Në 75 vjetorin e “Operacioni të Dimrit” në Çermenikë (I)

January 10, 2019 14:46

Në 75 vjetorin e “Operacioni të Dimrit” në Çermenikë (I)

Prof. Ferit Balla

Vera e vitit 1943 shënoi në arenën ndërkombëtare ndryshime cilësore në teatrin e luftimeve të Luftës së Dytë Botërore midis Bashkimit Sovjetik dhe Gjermanisë naziste. Gjermania hitleriane kishte marrë goditje të mëdha dhe të rënda nga Ushtria e Kuqe e Bashkimit Sovjetik. Forcat gjermane kishin filluar tërheqjen  nga tokat sovjetike si rezultat I ofensivave sovjtike ne qendër dhe jug te Europës.

Në të njëjtën kohë në Shqipëri forcat partizane të udhëhequra nga komunistet gjatë kësaj periudhe ishin shtuar në numër, ishin krijuar formacione të reja luftarake në të katër anët e vendit, si çeta dhe batalione partizane. Populli po ndëgjegjësohej çdo ditë për nevojën e luftës së armatosur kundër pushtimit fashist italian.

Pikërisht në këto rrethana udhëheqja e PK të Shqiperisë vendosi që të krijohej në Labinot të Elbasanit në datën 10 korrik 1943 Shtabi i Përgjithshëm i UANÇ të Shqiperisë me komandant gjeneral Spiro Moisiun dhe komisar gjeneral Enver Hoxhën, detrya kryesore e të cilit ishte koordinimi i veprimeve luftarake të gjithë formacioneve luftarake partizane në të gjithë territorin e vendit, riorganizimin e UANÇ, rritjen numerike, strëvitjen dhe fuqizimin e vazhdueshëm të saj.

Në shtator të vitit 1943 Italia fashiste kapitulloi pa kushte, duke shënuar  kështu fundin e turpshëm të saj. Por vakumin dhe lirinë që u krijua nga kjo ngjarje e madhe boterore shqiptarët nuk mundën ta gëzojnë as një javë, mbasi menjëherë pas kapitullimit të fashizmit ,në Shqipëri të pa ftuar nga askush mësynë forcat e ushtrisë gjermane nga drejtimi jug lindor i vendit, nga ana e Greqisë.

Repartet ushtarake gjermane hynë Shqipëri në kufirin e Kolonjës dhe u pritën me armë nga ana e forcave partizane rajonale, por edhe kundërpërgjigjja e forcave gjermane ishte eashpër, ato dogjën  dhe shkrumbuan gjithë fshatin Borovë, vranë burra, gra, fëmijë e ç’gjetën perpara, gjithsej 119 veta, duke iu dhënë shqiptarëve që në ditën e parë të shkeljes së këmbës së ushtarit gjerman në vendin tonë mësimin se ato ndyshe nga italianët do të sundonin me terror, gjak, zjarr e flakë.

Vjeshta e vitit 1943 do të shënonte zgjerimin dhe rritjen numerike të ushtrisë partizane, sidomos në jug dhe në Shqipërinë Qendrore, në radhët e UANÇ numëroheshin rreth 20.000 partizanë. Shtabi i Përgjithshëm i UANÇ ishte i lokalizuar kryesisht në zonën Labinot, Shmil, Orenjë si një bazë e sigurt por edhe si vend nga ku mund të drejtonte në mynyrë efektive gjithë formacionet luftarake të ushtrisë. Në këtë zonë vepronin disa formacione partizane si batalioni partizan i Çermenikës, batalioni i Martaneshit, batalioni Dajti, çetat partizane të Orenjës, Shëngjergjit, Labinotit etj.

Në vjeshtën e vitit 1943 në Shqipëri ishte vendosur Misioni Aleat Anglez,i cili lëvizte në Bizë, Labinot dhe Orenjë dhe në disa zona në Përmet, Vlorë, Mat etj. Anglezët po përpiqeshin të fusnin në luftë kundër gjermanëve Ballin dhe Legalitetin,udhëheqja e të cilëve nuk po tregonte shenja të qëndresës së armatosur ndaj pushtuesve  të rinj .

Në Orenjë ishin vendosur forca të shumta partizane, depot e ndryshme të furnizimit të tyre me ushqim, veshmbathje, armatim, municion etj ishin vendosur në shtepitë e Qazim Ballës, Sadik Ballës dhe Aziz Ballës, spitali partizan u vendos ne shtëpinë e Selim Ballës, shtypshkronja e LANÇ-it ishte vendosur në veriperëndim të Fushë Gurrës. Në datën 10 tetor të vitit 1943 Misioni Aleat Anglez i komanduar nga gjenerale Edmond Deivis, Trocki, e vendosi selinë e tij në shtëpitë e Abaz,Ramiz dhe Ymer Ballës.

Në mes të muajit nëntor të po këtij viti Shtabi i Përgjithshëm i Ushtrisë Nacionalçlirimtare, pasi dështoi të kalonte Shkumbinin për në Jug, u vendos po në Orenjë në shtëpinë e Beg Ballës, në përbërje të të cilit ishin gjeneral Enver Hoxha, gjeneral Spiro Moisiu, Omer Nishani, Nako Spiru, Spiro Koleka, Fetah Ekmekçiu, Teodor Heba,Haki Stermilli, Arif Konica, Gaqo Progri, Enver Velçani dhe një kolonel italiani quajtur Babacinto, që shërbente si këshilltar pranë këtij Shtabi. E gjithë Orenja dhe në veçanti lagja Ballaj ishte kthyer në një kështjellë të vërtetë dhe bazë të madhe të LANÇ.

Zona Labinot, Shmil, Orenjë, Bizë, Shëngjergj, Martanesh ishte kthyer në një bazë të fuqishme dhe të sigurtë të Shtabit të Përgjithshëm të UNÇ, të forcave partizane, të udhëheqjes së PKSh, të Misionit  Aleat Anglez dhe pikërisht për këtë Komanda e Lartë Ushtarake Gjermane në Tiranë në vjeshtën e tretë të vitit 1943 vendosi të ndërmarrë një operacion të madh ofensiv ushtarak për shpartallimin dhe goditjen e plotë e përfundimtare të kësaj fortese të LANÇ. Ajo ndërkohë ishte një zonë e çliruar nga gjermanët.

Këshilli i Naltë i Regjencës, në bazë të dokumenteve të gjetura në AQSH, në muajin nëntor 1943 nxjerr një urdher suprem, ku ngarkon kolonel Hysni Demën si Komandant i Përgjithshëm i Operacionit të Fuqinave Qeveritare për të vendosur rregullin dhe qetësinë në  gjithë vendin, për funksionimin normal të gjithë Shtetit dhe Kombit. Operacioni do të shtrihej kryesisht në Prefekturat më me probleme, në ato të Elbasanit, Korçës, Beratit, Gjirokastrës dhe Vlorës.

Shkurtimisht në 15 pikat e shpallura nga ana e Komandës së Pergjithshme Operacionale, në një Shpallje Kombëtare, kërkohej që:

Të ndalohej qarkullimi i njerëzve pa leje midis prefekturave, kurse ceremonitë fetare dhe dasmat të beheshin pasi të merrej leje nga autoritetet.

Dorëzimi i armëve dhe municioneve, artilerisë, radiove transmetuese, automjeteve, rrobave ushtarake, mjeteve të transportit në autoritetet qeveritare.

Në të gjithë vendin vendosej ndalim qarkullimi i njerëzve nga ora 20 deri në 7 të mëngjesit.

Anulloheshin mbledhjet, mitingjet, protestat dhe disa masa te tjera shtrënguese të kësaj natyre.

Ashtu siç Komanda Gjermane kishte të dhëna për përqëndrimin e forcave partizane dhe aleate në Çermenikë edhe këto të fundit ishin në dijeni të Mësymjes Gjermane që po pregatitej ndaj tyre. Gjermanet në bashkëpunim me kolaboracionistët vendas kishin vendosur ta sulmonin Cermenikën dhe në veçanti Orenjën,nga katër drejtime kryesore:

1.Tiranë, Shëngjergj, Bizë, Orenjë.

2.Elbasan Labinot, Shmil, Orenjë.

3.Librazhd, Funarës, Zdranjsh ,Orenjë

4.Dibër, Okshtun, Zerqan, Martanesh, Orenjë.

Pra Orenja ishte targeti kryesor i këtij Operacioni në Shqipërinë e Mesme, siç edhe treguan faktet e veprimeve luftarake më vonë. Drejtimet e përmendura luftarake të këtij operacioni i gjen si në planet e Komandës Gjermane dhe në një hartë të bërë me dorën e tij nga Komandanti i Qarkut të Elbasanit, kolonel Kadri Hoxha.

Gjermanët hodhën në luftim në këtë Operacion të madh ushtarak, të koduar 1828 forca të shumta, 6 batalione të  këmbësorisë, 3 kompani artilerie dhe dy kompani xhenjere të regjimentit Bradenburg gjithsej 6500 forca të rregullta ushtarake si dhe 1500 forca balliste, zogiste e ushtarë kuislingë. Forcat partizane ishin vendosur, Brigada e 2 Sulmuese në Shëngjergj, Bigada e 3 në Gur të Zi, batalioni Çermenikës ne Zdranjshë dhe batalioni partizan i Martaneshit në Martanesh.

Operacioni filloi në datën 19 dhjetor 1943 në mëngjes dhe pas njs rikonicioni ajror me avionë, të  gjitha kolonat ushtarake u nisën sipas planit luftarak gjerman.  Kështu gjermano-ballistët nga Tirana u nisën për në Shëngjergj dhe Bizë, nga Elbasani u nisën për në Gur të Zi, Labinot. Nga Dibra u nisën për në Martanesh dhe një kolonë nga Librazhdi për në Funarës, Zdranjsh, Orenjë. U zhvilluan luftime intensive në Shëngjergj, Gur të  Zi etj por forcat partizane nuk mundën ta ndalonin ofensivën armike.

Në mëngjesin e 19 dhjetorit Kadri Hoxha nisi dy njësite zbulimi, njërin nga Orenja në drejtim te Bizës të përbërë nga Sadik, Faik , Xhevdet Balla dhe Beqir Koçi dhe tjetrin në drejtim të Zdranjshës të përbërë nga Ymer, Ibrahim Balla dhe Riza Shera nga Gurakuqi, K.Hoxha (Lufta Antifashiste NÇL në Qarkun e Elbasanit,faqe 188.)

Në pasditen e datës 19 dhjetor kolona gjermano-balliste e nisur nga Librazhdi dhe e drejtuar nga kryeballistët  Aziz Biçaku dhe Isak Alla mbritën në Zdranjsh, ku u zhvillua një betejë e vërtetë midis këtyre forcave dhe batalionit partizan të Çermenikës. Në luftimet që zgjatën gjithë ditën, ofensiva armike u ndal, ku mbeten të vrarë  rreth 20 gjermanë dhe ballistë,kurse nga forcat partizane ranë në fushën e betejës,Heroina e Popullit Shenjaze Juka ose Lumja siç njihej në popull dhe katër partizanë të tjerë, Bardhyl Popa,Fehmi Kotherja, Vasil Hala nga Elbasani dhe Shefqet Tosku nga Shëngjergji.

Po këtë pasdite komanda e Shtabit të Përgjithshëm të UNÇL dhe ajo e Misionit Anglez, gjithësej 150 veta, u nisën nga baza e tyre në lagjen Ballaj në Orenjë për në veri në drejtimin, mali i Sukës, Fushë Gurrë, Guri i Muzhaqit, Kostenjë, Prodan, Zabzun, Letëm, Qarrishtë për të kaluar më vonë në Hotolisht, Pishkash dhe më tej në jug të vendit, ku kishte shumë zona të çliruara dhe reparet partizane.

Natën e 19 dhjetorit forcat gjermano-balliste e kaluan në  Zdranjsh dhe të nesërmen në mëngjes marshojnë në drejtim te Orenjës, ku menjëherë filluan plaçkitjen në masë  të fshatit, si dhe dogjën e hodhën në erë shtëpitë e Abaz Ballës, Ramiz Ballës, Ymer Ballës, Qazim Ballës e Idriz dhe Mahmut Koçit. Fshatin e mbuloi terrori, tymi dhe flaka, por partizanët dhe anglezët nuk i kapën dot pasi ata ishin larguar. Mbi 40 fshatarë  ndër ta shumica gra, pleq, fëmijë ngelën pa strehë e mbulesë , pa ushqim në mes të dimrit, pasi gjermano-ballistët ju kishin vjedhur dhe plaçkitur çdo gjë.

Për Mësymjen në Çermenikë, Komanda e Xhandarmërisë  Mbretënore e Qarkut të Elbasanit në  datën 19 janar 1944, me shkresën 12.2 njofton Komandantin e Përgjithëshëm Hysni Dema në Tiranë se:

“Më datën 20 dhjetuer 1943 nji kompani gjermane bashkë  me fuqi të Ballit kryesuem prej Hazis Biçakut dhe Isak Allës, në sulm që i kanë ba Qendrës Komuniste në Zdranjsh (meqënese këtu u bë beteja e datës 19.12,shënimi im F.B) dhe në Orenjë e Martanesh. Çetat janë shpartalluar…

Në katundin Orenjë, vazhdon shkresa, gjermanët kanë djegur këto shtëpija,Ymer Ballës, Abaz Ballës, Ramiz Ballës, Mahmut dhe Idriz Koçit, meqë këto ishin kenë largue nga shtëpijat e veta,tue qenë te kompromentue si komunista.

Në Martanesh nji fuqi gjermane e ardhun nga Dibra dhe Tirana, kane hap zjarr kundër komunistave, thuhet se kanë djeg aproksimativisht 150 shtëpi, por kjo ende nuk asht e sigurtë.

Shtojmë , përfundon shkresa, se gjermanët kanë marrë në Martanesh dhe në katundin Neshtë gja të gjallë si lopë, qe e berra.” (Faksimile dokumenti i A.Q.SH,nr 27,dosje 240, v.1944, faqe 152.)

Në Orenjë, siç tregonin prindërit tanë, gjermanët dhe ballistët vodhën e plackitën gjthçka, sidomos në lagjen Ballaj ata morën bagëti,lopë, qe, kuaj e mushka, orendi shtëpie, dyshekë, qilima, velenxa, pajë nusesh, bile dhe leshim e dyshekëve të nënave tona. Ballajt kishin patur shumë mall nga Stambolli dhe Selaniku, ku kishin emigruar gati të gjithë para lufte. Një vajze të re në Orenjë ballistët donin t’i merrnin unazën e fejesës nga gishti,meqenëse ajo nuk po dilte , ata i prenë gishtin vajzës së re duke e lënë cung për tërë jetën. Dhe ajo mallkonte, ja cmë bënë ballistët,më lanë me një gisht më pak.

Kolona gjermane e nisur nga Tirana me automjete, pas luftimeve me Brigadën e 3-të Sulmuese në darkën e 21 dhjetorit mbërrin në Bizë, ku bie në kontakt me një grup fshtarësh dibranë që shkonin me karvanin e tyre në pazar në Tiranë. Gjermanët pasi i kontrolluan dhe nuk gjetën asnjë armë, i marrin me vete fshatarët nga Zerqani dhe Lecani megjithë kafshët e tyre dhe mallrat që kishin ngarkuar për të shkuar në pazar në Tiranë. Fshatarët i shoqërojnë gjermanët nga Biza në Librazhd, Elbasan dhe Tiranë nga data 21 deri me 28 dhjetor 1943, i burgosin në Tiranë dhe po në këtë datë i lirojnë, por ju kishin marrë gjithçka. Të 21 fshatarët sipas dokumentit nr 3, dosja 240, viti 1944, faqe 159 te A.Q.SH i drejtojnë një letër:  Të ndershmes Ministri të Punëve të Brëndëshme, ku pasi falenderojnë gjermanët që i morën me vete për një javë nga Biza në Tiranë, që i lanë të lirë por nuk i vranë,  por i kërkojnë që t’iu kthejnë sendet e marra nga ushtria gjermane dhe pikërisht, tre mushka me vlerë 9000 franga, tre kuaj me vlerë 6000 franga, 300 kg mollë me vlerë 900 franga, arra 150 kg me vlerë 1050 franga, 50 kg gjizë 650 franga, 25 kg tëlynë, 1000 franga, 19 kg lesh, 760 franga, dy sahate qafe, 800 franga, rroba 1500 franga dhe të holla të marra 300 franga. Firmosur nga 21 fshatarët e keqtrajtuar dhe të plaçkitur, Tahir Muharremi, Zenel, Ibrahim dhe Riza Salku,Damail Mata, Vesel Faslli, Sejdin Mustafa, Qaman Ceni, Sul Myrtezai, Daut Faslliu, Destan Hoxha, Rifat Beqiri, Bajram Sulejmani, Yzeir Dauti, Hysen Hajrullahu, Mahmut Isaku , Ismail Stafa, Merdan Gega dhe Xhaferr e Selim Hysa… Ja pra si vidhnin e plackitnin gjermanët, pale pastaj ballistët që nuk lanë pula, gjela e gjë gjallë në Orenjë e kudo shkelën. Vidh, vra, plackit, digj, hidh në erë, kjo ishte liria e gjermano-ballistëve.

(Vijon numrin e ardhshëm)

January 10, 2019 14:46
Komento

16 Komente

 1. Partizani January 10, 15:15

  I Komunist I Derit! Po Aleatet Anglia, Amerika, Canadaja, Australia edhe Franca ca benin Pushime? Sipas teje o Deri I Derit vetem Bashkimi Sovjetik luftoje kunder Gjermaneve?
  Tjetra: Gjeneral Kolonel Pederas Tarasi vetem ai luftoi? Po Mehmet Kasapi I binte me dore? Po 28000 deshmore more Ateist I Derit? Po helbete ju Klushat e Kurvave Komuniste vetem nje Salam donit-doni-edhe perjete do doni: “Pederas Tarasin” qe edhe ate Salam Jua Serviste me Tollona Njehere Ne Jave edhe te rinit ne Radhe!
  Turp Dita qe lejon keta Ateista Klusha Komunista:(

  Reply to this comment
 2. Partizani Vero January 10, 15:15

  I Komunist I Derit! Po Aleatet Anglia, Amerika, Canadaja, Australia edhe Franca ca benin Pushime? Sipas teje o Deri I Derit vetem Bashkimi Sovjetik luftoje kunder Gjermaneve?
  Tjetra: Gjeneral Kolonel Pederas Tarasi vetem ai luftoi? Po Mehmet Kasapi I binte me dore? Po 28000 deshmore more Ateist I Derit? Po helbete ju Klushat e Kurvave Komuniste vetem nje Salam donit-doni-edhe perjete do doni: “Pederas Tarasin” qe edhe ate Salam Jua Serviste me Tollona Njehere Ne Jave edhe te rinit ne Radhe!
  Turp Dita qe lejon keta Ateista Klusha Komunista:(

  Reply to this comment
 3. Nena Shqiperi mbron bijte e saj January 10, 17:14

  @ per ate komutuesin qe ndyn fjalen “Partizan”

  Ik more ti qe ndyn emrin “Partizan”.
  Kurvar e bir Kurve, pederast e bir pedofili, ballist I mutit.
  Zhgaravine kalbaraqe.
  Y y gelbaz tuberkulozi, injorant I derit.

  Lavdi LANCit!
  Lavdi Deshmoreve te Atdheut!
  Lavdi partizaneve Trima dhe komandatit te tyre, legendarin Enver Hoxha!

  Lavdi popullit heroik shqipetar!

  Poshte fashistet dhe bashkepunetoreve te tyre!
  Poshte tradhetaret e atdheut, kuislinge te Vene ne sherbim te agjenturave te huaja!

  Merr nje bicak e rruajua komunisteve, ti klysh Kurve sifilitike

  Reply to this comment
 4. Nene Pashako January 10, 17:15

  @ per ate komutuesin qe ndyn fjalen “Partizan”

  Ik more ti qe ndyn emrin “Partizan”.
  Kurvar e bir Kurve, pederast e bir pedofili, ballist I mutit.
  Zhgaravine kalbaraqe.
  Y y gelbaz tuberkulozi, injorant I derit.

  Lavdi LANCit!
  Lavdi Deshmoreve te Atdheut!
  Lavdi partizaneve Trima dhe komandatit te tyre, legendarin Enver Hoxha!

  Lavdi popullit heroik shqipetar!

  Poshte fashistet dhe bashkepunetoreve te tyre!
  Poshte tradhetaret e atdheut, kuislinge te Vene ne sherbim te agjenturave te huaja!

  Merr nje bicak e rruajua komunisteve, ti klysh Kurve sifilitike

  Reply to this comment
  • Partizani January 11, 15:22

   Oj Nena Putanako. Po pse mou Lanete passé kaq dashuri per Pederas Tarasin? Po pse moj bushter je e gjalle? Po Fasule edhe qulle ke ngrene deri ne 91 moj bushter?
   Por kur thua Poshte Fashismi: Pos Thua “poshte Nexhmije Fashistja Xhunglini”? Dashnorija jote moj Bushter?
   Po pse moh Bushter nduen gjuhen me Ballistet? Apo te Kane Shkerdhuar babane se joteme e ka pasur per Zant?
   Ahhh e Mjera Shqiperi per keta Bije Bushtras qe ke Lindur edhe vashdon te lindesh:((

   Reply to this comment
  • Partizani Velo January 11, 15:23

   Oj Nena Putanako. Po pse mou Lanete passé kaq dashuri per Pederas Tarasin? Po pse moj bushter je e gjalle? Po Fasule edhe qulle ke ngrene deri ne 91 moj bushter?
   Por kur thua Poshte Fashismi: Pos Thua “poshte Nexhmije Fashistja Xhunglini”? Dashnorija jote moj Bushter?
   Po pse moh Bushter nduen gjuhen me Ballistet? Apo te Kane Shkerdhuar babane se joteme e ka pasur per Zanat?
   Ahhh e Mjera Shqiperi per keta Bije Bushtras qe ke Lindur edhe vashdon te lindesh:((

   Reply to this comment
 5. vjola January 10, 19:22

  Lavdi te perjetesfme LANC !LAVDI DESHMOREVE TE ATDHEUT !

  Reply to this comment
 6. Aleksander Thana January 10, 20:36

  Te ishte per Angline, Francen (qe ishte e pushtuar), Australine, Kanadane dhe ShBA (qe hyri ne valle nga fundi), Hitleri do rronte edhe njeqind vjete te tjera. B.S. ishte forca kryesore. Ky eshte fakt historik. Rri shtreber e fol drejt. Vetem harrova te permenden forcat balliste, zogiste, bejleret e agallaret dhe gjithe bashibozuket, qe kane dhene nje ndihme te pacmueshme…, Nuk e vlen te zgjatem !

  Reply to this comment
 7. Aleksander Thana January 10, 20:37

  Te ishte per Angline, Francen (qe ishte e pushtuar), Australine, Kanadane dhe ShBA (qe hyri ne valle nga fundi), Hitleri do rronte edhe njeqind vjete te tjera. B.S. ishte forca kryesore. Ky eshte fakt historik. Rri shtreber e fol drejt. Vetem harrova te permend forcat balliste, zogiste, bejleret e agallaret dhe gjithe bashibozuket, qe kane dhene nje ndihme te pacmueshme…, Nuk e vlen te zgjatem !

  Reply to this comment
 8. demo January 11, 07:22

  C`te ben femija,s`ta ben as Perendia!
  Po ti or malok Ferut Balla,po te ishe tamam malok analfabet,do kishe thene te verteten,po ti je malok hibrid,;ke vene dhe vinde,tapa shishesh,je lyer me boje te kuqe si bagetia per synet:prof. Ferit maloku.Po
  te dhjefsha profin tat or malok!
  Po ke pyetur ti tet ate,tet gjysh atje ne Zdrajsh;C`donte enver hoxha ne Cermenike?Cdonte ne Labinot,ne Shmil,ne Orenje,ne Zdrajsh,ne Bize te Martaneshit?
  Si u bene maloket e Cermenikes dhe Martaneshit komuniste marxiste-leniniste me urdhrin e peshkut?Pse nuk shkoi enver hoxha ne Gjirokaster,ta ngrinte shtabin e pergjithshem ne ate vrime nga kishte dale?Pse?
  Sepse atje e njihnin mire dhe vrymen e gjyles dhe enver dobicin.
  C`te ben femija s`ta ben as Perendia.
  E ke kap nga bishti,jo nga koka,or malok!
  Bajraktaret e Cermenikes,Martaneshit,Labinotit,Shmilit,Orenjes,Ishin Bahollsit.Ketu filloje historine,nga koka.Ato saraje ne Labinot mal,jane sarajet e Hysen,Kadri,Nazmi Bahollit.
  Ashtu si kishte Aqif pasha nje djale dede,qe futi kopilin e Gjirokastres ne mall te Bicakcijve,ashtu kishin edhe Bahollsit nje axhami,cun kimeti qe fluturonte me pras ne by..Ky quhesh Sami Baholli,qe mori ne qafe jo vetem fisin e Baholleve,por Cermeniken dhe gjithe Shqiprine,se futi ne Oxhak te Baholleve kopilin e Gjylos me dy malazes,qe gatuan corben.Kete e coi i jati per studime ne Itali,ky vuri ne koke nje berrete republikane dhe kapardisesh me pardesy te bardhe si luftetaret e Spanjes.Ne vend qwe te studionte,te mbaronte shkollen ju qep prapa komunisteve,qe te permbyste boten,pasurine e mirnine e Baholleve t`ja jipte enver kopilit.Ato katundare qe rendit ti Kadri Hoxha,Beg Balla e Ymer Balla,Beqir Koci,Cermenika,Martaneshi deri ne Diber,,,ku ta dinin se ne ato saraje te Baholleve po thureshin kompllotet me te zeza per roberimin e Shqipnise ethnike.Aty fshiheshin dy serbet me te zinj qe kishte Serbia:Miladin Popovic dhe Dushan Mugosha.Katunaret u sherbenin me perkushtim.Sillnin mjaltin dhe arrat,djathin dhe tylynin,Shkonin mblidhnin me mushka dhe gomare armet dhe florinjte qe hidhnin Hinglizet ne fushen e Bizes.Pse?JANE MIQTE E BAHOLLEVE.JANE SHOKET E SAMIUT.
  Kur e mori vesh Hysen Baholli cfare po gatuhesh ne ate shtepine e tij ne Labinot,i uluriti te shoqes:-Bali!Ti ja dhe celsat Samiut?-Une.Cfare me bere Baaali! Naten per gjithe naten u gdhi ne Labinot,shqeu dyert me shqelma duke uluritur:-Jashte! Qerrohuni!
  Enver Hoxha nuk ja harroi Hysen,Kadri dhe Nazmi Bahollit nderin e Sami karajfilit.Ne 1945 i vuri Samiut nje nagant mbi tavoline dhe i caktoi nje detyre sa te rendesishme,aq edhe fisnike:-Partia te ka zgjedhur ty Sami,komunist i oreve te para, nje detyre te posacme,nje nder te vecante:TE VRASESH BABANE!
  Te gjithe pleqte e Baholleve perfunduan neper burgje,kurse Samiun e la si te permjerur ne ca detyra honorifike te rangut te dyte me babane dhe xhaxhallaret neper burgje.
  Po te ishte per enver hoxhen,shtabib e pergjithshem,luften nac-cli.katunaret e Cermenikes do tja kishin vene flaken viles Labinotit me gjithe enver,miladinin brenda,por ata kujtonin se po i sherbenin Baholleve.
  Asaj Lumes ja dike emrin,Shejnaze Jukes,por nuk ja di hallin,Se ti nuk e di kush e vrau te fejuarin e Shejnazes Hasan Bajraktarin.Ti nuk e di pse u vrane vellezerit Hasan dhe Fatmir Bajraktari,se nuk ti ka treguar Petrit Hakani se ti je malok,di historine e partise.Ti nuk e ke degjuar pse u vra arketari i shtabit pergjithshem Fetah Ekmekciu,se je malok ke degjuar historine e partise dhe derdellit Lumja,lumja ti sikur di ndonje gje te madhe.Brigada e trete ja mbathi kembeve prej gjermanit,,,naaaaaa,kembet e lehta faqja e bardhe,,e lane Lumen vetem ne shkemb te Letmit ta vrasin gjermanet me mortaja.Por para se ta vritnin gjermanet,e kishte vrare Urjahipi Gjylos.

  Aziz Bicaku me Isak Allen nuk e dinin cfare ishte komunizmi,ballizmi,nazizmi,por dinin cfare ishte serbizmi,se ja kishin pare sherrin ne 1913,,e dinin cfare ishte brigada terroriste e Mehmet Shehut dhe Dushan Mugoshes se i vuajten krimet e partizaneve ne Polis dhe Starove.Isak Alla me Aziz Bicakun u vonuan shume,qe nuk shkuan deri ne Elbasan te bisedonin me pleqte e Baholleve qe ne veren e 43,qe te merrnin vesh cfare corbe po gatuanin miqte e Sami Bahollit ne sarajet e Labinotit.

  Reply to this comment
 9. Nene Pashako Emigrante. January 11, 21:01

  Mire qe je moj Nene Pashako !
  Pershendetie “motra” Nene Pashako”…s’e dija qe jeni gjalle.Te lumte sa shkruan;vertet gjak i Nene Pashako.Po mos perdor fjale banale. Ne nenat flasim si NENA,,.
  Nene Pashako Emigrante…

  Reply to this comment
 10. Kola January 12, 10:16

  Mor Demo Leshi, ti he nje njeri i vogel, je per te qare hallin. T’i fyen autorin. Kush ta hep kete te drejte. Autori ka bere nje shkrim historik te zgjeruar, me fakte. Po ti cfare ke bere?! Hic. Vetem shan, fyen. Kaq. Njerzit e vegjel merren me njerezir, njerezit e medhenj merren me idete, – thote nje Koke e Madhe.
  Urime Autorit.

  Reply to this comment
 11. Mark U.K January 12, 21:42

  Prap do ndigjojm genjeshtra komunistesh he Zoti jua humbet faren.Çjan kta klysh komunistesh qe na çan menermethanen.Aq sa ka zgjat okupimi i tyre aq do zgjas te zhduket qelbesira qe kan lēnë mbrapa komunizmi.

  Reply to this comment
 12. demo January 12, 22:17

  O Kole! Provinca eshte e rrezikshme,or Kole!Ky katundari Orenjes jeton ne 76-en.Jo vetem qe ky shkrim nuk eshte nje studim konkret,por eshte nga aio platformat qe u shperndaheshin muzeve te rretheve,per historikun e krahines.Ky nuk ka as llogjiken e nje veterani keshilli.Jo vetem genjen por eshte edhe falsifikator.Citon dokumente pa indekse,pa data,pa permendur burimin nga i ka marre,duke bere anetare te Ballit kombetar,ose te nacional clirimtares personazhe si t`ja marri kaplloqja Feritit.PSH.citon si anetare te ballit Aziz Bicakun dhe Isak Allen,qe nuk kane qene kurre pjestare te Ballit.Kane qene njerez te nderuar te asaj zone,kane qene pari e Cermenikes,me autoritet dhe i dolen zot krahines dhe familjeve te tyre kunder terrorizmit partizan.poor nuk kane qene pjestare te Ballit Kombetar.Ne histori,genjeshtra eshte e rrezikshme,kurse falsifikimi eshte nje poshtersi.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*