që të ketë një ushtri Kombëtare.

  5. Shqipëria do të mbajë një xhandarmëri aq të fortë sa të mbaj qetësinë e brendshme të vendit për të ndaluar e shfarosur çdo lëvizje të ngritur kundër Ahmet Zogut dhe kundër regjimit të vendosur prej tij.

  6. Në këtë xhandarmëri do të bëjnë pjesë edhe oficerë rus të ish ushtrisë të Gjeneralit Vrangel që tashti ndodhet në Jugosllavi. Qeveria Jugosllave do të mbajë atë xhandarmëri me mjete financiare dhe armë.

  7. Në xhandarmëri mund të hyjnë për të shërbyere dhe oficerët jugosllavë dhe të tjerë që qeveria Jugosllave do të pranojë në interes të dy vendeve.

  8. Midis Shqipërisë dhe Jugosllavisë do të stabilizohet një bashkim doganornë bazë të së cilës akordohet liri e plotë e importimeve dhe eksportimeve të mallrave të dy vendeve. Edhe transiti nëpërmes kufijve të dy vendeve do të jetë i lirë për ushtarët e dy vendeve.

  9. Përfaqësuesit e jashtëm Jugosllavë do të ngarkohen edhe për interesat e Shqipërisë, e cila heq dorë që të mbajë zyra diplomatike dhe konsullata të sajajashtështetit.

  10. Qeveria shqiptare duhet të deklarojë pranë Konferencës të Ambasadorëve në Paris që tërheq pretendimin e saj për sovranitetin mbi Manastirin e Shën Naumit dhe Lokalitetet e Vermoshit e Kelmendit që mbeten në zotërimin e Jugosllavisë.

  11. Kisha Ortodokse Shqiptare do të tërhiqet nga Patriarku i Kostandinopojes dhe të bashkohet Hierarkisë Ortodokse të Beogradit, kështu dhe Myftinia Myslimane Shqiptare do të varet nga ajo Jugosllave.

  12. Qeveria shqiptare do të heqë dorë nga një politikë ngushtësisht kombëtare dhe nuk do të interesohet për elementin shqiptar jashtë kufijve të veta. Ajo impenjohet veç kësaj që të mos pranojë në tokën e saj kosovarët dhe elemente të ditur dhe të dyshimtë dhe segmentet e tyre kundërshtare të politikës jugosllave.

  13. Për çdo koncesion që Shqipëria do të bëjë vendevetë tjera, ajo është e detyruar të marrë pëlqimin nga Jugosllavia.

  14. Në qoftëse Jugosllavia është në luftë me Bullgarinë dhe Greqinë,Qeveria Jugosllave,do të ketë të drejtën të rekrutojë në Shqipëri një ushtri prej 25mijë vullnetarëshme qëllim për t´i përdorur në frontin bullgaro-grek. Në rast gjendje lufte midis Italisë dhe të Greqisë kundrejt Shqipërisë, ushtria, jugosllave do të ketë të drejtë të okupojë gjithë tokën shqiptare për t’i siguruar kështu Shqipërisë gjithë tokën e saj nga invadimi eventual italian ose grek.
  15.Qeveria Shqiptare nuk mund t´i deklarojë luftë asnjë shteti pa pëlqimin preventiv të Jugosllavisë.
  16. Ky traktat është sekret dhe nuk mund të zbulohet e të shtypet pa pëlqimin e dy palëve”

  Dokumenti gjendet në Arkivin Qëndror Shtetëror. Fondi Nr 253, dosja 105, fleta 2, 4-5, viti 1924.

  Nje nga veprimet e para pas ardhjes se Ahmet Zogut ne pushtet me bajonetat serbe, armiqeve te Shqiperise, ishte ekzekutimi i kundershtareve, nder keto edhe nje prift atdhetar qe nuk e duronte despotzmin anadollak zogollian, Dom Gjon Gazulli te cilin e vari me 5 mars 1927. Se sa demokrat ishte Ahmet bej Zogolli e tregojne pamjte renqethese qe e tmerroi dhe e stepi popullin shqiptar.

  Pra a duhet te kete permendore ne Tirane ky bashibozuk qe ja ngriten filoserbet berisha dhe basha pa harruar dhe Marifete Jahllajagen

  Pra a duhet te shkonte Ramameta ne orgjine e blendi esat toptnit.

  Falenderim infinit per Viktor Malajn si nje nga analistet me te mire ne shtypin shqiptar te pas 1992.

  Reply to this comment
  • Populli i thjeshte December 12, 18:05

   Hektor, po te deshirosh pyetjes tende i pergjigjem une, se zoterinjt e siperpermendur jane te interesuar per kurimin e emrit dhe bemave te tyre.
   Po nuk ka shqiptar qe eshte shqiptar dhe bir shqiptari dhe qe i thote vetes shqiptar, qe te mos njoh satrapin, despotin, vazhduesin e vepres proserbe te dajes se tij, kryetradhetarin prej Burgajeti , kryedallkaukun, kryehajdutin, kryebatakçiun, kryekriminelin, Ahmet Zogu.
   Ahmet Zogu nuk meriton jo monument por as mbishkrim ne hyrjen e nje dere ne vc-en publike ne lagjen Brrake. Me emrin e Ahmet Zogut duhet te jete nje lloj dekorate me llamarine per aktoret e teatrit te maskarenjeve dhe tradhetareve te ketij kombi.

   Reply to this comment
 27. Dardan December 12, 00:32

  Nje analize koncize e shumices se ngjarjeve te muajve te fundit, Me pelqen jashte mase, jo vetem per vete, ne fund te fundit une i kam edhe te dokumentuara faktet e kesaj maskarade, por per ate qe edhe te tjeret mund te nxjerrin nje konkluzion me te drejte per jeten ne Shqiperi. Duhet qe, duke mesuar te verteten, te luftojme duke e bashkuar zerin kunder veprimeve antikombetare dhe antihistorike te disa personazheve politike te zalepsur nga shija e pushtetit. Jam i nje mendje me shkruesin e artikullit per thuajse te gjitha problemet qe ngre, me perjashtim te disa shprehjeve te papershtatshme si veshje e jashtme e fakteve dhe veprimeve agresive te politikaneve shqiptare. Si shembull mund te sjell shprehjen ” vrasja e kater protestuesve” . Por, zoteri, ka vrasje e vrasje, ne vend te shprehjes suaj duhet te vendoset shprehja “pushkatimi i kater protestuesve” si veshje normale e permbajtjes se veprimit makaber te terroristit me te zi, Sali Berishes!

  Reply to this comment
 28. Lahuta December 12, 07:21

  Derisa ia arriten ta vene poshte kete popull, ta shtypin e poshterojne kjo skote qelbesirash, le te bejne si tu doje qejfi. Une gjithnje do shpresoj se nje dite do i paguajne te gjitha keto turpe.

  Reply to this comment
 29. Tani December 12, 11:27

  Nje shkrim ku barazohet qeverisja me promovimin e nje libri. Eshte teater me nje akt, aktin e 4 te qeverisjes. Te tjerat jane shtuar kot per ti bere garniture kesaj qeverisje. Nuk prekin njesoj ne popull libri i Blendit dhe qeveria e Edit.

  Reply to this comment
 30. Realisti December 12, 11:41

  Bravo. C’do fjale tjeter eshte e tepert.

  Reply to this comment
 31. dhespot foti December 12, 11:49

  edvin kristaq rama është abuziv, te PS.po i ben varrin PS.

  Reply to this comment
  • Gregor December 13, 22:50

   Mos permend emrin e Kristaqit, Edi eshte i biri, por nuk eshte si Kristaqi, ai vdiq shume para kohe edhe per shkak te tij, ndersa dy konstatimet e tjera jane mese te sakta, shfrytezon PS dhe elektoratin e saj per te bere karjere politike, duke i bere tamam varrin PS. Por njerzit kane filluar te zgjohen nga letargjia 24 vjecare.

   Reply to this comment
 32. kastriot December 12, 14:14

  Nuk mund te shtoj asgje por kur mendoj qe pjese e kesaj maskarade pervec dallkaukeve dhe injoranteve jane shume akademike vjen te them qe ky vend ka mar fund se e ardhmja dihet do te jene nje brez i narkotizuar dhe prostitutash ne shumicen e saj, per te cilen eshte punuar per gati me shume se 30 vjet dhe ka filluar te japi frutet.

  Reply to this comment
 33. neutral December 12, 16:06

  Bravo o shoku ,nuk te njihja por qe ketej e tutje do te lexoj me vemendje.

  Reply to this comment
  • Gregor December 12, 18:01

   Neutral, qenke shume i vonuar… por sidoqofte… me mire vone se kurre.
   Pershendetje dhe mos ler rast pa lexuar Viktorin, Bedriun, Xhevdetin, trimin
   Adrian Thana,…. oh, ketu tek DITA ka shume per te lexuar.

   Reply to this comment
 34. alfade December 12, 18:43

  Nje bravo kozmike per artikullin dhe artikullshkruesin…!!!!!

  Reply to this comment
 35. Eli December 12, 19:30

  O popull shqiptar!

  Politika e Sali Serbomadhit per 24 vjet t’i ka shplare trute. Nuk e shikon se cfare vazhdon te

  beje ai me lakenjte e tij si Bujar Nishani, Lulezim Bashe e kompani per te zgjatur jeten e tij

  jashte dyerve te burgut, pasi ai atje e ka vendin, por Qeveria e re te veproje sa me pare,

  ndryshe i ka ditet e numeruara.

  Reply to this comment
 36. faleminderit viktor December 12, 20:36

  Lexova me kenaqsi shkrimin e zotit Viktor dhe te komentuesve fisnike te Dites qe plotesojne idete e ketij artikulli

  Ku eshte e vecanta e ketij shkrimi konciz ?

  Per here te pare ne faqet e kesaj gazete Edi Rama futet ne kopene e maskarenjeve ndonse ne kete hordhi antishqiptare ai ka graden me te vogel por nqs vazhdon si me bunk’artin,festimet idiote te70 vjetorit dhe turpin ose krimin te pallati I brigadave me zogun kurves dhe prostitutat fejziu-frangaj.ai do behet me I demshem se berisha

  E vecanta e dyte eshte se jepet nje tablo per kater etapa ku ca shqiptare qe kane drejtuar kete vend;zogu,enveri,nano-berisha dhe rama-meta.
  Ideja qe jepet ne kete editorial eshte se ndersa enverit qe nuk e tradhetoi ate vend po I bluajne dhe kockat,kurse Zogut dhe berishes qe tradhetuan dhe e shkretuan ate vend po ngrihen ne piedestale te rreme.Dhe eshte pikerisht sjellja rrugacerore e Edi Rames duke mbajtur nej pozicjon antikombetar sidomos keto 4-5 muajt e fundit dhe nese do percaktoja berishen si nje kriminel “trim” per edi ramen do thoja qe po ben nje tradheti kriminale.

  Ketu qendron dhe merita e Viktorit pra qe te shpetohet ai vend ka vetem nje rruge: te thuhet e verteta per keto maskarenj, per te ndergjegjsur ate popull per clirimin e shqiperise nqs se ka aq atdhetare qe ta realizojne ate ,ne te kunderten UNESKO per nja 200-300 shqiptare te vertete qe shkruajne ne keto forume ti marre ne mbrojteje si rrace ne zhdukje

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*