Për Gjergj Kastriotin dhe ne të tjerët

August 3, 2017 09:19

Për Gjergj Kastriotin dhe ne të tjerët

Viktor Malaj

 

Një pohim i zotit Mustafa Nano se nëna e Skënderbeut ka qenë serbe shkaktoi polemika në shtypin shqiptar. Diskutimet, mendimet dhe polemikat, në vetvete, nuk kanë asgjë të keqe, por kur ato rrëshqasin nga shkalla e shfaqjes së mendimeve të kundërta në fyerje, shpifje dhe etiketime, jo vetëm që nuk iu japin shpjegim bindës çështjeve objekt diskutimi, por i mjegullojnë ato më shumë dhe krijojnë një atmosferë të mbushur me inate, keqardhje dhe “armiqësi” të panevojshme dhe të dëmshme.

Duke pasur parasysh shkrimet e Nanos dhe të të tjerëve rreth kësaj teme, më duhet të them se ajo që më bëri përshtypje më të keqe nuk ishte pohimi i Nanos rreth përkatësisë kombëtare apo etnike të Vojsava Kastriotit sesa reagimet dhe epitetet që iu vunë zotit Mustafa Nano duke e quajtur “të shitur, tradhtar, spiun i serbëve, islamik i paguar, antishqiptar…etj.”. Gjithashtu, edhe një reagim i Nanos ndaj shkrimit të z. Moikom Zeqo mbi këtë temë nuk ishte i denjë pasi përmbante etiketime fyese.

Personalisht, nuk pajtohem me mjaft mendime dhe trajtesa që z. Mustafa Nano ka bërë për probleme të ndryshme sociale, politike apo historike, por kjo nuk do të thotë se mosqenia në një mendje i bën mendimet e mia vetvetiu të drejta dhe ato të tijat plotësisht të gabuara. Po them se mospajtimet kurrsesi nuk janë shkak që tjetri të fyhet për idetë dhe mendimet e tij, edhe nëse ato, në pamje të parë, tingëllojnë “antikombëtare”. Siç e ka pohuar edhe vetë Nano, ai, ashtu si edhe ne të tjerët që shfaqim mendime në shtypin shqiptar, nuk është historian dhe as që pretendon se mendimet dhe konkluzionet e tij duhen marrë si përfundime historike të padiskutueshme. Nga ana tjetër, fakti që ne s’jemi historianë nuk na pengon të shprehim mendimet tona edhe rreth ngjarjeve apo figurave historike, ashtu si mosqënia arkitektë nuk na e heq të drejtën të bëjmë vlerësim për anët estetike të një ndërtese në vetvete dhe në raport me mjedisin ku është ngritur.

Disa nga personat që polemizuan me z. Nano rreth kësaj teme janë individë me integritet moral dhe të kulturuar por, për hir të së vërtetës, duhet thënë se provat dhe dokumentet e deritashme nuk janë aq të plota saqë të na bindin plotësisht për përkatësinë etnike të Vojsava Kastriotit, qoftë përkatësinë arbërore (shqiptare) apo atë sllave. Dhe, kjo mosplotësi nuk është kryesisht për faj të Barletit, Nolit etj., as për faj të albanologëve të huaj e, aq më pak, të ne të tjerëve, sesa për shkak të dobësisë dhe prapambetjes kulturore të fisnikërisë shqiptare të shekullit të XV e cila u kujdes shumë dhe pandalshëm për pasurim e sundim, por fare pak për kulturim apo lënie mbrapa të dëshmive dhe vlerave historike të kohës. Epopeja Skënderbejane është e pashoqe në histori, jo vetëm shqiptare, por edhe evropiane. Megjithatë, asnjë njeri i shkolluar i asaj kohe nuk u kujdes ta përshkruante si gjeneral betejash luftarake, si politikan a diplomat. Gjuha në të cilën do të kishin shkruar kronistët (historianë a shkrimtarë) nuk ka fare rëndësi krahasuar me kohën dhe saktësinë e përshkrimit të ngjarjeve dhe jetës së protagonistëve të kësaj epopeje. Një pjesë njerëzish në vende të tjera kanë lënë të dokumentuar me saktësi ngjarje madhore dhe jetët e figurave të rëndësishme historike e kulturore. Kjo praktikë i ka fillimet që nga lashtësia e, sidomos, gjatë Mesjetës. Ne nuk dimë ende datëlindjen e saktë të Heroit tonë Kombëtar.

Sa i përket përkatësisë etnike të Vojsava Kastriotit unë besoj se ajo nuk luan kurrfarë roli në vlerat morale, historike dhe kombëtare të djalit të saj Gjergj, sepse nuk është atësia apo mëmësia që e bëjnë atë të madh dhe shembull frymëzimi për bashkëkohësit dhe brezat e ardhshëm të shqiptarëve, por kontributi dhe shembulli që ai dha se si një individ arbëror (shqiptar) braktis karrierën dhe privilegjet në perandorinë e kohës dhe vë dijet, aftësitë dhe jetën e vet në shërbim të lirisë dhe dinjitetit të popullsisë së pushtuar nga kjo perandori, duke iu kundërvënë asaj me shpatë.

Një njeri tjetër publik, z. Artan Lame reagoi duke thënë se përderisa kombi është një nocion i shekullit të XIX është marrëzi të flasësh për kombësinë e Skënderbeut. Sipas bindjes time, z. Lame bën disa gabime në shkrimin e tij pasi, si jo pak të tjerë, ai ngatërron fenë me etninë (kombësinë) dhe pozitat politike me kombësinë. Ai thotë se “Dantja nuk ishte italian sepse në kohën e Dantes nuk ekzistonte Italia por etnia italike dhe, po kështu, në kohën e Skënderbeut nuk ekzistonte Shqipëria por etnia shqiptare, madje as shqiptare por arbëre”. Etnia, cilado qoftë, nënkupton një tërësi tiparesh të përbashkëta për një grup njerëzish, të tilla si prejardhja e përbashkët gjenetike, gjuha dhe shumica e cilësive të konstitucionit të tyre shpirtëror, moral dhe kulturor. Kombi është, ndoshta, bashkësia më e madhe e tërësisë së atyre individëve të cilët, përveç sa më sipër, i lidh edhe vazhdimësia e territorit të vendbanimit. Nëse në kohën e Dantes jo të gjithë banorët e principatave, mbretërive apo njësive të tjera politiko-administrative nuk ishin ende të vetëdijshëm për përkatësinë dhe prejardhjen e njëjtë, si dhe për domosdoshmërinë e unifikimit territorial dhe shtetëror kjo nuk do të thotë se ata, të gjithë së bashku, nuk përbënin “mishin” e një trupi që më vonë u quajt kombi italian. Prandaj edhe italianët e sotëm do të çuditeshin dhe mbanin mëri nëse iu thua se Dantja nuk ishte (dhe, rrjedhimisht, nuk mbetet) italian.

Po kështu edhe Gjergj Kastrioti i përkiste një principate arbërore, por ai (dhe jo vetëm ai) ishin të vetëdijshëm se edhe banorët dhe zotërit e principatave të tjera arbërore nuk ishin thjesht fqinj, por kishin shumë gjëra të përbashkëta që i lidhnin. Fakti që atëherë nuk ekzistonte nocioni Shqipëri i bën ata joshqiptarë po aq sa fakti se Durrësi quhej dikur Dyrrahium na pengon neve që banorët e hershëm të tij t’i quajmë durrsakë. Emrat janë thjesht ambalazhe apo konvencione që shprehin brendinë, por ndryshimi i ambalazheve nuk sjell ndryshimin e përmbajtjes së “mallit”. Kjo është edhe arsyeja pse Skënderbeu kërkoi më së pari ndihmën dhe bashkimin e princërve shqiptarë në luftë kundër Perandorisë Osmane.

Në shkrimin e tij, Lame thotë se “Elitat nuk kanë kombësi… Elitat janë mbi dhe transnacionale… Ato nuk kanë as sot kombësi”. Për të vërtetuar këtë ai sjell shembullin e disa monarkëve evropianë si dhe faktin se monarku i parë i Shqipërisë ishte gjerman (Princ Vidi) ndërsa mbreti Zog ishte mysliman i martuar me një katolike hungareze. Fakti që Vidi u emërua monark i Shqipërisë nuk e bën atë pjesëtar të kombësisë shqiptare dhe as fakti i martesës së Ahmet Zogut me një katolike apo mosushtrimi prej tij i riteve fetare nuk ia heq atij kombësinë shqiptare. Fakti që Henri i VIII -të ndërroi fenë e vet dhe të mbretërisë për hir të martesës me një femër, nuk shkaktoi ndryshimin e përkatësisë kombëtare (etnike) as të mbretit dhe as të popullsisë. Feja dhe shtetësia zgjidhen ndërsa kombësia nuk zgjidhet pasi është e prejardhur (përveç rasteve kur legjislacioni i një shteti-komb u krijon mundësi të zgjedhin individët që kanë prindër me kombësi të ndryshme). Unë nuk besoj se figurat më elitare evropiane e mohojnë përkatësinë e tyre kombëtare.

Një filozof i “Shqipërisë Etnike”, në vazhdën e disa të tjerëve më parë, na këshillon të mos merremi me mitin e Skënderbeut sepse po “të gërvishtim” më thellë mund të dëshpërohemi ngaqë brenda mund të gjejmë jo ar por ndryshk pasi ai “Ka jetuar e luftuar në kohën kur janë bërë luftëra fetare e jo etnike”. Pra, autori Kim Mehmeti na lë të kuptojmë se edhe Skënderbeu luftoi për fe dhe jo për lirinë e pjesëtarëve të etnisë së cilës i përkiste. Së pari, nuk është fare e vërtetë se në shekullin e XV janë bërë luftëra fetare. Epopenë e Skënderbeut kundër Perandorisë Osmane nuk e ka konsideruar “luftë fetare” asnjë historian serioz i huaj apo vendas. As në betejën e Kosovës (shekulli i XIV) ku u krijua një lidhje e princërve të krishterë ballkanas nuk ishte një luftë fetare. Mjafton të kujtojmë se në krah të ushtrive osmane të udhëhequra nga vetë sulltani ishin princër serbë. Perandoria Osmane nuk e sulmoi Ballkanin dhe viset e tjera në tri kontinente për arsye fetare, por për t’i pushtuar, sunduar dhe shfrytëzuar. Ashtu siç kishte bërë më parë perandoria serbe e car Dushanit. Imponimi i fesë me mjete e metoda të ndryshme nuk ka qenë qëllimi i pushtimeve, por mjet për asimilimin e popullsive të pushtuara për ta bërë më të lehtë përjetësimin me dinakëri të atyre që ishin zotëruar me luftë.

Skënderbeu, familja e të cilit e kishte ndërruar nja tri herë përkatësinë fetare, kur erdhi në Krujë, nuk iu drejtua krerëve dhe popullit duke iu thënë “Fenë nuk ua solla unë por e gjeta midis jush”, por “Lirinë nuk ua solla unë por e gjeta midis jush”. Si i tillë, ai ishte kryeluftëtar i lirisë dhe jo i fesë. Elozhet që i pati bërë një Papë duke e quajtur “Atlet i Krishtit” nuk e ndryshojnë aspak karakterin dhe qëllimin e epopesë Skënderbejane. Në kohën që Skënderbeu vendosi të braktiste pozitën dhe privilegjet në Perandorinë Osmane dhe t’i drejtonte asaj shpatën, në vend të përkuljes mirënjohëse për “nderet” që i kishte bërë, një pjesë fare e vogël e popullsisë arbërore (shqiptare) kishte përqafuar apo i ishte imponuar feja islame.

Nëse Gjergj Kastrioti nuk kishte kurrfarë ndjenje të përkatësisë etnike, nëse ai nuk ndihej i shtypur, grabitur dhe poshtëruar, jo si person por si fis, principatë dhe etni, ai, shumë mirë mund t’i lutej Sulltanit t’i bënte disa lëshime vetëm Principatës së Kastriotëve, ashtu siç ua pati bërë më vonë krahinës së Mirditës apo Republikës së Raguzës. Dhe, ka shumë të ngjarë që, për shkak të zotësisë së tij si komandant lufte dhe shërbimeve që i kishte bërë apo do të mund t’i bënte Portës së Lartë në të ardhmen, ajo do ia bënte disa lëshime duke përfshirë edhe mosdetyrimin për ndryshimin e fesë.

Disa përbaltosës të historisë janë përpjekur që luftën e Skënderbeut ta etiketojnë si fetare meqë gjatë 25 viteve janë dëbuar, burgosur apo vrarë edhe disa individë të etnisë shqiptare, por të përkatësisë së fesë islame. E vërteta është se ndëshkimet që bëri Skënderbeu jo vetëm kanë qenë të rralla, por kanë pasur si shkak kryesor qëndrimet e atyre individëve në shërbim të armikut pushtues dhe në dëm të interesave të luftëtarëve dhe popullsisë mbrojtëse. Tek ne në këto 27 vjetët e fundit është bërë modë që bashkëpunëtorët e pushtuesve t’i justifikojmë, shfajësojmë dhe, madje, lartësojmë. Kjo ndodh në kuadrin e asaj që z. Ismail Kadare, me të drejtë, e quan Doktrina e Tradhtisë Kombëtare. Një sportist i cili, në një lojë i shërben kundërshtarit ndëshkohet apo përjashtohet përgjithnjë. Atëherë, cili duhet të jetë qëndrimi ndaj atyre që me fjalë dhe me vepra, deri edhe me armë, iu shërbejnë të huajve pushtues kundër interesave të vendit dhe jetëve të bashkatdhetarëve të vet? Tek ne është bërë e zakonshme që, në kuadrin e “rishikimit të historisë” ta quajmë pushtimin turk si një “administrim me mirëkuptim” të vendit tonë, pushtimin italian si të dobishëm pasi na ndërtoi disa rrugë dhe 7-8 ndërtesa, pushtimin gjerman ose si të dobishëm sepse na “bashkoi”, ashtu si ai italian, me Kosovën ose ta etiketojmë si parakalim ushtarak i domosdoshëm dhe i padëmshëm. Tradhtia ka gjithmonë nevojë për keqinterpretime në kërkim të preteksteve për ta përligjur. Shumica dërmuese e shqiptarëve kanë qenë kundër pushtuesve ndër shekuj, pavarësisht përkatësisë fetare të pushtuesit. Pushtimin turk e kundërshtuan dhe e luftuan si të krishterët ashtu edhe myslimanët. Pushtimet italiane i luftuan shqiptarët e të gjitha përkatësive fetare. Po kështu edhe ato gjermane, serbe, greke etj.

Një numër jo i vogël popujsh dhe vendesh kanë më shumë se një hero kombëtar; disa mbajnë për të tillë edhe individë që kanë kryer akte të mëdhenj kriminalë ndaj njerëzve të pafajshëm, kurse disa të tjerë mbajnë si heronj dhe simbole kombëtare individë pa kurrfarë kontributesh madhore. Franca konsideron si heroinë të saj dhe simbol atdhetarizmi e sakrifikimi një vajzë 19 vjeçe e quajtur Zhanë Dark sepse kontribuoi në heqjen e Rrethimit të Orleansit në fund të Luftës 100 vjeçare me Anglinë, megjithëse ajo nuk përdori asnjë lloj arme në front. Ndërsa peshkopin që dënoi me vdekje vajzën Zhanë Dark francezët e kujtojnë me neveri.

Heronjtë nuk janë të tillë pse nuk kanë asnjë të metë, por sepse me qëndrimet dhe veprat e tyre në shërbim të vendit dhe popullit që i përkasin mbeten simbole të dashurisë për sakrificat sublime që bëjnë. Skënderbeun dhe epopenë e tij të lavdishme e konsiderojnë luftë fetare vetëm dy kategori shqiptarësh: një grup individësh ekstremistë fetarë dhe një grup individësh servilë të Perëndimit të “Krishterë”.

Gjergj Kastrioti mbetet shqiptari më i madh për shkak të përballjes konsekuente dhe pa droje ndaj perandorisë së kohës e cila i kishte pushtuar dhe grabitur vendin dhe popullin ku shtrihej principata e të atit dhe gjithë principatat e banuara nga popullsi të së njëjtës etni. Mendimet e z. Nano rreth përkatësisë etnike (kombësisë) së nënës së tij as nuk e dëmtojnë figurën e Heroit tonë Kombëtar dhe as e turpërojnë z. Mustafa Nano, pasi ai e do Shqipërinë dhe shqiptarët më shumë se ata që e konsiderojnë Skënderbeun hero të të krishterëve, qoftë në publikimet e tyre me emër në shtypin shqiptar, qoftë “dijetarët” e pasgardhit që vjellin vrer me pseudonime poshtë shkrimeve online. Me gjithë këto dhe megjithëse e kuptoj si detyrë të publicistëve të përgjegjshëm dhe të vetëdijshëm për nevojën e miqësimit të popullit tonë me popujt e tjerë të Ballkanit duke na kujtuar fakte historike që na afrojnë dhe të tilla ka shumë, e vlerësoj të gabuar zgjedhjen për këtë qëllim të prejardhjes etnike të nënës së Heroit tonë Kombëtar.

Sidoqoftë, dëmtuesit e të sotmes dhe të ardhmes së Shqipërisë duhen kërkuar gjetkë dhe jo tek ata që, me mendimin e tyre të lirë, shprehin një konsideratë apo besim rreth një problemi historik dhe që janë të gatshëm ta tërheqin dhe ndreqin mendimin e tyre sapo iu ofrohen prova të mjaftueshme që e rrëzojnë atë.

 

Botuar sot nga DITA

 

August 3, 2017 09:19
Komento

45 Komente

 1. Arben August 3, 09:51

  PORDHE ME RIGON.

  SKENDERBEU LUFTOI PER SLLAVIZIMIN TOTAL

  TE SHQIPETAREVE, RRUGE QE FAMILJA E TIJ

  E KISHTE MARRE PLOTESISHT.

  ISHIN, PIKERISHT SHQIPETARET E VERTETE

  QE E DONIN IDENTITETIN E TYRE ATA QE

  E ZBUAN NGA KETO TROJE.

  KUR NJE GJE TE TILLE E THOTE EDHE STERNIPI I

  SKENDERBEUT, SOT, DHE NE VAZHDOJME ME

  PERRALLAT SLLAVO-KOMUNISTE, TE GATUARA

  NE BEOGRAD, TREGON PER THELLESINE E

  PROBLEMIT PSIKIK QE KANE

  PSEUDOINTELEKTUHALET SHQIPETAR,

  TE PRODHUAR NE BEOGRAD.

  Reply to this comment
  • Klani August 3, 11:43

   Hajde idiot hajde….

   Reply to this comment
   • anticensurë25642654 August 3, 14:21

    klani
    ky nuk është idiot fare!!
    ky është për ti shkërdhyer robt ku i ka!!
    tërë ato që thot për skënderbeun i ka detyra për vete!!
    ky është ballabani i ri i erdoganit!!ky kërkon jo vetëm islamizimin e shqipërisë,por dhe ripushtimin e saj nga turqia!!
    fati i keq është se ka njerëz që e dëgjojnë!!
    janë të pakët,por prap janë shumë!!

    Reply to this comment
    • Arben August 3, 16:24

     MOS U MERR ME ROBT E MI,

     MERRU ME FAKTET HISTORIKE.

     Reply to this comment
     • Arberor August 3, 17:22

      Ti dukesh qe je “historian”, pasi shkruan edhe me shkronja te medha dhe plot fakte. Keshtu eshte kur ta rregullon prapanicen hoxha. Nuk kuptoj, pse perdor emrin Arben=Arber, ata ishin dhe jane kristjan, ndersa ti je sperm e mbetur osmane.

   • Raimond vlonjati August 6, 03:57

    Lexoni keto qe them une , dhe do mesoni per Nenen e Skenderbeut dhe per Triballat

    Ti marrim me radhe :

    1- Ajo nuk ishte nga familjet princerore apo mbreterore serbe , sic pretendon jo Nano, se Nano esht nje kopjac i rendomte ,
    por sic pretendon ai historiani i Lubonjes, austriaku SHmid , Dhe perse /

    Gjithe kronologjine e degezimeve familjare te familjeve mbreterore dhe princerore te Serbise i keni ne Wikipedia

    , Te gjitha pa perjashtim jane aty, dhe aty nuk ka asnje familje me emrin Triballa, apo Tribalda sic pretendon Shmidi me Co, e budallenjve shqipo qe e mbeshtesin.
    Kete e verteton shume lehte ne Wikipedia kushdo nga ju

    Familjet mbreterore dhe lidhjet e tyre fisnore jane te dokumentuara me hollesite me te medha , ne Wikipedia sepse ata kishin Kishen e tyre serbe qe i mbante regjistruara te gjitha familjet serbe , dhe biles jo vetem familjet fisnike serbe , por te gjitha familjet serbe .Ndaj serbet nuk pretendojne azgje nga keto qe thuhen per nenen e Skenderbeut, sepseata i kane te gjitha te dhenat e familjeve mbreterore serbe

    Psh ka nje fakt interesant se ne linjen e degezimit te fisit te Stefan Dushanit , jane shume te afert me ket Car serb familja e Balshajve qe ne i quajme shqiptare

    Dhe kjo gje ngre pikepyetje te medha per Stefan Dushanin,
    sepse :me perjashtim te studjuesve tip Shmidi dhe Elsie qe thone se emri Balshaj esht serb ,
    studjuesit gjermane
    thone se ky emer esht emer latin Vllah, dhe mund te jete edhe shqiptar

    Por ne kete debat futet nje studjues i shquar rumun i cili thote se emri Balshaj
    esht vertete ne Lissten e emrave te lashte Vllah, por esht gjithmone i konsideruar si emer shqiptar nga studjuesit rumune , jo si emer vllah,
    Ok ta leme kete kuriozitet ketu

    Pra e para njehere qe ne Wikipedia del se Nena e Skenderbeut nuk esht nga familjet mbreterore serbe –

    Dhe me kete bije direkt poshte teoria e fameshme e SHmidit me companine e langaraqeve shqiptare

    2- A e kishte mbimerin Tribalda ,ose Triballa nena e Krye-heroit tone apo jo ?

    Per kete na vjen ne ndihme nje shtese qe Kostandin Muzaka i ka bere librit te gjenealogjise se familjeve fisnike shqiptare te Gjon Muzakes

    Ky Kostandini, qe ta dini ju ka qene shume inteligjent per kohen–Ai ishte diplomat edhe i Vatikanit edhe i Perandorise gjermane, POR dhe i shume oborreve mbreterore te tjera europiane
    Ishte njeri i jashtezkonshem

    Kostandin Muzaka nxjer si padashje se e jema e Skenderbeut e kishte te jatin, nga fisi Momcini i Pollogut

    Ky emer Momcini , mbi te gjitha nuk ka azjge sllave dhe biles ky mbiemer ka tingellim Katolik

    Dhe dihet qe ne rajonin e POLLOGUT ka pasur kisha Katolike , ku vente meshonte edhe Pjeter Bogdani–Biles Bogdani i lutej Papes qe te forconte Kishen Katolike ne Maqedonine Lindore

    Pra sic del nga Kostandin Muzaka , nena e Skenderbeut e paska pasur baben nga fisi Momcini, pra ajo mbiemrin e vertete e ka pas Momcini , jo Triballa

    Muc Nano e citon Kostandinin Muzaken, por cis duket nuk e ka lexuar vete,, por ja kane thene te tjeret
    Ose ai pastaj i lexon gjerat gjysma gjysma , cka esht nje zakon i mediokerve, jo vetem ne Shqiperi , por edhe ketu ne Amerike
    Mediokrit jane kudo njelloj , se i shof perdite ketu ne USA

    __Dhe po aty Kostandini thote se Vojsava kur ka firmosur ne nje akt noterial ka vendosur emrin Jelina , dmth qe edhe emri i saj i vertete nuk esht Vojsava , por Jelina, a dicka e tille –Kete emer e ka dhe njera nga vajzat e saj
    Vertet edhe Jelina esht emer serb, por kjo nuk do te thote azgje per ate kohe, sepse kultura serbe atehere ishte ne ekspansion te madh dhe pothuaj gjithe Ballkani perendimor deri ne More te Greqise vendosnin emra serb. Edhe emri More esht fjale serbe

    Aq me teper pastaj ne shqipot nuk kishim ndonje fond kulturor ne ate kohe dhe vendosnim menjehere emra te huaj, sic bejme edhe sot –Por kjo nuk do te thote s e jemi serb, italiane, turk etj

    Se ja psh Bogdani , esht emer tipik sllav dhe nderkaq Pjeter Bogdani luftonte atehere kur serbet ishin te fuqishem, per zgjimin kombetare te popullit shqiptar , apo Arberor dhe ishte anti-serb i deklaruar
    Pra emri nuk do te thote azgje

    Keshtu qe sipas Kostandin Muzakes , del, dhe kjo esht super super e rendesishme
    qe e jema e Skenderbeut paska pasur mbiemer Katolik Momcini, jo mbiemer serb, sic pretendojne korri i bretkosave

    Dhe ne kete menyre bije poshte teoria se ajo ka qene serbe ,
    por ajo jo vetem qe ka qene Arberore-Shqiptare ,e por ka qene nga pjesa Katolike e Arberoreve

    Po ashtu ajo kishte lidhje gjaku me Muzakajt dhe me Vrana Kontin, ky i fundit e shoqeroi edhe ne Spanje , dhe vdiq atje me te .

    Keta MUZAKAJT , Gjon Muzakaj , pretendonin se kishin lidhje gjaku me Perandorin Komnini te Bizantit
    por nje studjues italo-arberesh Paolo Peta thote qe keto jane tendenca te fisnikeve shqiptare te asaj kohe per te treguar se gjasme kishin gjak mbreteror

    Po atehere perse Barleti na ka genjyer duke na thene se emri i saj ishte Vojsava dhe mbimeri i saj ishte Triballa ?

    Une mendoj se sic thote ai studjuesi italian per Muzakajt ,, qendorn edhe ne kete rast per Barletin

    Ata e quajne me emrin Vojsava, sepse ne ate kohe flitej se Vojsava ksithe qene nje mberetereshe e fuqishme serbe , apo nje femer shume e zonja dhe ishte si legjende e asaj kohe
    Ndaj edhe Barleti ndoshta per ta hyjjnizuar Vojsaven tone i dha kete emer qe ta fuste ne njefare panteoni te legjendave e miteve mbreterore , duke i vendosur edhe mbimerin Triballa

    Por si qendron puna me mbiemrin Triballa, ?

    Ok, degjoni tani :

    E dime qe Triabllat kane qene nje fis Ilir qe zoteronte pothuaj gjithe Serbine ,pjjese te Bullgarise, dhe Kosoves veriore

    Po si eshte puna e ketij mbimeri Triballa ne Pollog, sepse Barleti e ka perdorur ket mbiemer jo kot, por dikush i fuqishem atje ne Pollog duhet ta kete pasur kete mbiemer
    dhe ka sjume mundesi qe nena e Skenderbeut te kishte lidhje gjaku me kete mbiemer, Kusheri a dicka ne fis, ndoshta nga e jema e saj

    Mirpo si esht historia e Triballave qe jetonin ne Serbi para se te vinin serbet aty?

    Nuk po them gje te re, por po citoj vetem Wikipedian
    E keni cdo gje ne Wikipedia , ok.?

    Triabalat ishin nje fis Ilir jashtezkonisht i fuqishem . Kur Roma erdhi ne trojet e tyre, ata ju pergjigjen me lufte

    Dhe ne dy lufterat e para, ata e munden Romen
    Atehere Roma erdhi e armatosur mire dhe me ushtri te madhe
    i pushtoi Triballat , dhe pastaj Roma vuri pushtetin e saj administrativ ne Triballa

    Porse Roma kishte nje zakon , si xhaxhi, qe kur ti e kundershtoje me lufte,
    atehere Roma pasi te pushtonte , te hiqte nga ai vend qe ti jetoje dhe te conte ne nje vend tjeter-

    Pra Roma te Intenronte , komplet popullaten,sic thote Wikipedia Dhe keshtu beri edhe me Triballat –

    I cvendosi Triballat neper Ballkan dhe nje pjese te tyre , sic thote Wikipedia i internoi ne…..Pollog

    Dhe ketu del lidhja me nenen e Skenderbeut
    Ja tu them tani arsyetimin tim,, se per kete nuk kam fakte :

    Keta Tribllat qe vajten ne POLLOG DUKE QENE NJE FIS SHUME I FUQISHEM qe e perballen Romen me heroizem, , eshte e natyreshme qe kane qene njerez krenar per origjinen e tyre

    Dhe kur kane vajtur ne POLLOG, Kryetaret E ATIJ FIISI ILir ne POLLOG ,
    kane mbajtur si mbiemer, emrin e fisit Ilir Triballa,
    Ky zakon esht nje zakon shqiptar, i shqiptareve me emer

    Psh shqiptaret e shquar ,ne pergjithesi, kur shkojne jasht mbajne si mbiemer emrin e rajonit nga vijne ,

    Psh ismail Qemali e beri mbiemrin Ismail Vlora, por ai mbiemrin nuk e ksihte Vlora,se nuk ka mbimeer Vlora aty

    Pra kete zakon qe perdori Ismail Qemali ka qene nje zakon i hershem i shqiptareve
    Dhe natyrisht keto llagape per vendin nga vinin i mbanin ata qe kishin me shume emer,me te pasurit ,apo kryetaret e fiseve etj

    Ndaj dhe aty ne POLLOG DIKUSH NGA ILIRET TRIBALLA, qe ka qene me i fuiqshmi ka mbajtur si mbiemer, fjalen Triballa,

    Dhe ky fis me mbimerin Triballa,duke qene se ka qene paria e Ilireve Triballa ,me kalimin e kohes ka fituar njefare statusi fisnikerie
    midis shqitpareve atje, dhe te ishte lidhur me te ne menyre fisnore quheshe tip fisniku.

    Dhe ndoshta nena e Skenderbeut mund te kete pasur ndonje lidhje gjaku me kete fisin Triballa, te Pollogut , por jo te afert, sepse po te ishin shume te afert Barleti do kishte dhene shpjegime edhe per ta ,

    Ndaj Barleti i ka vendos Vojsaves kete mbiemer ne menyre qe ta bente sa me shume fisnike

    Dmth esht ajo tendenca qe kane shkruesit e asaj kohe qe heronjte apo nenat e tyre kane nje status mbreteror ne pergjithesi, qe nga fisi nga vijne –Ishte mentaliteti i asaj kohe, pra Mentaliteti i Mesjetes

    Dhe pastaj ketu ka nje ngaterim me qellim te keq nga Shmidi e Co. me fjalen Triballa, dhe me Serbet

    Sepse kur erdhen serbet ai rajon atje nga Bizanti quhej Triballa, sepse kish jetuar fisi ilir Triballa me vite, pavaresisht se numri i tyre ishte ralluar shume fare, per shkak te deportimeve qe ju beri Roma
    .,ndaj edhe serbet u vendosen aty,sepse nuk kishte shume popullsi atje —
    Roma i ksihte shfarosur Iliret e atyre zonave atje,por zona atje nga adminsitrata e Bizantit
    quhej gjithmone me emrin e fisit ilir , rajoni Triballa

    Dhe Bizanti kur erdhen serbet, ju dha leje te vendoseshin atje dhe i quajti Triballa, sepse serbet nuk kishin emer ne ate kohe
    Ata quheshin Servoi ,qe dmth sherbetore , sepse ishin sherbetore te Avareve
    Nderkaq Bizanti i quajti me emrin e vendit Triballa, por nuk kishte asnje serb me emer Triballa

    Sic esht sot Maqedonia, qe vendi quhet Maqedoni , dhe edhe ata sllavet qe jetojne aty quhen maqedons ,
    por ata nuk kane asnje lidhje me popullsine maqedone te vertet qe ka jetuar dikur aty

    , Dhe po ashtu FAMILJE MBRETERORE SERBE NUK KSIHTE ASNJE ME MBIEMER Triballa

    Dhe keta Shmidi me kompani bejne nje ngaterim te qelimeshem te emrit te vendit Triballa , me serbet qe Bizanti i quante Triballa,meqe jetonin ne rajonin e Triballes
    dhe me fisin Triballa, qe gjendej ne POLLOG , fis i cili ishte Ilir dhe ishte INTERNUAR ne Pollog NGA ROMA PERANDORAKE,

    Ky fis ,mund te gjendet ne arkivat e kishes serbe ,besoj, porse duhet thene se ne Pollog nuk ka pasur asnjehere serbe,aty drejtonin familja Gropaj

    Pollogu esht lugina qe perfshin Tetoven dhe Gostivarin dhe ne kufi me Shqiperine
    Ne Pollog kreu i tyre kane qene familja arberore Gropajt , dhe keta ishin anti-serbe,
    biles kjo familje, dmth familja Gropajt ndihmoi Muzakajt per te mare Beratin nga sundimtari serb

    Porse megjithate Gropajt qe njihen si familje fisnike ne Pollog nuk kishin lidhje me Vojsaven, porse kreu i Gropajve ne ate kohe Zaharia Gropa ,luftonte perkah Skenderbeut ,

    Pra , me gjithe keto qe thashe dua te nenvizoj se fisi Triballa nqs ka ekzistuar ne Pollog , ka qene plotesisht arberor, apo Ilir , sepse aty kane vajtur te jetojne Triballat e internuar nga Roma
    –Dhe keta Triballa te Pollogut kane qene aty perpara se te vinin serbet dhe nuk kane ansje lidhje me serbet

    Pra te gjitha keto qe thote per Nenen e Skenderbeut Shmidi dhe kompania e deficenteve nuk jane aspak te verteta ,
    se i hedh poshte Kostandin Muzaka , po ta lexosh me kujdes, dhe po ashtu Wikipedia

    Cdo fakt historik esht ne favor te qeniesfaktit se Nena e Skenderbeut ka qene nga fis Arberor -Katolik , Momcini dhe aspak sllave

    Do them edhe dy fjale per Sulltan Mehmet Fatih -pushtuesin , me te cilin Skenderbeu beri luftera te pergjakeshme

    Sipas Wikipedias dhe sipas historianit me te fameshem te perandoris Osmane , i cili ka bere edhe nje liber pe Sulltanet e Turqise , Lordi Kinross , Sulltan Mehmet Fatihi, pushtuesi kishte kete trung familjar :

    Nena e tij ishte Serbe

    Gjyshet e tij ishin te dyja serbe ,

    Edhe Njekra e tij, ishte serbe –
    -Gruaja me te cilen i jati i tij Sulltan Murati jetonte ne vitet e fundit

    Pra Sulltan Mehmet Fatih Pushtuesi , qe luftonte kunder Skenderbeut , ishte 3/4 serb , puro serb, dhe 1/4 Turk

    Kete e vertetoni shume lehte ne Wikipedia , ose po te merni librin e historianit Lord Kinross “Sultans”

    Pra , vetem kaq te mendoni ,qe nqs ato teorite “famoze” te Shmidit me Co. do ishin te verteta , atehere Skenderbeu shume lehte mund te gjente gjuhen me kete sulltan me origjine serbe…..

    Ndersa ne lidhje me luften fetare te Skenderbeut sic thone ca minj te grekut dhe te turkut , kjo gje bije poshte , sepse

    Skenderbeu edhe Papen e kerecenoi kur ky i fundit e genjeu per ndihmen qe i kishte premtuar Papa i mepareshem ne luften kunder tukrut –apo kur luftoi kunder Venetikut dhe kunder Malazezeve, qe vrau mijera ushtare te tyre

    Dhe na e verteton Barleti, kur na tregon per takimin e Skenderbeut me Papen

    , Kur Papa e percolli vetem me fjale duke i uruar fitore mbi turkun e madh ,
    Skenderbeu i tha fjalet monumentale qe :

    .”…Nqs me mund turku , ajo esht merite e tij, por nqs e mund une…. gjithe Ari i Botes nuk do te mjaftonte ta ndaja Lavdine me ju ..”

    Historianet amerikane thone se kjo ishte nje pergjigje e shkelqyer e Krye-heroit shqiptar

    Dhe nderkaq qe Skenderbeu largohej ,Barleti thote se Skenderbeu ju tha atyre qe kishte perreth tij :..Do doja qe kur te mbaroja luften me turkun, te filloja njelufte tjeter kunder Vatikanit …..

    Dhe keto fjale kane shume rendesi, se tregojne qe Skenderbu ne luften e tij luftonte per popullin e tij , per etnine e tij Arberore

    Barleti ne kete rast nuk mund te kete genjyer , sepse ai jetonte ne Venecia dhe ishte pro krishterimit pasi merte roge nga Venetiku …Ishte qytetar Venetikas qe ishin pro Vatikanit te gjithe , se Vatikani ishte pjese e shpirtit te tyre .Ndaj ne ekte rast ka thene te verteten totalisht

    Pra Skenderbeu nuk ka qene aspak fetar

    Biles per kete fakt vijne ne ndihme edhe tregimet e Barletit per Prifitn e Skenderbeut ,Pal Engjellin
    , i cili ishte shakaxhi i madh dhe tallej shpesh me zotin , pasi ishte tip pijaneci

    Ky Prift kur dilte para ushtrise per ti bekuar se do fillonin luften kunder turiqt , ai bente humor dhe ishte gjysem i dehur
    Barleti thote se humori dhe shakate e tij para beteje i clironte ushtaret arberore nga ankthi i betejes , ju jepte shume optimizem perballe ushtrive te medha te turkut

    Dhe po ashtu kemi edhe nje tregim tjeter te Barletit kur behej lufta e pare me turqit dhe Moisiu nukpo i mbante dot valet e jenicereve qe vinin pa fund ,

    Ne nje moment Moisiu dergon korierin per ti thene Skenderbeut :Cte bejme se ata jane shume dhe po na shtypin?
    Korieri i shkon e i thote Skenderbeut qe priste i fshehur ne kofrat me pyje reth fushes se Torvilooit , :Gjeneral Moisu thote Cte bejme ?
    Dhe Skenderbeu i thote korierit :..I thuaj, te sjelle ndermend Arberine ….

    Kjo pergjigje e Skenderbeut ishte shume e fuqishme , sic thote Barleti dhe , edhe tani pas 500 vjetesh ne kushte qe jemi ne, kjo thenie akoma te perlot ……..

    Barleti thote , se korieri i perlotur vrapoi tek Moisu dhe i ja tha keto fjale :..Moisiu qe ishte nje gjeneral trup-vogel por shume heroik , ja tha keto fjale ne lufte e siper ushtareve ..dhe ajo ju sherbeu me te vertete ushtareve tane
    .Sepse ata e mbajten turkun, derisa erdhi koha qe u fut ne lufte Skenderbeu me kaloresit e tij dhe i shpartalluan turqit ……..e djeshem
    por kjo thenie i shpartallon edhe turqit e sotem ….

    Besoj se keto fakte mjaftojne per te treguar se nena e Skenderbeut ishte Arberore, se Skenderbeu ishte i mbrujtur me koshiencen Kombetare te etnise se tij Arberore ,
    dhe se Sulltani Mahmet pushtuesi i aasaj kohe qe luftonte Krye-heroin tone ishte nje turk me gjak serb,

    Edhe dicka Perandoria Osmane ishte pro Ortodkseve ,sepse jo vetem qe Sulltanet fillestare qe e krijuan ate Perandori ishin me gjak serbe, sic ishin Sulltan Bajaziti, Sulltan Murati dhe Sulltan Mehmet Fatihi

    Por kisha ortodkse dhe kreu i saj ,Kryeprifit i Parikanes se Stambollit ishte ne rangun e Kryeveziirt ne Divanin e Sulltanit –
    Pra ishte vendim-marres dhe keshilltari Numer 2 i Sulltanit pas Kryevezirit —
    Kjo sipas historianti me te shquar Amerikano-Britanik, Lord Kinross

    E humba mbremjen e te shtunes per sot, por besoj ja vlente
    sepse ai shqiptar qe me te vertete e do kombin e tij , keto qe kam shkruajtur me siper do ti sherbejne per te ditur se si ta mbroje Krye-heroin tone perballe sulmeve te “jenicereve” se sotem

    Reply to this comment
   • Raimond vlonjati August 6, 16:52

    Futa nje koment ketu , por ju nuk e keni postuar

    Ca nuk ju oelqeu qe nuk e postuat

    Reply to this comment
  • DIBRANI August 3, 18:22

   Ti Arben , ke qene dhe do te mbetesh nje krimb i ahureve shqiptare . Edhe pse ke mundur te mesosh e shperdorosh gjuhen tone te bukur , kjo nuk te ben aspak shqiptar , aq sa mund te ndahet plehu shqiptar , nga ai jashte saj .

   Reply to this comment
   • Arben August 3, 22:13

    ORE, CUDI SI NUK FOLI NJERI PER ATO QE THEM UNE, DHE QE JANE FAKTE HISTORIKE, POR MERREN ME EPITETIME, A THUA SE PO ME SHUKET SHUME NGA AJO ANE.

    Reply to this comment
    • Arberor August 4, 00:33

     Cfare jane fakte historike mer palle?
     Mos jane kthyer gje ne sllav Arbereshet e italise te cillet iken per te shpetuar asimilimit, apo nuk gjen pike shqiptarie tek shqiptaret e Turqise?

     Reply to this comment
     • Arben August 4, 10:25

      ARBERESHET E SERBISE I KE SERB ORTODOKS SOT.

      ARBERESHET E GREQISE I KE GREK ORTODOKS SOT.

      CFARE DO ME MER LOQE.

      KETO MERREN PER BAZE, KETA NJEREZ ISHIN

      NE TOKE TE TYRE, ERDHEN DHE UA MORREN

      TE GJITHA, NE FUND EDHE IDENTITETIN.

      ESHTE GJE TJETER, KUR TI SHKON NE TOKE

      TE TJETRIN E KERKON STREHIM SI PASOJE

      E LUFTES, GJENDJES EKONOMIKE A KU DI UNE.

      ESHTE GJE TJETER, VJEN DIKUSH ME USHTRI

      TE PUSHTON E TE PERDHUNON.

      E PRA, O QORR BIBE, TE GJITHE SUNDUESIT QE

      KA PARE BALLKANI VETEM I KANE RRJEPUR,

      ZHVATUR E ASIMILUAR, SHQIPETARET, VETEM

      NEN PERANDORINE OSMANE SHQIPETARET

      KANE PARE HAIR ME SY NE TOKE TE TYRE.

      HAPI SYTE O QORR.

    • anticensurë25642654 August 4, 08:42

     mamut turk
     “CUDI SI NUK FOLI NJERI PER ATO QE THEM UNE,”
     ndonjëherë njeriu bën atë që duhet të bëjë dhe jo të nxjerrë gurin që hedh budallai në pus!!
     nuk e di çfar mendon ti? por të them me plot gojën se ti nuk thua asgjë!!ti vetëm provokon!
     ti njëlloj si klojsi ke interesin për fenë tënde dhe aspak për shqipërinë e shqiptarët!!ti je një shërbëtor eunuk i erdoganit!!ti ha mut me “fakte” të stisura në guzhinën e turqisë erdoganiste,neoosmane dhe të servirura nga kamarierë si krasniqi!!provokimit tënd ka dy mënyra për tiu përgjigjur!!
     me të njëjtin provokim ose injorim total!!

     Reply to this comment
  • manalati August 4, 05:56

   Arben ( ose Arab ). Ne te gjitha opinionet qe jep poshte shkrimeve te ndryshme te krijon idene se nuk je shqiptar por zedhenesi i ISIS-it ose drejtuesi i propagandes se Alkaides. Me sa duket, autori i shkrimit ka pasur parasysh ty dhe disa te tjere si puna jote kur ka folur per ” dijetaret e pasgardhit “. Jeni qenie te mjera pasi me Shqiperine dhe me shqiptaret nuk ju lidh thuajse asgje. Derdellisni gjithe diten rreth diktatures, komunizmit apo Beogradit dhe gjithe diten e dites propagandoni mendimet, tezat dhe pretendimet sllave mbi Shqiperine dhe shqiptaret. Rrjedhimisht, mbeteni jashteqitja e kombit shqiptar.

   Reply to this comment
   • anticensurë25642654 August 4, 09:42

    manalat
    që është shqiptar!?
    për këtë të garantoj unë!!
    por dhe që kokën e ka turke e kalu turkes!?
    prapë të garantoj unë!!
    ka kokë erdoganiste dhe kjo është më e keqia!
    ISIS i gjallë është!!
    njëlloj si klojsi!!

    Reply to this comment
   • Arben August 5, 14:55

    ORE CFARE OPINIONESH THUA TI,

    JANE FAKTE HISTORIKE, QE PSEUDOHISTORIANET

    SHQIPETARE, TE PRODHUAR NE BEOGRAD, TE 10

    100 E KUSUR VITEVE TE FUNDIT, I FSHEHIN

    QELLIMISHT.

    NE LASHTESI GADISHULLI BALLKANIK QUHEJ

    GADISHULLI ILIRIK.

    ROMAKET, LATINIZUAN DAKET (RUMUNET E SOTSHEM), DARDANET DHE NE PERGJITHESI
    BALLKANIN PERENDIMOR.

    ME PAS, HAVARET, MAXHARET DHE BULLGARET PERZUNE TRAKASIT NGA TRAKIA (BULLGARIA SOT), DHE MBETI NJE BERTHAME TRAKASE ATJE KU ESHTE KOSOVA SOT (SHQIPETARET E KOSOVES, JANE PASARDHES TE TRAKASVE TE TINISE, PERKTHYER ME TERMAT SOT, PRIFTERINJTE TRAKAS, PRANDAJ EDHE JANE BESIMTARE SHUME TE DEVOTSHEM).

    ERDHEN SLLAVET, I SLLAVIZUAN DARDANET, DHE GJITHE BALLKANIN PERENDIMOR, SLLAVIZUAN KOSOVEN, DHE I KISHIN HYRE DORE TERRITOREVE TE SHQIPERISE SE SOTSHME, ME TIPA SI PUNA E GJORGJE KASTRIOTIT, PERFAQESUES TIPIK I ARBERESHEVE NE RRUGE TE SLLAVIZMIT.

    EDHE NJE HERE O KOKL….E, VETEM ME PERANDORINE OSMANE SHQIPETARIA KA PARE HAIR ME SY, NE TOKE TE SAJ.

    1. U 5-FISHUAN HAPESIRAT E BANUARA NGA SHQIPETARET.

    2. MIREQENIA NE KULM, NE NIVELET ME TE LARTA NE BOTE.

    3. HAPESIRA PAFUND TE ADMINISTRUARA DIREKT NGA SHQIPETARET, BALLKANI DHE GADISHULLI ARABIK, ISHIN EKSKLUZIVITET I SHQIPTAREVE,
    PASI ATA KISHIN KONTRIBUTIN ME TE MADH QE PERANDORIA OSMANE U HAP NE KETO TERRITORE.

    EDHE NJEHERE PER ISLAMOFOBAT, INJORANT

    ALLAHU EKBER.

    ZOTI ESHTE ME I MADHI, TE GJITHA LAVDERIMET I TAKOJNE ATIJ.

    NUK SHKON SHUME NORMALISHT, SE NUK MUND TE RRIJNE NE NJE FJALI, LAVDERIMET PER ALLAHUN, DHE DISA FJALE TE RENDA QE KAM PERDOR, POR SITUATA PSIKIKE E POPULLIT SHQIPETAR, TRIM DHE HEROIK ESHTE VERTETE E KEQE, DUHET DOZE ELEFANTI PER TU CUAR NGA GJUMI.

    Reply to this comment
    • anticensurë25642654 August 7, 12:43

     “EDHE NJE HERE O KOKLoqE”
     ti quan “PASI ATA KISHIN KONTRIBUTIN ME TE MADH QE PERANDORIA OSMANE U HAP NE KETO TERRITORE”kontribut të shqiptarëve pushtimet osmane??
     ti i bën shqiptarët pushtues për të vetmen arsye sepse ata janë përdorur nga perandoria osmane si mish për top??
     ti quan arritje të shqiptarëve dhunimin e popujve të tjerë në të njëjtën kohë që ata vetë ishin të pushtuar dhe të dhunuar e përdhunuar nga turku osman??
     ti qënke me të vërtetë koktul mor karabush!!ti je po aq koktul sa ata që mendojnë se pushtimi nazifashist ishte çlirim për shqipërinë!!
     si shkruan diku??
     “para se të shkruash-mendo”??
     zbatoje vetë më parë!!
     idiot!!
     ps:sikur the që ishe nga rroshniku?nga na dole nga fieri??

     Reply to this comment
 2. Dash August 3, 10:34

  Gjakeftohte ,i sakte, perfekt…ceshtjet delikate trajtohen me qetesi..bravo!

  Reply to this comment
 3. Claus August 3, 12:05

  Kujtova se do te lexoja dicka me vlere, nga Viktor Malaj, nga “Republika Katolike e Mirdites”, per vete faktin se pjesen te shkrimit e kishte filluar per se mbari.

  Por nuk kishte si ta vazhdonte kete shkrim per se mbari, Viktori, qe akoma nuk na e ka nxjerre resmen (foton) e tij ne kete media, pa rene ne nje konfuzion te vertete mendimesh dhe ideshe duke e nxjerre veten se ka bere nje shkrim, se i duhej ndoshta redaksise per te patur nje shkrim.

  E thote hapur Viktori pa resme, se nga fusha e historise nuk merr vesh, po dicka nuk me pelqen tek Mustafa Nano, duke marre argumentat e Artan Lames per te na sqaruar dhe “iluminuar” me ca llafe kafesh qe i kemi degjuar dhe i degjojme cdo dite.

  Ato argumentat qe i ka vene llagapin e Artan Lames kane qene plotesisht te miat dhe kete mund ta konfirmoje shume mire “anticensura 23456” ne replikat qe kam bere me te, por Viktori pa resme na fut ne, qe mund te kemi njohuri edhe me te gjera se historianet e tipit Xhufi, ne thesin me llagap “….ne te tjeret”.
  E kush jemi ne te tjeret?

  Artan Lame i Aluiznit ka bere dhe nje gabim mbi etnite, qe na paskan lindur ne shek. e XIX, gje qe nuk eshte e vertete por nuk dua te merrem gjate me brockullat e “kompetenteve” shqiptare se nuk ja del as me 1001 nete dimri.

  Pastaj me tej Viktori pa resme e mbyll pjesen e pare me rreshtin lapidar:

  “Emrat janë thjesht ambalazhe apo konvencione që shprehin brendinë, por ndryshimi i ambalazheve nuk sjell ndryshimin e përmbajtjes së “mallit”.”

  Lexoni se cfare shkruan. Idiotesi me te madhe nuk kam lexuar deri me sot.
  Me kete Viktori pa resme, po na e ben Europen dhe boten ledh e li, duke na nxjerre Austrine gjermane, sudetet po ashtu, polaket gjysma nga njera ane dhe gjysma tjeter nga ana tjeter, Ukraina po ashtu, sllave dhe serbe po na dalin ne Adriatik, nuk po hyj andej nga Amerika Latine spanjolle dhe portugeze dhe Kanadaja franceze. Po keshtu eshte kur dalin pa asnje redaktim brockulla te tilla nga mendje komplet te kalcifikuara.
  Po kush mund ti korigjoje keta???

  Keta jane ata qe mbajne ne kembe mediat shqiptare qe ushqejne me mendjet e tyre lexues duke u dhene vetem shtremberime historike qe as per te qeshur nuk te bejne. Perkundrazi.

  Po ju sjell dy shembuj “bajate” nga periudha e shtetit ateist te Enver Hoxhes.

  E keni pare filmin “Cifti i lumtur” dhe per cfare behej fjale?
  Po filmin tjeter “Malet me blerim mbuluar” a e keni pare?

  Ka nje moment drastik ai film, i cili ka dale me sa mbaj mend nga vitet `70 dhe dua te sjell per ju:

  Kur vjen Lilo labja e plagosur ne fshatin lab dhe njekohesisht mysliman, plaka e pare e fshatit qe e pa ashtu shtrire ne barrele e pyet Lilo laben (artistja Yllka Mujo):
  -“Nga je moj bije? Je turke apo kaurre?”
  Lilo labja i pergjigjet:
  -“Jam nga Bregu”, qe do te thoshte se jam nga Himara a diku tjeter.
  -“Hajde se njerez te mire jane dhe andej, japim dhe marrim ullinj dhe kripe”

  Zhargoni me “Turkeshe” dhe “kaurre” na paskan ardhur deri ne vitet “44!!!
  Kaurre e kisha degjuar deri vone, por “turkeshe” asnjehere.

  Te ben pershtypje se nuk thuhej myslimane, por “turkeshe”, as ortodokse por “kaurre”, ndersa ca brockullites ta sjellin shek. e XV si shekull te lufterave nacionale!!!!

  Merre me mend sa e vertete ka qene ajo atmosfere kur dhe censura komuniste i ka lejuar te shprehen ne filmat e viteve `70 e `80.

  Tek “cifti i lumtur” nuk po hyj, sepse tere filmi eshte nje “lufte” humori me katolike dhe myslimane.

  Me keto dua te them se dhe ne vete Shqiperine komuniste dhe ateiste problemi fetar ishte evident, ndersa keta na tregojne se per cfare ka luftuar Skenderbeu ne shek. e XV!!!

  Mire qe nuk na e nxjerrin rilindas dhe ti vene ne goje shprehjen “Feja e arbrit eshte Arberia”!!
  Edhe kete e bejne, se aq cipe kane ne fytyre.
  Cudi nuk eshte.

  Skenderbeu eshte hero bizantin, sepse Shqiperia ne ato kohera ne ato rajone futej.
  Papati katolik ishte nder shekuj ne krize te thelle mbushur me orgjira dhe korrupsion. Kryqazata te medha nisnin papet e Romes dhe te Nices kunder Bizantit te ndritur dhe plot kulture, kur katolicizmi ishte zhytur ne mjerim te tmerrshem moral.
  Jemi ne prag te reformacionit nga Martin Luther.

  Po kur Papa ju tremb mesymjes se hordhive turke atehere doli me titullin “Atlet i Kristit”!

  Katolizismi ne ate kohe perjetonte kohet plot kriza morale, kur Bizanti po mbahej ne kembe i rrethuar nga hordhite Osmane.

  Kjo eshte historia dhe jo brockullat tuaja pa bosht dhe pa argumenta historike zoti Viktor “dhe te tjere”.

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 August 3, 15:45

   klojsi me emër e mbiemër!
   punën e dëshmitarit që më ke dhënë,po e marr si të qënë dhe nuk dua të kundërshtoj!!ma merr mëndja se ke të drejtë për ato që thua dhe kërkon mbështje nga unë!sidoqoftë më duket se nuk i ke patentuar!!
   por që duket dhe njëherë që je një fondamentalist patollogjik dhe i ndyrë deri në kockë nuk ka nevojë që tëta vërtetoj as ty e as të tjerëve!!ortodoksia tënde e ndritur del lartë e më lartë tërë besimeve të tjerra bile edhe në majën e besimeve sivëllezër!!
   më kujtohet një thënje e edith durhan,pak a shumë,”sërbët urrenin më shumë shqiptarët katolik se ata myslyman”!
   “Zhargoni me “Turkeshe” dhe “kaurre” na paskan ardhur deri ne vitet “44!!!
   Kaurre e kisha degjuar deri vone, por “turkeshe” asnjehere.”
   klojsi,nuk di moshën tënde,por po të them se ashtu është përdorur!!zhargoni ka qënë i tillë!!në vitet ’60 kam qënë prezent kur im atë kundërshtonte një fjalor të tillë në fshatrat e lumit të vlorës!!të njëjtën gjë mund ta vërtetosh duke pyetur dhe emigrantë nga kosova ose maqedonia!!në ato anë është përdorur rëndom shprehja,betimi”të mos isha turk”!sot ka ndryshuar por ky ndryshim nuk është i largët!!
   shprehje të tilla “Bizantit te ndritur dhe plot kulture, kur katolicizmi ishte zhytur ne mjerim te tmerrshem moral.”të bëjnë tja marrësh me vrap,o klojsi!!
   shprehje të tilla jo vetëm që turpërojnë njeriun që i dëgjon,dhitet në brek nga të qeshurit,por dhe ulin nivelin e atij që i thotë!!
   nëse bizanti në atë kohë ishte një “perandori”!?ishte falë injorancës dhe nënshtrimit!!
   katolicizmi ishte në hapat e para të “demokratizimit”,që sot në aspektin jofetar e quajmë rilindje!!
   ajo ortodoksi ka mbetur në nivelin e bizantit!!e mbyllur dhe e pandrysueshme!!
   vetë e thua se katolicizmi ishte ai që vuri në diskutim pushtetin e kishës dhe të dogmave!!prandaj sot,të paktën në europë dhe amerikë kemi një katolicizëm të hapur,ndryshe nga ai ortodoksizëm i “ndritshëm” që pretendon ti!!
   klojsi shpresoj që të mos jesh njëlloj si personazhet e shprehjes”janë zengjinj të rinj”-shpresoj që të mos jesh një ortodoks i ri!ortodoks me origjinë myslymane!!sot njerëz të tillë i kemi dhe peshkopër!!falë devotshmërisë së tyre!!

   Reply to this comment
   • Claus August 3, 16:31

    Hej o rob i perendise apo i natyres.

    Sapo kam hedhur nje koment tek lajmi se “kisha katolike ne Pult te Shkodres na paska aq shume martesa sa paska vendosur ti shperndaje dhe ne dite te tjera te javes”!
    Lexoje se mund te kete disi interes.

    Reply to this comment
    • anticensurë25642654 August 3, 17:24

     bir i natyrës klos,i natyrës,nëse do të quanim kështu nënë e babën tim!!
     nuk ma merr mëndja që perëndia të ketë pasur kohë në çastet e ngjizjes time!!
     pas kërkesës tënde e lexova dhe të them të drejtën i jap, dhe njëherë,të drejtë atyre fjalëve që kam shkruar për fondamentalizmin tënd!!
     në fakt ti përpiqesh me çdo kusht të faktosh atë që them unë!!
     të faleminderit për ndihmën që më jep!!

     Reply to this comment
   • Arberor August 3, 17:13

    Ne letren drejtuar Princit te Tarantos ne 1460 prej Gjergjit(Skenderbeut), nder te tjera i thote:
    -‘Nqs kronikat nuk genjejne ne e quajme veten Epirot’.
    Po te lexosh fjalorin Latio-Epirot te Frang Bardhit, ai e ve emerimin Epir=Arbeni.
    Kjo tregon qarte qe pervec feve, sidoms Arberoret ishin ne dijeni te etnise se tyre, madje edhe nen Perandorine Biznatine ishin te vetmit qe u lejohej emerimi i tyre, jo si popujt e tjere qe quheshin Ramioi.
    Ti ke probleme te renda, me keq se Islamiket.

    Reply to this comment
 4. Dr. Vehip (Veip) Proda) August 3, 13:39

  Kombësia lindi në Mesjetë, kurse nocioni komb lindi në shekullin e XVII dhe vazhdon edhe sot e kësaj dite të na sjellë risi, si psh. kombi maqedon, që i përket gjysmës së dytë të shek XX dhe vazhdon të strukturohet edhe tani në shek. XXI.
  Herë pas here është shkruajtur se Skënderbeu bëri “bashkimin kombëtar”. Kjo nuk është reale, sepse trojet shqiptare, si dhe trojet e popullsive të tjera në Gadishullin Ilirik dhe në Europë, ishin të ndarë në latifunde, zotërime e principata. Prandaj, me të drejtë, thuhet e duhet të thuhet se Skënderbeu bëri bashkimin luftarak të krerëve shqiptarë të zotërimeve dhe të principatave shqiptare.Pra, kemi të bëjmë në radhë të parë me një pakt luftarak-bashkim luftarak, por që u shoqërua edhe me atribute e veprime politike e diplomatike, duke u trajtuar Skënderbeu nga të huajt dhe nga shqiptarët, mbret, princ, domethënë, udhëheqës politik e ushtarak i një njësie shtetërore të mëvetësishme. Kujtojmë marrëveshjet e tij me sundimtarë e përfaqësues në Siujdhesën tonë dhe në Europë. Kjo na kujton se Skënderbeu i përkiste kombësisë arbërore (shqiptare).Prandaj, luftrat e tij ishin clirimtare dhe jo fetare, ishin mbrojtëse dhe jo pushtuese.
  Ka thënie se Skënderbeu ishte “mbrojtës i krishtërimit”, por jo pak autorë të huaj e kanë quajtur “Princ i Shqipërisë”, “Princi shqiptar”, qysh nga mesi i e shek. XVII e në vazhdim.

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 August 3, 16:14

   nëse turkun nuk e quajmë pushtues!
   si do të mund ta quanim?!
   -administrues?
   -përhapës të fesë?
   duke qënë se është shtrirë në një hapsirë të madhe perandoria turke pati në përbërje të saj disa lloje besimesh!!
   në shumë vënde dhe në kohë të ndryshme ajo u kundërshtua!!gjithnjë me kryengritje të armatosura!!
   u kundërshtua në pjesën europiane,atë aziatike dhe arabike!!
   nëse prjesën europiane do ta konsideronim në dy aspektet, që përmëndin shqipot e pjerdhur dumbabistë,administrues dhe fetar!?
   i vejn që kanë qënë kryengritje kundër keqadministrimit dhe kundër përhapjes së fesë!!
   nëse do ta shikonim me syrin e arabit do të shohim se nuk ka qënë luftë fetare,sepse dhe ata ishin myslymanë,por thjeshtë kundër keqadministrimit!!
   pra në të tërë rastet na mungon një faktor i rëndësishëm që është përbërës i të tërë perandorive dhe popujve që jetojnë në ato perandori!!
   në rastin tonë dhe atë arab(arabët dhe sot kanë një urrejtje të jashtëzakonshme për turqinë dhe pushtimin otoman.e çuditëshme!?apo jo??) nën perandorinë otomane,mungon ndjenja e lirisë,dëshira për tu çliruar nga i huaji!!
   të gjithë kapin aspektin fetar dhe deri diku atë ekonomik por asnjëherë lirinë!
   ne si shqiptarë themi se si gërku dhe sërbi luftuan për liri,por shqqiptarët assnjëherë!!
   pavarsisht periudhës,pavarsisht besimit,lufta ka qënë në plan të parë çlirimtare!!ndryshe nga ajo që thotë shmidt se gjergji e ka bërë gjithçka për hakmarrje dhe pronësi,këtu kemi të bëjmë me një luftë për liri!!taktikat që u ndoqën,për të siguruar mbështetje ushtarake ose ekonomike kanë qënë të arsyetueshme!!ai ka qënë shumë i pafuqishëm të përballonte superfuqinë e kohës pa asnjë lloj mbështetje!!shfrytëzimi nga ana e dashakeqësve të këtyre taktikave për të devijuar atë që ai ka bërë,nuk sjell asnjë ndryshim në atë që ndodhi në atë kohë,ashtu si nuk ndryshon asgjë në atë se si shihet figura e tij sot!!

   Reply to this comment
 5. katarakti August 3, 13:50

  Reagimet ndaj shkrimit te Mustafa Nanos deshmojne edhe per nje shkalle te larte injorance, smire dhe mungese pjekurie nga shume lexues. Eshte i neveritshem ky lloj nacionalizmi fshatarak i nje pjese prej tyre. Vjedhin, vrasin, ndyejne vendin dhe emrin e shqiptareve sa ne bote, po aq edhe ne Shqiperi dhe hidhen perpjete si patriota te qametit kur Nano hedh ne qarkullim nje teze qe e kane shtruar edhe te tjere para tij. Edhe kur ve ne dyshim mungesen e dokumentave qe provojne lidhjen gjenetike te shqiptareve me iliret, edhe kur pohon mundesine qe ndofta dikur Kosova (emer serb) ka qene e populluar me sllave, kjo lukuni pa tru ulurin si e terbuar! Eshte keq kur keto çeshtje bien ne dore te lumpenit per tu diskutuar. Prandaj edhe mbreti i Frances pati ate shprehjen e famshme: “kepucar merru me kepucet”! Por nje arsye tjeter qe lukunia i eshte versulur me tersellem Nanos eshte, sipas mendimit tim, edhe ajo fetare. Nje pjese, sidomos islamistesh, terbohen kur u permend fjalen sllav apo grek. Dhe aq me shume kur behet fjale per martesa apo per miqesi me fqinjet. Zakonisht eshte ky soj qe e konsideron “turkun” si vella. Pra problemi nderlikohet edhe me shume kur perveç smires, injorances dhe papjekurise fut thonjte e saj edhe feja. Ky tersellem ndaj Mustafa Nanos tregon se nuk jemi ende nje komb i mireformuar dhe i ngjizur siç duhet. Ndarja ne gege dhe toske dhe te krishtere dhe muhamedane ndofta jane shkaqet e kesaj mungese kohezioni.Eshte apo nuk eshte sllave nena e Gjergj Kastriotit nuk ka asnje rendesi.Para se te bejme patriotin e kafeneve apo internetit eshte mire qe te mos mbushim burgjet e botes me bashkekombas kriminele, te respektojme ligjet e shtetit tone dhe atij ku jetojme, te periqemi ta bejme Shqiperine nje vend ku sundon ligji, edukata, miresjellja dhe jo cubat, “te fortet” llumi dhe krimi. Ky eshte patriotizmi i vertete dhe jo terbimi “nacionalisto- islamik” ndaj Mustafa Nanos.

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 August 3, 15:55

   katarakti
   “hidhen perpjete si patriota te qametit kur Nano hedh ne qarkullim nje teze qe e kane shtruar edhe te tjere para tij.”
   të ka shkuar një herë në mëndje përse xhufi nuk ka shkruar??
   për të thjeshtin fakt se ai vetë ka shkruar për vojsavën!!mbi faktet e tij mbështet dhe muç moll jonë!!mbi fakte dhe të historianëve të tjerë!!
   por të gjitha këto fakte,katarakt,nuk kanë vërtetuar,paraqitësit e tyre,asnjëherë përkatësinë etnike!!të gjithë thonë se nuk janë të sigurtë për këtë apo atë saktësi etnike!!
   kurse muçi jo vetëm që ndërton,ai vetë,kështjellë pa themele,por këtë kështjellë e bën dhe botërore!!thotë se është “pranuar botërisht”!!
   katarakto,ta thoshte xim kulufi a ver llapa!?kërkush nuk do të shqetësohej!!
   ti mund të thuash se dhe muçi pak a shumë i tillë është!?
   plotësisht i një mëndje,por ça ti bëjmë këtyre të medias!!
   duan të hanë bukë dhe këta!!janë bërë më të ndyrë se politikanët!!dhe këta si ata kanë dalë jashtë kontrollit!!ju ka zënë paraja sytë!!

   Reply to this comment
 6. Ana August 3, 15:03

  Urime autorit per shkrimin! Nje nderhyrje modeste lidhur me kritiken qe i behet parardhesve tane, qe nuk kane dokumentuar si dhe sa duhet epoken skenderbeiane.
  Pas vdekjes se Skenderbeut dhe thyrjes se ushtrise shqiptare (pese vjet pas vdekjes se tij), turqit u hakmoren ashper ndaj popullit tone, duke zhdukur edhe dokumenta historike etj. Fakti qe gjuha shqipe ishte e vetmja qe e ndaluan me ligj, na ben te pyesim veten, se c’te permasave kane qene dokumentat e zhdukura prej turqve.

  Reply to this comment
 7. anticensurë25642654 August 3, 15:05

  malaj ti thua”duhet thënë se provat dhe dokumentet e deritashme nuk janë aq të plota saqë të na bindin plotësisht për përkatësinë etnike të Vojsava Kastriotit, qoftë përkatësinë arbërore (shqiptare) apo atë sllave.”
  kurse muçi i vuri vulën duke thënë se “është pranuar botërisht se ajo është …”!!
  këtu qëndron ai problemi i “vockël”i vockël fare!!
  pra muçi duke u nisur nga fatkte të pavërtetuara!?
  vërtetoi me saktësi se është e vërtetë!
  të bësh një interpretim të tillë”Dhe, kjo mosplotësi nuk është kryesisht për faj të Barletit, Nolit etj., as për faj të albanologëve të huaj e, aq më pak, të ne të tjerëve, sesa për shkak të dobësisë dhe prapambetjes kulturore të fisnikërisë shqiptare të shekullit të XV e cila u kujdes shumë dhe pandalshëm për pasurim e sundim, por fare pak për kulturim apo lënie mbrapa të dëshmive dhe vlerave historike të kohës.”nuk e di si tia vë emrin!?
  është me të vërtetë e vështirë!!unë do të thosha se ata nuk i kanë kushtuar rëndësi si elektrifikimit dhe informatizimit të shoqërisë së asaj kohe!!ky duhet të jetë thelbi i asaj mungese!!gjithashtu ka qënë problem dhe korrupsioni në dhënjen e tenderave për blerjen e materialeve memorizues!!të gjithë hard disqet dhe moemory stick janë blerë në kinë,prandaj nuk kanë mundur të ruajnë për kohë të gjatë të dhënat!!thjeshtë kanë qënë skarco!
  po sa sundimtarë të asaj kohe ke patur, mor malaj, që kanë menduar ndryshe nga këta që ti po përmënd??numrohen me gishtat e dorës për mijëvjeçar?!
  ky problemi i muçit po zgjat pak si shumë!
  më duket mua!
  shterpësisë së “lajmeve”që kanë në dorë gazetat ju shërbejnë shkrime të tilla muçiste ose anti muçiste,për të realizuar,përmirësuar, për të qënë më të saktë,bilancin ekonomik!!
  prisni dhe pak o mediatisët se me daljen e ramës nga legaliteti,ose me këthimin e ramës nga xhiroja reth e qark shqipërisë,në vëndin e tij,në K/ministri,do të keni boll lajme të reja!!
  do të vendosë një kosh të dytë
  do të zgjerojë dhomën shtetrore të zahos
  do të bëjë dhe një për lindëd dhe anitën
  pastaj ka dhe surpriza të tjera të ëmbëla,prandaj mbani sheqer me vete për ti ua ndjerë lezetin!!

  Reply to this comment
 8. Niko August 3, 15:24

  Z viktor! Ca raste juve shkruani mire e me vend.Kesaj radhe shkrimi juaj i vaket dhe pa vend. Se pari kjo teme sikur u ezaurua;pas Nanos shkruan dhe z M. Zeqo dhe B.Vani(te cilet e qartesuan tablone).S’besoj se eshte nevoja ta marrin me radhe kete teme gjithe gazetaret e shqiperise, pasi jane edhe jashte fushes se tyre.Tjeter gje nese eshte halli per te afishuar sa me shume emrin dhe per te nxjerre ndonje honorar.Se dyti mbroni Nanon.Ndaj ofendimeve patjeter.Por per ceshtjen s’e mbron dot.Nano thjesht ka hedhur nje shashke (“Nje gur ne lume….”) Se cfare mesazhe dhe impakte percjell shashka e Nanaos tregojne shkrimet e z.M.Zeqo e B.Vani.Me fal z.Viktor por kete pershtypje me la shkrimi juaj.

  Reply to this comment
 9. enter"" August 3, 15:33

  Shoqeria shqiptare akoma nuk ka arritur ne stadin e duhur kulturor per te bere nje debat publik ne terma degjimi, kuptimi, e civilizimi.

  Reply to this comment
 10. malo August 3, 16:05

  e megjithate o Viktor , Muci Nano mbetet nje snob gjysme i kulturuar

  Reply to this comment
 11. goni August 3, 17:11

  Nuk do ti thur himne perandorise bizantine,as perandorise romake,por sipas historise,perandorija bizantine,kishte jeten me te gjate se qdo perandori qe njeh historija boterore.dhe sipas historise,pjesa e sotme e arberise,(Shqiperia),bente pjese ne perandorine bizantine!politika nuk ka filluar me lindjen e shteteve nacionale,dhe as pas pavarsise se amerikes,politika eshte e vjeter sa qeshte feja,(besimi ne shum zotera),ku egzistonin njerezit e ksaj feje,si dhe feja qe njihet sot.pra qeshtja e skenderbeut,eshte qeshtje politike,sepse Skenderbeu,nuk njihej ne popull,deri pas fillimit te veprimtarise se rilindjes Kombetare.Dibranet,qe sipas historise,thuhet se aty eshte origjina e skenderbeut,kur desh moren tiranen,(eshte fjala per konfliktin Zog-Noli),kur u pyeten,se pse nuk ja arriten qellimit,thane,se nuk na e mori mendja te ishte kaq e forte rrezistenca ne tirane,ndersa per sa i perket flamurit me shqiponjen dy krenare,thane se menduan si ishte i bab krajlit te Austrise.Keshtu thuhet ne kujtimet,e Eqerem Vlores.pra del se flamuri me shqiponjen dykrenare,eshte Flamur persa perket origjines ,bizantin,pra i perandorise Bizantine,dhe nuk eshte aspak qudi,kur historijan grek thone se na keni vjedhur flamurin,por qudija eshte se historijanet greke ,nuk e nenvizojne se udheheqesit kryesore te perandorise bizantine ishin me origjine iliromaqedone.pra perandorija me jeten me te gjate ne historine boterore,eshte udhehequr nga iliromaqedon,pra shtrohet pyetja,pse kishte jete kaq te gjate,vjen pergjigja,sepse po te keq qeverisej,jeta e saje nuk do te ishte kaq e gjate!

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 August 4, 09:03

   o goni
   injorancën e atëherëshme,të para gati 1 shekulli”sepse Skenderbeu,nuk njihej ne popull,”ti e sjell si një fakt të pakundërshtueshëm dhe lëshon një lumë me “fakte”të tjera “bindëse”,por harron një fakt të thjeshtë të,jo vetëm ditëve tona,por dhe të freskët fare,shkrimin tënd!!
   meqënëse ti nuk di të shkruash shqip,nuk është e thënë se nuk egziston shqipja letrare!
   kështu mor tip!!njeriu mund të fshehë tërë botën pas dy gishtave,mjafton ti vendosësh mbi qepallat e syve,por nuk do të thotë se bota egziston mor kuti e mëndjes!!
   mos je dhe ti nga ata që mendojnë se toka është e sheshtë dhe se ajo nuk rrotullohet??
   injoranca e njerzve nuk është argument o injorant!!
   sa nga ata dibranë e njihnin çerçiz topullin,ismail qemalin,sa lebër njihnin sef kosharen dhe oso kukën??
   o idiot,flitet për një shekull më parë,kur lajmi shkonte në këmbë ose maksimumi me kalë!!flitet për kohën kur njeriu lindte dhe vdiste brënda një rrezeje pre 5 km!!për një kohë kur njeriu nuk ja kishe idenë se egzistonte deti!kur njeriu mendonte se gjithë bota ishte ajo që ai shihte me sytë e tij dhe aspak më tepër!!
   flamuri or injorant,nuk është ADNja e popullit!nuk nxjerrë nga gjenoma e tij!!është një simbol,”targë makine”që simbolizon dinjitetin e një kombi!!dhe rusët e kanë të kopjuar nga hollandezët por asnjëherë hollandezët nuk kanë kërkuar të drejtën e patentimit!!
   përse jeni kaq idiotë të ndyrë duke u përpjekur për të ndyrë dhe atë send që nuk i prish punë askujt!!
   kjo nuk është tona por e kemi kopjuar nga filani,ajo nuk është tona por ja kemi vjedhur fistëkut!!
   po a mund të më thuash ti dhe shumë ndyrësira si ti!
   a do të thoshe gjë sikur të kishim flamurin e gërkut ose të turkut??
   besoj se njëri prej tyre do të të kënaqte shpirtin!!do ta pëlqeje dhe do të ta bënte zëmrën mal,POR për fat të keq tëndin!?
   KËTU I THONË SHQIPËRI DHE NE JEMI SHQIPTARË!!
   NË STË PËLQEN SHKO NË TË SATËME!!
   nëse ka shqiptarë që se dinë akoma historinë e shqipërisë dhe shqiptarëve!?do ta mësojnë!!
   POR JU NDYRËSIRAT DIVERSIONISTE,NORMALISHT BASTARDË SHQIPTARË,NUK MUND TË NDRYSHONI HISTORINË TONË!!

   Reply to this comment
 12. goni August 3, 17:46

  do te shtoj edhe ca fjali,persa e perket ksaj qeshtje,flamuri me shqiponjen dy krenare,si dhe me nje koke aty e ka origjinen,ne perandorine bizantine,por se nga ka ardh tek perandorija bizantine,kete se di,ndoshta nga mesopotanija,ket Flamur e perdoren edhe te tjer pas pb,peranorija austrohungareze,e kishte simbol te vetin,dhe Shum e Shum vende qe seshte nevoja ti permend,sepse tashme dihet,se cilat vende,pra thenja e kadarese se vetem shqiptareve ju be previlegji,per mbajtjen e flamurit me shqiponje bjen,sepse ket Flamur,siq edhe e citova me siper pas renjes se P-Bizantine,e perdoren Shum Vende.Pra Homeri Interrnacionalist Shqiptar,nuk mund te krahasohet me drejtuesit e P-bizantine,qe udhehoqen,nje Perandri 1000,vjet.Megjitheate,them,dhe ket nuk e them veq une,se qdo perandori,kishte fajet dhe gabimet e veta,dhe si rrezultat i kesaj,te gjitha Perandorite rane njera pas tjetres,dhe ketu hyn edhe P-bizantine,porse,ne krahasim me te gjitha Perandorite,supozoj(mendoj),se perandorija me jetegjate,deri ne prag te fillimit te fundit te saje,ishte udhehequr jo keq(Mire),ne krahasim me perandrite me jetshkurtera.pra nuk ka vend per krenari,,sepse krenarija homerike,zhduku nga faqja e dheut popullin,Pellazg!

  Reply to this comment
 13. Niku August 3, 19:26

  “Edhe ti o Brut”! Z. Victor jeni nder te paktet gazetare serioze ne kete media aspak serioze qe ka Shqiperia. Duke mbrojtur Mustafain, beni pis veten tuaj. Mustafai ka shkruajtur nje liber dhe per te bere Leka, kerkon te terheqe vemendjen. Po te thoshte se nena e tij eshte nga Zululandi, nuk do te terhiqte vemendjen, prandaj u kap te nena e Skenderbeut, dhe ia ariti qellimit. Shkrimi i Moikom Zeqos ishte i sakte dhe nuk kishte nevoje per shkrimin thuaj.

  Reply to this comment
 14. # August 3, 20:44

  Ne kohen kur ndertohesh hidrocentrali mbi lumin Drin ne Vaun e Denjes.Nji aktor amator por dhe krijues i dhanun mbas letersise dhe historise.Po diskutonin mbi figuren e heroit kombetar Skenderbeut qe ishte rregjistruar ne krijimtarin e filmit me te njetin titull “Skenderbeu”.Dha nji mendim kritik.
  Ne kete film shikojme lojen e interpretimit dhe domethanine qe Skenderbeu luan si te ishte sekretar Partie.
  E kam ndjek filmin me kete shikim dhe vertet del si te ishte sekretar partie i lindur 500 vjet para se te vinte komunizmi.
  Ne vitet 1990 ia kujtova autorit per kuriozite dhe humor.Mbeti i habitur!Nga e din!Me tha.A asht e vertet i thash.Po mu pergjigj.
  Mendja e njeriut si afer dhe larg mbetet e pa kapeshme dhe me shume pirueta.

  Reply to this comment
  • Besniku August 3, 23:34

   Filmi Skenderbeu eshte nje nga filmat e pare,para vitit 60 dhe me ndihmen e ruseve u realizua aq i bukur e i pa arritshem ne llojit e vet.
   Une nuk kuptoj ku hyn sekretari ne kete film, por per shumicen e shqiptareve, ky film e ka realizuar aq bukur figuren e heroit tone, sa duket si I gjalle. Por kuptohet se aktori AMTOR, eshte shume me i zoti se te tjeret per te vleresuar nje film si Skenderbeu.

   Reply to this comment
  • anticensurë25642654 August 4, 09:14

   #
   ke plotësisht të drejtë!!
   gjat mësimit të historisë një shoqe klase tha se skënderbeu ishte në themelimin e partisë dhe komunist që nga themelimi i PKSHsë!!
   a thu e ky budallallëk ul vlerën e skënderbeut??apo të asaj vajzës??
   a thu se “puna e dobët” e regjizorit apo aktorit,ul vlerën e personazhit??
   deri tashti kam lexuar komente të zgjuara,të ndyra provokuese,por të garantoj se tëndi është komenti më i trashë dhe pa asnjë lloj lidhjeje me temën!!
   më duket një si një shkrim në kufijtë e IDIOTËSISË!!

   Reply to this comment
 15. gjermani i fundit August 3, 23:59

  Per te kujtuar pak profanet sjell ne vemendje qe bijte meshkuj te Gjon Kastriotit i mori sulltani peng sipas kontrates se vasalitetit. Kjo ishte nje praktike tipike vasaliteti. Pa prekur fare ceshtjen e besimit fetar. Edhe Brankovicet ishin vasale tek sulltani, duke mbetur ortodokse. Kur kontrata e vasalitetit me sulltanin u prish, Skenderbeu u perpoq te siguronte mbeshtetjen e Papes dhe mbreterive italike, se ndryshe nuk kish nga t’ia mbante. Por evokimi i Aleksandrit te madh (Iskander) dhe lavdise epirote tregojne qarte se nuk ishte kryesisht feja qellimi i aleances arberore ne kuvendin e Lezhes ne 1444, por riafirmimi i etnise arberore qe fliste nje gjuhe dhe ndante te njejtat tradita.Persa i perket pretendimit absurd se pa Skenderbeun ne kemi komb pa origjine, kjo na con ne rruge pa Krye.S’ka as me te voglin dyshim se edhe Skenderbeu vete e diinte se origjina e tij7 ishte iliro-epirote.

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 August 4, 09:40

   mono
   pengmarrja e fëmijve të kryetarëve të fiseve,ose e fëmijve të fisnikëve është një praktikë shumë e vjetër!!
   është përdorur në kohë të kohërave!!
   arsyeja e parë ka qënë bllokimi i një kryengritje të fisit o fisnikut!
   arsyeja e dytë ka qënë vendosja totale e sundimit,me anë të asimilimit,në një periudhë të dytë,e fisit ose e zotërimeve të fisnikut!!
   pengjet,në kushtet normale,pra ndenjjes qetë,të bindur,të fisit ose zotërimeve të fisnikut në fjalë,trajtoheshin shumë mirë!!ata indoktrinoheshin me mënyrën e jetesës së pengmarrësit dhe bëheshin pjesë e mënyrës së jetesës së tij!!kur vinte koha e ndërrimit të zotëruesit të teritoreve ose të të parit të fisit,ata dërgoheshin si të parët që kishin të drejtën e trashëgimit të titullit!!kështu që bëhej e mundur një aleancë,që mund të quhej në tërë kuptimin e fjalës,asimilim i pastër!!ishte njëlloj sikur të kishe vënë në krye të fisit apo pricipatës një njeri të pushtuesit!!
   por ndonjëherë pengmarrësve nuk u dilte llogaria!!rromakët u sulmunan nga arminius,turqit nga vlad drakula!

   Reply to this comment
   • gjermani i fundit August 4, 14:43

    Ceno, Skenderbeu sipas meje ka qene templar. Sipas Barletit qe djalosh ishte i forte fizikisht, per kete mendoj se origjinen duhet ta kete nga Kukesi, jo nga Mati. Beri nje dyluftim me nje skithas e ca me vone me dy vellezer qe sfidano tere trimat para sulltanit. Por me kohe Skenderbeu shfaqet strateg ushtarak, diplomat dhe pazarxhi i stervitur. E sigurte eshte qe nuk pati mbeshtetjen e nevojshme nga Parati dhe principatat italike. Diku kam lexuar se Filipi i Macedonise ka qene dhene peng tek mbreti Bardhyl si garanci per paqe. Edhe Rama beri paqe me Berishen duke dhene peng Kac Islamin.hahahaaaaThone qe Olimpia, nena e Aleksandrit te Madh ishte k…e madre, por takemi patriotik nuk pranon kete version se na nxin faqen. Po e themi mes nesh, se po e mori vesh Muci do beje liber per putanat dhe universitari i Cilit do ia botoje pa e shkruar akoma.

    Reply to this comment
    • anticensurë25642654 August 7, 12:47

     mono ma bëre kokën çorbë fare!!
     e fillon me”Ceno, Skenderbeu sipas meje ka qene templar.”,skënderbeun templar dhe e përfundon me sakrificën e ramës!?
     nuk e di a është shkrim ironik apo shkrim ndërmjet dy gotave??

     Reply to this comment
 16. Arben August 5, 22:18

  LESHOJINI KOMENTET, O PORTAL I LODHUR,

  OSE MOS LEJONI FARE NJERI TE PERGJIGJET

  KOMENTEVE TE MIA.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim