Për 28 mijët viktimat, pa datën 29

Bardhyl Ermini November 27, 2015 09:39

Për 28 mijët viktimat, pa datën 29

Asnjëherë shqiptarët nuk kanë qenë e keqja e Shqipërisë, siç ndonjëherë rëndom thotë ndonjë shqiptar i lodhur e i sëmurë për të kaluarën e këtij populli, të cilin kur godasin keqas “krisin gurin, shkrinë hekurin”, por asnjëherë shpirtin e tij. E keqja e shqiptarëve është koka e errët e disave që e shesin veten për të ditur, e përpiqen të “modifikojnë” e të shpikin historinë e tij, për ta lënë atë pa histori, apo më saktë pa historinë e tij të shkruar me gjak. Një popull me histori rozë, të paqtë, të qetë e pendë të lehtë, nuk ka vend ndër popujt e qytetëruar. “Mund t’i pengosh popujt të mësojnë”, paralajmëron një urtësi e njerëzve të ditur, “por është e pamundur t’i detyrosh të harrojnë atë që kanë mësuar”.

“Çlirimi i këtij vendi u përdor… për të marrë pushtetin edhe u bë sikur u luftua” deklaron këto ditë në një të përditshme, një zotëri me atributin e profesorit Teodor Kareco, si një konkluzion të një libri që ka “kërryer”, e që e quan “Jo 28.000 dëshmorë partizanë, vetëm 3500. Të korrigjojmë mashtrimet e historiografisë komuniste”. Ky “shkencëtar”, jep këtë karakteristikë për atë periudhë, “u luftua sa u luftua”, a thua se flet për ndonjë gjueti sorrash. Injoranca dhe edhe shpirti i zi, shpesh paraqiten tepër “shkencore”, lakonike e pa shumë fjalë. Titulli i librit, e ka thënë krejt librin, pa e vrarë mendjen për ta shfletuar atë. Në të njëjtën ditë, në 20 të këtij muaji, gazetari sportiv i mirënjohur z. Besnik Dizdari, jo pak por në 4 faqe të plota gazete, përpëlitet cep më cep duke përmendur emra e ngjarje të luftës për çlirim, që për t’i lidhur e kuptuar duhet të kesh si adjutant ndonjë ish-komandant partizanësh mustaqegjatë. Pasi na habit me zbulimin se “drejtuesit kryesorë të Shqipërisë… kishin ndërmend të bashkoheshin në një komb të vetëm me Jugosllavinë”, si dhe, duke u nisur nga “geni i gazetarit, që hap dyert e të vërtetës” citon një gazetë që quhej “Luftëtari” e flet për “humbjet tona: të vrarë 5082”. Pak i mërzitur e mbyll kështu studimin e vet, “sa shumë që ka ende për të zbuluar, vërtet! Sidomos te ne shqiptarët. A edhe sivjet do të merremi me 28 apo 29 Nëntorin”?

Hë pra, edhe sivjet? Jo! Sivjet nuk do të merremi me dokrra. Sepse historianët shqiptarë, dhe ata të huaj, gjermanë, anglezë e amerikanë, duke u nisur pikërisht nga këto “llogje Kavaje” që u bënë vite që hidhen si ato kanoçet e aluminit rrugëve, të çelura nga revanshizmi e hakmarrja primitive e karikaturave të historisë si edhe nga marrëzia e madhështisë të një njeriu të vetëm, të “një të çmenduri, që ende vazhdon të çmendë një vend”, e kanë mbyllur këtë histori pis të errët. Shqipëria u çlirua në 29 nëntor 1944! Ja kaq e thjeshtë është kjo gjë, në 29 nëntor! E nuk ka ndërmend njeri të merret më me këtë punë. Kush të dojë le t’i kruajë teneqet e ndryshkura të historisë të katakombeve nëntokësore. Çdo gjë mund të ndodhë, por këtë datë nuk e lëviz më asnjë lloj fuqie tokësore, e jo më këta xhuxhmaxhuxhë. Sepse tashmë ai është një vendim “qiellor”, miratuar nga ai që ka marrë aty “lart”, ata qindra mijëra martirë të paharrueshëm, e që ju a kuron plagët e mara siç di “ai”, jo me egërsinë që ju ofroi shoqëria zyrtare e “historianëve” tanë, por me nektarin e idealeve të tyre, me mirënjohje e dashuri njerëzore. Përveçse “të ngrenë nga balta e të rivrasin të rënët”. Eh, ç’varg të pavdekshëm ka nxjerrë në të parët e vet Kadareja i madh!

Natyrisht që edhe debati mbi numrin e dëshmorëve të kësaj lufte, është pothuajse i kotë, i lodhshëm. Së pari duhet të kesh një kurajo specifike të luash rolin e historianit, shkencëtarit hulumtues të ngjarjeve. Së dyti duhet të ulesh në nivelin e injorancës dhe ngushtësisë të horizontit të këtyre pseudo gjithçkave, që përmendin shifra në jerm, sikur po i shesin shpirtin shejtanit. Por jo fare e panevojshme. Sepse, mundësisht duhet bërë ç’është e mundur të shpëtohen mendjet e pa infektuara e të rinjve, të cilët nga vetë natyra e tyre, janë kërkuese të së vërtetës të padiskutueshme. Nuk është çudi që duke dëgjuar se “gjermanët këtu nuk erdhën për të luftuar por për tranzit, shqiptarët hynë në luftë “vëlla vrasëse, civile” dhe vrisnin njëri-tjetrin, se lufta nacional-çlirimtare ishte një “revolucion proletar” që drejtohej nga Tito, etj., në botën e tyre plot halle e energji latente, të lindin pyetje kapitulluese e fatkeqe: a është luftuar këtu, në këtë vend apo jo”. Sa pra, sa dëshmorë shqiptarë kanë rënë gjatë Luftës së Dytë Botërore, 3500, 5082, apo sa? Pyetje fatkeqe vërtetë. “Ne i frymë mbi dhjetë herë shifrat, acarohet profesori, erdhi koha që t’i vëmë gishtin kokës e të themi sa janë”, “Hoxha ka mashtruar gjithnjë, e një ndër mashtrimet e tij ishte kjo, që kemi 28 000 dëshmorë”.

3500 vetë për 4 vite luftë, nuk janë ndonjë gjë kushedi se çfarë! Vetëm pas trazirave të vitit 1997, si pasojë e politikës “demokratike” u vranë rreth 4 mijë qytetarë. E ç’janë 3500 vetë? Asgjë, një pikë uji. Pavarësisht nga demagogjia e pështirë që shoqëron këto shifra, konkluzioni është i qartë, në Shqipëri “u luftua sa u luftua… u bë sikur u luftua… ajo ishte luftë vëllavrasëse”. Dhe ky zotëri merr kurajon të paralajmëroj se “duhet t’i vëmë gishtin kokës”. Vërtet, por kush duhet t’i vër gishtin kokës? Ata që mashtrojnë për qëllime të errëta, apo ata që përpiqen që të mos cenohen më kaq paturpësisht vlerat e popullit tonë, të cilit historia jo vetëm nuk ia ka dhjetëfishuar vlerat, por edhe atëherë kur ka pretenduar t’i japi drejtësi e ka çarë atë në katërsh, e ka masakruar e djegur me zjarr.

Nuk është e vështirë që këtyre “shkencëtarëve” t’u vërtetosh se janë pak vonë për t’i vënë gishtin kokës. Tani ai gisht mund të vihet kudo, por vetëm në kokë jo. Në vitin 2012, Ministria e Mbrojtjes, nën kujdesin e ministrit z. Arben Imami, përmblodhi zyrtarisht një libër, mbi bazë të inventarizimit të gjithë dokumentacionit të dëshmorëve që patën mundësi të evidentonin, “si një histori e heronjve të këtij kombi, histori e dëshmorëve të tij”, prej ku nga 11 mijë dëshmorë që ka arritur të identifikojë, rreth 7 mijë janë ata të luftës Nacional-Çlirimtare. Sa janë pra, 3500 apo 7000? Me siguri që gjatë kohës, në të folmen e zakonshme mund të ketë patur edhe pasaktësi, transferime titujsh apo edhe nivelime vlerash. Por kur flitet zyrtarisht, serioziteti duhet të jetë shkencor, krejtësisht korrekt dhe me referime të sakta. Shifra 28 mijë, zyrtarisht dhe botërisht është deklaruar në Konferencën e Paqes në Paris në gusht të vitit 1946. Ja ç’është thënë aty tekstualisht: “Sakrificat e popullit tonë qenë shumë të mëdha. Me një popullsi prej një milion njerëzish, 28 000 të vrarё, 12 600 të plagosur, 10 000 të internuar politikë, 35 000 të përdorur në punë të detyrueshme, 850 fshatra dhe qytete nga 2500 që ka, u shkatërruan ose u rrafshuan për tokë. Humbjet që pasoi armiku janë, 53 639 italianë e gjermanë të vrarë, të plagosur ose të zënë rob, 100 tankse dhe autoblinda, 1 334 topa dhe murtaja, 2 855 mitrolozë dhe 1 934 kamionë u shkatërruan ose u kapën…” Ai që i deklaroi këto fakte, “rastësisht” mund ta kishte emrin edhe Enver Kareco, Enver Dizdari apo deri e sidomos Enver Berisha. Vonë fare ai “u bë” ai Enver Hoxha që njohim sot. Këto fakte u raportuan pikërisht menjëherë pas përfundimit të kësaj lufte, në atë konferencë ku gjykohej krejt lufta në shkallë botërore, në prezencë të palëve pjesëmarrëse të pushtuara e pushtuese dhe asnjë dyshim nuk u vu mbi shifrat dhe pjesëmarrjen. Përkundrazi, u citua antikomunisti “par excellence” zoti Uinston Çërçill, i cili në Dhomën e Komuneve, në 4 nëntor 1943 kishte deklaruar se, “me mijëra shqiptarë po luftojnë në malet e tyre për lirinë dhe indipendencën e vendit të tyre dhe sipas raporteve të misionit ushtarak britanik, ata po bëjnë aksione të shkëlqyera”. Ja kjo ishte lufta që bëri populli shqiptar, kjo ishte certifikata zyrtare që ajo mori, nga përfaqësuesit më të lartë të aleatëve, ata që e drejtuan Luftën e Dytë Botërore konkretisht nën kërcënimin e bishës naziste e jo nga kafenetë e sotme pas 70 vitesh. Për hulumtuesin përparimtar, për atë që nuk shullohet pas kurioziteteve, por pas fakteve shkencore, ka vend për studime e sqarime të mëtejshme. Por jo duke e shitur vendin kaq keq, për “pesë pare spec”, por për ta konsakruar e për ta mbyllur përfundimisht këtë çështje, që është çështje mbarëkombëtare e aspak ideologjike, apo aq më tepër personale.

Respekt e nder për këtë popull, që gjatë gjithë ekzistencës të vet ka ditur se si duhet t’i dalë për zot vendit të vet. Pa e ulur kokën e besnik ndaj idealeve të veta, për të cilat është futur në mes të zjarrit të luftës, aty ku fitohet jeta e lirë dhe e merituar. Besnik edhe ndaj popujve të tjerë e ndaj kujtdo që ka qenë e është në hall. Në pasditen e 21 janarit të 2011 Tirana 1 milion banorëshe, u ngrys e tmerruar nga gjaku i 4 fukarenjve që i kërkonin punë qeverisë e ajo jua “dha”, jua derdhi trutë mu në mes të bulevardit. Imagjino tani, se si është gdhirë, se ç’llahtar ka parë Tirana as 100 mijë banorëshe, kur në 4 shkurt të 1944 në 84 pragje shtëpish ka gjetur pa jetë 84 djem të rinj antifashistë e të pafajshëm, të larë me gjak nga bishat fashiste e shërbëtorët e tyre. Pak kombe kanë sakrifikuar ashtu siç ka sakrifikuar kombi ynë. “Ne jemi europian edhe në ditë të këqija”! Kështu deklaroi pak si i ndrojtur këto ditë kryeministri ynë 50 vjeçar para Presidentit të K.E., ndërkohë që populli ynë këtë radhitje e ka zgjidhur 71 vite më parë, qysh atëherë kur kapaku i artë i historisë të popullit tonë mbylli një nga kohët më mizore, kur kërcënohej ekzistenca e plotë e tij, qysh në 29 nëntorin kuq e zi të 1944-ës.

Bardhyl Ermini November 27, 2015 09:39
Komento

62 Komente

 1. Kostandin November 27, 11:18

  …“të ngrenë nga balta e të rivrasin të rënët”…
  Ky është vargu më “Shekspirian” i Kadaresë!
  Komplimente autorit!
  Qoftë i përjetshëm kujtimi i Dëshmorëve te Luftës Nacional Clirimtare!

  Reply to this comment
  • Pusi November 27, 15:45

   Shkrim i kote i bere nga ky autor para pasqyres. Krahason Shkurtin e 1944 me Janarin e 2011?!?! Po ato qindra intelektuale qe xhihadistet komuniste shqiptare i pushkatuan sapo “çliruan” Tiranen? Po Masakren e Tivarit? Shkrim mjeran, per pensioniste qe e kaluan tan jeten duke ndenjur ne rradhe te qumeshtit qe nga mesnata.

   Reply to this comment
   • gushti November 27, 16:44

    Pus! Dil nga pusi dhe lexoje shkrimin pa syzet e Xhafer Deves dhe te Sali Berishes. Autori i ketij shkrimi ka thene vetem te verteta. Po pate argumente, hidhja poshte argumenet qe ai jep, deri te Çerçili, ne te kundert, mos e ndot gazeten me shkarravinat e tua.

    Reply to this comment
    • Shahisti November 27, 23:10

     O gushto, ky qe ka shkruar kete si pune artikulli, vetem argumenta nuk ka dhene, ka perseritur edhe nje here me shume (pah cfare merzie) ato gjera qe jane sterthene. Nje genjeshter e perseritur shume here, nuk behet e vertete, nuk behet as argument. Ose pastaj te gjithe ata qe i bien kavallit te 28,000 deshoreve kane degjiuar ate fjalen qe thote shpif, shpif se dicka mbetet. Ky zoteria, kur te sjelle, ose gjeje, ose publikoje ne ndonje liber, se mbase gazeta nuk mjafton, listen e plote te atyre 28,000 te gjoreve qe i zuri plumbi gjate luftes se dyte boterore, atehere po, kjo do te perbente argument. Fjalet e tjera jane si pune pordhesh me rigon. Se ja une degjova nje partizan te vjeter qe thoshte se qe te plotesohet 28,000 si numer, duhen numeruar edhe pulat qe hengren ballistet, dhe qingjat qe poqen gjermanet, me gjithe viçat qe hengri Shtabi i Pergjithshem i Ushtrise “Partizane”.

     Reply to this comment
     • Partizani November 28, 02:29

      I mjeri shahisti ,kelysh ballisti qe fut hundet ku nuk te takon fare!
      Keni 25 vjet qe merreni duke shpifur per LUFTEN CLIRIMTARE!
      Jo 28 apo 29 nentori,jo Lufte Civile,ju Miladinet e Mugoshet,jo 28 mije deshmore apo 3400 deshmore etj pallavra si keto!!!
      Kush jeni ju MASKARENJ,qe kerkoni te retushoni historine???
      Ne se je ANTIKOMUNIST,nuk te takon te merresh me kete pune,se ti je ARMIK I PARTIZANEVE!
      Si nuk keni shkruat ndonje zhgarravine per luftrat fantazem te Ballit apo Legalitetit ne bashkepunim me pushtuesit???
      Per keto jeni kompetente ju,HORRA e jo per PARTIZANET!
      Por ju TRADHETARE e kelyshe TRADHETARESH nuk keni asgje te mire te vlefshme per popullin shqiptar,prandaj merreni me SHPIFJET DHE BALTOSJET E LANC-it!!!
      Shkruani per veten o GELBAZA e jo per PARTIZANET!!!
      28 mije deshmoret jane TANET e jo tuajet!
      Ju numeroni tuajt dhe u ngrini lapidaret,por nuki keni gje se jeni TRADHETARE!!!
      Mallkuar qofshi,o fashiste te NDYRE!!!

     • Shahisti November 28, 15:45

      Po, po tamam o Papagall keto pallavra i ka perseritur gazeta ZERI I POPULLIT per 50 vjet rresht,

   • Mako November 27, 17:10

    Ne fakt duhen numeruar dhe shoket e luftes, ish partizane dhe komandante, qe vrau Enveri deri me 1985. Megjithate nuk e arriti qe nuk e arriti dot shifren qe pat deklaruar.

    Reply to this comment
   • Feniks July 3, 20:56

    O pusi.Te dhjefsha ty dhe Tivarin tend.Kerkoja kete padroneve te tu ne UDB.

    Reply to this comment
  • era November 28, 14:03

   Daten e vendosin clirimtaret!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   Minjte e gjirizeve qe lehin neper blogje jane si bishti i qenit, e kane nga nje arsye te patheneshme, ashtu si serbet dhe greket duan te lene kombin shqiptar pa histori ose me histori te cunguar…

   Komplimente autorit!
   Qoftë i përjetshëm kujtimi i Dëshmorëve te Luftës Nacional Clirimtare!

   Reply to this comment
 2. nji tironas jo autokton November 27, 11:46

  Hallall ju qofte shkrimi ! nje pergjigje e merituar per te gjithe ata zvarranike qe kane hedhur balte mbi gjakun e deshmoreve ku pjesa me madhe e te cileve u shkolluan falas ne vitet e pasluftes dhe tani jane mosmirnjohtes duke harruar se po te vazhdonte regjimi zogist apo fashist nuk do te kishin shnase per shkollim duke qene ne origjine fshatare te varfer.
  Une ne familje e farefis kam 8 deshmore te vrare per nje atdhe te lire e te drejte ata ishin nga familje te pasura, femije oficeresh madhore,avokatesh e pronare tokash por qe i mundonte gjendja e mjeruar e popullit tone si dhe cizmja fashiste.Me te vertete eshte per te ardhur keq kur ne shtypin e sotshem ka maskarenj qe shkruajne me termat e kuestures fashiste duke arritur deri aty qe keta te rinj idealiste ti perbuzin duke i cilesuar edhe Oh Tempora o mores…terroristet komuniste ! prandaj i madhi Dritero Agolli shtro pyetjen:Ketu ka fituar fashizmi apo antifashizmi ? Respekte dhe urime per kete shkrim homazh !

  Reply to this comment
  • Shahisti November 27, 23:12

   O tironsi jo autokton, me fal qe po te them, po i paske pas kushurijt pa fat me qerrata, si or burr i dheut tete i paska zone plumi, a thu se nuk kishte nga fise te tjera aty afer.

   Reply to this comment
 3. Lleshi November 27, 12:39

  LAVDI E PERJETESHME SHQIPTAREVE TE RENE PER LIRINE E ATDHEUT !

  Reply to this comment
  • Bureto November 27, 12:56

   Eshte tjeter gje te besh nje hartim emocional dhe tjeter gje historia. Askush nuk ka denigruar luften, thjesht shume jane munduar te hedhin driten e se vertetes mbi te. Dhe kete e kane bere jo pak historiane vendas dhe te huaj. Po lavdi te reneve per lirine e atdheut, por ata ama qe vune veten ne kete sherbim sublim. A jane ata 28.000 apo me pak, pse te trembemi nga kjo e vertete? Askujt nuk i prish pune kjo. Deshmore edhe sikur nje te jete duhet nderuar por jo spekullimet qofte politike, ideologjike apo per interesa te atyre qe kane patur ne dore manipulimin. Po ja pra qe edhe studimi i ministrise qe ka drejtuar Imami, nuk i ka cuar dot me shume se 7.000, pra 25% e shifres se dhene nga historiografia komuniste. Dhe ka ende shume gjera te tjera qe kerkojne ndricim nga studimet per L.II.B. Te vertetat shpesh jane verbuese e turbulluese, por s’ke c’i ben ato ashtu quhen “te verteta”. Pasta pse me fyerje ndaj atyre qe mendojne ndryshe, ose me sakte qe sjellin fakte e dokumenta qe gjerat jane ndryshe. me mire te behet ballafaqimi i tyre se hartime nga ato qe ishin te denja per klasene VII ne kohen e dikatures. Histoiria eshte shkence dhe jo hartim.

   Reply to this comment
   • Lleshi November 27, 14:36

    Ti e di cfare quhen deshmore ? Jane “ata” qe deshmojne me gjakun e tyre , se ky vend ka qene i pushtuar dhe se ne emer te lirise ka bere rezistence ! Islamiket i quajne “shehid” , pra deshmitare !
    Por ketu nuk hyjne dhe nuk mund te hyjne bashkepunetoret dhe ushtaret e pushtuesit !

    Reply to this comment
   • Vëzhguesi F. November 27, 15:49

    @ Bureto!
    Te kam lexuar dhe here tjeter btroçkullat e tua, kur vjen puna qe trajtohen tema te luftes dhe deshmoreve si kjo e sotmja.
    Te duket hartim ky shkrim mor ballist i pulave te Nepravishtes?!
    Ku eshte hartimi ketu mor birbo?
    Apo pse gazetari po i referohet fakteve historike te raportuar jo ne pube birbosh antishqiptar dhe orgji plehrash te dala nga koshat, por ne nje Konference Nderkombetare si ajo e Parisit, ne 1946, ku bota perparimtare u njoh me luften titanike te nje populli te vogel kunder bishes nazifashiste dhe bashkepunetoreve te tyre te vetquajtur baballare te kombit?!
    Ato shifra, mor vemje ballistesh, qe jane jetet e flijuara per lirine e ketij populli dhe vendi e qe u pranuan hapur atje ne Kuvendin e Madh te Fitimtareve mbi fashizmin, nuk kane nevoje per inventaret e bytrhelepiresve dhe nuk mbeten aktor deshtake si ky Arben Imami, apo ky pordhifor Kareco bashke me kete gramafonin e sporteve, te bejne “studime” per luften dhe numrin e deshmorve. ate qe ka vulosur historia dhe ka pranuar bota demokratike antifashiste, nuk mund ta revizionojne dote bythelepiresit dhe pjellat e atyre qe bashkepunuan me pushtuesin.
    Dhe duhet te dish nje gje se nuk eshte aspak fyerje kur u jepet restoja qe u takon spekullanteve politik, qe kerkojne te bejn elojra te ndyra politike me jeten dhe gjakun e atyre qe rane per lirine e atdheut.
    Madje eshte shume pak, ata duhen ndeshkuar si shpifes dhe denigrues te luftes, perpjekjeve dhe gjakut te derdhur te ketij populli.
    Dhe meqe jemi ne prag te kesaj ngjarje te shenuar degjoje mire o nepravishtjot, libohovit, poshte malit te Buretos, se pseudonimi yt do te shkonte me mire ta vije “Kodra e Revanise”, ose Sektori i Pularise:
    Lavdi e Perjetshme 28000 Deshmoreve te Luftes Amntifashiste Nacional Çlirimtare te ushtrise partizane te Udhehequr nga Komandanti i Pergjithshem i Saj , Gjeneral Leitnant , ENVER HOXHA!

    Reply to this comment
    • Bureto November 27, 19:02

     Vezhdues F. Nuk e kam zakon te replikoj. Te them vetem kaq qe une kam i lindur nja 10 vjet pas luftes. Babai im ne kohen e luftes ka qene i internuar ne Itali si antifashist dhe jo vetem qe asnje nga rrethi im familiar nuk ka qene ballist (nuk kam gje as me ata), por perkundrazi kane qene partizane (per fat te keq deshmor nuk kemi). Per vete punet qe kam pasur, kam shetitur shume Shqiperine dhe kam numeruar, deshmoret ne varrezat e tyre, sepse kam qene kurrioz te di shifrat e verteta te atyre te manipuluara nga historianet komuniste dhe qe ketyre shifrave u bien daulleve edhe sot disa si puna juaj, per te glorifikuar permasat e asaj lufte partizane. Pune e tyre. Une jam perulur me respekt ndaj tyre. Por ja qe e verteta eshte se ato jane rrotull shifrave zyrtare qe jepen. (Nje prej tyre botuar ne gazeten “Zeri Popullit” , ku jepet shifra afersisht 4200 qe kane perfituar “statusin e deshmorit”). Po deshe shko numeroi edhe ty direkt ne varreza dhe mos u merr ma karrecot, Imamet, Dizdaret etj. Flasim per shifra apo per deshira. Lufta ishte ajo qe ishte. Tjeter gje eshte nese ndonje djalosh fatkeq ne ate kohe lufte, eshte vrare ne ndonje perrua nga ndonje djale ballisti, duke u zene une partizan e ti ballist dhe pastaj ata qe e fituan ate lufte e bene djalin e tyre deshmor. I bene edhe ndonje film si dhe i dhane emrin ndonje rruge apo shtepi kulture. Kjo qe u them nuk eshte fantazi. Ata qe do mund ta lexojne kete koment mund t’i bien ne te per ke behet fjale (per etike nuk dua te permend emra), por edhe ndonje tjetri te ngjashem tuajin. Mos kini frike bre se nuk ua heq njeri “statusin” e deshmorit, qe u merrni perfitimet prej tre brezave. Nese ju shqeteson kjo keni te drejte. Por une u them te mos friksoheni. Sa te jeni gjalle do t’i merrni sepse ka punuar me mend partia juaj me komandarin tuaj legjendar te varrosur ne varrezat e Sharres. Si perfundim mund te them vetem se me vjen keq per mendjen tuaj.

     Reply to this comment
     • Bureto November 27, 19:12

      Vezhgues F!
      Me fal se harrova. Meqe je shume i ‘sakte’, si gjithmone, ne brockullat e tua, ke bere nje gabim te pafalshem ndaj kumandarit, qe po te ishte gjalle te kishte shkuar ne hell, sic beri me komandantet e komisaret e partizaneve. Nuk ishte gjeneral-leitnant, ai, por gjeneral-kolonel. dhe per pak do ta bente veten gjeneralisem, si babain e tij Stalin, sic e beri qysh ne 1946 dhe “Hero Kombetar”, kur dihet se cdo popull ka vetem nje te tille dhe ai per ne eshte Skenderbeu.

     • Vëzhguesi F. November 27, 20:03

      @ Bureto! Je zgjatur shume aq sa mund te kesh keputur mish or nepravishtiot. Qenke ti inventariizuesi i varreve te deshmoreve dhe i atyre qe kane perfituar statusin! Mos more se na habite kaq shume sa na duhet te mbajme ndonje gje jo te mire. Mos ke qene gje si ai Kiu -fiu i kurseve te kooperatives. O Sektor i Pularise! Thua se njerzite e tu kane qene partizane dhe flet si e ema e Zeqos maje thanes! Edhe mundet ndonje syresh mund te jete futur ne forcat partizane diten e çlirimit te Gjirokastres, pasi eshte zhgenjyer nga kumandaret e tij te ballit. Ti , ose me sakte te paret e tu, jeni si asnjanesit e Dervish Rexhepit qe goditen pas shpine ne Lazarat Brigaden e VIIIS ne operacionin e Qershorit te 1944-tres. Dikujt tjeter dhe jo mua ato broçkulla gjoja me gjuhe te moderuar. Une qe te komentoj nuk i perkas brezit te luftes, madje jam lindur vone pas saj. Por jam bir partizanesh dhe nip dy deshmoresh dhe nuk kam perfituar dhe nuk perfitoj, perveçse statusit si familje deshmoresh, asgje nga ato qe llomotit ti. Edhe diçka per ty se nuk dua te zgjatem me katundare qe lane kerraben dhe u bene zabiter. Lexoje pak me mire ate “historine komuniste te luftes”, se ai qe trodhi seren tende dhe jua vuri ne bige hallatet, ishte Komandat i Pergjithshem i Ushtrise Nac.-Çl. , i ushtrise qe ishte aleate e Fronti boteror antifashist dhe jo kumandar pulash, pardon balli dhe ishte Gjeneral Lejtnant deri sa mbaroi lufta. Ndersa sa i perket Stalinit per luften qe perballoi dhe drejtoi kunder fashizmit e kane vlersuar te tjere mustaqe dhe nuk mbeten halabaket e koteceve te katundeve ta perçmojne.

 4. enea November 27, 12:44

  GJAKU I DESHMORVE NUK BEHET UJI!!! le te flasin sa te duan prostitutat, historia nuk ndryshohet!!!

  Reply to this comment
 5. METEH November 27, 14:46

  Hallall qumeshti i NENES o Bardhyl Emini,hallall shkolla,patriotizmi e kultura qe ke,ku njerz te till i duhen ketij vendi.Te mohosh 29 Nentorin dhe 28 mij te renet deshmor do te thot te jesh armik i popullit tend.Dhe kete e bejne Berishizmi e lakejt e tij.Jane keta tipa qe sjellin perçarje ne popull.Keta injorant duan te shajne Enverin me argumente false,ku nje thenie e popullit duhet cituar:” Per inat te simevjerre do te flë me MULLIXHINE”…!

  Reply to this comment
  • Pellazgu November 27, 15:08

   @METEH

   Mos ia fut kot mor @METEH, këlyshi i Berishës!
   Përse gënjen ti dhe autori i shkrimit, – berishjan edhe ai, – sikur janë 28.000 dëshmorë? Ata janë 2.800.000!
   Pse more armiq të partisë dhe pushtetit popullor jeni kthyer të gjithë në spiunë të Berishës? Nuk ju mjaftoi që keni spiunuar edhe gruan që kishit në shtrat, kur ua kërkonte Partia jonë e lavdishme e Punës, por tani jeni kthyer edhe në spiunë të Berishës?!

   Reply to this comment
 6. intelektuali November 27, 14:54

  “DESHMORET” KOMUNISTA-GJAKATARE TE ENVERIT ISHIN VRASESA SI ROBOTE-KILLERA TE FANATIZUAR, ASHTU SI ISLAMIKET E ISIS-IT SOT

  sepse o DUDUMI Bardhyl Ermini Enveristi qe shkruan dacibao komuniste ne DITA:

  29 NENTORI 1944 ESHTE NJE NGA DATAT ME TE ZEZA TE HISTORISE SONE

  Asnje nga vendet ish komuniste te Evropes Lindore nuk feston prej kohesh “29 nentorin clirimtar”, as Bukureshti, as Sofja, As Budapesti, as Varshava, as Praga, as Riga, as Vilnjusi, Talini te Republikave balltike, as Kievi i Ukraines Demokratike, por edhe as Berlini i Gjermanise se Bashkuar qe e quan 9 majin si daten e PUSHTIMIT barbar te Berlinit nga Ushtria e Kuqe qe mbolli MURTAJEN bolshevike ne Gjermanine Lindore dhe qe e ndau kete vend te teknollogjise se larte me MURIN Famkeq te Berlinit per afro 50 vjet me radhe dhe i transformoi gjermanolindoret si nje fis prej Afrike ZULU. Pas bashkimit te Gjermanise te gjitha uzinat dhe fabrikat socialiste te tipit sovjetik u mbyllen dhe gradualisht kjo pjese e prapambetur po e merr veten dhe po rrit standartin e jeteses. Pokeshtu edhe ne vendet e tjera ish komuniste te Evropes Lindore me perjashtim te Shqypnise Enveriste te Kohes se Qepes ku enverizmi stalinist ka hedhur rrenje kaq te thella saqe edhe tani, 25 vjet pas renies se Murit te Berlinit klasa jone politike nuk eshte shkeputur nga ideollogjia bolshevike dhe e mban akoma kete Diktator MONSTER si HERO duke e drejtuar shtetin njesoj sic e drejtonte Enveri Ner Kohen e Qepes te Partise se Punes. Ne kete sens nuk cuditemi qe ne gazeten DITA te publikohen dhe shfaqen here pas here shkrime debile pa piken e inteligjences historike, anadollake dhe pa moral qytetar si ky i Bardhyl Erminit, qe duan te mallengjejne publikun me shifra dhe numura, por qe nuk i jane pergjigjur asnjehere pyetjes:

  SA NJEREZ TE PAFAJSHEM U VRANE DHE U MASAKRUAN NGA “KASAPET” E ENVER HOXHES QE AI I QUAJTI ME PAS “DESHMORE”?

  Shifrat flasin per 200 mije, thashethemet ne popull nxjerrin ne pah me shume, por dihet se vetem ne luften per “clirimin” imagjinar te Tiranes Mehmet shehu vrau me nje barbarizem te pare disa mijera tregetare dhe intelektuale tironasa dhe i groposi ne rreze te Dajtit, nje krim makaber qe nuk eshte zbardhur nga politika dhe historia deri me sot. Dhe kjo masaker ndaj popullates nderkohe qe garnizonet austriake ja kishin mbathur per ne Mal te Zi. Ketu mbetet te pyesim debilin ne DITA:

  A NUK ESHTE 17 NENTORI 1944 NJE DATE E ZEZE PER HISTORINE E VATANIT?

  Nje shifer tjeter LIVE nga arkivat shqyptare tregon se ne vitet 90-te nga burgjet famekeqe te Enverit dolen mese 30 mije vete, nderkohe qe ne te gjitha vendet ish komuniste te Evropes Lindore ishte ndaluar me kushtetute persekutimi politik qe ne vitin 1956. Sa per shembell ne 1955 nga burgjet ne Hungari dolen afro 30 vete te fundit te burgosur politike. Ketu datat dhe shifrat flasin vete dhe mbetet vetem te pyesim politiken tone kombetare:

  PSE SHQYPNIA JONE KA MBETUR KAQ PRAPA NE INTEGRIMIN EVROPIAN?

  Mbase pergjigjen duhet ta kerkojme edhe tek shkrimet debile, anadollake si ky ne DITA i enveristit te mallengjyer Bardhyl Ermini qe mbajten dhe sollen ne pushtet VEMJE komuniste si Nano, Berisha, Meta dhe Rama, te gjithe komuniste dhe pinjolle te Partise se Punes, pa vizion evropian per Vatanin, prandaj edhe i jane sulur qe ta shqyejne Shqypnine si nje lukuni ujqerish te panginjur duke i privuar popullit te drejten per shprese, mirqenie dhe dinjitet njerezor.

  Reply to this comment
  • Lleshi November 27, 15:51

   Ha…ha…ha…ha.. me te than nji femer pusht , po te ishte shqyptar zotnia , do t’ia kishte heq vetes ! ha…ha…ha… Mos u mer me legena te shpum o Hysnije ….. ha…ha…ha…

   Reply to this comment
  • intelektuali November 27, 15:56

   PUSHTIN tregoja sateme dhe tyteti qe te kane bere fanatik enverist dhe qe nuk di te kerkosh falje per krimet gjakatareve te eterve biologjike dhe baballareve ideollogjike. 800 eshte vetem numuri i ruseve te zhdukura nga xhelatet e Enverit ne Shqypni dhe Human Rights Watch eshte duke hulumtuar kete ceshtje delikate me kerkese te familjeve te viktimave te regjimit sadist dhe gjakatar te Enverit. Po te internuarit ne kampet e punes se detyruar te tipit GULAG ku i fut ti more i paudhe? Hapi arkivat e Spacit dhe te Burrelit, por edhe te Ballshit dhe Tepelenes etj. qe te bindesh se genjeshtra jote enverist i ka kembet e shkurtera.

   Reply to this comment
  • Vëzhguesi F. November 27, 16:02

   Mos u merr me nastadin Kostrecin apo Kotecin, se ai tashme ka rrjedhur dhe kujton se nofka “intelektual” qe ka zgjedhur do te mund ta rehabilitoje si spiun gardianesh qe ka qene.
   Ky pleher, qen i zgjebosur qe e ka harruar perendia dhe gamnanis, kerkon me çdo kusht te marre ate qe ka merituar por ne saj te spiunlleqeve i ka shpetuar.
   Vetem bijte e kurvave, vetem kelyshet e pushtuesve, produkt i orgjive me hanemet e bashkepunetorve te tyre, vetem zemerzinjte dhe spiunet, vetem qente e terbuar dhe te zgjebosur qe dyuen asgjesuar pa pike meshire, vetem tradhetaret e kombit dhe bashkepunetoret e gjithfare pushtuesi, vetem ata qe ne vend te trurit kane grope haleje, vetem ndyresirat qe perfitojne nga liria demokratoike per te zhgarravitur mund te fyejne dhe baltosin martiret e ketij kombi.
   Vetem monstrat e ketij nastradin intelektuali , ketij burgaxhiu ordiner, qe per te shpetuar lekuren e tij, shpifi dhe spiunoi tek gardianet e burgutgjoja shokun e tij L.A, mund ti quajne deshmoret killera.

   Reply to this comment
   • intelektuali November 27, 16:18

    Ju spiunet e Siturimit te Shtetit si Vezhgues-si i Partise se Punes dhe Lleshi-Leshi i Haxhi Leshit te Enverit qe e sikletisi dhe e internoi ne fund te jetes, pra ju o VEMJE komuniste:

    PSE NUK SHKONI TEK PUTINI NE RUSINE BOLSHEVIKE APO NE KORENE E KIMIT SEPSE VETEM NE KETO DY VEND TE BOTES I KENDOHET DESHMOREVE GJAKATARE KOMUNISTE ME ELEGJI PERMORTORE?

    Reply to this comment
    • Lleshi November 27, 19:38

     Dokumentat , dokumentat , ia nxjerrin bojen nje legeni te shpum si ty or Intelektuhale !
     Ato te nxjerrin ne kadimi -thote populli – pra ne fis , si nje mashtrues ordiner !

     Nuk mashtrohen shqiptaret nga pederastia jote ! Harroje ! Shqiptaret e kane burrnine ne gjak , pavaresisht koheve te veshtira qe kane kaluar dhe po kalojne ! Ndryshe do te ishin bere me ty !

     Por ti e shikon se dhe sot , kur raca jote kuislinge drejton kete vend , shqiptaret nuk jane dakort dhe kerkojne ndeshkime ! Ky ka qene fati i tradhetareve dhe gjak prishurve nder shqiptare historikisht !

     Kjo eshte ajo qe te deshperon ty qe shkumezon kunder tyre edhe sot qe ke pushtetin dhe prape je vetem !

     Reply to this comment
  • intelektuali November 27, 17:46

   Mos harro o KERME komuniste se Enver Pederasti me shume vrau dhe likuidoi me pabesi sasa burgosi. Vrasjet i filloi nga vila e kunatit te tij Bahri Omari, Kryefashist dhe Kryekuisling, bile pervec intelektualeve properendimore nuk fali as Qemal Stafen dhe komunistet lindore duke i spiunuar tek fashistet. Shikoji filmat e vertete te viteve 90-te qe te bindesh per shifrat reale te asaj pjese qe i mbijetoi krimeve te Enverit, midis te cileve edhe intelektuali.

   Reply to this comment
   • intelektuali November 27, 21:58

    O MUT i ndyre dhe i qelbur enverist nuk ja vlen te merresh me ty o VEMJE fanatike nga vrastaresh gjakatare te Partise se Punes. Fundi juaj erdhi ne vitet 90-te kur Enver Hoxhen e hodhen kokeposhte dhe e shurruan te gjithe shqyptaret, prandaj mbylle sqypin e katilit vrastar se do t’ju presim koken e qelbur te spunit te Sigurimit ashtu sic ka ndodhur ne te gjitha vendet ish komuniste, prandaj edhe Edi Rama duhet te degjohet se nuk keni pare akoma se cdo te behet derisa te shuhet edhe i fundit nga fara juaj e qelbur enveriste.

    Reply to this comment
  • Shahisti November 27, 23:19

   Hysnije, ti keto numrat e burgjeve i dike mire dhe paske dokumenta, po noi dokument per ata 28,000 nuk ke gjet mi Hajrie? Se ketu per ato po flasim, qiti pra dokumentat, apo nuk te vjen zoni se ai nnumri futja pordhes 28,000 eshte pak si kot. O dhe me fal, ata 4000 – 5000 veta qe jane vrare me te vertete ne i respektojme, dhe gjithmone do t’i respektojme, ne e kemi fjalen per nja 23,000 – 24,000 te tjeret qe jane gjalle akoma.

   Reply to this comment
   • Shahisti November 28, 15:50

    Ou, mos mi Hajrie, sa mire i dike gjithe llojet e jashteqitjeve. Duket qe fle midis mutit e ushqehesh me bajga e kur te merr etja del knej nga lagja per noi shishe shurre.

    Reply to this comment
 7. aaa November 27, 15:22

  Gjaku i deshmoreve vertete nuk behet uje, por te abuzosh me gjakun e deshmoreve eshte burracakeri.
  Lufta e koalicionit antifashist ndaj murtajes pushtuese nazisto-fashiste, ishte padyshim nje ngjarje e pa harueshme historike per gjithe njerezimin.
  U mposhten nje makineri e fuqishme pushtuese e vrastare te popujve te Europes e me gjere
  Edhe shqiptaret me ato mundesi qe paten, e dhane kontributin e tyre ne kete lufte te madhe, Pati episode me te vertete heroike patriotike, ne luften kunder fashisteve e nazisteve, por pati edhe marrezira vellavrasese ne aleancat politike me komunistet jugosllave, pushtues fqinje me te vjeter e me te rrezikshem per fatet e kombit tone, qe u bene sebep qe akoma edhe sot ne shek.XXI, shqiptaret te jetojne te ndare.
  U vrane 3 mije, 7 mije apo 28 mije shqiptare , partizane komuniste apo nacionaliste, luftetare apo civile, do ta benim hallall edhe gjakun e dyfishit te tyre, nese shqiptaret e cliruar nga gjermanet, do te kishin fituar lirite e te drejtat njerezore e do te ishin bashkuar si nje komb i vetem ne nje shtet. demokratik.
  Por ku shkuam pas kesaj lufte ?
  I harruam vellezerit e nje gjaku e te nje gjuhe duke i perbuzur si “cecene”, e miqesine vellazerore ja drejtuam serbeve , ruseve e kinezeve qe as ju kishte shkuar ndonjehere ne mend qe te ndihmonin shqiptaret per te krijuar shtetin e tyre, por perkundrazi na kishin injoruar fare si komb.
  Haruam se ne mbeshtetje te fuqishme per krijimin e shtetit shqiptar kishim SHBA e Austro-Hungarine, e keta i quajtem armiqte tane, kurse sllavet armiq te vjeter te shqiptareve i quajtem vellezer.
  Qe te luftosh e te biesh deshmor per idealin e lirise se kombit shqiptar, eshte padyshim nje veper qe duhet perkujtuar perjetesisht.
  Por cfare lirie fitoi gjysma e shqiptareve qe vazhdoi te jete nen mizorine e pushtuesve sllave e greke ?
  Cfare lirie fituan shqiptaret e Shqiperise londineze, qe u mbyllen si kope bagetishe ne nje vathe me tela me gjemba, te izoluar nga gjithe bota ?
  Cfare lirie fituan shqiptaret kur ju hoq e drejta te kene si prone te tyre edhe nje lope me qumeshtin e se ciles te ushqenin femijte, apo me keq akoma qe ju mohua e drejta per te menduar e folur ndryshe nga diktatori ?
  A thua ky ishte modeli per te cilen dhane jeten, 3, 7 apo 28 mije deshmore ?
  Kjo eshte ajo qe duhet te vleresohet e jo gropezimi i gjoksit me mburacakeri per te shtuar numurin e deshmoreve, gjaku i te cilit u shfrytezua per te kunderten e qellimit per te cilin ata dhane jeten e tyre.

  Reply to this comment
  • intelektuali November 27, 16:14

   NUK KA BURRACAKERI ME TE MADHE SE TE HARROSH DESHMORET E VERTETE DHE PATRIOTET PROPERENDIMORE SHQYPTARE QE DHANE JETEN PER NJE SHQYPNI ASHTU SIC KERKON TE BEHET SOT, PJESE E BE-SE ANTIKOMUNISTE DHE DEMOKRATIKE.

   Listat e emerave jane te gjata, fillon me emerin e Loni Adhamit, qe ka nje tabele perkujtimore ne deren e Ambasades Amerikane ne Tirane, por qe askush nga politika dhe historia jone kombetare nuk e ka kujtuar qofte edhe nje here te vetme. Mund te vazhdojme me familjet properendimore Kupi te patriotit Abaz Kupi, Pipa, Arshi dhe Muzafer Pipa, Fundo, Kokalari, Kasimati, Turdiu, pse jo Themelko dhe Tashko dhe shume te tjere te lene ne harrese totale si nje REZIL i Shqypnise ne syte e Botes Demokratike. Ne vend te tyre cdo 5 maj politika jone amatore e indoktrinuar kombetare, debile dhe dallkauke majtas dhe djathtas shkojne dhe bejne homazhe tek varrezat e DESHMOREVE imagjinare te Enver Hoxhes qe jo vetem jane xhelatet gjakatare te tij ndaj popullates, nderkohe qe gjermani ja kishte mbathur me kohe per ne Mal te Zi, por jane FAJTORE kryesore per implementimin MURTAJES e kuqe bolshevike, pasojat e te ciles vuan Vatani deri me sot.

   Reply to this comment
   • Lleshi November 27, 19:44

    Ha….ha…ha… deshmore “atdhetare” properendimore ….! Ha….ha…ha..si … si …? Properendimore …? Ha…ha…ha..

    Po sikur “ata” ishin “atdhetare” ? Si dhe atdhetare dhe properendimore ? Ha…ha…ha…

    O karagjoz , po vertete je kaq idiot ne mbrojtjen tende ? E ke se je gje e trashe apo ….. je duke bo lojen e Enverit ? Ha…ha…ha..

    Reply to this comment
    • intelektuali November 27, 21:52

     Ha-hane tende tregoja sateme qe te kalindur cyryk nga trute dhe karagjozin tregoja tyteti o idiot qe e ke enverizmin te shkruar ne balle. Mos i perdhos intelektualet properendimore qe dhane jeten per nje Shqypni ashtu sic po kerkon te behet sot, Antikomuniste dhe Demokratike, por qe pa ngordhur VEMJET qe la pas Enver Hoxha nuk do te pranohet kurre ne BE. A nuk e shikon more MUT fanatik qe edhe qeverite komuniste nga Sali Berisha deri tek Like Floriri e Edvin Artisti po riedukohen gradualisht dhe po harrojne festat bolshevike qe jane edhe datat e ZEZA te historise sone? 17 nentorin Edi Rama e kaloi ne heshtje, tani Bota po pret si do te reagoje per 29 nentorin e ZI jugosllav qe implementoi MURTAJEN bolshevike, ne menyre qe MUTERIT si puna jote te mbyllin squpin e kriminelit vrastar enverist dhe te futen ne gjirizet e tyra te ndyra te fanatikeve vampire te Partise se Punes, ne menyre qe te lene shqyptaret e ndershem te behen si popujt e tjere te Evropes.

     Reply to this comment
     • Lleshi November 27, 22:31

      Po po , keto perralla shko dhe tregoja ndonje femije te sapolindur ! Tek ata tre vjec , mos u lodh !

      Tek ata me te rriturit , mos bezo fare , se i riu si veriu , po te thyejne ndonje brinje !

      Kur ishte koha e atyre komunisteve , e ke parasysh vete ti se sa i zije ne goje !

      Por keta “komunistet” e tu te kohes se sotme , po i lakon mbare dhe prape se jane “properendimore” si puna e atyre lamasheve te turkut , qe iu dha turku mexhide dhe toka per te hequr callmen dhe per te bere shkordhat ne Evrope !

      Ha…ha…ha.. o mjeran i mjeruar ! Kafshate qe s’kaperdihet asht or vlla mjerimi ! Te zen ne fyt e te kap trishtimi !

     • Shahisti November 27, 23:22

      Lesh, ta kam thene vazhdimisht, je i pandreqshem ne debillekun tend komunisto-enverist, a thua se ne vend te trurit ke pure patatesh, nga ato qe jane edhe buke edhe gjelle, o plak trushkulur enverist. Mezi po presim qe skota juaj te veje ne esfelt te gomareve qe te shpetoje Shqiperia.

     • Lleshi November 28, 01:18

      O trap , nuk shes Shqiperine une per buzeqeshjen tende “te embel” ! Harroje !

      Tani mos pretendo kaq shume ……. Sa per plak , mund te them se mbahem mire ……. goxha mire …. edhe per ty nuk me mban zi flamuri !

     • Shahisti November 28, 16:20

      Barre te madhe i paske vene vehtes or Lesh. Po edhe te duash, ku e shet dot ti Shqiperine or bole.Pse ti kujton se e ke mall ne dyqanin tend or trap? Lesho dhe per ato punet e tjera mos u mburr kot se as viagra nuk te ben pune me, e shumta fillon te te krruhet vërra. Torrollak!

     • Tartufi November 28, 14:48

      Shahisti ky leshi eshte nje nga skllevrit e vecante te ketij populli,, eshte kaqe skllav dhe
      hajvan,sa qe mburet me kufoma te zvaritura
      po nga shoket e tij skllever te viteve 90 te.
      Hajvaneria- skllavomadhe eshte vlera e vecante per te vecantet.

     • Shahisti November 28, 16:21

      Krejt dakord Tartufo.

 8. info-analitike November 27, 16:19

  Tani perpos sharjeve e fyerjeve une prisja qe ky fare “historiniani shkencetar” te na sillte fakte e prova qe mbeshtesin tezen e 28 mije deshmoreve. Askund asgje pervec propagandes se lodhur bajate te pervitshme.
  Per te krahasuar te dy tezat po sjell edhe shkrimin e Teodor Karecos i cili publikon edhe dokumente:
  http://www.gazetatema.net/web/2012/08/29/debati-mbi-numrin-e-deshmoreve-eshte-spekulativ/

  Ndersa persa i perket debatit mbi numrin e deshmoreve mund te lexoni ketu:
  http://www.genchoti.com/artikuj/2-sa-partizane-dhe-deshmore-jane/
  Propaganda e forte e asaj kohe ka rezistuar ende sot ne mendjet e disave si puna e autorit te artikullit. Kjo nuk do te thote aspak se autori po servir te verteten historike por variantin qe i shkon pershtat ideologjise qe mbron. Nuk dua te zgjatem me sepse mbi kete argument kam shkruar disa here dhe kam pare se eshte e kote te arsyetosh me njerez te indoktrinuar.

  Reply to this comment
 9. Pellazgu November 27, 16:55

  O Bardhyl Ermini, po mirë more njeri që je i krejtësisht indoktrinuar me gënjeshtrat e Enver Hoxhës, po si more njeri nuk e vë atë tru në punë (nëse ke, gjithmonë) e të arsyetosh që ishte e pamundur të ishte 28.000 numri i partizanëve të rënë?
  Nuk di ç’profesion ke ti more shkrues, por logjika jote funksionon më keq sesa ajo e një fëmije 10-vjeçar. Shkruan se humbjet e pasuara nga armiku janë “53.639 italianë e gjermanë të vrarë, të plagosur ose të zënë rob”.
  Në librin e mbushur plot me gënjeshtra,“EPOPEJA E LUFTËS ANTIFASHISTE NACIONALÇLIRIMTARE E POPULLIT SHQIPTAR 1939-1944”, thuhet “Rreth 70.000 USHTARË HITLERIANË shkelën në tokën shqiptare”. Po aty, më poshtë, thuhet se “Populli ynë gozhdoi në luftë me se 15 DIVIZIONE ITALIANE DHE GJERMANE dhe NXORI JASHTË LUFTIMIT MË SE 70.000 ARMIQ.” (A e merr vesh ti more se ç’bëhet këtu: 15 divizione?! Ndërkohë që në maj të vitit 1944 partizanët mezi u bënë për të plotësuar 4 divizione dhe paskemi nxjerrë jashtë luftimit 70.000 armiq, kur 70.000 mijë na gënjejnë se është numri i partizanëve! Pra çdo partizan ka nxjerrë jashtë luftimit (vrarë, ose plagosur) një armik! Hajde luftë, hajde!!!!) Po në atë libër thuhet se “… një popull prej vetëm 1 milion vetash, QË NGRITI NJË USHTRI ÇLIRIMTARE PREJ 70 MIJË LUFTËTARËSH, QË ANGAZHOI NË LUFTË 15 DIVIZIONE ITALIANE DHE GJERMANE dhe u shkaktoi atyre mijëra të vrarë, të plagosur dhe dëme të shumta materiale.” Ti more Bardhyl duhesh demaskuar si element antiparti, pasi i ke ngrënë luftës 16.361 armiq të vrarë, të plagosur, apo të zënë rob! Si ke mundur t’ia bësh këtë partisë?!
  Dëgjo more “shkencëtar”, se ato shifra janë të pamundura nëse do niseshim nga fakti i pranuar tashmë se në fund të luftës në Shqipëri kishte rreth 45.000 partizanë. Nëse do t’i besojmë këto shifra, jo vetëm i bie që të jenë vrarë mbi 38% e partizanëve (45.000 + 28.000= 73.000), por na qelbet muhabeti edhe me shifrat, sepse na dalin 73 mijë partizanë, në një kohë që duke gënjyer pa turp është arritur të thuhet se ishte “një ushtri çlirimtare prej 70 mijë luftëtarësh”.
  Hiqni more dorë nga këto gënjeshtra të pacipa. Nuk e kuptoj se ç’doni të arrini. Këto budallallëqe vetëm ju vetë i besoni (edhe disa kaqolë që komentojnë këtu), sepse shqiptarët me mend në kokë e kuptojnë se aritmetika e luftës nuk të lë të besosh se janë 28.000!

  Reply to this comment
 10. fteri November 27, 17:06

  Tratida e shqiptarit ,ku eshte toka ku lindi herojte !…, te luftes nac-çlirimtare ,eshte toka e herojve qe lindi udheheqesin me te madhe te histories ,E.Hoxha ne zjarrin e luftes ,me te madhe , me te lavdishme,me heoike te popullit shqiptar.Bashkoi vendin perballe armiqve te eger qe pushtuan atdheun ,dhe ne frymen e cilesive dhe traditave me te larta morale te luftrave historike te popullit shqiptar ,krijoi ushtrine me te madhe vullnetare mbi 100 mije luftetar kunder bishes naziste dhe fashizmit okupues.Trimeria ,sakrifica dhe gjaku i derdhur i me shume se 28 mije deshmorve qe vaditi token ku lindi herojte ,toka ku banojne edhe sot shqiptaret te bashkuar. SHqiperia ndenjti mjaft ne roberi ,prandaj djemet dhe vajzat dhe gjithe populli ,( perjashtuar tradhtaret ,zogist,balliste ,legalist,zolluput tregtar e hilaçar ,bashibozuk e bajrektar ,qe u bashkuan njeshe me pushtuesin kunder partizanve)Partizanet rrembyen pushket atije qeni (pushtuesit)dhe thane me nje ze -Ja vdekje -Ja liri !,kjo vendosmeri sherbeu si betim qe shkelqeu ne menyre madheshtore me thirrjen tjeter “VDEKJE FASHIZMIT, LIRI -POPULLIT “,dhe heroizmi shkelqeu mbi armet,veshjet ,trupat e partizanve legjendar nene udhheqjen e legjendarit E.Hoxha .arriti fitotren ,dhe kjo lufte vulosi krenarine me te madhe te kombit shqiptar,eshte maja dhe krenaria ,piramida me e larte e histories se luftrave te shqiptarve qe e radhiti kombin shqiptar ne vendin e nderit midis popujve perparimtar te botes qytetruar.SHqiperija me 29 netor festoon madherishem diten e çlirimit te ardheut ,dhe ne kete dite historike kujtojme dhe rezervojme e nderojme me respekt deshmoret qe flijuan jeten per atdheun qe ne gezojme sot.Kurse sa per qendrimin ne fushen morale qe nuk te lene medyshje te injorances dhe tradhtise te disa pizavengve, flamurtar te zi ,si “intelektuali” ,do tu pergjigjem me batuten e Napoleonit : “….E pa mundura te gjendet ne fjalorin e teveçelve …. “,Pra keta jane njerez te hutuar, te pa sigurt ,te dobet moralisht nga ndikimi madheshtor dhe i pa diskutueshem i madheshtise brilante qe kane festat e 28-29 nentorit dites shpalljes pamvarsise dhe dites se çlirimit te atdheut.Me tradhtaret dhe kusaret qe kane lare duart me gjak nuk behet festa .Ne shekuj SHQIPERIA do festoje dhe kujtoje , gjakun e deshmorve dhe herojve gjithmon do veme lule te freskta brez pas brezi ,rinija dhe gjithe populli me lot ne sy do kujtojme heroizmin e tyre .Do te kujtojme se lufta nac-clirimtare ishte histori e lavdishme qe e vendosi pushka partizane ,sakrificat dhe gjaku i atyre burra dhe gra qe bene luften me heroike e legjendare me E.Hoxhen ne krye,dhe nuk ka tradhtar te djeshem ose zhgaravine te sotme ta ndryshoje,apo ta mohoje.###############################

  Reply to this comment
 11. Deli November 27, 17:23

  Nostalgjiku plak i gjore, akoma thirret ne 28.000….
  Sterfryrja e numrave te viktimave u be norme pas lufte jo vetem ne Shqiperi por ne tere bllokun komunist.1 700 000 ne Jugosllave, 6 mil ne Polone etj..dokrra.
  LNC….kundra gjermaneve miq tradicional ne perkrahje te anglezeve pro grek dhe ruseve/serbeve

  Reply to this comment
 12. demo November 27, 17:52

  Sindroma e krimit vazhdon t`i mbaje te shternguara rradhet e pasardhesve te krimineleve xhahile,qe si hienat rreth kermes ju bashkuan thirrjes se komunisteve serbo-malazez per te c`bere edhe njehere pavaresine e Shqiperise Ethnike ne truallin prej 78 mije km katror nga Preveza ne Mitrovice,nga Durresi ne Shkup.Keta jane pasardhes te Haxhi Qamilit,qe u versul me llumin e katunarise per te c`bere Shqiperine e mosvarme te plakut te Vlores.Keta as 28 Nentorin e duan,keta duan baben.Sepse pavaresia e Shqiperise nuk ishte dhe nuk eshte lufta e tyre.Ishin 30 mije kosovare qe shpartalluan ushtrine turke ne betejen e Kacanikut:
  Kacanikut rafti pika
  7 sahat jane there me thika
  There me thika 7 sahat
  Derisa ra kali,not ne gjak.
  Pavaresia e Vlores mban firmat e intelektualeve dhe bejlereve atdhedashes,te cilet 100%pershendeten ate fitore te rralle te ushtrise gjermane,qe bashkoi trojet Shqiptare te grabitura nga shovinistet e eger greko-sllave.Ja pse te gjithe firmataret e pavaresise ishin anetare te rregjences,;ja pse te gjithe pa perjashtim edhe shkencetaret me fame Alexander Xhuvani,Eqrem Cabeu moren pjese ne Assamblene Kombetare,qe sanksionoi mbrojtjen e Shqipnise Etnike ,pas largimit te ushtrise gjermane.Ishte ajo asamble qe bandat sllavo-komuniste te Miladin popovicit dhe kryetradhetarit te kombit shqiptar, Enver Hoxha e goditen me top.17 nentori dhe 29 nentori 1944 jane data te zeza te pushtimit prej murtajes komuniste.Jo me kot gjete pushtimit te Tiranes se braktisur,u vrane pa gjyq qindra banore te pafajshem,por edhe 60 prefekte,punonjes te arshivave,ish oficere te administrates me lista te hartuara nga Enver Hoxha,se keta mund te kishin dijeni per agjentin Enver Hoxha,qe spiunonte nga Brukseli mergaten antizogiste,spiunonte shoket komuniste nga shtepia e ministrit Bahri Omari.U fshine dhe u dogjen me urgjence te gjitha arkivat e ministrive,u pushkatuan me urgjence regjentet dhe kunati,qe kishin dijeni per lojen me dy porta te Enver Hoxhes,sa ne konferencen e Beratit eshte Gogo Nushi,qe jep shifren e 60 prefekteve te pushkatuar,ndersa Nako Spiru dhe Sejfullah Maleshova e quajne ushtrine nac-clirimtare bande terroristesh.Kjo bande terroristesh vazhdoi pushtimin e veriut te Shqiperise dhe te Kosoves,duke kryer masakra ne Lume,vetem e vetem,pse Luma e priti me pushke ushtrine serbe te car Alexander Karagjorgjevicit.Ne malet e Lumes serbet lane 12 mije ushtare te vdekur.Kaq ishte shifra e Lumjaneve dhe Kuksianeve te vrare nga banda antishqiptare brigade e V e Shefqet Pecit.Masakrat me te tmerrshme u bene me pushtimin e Kosoves,ku vetem ne Drenice u vrane 6 mije kosovare,qe kishin ulur pushket,per te pritur “vellezerit” shqiptare qe vinin me flamur kuq e zi.Vetem plaku 70 vjecar me trimat e tij nuk i uli armet,por pranoi te lufyoje me tre zjarre.Perballe brigadave proletare sllavomaqedone,perballe reparteve serbe te Alexander Rankovicit dhe perballe terroristeve shqipfoles te Shefqet Pecit.Pushtimi i Kosoves u finalizua me masakren e Tivarit ku 6000 djem Kosove ne lule te rinise u pushkatuan te lidhur si berrat.Shqiptaret e bandave partizane i lidhen,serbomalazezet i vrisnin.Nuk lahen me gjakun e ketij populli partizanet nacional-kobetare,ne jete te jeteve!Me mire mos i hapni keto qitape,te pakten i hapni ne Beograd,se atje ju rreh zemra,atje eshte atdheu juaj!

  Reply to this comment
 13. intelektuali November 27, 18:28

  DESHMORE-HERONJ, KILLERA-VRASTARE, APO TE SPIUNUAR NGA ENVER HOXHA?

  Cfare ishin “DESHMORET” komuniste shqyptare qe kalemxhinjte e Enverit i tregojne me shifra te pabesueshme, krejt te padokumentuara nga historia?

  Po te gjykojme me tezat bolshevike te Luftes Patriotike kunder nacional-socializmit te Duces dhe Hitlerit, pavaresisht shifrave te diskutueshme nga disa mije deri ne 28 mije sa eshte Shqypnia si siperfaqe me urdher nga Moska dhe Beogradi per te manipuluar dhe zbukuruar Luften civile vellavrasese per pushtet ne vendin tone, sepse gjermanet ja kishin mbathur me kohe nga gerxhet e Shqypnise, atehere pra duke e gjykuar nga ky kend veshtrim do te thonim se komunistet bene mire qe vrane ballistet dhe nje pjese e tyre u vra nga kjo perplasje.

  Mirpo komunistet nuk vrane vetem ballistet, por masakruan edhe nje pjese te mire te popullates paqesore, bile i kthyen armet dhe vrane pabesisht edhe patriotet dhe intelektualet properendimore shqyptare qe nuk ishin pak dhe qe donin pas Lufte nje Shqypni etnike te bashkuar Demokratike dhe Antikomuniste te perkrahur nga Anglia dhe SHBA dhe qe mundesuan edhe takimin historik te Mukjes ne vere te vitit 1943. Keta komuniste sabotuan oferten angleze te bashkimit te Vatanit ne Mukje me urdher nga Moska dhe Beogradi dhe filluan te terrorizojne vendin me nje dhune te papare ndaj popullates ne nje kohe qe Ushtria gjermane e kishte humbur Luften me Boten dhe ishte duke u kthyer ne vendlindje. Numuri i shqyptareve te vrare nga cubat dhe bandat vrastare te killerave sadiste Babe Myslymi, Mehmet Shehu, Kajo Karafili, Lym Keta e te tjere eshte i madh dhe askush nga historianet kalemxhinj te Kohes se Qepes te Enverit nuk ka hulumtuar deri tani per te bere te ditur emrat e tyre. Flitet qe Mehmet Shehu ne Jug ka fshire nga dheu fshatra te tera ne Lushnje dhe Fier, ndersa numuri i tironsave te masakruar me 17 nentor 1944 matet me mijra dhe te gjithe jane groposur ne rreze te Dajtit, kockat e te cileve gjenden deri me sot te pazbardhura nga historia si nje REZIL i vendit tone ne Bote. Kur vret duhet te presesh qe edhe te te vrasin, prandaj edhe pyetja eshte:

  CFARE DESHMORESH JANE KETA KILLERA VRASTARE KOMUNISTE QE I KANE DUART TE LYERA ME GJAK NJERIU TE PAFAJSHEM?

  Dhe po te vazhdojme ne kete llogjike:

  CFARE I DALLON KETA KILLERA KOMUNISTE FANATIKE TE ENVERIT NGA LUFTETARET E ISIS-IT ISLAMIK SOT?

  Nga ana tjeter dihet me dokumenta se Enver Hoxha sapo u kthye nga Ambsada e Zogut ne Bruksel ku punonte si spiun i Mbreterise shqyptare ne Belgjike u strehua me banim ne vilen e kunatit te tij fashist Bahri Omari, qe ishte Minister i Jashtem i Qeverise Kuislinge. Ne kete vile ne mes te Tiranes Enveri ka jetuar sipas dokumentave te firmosura nga ai vete si adrese regjistrimi bashke me Nexhmijen nga 1940 deri ne 1944 kur u largua per ne Berat perpara se katili fanatik Mehmet Shehu te hynte ne Tirane. Ne kete llogjike lind vetvetiu pyetja:

  SI MUND TE JENE DESHMORE KOMUNISTET E ENVERIT KUR KRYEKOMANDANTI I TYRE JETOI GJATE LUFTES NE VILEN E KRYEFASHISTIT BAHRI OMARI?

  Nga kjo vile Enver Hoxha sipas po dokumentave autentike, por edhe sipas deshmive te okulareve te kohes spiunoi tek fashistet komunistin idealist Qemal Stafa, por edhe te tjere dhe kallezoi tek fashistet per oficeret angleze qe kishin ardhur ne Shqypni me misionin per mos ta lene Vatanin te bjere ne kthetrat e Moskes dhe Beogradit dhe per bashkimin e trojeve shqyptare. Qe te vazhdojme me tej:

  Po te pranojme per nje moment qe komunistet me luften LANC debuan gjermanet dhe u radhiten krahas Aleateve Antifashiste, atehere pse vrane dhe masakruan anglezet ne Kanalin e Korfuzit me mina jugosllave dhe pse Gjykata Nderkombetare ne Hage urdheroi konfiskimin e floririt te Zogut ne favor te anglezeve qe u gjet i fshehur ne Malet e Bavarise? Pse regjimi stalinist i Enver Hoxhes vrau dhe masakroi patriotet e vertete shqyptare qe u derguan nga SHBA kryesisht ne veri te vendit, te spiunuar pabesisht nga agjenti i Moskes Kim Filbi? Pse Enver Hoxha vrau pabesisht me nje tradheti te papare kosovaret ne Tivar? Dhe ne fund edhe nje pyetje thelbesore:

  CFARE I SOLLI SHQYPNISE KAUZA DHE VEPRA E DESHMOREVE TE ENVERIT?

  sepse pamjet tragjike te viteve 90-te tregojne per mjerim, skamje dhe varferi totale.

  Reply to this comment
  • shqipe November 27, 23:05

   Oooo intelektual!… A c’na ha mun….

   Reply to this comment
   • Shahisti November 27, 23:26

    Ti shqipe me pelqen vecanerisht kur ben kete komentin me nivel shume te larte intelektual me ngrenie muni. Je e paarritshme, edhe Marxi me Leninin do te ta kishin zili, kurse Enveri do te kish futur ne burg se e konkuroje per zgjuarsi.

    Reply to this comment
    • shqipe November 28, 00:28

     Mender njerzve si ti,” itelektuali”, e ndo karagjozve te tjere te demokracis se shpellarit,s’ja vlen te gjykosh,por i bihet shkurt :
     – A, c’na…

     Reply to this comment
     • Shahisti November 28, 16:30

      Bravo, perseri tregon nivel shume te larte shkencor dhe moral. Je e paarritshme ne budallallekun tend klasik.

 14. Lleshi November 27, 19:53

  Artikull u mrekullueshem , qe tregon qendrimin dinjitoz te Shqiperise ne Konferencen e Paqes ne Paris , ku e kishin thirur per ta copetuar !

  Artikull qe ngre larte figuren e Shqiperise ne arenen nderkombetare dhe deshmon ballas antishqiptareve , vuajtjet dhe sakrificat qe i shkaktuan nje vendi qe nuk i kishte shpallur lufte askujt , por qe pesoi nga gjakataret deme te medha ne njerez dhe materiale !

  Por mbi te gjitha nderi i nje race dhe kombi qe nuk iu nenshtrua pushtimit , por megjithe rezervat e tij fare te pakta , ne mos te pamundura , luftoi dhe fitoi me dinjitet superfuqie !

  Them me dinjitet superfuqie , SEPSE ISHTE VENDI I VETEM NE EUROPE QE U CLIRUA NGA USHTRIA E TIJ , PA KEMBEN E NJE USHTARI TE HUAJ !

  Lavdi bijave dhe bijve te shqipes ! U kujtofshin brez pas brezi !

  Reply to this comment
 15. Mark .uk November 27, 21:26

  vertet duhet kujtuar,po ti ngrej aty ku i ngriti pa merita Se pjesa ma e madhe e tyre u vran ne mes shqiptarve.Dhe gjith fajin e ka PKSH per ata 3500 vete.Po mos te harroj se ata na sodhen komunizmin,faren e keqe qe do kohe te na heqet nga shpina.

  Reply to this comment
 16. jo Fjale pazari November 27, 22:15

  urime , autorit per kete shkrim, dhe te gjthe njerezve qe shkruajne per historine e kombit,e vlerat e clirimitareve te shqqiperise., per luften heroike ne kualicion me SH.BA,BRSS,ANGLINE, kundra nazifashizmit.
  pseudohistorianet sollen antivlerat,dhe prodhuan, piramidat, 97,1998, 21 janar, gerdec, prostituta dhe droge,per te vrare jete, shume te rinj se 3500,shume nga droga, krimi,hakmarrja,sida,ederi te malarja qe ishte harruar si epidemi.
  uku nuk behet ,njeri eshte ujk mungon nje j
  j =jeta
  jane ataqe dhane jeten 28 mije deshmore, nder dhe lavdi i kombit tone
  dha jete per clirimin e shqiperise.
  lavdi ne jete
  gjithone u kujtofshin e u nderofshin si me 29 nendo 1944,e deri me sot 2015,si vlerat me te mira te kombit shqiptar,qe sollen lirine…..
  e sot kemi nje komunizem te rene, si kudo, por dhe nje demokraci te pa fituar ,kemi demokrazi te fituar.

  Reply to this comment
 17. Andrea November 27, 22:51

  Historia per cdo vend te botes eshte krenaria e kombit,qe mburen me ata qe kontribuan per atdheun,per ti dhene nder e lavdi popullit te saj.Nje dicka e tille eshte me se normale edhe per popullin tone,ku qe nga koha e Skenderbeut lufta nac-cl.e radhiti vendin tone ne krahun e fitimtareve dhe duke ju dhene ate qe meritonin bashkepunetoreve me armikun apo kriminelave qe donin te permbysnin pushtetin popullor,kelyshet e te cileve edhe sot mundohen te hedhin balte mbi ate periudhe te lavdishme.Eshte normale qe gjate nje periudhe mese 45 vjecare mos behen edhe gabime por gjithcka duhet lene kohes ku me anen e klasifikimit te dokumentave ne arshivat e ndryshme te botes te behet edhe vleresimi serios per popullin trim dhe liridashes te shqiperise qe me gjak ju ka mbijetuar synimeve grabiqare te serbo-grekeve dhe veglave te tyre ne shqiperi.Eshte ky llum i kombit tone qe mundohet te percmoje historine e vendit,jane keta njeres te shitur tek i huaji qe e shpune dinjitetin e ketij kombi per te ardhur keq.Ftoj pjesemaresit e ketij fejtoni mos ju pergjigjen kelysheve te U.D.B.se apo atyre qe tere jeten kane fjetur me koke ne kercu mbi rrogos,larg nga i ligu se te ben te lig.LAVDI DESHMOREVE TE KOMBIT.

  Reply to this comment
 18. Sejdi Veseli November 28, 00:28

  Të gjithë shqiptarëve kudo që janë : Gëzuar Festat e Nëntorit!‎
  Me dëshirë që këto Festa të na motivojnë për domosdonë e ‎bashkimit të potencialit tonë mendor e veprues përreth ‎Flamurit, të vendosur për të punuar me vetëmohim, deri në ‎shërimin e plotë dhe përfundimtar të plagëve në trupin e ‎Atmëmdheut tonë të vetëm – Shqipërisë Natyrale, të ‎shkaktuara nga mujsharët ndërkombëtar, me pajtimin e ‎shërbëtorëve të tyre shqipfolës!‎

  Reply to this comment
 19. intelektuali November 28, 10:23

  KUSH I VRAU DESHMORET E ENVERIT?

  GJERMANET IMAGJINARE, BALLISTET TRUTHARE APO VETE ENVERI GJAKATAR ME DOREN E VET?

  Shikojeni o milet pragmatik Enver Hoxhen ne foto gjate luftes me barkun e fryre si kacek me faqet plot si tollombace qe te bindeni realisht se nuk te krijon pershtypjen e nje KUMANDARI legjendar qe ropatet gerxheve dhe maleve per te miren e Vatanit, aq me shume si nje martir qe ka rrezikuar jeten per kauzen e lirise duke luftuar me ARMIKUN. Duke analizuar keto foto te krijohet bindja se Enveri nuk ka jetuar asnje dite me partizanet imagjinare te tij qe prodhuan kaq shume deshmore, te cileve u kendon politika jone kombetare majtas dhe djathtas cdo 5 maj elegji permortore bolshevike megjithese historia kombetare asnjehere nuk ka publikuar deri me sot emerat e tyre dhe nuk ka hulumtuar ceshtjen me kryesore:

  KUSH I VRAU DESHMORET E ENVERIT?

  Po te gjykojme ne baze te dokumentave autentike te kohes por edhe nga deshmi te okulareve te ngjarjeve te Luftes, spiunimi i Qemal Stafes tek fashistet mbetet nje nga pabesite makaber te Diktatorit shqyptar ne vitet e para te pushtetit te tij me ndihme jugosllave. Po te shtojme vrasjet e pabesa qe pasuan qe nga kunati i tij Bahri Omari, idealisti Nako Spiru, Alqi Kondi, Lym Keta deri tek te gjithe “shoket” e tij te Luftes Zoi Fundo, Ymer Dishnica, Tuk Jakova, Kristo Themelko, Sejfulla Maleshova, Liri Gega e Liri Belishova, Beqir Balluku, Haxhi Lleshi, Petrit Dume, Sadik Bekteshi, Mehmet Shehu e Kadri Hazbiu me nje ushtri shqyptaresh te masakruar nga regjimi stalinist, nuk te mbetet dyshimi se vrastari i vertete i deshmoreve komuniste eshte BULLAFIQI i ushqyer me se miri gjate Luftes Enver Hoxha dhe jo ARMIKU imagjinar nga Gjermania qe po kerkonte te shpetonte koken dhe kishte zbrazur Shqypnine shume kohe me pare, as ballistet reale te Bahri Omarit, ne vilen e te cilit ne Tirane ishte strehuar Enveri me Nexhmijen qe nga 1940 deri ne 1944.

  Reply to this comment
  • shqipe November 28, 14:46

   I mjeri ti o ” Itelektuali”,sa i vetmuar je! Ke vene disa psudonime per t’u dukur sikur jeni shume,gjasme, qe mbeshtetni kauzen tuaj tashme, ngordhur vitesh…Por kushdo e kupton qe,( Nastradin,intelektual,shahist,tartuf dhe mikesha ime Love,apo love paris!..),jane nje person.

   Reply to this comment
   • Shahisti November 28, 16:28

    Shume sakte shqipe, grusht celiku rreth partise, ju komunistet e vjeter ua pat mesuar partia juaj e dhjere qe te hidheshit ne zjarr si nje trup i vetem dhe tani kujtoni se edhe te tjeret jane i nje njeri i vetem. Po jo oj torrollake jo , une nuk e di per keta te tjeret qe thua ti po une jam shahisti dhe nuk perdor pseudonim tjeter kur shkruaj neper muret e kesaj nevo…..jto…..res ketu.

    Reply to this comment
 20. ESSESI... November 28, 10:58

  Lavdi te perjetshme gjithe atyre qe dhane jeten per interesat kombetare…Ata jane nderi dhe memoria historike e nje kombi…ZOTI i paste ne Paqen e Tij te amshuar…28 NENTORI i vitit 1443, eshte dita lapidar e shqiptareve,..Kjo date eshte shtylla kurrizore e kombit tone, rreth se ciles duhet te sillen ditet e tjera te historise sone…Te gjitha perpjekjet per t’a sfumuar dhe anashkaluar ne menyre tinezare kete date madhore, jane perpjekje per te fshire historine me te lavdishme te kombit tone, fale se ciles mori vulen e perjetshme si komb europian…28 Nentori i 1912, shume mire mund te kiushte qene nje dite tjeter, por reminishencat neo-otomane te mbetjeve osmano-benevrekesh, treguan ligesi ndaj kesaj date…Historia jone si popull, fillon me daten e GJERGJIT te MADH, çdo reference tjeter eshte e dobet, inferiore dhe joreale per historine…Per ate pjese te popullit milet ,qe vuan nga kriza e identitetit, per baltagjinjte, ortodokso-komunistet dhe musulmanet ateiste, historia e tyre fillon dhe mbaron tek udheheqesi i tyre shpirteror….Glorifikimi i asaj pjese te historise ne kurriz te identitetit kombetar, duhet te marre fund njehere e pergjithmone…

  Reply to this comment
 21. Hasani November 28, 14:33

  28 Mije, aq i dilte llogaria Enverit duke futur ketu partizane te vrare ne lufte dhe partizane te pushkatuar si armiq populli nga ai pas lufte. Te vraret ne lufte ne varreze deshmoresh, te pushkatuarit pas lufte pa varr fare. Lum kush u vra nga gjermani se te pakten u varros si njeri e nuk u gropos si qen prej shokeve te vet komuniste. Se bashku 28 mije, tamam hesapi i Enverit.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*