Reagimi i Ramës dhe një analizë për Qeverisjen si sjellje e majtë

Viktor Malaj November 22, 2014 14:21

Reagimi i Ramës dhe një analizë për Qeverisjen si sjellje e majtë

Kryeministri Edi Rama ka reaguar për protestën e sotme të opozitës përpara selisë së qeverisë.

Ai është shprehur se është i vendosur në rrugën e tij për të vazhduar me reforma duke mos u ndalur nga askush.

Asgjë e askush s’do na ndalë në nxjerrjen e Shqipërisë nga llumi i gënjeshtrave, shpifjeve, iluzioneve, hajdutërisë dhe maskarallëkut politik”!, shkruan Rama në rrjetet sociale.

Më tej kryeministri thotë se mireqenia dhe punesimi vjen pasi paguhen dritat dhe nuk zaptohen hapësirat publike.

“Që të kemi më shumë punësim e mirëqenie duhet mos vjedhim dritat mos zaptojmë hapësirat publike mos gënjejmë veten që ka zhvillim pa mund!” thekson Rama.

 

 

Pamje nga protesta sot

Pamje nga protesta sot

 

PAK MË MAJTAS, JU LUTEM!

Nga Viktor Malaj

 

“Prova morale e një qeverie varet nga fakti se si kjo qeveri i trajton të rinjtë, fëmijët, pleqtë, të sëmurët dhe nevojtarët” – Hubert H. Humphrey

 

Tani që qeveria “Rama” mbushi një vit në drejtimin e punëve të vendit, gjithkush ka të drejtë të shprehë mendime rreth arritjeve dhe mosarritjeve të saj.

Përgjithësisht, gjykimet mbi punën e një qeverie varen nga tre faktorë: nga nevojat tërësore të vendit; nga sjellja dhe puna e vetë qeverisë, që përfshijnë marrëdhëniet dhe interesat e “gjykatësit” me të (qeverinë) dhe ato çfarë shumëkush pret nga qeveria.

Personalisht ndihem se bëj pjesë tek ata individë që as kanë pritur dhe as presin “Rilindje”. Rilindjet janë procese të gjata transformimesh kulturore, psikologjike, morale, kombëtare dhe materiale që nuk varen plotësisht në duart e një qeverie dhe as të politikës. Ajo që kam pritur dhe pres nga kjo qeveri është një sjellje krejt ndryshe etike dhe një qasje dinjitoze dhe e domosdoshme ndaj ligjit dhe konsolidimit të shtetit si autoritet në shërbimin dhe mbrojtjen e shtetasve shqiptarë.

Nga ana tjetër, duke qenë një shtetas shqiptar, vota e të cilit nuk bën pjesë në “një milion shpullat” dhënë qeverisjes pararendëse dhe që nuk ka asnjë aspekt të jetesës së tij të lidhur në mënyrë të drejtpërdrejtë me qeverisjen e sotme, mendoj se nuk do të ishte e udhës të numëroj “dhjetë të mirat dhe dhjetë të këqijat e qeverisë” dhe as të bëj vlerësime me notë për sjelljen e saj.

Përgjithësisht, qeveritë kanë më shumë nevojë për vërejtje e sugjerime sesa për lavdërime. Historia e qeverisjes së njerëzimit ka treguar se servilizmat dhe glorifikimet e qeverisjeve kanë sjellë më shumë dëme se “mallkimet” e tyre. Duke gjykuar në aspektin etik dhe të qasjes ndaj rrugëve dhe mjeteve të konsolidimit të shtetit, mund të them se qeveria aktuale, deri tani, është më e mira e këtyre 24 viteve. Rezultatet konkrete të punës së saj do të duhet të analizohen pas katër vitesh, duke i krahasuar edhe me premtimet e bëra.

Por, a mjafton kjo? Qeveritë janë si puna e nuseve. Gjatë vitit të parë, thuajse të gjitha shfaqen punëtore e të sjellshme. Më vonë nisin e demonstrojnë huqet dhe veset e tyre. Meqë është në të mirën e popullit që qeveria të manifestojë sa më pak vese, do t’ia lejoj vetes të shpreh disa mendime rreth tre problemeve:

 

 1. Edi Rama si kryetar partie

Edi Rama erdhi në krye të Partisë Socialiste duke qenë kryetar i Bashkisë së kryeqytetit, ku shpalosi aftësi administrative si asnjë kryebashkiak tjetër. Mirëpo, duket qartë se si drejtues partiak i mungon zhdërvjelltësia e administratorit. Është shumë e vështirë, për të mos thënë e pamundur, që një individ politik t’i mishërojë dhe demonstrojë në shkallën më të lartë aftësitë drejtuese në këto dy aspekte njëherësh. Por, në kushtet që autoriteti dhe prestigji i drejtuesit të Partisë janë të domosdoshëm jo vetëm për t’u bërë kryeministër, por edhe për të qëndruar në atë post, kërkohet që udhëheqësi t’i tregojë anëtarësisë dhe elektoratit se i nënshtrohet dhe e zbaton me përpikëri statutin e Partisë.

Duke pasur parasysh edhe faktin se rizgjedhja e z. Rama në krye të PS është e padiskutueshme, mbetet e pakuptueshme përse është nguruar deri tani të kryhet ky formalitet i nevojshëm. Shpjegimi gjysmak i mbështetur në krahasime me praktikat e partive të tjera evropianoperëndimore duket si nga ato alibitë që s’pinë ujë. Ato praktika (të partive të huaja) janë të vlefshme sepse janë parashikuar në statutet e tyre, gjë që mungon në statutin e PS.

Si drejtues partie, z. Rama i mbetet detyrë që të vlerësojë dhe kombinojë më mirë brezat politikë dhe kontributet e secilit. Në partinë që ai drejton ka jo vetëm individë me kontribute, por edhe potenciale intelektuale të klasit të parë. Personalitete si Moikom Zeqo, dhe jo vetëm ai, janë pasuri kombëtare më shumë se partiake, dhe vlerësimi i tyre është para së gjithash detyrim ndaj progresit shoqëror.

Gjithashtu, disa individë që përfaqësojnë “mendimin ndryshe”, si Ben Blushi, Arben Malaj etj. duhen afruar dhe dëgjuar, edhe kur e drejta që mëtojnë se mbrojnë është e diskutueshme. Me drejtuesit partiakë e shtetërorë, në përgjithësi, ndodh si me djemtë e rinj dhe të fuqishëm, të cilët, sa janë të rinj, nuk e ndiejnë nevojën e respektimit dhe mbajtjes afër të të tjerëve por, kur plaken dhe janë në nevojë, e kërkojnë këtë “shoqëri”, mirëpo iu refuzohet për shkak të sjelljes së dikurshme. Të rinjtë e mençur duhet të mendojnë edhe për “kohën e pleqërisë”.

Fakti që në strukturat politike të shumicës kanë mundur të depërtojnë edhe disa elementë jo fort dinjitozë, tregon se disa drejtues të PS nëpër qarqe, të cilët i kanë ofruar dhe sponsorizuar këta individë, janë njerëz pa personalitetin e duhur dhe, rrjedhimisht, të papërshtatshëm për drejtimin partiak të bazës. Faktin nuk e përligj gëlimi i të tillë individëve në radhët e shumicës së djeshme dhe opozitën e sotme. Faktin nuk e përligj as argumenti se ndonjëri syresh i ka përkitur politikisht dhe moralisht pakicës së sotme.

Me gjithë mundësitë e kufizuara për t’ua plotësuar kërkesat e paraqitura qeverisë, mendoj se deputetët duhen dëgjuar më tepër se deri tani, qoftë lidhur me emërimet e drejtuesve në bazë, ashtu edhe për nevojat e elektoratit dhe popullit në përgjithësi. Deputetët duhet të jenë dhe të ndihen të barabartë, pavarësisht nëse janë të bregut apo të kodrës, të qytetit apo të fshatit.

 

 1. Qeverisja si sjellje e majtë

Bindja ime është se, në thelb, kapitalizmi është një sistem i djathtë, në kuptimin që, pavarësisht propagandës dhe fasadës, interesat e klasave të pasura kanë përparësi në raport me pjesën tjetër të popullit. Megjithatë, në disa vende perëndimore, sidomos ato nordike, partitë e majta kanë mundur t’i japin sistemit një fytyrë më humane, më të drejtë dhe më të pranueshëm.

Sipas konceptit tim, në Shqipërinë tonë një parti e majtë në pushtet nuk duhet t’ua shkelë të drejtat të pasurve por duhet të ketë në vëmendje dhe t’iu japë përparësi interesave të shumicës popullore, atyre që bëjnë një jetë modeste dhe të varfërve.

Do të jetë në nderin e kësaj qeverie nëse, deri në fund të mandatit të parë, do të realizojë dëmshpërblimin e të përndjekurve politikë, por detyra kryesore e qeverisë Rama duhet të jetë “Shqipëria tjetër”, ajo Shqipëri që ndodhet larg qendrës së Tiranës dhe qendrave të qyteteve kryesorë të Shqipërisë. Qendrat “komuniste” të qyteteve presin dhe transformimi i tyre as nuk të shton votat dhe as duhet të zëvendësojë punën për plotësimin e nevojave më minimale dhe të domosdoshme të banorëve të periferive, që përbëjnë edhe shumicën e popullsisë. Për një qeverisje të majtë, shuarja e urisë dhe sigurimi i shërbimeve mjekësore, arsimore, elektrike dhe automobilistike duhet të vijnë përpara luksit të qendrave urbane. Ka disa vite që mediat vizive dhe të shkruara na kanë njohur me njerëz të ngujuar nga gjakmarrja, me lagje apo edhe fshatra që iu mungon energjia elektrike me muaj dhe vite, me fshatra të Kukësit dhe Konispolit që iu mungon shkolla fillore e tetëvjeçare dhe që detyrohen t’i dërgojnë fëmijët në shkollat e Kosovës dhe të Greqisë, me fshatra të tjerë që iu janë prishur urat për këmbësorë dhe fëmijët e të rriturit varen nëpër kavo për të kaluar lumenjtë e përrenjtë, me fshatra të tërë që iu mungon spitali (që i kanë pasur dikur) dhe shërbimet elementare mjekësore, me fshatra të izoluar nga prishja e rrugëve të dikurshme, me familje që jetojnë në gjendje të mjeruar mesjetare, pa punë, pa ndihmë sociale, pa banesë dhe tërësisht të braktisur nga shteti dhe shoqëria.

Këto fakte janë alarmante dhe të papranueshme, sidomos kur sheh që nuk janë të kufizuara në një zonë a krahinë të caktuar të vendit. Kjo është “Shqipëria tjetër”, është Shqipëria nevojtare që akuzon. Akuzon të gjithë politikanët dhe qeveritë shqiptare. Nëse “Shqipëria tjetër” nuk gjen përkrahje dhe nuk ndryshon, pas katër vitesh ajo do të akuzojë edhe qeverinë aktuale. “Shqipëria tjetër” është prova më e qartë që tregon se britmat, ulërimat dhe gjithë propaganda 24 vjeçare për demokraci e të drejta njerëzore ka qenë një mashtrim, ka qenë mjet për të fshehur realitetin. Nëse ndryshimi i sistemit politik në 1990 u vendos të bëhej për t’i dhënë mundësi një të tretës së shqiptarëve për të braktisur vendin e tyre, një të tretës tjetër për t’i hequr mundësinë të punojë (dhe, rrjedhimisht, të jetojë me dinjitet) dhe 10% të shqiptarëve të jetojnë në luks, atëherë na duhet të pohojmë se diktatura nuk është zëvendësuar me demokraci (sundim të popullit) por me oligarki (sundim të pakicës) dhe kaos. Nëse qëllimi i ndryshimit të sistemeve ishte krijimi i 55 milionerëve që zotërojnë shtatë miliard dollarë (sipas vëzhguesve të huaj) dhe lënia në mjerim e “550 mijë” shqiptarëve të tjerë, atëherë na duhet të pohojmë se diktatura nuk u zëvendësua me demokraci por me kleptokraci (me sundim të kusarëve). Nëse qëllimi i ndryshimit të sistemeve politike ishte përfitimi i njerëzve të hurit e të litarit (60-80 % e bizneseve në Shqipëri janë të krijuar dhe funksionojnë mbi baza të paligjshme- sipas institucioneve politike e financiare ndërkombëtare) atëherë na duhet të pohojmë se diktatura nuk u zëvendësua me demokraci por me oklokraci (me sundim të llumit shoqëror).

Shumica qeverisëse duhet të marrë masa për mbrojtjen e shtetasve që punojnë për bizneset shqiptare dhe bizneset e huaja në Shqipëri, bisnese që pasurohen me punën e papaguar të tyre. Është i pranuar nga opinioni fakti se ka biznese të huaj në Shqipëri që grabisin pasuritë tona dhe nuk paguajnë as punëtorët shqiptarë. Duhet bërë çmos që shqiptarët të punojnë me Numër të Sigurimeve Shoqërore, përndryshe nuk do të marrin pensione dhe, në të ardhmen, do ta vënë shtetin dhe shoqërinë në vështirësi. Gjithashtu, përcaktimi i pagës minimale duhet bërë mbi bazën e orës së punës dhe jo ditore, as mujore pasi, në këtë mënyrë iu ka dhënë mundësinë bosëve hajdutë të mbajnë njerëzit në punë nga 10-12 orë për 500-800 lekë në ditë.

Nëse qeveria dëshiron të na japë prova morale ajo duhet ta përqendrojë vështrimin mbi “Shqipërinë tjetër”. Është detyrim i saj programor dhe elektoral të bëjë pak më majtas se, fjala vjen, nuk është shenjë e mirë që, nga njëra anë, t’iu falësh gjobat të pasurve (biznesit) dhe nga ana tjetër t’i ndërpresësh energjinë elektrike dhe të penalizosh të varfëritë që s’kanë me çfarë të paguajnë. Të parët e shkelin ligjin sepse duan të pasurohen, ndërsa të dytët sepse duan të mbijetojnë. Ndryshimi është kolosal. Shteti ligjor vendoset duke i detyruat të dyja palët të paguajnë detyrimet përkatëse. Të nëpërkëmbësh 300 tregtarë të vegjël për hatër të një biznesmeni që ka pasuri më shumë se të gjithë këta tregtarë së bashku, mund të jetë gjithçka tjetër por jo sjellje e një qeverisjeje të majtë.

Testimi i shkollave private dhe mbyllja e disa prej tyre, për shkak të mosplotësimit të kritereve ligjore dhe didaktike, është një veprim progresist i qeverisë aktuale. Por idea e hedhur prej saj për financim të arsimit privat nga buxheti i shtetit nuk tingëllon në përshtatje me programin e saj dhe as me nevojat aktuale të Shqipërisë. Sipas konceptit tim, duke folur në mënyrë figurative, dallimi midis një qeverie të djathtë dhe asaj të majtë, në këtë rast, është se qeveria e djathtë i jep një milion dollarë individit sipërmarrës, i cili i merr për vete gjysmën dhe gjysmën tjetër e financon për arsimimin e njerëzve, ndërsa qeveria e majtë e përdor shumën totale ( një milion dollarë ) drejtpërdrejt për edukimin dhe shkollimin e popullit.

Premtimi i shumicës qeverisëse për një mjekësi falas deri në fund të këtij mandati qeverisës është një nga pjesët më humane të programit elektoral. Mirëpo, deri atëherë, qeveria duhet të bëjë çmos që t’iu ofrojë shërbimet me shpenzimet e veta të gjithë individëve nevojtarë, të cilëve mjekësia shqiptare iu ka rekomanduar si mjetin e fundit të shpëtimit të jetës marrjen e shërbimit të specializuar mjekësor jashtë Shqipërisë. Nuk mund të jetë as e moralshme dhe as demokratike, madje as njerëzore që disa individë shqiptarë, të cilët zotërojnë pasuri marramendëse (në jo pak raste, të vënë në kurriz të popullit) të shkojnë nëpër spitalet e Perëndimit për të fryrë buzët apo gjoksin, si mjete të joshjeve seksuale dhe, nga ana tjetër, shumë shqiptarë të vdesin se nuk kanë mundësi financiare të paguajnë shërbimin e domosdoshëm mjekësor.

Qeveria aktuale duhet të punojë për gjithë Shqipërinë dhe shqiptarët por duhet të merret seriozisht me “Shqipërinë tjetër”. Nëse nuk e bën këtë, ajo nuk mund të jetë as qeverisje e majtë dhe as qeverisje demokratike. Nëse nuk e bën këtë, atëherë do t’i japë mundësi dikujt tjetër që, edhe pas 20 vitesh, të tregojë ndonjë batutë vulgare dhe jo dinjitoze, si ato që tregoi kryeministri në Berlin kohëve të fundit.

Nuk kanë thënë kot se i mençuri mëson nga gabimet e të tjerëve. Qeveria aktuale nuk duhet asnjëherë ta krahasojë veten me qeveritë e Sali Berishës. Ato, jo vetëm dështuan, por nuk kanë qenë kurrë qeverisje. Ato kanë qenë një lloj kaçakizmi dhe banditizmi, i mbuluar me një veshje propagandistike gjysmëmoderne dhe tërësisht e gënjeshtërt. Ndër mësimet që duhen nxjerrë nga e shkuara jo e largët qeverisëse është heqja dorë nga gjigantomania në investime dhe projekte. Infrastruktura shqiptare ka shumë nevoja, por të parashikosh ndërtimin e një porti gjigant afër Shëngjinit është një punë jo e menduar mirë. Nëse ideja e qeverisë për ta kthyer bregdetin e jugut në një perlë turistike duhet përshëndetur, mendimi i saj për t’i zënë veriut të vendit vijën bregdetare më të virgjër dhe më të mirë me një port detar krejtësisht të panevojshëm nuk mund të gjejë mbështetjen e arsyes së shëndoshë. Besimi se një port i tillë do të përdoret edhe nga Serbia dhe Maqedonia duket se është një iluzion i krijuar nga ata që përpiqen t’i shesin qeverisë projektet e përgatitura prej tyre gjatë 3-4 viteve të fundit. Mendoj se do të ishte më e dobishme nëse një shumë aq e madhe parash do të investohej për disiplinimin e ujërave në ultësirën veriperëndimore, duke ndrequr sistemin kullues. Nga ky investim do të shpëtonin nga përmbytjet mbi 200 mijë banorë dhe mijëra ha tokë në pronësi të tyre. Kështu edhe shteti nuk do të detyrohej të jepte dëmshpërblime sa herë bije shi i rrëmbyeshëm.

Mësimi i dytë që vjen nga qeverisja paraardhëse është kufizimi në tematikë dhe në kohë i ligjërimeve politike. Megjithëse ligjërimi i kryeministrit të sotëm, krahasuar me paraardhësin është si të krahasosh leksionet e një lektori të estetikës me britmat e një të ikuri nga duart e mjekëve psikiatër, prapëseprapë mendoj se ka nevojë për tkurrje. Fjalimet e bukura janë si ëmbëlsirat që të kënaqin kur i ha por nuk të mbajnë gjatë.

Denoncimi në prokurori i ish-qeveritarëve të djeshëm për shkelje të ligjit është një veprim i drejtë dhe më se i nevojshëm për luftën kundër korrupsionit. Por është e pakuptimtë dhe qëllimi bëhet i paarritshëm kur denoncon kultivuesit e drogës e me përzgjedhje kryepleqtë e katundeve dhe lë jashtë listave denoncuese kryepleq si Dashua dhe mbështetësin e tyre Sali Berishën, i cili e deklaroi se e ka pasur politikë të vetën mosndërhyrjen ndaj “kartelit” më të madh të drogës, atij të Lazaratit. Është veprim në shërbim të atdheut të denoncosh grupin negociator për çështjen e kufijve me Greqinë, por është e palejueshme që të lësh jashtë listës denoncuese nënshkruesit e Marrëveshjes së Detit me Greqinë, të cilët, edhe pas denoncimeve publike, vazhduan ta mbrojnë veprën e tyre antikombëtare dhe të etiketojnë si “sharlatanë” këdo që i kritikoi. Denoncimi në prokurori i ish-Drejtorit të Përgjithshëm të Policisë së Shtetit dhe zëvendësit të tij për mosekzekutim të vendimeve të arrestit dhe mospërfshirja në të e Sali Berishës, që deklaroi se i kishte urdhëruar vetë ai të mos i zbatonin ato vendime, është veprim i gabuar. Çdo gjykatë objektive do t’i shpallte fajtorë për zbatim të urdhrit të paligjshëm të kryeministrit drejtuesit e policisë dhe do të dënonte ish-kryeministrin për shpërdorim detyre dhe pengim të drejtësisë.

 

 1. Koalicioni Qeverisës

Koalicioni qeverisës midis PS dhe LSI më është dukur qysh nga fillimi si martesat që jo pak emigrantë shqiptarë kanë bërë në vendet perëndimore me vajza vendase. Duke ndier frikën e mosmarrjes të lejes së banimit në ato vende, emigrantët janë marrë vesh me vajza vendase t’iu japin atyre një sasi parash dhe ata vetë të bëhen shtetas të atij vendi nëpërmjet martesave false. Ka ndodhur, në raste të rralla, që çiftet të përfundojnë në dashuri dhe martesë normale, por këto kanë qenë përjashtime.

Qysh nga ardhja në pushtet e koalicionit qeverisës, Ilir Meta dhe shumica e ministrave të ardhur nga partia e tij janë përpjekur të bëjnë një paraqitje më dinjitoze krahasuar me qeverisjet paraardhëse. Mirëpo, nga ana tjetër, vihet re fare qartë sjellja e kësaj partie në pushtet qendror dhe lokal. Si fillim, arritën të marrin në qarqe të ndryshme shumë më tepër drejtori rajonale sesa ishte përqindja e votave të tyre. Pasi bënë këtë (me shumë gjasa iu imponuan shumicës brenda koalicionit) filluan dhe vazhdojnë të marrin në punë vetëm aktivistë dhe votues të vetët, në jo pak raste edhe individë pa reputacion.

Duke uzurpuar pushtet më shumë se ç’i ishte besuar nga populli në votime, kjo parti beson se në zgjedhjet e ardhshme do të marrë më shumë vota nga sa mori vjet, qoftë edhe në kurriz të PS. Një sjellje e tillë nuk është as dinjitoze dhe as luajale çka është në kontrast të thellë me luajalitetin që karakterizon Ilir Metën në drejtimin e punëve të Kuvendit. Në qoftë se kjo praktikë do vazhdojë, atëherë kanë për t’u rritur mundësitë që koalicioni të dëmtohet dhe vetë LSI të pësojë rënie, ndoshta edhe në kufij të paparashikueshëm.

Zoti Meta nuk duhet të lejojë që tek disa drejtues të LSI, në qendër dhe në bazë, të krijohet bindja se mund të spekulojnë me pushtetin të prirë nga mendësia se, sido që të vijë puna, përsëri do të jenë në pushtet dhe, rrjedhimisht, të pacënuar nga veprimi i ligjit. Ky është momenti më i rrezikshëm për një forcë politike.

Elektorati i majtë shqiptar nuk mund të harrojë kaq shpejt faktin se ishin Ilir Meta dhe Fatos Nano që mundësuan në vitin 2005 rikthimin në pushtet të njeriut që duhej të ishte në burg dhe që, edhe sot, mjaullin për pushtet i ekzaltuar nga hosanatë e njerëzve pa dinjitet që ka përreth dhe që kanë kontribuar në sjelljet dhe veprimtarinë e tij kriminale dhe antikombëtare. Gjithashtu, elektorati i majtë e ka të qartë se edhe në vitin 2009 ishte Meta ai që mbajti Sali Berishën në pushtet. Me gjithë fajet e padiskutueshme të Fatos Nanos, alibitë e Metës dhe disa prej bashkëpunëtorëve të tij se gjoja po hynin në një koalicion të djathtë për hir të integrimit evropian etj. mendjet normale i dëgjojnë si përralla pa shije e hije.

E djathta ka po aq të drejtë të qeverisë vendin sa e majta, por mbajtja larg pushtetit politik e Berishës dhe berishizmit (që u përvijua si vazhdimësi edhe këto ditë) është një detyrim popullor dhe atdhetar. Nuk ka dhe nuk do të ketë asnjë justifikim para historisë mospërmbushja e këtij detyrimi moral dhe politik. Nëse Meta dhe bashkëpunëtorët e tij duan të mbesin sadopak dinjitozë përpara popullit sot dhe historisë nesër, duhet të heqin dorë sa më parë nga veprime dhe sjellje që dëmtojnë ndërtesën e përbashkët politike dhe të sotmen e të ardhmen e vendit.

Viktor Malaj November 22, 2014 14:21
Komento

78 Komente

 1. vezhguesi October 1, 23:18

  Bravo qeveria ” Rama ” ne nje kohe te shkurter , keni ecur shume perpara , por populli kerkon arrestimin Balozit Salziu e lakejve qelbesira , jashteqitje berishiane. Kurrrrrrr doooo behetttttt ??

  Reply to this comment
  • Xhimi October 2, 14:39

   Te lumte dora!

   Reply to this comment
   • Elidon Tershana October 2, 18:38

    Te verteta te thejshta. Gjera qe kane ndodhur ne syte tane, gjera qe ndodhin cdo dite ne syte tane. Te lumte pena Viktor Malaj. Bravo gazeta qe e keni botuar, treguat qe nuk jeni fletushke politike.

    Reply to this comment
    • dorjan October 2, 18:40

     Un jam socialist dhe sigurisht edhe pse kam shume rezerva ndaj qeverise qe kam votuar me 23 qershor, ne proteste nuk dola. Poooor me bindje them qe sot pakenaqesia e kisht mbushur sheshin plot, dhe qe Rama duhet ti therrasi mendjes sepse do fluturoje shum shpejt po vazhdoi ne kete rruge. dhe ju si media duhet te jeni kritik ndaj tiij e jo ti beni fresk dhe kur gabon. E ndihmoni me shume duke i vene ne evidence gabimet e jo duke i bere fresk.

     Sa per punonjesit e bashkise qe ishin ne proteste, kini parasysh qe pjesa me e madhe te punonjesve te administrates jane anetare te Pd te cilet nuk kane dalur ne proteste pasi ruajne vendin e punes, po ashtu nuk kane dalur as socialistet e bazes qe enden rrugeve pa pune por qe te dyja shtresat nuk votojne me PS ne zgjedhjet e ardhshme. Klm

     Reply to this comment
  • feniks October 2, 21:08

   Qeveria Rama eshte shume ndryshe nga KLIKA FASHISTE E BERISHES,por te krahasosh veten me nje BANDE KRIMINALE do te thote se edhe ti nuk je larg tyre!
   Kane kaluar 16 muaj nga 23 qershori dhe qeveria Rama,ndonese ka bere shume per ish te perndjekurit,romet,u fali boorxhet e gjobat e vena padrejtesisht nga taksidaret e Berishes,u ktheu borxhet e papaguara bizneseve,qe nuk ua kish dhene Berisha etj,etj,por…..PER PENSIONET E ISH USHTARAKEVE NUK KA BERE ASGJE!
   A e di kryeministri,se per ne qe dolem ne lirim nga reforma ne 1993,Berisha,me interpretime kriminale NA KA MBAJTUR PA PAGUAR 20% te pensioneve te parakoheshme per cdo muaj deri me sot??
   A e di kryeministri ,se Berisha per 3 vjet rresht,padrejtesisht nuk na PAGOI PENSIONET E PARAKOHESHME duke na lene ne mjerim total???
   A e di kryeministri se nga 1999 e deri me sot,Berisha dhe qeveria juaj sot na ulen pensionet e parakoheshme me 70 mije leke ne muaj???
   A e di kryeministri se Berisha me pare e tani qeveria Rama,qe nga 2009 e deri me sot na mbajne edhe nga 20% te pensionit duke na shpallur DEBITORE???
   A e di kryeministri se ligji per STATUSIN E USHTARAKUT i vitit 1991 eshte ndryshuar mbi 30 here,gjithnje ne kundershtim me interesat tona dhe JURISPRUDENCEN BOTERORE,duke na ulur pernsionin QESHARAK,ndersa kemi ngelur gjyqeve pa fund per te marre LEMOSHEN E RADHES nga GJYQTARET PA SKRUPULL,qe vegjetojne neper gjykatat,sidomos te SHKALLES SE PARE NE TIRANE???
   Dihet boterisht,se SHKELJA LIGJORE,pra PADREJTESIA LIGJORE,qe na eshte bere ne ish USHTARAKEVE eshte e njejte per te gjithe,por vendimet e gjykatave kane qene sipas QEJFIT APO INTERESAVE TE GJYKATESVEmAVOKATEVE DHE EKSPERTEVE KONTABEL TE MIRATUAR???
   Kam 4 vjet gjyq ne SHKALLE TE PARE dhe tani ne Administrative Tirane,me jane bere 3 AKT EKSPERTIMI TE NDRYSHME dhe ne vazhdojme te paguajme nga 500 mije leke keta eksperte e avokate dhe ne fund guxojne te na japin po aq leke sa SHPENZUAM!!!!
   Akti i Pare i Ekspertimit me jepte te drejten e perfitimit te PAPAGUAR 18 milion leke te vjetra,Akti i Dyte 5 MILION,ndersa Akti i Trete 2 milion!!!!
   A ka drejtesi ketu???
   Kulmi eshte se nga 2009 e deri me sot gjykatat nuk na japin ASNJE LEK,ndonese per kete periudhe na jane mbajtur padrejtesisht me shume se gjysma e pegeses se munguar te 21 vjeteve me pare!
   A KA JUROISTE QEVERIA,qe t’u jape fund PADREJTESIVE NDAJ NESH ME LIGJE E VKM KRIMINALE???
   ZGJOHU EDI RAMA,se prapa nesh 50 mije ish ushtarakeve vijne edhe 250 mije familjaret tane dhe 500 mije te afermit,qe e dine se sa POSHTERSISHT ESHTE SJELLE Berisha me ne,ndersa ju keni HESHTUR!!!
   MOS HARRONI,SE PO VIJNE ZGJEDHJET LOKALE dhe NUK HARROJME KOLLAJ kete here!
   NA KENI ZHGENJYER!
   Edhe djalin,qe ishte ne pune MA HOQEN DREJTORET TUAJ DOGANIERE-HAJDUTE(sipas percaktimit tuaj per ata)!!!

   Reply to this comment
  • TOTILA NUMERO UNO,,NUMBER ONE !! - i vertete . DIREKT PRENOST. November 23, 01:25

   “Vezhguesi ” !
   Nuk e le USA ,Daj Sami qe ka ketu Meksikano-japonezo-afrikano-amerikanin -gjarprin Arrez -ARVIZU qe ta futin SALIUN ne burg ,gje per te cilen SALIU e di dhe USA i ka dhene garanci qe ato qe VODHI dhe VRAU ti beje QELEPIR .
   LULE -ILIR ENVER HOXHEN alias BASHA ,ARIXHIU e ka cilesuar ate dite qe AI dhe LULJA ja vodhen fitoren e BASHKISE RAMES si “Ylli i KEPUTUR por ne NGJTJE “!
   Cfare kujton ti se EDI RAMA eshte absolut ?
   Jo ,Edi Rama eshte me i miri KRYEMINISTER qe SHQIPERIA ka patur ndonjehere qe pas MEHMET SHEHU por edhe EDI RAMA eshte kryeminister i nje qeverie KUKULL sic kane qene KUKULLA te gjitha qeverite POST-DIKTATURE !

   Reply to this comment
 2. myftari italy October 1, 23:19

  kreret e PS gjate ketyre 24vjeteve gjithmone e kane tradhtuar elektoratin,dhe militantet e majte qe i kane sjelle ne pushtet,si ne 97ten,edhe tani qe eshte edvini , piktor,basketbollisti po ndjek rugen e tosit te nanos.kurse berishovici me dallkauket e pd e kane mbajtur llafin me elektoratin e tij dumbabist se do ta bejme shqipnine rush e kumblla.komplimente Z MALAJ per shkrimin.

  Reply to this comment
 3. vani October 1, 23:34

  Te lumte Viktor Malaj! Te lexova me vemendje… Eshte nje shkrim pasqyr per qeverrin Rama.
  Uroj te shihen ne te, qeveritaret, persa here qe mendojne se e mbaruan nje pune sot.
  Je nje keshilltar i rralle dhe nje njohes i mire e i vemendshem i asaj qe thua,”Shqipria tjeter!” Rrenqethse kjo…

  Reply to this comment
  • Bilbili October 2, 08:29

   Po, shko pak me majtas dhe do te perqafohesh me Ilir Meten dhe me veteranet.
   Rama duhet te ece perpara, as majtas dhe as djathtas. Ky referati ketu i Viktor Malajt eshte i dobishem per ndonje aktiv lagjeje me njerez te papune qe s’kane si ta kalojne diten. “Dita” lerini keto budallalleqe, pse nqs Rama e ka nje ide te qarte ajo eshte idea e kursit qe duhet te mbaje. Problemi eshte drejtesia.

   Reply to this comment
 4. Bashkim Pitarka October 1, 23:44

  Kam mbetur teper i kenaqur dhe i impresionuar nga kja analize e thelle,nga konkluzionet por me teper nga keshillat qe jepen ne te dhe rruga qe prezantohet per te kapercyer problemet e vendit dhe prioritetet ne zhvillimin e tij te gjithaneshem.Keshillat qe jep per qeverisjen dhe prioritetet qe duhet te ndjeke ajo jane udherrefyese e me duken si teper te drejta dhe inkurajuese.
  Autorin,me kete emer te huaj,nuk e njoh dhe per te nuk kisha degjuar me pare apo te kem lexuar ndonje artikull te tij.Por nje gje me duket e sigurte,se ai eshte nje njohes i thelle i puneve ne Shqiperi;dijenite e tij te plota dhe ne detaje per te kaluaren,te sotmen dhe te ardh men e vendit tone dhe prioritetet qe duhet te ndjeke qeveria dhe nevojat qe ka masa e gjere e popullit te lene pershtypje e shije te vecante kenaqesie.
  Do me duhet ta rilexoj kete artikull.me laps ne dore,sic thuhet, e te kerkoj edhe te tjera prej te njejtit autor qe te mesoj prej tij se si duhen analizuar ato probleme dhe halle qe ka populli yne dhe kete ua rekomandoj gjithe miqve e bashkatdhetareve tane te ndershem,sidomos ata ne gjirin e politikes dhe biznesit apo te intelektualeve dhe rretheve sociale te vendit.
  Ndokush mund te keqinterpretoje kete vleresim qe po i bej une ketij artikulli analizues e mesimdhenes si anim drejt pikepamjeve te tij te majta,por prej tij kane c’te mesojne rtete si e majta ashtu edhe e djathta shqiptare ne se mendojne sinqerisht te japin qofte edhe kontributin me te vogel ne drejtimin dhe zhvillimin e gjithaneshem te vendit drejt demokracise se vertete dhe nje ekonomie kapitaliste rentable,dhe nxjerrjes se shumices dermuese te varfer shqiptare nga gjendja e mjeruar dhe prapambetja.Ajo “Shqiperia tjeter”,qe thekson shpesh autori ne artikullin e tij,duhet te jete ne zemren e njerezve qe drejtojne qofte edhe ne postin drejtues me te vogel,sepse ajo eshte Shqiperia e te ardhmes,e bukur dhe e fuqishme ketu ne Ballkan!Ndryshe,nje “Shqiperi ndryshe” do te ishte nje alternative e paprueshme si per popullin tone ashtu edhe per mbeshtesittane, miqt e aleatet e Shqiperise ne keto kohra teper te turbullta per poaqen e stabiulitetin ne Ballkan e ne gjithe boten.Shqiptaret e kane ne dore kete,por shqiptaret e ndershem e patriote,qe i kane thene tutje leverdise dhe interesit personal e te familjeve te tyre ne kryerjen e detyrave qe u shtrohen ne kete rruge te gjate e te veshrtire.
  Falenderoj redaksine e gazetes “DITA” per mundesine qe na dha te lexojme nje artikull e analize politiko-sociale te ketij niveli.Do t’u luteshim redaktoreve te na njohin me autorin.Mbase une nuk e njoh e te tjere e njohin,por ne te tilla raste redaksia duhet te shenoje ne nje posht-shenim(foot-note) se cili eshte autori.

  Reply to this comment
 5. Bashkim Pitarka October 2, 00:04

  Korigjim gabimi:
  Duke lexuar titullin e artikullit,qe tani verej me sakte e kuptoj paska qene nje thenje e Hubert H. Humphey- atij burri te madh shteti e te famshem te Amerikes, gabova e shkrojta per autorin si nje i huaj;kujtova se autori eshte nje i huaj tjeter,pasi nuk kisha pare te mbyllur me lart ne nje katror autorin shqiptar Viktor Malaj,i cili qenka shtetas shqiptar por i panjohur dhe i palexuar prej meje.Sidoqofte une u qendroj vleresimeve te bera nga une per autorin dhe artikullin.I lutem redaksise te me ndjeje e po te mundet te beje korigjimet e saj te nevojshme ose te rishohe botimin e nje teksti tjeter me korrigjimet e duhura qe po ua nis mbas pak.

  Reply to this comment
 6. Bashkim Pitarka October 2, 00:09

  Kam mbetur teper i kenaqur dhe i impresionuar nga kja analize e thelle,nga konkluzionet por me teper nga keshillat qe jepen ne te dhe rruga qe prezantohet per te kapercyer problemet e vendit dhe prioritetet ne zhvillimin e tij te gjithaneshem.Keshillat qe jep per qeverisjen dhe prioritetet qe duhet te ndjeke ajo jane udherrefyese e me duken si teper te drejta dhe inkurajuese.
  Autorin,nuk e njoh dhe per te nuk kisha degjuar me pare apo te kem lexuar ndonje artikull te tij.Por nje gje me duket e sigurte,se ai eshte nje njohes i thelle i puneve ne Shqiperi;dijenite e tij te plota dhe ne detaje per te kaluaren,te sotmen dhe te ardhmen e vendit tone dhe prioritetet qe duhet te ndjeke qeveria dhe nevojat qe ka masa e gjere e popullit te lene pershtypje e shije te vecante kenaqesie.
  Do me duhet ta rilexoj kete artikull.me laps ne dore,sic thuhet, e te kerkoj edhe te tjera prej te njejtit autor qe te mesoj prej tij se si duhen analizuar ato probleme dhe halle qe ka populli yne dhe kete ua rekomandoj gjithe miqve e bashkatdhetareve tane te ndershem,sidomos ata ne gjirin e politikes dhe biznesit apo te intelektualeve dhe rretheve sociale te vendit.
  Ndokush mund te keqinterpretoje kete vleresim qe po i bej une ketij artikulli analizues e mesimdhenes si anim drejt pikepamjeve te tij te majta,por prej tij kane c’te mesojne si e majta ashtu edhe e djathta shqiptare ne se mendojne sinqerisht te japin qofte edhe kontributin me te vogel ne drejtimin dhe zhvillimin e gjithaneshem te vendit drejt demokracise se vertete dhe nje ekonomie kapitaliste rentabile,dhe nxjerrjes se shumices dermuese te varfer shqiptare nga gjendja e mjeruar dhe prapambetja.Ajo “Shqiperia tjeter”,qe thekson shpesh autori ne artikullin e tij,duhet te jete ne zemren e njerezve qe drejtojne qofte edhe ne postin drejtues me te vogel,sepse ajo eshte Shqiperia e te ardhmes,e bukur dhe e fuqishme ketu ne Ballkan!Ndryshe,nje “Shqiperi ndryshe” do te ishte nje alternative e papraueshme si per popullin tone ashtu edhe per mbeshtesit tane, miqt e aleatet e Shqiperise ne keto kohra teper te turbullta per paqen e stabilitetin ne Ballkan e ne gjithe boten.Shqiptaret e kane ne dore kete,por shqiptaret e ndershem e patriote,qe i kane thene tutje leverdise dhe interesit personal e te familjeve te tyre ne kryerjen e detyrave qe u shtrohen ne kete rruge te gjate e te veshrtire.
  Falenderoj redaksine e gazetes “DITA” per mundesine qe na dha te lexojme nje artikull e analize politiko-sociale te ketij niveli.Do t’u luteshim redaktoreve te na njohin me autorin.Mbase une nuk e njoh e te tjere e njohin,por ne te tilla raste redaksia duhet te shenoje ne nje posht-shenim(foot-note) se cili eshte autori.

  Reply to this comment
 7. ... October 2, 01:07

  Me pelqeu si qasje dhe kritike, por autori shpernjeh mekanizmat shteteror sot (sic eshte efektiviteti I takses progressive) dhe mekanizmat qe imponojne BE/Eurozone dhe globalizmi neoliberal. Si e tille, ajo mbetet ne kuadrin e deshires dhe nuk eshte analize sistemike, nga e cila mund te kuptojme, se Rama, dhe cilido qofte ne vendin e tij, nuk mund te beje per ”Shqiperine tjeter”, asgje…

  Reply to this comment
 8. Pëllumb zaimi October 2, 01:10

  VR !!! Një vështrim politik, filozofik dhe problematik i Shqipërisë mund të quhet ky shkrim i z. Malaj? Me qartësinë dhe thellësinë e prezantimit, në një shkrim të madhësisë mesatare ai observon të gjitha plagët e Shqipërisë dhe të partive politike, të qeverisë dhe të opozitës!? Eshtë gjithashtu një prezantues i klasit të lartë, i rreziqeve që vijné e do të vijnë nga gabimet e drejtimit shtetëror,të nënvleftësimit të prioriteteve të zhvillimit e të kurimit të plagëve shqiptare,të potencialeve kriminale të strukura nëpër partitë politike ,të nenvleftësimit të pandëshkueshmërisë ligjore ndaj atyre që e kanë mbushur kupën dhe të polarizimit të skajshëm shoqëror!? Zoti Malaj nuk ka dhënë thjesht një opinion por ka formuluar një koncept të drejtimit strategjik nga i cili duhet të nisen politikat dhe praktikat e ardhëshme zhvillimore të Shqipërisë!? Nuk më dukej se kishte harruar ndonjë gjë nga ato çështje që janë shqetësim dhe njëkohësisht pezmi i gjithë shqiptarëve? Në këtë kuptim opinioni i tij kishte një dimension vizionar të jashtëzakonshëm,ishte një filozofi korigjimi dhe njëkohësisht zhvillimi,ishte “dylbi” strategu,ishte ndriçues për politikën e ardhëshme gazetareske të “Dita-s” por dhe për qeverinë e qeverisjen,për rrugët e korigjimit të gabimeve si dhe për ato të mosbërjes ose minimizimit të tyre? Unë u ndjeva i shëndoshë shpirtërisht pas leximit të këtij opinioni manifest? Po tamam “Manifest”që na fton për iluminim dhe për kapjen e fillit të shnderrimeve të medha!? Bravo Viktor! S’gjej fjalë të tjera për të dhënë dimensionin e madh të ngazellimit e frymezimit tim pas këtij leximit! Tung! P/S,-nxire foton e fytyrës tuaj të fshehur prej kohësh? Duke ju njohur fizikisht nuk do të ngatërrohemi ndonjëherë kot me ju por do t’ju hapim rrugën tërë respekt!

  Reply to this comment
 9. Taraboshi October 2, 02:01

  Tamam kryminister legen shife si rrin si peder , ku ku per mu kujt ja kemi dhan voten ca e ka gjet ni shpi tonen

  Reply to this comment
 10. Proze e gjate letrareske.... October 2, 03:14

  Shume gjate, Viktor, shume shume gjate…
  per te dale me ne te Majte se Rama eshte per shkak te Metes…
  Ku ka nge Edi te lexoj kaq gjate, or burre?!

  Pastaj, kush s’te di, ne paraghrafin e pare te merr per te Pavarur qe rreh Djathtas.
  Me poshte, nuk rri dot dhe nxiton te kthehesh sa me Majtas, por kjo eshte menyra me e mire t’i keshillosh Rames rrezimin…

  Ta shpetoj Ekonomine nga informaliteti, kjo po. Te verifikohen pronat e mesme e te medha, Te Kujt Jane, si Jane Perfituar, te bej qe te paguhen Taksat, por edhe te kqyr ku vene Parate e mbledhuar ne emer te Shtetit. Kaq.

  Po beri keto, plotesohen tere sa thua ti, Viktor.
  Sa per Ilirin, te lutem…mos e nxito Edin.
  E di Edi kur do vij vakti per te…

  Reply to this comment
 11. Iliri October 2, 03:22

  Po e trajtoni mire kete plakun, Bejeni synet se nuk eshte bere.

  Reply to this comment
 12. Socialisti bythpambuk October 2, 04:32

  Problemi eshte qe Edi Rama nuk eshte i majte prandaj dhe politikat ekonomike te kesaj qeverie jane te djathta.
  Edi Rama socialistet i deshi sa siguroi kariken e KM , tani nuk kujtohet me per ta.
  Edi ne pergjithesi i urren intelektualet e ketij vendi dhe ne vecanti intelektualet e majte. Shikoni qendrimin qe mban ndaj Moikom Zeqos , icili eshte pa pune.
  Sa te jete ky KM mos prisni asgje majtas.

  Reply to this comment
 13. muhamet malaj October 2, 05:46

  Me pelqeu shume artikulli i me siperm dhe kam mendimin se SHTABI DREJTUES i gazetes ka fryme kombetare dhe largepamsi te mire per zhvillimin e vendit dhe formimin e mentalitetit kombetar per bashkjetesen qytetare dhe formiin e politikaneve te rinj te sinqerte dhe botekuptimim bashkohor.Te luftohen shume qeveritaret hajduta duke u verefikuare pasurit si dhe shpenzimet e tyre MOS TE JETE KRENARI MARJA E BORXHEVE POR PRODHIMI KOMBETARE ME SIPERMARESA SHQIPETAR TE VIHEN NE QARKULLIM LEKET E SHQIPTAREVE DHE JO TE MERREN BORXHE NGA BANKATENIVELEVE TE NDRYSHM PER MUA JAN GJAKE PIRESIT ME TE MEDHEJNE TEPOPULLIT

  Reply to this comment
 14. Stef Staku October 2, 07:08

  ANALIZE : Nje artikull me vlere. Bukur.

  Reply to this comment
 15. arber October 2, 07:22

  Nje artikull dinjitoz.Kryeministri talexoj me laps ne dore…….ME PELQEU.

  Reply to this comment
 16. info analitike October 2, 07:40

  Ashtu siç kam shkruar shpesh ketu ne forum ka shume pika qe kam prekur e qe me gjejne dakord, por Viktor Malaj kur i drejtohet Edi Rames dhe Ilir Metes e ben sikur ata te jene persona te mbrujtur me moral dhe etike dhe qe po punojne per te miren e vendit. Fatkeqesisht praktika ka treguar se sa larg qendrojne keta te dy nga aspiratat e Malajt.

  Reply to this comment
 17. Tiku October 2, 07:54

  Nje shkrim mjaft goditur, qe duhet te sherbeje si udherrefyes per kollovaret e karakurves me emrin politike. Pa dashur te ul vlerat reale te ketij shkrimi te miremenduar jam i mendimit se jo vetem qeverite, por edhe edhe autoret e shkrimeve kane me teper nevoje per qortime, se sa per lavderime.

  Me pak trushplarje, ju lutem

  Citat 1: Duke pasur parasysh edhe “faktin” se rizgjedhja e z. Rama në krye të PS është e padiskutueshme… ;-).

  Citat 2: Edi Rama erdhi në krye të Partisë Socialiste duke qenë kryetar i Bashkisë së kryeqytetit, ku shpalosi “aftësi administrative” si asnjë kryebashkiak tjetër… 😉

  :Fakt eshte, qe pervec largimit nga kjo parti pseudo e majte te ish-figurave me kyce te politikes, perjashto ketu nja dy rucra apo dado te ndryshkura, vihet re se ka dhe titullare te brezit me te ri, tek-tuk edhe ndonje politikan te spikatur nga rrethi i anetareve te kryesise, te cilet, duke iu referuar qendrimeve dhe prenoncimeve publike, duket se nuk jane plotesisht te bindur ne vetevete per korrektesine e rrugendjekjes se ish-administruesit te talentuar, apo e thene ndryshe, “ish-mjeshtri 20% karatesh” i shperndarjes apo mosaprovimit te lejeve te ndertimit.

  Citat 3: Personalitete si “Moikom Zeqo” (???), dhe jo vetëm ai, janë pasuri kombëtare më shumë se partiake… 😉

  : Pse duhet pikerisht te propozohet nje person i vecante me emer e mbiemer, a thua ti se ky dhe vetem ky do te ishte shpetimi i politikes nga tradhtaret e kombit?

  Citat 4: Ilir Meta dhe shumica e ministrave të ardhur nga partia e tij janë përpjekur të bëjnë një paraqitje më dinjitoze krahasuar me qeverisjet paraardhëse… 😉

  : Po si s’na the nje gjysem fjale per ate historine e kricave te Krrabes te ngarkuar me qypa floriri, o analisti “kritik” i Malajve?

  Reply to this comment
 18. Ilir Meta October 2, 07:56

  Partia e Lilit te Metes, nuk eshte gje tjeter veçse nje zyre pune e mirefillte, ku militante dhe njerez te pushtuar nga ethet e te berit pasuri pa djerse dhe pernje kohe te shkurter kane gjetur strehe. Qartesisht, brenda kesaj strukture demoniake nuk gjen asgje tjeter veçse njerez pa ideale dhe vlera shoqerore e profesionale. LSI qe nisi si Levizje e Skrapalinjve te Inatosur, u kthyer ne Levizjen e Spurdhjakeve te Interesit. Mjere populli i shkrete….

  Reply to this comment
 19. Meteh October 2, 08:07

  Analize e drejt.Ne nje vit pune % e PS ka rene ndjeshem,pasi votuesit e saj jane lene me kokemenjane,pa pune,pa shpres & se premtimet per te arrestuar te korruptuarit e qeverise se djeshme po deshtojne.Reforma ne drejtesi nuk mund te behet nga NASIP NAÇO i LSI,ku Meta deklaron ne kuvend se “Berishen e kam pike te dobet”Apo Naço nga Berati bertet se”Kryeminister do jet META??Dhe pa u bere reforma ne drejtesi,korrupsioni do ulet kembekryq & me keq ne kete vend.Rama ka deshire te beje shtet,por gjat rruges ka shkembenj te medhej qe e pengojne,nese nuk i sheh,le te lexoi artikullin tuaj & te tjere ne DITA.Llafet nuk sjellin gje te mire,duhet pune,pak gjume nga te gjithe qeveritaret e pushtetaret e majt,pasi te djathtet dihet qe jan ne sabotim per çdo dite.Berishes,Bashes u duhet mbyllur goja me burg.Çpo behet me dosjet?Pse hesht prekuroria?Pse nuk shkarkohet K/Prekurori Salist?Pse nuk shkarkohet K/SHISH?Kur do ndodhin keto,kur shqiperise ti vihet FLAKA nga BERISHA.Si ka mundesi qe Ristai ti thot RRUGAÇ Kryeministrit? Populli po sheh qe PD eshte hedhur ne sulme,pozita ne mbrojtje????

  Reply to this comment
 20. Azemi October 2, 08:28

  Ne fakt po tradhetohet elektorati i PS,LSI ka per qellim te shkaterroj Partine socialiste kjo duket qarte se po josh te gjithe te pakenaqurit e PS.Ka punesuar ne administrate te gjithe elektoratin e djathte,ne asnje rast ne gjithe Shqiperine nuk ka punesuar qofte nje socialiste.Z.Rama eshte mire te mare masat se me duket se po ja fut ujin nder byth,eshte i pa bese Meta i ka dhene provat.Elektorati i PS nuk ka fare besim tek ky person eshte mjaft i rrezikshem,ne te gjitha rastet e ka me hile.

  Reply to this comment
 21. Spectrum October 2, 08:47

  Artikulli i bukur per hartim gjimnazi po shikoj qe nuk e njeh politiken si fushe fare nuk gjykohet qeveria me nje vit ne fund te kater vjecarit mund te jepet nje mendim disi sepse per te zbatuar nje program duhen nje minimum 5 vjet dhe Max 7 vjet e dyta rilindja vjen perpara Brenda nesh duhet ta duam ndryshimin dhe te pregatitemi per ndryshimin perpara se ai te vij,Rama ka bere pune dhe e ka bere vetem ai sepse ata emrat si blushi dhe malaj aty kane qene vite dhe nuk kane bere gje sa per partine ata jane akoma te koperativat e konsumit pervec Rames qe eshte néolibéral dhe me perkrahje te madhe nderkombetare sa per métén e detyruan te tjetet te bente kualicionin qe zgjedhjet te dukeshin sa me perfaqesuese sepse de facto meta nuk merrte asnje vote politika i dashur mik behet me lek jo me llafe,Rama ka treguar se si te menaxhoj situatat prandaj dhe perendimi e perkrahu ai e dha proven e shderroj tiranen nga Islamabad ne qytet ku nuk trembesh,qeveria ka nevoje per ekspert ne pergatitjen e politikave te zhvillimit dhe jo vetem po te gjithe jane gati per te ndihmuar ne kete perpjekje gjigande qe ka nisur per oksidentalizimin e vendit,

  Reply to this comment
 22. I.Troplini October 2, 09:40

  FALEMINDERIT VIKTOR MALAJ,

  si ajo toka e thare nga nje vere e tejnxehte, pret pikat e para te shiut nga lart,,,po ashtu presin shqiptaret, nje shtyp te pergjegjshem dhe cilesor. Tek flasim per detyrimin ligjor dhe kombetar, qe qeveria dhe Kryeministri kane karshi vendit dhe qytetareve, per politiken e duhur qe duhet te ndiqet dhe gabimet qe jane bere deri me sot, po ashtu duhet folur edhe per DETYRIMIN KOMBETAR te shtypit te shkruar, si percuese dhe krijuese e mendimit progresiv. Ky detyrim kombetar, nuk arrihet me artikuj mbi Mesilat dhe Xenet, me veset dhe incestualitetin e tyre te neberitshem. Pare ne kete aspekt, shkrimi Juaj, eshte nje hap ne drejtimin e duhur, ne arritjen e atij qellimi qe permenda me lart.
  Pak me pak DEMAGOGJI dhe pak me shume KURAJO, do i benin mire figures se kesaj qeverisjeje te sotme.
  Me me pak DEMAGOGJI, do benim te mundur ti sherbenim edhe asaj SHQIPERISE TJETER,,,asaj te percudnuar, te harruar, te mbetur ne erresire. Do mundnim ti sherbenim atyre shqiptareve, edhe pse nuk jane nje zone, qe premton mijra vota per Kryeministrin dhe qeverine e tij. Nuk eshte aq tek politika e majte apo e djathte, sesa eshte tek DETYRIMI KOMBETAR DHE KUSHTETUES per ti sherbyer qytetareve, shpallja e emergjences ne ato zona ku shqiptareve iu duhet te jetojne si neandertalet. Aty shihet, prania apo egzistenca e shtetit, e Qeverise dhe e Kryeministrit.
  Me shume KURAJO. Ndertimi i shtetit ligjor, asaj shtylle kurrizore per cdo sistem shoqeror, mbetet nje enderr per shqiptaret dhe shtetin e tyre. Ne nje vend ku vrasesit dhe hajdutet ordinere, dominojne jeten politike nen imunitetin e parlamentarit, nuk mund te kete progres dhe nje bashkejetese te qyteteruar.
  Nuk eshte ndonje aftesi e vecante, te dukesh me i zhdervjellet dhe me i civilizuar se Sali Berisha dhe qeveria e tij. Te ndryshosh prej tij,,,,do te thote te luftosh politiken e bajraktarizmit si doktrine shteterore, pra vendosjen e PS ne bazat e zgjedhjeve te lira te drejtuesve dhe jo te lidereve te perjetshem qe mendojne, se pa ta nuk rrotullohet toka.
  Te ndryshosh prej tij, do te thote te mos besh koalicion me te keqen. Kryeministri yne i nderuar, e ka te keqen ne shtrat,,,,,njelloj si ato cibanet qe qeveria, i hoqi nga bulevardi DESHMORET E KOMBIT, me ardhjen e Papes.
  A mos valle, duhet edhe nje vizite tjeter e Papa Franceskut, per te “ndricuar” mendjet e shqiptareve dhe per ti dhene atyre kurajo, per hapat e duhur qe duhen ndjekur? Cibanet prane Kryeministrit, jane per momentin, rreziku me i madh per te ardhmen e vendit. Ata jane te tille, sepse nuk kane asnje format politik apo ideologji identifikimi. Zaptimi i administartes shteterore dhe shprendarja e saj si “torte” per ata qe japin voten per LSI, nuk mund dhe nuk ka te beje me nje politike europiane. Ajo eshte, vazhdimi i rrumpalles se Saliut nen siglen e nje partie tjeter.!!

  Reply to this comment
 23. cen durimmadhi October 2, 09:43

  Artikulli eshte kuptim plote dhe nuk ka nevoje per shtesa.Ju lumte!

  Reply to this comment
 24. mergimtari fv October 2, 10:12

  E.Rama nuk eshte i majte , por centrist social-demokrat , kete gje autori i nderuar i shkrimit duhet ta kete nuhatur me kohe udhen e levizjet politike te tij qe nga 90-ta e deri sot , Rama eshte vertet administrator i mire por ne kete mandat teper te veshtire atij i duhet te ndertoje godinen qe quhet shtet e mundesisht shtet i se drejtes ku te gjithe te ndjehen te barabarte para ligjit , shkurt e shqip ta dhjesi ate qitap te Maliqit qe ka varrosur shpresen e shqiptareve ketu e 70 vjet ku 24 vjetet e fundit te anarshise po ha jete njerezish te pa fajshem, Rama po forcoi ndertimin e shtetit ka vene ne udhe dhe ekonomine , kulturen , arsimin e shendetesine etj.

  Reply to this comment
 25. tani October 2, 13:15

  Keta qe shkruajne te tilla gjera, pergjithesisht nuk kane dhene (dhe nuk japin) asnje kontribut real per marrjen dhe ruajtjen e pushtetit dhe flasin me kompetence te madhe sikur jane baballaret e socializmit dhe “patronet” e tij. Ne nje gje bashkohem me autorin qe varferia eshte aq e madhe dhe pellgu dhe mocali i qeverisjes se kaluar aq i madh dhe i thelle saqe (ketu e modifikoj) nuk eshte akoma koha te flasim per ndarje ideologjike. Mendoj se nje perqasje realpolitikedo ishte mese e sukseshme ne kushtet aktuale. Nuk pajtohem aspak me qendrimet dhe analizen qe i ben LSI-se, duke ditur kontributin e saj ne fitoren e 23 qershorit, dhe “rrymat e votuesve” qe i perthithi kjo force dhe qe bene deri diku edhe diferencen.

  Reply to this comment
 26. gjermani i fundit October 2, 15:01

  ne fakt autori ka dashur me qellimin e mire te fuse ne nje shporte nje mori argumentesh,te ndryshem shume nga njeri-tjetri.Se pari,nese Rama i vetem arrin te modifikoje nje parti te teren si nje rrobe qe t’i shkoje per shtat,nuk me vjen keq per Ramen,po per ate mori te madhe personash e idesh qe quhet parti socialiste.Rama vete ka thene qe nuk eshte politikan,mua me ngjan se as administrator nuk ka si te jete,sepse nuk di ndonje rast ne bote qe presidenti/kryeministri te jene thjesht administratore,paguhen te tjere nenpunes per hesape magazinieri dhe kushtojne shume me pak e jane shume me teper efiçente.Rama eshte nisur me optimizmin e nje trajneri.Kursit te tij i vuri nje emer te madh,Rilindje,por ne fakt Rilindja nuk eshte koncept i thjeshte me rritje rrogash,shtim pensionesh,shtrim rrugesh e karagozlleqe populiste te denja per demagoge ahengjesh si Berisha.Rilindje do te thote autostime,pergjegjesi per te nesermen, hedhje themelesh per nje godine qe duhet ti rezistoje kohes.Natyrisht qe keto jane gjera me te medha se Rama,se une,se ti,se te gjithe ne e per kete gje nevojitet nje fryme kooperimi shembullore.Edhe rilindasit kete gje evokonin;duhet te kooperojme-feja e shqiptarit eshte shqiptaria!.Nuk eshte fjala thjesht se do futemi ne Evrope,por sepse kemi pergjegjesi per ta çliruar vendin nga kurthi i varferise.Kam lexuar se nje vend i varfer qe te çlirohet njehere e mire nga kurthi i varferise do 59 vjet rritje ekonomike pa nderprerje.Pra,jo Rama,por ta zeme se do isha une kryeminister,une Njeshi-fyl – send i kote siç thote gjeniu i Majakovskit,çfare do beja? Fillimisht do kerkoja Paqe, do kooperoja. Nuk do i kisha numrat per te qeverisur i vetem, do kerkoja nga grupimet e majta. Patjeter qe kooperimi ka kosto,se edhe vete politika eshte nje kosto. Por njerezit u mesuan me inagurime Berishe, ata e dine se qeveria punon kur ben rruge,kur lyen shkolla,shpall hidrocentrale neper ledhe e kanale,etj.Por ne fakt realiteti ofron shume me pak.Shteti yne eshte falimentar, kemi borxhe kozmike. Te marresh borxh duhet te demonstrosh qe je i perpikte,qe kthen kestet ne kohen e stabilizuar,keshtu meson qe para 200 e ca vjetesh Benjamin Franklin mbi rregullat e kapitalizmit.Nga ana tjeter,te hapesh vende pune fiktive,thjesht per te punesuar shkon ne kah te kundert me kete logjike, i bie te frysh administraten e te shtosh borxhin publik.Pra,edhe pse Rama nuk di shume nga ekonomia,mes ketyre lubive qe jane borxhet dhe shpenzimet pa kriter ai nuk shkon dot si Odiseu me veshet e taposur. Duhet te beje sikur do i zgjidhe te dyja, se keshtu behet njeçike politike, por thame qe Rama ka deklaruar se nuk eshte politikan….Rebus i veshtire me duket mua, por atehere si perfundoi qe Rama u be kryetar dhe kryeminister?Pra,nja dy gjera di ti beje, se ndryshe pa gje fare nuk merr dot as edhe nje Like ne Facbook e jo te marresh 1 milion vota.Pra,njeçike rrufjan eshte treguar,tashme lipset te tregoje edhe ca me teper.

  Reply to this comment
 27. Elidon Tershana October 2, 15:10

  Te verteta te thejshta. Gjera qe kane ndodhur ne syte tane, gjera qe ndodhin cdo dite ne syte tanne. Te lumte pena Viktor Malaj. Bravo gazeta qe e keni botuar, treguat qe nuk jeni fletushke politike.

  Reply to this comment
 28. beni October 2, 15:29

  Esht ber dicka, por perseri duhet ti kthehet besimi popullit, pra ka shum pun per te bere! Ne nje kohe 1 vjecare duhet thene se nuk esht nje koh e mjaftushme! Themelet e nje shteti do te qendronin te pa luajtshme, vetem kur ne ket shtet te ecej me kembet e veta e te prodhohet dicka per te then qe nuk jetohet gjith jeten me borxhe e duke te mekuar te tjeret, njelloj si ti genjesh qytetaret e tu japesh uje me pikatore! Tek te kamurit, qe perfituan ashtu sic perfituan nga ndryshimi i sistemit, duhet njefar solidariteti, ndaj shtresave ne nevoje, sepse vetem keshtu do te mendojn se kan doren e shtetit dhe te shtetasve qe duhet te solidarizohen ne situata te veshtira ekonomike! Pra nje angazhim jo vetem i qeverise, por edhe qytetarve!

  Reply to this comment
 29. Mark uk October 2, 17:02

  Ca e kan nxierr ket sarahoc,legen.

  Reply to this comment
 30. Edi Rama pastro DREJTESINE October 2, 17:19

  Si gjithmone i SAKTE, i NDERSHEM dhe i DREJTPERDREJTE zoti Malaj. Per mua Edi Rama ben pune, por me shume ka fjale. Fjalet dhe batutat e tij jane…pa fund dhe shpesh te vjen per te vjelle. Edi Rama eshte Artist dhe si i tille di te bej makiazh…kete po ben prej nje viti (hiq pastrimin e LAZARATIT TE SALIUT). Edi Rama nuk mund dhe nuk ka per te ber dot per 4 vite nje Shqiperi me te pasur, nje Shqiperi pa varferi po kaq ekstreme sa kjo qe la pas Saliu dhe Banda e tij. Edi Rama mund te bej vetem nje gje Brenda 4 vitesh: nje Shqiperi me SISTEM DREJTESIE te vertete dhe jo nen kembet e Saliut dhe Familjes te tij. Kete mund ta bej dhe po beri kete i ka ber vertete te gjitha.

  Reply to this comment
 31. zeqo October 2, 18:24

  Berisha prej 22 vjetesh qendron mes Lilit (Lirise) dhe Likes (Ilirit), mjere ne se ata bashke jane ne poltike dhe me rradhe nga 8 vjet ne pushtet e bashke i kane zyrat, bizneset, pronat, miliardat edhe keto qe vodhen ne banke bashke i ndan

  Reply to this comment
 32. Mark uk October 2, 18:26

  Pse tregoheni servila o militaruca te shitur per nje thes miell.As qe e keni lexuar cfar ka prrallisur ky spiun i kohes Dulles.Ju vetem thuani amen sic benin mashkujt e rritur te Beratit se jo burrat kur nje komandat i kohes se Zogut i shante me cfar u permban pragu e ata te gjith pernjeheri AMENNN.Nese ndokush nuk ja din emrin ai quhej OSMAN GAZEPI<pysni te vjetrit se e dine shume mire.Ashtu edhe ju flet nje gomar qe per fate te keq eshte kryeminister, e ju me servilizem thuani AMENNNNNN.

  Reply to this comment
 33. Mark uk October 2, 18:30

  Harrova ma kryesoren ne fund ai ju tha populli mistrec i Beratit. E ata te gjith me nje goje.Jemi populli mistrec i Beratit,laluc hesapi se cu thue.

  Reply to this comment
 34. arkivi October 2, 19:58

  Po cme kujtove Osman gazepin bre,-i thote te nipit qe e kishte me post te larte ne Berat,qe beratasit ankohen per ty se nuk po sillesh mire,- nipi i thote;nderhy me miqte qe ke ne qeveri te me caktojne ne ndonje vend tjeter,si ndozot ne Korce.Osmani e kreu porosine dhe e emeruan te nipin ne Korce,-mbas kesai i dergon nje leter- porosi ku shkruan;Korcen kerkove,Korcen te dhame,shiko mos e dhjec sic dhjeve Berane.

  Reply to this comment
 35. Skuthi October 2, 22:23

  Vari trapin se ket radhe na e futi Rama dhe na mashtroi. Uroj te dale ndonje Parti e re dhe ta votoj i gjithe populli per proteste

  Reply to this comment
 36. Bato Mokra October 3, 07:42

  Pa hyre ne analize te artikullit, me te cilin ne pergjithesi pajtohem, per kreun e pare “Edi Rama si kryetar partie” do desha te shtoj hëpërhë nje fakt, qe nuk shkon me frymen unitariste te Qemalit B…, alias Viktor Malaj. Ne nje moment shume te veshtire, teksa po ndertohej H/C i Fierzes, Heroi i H/C, personaliteti i shquar, Ismail Ahmeti, atebote drejtor, ndjehej keq, kishte nevoje per njerez, te konsultohej me ta dhe t’i benin balle bashkerisht situates mjaft te rende te krijuar. Ende s’ishte bere komunist, njeriu (djale i vetem dhe me nenen ne Shkoder), qe kishte 25 vjet neper H/C. Hyn e del neper zyra dhe s’gjen njeri, kur qe, ne nje salle e shikon plot. Po ju ç’beni ketu?-pyet. Po ja po bejme mbledhjen e org.baze per perballimin e kesaj situate, po diskutojme qe te percaktojme planin e masave, packa se s’priste asnje minute koha.
  S’jam deshmitar okular i skenes, po di qe sistemi monist, beri cmos qe kjo ngjarje “te mos zbiste teposhte”, te minimizohej dhe menyra te tjera te kohes qe perdoreshin per sfumimin sa me te madh te saj, si nje qendrim ekstra i Ismailit.
  -Perjashta!-kishte uleritur drejtori i ndertimit te H/C, patrioti, ende pa u bere anetar i PPSh-se, – H/C eshte ne rrezik si asnjehere tjeter dhe ju tjerrni mbledhje ketu, perjashta. Dhe shperndau me “dhune” mbledhjen e radhes e rutinore, ne rregull me statutin, me ato te “ndihmes e kontrollit”, qe mund te vinin neser nga Qendrat ndihmuese e kontrolluese.
  Kaçaku, misionari me i rrezikshem antishqiptar, SRB-i, ka korre “suksese” te mahnitshme per shkaterrimin e vendit te tij dhe shperblimin per kete veprimtari kriminale s’kane pase nevoje me ia dhane sherbimet e huaja rreth e rreth Shqiperise e pak ma ndej, por i ka marre nga grabitja alaZog, alaRasputin, alaAlKapone, ala…te vendit te vet, qe, si thone ne Shkoder “s’din kush me i tregue”.
  Te gjitha nenvizimet ne kete kre nga Viktori, alias Qemal B. (ne mos gaboj, se kemi qene dikur ne nje front) i mirekuptoj, pervecse projektori i tij nuk ka hyre ne trupen deputetore, ne strukturat e PS, ne “senatoret”, qe kane rene klluke.
  Pervijimin qe i beri jetes se Ismailit e bera enkas. Nder te spikaturit e “te ndryshmes” perfshin edhe ndonje emer, qe ndryshe nga Ismaili, s’eshte paraqitur ne detyre dhe u be pikerisht minister i …arsimit. Mendimi “ndryshe” i tij, krejtesisht i kristalizuar tashme, eshte se ai punon per llogari te vet, kendon kengen e njohur e te vjeter “Bjer shi ne bahcen time”. Dakort ndryshe, po Viktori me pare te shtroje ceshtjen e mosintegrimit te tij me trupen deputetore, mungesen e nismave vetjake ne fushen qe i perket, kur i ka koleget e tij, jo me pak te talentuar, jo me pak te zote e me vepra, i ka rrugeve pa pune, pa asgje dhe jane pikerisht po keta qe kane marre Benkat, Iliret, Pandushket etj dhe i sollen ne PS, i rriten, i mbeshteten dhe tani, kur i shohin, jane shume te zene me bisedat e tyre ne celular, thuajse i ka kerkuar vete Zoti, ose nje prej te derguarve te tij ne toke, Papa Francesku.

  Reply to this comment
 37. Ericson October 3, 10:33

  Cudi e mesme me keto kopertinat e fundit te Dita-s!

  Une prisja ndonje gje te re nga Viktor Malaj ,qofte edhe inkurajuese apo ndonje shpjegim me te kualifikuar se perse gallofi Edi Rama trembet akoma burri i dheut te coje per ndjekje penale deputetin Salih Rrahman Berisha per vrasjet e 21 Janarit,dhe ta lere Anen akoma me lot ne sy kur sheh qe ky mysybet i zi jo vetem qe shan e kercenon sikur do trembe gomeret e Shen Marise ,por do ti beje gropen edhe vete gallofit!

  Nuk eshte puna ketu se eshte kaurr e frikaman, sic mund te pandehet ne arealin shqiptar, pasi Shqiperia ka patur kaurre trima qe i kane futur drithmat edhe vete Ali Pashe Tepelenes e Sulltan Mahmutit te trete!

  Ketu behet fjale qe Salih Berisha te kapet per jake e te cohet ne teqe!

  Askush te mos preket e ofendohet kur i thone frikaman e pordhaman e mender …mut, kur trembet nga disa turrma mamurrasish te Salahudinit qe akoma mbajne callme ne koke taman si bjellogardiste apo nga Emiratet e Bashkuara Arabe!

  Bjerini te ligut me qyl prapa kokes, thoshte gjyshe Kleopatra, …po se cdomethene qyl ne kete rast nuk merrej vesh, a ishte ai vesi i keq moral,… apo myka e sopates, ky mister eshte po aq i padeshifrueshem sa edhe hieroglifet kuneiforme te asirianeve te lashte!

  Reply to this comment
 38. Zani T. October 3, 13:19

  Te merresh me @Ericson eshte vertet te theqafesh kohen tende ne nje nga 4 menyrat e humbjes se saj: duke mos bere asgje! Me vjen keq te them, se i ka shkuar dem ambalizhimi i halleve te tjereve, kur eshte njeri prej te klonuarve nga “Te enjtat” (si menstruacionet) e kryekriminelit Sali Berisha. Pra, “halli” i tij eshte EDI RAMA dhe sulmi ndaj tij, njelloj si i “Palmës De…Mesila”, apo pijanecit surrogato e te peshtire Rik-Rik-Stani.
  Ja kaq kohe mund te kushtoja. Do me vinte keq qe shenimin tend ta beje nga ndonje zyre e kaçakut Prof.Dr. (Lesh) Saliut!

  Reply to this comment
 39. PalokCuca October 3, 13:47

  Bukur Viktor! Ke thene shume gjera qe qendrojne.

  Reply to this comment
 40. Ericson October 3, 14:51

  Te dashur kendonjes te gazetes “Dita” !

  Me lejoni t’ju rrefej nje ceshtje krejtesisht private, nje enderr te cillen po e ndaj me ju.

  “Nuk me dukej se ishte as dite e as nate ,por kembet e renda plumb po me conin me mundim kah nje ndertese te zymte e hijerende kur mu faneps befas nje plak i gjate e i kerrusur , me nje sup te anuar i veshur me nje kostum prej thesi e nje kollare prej gazete ,…Jam Salih Berisha,…duen me m’fut ne burg kopilat, hajde!

  -Emri! gjemoi nje ze i cjerre e metalik qe te shtinte daten.

  -Salih.

  -Emri i babait! sokelliu zeri i tmerrshem.

  -Rrahman.

  -Mbiemri! bubulliu gjykatesi, i cili mu duk se e kishte koken sa nje ftua, i verdhe si meit e me qafen si bisht prej gjymi.

  Me mbuluan djerset e ftohta kallkan nga frika e futa koken ne thesin e Salihit….

  -Ngrihu, Rike …me shkundi gruaja ,Ankushania, e gjate dhe e thate si kallam kenete por e forte si celnik, e veshur me nje dolloma te gjate ku ndrisnin disa kopsa prej bakeri, e cilla ngrihet qe me sabah, pa gdhire e pasi grindet me veten e pispilloset i hyp nje makine “Shevrolet” nje rrangalle e vjeter dhe e shemtuar per ibret e shkon per te dhene mesim ne nje shkolle budallenjsh,ndersa une pasi kam futur ne torbe cekanin, mistrine e pe plumbcen i grah “Ford”-it tim, qe eshte per hukubet te Zotit e vrap ne pune ,pasi missis Huanita Walters ,nje plake e fishkur me koken si bastun prej shtrigu e do te mbaruar avlline, qe e ndan nga komshiu i cilli e veshtron me epsh.

  Rruges mu kujtuan copra te endrres e thashe me vete: Bobo! Salihi, gjynah ne kete moshe!

  Reply to this comment
 41. Mark uk October 3, 15:31

  Erikson:Mjer ju cfar paske hequr.Me siguri i paske mbushur pantallonat.

  Reply to this comment
 42. Kris 1 October 3, 15:37

  Nje analize e mire ne faqen e dites.Thirrja pak me majtas eshte e drejte por halli eshte qe socialistet perfaqesojne nje bande me program te majte dhe veprime te djathta sa marrin pushtetin.Jane nje bande skuthjesh politike pa moral ,pa kuraje,te pabese qe te marrin voten dhe pastaj duke bashkepunuar me Pd te qijne rrobte.I tille ishte Nanua,te tille jane piktori dhe floriri.Premtimet e tyre per te luftuar korrupsionin dhe per te luftuar varferine do ngelen ne leter.Korbi korbit nuk ja nxjerr syte.
  Natyrisht qe do te shtrojne edhe rruge me borxhet qe marrin se ndryshe u falimentojne kompanite e tyre dhe u ulet fitimi.Se ne tiranen tone cdo qeveri qe vjen ne fuqi prish nje shatervan dhe nderton nje tjeter .Presim cudira nga piktori I facebookut qe I dermoi kundershtaret me batuta ndersa per thyeresit e ligjit te ndrertimit eshte bere si taleban me dinamit ne xhep.Duhet frenuar se mund te behet kamikaz.E ka thene Saliu qe te dy Jane te semure psiqik.
  Lexova komentin e feniksit qe paska ngelur gjyqeve.Po akoma nuk e ka kuptuar se Saliu goditjen e ushtarakeve e ka bere me miratimin e heshtur te Ps?Nuk e di qe qajne te dy bandat per kushtetuten dhe vendimet e gjykates kushtetuese por kur Kane nevoje I perdorin dhe ne banjo.
  Pret drejtesi nga Can cani apo nga Napoleoni qe po ben per vehte gjithe diplomacine boterore?
  Napoleoni me floririn po luftojne te zoterojne median ne vend ,dhe dhuna nga blu do te jete ngjyre roze.

  Reply to this comment
 43. arkivistja October 3, 16:02

  @Kris 1 ,jam ne nje mendje me ty.

  Reply to this comment
 44. Rroku i Druve October 3, 18:08

  @Kris 1; @arkivistja;@nastradin translatori;@erikson, @skuthi etj, etj:

  “Po*dhëtarë komentues te te gjitha faqeve online ndërroni pampersat!”

  Reply to this comment
 45. Kris 1 October 3, 18:32

  Suksese shendetsise shqiptare qe beri te mundur te shndrohesh nga rroku I Saliut ne rrok te edushkes.Te pershendes si ne shkoder:
  Te fala rrokut.
  Qendro nen pantallonat e napoleonit se vjen dimri.

  Reply to this comment
 46. M A R K O October 3, 21:40

  Pa figura si Grida Suma nuk shkon timoni majtas, por shkon tejposhte…

  Reply to this comment
 47. toni shkoder October 4, 15:32

  Te lumte dora e mendja Viktor!

  Reply to this comment
 48. Mark uk October 4, 19:18

  Ku doni ta coni me majtas,pervec ne doni ta coni ne hale.

  Reply to this comment
 49. Mark uk October 5, 09:29

  xhiksi:Se pari shkruej shqip.Me vjen mire qe e ke kuptuar,po ne vend qe ta mbani mbyllur jeni mbyllur vete ne te.Aty do rrish deri te mbaroj mandati i kti idioti qe shte kryeminister.Thuhet se shqiptari eshte trashigimtar i vuajtjes e i durimit.Po ndoshta do prishet kjo shprehje,po nga qe e keni ne qef rrini,po kujdes inventarin.

  Reply to this comment
 50. D O K L E A T I November 22, 16:59

  SHQIPERIA NUK ISHTE MESUA TE UDHEHEQ VETEVEHTEN

  1. SERBET ME NIKOLA PASHIQIN RREZUAN REPUBLIKEN E NOLIT DHE PRUNE NE PUSHTET ZOGUN ME MBRETERI.
  2. DUSHAN MUGOSHA DHE MILADIN POPOVIC, ME NDIHMEN E SERBISE DHE RUSISE PRUNE NE PUSHTET ENVER HOXHEN
  3. ME NDIHMEN E DHENDRRIT SALI BERISHES QE GADI PATI FILLUA LUFTEN VELLAVRASESE ME 1997 PO MUNDOHET QE PERSERI TA KEKETHEJ NE PUSHTET DHE TE SHENDRROJ SHQIPERINE NE PROTEKTORAT

  SALIS DHE KLYSHIT TE TIJ SOT U PENGUAN FLAMUJET E SH.B.A DHE BASHKESISE EUROPIANE . PER KETE ARESYE HEQEN DORE NGA FLAMURI KOMBETAR. TUBIMI PA FLAMUR TREGON SE KU SALIA DHE KLYSHI E KISHIN ZEMREN

  Reply to this comment
 51. Viku, nga e majta e deshtuar November 22, 17:14

  Edhe pse Viktor Malaj perserit pa pushim se vota e tij nuk ishte mes “1 milion shuplakave”,
  edhe pse ai kerkon te behet i besueshem,

  duke u shprehur se:

  “…kapitalizmi eshte sistem i se Djathtes”
  dhe

  “se koalicioni me Meten i rames i eshte dukur prej fillimit si martesat e emigranteve me te hauajat…”

  duke i bere thirrje Rames te zhvendoset majtas, pra te behet si LSI, te cilin ai gjoja s’e ka honepsur, prej fillimit dmth,

  Viktor Malaj serish zbulohet si nostalgjik i se majtes se deshtuar ne kete vend.

  Ai ka te drejten e prononcimit sic do, ndryshe nga sic eshte, por une e degjoj Edi Ramen me kersheri, konsiderim dhe shprese, kur ai ua perplase fromave te majtosura me nostalgji: Ju thoni se duket se kjo reforme/vendim, ide, duket si e Djathte?! E cfare pastaj?! E rendesishme eshte t’i bej mire ekonomise, vendit…”

  Duke mos perkrahur, se paku duke mos e simpatizuar kete trajte te Edi Rames, se paku provojme se kemi votuar kot fare kunder Sali berishes, qe vetem i djathte nuk ishte, dhe qe ende votojme per Te Majten, si vazhdim i komunizmes se rrezuar prej marrezise se vete…

  Reply to this comment
 52. Mal Uka November 22, 17:49

  Edi Rama po vjell vnere
  Sot shqipetaret i shkuan ne dere
  Nal kristaq nale gelbaqin
  Se mbi koke ta qesim saqin
  Nale drogen e mafine
  Nale rrenen freno hajnine
  Nal zullumin mbi fukare
  Mos ladro si kal pa fre
  Nali bandat kriminel
  Nali vrasjet o teveqel
  Mos u ban pjestar ndrejtesi
  Larg maje duert o faqezi
  Sjan gjykatesit thmija tu
  me u perzi e mej urdhnu
  Nisja ditet me i numru
  Qytetarte sot tkan kallxu
  Ma nuk duan met duru
  Shkrume ta bajne ty selin
  Ta bajne koken sa i quline
  Tpshurrin ty e tdhine partine
  E ta bajne gati qeline
  Jem kah te thome largou prej sherrit
  Se tbajme vene nbunker tenverit

  Reply to this comment
 53. lilo November 22, 18:18

  ore nje pyetje kam, lidhje me energjine,
  Si i behet hallit per ne qe kemi paguar dritat per te gjitha vitet e demokracise?
  mos valle ishim budallenj?
  mos harroni se edhe ne jemi te varfer dhe pa pune,
  e megjithate i kemi paguar dritat.
  Kurse ne lidhje me protesten vleresoj te gjithe ata qe kane nevoje per shtetin.
  prandaj i ka marre qeveria votat qe te jap llogari per nje qeverisje te mire.

  Reply to this comment
 54. gurazi cela vlore November 22, 19:07

  pensionist nga VLORA o basha SALI sot ne protesten qe organizuat , utunde jo vetem` Tirana por e gjithe sqiperia` .Po si nuk u vjen TURPE o mastrusa ,ku keni qene para 1 viti juve ore BASHIBOZUKE ,cfar kerkoni juve per 1 vite nga kjo qeverri qe kemi ngelet si qenlangoj duke lehur gamgam ,po shkoni ore zagare dhe liheni neparlament se ai [PERLAMENTI] eshte ZERI POPULLIT

  Reply to this comment
 55. . November 22, 19:42

  Z.Rama, populli eshte me TY

  Atyre ju doli “Hilja” ….

  “Protesta” per destabilizim dhe qe te shpetoj koken:

  Berisha, Mediu, Basha

  Reply to this comment
 56. MERIMANGA E KUQE November 22, 20:58

  BJERU PA MESHIRE SE DALIN ATA QE KANE BERE VILA PER 2-5 VJETE NE PUN SHTETI DREJTUS POR VUR DREJTESI NJEHERE KU DHE ME SE I BENE KETO NDERTIME PO KA DHE TE VARFER QE VENE PAS BERUHAJTHIT PO SHUMICA JANE HAJDUTAT E PD SE TE NDERSHMIT KERKOJEN DREJTESI PER PADREJTSITE QE U JANE BERE KETO 8 VITET E FUNDIT SE PJESA QE I SHIKON NGA EKRANI U VJEN PER TE VJELLE DREJTESI DREJTESI DREJTESI Z KRYEMINISTER

  Reply to this comment
 57. Sallakja November 22, 21:14

  Nuk shkruan keq ky Malaj,
  por politika eshte gje tjeter.

  Reply to this comment
 58. sportisti November 22, 23:17

  Me siguri ky njeri duhet te kete punuar tek redaksia “Zeri i popullit” Lapsi tij idealist komunisto-socialist do na mbushe mendjen se Rama dhe e majta me siguri do shohe “Shqiperine” tjeter dhe ketu qendron thelbi i idealizmit bajat te ketij shkruesi sepse ai e di shume mire se kush eshte Ed Rama dhe per ta zbutur idene qe ka per Ramen nxjerr vrerin per Berishen e PD sepse nuk ka menyre tjeter per te na bere te kaperdijme bollen e ofruar prej. Idealist i mire por i paturpshem kur rjeshton gjera e keshilla qe sipas tij ja rekomandon Ed Rames dhe hajdutit Meta. Ky shkrues na shqetsohet per raportin e forces te imponuar nga Meta dhe nuk e kupton se Rama fitoi ne saje te tij ashtu si edhe Berisha. dikur. Pse hajduti ( i njejti) me Berishen qenka kulçeder dhe me Ramen engjell. Thone qe ujku nuk heq dore nga vesi i hajdtllekut ne pare dhe vota sikurse e din shume mire ky shkrues. Por ne emer te ndertimit te nje shoqerie ideale te ciles i beson vetem ai, kete mision ai vendos tia varre ne qafe dy hajduteve te regjur , njeri ne LSI e tjetrit ne PS, milionere disamilionesh qe do nq mendokan per ” Shqiperine” tjeter virtuale dhe te paprekshme nga Ram-Meta. Nuk ka sherbim me te mire prej nje kripto_komunisti ndaj djemve natyrore e shiprterore te ish bllokmeneve.

  Reply to this comment
 59. adriatik xhafa November 23, 11:29

  me vjen keqe qe ne shqiptaret te sillemi keq por kemi te drejte se nuk kemi kohe perte prishur apo per te vazhduar nji rruge te qete me keto qe po ndodhin kohet efundit zoti rama duhet te veproje shume shpejte ne ekonomine evendit duhet te ngreje grupe pune dhe jo polici sa me shume vihet ligji dhe te zbatohet 4 milione jemi prandaj te lihet bisnezi ilire dhe me pake taksa trego duhet te funksjonoje same lire emire merni shembull nga gjermania ke qefe te shikosh dhe ky shtet ka nji organizim qe te gjithe te jetojne kjo eshte kryesorja po nuk pati liri tregu nuk ka zhvillim te marim anen epraktikes sa njerez jane ne shqiperi me cfare meren shumica me tregeti private sepse ska mundesi per pune shteterore jemi vend ivogel dhe kaq hapesire kemi prandaj edi rama duhet ta shikoje me syrin epraktikes ejo te veprimitte ekonomisteve qe bejne bilancin ne per zyrat epushtetit mungone organizimi dhe edrejta enjeriut per te zhvilluarnji tregeti per te mbajtur nji familje nuk duhet ti mbyllim shtigjet eketyre familjareve prandaj vijne keto demostrata ne prisnim nga edi zhvillimin eshqiperise me ecuri te barabarta por ai gabimisht mbylli gjithe aktivitetet si ndertimin si tregun engushtoi ripin kjo eshte nji gabim fatal se rendon cdo familje shqiptare dhe keshtu ihape rruge partise demokratike per te mare pushtetin dhe me llogjike shteti do perfundoje keq po spati liri veprimi ne tregti

  Reply to this comment
 60. Viku, nga e majta November 23, 16:15

  Ka debate brenda moderatoreve te DITA-s?!

  Sepse, shoh qe kane postuar/shfaqur si koment ne kete shkrim, nje koment derguar prej meje kohe me pare, per nje shkrim te po ketij autori!!!
  Por, komentin e sotem e kane ende ne pritje moderimi!

  Ka tradheti burra!!!

  E Majta ka filluar te behet e Djathte me Edi ramen, dhe si duket edhe DITA po zhvendoset djathtas, duke perdorur moderatoret vs autoreve qe i kerkojne Rames te zhvendoset majtas!

  Ka bukuri te lezecme, pluhura-alizmi shqiptar!

  Reply to this comment
 61. plaku November 23, 18:03

  Me pelqeu shume shkrimi i Viktor Malajt, qe sipas meje i bie problemeve ne koke.
  Une mendoj se “thembra e Akilit” e shoqerise shqiptare sot eshte EKONOMIA he vetem EKONOMIA.
  Qeveria e Edit trashegoi mbi tete miljard dollare borxh pubik dhe vetem per intereseat e ketij borxhi publik qeveria duhet te paguaje cdo vit 500 mije dollare. Pra, ekonomia shqiptare eshte ne nje krize te madhe.
  Per te dale nga kjo krize qeveria ka zgjedhur , sipas meje rrugen e dretjte qe zgjodhi edhe Obama. Pra, rritjen e borxhit publik dhe jo politiken e shtrengimit te rrypit qe ju imponua Greqise nga Gjermania dhe BE, e cila ka pese vjete qe lufton me lot dhe gjak per te marre vehten.

  Rruga qe ka zgjedhur qeveria ka te keqen se FMN dhe BB duan tju kthehen leket e dhena se bashku me interesat dhe per kete ata me te drejte kerkojne monitorimin e ekonomise dhe financave shqiptare ne te kundert ata nuk te japin kestet e premtuara te kredive te
  dhena. Pervec kesaj FMN dhe BB me te drejte duan qe qeveria te tregoi se po merr masa per kursime si p.sh. rritjene e cmimeve te energjise elektrike dhe bllokimin e mos pagimit ose vjedhjes se saj. Ne se qeveria nuk ben kete ajo ose duhet te Uli pensionet ose te Uli numurin e punonjesve te administrates shteteror. Per FMN dhe BB nuk ka rendesi se cfare ben qeveria ata duan fakte qe qeveria po ben dicka.

  Mendoj se ky eshte edhe problemi qe ka aktualisht qeveria e cila nuk besoj se ka mundesi financjare per “Shqiperine tjeter” qe me te drejte shkruan Viktor Malaj.
  Kam frike se ajo qe kerkon Viktor Malaj, pra qe qeveria te jete me majtas dhe te investsoje me shume ne “Shqiperine tjeter” do te prishe ekujlibrin midis tregut dhe shtetit.

  Fatkeqesisht investori i huaj ose kapitali i huaj nuk eshte Jesur Krishti , ai nuk ka atdhe, ai shkon atje ku fitimi dhe siguria e fitimit eshte me e madhe. Ambasdori amerikan me te drejte tha dje se ekonomine shqiptare nuk e ndihmon dot bujqesia, turizmi etj. Ate e ndihmon vetem investitori i huaj dhe problemi eshte se si ta sjellesh ne Shqiperi me kete drejtesi misrarabel, administrate militanate, energi elektrike te shtrenjte.

  Sa per kurjozitet, Marcione po prodhon makina FIAT ne Serbi dhe nuk i paguan Serbise taksa per dhjete vjet.
  Problemi yne eshte se edhe ne fqinjet tane fuqia punetore eshte shume e lire dhe pra konkurenca me ta shume me e madhe. Shifni se cfare po behet ne Itali, ka me se gjashte muaj ne recesjon, Fabrikat po ju mbyllen dhe asnje investitor nuk po ju vjen.

  Qeveria e Edit e ka filluar mire dhe per here te pare po shifen perpjekjet serioze per shtet normal, respektim ligji, aksioni i Lazaratit, referorma universitare, shendetesore, prishja e ndertimeve pa leje, dhe gjera te tjera shume e mira por problemi eshte leku, ku do ti gjeje leket qeveria per tu kujdesur edhe per hallet dhe varferine e “Shqiperise tjeter”.
  Edi i ka duart e lidhrua sepse e djathta i ka Futur ne xhep institucjonet e pamvarura si presidentin, gjykaten kushtetuese,prokurorine, gjykatat e te tjera.

  Ketu behet fjale per lufte jete a vdekje. Ose qeveria do beje dicka serjoze per terheqjen e investitoreve te huaj ose gropa e madhe e borxhit publik prej mbi 8 miljarde dollare, qe ka qeveria do ta pengojne te heci perpara dhe do te shtrohet pyetje se sa e afte do te jete qeveria ti shpjegoje popullit qe vuan se ajo po ben maksimumin. Ne se jo, ne vitin 2017 nuk i dihet se si do veje Puna. Qeverise do ti jepet fatura nga populli.
  Sipas meje qeveria duhet te jete transparente ti tregoje te verteten popullit per veshtiresite dhe ti japi prioritet ekonomise. Socjalizmi real deshtoi ne Shqiperi, Bashkimin Sovjetik, DDR dhe ne te gjith vendet ish socjaliste VETEM nga ekonomia.
  Thone qe Klintoni i tha keshilltarit te tij : Ekonomia, idiot, vetem ekonomia, eshte problemi.
  Ne se qeveria do te jete ne gjendje te zgjidhi problemin e ekonomise shume gjera te tjera do te rregullohen vet vetiu. Qeveria duhet te kete shuem kujdes qe te mos prishi ekujlibrin midis tregut dhe shtetit. Rritja e rolit te shtetit shkateroi perfundimishte vendet ish socjaliste. Tregu ka ligjet e veta te cilat kahas faktorit socjal te shoqerise duhen respektuar dhe te jene ne ekujliber me njeri tjetrin.

  Reply to this comment
 62. metlaj November 23, 19:00

  O VIKTOR TELUMTE PENA SE PO NA TREGON DISA TE VERTETA POR POBLEMET ME THELLE QENDROJNE KUR KRYETARI PARTISE ATI VLERAT I VLERESON SE TE PAAFTET DHE SERVILLAT I DEGJONE TRIMIN BRENDA E TREGON ME TE HUAJTE SERVILIZEM PO TREGON DHE SATATUTIN PARTIAKE NUK E ZBATON NE NGA PAK NDRYSHIME QE POPULULI I KA BERE SI TE UDHEQESIT I KEMI VLERSUARE KESHTU NE MONIZEM VEPRUAM PO EDHE ME TE RENDE KETE SEMUMDJE NE PLURALIZEM ME TE RENDE PO E ZBATOJME POPULLI THOTE SE SHTEPIN E NDREQ I ZOTI PA ME THUAJ O VIKTOR SI E QUAN NORMALE QE POR CDO GJE PREZENCEN E KRYEMINISTRIT DHE JO TE ZGJEDHURVES VENDOR ENDRAT E EDIT SIC ISHTE PER SHEMBUL SE NDERTOVA KABINET TE PERBERE NGA NJERZE PA EKSPERIENCE PER INOCACION SEPSE NJERZIT ME EKCPERIENCE NUK E KRYEJNE DOTE LE TA ZBATOJ NE SHTEPIN E TIJ AQDMINISTRIMIN FAMILJARE TA BEJNE DJALI ITIJ DHE VAJZA E GRUAS PA KESHILLAT E TIJA DHE GRUAS MOS ME TE PERBASHKEM TA NGATEROJME TE FAMILJES DERI NE VDEKJE TA MBROJME MOS TE ABUZOJ SE FORMUESIT E VERTET TE PARTISE DU TS LEJOJNE SHKATERIMIN E SAJ

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim