Mark Dodani, hero apo antihero?

November 14, 2017 11:59

Mark Dodani, hero apo antihero?

 

Pëllumb Kulla

Në një nga shkrimet e mia të fundit mbi gjurmët e diktaturës në Shqipëri, unë u referohesha kujtimeve të z. Mark Dodani. Pavarësisht nga ç’mora e ç’komentova prej tyre dhe pavarësisht nga citimi tendencioz që bëra në favor të idesë që po përvijoja, më befasoi te z. Dodani një mënyrë e re të treguari, të cilën unë nuk e kisha hasur më parë ndër të tjerë. Pashë aty diçka që, sinqerisht duhej përshëndetur, diçka që meritonte një vëzhgim të veçantë.

Në shkrimin tim mbi gjurmët e diktaturës, përmendja luftëtarët antikomunistë të përgatitur nga anglo-amerikanët pas Luftës së Dytë Botërore, në Itali, Maltë, Gjermani e gjetiu. Ishin ata që zbrisnin me parashuta mbi një terren të rrezikshëm, ku do të binin pre të forcave të ndjekjes nën komandën e Mehmet Shehut, të organizuara më së miri dhe të plotinformuara nga zbulimet sovjetike, që kishin lidhjet e tyre në Perëndim.

Pyesja: kur të ftohen gjakrat që po turbullojnë historinë e Shqipërisë, këta djem të zbritur m parashuta, do t6’i quajnë luftëtarë me detyra çlirimtare, apo mercenarë të shitur tek anglo-amerikanët që vinin t’u kërcënonin lirinë shqiptarëve të tjerë, të cilët thoshin se ishin të lumtur ashtu, të qeverisur nga Enver Hoxha dhe njerëzit e tij? Shtroja dhe kundërpyetjen: nëse do të pranojmë që përgatitja këmbëngulëse, përkushtimi dhe vendosmëria e antikomunistëve, Matjanit, Lleshanakut, Zenel Shehut e misionarëve të tjerë parashutistë janë bëma heroike, atëherë ç’emër t’u vemi Asim Alikos, Pal Mëlyshit dhe Dodanit vetë, që me guxim të rrallë ishin futur në radhët e të arratisurve, që të sabotonin përpjekjet për rrëzimin e Hoxhës? Se urtësia popullore na ka vënë dorësh një shprehje, që unë e fus shpesh në vallë, atë që nuk mund të ndodhë që edhe pulat të ngopen edhe hambarët të mos pësojnë gjë!…

Pëllumb Kulla

E quaj këtë një nga pikëpyetjet më të koklavitura dhe nxitoj të them se mjerisht, me këtë lloj tranzicioni të turpshëm që përjeton vendi ynë, pyetja nuk do të gjejë përgjigje për shumë e shumë kohë.

Zoti Dodani meriton të përshëndetet ngrohtësisht, sepse në dallim nga fjalori i shkrimeve të tij të dyzet e ca viteve të shkuar, në dallim nga bisedat e tij mbi heronjtë e heshtur dhe “armën e dashur të Sigurimit”, larg mënyrës së portretizimit në filma të malësorëve armiq, që rronin nëpër shpella malesh me armë në duar, këtë herë ai është i shtruar dhe thuajse meditativ. Zoti Dodani, me një takt fisnikësh, nuk përdor më epitetet “tradhtarë”, “të shitur”, “kriminelë” e “diversantë”. Për njerëzit që ish ngarkuar t’i luftonte dhe t’i mposhtte, ai përdor ca terma të reja, njerëzore. Ai shkruan për ta si “kundërshtarët tanë”, “të pakënaqurit nga regjimi”, “ata të Frontit të Rezistencës” e të tjera përcaktime, pa ngarkesat e njohura emocionale dhe poshtëruese, që u përdorën në letërsi dhe gazeta për gjysmë shekulli rresht.

Dodanin dhe shokët e tij, që bënë sikur u arratisën, për të mashtruar të arratisurit e vërtetë, ne, me një të rënë të lapsit, mund t’i cilësojmë shërbëtorë të diktaturës, renegatë apo fanatikë enveristë, por kështu, do t’i binim papjekurish shkurt. Do të vepronim si ndjekësit e asaj modës “na u hap goja e hajd’ të shajmë gjithçka të asaj kohe!” Duhet matur mirë, pra, dhe bile fort mirë, pasi jeta në bjeshkë mes njerëzve të egërsuar kundër Hoxhës, nuk ishte lojë filmash. Ishte një situatë që kërkonte trimëri, nerva të çelikta, përkushtim dhe alarm të fshehur të përhershëm. Jo të gjithë ushtarakët, forcat speciale dhe adhuruesit e zjarrtë të Hoxhës ishin të gatshëm t’i futeshin këtij risku madhor. Ish diçka tjetër përcaktimi historik që po vonon të na thotë se cili nga këta misione pat qenë në favor e cili në dëm të atdheut dhe të shqiptarëve. Atë me zor po mundohemi ta cilësojmë tani dhe nuk pse të bëjmë përgjegjës ca djem të rinj si Dodani i atëhershëm, që nuk patën mbushur të 25 vjetët! Shumë luftëtarë kanë dhënë jetën, për shkak të anës së gabuar në barrikadë, për shkak të urdhrave jo të studiuara të  komandantëve në caktime pozicionesh apo urdhra të hyrjes në beteja të pamundura. Ne heroizmin e këtyre luftëtarëve do ta shikojmë të shkëputur nga gabimet. Gatishmërisë për mision luftarak të Dodanit me shokë nuk do t’i zbresim asgjë duke e errësuar atë me indoktrinime dhe me buzëmbledhje enveriste.

Po kundërshtarët? A nuk duhen vlerësuar për burrësinë dhe ndjenjën e lartë të sakrificës ata, qindra e qindra të rinj që i patën shpëtuar darës së hekurt të regjimit hoxhist, përmes mijë peripecirash, duke lënë pas të afërm të pushkatuar e të burgosur, familje të zhvendosura, të internuara në viset e jugut në mjedise të akullta armiqësore, motra që nuk u martuan kurrë dhe, rrjedhimisht, nuk bënë fëmijë? A nuk ishte guxim i shkallës më të lartë vendosmëria për t’u hedhur nëpër natë, në një terren armiqësor, ku ca shokë të tyre, më parë ishin kapur dhe asgjësuar nga njerëzit e Shehut e Hazbiut?  Ishte tjetër gjë puna minuese e spiunëve të dyfishtë britanikë, që ua shisnin sekretet dhe planet e zbarkimit komunistëve. Ishte tjetër gjë thurja e pakujdesshme e planeve nga shefat amerikanë dhe anglezë, shpërdorimet moskokëçarëse të jetëve të rinisë shqiptare, atë që Ermenji e quan me dhimbje “përdorime si minj për kavje laboratori”. Edhe këtu, planet e veprat e mangëta të shefave nuk ia zbehin dot vlerat trimërisë së luftëtarëve!

Ndërkohë, zoti Dodani e ka bërë zgjedhjen e vet, paçka se pa u ndjerë dhe vetëm në fushën e fjalorit. Ka që thonë se ai është i detyruar, pasi nuk dëshiron që të fyejë filoamerikanizmin që mbretëron kryq e tërthor Shqiëërisë dhe që tingëllon qesharak, po aq sa dikur filorusizmi, në mos më shumë. Nuk e besoj të jetë kjo. Mark Dodani nuk bën pjesë as në qeveri dhe as në parlament dh e ka provuar tashmë që ka një burrëri të plotë. Aq më tepër që sot atij do t’i leverdiste t’u mbetej besnik dogmave të vjetra të cilat kanë ende aq shumë pëlqimtarë në këtë vend.

Dodani në truallin shqiptar është më i lirë se vetë Moisiu dhe Berisha! Kur them më i lirë se këta të dy, as nuk e diskutoj se sa më i lirë ndihet z. Dodani ndaj një kuadri Sigurimi të një brezi më të ri, Luan Pobratit, i cili tek shkruan në të njëjtën gazetë për Shtetet e Bashkuara thotë: “…Vendi i huaj dhe zbulimi i tij që hartoi dhe tentoi të organizojë konfliktin e armatosur”. Pobrati për Shtetet e Bashkuara përdor takt dhe druhet se mos e lëndojë CIA-n. Më pas, në këtë shkrim për Asim Alikon, z.Luan Pobrati thekson vlerat karakteriale të tij dhe, me të drejtë, siç do t’i kishte hije çdo biri, ai vë në dukje kurajën dhe sakrificat e të atit, Hekuran Pobratit, për çka, siç është fryma e këtij shkrimi, e vlerësoj mjaft. Por zoti Pobrati (i riu), kalon nëpër shtigje fort të rrahura kur më tej përdor gjuhën e intoksikuar të viteve gjashtëdhjetë. Ai shkruan:  “Ata që imagjinonin se do të merrnin pushtetin, vinin në Shqipëri, në rrugë e mënyra ilegjitime… me nëndetëse dhe parashuta natën, nga do të dilte një qeverisje, e cila… nuk do të përfaqësonte vullnetin e popullit, e për rrjedhojë, as pushtetin demokratik”. Dhe ka të drejtë! Nga logjika me të cilën shkruan ai, nuk pritet më shumë. Për Luan Pobratin ajo qeverisje dyzetvjeçare, me skuadra pushkatimi që punonin me tre turne, vazhdon të mbetet demokratik që përfaqësonte vullnetin e popullit!!! Po ta pyes unë zotin Pobrati, se si vallë mund të ndërrohej ai pushtet, përveçse me nëndetëse dhe parashuta, ai do më thotë se kjo gjë mund të bëhej me votën e lirë të popullit sovran(!). Po më tha këtë, soti Pobrati më bllokon dhe unë ngre duart! Në asnjë mënyrë nuk hahem dot me të!

Zoti Dodani, pa asnjë dyshim është përmbi këta. Ai është përmbi shtetin shqiptar, përmbi Akademinë e Shkencave, që vegjeton në pritje grindjeve të politikanëve dhe lëndën historike të Dodanit as nuk e ka përfytyruar ta shqyrtojë! Atje nuk po dinë akoma se ç’emër t’u venë Safet Butkës, Hysni Lepenicës e qindra të tjerëve që ranë nga ana tjetër, në luftën e tyre për çlirim e demokraci. Ende për Abaz Kupin nuk gjendet vullneti që t’i shpallen meritat e rezistencës dhe besnikëria e tij ndaj aleatëve të mëdhenj antifashistë. Për të, si dhe për shumë të tjerë, diktatori i sëmurë, Enver Hoxha, pat bërë nga dy fjalime të kundërta dhe histori e tërë e një kombi, i rri ende gatitu vetëm fjalimeve negativë. Është vërtet poshtëruese të angazhohesh sot në palët, nga të cilat njëra mallkon 29 nëntorin – për të na bindur se i përket antikomunizmit dhe tjetra, më 29 nëntor organizon parada ushtarake, – si provë të besnikërisë ndaj idealeve çlirimtare! Mjafton të mënjanohej zhurma dhe buja dhe çdo gjë do të zinte vendin e vet. Ka plot teste te tjerë për të dëshmuar antikomunzmin. Gjenden plot mënyra për të shpallur besnikërinë ndaj idealeve partizane. Në përfytjet për një datë se kur hitlerianët e kapërcyen nën zhurmën e kamionëve dhe triçikleve kufirin verior të Shqipërisë, në mënyrë groteske, kalojnë çdo vit në foltore, akademikë, historianë, gjeneralë gjermanë në pension, militantë antijugosllave e plot llafologë ngjyra-ngjyra….

Por le t’i rikthehemi gjuhës së hijshme të Mark Dodanit…

Në asnjë rast në Shtetet e Bashkuara të Amerikës nuk përkujtohen heroizmat e amerikanëve mbi amerikanët e tjerë. Gjeneralët e luftës civile, të Jugut apo të Veriut, kujtohen për lëvizjet e tyre strategjike, por kurrë sukseset e tyre të paharrueshëm nuk fyejnë amerikanët kundërshtarë. Në këtë drejtim, shembulli amerikan duket sikur vjen nga një planet tjetër, por ne mund të shohim si është zgjidhur problemi në një vend më të afërt, me ca urrejtje të brendshme më pranë atyre të shqiptarëve, në terrene më mesdhetarë.

Një personazh jo aq popullor në vendin tonë, Gjeneralissimi Franko, pat ardhur në pushtet në Spanjë pas një lufte të ashpër civile mes spanjollëve. U angazhuan dhe vullnetarë ndërkombëtarë, siç dihet, por viktimat spanjolle nga të syja anët ishin të shumta. Nuk e sjell dot në mend, se cila ishte ekzaktësisht beteja e famshme që po përkujtohej pas njëzet vjetësh, – Guernika e mirënjohur, apo një tjetër, – por i referohem mirë asaj pjese të ligjëratës së Frankos në këtë përkujtim:

“E tani, – tha Gjeneralisini, – cilët do të nderojmë dhe cilët jo? Kush ishin mbi këtë trual të përgjakur dëshmorët dhe cilët ishin antidëshmorët? Nuk ka dallim. Të dy palët janë dëshmorët tanë! Ne do t’i nderojmë të dy palët pasi që të gjithë ata ranë për Spanjën. Që të dy palët mendonin se po e japin gjakun për një Spanjë më të mirë se ajo që mendonin kundërshtarët. Lavdi të gjithëve atyre!”

Ndaj më ngjall nderim edhe ai korrigjim pa bujë që zoti Dodani i ka bërë kujtimeve të veta, sepse ngjan aq afër emancipimit të shoqërisë paskomuniste shqiptare.

Kur vura në dijeni një mikun tim mbi ndërmendjen e bërjes së këtij shkrimi, ai qeshi edhe më tha: “Kujdes! Shumë nga miqtë e tu do të të përbuzin. Kushedi sa kohë do të murmurisin të pakënaqur!”

Nuk e besoj, thashë, por edhe po ndodhi kjo, punë e madhe! Unë jam njeri më i lirë se ata që murmurisin. Nuk do të rri kurrsesi pa përgëzuar zotin Dodani. Në këtë pikë, unë jam i sigurt se po përgëzoj diçka që e kërkon koha!…

 

*****

Një shënim për këtë shkrim të Pëllumb Kullës në Dita

Këto ditë, ndërsa flitej dhe përkujtohej 100-vjetori i Revolucionit socialist të Tetorit, ishte 6 mujori i ndarjes nga jeta të një emri legjendë e ish-Sigurimit të Shtetit, Mark Dodanit. Duhej shkruar dhe për Markun në mënyrën më të natyrshme, pasi ishte një bir i devotshëm i atij Revolucioni, një luftëtar konsekuent i tij. Bashkëshortja e Markut, Hatemja, një grua tejet e përkushtuar për të evidentuar vlerat e bashkëshortit të saj, më kërkoi që me këtë rast të botoja një shkrim të shkrimtarit Pëllumb Kulla të shkruar 11 vite më parë. U mëdysha në këtë kërkesë, sepse nuk dija mendimin e autorit Pëllumb Kulla. Rasti e solli, sikurse e kam përshkruar para dy ditësh në gazetë, të takohem me Pëllumb Kullën dhe mikun e tij dhe timin, Luftar Paja.

I thashë Pëllumbit dëshirën e Hatemes dhe ai ma miratoi “E kam bërë atë shkrim dhe nuk e bëj dot për herë të dytë. Është një nga shkrimet më të mira që kam bërë dhe për të cilin krenohem. Botoje ashtu siç është. Më mirë ashtu. Ja këtu kemi Luftarin. E di ti që Luftari ka qenë deputet në tri legjislatura. Mirëpo të paktë janë ara që e mbajnë mend Luftarin si deputet. Ai mbahet mend për rolet si ballist që i shkruaja dhe vija në skenë unë. Dhe si ballist Luftari është më i dashur se si deputet. Prandaj dhe shkrimin që kam bërë për Mark Dodanin nuk e ndryshoj…” – më tha.

Me botimin e këtij shkrimi po plotësojmë një dëshirë sa të Hatemes, aq dhe të Pëllumbit.

Pëllumbi ka një shpirt aq të madh dhe paqësor sa që arrin të verë shenjën e barazimit midis Mark Dodanit, protagonistit të këtij shkrimi, Hekuran Pobratit, Asim Aliko e të tjerë, pa përmendur Kadri Hazbiun dhe Mehmet Shehun që udhëhiqnin operacionin kundër diversantëve, me Hamit Matjanin dhe kallëpin e tij që zbarkuan me parashuta e me nëndetëse në këtë vend rreth 60 vjet më parë.

I dashur Pëllumb! Indulgjenca ka një kufi, pavarësisht se ju sillni shembullin e Frankos. Qofsha unë i gabuar! Por më duket se vënia e shnjës së barazimit midis Mark Dodanit dhe diversantëve nuk ka vend! Unë kam biseduar vetë me Markun disa muaj para se ai të ndahej nga jeta dhe, krijova bindjen se po të ngriheshin nga varri ai dhe Hamit Matjani, ata sërish do ta vrisnin njëri-tjetrin. Sepse idealet që mbronin ishin krejtësisht të kundërta. Kështu është dhe ajo kundërvënia që i bën Luan Pobratit pse ai mbron me aq zjarr idealin për të cilin luftoi i ati i tij. Përderisa ata (anglo-amerikanët) që e organizuan atë mësymje paraushtarake kanë kërkuar ndjesë, besoj se nuk ka nevojë për sqarime dhe arsyetime të mëtejshme, aq më tepër për të justifikuar dekoratat e ish-presidentit Bujar Nishani në fundin e mandatit të tij. Turpi mbetet turp, dhe antishqiptarizmi mbetet antishqiptarizëm. I dashur Pëllumb, ti bën një hap shumë pozitiv drejt pajtimit, për t’u shkëputur njëherë e mirë nga një e kaluar e dhimbshme, por kjo nuk mund të bëhet as me justifikime dhe as me qëndrime të njëanshme. Aq më tepër që, ndërsa gjuha e Dodanit ka ndryshuar, nuk është ndryshuar ajo e kundërshtarëve të tij të dikurshëm. Mos harro se jemi para 28 dhe 29 nëntorit…

Xhevdet Shehu

 

November 14, 2017 11:59
Komento

50 Komente

 1. Burimi informon November 14, 13:02

  Si bashkepunetor i devotshem i Sigurimit te Shtetit Shqiptar me kujtohet qe kam dhene edhe nje informacjon per qendrimin e drejtorit te ndermarjes sone.
  Drejtori kishte thirrur brigadierin dhe Monin,i cili ishte ankuar se brigadieri e fyente.Drejtori i terhoqi vemendjen brigadierit:
  -Degjo,ti brigadier,mos i thuaj me “evgjit” ketij evgjitit!
  Sepse sigurimi detyre te rendesishme kishte parandalimin e ngjarjeve,edukimin etj.etj. qe Pellumbi i ka harruar….

  Reply to this comment
  • Nero November 14, 14:30

   Shkrim analitik qe me pelqeu. por
   Pellumbi e psihi me nje fjali:
   “Një personazh jo aq popullor në vendin tonë, Gjeneralissimi Franko, pat ardhur në pushtet në Spanjë pas një lufte të ashpër civile mes spanjollëve.”

   Zoti Pellumb,
   Nuk e di se me cfare kuti e mat ti kete gjkatar e vrases se popullit te tij. Lexo per krimet barbara qe ka bere ai fashist i klasit te pare ne Spanje.
   Gjeneralisimo Franko, sic na e nderon zotrote, kreu krime barabare, e te pashembullta ndaj civileve spanjolle( ketu ne flitet per ata qe u vrane ne dyluftime) Dhe
   nuk eshte vetem ne Shqiperi jo aq popullor, por ne tere boten e civilizuar.

   Me bete shume kurioz qe ju na qenkeni nje simpatizant i ketij barbari. Do te dija se ne cfare vend te botes( nuk po llogaris ketu fashiste e naziste nostalgjike) dini ju qe ky vrases eshte popullor.?

   Reply to this comment
 2. MH November 14, 13:15

  Jo Hero apo antihero.
  Po me shume bindje dhe krenari e deklaroi se ishte dhe mbetet perjetesisht Super Hero i pavdekshem ne shekuj.Kudo qe u perball doli triumfator per ti sherbyer vendit ne radhe te pare dhe se dyti pushtetit qe paguhesh me rroge si cdo punonjes i asaj kohe.Ashtu sec paguhet cdo njeri i botes per pune qe ban me page.

  Reply to this comment
 3. Kris November 14, 13:25

  Mendoj se gazetaDita duhet te botoje komentet e mija! Falemnderit!Sigurisht , c’do njeri ka te drejte te shkruaje por pa lenduar njeri, pa fakte! Kryesore ne keto shkrime eshte te gjykosh se historia tregohet ne kohe dhe ne hapesire! Pse them tregohet? Sepse duhet ta shkruajne historianet dhe Pellumbi une apo akoma me keq Saliu apo ish ballistet zogiste apo dhe komunistet! Ishte nje kohe me ideale te medha! Utopi? Patjeter por jo ate qe mendonin njerezit e ndershem dhe krenare ne ate kohe! Gjuha e bute e Dodanit dhe vleresimi qe i ben Z.Kulla,kane vlera per politikanet tane sot sidomos per Salen,Moniken, Bashen te gjithe PD dhe LSi pa harruar Ramen dhe PS. Sala e shpuri Shqiperine ne rugen e gabuar! Le te shpresojme qe fundi i 2017 dhe fillimi i 18 te na afrojne dicka me te mire!

  Reply to this comment
 4. Beri sikur vdiq Kumandari November 14, 13:53

  Pellumb Kulla nuk ndryshon aq kollaj,
  por edhe ata qe kerkon te zbus Pellumb Kulla…!

  Ja, kur Kulla hedh nje hap le te themi pajtimi,
  ata terhiqen nje hap me pas…

  “do duhet te ngrejne nga balta
  dhe te rivrasin te renet…!” shkruante ndihmesi i Partise ne fushen e letrave, dhe per te promovuar “doren e ngrohte” te saj bente sikur bente art fjale, kur sugjeronte perdorjen e fjales “syceltesi” ne vend te se egres “vigjilence”!

  Ti mire ben Pellumb,
  se njeriu problemin e ka me vehten,
  por a nuk e sheh, edhe Marku edhe Pobrati edhe Xhoda madje, qe kane llafosur me sinqeritet ne ndonje kafene te tiranes, jo ilegale, kane thene qe…le te thote Pellumbi ashtu! Ne kemi punen tone…Amerikanet jane armiq se kane lindur ne Amerike dhe si armiq duhen vigjeluar e syceltesuar edhe ata qe mergojne per atje!

  Pellumb Kulla kete ka bere gjithmone: donte t’i bente te gjithe per te qeshur!
  Edhe se fundi, shkoi dhe i ribotoi tere te shkruarat e tij te para 1985-es mot a mo sic i kishte botuar dikur, ne kohen e konitave te Qoftelargut!
  Iu merzitne ata te djathtosurit e dekretuar, por edhe ca qe kishin dekur prej kur vdiq nenteksti qe ata e lexonin si Kolla e Azis Nesinit! U kolla une, kollen e kisha me ata te presidiumit, por ata te presidiumit e moren si duartrokitje!

  Luftari ballist, me i mire se Luftari deputet!
  Ku ka hap pajtimi me te madh ne kete mes…

  Ah sa do lutesha qe se paku Luftari te mos i behet paje Kulles, se Lufta Civile e Kasem Trebeshines do kriste nga e Para…

  Me rastin e festave te Nentorit, paralajmeron Xhoda!

  Reply to this comment
 5. Popull November 14, 14:01

  Nuk kam sherbyer ne keto’ organe,pavaresisht se kam qeneteper kureshta te mesoja e lexoja sa me shume.Dhe ,qysh nga Xherxhinski,nga KGB e deri ne romanet e zbulimitdhe keto,ne moshe te re.Tani vone,krejt rastesisht kam folur me Dodanin,qe e kisha njohur se largu ne moshen time te re.E solli rasti qe t’i percillja nje porosi mepermes telefonit dhe ai u keaq e ‘erkoi te me mbante ne korespondence e me tej,porse une s’mundesha per shumearsye e largesise se skajshme gjeografike ku ai jetonte si azilant politik ne Bordo.Ne se do t’a kisha afer do te beja gjithshka qe te ndodhesha prane tij per te shuar shume kuriozitete qe me kishin ngelur ne mendje prej shkrimeve qe kisha lexuar ne moshe krejte te re..
  Me ka mbetur merakqe s’pata kushtet dhe,tani s’me mbetet vec te nderoj kujtimin e sakrificat e bindjeve te Tij per lirine e Atedheut.

  Reply to this comment
 6. QIrjo QInam QInami November 14, 14:01

  Popullin 25 vjet e shkerdhen kali xenit
  ‘Koke palaret’ i pshurin Monika e Mevlani
  Karagjozi,Pellumb Kulla i bije legenit
  Na perrallis per krrimet e Amit Nishan Matjani

  Nenat grate e vajzat e shqiperi xhixhilese
  I shkerdhejne Fazlliqe, ambasadore e gomare
  Pseudo intelektuale e komike te halese
  krahesojne shqiptare Dodane me krriminele matjane

  Reply to this comment
 7. Popull November 14, 14:04

  Nuk kam sherbyer ne keto’ organe,pavaresisht se kam qene teper kureshta te mesoja e lexoja sa me shume.Dhe ,qysh nga Xherxhinski,nga KGB e deri ne romanet e zbulimitdhe keto,ne moshe te re.Tani vone,krejt rastesisht kam folur me Dodanin,qe e kisha njohur se largu ne moshen time te re.E solli rasti qe t’i percillja nje porosi mepermes telefonit dhe ai u keaq e ‘erkoi te me mbante ne korespondence e me tej,porse une s’mundesha per shumearsye e largesise se skajshme gjeografike ku ai jetonte si azilant politik ne Bordo.Ne se do t’a kisha afer do te beja gjithshka qe te ndodhesha prane tij per te shuar shume kuriozitete qe me kishin ngelur ne mendje prej shkrimeve qe kisha lexuar ne moshe krejte te re..
  Me ka mbetur merakqe s’pata kushtet dhe,tani s’me mbetet vec te nderoj kujtimin e sakrificat e bindjeve te Tij per lirine e Atedheut.Respekte heroit!

  Reply to this comment
 8. fteri November 14, 14:26

  M.DODANI-hero-hero-hero,treqindëpërqind !!!!

  Reply to this comment
 9. demo November 14, 14:27

  Kur trokiste neper dyert e malsoreve ne mes te nates bashke me ceten e herojve te heshtur,Mark Dodani nuk prezantohej si sigurim,por si antikomunist i arratisur.Kush hapte shtepine ne bese te malesorit perfundonte ne qelite e sigurimit,grate dhe femijet te internuar ne Tepelene.A ka bere nga keto Mark Dodani,o Pellumb?Shko pyet ne Sulove,ne Gramsh e ne Darsi te Peqinit,sa shtepi u shpallen kulake me kete metode?Dhe ti e di mire cdo me thene kulak.Pa mendo pak sa femije fatkeqe vdiqen ne kampin e Aushvicit te Tepelenes, pse fshatari ME BESE,priti ne shtepi DIVERSANTIN Mark Dodani!!!!!! Pellumb Kulla,Leka Bungo,Uran Butka e shume ARTISTE te tjere i rreshqiten luftes se klasave me nje leter diktatorit,me ndonje spiunllek te vogel,por ata qe perfunduan ne Tepelene prej Mark Dodanit dhe cetes se Asim Alikos,nuk u rekuperuan kurre.Po me kujton te ndriturin Jakov Xoxe dhe Masar beun me tre kurora ne koke,o Pellumb!

  Reply to this comment
 10. heretiku November 14, 14:29

  More Zoti Pellumb, i ke rene shume gjate per te dhene idene qe ke dashur te japesh. Po ti referohesh ngjarjeve ne terren ( behet fjale gjithmone per ngjarjet e asaj kohe ) do te shohesh se shume gjera thjeshtohen shume me teper se sa mendon dhe kjo mund te te kthjelloje edhe ty, qe mund te kesh ide pak te deformuara. Per kronike informacioni, nga ana e forcave te ndjekjes ( Sigurimi i shtetit ) jane vrare mbi nje mije “diversante” ( term, ky, i perdorur nga regjimi i kohes ) apo “luftetare te lirise” ( term, ky, i perdorur nga ata qe i nisnin ne Shqiperi ). Nga dora e “diversanteve” apo “luftetareve te lirise” jane vrare disa qindra shqiptare, shumica derrmuese e te cileve, jo vetem qe s’benin pjese ne forcat e ndjekjes, jo vetem qe s’kishin asnje ide politike, por ishin njerez te thjeshte, popull, analfabete, fshatare te varfer me nje tufe kalamanjsh, qe reforma agrare i kishte dhene nje cope toke. “Faji” i vetem i tyre ishte se ajo pjese toke dikur i takonte beut te meparshem apo bajraktarit, sekuestruar nga regjimi i kohes dhe ndare fshatareve per te jetuar. Tani, vrasesit e ketyre fshatareve te varfer, ti si njeri me i kultivuar qe je, si do ti quaje, “heronj”, “kriminele”, “terroriste”, “patriote” ? A e shef ndonje ndryshim ti, midis ketyre dhe terroristeve te ISIS-sit, qe ekzekutonin neper sheshet e qyteteve te kalifatit islamik, njerez te thjeshte qe nuk zbatonin, sipas tyre, rregulloren e xhihadit, nuk faleshin aq here sa duhej ne dite, apo nuk e kishin mjekren aq te gjate sa e percatonte rregullorja?
  Duke e pare fenomenin ne kete kendveshtrim, verua ti emrin M. Dodanit me shoke, ketyre mbrojtesve te fshatareve te varfer te pafajshem, a ishin njerez pozitive apo negative?

  Reply to this comment
 11. Mark U.K November 14, 14:31

  Kta duhet te shpallen armiq se bene te pa munderen per jetgjatsin e komunizmit.Pal Melyshi ka merit se vrau te kusherin e par Preng Melyshin.Te nderohen ata qe u munduan te zhduknin faren e keqe komuniste.

  Reply to this comment
 12. opinionist fevzi bythzi allati November 14, 14:42

  Nese ti je artists I merituar ne ate sistem, pse ai nuk mund te jete hero ibpopullit? More kulla. Apo pse ai rrezikoi dhe jeten per atdheun e vet.
  Turp. Qepe halene

  Reply to this comment
 13. gjermani i fundit November 14, 15:00

  ne keto 100 vitet e fundit aq energji sa eshte harxhuar per te ndare heronjte nga joheronjte, sikur te qene perdorur keto energji per te punuar, fjala vjen, edhe token me parmende apo mbajtur lope e dhen, do ishim bere superfuqi agroblegtorale. Pa lere te shtrydhnim trurin per shpikje teknologjike, do sihim bere japoneze qe ne 50 vitet e para. Meqe z. Kulla eshte njeri i letrave e padyshim dashamires i historise, e di shume mire se historia eshte plot me shembuj anakronike, sa shpesh po vete perqesh faktet e saj me te sigurta. Ne periudha te ndryshme njeriu nuk vepron me te njejten metode. Keshtu edhe heronjte, varet ne cilen periudhe i merr ne referim. I referohesh Bahri Omarit antizogist apo Bahri Omarit filonazist, meqe keni nastradinin qe me vilen e Bahri Omarit ka bere enciklopedi komentesh. Eshte i njejti person Omari, por ne dy periudha te ndryshme konkluzioni del krejt i kundert. Po ta marresh ne prizmin e sigurise se shtetit legal, se shteti komunist ishte shtet legal, i njohur nga organizmat nderkombetare, pjese e OKB dhe kishte marredhenie diplomatike me te tjere, i bie qe desantet nga ajri/toka/uji qe zbarkonin me synim rrezimin e ketij shteti del ne arsyetimin se keta ishin diversante, dmth diversive/kthim i kahut ne nje drejtim tjeter. Quheshin diversante. Po ta hapesh me gjere debatin, keto grupe antikomunste me mision rrezimin e shtetit komunist trejnoheshin dhe financoheshin nga sherbime te huaja, nuk te le shije te mire. E po ta gjykosh se keto sherbime ne fakt kete e benin jo per arsye finale te çlirimit nga nje diktature por thjesht per te tatuar pulsin e bllokut lindor. Nqs ne Shqiperi do dilte mire plani do shihej per ta aplikuar me tej, nqs do deshtonte, paqe ne zemer per ata qe u perdoren, kete e kane shenuar te zeze mbi te bardhe vete drejtuesit e ketyre sherbimeve. Se po te ishte kusht themelor rrezimi i çdo diktature dhe junte antipopullore, psh amerikanet do rrezonin juntat ushtarake ne Greqi, Kili e gjetke. Nuk dua ti hyjme ketu debatit se çfare ishte e drejte legale dhe e drejte humane, çfare demokratikisht e pranuar dhe çfare demokratikisht e dhunuar. Psh, Komiteti i Maleve ne Veri firmosi akte te pashembullt kriminale. Vrane vajzat mirditore, i lidhen e çnderuan ne peme dhe u prene gjinjte. Keto kafshe fanatike te ngjashme me xhelatet e Is-is sot refuzoj ti pranoj çlirimtare dhe aq me pak heronj. Kur z. Kulla permend dy-tre emra dhe kufizohet aty, nuk qarteson dot pastaj se ne baze te parimit te njejtesise, po dolen ata tre-kater heronj, edhe keta te Maleve heronj duhen bere, ne mos i ka dekoruar me kohe mustaqja e presidentit. Nuk di sesi kane bere amerikanet me heronjte e tyre te luftes civile, cila ishte pala e heronjve dhe cila e antiheronjve, por atje behet fjale per nje çeshtje te forte qe sillte shperberjen e shtetit federal. Mendoj se zakonisht kombet bejne sikur “harrojne”. I lene ca gjera pa u vene pikat mbi “i” e gradualisht pasardhesit bejne si te dine, larg komplekseve emotive. Bejne vaki qe gabojne, u ngrejne monumente Napoleoneve. Nje esse te bukur ka shkruar Bertrand Russell per Thomas Payne. Thomas Payne ishte nje revolucionar anglez qe ndihmoi luften per pavaresi te USA nga perandoria britanike. Autor i nje libri per te drejtat e njeriut dhe nga kryesoret mbeshtetes te pavaresise amerikane, shok dhe mik me Thomas Xheferson dhe Xhorxh Uashington, vdiq ne varferi e shume me vone i bene ndonje monument.

  Reply to this comment
  • Veterani November 14, 15:56

   Gjerman i fundit –
   Duke te pershendetur , dua tju kujtoje
   se ju Hitlerianet iket pa na paguar rrogen e fundit , ne qe Eshem Balli i Shqypnis .

   Kur do te na i jepni MARKAT , PER PUNEN
   e kryer atehere ne ato vite ?
   Dogja 5 shtepi komunistesh ,
   Vrava disa Mustaqe pa dirsur ,
   Dorzuam tek kumandari Ine Nastradin Kopene
   me te imta te fshatarve qe koken e mbajne Majtas .

   Pietje e kam ?
   1–Po ki Pellumi merr keste mo gjerman ?
   2– Po sacho e vanzeti ne amerike do ti bejne Heronje ?
   3 — Kush eshte Gjykatesi i drejtesise
   qe Peshon se kush eshte Demokrat ?
   Populli ? apo Borgjezia ?

   4 — Me qe jemi tek Fleksibiteti —
   A nuk me thua
   ç’fare me duhet IDEOLOGJIA e te drejtave Civile
   Kur me mungon e drejta Sociale ?

   Interesat e kujt perfaqsonin Diversantet ?
   A ishin ata Klasa e rezuar e Borgjesize ?

   per cilin sistem luftuan ?
   Per kete qe po gezojme keto 27 vite rrugeve te botes ?
   A nuk eshte krim te lesh pa Pune Babane e familjes ?

   ku eshte sistemi i Intelektual NASTRADINIT .

   Reply to this comment
 14. kasem gahinji November 14, 15:14

  asnjehere nuk me ka pelqyer ky njeri.edhe atehere edhe tani,nje fytyre hipokriti.ka marre pergjegjesi te madhe.lexo puullumb sorra dokumentat e deklasifikuara te agjenturave te huaja,ke kredi ne to,lexo dhe te tjerat qe mbeten sekret.por kriter mbeten kush i sherben atdheut dhe kush pushtuesit apo armiqve te atdheut.lexo deponimet e zenel shehut,branices,matjanit,krimet gjate luftes dhe pas saj,lexo gjyqin e teme sejkos dhe mbase meson dicka per ti dhene pergjigje alternatives qe ti shtron.shume agjente te gestapos apo te zbulimeve hitleriane,shume kriminele u strehuan ne vendet e demokracive perendimore dhe shba.mos valle kjo dhe bashkepunimi me agjenturat e ketyre vendeve ,me udb,asfaline is,sim,etj i bene ata luftetare te demokracise?dje ne nje gazete perkujtohej vrasja e marta e prende tarazhit,te paarmatosura.u nxorren nga shtepia me force dhe u vrane nga ta kriminele qe ti kerkon ti rehabilitosh.ke te drejte nga njera ane.derisa rehabilituam sistemin e tyre shoqeror,prijesit e tyre,pse te mos i rehabilitojme edhe ata duke i quajtur dallendyshe te demokracise?beju avokat i tyre,pregatit dosjet e tyre me kerkese per rehabilitim dhe coji ne gjukate.ndersa viktimave te tyre u vini nje emer.ji heroina te mirdites por…gjejuni nje emer.ndersa vehtes veri emrin”i perdorur”.e kupton vete, i perdorur eshte se prostituta ose gej.gjeje vete kush tepershtatet.

  Reply to this comment
 15. lexuesi i gazetes November 14, 15:15

  Opinjonistet qe shkruajn tregojne gjera qe nuk i ka dit Njeri. Rrespekt per Opinjonistet,sepse pas shkrimeve te Tyre,sqarohen pjes nga Historija qe nuk gjindeshin ne Librat shkollore!Lexuesit e gazetes shkrujn dhe japin mendimet,e Tyre,qe mund te jete edhe i ashper(Kritik),kundrejt Artikullshkruajtesit,por kjo nuk eshte e ndaluar!Sepse Historija eshte jo krejt e plote,kishte fitues e humbes,por eshte shkruajtur nga Fituesit,qe neglizhojn humbesit.Kurse shkrime te Tilla shpjegojne pjes qe ishin te lene pa shkrujt,dhe keshtu Lexuesi informohet.Opinjonistet qe shkrujn ,keto gjera,eshte gabim ti quash inferjor,sepse nuk eshte ashtu.

  Reply to this comment
 16. Lorenc Fishta November 14, 15:43

  Zoti Kulla, kur vdes dikush nuk mundemi me t’i drejtohemi me “zoti” apo “zonja”, sepse ka ikur perfundimisht nga kjo bote! Shume-shume “i ndjeri”… Mark Dodani ishte idealist ne rinine e vet, sigurims, vellavrases dhe besethyer, pavaresisht se punoi, luftoi, u pagua nga sistemi i shkuar i Qoftelargut, shkroi skenare filmash, ishte njeri i ditur, gojetar, rrefimtar i spikatur, sidomos kur tregonte: “per radio-lojerat e Sigurimit” ose “per lugeterit e fshatit time apo te krahines sime – Mirdites kreshnike dhe asnjehere te prere ne bese nder shekuj”. Gjithsesi ne kujtesen e mirditoreve dhe te shqiptareve mbetet nje vella-vrases i pabese. Historia, por mbi te gjithe Zoti i madh atje lart, meqe gjasme ishte katolik ne lindje, pavaresisht se besonte te dreqi i kuq komunist,, le ta gjykoje ne Diten e Gjyqit te Fundme!

  Reply to this comment
 17. Veterani November 14, 15:57

  Gjerman i fundit –
  Duke te pershendetur , dua tju kujtoje
  se ju Hitlerianet iket pa na paguar rrogen e fundit , ne qe Eshem Balli i Shqypnis .

  Kur do te na i jepni MARKAT , PER PUNEN
  e kryer atehere ne ato vite ?
  Dogja 5 shtepi komunistesh ,
  Vrava disa Mustaqe pa dirsur ,
  Dorzuam tek kumandari Ine Nastradin Kopene
  me te imta te fshatarve qe koken e mbajne Majtas .

  Pietje e kam ?
  1–Po ki Pellumi merr keste mo gjerman ?
  2– Po sacho e vanzeti ne amerike do ti bejne Heronje ?
  3 — Kush eshte Gjykatesi i drejtesise
  qe Peshon se kush eshte Demokrat ?
  Populli ? apo Borgjezia ?

  4 — Me qe jemi tek Fleksibiteti —
  A nuk me thua
  ç’fare me duhet IDEOLOGJIA e te drejtave Civile
  Kur me mungon e drejta Sociale ?

  Interesat e kujt perfaqsonin Diversantet ?
  A ishin ata Klasa e rezuar e Borgjesize ?

  per cilin sistem luftuan ?
  Per kete qe po gezojme keto 27 vite rrugeve te botes ?
  A nuk eshte krim te lesh pa Pune Babane e familjes ?

  ku eshte sistemi i Intelektual NASTRADINIT .

  Reply to this comment
 18. ISH ANTIENVERIST November 14, 16:00

  Zoti Pellumb

  JE PERSONI I GABUAR
  .
  NE VENDIN E GABUAR
  .
  NE KOHEN E GABUAR
  .
  DHE KE QELLIM JO VETEM TE GABUAR
  POR THELLESISHT ANTISHQIPTAR
  ++
  Lere Mark Dodanin te qete ne amshine e tij ne varr..Ti kujton se shqiptaret do mendojne se pasi je ne Amerike ..cdo mengjez te merr Trampi NE telefon dhe te thote;
  ‘he pellumb cfare thone ata kamunistat ne shqiperi??
  kur ne fakt ne Amerike nuk e rruan njeri per kete problem te shekullit kaluar pervec ndonje amerikari si puna jote dhe atyre kanibaleve tip elezbiberi dhe karagjozeve te tjere
  ++
  Nje koment i bere ne shtator 2014 kur ti si kanibal ju turre nexhmijes me nje kemebe ne varr si trim i cartue eshte aktual dhe sot:
  ;LEXIM TE KENDSHEM:

  o ish ambasadori kar,naval i okb

  bshkohem me pjesen e pare qe nuk eshte momenti te dale nexhmija ne tv-ra,por jo gjithkush ka te drejte ta thote kete.

  Ju zoti Kellump Pulla duhet t’ju kujtoj se si duke qene dikur nga rraca “reaksionareve” bere nje kariere “brilante” qe u ngjites si kolegu juaj mender berisha ne majat e artit…..Ke patur talent nuk diskutohet por dhe qindra shqiptare te tjete shume me te talentuar nuk shkuan ne maja se nuk hengren corben e prishur..E habiteshme se keto “rreaksionare” qe i lepine bolet enverit atere dalin e kakarisin nga amerika pr te justifikuar disidencen e tyre

  Eshte e tupshme qe ky pellumbi jone ka mare strehim politik ne 1997 ne amerike se atehere erdhem komunistat ne pushtet dhe qe jane dhe sot me Ramen sipas kesaj sorre.

  Ne sot duhet ta ndajme figuren e Enverit nga ana ideollogjike dhe te shihni veprimtarine e tij ne rrafshin kombetar.
  Shohim sot se sa me teper kjo klase politike futet me thelle ne rrugen e asgjesimit te shtetit shqiptar dhe te deformimit kombetar aq me e eger behet propoganda kunder atdhetarit Enver Hoxha.
  Viktime e kesaj propogande eshte brezi i ri qe po bombardohet non stop 24 ore ne dite me nje rrjet shume te gjere dhe te sofistikuar duke i trullosur deri ne shplarje truri permanente.
  Por vepra e Enverit nuk mund te zbehet pamvaresisht shume gabimeve te ndodhura ne kohen e tij qofte nga eksperianca,qofte nga nje rrethim 40 vjecar nga athina dhe beogradi te ndihmuar ne ate kohe nga perendimi.Jo vetem i takojne ato dy dekoratat qe ka te Kuvendi por une do tishtoja dhe te tjera:

  1-DEKORATE ATDHETARIE
  Mbrojtja hyjnore qe i beri kombit Enver Hoxha ne konferencen e paqes ne Paris kur i tha botes se:
  SHQIPTARET KANE ARDHUR NE PARIS JO PER TE DHENE LLOGARI POR PER TE KERKUAR LLOGARI qe i la me goje hapur udheheqsit boterore me frengjishten e tij perfekte .
  2-DEKORATE TRIMERIE
  Mbrojtja e shkelqyer qe i beri monarko-fashisteve greke ne 1949 qe i shkerdheu nenen atyre.Kurse nen regjimin e talebanit Berishe ne 1994 komando greke shpartalloi dhe poshtroi maksimalisht duke vrare disa ushtarake shqiptare dhe duke i lidhur si bageti efektivin e nje njesie luftarake te mender berishes.

  3-DEKORATE GUXIMI
  Debimi spektakular qe i beri fllotes ruse ne Pashaliman qe shume stratege e cilesojne si nje nga veprimet me te guximshe ne historine e njerzimit.Ishen vitet 60′ kur Ruset ishin fuqia me e madhe boterore ushtarake derisa ne krizen e karaibeve ne 60′ Hryshovi i trembi amerikanet te cilet deshtuan ne ngjarjen e Gjirit te derrave ne Kube.

  4-DEKORATE LARGPAMESIE
  Trim u tregua dhe ne daljen nga traktati i Varshaves ne shenje proteste kunder pushtimit Cekosllovakise qe mbahet si dita kur u be komunist plehu Sali Birishi nga “mallengjimi” i ketij akti heroik .

  4-DEKORATE INTELIGJENCE
  Enver Trimi drejtoi vendin qe e mori absolutisht te shkaterruar dhe pa asnje kokerr leku ne arken e shtetit.Ai drejtoi dhe luftoi balle per balle me Titon per 30 vjet qe dihet se ishte nje figurat boterore me finoke dhe i mbeshtetur fuqimisht per te shkaterruar shqiperine.

  5-DEKORATE PER DIZINFEKTIM TE TURKOSHAKEVE
  Kjo eshte vepra e tij madheshtore qe vuri si Pashko Vaso ne zbatim moton :feja e shqiptarit eshte shqiptaria.Si rrjedhoje ekesaj politike kemi me mijra familje shqiptare me besim miks qe i ben me teper shqiptare se fetare.Eshte kriminale sot te shohes sumat perpjete te disa besimtareve dallkauke perpara gjergj kastriotit ne Tirane dhe kjo mjafton per kete supermedalje
  Jane shume aspekte qe flasin ne favor te ketij legjendari por pa harruar shume bema te keqia te tij qe nqs do ishte gjalle do ti kerkonte ndjese shqipatreve.
  Ishte sistemi i Enver Hoxhes qe mori Sali morracakun nga vicidoli nga nje familje ekstremisht analfabete ,i dha shkolle e futi ne gjirin e famijes deri te oxhaku i tij dhe pastaj ky gjarper kafshoi te zotin..
  Nuk dua te mbroj atdhetarin Enver Hoxha sepse ka qene ne nje fare menyre i para denuar nga koha qe jetoi dhe ideologjia qe perfaqsoi por Ate KOLLOS NUK MUND TA ZHDUKIN AS UFO-T nqs do vijne nje dite sepse ishte nje ZEUS qe historia e ka futur ne arkivat e saj.
  Ne ditet e sotme kur shqiperia eshte kthyer ne shprehje gjeografike nen ombrellen e Natos dhe klasa politike nuk eshte e afte jo vetem te vere ne funksion shtetin shqiptar por e ka shkaterruar ate perfundimisht duke e lene ne dore te ca ambasdoreve low life figura e tij eshte ne rritje progresiveVetem nje referendum popullor per Enver Hoxhen do ju mbylli gojen reaksionareve dhe tradhetareve te vendit te cilet ai I lujtoi per 40 vjet dhe nuk jane pak..midis tyre dhe amerikari pellumb kurva i cili te falenderoje “kopetentet” qe nuk u hapen dosjet e sig. shtetit dhe agjenturave te huaja.Mendoj se dhe gazeta dita ne kete rast po ndersen dy kampet kundershtare per efekt marketingu dhe nuk duhet ta beje kete pa varrosur djallin berishe dhe pellumbat e tij te zinj.

  Reply to this comment
 19. superheroi November 14, 16:40

  Le te spjegojme pse Mark Dodani ishte Super Hero??
  .

  Perse Amerika dhe Anglia nuk kerkon falje per organimzimin e ketyre akteve terrroriste qe krahesohen me ISISN sot….Te organizonin ndonje kompllot qe te vrisnin Enverin kishte sens por te vrasesh popull eshte Terrorizem …..eshte T.E.RR.O.R.I.Z.E.M
  .
  Sepse te hedhesh ne ere fabriken e sheqerit maliq..te vrases vajzat e malsise qe shkonin ne aksion prapa ferres..ose te vrases nje mesues se I meson gjuhen shqiper femijve malsore eshte krim monstruoz..dhe keto tipa ne vend qe te lihen ne kazanin e tradhetise..jaen dekoruar nga berishat—bishat-nishanet dhe hajvanet.
  .Ndiqni nje fakt real teper criminal dhe sejcili te nxjerre konkluzion
  ———————————-

  Eshte fakt I pranuar edhe nga Cia amerikane se amerikanet dhe anglezet deshtuan ne luften e gjate per te permbysur me force pushtetin popullor te E.Hoxhes.
  .
  Ja nje sekuence te marrjes ne pytje te Hajrulla Selim Murteziut spiunit – Amerikan qe pershkruan luften e cias amerikane dhe angleze te hedhjes parashutistve , grupeve ushtarake ne rruge toksore dhe detare per te permbysur regjimin popullor te E.H ,me çdo kusht ,dhe deshtimin perballe forcave te ushtrise sigurimit shqiptare me turp.
  .
  U hodha me parashut ne Librazhd me detyre nga amerikanet per te pregatit kushtet per pushtimin e shqiperise me 30.10.1951,ecem ne teren naten duke u orjentuar me harte dhe busull ecem vetem naten kaluam ne Elbasan ,Moker,Korçe,dhe deri ne kufi me grekun aty u ndeshem me forcat e mbrojtjes shqiptare ,besoji se ka patur nje te vrare ushtar shqiptar qe u kap ne befasi nga ne ,se nuk pranoji te na tregonte rrugen per greqi.
  .

  Mbasi u kthyem ne greqi ,mua amerikanet me ndane nga te tjert dhe me vendosen ne Athine ,ndersa dy te tjeret shok te mijet I nisen ne gjermani.Banoja ne hotelin “San Rival”,ne rrugen”Plate Javates”.Ne Athine amerikanet me jepnin 2 miljon dhrami ne muaj.Hotelin e paguaja 25.000 dhrami,ndersa ushqimin e merrja ku te doja.
  .
  Levizja lirisht deri ne maji te vitit 1953,kur u dorzuan amerikanet perball humbjeve ne luften me sigurimin shqiptar,dhe flamurin e luftes kunder E.Hoxhes e moren Anglezet .dhe ata me thirren ,kalova me Anglezet pa me thene asgje amerikanet ..erdhi nje shofer grek dhe me mori me makin dhe me qoji ne zyren e nje koloneli anglez quhej xhejmes me tha se tani do te kaloni me ne anglezet kemi biseduar me amerikanet dhe kemi nevoje per nje radiotelegrafist per ta kaluar me nje grup ne terrenin shqiptar pasi mungon radiotelegrafisti,ne kete grup ishin Haki Idrizi,Nuredin Nurçe ,Osman Karaj nga Tirana dhe Ibrahim Molla nga Devolli,
  .
  Na nisen ne oren 9 te mengjesit nga greqija me avjon dhe arritim ne angli ne oren 16.00,sa zbritem na moren me xhipse dhe na quan ne nje fortifikat nentoksore ,rrethe e qark nuk kishte asnje shtepi veçe fushave dhe detit qe dukej 10 km large neshe.
  .

  Kishim dy instruktor anglez ,njeri quhej David dhe na mesonte radiotelegrafi ,tjetri Stefan dhe na mesonte leximin e hartave topografike dhe orjentimin me busull,ky fliste srbisht dhe pak shqip dhe merreshim veshe.
  .
  Kishim dhe officer te tjer qe na mesonin perdorimin e armet luftarake ,perpilimin e skicave te fabrikave , te rrugeve hekurudha dhe ura.duhej te interesoheshim ne teren kur te hidheshim ne shqiperi.
  .
  Une mesova dhe telegrafin dhe shifren secrete.Punonim 8 ore ne dite 6 ore para dite 2 ore mbas dit.Na largonin me Gjip 10-15 km larg dhe duhet te ktheheshim ne baze me harte dhe busull.
  .
  Pas 10 ditesh na quan perseri ne selanik te greqise na veshen uniformat ushtarake dhe na nisen ne kembe per te hyre teritorin shqiptar nga korça u futem fshehur dhe fotografuam fshatin senishte ,fotografuam fabriken e sheqerit maliq ,qytetin e korçes,dhe disa kazerma ushtarake ne korqe nga larg,u ndeshem me forcat e kufirit vrame 8 civile dhe tre ushtar ,nga grupi yne u vrane dy ndersa ne tre antar te grupit kaluam ne greqi.
  .

  Ishte e pa mundur te deportoje pa u diktuar kishim ne plen per te hedhur ne ere kombinatin e sheqerit ne maliq ,por kjo nuk u ralizua ,pasi kapeshe nga populli ose ushtrija…..(nderpritet kjo histori me terroriste per kortezi….mjafton kjo eshte shkruar me lart)

  thjesht: MARK DODANI SUPER HERO !!

  Reply to this comment
  • shqiperia socialiste kantiere ndertimi November 14, 17:54

   Bravo more djale .pse keto 27 vite nuk i prishen fabrikat , femrat nuk i nxorren semaforeve ‘?
   pak krime kane bere keto 27 vite diversantet e Politikes demonKratike ?
   Ata qe nuk i lejoj ENVERI , i lejoj demokracia te
   shkateronin gjithçka qe ndertoje populli .

   Me thuaj vetem nje , PO VETEM NJE
   te mire qe bene ballistat Diversante
   keto 80 vjete .

   Reply to this comment
   • Drejtesia do te behet,duan apo nuke duan mijte e kenateve dhe avoketerit e ligesise. November 14, 19:27

    Ballistet apo diversantet dhe keto idealiste te mendimit ndryshe,nuke bene “asgje” as dje dhe as sot,kur bucja komuniste me pjellat e mostrat e saje,shkaterroje ushtrine,industrine te lehet e te rende,bujqesine,spitale e cerdhe,hapi depot e armeve dhe shiti per ckrap te gjithe armatimin e ushtrise,gje qe la pas mijra te vrare e mijra te gjymtyer.Dhe se fundi dua t’u theme ketyre palo komunisteve qe luftuan per idealet e tyre dhe kurre per Shqiperine dhe kete e vertetoje koha,kush ja dha te drejten te djegin e shkretojne vatane deri me sot duke shtuar pas viktimave te ideologjise se eterve,viktima te tjera te pafajshme?Kush? Mjaft me,Shqiperi u mbulua nga droga,krimi,e superkorrusioni ne te tre pushtetet dhe askush nga ata zuzare qe shpalosin”drejtesi”nuke i tha ndal kesaje pacavureje te skenareve te peshtie te rradhes te buces komuniste dhe heshtjes se ballisteve.

    Reply to this comment
 20. Laveri November 14, 17:31

  Mark Dodani as nuk vodhi e as nuk e shiti vendin e tij, por vetem i sherbeu per ate pune qe i ish caktuar, si çdo njeri i ndershem, prandaj meriton te quhet hero

  Reply to this comment
 21. shqiperia socialiste kantiere ndertimi November 14, 17:55

  Bravo more djale .pse keto 27 vite nuk i prishen fabrikat , femrat nuk i nxorren semaforeve ‘?
  pak krime kane bere keto 27 vite diversantet e Politikes demonKratike ?
  Ata qe nuk i lejoj ENVERI , i lejoj demokracia te
  shkateronin gjithçka qe ndertoje populli .

  Me thuaj vetem nje , PO VETEM NJE
  te mire qe bene ballistat Diversante
  keto 80 vjete .

  Reply to this comment
 22. Lefter Lefteri November 14, 18:05

  a sikur te kishim nja dy Dodane sot .
  qe te denonin diversantet qe prishen ekonomine me çekun e bardhe ,
  te denonin diversantet qe jane te korruptuar ,duke e nxjerre shqiperine si lope ne pazar ,
  ashtu si shiti zogu – shen naumin.
  Te kishim edhe njehere nja dy Dodane ,
  qe te kapnin diversantet qe Prishen
  shendetesine ,
  shkollat , ushtrine , familjen ,
  duke perzene popullin MUHAXHIRE RRUGEVE
  te botes me traste ne krah .
  DY DODANE duheshin te bronin sovranitetin
  e vendit tone …………

  Por dodane veshtire se lind me nena ,

  Reply to this comment
 23. Claus November 14, 18:19

  Pellumb Kulles duket se nuk i paska dale rakia e „Dasmes se Malos“.
  Hej Zot cfare idiotesirash degjon!
  Pa le pastaj qe Zoti i con dhe ne Amerike, po perseri ky soj njeriu mbetet ne fazen e bisedave plot tym dhe mjegull nga lloj-lloj njerezish, qe dhe sot nuk eshte per t`ua patur zili ate intelegjince te cunguar. Parti agrare, parti zogiste, parti balliste e lloj-lloj anetaresh pjese e nje emigracioni politik plot mjerim shpirtor dhe fizik u gjenden papritur ne ate shtet dhe ne disa shtete te tjera perendimore.
  E kush merrej ne Gjermani me Matjan, Lleshanak, Zenel a Abaz? Natyrisht merrej dikush, por gjithmone ne kushte joligjore per te mos thene ne menyre private. E kush merrej me ata moshethyer per tu hedhur me parashute ne gerxhet shqiptare? Ata ishin per te radhur keq, qe per disa aspra me shume linin kockat gerxheve, se per te permbysur pushtete ata nuk vlenin asnje grosh.
  Ata ishin ne Shqiperi perse nuk luftuan ketu? I kishin bazat dhe te gjitha.
  Edhe keta dallkauker i duheshin qeverise se Adenauerit, se pak probleme kishte ne ate vend. Atij as ushtri nuk i lejohej te ndertonte, pa le pastaj te merrej me keta dordolecer qe nuk dinin nga binte Shqiperia ne harte per vete analfabetizmin e tyre.

  Po Pellumb Kulla perse i hyn ketyre muhabeteve valle? A mos e ndjekin psikologjikish hijet e se kaluares?
  E dini, ky njeri ka treguar dhe nje histori plozt nostalgji per te mos thene plot simpati dhe respekt edhe per nje eksponent teper te njohur per sferat e larta te qeverise komuniste dhe te panjohur per njerezit e thjeshte.
  Takimi i Pellumb Kulles me kete te pnajohur ka ndodhur ne librin universitar, kur ai person e njeh Kullen dhe i jep nje pershendetje: Zoti Pellumb i lexoj dhe me pelqejne shkrimet e tua, une jam Perlat Caushi.“
  Dhe u takuan si miq te vjeter pavaresisht se nuk njiheshin.
  Dhe a e dini se kush ka qene Perlat Caushi?
  Ka qene ish-kryetar dege ne Vlore, oficer i larte ne zbulimin politik, Francen e kishte bere si shtepine e tij, mik i ngushte i Mehmet Shehut.
  U pi nje kafe ne ate kohe dhe sakaq Pellumb Kulla shkroi nje ese per kete takim plot „qetesi dhe dashuri“.
  I njejti fenomen po ndodh edhe me Mark Dodanin, por jo me Pobratin. Ndoshta- ndoshta Fieri dhe Vlora kane qene afer dhe kushedi ndonje fije e padukshme e lidh me Perlatin a me ndonje operativ ne ate kohe kete Pellumbin.
  Po me e forta eshte kur na merr per simbol pajtimi Frankon, kur gjate kohes se tij jane zhdukur dhe vrare me mijera dhe mijera njerez. Kur vete ai ishte simboli i fundit i fashizmit ne fuqi deri ne fundvitet `70, ku edhe sot ajo kufome krimi ka dale ne skene edhe per ceshtjen e Katalonjes?

  Ka nje fare te drejte Kulla. Dhe a e dini perse? Kulla si zogist qe eshte e nxjerr ne pah si njeri human kete gjeneralisim kriminel, sepse ishte i vetmi diktaor qe i dhe strehim Leka Zogut drogmen, kriminel, kontrabandist armesh qe i lejohej mbante me vete ne Spanjen e Frankos nje ushtri te tere me vete plot dordolecer dhe injorantesh, si nje cete piratesh ku e ku te vidhnin dhe te grabitnin.
  Vdiq Franko, Leka Zogu ja mbathi ne Afriken e Jugut.
  Ja te nderuar lexues aq i thjeshte eshte muhabeti.
  Habitem se si nuk lexojne keta njerez atje ne USA ku jane, keta qe ne Shqiperi jane mbajtur per intelektuale.
  Bile bile flet dhe brockulla per historine e Amerikes dhe harron se c`ndodhi be me heqjen e bustit te gjeneralit te shteteve te Jugut ne skllaveri Lee, si ne Charlotenville, pak muja me pare.
  Harron krimet e komitetit „Ora e Maleve“, harron shume dhe ketej nga ante tona.

  Nese i ka bere jeta disa, qe sot edhe kane nderruar jete te flasin ndryshe keta nuk mund te behen objekt diskutimi neper gazeta dhe media sic ben estradaxhiu Pellumb sot.

  Avujt e rakise se „Dasmes se Malos“ nuk paskan dale akoma. Port e pakten me mire avuj rakie se sa tete brejne inate nga e kaluara e zymte.

  Ne vitet `90 cuditesha kur ato kasketat e bardha (kasketa qe mbanin ish-te burgosirut politike) u shkonin ne varrime ish punonjesve te larte te sigurimit te shtetit.
  Me keto shkrime Pellumb Kulla nuk ben ndonje dallim te madh, vec se kasketa e bardhe i mungon mbi koke.

  Reply to this comment
 24. Seferi November 14, 19:04

  Ndihmoni Pellumb Kullen te dali nga sikleti, ai eshte ne halle , ai si gjithmone do ta perdredh, e ka ne gen, nuk rri dot pa e dredhur e perdredhur. Une po e ndihmoje dhe te heqi merakun, Mark Dodoni nuk eshte hero, ai eshte tradhetar se vuri koken ne rrezik per vdekje per te ruajtur shqiperine nga coptimi dhe popullin shqiptare.Heronje jane diversantet qe vinin fsheur vrisnin dhe shkaterronin, donin te mernin pushtetin si bashkepuntore te nazizmit e fashizmit, lavdi ketyre tradhetareve dhe miqeve te tyre nazifashist qe luftuan vrane e sakatuan boten per pushtetin e tyre kriminal. Heronje jane politikanet shqiptare te ketyre 27 vjeteve qe e katandisen shqiperine ne mjerim, keta bene ate qe nuk e bene diversantet e dekoruar nga Nishani dhe mbeshtetesit e tyre kunder shqiperise. Prandaj Zoti Kulla keta jane heronje dhe ti bashke me ta. Lere Dodanin se e vlereson populli ne jete te jeteve dhe ti i damkosur ne jete te jeteve si mbeshtetes i diversanteve e bashkepunetoreve te Nazifashizmit.

  Reply to this comment
 25. Paolo Fulci November 14, 19:40

  Letër e hapur Pëllumb Kullës
  .
  Nqs se do kishit atdhetati vetem sa nje qime bythe e Heroit Mark Dodani..me e vogla qe duhet te benit ishte qe ne menyre demostrative te largoheshit nga posti i “pellumbave” qe ksihit ne amerike…
  .
  Dhe paturpesisht ate qe nuk e bete ne 1995 e bete ne 1997 ku mbi 50 dipllomate…ambasdore dhe deri shofere te ambasdave kerkuat strehim politik se do jo godiste Nano me berxolla apo me kriko birre.
  .
  Pse ngele nje ambasador dordolec i nje qeveria kriminale qe dhe ti duhet te gjykohesh per TRADHETI KOMBETARE

  Nëse ka një “damkë” që nuk mund të “pastrohet” kurrë në historinë politike e qeverisëse të PD, të Sali Berishës dhe pushtetit të tij të viteve 1992-1996, kjo është shkelja e embargos së OKB ndaj Serbisë së Millosheviçit, me urdhër të Sali Berishës, në lidhje me furnizimin e Serbisë me karburante, municion e armë, në vitet kur ky shtet ushtronte gjenocid barabar kundër popujve të federatës, veçanërisht kundër popullit shqiptar të Kosovës. Me këtë akt anti ligjor, anti-OKB e antikombëtar, Sali Berisha dëshmoi përfundimisht me prova konkrete se si dhëndër serb, ishte edhe një misionar pro serb. Ndërkohë që regjimi i Millosheviçit vazhdonte të derdhte gjak shqiptarësh në Kosovë, Sali Berisha, nëpërmjet SHIK dhe mafies rajonale, kishte angazhuar dhe aktivizuar gjithë struktura e shtetit që komandonte, për të furnizuar regjimin e Millosheviçit me karburante, armë e municione, ndërkohë që OKB, NATO e SHBA i kishin vendosur regjimit gjakatar serb, embargo edhe për furnizim me “ujë”.
  Berisha krijoi firmën trafikuese “Shqiponja”, ja stafi i kupolës së PD
  Për të kryer këtë shërbim ndaj Serbisë e kundër OKB dhe NATO-s dhe për të maskuar krimin e trafikut të armëve e kontrabandës së karburanteve, antishqiptari Sali Berisha, krijoi një firmë tregtare import-eksporti, të quajtur “Shqiponja-PD”, me pronare PD. Thyerja e embargos së OKB, në harkun kohor të viteve ‘93-‘96, mes Shqipërisë dhe Malit të Zi, me bekimin e ish-Presidentit Sali Berisha, ishte një moment i artë i cili nuk u shfrytëzua vetëm nga trafikantët tregtarë privatë në fushën e kontrabandës së karburanteve, por masivisht nga vetë Partia Demokratike, nëpërmjet firmës së saj tregtare “Shqiponja-PD”. Partia Demokratike kishte 100% të aksioneve të kësaj firme.

  Zyrtarisht, Drejtor i Përgjithshëm i firmës trafikuese “Shqiponja-PD”, u emërua kreu i PD Tritan Shehu

  . Administrator u emërua Genc Pollo. Kryetar bordi ishte Sali Berisha. Drejtor Ekonomik ishte Blerim Çela. Drejtor marketingu ishin Ali Spahia e Ali Kazazi.

  Koordinator me tregun Serb për eksportin e karburanteve, armëve e municioneve ishte Pjetër Arbnori.

  Drejtues ushtarak i kësaj firme, që siguronte ecurinë e trafikut ishte Safet Zhulali. Drejtor finance ishte Genc Ruli.

  Drejtues i sigurisë rrugore të mjeteve që trafikonin, ishte Agim Shehu.

  Shef auditi ishte Ritvan Bode, njëherazi edhe ish-drejtor i Përgjithshëm i Doganave e më pas ministër i Financave. Ndërsa

  Drejtor i Përgjithshëm i stafit të firmës “Shqiponja-PD” që kontrollonte dhe menaxhonte veprimtarinë e kësaj firme ishte shefi i SHIK, Bashkim Gazidede.

  Kjo firmë u ngrit dhe nisi aktivitetin me urgjencë, pikërisht në momentin kur Serbia u izolua nga SHBA, OKB e NATO, për shkak të krimit njerëzor e gjenocidit masiv, që nisi dhe po vazhdonte kundër popujve federativ që përbënin ish-Jugosllavinë. Firma “Shqiponja” Me rritjen e kërkesës për naftë në tregun shqiptarë, duke qenë se sasia dërrmuese e saj shitej kontrabandë në Mal të Zi, drejtuesit më të lartë të PD në vitin ’93 vendosën të themelojnë firmën “Shqiponja”, e cila fillimisht, sipas akt-themelimit kishte si objekt vetëm eksportin e naftës drejt ish-Jugosllavisë, me afat nisje vitin 1993 dhe për një periudhë mbi 10 vjet. Por që aktiviteti i saj u ndërpre në dhjetor 1996, për shkak të rënies së PD nga pushteti i piramidave.
  Veprimtaria trafikuese antikombëtare e firmës “Shqiponja-PD”

  Në bazë të “Ligjit për Partitë”, subjektet politike kishin të drejtë të krijonin shoqëri tregtare, me arsyetimin për të forcuar financat. Krerët e PD shfrytëzuan paratë që jepte buxheti i shtetit për financimin e partive politike në vend si kapital fillestar për themelimin e firmës “Shqiponja”. Ndonëse firma “Shqiponja” nuk u mor drejtpërsëdrejti me transportin e naftës nëpër rrugët e veriut të Shqipërisë, ku ishte instaluar edhe arteria kryesore e kontrabandës së naftës me Malin e Zi, ajo që nga Porti i Durrësit shërbeu si një nga furnitorët kryesore me karburante të tregtarëve më të vegjël, të cilët më pas i kalonin karburantet kontrabandë në Mal të Zi.

  Sipas dëshmive të ish-zyrtarëve më të lartë të PD, karburantet në Portin e Durrësit silleshin për llogari të firmës “Shqiponja-PD” nga një firmë angleze. Furnizimi me karburante nga kompania angleze bëhej thuajse një herë në dy muaj. Pasi karburantet depozitoheshin në disa tankera të mëdhenj në Portin e Durrësit, të cilat ishin në llogari të firmës “Shqiponja”, fillonte më pas shpërndarja e sasisë tek tregtarët shqiptarë të cilët ishin licensuar për tregtinë e naftës. Në fillimet e veta firma “Shqiponja” arrinte të furnizonte ndjeshëm dhe në sasi të mëdha tregun shqiptarë me karburante. Kjo jo vetëm për shkak të infrastrukturës që kjo firmë kishte ngritur, por edhe për faktin, se duke qenë se PD ishte në pushtet absolut, firma trafikuese mafioze “Shqiponja-PD” me kryetar bordi Sali Berishën dhe me staf drejtues kupolën e PD, kishte një seri favoresh nga organet shtetërore përsa i përket lejimit të trafikimit të karburanteve, hapjes së portave të importit, liria e transportit në territorin shqiptar dhe eksporti të pakontrolluar në kufi e karburanteve kontrabandë, mos pagesa dhe mos kontrollet tatimore e fiskale, shpejtësia e kryerjes së veprimeve doganore, mbështetja e këtij trafiku me siguri prej policisë, ushtrisë dhe SHIK. Krijimi i firmës “Shqiponja-PD” prej Sali Berishës dhe Millosheviçit në marrëveshje të fshehtë për trafikun e karburanteve e armëve, me drejtues krerët më të lartë të shtetit e pushtetit shqiptar, u bë në momentin kur Serbia e Millosheviçit ishte në krizë edhe për një pikë naftë, karabina e për një copë fishekë, prej embargos që i kishte vendor OKB, NATO e SHBA, si kusht për të ndalur gjenocidin ndaj popujve të ish-Jugosllavisë, gjenocid që ushtrohej barbarisht e kriminalisht edhe ndaj popullit shqiptar të Kosovës.
  Si realizohej kontrabanda dhe çfarë roli kishte qeveria?

  Në vitet 1993-1996, autobotet me naftë, mazut, benzol, benzinë e vajgur special për avionët, ose ndryshe me “kerazinë”, vinin çdo javë në “karavanë” prej 17-18 automjete në naftë. Ato ngarkoheshin në Greqi dhe mbasi ndërronin dokumentet dhe mjetet në Bullgari, nëpërmjet Maqedonisë futeshin në Qafe-Thanë, bënin “një xhiro-hyrje dal;je formale në Shqipëri me dokumente false dhe shkonin drejt Serbisë. Kjo “linjë” bëhej prej 3 vitesh, pa pushim asnjë ditë. Këto autobote, kishin drejtues bullgarë, grekë, malazezë, kosovarë e maqedonas, por që komunikonin saktësisht në gjuhën e doganës tonë. por ata për garanci komunikimi, në çdo mjet e në çdo rrugë qarkullimi, shoqëroheshin nga shqiptar, të cilët në fakt ishin oficerë të SHIK-ut, të autorizuar me leje speciale prej qeverisë shqiptare, policisë shqiptare dhe sidomos me “autorizim special” të firmosur nga kryeshikasi Bashkim Gazidede.

  Incidenti në Qafë-Thanë, SHIK urdhëroi lirimin e autoboteve
  Ishte 12 mars 1995, kur një autokolonë me 11 autobote me karburante kontrabandë u paraqit të hynte në pikën e Kalimit në Qafë-Thanë. Policia e turnit e cila nuk kishte asnjë informacion për këtë ngarkesë pa “letra” por me “kod” të SHIK e të qeverisë “Berisha”, e ndaloi dhe nuk e lejoi autokolonën të kalonte në territorin shqiptar. Brenda 1 ore në pikën e Qafë-Thanës mbërriti një helikopter me “ekspertë” të SHIK, të cilët sollën një shkresë të vulosur e firmosur nga Bashkim Gazidede dhe nga kryepolici Agim Shehu, që urdhëronte futjen e tyre në Shqipëri pa asnjë kontroll. Ata që i bllokuan ishin Komandanti i Divizionit të Policisë doganore Korçë, Arben Doçi dhe shefi i shërbimit Hasan Durmishi (ish-kryetar i policisë financiare Pogradec, ndaj të cilave u mbajt qëndrim i ashpër e pezullues nga puna “me urdhër nga lartë”. Pas incidentit të ndodhur, pikën e kontrollit kufitar e doganor të Qafë-Thanës, Kapshticës e Kakavijës, qysh pas bllokimit të autoboteve me naftë kontrabandë, i morën nën kontroll e drejtim “grupe speciale” prej nga 12 vetësh oficerë e agjentë të SHIK, të cilët u instaluan me “banim” e shërbim në zonat ku ishin pikat doganore e kufitare. Ata ishin organikë e SHIK të Tiranës.

  Por firma kontrabandiste e trafikuese “Shqiponja-PD” e cila ishte bërë furnitorja e vetme e pushtetit gjakatar të Millosheviçit me karburante, armë e municione, kishte dhe “llogarinë” e saj financiare. Ajo ishte një burim i madh fitimi prej kontrabandës e trafiqeve, miliardat e të cilave përfundonin në xhepat e stafit drejtues të PD, me “gjeneral” të firmës Sali Berishën i cili komandonte dhe urdhëronte gjithçka, sipas udhëzimeve e porosive që merrte nga Millosheviçi, nga mafia ruse, bullgare, rumune, serbe e greke. Ishte momenti kur Serbia e blinte “pikën e karburantit” më shtrenjtë si “pika e gjakut”, për shkak të mungesës së saj prej bllokazhit që i kishin vendosur gjithë vendet me urdhër dhe marrëveshje të SHBA, NATO e OKB. Fitimet përrallore Fitimet e mëdha që po rridhnin nga tregtia e karburanteve, krijuan jo pak turbullira edhe brenda radhëve të PD. Ish- deputeti Azem Hajdari, akuzoi publikisht drejtuesit e lart të PD, të qeveris dhe të shtetit se nëpërmjet firmës “Shqiponja-PD”, po bënin kontrabandë karburantesh dhe se kishin shkelur embargon e OKB ndaj ish- Jugosllavisë.

  Në betejën e përplasjeve brenda PD, ndikoi jo pak edhe lufta për të dominuar tregun e karburanteve, që po prodhonte fitime të kolosale, ndërmjet klaneve të ministrave, politikanëve e deputetëve të PD. Kjo luftë mes klanesh që kishte zbritur në “terrenin” e interesave të fitimeve financiare dhe që fijet kontrolloheshin prej Sali Berishës, Tritan Shehut, Genc Rulit e Ritvan Bodes, u acarua aq shumë, sa në vitin 1995 nisi përplasja e madhe. Një nga ata që doli jashtë loje prej kësaj kontrabande prej klaneve mafioze e trafikuese brenda PD ishte Genc Ruli, i cili u sulmua prej Berishës dhe klanit të tij, me akuzën e “drurit të arrës”, akuzë e cila kishte bazë reale. Firma trafikuese “Shqiponja-PD” kishte mjaft avantazhe në treg, duke u bërë në një farë mënyre e pakonkurrueshme nga operatorët e tjerë të import-eksporteve të karburanteve e armëve në Shqipëri e rajon, por edhe nga ata operatorë të rinj, që kishin lidhje të forta me pushtetin mafioz e kriminal “Berisha”, kupola e të cilit menaxhohej prej SHIK të Bashkim Gazidedes. Për dy vjet, nga viti 93 deri në vitin 95, firma “Shqiponja-PD”, zyrtarisht mësohet se ka fituar rreth 700 mijë dollarë amerikanë. Por në fakt, sipas volumit të kontrabandës, mendohet se fitimi prej karburanteve të shitur në Serbi, mendohet se kalonin shumën 12 milion dollarë, vlera këto që përfundonin në xhepat e pushtetit që përballë shqiptarëve, kishte hedhur parullën elektorale e programore demagogjike: “Me ne fitojnë të gjithë”. Asnjëherë, nuk pati një “libër bilanci” kjo firmë, madje edhe kur u mbyll në vitin 1996, rezultoi me buxhet 18 dollarë gjendje. Firma “Shqiponja-PD” u mbyll në fund të vitit ‘96, kohë kur kishte rënë interesi i ish-Jugosllavisë së Millosheviçit, për importe karburantesh nga Shqipëria, si pasojë dhe e heqjes së embargos.

  Mbyllja e firmës “Shqiponja-PD” me heqjen e embargos ndaj Serbisë, dëshmoi qartë e përfundimisht se kjo firmë e krijuar prej Sali Berishës, kishte si mision vetëm kontrabandën e naftës, por edhe të armëve e municioneve, të cilat Sali Berisha i vazhdoi edhe në pushtetin e viteve 2005-2013 nëpërmjet ministrisë mafies së trafiqeve të instaluar brenda Ministrisë së Mbrojtjes me firmën “Meico”, por edhe me firma private, të cilat shkaktuan edhe tragjedinë e Gërdecit, ku menaxhere ishte familja mafioze kryeministrore “Berisha”.
  ..
  nje keshille zoti Pellumb

  ju lutem mos dilni me ne media me keto “deleted”.per kohen e kaluar…
  .
  Prisja nga gazeta Dita apo ndonje intelektual qe te bente ndonje artikull per “emrimin” e Visho Ajazit si ambasador ne Nato qe eshte poshtriimi me i madh kombetar qe nga 1912-ta i bere nga glasa politike bashke me xhambasdoret “miq”

  Reply to this comment
 26. Arber Iliri November 14, 20:13

  Xhevdet, me kete pjesen e fundit te kritikes ndaj diversanteve tregon shume me teper se pjesa tjeter sidomos me ate qe thua se nese Dodani ka nderruar gjuhe ana tjeter jo.Menyre shume primitive te menduari.Tani thuhet ndryshe o mik.Te tjeret nuk i ndryshon dot, perpiqu te ndryshosh veten.Ate e ke ne dore jo te tjeret.

  Reply to this comment
 27. intelektuali November 14, 22:06

  DODANI KA QENE NJE KRIMINEL DHE XHELAT I ENVERIT DHE NEXHMIJES.

  Per cfare “heroi” flet Xhevdet Shehu qe njihet si gazetari i krimineles Nexhmije Hoxha dhe tani po perdor Pellumb Kullen si “leter bythe” per t’i kenduar elegji kriminelve te Partise se Punes qe masakruan patriotet e vertete shqyptare me nje egersi te papare me urdher qe vinte nga direkt Moska dhe KGB-ja famekeqe e saj.

  PO SI NUK TE VJEN PAK TURP O REZILI XHEVDET SHEHU?

  Qe nuk e ke mesuar akoma qe Shqypnia eshte prej kohe ne NATO dhe po kerkon te antarsohet ne BE.

  PO PSE ME KRIMINELET QE URDHEROHESHIN NGA KGB SOVJETIKE DHE KIM FILBI DO TE HYJE SHQYPNIA NE BE?

  Reply to this comment
 28. LORA November 14, 23:09

  Mark Dodani nuk eshte hero,eshte nje kontributor I shquar I sherbimit inteligjent shqiptar te pas fitores mbi fashizmin ,,,heronj jane shoket e tij qe dhane jeten ne ate lufte tejet te veshtire me antishqiptaret e perbetuar ,te atashuar si sherbestare zagare te zgafellave te UDB-se dhe lloj-soj agjenturash,te cilat I alarmonte nje Shqiperi e normalizuar qe po ecte me nje gradient te shpejte zhvillimi ,sidomos pas 1950-es.
  Saper mender-analizen e pellumb kulles,,,,per mua eshte nje surrogato, me pirueta theqafje llogjike dhe antihistorike e komedianit te spikatur.Pellumbi rren veten se mund t’a beje ai historine ,,,,karagjoz.
  Perdorja prej kulles e “moderimit” te Mark Dodanit ne vitet e pleqerise se tij azilante ne France,,,eshte per mua vetem nje deshmi krejt ne disfavor te vlerave qe I kam njohur atij,dhe nje rekord marxhinal qe nuk e ben dot kurre hero kete njeri.
  TUNG.

  Reply to this comment
 29. Al November 14, 23:43

  Nuk i kam lexuar “kujtimet” e M. Dodanit, por nga artikulli i P. Kulles kuptohet fryma e tyre.
  Me vjen mire qe ne nje fare menyre M. Dodani eshte terhequr nga menyra e etiketimit qe perdorej ne diktature per “armiqte e klases”.
  Z. Kulla citon L. Pobratin ku ai thote se keta diversante donin te rrezonin pushtetin. Kjo ishte akuza me e forte qe u behej “armiqve”. Pushteti i takonte vetem Enver Hoxhes dhe kastes, pa ndryshim perjetesisht. Shikoni cfare demokracie popullore ishte. Pra keta “armiq” ishin te tille se kerkonin te nderronin Qeverine, te largonin Qeverine Komuniste dhe te sillnin nje qeveri tjeter. Per kete nga Pobrati, nga disa komentues ketu, quhen armiq, dhe vrasesit e tyre quhen heronj, bile “super-heronj”.
  Keta “armiq” donin te rrezonin nje qeveri e cila atyre, por dhe shume te tjereve, u dukej e keqe, ndersa kundershtareve te tyre, “heronjeve”, u dukej e mire. Te dyja palet mendonin se kishin te drejte. Fitoi pala qe e mbajti ate qeveri ne pushtet. Por, me ne fund ajo qeveri u rrezua nga pushteti. Me vote. U rrezua se u provua qe veprimtaria e saj nuk kishte qene ne te mire te popullit, perkundrazi, ishte si nje gur i rende i varur ne qafen e popullit. Po te kishte fituar pala tjeter, popullit do t’i ishin kursyer gjithe ato vuajtje dhe mundime 50-vjecare. Sipas Zotit kulla, M. Dodani ka nje fare reflektimi pozitiv, ne nje fare menyre e ka kuptuar se lufta qe ai ka bere per ta mbajtur ne pushtet ate qeveri, nuk i ka sjelle popullit perparimin qe meritonte. Kete ai e ka kuptuar, mendoj, pasi paska qene azilant politik ne France, pra ne nje vend perendimor kapitalisto-borgjez, dhe atje e paskan pranuar, i kane dhene dhe pension te mire. Dodani me ne fund e ka kuptuar se lufta e tij ka qene ne kahun e paduhur te historise. Prandaj edhe pse nuk ka pendese per ato qe ka bere, e ka zbutur tonin. Kete Z. Kulla e quan gati te mjaftueshme, dhe e pershkruan me superlativa ate, veprimin e tij e quan hap pajtimi. Edhe vete ben nje hap pajtimi me kete qendrim.

  Po ku te le Xhota qe te pajtohesh?
  Ja cfare thote ai: “Pëllumb! Indulgjenca ka një kufi,…”, “vënia e shnjës së barazimit midis Mark Dodanit dhe diversantëve nuk ka vend! “, “Mos harro se jemi para 28 dhe 29 nëntorit…”.
  Per Xhoten dhe bashkemenduesit e tij anakronike, asgje nuk ka ndryshuar, akoma jane te vlefshme “mesimet e marksizem-leninizmit fitimtar”. Shtresa e trashe e ndryshkut qe ka zene mendjet e tyre, i ben ata te shikojne akoma rrezikun anglo-amerikan si te keqen qe i kercenon shqiptaret. Shkurt ata vazhdojne te bejne lufte me mullinjte e eres, njesoj si kaloresi sojlli, por ne ndryshim nga ai, i cili ishte naiv i skajshem, keta jane vetem bizantino-komuniste te pandereqshem.

  Reply to this comment
 30. MH November 15, 02:54

  Po perjetojme me shume se njicerek shekulli dhe nuk po del nji pinjoll i fuqishme qe te baje emer ne ndonji nga keto fusha te veshtira dhe teper sekrete.
  Nuk di,a ishte sistemi qe i pergaditi apo sistemi pati fatin te nominoje njerez te fuqishem te shkathet trima dhe teper intiligjent.Per faktin qe per 50 vjet sigurimi “foshnjarak” i shtetit u perball me eksperienca te jashtezakonshme agjenturore me fame boterore.Dhe kjo e jona triumfoi mbi to.Jo vetem nji per nji por ato agjentura me shume eksperience bashkevepruan kunder nji shtetit te dobet ekonomikisht por ekselence ne mbrojtje te liris dhe pavarsise teritoriale ashtu sic e kishte traditen.E them sic e kishte traditen sepse sot shqiperia asht kthyer ne fidanisht kerpullash agjenturore eksperimentale boterore.E gjithe sa komentoj.Fal,nji pjelle te sterkequn vicidolit.Qe kurr nuk e josha e jo ma ta besoja.Aq ma teper kur R.Alia e flliqi ne takimin me intelektualet ne Tirane.Fol mor burre mos ki frike.Je burre Malciet.Thuaje cfare kupton me pluralizem.
  Nji plejad heronjesh te pa zevendsushem e te pa perseritshem qe kryesoheshin me Pobrat e Dodan eleminuan ajken e mbeshtetesve te agjenturave qe i cilesova ma siper te fameshmin Hamit Matjanin si te ishte filxhan kafejet mbi tabake qe serviret e qe kapet me dy gishtrinje me plot njerzillek.keshtu dhe Hamitin e kapen qe nga ajri per te mos u perplasur furishem me token dhe e ulen si “nuse” per te cicerrue ingje per ingje para trupit gjykues dhe perseri e ngriten ne ajer varur ne litar.Ketu i dha fund konsumit te oksigjenit.”Gjigandi” i superfuqive perendimore.
  “Pershendes” ne kujtim te gjithe te pakenaqurve qe i bajne tifozllek kunder ish ngrehines se sistemit socialiste.Ketyre trimoshave qe e shperthejne trimerin me shurrimin e vend varrimit te vdekurve.Kur tradita e shqiptare asht te mos cenojne varret e te vdekurve.Po gjesti i tyre te binde se ne cfare hallit vashdojne te mbijetojne te mundur perjetesisht nga heronjet e shuar.

  Reply to this comment
 31. anticensurë25642654 November 15, 10:07

  në tërësi mesazhi i pëllumb kullësh është i drejtë!!
  ne duhet të ndërpresim “luftën” e nisur në ’39 ën!!
  është e vërtetë që amerikanët,shumica e tyre,nuk përmëndin pasojat dhe krimet që janë bërë gjatë luftës civile,e vërtetë që dhe spanjollët e kanë mbyllur atë periudhë të lavdishme të gjeneralismit të fundit fashist,bile dhe kilianët atë të pinoçetit,argjentinasit atë të kolonelëve,grekët po ashtu,bile bile mund të merrte si shëmbull më të pastër atë të mandelës,por ndoshta si ka shkuar ndërmënd komunisti zulu!!
  sidoqoftë çfardoqoftë asnjë nga këta shtete që kanë bërë ndryshime në mënyrën e qeverisjes nuk ka dekoruar rracistët,fashistët,vrasësit ushtarakë!!
  aq më pak bashkpuntorët,jo vetëm,të pushtuesit por dhe të atij nazi fashist!!
  vetë anglo amerikanët e kanë quajtur të jashtëligjëshme dërgimin e,me emrimin e sotëm,të terroristëve,por po të bëjmë një krahasim të vogël!
  nëse shqipëria nuk do të kishte mbetur në krahun lindor,komunist,për këta bashkpuntorë të nazi fashizmit do të kishte vetëm një fat!!
  si në francë,si në vëndet e ulta e skandinavi!!
  pra,është e vërtetë që duhet të mbyllim luftën e ftohtë që po bëjmë mes vetes,por në krahun tjetër duhet të kemi guximin të kërkojmë falje!
  -për bashkpunimin me pushtuesin!
  -për vendosjen e diktaturës!
  -për krimet e kryera gjat saj!!
  -për gabimet e bëra gjat saj!!
  ashtu si duhet të pranojmë dhe ti mbajmë gjallë të mirat që ajo diktaturë ka pasur!!
  -rendin
  -punën
  -sigurinë teritoriale,ushtrinë!
  sot çakejt,në tërë kuprimin e fjalës,të të dy krahëve,ish bashkpuntorë dhe ish komunistë,tërë llumi i popullit shqiptar(llum që në asnjë popull nuk ka për tu zhdukur,çfardo që të bëhet)po përfiton për tu pasuruar në kurriz të githë popullit shqiptar!!po nxit përçarje,politke,fetare krahinore,pra po bën gjithçka për të na mbajtur të zënë “me punë” që ata të jenë të lirë të gllabërojnë çtë mundin!!
  shikoni dy fundërrinat më të mëdha!!
  kryesitë e PD dhe PS!!
  ulërasin,demostrojnë,na vrasine na presin,pra duken të ndarë sa më ska!
  por në një shikim më të thellë shikon se ata i lidh një fakt i vogël-gjithnjë pasurohen!!asnjëherë nuk e dëmtojnë njëri tjetrin ekonomikisht!!si në pushtet dhe në opozitë ata nuk kanë humbje ekonomike!!kanë vetëm fitim!!
  është e vështirë të mos luftosh kur ke koburen pas koke!!o duhet të shkosh përpara o të të vrasin!!
  ne si popull nuk e kemi koburen pas koke,ne kemi fjalët nxitëse të politikës,të shtypit të lidhur me politikën,të njerëzve të inetresuar për na mbajtur të zënë me punë,me sherr,por këtë mund ta mënjanojmë!!fare thjeshtë!!
  shkrimeve të tilla,shkrimeve nxitëse tu përgjigjemi me injorim,të ndalojmë hyjnizimin dhe sharjen e njerzve tanë!!si heronjve dhe anti heronjve(seicili të tijët)!!
  të fillojmë e të kërkojmë llogari për atë që po ndodh sot!!
  DJE=punë historianësh
  NESËR=punë ëndërrimtarësh
  SOT=DITA TONË!!
  ne duhet të kërkojmë llogari për rezultatet që jep qeveria dhe jo për çka dhënë dje!!

  Reply to this comment
 32. intelektuali November 15, 10:52

  Po ky Mark Dodani shkoi ne France per te shpetuar koken, ku i dhane edhe nje pension pleqerie, por nuk vajti ne Moske te Miqte e tij dhe Punedhenesit e Kim Filbit qe spiunoi tek KGB-ja sovjetike te gjithe Patriotet shqyptare te kauzes properendimore shqyptare?

  PO PO TE JETE KESHTU EDI RAMA SOT ESHTE “DIVERSANTI” ME I MADH I TE GJITHA KOHERAVE,

  sepse:

  Rilindja e tij Enveriste i ka nderur BYHEN edhe NATOS edhe SHBA edhe BE-se edhe gjithe Perendimit dhe po pret me padurim qe Bota Antikomuniste te begenise ta pranoje Shqypnine ne gjirin e popujve te lire dhe demokratike.

  PO PSE ME KRIMINELET DHE XHELATET E ENVERIT DO TE HYJE SHQYPNIA ME BE?

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 November 15, 13:19

   ik mor idiot!!

   Reply to this comment
   • intelektuali November 15, 23:34

    Po ti more leshko kaq di te thuash?

    Beji te fala nipit te Enverit ose BOSIT te kokaines te Xibrakes te Taulant Balles qe Edi Rama ja uli denimin, prit edhe ca kohe kur te dale si koqe molle dhe te shkoje tek Nexhmija per ta falenderuar per ndrhyrjen e saj tek Rilindja Enveriste e Spiuneve te Sigurimit qe e kane bere Shqypnine si Kolumbia e Eskobarit, me keq se fiset kanibale ne Afrike ZULU,

    por:

    Mund t’i besh te fala edhe Sajme Qorrit te Habilajve te droges ne Vlore qe nuk pati fatin e Ermal Hoxhes te kokaines te Xibrakes qe vinte me porosi nga Kuba Komuniste qe i hengri koken bankierit Artan Santo,

    sepse:

    Sajme Qorri ne Habilajt jane dora juaj nga Sigurimi i Enverit dhe prandaj e shpetoi Edi Rama nga rezili i prangosjes, por nuk i shpetoi dot ambasadorit Lu qe po peshkon ne ujra te turbullta PESHKUN E MADH.

    Reply to this comment
 33. Drejtesia do te behet,duan apo nuke duan mijte e kenateve dhe avoketerit e ligesise. November 15, 12:11

  Ballistet apo diversantet dhe keto idealiste te mendimit ndryshe,nuke bene “asgje” as dje dhe as sot,kur bucja komuniste me pjellat e mostrat e saje,shkaterroje ushtrine,industrine te lehet e te rende,bujqesine,spitale e cerdhe,hapi depot e armeve dhe shiti per ckrap te gjithe armatimin e ushtrise,gje qe la pas mijra te vrare e mijra te gjymtyer.Dhe se fundi dua t’u theme ketyre palo komunisteve dhe ballisteve,apo legalisteve qe luftuan per idealet e tyre dhe kurre per Shqiperine dhe kete e vertetoje koha,kush ja dha te drejten te djegin e shkretojne vatane deri me sot duke shtuar pas viktimave te ideologjise se eterve,viktima te tjera te pafajshme?Kush? Mjaft me,Shqiperi u mbulua nga droga,krimi,e superkorrusioni ne te tre pushtetet dhe askush nga ata zuzare qe shpalosin”drejtesi”nuke i tha ndal kesaje pacavureje te skenareve te peshtie te rradhes te buces komuniste dhe heshtjes se ballisteve.

  Reply to this comment
 34. Dhimbia e padhe Popull. November 15, 13:49

  Frejyesia drejesi,pokush do ta beje DREJTESINE.?!
  Keta qe vetem per njeritjetrin lomotine.?!
  Kta qe perfaqesojne autoret t reale e KRIMEVE?
  Keta qe qe bejne llojen ;Ku ishe ic gjakundi e cberre ic gjekafshe?!
  keta qe vetem papagallet e tyre degjojne?!
  Jo vellezer e motra Jo! duhet gjet shpetimi …
  Mjaft me skenare Ballisto-Pseudokomuniste.

  Dhimbia e madhe Popull.

  Reply to this comment
 35. Javer November 15, 17:58

  Pellumb Kulla perpiqet te imitoje Reganin qe vizitovi Varret e SS ne Gjermani me 1984 apo 85.

  Reply to this comment
 36. Emigranti November 15, 18:18

  Mark Dodani Asim Aliko burim fymezimi per cdo shqipetar, Jane Heronj me te cilet mburet cdo shqipetar.

  Reply to this comment
 37. Flutura November 15, 18:29

  O Pellumb,
  Kishe emer e nam te mire si artist e shkrimtar. Pse ngaterrohesh keq me ca gomere, llojit te te cileve ti nuk u perket nga inteligjenca dhe zgjuarsia. Ke pohuar se ke perfituar direkt nga “diktatori” ate qe ke dashur, pra si ju, dhe mbi 90% te popullit ai u ka bere mire. Por kush punon dhe gabon. Ndersa ti po gabon tani duke mos punuar. Mnlidhe mendjen.

  Reply to this comment
 38. J.M November 15, 20:36

  Nuk e di pse tregohet kaq idiot Pellumbi dhe shume komentues ketu ne forum.
  Bota ishte e ndare ne dy pjese Lindje dhe Perendim
  .
  Ne perendim u bene persekutime kunder komunisteve..kurse ne lindje u bene persekutime antikomunisteve.
  .
  Dhe nuk kishte asnje ndryshim dhe le te kujtojme ne Amerike qe nga karrikja elektrike per kundershtaret dhe deri ne keto lista me poshte..ose te kujtojme Napalmin qe u perdor kunder komunsteve ne Greqi dhe Vietnam.
  Duke shprehur keqardhje per pellumbin si byth-lepires te politikes amerikane ja vlen te kujtojme dhe sum-lepirjen karshi Enverit apo ramizit…dhe le te njohe kohen e zeze te makartizmit qe dhe vete Trumani tha……eshte e pabesueshme qe po denojme njerez vetem per ide qe nuk eshte ne natyren e Amerikes
  .
  …Shikoni nje pjese te vogel te luftes klasave ne amerike qe nuk kishte ndryshim nga lufta e klasave ne shqiperine e Palla umbit

  Some of the notable people who were blacklisted
  or suffered persecution during McCarthyism are listed here:
  ……………….[70]

  Nelson Algren, writer[71]
  Lucille Ball, actress, model, and film studio executive.[72]
  Alvah Bessie, Abraham Lincoln Brigade, writer, journalist, screenwriter, Hollywood Ten
  Elmer Bernstein, composer and conductor[73]
  Leonard Bernstein, conductor, pianist, composer[74]
  David Bohm, physicist and philosopher[75]
  Bertolt Brecht, poet, playwright, screenwriter
  Archie Brown, Abraham Lincoln Brigade, WW II vet, union leader,
  Esther Brunauer, forced from the U.S. State Department[77]
  Luis Buñuel, film director, producer[78]
  Charlie Chaplin, actor and director[79]
  Aaron Copland, composer[80]
  Bartley Crum, attorney[81]
  Howard Da Silva, actor[82]
  Jules Dassin, director[83]
  Dolores del Río, actress[84]
  Edward Dmytryk, director, Hollywood Ten
  W.E.B. Du Bois, civil rights activist and author[85]
  George A. Eddy, pre-Keynesian Harvard economist, US Treasury monetary policy specialist[86]
  Albert Einstein, Nobel Prize-winning physicist, philosopher, mathematician, activist[87]
  Hanns Eisler, composer[88]
  Howard Fast, writer[89]
  Lion Feuchtwanger, novelist and playwright[90]
  Carl Foreman, writer of High Noon
  John Garfield, actor[80]
  Jack Gilford, actor[82]
  Allen Ginsberg, Beat poet
  Ruth Gordon, actress[82]
  Lee Grant, actress[91]
  Dashiell Hammett, author[80]
  Elizabeth Hawes, clothing designer, author, equal rights activist[92]
  Lillian Hellman, playwright[80]
  Dorothy Healey, union organizer, CPUSA official[93]
  Lena Horne, singer[82]
  Langston Hughes, writer, poet, playwright[80]
  Marsha Hunt, actress
  Sam Jaffe, actor[80]
  Theodore Kaghan, diplomat[94]
  Garson Kanin, writer and director[80]
  Danny Kaye, comedian, singer[95][full citation needed]
  Benjamin Keen, historian[96]
  Otto Klemperer, conductor and composer[97]
  Gypsy Rose Lee, actress and stripper[80]
  Cornelius Lanczos, mathematician and physicist[98]
  Ring Lardner Jr., screenwriter, Hollywood Ten
  Arthur Laurents, playwright[82]
  Philip Loeb, actor[99]
  Joseph Losey, director[80]
  Albert Maltz, screenwriter, Hollywood Ten
  Heinrich Mann, novelist[100]
  Klaus Mann, writer[100]
  Thomas Mann, Nobel Prize winning novelist and essayist[100]
  Thomas McGrath, poet
  Burgess Meredith, actor[80]
  Arthur Miller, playwright and essayist[80]
  Jessica Mitford, author, muckraker. Refused to testify to HUAC.
  Dimitri Mitropoulos, conductor, pianist, composer[101]
  Zero Mostel, actor[80]
  Joseph Needham, biochemist, sinologist, historian of science
  J. Robert Oppenheimer, physicist, scientific director of the Manhattan Project[102]
  Dorothy Parker, writer, humorist[80]
  Linus Pauling, chemist, Nobel prizes for Chemistry and Peace[103]
  Samuel Reber, diplomat[104]
  Al Richmond, union organizer, editor[105]
  Martin Ritt, actor and director[106]
  Paul Robeson, actor, athlete, singer, writer, political activist[107]
  Edward G. Robinson, actor[80]
  Waldo Salt, screenwriter[108]
  Jean Seberg, actress[109]
  Pete Seeger, folk singer, songwriter[80]
  Artie Shaw, jazz musician, bandleader, author[80]
  Irwin Shaw, writer[82]
  William L. Shirer, journalist, author[110]
  Lionel Stander, actor[111]
  Dirk Jan Struik, mathematician, historian of maths[112]
  Paul Sweezy, economist and founder-editor of Monthly Review[113]
  Charles W. Thayer, diplomat[114]
  Dalton Trumbo screenwriter, Hollywood Ten
  Tsien Hsue-shen, physicist[115]
  Sam Wanamaker, actor, director, Orson Welles, actor, author, film director[citation needed]
  Gene Weltfish, anthropologist fired from Columbia University[116]
  …………………………………………….[117
  ect]
  ….

  Reply to this comment
  • A.L. November 16, 00:44

   Or J.M., a je trap apo trapush?
   Kur na paskan qene denuar me karrige elektrike keta njerez qe i ke listuar ketu?
   Si na paska qene njesoj si komunizmi ashtu dhe sistemi demokratik perendimor, dhe paskan bere te njejtat gjera?
   Kur paska patur gulage dhe spaçe ne Amerike dhe ne perendim, te cilat na i ditke ti?
   Cilin nga keto dy sisteme historia e nxorri fitimtar, komunizmin dhe diktaturen apo kapitalizmin dhe demokracine?

   Reply to this comment
 39. Al November 16, 00:32

  O Xhote! Te bera nje verejtje per “Shenimin”, por jo vetem nuk u pergjigje, por as nuk pashe komente te tjera.
  Dodani dhe kundershtaret e tij kane ikur, nuk jane me. Edhe aresyeja pse ata luftonin mes tyre ka ikur.
  Tani jemi vetem ne, qe akoma nuk biem dakord per aresyet e dodanit me shoke dhe kundershtareve te tyre.
  Po c’vlere ka dakordesia apo mosdakordesia jone per aresyet e Dodanit me shoke dhe kundershtareve te tyre, kur ne fakt konflikti i tyre eshte shuar me kohe dhe aresyeja e ketij konflikti nuk ekziston me?
  Pse sot ekziston konflikti ne mes nesh, per konfliktin e te kaluares qe nuk eshte me? Kujt i intereson ky konflikt?

  Pse ti Xhote (dhe bashkemenduesit e tu), nuk lejoni qe ky konflikt te zbutet, por i kercenoni te gjithe ata qe japin shenja per zbutje?

  Kesaj pyetjeje duhet t’i pergjigjesh drejtperdrejt Xhote.

  Reply to this comment
 40. Krist November 16, 21:08

  Per te ngritur,ata qe si te rene,nuk ngrihen dot,Pellumbi e paska ne gjak (thjesht ky veprim,quhet servil gjenetik).Pak dite me pare,na doli ne Al Pazar te Agron Llakajt dhe desh te na mbushte mendjen se ky program humoristik,na qenka me i miri ne Shqiperi.Cuditi te gjithe ndegjuesit.Me pare,na paska bere alamet shkrimi per Mark Dodanin.E kam njohur personalisht (ne rrethana krejt te papritura).Ka qene extremisht kontradiktor,bile me shume me vehten e tij,se me te tjeret.Kallcak qe ne rinine e tij te hereshme,qe megjithese kishte vepruar kunder grupeve te reaksionit,ne nje kohe te caktuar,behet vete i rrezikshem per vete sigurimin e shtetit.Arriti deri sa te dale ilegal (brenda kufirit),se po ta zinin me e pakta ishte arrestimi dhe me e fundit,rrezikonte edhe te vritej prej ish shokeve te vet.Iu desh ,nje perpjekje e rrezikeshme dhe nje kohe e gjate,deri sa i gjeti rastin ,ti dergoje fjale Kadriut (Hazbiut),me te cilin me ne fund e e takoi (ne ilegalitet te plote) dhe mbas shume pazareve (keshtu i ka quajtur vete,me gojen e tij),i shpetoi arrestimit,u la i lire,por nuk vijoi punen ne sigurimin e shtetit.Edhe ne nje pune te re,(merrej me pronat e konfiskuara),u akuzua se kishte bere kerdine.Me tej ne pension iu kushtua krejtesisht kujtimeve (edhe krushku i tij,nuk e desheronte te pinte as kafen me te).Mburrej me ,sic e quante vete,allcakllekun e tij.Kam qene aq kokekrisu,tregonte nje here,sa morra persiper nje aksion,qe te tjeret e kishin rrefuzuar (me edukate).Nje person i arrtisur vone nga kufiri me ish Jugosllavine (thjesht per mos perputhje me regjimin komunist),kishte ngjallur friken,tek sigurimi,”se mund te jepte inforrmacione te deformuara dhe teper te rrezikshme ,per shtetin”!!!! Prandaj duhej kerkuar me cdo kusht dhe te eleminohej-vijonte Dodani.Mbas shume kerkimesh,punonjesit e sigurimit ne ambasaden tone,inforrmojne nga Beogradi,se personi qe ata kishin gjurmuar,ndodhej ne qytetin e Ohrit.Mbasi e morra persiper,kete aksion-vijon tregimin Dodani,nisem per gjithe naten ,nga kufiri,rreze liqenit,diku nga fshati Lin,kishim nje pike qe na lihej e lire neve,duke i larguar ne nje ore te caktuar,rojet kufitare.Diten tjeter u gdhiva ne Oher dhe simbas orientimeve qe me ishin dhene,e gjeta personin -armikun e rrezikshem-.Ishte ulur ne nje kafe,jasht ne nje tavoline (ishte vere,dite e shtune,mesdite).Iu ula ne tavoline dhe pa ja zgjatur,i thashe:Ne emer te popullit,je denuar me vdekje-dhe ja numurorrva tre here,duke e lene si nje thes te rrezuar,pertoke.Krejt gjakftohte,duke iu shmangur veshtrimeve te frikesuara te njerezve,dola qete-qete nga gardhi i lokalit dhe me tu ndodhur mbrapa tij (lokalit) ja mbatha vrapit ne drejton te bregut te liqenit.Atje kishin “parkuar”shume varka te vogla,te permbysura,dhe ne njeren prej tyre,qe e kisha pregatitur qe me pare,u shtriva dhe u mbulova.Prej andej ndjeja dhe shume pak shihja disa levizje,mbasi ishin vene ne kerkim te atentatorit.Ne ate vend dhe pozicion,kam qendruar deri ne mesnate,pra rreth njembedhjete ore,pa levizur.Kur qetesia zoteroi krejt ambjentin (pra rreth mesnates) me shume kujdes dhe duke kontrolluar nga te kater anet,morra drejtimin e kufirit dhe u ktheva _vijon ai,me nje buzeqeshje triumfuese,ne Shqiperi.Tregonte edhe raste,kur kishte “ndihmuar”shume persona,qe kishin njerez jasht vendit,per tu lidhur-neprmjet tij,pra sigurimit te shtetit-me te afertit e tyre.Ne nje rast,tregon ai,njeri,desh te me shperbleje dhe me solli nje motorrciklete Guzzi,te kuqe,te re flake.Por une nuk ja pranova,dhe ndofta mund ta kesh pare edhe ti-me drejtohet mua-nje motorr te kuq,tek dera ministrise brendeshme.Ka qendruar atje per nje kohe te gjate,sa qe edhe vete Kadriu,kur re mesoi historine e motorrit,me therret,e me thote,:Pse nuk e merr,ai miku, e beri te vehten,per mua,mund ta marresh.Por une ,nuk e perdora kurre (se nuk dija edhe te ngisja dhe kisha edhe frike).Fecorri,se ku e coi,nuk u interesova asnjehere.Pellumbi tani,nese e kuptoi shkrimin,mund te na thote ky Dodani,eshte hero,apo antihero (Me qe exekutoi nje te arratisur,qe nuk kish bere asnje veprim kunder pushtetit,krim-jo e jo-,por vetem se ishte kunder qeverise komuniste.Nese quhet ” “faj”te mos e duash komunizmin,dhe krim arratisjen,mbasi mundesi tjeter largimi nga vendi,nuk kishte,atehere na e percaktoni ju zoti Kulla,apo vete vrasesi,te mos quhet kriminel,por trim mbi trimat,per vrasjet (kjo eshte nje nga ato qe ka treguar vete Dodani).

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*