Pa lirinë e njeriut atdheu është mallkim

August 21, 2016 13:00

Pa lirinë e njeriut atdheu është mallkim

-Një përgjigje pas shkrimit të Viktor Malajt

Nga Andrea Stefani- Në nisje të kësaj polemike me z.Viktor Malaj, dua ta përshëndes për etikën e rrëfyer në sfidën e ideve që më bën, një investim shumë i mirë në një klimë sociale ku shqiptarët me një kuptim shumë të mangët për lirinë, luftën e ideve e shndërrojnë në luftë kundër njeri-tjetrit me sharje, shpifje dhe poshtërim të kujtdo që shfaq një ide të kundërt me idenë e tyre.

Tani të përplasim idetë apo opinionet. Dua ta nis me kritikën që ai i bën pikëpamjes time për lirinë. Vërej se Malaj, në jo pak raste, më atribuon gjëra që nuk i kam thënë dhe nuk janë pjesë e bindjeve të mija. Ai thotë se unë kam një vlerësim të lartë për lirinë individuale dhe se kjo më nderon, por shton se “çdo njeri duhet të respektojë lirinë e tjetrit por, më së pari, lirinë kombëtare”. Pikërisht kjo është një nga pikat ku unë nuk bie fare dakort. Për mua, nuk ka gjë më të shenjtë se liria e njeriut. Pa atë edhe liria kombëtare është një mashtrim. Në fakt, nuk është liri. Një komb i lirë me njerëz të skllavëruar?! Po a nuk është kombi tërësia e njerëzve të tij? E si mundet që ai vetë, kombi, të jetë i lirë, kur të gjithë njerëzit që e përbëjnë nuk janë?!

Kjo ndarje e lirisë kombëtare nga liria e njeriut, në rastin konkret, e shqiptarit, u bë themeli i mashtrimit historik në Luftën Nacionalçlirimtare. U luftua që të çlirojnë atdheun, por jo njeriun, në një kohë që çlirimi i atdheut nga një pushtim duhet të jetë premisë për lirinë e njeriut. Kështu çlirimi, apo liria e atdheut, u bë maskë për të gjithë atë lidership që vendosi një sundim të egër diktatorial mbi shqiptarët. Ata edhe vendosën sundimin, edhe u shpallën lirisjellës! Kritika ime ka për qëllim t’i zbresë ata nga ky piedestal i pamerituar lavdie. Edhe skllavërues të shqiptarëve dhe lirisjellës të atdheut?! Nuk ka asnjë kuptim. Të gjithë atyre që ja sakrifikojnë lirinë e tyre një atdheu diktatorial që i shtyp, unë i përgjigjem me këto vargje të poetit gjerman Hajne:

Mallkuar qoftë atdheu ku sundon

Luksi pa fre dhe varfëria pranë,

Ku asnjë shpirt i bukur s’lulëzon,

Ku skllavëria shtrihet anembanë.

 

Kur atdheu shtyp lirinë time, unë dua ta ndryshoj dhe kur nuk mund ta ndryshoj do të dua ta braktis. Brezi ynë, i lindur dhe rritur nën diktaturë, nuk mund ta ndryshonte dhe as ta braktiste atdheun, sepse nuk kishim konceptin e lirisë së njeriut. Na e kishin gjymtuar mendimin që në djep, për të na bërë të na dukej liria e atdheut edhe si liri e jona. Skllavërinë e perceptonim si liri, diktaturën si demokraci. Ky është gjymtimi në mendim që sjellin diktaturat, censurat e ideve, izolimet ekstreme nga bota dhe teoria e lirisë. Por a mund të quhen tradhtarë të atdheut të gjithë ata që e braktisën duke u arratisur mes telave me gjemba, madje duke lënë kokën në kërkim të lirisë së tyre? Ata shpalleshin tradhtarë të atdheut, por sot për mua janë martirë. A janë tradhtarë të atdheut ata qindramijë shqiptarë që morrën arratinë në një ikje biblike në fillim të tranzicionit? Ne, atdheu diktatorial, i shpallëm tradhtarë të atdheut, sepse u larguan nga një atdhe “i lirë” që i shtypte.

“Z.Stefani arrin në konkluzionin se liria kombëtare, liria nga pushtuesi i huaj, nuk ka asnjë vlerë për aq kohë sa nuk ekziston liria shoqërore dhe individuale. Ky konkluzion i tij është i pasaktë sepse të çon në mendimin se më mirë nën pushtimin e huaj sesa nën një rregjim vendas që nuk më lë të lirë sa të dua unë apo sa duhet të jem”.

Ky është thjesht një opinion i Malajt. Mendimi im se liria kombëtare nuk ka asnjë vlerë pa lirinë e individit, nuk të çon fare në përfundimin se më mirë nën pushtimin e huaj se sa nën një rregjim vendas që më shtyp. Them se shtypja nga një regjim vendas nuk është më e pranueshme, sesa shtypja nga një regjim i huaj. I neveris si njerën dhe tjetrën. Heqjen e shtypjes së huaj e shoh si premisë për lirinë time dhe jo për skllavërimin tim, siç mjerisht ndodhi me shqiptarët pas çlirimit nga nazifashistët. Por e pranoj se, në mungesë të opsionit të lirisë, do preferoja më mirë një pushtim a kolonizim të tipit britanik që, pavarësisht reperkusioneve që shoqërojnë çdo pushtim, do të ndikonte që në vendin tim të zhvillohej një elitë dhe ca institucione që në momentin e arritjes së pavarësisë do ta çonin vendin drejt demokracisë dhe njerëzit drejt lirisë. Kam parasysh sundimin britanik në Indi dhe trashëgiminë që ai la pas. Gandi dhe Nehru, promotorët jo vetëm të pavarësisë, por edhe të lirisë e demokracisë në Indi, ishin edukuar në shkollën britanike. Do preferoja këtë sundim të huaj në vend të një diktature vendase enveriste që do linte pas një elitë politike neokomuniste pa asnjë sens për shtetin e që në vend të demokracisë, do përpiqej të përsëriste sundimin enverist në formën e një demokrature.

“Nga ana tjetër koncepti i lirisë individuale nuk është aq absolut sa e shpreh Stefani dhe disa të tjerë. Liria nuk mund të jetë e drejta për të bërë çfarë të duash, por e drejta për të bërë gjënë e duhur. Dhe, në kohë dhe në vende të ndryshme koncepti i “gjësë së duhur” ka pasur ndryshime. Edhe më themelor mbetet fakti se liria nuk mund të jetë reale vetëm pse lejohesh të bësh çfarë dëshiron. Ajo varet edhe se sa i ke mundësitë personale dhe, sidomos, sa të lejon mjedisi shoqëror, politik e moral të bësh ato që dëshiron” – thotë Malaj.

Një pikëpamje, për mua, krejt e gabuar që duke relativizuar kuptimin e lirisë, hap shtigje për mohimin e saj. S’ka dyshim që thelbi i lirisë është të bësh atë që do dhe jo atë që s’do. Ose si thotë Konica, “atë që të do zëmbëra”. Puna është që të duash të bësh gjëra që nuk cënojnë lirinë e askujt. Dhe kjo është “gjëja e duhur”. Kur je i lirë, ajo që ti do, vullneti yt dhe gjëja e duhur, harmonizohen. Por në rast se “gjëja e duhur” janë disa rregulla morale a ligjore që të pengojnë të bësh atë që do edhe pse nuk cënon lirinë e askujt, atëherë rregullat morale apo ligjet, “gjëja e duhur” nuk është gjëja e duhur. Pra, në kuptimin e mësipërm, liria mund të jetë reale pikërisht pse lejohesh të bësh atë që dëshiron. Nëse “gjënë e duhur” që duhet të bësh, ta imponon jo vetvetja, jo vullneti yt që te morali apo ligji sheh materializimin e arsyes së vet, por dikush tjetër, familja, fisi, kombi, qeveria apo shoqëria, ti nuk je më i lirë. Ka shtete dhe shoqëri shtypëse ku njeriu për të realizuar lirinë e vet duhet të dhunojë ligjin apo moralin ekzistues. Ka shtete me ligje të mira lirimbrojtëse ku ka dhe ca njerëz që nuk i respektojnë ato ligje. Në këtë rast, siç thotë Rusoi, ata “detyrohen të jenë të lirë” me anë të ligjit. Shqiptarët janë në këtë fazë. Por te detyrimi i njerëzve për të qenë të lirë, fshihen edhe potenciale diktatoriale. Varet nga lloji i elitave dhe lidershipeve.

Malaj mendon se liria nuk është tipari kryesor i ekzistencës dhe bashkëjetesës njerëzore. Për të ajo është mjaft e rëndësishme dhe duhet mbrojtur dhe perfeksionuar, por liria pa sigurinë dhe drejtësinë mbetet liri e xhunglës ose, siç thotë Frojdi “liria për ujqërit është vdekje për qengjat”.

Fraza është e paqartë nëse flet për realitetin e gjërave apo për atë sesi duhet të jenë gjërat. Për nga realiteti i gjërave, është e vërtetë që liria nuk është tipari kryesor i bashkëekzistencës njerëzore. Ka vetëm pak shekuj që në rruzull është shfaqur individi i lirë. Me pohimin e mësipërm, Malaj hedh poshtë një pohim po të tijin, atë që njeriu ka qenë i lirë para se të hyjë në qytetërim. Sepse periudhat e egërsisë apo barbarisë janë shumë më të gjata në kohë se këto të qytetërimit modern. Dhe pohimi se njeriu ka qenë më i lirë në komunitetin primitiv duhej t’a shpinte Malajn në konkluzionin e kundërt, pra se liria ka qenë tipari kryesor i bashkekzistencës njerëzore. Në fakt, nuk është ashtu. Sepse individi i lirë, shfaqet historikisht vetëm në qytetërimin perëndimor fillimisht, me kufizimet e veta, në qytetshtetet greke, më pas në republikën Romake e më pas, në të gjithë Europën si rrjedhojë e një miksimi të psikologjisë së kombeve gjermanike me besimin e krishterë.

Por nëse flasim si duhet të jenë gjërat, mbroj pikëpamjen se esenca e shpirtit të njeriut është liria. Merrja lirinë njeriut dhe i ke marrë shpirtin, e ke shndërruar në kufomë të gjallë, në send, në materie që sikundër thotë Hegel, e ka qendrën e vet jashtë vetes. Ndryshe nga materia e vdekur, shpirti i njeriut e ka qendrën e vet brenda vetes. Ai nuk e kërkon unitetin jashtë vetes si materie. Materia e ka esencën jashtë vetes. Ajo është e përbërë nga pjesë që e përjashtojnë njëra tjetrën prandaj kërkon unitet duke gravituar drejt një pike qendrore. Jo rastësisht regjimet totalitare, që i reduktojnë njerëzit në thuajse sende, bëjnë thirrje për unitet rreth një qendre. Në të kundërtën, shpirti i lirë e ka qendrën, unitetin brenda vetes. Ai është një ekzistencë vetëmbajtëse dhe kjo është ekzaktësisht liria.

Nuk e kam ndarë kurrë lirinë nga drejtësia. Me dhjetra herë në shkrimet e mia kam cituar Burke-n të thotë se drejtësia është një emër i dytë për lirinë. Kam polemizuar me ata që e shohin sigurinë të ndarë nga liria, duke këmbëngulur se kjo është e pamundur. Nuk mund të jesh i sigurt dhe jo i lirë, pretendim që sot e ngrenë edhe si meritë të diktaturës enveriste kur thonë, se vërtet kishim disa liri mangët por ishim të sigurt! Si mund të jesh i sigurt kur qeveria të ka në dorë jetën, pronën, punën, lirinë e lëvizjes etj. Nuk ka liri pa siguri. Nuk ka siguri pa liri. Ndërkaq termi “liria e xhunglës” i përdorur nga Malaj është një  kontradiktë në përkufizim. Në xhungël nuk ka liri. Njeriu krijon shtetin pikërisht që t’i ikë gjendjes së xhunglës, një situate hobesiane pa siguri dhe liri. Eshtë tjetër problem se sa ai arriti që të bëjë shtetin vegël të lirisë apo të shtypjes. Por në rezultante historike, shteti ka evoluar drejt lirisë. Veçanërisht në Perëndim.

Malaj më jep të drejtë në mënyrën si flas për lirinë në tërësi, por më thotë se gaboj në idenë se njeriu nuk ka qënë kurrë më i lirë se sot dhe se vendet kapitaliste perëndimore, “vendet demokratike” janë themeluesit e lirisë dhe se ata e kanë arritur këtë liri në pikën më të fundme. E pranoj se qytetërimi perëndimor është i vetmi ku u shfaq për herë të parë individi i lirë, gjë që mbetet ende jo tipik për qytetërimet e tjera aziatike dhe orientale, por nuk kam thënë kurrë se liria ka arritur në Perëndim pikën më të fundme. Lufta për lirinë e njeriut vazhdon edhe në Perëndim. E ardhmja e saj është përherë në pikëpyetje. Sistemi i institucioneve që e jetëgjatëson atë pëson, për lloj-lloj shkaqesh (terrorizmi, korrupsioni, patrimonializmi etj.) deformime që nuk i shërbejnë lirisë. Ndërkaq, edhe në shoqëritë e lira, mbeten mjaft probleme ekzistenciale per njeriun që nis të ndihet i pa sigurt ndaj nis të kërkojë një strehë për t’u arratisur nga një liri (Fromm) që nuk ka arritur përsosmërinë e vet.

Pra liria nis e tronditet, edhe në shpirtin e njeriut, kur sistemi i saj nuk i ofron më atij siguri. Liria dhe siguria janë të pandara. Prandaj Malaj bën gabim kur thotë se “…njeriu parahistorik, njeriu i komunës primitive qe më i lirë se qytetari i shekullit të 21 në Europë. Mirëpo jeta e tij qe një Ferr i vërtetë pasi ishte i pasigurt për jetesën dhe krejtësisht i pambrojtur përballë rreziqeve natyrore dhe mjedisit”. Edhe liri edhe Ferr?! Kam mendimin se nëse njeriu do të qe i lirë, nuk do të kish arsye të kërkonte të arratisej prej saj në kërkim të një rendi të ri social. Mungesa e sigurisë është tregues i mungesës së lirisë. Ndarja e sigurisë nga liria është embrioni i justifikimit të të gjithë diktaturave që krijojnë iluzionin e sigurisë sepse monopolizojnë dhunën dhe krimin. Një iluzion që vazhdojnë ta ushqejnë shumë shqiptarë edhe sot e kësaj dite për diktaturën enveriste që iu shfaqet si liri! Aq më tepër, kur e krahasojnë me kaosin kriminal që pasoi atë. Por kjo situatë kaosi që kalon Shqipëria, nuk ka të bëjë fare me lirinë që nuk ka mbërritur kurrë. Prandaj z. Malaj, ajo nuk duhet keqpërdorur në dëm të aspiratës së lirisë për të ushqyer aspirata për rikthim në një sistem pa liri.

Sa për tezën e Frojdit se liria nuk është dhuratë e qytetërimit dhe se ajo ekziston në shkallën më të lartë para cilitdo qytetërim, kjo është mjaft e debatuar dhe nuk mund të shërbejë si aksiomë. Personalisht, mbështes pikëpamjen se liria është e mundur vetëm në një qytetërim që përjashton dhunën e më të fortit me anë të një legjislacioni që njeriu vetë nuk e percepton si kufizim të lirisë së tij, por mbrojtës të saj. Në të gjithë ato qytetërime ku kjo përputhje nuk ekziston, ligjet shfaqen si kufizim apo dhunim i lirisë së njeriut. Nëse më vendos ligje që dënojnë pikëpamjen time, që pengojnë lirinë time politike, të fjalës, të lëvizjes, ato janë ligje antiliri. Por nëse ligjet synojnë të kundërtën, nuk kam pse t’i shoh si kufizime të lirisë sime, por përkundrazi, si garanci për të. Ligjet e mira nuk e kufizojnë, por e ushqejnë lirinë. Dhe është vetëm qytetërimi perëndimor që prej shekujsh, që nga Magna Carta madje edhe më parë, ka ecur gradualisht në këtë shteg duke zgjeruar liritë e individit dhe duke përsosur sistemin e institucioneve në mbrojtje të saj. Ai ka mundur të konsolidojë lirinë negative, lirinë “prej” forcave që e pengojnë njeriun (qeverive për shembull) dhe njëherazi edhe lirinë pozitive. lirinë e njeriut “për” të bërë atë që i thotë vullneti i tij. (Berlin) Por beteja për lirinë vazhdon. Edhe në Perëndim.

Bashkë me këtë zhvillim të institucioneve të lirisë, është zhvilluar edhe liria në shpirtin e njeriut. Europiani e urren cënimin e lirisë së tjetrit, sepse shikon te ajo lirinë e vet. Ai ia ka shijuar të mirat lirisë prandaj e mbron atë. Një gjë që nuk e shohim fare në Shqipëri. Prandaj, nuk mund të mos jem dakord me përshkrimin që Malaj i bën raporteve historike të shqiptarëve me lirinë e individit. Ajo nuk ka ekzistuar mes tyre dhe akoma nuk ekziston në masë kritike sa të sjellë ndryshim. Dhe kjo është rrënja kryesore e prapambjetjes sonë si komb, e faktit që në momente kyçe historike, në kohën e Zogut, Enverit, të “demokracisë” ne nuk dimë të bëjmë gjënë e duhur por përkundrazi, kemi rrënuar edhe ato pak vlera që ishin krijuar.

Nuk e kuptoj përse Malaj më sugjeron ta kem parasysh këtë prapambetje të shqiptarëve në raport me lirinë, në një kohë që ky defiçit ka qënë përherë në vëmendje të kritikës sime jo vetëm në artikuj. Me kohë kam shkruar, edhe në një libër që kam botuar ca vite më parë (Komploti kundër lirisë), se defiçiti në raport me lirinë nuk na ka lejuar të jemi popull në kuptimin politik (Demos) por turma të manipuluara lehtësisht. Dhe kam konkluduar, se duhet të bëhemi popull me qytetarë të lirë. Eshtë një imperativë historike.

Askund nuk kam thënë e shkruar se që të ndihesh plotësisht i lirë, mjafton që të të lënë të flasësh dhe të zgjedhësh – sikundër më kritikon Malaj. Prandaj kam thënë dhe them se liria nuk ka ardhur në Shqipëri. Sepse mungon një përmasë thelbësore e saj, drejtësia. Dhe kur mungon drejtësia, nuk do të lënë të llapësh gjatë ose do të të bëjnë aq presione sa duhet të llapësh me shumë kosto. Kur mungon drejtësia, nuk të lënë as të zgjedhësh se ta grabisin dhe manipulojnë votën. Natyrisht, nuk më vjen mirë të më kritikojnë për gjëra që nuk i kam thënë.

Nuk ka diskutim që gjatë 45 viteve diktaturë pati edhe një proces emancipimi të një pjese të shoqërisë shqiptare nga një obskurantizëm dhe patriarkalizëm gati mesjetar. Mund të përmendësh luftën kundër analfabetizmit, shkollat, universitetet, akademitë. Por problemi është se të gjitha këto, nuk u vunë në funksion të zhvillimit të lirisë në shpiritin e shqiptarit. Përkundrazi. Shkrimi dhe këndimi, shkolla, universitetet, botimet, akademitë u përdorën të gjitha në funkson të manipulimit të mendjes së shqiptarit me ideologjinë e rregjimit duke e izoluar nga trashëgimia e mendimit botëror. Prej kësaj trashëgojmë një gjymtim që do të duhen breza të kurohet. Dhe nuk e mohoj aspak që kam qenë edhe unë, si mësimdhënës, kontribues në këtë të keqe banale. Si padyshim, të gjithë ata që sot më kritikojnë për tradhti, kanë vidhosur bullonin e tyre në kamionin e diktaturës. Një kritikë e padrejtë, sepse të gjithë e dinë mirë se mund t’i shmangeshe detyrimit për t’i shërbyer në një profesion sistemit, aq sa mund t’i shmangeshe gravitacionit. Që do të thotë të mos kuptosh se çfarë ka qenë totalitarizmi. Prandaj, meqë u lindëm fatalisht nën totalitarizëm, a do të thotë kjo se duhet, po fatalisht, t’i qëndrojmë besnik atij? Ku është liria këtu?

Por z.Malaj më kritikon duke pohuar se liria nuk është forca kryesore zhvilluese në vendet Perëndimore. Për të, janë faktorë të tjerë ata që kanë sjellë zhvillimin. Për shembull shkenca, zhvillimi i dijes dhe kulturës. Me këtë pohim Malaj tregon se nuk është në gjendje të dallojë lirinë si thelb i shkencës, dijes dhe kulturës. Të gjitha ato janë bërë të mundura në luftë me pengesat, ndalimet, paragjykimet që nga ato fetare e deri “morale”. Jo rastësisht, shkenca ka patur heronjtë e vet të turrës së druve.

Një faktor tjetër i zhvillimit të Perëndimit, sipas Malajt, është grabitja kolonialiste. Unë mendoj se kjo grabitje, qartazi e padrejtë, nuk qe shkak i zhvillimit por pasojë e tij.

Një faktor i tretë i zhvillimit të vendeve perëndimore, sipas Malajt, nuk është liria por lejimi i inisiativës private. E habitshme se si ai nuk arrin të dallojë se lejimi i inisiativës private është zbatimi pikërisht i parimit të lirisë në sferën ekonomike! Konkurrenca është liri.

Natyrisht, edhe në demokraci si SHBA mund të qëmtosh episode antiliri (makartizmi, skllavëria apo diskriminimi i zezakëve) por fokusimi tek këto episode, duke lënë mënjanë aspektet e tjera shumë më dominuese të lirisë, është një përpjekje për ta paraqitur demokracinë si diktaturë gjë që, jep shkas edhe për ta rehabilituar edhe diktaturën e Hoxhës si demokraci. Një orvatje e dëshpëruar dhe naive neokomuniste, një rikthim te kritikat e Hoxhës për imperializmin e SHBA. Ndërkaq dua të pranoj, se në momentet që flasim, demokracia në SHBA nuk është aspak në ditët e saj më të mira dhe në rast se një gjë e tillë përkeqësohet, pasojat do të qenë fatale për projektin e lirisë në Botë.

Mund të qëmtosh sa të duash dallime mes nazizmit dhe komunizmit, por nuk mund të eliminosh thelbin e tyre të përbashkët si diktatura armike të lirisë së njeriut. Përpjekja për ta paraqitur komunizmin më të mirë apo më të butë se nazizmin, është një përpjekje për të justifikuar diktaturën komuniste dhe krimet e saj. Komunizmi për dallim nga fashizmi, ishte qëllim mirë por përdori mjete kriminale? Çfarë do të na thuash z.Malaj, që qëllimi justifikon mjetin?!

Mund të qëmtosh lehtësisht dallime sipërane mes Hitlerit dhe Enverit, por thelbi i tyre i përbashkët mbetet të qenurit diktatorë absolutë që i shtynë vendet respektive në aventura rrënuese, njeri në një luftë që e rrënoi Gjermaninë dhe tjetri në një autarkizëm që e rrënoi Shqipërinë. Hitleri i mori Gjermanisë nja 20 vjet. Enveri i shpërdoroi Shqipërisë 50 vjet. Gjermania është sot shteti më i fuqishëm Europian, Shqipëria më e varfra. Prandaj këmbëngul në pikëpamjen se alternativa komuniste qe jo vetëm e parakohshme për Shqipërinë, e imponuar artificialisht për qëllime pushteti, por edhe më e keqja për të.

Sa kohë që them se liria nuk ka mbërritur në Shqipëri, nuk kam si të kem thënë se arritjet e këtyre 26 viteve janë arritje të lirisë. Edhe këtu Malaj më kritikon pa shkak. Mjerisht, është ndërtuar në kaos duke shkatërruar mjedisin dhe dhunuar të drejtën, sa duhet të shkatërrohet përsëri që gjërat të vijnë në hullinë e drejtësisë dhe lirisë. Kam qënë një ndër kritikët më në zë të këtyre “zhvillimeve”.

Më kritikon Malaj edhe për privilegjimin e teorive fetare në raport me ideologjinë komuniste, në një kohë që unë jam ateist por mbroj lirinë e besimit të kujtdo. Ndërkaq, duhet thënë se vetëm në Mesjetë feja mundi të imponojë një rregjim totalitar të ngjashëm me atë që imponoi ideologjia staliniste në Shqipëri. Tani për tani, fatmirësisht, feja është çështje e lirisë së individit, dhe ky është aspekti më i përparuar i lirisë së individit te ne. Le të shpresojmë, që gjakime ekstreme, si ai i ISIS, nuk do të mund t’i imponojnë botës, edhe Shqipërisë, një totalitarizëm tjetër, në fakt, pseudofetar.

Kaq për kritikat, me mjaft etikë por mjerisht në ca raste pa objekt, që Malaj më ka adresuar lidhur me lirinë e individit. Në një tjetër shkrim, do trajtoj kritikat që më adreson lidhur me luftën nacionalçlirimtare.

 

August 21, 2016 13:00
Komento

95 Komente

 1. Ana August 21, 13:08

  Z. Andrea jam plotesisht dakord me ju dhe ne ate qe ju trajtoni!
  Dua tju rikujtoj nje thenie te Kamyse qe ia perseriste te bijes kur ishte i sulmuar nga te kater anet per pikepamjet e tij:

  “Bija ime, jam vetem!”

  Reply to this comment
  • Tear down this Viqidol wall mister Obama !!! August 21, 13:49

   o Ana

   kam pershtypjen se je vete Andrea Stefani dhe po na mallengjen se “qenka sulmuar nga te kater anet”.

   te besh kaq lufte te madhe me keto artikuj artificjale per shekullin e kaluar dhe te harrosh qe sot ne shqiperi

   NUK KA AS ATDHE DHE AS NJEREZ

   PRA NJE GJYQ NUREMBERGU DUHET TE BEHET NE SHQIPERI ME AKUZEN

   $$…KUSH JA SHKATERROI SHTETIN DHE DINJITETIN E KOMBIT SHQIPTAR ?? $$

   edhe reforma e drejtesise e te gjorit Donald Lu por dhe keto artikuj te porositur kunder Enverit ( ne gop te semes shkofte enveri me keto stefan-zagare) jene nje simfoni si ato violinistet eTitanikut kur po mbutej anija.

   A KA ME POSHTRIM KOMBETAR KUR SHKERDHEN BERISHA ME MAFJEN E TIJ SUPER KRIMINALE APSI KA VJEDHUR VRARE DHE KA PAGUAR PODESTAT NE AMERIKE TALL BOLET ME SHQIPTARET

   PSE KY ASS-I I DITES NUK MERRET ME KETE FILMIN QE MIQTE PO I BEJNE DHURATE JETIMEVE TE GERDECIT

   PRA PSE DUHET TE SHAJME KOMUNISTET APO BALLISTET KUR BERISHISTET JA KANE KALUAR MAFIES SICILIANE DHE NAZISTAT BASHKE DHE KJO VAZHDON NEN ZGERDHIMJE DONALDESH ??

   Tear down this monster Viqidol wall ,mister Obama !!!
   Me thene te drejte shkrimet e Stefanit,Bedri Islamit ,VIKTOR malajt jane bere te merziteshme dhe neveritese.
   Per bese,asnje fjale te re..asnje mendim te ri as nje zgjidhje…
   PSE SHKRUAJNE
   KUSH JU PAGUAN..
   ====
   cfare lesh reforme eshte kjo qe po diskutojne ??.
   Ne Shqiperi ka vetem nje reforme dhe vetem nje
   ESHTE AKSIOME
   Vetem prangat felliqsires berishe dhe kerkim falje nga admistrata Obames per ato dipllomate amerike qe prune salimonstren ne pushtet dhe po e mbrojne….PIKERISHT ME KETE REFORME QE PO TALLIN KOQET ME NE SI POPULL
   Dihet qe Rajersoni do te ngelet jo vetem nje nga anti-shqiptaret me te medhenj ne historine shqiptare por dhe antiamerikani me I madh. qe ka shkelur ne shqiperi..nqs se do te beja nje gjyq nurembergu per krimet kunder njerzimit ne shqiperi pas 1992 do te vija ne bangen e te akuazuarve:
   :
   Edwin rajerson
   saleh berisha
   azem hajdari (edhe pas ngordhjes)
   tritan shehu
   elez biberoviq
   lulzim basha
   bujar nishani
   james trafikanti
   damir fazllic
   nick gage (gaxojani)
   AKUZA:
   DHUNIM KUFOME
   qe do te thote se ne 1991 kur shkelen keto barbare ai komunizem qe keto makartiste dhe neofashiste pretendojne se rrezuan..kishte vdekur qe ne 17 dhjetor 1981.
   pra keto kanibale,vampire hijena dhe nekrofage munden nje system qe kishte 10 vjet qe kishte vdekur.
   jo vetem kaq por keto zbatuan nje nga teorite me agersive te zbatuar dhe ne amerike midis vete amerikaneve.
   po pse ketu ne shqipri e gjeti makartisti rajerson te rrezonte nje te vdekur..
   pse ngaterroi ky colonel I ardhur nga beogradi tiranen me saigonin,mosken dhe berlinin e viteve 50-60
   =====
   The McCarthy Era (CONTINUE)
   Communist Witch-Hunts
   Although the United States and the Soviet Union were WWII allies against the Nazis, many in America were deeply suspicious of the Communist country. As the tensions of the Cold War deepened, fear of Communism reached its peak in the early 1950s. The U.S. Congress, led by Senator Joseph McCarthy and the House Committee on Un-American Activities, conducted witch-hunts in search of Communist sympathizers. The accused had two options. They could refuse to testify and risk losing their jobs and friends. Or they could cooperate and accuse friends and colleagues of being Communists. At the same time, the Federal Bureau of Investigation, led by J. Edgar Hoover, monitored citizens’ activities, searching for “subversive” behavior.
   Einstein and his leftist political convictions attracted the attention of the U.S. government as early as the 1930s. Denounced as a Communist spy and watched by the FBI, Einstein persisted in publicly criticizing McCarthyism as a dangerous threat to democracy and freedom of expression.
   Dy here qeveria amerikane ka bere gafa qe kane lene gjurme ne histori
   E para
   ishin kampet e perqendrimit te amerikaneve me origjine japoneze ne WW2 nga 1941-1947 qe me ne fund I demshperbleu ne kohen e Reganit ne vitet 80 me miljarda dollare
   E dyta
   invazioni dipllomatik dhe I sherbimeve secrete amerikane ne vitet 1990-1992 nga Beogradi duke vene ne krye te shtetit shqiptar nje monster filoserb me emrin Saleh
   ka ardhur koha qe administrate amerikane te investigoje gafat dhe gabimet fatale nga dyshja anti-amerikane Rajersonovic-Biberovic.
   ka ardhur koha qe qeveria amerikane te investigoje lidhjet e disa zyrtareve amerikane me ish udb jugosllave ne dem te kombit shqiptar
   ka ardhur koha qe qeveria amerikane te investigoje dhe denoje zyrtarisht aktin e turpshem te marrjes pjese te kolonelit diplomat Rajeson ne fushaten elektorale ne janar-mars 1992
   ka ardhur koha qe qeveria amerikane te investigoje dhe denoje zyrtarisht aktin e turpshem te interferences rajersonit per arrestimin dhe denimin e Fatos Nanos si genocide antikomunist I panevojshem
   ka ardhur koha qe qeveria amerikane te investigoje se kush zyrtare amerikane dhe shqipare u “demshperblyen” me floririn e londres..dhe pse pikerisht u abuzua me florin e londres ?!
   Me ka zene lemeria qe kur ne Shqiperi honorable Donad Lu shpiku reformen per drejtesi,pas dekrinializimit te famshem,ku me I humburi doli Edi Rama dhe votuesit e 23 qershorit..me I fituari ..ylli ne ngjitje.
   Gjithe shtypi shqiptar ( edhe gazeta Dita) jane verbuar dhe nuk shikojne qe kjo eshte nje manover tip “kale troje” po behet per te reabilituar pergjithmone krimet e kupoles 2B dhe per te vendosur K/M ne 2017 gjarperin Lul Basha I cili do kujdeset me pas per mosprekjen e SRB-it dhe ne rast te ngordhejs se tij natyrale ti beje nje varrim madheshtor si DEMON kratit tjeter te tropojes mender me thene A.Hajdarit.
   Me e vogla qe mund te mendojme eshte se miqte tane po na konsiderojne si te Ferma e Kafsheve te George Orwellit…PSE
   ***
   Berisha nuk eshte se ka kryer krime.JO..Ai eshte treguar
   PERBINDESH
   KANIBAL
   MONSTER
   TERRORIST
   TRADHETAR
   DJALL…etj etj
   Dhe miqte tane e tolerojne se gjoja hodhi komunizmin qe eshte ne vetvete nje genjeshter kriminale qe nuk eshte vendi dhe koha ta argumentojme.Por le te analizojme disa krime te kesaj drakule te viqidolit qe nuk ka zog kurve ne bote ta shpetoje apo ta amistoje:
   1-Ky MONSTER nuk duhet te falet kur drejtesia e Enverit denoi Hysen Shoshorin ne burg kurse ky kerkoi varjen ne litar.
   2-Ky PERBINDESH nuk duhet te perdhoste PERSONALISHT me dinamit varrin e Enver Hoxhes ne nje kohe qe I ka pire kafen dhe I ka ndenjur te oxhaku..e deri te varkat..Nuk duhet te shkelte zakonin e malsorit
   3-Ky DJALL nuk duhet te beje rolin e te “shtypurit nga diktatura” kur ajo I dha mundesine te kuronte jashte vajzen e tij me operacjone kozmetike…dhe deri ti fshinte bythen Andi Bushatit nipit te H.Kapos si BABY SITERES
   4-Ky DEVIL per here te pare ne historine e Shqiperise jep urdher luftarak me Shik-un qe VERIU te pushtonte ushtarakisht JUGUN
   5-Ky DEMON urdheron perdorimin e lendeve kimike luftarake (si Sadami ) ne Vlore-Gjirokaster..ku per fat dy pilotet atdhetare devijuan avjonet.
   7-Ky FRANKESHTEIN MONSTER shkaterroi me themel ushtrine & shtetin ne 1997 ku si pasoje u vrane mbi 4000 shqiptare…dhe u pushtuam “miqesisht” nga te huajt
   8-Ky QELBESIRE me xhenazen e Hajdarit,shpertheu K/M dhe pushtoi institucjonet dhe duhej ose burgim I perjetshem ose egzekutim ne rrethana renduese ( ah keto amerikanet qe e falen)
   9-Ky MASKARA kreu nje genocid cnjerzor kunder fisit Haklajve duke perdhosur varrezat,duke vrare femije e pleq dhe duke I rrafshuar shtepite me dinamit
   10-Kjo BISHE GJAKATARE urdheroi zhdukjen pa gjurme te Remzi Hoxhes se raportoi takimin TOP SEKRET ne Shen Naum me Milloshevicin dhe Grigorovin ( me dijenine e miqve)
   11-Kjo NDYRESIRE lejoi dhe urdheroi personalisht furnizmin me nafte te Milloshevicit me kompanine Shqiponja me tritan shehu,gazidede dhe “shenjetorin “ Aleksander Meksi
   12-Ky ESAT PASHE JUNIOR shiti me DEVILIN LUL pjese nevralgjike te detit Jon,ku Karamalisi e konsideroi fitoren me te madhe dipllomatike pas L2B
   13-Ky MEGA TRADHETAR lejoi personalisht ndertimin e varrezave te ushtareve greke brenda territorit shqiptar egzakt sipas vijes se vorio epirit,kurse nga ana tjeter varrosi ceshtjen came
   14-Ky NAZISKIN heq tabelen e masakres 4 Shkurtit dhe e zevendeson me figure filo XHAFERR DEVISTE
   15-Ky I PABESE ndersa I vuri pinjollit te Zogut kallashnikovin ne 1993,kurse pas dy dekadash ketij tradhetari I ngriti lapidarin
   16-Ky SHQIPTAROFAGOS ne nendor 2012 me agresivitetin dhe nga provokimet e tij u be e mundur te digjen dy greviste te urise te te perndjekurve politike ( kujtojme qe I gjori Arvizu dhe I shkreti Nishani I vizituan nga dy here ata)
   17-Ky MOBSTER NDERKOMBETAR dogji me biznesin e tij kriminal ne Gerdec 26 skllever..dhe pas kritikave dhe akuzave..i thote NY-TIME-it leter higjenike..dhe asnje amerikan nuk reagoi
   18-Ky NEO FASHIST vrau 4 veta ne bulevard ne 21 janar 2011…dhe cuditerisht fshiu bythen me ca ekpertiza profesinale te FBI…prape heshten miqte amerikane..biles Arvizu e quajti burre shteti
   19-Ky NEKROFAG me gestapon e tij private egzekuton Kosta Trebicken dhe e ndihmojne ca miq te tij ne Virxhinia qe te gjeje nje ekspert per ta mbuluar kete akt mafjoz.
   20-Ky MAFJOZ nderkombetar se bashku me DEVILIN LUL grabisin dhe me ca mafjoze te huaj me kollare rreth gjysem miljardi dollare ne Rrugen e Kombit qe mbahet rruga me shtrenjte ne bote…fatkeqeisht ne vendi me te varfer te Europes
   21-Ky KRYHAJDUT ka bere dhe shume krime ekonomike si tejkalimi I borxhit publik,shitje hidrocentralesh,1 miljard borxhi I biznesit,aferat me CEZ-in.ALBETROLIN,ARMON etj etj qe jane te panumurta
   ***
   Nga sa me siper del konkluzion se SALI BISHA eshte kriminel shumedimensinal por jo fajtor.

   Fajtori nr 1 per sot per sot eshte nenpunsi Donald Lu qe ka numrin e syzeve ekstra ekstra LARGE

   Fajtori nr 2 per sot per sot eshte EDI RAMA qe ka tradhetuar 21 janarin dhe 23 qershorin se e kane tredhur..plotesisht

   Fajtori nr 3 jane mediat shqiptare ku perfshihet dhe gazeta Dita qe per ti thene nje te vertete..i bien nga Kina
   ***
   Pas mos ndeshkimit te Monstres Berishe per disa kryekrimet e tij..sidomos per masakren HITLERIANE te 21 janarit me keqardhje kemi drejte te mendojme se:
   Amerikanet po bejne gabimin e turqeve para 500 vjeteve ku I kane ndare shqiptaret ne armiq te betuar ne socialiste dhe demokrate (turqit na ndane ne myslymane dhe te krishtere)..dhe ne vend te ballaban pashes dhe hamza kastriotit shohim berishen dhe bashen….dhe analoge eshte enverhoxha ne rolin e skenderbeut..
   Tear down this Viqidol wall mister Obama !!!
   Tear down this Elezbiberoviq wall mister Obama !!!
   Tear down this Rajersonoviq wall mister Obama !!!

   Reply to this comment
   • Ana August 21, 15:12

    Ja qe nuk jam Stefani, duhet ta keni kuptuar qe Stefani eshte nga te vetmit qe nuk futet te flase me mburrje dhe superlativa mbi vetveten, nen pseudonime te ndryshme.

    Po nuk mundemi te me ndaloni te shpreh ate qe mendoj, sepse liria juaj fatkeqesisht dhe fatmiresisht mbaron atje ku fillon e imja:-)

    Reply to this comment
  • Ballist i PENDUAR. August 21, 14:14

   Zonja Ana !
   Edhe mua me kujtohet nje Thenie :

   Demokracia egziston Atje ku
   asnje i Pasur te bleje nje te varfer ,
   E ku asnje te jete kaq i varfer sa te shitet .

   Edhe une emocionohem shume kur
   lexoje Stefin —
   Shyqyr qe nxensit e Stefanit ,
   nuk e hedhin ne gjygj mesuesin e tyre te Marksizmes ,[ ç’fare u paska mesuar Qy stefan ]
   por qeshin te Lire sot me Artikujt e stefanit.

   Reply to this comment
   • Ana August 21, 15:44

    Nuk ka te verteta absolute, as histori bardhe ose zi. Cdo trajtim historik ka dritehijet e veta dhe ne rast se keto dritehije mohohen, zhduken, fundosen dhe perdhosen nuk i sherbejme te vertetes, por vetem fanatizmit dhe ideologjive.

    Po rikujtoj nje shprehje shume te bukur qe ndoshta edhe vlen ne nje rast te tille:

    ” Duhet ta duam te verteten me shume se vetvetja, dhe te tjeret me shume se sa e verteta”

    Reply to this comment
  • Nazim August 21, 17:50

   Moj Ana,

   Pa komb je hicmosgje!

   Gjithe bota mbare kombin e ve mbi te gjithcka. Sot me Amerike njerezit ndjehen krenare kur thone, jam Irlandez-Amerikan, Italian-Amerikan, Afro-Amerikan, Shqipetar-Amerikan. Vene kombesine perpara shtetesise amerikane megjithese shumica kane me shume se dy breza ne Amerike.

   Ndersa ne ketu sipas Stefanit dhe teje, i japim rendesi individit siper Atdheut.
   Kur humb identitetin kombetar ti je askushi si individ.

   Ne kemi NJE Skenderbe moj Ane dhe te tjeret ( e ca nga ne )mundohen t’i japin kombesi jo Shqipetare, dhe te bejne te tyren. Ne kemi nje Nene Tereze, dhe te tjeret( dhe ca nga ne) mundohen t’i japin nje kombesi shqipetare e ta bejne te veten. Ne jemi nje nga te paktet vende ne Europe ne L2B qe beme nje kundershtim te organizuar te pushtuesve me Luften NAC-CLI, dhe na dalin ca pinxho si Stefani & co, qe mundohen ta hedhin poshte me lloj lloj manipulimesh. Ne kemi nje komb te vogel dhe te mrekulllueshem dhe ca nga ne jane gati ta mohojme per hir te egos se semure dhe individualitetit personal, se kane ca mendime jonormale ne tru qe kane dale nga qendra e normalitetit duke pretenduar dhe mbushur vetes koken, se liria e individit eshte me e rendesishme se kombi.

   Ai keni syte ne balle ti dhe Stefani te shihni se cpo i bejne idividet qe kane vene veten mbi kombin se cfare po i bejne Shqiperise?

   O Stefan,
   Ti po e ben kete zhurme qe te shesesh librin si Fevzoja, por po demton thelbin e asaj qe ne si komb u ngritem dhe luftuam fashizmin e nazizmin dhe ti po mbron ata qe e vune bythen ne pambuk, dhe priten mbarimin e luftes te marrin pushtetin.

   Djalo,

   thiri mendjes se nuk eshte vone se do te te iki fiqir keshtu si e ke nisur.

   Ku jetoni ne stratosfere? Pse nuk shkoni te paguani ca para dhe ikni te jetoni ne Hene apo ne Mars, ti Stefani, blushi,e ca te tjere ( del i gjate vargu po t’ju shkruaj emrat, qe mohoni historine e Shqiperise per teka dhe bindje te shtremberuara personale) se vetem atje eshte liria e individit me rendesishme se kombi se nuk ekzison komb atje.Dhe e di cfare ndodh me njerez te tille qe mendojne qe mund te jetojne jasht shoqerise( ju iken truri ne nje fare pike, se individualiszmi te kthen ne gjendje kafsherore)

   Reply to this comment
  • Bureto August 21, 20:39

   Andrea ka te drejte pavaresisht pikpamjeve te dogmatikeve ku ben pjese dhe Malaj. Dhe Andrea ka te drejte sepse ka kurajon qe te revizionoje veten per dogmat qe ka besuar edhe vete dikur, sigurisht dhe ato nga mungesa e lirise. Ata qe duan ‘me shume siguri se liri’ e kane pare keto 70 vjet, pavaresisht se ne forma te ndryshme ne kohen e enverit nga diktatura e tij dhe nga ’90 e kendej nga mungesa e drejtesise e impostuar pikerisht nga mafia e kuqe. Komunizmi ra, s’mund te ngjallet me o nostalgjike, por shihni se jane ishkomunistet qe ju kane sjelle ne kete gjendje deshperimimi qe ju con ne thirrjen : “Çohu o Enver!”. kerkojeni te keqen aty ku eshte.

   Reply to this comment
  • partizani August 23, 10:17

   O i mjeri Stefan!
   Ti je nje nga ata gjarperinjte qe mbajti ne gji Shqiperia dhe tani po e helmon per interesat e armiqve te saj.
   Ti po kerkon gjilperen ne kashte o kerme antishqiptare,se vleresimi per L2B eshte mbyllur dhe bota mbare njeh per FITIMTARE PARTIZANET ,ndersa si humbes ,ballistet e tu.
   Ata mund te kene aq para sa te gjeten e te blene tu,o i shitur,se historia e Shqiperise njeh plot tradhetare te saj.
   Ballistet e kuptuan se nuk mund ta mbronin dot vete tradhetine e tyre ndaj gjeten me te udhes te paguanin nje ish komunist,qe nuk e ka per gje te vrase edhe nenen e tij per ca leke dhe imazhin e tij antikomunist.
   Je futur aq thelle ne tradheti,Stefan, sa nuk do mund te kthehesh dot mbrapsht.
   Te shohim se deri ku do shkosh ne THEQAFJEN tende prej tradhetari.
   Me siguri do cmendesh ose do vrasesh veten.
   Mallkuar qofshin tradhetaret!

   Reply to this comment
 2. Brezhdani August 21, 13:25

  Kush e organizoi dhe udhehoqi kete lufte kaq te madhe, qe sigurisht nuk ishte spontane por e drejtuar me nje strategji e taktike luftarake, me nje propagande antifashiste jashtezakonisht efikase dhe pjesmarrje masive, me objektiv clirimin e Shqiperise? Ne qofte se lufta ishte heroike e nuk mund te ishte ndryshe udheheqja e saj.
  Te thuash te kunderten do te thote te biesh ne nje kontradikte elementare logjike.
  PYETJA ME E MADHE qe nuk mund t’i shmangesh por qe shpesh shmanget ne kete debat eshte: Kush e udhehoqi kete lufte te madhe heroike? Duke iu pergjigjur kesaj pyetje, gjithe sofizmat e deritanishme bien poshte dhe diskutimi i metejshem eshte vetem “uje ne havan”.

  Reply to this comment
  • intelektuali August 21, 14:32

   Ja ta them une more i paditur dru me pre:

   Kete LANC kriminal te Enverit e organizoi Josip Tito i Jugosllavise Komuniste me urdher nga Moska, prandaj edhe sabotuan Mukjen ne 1943 dhe me pas vrane dhe masakruan inglizet ne Kanalin e Korfuzit.

   E MESOVE TANI TE VERTETEN?

   Reply to this comment
   • Ball Krisur August 23, 12:26

    Ja dhe nje nastradin qe kerkon t’i shese bajgat e gamorit si te verteta, a thua sikur eshte duke pshurr mceftas ke lulishtja prapa tajvanit.

    Per pejkamerat e dites…

    Raport te amerikaneve mbi veprimtarine e rezistences shqiptare

    Fragmenti i meposhtem eshte pjese e nje raporti zyrtar te dates 23 dhjetor 1943, hartuar nga perfaqesuesi amerikan i Zyres per Sherbime Strategjike dhe atyre te Veprimeve Speciale, derguar komandes qendrore, lidhur me veprimtarine e rezistences ne Shqiperi. Ketu paraqitet strategjia e luftes e ketyre grupimeve dhe kjo jepet ne menyre krahasuese.

    Ballistet nuk luftuan as kunder italianeve, dhe as kunder gjermaneve. Ne fillim, politika e tyre ishte: “Te leme Aleatet te luftojne per ne.”

    Tani qe LNÇ-ja i ka forcuar pozitat e saj, dhe kur duket se ka shanse te mira qe te marre drejtimin e vendit pas lufte, ballistet jane trembur dhe po therrasin gjermanet te luftojne per ta, ne menyre qe te zhdukin LNÇ-ne, pa luftuar vete. Sido qe te ndodhe, duket se zoterinjte balliste, siç quhen nga LNÇ-ja, jane te vendosur te mos luftojne me ndershmeri. Ata do te bejne ndonje sulm te rafinuar dhe ndoshta ndonje vrasje te bujshme, dhe me pas disa do ta quajne kete lufte civile (!?), por ata nuk do te ngrihen te luftojne. Te pakten, te gjitha gjasat ne kete perfundim te çojne.

    Ja dhe nje shenim tjeter nga raportet e pergatitura nga te derguarit e Aleateve ne ballkan, mbi strategjite e Ballit Kombetar dhe Fronti Nacional-Çlirimtar gjate vitit 1943.

    Balli Kombetar ishte per ate qe duhet te pergatitemi tani, por te futemi ne veprim e te luftojme me vone, pasi britaniket te kene zbarkuar ne Durres, kurse Fronti Nacional-Çlirimtar ishte per ate qe duhet te organizohemi dhe te luftojme tani, e te vazhdojme keshtu, derisa te mos kete as edhe nje ushtar te vetem nazist ne token shqiptare.

    Reply to this comment
   • Lesh e li salija nga Patomi August 23, 22:33

    Ha mut o Uran,! Ha se te bene mire dhe te shoqeron ilaçet e prostates.

    Reply to this comment
 3. TJ August 21, 13:26

  Nuk ja vlen gjithe ky diskutim! As Stefani dhe askush tjeter nuk kane te drejte dhe te na thone se keta “analiste historiane” kane ne dore “te verteten historike” te ngjarjeve qe po diskutojne! Nuk mendoj se niveli i ketyre “historiane” te lejon te thuash se kata po na thone te vertetat e fundit dhe plotesisht te sakta apo te plota! Eshte nje “ego” e tepruar gjithe kjo shfaqje qe po na paraqit Dita! Shqiperia sot ka nevoje per mendje te ndritura qe te na tregojne se si te luftohet korrupsioni! Se si te largohet kjo skote e felliqur kriminale me ne krye Berishen dhe te tjere! Mos harxhoni energjite tuaja per pune “Sizifi”! Ju lutem botoni komentet!

  Reply to this comment
  • Partizani August 21, 13:55

   Ty TJ te vret e verteta syte prandaj propozon qe te shmanget debati sepse do qe te ruash te paprekur figuren e kriminelit Enver Hoxha. Mos ki merak se ka folur e po flet media sa te duash per kliken e sotme kriminale me Berishen ne krye. Ka folur vetem Andrea Stefani me shume se te gjithe ju kunder Berishes por ju bastardet Enveriste sa ju preku idhullin ju hodhet ne fyt me nje mosmirenjohje te pa cipe. Eshte shume i dobishem ky debat i Ditas per shkak se gjendja e keqe e sotme nuk duhet lejuar te keqperdoret per tu kthyer ne nje tjeter model diktature si ajo e enveriste qe ju e enderroni o koka te kalbura. Andrea e ka thene shume qarte se ky eshte qelllimi i tij dhe nuk ka poshteruar as luften dhe as partizanet si ju shpifni e villini vrer.

   Reply to this comment
   • TRIBALET E PD-se August 21, 20:44

    Picka e sat eme ,or dobici i UDB- se Vicidolit ,qe edhe pse je me injoranti dhe me antishqiptari, na paske zgjedhur te quhesh “Intelek…gomari” !
    Paskesaj nderron logo dhe na vetequhesh “Partizani”, edhe pse te vjen nga larg era e kermes .

    Reply to this comment
   • partizani August 21, 22:46

    Mos perdor emrin e nderuar te PARTIZANIT,O KELYSH BALLISTI!
    ATE EMER E KAM PER NDER TA MBAJ UNE BIRI I PARTIZANIT E JO TI PJELLE E TRADHETISE BALLISTO-ZOGISTE.l

    Reply to this comment
    • Lesh e li salija nga Patomi August 23, 22:43

     O “partizani”, ose dobiç i ndonje talioni pas kapitullimit qe zuri krevatin e burrit te mamas tende! A me bene nje nder te vogel? A me merr nastradinin, stefanin, bureton dhe ndonje tjeter qe perkrah kolabpracinistet e te me haç pak mune?

     Reply to this comment
   • Feniks August 21, 22:54

    Per “arditin”dhe lpl dmth lsj ps lare!
    Se pari mos hani mut kot.
    Stefan tradhetarin e atdheut e keni blere ju se ju duhen lapangjoze te tille qe te hedhin balte mbi gjakun e deshmoreve.
    Stefani meriton perbuzjen me te madhe te popullit shqiptar.

    Reply to this comment
 4. Ballist i PENDUAR. August 21, 13:42

  Te shash sistemin e Enverit
  nuk eshte me ne Mode zoti Stefani .
  Po i shijojme te dy sistemet ,
  Dhe besoje se jemi ne gjendje te ndajme
  te miren nga e keqja .
  Ti po QAN per lirine Tende o Stefan !
  dhe mire bene Qaj me Oiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii se je i Lire te qash .
  Po perse nuk na le edhe ne te Qajme ??
  Jemi te lire te jemi te pa PUNE .
  jEMI TE lire te paguajme
  drejtesine
  shendetsine
  Jemi te LIRE tja mbathim pa KTHYER KOKEN
  , per te punuar Arrat e Tokat si Argate
  te botes , duke mos punuar Tokat tona .
  Ti Andrea je i lire te zgjedhesh ate qe te Paguan ,
  Dhe melodia qe ti do te nxjerresh eshte ajo e PRONARIT ,.
  ashtu si Kemdoje ne kohen e Enverit ,
  kur paguheshe per te dhene Leksione Marksiste .
  Se ti je Stefanizuar , te lutem na lere te Lire
  dhe mos kerko qe te Gjithe te Stefanizohen .

  Nga sheratoni e Juvenilja artikujt Stefanizohen ,
  Ne Natyre , atje ku sklleverit presin
  Me çekiçat Pneumatike nje dite pune ,
  Artikujt jane me reale e me Stefane .

  L’ottundimento di un mondo
  che pensa che LIBERTA
  ed emancipazione non siano il superamento
  del classismo e dell’ allienazione capitalistici
  ma il passaggio
  dal Burkini al Topless .

  Reply to this comment
 5. Arditi August 21, 13:43

  Kjo eshte nje analize mjaft e thelluar dhe shkencore per kuptimin e lirise qe e nxjerr ne drite te diellit pseudoargumentat neoenveriste te dogmatikut V.Malaj. Eshte kenaqesi te lexosh gjera te tilla qe sot i ndesh aq rralle. Urime Andrea dhe mos ja var sulmeve prej rrugaçesh te atyre qe jane mesuar ne diktature te persektojne kedo qe mendon ndryshe.

  Reply to this comment
  • KORCARI August 24, 00:50

   Ore [email protected] shkencetari pa ja na thuaj sa e thelle eshte injoranca tende dhe e debil stefanit, te jesh i sigurte se ky muti stefani po ti thoshe keto fjale ti para 30 vjeteve do te te denonconte ai personalisht dhe do te kerkonte denim maksimal per ty dhe internim per familjen tende, ja i tille zgjebanik ka qene ky zgjyra qe sot na hiqet si zonjushe e virgjer.

   Reply to this comment
 6. Lpl. August 21, 13:51

  Mendim i drejte Zoti Stefan dhe menyra sr si e ke bere kete shkrim e ke kuptuar se kush eshte liria reale ndryshe nga Malaj qe ka nje koncept Marksist per lirine .Perendimin liria e ka zhvilluar liria e mbrendshme ndjenja qe ndien njeriu e thote une jam i lire dhe nuk eshte ne pranga liria qe buron nga shpirti .Ne Shqiperi fatkeqesisht mungon kjo liri njerezit e djejne veten te lidhur dhe te shtypur dhe jane gjithnje ne arrati .Kete liri duhet te kuptojne Shqiptaret per kete liri qe flet Z Stefani dhe jo per ate lirine skllaveruese qe thote Malaj .Z Stefani je koherent je Evropjan ne mendimet tuaja gezohem qe degjoj nje analist te thote ate qe shumica e Shqiptareve nuk e kuptojne .

  Reply to this comment
 7. EURO MALOKU August 21, 14:08

  ANDREA,
  BEJ DHE PAK PUSHIM SE JA DHE SHPIRTIN SHEJTANIT….dmth ballit e bishtit…

  Reply to this comment
 8. beni August 21, 14:08

  Sado te thuash o andrea qe un jam ateist, problemi i fese qendron ne mendje te cdo kujt dhe te gjitha paragjykimet e kritikat ashtu sic veproj edhe z.malaj jan ne perputhje mes divergjencave te kishes lindore mes asaj perendimore,natyrisht ju te dy nuk shpreheni hapur por kuptpheni se mes jush ka divergjenca?
  Vet papa ,jo ata pap qe iken por ky i riu kembengul qe kristjanizmi duhet te jet i bashkuar e jo i percare sepse me lindjen e ndarjes se krishterimit linden edhe polemikat e replikat kunder njeri tjetrit ashtu sic po beni ju me z.malaj?
  Me duket sikur dikush kerkon te perfitoj nga kto divergjenca iku enveri e erdhi saliu nje diktator njeri e tjetri akoma me i felliqt e shum orjental te tjere,qe orvaten qe kto divergjencash mes krishterimit te vazhdojn edhe me tej se pushteti esht shum her me i lehte per ta sunduar?

  Reply to this comment
 9. Shushica August 21, 14:17

  Nuk mendoja të komentoja por e gjithë përgjigja për Malaj është një sofizëm kakofonik…dëshmi e një kulture gjysmake , dëshmi e një urrejtje patologjike që ke për idetë socialiste moderne.Është evidente që debati që provokojnë shkrimet e tua z.Stefani janë një grackë idiote për mëndjet e prapambetura, për ata që kuptojnë shumë pak botën ku jetojmë .Të kam theksuar se krahasimi midis komunizmit dhe nazizmit është gjëja më absurde , është një mashtrim idiot për mëndjet e varfëra .Socializmi real z.Stefani është një sistem ekonomik dhe oponenti i tij është kapitalizmi ……Nazizmi …i dashur Stefani , është pjesë integrale e kapitalizmit…….e kapitalizmit më të egër , ku shfaqen në mënyrën më çnjerëzore tiparet e njeriut antinjeri, ku dominante është mpleksja e fuqisë së pasurisë me racizmin ekstrem ……pra dominimin absolut të njeriut ndaj njeriut.Ndërsa komunizmi në princip është eshtë pjesë integrale e socializmit , e dëshirës më humane për një shoqëri ku njeriu të mos jetë i dominuar , por i lirë , i barabartë , i pashfrytëzuar .Natyrisht mënyra e realizimit , duke vënë diktaturën në plan të parë në emër të të ardhmes , bëri që aplikimi europian të dështojë.Por kemi aplikimin kinez, kuban , vietnamez , kemi një lëvizje të fuqishme në Amerikën Latine, ku idetë socialiste të aplikuara në një sistem demokratik kanë nxjerrë nga mizerja qindra miliona njerëz që deri pak kohë më parë jetonin në mjerim absolut.E pra edhe në Shqipëri , në 45 vjet dolën nga mjerimi dhe mesjeta 90 përqind e popullsisë.Natyrisht diktatura nuk ishte diçka e bukur ,por këto faza i kanë kaluar të gjitha vëndet moderne , në një formë apo tjetrën.Për çudinë tënde idetë moderne socialiste , levizjet e fuqishme shoqërore kundër pabarazisë kanë marrë një zhvillim të fuqishëm edhe në shoqëritë moderne , por për fat të keq në Shqipëri jehona është minimiale .Dhe a e di pse ….sepse e gjithë klasa politike dhe ju përpunuesit e opinionit publik jeni përqëndruar në ringjalljen e fantazmave të të kaluarës feudo primitive , pavarësisht nga citimet idiote pa lidhje të filozofëve ….me synim ruajtjen me çdo kusht të gjëndjes aktuale , pra të mbajtjes së shumicës në errësirën e injorancës…Dhe dihet , injoranca është aleatja më e mirë për ta mbajtur njeriun në gjysëm skllavëri moderne..Për fat njeriu është më i fuqishëm se sa mendoni dhe predikoni ju shërbëtorët e pushtetit dhe të parasë…

  Reply to this comment
 10. Shushica August 21, 14:28

  Më fal z.Stefani , doja tju pyesja , ku dëshironi të jetoni , në Indinë demokratike apo në Kinën komuniste…..A e di se çthonë afrikanët….europianët erdhën , vranë , rrëmbyen ….dhe ikin …..kinezët vijnë ndërtojnë , marrin , lënë dhe nuk vrasin .Do të preferoje Rugovën si Gandi me sërbët apo Thaçin me luftë , pa sërbët ……ose ose të mundje Hitlerin dhe japonezët me rezistencë pasive Je një mjeran në logjikën sofiste pa kuptim .

  Reply to this comment
 11. Niku August 21, 14:48

  Po komentoj perseri pa e lexuar Stefanin. Perforcohet cfare kam komentuar me pare qe Andrea Stefani eshte i infektuar me semundjen e Shaban Qoses. Ai po nuk u bind se i mposhti kundershtaret me brockullat e tij, nuk ka per ta nderprere kete debat, vetem ne rast se “Dita” i thote mjaf me se me bere gazeten bajate.

  Reply to this comment
  • dhori August 21, 18:28

   Edhe une qe e lexova nuk mund ta levdoj z. Stefani me gjithe respektin qe kam per te. Ne shkrimin e sotem lulezojne sofizmat per te na thene ne lexuesve se “une nuk dorezohem”! Me keqardhje per kohen qe humba them se shkrimi me beri me dhimbje koke, megjithese ishte shume me i shkurter se i z. Malaj. Dallimi me themelor midis shkrimit te z. Malaj me shkrimin e z. Stefani qjendet tek fakti se i pari merret me thelbin dhe argumenton rreth tij, ndersa z. Stefani merret me “me the se nuk e thashe” se diktuarat qenkan njesoje se “jane shtypse”, Shtypjet jane te ndryshme jo vetem se kane itenesitet te ndryshem etj., por mbi te gjitha se kerkojne te arrijne qellime te ndryshme. Tamam tek qellimi qe kane dhe mjerte qe perdorin per ta arritur ate duhet te filloje analiza.
   .

   Reply to this comment
 12. Gent August 21, 14:50

  Andrea pret qe te kuptojne cobanet lirine individuale. Po ik o andrea beji keto biseda filozofike ne ndonje forum tjeter me nivel me te larte. Pse lodhesh se kuptoj? Apo thjeshte te pelqen te tallesh me ta?

  Reply to this comment
 13. besimndregjoni August 21, 14:52

  Nje pergjigje filozofike me argumenta te sakta . Te mbrojsh lirine tende ke mbrojtur dhe lirine e tjetrit. Liri ne diktature nuk ka. Andrea Stefani e sqaron me drejtsi mbrojtjen e lirise duke shkallmuar dogmat e mitizimit te regjimeve shqiptare qe kerkonin liri per atdheun duke u mohuar lirine infividuale te njeriut. Gjermania thote Stefani e la mbrapa 20 vite kurse Hoxha 50 vite. Gjermania sot ka fituar lirine individuale dhe eshte bere shteti me i forte ne bote. Ne kemi ngelur ne kerkim te lirise dhe ne kete periudhe duke mburrur dogmat dhe manipulimet e nje farse qe flitej per liri me anen e plumbit dhe sot duhet te nderojme ata qe vrane lirine dhe jo martiret qe u vrane per liri. Stefani kemgul per lirine individuale duke e shenjtruar ate dhe ka te drejte. Ai nuk kursen dhe veten e tije nga pergjegjesia per mos mbrotjen e lirise ne diktature. Prandaj analiza filozofike e Stefanit fiton besushmerine e shoqerise se ai nuk e perdor te verteten per besushmeri politike ne mbrotje te regjimeve qe sollen diktature dhe mohuan lirine infividuale por ne sherbim te lirise si parimi kryesor qe sjell qyterimin dhe percon dashurine njerzore ne mes te individeve. Filozofi italjan U. Eko thote sa ma shume te ballafaqohemi me te verteten aq me te lire do te jemi.

  Reply to this comment
  • fteri August 22, 11:14

   Dëgjo këtu ti ANDREA KOKË LESHI !!!
   ****Dekorata e flamurit të lirisë e demokracisë kombëtare në histori të kombit shqiptar më
   demokratiku në të gjitha sistemet që ka kaluar shqipëria, si ai 500 vjeçar otoman ,zogollian e regjime të tjera antipopullore i takon vetëm E.Hoxhës ndërtimi i shtetit modelë brilant 50 vjeçar ku liria ,prona dhe drejta e shqiptarit ju njohë me ligjë e gëzoi populli shqiptar ,pa bejlerë ,agallarë ,bajrektar ,killera vrastarë dhe shfrytëzues e gjakpirsa tradhëtar,që kshin lënë popullin qindra në skamje ,varfëri ,errësirë ,dhe varfëri ekstreme ,me nxitje të vrasjeve ,gjaqe dhe hakmarrjeve përmitive
   ****Meritat e jashtëzakonshme i takojnë PPSH-së ,për 50 vjet me E.Hoxhën në krye për lirinë ,e njeriut dhe atdheut ,për zhdukjen e shfrytëzimit njeriut nga njeriu për lartrësimin e shtetit dhe kombit shqiptar në botën e qytetruar europiane e botrore.
   *****Regjimet tjera kan qenë anti popullore një mallkim ,diskreminim ,vuajtje shkelje me dhunë të pronës dhe lirisë njeriut ,zhvatje të djersës dhe gjakut shqiptarve.
   ****Enver Hoxha krijoi liri ,barazi dhe vllazërim ,veri jugë ,dhe solidaritet të pa parë ndonjëher në jetën e shqiptarve ,me motivacionin real ,një për të gjithë dhe të gjithë për një. Kjo ishte shembulli me i lartë i lirisë dhe dashurisë ,jo si sot që njeru ha njeriun ,njëri pasurohet branda natës ,i ndershmi varroset shtat pashë nën dhe !!!.Atëherë ku qënka liria e individit o’Andrea sharlatani që truri të ka zënë leshë ,dhe sytë nuk të shohin !.???

   Reply to this comment
 14. Love August 21, 15:33

  Vargjet qe sjell zoti Stefani nga vjersha e Hajnit per punetoret e Avlemendit (perkthyer nga Sejfulla Maleshova) jane tipike per radikalin e majte Hajnrih Hajne,kushuriun dhe admiruesin e Karl Marksit. Ato vargje, si dhe cdo citat tjeter qe mund te sjellesh, nuk perbejne argument.
  Ato vargje jane VETEM nje variant poetik i parulles se Marksit “Proletaret nuk kane Atdhe”.
  Kapja e zotit Stefani pas nje poeti ekstremist te majte qe pranonte se idete komuniste kishin mbi te nje thirrje magjepsese eshte emblematike e dyzimit ideologjik liberalo-komunist dhe e mjerimit logjik te tij.
  Parulla qe perdor Stefani per Atdheun “e mallkuar” eshte nje parulle ultrakomuniste, qe shikon te dashuria per atdheun vetem interesa vetiake, materiale ose shpirterore, duke mohuar thelbin shpirteror e jo material, qe eshte elementi me i fuqishem i atdhedashurise.
  Vete historia e Luftes se Dyte Boterore ne Shqiperi e hedh poshte tezen marksiste te Stefanit te Atdheut “te mallkuar”. Shqiptaret nen sundimin e Zogut nuk kishin asnje nga lirite qe kerkon Stefani, por me pushtimin e Shqiperise ata u hodhen te gjithe ne lufte (komuniste e balliste e te paindoktrinuar). Per shqiptaret diktatoria zogiste ishte me e preferuar se pushtimi italian, megjithese pushtuesi u krijoi shqiptareve kushte shume me te mira jetese se sa mbreti Zog.
  E pyes zotin Stefani: ai shin budallenj shqiptaret qe luftuan “kunder kushteve me te mira materiale” qe u solli pushtuesi?
  Ne asnje menyre jo. Asnje popull nuk e do pushtimin e huaj. Dhe kjo per dy arsye. Se pari, sepse cdo pushtues vjen VETEM per te shfrytezuar popullin (nepermjet taksave) dhe burimet natyrore dhe se dyti sepse cdo popull, ka nje krenari kombetare.
  Kur vjen puna per kolonializmin britanik, Stefani tregon se nuk ka nje ide reale mbi rolin e atij kolonializmi, si dhe atij francez, spanjoll,etj. Si kunderargument per rolin pozitiv qe paska luajtur Britania e Madhe ne Indi une i sjell Stefanit gjendjen e kolonive britanike ne Afrike, por edhe e pyes perse ata intelektuale indiane luftuan me te gjitha menyrat per te dale nga kolonializmi britanik.

  Me logjiken e Stefanit pushtimi romak i Ilirise (qe madje nuk e shnderoi Ilirine e jugut ne nje koloni te tipit britanik qe preferon ai, por e beri pjese te perandorise) ishte me i mire se sa sundimi i mbreterve ilire, Piros se Epirit, Agronit, Bardhylit, Gentit etj. Rrjedhimisht,edhe sundimi shumeshekullor bizantin, edhe ai bullgar edhe ai turk ishin me te mire se sa sundimi i shqiptareve nga vete feudalet shqiptare.edhe pse asnjeri prej ketyre sundimeve nuk solli ndonje te mire a liri por dyfishoi skllaverimin e iliro-shqiptareve dhe thelloi prapambetjen e trojeve shqiptare.
  Duket qarte se Zoti Stefani e kupton Atdheun dhe dashurine per te ne menyre shume prozaike marksiste dhe duket qarte qe interesat vetiale materiale dhe shpirterore i ve mbi Atdheun.
  Me luftrar dhe perpjekjet e parreshtuar per mbi 2 mije vjet, populli shqiptar ka provuar se shqiptari, atdhedashuria, kane ne themel nje komponent te pavdekshem shpirteror JOMATERIAL

  Per t’i treguar zotit Stefani se dashuria per atdheun eshte e pavdekshme dhe jo e lidhuir vetem me interesa vetiake (edhe kur atdheu ishte nen zgjedhen komuniste ), po i sjell atij vetem nje nga shembujt e shumte. Kur qeveria greke, nga fillimi i viteve 70, grumbulloi trupa ne kufirin me Shqiperine KOMUNISTE, ballistet shqiptare ne New York kane dale ne demonstrate “prokomuniste” dhe jane perleshur me demonstrues greke kurse kryesia e Komitetit Shqiperia e Lire ka bere nje proteste te menjehershme dhe nje takim ne Departamentin e Shtetit ku ka marre sigurime se Amerika nuk njihte asnje ndryshim kufijsh me force kunder Shqiperise.

  Reply to this comment
 15. intelektuali August 21, 15:42

  Fillozofi e bukur e Andrea Stefanit, por qe shkelqen vetem brenda kafazit te DITES per te mbatjur gjalle muhabetin

  sepse:

  BOTA NUK E SHIKON LIRINE INDIVIDUALE NE SHQYPNI SI OPSION DEMOKRACIE

  ndryshe:

  Cfare ishte ky dreq VETTINGU?

  Kur per t’i dhene jete ketij VETTINGU skllaverues, ambasadori LU detyroi deputetet e Parlamentit shqyptar te Like Floririt qe te votojne Reformen unanim 100 % njesoj si ne Shqypnine e Enverit, apo njesoj si ne Korene e Veriut te Kimit.

  Volteri ka thene:

  “Skllavit po t’i zgjasesh doren e kafshon, por t’i japesh leka i ben dem, po t’i japesh pasuri e shkaterron, po ta arsimosh te vret e renon, sepse ai eshte thjesht nje skllav qe nuk di si mendon”

  prandaj bazuar ne kete thenie te hershme te Volterit qe njihej si ithtar i aristokracise qe spjegon edhe arsyet qe cuan ne Revolucionin Francez, ne sot pyesim Andrea Stefanin:

  C’JU DUHET LIRIA INDIVIDUALEVE SKLLEVERVE TE ENVERIT?

  kur Bota po u vendos VETTINGUN si kalit te karroces?

  Kjo pyetje eshte me aktuale se fillozofite per lirite individuale te enveristeve me samar ne kurriz.

  Reply to this comment
  • Ball Krisur August 23, 15:24

   Leksion i perditshem mesimor per intelektuhalet e Dites…

   Konferenca e Mukjes u përgatit dhe u zhvillua sipas platformës së Shërbimit sekret Britanik

   Zbardhen dokumentet angleze dhe amerikane që vërtetojnë prapaskenat e Konferencës së Mukjes

   Nga Kadri Dimgu

   Konferenca e Mukjes është konsideruar një ngjarje e rëndësishme historike, ku dështimi i saj pati pasoja të rënda për historinë e vendit. Një konkluzion i tillë është trajtuar në bazë të dokumenteve historike, jo vetëm në arkivat e vendit tonë por veçanërisht atyre të huaja, sidomos arkivave angleze, që vitet e funditkanë sjellë material (dokumente) të reja, të cilat ndriçojnë prapaskenat e zhvillimit të kësaj Konference në ndriçimin e të vërtetave historike.

   Edhe më parë por veçanërisht në ditët e sotme, në kuadrin e përvjetorit të 100-të të shpalljes së pavarësisë së vendit tonë, në emisione radio-televizive, në disa gazeta, sesione shkencore, takimi i Mukjes të quhet “Parlamenti i parë pluralist” e veçanërisht organizatat politike të Ballit Kombëtar dhe Legalitetit po i shfrytëzojnë vendimet e saj për të mashtruar popullin shqiptar me propagandën e tij anti LANÇ, siç bëri ministri i Mbrojtjes, Arben Imami, në mitingun që u zhvillua në Pezë, para pak ditësh.Nga studimi i dokumenteve angleze të botuara rezulton që takimi i Mukjes të mos jetë vepër e dy forcave politike shqiptare, por e misionarëve anglezë në Shqipëri në bashkëpunim me Organizatën e Ballit Kombëtar dhe e Legalitetit, me disa ndryshime nga ajo e Varkizës që u zbatua në Greqi, ku pas çlirimit humbën forcat e ELASIT që zhvilluan luftën çlirimtare kundër pushtuesve nazisto-gjermanë.

   Historiani amerikan Bernd Fisher, në monografinë “Shqipëria në vitet e luftës së Dytë Botërore,1939-1945” shkruan se në vitin 1940 oficerët SOE, nëpërmjet Gani Said Kryeziut, morën kontakte me Abaz Kupin në Stamboll dhe në fund të këtij viti, e tërhoqën në Jugosllavi (Beograd), i cili vendosi këtu lidhje të ngushta me organet e zbulimit anglez. Ndërsa nëpërmjet Said Kryeziut, mundën të bëjnë për vete Mustafa Gjinishin, i cili njihej si anëtar aktiv i lëvizjes komuniste në Shqipëri dhe kjo përbënte një fatmbarësi për Britaninë. Në vitin 1942, kur në Shqipëri ishte krijuar PKSH dhe kishte marrë zhvillim lëvizja nacional-çlirimtare, Abaz Kupi dhe Mustafa Gjinishi u futën nga kufiri (Dibër) në Shqipëri dhe morën lidhje me Frontin Nacionalçlirimtar të sapokrijuar.

   Historiani francez Edwin Jackues, mbi mundësitë e ndërhyrjes ushtarake angleze në Shqipëri në vitet 1943-1944, duke analizuar rezultatin e LANÇ në Shqipëri, shtron pyetjen: A mund të bënin anglezët më shumë për të ndaluar vendosjen e pushtetit komunist në Shqipëri? Marrja e pushtetit nga Hoxha në nëntor 1944, do të mund të parandalohej vetëm nga ndërhyrja ushtarake britanike, në të njëjtën linjë që u ndoq me Greqinë? Për këtë qëllim, forcat aleate të Mesdheut u përpoqën që të ndërhynin ushtarakisht në Shqipëri, duke ndjekur rrugën e bashkëpunimit në aksionet ushtarake, kështu që luftërat që u bënë për çlirimin e Sarandës. Britanikëve u interesonte Saranda pasi ajo gjendej kundrejt ngushticës së Korfuzit. Forcat angleze që morën pjesë në këtë aksion, komandoheshin nga Gjenerali i Brigadës, Tom Curcill. Në të bënin pjesë edhe disa trupa greke të komanduara nga Gjeneral Zerva. Ata synonin që të mos tërhiqeshin, por u detyruan të largoheshin nga kërkesa e Shtabit të Përgjithshëm të forcave partizane shqiptare. Pas kësaj ngjarjeje, anglo-amerikanët e ndryshuan taktikën e tyre ndaj Shqipërisë.

   Historiani anglez-Frederick Bailey, në shkrimet e tij mbi veprimtarinë e SOE në Shqipëri, jep këtë të dhënë lidhur me zhvillimin e Konferencës së Mukjes: “Informohemi nga një ish-misionar i SOE, se ai kishte bashkëpunuar me një person me pozita në Frontin Nacionalçlirimtar, në Legalitetin dhe në Ballin Kombëtar për zhvillimin e Konferencës së Mukjes (1-2 Gusht 1943). Atyre iu dha dhe platformë që duhej miratuar, ku aty parashikohej krijimi i një komiteti me përfaqësues nga të dy palët, me atributet e një qeverie të përkohshme, nën drejtimin e një personi drejtues të Legalitetit, ose të Ballit Kombëtar, që të njihet si një forcë e barabartë me frontin nacionalçlirimtar”. Më poshtë, ai jep të dhëna dhe mbi zhvillimin e konferencës. “Misioni britanik që erdhi në Shqipëri me 22 Mars 1943, nëpërmjet njerëzve të tyre që kishin në Shqipëri në korrik, e organizuan në Mukje në rrethin e Tiranës këtë konferencë”. Siç shihet, emisarët anglezë të SOE në Shqipëri, duke patur dhe përvojën e marrëveshjes që realizuan në Varkiz të Greqisë, me EAM dhe Elsain, ku sipas saj, u çarmatos ushtria partizane greke dhe pushteti iu dorëzua forcave të djathta, që u mbështetën nga forcat ushtarake angleze që zbarkuan në Greqi, ku si pasojë u zhvillua dhe lufta civile.

   Shqipëria, me prapaskenën e marrëveshjes së Mukjes

   Nga dokumenti i firmosur nga misioni britanik me 1 Nëntor 1944 (tepër sekret) i titulluar “Memorandum mbi propozimin për evakuimin e major Abaz Kupit” rezulton që kjo konferencë është përgatitur e zhvilluar sipas platformës së përgatitur nga Shërbimi Sekret Britanik me ndihmën e disa bashkëpunëtorëve shqiptarë të rekrutuar në verën e vitit 1940 dhe që ishin në pozita drejtuese PKSH dhe në Legalitet. Të dhënat e mësipërme tregojnë për bashkëpunimin me disa shqiptarë, për zhvillimin e prapaskenës së Konferencës së Mukjes. Këtë e vërteton dhe një fakt tjetër, që ky takim është administruar dhe është zhvilluar në mjediset e bashkëpunëtorit aktiv të britanikëve, Irfan Toptani, i cili raportonte për të gjitha bisedimet e bëra midis dy palëve dhe që i vinte në dijeni emisarët britanikë për ecurinë e tyre.

   Zhvillimi i Konferencës së Mukjes

   Në Mbledhjen e Mukjes morën pjesë përfaqësuesit e të dy palëve. Takimi i parë u bë në fshatin Tapizë me 30 korrik 1943, ku nga përfaqësuesit e Frontit Nacionalçlirimtar u paraqit platforma e Këshillit të Përgjithshëm, që përbëhej si më poshtë:

   1) Balli Kombëtar të hynte menjëherë në luftë kundër pushtuesit dhe të pushonte luftën kundër LANÇ dhe Partisë Komuniste.
   2) Të pastronte radhët e veta nga fashistët, kusarët e kriminelët.
   3) Të pranojë këshillat nacionalçlirimtare.

   Përfaqësuesit e Ballit Kombëtar kërkuan që takimi të shtyhet për datat 1-2 Gusht 1943 në Mukje me pretekstin, që të kishin kohë, që propozimet e Frontit të studioheshin nga udhëheqja e tyre. Meqë mbledhja u shty, delegacioni i Frontit, duke parë rrezikun e ndonjë sulmi nga forcat pushtuese fashiste, duke ditur dhe bashkëpunimin e Ballit me to, vendosi që të largohej duke lënë si përfaqësues Ymer Dishnicën dhe Mustafa Gjinishin. Shtyrja e Mbledhjes, siç tregon koha, nuk ishte bërë pa qëllim; ajo u shfrytëzua për të realizuar prapaskenën e emisarëve anglezë, përgatitur së bashku me krerët e Ballit dhe të Legalitetit, e cila u pranua dhe u firmos nga përfaqësuesit e Ballit Kombëtar- Mit’hat Frashëri dhe Hysni Lepenica dhe përfaqësuesit e Frontit- Ymer Dishnica e Mustafa Gjinishi, të cilët nuk morën asnjë miratim nga Këshilli i Përgjithshëm i Frontit për problemet që përmbante Marrëveshja.

   Ymer Dishnica e Mustafa Gjinishi, në vend që të kërkonin që Balli Kombëtar të hynte në luftë kundër pushtuesve; pranuan kërkesën demagogjike balliste për “shpalljen e pavarësisë” dhe për rrëzimin e Asamblesë Fashiste të 12 Prillit, në të cilën kishin marrë pjesë vetë krerët e Ballit dhe që populli shqiptar nuk e kishte njohur. Ata pranuan tezën e Shqipërisë etnike, që pushtuesit fashistë e përdornin si armë për të mashtruar popullin shqiptar, pranuan kërkesën reaksionare për të krijuar një Komitet për Shpëtimin e Shqipërisë me një numër të barabartë të përkohshëm.

   Siç shihet, është platforma që përgatitet nga emisarët anglezë të SOE. Në referat, Butka e paraqet Marrëveshjen e ndryshuar-kështu thotë -vendimi i parë që organizimi i përbashkët i luftës, në krah të Aleatëve kundër pushuesve nën moton “Ja vdekje, ja liri!”. Lufta për një Shqipëri etnike të lirë dhe demokratike, ku forma e regjimit do të zgjidhej nga vetë populli përmes një asambleje kombëtare” (mashtrim). Por, veç mos respektimit të programit të këshillit të Frontit, Y. Dishnica dhe M. Gjinishi, pa marrë aprovimin e Këshillit të Frontit dhanë pëlqimin e shpërndarjes se një Proklamate “Komiteti për Shpëtimin e Shqipërisë”, me të cilin njoftohej populli për vendimet e Mukjes. Shkurt, ata ranë në kurthin e reaksionit.

   Kjo tradhëti u dënua, të cilën e shfrytëzoi Balli Kombëtar kundër LANÇ, me synim mashtrimin e gjunjëzimin e popullit. Por, falë një pune që bënë këshillat e Frontit dhe organizatat e Partisë, populli i qëndroi besnik vijës së Frontit Nacionalçlirimtar të hapur me forcat pushtuese gjermane në luftë kundër Ushtrisë Nacionalçlirimtare. Vulën e tradhëtisë së Ballit Kombëtar e ka vënë historia. Sado që të flasin sot për të paraqitur Ballin si organizatë patriotike(!) që paska luftuar kundër pushtuesve fashisto-nazistë, nuk do të mundin. Ju zotëri, keni marrë përsipër ta rishikoni historinë e LANÇ me mashtrime, nëpërmjet mbledhjeve të quajtura “shkencore”, duke u përjashtuar nga debatet dhe nga ballafaqimi me historianët veteranë, qofshin dhe të moshës së re, do të dështoni.

   Përbërja e marrëveshjes së Mukjes dhe pasojat

   Gjendja e krijuar kërkonte të bëhej ç’ishte e mundur për të mënjanuar luftën vëllavrasëse, të cilën e nxitën në mënyra të ndryshme pushtuesit fashistë. Kjo çështje u shqyrtua në mbledhjen e Këshillit të Përgjithshëm të korrikut 1943. Këshilli vendosi të bëhej edhe një përpjekje e fundit për ta larguar Ballin Kombëtar si organizatë nga rruga e tradhëtisë dhe për ta tërhequr atë në Luftën Nacionalçlirimtare. Për këtë u ngarkua një delegacion që do të zhvillonte bisedime me krerët e Ballit mbi këto çështje. Balli Kombëtar të hyjë menjëherë në luftë kundër pushtuesit dhe të pushojë luftën menjëherë kundër Lëvizjes Nacionalçlirimtare e Partisë Komuniste, të pastrojë rradhët e veta nga fashistët, kusarët e kriminelët, të pranojë këshillat nacional-çlirimtare, me luftë dhe me përpjekje kundër fashizmit, të arrihet në mbledhjen e një konference kombëtare, ku të marrin pjesë edhe Balli Kombëtar e ku të shtrohen e të zgjidhen të gjitha çështjet e bashkimit.

   Takimi i parë me krerët e Ballit u bë në Tapizë afër Tiranës, kurse i dyti në Mukje afër Krujës me 1-2 gusht. Ballistët pranuan të takoheshin me delegacionin e Këshillit të Përgjithshëm Nacionalçlirimtar, vetëm me qëllim që të forconin pozitat e tronditura thellë nga demaskimi i tradhëtisë së tyre dhe të siguronin pushtet politik me kapitullimin e Italisë, që pas rrëzimit të Musolinit me 25 korrik, dukej qartë se ishte çështje ditësh.

   Në bisedimet e zhvilluara, Ymer Dishnica, anëtar i Byrosë Politike të Komitetit Qendror dhe të këshillit të Frontit që udhëhiqte delegacionin, u gjunjëzua përpara presionit dhe demagogjisë. Në vend që të mbronte me këmbëngulje qëndrimin e drejtë që Këshilli i Përgjithshëm kishte vendosur të mbahej ndaj Ballit Kombëtar, ai pranoi një marrëveshje të atillë në Mukje, që vinte në kundërshtim të drejtpërdrejtë me interesat e Luftës Nacionalçlirimtare e të popullit shqiptar. Një rol tepër negativ në këtë punë luajti Mustafa Gjinishi, anëtar i delegacionit, i cili u tregua përkrahës i flaktë i kërkesave të Ballit.

   Marrëveshja e Mukjes e nxirrte Ballin Kombëtar, që kishte sabotuar Luftën Nacional Çlirimtare dhe i kishte ndihmuar më mënyra të ndryshme pushtuesit, si një luftëtar kundër fashizmit, njësoj si Fronti Nacional Çlirimtar. Në vend që të kërkonte të hynte Balli Kombëtar në luftë kundër pushtuesve, Y. Dishnica e M. Gjinishi pranuan kërkesën demagogjike balliste për “Shpalljen e pavarësisë” dhe rrëzimin e “Asamblesë fashiste të 12 prillit”, në të cilën kishin bërë pjesë gati të gjithë krerët e Ballit dhe që populli nuk e kishte njohur kurrë. Pranuan parullën e rreme të “Shqipërisë Etnike” që fashizmi dhe reaksioni e përdornin si armë për të mashtruar popullin shqiptar që të harronin armikun kryesor në atë kohë dhe të armiqësohej me popujt fqinj. Ata pranuan propozimin e reaksionit të krijohej një “Komitet për Shpëtimin e Shqipërisë”, me një numër të barabartë përfaqësuesish nga Balli Kombëtar dhe nga Fronti Nacionalçlirimtar. Komiteti do të pajisej me atributet e një qeverie të përkohshme.

   Këshilli i Përgjithshëm, Fronti dhe Këshillat e qyteteve dhe fshatrave pjella të luftës revolucionare të popullit, liheshin në harresë. Pa lejen e Këshillit të Përgjithshëm, Y. Dishnica e M. Gjinishi dhanë pëlqimin të shpërndahej një proklamatë e “Komitetit për Shpëtimin e Shqipërisë”, me anën e të cilës i njoftoheshin popullit vendimet e Mukjes. Ata ranë kështu kryekëput në kurthin e reaksionit. Paria Komuniste dhe Fronti Nacionalçlirimtar nuk ishte kundër çdo marrëveshjeje me Ballin Kombëtar. Ajo kishte bërë shumë përpjekje për të tërhequr atë në luftë kundër pushtuesve dhe mbi këtë bazë ta bashkonte me Frontin Nacionalçlirimtar; kishte zhvilluar bisedime, kishte pranuar formimin e “komisioneve të koordinimit” për luftë kundër fashizmit, etj. Vendimi i Këshillit të Përgjithshëm, i korrikut 1943 për të zhvilluar bisedime me krerët ballistë, ishte një përpjekje e fundit për ta tërhequr Ballin nga rruga e tradhëtisë në atë të luftës kundër pushtuesve. Kjo përpjekje bëhej në interesat e atdheut e të Luftës Nacionalçlirimtare. Kurse marrëveshja e përfunduar në Mukje i shkelte interesat e popullit dhe të atdheut. Ajo e çorientonte popullin, e largonte vëmendjen e tij nga lufta kundër pushtuesit dhe krijonte idenë e një bashkimi të rremë, të ndërtuar mbi bazën e pazarllëqeve. Marrëveshja e Mukjes u vinte kryq fitoreve të mëdha të arritura në luftën antifashiste dhe ç’ishte më keq, i hapte rrugën kalimit të pushtetit në duart e borgjezisë reaksionare, e cila nuk kishte hedhur asnjë pushkë dhe nuk merrte përsipër të luftonte kundër skllavëruesve të huaj, përkundrazi, kishte bashkëpunuar dhe bashkëpunonte me ta. Pra një marrëveshje e tillë përbënte një tradhëti ndaj popullit e LANÇ-it.

   Për këtë arsye u hodh poshtë menjëherë dhe pa ngurrim marrëveshja e Mukjes. Që kur u mor njoftimi i parë të shkruar me shprehje të errëta, Enver Hoxha e kuptoi se në mbledhjen e Mukjes “orkestrën e kishte udhëhequr Balli” dhe duke shprehur shqetësim të madh, i tërhoqi vëmendjen Ymer Dishnicës: “…mos harro interesin e partisë sonë, ajo duhet të jetë ashtu siç ka qenë: organizatorja dhe udhëheqësja e Luftës Nacionalçlirimtare dhe të mbetet si e tillë e jo një fraksion në këtë luftë”. Kur tradhëtia u bë e qartë, ai e quajti marrëveshjen “një kapitullim komplet përpara Ballit” dhe i shkruajti Ymer Dishnicës; “Ti ke rënë kokë e këmbë në pozitat e Ballit…”. Kjo marrëveshje që “shkel kryekëput vijën politike, dënohet”. Duke njoftuar aktivistët e LANÇ për këtë shkelje të rëndë të vendimeve të Këshillit të Përgjithshëm të Frontit Nacionalçlirimtar, shprehte qëndrimin për të mos pranuar në asnjë mënyrë ndarjen e fryteve të luftës çlirimtare të popullit shqiptar me Ballin Kombëtar e me gjithë kundërshtarët e tjerë të kësaj lufte.

   Gjunjëzimi i Ymer Dishnicës dhe Mustafa Gjinishit i dha dorë Ballit Kombëtar ta shfrytëzonte marrëveshjen e Mukjes për luftën kundër Frontit Nacionalçlirimtar për të mbjellë paqartësi në masat e popullit. Organizatave të Frontit iu desh të bënin një punë të gjerë sqaruese për demaskimin e përmbajtjes reaksionare të asaj marrëveshjeje dhe të synimit të Ballit Kombëtar për të rrëmbyer frytet e luftës çlirimtare të popullit shqiptar me ndihmën e pushuesve dhe aleatëve anglezë. / Zemra Shqiptare

   Reply to this comment
 16. intelektuali August 21, 15:43

  Fillozofi e bukur e Andrea Stefanit, por qe shkelqen vetem brenda kafazit te DITES per te mbatjur gjalle muhabetin

  sepse:

  BOTA NUK E SHIKON LIRINE INDIVIDUALE NE SHQYPNI SI OPSION DEMOKRACIE

  ndryshe:

  Cfare ishte ky dreq VETTINGU?

  Kur per t’i dhene jete ketij VETTINGU skllaverues, ambasadori LU detyroi deputetet e Parlamentit shqyptar te Like Floririt qe te votojne Reformen unanim 100 % njesoj si ne Shqypnine e Enverit, apo njesoj si ne Korene e Veriut te Kimit.

  Volteri ka thene:

  “Skllavit po t’i zgjasesh doren e kafshon, por t’i japesh leka i ben dem, po t’i japesh pasuri e shkaterron, po ta arsimosh te vret e renon, sepse ai eshte thjesht nje skllav qe nuk di si mendon”

  prandaj bazuar ne kete thenie te hershme te Volterit qe njihej si ithtar i aristokracise qe spjegon edhe arsyet qe cuan ne Revolucionin Francez, ne sot pyesim Andrea Stefanin:

  C’JU DUHET LIRIA INDIVIDUALE E SKLLEVERVE TE ENVERIT?

  kur Bota po u vendos VETTINGUN si kalit te karroces?

  Kjo pyetje eshte me aktuale se fillozofite per lirite individuale te enveristeve me samar ne kurriz.

  Reply to this comment
 17. TJ August 21, 16:09

  Habitesh qe disa komentues qe disa kohe me pare nuk pelqenin Stefanin se kritikonte Berishen tani mundohen ta marrin nen sqetul! Nuk ka nevoje Andrea ta mbrojne keta koqet e PD! Njerez me me pak karakter se berishiatet nuk gjen kollaj! Kapen pas fijeve te kashtes,loqet! Injorante nga natyra keta komentues nuk e kane idene per se flet Z.Andrea Stefani! Une pereri mendoj qe nuk eshte koha ,jo per te share enverin se e kemi akoma gjalle me Berishen,por duhet te kaloje nje fare kohe qe ky brez t;i lere vendin brezit te ri qe ta gjykojne pa “konflikt interesi”! Por nga ana tjeter ashtu si Stefani dhe te tjeret, nuk kane autoritetin e duhur, te na mesojne histoorine qe, disa nga ne mund ta dine me mire!

  Reply to this comment
 18. Arif Gjongjini August 21, 16:12

  Debati i provokuar nga Andrea Stefani po behet nje terkuze njeri skaj i se ciles nis te ai e tjetra pret ne infinit debatuesit. Ky debat s’ka per te mbaruar kurre, sepse Stefani flet per lirine teorike te njeriut duke e zhgerryer ne realitetin, qe eshte bere e kryer e shkuar; ai flet per sikuren per te shperbere te kryeren e thjeshte, gje qe eshte nje lloj donkishotizmi i lezecem. Nuk mund te gjendet mbi dhe ndonje qenie e afte, madje as jashtetokesore (meqe ato perfytyrohen si superinteligjente) qe t’i mbushin mendjen se punet nuk jane ashtu sic mendon ai. Me ata qe e vertitin cdo dukuri sipas fiksasionit te tyre, te cilet gjykojne vetem me terma te kalcifikuara nuk mund te debatohet, domethene duhet pak keqardhje, sepse per ndryshe do ta shtyhet te jape jeten mbi tastjere per ta bere boten si vetja; nje njeri i tille, per t’i shkuar e tija ka rrezik qe per te mbrojtur fiksasionet e veta mund te dale ne shesh te mejdanit dhe me arme. Lereni t’i gezohet mendimit se ajo qe mendon apo thote ai eshte e vetmja e vertete e kesaj bote. Ndryshe librat qe ka per te shkruar per ndreqjen e botes me ane te sqarimit te pafundesise se te paditurve mbi ate se c’eshte liria e njeriut nuk do kete biblioteke t’i nxeje, dhe atehere njerezit do ta humbasin edhe ate cope liri qe kane sepse do t’u asfiksohet nga detyrimi per te lexuar veprat e zgjedhura te kampionit te lirise per ta kuptuar me ne fund edhe te pagdhendurit aty nga fundi i jetes se cfare eshte liria e njeriut dhe se si ata do duhet t’u lene amanet pasardhesve qe, nese do duan te jene te lire le ta perdorin jeten e tyre per te mesiar permendesh stefanologjine e lirise, edhe sikur t’iu duhet per kete e tere jeta, sepse per lirine e kulluar ia vlen ta japesh jeten. Lereni Stefanin ne madheshtine tij, te cilen nuk ia nxen shtati, shkak per te cilin eshte nje madheshti me liri te cunguar keq. Dhe lavderoni Enverin, nga shkollat e te cilit te pakten doli nje gjeni lirie!…

  Reply to this comment
 19. F.L. August 21, 16:27

  Dita. Per mendimin tim, Z.Andrea duhet te vizitohet. Thote: “Hitleri i mori Gjermanis 20 vjet. Enveri i shperdoroi Shqiperise 50 vjet”. Po i drejtoj disa pyetje. Kush i thau kenetat, kush zhduku amalfabetizmin. Po hidrocentra let kush i beri, po hekurudhen, po kanalet vadi tese ne cdo cep te Shqiperise. Po Andrean kush e beri oficer e goxha filozof?. Thashe qe ne fillim qe duhet te vizitohet. Nuk pn e johim. Mos do te imitoje Konicen?!. E keshiloj te mos tentoje te beje ate veze. Se do t’i cahet b…

  Reply to this comment
 20. LUAN MUHAMETI VLORE August 21, 16:28

  Z.THANO!
  ANDREA ESHTE NJERI I LETRAVE E ANALIST I MIRE.NE THEMI ME MIRE VON SE KURRE.TANI QE ANDREA “ZBULOJ”AMERIKEN PO NA MESON SE C’ESHTE LIRIA!NJERIU ESHTE I LIRE KUR ESHTE ZOT I VETES,I SHTEPISE,I FAMILJES,I VENDIT TE TIJ.LLAFE TE TJERA MUND TE TJERRIM SA TE DUAM. MEQENESE NJERZIT NA QENKAN TE LIRE NE PERENDIM E AMERIKE,SI TE SHPJEGOJME KRIMINALITETIN,VRASJET E PERDITSHME,DROGEN, PROSTITUCIONIN,PABARAZIN EKONOMIKE,LUFTRAT ETJ PLAGE TE KAPITALIZMIT? !TE LUTEM Z.STEFANI QENDRO ME MENTE NE KOKE E KEMBE NE TOKE.

  Reply to this comment
 21. KOMBI August 21, 16:28

  ………
  Abraham Linkoln (A.Lincoln, 1809-1861) – fjalët që e ribënë Amerikën- me 19 Nëntor 1863 në fushen e Getisburgut, të mbushur me kufomat e të dy palëve kundërshtare, të Veriut dhe të Jugut, viktima të Luftës Civile të Amerikës se “…bota pak do të vërë re, as do të mbajë mend gjatë çfarë thamë ne këtu, por ajo kurrë nuk mund të harrojë çfarë ata bënë këtu.Është detyra jonë që mbetëm gjallë, t’i përkushtohemi këtu punës së pa përfunduar të atyre që luftuan këtu dhe që e çuan atë aq përpara e në mënyrë fisnike. Mbetet për ne që jemi këtu, t’i përkushtohemi detyrës së madhe që kemi përpara – që nga këta të vdekur të nderuar ne të marrim një përkushtim në rritje për atë çështje për të cilën ata dhanë përkushtimin e tyre më të plotë…“ ‚

  Ndersa ne Shqiperi komunistet shqiptare gjeten më të përshtatshme për konsolidimin e këtij regjimi diktatorial mësimet e Vladimir Iliç Leninit mbi Diktaturën e Proletariatit se “shoqëria mund të ecë përpara vetëm nëpërmjet luftës së klasave’’, aksiome qe e coi Diktatuten e celikte te Proletariatit ne vetpermbysjen me te madhe e spektulare te mundshme dhe shkaterrimet e paimagjinushme qe e ndoqen pas..

  Nje burre shteti britanik ka then:

  “Zotrinj mund te ulerini sa te doni Paqe, Paqe- por atje ska Paqe”….

  A eshte jeta aq shume e dashur dhe paqja aq shume e embel sa te blihet me cmimin e prangave dhe skllaverise.

  Harrojeni ate. I madhi Zot. Une nuk e di se crruge do ndjekin te tjeret; ndersa per mua, Me jepni Lirine apo me jepni Vdekjen” (Baballaret themelues. Udheheqsit e medhenj amerikane dhe Lufta per Liri)

  Reply to this comment
 22. katarakti August 21, 16:29

  Ne shkrimin e tij brilant Viktor Malaj, jo me kot ka theksuar se duhet t’i veme gjerat ne kontekstin e kohes, pra duhet te mendojme sikur te ishim ne vitin 1944 dhe jo sot. Dhe Stefani ben pikerisht nje gabim te tille. Ai hyjnizon te Drejtat dhe Lirite e Njeriut sikur te ishim sot, kur ato nuk respektoheshin ne ate kohe as ne vendet e zhvilluara perendimore, qe ishin te pakten 200 vjet para Shqiperise ne te gjitha aspektet.. Nje fillozof i njohur ka thene : « Para se te merresh me art, fe dhe politike duhet te kesh mbushur barkun me buke ». Qe do te thote se gjerat kane rendin dhe kohen e tyre. Pikerisht kete rend dhe kete kohe ben sikur nuk e kupton Stefani. A mund te kerkonje liri te Njeriut ne skllavopronari?!
  Kur Stefani jipte materializmin dialektik, si shkenca mbi shkencat, im ate ne rrethe te ngushta fliste per shtypjen dhe diktaturen si dhe per lirite e munguara te Njeriut nen regjimin e Hoxhes. Ne replikat e mija me te une I thonja. » Ti i flet per te drejta te njeriut dhe per shtypje dikujt qe sapo ka zbritur nga malet. Ka lene krraben atje dhe po jeton ne kryeqytet. I ka thene ku te kam pare baltes dhe po puth asfaltin. Nderkohe qe djalin e ka çuar per ta bere inxhinjer ne universitet. Dhe çfare i duhen atij keto te drejta per te cilat renkon ti, kur ai ka kapur ylberin me dore » ?! Francezet thone se eshte gabim te kesh te drejte para te tjereve. Pra para se te jene pjekur kushtet. Dhe Stefani harron se kushtet ne Shqiperine e 1945, por edhe te 1985, nuk kishin ardhur ende per te kerkuar lirite dhe te Drejtat e Njeriut. Pa asnje dyshim se askush dhe asnje regjim ne bote nuk ka te drejte te shtype tjetrin. Ti heqe te drejten te mendoje, te flase apo te shprehe opinionin e tij. Por masa derrmuese e popullit ne ate kohe nuk e rruante shume per lirite e Njeriut. Ishin disa intelektuale me shkolla te mbaruara ne Perendim qe e ndjenin dhe e vuanin kete shtypje. Te tjereve, qe e kishin lekuren sholle kjo as qe u bente pershtypje. Shqiperia kishte ende probleme te tjera ne ate kohe. Ajo duhet te kapte kohen e humbur. Te largohej nga ajo mizerje injorance, prapambetjeje legjendare dhe anadolleku qe kishte kaplluar vendin. Prandaj lirite dhe te drejtat e njeriut nuk ishin primare ne ate kohe. Per ate nivel mjeran dhe te pashembellt qe ekzistonte ne Shqiperi dhe te shqiptaret. Shqiptareve te kthyer si me magji ne ate kohe nga fshatare dhe barinj ne qytetare dhe kryeqytetare u bente pershtypje se nga te qenet vete analfabete femijet po u beheshin mjeke, agronome dhe inxhinjere. Se vendi po mbushej me fabrika, uzina dhe kombinate. Se injoranca po largohej. Se femrat kishin filluar te dilnin me bikin neper plazhe etj etj. Ndersa Stefani renkon per lirite dhe te drejtat e munguara. Kur disa nga ato mungonin deri ne Amerike dhe ne gjysmen e vendeve te pushtuara te botes nga vete Perendimi.
  Ne nje vend tjeter ku nuk jam dakort me Stefanin eshte kur ai thote ne forme postulati se Liria dhe siguria jane te pandara ! Dhe se mungesa e sigurisë është tregues i mungesës së lirisë. Duke e ndjere se po shkel ne derrase te kalbur ai kapet si i mbyturi pas flokeve te vet kur shton se :- « ndarja e sigurisë nga liria është embrioni i justifikimit të të gjithë diktaturave që krijojnë iluzionin e sigurisë sepse monopolizojnë dhunën dhe krimin. Një iluzion që vazhdojnë ta ushqejnë shumë shqiptarë edhe sot e kësaj dite për diktaturën enveriste që iu shfaqet si liri! Aq më tepër, kur e krahasojnë me kaosin kriminal që pasoi atë. Por kjo situatë kaosi që kalon Shqipëria, nuk ka të bëjë fare me lirinë që nuk ka mbërritur kurrë »
  Per mua liria dhe siguria jane krejtesisht te ndara dhe nuk kane te bejne fare me njera tjetren. Madje liria e tepert shkakton pasiguri dhe siguria e tepert ve ne rrezik lirine. Liria dhe siguria kane ekzistuar ne paralel ose ne kontradikte me njera tjetern por nuk kane qene kurre ne unison. Se dhelpra dhe pula kane koncepte te ndryshme per lirine. Dhe siç thote edhe Malaj liria e ujkur eshte vdekja e qengjit !
  Diku tjeret ai nenvizon me sigurine e nje pedanti qe ka dhene dikur marksizem leninizmin se shkrimi dhe këndimi, shkolla, universitetet, botimet, akademitë u përdorën të gjitha në funkson të manipulimit të mendjes së shqiptarit me ideologjinë e rregjimit duke e izoluar nga trashëgimia e mendimit botëror. Dhe ky eshte nje abuzim tjeter i zotit Stefani. Trashegimia e mendimit boteror nuk ishte e ndaluar ne Shqiperi. Ishin te ndaluara tendencat moderniste te pasluftes se dyte boterore. Siç ishte muzika perendimore dhe kultura perendimore e asaj kohe. Por gjtihçka, ose pothuajse gjithçka kishte krijuar njerezimi deri para L2B ishte ne zoterim te shqiptareve. Te fillojme nga shkrimtaret e medhenj : Stendali, Volteri, Gete,Dyma, Zola, Balzak, Gollsuorthi, Kronin, Dickens, Tomas Man, Drajzeri etj etj ishin perkthyer dhe shiteshin ne tirazhe te medha ne librarite tona. Pa folur ketu per Petrarken, Homerin, Plutarkun, Dante Aligerin qe mykeshin ne rraftet e librarive dhe bibliotekave se shqiptaret nuk kishin interes t’i lexonin. Po vazhdojme me gjenite e muzikes : Verdi, Moxarti, çajkovski, Bethoveni, Bize, Puçini te lodhnin koken dhe veshet ne emisionet e Radio Tiranes se asaj kohe. Po filmat me Alen Delonin, Zhan Pol Belmondon, Brixhit Bardone a nuk shfaqeshin ne kinemate tona?! Njelloj si Oktapodhi apo te tjere ne TV?! Pra kjo trashegimi boterore nuk mungonte Boll te kishe etje per te dhe jo vetem per literature marksiste leniniste.
  Me poshte Stefani sikur te jete ne jerm shkruan: – “Njeri në një luftë që e rrënoi Gjermaninë dhe tjetri në një autarkizëm që e rrënoi Shqipërinë. Hitleri i mori Gjermanisë nja 20 vjet. Enveri i shpërdoroi Shqipërisë 50 vjet ». Sa gabim qe e ke o Stefan. Ajo epoke solli aq ndryshime ne shpirtin dhe intelektin e shqiptarit sa te dukej se e kishte transformuar majmunin ne njeri. Shqiptari i 1989 nuk kishte asgje te perbashket me 95 perqind te shqiptareve te 1939-tes. Por ti keto gjera, I dashur Stefan, nuk do t’i kuptosh. Aq me keq per ty. Vazhdo luften me mullinjte e eres.
  Dhe diçka tjeter dua te te them. Te gjitha vendet e ashtuquajtura demokratike kane kaluar ne nje periudhe diktature. Dhe me zhvillimin ekonomik, social kulturor, arsimor etj etj u transformua ne demokraci relative. Vetem ne, kaluam nga diktatura ne anarshine e xhungles. Dhe mu kujtua tani. Ti thua qe ne xhungel nuk ka liri. Ndersa une te them se ne xhungel ekziston liria absolute. Luani dhe tigri nuk i japin llogari askujt se çfare bejne. Te tjeret duhet te luftojne te shpetojne koken. Aferisht si ne Shqiperine e sotme « demon-kratike » ku sundojne te Drejtat dhe Lirite e Njeriut ! Dhe diçka tjeter o mesuesi i Marksizem – leninizmit Qe ke ngelur ne po ate nivel si ne ate kohe. Njelloj si ai monstra e Viçidolit. Meso dhe kupto se jane 65 kritere qe perfaqesojne sot te Drejtat dhe Lirite Themeltare te Njeriut. Kritere qe jane aprovuar nga OKB-ja. Dhe qe nuk respektohen plotesisht ne asnje vend te botes. Pershendetje.

  Reply to this comment
  • intelektuali August 21, 19:41

   SHQYPTARI I 1939 ISHTE SHUME ME I LIRE SE SKLLEVERIT E ENVERIT NE CIFLIGUN E TIJ STALINIST

   Cilat nga keto 65 kritere te OKB-se per lirite e individit i plotesonte Diktatura e Enverit me e eger ne Bote?

   Apo nga veprat e Stendalit, Balzakut dhe Hygoit dhe nga filmat me Alen Deloni dhe Belmondo i mat ti kriteret e OKB-se per lirine ne Shqypnine enveriste, keto ishin kriteret e OKB-se per lirine e njeriut qe i shkonin per shtat Partise se Punes?

   “Oktapodi” italian i pelqeu Enverit se i shkonte per shtat demagogjise se Partise se Punes, prandaj e ftoi ne Shqypni per vizite heroin e luftes me Mafien Kapitaliste Michele Placido qe luante komisar Corrado Cattanin, por heroi i filmit famoz qe nuk kishte frike nga Mafia siciliane pati frike nga Mafia komuniste e Enverit dhe refuzoi viziten dhe Enveri me pas e sikterosi sic veproi me Fan Nolin dhe ndaloi sezonet e tjera te Oktapodit, te cilat u shfaqen pas renies se Murit te Berlinit.

   Po si nuk te vjen pak turp more fanatik i kamufluar me frazeollogji idiote qe tregon pa te keq ne DITA qe shqyptaret ishin te lire ne Kohen Gjakatare te Enverit, kur kjo MONSTER prehistorike sic e cilesoi edhe SHBA para do kohe e kishte bere krejt Vatanin si nje kamp perqendrimi te tipit Auschwitz qe kur xhelatet e Hitlerit fusnin ne furrat e gazit viktimat e nazi-socializmit keta viktima ARMIQ te Reich-ut te Trete kalonin para nje porte te larte qe mbante mbishkrimin me germa te medha:

   „ARBEIT MACHT FREI“

   Keshtu ishte edhe liria e Enverit qe pasi kishte mbushur lumenj me gjak njeriu te pafajshem ne vendin tone, duke vrare dhe masakruar jo vetem kundershtaret politike, por edhe shoket e vet me te afert qe e ndihmuan ne krimet e tij monstruoze, ky KAQOL pa shkolle dhe aventurier qe edhe frengjishten nuk e mesoi dot si duhej dhe e fliste per faqe te zeze, pra ky KAQOL pa shkolle me vese sadiste qe jashte UNIT nuk njihte asnje tjeter falimentoi ekonomine dhe renoi shtetin si kurre me pare ne histori, aq keq sa edhe viti qe permend ti 1939, 50 vjet me pare do te dukej LULE me ate tragjedi qe perjetoi Vatani dhe qe nuk ka perfunduar akoma deri me sot per faj te MONSTRES Enver Hoxha qe mbolli MURTAJEN bolshevike ne trojet tona.

   prandaj:

   Thirri moralit te qytetarit dhe mos shkruaj ne DITA dacibao rezili dhe turpi

   sepse:

   Me kujton nje gardian burgu qe me kercenonte vazhdimisht para shume vitesh:

   “Ti intelektual pse nuk e do Partine e Punes dhe gjithnje ja ke me hile, kur te ushqen tre vakte ne dite ketu ne burg dhe te respekton duke te porositur vazhdimisht te perkthesh veprat e Komandantit duke mos punuar ne galeri, por ne biblioteken tone, He pra cfare kushtesh me te mira do ti more pizeveng?”

   Kete gardian e kam takuar ne Kanada kur po kerkonte azil politik dhe e pyeta:

   “Nuk te vjen turp per kete deklarate?”

   prandaj:

   Mos e fyej Andrea Stefanin per shkrimin e tij me pozite te larte qytetare, por qe idealizon me shume sasa duhet enveristet ne Shqypni

   gjithashtu:

   Mos ja ngjit Saliun si MUTI pas kepuce te tjereve ashtu sic bejne te gjithe enveristat ne DITA,

   sepse:

   Sali Berisha eshte dora juaj, pjella origjinale e Enverit, varketari i familjes Hoxha,

   prandaj:

   ASGJE NUK KA NDRYSHUAR NE SHQYPNI 25 VJET PAS RENIES SE MURIT TE BERLINIT

   dhe akoma:

   Mbase takohemi edhe me ty o Katarakt Enveristi ndonje dite ne ndonje vend Kapitalist dhe mund te ta ritregoj historine time te trishtuar.

   Reply to this comment
   • Zogist nga shen naumi August 21, 20:26

    Arbeit macht Frei—–
    Po kete pune kerkojme ne o Intelektual
    Zogisti keto 26 vite Ballistash .
    A hA HA o nastro …

    Dashuria ishte dilema e OTELLOS !

    Ne kete kohe ,
    qe ne po jetojme
    me perhapjen e teknikes
    Dashuria rrezikon te behet Radikale ne individualizem
    Duke marre formen e nje Egoizmi Cinik
    tek ajo qe nuk duhet
    por Kerkohet Uni tek te Tjeret
    Kjo quhet sindroma e Otellos
    perbale Desdemones .
    Tragjedia e Otellos eshte xhelozia ,
    qe eshte menyra qe Egoizmi ka veshur per Dashurine .
    Nastro Intelektuali — Shko bej shuren
    Bashke me stefanin e beni ndonje Lek Pune
    se nuk jetohet pa Punuar .
    Ti ke hobi Kafene tek tajvani ,
    E stefani NDJEK MODEN duke share Enverin

    Reply to this comment
 23. . August 21, 16:29

  DITA pershendetje. .Shqiperia po ecen perpara,Dhe perse ka shume veshtiresi, Por as e sotmja dhe as e djeshmja,Nuk duhen pare vec bardhe e zi.Une qe po ju shkruaj ,Quhem Mino Kuka,Nji falenderim te vecante per kolegjumin ,per V.Malajn,B.Islamin dhe MOIKOMIN per drejtpeshimin vertikal qe kane si dhe per mbeshtetjen e te ndenjurave dhe te kembeve te tyre fort ne token meme , DHE MBI TE GJITHA nji falenderim per Shqiptarin e Madh ARBEN DUKA. Mendoje se miku yne A.Stefani,Kete radhe ka gabuar,Por ne gabimin do ja falim,SEPSE sic thote populli yne
  “kali”nuk shitet me nji te penguar. M.K.

  Reply to this comment
 24. andromeda August 21, 17:10

  Me forcën e argmentit Viktori të ka hedhur tuç në tokë o Stefanaqis. Analiza e tij është brilante, e kuptueshme dhe frymëzuese, ndërsa ti ngelesh një sofist i zhytur në mjegullim e nuk di nga të shkosh, majtas apo djathtas. Ti s’mund të bëhesh Marxi, o shoku, se ka ca kushte të forta për të qenë gjenial siç ishte ai.

  Reply to this comment
 25. Mann August 21, 17:21

  “Kali nuk shitet me te rezuarin e pare”, ne qofte se ngrihet edhe nje here me kewmbe.
  Edhe per Andrean vlen kjo fjale e urte. Ne nuk do ta shesim, ne qofte se, pas kesaj rreshqitjeje, ngrihet perseri si njeri qe e do Shqiperine jo vetem per ato qe i jep Andreas.

  Reply to this comment
 26. Beere August 21, 17:27

  Duke pasur ne farefisin tim tre te pushkatuar, 5 te burgosur dhe dy familje te internuara, une jo vetem nuk e kam mallkuar atdheun, por s’kam rretshtur ndonjehere se dashuri atdheun tim Shqiperine, dhe di plot te tjere si unw qe kane po kete koncept, qe dine te ndajne Atdheun e perjetshem nga klikat sunduese te perkohshme.
  Mos i vishni Atdheut fajet e partive ose klikave sunduese!
  Mos e mallkoni Atdheun!
  Mjere ai qe nuk ka atdhe!

  Reply to this comment
 27. Plaku Xhuxhumaku August 21, 17:42

  Une po i bie pak me shkurt se Stefani. Ju pjerdhsha mendjen ju te gjithe trushkulurve enveriste. Ju shani Berishen dhe nuk e kuptoni ose nuk doni ta kuptoni qe Doktori eshte produkti me i sofistikuar i Enverit. Enveri dhe vetem Enveri eshte shkaku qe Shqiperia ishte ajo qe ishte ne vitin 1990, vendi ku me shume se gjysma e banoreve donin te iknin nga syte kembet pernje cope buke. Kur ta lene shtepine te renuar nuk e ka fajin ay qe e merr, po ay qe e le.

  Reply to this comment
 28. Sokol Gjika August 21, 17:48

  Hem. Prej kohesh bluaja se, zoti Stefani, sigurishte as shume te tjere opinioniste, nuk shkruajne budallalleqe se jane te tille por se kane interesa dhe madje edhe maskarenje. Kjo “replike” e sotme ma saktesoi kete dyshim. E kam lexuar me shume vemendje zotin Malaj, si gjithmone, dhe Stefani e ka cituar dhe nxjerre nga konteksti qellimishte. Krejte normale kjo sjellje prej opinionistesh te kudogjendur dhe gjithckaditesish, por qe kete sjellje prej mashtruesi e kane te marr prej padroneve politikane, te cileve ne fund edhe u sherbejne. Personalishte zotin Malaj nuk e kam pare ne asnje TV! Vec keqinterpretimit te shkrimit te Malajt, Stefani del dhe “kaush” kur na krahason “20 vite prapambetje gjermane si pasoje e Hitlerit me 50 vite prapambetje qe na ka lene regjimi (regjim jo rregjim Stefani) Enverist. Matjen e ben Stefani me metrin e tij. Kuptohet qe harron se Gjermania eshte njohur si vendi i shkolles para shekullit te 20 kurse Shqiperia ne 1945 kishte popullesi 850 mije banore me 90% te tyre analfabet. Gjermanet prodhues te markave me te njohura te automjeteve (vazhdojne akoma edhe sot) kurse Shqiperia vendi i qerreve. Zoti Stefani do te kishe bere mire te mos ishe pergjigjur sesa te genjeje veten.

  Reply to this comment
 29. PO.PO August 21, 18:18

  Pra , z. Stefani,perpiqesh te na bindesh , se ne keto 26 vjet,me ne fund gjetem “lirine” e shume pritur dhe sot jetojme te lumtur ne mes te 1001 te zezave ,qe po e mpak dhe e con drejt shuarjes totale vendin e kombin tone . Te gjitha keto, nuk arrin as t`i shohe dhe as t`i harmonizoje e vere ne nje plan te drejte z.Stefani, por
  ilacin e vetem e gjen tek veshtrimi prapa , derdellisjet e sofizmat e pa mbarim , per te larguar vemendjen e njerezve,nga problmet e mprehta jetike,qe po e brejne dhe dekompozojne cdo dite .
  Z.Malaj,te thote edhe dicka:”…,ne se nuk do te mund te arsimoheshit (atekohe) , Sali fshatari , Ti dhe Viktori, ……. ” ,pa shkuar me larg,ne se do te jetonit,do te ishit duke ruajtur dhite…! Zotrote u bere filozof kaq “fin” ,vetem nga arsimimi”keqdashes,qe te dha ajo kohe ,me qellim qe ta perdhosnje sot !
  Zoti Stefani ,per ty e per gjithe te tjeret, qe bluani e bluani dhe nuk nxirni “miell” ne drite , nuk i vlejne askujt lufta me mullinjte e eres . Nguliteni mire ne koke Njerezit po behen cdo dite e me teper praktike . Bilanci
  eshte fare i lehte : Cfar sherbimi i sillni vendit me keto gerr-merre ?!Ka 26 vjet qe vetem derdellisni dhe hidhni balte per gjithecka,para vitit 1990. Populli eshte lodhur e i a kini mpire trurin me keto idjotesira,qe ai i ka jetuar e mbajtur mbi shpine edhe me teper se ju te preferuarit e rregjimit , ndaj nuk do t`iu degjoje me .Prej Jush , si pjesa me e arsimuar , kulturuar dhe avangarda e kesaj shoqerie , presim te hidhni piketat e nje te ardhme me te mire , te ndriconi rrugen per progres e rimekembjen e vendit dhe te krejtkombit. Vetem atehere , do te meritoni te gedhendi ne shtatore bronxi te perjeteshme Ne se do te vahzhdoni gerr-merret tuaja pa “buke” , popullit i shtoni neverine, qe i ka ardhur ne maje te hundes. Si nuk e kuptoni,xhanem, qe jeni vete ju , qe po e ngrini ne piedestal Enverin e vitet e tij,me menxyrat qe i sollet e po i sillni ketij vendi per 26 vjet , pa bere asnje gje te mire per te ,por vetem prishje e shkaterrime , ne emer te kesaj qe ju na i servirni per demokraci ???!!!

  Reply to this comment
 30. Beni August 21, 18:35

  Nga ta njohesh more Sokol ti Viktor Malaj. Ai nuk eshte person real. Nje pseudonim qe sguxon te dale me emrin e tij. Po ty te ka ngel sahati ne 56 si Enverit. Hajt te kuptosh ti e ca te tjere ketu lirine. Por Stefani nuk shkruan per ju qe jeni akoma ne amnezine e diktatures. Kush ka veshe te degjoje.

  Reply to this comment
 31. Kolegu ushtarak August 21, 18:35

  Debate e kane nje kufi. Z. Andrea eshte shprehur disa here ne faqet e gazetes se nderuar “Dita”. Ne, lexuesit e saj tashme dime me “rrenje e dege” idene e tij per Lirine e individit, por edhemendime e qendrime te te tjereve ndaj atyre cka ai shkruan. Mendoja se, sikurse thote edhe vet z. Stefani ne hyrje te kesaj pergjgje te Z. Malaj, ku nuk ka as mllef, as ofendim. Ka replike te kulturuar, me logjike te ftohet. Vec jo thjeshte teori fillozofike por edhe lende nga jeta reale e shoqerise njerezore nga krijesat e para e deri ne ditet e sotme me te lartesuarat intlektualisht, moralisht e qytetarisht. Por nuk jemi e ndoshta nuk do te jemi te persosur per te gezuar verte e jo me fjale lirine e “pakufizuar te individit”. Tek lexoj edhe kete shkrim te Stefani, me duket sikur lexoj Biblen por jo sikur jetoj ne shoqerine njerezore ne toke per sikur te jem ne jeten e pertejme, ne Parajse! Te gjithe ne parim biem dakort per lirine e individit. Por z. Stefani duket se harron se edhe shtetet demokratike perendimore kane jo vetem Kushtetute por edhe ligje me te forta. Ato nuk i kane vetem per zyrtaret qe po se po, por edhe per cdo individ qe duhet t’i zbatoje. Keshtu, po ne keto vende, diku individi lejohet te perdore drogen e diku ndalohet e denohet edhe rende; diku lejohet Ferexheja e diku jo (flasim serish per ne Perendim). Po pergjimet (me leje ose jo te organeve kompetente) a i shkelin keto te drejta? Natyrisht por ne rastin me te mire ne dobi te shoqerise Pra vet Perendimi ka jo vetem ligje qe ndalojne individin te beje cfare te doje por edhe e pergjon ate duke cenuar privatesine. Pastaj nuk mund te harrojme se liria e individit lidhet edhe me opinionin e shendosh shoqeror. Edhe pse mund te duket rast ekstrem kujtoj se dikush mund te doje te beje sex ne bulevard a lulishte por opinioni nuk e pranon. Per kete shteti detyrohet te nxjerre ligje dhe ndalon individin te beje cfare te doje “me “plaçken” e tij ne vend publik. Me logjiken argumentuese te z. Stefani, Kushtetuta dhe cdo ligj duhet te kishin vetme nje nen: “Liria e individit eshte e pa kufizuar”. Po valle mund te kete shtet e shoqeri te tille ne bote sado te perparuar e demokratik te jene? Nuk besoj se z. Stefani ben fjale jeten ne Parajse! Jetojme ne token e mbushur me “mekate” (dhe kete jo se e thote Bibla) dhe qe individi te shpetoje sa te jete e mundur me shume nga mekatet e te tjetreve apo te tija vet. Ligjet nuk kane dale kot se koti. Ato kane lindur si nevoje pikerisht e per te mbrojtur lirine dhe te drejtat e qytetareve nga ata indvide q enuk dallojne se deri ku e kane te drejten e tyre. Pa keto kufizime individi masivisht do te ishte viktime e me te fuqishmit. Vet individi, per nga natyra, formimi, karakteri, niveli kulturor e arsimor e tj. nuk eshte ne gjendje te kuptoje realisht se deri ku shkon e drejta e tij dhe fillon ajo e tjetrit. Me qenese te dy kemi qene ushtarak po te bije nje shembull me te madhin e humorit shqiptar Tano Banushi. Ishte oficer ne rezerve, nentoger (ne prag te heqjes se gradave), komandant i toges se Fanfares (Bandes) se korpusit Shkoder. Kishte nje ore regullore disipline dhe shkova per ta “kontrolluar”. Duke u lexuar e komentuar disa nga paragrafet, dikur njeri nga ushtaret e ndepreu dhe i tha: Po boll mor shoku nentoger, c’na duhet neve rregullorja, kena ndergjegjen!” Po mor ta marrsha, mire e ke, ne kena ndergjegjen te paren (ishte koha pas daljes se letres se Hapur), ja ktheu Tanoja, por e di si eshte puna, si me te thane une ty? Ja (mori nje gur dhe e vendosi diku anash) kjo eshte rregullorje. Pastaj nje gur tjeter rreth dy metra anash te parit duke thene qe, ky eshte urdheri dhe ky ne krahun tjeter eshte rregullorja. Ti si njeri me ndergjegje ecen drejt dhe nuk ke nevoje as per rregullore e as per urdher. Por ka do njerez qe u merren mend dhe shkojne sa nga e majta e sa nga e djathta. Rregullorja u thote me djathtas. Po devijuan ne anen tjeter ja kthen urdheri futu, futu ne brazde, me majtas”. Dhe rregullorja, mor ta marrsha, e mbylli argumentin Tanoja, eshte per keta tipa e jo per ty qe ke ndergjegje. Dhe ketu them se qendron kundershtia brenda individit per lirine e pakufizuar e sikurse kerkon te na beje te enderrojme parajsen ne toke z. Stefani!

  Reply to this comment
 32. Agim Likaj August 21, 18:47

  “D(r)itë e dashur, me ç’duket, ky debat, siç ka nisur e po vazhdon, nuk do të bitisë kurrë. Për më tepër, kur, ndonëse mbahet për evropianist, Stefani këmbëngul kaq ballkanshëm në atë çka, sipas tij, na qenka e drejtë! Megjithëse është bërë një nga emrat më të përveçëm në lëmë të gazetarisë, shqipen nuk paska mundur ta mësojë drejt e pa gabime! Le ta mësojë, pra, prej replikuesve të matur, të mençur e të dituruar si Malaj, Xhafaj, etj., por edhe prej nesh, emrave të papërveçëm! Druaj se edhe për këtë farë shqipeje fajin t’ia ketë pasur Enver Hoxha. Ky, ndoshta, duhet të jetë edhe shkaku që i është turrur e vërsulur Atij kaq tërbimshëm e me jatagan shpërveshur prej millit, mu si otomanët Skënderbeut. Përshëndetje “D(r)itës” së drejtarsyetimit dhe drejtgjykimit!

  Reply to this comment
 33. Bineta August 21, 18:48

  Kush eshte trim pas luftes dhe i mencur pas kùvendit? Frikacaku dhe budallai! KushI i perngjane? Stefani!. Nuk eshte St3ani qe flet i pari per lirine dhe diktaturen. Liria ne ngjitje dhe diktatura jane bashkudhetare. Diversiteti ne mendime dhe ne veprime e ben prezent dhe diktaturen. Vete ligji eshte diktature. Gje rat lidhen me njera tjetren. Uni dhe deliri i madheshtise jane karakteristike e Stèfanit, qe s’ndryshòn.

  Reply to this comment
 34. info analitike August 21, 18:50

  “Por z.Malaj më kritikon duke pohuar se liria nuk është forca kryesore zhvilluese në vendet Perëndimore. Për të, janë faktorë të tjerë ata që kanë sjellë zhvillimin. Për shembull shkenca, zhvillimi i dijes dhe kulturës. Me këtë pohim Malaj tregon se nuk është në gjendje të dallojë lirinë si thelb i shkencës, dijes dhe kulturës. Të gjitha ato janë bërë të mundura në luftë me pengesat, ndalimet, paragjykimet që nga ato fetare e deri “morale”. Jo rastësisht, shkenca ka patur heronjtë e vet të turrës së druve.”

  Sipas mendimit tim ky eshte thelbi i tere referatit mbi lirite te Viktor Malajt. Si njeri i indoktrinuar me ide te kunderta me ato te lirise nuk ka se si te pohoje apo te kuptoje se thelbi i zhvillimit ne cdo fushe eshte pikerisht liria. Ndrydhja e lirise ishte pikerisht ajo qe e shkaterroi Shqiperine.

  Reply to this comment
 35. vasili August 21, 19:15

  Mendoj qe Stefani dhe Malaj po shpenzojne ato energji pozitive qe mbartin,ne tema qe permbajne cilesi dhe gjeresi te tilla,qe as Stefani apo Malaj megjithe vullnetin e mire per ti atakuar,nuk kane formimin e kerkuar cilesor,arsimor dhe me tej dhe kulturor,per ti trajtuar ato ne menyre reale dhe objektive ne kontekstin historik.
  Liria ne kuptimin e saj cilesor, duhet te vendos te drejta dhe kufizime ligjore,ne varesi te kultures apo mentalitetit me te cilen eshte formuar nje shoqeri,duke i ndryshuar ato ne kohe ne mvaresi te zhvillimit te saj.
  Shoqeria shqiptare ne vitin 90,sic u ekspozua shume qarte dhe me vone,nuk ishte vecse nje turme amorfe anadollake- komuniste.
  Kjo turme rakitike duhej se pari te ngrihej ne kembe dhe me vone te mesohej te ecte.
  Dhe kete mund ta benin drejtues te zgjuar te matur te hapur me dashurine e madhe per ndryshim,per ta kthyer tani timonin e ndryshkur keq ne shekuj,qe te fillonte udhetimin nga anadolli mesjetar drejt vendit te saj europian te harruar.
  Mirpo ja ku na del rreziku i madh qe te biem ne nje rreth vicioz:
  A mund te dalin nga kjo turme njerez te tille.Dhe do te jene ne numer kaq sa duhen per te drejtuar.
  Dhe me shume realitet se rastesi,kjo turme,ne te kundert pranoi ta drejtojne per cerek shekulli, dhe tani de facto,ato specia qe i dhane revan veseve njerzore dhe antiperendimore.
  Treguam qe vazhdojme te mos e njohim trimerine ne mbrojtje te vlerave njerzore,por ne te kundert me kete,treguam frikacakllek,zvaranik dhe servila me sundimtarin,apo injorante te eger dhe kriminela pa tru me shqiptarin aferndenjes.
  Ate qe te thashe qe ne fillim Stefani,jane dukuri qe e kane gjenezen ne fillesat e species tone,qe pothuaj gjithmone e ka perjashtuar vehten nga zhvillimi dhe kultura(perjashto bemat e Gjergj Kastriotit.qe gjithmone dhe me shume ndjehet si nje dhurate nga qielli)dhe ne te kundert duke braktisur vlerat fundamentale njerzore,u shndruam dhe sherbyem me kenaqesi se mercenare te shperfytyruar,
  Dhe tani me keq se ahere,pa pasur asnje shkak,si qenie te peshtira te denatyruara me gen malinje,i jemi rikthyer mercenarizmit mesjetar,duke perdhoaur kete toke,me ndyre se sa mund ta bente cdo lloj pushtuesi.

  Reply to this comment
  • europiani August 21, 20:06

   Ja na del ky Vasili dhe pasi na sqaron se Stefani dhe Malaj nuk kane formimin e kerkuar cilesor, arsimor dhe kultuar per te trajtuar tema me gjeresi dhe thellesi te tille, i pervishet vete punes me kulturen e tij te thelle e te gjere per ti ezauruar ato tema. O zot kur do shpetoje Shqiperia nga megallomane te tille qe jane askushi dhe masturbohen anonimisht per forume si ky i Dites? E nis tuafi me nje budallalik kur shkruan se Liria ne kuptimin cilesor (po ne ate sasior o lumemadh qe i perdor fjalet kot?) duhet te vendose kufizime ligjore. Po si mund te jete liria kufizim, a e kupton car po thua? Lira vendos ligje qe te kufizoje kufizimin e lirise, kuptoje o gomar filllozof! Lexoje mire artkullin e Stefanit o Vasil dhe perpiqu ta kutpsh me ate dijen tende te gjere e te thelle. Hahahahaha! Na kenaqe o karroqe!

   Reply to this comment
   • vasili August 22, 12:58

    Sinqerisht me kenaqe,me pozicionin,qe duke ardhur,me se paku nga nje qenie banale si ty eshte aprovimi me i mire i asaj qe kam paraqitur,:
    Kur Arnautistanit i kane zene frymen,bandat e ´´euro´´-kopaneve,gazetaret e paguar te Dites,vazhdojne te trajtojne ngjarjet e qemotit me cifteli.
    Te kushtova ca germa,duke me ardhur keq per kohen e humbur.

    Reply to this comment
 36. . August 21, 19:37

  Te lumte z Stefani, ne mbeshteje te shkrimit, ja cfar ka shkruajtur Makjaveli : Kur shtypja dhe varferija kalon ne ekstrem cdo pushtim i huaj eshte i mirpritur. Me nderime dhe sukses. FATMIR MECULE

  Reply to this comment
 37. shen stefani & pellumbudalla =hallatet e xhaxhit August 21, 20:21

  Ajo qe bie ne sy menjëherë
  është se sa herë qe del Stefani me keto Dacibaot antienveriste del nga amerika pellumb kulla i kthyer ne Korb.

  Për një njeri te ekulibruar që ka një pregatitje minimale arsimore e kupton qe sot Shqiperi & Kosova jane me poshte se niveli i vilajeteve te ish perandorise osmane
  dhe mund te rrjeshtoj sovranitetin,mbrojtjen,shtetin,financat ,dipllomacine,sherbimet inteligjente,tenderat,bankat qe nuk jane ne dore te shqiptarve..

  Pra shkurt nuk kemi as shtet..as dinjitet biles ca turbo enverista si shen stefani apo gaztori zogist makartist ky kelysh i antishqiptarit dhe anti amerianit elez biberaj po behen kanibale me enver hoxhen….qe cuditerisht po ja rrit lavdine mne menyre progresive..

  E quaj ofendim dhe poshtrim te komentoj me kete Diarre te Shen Stefanit prandaj por pershendes kete dhe gaztorin Pellumb me keto vargje

  Ç’na u bë zakon duhani
  që përvit në çdo nëntor
  do dalë Pellumb kapedani
  me volum të madh në dorë.

  Ja, tashti e mbajti vrullin
  e n’a solli libër tjetër,
  siç n’a dënd përvit me qullin
  këtë vit – një përrallë me mbretër.

  Vjet n’a foli për Enverin
  kurse sot për Ahmet mbretin
  helbete që t’i kthejë nderin
  beut që pasoi Dovletin.

  Po ç’tu desh o Pllumb ziu
  të n’a qokësh me përshesh,
  të n’a nxjerrësh xhin floriu
  mbretin që ushtar s’u vesh.

  Ti mor Pllumb ke një cen
  siç t’a tha ajk’ e Poetit
  se në pamje dhe në gen
  je pilaf nga i Dovletit.

  Domosdo që ty mor trim
  pasuria t’a pa fatin,
  por në pamje dhe shkëlqim
  Zoti të ngjasoi hallatin.

  Ti mo Pellumb madhështori
  sa herë nxjerr një punë të vogël
  seç e mbledh të gjith’ oborrin
  sikur morre çmimin Nobël.

  Siç bën ti o Pllum djali
  t’a di librin dhe për mot.
  Pasi të bjerë Sala nga kali
  s’do lësh rastin të shkojë kot.

  Jo mor Pllum, s’e kish keq
  kur të tha një fjalë Poeti,
  veç shakasë ti ngjake krejt
  me hallatin prej vërteti.

  ””””””””””””

  O stefan …ne kete vend qe eshte kthyer ne nivelin e traktatin e Shen stefanit kur atdhetari i Hitlerit Bismark tha se Shqiperia eshte ‘Shprehje Gjeografike” dhe e tille eshte pas 1992 dhe nuk e fsheh dot as ti dhe as ato qe te paguajne.

  Ju lutem mos na i beni Enverin Profet te Profeteve me keto diarrete te kohes Rajersonit te Beogradit..

  Reply to this comment
  • gjermani i fundit August 22, 15:27

   Kete vjershen siper e ka shkruar “gjermani i fundit” per menderuarin gazator te Opinionit. I ke vjedhur vjershen gjermanit sic i vodhen ballistat pulat e Luftes, kerko falje se do ankohem tek Kombet e Bashkuara te Lirise se Individit, qe kane per sekretar te pergjithshwm te nderuarin z.Dollar Jeshili.

   Reply to this comment
 38. Bertran August 21, 20:31

  Po te ishte si thote zoti Stefani, qe liria eshte faktori kryesor i perparimit shkencor e teknologjik te nje vendi, atehere Gjermania diktatoriale qe brenda nje periudhe 6 vjecare (1933-1939) nga nje vend i shkatterruar e i marre fund [kur nje dollar kushtonte 2 miliard (miliard) deutsch mark], dhe populli nuk kishte BUKE te hante, mori numrin me te madh te cmimeve Nobel per zbulime ne shkenca te natyres, shpiku televizionin dhe transmetoi qe ne 1936, beri raketat e telekomanduara V 1 e V2 (Vergeltung 1 udhe 2), zbuloi reaksionin zinxhr berthamor (Hahn e Strassmann) ne vitin 1939, krijoi ate aviacion dhe armatim modern, atehere i bie te kete qene vendi me i lire ne bote!?!?!
  Sipas teroise se Stefanit edhe ne Japonine diktatoriale qe arriti ate niel te habitshem industrial para luftes se dyte boterore duhet te kete pasur liri te madhe te njeriut?
  Lexo me shume zoti Stefani, ne qofte se di gjuhe te huaja (vec rusishtes) dhe do te bindesh se nuk ekziston absolutisht ndonje korrelacion midis zhvillimit shkencor e teknologjik dhe lirise se njeriut ashtu si e kuptoni ju.
  Ka zoti Malaj te drejte ne kete pike sepse perparimi shkencor teknologjik e, rrjedhimisht edhe ekonomik, i njw vendi eshte ne perpjestim te drejte me kujdesin dhe volumin e investimeve qe ben cdo vend ne sistemin arsimor e kerkimin shkencor.

  Reply to this comment
  • info analitike August 22, 09:48

   Bertran, ngaterron konceptin e lirise me diktatin. Gjermania hitleriane perqendroi te gjithe fuqine ekonomike tek industria e luftes dhe prodhimi i bombes berthamore, ku dhe propaganda kishte pjesen e saj, prandaj ne nje kohe aq te shkurter u pane rezultatet qe ke evidentuar. Ishte nje gare armatimi midis aleateve me bllokun nazifashist. Ki parasysh se kjo ndodhte ne nje kohe kur popullsia ishte katandisur ne pragun e urise. Ky aspekt nuk ka te beje me lirine por me pergatitjet per lufte dhe me shkaterrimin e nje shteti nga nje paranoik njesoj sic beri dhe enferri me Shqiperine qe e mbushi me bunkere nga paranoia e nje sulmi hipotetik te jashtem.

   Reply to this comment
 39. CS August 21, 20:54

  Bej pjese te ata shqiptare qe nuk me intereson fare sot kush ka qene Enveri dhe sistemi/regjimi i tij..

  Kur u hodh busti i tij i bronxte nje gazetar donte te me merrte nje interviste per kete ngjarje (pasi ne ate kohe isha ne rradhet e para qe nga 1974) por e refuzova me perbuzje duke i thene qe keta qe hodhen bustin bashke me Ramizin ishin dhe do jene mijra here me te ndyre se ato qe iken..

  Cfare u be me vone:

  Hodhen Enverin dhe ngriten Zogun dhe me vone reabilituan Xhaferr Deven me Lul Bashen

  Ndersa Enveri ishte ne nje armiqsi te betuar me ameriken..kurse Zogu ishte nje gjysem dhender amerikan..pra kjo spjegon dhe ndyshimin e klimes ne Shqiperi ku duket hapur se lufta kunder komunizmit ishte nje DIRTY JOB qe vazhdon dhe me keto shkrimet e Stefanit per te cilen fajin e ka Gazeta Dita qe dukshem ka shitur nderin e saj diku per interesa te saj jo atdhetare.

  Pse deshtuan amerikanet makartiste,te perndjekurit politike zogistet elezbiberistet dhe xhaferrdevistet per te mundur dhe te vdekur enver hoxhen?

  Celsi eshte si me poshte..
  nje tradhetar..nje kurvar si zogu i ngrihet nje lapidar qe eshte turpi i shqiptareve dhe vlersim maksimal me enver hoxhen

  Në fillim ishin tre: Ahmet Zogu, Çatin Saraçi dhe Jak Koci. Një triumvirat pushteti që në fakt, rrënjët i kishte vite me pare se Zogu të behej njëshi i padiskutueshëm, në një Shqipëri feudale të cilën evropianet e njihnin shume me pak se vendet afrikane. Por sa me shume Zogu kapej pas pushtetit, aq me shume zbulohej karakteri dhe synimet e tij të vërteta në sytë e diplomatit dhe artistit aristokrat shkodran: Saraçi kishte zbuluar pak nga pak gjate viteve, “njeriun e lig Ahmet Zogu, që shtiu në dore frenat e një kombi dhe e shpuri atë në zgrip të shkatërrimit…”. Një këndvështrim nga brenda i jetës dhe karakterit të një njeriu që përcaktoi fatin e një vendi për gati 20 vjet, vjen për lexuesin shqiptar të shekullit të 21-te në një mënyre gati aventurore që të kujton legjendat me pirate, harta e thesare të vjetër.
  Dorëshkrimet e Çatin Saracit, për fat të keq të parealizuara dot në forme finale si libër voluminoz, ishin mbyllur në një kasete bankare të Londrës për të rene në dore në albanologut Robert Elsie, e prej këtej për t’iu dhuruar Bibliotekës Kombëtare në Tirane. Përkthimi dinjitoz nga anglishtja prej Virgjil Muçit, ishte hapi i fundit që vulosi fatin e kujtimeve të Catin Paskal Saraçit (1902-1974) mbi mbretin Zog: Ato tashme janë libër. E megjithe pro-të dhe kundra-t që janë thëne në dekada për Ahmet Zogun, dorëshkrimet me përshtypjet e një njeriu për të cilin Zogu ka ushqyer njëherësh besim, respekt dhe madje drojtje prej intelektit të tij, do të zënë padiskutim një vend të veçante.
  I lindur në një familje të vjetër tregtare borgjeze të Shkodrës, Çatin Saraçi ndoshta nuk do ta kishte shkuar në mendje se do ta kalonte gjysmën e dytë të jetës si tij si artist, piktor i njohur dhe frekuentues i rregullt i rretheve mondane të Londrës. Ishte ekuivalenti evropian i Faik Konicës në Shtetet e Bashkuara: Ambasador dhe aristokrat në sjellje, komunikim, erudicion, në nuhatjen e politikes. Ndërsa mbi një shekull nga lindja e tij, na vjen edhe si dëshmitar kyç i një epoke, për një arsye shume të thjeshte: Ndryshe nga kritiket e shumte të Zogut, Saraçi nuk ishte në anën tjetër të barrikadës. “Zogu i Shqipërisë ka pasë qenë një burr po aq i poshtër sa edhe çdo cub tjetër i madh në Evrope, vetëm se skena e teatrit në të cilin ai luajti ishte me e vogël. E quaj fat që e kam pasë njohur si askush tjetër në këtë botë. Duke qenë në shërbim të tij, kam udhëtuar poshtë e përpjetë neper ambasada e kryeqytete të Evropës, ndaj dhe kam mundur të shoh e të dëgjoj një pjese të mire të asaj çfarë po ndodhte, ndërkohë që ai njeri i pashoq për nga ligësia po ngjitej në maje të pushtetit…”
  Dhe Saraçi e nis rrëfimin e tij nga fillimi. Ahmet Zogu, i kurorëzuar me vone mbret i Shqipërisë me lejen e Musolinit, lindi rreth vitit 1893. Asokohe Shqipëria ishte province turke dhe turqit nuk e kishin me detyrim regjistrimin e lindjeve në asnjë vis të perandorisë. Ndërkohë që të krishterët shqiptare regjistroheshin në librin e kishës, krahina e Zogut nuk e njihte këtë lloj regjistrimi sepse ishte kthyer en bloc në fenë muhamedane në vitin 1851. Kur mbushi tete vjeç, Zogu u dërgua në Kostandinopoje ku kreu shkollën fillore dhe mësoi turqisht në mejtep. Gjate gjithë jetës se tij, Zogu ka kryer vetëm këto tri klase shkolle: Nga Shqipëria kishte marre me vete një tutor, Abdurrahman Krosi (Lale Krosi), njeri krejt analfabet, bëmat dhe krimet e të cilit nuk lënë pa prekur as njerëzit e familjes (dihet se cyti vrasësit e të vëllait). Saraçi saktëson se ngaqë nuk e mësoi kurrë gramatikën e shqipes, Zogu nuk ia ka shkruar kurrë njeriu asnjë letër me dorën e vet, por i ka diktuar ato.
  Në vitin 1917, kur ndodhej në Vjene me studime pas një burse të qeverise austriake, ndodhi dhe takimi i pare i Çatinit me Ahmetin. Atëherë Austria ndihmonte në arsimim një grusht shqiptaresh të spikatur, pasi kishte plane për këtë vend të vogël. Ndërsa mbi dy të tretat e Shqipërisë ndodheshin nen pushtimin austriak, 70 kryetare fisesh u nisen në Vjene t’i paraqesin nderimet Kajzerit, mes tyre dhe Zogu. “Me lanë përshtypje të thelle fjalët patriotike që dilnin nga goja e një muhamedani shqiptar”, thotë për Zogun Saraçi. Takimi i dyte tre vjet me vone në Tirane, e bindi Saraçin se një njeri me entuziazëm të tille i duhej Shqipërisë, ndaj “u betova ta ndihmoj me mish e me shpirt”. Dhe viti 1920 e gjen Shqipërinë me këtë pasqyre politike: Klasa sunduese ishin bejlerët, ndërsa Zogu ishte në opozite, i përkrahur nga rinia. “Ai ishte tipi ideal për udhëheqje, po të kemi parasysh se asnjë katolik nuk mund ta reformonte vendin pa shkaktuar një konflikt serioz fetar”.
  Saraçi vuri re se si kryeministër, Zogu mori disa reforma drastike duke tronditur keqaz doket kanceroze aziatike: I ktheu varrezat muhamedane në parqe, u dha mundësinë grave myslimane të merrnin iniciativën në duar, ndaloi me ligj poligaminë, fete nuk duhej të përziheshin në punët e shtetit. “Atëherë vendosa të predikoj për të në zonën e Shkodrës, ku Zogu njihej shume pak”, thotë Saraçi, duke shtuar se qyteti i tij i lindjes ishte de fakto kryeqytet për Shqipërinë e vogël. Por këtu mbarojnë përshtypjet e tij të mira për Ahmetin, i cili të vetmen histori që kishte mësuar edhe në detajet më të hollësishme, ishte ajo e Napoleon Bonapartit.
  Ja si e përshkruan Çatin Saraçi situatën e nxehte të viteve 1922-1924, e papërsëritshme në historinë shqiptare, qoftë dhe për faktin se mes vrasjesh e betejash politike, mori jete foshnja e parlamentarizmit shqiptar: Shefqet bej Verlaci ishte kryetari i shtetit skeletik shqiptar. Çifligari me i madh i vendit me mbi 40 mije ha toke të punueshme në Shqipërinë e jugut pa llogaritur sipërfaqet e shitura, ai kishte gjithmonë njerëz të gatshëm për ta ndjekur. Zogut i duhej kjo force, ndaj në 1923-shin fejohet me vajzën e Verlacit. Pas kësaj, ky i fundit i jep gjithë votat e përkrahësve në parlament dhe stabilizon situatën e dobët financiare të dhëndrit duke i paguar rreth 18 mije paunde (Saraçi flet gjithmonë me monedhën britanike). Një vit me vonë, Zogu kryeministër plagoset nga Beqir Valteri dhe si i pamundur për disa jave, ia delegon pushtetin vjehrrit.
  Ndërkaq, thurr planin me ndihmën e përhershme të Lale Krosit dhe kryen shpagimin e gjakut duke vrare Avni Rustemin, pa llogaritur ndoshta se me këtë do të ndizte revolucionin. I lutet vjehrrit ta ndihmoje në konflikt me të holla e njerëz, por Shefqet beu që nuhat rrezikshmërinë e situatës, rreket për kompromis me kryengritësit nga frika e humbjes se pasurisë. “Atëherë ne morëm rrugët dhe u larguam, ndërsa kur Zogu hyri pas gjashte muajsh triumfator në Tirane, e la mënjanë Vërlacin, duke ia kthyer edhe 10 mijë paundet e dhëna nga ish vjehrri pas fejesës”.
  Sa për përgatitjet e rikthimit, përveç faktit të njohur se Ahmet Zogu u ndihmua nga kryeministri serb Pashiç me të holla (250 mije paunde) e njerëz, duke i falur në këmbim Jugosllavisë kullotat e pasura të Vermoshit dhe Shën Naumin, Saraçi nënvizon se ajka e ushtrisë se “Legalitetit” ishin rreth 500 oficere bjelloruse nga mbeturinat e Vrangelit që u thyen nga Ushtria e Kuqe, eksperte në luftimet frontale dhe në armët automatike. Këta udhëhiqnin rreth 5 mije shqiptare të Kosovës, të cilët marshuan drejt një kundërshtari po aq të forte, por të pajisur keq. Dinakëria e Zogut inicioi edhe një lëvizje mashtruese për qeverinë e Fan Nolit. Ai bashke me shpurën e vet, bene një udhëtim çoroditës nga Beogradi në Vjene e në Prage, për të dhëne idenë e ikjes. Në Vjene gjeti dhe bukuroshen Francy, e cila për ca kohe me pas, jetoi si mantenute në Tirane, ku pat ardhur me dy valixhe të vogla dhe u largua me dy kamionë plot baule të reja dhe një dore të mirë parash.
  Hapat e pare të Ahmet Zogut pas fitores? “Shpallja e vetes president e më pas mbret me bekimin e Italisë, eliminimi sistematik i armiqve politike dhe marrja e masave për t’u rrethuar gjithmonë e me tepër nga një bande njerëzish injorante e analfabete që e lëvdonin ore e çast, kryenin çdo porosi dhe vidhnin pa pushim shtetin”. Të cilët përshkruhen kështu nga Zogu në një rrëfim intim: “Ky është cirku im. Ajo çfarë ata dine ose ndjejnë nuk më intereson hiçfare. Për aq kohe sa i nënshtrohen kamxhikut tim dhe nuk hedhin vickla, unë jam i kënaqur me ta dhe i mbaj”.
  Megjithatë, me Çatin Saraçin dhe Jak Kocin, Ahmet Zogu do të ruante një marrëdhënie të veçantë. E kërkonte mendimin dhe këshillën e tyre, paçka se shume here dëgjonte prej tyre kritika. Por sipas Saraçit, dy ishin synimet e tij të fshehta dhe finale: Të pasurohej sa me shpejt dhe sa me shume, dhe të shtypte e poshtëronte çdo atdhetar e patriot me mjetet e pushtetit. Nga ana tjetër, Zogu nuk hezitoi aspak ta vinte vendin nen zgjedhën e ekonomike italiane me Traktatin e pare të Tiranes, me dekretin për krijimin e Bankës Kombëtare të Shqipërisë me kapital italian (duke ia nënshtruar fqinjit të madh gjithë jetën ekonomike e financiare në vendit), me firmosjen e borxhit prej 50 milionë franga ari në këmbim të ndërtimit nga italianet të porteve e rrugëve strategjike që do përgatisnin pushtimin e Shqipërisë po prej tyre, me Traktatin e dyte të Tiranes etj.
  Dhe vijojnë dëshmitë tronditëse të Çatin Saraçit: Ahmet Zogu jo vetëm që ka marre mite (ryshfet), por në çdo rast ishte ai vete që përcaktonte sasinë që i duhej. I pajisur me pasaporte diplomatike dhe dokumente extra, tutori i moshuar i Zogut largohej nga vendi me kamionë të ngarkuar me valute, i shoqëruar nga roje të armatosura. Këto udhëtime kryheshin rregullisht kurdoherë që Zogu kishte hedhur nënshkrimin mbi ndonjë akt të ri, ndërsa itinerari i rëndomtë ishte: Durrës-Bari, e prej andej në Gjeneve të Zvicrës. Sapo paratë siguroheshin në një banke të huaj, përcillej urdhër me shkrim që të transferoheshin në një vend edhe më të sigurte se i pari. “Për rrjedhoje, pjesa me e madhe e këtyre parave gjendet në Lloyd’s Bankë të Londrës. Unë vete me dorën time, kam shkruar një sere urdhrash të kësaj natyre si dhe i kam ardhur në ndihme tutorit analfabet për të mbërritur në kufi në Zvicrën”, shkruan Catin Saraçi. I cili shton se si tutori Lale Krosi, edhe Zogu, i kishin thënë se në ato kamiona ndodheshin dokumente shtetërore me rendësi jetike, “çka unë fillimisht e besoja”.
  Dhe paratë shtese përfitoheshin në njëmijë mënyra, përveç rrogës zyrtare prej 35 mije paundesh në vit. një shembull: Rrogat e 5 mije mercenareve që e sollën në pushtet, vileshin rregullisht në çdo fundmuaji nga Zogu, pavarësisht se ata ishin larguar shume heret nga Shqipëria. një tjetër shembull i paskrupulltësisë: Zogu-Saraçit, “Çatin, ne jemi vend bujqësor pa këmbë kapitalisti, ndaj e kam fjalën të hapim negociata me sovjetiket dhe t’ua përmbushim kërkesat, që nuk arritën të realizojnë përmes Fan Nolit. Por me një kusht: Sovjetiket të me paguajnë në dorë 300 mije paunde…” Saraçi nuk e kreu kurrë një negociate të tille, por Zogu kish nevoje për para. Trilloi një histori sikur prijësit e Veriut po rebeloheshin, se nuk qenë paguar për ndihmën që i dhanë dhe kërkoi nga italianet 200 mije paund. Por dhe kur i mori paratë, nuk shpërndau asnjë kacidhe.
  Shembulli i fundit për sa u përket parave, sepse të tilla Saraçi ka shume, vjen pas krijimit nga italianet të Bankës sonë Kombëtare. Myfit bej Lobohova “gjysme çerkez e gjysme shqiptar”, ishte në atë kohe i falimentuar, dhe dihej nga të gjithë se ky ministër Financash kishte lënë peng gjithë pasurinë për 80 mije luigje ari. “Mbasi statuti i Bankës u miratua, Myfiti jo vetëm që lau gjithë borxhet e veta, por i tepruan para edhe për të blere një alamet pallati në Rome dhe nisi të japë para me interes”. Dhe kur Saraçi merr vesh në Rome se Zogu për këtë rast special kishte përfituar 5 milionë franga ari, niset për Tirane ku pas një bisede të gjate me Zogun, dëgjon nga ky i fundit se kishte marre vetëm dy milionë?!
  Një pjesë të veçante Çatin Saraçi i kushton në dorëshkrimet e veta, eliminimit që Zogu u beri kundërshtarëve të vet. Vrasja e Luigj Gurakuqit në vitin 1925 në Bari të Italisë nga djali i tezes (Balto Stambolla, emrin Saraçi nuk e përmend) i paguar nga Zogu, ndodhi kur vete Catini ishte në Bari, ku sapo kishte marre detyrën e konsullit. Shume zëra ia atribuojnë organizimin e vrasjes vete Catinit, por ja çfare thotë ai: “Ironia është se vrasësi, një dite me pare me takoi në zyrën time duke me thënë se kishte ardhur për të kryer një vepër të madhe patriotike. E njihja mire që nga koha e shkollës, që një aventurier e burracak i pashoq, prandaj dhe nuk e mora mundimin ta lajmëroja udhëheqësin e opozitës, me të cilin vijoja ta mbaja ende marrëdhënie të mira personale. një vit me pare kisha mundur t’i shpëtoja jetën viktimës po në Bari, ndaj ai vete dhe familja me patën shprehur mirënjohjen.
  Asokohe mendoja se vete Zogu nuk ishte i lidhur direkt me këto gjema”. Pas eliminimit të Gurakuqit, Saraçi niset urgjent për në Tirane, ku gjen Zogun dhe kunatin e tij Ceno Beg Kryeziun (me serb nga vete serbet) shend e vere. Historia vazhdon me vrasjen e Bajram Currit po nga trupat e Ceno Begut, në fakt ushtare serbe të maskuar. Sa i përket Zogut, Saraçi thekson se që kur Bacë Bajrami mori malet me 500 vete, Ahmeti e dinte se nuk kishte ç ’ti bënte sado ushtare të niste, ndaj vendosi ta linte në fatin e vet. Por misionin do ta përmbushte kunati Ceno Beg atëherë ministër i Brendshëm, “ndoshta”, thekson Saraçi, “si pjese e marrëveshjes që ishte bere me Pashiçin për të vrare luftëtarët e Kosovës”.
  Ironikisht, Ceno Begu e pa me sy shume të keq afrimin e Zogut me Italinë, sepse atij po i minohej misioni projugosllav. një oficer shqiptar i rrëfen Saraçit se Ceno ishte shprehur në rreth të ngushte për “tradhtinë e Zogut ndaj miqve që e ndihmuan”. Çatini ia shtie në vesh Ahmetit dhe pas kësaj Ceno Begu ballafaqohet koke me koke me Zogun. Rezultati: Ftohja përfundimtare, aq sa Ceno filloi të ruhej me roje të armatosur nga frika e kunatit. Më pas largohet nga Shqipëria drejt Pragës si ambasador, por me 14 tetor 1927 qëllohet për vdekje në kafe Passage nga studenti shqiptar 23 vjeç, i quajtur Alqiviadh Bebi prej Elbasani. Vrasësi nuk tregoi asgjë, por Çatini vjen nga Vjena në Prage për të asistuar bash në deklaratën e vëllait të Cenos, Gani beg Kryeziu, që sapo kishte ardhur nga Beogradi, para kufomës se byrazerit: “Zogu ka për ta paguar këtë një dite”.
  Çatin Saraçi flet për shume çështje të errëta apo të ditura të jetës se Zogut. Flet dhe për personazhin enigmatik Jak Koci, “një nga mendjet me të zhdërvjellëta të vendit tone, ndonëse makiavelist e ndjekës fanatik”. Treshja Zogu-Koci-Saraçi kishin rene dakord për punët e tyre të ardhshme t’i ndanin fitimet 20%-Jaku, 10%-Çatini dhe pjesa tjetër, Ahmeti. Por Zogu gjithmonë i fshihte përfitimet për të mos u lënë pjese dy aventuriereve të tjerë, çka inicioi edhe një sherr mes Jakut dhe Zogut. Sa për martesën e famshme të Ahmet Zogut, ajo nisi si dëshirë për t’u martuar me bijën e mbretit Viktor Emanueli III, kërkesë që i gajasi hierarket e larte fashiste dhe mikun e ngushte të Saraçit, nënsekretarin fashist për Kolonitë Alessandro Lessona, një mik i ngushte i Musolinit. Ky i fundit i raporton Duçes se “maloku analfabet na dashka nuse të larte”, vijon një refuzim dëshpërues për Zogun, pastaj kohe me vone nisin tratativat që bitisen me princeshën hungareze Aponnyi.
  Libri që përftohet prej shkrimeve të Çatin Saraçit, është i papërfunduar ndërsa shënimet e fundit duhet të jene aty rreth vitit 1940. Në fakt, disa prej temave që ai nuk i shtjelloi dot, janë tejet intriguese: Zogu si oficer austriak, Zogu i internuar në Vjene, Vrasja e Esat Pashës, Vrasja e Avni Rustemit, Gjithë Shqipëria kundër Zogut, Zogu merr 250 mije sterlina për grushtin e shtetit, Veprat kriminale të motrave të Zogut, Lessona na dorëzon 5 milionë lira të mbyllura në valixhe, Mita e dyte prej 10 milionë frangash ari, Revolta e parë kundër Zogut, Vrasja e Hasan Prishtinës, Kriza e parë nervore e Zogut etj. etj. për Aurel Plasarin, autorin e parathënies se librit, është për të ardhur keq që këto çështje nuk u shtjelluan. Por konkluzioni i këtij libri, paçka se të pambaruar, është i vete Saraçit: Mustafa Qemali, ishte shqiptari që shpëtoi kombin turk, ashtu si Ahmet Zogu, një mendësi anadollake që shkatërroi Shqipërinë.
  “Unë Çatin Saraçi, të akuzoj ty Ahmet Zogu si tradhtar të atdheut tënd, si vrasës e hajdut. Shqipëria ka parë pushtues edhe me të fuqishëm se këta të sotmit. Do të ikin edhe këta, por emri yt s’ka për të figuruar gjëkundi. Synimi i kësaj letre është të të paralajmëroj për here të fundit të mos ngatërrohesh më me Shqipërinë, ndryshe do të detyrohem t’u tregoj diçka më shumë francezëve dhe anglezëve. Bankënotat false që më dhé si dhe letrat e tua të fundit, po i ruaj si dokument i pandershmërisë sate…
  Çatin Paskal Saraçi, London, 21 A.Stratford Rd.”

  Në fillim ishin tre: Ahmet Zogu, Çatin Saraçi dhe Jak Koci. Një triumvirat pushteti që në fakt, rrënjët i kishte vite me pare se Zogu të behej njëshi i padiskutueshëm, në një Shqipëri feudale të cilën evropianet e njihnin shume me pak se vendet afrikane.

  Por sa me shume Zogu kapej pas pushtetit, aq me shume zbulohej karakteri dhe synimet e tij të vërteta në sytë e diplomatit dhe artistit aristokrat shkodran: Saraçi kishte zbuluar pak nga pak gjate viteve, “njeriun e lig Ahmet Zogu, që shtiu në dore frenat e një kombi dhe e shpuri atë në zgrip të shkatërrimit…”. Një këndvështrim nga brenda i jetës dhe karakterit të një njeriu që përcaktoi fatin e një vendi për gati 20 vjet, vjen për lexuesin shqiptar të shekullit të 21-te në një mënyre gati aventurore që të kujton legjendat me pirate, harta e thesare të vjetër.

  Dorëshkrimet e Çatin Saracit, për fat të keq të parealizuara dot në forme finale si libër voluminoz, ishin mbyllur në një kasete bankare të Londrës për të rene në dore në albanologut Robert Elsie, e prej këtej për t’iu dhuruar Bibliotekës Kombëtare në Tirane. Përkthimi dinjitoz nga anglishtja prej Virgjil Muçit, ishte hapi i fundit që vulosi fatin e kujtimeve të Catin Paskal Saraçit (1902-1974) mbi mbretin Zog: Ato tashme janë libër. E megjithe pro-të dhe kundra-t që janë thëne në dekada për Ahmet Zogun, dorëshkrimet me përshtypjet e një njeriu për të cilin Zogu ka ushqyer njëherësh besim, respekt dhe madje drojtje prej intelektit të tij, do të zënë padiskutim një vend të veçante.

  I lindur në një familje të vjetër tregtare borgjeze të Shkodrës, Çatin Saraçi ndoshta nuk do ta kishte shkuar në mendje se do ta kalonte gjysmën e dytë të jetës si tij si artist, piktor i njohur dhe frekuentues i rregullt i rretheve mondane të Londrës. Ishte ekuivalenti evropian i Faik Konicës në Shtetet e Bashkuara: Ambasador dhe aristokrat në sjellje, komunikim, erudicion, në nuhatjen e politikes. Ndërsa mbi një shekull nga lindja e tij, na vjen edhe si dëshmitar kyç i një epoke, për një arsye shume të thjeshte: Ndryshe nga kritiket e shumte të Zogut, Saraçi nuk ishte në anën tjetër të barrikadës. “Zogu i Shqipërisë ka pasë qenë një burr po aq i poshtër sa edhe çdo cub tjetër i madh në Evrope, vetëm se skena e teatrit në të cilin ai luajti ishte me e vogël. E quaj fat që e kam pasë njohur si askush tjetër në këtë botë. Duke qenë në shërbim të tij, kam udhëtuar poshtë e përpjetë neper ambasada e kryeqytete të Evropës, ndaj dhe kam mundur të shoh e të dëgjoj një pjese të mire të asaj çfarë po ndodhte, ndërkohë që ai njeri i pashoq për nga ligësia po ngjitej në maje të pushtetit…”

  Dhe Saraçi e nis rrëfimin e tij nga fillimi. Ahmet Zogu, i kurorëzuar me vone mbret i Shqipërisë me lejen e Musolinit, lindi rreth vitit 1893. Asokohe Shqipëria ishte province turke dhe turqit nuk e kishin me detyrim regjistrimin e lindjeve në asnjë vis të perandorisë. Ndërkohë që të krishterët shqiptare regjistroheshin në librin e kishës, krahina e Zogut nuk e njihte këtë lloj regjistrimi sepse ishte kthyer en bloc në fenë muhamedane në vitin 1851. Kur mbushi tete vjeç, Zogu u dërgua në Kostandinopoje ku kreu shkollën fillore dhe mësoi turqisht në mejtep.

  Gjate gjithë jetës se tij, Zogu ka kryer vetëm këto tri klase shkolle: Nga Shqipëria kishte marre me vete një tutor, Abdurrahman Krosi (Lale Krosi), njeri krejt analfabet, bëmat dhe krimet e të cilit nuk lënë pa prekur as njerëzit e familjes (dihet se cyti vrasësit e të vëllait). Saraçi saktëson se ngaqë nuk e mësoi kurrë gramatikën e shqipes, Zogu nuk ia ka shkruar kurrë njeriu asnjë letër me dorën e vet, por i ka diktuar ato.
  Në vitin 1917, kur ndodhej në Vjene me studime pas një burse të qeverise austriake, ndodhi dhe takimi i pare i Çatinit me Ahmetin. Atëherë Austria ndihmonte në arsimim një grusht shqiptaresh të spikatur, pasi kishte plane për këtë vend të vogël. Ndërsa mbi dy të tretat e Shqipërisë ndodheshin nen pushtimin austriak, 70 kryetare fisesh u nisen në Vjene t’i paraqesin nderimet Kajzerit, mes tyre dhe Zogu. “Me lanë përshtypje të thelle fjalët patriotike që dilnin nga goja e një muhamedani shqiptar”, thotë për Zogun Saraçi.

  Takimi i dyte tre vjet me vone në Tirane, e bindi Saraçin se një njeri me entuziazëm të tille i duhej Shqipërisë, ndaj “u betova ta ndihmoj me mish e me shpirt”. Dhe viti 1920 e gjen Shqipërinë me këtë pasqyre politike: Klasa sunduese ishin bejlerët, ndërsa Zogu ishte në opozite, i përkrahur nga rinia. “Ai ishte tipi ideal për udhëheqje, po të kemi parasysh se asnjë katolik nuk mund ta reformonte vendin pa shkaktuar një konflikt serioz fetar”.
  Saraçi vuri re se si kryeministër, Zogu mori disa reforma drastike duke tronditur keqaz doket kanceroze aziatike: I ktheu varrezat muhamedane në parqe, u dha mundësinë grave myslimane të merrnin iniciativën në duar, ndaloi me ligj poligaminë, fete nuk duhej të përziheshin në punët e shtetit. “Atëherë vendosa të predikoj për të në zonën e Shkodrës, ku Zogu njihej shume pak”, thotë Saraçi, duke shtuar se qyteti i tij i lindjes ishte de fakto kryeqytet për Shqipërinë e vogël. Por këtu mbarojnë përshtypjet e tij të mira për Ahmetin, i cili të vetmen histori që kishte mësuar edhe në detajet më të hollësishme, ishte ajo e Napoleon Bonapartit.

  Ja si e përshkruan Çatin Saraçi situatën e nxehte të viteve 1922-1924, e papërsëritshme në historinë shqiptare, qoftë dhe për faktin se mes vrasjesh e betejash politike, mori jete foshnja e parlamentarizmit shqiptar: Shefqet bej Verlaci ishte kryetari i shtetit skeletik shqiptar. Çifligari me i madh i vendit me mbi 40 mije ha toke të punueshme në Shqipërinë e jugut pa llogaritur sipërfaqet e shitura, ai kishte gjithmonë njerëz të gatshëm për ta ndjekur. Zogut i duhej kjo force, ndaj në 1923-shin fejohet me vajzën e Verlacit. Pas kësaj, ky i fundit i jep gjithë votat e përkrahësve në parlament dhe stabilizon situatën e dobët financiare të dhëndrit duke i paguar rreth 18 mije paunde (Saraçi flet gjithmonë me monedhën britanike). Një vit me vonë, Zogu kryeministër plagoset nga Beqir Valteri dhe si i pamundur për disa jave, ia delegon pushtetin vjehrrit.

  Ndërkaq, thurr planin me ndihmën e përhershme të Lale Krosit dhe kryen shpagimin e gjakut duke vrare Avni Rustemin, pa llogaritur ndoshta se me këtë do të ndizte revolucionin. I lutet vjehrrit ta ndihmoje në konflikt me të holla e njerëz, por Shefqet beu që nuhat rrezikshmërinë e situatës, rreket për kompromis me kryengritësit nga frika e humbjes se pasurisë. “Atëherë ne morëm rrugët dhe u larguam, ndërsa kur Zogu hyri pas gjashte muajsh triumfator në Tirane, e la mënjanë Vërlacin, duke ia kthyer edhe 10 mijë paundet e dhëna nga ish vjehrri pas fejesës”.
  Sa për përgatitjet e rikthimit, përveç faktit të njohur se Ahmet Zogu u ndihmua nga kryeministri serb Pashiç me të holla (250 mije paunde) e njerëz, duke i falur në këmbim Jugosllavisë kullotat e pasura të Vermoshit dhe Shën Naumin, Saraçi nënvizon se ajka e ushtrisë se “Legalitetit” ishin rreth 500 oficere bjelloruse nga mbeturinat e Vrangelit që u thyen nga Ushtria e Kuqe, eksperte në luftimet frontale dhe në armët automatike. Këta udhëhiqnin rreth 5 mije shqiptare të Kosovës, të cilët marshuan drejt një kundërshtari po aq të forte, por të pajisur keq. Dinakëria e Zogut inicioi edhe një lëvizje mashtruese për qeverinë e Fan Nolit. Ai bashke me shpurën e vet, bene një udhëtim çoroditës nga Beogradi në Vjene e në Prage, për të dhëne idenë e ikjes. Në Vjene gjeti dhe bukuroshen Francy, e cila për ca kohe me pas, jetoi si mantenute në Tirane, ku pat ardhur me dy valixhe të vogla dhe u largua me dy kamionë plot baule të reja dhe një dore të mirë parash.

  Hapat e pare të Ahmet Zogut pas fitores? “Shpallja e vetes president e më pas mbret me bekimin e Italisë, eliminimi sistematik i armiqve politike dhe marrja e masave për t’u rrethuar gjithmonë e me tepër nga një bande njerëzish injorante e analfabete që e lëvdonin ore e çast, kryenin çdo porosi dhe vidhnin pa pushim shtetin”. Të cilët përshkruhen kështu nga Zogu në një rrëfim intim: “Ky është cirku im. Ajo çfarë ata dine ose ndjejnë nuk më intereson hiçfare. Për aq kohe sa i nënshtrohen kamxhikut tim dhe nuk hedhin vickla, unë jam i kënaqur me ta dhe i mbaj”.

  Megjithatë, me Çatin Saraçin dhe Jak Kocin, Ahmet Zogu do të ruante një marrëdhënie të veçantë. E kërkonte mendimin dhe këshillën e tyre, paçka se shume here dëgjonte prej tyre kritika. Por sipas Saraçit, dy ishin synimet e tij të fshehta dhe finale: Të pasurohej sa me shpejt dhe sa me shume, dhe të shtypte e poshtëronte çdo atdhetar e patriot me mjetet e pushtetit. Nga ana tjetër, Zogu nuk hezitoi aspak ta vinte vendin nen zgjedhën e ekonomike italiane me Traktatin e pare të Tiranes, me dekretin për krijimin e Bankës Kombëtare të Shqipërisë me kapital italian (duke ia nënshtruar fqinjit të madh gjithë jetën ekonomike e financiare në vendit), me firmosjen e borxhit prej 50 milionë franga ari në këmbim të ndërtimit nga italianet të porteve e rrugëve strategjike që do përgatisnin pushtimin e Shqipërisë po prej tyre, me Traktatin e dyte të Tiranes etj.
  Dhe vijojnë dëshmitë tronditëse të Çatin Saraçit: Ahmet Zogu jo vetëm që ka marre mite (ryshfet), por në çdo rast ishte ai vete që përcaktonte sasinë që i duhej. I pajisur me pasaporte diplomatike dhe dokumente extra, tutori i moshuar i Zogut largohej nga vendi me kamionë të ngarkuar me valute, i shoqëruar nga roje të armatosura.

  Këto udhëtime kryheshin rregullisht kurdoherë që Zogu kishte hedhur nënshkrimin mbi ndonjë akt të ri, ndërsa itinerari i rëndomtë ishte: Durrës-Bari, e prej andej në Gjeneve të Zvicrës. Sapo paratë siguroheshin në një banke të huaj, përcillej urdhër me shkrim që të transferoheshin në një vend edhe më të sigurte se i pari. “Për rrjedhoje, pjesa me e madhe e këtyre parave gjendet në Lloyd’s Bankë të Londrës. Unë vete me dorën time, kam shkruar një sere urdhrash të kësaj natyre si dhe i kam ardhur në ndihme tutorit analfabet për të mbërritur në kufi në Zvicrën”, shkruan Catin Saraçi. I cili shton se si tutori Lale Krosi, edhe Zogu, i kishin thënë se në ato kamiona ndodheshin dokumente shtetërore me rendësi jetike, “çka unë fillimisht e besoja”.

  Dhe paratë shtese përfitoheshin në njëmijë mënyra, përveç rrogës zyrtare prej 35 mije paundesh në vit. një shembull: Rrogat e 5 mije mercenareve që e sollën në pushtet, vileshin rregullisht në çdo fundmuaji nga Zogu, pavarësisht se ata ishin larguar shume heret nga Shqipëria. një tjetër shembull i paskrupulltësisë: Zogu-Saraçit, “Çatin, ne jemi vend bujqësor pa këmbë kapitalisti, ndaj e kam fjalën të hapim negociata me sovjetiket dhe t’ua përmbushim kërkesat, që nuk arritën të realizojnë përmes Fan Nolit.

  Por me një kusht: Sovjetiket të me paguajnë në dorë 300 mije paunde…” Saraçi nuk e kreu kurrë një negociate të tille, por Zogu kish nevoje për para. Trilloi një histori sikur prijësit e Veriut po rebeloheshin, se nuk qenë paguar për ndihmën që i dhanë dhe kërkoi nga italianet 200 mije paund. Por dhe kur i mori paratë, nuk shpërndau asnjë kacidhe.
  Shembulli i fundit për sa u përket parave, sepse të tilla Saraçi ka shume, vjen pas krijimit nga italianet të Bankës sonë Kombëtare. Myfit bej Lobohova “gjysme çerkez e gjysme shqiptar”, ishte në atë kohe i falimentuar, dhe dihej nga të gjithë se ky ministër Financash kishte lënë peng gjithë pasurinë për 80 mije luigje ari. “Mbasi statuti i Bankës u miratua, Myfiti jo vetëm që lau gjithë borxhet e veta, por i tepruan para edhe për të blere një alamet pallati në Rome dhe nisi të japë para me interes”.

  Dhe kur Saraçi merr vesh në Rome se Zogu për këtë rast special kishte përfituar 5 milionë franga ari, niset për Tirane ku pas një bisede të gjate me Zogun, dëgjon nga ky i fundit se kishte marre vetëm dy milionë?!
  Një pjesë të veçante Çatin Saraçi i kushton në dorëshkrimet e veta, eliminimit që Zogu u beri kundërshtarëve të vet. Vrasja e Luigj Gurakuqit në vitin 1925 në Bari të Italisë nga djali i tezes (Balto Stambolla, emrin Saraçi nuk e përmend) i paguar nga Zogu, ndodhi kur vete Catini ishte në Bari, ku sapo kishte marre detyrën e konsullit.

  Shume zëra ia atribuojnë organizimin e vrasjes vete Catinit, por ja çfare thotë ai: “Ironia është se vrasësi, një dite me pare me takoi në zyrën time duke me thënë se kishte ardhur për të kryer një vepër të madhe patriotike. E njihja mire që nga koha e shkollës, që një aventurier e burracak i pashoq, prandaj dhe nuk e mora mundimin ta lajmëroja udhëheqësin e opozitës, me të cilin vijoja ta mbaja ende marrëdhënie të mira personale. një vit me pare kisha mundur t’i shpëtoja jetën viktimës po në Bari, ndaj ai vete dhe familja me patën shprehur mirënjohjen.
  A
  sokohe mendoja se vete Zogu nuk ishte i lidhur direkt me këto gjema”. Pas eliminimit të Gurakuqit, Saraçi niset urgjent për në Tirane, ku gjen Zogun dhe kunatin e tij Ceno Beg Kryeziun (me serb nga vete serbet) shend e vere.

  Historia vazhdon me vrasjen e Bajram Currit po nga trupat e Ceno Begut, në fakt ushtare serbe të maskuar. Sa i përket Zogut, Saraçi thekson se që kur Bacë Bajrami mori malet me 500 vete, Ahmeti e dinte se nuk kishte ç ’ti bënte sado ushtare të niste, ndaj vendosi ta linte në fatin e vet. Por misionin do ta përmbushte kunati Ceno Beg atëherë ministër i Brendshëm, “ndoshta”, thekson Saraçi, “si pjese e marrëveshjes që ishte bere me Pashiçin për të vrare luftëtarët e Kosovës”.
  Ironikisht, Ceno Begu e pa me sy shume të keq afrimin e Zogut me Italinë, sepse atij po i minohej misioni projugosllav. një oficer shqiptar i rrëfen Saraçit se Ceno ishte shprehur në rreth të ngushte për “tradhtinë e Zogut ndaj miqve që e ndihmuan”. Çatini ia shtie në vesh Ahmetit dhe pas kësaj Ceno Begu ballafaqohet koke me koke me Zogun. Rezultati: Ftohja përfundimtare, aq sa Ceno filloi të ruhej me roje të armatosur nga frika e kunatit. Më pas largohet nga Shqipëria drejt Pragës si ambasador, por me 14 tetor 1927 qëllohet për vdekje në kafe Passage nga studenti shqiptar 23 vjeç, i quajtur Alqiviadh Bebi prej Elbasani. Vrasësi nuk tregoi asgjë, por Çatini vjen nga Vjena në Prage për të asistuar bash në deklaratën e vëllait të Cenos, Gani beg Kryeziu, që sapo kishte ardhur nga Beogradi, para kufomës se byrazerit: “Zogu ka për ta paguar këtë një dite”.
  Çatin Saraçi flet për shume çështje të errëta apo të ditura të jetës se Zogut. Flet dhe për personazhin enigmatik Jak Koci, “një nga mendjet me të zhdërvjellëta të vendit tone, ndonëse makiavelist e ndjekës fanatik”. Treshja Zogu-Koci-Saraçi kishin rene dakord për punët e tyre të ardhshme t’i ndanin fitimet 20%-Jaku, 10%-Çatini dhe pjesa tjetër, Ahmeti. Por Zogu gjithmonë i fshihte përfitimet për të mos u lënë pjese dy aventuriereve të tjerë, çka inicioi edhe një sherr mes Jakut dhe Zogut. Sa për martesën e famshme të Ahmet Zogut, ajo nisi si dëshirë për t’u martuar me bijën e mbretit Viktor Emanueli III, kërkesë që i gajasi hierarket e larte fashiste dhe mikun e ngushte të Saraçit, nënsekretarin fashist për Kolonitë Alessandro Lessona, një mik i ngushte i Musolinit. Ky i fundit i raporton Duçes se “maloku analfabet na dashka nuse të larte”, vijon një refuzim dëshpërues për Zogun, pastaj kohe me vone nisin tratativat që bitisen me princeshën hungareze Aponnyi.
  Libri që përftohet prej shkrimeve të Çatin Saraçit, është i papërfunduar ndërsa shënimet e fundit duhet të jene aty rreth vitit 1940. Në fakt, disa prej temave që ai nuk i shtjelloi dot, janë tejet intriguese: Zogu si oficer austriak, Zogu i internuar në Vjene, Vrasja e Esat Pashës, Vrasja e Avni Rustemit, Gjithë Shqipëria kundër Zogut, Zogu merr 250 mije sterlina për grushtin e shtetit, Veprat kriminale të motrave të Zogut, Lessona na dorëzon 5 milionë lira të mbyllura në valixhe, Mita e dyte prej 10 milionë frangash ari, Revolta e parë kundër Zogut, Vrasja e Hasan Prishtinës, Kriza e parë nervore e Zogut etj. etj. për Aurel Plasarin, autorin e parathënies se librit, është për të ardhur keq që këto çështje nuk u shtjelluan. Por konkluzioni i këtij libri, paçka se të pambaruar, është i vete Saraçit: Mustafa Qemali, ishte shqiptari që shpëtoi kombin turk, ashtu si Ahmet Zogu, një mendësi anadollake që shkatërroi Shqipërinë.

  “Unë Çatin Saraçi, të akuzoj ty Ahmet Zogu si tradhtar të atdheut tënd, si vrasës e hajdut. Shqipëria ka parë pushtues edhe me të fuqishëm se këta të sotmit.

  Do të ikin edhe këta, por emri yt s’ka për të figuruar gjëkundi. Synimi i kësaj letre është të të paralajmëroj për here të fundit të mos ngatërrohesh më me Shqipërinë, ndryshe do të detyrohem t’u tregoj diçka më shumë francezëve dhe anglezëve.

  Bankënotat false që më dhé si dhe letrat e tua të fundit, po i ruaj si dokument i pandershmërisë sate…
  Çatin Paskal Saraçi, London, 21 A.Stratford Rd.”

  Reply to this comment
  • Vëzhguesi F. August 23, 22:55

   Pergezime per komentin! Komenti juaj eshte nje leksion i paster perballe paçavureve te stefanerve dhe halemadheve.
   Turp per gazeten “Dita” , per mendimin tim dikur ne fillimet e saj por dhe me vone ka qene nje gazete dinjitoze ne pyllin apo xhunglen e minjve mediatik shqiptar, qe publikon genjeshtra te fabrikuara ne punishtet e nastradineve qe shpetuan nga pliumbi i merituar per tradhetine dhe bashkepunimin me fashizmin. Njemijehere turp per komercilitetin e pislleqeve qe kerkojne te denigrojne luften antifashiste nen paçavuren fasade te gjoja mendimit ndryshe dhe qe behen pjese e debateve, fyerjeve dhe sharjeve duke nxire faqet e kesaj gazete.

   Reply to this comment
 40. SHPRESE HUMBURI August 21, 20:54

  Shushica ,ne ato pak reshta i ke thene gati te gjitha e me vertetesi . Stefanaqi perpiqet te na binde qe ka edhe pushtues te mire,… nuk qenkan sic i dinim !!! Ose e thene me trashe , por me troc :” mu.i i thate eshte me i mire,se ai i njome ! ” .

  Reply to this comment
 41. arberi August 21, 21:44

  ANDREA ……MJAFTE ME BALLIN .. Detyren ne sherbim te gazetes DITA e realizove shkelqyeshem.Un te njoh mire ti nuk munde te besh ato gabime aq naive.Te falem nderit qe i nxore shejtanet nga shijshja……. tefala .arberi

  Reply to this comment
 42. andromeda August 21, 22:37

  Komentet e shmta që ke kundër tregojnë sa shumë kredenciale ke humbur, Stefani. Tani e tutje s’do jesh i besueshëm, por do të mbahesh si një Shaban Qose i Gazetarisë. Ç’pate a derbardhë që e kruajte me Enverin. A s’e di ti që ai është i shenjtë për shqiptarët? Çështë Nana Tereze para atij.

  Reply to this comment
  • anticensurë 25642654 August 22, 10:32

   sa për tatën,krahasimin me të(shaban qosen) ke të drejtë,kurse me enverin e ke gabim!!
   ai para disa kohësh ka pasur një shkrim ku analizon diktaturën shqiptare,enverin,në tërësi!ishte shkrimi i goditur dhe jashtëzakonisht i mirë,por kjo idiotësi e “ndershmërisë së nuses që për inat të vjerës u shkërdhye me mullixhiun”ishte një katastrofë që ai po përpiqet ta bmulojë njëlloj si ata të cilëve iu është ofruar si avokat!!
   kemi dy periudha të “enverit”dhe dy të “ballit”!!
   kështu që kur flitet për dy periudha nuk mund të japësh një mendim,nuk mund ti ngatërrosh si letrat e bixhozit dhe të thuash “i ke në rregull”!!të dy periudhat duhen analizuar veç e veç!
   në analizë duhet të kihet parasysh koha në të cilën zhvillohen ngjarjet dhe jo ti gjykosh me kohën e sotme!!
   mbi të gjitha duhet pasur parasysh dallimi ndërmjet “të pasurit ARSYE” dhe “të pasurit të DREJTË”!!kur je më shum se një person,kur ke të bësh me një popull,nuk mjafton vetëm arsyeja!!
   ARSYE ka gjithkush për të bërë çdo gjë,por në një shoqëri nuk mjafton!!
   DUHET TË KESH TË DREJTË!!
   duhet të kesh të DREJTË!

   Reply to this comment
 43. akil ylli August 21, 23:11

  O ky i shkreti e ka humb toruan krejt! Z. Malaj i thote pse je ba avokat i Ballit, ky nuk pergjigjet per ate, po çohet e lufton me mullijt e eres!O i shlreti ti!

  Reply to this comment
 44. Bardhi Tolabi August 22, 01:44

  Zoti Andrea Stefani!
  Na lodhe o i uruar.E kuptoj se je mjaft i lecitur e une qe te shkruaj jam shume mbrapa teje ne kete fushe.
  Ama,e di pse me lodhe e nuk te ndjek dot?
  E di edhe ti,por do te besh cmos te mos ma pranosh,e jo vetem ti por dhe ata qe te ndjekin e te mbeshtesin.
  Tema qe ju hapet ishte Lufta e Dyte Boterore dhe qendrimi qe mbajten dy forcat kryesore Shqiptare ndaj saj,PKSH-ja nepermjet Frontit NaCl,(sepse ate PKSH-ne,nuk e njihte njeri atehere,pervec atyre 200 komunisteve themelues e disa qindra te tjere qe u bene te tille gjate Luftes)dhe Balli Kombetar.Ti ne analizen tende,i vendos te dyja ne te njejtin kandar te pergjegjesise dhe justifikon tradhetine e Ballit me qendrimin e Enver Hoxhes gjate e sidomos mbas Luftes.
  Kjo eshte tema qe hape dhe ketu na qendro e na jep pergjigje e mos na ngatero me LIRINE.ASKUSH NUK ESHTE I LIRE NE NJE VEND TE PUSHTUAR dhe per rrjedhoje,askush ne ate kohe,asnje force politike,nuk shtroi problemin e LIRISE,as Fronti,PKSH-ja e as Balli Kombetar.Te dy forcat ne fillim,Fronti e me pas Balli,dolen me flamurin e luftes per clirim Kombetar,por ndaheshin ne menyren se si,kur dhe ku do e benin kete lufte.Si mendon ti,qe ajo klase pasanikesh e rrjeshtuar ne Ballin Kombetar,do te luftonte pushtuesin e te vendoste barazine,lirine e njerezve politikisht e ekonomikisht?A ishte ajo e gateshme te ndante pronen e tu jepte lirine argateve e cirakeve te saj,qe i shfrytezonte ne palce?Per cfare lirie bente fjale kjo force?
  Ndersa fronti,PKSH-ja te pakten ne ate periudhe parashtronte ne plan te pare clirimin e vendit prej pushtuesve dhe mbas saj vendosjen e nje pushtetit demokratik,te zgjedhur ne rruge demokratike.Se cfare ndodhiu mbas lufte eshte teme tjeter.Ne planin ekonomik,ajo shtroi disa probleme te kryerjes te disa reformave qe e vendosnin popullin ne pozita me te drejta,sidomos per pronesine e tokes.Me gjej dhe me cito nje dokument te asaj kohe,e cila te beje fjale per kete te flamosur,LIRI te njeriut,absolute,si na e ben ti sot?
  Duke na futur ne keto thekrat e Lirise,na e ke bere mendjen corbe,por nuk na pergjigjesh per ato qe te kundershtojne:
  Perse per inat te sjelljeve te Enver Hoxhes,Balli Kombetar na fjeti,bashkepunoi,me mullixhiun pushtues?
  Na kundervihesh me sjelljen ndaj Muharrem Barjaktarit.Nuk jam ne gjendje te te kundervihem dhe po t’a pranoj se ke te drejte.Por ti,ne te gjithe analizat tende,nuk na thua:perse edhe Balli Kombetar,nuk veproi si ky,Muharrem Barjaktari,i cili po sic thua ti,nuk ju bashkengjit Frontit,por ama luftoi me menyren e tij Pushtuesit?
  Kaq e mos na vertit me citate,me refeirme te ketij apo atij personaliteti,qe as nuk ka jetuar e as e ka njohur konkretisht ate situate te kohes te luftes ne Shqiperi.Ti je ne fushen tende ketu,je teoricien i marksizmit dhe qe te ishe i tille,duhet te studioje “ideollogjine borgjese” apo te kundershtarit,qe t’a luftoje me mire ate.
  Pra shkurt e qarte:a na pergjigjesh dot me nga nje fjali pa u zgjatur:
  Perse nuk luftoi Balli Kombetar Pushtuesin Nazi-Fashist,ashtusic thua ti beri Muharrem Bajraktari e une te kam thene dhe “Armija Krajova” ne Poloni?
  Cfare pushteti kerkonte Balli pa luftuar dhe si mund ti jepet nje pushtet atij qe nuk ka kontribuar per te,ne kete rast nuk ka luftuar per clirim,per rrjedhoje per pushtetin mbas clirimit?
  A mund te behet fjale per liri individi,pa qene tere shoqeria e lire prej pushtimit?
  Ne se liria u siguroka edhe me pushtues,perse luftuan popujt kunder kolonizimit te vendeve te tyre?
  Perse vendet koloniale ja u dhane me hir apo pa hir,lirine Kombeve te pushtuara,kur LIRINE,keta popuj mund t’a “siguronin”ate edhe te pushtuar,sepse ti thua qe ajo eshte para lirise te Kombit?
  Te fundit,me trego nje vend ne bote,ku liria e njeriut eshte e siguruar ashtu sic e glorifikon ti?
  Une,nuk njoh nje vend te tille.Liri per cdo individ nuk ka dhe nuk ka per te patur.Per derisa ka shtet,ligje,gjykate e ndeshkim per shkelesit e ligjes do te thote se te ndeshkuarit i eshte shkelur LIRIA.
  Nuk bej fjale per kriminele,por per njeres te thjeshte.Pershembull:kam para e do te bej nje ndertim ne mes te ares time qe e kam me dokumenta.Shteti vej e ma prish,sepse eshte jashte zonave te studiuara si sheshe ndertimi.Me hedh ne ere miliona lek dhe ne se kundershtoj,me ndeshkon me burg.Ku eshte LIRIA ime ketu?
  Kur te mbarosh me lirine do na hidhesh diku tjeter.Qendro ne nje teme e mos na u hallakat ne tema te tjera.Hape dhe temen e mbas luftes,eshte ceshtje tjeter,por jo ceshtje e qendrimit ne Luften e Dyte Boterore.
  Se lirine,deri ne 1965 nuk e gezonin as zezaket e Amerikes,e cila mbahet si shteti me demokratik,qe ka bere Deklaraten e te Drejtave te Njeriut e ti na e doje qe ne Shqiperi t’a realizonim gjate Luftes….

  Reply to this comment
 45. Agroni Jaupi August 22, 01:51

  Redaksise se gazetes DITA.me miresjellje dhe respekt per gazeten tuaj,Ndaloni Andrea Stefanin.Liria e fjales nuk eshte mashtrimi,genjeshtra apo fantazia e semure.STOP analizave te ketij dhe mjaft u moret me publicitetin e librit te nje langoje.

  Reply to this comment
  • Kali Tropojes August 22, 12:09

   Dezinformimi, ndikimet jo legjitime, dhe infiltrimi i institucioneve shoqerore jane fenomene ne fakt te njohura, por qe ne ditet e sotme jane me te perhapura me shume se kurre. Langoja eshte shembelltyra me e ndyre e ketij perkufizimi.

   Reply to this comment
 46. demo August 22, 08:43

  Lufta e quajtur nac-cl eshte turpi i rraces shqiptare.Eshte epilog i gjurulldise se bashibozukeve haxhiqamiliste kunder mevetesise se kombit shqiptar nen kujdesin e kombit dashamires gjerman.Alarmi i serbo-grekeve per humbjen e Kosoves dhe Camerise zgjoi 70 mije llum katundarie me arme ne dore te luftonin kunder Shqiperise Etnike.Se cfare kishte nacionale dhe clirimtare kjo lufte vetem lloumi proletariatit mund ta tregoje.Tirania qe vuajti elita fisnike e ketij vendi nuk eshte lufte klasash,eshte mallkim i katundarise antikombetare te ketij vendi.

  Reply to this comment
  • anticensurë 25642654 August 22, 10:20

   shpesh të kam thënë se ti je një gomar i tredhur në tru,por sot duhet të të them se kam ndërruar mendim!!
   je thjesht një bir kumllet i shkërdhyer para e pas!!

   Reply to this comment
 47. anticensurë 25642654 August 22, 09:14

  “Ky është thjesht një opinion i Malajt. Mendimi im se liria kombëtare nuk ka asnjë vlerë pa lirinë e individit, nuk të çon fare në përfundimin se më mirë nën pushtimin e huaj se sa nën një rregjim vendas që më shtyp.”

  “Por e pranoj se, në mungesë të opsionit të lirisë, do preferoja më mirë një pushtim a kolonizim të tipit britanik që, pavarësisht reperkusioneve që shoqërojnë çdo pushtim, do të ndikonte që në vendin tim të zhvillohej një elitë dhe ca institucione që në momentin e arritjes së pavarësisë do ta çonin vendin drejt demokracisë dhe njerëzit drejt lirisë.”
  “do preferoja më mirë një….”më duket sikur o tu fol “bac ibrahimi”ai i kosovës me shall për gryket!!
  të gjithë pasi kemi ngrënë dhe bile jemi velur,do të preferonim një …….,por problemi se në momentin që u ulëm në tavolinë zgjodhëm si më të mirën atë gjellë që duke ngrënë gati sa splasëm,duke ngrënë na pëlqeu deri në veleritje!!
  mos vallë gjermanët e votuan hitlerin për të kryer tërë atë mynxyrë kë kreu??dhe nëse e bënë një pjesë e gjermanëve,pjesa tjetër që u vra e masakruar prej tij nuk e bëri sepse deshte të vdiste në kampe përqëndrimi,por sepse e pa,kujtoi se “ishte zgjidhja më e mirë”!!
  mos vallë indianët u rreshtuan,i dolën në krahë gandit sepse ishin më shumë të sigurtë se pas çlirimit nga anglezët gandi nuk do të bënte të njëjtën gjë që bëri enveri??
  mos vallë grushti i pinoçetit dhe kolonelëve në argjentinë ju dha më shumë liri atyre popujve se sa kishin më parë??
  të jesh kaq mistrec,mistrec në tërë kuptimin e fjalës,të thuash se tradhëtia justifikohet me atë që ndodhi më pas,por duke e vlersuar pasi kishte ndodhur,dhe jo para se të ndodhte,i vjen që të jesh një nostradamus me krah të kundërt!!i vjen që nëse unë gjykoj,pa u mbështetur në kohën kur janë zhvilluar ngjarjet por thjeshtë pasi janë konsumuar,them me plotë gojën TI O ANDREA STEFANI KE QËNË NJË KRIMINEL!!sepse ti u ke predikuar mijra nxënësve shtypjen,heqjen e lirisë,diktaturën si demokraci!!unë personalisht nuk kam qënë aq i zgjuar sa ti!ti e ke ditur se jemi pa liri dhe më ke predikuar të kundërtën!!
  nuk e di saktë, por dhe ti duhet të kesh dalë kundër PPSHs në ’90,në favor të saliut,”demokracisë”,me siguri dhe kundër saliut dhe në favor të “nanos”e më pas deri në favor të ramës kundër saliut!!sot je kundër ramës,mund të më thuash përse i bëre tërë këto gabime,në rastin tënd unë them faje,sepse je,sipas teje i aftë të dish se çdo të ndodhë më pas?
  ta them unë dhe ti u gënjeve nga premtimet e të gjithëve!!sepse dhe populli shqiptar nuk e dinte se do të vendosej një diktaturë,por dëgjoi premtime për një shtet demokratik(pavarsisht se sja kishte idenë)nga njerëz që e mbanin fjalën!!nga njerëz që thanë se do të luftojmë pushtuesin dhe e bënë realitet!!prandaj dhe i përkrahu deri në fund!!
  kështu o stefani që do të pëlqeje më shumë ……,por jeta nuk të lë të zgjedhësh kushedi se sa!!dhe në demokraci,në një të vertetë nuk egziston liri për të gjithë!!atë liri që ti kërkon!!ti mund të thuash se në se të mungon liria në vëndin tënd,mund të shkosh diku tjetër!?ndoshta është si thua ti,por kur nuk kam këtë mundësi!?dhe sot që është e mundur të lëvizësh,nuk kemi viza me europën,nuk më pranojnë më shumë se tre muaj,nuk më lënë të punoj e kështu me radhë!!do të thoshe dhe njëherë se “Pa lirinë e njeriut atdheu(kjo botë) është mallkim”???
  mor tarrallak që të ka rënë paltoni në kokë në këtë verë të nxehtë,çfar kuton ti se jetojmë në fillozofi,se jetojmë në perfeksion???
  unë kërkoj gjithnjë më të mirën,por e di se më e mira,të paktën për mua,nuk egziston!!sepse fantazia është dhe më e madhe se multiversi!!gjithnjë njeriu merr,përqafon më të mirën e momentit!!
  i mbyturi kapet pas fijes së kashtës!!
  e di përse or tarrallak i goditur nga nxehtësia??
  sepse atë ka mundësi!!
  ai e di fare mirë që nuk mund ta shpëtojë fija e kashtës,por nuk ka mundësi tjetër!!
  të garantoj se po të kishte një mundësi të dytë,një varkë shpëtimi,fijen e kashtës asqë kishte për ta vënë re fare!!
  ti bën jo vetëm një gjykim në retrospektivë por dhe një mbrojtje të ndyrë!!po tregon një mistrecllëk të një fëmije qaraman hiperaktiv!!kërcen nga dega në degë,e dredh sa më smban thjeshtë për të patur të drejtë!!
  TRADHËTINË NDAJ ATDHEUN,BASHKPUNIMIN ME PUSHTUESIN!?
  NUK KA ASGJË QË E JUSTIFIKON!!
  “as do të ishte më mirë …”!!!!!!!!!!!!!!!
  ps:nuk jam kundër të drejtës tënde për të shkruar,por do të këshilloja të mos shkruaje gomarllëqe!!jo për gjë, por nuk mund të ri pa ta këthyer me të njëjtën monedhë ose më rëndë!!

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku August 23, 15:56

   Kete rradhe e paske bere jashte vazos o mandarini kinez. Pinoçeti ishte ne Kili, jo ne Argjentine, po nejse, nejse vazhdo nxirri djerse trurit se te tjerat i ke shume te vlefshme, se ne pergjighesi thua gjera qe i di edhe lopa, si psh “bora eshte e bardhe”, “era leviz ajrin”, “malet jane me te larta se kodrat”, “ne dimer ben me ftohte se ne vere”, “e enjtja vjen pas te merkures” etj. etj.

   Reply to this comment
   • ganiu August 23, 18:12

    Nardò pse nuk vendos emrin tat në vend të këtij pseudo?
    “era leviz ajrin”,?????
    “malet jane me te larta se kodrat”, në Kosovë jo.
    Ha ha ha.
    E Nard Noka, misura vdeksh kurrë. Na pshurre tu qesh.

    Reply to this comment
   • anticensurë 25642654 August 24, 08:42

    idiot,lexoje dhe një herë”mos vallë grushti i pinoçetit dhe kolonelëve në argjentinë ju dha më shumë liri atyre popujve se sa kishin më parë??”
    nëse nuk e ke kuptuar se pinoçeti dhe kolonelët në argjentinë nuk përfaqsojnë të njëjtën gjë,atëherë vezhdo e lexo fjalinë deri në fund dhe do të shohësh se flas në shumës kur përmënd popujt”..u dha më shumë liri atyre popujve..”!
    u kuptum o marmallatë që më je ngjt pas këpuce??
    eh kur të qepet kulufi pas ske çi bën!!
    me dorë se prek dot,ndyhesh!
    për të sharë se shan dot dhe vetofendohesh!
    me e çu në të sëmës!?dhe ajo se pranon,prandaj e ka lënë si zagar rrugëve!!

    Reply to this comment
   • anticensurë 25642654 August 25, 08:11

    o debil që më je ngjitur si marmallata pas këpuce,lexo mirë dhe vër mëndjen në punë:”mos vallë grushti i pinoçetit dhe kolonelëve në argjentinë ju dha më shumë liri atyre popujve se sa kishin më parë??”!!!!!!!
    nëse nuk e kupton që në fillim se pinoçeti është i ndarë nga kolonelët atëherë po ta mbarosh fjalinë do të shohësh se flas për popuj dhe jo popull!!pra në shumës!!
    kështu idiot!!
    shëndet e bythë të forta!të paktën ruaj bythën se do të mbetesh në këmbë pastaj,ske ku ulesh më!!mëndja të ka pjerdhur me kohë!!!

    Reply to this comment
 48. Fatherland August 22, 09:52

  Komunizmi fliste per Liri dhe bente Roberi!
  Globalizmi sot flet per Liri dhe eshte krejt, ANARKI!
  Mungesa e lirise eshte mallkim per atdheun!
  Globalizmi politik eshte shkaterruesi i atdheve, njerezve, shteteve, kombeve, botes mbare me anarkine e vet qeverisese te shtirur per ” te drejta njeriu “!
  Sot atdheu ekziston vetem atje ku Nacionalizmi eshte krenari kombetare e jo tabele goditjesh te politikes ndyre globaliste te anarkise.

  Reply to this comment
  • beni August 22, 10:13

   Aman ti edhe shum si ty kerkoni te fitoni para ne vende me nacionalitet tjeter!
   Ri ne shqipri or felliqsire e mos ha mut e te hash buken e kaurrit e te besh duvan e turkut!
   Bota e njerzit jan njelloj por mendja esht dicka e vecante dhe kur semuresh nga semundja e ekstremizmit nacionalist esht keq qe te kemi mirkuptim ne gjith boten e jo vetem ne shqipni!

   Reply to this comment
   • Fatherland August 22, 11:34

    Nacionalizmi nuk eshte per budallenj qe qerojne hale e hapin kanale neper bote me erma tjere e me frike te thone – Jam shqiptar! Me mire i varfer ne atdhe se sherbetor pa atdhe!

    Reply to this comment
    • beni August 22, 16:01

     Puna esht nder or kok loqe se me bere te te ofendoj! Hale pastron edhe amerikani francezi e gjermani bile edhe ti atje ku jeton ne ate shqipnin e nacionalizmit tend!
     Kur te paguan tjetri edhe bythen duhet tja fshish!
     Studjo e beju menaxher,por edhe menaxheri e pastron halen!

     Reply to this comment
     • Fatherland August 23, 09:14

      Pastruesit te haleve qe thote – Jam shqiptar – e respektoj!
      Ti mor kaqol vazhdoje Byth pastrimin me gjuhe po deshe por mos moho se je shqiptar e mos ke frike nga Nacionalizmi shqiptar me shume se nga kanceri ne bythet qe lepin andej.

 49. Andrea (jo Stefan trapi) August 22, 09:59

  Oooo derman por kaq koke trashe je o vic i pa lepire.Per ke elite fisnike flet o fyell apo per ata qe si langaraqe shpune kuroren ne Itali per Viktor Emanuelin.Per ke elite finike flet o kelysh i tradhetareve te kombit per ata zoterinj qe ronin me gjakun dhe djersen e ketij kombi.Ne mbare boten keshtu jane permbysur elitat si puna e fisit tend o llum i kombit.Ajo lufte eshte nderi i ketij kombi dhe turpi i asaj elite qe u bashkua me pushtuesin o gelbaze e ketij kombi.O Demmmo o vic vendi po vic ngele dhe nga trute o i uruar po nxer nje cike o mavri o te trdhurit e ketij kombi apo komentojne te tere hajde te shkruaj edhe une dy fjale.

  Reply to this comment
  • anticensurë 25642654 August 22, 13:13

   në një anë nuk është faji i andreas,jo tëndi,por atij tjetrit!!
   gjithkush beson atë që do!!për këtë arsye ngrë dhe fortifikimet e tij,kështjellat pë rta mbrojtur atë bindje!!
   kjo është dhe tek stefani!!
   ai ka ngritur kështjellën e tij dhe po e mbron me të gjitha mënyrat!!
   kjo është bindja,besimi i tij!!
   sa ka të bëjë me kuptimin ose me bindjen e vërtetë të tij?! nuk ka asnjë rëndësi të madhe!!
   ne dimë atë që ai thotë!!
   unë për vete ja kam vënë vizën me kohë,por nuk rri dot pa e lexuar!!thjeshtë për kërshëri dhe nuk rri dot pa replikuar se e shoh gjithnjë në degradim!!degradim që shpresoj që të ket një fund!!
   më vjen keq që po shkon në atë nivel,por çfar mund të bësh!?
   asgjë!
   ta injorosh!?
   e pamundur!!nuk të lënë psikopatët si nastro kallëpi dhe anali informatik!delirantë që vështirë se mund të ket aloperidol që i qetson!!

   Reply to this comment
 50. drini August 22, 13:34

  Pa Atedhe liria eshte mallkim z.Stefanaqis tashme i rrjedhur plotesisht e perfituesi nr.1 ,pasi ne spitalin psiqiatrit s’ka me vend,pasi te mençurit nga stresi i jetes kane perfunduar atje ndersa psikopatet si puna e Stefanit shkruajne artikuj recetativ se si duhet pare roli i individit ne sistemin tashme te kalbur kapitalist!

  Reply to this comment
 51. kush po i ngre lapidarin enver hoxhes prej diamanti ? August 22, 20:04

  Perfituesi i pare

  ne kete tragjikomedi idiote Partizan-Ballist apo Enver = Hitler doli gazeta Dita qe ne kete te nxehte gushti arrirri ne inkandishence numrin e komenteve duke vendosur nje rekord per deri tani

  Perfituesi i dyte

  eshte Analisti Asstefani i cili futet ne top listen e kanibaleve qe ushqehen per cerekshekulli me kockat e enverit .

  Po kush jane keto vampire qe ushqehen me te vdekur ??

  TOP LISTA E ENVERBOLENGRENSVE:

  1-Will Rajersonovic
  2-Elez Biberoviq
  3-Frank-eshtain Shkreli
  4-Nick Gage ( Nikolla Gaxojani)
  5-Jorgo Sorros
  6-Ismil Kadareziu
  7-Blendi Fejziu
  8-Sali Bythisha
  9-Fari Balliu
  10-Pellumb Kurva/kulla
  11-Aleksander Arvizu
  12-Edi Rama
  13-Teodor Kareco
  14-Fatos Ulkonja
  15-Spartak Ngjala
  17-Doris Pack
  18-Mesila Doda
  19-Enver Robelli
  20-Zhelefina Topalli
  21-James Trafikanti
  22…vijon..dhe ndjese per ndonje vampir qe kemi harruar
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Ne nje kohe qe zoti Obama zgjat doren e pajtimin ne Havana dhe Hanoi keto muajt e fundit..cuditerisht ne Shqiperi keto kanibale kane dale nga kontrolli…

  Pra ju lutem Stefanaqener..
  Sinqerisht mos e e shenjteroni Enver Hoxhen me keto artikuj perverse…

  Reply to this comment
 52. logjika August 22, 21:29

  Dua ta pyes Andrean se ku i ka munguar liria atij si person dje dhe sot. Andrea, se je kthyer ne nje idiot, nuk ka lindur liria para se te lindete njeriu, e kupton? Dhe duhet ta kuptosh se nuk ka liri si thua ti, por ajo ne shqip quhet çthurje, ashtu si dhe ti qe je çthurur e nuk e di se çfare thua. E kupton, Andrea, qe çthurje quhet kur nje lemsh prej pé leshi eshte i mbeshtjelle dhe dikush fillon e e çmbeshtjell lemshin. Nje nga keta je ti. Njeriu qe kur filloi jeten, filloi ta mbeshtjelle lemshin me norma, rregulla, ligje e ne fund me ndertimin e kombeve dhe shtetetve, ndersa ti? Ti kerkon te shkelesh me kembe gjithe kete pervoje dhe pune milojana vjeçare te popujve. Kjo liri, Andrea, qe kerkon ti eshte çthurje, ndryshe po ke grua do te ikj me burra te tjere, po ke vajza po keshtu, bile ruaju se do ta vene dhe ty prapa, liri hesapi; pikepamjet apo harbuteria jote, nuk e di perse, se e di 100% qe dhe ti s’je dakort me ato qe thua e shkruan, por nje llafazan ketu qe s’pranon lirine e te tjereve per te te gjykuar ne interes te vendit. Te rekomandoj edhe te mos te perdoresh citate nga njerez te vdekur se jane mendime individuale te tyre, po ashtu te vdekura. Sot jemi ne kohen e kibernetikes evolutative, teknologjise moderne dhe emancipimit njerezor, pavaresisht mbeturinave qe ka.

  Reply to this comment
  • anticensurë 25642654 August 23, 10:02

   “Dhe duhet ta kuptosh se nuk ka liri si thua ti, por ajo ne shqip quhet çthurje,…”
   ajo që pretendon stefani,”liria e tij” e dhe si përpiqet ta përcjellë një liri të përsosur pa asnjë lloj kufiri është një idiotësi ose më mirë të themi se andrea mund ta ketë vetëm po të jetë i vetëm në univers!!
   në rastin më të thjeshtë,kur të zbulojë se egziston një njeri i dytë,atëherë liria e stefanit MBARON aty ku fillon liria e atij tjetrit dhe anasjelltas!!për kohën që stefani po ha shumë,’43-43 kemi qënë rreth 3 miliardë njerëz!përfytyroni se sa përfundime kishte liria e njërit dhe fillimet e të tjerëve!!për sot,kohën që sjeton stefani ynë, ka shumë e më shumë liri që fillojnë atje ku përfundon e tija!me një fjalë ka shumë më pak hapsirë ideale për të ushtruar,gëzuar lirinë e tij!!
   sidoqoftë ai do të thotë fjalën e fundit!lëreni ta thotë!!
   dhe xim kulufi e ver llapa e thoshin fjalë e fundit!!duhet të ndrihesh në nivelin e tyre për të vazhduar diskutimin!!

   apo jo plaku xhuxh?
   unë godita prapë panvarsisht se nivelin tënd se arij dot!!shnet e b të forta!!goditjen sigurisht se ke ndjerë!!sështë faji tim bithët i ke shumë të mëdha!!

   Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*