Për Pëllumb Kullën, ish-Sigurimin dhe Heronjtë

November 15, 2017 04:12

Për Pëllumb Kullën, ish-Sigurimin dhe Heronjtë

I nderuar z.Thano

Shkrimi me titull “Një luftë që s’ka mbaruar” i Pëllumb Kullës, botuar në gazetën “Dita” të datës 14 Nëntor 2017, pavarësisht nga pëlqimet apo mospëlqimet e lexuesit, mendoj se hap një temë interesante, e cila nuk duhet të kalojë pa vëmendje nga ana e intelektualëve, por edhe e lexuesve të thjeshtë.

Them interesante dhe madje e rëndësishme sepse bëhet fjalë për periudhën e konsolidimit të pushtetit popullor të dalë nga LANÇ, një periudhë 10 vjeçare, ku qytetarëve shqiptarë, të cilët kërkonin të shëronin plagët e luftës e të nisnin një jetë të re, iu desh të luftonin dhëmb për dhëmb kundër bandave të reaksionit.

Në këtë luftë “të dytë”, e cila përfundoi me fitoren e Pushtetit të popullit, ranë mjaft shqiptarë, të cilët sipas veprës që kryen, u quajtën nga koha disa Heronj, e disa armiq. Pikërisht këtë “hendek” të hapur para 6 – 7 dekadash midis shqiptarëve, autori na propozon që duhet mbushur, me qëllim që “Lufta që s’ka mbaruar”, më në fund të mbarojë!

“Qysh në krye të shkrimit, më saktë në një shënim të veçantë që përcjell titullin e tij, autori shkruan: “Shumë luftëtarë kanë dhënë jetën, për shkak të anës së gabuar në barrikadë, për shkak të urdhërave jo të studiuara të komandantëve në caktime pozicionesh apo urdhëra të hyrjes në beteja të pamundura. Ne, heroizmin e këtyre luftëtarëve do ta shikojmë të shkëputur nga gabimet. . .”!

Me modesti ndaj intelektualit të mirënjohur Pëllumb Kulla, krijimet artistike të të cilit unë i kam ndjekur e i ndjek me shumë endje, dua t’i kujtoj një shprehje të popullit e cila thotë: “Të rrimë shtrëmbur, por të flasim drejt”!  Ç’është e vërteta, mirë është që të rrimë drejt dhe të flasim drejt. Por populli e ka ditur se jo të gjithë i kanë mundësitë të rrinë drejt, kjo për arsye fizike apo morale qoftë, ndaj thënien e tij filozofike e ka përcjellë  me një “defekt” të domosdoshëm. Nëse autori do të marrë në konsideratë këtë thënie popullore, me siguri do të pajtohet me shumë nga mendimet e mia për çështjen për të cilën diskutojmë.

Bota ka njohur shumë trima të çartur, plot luftëtarë me emër, kordhëtarë të shkathët etj. etj., por jo të gjithë janë quajtur Heronj. Historia njeh Heronj vetëm ata që kanë rënë për një çështje të madhe të Atdheut e të popullit prej nga kanë dalë. Mercenarët, si ato të bandave diversioniste të viteve 1944 – 1954 nuk kishin asnjë motiv të qenësishëm në shërbim të popullit, përveçse motivin e realizimit të planeve të të huajve, tek të cilët kishin gjetur strehë dhe ishin të detyruar tu shërbenin.

Të paktën kapot e këtyre bandave diversioniste të atyre viteve, nuk ishin gjë tjetër veçse kontigjenti që gjatë LANÇ u vu në shërbim të pushtuesit dhe kur pushtuesi u mund, ata vrapuan pas tij si zagari pas të zot, me shpresën se me ndihmën e tij mund të riktheheshin përsëri në postet ku për qindra vjet soji i tyre kishte shtypur e shfrytëzuar popullin fukara.

Fakti që “Luftëtarët” në fjalë mbas arratisjes gjetën strehë pikërisht tek armiqtë historikë të shqiptarëve dhe që  prej tyre merrnin jo vetëm udhëzimet por edhe armët me të cilët bënin masakra mbi shqiptarët e thjeshtë dhe pasurinë e tyre, ua heq atyre të drejtën të quhen Heronj, pavarësisht nga guximi apo trimëria e treguar në luftën e tyre të dështuar. Por edhe trimëria e këtyre luftëtarëve ishte mjerane.

Në asnjë rast ata nuk luftuan ballas e në frontin e luftës kundër forcave të mbrojtes, por fshehur pas ferrave, duke vrarë kryesisht fshatarë të thjeshtë, gjer dhe gra e vajza, siç ishte rasti i Heroinave mirditore, të cilat i masakruan për të vetmen arsye se kishin shkuar në ndërtimin e Hekurudhës, apo në kurset kundër analfabetizmit.

Në vijim të “akteve” të këtyre “Luftëtarëve”, unë do të sjell një episod që lidhet me shtëpinë dhe familjen time në fshatin malor Lufaj të Mirditës. Në zbatim të Vendimit të Komitetit të Maleve, një komitë prej 30 – 40 diversantësh të komanduar nga kolonel Llesh Gjomarku (vëllai i Mark Gjomarkut), në një natë të errët të qershorit 1946 mbërriti në Lufaj të Selitës “për të pushkatuar para popullit të Bajrakut” fshatarin e thjeshtë dhe babain tim Zef Bruçi, i cili kishte marrë përsipër pa asnjë shpërblim detyrën e Kryetarit të Këshillit Popullor.

Në pamundësi për ta kapur Kryetarin e Këshillit, banda na fjalë dogji shtëpinë e tij, duke lënë në dritë të hënës gratë dhe fëmijët e kësaj shtëpie. Po e pranojmë për një çast se babai im e meritonte pushkatimin, sepse kishte strehuar Bardhok Bibën me shokë. Po gratë dhe kalamajtë e vegjël të shtëpisë ç’patën bërë, që këta banditë “Luftëtarë” i lanë pa strehë?!

Autori i nderuar Pëllumb Kulla, me të drejtë shpalos shqetësimin  që edhe sot pas 7 dekadash, lufta verbale “midis luftëtarëve  të sigurimit”, përfaqësuar nga Asim Aliko, Mark Dodani, Hekuran Pobrati, Pal Melyshi, etj. dhe “luftëtarëve të bandave”, po vijon duke mos lënë shanse për “paqëtimin” e shqiptarëve apo për “mbarimin e luftës”!  Dhe si argument që kjo luftë verbale të mbarojë dhe hendeku midis luftëtarëve të të dy fronteve të mbushet e sheshohet, na sjell dy shembuj: njërin nga Lufta civile e amerikanëve, dhe tjetrin nga Spanja e vitit 1936.:

“Në asnjë rast, – shkruan autori, – në SHBA nuk përkujtohen heroizmat e amerikanëve mbi amerikanët e tjerë”. Dhe duke na sjellë shembullin tjetër më të afërt, autori kujton ligjëratën e Frankos në përkujtimin e një prej betejave të tij më të famshme: “E tani, – tha Gjeneralismi, – cilët do të nderojmë dhe cilët jo? Kush ishin mbi këtë truall të përgjakur dëshmorët dhe cilët ishin antidëshmorët?  Nuk ka dallim. Të dy palët janë dëshmorët tanë”.

Të dy shembujt e mësipërm, çalojnë nga një detaj mjaft i rëndësishëm. Në Luftën Civile të Amerikës, ashtu si dhe në Spanjë, luftëtarët amerikanë apo spanjolë nuk ishin vënë në shërbim të të huajve, siç ishin vënë “luftëtarët” e komitave tona të periudhës 1944 – 1954. Nëse autori ka harruar, po e kujtoj se për shëmbull, Kryetari i Komitetit famëkeq të maleve, kolonel Mark Gjomarku kishte qenë ministër i qeverisë fashiste në vitet 1939 – 1943. Dhe jo vetëm ai, por të gjithë kapot e bandave patën qenë të lidhur me njëmijë fije ose bashkëpunëtorë të drejtpërdrejtë të pushtuesit nazifashist. Është ky “detaj” që ua ndalon atyre mundësinë e shpalljes luftëtar Heronj.

Padyshim që meraku i Pëllumb Kullës për “Luftën që s’ka mbaruar” edhe pas shtatë dekadave, është i drejtë. Luftëtarët e bandave reaksionare, vërtet nuk mund të quhen Heronj, por nga ana tjetër, të gjitha mundësitë kanë qenë që, vepra e tyre e zezë të arshivohej në dosje dhe të mos gërgitej, siç thotë shkodrani. Se në fund të fundit edhe ata janë njerëzit tanë. Por gërgasit e kësaj “dosje” kanë qenë vetë personazhet e tyre; të mbeturit të gjallë apo trashëgimntarët e atyre që ranë në përpjekje.

Pas shtatë dekadash nga ajo kohë, pjesëtarët e bandave reaksionare të periudhës 1944 – 1954 ishin gati të harroheshin. Por ishin pikërisht ata vetë, pasardhësit e tyre e madje edhe politikanët e llojit Berisha, Nishani e kompani që personazhet e këtyre dosjeve të zeza i nxorën nga pluhuri i kohës dhe harresës për t’i “shndritur” me medalje e buste të pamerituara. Për të mos përmendur dëmshpërblimet me të holla, që shumica e këtye personazheve kanë marrë për meritat e vrasjes së rreth 650 shqiptarëve, shumica prej tyre ushtarë të thjeshtë, fshatarë e punëtorë të varfër, intelektualë që kishin marrë përsipër zhdukjen e analfabetizmit, gra e vajza që donin të martoheheshin pa e vendosur “thesin” mbi krye ditën e dasmës së tyre.

Në vijim dua t’i kujtoi autorit dhe një traditë të hershme të shqiptarëve të veriut: Sipas dokeve zakonore, në mortin e të vrarit mund të vinte edhe vetë vrasësi, pa patur frikë se do ta kërcënonin apo ta vrisnin. Por vrasësi duhej të vinte me pushkën me grykë poshtë. E kundërta ka ndodhur e po ndodh me ish diversantët dhe disa nga trashëgimtarët e tyre.

Jo vetëm vijnë me “grykën e pushkës” përpjetë, por madje duke kënduar e tundur verdhushkat e shpërblimit dhe diplomat e nderit pa nder, të akorduara nga pushtetarët perversë të tranzicionit shqiptar. Në këto kushte, sigurisht hendeku i ndarjes midis Heronjëve dhe Diversantëve nuk mund të mbushet dhe për pasojë as lufta nuk mund të mbarojë.

Sa për të shkruarit e moderuar të Mark Dodanit, apo gjuhën e intoksikuar të viteve gjashtëdhjetë të Luan Pobratit, lidhur me SHBA, unë do të mjaftohem me faktin se vetë personalitetet amerikane dhe Departamenti i shtetit, grupet diversioniste ndaj vendit tonë i kanë quajtur të jashtëligjshme. Nëse për emërtimin “grupe diversante” do të kërkohet një tjetër, atëhere për “Luftëtarët” që vinin me nëndetëse, apo hidheshin me parashutë për të vrarë, djegur e mbjellur panik në popull, termi më i saktë është “Grupe terroriste”.

I nderuar Pëllumb Kulla, jo më kot në titull të shkrimit tim modest vura fjalën e urtë të popullit: “Të rrimë shtrëmbër, por të flasim drejt”. Unë nuk mund ta gjykoj pozicionin tuaj të djeshëm, sepse nuk ju njoh nga afër. Mund të keni plotësisht arsye të qëndroni “shtrëmbër”. Por nuk keni asnjë arsye të mos flisni drejt. Aq më tepër kur bëhet fjalë për një personalitet të artit, siç jeni ju.

Unë bashkohem me mendimin e zotit Xhevdet Shehu, shprehur në shënimin bri shkrimit tuaj në Dita, kur thotë se: “Përderisa ata (anglo-amerikanët) që organizuan atë mësymje  paraushtarake (banda diversioniste – shenimi im) kanë kërkuar ndjesë, besoj se nuk ka nevojë për sqarime dhe arsyetime të mëtejshme, aq më tepër për të justifikuar dekoratat e ish-presidentit Bujar Nishani në fundin e mandatit të tij”.

Dhe për ta mbyllur po me frazën e goditur të Zotit Shehu: “Turpi mbetet turp, dhe antishqiptarizmi mbetet antishqiptarizëm”.

Gjon Bruci

November 15, 2017 04:12
Komento

39 Komente

 1. demo November 15, 05:24

  Qe nga vjeshta e vitit 1944 mbi malesine e Mirdites,mbi Malesine e Madhe,mbi Malesine e Dukagjinit,ushtroi terror banda e Hodo Habilajt dhe Kasem Trebeshines,i mbiquajtur “Bataljoni i Mbrojtjes se Popullit.Grate malesore lidheshin dhe rriheshin ne syte e femijeve,u futej macoku ne citjane,ndersa meshkujt pasi shikonin skenen e llahtareshme,pushkatoheshin ne oborr.
  Mark Dodani ne kete 10 vjecar tmerri per Malsine(1944-1954)sherbente si KALLAUZ i vendit,si “Malesori i MIRE”,ky tregonte me gisht kullat qe do te :Vizitoheshin”.:-A pret miq o i zoti shtepise?Na jemi te Komitetit te maleve! Kush hapte deren dhe priste skilen e Mirdites dhe banden e “Diversanteve” te herojve te heshtur,perfundonte ne Aushvicin e Tepelenes.Sa gra dhe femije vdiqen prej etjes,urise dhe semundjeve ne ate kamp!Shumica prej tyre ishin gra dhe femije Mirditore.Ne qafe i paste Mark Dodani!
  Ata burra malesore,qe ju i quajtert “Diversante”,nuk vinin per lemoshat e sherbimeve sekrete amerikane,gjermane e me the e te thashe…Ata vinin te perveluar prej shkulmit te tmerreve,qe po hiqnin familjet e tyre.,si kamikaze,per tu perveluar edhe ata ne ate ferr qe po hiqnin familjet e tyre.Ushtria terroriste serbo-sllave,e mbiquajtur partizane,pasi perfundoi inkersionin antikombetar ne Kosove,u stacionua ne Shkoder,per te mbytur me zjarr e me hekur traditen patriotike shqiptare,qendresen antisllave te 9 bajraqeve te Malsise.70 mije ushtare dhe drejtues te tyre kriminele te hurit e te litarit si Mehmet Shehu,Hodo Habilaj,Llambi Zicishti,Kadri Hazbiu,etj,etj, u versulen mbi nje popullsi,qe nuk i mbushte te 50 mije banoret.Mark Dodani si malesor”i mire” u be kallauz i tyre.

  Reply to this comment
  • Preza November 16, 14:44

   Zoti Pellumb Kulla lufta ka mbaruar kohe me pare.

   Lexoja nje koment me poshte qe i referohet popullit shqiptar, si popull m.ti etj.. Sepse ky popull qenka akoma komunist etj Sigurisht qe ky eshte nje komentues te cilin e kane leshuar nervat nga pritja e gjate qe ky, populli shqiptar te behet antikomunist, dhe ai ( populli ) akoma nuk eshte bere i tille, por ne te kundert vazhdon ta kujtoje me nostalgji periudhen komuniste..etj etj
   Kjo nuk eshte thjesht nje teme me diversante dhe me Heronj te Heshtur, apo te zhurmeshem, kjo eshte nje teme ne vazhden e perpjekjeve per te rehabilituar ngjarje, figura historike, periudha te caktuara te historise se Shqiperise, per ti revizionuar ato dhe per ti treguar sipas versioneve te ngjyrosura e sheqeresoura ku kriminelet e njohur kthehen ne viktima dhe viktimat ne kriminele.
   Ne te gjithe kete sage shkrimesh, vitesh, ngjarjesh, emrash, familjesh, korrektuesit e historise ne menyre te qellimshme harrojne thelbin e ekzistences se nje populli, jashte versioneve dhe modeleve politike, qe eshte plotesimi i nevojave baze ne menyre qe nje popull te ekzistoje, te cilat jane ushqim, strehim, siguri. Si dhe harrohet qe nje popull ne masen e madhe te tij ne qender te qendrimeve politkie ka interesat e tija ekonomike te cilat percaktojne edhe qendrimet politike.
   A perfitoi populli shqipetar nga socilaizmi/komumizmi. Po. POPULLI SHQIPTAR PERFITOI NGA SOCIALIZMI/KOMUNIZMI.
   Kete e harrojne korrektuesit, suvatuesit, bojaxhinjte, riparuesit, korruptuesit, negociatoret, brokerat, sahanlepiresit, kriminelet, degjeneruesit, bashkepunetoret, burgaxhinjte, presidentet, kryeministrat, ministrat, hajdutet, agjentet, servilet, opinionistet, sharlatanet, atdhemohuesit, analistet etj etj kategori te cilat i zbuloi tranzicioni dhe qe jane e shiten me shumice duke e rrjepur e ndukur, vjedhur e masakruar, kete vend, qe edhe kaq, vazhdon e mban, e mban…megjithese ka vite qe keta i kane hipur siper dhe nuk i zbresin me sa te jete jeta…Pikerisht prandaj harrohet e kaluara, e horrohet qe shqiptaret perfituan, jetuan me mire sec jetonin, kishin pune, siguri, krijuan familje, shkolluan femijet, etj.
   Komunistet u bazuan tek populli i thjesht e i varfer, tek ata qe ishin pa toke, pa mundesi, pa buke, qe hanin nje here ne dy tre dite, tek ata qe ju bashkuan luftes jo vetem per te shporrur armikun, por edhe sepse kerkonin nje jete me te mire, te cilen nuk jua kishte dhene as Zogu e as Baballaret e Kombit. U bazuan tek shumica e popullit.
   Ky eshte thelbi..
   A denoi rregjimi komunist edhe njerez te pafajshem dhe jo perkrahes te tij. Sigurisht qe denoi. Ky eshte perseri nje fakt historik i pa revizionueshem. Familje te tera u persekutuan per shkaqe biografie, individe u denuan per nje fjale goje, lufta e klasave here ngrihej e here ulej por asnjehere nuk shuhej etj.
   Korrektuesit perdorin gjithnje grupimin e te persekutuarve per te argumentuar kunder ish sistemit dhe vijes.
   Por edhe ketu duhet te mos harrojme nje te vertete te madhe. Menjehere pas vendosjes se pluralizmit dhe kapitalizmit ne Shqiperi te persekutuarit politike te diktatures u perdoren perseri si “mishi per top” per qellimet politike te kategorive qe kam permendur me siper. Ata u rreshtuan ne krahe te sharlataneve e krimineleve, duke menduar se tashme edhe ata do te perfaqesoheshin ne drejtimin e jetes se vendit.
   Ata bene dy gabime te medha:
   E para, u vune ne sherbim te politikes se dites dhe interesave te saj. Por ketu u percane dhe humben identitetin duke u bashkuar me sharlatanet e te gjitha ngjyrave sipas kategorive te mesiperme.
   E dyta, te persekutuarit politike nuk u distancuan nga kriminelet burgaxhinj qe ne nje menyre apo ne nje tjeter kishin marre denime te gjata e te shkurtra dhe e klasifikuan veten si antikomuniste, por ne fakt ishin ish kolaboracioniste e kriminele, diversante e terroriste qe gjithashtu u shiten si antikomuniste, agjente e te shitur tek te huajt, zjarrevenes te stallave te bagetive e sabotues te ndryshem. Perzjerja e te persekutuarve te rregjimit me keto kategori, ju humbi atyre identitetin e te persekutuarit politik te rregjimit dhe ju humbi edhe imazhin ne popull duke i futur te gjithe ata ne nje thes.
   Lufta zoti Kulla ne kete menyre u humb edhe per here te dyte, packa se tanime duhej te zhvillohej ne terrenin dhe fushen e te persekutuarve politike.
   Lufta ka mbaruar dhe ajo nuk kthehet me. Ndergjegja popullore, kombetare, eshte nje organizem qe manipulohet me veshtiresi ose fare per ceshtje te historise dhe trashegimnise historike.
   Per ceshtje te tjera, manipulohet me kollaj, dhe kjo varet nga shkalla e zhvillimit te nje kombi, eshte i madh apo i vogel.

   Reply to this comment
   • Poshte diktaturat te majta e te djathta November 16, 18:42

    O Preza,
    Thelbi është që komunistët janë bastarde, pa bese e pa dashuri për vatanin e për vëllain shqiptare…
    Qenë vëllezërit e muzhikeve ruse, të atij njeriut të ri , që krijoi ajo Partia e dhunës nga 1944 e deri më sot!
    Ata vranë vllai vllain,
    Terrorizuan të mirën e të bukurën…
    Këta qenë komunistët…
    Historia ja hoqi maskat qe kishin, gjoja për të ndihmuar të vobektin…Ata qenë sadiste vllavrases

    Reply to this comment
    • Che Guevara November 19, 02:22

     O poshte e perpjete….!
     Ti vete e pranon o bushter e ndyre qe komunistet ishin bastarde etj!
     Pra po te ishin te tille as ti nuk do ishe gjalle sot o kerme!
     Po te isha une ne poste drejtuese vendimarrese,denimet qe ka dhene gjykata ne ate kohe do t’i dhjetfishoja duke e ndryshuar burgosjen dhe internimin me pushhkatim e varje ne litar!
     Ja,a nuk duhej varur ti o vrrome e keqe,qe as tani pas 27 vjetesh kapitalizem akoma ruan urrejtjen ne shpirt?
     Po une cfare kujton ti se do ben ndryshe?
     Edhe une do te urrej shume here me teper se atehere!

     Reply to this comment
  • Në 29 Nëntor 1944, Shqipëria kaloi nga shiu nazist tek breshëri i diktaturës socialiste November 16, 17:37

   E ashoquajutura Lufta nacional-çlirimtare çlirimtare, u krijua si gjithë propoganda e PPSh, nëper direktivat fantone…
   Në 29, Nëntor 1944, njerzit në Shqipëri kaluan nga shiu nazist tek breshëri i diktaturës socialiste…

   Reply to this comment
  • Populli November 16, 17:49

   Edhe dreqerit,
   të kishin pushtuar o, Shqipëri,
   Nuk do hiqshe më zi,
   Sa hoqe nga 1944 e deri tani!

   Reply to this comment
  • Rrofte 28, poshte 29! November 16, 17:52

   Sa për turp, po e përpunon shoqëria shqiptare diktaturën socialiste…
   Do të ju kapi një diktaturë tjetër, se nuk keni zënë mend, o shqiptare..

   Reply to this comment
  • Poshte komunistet e gjithe botes.. November 23, 17:32

   Kur do të zhduken nga faqja e dheut këta, qe na kujtojnë atë zlirimin e Shqipërisë?
   Per ne filloi gjëma me e keqe se murtaja, që akoma nuk ka marrë fund, nga pasardhësit e atyre morracakeve komuniste

   Reply to this comment
 2. Kroi November 15, 06:01

  Shkrim nga nje muzhik injorant per muzhike pensioniste qe i ka zene skleroza dhe iu ka ngelur ora 70 vjet me pare. Si perkthehet ne shqip fjala “reaksion”? Nuk je ti bre Gjon fshatari qe percakton shqiptarizmen. Shkruaje kete shkrim per Rusi dhe Siberi, ma mire or tenj. Eshte viti 2017 bre Gjon dhe ky shkrimi yt nuk do vlente as ne vitin 1947.
  Po ate fashisten komuniste Nexhmije Xhuglini ne cilen kosh e fut ti bre gjon? Pse i merr per te verteta keto qe shkruan bre Gjon muzhiku? Po Dushan Mugoshen, Miladoin Popoviçin, Alekasander Rankoviçin dhe kelyshet e tyre Enver Hoxha, Mehmet Shehu, etj., ne cilin kosh te gomarit i fut: ne ate te mirin per shqiptaret??????

  Reply to this comment
 3. We People ... November 15, 06:39

  Nje replike modeste se me Pellumbin..Xhevdetin dhe Gjon Brucin
  .
  Ta fillojme me Pellumbin:
  .
  Pse Pellumbi nga nje artist popullor I talentuar ne humor I preferuar nga 99% e Shqiptareve eshte kthyer ne nje demon politik te shumices tyre?!
  .
  E para
  .
  P.Kulla ne periudhen para 1991 ka qene nje I perkedhelur I sistemit (regjimit) Enverit (dhe lolo oborri I thone disa) edhe pse kishte nje battalion me ballista ne Shpine shume prej tyre agersive .Duke qene se nga klasat e permbysura shihej dhe shihet akoma qe ndoshta Pellumbi ka ngrene nje luge corbe te prishur e detyrojne Pellumbin e gjore te vihet neballe te luftes per shpartallimin e “ e kamunizmit vdekur” si kanibali I rradhes..
  .
  E dyta
  .
  Dihet nga te gjithe qe ne vitet 1991-1992 Pellumbi nga nje I perkedhelur I sistemit u be nje nga me aktivet ne hordhine e kanibaleve me kufomen e Enverit dhe per kete u shperblye me poste dipllomatike ne Gjermani dhe pastaj ne OKB dhe sot vazhdon per inerci kete rruge hijenash
  .
  E treta
  .
  Ne 1997 Pkulla beri gabimin fatal qe kerkoi strehim politik ne Amerike ( ku dhe shteti amerikan nuk duhej ta pranonte) se pushtetin e moren te “kuqte” qe ne fakt ishin miqte e tij me Nanon ne krye….Ndoshta kjo “egersi” e Pellumbit qe vazhdon akoma te luftoje “te kuqte imagjinare” behet per te justifikuar kete status qe mori ne 1997 si antikomunist artificjal
  ********
  PAK HISTORI
  .
  Ramiz Alia ne 1990
  as nuk shpalli kapitullim ,
  as nuk rezistoi
  dhe as beri “deal” si xhentelmen me perendimoret (kuptohet me amerikanet).
  .
  Ketu eshte thelbi problemit.
  .
  Ne nje kohe qe Ramiz Alia pranoi nje pakete te madhe reformash (pa lindur akoma PD)
  .
  1-lirine e shprehjes
  2-lirine e fese
  3-lirine e tubimit
  4-lirine e shtypit
  5-heqjen e ligtit te agjit-proppit
  6-pranimi I ekonomise tregut
  7-lidhjet dipllomatike USA-USSR-GB
  8-lirimi I te perdjekurve politike
  9-njohja e prones private
  10-lejimi I vizitave jashte shtetit
  11 lejimi I pluralizmit
  12 heqja e PPSH si rol udheheqes…etj
  .
  Tregoi se Ramiz Alia teorikisht dhe praktikisht ju bind perendimit…POR ai ishte ky I fundit I ndershem ne rolit e tij ne Shqiperi ??
  .
  Ku e kam fjalen ??
  .
  Ne 1990-1991 donte apo jo Ramiz Alia ai lloj sistemi qe ishte imponuar nga Roosvelti-Curcilli-Stalin ne 1943-1944 kishte rene.
  Per nje mendje te kthjellet ne ate kohe pra ne 1991 situta kerkonte kete rend dite (kini vemendje)

  a-PAJTIM KOMBETAR
  .
  b-PLAN MARSHALL
  .
  c-AUTOKRITIKE & FALJE NGA SISTEMI QE LAME PAS.

  Po cfare ndodhi realisht ?
  .
  Ne periudhen 1989-1991 nuk ngeli ish kolaboracjonist,ish zogist,ish nazist,ish fashist,ish diversant ish ballist,serbofile,grekofile,rusofile,islamike ,antienverist,antikomunist etj pa ardhur ne shqiperi ne kryqzaten me te peshtirosur te historise njerzmit…ajo e dekomunistifikimit qe u gatua ne guzhinen e beogradit dhe te zbatuar teorikisht nga dyshja antishqiptare Rajeson-Elezbiberaj dhe e zbatuar nga dyshja kriminale Berish-hajdari.
  .
  Trekendeshi I Bermudes :2 prilli 1991-prishja e qeverise stabilitetit 4 dhjetor 1991 dhe marrja pjese e amb. Rajerson ne menyre te FELLIQUR ne votimet e 1992 nuk kane nevoje per koment por vetem dy fjale :INVAZION DIPLLOMATIK CUDITERISHT I ardhur nga beogradi kur Amerika dhe ish jugosllavia ishin partnere teper te fuqishem..dhe ky ishte nje mallkim per shqiperine..Berisha nje hybrid paranojak I tyre.
  .
  Kjo paranoje vazhdon dhe sot…Berisha,faantazma Azem Hajkari –lul bahici,Rajersoni dhe Elez Biberaj nuk ehodhen ate fare komunizmi (qe vetem komunizem nuk ishte) ne Shqiperi por vetem realizuan disa pika te NACERTANIES SERBE..shkaterrimin e shqiperise,daljen e serbise ne adriatik,islamizimin e vendit dhedorzimin e saj pa kushte nderkombetareve ..
  cfare I rekomandaj te nderurit Pellumb qe te bindet per sa me siper

  I-Te rekomandoj te lexosh nje liber interesant te ambasdorit te pare gjerman ne shqiperi Verner Daum,te titulluar “shqiperia midis kryqit dhe gjysem henes” ku del qarte qe ai vecse ambasdor nuk ishte porn je lloj agjenti qe I vuri minat e para atije vendi bashke me ambasadorin grek atehere Kakabassi qe organizuan poshtersisht INCIDENTIN E AMBASADAVE.

  II-Te rekomandoj te lexosh nje interviste te ambasadorit te pare amerikan Edwin William Rajerson dhe ne zotit EZaloshnja.
  .
  III-Intervisten e Elez Biberajt dhene ne Klanin e Blendi Esattoptanit ne vitin 2008..
  .
  IV-DESHMINE E FRIKESHME TE IZZET HAXHISE NE INTERFERNECEN E ELEZ BIBERAJT ME AZEM HAJDARET E TIJ NE KOMPLLOTIN E 2 PRILLIT 1991 DHE TE PRANUAR NE NJE FARE MENYRE NGA RAJESONI NJE VIT ME PARE
  .
  Jam I bindur qe pasi ti gjesh dhe ti lexosh me kujdes keto materiale do mendosh se Shqiperia eshte pushtuar dhe e poshtruar me mirekuptim nga miqte..
  Koment-shkruesi fatkeqesisht pas

  KRIMIT FASHIST TE 21 janarit 2011
  e shikon globin toksor si nje xhungel ku zbatohen ne nje menyre perfekte ligjet e seleksionimit te natyres…KU PESHKU I MADH E HA TE VOGLIN..(pa I thene faleminderit)
  Ose e thene ne nje menyre me figurative: Reksi Qeni I dasara malltezes (mbesa e kucedres berishe) shpenzon me shume se 8 jetimet e atyre qe u vrane ne 21 janar2011 nga gjyshi I saj gjakatar qe cuditerisht…e theksoj..cuditerisht nenpunesi arvizu ( sic quhet ambasdor) I thote Burre Shteti..dhe Donald Lulushi I ka kumbare ne dekriminalizim

  Te me falni per materialin e gjate por ai vend ka vdekur klinikisht..
  Ai vend do te kaloje nga “recovery room” ne gjendje normale kur komuniteti nderkombetar posacerisht ai amerikan ti kerkoje falje shqiptareve per invazionin me banda terroriste 1946-1956…per gafat e bere ne 1991-2 qe erdhen nga beogradi me dhendrin e tyre Berishoviq.
  .
  Ata dhe vetem ata mund ta clirojne shqiperine nga pushtimi Nazi-Berishist .Ne kete kuader Edi Rama te nderpresin Lodrat me Visho Ajaze dhe Saimir Tahire ne nje kohe qe dhendri serbise Berisha dhe miku personal i Lul Ba,shkijes Dmir Fazllic me residence ne Washington bejne ligjin ne Shqiperi…
  Shkurt ;
  Amerika duhet te dorzoje koken e Berishes ne tepsi….nqs udhehiqet nga parimet e xhorxh washigtonit dhe Abraham linkolnit & Franklin Roosveltit…perndryshe le te mendojme se Enver Hoxha eshte nje kokat me te medha qe ka nxjerre njerzimi…

  Kush eshte celesi I ZGJIDHJES ketij problem??
  Shume thjeshte..

  Amerikanet e pare qe ri-erdhen ne Shqiperi ne 1990-1991 por dhe Ramiz Alite e asaj kohe bene nje gabim kozmik.
  .
  Ndeshja politike gjysem shekullore midis Amerikes dhe Shqiperise (jo per faj te kesaj te fundit) perfundoi ne fitoren e shtetit shqiptar..pasi le ta themi me terma sportive..Shqiperia luftonte ne mbrojtje dhe Amerika ishte ne sulm por qe kishte dhe lojtare te huaj si Serbin & grekun…Pra Rajersonet makartiste dhe Elezbiberet me banden e Trojes(tropojes) nuk duhet te kishin ardhur si “clirimtare” dhe te fillonin “dekomunistifikimin” qe perfundoi ne genocid anti-comunist dhe shikohet perfundimi sot ku jemi katandisur ne territor te banuar nga shqipfoles ..pupet state.
  .
  Pra Shqiperia qofte nga aleatet tane qofte dhe nga keto ‘PELLUMBAT E MARIKES” duhet te ndryshojne mendesine e vitit 1991 ku Ramiz Alia priti Bejkerin me duar ne qafe ne qershor 1991 pra ishte dore pajtimi …pra ndeshja 50 vjecare usa-albania doli “barazim”..pra e priti si mik dhe nuk ishte nevoja qe pas vizites tij te kalonte situate ne kanibalizem antikomunist sidomos nga ish komunistet nazi-berishiste dhe si ky ballisti I Kulles qe vazhdon dhe sot.
  Shkurt muhabeti…Amerikanet duhet ta trajtonin Shqiperine si Vietnamin sot qe ishin dy shtete fituese ne perplasjen me Ameriken(jo si rumanine apo korene e veriut).
  Nqs vietnamezet e fituan me lufte perplasjen me Ameriken ku u vrane gjysem miljoni ushtare amerikane..ndryshe ndodhi ne Shqiperi qe fitoi betejen me Ameriken po u vrare asnje ushtar amerikan.
  Parndaj ky Pellumb Kulla te mos flase nga Marika me keto rrefenja antishqiptare.
  .
  Pellumb !

  Sado Viagra “antikamuniste” te te japin ne Amerike ..

  You Are The Biggest Loser Forever…

  Reply to this comment
  • Gjethi i Kuq November 15, 09:24

   Ok Wepeople ! Qartè, qetè dhe plot shpresè !

   Reply to this comment
  • Lira November 23, 17:36

   #we people,
   Ke fole ne emër të atij popullit në psiqiatri…
   Do me na tregu se dinë dhe anglisht…
   Po shkruan jo vetëm gjatë, por dhe për lumë…

   Reply to this comment
  • Edi November 23, 17:40

   Që people,
   Ka një fjalë të urtë që thotë lënë budallenjtë se të tregon vete kush është dhe ti me këtë çfarë ke shkruajtur, dukesh se nuk je fort i formuar si njeri..
   Ti je debil…

   Reply to this comment
 4. pero November 15, 06:58

  Z.Bruci
  Pellumb Kulla e ka shkruar kete shkrim 10 vite me pare por une mendoj se ka bere gabim qe ka lejuar tani te botohet. Pas 10 vjetesh eshte po i njejti mentalitet i shume shqiptareve, perfshi dhe ju,si 10 apo 15 vjet me pare apo me i ngarkuar.Thelbi i shkrimit te Pellumb Kulles eshte ajo qe pikerisht as ju nuk e keni kuptuar.
  Ju , me te drejte, thoni qe komita dogji shtepine e babait tuaj dhe nxoren grate dhe femijet ne shi dhe ere, s’besoj se sot ka njeri qe e aprovon kete, por po te vazhdojme me kete llogjike sot, sa dhjetra mijra gra dhe femije u surgjynosen, u burgosen dhe u vrane gjate pushtetit tuaj “demokratik” ? Po keta a nuk ishin shqiptare ? Apo ishin serb ?
  Armiqte amerikane dhe te huaj , qe permendni ju, me duket se ne vitin 1997, i thirrem me lutje qe te vinin dhe te shpetonin Shqiperine nga demokrati komunist Sali Berisha dhe nga komunistet e tjere qe perfitonin nga situate per pushtet. Pse nuk e pushtuan keta armiq te jashtem Shqiperine.?
  Dhe ata komita, qe i quani ju, apo diversante (fjale e tmerrshme) kishin nje ideal per Shqiperine, ne anen e gabuar apo te mire ai ishte ideal per Shqiperine. Perse ata nuk bene diversion ne Bullgari apo Poloni, te themi, por ne Shqiperi? Shqiperia nuk eshte as e jotja e as e imja. Secili e do per shpirtin e vet dhe nuk ka force ne rruzull qe ta shkuli.
  Prandaj Pellumb Kulla ben thirrje per nje mentalitet tjeter, per te kapercyer mbi keto krime monstruose, nga cila do ane qofshin ato.
  Dhe do ju lutesha mos perdorni ate fjalor qe u perdor ashper per dyzet e ca vjet me rradhe, ne rregjimin me demokratit ne bote, por qe ende vazhdon te perdoret.
  edhe sot.
  Ju lutem

  Reply to this comment
 5. Ramadani November 15, 07:11

  Une nuk di qe Pellumb Kulla te jete ndonje artist i mafhe.Edhe roli i tij te drama dy krisma ne Paris vlene shume per te desheruar.Edhe si regjizor nuk ka bere ndonjebrekulli te madhe. Kur pergatitesha per te shkuar ne konkurs ne Insitutin e Arteve ne teatrin e Fierit ku me ndihmuan dy aktor dhe njerez te mbrekulluedhem Shpetim Shehu dhe Andrea Pepi e njoha dhe Pellumb Kullen. Ai ishte njeti i rende, i zymte, mendjemadh, kapadai dhe shume i ashper e shpirt lig. Tere ky njeti me njeqinde fytyra rrinte ne kafe me oficerat e sigurimit te shtetit ne Fier.Te gjithe ne teater e kishin frike se mos i spiunonte, bile aty degjova se je permendnin emrin fsllco, pseudonimin “aktori”.Ky fare Pellumbi pse nuk i dhadhe nje dore parash nuk me fuste as emrin ne liste qe te konkuroja ne Tirane.E megjithate une shkova ne Tirane dhe fitova, por Pellumb Kulla nderhyri edhe ne Tirane qe une te mos fitoja, por komisioni me aktoret e medhenje si Kadri Roshi, Esat Oktrova, etj nuk ja varen shume artistit te deshtuar, spiunit te fshehte Pellum Kulla.Per Pellumb Kullen flitej se njerzit e tij denbabaden ishin te lidhur me Asfsline dhe kishin bere krime ne Korce ne sherbim te shtetit grek.
  Pellumb Kulla qe u rrite ne karieten e tij artistike me nfihmen e dihurimit te shtetit tani flet keq dhe eshte hedhur ne sulm kunder Sigurimit te shtetit per te mbuluar te kaluaren e tij te erret.Atehere thuhej se Pellumbi kidhte spiunuar efhe Vladimir Muzhen dhe disa ne Lushnje ne Degen e Brenddhme.
  Ne asnje vend te botes nuk ndodhe qe njerzit te shajne dhe fyejne ushtaraket e popullit, kjo po ndofhe vetem ne Shqiperi.Cdo popull qe fyen ushtaraket e vet ky popull nuk meriton te kete ushtri dhe shtetin e vet.
  Nuk kam degjuar qe serbet te shajne udebashet ushtarak te tyre, edhe greket i nderojne punonjesit ushtarak te Asfalise , po keshtu edhe turwit, bullgaret, ruset, amerikanet, anglezet i redpektojne dhe paguajne djemet e tyre ushtarak qe punojne ne sherbimet sekrete te vendeve te tyre.
  Vetem ne Shqiperi u shkaterrua ushtria, sigurimi i shtetit, policia, kufiri , hetuedia, aviacioni, flota detate e tj dhe ndaj tyre po behet nje propogande e ashper e nxitur, frymezuar dhe financuar direkt nga Beogradi, Athina, Ankaraja, Podgorica, Madridi, Teherani dhe Moska.
  Ne Sigurimin e Shtetit dhe gjithe udhtrine tone kane punuar djemet me te mire te popullit tone dhe ata jane e do te mbeten krenaria e Kombit Shqiptar.
  Ushtaraket tane qe kane punuar ne Sigurimin e shtetit i shajne vetem dy grupe njerzish INJORANTET dhe TRADHETARET SHQIPFOLES greko-serbofil.
  Pellum Kulla dhe soj i tij i perkadin grupit te dyte, kjo SORRE E KY KORB I ZI GREKOGIL nuk nuk mund ti fyej ish ushtarsket dhe oficerat e sigurimit te popullit shqiptar dhe heronjet e tyte te lavdishem si Hekuran Pobrati, Asim Aliko, Jorgo Sulioti, Mark Dodanl, Pal Melyshi e mijera te tjere.
  Hafija Pellumb Kulla me pseudnimin” AKTORI”
  akuzon vetem Sigurimin e Shtetit dhe jo artistet, mesuesit, gjyqtaret, prokuroret, mjeket, etj megjithse edhe keta kane punuar ne ate shtet,, se e di mire qe vetem Sigurimi i Shtetit ja u vinte prangat ne duar krimineleve, spiuneve dhe diversanteve te asfalise greke e UDB-se serbe.
  Nuk mund te akuzohet sot Sigurimi i Shtetit dhe bijte e popullit qe punuan ne keto organe, megjithse u drejtuan nga kriminel, spiun e tradhetar si Koci Xixe, Mehmet Shehu, Fecorr Shehu, por as neser kuadrot qe po punojne ne Sherbimin Infirmativ Shqiptar ku drejtoi spiuni serb Bashkim Gazidede.Nuk jane te paket
  oficerat e sigurimit te shteit qe u denuan me te dtejt pse shkelen ligjet e shtetit ne ate kohe, por edhe sot cdo ushtarak qe kryen vepra penale do te perballet me dtejtesine dhe marre denimin sipas ligjeve te tanishme.
  Ushtria dhe ushtaraket e cdo shteti nuk bejne ligje, por i zbatojne ato dhe nuk mbajne pergjegjesi pse parlamenti apo kuvendi e Qeverite pro lindore apo pro perndimore miratojne ligje te keqija.
  Koha do te na gjykoj te gjitheve dhe do ta vetetoj se kush ishte Sigurimi i Shtetit Shqiptar(por jo i Enverit, Saliut, Ilir Floririt e Edi Ramed) dhe kuadrot e tyre qe sakrigikysn cdo gje edhe jeten pet interesat e Shqiperise e te kombit tone.
  Lavdi heronjeve tane ushtarak te Sigurimit dhe te ushtrise tone si dhe atyte te Luftes Nacionalclirimtare..
  Spiunet dhe tradhetaret serbo-turko-grekofil do te deshtojne gjithmone me turp.
  Ju lutem botojeni kete koment.

  Reply to this comment
  • Kumandari November 18, 01:25

   o Ramadadadan ore!

   Ti, e shan Pellumbin se tere diten rrinte me ata te sigurimit ne Fier,

   pastaj, me poshte,
   thua qe ne Sigurim ishin djemte me te mire te popullit…!

   Atehere, c’te keqe paskesh pasur qe Pellumbi te rrinte me ta?!

   Sa per djegjet dhe krimet qe kane bere ata te familjes baze te Pellumb Kulles e dine te gjithe, edhe greket e dine, por sado qe nuk dinin shqip, edhe greket Pellumbi i bente per te qeshur dhe ia harronin krimet qe kishin bere paraardhesit e tij!

   Po ti o Ramadan, sado qe e do Partine mbi te gjitha, e dashke aq shume, pothuaj sa vete shoku Enver, se ai ia drodhi qafen edhe Mehmet Shehut, axhes se Xhevdet Shehut qe perpiqet ta rilinde dite per dite te DITA…

   As Memehmetit e xha Kadriut nuk i je mirenjohes ti?
   Po c’u tha pastaj qe ne Sigurim qenkeshin djemte me te mire?! Vetem Enveri quhet “djemte me te mire”?!

   Reply to this comment
  • Drejtesia do te behet,duan apo nuke duan mijte e kenateve dhe avoketerit e ligesise. November 18, 22:21

   O Ramadani,o mije kenetash e mizekali,po sigurimin famekeq te shtetit dhe Enver Hoxha i ka etiketuar mije kenetash,se te gjitha zbulimet i ka bere partia.Te hynizosh sigurimsat dhe ushtaraket qe nuke bene asgje kur depot e armeve hapeshin dhe ushtria shkermoqej si nje dune rere,me pasoja mbi 4 mije viktima vetem ne vitin 1997,pa haruar ne total mbi 30 mije te tjere fatkeq te politikave bastarde te dites dhe indiferentizmit te “herojve”tuaj,ka nje domethenje,o je i paditur,o je nje me djallin,rruge te mesme per ty qe i ngre hymne nje ish sigurimi famekeq dhe nje paloushtrie pa ushtri qe u arsimua dhe u ushqye si parazite ne kurriz te popullit!Shperblimi bashkepuntore ne paudhesi e krime me berishovicet,metovicet,nanovicet,medijvicet e ramovicet ne drite e hije qe nuke kane te ndalur ne ligesi,grabitje e tjetersim te pasurise kombetare e private qe lene pas viktimave te eterve,viktima te tjera te rradhes se pangopesise per leke te piset e pushtet brenda djallit.Mjaft me, me komunisto-ballistozogiste dhe lojra fjalesh e lloqe kavaje qe nuke i shkon per shtat nje rrealiteti te dhimshem shqiptare, te lare me gjak e viktima te pafajshme,aqe sa dhe eterve te diktatures komuniste ja kaluan per nga ligesite,krimet dhe superkorrupsionet e tradhetite kombetare.Prit nuke keni pare gje akoma;thote Saimir Tahiri,ish minister i brendeshme i akuzuar si bashkepuntore me grupet kriminale te droges.1.3 miljard euro te daluna “ilegalisht”jashte shtetit vetem ne vitin 2013 dhe qeveria ramovicerve i la ne heshtje ka nje domethenje,ate te bashkepunimit ne mes bandave roze-blu.Dhe kete e zbuloje jo sigurimi fameq i shtetit,apo ushtria e shkermoqur,por populli me USA-n e BE-ne qe kerkuan me force reformen ne Drejtesi,Vettingun dhe ligjin e dekriminalizimit.

   Reply to this comment
 6. luli nga Puka November 15, 07:39

  Eh mer Gjon Marka Gjoni sa i iluminuar qe qenke.
  Komunistet o dijetar i madh nuk paten ndonje mbeshtetje ndermjet popullsise katolike dhe kishte plot qe shikonin nga deti!
  Tani zotrote do te na mbushesh mendjen per te kunderten.
  Ajo pune u vulos ne Jalte dhe Shqiperia i kaloi lindjes!! kaq e thjeshte eshte.
  Babai jot shpirteror e mori vendin me triska dhe e la me tollona ne nje vend si i yni popullsia vuante urie.
  Per nje gje ju heq kapelen une juve komunisteve per propagande dhe perçarje jeni te papare.
  Jane larguar me qindra mije vete nen sundimin tuaj te fundit me shume se ne 1990.
  Cdo person qe largohet jau lehteson sundimin dhe mashtrimet e perditshme qe beni duke filluar nga viti 1941 e ketej.
  A DO I HAPNI ATO DOSJET QE TE SHOHIM SE KUSH E KA EMRIN ATY APO,,,
  FARE E KEQE JU JENI MALLKIMI I KETIJ VENDI!!!!

  Reply to this comment
 7. Armandi November 15, 08:15

  Pellumb Kulla edhte nje pseudoartist.
  Te “Dy krisma ne Paris” ai intetpreton si mjeran fhe pa nivel artisti.
  Edhe si regjixor eshte nen nivelin mesatar per te mos thene i dobet.
  Nuk e njihte kush si artist, mori fsme te madhe ne Fier se atje kishte nje trup teatri me nivel te larte artistesh.
  Ne Fiet e ndihmuan shume dy aktor korcar Vladimir Muzha dhe Andrea Pepa njerez te mire dhe aktor me nivel..Mori fame ne Fier kur shkoi korcari Pali Miska si sekretar i pare.
  Ne Fier shoqerohej gjuthmone me operativat e sigurimit dhe e dinin te gjithe se punonte si bashkpuntor sekret i tyre me pseudonimin “AKTORI”.
  Thuhet se Pellumbi ka spiunuar Vladimir Muxhen dhe artist te tjere.
  Te gjithe ne teatrin e Fierit e kishin frike pasi punonte me sigurimin, por edhe ishte njeri i ashper, shpirt keq, i zymte, kapadai e mendjemadh, doza te cilat ja rtiti me shume Pali Miska.
  Ishte me origjine nga Korca.Thuhej se familja dhe te afermit e tij kane qene pro grek dhe i kane sherbyer Asfalise, duke kryer krime ne Shqiperi.Si agjenture greke jane finacuar prej sherbimit dekret te Athines.
  Shkruan gjithmone kunder Sigurimit te Shtetit per te fshehur te kalaluaren e erret te tij dhe ne shenje hakemarrje per denimin e njerzve te tij.
  Ne Amerike thuhet se rri gjithmon me element vorioepirot dhe grekofil dhe udebash te njohur.
  E mbane veten sikur eshte koke e madhe intelektuale dhe i teatrit shqiptar, megalloman deri ne ekstrem dhe njeri i njeqind flamureve.

  Reply to this comment
 8. ngjarje November 15, 09:00

  Ky me kete shkrim me kujton nje minister te 1985 mua kur erdhi RFGj per te na ndihmuar ekinomikisht ,ky minister I tregonte plumbat e mare gjate luftes ,ja dhe pune ketij tregon prape urrejtje

  Reply to this comment
 9. intelektuali November 15, 10:30

  PO C’A THONI O DALLKAUKE?

  Po Shqypnia more dallkauke fanatike sot po i puth BYTHEN imperialisteve nga SHBA dhe BE-ja dhe Politika jone Kombetare i ka nderur BYTHEN edhe NATOS edhe FBI-se dhe gjermonit dhe anglezit dhe hollandezit dhe gopit te semes

  PO KESHTU SI FLISNI O DALLKAUKE JU EDI RAMA DHE RILINDJA E TIJ ENVERISTE ESHTE “DIVERSANTI” KRYESOR SOT NE SHQYPNI

  sepse:

  I ka hapur dyer Vatanin gjere e gjate per FBI-ne dhe te gjithe “reaksionaret” e Botes Imperialiste jane ata qe po bejne ligjin ne vendin tone me Vettingun dhe plot bukurira te tjera perendimore,

  PER CFARE LANC-I KOMUNIST JUGOSLLA DHE SOVJETIK FLISNI MORE TE LAJTHITUR?

  Po pse nuk shkon ne Korene e Veriut tek miku yt Kimi Sungu o Gjon Dallkauku Fanatiku qe te ka mbetur ora tek Koha e qepes e Partise se Punes more mavri budallaqe?

  Reply to this comment
  • pragdimri November 22, 09:25

   Ti qe e heq veten intelektual, (thote ndonjehere budallai jam budalla apo i dehuri i dehur ?!), nuk merr vesh e nuk kupton se ngjarjet vendosen ne hapsire dhe kohe e keshtu njerezit e paditur, por çoç u duket vetja i bejne çorbe gjerat, flasin si ti. Te fala mendjes.

   Reply to this comment
 10. Kris November 15, 12:30

  Kjo lufte brenda llojit,shqiptareve, eshte karakteristke e popujve te prapambetur,por dinake! Pa pritur na del se regjimi i enverit dhe sundimi i bajraktareve na qenkan ose shume te mire nga njera ane ose shume te keq nga ana tjeter! Tradhetia ndaj atdheut eshte e rende,pavaresisht kush eshte ne pushtet! Tradhetia e Sales dhe Bashes ne shitjen e detit eshte njelloj si e Zogut me Vermoshin dhe Shen Naumin! Mos po kerkon Sala spiuni te shpetoje per tradhetine e larte?!

  Reply to this comment
 11. Gjeneral Telini November 15, 12:47

  Mark Dodani , Superhero. Ai dhe, Shoket e Tij, i bene te iknin nga syte, kembet bandat e diversanteve, e tè berishovicve, elezbiberovicit, kompanise 4000 te kapter nishanlli, gjysmakut. Dhe gjithe Antishqiptareve te tjere. Sigurimi Shtetit, dhe Forcat e Ndjekjes , bene histori.per 45vjet Shqiperia pati Zot. Mbas 90tes Shqiperia, eshte katandisur, Republike Bananesh .Asim Aliko, Mark Dodani, me gjithe Shoket e tyre dhe, Eproret e tyre jane Superheronj .

  Reply to this comment
 12. Gjeneral Telini November 15, 13:01

  Mark Dodani , Superhero. Ai dhe, Shoket e Tij, i bene te iknin nga syte, kembet bandat e diversanteve, e tè berishovicve, elezbiberovicit, kompanise 4000 te kapter nishanlli, gjysmakut. Dhe gjithe Antishqiptareve te tjere. Sigurimi Shtetit, dhe Forcat e Ndjekjes , bene histori.per 45vjet Shqiperia pati Zot. Mbas 90tes Shqiperia, eshte katandisur, Republike Bananesh .Asim Aliko, Mark Dodani, me gjithe Shoket e tyre dhe, Eproret e tyre jane Superheronj .Shqiperia Socialiste, kishte Dinjitet , kishte Shtet. Jo si Shqiperia e shkerdhatokracisé, kapitaliste , qe ha me i forti, hajduti, krimineli, ku tradhetaret, si salehu, lulush hollandezi , like defteri, dhe Kusar tè tjere, qeverisin Shqiperine.

  Reply to this comment
 13. katarakti November 15, 13:38

  Pellumb Kulla ka hapur nje debat te madh me kete shkrimin e tij per Dodanin. Kush ishte ne anen e duhur te historise?! Kush ishin heronjte e vertete dhe tradhtaret?! Dhe si per t’i vene kapak Kulla perdor thenien e Frankos: “Te dy palet kishin te drejte. Secili mendonte se kauza e tij ishte ne te miren e Atdheut”Duke marre shkas nga vizita e Bejkerit ne Tirane ( dhe pritja servile qe iu be) Kulla me tinezi pyet/ “Sot jemi te gjithe proamerikane! A nuk e deshmoi pritja e Bejkerit kete?! Po ata qe ishin para nesh proamerikane ( pra diversantet) pse vazhdojme t’i quajme tradhtare”?!. Kesaj pyetjeje eshte veshtire t’i japesh pergjigje Aq me shume kur mendon se Anglia, Amerika dhe vendet e tjera perendimore mbanin atekohe te pushtuar dhe shfrytezonin pa meshire gjysmen e botes. Kur mendon se ne Amerike deri ne vitin 1960 zezaket nuk mund te uleshin ne te njejtin vend ne autobuz me te bardhet! Dhe femijet e tyre nuk mund te ndiqnin te njejtat shkolla! Pyetja shtrohet :Perendimi e luftoi komunizmin ne Shqiperi per te miren e vet, apo per te miren e popullit shqiptar?! Nga ana tjeter dihet se regjimi qe u vendos ne Shqiperi pas 1944-tes vetem demokratik nuk ishte. Ishte nje regjim diktatorial i pameshirshem. Kush kishte pra te drejte?! Kush ishin heronj dhe kush ishin tradhtare?

  Reply to this comment
 14. Plaku Xhuxhumaku November 15, 15:14

  E gjitha kjo dote thote qe muti komunist do te vazhdoje ta qelbe Shqiperine edhe per shume dekada. Kot e keni o njerez te arsyeshem qe merreni me fosilet e dhjera komuniste. Lerini ne delirin e tyre dhe injoroini.

  Reply to this comment
  • Tartufi November 15, 17:14

   O plako e keqija e madhe e ketij muti komunist eshte se
   e perdorin krye- banditet e kesaj bote,, Anglo-amerikanet.
   Populli hajvan ose populli i mutit te themi,nuk ha gozhde te
   kuptoje se kush eshte miku dhe kush eshte armiku i kesaj
   meseleje !!! Qe ta beshe nje popull te rroje ne mes te mutit ,atij populli i nderton sistemin e mutit,vret gjithe armiqte e ketij sistemi muti,me te gjitha format,me agjenter me diversanter,me kuce dhe me mace. Populli i mutit nuk eshte krijuar te vrasi mendjen per nje jete tjeter me te mire e te lire,,kete e dine mire banditet e kesaj bote.Nje popull i mencur sa e meris mutin dhe largohet menjhere nga era e keqe,,Populli i mutit komunisti eshte nje mut i teri.Pellumbi hodhi tre pordhe
   ne nevojtoren e mbushur me mut te qebur,per ti ndruar eren nevojtores te mushur me mutin e madh 70 vjet resht . Eshte koha per gallate me kete popull muti [komunisti ]

   Reply to this comment
 15. Feimi November 15, 17:13

  Ne qofte se do kishte pak burrni Pellumb Kulla te merrej me spiunet qe kane dale sheshit pas 1992.

  Japim nje shembull:
  ……………..
  Cfare kerkonte Damir Fazllici
  me lidhje te fuqishme
  me sherbimet inteligjente serbe
  ne 2006-2008
  ne kasafortat e sigurise kombetare
  krahas “patriotit” tuaj Tom Ridge ?
  .
  Marrim nje rast me flagrant peersoni “FEIMI” alias Flamur Noka..feim murati -orgjinali

  A eshte normale te emrohej nga saliserbi ministri i mbrendshem Flamut Noka qe eshte nipi i nje gjenerali te UDB nga me antishqiptaret ?

  A eshte normale qe Flamut Noka ishte nenkryetari i sigurise kombetare me kryetar spartak BRAHO qe me shume eshte i semure se ne pune dhe ka lene te pare NIPIN E GJENERALIT myrteza zhvinki

  ————————

  Pra me qarte perse shoqeria civile ,mediat dhe gazeta Dita nuk i shkon deri ne fund spiunit Feim Murati ( Flamur Noka) qe eshte derivat i gupit kriminal bash berishe.

  Perse nuk kerkohet arrestimi ne flagarance i Flamur Nokes por jepen keto material te para 70 vjeteve ku ramiz alia me biciklete ne kalane e beratit qenjka bere James bondi i ketij anastagjarperit qe sic duket edhet njeri pa identitet kombetar.

  Kush eshte kryetari i sotem reali I sigurise kombetare te ligjevenesve se spartak brahos i ka rene DAMLLAJA ???

  Flamur Noka theu kufirin komunist shqiptar (në vitin 1991?!) dhe hyri në territorin e ish Jugosllavisë, duke rrezikuar jetën e tij! Kjo gjë dhe ky fakt nuk i kishte shkuar kurrë në mendje Flamur Nokës, si në kohën që e bëri aktin e arratisjes, por as edhe sot që u zbulua se çfarë ka bërë 25 vjet më parë. Dhe kur e bëri këtë kalim të paligjshëm të kufirit?! Pikërisht kur Berisha kishte marrë frenat e të ashtuquajturës “opozitë”, dhe që me ditë pritej të bëhej President i Republikës së Shqipërisë, republikë të cilën më pas, “de facto”, e bëri pjesë të pandashme dhe të influencuar në çdo aspekt të jetës prej Serbisë.
  Foli i pari Berisha, sepse plaga kanceroze e fenomenit “Noka”, nxjerr infeksionin e rëndë kundërshqiptar të Berishës, zbulon të qënurit e tij agjent potent serb, hedh dritë mbi arsyet e vërteta pse Berisha e bëri Flamur Nokën ministër të Brendshëm në qeverinë e tij të viteve 2009-2013, për cilat qëllime dhe me çfarë urdhri.
  Fenomeni “Noka” e tmerron Berishën, e ka lënë pa gjumë atë, duke nxjerrë kështu në shesh qëllimin e vërtetë se përse ky person organizoi 2 prillin e 1991 ku vrau 4 shqiptarë në Shkodër, pse bëri thyerjen e embargos së OKB për furnizimin me naftë dhe me armë të Serbisë, e cila kryente gjenocid në Bosnjë dhe më pas Kosovë, pse bëri 26 dhe 28 majin 1996, përse hapi depot e armëve dhe nxiti luftën civile me 7000 të vrarë e qindra të tjerë të gjymtuar në vitin 1997, pse bëri grushtin e shtetit në 1998, pse vrau mbi 26 veta dhe gjymtoi dhjetëra të tjerë në Gërdec, pse vrau 4 qytetarë të pafajshëm në 21 janar 2011 etj.
  Ky vend nuk ka struktura të shtetit, nuk ka shërbim shtetëror informativ e nuk ka organ akuze. Ato janë vënë prej kohësh në shërbim të kryeagjentit të Serbisë Berisha, ndaj nuk kanë ndjeshmërinë më të vogël kombëtare, ligjore e morale për të mbrojtur dhe ruajtur Shqipërinë dhe shqiptarët, sigurinë e tyre kombëtare.
  Nëse do të kishim institucione serioze të shtetit, të pavarura prej agjenturës serbe e greke, Flamur Noka duhet të thirrej dhe të jepte shpjegime të hollësishme se çfarë lidhjesh familjare ka me ish-gjeneralin e UDB së Serbisë, tashmë në pension, Myrteza Zhvinki. Ky person është arratisur nga Kukësi në vitet 1955 në Serbi, së bashku me vëllain e tij. Ky i fundit, domethënë vëllai i Myrtezait, nuk pranoi të bëhej agjent i UDB, dhe sot e kësaj dite jeton së bashku me familjen e tij në Paris. Ndërsa Myrtezai u bë agjenti me famë të madhe i UDB, duke i ngjitur shkallët e karrierës me shpejtësi, duke marrë gradën më të lartë të gjeneralit. A është Flamur Noka nipi i Myrtezait nga ana e nënës së tij? Kur dhe pse nëna e Flamur Nokës dhe gjithë pjesëtarët e familjes së saj prindërore e ndërruan mbiemrin nga “Zhvinki”, e bënë “Murati”?!
  A është takuar Flamur Noka me dajon e tij Myrteza Zhvinki në Prizren kur “theu kufirin e shtetit komunist shqiptar”?!
  A është takuar dhe çfarë ka biseduar ai aty në Prizren në “izolim” me Rexhep Beçën, po një njeri i afërt i Flamur Nokës, i arratisur edhe ai në Serbi, dhe kolonel i UDB së Serbisë?!
  Çfarë porosish çoi dhe solli prej “izolimit” 40 ditor në Prizren, Flamur Noka për shefin e tij Sali Berisha?!
  Dhe më në fund, pse dhe për cilat “vlera” profesionale, intelektuale dhe kombëtare e bëri Sali Berisha ministër të Brendshëm të Shqipërisë Flamur Nokën në vitet 2009-2013?!

  Këto përgjigje presin shqiptarët prej Berishës dhe Nokës si dhe prej institucioneve të shtetit shqiptar, madje edhe prej kësaj mazhorance aktuale, e cila ose është vetë “e tredhur”, ose është e paaftë t’i qeverisë dhe t’i mbrojë shqiptarët dhe interesat kombëtare.

  Prandaj ky pellumbi me nofken ‘AKTORI” i viteve 70-80 ben mire te kaloi i qete pensionin se dosjen ja kane pastruar dhe te mos merret me kufomat e shekullit kaluar kur sot shteti shqiptar eshte kufome…

  Reply to this comment
 16. Javer November 15, 17:46

  E di ce. Te dy palet: Dodanet dh e Matjanet u perdoren si mish per top per qellime te caktuara politike. Me mire t’i harrojme se t’i kujtojme, se pse ato qellime politike I ka hedhur koha ne kosh te plehrave.

  Reply to this comment
 17. Mark U.K November 15, 18:01

  Me vjen inat qe i dalin ne mbrojtje disa ish kryetar kooperativash atyre malore me kater klas shkoll.E kam njohur Mark Dodanin kur kam sherbyer ne ushtri rreth viteve 70.Per kohen komuniste ishte hero se i mbajti ne pushtet per aq kohe sa zgjati okupimi i tij.Kishte shok komandantin e batalionit te sigurimit Diko Zeqon te cilin e takonte shpesh,ku e kam njohur fizikisht.Ka ala idioter qe thon ala te njejtat gjera qe na thuheshin ne komunizem e qe fatkeqsisht ala mendoj se ngjallen ajo rac e ndyre.

  Reply to this comment
 18. miri November 15, 18:50

  Autori I ketij artikulli z. Bruci, nga ato qe shkruan me duket shume medioker. Ai flet me mentalitetin e shekullit te kaluar. Nuk kupton diferencen midis atyre qe bejne politika dhe njerezve te thjeshte por mban te ngrehur inatin dhe frymen e hakmarrjes, si qemoti duke mbajtur keshtu peng te ardhmen. Jemi pajtuar me gjermanet, italianet etj qe na sulmuan e na vran dhe nuk pajtohemi dot mes veti. Ne analogji, shkojme e punojme si Coban te greku e Kudo por nuk pranojme te bejme nje gje te tille te ai qe njohim, te komshiu ose bashkefshatari. Ky eshte mentaliteti jone I mbrujtur me shekuj dhe nen turqi. Zoti Kulla ka te drejte por kujt ia thote. Bruci, zoti Kulla, dhe ata qe mendojne si ai nuk dine si ecet perpara, nuk dine si ka arritur bota aty Ku edhte sot. Ata nuk dine te levizin po te rrine ne vend, te shajne e urrejne. Lri ne vetmine e tyre.

  Reply to this comment
 19. Arben November 15, 19:01

  LITARI LITARI LITARI LITARI

  PER GJITHE SIGURIMIN E SHTETIT.

  VETEM KESHTU BEHET SHQIPERIA

  Reply to this comment
 20. Arber Iliri November 15, 19:16

  O Bruci ti je per lufte klasash mor mik.Kohet kane ndryshuar, kete argumentimin tend e ka lene prapa koha ne shume aspekte.Se pari tek ne nuk u vendos nje sistem demokratik qe pranonte te majte e te djathte, por nje regjim totalitar qe vriste te gjithe ata qe i dilnin kunder.nese tani do te ishte nje regjim i djathte do te kishte vrare ty e gjithe armiqte e majte por sot gjerat duhen pare ndryshe he flori.Merru me te tashme qe te shpjegosh te kaluaren.

  Reply to this comment
 21. Mega November 15, 19:52

  Prolog:
  .
  Më vjen keq por shumica e komentuesve këtu nuk e njohin fare historinë dhe komentojnë thjesht si tifoze futbolli qe nga demo-llari ne krye deri te ky markukaleshi ne fund.
  .
  Ju lutem shpenzoni tre-katër minuta te lexoni kete material se si “kokat e kombit’ lidhen me silogje thellësisht antishqiptare si ai i vorio-epirit për te rrezuar nje pushtet te ligjshem te njohur nga Lindja dhe Perendimi 100%.
  .
  .Pra të lidhen Frashëri,Omari,Dosti..Tromara me armiq te betuar të kombit është tradhëti e rëndë kombëtare per cfare do lloj arsye….dhe këtë nuk ka Enver..Hitler apo Elez Biber qe ti heqë damkën e tradhëtisë
  .

  **********************

  Lidhjet mes Ballit Kombëtar dhe grupeve vorio-epirote zbulohen në librin e Bekim Budos “Shërbimi i fshehtë”. Drejtuesit kryesorë ballistë Mit’hat Frashëri, Bahri Omari, Hasan Dosti e Kolë Tromara u lidhën fort me Partinë Liberale Greke. Në krye të kësaj veprimtarie, theksohet në libër, u vunë shërbimet sekrete greke, të cilat organizuan edhe një grup antishqiptar të emërtuar nën siglën Onash ku merrnin pjesë minoritarë të arratisur prej vitesh nga Shqipëria. U ngritën qendra të grumbullimit, përgatitjes dhe stërvitjes të tyre në Pirgo, Konicë, Janinë, Filat e Kostur.

  Duke u përpjekur të shfrytëzojnë luftën në Shqipëri e më gjerë dhe kaosin që mbizotëronte në të gjithë rajonin, grupet vorio-epirote me mbështetje të fortë të shtetit grek programojnë nisjen e një aksioni të gjerë e të përgjakshëm në zona të ndryshme të vendit. Në kete liber zbulohet një takim sekret, për të cilin agjenti Barba Gaqi nga Athina informon se është mbajtur në zyrën e zbulimit grek Delfa në Janinë ku nënkolonel Spiro Lito u dha detyra konkrete grupeve agjenturore që do të hidheshin në Shqipëri.

  Ja fjalët e tij:

  Qeveria greke na ka vënë në dispozicion fonde dhe mjete të shumta të cilat do të shumëfishohen në të ardhmen, gjë që ne duhet ta justifikojmë. Ndërsa ju jeni të përqendruar vetëm në minoritet, lëreni Dhivrin, jo se është fshati im, lëreni Dropullin të cilat janë qendrat tona kryesore, ku mbështetemi, merruni me Vurgun, Pogonin dhe sidomos Himarën dhe ta fillojmë për së mbari. Jemi në kuadrin e rekrutimeve masive, që është parimi kryesor i punës sonë. Ju listat i keni. Për ata persona që na raportuan se janë të lidhur me partizanët, këshillat e tyre t’u djegim shtëpitë, të derdhim gjak. Jam dakord le ta fillojmë me Vasil Dalanin nga Bularati, t’i djegim shtëpinë dhe ta vrasim, pastaj të vrasim Lefter Koljanin nga Koshovica dhe Pandeli Garon nga Selo. Çfarë do të thonë njerëzit tanë në Dropull, në Dhivër dhe në 94 fshatrat e tjerë të minoritetit grek në Shqipëri. Me një gur vrasim dy zogj. Këta që do të vrasim janë tradhtarë të Vorio Epirit edhe pse janë ortodoksë. Kështu, ne forcojmë radhët tona dhe do vazhdojmë me kandidaturat që ju propozoni nga zona e bregdetit, Himarës e deri në Kolonjë.

  Agjenti informon se në takim morën pjesë: Spiro Lito, Lefter Guveli, Anastas Mari, Kico Kufo, Nasho Pilo, Llazi Sidheri, Jorgo Vito dhe Kico Longo.

  Në këtë kohë gjenerali grek, Napolon Zerva, themelon në korrik të 1942 Frontin për Çlirimin e Vorio Epirit i quajtur ndryshe Mavi. Sipas dokumenteve të kohës Vasil Shahini, Jani Diamanti e Jani Vidali dyshohet se ishin drejtuesit më të lartë të kësaj organizate në Shqipëri. Sipas librit “Vendet e dhimbshme të Greqisë – dëshmitarët e Vorio Epirit e Vllehëve”, në 1943 është zhvilluar një mbledhje ku është vendosur bashkëpunimi dhe lufta e armatosur për të çliruar Vorio Epirin.

  Mavi vepronte edhe në kuadër të Edes (Lidhja Kombëtare Demokratike Greke) në krye të së cilës vepronte gjenerali Napolon Zerva. Trupat e së cilit kryen masakra të shumta në Çamëri dhe Jug të Shqipërisë. Mënyra e strukturimit të organizatës Mavi mbetet enigmë, pasi lufta dhe fshehtësia në të cilën vepronte i mundësonte ilegalitet të plotë.

  Ndërkohë, trupat pushtuese italiane të thyera keqazi edhe në Greqi shpallin kapitullimin pa kushte më 8 shtator 1943. Vetëm pas një dite në Shqipëri u vendosën trupat gjermane të cilat nxituan të merrnin nën kontroll gjithë vendin për të penguar një zbarkim të mundshëm të trupave angloamerikane. Në 10 shtator ata kishin pushtuar pothuajse gjithë vendin.

  E ndërsa Shqipëria duhet të përballej me një pushtim të ri, përplasjet mes komunistëve dhe elementëve grekofonë do të ashpërsoheshin duke kulmuar në vitin 1943. Në 17 shtator ditë kur forcat partizane të udhëhequra nga Enver Hoxha hynë në Gjirokastrën e çliruar një ndër të parët që ekzekutohet është pikërisht Vasil Shahini. I njohur për më shumë se 15 vjet si koka kryesore që drejtonte silogjet vorio-epirote në Shqipëri. Vite më pas, në rrethana misterioze, në Greqi do të eliminohet edhe një nga njerëzit më të afërt të Shahinit, Jani Diamanti. Të dy këta ishin edhe bashkëthemelues të Frontit për Çlirimin e Vorio Epirit Mavi.

  Fronti Nacional Çlirimtar me Enver Hoxhën në krye njoftuan aleatët se do të ndiqnin gjeneralin Napolon Zerva edhe brenda kufirit grek si kundërpërgjigje ndaj masakrave që bënë në jug të Shqipërisë. Por misioni britanik ushtroi presion duke frenuar këtë sulm të partizanëve shqiptarë.

  Ndërkohë, në këtë situatë, Balli Kombëtar dhe Lëvizja e Legalitetit tentuan të arrinin një marrëveshje me forcat e djathta greke. Në librin e historianit Beqir Meta zbulohen detaje nga propozimet e bëra nga Mit’hat Frashëri në 10 maj të 1944 për qeverinë greke. Ato janë si më poshtë.

  Pikërisht në momentin kur forcat legaliste dhe Balli Kombëtar u bënë gati të arrinin marrëveshjen me grekët për propozimet e një viti më parë, Enver Hoxha urdhëroi masakrimin e drejtuesve kryesorë të tyre. Komunistët me këtë veprim prenë çdo fije bashkëpunimi mes forcave të djathta në dy vendet. . Shteti grek nuk ishte i gatshëm të kishte një bashkëpunim të tillë me Shqipërinë. Disa kohë më vonë grekët do ta hidhnin këtë ide të rinovuar dhe me kushte të tjera, të cilat synonin helenizimin e plotë të Shqipërisë së Jugut. Në federatë nuk do të pranohej kurrsesi Turqia, të cilës grekët i druheshin, pasi ndikimi i tyre në Shqipëri mund të kalonte në plan të dytë dhe të parëndësishëm.

  Më 27 qershor 1944, ushtria greke nis masakra të përgjakshme në Paramithi për të vijuar më tej në të gjithë Çamërinë. Brenda një natë të vetme 600 banorë, mes të cilëve edhe gra e fëmijë, u përdhunuan, masakruan e u dogjën për së gjalli. Gjenocidi vijoi në fshatin Parg, ku mbi 200 njerëz të pafajshëm u vranë. Masakra të përgjakshme trupat greke të udhëhequra nga gjenerali Napolon Zerva kryen edhe në Filat e Vanar. Fshatrat u mbytën nga gjaku dhe u mbuluan nga tymi dhe flakët. Spastrimi etnik vazhdoi me vite të tëra me një bilanc përfundimtar tragjik me mbi 2900 të vrarë dhe rreth 2400 çamë të tjerë humbën jetën duke u përpjekur të vinin në Shqipëri. Më shumë se 60 fshatra u dogjën dhe pasuritë u grabitën nga ushtria greke.

  Edhe pas çlirimit të Shqipërisë, Athina u përpoq të shfrytëzonte në interes të politikës së saj aneksioniste edhe zgjedhjet e para në Shqipëri, ato të dhjetorit 1945. Strukturat shtetërore greke dhe silogjet vorio-epirote riorganizuan agjenturat e tyre në jug të vendit, duke u kërkuar prerazi të bënin propagandë kundër Enver Hoxhës dhe të bojkotonin procesin zgjedhor. Qëllimi ishte të tregohej në arenën ndërkombëtare se minoriteti nuk donte të jetonte brenda kufijve të shtetit shqiptar, por të bashkohej me Greqinë mëmë.

  Në shërbim të këtij misioni u hodhën menjëherë në terren shumë nga ish-bashkëpunëtorët e Vasil Shahinit, të cilët nisën të shpërndanin trakte, gazeta, por edhe duke organizuar takime të fshehta ku promovohej ideja e Vorio Epirit dhe kërkohej kundërshtimi i komunistëve, duke mos u bërë pjesë e procesit të 2 dhjetorit. Në trakte shkruhej se votimet duhet të sabotoheshin, sepse grekëve nuk duhet t’u interesonte kush qeveris Shqipërinë, por Greqinë.

  Ne s’duhet të votojmë, por të mendojmë të afrohemi me tokën tonë, këto zgjedhje u përkasin shqiptarëve dhe jo neve, thuhej në traktet që u shpërndanë në të gjithë Jugun e Shqipërisë. Menjëherë pas fitores së komunistëve të drejtuar nga Enver Hoxha, grekët kundërshtuan rezultatin, duke deklaruar se zgjedhjet e zhvilluara në të ashtuquajturin Epir të Veriut ishin absolutisht të papranueshme. Sipas tyre, në votime morën pjesë vetëm 60 për qind e popullsisë që ishte tregues i pavlefshmërisë së tyre. Grekët shkuan më tej, kur në një memorandum dërguar Departamentit Amerikan të Shtetit i lëvizën edhe më shumë shifrat, duke deklaruar se në zonën e Vorio Epirit abstenimi shkonte nga 50 në 90 për qind. Por këto të dhëna binin në kundërshtim me burimet shqiptare, të cilat njoftonin për një pjesëmarrje në proces të minoritetit grek në masën 92 për qind.

  Menjëherë pas ardhjes në fuqi të pushtetit te ri në vitin 1946 me urdhër të Enver Hoxhës, strukturat e Ministrisë së Brendshme nisën një fushatë të gjerë arrestimesh dhe ndalimesh në zonat e jugut, duke internuar disa qindra të dyshuar dhe të afërm të tyre si të lidhur me silogjet vorio-epirote dhe propagandën greke që ushtrohej në këto zona. Aksionet nisin nga Derviçani në Gjirokastër, në Ersekë, Leskovik, Himarë e Sarandë. Një pjesë e të arrestuarve dhe të internuarve ishin të skeduar më parë, pjesë e listave të shërbimeve sekrete shqiptare.

  Dokumentet e kohës flasin për 133 të burgosur dhe dhjetëra familje të internuara. Mes tyre bien në sy mbiemra të njohur që kishin qenë mjaft aktivë gjatë periudhës para Luftes 2-te boterore në lidhjet e tyre me elementë që punonin për agjenturën greke, si: Bollano, Lekas, Tatas, Gumas, Papas, Stefanos e Kostas. Mes tyre edhe shumë mësues të shkollave në Gjirokastër, Poliçan, Llongo etj., të cilët, sipas regjimit, punonin si agjentë të fshehur në shërbim të agjenturës greke.
  ************************
  Epilog:
  .
  Nuk ka zog kurve në botë (qyqe a pëllumb qoftë) që të eklipsojë një nga faqet më të ndrituara te historisë kombit… atë të Shërbimit Inteligjent Shqiptar në vitet 1946-1961 që vetë me gojë të tyre personalitete amerikane angleze e kane pranur deshtimin e turpshem te tyre

  Pra kësaj i thonë i zoti e shet… dhe tellalli ( pëllumbkurva) nuk e jep….

  Reply to this comment
 22. Stefan Cole Vlore November 16, 03:19

  Sado te shahen e mallkohen diversantet,kjo nuk ndryshon faktin se Shqiperia u mbajt peng nga nje grup terroristesh anti-shqiptare me Hoxhen e Shehun. Krimet e terroristeve Hoxha,Shehu me kompani ia kalojne krimeve me monstruoze qe bene gjithe te huajt mare sebashku. Shkrime pa pike vlere.Tentativa mjerane per te zbutur krimet monstruoze te sherbetoreve te serbit e grekut Hoxha e Shehu.

  Reply to this comment
 23. s.g. November 16, 12:54

  Kroatët janë humbësit ma të mdhenj të L.D.B.humbën shtetin të konsoliduar me insitucione ,dhe humben teritor sa1/2 e Kroacisë aktuale edhe migracioni i tyre ka ba sulme kryesisht ndaj APJ e jo ndaj civilëve qofshin edhe jo kroat .Habitë fakti se diverzontët e Shqiprisë nuk kanë patur bashkpunim me ta që ishte shumë i fortë si në Evropë dhe USA por në Kroaci nuk janë ngritë busta as Paveliq as Artukoviqit e as gr. diversante

  Reply to this comment
 24. njera ne Amerike November 19, 07:37

  Diversantet na qenkan “grupe terroriste” po keta terrorristet qe e mbajten Shqiperine per 46 vjet cfare medaljeje i jep or taj?? Komunistet u shker..yen me jugosllavet, me anglo-amerikanet, me ruset, me kinezet dhe tashti na jane bere edhe Europian te “emancipuar”

  Reply to this comment
 25. Shqiptar Vendi November 22, 14:29

  Me antishqiptaret pa dyshim jane veriperindimi vecanerisht por krejt veriu pergjithsisht.Eshte bere gabimi fatal qene 1912.
  Shqiperia sduhej te ishte bere kurre bashke me lloj lloj shqipfolesi gjak tradhetari si keta qe quhen gegnia.As gjenetikisht as gjuhesisht edhe askulturialisht shqiptaret e jugut nuk kane asnje lidhje me mbeturinat sllavo kaukazike qe quhen geg.Keta jane perjetesisht armiq te shqiptareve.Nuk nderrojne kurre.Nuk flasin shqip qarte ,nuk kane as zakone e as tradita si te shqiptarev.I njejti gabim fatal u be ne 1944.
  ushtria e Shqiptareve mbasclirimit te tiranes nuk duhej te kishte shkuar me siper por ne Vore te vendoste kufirin .Pjesasiper te behj me kosovon e te rrinte me vete ,keshtu nuk ishin shpenzuar miliarda leke nga djersa e shqiptareve per te bere shqiptarizimin e ketyre gegnorve.Por do ishin shpenzuar per te mirat e atyre qe perhere e kane dashur kete vend me gjithe shpirt .
  Te vjen per te qeshur me nicknamet qe mbajne si prsh:intelktuali etj etj.Edhe malok edhe patriot nuk shkon.Se ju jeni soji qenit atje ku hani buke lehni.Jugut ti vini verdalle ose tja rruani mire koqet se ju beri njerez.Juberi shqiptar o te pabese edhe sahanlepires.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim