Origjina e fjalës pekmez

July 14, 2018 15:09

Origjina e fjalës pekmez

Fjala pekmez përdoret në kuptimin e njeriut të trashë, por origjina e fjalës është ushqimore.

Pekmezi është një lëng veshtullor me përmbajtje të lartë (50-75%) sheqeri, me ngjyrë të kuqe të errët, që fitohet nga zierja, avullimi dhe dendësimi i mushtit të rrushit.

Përmban sheqerin, acidet e vitaminat e rrushit.

Përdoret në industrinë e verërave për rritjen e përmbajtjes së sheqerit në verërat e desertit, në produktet e sheqerit etj.

Në të kaluarën përgatitej e kishte përdorim të gjerë në ekonomitë familjare, sidomos për gatimin e ëmbëlsirave.

b.m. / dita

 

July 14, 2018 15:09
Komento

6 Komente

  1. Alidemsi vjeter July 14, 17:26

    Per dijeni te gazetes ,Fjala per njeriune trashe nuk eshte pekmez, por BYLMEZ.Ju falemnderit !

    Reply to this comment
  2. Spss July 14, 20:03

    Gazetari ka zbuluar që fjala pekmez rrjedh nga fjala bylmez që në turqisht do të thotë injorant. Ha ha ha ha ha ha ha ha ha

    Reply to this comment
  3. perkthyesi July 14, 20:49

    E lexova artikullin, por kuptimin e fjales nuk e keni dhene. Here tjeter me te kujdesshem! Faleminderit!

    Reply to this comment
  4. demo July 14, 20:56

    Pekmezi behet prej Mani.Perdoret kunder Diabetit.Pekmezi i rrushit qe perdorej si pije e embel ne Berat dhe Elbasan,ne mesjete sipas Evlijah Celebiut quhej REJHANI.

    Reply to this comment
  5. Jimi July 14, 21:39

    Autori i shkrimit jo vetem qe nuk informon asgje per ate qe pretendon, por duket qe vete paska shum nevoj te arsimohet!

    Reply to this comment
  6. Genci July 16, 05:52

    Jo o Demo,Rehania dhe Pekmezi nuk jane e njejta gje.
    Ne familjen time dhe gjithe bashkefshatareve te zones nga kam une origjinen,te pakten 50 vjete te shkuara,prodhonin rehani dhe pekmez prej rrushit ( behej edhe prej meni,por keta ishin te rralle ,prej thane ) per ta perdorur si ushqim ne periudhen e dimrit.
    Po te shkosh ne Corovode,Permet,Berat mund te pish ndonje gote rehani ne ndonje lokal.

    Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*